Page 1

content tijdschrift Brugse lokale dienstencentra N R . 4 | JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9


01 Fietsen door 2018 en 2019

25 Dienstencentrum Ter Leyen

02 Diensten

28 Dienstencentrum Ten Boomgaarde

05 In de kijker

31

06 Dienstencentrum De Balsemboom

33 Dienstencentrum d’Oude Stoasie

09 Dienstencentrum Van Volden

35 Dienstencentrum Sconevelde

12 Dienstencentrum ‘t Reitje

36 Dienstencentrum De Dijk

15 Dienstencentrum ‘t Werftje

37 Overkoepelende informatie

18

38 80-plus zomeruitstap

Dienstencentrum De Garve

21 Dienstencentrum Meulewech 24 Dienstencentrum Den Breydel

Dienstencentrum Levensvreugde

39 Updates


A

4.933 ritten MMC: (in 2017: 3.817), 131.761 km (in 2017: 88.919 km)

B

15.479 verkochte Taxibonnen: (in 2017: 12.590)

C

3.447 ritten Boodschappendienst (in 2017: 2.960)

D

246 bezoeken 'Langer thuis in eigen huis' (in 2017: 228 )

E

47.923 geserveerde maaltijden (in 2017: 40.091)

F

13 samenkomsten Mantelzorgcafé

G

19 inschrijvingen reeks 'Met pensioen' (Den Breydel)

H

12.136 aantal activiteiten (in 2017: 9.200)

I

344 aantal vrijwilligers (in 2017: 334)

J

65 bezochte Bruggelingen met Bezoekteam

Enkele bijzondere acties voor 2019: K

Uitwerken van een diversiteitsbeleid

L

Dienstencentra dragen extra zorg voor buurten

M

Vrijwilligerswerking anders invullen

N

Kwaliteitsprocedures updaten

O

Aanpassingen interne werking (openingsuren, glijtijden voor medewerkers, bestellingen en stockbeheer, ...)

Beste lezer, In 2018 bliezen de lokale dienstencentra van Mintus 45 kaarsjes uit: een bijzondere jubileumverjaardag én dat was te merken. Het jaar stond bol van de nieuwtjes. De  dienstencentra legden de fundamenten voor de gewijzigde opdracht (een nieuw woonzorgdecreet). Graag fiets ik met u door 2018, in 2019 schakelden we inmiddels een versnelling hoger. We verlaten de platgetreden paden en fietsen langs ongeziene wegen. We worden een belangrijke rader in het buurtnetwerk. In 2019 gaan we uw buurt verder omarmen. Aan allen een bijzonder fijne en zonnige zomer gewenst!

Bart Lambrecht, diensthoofd lokale dienstencentra E bart.lambrecht@mintus.be | T 050 32 78 81 JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |   CO N TE NT |  1


Diensten Al onze diensten zijn beschikbaar voor inwoners van Brugge vanaf 60 jaar, tenzij anders vermeld. Inkomensvoorwaarden zijn in sommige gevallen van toepassing. Meer info via onze maatschappelijk werkers: zorgverlening@mintus.be of 050 32 78 95.

Tafelen in de dienstencentra (vanaf 65) Goed en evenwichtig eten is belangrijk, gezellig tafelen ook. 65-plussers die nog mobiel zijn, kunnen op weekdagen van een middagmaal genieten in één van onze dienstencentra. Er zijn 2 menu’s met soep, een hoofd- en nagerecht en een drankje. Met een doktersattest kun je ook aangepaste maaltijden krijgen. Op voorhand bestellen is verplicht.

Gelaatsverzorging Gelaatsverzorging is het middel bij uitstek om goed voor de dag te komen. Tijdens een sessie bij onze schoonheidsspecialiste krijg je een demaquillage, een gezichtsmasker, een korte gezichtsmassage en behandeling met een verzorgende dagcrème. Als je wil, kun je je laten maquilleren met eigen make-up. Enkel op afspraak. De Balsemboom: 2-wekelijks op woensdag Van Volden: dinsdag van 9.30 -17 u. ’t Werftje: dinsdag van 9 - 17 u. De Garve: dinsdag van 8.30 - 12.30 u. Meulewech: donderdag Ter Leyen: donderdag Ten Boomgaarde: 4de dinsdag van de maand Levensvreugde: 3de woensdag van 9.30 - 17 u. Sconevelde: laatste vrijdag van 9.15 u. De Dijk: 3de vrijdag van de maand van 10 u.

P € 15 + € 2 met eigen make-up 

P € 3,80 tot € 6 afhankelijk van het inkomen Wanneer je minder goed te been bent, kunnen we vervoer van en naar het dienstencentrum voor je regelen. Deze dienst is er voor Bruggelingen ouder dan 65 die niet over eigen vervoer beschikken.

P heen en terug € 0,60

Verzorging (vanaf 60) Bij de dienstencentra kun je terecht voor voet- en handen gelaatsverzorging. Enkel op afspraak. Annuleren kan slechts tot 48 uur op voorhand.

Pedicure Een professionele pedicure verzorgt eelt, pijnlijke nagels of likdoorns. Als je dat wenst, krijg je ook advies bij diabetesvoet. We verwijzen door indien er advies van een arts nodig is. Enkel op afspraak. De Balsemboom: woensdagvoormiddag Van Volden: donderdagvoormiddag ’t Reitje: 2de en laatste woensdagnamiddag De Garve: 2-wekelijks op donderdagnamiddag Meulewech: 1ste en 3de woensdagnamiddag Ter Leyen: 3de maandagvoormiddag, dinsdagnamiddag, donderdag Ten Boomgaarde: 2-wekelijks op donderdagnamiddag Levensvreugde: 3de en 4de maandag van 8.30 - 17.00 u. d’Oude Stoasie: 2de, 3de en 4de dinsdag van 14.45 - 17 u. Sconevelde: laatste maandag De Dijk: maandagvoormiddag

P € 14 Manicure De Balsemboom: 2-wekelijks op woensdag Van Volden: dinsdag De Garve: dinsdag van 8.30 - 12.30 u. Meulewech: donderdag Ter Leyen: donderdag Ten Boomgaarde: 4de dinsdag van de maand Levensvreugde: 3de woensdag van 9.30 - 17 u. De Dijk: vrijdagnamiddag Sconevelde: laatste vrijdag van 9.15 u.

Gelaatsverzorging voor personen met kanker Voor personen met kanker bieden we in ’t Werftje aangepaste verzorging, met basic gezichtsverzorging en een relaxerende massage. De producten bevatten geen parabenen of parfum en zijn geschikt voor een delicate huid. Maquillage met eigen make-up is mogelijk. Deze verzorging is gratis en kan na afspraak op het nummer 050 32 60 50.

Bloeddrukcontrole Van Volden : 1ste en 3de maandagnamiddag ‘t Reitje: 1ste en 3de donderdagnamiddag Levensvreugde: 2de maandagnamiddag Den Breydel: 2de donderdagnamiddag

Bad of douche In een aantal dienstencentra kan je terecht voor een bad of douche. Breng je toiletartikelen en badlinnen mee. In De Balsemboom, Van Volden, ’t Werftje, Ter Leyen, Ten Boomgaarde en Levensvreugde

P Bruggelingen € 1 / niet-Bruggelingen € 4

Wassalon Je maakt hiervoor een afspraak. Voorbehouden voor buurtbewoners. In De Balsemboom, Van Volden, ’t Reitje, ’t Werftje, De Garve, d’Oude Stoasie:

P wassen € 2,50 – drogen € 1 In Meulewech en Ter Leyen

P wassen € 3,5 – drogen € 2

P € 12

2  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

P R I JS

I N S CH R I JV EN


D i enste n

Taxibonnen (vanaf 18 jaar) We bieden taxibonnen aan voor wie zich moeilijk zelf kan verplaatsen. Als je geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer of geen eigen wagen hebt, staan we tot je dienst.

Boodschappendienst De boodschappendienst van de Mintus-dienstencentra is beschikbaar van maandag tot vrijdag. Een chauffeur komt je ophalen en begeleidt je naar het grootwarenhuis, de winkel van je mutualiteit of de apotheek. Tegen betaling kun je een winkelbezoek of bezoek aan de bank of de post brengen.

Na de goedkeuring van je aanvraag, ontvang je een erkenningskaart met taxibonnen. Elke bon is bij de aangesloten Brugse taxibedrijven het dubbele waard: je rijdt dus voor de helft van de prijs. Je hebt recht op maximaal 10 taxibonnen per maand. Beschikbaar in elk dienstencentrum. De aanvraag en prijsbepaling gebeurt via maatschappelijk werk.

Mantelzorgcafé ‘De Mantelfluisteraar’ De Mantelfluisteraar heeft oog en oor voor de noden van mantelzorgers. We willen zo een antwoord bieden op hun vragen. www.mantelzorghub.be/cafes/de-mantelfluisteraar

De chauffeur helpt je bij het in- en uitladen van de aankopen. Onze bus is ook rolstoeltoegankelijk. Je kunt individueel of in groep gebruik maken van deze dienst.

P Lidgeld bedraagt jaarlijks € 10/ vanaf 1 juli € 5. Per boodschap betaalt de klant € 2. Contact T 050 32 68 88 (Brugge-centrum en de deelgemeenten) T 050 32 63 40 (Zeebrugge, Lissewege, Zwankendamme en Dudzele)

Minder Mobielen Centrale (vanaf 18 jaar) De Minder Mobielen Centrale helpt minder mobiele mensen en met een beperkt inkomen die niet over eigen vervoer beschikken, bij hun verplaatsingen. Dankzij de Minder Mobiel Centrale kunnen ze bijvoorbeeld familie bezoeken, een dokter raadplegen of boodschappen doen. Het vervoer is in handen van vrijwilligers die op bepaalde dagen en uren beschikbaar zijn. Als gebruiker betaal je jaarlijks lidgeld. Daar zit de verzekering ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ in.

P Het lidgeld bedraagt jaarlijks € 10/ vanaf 1 juli € 5. Per gereden kilometer betaalt de klant € 0,33 en per rit € 0,50 administratiekosten.

Langer thuis in eigen huis (vanaf 60 jaar) Iedereen wil graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dagelijkse activiteiten zoals opstaan, aankleden en huishoudelijk werk lijken heel gewoon, maar ze zijn niet voor iedereen evident. Senioren ondervinden soms moeite om zich thuis te verplaatsen of om zelfstandig een bad te nemen. Met kleine aanpassingen kunnen we heel wat hindernissen in huis wegwerken. Een ergotherapeut probeert met advies en training het juiste hulpmiddel te vinden voor jou. We begeleiden je van A tot Z voor het aanpassen van de omgeving of woning. 'Langer thuis in eigen huis' biedt onder andere: • gratis advies over hulpmiddelen • gratis advies over aanpassingen in uw woning en premie-aanvragen • oplossingen voor problemen bij dagelijkse handelingen • hulp bij het inoefenen van eenvoudige verplaatsingen thuis • tips rond valpreventie en rugklachten Contact T 050 32 78 89

PRIJS

I N SC H R I J V E N

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |   CO N TE NT |  3


Dienste n

Bezoekteam

Beweegcoach

Samen met de Senioren Advies Raad en de dienst Welzijn van Stad Brugge maakt het Bezoekteam werk van een warm Brugge. We zoeken vrijwilligers om huisbezoeken te brengen bij kwetsbare ouderen. Interesse? Neem contact op met Ann Dendooven op 050 32 78 90 of mail naar dienstencentra@mintus.be

Brugge wil haar inwoners zoveel mogelijk aan het bewegen krijgen. Dat is nodig, want een Vlaming zit gemiddeld meer dan 8 u per dag stil. Meer dan de helft van de volwassenen beweegt ook te weinig. ‘Bewegen op Verwijzing’ maakt in Brugge het verschil. Via dit project kunnen huisartsen hun patiënten doorverwijzen naar professionele ‘Bewegen op Verwijzing’-coaches. De coaches geven praktische en eenvoudige beweegtips en stellen een persoonlijk beweegplan op voor wie er interesse in heeft.

Digitale hulp aan huis Met onze dienst “digitale hulp aan huis” helpen we je zodat je vlot (terug) digitaal op weg kan. Je kan bij ons terecht voor de volgende diensten: • Gebruiksklaar maken van digibox, smartphone en GSM. • Hulp bij tablet, iPad, en PC. Let wel: het gaat om hulp of info bij eenvoudige handeling zoals het kunnen installeren van Apps of uitleg om vlot te starten. Installatie of herstel van soft-, hardware en het verwijderen van virussen dienen door een erkende computerfirma te gebeuren.

Coach Pieter Metsu T 0472 41 73 55 E Brugge.Pieter@bewegenopverwijzing.be Coach Dieter Vandenbroucke T 0485 39 81 28 E Brugge.Dieter@bewegenopverwijzing.be

Maaltijden aan huis (vanaf 65 jaar)

De dienst 'digitale hulp aan huis' is gratis voor 65-plussers die in Brugge wonen.

Elke weekdag een lekkere maaltijd bij je thuis geleverd? Het kan. De aanvraag en prijsbepaling gebeurt via maatschappelijk werk.

Zitdagen: Maandagvoormiddag: d’Oude Stoasie Maandagnamiddag: Ten Boomgaarde Dinsdagvoormiddag : Ter Leyen Woensdagnamiddag : Ter Leyen Donderdagvoormiddag : Meulewech Donderdagnamiddag : Den Breydel Vrijdagvoormiddag : Sconevelde Vrijdagnamiddag : De Balsemboom

P € 3,80 tot € 7 afhankelijk van het inkomen

Contact T 0471 76 79 56 E digitalehulp@mintus.be Dienstencentrum 't Reitje Ook in dienstencentrum ’t Reitje, gelegen in de binnenstad, kan je terecht voor digitale hulpvragen. Er is geen vaste zitdag. Maak daarom steeds telefonisch een afspraak. Contact T 050 32 60 95

Bezorgd 'Bezorgd’ is er voor de buurtbewoners van Meulewech, Van Volden, De Garve, ’t Werftje en De Balsemboom. Met warme zorgen en aandacht voor elkaar, willen we eenzaamheid een halt toeroepen. Medewerker Ria Loquet doet o.a. kleine boodschappen, brengt een bezoekje of biedt een luisterend oor. Daarnaast gaan we ook na of buurtbewoners voldoende ondersteuning krijgen en op de hoogte zijn van het Mintus-aanbod. Meer info over ‘Bezorgd’ krijg je bij de centrumverantwoordelijken.

Opgelet: De tarieven voor activiteiten die plaatsvinden in Brugse musea kunnen voor niet-Bruggelingen anders zijn.

4  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

Noodoproepsysteem Je woont zelfstandig thuis, maar voelt je wat onzeker of hebt schrik om te vallen? Een personenalarmsysteem maakt het je gemakkelijk. Het toestel is via een zender met je vast telefoontoestel verbonden. Bij een noodoproep zal onze centrale een vooraf aangeduide persoon verwittigen. Hij of zij beschikt over de sleutel van je woning. De aanvraag gebeurt via maatschappelijk werk.

P € 14 tot € 19, afhankelijk van het inkomen

Zitdagen maatschappelijk werk Onze maatschappelijk werker heeft zitdagen in volgende dienstencentra: De Balsemboom: woensdag van 9 tot 11.30 u. Van Volden: vrijdag van 9 tot 12 u. ’t Werftje: 1ste, 3de en 5de woensdag van 14 tot 16 u. De Garve: 2de en 4de donderdag van 8.30 tot 11.30 u. Meulewech: WZC Hallenhuis op woensdag d’Oude Stoasie: 2de en 4de dinsdag van 14 tot 16 u. De Dijk: 2de en 4de woensdag van 14 tot 16 u.

Vrijetijdsparticipatie, voor elk budget Iedereen hoort erbij in de dienstencentra. We stellen onze deuren ook open voor mensen met een beperkt budget. Kun jij een ruggensteuntje gebruiken om één van onze geprogrammeerde activiteiten te betalen? Neem dan contact met de centrumverantwoordelijke of met het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie. Contact Bart Hollevoet: 050 32 74 96

P R I JS

I N S CH R I JV EN


KAREL MEULEMAN T 050 32 78 80 - 050 32 78 86 E karel.meuleman@mintus.be

De Balsemboom GANZENSTRAAT 33, 8000 BRUGGE (CENTRUM)

Vast programma Maandag 9 u.

Gymnastiek

9.30 u.

Kalligrafie

10 u.

Bewegen zonder belasten

13.30 u.

Biljartclub

14 u.

Boetseren

14 u.

Boogschieten

14 u.

Hobby

14 u.

Wandelclub (2de maandag)

19.30 u.

Beleggingsclub (2de maandag)

19.30 u.

Nederlands voor anderstaligen

WOENSDAG 17 JULI OM 14 U. WOENSDAG 14 AUGUSTUS OM 14 U.

9 u.

Aerobic

10 u.

Toneelclub

In juli serveren we graag een verfrissend dessert, met name een trio van sorbets. Fris en fruitig ten top.

14 u.

Boekbinden

14 u.

Tafeltennis

14 u.

Goed Gevoel Stappers

Dinsdag

Woensdag

TEAROOM

Zoetemondjes

In augustus leven we ons uit op een zomers dessertbordje. Alle heerlijke zomersmaken samen maken van dit nagerecht een ware zomertopper.

I t.e.m. 15 juli & 12 augustus

P € 3

9 u.

Gymnastiek

14 u.

Tearoomnamiddag (2de of 3de woensdag)

13.15 u.

Instapcursus Linedance

13.30 u.

Biljartclub

14 u.

Linedance

Leesclub

14 u.

Franse conversatie voor gevorderden

DINSDAG 20 AUGUSTUS OM 14 U.

18.30 u.

Relaxatie

19.45 u.

Gymnastiek

De leesclub bespreekt om de twee maanden een boek. Je leest dit boek op voorhand en dan babbelen we een uurtje over de inhoud en de stijl.

Donderdag

CULTUUR

9.45 u.

Oriëntaalse dans

11 u.

Pilates

14 u.

Engelse conversatie voor gevorderden, groep 1

14 u.

Boekbinden

14.30 u.

Kaarten

14.30 u.

80-plusnamiddag (laatste donderdag)

19 u.

Boogschieten

19.30 u.

Nederlands voor anderstaligen

Stadswandeling in het Gezellekwartier

9 u.

Tai Chi beginners

MAANDAG 12 AUGUSTUS OM 14 U.

10 u.

Tai Chi gevorderden

10 u.

Engelse conversatie voor gevorderden, groep 2

14 u.

Fotoclub (4de vrijdag)

14 u.

Tekenclub

Met een gids maken we een wandeling door deze wijk. Het Gezellekwartier is duidelijk nog niet overspoeld door toeristen. Mooie tuinstraten worden afgewisseld met een aantal historische gebouwen.

14 u.

Digitaal spreekuur

15 u.

Koor

Vrijdag

Interesse? Steek je licht op bij Karel om te weten welk boek we lezen.

P gratis

CULTUUR

Leer tijdens deze wandeling hoekjes en kantjes kennen van deze rustige, maar mooie Brugse wijk.

L Afspreken om 14 u. in de cafetaria van De Balsemboom.

I t.e.m. 9 augustus

P gratis

6  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

P R I JS

I N S CH R I JV EN


D e B als e mb o o m CULINAIR

Zomerapero DINSDAG 30 JULI OM 11 U.

Midden in de zomervakantie nodigen we jullie graag uit voor een zomerse aperitief, lekkere hapjes en een drankje. Hopelijk kunnen we dit serveren op ons terras, want er is weinig dat een sterker vakantiegevoel oproept dan eens uitgebreid te aperitieven.

I t.e.m. 26 juli

P € 5

BEZOEK

Het Adornesmuseum en de Jeruzalemkapel. Bezoek met gids. VRIJDAG 6 SEPTEMBER OM 14 U.

Ons eerste bezoek in juni zat zo snel vol dat we iedereen nog een tweede kans willen geven.

MULTIMEDIA

Starten met de iPad (Apple) DINSDAG 17 SEPTEMBER VAN 9 TOT 12 U.

Je kreeg misschien een iPad van je (klein)kinderen of je kocht je er zelf één? Nu ligt dat ding daar. Of je hebt het gevoel dat je nog niet helemaal weet hoe je er het beste uithaalt. Dan is deze lessenreeks misschien wel iets voor jou. Je leert in deze cursus tal van zaken zoals bellen en berichten sturen, die berichten beheren, met veegbewegingen je toestel gebruiken, iets opzoeken op het internet, een e-mail lezen en versturen, apps zoeken, installeren en gebruiken. Bij de inschrijvingsvoorwaarden zijn er wijzigingen. Voor meer informatie doe je er goed aan contact op te nemen met je dienstencentrum.

P gratis voor 15 lessen

Het Adornesdomein is een klein pareltje in de kroon der Brugse musea. De site zoals we die nu kennen werd in de vijftiende eeuw ontwikkeld (woning, de godshuisjes en de kapel.) Maak kennis met de familie Adornes die in de dertiende eeuw vanuit Genua in Brugge kwam wonen. Wat het nog specialer maakt is dat het domein nog steeds in handen is van de familie, ondertussen al de zeventiende generatie. Onze vaste gids leid je met veel plezier en kunde rond op dit domein.

L Afspraak om 13.50 u. aan de ingang, Peperstraat 3.

P € 7

I t.e.m. 4 september

BEZOEK

Achter de schermen van het Jan Breydelstadion DONDERDAG 8 AUGUSTUS OM 14 U.

Al jaren is er sprake van een nieuw stadion in Brugge, waar Club Brugge graag zijn thuismatchen zou spelen. Tot nader order spelen zowel Club als Cercle hun wedstrijden in het Jan Breydelstadion. Of je nu een groen of een blauw hart hebt, deze voetbaltempel blijft bekoren en heeft al heel wat legendarische momenten opgeleverd. Tijdens deze rondleiding wandel je niet alleen op de tribunes, maar kom je ook op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor het publiek, zoals de grasmat, de perszaal, de loges of de uitkijkpost van de politie en brandweer. Kortom: een boeiend bezoek voor iedereen, voetballiefhebber of niet.

L Afspreken om 14 u. aan de ingang van het stadion,

bij de Clubshop, Olympialaan 72 in Sint-Andries. I t.e.m. 6 augustus

P € 5

PRIJS

I N SC H R I J V E N

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |   CO N TE NT |  7


De Bal semboom CULINAIR

80-plus zomeruitstap DINSDAG 13 AUGUSTUS OM 9.30 U.

We gaan een volledige dag op pad met de dienstencentra. Het programma werd op zo’n manier samengesteld dat iedereen mee kan naar Roeselare. De eerste stop is het Michels Filmmuseum. In dit knusse bioscoopzaaltje kun je plaatsnemen voor een authentiek cinemagevoel. Over de middag kun je in het dienstencentrum genieten van een maaltijd. Naast soep is er een dagschotel, een dessert en een kopje koffie. CULTUUR

The Crystal Ship – Oostende WOENSDAG 21 AUGUSTUS OM 14 U.

In de namiddag gaan we op pad met de paardentram. Daarna houden we nog halt voor een bolletje ijs. Aansluitend keren we voldaan terug naar onze gezellige thuis, Brugge die scone.

L Om 9.30 u. vertrekken we aan Ten Boomgaarde met de bus. P € 45 I t.e.m. 2 augustus

The Crystal Ship in Oostende is een street art- of straatkunsttentoonstelling, die tijdens de paasvakantie al aan haar vierde editie toe was. Deze openluchtexpositie geeft aan kunstenaars de mogelijkheid om grote muren te beschilderen om op die manier Oostende te verfraaien met gigantische kunstwerken. Het hoogste schilderij is zo maar even 40 meter hoog. Al die schilderijen blijven ook permanent staan. Hierdoor valt ook in augustus alles nog te bekijken, samen met werken van vorige edities. Tijdens deze wandeling neemt een gids ons mee langs de belangrijkste werken. Op die manier worden we voorzien van deskundige uitleg.

L We spreken af om 13.20 u.

aan de voorkant van het station in Brugge. Je schaft zelf je treinticket naar Oostende aan.

P € 7

I t.e.m. 19 augustus

VERGADERING

Centrumraad DONDERDAG 5 SEPTEMBER OM 10 U.

Na de grote centrumraad in juni staat er opnieuw een centrumraad voor De Balsemboom op het programma. Uiteraard bespreken we uitgebreid de opendeurdag van zondag 15 september, maar er komen ook andere aspecten van onze werking aan bod. Bij deze nodigen we iedereen van harte uit.

8  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

BEZOEK

Kasteelpark Gruuthuuse in Oostkamp DINSDAG 27 AUGUSTUS OM 14 U.

Dat het Gruuthuusemuseum in Brugge opnieuw open is, zal je wel niet ontgaan zijn. Ook in Oostkamp staat een kasteel dat zijn naam kreeg omwille van Lodewijk van Gruuthuuse. Hij gebruikte dit domein als buitenverblijf. U kent misschien wel het poortgebouw dat je langs de baan ziet als je van Oostkamp richting Moerbrugge rijdt. Sinds de zeventiende eeuw is dit landgoed in handen van de familie d’Ursel. Het huidige kasteel werd gebouwd in 1890 door dezelfde architect die ook het Oostkamps gemeentehuis tekende. Graaf Charles D’Ursel liet het kasteel bouwen, maar ook het mooie park aanleggen. In dit park worden we (tijdens ons bezoek rondgeleid. Het park bevat onder andere een spiegelvijver, een winterserre en enkele opmerkelijke parkbomen. De wandeling duurt twee uur.

L Afspreken om 13.50 u. aan de poort. Stationsstraat 196 in Oostkamp.

I t.e.m. 26 augustus

P € 5

P R I JS

I N S CH R I JV EN


ANN DENDOOVEN T 050 32 78 90 E ann.dendooven@mintus.be

Van Volden JORIS DUMERYPLEIN 1, 8000 BRUGGE (CENTRUM)

Vast programma Maandag

ONTMOETING 80-PLUS

Hoger Lager DINSDAG 16 JULI OM 14 U.

Ook de zomerse sfeer willen we in het dienstencentrum niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Met het spel ‘Hoger Lager’ herbeleven we één van de drukst bekeken tv-programma’s van de jaren ’80. We starten met een heerlijk aperitiefje, gevolgd door een leuke namiddag vol ambiance in de beste Walter Capiau-traditie.

9 u.

Android deel 2 (sept-dec)

13 u.

Boetseren

14 u.

Hobbyclub

14u.

Petanque (april-oktober)

14 u.

Teken- en schildertechnieken

We sluiten de dag af met een lekkere koffietafel. Zorg dat je erbij bent.

14 u.

Wandelen (2de maandag)

P € 5

Dinsdag 9 u.

Spaanse Conversatie - Gevorderden (sept-mei)

9.30 u.

Turnen

9.30 u.

Nederlands voor anderstaligen (sept-juni)

10.30 u.

Spaanse Cursus voor beginners (sept-mei)

13 u.

Biljartclub

13.30 u.

Handgemaakte Beren (2de en 4de dinsdag)

13.45 u.

Android beginners (sept-dec)

13.45 u.

Teken- en schildertechnieken

14 u.

Patchwork en Quilten (1de en 3de dinsdag)

14 u.

Handgemaakte Juwelen (2de en 4de dinsdag)

I t.e.m. 12 juli

Woensdag 9 u.

Spaanse conversatie - Sterk gevorderden

10.30 u.

Spaanse conversatie – Beginners (sept-mei)

14 u.

Tekenclub

Tour de France – met Picon au vin blanc

14 u.

Zomerfietsen (april – oktober)

MAANDAG 8 JULI OM 14 U.

14 u.

Spelnamiddag/ Rummicub (1ste en 3de woensdag )

Tijdens de Tour de France kan iedereen naar de televisie komen kijken.

Donderdag 9 u.

iPad /iPhone deel 3 (sept-dec)

10.30 u.

Stap- je- fit

13 u.

Biljartclub

13.30 u.

Winterfietsen (september–april)

14 u.

Yoga groep C

14 u.

Schaken

14.30 u.

Culturele voordrachten (zie programma)

Vrijdag 9 u.

Spaanse conversatie – Gevorderden

10.30 u.

Spaanse conversatie – Medium (sept-mei)

13 u.

Boetseren

13.30 u.

Digitaal vragenuurtje (2de vrijdag)

14 u.

Yoga Groep A

14 u.

Kingen (1de vrijdag)

14 u.

Gaaibolling (2de vrijdag)

14 u.

Manillen (3de vrijdag)

15.15 u.

Yoga Groep B

CULINAIR

Op maandag 8 juli organiseren we bovendien een Frans aperitiefmoment met Picon au vin blanc dat we opdienen samen met een heerlijk verwennerijtje. Vergeet niet om je tijdig in te schrijven.

I t.e.m. 5 juli

P €3

Clubnieuws • Handgemaakte beren: op de dinsdagen 9 en 23 juli en 13 en 27 augustus, telkens om 14 u. • Handgemaakte juwelen: op de dinsdagen 9 en 23 juli en 13 en 27 augustus, telkens om 14 u. • Manillen: op vrijdag 23 augustus in plaats van vrijdag 16 augustus. • Tearoom: op vrijdag 12 juli en 9 augustus.

PRIJS

I N SC H R I J V E N

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |   CO N TE NT |  9


Van Volden

CULINAIR

Fin de saison met ‘Mocktail Voldientje’ MAANDAG 2 SEPTEMBER OM 14 U.

Van maandag 2 tot vrijdag 6 september vieren we in Van Volden fin de saison. We sluiten het zomerseizoen af met een lekkere mocktailaperitief dat het team de hele week voor jou serveert. Kom zeker eens langs en geniet van de heerlijke mocktail die we speciaal voor jullie klaarmaken, met name de ‘Mocktail Voldientje’.

I gewenst

P € 2

MULTIMEDIA

Cursus Android voor beginners DINSDAG 24 SEPTEMBER OM 13.45 U.

Aan de slag met je smartphone of tablet (type: Samsung, Huawei, Sony, Motorola en Nokia – Opgepast: geen iPhone of iPad) Bijna 80 procent van alle Belgen beschikt vandaag over een smartphone. Drie op vier van deze toestellen maakt gebruik van het systeem van Android van Google dat terug te vinden is op smartphones van onder andere de merken Samsung, Huawei, Sony, Motorola en Nokia. Speciaal voor de cursisten met dit type smartphone of tablet organiseren we een starterscursus. In deze lessenreeks leer je alles omtrent het basisgebruik van je toestel, zoals berichten versturen, mailen, het gebruik van je contacten en agenda, Whatsapp, je camera en gps-functie. Wie aan deze cursus deel wenst te nemen, dient over een eigen toestel te beschikken.

I t.e.m. 20 september

P € 60 voor 10 lessen MULTIMEDIA

Nieuwe onmisbare apps voor je Android MAANDAG 23 SEPTEMBER OM 8.45 U.

INFO

Aan de slag met mijn gsm

Werk je al een tijdje met je Android-smartphone of tablet? Of heb je inmiddels een basiscursus Android gevolgd? Wil je graag met de nieuwste apps leren werken? Dan is deze cursus beslist iets voor jou. Je zal versteld staan van wat je allemaal kunt doen. Bovendien valt elke beschikbare app gratis te downloaden.

MAANDAG 15 JULI OM 14 U.

De volgende apps en topics komen onder andere aan bod:

Tijdens dit infomoment frissen we de werking van je gsm op een eenvoudige manier op.

• Apps voor liedjes, voor klantenkaarten, voor eten en drinken en voor foto’s. • We leggen het gebruik van de communicatieapp Whatsapp helemaal uit. Wedden dat je een aantal mogelijkheden nog niet kent? • Bancontact, Tricount, Payconiq en andere e-bankingapps. • Een app om bij verlies van je toestel een locatie te kunnen bepalen. • Daarnaast gaan we ook in op trends en interesses die leven binnenin de groep en laten we ruimte voor nog andere, handige apps. Wie aan deze cursus deel wenst te nemen, dient over een eigen toestel te beschikken.

Heb je een gsm en gebruik je deze bijna niet? Ben je bang om iets fout te doen? Heb je nog steeds problemen om een berichtje te versturen of te lezen? We leggen alles graag nog eens stap voor stap uit en tonen bepaalde zaken voor, zodat je alles in kan oefenen. Opgelet: je dient je eigen (opgeladen) toestel mee te brengen. Vergeet ook je pincode niet.

P gratis

I t.e.m. 12 juli

10  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

I t.e.m. 20 september

P € 60 voor 10 lessen

P R I JS

I N S CH R I JV EN


Va n Vo ld e n ONTSPANNING

Rummikub en andere gezelschapsspellen

NIEUW

Cursussen najaar Talen: Spaanse Lessen • Spaans groep vier: dinsdag 17 september 10.30 u. – 12 u.

WOENSDAG 3 JULI OM 14 U. WOENSDAG 17 JULI OM 14 U.

• Gevorderden B: vrijdag 13 september 9 u. – 10.30 u.

Zin in een gezellige spelactiviteit? Elke eerste en derde woensdag van de maand kun je in Van Volden rummikub spelen. Daarnaast zijn tal van andere gezelschapsspellen voorhanden. Verzamel wat vrienden en familie en leer nieuwe mensen kennen. Op volgende data komen we samen: op de woensdagen 3 en 17 juli en 7 en 21 augustus.

• Sterk gevorderden: woensdag 11  september 9 u. – 10.30 u.

P gratis

Talen: Spaanse Conversatie • Beginners/niveau twee: start woensdag 11 september 10.30 u. – 12 u. • Medium: vrijdag 13 september 10.30 u. – 12 u. • Gevorderden A: dinsdag 17 september 9 u. – 10.30 u.

Creatieve cursussen • Teken- en schildertechnieken groep één: maandag 2 september om 14 u. • Teken- en schildertechnieken groep twee: dinsdag 3 september om 14 u. • Handgemaakte juwelen: dinsdag 10 september 14 u. – 17 u. • Handgemaakte beren: dinsdag 10 september 14 u. – 17 u.

Wellness • Yoga op donderdag: start 5 september 14 u. – 15.15 u. • Yoga op vrijdag: start 6 september 13.45 u. – 15 u. / 15.15 u. – 16.30 u.

Multimedia • Cursus iPad deel drie: start donderdag 26 september 9 u. – 12.15 u.

Rust roest, zegt het spreekwoord, dus ik blijf maar al te graag in beweging. Dankzij de dienstencentra van Mintus kan het op maat: ze organiseren toffe fietstochten en wandelingen, voor wie graag buitenkomt en tussen de mensen is. Daar kikker je van op!

• Cursus Android deel twee: start maandag 23 september 9 u. – 12.15 u.

JENNY

• Cursus Android beginners: start dinsdag 24 september 13.45 u. – 17 u.

CULINAIR

80-plus zomeruitstap DINSDAG 13 AUGUSTUS OM 9.30 U.

We gaan een volledige dag op pad met de dienstencentra. Het programma werd op zo’n manier samengesteld dat iedereen mee kan naar Roeselare. De eerste stop is het Michels Filmmuseum. In dit knusse bioscoopzaaltje kun je plaatsnemen voor een authentiek cinemagevoel. Over de middag kun je in het dienstencentrum genieten van een maaltijd. Naast soep is er een dagschotel, een dessert en een kopje koffie. In de namiddag gaan we op pad met de paardentram. Daarna houden we nog halt voor een bolletje ijs. Aansluitend keren we voldaan terug naar onze gezellige thuis, Brugge die scone.

L Om 9.30 u. vertrekken we aan Ten Boomgaarde met de bus.

P € 45

PRIJS

I N SC H R I J V E N

I t.e.m. 2 augustus

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  1 1


NANCY DAVID T 050 32 60 95 E reitje@mintus.be

EVELINE WULBRECHT T 050 32 60 95 E reitje@mintus.be

't Reitje ANNUNTIATENSTRAAT 34, 8000 BRUGGE (CENTRUM)

Vast programma Maandag 10.30 u.

Spaanse conversatie voor matig gevorderden (zomerstop)

13.30 u.

Fitness

13.30 u.

Spaanse Conversatie voor gevorderden (zomerstop)

19.45 u.

Tich Nhat Hanh meditatie (zomerstop) FEEST

Dinsdag 13.30 u.

Brei- en Haakclub

14.30 u.

Tearoomnamiddag (elke dinsdagnamiddag)

Woensdag 8.30 u.

Fitness

9.30 u.

Fitness

13.30 u.

Praatgroep

14 u.

Manillen (1ste en 3de woensdag)

14 u.

Petanque (2de en 4de woensdag)

18.30 u.

Qi Gong en healing tao

Zomerbuffet WOENSDAG 7 AUGUSTUS OM 12 U.

We starten dit zomers buffet met een cocktail of mocktail. Vervolgens bieden we een waaier aan allerlei koude vlees- en visgerechten aan, samen met een glaasje wijn. We sluiten af met een zomers dessert.

I t.e.m. 2 augustus

P € 20

Donderdag 9.45 u.

Franse praatgroep (zomerstop)

13.30 u.

Creatief Atelier

14.30 u.

80-plus namiddag (3de donderdag)

18 u.

Hommelspelen voor beginners (zomerstop)

19 u.

Hommelspelen voor gevorderden (zomerstop)

Vrijdag 9 u.

Kookworkshop (zomerstop)

13.30 u.

Teken- en schilderclub

Zaterdag 14 u.

ReitjeComputerClub (zomerstop)

WELLNESS

Mindfulness – Meditatie in de traditie van Tich Nhat Hanh MAANDAG 9 SEPTEMBER OM 19.45 U.

Mindfulness of volle aandacht betekent dat we ons op elk moment bewust zijn van wat zich in en om ons heen afspeelt. Samen oefenen, gaat vaak gemakkelijker. De kracht van groepsmeditatie is sterker. Op de tweede en vierde maandagavond van elke maand oefenen we van 19.45 u. tot 21.30 u. Elke avond werken we rond een thema. De thema’s van de avonden staan los van elkaar. Mensen die niet regelmatig kunnen komen, kunnen op die manier zonder probleem opnieuw deelnemen aan een meditatieavond.

P € 3 per avond

I t.e.m. 9 september

12  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

CREATIEF

Maken van een vilten onderlegger DONDERDAG 25 JULI OM 14 U.

Wil je jouw tuin- en keukentafel decoreren met een zomerse toets? Ben je creatief? Dan organiseren wij de geschikte activiteit voor jou. Vergeet geen garen om mee te borduren.

I t.e.m. 18 juli

P € 4

P R I JS

I N S CH R I JV EN


' t Re i tj e

BEWEGING

Zomerzoektocht ‘In en om het heerlijke Male’ i.s.m. De Garve MAANDAG 8 JULI OM 14 U.

Deze fotozoektocht brengt ons naar Heerlyckheid Male, meer bepaald naar het grafelijk kasteel van Male. Deze historische burcht is het vertrekpunt van een leuke wandeltocht die natuurschoon en cultuur in het Brugse Ommeland helemaal omarmt. Deze fotozoektocht wordt begeleid door een gids. Aan elke deelnemer geeft hij een afbeelding van het parcours waarop tien foto’s afgebeeld staan. Bij elke foto hoort een vraag. Als je aan één van de afgebeelde foto’s voorbijkomt, dien je halt te houden om op zoek te gaan naar het antwoord. De wandeling gaat over een afstand van zeven kilometer. We houden een rustig tempo aan. De locatie is gedeeltelijk gelegen in een aangenaam bosrijk gebied waarin je gemakkelijk kunt wandelen. Goed schoeisel valt wel aan te bevelen. Na de wandeling gaan we nagenieten in een gezellige tearoom. Nu enkel nog hopen op mooi weer.

L We verzamelen om 14 u. aan Usilia, gelegen Pelderijnstraat 6 in Sint-Kruis.

I t.e.m. 5 juli

P €4

CREATIEF

Haken van een decoratieve draagtas DONDERDAG 8 AUGUSTUS OM 14 U.

BUURTACTIVITEIT

Buurtfeest Gillibillies ZATERDAG 7 SEPTEMBER VAN 14 U. TOT 23 U.

Op onze nieuwe locatie rond het dienstencentrum ’t Reitje zijn alle inwoners van Sint-Gillis vanaf 14 u. welkom om te genieten van een uitgebreid programma met doorlopend optredens, drank en hapjes aan democratische prijzen, volksspelen, kindertuin etc. Op die manier leer je je buren beter kennen. Voor de senioren voorzien we om 14 u. een speciaal programma, namelijk kampioenschappen petanque, manillen en bingo. Hiervoor kun je vooraf inschrijven in het dienstencentrum. Deze activiteiten zijn gratis. Elke deelnemer krijgt een gratis koffie.

PRIJS

I N SC H R I J V E N

Tijdens deze namiddag haken we een decoratieve draagtas, gemaakt uit plastic zakken. Voor deze cursus is het wel belangrijk dat je kan haken. Breng plastic zakken en haaknaalden nummer zeven en acht mee.

P € 4

I t.e.m. 1 augustus

Noteer alvast in je agenda: MAANDAG 15 JULI EN MAANDAG 12 AUGUSTUS OM 14.30 U.

Bingo

P € 4 per namiddag

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  1 3


't Re itje

CULINAIR

80-plus zomeruitstap DINSDAG 6 AUGUSTUS OM 9.30 U.

We gaan een volledige dag op pad met de dienstencentra. Het programma werd op zo’n manier samengesteld dat iedereen mee kan naar Roeselare. De eerste stop is het Michels Filmmuseum. In dit knusse bioscoopzaaltje kun je plaatsnemen voor een authentiek cinemagevoel. Over de middag kun je in het dienstencentrum genieten van een maaltijd. Naast soep is er een dagschotel, een dessert en een kopje koffie.

Week van Frankrijk VAN MAANDAG 15 JULI TOT WOENSDAG 19 JULI

Tijdens deze week hebben al onze activiteiten een Franse toets. Een overzicht:

In de namiddag gaan we op pad met de paardentram. Daarna houden we nog halt voor een bolletje ijs. Aansluitend keren we voldaan terug naar onze gezellige thuis, Brugge die scone.

L Om 9.30 u. vertrekken we aan De Garve met de bus. P € 45 I t.e.m. 26 juli

• Dinsdag 16 juli om 10.30 u.: aperitief (€ 5). Vooraf inschrijven is noodzakelijk. • Donderdag 18 juli om 10 u.: Cursus Frans om te voor te bereiden op een reis (€ 2). Vooraf inschrijven is noodzakelijk. • Donderdag 18 juli om 14.30 u.: een Franse film voor onze 80-plussers (€ 5). Vooraf inschrijven is noodzakelijk. • Vrijdag 19 juli om 14 u.: Jeu de boules vergezeld van een glaasje pastis of een alcoholvrij drankje (€ 2). Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

BEWEGING

Met de dienstencentra van Mintus op pad gaan is altijd een plezier. Of we nu een museumbezoek doen, de wandelschoenen aantrekken of in de regio gaan fietsen: alles is tot in de puntjes geregeld en perfect begeleid. Daar kom ik altijd met een goed gevoel van terug.

PAUL

Een wandeling in Hoeke als opwarmer voor een trektocht door de Zwinregio, i.s.m. De Garve MAANDAG 19 AUGUSTUS OM 14 U.

Vanuit het noorden is Hoeke een markante stopplaats op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Wie weet was Hoeke tijdens de gouden eeuw een voorstad van het bloeiende Brugge? Wil  je genieten van natuurschoon en de boeiende geschiedenis van deze Zwinregio leren kennen, dan is deze wandeling iets voor jou. Kende je de Kobus , het zelfbedieningsveer over de Damse Vaart nog niet, dan maak je er tijdens deze wandeling mee kennis. Deze wandeling wordt begeleid door een gids. De afstand van de wandeling bedraagt 5,5 km. We raden aan goed schoeisel te dragen.

L We spreken om 14 u. af aan de parkeerplaats naast de kerk van Hoeke in de Sint-Jacobsstraat.

I t.e.m. 17 augustus

P € 4

14  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

P R I JS

I N S CH R I JV EN


ASHLEY VANHOORDE T 050 32 60 50 E ashley.vanhoorde@mintus.be

't Werftje WERFSTRAAT 88, 8000 BRUGGE (CHRISTUS KONING)

Vast programma Maandag 9.30 u.

Viniyoga

11 u.

Viniyoga

14 u.

Creatief Atelier

14 u.

Kaarten

19 u.

Kantklossen

Dinsdag 9 u.

Soepenclub (1ste dinsdag)

9.45 u.

Sacrale dans

13.30 u.

Biljartclub

14 u.

Kaarten

14 u.

Fietsclub (1ste en 3de dinsdag)

14.30 u.

80-plusnamiddag (2de dinsdag)

14.30 u.

Gelukscafé (3de dinsdag)

15.30 u.

Walking Football (Tempelhof St – Pieters)

16 u.

Badminton (Tempelhof St.-Pieters)

CULINAIR

Tearoomnamiddagen MAANDAG 15 JULI OM 14 U. MAANDAG 19 AUGUSTUS OM 14 U.

Elke maand serveren we op de derde maandag een verrassend dessert. Voor de zomermaanden wilden we eens het frisse tot bij jou brengen. Daarom kiezen we in juli voor een rabarbertaart. In deze zoete bereiding zorgt de zure rabarbersmaak voor een culinair effect dat je nergens mee kunt vergelijken. In augustus kiezen we voor een vuurrode aardbeiensoep met een granité van munt. Een wauw-effect op je bord.

P €3

Woensdag 10 u.

Engelse conversatie

9.30 u.

Digitale creativiteit voor gevorderden

13.30 u.

Digitale creativiteit voor beginners

14 u.

Tekenen en schilderen

14 u.

Viking Kubb

19.30 u.

Yoga

Donderdag 9 u.

Step-Aerobic

9.30 u.

Aquagym

10.30 u.

Voetreflexologie

14 u.

Franse conversatie

14 u.

Fitbal

14.30 u.

Badminton (sporthal De Polder)

15.15 u.

Figuurturnen

20 u.

Yoga

Vrijdag 9.30 u.

Zentangle tekenen en miniatuur schilderen

10 u.

Italiaanse conversatie

13.30 u.

Biljartclub

14 u.

Bridgeclub

14 u.

Nordic walking (om de 14 dagen)

14.45 u.

De vuurbloem (2de vrijdag)

20 u.

Cijfers en letters (om de 14 dagen)

OPENDEUR

Rond ’t Werftje ZATERDAG 24 AUGUSTUS VANAF 9 U.

Voor de opendeurdagen kiezen elk jaar voor een ander thema en dit jaar is dit niet anders. Met het outreachend werken, waarbij we een werkmethode hanteren waar het leggen van contact met de doelgroep centraal staat, en onze nieuwe functie in de buurt kozen we voor ‘Rond ’t Werftje’. Traditioneel starten we met ons buurtontbijt, een uitgelezen kans om mensen uit de buurt te leren kennen. Ons namiddagprogramma kent naast de tentoonstelling van de gemaakte werken met de verschillende clubs en tijdens de uiteenlopende cursussen ook een fotozoektocht en een geleide drie wijzen-wandeling. Allemaal geïnspireerd op het Stubbekwartier. Hou zeker de affiche in de gaten voor meer informatie. Hopelijk tot dan. Opgelet: het is noodzakelijk om in te schrijven voor het ontbijt. Meer info bij de centrumverantwoordelijke.

PRIJS

I N SC H R I J V E N

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  1 5


't We rftje

SPORT

Fietsclub DINSDAG 2 JULI OM 14 U. DINSDAG 16 JULI OM 9.30 U. DINSDAG 6 AUGUSTUS OM 14 U. DINSDAG 20 AUGUSTUS OM 9.30 U.

Hartje fietsseizoen zijn er al tal van kilometers afgemaald en toch rijden we gezwind verder. Het programma werd uitgestippeld en volgende ritten zijn ook al verkend. Hoog tijd dus om ze aan te kondigen. • • • •

ONTSPANNING

Ciné Lumière: Le jeune Ahmed MAANDAG 12 AUGUSTUS OM 14.30 U.

Dinsdag 2 juli: een rit naar Snellegem Dinsdag 16 juli: een dagrit naar Sint-Laureins Dinsdag 6 augustus: een rit naar Knokke Dinsdag 20 augustus: een dagrit naar Ruddervoorde

Opgelet: de ledenlijst van de fietsclub is al volzet. Meer info bij de centrumverantwoordelijke.

Een film van de Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne. De dertienjarige Ahmed leeft in België en leidt hetzelfde leven als zijn leeftijdgenoten. Wanneer hij in contact komt met de imam van de plaatselijke moskee, raakt Ahmed in de ban van diens absolute idealen. Na een extreme interpretatie van een passage uit de Koran doktert hij een plan uit om zijn leerkracht te vermoorden. Kan de liefde voor het leven en zijn familie Ahmed nog overtuigen om zijn radicale ideeën op te bergen?

L Afspreken doen we in

Ciné Lumiere, Sint-Jakobsstraat 36 in Brugge.

P € 6

I gewenst

BEWEGING

Sacrale dans DINSDAG 16 JULI OM 10 U.

Ook tijdens de zomermaanden kun je nog bij ons terecht voor de sacrale dans. Wanneer? Op volgende data: op de dinsdagen 16, 23 en 30 juli en 6 en 27 augustus. Vanaf 12 september vinden de lessen plaats op donderdag van 10.30 u. tot 11.50 u.

I noodzakelijk

16  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

SPORT

Padel 8 EN 22 JULI, 5 EN 26 AUGUSTUS OM 13.45 U.

Ook in de zomer gaan we verder padelen. Om de twee weken hebben we een afspraak, want het is een ideale sport om je lichaam fit te houden tijdens het hoogseizoen. Padel is een racketsport met herkenbare ingrediënten uit onder meer tennis en squash. De bal blijft in het spel na contact met de wanden. Dit zorgt voor langere rally's en levert op die manier meer spelplezier op. De puntentelling is identiek aan die van tennis. Deze mix zorgt ervoor dat padel toegankelijk is voor alle leeftijden en erg aantrekkelijk door zijn sociaal karakter. De basistechnieken zijn gemakkelijk aan te leren door jong en oud, man of vrouw, ongeacht hun sportief niveau. Het is met andere woorden een uitdagende sport voor ieders vaardigheids- en fysiek niveau.

L We spreken telkens af om 13.45 u. aan het padelveld bij Decathlon, Blankenbergse Steenweg 420/01, op een zucht van de Blauwe Toren.

P gewenst

P R I JS

I N S CH R I JV EN


' t W e rftje

ONTMOETING 80-PLUS

We spelen een spel DINSDAG 9 JULI OM 14.30 U. CULINAIR

80-plus zomeruitstap DINSDAG 6 AUGUSTUS OM 9.30 U.

We gaan een volledige dag op pad met de dienstencentra. Het programma werd op zo’n manier samengesteld dat iedereen mee kan naar Roeselare.

Spellen zijn er niet enkel in de winter. Maak daarom tijdens de zomermaanden kennis met Rummikub, Uno en het Werfspel. Of misschien wel met Viking Kubb of het Finse spel Mölkky? Laat je niet afschrikken, er is voor elk wat wils. Tijdens de pauze voorzien we een verfrissend stukje ijstaart.

P €5

De eerste stop is het Michels Filmmuseum. In dit knusse bioscoopzaaltje kun je plaatsnemen voor een authentiek cinemagevoel. Over de middag kun je in het dienstencentrum genieten van een maaltijd. Naast soep is er een dagschotel, een dessert en een kopje koffie.

VERGADERING

Centrumraad DINSDAG 13 AUGUSTUS OM 10 U.

In de namiddag gaan we op pad met de paardentram. Daarna houden we nog halt voor een bolletje ijs. Aansluitend keren we voldaan terug naar onze gezellige thuis, Brugge die scone.

L Om 9.30 u. vertrekken we met de bus aan De Garve. P € 45 I t.e.m. 26 juli

Tijdens de derde centrumraad van dit jaar zetten we de puntjes op de in de laatste rechte lijn naar onze opendeurdagen. Wat moet er nog gebeuren? Wat wordt er verwacht? Waar kunnen we nog hulp gebruiken?

NIEUW

Gelukscafé DINSDAG 16 JULI OM 14 U. DINSDAG 20 AUGUSTUS OM 14 U.

In juli is het exact een jaar dat het gelukscafé plaatsvindt in ’t Werftje. Elke maand op de derde dinsdag mogen we zoveel geluk verwelkomen. Het is een plaats en een tijd waar mensen elkaar ont-moeten (dus niets moet), om met elkaar geluk te delen. Dit gebeurt vanuit de visie dat geluk zich vermenigvuldigt als je het deelt. Nog belangrijker is onze visie dat gelukkig zijn niet automatisch betekent dat alles steeds gaat zoals je zou willen, wel dat je leert omgaan met wat het leven je brengt. Wat er op ons pad komt, hebben we niet altijd zelf in de hand. De keuze hoe we daar mee omgaan wel. We wisselen tips en trucs met elkaar uit om op een zodanige manier in het leven te staan dat we - soms ondanks alles - kunnen zeggen: ik ben gelukkig. We leren dus van elkaar en inspireren elkaar. Iedereen is van harte welkom.

PRIJS

I N SC H R I J V E N

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  1 7


RITA VANDENBUSSCHE T 050 32 60 60 E rita.vandenbussche@mintus.be

De Garve PANNEBEKESTRAAT 33, 8000 BRUGGE (SINT-JOZEF)

Vast programma Maandag 9 u.

Gewrichtsonderhoudende technieken

10.15 u.

BBB

13.30 u.

Kaarten

14.00 u.

Fietsen vanaf maandag 15 april

14 u.

Darts

14 u.

Schilderclub Aquarelle

14 u.

Wenskaarten

14 u.

Petanque

Woensdagmarkt

18.30 u.

koken (maandelijks)

WOENSDAG 17 JULI & 21 AUGUSTUS OM 9.20 U.

18.30 u.

Tai chi

18.30 u.

kokerellen( maandelijks)

Wil je naar de woensdagmarkt , maar ga je liever niet alleen? Dan kan dit. Vanuit De Garve organiseren we begeleide bezoeken met een team van vrijwilligers.

Dinsdag 10 u.

Petanqueclub Aristide

14 u.

Creatief atelier

14 u.

Lotto

14 u.

Android beginners (2de dinsdag, zomerstop)

14 u.

Android gevorderden (1ste dinsdag, zomerstop)

14 u.

Android gebruikers (4de dinsdag, zomerstop)

14 u.

Petanque

14 u.

Fotoclub (3de dinsdag)

14 u.

Naaitafel (2de dinsdag)

19 u.

Driftkingz

14 u.

Fotoclub (3de dinsdag)

BUURTACTIVITEIT

Indien je wenst mee te gaan, geef dan een seintje op het nummer 050 32 60 60.

L Plaats van afspraak aan De Garve om 9.20 u. We zijn terug om 12 u.

Woensdag 13.15 u.

Stijldansen

14 u.

Breiclub (3de woensdag)

14 u.

Petanque

18.30 u.

Hatha-yoga

Donderdag 10 u.

Salsa

10 u.

Petanqueclub: ‘Sjanse Thope’

14 u.

Borduren

14 u.

Petanque

19 u.

Kantklossen (om de 14 dagen)

19 u.

Handwerken en borduren (om de 14 dagen)

19.30 u.

Keramiek

Vrijdag 13.30 u.

Naaldkant (om de 14 dagen)

14 u.

Petanque

14 u.

Apple Senioren Brugge (2de vrijdag)

19 u.

Fotoclub (1ste vrijdag)

19 u.

Buurt Computer Club (3de vrijdag) (laatste 17 mei)

19.30 u.

Vrienden van de volkstuinen (2de vrijdag)

20 u.

Nsanga (4de vrijdag)

UITSTAP

De Lamme Goedzak: Damme DONDERDAG 8 AUGUSTUS OM 13.45 U.

Ook dit jaar nemen we de boot De Lamme Goedzak en gaan we op cruise naar het idyllische Damme. We genieten van hoe de wind door onze haren blaast en hoe het vasteland aan ons voorbijschuift. Eenmaal in Damme kunnen we genieten van een lekker hapje en drankje op een terras. We kunnen ook een wandeling maken en samen eens binnenspringen in een authentiek boekhandeltje.

L Afspreken doen we om 13.45 u. aan de opstapplaats van de Lamme Goedzak. Wees op tijd, want de boot wacht niet om uit te varen.

I t.e.m. 31 juli

P € 12

18  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

P R I JS

I N S CH R I JV EN


D e Garve

BEWEGING

Wandeling naar Hoeke, een opwarmer in de Zwinregio in samenwerking met ’t Reitje MAANDAG 19 AUGUSTUS OM 14 U.

Vanuit het noorden is Hoeke een markante stop op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Wie weet, was her dorpje tijdens de gouden eeuw een voorstad van het bloeiende Brugge? Wil je genieten van natuurschoon en de boeiende geschiedenis van de Zwinregio leren kennen, dan is deze wandeling beslist iets voor jou. Kende je nog niet de Kobus, het zelfbedieningsveer over de Damse Vaart, maak er dan tijdens deze wandeling kennis mee. Deze wandeling wordt begeleid door een gids. De afstand bedraagt 5,5 kilometer. Goed schoeisel valt aan te bevelen.

L We verzamelen om 14 u. aan de parkeerplaats naast de kerk van Hoeke in de Sint-Jacobsstraat.

I t.e.m. 17 augustus

P € 4

VANAF SEPTEMBER

ONTSPANNING

Nazomer barbecue in De Garve

Doe meer met je computer

DONDERDAG 12 SEPTEMBER OM 11.30 U.

Deze cursus omvat zeventien lessen van drie uur. Bij voldoende inschrijvingen vinden ze plaats op maandagvoormiddag. Startdatum is maandag 16 september van 9 u. tot 12 u.

Niets is zo heerlijk als een barbecue op een nazomerse dag. De pittige geuren van kruiden op lekkere stukken vlees doen je ongetwijfeld watertanden. In De Garve laten we de zomer niet aan ons voorbijgaan. Na een heerlijk smulfestijn dat bestaat uit een aperitiefje, een verwenbarbecue en een dessert met bijbehorende verfrissingen genieten we van gezellig samenzijn. Wens je deel te nemen, reserveer dan tijdig je plaats. Aan clubs vragen we om op te geven als je in clubverband komt. Dan zetten we een tafel voor je klaar. Schrijf tijdig in, want het aantal plaatsen is beperkt. We verwelkomen je vanaf 11.30 u. voor een aperitief.

I t.e.m. 7 september

P € 15

BEWEGING

Fietstocht naar Sluis MAANDAG 12 AUGUSTUS OM 14 U.

Na achttien kilometer heerlijk samen fietsen langs mooie plekjes komen we aan in Sluis. Iedereen heeft er twee uur vrije tijd om naar wens in te vullen. Wil je samen je bezoek aan Sluis afsluiten met een kopje koffie, laat dit ons dan weten. We reserveren een plaats waar we allemaal terechtkunnen. Omstreeks 16.15 u. rijden we terug samen richting Brugge.

P € 3

PRIJS

I N SC H R I J V E N

I t.e.m. 5 augustus

Wat bieden we je aan? • externe bestanden beheren op je personal computer en externe apparaten • werken met e-mail • programma’s installeren en verwijderen • websites in je browser beheren • je registreren en aanmelden bij online diensten Opgelet: er zijn wijzigingen in de inschrijvingsvoorwaarden. Je kan de cursus enkel starten na een intakegesprek en goedkeuring van deelname door Open School. Neem voor meer informatie contact op met de centrumverantwoordelijke.

CLUBWERKING

Patchwork voor beginners Deze nieuwe club start op donderdag 26 september en gaat op elke tweede en vierde dinsdag van de maand om 14 u. van start. In deze namiddagcursus, waar zowel patchwork- als quilttechnieken aan bod komen, kunnen deelnemers hun hart ophalen met allerhande soorten textiel. Ook nieuwe technieken komen aan bod. Zowel de beginnende cursist als de meer ervaren patchworker heten we van harte welkom.

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  1 9


De Garve BEWEGING

BUURTACTIVITEIT

Zomerzoektocht ‘In en om het heerlijke Male’ i.s.m. ’t Reitje

Café chantant

MAANDAG 8 JULI OM 14 U.

Er bestaat geen leukere manier om iedereen samen te brengen dan met het betere lied. Kom op dinsdag 13 augustus meezingen met de leukste liedjes van toen en nu. Voorbereiden hoeft niet, je stem meebrengen, is voldoende om uit volle borst mee te zingen. Liefhebbers kunnen zeker een dansje wagen. We ronden de middag af met een koffie en een coupe ijs met fruit.

Deze fotozoektocht brengt ons naar ‘Heerlyckheid Male’, meer bepaald het grafelijk kasteel van Male. Deze historische burcht is het vertrekpunt van een leuke wandeltocht die natuurschoon en cultuur in het Brugse Ommeland perfect combineert.

DINSDAG 13 AUGUSTUS OM 14 U.

I t.e.m. 10 augustus

P € 4

De fotozoektocht wordt begeleid door een gids. Die geeft aan elke deelnemer het parcours waarop tien foto’s afgebeeld staan. Bij elke foto hoort een vraag. Als je aan één van de afgebeelde foto’s voorbijkomt, is het dus tijd voor een halte en de speurtocht naar het antwoord. De wandeling gaat over een afstand van zeven kilometer. We houden een rustig tempo aan. Het is gedeeltelijk in aangenaam bosrijk gebied, maar valt gemakkelijk te bewandelen. Goed schoeisel is wel aangeraden. Liefhebbers kunnen op het einde van de wandeling nagenieten in een gezellige tearoom. Nu enkel nog hopen op mooi weer.

L We spreken af om 14 u. aan Usilia, Pelderijnstraat 6 in Sint-Kruis.

P €4 BUURTACTIVITEIT

De Warmste Week

CULTUUR

Bezoek aan het vernieuwd Gruuthusemuseum DONDERDAG 12 SEPTEMBER OM 14 U. DINSDAG 17 SEPTEMBERE OM 14 U.

Na vijf jaar grondige renovatie en restauratie is het nieuwe museum afgewerkt. Bij het bezoek beleef je vijfhonderd jaar Brugse geschiedenis in een luxueus vijftiende-eeuws stadspaleis. Ook de zolder is nu toegankelijk. Je kan er genieten van een uniek zicht op de stad. In de zeventien vernieuwde zalen staan zeshonderd schitterende collectiestukken die elk hun eigen verhaal vertellen. De gerestaureerde bidkapel blijft de parel op de kroon. Dit bezoek wordt begeleid door een gids.

Op dinsdag 10 september: Pannenkoeken eten ten voordele van de Nachtopvang Brugge

Wil je kennismaken met deze stadparel, dan hebben we twee bezoeken ingepland: donderdag 12 september en dinsdag 17 september. Opgelet: schrijf tijdig in, want het aantal plaatsen is beperkt.

De Nachtopvang Brugge is een deelwerking van Welzijnsvereniging ’t Sas. Het is gelegen aan de Havenstraat 2 in Brugge.

L We spreken af om 14 u. aan de ingang van het museum,

Het hele jaar door bieden we tien bedden aan mensen die dakloos zijn aan. Tijdens de winter breiden het aanbod uit tot achttien bedden. Ook mensen met een hond kunnen terecht in de Nachtopvang Brugge. Er wordt gewerkt volgens het BBB- oftewel Bed/Bad/Brood-principe. We willen een veilige en rustige slaapplaats aanbieden aan iedereen die gebruik maakt van de Nachtopvang Brugge. Ons goede doel ligt vast. Dit jaar stapt De Garve opnieuw met verschillende partners uit de buurt in het fantastische verhaal van De Warmste Week. Alle inkomsten van onze acties gaan integraal naar dit initiatief. We hebben dit jaar gekozen om vanaf september één actie per maand op het getouw te zetten.

20  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

gelegen Dijver 17.

I noodzakelijk

P € 4

UITSTAP

Bezoek aan papegaaienopvangcenter Nally’s MAANDAG 26 AUGUSTUS OM 13.15 U.

Ben je geïnteresseerd in de opvang of verzorging van een dwergpapegaai? Of spreekt een grote geelkuif kaketoe je meer aan? Ben je op zoek naar een vakantieverblijf voor je pratende tweevoeter? Tijdens ons begeleid bezoek aan Nally’s Opvangcenter maak je kennis met verschillende soorten papegaaien en hun geaardheid of specifieke aanpak. Een aanrader voor echte dierenliefhebbers. We gaan naar het opvangcenter in Oedelem en vertrekken met de bus aan het station in Brugge. In de prijs zit een koffie. We keren terug met de bus om 16.30 u. richting Brugge.

L Afspreken doen we om 13.15 u. aan de Standaard Boekhandel op het Stationsplein. Indien je dit wenst, kun je ook zelfstandig gaan.

I gewenst

P € 6 bus niet inbegrepen

P R I JS

I N S CH R I JV EN


MAARTEN DERRE T 050 32 70 91 E maarten.derre@mintus.be

CULINAIR

Meulewech KOSTERIJSTRAAT 40, 8200 SINT-ANDRIES

Coupe Fraise WOENSDAG 17 JULI OM 14 U. WOENSDAG 16 AUGUSTUS OM 14 U.

8.30 u.

Engels voor Beginners (Den Breydel)

10.30 u.

Frans conversatie

Tijdens de zomer stoppen we even met onze gebaknamiddagen. In plaats van een gebakje kan een Coupe Fraise misschien wel nog meer smaken. Enorm lekker en toch ook gezond. Met de waarschijnlijk hoge temperaturen deze zomer ideaal om een beetje af te koelen.

14.30 u.

Tweemaandelijkse filmclub in Ciné Lumière

P € 2

14.30 u.

Kalligrafie

19 u.

Hatha-yoga

Vast programma Maandag

I gewenst

Dinsdag 10.30 u.

Seniorengym

13.30 u.

Creaclub

14.30 u.

80-plusnamiddag (elke laatste dinsdag)

19 u.

Tai Chi

Woensdag 14 u.

Gebaknamiddag

14 u.

Kantklossen

Donderdag 9 u.

Multimediaclub

14 u.

Vrij kaarten

Vrijdag 15 u.

Aquagym zwembad Guilini

18.30 u.

Meditatie -en relaxatietechnieken (Den Breydel)

ONTSPANNING

Lotto-Bingo MAANDAG 15 JULI OM 14.30 U. MAANDAG 21 AUGUSTUS OM 14.30 U.

Zelfs in de zomer gaan we verder met het meest geliefde kansspel in ons dienstencentrum. Die zomer en de spanning van het spel zullen ongetwijfeld voor een verhitte sfeer zorgen. De formule blijft ongewijzigd: we spelen zes keer en er bieden hoofd -en troostprijzen aan.

I t.e.m. de dag zelf

P € 3

FEEST

Festa Italiano DONDERDAG 11 JULI OM 14.30 U.

UITSTAP

Blankenberge DINSDAG 3 SEPTEMBER OM 13.30 U.

De zomer zou niet compleet zijn mochten we met onze serviceflatbewoners niet richting de zee vertrekken. Jaarlijks gaan we naar Blankenberge. Daar genieten we van een wandeling op de Zeedijk, een terrasje doen of kuieren langs de etalages van de winkelstraten. Deze uitstap is bestemd voor onze serviceflatbewoners, maar bezoekers die mee willen gaan en met eigen vervoer in Blankenberge geraken, zijn uiteraard ook welkom.

Tijdens onze zomerfeesten gaan we steeds op reis naar een idyllische vakantiebestemming. Vorig jaar zaten we in Mexico. Dit jaar zoeken we het iets dichter bij huis, namelijk in la bella Italia, bekend om zijn handgebaren, stijlvolle kleding, maar ook Italiaanse liedjes en hapjes. Doe daarom je meest stijlvolle kleren aan en kom feesten in het land van de laars. Alles komt aan bod. Laat je dus onderdompelen in de zuiderse sfeer, maar wees tijdig om in te schrijven, want het zou wel eens gauw volzet kunnen zijn.

P € 12

I t.e.m. 7 juli

P €1

PRIJS

I N SC H R I J V E N

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  2 1


Meu lewech

CULINAIR

Zomerbarbecue DONDERDAG 22 AUGUSTUS OM 11.45 U.

Zonder barbecue kan een zomer niet compleet zijn. Wie al in Meulewech is geweest, weet dat wij er een erezaak van maken om onze bezoekers zoveel als mogelijk in de watten te leggen. Ook deze keer zal het niet anders zijn. We verwelkomen iedereen met een lekkere aperitief, om vervolgens te genieten van een lekkere, verzorgde en smakelijke barbecue. Afsluiten doen we met een nagerechtje en een tas koffie. Wees evenwel tijdig met inschrijven, een gewaarschuwde bezoeker is er twee waard.

P € 15

I t.e.m. 15 augustus

CULINAIR

Zomeraperitief: Franse namiddag DINSDAG 13 AUGUSTUS OM 14.30 U.

Elke reden is goed om te genieten. Daarom organiseren we een Franse namiddag. Door de luidsprekers zullen Franse chansons weerklinken. Bovendien voorzien we hapjes die jullie zullen verplaatsen naar het zuiden van la douce France. Tevens voorzien we de mogelijkheid om een spelletje jeu de boules te spelen. Opgelet, dit is geen feest, maar een themanamiddag.

P € 3

I t.e.m. 9 augustus

Regina Devers Winnares sjoelbak februari

Huguette Coens Winnares sjoelbak april

SPEL

Sjoelbakcup VRIJDAG 30 AUGUSTUS OM 14.30 U.

De strijd om de sjoelbakcup gaat ongenadig door in de zomer. Onze deelnemers hebben geen behoefte aan een zomerstop en blijven geconcentreerd en verbeten op zoek gaan naar een mogelijkheid om de trofee op het einde van het jaar mee naar huis te nemen. Wie nog ambities heeft om de beker met de handen in de lucht te steken, kan maar beter langs komen.

I t.e.m. de dag zelf

P € 1 ONTMOETING 80-PLUS

De grote zomerquiz DINSDAG 27 AUGUSTUS OM 14.30 U.

Het is alweer een tijdje geleden dat we nog eens een quiz hebben gespeeld in Meulewech. Die quiz draait rond verschillende vragen met de meest uiteenlopende thema’s. Verwacht je aan vragen over sport, kunst, cultuur, politiek, geografie, noem maar op. Uiteraard is het belangrijkste dat we een aangename, leuke namiddag beleven. Hoewel deelnemen belangrijker is dan winnen, hebben wij een kleine verrassing voorzien voor de bezoekers die de eerste plaats veroveren. Zoals steeds voorzien we op de 80-plus ontmoeting koffie en taart.

I t.e.m. 20 augustus

P € 5

UITSTAP

De Lamme Goedzak: Damme i.s.m. De Garve DONDERDAG 8 AUGUSTUS OM 13.45 U.

Ook dit jaar nemen we de boot De Lamme Goedzak en gaan we op cruise naar het idyllische Damme. We genieten van hoe de wind door onze haren blaast en hoe het vasteland aan ons voorbij schuift. Eenmaal in Damme kunnen we op een terras genieten van een lekker hapje en drankje. Ook kunnen we een wandeling maken of springen we eens binnen in een authentiek boekhandeltje.

L We spreken af om 13.45 u. aan de opstapplaats van

De Lamme Goedzak. Wees op tijd, want de boot wacht niet met uitvaren.

I t.e.m. 31 juli

P € 12

22  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

P R I JS

I N S CH R I JV EN


M e u l e we ch

NIEUW

Najaarscursussen Tijdens het najaar zullen opnieuw tal van activiteiten van start gaan. Zo starten we opnieuw kalligrafiesessies op maandagnamiddag op. Creatievelingen met voldoende geduld zullen zich hier thuis voelen. Sportievelingen kunnen zich uitleven op maandagavond met de hatha yoga of op dinsdagavond met Tai Chi. Voor wie wel in beweging wil blijven, maar het toch iets rustiger aan wil doen, is er op dinsdagvoormiddag om 10.30 u. stoelengymnastiek met onze sportleraar Didier. Onze sympathieke sportleraar staat ook paraat in de aquagym. Deze lessen vinden plaats op vrijdagnamiddag. Als je interesse meer naar multimedia gaat, kun je op donderdag in Sint-Andries naar het dienstencentrum komen. Onze digitale dokter Marian is aanwezig en zal proberen op al je vragen een antwoord te formuleren. Heb je meer aanleg voor talen? Dan hebben wij een zeer interessante cursus Franse conversatie in de aanbieding. Opgelet: dit is geen cursus om de taal aan te leren, maar om je kennis van de mooie Franse taal te onderhouden. Deze cursus zal plaatsvinden op maandagochtend. Bekijk ook eens het programma van Den Breydel. Daar zullen eveneens interessante cursussen plaatsvinden.

ONTSPANNING

Ciné Lumière: Le jeune Ahmed MAANDAG 12 AUGUSTUS OM 14.30 U.

Een film van de Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne. De dertienjarige Ahmed leeft in België en leidt hetzelfde leven als zijn leeftijdgenoten. Wanneer hij in contact komt met de imam van de plaatselijke moskee raakt Ahmed in de ban van diens absolute idealen. Na een extreme interpretatie van een passage uit de Koran doktert hij een plan uit om zijn leerkracht te vermoorden. Kan de liefde voor het leven en zijn familie Ahmed nog overtuigen om zijn radicale ideeën op te bergen?

L Afspreken doen we in Ciné Lumière, Sint-Jakobstraat 36 in Brugge.

I gewenst

P € 6

CULINAIR

80-plus zomeruitstap DINSDAG 6 AUGUSTUS OM 9.30 U.

We gaan een volledige dag op pad met de dienstencentra. Het programma werd op zo’n manier samengesteld dat iedereen mee kan naar Roeselare. De eerste stop is het Michels Filmmuseum. In dit knusse bioscoopzaaltje kun je plaatsnemen voor een authentiek cinemagevoel. Over de middag kun je in het dienstencentrum genieten van een maaltijd. Naast soep is er een dagschotel, een dessert en een kopje koffie. In de namiddag gaan we op pad met de paardentram. Daarna houden we nog halt voor een bolletje ijs. Aansluitend keren we voldaan terug naar onze gezellige thuis, Brugge die scone.

Niets zo plezant als fietsen in Brugge en het Ommeland. Je ontdekt stille weidelanden, bosgebied en tal van plekken om op adem te komen. Met de Mintus dienstencentra hebben we al tal van fietsroutes ontdekt. En als er onderweg een fijne kroeg op het parcours ligt, dan houden we natuurlijk halt voor een verfrissing!

CARINE

L Om 9.30 u. vertrekken we met de bus aan De Garve. P € 45 I t.e.m. 26 juli PRIJS

I N SC H R I J V E N

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  2 3


MAARTEN DERRE T 050 32 70 91 E maarten.derre@mintus.be

Den Breydel KENNEDYPARK, 8200 SINT-ANDRIES

INFO

Mantelzorgcafé: Dementie WOENSDAG 17 JULI OM 19 U.

De tweede sessie van het mantelzorgcafé in Den Breydel gaat over dementie. Tijdens deze voordracht willen we mensen heldere informatie geven over dementie en hen ook praktische tips aanreiken voor een goede omgang met personen die aan deze ziekte lijden. Met het mantelzorgcafé willen we hulp en ondersteuning aanbieden aan alle mantelzorgers. In een maatschappij waarbij zorg steeds minder vanzelfsprekend is, spelen mantelzorgers een cruciale rol. Wij willen dan ook iedereen die de zorg voor iemand anders opneemt alle ondersteuning geven. Na de voordracht is er de ruimte om na te praten en ervaringen uit te wisselen. Ben je zelf mantelzorger en heb je een vraag inzake een specifieke voordracht, laat dit dan weten op het nummer 050 32 70 91.

I t.e.m. 15 juli

P gratis

NIEUW

Vast programma Den Breydel begint steeds meer zijn definitieve vorm aan te nemen. Stilletjes aan begint alles in zijn plooi te vallen. Ook het programma krijgt stilaan vorm. Zo kun je op dinsdagnamiddag in Den Breydel terecht om te kaarten. Op woensdag is er tweewekelijks een gebaknamiddag. Het is wel aan te raden om je hiervoor in te schrijven. Op die manier kunnen we voor iedereen een stuk taart voorzien. Op woensdag kun je petanquen. We zijn momenteel nog op zoek naar een aantal bezoekers die mee willen helpen aan het oprichten van een petanqueclub. Mocht je hiervoor interesse hebben, laat ons dit dan zeker weten. Op donderdagnamiddag kun je in Den Breydel terecht voor alle vragen over multimedia. Of het nu om een laptop, een tablet of een smartphone gaat, we proberen steeds een antwoord te vinden op al jullie vragen.

Met Pensioen DONDERDAG 28 SEPTEMBER OM 18 U.

Na het grote succes vorig jaar van de eerste cursus rond ‘Met pensioen gaan’ zijn we trots te kunnen aankondigen dat deze cursus ook dit jaar wordt aangeboden in buurtpaviljoen Den Breydel. Gedurende vijf voordrachten word je optimaal voorbereid op een nieuw hoofdstuk in het leven, met name je opruststelling. We starten met algemene informatie, waarbij we de sociale, psychologische en relationele veranderingen toelichten. Tijdens de tweede sessie komt een jonge gepensioneerde aan de hand van een interview zijn ervaringen delen. De derde sessie gaat over financiële veranderingen.

Op vrijdagnamiddag is er de mogelijkheid om te vogelpikken in het buurtpaviljoen.

Tijdens de vierde sessie geven we uitleg over de werking van onze dienstencentra, maar ook de thuiszorgdiensten en het vrijwilligerswerk komen aan bod.

Zo merk je dat in het vaste programma van Den Breydel iedereen aan zijn of haar trekken komt.

Tijdens de afsluitende vijfde sessie gaan we dieper in op vragen rond je gezondheid.

24  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

I t.e.m. 21 september

P € 10 voor 5 lessen

P R I JS

I N S CH R I JV EN


ELS VERSTRAETE T 050 32 60 10 E els.verstraete@mintus.be

Ter Leyen KROOSMEERS 1, 8310 ASSEBROEK

UITSTAP

In de voetsporen van Baron van der Bruggen DINSDAG 27 AUGUSTUS OM 14 U.

Vast programma Maandag 9.15 u.

Zumba gold

10.30 u.

Qi Gong

13.30 u.

Tafeltennis

14 u.

Wenskaarten maken

14 u.

Kaarten

15.15 u.

Snorkelen (Jan Guilini)

18.30 u.

Yoga

19.45 u.

Zumba step

20.15 u.

Zumbe fitness

Dinsdag 8.45 u.

Computercursus voor beginners

14 u.

Het naaiateliertje (3de dinsdag)

14 u.

IPad lessen voor dummies

14 u.

Koersbal (okt-april)

19 u.

ViniYoga

20.15 u.

Strong by Zumba

Wandel samen met Baron van der Bruggen langs kastelen en kapelletjes uit de achttiende en negentiende eeuw. De baron neemt je mee doorheen Wildenburg, een monument in Wingene. Je geniet van de natuurlijke schoonheid en rust van de bossen, het rijke erfgoed van gebouwen zoals de kerk, de boskapel en het kasteel. Deze gebouwen hebben allemaal hun eigen verhaal, verweven doorheen de familiegeschiedenis van de baron. Laat je onderdompelen in het spannende verhaal over de moord op de baron middenin de mysterieuze sfeer van dreven en bossen van Wildenburg. Uiteraard wachten je ook enkele warme haltes met lekkernijen.

L Verzamelen doen we om 13.45 u. aan de kerk van Wildenburg, Beernemsteenweg in Wingene.

I t.e.m. 20 augustus

P € 10

Woensdag 9 u.

Smartphone voor dummies (Android)

9.30 u.

Step aerobic

14 u.

Krulbollen

14 u.

Samen rond de tablet (2-wekelijks)

19 u.

Happines beginners

20.15 u.

Happines gevorderden

Donderdag 9 u.

Zumba gold

10.15 u.

Yoga

14 u.

Mantelzorgcafé (1ste donderdag)

14 u.

80-plusnamiddag (2de donderdag)

14 u.

Kaarten (1de en 3de donderdag)

14.30 u.

Handwerkatelier

19.30 u.

Zelfverdediging

CULTUUR

Architectuurwandeling Duinbergen

Vrijdag 8.45 u.

Gezondheidswandeling

DINSDAG 6 AUGUSTUS OM 14 U.

9.30 u.

BB

10.30 u.

Senioren gym

14 u.

Digitaal forum (3de vrijdag)

14 u.

Krulbollen

18.30 u.

Creatieve dans (1ste en 3de vrijdag)

We knopen onze veters stevig vast voor een geleide architecturale wandeling door Duinbergen. In de duinen tussen Knokke en Heist werd ruim honderd jaar geleden gestart met de uitbouw van een nieuwe badplaats volgens het concept van de Duitse urbanist Jozef Stübben. Duinbergen werd een oase van rust tussen het bruisende Albertstrand met zijn drukke uitgangsleven en het levendige familiale vakantieoord Heist. Deze wandeling is een aanrader: je ontdekt de meest charmante hoekjes van Duinbergen.

Zaterdag 10 u.

Zumba toning

10.30 u.

Zumba fitness

Zondag 10 u.

Qi Gong

Dagelijks 14 u.

Vrij Krulbollen

L Verzamelen doen we om 13.45 u. aan de Christus Koningkerk, hoek Duinbergenlaan/Duinendreef.

P € 5

PRIJS

I N SC H R I J V E N

I t.e.m. 2 augustus

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  2 5


Ter Leye n CULINAIR

Zomerse barbecue

INFO

DONDERDAG 1 AUGUSTUS OM 11.30 U.

Onvermijdelijk valt de zomer te linken aan barbecue en gezellig samen eten. Voor de liefhebbers zetten we graag de barbecue buiten en steken we de houtskool aan. Ondertussen genieten we van een aperitief maison, gevolgd door een lekker stuk vlees vergezeld van een goed glas wijn. Om de middag compleet te maken, is er nog muziek en dans voor de liefhebbers.

I t.e.m. 30 juli

P € 17

Natuursprokkels middag ZATERDAG 7 SEPTEMBER OM 14 U.

VZW Roots en Ter Leyen organiseren samen natuursprokkels middagen. Elke eerste zaterdag van de maand knutselen we met gevonden natuurlijke materialen. Op zaterdag 7 september geven we het startschot en schilderen we met natuurlijke materialen. In de omgeving is een bosje, waar we een deel van onze materialen verzamelen. Voor kinderen van zeven tot tien jaar die graag in de natuur zijn, bijleren, exploreren en knutselen. We bieden dat tikkeltje meer door: • te werken in kleine groepjes , maximum acht kinderen. • onze educatieve insteek: het bijbrengen van natuurkennis. • onze speelse benadering: knutselen en natuurspellen. • onze professionele begeleiding door een herborist.

I t.e.m. 5 september

P € 15

FEEST

MULTIMEDIA

Mosselsouper

Lezen en schrijven met de computer

DONDERDAG 29 AUGUSTUS OM 11.45 U.

MAANDAG 16 SEPTEMBER OM 9 U.

Op algemene aanvraag organiseren we nog eens een mosselsouper. Na een aperitief zijn er mosselen à volonté met brood en een glaasje wijn. Afsluiten, doen we met koffie.

Wil je iets opzoeken op het internet of een e-mail versturen? Dan is goed kunnen lezen en schrijven belangrijk.

Omwille van organisatorische reden is het aantal plaatsen beperkt. Bij het inschrijven genieten de vaste bezoekers van dienstencentrum Ter Leyen dan ook voorrang.

P € 18

I t.e.m. 26 augustus

SPORT

Tijdens deze multimediacursus leer je: • online afspraken maken • online formulieren invullen • een goede mail schrijven • informatie opzoeken op websites Voor deze cursus is basiskennis van de computer vereist. Er zijn ook wijzigingen in de inschrijvingsvoorwaarden. Voor verdere informatie dien je contact op te nemen met je dienstencentrum.

P gratis 14 lessen

Kom in beweging en dans DINSDAG 10 SEPTEMBER OM 10 U.

Met onze voeten volgen we terugkerende patronen. Op die manier komen we in beweging. De beweging die we van buiten maken, kan ons ook van binnen laten bewegen. Wat betekent die beweging voor jou?

ONTSPANNING

Spaanse namiddag met muziek WOENSDAG 14 AUGUSTUS OM 14 U.

We volgen een ontdekkingsweg van diepe stilte en vreugde. We dansen onder meer op klassieke en religieuze muziek, folklore- en eigentijdse muziek. De beleving van de dans staat voorop. Prestatiedwang is niet aan de orde. Ervaring met dans is dan ook niet nodig. Vanaf 10 september elke dinsdag van 10 u. tot 11.30 u., uitgezonderd de eerste dinsdag van de maand.

P € 50 voor 10 lessen

26  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

Gezellig samen zijn, een lekker aperitief met hapjes en muzikale omlijsting vormen de ingrediënten voor een wellicht geslaagde namiddag. Voor de aperitief en hapjes staan wij zelf in. Voor de muzikale omlijsting hebben we eens buiten de muren van dienstencentra gekeken.

P € 10

I t.e.m. 13 augustus

P R I JS

I N S CH R I JV EN


T e r Le ye n

DE MANTELFLUISTERAAR

Zorgplanning: Wat kun je als mantelzorger plannen en waar kun je terecht? DONDERDAG 5 SEPTEMBER 14U.

In ons land bestaan er vijf wilsverklaringen die je op kan stellen. Op die manier kunnen artsen en zorgverleners later met de wil van de patiënt rekening houden als hij of zij niet langer in staat is zich uit te drukken. Ook als mantelzorger kun je met vragen zitten rond de zorgplanning. Wij helpen je graag op weg in deze materie.

I gewenst

P gratis

CULINAIR

80-plus zomeruitstap DINSDAG 13 AUGUSTUS OM 9.30 U.

We gaan een volledige dag op pad met de dienstencentra. Het programma werd op zo’n manier samengesteld dat iedereen mee kan naar Roeselare. De eerste stop is het Michels Filmmuseum. In dit knusse bioscoopzaaltje kun je plaatsnemen voor een authentiek cinemagevoel. Over de middag kun je in het dienstencentrum genieten van een maaltijd. Naast soep is er een dagschotel, een dessert en een kopje koffie. In de namiddag gaan we op pad met de paardentram. Daarna houden we nog halt voor een bolletje ijs. Aansluitend keren we voldaan terug naar onze gezellige thuis, Brugge die scone.

L Om 9.30 u. vertrekken we aan Ten Boomgaarde met de bus. P € 45 I t.e.m. 2 augustus

SPORT

Strong by zumba DONDERDAG 12 SEPTEMBER OM 20.15 U.

Strong is de high intensity interval training (HIIT) van Zumba. Het gaat om een workout van Zumba, waarbij er nauwelijks gedanst wordt in de les. Dit betekent dat de muziek en bewegingen zo op elkaar worden afgestemd en gesynchroniseerd dat je je grenzen gaat verleggen en je fitnessdoelen dus nog sneller zal bereiken.

MULTIMEDIA

Doe meer met je computer DINSDAG 3 SEPTEMBER OM 9 U.

Je leert: • bestanden beheren op een personale computer en externe apparaten • werken met e-mail • programma’s installeren en verwijderen • websites in je browser beheren • je registreren en aanmelden bij onlinediensten Voor deze cursus is basiskennis van de computer vereist. Er zijn ook wijzigingen in de inschrijvingsvoorwaarden. Voor verdere informatie dien je contact op te nemen met je dienstencentrum.

P gratis 17 lessen

PRIJS

I N SC H R I J V E N

I t.e.m. 30 augustus

Na de warming-up gaat de les écht beginnen. In plaats van te dansen geef je je over aan echte fitnessoefeningen. Via afwisselende oefeningen werk je voluit aan je conditie, uithoudingsvermogen en kracht. Verder bouw je je spieren op, wat goed is voor de verbranding van calorieën. De oefeningen die je doet, worden voornamelijk gedaan aan de hand van je eigen lichaamsgewicht.

P € 50 voor 10 lessen

I t.e.m. 10 september

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  2 7


CELIEN HONGENAERT T 050 32 78 40 E celien.hongenaert@mintus.be

Ten Boomgaarde TER BEKE 29, 8200 SINT-MICHIELS

Vast programma Maandag 14 u.

Teken en schilderen

14 u.

Petanque

Dinsdag 14 u.

BBB

14 u.

Petanque

14 u.

Naai-en herstelatelier (1ste dinsdag)

Donderdag 10 u.

Stoelgymnastiek

14 u.

Vrij kaarten

14 u.

Hobby (1ste en 3de donderdag)

19 u.

Yoga

Vrijdag

BEWEGING

Samen wandelen DINSDAG 9 JULI OM 10 U.

Ook tijdens de zomermaanden is blijven bewegen belangrijk. Dat hoeft niet altijd een intensieve inspanning te zijn. Elke dag een half uurtje wandelen kan al bijdragen aan een goede gezondheid. Daarom gaan we een aantal dinsdagen samen op pad. Samen met andere buren maak je een korte wandeling in de buurt. Tijdens het wandelen kan je wat bijpraten en elkaar ontmoeten. Kom mee wandelen op volgende dinsdagen: 9, 16 en 30 juli, 6, 13 en 20 augustus. Telkens om 10 u.

L We vertrekken telkens aan Ten Boomgaarde. P gratis I gewenst CULINAIR

Barbecue Tropical DINSDAG 30 JULI OM 12 U.

14 u.

Competitie kaarten (4de vrijdag)

14 u.

Bingo met Viro vzw

14 u.

Petanque

Tropische temperaturen bereiken het terras van Ten Boomgaarde. De cocktail- en mocktailbar draaien op volle toeren. Hoor jij ook al de exotische muziek? In het midden van de zomer serveren we jullie een tropische barbecue. Een lekkere aperitief, een goed stukje vlees en bijbehorende groenten en wijn. Wij zorgen voor al dat lekkers. Jij zorgt voor gepaste tropicalkleren of -accessoires.

I t.e.m. 22 juli

P € 16

UITSTAP

Historische wandeling en bezoek Gentse feesten DINSDAG 23 JULI OM 12.45 U.

De Gentse Feesten bieden tien dagen lang plezier voor jong en oud. Ook overdag is er een mooi programma om de Arteveldestad op een andere manier te ontdekken. Onze gids neemt ons eerst mee voor de historische wandeling 'Arm in het Bourgondisch rijk'. We bezoeken het Gentse Prinsenhof en de wijde omgeving en ontdekken hoe de Hertogen van Bourgondië en de Gentenaars leefden in de veertiende eeuw. Na de wandeling is er tijd om samen verloren te lopen in de gezellige feestdrukte en te genieten van de vele straatoptredens.

L We vertrekken samen vanuit Brugge en

spreken af om 12.45 u. in de vertrekhal van het station. Je voorziet zelf een treinticket naar Gent.

I t.e.m. 19 juli

P € 5

28  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

P R I JS

I N S CH R I JV EN


T e n B o o mgaarde

TEA ROOM

IJssalon DONDERDAG 18 JULI OM 14.30 U. DONDERDAG 8 AUGUSTUS OM 14.30 U.

CULTUUR

Ons IJssalon is opnieuw open. Laat je verwennen met een heerlijke ijscoupe.

The Crystal Ship in Oostende WOENSDAG 21 AUGUSTUS OM 14 U.

Tijdens de paasvakantie was The Crystal Ship in Oostende al aan zijn vierde editie toe. Deze street art-openluchttentoonstelling geeft aan kunstenaars de mogelijkheid om grote muren te beschilderen. Op die manier verfraaien ze de stad met gigantische kunstwerken. Het hoogste schilderij is zomaar eventjes 40 meter. Al die schilderijen blijven er permanent staan. Ook in augustus valt alles nog te bekijken, samen met werken van vorige edities. Tijdens deze wandeling neemt een gids ons mee langs de belangrijkste werken. Op die manier krijgen we deskundige uitleg.

L Afspreken doen we om 13.20 u. aan de voorkant van het station in Brugge. Je voorziet zelf een treinticket naar Oostende.

I t.e.m. 19 augustus

P € 7

CULTUUR

Een stamboom maken: hoe begin je er aan? MAANDAG 8 JULI OM 14 U.

Martin Lievens van de vrijwilligers van het Rijksarchief in Brugge loodst je op een zeer aanschouwelijke manier door meer dan zes miljoen akten en achttien miljoen namen. Dit zijn meteen 75% van alle West-Vlamingen die ooit in onze provincie geboren werden, trouwden of overleden zijn. Je voorouders zitten daar hoogstwaarschijnlijk ook tussen. En misschien ben je wel de gelukkige die op het einde van de namiddag met een volledig uitgewerkte stamboom bij zijn kinderen en kleinkinderen kan gaan pronken. Breng daarom een briefje mee met de naam en voornaam, de geboorteplaats en -datum van één van je voorouders. Liefst in het Brugse en zéker van vóór 1900.

I t.e.m. 5 juli

P gratis

PRIJS

I N SC H R I J V E N

• 18 juli: Coupe verse aardbeien • 8 augustus: Coupe Ten Boomgaarde

P € 3

I t.e.m. 15 juli & 5 augustus

ONTMOETING 80-PLUS

Bezoek kijkboerderij De Pierlapont WOENSDAG 10 JULI OM 14 U.

In de zomer gaan we met onze 80-plusgroep op bezoek bij de kijkboerderij De Pierlapont. Generaties lang al vormen zij een warme thuis voor heel wat dieren. Je kunt er op een actieve manier van de buitenlucht genieten. Kortom, een schitterende locatie voor jong en oud. Met de huifkar maken we een ritje rondom Loppem. Aansluitend genieten we op het terras van het hoevecafeetje van verse pannenkoeken en koffie. Je kan ook vrij rondlopen op de boerderij en de dieren een bezoekje brengen. Probeer zoveel mogelijk af te spreken om samen naar de locatie te rijden. Indien vervoer toch een probleem zou vormen, kan je dit bij je inschrijving vermelden. Wij helpen graag mee zoeken naar een oplossing.

L Afspreken doen we om 14 u. aan

de boerderij, gelegen Zeedijkweg 23 in Zedelgem. P € 7 I t.e.m. 8 juli

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  2 9


Ten Boomgaard e

INFO

Mantelzorgcafé: Zelfzorg en veerkracht als mantelzorger MAANDAG 12 AUGUSTUS OM 14 U.

Als mantelzorger is het moeilijk om nog tijd voor jezelf te vinden. Toch is het belangrijk om ook voor jezelf te blijven zorgen. Zelfzorg heet dit. Tijdens deze sessie van het mantelzorgcafé bekijk je hoe je door zelfzorg je draagkracht en -last in evenwicht kan brengen en om kan zetten in energie en ontspanning. En vergeet niet, tijdens onze mantelzorgcafés is gezelligheid troef. Koffie en iets wat erbij hoort, worden dan ook voor jou klaargezet.

P gratis

BUURTACTIVITEIT

Petanquetoernooi Sint-Michiels MAANDAG 15 JULI OM 14 U.

Petanque brengt steeds sfeer en gezelligheid. Het is evenwel niet enkel een balletje opgooien. Ook techniek en strategie zijn belangrijk. Deze zomer nemen de petanquespelers uit Sint-Michiels het tegen elkaar op. Samen met Viro vzw, Okra Sint-Michiels, LDC en WZC Ten Boomgaarde organiseren we het grote Sint-Michiels petanquetoernooi. Je kunt je vrij en los van een groep inschrijven. De groepen worden tijdens de eerste middag verdeeld. We spelen drie middagen op drie locaties, telkens vanaf 14 u. De laatste middag wordt de winnaar bekendgemaakt met een bijbehorende Pastis, een hapje en een non-alcoholisch drankje. Ook hier is iedereen welkom. • 15 juli: Pleinen aan WZC Ten Boomgaarde • 17 juli: VIRO vzw, Ter Dreve, Koning Albert I-laan 188, 8200 Sint-Michiels • 19 juli: Pleinen aan het speelplein ter hoogte van het Kerkebekepad

P gratis

CREATIEF

Creatief de zomer in Tijdens de zomer vinden de teken- en schilderlessen op maandagnamiddag verder plaats. Bij mooi weer gaan we naar buiten om in de buitenlucht te schetsen of te schilderen. De Hobbyclub op donderdagmiddag neemt in juli een zomerstop. In augustus kun je opnieuw creatief aan de slag gaan op de eerste en derde donderdag van de maand.

30  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

CULINAIR

80-plus zomeruitstap DINSDAG 13 AUGUSTUS OM 9.30 U.

We gaan een volledige dag op pad met de dienstencentra. Het programma werd op zo’n manier samengesteld dat iedereen mee kan naar Roeselare. De eerste stop is het Michels Filmmuseum. In dit knusse bioscoopzaaltje kun je plaatsnemen voor een authentiek cinemagevoel. Over de middag kun je in het dienstencentrum genieten van een maaltijd. Naast soep is er een dagschotel, een dessert en een kopje koffie. In de namiddag gaan we op pad met de paardentram. Daarna houden we nog halt voor een bolletje ijs. Aansluitend keren we voldaan terug naar onze gezellige thuis, Brugge die scone.

L Om 9.30 u. vertrekken we aan Ten Boomgaarde met de bus.

I t.e.m. 2 augustus

P € 45

P R I JS

I N S CH R I JV EN


NANCY LAMOTE T 050 32 62 80 E nancy.lamote@mintus.be

Levensvreugde LISSEWEEGS VAARTJE 43, 8380 LISSEWEGE

Maandag 9.00 u.

Bloemschikken (2de maandag)

14 u.

Vrij kaarten (3de maandag)

14 u.

Kaarten (1ste maandag)

14 u.

Darts (2 en 4

14 u.

Bloeddrukmeting (2de maandag)

19 u.

Core Stability Work-out

de

Minigolf-fun WOENSDAG 10 JULI OM 14 U.

Minigolf is een sport en een populaire vakantiebezigheid. Het spel is een afgeleide vorm van golf. Bedoeling is een parcours van achttien holes met zo min mogelijk slagen af te leggen. Een van de verschillen is dat je bij golf grotere afstanden moeten moet zien te overbruggen, hier gaat het slechts om enkele meters.

Vast programma

de

BEWEGING

maandag)

Ook dit jaar brengen we een jaarlijks bezoek aan de minigolf in Zeebrugge-Bad. Na de verdeling van de groepen, kan de wedstrijd beginnen.

L Afspreken doen we aan de Minigolf van Zeebrugge Bad, Duinpad 2a.

Dinsdag

P € 2,5 vanaf tien personen

9.30 u.

Aerobic

9.30 u.

Wandelen (afspraak aan de kerk)

12.45 u.

Aquagym

14 u.

Tea-room namiddag (4de dinsdag)

14 u.

Koersbal (3de dinsdag)

19 u.

Cursus Yoga

I t.e.m. 8 juli

Woensdag 14 u.

Petanque

14.30 u.

Tachtig is prachtig (3de woensdag)

14 u.

Cursus Google Maps

Donderdag 9 u.

Cursus meer doen met je computer

12.45 u.

Aquagym

13.30 u.

Vrij creatief atelier

14 u.

Vrij schilderen

CULINAIR

Vrijdag 14 u.

Petanque

Paella eten in Spaans Levensvreugde

14 u.

Cursus Kalligrafie

DINSDAG 16 JULI OM 11 U.

14 u.

Cursus Bridge

14 u.

Club Kalligrafie

14 u.

Rummikub

Niets leuker dan in de zomer samen een zuiders gerecht te eten dat ons onmiddellijk in vakantiestemming brengt. Daar hoort een lekkere paella gemaakt door onze eigen huisstove bij. Deze keer beginnen we om 11 u. samen te eten, met een sangria of een alcoholvrije variant binnen handbereik. Vergeet de waaier niet mee te brengen.

P + € 2 voor apero

I t.e.m. 8 juli

ONTSPANNING

CULTUUR

De Zee in samenwerking met Bibliotheek Lissewege

Beeldenroute DINSDAG 13 AUGUSTUS OM 9.30 U.

Het mooiste witte dorp van Vlaanderen ademt mystiek, genot en gezelligheid uit tijdens een grote openluchttentoonstelling. In het middeleeuwse Lissewege zijn werken van een honderdtal nationale en internationale moderne kunstenaars te zien.

JULI & AUGUSTUS

Ook zin om mee te wandelen en te genieten van de kunstwerken?

Om helemaal zomers te blijven, kozen we als thema de zee. We beschikken zowel over kijk- als leesboeken.

Eten kan aansluitend in het dienstencentrum. Reserveren doe je ten laatste op maandag 29 juli.

Als je een boek wil ontlenen, kun je terecht in de bibliotheek in de Oude Pastoriestraat 5, op woensdag van 14 tot 18 u. en op zaterdag van 10 tot 12 u.

P € 6 (indien maaltijd)

PRIJS

I N SC H R I J V E N

I t.e.m. 29 juli

Ben je ook iemand die graag een boek leest? Kom dan eens een kijkje nemen in het dienstencentrum. Tijdens de maanden juli en augustus hebben we in samenwerking met de bibliotheek Lissewege een bibhoekje.

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  3 1


Levensvr e u gd e ONTMOETING 80-PLUS

Tachtig is prachtig WOENSDAG 17 JULI OM 14 U.

Ook in juli komen de 80-plussers van Zwankendamme, Lissewege en Dudzele maandelijks samen op de derde woensdag van de maand. Telkens voorzien we een ontspannende namiddag en een gezellig weerzien, zodat we elkaar beter leren kennen. In juli komt bovendien het koor van De Balsemboom zingen.

I t.e.m. 15 juli

P € 4

CULINAIR

UITSTAP

Zelf limonade maken WOENSDAG 14 AUGUSTUS OM 14 U.

De zomer is natuurlijk het moment bij uitstek om uit te pakken met je zelfgemaakte limonade. Ook in de winter heb je een waaier aan mogelijkheden. Zelf limonade maken, is heel eenvoudig. Bovendien is het veel gezonder. Limonade bevat weliswaar zoetstof, maar je beslist zelf hoe zoet je het maakt door te bepalen welke zoetstof je toevoegt. Daarom is dit een echte topactiviteit om samen met je kinderen te doen.

I t.e.m. 9 augustus

P € 5 BEWEGING

Petanquewedstrijd VRIJDAG 19 JULI OM 14 U.

De zomer is het ideale moment om petanque te spelen. En waar kan dit beter dan in ons eigen dienstencentrum met prachtig aanpalend terras? Deze keer gaan we er een wedstrijdnamiddag van maken. Iedereen die (eenmalig) wenst te komen spelen, is van harte welkom. We gaan voor een podium met drie winnaars. Er vallen dus drie prijzen te winnen. Om de spelers aan te moedigen zijn we die dag ook op zoek naar supporters. Als je deelneemt, betaal je het luttele bedrag van één euro.

I t.e.m. 18 juli

P € 1 TEAROOM

Coupe Fraise DINSDAG 23 JULI OM 14 U. DINSDAG 27 AUGUSTUS OM 14 U.

We beschikken over een mooi terras en als het weer meezit, is het er zalig vertoeven. Tijdens onze tearoomnamiddagen - telkens de vierde dinsdag - bieden we jullie graag een coupe aardbeien aan.

P €3

I t.e.m. de vrijdag ervoor

32  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

Het koloniale verleden van België DONDERDAG 26 SEPTEMBER

Kijk voor meer informatie op pagina 33.

I t.e.m. 19 september

P € 50

MULTIMEDIA

Starten met smartphone Heb je ook een nieuwe telefoon aangekocht en weet je nog niet goed hoe die te gebruiken? Dan biedt deze cursus raad. Je leert: • bellen en berichten sturen • je berichten beheren • met veegbewegingen je toestel gebruiken • iets opzoeken op het internet • een e-mail lezen en versturen • apps zoeken, installeren en gebruiken Het gaat om vijftien lessen van drie uur.

CULINAIR

80-plus zomeruitstap DINSDAG 13 AUGUSTUS OM 9.30 U.

We gaan een volledige dag op pad met de dienstencentra. Het programma werd op zo’n manier samengesteld dat iedereen mee kan naar Roeselare. De eerste stop is het Michels Filmmuseum. In dit knusse bioscoopzaaltje kun je plaatsnemen voor een authentiek cinemagevoel. Over de middag kun je in het dienstencentrum genieten van een maaltijd. Naast soep is er een dagschotel, een dessert en een kopje koffie. In de namiddag gaan we op pad met de paardentram. Daarna houden we nog halt voor een bolletje ijs. Aansluitend keren we voldaan terug naar onze gezellige thuis, Brugge die scone.

L Om 9.30 u. vertrekken we aan Ten Boomgaarde met de bus.

I t.e.m. 2 augustus

P € 45

P R I JS

I N S CH R I JV EN


KIMBERLY PARDO T 050 32 63 40 E kimberly.pardo@mintus.be

d'Oude Stoasie VENETIËSTRAAT 1, 8380 ZEEBRUGGE

UITSTAP

Shoppingsdagen DINSDAG 23 JULI OM 13.30 U. MAANDAG 19 AUGUSTUS OM 8.30 U.

Ga je mee shoppen?

Vast programma

• Dinsdag 23 juli om 13.30 u.: Intratuinen • Maandag 19 augustus om 8.30 u.: Ochtendmarkt Blankenberge

Maandag 9 u.

Samen rond de tablet

9.30 u.

Gezondheidswandeling (maandelijks)

14 u.

Dansgroep Sans Soucis (indien bingo: op dinsdag)

14 u.

Kaartersclub

19.30 u.

Line dance

I t.e.m. een week op voorhand

P € 3

Dinsdag 13 u.

Aquagym

14 u.

Boetseren

Woensdag 8 u.

Zwemmen

19 u.

Yoga

Donderdag 13 u.

Aquagym

13.30 u.

Koor UITSTAP

Het koloniale verleden van België i.s.m. Levensvreugde

CULINAIR

DONDERDAG 26 SEPTEMBER OM 7 U.

Barbecue VRIJDAG 19 JULI OM 11.30 U.

Ook dit jaar vindt er opnieuw een barbecue plaats in d’Oude Stoasie. We genieten van een aantal stukjes vlees, vergezeld van aardappelen, groentjes en sauzen. Wees er snel bij als je zeker wil zijn van je plaats.

I t.e.m. 12 juli

P € 17 BEZOEK

Rondleiding in een woonzorgcentrum MAANDAG 15 JULI OM 14.30 U

Ben je benieuwd hoe een woonzorgcentrum eruit ziet? Wil je graag wat meer informatie? Of maak je graag even kennis met een aantal bewoners? Om een antwoord te geven op deze vragen brengen we een bezoek aan woonzorgcentrum De Vliedberg in Sint-Pieters. Een maatschappelijk assistente en de verantwoordelijke animatie geven een antwoord op al je vragen. Samen met hen maken we ook een rondleiding in het woonzorgcentrum. Afsluiten doen we in de tearoom met koffie en taart. Indien je zelf niet over vervoer beschikt, kunnen we hierin voorzien vanuit d’Oude Stoasie. Informeer bij de centrumverantwoordelijke.

L Afspreken doen we om 14.30 u. aan het onthaal van WZC De Vliedberg.

In de namiddag verkennen we Brussel aan de hand van een toer met de bus. We zoeken naar sporen van de Belgische koloniale aanwezigheid in Afrika en trekken naar wijken waar veel mensen van Afrikaanse origine wonen of er zich ontspannen. We zoeken naar verbanden tussen Leopold II, Matonge, de triomfboog in het Jubelpark en de statige bebouwing langs de Tervuren- en Vorstlaan. We volgen Tram 44 op weg naar het Koloniënpaleis en het Afrikamuseum in Tervuren. In de prijs inbegrepen: vervoer, ticket en gids Afrikamuseum, busrit met gids en lunch Plaats van afspraak: • 6.50 u.: dienstencentrum d’Oude Stoasie • 7.00 u.: bushalte Lissewege Toren (bloemenwinkel) • 7.15 u.: Magdalena parking in Brugge Bij inschrijving vragen we je om de opstapplaats door te geven.

P € 50

I t.e.m. 19 september

I t.e.m. 10 juli

P € 3 PRIJS

Na jarenlange renovatiewerken opende het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika opnieuw zijn deuren. Hoog tijd dus om ook met de Lokale Dienstencentra een bezoek te brengen. Tijdens de rondleiding worden enkele hoogtepunten van de permanente tentoonstelling toegelicht. Na dit bezoek genieten we van een smaakvolle lunch.

I N SC H R I J V E N

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  3 3


d'Oude Stoasie SPEL

Prijskaarting

BEWEGING

MAANDAG 29 JULI OM 14 U. MAANDAG 26 AUGUSTUS OM 14 U.

Elke laatste maandag van de maand is het prijskaarting in d’Oude Stoasie. Ook nieuwe kaarters zijn welkom. We kaarten steeds voor mooie of nuttige prijzen: • Maandag 29 juli om 14 u. is de inzet deodorant. • Maandag 26 augustus om 14 u. kun je fruit winnen.

P € 2 (voor vier partijen)

Tussen Blankenberge en Zeebrugge, net achter de kustlijn, ligt het provinciedomein Zeebos. Het is voornamelijk een wandelbos dat windluwte en schaduw biedt en je toelaat om op een rustige manier van natuur en landschap te genieten. Wij maken een flinke wandeling in dit domein.

L Afspreken doen we om 9.30 u. aan d’Oude Stoasie. P gratis I t.e.m. 5 juli

ONTSPANNING

Bingo met Margueritte en Georgette MAANDAG 8 JULI OM 14 U. MAANDAG 12 AUGUSTUS OM 14 U.

Ook tijdens de zomermaanden vinden onze bingonamiddagen plaats. Tijdens deze namiddagen kun je gezellig spelen, genieten van koffie en cake en maak je bovendien kans op mooie prijzen. Wie heeft er geluk en heeft als eerste zijn kaart vol?

Herinneringscafé VRIJDAG 23 AUGUSTUS OM 14 U.

“Het aardigste van plezierige dingen is de herinnering” Voorwerpen, verhalen, oude foto’s… een koffer vol herinneringen. Tijdens het herinneringscafé halen we, door middel van een koffer vol voorwerpen, leuke gedachten op aan het verleden. Deze namiddag staat garant voor toffe en misschien wel grappige verhalen. De koffie staat klaar.

I t.e.m. 16 augustus

P € 1

I niet nodig

Gezocht: Vrijwillige chauffeurs regio Brugge Noord

CULINAIR

Samen eten MAANDAG 19 AUGUSTUS OM 11.30 U.

Omdat het veel gezelliger is om samen te eten, kun je bij ons dagelijks terecht voor een lekkere maaltijd. Je hebt steeds keuze tussen twee menu’s. Deze maand genieten we van een zomerse hutsepot met varkensmedaillon. Iedereen vanaf 65-plus is welkom. De prijzen zijn afhankelijk van je inkomen. Een drankje en dessert zijn inbegrepen.

P € 6

MAANDAG 8 JULI OM 9.30 U.

I niet nodig

SPEL

P € 3

Gezondheidswandeling Zeebos

Wij zoeken vrijwilligers, die beschikken over een eigen wagen om ons team te versterken. Rij je graag met de wagen en je bent enkele uren per week beschikbaar? Dan is dit de perfecte uitdaging. Als vrijwillige chauffeur ben je verantwoordelijk voor het vervoer van personen die minder mobiel zijn. De bestemmingen zijn divers, zoals een bezoek aan de kapper, dokter of vrienden. Chauffeurs krijgen een onkostenvergoeding van 0,33 € per gereden kilometer en een omniumverzekering, want je rijdt met de eigen wagen. Wil je er meer over weten, kom gerust langs in d’Oude Stoasie, Venetiestraat 1 – Zeebrugge of bel ons op het nummer 050 32 63 41.

I t.e.m. 9 augustus

BEWEGING

Gezondheidswandeling: beeldenroute Lissewege DINSDAG 6 AUGUSTUS OM 9.30 U.

We wandelen langs beelden van nationale en internationale moderne kunstenaars in het prachtige, middeleeuwse dorp Lissewege. De beelden staan opgesteld op het dorpsplein, in de straten van het centrum, aan de kerk en op het domein Ter Doest. Wij leiden je rond langs al deze kunstwerken.

L Afspreken doen we om 9.30 u. aan de Markt van Lissewege.

I t.e.m. 2 augustus

P gratis

34  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

P R I JS

I N S CH R I JV EN


NANCY DAVID T 050 32 60 95 E sconevelde@mintus.be

EVELINE WULBRECHT T 050 32 60 95 E sconevelde@mintus.be

Sconevelde BRIEVERSWEG 334, 8310 SINT-KRUIS CULINAIR

Paella festijn

Vast programma

DINSDAG 20 AUGUSTUS OM 12 U.

Maandag 10 u.

Step aerobic

14 u.

Kaartersclub (1 maandag) ste

Dinsdag 10.30 u.

Turnen

14 u.

Kaarten

Woensdag 9.15 u.

Franse conversatie

14 u.

Kookevenement WZS Kantel

Donderdag 14 u.

SamenLeesgroep (om de 14 dagen)

Door het succes in andere dienstencentra organiseren we deze zomer een  paëlla festijn. Alfredo, de Spaanse kok, maakt het gerecht ter plaatse klaar. We starten het feest met een sangria, serveren bij de paëlla een Spaans wijntje en brengen je in de sfeer met zomerse muziek…. Kortom, dit zijn de ingrediënten voor een geslaagde namiddag! Indien je geen vis of schaaldieren wenst is er een vleespaella voorzien. Ook kun je een alcoholvrije aperitief krijgen. Dit bij inschrijving doorgeven.

P € 18

Vrijdag 13.30 u.

Vrij petanquen

13.30 u.

Hobbyclub

I t.e.m. 14 augustus

CULINAIR

Samen koken en samen tafelen met Welzijnsschakel Kantel CULINAIR

ELKE WOENSDAG OM 14 U. & 17 U.

Taart of roomijs – voor elk wat wils VRIJDAG 19 JULI OM 14 U. DINSDAG 13 AUGUSTUS OM 14 U. VRIJDAG 30 AUGUSTUS OM 14 U.

Maandelijks serveren we koffie met taart, telkens op vrijdag. We duimen voor een mooie, warme zomer, zodat we op dinsdag 13 augustus roomijs met vers fruit kunnen serveren. • vrijdag 19 juli : taart met koffie • dinsdag 13 augustus : roomijs met vers fruit • vrijdag 30 augustus : taart met koffie

P € 3

I t.e.m. dinsdag ervoor

In Male Sint-Kruis koken we, mensen met en zonder armoede-ervaring, elke woensdag vanaf 14 u. samen. Onze ingrediënten krijgen we van lokale handelaren. Op basis hiervan stellen we een gezonde maaltijd samen met hapjes, soep, een gevarieerde hoofdschotel, en diverse desserts. Daarna verdelen we ons in groepjes om dit allemaal tegen 16 u. klaar te maken. Elke woensdag wordt iedereen vanaf 17 u. uitgenodigd om te komen genieten van ons versbereide driegangenmenu. Een goede aanleiding om kennissen te ontmoeten, nieuwe mensen te leren kennen, inspiratie op te doen om een probleem aan te pakken, om kortom een kantelmoment te beleven.

I niet nodig

P gratis

CULTUUR

SamenLeesgroep zomersessies

INFO

DONDERDAG 18 JULI OM 14 U. DONDERDAG 22 AUGUSTUS OM 14 U.

Zin om samen te genieten van korte verhalen? Dan is de SamenLeesgroep zéker iets voor jou : in een kleine groep leest de begeleider een kortverhaal voor. Bij een koffie wisselen we van gedachten over dat verhaal en over wat het voor elk van ons kan betekenen. Ben je geen prater en luister je liever, dan kun je ook deelnemen. Je hoeft je niet voor te bereiden en inschrijven, is gratis. Voor de thuisblijvers die het samen lezen zouden missen deze zomervakantie plannen we twee sessies, hopelijk op ons terras onder de bomen, met name op donderdag 18 juli en donderdag 22 augustus.

De tijd vliegt, dus durven we al enkele nazomeractiviteiten van OC Sconevelde op te lijsten. Het gaat om: • De SamenLeesgroep : vanaf donderdag 5 september opnieuw tweewekelijks (dan 19/9, 3-17/10, 7-21/11 en 5/12) • Oogyoga/VisionFit : gratis proefles op woensdag 25 september om 11u. Vervolgens eenmaal per week (2-9-16-23-30/10 en 6/11) (zie affiche)

I niet nodig

P gratis PRIJS

Noteer alvast in je agenda

I N SC H R I J V E N

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  3 5


AN BLOMME T 050 32 62 85 E an.blomme@mintus.be

BEZOEK

De Dijk BLANKENBERGSE STEENWEG 221, 8000 BRUGGE (SINT-PIETERS)

Reeks ‘In de kijker in Sint-Pieters’ WOENSDAG 4 SEPTEMBER OM 13.30 U.

10 u.

Step aerobic

In onze reeks ‘In de kijker in Sint-Pieters’ brengen we een werfbezoek aan Den Heerd dat dit najaar haar deuren opent. Ook nemen we een kijkje in het aanpalende wijkgezondheidscentrum. We krijgen er een uiteenzetting met een rondleiding en koffie. Opgelet: het aantal inschrijvingen is strikt beperkt. Er snel bij zijn, is dus noodzakelijk.

14 u.

Breiclub

L We vertrekken om 13.30 u. aan OC De Dijk. We

Vast programma Dinsdag

kunnen ook om 14 u. afspreken aan Rond Den Heerd.

Woensdag 14 u.

I t.e.m. 28 augustus

P gratis

Kaarten

Donderdag 10 u.

Tai-chi

14 u.

Teken/schilderclub

14 u.

Haakclub/cursus

ONTMOETING 80-PLUS

Vrijdag 14 u.

Tachtigplussers lusten er zeker ook nog pap van VRIJDAG 2 AUGUSTUS OM 14 U.

Breiclub

Paul Bruna treedt op de Meulefeesten in het sportcomplex Tempelhof op. Dit vieren we met het serveren van pannenkoeken.

SPORT

P gratis

I t.e.m. woensdag ervoor

Reeks ‘Bewegen met je buren’ VRIJDAG 12 JULI OM 14 U. VRIJDAG 9 AUGUSTUS OM 14 U.

In mei startten we samen met Howest een beweegproject op. Bij dit project koppelen we bewegen aan het leggen van contacten. Beide activiteiten blijken goed voor onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Daarom kijken we deze zomer uit naar enkele leuke activiteiten: • vrijdag 12 juli : fietstocht • vrijdag 9 augustus : volkspelen • vrijdag 13 september : straatnamenwandeling Molenwijk Een gezellige fietstocht langs het kanaal Brugge-Oostende. We fietsen aan een aangenaam tempo op de Vaartdijk Zuid richting de Nieuwwegebrug. Daar houden we in bistro Nieuwwege halt om een versnapering te nuttigen. Vervolgens keren we terug richting Brugge via de Steenkaai. Vertrekken doen we aan De Dijk. Een namiddag waarin we tal van volkspelen van onder het stof halen en op een plezierige manier met elkaar in contact komen. We voorzien verschillende spelen zoals sjoelbak, kubb, darts en kegelgooien. Eigen spelen zijn welkom. Deze namiddag vindt plaats in de zaal van De Dijk, naast de cafetaria. Een educatieve wandeling doorheen de Molenwijk in Sint-Pieters waarbij we stilstaan bij de naamgeving van de straten uit deze buurt. Hoe komen deze straten aan hun benaming en wat is het verhaal erachter? Afspreken doen we aan De Dijk. Iedereen is van harte welkom. Met dank aan Jarne en Ward van Howest.

P gratis

I t.e.m. woensdag ervoor

36  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

STEUN ELKAAR

Mantelzorgcafé DINSDAG 27 AUGUSTUS OM 19 U.

Op onze eerste mantelzorgcafé snijden we als thema de mantelzorgpremie aan: wie heeft er recht op en hoe kun je deze premie aanvragen?

I mag maar moet niet

P gratis TEAROOM

Taart met koffie – roomijs met vers fruit VRIJDAG 26 JULI OM 14 U. VRIJDAG 23 AUGUSTUS OM 14 U.

Maandelijks serveren we, telkens op vrijdag, koffie met taart. Hopend op een mooie, warme zomer bieden we je op vrijdag 23 augustus roomijs met vers fruit aan.

I t.e.m. dinsdag ervoor

P € 3

P R I JS

I N S CH R I JV EN


Wat te doen in geval van een hittegolf? Om symptomen zoals uitdroging, uitputting, hoofdpijn, kortademigheid of abnormaal ademen of een hitteslag tevoorkomen hou je best rekening met volgende tips.

• Drink minstens 2 liter water per dag, ook als je geen dorst hebt. • Wees matig met alcohol, cafeïnehoudende dranken en dranken met suiker. Deze drogen je lichaam uit. • Smeer je onbedekte huid goed in met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor. • Ga indien mogelijk alleen 's morgens naar buiten. Vermijd als het erg warm is buiten te komen tussen 11 en 16 uur. Vermijd overmatige inspanningen en neem veel rust. • Draag lichte, luchtige kleding, liefst van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels. Bedek je hoofd met een zonnehoed of zonneklep wanneer je naar buiten gaat. Vervang een dekbed of deken op je bed door een laken. • Blijf goed eten: hou ook de zoutopname in het oog. Groenten en fruit zijn aan te bevelen omdat deze veel water bevatten en een natuurlijke bron zijn van vitamines en minerale zouten. • Hou de warmte zoveel mogelijk buiten. Dit kan door rechtstreekse zoninval te vermijden, zonnewering te gebruiken en deuren en ramen overdag dicht te houden. • Als je het te warm krijgt, maak dan je gezicht, hals, polsen en benen nat en herhaal dit regelmatig. Een nat washandje of voetenbad werken ook verkoelend. • Gebruik een ventilator of ga naar een koele of airconditioned ruimte. • Wees alert op jezelf. Ga met gezondheidsklachten direct naar de huisarts.

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  3 7


CULINAIR

80-plus zomeruitstap DINSDAG 6 AUGUSTUS OM 9.30 U. DINSDAG 13 AUGUSTUS OM 9.30 U.

We gaan een volledige dag op pad met de dienstencentra. Het programma werd op zo’n manier samengesteld dat iedereen mee kan naar Roeselare. Om 9.30 u. vertrekken we aan De Garve of Ten Boomgaarde met de bus. De eerste stop is het Michels Filmmuseum. In dit knusse bioscoopzaaltje kun je plaatsnemen voor een authentiek cinemagevoel.

Op dinsdag 6 augustus gaan we met • ’t Werftje, De Garve, ’t Reitje, De Dijk, Meulewech • Vertrek om 9.30 u. aan De Garve

I t.e.m. 26 juli

P € 45

Over de middag kun je in het dienstencentrum genieten van een maaltijd. Naast soep is er een dagschotel, een dessert en een kopje koffie.

Op dinsdag 13 augustus gaan we met

In de namiddag gaan we op pad met de paardentram. Daarna houden we nog halt voor een bolletje ijs. Aansluitend keren we voldaan terug naar onze gezellige thuis, Brugge die scone.

P € 45

38  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

• De Balsemboom, Van Volden, Ten Boomgaarde, Ter Leyen, Levensvreugde • Vertrek om 9.30 u. aan Ten Boomgaarde.

I t.e.m. 2 augustus

P R I JS

I N S CH R I JV EN


Het aanbod van het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie In Brugge is er een ruim aanbod aan vrijetijdsactiviteiten van sportclub, jeugdverenigingen en bioscopen. Ook kun je concerten, theatervoorstellingen, cursussen en sportwedstrijden bijwonen. Daarnaast hebben ook de lokale dienstencentra heel wat te bieden. Helaas zijn veel van deze activiteiten vaak (te) duur. Nochtans is kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten een basisrecht. Daarom sloegen het OCMW en het stadsbestuur van Brugge in 2002 de handen in elkaar om het vrijetijdsaanbod voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken. Hiervoor werken we samen met: • verenigingen waar armen het woord nemen. • diensten en organisaties die actief zijn rond cultuur, sport en jeugdwerk. • hulpverleningsorganisaties. Onder de noemer Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie bieden we jou aan: • een maandprogramma met vrijkaarten voor allerlei activiteiten zoals concerten, optredens en toneelvoorstellingen die in Brugge plaatsvinden. • een tegemoetkoming in de kosten voor vrijetijdsactiviteiten en initiatieven die de lokale dienstencentra van Mintus op het getouw zetten. • tickets voor de bioscoop en het zwembad, sportshop- en seniorensportkaarten, schaatstickets en dit allemaal aan een kortingstarief. Daarbovenop helpen we ook om aanbiedingen van andere diensten aan te vragen, zoals • sport AXi-bonnen en jeugd AXI-bonnen. • reserveringen bij www.iedereenverdientvakantie.be en het Vlaams Fonds Vrijetijdsparticipatie.

Wil je weten of jij hier gebruik kan van maken? Kijk dan eens op de webpagina: www.ocmw-brugge.be/brugs-netwerkvrijetijdsparticipatie-3.

Wil je hierover een gesprek of wil je tickets, bonnen etc. afhalen? Dit kan op de zitdagen in Het Huis van de Bruggeling. • Elke dinsdagvoormiddag tussen 08.30 en 12 u. • Elke woensdagavond tussen 16 en 19 u. Je dient hiervoor wel een afspraak te maken. Dit kun je telefonisch of via bovenstaande webpagina.

In d’Oude Stoasie (Venetiëstraat 1) in Zeebrugge: Hier kan je elke eerste maandag van de maand van 14 tot 16.30 u. terecht. Een afspraak hoef je niet te maken. Bart Hollevoet en Jovi Cauwels

JU LI - AU G U S TU S 2 0 1 9 |  CO N TEN T  |  3 9


Welkom in het dagverzorgingscentrum Den Erker en De Vliedberg Wat is een dagverzorgingscentrum? Een dagverzorgingscentrum (DVC) biedt ouderen de kans om langer in hun thuismilieu te wonen. Ze genieten van een goedgevulde dag, zodat de mantelzorgers even op adem kunnen komen. Binnen Mintus zijn er twee dagverzorgingscentra : • DVC Den Erker: Deze is geïntegreerd in WZC Van Zuylen in Sint-Kruis. Den Erker richt zich tot ouderen met een fysieke zorg. • DVC De Vliedberg: De Vliedberg is gelegen op de campus van WZC De Vliedberg te Sint-Pieters en richt zich tot ouderen met dementie. Als bezoeker van het DVC kies je zelf of je één of meerdere dagen in de week naar het centrum komt. Zo kom je zelf naar het dagcentrum of maak je gebruik van aangepast vervoer van het OCMW. Minder mobiele bezoekers worden geholpen bij het in-en uitstappen. De minibussen zijn ook aangepast om rolwagengebruikers te vervoeren.

Hoe ziet een dag eruit in de DVC? Elke morgen verwelkomen enthousiaste medewerkers de bezoekers. Bij een kop koffie praten ze gezellig bij tot iedereen aanwezig is. Vanaf dan starten de activiteiten. Het kan gaan om: • De actualiteit bespreken bij een voorleesmoment met de krant van die dag • De mogelijkheid tot bijstand in de dagelijkse verzorging en bij het toiletgebeuren • Een verwenbad of hand- en voetverzorging aanbieden Na het middagmaal is er de mogelijkheid om te rusten. Nadien geniet je van een kop koffie om vervolgens aan te sluiten bij de namiddagactiviteiten zoals bakken, tuinieren, naaien en knutselen. Je merkt: er is voor elk wat wils. Vanaf 16 uur gaan onze DVC- bezoekers moe maar voldaan naar huis.

40  | CONTENT |  J UL I - AUGUST US 2 0 1 9

Het leukste moment van de dag? Als je onze bezoekers deze vraag voorschotelt, krijg je gegarandeerd als antwoord: ‘Die pannenkoek die we gingen eten in De Damse Poort.’ ‘Gewoon in gezelschap zijn. We zitten de hele week alleen thuis en dan doet het deugd om eens onder de mensen te komen.’ ‘Ik geniet enorm van het brubbelen in dat bad. Zalig!’.

Wil jij kennismaken met onze dagverzorgingscentra? Neem dan contact op met de maatschappelijk werker van Mintus: DVC Den Erker (WZC Van Zuylen) Ann Koelman 050 32 74 42 ann.koelman@mintus.be DVC De Vliedberg Hannelore Bonne 050 32 74 35 hannelore.bonne@mintus.be Of met de coördinatoren van onze DVC’s: Liesbeth Decock Coördinator DVC Den Erker 050 32 78 79 Maaike Deseure Coördinator DVC De Vliedberg 050 32 77 50


Studenten ergotherapie stelden hun project ‘nieuw en passend meubilair’ voor “Richt de leefruimte van het lokaal dienstencentrum De Balsemboom opnieuw in!” Vanuit deze vraag lanceerden de studenten ergotherapie van Howest hun project: ‘De toekomstdroom van De Balsemboom’. Banckaert Robin, Demuynck Paulien, Vanthomme Yasmine en Wambacq Kelly organiseerden samen met De Balsemboom en welzijnsvereniging Mintus Brugge een exhibitieweek die liep van 6 tot en met 17 mei 2019. Deze vier laatstejaarsstudenten ergotherapie van Howest Kortrijk stelden verschillende soorten stoelen, tafels en zetels tentoon die getest werden door medewerkers en bezoekers. Het was de bedoeling om tijdens die periode het meubilair te evalueren en zo tot een conclusie te komen wat het best zou passen in het dienstencentrum.

maar ook licht, gemakkelijk te poetsen en betaalbaar zijn. De studenten geloven dat de mening van bezoekers en medewerkers cruciaal is bij het maken van de keuze voor het meest geschikte meubilair. Medewerkers en bezoekers konden twee weken het meubilair testen en evalueren op een evaluatieformulier. Daarna is het meest geschikte meubilair in een nota verwerkt. Bij een herinrichting in de toekomst kan deze nota gebruikt worden om het meubilair aan te kopen.

Hierbij moeten de belangen van de medewerkers en de gebruikers mekaar kunnen vinden. Een stoel, tafel of zetel moet niet alleen gemakkelijk en comfortabel zijn,

Colofon Verantwoordelijke uitgever: Bart Lambrecht, Barrièrestraat 13, 8200 Sint-Michiels

Druk: L.capitan

Ontwerp: digicreate.be

Foto cover: Stefan Duvivier

Papier: gedrukt op 100% gerecycleerd papier

Opmerkingen of suggesties? Iedere bezoeker heeft het recht om een suggestie of opmerking te formuleren. Dit kan mondeling, telefonisch of via het invulformulier dat je in de infostand kan terugvinden. Wij staan open voor suggesties en opbouwende kritiek en verbinden ons er toe om steeds een antwoord te geven. Opmerkingen of suggesties? Laat het ons weten!

Naam .........................................................................................................

Mail ............................................................................................................

Adres..........................................................................................................

Datum van melding ..............................................................................

...................................................................................................................... Te bezorgen aan het diensthoofd van de lokale dienstencentra, Barrièrestraat 13, 8200 Sint-Michiels Anonieme klachten worden niet behandeld.


DE BALSEMBOOM

M E U L E WE CH

D’O U DE S TOA S IE

Ganzenstraat 33 8000 Brugge

Kosterijstraat 40 8200 Sint-Andries

Venetiëstraat 1 8380 Zeebrugge

050 32 78 80

050 32 70 91

050 32 63 40

debalsemboom@mintus.be

meulewech@mintus.be

oudestoasie@mintus.be

VA N VOL D E N

T E R LE YE N

S CO N E V E L DE

Joris Dumeryplein 1 8000 Brugge

Kroosmeers 1 8310 Assebroek

Brieversweg 334 8310 Sint-Kruis

050 32 78 90

050 32 60 10

050 32 60 57

vanvolden@mintus.be

terleyen@mintus.be

sconevelde@mintus.be

’ T R E I TJE

T E N BO O MGA A RDE

DE DIJK

Annuntiatenstraat 34 8000 Brugge

Ter Beke 29 8200 Sint-Michiels

Blankenbergse Steenweg 221 8000 Brugge

050 32 60 95

050 32 78 40

050 32 60 58

reitje@mintus.be

ldctenboomgaarde@mintus.be

dedijk@mintus.be

’ T W E R FTJ E

L E VE NS V RE U GDE

DE N BRE YDE L

Werfstraat 88 8000 Brugge

Lisseweegs vaartje 43 8380 Lissewege

Kennedypark 8200 Sint-Andries

050 32 60 50

050 32 62 80

050 32 70 90

werftje@mintus.be

levensvreugde@mintus.be

denbreydel@mintus.be

D E G A R VE Pannebekestraat 33 8000 Brugge 050 32 60 60 degarve@mintus.be

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief via dienstencentra@mintus.be

lokale dienstencentra brugge alles in huis www.mintus.be www.dienstencentra-brugge.be VOLG ONS OP

lokale dienstencentra brugge alles in huis

Mintus hecht veel belang aan de bescherming van uw privacy. De manier waarop we gegevens verzamelen en bewaren gebeurt volgens onze privacyverklaring. Die kunt u vinden op www.mintus.be/privacy.

Profile for OCMW Brugge

Content juli - augustus 2019  

Tweemaandelijks magazine van de Mintus Dienstencentra

Content juli - augustus 2019  

Tweemaandelijks magazine van de Mintus Dienstencentra