Page 1

amics sjd BUTLLETÍ SOLIDARI Sant Joan de Déu - BaRCELONA

El butlletí AMICS SJD és la informació de proximitat de l’Obra Social Sant Joan de Déu amb els donants barcelonins, que mostreu un compromís incansable amb les persones més vulnerables, que requereixen d’una atenció especialitzada. En aquest butlletí hi trobareu l’activitat recent de tots els centres de Barcelona, tant en l’àmbit infantil com en l’àmbit social, perquè volem explicar-vos tot allò que feu possible amb les vostres donacions així com els diversos fronts de treball de la institució. Gràcies a vosaltres donem oportunitats als qui més ho necessiten.

2100-3887-02-0200017989

Hospital Sant Joan de Déu

L’Hospital Maternoinfantil obre el Racó Jove Els joves hospitalitzats a Sant Joan de Déu tenen, des del passat 21 de novembre, un nou punt de trobada que permet normalitzar els seus períodes d’ingrés a l’Hospital. La iniciativa va néixer gràcies a l’impuls del Consell de Joves de l’Hospital Sant Joan de Déu. L’obertura del Racó Jove ha estat possible gràcies a les aportacions de la Fundació Privada Casa Tarradellas i la Fundació Privada Àurea; a més de la recaptació fruit de la venda de la novel·la 250 quilòmetres, escrita per Víctor Panicello junt al Consell de Joves de l’Hospital i la venda del llibre Relats Solidaris, promogut pel grup de Periodistes Solidaris amb el suport de David Villa.

1 [FEBRER 2013]

SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIALS BARCELONA

Les persones sense llar estrenen un pis d’inclusió social Els habitatges socials permeten donar continuïtat i finalitzar els processos d’intervenció social iniciats a l’Alberg Sant Joan de Déu. En aquests pisos els usuaris troben un espai de convivència estable que els permet incidir en la recuperació d’hàbits i fomentar la seva reinserció socio-laboral, gràcies al suport dels professionals, que en fan un seguiment individualitzat. L’obertura d’aquest pis permet que Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona pugui oferir 37 places. Gràcies als donants i les empreses col·laboradores ha estat possible fer realitat aquest projecte: IKEA, Abantia i els usuaris del Centre Especial de Treball Intecserveis s’han encarregat d’habilitar-lo per viure-hi.

Sant Joan de Déu crea la publicació Amics SJD per fomentar la comunicació amb els seus col·laboradors


Editorial

Al dia PARC SANITARI SANT JOAN DE DÉU

SANT JOAN DE DÉU - VOLUNTARIAT

HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU

Els gossos i els cavalls, com a teràpia alternativa

1.000 voluntaris fan realitat els projectes de Sant Joan de Déu

200 famílies reben allotjament durant l’ingrés dels seus infants

Usuaris del Parc Sanitari Sant Joan de Déu han pogut gaudir durant els darrers mesos de la companyia d’aquests animals: els han pogut tocar, pentinar i, fins i tot, donar una passejada amb ells.

Germà Joaquim Erra, director de Cúria Provincial L’Obra Social Sant Joan de Déu obre les portes a tots els qui col·laboren amb la seva aportació, ja sigui econòmica, de temps, de voluntariat, d’idees, de projectes,... com una alternativa a no quedarnos amb els braços plegats davant de situacions que conjuntament podrem afrontar per millorar-les. Correm el risc que, davant la sensació que les dificultats i els reptes ens sobrepassen, ens sentim impotents i ens quedem immòbils. Cal fer una aposta, i aquesta és la nostra obra, per ajuntar forces i recursos, ànims i il·lusions, accions solidàries i programes, que siguin de veritat un element de millora i de transformació d’algunes realitats socials.

L’equinoteràpia i les teràpies amb gossos són tractaments complementaris als ja existents que fan servir els animals i el seu entorn com a facilitadors per a millorar la qualitat de vida de les persones amb necessitats especials. El gran objectiu, doncs, és potenciar aspectes corporals, psicològics, cognitius i emocionals i desenvolupar aspectes neurològics, controlar l’esquema corporal, millorar el benestar de la persona, proporcionar coneixements sobre els cavalls i els gossos i facilitar un espai per interaccionar a l’aire lliure.

CET INTECSERVEIS – FUNDACIÓ BENITO MENNI

SJD es manifesta pels llocs de treball de les persones amb discapacitat La baixada d’un 56% del pressupost destinat a les polítiques actives d’ocupació a Catalunya va motivar la mobilització de més de 14.000 persones a l’Arc de Triomf de Barcelona la passada primavera per tal de defensar el dret al treball de les persones amb discapacitat.

L’Obra Social ha iniciat un programa propi de voluntariat, una iniciativa que permet donar una millor resposta a les necessitats que genera la nostra col·laboració en els diferents àmbits d’actuació de Sant Joan de Déu. Tens l’opció de participar a través de vàries fórmules: implicant-te en la posada en pràctica dels programes, el que suposa participar setmanalment en la seva gestió; donant suport a esdeveniments, participant puntualment en l’organització i la logística dels actes solidaris de l’Obra Social o bé pots aportar els teus coneixements i habilitats (fotografia, comunicació, gestió, contactes...) per fer créixer la tasca de l’Obra Social. Durant el 2012, el paper dels voluntaris va ser clau per a la dinamització de múltiples actes, entre els quals un estand a la Fira del Corredor, la captació de fons a la Marató de Barcelona,la venda de roses a la Diada de Sant Jordi o els tallers de manualitats i d’interacció amb els gossos de teràpia en el marc de la V Cursa Solidaria de La Maquinista. És gràcies a aquest voluntaris que és possible que el missatge d’hospitalitat i solidaritat de Sant Joan de Déu arribi a molta més gent i es tradueixi en una captació de fons plena de sentit i compromís social.

Els voluntaris de Sant Joan de Déu estrenen pàgina de Facebook per fer créixer la comunitat al voltant de la institució facebook.com/VoluntariadoSanJuanDios

Les famílies amb pocs recursos, que no disposen d’allotjament proper a l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu, tenen al seu abast pisos on viure durant els llargs períodes d’hospitalització dels seus infants. Aquest valor afegit facilita la logística a aquestes famílies, i abarateix els costos de l’hospitalització, gràcies al finançament íntegre de Fundacions i persones a títol individual. Els propers objectius passen per millorar l’acondicionament d’algun d’aquests pisos que, fruit de l’ús i constant canvi d’inquilins, requereix d’importants reformes.

Representants del Centre Especial de Treball (CET) Intecserveis de Sant Joan de Déu van participar a la convocatòria, centralitzada pel grup Discapacitat Intel·lectual Catalunya (Dincat), com a mostra de suport als discapacitats i per posar de manifest la unitat de totes les entitats del sector. La manifestació es va centrar al voltant de l’eslògan: “Si ens retalleu ens abandoneu. Això sí que no!” i es va complementar amb activitats lúdiques i l’acte simbòlic d’enderrocar un mur, per simbolitzar les barreres que troben les persones amb discapacitat per aconseguir un lloc de treball.

Subir se puede acosta, a través d’un vídeo, la integració laboral i superació personal dels treballadors del Centre Especial de Treball Intecserveis

Marina Santa Coloma Grau, voluntària de Sant Joan de Déu:

Kate Mulet, voluntària de Sant Joan de Déu:

“Gràcies al voluntariat de l’Obra Social he conegut un món nou, on abunda la solidaritat, el companyarisme, l’alegria...”.

“El voluntariat m’ha permès créixer com a persona, treballar amb gent molt diferent a mi però amb un objectiu en comú: ser útil pel bé dels altres”.

CURSA LA MAQUINISTA El Centre Comercial La Maquinista lluita contra l’exclusió social amb aquesta cursa per la sensibilització i la captació de fons.


Una dotzena d’escoles de l’àrea metropolitana han participat al programa Escola Amiga de sensibilització dels més joves a través de xerrades de professionals i usuaris i mobilitzacions per recaptar fons.

PARC SANITARI SANT JOAN DE DÉU

Esport i cultura obren el Parc Sanitari a la ciutat de Sant Boi Els usuaris del Parc Sanitari i els seus veïns de Sant Boi, trenquen estigmes i estrenyen vincles gràcies a les activitats de sensibilització que es realitzen periòdicament al voltat de les persones que pateixen una malaltia mental. Activitats lúdiques, esportives, culturals o artístiques en són un exemple.

El Cros Solidari per la Salut Mental és una cita anual indispensable que uneix una activitat física saludable i la solidaritat, i que s’ha convertit en tot un exemple d’integració i un gest d’hospitalitat vers les persones que moltes vegades no tenen participació en aquest tipus d’esdeveniments. Altres activitats com la celebració

de la Feria d’Abril al recinte del Parc Sanitari; participar a la 31 Passejada amb Bicicleta de la localitat; la visita d’una tuna o d’un quadre flamenc; o la participació d’usuaris en el projecte “Torrents d’Art” que fomenta l’art com a mitjà d’expressió, entre moltes altres, permeten lluitar contra l’estigma vinculat a la salut mental.

FUNDACIÓ D’ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA

La FAD inclou l’atenció a la dependència en l’àmbit dels infants El Servei d’Atenció Domiciliària de Sant Joan de Déu va incorporar l’any 2012 la cobertura a infants amb problemes neurològics, cures pal·liatives, pluridiscapacitats i altres situacions de pèrdua d’autonomia que requereixen un suport professional. Així, es

Paco Martínez, treballador social del Parc Sanitari “És més dificil recuperar-se de les conseqüències socials de la malaltia mental, que de la malaltia mental en ella mateixa”.

va ampliar un servei que fins ara s’adreçava principalment a malalts crònics, discapacitats i persones de la tercera edat. La Fundació té per objectiu donar una atenció integral, afavorint l’autonomia de les persones i ajudant a les famílies a normalitzar les seves vides. Per

aconseguir-ho s’aplica un model d’atenció liderat per una infermera experta que recull les necessitats de la persona/família, elabora un Pla d’Atenció Individual i guia als cuidadors professionals en el desplegament de les activitats necessàries per dur-lo a terme.

HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU

SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIOSANITARIS

CAMPUS DOCENT SANT JOAN DE DÉU

La II Festa dels Amics apropa ciència i humanisme a Barcelona

Estudiants de Viladecans pinten un mur per contribuir a l’estímul dels usuaris

Els jardins del Palau Robert van acollir la II Festa dels Amics de l’Hospital Sant Joan de Déu, en el marc de les festes de La Mercè de Barcelona. Durant una setmana l’exposició “Sant Joan de Déu: la ciència amb humanisme”, va acostar a la ciutat el vessant més humà de la tasca assistencial que duu a terme Sant Joan de Déu, unint-lo amb el progrés científic.

Els alumnes de primer de batxillerat de l’IES Josep Mestres i Busquets de Viladecans han posat la seva creativitat a disposició dels Serveis Sociosanitaris d’Esplugues, pintant els murs dels patis del centre, per tal de contribuir en la reducció de l’apatia i les alteracions d’estat d’ànim de les persones amb discapacitat o malaltia crònica.

Sierra Leona ofereix formació per a infermeres amb el suport de Sant Joan de Déu

La iniciativa va tenir el seu punt culminant el 22 de setembre, amb la Festa dels Amics de l’Hospital Sant Joan de Déu, una jornada plena d’activitats per a nens i nenes i les seves famílies.

L’activitat, sota el lema “Un mur, un projecte”, permet alhora crear espais de relació entre usuaris, professionals i estudiants, un element que fomenta la sensibilització dels joves, alhora que enriqueix les teràpies dels usuaris dels centres.

TAPA’T

ACCIÓ SOLIDARIA

BOMBERS AMB CAUSA

www.365batecs.org

Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona va convidar els barcelonins a regalar sacs de dormir per fer més lleuger l’hivern a les persones en situació de sense llar.

Els usuaris del Servei de Rehabilitació Comunitària del Baix Llobregat van fer donació a quatre organitzacions dels productes que ells mateixos havien el·laborat als tallers de reinserció per a persones amb problemes de salut mental.

La iniciativa de dos bombers ha permès crear una beca per a la recerca en malalties infantils fruit de la venda de més de 5.600 calendaris i fer una segona edició del calendari ja a la venda a totes les botigues ABACUS.

El recurs pedagògic d’educació en valors www.365batecs.org s’obre gratuïtament a la xarxa per sensibilitzar als més joves i promoure la seva participació activa amb la millora de l’entorn

L’Escola Universitària d’Infermeria Sant Joan de Déu de Barcelona, agermanada des de 2007 amb la School of Nursing del Saint John of God Catholic Hospital de Mabessenh (Sierra Leona), fa possible la formació de professionals de la infermeria a Sierra Leone amb el programa Mamusu K. Kamara Memorial Nursing Students Grants, que facilita la formació a estudiants amb pocs recursos econòmics sota el compromís que, un cop finalitzats el seus estudis, s’incorporin a treballar a l’Hospital guineà durant un temps.

Manuel Serrano, voluntari Serveis Sociosanitaris: “Sóc voluntari perquè la felicitat comença en un mateix. S’ha de cultivar perquè creixi i compartir-la amb els que més ho necessiten”.


Perfil SANT JOAN DE DÉU SERVEIS SOCIALS BARCELONA

FUNDACIÓ PER LA RECERCA SANT JOAN DE DÉU

L’equip de futbol de l’Alberg arriba a semifinals

El programa Impuls permet finançar 11 investigadors de Sant Joan de Déu

Els usuaris de l’Alberg de Barcelona, persones amb risc d’exclusió social, han arribat a les semifinals del torneig de futbol de la Fundació Àmbit Prevenció, en el qual hi participen deu entitats més. Durant el primer any de participació més de 20 usuaris han tingut l’oportunitat d’afrontar la integració d’una manera lúdica, amb altres persones que es troben en una situació similar. La passió per aquest esport ha estat l’ham per generar un espai comú on aquestes persones es puguin evadir dels seus problemes, relacionar-se amb altres companys, crear hàbits de responsabilitat i d’higiene...

Gràcies a l’aposta d’empreses i institucions per finançar projectes de recerca biomèdica, durant el 2012 ha estat possible donar continuïtat a les línies de recerca obertes a Sant Joan de Déu en els àmbits de pediatria i salut mental. 11 investigadors de la Fundació Sant Joan de Déu han rebut suport estable, assegurant així l’avanç científic constant, competitiu i eficaç que contribueixi a la millora de la salut i la qualitat de vida dels malalts i els seus familiars. El programa IMPULS es focalitza en sis camps d’actuació: APRÈN (per estudiant Pre-Doc i Post-Mir), AVANÇA (per estudiant post-Doc), LIDERA (per intensificar els grups de recerca), MOBILITAT (per promoure estades a altres centres), ACOMPANYA (per la contractació de tècnics de suport) i IDEA (per donar suport al desenvolupament de noves línies d’investigació). Amb el suport d’un consell empresarial d’experts, format pels agents implicats en la recerca i el seu finançament (empreses i Sant Joan de Déu), es pretén seleccionar les millors oportunitats i donar el màxim ressò a les col·laboracions, obrint així les portes a l’esperança pels malalts i les seves famílies.

Liberto Folch, directiu de Bebé Due España SA, empresa col·laboradora amb l’Obra Social Sant Joan de Déu Què mou a una empresa a invertir en solidaritat? A nosaltres ens mou la implicació en el sector en el qual treballem. Fabriquem articles per als infants i estem involucrats en el disseny responsable ja que ens preocupa l’evolució de la salut dels més petits. Per això creiem que és primordial estar compromesos amb les institucions, com és la Fundació Sant Joan de Déu, i col·laborar en les seves investigacions. Quina és la seva col·laboració amb Sant Joan de Déu? La nostra principal aportació és la que venim fent des de fa més de 7 anys en la recerca dels prematurs extrems. Estem implicats amb el servei de neonatologia de l’hospital que està especialitzat en contribuir al millor desenvolupament físic i neurològic del bebè. Des de que vam començar, sabem que hem contribuït a la millora de l’assistència i a establir pràctiques que fins ara no s’havien utilitzat. Entre elles la monitorització de la glucosa o la reanimació del nounat d’alt risc. També col·laborem puntualment en altres accions de l’hospital com són la Campanya de Nadal o el Dia de l’Hospital.

Sabies que ... ESADE ha escollit l’Obra Social Sant Joan de Déu per a destinar-hi la seva acció social dels dos propers cursos. ... Albiñana Films ha col·laborat amb l’Obra Social gravant un espot solidari per difondre la tasca de la Institució i promoure la recaptació de fons. ... El videoclip de la cançó Seguiremos que Macaco va gravar amb els infants hospitalitzats de Sant Joan de Déu ha arribat a les 1.000.000 visualitzacions a la xarxa.

Perquè animaria a altres empresaris a finançar projectes de Sant Joan de Déu? Jose Antonio, usuari de Serveis Socials Barcelona:

MÉS PA QUE UN DIA SENSE LLAR

“Quan portes molt temps al carrer penses que potser mai podràs tornar a l’altre costat de la vida”.

Els forns Reykjavik de Barcelona van recaptar fons per a les persones en situació de sense llar mitjançant guardioles als seus establiments.

CISTELLA SOLIDÀRIA A iniciativa d’un grup d’amics es va organitzar un any més el torneig de bàsquet popular, amb participació d’equips escolars, equips d’adults i el partit de veterans del FCB i el DKVJuventut.

Creiem que es un obligació moral que té la societat civil i, en aquest cas, les empreses, de cercar entitats afins en els diferents sectors i aportar alguna cosa d’acord amb les possibilitats de cadascú. És a l’abast millorar el nostre entorn humà, en aquest cas, l’Hospital amb la tasca que fa de recerca i altres compromisos socials, ens satisfà plenament. Només afegiria, Endavant! Ànim!

Judith Usall, investigadora de la Unitat de Recerca del Parc Sanitari: “Gràcies a la beca Stanley hem estudiat com un medicament concret pot influir en la millora dels símptomes psicòtics de les dones amb esquizofrènia durant la menopausa”.


Gestos solidaris a l’abast de tots Any rere any apareixen noves iniciatives que amplien la xarxa de voluntaris de l’Obra Social i fan créixer les donacions per fer possible els programes de Sant Joan de Déu.

Per segon any consecutiu, els Bombers de la Generalitat editaran el calendari Bombers amb causa, del qual ja van vendre 5.600 exemplars en la primera edició.

La Ingrid i la Sandra han aportat la seva creativitat amb el disseny i venda de polseres solidàries de goma elàstica i cara somrient, per destinar als programes de l’Obra Social. Es tracta d’un complement amb valor afegit, que per tan sols 5 euros es pot adquirir al Facebook de la iniciativa: www.facebook.com/insa. complements

Una iniciativa que va començar a títol individual d’un bomber i va acabar engrescant a tot el cos, i l’Hospital Maternoinfantil va crear la beca Bombers amb causa per la recerca en malalties infantils. www.bombersambcausa.org

Al seu torn, la cadena de forns Reykjavik de Barcelona s’ha implicat amb les persones en situació de sense llar. Des de fa un any, aquests forns tenen instal·lades unes guardioles solidàries per recollir el canvi dels seus clients i convertir-se així en centres de difusió de la tasca de l’Obra Social amb les persones més vulnerables.

Es tracta de petites accions de gran valor, que permeten garantir la contínua entrada de fons per mantenir els programes que permeten incrementar la qualitat de vida de les persones que no disposen de recursos ni cobertures socials. Al 2012 vam recollir milers de gestos de suport, en més d’un centenar d’esdeveniments solidaris. Anima’t a organitzar-ne un, compta amb nosaltres: obrasocial@ohsjd.es

Hospital sant joan de déu www.hsjdbcn.org Parc sanitari sant joan de déu www.pssjd.org Sant joan de déu serveis sociosanitaris sevretaria.sse@ohsjd.es Fundació d’atenció a la dependència Sant joan de déu www.fad-sjd.org Sant joan de déu serveis socials Barcelona www.sensellarsjd.com Fundació germà tomàs canet www.fundaciogermatomascanet.com

CET intecserveis Fundació Benito Menni www.intecserveis.org CAMPUS docent sant joan de déu www.santjoandedeu.edu.es FUNDACIÓ PER LA RECERCA SANT JOAN DE DÉU www.fsjd.org

Compte solidari: 2100-3887-02-0200017989 OBRA SOCIAL SANT JOAN DE DÉU

I

93 253 21 36

I

obrasocial@ohsjd.es

I

www.obrasocialsantjoandedeu.org

I

www.365batecs.org Paper 100% reciclat

01Barcelona butlletí AMICS SJD  

Butlletí pels col·laboradors de Sant Joan de Déu a Barcelona

Advertisement