Page 1

210 × 260  SPINE: 2  FLAPS: 90

Ο Ηρακλής Φοβάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1968. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Βελιγραδίου, στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου στο τμήμα Ψυχολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με ειδικότητα στην Ζωγραφική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με θέμα «βίντεο φωτογραφία και οπτικοακουστικά μέσα». Εργάστηκε σε μονάδα παιδιατρικής ογκολογίας με παράλληλη διδασκαλία και στήριξη παιδιών με καρκίνο. Συνεργάζεται με το διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο ΔΙΑΛΟΓΟΥ με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και την Αθήνα ως ψυχολόγος, ενώ παράλληλα εργάζεται σε μονάδες ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Από το 2001 μέχρι σήμερα έχει εικονογραφήσει παιδικά παραμύθια και συλλογές ποιημάτων, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει πραγματοποιήσει ατομικές σε Αθήνα, Πειραιά Ηράκλειο, Μύκονο και Ρόδο.

Θα μπορέσει η Μελίτα, με τη βοήθεια του Ζαχαρούλη, να βρει το μαγικό κλειδί για να γυρίσει η πριγκίπισσα Ινσουλινούλα στην αγαπημένη της πολιτεία; Θα καταφέρουν να διώξουν την κακιά Κετόνη από το βασίλειο, ώστε να επιστρέψει το χαμόγελο στους κατοίκους της Γελαστούπολης;

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ηρακλής Φοβάκης

Η

Μελίτα και ο Ζαχαρούλης είναι ένα τρυφερό παραμύθι που ξεναγεί το παιδί στον άγνωστο κόσμο του διαβήτη και το βοηθά να πιστέψει πως μπορεί να συνεχίσει να ζει, να ονειρεύεται και να μεγαλώνει μαζί του αρμονικά, χωρίς να τον φοβάται. Το ταξίδι στα χωριά της Γελαστούπολης ανοίγει τον δρόμο της δύναμης, της αισιοδοξίας και της ελπίδας στο παιδί για τον καινούριο του συγκάτοικο, ώστε να είναι ανέφελη η πορεία του μαζί του. Γιατί κάθε παιδική ψυχή κρύβει μέσα της ένα όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Κρύβει ένα θαύμα, αρκεί να του απλώσουμε το χέρι και να το βοηθήσουμε να το φανερώσει!

Η Μαριάννα Μεταξά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Πρότυπο Ευαγγελική σχολή Σμύρνης. Σπούδασε στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά και στη συνέχεια στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ψυχολογίας παιδιών και εφήβων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρετεί ως εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία είκοσι τέσσερα χρόνια. Είναι μέλος της επιτροπής Παιδείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α). Έχει διατελέσει μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΛ.Ο.ΔΙ (Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη) και γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του νεανικού διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ). Στον ελεύθερο χρόνο της αρθρογραφεί ερασιτεχνικά σε τοπική εφημερίδα και παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς. Έχει δώσει ραδιοφωνικές και έντυπες συνεντεύξεις και έχει παρουσιάσει ομιλίες σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον διαβήτη. Το 2017 βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης για το ανθρωπιστικό και συγγραφικό της έργο. Τo πρώτο της πνευματικό παιδί είναι το βιβλίο «Γλυκιά μου Κέλλυ» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φυλάτος τον Μάιο του 2016.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα ΤΗΛ.: 210 64 31 108 ocelotos@ocelotos.gr www.ocelotos.gr

0_cover_metaxa.indd 1

mariannametaxa@gmail.com

ISBN 978-960-564-598-4

1/22/2018 1:20:39 PM


0_soma_metaxa.indd 1

1/22/2018 1:23:19 PM


ΤΙΤΛΟΣ

Η Μελίτα και ο Ζαχαρούλης ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ

Μαριάννα Μεταξά ΣΕΙΡΑ

Παιδική λογοτεχνία ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ηρακλής Φοβάκης LAYOUT - DESIGN Myrtilo, Λένα Παντοπούλου COPYRIGHT© 2018 Μαριάννα Μεταξά ΠΡΏΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αθήνα, Ιανουάριος 2018 ISBN 978-960-564-598-4

Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, (Ν. 2121/1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) καθώς και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ή μέσο (ηλεκτρονικό, μηχανικό ή άλλο) αντιγραφή, φωτοανατύπωση και γενικώς αναπαραγωγή, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου χωρίς τη γραπτή άδεια του δικαιούχου συγγραφέα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ:

Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα ΤΗΛ.: 210 6431108 ocelotos@ocelotos.gr www.ocelotos.gr

0_soma_metaxa.indd 2

1/22/2018 1:23:20 PM


Στους μικρούς μαχητές της ζωής, στους αφανείς ήρωες που παλεύουν, διεκδικούν και ονειρεύονται για το αύριο που τους ανήκει!

0_soma_metaxa.indd 3

1/22/2018 1:23:21 PM


0_soma_metaxa.indd 4

1/22/2018 1:23:22 PM


Κράτα μου σφιχτά το χέρι Εγώ και εσύ να είμαστε μαζί Δε φοβάμαι το σκοτάδι Όσο είσαι εδώ Να με αγαπάς, να με στηρίζεις Να με δέχεσαι όπως είμαι Τι και αν κάνω λάθη… Θα σκοντάψω, θα χτυπήσω, θα ματώσω Μα να είσαι εδώ Να σκουπίσεις το δάκρυ μου Να με ακούσεις, να με νιώσεις Μείνε μαζί μου Σε ένα ταξίδι που δε διάλεξα Μα θα το κάνω Ως το τέρμα, αρκεί να είσαι μαζί μου… Σε αγαπώ και με αγαπάς Άκου την καρδιά μου, άκου τον χτύπο της Άσ ’τη να χτυπάει δίπλα στη δικιά σου… Και αυτό μου αρκεί Για μια ζωή… Άκου την καρδιά μου κάτι έχει να σου πει…

5 0_soma_metaxa.indd 5

1/22/2018 1:23:28 PM


Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις. XΑΝΣ ΚΡΊΣΤΙΑΝ ΆΝΤΕΡΣΕΝ

0_soma_metaxa.indd 6

1/22/2018 1:23:31 PM


Λίγα λόγια για τους γονείς…

M

ετά τη «Γλυκιά μου Κέλλυ» που ήταν το απόσταγμα της ψυχής μου από τη δεκάχρονη πορεία μου με τον διαβήτη, ένιωσα την επιθυμία να γράψω κάτι για τους μικρούς μας ήρωες. Για τα παιδιά που θαυμάζω από καρδιάς, που γνωρίζω τον αγώνα τους και την καθημερινή τους πάλη για την υγεία τους. Για τα παιδιά που ακροβατούν ανάμεσα στην ανωριμότητα της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας και το αναγκαστικό και απότομο πέρασμά τους στην ωριμότητα. Για να προσεγγίσω την τρυφερή αυτή ηλικία χρειάστηκε και πάλι να ανασύρω μνήμες και θύμισες από την εποχή που διαγνώστηκε η κόρη μου. Σαν πύρινες λαίλαπες αναζωπυρώθηκαν για άλλη μια φορά ολοζώντανες μπροστά μου. Προσπάθησα να θυμηθώ πως ένιωσε το παιδί μου –και όχι εγώ– στο άκουσμα της λέξης διαβήτης. Σε αυτές τις σκέψεις έδωσα μορφή μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού που κρατάτε στα χέρια σας. Ενός παραμυθιού πλασμένου με αγάπη και τρυφερότητα, πασπαλισμένου με αρκετή δόση αισιοδοξίας. Θέλησα να απαλύνω κάθε μαύρο σύννεφο που μπορεί να περνά από τα μάτια ενός παιδιού τη στιγμή που μαθαίνει πως νοσεί. Να πιστέψει πως όλα θα κυλήσουν αίσια, να οπλιστεί με Σοφία, Αγάπη, Ελπίδα και Πίστη, εφόδια ζωής για το ταξίδι ζωής που ξεκινάει. Ένα βάλσαμο στην παιδική ψυχούλα φιλοδοξώ να είναι αυτό το βιβλίο. Για να μην νιώθει πληγωμένη, να μη ματώνει. Η Μελίτα και ο Ζαχαρούλης είναι ένα βιβλίο με φάρο την αγάπη και την πεποίθηση πως σημασία έχει το πώς παρουσιάζεις σε ένα παιδί την πραγματικότητα και όχι η ίδια η πραγματικότητα. Είναι πιστεύω μου, που γιγαντώνεται από την εμπειρία που έχω αποκομίσει και ως εκπαιδευτικός, πως σε ένα παιδί μπορείς να πεις τα πάντα αρκεί να βρεις τον κατάλληλο τρόπο ανάλογα με την ηλικία του και την ωριμότητά του. Το παραμυθάκι επικεντρώνεται στη ψυχολογική στήριξη ενός παιδιού που ξεκινάει ακούσια το ταξίδι του με τον διαβήτη. Η θετική ψυχολογία απέναντι σε οποιαδήποτε χρόνια πάθηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχημένη αντιμετώπισή της, αν όχι για την τελική ίασή της. Το μήνυμα που θέλω να περάσω στα παιδιά είναι «να κάνουν τη ζωή τους ένα όνειρο και το όνειρό τους πραγματικότητα » (απόσπασμα από το Μικρό Πρίγκηπα). Και σε σας, αγαπημένοι μου γονείς, συνοδοιπόροι μου στον κόσμο του διαβήτη, εύχομαι τα παιδιά μας να έχουν πάντα ούριο άνεμο στο ταξίδι τους. Ένα ανέφελο ταξίδι με καπετάνιο την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα αχνοφανεί το λιμάνι… Σας αγαπώ πολύ! Καλή ανάγνωση Μαριάννα Μεταξά

0_soma_metaxa.indd 7

1/22/2018 1:23:33 PM


0_soma_metaxa.indd 8

1/22/2018 1:23:34 PM


Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από καρδιάς… Στους γονείς μου, στον αδελφό μου, στα παιδιά μου, στα δικά μου άτομα που είναι πάντα δίπλα μου, άγρυπνοι φύλακες άγγελοί μου και εμψυχωτές μου σε κάθε μου προσπάθεια. Στους γονείς των παιδιών με διαβήτη, και ιδιαίτερα στις μητέρες-συνοδοιπόρισσές μου στον ανηφορικό αγώνα μας, που με αγκάλιασαν με την αγάπη τους από το πρώτο μου βιβλίο. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων –Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) που υποστήριξε το βιβλίο μου στην διαδικασία έκδοσής του. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, τον κ. Χρήστο Δαραμήλα για την ευαισθησία του και για την προθυμία του να συμβάλλει έμπρακτα στην υλοποίηση του εγχειρήματός μου. Στις εκδόσεις Οσελότος που έδωσαν ζωή σε ένα ακόμα συγγραφικό μου όνειρο. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τη Λένα Παντοπούλου για την άψογη συνεργασία που είχαμε σε όλα τα στάδια εκτύπωσης του βιβλίου μου. Στον Ηρακλή Φοβάκη που ανέλαβε αφιλοκερδώς την εικονογράφηση του βιβλίου, δίνοντας μορφή μέσα από τις υπέροχες ζωγραφιές του στο κείμενό μου. Πηγή έμπνευσής μας, για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ήταν η απεριόριστη αγάπη μας για το παιδί και για την τέχνη μας! Και τέλος σε όλους εσάς τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που κρατάτε αυτή τη στιγμή το βιβλίο μου. Εύχομαι να σας ταξιδέψω σε έναν κόσμο παραμυθένιο με άγκυρά του την αγάπη και την αισιοδοξία!

9 0_soma_metaxa.indd 9

1/22/2018 1:23:34 PM


Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε μια πολιτεία, η Γελαστούπολη, όπου μικροί μεγάλοι ζούσαν αγαπημένοι. Είχε πάντα λιακάδα και μόνο γέλια και χαρούμενες φωνές άκουγες σε κάθε γειτονιά. Δεν υπήρχαν τείχη ούτε φύλακες, μόνο ιππότες, με πανοπλία τους την καλοσύνη και το χαμόγελο.

10 0_soma_metaxa.indd 10

1/22/2018 1:23:36 PM


Την κυβερνούσε ο βασιλιάς Πάγκρεας και η βασίλισσα Γλυκόζη που ήταν πολύ αγαπητοί σε όλους. Είχαν μια πανέμορφη κόρη, την πριγκίπισσα Ινσουλινούλα, που με το κέφι της έδινε ζωή και σκόρπιζε χαμόγελα σε όλους τους κατοίκους. Η καλύτερή της φίλη ήταν η Μελίτα. Οι δυο τους ήταν αχώριστες και ένιωθαν τόσο ευτυχισμένες μαζί!

11 0_soma_metaxa.indd 11

1/22/2018 1:23:38 PM


210 × 260  SPINE: 2  FLAPS: 90

Ο Ηρακλής Φοβάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1968. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Βελιγραδίου, στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου στο τμήμα Ψυχολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με ειδικότητα στην Ζωγραφική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με θέμα «βίντεο φωτογραφία και οπτικοακουστικά μέσα». Εργάστηκε σε μονάδα παιδιατρικής ογκολογίας με παράλληλη διδασκαλία και στήριξη παιδιών με καρκίνο. Συνεργάζεται με το διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο ΔΙΑΛΟΓΟΥ με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και την Αθήνα ως ψυχολόγος, ενώ παράλληλα εργάζεται σε μονάδες ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Από το 2001 μέχρι σήμερα έχει εικονογραφήσει παιδικά παραμύθια και συλλογές ποιημάτων, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει πραγματοποιήσει ατομικές σε Αθήνα, Πειραιά Ηράκλειο, Μύκονο και Ρόδο.

Θα μπορέσει η Μελίτα, με τη βοήθεια του Ζαχαρούλη, να βρει το μαγικό κλειδί για να γυρίσει η πριγκίπισσα Ινσουλινούλα στην αγαπημένη της πολιτεία; Θα καταφέρουν να διώξουν την κακιά Κετόνη από το βασίλειο, ώστε να επιστρέψει το χαμόγελο στους κατοίκους της Γελαστούπολης;

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ηρακλής Φοβάκης

Η

Μελίτα και ο Ζαχαρούλης είναι ένα τρυφερό παραμύθι που ξεναγεί το παιδί στον άγνωστο κόσμο του διαβήτη και το βοηθά να πιστέψει πως μπορεί να συνεχίσει να ζει, να ονειρεύεται και να μεγαλώνει μαζί του αρμονικά, χωρίς να τον φοβάται. Το ταξίδι στα χωριά της Γελαστούπολης ανοίγει τον δρόμο της δύναμης, της αισιοδοξίας και της ελπίδας στο παιδί για τον καινούριο του συγκάτοικο, ώστε να είναι ανέφελη η πορεία του μαζί του. Γιατί κάθε παιδική ψυχή κρύβει μέσα της ένα όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Κρύβει ένα θαύμα, αρκεί να του απλώσουμε το χέρι και να το βοηθήσουμε να το φανερώσει!

Η Μαριάννα Μεταξά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Πρότυπο Ευαγγελική σχολή Σμύρνης. Σπούδασε στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά και στη συνέχεια στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ψυχολογίας παιδιών και εφήβων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρετεί ως εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία είκοσι τέσσερα χρόνια. Είναι μέλος της επιτροπής Παιδείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α). Έχει διατελέσει μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΛ.Ο.ΔΙ (Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη) και γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του νεανικού διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ). Στον ελεύθερο χρόνο της αρθρογραφεί ερασιτεχνικά σε τοπική εφημερίδα και παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς. Έχει δώσει ραδιοφωνικές και έντυπες συνεντεύξεις και έχει παρουσιάσει ομιλίες σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον διαβήτη. Το 2017 βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης για το ανθρωπιστικό και συγγραφικό της έργο. Τo πρώτο της πνευματικό παιδί είναι το βιβλίο «Γλυκιά μου Κέλλυ» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φυλάτος τον Μάιο του 2016.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα ΤΗΛ.: 210 64 31 108 ocelotos@ocelotos.gr www.ocelotos.gr

0_cover_metaxa.indd 1

mariannametaxa@gmail.com

ISBN 978-960-564-598-4

1/22/2018 1:20:39 PM

Η Μελίτα και ο Ζαχαρούλης  

Θα μπορέσει η Μελίτα, με τη βοήθεια του Ζαχαρούλη, να βρει το μαγικό κλειδί για να γυρίσει η πριγκίπισσα Ινσουλινούλα στην αγαπημένη της πολ...

Η Μελίτα και ο Ζαχαρούλης  

Θα μπορέσει η Μελίτα, με τη βοήθεια του Ζαχαρούλη, να βρει το μαγικό κλειδί για να γυρίσει η πριγκίπισσα Ινσουλινούλα στην αγαπημένη της πολ...