__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Info & inschrijven:

content in je buurt JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

Nieuwe coördinator buurtcentra

https://bit.ly/3fgIVQs

JOHN-NATHAN HOCEPIED

Doe mee aan Mu Art – A Mu Art

Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein. De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

Mu ART – a Mu ART is een kunstproject voor en door jongeren dat deze zomer loopt, parallel met de Triënnale. Je creëert een tweeluik waarbij je op het eerste canvas iets maakt over wat je het voorbije jaar moeilijk vond en op het tweede canvas een kunstwerk over je perspectieven en dromen voor de toekomst. Je herkent hier dus wellicht het thema van de Triënnale in: Traum en Trauma. Daarna ga je in dialoog met andere jongeren om elkaar te inspireren. De werken worden eerst in kleine kring voorgesteld, daarna krijgen ze een plaats op de route van de Triënnale. De bijeenkomsten gaan door in buurtcentrum De Balsemboom.

Ganzenstraat 33 8000 Brugge

Beste buur,

Lijn 6 - Halte Molenbrug

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen.

Lijn 6 / 16 – Halte gerechtshof Om de 20 minuten Om de vijf minuten. LDC De Balsemboom

Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

Karel Meuleman T 050 32 78 80 - 050 32 78 86 GSM 0471 05 14 59 E karel.meuleman@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Beste Bruggeling,

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

BUURTCENTRUM DE BALSEMBOOM

Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch • De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling.

Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden.

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten. En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Karel Meuleman

Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

© Foto: Jan D’hondt

Ken jij de buurt? Doe onze buurtkwis! Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Lees meer op p.2

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Nieuws uit De Balsemboom Rechten in de kijker

Buurtkwis Word vrijwilliger in ons tuinatelier!

Ken jij de straten uit onze buurt? Bewijs het met deze korte buurtkwis! Stuur je antwoord op de drie fotovragen naar debalsemboom@mintus.be. Uit alle juiste inzendingen verloten we eind juni een tegoedbon waarmee je iets lekkers kunt kopen in de buurt.

Welk van de volgende hoort niet thuis in het rijtje?

1.

Gezinsbond zomeractiviteiten Gezinsbond Brugge en De Balsemboom bieden in de zomervakantie op 4 woensdagen een speelnamiddag aan voor ouders en kinderen uit de buurt. Denk aan samen knutselen, schminken, balspelen, ravotten … Een ideaal moment om andere ouders uit de buurt te ontmoeten.

Waar en wanneer? Alles gaat door op de binnenplaats van De Balsemboom (Bilkske), telkens vanaf 14u. De vier woensdagen zijn 14 en 28 juli en 11 en 25 augustus. A

B

C

D

Waai gerust eens binnen met je gezin laat je verrassen!

Jouw profiel: Je hebt groene vingers en je bent sociaal. Verwachtingen: Je bent wekelijks of tweewekelijks beschikbaar voor minstens één halve dag per week. Je kunt zelfstandig aan de slag in de tuin en kunt mensen coachen bij tuinwerk.

Welk van deze torentjes komt helemaal niet uit onze buurt?

2.

Wie zijn we: Covias biedt ondersteuning en begeleiding aan mensen met een ernstige psychiatrische aandoening en dat op diverse levensdomeinen. Naast professionals werken we met vrijwilligers die zich op diverse manieren engageren. Voor ieder van hen gaan wij op zoek naar de beste match. Deelnemers en vrijwilligers van het activiteitencentrum ‘de Gempersteeg’ werken 3 halve dagen per week in ons tuinatelier te Assebroek (Brugge). We zijn op zoek naar vrijwilliger(s) die graag in de tuin werken, samen met enkele van onze deelnemers.

Praktisch: Dit engagement kan starten van zodra jij beschikbaar bent. Frequentie: wekelijks of tweewekelijks.

A

B

C

Lekker van hier

Bij Lekker Van Hier koop je verse en lokale voeding zoals groenten, fruit, confituur, kaas ... B

Alles wordt in regio Brugge geproduceerd en op een ecologische manier getransporteerd en verpakt. Je kunt je bestelling op vaste momenten afhalen in De Balsemboom. Een echt korte keten project dus!

Voor meer info en bestellen: www.lekkervanhier.be C

D

Warme groeten, Team GBO Brugge

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Meer info via: De Fietsbieb Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

se? Interes met act op

cont via Neem esoete e fi So D 5 97 of 5 050 34 @covias.be te e o s e Sofie.D

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Onderwijscheques

Buurtcentrum De Balsemboom is sinds kort een afhaalpunt van Lekker Van Hier.

A

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

Ons aanbod: Een aangename en leerrijke werksfeer, individuele coaching en vorming, een jaarlijks (vrijwilligers)evenement en een degelijke (vrijwilligers)verzekering.

D

Voor welke van deze zaken kun je niet terecht in de Langestraat?

3.

Beste inwoner,

Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques. Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

Meer info via: Huis van het Kind Brugge Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 32 74 96 of 050 32 67 73 M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content 2021  

Content 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded