__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Gemeenschapswacht De gemeenschapswachten zijn een belangrijke schakel in het preventiebeleid van de stad Brugge. Al 25 jaar is het paarse uniform een vertrouwd beeld in de openbare ruimte. De gemeenschapswachten zijn de oren en ogen van de stad. Zij vormen een toegankelijk aanspreekpunt. Hierdoor kunnen ze allerlei onveilige situaties op straten, parken en pleinen melden. Ze zetten burgers op vriendelijke wijze aan tot behoorlijk gedrag, zoals honden aanlijnen, restafval in de vuilnisbak deponeren en hondenpoep opruimen.

Rik Claeys GEMEENSCHAPSWACHT

Bereikbaar via: gemeenschapswacht@brugge.be 050 32 34 97 Of je spreekt hem eens aan op straat, natuurlijk.

De gemeenschapswachten in Brugge hebben geen bevoegdheden om een GAS-boete uit te schrijven. Sinds 2014 is elke gemeenschapswacht verantwoordelijk voor één of meerdere wijken van de stad. Zo kunnen zij hun dienstverlenende rol nog beter vervullen, dicht bij de buurtbewoners voor wie ze werken. Ze doen dit in samenwerking met de wijkinspecteur, de collega’s van de dienst Openbaar Domein en het lokale dienstencentrum.

De gemeenschapswacht van onze buurt heet Rik Claeys. Hij is al zes jaar werkzaam in onze straten. Hij focust heel erg op netheid in onze buurt. Want zwerfvuil, sluikstort en hondenpoep blijven een probleem en kunnen een kettingreactie uitlokken: verstopte rioolputjes, losliggende tegels, valpartijen, boze bewoners… Maar hij ziet ook heel wat positieve punten in onze wijk. Het is er rustig wonen, met kleine plukjes groen en verborgen parels en de Vesten zijn de grootste tuin die je kan hebben. De mensen die er wonen, zijn betrokken en hebben het beste met hun straat en buurt voor.

content in je buurt MAART-MEI 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

DIENSTENCENTRUM DE BALSEMBOOM Ganzenstraat 33 8000 Brugge

Beste buur,

Lijn 6 - Halte Molenbrug

Je hebt een gloednieuwe Content in handen! Laat het een fijne houvast zijn in nog steeds bewogen tijden.

Lijn 6 / 16 – Halte gerechtshof Om de 20 minuten Om de vijf minuten.

De eerste maanden van dit jaar verschilden niet zo gek veel van de maanden daarvoor. We hebben niet uitbundig gefeest bij de jaarwisseling, hebben geen restaurantbezoekjes gepleegd en er zijn evenmin in grote groepen wensen uitgewisseld. Die dingen zijn wat in onbruik geraakt, maar desondanks houden we de moed erin met het team van jouw buurtcentrum.

LDC De Balsemboom

Karel Meuleman T 050 32 78 80 - 050 32 78 86 GSM 0471 05 14 59

Met een stevige knipoog geven we je mee dat dat team meer dan ooit paraat staat, vers ‘geknipt en gekapt’, nu de kapsalons weer geopend zijn.

E karel.meuleman@mintus.be

Verzekeringen buurtcentra Een kleine onoplettendheid, even verstrooid, het is zo gebeurd. Een snijwond, een gebroken pols, een verstuikte enkel … het kan ons allemaal overkomen, hoe voorzichtig we ook zijn.

De bezoekers van de buurtcentra hebben de mogelijkheid om zich tegen dergelijke ongevallen te verzekeren. We bieden vrijblijvend twee formules aan tot het nemen van een bijkomende verzekering:

Sportieve verzekering

• Dekt lichamelijke schade opgelopen tijdens sportieve activiteiten zoals wandelen, aerobic, boogschieten, ... • Prijs: € 4,40 • Periode: 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2021

Niet-sportieve verzekering

• Komt tussen voor incidenten die gebeuren tijdens de andere activiteiten zoals hobbyclub, boetseren, kaarten, ... • Prijs: € 2,50 • Periode: 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2021 Betalen voor je verzekering naar keuze kan in alle dienstencentra.

Vragen rond de verzekeringen? Neem contact op met Lies Vernieuwe Bel 050 32 78 85

Als vrijwilliger ben je automatisch verzekerd tijdens het uitvoeren van je vrijwilligerswerk, maar moet hiervoor wel een afsprakennota ondertekend hebben. Dit is niet automatisch het geval is je de activiteit of cursus volgt als deelnemer. Meld incidenten binnen de 48 uur. Breng onmiddellijk de centrumverantwoordelijke op de hoogte. Die zal op zijn of haar beurt de nodige stappen ondernemen.

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

Stèphanie del Cioppo, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Beste Bruggeling, Vooreerst willen wij u bedanken voor het geduld, het begrip en de inzet die u vorig jaar en ook dit jaar al toonde. Het lijkt veraf, maar een jaar geleden veranderde ons leven van de ene dag op de andere. Het coronavirus sloeg toe en zette alles op z’n kop. Maar er is goed nieuws: Stad Brugge zette op korte tijd een vaccinatiecentrum met alle noodzakelijke faciliteiten op poten. Personeel van Stad Brugge en OCMW Brugge, huisartsenkring HABO, de apothekers en andere medewerkers uit de eerstelijnszone en Lokale Politie Brugge staan paraat om alles vlot en veilig te laten verlopen. Ook voor wie zich moeilijk kan verplaatsen. Zo kunnen we stap voor stap de Bruggelingen beschermen, zodat we gauw weer kunnen genieten van de vele dingen die het leven zo mooi maken. Samenkomen met familie, vrienden en buren. Elkaar knuffelen en een babbel slaan in elkaars bijzijn. Met anderen genieten van muziek, activiteiten, lekker eten… De lente staat voor de deur: de terugkeer van het licht en het symbool van een nieuw begin. Ook wij staan aan een nieuw begin en we hopen u snel weer te kunnen ontmoeten!

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

We behouden de blik op de wereld en proberen je van dienst te zijn, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen. Die maatregelen zorgen er nog steeds voor dat we heel wat zaken onder voorbehoud communiceren. We kunnen geen garantie geven dat activiteiten doorgaan en raden je daarom om geregeld even te kijken op www.dienstencentra-brugge.be voor de meest recente informatie. Up-to-date blijven is de boodschap. Hopelijk tot binnenkort… en hou het gezond! Warme groet, Karel Meuleman

Een fris nieuw centrum, een nieuwe start Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Een fris nieuw centrum Dienstencentrum De Balsemboom werd al meerdere maanden grondig aangepakt: een nieuwe leskeuken, nieuwe toiletten, een nieuw computerlokaal, overal een fris likje verf… Op de foto's zie je dat er nog met man en macht gewerkt wordt om alles klaar te krijgen.

Wandelclub Van Volden - De Balsemboom

Ken je rechten

START MAANDAG 8 MAART OM 14 U.

Op maandag 11 januari hadden we een prachtige wandeling rond de Vesten in groepjes van vier. Ook in maart, april en mei organiseren we een wandeling:

Beste inwoner, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

• Maandag 8 maart: Assebroekse Meersen - afspraak aan de kerk van Ver-Assebroek

Warme groeten, Team GBO Brugge

• Maandag 12 april: Moereveld afspraak aan het station van Torhout • Maandag 10 mei: Maria-Aalter afspraak aan het station Maria-Aalter

P gratis

I inschrijven t.e.m. de vrijdag ervoor

De Balsemboom sleurt je erdoor Buurtcentrum De Balsemboom is momenteel niet open. En de vraag wanneer dit wel het geval zal zijn, blijft onbeantwoord. Dit betekent evenwel niet dat we er niet zijn voor jullie.

We staan te springen om jullie te helpen. Bel ons maar! Behalve ons gebouw verdient echter ook onze werking een grondig nieuwe start. Het woord dienstencentrum willen we niet meer gebruiken, we gaan nu resoluut voor buurtcentrum. Een symbolische daad voor een belangrijke koerswijziging.

Een buurtcentrum ... • wil er zijn voor iedereen uit de buurt. • wil noden herkennen in de buurt en hierop inspelen. • wil mensen samenbrengen. Ongeacht leeftijd, inkomen of andere factoren. • wil een belangrijke rol opnemen in de buurtzorg. • wil activiteiten aanbieden die onze buurt en buren verbinden.

Maar… een buurtcentrum wil dit zeker niet helemaal alleen doen. Integendeel, wij willen dit doen samen met jullie. Met andere organisaties die actief zijn in onze buurt. Met mensen die wonen in onze omgeving - hoe kort of hoe lang ook - en die hun sterktes graag aanspreken om iets te betekenen voor een ander. Kortom: met iedereen die deze buurt een warm hart toedraagt.

Daarom deze oproep: heb je een idee voor je straat of buurt? Wil je jouw talenten graag inzetten dicht bij huis? Loop je al lang met een plan voor je straat rond, maar weet je niet waar te beginnen? Zoek je een ruimte waar je een buurtactiviteit op poten kan zetten? Aarzel niet en neem contact met ons op. We zoeken uit wat we voor elkaar kunnen betekenen. Hoe we elkaar kunnen versterken. En hoe we samen kunnen zorgen voor een sterk centrum in een sterke buurt.

Zo snel als mogelijk komt iemand van ons centrum naar jou toe. We kunnen langskomen voor een praatje. Of we kunnen samen wandelen. We kunnen ook voor jou naar de apotheek gaan of een boodschap doen. Of misschien wil je wel meedoen aan één van onze kleine activiteiten, zoals een wandeling in een kleine groep, petanque spelen etc. Op deze service staat geen leeftijd. Er zijn ook geen voorwaarden. Misschien zit je gewoon in quarantaine en mag je niet naar de bakker. Of heb je gewoon een ferme baaldag en kan een babbeltje je er weer bovenop helpen. Ook als je signalen van anderen opvangt, mag je die zeker doorgeven. Dan zoeken we uit of we iets kunnen betekenen. Samen staan we sterk.

Het Brugs Menswaardig Inkomen

Sociale kruidenier De Kaba

Het leefloon en de vervangingsinkomens zijn tot op vandaag te laag om een menswaardig leven te kunnen leiden. Daarom geeft het OCMW Brugge bovenop de uitkering een maandelijks extra bedrag aan inwoners met een laag inkomen.

De KABA is een kruidenierswinkel in Brugge met een basisaanbod van kwalitatieve voeding, onderhoudsproducten en verzorgingsproducten voor mensen met een beperkt budget.

Dit recht op aanvullende financiële hulp wordt berekend op basis van je gezinssituatie, je maandelijks inkomen en maandelijkse kosten zoals huur, energie, ...

Op basis van jouw inkomen wordt er een berekening gemaakt bij de hulpverlener.

Wie kan hiervoor een aanvraag indienen?

De sociale dienst die je financiële situatie kent, kan je een doorverwijsbrief geven om bij de sociale kruidenier te winkelen. Neem contact op met een van onderstaande diensten:

Je inkomen is:

Eerste onthaal OCMW Brugge

• • •

voor een samenwonende niet hoger dan € 856,45 per maand, voor een alleenstaande niet hoger dan € 1.184,68 per maand en voor een persoon met gezinslast (minstens één minderjarig kind ten laste) niet hoger dan € 1.530,74 per maand.

Heb je een ziekte- of invaliditeitsuitkering? Maak een afspraak bij onthaal OCMW Brugge: • Hoogstraat 9, 8000 Brugge • Bel 050 32 77 70 • eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

Heb je een minimumpensioen? Maak een afspraak bij Zorgverlening Mintus • Ruddershove 4, 8000 Brugge • Bel 050/32.63.26 • zorgverlening@mintus.be

• • •

Hoogstraat 9, 8000 Brugge Bel 050 32 77 70 eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

CAW Noord-West-Vlaanderen • • •

Onthaal Brugge, Ruddershove 8, 8000 Brugge Bel 050 66 30 01 onthaal.brugge@ cawnoordwestvlaanderen.be

Vereniging ’t Sas • • •

Professor Dr. J. Sebrechtsstraat 2, 8000 Brugge Bel 050 32 76 75 dekaba@sasbrugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt - de Balsemboom  

Content in je buurt - de Balsemboom