Page 1

bril

Marc by Marc Jacobs

OPTIEK PRAET opticien • optometrist • contactlensspecialist


Filippa K

REDACTIE: OBOS NV, LAMORINIÈRESTRAAT 33-37 B8, 2018 ANTWERPEN // VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: PHILIPPE VERBRUGGEN // VORMGEVING: JAN-BART DE BOCK // NIETS UIT DEZE UITGAVE MAG WORDEN OVERGENOMEN ZONDER TOESTEMMING VAN OBOS.

jurk

bril

GUCCI


V oor j aarstre n ds 2014: z a c h t & f ris Gedaan met de soberheid: deze lente gaan we resoluut voor kleur! De belangrijkste modekleuren van het voorjaar 2014 zijn zachte, lichte pasteltinten. In combinatie met fellere highlights uit hetzelfde kleurenpalet vormen alle nuances samen een harmonieus geheel met een zachte, frisse toon.

S a y ‘c h e e s e’ t o I n s t a g r a m De retro en vintage look, geherintroduceerd door het sociale mediaplatform Instagram, blijft in. Verschillende merken gaan voor glazen met zachte kleuren die een ouderwetse uitstraling hebben, zoals rooskleurige en sepia getinte nuances. Naast een vintage glas is een dito montuur bij deze look onontbeerlijk. Ronde overmaatse monturen en de zogenaamde ‘cat eye’-bril houden, net als in 2013, stand. Qua materiaal wordt er vaak voor hout (of zelfs bamboe!) gekozen en ook de 100% retro schildpadprints stelen de show!

Te r u g n a a r d e ‘ro o t s ’ Andere merken laten zich in het voorjaar van 2014 inspireren door de natuur. Monturen in de vorm van een vlinder of met een bloemenprint voor een ‘garden look’ zullen geen uitzondering zijn. Pasteltinten vormen de basis, afgewisseld met aardkleurige, groene en felroze tinten om het natuurlijke en exotische extra in de verf te zetten. Wie van blauw en turquoise houdt, kan voor de ‘aquatic look’ gaan. Deze natuurkleuren worden prominente tinten voor glazen, met de zee als inspiratiebron.

De spiegelbril: terug van nooit weggeweest Zoals je hebt kunnen merken, is in het voorjaar van 2014 de spiegelbril weer helemaal terug in. En de iconische ‘pilotenbril’ doet net op tijd zijn intrede: met het wereldkampioenschap voetbal in zicht fleurt hij gegarandeerd de Braziliaanse stadions op met zijn groen, geel of blauw reflecterende glazen. Maar gelukkig blijft het aanbod niet beperkt tot die drie kleuren. Met een waaier aan beschikbare tinten belooft de zomer een ware kleurenpracht te worden.

lacoste

jil sander

max mara

tommy hilfiger


b es c h erm ook j e o g e n te g e n de zo n!

Carrera

Je ogen zijn een kostbaar bezit, bescherm ze dus goed! In onderstaande quiz kan je testen hoeveel je weet over de gevaren van de zon voor je ogen.

Zon is schadelijk voor de huid, maar niet voor de ogen.

Carrera

FOUT De onzichtbare UV- eninfraroodstraling van de zon is schadelijk voor je ogen. Hoewel onbeschermde blootstelling aan zonnestralen geen directe reactie oproept in je oog, kan dit op lange termijn onherstelbare schade toebrengen door verbranding van het netvlies. Een zonnebril met UV- en infraroodfilter conform de Europese normen (CE) is een noodzaak.

Donker glas staat niet altijd gelijk aan goede bescherming. JUIST De donkerte van de brilleglazen alleen zegt lang niet alles over hun beschermende kwaliteit. Donkere glazen van slechte kwaliteit zijn zelfs extra schadelijk omdat ze de pupillen van je ogen vergroten en er dan juist meer UV- en infraroodstraling het oog kan binnendringen. Daarom is het essentieel je te wenden tot een professional als het gaat over de bescherming van je ogen.

tommy hilfiger

Op het strand blijven mijn kinderen altijd onder de parassol; ze hebben dus geen zonnebril nodig. FOUT Tot de leeftijd van 10 tot 12 jaar laten kinderogen extra veel schadelijke UV-stralen binnendringen. Het is dus essentieel dat kinderen een zonnebril dragen in de zomer!

Calvin Klein

Mijn gewone correctiebril beschermt me ook tegen UV-straling. JUIST Alles hangt hier wel af van de materie waaruit de glazen zijn gemaakt. Maar de meeste optische kunststofglazen filteren UVstralen, ook al zijn ze niet gekleurd.

Mijn zonnebril is voorzien van het CEteken en is dus in Europa gemaakt. Hij beschermt me voldoende, wat de zon ook doet. FOUT Het CE-label is verplicht maar betekent niet dat het product in de Europese Unie is gemaakt. Wel duidt het aan dat het product conform is aan de Europese normen die de filterkwaliteit vastleggen. Maar dit garandeert niets over de graad van de bescherming: het zijn de verschillende categoriĂŤn (van 0 tot 4) die de kleurintensiteit en dus de bescherming aanduiden. Koop alleen een zonnebril die een CE-kenteken draagt, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4.

adidas

marc jacobs


hij : hemd

Hugo Boss // zij : jurk

Filippa K

serengeti

brillen


Gepo l ariseerde glazen of ver b l i n di n g door de z o n ? Wanneer zonnestralen reflecteren op een glad oppervlak – nat wegdek, voorruit, wateroppervlak, sneeuw, ... – ontstaat er een verblindende schittering die je zicht belemmert. Die schittering geeft niet enkel een storend gevoel, maar kan ook gevaarlijk zijn tijdens het rijden of het beoefenen van je favoriete water- of wintersport. Deze reflecties kan je volledig neutraliseren met gepolariseerde brillenglazen. De technologie achter gepolariseerde brillenglazen filtert de hinderlijke schittering en zorgt voor een optimale beleving met hogere contrasten en een helder reliëf. Je zal de kleuren in je omgeving dus duidelijker kunnen waarnemen, waardoor je gezichtsveld breder en rustiger wordt. Bovendien bieden deze glazen je een maximale bescherming tegen UV-straling. Nooit meer last van blinkende oppervlakken of een laagstaande zon! Een gepolariseerde zonnebril zal je veilig door het verkeer, van de piste of over het water loodsen. Let op: gepolariseerde glazen kunnen de leesbaarheid van je smartphone en gps beïnvloeden. Kantel in dat geval je hoofd 45° en het zicht verbetert automatisch.

foto’s © Serengeti


blouse

Just in Case

Michael kors

bril


hij : hemd

Filippa K • zij: jurk Magdalena

calvin klein

brillen


dit ma g j e n iet misse n

z omera c tie

ontvang een gratis paar zonneglazen van Hoyalux iD topkwaliteit bij aankoop van een multifocale bril met Hoyalux iD glazen*

* actie geldig van 21/03/2014 t.e.m. 31/05/2014, meer info en voorwaarden in de winkel.


hij : blazer

Hugo Boss • t - shir t Filippa K // zij : jurk

Christian Wijnants

prodesign denmark

brillen


top

French Connection

you’s

bril


hemd

Ben Sherman

hugo boss

bril


hij : blazer

Filippa K • hemd

Ben Sherman • zij : jurk

Just in Case

hugo boss // gucci

brillen


De zon kan tijdens het sporten soms een extra tegenstander zijn… Als beoefenaar van een buitensport maakte je het zeker al mee dat de stand van de zon of de intensiteit van haar licht je ogen enorm irriteerden. Dampt je zonnebril tijdens het fietsen en lopen vaak aan? Zijn je ogen vermoeid na het skiën? Heb je het gevoel dat je goedkope zonnebril niet de juiste bescherming biedt? Welnu, een oplossing voor deze problemen biedt een kwaliteitszonnebril die je kan aanschaffen bij je kwaliteitsopticien. Uiteraard kan je je keuze aanpassen naargelang de sport die je beoefent. De vorm van het montuur is een belangrijke factor: voor extra comfort opteer je het best voor een licht montuur dat dicht aansluit bij je gezicht. Wat de glazen betreft, moet je weten dat een zonnebril op sterkte met aangepaste coatings geen overbodige luxe is: bij het skiën bijvoorbeeld heb je mist-contrastglazen nodig en bij felle zon in het hooggebergte een extra uv-beschermend glas. De kleurintensiteit van je brillenglazen moet groter zijn in de bergen (tot zelfs 85 %!), waar de zon het felst schijnt en door de ijzige oppervlakken nog gereflecteerd wordt. Tijdens het fietsen en lopen, wanneer de wind je parten kan spelen, is een anti-fogsysteem onmisbaar.

SEE SPORT BETTER.

TAILWIND 12

NI.JR30313_FW13_ALL_Benelux_Admats.indd 4

NIKEVISION.COM

9/3/13 4:27 PM

adidas

Weg met goedkope zonnebrilletjes die niet op maat gemaakt zijn! De kleuring van hun glazen zegt niets: ze hebben niet noodzakelijk een UV-filter en infraroodfilter naar Europese normen. Daarnaast moet je weten dat het glasoppervlak van dergelijke brillen niet overal even dik is. Hier is geen gesofisticeerd montagewerk aan te pas gekomen. De glazen hebben geen optisch centrum in functie van de plaatsing van je pupillen. Hierdoor kan sferische aberratie ontstaan, wat een vervorming van oppervlakken als gevolg heeft. Je kijkt als het ware door een oneffen raam. En waar het bij een bril in hoofdzaak om gaat, is scherpte… Dus: overwin de zon en breng ons een bezoekje voor je zonnebril op maat!

nike

MO FARAH Double Olympic Champion 5.000m, 10.000m

see better. be better.

Silhouette International Schmied AG, adidas Global Licensee, adidas, the 3-Bars logo, and the 3-Stripes mark are registered trademarks of the adidas Group Silhouette International Schmied AG, adidas Global Licensee. Le nom adidas, le logo 3-Barres et la marque aux 3 Bandes sont des marques deposées par le Groupe adidas.

( z o n n e ) b ri l l e n for the win!

evil eye halfrim pro Now available in 3 sizes Optical correction with RXOTM Alejandro Valverde (ESP) wearing evil eye halfrim pro support your vision — adidas.com/eyewear

adidas_CYCLING2013_Ad_A4.indd 1

09.11.12 11:18


een nieuwe kijk op de wereld. times per day

NIEUW Biotrue® ONEday contactlenzen werken net zoals je ogen voor comfortabel zicht gedurende de gehele dag. Vraag ernaar bij ons in de winkel! HL-6303 © 2014 Bausch & Lomb Incorporated. ®/TM are trademarks of Bausch & Lomb Incorporated or its affiliates.


hemd

Ben Sherman

bril

tommy hilfiger


Tommy Hilfiger

fotograaf: Zeb Daemen // styling: LIESBETH DIELS // haar & make-up: Sigrid Volders voor Chanel, VERA DIERCKX // modellen: corazon de raeymaecker, stephanie l. (dominique models), chloĂŠ zoelle c., daniel d. (network model agency)

jurk

bril

tommy hilfiger


hemd

Hugo Boss • blazer

Tommy Hilfiger

silhouette

bril


g oede raad s l a j e b eter n iet i n de wi n d, voor z ie ee n z o n n e b ri l voor j e ki n d ! Bij zonnig weer heeft u automatisch de reflex uw kind in te smeren met zonnecrème en het een zonnehoedje op te zetten. Maar ook een zonnebril opzetten zou zo’n reflex moeten zijn! Kinderogen zijn immers nog gevoeliger dan je eigen ogen voor de gevaarlijke UV-stralen! De ooglens van kinderen onder 12 jaar biedt immers nog geen natuurlijke bescherming tegen UV-straling. De pupil is groter en de kristaline, die doorzichtig is, laat bijgevolg meer licht en UV-stralen door. Zo dringen bij baby’s tot 1 jaar 90 % van de UV-stralen door tot het netvlies, bij kinderen onder de 10 jaar bedraagt dat percentage nog altijd 75 % (bij volwassenen is dit maar iets meer dan 10 %). Het is dus absoluut noodzakelijk om baby’s uit de zon te houden en kinderen met een hoofddeksel, oogscherm en zonnebril te beschermen.


GUCCI * info en voorwaarden in de winkel

merk z o n n e b ri l op sterkte va n a f â‚Ź 1 3 9 *

Z O M E R a c tie OPENINGSUREN Lange Zoutstraat 8 9300 Aalst T 053 77 43 04 optiekpraet@skynet.be www.optiekpraet.be

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

13u30 - 18u00 09u30 - 12u15 en 13u30 - 18u00 09u30 - 12u15 en 13u30 - 18u00 09u30 - 12u15 en 13u30 - 18u00 09u30 - 12u15 en 13u30 - 18u00 09u30 - 18u00

f i n d u s o n fa c e b o o k

Optiek Praet  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you