Page 1

OBOSBLADET NR 6 SEPTEMBER 2012

NY BOLIG Her bygger OBOS! SIDE 75

BYLIV Møt Kristin Halvorsen SIDE 52

VESTFOLD Gro Dahle på hjemmebane SIDE 62

TEMA: INTERIØR

BLI INSPIRERT Betong på tapetet Stilig 60-tall Høstens fineste farger Danske favoritter


KJĂ˜KKEN OG HVITEVARER

verskrift

Lekkert kjøkken til en usedvanlig hyggelig pris.

Ventilator 4995,-

Blandebatteri 5295,-

Kompaktlaminat fra 1305,- pr. meter

21315

Integra hvit

*


Kaffemaskin 19995,-

1. LA DEG INSPIRERE Realiser din drøm og gå inn på elkjop.no/kjokken. Her finner du kjøkkenet som passer for deg og ditt hjem. 2. PLANLEGG & TEGN Planlegg og tegn kjøkkenet på PC-en din. Last ned verktøyet fra vår hjemmeside eller hent en CD i butikken. 3. BESTILL Når tegningen er ferdig sender du den til Epoq, eller tar den med til en butikk med kjøkkenselger. En kjøkkenselger hjelper deg og gir praktiske tips og råd. 4. MONTERE Kjøkkenet leveres innen 5 uker. En tydelig og enkel beskrivelse viser hvordan du monterer det nye kjøkkenet. Epoq kan også formidle snekkerhjelp. Spør i din nærmeste butikk. * Prisen inkluderer dører/fronter, skap, dekksider, kron- og lyslister samt sokkel. Eksklusive hvitevarer, frakt, benkeplate, kum og blandebatteri.


Foto: Heia Espen / Palookaville

Nyhet! Alle i borettslaget kan nå sette sammen sin helt personlige tv-pakke. Selv om vi nordmenn har mye til felles, finnes det enda mer som gjør oss unike. Vi kommer i alle varianter med ulike preferanser og interesser. Også når vi setter oss ned i tv-stolen. Derfor kan hver enkelt kunde nå sette sammen sin helt egen Grunnpakke. I tillegg til et stort utvalg norske og internasjonale tv-kanaler, som alle våre kunder får tilgang til, kan du velge hele 15 favorittkanaler fra et valgfritt univers – uten at det koster noe ekstra. Det kaller vi valgfrihet!

Les mer om mulighetene på canaldigital.no


September 2012

INNHOLD 15 17 19 25

NYHETER LEDER: Les OBOS-sjef Martin Mælands aktuelle kommentar. MEDLEM: Halv pris på maling! ARKITEKTUR: Svenske byggeklosser BEST I BYEN: Butikkperle i Tønsberg ADVOKATEN: Vedlikehold i rekkehus

26 32 38 42 46 52

TEMA: INTERIØR INSPIRASJON: Høstens farger! MAD MEN: Fortid som fenger TRIKS: Gjør som husmoren! TAPET: Helt konkret DESIGN: Danske favoritter TETT PÅ: Minister på Løkka

57 62

REPORTASJER OSLO: Vi søker stjernene! VESTFOLD: Møt forfatter Gro Dahle

69 72

MORO JUNIORLAGET: For barn KRYSSORD/SUDOKU: For voksne

76 80 84 88 92

BOLIGMARKEDET OSLO: Passivhus i rekke RINGSAKER: Solrike familieboliger BEKKELAGET: Romslige rekkehus NYDALEN: Lekkert i Lillohagen OVERSIKT: Her bygger OBOS!

7

99

DIGITAL UTGAVE:

obos.no /obosbladet

TEMA: INTERIØR La deg inspirere av vårt interiørtema med farger, maling, tapet og reportasjer. FRA SIDE 26

MEDLEMSTILBUD Full oversikt over aktuelle og faste medlemstilbud. SMART: De beste husmortriksene! Side 38

NY BOLIG: Mye nytt fra side 75!

OBOSBL ADET

5


SKAP ORDEN Få kontroll med praktiske løsninger Orden Og system Rot skaper stress. Orden gir overskudd. Vi hjelper deg gjerne å finne en praktisk løsning bak dine skyvedører. Med rikelig og godt utnyttet plass i skapene kommer overskuddet raskt tilbake.

RYDDE-TID!

sjekk våre priser på gode innredningsløsninger!

PrAKtIsKe LØsnInger Trenger du å få hengt mer klær i skapet? Våre innredningsløsninger har mulighet for “dobbeltheng” og klær i to høyder. En fin måte å utnytte plassen maksimalt på. Ønsker du bedre lys så du ser hva du plukker ut? Hva med en ny og praktisk måte å få plass til flere sko på? Eller et uttrekkbart og vridbart speil? La oss vise deg våre praktiske løsninger som gjør hverdagen lettere.

Tlf: 69

www.garderobemannen.no

36 81 70 eller post@garderobemannen.no

Hent flere ideer


Konsernsjef Martin Mæland

LEDER

30 år uten prisregulering av boliger

ILLUSTRASJON VESA SAMMALISTO

Følg OBOS på Facebook!

boligen og så øket man prisen tilsvarende den vanlige prisstigningen i samfunnet. Men den gang som i dag, steg byggekostnadene vesentlig mer enn den generelle prisstigingen i samfunnet. Dermed ble prisene på brukte borettslagsleiligheter hengende vesentlig etter det et kostet å bygge tilsvarende nye boliger. Dermed kom prisreguleringen i miskreditt i store deler av befolkningen. På slutten av 70-tallet hadde kommunene heller ikke lenger råd til å kjøpe opp store arealer for rimelig bortfeste til borettslag og andre. Med de høye rentene som var den gangen var det en rekke kommuner som tapte store beløp på sine tomteselskaper.

DEN 1. SEPTEMBER er det 30 år siden regjeringen Willoch opphevet prisreguleringen av borettslagsleiligheter over hele landet. I Oslo ble prisreguleringen formelt sett opprettholdt frem til 1988, men reelt sett forsvant den også i hovedstaden fra 1. september 1982. Prisene på borettslagsleiligheter i OBOS ble om lag tredoblet over natten. I 1983 forsvant også prisreguleringen av tomter. BAKGRUNNEN FOR prisreguleringen var enkel. Etter krigen skulle landets gjenoppbygges. Boligmangelen var stor og myndighetene satte alle kluter til for å avhjelpe bolignøden så fort som det overhodet var praktisk og økonomisk mulig. I 1946 ble Husbanken opprettet og staten kanaliserte store økonomiske midler gjennom den for å avskaffe bolignøden. Regjeringen innførte i tillegg en rekke lover, forskrifter og reguleringer for å styre boligmarkedet. Kommunene i Norge var svært aktive med å kjøpe tomter og å regulere boligområder. Det ble inngått et samarbeid mellom staten, kommunene og boligsamvirket for å få fart på boligbyggingen i byer og tettsteder i Norge. Samarbeidet gikk ut på at staten stilte med subsidierte lån og tilskudd gjennom Husbanken (det var den gang heller ikke moms, eller rettere oms, på boligbygging). Kommunen kjøpte store tomteområder, oftest bondegårdene som lå nærmest byen, til lave, prisregulerte priser. Disse tomtene ble festet bort på meget rimelige vilkår til borettslag og folk som bygget villa. OBOS og det øv-

PÅ NETT

«Når en borettslagsleilighet skulle videreselges fastsatte staten gjennom prisreguleringen høyeste lovlige pris.» rige boligsamvirket solgte de boligene som ble bygget, stort sett etter oppdrag fra kommunene, til selvkost uten noen form for fortjeneste eller risikopåslag. Dette innebar at folk som fikk kjøpe boliger gjennom OBOS mottok store subsidier og fikk kjøpt sin bolig til langt under det som ville vært en naturlig markedspris for disse boligene. Regjeringen innførte derfor prisregulering på salg av brukte borettslagsleiligheter. Det skulle ikke være mulig å videreselge en borettslagsleilighet med stor fortjeneste. Når en borettslagsleilighet skulle videreselges fastsatte staten gjennom prisreguleringen høyeste lovlige pris som leiligheten kunne videreselges til. Denne prisen tok utgangspunkt i det det hadde kostet å bygge

I SOMMERENS HEFTIGE boligdebatt er det interessant å se at lederen i SV går med tanker om å gjeninnføre prisregulering på boliger. Vi tror dette må skyldes at han er så ung at han mangler alminnelig innsikt både i hvordan boligmarkedet fungerer og hvordan prisreguleringen fungerte. Kommunalminister Liv Signe Navarsete, som er ansvarlig for boligpolitikken i regjeringen, sier imidlertid tvert nei til prisregulering av boligmarkedet. I OBOS har vi heller ingen planer om å fremme slike forslag. Det er også over 30 år siden vi mottok subsidier fra det offentlige av en slik størrelse at det kunne rettferdiggjøre prisregulering fra offentliges side. Vi slutter oss til det som borettslovutvalget uttalte i NOU 2000:17 Burettslovane. Det regjeringsoppnevnte utvalget sa at det eventuelt måtte overlates til et boligbyggelag eller en annen utbygger om de vil innføre prisregulering av sine nybygde boliger. Utvalget la til at utbyggerne antagelig «(...) vil leggja vekt på dei openberre vanskane som prisregulering har vist seg å by på, både med tanke på sjølve modellen for prisfastsetjing og handhevinga av reguleringa.»

OBOSBL ADET

7


Cathrine Wolf Lund

REDAKTØREN

OBOS-APP

Last ned – helt gratis!

Inspirasjon, takk! NoeN av oss er så heldige å kunne flytte inn i et splitter nytt hjem, en bolig som ingen har bodd i før, og får dermed mulighet til å bygge opp noe fra scratch. Så spennende! Men hva skal man fylle hjemmet med? Det er en liten utfordring å velge rett, å finne møbler og farger som varer, løsninger som fungerer i hverdagen. Og dessuten, for å være ærlig: hvor mange av oss er det som har overskudd til å «bare sparkle over» strien i stua og legge på nytt tapet, sånn helt uten videre? Kanskje det bare er meg, men man trenger da vitterlig et lite puff? I form av for eksempel inspirasjon. Derfor har vi hentet inn eksperthjelp. Stylist Jannicke Kråkvik viser oss et knippe farger, tapeter og malingstyper som er både tidsriktige og nokså tidløse på samme tid. Vi har også vært i Stavanger og møtt Tom Haga, som ønsket seg betongtapet i stua. Han fant ikke noe han likte, derfor laget han ett selv. Nå selges ConcreteWall over hele verden og er blitt kjempesuksess. Det har også møblene til danske Rolf Hay. Hay-gründeren forteller sin historie på side 46 til 49.

«Det er en liten utfordring å velge rett, å finne møbler og farger som varer, løsninger som fungerer i hverdagen.» Gro Dahle er en produktiv forfatter som inspirerer både lesere, skoleelever, forfatterstudenter og andre. Vi var med Gro ut i landskapet ved Verdens Ende, et område hun føler seg avhengig av. Les intervjuet på side 62 til 67 og finn ut hva hun gjør for å inspirere seg selv.

mine favoritter

Fra siDe 75 finner du alle de nye boligprosjektene fra OBOS. Denne gangen byr vi blant annet på helt nye rekkehus med passivhusstandard! Inspirerende, håper vi.

interiør: Sett farge på høsten. Side 26 HAY PÅ DeG: Danske favoritter. Side 46 SKriVeøVeLSe: Møt Gro Dahle. Side 62

OBOSbl adet  9


Unike bestselgere i eksklusive butikker Scan selges kun hos Ildstedet

www.ildstedet.no

Hos Ildstedet finner du store utstillinger av sterke merkevarer. Vi er eksperter på ovner og peiser, og vi har mye erfaring fra både enkle og kompliserte installasjoner.

Scan 58-6

Jøtul F 373 Velkommen til oss: www.henriksen-brensel.no

Henriksen Peisforum Asker AS

Smedsvingen 6, 1395 Hvalstad Tlf. 66 98 40 10

Henriksen Peisforum AS Brobekkveien 115, 0582 Oslo Tlf. 22 65 40 88

Henriksen Brenselsforretning og Varmesenter AS Østkilen 6, 1621 Gressvik Tlf. 69 94 95 50


Månedens bygning

UTVALGT

På nett Følg oss på facebook.com /obosmedlem

En gjemt perle

tekst Tyra T. TronsTad foto Hans Fredrik asbjørnsen

oslo observatoriet i observatoriegata ble bygget av Universitetet i oslo i årene 1831-33 etter tegninger av Christian H. Grosch. i hundre år fungerte det som observatorium, før lysforurensningen fra den voksende byen gjorde gode observasjoner umulig. nå er observatoriet restaurert tilbake til gammel prakt, og åpnes i høst for oslos ungdomsskoleelever. Vi håper også at mange andre får gleden av å se de flotte bygget. Fram til da – les mer og se bildene på side 57 til 59.

obosbl adet  11


73 butikker 5 interiørbutikker Ny gave- og interiørbutikk I mars åpnet interiørbutikken Black Design sin første butikk i Oslo på Tveita Senter. Kjeden er veletablert innen gave- og interiørbransjen og tilbyr kvalitetsprodukter i tidsriktige farger og design til gunstige priser. De har et bredt produktspekter fra småmøbler og tekstiler til keramikk, glass, serviser, dekorasjonsgjenstander og duftprodukter. Butikken holder til ved siden av Lindex i 2 etasje. VELKOMMEN! Butikksjef Hege Evensen (t.v) og Trine Andersen, Black Design, Tveita Senter

Åpent: 10-21 (09-18) Dagligvare: 08-21 (09-18) Bank | Post | Apotek | Vinmonopol 73 butikker | Gratis parkering www.tveitasenter.no


OBOS-prosjekter landet rundt

VI BYGGER

mer info

Se flere prosjekter side 75

Nytt kvartal i Kværnerbyen

Nytt på Ranheim og Tiller trondheim Væretrøa på ranheim skal få 52 nye terrassehus og eneboliger, og på Heimstad på tiller planlegges det 24 leiligheter fordelt på seks firemannsboliger. reguleringsplanene er godkjent, men det kreves noen ytterligere avklaringer.

oslo Fordi salget av boligene i det planlagte Peltonkvartalet i kværnerbyen i oslo går så bra, er planleggingen av et nytt kvartal rett ved siden av i gang. Feltet heter foreløpig e4, og vil ha mange likhetstrekk med Pelton. Feltet er planlagt med fire hus og 131 boliger, hvorav 66 er toromsleiligheter. antatt salgsstart blir oktober 2012.

fakta: 66 toroms, 131 boliger totalt.

tekst Henrik Sørlie foto nadia FrantSen og arkitektene

fakta: Salgsstart blir trolig til vinteren.

Nytt i Hamarområdet hamar/ringsaker oBoS og Block Watne går sammen om utbygging av områdene Vold og lund Søndre. totalt er 290 dekar regulert, og det er planlagt 700 til 1000 boliger i løpet av 10-15 år. det skal bygges lavblokker, rekkehus og eneboliger i parkmessige omgivelser. arbeidet med infrastruktur er i gang, og byggingen av første delfelt med 25 boliger vil bli satt i gang våren 2013.

fakta: det er planlagt 700 til 1000 boliger på Vold og lund Søndre.

Kultur: kværnerbyen er et etablert boligområde med eget kulturprogram. Her spiller the Carburetors.

Nytt i Urban Sjøfront stavanger øst for Stavanger sentrum planlegger oBoS å bygge ca. 130 leiligheter i Haugesundsgata. Boligene blir liggende midt i Stavangers største transformasjonsområde, Urban Sjøfront. i første etasje, under boligene, skal det bygges butikk og forretningslokaler.

fakta: Forventet salgsstart er i 2013.

obosbl adet  13


LES SIGRID BEATES STERKE HISTORIE

TI UKER PÅ BESTSELGERLISTA!

BESTILL HER: PUBLICOMFORLAG.NO - få boken fraktfritt tilsendt i posten!

BOKEN SOM BERØRER HELE NORGE Andre populære titler på Publicom forlag:

EN GOD SAK Ny krim fra rivertonprisvinner Jan Mehlum – denne gangen er det boligutbyggingssaken på Fornebu som utgjør et skremmende realistisk bakteppe.

ETTER VERDENS ENDE Oppfølgeren til Sammen til verdens ende –

endelig er den her!

SE VÅRE ANDRE POPULÆRE UTGIVELSER PÅ PUBLICOMFORLAG.NO


Få mest mulig ut av ditt medlemskap

MEDLEM

mer info

Les mer på side 99–115

kulturhøsten Fargekode på veggen: Flügger 1315

Fruen fra havet

Nøtterøy Kulturhus gir 20 prosent på Fruen fra havet av Henrik Ibsen. Stykket spilles 9. oktober med blant annet Lasse Kolsrud. www.notteroy.kulturhus.no

Superlørdag med KORK

Kringkastingsorkesteret er tilbake med Superlørdag, kammerserien og spennende konserter. Som OBOSmedlem får du 20 prosent rabatt på billettene. www.kork.no

Sonny på Rogaland Teater

Ny runde med Sonny, suksessforestillingen basert på musikk og tekster av Kaizers Orchestra. 25 rabatt for OBOS-medlemmer. www.rogaland-teater.no

tekst HeNrIK SørLIe foto FLügger

Halv pris hos Flügger Planer om å pusse opp til høsten? Fredag 5. oktober kan du gjøre et røverkjøp på maling, tapet og andre produkter fra Flügger. Denne dagen får OBOS-medlemmer halv pris i alle Flügger-butikker i hele landet! Nærmeste butikk finner du på flugger.no/forretninger. Samme dag får du også halv pris i nettbutikken hvis du bruker rabattkoden OBOS1929. hele landet

Medlemsfordel: Halv pris i alle Flügger-butikker fredag 5. oktober.

22

prosent av OBOSmedlemmene er mellom 30 og 39 år.

20 prosent i Operaen Madama Butterfly og Barberen i Sevilla starter sesongen på Hovedscenen. OBOS-medlemmer får 20 prosent rabatt i Den Norske Opera & Ballett. www.operaen.no

obosbl adet  15


Har du det nye medlems- og fordelskortet? –

For deg som skal pusse opp For deg som trenger litt ekstra kreditt For deg som skal handle på IKEA

For deg som skal reise på ferie

For deg som skal kjøpe nye møbler

Erstatter Cresco og OBOS DNB-kortet

Hvis ikke, kan du enkelt søke på www.obos.no/mastercard Her kan du også lese mer om alle fordelene i kortet og hvor du kan opptjene 4 % bonus. Effektiv rente 24,02 % v/ 15.000 kr o/ 12 mnd. Totalt kr 18.262, 34. OBOS MasterCard kundeservice tlf. 03850. OBOS MasterCard leveres av Terra Finans og Kredittbank AS.


Kunsthistoriker Anne-Kristine Kronborg om

arkitektur

Digital utgave:

obos.no/ obosbladet

fabrikkprodusert i sverige: Møllerstua borettslag på Kalbakken i Oslo. Totalt 52 tomannsboliger tegnet av arkitekt Narve S. Ludvigsen.

foto IVAN BRODEY

Svenske byggeklosser hele landet For drøye 60 år siden var det ikke Billy-bokhyller og Faktum kjøkkenskap, men hele hus som satte nordmenns fingerferdighet og tålmodighet på prøve. Både under og etter krigen ble det importert hundrevis av ferdighus fra Sverige. De kom på beste IKEA-manér, om enn ikke helt flatpakket, så i hvert fall stykkevis og delt. Og alt fra ledninger og rør til spiker og lister fulgte med. Det var norske arkitekter som tegnet svenskehusene, og ettersom 1940-tallet ikke var tiden for arkitektoniske krumspring, lot de dem få en enkel og tilforlatelig

utforming med utgangspunkt i tradisjonell, norsk byggeskikk. Leilighetene tilfredsstilte likevel datidens krav til en moderne bolig, med stue og kjøkken, foreldresoverom og ett eller to barnerom, bad og wc. Det ble oppført svenskehus i byer og tettsteder over hele landet, og til Oslo kom det etter mange viderverdigheter 500 stykker. I dag er det vanskelig å fatte at det måtte storpolitikk til for å disse småhusene inn i landet. Men i en tid med valutarestriksjoner, handelsavtaler og rasjoneringer måtte det det. Heldigvis ble statsminister Einar Gerhardsen og

forsyningsminister Oscar Torp satt på saken. De la den fram for sine svenske kollegaer, og slik ordnet det seg. Husene kom omsider, i prinsippet monteringsferdige. Men på samme måte som det å sette sammen en seng eller et skap kan være litt av en prøvelse, truet monteringen av husene med å drive karene på byggeplassen til vanvidd. Feil og mangler, avvik og forsinkelser fulgte dessverre med på lasset. Men man så stort på det, og trolig var de fleste enige med Arbeiderbladet i at det hele hadde vært en vakker innsats av svenskene.

obosbl adet  17


Komplett 2-seter tilbud:

huskestativ inkludert fallmatter

Tilbudet består av huskestativ, 2-bildekkseter, støpefri forankring, 32 kvm røde fallmatter (tilsv. sikkerhetssonen). Gjelder t.o.m. 30. september 2012. Ordinær pris 31.406,-

eks. mva.

, 9 9 283.00.73 ,- i rabatt

DIMBAR LED CLASSIC erstatter tradisjonelle lyspærer

Vedlikeholdsfritt Svanemerket

s2EDUSERSTR’MFORBRUKETOPPTIL BEHOLDLYSKVALITETEN s.Y,%$TEKNOLOGI KLASSISKST’RRELSEOGDESIGN s,ANGLEVETIDTIMER HELERESTLYS %KSEMPLERPÍ,%$PRERILAMPERFRA,AMPEHUSET

Rask levering Sikker t

1299,-

5999,-

Kontakt oss i dag for gratis befaring av ditt uteområde!

www.sove.no postmaster@sove.no

35 94 65 65

5999,-

1299,-


Det beste der du bor: Vintage interiørbutikk

best i byen

Digital utgave:

obos.no/ obosbladet

13 -et lykketall! Fargerik retro og vintage er populært. Det dukker opp stadig flere interiørbutikker som rendyrker nettopp denne stilen, og 13 i Tønsberg er en av de aller fineste. La deg inspirere! tønsberg: 13 er en interiørbutikk der redesign, gjenbruk og sterke farger står sentralt. Her finner du vintage- og retroskatter, redesignede møbler fra Precious, barneting og papirvarer fra Fjeldborg, blant annet. Butikken er en ren fryd for øyet og bør inspirere selv de kjedeligste av oss. Gull til Vestfold!

tekst CATHRINE WOLF LUND foto JEANETTE LUNDE & KATHERINE SCHWEDER

HVOR: Den gamle sveitservillaen i Halfdan Wilhelmsens allé 13. WEB: 13tretten.blogspot.no

best på nett Du behøver ikke bo i Vestfold for å få tilgang på godsakene. Vintagebutikkene florerer på nett, og her er de tre beste akkurat nå, mener vi. godagers.no: annenhånds skandinavisk design til en relativt rimelig penge. precious.no: redesign med glimt i øyet. Farger, humor og slitt sjarm. fuglen.no: 50- og 60-tallsdesign av det sjeldent vakre slaget.

GLAD SHOPPING: 13 er et kollektiv bestående av tre små firmaer, og tanken bak interiørbutikken, som ble startet i 2009, var å skape en butikk man blir glad av å besøke.

obosbl adet  19


ALLE HVERDAGER

10 – 21 STORO 12 MIN.

SENTRUM 10 MIN. EKEBERG 5 MIN.

Bryn

ØSTENSJØ 3 MIN.

Bekkelaget

Nordstrand

Bogerud Lambertseter

Sæter Skullerud

KOLBOTN 12 MIN.

OPPEGÅRD 15 MIN.

Slik kommer du til Lambertseter Senter: T-bane: Linje 4 Bergkrystallen Buss: Linje 75 Lambertseter – Sæter Linje 79 Grorud/Holmlia Med bil: E6 avkjøring til Lambertseter Adresse: Cecilie Thoresensvei 17-21, 1153 Oslo

55 butikker | Vinmonopol | Gratis parkering www.lambertsetersenter.no | Følg oss på Facebook Åpningstider: 10–21 (9–18)

Bøler

Byrå: OKTAN

Nye åpningstider


Smått og stort

aktuelt

OBOS-APP

Last ned – helt gratis!

På flyttefot?  hele landet Husk å melde om adresseendring når du flytter, så kommer post, oBos-blader og annen viktig informasjon fram. posten.no har en egen flyttehjelp der du enkelt kan melde fra til bedrifter, venner og bekjente.

tekst redaksjonen foto Leif ØrneLund/osLo MuseuM og Bård LØken/scanpix

Byvandring i Spinne-Jennys rike oslo Vil du lære mer om Oslos arbeiderhistorie og livet langs Akerselva? Bli med på byvandring på Sagene 26. september! OBOS har inngått et samarbeid med Oslo Museum, og vil høsten 2012 og våren 2013 arrangere byvandringer for OBOS-medlemmer. Den første går langs Akerselva, og tar oss med rundt i fabrikkområdet på Sagene og en tur innom museets arbeiderleilighet i Sagveien 8. Historiker Gro Røde ved Oslo Museum leder vandringen.

Fakta: onsdag 26. september kl 18. sted: Beierbrua, ved Hønse-Lovisas hus, sandakerveien 2. Varighet: ca 1,5 time. og det beste av alt – det er gratis!

Maling på dugnad

Alnaelva badet i lys 

i sommer tok noen av beboerne i Hoberg borettslag initiativ til å beise garasjene og tørkebodene. Malergjengen var heldig med været, og det gikk med hele 80 liter beis. Her koser de seg med kaffe og bløtkake etter at siste del av jobben, forteller styreleder Marit kristoffersen.

oslo Torsdag 27. september blir det lysvandring langs alnaelva fra kl 19 til til 22. oBos setter opp gratis busser fra Helsfyr til smallvollveien hvert kvarter fra kl.18.30 til 20.30. derfra er det én times tur ned til kværnerbyen (bildet) hvor det blir underholdning og bevertning. Vel møtt!

hamar

OBOSbl adet  21


Kjøkkenfornyelse! empel Priseks

Bytte ut alt eller bare noe? Dører, skuffer med innmat, hengsler, benkeplate, oppvaskkum. Du bestemmer. Vi produserer etter mål og leverer ferdig montert hos deg. Priseksempel: 12 stk. skapdører, 1 stk. høy skapdør, 5 stk. skuffefronter. Inkludert hengsler, skuffeinnmat, frakt og montering: 19.500,- - 10% = 17.550,-

10% rab

att

ved hen visning til annons en

Vi har også:

Nye kjøkken Velg tyske Nolte kvalitetskjøkken på sitt beste. Eller sjekk ut Novaflex med uendlige mulighheter skreddersydd etter mål. Fåes i valgfritt fargevalg.

30% på

innebyggingshvitevarer

veilede n

de prise

30% på veiledende utsalgspriser

Skyvedørsgarderober Skreddersydde garderobe løsninger fra den svenske kvalitetsleverandøren Mirro. Skyvedører, innredning, walk in closet, alt lages etter mål.

Sandakerveien 102 H, 0484 Oslo, Tlf. 22 68 90 00 ÅPENT: Mandag - fredag kl. 10-17. Lørdag kl. 10-15

e-post: kjokken@connection-as.no - www.kjokkenskreddern.no

r


Om boligøkonomi i et makroperspektiv

ØKONOMEN

Narvestad for president!

ILLUSTRASJON BEN MOUNSEY

Vi trenger politikere som drømmer om å perfeksjonere bomiljøer og nabolag. Bak velstand og vekst ligger en godt utviklet styringsevne.

I DE GLADE UNGKARSDAGENE bodde jeg i et veldrevet borettslag på Grünerløkka, med en dyktig, men pirkete styreleder. Han la seg opp i det meste og få turte å trosse hans påbud. Kanskje var det nettopp dét som måtte til for at idyllen skulle blomstre? I norsk politikk er det åpenbart at vi trenger flere slike Narvestad-typer. Politikere som har drømmer om å perfeksjonere norske bomiljøer. Vi må selvfølgelig ikke glemme resten av verden, men la oss ikke overdrive troen på hva vi kan utrette. Vi klarer ikke hindre kriger og konflikter i Midt-Østen. Men det vi har full styring på er våre egne skjebner, våre bo- og oppvekstmiljøer. Og her trenger det moderne Norge stor innsats fra engasjerte folkevalgte. Vår finansminister hyrte inn selveste vaktmester Narvestad da han la frem sine reformer av boligskatter for en tid tilbake. Dette bør følges opp. Kanskje vi ved neste stortingsvalg kan supplere den store utenrikspolitiske debatten i NRK med en debatt om boligpolitikk hvor en erfaren styreleder stiller som programleder? Også resten av Europa

PÅ NETT

www.

JANSBLOGG.

terra.no

har mye å lære av norske boligbyggelag. For hva er vel EUs 27 land annet enn et stort bofellesskap for europeere? Et fellesskap hvor en god del sliter med bomiljøer, skoler, et dårlig fungerende arbeidsmarked og dårlig styring. Som i ethvert borettslag er det noen EU-land som ikke vil betale husleien eller stille på dugnader. Ikke uten grunn er det nå sterke rivninger mellom dem som er lei av å betale for unnasluntrere og dem som bedyrer at gjør så godt de kan, men nekter å være med fellesskapets spleiselag. I dette ligger det sprengstoff. Vel så mye som overføringene av penger, tror jeg mange lavtlønte nordeuropeere er lei av kafébildene fra land som lever over evne. Det er ikke sikkert at dette bofellesskapet holder sammen. Oddsen for at de holder i hop vil trolig øke med litt fastere styring fra sentralt hold. I det hele tatt er den såkalte europeiske finanskrisen i stor grad et spørsmål om styringsevne. Problemene til Europa er ikke uoverstigelige, og vi trenger heller ingen nye oppfinnelser for å bringe oss tilbake til vekst og velstand. Imidlertid er det maktpåliggende at samfunn som har vært vanskjøttet, endrer sin styringspraksis - gjerne ved hjelp av gode råd fra Norge. Vår rolle er imidlertid litt begrenset da vi har valgt å stå utenfor dette fellesskapet. Vi er egentlig på vei inn i Narvestads æra, hvor stadig flere politikere i de fleste land må fornye og videreutvikle sine innbyggeres bomiljøer og levekår. Der hvor vi tidligere hadde behov for visjonære ledere er det nå behov for en generasjon som finner glede av å gå på gjengrodde stier på sine hjemsteder. Denne type politikere har mye å lære av norske boligbyggelag.

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i TerraGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

OBOSBL ADET

23


Vi vil gjerne komme på listen din. Det å bli forespurt og vinne et anbud er bare starten på en jobb. Mye viktigere er en ryddig og proff prosess. Og aller viktigst at jobben holder mål. Men vi vil gjerne komme på listen din over de du spør om anbud, etter det er det opp til oss å bevise. Vi er Norges eneste profesjonelle malermesterkjede med 170 malermesterbedrifter og 70 butikker spredt over hele Norge. Vi benytter oss av kvalitetsprodukter fra bl.a. Jotun, Scanox, Nordsjø og Tarkett. Klipp ut og be om anbud – nå eller senere.

Norges eneste profesjonelle malermesterkjede. 170 malermesterbedrifter og 70 butikker. Legg inn anbud eller finn din Kulør-håndverker på kulør.no, eller ring inn din forespørsel på 800 33 055.


OBOS svarer leserne på juridiske spørsmål

ADVOKATEN

PÅ NETT

Flere FAQ på obos.no

I en del tilfeller – for eksempel i rekkehus og småhuslag – ligger det imidlertid til rette for avvikende fordeling av ansvaret. I henhold til borettslagsloven kan borettslaget vedtektsfeste at andelseier kan bære en større del av det ytre vedlikehold enn det som er lovens ordning. VEDTEKTENE KAN ENDRES. Dersom man ønsker det, kan man med andre ord vedtektsfeste at andelseier skal ha ansvaret for maling/beising av fasader og utskifting av ytterdører. Slike vedtektsendringer vedtas med 2/3 flertall på generalforsamlingen og binder da alle andelseiere, også de som måtte stemme imot. Muligheten for vedtektsregulering av vedlikeholdsplikten gir borettslaget en fleksibilitet når det gjelder organiseringen av vedlikeholdet som kan være nyttig. Det er imidlertid grunn til å formane om at denne muligheten brukes med en viss forsiktighet.

Vedlikehold i rekkehuslag Advokatene i OBOS svarer på spørsmål knyttet til det å bo i borettslag eller boligsameie. Har du spørsmål du vil ha besvart i OBOS-bladet, kan du sende dem til obosbladet@obos.no.

SPØRSMÅL:

Vi bor i et borettslag som består av rekkehusleiligheter. Hos oss passer det best at andelseierne selv styrer det meste av vedlikeholdet av sine boliger, blant annet beising av fasader og bytting av ytterdører. Slik har det også vært praktisert ganske lenge. Er dette en kurant ordning? SVAR:

ILLUSTRASJON BEN MOUNSEY

LOVREGULERT. Etter borettslagslovens normal-

ordning, jf. brl.l. § 5-12 jf. § 5-17, er det borettslaget som har ansvaret for det såkalte «ytre vedlikehold», dette omfatter blant annet maling/ beising av fasader og utskifting av ytterdører. Andelseieren har ansvaret for det såkalte «indre vedlikehold», som blant annet omfatter boligens indre flater og alt som er inne i boenheten som ikke er bygd inn i bærende konstruksjoner eller er en del av felles installasjoner.

VURDERING NØDVENDIG. Borettslaget må for det første vurdere om det aktuelle vedlikeholdstiltaket er av en slik art at det er hensiktsmessig at andelseier ivaretar det. Det kan være at det er vedlikehold som uansett bare kan gjennomføres forsvarlig i fellesskap, for eksempel vindusutskifting i en blokk eller bygård med mange etasjer. Det bør også vurderes om det totalt sett likevel er gunstigst, økonomisk eller på andre måter, å gjennomføre tiltaket i fellesskap – kanskje er det mulig å oppnå betydelige kvantumsrabatter på å foreta beising eller utskifting samlet? BØR VEDTEKTSFESTES. Avslutningsvis påpekes at der borettslaget har praktisert en ordning med at deler av det ytre vedlikehold - for eksempel beising av fasader - foretas av den enkelte, men uten at ordningen er vedtektsfestet, vil dette i utgangspunktet være en bindende ordning for andelseierne forutsatt at den er kjent og konsekvent praktisert. Det anbefales imidlertid at man tar dette inn i vedtektene for å unngå eventuelle misforståelser eller uoverensstemmelser om dette.

Terje Sjøvold er advokat og juridisk direktør i OBOS. Advokatene i OBOS er blant annet spesialister på boligrett, men tar ikke oppdrag for enkeltpersoner, bare for boligselskaper.

OBOSBL ADET

25


InterIørhøst Skal dere pusse opp i høst, eller trenger du bare et lite interiørløft? La deg inspirere av vårt interiørtema med farger, maling, tapet, reportasjer og en minister som er interiørsjef på hjemmebane. tekst cathrine wolf lund foto siren lauvdal styling kråkvik & d'orazio

NCS S 2502-Y (Flügger)

NCS S 1502-Y (Flügger) Velvet (Lady Pure Color)

1368 (Flügger)

Palmetto (Lady Pure Color)

26   obosbl adet


prøv og feil: Tapetprøve fra Maxbo, industriparkett flis i oljet eik, okerfarget teppeprøve Häggå 98, alt fra Kasthall/DKNO, mosaikkflis fra Flisekompaniet.

Tips: Bestill fargeprøver og vurder dem hjemme i ro og mak. Da er det lettere å bestemme seg!

på pinne: Malingsprøver på ispinner: Papaya (grønn), Rustikk terrakotta (rød) og Kalk (beige) fra Jotun, de oransje fargetonene fra Flügger.


Her er noen av høstens interiørfarger og trender. Vi tror på brente rød- og oransjefarger og varme nyanser av gult mot grå betong.

tenk deg et høstgult løV som faller mot asfalten. Ren natur møter rå industri. Slik kan vårt utvalg av høstens interiørfarger oppsummeres. Stylist Jannicke Kråkvik har plukket ut noen helt nye ting og noen gamle favoritter, satt sammen med veggmaling i nyanser fra grått via oker til oransje. For etter mange år med hvit dominans er det nå tid for en varmere, dypere og sterkere fargeskala på veggen. – De dype og varme fargene som går i en brent retning, mot oker og rust, er fine i en miks sammen med hvitt, tre og pastell. Fargene kler et lekent og retroinspirert interiør, sier Kråkvik. Enten du slår til og maler hele stua gul eller det bare blir et nytt teppe, er det lov å la seg inspirere av disse fargene, som er mer vågale og energiske enn dem vi har sett tidligere. – Farger, lekenhet og en kombinasjon av ulike stiler er både personlig og kreativt, sier Kråkvik.

28   obosbl adet

betongfølelse:

Organisk kalkmaling fra Pure & Original som gir veggen en overflate som likner betong. Denne fargen heter «Potato skin». Vær kreatiV: Globus i gammel stil (499 kr) fra Verket interiør, lekebil fra HAY (99 kr) og tekanne/ sukkerkopp fra Muuto (549/249 kr).


Miks: Du har helt sikkert lest det før, men å blande brukt og nytt gir interiøret en særegen sjarm og et personlig preg. Pendel-lampen i taket er kjøpt brukt hos Futura, sidebordet DLM er fra HAY (1299 kr), veggklokke (355 kr) og puten helt til høyre (155 kr) fra Habitat.

på veggen:

«Velvet» fra Jotun Pure Color. et løft: Sofaen fra Blå Station heter «Koja Sofa high» og er produsert i formpresset ask og koster cirka 64 500 kr hos Canvas. Teppet er fra Verket interiør.

strikk: Retrofølelse med gul puff i strikk fra Kremmerhuset (1299 kr) og strikkede puter fra Vitra (998 kr).


trehvitt: Det enkle, trehvite uttykket i dette klesstativet fra Verket interiør (1698 kr) spiller på det naturlige og håndverksmessige. Vis fram tøyet ditt, det er dekorativt. Teppe og kleshengere fra HAY.


vill blanding: Lysegrønt bord, Sputnik, fra DKNO (4290 kr), tallerken og glass (45/40 kr) fra Habitat, liten bolle fra Kremmerhuset (99 kr). Norsk designklassikerbestikk, Skaugum, i oppvaskvennlig versjon fra Konzept HP (198 kr per del)

obosbl adet  31


Fortid som Fenger Toromsleiligheten på Tøyen har gått i arv i familien siden den var ny, på 1930-tallet. Øystein Hygen Christensen henter derimot inspirasjon fra nærere fortid og beskriver sin stil som «lett tilbakeskuende, med en touch av samtid». tekst isabella danneborg foto inger marie grini

32   obosbl adet


PASTELL: Over det lille kjøkkenbordet

henger en krydderhylle som er kjøpt brukt. Klokken på veggen er fra ROOM. En tysk kanne i keramikk brukes til oppbevaring av urter.

obosbl adet  33


NOrsk: Stolene på kjøkkenet ble

designet til Den Norske Opera av Norway Says.

Det var OLDeFOreLDreNe til Øystein Hygen Christensen som var de første beboerne i leiligheten fra 1937. Oldebarnet har beholdt en del av interiørdetaljene fra byggeårene, men de store inspirasjonskildene er av nyere dato. – Tenk Mad Men, tenk på stramme linjer, der form og funksjon spiller sammen perfekt! Inspirasjonen henter jeg fra 60- og 70-tallet, skandinavisk design og materialer som er varige, forteller Øystein (34). DesigNDiLLa

Designinteressen er noe Øystein har vokst opp med, det ligger i familien. Da han flyttet inn i leiligheten på Tøyen i 1999, begynte han å samle på lamper, kunst, designklenodier og var hyppig innom finn.no for å lete etter godbiter. Noen av favorittene hans er Hertug-skjenken og skinnsofaen, begge designet av Freddie Kaiser, en av pionerene innen norsk design. skjenken er kjøpt på finn.no og sofaen hos Blomquist. Hjertet banker mest for skandinavisk design, forteller han. – Denne epoken da man utviklet et bevisst norsk designuttrykk inspirerer meg veldig, sier Øystein. tiLbake tiL start!

En sakte, men sikker oppussing startet da Øystein flyttet inn. Gulv ble lagt på nytt, vegger malt og deler av kjøkkeninnredningen ble byttet ut. Ønsket om å bevare det opprinnelige var med under oppussingen, deler av kjøkkeninnredningen er original fra da leiligheten ble bygd. Samt den sjarmerende vasken på kjøkkenet. Fargen på kjøkkenveggene ble valgt for å få den så lik den opprinnelige som mulig. Planløsningen har heller ikke blitt endret på, innredningsfilosofien til Øystein går ut på å rendyrke funksjonen til leiligheten. Han blander ikke inn for mye og deler opp rommene etter soner. Stuen er det rommet som blir mest brukt. Der er det lagt opp til lesing, tv-titting og avslapning. Det er også rommet med mest lys, som gjør det til et naturlig samlingspunkt. Lett tiLbakeskueNDe

Det er en tanke bak alle valgene Øystein tar når det kommer til interiør og innredning. Tingene som tas inn i leiligheten må oppfylle kravene som stilles. Møblene må være behagelige og praktiske, samtidig som designet står i fokus. Og selv om mye av interiøret stammer fra en annen epoke enn vår egen, er Øystein bevisst på at interiøruttrykket ikke skal bli for ensidig og «museumsliknende». Moderne elementer og designklassikere plasseres side om side med loppemarkedsfunn og auksjonskupp. Noe av det som tiltrekker ham ved eldre møbler er bestandigheten i materialene. – Jeg vil beskrive stilen min som lett tilbakeskuende, med en touch av samtid, sier Øystein og trekker på smilebåndet.

34   obosbl adet

DYRT oG bILLIG: Spisebordet er i malt teak. Ble kjøpt brukt for en billig penge og pusset opp. Rundt det står stoler fra IKEA. Over bordet henger ph-lampen designet av Poul Henningsen.


hva er «skandinavisk design»? Et begrep som oppstod i 1950-årene, da nordisk formgivning fikk sterk innflytelse internasjonalt. Begrepet refererer til luksuriøst enkle hjemmeinnredningsprodukter preget av abstrakt funksjonalistisk estetikk. Perioden skapte en internasjonal goodwill for nordisk design som man fremdeles nyter godt av. Kilde: Store Norske Leksikon

Film på veggen

Interessen for 60- og 70-talls design ble vekket i 13-årsalderen. Med dette kom også en gryende fascinasjon for eldre film- og teaterplakater. – Eldre teaterplakater med patina og historie er mest spennende, særlig den grafiske stilen er veldig interessant, sier han. Deler av samlingen blir vist fram i gangen. Her henger gamle østeuropeiske trykk sammen med grafikk av norske kunstnere og plakater av bandet «Firefly effect», der Øystein spiller trommer. Gamle filmer er også en viktig inspirasjonskilde for Øystein. – Noen av de mest spennende plakatene er norske film- og teaterplakater på fremmede språk. Som en Ibsen plakat på polsk, smiler han. Men Øysteins leilighet er ikke overfylt av ting. Han vurderer nøye hvilke ting som skal bringes inn, og håper med det å skape en unik følelse. Elementer som karafler, en platespiller, skinn, røffe lamper og instrumenter er med på å understreke den maskuline, retrospektive stilen. Men Øystein ser også fremover: Etter 13 år i leiligheten på Tøyen flytter han til noe større. Leiligheten forblir derimot i familiens eie en god stund til.

mAD men: Teak og palisander er materialer som Øystein setter høyt. Hertug-skjenken er en moderne Don Draper verdig!

obosbl adet  35


TEKST CATHRINE WOLF LUND

FARGEN: Flügger anbefaler farge nr 3491, som gir en frisk veggfarge, eller denne stripete tapeten. Ikke glem at OBOS-medlemmer får Flügger-rabatt.

PÅ VEGGEN: Gamle filmplakater er vanligvis ikke så dyre, men til gjengjeld svært dekorative. Allposters.com har mange fine.

MØNSTERMANI:

Marimekko har gledet oss med sine mønstre siden starten av 1950-tallet. Dette heter Siirtolapuutarha.

Slik får du stilen

Få ting, klare, rene farger og klassiske materialer som varmt heltre og lakkert stål, gir en leken, maskulin og retrospektiv interiørstil.

PASSE STRENGT: Stringhyllene passer både på hjemmekontoret og i stua. Hyllene var en enorm salgssuksess på 60-tallet, og nå er de relansert. www.string.se HENG MED STIL: Eames «Hang it all», her i

spesialutgave i sort lakk og valnøtt, er så fin at det nesten er synd å dekke den med jakker og skjerf. www.vitra.com

36

OBOSBL ADET

RETRO PÅ KJØKKENET: Rød kjøkkenklokke med timer og gryteunderlag i myk silikon som ser ut som en LP. Begge fra ruth66.no


Vi fornyer ditt kjøkken - enkelt ETTER

Få et nytt kjøkken ferdig montert på under en dag! Til deres eksisterende stammer og nåværende planløsning måltilpasser vi et helt nytt kjøkken med nye moderne løsninger.

FØR Følgende inngår: • Nye fronter • Nye heldempende hengsler • Nye moderne skuffesystem

• Nye beslag • Montering på en dag • Fem års garanti

Østfold Ta kontakt med Ragnar Lund på tlf 900 22 498 Oslo/Akershus: Ta kontakt med Kontoret på tlf 970 53 152 Vestfold: Ta kontakt med Ken-Willy Røberg på tlf 900 23 270

www.herjedalskjøkken.no • 67 55 19 80

Herjedalskjøkken AS er størst i Norge på kjøkkenfornying og har eksistert siden 1997. Kjøkkenfornying er et godt alternativ til nytt både pris- og tidsmessig. Samtidig som man får alle de moderne kvaliteter/ løsninger som dempesystemer, store skuffesystemer, benkeplater, integrerte hvitevarer, oppbygging til tak m.m.


1.

PYNT

KILDER: WWW.NATURAL-HOMEREMEDIES.COM, WWW.AROSE.DK, WWW.KALKUN.NO, MIRIELSVERDEN.COM, WWW.ANIS.NO, PLUSS FAMILIE, VENNER OG KJENTE

Har smykkene dine mistet glansen? Puss metallsmykker med en tannbørste, varmt vann og zalo, og vips – så skinner de igjen!

Knirker døra? Har maten brent seg fast i kjelen? Vanskelige stearinflekker på den fine duken? Gode råd trenger ikke være dyre. Vi har samlet 31 gamle og noen nye triks som kurerer små problemer i hverdagen. TEKST SOLVEIG THIIS-EVENSEN FOTO INGER MARIE GRINI

38

OBOSBL ADET


2. SØTT PÅ SÅRET

Honning forfører med deilig sødme, men kan brukes til langt mer enn å spises. Smør honning på såret, så trekker den ut verken.

3. KOMFYRSØL

8. BLANKE VINDUER

Har det svidd seg fast vanskelige matflekker på komfyren? Bland bakepulver og eddik og gni på flekkene, deretter vasker du vanlig.

Sprut Jif Universal på vinduer eller speil og tørk med sammenkrøllet avispapir – da blir de blankest. Samme triks kan brukes på speil.

4. MELK PÅ VIN

9. REN OPPVASK

Mange sverger til melk for å fjerne de evig vrange rødvinsflekkene. Er flekken tørket inn, kan du koke opp melken først.

Lei av møkkete oppvaskmaskin? Fordel to poser med sitronsyre i maskinen og kjør en tom maskin! Sitronsyre finner du i bakehylla i dagligvarebutikken.

5. REN KUM Bakepulver er trikset for å rengjøre oppvaskkummen i stål. Strø over og skrubb med kost og vann, og det blir rent og blankt.

6. BEST BAKST Gjærdeig må dekkes godt til for å heve best mulig. Å spenne en engangs dusjhette rundt bollen gjør susen.

7. ZALO PÅ DØRA

Knirker døra? Smør zalo på hengslene.

18

STØV

En god, gammeldags sjokkrosa fjærkost fås hos f eks Clas Ohlsson.

10. RENS GRYTA Fyll gryta halvveis opp med varmt vann og hell på bakepulver. La stå til neste dag og det fastsvidde vil løsne og flyte opp.

11. GENSER I FRYSEREN Mange fortviler over nupper på favorittgenseren. Vi har ikke prøvd, men ryktet sier at du kan putte genseren i fryseren, etter en stund er det bare å riste nuppene av!

15. KAFFEGJØDSEL Ikke kast kaffegruten – bruk den heller som gjødsel på plantene på balkongen – og de vokser som tusan!

14. STEARINTRIKS

Vanskelige stearinflekker på den fine duken? Legg på gråpapir og stryk over med strykejern – flekken blir borte. Et kaffefilter med et oppvaskhåndkle over kan også brukes i stedet for gråpapir.

13. EGGTEST Egg holder seg gjerne lenger enn datostemplingen tilsier. For å teste kvaliteten, legg eggene i en bolle med vann. Synker de, er de friske.

12. COLA PÅ KJELEN

Tro det eller ei: et velprøvd triks for kjeler som har fastbrente rester i bunnen er å koke opp cola i den – så løsner det. OBOSBL ADET

39


26.

16. LINDRER BRENT HUD Har du presset for mye for å oppnå den etterlengtede brunfargen? Dypp en ren klut i melk og stryk over området du er solbrent. Yoghurt har også samme lindrende effekt.

17. FJERN FLUENE Plagsomme fluer på kjøkkenet kan du kvitte deg med om du bruker følgende triks: Fyll opp en kopp 50/50 med zalo og eplecidereddik. Fluene vil kravle oppi og drukne.

18. HAKK I TREE T Har fått et stygt hakk i et tremøbel, legg en våt klut på og hold et varmt strykejern over. Da vil trefibrene reise seg igjen, og skaden bli mindre synlig. NB: Vær forsiktig så du ikke brenner møbelet eller deg selv…

19. IKKE GLEM FORKLE! Unngå både bakterier og flekker – bruk forkle på kjøkkenet. Fine, nostalgiske og feminine forklær er det lett å finne på loppis.

20. SLUTT PÅ HOS TEN Effektiv hostemedisin sies å være å dele en sitron i to, hell på litt salt og pepper på snittflaten, sett tennene i og sug saften i deg.

40

OBOSBL ADET

TEPPET

21. VOND LUKT I SKOENE

Illeluktende flekk på teppet? Strø natron på, la virke noen minutter og støvsug.

Fryseren er også et triks for sko som ikke lenger dufter helt som de skal… Putt dem i en plastpose og legge dem iskaldt over natten, da skal vondt lukt forsvinne.

22.

NUPPER

Nupper på klær kan også forsiktig skrapes av med barberblad.

23. VRANG GLIDELÅS

25. SØLVTØY MAKEOVER

Legg aluminiumsfolie i bunnen av en bolle, hell i vann og litt salt. Legg i sølvet noen minutter og vips så er det blankt igjen.

Får du noia av glidelåsen som alltid setter seg fast – smør på vaselin for å få den til å gli lettere! 24. RUSTFJERNER Er det rust i grytene, del en potet i to og ta natron på snittsidene, gni mot rust og skyll kjelen i vann.

27. TYGGIS Tyggegummi er en ekkel utfordring om den setter seg fast på klærne. Legg plagget i fryseren til tyggegummien blir hard, så kan du knekke den bort etterpå. Bruk aceton (neglelakkfjerner) for å fjerne smårester og vask på vanlig vis.

28. TOMATPROBLEM Flekker med tomatsaus er en utfordring å få bort. Legg plagget i en 50/50 blanding av veldig varmt vann og glyserin i en time, vask så på vanlig vis.

29. GODT BRØD Glad i å bake brød? Litt honning i deigen gjør at brødet får lengre holdbarhet.

30. SMARTE HANSKER Om oppvaskhanskene klistrer seg til hendene i det er vanskelig å få dem på og av, kjøp rimelige bomullshansker på apoteket, de kan du ha på under.

31. VINRESTER Har du en slant vin til overs, hell den i en isterningform og sett i fryseren. Så kan du hente frem små doser når du skal smake til den gode sausen.

NB Vi har ikke testet alle rådene - bruk av husmorog kjerringråd er på eget ansvar…


Urmaker • Optiker

O.H. Hagen Verksted Tlf: 22 50 76 46 Mob: 900 78 325

VI REPARERER: Alle typer ur: Quarts ur, mekaniske ur, veggur, loddur, kaminur, antikke ur Større ur hentes/settes opp GARANTI

FORHÅNDSPRIS

VERDITAKST

BJØRKLUND Ullevål Stadion Tlf: 22 18 44 00

Manglerud Senter Tlf: 22 75 69 80

Bennechesgt 1 N-0169 Oslo

SIGVARTSEN

kaasa@kaasa.no

STEININDUSTRI

GRAVSTEINER

FASADER

NAVNETILFØYELSER OG OMARBEIDELSER

INTERIØR

Ingen fordyrende mellomledd • Oslo-distriktets største utvalg • Ring og få tilsendt GRATIS katalog • 12% rabatt ved henvisning til annonsen • Alle prisklasser •

› Fasader › Gamle bygninger › Innvendig oppussing › Dekorasjoner

AVD. GRORUD: TRONDHEIMSV. 457, OSLO. TLF: 22 80 30 70 AVD. SANDVIKA: INDUSTRIV. 10, SANDVIKA. TLF: 67 52 10 30 WWW.SIGVARTSEN.NO

DEKORASJON

› Reklamemotiver og skilter › Vedlikehold næringseiendommer › Vedlikehold sameie og borettslag › Gulvarbeider

Kaasa_obos1.2_ann.indd 2

27-05-10 11:33:52


Helt konkret

Får han noen timer foran en betongvegg i et nedlagt industriområde, koser Tom Haga seg. Sånt blir det betongtapet av, og nå også: betongputer. tekst ingvild telle foto marie von krogh og tom haga

42   obosbl adet


BETONGMANNEN: Tom Haga har lagt sin elsk på det industrielle. I tillegg til betongtapetet han har produsert i to år, kommer det nå også puter med betongmønster.

obosbl adet  43


«– Hensikten var å kunne bruke overflaten på en ny måte, forklarer Tom som har hatt en dragning mot den grå, industrielle massen i årevis.» stavanger – Hvor enn jeg går, ser jeg betong, smiler fotograf Tom Haga. En forventet yrkesskade når man står som en av verdens største produsent av betongtapet. I to år har han og samboeren Lena Johnsen, som sammen startet ConcreteWall, kledd vegger i betong, verden over. De har store internasjonale bedriftskunder som JC, H&M, Diesel og Wallpaper. Og privatkunder som en av «So you think you can dance»-dommerne og selveste prinsen av Aman i Jordan.

Dragning mot grått

I studioet sitt, i det gamle verkstedet til Scana i hjembyen Stavanger, lener Tom seg tilbake i sofaen. Rundt ham hviler «blokker» av betong, sofaputene som nylig ble lansert under interiørmessen på Lillestrøm. – Hensikten var å kunne bruke overflaten på en ny måte, forklarer Tom som har hatt en dragning mot den grå, industrielle massen i årevis. For ham er det tekstur og industri som gjelder. Får han noen timer foran en betongvegg i et nedlagt industriområde, koser han seg. – Jeg har alltid vært glad i struktur. Når jeg kan ta med meg kamera og ta bilder av slikt, da har jeg det fint. Enten det er asfalt eller en gammel dør jeg tar bilder av. Det blir på en måte en blanding mellom det kunstneriske og det kommersielle. Et uttrykk, forklarer fotografen, som i tillegg til å supplere betongimitasjon til verden, også jobber med reklame. Helt konkret

ConcreteWall så dagens lys da Tom og samboeren selv ville ha en betongvegg i huset sitt i Stavanger. De fant fort ut at en ekte betongvegg ville bli for dyr, og da de søkte etter betongimitasjon på internett fant de ingenting av interesse. Men en dag da Tom var ute på et oppdrag i Sandnes, kjørte han fordi en betongvegg. Siden han selv er fotograf, var det teoretisk sett bare å ta et bilde og få det printet opp i storskala. Og nettopp det gjorde han. Etter en del prøving og feiling ble et utvalgt, høyoppløst bilde redigert, tilpasset veggen i huset deres, og printet ut på tapetstrier. – Det ble såpass kult at vi lagde en Facebook-side der vi inviterte

44   obosbl adet

venner til å like oss. Med tiden solgte vi en vegg her og en vegg der, men så en fredag i 2010 tok det helt av. Da hadde en svensk blogger nevnt oss, og i innboksen lå det plutselig mail fra «Sköna hem» og «Elle interiør», forteller Tom. Da var det ikke annet å gjøre enn å hyre inn et reklamebyrå til å lage profil og nettside. Idet nettsiden ble programmert, tikket det inn spørsmål og bestillinger. – Vi har tydeligvis truffet ett eller annet, for vi blir nevnt over hele verden. I Korea, i Australia, Italia og i USA. Men hadde det ikke vært for internett og sosiale medier, hadde det ikke blitt noe av ConcreteWall, mener han. HånDlaget

Hver enkelt levering er tilpasset den respektive veggen, og tapetet blir deretter printet opp på strier, slik at man aldri får et repeterende mønster. For å sikre kvaliteten gjør Tom hele jobben selv. Redigerer, printer, skjærer, ruller og sender. Tapetet koster 1098 kroner per kvadratmeter, og da kan man velge mellom 35 ulike betongvegger, samt noen tre- og murvegger. – Det tar sin tid, og alt er håndlaget og spesialtilpasset for hver enkelt kunde. Det henger sammen med prisen, forklarer Tom.

Visste du at: • Hver betongtapet egentlig skulle få navn etter gps- koordinatene der den originale betongveggen befant seg? • 50% av de fotograferte betongveggene i dag er revet? • Tom Haga og samboeren fremdeles har det første tapetet i huset sitt? • En amerikansk musiker har kjøpt inn tapet til musikkvideoen sin «Concrete Wall»? • En indisk kunde la inn en ordre på 100 000 kroner uten engang å ha fått tilsendt tapetprøver?


NUMMERERT: Hvert tapet er nummerert som navn. Nummer 1 var det første, og er fremdeles det mest populære, tapetet. INSPIRASJON: Øverst til høyre: Bildet viser tapet nr 23 i et privat hjem. Nederst til venstre: Tapet nr 32, også i et privat hjem. INDUSTRIELT: Betongtapeten traff den industrielle interiørstilen midt i hjertet, og budskapet ble spredt via blogger og sosiale medier i starten. Nå står Hennes & Mauritz, Harley Davidson og Diesel på kundelisten til firmaet fra Klepp. BETONGPUTER: De ser kanskje «steinharde» ut, men betongputene til Tom Haga er stappet med myk og deilig andedun. Trykket er printet på myk fløyel. Prisen er cirka 1398 kroner.

obosbl adet  45


enkelt: På bildet ser vi blant annet Woody (hylle), J77 (pinnestol med lav rygg), J110 (pinnestol med høy rygg), Ru (hvit stol), Don't Leave Me (grått bord).


DANSKE FAVORITTER Rolf Hay har klart kunststykket, nemlig å lage tidløse kvalitetsmøbler som ivaretar estetikk, komfort og lommebok. Danske HAY møblerer nå stadig flere norske hjem, og vi møtte gründeren i HAYs første butikk i Oslo. tekst marianne lie berg foto espen grønli Og HaY


KLASSIKERE FRA HAY

hay desk

pinocchio

prince chair

Det første møbelet Rolf Hay designet. Enkle og rene former skyver oppmerksomheten over på stolene som omgir det.

Håndlagd teppe. Består av tovede ullballer som er sydd sammen. Teppene til HAY lages hos små geskjefter i Nepal og India.

Opprinnelig tegnet til en konkurranse om å lage en stol til Kronprinsen av Danmark. Designet av Louise Campbell.

« For oss ble det viktig ikke å gå ned på kvaliteten selv om vi gikk ned i pris. Det har tvunget oss til å tenke annerledes og hele tiden utfordre oss selv. Og det er mulig!» RoLF HAY, gRündeR og mAnnen bAk HAY

– Det var behov for en ny begynnelse for dansk design. Danske designvirksomheter ble ledet av det som ble laget på 50- og 60-tallet. De identifiserte seg ikke med samtiden, sier Rolf Hay. Vi møter ham i den norske HAYfilialen i Hegdehaugsveien i Oslo. Der forteller han om drømmen han hadde om å skape en plattform der man kunne lage tidløse møbler forankret i vår egen samtid. – Ønsket mitt var å bidra til at dansk design vendte tilbake til det kvalitetsnivået vi hadde på 50-tallet. Det var ikke fordi jeg ville lage retrodesign. Jeg ønsket å lage design med samme kvalitet, men i en moderne kontekst, forklarer han. et avgjørenDe møte

Rolf Hay er selvlært. Han begynte sin karriere som ansatt i diverse møbelforretninger i Tyskland og Danmark og leste seg opp på det han kom over av faglitteratur om møbler. Da han i 2002 arbeidet i møbelbutikken Gubi i København fikk han tilfeldigvis det danske firmaet Bestseller som kunde. Det viste seg at Bestsellers direktør, Troels Holch Povlsen, delte Rolfs syn på tilstanden i dansk møbeldesign og så et potensiale i hans brennende engasjement. – Jeg husker vårt første møte. Der satt jeg med en av Danmarks største forretningsmenn og det eneste vi snakket om var møbler, sier Rolf. Han understreker at Bestsellers finansielle rolle i virksomheten har vært helt essensiell. – Jeg kunne ikke fått en bedre partner enn Bestseller, helt ærlig. De har viten om-

48   obosbl adet

kring hvordan man driver business, og har lært meg at man skal tenke langsiktig i det man gjør, forteller han. Det begynte meD et borD

Samarbeidet med Bestseller ble også starten på Rolfs designkarriere. Han tegnet selv det første HAY-møbelet, et bord som fikk navnet HAY Desk. Bordet ble opprinnelig tegnet til Bestsellers egen kantine, men har siden blitt en stor suksess hos både privatkunder og bedrifter. Ved siden av å designe, hadde Rolf også ansvaret for å bygge opp den nye kolleksjonen. I løpet av rekordtid hadde han satt sammen en kolleksjon som ble lansert på møbelmessen IMM Cologne i 2003. Det viste seg at den nye merkevaren slo an, og HAY-produktene dukket stadig oftere opp i magasiner og blader. – Jeg husker da stolen Other One kom på forsiden av Wallpaper. Da tenkte jeg at nå blir jeg millionær. Men jeg fikk ikke en telefon, ingen kommenterte det, ler han. I dag selges HAYmøbler i designforretninger verden rundt. Kvalitet og pris

– Jeg husker en kollega fra Tyskland en gang sa til meg: «Hvis du skal lage en ny møbelkolleksjon må den være bedre og billigere enn de andre». Det ble sagt for å være morsom, men det er helt sant, sier Rolf. Han deler dermed tankene til Arne Jacobsen og hans samtidige som bestrebet seg på å lage kvalitetsmøbler til en billig penge, slik at flest mulig skulle fikk tilgang til dem.

– For oss ble det viktig ikke å gå ned på kvaliteten selv om vi gikk ned i pris. Det har tvunget oss til å tenke annerledes og hele tiden utfordre oss selv. Og det er mulig! Moderne teknologi gir oss stadig nye muligheter til å lage bedre, billigere og vakrere produkter som også er mer miljøvennlige enn klassikerne, sier Rolf. estetiKK og Kjærlighet

HAY lager ikke møbler for designeliten, men henvender seg til alle som er interessert i pene ting. – Mange designere glemmer estetikken når de lager møbler i dag. Jeg husker da vi skulle lage stolen «About A Chair» sammen med designeren Hee Welling. Vi endte opp med å lage en stol som kunne resirkuleres hundre prosent, men det var ikke utgangspunktet. Vi ville lage en stol som var vakker og som man sitter godt i, sier Rolf. Ni år har gått og Rolf styrer i dag møbeldelen av bedriften, hans kone Mette Hay styrer tekstildelen. Totalt er de 60 ansatte. – Jeg blir forelsket i møbler. Et godt møbel er noe midt mellom arkitektur og mote, det henter det dynamiske fra moten og det statiske fra arkitekturen. Jeg er glad for at jeg den gangen ikke visste hvor hardt det ville bli. De første tre årene var utrolig tøffe. Jeg stod opp fem om morgenen og var hjemme åtte om kvelden. I dag prioriterer jeg de oppgavene jeg liker best. Det man liker er det man er god til, avslutter han.


woody

plopp

dot

Inspirert av en klassisk stige der ingen deler av konstruksjonen er skjult. Treramme i solid eik med stålplater i tre farger.

Innovativ produksjon: Kuttede stålplater blir lagt oppå hverandre og sveiset sammen. Høyt lufttrykk er så skutt inn i formen.

Klassisk sofapute i ull og viscose. Slitesterke materialer og ulik farge på hver side gir putene lang levetid.

Demokratisk klassiker:

I 2011 ble en hel møbelserie av designer Jørgen Baekmark relansert av HAY. Møblene ble produsert for det danske forbrukersamvirket på 1960tallet. J104 er spisestolen, og den er laget i heltre bøk.

på besøk: Rolf Hay

besøker den første HAY-butikken i Norge, nærmere bestemt i Hegdehaugsveien i Oslo. Fargesterkt: HAY er kjent for å våge litt – når det kommer til farger. Her fra Oslo-butikken. For nordmenn på besøk i København kan Hay House i Østergade anbefales!


Solskjerming

Vi har årelang erfaring med Silent Gliss sine produkter – Innsyn, blending, solskjerming, og dekor – besøk vår butikk og benytt vår ekspertise. Vi tilbyr måltaking, montering og hjemmekonsultasjon.

Møbler, belysning, solskjerming, tepper & tekstiler 016128/30, Oslo0161tekstil@tannum.no www.tannum.no møbler, belysning, solskjerming, tapeter, tepperStortingsgt. & tekstiler 28, Stortingsgt. Oslo Tlf: 23 11 53 90 post@tannum.no www.tannum.no


Super-Ellipsen Bordserien ble designet av Piet Hein, Bruno Mathsson og Arne Jacobsen. Seriens mest prominente medlem, Super-Ellipsen, var inspirert av Peit Heins løsning på trafikkproblemene på Sergels Torg i Stockholm: En superelliptisk rundkjøring.

Nå med ny og forbedret uttrekksmekanisme!

ø75, ø90, ø120, ø145

100x150-250, 100x170-270, 120x180-300

80

80

75x75, 100x100, 115x115, 145x145

90x135, 100x150,100x170, 120x180,120x240, 130x300

80x80

80x120, 80x140, 80x160, 80x180

Hos oss får du alt fra Fritz Hansen

Møbler, belysning, solskjerming, tepper & tekstiler 28, 0161 Oslo post@tannum.no www.tannum.no møbler, belysning, solskjerming, tapeter, tepper Stortingsgt. & tekstiler Stortingsgt. 28/30, 0161 Oslo Tlf: 23 11 53 90 post@tannum.no www.tannum.no


Minister på Løkka Øverst på Grünerløkka ligger Valdresgata borettslag. Her har kunnskapsminister Kristin Halvorsen (51) bodd med familien siden 1989. – Dugnaden er årets sosiale høydepunkt! tekst irina lee foto hans fredrik asbjørnsen

– Det beste meD å bo her er å ha naboer fra 0 til 90 år! Her i gården har vi både rullatorer, sparkesykler og barnevogner. Det er en betydelig aldersblanding, og det liker jeg, sier Halvorsen. At noen måker når det snør, at trappene vaskes, og at brannvarslere og pulverapparater blir byttet ut med jevne mellomrom er andre borettslagsgoder Kristin Halvorsen setter stor pris på.

– Vi trenger en helt annen offensiv kommunal boligpolitikk, med bygging av kommunale utleieboliger. Det ville vært det viktigste bidraget. Samtidig minner hun om at det er mange områder utenfor bykjernen som også er attraktive. – Alle vil jo klumpe seg i midten, men vi må tenke på at det finnes attraktive boligområder utenfor Kirkevei-ringen også.

Fem rom på to plan

kaFFe veD sanDkassen

Familien Halvorsen boltrer seg på 110 kvadratmeter, over to plan, i 2. og 3. etasje. – Nå har begge barna flyttet hjemmefra, så nå er det nok plass, sier Halvorsen. Hun og ektemannen Charlo ventet på å få plass i akkurat dette borettslaget da de var på boligjakt i 1989. – Den gang leide vi en leilighet på Majorstua, og hadde flere venner som bodde her i Valdresgata. Vi visste at det var her vi ville bo. Mens vi ventet på at det skulle bli en ledig leilighet, meldte vi oss inn i OBOS, sier Halvorsen.

I november 1989, like etter at Halvorsen debuterte som folkevalgt representant på Stortinget, flyttet familien inn i borettslaget på Løkka. – Det var helt fantastisk å flytte hit for oss som hadde små barn. Det beste var å ha et bilfritt lekeområde. Det var alltid mulig å ta med seg en kaffekopp ut, sette seg ved sandkassen og slå av en prat med andre foreldre. Av andre sosiale happenings trekker hun frem flaggheisingen på 17. mai, de mange grillfestene, borettslagets hagegruppe og dugnadene. – Dugnad må alle være med på, og det er årets sosiale høydepunkt. Såfremt jeg er hjemme, har jeg alltid sørget for å delta på dugnaden. Jeg liker å klippe busker, men jeg har en mistanke om at hagegruppen av og til synes jeg går litt for hardt til verks, sier hun og ler.

prisgalopp

Høsten 1989 fikk de endelig tilslaget, og ga 630 000 kroner for boligen. Halvorsen husker at de fikk en «ganske høy» fellesgjeld med på kjøpet, ettersom borettslaget var forholdsvis nytt. – Vi kjøpte under nedturen i boligmarkedet, og mens rentenivået var mye høyere enn det er nå. I en periode betalte vi 12 prosent rente. Boligprisene falt faktisk ytterligere de første årene etter at vi hadde kjøpt. Så rent teoretisk kunne vi gjort et enda bedre kjøp, forteller hun. De siste 20 årene har imidlertid boligprisene stort sett gått én vei: Rett opp. På spørsmål om hva boligen er verdt i dagens marked, fisker ministeren frem en iPhone. Et kjapt søk på Finn.no viser at en noe mindre leilighet ligger ute for rundt 4 milllioner kroner. – Da er vel vår kanskje verdt mellom fire og fem millioner, anslår Halvorsen. Ønsker oFFensiv politikk

Som mangeårig SV-leder og regjeringsmedlem har Halvorsen engasjert seg i offentlig boligpolitikk. Hun mener at særlig den kommunale boligpolitikken må bli bedre, for å bremse prisveksten og dekke behovet til en økende befolkning i storbyene.

52   obosbl adet

interiØrsjeF

Innenfor husets fire vegger har ekteparet Halvorsen en klar arbeidsfordeling: Hun tar seg av alt som har med oppussing å gjøre. – Mannen min er fritatt for oppussing, det har vi hatt en avtale på i snart 30 år. Han gjør så mye annet. Og han finner seg stort sett i det jeg finner på, sier Halvorsen. I løpet av to tiår har boligen gjennomgått et par ansiktsløft. Bad og kjøkken er totalrenovert, og nå vurderer Halvorsen å gå i gang med en større «grunnrenovering». – Om ikke så veldig lenge må vi gjøre noe med gulv, vegger og tak. – Er du interessert i interiør? – Jeg er et praktisk menneske, som gjerne har ambisjoner om å pusse opp. Jeg gjør ofte ting selv, som enkle malerjobber. Men større prosjekter går jeg ikke løs på. Selv om jeg klarer å bruke sag og malerkost og drill.


Valdresgata borettslag • Ligger på øvre Grünerløkka i Oslo. Oppført 1979–1981. De første beboerne flyttet inn sommeren 1980. • Arkitekt var F.S. Platou AS. • Borettslaget består av i alt 13 hus, med til sammen 23 oppganger. Totalt inneholder borettslaget 196 leiligheter. Leilighetene fordeler seg på 68 2-roms, 26 3-roms, 46 4-roms og 56 5-roms leiligheter.

obosbl adet  53


Bytt ikke kjøkken! Bytt bare dører, skuffer, benkeplater og vask! Nye dører produsert etter mål. Også helt til taks! Passer alle typer kjøkken uansett alder! Ferdig montert!

Vårt tilbud ved hel fornyelse:

gratis benkeplater!

Ring din lokale representant for en avtale om gRatis hjemmebesøk og kostnadsoverslag: Rogaland: Agder og Telemark: Vestfold og Buskerud: Oslo, Akershus, Østfold: Hedmark og Oppland:

Øivind Knudsen Kurt Åmodt Leif Nyborg Rune Løvås Morten Host

480 905 922 913 951

37 65 42 92 78

000 649 693 660 095

Vi leverer også komplette kjøkken!

Tremo Gruppen AS

Hovedkontor tlf: 62 51 97 40 - www.tremo.no


Rente fr

a

3,45 %

Fleksilån med gullmedalje! –

Fleksilån passer godt for deg med god sikkerhet og ordnet økonomi. Alle OBOS-medlemmer kan låne og spare til svært gunstige betingelser. Les mer på www.obos.no/lan. * Den effektive renten vil variere med utnyttelse av lånerammen. Eksempel på effektiv rente med en låneramme pålydende kr 1.000.000, inklusive etableringsgebyr og månedlig gebyr, og en gjennomsnittlig utnyttelsesgrad på 50 % utnyttelse: eff. rente 3,92 % og 100 % utnyttelse: eff. rente 3,84 %.

Foto: Colourbox.no

Hvert år finner Dine Penger ut hvilke banker og finansinstitusjoner som har de beste vilkårene. For andre år på rad gikk OBOS’ fleksilån til topps i kåringen.


TILBUD PÅ MARKISER FRA LUNEX! Tilbud til leserne:

-25% på alle markiser fra Lunex!

God service Smarte løsninger Inntil 15 års garanti Vi leverer også: - Persienner - Lamellgardiner - Plissègardiner

- Screens - Rullegardiner - Myggnett/Mørklegging

Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

815 00 004

Åpen kundetelefon 08:00 - 16:00 alle hverdager

www.markisemannen.no


TILBAKE TIL OBSERVATORIET Observatoriet ble oppført som flaggskip for et ungt Norge. Nå er det restaurert tilbake til gammel prakt – til bruk for Oslos skoleelever. TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO HANS FREDRIK ASBJØRNSEN OG ELLEN JARLI


elevbesøk: Jan B. Ommundsen ved UiO har ledet prosjektet med å tilpasse Observatoriet til bruk for elever i Osloskolen. Her er han sammen med elever fra Oslos sommerskole. stJerneglaD: rebekka Nguyen, 11 år, fra Bjøråsen, likte turen opp i Observatoriets tårn. – Jeg synes verdensrommet og stjernene er veldig spennende, sier hun.

Da ObservatOriet stOD ferDig i 1833, lå det langt utenfor byen. Nå synes det knapt bak andre bygg og høye trær, men da det ble bygget, lå det idyllisk til på en knaus og med utsikt over fjorden. Det var et signalbygg. Den første professoren som flyttet inn, var Christopher Hansteen. Utenfor beitet sauene. – Den unge nasjonen trengte å hevde seg med vitenskap! Og havna lå der, med båter fulle av trelast som skulle ut. Man trengte bedre navigasjon og riktige kart, og ikke minst trengte man riktig klokkeslett, forteller prosjektleder Jan B. Ommundsen ved Universitetet i Oslo. Han vært med på den omfattende prosessen med å rehabilitere det gamle bygget slik at det framstår som på Hansteens tid. Prislapp: Om lag 30 millioner kroner. bestemte Christianias nullpunkt

Å få bygget et eget Observatorium og komme i gang med målingene ble regnet som så viktig at det ble prioritert foran Slottet. Bygget ble tegnet av arkitekt og byplansjef Christian Grosch, som også tegnet Børsen og Universitetsbygningene i sentrum. I toppen var Observatoriet utstyrt med et observasjonsrom med en kjegleformet spalte som kunne åpnes mot stjernehimmelen, en av de mange under rehabiliteringen. Etter restaureringen kan taket igjen dreies åpent. – Professor Hansteen, som både arbeidet og bodde

58   obosbl adet

ObservatOriet • Bygget i 1831-33. • Universitetet i Oslos eldste bygning. • Ligger ved Solli plass, Observatoriegata 1. • Del av UiOs skole- satsning for Osloskolen innen realfag i 2012-2015. • OBOS har gitt 2 millioner kroner i støtte til rehabiliteringen. KiLDer: • Almanakkens historie – en jubileumsbok 2011, Universitetet i Oslo. • www.muv.uio.no

her i mange år, var en praktisk mann som var opptatt av magnetisme og landmåling. Og dette var ekstremt viktig. Her, i Observatoriet, ble Christianias nullpunkt bestemt. Sammenligner vi den med dagens moderne GPS, bommet han i underkant av hundre meter, forteller Ommundsen entusiastisk. satser på realfag

I høst åpner Observatoriet som en del av Universitetet i Oslos satsning på realfag i Osloskolen. De nyrestaurerte rommene skal fylles med sjuendeklassinger. Elevene skal lære om jordmagnetiske, landmåling og om verdensrommet. Hvordan blir et kart til, hvordan måler man? Og hva er nordlys? Hva er magnetisme og hva kan den brukes til? Et helt nytt planetarium er også på vei. Spesialbestilt fra utlandet, akkurat som mange av de fine måleinstrumentene som ble brukt her i Hansteens dager. I august var de første elevene innom, som testpiloter før åpningen i september. En av dem var elleve år gamle Rebekka Nguyen fra Bjøråsen skole, på besøk i regi av sommerskolen. – Jeg synes det var veldig gøy å høre hvordan det var før. Det var inspirerende. Særlig historien om Christopher Hansteen som bodde her, og så teleskopet på taket. Her kunne man se ut på himmelen og stjernene. Jeg synes verdensrommet og stjernene er veldig spennende, forteller hun.


ORIGINALT: Måleinstrumenter fra 1800-tallet. sjef: Jan B. Ommundsen er prosjektleder for Observatoriet. TIdeN: Ved hjelp av Observatoriets målinger, klarte man

å bestemme Christianias nullpunkt. Før man greide det, hadde de lokale tidene variert med en time og 47 minutter fra ytterst i Sognefjorden til Vardø.


...EN IDÉ FOR TRIVSEL OG GLEDE Komplett moderniseringsprogram for kjøkken, bad og garderobe Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske fra eget verksted! Hvitevarer leveres og monteres etter avtale! Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet!

 

Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat

 

                           

 

 Rørleggere

 

 

 



   

    

Oppussing

 

Containere

Container?

Kampanjekode “Private Oslo/Akershus”

Ring oss på tlf 09700 www.norskgjenvinning.no

Går du med tanken om å pusse opp!

COMFORT STORO Grefsenveien 56, 0487 Oslo 23 40 10 40 storo@comfort.no

Vi stiller med: Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og prosjektledelse. Tlf.: 47 41 30 00 www.nytthjem.net post@nytthjem.net

Entreprenør

Annonsering





GLASSMESTER

VI GIR 10% RABATT

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.

Glassmester

hjemme, annonser i OBOS-bladet

Vakt hele døgnet. Faste lave priser til leserne av OBOS-bladet!

Ring 815 GLASS (815 45277)

Garasjeporer

GARASJEPORTER

www.obos.no

Kontakt HS media: BEHOV FOR SERVICE MARTE ISELIN SKARPNORD PÅ GARASJEANLEGG? Telefon: 62 94 10 37 e-post: mis@hsmedia.no Ring oss i dag! SNORRE SIGURDSSON Telefon: 92 40 29 17

Rosings Industrier AS e-post: ss@hsmedia.no Tlf. 67 06 45 00 post@rosing.no www.rosing.no

Tlf. 63 94 04 30 www.raynor.no


DØRER VINDUER PARKETT KJØKKEN Luna Kjøkken - nå også flatpakket! - et rimeligere alternativ for deg som liker å skru selv

2.500m2 SHOWROOM Du finner oss på Alnabru Lettvint å parkere Kvalifisert betjening og veiledning Arveset

n

rø m

sv

ei

en

ie sve øm r t S

St

Stubberud

Toys R Us

ei

gv

in

R re

Yt

i ve ds n u ul ur rF

eie

ks

r Ve

Gratis parkering

ingvei

Ytre R

Alna senter

E6

sent

oen

erm

Gard

rum

Sentrum Bygg as Verkseier Furulundsvei 9 0668 Oslo Tlf. 23 17 74 50 www.sentrumbygg.no 8-18 (10-16)

9


– Dikt kan være en trøst og en brygge i forhold til traumatiske opplevelser, sier Gro Dahle. Den produktive forfatteren fra Tjøme i Vestfold skriver tusenvis av sider i året og får sørgende barn til å fortelle om hvordan sorgen smaker med skriveøvelsene sine.

– Hva jeg liker med havet? At det er alltid forskjellig. Fra dag til dag, fargene, hvordan øyene ligger der ute, hvor klart jeg klarer å se, sier Gro Dahle, mens kongepuddelen Luna svinser foran oss.

tekst tina åmodt foto hans fredrik asbjørnsen

«HallEluja!»

ESTEN TRE MÅNEDER MED REGN. Første gang jeg møtte Gro Dahle, hadde det regnet i nesten tre måneder. Vi var 12 forfatterstudenter som satt sammenbøyde rundt bordet på Skrivekunstakademiet i Bergen med lunken kaffe i koppene og våte alpeluer av ull, da Dahle plutselig kom inn: Smilende, med bagasjen fylt av effekter som ordlapper, vannmaling – og toastbrød. Snart gikk hun rundt i rommet og delte ut en brødskive til hver. – Lukt på den, sa hun. – Lukt helt til det dukker opp et minne, og så skriver dere! Aldri har jeg følt meg så forvirret og oppløftet, lattermild og inspirert etter et skrivekurs. Siden har jeg for lengst konstatert at Gro Dahle er en av landets mest produktive, omgjengelige og anerkjente forfattere. I dag har vi kjørt langs E18 nedover Vestfold, forbi trailere og bensinstasjoner, gjennom Tønsberg, og videre, langs fjorden, naustene, villaene med plener og husker i eiketrærne, til Tjøme, der Gro Dahle har bodd og skrevet siden 1990. Vi har drukket kaffe og spist wienerbrød, nå går vi tur, på Verdens Ende, disse blankskurte svabergene som strekker seg ut mot Skagerak.

62   obosbl adet

Hver dag går Dahle tur med hundene sine ned til sjøen. Hun følger faste stier. Noterer tekstbiter i hodet, sier hun kjenner seg knyttet til, nærmest avhengig av trærne. Tjøme-landskapet ligner det man finner i flere av bøkene hennes. Og dem er det mange av: Over 50 titler i alle sjangre har hun skrevet siden debuten i 1987. I tillegg er hun veileder, foredragsholder og konsulent. Jeg er ikke den eneste som har hatt Gro Dahle som skrivelærer. Doktorander, psykiatere, psykisk utviklingshemmede, lærere, 60-årsjubilanter, meterologer, kommunale ledere – Dahle tror at alle kan få noe ut av å jobbe med sitt eget språk, stimulere ubrukte ressurser gjennom oppgaver. Det kan også få uante konsekvenser: – Folk oppdager mye om seg selv på et skrivekurs, de får aha-opplevelser i forhold til hvem de er, hva de driver med. Det kan skje en del fascinerende ting også. For eksempel har folk med lammelser opplevd at lammelsene gir seg. – Nei, hvordan da? – Først var det noen som sa at det begynte visstnok med en sånn rar følelse, nesten litt elektrisk, noe som spredde seg fra hodebunnen, ned nakken, en sånn bzzz, var det noen som sa etterpå. Andre hadde ikke lagt merke til det før de plutselig prøvde å bevege fingrene og klarte det. Andre sa at det føltes som et sukk i ryggen, noe som rislet og sukket i bakhodet og ned ryggen. Jeg vet ikke, jeg har jo ikke opplevd annet enn reaksjonene deres, gråt og latter og høye rop. Jeg syntes det var en blanding mellom nifst og sprøtt. Og slik jeg forsto det, så holdt virkningen. Men jeg har ikke fulgt det opp. Og det er ikke blitt gjort noen vitenskapelig undersøkelse. Men det var litt jubel og magi og halleluja! – SkRivER fiSkEpiNNER

Dahles tekster er livlige, undrende og gåtefulle, men også makabre og sorgfylte. De mange barnebøkene, som hun ofte samarbeider med ektemannen Svein Nyhus om, er prisbelønnede og elsket. Hun skriver


GRo DAHLE (f. 1962). Cand.mag. fra Universitetet i Oslo, og er også utdannet formingslærer. Debuterte med diktsamlingen Audiens (1987), har også gitt ut en rekke novellesamlinger og barnebøker. Fikk Brageprisen for barneboka Snill i 2002.

obosbl adet  63


Jeg planter hjertet mitt i bakken, trykker det ned, spar jord over, en og to og tre skjeer jord. Der kan det slå ut røttene, spire, strekke seg opp, folde seg ut som et seljetre. puste med bladene, vri seg i vinden. Jeg lengter etter den vinden, lengter etter regnet mot ansiktet, etter å bli så stødig i stammen at jeg kan stå der, se menneskene passere

Fra Støvet, skyggen, hunden og jeg(2011)

64   obosbl adet


obosbl adet  65


SkriveøvelSe for leSerne: BeSJelinG Å besjele er å gi menneskelige kvaliteter til ikke menneskelige ting eller dyr eller planter. Å velge seg ut noe helt konkret i verden som ikke er menneske og tenke seg inn i denne tingen/dette dyrets tanker og følelser, lage tanker og følelser og menneskelige oppførsel til ting og dyr. Det blir nesten alltid bra, og jeg synes det er moro. Jeg elsker dyrene, elsker gåsa og hunden og lar disse snakke for meg.

enkelt og utadvent, men er like fullt anerkjent i smalere litterære kretser. Hvordan hun holder seg produktiv? Det handler mye om metoder. Gro Dahle skriver i hver ledige stund. Et kvarter i bilen, eller når hun har 40 minutter før noen kommer hjem til middag. – Disse mellomrommene, det er min beste arbeidstid, det er ikke åpen tid, en ikketid, som jeg på en måte kan bruke, lage noe av, i et rom hvor det ikke er prestasjonsangst og ikke noen forventninger, en tid hvor jeg bare kan la teksten komme, drive fiskearbeidet mitt, sier hun. Vi følger en trapp nedover svabergene, en ruin av et tysk krigsfort. Hunden Luna snuser lykkelig på strandnelliker. I en vannfylt bergsprekk vi trår over, piler små, gjennomsiktige reker. Fiskearbeidet som Dahle snakker om, er skriveøvelsene. I løpet av forfatterskapet har hun opparbeidet seg et omfattende sett av øvelser. Hun er helt avhengig av dem for å kunne produsere, slippe taket, skrive levende, gode tekster. Dette er de samme øvelsene som hun tar med seg ut på skrivekurs. – For meg handler det om å ha et sett med fiskeredskap. Der nede, i vannet, i dypet, vet jeg at det er fisk, men hvordan skal jeg få dem opp? Oppgavene er garnet og fiskesnørene og krokene. Om jeg tenker når jeg skriver, dør språket mitt. Jeg mediterer ikke over problemstillinger, jeg sitter bare der, med fiskeredskapene mine og fisker! Og når fisken vel er oppe, begynner bearbeidingen. Tusenvis av datasider og papirlapper skal sorteres, setninger gules ut og klippes i - kanskje, om hun er heldig, skal flere inngå i neste bok. De ferdige tekstene kaller Gro Dahle for retter; enkle, men gode. Hun ler: – Så blir det fiskesuppe, eller fiskegrateng. Selv har jeg sansen for å lese mer kompliserte ting. Men det jeg skriver er forholdsvist lett å forholde seg til. Jeg føler at jeg egentlig er ganske folkelig. Å skrive trøst

I juli i fjor hadde Gro Dahle levert to manus til forlaget, som begge skulle utgis til høsten. En diktsamling for barn, og en for voksne, begge ganske friske i tonen. Så viste datobladet fredag 22. – Og så ble verden, med ett slag, forandret. Det gikk ikke lenger an å skrive det jeg hadde skrevet, jeg måtte skrive om alt, fjerne alt som var lett. Hva skjer når verden går i stykker? Hva skjer når man ikke lenger

66   obosbl adet

har noe å holde seg fast til? Støvet, skyggen, hunden og jeg ble en bok om å miste og å tape. Et forsøk på å etablere trøstedikt. Dette er dikt som har sett en sorg, et tap, og dermed kan være trøstende fordi at de vet hvordan det er å stå i et mørke, sier hun. Også å skrive kan bidra til trøst, tror Gro Dahle. Det har lærere rundt omkring lagt merke til. Flere ganger har hun hatt jobber i skoleklasser hvor det har skjedd noe stort og vondt, som at pulter står tomme fordi et barn har dødd en dramatisk død. – Barna vet kanskje ikke hvordan de skal håndtere sorgen. De kan gjerne få snakke med fagpersoner, men så er det likevel en tyngde som gjør at barna ikke løper lenger, at ballene ikke blir spilt med. Barna blir tause, de hvisker, ler ikke. I den sammenheng har jeg sett at skriveøvelser har hatt en forløsende effekt. Dahle gir barna muligheten til å konkretisere sorgbergreper. Det er helt nødvendig for at ungene skal kunne begynne å bearbeide det som har skjedd, mener hun. – Ord som sorg, fortvilelse, maktesløshet er store og betyr ikke egentlig noe i seg selv, de oppløses når man griper tak i dem. Så jeg spør barna: Hvordan ser sorgen ut, hvordan lukter maktesløsheten, hvordan smaker mørket? Ofte begynner de å le. En sånn måte å jobbe med tap på setter i gang en helbredelsesprosess, gjør en hendelse mindre farlig, sier Dahle. Vi står i ro, vi er nesten helt nede ved sjøen nå. Luften er frisk. Et stort lasteskip siger langsomt forbi i horisonten. Jeg tenker på barneboken Sinna mann. Den handler om lille Boj som lever med vold i hjemmet, helt til kongen kommer til unnsetning. Filmatiseringen av boka fikk Kong Harald til å gråte. Flere lærere og bibliotekarer har vært skeptiske til å la barn lese boken om de ikke har opplevd vold selv. De mener den er for brutal. Men når Gro Dahle leser høyt for barneforsamlinger, sitter ungene og hånler. – Jeg ville aldri forutsett at barn ville synes at det var morsomt! Det kom som en overraskelse. Men de ser på den voldelige faren som et troll, som barnet vinner over. Og barn som har levd under slike forhold, opplever at gutten kan være en vikar for dem. Boken blir som en befrielseshymne, sier hun. – Jeg tror også at et dikt kan være en slags påle, en brygge, i forhold til en traumatisk opplevelse. Man kan lese og oppleve at man ikke er alene.


obosbl adet  67


panje

NORSOL® Lamellgardiner NORSOL® Plisségardiner

Månedskam

Inntil

30%

*

ektesalg os Norsol Dir h n ku r e ld nonse * Gje g til denne an in sn vi n e h d Ve

NORSOL® Terassemarkise NORSOL® Levegg

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING

NORSOL® – Made in Møre

DIREKTESALG. Ring oss på 22 50 65 00 Norsol AS er en av landets ledende produsenter av måltilpasset solskjerming. Landsdekkende forhandler- og direktesalgsnett. All produksjon skjer i vår moderne fabrikk i Økokommunen Tingvoll på Nordmøre. Norsol AS ble etablert i 1983, som en videreføring av Høyang Markisen (ÅSV/Hydro), og har i mer enn 10 år på rad hatt AAA rating hos Dun & Bradstreet. Vi tilbyr gratis befaring og måltaking. Gir du oss tillit, har vi kort leveringstid, stort utvalg, og høy kvalitet til en fornuftig pris – Fagmessig montering tilbys også.

GRATIS BEFARING Besøk oss på Røa eller finn din lokale konsulent på www.norsol.no

Showroom/direktesalg – Vækerøveien 213 – Røa, 0751 Oslo. Telefon 22 50 65 00 Epost oslo@norsol.no www.norsol.no


Moro for barna

Juniorlaget

vi vil høre fra deg:

juniorlaget @obos.no

gallerieT

Send inn tegninger, vitser, dikt eller andre bidrag, eller svar på konkurranser til: OBOS-bladet, boks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo. Merkes med «Juniorlaget». eller til juniorlaget@obos.no. viktig! Husk å skrive adressen din. Da blir du med i trekningen av fine premier.

Juniorkokken eplekake

Camilla Belden, som er fire år og bor i Oslo, har tegnet denne knall gule og myke kyllingen. En hilsen er sendt i posten, Camilla!

Noe av det beste med høsten er at det regner epler fra himmelen! lag en eplefest av en kake! Denne er så enkel å lage at selv lillesøstra di kan klare det. Husk å få en voksen til å hjelpe til med stekeovnen!

Høsten har også fine farger, og det er gøy når løvet faller fra trærne! Se bare på tegningen som ismael Dukuray fra Haugenstua i Oslo har sendt til Juniorlaget. En hilsen er sendt i posten.

oppskrift KliKK.NO foto iSTOCK

Dette trenger Du: 2–4 epler, avhengig av størrelsen 1,5 kopp mel (vanlig kaffekopp) 1 kopp sukker 1 ts bakepulver 1 egg Ca 100 gram margarin eller smør Kanel

tekst og utvalg Sølvi HalvOrSEN

SLik gJør Du: Kutt eplene i småbiter med en sløv kniv, du trenger nok til at de fyller bunnen i en paiform (eller créme brûlée-form, hvis du lager porsjonskaker). Bland alt tørt i en bolle. Ha egget oppi, og rør lett. Hell melblandingen over eplene, rist lett på formen så melet fordeler seg mellom eplebitene. Bruk ostehøvel til å høvle smøret/margarinen, og legg det oppå melblandingen. Smøret skal dekke formen. Topp med kanel etter smak, og sett kaken litt under midten i kald ovn. Nå må en voksen komme inn i bildet. Få den voksne til å sette på ovnen på 200 grader, kaken er ferdig etter 30 minutter. Den er aller best helt rykende fersk! Og ekstra digg med vaniljeis ved siden av!

Sanna Skauge, 8 år, fra Haugesund har sendt oss en smilende rytter til hest. Heldigvis har rytteren husket å ta på ridehjelm før hesten galopperer gjennom blomsterengen. Du får en hilsen i posten, Sanna.

gratulerer! Silje Holme, 10 år, fra Auli, vant mattenøtten i OBOS-bladet nr. 4, Hermann Johansen (9) fra Ski, vant kryssordet og Scott Fredrik Lynum (8) fra Oslo, vant Juniorsudoku. Premier er sendt i posten. OBOSbladet gratulerer!

obosbl adet  69


OBOS-medlemmer er ikke som alle andre! De har mye billigere strøm!

19,Strøm til innkjøpspris, kun 19 kroner i fastbeløp pr. mnd

Vinn en iPad! Bestill nå. Send kodeord obos til 02021 og få tilbud om billig strøm! Vi trekker ut èn vinner av en iPad 1. oktober 2012. Vinneren vil bli kontaktet.

OBOS Strøm:

Bestilling:

• Strøm til innkjøpspris • Månedlig påslag på kun 19 kroner • Kostnadsfri fakturering som eKunde

Send SMS OBOS til 02021 og du vil bli ringt opp av LOS kundeservice som hjelper deg med bestilling og svarer på spørsmål.

Avtalen gjelder ikke boliger som allerede er LOS-kunder gjennom fellesmålte anlegg.


Moro for barna

JUNIORLAGET

VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

Denne gangen er det en spennende og lærerik bok Unge Deichman tipser om. Unge Deichman er Deichmanske biblioteks barne- og ungdomsavdeling.

Hjernenøtt Hvor mange bein har

hunder?

Junior x-ord

Juniorsudoku IDA

av Jørn Hurum og Torstein Helleve Illustrasjoner: Esther van Hulsen

Svar på oppgavene eller send oss tegninger, vitser, dikt eller andre bidrag, så er du med i trekningen om blant annet Kul kokebok fra Cappelen Damm. Frist 3. oktober. Send svar til OBOS, postboks 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Merk konvolutten «Juniorlaget» Navn: .......................................................................................................................... Adresse: ..................................................................................................................... Postnummer/sted:.................................................................................................. Alder: .........................................................................................................................

Klipp ut og send inn.

TEKST OG UTVALG SØLVI HALVORSEN

Vinn premier!

For 47 millioner år siden levde det et lite, apelignende dyr i jungelen. Dyret hørte til i en stor flokk med dyr som levde oppe i trærne. De hoppet fra tre til tre for å finne mat, men en dag klarte ikke det lille dyret å holde taket da hun hoppet, og falt i full fart ned på bakken. I dag, 47 millioner år senere, er det lille dyret blitt til en fossil. Fossiler er rester av dyr og planter som levde for lenge siden, som er blitt til stein. Fossilen fikk navnet Ida, og er i dag verdenskjent fordi hun er det eldste hele primatfossilet som er funnet. Den ene forfatteren av boka, Jørn Hurum, er en av forskerne som undersøkte fossilet av Ida. I boka forteller han om hvordan Ida levde, hvorfor vi vet så mye om henne og om hvorfor fossilet er så godt bevart. Kunstneren Esther van Hulsen fra Nederland har tegnet de flotte tegningene i boka. Dersom du etter å ha lest boka får lyst å tegne Ida selv, finner du en trinn-for-trinn tegneoppskrift i boka. Og tegningen kan du gjerne sende til Juniorlaget! PS! Husk at du kan låne boka på ditt lokale bibliotek!

OBOSBL ADET

71


BLI EN BOLIGVINNER DU OGSÅ

Slik blir du en boligvinner med oss: • Du får best pris når megleren har god lokalkunnskap. Ingen har solgt flere OBOS-boliger enn oss i ditt område.

• Du får best pris når megleren har bred erfaring med din type bolig. Vi har sannsynligvis solgt akkurat din bolig en gang før!

• Du får best pris når megleren vet hva kjøperne setter pris på der du selger. Vi har skreddersydde annonsepakker for din bolig.

OBOS kan OBOS best. Kontakt oss i dag for en uforpliktende verdivurdering og et godt tilbud på salg av boligen din. Gå inn på www.oboseiendomsmeglere.no

OBOS skaper stadig nye boligvinnere landet rundt. Bislet/St. Hanshaugen 23 33 18 20, Elverum 22 86 75 55, Fredrikstad 69 300 360, Fredrikstad Østsiden 69 300 355, Hamar 22 86 75 20, Hammersborg torg 22 86 55 50, Holmlia 22 62 90 90, Kalbakken 22 80 20 30, Kværnerbyen 22 86 55 33, Lambertseter 23 16 51 10, Manglerud 22 86 54 90, Oppsal 23 12 65 60, Røa 22 86 83 60, Torshov 22 98 14 40, Tveita 22 98 14 20, Tønsberg 33 30 94 00


Spiller og lagrer musikk fra plater, kassetter, CD og radio til MP3-filer

Lagrer musikk

Spiller CD

Spiller plater

Spiller kassetter

Spiller radio

3.499,-

Tilbud nå:

2.999,-

BESTSELGER! • Platehastigheter 33, 45, 78 omdr./min. • Innebygd AM/FM-radio med god stereoklang • Spiller musikk fra kassett, CD og fra USB-minnepinne/MP3-spiller • Lagrer musikk på USB-minnepinne • Integrerte stereohøyttalere 2 x 50 Watt (P.M.P.O.) • Tilkoblingsmulighet for eksterne høyttalere (forsterker nødvendig) • Eksterne avspillingsenheter kan tilkobles • Fjernkontroll for CD og USB medfølger • Massivt hus i eikefinér • Mål (b/d/h): 51 x 35 x 22 (51 åpent) cm

Informasjon og bestilling:

www.powermaxx.no

Tlf: 38 26 45 52

Garanti i henhold til kjøpsloven. Se også våre øvrige produkter.


Moro for voksne

kRyssord SKISSE

sEND INN

og vinn Flax-lodd!

Løsning Kryssord 4/12

VÅPEN

KURIOSUM

AULA

MOTSTAND

R O L A D S A A K

ALENE

SMØRBRØD

SLAGORDET

AVTAGENDE

PRON.

BLOMST

MAN TILBAKE

H Ø R Y S E I S O N G

DANS

FETT

BAK

J A B B B E D

GJENGIVELSE

PLANET PASSASJE HALVAPE

UROLIG

RISEN

SMETTE

BY

GÅRDSARBEIDER

GRIPE

LEDDET

FØRE

MORSOMT

OFRET

VAGABOND SOLDAT

SMART

DYR

BUEGANG

ATOM

ØDELEGGER

DRIKK

NEKTELSE

IKKE

EPLETRE

KrySSOrd- Og SudOKuvinnere FRA OBOS-BlADET NR. 6, OFFENTliggjØRES i BlAD NR. 8.

FERD

SKAMFERE MELDING

FORTELLING

BAKVERK SUKKER

PARAT

BUSK BYTTE

KONKURRERER

BRE

VED

KAST

RYDDER

PENGESENDING

FUGE VASKET

MUSIKK

MYNT

PÅBUD

TEKKE

ORDNE

BRODERER SLAVE

AMORINENE

O Ø D D O M Ø E R G E A V O S K I S S A L E V K A

A D V E R B L E K K O S N E E T E E G O G I E S N T

STAT KUNNGJØRING

FØLSOM

FRØ

REDSKAP

JENTENAVN

PLAGGDEL

NESTE

LEKER

PRYD

SPISE

LEVERE

ENER

ETSE

STRUTS

GUDINNE

DALER

STAT

KONJ.

ART.

ØYEBLIKKET

Adresse Sudoku-løsning

74   obosbl adet

3 1 4 2 6 5

6 5 3 1 2 4

1 2 5 4 3 6

5 6 1 3 4 2

4 3 2 6 5 1

Kryssordvinnere, nr. 4 2012 Bjørn Haugen, Fredrikstad Ruth W. Bøe, Oslo Elisabeth Solfjell, Oslo Sudokuvinnere, nr. 4 2012 Thongbai Fossheim, Blystadlia Unni Øvereng, Oslo Morten Nordskog Olsen, Stathelle

3 5

1 3 1 4 2 6

VOKSE

De første riktige løsningene premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 06/12» eller «Sudoku 06/12» og send løsningen innen 5. oktober til: OBOS-bladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo Navn

2 4 6 5 1 3

Oppgave Sudoku 6/12

VIND TALL

DIKT

T R T E I B M Å O T R D E R D A E P L E T R E E R T

Vinnere 4/12

BILDET

FOTSÅLE

BY I USA

KONTROLLØREN

I O T G S P S E Ø T L T E R V S O U L N G N A

R R I N E R K K U E E N E S E P I K O R A T R L A T A L L E R E N E N B I T N I K E E R T R I K O A L K N Y G A S A R V E L I R A L N E R A V B T E N E I N E R

Løsning Sudoku 4/12

PLØYE

MÅL

A A Y L L E R R K E N R K E D E E N E S T A L T E L I E N N G R O T E E R E V E D N E S T T R E V R E E R O S K S E T N I E L O R

S E L V S T E N D I G

1

4

Fyll inn tall i de åpne rutene slik at hver linje, hver kolonne og hvert felt bestående av 2 x 3 ruter inneholder alle tallene fra 1 til 6. Rutene merket med stjerne danner en tallkombinasjon som du fyller inn i kupongen og sender inn.


bolig

Nye boliger fra OBOS | september 2012 Les mer på obos.no/nybolig

Nye boliger i Ringsaker ringsaker I Furnes bygger OBOS nå Bjørkhol borettslag. Første byggetrinn består av åtte rekkehusleiligheter.

Side 80

Miljøvennlige rekkehus oslo 34 gode rekkehusboliger i passivhusstandard med solrik beliggenhet i Stenbråtlia borettslag.

Side 76

Nye rekkehus på Bekkelaget OBOS bygger 17 nye rekkehus på Bekkelaget. Salget av Jomfruhagen boligsameie starter i oktober. oslo

Side 84

Populære Lillohagen oslo Nå legger vi 30 nye boliger ut for salg i det populære boligprosjektet Lillohagen.

Side 88


bolig | oslo | mortensrud

salgsstart

10. oktober

Miljøvennlig rekkehusdrøm Nå starter salget av Stenbråtlia borettslag på Mortensrud. 34 gode rekkehusboliger i passivhusstandard med solrik beliggenhet og takterrasse. Stenbråtlia er godt nytt for energibevisste boligkjøpere. Velger du passivhus, sparer du miljøet og du trenger ikke lenger bekymre deg for høye strømregninger. beliggenhet

Rekkehusboligene i Stenbråtlia blir liggende i en vestvendt helling langs Stenbråtveien på Mortensrud i Oslo. Det blir fra én

76

obosbl adet

til fire boliger per rekke, og boligene blir liggende i et område på Mortensrud som preges av småhusbebyggelse og grøntarealer. Området er svært barnevennlig med gangvei til Stenbråten barneskole og flere barnehager i nærheten. Boligene er vendt mot vest og flere av boligene får fin utsikt. Fra noen av boligene vil man kunne se glimt av fjorden.

boligene

Totalt vil Stenbråtlia bestå av 34 passivhusboliger i rekke med størrelser fra 106 til 132 kvm BRA. Alle boligene har tre soverom, balkong/ terrasser og takterrasser. De private takterrassene varierer i størrelse fra 24 til 50 kvm. Det opparbeides også terrasse med


salgsMØtE og PÅMElDINg Salgsmøte 10. oktober kl. 18.00 hos OBOS, Hammersborg torg 1 i Oslo. Påmelding via medlemsservice@obos.no eller på tlf. 22 86 59 90.

NÆRoMRÅDET N

Her kommer boligene

E6

i eve ygd le b Gam

ien eve råt nb Ste

0

dveien Mortensru

Kollektivtransport: Cirka 750 m til Mortensrud T-bane og 1 kmflere busslinjer i nærheten. Kjøpesenter: Mortensrud Senter (Senter Syd). Barnehage: Kort vei å gå til Solbakken barnehage og Steinbråten naturbarnehage. Skole: Stenbråten barneskole kun få hundre meter unna. Friluftsområde: Nær flotte turområder i Østmarka, langs Ljanselva og ved Hvervenbukta/Fiskevollbukta.

KoNTAKT OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Oppdragsansvarlige: Eiendomsmeglere Benedicte Wien og Alexander Thomassen. Mobil: Benedicte Wien: 476 08 089 Alexander Thomassen: 970 44 499 Telefon:

22 86 82 40

E-post: prosjektsalg@obos.no benedicte.wien@obos.no alexander.thomassen@obos.no

morgensol på samme plan som kjøkkenet og balkong/terrasse på vestsiden med utgang fra stuen. Boligtype B, som ligger på oversiden av internveien, går over tre etasjer. Boligtype A, på nedsiden av internveien, går over to etasjer. Dette gir optimale lys-, luft- og utsiktsforhold. Alle boligene bygges i passivhusstandard og vil få energimerke A.

Til hver bolig medfølger en biloppstillingsplass i felles parkeringsanlegg. Det er avsatt plass til lekeområder på fellesområdene. PaSSiVhUS Med SolFangere

Et passivhus er et hus som er bygd for et vesentlig lavere energiforbruk enn vanlige hus. Rekkehusene i Stenbråtlia vil ha

På nett: www.obos.no/stenbratlia Alle bilder, perspektiver, illustrasjoner og møblerte planskisser er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen. Det tas forbehold om å foreta endringer av standard og utførelse, herunder eventuelle justeringer i boligens areal, forutsatt at dette ikke medfører vesentlige endringer av leveransen. Det tas forbehold om eventuelle trykkfeil.

obosbl adet

77

© Kartagena / S


bolig | oslo | mortensrud

EKSEMPLER PÅ HUSTYPER: U. Etasje

1. Etasje

Sportsbod

Terrasse

5,0 m²

Bad

WC

Teknisk

5,2 m²

1,7 m²

Takterrasse

16,9 m²

Entre

Kjøkken

3,5 m²

4,0 m²

13,3 m²

Bod 4,9 m²

Trapp

Gang

3,6 m²

9,8 m²

Gang 4,0 m²

Takterrasse 49,0 m²

Sov 3 6,7 m²

Sov 2 6,8 m²

Stue

Sov 1

25,1 m²

12,8 m²

Balkong

16 x 191 = 3 060

16 x 191 = 3 060

6,9 m²

0 N

1

2

Boligene får i tillegg vannbåren varme, varmet opp av solfangere på hver enkelt bolig. Solfangerne vil dekke cirka 60 prosent av energibehovet til oppvarming og varmt tappevann. Stenbråtlia er et referanseprosjekt i Sintefs forskning på passivhus.

ninger». Det stilles således strenge krav til prosjektering, utførelse og dokumentasjon. OBOS vil utarbeide tilvalgsliste for prosjektet hvor valgmuligheter for tilleggsbestillinger og endringer vil fremgå. FerdigStillelSe

Byggingen settes i gang når 60 prosent av boligene er solgt. Planlagt byggetid for hele prosjektet er 18 måneder. Ved godt salg vil vi derfor kunne anta innflytting fra høsten 2014. FinanSiering

KValitet og Standard

Boligene er tegnet av SPOR Arkitekter AS og får gjennomgående god standard med parkett i alle rom, unntatt entré og bad hvor det legges keramiske fliser. Innvendige vegger males i lyse flater. Utvendig leveres husene med en kombinasjon av liggende og stående trekledning ferdig overflatebehandlet. Husene skal bygges som passivhus i henhold til minstekravet i Norsk Standard NS 3700:2010 «Kriterier for passivhus og lavenergihus – Boligbyg-

78

obosbl adet

Byggingen av boligene finansieres ved at utbygger skaffer et lån tilsvarende 70 prosent av kjøpesummen for leilighetene, senere omtalt som borettslagets fellesgjeld. En slik finansiering vil for de fleste ha bedre betingelser enn hva den enkelte selv kan oppnå. De resterende 30 prosent av kjøpesummen utgjør innskudd som finansieres av den enkelte. Månedlige boKoStnader

Hver andelseier må betale en måned-

Rekke 2, Type A

Etasje

U-2. etasje

Leilighetsnr:

103

Areal BRA/P-ROM:

106m2 / 96m2

SPOR Arkitekter AS

tilValg

4

Stenbråtlia Leilighetstype:

et energibehov som er cirka 75 prosent mindre enn energiforbruket i tradisjonelle boliger. Energibehovet reduseres gjennom passive tiltak, som blant annet ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet og balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

3

5


U. Etasje

1. Etasje

Sportsbod

2. Etasje

Terrasse

5,0 m²

16,9 m²

WC Bad

Tekn.

5,4 m²

Bod

4,0 m²

1,8 m²

Gang

Bad

Kjøkken

3,2 m²

4,9 m²

5,2 m²

13,3 m²

Takterrasse Trapp 3,6 m²

Gang

Trapp

6,7 m²

3,6 m²

24,7 m²

Trapp

Gang

3,1 m²

3,8 m²

Gang 3,5 m²

Sov 3 6,6 m²

Entre 6,8 m²

Stue

Sov 2

25,3 m²

12,7 m²

Sov 1 12,0 m²

Balkong 7,1 m²

0 N

1

2

3

betalingSbetingelSer

I forbindelse med kontraktsinngåelsen skal det innbetales kr 100 000. Når byggestart er besluttet skal det innbetales et beløp som sammen med første innbetaling utgjør 10 prosent av totalprisen. Resten av egenkapitalen (innskuddet) innbetales ved overtakelse av leiligheten. OBOS kan tilby muligheter for mellomfinansiering i perioden frem til innflytting. in-ordning

Borettslaget vil ha en ordning som gir andelseier anledning til å nedbetale sin andel av fellesgjelden raskere enn det som fremgår av den ordinære nedbetalingsplan. De

som benytter denne ordningen vil få sine månedlige felleskostnader redusert. Eksempelvis vil en fullstendig nedbetaling av andel fellesgjeld bety at månedlig felleskostnad kun vil bestå av driftskostnader. leV Vel Med oboS

Leilighetene vil bli organisert som et OBOS-tilknyttet borettslag, med OBOS som forretningsfører. Samtidig som du eier din egen bolig og kan omsette denne, men med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer, er du sikret at fellesinteressene blir ivaretatt gjennom et godt opplegg for forvaltning, drift og vedlikehold. I et OBOS-tilknyttet borettslag er du ikke ansvarlig for naboens felleskostnader. ProSPeKt og PriSliSte

Prospekt med prisliste og leilighetsplaner vil foreligge i slutten av september og fås ved henvendelse til OBOS eiendomsmeglere Prosjekt på telefon 22 86 82 40 eller e-post prosjektsalg@obos.no. Du kan også laste ned prospektet på www.obos.no/ stenbratlia.

5

Stenbråtlia Leilighetstype:

lig andel av borettslagets felleskostnader som består av kapitalkostnader (renter og avdrag på andel fellesgjeld) og driftskostnader. I tillegg til fellesgjeld vil det påløpe driftskostnader som blant annet skal dekke kommunale avgifter, kabel-TV, internett, forsikring av bebyggelsen, generell drift av borettslaget, samt forretningsførsel. Utgifter til oppvarming og varmt vann vil bli fakturert særskilt etter målt forbruk for den enkelte leilighet.

4

Rekke 4, Type B

Etasje

U-2. etasje

Leilighetsnr:

108

Areal BRA/P-ROM:

132m2 / 122m2

ViSNiNg PÅ ToMTEN SPOR Arkitekter AS

7. oktober kl. 13.00 - 15.00 i Stenbråtveien.

PRoSJEKTiNFoRMASJoN Utbygger: OBOS Nye Hjem AS Entreprenør: Wegger & Kvalsvik Entreprenør AS Arkitekt: SPOR Arkitekter AS Illustrasjoner og foto: Rambøll Norge AS, SPOR Arkitekter AS, Nyebilder.no, Colourbox

FØR SAlgSMØTET Salgsmøte hos OBOS, Hammersborg torg 1, onsdag 10. oktober kl. 18. De som vil delta på salgsmøtet, må melde seg på via tlf. 22 86 59 90 eller e-post: medlemsservice@obos.no. Husk å oppgi navn, adresse, telefon og medlemsnummer. På møtet vil det først bli gitt en orientering om prosjektet og om kjøpsprosessen. Deretter får medlemmene velge og kjøpe bolig i rekkefølge basert på medlemsansiennitet. Den med lengst ansiennitet velger først. Les mer om salgsmøter på side 94.

obosbl adet

79


bolig | innlandet | furnes

Solrike familieboliger i Ringsaker

I Furnes i Ringsaker kommune bygger OBOS nå Bjørkhol borettslag. Første byggetrinn består av åtte romslige rekkehusleiligheter over to plan, midt i det vakre Hedmarkslandskapet. Det første byggetrinnet i Bjørkhol borettslag vil inneholde åtte rekkehusleiligheter over to plan fordelt på to hus. Boligene er tegnet av ARR Arkitektkontor i Brumunddal, og er særlig egnet for aktive barnefamilier. I de neste to byggetrinnene vil det bli bygget flere rekkehus og eneboliger. Totalt vil prosjektet bestå av til sammen av 18 boliger.

80

obosbl adet

beliggenhet

Bjørkhol borettslag vil bli bygget i et etablert boligområde i Ringsaker kommune. Med Furnes ungdomsskole som nærmeste nabo og gården Dobloug Østre rett i nærheten, får boligfeltet tilhørighet til et trivelig lokalsamfunn. Det er 11 kilometer til Brumunddal sentrum, 9 kilometer til Hamar samt kort avstand til Olrud kjøpe-

senter med et godt utvalg av butikker. Med bybussen fra Hamar tar det bare 19 minutter til Bjørkhol. Det er også kort vei til Hedmarksvidda med flott natur både sommer og vinter. Kvalitet og stanDarD

De to etasjes boligene får en gjennomgående god standard. Det blir eikeparkett i alle


salgsstart

1.

salgsmøte og påmelding

oktober

Salgsmøte 1. oktober kl. 18.00 hos OBOS Innlandet, Vangsvegen 143. Påmelding via medlemsservice@obos.no eller på tlf. 22 86 59 90.

nærområdet N

Brumunddal

Her kommer boligene E6

Mjøsa Nydal

Kollektivtransport: Bybuss 3. Holdeplass ved Furnes Ungdomskole. Butikker: Kort vei til Olrud City/kjøpesenter. Barnehage: Furnes Barnehage, Kylstad Barnehage. Marihøna Montessori barnehage. 0

8 km

Skole: Kylstad Barneskole, Furnes Ungdomskole, Kirkenær skole. Friluftsområde: Furnesåsen/Hedemarksvidda med spennede og flott natur både sommer og vinter. Nærhet til byene Hamar og Brumunddal, med alle de tilbud det innebærer.

kontakt

rom bortsett fra våtrom, som blir flislagt. Veggene på stue og kjøkken blir kledd med plater og påført lavstrukturstrie som males. Andre oppholdsrom får vegger utført i malte fiberplater. Mellom etasjene går en malt, kvartsvingt trapp med hvite vanger, beisede trinn og håndlister i eik. Fra stua blir det utgang til en terrasse på bakkeplan med gulvbord i impregnert furu. Kjøkkeninnredningen leveres med hvite, profilerte fronter og benkeplate med avrundede kanter i mørk laminat som standard. Vinduer, dører og listverk leveres hvitmalt. I stua vil det være en spisekrok

med høye vinduer vendt mot sørvest, samt ut gang til terrassen. Boligene leveres med bod som har inngang fra inngangsplattingen. Det vil bli tv- og bredbåndstilknytning i stuene oppe og nede. Boligene tilfredsstiller kravene til universell utforming. energi

Oppholdsrommene i første etasje samt våtrommene i begge etasjer vil få elektriske varmekabler i gulvet. De øvrige rommene vil få panelovner. I tillegg leveres balansert ventilasjon med varmegjenvinning, noe som gir energigevinst, økt komfort og bedre inneklima. Leilighetene har pipe og

OBOS eiendomsmeglere Innlandet Oppdragsansvarlig: Eiendomsmegler MNEF Andre Moe. Mobil: Telefon:

95 01 57 72 22 86 75 52

E-post: prosjektsalg@obos.no andre.moe@obos.no På nett: www.bjørkhol.no Alle bilder, perspektiver, illustrasjoner og møblerte planskisser er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen. Det tas forbehold om å foreta endringer av standard og utførelse, herunder eventuelle justeringer i boligens areal, forutsatt at dette ikke medfører vesentlige endringer av leveransen. Det tas forbehold om eventuelle trykkfeil.

obosbl adet

81


bolig | innlandet | furnes

Leilighet 1001 / 1005

Leilighet 1001 / 1005

Inngangsplatting 9,7 m²

Bod 5,2 m² 1001 / 1005

1002 / 1006

1001 / 1005 1004 / 1008

1003 / 1007

1002 / 1006 1003 / 1007

1003 / 1007 1002 / 1006

BRA: 118,6 m² 1003 1004 P-rom: /113,4 m² / 1008

1004 / 1008

1007

Soverom 8,8 m² Bod 5,2 m²

1004 / 1008

Soverom 8,8 m²

1001 / 1005

1002 / 1006

0 ½ 1

2

2

Gang/ trapp 9,4 m²

Soverom 11,3 m²

Soverom 11,3 m²

Terrasse 10,2 m²

5m

Plan 1. etg. Terrasse 10,2 m²

Plan 1. etg.

det blir mulighet for innsetting av peis eller vedovn. Husene bygges i energiklasse c. tilvalg

Det vil være muligheter for tilvalg på parkett, kjøkkeninnredning, garderobe, dører, fliser på bad og fliser over kjøkkenbenk. Hvis peis eller vedovn ønskes installert, kan det også ordnes. Det vil bli utarbeidet egne lister for tilvalgene. ParKering

Foran hver husrekke vil det bli to felles biloppstillingsplasser. Dette vil være carporter med tak og delvis panelkledde vegger, samt lys og kontakt for motorvarmer.

82

obosbl adet

Bad 5,2 m²

Kjøkken og stue 34,8 m²

5m

Utearealer

Utearealer leveres ferdig planert og tilsådd. finansiering

Gang/trapp 10,0 m²

Bad 5,2 m²

Kjøkken og stue 34,8 m²

Målestokk: 1:100

0 ½ 1

Soverom 9,5 m²

Gang/ trapp 9,4 m²

Bad/vask. 6,3 m²

1001 / 1005

Målestokk: 1:100 BRA: 118,6 m² P-rom: 113,4 m²

Inngangsplatting 9,7 m²

Totalprisen for boligen finansieres ved at utbygger skaffer et lån på inntil 70 prosent, senere omtalt som andel fellesgjeld. Lånet tilbakebetales som et annuitetslån med 30 års nedbetalingstid. Den resterende delen av totalprisen utgjør egenkapital (innskudd) som i utgangspunktet må finansieres av den enkelte kjøper. Hver andelseier må betale en månedlig andel av borettslagets felleskostnader som består av kapitalkostnader (renter og avdrag på andel fellesgjeld) og driftskostnader. Drifts-

Stue 13,4 m²

Stue 2. Plan 13,4 m²

etg.

SOLRIKT OG LANDLIG • Romslige rekkehus for aktive Plan 2. etg. familier • Hyggelig og etablert boligområde • Høye vinduer og lyse rom • To store bad • Universell utforming

kostnader dekker offentlige avgifter, tv/internett, byggeforsikring, forretningsførsel, avsetning til fremtidig vedlikehold samt generell drift av borettslaget. in-orDning

Borettslaget vil ha en ordning som gir anledning til å nedbetale sin andel av fellesgjelden raskere enn det som fremgår av den ordinære nedbetalingsplanen. De som benytter denne ordningen vil da få sine månedlige felleskostnader redusert. En fullstendig nedbetaling av andel fellesgjeld betyr at månedlige felleskostnader kun vil bestå av driftskostnader.


visning på tomten Etter avtale med megler.

prosjektinformasjon Utbygger: OBOS Nye Hjem Innlandet Entreprenør: Heggelund Bygg Arkitekt: ARR Arkitektkontor, Brumunddal Illustrasjoner og foto: Nadia Frantsen, ARR Arkitektkontor, Colourbox, Ben Mounsey

før salgsmøtet Salgsmøte hos OBOS Innlandet, Vangsvegen 143, mandag 1. oktober kl. 18. De som vil delta på salgsmøtet, må melde seg på via tlf. 22 86 59 90 eller e-post: medlemsservice@obos.no. Husk å oppgi navn, adresse, telefon og medlemsnummer. På møtet vil det først bli gitt en orientering om prosjektet og om kjøpsprosessen. Deretter får medlemmene velge og kjøpe bolig i rekkefølge basert på medlemsansiennitet. Den med lengst ansiennitet velger først. Les mer om salgsmøter på side 94.

lev vel meD obos

Boligene vil bli organisert som et OBOStilknyttet borettslag med OBOS som forretningsfører. Samtidig som du eier din egen bolig og kan omsette denne, men med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer, er du sikret at fellesinteressene blir ivaretatt gjennom et godt opplegg for forvaltning, drift og vedlikehold. I et OBOS-tilknyttet borettslag er du ikke ansvarlig for naboens felleskostnader. ProsPeKt og Prisliste

Prospekt med prisliste og leilighetsplaner er tilgjengelig fra tidlig i september 2012, og fås ved henvendelse til OBOS Innlandet

på telefon 02333 eller prosjektsalg@obos. no. Prospekt og fullstendig prisliste vil bli tilgjengelig på www.obos.no betalingsbetingelser

I forbindelse med kontraktsinngåelsen skal det innbetales kr 100.000. Når byggestart er besluttet skal det innbetales et beløp som sammen med første innbetaling utgjør 10 prosent av totalprisen. Resten av egenkapitalen (innskuddet) innbetales ved overtagelse av boligen. OBOS kan tilby mulighet for mellomfinansiering i perioden fram til innflytting.

ferDigstillelse

Planlagt ferdigstillelse av dette salgstrinnet i Bjørkhol borettslag er høsten 2013. Dette avhenger av når det er oppnådd tilstrekkelig forhåndssalg og når byggestart blir vedtatt. bjørKhol.no:

Skann koden med din mobil.

obosbl adet

83


bolig | oslo | bekkelaget

salgsstart

Unikt på Bekkelaget

24. oktober

I oktober starter salget av 17 nye, selveide rekkehus på Bekkelaget. Romslige, attraktive boliger i et veletablert villaområde – solrikt, stille og rolig strøk, med kort vei til trikk og butikk. OBOS Bygger 17 rekkehuS over tre plan i Jomfrubråtveien på Bekkelaget med gangavstand til Ekebergsletta, Holtet og Brannfjell. Salgsstart for Jomfruhagen boligsameie blir i oktober 2012, og boligene selges med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer. OMrÅDeT

Rekkehusene bygges i gangavstand til det meste på Nordstrandsplatået. På Hol-

84

obosbl adet

tet finner du delikatessebutikken Jacobs, sushirestaurant, kaffebar, apotek, lege- og treningssenter. Skole, barnehage og offentlig kommunikasjon befinner seg også i umiddelbar nærhet. Turmulighetene i nabolaget er mange og varierte med alt fra Ekebergsletta med husdyrpark og ballplass til ”Byskogen” ned mot Ekeberg-restauranten og videre ut på utsiktspunktet ved gamle Café Utsikten.

BOLIgeNe/STANDArD

Jomfruhagen boligsameie består av til sammen 17 rekkehus med fire/fem soverom. Husene går over tre plan. Romfordelingen varierer noe i de ulike hustypene: I 13 av husene legges stue og kjøkken til plan 1, mens soverommene legges i plan 2. Fire av husene lengst mot vest får soverommene i plan 1, og stue og kjøkken i plan 2. På loftsplan, som blir på mellom 30 og 40 m2, legges det opp til loftsstue og soverom/


salgsMØtE og PÅMElDINg Salgsmøte 24. oktober kl. 18.00 på Hammersborg torg 1 i Oslo. Påmelding via medlemsservice@obos.no eller på tlf. 22 86 59 90.

OSLO

NÆRoMRÅDET N

Ekeberg Restauranten

ien gve ber Eke

n veie sse Mo

Her kommer boligene Jomfrubråten stasjon

Ekebergsletta Brannfjell

Jo m fr ub rå tv ei en

Kongsveien en vei Sol

HUSTYPE A

I NÆrheTeN: Fra Jomfruhagen boligsameie er veien kort til parker, friområder og servicetilbud av 0 alle slag.

Kollektivtransport: Trikk nr 18, 19 fra Jomfrubråten eller Sportsplassen stasjon. Buss fra Ekeberghallen busstopp, linje 74, 119 og N18.

2 km

Butikker: 10 minutters gangavstand til Holtet: Jacobs, ”Best Helse” med treningstilbud, legesenter og apotek på Holtet. Barnehage: Flere barnehager i nærområdet. Skole: Bekkelaget og Ekeberg skole.

arbeidsrom. I husene med kjeller etableres det vaskerom og boder. Boligene får panelte yttervegger, malte overflater på innvendige vegger, fliser på gulv og vegger på badet, samt parkett på gulvet ellers. Det planlegges for åpen kjøkkenløsning, men alternative løsninger for kjøkkenet vil også være mulig. Alle boligene får romslig uteplass på bakkeplan, samt en mindre balkong på nivå med loftsplan. Husene lengst mot vest får balkong ut fra stuen. Rekkehusene får gode lys- og solforhold. Himmelretningen på balkong/terrasse varierer, men fra noen av dem kan man se fjorden.

Friluftsområde: Gangavstand til Ekebergsletta og ”Byskogen”. gArASJe Og uTeAreALer

Det bygges underjordisk parkeringskjeller med plass til ca 30 biler. Gjesteparkering i gaten. Det blir opparbeidet en felles lekeplass sentralt i området. PrOSPekT Og PrISLISTer

Prospekt med prisliste og leilighetsplaner er tilgjengelige fra midten av september og fås ved henvendelse til megler. ByggeSTArT

Byggestart for boligene kan vedtas etter at minimum 60 % av boligene er solgt og alle nødvendige offentlige tillatelser er mottatt. Mulig byggestart kan bli november/desember 2012. Byggetiden blir cirka 1,5 år.

KoNTAKT OBOS eiendomsmeglere Prosjekt AS Oppdragsansvarlig: Eiendomsmegler Alexander Thomassen Mobil: Telefon:

97 04 44 99 22 86 59 14

E-post: prosjektsalg@obos.no alexander.thomassen@obos.no På nett: www.obos.no/jomfruhagen

obosbl adet

85


bolig | oslo | bekkelaget

HUS C, PLAN 1

EKSEMPEL PÅ HUSTYPE: HUS C, PLAN 2

FINANSIerINg

Boligprosjektet består av selveierleiligheter i et boligsameie og kjøper må selv sørge for finansiering. DrIFTSkOSTNADer

Rekkehusene vil inngå i Jomfruhagen boligsameie. Sameier i boligsameiet må betale sin andel av sameiets månedlige driftskostnader i henhold til stipulert beløp i prislisten. Driftskostnadene skal dekke trappevask, grunnpakke for kabel-tv, internett og IP-telefoni, vaktmester, bygningsforsikring, forretningsførsel, avsetning til fremtidig vedlikehold, samt generell drift.

86

obosbl adet

Kostnader til strøm, varmt vann og oppvarming faktureres etter forbruk. BeTALINgSBeTINgeLSer

I forbindelse med kontraktsinngåelse skal det innbetales kr 100.000. I tillegg vil det kreves dokumentasjon på finansiering av hele kjøpesummen. Når byggestart er besluttet, skal det innbetales et beløp som sammen med første innbetaling utgjør 10 prosent av kjøpesummen. Den overskytende delen av kjøpesummen innbetales ved overtakelse av boligen. OBOS Lån og Spar har gode finansieringsordninger og kan tilby boliglån til alle typer boliger, og

kan kontaktes via obos.no eller på telefon 22 86 55 00. LeV VeL MeD OBOS

Boligene vil bli organisert som et boligsameie med OBOS som forretningsfører. OBOS har lang og solid erfaring med forretningsførsel, og vil sikre at boligsameiet får en trygg og sikker drift. Som seksjonseier i et eierseksjonssameie, vil kjøper bli sameier i eiendommen med tilhørende enerett til bruk av sin leilighet. Seksjonseierne får felles bruksrett til sameiets fellesareal.


ViSNiNg PÅ ToMTEN

HUS C, LOFTSPLAN

21. oktober kl. 13.00 - 15.00

PRoSJEKTiNFoRMASJoN Utbygger: OBOS Nye Hjem AS Entreprenør: Ikke valgt ennå Arkitekt: Løvseth & Partners AS Illustrasjoner og foto: Linda Blom, Løvseth & Partners AS, Rift as, Nadia Frantsen, Colourbox.no, Alexander Thomassen

FØR SAlgSMØTET Salgsmøte hos OBOS, Hammersborg torg 1, onsdag 24. oktober kl. 18. De som vil delta på salgsmøtet, må melde seg på via tlf. 22 86 59 90 eller e-post: medlemsservice@obos.no. Husk å oppgi navn, adresse, telefon og medlemsnummer.

HUS C, KJELLER

På møtet vil det først bli gitt en orientering om prosjektet og om kjøpsprosessen. Deretter får medlemmene velge og kjøpe bolig i rekkefølge basert på medlemsansiennitet. Den med lengst ansiennitet velger først. Les mer om salgsmøter på side 94.

Alle bilder, perspektiver, illustrasjoner og møblerte planskisser er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen. Det tas forbehold om å foreta endringer av standard og utførelse, herunder eventuelle justeringer i boligens areal, forutsatt at dette ikke medfører vesentlige endringer av leveransen. Det tas forbehold om eventuelle trykkfeil.

HUS A, PLAN 2

obosbl adet

87


bolig | OslO | lillOhagen

salgsstart

2.

oktober

Nye, flotte boliger i Lillohagen! Salgssuksessen Lillohagen i Oslo fortsetter – nå legger vi 30 nye boliger ut for salg. Her kan du få lyse, lekre leiligheter på fra to til fire rom. Flotte, lyse leiligheter med store balkonger, skyvedør i glass fra stua, butikker og kollektivtrafikk rett i nærheten, samt Akerselvas fine turområder rett ved. Dette er Lillohagen! området

Vis-á-vis gamle Lillo Gård bygger OBOS boligprosjektet Lillohagen. Området ligger på en høyde, sentralt mellom Sandaker, Storo og Nydalen. Storosenteret, T-banen,

88

obosbl adet

trikk og busser til sentrum er i umiddelbar nærhet. Det er også et godt utvalg av kafeer, restauranter, treningssentre og lekeplasser i nærområdet. Boligene får en fin beliggenhet med et grønt, indre tun og med kun 150 meter til Akerselva miljøpark. Her får du også kort avstand og enkel adkomst til Maridalen og marka. Det er OBOS, AF Gruppen Norge, Eiendomsplan og 4B Arkitekter som utvikler området. De samme aktørene står bak de populære boligpro-

sjektene Elvebredden og Elvesiden, som ligger rett i nærheten av Lillohagen. Boligene

Lillohagen vil bestå av til sammen ca. 266 leiligheter fordelt på 7 ulike bygg. Byggingen av bygg A, B og C (Lillohagen Nedre boligsameie) er allerede igangsatt. Byggestart er i tillegg vedtatt for byggene D og E. Dette salgstrinnet i bygg F (en del av Lillohagen Øvre boligsameie) ligger høyt


salgsMØtE og PÅMElDINg Salgsmøte 2. oktober kl. 18.00 på Hammersborg torg 1 i Oslo. Påmelding via medlemsservice@obos.no eller på tlf. 22 86 59 90.

HER KOMMER BOLIGENE

nÆrområDet

Her kommer boligene

Sandaker

veien Storo

Nydalen T-bane

Vi ta m in ve ien

N

Storo

H H an au s ge Ni s els ga en te

Sa nd ak erv eie n

ata Lillog

n ie ve en s B ef ga irch Gr Storo te -R eic T-bane he ns wa ld s

«Boligene får en fin beliggenhet med et grønt, indre tun.» 0

• • • • •

Gode planløsninger Skjermet, solrik beliggenhet Store balkonger med skyvedør Nærhet til alle servicetilbud Byggingen er godt i gang

og skjermet på tomten. Bygg F er en sørvendt blokk på åtte etasjer med til sammen 30 leiligheter på 2, 3 og 4 rom. Boligene er fra 42 til 101 kvadratmeter, og flere vil være gjennomgående og ha separat kjøkken. Alle har romslige balkonger. salgsstart

Salget starter onsdag 2. oktober kl. 18.00 hos OBOS, Hammersborg Torg 1.

Der det ikke er bod i leiligheten, vil man få 8 kvm bod i kjeller som også er egnet til oppbevaring av klær. Det blir mulig å påvirke standarden gjennom tilvalg på parkett, innvendige dører og kjøkkeninnredning. Boligene bygges i energiklasse C. Det blir store skyvedører i glass fra stuen og ut til balkongene, slik at veggen kan åpnes og masse lys slippes inn. garasJe og Utearealer

kvaliteter og standard

Bygget er vendt mot sør. Leilighetene får gjennomgående god standard. Hovedmaterialet i fasadene er tegl, og de flotte balkongrekkverkene i foliert glass gir byggene et moderne og solid preg. Store 3- og 4-romsleiligheter får separat WC. Prosjektet vil være tilknyttet fjernvarmeanlegg og blir utstyrt med radiatorer. Alle leilighetene får 5 kvm sportsbod og 3 kvm klesbod.

Det blir mulighet for garasjeplass for de fleste leilighetene med heis direkte til leilighetsplanet. Se prisliste for fordeling. Det vil bli anlagt et frodig gårdsrom med flere møteplasser. Ferdigstillelse

Det tas sikte på at boligene ferdigstilles i 3. kvartal 2014, men dette er foreløpig og ikke bindende.

Kollektiv transport: 10 minutter med T-banen til sentrum. Sinsen Trikk og buss i nærheten. 1 km

Butikker: 250 m til Storo Shopping.

© Kartagena / St

Barnehage: Det kommer en barnehagen i undertasjen i blokk C. Utdanning: Kort vei til Handelshøyskolen BI. Friluftsområde: Kort vei til marka og Grefsenkollen. 150 meter til Akerselva miljøpark.

kontakt OBOS eiendomsmeglere Prosjekt AS Oppdragsansvarlig: Eiendomsmegler Alexander Thomassen. Mobil: Telefon:

97 04 44 99 22 86 59 14

E-post: prosjektsalg@obos.no alexander.thomassen@obos.no På nett: www.lillohagen.no Alle bilder, perspektiver, illustrasjoner og møblerte planskisser er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen. Det tas forbehold om å foreta endringer av standard og utførelse, herunder eventuelle justeringer i boligens areal, forutsatt at dette ikke medfører vesentlige endringer av leveransen. Det tas forbehold om eventuelle trykkfeil.

obosbl adet

89


bolig | OslO | lillOhagen

Oppg. 1

Oppg. 1

11,4 m²

WC

WC

1,2 m²

1,2 m²

BAD

GANG

GANG

4,9 m²

BAD

GANG

5,3 m²

3,3 m²

20,7 m²

20,3 m²

SOV

SOV

SOV

7,4 m²

11,6 m²

BH 50 mm.

SOV

7,4 m²

11,6 m²

BH 50 mm.

BH 50 mm.

Balkong

Balkong

13,3 m²

11,4 m²

EKSEMPLER PĂ… LEILIGHETSTYPER:

N

15

14

16

15

14

D

 66

131,26 (M.o.h) 130,60 (M.o.h)

X

X

F

504

%"(

6>

C

B

14

3 950

17

8 725

6 675

23 300

16

14

66

GHETSNUMMER:

LEILIGHETSTYPE:  66

C

13

17

B

D2032 - 6032 2.- 6. etg.

AREAL BRA/ P-ROM:

 6>

2 51,0m2/ 51,0m 

0352 Oslo

D2033 - 6033 2.- 6. etg. ! 08.12.11 !  6>email 4b@4b-arkitekter.no 4B Arkitekter AS

Oscarsgate 206>

13

MĂ…L DATO

45,5m2/ 45,5m2

6>

,54871

 66

,54871

08.12.11

email 4b@4b-arkitekter.no6

6

6>

3/4-ROMS, 90,5 M2 BRA !,54871

 6>

 6>

3-ROMS, 80 M2 BRA6

6

 

 82

  82

 

 82

  82  82

*

 82

 

 obosbl adet

*** +

 %%++

  8214

%"(

6>3 950

15

6>

6>

,548716 675

23 300

16

 6>

telefon 22 96 02 00

%"(

90

8 725

6>

 6>' %"(

%&'

%&'3 950

%&'

6>Y

13

0352 Oslo

%&'

!

14

2-ROMS

AREAL BRA/ P-ROM:

6>

 6>

telefon 22 96 02 00

 66

Oscarsgate 20

15

BYGG D

 6> LEILIGHETSTYPE:

DATO

6>

SALGSTRINN:

)

MĂ…L LEILIGHETSNUMMER:6>

Arkitekter AS

16

17

LILLOHAGEN

 6>

553

Y

6>

3-ROMS

523

 6>

!

)

X

558

FASADE SYD

BYGG D

13

107,30 (M.o.h)

! SALGSTRINN:

6>

%"(

FASADE SYD

ILLOHAGEN

14

1 040

Y

3 950

15

15

 %"(

708

708

13

16

13

X

6>

G

Y

15

14

130,60 (M.o.h)

1 249

553

6> 16

15

131,26 (M.o.h)

523

107,30 (M.o.h)

17

16

132,90 (M.o.h)

13 000

%"(

558

 66 17

17

F

1 040

 66

E

13

13

132,90 (M.o.h)

5m

504

16

1m

708

 66 17

17

0

1 249

 66

5m

 66

D E

1m

13 000

0

2-ROMS, 45,5 M2 BRA

708

3-ROMS, 51 M2 BRA

G

5,8 m²

STUE/KJK

STUE/KJK

N

BAD

4,9 m²

5,3 m²

66

5,8 m²

 66

BAD 

 +

+

  82

 %%+ 

 


visning på tomten 30. september fra kl. 13.00 til 15.00.

prosjektinformasjon TRIKKESTALLEN

Utbygger: Sandakerveien 99 B KS eies av OBOS Nye Hjem AS, Skips AS Tudor og AF Gruppen Eiendom AS.

Torshovparken TORSHOVPARKEN SORIA MORIA

Entreprenør: AF Gruppen Norge AS, Bygg Oslo SANDAKER Sandaker SENTER senter

Arkitekt: 4B Arkitekter Prosjektledelse: Eiendomsplan Management AS

ÅpentBAKERI bakeri ÅPENT

AKERSELVA

Illustrasjoner og foto: Linda Blom, Nyebilder.no, Colourbox.no, Nadia Frantsen

VICTOR RESTAURANT

Salgsmøte på Hammersborg torg 1, onsdag 2. oktober kl. 18.00. De som vil delta på salgsmøtet, må melde seg på via tlf. 22 86 59 90 eller e-post: medlemsservice@obos. no. Husk å oppgi navn, adresse, telefon og medlemsnummer.

KIWI Kiwi

TR

IK

K, L

IN

JE

11 &

12

før salgsmøtet

Prix PRIX REMA 1000

På møtet vil det først bli gitt en orientering om prosjektet og om kjøpsprosessen. Deretter får medlemmene velge og kjøpe bolig i rekkefølge basert på medlemsansiennitet. Den med lengst ansiennitet velger først.

BUSS, RUTE 30

Les mer om salgsmøter på side 94.

lillohagen.no:

Skann koden med din mobil.

NYDALEN/BI

N STORO SENTER

Finansiering

tidig vedlikehold, samt generell drift. Kostnader til strøm, varmt vann og oppvarming faktureres etter forbruk.

driFtskostnader

I forbindelse med kontraktsinngåelse skal det innbetales kr 100.000. I tillegg vil det kreves dokumentasjon på finansiering av hele kjøpesummen. Når byggestart er besluttet, skal det innbetales et beløp som sammen med første innbetaling utgjør 10 prosent av kjøpesummen. Den overskytende delen av kjøpesummen innbetales ved overtakelse av boligen. OBOS Lån og Spar har gode finansieringsordninger og

Boligprosjektet består av selveierleiligheter i et boligsameie og kjøper må selv sørge for finansiering.

BetalingsBetingelser

Leilighetene i hus F vil inngå i Lillohagen Øvre boligsameie, som vil bestå av hus D, E, F og G. Sameier i boligsameiet må betale sin andel av sameiets månedlige driftskostnader i henhold til stipulert beløp i prislisten. Driftskostnadene skal dekke trappevask, grunnpakke for kabel-tv, internett og IP-telefoni, vaktmester, bygningsforsikring, forretningsførsel, avsetning til frem-

kan tilby boliglån til alle typer boliger, og kan kontaktes via obos.no eller på telefon 22 86 55 00. lev vel med oBos

Boligene vil bli organisert som et boligsameie med OBOS som forretningsfører. OBOS har lang og solid erfaring med forretningsførsel, og vil sikre at boligsameiet får en trygg og sikker drift. Som seksjonseier i et eierseksjonssameie, vil kjøper bli sameier i eiendommen med tilhørende enerett til bruk av sin leilighet. Seksjonseierne får felles bruksrett til sameiets fellesareal.

obosbl adet

91


nye boligprosjekter for salg

nye boliger for salg OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og omegn og i regionene Bergen, Trondheim, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på www.obos.no/nybolig.

oslo ØsT KvÆRneRByen

oslo ØsT ensjø

oslo ØsT etteRstad

dReiesKivaKvaRtalet: Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2013. peltonKvaRtalet: Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2014.

stålveRKspaRKen: 44 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting 1. halvår 2014.

etteRstadtoppen: 38 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting 2. kvartal 2014.

salg ved: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no

salg ved: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/etterstadtoppen

oslo ØsT moRtensRud

oslo ØsT BeKKelaget

oslo nord nydalen

stenBRåtlia: 34 rekkehus, planlagt innflytting høsten 2014.

jomFRuhagen: 17 selveiede rekkehus ved Jomfrubråten, planlagt innflytting fra 2. kvartal 2014.

lillohagen hus a, B, C, d, e & F: 238 selveierleiligheter i Sandakerveien, innflytting fra 4. kvartal 2012.

salg ved: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/jomfruhagen

salg ved: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.lillohagen.no

salg ved: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen, tlf. 22 86 55 33. Eiendomsmeglere Ulf Binfield, mob. 901 84 052 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.kvaernerbyen.no

salg ved: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Benedicte Wien, mob. 47 60 80 89. www.obos.no/stenbratlia

92  obosbl adet


FORNebu RolFSbuktA

FORNebu kokSAbuktA

FORNebu HAgEbyEN

FjoRdvIllA, kANAlbygg 1 og 2: 64 leiligheter fordelt på 3 bygg, planlagt innflytting fra 3. kvartal 2013

HuS F: Siste bygg av totalt 7 med 26 leiligheter, planlagt innflytting fra 3. kvartal 2013.

byggEtRINN 1 og 2: 224 rekkehus/rekkehusleiligheter/leiligheter, planlagt innflytting fra 3. kvartal 2013.

SAlg vEd: DNB avd. Nybygg, Finn Bragnes, tlf. 913 15 818. www.fornebulandet.no

SAlg vEd: DNB avd. Nybygg, Finn Bragnes, tlf. 913 15 818. www.fornebulandet.no

SAlg vEd: OBOS eiendomsmeglere, Benedicte T. Wien, tlf. 476 08 089 og megler Anne Kari Sterten, tlf. 901 72 006 www.fornebulandet.no

FORNebu StoRøyA

FORNebu HuNdSuNd

SlemmeStad HEIMANSÅSEN

tRINN 1+2: 44 rekkehus/leiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2013.

tuN 3: 20 leiligheter, 16 rekkehus og 6 leilighetsvillaer, planlagt innflytting fra 3. kvartal 2014. tuN 6: 46 leiligheter i 4 bygg, planlagt innflytting fra 1. kvartal 2014.

HEIMANSÅSEN: 63 borettslagsleiligheter ferdigstilt, kun 1 igjen. HEIMANStoppEN: 30 borettslagsleiligheter, planlagt ferdigstilt årsskiftet 2013/14.

SAlg vEd: Fornebu Utvikling AS, Heidi B. Kristoffersen, tlf. 938 95 730. www.fornebulandet.no

SAlg vEd: Fornebu Utvikling AS, Heidi B. Kristoffersen, tlf. 938 95 730. www.fornebulandet.no

SAlg vEd: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Benedicte Wien, mob. 47 60 80 89. www.heimansaasen.no

nystuen

tRONdHeIm FoSSEgRENdA

tRONdHeIm StjøRdAl

HamaR/RINgSakeR

HoRNEbERgtuNEt: 118 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda, planlagt innflytting fra 3. kvartal 2013

HuSbyÅSEN pANoRAMA: 7 eneboliger HuSbyÅSEN tRENd: 8 eneboliger Salg ved: Heimdal Eiendomsmegling, tlf. 73 87 15 00/934 40 186

SAlg vEd: EM 1, mob. 922 43 704 www.horneberg.no

HuSbyÅSEN: 23 tomter i Stjørdal SAlg vEd: EM 1 Stjørdal, mob. 901 31 606

NyStuEN: 15 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting 1. kvartal 2013. www.nystuenbrl.no SAlg vEd: OBOS eiendomsmeglere Hamar, tlf. 22 86 75 20. Megler Terje Sæther, mob. 48 07 31 30.

www.husbyaasen.no

bjøRkHol: 18 rekkehus i Ringsaker. Planlagt innflytting høsten 2013. SAlg vEd: OBOS eiendomsmeglere Innlandet. Eiendomsmegler Andre Moe, mob. 95 01 57 72.

obosbl adet  93


nye boligprosjekter for salg

sTavanger tastaRustå

sandnes austRått

TØnsberg naRveRød

KvaRtalet: Hus A, B, C og D – 235 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting fra årsskiftet 2012/13.

austRått panoRama: 48 boliger, innflytting fra våren 2012.

naRveRød paRK: 51 selveierleiligheter, planlagt innflytting fra 4. kvartal 2012.

salg ved: Postbanken Eiendom Stavanger, tlf. 997 46 197/930 40 245. www.kvartalet-tasta.no

salg ved: Eiendomsmegler 1, tlf. 95 21 07 73 www.austraattpanorama.no

salg ved: Eiendomsmegler 1 BuskerudVestfold, mob. 90 85 25 27. www.narverødpark.no

Andre boligprosjekter: Selges av OBOS eiendomsmeglere på vegne av andre utbyggere.

bergen KRonstad KRonstadpaRKen: 95 leiligheter, planlagt innflytting 3. kvartal 2013. salg ved: DnB Nor Eiendom AS, mob. 916 88 655. www.kronstadparken.no

oslo ØsT holmlia

TØnsberg øRsnes

ravnåskollen: 6 boliger – kun 1 igjen! salg ved: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt. Benedicte Wien, mob. 47 60 80 89. www.obos.no/nybolig

Ørsnes Brygge: 22 leiligheter salg ved: OBOS eiendomsmeglere Tønsberg. Monika Hellenes, mob. 46 82 43 62. www.obos.no/nybolig

skal Du kjØpe ny bolig?

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTET! For å kunne benytte medlemsansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt: • Du må møte opp personlig eller ved fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemsskap blir registrert. • Din eventuelle fullmektig må fremvise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt. • Du må være à jour med medlemskontingenten. Kl. 18.00 presis vil listen over fremmøtte forkjøpsrettsberettigede bli inndratt og ordnet etter ansiennitet. De som kommer senere, medlemmer eller andre, må velge bolig til slutt etter loddtrekning. Bruk av ansiennitet på salgsmøtet, medfører midlertidig nullstilling av ansienniteten i 12 måneder etter at den nye

94  obosbl adet

boligen er ferdigstilt. De som velger bolig på salgsmøtet signerer en forenklet, men bindende kontrakt. særskilt ved kjøp i borettslag: Kjøper som fra før har bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, må selge denne for å kunne overta den nye boligen. Kjøper som fra før har kontrakt på bolig under oppføring i et OBOStilknyttet borettslag, må ha solgt denne kontrakten før kjøp av ny bolig under oppføring i et OBOS-tilknyttet borettslag. særskilt ved kjøp i sameie: Krav om salg av egen bolig og kontrakt på bolig under oppføring i OBOS-tilknyttet borettslag, gjelder ikke. Ellers følges foranstående retningslinjer.


På nett

Planlagte   boligprosjekter

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

oslo

bergen

Kværnerbyen En ny bydel under bygging. Dreieskivakvartalet og Peltonkvartalet ligger ute for salg. Neste kvartal utlyses høsten 2012.

Fornebu-hundsund Her skal det bygges totalt 450 boliger. Planlagt salgsstart for neste trinn er høsten 2012.

ensjø I Gladengveien på Ensjø skal OBOS bygge tilsammen 550 leiligheter. Stålverksparken ligger ute for salg.

slemmestad I Heimansåsen bygger OBOS totalt 108 leiligheter. 93 ligger ute for salg. Siste trinn er planlagt utlyst i 1. kvartal 2013.

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 bygges tilsammen ca. 320 boliger. 1. trinn ligger ute for salg. 2. trinn utlyses våren 2013.

røyken

nydalen I Sandakerveien 99 B bygges Lillohagen med totalt 280 leiligheter. Hus A til E ligger ute for salg. Hus F er utlyst i dette bladet. løren I Lørenvangen skal det bygges ca. 700 boliger. Reguleringsplanen er til behandling. Planlagt salgsstart i løpet av 2013. mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Neste småhusprosjekt, Stenbråtlia, er utlyst i dette bladet. oppsal Oppsal senter planlegges oppgradert og utbygget med bl.a. et større antall leiligheter. Planlegging pågår. Bogerud Bogerud senter planlegges opprustet og utbygges med et større antall leiligheter. Planlegging pågår. trasop-hellerudveien Her skal OBOS bygge 117 leiligheter. Planlagt salgsstart i 1. kvartal 2013.

trondheim

lade Her planlegges ca. 450 boliger. Reguleringsplan vedtatt. Planlagt salgsstart høsten 2012. væretrøa På Ranheim skal det bygges 52 boliger. Planlagt salgsstart i løpet av 2012. hornebergtunet Her skal det bygges ca. 170 boliger. 1., 2. og 3. trinn ligger ute for salg. Neste trinn er planlagt utlyst i løpet av 2012. tiller Her skal OBOS bygge 24 leiligheter. Planlagt salgsstart 2012/2013. stavanger

haugesundsgata Øst for Stavanger sentrum skal det bygges 130 leiligheter. Planlagt salgsstart i løpet av 2013. Badedammen Her skal det bygges 100 leiligheter. Planlagt salgsstart i løpet av 2013. sandnes

lørenskog

I Nordliveien skal det bygges ca. 220 boliger. 1. trinn er planlagt utlyst 4. kvartal 2012.

austrått Her skal det bygges ca. 100 boliger. 48 ligger ute for salg. Neste trinn er planlagt utlyst i løpet av 2012.

bærum

Fornebu-hagebyen Her skal det bygges total 345 boliger. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Planlagt salgssstart 2012/2013.

Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Planlagt salgsstart 4. kvartal 2012.

Fornebu-Rolfsbukta Her skal det bygges totalt 380 boliger. Salgsstart neste trinn i løpet av høsten 2012.

nærbø Her skal det bygges 145 leiligheter. Planlagt salgsstart våren 2013.

jæren

askøy På Florvåg planlegger OBOS 18 leiligheter. Planlagt salgsstart i 4. kvartal 2012. Blomsterdalen Her skal det bygges 2-300 leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart høsten 2014. hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart 2013/2014. sandsli Her planlegges 240 boliger. Planlagt salgsstart i løpet av 2013. sotra Her planlegges 200 leiligheter i Straume sentrum. Planlagt salgsstart i løpet av 2013. vestfold

Kaldnes På Kaldnes i Tønsberg skal det bygges 64 leiligheter. Planlagt salgsstart for Dockside trinn 1 er høsten 2012. presterødgrenda 14 leiligheter i småhusbebyggelse. Planlagt salgsstart i 4. kvartal 2012. østfold

Bellevue I Fredrikstad sentrum skal OBOS bygge 62 leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart høsten 2012. hamar/ringsaker vold og lund søndre Her planlegges 700-1000 boliger i løpet av 10-15 år. Planlagt salgsstart våren 2013.

martodden Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Planlagt salgsstart i 4. kvartal 2012.

Fornebu-storøya Her skal det bygges totalt 460 boliger. Salgsstart for trinn 2: 13. september 2012.

obosbl adet  95


nye boligprosjekter for salg

Gratis boliGseminar Skal du inn på boligmarkedet for første gang, eller ønsker du å hjelpe barna inn? Hvilke ordninger finnes, og hva må du egentlig vite? Bli med på gratis miniseminar om boligmarkedet tirsdag 9. oktober. foto colourbox.no

det kan være utfordrende å orientere seg i boligmarkedet, enten man skal kjøpe selv for første gang eller man har barn man ønsker å hjelpe. Hvordan skal man ordne finansiering, hvilke alternativer finnes, og hva slags sikkerhet trengs? Få svar på spørsmålene på vårt miniseminar! oBos svarer deg!

Blant temaene på miniseminaret blir: Å hjelpe barna inn på boligmarkedet: Fordeler og ulemper med de ulike alternativene. Hva er startlån og hvordan fungerer ordningen? Boligprisene i Oslo-området: Hva koster en to-

roms forskjellige steder i Oslo? Presentasjon av utvalgte, nye boligprosjekter. I tillegg blir det en spørsmålsrunde der representanter fra OBOS svarer på spørsmål fra dere.

Når & hvor? dato: Tirsdag 9. oktober tid: Klokka 18.00 til cirka 20.00. sted: Hammersborg torg 1 i Oslo. påmelding: medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90

Kværnerbyspelet 2012 Få med deg et dramatisk spel om industriens barndom. Spilles i Kværnerbyens eget kulturhus. forestillingen Onsums epler er en dramatisering av hendelsene som førte til det såkalte ”Onsumslaget” ved Kværner Brug i 1878. Stykket tar for seg de tøffe forholdene folk levde og arbeidet under i industriens barndom. Gjennom tekst, sang og musikk formidles en historie om samhold og svik. Forestillingen

96  obosbl adet

spilles selvsagt i Kværnerbyens eget kulturhus Fyrhuset, Turbinveien 28. Med Mads Jørgensen, Yngve Berven, Håkon Moe og Line Brå Johansen. Regi: Anders Borchgrevink. spilletider:

Fredag 28.09, kl. 19.00 (premiere), lørdag

29.09 kl. 15.00 og kl 19.00 og søndag 30.09 kl. 19.00. Billetter:

www.billettservice.no, tlf. 815 33 133, Posten, Narvesen og 7-Eleven. OBOS-medlemmer: kr 99 + billettavgift (ordinær pris: kr 150)


nÆroMrÅDet Korsvika

N

Ladehammaren

Ladeham merveie n

her kommer Ha boligene a

Ja rle ve ien

St ran dv eie n

ko nV Hå IIs ko ga nM te ag nu Ladebek sso ken ns ga te Stjørdal sveien

Kollektiv transport: Buss nr. 4 stopper ved Ladebyhagen og nr. 3 stopper i nærheten. Butikker:

0

Umiddelbar nærhet til City Lade 1 km

og en rekke andre butikker og nisjeforretninger i Haakon VIIs gate. Barnehage: Barnehage i Ladebyhagen (3. byggetrinn). skole: Tilhørende Lade skolekrets.

prosjektinforMasjon utbygger: OBOS Nye Hjem AS arkitekt: ARC Arkitekter antall leiligheter: 72 illustrasjoner og foto: ARC Arkitekter AS, Nyebilder.no, Colourbox.no

Alt klart på Lade

Alle bilder, perspektiver, illustrasjoner og møblerte planskisser er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen. Det tas forbehold om å foreta endringer av standard og utførelse, herunder eventuelle justeringer i boligens areal, forutsatt at dette ikke medfører vesentlige endringer av leveransen. Det tas forbehold om eventuelle trykkfeil.

Nå i høst starter salget av OBOS’ første egenregiprosjekt i Trondheim. Velg sjarmerende Ladebyhagen!

kontakt

fra sentrum, like ved Trondheimsfjorden, ligger Lade. En liten bydel som sjarmerer de fleste uavhengig av årstid. På Lade skal OBOS bygge Ladebyhagen, som vil bestå av cirka 450 moderne leiligheter i ulik størrelse, fra 2-roms på rundt 48 en kort sykkeltur

kvadratmeter til 4-roms på inntil 134 kvadratmeter. Alle leilighetene får balkong eller terrasse og parkeringsplass. I slutten av oktober legges de første 41 boligene ut for salg. Byggingen er antatt å starte vinteren 2013 og innflytting vil skje høsten 2014.

For mer informasjon kontakt Arve Heggem i OBOS eller Tonje Borthen i EM 1: mobil: Arve: 934 01 506 Tonje: 416 05 422 på nett: www.ladebyhagen.no

obosbl adet  97

©


OBOS-bladet nr 6 2012

LESERSERVICE PÅ NETT Digital utgave: obos.no/ obosbladet Sosialt: facebook.com/ obosmedlem Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlemstilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/ nyhetsbrev

Ansvarlig redaktør Åge Pettersen Redaktør Cathrine Wolf Lund (cwl@obos.no) Redaksjonen Tone Kristiansen (tone.kristiansen@obos.no) Marie Dyrén (marie.dyren@obos.no) Henrik Sørlie (henrik.sorlie@obos.no) Eddie Chr. Thomas (eddie.chr.thomas@obos.no) Tyra T. Tronstad (tyra.tronstad@obos.no)

MITT BLAD Er dere flere enn ett OBOSmedlem i familien, slik at dere mottar flere blader enn dere trenger? Har du flyttet? Gi oss beskjed på medlemsservice@ obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

TIPS OSS! Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no

ANNONSESALG HS Media ved Anita Lindberg tlf: 62 94 69 79/971 77 068 e-post: al@hsmedia.no Mona Jørgensrud tlf: 62 94 10 32/911 73 473 e-post: mj@hsmedia.no

NESTE NUMMER:

BAD I POSTKASSA FRA 10. OKTOBER!

SPØRSMÅL OG SVAR

OBOS AD AD ETET OBOSBLBL

Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook.com/ obosmedlem

BER 2012 NR 6 SEPTEM NR 6 SEPTEMBER 2012

NY BOLIG Her bygger OBOS! G NY BOLI SIDE 75 Her bygger OBOS! SIDE 75 BYLIV Møt Kristin BYLIVHalvorsen SIDE 52 Møt Kristin Halvorsen VESTFOL D 52 SIDE Gro Dahle på ne FOLD VESThjemmeba SIDE 62på Dahle Gro hjemmebane

APP Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

TRYKK Svanemerket er det offisielle miljømerket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

98

OBOSBL ADET

Medlemstilbud Hege Asplund (hege.asplund@obos.no) Marius Loe (marius.loe@obos.no) Design Teft Design: Heléna Schütz Steffen Olsen

SIDE 62

PÅ COVERET

Trykk Aller Trykk AS

La deg inspirere til å gi hjemmet et lite løft. Fargeprøvene er fra Flügger og Jotun. Foto Siren Lauvdal Styling Kråkvik & D’Orazio

Bidragsytere i dette nummeret Jan Ludvig Andreassen Hans Fredrik Asbjørnsen Marianne Lie Berg Isabella Danneborg Solveig Thiis-Evensen Nadia Frantsen Inger Marie Grini Cecilie Ring Gulowsen Sølvi Halvorsen Marie von Krogh Anne-Kristine Kronborg Kråkvik & D’Orazio Siren Lauvdal Ben Mounsey Helena Ohlsson Ingvild Telle Tina Åmodt

Opplag 287 000 ISSN: 0807-9323

TEMA: INTERIØR

BLI INSPIRER RT BLI INSPIRE

R TEMA: INTERIØ

Betong på tapetet Stilig 60-tall Stilig 60-tall Høstens fineste tet Danske farger favoritter Betong på tape favoritter farger Danske Høstens fineste

01_Cover.indd 1

13.08.12 12.59

13.08.12 12.59

01_Cover.indd

1

FORHANDLEROVERSIKT – INTERIØR Bolina www.bolina.no Canvas www.canvas.no DKNO www.dkno.no Eske www.eske.as Futura Oslo www.futuraoslo.no Habitat tlf. 23 30 88 40 HAY www.hayshop.no Huseby www.ahuseby.no

Kremmerhuset www.kremmerhuset.no Konzept HP www.konzept-hp.no Milla www.millaboutique.no R.O.O.M www.room.no Verket interiør www.verketinterior.no

Utgitt av OBOS Hammersborg torg 1, 0179 Oslo Pb 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo Tlf. 02333 (sentralbord), 22 86 57 85 (redaksjonen) obosbladet@obos.no


medlem Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS Sjekk obos.no/medlem for å se flere medlemstilbud

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er

OBOS-dag på Kitch’n 30 % på alt hos Kitch’n BYGG OG BOLIG torsdag 4. oktober Side 101

40 % på flyttebil FERIE OG REISE

Avis i høst.

Det er lurt å flytte med

Foto: Colourbox.no

Side 101

10 % bonus på kulturbilletter FORSIKRING OG FINANS

10 % bonus.

Side 107

Kjøp billettene dine hos Billettservice med OBOS MasterCard og få

Lars Vaular KULTUR OG FRITID Rett opp og ned som en sprettball på Rockefeller.

Side 106


medlem | aktuelle medlemstilbud

DOBBELTROM I 2 NETTER

2 netter for 1 495!

1495

Hva med en weekendtur i høst? Bo billig når du bestiller med OBOS Hotellferie. ferie og reise Med OBOS Hotellferie får du hotellrom over hele Norge til fast medlemspris: 2 netter for 2 personer til kun 1 495 kroner. Frokost er inkludert.

På www.oboshotellferie.com kan du bestille og gjøre endringer helt frem til to dager før ankomst. Oversikten over tilgjengelige rom blir kontinuerlig oppdatert og alle hotellene har en standard som tilsvarer 3- og 4stjernes hotell. Bestilling: www.oboshotellferie.com eller tlf. 55 94 46 18 (man-fre 08-18). God helg!

2 netter for kr 1 495. Prisen gjelder 2 pers. i 2 netter i dobbeltrom, inkl. frokost

25 % hos Norfloor Norfloor er landets eldste fliskjede og har levert italienske design- og kvalitetsfliser i over 30 år. bygg og bolig Samarbeidet mellom OBOS og Norfloor fliser gir alle medlemmer:

• • • •

25 % på fliser og tilbehør (lim, fug, verktøy, membran m.m.). 5 % på tilbud og kampanjevarer (maks 45 % totalt). Gratis lån av flisekutter. Kostnadsfri hjelp til spesialkutt (begrenset til 10 fliser), hulltaking for rør og liknende tjenester ved kjøp av fliser hos Norfloor. • Gratis tilkjøring av varer innenfor gjeldende butikks kommune, ved kjøp over kr 10 000 inkl. mva. Se utvalget og finn din nærmeste butikk på www.norfloor.no. Husk medlemskortet.

25 % på fliser og tilbehør (gjelder ikke hos frittstående forhandlere)

100

obosbl adet


www.obos.no/medlem

30 % på alt hos Kitch’n Torsdag 4. oktober får du 30 % rabatt på alt i alle Kitch’n-butikkene! bygg og bolig Ta med medlemskortet til en Kitch’n-butikk torsdag 4. oktober og få 30 prosent på alle varer til ordinær pris (20 prosent på elektriske artikler).

Kitch’n er Norges ledende butikkjede for produkter til kjøkkenet og i hyllene finner du gode og innovative varer fra kjente merkenavn Kitchen Aid, Rosendahl, Menu, Victorinox, Alessi, Eva Solo, Bodum, Nespresso med flere. Slik får du OBOS-rabatten: • Meld deg inn i Kitch’n Kundeklubb. Det er gratis og helt uten forpliktelser og du mottar gode kampanjetilbud • Du kan melde deg inn i butikkene eller på www.kitchn.no • Vis medlemskortet i kassen Husk også at du får fast 20 % rabatt på alle varer hele året.

30 % rabatt torsdag 4. oktober Rabatten gjelder på ordinære priser

40 % på flyttebil Fra 15. september til 15. november får du 40 prosent rabatt på flyttebil hos Avis. ferie og reise

Slik bruker du Avis’ flyttebilkampanje:

• Gjelder følgende Avis-stasjoner: Oslo (Økern og Ryen), Bergen sentrum, Stavanger, Tønsberg, Fredrikstad, Hamar, Lillehammer, Trondheim og Tromsø. • Gjelder varebil som er Hiace-størrelse (bilgruppe N). • 40 % rabatt inkluderer 10 mil per dag. • Bilen kan enkelt bestilles på www.avis.no. • Bruk rabattnummer (awd. nr.) Z184501. • Trenger du en større bil, ta kontakt med utleiestasjonen. • OBOS-medlemskortet må vises når du henter bilen. Bestilling: Tlf. 815 33 044 eller på www.avis.no. Husk at du har rabatt hos Avis hele året på leiebil med inntil 20 prosent i Norge og inntil 10 prosent i resten av Europa.

Kampanjepris på flyttebil fra 15.9 – 15.11.2012 Rabatten gjelder ikke på forsikringer og mva.

obosbl adet

101


medlem | aktuelle medlemstilbud

Alltid noen hjemme Tilbudet hos Sector Alarm inkluderer fri installasjon og rabatt på vekterkontroll av boligen. bygg og bolig Med boligalarm er boligen din sikret mot innbrudd og brann.

Fordeler med boligalarm fra Sector Alarm: • Reduserer risiko for innbrudd med 90 prosent. • Fri utrykning uansett årsak, også når brannalarmen går. • Skru enkelt av og på alarmen med nøkkelbrikke. • Trådløst og diskret utstyr . •”Best i test” (Kundeserviceprisen + TV2 Hjelper deg).

Les mer om tilbudet på www.obos.no/alarm. Bestilling: Tlf. 08090 eller alarmtilbud@sectoralarm.no.

Installasjon av grunnpakke kr 0 10 % rabatt på månedsabonnement

Førjulstur til Hamburg Reis med Peer Gynt Tours på 4-dagers tur til julemarkedet i vakre Hamburg. ferie og reise Julemarkedet på rådhusplassen i Hamburg er et av Tysklands største og mest tradisjonelle markeder. Det blir tid til julehandel og du kan også sikre deg julematen på vei hjem da det blir et stopp på Nordby kjøpesenter.

Bli med på en hyggelig tur og få den gode julestemningen! Prisen inkluderer: • Utreise med Color Line, med julebord og frokost før ankomst i Kiel • En overnatting i dobbeltrom i Hamburg med halvpensjon • Stena Line Kiel – Gøteborg med julebuffet og frokost • Buss Gøteborg – Oslo med stopp på Nordby kjøpesenter

Tid: Avreise Oslo 26. november med retur 29. november. Påmelding og info: Tlf. 24 10 12 80 og www.peergynt.com. Påmeldingsfrist: Fredag 19. oktober.

OBOS-pris kr 4995. Ord. pris kr 5695 Tiillegg enkeltrom og lugar kr 1410.

102

obosbl adet


www.obos.no/medlem

50 % hos Flügger Fredag 5. oktober får du 50 % hos Flügger farve. Tilbudet gjelder i alle butikker og i nettbutikken www.flugger.no. bygg og bolig Flügger farve har over 70 butikker som tilbyr det meste innen maling, tapet og utstyr. Hvis du handler i nettbutikken får du varene levert på døren.

Nå er dagen kommet for å male det rommet du har pratet om så lenge! Eller hva med listene som alltid blir glemt? Ny tapet i gangen? Finn din nærmeste butikk på www.flugger.no eller sjekk OBOS-appen. Bruk rabattkoden obos 1929 i nettbutikken. Tilbudet gjelder i alle Flüggers egne butikker.

50 % rabatt fredag 5. oktober Fast 20 % rabatt

Billån for deg under 25 Nå tilbyr OBOS kaskofritt billån spesielt tilpasset unge kunder. finans og forsikring Med OBOS Billån kan du få muligheten til å realisere bildrømmen til ekstra gode betingelser!

Vanlig billån krever full kaskoforsikring, noe som fort kan bli veldig dyrt for unge kunder. Spesielt de med biler til under kr 100 000. Med kaskofritt billån trenger du kun ansvarsforsikring. • Et lån tilpasset eldre og billigere biler • Du trenger kun ansvarsforsikring • Opptil 100 prosent finansiering (maks lånebeløp kr 100 000) • Få inntil 5 års løpetid på lånet Har du spørsmål kan du ta kontakt på tlf. 06270 eller obosbillan@terra.no. Produktet er levert av Terra Finans og Kredittbank AS.

Gunstig rente, lave gebyrer og fleksible vilkår

Foto: Colourbox

obosbl adet

103


medlem | aktuelle medlemstilbud

Prøysen i spennende innpakning

Langtidsleie i Sør-Europa?

kultur og fritid Teater Innlandets nye forestilling Skaff meg en synder er basert på noveller og viser av Alf Prøysen. Vi følger fire ungdommer på 50-tallets svette danselokaler. Det blir tvilsomme måneskinnsturer, hembrent og dagen derpå.

ferie og reise Frister det med et lengre opphold i sydligere strøk når høsten og vinteren tar over her hjemme?

Tid: Spilles fra 13. september til 20. oktober. Sted: Spilles på grendehus i Hedmark og Oppland. Se spilleplanen på www.teaterinnlandet.no. Billetter: www.billettservice.no og hos den lokale arrangøren.

20 % rabatt

Novasol har feriehus for langtidsleie både i Spania, Frankrike og Hellas. Jo lenger opphold – jo større rabatt. Ved langtidsleie kan du oppnå opptil 50 % rabatt på leiebeløpet. Bestilling: Tlf. 21 99 90 00 eller www.obos.no/novasol.

5 % rabatt på ordinær pris

Teaterkonsert Mozart Høyt tempo, svimlende kostymer og Mozart i en helt ny populærmusikalsk forkledning! kultur og fritid Konseptet ”teaterkonsert” er veldig populært i Danmark og gir publikum en helt ny teateropplevelse. Som første teater i Norge har Rogaland Teater hentet suksessen til Stavanger.

I høst er det på tide å gi slipp på den klassiske Mozart og åpne seg opp for helt nye inntrykk i forestillingen Teaterkonsert Mozart. Her blir Mozarts verk fremført som country, pop, rock, heavy, jazz og folk med tekster av den amerikanske rockepoeten Neill Furio. Det blir et sammensurium av dagens musikkformer i et fascinerende sceneshow! Tid: Premiere 7. november. Se spilleplan på www.rogaland-teater.no Sted: Stavanger Konserthus Billetter: Tlf. 51 53 70 00 og www.billettportalen.no.

25 % rabatt

104

obosbl adet


www.obos.no/medlem

Dansere fra Compañia Nacional de Danza Foto: Fernando Marcos

Bach som dans

Nyhet! Telio Frihet

Nasjonalballetten hyller Bachs liv og musikk med den kjente koreografen Nacho Duato.

Med Telios nye mobilabonnement velger du selv hvor du vil ringe med de inkluderte minuttene dine

kultur og fritid I forestillingen Mulitiplicity, Forms of Silence and Emptiness blir Bachs musikk visualisert gjennom bevegelse.

Koreograf Nacho Duato har oversatt flere av Bachs komposisjoner til sitt rike, flytende og gripende dansespråk. Det er de barokke komposisjonene, deriblant utdrag fra Brandenburgkonsertene, orgelkonsertene og sonatene for fiolin og cello. • • • • • •

Koreografi: Nacho Duato Musikk: Johan Sebastian Bach Scenografi: Jaffar Chalabi Kostymer: Nacho Duato i samarbeid med Ismael Aznar Lysdesign: Brad Fields Dansere fra Nasjonalballetten

Tid: Premiere 22. september. Spilleplan på www.operaen.no. Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen. Billetter: www.operaen.no eller tlf. 21 42 21 21.

20 % rabatt

telefoni Telio Frihet gir deg inkluderte minutter, SMS og data hver måned til fast pris. Ringeminuttene kan du bruke fritt i Norge og til 123 andre land verden over.

Frihet 500 Inkludert hver måned:

• • • •

500 minutter i Norge og til 123 andre land 500 SMS 500 MB Fri familie

Medlemspris: Kr 179 per måned. Ingen bindingstid. Pris etter inkludert bruk: Start/Minutt/SMS: kr 0,49.

Se alle abonnement og inkluderte land på www.telio.no/obos. Bestilling: Tlf. 02101 og www.telio.no/obos.

10 % rabatt på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd

obosbl adet

105


medlem | aktuelle medlemstilbud

KORK og Sølvguttene Kringkastingsorkestret inviterer til fransk ettermiddag i Oslo domkirke. kultur og fritid I sin faste konsertserie Superlørdag inviterer Kringkastingsorkestret til konserter med forskjellig tema.

Denne lørdagen blir det klokkeklare stemmer og orgelbrus med utvalgte perler for kor og orkester fra tre franske komponister. • Francis Poulenc: Orgelkonsert • Olivier Messiaen: L’ Ascension • Marc-Antoine Charpentier: Te Deum (utdrag) Orgel: Kåre Nordstoga Dirigent: Peter Szilvay

Tid: Lørdag 13. oktober klokken 15.00. Sted: Oslo domkirke. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133.

20 % rabatt Foto: Aleksandru Ioan

Rockefeller x 4 Se Lars Vaular, Sondre Lerche, The Savage Rose og Mezzoforte på Rockefeller i Oslo. kultur og fritid

Les om konsertene på www.rockefeller.no.

Bærtur: Lars Vaular + A-Laget + Jonas V Det fineste av bergensk hip-hop samlet på samme scene. Tid: Fredag 5. oktober The Savage Rose Danske 70-tallsrockere med vokalist Annisette i front. Tid: Torsdag 11. oktober Mezzoforte Instrumentell jazz, funk og fusion fra Island. Tid: Onsdag 17. oktober Sondre Lerche Popsjarmøren kommer hjem for en etterlengtet klubbturné. Tid: Torsdag 25. oktober Billetter: Tlf. 815 33 133 og www.billettservice.no. 20 – 25 % rabatt

106

obosbl adet


www.obos.no/medlem

10 % bonus på kultur Kjøp kulturbillettene dine hos Billettservice med OBOS MasterCard og få 10 % bonus! forsikring og finans Husk å betale med OBOS MasterCard når du kjøper billetter på www.billettservice.no. Da får du 10 % av kjøpesummen overført til din bonuskonto på kortet ditt! Kampanjen gjelder fra 15. september til 31. oktober.

Andre fordeler med OBOS MasterCard: • 4 % bonus på varer til hus og hjem. • Ingen adm. gebyr ved bruk av kortet. • Reise- og avbestillingsforsikring. • ID-tyveriforsikring. • Gebyrfrie varekjøp. • Inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse. Les mer om kortet og bestill på www.obos.no/mastercard. OBOS MasterCard leveres av Terra Finans og Kredittbank AS. Effektiv rente 24,02 % v.15 000 kr o/12 mnd. Totalt 18 262,34 kr.

10 % bonus på billettkjøp hos billettservice.no ved bruk av OBOS MasterCard. Gjelder fra 15.9 - 31.10.2012.

Foto: Colourbox.no

Kutt bensinprisen! Bruk medlemskortet ditt når du tanker og få 27 øre rabatt per liter drivstoff. drivstoff Rabatten er uavhengig av volum og gjelder alle Statoilstasjoner i Norge, i tillegg til alle Beststasjoner og 1-2-3-automatanlegg.

Slik får du OBOS-rabatten: • Trekk OBOS-medlemskortet i betalingsterminalen • Betal på vanlig måte med kontanter eller bankkort (rene kredittkort kan ikke benyttes) • Du får rabatt enten du betaler i kassen eller direkte i terminal på pumpen

Husk å trekke medlemskortet før du betaler med kontanter eller bankkort. Rabatten kan ikke kombineres med andre rabattavtaler, og gjelder ikke på Statoil Trucknettverk.

27 øre rabatt per liter drivstoff (bensin og diesel)

obosbl adet

107


medlem | aktuelle medlemstilbud

Musikalen Evita

Rabatt hos Montér

Sjå Heidi Gjermundsen Broch som Evita på Det Norske Teatret.

Nå får du gode rabatter i Montérs byggevarehus over hele landet.

kultur og fritid Evita er musikalen bygd på livet til Eva Peron, fattigjenta frå småbyslummen som vart Argentinas førstedame. Ho gjorde alt for å kaste glans over peronismen, den politiske masserørsla ho og president Juan Peron stod i brodden for.

bygg og bolig Med medlemskortet i lomma sparer du penger på mye av det du handler hos Montér, blant annet:

I Evita finn ein nokre av dei vakraste songane i musikalhistoria. Av: Tim Rice og Andrew Lloyd Webber Omsetjing: Ola E. Bø Regi: Svein Sturla Hungnes Tid: Premiere 5. september. Forsal til og med 29. desember. Sted: Det Norske Teatret, Hovudscenen. Billettar: Tlf. 22 42 43 44 eller www.detnorsketeatret.no. Inntil to billettar per medlem. Hugs medlemskortet.

20 % rabatt

108

obosbl adet

• • • • •

32 % på terrassebord, konstruksjonsvirke, kledning og panel 20 % på kjøkken, garderober og baderomsmøbler 20 % på alt festemateriell 15 % på parkett- og tregulv 10 % elektroverktøy

Hos Montér finner du dyktige fagfolk som gir deg deg nyttige tips og råd. Finn ditt nærmeste varehus på www.monter.no. Medlemsfordelene gjelder ikke hos kjedens frittstående forhandlere. Se www.obos.no for mer informasjon.

Rabatt på de fleste produkter i over 70 byggevarehus. Rabattene gjelder ordinære varer og kan ikke kombineres med andre tilbud.


www.obos.no/medlem

Putti Plutti Pott Det blir ikke jul før nissegutten Putti Plutti Pott har funnet Julenissens trylleskjegg. kultur og fritid Nå kan OBOS-medlemmer igjen benke seg i Oslo Spektrum og bli med Putti, onkel Per, Petter og lille Caroline på den spennende reisen til Nisseland.

I et kvart århundre har den spennende eventyrmusikalen, full av forviklinger og morsomme møter med merkelige figurer, bundet sammen av flotte dansenumre og fantastisk musikk, gledet stadig nye generasjoner. Den årlige medlemsforestillingen er hyggelig tradisjon for barn i alle aldre og et morsomt avbrekk for hele familien i en travel førjulstid. Vil du være med, så heng på! Tid: Søndag 16. desember kl. 18.00. Sted: Oslo Spektrum. Billetter: Tlf. 815 11 211 (Oslo Spektrums billettkontor).

OBOS-pris kr 205/220 + bill.avg. Ord. pris kr 255/270 + bill. avg.

Høstkonserter Kulturkirken Jakob byr på Sigvart Dagsland, Solveig Slettahjell og Tord Gustavsen. kultur og fritid Kulturscenen i Oslo har mye på programmet i høst og her er to av høydepunktene:

Sigvart Dagsland med orkester Konserten bygger på albumet Villa Nordraak, hvor låtene veksler mellom mektige ballader og leken, svingende og humoristisk visepop. Tid: Torsdag 8. november kl. 20.00. Solveig Slettahjell & Tord Gustavsen - Jul i Betlehem For fjerde år på rad lager de anerkjente jazzmusikerne sin egen spesielle førjulsstemning. Tid: Torsdag 20. desember kl. 18.30 og fredag 21. desember kl. 21.00. Sted: Kulturkirken Jakob i Oslo. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. Inntil to billetter per medlem. Husk medlemskortet.

25 % rabatt

obosbl adet

109


medlem | aktuelle medlemstilbud

Klarinettmagikeren Den svenske klarinettisten Martin Fröst spiller Debussy, Stravinsky og Nielsen. kultur og fritid Martin Fröst er verdensberømt både som virtuos solist og nyskapende formidler. Nyskapende og toneangivende var også de tre komponistene han presenterer denne kvelden.

• • • • •

Igor Stravinsky: Symfonier for blåsere Carl Nielsen: Klarinettkonsert Claude Debussy: En fauns ettermiddag Claude Debussy: Klarinettrapsodi Claude Debussy: La mer

Dirigent: Fabien Gabel Klarinett: Martin Fröst Les mer om konserten på www.oslofilharmonien.no. Tid: Torsdag 27. september kl. 19.30. Sted: Oslo Konserthus. Billetter: Tlf. 815 33 133 og www.billettservice.no.

20 % rabatt Foto: Mats Bäcker

Strøm til innkjøpspris Send sms OBOS til 02021 og få strøm til innkjøpspris med kun 19 kroner i månedlig påslag. bygg og bolig Over halvparten av norske husholdninger har i dag strøm til innkjøpspris, såkalt spotpris.

Kutt i strømutgiftene dine, du også! Med OBOS Strøm får du: • Strøm til innkjøpspris • Månedlig påslag på kun 19 kroner • Kostnadsfri fakturering som eKunde Bestilling: Send sms OBOS til 02021 og du vil bli ringt opp av LOS kundeservice som hjelper deg med bestilling og svarer på spørsmål. Du kan også bestille via www.obos.no/strom. Avtalen gjelder ikke boliger som allerede er LOS-kunder gjennom fellesmålte anlegg.

Strøm til innkjøpspris, levert av LOS. I tillegg betaler du kun 19 kroner per måned.

110

obosbl adet

Foto: nyebilder.no


www.obos.no/medlem

BILLETTER I SALG 10. OKTOBER!

Nytt show på Wallmans

OBOS julekonsert

kultur og fritid ”Reflection!” er høsten forestilling på showrestauranten Wallmans i Oslo. Et ensemble på 12 artister gir deg en kveld med musikk, dans, humor og magi med blant annet The Beatles, Michael Jackson, Aqua og Lady Gaga på programmet. På Wallmans får du servert 4-retters middag mens du blir underholdt.

kultur og fritid For sjette år på rad arrangerer OBOS en egen julekonsert for medlemmene. Sølvguttene og solister fra Den Norske Opera & Ballett gir oss kjente, kjære og klassiske juletoner.

Show, middag og nattklubb – alt under samme tak. Billetter: www.wallmans.no eller tlf. 23 22 65 90. Kr 250 i rabatt per person på forestillinger Gjelder for inntil 5 personer fra 1. september 2012 til juni 2013

Følg med på www.obos.no for mer informasjon om konserten. Tid: Torsdag 6. desember. Sted: Fagerborg kirke i Oslo.

En hyggelig pris for våre medlemmer Mer informasjon kommer

Jul i mitt lille land Ole Paus besøker Nøtterøy Kulturhus med en litt spesiell førjulskonsert. kultur og fritid Denne mannen går aldri av moten og er en av Norges mest fargerike og folkekjære artister.

Ole Paus fremstår som litt av en julekonsertrebell med Jul i mitt lille land. Han serverer et respektfullt skråblikk på Josef (Bibelens største kjernekar!), sin egen hyllest til jubelgutten Aage Samuelsen og selvfølgelig de tradisjonelle julesangene. Det blir gamle og kjente sanger, men også noen som er nyskrevet for denne turneen. Alle med den typiske Pauskombinasjonen av poesi, humor, satire og varme. Tid: Onsdag 5. desember kl. 20.00. Sted: Nøtterøy Kulturhus Billetter: Tlf. 33 40 20 01 eller www.nøtterøy.kulturhus.no.

20 % rabatt

obosbl adet

111


medlem | aktuelle medlemstilbud

Juleforestillinger Kjente artister fra både Sverige og Norge underholder i førjulstiden. kultur og fritid

Les mer om begge forestillingene på www.

paascenen.com. «Julenatt» Med Lisa Stokke, Gøran Fristorp og Tirill Heide-Steen. Tid og sted: 2. desember: Holmenkollen kapell, Oslo 3. desember: Raufoss kirke, Toten 6. desember: Langhus kirke, Ski 14. desember: Bogafjell kirke, Sandnes Billetter: www.billettluka.no og Narvesen. «Vår jul 2012» Med Gaute Ormåsen og Cecilia Vennersten. Tid og sted: 25. november: Olavshallen, Trondheim 28. november: Østre Fredrikstad kirke 12. desember: Maihaugen, Lillehammer 20. desember: Christiania Teater, Oslo Billetter: Tlf. 815 33 133, www.billettservice.no og Posten.

OBOS-pris kr 270

Fonus Begravelsesbyrå Fonus tilbyr fullservice innen begravelse og tilhørende tjenester. diverse Fonus gir OBOS-medlemmer kr 3000 i rabatt på alle nye gravstener.

Som Nordens største aktør innen gravferdstjenester tilbyr Fonus et utvalg på mer enn 150 modeller. Stenene leveres alt inkludert, fordelt på fem prisgrupper. Du kan kontakte Fonus på tlf. 03024 (hele døgnet). Finn ditt nærmeste kontor: • Oslo: Lambertseter, Linderud, Røa og Sinsen • Akershus: Asker, Drøbak, Fet, Lillestrøm, Sandvika og Østerås (Nytt) • Østfold: Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen og Sarpsborg • Hedmark: Elverum, Hamar, Løten og Stange

10 % rabatt på kister og urner m.m. Kr 1000 i rabatt ved nytt navn på gravstener Kr 3000 i rabatt på nye gravstener

112

obosbl adet

www.fonus.no


www.obos.no/medlem

Faste medlemstilbud Her følger en liste over faste medlemsfordeler. se www.obos.no/medlem for en komplett oversikt. meld deg også på vårt nyhetsbrev på www.obos.no/nyhetsbrev for å få tips om de siste aktuelle tilbudene. Rabatter gjelder på ordinære priser. Husk medlemskortet!

Kitch’n

Solskjerming

Peer Gynt Tours

Boligsikring AS

MAXBO

Strøm til innkjøpspris

Toscana

Celcius Solskjerming

Mester Rammer

bygg og bolig Fra ÷ 10 % på sikkerhetsprodukter i nettbutikk. Tlf. 66 90 00 24 www.obos.no/boligsikring

÷ 20 % på inn- og utvendig solskjerming, inkl. montering. Åslyveien 25, Sem (Tønsberg) E-post: kundeservice@celcius.no Tlf. 33 36 54 44

No. 1 på kjøkkenet. ÷ 20 % på alle ordinære varer. Krever innmelding i Kitch’n Kundeklubb. Se www.kitchn.no for å finne din nærmeste butikk.

÷ 10 % på alle ordinære varer hos MAXBOs varehus i Oslo og på Hvam. Se butikkoversikt på www.maxbo.no

Espenes AS, Klepp, Rogaland ÷ 20 % på innvendig og utvendig solskjerming (unntatt Velux), flaggstenger med tilbehør, brannstiger. Tlf. 51 78 88 00 www.espenes.no

OBOS Strøm. Kun 19 kroner i månedlig påslag. Send sms OBOS til 02021. Ring tlf. 02021. www.obos.no/strom

÷ 15 % på innramming. 5 butikker i Oslo + Sandvika, Lillestrøm og Jessheim. Tlf. 23 23 00 90 www.mesterrammer.no

Ferie og reise

500 kr i rabatt per person på buss- og flyreiser i Europa med min. 6 dagers varighet. Kampanjekode OBOS. Be om katalog. Tlf. 24 10 12 80. www.peergynt.com

÷ 15-25 % på hotellrom og leiligheter. Info om bestilling på obos.no/toscana. www.borgomaglianoresort.com

Forsikring og finans

Comfort Lambertseter

Montér

Avis

OBOS Billån

Elmontasje/El-montasje

Norfloor Fliser

Dansommer

OBOS Forsikring

Flügger farve

R. Nygaard AS

Geilolia Ferieleiligheter

OBOS Lån & Spar

OBOS MasterCard

÷ 10 % på vann, varme, sanitær. Gjelder ikke arbeid, kampanjer, faste lave priser og bestillingsvarer. Raschsv. 40, Oslo. Tlf. 23 16 89 50 www.holstad-westerheim.no

Totalleverandør av elektriske installasjoner. ÷ 10 % på ordinære varer (ikke på arbeid).Brugata 56, Hamar, tlf. 62 54 11 20Kirkeveien 74, Elverum, tlf. 62 43 52 30

÷ 20 % på alt av maling, tapet og utstyr. 67 utsalgssteder i Norge. Nå også med nettbutikk! Bruk rabattkode OBOS1929 www.flugger.no

Medlemsrabatter i over 70 varehus. Blant annet opptil 32 % på trelast, 20 % på kjøkken og 15 % på parkett- og tregulv. Se rabattlisten på obos.no. www.monter.no

Landets eldste fliskjede. ÷ 25 % på fliser og tilbehør. Gjelder i alle Norfloors butikker (unntatt frittstående forhandlere). www.norfloor.no

÷ 15 % på nøkler, låser, beslag og gravering av navneskilt. Storgata 33 C, Oslo (inngang i Bernt Ankers gt.) Tlf. 22 20 12 31, mob. 916 15 100

Inntil 20 % rabatt på leiebil i Norge og inntil 10 % i resten av Europa. Rabattkode: 0250801 Tlf. 815 33 044 www.obos.no/avis

÷ 5 % på leie. Mer enn 4500 feriehus i hele Danmark. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/dansommer

÷ 10 % på opphold. Tlf. 32 09 00 00 Andre medlemsfordeler på www.geilolia.no/obos

÷ 20 % på fliser og 25 % på tilbehør. Ringgata 65, Hamar Tlf. 62 55 29 29

÷ 25 % på alt i glass og speil. Drammensveien 130, Skøyen. 24 timer servicetlf. 22 46 74 79. www.rolfberglund.no

Rolf Berglund AS

Novasol

G-Sport

Sector Alarm

OBOS Hotellferie

Flisekompaniet Hamar

÷ 10 % rabatt på ordinære priser (Elverum: gjelder ikke våpen og ammunisjon). Gjelder butikker på Hamar, i Elverum, Moelv og Brumunddal. Se oversikten på obos.no/medlem.

Fri installasjon av boligalarm. 10 % rabatt på abonnement med vektertjeneste. Tlf. 08090 www.obos.no/alarm

÷ 5 % på leie. 30 000 feriehus i 26 land. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/novasol

Gunstige betingelser på rente og lave gebyr via Terra Finans og Kredittbank AS. Gjelder også båt, caravan og MC. Tlf. 06270. www.obos.no/billan

Forsikring til medlemspris, bl.a. innbo, bil og reise. Flere forsikringer gir samlerabatt. Tlf. 22 86 55 45 www.obos.no/forsikring

Blant markedets beste betingelser på sparing og lån. Tlf. 22 86 55 99 www.obos.no/lanogspar

Kredittkort med 4 % kjøpsbonus og reise- og avbestillingsforsikring. Søk på www.obos.no/mastercard. Kundeservice tlf. 03850

2 netter for 1 495! (2 netter/2pers./inkl. frokost) Hoteller i hele Norge. Bestill på tlf. 55 94 46 18 eller på www.oboshotellferie.com

obosbl adet

113


medlem | aktuelle medlemstilbud

Kringkastingsorkesteret

Ringsakeroperaen

Black Box Teater

Kulturkirken Jakob

Rogaland Teater

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger. Tlf. 51 91 90 90, billettsalg@rogaland-teater.no www.rogaland-teater.no

÷ 15 % på briller og solbriller. Gjelder ikke pakkeprisserier. Storgt. 23C, Oslo Tlf. 22 47 90 60

Cinematekene

Kunst

Skimuseet Holmenkollen

Juvelen

Dansens Hus

Lambertseter Bad

Teater Innlandet

Oslo Sportslager AS

kultur og fritid Ca. 20 % rabatt på egne programforestillinger. Marstrandgt. 8, Oslo. Tlf. 23 40 77 70, man-fre 10-16 blackbox@blackbox.no www.blackbox.no

To billetter til prisen av én i Oslo, Trondheim, Lillehammer, Kristiansand og Tromsø. www.cinematekene.no

÷ 20 % på ordinære forestillinger for OBOS-medl. og én ledsager. (Ikke baby/barne- og familieforest.) Møllervn. 2, Oslo Tlf. 23 70 94 00. www.dansenshus.no

÷ 20 % på orkesterets egne konserter + lørdagskonserter i Operaen. www.billettservice.no Tlf. 815 33 133 www.nrk.no/kork

÷ 25 % på konserter. Gjelder KKVs egne arrangementer. www.billettservice.no Tlf. 815 33 133 www.jakob.no

Abonnement på magasinet KUNST + medlemskap i KUNSTklubben for kr 300 (ord. pris 495). Tlf: 22 01 24 20 E-post: kunst@fineart.no www.fineart.no

Gratis adgang til badet hver helg (lørdager og søndager). Gjelder for én person. Glimmervn. 42, tlf. 22 74 94 00 www.lsvk.no

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 62 34 42 66 Billettservice, tlf. 815 33 133. www.ringsakeroperaen.no

÷ 50 % rabatt. Gjelder for entré til Skimuseet og hopptårnet, med inntil tre ledsagere. Tlf. 22 92 32 00 www.skiforeningen.no

÷ 20 % rabatt på alle forestillinger i egen regi. Spesialrabatter på utvalgte forestillinger. Tlf. 62 59 87 20 www.teaterinnlandet.no

Fonus begravelsesbyrå

Nordens største sammenslutning av begravelsesbyråer. ÷ 10-20 % rabatt. Kr 3000 i avslag på nye gravstener. Tlf. 03024 www.fonus.no

Hansson Synssenter

÷ 10 % på alle varer i 50 butikker over hele landet. Kan ikke benyttes i kombinasjon med andre tilbud. Gjelder ikke service og reparasjoner. www.juvelen.no

÷ 10 % på kjøp over 200 kroner/ ÷ 15 % fra kr 1500 (gjelder ikke skipakker og Everest sykler). Torggata 30, Oslo. www.oslosportslager.no

÷ 20 % på opera/ballettforestillinger. Gjelder ikke gjestespill. Tlf. 815 44 488 www.operaen.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Rådhusplassen i Oslo. Tlf. 48 30 10 00 www.nobelpeacecenter.org

Nobels Fredssenter

Total Scene & Bar

SATS Senior

Det Norske Teatret

Norsk Folkemuseum

Wallmans

Statoil

Eidsvoll 1814

Norsk Oljemuseum

Den Norske Opera & Ballett

÷ 20 % rabatt på ordinære forestillinger. Tlf. 22 42 43 44 www.detnorsketeatret.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk Tlf. 63 92 22 10 www.eidsvoll1814.no

÷ 10 % på varer i museumsbutikken. ÷ 25 % på inngangsbilletten. Tlf. 22 12 37 00 www.norskfolkemuseum.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Stavanger. www.norskolje.museum.no.

Slottsfjellfestivalens eget utested. ÷ 20 % rabatt på billettene. Stoltenbergs gate 46, Tønsberg. www. billettservice.no, Tlf. 815 33 133 www.slottsfjell.no

Kr 250 i rabatt per person på forestillinger. For inntil 5 personer. www.wallmans.no

telefoni, drivstoff m.m.

÷ 33 % på trening (bronse), formiddag. Fri innmelding, kun adm. gebyr. NB! Gjelder fra 60 år. 38 trenings-sentre i Norge. Tlf. 67 91 50 00 www.sats.no

27 øre rabatt per liter. Husk å dra medlemskortet FØR du betaler. Gjelder alle Statoil-, Best- og 1-2-3-stasjoner i Norge. www.obos.no/statoil

Telio

10 % rabatt på alle abonnement på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd. Kundeservice: 02101 www.telio.no/obos Card

Fotballmuseet

÷ 50 % på inngangsbilletten. Ullevaal Stadion, inngang gjennom FotballShop. Tlf. 23 00 83 07 www.fotballmuseet.no

Forsvarets Stabsmusikkorps

÷ 25 % på konserter i Ridehuset, Akershus festning. www.billettservice.no, tlf. 815 33 133 www.fsmk.no

Nøtterøy kulturhus

÷ 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Tlf. 33 40 20 01. www.notteroy.kulturhus.no

Oslo-Filharmonien

÷ 20 % rabatt på ordinære konserter i Oslo Konserthus. Gjelder OBOS-medlem og én ledsager. Billettservice, tlf. 815 33 133. www.oslofilharmonien.no

Advokatfellesskapet Advonor Rabatt på juridisk bistand. Gjelder medlemmer over 55 år. Advokat Per Einar Johansen. Tlf. 22 91 00 35 Lille Grensen 7, Oslo

Arena Treningssenter

Fri innmelding og rabatter på trening. Tlf. 51 800 900 (Stadionparken, Jåttå) Tlf. 51 426 686 (Jærhagen, Klepp) www.arena-treningssenter.no

LAST NED GRATIS OBOSAPP!

First page - non activated

Register

Søk i alle medlemstilbudene og bruk mobilen som medlemskort. Du får også en oversikt over alle brukte OBOS-leiligheter til salgs. Friday, February 17, 2012

Hedmark Fylkesmuseum

÷ 20 % på årskort, gjestekort og inngangsbilletter. www.hedmus.no

114

obosbl adet

Oslo Nye Teater

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 22 34 86 80. Fax. 22 34 86 88 salg@oslonye.no www.oslonye.no

Den Norske Husfliden

÷ 10 % på alle varer (unntatt bøker og bunader). Stortorvet 9, Oslo (GlasMagasinet) www.dennorskehusfliden.no

Appen heter OBOS, er gratis, og kan lastes ned fra App Store og Google Play.

Confirm


www.obos.no/medlem

Totalforsikring til medlemspris Som OBOS-medlem kan du tegne forsikring gjennom OBOS Forsikring. Og selvsagt kan du forsikre både bilen, huset og husdyrene dine hos oss, i tillegg til at vi tilbyr en av markedets gunstigste innboforsikringer! forsikring og finans

• • • • • •

OBOS Forsikring tilbyr forsikring av:

Bil Bolig Fritidsbolig Innbo Fritidsbåt Hund og rasekatt

• • • • •

Motorsykkel Reise Ulykke Ungdom Verdigjenstand

Hos OBOS Forsikring er det ingen tillegg på oppgitte priser. Samler du tre eller flere forsikringer hos oss får du 10 % samlerabatt. Har du kollektiv innboforsikring telles denne med. OBOS Innboforsikring: Du kan velge mellom ordinær innboforsikring, eller Innbo Pluss. Innbo Pluss dekker skader på gjenstander som faller ned eller velter innendørs. Den dekker også tyveri av sykkel med inntil kr 15 000 og tyveri fra egen bod med inntil kr 100 000. Forsikringssum

Sone

Ordinær

Pluss

Kr 500.000

Oslo, større byer*

kr 1095

kr 1445

Akershus/ Vestfold/Østfold

kr 695

kr 1045

Resten av landet

kr 895

kr 1245

Oslo, større byer*

kr 1495

kr 1845

Akershus/ Vestfold/Østfold

kr 1095

kr 1445

Resten av landet

kr 1195

kr 1545

Kr 1.500.000

Foto: Colourbox.no

Prisene gjelder fra 01.01.2012. *Drammen, Kristiansand, Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger

Lave premier og gode vilkår

obosbl adet  115


Returadresse: OBOS-bladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo

Vakre Kemer er et must !

Endelig en ferie som har alt!

K ap pa do ki a im po ne re r !

Bli med og skap minner for livet i eventyrlige

TYRKIA Se vårt store utvalg av opplevelsesreiser på www.atn.no, og velg mellom historiske rundreiser og vandreturer i fantastisk natur. Opplev varme kilder i Pamukkale, iøynefallende arkitektur i Antalya eller sand mellom tærne i Phaselis. Inkludert i prisen er fly, utflukter, 4- og 5-stjernershoteller og frokost.

FOR MER INFO OG BESTILLIG:

WEB: www.atn.no E-POST: post@atn.no TLF.: 23 36 40 30 Vi tar forbehold om prisendring og trykkfeil

1 uke

fra kr

1990


OBOS SVARSENDING 0088 0090 Oslo

Jeg ønsker et godt forsikringstilbud! Jeg ønsker å bli kontaktet om følgende forsikringer: OBOS Innboforsikring

Motorsykkel

Bil

Reise

Bolig

Ulykke

Fritidsbolig

Ungdom i Norge

Fritidsbåt

Ungdom i utlandet

Hund og rasekatt

Verdigjenstand

Navn: ___________________________________________________________ Oppgi gjerne ditt medlemsnr: _____________________________________ Tlf dagtid: __________________ Tlf kveldstid: ___________________________ E-post: ___________________________________________________________

Ja takk, jeg ønsker mer informasjon om mine medlemsfordeler på e-post.

Ring oss på tlf. 22 86 55 45 eller send inn det ferdigfrankerte svarkortet.


Bli en forsikringsvinner du også! En undersøkelse viser at kundene til OBOS Forsikring er svært fornøyd med valg av selskap. 86 % er ”fornøyd” eller “svært fornøyd” 92 % vil fortsette sitt kundeforhold 80 % vil anbefale OBOS Forsikring til andre

Det er enkelt å bytte! Test oss i dag! Det kan gi store besparelser for deg og din familie. Ring 22 86 55 45 for en uforpliktende gjennomgang av forsikringene dine, eller les mer på www.obos.no/forsikring. Forsikringsproduktene leveres av Terra Forsikring AS.

Test oss i dag! Ring 22 86 55 45

OBOS-bladet nr 6 2012  

Tema: Interiør

OBOS-bladet nr 6 2012  

Tema: Interiør