Memòria d'activitat Obra Social Sant Joan de Déu - 2012

Page 1

Memòria Obra Social Sant Joan de DÊu 2012

www.365batecs.org

www.obrasocialsantjoandedeu.org

www.implica-t.org


L’Obra Social Sant Joan de Déu és el punt de trobada entre la solidaritat de particulars, empreses i institucions, i les necessitats de les persones que es troben en situació vulnerable, per tal d’oferir-los una atenció integral.

Els àmbits d’actuació de Sant Joan de Déu, a la Província d’Aragó - Sant Rafael, són:

la infància hospitalitzada

les persones amb problemes de salut mental

les persones amb discapacitat

les persones en situació de sense llar

les persones amb dependència

la recerca social la cooperació i biomèdica internacional i la docència

Amb centres a: Almacelles / Barcelona / Esplugues de Llobregat / Lleida / Madrid / Manresa / Múrcia / Palma de Mallorca / Pamplona / Sant Antoni de Vilamajor / Sant Boi de Llobregat / Sant Vicenç dels Horts / Saragossa / València


LLUITAR CONTRA L’ESTIGMA Sensibilització

SUMAR RECURSOS Captació

PER DONAR OPORTUNITATS Implicació


LLUITAR CONTRA L’ESTIGMA Sensibilització

Donar a conèixer la realitat de les persones que estan en situacions vulnerables permet dignificar-les i garantir una acollida respectuosa de la societat. PROGRAMA ESCOLA AMIGA www.365batecs.org

Conèixer, comprendre i actuar... Els joves s’involucren amb els qui més ho necessiten. Des de Sant Joan de Déu anem de la mà amb escoles i instituts per promoure la formació en valors dels ciutadans del futur. Convençuts que cal posar l’accent en l’aprenentatge servei, que fomenta la necessitat de conèixer l’entorn, per comprendre’l a fons i actuar per millorar-lo, hem creat el programa Escola amiga i el web de testimonials www.365batecs.org.

• 1.600 alumnes de secundària han rebut xerrades d’usuaris i professionals. • 5 escoles han fet mobilit­ zacions per recollir fons en el seu entorn. • 365 testimonials per reduir estigmes. • 900 persones visiten mensualment el web www.365batecs.org.

Marta Pomés, mestra de l’escola Sagrat Cor de Sarrià, participant del programa Escola amiga: “La primera reacció dels alumnes és de xoc, però quan coneixen les històries i els hi posen cara, tots els prejudicis del que és una persona sense llar se’ls trenquen i generen empatia amb ell”.


ANUNCI SOLIDARI

CANALS SJD

Albiñana Films dóna el seu talent per la causa de Sant Joan de Déu.

Altaveus del dia a dia solidari de Sant Joan de Déu.

Qui no disposa de recursos, et té a tu. Fes-te donant d’oportunitats!

• 30.000 visites anuals al web www.obrasocialsant joandedeu.org. • Publicacions territorials AMICS SJD a Mallorca, València, Lleida, Madrid i Barcelona. • Butlletí electrònic mensual. • facebook.com/ OHSanJuandeDios.

CAMPANYA ‘AYÚDANOS A DARLE LA VUELTA’ SJD Serveis Socials - València www.ayudanosadarlelavuelta.org

Usuaris, professionals, empresaris i l’administració a una per donar la volta a la situació de les persones sense llar de València. 15 imatges en grans dimensions de les cares dels usuaris, treballadors i voluntaris de Sant Joan de Déu Serveis Socials - València es van penjar a les parets del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) protagonitzant l’acció central de la campanya Ayúdanos a darle la vuelta a la exclusión social.

Germà Quim Erra, director de Cúria Provincial: “Davant de les realitats d’hostilitat que generen totes les cultures i models econòmics, o fins i tot la pròpia natura, Sant Joan de Déu aporta hospitalitat, acolliment a les persones que es troben en situació vulnerable”.


SUMAR RECURSOS Captació

Les aportacions de temps, diners i coneixements són les claus per mantenir els programes solidaris. Els socis, les donacions puntuals, les activitats solidàries, els productes SJD, els voluntaris... tot és necessari per fer realitat el projecte de Sant Joan de Déu. Import brut recaptat: 3.400.000€ 6% activitats solidàries

donacions productes solidaris 6%

88%


DONANTS

ACTIVITATS SOLIDÀRIES

És gràcies a persones com tu que es fan realitat els programes solidaris.

Petits gestos a l’abast de tots.

• 26.300 donants actius. • Disminueix el total recaptat. • Augmenten les aportacions de particulars.

• 99 activitats solidàries. • El doble d’activitats solidàries que l’any 2011. • 340.000 euros recollits.

Liberto Folch, empresari de BebeDue, empresa col·laboradora amb Sant Joan de Déu: “No és qüestió de ser empresari o no, és una qüestió de responsabilitat com a persona. Si la vida et dóna l’oportunitat de gaudir d’un bon estatus, què menys que retornar-ho a la humanitat”.

Pol Solà, un dels promotors de l’activitat Cistella Solidària: “Cistella Solidària és la unió d’esport, diversió i compromís. Jugar i veure bàsquet i participar en altres activitats lúdiques serveix per conscienciar i alhora recaptar fons per a la investigació contra el càncer infantil”.


PRODUCTES SJD

VOLUNTARIAT

Les cadenes de favors i talents fan créixer la comunitat solidària. Famílies i amics de Sant Joan de Déu han creat productes solidaris que ens han permès engegar la línia de productes SJD.

Gràcies als qui aporten el seu temps es fan créixer les iniciatives solidàries.

• 1.078 persones voluntàries a tota la província. • 6% de voluntariat més que l’any 2011.

Inma Merino, coordinadora provincial de voluntariat: “Amb la crisi econòmica i la crisi de valors hi ha molta més gent que vol fer voluntariat, perquè no es tracta de persones que els sobri el temps, sinó de persones que alliberen el seu temps perquè tenen una actitud solidària davant la vida”.

Estela Campanyà, mare d’un jove amb càncer: “Les bufandes són una manera càlida que he trobat de recollir fons per ajudar a la recerca del càncer infantil. L’escalfor de Bufandesolidaries farà que molts nens en surtin beneficiats”.

© CALAFELL LAFOTO

LA VANGUARDIA 03/12/12

ACTIVITATS SOLIDÀRIES


PER DONAR OPORTUNITATS ALS QUI ES TROBEN EN SITUACIÓ VULNERABLE Implicació

Els centres de Sant Joan de Déu donen una atenció assistencial amb valor afegit.


Total despesa: 3.400.000€

83%

17%

programes

Sensibilització 258.000€

Social 521.500€

Recerca i docència 1.150.000€

Infància 890.000€

Despeses de gestió, captació de fons i compres

infància hospitalitzada

HOSPITAL MATERNOINFANTIL SANT JOAN DE DÉU. ESPLUGUES DE LLOBREGAT www.hsjdbcn.org

• 315.000 infants es beneficien del programa Hospital Amic, que ajuda els nens i les nenes a viure l’experiència hospitalària de la millor manera possible. • 15 associacions de familiars fan ús dels recursos de l’Espai d’Associacions. • 70 infants i joves ingressats a l’Hospital SJD elaboren la revista Hospital Jove.

Parc Sanitari Sant Joan de Déu. SANT BOI DE LLOBREGAT www.pssjd.org FUNDACIÓ ALTHAIA. manresa www.althaia.cat

Núria Serrallonga, psicòloga Child Life de l’Hospital Sant Joan de Déu: “Hospital Amic és el suport personalitzat que donem als infants perquè segueixin fent la vida de nens que els hi toca fer, malgrat estiguin malalts i hospitalitzats”.

PROJECTES FINANÇATS GRÀCIES A LA SOLIDARITAT

1000 estades als pisos per a familiars de pacients amb pocs recursos Racó Jove

Programa Cuida’m a Perú


persones amb problemes de salut mental i/o discapacitat • 170 llocs de treball en Centres Especials de Treball (CET). • 30 persones amb malaltia mental reben suport per cobrir les necessitats bàsiques. Els usuaris de Sant Joan de Déu es beneficien de teràpies amb animals, activitats esportives, horts terapèutics, musicoteràpia, tallers d’art i manualitats i altres activitats que complementen els serveis assistencials i contribueixen a humanitzar l’estada als centres.

persones en situació de sense llar • 681 persones sense llar acollides a llarg termini. • 55 places en 12 pisos de reinserció promouen l’autonomia dels usuaris en una fase avançada de reinserció. • 8% dels usuaris surten amb feina dels processos de reinserció sociolaboral.

Parc Sanitari Sant Joan de Déu. SANT BOI DE LLOBREGAT www.pssjd.org CENTRE ASSISTENCIAL SANT JOAN DE DÉU. ALMACELLES www.sjd-lleida.org SANT JOAN DE DÉU. LLEIDA FUNDACIÓ GERMÀ TOMÀS CANET. SANT BOI DE LLOBREGAT www.fundaciogermatomascanet.com CET EL PLA. ALMACELLES www.cet-elpla.org CET INTECSERVEIS. SANT BOI DE LLOBREGAT www.intecserveis.org FUNDACIÓN INSTITUTO SAN JOSÉ. Madrid www.fundacioninstitutosanjose.com

A més, Sant Joan de Déu participa al centre Fundación Jesús Abandonado de Múrcia on s’hi fa acollida a curt termini, amb capacitat d’atendre 17.000 persones anualment.

Xavier Quinquillà, gerent de l’Orfeó Lleidetà, associació col·laboradora del Centre Assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles (Lleida): “La música és un llenguatge accessible per tothom que estimula les persones amb greus problemes de comunicació fins al punt d’obtenir resultats de desenvolupament personal i d’inclusió social totalment inesperats”.

SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIALS - BARCELONA www.sensellarsjd.com SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIALS - VALÈNCIA www.sanjuandediosvalencia.org FUNDACIÓN JESÚS ABANDONADO. MÚRCIA www.jesusabandonado.org

Jose Antonio, usuari de Sant Joan de Déu Serveis Socials - Barcelona: “Quan et quedes sense feina, no és només que perdis feina i ingressos, és que perds la sensació de pertinença a alguna cosa, el contacte amb el teu entorn...”.


persones AMB DEPENDÈNCIA • Suport de treball social per situacions de dependència, soledat, abandonament, escassetat de recursos... • Tallers per mantenir l’estimulació dels usuaris. • Formació a famílies per a l’atenció dels seus familiars malalts.

SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIOSANITARIS. Esplugues de Llobregat www.sjdsse.cat HOSPITAL SAN JUAN DE DIOS. Pamplona www.hsjdpamplona.com HOSPITAL SAN JUAN DE DIOS. Zaragoza www.hsjdzaragoza.com HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU. Palma de Mallorca www.hsjdpalma.es FUNDACIÓN INSTITUTO SAN JOSÉ. Madrid www.fundacioninstitutosanjose.com FUNDACIÓ ALTHAIA. MANRESA www.althaia.cat Parc Sanitari Sant Joan de Déu. SANT BOI DE LLOBREGAT www.pssjd.org

Marisa Coma, voluntària de Sant Joan de Déu Serveis Sociosanitaris: “Les persones grans t’enganxen. Primer són reàcies, però quan tu els hi dónes ells t’acaben donant i t’esperen amb candeletes.”

recerca social i biomèdica • 20 investigadors finançats amb aportacions solidàries. • 14 projectes de recerca actius gràcies a les 12 entitats que donen suport al programa Impuls. • 7 grups de recerca consolidats.

ACTIVITATS SOLIDÀRIES

FUNDACIÓ SANT JOAN DE DÉU PER A LA RECERCA. ESPLUGUES DE LLOBREGAT www.fsjd.org

Elisabeth Pedrosa, mare d’una nena amb síndrome de Rett i autora del llibre Criatures d’un altre planeta: “Tinc l’absoluta convicció que és només a través de la investigació que trobarem remei als diversos problemes de la meva filla. Si no li arriba a ella, serà per als que vinguin al darrere”.


cooperació internacional • 2.600 infants de Sierra Leone tractats. • 20 infants traslladats i tractats a Barcelona amb recursos altament especialitzats, que als seus països d’origen els sistemes sanitaris no els poden oferir. • Beques d’infermeria. • Inici d’agermanament entre el Parc Sanitari SJD i l’Hospital Cristo de las Américas de Sucre (Bolívia).

Doctor Francisco Cambra, director del programa Cuida’m de l’Hospital Sant Joan de Déu: “És trist pensar que pel fet d’haver nascut a segons quines coordenades geogràfiques, un nen tindrà una vida llarga i feliç o es quedarà totalment al marge”.

CAR MAGAZINE

01/08/12

MADRID

Sección: AUTOMOCIÓN

Valor: 8.000,00 €

Prensa: Mensual Tirada: 56.886 Ejemplares Difusión: 26.258 Ejemplares Área (cm2): 654,3

Ocupación: 100 %

Documento: 1/2

Autor:

Núm. Lectores: 76000

Cód: 60258994

ACTIVITATS SOLIDÀRIES

Página: 18


FES-TE DONANT D’OPORTUNITATS! Hi ha moltes maneres de col·laborar:

A benefici de:

Fes una aportació econòmica Fes-te soci: www.obrasocialsantjoandedeu.org Accedeix a l’apartat Fes-te soci Fes una aportació: www.obrasocialsantjoandedeu.org Accedeix a l’apartat Fer un donatiu Compte solidari: 2100 3887 02 0200017989 www.implicat-t.org La plataforma de finançament col·lectiu dels programes solidaris de Sant Joan de Déu.

Fes-te voluntari Sant Joan de Déu et dóna l’opció de mobilitzar-te i tenir un paper actiu en la posada en pràctica dels programes de l’Obra Social a través de diverses fórmules: • • • •

Implicació en programes Suport a esdeveniments Aporta els teus coneixements Implicació als centres

Consulta l’apartat Ser voluntari del web www.obrasocialsantjoandedeu.org

Organitza una activitat solidària Una de les vies de finançament dels programes d’atenció integral de Sant Joan de Déu són les activitats solidàries, que permeten recollir fons alhora que sensibilitzar sobre la realitat de les persones que es troben en situació més vulnerable. Et convidem a organitzar una activitat solidària! Pots conèixer el detall del centenar d’activitats que anualment s’organitzen a l’entorn de l’Obra Social a l’apartat d’Actualitat del web www.obrasocialsantjoandedeu.org

Contacta amb l’Obra Social Sant Joan de Déu i trobarem una col·laboració a la teva mida.


TU ENS FAS BATEGAR! GERMANS SOCIS I DONANTS

PROFESSIONALS VOLUNTARIS

FAMÍLIES

ENTITATS AMIGUES ESTUDIANTS

USUARIS I PACIENTS

Ajudant els altres us feu el bé a vosaltres mateixos Sant Joan de Déu


www.365batecs.org

www.obrasocialsantjoandedeu.org

www.implica-t.org

COMPTE SOLIDARI: 2100 3887 02 0200017989

Pg. Sant Joan de DĂŠu, 2 08950 Esplugues de Llobregat T: 93 253 21 36 obrasocial@ohsjd.es