__MAIN_TEXT__

Page 1

content in je buurt JAN-FEB 2021 | BRUGGE

BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

DIENSTENCENTRUM 'T WERFTJE Werfstraat 88, 8000 Brugge (Christus Koning) Lijn 4 / 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 53 / 88 / 90 Halte Nicolas Gombertstraat Om de vijf minuten. LDC 't Werftje Ashley Vanhoorde T 050 32 60 50 GSM 0470 63 38 60 E ashley.vanhoorde@mintus.be

Beste buur, 2020 was een bewogen jaar: we zagen weinig mensen, regeltjes veranderden om de haverklap. En hoe flink we ook zijn: het weegt allemaal. We hebben nood aan wat herbronning. Die herbronning vind je alvast in een verlichte stad: Brugge doet er alles aan om de lege straten, pleinen en buurten wat aan te kleden. Met een warme gloed. Heb je zelf al eens rondgeneusd in je omgeving? Er valt vast wel iets te bewonderen, als je links of rechts kijkt. Lichtjes bij de vleet! Dat lichtpunt wil jouw vertrouwde buurtcentrum ook blijven. Zelfs al bieden we nu geen activiteiten binnen aan en zijn we je een tikje minder nabij, weg zijn we nooit. We blijven kleine acties op het getouw zetten, info verspreiden, de buurt leven inblazen. Het is meer dan ooit nodig en wij maken er werk van. Heb je nood aan een babbel? Zit je met een vraag? Laat het ons weten. Wil je meer weten over wat we voor 2021 in petto hebben? Kijk dan op www.dienstencentra-brugge.be. Hou er rekening mee dat alles ‘onder voorbehoud’ ingepland wordt. De maatregelen veranderen soms snel, maar samen komen we erdoorheen. Tot gauw?

Beste Bruggeling, We hebben 2020 uitgewuifd. Het is voor iedereen een bewogen jaar geweest. We moeten nog even door een donkere periode, ook letterlijk. En daarom heeft Stad Brugge deze winter voor heel wat licht gezorgd in de binnenstad en de deelgemeenten. Ook een oproep aan de Brugse buurten om een gezellige gloed over Brugge te laten schijnen, viel niet in dovemansoren. Her en der zie je lichtjes achter de ramen, aan de gevels, in de haag… Bruggelingen zijn warme mensen. Dat hebben we tijdens deze crisis al op verschillende manieren kunnen merken. We zullen samen moeten volhouden om onszelf en onze naasten te beschermen. Ken je iemand die het moeilijk heeft? Bel hen eens op, schrijf een kaartje… Een klein gebaar kan al veel doen. Op een mooi en gezond 2021, waarin we elkaar weer vaak kunnen zien, een knuffel kunnen geven…!

Je centrumverantwoordelijke, Ashley Vanhoorde

Maak je stoep sneeuwvrij met strooizout De winter brengt heel vaak sneeuw met zich mee. We hopen op jouw medewerking om gladde voetpaden te voorkomen. Wist je dat je een gemeentelijke geldboete riskeert als je jouw stoep voor de woning niet toegankelijk maakt? Een strook van 1 meter voor het gebouw is al voldoende. Strooizout aankopen (prijs is € 0,70 per 10 kg) kan t.e.m. 15 maart. Wees er tijdig bij. Dit zijn de verdeelpunten van het strooizout: Openbaar domein (Walweinstraat 20), Huis van de Bruggeling, alle gemeenteafdelingen, de containerparken in Sint-Michiels, Sint-Pieters en Zeebrugge (ook in het buurtcentrum). Daarnaast kan je in de reguliere handelszaken zout kopen. De aankoopprijs van het zout kan in de handelszaken iets hoger liggen.

Hartelijk,

Dirk De fauw Burgemeester

Warme groet,

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Hulp nodig om je stoep sneeuwvrij te maken? Ben je ouder dan 75 én heb je geen familie, buren of poetshulp die de sneeuw kan verwijderen? Bel dan naar Sophie De Meyer van de Stedelijke Preventiedienst: 050 44 80 66.

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Rechten IN DE KIJKER

Beste inwoners, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten kan opnemen zetten we in deze editie graag twee sociale rechten in de kijker. Bekijk dus zeker of je in aanmerking komt en dien jouw aanvraag in. Warme groeten, Isabelle Huyvaert (armoede-ervaringsdeskundige) Liese Rosseel (GBO projectbegeleidster) & GBO-teamleden

De minimale aardgaslevering

Gelukscafé DINSDAG 16 FEBRUARI OM 14 U.

Elke derde dinsdag van de maand komt het gelukscafé samen. Een plaats waar gevraagd wordt aan iedereen om zichzelf te zijn. Mensen ontmoeten en inspireren elkaar, maar delen ook geluk, want geluk is het enige wat vermeerdert als je het deelt!

De winter is in aantocht en de dagen worden korter, kouder en natter. Inwoners die gebruik maken van een actieve budgetmeter aardgas kunnen in de winterperiode (vanaf 1 november tot en met 31 maart) een minimale levering aardgas aanvragen bij het Energieloket. Zo kan je de winterperiode overbruggen en voorkomen dat jouw verbruikerskrediet volledig op is tegen een volgende oplaadbeurt. Heb je jouw tegemoetkoming nog niet aangevraagd? Neem dan contact op met het Energieloket. Contactgegevens Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T. 050 47 55 13 energieloket@ocmw-brugge.be

Tegemoetkoming in de medische kosten Mensen die een leefloon of bijstand aan het tarief van een leefloon ontvangen hebben recht op een tegemoetkoming in de medische kosten. Dit is een financiële tussenkomt in dokters- en apothekerskosten (op voorschrift).

MULTIMEDIA

Smartphones voor Dummies VANAF WOENSDAG 17 FEBRUARI OM 9.30 U.

Tijdens de lessen ‘Smartphones voor Dummies’ vertellen we je precies wat je allemaal met je Androidsmartphone kunt doen. Van het gebruiken van internet, e-mail en social media tot het vinden van apps en muziek. De cursus is geschikt voor alle types Androidsmartphones en bevat alle informatie die je nodig hebt om met je smartphone aan de slag te gaan. Foto's en video's maken, gamen, je agenda bijhouden en nog veel meer - met deze lessen voor beginners heeft je smartphone geen geheimen meer voor jou!

P gratis voor 5 lessen I vooraf inschrijven

Volgende kosten komen in aanmerking: • een tegemoetkoming verleend in de apothekerskosten die door de arts zijn voorgeschreven • vervoer met een ambulance • consultaties bij een kinesitherapeut, met een maximum van 60 beurten • rekeningen van ambulante dagtherapie Heb je jouw tegemoetkoming nog niet aangevraagd? Neem dan contact op met het Eerste Onthaal OCMW Brugge. Contactgegevens Hoogstraat 9 8000 Brugge T. 050 32 77 70 eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

ONTSPANNING

Aan tafel met ... DINSDAG 9 MAART

Voor de nieuwe maatregelen stond 'op de koffie met' gepland. Dit veranderen we naar 'aan tafel met…' Een praatnamiddag met een gast. Niet zomaar iemand: een bekend gezicht uit de buurt. Niet het klassieke verhaal van wat doe je van werk, we gaan op zoek naar de persoon. Eerste gast: Fabienne Brichaux.

P €2

I 4 december


SPEL BUURTACTIVITEIT

Muzikale bingo DINSDAG 23 FEBRUARI OM 14 U.

Van 14 u. tot 15.30 u. toveren we de polyvalente ruimte om tot een bingozaal, geen gewone bingo wel een muziekbingo. Als je het nummer hoort mag je het afkruisen op je kaart. Volle kaart = prijs. Valse bingo = liedje zingen!

P €4

I vooraf inschrijven

SPORT

Biljart Ons biljartschema werd wat overhoop gehaald omwille van het beperkt aantal bezoekers. Omdat dit toch een geliefkoosde bezigheid is van vele bezoekers in 't Werftje willen we nog eens samenvatten wanneer er kan gespeeld worden.

• • • • •

Maandag: vrije biljart Dinsdag: biljartclub (overband/drieband) Woensdag: vrije biljart Donderdag: biljartclub (vrij spel - poule 2) Vrijdag: biljartclub (vrij spel - poule 3)

Ik ben al veel gepasseerd in de straat. Jullie zitten mooi weggestoken, maar toch te vinden met leuke buurtinitiatieven zoals het boekenkastje. Zijn er nog lopende projecten? Ons grootste project is nu de verbouwing die in 2021 start. We willen een crèche oprichten in de school en het gebouw een nieuwe frisse look geven. Alles proberen we te realiseren tegen 1 september 2022. Hiermee willen we een antwoord bieden op het probleem van kinderopvang (baby's en peuters) in het Stubbekwartier. BUURTARTIKEL

Basisschool Pim Pam Poen Dag Kris, jij bent directeur van basisschool Christus Koning, beter bekend als Pim Pam Poen in de Kardinaal Mercierstraat. Wie kan er bij jullie terecht? Pim Pam Poen is een kleine basisschool in het hart van het Stubbekwartier. Onze school is een afdeling van de grote basisschool Sint-Lodewijkscollege aan de kerk van Christus-Koning. Wij mikken op de jonge kinderen uit de basisschool: kleuter- en lager onderwijs 1ste en 2de leerjaar. Hoe werken jullie? Kleinschaligheid is onze troef. Dit betekent dat er kleine klasgroepen zijn en dat iedereen elkaar echt kent. Het team heeft niet enkel naar de kleine noden van de kinderen een luisterend oor maar ook voor de ouders die nood voelen om hun verhaal te vertellen. Waarom zouden ouders voor jullie school moeten kiezen? Ouders kiezen de school omwille van het familiaire karakter. De school is heel laagdrempelig. We hechten niet enkel belang aan het leren, maar ook aan taalvaardigheid, sociale vaardigheden en het zich goed voelen. De spreuk van de school is 'in onze school voelen we ons thuis'. We zetten heel hard in op integratie en samen leren met en van elkaar.

Het werfplein werd reeds vernieuwd. Vind je dit beter nu? Want jullie komen immers toch regelmatig op het speelplein? We vinden het een prachtige realisatie en maken dankbaar gebruik van de vele faciliteiten van dit mooie plein. We gebruiken het om te spelen en om te sporten. De school is gelegen in het Stubbekwartier, hoe ervaren jullie deze buurt? We zijn blij dat we deel uit maken van de buurt. We merken dat het een hechte buurt is. Veel mensen kennen elkaar of nieuwe bewoners worden goed opgenomen. We willen, na de verbouwing, de school ook openstellen voor buurtinitiatieven waarvoor wat ruimte nodig is. Er zijn werken gepland. Hiervoor contacteerden jullie ons. Hoe verliep dat? Wij hebben tijdens de verbouwing nood aan ruimte voor opvang tussen de middag. We zijn enthousiast dat we in 't Werftje terechtkunnen. We ervaarden een grote gastvrijheid. Voor alle praktische zorgen was men bereid een oplossing te helpen zoeken. Dit is uiteraard fantastisch! Wij zien het alvast zitten om jullie ook welkom te heten over de middag met de kleuters. Misschien is dit een voorbode voor eventuele latere samenwerkingen. Onze diensten eens laten verweven met elkaar. Dat hopen wij ook!


Centrum voor dagverzorging

De Vliedberg Een centrum voor dagverzorging is een thuiszorgondersteunend initiatief dat zorg, opvang en zinvolle dagbesteding biedt aan ouderen. Het biedt mantelzorgers de kans om één of meerdere dagen in de week de zorgen uit handen te geven en zelf even op adem te komen. Anders dan vele andere centra voor dagverzorging richt De Vliedberg zich tot één specifieke doelgroep: senioren met dementie. De volledige werking is hierop afgestemd, de zorg, de activiteiten en ook de dagzaal.

snoezelactiviteiten aangeboden en wordt er vaak met muziek gewerkt. Naast de activiteiten worden de bezoekers zoveel mogelijk betrokken bij de dagelijkse huishoudelijke taken: tafels dekken, was plooien of werken in de moestuin. De bezoekers krijgen ondersteuning bij de dagelijkse zorg (maaltijden, toilet) en is er ook mogelijkheid tot een wekelijks bad en een bezoek aan de kapper of pedicure.

Aantal bezoekers Op een drukke dag kunnen er gemakkelijk 25 bezoekers komen, maar er wordt in kleinere groepjes gewerkt. Zo is er voor elke bezoeker wel een groep of een activiteit waarbij hij aansluiting vindt.

Ondersteuning van de mantelzorger Er gaat ook extra aandacht uit naar zorg voor de mantelzorger. De medewerkers bieden laagdrempelige hulpverlening aan en gaan mee op zoek naar manieren om met de beperkingen om te gaan. Daarvoor wordt er samengewerkt met de huisartsen en de dienst geriatrie, Foton en dementiecafé het labyrint.

Structuur als houvast Iedere dag verloopt volgens een vast ritme dat zoveel mogelijk wordt afgestemd op het ritme van thuis. Deze kleinschaligheid en de structuur bieden de bezoekers veiligheid en houvast, waar ze ook staan in hun ziekteproces. Aanbod van spel en therapie Doorheen de dag worden er verschillende ontspannende en/of therapeutische activiteiten aangeboden. Bij de spelactiviteiten staan ontspanning en plezier centraal. Bij de therapeutische activiteiten ligt de nadruk op het onderhouden of verbeteren van functies die thuiswonende senioren in het dagelijkse leven nodig hebben. Bv. Hersengymnastiek, bewegingsoefeningen of bespreking van de actualiteit. Aanpak beginstadium dementie In het beginstadium van dementie wordt men dagelijks geconfronteerd met het toenemende onvermogen. Door, zowel in de activiteiten als in de zorg, met kleine succeservaringen te werken, wordt in het CDV belicht wat wel nog mogelijk is. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld in de ateliers hun oude hobby’s beoefenen of nieuwe vaardigheden leren. Aanpak latere fase van dementie In een latere fase van het dementieproces ligt de nadruk meer op het welbevinden en de comfortzorg. Zo worden er wellness- en

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Maaike Deseure, coördinator – ergotherapeute op het nummer 050 32 77 50 Hannelore Bonne, maatschappelijk werker dienst zorgverlening op het nummer 050 32 77 02.

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Ontwerp: digicreate.be

Stèphanie del Cioppo Ruddershove 4, 8000 Brugge

Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

De verschillende ‘Content in je buurt’edities kun je op deze pagina vinden: www.dienstencentra-brugge.be/contentmagazine

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt jan - feb 2021  

Content in je buurt jan - feb 2021