Page 1

163 × 230  SPINE: 5  FLAPS: 70

Αντριάνα Μηνδρινού

Η BELLY DANCE

Στο παρόν βιβλίο θα μελετήσουμε απλές τεχνικές οι οποίες θα σας δώσουν την ευκαιρία να μάθετε τα βασικά του belly dance, έτσι όπως εγώ τα διδάχθηκα και τα εφάρμοσα στην πολυετή εμπειρία μου. Πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό για εσάς και τούς μαθητές σας. Θα σας συμβούλευα, για την καλύτερη κατανόηση της κάθε ενότητας, να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο σε συνδυασμό με το DVD που θα δημιουργηθεί πολύ σύντομα.

Βασική Θεωρία - Βηματολόγιο

ISBN 978-960-564-751-3 ΜΕΡΟΣ Ι

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα | ΤΗΛ.: 210 64 31 108 ocelotos@ocelotos.gr | www.ocelotos.gr

Ανδριάνα-Ράνια Μηνδρινού είναι χορεύτρια, χορογράφος και χοροδιδάσκαλος. Η αγάπη της για τον χορό της κοιλιάς την οδήγησε στις αντίστοιχες σπουδές από τα πολύ νεανικά της χρόνια που διδάχθηκε κλασικό χορό της κοιλιάς από διεθνώς καταξιωμένους δασκάλους. Είναι μέλος του παγκοσμίως αναγνωρισμένου οργανισμού CID. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, απέκτησε πλήρη επάρκεια και σήμερα με έδρα της τη Σαντορίνη διδάσκει χορογραφία σε ομάδες και σόλο χορευτές, κάνει εργαστήρια και συμμετέχει σε διαγωνισμούς χορού ως κριτικός. Στη σκηνή, η Ανδριάνα δίνει την καρδιά της. Η παρουσία της είναι κομψή, φυσική και εκφραστική, με χαρακτηριστικό της τις εξαίσιες αισθησιακές τεχνικές της Ανατολής που σε συνδυασμό με την έντονη προσωπικότητά της εμπνέει το κοινό της να μελετήσει το Oriental dance. Η Ανδριάνα κάνει συχνές εμφανίσεις ως σολίστ ή ομαδικά, σε διεθνή Belly Dance Gala, φεστιβάλ και θέατρα. Είναι διοργανώτρια του πιο glamour festival στην Ελλάδα το “SANTORINI ARABIC GATHERING”. Η έντονη επαγγελματική της δραστηριότητα δεν την εμποδίζει να ταξιδεύει συχνά σε όλη την Ευρώπη και στην Αίγυπτο. Η ατελείωτη αγάπη της για μάθηση διατηρεί την δουλεία της πάντα ανανεωμένη, πρωτότυπη και εντυπωσιακή!


Τιτλος

BELLY DANCE Βασική Θεωρία - Βηματολόγιο Μέρος Ι Συγγραφέας

Αντριάνα-Ράνια Μηνδρινού Layout - Design Myrtilo, Λένα Παντοπούλου Copyright© 2019 Αντριάνα-Ράνια Μηνδρινού Πρώτη Εκδοση

Αθήνα, Μάρτιος 2019 ISBN 978-960-564-751-3

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα | Τηλ.: 210 64 31 108

ocelotos@ocelotos.gr | www.ocelotos.gr

Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, (Ν. 2121/1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) καθώς και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ή μέσο (ηλεκτρονικό, μηχανικό ή άλλο) αντιγραφή, φωτοανατύπωση και γενικώς αναπαραγωγή, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου χωρίς τη γραπτή άδεια του δικαιούχου συγγραφέα.


Αντριάνα-Ράνια Μηνδρινού

BELLY DANCE Βασική Θεωρία Βηματολόγιο ΜΕΡΟΣ Ι


Eισαγωγή

Σ

το παρόν βιβλίο θα μελετήσουμε απλές τεχνικές οι οποίες θα σας δώσουν την ευκαιρία να μάθετε τα βασικά του belly dance, έτσι όπως εγώ τα διδάχθηκα και τα εφάρμοσα στην πολυετή εμπειρία μου. Πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό για εσάς και τούς μαθητές σας. Θα σας συμβούλευα, για την καλύτερη κατανόηση της κάθε ενότητας, να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο σε συνδυασμό με το DVD που θα δημιουργηθεί πολύ σύντομα. Στο πρώτο βιβλίο έχουμε συμπεριλάβει δείγματα ρουτίνας σε χάλκινο, αργυρό και χρυσό επίπεδο. Θα ακολουθήσει το δεύτερο βιβλίο για μεγαλύτερη εξειδίκευση στις πιο εξελιγμένες κινήσεις και τη βαθύτερη θεωρητική διερεύνηση αυτού του συναρπαστικού χορού.

ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ BELLYDANCE

5


Υγεία και ευεξία d dΥγεία

O

χορός της κοιλιάς είναι ένας χορός που δεν έχει μεγάλες επιβαρύνσεις στο σώμα και επομένως είναι κατάλληλος για όλες τις ηλικίες. Αποτελεί μια καλή άσκηση για την πρόληψη της οστεοπόρωσης για τους ηλικιωμένους. Πολλές από τις κινήσεις περιλαμβάνουν απομονώσεις, οι οποίες βελτιώνουν την ευλυγισία του κορμού. Οι κινήσεις στον χορό της κοιλιάς είναι ευεργετικές για τη σπονδυλική στήλη, καθώς και ο πλήρης κυματισμός του σώματος, επιμηκύνουν (αποσυμπιέζουν) και δυναμώνουν τους μύες της σπονδυλικής στήλης και της κοιλιάς με έναν ήπιο τρόπο. Χρησιμοποιώντας πέπλα ενδυναμώνουμε το πάνω μέρος του σώματος, τα χέρια και τους ώμους. Με τις κινήσεις των γοφών ενδυναμώνουμε το κάτω μέρος του σώματος, τα πόδια και την πλάτη.

ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ BELLYDANCE

7


d d Ο χορός της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη

Ο

χορός της κοιλιάς είναι μια μεγάλη προετοιμασία για τον τοκετό, διότι ενισχύει τους μυς της πυέλου καθώς και τους κοιλιακούς μυς, δίνοντας την καλύτερη υποστήριξη για το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και ευκολότερο τοκετό. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη κάνουν περισσότερο κυκλικές κινήσεις του χορού της κοιλιάς. Αυτό βοηθάει να πάρει το παιδί σωστή θέση για τον τοκετό ή ακόμα και να ξεκινήσει ένας τοκετός.

8

Αντριάνα Μηνδρινού


d dΟστεοπόρωση

Η

φυσική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Στην παιδική και εφηβική ηλικία η άσκηση είναι σημαντική για την επίτευξη της μέγιστης οστικής πυκνότητας έως και την ηλικία των 25 ετών, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Στους ενήλικες ο στόχος της άσκησης είναι να διατηρηθεί η οστική πυκνότητα.

Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης εκτός από τη διατροφή, σημαντική είναι και η σωματική άσκηση. Τα οστά αυξάνουν τη μάζα τους μέσω της εναπόθεσης μετάλλων, αντιδρώντας σε μηχανική φόρτιση. Η άσκηση είναι απαραίτητη για την μηχανική φόρτιση των οστών και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της οστεοσύνθεσης. Τα πλεονεκτήματα του belly dance είναι ταυτόχρονα ψυχική και σωματική υγεία. Είναι καλή καρδιαγγειακή άσκηση και βοηθά στην ευλυγισία. Είναι ένας από τούς καλύτερους τρόπους για την απώλεια βάρους και επιπλέον αποκτάς καλύτερη στάση σώματος, νιώθεις γεμάτος ενέργεια, αποκτάς αυτοπεποίθηση, χαλαρώνεις και δείχνεις τον αισθησιασμό σου. Μπορεί να φαίνεται ότι δουλεύεις μόνο το κάτω μέρος του σώματός σου αλλά στην πραγματικότητα δουλεύεις όλο σου το σώμα ενώ παράλληλα ωφελούνται από αυτό τα εσωτερικά σου όργανα. Ώμοι και χέρια κινούνται ανάλαφρα και ασυνήθιστα, η δύναμη και ο έλεγχος αναδεικνύουν την κίνηση της κοιλίας. Το belly dance μπορεί να γίνει μια έντονη σωματική δραστηριότητα, γι’ αυτό τον λόγο σας προτείνω πριν το μάθημα να γίνεται ένα ζέσταμα όλου του σώματος ώστε να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος και για να προετοιμαστούν οι μυς ώστε να ανταποκρίνονται ευκολότερα στις κινήσεις. Η χαλάρωση είναι πολύ σημαντι-

ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ BELLYDANCE

9


κή για να αποτραπούν τυχόν τραβήγματα καθώς και για να επανέλθει η καρδία στους κανονικούς ρυθμούς. Το Belly dance θεωρείται ότι ξεκίνησε ως ο χορός από γυναίκα σε γυναίκα, ως μία βοηθητική διδασκαλία για να γνωρίσουν τον οργανισμό τους, το σώμα τους αλλά και ως μια προετοιμασία για τον τοκετό. Επομένως οι εικόνες που ήθελαν την γυναίκα να χορεύει για τον σουλτάνο είναι ανεπιθύμητες.

10

Αντριάνα Μηνδρινού


Ο χορός Oriental

Α

πό πού προέρχεται αυτή η τέχνη; Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις γύρω από τον συγκεκριμένο χορό... Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν ξεκίνησε ως χορός αποπλάνησης στα χαρέμια του σουλτάνου, όπως συνηθίζουν να το παρουσιάζουν...

d dΠροέλευση Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει γυναικεία αγάλματα που παριστάνουν τυπικές φιγούρες του χορού οριεντάλ στη Σουμερία και στη Μεσοποταμία. Τα αγάλματα αυτά αποδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία και τη σημασία που είχαν η μουσική και ο χορός στις θρησκευτικές τελετές και στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο χορός Oriental υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σπουδαίου πολιτισμού της Μέσης Ανατολής. Αιγύπτιοι, Πέρσες, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες και Οθωμανοί Τούρκοι ανέπτυξαν το χορό αυτό. Η καταγωγή του χορού έχει τις ρίζες της στην ιεροτελεστία της γέννας. Η αιώνια δύναμη του χορού αυτού είναι ότι από τις απαρχές του πολιτισμού, οι άνθρωποι της Μέσης Ανατολής έχουν στο αίμα τους αυτόν το χορό και τον αγαπούν πολύ. Για παράδειγμα, σε κάθε γάμο φέρνουν ένα χορευτή oriental για να ευλογήσει με τον χορό του τη νύφη και τον γαμπρό και να φέρει καλή τύχη. Οι ρίζες του χορού οριεντάλ είναι οι λατρευτικές τελετές γονιμότητας του αρχαίου κόσμου. Αυτές οι τελετές λατρείας υπήρχαν σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Η μεγάλη Μητέρα Θεά εμφανίζεται με διαφορετικές ονομασίες, όπως Durga, Parvati, Mylitta, Isis, Ashtoreth, Astarte, Ishtar, Aphrodite, Venus, Ceres κλπ. Η λειτουργία αυτών των θεοτήτων ήταν αναπαραγωγική, με μια ευρεία παγκόσμια έννοια, ώστε να επιβεβαιωθεί ο κύκλος της ζωής. Αυτή η λειτουργία ξεκίνησε την πρακτική των χορευ-

ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ BELLYDANCE

11


163 × 230  SPINE: 5  FLAPS: 70

Αντριάνα Μηνδρινού

Η BELLY DANCE

Στο παρόν βιβλίο θα μελετήσουμε απλές τεχνικές οι οποίες θα σας δώσουν την ευκαιρία να μάθετε τα βασικά του belly dance, έτσι όπως εγώ τα διδάχθηκα και τα εφάρμοσα στην πολυετή εμπειρία μου. Πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό για εσάς και τούς μαθητές σας. Θα σας συμβούλευα, για την καλύτερη κατανόηση της κάθε ενότητας, να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο σε συνδυασμό με το DVD που θα δημιουργηθεί πολύ σύντομα.

Βασική Θεωρία - Βηματολόγιο

ISBN 978-960-564-751-3 ΜΕΡΟΣ Ι

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα | ΤΗΛ.: 210 64 31 108 ocelotos@ocelotos.gr | www.ocelotos.gr

Ανδριάνα-Ράνια Μηνδρινού είναι χορεύτρια, χορογράφος και χοροδιδάσκαλος. Η αγάπη της για τον χορό της κοιλιάς την οδήγησε στις αντίστοιχες σπουδές από τα πολύ νεανικά της χρόνια που διδάχθηκε κλασικό χορό της κοιλιάς από διεθνώς καταξιωμένους δασκάλους. Είναι μέλος του παγκοσμίως αναγνωρισμένου οργανισμού CID. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, απέκτησε πλήρη επάρκεια και σήμερα με έδρα της τη Σαντορίνη διδάσκει χορογραφία σε ομάδες και σόλο χορευτές, κάνει εργαστήρια και συμμετέχει σε διαγωνισμούς χορού ως κριτικός. Στη σκηνή, η Ανδριάνα δίνει την καρδιά της. Η παρουσία της είναι κομψή, φυσική και εκφραστική, με χαρακτηριστικό της τις εξαίσιες αισθησιακές τεχνικές της Ανατολής που σε συνδυασμό με την έντονη προσωπικότητά της εμπνέει το κοινό της να μελετήσει το Oriental dance. Η Ανδριάνα κάνει συχνές εμφανίσεις ως σολίστ ή ομαδικά, σε διεθνή Belly Dance Gala, φεστιβάλ και θέατρα. Είναι διοργανώτρια του πιο glamour festival στην Ελλάδα το “SANTORINI ARABIC GATHERING”. Η έντονη επαγγελματική της δραστηριότητα δεν την εμποδίζει να ταξιδεύει συχνά σε όλη την Ευρώπη και στην Αίγυπτο. Η ατελείωτη αγάπη της για μάθηση διατηρεί την δουλεία της πάντα ανανεωμένη, πρωτότυπη και εντυπωσιακή!

Profile for Εκδόσεις Οσελότος

BELLY DANCE Βασική Θεωρία - Βηματολόγιο Μέρος Ι  

Στο παρόν βιβλίο θα μελετήσουμε απλές τεχνικές οι οποίες θα σας δώσουν την ευκαιρία να μάθετε τα βασικά του belly dance, έτσι όπως εγώ τα δι...

BELLY DANCE Βασική Θεωρία - Βηματολόγιο Μέρος Ι  

Στο παρόν βιβλίο θα μελετήσουμε απλές τεχνικές οι οποίες θα σας δώσουν την ευκαιρία να μάθετε τα βασικά του belly dance, έτσι όπως εγώ τα δι...

Profile for ocelotos