Page 1

OBOSBLADET NR 5 JUNI 2015

SAMFUNN Bygg mot kreft SIDE 60

KULTUR Sånne som oss! FRA SIDE 68

NY BOLIG Full oversikt FRA SIDE 79

TEMA: MILJØ

Grønn hverdag Ny vår på Romsås Lag din egen humlehage Fra kaffegrut til gull Transportsyklistene


På tide å tenke nytt om garderobeløsninger?

Vi har fleksible løsninger i alle prisklasser. Vi skreddersyr garderober og innredningsløsninger på dine mål. La våre salgskonsulenter hjelpe deg å finne akkurat den løsningen du er på jakt etter.

Tlf: 69 36 81 70 www.garderobemannen.no


SOMMERSCOOP!

18.–20. JUNI

TORSDAG-LØRDAG Se sommerscoop.no for mer info Hiv O´Hoi på

TVEITA SENTER

Lær deg å tegne på

Minikonsert på

Lørdag 20. juni kl 12 og 14: Bli med på Øisteins blyant tegneshow! Etter showet signerer Øistein bøkene sine. Vi sees vel?

Fredag 19. juni kl. 17: Velkommen til en magisk konsert med Angelina Jordan, vinner av Norske Talenter i 2014. Kommer du?

LAMBERTSETER SENTER

Lørdag 20. juni kl 13 og 15: Sjørøverskuta Scala kommer til oss! Det blir ansiktsmaling, piratshow, skattejakt og piratkonkurranser!

MANGLERUD SENTER

Velkommen til ditt nabosenter!

tveitasenter.no

lambertsetersenter.no

manglerudsenter.no


get.no

VELG TV-KANALER NÅR DU VIL Det er fint å kunne velge. Hos oss får du 40 kanaler i kanalpakken Start, og du kan fritt velge 20 av dem selv. Så ofte du vil! TV VIL ALDRI BLI SOM FØR


innhold OBOSBLADET 05 | 15

UTVALGT LEDER: Les OBOS-sjef Martin Mælands aktuelle kommentar. 13 VI BYGGER: Siste byggenytt fra OBOS 15 BYPATRIOTEN: Martin Mæland 17 MEDLEM: OBOS på Månen

TEMA: MILJØ, FRA SIDE 28

7

19 21 23

AKTUELT: Ålesund+OBOS=sant INSPIRASJON: La det gro! ØKONOMEN Når boligprisene blir fasiten

28 34 38 44 48 52 56

TEMA: MILJØ BYMILJØ: Transportsyklistene BOMILJØ: Ny vår på Romsås UTELIV: Drivhuseffekten MILJØ: Mythbusters UTE: En hage for humler INNOVATIVT: Fra grut til gull ELEKTRISK: Tid for kontakt

60 64 68 72

REPORTASJER SAMFUNN: Bygg mot kreft ØKONOMI: Ekstra penger i lomma KULTUR: Sånne som oss GOLF: Turnering for medlemmer

76 77 78

MORO QUIZ: Hva vet du om Oslo JUNIORLAGET: For barn KRYSSORD/SUDOKU: For voksne

80 82 84 91 92

BOLIGMARKEDET OSLO: Sentrumsnært i Kværnerbyen ØSTFOLD: Bo ved sjøen BERGEN: Romslig og grønt HELE LANDET: Nytt fra Block Watne HELE LANDET: Her bygger OBOS

101

MEDLEMSTILBUD SNART SOMMER: Bruk medlemskortet!

NY BOLIG: Sentrumsnært i Kværnerbyen. SIDE 86

UTELIV: Drivhuseffekten. SIDE 38

OBOSBL ADET

5


Kvalitet siden 1970

HADDE DU KJENT DISSE MENNESKENE, VILLE DU VISST AT DU VAR I GODE HENDER. Siden 1970 har Buer renovert, reparert, tettet, malt og fått skikk på alt fra borger til borettslag over hele østlandet. Malere, murere, tømrere, gulvleggere og en administrasjon som tar vare på byggene du har ansvar for.

REHABILITERING AV FASADER – TAK – VINDUER – OPPGANGER

Ring 09100 Rød:

for gratis befaring i ditt borettslag Rød:

Rød:


leder

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

KONSERNSJEF MARTIN MÆLAND

Ny boligstrategi fra Regjeringen? ➺

NY STRATEGI. Regjeringen har varslet at den før sommeren vil komme med en ny boligstrategi. Hensikten med den nye strategien er ifølge finansminister Siv Jensen å skape trygghet for norske husholdninger. Finansministeren mener det er en trygghet i seg selv at Regjeringen nå forsøker å gjøre noe for å dempe det hete boligmarkedet.

ILLUSTRASJON VESA SAMMALISTO

KORTVARIG NEDGANG. I 2013 var Regjeringen og andre «eksperter» så sikre på at vi sto foran en boligboble at folk ble skremt bort fra boligmarkedet. De økte kravene til egenkapital for å få boliglån. Dermed sank etterspørselen etter både nye og brukte boliger og også boligprisene. Fra sommeren 2013 til årsskiftet sank prisene fra ca 43…000 kr per kvm. til ca 40…000 kr per kvm. Denne korte depresjonen i boligmarkedet varte frem til våren/ sommeren 2014. Nedgangen i boligmarkedet og de reduserte prisene førte til at det ble solgt få boliger i nye boligprosjekter. Det lave boligsalget høsten 2013 og våren 2014 førte til at det ble svært lav igangsetting av boliger i 2014. I Oslo, der boligbehovet er størst, satte man i fjor i gang bare 1716 boliger, mens man året før satte i gang hele 3…359. Grunnen til at utslagene var så store i Oslo, og mye større enn i resten av landet, er at mange av prosjektene i Oslo er store og kostbare og at det derfor både er vanskeligere og tar lenger tid å få forhåndssolgt 50 prosent av et prosjekt. Et forhåndssalg på 50 til 60 prosent er et vanlig krav for å få sette i gang et boligprosjekt. FORMIDABEL VEKST. Utover våren 2014 gikk det opp for folk at vi ikke sto foran noe boligkrakk. Til tross for lavere oljepriser har det ikke vært noen vesentlig økning i arbeidsledigheten, lønningene har steget og rentene har sunket. Dermed vendte folk tilbake til boligmarkedet. Fra årsskiftet i fjor og til i dag har boligprisene steget fra ca 40…000

«Ingen har ansvaret for at det bygges boliger i Norge. Det er derimot drøssevis av byråkrater som har ansvar for hver sin paragraf eller forskrift og som skal sørge for at det vi gjør er 100 prosent korrekt og lovlig.» kr per kvm. til i dag ca 48…000 kr per kvm. Det er formidabelt og vi kan skjønne at finansministeren og andre økonomiske eksperter er bekymret. Men har de seg selv å takke? Det må sies at Finansdepartementet, Norges Bank og Finanstilsynet ikke har hatt noen heldig hånd med sin kommunikasjon til markedet, eller vist stor innsikt i boligmarkedet gjennom uttalelsene og rådene de er kommet med. Det er nå snart fire år siden Jens Stoltenberg fikk hele forsiden på VG der overskriften var: «Jens frykter boligboblen sprekker». Undertegnede har fulgt boligmarkedet relativt tett i ca 40 år. Siden 1997 er det med ujevne mellomrom blitt advart mot at boligboblen sprekker. Finansdepartementet, Norges Bank og Finanstilsynet bør nok gå i seg selv og analysere de spådommene de er kommet med de siste 15 til 20 årene. Dersom de en dag skulle få rett er det antagelig ingen som tror på dem før det er for sent. BOLIGBEHOVET ØKER. For mens boligprisene stiger og frykten øker, har behovet for nye boliger økt. I de fleste norske byene er det i de senere årene bygget altfor få boliger til å dekke behovet. Når etterspørselen etter boliger er større enn tilbudet, stiger prisene.

Dersom vi som er boligbyggere skulle hatt den samme frykten som myndighetene burde vi antagelig ha sluttet å kjøpe nye tomter og vært forsiktige med å sette i gang dyre byggeprosjekter for flere år siden. OBOS kjøper årlig tomter for et par milliarder kroner og solgte i fjor boliger for nesten 10 milliarder kroner. Vi mener at det er vårt formål å skaffe medlemmene boliger. Dersom vi hadde strupt vår boligbygging, ville dette garantert ført til enda høyere boligpriser. Grunnen til at det stadig bygges for få boliger har vi vært innom mange ganger før i denne spalten: Det er for få og for dyre tomter til boligbygging. Det tar for lang tid å få godkjent planer. Ingen har ansvaret for at det bygges boliger i Norge. Det er derimot drøssevis av byråkrater som har ansvar for hver sin paragraf eller forskrift og som skal sørge for at det vi gjør er 100 prosent korrekt og lovlig. At det bygges har ingen av dem noe personlig ansvar for. VENTER I SPENNING. Å styrke tilbudssiden, avreguleringer og forenklinger av regelverket er antagelig det aller viktigste, sier finansminister Siv Jensen. Det er vi godt i gang med, men vi skal gjøre mer, tilføyer hun. Regjeringens boligstrategi lages denne gang i samarbeid mellom hele fem departementer. Vi er spente på resultatene.

Martin Mæland er konsernsjef i OBOS. Han er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo. Han har vært konsernsjef i OBOS siden 1983.

OBOSBL ADET

7


SISTE HÅND PÅ VERKET Pantone

Pantone

CMYK

#stoltavjobben Store fornyelsesprosjekter krever kompetanse på alle områder, og som tømrer er Tom én av mange som har bidratt med sin faglige dyktighet på et omfattende prosjekt i Oslo sentrum. Hos Alliero utgjør 320 dyktige og fokuserte ansatte et team med bred kompetanse og faglig stolthet. Takket være dyktige medarbeidere kan vi fornye og holde bygninger vedlike på en verdig måte. Dét skal vi fortsette med også i årene som kommer.

Din totalleverandør av kvalitetshåndverk alliero.no - tlf: 23 26 54 00


redaktøren

OBOS-APP

Last ned -helt GRATIS

CATHRINE WOLF LUND

TRESMAK: Marianne Nagell lager bærekraftig designhåndverk i tre. Superfint! Freywwod.no

Grø hver dag! START NÅ! Vi må begynne i det små. Ta

kildesorteringen på alvor, for eksempel. 2/3 av det vi kaster i restavfallet burde vært sortert andre steder, forteller Renvasjonsetaten i Oslo. Kan vi ikke bare skjerpe oss litt, og starte nå?

HEIA ROMSÅS! Temaet for denne utgaven av OBOS-bladet er miljø. Vi skriver om hvor viktig rehabilitering av boligmassen er, både for bomiljøet og for energiforbruket til boligselskapet. Vi har vært på Romsås i Oslo der borettslagene de siste årene har brukt 1,7 milliarder kroner på rehabilitering, bekostet av beboerne selv. Det står det respekt av. Les saken fra side 34! SYKKELFEBER. Dessuten ser vi nærmere på fenomenet transportsykler, som ikke lenger bare er for de spesielt interesserte. Flere og flere får øynene opp for sykler som kan frakte ting og folk. Siri Mittet bruker sin transportsykkel når hun drar rundt fra kaffebar til kaffebar for å samle inn kaffegrut. Den skal hun nemlig hjem å lage såpe av. La deg inspirere av tema miljø fra side 27!

NATURLIG RENT: Oppvaskmiddelet fra C Heyerdahl lukter godt og vasker rent –’helt uten unødig kjemi. cheyerdahl.no

SNILL BAMBUS: Oppbevar salt, sukker eller pasta i fine bambuskrukker med korklokk fra Ekobo. ekobohome.com

NY BOLIG? Sjekk ut utvalget fra side 79!

OBOSBL ADET

9


Sikkerhetsdører holder tyvene borte, ikke låsen. Det er viktig med en god lås, men det som stopper tyven, er hvor vanskelig det er å bryte opp døren. Flere lag med stålplate, hakeformede ståltapper og skåter i både frem- og bakkant gjør det så å si umulig å trenge gjennom en Daloc-dør. At Daloc-dørene likevel er både smidige og elegante, kommer av at motstandskraften i døren helt enkelt er et resultat av hvor intelligent sikkerhetsdetaljene er konstruert og hvilket materiale man bruker. Stort prosjekt? Våre profesjonelle montører bytter en leilighetsdør på under en halv dag. Gå inn på Daloc.com (eller skann QR-koden) og les mer. Der finner du også nærmeste forhandler.

Sikkerhetsdører


utvalgt OBOSBLADET 05 | 15

HELT UTE: Ta med pledd og saueskinn ut og nyt! Snart er det sommer!

13 Vi bygger Nye boliger på Tasta i Stavanger, Gartnerløkka i Oslo, Linåkeren i Hamar og på Gleinåsen i Røyken. Les siste byggenytt fra OBOS.

15 Patrioten OBOS-sjef Martin Mæland er tildelt Oslo Byes Vels hederspris «Bypatrioten»! Vi gratulerer!

17 Medlem Torsdag 23. juli gir OBOS en gratiskonsert i Fredrikstad! Få med deg Bertine Zetlitz, Admiral P og Jan Eggum!

19 Aktuelt Ålesund Boligbyggelag fusjonerer med OBOS fra 1. oktober. Vi ønsker 6000 nye medlemmer velkommen.

23 Økonomen

FOTO GRANIT

Boligprisene stiger unødig mye, med størst effekt på den typiske OBOS-bolig i sentrale strøk, skriver Jan Ludvig Andreassen.

OBOSBL ADET 11


STENI COLOUR

– fasadeplaten som skaper unike fasadeuttrykk

STENI Colour er et sikkert valg om du ønsker å fargelegge verden – eller bygget ditt. Vi kan tilby en rekke standardfarger og tre ulike glansgrader. STENI garanterer en vedlikeholdsfri fasade i 40 år med høy motstandsdyktighet mot sol, regn, varme og kulde. Platen kan monteres på fasader året rundt – uavhengig av temperatur og værforhold.

STENI.NO


utvalgt

MER INFO

VI BYGGER

Se flere prosjekter FRA SIDE 67

OBOS-PROSJEKTER LANDET RUNDT

Ferdig på Tasta ROGALAND Kvartalet Tastarustå ligger på Tasta i Stavanger, og nå er hele prosjektet ferdigstilt. Kvartalet består av 235 leiligheter som omkranser en stor og grønn felleshage. Kvartalet er det første OBOS-prosjektet i Rogaland, og det er tegnet av Link Signatur Arkitekter. Fortsatt er det noen ledige boliger.

TEKST HENRIK SØRLIE FOTO MONTAG

Se obos.no/tastarusta

Gartnerløkka tar form

Det bygges i Hamar

Boliger i Røyken

Til sammen bygger OBOS 244 leiligheter i Gartnerløkka på Løren, fordelt på borettslag og sameier. Fjerde og siste byggetrinn hadde salgsstart i april, og snart er alle de tre første byggetrinnene under oppføring. Boligene står klare for innflytting fra våren 2016. Se obos.no/gartnerlokka

På Linåkeren bor du på toppen av Hamar, tett på naturen og med uslåelig utsikt over Mjøsa. Linåkeren ligger i området Lund og Voll, og OBOS er i gang med byggingen av 27 leiligheter. Planlagt innflytting er våren 2016, og det er fortsatt ledige Se obos.no/linakeren boliger.

BUSKERUD Gleinåsen er et Block Watne-prosjekt i Røyken. Her skal det bli 105 enheter fordelt på eneboliger, rekkehus, terrasseleiligheter og leiligheter i småhus. Det er innredet et visningshus hvor du kan oppleve både boligen og utsikten. Salget og byggingen er i gang! Se blockwatne.no/gleinaasen

OSLO

HEDMARK

OBOSBL ADET 13


VI KAN KJØKKEN - ETTER 32 ÅR I BRANSJEN! Tlf 22 68 90 00

På tide med en

kjøkken fornyelse?

Hvitevarer

Alltid % på 25-40 rer! a hvitev

Bytte ut alt eller bare noe. Du bestemmer og vi produserer etter mål og leverer ferdig montert på 1 dag om mulig. Bytt kun fronter, hengsler, skuffer og benkeplate og du har et helt nytt kjøkken.

Benkeplater

Utvider du med noen nye skrog og innmat, får du en ny helhetsløsning med smarte funksjoner.

Kjøkken

Kjøkkenskredder’n har et stort utvalg av kjøkkendører, skuffer og løsninger som enkelt tilpasses til dine ønsker. Alle farger og modeller kan kombineres med ditt eksisterende kjøkken.

KÜCHEN

Ta kontakt for ett uforpliktende møte: WYSIWYGdesign

Tlf 22 68 90 00 post@kjokkenskreddern.no Ensjøveien 18, 0661 Oslo

–10%

ed g m rer Ta sen o tt ø d ap pdør n a k o s b a n k er 2 st høy sk efront an 0% ra 1 ff 1 ag! k t u s k å s 1 f ,+ 5 stk id .900 +

WWW.KJOKKENSKREDDERN.NO

,0 0 8 g . n i 8 r e = 1 . mont

0 =2

l

ink


utvalgt

PATRIOTEN

BYEN I MITT HJERTE: OSLO

TIPS OSS

obosbladet @obos.no

TEKST REDAKSJONEN FOTO ESPEN SOLLI

Hederspris til OBOS-sjefen OSLO Martin Mæland er tildelt Oslo Byes Vels hederspris «Bypatrioten»! –Han får hedersprisen for sitt sterke engasjement for sosial boligpolitikk som tar hensyn til trivsel og skånsom byutvikling. Vi vil også hedre Martin Mæland for hans tydelige kurs og ansvarsutøvelse i et deregulert boligmarked. Både i praksis og i samfunnsdebatten har han markert seg mot boligspekulasjon til beste for en positiv byutvikling og trivelige bomiljøer, sier generalsekretær Ole Rikard Høisæter i Oslo Byes Vel. OBOS-bladet gratulerer!

Se mer: www.oslobyesvel.no

OBOSBL ADET 15


MURANO GLASSTAK

SITT UTE UANSETT VÆR

GRATIS BEFARING LADY.NO

Integrert markise. Ledbelysning. Trinnløs helningsvinkel fra 3° til 20°. CE og TÜV godkjent, for din sikkerhet. 10 og 12mm laminerte sikkerhetsglass. Godkjent for høyeste snølastsone i Norge.

MARKISER • PERSIENNER • VINDVEGGER • IRVARMERE SKYVEDØRER I GLASS • ZIPSCREEN • PERGOTEX

PLAZA HOME - TERRASSETAK VÅR BESTSELGER Perfekt på takterrasse Tåler mye vind!

Meget sterk. Vindklasse 5. Polyesterduk. 55 standardfarger. Prisvinnende design. Vanntett ved14° helning. For gratis befaring ring oss på tlf: 63 89 32 89 Eller besøk våre hjemmesider på www.lady.no


utvalgt

MEDLEM

MER INFO

Les mer på side 101–112

FÅ MEST MULIG UT AV DITT MEDLEMSKAP

KULTURSOMMER

Sankthans

Gratis Sankthansfeiring på Folkemuseet med SiLya og Atle Pettersen Band –“og mye moro for de minste også. www.folkemuseet.no

Slottsfjell

Gratis midnattskonsert med Marit Larsen torsdag 16. juli. Hent billetter på ditt lokale OBOS-kontor. www.slottsfjell.no

Granittrock

TEKST DEA FRYDENLUND FOTO AGNETE BRUN

OBOS sponser gratiskonsert med fri aldersgrense i Groruddalen 11. og 12. september. www.granittrock.no

OBOS på månen FREDRIKSTAD Torsdag 23. juli gir OBOS en gratiskonsert i Fredrikstad, dagen før Månefestivalen braker løs. Få med deg Bertine Zetlitz, Admiral P og Jan Eggum – helt gratis! OBOS-medlemmer kan hente billetter fra 5. juni, og ikke-medlemmer kan plukke opp sine fra dagen etter. Du kan hente billetter på kontoret i Nygårdsgaten 28, eller på et av våre andre kontorer hvis du bor et annet sted i landet og vil ta en tur.

Medlemsfordel: Gratiskonsert. Inntil 2 billetter per person. obos.no/maane

87

Medlemskortet

Vift med medlemskortet ditt og bruk alle våre gode tilbud i sommer! Last ned OBOS-appen, så har du det alltid med deg. www.obos.no/app

tusen boliger med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer. obos.no/nybolig

OBOSBL ADET 17


NYTT KJØKKEN? BYTT DØRER OG SKUFFER Spis frokost i ditt gamle kjøkken, og middag i ditt nye!

Vi kan bytte benkeplate og bygge opp til tak

Vi hjelper deg! Vi renoverer ditt gamle kjøkken ved å skifte dører og setter inn nye moderne skuffesystemer med heldemping. Du velger kun farge og profil og vi hjelper deg med resten. Ring oss på : OSLO OMENG VESTFOLD ØSTFOLD Hovedkontor

920 69 096 970 53 151 900 22 498 55 25 70 05

for et gratis kostnadsoverslag og en hyggelig kjøkkenprat

Jan-Erik Skaar Herjedals Kjøkken

www.herjedalskjokken.no

O

K VI

R

E M M

EM J H

G

TI

E D L


utvalgt

PÅ NETT

AKTUELT

Følg OBOS på Facebook!

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

TRADISJONSRIKT: Boligbyggelaget i Ålesund ble stiftet i 1945, og i 1947 kunne de første av medlemmene flytte inn i Jernarbeidernes borettslag –det første borettslaget oppført av ÅBO.

TEKST REDAKSJONEN FOTO COLOURBOX

Ålesund + OBOS = sant! Ålesund Boligbyggelag fusjonerer med OBOS fra 1. oktober. Dette ble enstemmig vedtatt på OBOS’ generalforsamling i april.

med de beste i landet, både når det gjelder tjenester til medlemmer, boligselskaper og ikke minst vårt hovedformål; å skaffe boliger til våre medlemmer.

ÅLESUND –Fusjonen vil styrke boligsamvirkets rolle på nordvestlandet. Nå kan vi med enda større kraft fortsette det gode arbeidet Ålesund Boligbyggelag har gjort i en region med en positiv utvikling. Her er det store muligheter for en organisasjon som OBOS innenfor både boligutvikling, næringseiendom og bankvirksomhet, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS. Administrerende direktør i ÅBO, Finn Dyb-Sandnes, er enig: – Vi er svært glade for å få samarbeide

6000 NYE OBOS-MEDLEMMER

Ålesund Boligbyggelag har om lag 6000 medlemmer og 2065 tilknyttede boliger. Alle eksisterende medlemmer i ÅBO blir medlemmer i OBOS som følge av fusjonen. Etter fusjonen vil medlemmer i ÅBO ha forkjøpsrett til samtlige OBOS-boliger over hele landet og omvendt, mer enn 89 000 boliger totalt. I tillegg kommer en lang rekke tilbud innen bygg, bolig, kultur og fritid – både i Ålesund og i resten av landet.

OBOSBL ADET 19


GGA

R

1905 e tabl.

TA L A

VI LÅT

N A

E

R

Jubileum

Har du vurdert tapeter?

Tapet er en enkel og rask måte å forandre ditt hjem på. På finndintapet.no er det over 3000 tapeter å velge mellom, og du finner lett frem til din favoritt ved å klikke av for ønsket farge og tapetdesign. Du kan også bestille prøver av de fleste tapetene rett hjem i postkassen, samt prøvetapetsere digitalt. Finn din nærmeste forhandler på borge.no. Velg din neste tapet med magefølelsen – da blir du mest fornøyd!


utvalgt

INSPIRASJON

SMÅTT OG GODT

PÅ BRETT

Last ned OBOS-bladet PÅ NETTBRETT

FOTO SIREN LAUVDAL STYLING KRÅKVIK & D’ORAZIO

TIL ARBEIDET: Vi har samlet tingene i en gammel trekasse (399 kr) fra Bolina. Hagespaden er fra Granit (49 kr), mens den gamle sodaflasken (420 kr) er fra Kollekted by. Grønn glasslykt fra Country Chic (99 kr), keramikkvase fra Studio Arhoj/Bolina (469 kr), sinkpotter og hagerake fra Granit (69 kr/stk).

La det gro! Blomster og grønne planter gir et sunnere og bedre bomiljø – både ute og inne. Plant i vei!

OBOSBL ADET 21


RISSKOV BILFERIE Så billig, at du ikke har råd til å bli hjemme Nyt Spa, bad & sol

Risskov

Spesial tilbud

Inkl. 1 x 2 -retters meny/buffé

SPAR

Nyt spa, bad & sol Vann Spa, Hotell & Konferens, Brastad, Sverige



• • • • •

3 x overnatting m frokostbuffé 1 x 2-retters meny/buffé Gratis spa-inngang Badekåpe og tøffler på rom Gratis internett og parkering

På Vann Spa, Hotell & Konferens kan dere nyte hotellets egen båtbro og private strand. Her bor dere på et av Sveriges beste spa-hoteller Ank.: Inntil 28.12.15 |

Hotell Phønix Brønderslev ligger sentralt i Brønderslev, og herifra kommer man enkelt til mange severdigheter. Topp moderne & nylig oppusset gir deg et behagelig opphold !

|

Jylland

25 km. fra vakre Aalborg Phønix Hotel Brønderslev 2 x overnattinger 2 x frokostbuffé 2 x 3-retters meny 2 x aperitif 2 x kveldskaffe/-te

89,-

3 overnattinger fra: 1.0

SPAR

OPP TIL

679,Miljøtillegg 55 DKK / døgn

Ankomst: Inntil 19.12.15 | Sesongtillegg fra kr. 55 / døgn

Østnorge

Nyt turer i vakker natur Skinnarbu Høyfjellshotell 2 x overnatt. m. frokostbuffé 2 x 3-retters middag 24t gratis kaffe Gratis internett Gratis parkering Ankomst: Inntil 16.10.15

Oppgi kode: OBOS

3 overnattinger 1.249,-

SPAR

|

Sør Norge

Rica Havna 2 x overnattinger 2 x frokostbuffet Adgang til wellness og fitness Svømmebasseng Gratis parkering & internett

SPAR OPP TIL 425,-

999,-

Ankomst: Inntil 30.08.15

På hotellet hersker en avslappet og behagelig atmosfære og vertskapet gjør sitt ytterste for at du skal føle deg hjemme. Perfekt opphold for tur i marka & deilig fjell-liv. |

TIL

Rica Havna ligger på Tjøme i Vestfold og mange mener det er det ideelle stedet i en flott skjærgård som gir deg følelsen av ferie og ro.

Skjærgårdsidyll i Tjøme

423,-

1.107,-

1.959,OP

OPP TIL

1.420,-

849,-

Inkl. halvpensjon

|

Landgasthof Tarp ligger i den koselige nordtyske landsbyen Tarp. Nyt en landlig miniferie under 25 km. fra den danske grensen og i kort avstand fra flere nordtyske byer.

Nordtyskland | Bestill innen 30.06

Kort vei fra Dansk grense Landgasthof Tarp 2 x overnatting m frokostbuffé 2 x 3-retters middag 2 x ettermiddagskaffe & kake 1 fl. vin per rom. ved avreise 1 spillerunde på keglebane En av våre bestselgere

Ring & hør nærmere • Åpent hverdager 9-17.

www.risskov.no � 32 82 90 00 � Spar ift. hotellets egen pris • Forbehold om utsolgte datoer • Evt. miljøtillegg betales på hotellet • Reisearrangør: Risskov Autoferien AG Gjelder for alle Risskov Bilferies opphold: • Prisen er pr. person i dbl. vær. • Gode barnerabatter • Mulighet for flere dager • Ekspedisjonsgebyr fra kr. 59,-

SPAR OPP TIL 310,-

779,-


utvalgt

ØKONOMEN

PÅ NETT

JANSBLOGG. eika.no

JAN LUDVIG ANDREASSEN OM BOLIGØKONOMI I ET MAKROPERSPEKTIV

Når boligprisene blir fasiten – Vi har ikke penger, sukket den greske finansministeren nylig til ukebladet Paris Match, avbildet på sin takterrasse, med utsikt mot Akropolis.

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

➺

BOLIGPRISENE LYVER IKKE. Athen skjelver på konkursens rand. Likevel er det mange luksusboliger i fornemme strøk som koster både 20 og 50 millioner kroner. Et vitnesbyrd om at det nok står vel så mye på grekernes vilje, som evne, til å overholde sine gjeldsforpliktelser. Boligprisene har en tendens til å avspeile hvordan det går i næringslivet, i de lokale kulturlag og i bankene. De lyver ikke. Til besvær for en gresk finansminister på tiggerferd i Europas hovedsteder, men også for våre egne politikere. Steder hvor boligprisene er høye har som regel gode tider, og stiger de videre er folk optimister. Likeledes er det umulig å glatte over det faktum at tidene er dårlige der hvor prisene er lave - og på vei ned.

tusenvis av boliger fra det norske marked, tordnet AP-leder Jonas Gahr Støre på partiets siste landsmøte. Til stormende jubel fra delegatene. Ok, da, dette var fleip. Det han sa var at Norge burde ta imot 10 000 flyktninger. Men den logiske implikasjonen av flere folk, uten ekstra boligbygging, er større mangel på boliger byene våre. Det er jo i byene de fleste flyktninger havner. I dag er det mange norske idealister som ønsker at vi skal ta imot flere flyktninger samtidig som boligskattene bør økes. Begge forslag har mye for seg. Ved å ta imot flyktninger gir vi de heldige bedre livskvalitet og forlenger trolig deres levealder. Ved å innføre boligskatter kan vi jevne ut Norges store inntektsforskjeller. Ulempen er selvfølgelig at flere flyktninger øker etterspørselen etter boliger, samtidig som økte boligskatter vil redusere investeringer i nye boliger. Å forbeholde eiendomsskatt for kun de dyreste boligene vil også bidra til at flere enn før velger seg OBOS-segmentet av det norske boligmarkedet. Her blir prisoppgangen størst. Vår distriktspolitikk kan også påvirke boligprisene, men med litt uventede resultater. Nye DISTRIKTSPOLITIKKEN PÅVIRKER.

Politikerne kan også påvirke boligprisene: – Vi skal fjerne FLERE FOLK, MER SKATT.

prosjekter i randsonen av storbyene vil øke trafikkbelastningen til sentrum. Køene til og fra jobb og andre gjøremål blir lengre. Boliger som tidligere var i håndterbar avstand til byen er det nå umulig å bo i for småbarnsfamilier preget av tidsklemma fordi køene blir uoverkommelige. Nesøya kan tenkes å lide under dette. Nye boligfelt fra Asker til Drammen fører til flere korker akkurat der øyboerne kommer inn på E18. Mye bra skjer i samferdselspolitikken, men så lenge investeringene i ny kapasitet ikke holder tritt med befolkningsveksten vil køene bare øke. Det hjelper ikke med ny veikapasitet, hvis trafikken øker enda mer. Mange vil også ha rasjonaliseringer av kommunestrukturer, et mer produktivt landbruk og økte kulturtilbud i byene. Nok en gang er det tre politikkområder som en kan si mye pent om, men som vil påskynde sentraliseringen av den norske befolkningen, med nye hopp i boligprisene i sentrale strøk som resultat. Alt det jeg nå skriver kan virke banalt, men det er ikke så lett å ta virkningene av disse flotte tiltakene innover seg, før du titter på hvordan det går med boligprisene. Boligpriser som påvirkes at vi henter folk fra alle verdens hjørner hit, beskatter de som investerer i bolig hardere, bygger for få transportårer til de store bysentrene, og rasjonaliserer bort arbeidsplasser i distrikts-Norge med billigere mat i byene som resultat. Fasiten blir da at boligprisene stiger unødig mye, med størst effekt på den typiske OBOS-bolig i sentrale strøk. Boliger myntet på små familier i sentrale strøk er allerede en mangelvare, og verre skal det bli. Det er fasiten på vår tids samfunnsutvikling. FRA VONDT TIL VERRE.

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i EikaGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

OBOSBL ADET 23


HUS BYGGET FØR 70-TALLET? DA ER DET PÅ TIDE Å SE OVER AVLØPSRØRENE. UNNGÅ VANNSKADER OG HØYE KOSTNADER!

I VÅR VERDEN FUNGERER ALLE AVLØP! KONTAKT OSS FOR RØRFORNYING!

Proline Norge AS Frysjaveien 35 0884 Oslo

Tlf: 81 50 08 98 www.prolineas.no info@prolineas.no


utvalgt

PATRIOTEN

TIPS OSS

obosbladet @obos.no

BYEN I MITT HJERTE: TØNSBERG

PROGRAMANSVARLIG: Anja Christine Boman (43) har lagd drakten sin selv – en ullkjole som var på moten gjennom hele 1300-tallet.

TEKST HENRIK SØRLIE FOTO ESPEN WINTHER

Skaper liv i ruinene TØNSBERG –Middelalderfestivalen er blant årets høydepunkter i Tønsberg, og den første helgen i juni ble festivalen arrangert for 13. gang. Anja Christine Boman er én av mange frivillige som bidrar til at Tønsbergs ruiner på Slottsfjell blir fylt med god, gammel stemning. Boman er artist- og programansvarlig. –Slottsfjellet er bare stein hvis ikke vi gjør historien levende. Det er viktig å fortelle om vanlige folk og hvordan de levde. På den måten skaper vi stolthet og eierskap til vår egen historie, sier Boman. Til vanlig jobber hun som skuespiller, kostymedesigner og kunstnerisk leder i en teatergruppe. I tillegg er hun med i et «middelalderband» der hun spiller crumhorn. –Vi tolker fritt det vi tror var spillestilen til vanlige folk på 1300-tallet. Instrumentet mitt låter som en sint and.

OBOSBL ADET 25


FÅ EN GOD PRIS FOR BOLIGEN DIN! Vi i OBOS Eiendomsmeglere er opptatt av det samme som deg: nemlig å få best mulig pris for boligen din. Mange års erfaring har gitt oss detaljert lokalkunnskap, og vi vet hva potensielle kjøpere er ute etter. Slik oppnår vi svært gode priser! Finn din lokale megler på www.obos-eiendomsmeglere.no

––

Husk at som OBOS-medlem betaler du ingenting før boligen er solgt!

Våre kontorerHamar 22 86 75 20, Fredrikstad 69 30 03 60, Fredrikstad Østsiden 69 30 03 60, Hammersborg torg 22 86 55 50, Holmlia 22 62 90 90, Kalbakken 22 80 20 30, Kværnerbyen 22 86 55 33, Lambertseter 23 16 51 10, Manglerud 22 86 54 90, Oppsal 23 12 65 60, Rogaland 51 81 29 91, Bergen 55 94 27 00 Røa 22 86 83 60, Torshov 22 98 14 40, Tveita 22 98 14 20, Ensjø 22 98 89 50 Tønsberg 33 30 94 00


tema OBOSBLADET 05 | 15

TEMA: MILJØ

28 Nyttesykkelen Møt de som fronter den neste framkomstrevolusjon: transportsykkelen.

34 Ny vår på Romsås På toppen av Oslo troner to borettslag som har startet på nytt.

38 Drivhuseffekten Tenk på gjenbruk og på varige naturmaterialer når velger deg nye interiørfavoritter.

FOTO SIREN LAUVDAL STYLING KRÅKVIK & D’ORAZIO

44 Mythbusters Det finnes mange myter om det å være miljøvennlig, men hvilke er fleip og hvilke er fakta?

48 En hage for humler Slik gjør du hagen din humlevennlig!

52 Gullgruten SPIS UTE: Bolle fra Bolina (399 kr), terrazzofat (398 kr) og asjetter (79 kr/stk) fra Verket interiør. Liten gul bolle fra Edblad/Bolina (149 kr). Treskje fra Bolina (59 kr).

Siri Mittet (41) fikk en grønn idé og nå gir hun lassevis med kaffegrut nytt liv.

OBOSBL ADET 27


NYTTESYKKELEN Møt noen av dem som ligger i front med det som kanskje er den neste framkomstrevolusjon: transportsykkelen. TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO BECKY ZELLER

➺

DU HAR KANSKJE SETT DEM: kassesykler, varesykler, to- og trehjulinger med seteplass og varebrett - sykler som til nå bare var å finne i langt flatere byer enn Oslo. Det som var et sjeldent syn for noen år siden, blir mer og mer vanlig. De ellers så tunge varesyklene blir ganske håndterlige når de blir utstyrt med elektrisk motor, og plutselig kan hvem som helst sykle to småunger og hele helgehandelen fra Grønland til Tåsen. Det er det flere som har oppdaget. – Transportsykkel er for meg alle mulige sykler som er laget eller utstyrt for å ha med seg folk eller bagasje. Det kan være en hvilken som helst sykkel, bare den har bærere. Transportsykler er nyttesykler, sier Geir Anders Rybakken Ørslien. Han er mannen som står bakken bloggen transportsykkel.no. Her skriver han om noe av det som ligger hans hjerte nærmest: nemlig at sykkelen ikke bare er et verktøy for sport og fritid, men et praktisk framkomstmiddel som kan løse mange av hverdagens transportproblemer. Bloggen transportsykkel.no skriver Rybakken Ørslien om natta når de tre

28 OBOSBL ADET

ungene har lagt seg. Og om dagen bruker han sin egen transportsykkel flittig, både til og fra barnehage, til handling og i jobben som frilansjournalist. De siste årene har han regelmessig samlet Oslos brukere av transportsykler til treff i Frognerparken, Sankthanshaugen og på Grünerløkka. Og det er stadig flere som kommer. Siste treff var på Olaf Ryes plass nå i mai, da mange eiere og brukere av transportsykler kom sammen for uformell beundring, diskusjon og begeistring. –Før så vi transportsykler bare som pyntesykler utenfor restauranter på Aker Brygge. Men de var aldri i bruk. Nå, når mange av syklene etter hvert har fått elektrisk motor og man kan få tak i dem her i Norge, opplever folk at syklene virkelig er praktiske for dem. Men dette er nytt for mange, så derfor er det så viktig at de får se syklene, testet dem og sett hvordan de fungerer, sier Geir Anders Rybakken Ørslien. Og legger til at folk ofte ler litt når de tester syklene, og sier at jøss, er det sånn det er! Les mer på www.transportsykkel.no.


Gir tilbake frihetsfølelsen GEIR ANDERS RYBAKKEN ØRSLIEN: –Denne sykkelen er en Longtail Surly Big Dummy. Den ble bygget som en sykkel som skulle hjelpe bønder i Nicaragua å få varene sine til markedet, og så slo den an i USA. Den koster cirka 18000 og ble kjøpt uten elmotor. Den har blitt montert på siden, og kostet 10000 kroner. Jeg sykler femåringen til barnehagen og bruker den i jobben som frilansjournalist og fotograf – da tar jeg med lys, stativer og kamerautstyr. Siden den har elmotor, kan jeg sykle i hva som helst – også i dress. Jeg har vokst opp på bygda og husker den frihetsfølelsen jeg fikk da jeg ble atten og fikk bil. Som voksen forsvant den frihetsfølelensen i køen langs Kirkeveien et sted. Men en sykkel som dette har jeg fått tilbake den frihetsfølelsen. Jeg tror det er det det handler om, også for andre enn meg. SYKKEL: Longtail Surly Big Dummy med elmotor

Se flere sykkelfantaster på neste side ➺


Gjør byen mer menneskelig ASLAK MOE MED BENTE JOHANNE MOE OG VANJA (2): –Jeg fant denne sykkelen på nettet, bestilte den som byggesett og bygde den opp selv. Den er dansk, og det er plass til hele fire barn i den. Datteren min på ti elsker å sitte i den, og det gjør også Vanja på to. Og snart får vi tvillinger i tillegg, så vi trenger et skikkelig transportmiddel. Elmotoren har jeg montert på selv. Det er to ting som har skjedd den siste tiden: Det ene er at folk er blitt mer miljøbevisste, vil ha et enklere liv og kjøre mindre bil. Det andre er at sykkelbatteriene har blitt bedre og lettere enn for bare noen år siden. Det gir mange muligheter. De fleste transportsyklene jeg selger nå har elmotor. Det utligner alle bakkene, og gjør at Norge blir like flatt som Danmark. I Norge er det fortsatt et politisk statement å kjøre en slik sykkel, men i Danmark og Nederland er det som å eie en støvsuger. Jeg mener at byen blir mer menneskelig når man kjører transportsykkel. Det er veldig hyggelig! SYKKEL: Bellabike Bella 4 med elmotor

30 OBOSBL ADET


Enklest og raskest OSCAR PEDERSEN: –I sommerhalvåret er denne sykkelen transportmiddelet mitt overalt i byen. Jeg har nesten sluttet å ta kollektivtransport gjennom hele sommeren. Men denne kan jeg sykle helt til Moss eller Drammen på en lading! Dette er den andre elsykkelen min. Den første hadde begynt å bli litt sliten, og jeg ville ha en som var litt bedre. Jeg betalte litt over 20 000 for denne i fjor, og så satte jeg på en bagasjebærer foran og en kasse jeg kjøpte hos Sykkelpikene. Jeg får færre og færre reaksjoner på den, jeg tror folk begynner å bli vant til elsykler nå. Miljøaspektet ved å sykle er jo viktig, men for meg denne sykkelen først og fremst et veldig praktisk transportmiddel. Elsykkel er det overlegent enkleste og raskeste transportmiddelet i byen. Jeg kan dra hvor som helst uten å planlegge noe. SYKKEL: Kalkhoff Agattu, elsykkel med brett og kasse

Gøy å være selvberget BJØRN GABRIELSEN MED ASTRID (4) OG HANS (1 /2): –Jeg er en veldig dårlig bilsjåfør, så lenge før jeg fikk barn hadde jeg en Christiania kassesykkel med tre hjul, som jeg slet ut. Denne her er helt splitter ny, jeg har bare hatt den i noen uker. Jeg synes det er gøy å være selvberget transportmessig. Sykkelen er laget for å tåle en atomkrig, og koster over 20 000 å kjøpe. Noe som for så vidt er bare halvparten av en Birken-sykkel. Og den har ikke elmotor, for mine daglige etapper er ganske korte og sykkelen er lavt giret. De lange turene tar jeg som trim. Men det er mange gode grunner til å ha elmotor på sykkelen, jeg er ikke fanatisk på det området. Det revolusjonerende med denne sykkelen er at man får tatt med alt og gjort alt. Barnehagen, gjenbruksstasjonen, posten. Jeg tror vi vil se mange flere slike sykler om noen år, men lurer noen ganger litt på om byen er dimensjonert for det - om det er plass til oss, hvis vi skulle bli mange. SYKKEL: Workcycles kr8 bakfiets

OBOSBL ADET 31


Gir glade barn og sterke ben KENNETH STORRUSTEN MED HULDA (5 1/2): Jeg bruker en Bullit Bluebird med 30 gir, den veier 23 kilo og koster 27 000 kroner. Den har ikke elmotor, treningen er jo litt av poenget for meg. Derfor er det også viktig at den ikke veier så mye. Den har plass til mye: den minste jenta kan sitte i barnesete, den litt eldre kan hektes bakpå. Den er den eneste sykkelen jeg bruker for tiden, eller i kombinasjon med en sammenleggbar Brompton. Fram til nå har slike sykler vært en sak for entusiaster, men det har skjedd utrolig mye bare den siste tiden. Nå ser man dem stadig oftere i bybildet. For meg er det en praktisk-politisk ting. En fyr i Sverige har sagt noe om disse syklene som jeg skriver under på: Bullit gir glade barn og sterke ben! SYKKEL: Bullit Bluebird

Superfunksjonell! THARAN FERGUS: –Jeg kjøpte denne sykkelen høsten 2013, for å ha en vintersykkel. Den har kanskje ikke vist seg å være den beste vintersykkelen, men jeg ble så forelsket i den! Den var også min første elsykkel. Det er veldig morsomt med elsykkel, for plutselig er jo Oslo helt flat og blir akkurat som Amsterdam eller København, og mange flere kan sykle til hverdags. Jeg tror vi bare må få bort den puritanske holdningen til elsykkel, så tror jeg disse syklene kan bli en revolusjon for byene våre. Når jeg sykler på denne, er det fortsatt noen som stopper meg og vil snakke om sykkelen. Kanskje de ser at den er super-funksjonell? Jeg får jo faktisk med meg alt mulig på den. Barnebarnet mitt synes det er mye morsommere å kjøre med denne enn å sitte på i bilen. Og det skjønner jeg godt! SYKKEL: El Ciclo Mugnaia med elmotor

32 OBOSBL ADET


ER

LER

VI

Røtvedt Borettslag med nye MagnorVinduer

ATU R G

Stadig flere borettslag bytter til MagnorVinduet – bedre får du ikke • Konstruert for 60 års levetid • Laget av materialer som tåler fukt • Vedlikeholdsfritt – ingen råteskader • Laveste livsløpskostnad

1

2

3

Unik 3-lags oppbygging 1 2 3

Utvendig: Pulverlakkert aluminium I midten: Supersterk kompositt Innvendig: Ferdig behandlet treverk

Energi- og lydegenskaper i toppklasse! www.magnorvinduet.no E-post: post@hvm.no Tlf.: 55 11 29 70 Salgskontor: Krokeideveien 6, Postboks 126 Fana, 5859 Bergen


NY VÅR PÅ ROMSÅS På toppen av Oslo troner to borettslag som har startet på nytt. Svarttjern og Røverkollen har blitt som nye. Hva skal styret finne på nå? TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO TOMMY ANDRESEN

➺ – JEG LIKER KIRSEBÆRTRÆRNE ALLER BEST! Det sier femten år gamle Zania. Hun er en av Svarttjern borettslags mange beboere, og når hun henger utenfor blokka med venninnen Kania ser hun rett bort på de blomstrende kirsebærtrærne som akkurat nå farger hele uterommet rosa. De var ikke der før. Men kirsebærtrærne er ikke det eneste som er nytt. Hele borettslaget er rehabilitert fra topp til tå. Fasader, tak, vinduer, balkonger, uterom og boder: Alt har blitt fornyet, for totalt 360 millioner kroner, gjennomført av styret i borettslaget gjennom en periode på åtte år. Hver leilighet har økt fellesgjelden med 553„000 kroner. –„Det er nesten så vi i styret blir sittende og lure litt på hva i all verden vi skal finne på nå, sier styreleder Tor Erik Røberg Larsen, Romsås-beboer siden Svarttjern borettslag stod nytt i 1974. –„Skal vi kjøpe inn hvilebenker? Puter til styrerommet? FRA GRÅTT TIL NYTT

Romsås var et flaggskip, tenkt ut og bygget på seksti- og syttitallet. Den nye bydelen skulle gi innbyggerne alt de trengte: bilfrie fellesområder, aktiviteter for alle, praktiske OBOS-boliger til en pris

34 OBOSBL ADET

man kunne betale. Drømmen om Romsås var presist tegnet ut av et helt lag av arkitekter. Men de møtte vansker: Romsås ligger på en fjellknaus på toppen av Oslo, og det koster å bygge i stein. Nesten alt ble dyrere enn planlagt. Og bare tretti år senere var borettslagene allerede det mange vil karakterisere som gamle. De var nedslitt, preget av asbestplater med algevekst, betong i forvitring, alt hadde et grålig østblokk-skjær. –„Jeg husker da jeg kom hjem fra jobben, kanskje det var høst, det var regn og grått. Da så disse grå blokkene ut som … ja. De var ikke fine, for å si det sånn, sier Røberg Larsen. LETT Å FÅ FLERTALL

Det er ikke bare Svarttjern borettslag som nå står og skinner med nye fasader, vinduer og lekeplasser. Litt lengre opp i bakken ligger det litt mindre borettslaget Røverkollen. Der har styreleder Kjetil Hetland også lagt en lang rehabiliteringsprosess bak seg. Dette borettslaget har gjort en lignende topp-til-tå-rehabilitering som Svarttjern, men har rehabilitert alle badene i tillegg. 194 millioner kroner fordelt på 238 leiligheter gir en investering på 817„000 kroner per leilighet.


XXX: Venninnene Zaina (15) og Kaina (14), Svarttjern borettslag.

DE FIKK PRISEN! Både Røverkollen og Svarttjern borettslag fikk OBOS Rehabiliteringspris for i 2015. Prisen, som er på 150‚000 kroner til hvert borettslag, ble delt ut av tidligere varaordfører Kari Pahle. Her er de driftige styrene som har gjennomført jobben. 1. Fra venstre: Anne-Lise Hovde Holstad sekretær i Svarttjern, Napoleon Foam, varamedlem i Svarttjern, Marta Valdés, varamedlem i Røverkollen. 2. Bjørn Heidemann, styremedlem i Svarttjern borettslag. 3. Øyvind Svedman, styremedlem i Røverkollen og Sverre Kristoffersen, varamedlem i Røverkollen. 4. Tor Erik Røberg Larsen, styreleder i Svarttjern, Anne Bente Røssel Andersen, styremedlem i Svarttjern. 5. Kim Lansborg, nestleder i Røverkollen. Mari Hyrve Kekälainen, styremedlem i Røverkollen. Erik Grøtting, nestleder i Svarttjern. 6. Anne Eide, styremedlem i Røverkollen. 7. Kjetil Hetland, styreleder i Røverkollen.


RØVERKOLLEN • Byggeår: 1974 • Borettslaget består av fem bygg med 238 leiligheter. • Total investering har vært 194,5 millioner kroner, 817000 kroner per leilighet. • Rehabilitering av tak, uterom, fasader, balkonger, vinduer, boder, avfallssystem, våtrom og avløpsrør. Overgang til felles varmtvannsberedere. • OBOS Prosjekt har vært prosjektleder, arkitekt har vært 4B Arkitekter og Protector, S-Bygg og Sans Bygg har vært entreprenører for de tre forskjellige fasene av arbeidene. Landskapsarkitekt har vært tegn_3.

SVARTTJERN • Byggeår: 1968 • Borettslaget består av 18 bygg med 651 boliger. • Total investering har vært 360 millioner kroner, 553000 kroner per leilighet. • Rehabilitering av tak, fasader, balkonger, vinduer, boder, uterom og avfallssystem. • OBOS Prosjekt har vært prosjektleder, arkitekt har vært 4B Arkitekter og S-Bygg har vært entreprenør. Landskapsarkitekt har vært tegn_3.

BLOMSTRING: Venninnene Zaina (15) og

Kaina (14), Svarttjern borettslag.

LIKER SEG: Selma på 6 år liker å sykle

foran blokkene i Svarttjern borettslag. Mamma, Nanna Hjelle, følger med.

36 OBOSBL ADET


ÂŤJeg husker da jeg k hjem fra joen, kanskje det var høst, det var regn og grĂĽ. Da sĂĽ die grĂĽ blokkene ut s‌ ja. De var ikke fine, for ĂĽ si det sĂĽÂ .Âť TOR ERIK RĂ˜BERG LARSEN

–Vi hadde jo sett hva de andre borettslagene hadde gjort. Flere av dem var ferdige med sine rehabiliteringer, sü kontrasten ble veldig stor nür man gikk tur gjennom omrüdet. Men det gjorde det ogsü lettere ü fü flertall, forteller han. Og flertall ble det. To tredels flertall mü til for ü gjennomføre slike løft, men pü generalforsamlingen i Røverkollen var det nesten ingen som stemte imot. Diskusjonene handlet heller om hva som skulle prioriteres først. Rapportene om den tekniske tilstanden gav heller ikke borettslaget noe valg. VÌr, vind, slitasje og bruk hadde gjort sitt: Heisene var stengt av heiskontrollen, men fikk gü pü nüde og dispensasjon. Badene var lekk. Pü en dürlig dag datt biter av mur ned fra balkongene. Det var i grunnen bare ü gü i gang. POPULÆRE BOLIGER

Fellesomrüdet i Røverkollen borettslag er nü fullt av lekende barn. Det er mye her som peker mot en ung befolkning. Den 24 ür gamle beboeren Zakaria Bendriss er full av lovord over borettslaget. Han har akkurat kjøpt bolig her, Røverkollen har vÌrt hans hjem i under uke. –‡Jeg flyttet hit fordi det er sü barnevennlig. Jeg har ikke peiling pü hvordan det sü ut her før. Men jeg synes det er veldig fint her nü. Hvis det ikke hadde vÌrt fint, hadde jeg jo ikke kjøpt her, sier han. Andre beboere forteller lignende ting: At til tross for den økte fellesgjelden, har den omfattende rehabiliteringen gjort boligene mer populÌre. De ligger i den rimelige enden av Oslo, utsikten er praktfull, det er trygt for barn ü leke og byggene er i god stand. Det gjør dem til et naturlig valg for mange førstegangskjøperne. Seks ür gamle Selma i Svarttjern borettslag kan heller ikke sü godt huske hvordan borettslaget sü ut før, men hun er veldig fornøyd med

hvordan det er ĂĽ sykle utenfor blokka. Men pĂĽ spørsmĂĽlet om hva hun liker best blir det vanskelig. Lekeplassen? De nye balkongene? –‡Jeg liker hele greia, svarer hun. De er diplomatiske, folka pĂĽ RomsĂĽs. – LĂ˜FTER I FLOKK

Tor Erik Røberg Larsen i Svarttjern er sikker pü en ting: beboerne har blitt fornøyd, selv om det tok litt tid ü overbevise dem. Mange var redde for husleieøkningene. Og etter vedtaket, begynte jobben for styret - med møter, oppfølging, planlegging, tilpasninger, samtaler med entreprenører og prosjektledere. Nü har det blitt litt stillere pü styrerommet. Nü diskuterer de andre ting – som hva de skal gjøre med den digre samlingen av vandrepokaler for seire i Romsüs-cupen. Da Røverkollen og Svarttjern fikk OBOS rehabiliteringspris og 150‡000 kroner nü i vür, formulerte tidligere varaordfører Kari Pahle det slik: Rehabiliteringen av Romsüs mü vÌre det største rehabiliteringsprosjektet i norsk bolighistorie siden byfornyelsen i Oslo pü 1980-tallet. Og Røberg Larsen er ikke sikker pü at et stort prosjekt hadde vÌrt mulig ü gjennomføre pü vestkanten. – Det tror jeg ikke, altsü! Nei, jeg gjør ikke det. Han husker fortsatt generalforsamlingen da rehabiliteringen ble vedtatt. Enstemmig. –Vi leide inn Fritz Huitfeldt til ü vÌre møteleder. Han bad alle som var for rehabiliteringen om ü reise seg. Det var som et tog. Det var fantastisk, forteller han. Og legger til: –‡Vi er i grunnen flinke til holde sammen her pü Romsüs. Vi er gode til ü løfte i flokk. ‡

OBOSBL ADET 37


HELT NATURLIG: Gammel saks (120 kr) fra Kollekted by, grønnsaksbørste (99kr) fra Bolina. Liten tallerken og bolle fra Bolina (250/419 kr). Boksen i kork er fra HAY (179 kr), mens marmorboksen er fra Verket interiør (229 kr).

DRIVHUSEFFEKTEN La deg inspirere av drivhusets frodige atmosfære og flytt ut i det grønne. Gjenbruk og bærekraftige naturmaterialer gir deg uteliv med god samvittighet. TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO SIREN LAUVDAL STYLING KRÅKVIK & D´ORAZIO LOCATION EKELY BORETTSLAG TAKK TIL DAVIDO FOR UTLÅN AV HVITE DUER OG TIL LYKKE FRYDENLUND OG OLA MOWÉ FOR UTLÅN AV DRIVHUS


GRØNNE RAMMER: Flytt gjerne godstolen ut i drivhuset, ta med kaffekannen og en god bok. I hyllen ligger pleddet LOOM (750 kr) fra Muuto/Verket interiør. Metallstolen (3750 kr) kommer fra Kollekted by, og den grønne puten (415 kr) er også fra Verket interiør. Den grønne stålampen bruker energisparende led lys (2150 kr) og er fra Muuto/A. Huseby. På gulvet står en flettet puff (1298 kr/Verket interiør) og en grønn krukke (898 kr) fra Country Chic. Vannkannen i kobber er i privat eie.

OBOSBL ADET39


RENT GLASS: Vintage sodaflaske fra Kollekted by (420 kr), karaffel med glass (179 kr) fra Granit, og glasskule med tau fra Country Chic (98 kr). UTETIME: Vi har satt sammen et utvalg ting som er laget med omtanke. IKEA har lansert en kolleksjon som heter Nipprig, der produktene er laget av gjenvinnbare naturmaterialer og ugressplanter som vannhyasint. I tillegg er det miljøsmart ü bruke ting pü nytt. En gammel flaske kan bli en vase og utemøblene fra i fjor kan gis et raskt strøk maling. Hvis det ikke nytter, sü finner du nye møbler pü finn.no.

Tips!

Det er ganske enkelt ü lage sine egne biogisk nedbry are po er av avispapir. Et godt alternativ til ü kjøpe po er. 40 OBOSBL ADET


HAGESMART: Nipprig hagestol i rotting fra IKEA (795 kr) med linpute (399 kr+125 kr for innmat) fra Bolina. Håndflettet kurv i bambus til venstre (59 kr) og til høyre (98 kr), begge fra IKEAs Nipprig-kolleksjon. Kurven som tomatplanten står i er fra Country Chic (195 kr), den blå, emaljerte potten er fra Granit. Grønn glasslykt fra Country chic (99 kr), vintage sodaflaske fra Kollekted by (420 kr), liten vase (49 kr) og glasskuler med tau (98 kr) fra Country chic. Karaffel med glass fra Granit (179 kr), vannkannen og sinkfatet er i privat eie.


LUNSJ I DET GRØNNE: Stolen «Tip Ton» fra Vitra er 100% resirkulerbar (2300 kr hos Verket interiør), vintage metallstol fra Kollekted by (3750 kr), taklampe i etisk bomull fra Paris mois d`août (999 kr/Bolina). Små, gule boller fra Edblad/Bolina til 149 kr/stk, treskjeer fra Bolina (59 kr/stk), asjetter (79 kr/stk) og terrazzo-fat (398 kr) fra Verket interiør. Bolle fra Bolina (399 kr). Steinbordet med metallunderstell er i privat eie og hjemmelaget, platen er av rød granitt, mens beina er gamle gjerdestolper.

42 OBOSBL ADET


STORT: I Øvre Ravnåsen borettslag er det god plass til grillfest på terrassene! Tom Reinertsen har 100 kvadratmeter til disposisjon.

NOEN STØRRE? Beboerne i Øvre Ravnåsen borettslag på Holmlia i Oslo nyter sommeren på svært romslige terrasser. Er det noen i OBOSfamilien som kan skilte med større uteplasser? TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN

OSLO –Vi er kjempestolte av terrassene våre, det er fantastisk å sitte ute i finværet og kikke utover fjorden. Dessuten vil jeg gjerne legge til at vi har et utrolig godt bomiljø her i borettslaget, og på Holmlia generelt, sier Tom Reinertsen, som er nestleder i styret i Øvre Ravnåsen borettslag på Holmlia i Oslo. Borettslaget består av to terrasserte blokker med 3-, 4- og 5-romsleiligheter- og to rettblokker med

2-romsleiligheter. Mange av leilighetene har terrasser på mellom 40 og 50 kvadratmeter og god utsikt, men den største terrassen av dem alle har altså Reinertsen - med 100 kvadratmeter. OBOS-bladet inviterer til en uformell konkurranse: Hvem av våre medlemmer har størst terrasse? Tips oss på obosbladet@obos.no og legg gjerne ved et bilde av terrassen!

OBOSBL ADET 43


Økologiske tomater er mer miljøfiendtlige enn norske tomater fordi de reiser langt Det stemmer ikke. Mesteparten av utslippet fra tomater skjer i produksjonen. I Norge dyrkes tomatene i veksthus, som krever mye energi til lys og varme. Dette energiforbruket har mer å si for utslippet enn transporten.

MYTHBUSTERS Det finnes mange myter når det kommer til det å være miljøvennlig, men hvilke er fleip og hvilke er fakta? TEKST HEIDI RØNEID ILLUSTRASJONER DAVID KARLSTRÖM KILDER SVERRE HOLØS, SENIORFORSKER VED SINTEF BYGGFORSK HÅKON LINDAHL, RÅDGIVER I FRAMTIDEN I VÅRE HENDER

44 OBOSBL ADET


Vannbåren varme er mer miljøvennlig enn å fyre i peisen Det kommer an på hva vannet varmes opp med. Har boligselskapet oljefyr i kjelleren er det mer miljøvennlig med vedovn, men er det en pelletsovn eller luft-til-vann varme er det mer miljøvennlig enn en vedovn. En vedovn medfører dessuten problemer med lokal forurensing, og bidrar til betydelig dårligere luft i byer, spesielt på kalde vinterdager.

Det er mer miljøvennlig å lese bøker på nettbrett enn på papir Det stemmer. Det er gjort flere tester på dette, der e-boka kommer bedre ut enn en vanlig bok. Dette gjelder selv om man tar med produksjon av lesebrettet i beregningen.

Heltregulv er mer miljøvennlig enn parkett og laminat Det er ikke vits å resirkulere plast hvis du må vaske den først Det stemmer delvis. Vasker du plasten i varmt vann brukes så mye energi på å varme opp vannet at mye av miljøgevinsten forsvinner. Men vasker du plasten i kaldt vann forsvinner ikke miljøgevinsten, fordi kaldt vann krever lite energi.

Det er ganske marginalt. Det er viktigere å se på hvor ofte gulvet må rengjøres, og hvor lenge det varer. Det har mer å si for miljøkostnaden enn selve materialet. Velg derfor et gulv du ikke trenger kjemikalier for å rengjøre, og som du ikke trenger å skifte etter få år.

Sparepærer er ikke miljøvennlige fordi de inneholder kvikksølv Stemmer delvis. Sparepærer inneholder kvikksølv, og innsamlingen av disse pærene fungerer ikke optimalt. LED-pærer er et mye bedre alternativ, de bruker lite energi og inneholder ikke kvikksølv.

OBOSBL ADET 45


Trehus er mer miljøvennlig enn murhus

Det beste man kan gjøre for miljøet er å spise vegetarisk! Det er definitivt fakta. Vegetarisk mat krever mindre vann og energi i produksjonen enn dagens tradisjonelle kosthold. Kjøttforbruket må drastisk ned, men det er mulig at det er plass til noe kjøttproduksjon. For at det skal være miljøvennlig må produksjonen være mye mindre og dyrene må spise noe som menneskene ikke kan spise selv. For eksempel hvis de beiter på udyrkbar mark, eller fisk som spiser alger.

Det er mer miljøvennlig å vaske opp i oppvaskmaskinen enn for hånd? Ja, når du vasker opp for hånd har du et ganske stort vannforbruk. Det vil derfor være mer miljøvennlig å vaske opp i oppvaskmaskinen fordi den bruker mindre vann og strøm enn å vaske opp for hånd.

46 OBOSBL ADET

Papirposer er mer miljøvennlig enn plastposer Det stemmer ikke, det er faktisk papirposene som er mest miljøfiendtlige. De er større og tyngre, og er mer energikrevende å produsere. Derfor er de mer miljøfiendtlige enn plastposer, til tross for at materialet er lettere å gjenvinne.

Sementproduksjon har relativt høyt klimautslipp. Kalkstein brennes til sement, som bruker mye energi og frigjør CO2 fra kalksteinen. Bygningen tar så opp CO2en langsomt igjen i løpet av noen titalls år. Med trehus blir CO2-regnskapet omvendt, trærne tar CO2en fra atmosfæren og vi låner det til husene våre, før vi brenner det opp igjen. Det er nok derfor ikke en kjempeidé å bygge hus av betong, særlig hvis huset ligger ute i skogen og sementen må fraktes langt. Det jobbes med å få ned CO2-avtrykket i betong, men foreløpig er nok tre det beste for miljøet.

Det er mer miljøvennlig å koke vann i en vannkoker enn i gryta Ja, det stemmer, med ett unntak. Hvis du har induksjonstopp er det omtrent like miljøvennlig som å koke vannet i en vannkoker. I en vannkoker, eller i en gryte på en induksjonstopp, varmes vannet opp direkte, som krever mindre energi.


LADING AV EL-BIL Ladebokser for borettslag/sameie etc.

Sørg for at ladekostnaden belastes brukeren! Leveres i to varianter med 1-fas måler og plass for jordfeilbryter/ automatsikring.

Ladeboks el-bil Schuko m/måler

Ladeboks for Tesla m/måler

El.nr. 1500015 1-fas 16 ampere, 230 V. Kontakt type: Schuko blå (bruk «vanlig» støpsel)

El.nr. 1500016 1-fas 32 ampere, 230 V. Kontakt type: CEE blå industrikontakt

Iht. nye forskriftskrav NEK 400 - 7-722 Kontakt din elektroinstallatør for pristilbud! Med vår spisskompetanse hjelper vi våre kunder til sikker og effektiv bruk av elektrisk energi. EXCELLENCE IN ELECTRIC

scel.no


EN HAGE FOR HUMLER Hos Anne Havåg-Holter Hovind tilbys naturens viktigste arbeidere blomstrende forhold. Lær hvordan du tar var på dem hjemme hos deg! TEKST LINDA LUND NILSSON FOTO NADIA FRANTSEN

48 OBOSBL ADET


VELKOMMEN, HUMLE! Rosen ved navnet «Rosa Mundi» byr på seg selv. HUMLEVENN: Anne, i et hav av honningurt,

humlas definitive favoritt i Annes hage. –Jeg liker å være med på å gjøre noe som er bra for miljøet og kloden, sier Anne. RETT VERKTØY: Som den hageentusiasten hun er har Anne Havåg-Holter Hovind rett verktøy på rett plass.


FAVORITTEN: Honningurten er superpopulær hos humler og bier. Den kan dessuten sås rett ut i bedet.

➺ – VELDIG GODT OPPMØTE AV HUMLER her i dag, det må jeg si! Det er Anne Havåg-Holter Hovind, innehaveren av den bugnende hagen på toppen av Nordstrand i Oslo, som sier det. Det er en dampende dag midt på sommeren, og lodne vesener svimler fra en lubben blomst til den neste. Det surrer og det summer. Hun er opptatt av den levende hagen. Fugler, humler, sommerfugler. Fluer, maur og edderkopper. Alt som skjer der ute. De siste dagenes haglbyger og regnskyll har gitt hagen hard medfart. Men nå står hun altså her, iført solhatt, midt i blomsterhavet, og prøver å klappe en humle med varsom fingertupp. – I et globalt perspektiv er det viktig at vi gjør alt vi kan for å opprettholde det biologiske mangfoldet, sier Anne. Nylig hadde Anne besøk av humleekspert Atle Mjelde og miljøvernminister Tine Sundtoft. Sammen diskuterte de hva som kan gjøres med balkonger og hager for å gi humla hus og næring tilbake. Vi har 35 ulike humletyper her i landet, og humla er en av våre viktigste pollinatorer. Mellom 15 og 30 prosent av maten vi spiser er nemlig bestøvet av humler, villbier og honningbier. Men

50 OBOSBL ADET

NORDSTRANDS TAK: Her er det sol fra morgen til kveld.

Det liker humlene.

biebestanden viser en foruroligende nedgang. Mens vi bygger veier og boliger i naturen, høyintensiverer landbruket, sprøyter med gift, og endrer kulturlandskapet – stjeler vi gjemmestedene deres, og næringsgrunnlaget. Det betyr færre bestøvere, redusert forplantning – og mindre avlinger. HUMLER OG SOMMERFUGLER

– Honningurt er den beste humleblomsten jeg har, den elsker de, sier Anne. – Og det som er så fint, er at humler og sommerfugler liker de samme blomstene. I hagen hennes finnes også sjokoladekosmos, flekktvetann, kjempeverbena og storkenebb. – Alle disse vekstenes blomster er ypperlige for bestøvere. Og den som trodde urter og grønnsaker bare er mat for mor? Timian, mynte, oregano, koriander, gulrøtter og rotselleri er også humlevenner. Men det forutsetter at man lar urtene blomstre, og rotgrønnsaker stå over vinteren, og altså ikke spiser dem. For når rotgrønnsakene gror opp neste sommer,


HUMLEHUS: Tilby hus til hagens arbeidere.

blomstrer de nemlig. –Spesielt gulrot blir kul i blomst! Men dette er jo ikke helt normal oppførsel, da, å ikke høste og spise, kremter Anne. HUMLEHUS PÅ NORDSTRAND TIL LEIE!

Anne har en egen humlekasse til fri benyttelse for hagens arbeidere, men i år er det visst ingen som har flyttet inn. –Humlene har litt ulike preferanser når det gjelder valg av bosted, sier Anne. Noen liker hulrom i bakken, som har vært bebodd av mus, og isolert med noe gress, mose, vatt og hundehår, sånt som mus liker. Noen arter slår seg ned i forlatte meisereir, mens andre, som åkerhumla, bygger reiret sitt selv. Det skjer til og med at humlene kaster ut den opprinnelige beboeren. –Én ting er mine opplevelser i hagen, noe annet er at pollinatorene våre trenger et sted å bo, og noe og spise! Det er så utrolig enkelt å gjøre miljøet deres litt bedre, og det finnes ikke én eneste ulempe, sier hun.

HUMLEFAKTA SLIK FÅR DU EN SUMMENDE HAGE: • Gi humla mat! Plant blomster de liker. • Ikke bruk gift. Ugressmiddel og lusemiddel dreper aldri bare ønsket objekt. • Innflyttere trenger boliger. Lag humlekasse! • Vær humlas budbringer. Fortell andre om nyttedyret og hvordan vi best tar vare på det. HUMLER PÅ NETT: Her finner du tips om hvordan du innreder humlekasser, liste over humlas favorittblomster og mye mer: • moseplassen.no/humler • facebook.com/summendehager • lahumlasuse.no • artsdatabanken.no • humleskolen.no

OBOSBL ADET 51


GULLGRUTEN Siri Mittet (41) fikk en grønn idé da hun skjønte at tonnevis med kaffegrut går rett i søpla hver eneste dag. Nå gir hun gruten nytt liv. TEKST BENTE FRØYTLOG FOTO INGER MARIE GRINI/PALOOKAVILLE

52 OBOSBL ADET


«Selv  jeg er glad i naturen og den norske landsbygda, mener jeg at byene er veldig viktige. Derfor må vi skape miljøvelige og bærekraftige byer for framtida.» ➺ – MER HJEMMELAGET BLIR DET IKKE, sier Siri Mittet og smiler. Miljøgründeren står ved kjøkkenbordet hjemme i OBOS-leiligheten i Søndre Åsen borettslag på Torshov i Oslo og produserer en ny ladning av sine helt spesielle såpestykker. 60 i slengen, svarte som kaffe, velduftende av lavendelolje, laget med kaffegrut og kaffe fra Oslos kaffebarer. Grutensåpa er første produkt ut fra Siri Mittets bedrift Gruten AS, hvor hun satser på gjenbruk av kaffegrut på forskjellige måter. Neste produkt er i startgropa, et soppdyrkingssett til hjemmebruk, fiks ferdige pakker med små soppsporer som dyrkes fram på kaffegrut og blir til spiseklar østerssopp. –…Det er fascinerende at det går an å dyrke fram mat på et avfallsprodukt, mener hun. MEITEMARKEN HAR SKYLDA

Det siste året har Siri Mittet holdt en rekke kurs for miljøinteresserte ildsjeler som vil lære seg å gjenbruke kaffegrut, både introkurs, såpekurs og soppdyrkingskurs. Nå jakter hun på et produksjonslokale som egner seg til å produsere soppsett i større skala. Også såpeproduksjonen må flyttes etter hvert som den vokser ut av OBOS-leiligheten. Bare de tre første månedene i år produserte hun mer enn 1000 såper på kjøkkenbordet. –Hvordan i all verden kom du på ideen om å gjøre miljøbusiness ut av kaffegrut? –…Meitemarken har skylda! Gruten-sjefen ler og forklarer. –…Det begynte med meitemark-kompostering. For et par år siden laget jeg en meitemark-kompostbinge for Omstilling Sagene, og begynte å mate marken med kaffegrut. Det var litt tilfeldig, rett og slett fordi jeg drikker kaffe, men jeg så straks at meitemarken digger grut. Den blir kjempehyper og produserer fantastisk kompost. Samtidig er jeg opptatt av avfallshåndtering og ressursspørsmål, og jeg hadde sett at kaffebarene kaster veldig mye grut. Da jeg spurte rundt, svarte nesten alle kaffebarene at gruten

går rett i søpla. Da tenkte jeg wow, gruten kan brukes til mer enn meitemark-kompostering. DET SORTE GULLET

Nordmenn produserer nemlig store menger kaffegrut. Tall fra Norsk Kaffeinformasjon, som teller denslags, viser at vi årlig bøtter i oss fire milliarder kopper kaffe. Bare finnene er enda mer kaffetørste enn oss. Og etter at vi har fått i oss kaffen, ender hele 99 prosent av kaffebønnene opp som grut. Bare i Oslo kastes 10 tonn kaffegrut - hver dag. –…Det er synd, for kaffegruten inneholder fortsatt mange næringsstoffer. Og selv om resirkulering i grønne poser er vel og bra, er gjenbruk bedre. For meg handler det om å se verdier, der andre ikke ser det, sier Siri Mittet. Utenfor den røde mursteinsgården på Torshov venter kjøredoningen «HurtiGruten», Siri Mittets spesialtilpassede varesykkel. Flere ganger i måneden setter hun seg på elsykkelen og tar runden til de faste kaffebarene sine for å hente grut. Det svarte gullet, som hun kaller det, frakter hun i en solid kasse foran på sykkelen. I dag suser hun nedover mot Grünerløkka og Godt Brød, hvor de ansatte vet at hun kommer innom. –…Men den første gangen jeg kom inn på en kaffebar og spurte om de hadde noe kaffegrut å avse, så de jo rart på meg, sier hun. Flere av de store kaffebarene i Oslo, som Åpent Bakeri, Godt Brød og Tim Wendelboe leverer til Gruten AS. Grutensåpa selges på nett, og rundt om på kaffebarer og i helsekostbutikker. GRØNN GRÜNDER

Siri Mittet har en mastergrad i Folkehelse og i Miljø- og bærekraftig utvikling fra USA og England. Da hun kom tilbake til Norge begynte hun å jobbe ved Universitetet i Oslo, hvor hun i fem år var prosjektkoordinator for et stort klimaforskningsprosjekt.

OBOSBL ADET 53


HÅNDARBEID: Grutensåpene står to døgn i formene før de er klare til kutting og pakking. Kaffe er hovedråvaren, men Grutensåpa lukter lavendel.

SLIK KAN DU GJENBRUKE KAFFEGRUTEN • Som jordforbedrer og ugresskverker, i hage og balkongkasser: Dryss gruten direkte på jorda. • Som kompostnæring, spesielt godt egnet til meitemark-kompost, komposten kan tilføres opp mot 40 prosent grut. • Roser og rhododendron elsker kaffegrut! • For å bli kvitt brunsneglen, ingen snegler tåler mye koffein. • I skrubbekrem til kroppen. • Som håndskrubb etter løkskjæring og grovarbeid på kjøkkenet. • Som ingrediens i kaffesåpe. • Som skrubb til stålpanner.

–Men jeg kommer fra en gründerslekt på Vestlandet, og hadde lyst til å starte for meg selv. På fritida har hun lenge vært en pådriver for lokale, grønne prosjekter i bydelen, og hun har også engasjert seg i lokalpolitikken for Miljøpartiet De Grønne. Til kommunevalget i høst står hun på førsteplass på lista i Bydel Sagene. –Jeg er nok mer praktiker enn politiker, men jeg føler et ansvar for å være med på å påvirke positivt i politikken også. MILJØBEVISSTE BYER

Hun er opptatt av at miljøhensyn og en urban livsstil ikke nødvendigvis står i motsetning til hverandre. –Oslo er et godt eksempel. Mitt inntrykk er at flere og flere ønsker å gjøre bra miljøvalg. Og selv om jeg er glad i naturen og den norske landsbygda, mener jeg at byene er veldig viktige. Rett og slett fordi vi er så mange som bor i byer. Derfor må vi skape miljøvennlige og bærekraftige byer for framtida, sier hun. –Hvor avgjørende var miljøengasjementet ditt da du startet Gruten AS? –Helt avgjørende. Selv om jeg har gründergenet, ville jeg ikke ha startet opp hva som helst. Hovedmotivasjonen min er å vise at vi kan - og bør - ta vare på ressursene rundt oss. Da jeg jobbet med klimaforskning, erfarte jeg at det var vanskelig å engasjere folk. Det er mye enklere å få folk med på å gjenbruke kaffegrut. I tillegg er det moro.

54 OBOSBL ADET

GODSAKER:

Kaffegrut inneholder fortsatt mange næringsstoffer, og kan gjenbrukes på mange forskjellige måter. Miljøvennlig emballasje er en selvfølge.


VÅRSALG på

vedlikeholdsfritt balkonggulv 959 69 453

Betaler du for naboens vann- og energiforbruk? Individuell måling sørger for at du ikke belastes for mer en det du selv forbruker. •

Fordeling av vann-og energiforbruk i et sameie/ borettslag reguleres vanligvis utifra boligens størrelse i kvadratmeter. Men sier dette egentlig noe om faktisk forbruk per leilighet?

Techem leverer et totalt tjenestetilbud fra installasjon av målere, opprettholdelse av service og drift, administrasjon ved måleravlesning, og fordeling av utgifter.

Erfaring viser til betydelige besparelser for den enkelte beboer Kontakt oss gjerne for videre informasjon!

www.techem.no - email: info@techem.no - tlf: 22 02 14 59 Techem Norge AS, Hammersborg Torg 3, 0179, Oslo


TID FOR KONTAKT Stadig flere elbiler strømmer ut i trafikken, men mange borettslag mangler lademuligheter. Det er tid for kontakt. TEKST HENRIK SØRLIE FOTO GISLE BJØRNEBY

➺

I APRIL BLE ELBIL nummer 50000 solgt i Norge. Det siste året er salget doblet, og av helt nye biler i dag utgjør elbiler omtrent 20 prosent. I vinter flyttet Caroline Fjellbu (24) inn i en toroms i Franciskvartalet i Kværnerbyen i Oslo. I april fikk hun sin første bil – en Nissan Leaf – og hun er ikke i tvil om at elbil er riktig for henne. Som flertallet oppgir hun at økonomi er viktigste årsak for å kjøpe elbil. Miljøhensyn og tidsbesparelse kommer lenger ned på lista. –Jeg har en jobb der jeg kjører mye rundt i Oslo-regionen. Det å slippe bompenger og bensin er det viktigste for meg. Samtidig skader det ikke å være litt miljøvennlig, sier Fjellbu. Hun var heldig og fikk kapret den siste av ti plasser med ladestasjon i borettslaget. For strømmen betaler hun en fastpris på 250 kroner i måneden – uansett hvor mye hun lader. I tillegg kan hun lade gratis på jobben. –Det er et kjempepluss at borettslaget kunne tilby lademulighet. Det ville blitt problematisk å ha elbil uten å kunne lade hjemme om natten. FÅ ELBILER I FELLESGARASJE

Det er sannsynlig at manglende ladepunker hjemme stopper en del fra å kjøpe elbil. Elbilforeningen har spurt 7600 av medlemmene om hvor de har tilgang til å lade bilen sin. Nesten samtlige har tilgang hjemme, men det er bare 13 prosent som oppgir at hjemme er i et borettslag, sameie eller en fellesgarasje. Ifølge Elbilforeningen sier

56 OBOSBL ADET


OFFENTLIG LADESTASJON: Prosjektselger Benedicte Wien (til venstre)

i OBOS har kjørt elbil i fem år. Hun lader i hovedsak hjemme, men har også mulighet til å lade sin BMW i3 på fellesområdet når hun er på jobb i Kværnerbyen – her sammen med beboer og elbileier Caroline Fjellbu.

OBOSBL ADET 57


HAR KJØPT LADEPLASS: Totalt finnes det rundt 700 ladepunkter på gategrunn

i Oslo, og omtrent 2000 når bedrifter og kjøpesentre telles med. –Jeg finner som regel et sted å lade bilen når jeg er på tur, men det hadde vært problematisk med elbil hvis jeg manglet lademulighet hjemme i garasjen, sier Caroline Fjellbu som bor i Kværnerbyen.

enkelte borettslag nei til å opprette et ladepunkt fordi man ikke kan tilby alle beboere det samme – hvis flere skulle kjøpe elbil i fremtiden. Hos andre kan det strande på uenighet om hvem som skal betale for installering eller hvordan man skal fordele strømutgiftene. – Lademuligheter vil bli stadig mer etterspurt i boligselskaper, og vi håper at flere kommer i gang og får erfaring. Start med å få en elektriker til å kartlegge kapasiteten i fellesgarasjen, anbefaler kommunikasjonsleder Petter Haugneland i Norsk elbilforening. VEILEDNING FOR BORETTSLAG

Elbilforeningen har lagd veiledere både for boligselskap og bedrifter som vil etablere ladestasjoner. Disse kan lastes ned fra elbil.no/ borettslag og elbil.no/bedrift. Det er svært varierende priser på å opprette et ladepunkt, men det ligger ofte rundt 10‚–‚15 000 kroner avhengig av hvor langt man må trekke kabler. Mer kostbart blir det hvis det er behov for å øke effektinntaket i garasjen. Alternativt kan man løse det på en rimeligere måte: –‚Man kan installere et system for effektregulering. På den måten fordeles tilgjengelig kapasitet på strømnettet, for alle trenger ikke å lade samtidig, sier Haugneland og legger til at noen kommuner tilbyr

58 OBOSBL ADET

støtteordninger for boligselskap som ønsker å installere ladestasjon. I dag gjelder dette for Oslo, Fredrikstad og Hedmark fylkeskommune. TILVALG I NYTT BOLIGPROSJEKT

En skulle kanskje tro at strøm ikke var mangelvare i nye boligprosjekter, men så enkelt er det ikke. Ingen boligbyggere legger opp til større strømkapasitet i garasjen enn nødvendig, og de færreste klarte å se behovet for noen år siden. For eksempel Franciskvartalet i Kværnerbyen, som nylig er ferdigstilt, har bare ti elbilplasser i en garasje der det er plass til 108 biler. Før byggestart ble behovet undersøkt, og da var interessen minimal. Men elbilsalget har endret seg radikalt siden garasjen ble planlagt for to år siden, og nå er den siste el-plassen solgt. Dermed blir det opp til styret i borettslaget om man ønsker å øke omfanget av p-plasser med el-uttak. Prosjektselger Benedicte Wien i Kværnerbyen forteller at stadig flere potensielle boligkjøpere spør om lademulighet for elbil. –‚Det er ulike løsninger for OBOS-prosjekter rundt om i landet, men for neste prosjekt i Kværnerbyen har vi lagt opp til at folk kan bestille parkeringsplass med lademulighet som tilvalg. Det setter elbileiere stor pris på, sier hun.


SAMKJØRING Bilantallet øker i Norge og mange kjører alene. Bare i 2014 ble det registrert 144’202 nye personbiler, 1,4 prosent flere enn i 2013. Dette bidrar til store klimagassutslipp og mye forurensning. Med samkjøring kan vi komme oss frem på en mer miljøvennlig måte, redusere køer, energibruk og utslipp. På nettsider som www.gomore.no kan du registrere deg og tilby skyss eller be om skyss for en rimelig penge.

SYKLE MER

Kortreist økoferie

TEKST MILJØRÅDGIVER NINI HÆGGERNES FOTO ISTOCK OG MANFRED STROMBERG/VISITNORWAY.COM

Vurdert å ta årets ferie i Norge? Å være kortreist er ikke bare mer miljøvennlig, det støtter også opp om norske bedrifter og bidrar til sunnere lokalsamfunn. På www.visitnorway.com finner du informasjon om norske økoturismebedrifter som tilbyr flotte natur- og kulturopplevelser med lokal forankring.

BILDELING

REIS KLIMAVENNLIG Gjør selve reisen til en del av opplevelsen eller reis miljøvennlig til dine gjøremål med kollektivtransport. Tog er det mest klimavennlige, med buss som en god nummer to.

Trenger du ikke bil så ofte, kan en bildelingsring være en løsning for deg. Som medlem i et bilkollektiv eier du en andel i en bil eller selve kollektivet. De har biler i ulike størrelser, slik at du kan velge etter behov. www.bilkollektivet.no.

Selv om hele 39 prosent av våre reiser er under 3 km, velger mange bil fremfor sykkel for å komme seg frem til daglige gjøremål. Med Helsedirektoratets anbefalinger om 30 minutters fysisk aktivitet daglig, kan det å sykle mer forbedre din egen helse betraktelig. Det vil også bidra til lavere utslipp, bedre luftkvalitet og sparte penger, som kan brukes til hyggeligere ting enn bilbruk.

EL-SYKKEL

Et alternativ til deg som bokstavelig talt ønsker et lite puff på veien. Har du behov for å frakte barn eller ting finnes også elektriske transportsykler. Se side 28 eller transportsykkel.no.

OBOSBL ADET 59


Hva har de nye byggene på Montebello i Oslo med din kreftbehandling å gjøre? TEKST TYRA T. TRONSTAD ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM FOTO TOMMY ANDRESEN

60 OBOSBL ADET


O ti, fete ele tjue ü vi vi ku e take keft k e ü e a e üte. Det vi e  e f kie ku e føe ti. JÓNAS EINARSSON

âžş

DE ER STORE OG RUVENDE, bygningene som er i ferd med ü reise seg pü Montebello i Oslo. Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark bestür av fire bygninger som er Radiumhospitalets nÌrmeste nabo. Innovasjonsparken üpner i august som det nye, store kraftsenteret for norsk og europeisk kreftforskning. Her finnes hüpet for fremtidens kreftpasienter, i et byggeprosjekt som samlet sett har kostet litt over en milliard og som inkluderer nye lokaler til Ullern videregüende skole. Som OBOS-medlem eier du faktisk en bit av det. –EN GAMMEL IDÉ

–‚Jeg kan med hünden pü hjertet si at uten OBOS hadde ikke dette blitt noe av, sier Jónas Einarsson oppriktig. Han er daglig leder av Radiumhospitalets Forskningsstiftelse, og har fulgt ideen om et innovasjonspark for utvikling av kreftbehandling siden den var noen fü notater pü ark. Og han viser til at OBOS eier 37 prosent av aksjene i Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark, büde gjennom OBOS forretningsbygg og selskapet Utstillingsplassen eiendom, som OBOS igjen eier 40 prosent av. –‚Ideen til en innovasjonspark som samlet forskningsmiljøene er sü gammel at den først ble tegnet ut pü overhead. Med tusj. Jeg tegnet opp alle selskapene vi i Radiumhospitalets Forskningsstiftelse hadde vÌrt med pü ü stifte, og alle forskningsinstitusjonene vi jobbet sammen med. Og da skjønte jeg fort at dette kunne bli noe mer. Sü før jeg egentlig visste hva en klynge var, var jeg i ferd med ü lage en. Det var i 2002, sier Einarsson. Han er selv lege, selv om det er lenge siden han jobbet direkte med pasienter. Arbeidet med Oslo Cancer Cluster har blitt et slags livsprosjekt. Og nür Jónas Einarsson sier Radiumhospitalet, virker det som alle vokalene unntatt a-en blitt borte. Radmhosptlt! Det er kanskje fordi han har det travelt? Det er ikke rart. Travelt har den det, som üpner et av Europas ledende sentre for kreftforskning om bare noen müneder.

62 OBOSBL ADET

HISTORISK TRĂ…D

Tanken er helt ny: At medisinske bedrifter, forskningsmiljøer og en utdanningsinstitusjon skal blomstre under samme tak. Skoleelevene ved Ullern Videregüende skole skal fü hospitere hos kreftforskerne, som igjen skal bli trukket inn i undervisningen. Medisinske bedrifter med gode ideer skal fü leie seg inn og bruke senterets laboratorier og fasiliteter. Kreftregisteret skal inn, det samme skal Radiumhospitalets Forskningsstiftelses egen forskningsavdeling. Resultatene av samarbeidet og utviklingsmulighetene vil forhüpentligvis bety noe for de av oss som i fremtiden oppdager en kul i brystet eller at smertene i magen bare ikke vil gü over. Einarsson er ikke helt lite begeistret for den historiske trüden som kan trekkes opp med OBOS pü eiersiden. Da Radiumhospitalet ble üpnet i 1932, var det en gave fra det norske folk til det norske folk. Det ble startet av private, innsamlede midler. – Da OBOS gikk inn med femti millioner kroner, var det pü en müte noe som stemte. Oslo Cancer Cluster er i likhet med OBOS et samvirkeforetak og eid av sine medlemmer. Og OBOS-medlemmene er jo folk flest: Alle vil bli rammet av kreft i løpet av livet, enten direkte eller indirekte, sier Einarsson. KREFT ANGÅR ALLE

Tidligere rektor ved Universitetet i Oslo Kaare Norum har vÌrt en viktig støttespiller, det samme har Radiumhospitalets tidligere sjef Jan Vincents Johannessen vÌrt. Tidligere rektor Pül Riis ved Ullerns skole tente pü Einarssons idÊ om ü inkludere et skolebygg (hva hvis vi river skolen din og bygger en ny?) – og etter hvert kom büde staten og Oslo Kommune inn i bildet. –‚Kreft rammer oss alle, direkte eller indirekte. Om ti, femten eller tjue ür vil vi kunne takle kreftsykdommer pü en annen müte. Det vil den nye forskningen kunne føre til. Det tror jeg virkelig pü. Er det ikke fantastisk ü vite at medlemmene i OBOS har vÌrt med pü ü bidra til dette? Jeg ville vÌrt stolt av det, sier Jónas Einarsson.


OCC – INNOVASJON MOT KREFT I bygget Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark skal bedrifter og forskere samles for å jobbe sammen med å skape nye former for kreftbehandling. Bygget huser også Ullern videregående skole, som skal ha forskningsfag som programfag og tett samarbeid med forskerne. Bygningskomplekset har kostet litt over en milliard kroner, og har OBOS som største aksjonær. Målet er å skape ny og bedre behandling av kreftsykdommer. 24. august åpner Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark, med statsministeren til stede.

VIKTIGE BIDRAGSYTERE: • Utstillingsplassen Eiendom • OBOS • SIVA • Industrifinans • Radiumhospitalets forskningslegater

OBOSBL ADET 63


EKSTRA PENGER I LOMMA Du jubler over at du har fått igjen på skatten, og snart kommer feriepengene. Pass på at du bruker pengene smart, tipser OBOS-bankens ekspert på privatøkonomi. TEKST JORUNN WOLD ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM FOTO HAAKON NORDVIK

➺ I EN FERSK UNDERSØKELSE fra OBOS-banken oppgir 3 av 10 yrkesaktive at de unner seg en ekstra

IKKE TA FERIEN PÅ KREDITT

shoppingrunde når de mottar bonus, skatte- eller feriepenger. –For den som både får skattepenger og feriepenger omtrent på samme tid er det fristende å bruke litt ekstra når man plutselig har bedre råd enn ellers. Det er deg vel forunt, men pass på at du bruker pengene smart, oppfordrer Gard Isaksen. Han er ekspert på privatøkonomi i OBOS-banken. PLANLEGG HVA DU VIL BRUKE PENGENE TIL

Med god planlegging rekker pengene lenger. Sett gjerne opp et budsjett. Start med å lage en liste over hva det er nødvendig at pengene rekker til, og hva du ønsker å bruke penger på. Finn ut hvor mye hver enkelt post vil koste. Deretter prioriterer du i listen. Hva er nødvendig, hvilke poster er mindre viktig, og hva kan vente? –Dette gir deg god oversikt over dine prioriteringer, og sannsynligheten for at pengene rekker til det du har planlagt blir større, sier Isaksen.

64 OBOSBL ADET

GARD ISAKSEN Leder for privatmarked i OBOS-banken og ekspert på privatog forbrukerøkonomi. Han gir deg smarte råd om pengebruk i sommer.

Noen av dem som betaler ferien med kredittkort oppgir at de gjør det for å kunne vente med å betale regningen. Det kan fort bli en dyrere ferie enn planlagt. –Det første du bør prioritere når du setter opp budsjettet ditt, er å kvitte deg med dyr forbruksog kredittkortgjeld. Planlegg heller en litt billigere ferie. Ikke utsett betalingen. Disse lånene har ekstremt høy rente, og det er mye å spare på å bli kvitt gjelden så fort som mulig, forteller Isaksen. I undersøkelsen oppgir over 40 prosent at de vanligvis ikke sparer noe av beløpet når de mottar «ekstra penger» som feriepenger, skattepenger eller bonusutbetalinger. Det kan være dumt. Har du penger til overs i sommerhalvåret, er det lurt å tenke langsiktig. Det vil gjøre hverdagen enklere når høsten kommer. BUFFER FOR DÅRLIGE TIDER

Det er blant de unge voksne mellom 25 og 34 år vi finner flest ivrige sparere.


…benytter oppsparte midler når de må betale restskatt. Flere menn (32%) enn kvinner (23%) betaler ned på lån når de mottar ekstra penger som skattepenger og feriepenger.

…har aldri fått restskatt.

…ber arbeidsgiver trekke ekstra skatt gjennom året.

…unner seg ekstra shopping når de mottar ekstra penger som skattepenger og feriepenger.

Om undersøkelsen Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for OBOS-banken. Et utvalg på 1033 personer (fra 18 til 84 år) har svart på den elektroniske spørreundersøkelsen. I spørsmål som gjelder hva man bruker «ekstra penger» som bonus, ferie- eller skattepenger på, har vi kun spurt yrkesaktive skattebetalere.


…planlegger å betale ferien med feriepengene.

25-34 år 71 prosent sparer eller investerer

–Jeg anbefaler alltid å legge seg opp to til tre månedslønner til uforutsette utgifter, sier Isaksen. Disse pengene skal være lett tilgjengelig dersom du har behov for dem. Inntektstap, store tannlegeregninger, eller en ødelagt vaskemaskin kan komme brått på. –Har du mulighet til å spare mer, er en BSU-konto absolutt å anbefale for denne aldersgruppen. En BSU-konto gir den beste renten, og kan være avgjørende for om du klarer å opparbeide deg nok egenkapital til å komme inn på boligmarkedet, forteller Isaksen. For oss andre som er for gamle for BSU, er en sparekonto med god rente og uten begrensinger på antall uttak, godt egnet for slik sparing. –Det gir deg full kontroll over når du vil spare, og hvor ofte du vil bruke penger. Pass på at du sparer på en konto uten tilhørende betalingskort, da er muligheten for impulskjøp mindre, sier han. FIKK DU BAKSMELL?

Nesten 80 prosent av oss har opplevd å måtte betale restskatt.

66 OBOSBL ADET

…betaler for varer og tjenester i utlandet med kredittkort.

34 år eller eldre 50 prosent sparer eller investerer

Undersøkelsen viser at mange av oss betaler dette med oppsparte midler. Restskatt kan likevel komme som en ubehagelig overraskelse, og kanskje er det grunnen til at om lag en tredjedel ber arbeidsgiver trekke et ekstra skattebeløp fra lønnen hver måned. –Sjansen for restskatt blir riktignok mindre, men dette er dessverre en dårlig sparestrategi. Skattemyndighetene gir deg nemlig en veldig lav rente, sier Isaksen. Har du for lavt skattetrekk, kan du endre ditt eget skattekort på skatteetaten.no. Men hvis du tror at skattekortet er riktig bør du heller sette inn et månedlig beløp på sparekonto som kan dekke eventuell restskatt. Da vil du kunne høste renter når året er omme. Er du en av dem som ikke sparte penger i året som gikk, og dermed synes det vanskelig å få betalt restskatten? Da er det dessverre ingen vei utenom et lavere forbruk i sommer. Husk at det også er lov til å ta kontakt med banken og be om å utsette avdrag på boliglån. –Men unngå forbruksgjeld. Det blir fort dyrt og anbefales absolutt ikke, avslutter Isaksen.


Smakebiter fra programmet:

Tradisjonelt vedlikehold av fasader, vinduer og balkonger?

Vi har en bedre løsning!

Levetiden på en innglasset balkong er 50 år lengre enn på en tilsvarende åpen balkong. Dette skyldes først og fremst den reduserte mengden korrosjon og frostsprengning i betongen. Den innglassede balkongen fungerer også som et effektivt vern mot regn, snø og vind for både fasade og vinduer. Dette reduserer behovet for fremtidige investeringer i fasade- og vindus-renovering på selve balkongen.

Renovere eksisterende enheter?

Bygge ut og glasse inn!

Balcometoden! Før

Etter

Oslo (Hovedkontor)

Sandstuveien 60 A 1184 Oslo Telefon +47 23 38 12 00

Bergen

Fjellsdalen 3 5155 Bønes Telefon +47 95 33 75 43

Kristiansand

Vågsbygd Ringvei 100 4626 Kristiansand Telefon +47 95 86 93 09

BALCONIES FOR GREATER LIVING


DRABANTBYD Dramatikken i «Sånne som oss» utspilles i en blokkleilighet i Loddefjord. – Det er ikke tilfeldig. Drabantbyene er på utsiden. Jeg synes livene der er mer interessante, mener forfatter Frode Grytten. TEKST ESPEN BØRHAUG FOTO PAUL S. AMUNDSEN OG THOR BRØDRESKIFT


DRAMA

➺

JOHN OLAV NILSENS SANGER og rennesteinspoesi er like universelle som Gryttens tekster, men det var fra Loddefjord han tok løpefart med debuten For sant til å være godt i 2009. Vi møter forfatteren og musikeren i drabantbyen vest i Bergen. Høyblokker og rekkehus setter rammene for et liv der folk bor tett, hytter neven mot autoritetene og forteller historier. –De beste historiefortellerne har ikke dere truffet. Noen bor her ennå. Noen bor i gravene der borte. Min bestefar kan fortelle historier, og en gang i tiden var det mange som ham, sier John Olav. DE USYNLIGE

På teaterscenen går kvelden mot natt i blokkleiligheten. Snart får vi møte tre generasjoner i familien Eriksen, en familie med prøvelser, hemmeligheter, sorger - men også kjærlighet. Sånne som oss lar oss kikke inn vinduet til en familie som står bom fast, med en fortid de har gjort alt for å glemme. Det er tragisk, men innenfor leilighetens vegger finnes også noe dypt gjenkjennelig. –På første leseprøven sa jeg til ensemblet: Nå overleverer jeg dem til dere, ta godt vare på dem. Jeg har forsøkt å forstå og forsvare dem, nå er det opp til dere, forteller Grytten. –Hverdagene er det jo ingen som skriver om. Mennesker som dette er komplett usynlige, hvis ikke media trenger en case som belyser et problem eller en statistikk. På teaterscenen får de lov til å være noe mer enn det. De får snakke om ting som er viktig for oss alle, fortsetter han. –Denne familien er ikke ofre. Jeg identifiserer meg ikke med dem, jeg kjenner meg likevel igjen i deler av dem. Sånn er det med all viktig kunst. Den må berøre, synes John Olav Nilsen. NYPREMIERE

Publikum og pressen elsket Sånne som oss da stykket ble spilt på Den Nationale Scene (DNS) i Bergen i mai og juni i fjor. Grytten og Nilsen konkurrerte med Festspillene, fotball-VM, Nattjazz og tidenes vakreste bergensvår – og slo dem alle sammen. Forestillingen gikk for fulle hus, og i september

OBOSBL ADET 69


«Hverdagene er det jo ingen s skriver . Me esker s de e er kple usynlige, hvis ikke media trenger en case s belyser et problem eler en statistikk. På teaterscenen får de l til å være noe mer e det.» FRODE GRYTTEN

settes det opp igjen i Teaterkjelleren på Engen. I Sånne som oss fant Nilsen og Grytten hverandre i et uvanlig vellykket hopehav. Thea Hjelmeland, som arrangerte og fremfører sangene, bidro vesentlig. Etter fjorårspremieren ga hun ut den kritikerroste Solar Plexus, som hun fikk Spellemannsprisen for. DNS har ventet på en åpning i Theas kalender, og til høsten er alle klare. ODDA OG LODDEFJORD

– Egentlig ønsket teatersjef Agnethe Håland seg en satirisk tekst om fiffen i overklassestrøket Kalfaret, men det er for langt unna mitt liv, forteller forfatteren. – Jeg ville gjøre noe nærere og dypere, noe jeg visste mer om. Forstedene og menneskene der er mer interessante. De har mer enn arbeiderklassen til felles med Odda, hvor jeg kommer fra. Drabantbyene på utsiden av alt, industribygda midt i all nasjonalromantikken. Det skaper motstand, mener Grytten. – Begge stedene fungerer som kulisser, der vi prøver å se det store gjennom det små. Omtrent som Håkan Hellström bruker Göteborg og Bruce Springsteen Asbury Park for å si noe universelt om oss mennesker, sier forfatteren. LENGT MOT HIMMELEN

Frode Grytten er litt lei for at han ble 53 år før han debuterte som dramatiker. Han har nye ideer for scenen, men det er for tidlig å

70 OBOSBL ADET

snakke om. John Olav Nilsen (32) hadde heller ikke noe forhold til teateret før samarbeidet med Grytten tok til. Han var litt redd for at det skulle bli litt for… ja, teatralsk, men han ble beroliget mens han fulgte prøvene før premieren. – Teksten til Frode var sterk, og jeg var trygg på mitt eget materiale. Det brukes på en annen måte. Mange jeg kjenner så Sånne som oss. De sa det var bra, uten å fortelle hvorfor. Det synes jeg er fint. Jeg trenger ikke høre på forklaringer, sier John Olav Nilsen. – Dette er ikke John Olav Nilsen & Gjengens hitparade med litt preiking innimellom. Sangene er en forlengelse av dialogen. De tar oss ikke bort fra hverdagen, som populærmusikken ofte gjør, men borer videre i det som allerede finnes der, mener Grytten. – Det er ikke en musikal, altså? – Nei. Det er noe annet. Det er jo ikke et stykke som tigger om å bli likt, det er ganske vondt å se på. Jeg er egentlig overrasket over at folk liker det. Men som alltid, når mye står på spill, er det morsomt, også. Det er slik vi bruker humor der vi kommer fra, sier Frode Grytten. – Du må nesten gå og se det, foreslår John Olav Nilsen. Har du lyst til å se «Sånne som oss» på Den Nationale Scene i Bergen? Den 19. september har OBOS holdt av en hel sal, og denne kan du vinne. Delta i konkurransen på obos.no/vinnforestilling!


JOHN OLAV NILSEN (32 ÅR) Holdt avskjedskonsert med John Olav Nilsen & Gjengen høsten 2013. Del av et sterkt musikkmiljø i Loddefjord, der også Fjorden Baby! hører med. Har trukket seg litt unna rampelyset, men jobber med nye prosjekter. FRODE GRYTTEN (54 ÅR) Fra Odda, bor i Bergen. Debuterte med diktsamlingen Start i 1983. Gitt ut en rekke bøker, blant annet Bikubesong fra 1999. Debuterte som dramatiker med Sånne som oss i 2014, da han var festspilldikter i Bergen.

OBOSBL ADET 71


GOLF FOR MEDLEMMER! Bli med på golfturnering for OBOS-medlemmer lørdag 22. august på en av Nordens vakreste golfbaner, Atlungstad Golf ved Hamar. Førstemann til mølla – her blir det rift om de 100 plassene! TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO NADIA FRANTSEN

–Velkommen til Atlungstad Golf, en arkitektonisk perle av en golfbane som slynger seg i det bølgende landskapet ned mot Mjøsa. Dette er en 18-hulls mesterskapsbane tegnet av Dave & Paul Thomas, skryter manager Pål-Jan Stokke ved Atlungstad Golf. MEDLEMSGOLF!

Nå åpner han og OBOS Innlandet portene for golfinteresserte OBOS-medlemmer. Kryss av lørdag 22. august i kalenderen med én gang: Da blir det nemlig golfturnering for medlemmer. –Benytt sjansen til å få spille på denne vakre banen! Turneringen spilles som Stableford med maks HCP på 36. Det blir både dame- og herreklasse, forklarer Stokke. Og legger til at det som kreves for å kunne melde

72 OBOSBL ADET

seg på er et gyldig medlemskap i en norsk golfklubb i tillegg til OBOS-medlemskap. FØRSTEMANN TIL MØLLA!

Atlungstad Golf åpnet i 2007 og ble ferdigstilt med 18 hull i 2008. Banen er en fin kombinasjon av en skogs- og parkbane der den er anlagt i det bølgende kulturlandskapet ned mot Mjøsa sør for Atlungstad Brenneri. Manageren beskriver banen som utfordrende, men samtidig overbærende for de alle fleste. –Denne lørdagen har vi plass til inntil 100 golfspillende OBOS-medlemmer og det blir premier til den som kommer nærmest pinnen og den som slår lengste drive, i tillegg til enkel bevertning og deltagergaver. Velkommen skal dere være, avslutter Stokke.

FAKTA: Når: Lørdag 22. august kl 09.00: Flyvende start fra hull 1 og 10 Hvor: Atlungstad Golf, Sandvikavegen 222, 2312 Ottestad/ www.atlungstadgolf.com Hvem: Gratis golfturnering for OBOS-medlemmer. 100 plasser, førstemann til mølla! Påmelding: tinyurl.com/ golfturnering


FESTIVALSOMMEREN 2015!

FESTIVALSOMMER MED OBOS Finn fram sandalene, og sett blomster i håret. Det er tid for festival! TEKST JORUNN WOLD FOTO OTTO ALSAKER PRESTMO

I sommer kan du bruke OBOS-medlemskapet ditt når du surfer mellom festivalbyene. Husk at du kan laste ned medlemskortet i OBOS-appen, så har du alltid med deg medlemskortet. –Når vi velger å støtte en festival er det for å gi noe tilbake til medlemmene våre. Derfor ønsker vi at musikkfestivalene

tilbyr gratiskonserter til sitt publikum, sier Hege Irene Asplund, som er koordinator for kultursponsorater i OBOS. Instagramkonkurranse Benytter du deg av medlemstilbud fra OBOS i sommer? Da kan du være med i konkurransen om kulturbilletter! Post ditt feriebilde på Instagram og merk dem med #obosmedlem, så er du med i konkurransen. To heldige vinnere kan velge seg fire billetter til enten Nasjonalteateret, Operaen, Rogaland Teater eller Den Nasjonale Scene. Vinnerne trekkes 15. august 2015 og blir kontaktet på Instagram.

Jazzfest, Trondheim, 7. – 10. mai Festivalen fronter mange unge utøvere, og har skapt en nasjonal arena for kvalitetstung og innovativ jazz. OBOS og NTNU er hovedsamarbeidspartnere. Bergen Fest, Bergen, 11. – 14. juni Fire dager med store musikkopplevelser på Bergenhus Festning, ett av de best bevarte festningsområdene i Norge. OBOS er hovedsamarbeidspartner. Kirsten Flagstad-festival, Hamar, 17. – 21. juni Gratiskonsert 19. juni på Stortorvet på Hamar. Få med deg musikk- og sangkunst fra KORK og solister. Bare møt opp, her trenger du ingen billett. Slottsfjellfestivalen, Tønsberg, 16. – 18. juli Marit Larsen er booket til OBOS midnattskonsert torsdag 16. juli. Konserten er gratis, men du må hente billett på forhånd. Billetter får du hos OBOS i Tønsberg! Månefestivalen, Fredrikstad, 24. – 26. juli 24. juli varmer vi opp til festivalen med gratiskonserten OBOS på Månen, der du får se både AdmiralP, Jan Eggum og Bertine Zetlitz. Billetter får du på OBOS-kontoret i Fredrikstad. Granittrock, Oslo, 11. – 12. september En åpen og inkluderende festival i Groruddalen: ingen aldersgrense, alkoholfritt arrangement. Granittrock.no

OBOSBL ADET 73


OPPLEV

Vi inviterer alle OBOS-medlemmer til d og påkostede rundreisen til Antalya - K UTFLUKSTPROGRAM 1. Dag | Ankomst Antalya Din reiseguide ønsker deg velkommen ved ankomst på flyplassen. Velkomstmøte med forfriskninger og overnatting i Antalya.

bemerkelsesverdige landskapet på jorden som er blitt dannet av gjentatte vulkanutbrudd for millioner år siden. (muligheter for en ballongferd mot tillegg).

2. Dag | Mevlana Kloster Vi drar til Konya, den gamle hovedstaden i det tidlige middelalderimperiet. Vi besøker Mevlana klosteret fra 12 hundre tallet med den muslimske mystisismens mest betydningsfulle monumenter. Klosteret er i dag, et museum for tyrkiske kunst og håndverk. Overnatting i Konya, en by fra antikken som ble besøkt av Apostelen Paulus og har etter det en rik historie som hovedstad for sultaner og erobringer av korsfarere.

5. Dag | Göreme Vi besøker klippe og grottebyen Göreme. Her får du også se hulekirker i Göreme park som er oppført på UNESCO’s liste som en av verdens kulturarver. Vi reiser videre til Simeon dalen, «Dalen av munker” og “jordpyramidene” og avslutningsvis spaserer vi gjennom den pittoreske byen Avanos.

3. Dag | Serhatli ”Den underjordiske by” Tur til Kappadokia. Underveis besøker vi Sultanhani, den ruvende festningen ble reist i 1229 og er ett verdens best bevarte ”skysstasjoner” fra oldtiden. Ved Serhatli besøker vi en fascinerende underjordisk by med hele fire nivåer under bakken med en labyrint av tuneller. Oldtidsbyen kunne huse opptil 20.000 innbyggere. Det blir tre overnattinger i Kappadokia. 4. Dag | Kappadokia I Kappadokia opplever vi det mest

6. Dag | Obrukhan Vi reiser fra Kappadokia til den berømte Seljuk ”skysstasjonen” Obrukhan gjennom den storslåtte naturen i Taurusfjellene, tilbake til Antalya, hvor du vil bli innkvartert de to siste nettene. 7. Dag | Antalya Vi besøker gamlebyen, den unike Karpuzkaldıran Fossen og Fortress Gate, byens festningsverk. Under byturen vil du ha muligheter for shopping på egenhånd. 8. Dag | Avreise flytur Du vil bli bragt til flyplassen med buss i henhold til hjemreise.


, 0 185 ,-

kr 7990

denne fantastiske Kappadokia

r

Spar ove

, 0 0 0 kr 6 rson pr. pe

LESER-RABATT på mer enn 6.000,24.September 01.Oktober 08.Oktober 15.Oktober 22.Oktober 29.Oktober 05.November

Fly tur/retur Antalya Transfer tur/retur flyplassen i Tyrkia 7 overnattinger på utvalgte 4 og 5 stjerners hoteller (inkl. frokost) 5 stjerners rundreise med guide i luksuriøs busser OBOS-rabatt Din pris per person i dobbeltrom

kr. 2.340,kr. 200,kr. 3.990,kr. 1.460,kr. 7.990,kr. 6.140,-

kr. 1.850,-

Sesongtillegg: September; kr.171,-/døgn | avg. 1 og 8 Oktober kr.139,- pr /døgn | avg. 15 og 22 Oktober kr.95,- pr døgn |avg. 29 Oktober kr.59 pr døgn | November kr. 0,- Prisene er inklusive skatter og avgifter.

Opplev unike kulturminner helt tilbake til forhistorisk tid, underjordiske byer fra antikken og spektakulære naturformasjoner. Unn deg samtidig en god porsjon velvære på våre luksuriøse hoteller langs ruten. Bestill i dag på vår kundetelefon eller på www.clubroyal.no

Bli med, spar 6140,-

Bestill i dag på telefon: 815 00 518


osloquiz

GØY MED QUIZ?

Gjett og vinn i OBOS-bladets osloquiz på facebook. com/obosmedlem.

HVA VET DU OM OSLO?

Quizglade Tom Tolstrup Andersen fra Larvik rekker akkurat å svare på ti spørsmål om hovedstaden før han må hjem til dugnaden i borettslaget på Etterstad klokken 18. 8 RETTE: –Som innflytter til byen må jeg si meg godt fornøyd med det, sier Tom, som mottar billetter til fotballandskamp på Ullevaal som takk for innsatsen!

1. Hvilket to kjente malerier ble stjålet fra Munchmuseet i 2004? –«Skrik» og «Madonna». Det var året jeg flyttet hit fra Larvik.

3. Hvilket departement har adresse Akersgata 40? –Dette er på motsatt side av VG-bygget, så det må vel være Finansdepartementet. 4. Hva eller hvem ble kalt «Tanta i Akersgata»? –Avisen Aftenposten. 5. Hvor mater «Tanta til Beate» duene i sangen til Lillebjørn Nilsen? –Harald Hårdrådes Plass! Jeg har vært på konsert med Lillebjørn Nilsen på Rockefeller. 6. Hva heter puben/spisestedet ved Alexander Kiellands Plass hvor Arnie Norse var stammusiker? –Dette har jeg også fått med meg «live», så svaret er Tranen.

TEKST OG FOTO EDDIE CHR. THOMAS

7. Hva slags idrett driver oslogutten Alexander Mathisen (født 1986) med? –Han spiller fotball. Han har spilt for Ålesund, men er vel tilbake i Enga nå, tror jeg. Selv holder jeg med Fram Larvik. 8. Hvilken årlig «festival» ble arrangert for fjerde og siste gang i Oslo i 1986? –Dette er før jeg ble født, så her må jeg bare tippe: Kalvøya-festivalen? 9. Hvem ble nylig tildelt Oslo bys kulturpris for 2014? –Skuespilleren Toralv Maurstad. Husker det fordi jeg tenkte at «han må da ha fått den før» da jeg hørte om det! 10. Norges første McDonald’s-restaurant ligger i Nedre Slottsgate, i hvilket år åpnet den; 1983, 1985 eller 1987? –Vi fikk McDonalds i Larvik på 90-tallet, så her tipper jeg 1983.

76 OBOSBL ADET

TEST DEG SELV! 1. 2.

3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Hvilket to kjente malerier ble stjålet fra Munchmuseet i 2004? Hva heter det oslobaserte triphop-bandet som i 1999 gav ut albumet «Oslo» som blant annet inneholdt låtene «Yess» og «Pille»? Hvilket departement har adresse Akersgata 40? Hva eller hvem ble kalt «Tanta i Akersgata»? Hvor mater «Tanta til Beate» duene i sangen til Lillebjørn Nilsen? Hva heter puben/spisestedet ved Alexander Kiellands Plass hvor Arnie Norse var stammusiker? Hva slags idrett driver oslogutten Alexander Mathisen (født 1986) med? Hvem ble nylig tildelt Oslo bys kulturpris for 2014? Hvor mange kinoer i Oslo (Oslo kino) begynner med bokstaven S? Norges første McDonald’srestaurant ligger i Nedre Slottsgate, i hvilket år åpnet den?

SVAR: 1. «Skrik» og «Madonna» 2. Folk & Røvere 3. Finansdepartementet 4. Avisen Aftenposten 5. Harald Hårdrådes Plass 6. Tranen 7. Fotball (Vålerenga) 8. Oslo-karnevalet 9. Toralv Maurstad (skuespiller, teatersjef og regissør) 10. 1983

2. Hva heter det oslobaserte trip-hop-bandet som i 1999 gav ut albumet «Oslo» som blant annet inneholdt låtene «Yess» og «Pille»? –Denne er jeg veldig usikker på.


juniorsiden

VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

MORO FOR DE MINSTE

Denne gangen anbefaler Unge Deichman, som er Deichman biblioteks barne- og ungdomsavdeling, at du leser:

ELEFANTMANNEN

av Mariengela Di Fiore og Hilde Hodnefjeld Tenk deg at du ser så merkelig og annerledes ut at du ikke tør å gå ute uten hette over hodet. Og at du må jobbe på et «freakshow» fordi du ser så rar ut. Tenk deg så at det eneste du ønsker deg er en venn. En venn som bryr seg om deg, en venn som snakker med deg. Tror du det er lett å bli venn med noen når alle som ser ansiktet ditt blir sjokkert og bryter ut i frykt og forferdelse? Slik var det for Joseph Carey Merrick. De kalte ham bare Elefantmannen. Dette er en sann historie.

Math ia fra K s Lavik A Aam løfta, og asgård, 12 o Mari trukk dt, 11 år, Solv år, fra an e kryss t som vin Tylldale g ne o n 3. Pr rdet i OB re av ju , er nio em OS OBO ie er sen -bladet rn S-bla d det g t i poste r. n. ratule rer!

Gjør som fotballproffene – spis sunn og god mat Riktig mat er viktig for at kroppen skal ha det bra og klare å prestere. Det gjelder enten du skal spille fotball, danse ballett eller spille i korps. Denne smoothien vil garantert friste, selv når du egentlig er for sliten til å spise. Bringebær og banan gir god smak og ny energi til kroppen. Du trenger: • 3 dl vaniljeyoghurt • 2 del syrnet melk med bringebær • En halv banan • 3 dl frosne bringebær Slik gjør du: • Alle ingrediensene has i en blender og mikses i 40 sekunder. • Server i glass med sugerør. Kilde: Ica.no

Vinn premier!

Junior x-ord

Navn: ................................................................................................................................................ Adresse: .......................................................................................................................................... Postnummer/sted: ...................................................................................................................... Alder: ............................................................................................................................................... Telefon: ...........................................................................................................................................

Klipp ut og send inn.

TEKST OG UTVALG SØLVI HALVORSEN

Svar på kryssordet, eller send oss tegninger, vitser, dikt eller andre bidrag, så er du med i trekningen om blant annet billetter til musikalen Mary Poppins på Folketeater i Oslo, eller en spennende bok fra Cappelen Damm. Frist 31. juli.

OBOSBL ADET 77


kryssord

SEND INN

og vinn Flax-lodd!

MORO FOR DE VOKSNE

Løsning Kryssord 3/15 D E R E S

P A K K N E N A K O R K R E O K S

A J U K E L A N A R K T A O V D E G E R L R K E D I S E L V S E K V U

T U D R K B U O G E O T A F L S O E P L P

S K R E F R T E I N O S T T A T F O F E R L I I S S

S L I I G I N E G L R U J Ø N A N K G N E I O V R A R E S I M E G I S M A I D R D R I T K I D L O D E M Å

L G A R R I D A R Y M T E O I S S E R N E Ø E P R S K R O N I S N E N I S S S K P N R A O S A K R T I N O D E E R R E M S B Y E E R R E O D D T R E E

ROLIG DRIKK

G A R N

3 1 2 5 6 4

4 5 6 3 2 1

2 4 5 6 1 3

5 6 3 1 4 2

HAVTORSK

SIDEBYGNING

FUGL

VEKST

LÆRREIM

RUSSISK KEISER

KÅT PEILE

RAPTUS

KRYSSORD- OG SUDOKUVINNERE FRA OBOS-BLADET NR. 5, OFFENTLIGGJØRES I BLAD NR. 7/15.

Kryssordvinnere nr. 3/2015 Solveig Kristiansen, Tolvsrød Elin Larsen, Fyllingsdalen Eva Irene Pettersen, Gressvik Sudokuvinnere nr. 3/2015 Torunn Irene Kristensen, Oslo Torill Hanna Gjenstad, Molde Per Ole Syvertsen, Mo i Rana

Oppgave Sudoku 4/15

4 5

2 2

6 6 1

3 4

Fyll inn tall i de åpne rutene slik at4hver 6 3linje, 5 hver 2 1kolonne og hvert felt bestående av 2 x 3 5 1 2 6 4 3 ruter inneholder alle tallene fra 1 2 4 3 6 5 1 til 6. De gule rutene danner en 6 3 5 2 1 4 tallkombinasjon som du fyller 3 i 4kupongen 6 1 5 og 2 sender inn. inn

2 5 1 4 3 6

78 OBOSBL ADET

HYPOTESE

BLÅSE ROTER

BASIS ÆRE

HIV

BELEGG

FOTTØY

PADLER

TALLORD BIBELSK NAVN MATERIE

BRUDULJE

KULTUR

RIKE

NEDERST

ELV GUTTENAVN KNABBE

SPØK HOVED-

BIBELSK VASKET NAVN

PÅLEGG

BUKSE KRETS

UTVEKSLING

SPRÅK

FORBEDRING

UTFLUKT STAD IKKE NØYAKTIG

PLAGG

KLOKKE

DYREAVKOM

FLIRTE SKRITT

LØS LY

FUGL KORT

ENORM

FARTING

SPORTY URO

FOREDLE URAMERIKANER

UBEVEGELIGHET

NORSK ELV

PÅ MOTEN BADSTUE

DYR

EN OG ANNEN

DORME

BELTE

KLAR ÅTE

HISTORIE

HVIS MENE

SPRINGE

EMBALLASJE ELV I SPANIA

ROVDYR

INNSATSVILJE

RETNING

GJØGLER

IDIOT ANGST

BESTANDIG

KJØTTSAFT

RØRE

BRONSEVINNER

Vinnere 3/15

STRØ

DYR GI ILD

HALM TEGN PÅ FROST

DUO

S E N T E R

MYE

FUKTIG

BY I JAPAN

N A G

1 3 4 2 5 6

DYR

BY I FLORIDA

R O T E R E

Løsning Sudoku 3/15

6 2 1 4 3 5

ANTIPATI SØTSTOFF

SÅRE

BLØT FEST

UTROP

SKYSS

STED

SUGE DUO

FOTBALLKLUBB

RYGG

VERN

SKVÆR

FÆLT

TRESORT FORNØYE

KVELD

Vi trekker tre riktige kryssordløsninger som premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 5/15» eller «Sudoku 5/15» og send løsningen innen 30. juli til: OBOS-bladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo, eller løsningsordet til obosbladet@obos.no. Navn Adresse Sudoku-løsning


bolig OBOSBLADET 05 | 15

SALGSSTART: 16. juni starter salget av 47 nye boliger i Kværnerlia borettslag.

80 Urbant

OSLO: Nå starter salget av siste trinn i Kværnerlia borettslag i Kværnerbyen. Et nytt og levende boligområde!

82 Ved sjøen

ØSTFOLD: Nyt hverdagen ved sjøkanten på Kråkerøy, bare fem kilometer fra Fredrikstad.

84 Romslig og grønt

BERGEN: Boligene i Fanagrenden byr på svært romslige løsninger, med en stor hems til den yngste generasjonen.

91 Nytt fra Block Watne

HELE LANDET: Se nærmere på nye Block Watne-prosjekter i Kongsvinger, Stjørdal, Nittedal og i Sandnes.

94 Få oversikt

ILLUSTRASJON BLÅR

HELE LANDET Vil du vite hvor OBOS bygger nå, og hvor vi planlegger å bygge? Her får du full oversikt!

OBOSBL ADET 79


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

SALGSSTART

16. juni

Fem minutter fra sentrum I Kværnerbyen bor du i et nytt og levende boligområde med kort vei til alt byen har å by på. Nå starter salget av siste trinn i Kværnerlia borettslag. MYE ER PÅ PLASS I KVÆRNERBYEN. Her kan du kjøpe dagligvarer, gå til frisøren, trene på treningssenter, handle på apoteket, nyte en bedre middag på restaurant og kanskje få med deg en av de mange kulturbegivenhetene som arrangeres i nabolaget. Vil du litt lenger bort, kan du hoppe på 32-bussen. Den har holdeplass like ved boligene og tar deg til Oslo sentrum på fem minutter. Kværnerbyen er også et godt utgangspunkt for turer til fots og på sykkel, for eksempel langs Alnaelva og Svartdalen. SLIK BLIR LEILIGHETENE

Kværnerlia blir liggende i lia opp mot Konows gate, mellom Ekeberg og Vålerenga. Borettslaget består av tre avtrappede boligblokker. To av byggene ligger allerede ute for salg, og 16. juni starter salget av det tredje og siste – hus A. Du kan velge mellom 47 leiligheter, alt fra toroms til fireroms. To av dem med separat utleiedel. Størrelsene varierer fra 46,5 til 136 kvadratmeter, og prisene fra 2,7 til 7,85 millioner kroner. Alle leilighetene får egen balkong og/eller takterrasse, de fleste vendt mot sørvest. Enkelte leiligheter får store, private takterrasser, og alle beboerne i bygget har tilgang til én felles takterrasse. I kjelleren blir det felles garasjeanlegg med sykkelparkering og heis opp til hver etasje. Standarden er gjennomgående god, med takhøyde på cirka 2,5 meter, lysmalte vegger, parkettgulv, flislagt bad og hvitt kjøkken med glatte skapfronter. Er du tidlig ute med å kjøpe din bolig, får du mulighet til å velge mer selv, for eksempel hvilken type parkett, fliser, kjøkken eller dører du vil ha. NÅR KAN DU FLYTTE INN?

Vi begynner å bygge når et tilstrekkelig antall boliger er solgt, og planlegger for at boligene i hus A skal stå ferdige sommeren 2017.

80 OBOSBL ADET


SALGSMØTE OG PÅMELDING Velkommen til salgsmøte for hus A 16. juni kl. 18.00 i Fyrhuset i Kværnerbyen, Turbinveien 28. OBOSmedlemmer har fortrinnsrett ved salgsstart. For å benytte denne må du melde deg på via obos.no/kvaernerlia, medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

KONTAKT OBOS Nye Hjem, avd. Kværnerbyen, Smeltedigelen 2, 0195 Oslo. Prosjektselger: Ellen Dammen og Benedicte Wien

Mobil: 975 98 855/ 476 08 089 E-post: ellen.dammen@obos.no benedicte.wien@obos.no På nett: obos.no/kvaernerlia

OBOSBL ADET 81


BOLIG | ØSTFOLD | KRÅKERØY

BO VED SJØEN Nyt hverdagen ved sjøkanten på Kråkerøy – bare fem kilometer fra Fredrikstad sentrum. 82 OBOSBL ADET


LANGØYA PÅ KRÅKERØY er et populært boligområde – landlig og idyllisk, men samtidig med kort vei til sentrum. Regionen er kjent for mye godvær, og naturen innbyr til rusleturer, bading og båtliv. Her har OBOS sikret seg en tomt helt ned mot Vesterelva, og det skal bygges praktiske boliger i moderne funkisstil. Det nye prosjektet heter Vestre Langøyåsen, og salget har startet!

I SALG NÅ 12 boliger er lagt ut for salg. Velg mellom tre varianter.

MANGE TILBUD

KONTAKT OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad v/André Søland

TO-TRE TERRASSER

Første byggetrinn består av 12 boliger på rundt 100 kvadratmeter med tre soverom. Det blir store uteplasser som vender mot sør og vest, og mange av boligene får også takterrasse. Fasadene består av panel og tegl, og alle boligene får carport og sportsbod. Kjøkkeninnredning leveres av kvalitetsleverandøren Sigdal. Boligene er arealeffektive og går over to plan med stue og åpen kjøkkenløsning i 1. etasje – i tillegg til vaskerom

og et ekstra toalett. I 2. etasje har du bad, bod og tre rom til disposisjon – inkludert utgang til terrasse. Prisene ligger mellom 3,70 og 4,35 millioner kroner.

Mobil: 952 77 103 E-post: andre.soland@obos.no På nett: obos.no/vestre-langoyasen

Området på Langøya er svært barnevennlig, og det er barnehager, barneskole og ungdomsskole i nærheten. Det er 200 meter til bussholdeplassen, og syklister kan glede seg over en sammenhengende sykkelvei til sentrum. Langs veien ligger Værste-området med Høgskolen i Østfold og Fredrikstad stadion. Der er det også lege- og tannlegetilbud, frisør, matbutikk og treningssenter. I sentrum er det et allsidig tilbud av restauranter, barer, kafeer, idrettstilbud og kulturscener, så det er bare å velge byliv når du måtte ønske. I hverdagen våkner du til rolige omgivelser med sjøen som nærmeste nabo.

OBOSBL ADET 83


BOLIG | BERGEN | FANAGRENDEN

ROMSLIG I GRØNT LANDSKAP Boligene i Fanagrenden inneholder svært romslige løsninger, med en stor hems til den yngste generasjonen. Her byr Block Watne på mye bolig for pengene. SALGET ER ALLEREDE I GANG, og rekkehusene er i ferd med å reise seg. Boligene er innflyttingsklare i andre kvartal til neste år. Ferdig utbygget består Fanagrenden av åtte boliger i rekkehus og seks leiligheter i en lavblokk. Rekkehusene er allerede i salg, og de er spesielt godt tilrettelagt for aktive familier. Man kan virkelig boltre seg på 141 kvadratmeter (p-areal), ikke minst når en stor hems på 20 kvadratmeter følger med – i tillegg! Med på kjøpet får du også egen carport, utvendig sportsbod og tilgang på et flott fellesareal utendørs. Fanagrenden bygges der Fanaelven slynger seg gjennom landskapet på vei mot fjorden like nedenfor. Store stuevinduer gir god utsikt til det idylliske nærområdet. –Det er et sted med sjeldne kvaliteter. En grønn og skjermet oase med kort avstand til alt du trenger, mener Birthe E. Strand, salgskonsulent hos Block Watne Bergen. Området er historisk, med tusenårsstedet i Bergen, Fana kulturpark, og den nær 900 år gamle Fana kirke, i nabolaget. Boligene i Fanagrenden vil like fullt by på moderne løsninger med god Block Watne-kvalitet i alle detaljer. Boligene går over tre plan, med en romslig hems i tredje etasje. De leveres med tre soverom i andre etasje, med mulighet for et fjerde i etasjen under. Prisen varierer fra ca 4.950.000 kroner til 5.150.000 kroner for rekkehusene. Prisene er ennå ikke fastsatt for blokkleilighetene som kommer for salg til høsten. De får et areal på rundt 100 kvadratmeter, med svært gode planløsninger. Nærområdet i Fana er preget av villabebyggelse. Leilighetene i Fanagrenden er derfor også en sjelden anledning for dem som trives i området rundt Fanafjorden, men som gjerne ønsker seg noe enklere enn en enebolig med hage. Ta gjerne kontakt med Block Watne, som vil legge til rette for en privat visning på byggetomten.

84 OBOSBL ADET


NÆROMRÅDET Lagunen Storsenter Rådal 580

Ho rd ne sv eg en

ELVELANGS: Rekkehusene oppføres i et idyllisk område, der Fanaelven glir forbi i forgrunnen. Blokken som kommer for salg til høsten ligger helt til høyre.

N

Ste nda vat net 546 Fana

Her kommer boligene Kollektivtransport: Busstopp ved Fana bussdepot i umiddelbar nærhet og ved Fana kirke – linje 60, 61 og 62. Nye E39 mellom Os og Rådal vil passere like ved. Butikker: Kiwi og Coop Extra i umiddelbar nærhet. 5 km til Lagunen Storsenter. Barnehage: 400 meter til Akasia Fana barnehage. 1,3 km til Kvernabakken miljøbarnehage. Skole: 650 meter til Kirkevoll barne- og ungdomsskole. Friluftsområde: Tusenårsstedet i Bergen – Fana kulturpark – er nærmeste nabo. Kort vei til attraktivt turterreng på Fanafjellet og Hordnesskogen eller bade- og friluftsområdene på Sageneset og i Melkeviken. Godt tilrettelagt for syklister.

KONTAKT Block Watne Bergen v/ salgskonsulent Birthe E. Strand Tlf: 901 19 997 Nettside: www.blockwatne.no E-post: birthe.strand@blockwatne.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: Block Watne Arkitekt: HLM Arkitektur AS Entreprenør: Entras Illustrasjoner og foto: Oxivisuals

OBOSBL ADET 85


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

ET NABOLAG BLIR TIL På få år har Kværnerbyen gått fra å være en industriplass til å bli et trivelig bomiljø med mye moro på plakaten.

HVA SKAL TIL FOR Å SKAPE et helt nytt nabolag? Å bygge boligene og lage gode uterom er én ting. Det må legges til rette. Men selve nabolaget, det skapes når folka som bor der møtes og kommer sammen. Per Andersen er arkitekt og har vært prosjektleder i OBOS i årevis. Han har jobbet med byutvikling og boligbygging hele livet, og har fulgt Kværnerbyen siden 2006. – I Kværnerbyen er det mange gode møteplasser, såkalte pusterom i en ellers ganske tett bebyggelse. Av eksempler kan vi nevne Torget, vannspeilet, Fyrhuset, restauranten Backyard, takterrassen på Dreieskiva og plassene mellom byggene, sier Andersen. Noen av møteplassene lå i arkitektenes og OBOS’ planer allerede fra starten av, andre har blitt til underveis. – At det skulle bli et kulturhus av det gamle Fyrhuset var ikke gitt. Det har blitt satt i stand og tatt i bruk gradvis. Nå står det der med scene, akustisk himling, skikkelig belysning og et backstage-område, sier han. INITIATIVTAKERENE

Men gode rammer er ikke nok alene. Noen må sørge for at folk kan bli kjent og ha det hyggelig sammen.

86 OBOSBL ADET

KONSERTER I JUNI: Konsert med Kværnerbyen Rooftop Orchestra Torsdag 18. juni kl. 21.00 i Fyrhuset: Orkesteret består i hovedsak av beboere og folk som jobber med eller i Kværnerbyen. Gled deg til alt fra opera og latin til storbandjazz. Gratis inngang. Bluesfest Lørdag 20.juni fra kl. 15.00 ved Kværnerdammen: Østkanten og Oslo bluesklubb inviterer til bluesfest med Rooftop Orchestra (gratis) og flere gode norske band som Stina Stenerud & Her Soul Replacements, The Greens, Lady J & Her Bada Bing Band. Billetter: 300 kr for OBOS- og klubbmedlemmer (350 kr for andre). Salg av mat og drikke.

Og det gjøres. Beboere har startet turgruppe, joggegruppe og håndarbeidsgruppe. Det mangler ikke på initiativtakere. Per Andersen er en av dem. Som primus motor for kulturprogrammet i Kværnerbyen har han bidratt til å skape flere faste tradisjoner, for eksempel sankthansfeiring, utekino, lysvandring langs Alnaelva i høstmørket, spøkelsesvandring i Svartdalen på Halloween og Kværnerbylekene. – Kulturprogrammet er utviklet i samråd med borettslagene. Det finnes ildsjeler der som vi ikke kunne fått til dette uten, for eksempel Torild Hammer og Per Østmark. De har kommet med innspill og bistått praktisk. Det har mange som bor her gjort. For eksempel under Kværnerbylekene, som krever en stor dugnadsinnsats, sier Per Andersen, som ble fulltidspensjonist for tre år siden. Likevel durer både han og kulturprogrammet videre i kjent stil. – Vi gjør ikke dette bare for at det skal være trivelig for folk i Kværnerbyen mens vi bygger her. Kulturprogrammet er også viktig for å skape møteplasser, slik at nabolaget kan vokse naturlig, gjennom at folk treffes.


SANKTHANSFEIRING OG ÅPNING AV NY PARK

Tirsdag 23. juni fra kl. 17.00: Leker og lett underholdning i den nye parken foran Francis borettslag. Klokka 18.00 blir det offisiell åpning og dåp. Navnet på parken bestemmes der og da. Navneforslag kan sendes til per.andersen@obos.no før 22. juni. Etter klokka 18 er det duket for den årlige Sankthansfeiringen, med trekkspillmusikk, grilling og bål. Ta med mat og drikke. Resten er gratis.

OBOSBL ADET 87


KJØKKENFORNYING

Du er ansvarlig for ikke å spre disse!

Gratis befaring Kjempebjørnekjeks.

Fornøyd garanti

Kjøkkenkompaniet

- det fornuftige alternativet Ring meg, så kan jeg fortelle mer! Mikael Abrahamsson Tlf: 900 60 850

Rynkerose, eller nyper.

Det overrasker mange at plantene de har i hagen er svartelistet i Norge. Vanlige planter som ikke er en trussel i din hage, kan bli det om de spres i naturen. Der kan de konkurrere ut sjeldne og truede arter, bringe med seg skadelige sopp og insekter, endre jordsmonnet og overta store arealer. Når våren kommer blir det også tid for å plante, og flere kjøper fremmede prydarter på hagesentrene. Import av planter har medført store endringer i norsk natur. Dette påvirker også insekter, dyr og fugler. Rynkeroser, eller ofte kalt nyper som nå har blitt en internasjonal problemart, stenger lyset ute for andre arter og overtar de områdene der den slår rot. Kjempebjørnekjeks og kanadagullris dekker i dag store arealer i Oslo og Akershus og hagelupin konkurrerer ut andre planter og endrer jordsmonnet. Fjern rømlingene dine Utover høsten blir det behov for å rydde i hagen din. Hvis du har rømlinger som har forårsaket forringelse av naturmangfoldet har du plikt til å hindre ytterligere forringelse og om mulig gjenopprette den tidligere tilstand. Dette kan gjøres ved fjerning, rydding, planering, oppsamling eller andre egnede tiltak. Det verste du kan gjøre er å dumpe trillebåren med hageavfall i skogen, eller ha det i åpen, kald kompost. Hageavfallsmottak Et viktig tiltak for å hindre spredning av svartelistede planter er å levere inn hageavfallet på de kommunale hageavfallsmottakene. I Oslo er det gratis for hageeiere å kvitte seg med hageavfallet på en forsvarlig og lovlig måte. Hageavfallet blir varmkompostert og blir til Oslokompost. På Renovasjonseatens hageavfallsmottak kan du få kjøpt populære kompostprodukter. I Oslo finnes det hageavfallsmottak på: Haraldrud gjenbruksstasjon Grønmo gjenbruksstasjon

Grefsen hageavfallsmottak Bygdøy hageavfallsmottak

Måltilpassede dører og skuffer. Du tar kontakt, vi gjør resten.

For mer informasjon om Oslokompost, se renovasjonsetaten.no eller ring tlf. 02180


BOLIG | BÆRUM | FORNEBU

Bo godt på Storøya FORNEBU Storøya er et populært boligområde med fjorden og store friluftsområder som nærmeste nabo. Det er kort vei til barnehager, skoler, sandstrand, Nansenparken, butikker, restauranter og idrettsanlegg. På Storøya bygges leiligheter fra 50 til 187 kvadratmeter, og det er rekkehus fra 119 til 161 kvadratmeter. Boligprosjektene er oppkalt etter noen av Storøyas mange fuglearter, som lomvi, hegre, terne og svale.

Les mer om området og de ulike prosjektene på obos.no/storoya.

OBOSBL ADET 89


2,70%

Boliglån Ung 2,70% Unge OBOS-medlemmer får en av markedets laveste lånerenter --Er du OBOS-medlem mellom 18 og 33 år får du vår aller beste rente. Du kan låne inntil 85% av boligens verdi, og med tilleggssikkerhet kan du låne inntil 100%. Vi tilbyr samme lave rente ved mellomfinansiering, dersom du skal kjøpe nytt før du har solgt din gamle bolig. Les mer på obos.no/ung

Dette koster lånet: Er du under 34 år og trenger 1 million kroner i mellomfinansiering i 3 måneder og låner 2 millioner kroner over 25 år, vil du ha betalt 2 769 404 kroner når lånet er nedbetalt. Effektiv rente er 2,77% for det langsiktige lånet og 2,74% for mellomfinansieringen. Prisene kan endres uten varsel. Se obos.no/bank for oppdaterte priser

bank@obos.no | 02334


BOLIG | BLOCK WATNE

BYGGESTART

1. kvartal 2016

Liakollen KONGSVINGER I Liakollen har Block Watne gjennom flere år bygget mange boliger – eneboliger, tomannsboliger og leiligheter. Utsikten over Kongsvinger og omland er storslagen og setter prikken over i-en i et landlig og likevel sentrumsnært område.

Nylig ble 11 eneboliger i kjede lagt ut for salg. Disse ligger i en vei uten gjennomgangstrafikk. Det mest synlige fellestrekket for boligene er store vinduer og romslige terrasser mellom hvert hus – med flott utsikt over byen. To fullverdige, arealeffektive etasjer gir plass til to eller tre soverom, to bad og mulighet for TV-stue i sokkeletasjen. Carport er tilknyttet bod i første etasje. Byggestart: 1. kvartal 2016 Innflytting: 4. kvartal 2016 På samme område har Block Watne også leiligheter, eneboliger i kjede over én etasje og eneboligtomter til salgs. Les mer: blockwatne.no/liakollen

Husbyhagen STJØRDAL Boligene i Husbyhagen finnes i mange varianter – frittliggende eneboliger, eneboliger i kjede og leiligheter i kvartalsbebyggelse. Slik blir det et mangfoldig bomiljø. Her bor du i tradisjonell, trivelig trehusbebyggelse – som tatt fra et gammelt bybilde, men med alle moderne nødvendigheter. Utbyggingen har foregått over ti år, og hele området har blitt et godt sted å bo. Husbyhagen boligfelt har egne opparbeidede parker med beplantning, lekeapparat og sittegrupper.

Nylig ble det siste kvartalet med leiligheter lagt ut for slag – Kvartal XII, som består at 2-, 3- og 4-romsleiligheter fordelt på to-, fire- og seksmannsboliger i to etasjer. Byggene settes opp rundt et indre tun som danner luftig uteområde med plener, beplantning og benker. Følg med på: blockwatne.no/husbyhagen

FORTRINNSRETT FOR OBOS-MEDLEMMER: OBOS-medlemmer har fortrinnsrett etter ansiennitetsprinsippet ved alle salgsstartene til Block Watne, som er en del av OBOS-konsernet. Salgsstarter annonseres på blockwatne.no, der man også melder ønske om å benytte fortrinnsretten. Les mer på www.blockwatne.no/fortrinnsrett.

OBOSBL ADET 91


...EN IDÉ FOR TRIVSEL OG GLEDE Komplett moderniseringsprogram for kjøkken, bad og garderobe Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske fra eget verksted! Hvitevarer leveres og monteres etter avtale! Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet! Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat

Opera Apartments sine leiligheter er fullt utstyrte, har alle hvitevarer og trådløst Internett. Hos oss kommer du til ferdig oppredde senger og en moderne, hjemmekoselig atmosfære sentralt i Oslo. Våre hyggelige ansatte møter deg utenfor ditt midlertidige hjem med nøkkel og informasjon. Opera Apartments er et godt valg for deg som trenger et sted å bo for en kortere periode, enten det gjelder oppussing, skifte av bolig, forretningsreise eller ferie.

post@opera-apartments.no

+47 21380188

Ring 815 00 004 og få gratis befaring!

SOLSKJERMING UTVALGTE PRODUKTER

30%

GARASJEPORTER UTVALGTE PRODUKTER

30%

Få gratis befaring med gode tips og råd, egen produksjon på Kløfta og opptil 15 års garanti. Markisemannen/Lunex leverer til alle typer boliger, borettslag og næringsbygg.

Velkommen til vårt showroom i Østre Aker vei 215!


BOLIG | BLOCK WATNE

Kruttverket NITTEDAL Rett utenfor Oslo, i grønne og vakre Nittedal, bygges et av Osloregionens flotteste boligområder. Her ligger naturen i Nordmarka tilnærmet ved inngangsdøra. Med toget i gangavstand er reiseveien og tiden kort til Oslo. Her er det meste i gangavstand; butikker, barnehager, skoler samt et blomstrende idretts- og kulturmiljø. Dette kan Block Watne tilby på Kruttverket:

• Moderne rekkehus i Svartverkstubben – i salg nå og innflytting i år.

• Herskapelige eneboliger og tomannsboliger • • • •

i Laboratorieveien – bygging igangsatt – i salg nå. Under prosjektering: 7 unike eneboliger på toppen av Kruttverket med fantastisk utsikt kommer for salg. 10 moderne rekkehus med vestvendt beliggenhet og utsikt inn i Nordmarka kommer for salg senere. 25 kjedede eneboliger med store takterrasser på en flott beliggende tomt med gode sol- og utsiktsforhold. Les mer: blockwatne.no/kruttverket

Buggelandskogen BOGAFJELL I SANDNES Buggelandsskogen ligger innbydende til i grønne omgivelser. Med barneskolen som nærmeste nabo, bydelssenteret like ved, og rask vei til alle sentrums- og rekreasjonsområder rundt, er feltet som skapt for både barnefamilier og de som vil ha en lettstelt leilighet tett på naturen.

Sentrum er bare en rask biltur unna. Det samme er de store næringsområdene på Forus. Området er grønt, rolig og barnevennlig. Det grønne er videreført helt inntil husveggen – fra den omkransende skogen, via de pent opparbeidede fellesarealene, til en egen hage for hver enebolig og hvert rekkehus. Flott utsikt som må oppleves. Feltet inneholder 12 leiligheter, 17 rekkehus og 11 eneboliger i kjede – alle med god standard og smarte planløsninger. Leilighetene er godkjent for lån i Husbanken. Følg med på: blockwatne.no/ buggelandskogen

FORTRINNSRETT FOR OBOS-MEDLEMMER: OBOS-medlemmer har fortrinnsrett etter ansiennitetsprinsippet ved alle salgsstartene til Block Watne, som er en del av OBOS-konsernet. Salgsstarter annonseres på blockwatne.no, der man også melder ønske om å benytte fortrinnsretten. Les mer på www.blockwatne.no/fortrinnsrett.

OBOSBL ADET 93


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

NYE BOLIGER FOR SALG OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og Akershus og i regionene Stor-Bergen, Midt-Norge, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på www.obos.no/nybolig.

LÅN TIL NYE BOLIGPROSJEKTER Trenger du lån til å kjøpe ny OBOSbolig? OBOS-banken gir deg ekstra god rente på lån til OBOS' og Block Watnes boligprosjekter. Du kan låne inntil 85 prosent av kjøpesummen, og renten er den samme uavhengig av lånebeløp. Lånet kan nedbetales over 30 år. Ti prosent av totalprisen betales vanligvis ved kontraktsinngåelse. Trenger du lån til denne innbetalingen hjelper OBOS-banken deg med et prosjektlån til gunstig rente. Les mer på obos.no/nyboliglan

OSLO/AKERSHUS

KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN

LØREN

KVÆRNERBYEN TERRASSE HUS A, B, C OG D: 189 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. juni 2016.

KVÆRNERLIA HUS A, B OG C: 84 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting 2. kvartal 2017.

GARTNERLØKKA BYGG 1, 2, 3, 4 OG 5: 243 leiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2016.

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: Lørenvangen Utvikling AS. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gartnerlokka

ENSJØ

ENSJØ

ENSJØ

STÅLVERKSKROKEN: 40 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2016.

VERKSHAGEN: 40 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2016.

GLADENGEN PARK: 56 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2015. Kun 2 igjen!

SALG VED: Gladengveien DA. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/stalverkskroken

SALG VED: Gladengveien DA. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/verkshagen

SALG VED: Gladengveien DA. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gladengenpark

94 OBOSBL ADET


Kun 1 igjen!

LØRENSKOG

BEKKELAGET

ROLFSBUKTA

THURMANNSKOGEN, BYGG A OG E: 90 selveierleiligheter, planlagt innflytting 2. kvartal 2017.

JOMFRUHAGEN: 17 selveide rekkehus ved Jomfrubråten. Innflyttingsklare boliger, 2 igjen!

KANALBYGG 3 OG 4: 50 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2015. Kun 1 igjen!

SALG VED: Nordliveien Utbygging AS. Prosjektselger Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.obos.no/thurmannskogen

SALG VED: OBOS. Prosjektselger Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.obos.no/jomfruhagen

SALG VED: OBOS Fornebulandet, Karianne Prytz, mob. 414 38 931 www.fornebulandet.no

1367 HUNDSUND

HAGEBYEN

HUNDSUND

STORØYA

BYGGETRINN 2 OG 3: 238 rekkehus/rekkehusleiligheter/leiligheter. Innflyttingsklare boliger - kun 2 igjen!

TUN 7: Salgstrinn 1+2+3: 152 leiligheter. Antas ferdigstilt fra 4. kvartal 2016. 1367 HUNDSUND: 24 leiligheter. Antas ferdigstilt 3. kvartal 2016 – kun 3 igjen.

STORØYA: Innflyttingsklare rekkehus. TERNETUNET 1, 2 OG 3: 131 leiligheter, antas ferdigstilt fra 1.kvartal 2016. SVALETUNET: 8 rekkehus og 25 leiligheter. LOMVI TUN 1+2: 50 leiligheter, antas ferdigstilt fra 1. kvartal 2017. HEGRE TUN: 44 leiligheter, antas ferdigstilt 4. kvartal 2017. SALG VED: OBOS Fornebulandet, Tomine Duller, mob. 926 30 113. www.fornebulandet.no

SALG VED: Veifor AS. Prosjektselger Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006 www.fornebulandet.no

SALG VED: OBOS Fornebulandet, Heidi B. Kristoffersen, mob. 938 95 730 www.fornebulandet.no

MIDT-NORGE

TRONDHEIM HORNEBERG

TRONDHEIM VÆRE

TRONDHEIM TILLER

HORNEBERGTUNET: 119 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda. Innflyttingsklare.

VÆRETRØTOPPEN: 42 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2015

TILLERLANDET TRINN 2 OG 3: 97 selveierboliger. Planlagt innfytting fra 2. kvartal 2015

SALG VED: Meglerhuset Nylander, eiendomsmegler Lars Kristian Hagen mob. 452 75 958 www.obos.no/hornebergtunet

SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling, eiendomsmegler Rune Selven mpb. 957 37 861 www.obos.no/varetrotoppen

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422 www.obos.no/tillerlandet

OBOSBL ADET 95


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

BLÅKLOKKESVINGEN

STJØRDAL

STJØRDAL

TRONDHEIM LADE

HUSBYÅSEN TRINN 1: 8 selveide eneboliger i kjede og tomannsboliger. Planlagt innfytting fra 3. kvartal 2016

BLÅKLOKKESVINGEN I FOSSLIA: 26 selveierboliger. Planlagt innflytting 3. kvartal 2015

SALG VED: Primahus Bolig, Joar Winther, mob. 913 11 919 www.obos.no/husbyaasen

SALG VED: DnB Eiendom v/ Tove Kulseng mob. 901 85 490 www.obos.no/blaklokkesvingen

LADEBYHAGEN TRINN 1 OG 2: 73 borettslagsleiligheter, og 97 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter i trinn 1.

VESTFOLD

ØSTFOLD

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Jan-Erik Fjellseth, mob. 932 54 144. www.obos.no/ladebyhagen

ROGALAND

TØNSBERG KALDNES

FREDRIKSTAD KRÅKERØY

STAVANGER KLEIVANE

DOCKSIDE TRINN 1 OG 2: 116 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligeter i trinn 1.

VESTRE LANGØYÅSEN: 42 eneboliger i sameie. Planlagt innfytting fra 1. kvartal 2016.

FØLHUSBAKKEN: 25 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 2. kvartal 2016.

SALG VED: Kaldnes Boligutvikling AS. Prosjektselger Tor André Vedvik, mob. 979 59 557 www.obos.no/dockside

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler André Søland, mob. 952 77 103 www.obos.no/vestre-langoyasen

SALG VED: OBOS Rogaland. Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240 www.obos.no/folhusbakken

STAVANGER TASTARUSTÅ

STAVANGER HAUGESUNDSGATA

STAVANGER STORHAUG

KVARTALET: 235 borettslagsleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

50 ØST TRINN 1, 2 OG 3: 124 selveierleiligheter. Innflytting fra 2. kvartal 2015.

HUS O´HOI: 98 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 1.kvartal 2018.

SALG VED: OBOS Rogaland. Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240 www.obos.no/tastarusta

SALG VED: OBOS Rogaland. Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240 www.obos.no/5grader

SALG VED: Svankevigå AS. Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240 www.obos.no/husohoi

96 OBOSBL ADET


INNLANDET

HAMAR SENTRUM

HAMAR MARTODDEN

HAMAR/RINGSAKER

HAMAR STADION: 15 byboliger. Innflyttingsklare boliger. Kun 3 ledige!

STRANDVEGEN 153 TRINN 2 OG 3: 37 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2015.

BJØRKHOL TRINN 2: 4 rekkehus i borettslag i Furnes. Planlagt innflytting 3. kvartal 2015. Kun 2 igjen!

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.obos.no/hamarstadion

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.obos.no/strandvegen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.obos.no/bjorkhol

STOR-BERGEN

LUND/VOLL

BERGEN KRONSTAD

BERGEN ASKØY

LINÅKEREN: 27 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. halvår 2016.

KRONSTADPARKEN TRINN 2 OG 3: 220 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016.

FLORVÅGVEGEN 36: 18 selveierleiligheter. Innflyttningsklare leiligheter.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006 www.obos.no/linakeren

SALG VED: DnB Eiendom AS, Thor-Kristian Johannessen, mob. 916 88 655. www.obos.no/kronstadparken

SALG VED: Olatunet Askøy AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715. www.obos.no/florvagvegen36

BERGEN STRAUME

BERGEN STRAUME

BERGEN SANDSLI

STRAUMSFJELLET PANORAMA TRINN 1 OG 2: 123 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2017.

STRAUMEHAGEN: 43 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2017

SANDSLIÅSEN TRINN 1: 62 selveierleiligheter. Planlagt innflytting våren 2016.

SALG VED: Fana Sparebank Eiendom, Stig Håkon Nøkling, mob. 472 43 948 www.obos.no/straumsfjellet

SALG VED: Straumehagen AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715. www.obos.no/straumehagen

SALG VED: Kaland&Partners AS, megler Vidar Nøttveit, mob. 488 88 402 www.obos.no/sandsli

OBOSBL ADET 97


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

BERGEN OS

BERGEN OS

BERGEN MØLLENDAL

SOLSTRANDVEGEN: 36 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2016.

OS SJØFRONT: 40 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2015.

MØLLESTRANDEN: 69 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra januar 2016.

SALG VED: Solstrandveien AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715. www.obos.no/solstrandvegen

SALG VED: Os Sjøfront AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715. www.obos.no/os-sjofront

SALG VED: Møllestranden AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715. www.obos.no/mollestranden

Dette må du vite før du skal kjøpe bolig! SKAL DU KJØPE NY BOLIG?

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTET! For å kunne benytte medlemsansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt:

bolig på salgsmøtet signerer en forenklet, men bindende kontrakt.

• Du må møte opp personlig eller ved fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemskap blir registrert. • Din eventuelle fullmektig må fremvise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt. • Du må være à jour med medlemskontingenten. • Ta med finansieringsbevis.

Særskilt ved kjøp i borettslag: Kjøper som fra før har bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, må selge denne for å kunne overta den nye boligen. Kjøper som fra før har kontrakt på bolig under oppføring i et OBOS-tilknyttet borettslag, må ha solgt denne kontrakten før kjøp av ny bolig under oppføring i et OBOStilknyttet borettslag.

Bruk av ansiennitet på salgsmøtet, medfører midlertidig nullstilling av ansienniteten i 12 måneder etter at den nye boligen er ferdigstilt. De som velger

98 OBOSBL ADET

Særskilt ved kjøp i sameie: Krav om salg av egen bolig og kontrakt på bolig under oppføring i OBOS-tilknyttet borettslag, gjelder ikke. Ellers følges foranstående retningslinjer.

BERGEN ARNA ARNA URBAN: 85 borrettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2017. SALG VED: Arna Urban Utvikling AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715. www.obos.no/arnaurban


PÅ NETT

Planlagte boligprosjekter

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

Kværnerbyen Kværnerbyen terrasse og Kværnerlia ligger ute for salg. Nytt prosjekt, Kværnerbakken, har planlagt salgsstart i september.

Fornebu-Storøya Her skal det bygges totalt 460 boliger. Storøya rekkehus, Svaletunet, Terne tun 1, 2 og 3 og Lomvi Tun 1+2 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt.

Majorstuen I Middelthunsgate 15-17 skal OBOS og Veidekke bygge ca 350 leiligheter. Planlagt salgsstart 1. kvartal 2016.

Fornebu-Hundsund Her skal det bygges totalt 460 boliger. Tun 7 og 1367 Hundsund ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt.

Ensjø I Gladengveien på Ensjø skal OBOS bygge tilsammen 500 leiligheter. Gladengen Park, Verkshagen og Stålverkskroken ligger ute for salg. Salgsstart for neste prosjekt er planlagt i oktober 2016.

MIDT-NORGE Lade I Ladebyhagen planlegges ca. 450 boliger. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er 2. kvartal 2015.

OSLO OG AKERHUS

Løren I Lørenvangen skal OBOS og Veidekke bygge over 800 boliger. Gartnerløkka bygg 1, 2, 3, 4 og 5 ligger ute for salg.

Tiller På Tillerlandet bygges det eneboliger, rekkehus og leiligheter. Trinn 1, 2 og 3 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt.

Sandnes/ Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Planlagt salgsstart 2015. STOR-BERGEN Bjånes - Os Her skal det bygges totalt 1 500 boliger. Planlagt salgsstart i løpet av 2015.

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 skal det bygges tilsammen ca. 320 boliger. Trinn 1 er utsolgt. Trinn 2 og 3 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt. Blomsterdalen Her skal det bygges 200-300 leiligheter/ rekkehus. Planlagt salgsstart i 2016. Hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart 2016.

Mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 2016.

Stjørdal I Fosslia skal det bygges totalt 67 boliger. Blåklokkesvingen trinn 1 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 2 er ikke bestemt.

Sandsli Her planlegges 250 boliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 blir i september 2015.

Oppsal Oppsal senter planlegges revet og bygget nytt samtidig med et større antall leiligheter. Planlagt salgsstart høsten 2015.

Husbyåsen På Husbyåsen skal det bygges totalt 20 boliger. Salget har startet.

Bogerud Bogerud senter planlegges opprustet og utbygget med 110 leiligheter. Planlagt salgsstart 2015/2016.

Ranheim Tribune På Ranheim skal det bygges 105 leiligheter fordelt på 4 blokker. Planlagt salgssatrt for trinn 1 er 4. kvartal 2015.

Straume I Straumsfjellet Panorama skal det bygges 200 leiligheter. Trinn 1+2 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er ikke bestemt.

Lambertseter I Langbølgen 39 skal det bygges 79 leiligheter. Planlagt salgsstart høsten 2015. Lambertseter I Cecilie Thoresens vei 12 planlegges ca. 130 leiligheter og forretninger. Planlagt salgsstart høsten 2015. Lørenskog I Nordliveien skal det bygges ca. 220 boliger. De to første husene er lagt ut for salg. Lillestrøm I Portalen skal det bygges ca. 140 leiligheter. Planlagt salgsstart er i løpet av 2015/2016.

ØSTFOLD

Kråkerøy På Vestre Langøyåsen skal det bygges 42 boliger. Salget har startet. VESTFOLD

Skogro På Nøtterøy skal det bygges 59 boliger. Planlagt salgsstart i løpet av 2015. Kaldnes På Kaldnes brygge i Tønsberg skal det bygges ca 160 leiligheter. Dockside trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt.

Arna I Arna Urban skal det bygges 85 leiligheter. Salgstrinn 1 er godt i gang. INNLANDET

Lund - Voll Her planlegger OBOS og Block Watne 700-1000 boliger i løpet av 10-15 år. OBOS første prosjekt er Linåkeren. Prosjektet ligger ute for salg. Martodden Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Strandvegen 153, trinn 1, 2 og 3 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er ikke bestemt. Bjørkhol I Furnes skal det bygges 8 rekkehus/eneboliger. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg.

ROGALAND

Sandvika I Bjørnegårdssvingen skal det bygges totalt 120 leiligheter. Reguleringsforslag er til behandling i kommunen.

Hus O`Hoi Her skal det bygges 124 selveierleiligheter. Salget har startet.

OBOSBL ADET 99


Eiendomsvurdering og Takst

Diverse TAKSERING AV BOLIG FOR SALG OG REFINANSIERING

Vi har levert glassarbeid med høy faglig kvalitet siden 1980!

alle lesere av 25% tilOBO S-bladet.

• Glassmester • Fasade aluminium/tre • Speil og interiør glass • Skreddersydde løsninger

Vårrydding?

Oslo Glass & Vindu

butikk.ragnsells.no

RABATT

Bygdøy Alle 111, 0273 Oslo post@takstogradgivning.no Tlf.: 938 97 000 Tlf.: 480 26 908

Container til fastpris

Tlf. 22 08 17 80 www.osloglass.no

www.takstogradgivning.no

Vi kan tilby følgende Advokatbistand for styrer og medlemmer - Styrearbeid - Seksjonering/Entreprise/ Reguleringsarbeid - Tomtefeste - Mangler ved eiendommen Generell juridisk bistand til privatpersoner.

Container

Din ekspert på

Baderom

08899 www.ragnsells.no

Vaktmesterkompani

Rørlegger

GARASJERENGJØRING

Pusse opp badet?

• Tørrfeiing • Vasking • Høytrykksspyling av vegger, søyler Ring eller send mail for et uforpliktende tilbud.

Rørlegger | Kundeservice | Erfaring

Tlf. sentralbord: +47 22 42 42 42 www.langsethadvokat.no

Vi er totalentrepenør på baderom

10% rabatt på møbler for lesere av OBOS-bladet * Gjelder ikke allerede nedsatte varer

Tlf. 67 15 00 88 • morten@abvk.no

Østensjøveien 16, 0661 Oslo • 22 97 42 97

Oppussing Advokat Oppussing

Glassmester

Advokatbistand

GLASSMESTER GLASSMESTER Besøk vår ”butikk” i butikken



r

o

Rørlegger Rørleggere

 

 

 



   

    

VI GIR 10% RABATT

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.





COMFORT STORO Grefsenveien 56, 0487 Oslo 23 40 10 40 storo@comfort.no

 

Containere Oppussing

Oppussing

Entreprenør Glassmester

Oppussing, maling? GLASSMESTER Går du med tanken om å pusse opp!

Container? Vi stiller med:

Kampanjekode Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og “Private Oslo/Akershus” Ringprosjektledelse. oss på Tlf.: 47 41 30 00 tlf 09700 www.nytthjem.net post@nytthjem.net www.norskgjenvinning.no

Annonsering

Vakt hele døgnet. Faste lave priser til leserne av OBOS-bladet!

Vi kan stillaser! Ring 815 GLASS (815 45277)

www.scaffon.no Ring 22 144 800

Garasjeporer

Bistand til privatpersoner og næringsdrivende ifm. kontrakter, oppgjør ved kjøp og salg, seksjonering, tomtefeste og andre juridiske spørsmål knyttet til eiendomshandel. Vi stiller med:

Går du med tanken om å pusse opp!

Vakt hele døgnet. i Brobekkveien 104b på Alnabru! lavedusjløsninger, priser til fester Salg avFaste glass, speil, ogleserne beslag m.m. av vinduer, av Utstilling OBOS-bladet! dører og rekkverk i glass/stål.

Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og prosjektledelse. Tlf.: 47 41 30 00 www.nytthjem.net post@nytthjem.net www.oklandco.no tlf. 64 84 60 60

Hyggelige priser til OBOS medlemmer! Ring 815 GLASS

Advokat Annonsering

Garasje Garasjeporer

ADVOKATBISTAND

Ring 815 00 004

hjemme, annonser i Advokat P.E.Unhjem Johansen Tlf.: 911 19 336 OBOS-bladet Advokat S.K. Berge Tlf.: 901 95 250

Testament, ektepakt, arveforskudd, arv, skatt og tvister

(815 45277)

Ring 815 GLASS www.815glass.no

GARASJEPORTER - få gratis befaring!

www.obos.no

Kontakt HS media:

Timepris kr. 1000,- + 25% mva MARTE ISELIN SKARPNORD mot normalt kr. 1350,Telefon: 62 94 10 37til kr.1600,e-post: mis@hsmedia.no + 25% mva. SNORRE SIGURDSSON Telefon: 92 40 29 17 e-post: ss@hsmedia.no

Lille Grensen 7, OSLO www.advonor.no – post@advonor.no

-25% Tlf. 63 94 04 30 www.raynor.no


medlem OBOSBLADET 05|15

Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS

ENDELIG SOMMER! Husk å bruke medlemsfordelene dine i sommer.

102 Sommer

HELE LANDET: Gjør ferien litt billigere – bruk medlemsfordelene.

106 Feriebil

HELE LANDET: Det er mye å spare på å leie bil hos Avis.

109 Forsikring

HELE LANDET: Båtsesongen er i gang – har du forsikret båten din riktig?

110 Blomster

HELE LANDET: Kjøp eller send blomster med 10 % rabatt hos Finn Schjøll, både i butikk og på nett.

110 Grytten

BERGEN: Frode Gryttens stykke Sånne som oss har nypremiere på Den Nationale Scene.

111 Verdifullt

OSLO: Christopher Nielsens suksessforestilling Verdiløse menn er tilbake på Nationaltheatret.

111 Sankthans

FOTO: NADIA FRANTSEN

OSLO: Gratis Sankthansfeiring på Folkemuseet.

Les mer på obos.no/medlem

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Alexx Alexxander VESTFOLD Illusjonisten Alexx Alexxander gjør Tønsberg magisk i sommer med showet «Defying Gravity». Spilles fra 1. til 4. juli.

GØY Å GJØRE I SOMMER

Kjøp billetter med rabatt via www.alexx.no/obos.

Her følger en liste over medlemsfordeler du kan bruke i sommer. God ferie!

Kr 100 i rabatt per voksenbillett Kr 80 i rabatt per barnebillett

Les mer om medlemsfordelene på obos.no/medlem

Anno museum

Apollo HELE LANDET Velg mellom reisemål i over 20 land. Få 600 kroner i rabatt per bestilling ved kjøp av pakkereiser med charterfly.

INNLANDET Møt historien i Hedmark! Tusenvis av opplevelser på 24 museer, blant annet Norsk Skogmuseum, Glomdalsmuseet, Kvinnemuseet, Domkirkeodden og Aukrustsenteret.

Les mer om avtalen og hvordan du bestiller på: www.obos.no/apollo

Les mer på www.annomuseum.no. 20 % på inngangsbilletter

600 kroner i rabatt per pakkereise med charterfly.

Omvisning i Operaen

Norsk Folkemuseum

OSLO Bli med på en av de daglige omvisningene på norsk/engelsk, og få innblikk i det som skjer bak scenen før teppet går opp.

OSLO Sommeraktiviteter hver dag. Besøk husdyrene og opplev musikk, dans og lefsebakst. Se også utstillingene og leilighetene i OBOS-gården.

Billetter: www.operaen.no, tlf. 21 42 21 21 eller i foajeen.

www.norskfolkemuseum.no

20 % rabatt Gjelder ikke familieomvisninger Foto: Morten Brun

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Holmenkollen OSLO Ta turen i hopptårnet og opplev 4000 år med skihistorie på Skimuseet i Holmenkollen.

Du får halv pris på billetten for inntil fire personer. www.holmenkollen.no/skimuseet.

50 % på inngangsbilletter Ill: JDS Architects

102

OBOSBL ADET

25 % på inngangsbillett

Hunderfossen familiepark INNLANDET Parken i Lillehammer har over 50 attraksjoner og er en av Norges mest populære turistmål. Tilbudet gjelder fra 23.5 til 30.6, samt fra 10.8 til 6.9.

www.hunderfossen.no OBOS-pris kr 295 (Ord. pris kr 385) Inntil 5 billetter per medlem


www.obos.no/medlem

LEGOLAND®

Museum Vest

HELE LANDET Besøk en av Europas mest populære fritidsparker! Vis medlemskortet i billettluken og få én fribillett til ett barn (3-12 år) ved samtidig kjøp av én voksenbillett til fullpris.

BERGEN Besøk Det Hanseatiske museum og Schøtstuene, Norges Fiskerimuseum, Herdla museum, Kystmuseet i Øygarden, Fjell festning og Nordsjøfartmuseet.

www.LEGOLAND.dk

Gratis inngang for ett barn Til 01.11 - en gang per medlem

Nobels Fredssenter Ta med hele familien: Hvorfor er det så viktig å ta vare på jorda vår? Bli med Fred & Toca Loca på jakt etter «de grønne» fredsprisvinnerne. OSLO

www.nobelsfredssenter.no/barn

www.museumvest.no

50 % på ord. inngangsbilletter

Novasol HELE LANDET Novasol er en av Europas største feriehusformidlere og tilbyr 40 000 feriehus, hytter og leiligheter i 27 land i Europa.

Les mer om avtalen og hvordan du bestiller på: www.obos.no/novasol

25 % på inngang Fri entré for barn (under 16 år)

5 % rabatt på leie

SF Kino

Skibladner

Vis OBOS-kortet ditt i billettkiosken og få rabatt hos SF Kino.

INNLANDET Skibladner på Mjøsa er verdens eldste hjuldamper i drift og byr på unik atmosfære og god servering.

Rabatten gjelder på SF Kino i Sandvika, Lillestrøm. Skien, Moss, Tønsberg, Sarpsborg og Sotra og kun ved kjøp i billettkiosken.

Bestilling: Tlf. 61 14 40 80. E-post: skibladner@skibladner.no www.skibladner.no

HELE LANDET

Gjelder ikke gavekort/andre rabatter.

Kr 10 i rabatt per bill. til ord. pris Gjelder for inntil 2 pers.

2 for 1 på ordinær rute hver fredag fra 24. juni til 16. august.

Bø Sommarland

TusenFryd

HELE LANDET Vannvittig moro for hele familien med basseng, vannsklier og masse aktiviteter. Kjøp billett i luken og vis medlemskortet ditt. Maks fem personer per medlemskap.

For detaljer om perioder og åpningstider: www.sommarland.no Kr 179 per pers. i lavsesong Kr 229 per pers. i høysesong

OSLO Fornøyelsesparken har noe for alle aldre og ønsker. Kjøp billett i luken og vis medlemskortet. Kr 295 per person på ordinære åpningsdager i juni og september. Kr 315 per person på ordinære åpningsdager i august.

www.tusenfryd.no Kr 295 / kr 315 Maks 5 personer per medlemskap

OBOSBL ADET

103


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Midnattskonsert på Slottsfjell KULTUR OG FRITID For femte år på rad gir OBOS bort gratisbilletter til en stemningsfull konsert på toppen av Slottsfjellet — og årets artist er Marit Larsen!

Billettslippet starter 5. juni og billetter kan hentes på et OBOS-kontor der du bor. Inntil 2 billetter per person. Tid: Torsdag 16. juli fra kl. 23.00 til midnatt. Sted: Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. Billetter: Hentes på ditt lokale OBOS-kontor.

Fri entré Inntil 2 billetter per person

Suffløren KULTUR OG FRITID Av Andreas T. Olsen. Hva skjer når det ikke lenger er behov for deg, og hvordan bli hørt når du er vant til å hviske? Skuespiller Andreas T. Olssons monolog har blitt kalt en kjærlighetsfull hyllest til teatret, og er et sorgmuntert stykke om en sufflør som takler sin ensomme og usynlige jobb bedre enn eget liv. Medvirkende: Nils Vogt.

Tid: Premiere 10. september. Sted: Oslo Nye Teater, Centralteatret. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. 20 % rabatt

OBOS på Månen KULTUR OG FRITID Bli med på gratiskonsert i Fredrikstad med Admiral P, Bertine Zetlitz og Jan Eggum.

Hent billetter på et OBOS-kontor: Du kan hente billetter på kontoret i Fredrikstad i Nygårdsgaten 28, eller på et av våre andre kontorer. Les mer på obos.no/maane Tid: Torsdag 23. juli. Dørene åpner kl. 17.00. Sted: Månefestivalen, Gamlebyen i Fredrikstad. Gratiskonsert Inntil 2 billetter per person

104

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Apollo kan veien til paradis Nå kan du sikre deg de beste hotellene for høsten, vinteren og våren til Apollos eksotiske reisemål.

FERIE OG REISE Du får 600 kroner i rabatt per bestilling ved kjøp av pakkereiser til blant annet Thailand, Sri Lanka, Cuba, Den dominikanske republikk, Mexico og Tobago.

Bestill vinterens feriereise allerede nå — Apollo kan veien til paradis. God tur!

Slik får du rabatten: • Bruk kampanjekode obos2015 ved bestilling på apollo.no. • Tilbudet må bestilles mer enn 30 dager før avreise. • Rabatten gjelder kun nye bestillinger og kan ikke kombineres med andre rabatter og tilbud. • Rabatten kan ikke brukes på uspesifiserte reiser, kun fly og pakker med fleksibel reiselengde.

600 kroner i rabatt per bestilling ved kjøp av pakkereiser med charterfly

OBOSBL ADET

105


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Klar for sommeren? Har du husket å gjøre terrassen klar til lange, lune kvelder med grillmat og venner? BYGG OG BOLIG Sommeren kan helt klart være enda noen hakk bedre når terrassen er et hyggelig sted å være. Det trenger ikke å være så vanskelig å gi treverket en oppgradering og friske opp utemøblene.

Treolje fra Flügger kan brekkes i mange forskjellige farger, så uansett om stilen din er blå eller grå, kan du garantert finne en passende trolje. Det gjelder også for Wood Tex® dekkbeis, som du kan bruke til blant annet gjerder og overbygg. Flügger hjelper deg med planleggingen, klargjøringen og rådgivningen for korrekt påføring. Finn din nærmeste butikk på flugger.no eller sjekk OBOSappen. Rabatten gjelder alle Flügger-varer i Flüggers egne butikker.

20 % rabatt www.flugger.no

Leiebil hos Avis Vær tidlig ute og spar inntil 40 prosent på leiebil i Norge. FERIE OG REISE Nå får du 25 prosent rabatt på leiebilpriser i Norge og kan spare ytterligere 15 prosent hvis du bestiller minst 5 dager i forkant (minimum 2 dagers leie).

I de største byene i landet kan du også velge El-bil, som gir deg mange fordeler. I tillegg til at det er et miljøvennlig alternativ til biler med fossilt brennstoff, høster du flere fordeler i forhold til parkering i storbyer, frie bompasseringer og mulighet for å kjøre i kollektivfeltet på motorveien. Bestilling: www.avis.no eller tlf. 815 33 044. Bruk rabattkode O250801. OBOS-medlemskort må vises ved utsjekk av leiebil. God tur!

Inntil 40 % rabatt på leiebil i Norge Rabatten gjelder ikke på forsikringer og mva.

106

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Askepott En eventyrballett for hele familien. KULTUR OG FRITID Nasjonalballetten inviterer til ball! Og når eventyret om fattigjenta som ble prinsesse gis liv på Hovedscenen, er det med hele kompaniet, unge dansere fra Ballettskolen og fullt orkester.

«En eventyrballett som har alt», mente VG i 2010. «Når alle feene gjør sine entreer, skifter det ene vakre bakteppet etter det andre. Kostymene glitrer som de skal i en eventyrballett, og de understreker og er med på å gi liv til de forskjellige karakterene.» Og når Askepott endelig får tatt igjen overfor sine plageånder, tør vi påstå at Askepott er en feel-goodforestilling for hele familien. Tid: Spilles fra 4. til 20. juni. Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen. Billetter: www.operaen.no eller tlf. 21 42 21 21.

20 % rabatt

We Love The 60’s & 70’s Velkommen til en nostalgitripp av de sjeldne i Telenor Arena lørdag 31. oktober. KULTUR OG FRITID Telenor Arena fylles opp med artister fra noen av de mest legendariske gruppene fra 60 -og 70-tallet i showet We Love The 60’s & 70’s. Det blir også anledning til å nyte middagsservering under konserten.

Artistene du får oppleve er The Animals & Friends, Pussycats, Smokie, The Tremeloes, Harpo, Vanity Fare, Hep Stars, Stein Ingebrigtsen, Manfred Mann, The Searchers, The Mindbenders og 1-2-6. Kveldens syngende konferansier er Inger Lise Rypdal. Tid: Lørdag 31. oktober. Sted: Telenor Arena. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. Bruk kode OBOS2015 når du kjøper billetter.

15 % rabatt på konsertbilletten Gjelder ved kjøp innen 10. juli

OBOSBL ADET

107


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

The Beatles 1965 Alle Beatles-låtene fra 1965 spilles i Oslo Konserthus. KULTUR OG FRITID Forestillingen It was 50 years ago today serverer låtene fra Help! og Rubber Soul, de to fantastiske Betales-albumene som kom i 1965 — og dobbel A-side -singelen Day Tripper/We Can Work It Out.

På scenen står de erfarne artistene Jonas Groth, Eirikur Hauksson, Atle Pettersen, Trond Granlund og Stian Joneid med det stødige bandet Masters of the Past i ryggen. Gjengen har spilt 90 forestillinger for rundt 60 000 publikummere over hele landet med Alt Fra The Beatles 1963 og Alt Fra The Beatles 1964 og nå er det klart for del tre i prosjektet hvor all musikken til The Beatles fra 1965 skal presenteres — 50 år etter at den kom ut. Tid: Lørdag 10. oktober og lørdag 7. november. Sted: Oslo Konserthus. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133.

Foto: Colourbox

20 % rabatt

Sommerhus i deilige Danmark FERIE OG REISE Frister det med frihet, fleksibilitet og private omgivelser? Med eget sommerhus kan hver og en i familien nyte feriedagene i eget tempo. Reis til korte avstander, lang kystlinje og et eldorado av aktivitetstilbud! I Danmark finnes oppskriften på en minnerik ferie for hele familien.

God ferie med dansommer! Bestilling: Tlf. 21 99 90 10 eller www.obos.no/dansommer

Smart kortbruk i ferien BANK OG FORSIKRING

• Registrer dine betalingskort på «Min side» (se obos.no/mastercard). • Lagre nr. til døgnåpen sperretjeneste (+47 915) 03850. • Har du mistet et kort? Sperr kortet så fort som mulig! Bestill OBOS MasterCard på www.obos.no/mastercard. OBOS MasterCard leveres av Eika Kredittbank AS. Effektiv rente 25,50 % v/15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.460,40 kr.

5% rabatt på leiebeløpet

108

OBOSBL ADET

Kredittkort med gebyrfrie varekjøp og inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse


www.obos.no/medlem

Båtforsikring Båtsesongen er i full gang — har du forsikret båten din riktig? BANK OG FORSIKRING Visste du at objektivt ansvar ikke gjelder på sjøen? Derfor bør du ha kaskoforsikring på båten din, da er du dekket både til lands og til vanns.

Båtforsikring • Kaskoforsikring som dekker sammenstøt, kantring, synking, brudd på mast m.m. • Ekstra gode rabatter hvis du gjennomfører sikkerhetstiltak. Båt Pluss Ønsker du vår beste båtforsikring, kjøper du Båt Pluss. • Overnatting ved reparasjon av skadet båt. • Ekstrautgifter ved henting av båt etter personredning. • Avbruddsdekning for erstatningsmessig brann eller tyveri skade i perioden 1. mai til 1. september. Kontakt: Tlf. 22 86 55 45 eller obosforsikring@obos.no.

Lave premier og gode vilkår

Halve Kongeriket Norsk politikk — The Musical! KULTUR OG FRITID Alle hugsar bryllaupet til Haakon og MetteMarit ein augustdag i 2001. Korleis er slike storhendingar med på å definere kven vi er og kven vi vil vere?

Denne musikalen har trua på folket og framtida, leitar etter — og finn! — romantikken i politikken, og hyllar dei små framstega som sakte, men sikkert gjer oss til både betre menneske og betre samfunn. Av Are Kalvø og Ingrid Bjørnov. I hovudrollene: Ola G. Furuseth, Charlotte Frogner, Bartek Kaminski m.fl. Tid: Premiere 4. september. Stad: Det Norske Teatret, Hovudscenen. Billettar: Tlf. 22 42 43 44 eller www.detnorsketeatret.no.

OBOS-pris kr 430/460 Ord. pris kr 540/575

OBOSBL ADET

109


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Kutt bensinprisen! DRIVSTOFF Bruk medlemskortet ditt når du tanker og få 27 øre i rabatt per liter drivstoff. Rabatten er uavhengig av volum og gjelder alle Statoil-stasjoner i Norge, i tillegg til alle Beststasjoner og 1-2-3-automatanlegg.

Husk å trekke medlemskortet før du betaler med kontanter eller bankkort. Rabatten kan ikke kombineres med andre rabattavtaler, og gjelder ikke på Statoil Trucknettverk.

27 øre rabatt per liter drivstoff (bensin og diesel) 10 % rabatt på hurtiglading av elbil

Sånne som oss KULTUR OG FRITID Våren 2014 gikk folk mann av huse for å se Frode Gryttens dramatikerdebut om tre generasjoner Loddefjord-beboere i Sånne som oss. Historien var ledsaget av John Olav Nilsens musikk, arrangert og fremført av Thea Hjelmeland. Sånne som oss ble en solid suksess og ble spilt for fulle hus i Teaterkjelleren i hele spilleperioden. Nå kan nye publikummere også få komme bak dørene i Loddefjord.

Tid: Nypremiere 4. september. Sted: Den Nationale Scene, Teaterkjelleren. Billetter: www.dns.no. 25 % rabatt Gjelder på inntil 2 billetter til ord. pris

Blomstrende rabatt BYGG OG BOLIG 10 prosent rabatt på blomster fra Finn Schjøll Blomster og Kransebinderi. Slik får du rabatten:

• • • •

www.finnschjoll.no – bruk rabattkode obos1929 Tlf. 22 42 69 00 E-post: verkstedet@finnschjoll.no Direkte i Finn Schjølls tre butikker i Oslo

Har du ikke anledning til å besøke en av de tre butikkene i Oslo, må du bestille på nett eller via telefon/e-post. Les mer på obos.no/finn. 10 % rabatt på blomster og tilbehør Gjelder også levering

110

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Sankthansfeiring Foto: Desiree Mattson

Velkommen til gratis Sankthansfeiring på Folkemuseet tirsdag 23. juni. KULTUR OG FRITID Det er aktiviteter hele dagen på Norsk Folkemuseum på Sankthansaften — bli med på feiringen!

Fra kl. 16 blir det kroneverksted, barnebryllup etter gammel norsk tradisjon og folkedans. Fra kl. 18 blir det underholdning på Festplassen med Skrimmel Skrammel og utdrag fra Dyrene i Hakkebakkeskogen fra Nationaltheatret. Kvelden avsluttes med konserter med Atle Pettersen Band og SiLyA. Griller er tent, så dere kan ta med egen grillmat eller kjøpe mat på museet.

Foto: Marius Viken

Se hele programmet på www.norskfolkemuseum.no. Tid: Tirsdag 23. juni fra kl. 16 til kl. 21. Museet holder åpent fra kl. 10. Sted: Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo. Gratis adgang for OBOS-medlemmer med inntil fire gjester

Verdiløse menn I sommer blir det et gledelig gjensyn med Verdiløse menn på Nationaltheatret. KULTUR OG FRITID Forestillingen er sett av over 40 000 siden den ble spilt første gang i 2008, og er mer populær enn noen gang.

Terningkast 6 - VG «Tiårets beste forestilling.» Terningkast 5 - Dagbladet «Verdiløse menn er en Oslo-musikal av den oppriktige sorten. Ærlig, ellevill, morsom og trist.» «Verdifulle menn.» - DN Av Christopher Nielsen. Basert på tekst og musikk av Joachim Nielsen. Tid: Spilles i juni og august. Sted: Nationaltheatret, Hovedscenen. Billetter: www.nationaltheatret.no eller telefon 815 00 811.

20 % rabatt Gjelder for inntil 2 billetter til ord. pris

OBOSBL ADET

111


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Mye mobilmoro for pengene Hos NextGenTel får du mye data og fri bruk av tale og meldinger - til smilepriser. MOBIL Som OBOS-medlem får du nå rabatt på alle mobilabonnement med fri bruk fra NextGenTel.

FRI BRUK + 1 GB – Fri bruk av tale, SMS og MMS – 1 GB data – Hastighet opptil 10 Mbps Din pris: kr 179/mnd. (ordinær pris kr 199/mnd.) Best i test på 4G-dekning Mer fart gir mer moro. NextGenTel bruker Netcoms testvinnende 4G-nett, som gir deg høy fart når du er på farten. Bestilling: nextgentel.no/obos eller ring oss på tlf. 07979. Telio og NextGenTel har fusjonert. Derfor får du nå også gode tilbud fra NextGenTel. Er du Telio-kunde har du fortsatt dine gamle fordeler der.

Inntil 10 % rabatt på alle mobilabonnement med fri bruk av minutter og meldinger

Fonus Begravelsesbyrå På Fonus.no kan du i ro og mak se på kister, blomster, velge musikk og utforme annonser. DIVERSE Som eneste begravelsesbyrå i Norge tilbyr Fonus bestilling av begravelse over nett. Nettløsningen er ingen erstatning for personlig kontakt, men et supplement til å gi pårørende større frihet.

Du kan kontakte Fonus på tlf. 03024 hele døgnet. Finn ditt nærmeste kontor: • Oslo: Helsfyr, Lambertseter, Linderud, Manglerud senter, Oppsal, Røa, Sinsen og Tveita senter • Akershus: Asker, Drøbak, Fet, Lillestrøm, Sandvika og Østerås • Østfold: Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen, Råde og Sarpsborg • Hedmark: Elverum, Hamar, Løten og Stange

10 % rabatt på kister og urner m.m. Kr 1000 i rabatt ved nytt navn på gravstener Kr 3000 i rabatt på nye gravstener

112

OBOSBL ADET

.no B E G R AV E L S E S B Y R Å Vi hjelper deg når du trenger oss


NOSTALGISK UTENPÅ - HIGHTECH INNI Veil.: 4.199,Kun:

BESTSELGER!

3.699,Inkl. DAB+ og Bluetooth!

Kun:

199,-

DAB+ og FM-radio

CD-spiller

Platespiller

Kassettspiller

USB-lagring/-avspilling

USB minnepinne 8 GB

Kun:

199,-

Reservestift

Kun:

299,-

Platerengjøringssett

Kun:

899,-

Platebord

• Innebygd DAB+ radio med teleskopisk antenne • Bluetooth for avspilling av lydfiler fra smartphone eller nettbrett • FM-radio og 75 Ohm husantenneinngang • Integrerte stereohøytalere 2 x 5W (RMS) som gir god lyd • Equalizer med 5 ulike valgmuligheter for klang • Platespiller for LP’er (33), singleplater (45), “steinkaker” (78) • Kassettspiller med hurtigspoling • Programmerbar CD-spiller for audio-CD og Mp3-CD • USB-inngang for avspilling og lagring av musikk fra radio, plater, CD, kassett, Mp3-disc og Bluetooth • Inngang for eksterne avspillingsenheter • Tilkobling av eksterne høyttalere mulig (forsterker nødvendig) • Fjernstyring av alle funksjoner via godt lesbart LED-vindu • Norsk bruksanvisning • Språkvalg i display: norsk, svensk, engelsk, tysk, nederlandsk • Flott kabinett i massiv eikefinér • Mål (b/d/h) 51x35x22 cm (42/52 cm åpnet) For ekstra tilbehør, se småbildene med hvit bakgrunn

Informasjon og bestilling: www.powermaxx.no Tlf: 38 26 45 52


leserservice

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

INFORMASJON OG OVERSIKT

PÅ NETT Digital utgave: obos.no/obosbladet Sosialt: facebook.com/obosmedlem Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlemstilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/nyhetsbrev

NESTE NUMMER:

TEMA INTERIØR

Ansvarlig redaktør Åge Pettersen Redaktør Cathrine Wolf Lund, (cwl@obos.no)

UTGIVELSE: 7. SEPTEMBER

Redaksjonen Espen Børhaug, (espen.borhaug@obos.no) Tone Kleven Staff (tone.kleven.staff@obos.no) Henrik Sørlie, (henrik.sorlie@obos.no) Eddie Chr. Thomas, (eddie.chr.thomas@obos.no) Tyra T. Tronstad, (tyra.tronstad@obos.no) Jorunn Wold, (jorunn.wold@obos.no)

MITT BLAD Er dere flere enn ett OBOSmedlem i familien, slik at dere mottar flere blader enn dere trenger? Har du flyttet? Gi oss beskjed på medlemsservice@ obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

TIPS OSS! Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no

HS Media Tor Gunnar Schøyen Aasnes tlf: 952 40 815 e-post: taa@hsmedia.no Mona Kalvatn tlf: 951 19 233 e-post: mk@hsmedia.no

SPØRSMÅL OG SVAR Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook.com/ obosmedlem

OBOSBLADET NR 4 MAI 2015

APP Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

NY BOLIG Full oversikt for hele landet!

TRYKK

FRA SIDE 67

Svanemerket er det offisielle miljø-merket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

Utforming av bolig- og medlemssider Dea Frydenlund Trine-Lise Storeide Thue Medlemstilbud Hege Asplund, hege.asplund@obos.no Marius Loe, marius.loe@obos.no Makda Teclemariam, makda.teclemariam@obos.no Design og art direction Helena Schütz, Teft.no

Opplag 347 000 ISSN: 0807-9323

OBOS-BLADET PÅ NETTBRETT!

TEMA: KJØKKEN

Kjøkkenliv! OBOSBL ADET

Cover Foto: Siren Lauvdal Styling: Kråkvik & D’Orazio

Trykk Aller Trykk AS

Nå får du medlemsbladet ditt for nettbrett– med massevis av utvalgt ekstramateriale. Søk etter «OBOS-bladet» i App Store/Google Play og last ned fra og med utgave nr 1/2014.

114

FOTO HOUSEDOCTOR

ANNONSESALG

Bidragsytere i dette nummeret Paul S. Amundsen Jan Ludvig Andreassen Tommy Andresen Hans Fredrik Asbjørnsen Gisle Bjørneby Thor Brødreskift Christian Roth Christensen Nadia Frantsen Bente Frøytlog Inger Marie Grini Sølvi Halvorsen Nini Hæggernes David Karlström Linda Lund Nilsson Kråkvik & D’Orazio Vidar Langeland Siren Lauvdal Heidi Røneid Espen Solli Espen Winther Becky Zeller

Kampen mot stekeosen Kjøkkenhjelp Smak av tradisjon Miljøvennlig rengjøring

Utgitt av OBOS, Hammersborg torg 1 Pb 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo. Tlf. 02333 (sentralbord) obosbladet@obos.no

OBOS-bladet nr 5 2015  

Tema: Miljø

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you