Page 1

Memòria d’activitat 2010


L’Obra Social Sant Joan de Déu cerca el finançament per fer realitat els programes que l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu Província d’Aragó - Sant Rafael destina als col·lectius més vulnerables, que no disposen de recursos ni cobertures. L’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu gestiona més de 20 centres a la Província d’Aragó - Sant Rafael que abasta Catalunya, Aragó, Navarra, València, Illes Balears, Múrcia i una part de Madrid.

Memòria d’activitats 2010 Àmbits d’actuació Infància

4

Sense llar

6

Salut mental Discapacitat intel·lectual

8

Tercera edat Malaltia crònica

10

Investigació

12

Docència

13

Sensibilització Dades econòmiques

14

Principals esdeveniments i activitats solidàries

15

Amics SJD

18


Pensament, emoció i acció El món dels vulnerables no és conegut. Alguns el defineixen com un món invisible, però existeix i està molt a prop. Els desafavorits estan a molts llocs: al tercer món, però també al carrer, als nostres centres i a la mateixa escala de veïns en la que vivim… Des de l’Obra Social volem que aquest món sigui conegut, valorat i estimat. Ho volem perquè totes les persones tenen dret a un tracte digne, tinguin salut o malaltia, estiguin en plenitud de facultats o pateixin una discapacitat, siguin infants o gent gran, estiguin en un pis, en un llit, al carrer o a Sierra Leone. L’hospitalitat és el nostre gran valor i el volem posar en pràctica amb qui pateix, els vulnerables. I en època de crisi, de retallades, d’atur, de situacions complicades per a moltes famílies, el valor de l’hospitalitat encara és més viu i necessari. Per això estem contents de poder presentar-vos aquesta memòria, amb els programes de sempre i els nous. Gràcies a vosaltres hem pogut augmentar la dotació econòmica als serveis socials, tenim més pisos per atendre als familiars dels nens hospitalitzats, i finançament per als programes de recerca i de cooperació internacional. Al 2010 s’han consolidat grups de famílies que ens ajuden, amics que fan esdeveniments de suport a la recerca com la Cistella Solidària o els sopars dels Clubs Rotary, i moltes empreses i treballadors que ens acompanyen en els nostres projectes...

Hospitalitat Espiritualitat

Qualitat Responsabilitat Respecte

Tenim el goig de tenir una Obra Social plena, un equip de gent implicat, molta energia i una organització que a través dels seus centres, dels seus milers de treballadors sap el que vol fer, s’emociona i ho intenta fer cada dia. El coneixement és una combinació entre pensament, emoció i acció. Volem seguir treballant per construir un món millor… i volem seguir-ho fent amb vosaltres. Oriol Bota Director de l’Obra Social


Treballem per millorar l’estada dels infants hospitalitzats del nostre entorn Programa Diver (Child Life) Àmbits d’actuació

Infància L’Obra Social Sant Joan de Déu vetlla pels infants més vulnerables. La nostra prioritat és reduir l’impacte que l’hospitalització provoca als nens i les seves famílies amb programes que, al no ser purament assistencials, no estan finançats per la sanitat pública.

Els moments previs a una operació són molt estressants per a l’infant i la seva família, per això els acompanyem en la difícil experiència de passar pel quiròfan. Per reduir l’ansietat que pateixen, l’Obra Social Sant Joan de Déu contribueix a finançar un programa per donar suport emocional als infants que han de ser sotmesos a una intervenció de gran complexitat. Aquesta iniciativa funciona des de l’any 2004 a l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu. Una infermera psicòloga explica a l’infant, mitjançant un joc simbòlic amb una nina de drap, què li faran. Després l’acompanya als quiròfans i a la unitat de cures intensives perquè conegui les persones que seran amb ell quan s’adormi i les infermeres que l’atendran quan es desperti. L’objectiu és que sàpiguen, en la mesura de la seva edat, què els faran, per donar-los recursos i afrontar la intervenció amb més seguretat.

242 infants han estat acollits al programa Diver

Música a l’hospital La música permet manifestar sensacions que, sovint, els infants no són capaços d’expressar mitjançant les paraules i, en el cas d’algunes malalties, proporciona als facultatius informació molt valuosa. A l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu un equip de musicoterapeutes de l’Associació Ressò visita els nadons ingressats a nounats per cantar-los cançons i passa per les habitacions per tocar música amb els nens.

814 infants hospitalitzats han rebut la visita de les musicoterapeutes a l’habitació 135 tallers col·lectius de música a infants de psiquiatria 9 concerts al vestíbul principal

Pallapupas La presència dels pallassos trenca la rutina dels nens hospitalitzats i alleugereix la tensió als quiròfans. L’Obra Social Sant Joan de Déu contribueix a finançar aquest projecte que porta deu anys implantat a l’Hospital Maternoinfantil d’Esplugues.

Mobiliari adaptat per a infants

Els centres Sant Joan de Déu: HOSPITAL MATERNOINFANTIL SANT JOAN DE DÉU. ESPLUGUES DE LLOBREGAT www.hsjdbcn.org Parc Sanitari Sant Joan de Déu. SANT BOI DE LLOBREGAT www.pssjd.org FUNDACIÓ ALTHAIA. manresa www.althaia.cat

4 / Obra Social Sant Joan de Déu

“És important que els nens entrin tranquils a quiròfan perquè està demostrat que com més ansietat experimenten abans de l’operació, més dolorosa és la recuperació i més analgèsics necessiten.” Núria Serrallonga, infermera i psicòloga

Els centres treballen per introduir elements d’innovació que millorin la qualitat de vida dels petits pacients. Fruit d’aquest treball l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu d’Esplugues ha desenvolupat un Pal Joc, un portasèrum de base rodant amb disseny infantil. També ha creat un joc interactiu que permet als infants fer exercicis de rehabilitació respiratòria des de casa a través d’una plataforma web.


Petits pacients, grans causes

Donem suport a les famílies

Sabies que... •

L’Hospital Maternoinfantil d’Esplugues desenvolupa programes que ajuden a divulgar hàbits saludables a través de l’Observatori de la Infància i l’Adolescència i a través de conferències per a pares.

Divulga informació sobre algunes malalties com la diabetis i els errors del metabolisme mitjançant la creació de portals específics.

Ajuts per a tranport, allotjament, dietes...

A Sierra Leone, un dels països més pobres del món, la sanitat no és gratuïta i moltes famílies no disposen de recursos per pagar-la. Això provoca que molts infants siguin traslladats a l’hospital quan la malaltia està molt avançada o ja no hi ha res a fer. Per evitar-ho, un grup de professionals de l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu va impulsar l’any 2007 aquest programa que, mitjançant l’aportació dels socis i les donacions d’empreses i particulars, finança el tractament d’aquests nens.

2.242 infants de Sierra Leone han rebut tractament gràcies a Apadrina

El 2010 l’Obra Social ha destinat a la vora de 100.000 € per a aquests ajuts.

547 famílies han rebut ajudes per tiquets restaurant, transports, farmàcia, ortodòncia... 67 famílies de fora de Barcelona han estat acollides en allotjaments

Espai d’Associacions de pacients

Cuidam

www.cuidam.org

Alguns infants del Tercer Món pateixen malalties que podrien guarir-se mitjançant una intervenció quirúrgica de complexitat a la que no tenen accés en el seu país d’origen. El programa Cuidam vetlla per traslladar aquests nens a l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu, que siguin tractats i retornats a casa seva.

Per a una família que acaba de conèixer el diagnòstic de la malaltia que pateix el seu fill, pot resultar extremadament útil conèixer altres famílies que han passat pel mateix tràngol i intercanviar experiències. Per facilitar i per incentivar aquest contacte entre les famílies, l’Obra Social Sant Joan de Déu contribueix a finançar l’Espai d’Associacions de l’Hospital Maternoinfantil d’Esplugues, un espai on una trentena d’associacions poden rebre i atendre les famílies.

F: Utani Social Lab

Apadrina un tractament

L’hospitalització d’un infant és un gran trasbals per a la família. A més del fortíssim cop emocional que representa, sovint desestabilitza l’economia familiar perquè implica una despesa addicional en transports, dinars, medicació... L’Obra Social Sant Joan de Déu contribueix a ajudar econòmicament a aquestes famílies i facilita allotjament a alguns infants de fora de Barcelona, quan la família s’ha de traslladar temporalment a viure a Barcelona per poder atendre el nen.

30 associacions de pacients fan servir cada any l’Espai d’Associacions

24 nens del Tercer Món han estat guarits gràcies a Cuidam “Gràcies a tot el suport dels voluntaris, dels pallassos, dels músics i dels professionals sanitaris, el meu fill no recorda d’una manera traumàtica la seva experiència a l’Hospital” María Madrigal, mare d’un nen que ha superat un càncer

Memòria d’activitats 2010 / 5


F: iStockphoto - Katrin Solansky

Oferim acolliment Els centres socials de Barcelona, València i Múrcia disposen de programes que permeten cobrir les necessitats bàsiques de les persones que estan sense llar: allotjament, alimentació i suport emocional. Per dur a terme aquesta tasca disposen d’albergs i pisos llar.

Àmbits d’actuació

Sense llar •

390 persones han estat ateses a València i 254 a Barcelona

Programa Tàndem Dins d’aquest programa de l’alberg de València, els usuaris disposen d’un taller de cerca activa de feina i d’un taller de mimbre, els productes del qual es destinen a la venda a través del programa Regal Solidari.

• • •

Els professionals dels centres elaboren, juntament amb l’usuari, un pla de treball i de formació amb l’objectiu d’avançar cap a la seva reinserció. Per aconseguir aquesta fita els centres disposen de programes d’inserció laboral que faciliten als usuaris els mitjans necessaris per a la recerca activa de feina. Aquests programes inclouen formació en noves tecnologies, tallers de neteja, de salut…

Els albergs són espais residencials de caràcter temporal on es recolza el procés de reinserció social dels usuaris, oferint serveis de menjador, roba, etc.

F: Utani Social Lab

L’Obra Social Sant Joan de Déu ajuda a reincerir a la societat a les persones que s’han quedat sense llar i es troben en una situació de risc d’exclusió social.

Desenvolupem programes de reinserció social i laboral

Els pisos llar tenen com a objectiu finalitzar els processos de reinserció iniciats als albergs. Tant l’alberg de Barcelona com el de València ofereixen aquests recursos adaptats a les problemàtiques dels residents.

69 persones han seguit tallers de formació i de capacitats per a la seva incorporació al món laboral

81 persones han estat allotjades en pisos llar Els centres Sant Joan de Déu: SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIALS. BARCELONA www.sensellarsjd.com SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIALS. VALÈNCIA www.sanjuandediosvalencia.org FUNDACIÓN JESÚS ABANDONADO. MÚRCIA www.jesusabandonado.org

6 / Obra Social Sant Joan de Déu

“En els pisos socioeducatius no pretenen canviar-te, sinó que aprenguis a normalitzar la teva vida.” Alfonso, usuari

“No hi ha persones sense llar, sinó persones que estan sense llar.” Joan Uribe, director Serveis Socials Barcelona


F: iStockphoto / Mikael Damkier

Programa cercant L’alberg de Barcelona ofereix un espai per promocionar la incorporació dels seus usuaris al món laboral. A través de la detecció i del treball de les carències individuals i d’una formació bàsica en informàtica.

68 persones van ser ateses. Un 16% dels usuaris van finalitzar la seva estada amb feina

Atenció a joves immigrants

Sabies que... •

Associació AMIc Amb l’objectiu d’acollir i atendre menors arribats a les costes canàries, l’any 2006 es va crear l’associació Agrupació de Menors Immigrants a Catalunya (AMIC) fruit de la cooperació de l’alberg de Barcelona, la Companyia de les Filles de la Caritat i els Salesians. El 2010 ha canviat el model residencial dels menors tutelats: s’ha passat del centre de menors Verge del Mar a un pis d’emancipació, que ha permès un seguiment més personalitzat dels menors atesos. Els dos pisos d’inclusió social per a joves majors d’edat han continuat funcionant a ple rendiment durant el 2010.

Els albergs de Barcelona, València i Múrcia han aconseguit la certificació en sistema de gestió de qualitat ISO 9001:2008. S’hi han atès 3.766 persones durant l’any 2010. S’han ofert 86.094 dies d’allotjament i 243.398 serveis de menjador.

col·laborem amb la Fundació Mambré en la Residència Terapèutica Mas d’en Lluch, una masia situada al Priorat on es realitzen activitats terapèutiques amb persones amb problemes de toxicomania, mitjançant la realització dels treballs propis d’una masia.

cooperem amb altres països Programa Fent camí A l’alberg de València s’ajuda a la deshabituació i a la reinserció a persones majors de 40 anys que es troben sense llar i amb problemes d’addicció a l’alcohol o al joc.

L’Alberg de Barcelona, agermanat amb l’Albergue San Juan Grande de Guadalajara (Mèxic) pertanyent a l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu, ha assessorat a aquest centre en temes de planificació estratègica, entre d’altres col·laboracions.

“En els nostres centres socials de Barcelona, València i Múrcia el més important és l’acollida, el suport i l’acompanyament de Germans, professionals i voluntaris.” Manuel Lecha, coordinador de l’Àrea Social SJD

Memòria d’activitats 2010 / 7


F: Utani Social Lab

Engeguem programes per millorar l’atenció dels malalts

Sales i jardins per estimular els sentits Àmbits d’actuació

Salut mental Discapacitat intel·lectual L’Obra Social ajuda a finançar programes d’assistència a les persones afectades de problemes de salut mental i discapacitat intel·lectual.

Teràpia amb gossos Els animals proporcionen una font d’assossec que fa que les persones es sentin segures i acceptades incondicionalment. Per a les persones amb problemes de salut mental, aquesta acceptació plena és clau. La teràpia amb animals millora la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i els mou a canviar conductes i a fer-se responsables del seu tractament.

18 persones han seguit teràpia amb gossos al centre d’Almacelles

Imatges que es projecten en les parets, massatges fets amb matalassos de vibromassatges i jocs de llums i sons són només alguns dels estímuls que els usuaris dels nostres centres poden rebre a la sala d’estimulació multisensorial. Es tracta d’un espai per estimular els sentits de les persones amb problemes greus de salut mental i de discapacitat intel·lectual a través de recursos tecnològics. Permeten desenvolupar l’activitat sensorial d’aquestes persones, despertar la seva curiositat, facilitar la seva relaxació i crear una experiència de benestar. Disposen de sales d’aquestes característiques el Parc Sanitari de Sant Boi, la Fundación Instituto San José i el Centre Assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles, que, a més, té un jardí on l’estimulació dels sentits es fa amb plantes aromàtiques, diferents tipus de terra...

42 usuaris han estat atesos en aquestes sales i jardins al centre d’Almacelles

Els centres Sant Joan de Déu: PARc SANITARI SANT JOAN DE DÉU. SANT BOI DE LLOBREGAT www.pssjd.org cENTRE ASSISTENcIAL SANT JOAN DE DÉU. ALMAcELLES www.sjd-lleida.org FUNDAcIÓ GERMÀ TOMÀS cANET. SANT BOI DE LLOBREGAT www.fundaciogermatomascanet.com cET EL PLA. ALMAcELLES www.cet-elpla.org cET INTEcSERVEIS. SANT BOI DE LLOBREGAT www.intecserveis.org FUNDAcIÓN INSTITUTO SAN JOSÉ. MADRID www.fundacioninstitutosanjose.com

8 / Obra Social Sant Joan de Déu

Horts terapèutics Diferents estudis i experiències demostren que la pràctica de l’horticultura ajuda a adquirir actituds i comportaments respectuosos amb un mateix i amb l’entorn. Amb aquest objectiu, els serveis de rehabilitació comunitària del Baix Llobregat han impulsat, amb l’ajuda de l’Obra Social, un hort terapèutic que cuiden persones amb problemes de salut mental.

18 usuaris han participat en el conreu dels horts terapèutics “És un orgull plantar una cosa i veure com creix.” Mariano, usuari


Portem a terme programes per reinserir-los a la societat

Col·laborem amb dos Centres Especials de Treball (CET)

Tallers de restauració Aquest taller, impartit al Centre Assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles, permet formar en la restauració de mobles els usuaris amb una discapacitat intel·lectual.

F: Utani Social Lab

20 persones han participat en aquests tallers

Tallers de tasques d’oficina, enquadernació i artesania Aquests programes, realitzats al Centre Assistencial d’Almacelles i al Parc Sanitari de Sant Boi, permeten la rehabilitació laboral de persones amb problemes de salut mental.

F: Utani Social Lab

35 usuaris dels serveis de salut mental del Parc Sanitari participen en aquests tallers

Contribuïm a finançar programes d’atenció a col·lectius específics Programa de presons

Els CET El Pla a Almacelles i Intecserveis a Sant Boi tenen com a objectiu la integració laboral de les persones amb malaltia mental i altres discapacitats a través d’un treball productiu. Al centre El Pla es treballa en la manipulació i l’emmagatzematge de fruites i de verdures i a Intecserveis es treballa en serveis integrals de neteja i de jardineria. Aquests centres tenen com a fita aconseguir que aquests treballadors tinguin una incorporació normalitzada al mercat laboral.

Cooperació internacional

Aquest programa, que Sant Joan de Déu du a terme en col·laboració amb la Generalitat, presta assistència a la població penitenciària de les presons de Quatre Camins i de Brians. Per a l’avaluació, diagnòstic, tractament i seguiment dels reclusos amb problemes de salut mental, es disposen d’unitats d’hospitalització i de teràpia dins dels mateixos centres penitenciaris.

Servei d’atenció als trastorns mentals en els immigrants Aquest servei dóna assistència a la població immigrada amb problemes de salut mental. Preveu una atenció global: clínica però també social, a aquestes persones, tenint en compte els factors econòmics, familiars i laborals que les envolten.

1.899 immigrants han estat visitats

El Parc Sanitari col·labora amb els Centres de Salut Mental de Dalal Xel a Tihés i Fatick a Senegal.

Equip de futbol El treball en equip els ajuda a avançar en la seva integració i el futbol els ha permès participar en torneigs nacionals i internacionals.

18 usuaris de la xarxa de salut mental del Parc Sanitari integren un equip de futbol

Sabies que... “La interacció entre persones amb problemes de salut mental i la ciutadania disminueix l’estigma.” Paco Martínez, treballador social

Al juliol es va inaugurar l’Hospital General del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, situat a Sant Boi de Llobregat.

El Centre Especial de Treball El Pla, d’Almacelles, va rebre el Premi d’Acció Solidària Josep M. Piñol contra l’atur.

Memòria d’activitats 2010 / 9


F: FISJ

Engeguem programes per millorar el seu estat de salut F. HSJD Palma

Teràpia amb aigua

Àmbits d’actuació

Tercera edat Malaltia crònica L’Obra Social ofereix assistència integral a persones en situació de dependència deguda a una pèrdua psíquica, física o intel·lectual.

Musicoteràpia La musicoteràpia permet a les persones expressar les seves emocions, els anima a interaccionar amb els altres, estimula les seves capacitats cognitives i augmenta la seva consciència corporal. Tant als Serveis Sociosanitaris d’Esplugues com a la Fundación Instituto San José de Madrid i al Parc Sanitari s’hi fa aquesta activitat.

1.230 usuaris de la Fundación Instituto San José de Madrid han participat en activitats de musicoteràpia

Teràpia amb gossos Els centres Sant Joan de Déu: SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIOSANITARIS. Esplugues de Llobregat www.sjdsse.cat HOSPITAL SAN JUAN DE DIOS. Pamplona www.hsjdpamplona.com HOSPITAL SAN JUAN DE DIOS. Zaragoza www.hsjdzaragoza.com HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU. Palma de Mallorca www.hsjdpalma.es FUNDACIÓN INSTITUTO SAN JOSÉ. Madrid www.fundacioninstitutosanjose.com FUNDACIÓ ALTHAIA. MANRESA www.althaia.cat Parc Sanitari Sant Joan de Déu. SANT BOI DE LLOBREGAT www.pssjd.org

10 / Obra Social Sant Joan de Déu

La teràpia assistida amb animals millora la salut física i psicològica de les persones grans. En el cas de les persones que tenen limitacions físiques, l’animal pot servir-los d’estímul per rehabilitar-se o fer exercici. El contacte amb el gos, a més, millora també el seu estat d’ànim i el seu contacte amb la realitat.

L’aigua, combinada amb la fisioteràpia, permet als professionals de la Fundación Instituto San José de Madrid oferir als seus usuaris una assistència terapèutica que els ajuda a millorar el seu estat físic i psicològic. Aquest tipus de teràpia proporciona múltiples avantatges en el tractament, ja que s’elimina el risc de caigudes mentre es practiquen els exercicis, no es produeixen sobrecàrregues articulars, aporta benestar integral, analgèsia i relaxació, a més d’integrar en el tractament aspectes lúdics, entre d’altres. També es realitzen activitats de promoció de la salut, i activitats lúdiques aquàtiques.

S’han realitzat més de 600 sessions en aquest espai a la Fundación Instituto San José

Aula multisensorial L’aula multisensorial de la Fundación Instituto Sant José de Madrid és una eina que estableix un pont entre la persona amb discapacitat intel·lectual i la realitat. L’aula consisteix en un espai segur creat a partir d’una il·luminació de colors, música, olors, textures, etc que conjuga estimulació i relaxació. A partir d’uns recursos que faciliten veure, sentir, tocar, entendre, provar i crear, el pacient pot estimular els seus sentits. La teràpia multisensorial, dirigida a persones amb discapacitat greument afectades per patologies neurològiques, té com objectiu donar llibertat a la experiència sensorial. Afavoreix la conducta exploratòria i la capacitat de resposta davant estímuls ambientals, a més de fomentar l’orientació personal i l’espacial, facilitant que el pacient desenvolupi una imatge de si mateix.

Més de 100 persones al mes es beneficien de l’aula multisensorial


T’ajudem

F. HSJD Palma

L’Obra Social contribueix a finançar el programa T’ajudem, que el centre sociosanitari de Palma ha impulsat per ajudar a aquells pacients i les seves famílies que es troben en una situació de precarietat. El programa cobreix les necessitats bàsiques –d’alimentació, roba, etc– d’aquestes persones i els facilita material sanitari com ara grues, llits flexibles i altres productes per a la cura del malalt que no són finançats per la sanitat pública.

Programa d’atenció a domicili L’objectiu d’aquest programa que s’aplica a Althaia és donar suport a domicili als pacients i a les seves famílies, per tal d’ajudar-los en les activitats bàsiques de la vida diària i evitar, en la mesura del possible, l’esgotament del cuidador i la claudicació familiar en l’atenció del malalt. El recolzament a les persones donades d’alta que manifesten inseguretat o problemes per tornar a casa, i que no reben el suport extern, és imprescindible per garantir un retorn òptim al domicili.

Cooperació internacional

Sabies que... •

El germà Francisco Vallejos fa més de 40 anys que destina una campanya solidària a Àfrica i Hispanoamèrica. Aquesta campanya es va iniciar amb l’enviament de material sanitari i roba. Posteriorment, s’hi van afegir aliments. A partir de constatar la mancança d’oli en els enviaments, el germà Vallejos va endegar la Campanya de l’Oli i va aconseguir un enviament de 7.000 litres d’oli el primer any, quantitat que ha augmentat fins als 17.000 litres, límit per a un enviament. Tot el que s’aconsegueix recaptar de més s’inverteix en altres productes com ara 18.200 kg d’arròs i 1.064 kg de galetes l’any 2010.

La Fundació Sant Joan de Déu Serveis Sociosanitaris ha iniciat un Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) per a persones amb dependència, amb l’objectiu de ser sinònim d’atenció integral, propera i especialitzada.

L’Hospital San Juan de Dios de Pamplona ha realitzat durant el 2010 ajudes a varis centres que l’Orde Hospitalari té a països com Perú, Senegal... La Fundación Instiuto San José, en l’agermanament amb l’Hogar Clínica San Rafael de La Habana (Cuba), realitza, entre altres accions, activitats de captació de fons per cobrir necessitats d’aquest centre, com ara l’enviament de productes d’higiene, equipament bàsic per a l’activitat diària. I també s’ha millorat la infraestructura del seu voltant. L’Hospital de Manresa (Althaia), agermanat amb l’Hospital de Nkoteng de Camerun, col·labora en la formació del personal i equipament mèdic i sanitari d’aquell hospital i de l’Hospital Raquel Bruc de Yemessoa, també a Camerun. Durant el 2010, un uròleg i un anestesista d’Althaia van viatjar a Camerun amb l’objectiu de practicar intervencions quirúrgiques urològiques. D’altra banda, col·labora amb l’Hospital Saint John of God de Lunsar (Sierra Leone). Durant el 2010 personal d’infermeria d’Althaia va col·laborar amb el programa d’infermeria, preparant els mòduls formatius juntament amb l’Hospital Maternoinfantil d’Esplugues i l’Escola Universitària d’Infermeria Sant Joan de Déu. També es van desplaçar al centre de Lunsar per col·laborar en la posada en marxa del segon quiròfan d’aquell hospital.

F: iStockphoto - Anita Stizzoli

Els ajudem a cobrir les seves necessitats bàsiques

112 persones s’han beneficiat del programa d’atenció a domicili d’Althaia

“Tenir cura del malalt és sinònim de generositat, entre tots hem de recolzar i fomentar aquest valor.” Blanca Orta, treballadora social

Memòria d’activitats 2010 / 11


• Malalties infeccioses i resposta inflamatòria sistèmica a l’edat pediàtrica

Contribuïm a la investigació de patologies infantils Àmbits d’actuació

Recerca Els investigadors de Sant Joan de Déu centren el seu estudi en les malalties greus però poc prevalents gràcies als fons de l’Obra Social, ja que, al ser malalties minoritàries, reben poc finançament per altres vies. 132 projectes d’investigació han estat desenvolupats durant el 2010

La duen a terme professionals de l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu d’Esplugues, centre de referència en el tractament de malalties en la població infantil. Actualment, existeixen quatre grups de recerca consolidats:

• Desenvolupament neuronal i malalties metabòliques

Dins d’aquest grup s’investiguen malalties rares de base genètica, incloent malalties metabòliques (errors congènits del metabolisme), neuromusculars i neurogenètiques.

• Laboratori d’investigació del càncer infantil

Cada any es diagnostiquen més de 1.000 casos nous de càncer infantil a tot l’Estat. És la primera causa de mort al nostre país entre els nens i nenes de 5 a 14 anys. Com que no es pot prevenir, la recerca és l’única via per avançar en la lluita contra aquesta malaltia. Al nostre laboratori oncòlegs i investigadors treballen conjuntament per oferir les millors teràpies i seguir desenvolupant les de demà.

Actualment les malalties infeccioses (pneumònies, sepsis, meningitis...) són la principal causa de mortalitat dels infants. Aquest grup de recerca investiga per combatre aquestes malalties i augmentar així les possibilitats de supervivència dels nens i nenes afectats.

• Malalties de l’adult d’origen fetal o en els primers anys de vida

Existeixen malalties que comencen en la edat adulta (diabetis, trastorns de creixement... ) que tenen un origen en la vida fetal, aquest grup de recerca investiga aquestes malalties per intentar prevenir-les i tractar els mecanismes que les desenvolupen.

Contribuïm a la investigació de patologies en població adulta El Parc Sanitari Sant Joan de Déu disposa de dos grups de recerca destinats a la investigació:

• Etiopatogenia i tractament dels trastorns mentals greus Dedicat a la investigació de l’esquizofrènia i d’altres malalties mentals greus com el trastorn depressiu o les psicopaties.

• Tecnologies sanitàries i resultats en atenció primària en salut mental

Els centres Sant Joan de Déu: FUNDACIÓ SANT JOAN DE DÉU. ESPLUGUES DE LLOBREGAT www.fsjd.org

12 / Obra Social Sant Joan de Déu

“Avui en dia, només de la mà de la recerca podem oferir la millor assistència als nostres pacients. Per això és tant important comptar amb el suport de persones i entitats solidàries que ens permetin seguir avançant en el coneixement d’aquestes malalties.” Jaume Mora, cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Sant Joan de Déu

Aquest equip realitza investigacions d’epidemiologia, efectivitat de tractaments i la seva adequació, i els determinants de malalties mentals entre altres.

“Pel tumor que tenia la meva filla Clàudia encara no hi ha cap cura. Recolzem la recerca per a que algun dia altres nenes tinguin l’oportunitat que ella no va tenir.” Sílvia Miquel, mare de la Clàudia


Sabies que... •

Un equip de professionals de la Fundación Instituto San José de Madrid du a terme diversos projectes de recerca sobre l’epilèpsia. Un d’ells pretén captar la variabilitat de les crisis epilèptiques a través de tècniques d’imatge i l’altre té com a objectiu desenvolupar un sistema de protecció per a persones amb epilèpsia que es lesionin en cas de caiguda durant una crisi. Durant l’any 2010 s’ha consolidat el comitè del Centre d’Innovació per a la Diabetis Infantil (CIDI), composat per famílies de nens amb diabetis, professionals de la Unitat de diabetis de l’Hospital Sant Joan de Déu, la Fundació Sant Joan de Déu i l’Obra Social. El projecte CIDI va néixer amb l’objectiu d’impulsar la investigació de la diabetis mellitus tipus 1 a l’Hospital Maternoinfantil d’Esplugues i promoure la sensibilització social envers la malaltia.

Docència Escola Universitària d’Infermeria - Centre Docent SANT JOAN DE DÉU. ESPLUGUES DE LLOBREGAT www.santjoandedeu.edu.es

Formem els cuidadors L’Obra Social promou la formació d’aquelles persones que tenen a càrrec persones amb dependència, per tal de millorar la qualitat de vida tant del pacient com de la persona que en té cura.

Formem els professionals de l’àmbit social i sanitari L’Obra Social promou la formació de professionals de l’àmbit social i sanitari, en concret, de mediadors interculturals amb l’objectiu de facilitar el procés sanitari dels nouvinguts.

Ajudem els alumnes amb menys recursos Atorguem ajuts o beques als alumnes que disposen de menys recursos perquè no hagin d’abandonar els estudis per raons econòmiques.

“Col·laboro amb la investigació de la síndrome de Rett perquè millori la qualitat de vida de les nenes afectades i perquè un dia aquesta malaltia desaparegui.” Dolors, àvia de la Gina

Sensibilit­ zació

L’Obra Social ha posat en marxa el curs 2010-2011 el programa Escola Amiga, una iniciativa que té com a objectiu promoure valors solidaris en la població adolescent per impulsar la seva mobilització i la seva participació en activitats en pro dels col·lectius més vulnerables. Més de 1.500 infants han participat en una activitat de sensibilització 12 escoles s’hi han implicat

2 cursos de cuidadors

30 sessions impartides

1 curs de mediadors interculturals

3 activitats de mobilització

5 beques 68.935 euros “Les xerrades als col·legis ajuden a desmuntar prejudicis sobre l’exclusió social.” Marta Pomés, mestra

Memòria d’activitats 2010 / 13


Principals esdeveniments i activitats solidàries 2010 L’Obra Social Sant Joan de Déu pot fer realitat aquests programes gràcies a les donacions dels seus amics i als diners recaptats en esdeveniments solidaris que organitza en col·laboració amb institucions, empreses i particulars.

Marató BCN

07/03/2010 Treballadors de Clifford Chance i Josele Ferre, pare d’una nena afectada per la síndrome de Rett, van participar a la Marató Barcelona 2010, realitzant una acció de captació de fons a benefici de la recerca en malalties infantils.

I Duatlón Pinar de San José

10/04/2010 Amb la col·laboració de l’empresa Laetus. La meitat de la inscripció va ser a benefici del projecte Bacefis, un projecte per a la millora del control de les crisis epilèptiques mitjançant la seva gravació en vídeo per poder interpretarles i aconseguir un tractament més eficaç d’aquesta malaltia.

Venda de roses, llibres i capsetes

23/04/2010 El dia de Sant Jordi, personal de l’Obra Social i voluntaris de l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu van vendre roses i llibres en un stand de la Rambla de Barcelona a benefici de la recerca en malalties infantils.

Presentació d’Apadrina un tractament a Valencia Abril El Col·legi Oficial de Farmacèutics de València va acollir la presentació del programa Apadrina.

Mou-te amb la pilota

Abril 2010 Torneig de futbol per treballar la inclusió social de les persones amb malaltia mental a través de l’esport. Amb la participació dels equips d’Almacelles, de Santa Coloma, de l’Hospital de Dia d’Esplugues i Creu de Molers, de Serveis de Rehabilitació del Baix Llobregat juntament amb els italians de Como i de Pisa.

II Jornadas Solidarias Al lado de las personas

22-23/05/2010 Mostra del treball que la Fundación Instituto San José de Madrid realitza mitjançant l’esport i la participació ciutadana. Els assistents van poder participar en més de 60 modalitats esportives. Més de 100 empreses i organitzacions van recolzar aquest esdeveniment. Memòria d’activitats 2010 / 15


Sorteig d’una samarreta del Barça al diari Sport

maig-juny El diari Sport va sortejar una samarreta del Barça a través dels missatges de mòbil que es van rebre durant els mesos de maig i juny, a benefici de la recerca en síndrome de Rett.

Concert benèfic al Reial Club de Tenis

15/07/2010 Concert solidari del grup PorFinViernes en el que els assistents van gaudir d’una bona estona alhora que eren solidaris amb la recerca en síndrome de Rett.

Subhasta obra Jaume Plensa Octubre Subhasta d’una obra donació del pintor Jaume Plensa a benefici de la investigació en síndrome de Rett.

Grand Raid Isla Reunión

21/10/2010 Un dels participants en aquesta prova de 163 km per muntanya va fer una acció de captació de fons a partir de la venda de km de la carrera a benefici de la recerca en síndrome de Rett.

Marca-li un gol al càncer

05/06/2010 En el marc de la Festa del Joc i l’Esport de l’Ajuntament d’Esplugues, es va sortejar una samarreta del Barça a benefici de la recerca en oncologia.

Teaming CCMA

10a Festa Torneig Joan Petit Nens amb Càncer 12/06/2010 Desena edició d’aquesta festa solidària que cada any se celebra en un municipi diferent de Catalunya a benefici de la recerca en oncologia.

Juny Els treballadors de Catalunya Ràdio i altres mitjants de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) van realitzar aportacions econòmiques a través de la seva nòmina per a la recerca en síndrome de Rett.

Desfilada solidària a Santander

Setembre L’àvia d’una nena afectada per la síndrome de Rett va organitzar una desfilada solidària de moda a benefici de Fondo Biorett, un fons constituït per pares d’infants amb aquesta malaltia, per aconseguir fons per a la investigació.

Pre-estrena solidària de Vivir para siempre

28/10/2010 Els diners recaptats durant la preestrena de la pel·lícula es van destinar a col·laborar amb l’Obra Social a benefici de la investigació en hematologia.

Venda de loteria I Jornada Solidària Gemelaridad en el s. XXI

09/06/2010 Presència amb un estand durant aquestes jornades organitzades per l’Instituto Valenciano de Fertilidad. La inscripció es va destinar al programa Apadrina un tractament.

16 / Obra Social Sant Joan de Déu

Setembre - desembre L’Obra Social posa en marxa cada any la venda de loteria de Nadal per captar fons per als seus programes solidaris i per a la recerca en malalties infantils.

Tundgersgärd

06/11/2010 Petits i grans van poder gaudir d’un espectacle de circ aeri a càrrec de l’Escola Suïssa del Trapezi a benefici de la recerca en síndrome de Rett.


III Torneig Cistella Solidària

20/11/2010 Torneig de bàsquet de caràcter popular que se celebra amb l’objectiu que la població pugui col·laborar en la recerca del càncer mentre practicat esport.

V Cros Solidari per la Salut Mental

21/11/2010 Aquest Cros Solidari per la Salut Mental, organitzat pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el Club Atletisme Sant Boi i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, pretén conscienciar sobre la realitat de la malaltia mental, fer-la visible i valorarne la importància social.

Mercat solidari

23-26/11/2010 Mercat solidari a la fàbrica i a la central administrativa de Casbega - CocaCola, a Madrid. Va ser atès per treballadors d’ambdós centres i per usuaris de la Fundación Instituto San José. A benefici de la teràpia assistida amb animals.

Venda de capsetes solidàries als magatzems C&A 07/12/2010 - 05/01/2011 A benefici del programa T’ajudem de l’Hospital Sant Joan de Déu de Palma. Amb la col·laboració del personal de C&A i dels voluntaris de l’Hospital de Palma.

Berenar Solidari a l’Escola Santa Anna

21/11/2010 Els alumnes, en el marc del programa Escola amiga, van organitzar un berenar per captar fons per a la compra de 60 sacs de dormir per a la campanya Tapa’t de Serveis Socials Barcelona.

Venda de bufandes solidàries

Desembre - gener Stella Campañà, mare d’un pacient, va realitzar una venda solidària de bufandes a benefici de la recerca en oncologia.

Venda de capsetes solidàries a Pedralbes Centre i als mercats de Santa Caterina i de les Corts de Barcelona Desembre - gener Durant la campanya de Nadal es van posar estands de venda de capsetes solidàries a Pedralbes Centre, i els mercats de Santa Caterina i les Corts de Barcelona, amb la participació de personal de l’Obra Social i voluntaris de l’Hospital Maternoinfantil d’Esplugues a benefici de la investigació en malalties infantils.

38a Exposició benèfica d’Art Solidari

12/12/2010 Com cada Nadal, des de 1972 se celebra l’Exposició d’Art Solidari per captar fons mitjançant la venda d’obres d’artistes que col·laboren aportant alguna de les seves pintures a benefici dels programes solidaris de l’Obra Social.

Continuació del Teaming Hospital Sant Joan de Déu - Sierra Leone

2010 Els treballadors de HSJD col·laboren amb 1€ de la seva nómina per ajudar a finançar els tractaments a infants a l’Hospital de Massebeneh-Lunsar, Sierra Leone.

I Nit Solidària Ajudan’s a créixer

26/11/2010 L’Obra Social va organitzar aquest sopar solidari a l’Hotel Juan Carlos I per captar fons per a la recerca del càncer infantil amb assistència de 600 persones.

Subhasta Harley Davidson

21/12/2010 Subhasta d’una moto Harley Davidson decorada per Custo Barcelona a benefici dels tractaments a infants de l’Hospital de Massebeneh-Lunsar, Sierra Leone.

Memòria d’activitats 2010 / 17


Fes-te voluntari

Amics de Sant Joan de Déu I tú, què pots fer?

Per fer realitat aquests projectes cal la generositat d’institucions, d’empreses i de particulars. Tothom hi pot col·laborar amb el seu treball, temps o diners i així, donar suport als que més ho necessiten.

Tenim més de 1.000 amics que s’han fet voluntaris i que dediquen una part del seu temps a acompanyar a les persones que atenem als centres Sant Joan de Déu i a les seves famílies. “Moltes vegades em pregunten com jo, una dona amb feina, casada, amb fills i mil coses a fer vinc un dia a la setmana a col·laborar amb Sant Joan de Déu sense cobrar... I aquest és l’error. Jo em sento molt ben pagada quan vinc aquí. I em demanen molt poc, que ofereixi el que sòc, un dia jugant amb els nens, un altre parlant amb les famílies i molts dies en silenci al costat d’algú perquè de vegades no cal parlar... La sensació que tinc quan surto no es pot pagar amb diners. Ni la millor feina del món...” Rosa, voluntària

Organitza un esdeveniment o ajuda’ns a organitzar-lo per recaptar diners Cada any s’organitzen, en col·laboració amb altres institucions i empreses, esdeveniments per sensibilitzar la població i recaptar fons que ens permetin tirar endavant els nostres programes de suport als col·lectius desfavorables. En alguns casos són els nostres propis amics, professionals experimentats en diferents àmbits, els que ideen i tiren endavant iniciatives per obtenir fons per als nostres projectes. “Vivimos en un paraiso y a veces no somos conscientes de ello. Tenemos amigos, dinero para vivir, salud, vacaciones... Nosotros, la agencia en la que trabajo, hemos querido ayudar a la gente que realmente lo necesita y lo hemos hecho llevando a cabo una campaña de venta de cajas de besos y abrazos. Hemos ayudado haciendo lo que mejor sabemos hacer.” Philipp, creatiu de publicitat

Festa dels Amics de l’Hospital Sant Joan de Déu El 20 d’octubre va tenir lloc la festa dels Amics als jardins de l’Illa Diagonal, l’antiga ubicació del centre sanitari fins que es va traslladar a Esplugues de Llobregat.

18 / Obra Social Sant Joan de Déu


Gràcies Corre la veu Dóna a conèixer la tasca que fem. Tu, que ja coneixes i dones suport a la nostra tasca, ets el millor portaveu de què disposem per fer créixer la nostra missió de solidaritat i hospitalitat. Quantes més persones serem, més podrem fer.

a totes les empreses i a totes les entitats que col·laboren amb nosaltres i ens ajuden a fer realitat els projectes solidaris de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu Fundació La Caixa y Probitas Fundación Privada y Fundación Caja Navarra y Seis Grados y Fundación Social Aurea y Fondo Alicia Pueyo y MPS España y Ajuntament de Barcelona y Agefred y A.E.C.C. Junta Local Del Prat y Fondo Biorett y Fundació Joan Petit Nens amb Càncer y Bebé Due España y Fundación

Fes una donació

Inocente y Harley Davidson España y Volkswagen Audi España y Cardiolink y

Com pots fer la donació?

Collserola y Real Patronato Sobre Discapacidad y Esteve y Francesca Moda y

Si vols donar una quantitat periòdicament, ho pots fer domiciliant el rebut.

Complementos y Hard Rock Spain y Associació Catalana Síndrome de Rett

Si vols fer una donació puntual: • pots fer una transferència al compte de l’Obra Social 2100-0148-59-0200360676 o fer un xec nominatiu, • a Internet, a www.santjoandedeu.net • i presencialment, a la nostra oficina, situada a la 3a planta de l’Hospital Maternoinfantil, pg. Sant Joan de Déu, 2, d’Esplugues de Llobregat.

contra el càncer y Jiménez y Asociados - Abogados y Economistas y Proclinic y

Digital Seed y L’Illa Diagonal y Focus Events y Marc Martí y Fundació Privada

y Caixa Tarragona y EUI Sant Joan de Déu - Fundació Privada y Llavaneres Asociación Adrián González Lanza y Ciments Molins y Caixa De Manresa y MVZ Catering y Fundación Renta y Abantia Instalaciones y Torneig Cistella Solidaria y Jaume Plensa y Caprabo y Stereonoise y ComRadio y RAC1 y 8TV y La Vanguardia y Associació Ressò de Musicoteràpia y Clic Traç y Curarte y Fundación Dieta Mediterranea y Jovi y Grup Maculart y Hewlet Packard y Universitat de Barcelona y Treballadors Corporació Catalana Mitjans Audiovisuals y Turisme de Barcelona y Treballadors Clifford Chance y Real Club de Tenis BCN 1899 y Real Club de

“La meva filla, la Maria, pateix síndrome de Rett, una malaltia neurodegenerativa que no té cura. A Sant Joan de Déu estan investigant per mirar de trobar-ne les causes. Jo participo amb la Maria en curses per donar a conèixer la malaltia, la recerca que fan a Sant Joan de Déu i recaptar fons per avançar en la recerca. És l’única manera d’avançar i de complir la nostra esperança que es trobi un tractament” Josele, pare de la Maria

Polo de Barcelona y Rotary Club Vic-Osona y Rotary Club Vilafranca del Penedés y Asociación Española Síndrome de Rett y Treballadors Grupo Intercom y Associació de Col·laboradors d’Andbanc y Família Pedrosa y Família Ferre - Mi mundo Rett y Família Tor Roca y Fundación Solidaridad Carrefour y Casbega y Obra Social Bancaja y Laetus y C&A Palma y Asociación de Damas Diplomàticas y Asociación de Damas Suizas de Madrid Volem agrair especialment l’ajuda dels milers de benefactors que amb les seves donacions, ja siguin grans o petites, periòdiques o puntuals, ens ajuden a continuar donant suport als col·lectius més vulnerables.


ta Aques ocial at s activit tinua con a tu! s gràcie A’NS! AJUD Obra Social Sant Joan de Déu Passeig Sant Joan de Déu, 2 08950 Esplugues de Llobregat T: 93 253 21 36 obrasocial@ohsjd.es www.obrasocialsantjoandedeu.org

Memoria d'activitat 2010  

Recull de programes de Sant Joan de Déu finançats gràcies a les aportacions dels donants durant l'any 2010

Memoria d'activitat 2010  

Recull de programes de Sant Joan de Déu finançats gràcies a les aportacions dels donants durant l'any 2010

Advertisement