__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Gezocht: Gezelschapsbuddies

Nieuwe coördinator buurtcentra JOHN-NATHAN HOCEPIED Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein.

Tijdens deze periode merken we dat er meer vragen komen voor gezelschap. Uiteraard proberen wij altijd toe te leiden naar ons buurtcentrum, waar men door deel te nemen aan activiteiten of diensten nieuwe mensen kan leren kennen en zo een sociaal kader kan uitbouwen. Maar zoals we allemaal weten, zijn vele activiteiten geannuleerd of onder voorbehoud, ons buurtcentrum is ook een hele tijd gesloten geweest. Andere buurtbewoners geraken niet altijd gemakkelijk tot aan het buurtcentrum en daarom zijn we dus op zoek naar sociale vrijwilligers, die graag mensen willen begeleiden tijdens wandelingen of uitstappen. Bent u een sociaal iemand en op zoek naar nog meer contacten, maakt u graag een babbeltje, of help je gewoon graag anderen, dan is dit misschien wel iets voor jou. Neem dan zeker contact op met het buurtcentrum en we kijken of we een match kunnen maken.

content in je buurt JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

BUURTCENTRUM MEULEWECH

BUURTCENTRUM DEN BREYDEL

Kosterijstraat 40 8200 Sint-Andries

Eén van de inzendingen op onze schrijfwedstrijd Door Maarten Vanroose

Lente

De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

de vogels doen het de bijen doen het de vlinders doen het ik zou het ook wel willen doen, maar ... ik kan niet VLIEGEN.

Lijn 5 / 15 / 52 / 53 Halte Sint-Andrieskerk Om de tien minuten. LDC Meulewech

Kennedypark,

Beste buur,

8200 Sint-Andries tussen Jan Breydellaan en Sint-Jansdreef

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen.

Lijn 9 / 89 Halte Sint-Andries Peter Benoitlaan Om de twintig minuten. BC Den Breydel

Maarten Derre T 050 32 70 91 GSM 0470 63 38 45 E maarten.derre@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch

• De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling.

Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

Beste Bruggeling, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden.

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten. En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Je centrumverantwoordelijke, Maarten Derre

Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

© Foto: Jan D’hondt

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Buurtbewoners in de bloemetjes Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Activiteiten buurtcentrum

Rechten in de kijker

Meer info over de onderstaande activiteiten zijn verkrijgbaar in het buurtcentrum Meulewech. Inschrijvingen zijn beperkt. Alle activiteiten zijn onder voorbehoud en worden georganiseerd met passende maatregelen i.v.m. de bestrijding van het coronavirus.

Hoplr Wil je ook je buurt beter leren kennen? Wil je graag op de hoogte zijn van activiteiten in de buurt? Wil je graag je hulp aanbieden of heb je zelfs soms hulp nodig? Jouw buurt maakt gebruik van de private buurtwebsite Hoplr. Hierop kan iedereen die in West Sint-Andries woont zich aanmelden om eenvoudig buren te bereiken.

Fietstocht langs Brugse Kapelletjes 7 JULI OM 13U30

We maken samen een fietstocht van +/- 25 km, met een tussenstop in buurtcentrum Meulewech. Vertrek aan het buurtcentrum Ten Boomgaarde.

Wandeling IEDERE DONDERDAG IN JUNI OM 10U.

Wil je ook graag gebruik maken van het buurtnetwerk Hoplr maar weet je niet hoe hieraan te beginnen? We leggen je met plezier uit hoe Hoplr werkt. Wij helpen je ook om je aan te melden.

Tijdens de maand juni, gaan wij elke donderdagochtend een wandeling maken. We spreken af om 10u aan het buurtcentrum Meulewech en maken een wandeling van een uurtje. Gelieve wel op voorhand in te schrijven.

Bel ons op het telefoonnummer 050 32 62 85 en we maken een afspraak.

Ontmoeting Ons terras is zeker het ontdekken waard. In een oase van rust en met alle veiligheidsvoorschriften rekening houdende, kan je bij ons terecht voor een drankje en een gezellige babbel. Onze cafetaria is momenteel open vanaf 13u30 tot 16u30.

Vanaf heden kan je in het buurtcentrum betalen met bancontact. Hou ook onze facebookpagina in de gaten, mochten er eventuele versoepelingen plaatsvinden inzake coronamaatregelen, zullen wij dat zeker daar communiceren.

Dat verdient een bloemetje Het team van Meulewech zette in mei de buurtbewoners in de bloemetjes. Ook de bewoners van de serviceflats werden niet vergeten. Hiermee wilden we de mensen een hart onder de riem steken. In het bijzonder bij de mensen die in deze moeilijke periode alleen zijn en zich eenzaam voelen. Een klein en warm gebaar die bij heel wat mensen spontaan een glimlach op de lippen toverde.

Beste inwoner, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

Samen voor een warm, sociaal en zorgzaam Brugge! Op verschillende plaatsen kon je de laatste weken het logo van ‘Brugge draait om mensen’ zien... aan vensterramen, op het internet, … .

Met dit logo willen de sociale verenigingen en organisaties in Brugge tonen dat ze hier zijn voor jou en voor onze stad. Ook onze buurtcentra doen mee!

Warme groeten, Team GBO Brugge

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Meer info via: De Fietsbieb

Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Én ook jij kan iets doen.

Er zijn verschillende manieren, groot en klein, waarop jij kan meewerken om onze stad warmer, socialer, zorgzamer, rechtvaardiger,... te maken. Denk maar aan het maken van een praatje met je buur, het verhuren van je woning via een sociaal verhuurkantoor, vrijwilligerswerk bij een sociale organisatie, de opvang van een pleegkind in je gezin, … . Wil je graag de verschillende mogelijkheden bekijken en iets vinden dat aansluit bij jouw situatie en interesses, ga dan naar www.brugge.be/ bruggedraaitommensen of bel naar de Vrijwilligerscentrale via 050 44 82 22. Wil je op de hoogte blijven van wat ‘Brugge draait om mensen’ doet? Volg ons dan op Facebook: www.facebook.com/ bruggedraaitommensen.

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Onderwijscheques Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques. Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

Meer info via: Huis van het Kind Brugge

Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 32 74 96 of 050 32 67 73 M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content Meulewech/ Den Breydel 3 2021  

Content Meulewech/ Den Breydel 3 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded