Memòria Obra Social Sant Joan de Déu 2014

Page 1

QUE NINGÚ QUEDI ENRERE SOLIDARITAT SANT JOAN DE DÉU

MemÒria 2014


2014 EN XIFRES OBRA SOCIAL SANT JOAN DE DÉU

5.231.415 €

d’ingressos * quotes de socis 18% donatius 49% activitats solidàries 22% productes solidaris 11%

22.014 socis regulars 7.389 donants puntuals

Distribució

sensibilització 5% gestió, comunicació i captació 15% remanent projectes 2015 4% programes solidaris 76% assistencials infància 36 % assistencials social i salut mental 11 % recerca 15 % oncologia pediàtrica 31 % cooperació 8 %

* No inclou les donacions directes a l’HSJD per import de 2M €


A Sant Joan de Déu treballem per millorar la qualitat de vida de les persones que, per diversos motius, es troben en una situació desfavorable: perquè no tenen una llar, perquè pateixen algun trastorn mental o discapacitat intel·lectual, perquè passen part de la seva infància hospitalitzades, perquè es troben en una situació de dependència o perquè els seus recursos són insuficients. Però la nostra tasca no seria possible sense la implicació dels nostres socis, donants, voluntaris, amics i col·laboradors. Junts aconseguirem que NINGÚ QUEDI ENRERE, tal i com diu el lema que vam impulsar el 2014 per definir el nostre objectiu principal. La solidaritat és l’únic camí per construir una societat més justa i inclusiva. Estem satisfets de la feina realitzada, però encara ens queda molt per fer. Per això, impulsem campanyes com la Barcelona Magic Line i creem eines de sensibilització com el web 365Batecs.org, perquè cada dia siguem més i la nostra força transformadora sigui més gran.


Més de 40.000 persones no tenen llar a Espanya i un milió i mig de famílies viuen en infrahabitatge. Font: Càrites Espanyola

1 de cada 4 persones experimentarà un problema de salut mental en algun moment de la seva vida. Font: Organització Mundial de la Salut

PERSONES EN SITUACIÓ DE SENSE LLAR El carrer no ha de ser la llar de ningú

PERSONES AMB TRASTORN DE SALUT MENTAL I DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL Creiem en les capacitats de totes les persones

A Espanya hi ha més persones dependents sense prestació que amb ella. Font: Plataforma en Defensa de la Llei de Dependència

PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA Treballem perquè l’edat, la malaltia o altres circumstàncies limitin al mínim l’autonomia de les persones.


A través dels albergs i dels pisos d’inclusió social, cobrim les necessitats bàsiques de les persones que s’han quedat sense llar. Intervenim amb programes d’acompanyament social, formatius i d’inserció social, que potencien la recuperació de la plena autonomia.

z Pisos d’inserció z Inserció laboral z Allotjament en albergs z Acompanyament psicològic z Programes de deshabituació z Menjars socials z Recerca en exclusió social

Des dels centres de Sant Joan de Déu oferim a les persones amb problemes de salut mental programes d’estimulació per treballar les seves capacitats socials i laborals, que reverteixen alhora en millores a nivell assistencial. Oferim acompanyament a l’hora de buscar feina per a enfortir el posicionament social d’aquest col·lectiu.

z Pisos d’inserció z Inserció laboral z Teràpies amb animals z Vacances adaptades z Horts terapèutics z Musicoteràpia z Programes de manualitats i esport

Tot i la situació de fragilitat en què viuen, a Sant Joan de Déu atenem les persones en situació de dependència respectant la seva dignitat i donant resposta professional a les seves necessitats físiques, psicològiques, socials i espirituals. També seleccionem i formem a persones en risc d’exclusió social perquè puguin ser cuidadors, incidint així en la reinserció laboral.

z Formació de cuidadors z Teràpia aquàtica z Acompanyament lúdicoterapèutic z Protecció jurídica z Horts terapèutics z Teràpies amb animals z Formació per a familiars


1 de cada 10 infants catalans passaran per l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu. Font: HSJD

A Espanya hi ha 3 milions de famílies afectades per alguna malaltia rara. Font: Federació Espanyola de Malalties Rares

Un 1% de la població mundial posseeix un 40% de la riquesa. Font: Universitat de les Nacions Unides

INFÀNCIA HOSPITALITZADA Petits pacients, grans causes

RECERCA BIOMÈDICA Ciència i humanisme per avançar en el tractament de malalties

COOPERACIÓ INTERNACIONAL Pobresa i malaltia es retroalimenten


Centrats en l’atenció als més petits, l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu combina l’alta especialització mèdica amb la vessant més humana. Per aquest motiu compaginem innovació amb un tracte càlid i un ventall de programes per fer més amable l’hospitalització dels infants.

z Acompanyament z Suport a les famílies z Divulgació z Innovació z Cooperació

Prioritzem la recerca translacional, que permet millorar els tractament de les persones que atenem. Des de Sant Joan de Déu entenem la recerca com un procés compartit entre investigadors, professionals, pacients i familiars per millorar la salut i el benestar de les persones.

z Sis grups consolidats de recerca infantil i salut mental

Sant Joan de Déu té centres a 52 països. Comparteixen la missió d’atendre persones que es troben en situació vulnerable, però que no compten amb els mateixos mitjans per fer-ho possible. Els agermanaments entre els centres de l’Orde faciliten les ajudes econòmiques, els enviaments de material i el suport de més de 70 voluntaris.

z Beques per a estudis z Enviament de material i producte z Suport entre professionals z Finançament de tractaments per a nens de Sierra Leone z Tractament de nens de països amb pocs recursos


TEIXINT COMPLICITATS PERQUÈ NINGÚ QUEDI ENRERE

150

+ de iniciatives solidàries 2014

‘L’arbre dels petits valents’ permet construir el nou Hospital de Dia de l’Hospital SJD de Barcelona.

Neix Bambalina a Lleida, teatre inclusiu finançat amb micromecenatge. Desenes de persones van fer donacions a la plataforma implica-t.org per posar en marxa al centre de SJD d’Almacelles el grup de teatre Bambalina, format per persones amb trastorn mental.

El Masroig celebra cinc anys de vi solidari.

La campanya ha comptat amb la col·laboració de les farmàcies de Catalunya per vendre 140.000 caixes de caramels.

Cinc bodegues del Masroig, a Tarragona, uneixen els seus esforços anualment per elaborar un vi solidari a benefici de la recerca del càncer infantil. El projecte compta amb la implicació de les escoles per a il·lustrar les etiquetes d’aquest vi.

La BML finança un parc biosaludable per a persones amb dependència al centre sociosanitari

El Filantroping uneix els ciutadans de Madrid a favor de les persones vulnerables.

de SJD a Esplugues. L’ús d’aquest espai permet retardar el deteriorament físic i/o intel·lectual d’aquest col·lectiu.

Més de 5.000 persones han assistit al ‘VI Encuentro Filantroping’, que sensibilitza i recull fons per a programes de rehabilitació infantil, musicoteràpia, teràpia assistida amb animals i aules d’estimulació multisensorial.


La Marató de València més solidària. Les persones ateses a Sant Joan de Déu a València van rebre el suport de la Marató gràcies a la Fundació Trinidad Alfonso, que va aportar un euro per cada finisher, i a la inscripció solidària de molts dels corredors.

Joves i persones sense llar es coneixen al camp de futbol. Els alumnes de l’Institut Montjuïc i les persones ateses als centres de Sant Joan de Déu a Barcelona van compartir estones d’oci a través del futbol dins del marc del programa d’Aprenentatge Servei Escola amiga de SJD.

Les polseres Candela, una història d’amistat convertida en èxit. Les Candela són polseres que fan els

La distròfia muscular d’en Pau mobilitza milers de persones per a la recerca.

nens ingressats a la planta d’oncohematologia de l’Hospital Sant Joan de Déu, amb les seves famílies i amics. El que va començar sent un entreteniment ja ha arribat a més de 70.000 persones.

La família d’en Pau va posar en marxa ‘Tinc un somni’ a www.implica-t.org, un projecte de finançament col·lectiu a través d’activitats solidàries, venda de productes i donacions de particulars i empreses.

L’Hospital de Sierra Leone rep suport per a frenar l’Ebola. Particulars, escoles, fundacions, el Fons

Els centres SJD de Ghana i Cuba fan millores bàsiques gràcies a la BML. Van rebre

Català de Cooperació i l’Agència Catalana de Cooperació van aportar fons al Saint John of God Catholic Hospital de Lunsar per a frenar l’epidèmia de l’Ebola.

finançament de la caminada solidària de Sant Joan de Déu per solucionar la precarietat de les instal·lacions, la falta de material i la poca accessibilitat.


SENSIBILITZAR PER MOBILITZAR Conèixer la realitat de les persones més vulnerables ens permet comprendre la seva situació i actuar per a transformar-la.

L’educació en valors és un element clau per construir una societat més justa i inclusiva, i els joves són una peça imprescindible si volem trencar l’estigma social que envolta sovint els col·lectius que atenem. Per això ens esforcem en mostrar-los la realitat de les persones més vulnerables i buscar la seva reflexió i mobilització. Comptem amb un comitè d’experts de l’àmbit educatiu i social que ens assessora sobre educació en valors i sensibilització.

365 Batecs

Escola amiga

Premi Pilarín Bayés

La plataforma recull vídeos testimonials molt breus per reflexionar sobre la realitat de les persones que atenem i fomentar la inclusió social. També inclou material didàctic per a aprofundir sobre les temàtiques tractades. Actualment, el web està disponible en català i castellà, i parcialment en anglès. 365Batecs és un web de referència en l’àmbit de la sensibilització.

Sant Joan de Déu s’apropa a les escoles i instituts a través d’aquest programa de sensibilització que mostra als joves la realitat de les persones més vulnerables i promou la solidaritat. Partint d’una xerrada en el propi centre, els joves participen posteriorment en accions de mobilització..

Sant Joan de Déu i l’Editorial Mediterrània convoquen el Premi Pilarín Bayés de contes escrits per nens i nenes de Primària. El seu objectiu és fomentar lescriptura i la lectura i reflexionar sobre valors. Les històries guanyadores es publiquen en un llibre il·lustrat per la mateixa Pilarín Bayés, i dels contes presentats s’elabora un estudi de valors..

2014

premipilarinbayes.org

365latidos.org 365batecs.org 365beats.org

65 xerrades Temàtica curs 4.000 alumnes 2014-2015: els avis 312 escoles 50 escoles de primària (Catalunya, Madrid, Pamplona, València i Saragossa) Experiència model

8.000

nens i nenes

2.700

contes


implica-t.org Promovent la mobilització solidària online Persones, empreses i institucions han promogut iniciatives de captació de fons que han permès crear un grup de teatre per a persones amb trastorn mental, moblar pisos per a persones sense llar, adquirir material punter per a la recerca o oferir material ortopèdic a persones grans sense recursos, entre d’altres. Crea la teva iniciativa solidària a www.implica-t.org!

Magic Line, la caminada solidària de Sant Joan de Déu La segona edició de la Magic Line va omplir Barcelona de solidaritat el diumenge 1 de març, doblant la participació i la captació de la primera edició. La caminada és el colofó de diversos mesos d’acció solidària dels equips. Concerts, tómboles, activitats esportives, venda de productes, campanya a les xarxes socials... Els equips han implicat el seu entorn per aconseguir el repte solidari que s’havien marcat. Gràcies al suport d’empreses i institucions, el 100% dels diners captats pels equips es destina als programes d’atenció a persones vulnerables que duen a terme els centres de Sant Joan de Déu. Inscripcions i donacions a www.barcelonamagicline.org

2014

21 iniciatives solidàries 600 donants 73.000 € captats

2015

10.000

participants

753

equips

225.000

€ captats destinats a programes socials Consulta els projectes finançats >


AJUDA’NS A QUE NINGÚ QUEDI ENRERE

Fes-te’n soci Fes-te voluntari o fes un donatiu Persones sensibilitzades amb Els socis ens permeten dur a terme la nostra acció solidària amb estabilitat. Uneix-te al repte de que ningú quedi enrere!

els col·lectius més vulnerables. Uneix-te al nostre equip! amb el teu compromís i motivació podem anar molt més enllà, perquè ens mou un desig: que ningú quedi enrere!

El teu suport ens ajuda a millorar la qualitat de vida de persones en risc d’exclusió social.

obrasocialsantjoandedeu.org

Promou una iniciativa solidària Un concert, un mercat de carrer, una exposició, un esdeveniment esportiu... Organitzar una activitat a benefici de Sant Joan de Déu és una bona opció per ajudar-nos a finançar els programes socials. a través de la plataforma implica-t.org també pots convertir la teva iniciativa personal en una acció solidària col·lectiva.

Veure vídeo La solidaritat a Sant Joan de Déu >

implica-t.org


Les grans oportunitats per ajudar els altres poques vegades vénen, però les petites ens envolten cada dia. Sally Koch

1.000

+ de maneres de ser solidari

Fes la teva empresa amiga de Sant Joan de Déu Col·labora amb Sant Joan de Déu i posa en marxa la responsabilitat social (RSC) a la teva empresa o entitat. Treballadors, proveïdors, clients... junts generem una xarxa de complicitats amb un impacte positiu dins i fora del nostre espai de treball.

obrasocialsantjoandedeu.org empreses-col·laboradores

Regala solidaritat Els productes solidaris de Sant Joan de Déu et garanteixen un regal amb valor afegit. Cada producte té la seva història humana al darrera i, a través de la seva compra, ajudaràs a finançar els programes d’atenció a persones en risc d’exclusió social. Aniversaris, celebracions, Nadal... ‘Regala solidaritat’ t’ofereix l’oportunitat de fer un regal als teus familiars, amics, companys de feina... i a algú més.

obrasocialsantjoandedeu.org comprasolidaria


SOLIDARITAT SANT JOAN DE DÉU Durant el 2014, Voluntariat, Cooperació Internacional i Obra Social van començar a treballar junts per fomentar la dimensió solidària a Sant Joan de Déu, generar sinergies i compartir espais de treball. Junts arribem més lluny.

10

Agermanaments SJD Des de l’Obra Social busquem la complicitat de persones, entitats, empreses i institucions i sensibilitzem la societat per trencar prejudicis i fomentar la inclusió social.

100

+ de esdeveniments solidaris a favor de SJD

Els voluntaris voluntaris,, amb la seva acció solidària i altruista, són una part imprescindible de Sant Joan de Déu. Juntament amb ells, treballem per atendre les persones més vulnerables.

1500

+ de voluntaris a la Província d’Aragó – Sant Rafael

Els centres de Sant Joan de Déu col·laboren amb centres de la institució a Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia a través dels agermanaments,, agermanaments basats en la solidaritat i la cooperació entre ambdues parts.

• CAMAGÜEY (Cuba) Hospital San Juan de Dios Zaragoza • LA HABANA (Cuba) Fundación Instituto San José (Madrid) • SIERRA LEONA • PIURA (Perú) Campus Docent Sant Joan de Déu (Esplugues, Barcelona) • SIERRA LEONA Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu (Esplugues, Barcelona) • DALAI XEI (Senegal) • LA HABANA (Cuba) • SUCRE (Bolívia) Parc Sanitari Sant Joan de Déu (Sant Boi, Barcelona) • GUADALAJARA (México) Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona • QUITO (Ecuador) Fundación Jesús Abandonado (Múrcia)


L’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu gestiona més de vint centres a la Província d’Aragó-Sant Rafael

25 Centres SJD HOSPITAL MATERNOINFANTIL SANT JOAN DE DÉU Esplugues de Llobregat (Barcelona) www.hsjdbcn.org PARC SANITARI SANT JOAN DE DÉU Sant Boi de Llobregat (Barcelona) www.pssjd.org FUNDACIÓ ALTHAIA Manresa (Barcelona) www.althaia.cat FUNDACIÓN INSTITUTO SAN JOSÉ Madrid www.fundacioninstitutosanjose.es HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU Palma de Mallorca www.hsjdpalma.es FUNDACIÓ SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIALS MALLORCA Palma de Mallorca HOSPITAL SAN JUAN DE DIOS Zaragoza www.hsjdzaragoza.com

HOSPITAL SAN JUAN DE DIOS Pamplona www.hsjdpamplona.com

FUNDACIÓN JESÚS ABANDONADO Múrcia www.jesusabandonado.org

SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIOSANITARIS Esplugues de Llobregat (Barcelona) www.sjdsse.cat

FUNDACIÓ GERMÀ TOMÀS CANET www.fundaciogermatomascanet.com

CENTRE ASSISTENCIAL SANT JOAN DE DÉU Almacelles (Lleida) www.sjd-lleida.org SANT JOAN DE DÉU LLEIDA www.sjd-lleida.org FUNDACIÓ D’ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA SANT JOAN DE DÉU Barcelona www.fad-sjd.org SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIALS BARCELONA www.sensellarsjd.com www.sinhogarsjd.com SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIALS VALÈNCIA www.sanjuandediosvalencia.org

SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIALS MANRESA FUNDACIÓ BENITO MENNI Sant Boi de Llobregat (Barcelona) CET INTECSERVEIS Sant Boi de Llobregat (Barcelona) www.intecserveis.org CET EL PLA Almacelles (Lleida) www.cetelpla.org COMUNIDAD DE HERMANOS DE SAN JUAN DE DIOS Sant Vicenç dels Horts (Barcelona)

CAMPUS DOCENT SANT JOAN DE DÉU Esplugues de Llobregat (Barcelona) www.santjoandedeu.edu.es FUNDACIÓ SANT JOAN DE DÉU PER LA RECERCA Esplugues de Llobregat (Barcelona) www.fsjd.org HOSPITALIA Sant Antoni de Vilamajor (Barcelona) www.hospitaliacontemplacion.com FUNDACIÓN SAN JUAN DE DIOS EXTREMADURA (participada con la Provincia Bética) Almendralejo (Badajoz)


QUE NINGÚ QUEDI ENRERE, que cap persona quedi exclosa de la societat per la seva situació desfavorable, és l’objectiu principal de Sant Joan de Déu. I per aconseguir-ho busquem la implicació de la societat, conscients que junts som menys vulnerables, que junts podem millorar el món. Fes-te soci de Sant Joan de Déu

T: 93 253 21 36 obrasocial@ohsjd.es

www.obrasocialsantjoandedeu.org