Page 1

amics SJD

[GENER 2012]

Foto: casJd

BuTLLETÍ SOLiDARi CENTRE ASSISTENCIAL SANT JOAN DE DÉU - ALMACELLES

1

El Centre Assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles complementa el tractament de les persones amb discapacitat, que presenten alteracions conductuals, amb sessions individuals d’osteopatia. S’ha comprovat que l’aplicació d’aquesta disciplina, que busca l’equilibri corporal mitjançant la manipulació dels sistemes osteoarticulars, tranquilitza i relaxa els pacients, permetent-los així gaudir de més espais de benestar i millorar les relacions interpersonals. Sis persones amb retard mental lleu-moderat i trastorn mental i/o fenotips comportamentals s’han beneficiat d’aquest programa durant el 2011. Aquest tractament se suma a la línia de treball del Centre Assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles d’incorporar teràpies alternatives al tractament dels pacients. Així, a més de les sessions d’osteopatia, el centre usa teràpies amb gossos o el desenvolupament musical com a eines per millorar alguns comportaments específics.

Foto: casJd

Almacelles incorpora l’osteopatia al tractament de les persones amb discapacitat

El CET El Pla ofereix producte fresc i de qualitat directe de l’hort Els usuaris del Centre Especial de Treball El Pla d’Almacelles produeixen fruita i hortalissa ecològica a les finques Mas Lleó i El Pilar. Gràcies a l’ampliació de les instal·lacions del Pla, s’ha pogut completar el procés de producció d’aquest centre i els productes un cop collits es renten, s’higienitzen i s’envasen per a fer-los arribar als consumidors. A més, han incorporat la venda online a través de www.cetelpla. org, per acostar el punt de venda als consumidors. El procés fet des del Pla segueix elevats estàndards de qualitat, avalats pels certificats Globalpap i CCPAE pel que fa al cultiu de fruita i hortalissa, respectivament.

Sant Joan de Déu crea la publicació Amics SJD per fomentar la comunicació amb els seus col·laboradors


Gràcies als 42 voluntaris d’Almacelles contribuïm a fer possible un món millor

Editorial

Al dia

L’Orde i Almacelles L’any 1960 els Germans de Sant Joan de Déu van adquirir els actuals terrenys del Centre Assistencial per a fer-hi una Colònia Agrícola per a persones adultes amb discapacitat. Els usuaris del Centre es dedicaven a fer feines del camp i aprovisionaven de productes naturals altres centres de l’Orde Hospitalari. A final dels anys 70 l’activitat va començar a augmentar, consolidant-se com a Centre Assistencial mantenint l’àmbit rural com a mitjà terapèutic i ocupacional dels usuaris. És llavors que es requereix de més recursos humans i comença la col·laboració amb el personal laic i els voluntaris. El creixement de Sant Joan de Déu a Almacelles ha estat constant. Als anys 90 s’hi va incorporar una residència assistida, un centre especial de treball i tallers ocupacionals, complementats amb programes adreçats a millorar l’atenció de la salut mental i les persones amb discapacitat intel·lectual. Finalment l’any 2003 es va inaugurar el nou edifici, més adaptat a les necessitats actuals dels usuaris del centre.

Els usuaris del CET El Pla gestionen un supermercat de Lleida Nou persones amb discapacitat física, psíquica o amb malaltia mental han aconseguit un lloc fix de treball gràcies a la franquícia dels supermercats DIA que gestionen els usuaris del Centre Especial de Treball El Pla. Aquest acord dóna l’oportunitat als usuaris d’incorporar-se al món laboral, alhora que amplien la seva interacció amb altres persones, aspectes clau per la normalització de les seves vides. Els nou treballadors duen a terme tots els aspectes del dia a dia del supermercat: reposició de prestatgeries, cobrament a caixes o elaboració d’alguns productes sota la gestió d’una coordinadora de DIA.

Sant Joan de Déu Almacelles enceta el Nadal amb una torronada El 22 de desembre, els usuaris i professionals del Centre Assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles van donar el tret de sortida a les festes de Nadal amb Quality Houses, Torrons Vicens, Joan Sisquella, Backup comunicació i Romeu Prenafeta smm. Els treballadors d’aquestes empreses vam dedicar una jornada de voluntariat a l’activitat de Sant Joan de Déu, aportant el seu temps, la difusió del projecte i els torrons.


Perfil Oriol Bota, director de l’Obra Social Sant Joan de Déu

Tothom pot col·laborar amb Sant Joan de Déu: amb diners, idees o temps

Quina és la missió de l’Obra Social? A l’Obra Social treballem per recaptar els fons que permeten finançar els programes que els centres de Sant Joan de Déu dediquen als col·lectius més vulnerables. Així, anem de la mà amb els centres per incrementar el valor social dels projectes i poder oferir als usuaris un servei més enllà del purament assistencial. A Almacelles els recursos es dediquen als programes del Centre Assistencial Sant Joan de Déu, dedicat principalment a les persones amb problemes de salut mental o discapacitat intel·lectual. Són programes poc o gens subvencionats per la sanitat pública, per la qual cosa és imprescindible que els nostres amics ens donin un cop de mà. Els donants? Sí, les seves aportacions són vitals per dur a terme els programes dels centres, especialment en època de crisi. A Almacelles, per exemple, tenim una vintena de persones i entitats que periòdicament realitzen una donació a l’Obra Social, i en el conjunt de la província d’Aragó-Sant Rafael ja són més de 30.000. A més, tenim la sort de comptar també amb voluntaris que contribueixen a diferents tasques, a Almacelles són més de 40 persones que, amb la seva aportació desinteressada, ens ajuden a atendre les persones amb problemes de salut mental o discapacitat intel·lectual. Però la situació de crisi no fa més que augmentar i amb ella, la població desfavorida i la necessitat de nous programes. Per què heu creat Amics SJD? Per donar a conèixer als nostres col·laboradors en què fem servir les donacions que ens fan arribar i, alhora, per animar a tothom, independentment de la seva situació econòmica, a col·laborar amb l’Ordre Sant Joan de Déu, amb diners, idees, temps ... Amb aquesta nova publicació, us apropem els usuaris, els professionals, els voluntaris... i podreu conèixer els projectes de futur i també els del present. És, en definitiva, un canal de comunicació amb els nostres amics que permet enfortir i fer créixer encara més els nostres llaços d’amistat.

Amics Todo lo demás es prestado Daniel Calabuig és creatiu de publicitat de l’agència Seisgrados. Fa dos anys va pensar que la gent havia oblidat el sentit original dels regals i va idear la manera de donar valor sentimental per davant del material. Va crear unes caixes plenes de sentiments i expressions d’afecte per vendre amb una finalitat benèfica: ajudar els programes de l’Obra Social Sant Joan de Déu. Amb l’objectiu de portar la iniciativa a tot l’àmbit estatal, aquest Nadal, TODO LO DEMÁS ES PRESTADO ha obert botigues gràcies a la col·laboració de CB Richard Ellis i els seus centres comercials, a Barcelona (Diagonal Mar i El Triangle), Madrid (Zielo Shopping Pozuelo), Bilbao (Ballonti), Múrcia (Espai Mediterrani) i a la Corunya (Marineda City). A més de la botiga online que permetrà arribar a totes les famílies: www.facebook.com/ todolodemasesprestado www.tldep.org Et convidem a regalar 10 unitats de Petonets molt tendres, 1kg de T’estimo, 365 Abraçades super fortes... “LleguÉ al mundo sin nada. Me iré del mundo sin nada, excepto amor. Todo lo demás es prestado” San Agustín


En primera persona

Gaspar, usuari del Centre Assistencial d’Almacelles Vaig néixer a Barcelona fa 50 anys, on vaig viure amb els meus pares, que sempre em van encaminar a enriquirme com a persona. Estudiant batxillerat i posteriorment a una escola taller, on vaig aprendre costura, ceràmica, dibuix, jardineria i finalment, a un centre de dia, on em van donar coneixements d’informàtica. Degut a la mort del meu pare i la delicada salut de la meva mare vam decidir que vingués a viure al Centre Assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles, un gran canvi acostumat a

viure a la gran ciutat, però una experiència molt grata. Mai m’hagués imaginat com de bé estic aquí, em sento molt ple i polivalent. Sóc observador voluntari del Servei Meteorològic de Catalunya, una activitat que em motiva per alçar-me cada dia, sóc del grup de redactors de la revista entretots. com i properament, posarem en marxa la biblioteca del Centre. Ocupacions que complemento fent esport i ajudant a les persones que van en cadira de rodes a desplaçar-se, activitats que em fan sentir jove i ple d’humanitat.

A més, m’agrada participar dels grups de reminiscència, floreixen els records passats com si estiguessin vius en la meva memòria i és un espai de trobada on escolto l’experiència dels altres i em sento escoltat i respectat. En definitiva, al Centre Assistencial Sant Joan de Déu m’hi sento com a casa, em sento com un peix a l’aigua amb el suport que m’ofereixen els professionals, que em permet anar fent camí cap a una autonomia personal més amplia i a una millor qualitat de vida.

Sabies que ...

L’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu compta amb altres equipaments per acollir a les persones amb problemes de salut mental i discapacitat intel·lectual. A més del Centre Assistencial SJD - Almacelles compta amb el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la Fundació Germà Tomàs Canet.

...

El Centre Assistencial d’Almacelles celebra cada setembre el Dia de les famílies, per potenciar la relació entre familiars, persones residents, treballadors/es i voluntaris/es.

...

L’Obra Social va posar en marxa el curs 20102011 el Programa Escola Amiga, una iniciativa que té com a objectiu promoure valors solidaris en la població adolescent per impulsar la seva mobilització en activitats en pro dels col·lectius més vulnerables.

Compte solidari: 2100-0148-50-0200406845 Centre assistencial Sant Joan de Déu - almacelles I 973 74 00 10 I almacelles@sjd-lleida.org I www.sjd-lleida.org OBRA SOCIAL SANT JOAN DE DEU I 93 253 21 36 I obrasocial@ohsjd.es I www.obrasocialsantjoandedeu.org Edita i dissenya: Obra Social Sant Joan de Déu // Redacció: Ester Bonell, Toñi Segura, Mª Rosa Caminos, Xavier Torres, Aina Serra Paper 100% reciclat

01Almacelles Butlletí AMICS SJD - gener 2012  

Butlletí pels donants de Sant Joan de Déu d'Almacelles