__MAIN_TEXT__

Page 1

content in je buurt JAN-FEB 2021 | BRUGGE

BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

DIENSTENCENTRUM SCONEVELDE Brieversweg 334 8310 Male

Beste buur,

Lijn 6 / 98 Halte Sint Kruis Poortersstraat Om de twintig minuten. BC Sconevelde Nancy David T 050 32 60 95 GSM 0470 63 39 31 E sconevelde@mintus.be

2020 was een bewogen jaar: we zagen weinig mensen, regeltjes veranderden om de haverklap. En hoe flink we ook zijn: het weegt allemaal. We hebben nood aan wat herbronning. Die herbronning vind je alvast in een verlichte stad: Brugge doet er alles aan om de lege straten, pleinen en buurten wat aan te kleden. Met een warme gloed. Heb je zelf al eens rondgeneusd in je omgeving? Er valt vast wel iets te bewonderen, als je links of rechts kijkt. Lichtjes bij de vleet! Dat lichtpunt wil jouw vertrouwde buurtcentrum ook blijven. Zelfs al bieden we nu geen activiteiten binnen aan en zijn we je een tikje minder nabij, weg zijn we nooit. We blijven kleine acties op het getouw zetten, info verspreiden, de buurt leven inblazen. Het is meer dan ooit nodig en wij maken er werk van.

Eveline Wulbrecht T 050 32 60 95 GSM 0470 64 45 29 E sconevelde@mintus.be

Heb je nood aan een babbel? Zit je met een vraag? Laat het ons weten. Wil je meer weten over wat we voor 2021 in petto hebben? Kijk dan op www.dienstencentra-brugge.be. Hou er rekening mee dat alles ‘onder voorbehoud’ ingepland wordt. De maatregelen veranderen soms snel, maar samen komen we erdoorheen. Tot gauw?

Beste Bruggeling, We hebben 2020 uitgewuifd. Het is voor iedereen een bewogen jaar geweest. We moeten nog even door een donkere periode, ook letterlijk. En daarom heeft Stad Brugge deze winter voor heel wat licht gezorgd in de binnenstad en de deelgemeenten. Ook een oproep aan de Brugse buurten om een gezellige gloed over Brugge te laten schijnen, viel niet in dovemansoren. Her en der zie je lichtjes achter de ramen, aan de gevels, in de haag… Bruggelingen zijn warme mensen. Dat hebben we tijdens deze crisis al op verschillende manieren kunnen merken. We zullen samen moeten volhouden om onszelf en onze naasten te beschermen. Ken je iemand die het moeilijk heeft? Bel hen eens op, schrijf een kaartje… Een klein gebaar kan al veel doen. Op een mooi en gezond 2021, waarin we elkaar weer vaak kunnen zien, een knuffel kunnen geven…!

Je centrumverantwoordelijken, Nancy David & Eveline Wulbrecht

Maak je stoep sneeuwvrij met strooizout De winter brengt heel vaak sneeuw met zich mee. We hopen op jouw medewerking om gladde voetpaden te voorkomen. Wist je dat je een gemeentelijke geldboete riskeert als je jouw stoep voor de woning niet toegankelijk maakt? Een strook van 1 meter voor het gebouw is al voldoende. Strooizout aankopen (prijs is € 0,70 per 10 kg) kan t.e.m. 15 maart. Wees er tijdig bij. Dit zijn de verdeelpunten van het strooizout: Openbaar domein (Walweinstraat 20), Huis van de Bruggeling, alle gemeenteafdelingen, de containerparken in Sint-Michiels, Sint-Pieters en Zeebrugge (ook in het buurtcentrum). Daarnaast kan je in de reguliere handelszaken zout kopen. De aankoopprijs van het zout kan in de handelszaken iets hoger liggen.

Hartelijk,

Dirk De fauw Burgemeester

Warme groet,

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Hulp nodig om je stoep sneeuwvrij te maken? Ben je ouder dan 75 én heb je geen familie, buren of poetshulp die de sneeuw kan verwijderen? Bel dan naar Sophie De Meyer van de Stedelijke Preventiedienst: 050 44 80 66.

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Rechten IN DE KIJKER

Beste inwoners, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten kan opnemen zetten we in deze editie graag twee sociale rechten in de kijker. Bekijk dus zeker of je in aanmerking komt en dien jouw aanvraag in. Warme groeten, Isabelle Huyvaert (armoede-ervaringsdeskundige) Liese Rosseel (GBO projectbegeleidster) & GBO-teamleden

De minimale aardgaslevering De winter is in aantocht en de dagen worden korter, kouder en natter. Inwoners die gebruik maken van een actieve budgetmeter aardgas kunnen in de winterperiode (vanaf 1 november tot en met 31 maart) een minimale levering aardgas aanvragen bij het Energieloket. Zo kan je de winterperiode overbruggen en voorkomen dat jouw verbruikerskrediet volledig op is tegen een volgende oplaadbeurt. Heb je jouw tegemoetkoming nog niet aangevraagd? Neem dan contact op met het Energieloket. Contactgegevens Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T. 050 47 55 13 energieloket@ocmw-brugge.be

Tegemoetkoming in de medische kosten Mensen die een leefloon of bijstand aan het tarief van een leefloon ontvangen hebben recht op een tegemoetkoming in de medische kosten. Dit is een financiële tussenkomt in dokters- en apothekerskosten (op voorschrift). Volgende kosten komen in aanmerking: • een tegemoetkoming verleend in de apothekerskosten die door de arts zijn voorgeschreven • vervoer met een ambulance • consultaties bij een kinesitherapeut, met een maximum van 60 beurten • rekeningen van ambulante dagtherapie Heb je jouw tegemoetkoming nog niet aangevraagd? Neem dan contact op met het Eerste Onthaal OCMW Brugge. Contactgegevens Hoogstraat 9 8000 Brugge T. 050 32 77 70 eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

Beweegcoaching op maat Wil je meer bewegen, maar kom je er niet toe? Als beweegcoach maak ik een beweegplan dat haalbaar is, aangepast aan jouw leven en rekening houdend met de huidige corona maatregelen. Ik kan je zien in onze ruimtes in het Lokaal Dienstencentrum, maar ook beeldbellen en wandelgesprekken zijn mogelijkheden. Zolang jij je er goed en veilig bij voelt. Bewegen helpt je beschermen tegen corona en ook je geest terug fris te maken. Pieker je vaker, geraak je je huis niet uit of komen de coronakilo’s er maar bij? Contacteer ons! Onze beweegcoaches Severine en Pieter staan voor je klaar. Met een eenvoudige verwijsbrief van je huisarts heb je recht op een voordelig tarief. Heb je een verhoogde tegemoetkoming, dan kost een kwartier individuele begeleiding € 1. Voor alle anderen kost een kwartier individuele begeleiding € 5. Coaching kan gratis als je met Sport AXI-bonnen betaalt. De coach kan helpen met de verwijsbrief en een verduidelijking van je persoonlijk tarief. Coach Pieter Metsu Bel 0472/417 355 Brugge.Pieter@bewegenopverwijzing.be Coach Severine Devuyst Bel 0476 34 34 47 Brugge.Severine@bewegenopverwijzing.be www.bewegenopverwijzing.be en www.brugge.be/sport-axi-bonnen


Initiatieven op Sint-Kruis

onen W j i W r n le Waa

Ma

e ektocht o z n e e erde ooiste organise rijd rond de m dst een we rlichting kerstve

ktocht Fotozoe

rsiering Kerstve

ijk

in de w

Male Solidair

Kaartjes bussen

Male Solidair werd spontaan in het leven geroepen tijdens de eerste coronagolf. Hierbij hielpen vrijwilligers buurtbewoners met boodschappen en kleine klusjes. Ze leenden zaken uit en verdeelden bloemetjes.

Tijdens ‘De Warmste Week’ van Studio Brussel deelt Male Solidair met een vijftal vrijwilligers op vraag van Mintus kaartjes uit aan de buurtbewoners. Dit gebeurt in samenwerking met Male Waar Wij Wonen.

Male Solidair ging afgelopen maart van start om buurtbewoners te helpen bij het doen van boodschappen, bij het verrichten van kleine herstelwerken en het slaan van een praatje.

De kaartjes verwijzen naar het Mintusteam van buurtcentrum Sconevelde op Male. De buurtbewoners vinden op het kaartje de website, het telefoonnummer en het mailadres van het team waar ze terecht kunnen met hun vragen en bekommernissen. Ze kunnen tevens signaleren of ze nood hebben aan een babbel.

Tijdens een lockdownperiode betekent dit voor sommige mensen een extra en warme ondersteuning. Ook Mintus doet dus af en toe een beroep op ons. We zijn blij om samen met andere partners onze schouders te kunnen zetten onder concrete buurthulp en dienstbetoon op Male, Sint-Kruis.

Er zijn waarschijnlijk nog initiatieven in jouw buurt. Laat het ons weten.

Leer je buurt kennen via Hoplr Sinds kort kunnen alle bewoners van Brugge gebruik maken van Hoplr. Hoplr is een sociaal netwerk voor je buurt. Het platform focust op sociale interactie tussen inwoners en het engagement in de buurt.

Je kan spullen of diensten uitwisselen, een oproep doen, initiatieven lanceren, meldingen doen en activiteiten in de buurtkalender plaatsen. Alleen de mensen uit je buurt hebben toegang tot de buurtgegevens. Het is veilig en betrouwbaar. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij het netwerk. Jij ook? Je kan je gratis aanmelden via www.hoplr.com. Heb je zelf geen computer of smartphone, dan kan je een oproep laten plaatsen via je buren. De bedoeling is om je buren en buurt (beter) te leren kennen.


Centrum voor dagverzorging

De Vliedberg Een centrum voor dagverzorging is een thuiszorgondersteunend initiatief dat zorg, opvang en zinvolle dagbesteding biedt aan ouderen. Het biedt mantelzorgers de kans om één of meerdere dagen in de week de zorgen uit handen te geven en zelf even op adem te komen. Anders dan vele andere centra voor dagverzorging richt De Vliedberg zich tot één specifieke doelgroep: senioren met dementie. De volledige werking is hierop afgestemd, de zorg, de activiteiten en ook de dagzaal.

snoezelactiviteiten aangeboden en wordt er vaak met muziek gewerkt. Naast de activiteiten worden de bezoekers zoveel mogelijk betrokken bij de dagelijkse huishoudelijke taken: tafels dekken, was plooien of werken in de moestuin. De bezoekers krijgen ondersteuning bij de dagelijkse zorg (maaltijden, toilet) en is er ook mogelijkheid tot een wekelijks bad en een bezoek aan de kapper of pedicure.

Aantal bezoekers Op een drukke dag kunnen er gemakkelijk 25 bezoekers komen, maar er wordt in kleinere groepjes gewerkt. Zo is er voor elke bezoeker wel een groep of een activiteit waarbij hij aansluiting vindt.

Ondersteuning van de mantelzorger Er gaat ook extra aandacht uit naar zorg voor de mantelzorger. De medewerkers bieden laagdrempelige hulpverlening aan en gaan mee op zoek naar manieren om met de beperkingen om te gaan. Daarvoor wordt er samengewerkt met de huisartsen en de dienst geriatrie, Foton en dementiecafé het labyrint.

Structuur als houvast Iedere dag verloopt volgens een vast ritme dat zoveel mogelijk wordt afgestemd op het ritme van thuis. Deze kleinschaligheid en de structuur bieden de bezoekers veiligheid en houvast, waar ze ook staan in hun ziekteproces. Aanbod van spel en therapie Doorheen de dag worden er verschillende ontspannende en/of therapeutische activiteiten aangeboden. Bij de spelactiviteiten staan ontspanning en plezier centraal. Bij de therapeutische activiteiten ligt de nadruk op het onderhouden of verbeteren van functies die thuiswonende senioren in het dagelijkse leven nodig hebben. Bv. Hersengymnastiek, bewegingsoefeningen of bespreking van de actualiteit. Aanpak beginstadium dementie In het beginstadium van dementie wordt men dagelijks geconfronteerd met het toenemende onvermogen. Door, zowel in de activiteiten als in de zorg, met kleine succeservaringen te werken, wordt in het CDV belicht wat wel nog mogelijk is. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld in de ateliers hun oude hobby’s beoefenen of nieuwe vaardigheden leren. Aanpak latere fase van dementie In een latere fase van het dementieproces ligt de nadruk meer op het welbevinden en de comfortzorg. Zo worden er wellness- en

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Maaike Deseure, coördinator – ergotherapeute op het nummer 050 32 77 50 Hannelore Bonne, maatschappelijk werker dienst zorgverlening op het nummer 050 32 77 02.

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Ontwerp: digicreate.be

Stèphanie del Cioppo Ruddershove 4, 8000 Brugge

Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

De verschillende ‘Content in je buurt’edities kun je op deze pagina vinden: www.dienstencentra-brugge.be/contentmagazine

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt Sconevelde jan-feb 2021  

Content in je buurt Sconevelde jan-feb 2021