__MAIN_TEXT__

Page 1

content in je buurt JAN-FEB 2021 | BRUGGE

BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

DIENSTENCENTRUM VAN VOLDEN Joris Dumeryplein 1 8000 Brugge (centrum)

Beste buur,

Alle bussen stoppen aan het station of ’t Zand LDC Van Volden Ann Dendooven T 050 32 78 90 GSM 0470 92 12 95 E ann.dendooven@mintus.be

2020 was een bewogen jaar: we zagen weinig mensen, regeltjes veranderden om de haverklap. En hoe flink we ook zijn: het weegt allemaal. We hebben nood aan wat herbronning. Die herbronning vind je alvast in een verlichte stad: Brugge doet er alles aan om de lege straten, pleinen en buurten wat aan te kleden. Met een warme gloed. Heb je zelf al eens rondgeneusd in je omgeving? Er valt vast wel iets te bewonderen, als je links of rechts kijkt. Lichtjes bij de vleet! Dat lichtpunt wil jouw vertrouwde buurtcentrum ook blijven. Zelfs al bieden we nu geen activiteiten binnen aan en zijn we je een tikje minder nabij, weg zijn we nooit. We blijven kleine acties op het getouw zetten, info verspreiden, de buurt leven inblazen. Het is meer dan ooit nodig en wij maken er werk van. Heb je nood aan een babbel? Zit je met een vraag? Laat het ons weten. Wil je meer weten over wat we voor 2021 in petto hebben? Kijk dan op www.dienstencentra-brugge.be. Hou er rekening mee dat alles ‘onder voorbehoud’ ingepland wordt. De maatregelen veranderen soms snel, maar samen komen we erdoorheen. Tot gauw?

Beste Bruggeling, We hebben 2020 uitgewuifd. Het is voor iedereen een bewogen jaar geweest. We moeten nog even door een donkere periode, ook letterlijk. En daarom heeft Stad Brugge deze winter voor heel wat licht gezorgd in de binnenstad en de deelgemeenten. Ook een oproep aan de Brugse buurten om een gezellige gloed over Brugge te laten schijnen, viel niet in dovemansoren. Her en der zie je lichtjes achter de ramen, aan de gevels, in de haag… Bruggelingen zijn warme mensen. Dat hebben we tijdens deze crisis al op verschillende manieren kunnen merken. We zullen samen moeten volhouden om onszelf en onze naasten te beschermen. Ken je iemand die het moeilijk heeft? Bel hen eens op, schrijf een kaartje… Een klein gebaar kan al veel doen. Op een mooi en gezond 2021, waarin we elkaar weer vaak kunnen zien, een knuffel kunnen geven…!

Je centrumverantwoordelijke, Ann Dendooven

Maak je stoep sneeuwvrij met strooizout De winter brengt heel vaak sneeuw met zich mee. We hopen op jouw medewerking om gladde voetpaden te voorkomen. Wist je dat je een gemeentelijke geldboete riskeert als je jouw stoep voor de woning niet toegankelijk maakt? Een strook van 1 meter voor het gebouw is al voldoende. Strooizout aankopen (prijs is € 0,70 per 10 kg) kan t.e.m. 15 maart. Wees er tijdig bij. Dit zijn de verdeelpunten van het strooizout: Openbaar domein (Walweinstraat 20), Huis van de Bruggeling, alle gemeenteafdelingen, de containerparken in Sint-Michiels, Sint-Pieters en Zeebrugge (ook in het buurtcentrum). Daarnaast kan je in de reguliere handelszaken zout kopen. De aankoopprijs van het zout kan in de handelszaken iets hoger liggen.

Hartelijk,

Dirk De fauw Burgemeester

Warme groet,

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Hulp nodig om je stoep sneeuwvrij te maken? Ben je ouder dan 75 én heb je geen familie, buren of poetshulp die de sneeuw kan verwijderen? Bel dan naar Sophie De Meyer van de Stedelijke Preventiedienst: 050 44 80 66.

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Rechten IN DE KIJKER INFO

Beste inwoners, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten kan opnemen zetten we in deze editie graag twee sociale rechten in de kijker. Bekijk dus zeker of je in aanmerking komt en dien jouw aanvraag in. Warme groeten, Isabelle Huyvaert (armoede-ervaringsdeskundige) Liese Rosseel (GBO projectbegeleidster) & GBO-teamleden

De minimale aardgaslevering De winter is in aantocht en de dagen worden korter, kouder en natter. Inwoners die gebruik maken van een actieve budgetmeter aardgas kunnen in de winterperiode (vanaf 1 november tot en met 31 maart) een minimale levering aardgas aanvragen bij het Energieloket. Zo kan je de winterperiode overbruggen en voorkomen dat jouw verbruikerskrediet volledig op is tegen een volgende oplaadbeurt.

Maak kennis met het Buurtnetwerk Hoplr MAANDAG 22 FEBRUARI OM 14 U.

Hoplr is het sociale netwerk voor je buurt. Hierop kan iedereen die in je buurt woont zich aanmelden om op een eenvoudige manier buren te bereiken. Leer je naburen kennen, verneem informatie over je wijk en weet wat er leeft in je buurt. Je kan op Hoplr ook terecht voor hulpvragen en activiteiten. Vaak hebben we een klein probleem, een kleine klus of een tip nodig om verder te komen. Plaats dit voornoemd buurtnetwerk en je krijgt beslist reactie van één van je buren. Wil je weten hoe Hoplr werkt, hoe je je moet aanmelden of hoe je er een bericht dient op te plaatsen? We leggen het je graag uit tijdens deze infosessie. Hoplr is alvast een bijzonder interessant medium om je buren te bereiken.

P gratis

I vooraf inschrijven

Heb je jouw tegemoetkoming nog niet aangevraagd? Neem dan contact op met het Energieloket. Contactgegevens Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T. 050 47 55 13 energieloket@ocmw-brugge.be

Tegemoetkoming in de medische kosten Mensen die een leefloon of bijstand aan het tarief van een leefloon ontvangen hebben recht op een tegemoetkoming in de medische kosten. Dit is een financiële tussenkomt in dokters- en apothekerskosten (op voorschrift). Volgende kosten komen in aanmerking: • een tegemoetkoming verleend in de apothekerskosten die door de arts zijn voorgeschreven • vervoer met een ambulance • consultaties bij een kinesitherapeut, met een maximum van 60 beurten • rekeningen van ambulante dagtherapie Heb je jouw tegemoetkoming nog niet aangevraagd? Neem dan contact op met het Eerste Onthaal OCMW Brugge. Contactgegevens Hoogstraat 9 8000 Brugge T. 050 32 77 70 eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

SPORT

Wandeltochten Van Volden – Balsemboom MAANDAG 11 JANUARI & MAANDAG 8 FEBRUARI

Elke tweede maandag maken we een prachtige, uitgestippelde wandeling. Wens je deel te nemen, schrijf je in en kom naar vertreklocatie: Maandag 11 januari: de Vesten Afspraak aan het lokaal dienstencentrum Van Volden om 13.30 u. Maandag 8 februari: op verkenning in Sint-Pieters Afspraak aan de kerk van Sint-Pieters om 14 u.

P gratis

I vooraf inschrijven


CULTUUR

Voordracht ‘Brugge in de Eerste Wereldoorlog’ met veel foto’s OP DONDERDAG 11 FEBRUARI OM 14 U.

SPORT

Stap-je-fit ELKE DONDERDAG OM 10.30 U. TOT 11.30 U.

Wil je in beweging blijven, sluit je dan aan bij de wekelijkse stap-jefitters groep. Zij maken elke donderdag een wandeling en vertrekken hiervoor telkens vanuit Van Volden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Brugge in het Marinegebiet Flandern, de enige Duitse frontzone waar de Kaiserliche Marine actief was. De stad werd bezet door het Marinekorps Flandern en speelde een belangrijke rol als garnizoenplaats en onderzeebootbasis. Brugge werd het doelwit van geallieerde luchtbombardementen en viel ten prooi aan collateral damage. Dit zorgde voor talrijke slachtoffers, heel wat beschadigde woningen, honger en armoede. De spreker brengt het verhaal van vier jaar oorlog in Brugge en illustreert de uiteenzetting met heel wat foto’s en illustratief beeldmateriaal.

Kom gerust eens af en maak kennis met de groep.

Voorlopig maximum 25 personen. Inschrijven is dus noodzakelijk. Je dient ook vooraf te betalen.

P gratis

P €2

I vooraf inschrijven

ONTMOETING 80-PLUS

Valentijnsbingo DINSDAG 16 FEBRUARI OM 14 U.

Wist je dat ...

Speciaal voor Valentijnsdag nodigen we alle bezoekers uit voor een gezellige bingonamiddag met leuke prijzen. Alle 80-plussers inviteren we om mee te komen spelen. Prijzen zijn er voor de winnaars, maar iedereen krijgt een stuk taart en een heerlijk kopje koffie. Ken je nog buren of vrienden die graag zouden aansluiten bij onze 80-plussers activiteiten? Speel ons dan zeker hun gegevens door.

P €5

I vooraf inschrijven

… we als dienstencentrum verder actief blijven in jouw buurt. … we telefonisch bereikbaar blijven voor informatie en ondersteuning. … we verbindend werken in de wijk, we de nodige ondersteuning bieden, we helpen met vragen en individuele problemen proberen op te lossen. Bij wie dit wenst, brengen we bezoekjes aan huis. Vanuit ons dienstencentrum worden nog tal van (buiten) activiteiten georganiseerd. Zo kan iedereen elke donderdag van 10.30 u. tot 11.30 u. deelnemen aan onze georganiseerde wandeling in de buurt in groepjes van maximum vier personen. Ook de ICT-cursussen lopen verder online, schaken kan ook virtueel en de tekencursisten krijgen via mail opdrachten. Er is tevens een pinguïnzoektocht en een tekenwedstrijd, tal van mogelijkheden dus. Toch missen we jullie. Daarom proberen we ook via onze opbelactie zoveel mogelijk contact te houden met onze bezoekers en hen te ondersteunen in deze periode. Heb je nood aan een belletje, een gesprekje of kom je toch graag eens langs in ons centrum, dan maken wij graag tijd voor een individueel afspraakje.

MULTIMEDIA

Aan de slag met Android/iPhone of iPad VANAF DONDERDAG 25 FEBRUARI OM 9 U.

Heb je net een tablet, smartphone of iPhone gekocht of gekregen? In deze cursus leer je alle basishandelingen van je toestel. Je leert hoe je contacten toevoegt, mails ontvangt, surft op het internet en apps installeert. Een eigen toestel is een vereiste. Kan je al met de iPad of iPhone werken, maar wil je vooral nieuwe apps leren kennen? Volg dan de module ‘Nieuwe onmisbare apps’ Deze cursus vindt plaats in Van Volden en loopt van donderdag 25 februari 2021 tot en met donderdag 24 juni 2021 telkens van 9 u. tot 12 u.

P € 117

I t.e.m. 20 febuari


De oude gebouwen van de Lokale Politie in de Hauwerstraat verwelkomen

nieuwe organisaties

De Brug: Centrum voor het Vrije Denken HuisvandeMens In het huisvandeMens staan we elke dag opnieuw klaar voor mensen. Vanuit een vrijzinnig humanistische levenshouding dragen we ons steentje bij tot een humane, inclusieve maatschappij. We vertrekken vanuit de mens als eigen zingever. In elk gesprek, in elke begeleiding, bij elke vorming, op elke plechtigheid, op elke activiteit. Mensenrechten, sociale rechtvaardigheid, respect voor mens en natuur, de vrijheid van denken en spreken gekoppeld aan een kritische geest, staan bij ons voorop.

In De Brug kunnen mensen elkaar ontmoeten, bijleren, zich ontspannen, cultuur beleven en ontdekken. De Brugse vrijzinnige verenigingen bieden aan het ruime publiek een rijk gevuld activiteitenprogramma aan. Blijf op de hoogte van activiteiten: Teken in op onze nieuwsbrief en raadpleeg de kalender op www.vrijzinnigbrugge.be. Word vrijwilliger: Plechtigheden schrijven en/of uitspreken? Helpen op activiteiten? Iets voor jou? Kijk voor info op: www.vrijzinnigwestvlaanderen.be/vrijwilligers. Hauwerstraat 3A, 8000 Brugge info@vrijzinnigbrugge.be

Vrijzinnig humanistische plechtigheden: trouwplannen of samenwonen? Een baby op komst of een dierbare verloren? We helpen je om een persoonlijke plechtigheid uit te werken. Waardig levenseinde: vragen over de mogelijkheden bij het levenseinde? We bieden je informatie en helpen om de wilsverklaringen in te vullen. Gesprekken levensvragen: loopt het leven niet zoals gehoopt en heb je nood om te praten? Rouw je om een dierbare? Vertel je verhaal aan een luisterend oor. We zijn open tijdens kantooruren en op afspraak. Hauwerstraat 3C, 8000 Brugge brugge@deMens.nu - 050 33 59 75

The Student Village Brugge Studentenstad is een initiatief van stad Brugge en de Brugse hogescholen/ universiteiten om studenten welkom te heten. Er is aandacht voor mobiliteit, studeerlocaties, huisvesting, sportieve en culturele evenementen.

Colofon Verantwoordelijke uitgever: Stèphanie del Cioppo Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp: digicreate.be Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier De verschillende ‘Content in je buurt’-edities kun je op deze pagina vinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

In september 2019 kreeg Brugge Studentenstad onderdak in The Student Village. Daar kunnen studenten samen blokken, vrienden ontmoeten, activiteiten organiseren, vergaderen, een groepswerk maken, gebruik maken van deruilbibliotheek… In de kelder van het gebouw is er een kleine fuifzaal, het Cachot. Daar organiseren studentenclubs in niet-coronatijden hun cantussen, fuiven, galabals etc. Ben je als buurtbewoner nieuwsgierig geworden? Je bent altijd welkom om een kijkje te komen nemen. We verhuren onze zalen ook aan niet-studenten. Op de website vind je alle mogelijkheden en tarieven. Coördinator Manon Billiet, 0477 97 98 99 manon.billiet@bruggeplus.be of www.bruggestudentenstad.be

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt Van Volden jan-feb 2021  

Content in je buurt Van Volden jan-feb 2021