__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Info & inschrijven:

content in je buurt JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

Nieuwe coördinator buurtcentra

https://bit.ly/3fgIVQs

JOHN-NATHAN HOCEPIED

Doe mee aan Mu Art – A Mu Art

Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein. De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

Mu ART – a Mu ART is een kunstproject voor en door jongeren dat deze zomer loopt, parallel met de Triënnale. Je creëert een tweeluik waarbij je op het eerste canvas iets maakt over wat je het voorbije jaar moeilijk vond en op het tweede canvas een kunstwerk over je perspectieven en dromen voor de toekomst. Je herkent hier dus wellicht het thema van de Triënnale in: Traum en Trauma. Daarna ga je in dialoog met andere jongeren om elkaar te inspireren. De werken worden eerst in kleine kring voorgesteld, daarna krijgen ze een plaats op de route van de Triënnale. De bijeenkomsten gaan door in buurtcentrum De Balsemboom.

Ganzenstraat 33 8000 Brugge

Beste buur,

Lijn 6 - Halte Molenbrug

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen.

Lijn 6 / 16 – Halte gerechtshof Om de 20 minuten Om de vijf minuten. LDC De Balsemboom

Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

Karel Meuleman T 050 32 78 80 - 050 32 78 86 GSM 0471 05 14 59 E karel.meuleman@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Beste Bruggeling,

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

BUURTCENTRUM DE BALSEMBOOM

Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch • De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling.

Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden.

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten. En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Karel Meuleman

Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

© Foto: Jan D’hondt

Ken jij de buurt? Doe onze buurtkwis! Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Lees meer op p.2

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Nieuws uit De Balsemboom Rechten in de kijker

Buurtkwis Word vrijwilliger in ons tuinatelier!

Ken jij de straten uit onze buurt? Bewijs het met deze korte buurtkwis! Stuur je antwoord op de drie fotovragen naar debalsemboom@mintus.be. Uit alle juiste inzendingen verloten we eind juni een tegoedbon waarmee je iets lekkers kunt kopen in de buurt.

Welk van de volgende hoort niet thuis in het rijtje?

1.

Gezinsbond zomeractiviteiten Gezinsbond Brugge en De Balsemboom bieden in de zomervakantie op 4 woensdagen een speelnamiddag aan voor ouders en kinderen uit de buurt. Denk aan samen knutselen, schminken, balspelen, ravotten … Een ideaal moment om andere ouders uit de buurt te ontmoeten.

Waar en wanneer? Alles gaat door op de binnenplaats van De Balsemboom (Bilkske), telkens vanaf 14u. De vier woensdagen zijn 14 en 28 juli en 11 en 25 augustus. A

B

C

D

Waai gerust eens binnen met je gezin laat je verrassen!

Jouw profiel: Je hebt groene vingers en je bent sociaal. Verwachtingen: Je bent wekelijks of tweewekelijks beschikbaar voor minstens één halve dag per week. Je kunt zelfstandig aan de slag in de tuin en kunt mensen coachen bij tuinwerk.

Welk van deze torentjes komt helemaal niet uit onze buurt?

2.

Wie zijn we: Covias biedt ondersteuning en begeleiding aan mensen met een ernstige psychiatrische aandoening en dat op diverse levensdomeinen. Naast professionals werken we met vrijwilligers die zich op diverse manieren engageren. Voor ieder van hen gaan wij op zoek naar de beste match. Deelnemers en vrijwilligers van het activiteitencentrum ‘de Gempersteeg’ werken 3 halve dagen per week in ons tuinatelier te Assebroek (Brugge). We zijn op zoek naar vrijwilliger(s) die graag in de tuin werken, samen met enkele van onze deelnemers.

Praktisch: Dit engagement kan starten van zodra jij beschikbaar bent. Frequentie: wekelijks of tweewekelijks.

A

B

C

Lekker van hier

Bij Lekker Van Hier koop je verse en lokale voeding zoals groenten, fruit, confituur, kaas ... B

Alles wordt in regio Brugge geproduceerd en op een ecologische manier getransporteerd en verpakt. Je kunt je bestelling op vaste momenten afhalen in De Balsemboom. Een echt korte keten project dus!

Voor meer info en bestellen: www.lekkervanhier.be C

D

Warme groeten, Team GBO Brugge

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Meer info via: De Fietsbieb Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

se? Interes met act op

cont via Neem esoete e fi So D 5 97 of 5 050 34 @covias.be te e o s e Sofie.D

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Onderwijscheques

Buurtcentrum De Balsemboom is sinds kort een afhaalpunt van Lekker Van Hier.

A

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

Ons aanbod: Een aangename en leerrijke werksfeer, individuele coaching en vorming, een jaarlijks (vrijwilligers)evenement en een degelijke (vrijwilligers)verzekering.

D

Voor welke van deze zaken kun je niet terecht in de Langestraat?

3.

Beste inwoner,

Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques. Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

Meer info via: Huis van het Kind Brugge Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 32 74 96 of 050 32 67 73 M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be


content in je buurt MAART-MEI 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

Nieuwe coördinator buurtcentra JOHN-NATHAN HOCEPIED

BUURTCENTRUM LEVENSVREUGDE

Lissewege heeft talent!

Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein.

In de rubriek ‘Lissewege heeft talent!’ maken we telkens een portret van iemand die in Lissewege leeft en over een bepaald talent beschikt.

Een voorwoord schrijven in tijden van corona blijft een uitdaging. De voorbije maanden hadden we de golf 3. Maatregelen waren terug strenger , kappers open, kappers dicht. Van een avondklok tot bubbels van 3,4 en 10. Mondkapje aan op de dijk tijdens de vakanties tot openbare terrassen. Het dagelijkse nieuws bracht ons iedere dag de cijfers en de ontmoedigende berichten uit de ziekenhuizen. Lichtpunt in het volledige verhaal was de opstart van de vaccinatiecentra. Ook hier in Brugge. Ondertussen is een derde van de bevolking gevaccineerd. De cijfers zijn weer in dalende lijn en de zomer ligt voor ons. Wat kunnen we ons meer toewensen. In deze content enkele getuigen van de vaccinatie. Hoe hebben ze het persoonlijk ervaren. Ook enkele nieuwe gezichten in onze buurt en nieuwtjes van verschillende verenigingen. Niet te vergeten de rubriek Lissewege heeft talent.

BC Levensvreugde

T 050 32 62 80

Wie is Robert Pyra? Robert Pyra is 79 jaar en getrouwd met Norette Decorte. Hij heeft twee kinderen: Stefaan en Christophe. Hij werkte 24 jaar in de ZAM Zeebrugge, een vleesverwerkend bedrijf met een slachterij en een fabriek. Toen hij 19 jaar was, was hij soldaat en gevecht brancardier. Hij nam zijn kennis van verzorging mee naar de fabriek en verzorgde daar ook zijn collega’s. Op 40-jarige leeftijd deed hij een herscholing als lasser. Hij werkte een jaar in de Brugeoise in Brugge en werkte nadien in New Holland. Eerst als lasser en later als receptionist/ hersteller.

We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

Van jongs af aan was hij gefascineerd door elektronica. Toen zijn ouders hun eerste radio hadden, wou Robert uitzoeken hoe dit draadloos werkte. Zijn kennis groeide met de jaren. Hij was lid van de vereniging OSB radioamateurs te Brugge. Daar leerde hij veel, maar omgekeerd heeft hij hen ook veel geleerd. Onder andere de loopantenne, waarmee hij contact had met andere radioamateurs uit Wit-Rusland.

R.F.C. Lissewege Het turbulente seizoen 2020 - 2021 zit er op. Voor de volwassenen was het een rampjaar, maar met de jeugd mochten we gelukkig verder werken.

Naast zijn passie voor radio’s is Robert knutselaar en uitvinder. Zijn creatieve geest vindt een weg in het maken van een voederbak voor kleine visjes, een diervriendelijke katten verjagen machine, een mierenvanger, enz. Alles is elektronisch gestuurd.

Jaarlijks zien we het aantal jeugdspelers stijgen. De heropbouw van de jeugd binnen onze vereniging gaat de goede weg op, met dank aan Michel & Jenko. Voor volgend seizoen zijn we nog dringend op zoek naar een drietal spelers voor onze U10. Voor onze andere ploegen zijn alle jeugdspelertjes tussen 5 en 10 jaar welkom, zowel jongens als meisjes.

Ook doet hij soms aan amateurtelevisie vanuit de masten van zijn tuin. Voor we vertrokken, liet Robert ons zelfs nog zijn zelfgemaakte goochelkist zien.

Het lidgeld voor het komende seizoen bedraagt 100 euro. In het lidgeld zit een trainingspak inbegrepen. De trainingen voor de jeugd gaan door op woensdag van 18 tot 19 uur en op zaterdag (indien geen wedstrijd) van 10 tot 11 uur. We starten in de maand augustus, de juiste datum wordt later meegedeeld. Laat ons vooral hopen dat het volgende seizoen gezond kan doorgaan!

Zijn hobby’s zijn nog lang niet dood en in zijn werkplaatsje kan hij nog vele uurtjes doorbrengen.

Colofon

Voor alle info kan je terecht bij Jama: rfcl@telenet.be - 0477 792803.

Ons zomerkamp voor de jeugd gaat door van maandag 12 juli tot en met 19 juli, telkens van 9 tot 16 uur.

Beste buur,

Station Lissewege

Nancy Lamote

De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken.

Ook altijd welkom in Lisseweegs Opperhof nr 10.

Lisseweegs vaartje 43 8380 Lissewege

Verantwoordelijke uitgever: John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper

GSM 0471 85 57 61 E nancy.lamote@mintus.be

Beste Bruggeling, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden. Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

We ontwaken stilletjes uit de winter en uit corona. Vanaf nu gaat voor allen de zon schijnen. Met z’n allen kunnen we het virus aan. Geniet van een pintje op het terras en de verdere versoepelingen. Je centrumverantwoordelijke, Nancy Lamote

Beeldenroute 2021: Beelden in het witte dorp 15 JUNI - 20 SEPTEMBER 2021

Beelden in het witte dorp vindt voor de 27ste jaar op rij plaats elke dag vrij te bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang. De beelden staan uitgestald in open lucht, op verschillende locaties over een afstand van 3 km tussen het centrum van Lissewege en de abdij Ter Doest.

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Getuigenissen uit het vaccinatiecentrum Mouw omhoog en gedaan. Een 'oef'-gevoel overviel ons. We hebben geen seconde getwijfeld om ons te laten vaccineren. (Anoniem)

't Vaartje Lissewege

Alles verliep goed. Het enige nadeel was dat ik 's nachts heb liggen daveren in mijn bed. ik beefde van kop tot teen en het duurde wel 15 minuten. (Anoniem)

‘t Vaartje in Lissewege is een pop-up ART ontmoetingscentrum voor meerwaardezoekers met een creatieve geest. Het is een project met een hart voor kunst en bijzondere kunstenaars die op een creatieve manier hun opmerkelijke verhaal vertellen midden in het kunstenaarsdorp Lissewege. Dit verrassend en uitnodigend domein mag zich terecht de creatiefste tuin van Vlaanderen noemen.

Eerst dachten we: nu zijn we verlost van al dat corona gedoe. Maar het is nog altijd oppassen geblazen. Je hoeft echt niet bang te zijn. (Diana en Betrand)

Verscholen achter een grote inrijpoort aan het Lisseweegs Vaartje kom je terecht in een oase van rust, te midden van een wereld vol bezieling. Blinde en slechtziende kunstenaars tonen je hoe het voelt om te leven in duisternis en toch te genieten van kunst.

Het personeel van dienst was zeer vriendelijk en hoffelijk. Dit gaf een geruststellend gevoel. Voor ik het besefte, had ik het verzwakte Pfizer Covid-virus al in mijn arm zitten en mocht ik naar de grote ruimte om daar van de eventuele opwinding te kunnen bekomen. Ik voelde me goed en na enkele minuten verliet ik de ruimte. (Valerie Neirinck)

Voor het zomerevent artists@work zijn er tientallen strandcabines omgetoverd tot heuse exporuimtes waar talrijke amateurkunstenaars hun passie voor kunst en creativiteit in al zijn aspecten tonen. Je kunt er genieten van rust, inspiratievolle events en gezelligheid. De prachtige siësta-weide nodigt je uit om tussen de appelen perenbomen te picknicken. Er vinden doorlopend vrije ateliers, ambachtdemonstraties en workshopsessies plaats. Flaneer tussen de tientallen expocabines van ontmoetingstuin ’t Vaartje, waar kunstenaars en creatievelingen je meenemen in hun kunstig verhaal. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen, te komen snuisteren of ideeën op te doen. Open van zaterdag 3 juli tot zondag 29 augustus 2021 van 11u tot 18u, behalve op woensdag. Lisseweegs Vaartje 28 te Lissewege Tel 0473 74 03 85 - www.tvaartje.be

Rechten in de kijker Beste inwoner, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst. Warme groeten, Team GBO Brugge

Tennisclub Lissewege

De eenzaamheid, het missen van iemand waar je je hart eens bij kunt luchten maakt het toch niet gemakkelijk. Gelukkig is er nog telefoon en internet. We keken uit naar het vaccin om toch weer het normale leven, te kunnen hervatten, om onze kinderen en kleinkinderen terug te zien. Wij lieten ons intussen vaccineren. Alles beter dan deze dodelijke ziekte te krijgen. We zien geen enkele reden om het niet te doen. (Marie-Jeanne De Bruyne).

Sedert zijn ontstaan in 1987 is TC Lissewege, aangesloten bij Tennis Vlaanderen, een echte familieclub waar iedereen welkom is, jong en oud, recreatieve en competitiespelers. Wil je lekker buiten sporten dan is tennissen wellicht iets voor jou. Tennis is een sport voor alle leeftijden. Dit wil zeggen dat men zich op elke leeftijd de tennissport eigen kan maken. Ook kun je bij ons bijna altijd tennissen wanneer jou dat uitkomt. Door zijn democratisch lidmaatschap is de club voor iedereen toegankelijk. Onze kalender met leuke activiteiten, voor jeugd en volwassenen, spreekt boekdelen… Jong en oud, beginner en gevorderde kan bij ons terecht voor lessen gegeven door ervaren trainers. Wij beschikken over drie rustig gelegen gewrichtsvriendelijke T.C. LISSEWEGE vzw tennisterreinen op het Parochiaal Speelplein, Canadezenstraat 11 8380 Lissewege Stationsstraat 9 te Lissewege.

 050/ 54 62 06 - 0478/444 734 www.tclissewege.be - (www.tclissewege.be) tclissewege@gmail.com Met onze website proberen we u zo informatief mogelijk 0435.043.119 RPR Gent afdeling Brugge op de hoogte te houden van onze activiteiten.

AA (Zwankendamme) in tijden van corona Normaal is er elke donderdag van 20 tot 22 uur een samenkomst van de groep anonieme alcoholisten. Omwille van corona ging de laatste bijeenkomst door op 29 oktober 2020. Het spreekt voor zich dat dit voor heel wat mensen gevolgen heeft. Bij velen heerst een gevoel van onrust. Het contact is weg en ze hebben het gevoel dat ze iets missen. Ze kunnen er ook niet zijn voor de anderen. Ook de weekends met de andere provincies gaan niet door. Vooral nieuwe leden hebben een grote terugvalkans. Want mensen die elkaar reeds kennen uit de groep, bellen elkaar regelmatig en ondersteunen elkaar. De vraag om terug op te starten is dan ook groot.

Wist je dat de alcohol/drugslijn ook tijdens corona bereikbaar blijft? Telefoon AA: 03 239 14 15.

De wijkinspecteur Sedert zijn ontstaan in 1987 is TC Lissewege, aangesloten bij Tennis van Lissewege en Voor meeris, informatie kanoud, je Vlaanderen, een echte familieclub waar iedereen welkom jong en terecht op het secretariaat, Zwankendamme recreatieve en competitiespelers. Canadezenstraat 11, Wil je lekker sporten dan is tennissen wellicht iets jou.734 of via Ik ben Chelsea Gzom, 26buiten jaar en jullie 050/ 54 62 06 voor - 0478/444 wijkinspecteur Lissewege-Zwankendamme. e-mail tclissewege@gmail.com Tennis is een sport voor alle leeftijden. Dit wil zeggen dat men zich op elke leeftijd debereikbaar tennissport eigen kan maken. Ook kun je bij ons bijna altijd Ik ben telefonisch van dinsdag tot vrijdag Sportieve groeten, op het nummer 0471 56 85 70. Ben ik er niet, tennissen wanneer jou dat uitkomt. Het bestuur TC Lissewege spreek dan zeker iets in. Ik beluister mijn voicemail Door zijn democratisch lidmaatschap is de regelmatig en bel je zo snel mogelijk terug. Bij dringende hulp belt u het nummer 101 of 112. club voor iedereen toegankelijk. Op woensdag tussen 12 en 16 uur ben je welkom op Onze kalender met leuke activiteiten, voor afspraak in het wijkkantoor in Lissewege. jeugd en volwassenen, spreekt Vriendelijke groeten, boekdelen… Jong en oud, beginner en Je wijkinspecteur gevorderde kan bij ons terecht voor lessen Chelsea Gzom gegeven door ervaren trainers. Wij beschikken over drie rustig gelegen gewrichtsvriendelijke tennisterreinen op het Parochiaal Speelplein, Stationsstraat 9

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Meer info via: De Fietsbieb

Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Onderwijscheques Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques. Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

Meer info via: Huis van het Kind Brugge

Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 32 74 96 of 050 32 67 73 M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be


Gezocht: Gezelschapsbuddies

Nieuwe coördinator buurtcentra JOHN-NATHAN HOCEPIED Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein.

Tijdens deze periode merken we dat er meer vragen komen voor gezelschap. Uiteraard proberen wij altijd toe te leiden naar ons buurtcentrum, waar men door deel te nemen aan activiteiten of diensten nieuwe mensen kan leren kennen en zo een sociaal kader kan uitbouwen. Maar zoals we allemaal weten, zijn vele activiteiten geannuleerd of onder voorbehoud, ons buurtcentrum is ook een hele tijd gesloten geweest. Andere buurtbewoners geraken niet altijd gemakkelijk tot aan het buurtcentrum en daarom zijn we dus op zoek naar sociale vrijwilligers, die graag mensen willen begeleiden tijdens wandelingen of uitstappen. Bent u een sociaal iemand en op zoek naar nog meer contacten, maakt u graag een babbeltje, of help je gewoon graag anderen, dan is dit misschien wel iets voor jou. Neem dan zeker contact op met het buurtcentrum en we kijken of we een match kunnen maken.

content in je buurt JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

BUURTCENTRUM MEULEWECH

BUURTCENTRUM DEN BREYDEL

Kosterijstraat 40 8200 Sint-Andries

Eén van de inzendingen op onze schrijfwedstrijd Door Maarten Vanroose

Lente

De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

de vogels doen het de bijen doen het de vlinders doen het ik zou het ook wel willen doen, maar ... ik kan niet VLIEGEN.

Lijn 5 / 15 / 52 / 53 Halte Sint-Andrieskerk Om de tien minuten. LDC Meulewech

Kennedypark,

Beste buur,

8200 Sint-Andries tussen Jan Breydellaan en Sint-Jansdreef

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen.

Lijn 9 / 89 Halte Sint-Andries Peter Benoitlaan Om de twintig minuten. BC Den Breydel

Maarten Derre T 050 32 70 91 GSM 0470 63 38 45 E maarten.derre@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch

• De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling.

Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

Beste Bruggeling, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden.

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten. En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Je centrumverantwoordelijke, Maarten Derre

Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

© Foto: Jan D’hondt

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Buurtbewoners in de bloemetjes Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Activiteiten buurtcentrum

Rechten in de kijker

Meer info over de onderstaande activiteiten zijn verkrijgbaar in het buurtcentrum Meulewech. Inschrijvingen zijn beperkt. Alle activiteiten zijn onder voorbehoud en worden georganiseerd met passende maatregelen i.v.m. de bestrijding van het coronavirus.

Hoplr Wil je ook je buurt beter leren kennen? Wil je graag op de hoogte zijn van activiteiten in de buurt? Wil je graag je hulp aanbieden of heb je zelfs soms hulp nodig? Jouw buurt maakt gebruik van de private buurtwebsite Hoplr. Hierop kan iedereen die in West Sint-Andries woont zich aanmelden om eenvoudig buren te bereiken.

Fietstocht langs Brugse Kapelletjes 7 JULI OM 13U30

We maken samen een fietstocht van +/- 25 km, met een tussenstop in buurtcentrum Meulewech. Vertrek aan het buurtcentrum Ten Boomgaarde.

Wandeling IEDERE DONDERDAG IN JUNI OM 10U.

Wil je ook graag gebruik maken van het buurtnetwerk Hoplr maar weet je niet hoe hieraan te beginnen? We leggen je met plezier uit hoe Hoplr werkt. Wij helpen je ook om je aan te melden.

Tijdens de maand juni, gaan wij elke donderdagochtend een wandeling maken. We spreken af om 10u aan het buurtcentrum Meulewech en maken een wandeling van een uurtje. Gelieve wel op voorhand in te schrijven.

Bel ons op het telefoonnummer 050 32 62 85 en we maken een afspraak.

Ontmoeting Ons terras is zeker het ontdekken waard. In een oase van rust en met alle veiligheidsvoorschriften rekening houdende, kan je bij ons terecht voor een drankje en een gezellige babbel. Onze cafetaria is momenteel open vanaf 13u30 tot 16u30.

Vanaf heden kan je in het buurtcentrum betalen met bancontact. Hou ook onze facebookpagina in de gaten, mochten er eventuele versoepelingen plaatsvinden inzake coronamaatregelen, zullen wij dat zeker daar communiceren.

Dat verdient een bloemetje Het team van Meulewech zette in mei de buurtbewoners in de bloemetjes. Ook de bewoners van de serviceflats werden niet vergeten. Hiermee wilden we de mensen een hart onder de riem steken. In het bijzonder bij de mensen die in deze moeilijke periode alleen zijn en zich eenzaam voelen. Een klein en warm gebaar die bij heel wat mensen spontaan een glimlach op de lippen toverde.

Beste inwoner, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

Samen voor een warm, sociaal en zorgzaam Brugge! Op verschillende plaatsen kon je de laatste weken het logo van ‘Brugge draait om mensen’ zien... aan vensterramen, op het internet, … .

Met dit logo willen de sociale verenigingen en organisaties in Brugge tonen dat ze hier zijn voor jou en voor onze stad. Ook onze buurtcentra doen mee!

Warme groeten, Team GBO Brugge

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Meer info via: De Fietsbieb

Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Én ook jij kan iets doen.

Er zijn verschillende manieren, groot en klein, waarop jij kan meewerken om onze stad warmer, socialer, zorgzamer, rechtvaardiger,... te maken. Denk maar aan het maken van een praatje met je buur, het verhuren van je woning via een sociaal verhuurkantoor, vrijwilligerswerk bij een sociale organisatie, de opvang van een pleegkind in je gezin, … . Wil je graag de verschillende mogelijkheden bekijken en iets vinden dat aansluit bij jouw situatie en interesses, ga dan naar www.brugge.be/ bruggedraaitommensen of bel naar de Vrijwilligerscentrale via 050 44 82 22. Wil je op de hoogte blijven van wat ‘Brugge draait om mensen’ doet? Volg ons dan op Facebook: www.facebook.com/ bruggedraaitommensen.

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Onderwijscheques Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques. Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

Meer info via: Huis van het Kind Brugge

Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 32 74 96 of 050 32 67 73 M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be


Voortaan zijn vuilniszakken, PMD-zakken en groenafvalzakken ook in het buurtcentrum verkrijgbaar. Je kunt ze per stuk of per rol aankopen. Openingsuren buurtcentrum: 9u - 12u en 14u - 17u30. Gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen. Heb je een probleem of een vraag, heb je nood aan een babbel of weet je het eventjes niet meer, misschien kunnen wij jou helpen. Kom gerust langs, dan bekijken we hoe we je kunnen helpen.

Nieuwe coördinator buurtcentra

Wist je dat er sinds de eerste lockdown meer dan 400 nieuwe buurtbewoners zijn aangesloten via Hoplr? Voor meer uitleg over dit initiatief kun je ook bij ons terecht.

JOHN-NATHAN HOCEPIED Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein.

De vraag die ons de afgelopen periode het vaakst werd gesteld, was: “wanneer gaan jullie terug open?” Cartoon by ND.

De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

content in je buurt JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

BUURTCENTRUM 'T REITJE Annuntiatenstraat 34 8000 Brugge (centrum)

Beste buur,

Lijn 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 43 / 88 / 90 Halte Howest Campus Om de vijf minuten.

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen.

Lijn 4 / 14 Halte Snaggaardbrug Om de tien minuten LDC 't Reitje

Wil je meewerken aan ons buurtkrantje of heb je iets te vertellen of te melden? Laat het ons dan zeker weten. Wij zijn ook op zoek naar partners en verenigingen om mee samen te werken.

Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

Nancy David T 050 32 60 95 GSM 0470 63 39 31 E reitje@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Beste Bruggeling,

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten.

Met dank aan Kathleen, Sabine, Thierry, Joannes, Bea, Cathérine, Tertia voor hun bijdrage aan het buurtkrantje.

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch

• De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling.

© Foto: Jan D’hondt

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden. Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Je centrumverantwoordelijke, Nancy David

Vrije activiteiten Op ons pleintje kun je alle dagen petanque komen spelen. Heb je geen eigen spelmateriaal, dan kun je dit bij ons lenen. De woensdagmiddag wordt er in clubverband gespeeld. Voor meer info over de vrije activiteiten zoals de brei- en naaiclub, kaartersclub, tekenclub en crea kun je in ’ t Reitje terecht.

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Lees meer www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Terugblik Bebloemingsactie Op zaterdag 8 mei mochten de buurtbewoners van Sint-Gillis opnieuw de bloemetjes buiten zetten. De bebloemingsactie is een jaarlijkse samenwerking tussen de groendienst en de vrijwilligerscentrale van Stad Brugge. Het zijn vooral buurtcomités die mee hun schouders zetten onder deze actie. Met de logistieke samenwerking van buurtcentrum ’t Reitje zorgde het buurtcomité ‘open ramen en deuren’ van Sint-Gillis voor de verdeling van de bloemetjes. Er werden maar liefst ruim 1500 bloemetjes verdeeld. Al van bij de opbouw was het duidelijk dat we zeker een tent nodig zouden hebben. Na een grote kuis om hondendrollen weg te nemen, was het meteen volle bak: ondanks de regen wilden de meesten vroeg komen om de grootste keuze te hebben. Dit jaar was er vooral een aanbod aan roze tinten, maar toch konden we ervoor zorgen dat iedereen tevreden naar huis terugkeerde. Na de middag hadden we bezoek van Johan & Co, die de bedeling muzikaal kwamen ondersteunen met onder meer Dire Straits deuntjes. En ja hoor, het hielp: na korte tijd trokken de wolken weg en kregen we zowaar een zonnetje te zien. Ondertussen maakten we alle klanten warm voor "de langste stoel" op 28 mei, en voor ons buurtfeest "Gillibillies" op 4 september: de mensen zelf aanspreken werkt altijd veel beter dan gewoon een flyer uitdelen.

Activiteiten Meer info over onderstaande activiteiten is te verkrijgen via ’t Reitje. Inschrijvingen zijn beperkt. Alle activiteiten zijn onder voorbehoud en worden coronaproof georganiseerd.

Gratis gidsbeurt Triënnale Brugge 2021 10 AUGUSTUS OM 14U

Een ervaren gids neemt je mee op sleeptouw doorheen de binnenstad en dompelt je onder in het verhaal van TraumA. Ontdek de verschillende kunst- en architectuurinstallaties, leer de stad vanuit een andere hoek kennen en laat je meevoeren in een wereld tussen verbeelding en realiteit.

Uiteindelijk hebben we slechts een 3-tal mensen moeten teleurstellen die niét besteld hadden, want kort na 16 uur waren we volledig uitverkocht. Na de opkuis was er gelukkig nog wat tijd om ons eigen (eerste) terrasje op te stellen om de lange dag af te sluiten met een frisse pint.

Moedertjesdag

Verkeersagent Geert op zijn laatste werkdag.

Paaswedstrijd In april stond er een vaas gevuld met paaseitjes in onze cafetaria. Deelnemers aan de wedstrijd moesten raden hoeveel eitjes er in de vaas zaten. De winnaars zijn deze kindjes en hun juffen. Er zaten 113 eitjes in de vaas. Met 110 eitjes zaten zij er het dichtst bij. Ze kregen de inhoud van de vaas als beloning.

Thierry De Block

Doorheen tijd zagen we de werking evolueren en werden er diverse activiteiten georganiseerd waar iedereen welkom was. Ook het buurtfeest werd mede ’t reitje nieuw lezen ingeblazen.

Thierry De Block is een 68-jarige sportieve Bruggeling die sinds 1978 op Sint-Gillis woont. Hij is geboren op 21 juni 1953, is een zomerkindje en dat straalt hij ook uit. De meeste oudere inwoners zullen hem kennen via zijn echtgenote Chantal Missiaen, die al haar hele leven op Sint-Gillis woont en nauw betrokken was bij het buurtleven. Dit dankzij haar ouders, Valère en Maria, die jarenlang de drijvende krachten waren bij de wijkfeesten in Sint-Gillis tot de fakkel werd overgenomen door Jackie Vandekerckhove en zijn echtgenote. Ondertussen zijn Thierry en Chantal al een tijdje getrouwd en hebben ze een dochter en een kleinkind die ook in de buurt wonen. Zo blijven ze Sint-Gillis trouw.

Fietstocht naar Male op 13 juli

Met dank aan de trouwe medewerkers Chris, Bea, Els, André en Joannes.

Op het pleintje naast ’t Reitje staat sinds Valentijn een groot hart. We kregen via Facebook en via buurtbewoners enkele mooie uitspraken toegestuurd.

Interview

ook het buurtcentrum bleef niet achter.

Cathérine en Tertia, twee leden van onze kookclub, hielpen mee met het maken van de textielinstallatie van Amanda Browder, één van de pronkstukken op de Triënnale.

Met een klein groepje fietsers vertrekken we om 13u30 vanuit 't Reitje richting Sconevelde. We nemen zoveel mogelijk autoluwe wegen. In Sconevelde genieten we van een ijscoupe met verse aardbeien en een kopje koffie.

Hoe word ik een echte Italiaan?

Creatief schilderen met oliepastels

DONDERDAG 8 JULI OM 19U

START 3 JUNI OM 13U30

We kennen allemaal de clichés over Italianen: ze zijn luidruchtig, passievol en theatraal. Sommige van die clichés kloppen, andere zijn erg overdreven en kunnen ze zelf hartelijk om lachen. Toch zijn er enkele regels die ze NOOIT overtreden. Wil je deze regels leren kennen, kom dan naar ’t Reitje op donderdag 8 juli en ontdek hoe je “een echte Italiaan” wordt. Deze leuke infosessie gaat door in samenwerking met Stoer Huus. Aangepast hapje en drankje zijn in de prijs inbegrepen.

Schilderen of tekenen met oliepastelkrijtjes is ontzettend leuk om te doen. Je hoeft niet te kunnen tekenen om deze cursus te volgen. Je kunt de oliepastelkrijtjes bij ons aankopen. De rest zit in de prijs. Deze cursus loopt over 4 donderdagen en in iedere les krijg je een afgewerkt kunstwerkje mee naar huis. Prijs incl. koffie:

P 25 euro / 4 lessen

Hoe ben je verzeild geraakt in Sint-Gillis? Tot mijn zeventiende woonde ik op Ver Assebroek en daarna op de Boninvest, waar ik mijn echtgenote leerde kennen. In 1978 kwam ik wonen op mijn huidig adres in de Annuntiatenstraat. Het grootste deel van mijn carrière heb ik gewerkt als treinbestuurder bij de NMBS. Vele buurtbewoners kennen jou als een sportieve man in looptenue. Daarbij sta je ook regelmatig met je sportieve prestaties in de krant. Tijdens mij legerdienst was ik paracommando. Toen al was ik erg sportief ingesteld. Ik speelde tot mijn 23ste voetbal bij meerdere provinciale ploegen. Ik leerde Chantal kennen via haar neef Franky, die bij ons in de ploeg speelde. Ik loop ook heel graag en deed veel mee aan loopwedstrijden. Toen ik net met pensioen was, ben ik begonnen met ultralopen. Met momenteel 85 marathonultralopen, Belgische records, kampioen op de 24 uur (176 km) en de 100 km in de leeftijdscategorie 65+ mag ik best tevreden zijn. Ondanks vele afgelaste en uitgestelde wedstrijden door corona kan ik toch bijna dagelijks de loopschoenen aantrekken en in de omgeving van Brugge de paadjes en weggetjes onveilig maken.

Je houdt ook van strips?

Ja, ik ben een verzamelaar van strips rond de cultfiguur Kuifje die ik voornamelijk vind via beurzen en rommelmarkten.Ik heb nauwe banden met de Belgische stripauteur en illustrator Jan Bosschaert, van wie ik ook veel strips en tekeningen verzamel.

Wat is je band met ’t Reitje?

Ik woon recht tegenover het buurtcentrum ’t Reitje. Een gezellige plek met een stukje groen en een speelpleintje ernaast, wat kan men meer verlangen? Wetende dat het vroeger een braakliggend terrein was met ernaast een garage die door een brand werd vernietigd. De jaren daarna werd het speelpleintje en de omgeving aangepast en gemoderniseerd, en

Na bevraging aan de buurtbewoners werd zelfs een petanqueplein aangelegd. Kortom, er is voor elk wat wils. Men kan de wijk Sint-Gillis natuurlijk niet meer vergelijken met vroeger. Toen kende iedereen elkaar nog en zaten de mensen s’ avonds op straat samen te babbelen. Ook de wijkfeesten in de maand september waren top en daarom zijn wij altijd lid geweest om mee te doen aan verkleedstoeten, spelletjes, enz. die gedurende een volledige week werden ingericht. De afgelopen twee jaar komen veel initiatieven van vroeger terug, maar die zijn nu helaas geschrapt door corona. Toch zit men niet stil, er worden nog steeds buurtacties op touw gezet. Er is een ruilboekenkast geplaatst, een kerstboom tijdens de feestdagen, een gedichtenpaal en men kon gratis vensterbloemetjes afhalen in de maand mei. Persoonlijk vind ik dit lovenswaardige initiatieven en door het betrekken van de bewoners komt er beweging tussen de mensen. Er zijn bezoekjes bij plaatselijke handelaars, hobbyisten (juwelen, steendrukkunst), gedichtjes van Delphine Lecompte … Dit alles verbindt mensen met elkaar. Er is dus zeker toekomst in het reilen en zeilen op Sint-Gillis. Ik ben zelf vrijwilliger bij het buurthuis en ik probeer mijn steentje bij te dragen door het bedelen van folders en de bebloeming en versiering van de inkomhal ’t Reitje. Ik woon vergaderingen bij in mijn hoedanigheid als SAR-verantwoordelijke om de belangen van de senioren te behartigen tegenover het stadsbestuur. De seniorenadviesraad heeft als taak om de samenwerking tussen de gefedereerde bonden, het seniorenwerk en de ouderenzorg te bevorderen, alsook de integratie van senioren in de samenleving te bewerkstelligen. Kortom, ondanks de huidige coronamaatregelen zoeken de verantwoordelijke en haar medewerkers telkens naar nieuwe uitdagingen, zonder onderscheid te maken in geslacht, kleur, politieke voorkeur of beperkingen. Ik ben fier dat ik als radertje deel mag uitmaken van het hele systeem. Groetjes en keep it safe. Thierry


Gratis rondleiding Triënnale op 17 augustus Hedendaagse kunst en architectuur in Brugge

Praktisch:

Van 8 mei tot 24 oktober 2021 vormt de historische binnenstad van Brugge voor de derde keer het decor voor hedendaagse kunst en architectuur.

Nieuwe coördinator buurtcentra JOHN-NATHAN HOCEPIED Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein. De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

Een ervaren gids neemt je mee op sleeptouw doorheen de binnenstad en dompelt je onder in het verhaal van TraumA. Ontdek de verschillende kunsten architectuurinstallaties, leer de stad vanuit een andere hoek kennen en laat je meevoeren in een wereld tussen verbeelding en realiteit.

Start: 14 uur Duur: +/- 2u Vertrekpunt: Biskajersplein Eindpunt: De rondleiding eindigt op de Burg. • Vooraf inschrijven is noodzakelijk, want de plaatsen zijn beperkt! • • • •

content in je buurt JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

BUURTCENTRUM SCONEVELDE Brieversweg 334 8310 Male

Beste buur,

Lijn 6 / 98 Halte Sint Kruis Poortersstraat Om de twintig minuten. OC Sconevelde Eveline Wulbrecht T 050 32 60 57

Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

GSM 0470 64 45 29

Wist je dat...

… je voortaan, op afspraak, in Sconevelde terecht kan voor de aankoop van:

E eveline.wulbrecht@mintus.be

• Huisvuilzakken (groot en klein), ook per stuk te koop • PMD-zakken, ook per stuk te koop • Groenafvalzakken • Hondenpoepzakjes

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch

• De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling.

© Foto: Jan D’hondt

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen.

Beste Bruggeling, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden.

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten. En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Je centrumverantwoordelijke, Eveline Wulbrecht

Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

Bebloemingsactie op Male Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Er werden maar liefst 2300 bloemetjes verdeeld op Male! Dankjewel aan de vrijwilligers van Male Solidair voor hun inzet!!

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Rechten in de kijker Maak kennis met Bibteam Sint-Thomas Vele Malenaars kennen ons al: wij zijn de vaste medewerkers van bibliotheek Sint-Thomas op Male. Lies (rechts op de foto) is sedert 16 september 2020 verantwoordelijke van bib Sint-Thomas en van bib De Zorge aan de kerk van Sint-Kruis. Caroline (midden op de foto) en Kris (links op de foto) zijn al langer vertrouwde gezichten aan de bib-balie. Wie minder mobiel is, kan gebruikmaken van onze dienst bib aan huis. Een bibliotheekmedewerker bezorgt dan bib materialen bij jou thuis en brengt ze voor jou ook terug naar de bibliotheek. Je kan voor deze service contact opnemen met de bibliotheek via mail (bibaanhuis@brugge.be) of telefoon (050 44 66 70).

Onze bib ligt een beetje verscholen op het Peelaertplein, naast buurtcentrum Sconevelde, in de schaduw van de Sint-Thomas van Kantelbergkerk. Niet iedereen weet dat wij er zijn, maar onze bib is beslist een omwegje langs het plein waard. We zijn weliswaar klein, maar hebben een heel fijn aanbod! Bij ons vind je voor elk wat wils: romans in verschillende genres, informatieve boeken, tijdschriften, strips, prentenboeken, jeugd-dvd’s … Wist je dat je bij ons zelfs e-readers met e-boeken kunt lenen? Wij staan voor jullie klaar voor alle vragen omtrent lenen, verlengen, reserveren … of om een inspirerend praatje te maken over de boeken die je gelezen hebt of wil lezen. Momenteel is de situatie wat veranderd wegens de Covidmaatregelen, maar in normale omstandigheden krijgen we heel wat klassen uit de ons omringende scholen over de vloer. We hebben dan ook een uitgebreide collectie voor de jeugd.

Wij zijn de directe buren van buurtcentrum Sconevelde, aangezien onze gebouwen letterlijk aan elkaar grenzen. Samen delen we de ambitie om de buurt beter te leren kennen en zo ons aanbod nog beter af te stemmen op de noden van de buurtbewoners. In de toekomst zullen we nog nauwer samenwerken en als partners activiteiten organiseren. Op die manier dragen ook wij bij tot een warm en zorgzaam Male. Onze bibliotheek is open op woensdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 9.30 tot 12 uur. Spring zeker eens binnen om ons en het aanbod van de bib te leren kennen! Nog geen lid? Tot 22 jaar ben je gratis lid. Vanaf dan betaal je 5 euro per jaar om materialen te ontlenen. Maar kom vooral eerst eens langs, dat is sowieso gratis, of je nu lid bent of niet! Tot binnenkort!

Bibteam Sint-Thomas Brieversweg 334, 8310 Sint-Kruis Tel: 050/35 63 90 sint-thomas.bibliotheek@brugge.be

De buurtactiviteiten zijn onder voorbehoud en worden coronaproof georganiseerd.

Buurtbabbels Om van Male een warme en zorgzame buurt te maken, organiseren we verschillende Buurtbabbels, telkens op een andere plaats. Daarom nodigen we jullie uit om op dinsdagnamiddag 29 juni om 14 uur samen met ons een koffietje te drinken op het Peelaertplein. Naast een informele babbel brengen we mensen samen om de noden en behoeften van de buurt te leren kennen.

Camping Buurtsport komt deze zomer terug naar de Malehoek. Een hele week lang kunnen kinderen en jongeren vanaf 6 jaar bij ons terecht voor een week lang sport- en spelplezier. Naast vrij spelen op de trampoline, skateramp, voetbalarena en de caravan organiseren we leuke activiteiten zoals Archery tag, waterspelen en veel meer. Iedereen is welkom! Op donderdag sluiten we af met een BBQ op het pleintje. Hopelijk tot dan!

Naar aanleiding van Pasen organiseerde het bestuur een kleurwedstrijd voor kinderen tot de leeftijd van 12 jaar. De tekeningen konden ze in een brievenbus deponeren. In ruil daarvoor kregen de +/- 130 kinderen een zakje eitjes aan huis bezorgd door de leden van MWWW.

• Wanneer: maandag 9 tot vrijdag 13 augustus telkens van 11 tot 17 uur • Waar: speelplein, Babbaert, Sint-Kruis • Inschrijvingen: inschrijven is niet nodig, langskomen volstaat! • Meer info: riekert.stael@buurtsportbrugge.be 0470/10 68 29

Warme groeten, Team GBO Brugge

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

Maken van papieren strandbloemen i.s.m. Unicef

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Heel wat mensen kennen ongetwijfeld UNICEF. Maar wist je dat er ook een vrijwilligersgroep bestaat in Brugge? Sinds 2012 vormen zij een gezellige bende met als hoofdlocatie de Pijpeweg in Male. Vanaf het begin konden ze rekenen op een paar enthousiaste jongeren uit Male die op hun beurt hun vrienden meebrachten. Op vandaag is het team erg divers en kunnen ze rekenen op vrijwilligers uit alle leeftijdscategorieën.

• •

Paasactie MaleWaarWijWonen

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

I vooraf inschrijven

Gesteund door UNICEF België proberen zij kinderrechten in het Brugse in de kijker te zetten. Enkele van hun activiteiten zijn:

Buurtsport Brugge

Beste inwoner,

Organiseren van een quiz Deelnemen aan festivals zoals Feest in ’t Park Inpakken in de Fnac tijdens de feestdagen, ...

Om de inwoners beter te leren kennen, organiseren we samen een eerste activiteit op Male. Wat dachten jullie ervan om de zomer kleurrijk in te zetten door samen met ons papieren strandbloemen te maken? Deze zomerse traditie is ondertussen erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed en kan kinderen in dit spel samen brengen. Iets wat we al zo lang moeten missen. • • • •

Waar: Inkom van Sconevelde Wanneer: Vrijdag 2 juli, 14 tot 16 u. Prijs per kind: €5 Leeftijd: Vanaf 9 jaar (+mondmasker)

I vooraf inschrijven t.e.m. 25 juni

Meer info via: De Fietsbieb

Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Onderwijscheques Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques. Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

Meer info via: Huis van het Kind Brugge

Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 32 74 96 of 050 32 67 73 M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be


content in je buurt

ik Terugbl Moederdag

JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

Nieuwe coördinator buurtcentra JOHN-NATHAN HOCEPIED

BUURTCENTRUM TEN BOOMGAARDE

Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein. De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

t Paaszoektoch

hes - affic . . . s i e Liefd Valentijn op

Ter beke 29 8200 Sint-Michiels

Beste buur,

Lijn 7 / 17 Halte Sint Michiels Boudewijnpark Om de tien minuten LDC Ten Boomgaarde

Gratis gidsbeurt Triënnale Brugge 2021

Celien Hongenaert

27 AUGUSTUS OM 13U45

T 050 32 78 40

Van 8 mei tot 24 oktober 2021 vormt de historische binnenstad van Brugge voor de derde keer het decor voor hedendaagse kunst en architectuur. Een ervaren gids neemt je mee op sleeptouw doorheen de binnenstad en dompelt je onder in het verhaal van TraumA binnen de Triënnale. Ontdek de verschillende kunst- en architectuurinstallaties, leer de stad vanuit een andere hoek kennen en laat je meevoeren in een wereld tussen verbeelding en realiteit. Vertrek aan het Biskajerplein.

Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

GSM 0470 23 05 08 E celien.hongenaert@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch • De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling. © Foto: Jan D’hondt

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen.

Beste Bruggeling, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden.

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten. En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Je centrumverantwoordelijke, Celien Hongenaert

Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Kaartersclub De Zonnebloem

Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Dag Julien, samen met Gustaaf Vanden Abeele vormden jullie het bestuur van de Kaartersclub ‘De Zonnebloem’. Kan je ons vertellen hoe de club ontstaan is? Na 38 jaar dienst ging ik op pensioen. Op rust gesteld zoals dat heet, maar ik was toen nog maar 58 jaar! Een caféganger ben ik niet, maar toch stapte ik samen met mijn vrouw Cecile Danneels het ontmoetingscentrum de Zonnebloem binnen. Een vaste klant van het centrum was onze buurvrouw Laurette Coudeville. Zij kwam met het idee om een kaartersclub te stichten. Laurette nam de leiding en de club was geboren. Kaarten doe je met vier, en zo kwam Madeleine Degrande ook mee aan boord. Dit waren de echte pioniers van de club. Een datum om nooit te vergeten, de vierde vrijdag van de maand, januari 1995: onze eerste speeldag, en de start van vele mooie jaren. In 1996 nam ik het voorzitterschap van mijn vrouw over. Met een rood hoofd gaf ik mijn eerste toespraak op ons jaarlijks kampioenenfeest. Gelukkig werd ik hier met de jaren beter in. Die kampioenenvieringen, daar keken we elk jaar naar uit. En wij niet alleen hoor! In die tijd kwamen de grote bazen van het OCMW en ook persfotograaf André De Blieck mee feesten. En zo geraakten wij als heel gewone mensen met onze foto in de krant.

Aan het woord

Activiteiten

kaartersclub De Zonnebloem

buurtcentrum

kampioenvieringen, dat was elk jaar terug een hoogtepunt. Dat kan ik je verzekeren, je had er bij moeten zijn!

Het was een heerlijke tijd vol vriendschap, met soms een aperitiefje te veel. En we voelden dat we als groep gewaardeerd werden door het OCMW-bestuur. Dat gaf ons energie.

2002

De club wist terug wat te groeien met nieuwe leden, net omwille van de verhuis. Echter, het bestuur is niet meer van de jongste en in 2019 beslisten we om in schoonheid te stoppen met een groot jubileumfeest in 2020. We hadden grootse plannen, tot corona er anders over besliste. Uitstel is geen afstel, dus kijken we er naar uit om in 2021 toch nog een mooi afscheidsmoment te organiseren. Meer dan verdiend na zo een mooie tijd. Ik hoop dat ik deze keer geen rood hoofd heb bij mijn laatste speech, maar waarschijnlijk toch enkele tranen in de ogen. En misschien terug een aperitiefje of eerder een degustiefje te veel, voor de laatste keer.

We hoorden al vele mooie momenten. Wat is jouw mooiste moment in zoveel jaren Kaartersclub? Die bevlogen 25 jaar heeft vooral veel vriendschap opgeleverd, vooral dat zal bijblijven. Vreugde en spanningen hebben we met elkaar gedeeld. Steeds met de blik vooruit en vooral met de club op nummer één in ons hart. Ik mag wel zeggen dat ik hier als mens ook veel voldoening heb uitgehaald.

Jullie zijn gestart in ontmoetingscentrum de Zonnebloem. Hoe komen jullie in het buurtcentrum van Ten Boomgaarde terecht? Toen in 2017 Ten Boomgaarde zijn deuren opende, werd De Zonnebloem gesloten. Ik moet toegeven, we waren eerst wat wantrouwig. Zo’n verhuis en alles nieuw, je mag niet onderschatten wat dat doet. Gustaaf en ikzelf hebben er toen aan gedacht om te stoppen, aangezien ons ledenaantal toen al sterk achteruitging.

Kaarten maakt al 25 jaar deel uit van je leven. Wat ga je doen nu de club stopt? Verder blijven kaarten? Of heb je al andere mooie plannen gemaakt? Geen zorgen, het pensioenleven stopt niet. Na een moeilijk jaar 2020 kijken we nu terug uit naar een vrije wereld, liefst zonder corona. Starten met een hoopvolle zomer en terug een pintje op een terras. Het zal terug zoeken zijn, maar ik ga tijd nemen om te genieten van een voordracht of een uitstap.

Een koffiecaravan waar (bijna) alles kan Meer info over de onderstaande activiteiten zijn verkrijgbaar in het buurtcentrum Ten Boomgaarde. Inschrijvingen zijn beperkt. Alle activiteiten zijn onder voorbehoud en worden georganiseerd met passende maatregelen i.v.m. de bestrijding van het coronavirus.

Fietstocht kapelletjes route Sint-Michiels 7 JULI OM 13U30

We maken samen een fietstocht van +/- 25 km, met een tussenstop in buurtcentrum Meulewech. Vertrek aan het buurtcentrum Ten Boomgaarde.

Uitstap Blankenberge 16 JULI OM 9U45 STATION BRUGGE

Samen genieten we van een hele dag in Blankenberge. We gaan samen naar de markt, eten iets kleins over de middag en sluiten af met een tocht op de gocarts. Richtprijs is 6 euro. Vertrek aan station Brugge in de tickethal.

Zomerbar 23 JULI VAN 16U TOT 19U

Kom je mee genieten van onze pop-up zomerbar? Een lekkere cocktail of mocktail en een leuk muziekje erbij. Je vindt ons op het grasplein voor het buurtcentrum Ten Boomgaarde.

Uitstap maïsdoolhof Damme 5 AUGUSTUS OM 13U

We fietsen in groep naar het maïsdoolhof. Wie niet verloren loopt, kan nog samen een koffie drinken voor de rit terug naar huis. Richtprijs is 6 euro. Vertrek aan het buurtcentrum Ten Boomgaarde.

Welkom in dit gezellige stekje! Deze koffiecaravan bevindt zich op het domein van Viro locatie Ter Dreve in Sint-Michiels en is er voor iedereen. Wil iets organiseren voor je buren, maar heb je geen plaats in je tuin? Wil je iemand bedanken met een stukje taart? Of gewoon goesting om de caravan te openen? Alles kan!

Wat kunnen we jullie aanbieden? Bij de caravan is materiaal inbegrepen dat je vrij kan gebruiken. Wil je graag nog iets anders aanbieden? Dan kan je dat altijd zelf meebrengen. De prijs bepaal je zelf. Alcohol is niet toegelaten.

Goede afspraken maken goede vrienden De sleutel van de koffiecaravan haal je af in leefgroep De Ronde, het gebouw in felgekleurde strepen op locatie Ter Dreve. Na je koffiecaravanmoment breng je die meteen terug, ten laatste om 22u. We vragen je om schade of defecten op dat moment ook direct te melden. De koffiecaravan gebruiken kost 10 euro (+25 euro waarborg). Daarbij zijn 200 g koffiebonen inbegrepen. Extra fair trade-bonen zijn te verkrijgen aan het Onthaal op locatie Ter Dreve voor 6 euro per 200 g. Gebruik alleen deze bonen! Klanten en medewerkers mogen ook iets kopen als de caravan open is. Een koffie kunnen ze betalen met een Viro-munt. Die is 1 koffie waard en mag je houden om later te gebruiken als iemand anders de caravan openhoudt. Om 22u moet het stil zijn. Beëindig de activiteit dus op tijd! Zo garandeer je mee de rust van de klanten en de buurt.

Interesse? Neem gerust contact met ons op! Dries Vanlersberghe (0499 85 20 58), Annelies Demyttenaere (0476 90 06 64) en Sarah Verstraete of mailen naar: caravaan@virovzw.be.

2018

En natuurlijk gaan we blijven een kaartje leggen! Tegen dat kaartersvirus bestaat nog geen vaccin hoor.

Wat een feest! In 1997 kregen we versterking van Gustaaf Vanden Abeele. Sindsdien een onmisbare figuur, mijn steun en toeverlaat tot het einde.

De jaarlijkse kampioenenfeesten, daar keken jullie dus vooral naar uit! Wat was voor jou belangrijk om te blijven kaarten in de club? Vooral het gevoel om bij een club te horen en daar mijn schouders onder te kunnen zetten. De samenhorigheid en de ontmoetingen met clubvrienden, daar doe je het voor. En ja, onze jaarlijkse

De instroom van nieuwe leden bleef beperkt. Jongere mensen vinden zo’n oudere groep kaarters niet hip genoeg. Toch hebben we de sprong gewaagd en met de nodige energie de club herstart in Ten Boomgaarde. En met succes!

Bedankt aan Julien, Gustaaf en alle andere club- en bestuursleden voor 25 mooie jaren!

Oproep vrijwilligers zwerfvuil Hou je ook van een propere buurt zonder zwerfvuil? Merk je dat er afval ligt in jouw straat en directe omgeving, en wil je hier iets aan doen? Dat kan! Samen met een geëngageerde buurtbewoner zijn we op zoek naar vrijwilligers die op geregelde tijdstippen de handen uit de mouwen willen steken. Je gaat samen op pad om de buurt proper te houden, een wandeling en babbel krijg je er gratis bij. Wij zorgen voor het nodige materiaal. Contacteer het buurtcentrum als je interesse hebt.

Zomeren in de buurt In de winter gingen we rond met soep. Deze zomer brengen wij het zomergevoel naar jou! We strijken neer in verschillende buurten van Sint-Michiels. Zo kan je met jouw buren genieten van een gezellig moment samen. Wij voorzien een drankje, breng gerust zelf iets mee om te knabbelen. Je krijgt een flyer in de bus als we bij jouw in de buurt langskomen. Of hou onze Facebook pagina in de gaten!


content in je buurt JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE

BBB

BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

START OP VRIJDAG 4 JUNI OM 9.30U.

Het is eindelijk zover! We kunnen terug buiten turnen.

Nieuwe coördinator buurtcentra

Opgelet: de lessen gaan buiten door, dus bij regen slaan we een weekje over.

JOHN-NATHAN HOCEPIED

BUURTCENTRUM TER LEYEN

Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein.

Kroosmeers 1 8310 Assebroek

Beste buur,

Lijn 2 / 91 Halte AZ Sint Lucas Lijn 2 Halte Assebroek Zeven Torentjes Om de twintig minuten

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen.

LDC Ter Leyen

Heropstarten Stilaan kunnen er (buiten) terug wat activiteiten heropgestart worden en dit met max. 25 personen.

De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken.

• • • • •

We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

Line dance op woensdag om 14u Sacrale dans op dinsdag om 10u Qi gong op maandag om 10u30 BBB op vrijdag om 9u45 Step aerobic op woensdag om 9u30

Didier Bracke

Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

T 050 32 60 10 E didier.bracke@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch

• De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling.

Beste Bruggeling, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden. Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

© Foto: Jan D’hondt

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten. En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Je centrumverantwoordelijke, Didier Bracke

Eindelijk wat meer vrijheid! Vanaf nu mogen we méér dan wandelen alleen. Verder leest u welke activiteiten terug opgestart worden. Intussen kan u genieten van enkele sfeermomenten tijdens de wandelingen.

Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Paasbloemstuk Covid-19 gooide onze planning voor de activiteiten vorig jaar en ook dit jaar al meermaals door elkaar. De datum voor het bloemschikken werd al enkele keren verplaatst, maar is eind maart dan toch kunnen doorgaan.

Iedereen was super enthousiast om terug creatief bezig te zijn en zo ook een minimaal sociaal contact te hebben.

Buurtwandelingen 2 lantaarns werden in de paassfeer opgemaakt in gele en witte tinten. De gebruikte materialen waren rozen, germini’s, mos, eucalyptus, eitjes … Zo brachten we terug wat kleur in het leven van een aantal bezoekers van ons centrum. Dankbaar voor de lach op hun gezicht!

Alles werd coronaproof georganiseerd, buiten en in kleine groepjes van 4 personen, met voldoende afstand en met mondmasker.

Wil je wat meer bewegen en heb je nood aan sociaal contact? Kom dan mee op onze wandelmomenten. Voortaan kunnen we in groepen van 10 mensen deelnemen. • Maandag 14u30 • Woensdag 14u30 • Vrijdag 8u45

I vooraf inschrijven

Bingo Het is belangrijk dat ook de bewoners van de serviceflats sociale contacten blijven hebben. Daarom werd er beslist een DeurBingo te organiseren. De deelnemers bleven in de deuropening zitten en er werd dus als het ware in ‘de gang’ Bingo gespeeld. Zeer veel blije gezichten en gelukkige winnaars! Meer moet dat niet zijn.

Maak kennis met de voedingsdriehoek!

Dé dorstlesser

We beginnen bovenaan de voedingsdriehoek met de categorie ‘dranken’, dit is het belangrijkste en vormt de basis! Water is en blijft de enige dorstlesser, maar toch drinken we te weinig water. Probeer elke dag 1,5 liter water te drinken.

Beste inwoner, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst. Warme groeten, Team GBO Brugge

I vooraf inschrijven

De voedingsdriehoek in de spotlight Wat is gezond en wat niet? Graag willen wij even de aandacht schenken aan de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven (2017). De voedingsdriehoek helpt jou op weg om gezond te eten. In de nieuwe voedingsdriehoek staat niet letterlijk hoeveel je overal mag van eten. Je ziet wel waar je meer en waar je best minder van eet.

Rechten in de kijker

Attentiekaartjes Er valt niet elke dag speciaal voor jou een ‘ouderwets’ kaartje op de mat. Terwijl het eigenlijk hartstikke leuk is om een kaartje te krijgen! Vanuit dat idee zijn we begonnen met het verzenden van onze zelfgemaakte wenskaarten naar de jarigen uit de serviceflats en de aanleunwoningen.

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Meer info via: De Fietsbieb

Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Onderwijscheques Leuk recept

Wil je graag jouw wa ter pimpen ter afwiss eling? Dat kan op een gezo nde manier! Voeg fru it toe aan het water voor een frisse smaak. Vergee t niet om ijsblokjes toe te voeg en! Wij geven jou alv ast enkele leuke combinaties: • Rozemarijn - po mpelmoes • Citroen - munt limoen • Aardbei - citroen – basilicum • Aardbei – limoe n – komkommer • Watermeloen – munt • Aardbei - munt • Sinaasappel - ko mkommer - munt • Blauwe bessen – lavendel • Blauwe bessen - sinaasappel • Groene appel - ka neel • Ananas – kokosw ater • Gember, munt en citroengras • Komkommer - lim oen - blauwe besse

Wat met koffie en thee?

Ook koffie en thee passen in deze categorie en mogen gedronken worden. Deze worden niet afgebeeld in de voedingsdriehoek om zo ‘water’ in de spotlight te plaatsen! Frisdranken en sportdranken laat je best links liggen. Deze bevatten te veel calorieën en bevatten geen nuttige voedingsstoffen. Je kunt bijna alles combineren! Water met een smaakje, zoals hiernaast vernoemd, is gezond en je krijgt bovendien geen onnodige suikers of zoetstoffen binnen zoals bij frisdranken. In de winkel kun je ook water met een smaakje kopen. Volgens de wet behoort dit ook bij de categorie ‘frisdrank’, maar wees kritisch en bekijk altijd goed het etiket om te zien of er al dan niet toegevoegde suikers inzitten. Let wel op: probeer kinderen gewoon water te laten drinken zodat ze de smaak ervan leren kennen.

n - munt

Ondertussen ligt Valentijn al een geruime tijd achter ons, maar we willen toch iedereen bedanken die meegeholpen heeft aan deze mooie tentoonstelling.

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge

Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques.

T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

T 050 32 74 96 of 050 32 67 73

Meer info via: Huis van het Kind Brugge

Valentijn

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be


Een wijkinspecteur voor elke Brugse Buurt Elke regio bestaat uit verschillende wijken, met telkens een vaste wijkinspecteur als verantwoordelijke, de 'wijkagent' in de volksmond. De wijkinspecteur waakt over de leefbaarheid van de buurt en werkt hiervoor samen met de buurtbewoners en relevante verenigingen. Naast leefbaarheid staat ook veiligheid op het programma van de wijkinspecteurs. De buurt kan bij de inspecteur terecht met allerlei problemen of voor advies. De wijkinspecteurs zijn een onmisbare schakel in de basispolitiezorg en werken samen met de andere politiediensten.

Nieuwe coördinator buurtcentra JOHN-NATHAN HOCEPIED Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein.

Waarom is een vaste wijkinspecteur belangrijk in een wijk?

De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

“Het is belangrijk dat de wijkbewoners een vast aanspreekpunt hebben waarmee ze gemakkelijk contact kunnen nemen.

Op deze manier kunnen ze mij gemakkelijk aanspreken. Zelf stop ik regelmatig bij buurtbewoners om te horen of alles in orde is.

Als vaste wijkinspecteur ken ik de buurt en zijn bewoners en weet ik welke problemen er zijn in mijn wijk. Met deze kennis kan ik de gemelde problemen van de wijkbewoners bekijken, samen naar een oplossing zoeken en indien nodig hiervoor andere instanties inschakelen.

Met scholen, handelaars, gemeenschapswachten… onderhoud ik mijn contacten. Ik werk mee met verschillende diensten in de wijk, zoals het buurtcentrum Van Volden, en samen proberen we de buurt beter te ondersteunen.”

In al die jaren heb ik een vertrouwensband met de buurtbewoners opgebouwd. Ik gebruik mijn fiets om door de wijk te rijden.

JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

BUURTCENTRUM VAN VOLDEN Joris Dumeryplein 1 8000 Brugge (centrum)

Beste buur,

Alle bussen stoppen aan het station of ’t Zand LDC Van Volden

Ann Dendooven T 050 32 78 90 E ann.dendooven@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Wijkinspecteur Centrum West 0471 43 39 22 Philip.malbrancke@politiebrugge.be

Beste Bruggeling, Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch

• De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling.

Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden. Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

© Foto: Jan D’hondt

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen. Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

GSM 0470 92 12 95

Philip Malbrancke

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

content in je buurt

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten. En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Ann Dendooven

De meerwaarde van een buurtcomité Met een buurtcomité brengen we de buren dichter bij elkaar door geregeld activiteiten te organiseren voor jong en oud. Door deze activiteiten kunnen buren elkaar ontmoeten, beter leren kennen en wordt zo de verbondenheid in de wijk gestimuleerd. Een buurtcomité is voor alle bewoners van die buurt. Het bestuur bestaat uit enkele vrijwilligers die de drijvende kracht vormen. Wijkbewoners kunnen bij hen terecht met hun noden, vragen en problemen. Buurtcomités vormen een belangrijke schakel tussen het stadsbestuur en de bewoners. Via overleg worden veel problemen opgelost. Een overzicht van de verschillende buurtcomités in Brugge kan je terugvinden op de website www.brugse-buurten.be

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Nieuws uit het buurtcentrum Van Volden Stap voor stap start het buurtcentrum zijn werking weer op: buitenactiviteiten, terras open en ook ander activiteiten nemen de draad weer op. Bij de herstart van de verschillende clubs zullen de leden hiervoor gecontacteerd worden, zodat alles coronaproof kan doorgaan. Volgende activiteiten lopen reeds:

Petanque Vanaf 17 mei om 14u. kan je op maandag opnieuw terecht in de tuinen van LDC Van Volden voor een partijtje petanque. Breng alvast jullie bollen mee.

Schaken in juni, juli en augustus Als de coronamaatregels het toelaten, zouden we terug starten met schaakwedstrijden buiten in de tuin van LDC Van Volden. Afspraak vanaf juni elke donderdag om 14u.

Stap je fit

Turnen op de vesten Om onze conditie verder op peil te houden, spreken we terug elke dinsdag af om 9u30 aan de inkom van LDC van Volden. We blijven actief met een wandeling op de vesten en we stoppen regelmatig om turnoefeningen te doen.

Onder het motto “10.000 stappen” maakten we iedereen warm om meer te stappen en dit op wekelijkse bijeenkomsten. Gezellig wandelen door de buurt, een babbel, buurtbewoners leren kennen … Zin om deel te nemen? Dat kan! We wandelen elke donderdag van 10u30 tot 11u30.

Rechten in de kijker Beste inwoner,

Wedstrijd Content in je buurt Geplande grote wandeltocht 8 à 10 km De volgende wandeling gaat door op 14 juni in de streek rond Lissewege. We vertrekken aan de kerk van Lissewege om 14u. Heb je zin om mee te wandelen? Kom dan zeker af.

Andere activiteiten Boetseren, hobby, biljart, patchwork, juwelen, beren maken … zullen opgestart worden van zodra we ook binnenactiviteiten weer mogen opstarten.

Heb je zin om mee te gaan, kom maar af!

In de vorige editie van onze ‘Content in je buurt’-flyer stond een leuke wedstrijd. In deze editie maken we de antwoorden en de winnaar bekend!

Wie zijn wij?

In het ‘Gezondheidscentrum’ (Sint Maartensbilk 2) zijn twee diensten ondergebracht: een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en een consultatiebureau van Kind en Gezin.

Wat doen wij?

In de vestiging Sint Maartensbilk 2 begeleiden wij jongeren die school lopen in een van de vrije secundaire scholen in de ruimere regio van Brugge. We doen dit op 4 domeinen: • Leren en studeren: problemen met lezen, rekenen, leren ... • De onderwijsloopbaan: vragen bij de studiekeuze, attesten en diploma's ... • Psychisch en sociaal functioneren: depressieve gevoelens, stress, faalangst, pestproblemen, een moeilijke thuissituatie ... • Preventieve gezondheidszorg: gezondheidsproblemen, inentingen, druggebruik, overgewicht ...

Verhuis Buurtcentrum Van Volden naar Barrièrestraat In het najaar van 2021 verhuist LDC Van Volden van West-Brugge naar Sint-Michiels (Barrièrestraat 13). Een verhuis van zo’n 1km, dus alle buurtbewoners kunnen ook daar op ons blijven rekenen. Net als in West-Brugge zullen we op onze nieuwe locatie samenwerken met verschillende partners, wijkverantwoordelijken e.d. om samen de buurt te ondersteunen.

Het CLB maakt deel uit van ‘de Brede instap’ binnen het Agentschap Opgroeien. Dit houdt in dat jongeren en ouders die vragen hebben rond opgroeien bij ons terecht kunnen voor informatie en advies.

We kijken er al naar uit! Wil je meer weten over het buurthuis of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.

Hoe kan je ons bereiken?

Tot binnenkort!

Leerlingen en ouders kunnen rechtstreeks bij ons terecht of kunnen via de school de CLB-medewerker contacteren. Onze dienstverlening is gratis.

Team GBO Brugge

2. Sudoku: nummer 5 3. Spreekwoord: uit de hand lopen 4. Voordeur: Boeveriestraat 57

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

Proficiat buurtbewoner Lilly Maertens. Jij had alle vragen correct beantwoord en zat het dichtst bij de schiftingsvraag!

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Ook de Paaswedstrijd met tal van oefeningen was een succes. Het antwoord op de vraag ‘Op welk adres liggen deze paaseitjes?’ was Maagdenstraat 56.

Meer info via: De Fietsbieb

Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

Team Van Volden

Kwetsbare personen zijn welkom om een praatje te maken of deel te nemen aan een activiteit (met respect voor de coronamaatregelen). Ze kunnen ook met een professionele medewerker praten. We merken dat deze formule (in een ontspannen sfeer elkaar ontmoeten en om hulp kunnen vragen) werkt. De vragen gaan vooral over mentaal welbevinden, de woonsituatie en het inkomen. We staan de mensen zoveel mogelijk bij met hun vragen, op een ongedwongen en ontspannen manier. Zo hebben we al meer dan 200 vragen beantwoord. Tijdens de ‘Globale Ontmoeting’, elke woensdag en vrijdag in LDC Van Volden, konden we tot nu toe al 165 individuele bezoekers verwelkomen, die samen al 653 keer zijn langsgekomen. Dit project is een samenwerking van Mintus dienstencentra met verschillende verenigingen die werken met mensen in armoede.

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Globale Ontmoeting in LDC Van Volden

CLB De Havens

Het CLB maakt deel uit van Vrij CLB De Havens en huisvest zo’n 50-tal medewerkers waaronder artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, pedagogen …

Warme groeten,

1. Rebus: de wonderen zijn de wereld nog niet uit

Bedankt om deel te nemen aan onze wedstrijd en het bezorgen van de tekening.

Dienst uit de wijk in de kijker

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

Onderwijscheques

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge

Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques.

T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

T 050 32 74 96 of 050 32 67 73

Meer info via: Huis van het Kind Brugge

Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be


INTERVIEW

Franky 'moustache' de Piere Hoe lang woon je al op Kristus Koning?

Ik woon 22 jaar op Kristus Koning, in de Werfstraat.

Triënnale Ben je nog niet uitgewandeld, dan kan je eventueel de Triënnale bezoeken. Voor deze editie kiest Brugge voor een verrassend thema: TraumA. Tijdens deze editie gaan we op zoek naar het verborgene en balanceren we tussen droom en realiteit, privé en publiek. Samen gaan we op zoek naar de minder zichtbare kant van het picture perfect Brugge. Dit jaar is er ook een kunstwerk voorzien in het Baron Ruzettepark.

Nu ben je gepensioneerd, maar wat was jouw job?

Maar ik zorg ook dat het petanqueveld goed bespeelbaar is. Bij de oudere buren verwijder ik het onkruid op de voetpaden en in de winter help ik mee om deze sneeuwvrij te maken. Ik ontvang ook pakketjes voor buren als ze niet thuis zijn.

Lijn 4 / 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 53 / 88 / 90 Halte Nicolas Gombertstraat Om de vijf minuten. LDC 't Werftje Ashley Vanhoorde T 050 32 60 50

‘Colonnade’ van Gijs Van Vaerenbergh

Colonnade houdt het midden tussen een woud met ondoordringbare bomen en een Romeinse zuilengalerij. Het geheimzinnige en klassieke karakter van het paviljoen nodigt je uit om de ruimte te betreden en te verdwalen tussen honderd schuin lopende kolommen. In de labyrint aanvoelende ruimte moet je al kruipend of bukkend een weg vinden en word je misschien geconfronteerd met een zekere vorm van angst of desoriëntatie. Nadat je teruggeworpen werd op jezelf, kom je gelouterd uit het paviljoen, mogelijks verrijkt met nieuwe inzichten. Een tocht doorheen Colonnade is misschien wel een nieuwe vorm van catharsis.

De petanque mag terug doorgaan. Hoe kunnen mensen deelnemen?

Ik ben blij dat dit weer mag! Iedereen kan hieraan deelnemen. We zijn telkens aanwezig van 17u30 tot 19u30.

Welke invloed heeft corona op jou gehad?

Tijdens corona primeerde voor mij de veiligheid. Geen onnodige risico’s nemen en de maatregelen zo goed als mogelijk opvolgen.

Waar kijk je het meest naar uit als alles terug ‘normaal’ wordt?

Weer deelnemen aan de vergaderingen van de politieke partij waar ik actief ben, maar ook deze van de moustacheclub. En een bezoekje brengen aan mijn stamcafés voor het sociale contact.

Bedankt voor het interview! Tot in de buurt

Colofon Verantwoordelijke uitgever: John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier Alle ‘Content in je buurt’-edities kan je hier terugvinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

Werfstraat 88, 8000 Brugge (Christus Koning)

Je neemt ook veel deel aan acties in de buurt. Wat neem je op jou? Wat doe je zoal voor je buren en andere buurtbewoners?

Ik ben regelmatig te zien op het werfplein, daar hou ik een oogje in het zeil voor de veiligheid van de kinderen op het speelplein.

JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE

BUURTCENTRUM 'T WERFTJE

Ik heb 18 jaar in de scheepsbouw gewerkt. Nadien heb ik mijn loopbaan afgesloten bij Bombardier.

Ik ben vrijwillig medewerker van het Stubbekwartier. Ik wandel veel rond in de buurt en sla dan een praatje met andere buurtbewoners.

content in je buurt

Nieuwe coördinator buurtcentra JOHN-NATHAN HOCEPIED Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein. De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken.

Beste buur, De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen. Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

GSM 0470 63 38 60 E ashley.vanhoorde@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Beste Bruggeling, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten.

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten.

Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden.

Tot binnenkort en hartelijke groet,

En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Je centrumverantwoordelijke, Ashley Vanhoorde

Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Ra, ra, raadselwandeling Lees meer

We wensen hem veel succes met zijn opdracht! www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Verbouwingen ’t Werftje Na een controle van de brandweer werden enkele puntjes aangehaald ter verbetering en we bleven niet bij de pakken zitten. De belangrijkste aanpassing is dat er tussen de lokalen op het eerste en tweede verdiep een extra trap werd geplaatst om zo een extra vluchtroute te maken.

Rechten in de kijker

Tijdens de lockdown werd er in ’t Werftje niet stilgezeten.

Raadselwandeling

Daarnaast komen er, wellicht vanaf september, nieuwe stoelen voor de polyvalente ruimte en stoelen en tafels voor de cafetaria. We hebben dus nog geen foto’s, maar hopen dat je deze zo snel mogelijk zelf kan komen uittesten.

Langs een parcours van 4,5 km hangen verschillende raadsels zichtbaar aan een raam. De wandeling kan je alleen doen, maar ook met je gezin of met vrienden. Hou wel rekening met de geldende coronamaatregelen.

Tijdens de maanden mei en juni kan je deelnemen aan de raadselwandeling op Kristus Koning.

De voedingsdriehoek in de spotlight Maak kennis met de voedingsdriehoek!

Wat is gezond en wat niet? Graag willen wij even de aandacht schenken aan de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven (2017). De voedingsdriehoek helpt jou op weg om gezond te eten. In de nieuwe voedingsdriehoek staat niet letterlijk hoeveel je overal mag van eten. Je ziet wel waar je meer en waar je best minder van eet.

Dé dorstlesser

We beginnen bovenaan de voedingsdriehoek met de categorie ‘dranken’, dit is het belangrijkste en vormt de basis! Water is en blijft de enige dorstlesser, maar toch drinken we te weinig water. Probeer elke dag 1,5 liter water te drinken.

Wat met koffie en thee?

Ook koffie en thee passen in deze categorie en mogen gedronken worden. Deze worden niet afgebeeld in de voedingsdriehoek om zo ‘water’ in de spotlight te plaatsen! Frisdranken en sportdranken laat je best links liggen. Deze bevatten te veel calorieën en bevatten geen nuttige voedingsstoffen. Je kunt bijna alles combineren! Water met een smaakje, zoals hiernaast vernoemd, is gezond en je krijgt bovendien geen onnodige suikers of zoetstoffen binnen zoals bij frisdranken. In de winkel kun je ook water met een smaakje kopen. Volgens de wet behoort dit ook bij de categorie ‘frisdrank’, maar wees kritisch en bekijk altijd goed het etiket om te zien of er al dan niet toegevoegde suikers inzitten. Let wel op: probeer kinderen gewoon water te laten drinken zodat ze de smaak ervan leren kennen.

Via Hoplr, onze Facebookpagina of de link hieronder kan je de route en het antwoordformulier downloaden en afdrukken: https://issuu.com/ocmwbrugge/docs/ raadselwandeling_kristus_koning

Wil je graag jouw wa ter pimpen ter afwiss eling? Dat kan op een gezo nde manier! Voeg fru it toe aan het water voor een frisse smaak. Vergee t niet om ijsblokjes toe te voeg en! Wij geven jou alv ast enkele leuke combinaties: • Rozemarijn - po mpelmoes • Citroen - munt limoen • Aardbei - citroen – basilicum • Aardbei – limoe n – komkommer • Watermeloen – munt • Aardbei - munt • Sinaasappel - ko mkommer - munt • Blauwe bessen – lavendel • Blauwe bessen - sinaasappel • Groene appel - ka neel • Ananas – kokosw ater • Gember, munt en citroengras • Komkommer - lim oen - blauwe besse

Wanneer je de wandeling hebt gedaan en het antwoordformulier hebt ingevuld, dan kan je deze binnenbrengen in ’t Werftje. Wie weet, win je nog een prijs …

Activiteiten Omwille van de versoepelingen voor de sportactiviteiten buiten, kunnen heel wat sportactiviteiten opnieuw doorgaan. Inschrijven is noodzakelijk.

Wekelijkse activiteiten: • Krolf: maandag van 14u tot 16u • Wandelvoetbal: dinsdag van 15u tot 16u30 • Viking Kubb: woensdag van 14u tot 16u

n - munt

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst. Warme groeten, Team GBO Brugge

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Meer info via: De Fietsbieb

Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

Lukt dit niet, dan kan je een papieren exemplaar komen ophalen in ’t Werftje.

Veel plezier!

Leuk recept

Beste inwoner,

Andere variabele activiteiten zullen aangekondigd worden op HOPLR en onze Facebook pagina. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten, like dan onze pagina: www.facebook.com/ldctwerftje

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Onderwijscheques

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge

Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques.

T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

T 050 32 74 96 of 050 32 67 73

Meer info via: Huis van het Kind Brugge

Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be

Profile for OCMW Brugge

Samengevoegd content 3 2021  

Samengevoegd content 3 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded