Page 1

NR 3 APRIL 2016

TEMA: UTEROM

Utelivet!

NY BOLIG Finn din nye drømmebolig! FRA SIDE 73

Grønne fingre: Nytt til balkongen! OBOS-hagene: Vårens beste hagetips Bønder i byen: Hage på taket Hagejuss: Advokaten svarer

LUNCH Kjell snekrer terrasse!

SAMFUNN Løpeglede – OBOS gir tilbake

HJEMSTED Tatovert hyllest til hjemstedet

SIDE 57

SIDE 60

SIDE 62


Kid Interiør

Kom i vårstemning med blomster og fargerike tekstiler til uterommet. Clas Ohlson

Mester Grønn

Jernia

Velkommen til ditt nærsenter!

tveitasenter.no

lambertsetersenter.no

manglerudsenter.no

tastasenter.no


DYRK DIN EGEN HELSE. Nå kan du ha solmodne tomater, søte jordbær og sitroner på en armlengdes avstand. Hos oss finner du alt du trenger for å dyrke selv, i kjøkkenhagen eller en plantekasse. Mer lokalprodusert enn dette, blir det ikke.

HVERDAGER 10-20, LØRDAG 10-18, SØNDAG 12-18

For mer informasjon besøk oss på våre hjemmesider plantasjen.no


get.no

VELG TV-KANALER NÅR DU VIL Det er fint å kunne velge. Hos oss får du 40 kanaler i kanalpakken Start, og du kan fritt velge 20 av dem selv. Så ofte du vil! TV VIL ALDRI BLI SOM FØR


innhold OBOSBLADET 03 | 16

7 13 15 19 23 25

UTVALGT LEDER: Les OBOS-sjef Daniel K. Sirajs aktuelle kommentar. VI BYGGER: Siste byggenytt fra OBOS MEDLEM: Vår i luften ØKONOMEN: Har du nok nøtter på lur? PATRIOTEN: Tar tak på Tøyen DINE PENGER: Fellesgjeld – til glede eller besvær?

28 36 42 50 52 54

TEMA: UTEROM GRØNNE FINGRE: OBOS-hagene INTERIØR: Utelivet BO I LAG: Hagejuss BLOMSTER: Tips fra Finn BYLIV: Nabolagshagen BORETTSLAG: Helt bilfritt!

58 62

REPORTASJER SAMFUNN: OBOS gir tilbake HJEMSTED: Merket for livet

57 70 71

MORO TEGNET: Lunch JUNIORLAGET: For barn KRYSSORD/SUDOKU: For voksne

74 78 80 82 84 88 92

NY BOLIG – BOLIGMARKEDET OSLO: Oppsal senter LØRENSKOG: Thurmannskogen HELE LANDET: Visningshelg HORDALAND: Os sjøfront OSLO: Kværnerbyen MIDT-NORGE: Væretrøtoppen HELE LANDET: Full oversikt

99

MEDLEMSTILBUD AKTUELT NÅ: Bruk medlemskortet og spar penger!

TEMA UTEROM: Gode råd for grønne fingre på balkongen, i hagen og på garasjetaket! FRA SIDE 27

UTEROM: Bilfritt i borettslaget? SIDE 54 NY BOLIG: Visningshelg 23. og 24. april! SIDE 80

OBOSBL ADET

5


Sikrere og mer komfortabel bolig. Først og fremst får leiligheten en ny sikkerhetsdør i stål som holder tyver borte. For selv om det er viktig med en god lås, er det hvor vanskelig døren er å bryte opp, som avgjør om tyvene holder seg unna. Foruten å være den mest attraktive og avanserte sikkerhetsdøren som finnes er Daloc sikkerhetsdør tett, slik at brann og røyk stenges ute. Os fra matlaging og forstyrrende lyder kommer heller ikke gjennom. Ofte reduseres også energikostnadene.

Ønsker du å erstatte din egen dør eller tilhører du en boligforening med mange dører som skal skiftes? Våre montørpartnere bytter en leilighetsdør på under en halv dag. Gå inn på Daloc.no og les mer, email oss på info@daloc.no eller ring oss på 638 45 000.

Sikkerhetsdører


leder

PÅ NETT

Følg meg på TWITTER @obosdaniel

KONSERNSJEF DANIEL KJØRBERG SIRAJ

innebærer ikke industrialisering at ting ser kjipt ut eller har dårlig kvalitet. Byggenæringen har mye å lære av bilbransjen der blant annet designplattformer, gode arbeidsprosesser og logistikkoperasjoner fremmer produktivitet og eliminerer feil i produksjon av alt fra billigbil til luksus. Med en industriell tilnærming til byggeprosessene tror vi også det er mulig å bygge boliger med langt lavere økologisk fotavtrykk enn i dag.

Innovasjon og industrialisering – for bedre, billigere og grønnere boliger ➺

KUNDEN I SENTRUM. Det viktigste for OBOS er å bygge gode boliger som folk trives i. Det er ikke alltid like enkelt å finne balansen mellom riktig kvalitet og økonomi, men stort sett finner vi gode løsninger. OBOS er en medlemsorganisasjon og setter medlemmene og kundene først. Dette lykkes vi ganske godt med, noe som ble bekreftet av Prognosesenteret som nylig kåret OBOS til landets nest beste prosjektaktør innenfor kundetilfredshet.

I OBOS HAR VI over tid jobbet med en rekke forskjellige konsepter både på kostnadseffektivt design, standardiserte arbeidsprosesser, modulhus produsert i egne fabrikker og større grad av automatisering. Vi vil i løpet av 2016 se konkrete resultater av dette. Men det holder ikke bare å kunne bygge industrielt, vi må også tørre å planlegge for industriell bygging. Det innebærer blant annet at vi ikke kan engasjere ny arkitekt hver gang vi skal bygge et prosjekt. Gjenbruk av gode løsninger vil gi rimeligere prosjekter. Vi må også akseptere at ikke alle prosjekter vil være verdige en arkitekturpris. Samtidig skal vi fortsatt bygge enkeltstående bygg med god og unik arkitektur. SAMARBEID SKAPER NYE MULIGHETER.

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTR…M

BOLIGER FOLK HAR RÅD TIL. OBOS

skal bygge boliger som oppfyller ulike boligdrømmer, også for de med mindre i lommeboka. Boligene vi bygger har blitt stadig dyrere å produsere og utviklingen har bekymret oss lenge. Boligprisene i Oslo-området nærmer seg nå 60 000 kroner per kvadratmeter. Dette betyr at mange etter hvert risikerer å falle utenfor boligmarkedet. Prisveksten skyldes en rekke faktorer. Sterk befolkningsvekst, lave renter og god kjøpekraft, liten boligbygging, fordyrende byggeregler og for få byggeklare tomter er bare noen av faktorene. Dessverre er det lite som tyder på at prisveksten vil bremse opp i Oslo-regionen fremover. OBOS må som byggherre ta sin del av ansvaret for kostnadsutviklingen gjennom å sette stort trykk på å få regulert og bygget ut tomtene våre. Vi skal aldri være blant dem som «ruger» på tomter for å spekulere i prisveksten. OBOS-konsernet har opp mot 10 000 boliger under planarbeid bare i Norge. Disse ønsker vi å få ut i markedet så raskt som mulig, hvis bare politikerne gir oss lov.

INNOVASJON VIKTIGST. Ingen naturlov tilsier at det stadig skal bli dyrere å bygge. Byggenæringen har hatt for lite fokus på innovasjon. Bortsett fra mindre, kontinuerlige forbedringer, har det skjedd få endringer av revolusjonerende betydning i bransjen siden innføringen av heisekranen. Vi må tenke større og knekke innovasjonskoden. OBOS ønsker å bidra aktivt til å styrke innovasjonskraften i byggebransjen. Vi vil derfor i løpet av 2016 invitere til en innovasjons- og industrialiseringskonkurranse for utbygging av nye Ulven. Med nytenkning utfordrer vi bransjen til å bidra til å skape et godt bo- og bymiljø i en ny bydel, samtidig som prosjektet må ta et tydelig grønt ansvar og realisere billigere boliger. Innovasjon må til om bransjen skal bevege seg videre. INDUSTRIALISERING ER NØDVENDIG.

Jeg tror en nøkkelen til suksess vil være en bedre utnyttelse av industrialiseringsmulighetene som finnes. Gjort på riktig måte

I OBOS tror vi at tett samarbeid mellom byggherre, entreprenører, arkitekter og rådgivere er eneste mulighet for å oppnå så store visjoner som de vi har for innovasjon og industrialisering av norsk byggebransje. Når vi inviterer til innovasjons- og industrialiseringskonkurransen på Ulven inviteres derfor disse aktørene til å konkurrere som tverrfaglige team fremfor hver for seg. Det vil skape nye muligheter. Om løsningen blir gigantiske 3D-printere, nye energiløsninger, revolusjonerende materialbruk eller andre grep, er vi spente på å se. Det viktige er at vi gjennom arbeidet får frem mer innovasjon i byggenæringen, og at vi realiserer OBOS sitt samfunnsansvar med flere, billigere og bedre boliger i en spennende ny bydel.

Daniel Kjørberg Siraj er konsernsjef i OBOS.

OBOSBL ADET

7


Sjekk bilforsikringen i dag!

OBOS Forsikring hjelper deg på veien Hvor godt forsikret er bilen din? Vi finner den beste bilforsikringen som dekker ditt behov. Som medlem av OBOS, får du selvfølgelig de beste vilkårene og inntil 20 prosent samlerabatt.

Les mer på obosforsikring.no, eller ring oss på 02335


redaktøren CATHRINE WOLF LUND

OBOS-APP

Last ned -helt GRATIS

Tid for uter ! VÅRPUSS. Nå er den fine, lyse tiden på

året her og det er på tide å finne fram balkongmøblene og gjøre en vårpuss på uteplassen. Vi har funnet fram noen lekre balkongmøbelnyheter som tåler en regnværsdag eller ti, men som fortsatt ser bra ut. La deg inspirere fra side 36.

URBANT HAGEBRUK. Dyrking av urter og grønnsaker i byer, tettsteder og i offentlige rom er blitt en stor trend, som også har fått godt fotfeste i Norge. Vi dro til Tønsberg for å sjekke ut erfaringene fra en bugnende hage på toppen av en garasje. Familien Røsøk Bojang hadde lyst til å dyrke, samtidig som de bor i byen og er byfolk. – Leiligheten vår har ikke hage, men vi har et garasjetak med sol hele dagen. Derfor satte vi opp pallekarmer på garasjetaket, fylte dem med jord og sådde frø i dem, sier Vilde. Les mer på side 44. BOLIGVÅREN. Våren er også tid fin til ori-

entere seg i boligmarkedet. Frister det med en helt ny bolig? OBOS har utvalget klart – over hele landet. Våre nye boligprosjekter finner du fra side 73.

HØYT OG LAVT: Svenske Granit har mange fine potter som kan henges opp og som kan stå på gulvet. ØST OG VEST: Putetrekk fra Iittala X Issey Miyake-kolleksjonen. Iiittala.com KALL MEG EN KRAKK: Flytt krakken ut til solen, det er vår. Normanncopenhagen.com

OBOSBL ADET

9


GE VAREGJELDER SÅ LEN REKKER BEHOLDNINGEN

VILLANYTT.NO

LAV HØYDE I KJELLER, LOFT, ELLER PÅ HYTTA ? DUSJKA KABINETT A I 180 OG 200 CM I HØYDE

36. 460

fornøyde kunder Kilde: QXL. . 5 års garanti p å alle varer

NORGES LAVE VESTE E PRI RISER! I

Velg størrelse som passer for ditt bad

5 års

- Leveres i 5 mm herdet glass med skyvedører. Bakvegger i herdet ugjennomsiktig frostet glass. Lett å montere. Leveres komplett med dusjstang, hånddusj, dusjslange, såpekopp og integrert dusjbatteri samt vannlås og avløpsslange til karet. Karet er produsert i tykk 3 lags glassfiber på integrert stålramme som tåler vekt opp til 160 kg.

Leveres i høyde 180 og 200 cm

Frakt levert hjem på døren fra kun kr. 670.-

Leveres i høyde 180 og 200 cm

TI GARAN

Art. nr. 16058-V

Pris kr.

Art. nr. 16046

Pris kr.

3.840.-

t ante Firk unn b

Leveres med inngang fra Venstre (som avbildet) eller inngang fra Høyre. LEVERES Art. 16058--V 70 x 90 x 200 cm kr. 3.840.OGSÅ I 180 CM HØYDE Art. 16058--H 70 x 90 x 200 cm kr. 3.840.Art. 16056--V 80 x 110 x 200 cm kr. 4.350.-Art. 16046 6 70 x 70 x 200 cm kr. 3.390.- Art. 16056--H 80 x 110 x 200 cm kr. 4.350.-Art. 16051 1 80 x 80 x 200 cm kr. 3.490.Art. 16053 3 90 x 90 x 200 cm kr. 3.940.-

3.390.-

Venstre inngang

Høyre inngang

Se vå år hjemmeside www w.villanytt.no

Alle Dusjkabinettene

UNDER

rne Buet hjø

5.000.Alle levers komplett med blandebatteri

RING idag: 2268 0001

Besøk vår butikk på Bry ryn i Oslo Enkel bestilling. VELKOMMEN - GRATIS PARKERING Villanytt as, Tvetenveien 55, 0666 Oslo Rask (GPS adresse - Nils Hansensvei 2) levering. Åpningstider: mandag/onsdag 10 -17 tlf. 22 68 00 01 torsdag 10 - 19, fred/lørdag 09 - 16

Art. nr. 16059

Pris kr.

3.490.80 x 80 x 200 cm Leveres komplett!

Buet hjørne: Art. 16059 80 x 80 x 200 cm. kr. 3.490.Art. 16057 90 x 90 x 200 cm. kr. 3.9 940.--


utvalgt OBOSBLADET 03 | 16

DET STORE BILDET: Hvit stol i metall fra Petiti Friture/Blåmann til 5668 kr. Teppe på gulvet fra Verket Interiør til 999 kr. Svart metallbord fra Petit Friture/Blåmann til kr 5080. På bordet står en vannkanne fra Bolina til 299 kr og en glasskolbe fra Verket Interiør til 99 kr. Stigen mot veggen er fra Verket Interiør og koster 650 kr. Bildet på veggen er hentet fra plakatboka Animalum (199 kr hos Ark) Rammen heter Marietorp, er fra IKEA og koster 129 kr.

13 Vi bygger OBOS har sendt inn forslag til reguleringsplan for Holmlia senter, der det nye kjøpesenteret er trukket mer mot nord og nærmere kollektivknutepunktet.

15 Medlem 11. og 12. juni er det klart for barnefestivalen Miniøya, og du får 20 prosent rabatt på billettene. Kan kjøpes på Billettservice.no.

19 Økonomen Du må spare. Du vil trolig leve lenger enn du tror, og avkastningen på sparepengene vil bli lavere enn folk så for seg for bare kort tid tilbake.

FOTO SIREN LAUVDAL STYLING LINE DAMMEN

21 Aktuelt OBOS er hovedsamarbeidspartner for SOS-barnebyers arbeid i Malawi, som bidrar til å styrke sårbare familier. Les siste nytt fra Malawi.

23 Patrioten Karianne Hjallen savnet gode møteplasser for unge på Tøyen. Derfor startet hun og andre ildsjeler i fjor Tøyen Sportsklubb.

OBOSBL ADET 11


OPPGR RAD DERIN G AV SIKRIN NGSSKAPET?

-35% Benytt vårt knalltilbud på å oppgradere sikringsskapet til nye jordfeilautomater. Vi fører bl.a. xDigital - verdens første digitale jordfeilautomat som gir visuell varsling ved feil- og lekkstrøm.

DØRAUTOMATIKK

Vi leverer dørautomatikker i moderne design, tilpasset hvert enkelt behov og i henhold til gjeldene forskrifter. Vi leverer kun solide og pålitelige produkter fra kjente produsenter. Lav byggeh høyd de gjør tilpasning og montasje enkel. Alle våre automatikker er tilpasset sikkerhetsnormen EN 16005.

Assistent Partner AS er blant de ledende leverandørene av dørautomatikk og porttelefonsystemer til det offentlige, som NAV, offentlige bygg, skoler, kommuner og ikke minst borettslag. Vi utfører også alle typer elektroinstallasjoner, service og vedlikehold på elektriske anlegg.

PORTTELEFON

Vi er blant de ledende leverandørene av porttelefonanlegg på Østlandet. Vi leverer Aiphone som er et av de sterkeste merkevarene innen området. Aiphones nye bus-baserte porttelefonsystem er universelt utformet og dekker alle krav til TEK 10.

ADGANGSKONTROLL

KONTAKT KTT OSS I DAG FOR GRATIS BEFARING PÅ TELEFON 48 10 11 00

Adgangskontroll gir nøkkelfri betjening av dører, noe som forenkler adgang for beboere og øker sikkkerheten i forhold til nøkler. Vi leverer alt fra enkle villad løsninger til avanserte onlinesystemer med full historikk over alle bevegelser.

REGISTRERT ELEKTROINSTALLATØR | REGISTRERT EKOM INSTALLATØR | WWW.ASSISTENTPARTNER.NO


utvalgt

VI BYGGER

BOLIGPROSJEKTER LANDET RUNDT

MER INFO

Se flere boliger FRA SIDE 73

Nye Holmlia-planer

TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON MEINICH ARKITEKTER

OSLO OBOS har sendt inn forslag til reguleringsplan for Holmlia senter, der det nye kjøpesenteret er trukket mer mot nord og nærmere kollektivknutepunktet. Det er i tillegg mulighet for kontorlokaler på 3000 kvadratmeter hvis offentlig leietaker ønsker å flytte til senteret. Beslutning om gjennomføring og byggestart vil først bli tatt når vedtatt reguleringsplan foreligger.

Innflytting i vest

Mer krutt på lager

Oppstart på Storøya

I Bergensområdet ferdigstiller OBOS over 340 boliger i år. Forrige måned var det innflytting i de 62 første leilighetene i Sandsliåsen, og bygging av neste trinn er påbegynt. 40 boliger sto ferdig i siste byggetrinn i Os Sjøfront i mars, og i januar var samtlige 69 leiligheter i Møllestranden ferdigstilt. I tillegg er det ledige boliger i Florvåg på Askøy. Få full oversikt på obos.no

Det var rift om de nye funkisboligene i Kruttverket som Block Watne la ut for salg i februar. Kruttverket er populært, spesielt for barnefamilier. Nordmarka som nabo og kort vei til byen betyr mye for mange. I dette boligområdet planlegger Block Watne flere salgsstarter i tiden fremover: rekkehus, eneboliger og eneboliger i kjede. Følg med på blockwatne.no/kruttverket

FORNEBU I mars startet byggingen av 30 leiligheter i Lerketunet på Storøya, og i juni starter byggingen av Vipetunet. Ternetun 1 sto klar til innflytting i februar, og om ikke lenge starter salg av neste boligområde på Fornebu. Det er et område ved Holtekilen, og for tiden er reguleringsplanen ute på høring. Her kan det bli opptil 340 boliger med mulig salgsstart mot slutten av året.

HORDALAND

NITTEDAL

OBOSBL ADET 13


utvalgt

MEDLEM

MER INFO

Les mer pŒ side 99–112

FÅ MEST MULIG UT AV DITT MEDLEMSKAP

VÅR I LUFTEN

TusenFryd-dag

Fornøyelsesparken er åpen kun for OBOS-medlemmer fredag 6. mai – til en ekstra hyggelig pris, så klart. obos.no/tusenfryd

Gavemedlemskap

Trenger du presang til vårens konfirmasjon eller dåp? Gi et OBOS-medlemskap! obos.no/gave

Medlemsforestilling

TEKST DEA FRYDENLUND FOTO GUNDERSENOGMEG

Puccinis kjente opera Turandot spilles kun for OBOS-medlemmer i Operaen onsdag 4. mai. Kjøp billetter med 30 prosent rabatt. operaen.no

Barnas egen festival OSLO Honningbarna, Ravi med Poptegn, Samsaya, Bendik og selveste Pippi Langstrømpe er bare noen av de som kommer for å lage fest i Tøyenparken. Lørdag 11. og søndag 12. juni er det klart for Miniøya, og parken fylles med festklare barn for åttende gang. Det er ikke bare konserter på programmet – det blir også teater, disco, ansiktsmaling, fortellertelt og andre spennende saker. Følg med på Minioya.no!

Medlemsfordel: 20 prosent rabatt på billetter, og inntil seks billetter per medlem. Kan kjøpes på Billettservice.no.

30

prosent rabatt på leie av bil i Norge hos Avis.

Kitch’n-dag

Torsdag 21. april er dagen for å gjøre et kupp, da får du 30 prosent rabatt i alle Kitch’n-butikkene. obos.no/kitchn

OBOS.NO/AVIS

OBOSBL ADET 15


VI KAN KJØKKEN - ETTER 34 ÅR I BRANSJEN! Tlf 22 68 90 00

Kjøkkenfornyelse

Hvitevarer

På tide med en

kjøk en fornyelse?

Alltid % på 25-40 rer! a hvitev

Bytte ut alt eller bare noe. Du bestemmer og vi produserer etter mål og leverer ferdig montert på 1 dag om mulig. Bytt kun fronter, hengsler, skuffer og benkeplate og du har et helt nytt kjøkken.

Benkeplater

Utvider du med noen nye skrog og innmat, får du en ny helhetsløsning med smarte funksjoner.

Kjøkkenskredder’n har et stort utvalg av kjøkkendører, skuffer og løsninger som enkelt tilpasses til dine ønsker. Alle farger og modeller kan kombineres med ditt eksisterende kjøkken.

Kjøkken

–10%

KÜCHEN

Ta kontakt for ett uforpliktende møte: WYSIWYGdesign

Tlf 22 68 90 00

ed g m rer Ta sen o tt ø d ap pdør n a k o s b a n k er 2 st høy sk efront an 0% ra 1 ff 1 ag! k t u s k å s 1 f ,+ 5 stk id 0 0 .7 +

post@kjokkenskreddern.no

Ensjøveien 18, 0661 Oslo

WWW.KJOKKENSKREDDERN.NO

1 =2

, 0 0 9.5 ing

=n1kl. monter i


utvalgt

PÅ NETT

INSPIRASJON

Følg OBOS på Facebook!

GRØNNE FINGRE

LA DET GRO: Drivhus i ask, glass og metall. Passer best

innendørs eller under tak. Designtorget.se

MYKE TANKER: Pute i vevet bomullstrekk med dunpute inni. «RGB grön» fra Designtorget.se.

HENG DET OPP:

Ampel i bomull med plass til to blomsterkrukker fra Granit.se.

FŒ det ut! Er det vår, så er det vår. Fyll balkong og terrasse med grønne nyheter. TEKST OG UTVALG CATHRINE WOLF LUND

VANNTETT: Elegant vannkanne i sort, som passer både ute og inne fra Housedoctor.dk.

LYSENDE IDEER:

FOTO PRODUSENTENE

Grønn lanterne til te- eller kubbelys fra Bloomingville.com.

STOL PÅ MEG: Viktigt-stol fra IKEA i samarbeid med Ingegerd Råman, i salg fra mai.

LITTERATUR: «Mitt Trägårdsår» av John Taylor og Eva Robild fra Tanum.no.

OBOSBL ADET 17


www.lumon.no

Lumon Balkonginnglassing – er en investering

En innglasset balkong gir et trivelig ekstrarom i ditt hjem Ønsker du å spise frokost på balkongen uten å plages av den kalde vinden? Lumons balkonginnglassing forvandler et åpent vind- og værutsatt rom til et svært innbydende og beskyttet oppholdsrom.

Lumons balkongglass sparer energi Opptil 10,7 prosent og i gjennomsnitt hele 5,9 prosent besparelse i energiforbruket som går med til oppvarming av bolighus. Lumons produkter bringer kundene nærmere miljøet og naturen gjennom terrasser og verandaer. Vi ønsker å verne om vårt felles miljø ved å produsere produkter med lang levetid av resirkulerbare og slitesterke materialer. Lumon skaper trivsel langt inn i framtiden.

Innglasset balkong er en investering – Bestill et hjemmebesøk for gratis planlegging og kostnadsoverslag!

Tlf. 22 32 33 88

Professor Birkelands vei 27b , 1081 Oslo post@lumon.no • wwww.lumon.no

facebook.com/LumonNorge youtube.com/LumonNorge


utvalgt

ØKONOMEN

PÅ NETT

JANSBLOGG. eika.no

JAN LUDVIG ANDREASSEN OM BOLIGØKONOMI I ET MAKROPERSPEKTIV

direkte, eller via pensjonsinnbetalinger. Og jo yngre du er, desto viktigere er sparingen for fremtiden. Barn av i dag har gode muligheter til å bli hundre år eller mer. Her får du litt å tenke på: Du vil trolig leve lenger enn du tror, og avkastning på sparepengene dine blir lavere enn de fleste så for seg for kort tid tilbake. Når behovet for penger i alderdommen øker og avkastningen på sparepengene faller, tilsier det at du må spare mer enn før. Ekorn må samle nøtter for vinteren, nøtter som ikke forrenter seg. Din situasjon er ikke helt ulik. Meningene er delte om hva fremtidig avkastning på sparepenger blir på virkelig lang sikt. Men usikkerheten tilsier at du bør sikre deg. Det siste året har det ikke vært noe avkastning å få for Ola og Kari Nordmann i verdipapirmarkedene. Jeg vet det finnes unntak, men de bekrefter bare regelen. Vis meg 100 kvinner som har tjent gode penger i et marked som totalt sett har gått i minus, og jeg kan liste opp en langt større gjeng tapere.

Har du nok nøtter på lur? Du må spare. Du vil trolig leve lenger enn du tror, og avkastningen på sparepengene vil bli lavere enn folk så for seg for bare kort tid tilbake.

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTR…M

➺

EN NY HVERDAG. Hva skjer om inntekten din ikke øker lenger? Mantraet til både myndighetene og mange økonomer er at problemene i norsk økonomi raskt vil la seg løse. Og at vi om noen år er tilbake til solid lønnsvekst med en deilig inflasjon på rundt to, og en halv prosent og lønnsvekst som blir liggende høyere enn dette. Men hva hvis det ikke skulle skje?

særlig de nærmeste årene. Noe bedre vil vi få det, men for mange vil det oppleves som at velstandsnivået stagnerer. Dette til tross for at rentene går i null og forblir der. De fleste statsobligasjoner i EU har i dag negativ avkastning, nettopp fordi investorer har sluttet å tro på gammeldags vekst og inflasjon. Også her hjemme må vi regne med at statsobligasjoner får negativ rente etter hvert. Jeg vet at det høres unorsk ut, men det er slik samfunnsutviklingen har blitt i store deler av Europa-området – også i våre naboland Finland og Danmark. Min gjetning er at vårt samfunn vil bli mer gradvis mer likt deres. Uten oljesektoren som vekstmotor er ikke forskjellen mellom oss og dem så stor lenger.

LAVERE VEKST. Verden er annerledes enn

før, og de viktigste vekstratene i samfunnsøkonomien er nå på et lavmål. Hverken lønningene for arbeidsfolk, produktiviteten deres eller konsumprisene vil stige noe

TENK SOM ET EKORN. Dette er et boligblad, og mange av leserne vil nok glede seg over at boliglånsrentene fortsetter å falle. Men du skal også spare. Enten

MANGE SPAREFORMER. Her er mitt råd: Når boliglånsrenten faller, sørg for at pengene du sparer på renteutgifter går til avdrag, kjøp av andeler i verdipapirfond eller til barnas sparekonto. Jeg skal ikke ta stilling til hvordan du bør spare. Individuell rådgivning om gode plasseringsalternativer får du hos en autorisert finansiell rådgiver. Men spare mer, det må du – hvis du skal trygge alderdommen. EN GOD ALDERDOM. Et av min første barndomsminner, var at jeg satt på kneet til bestefar. Han, som så mange andre, jobbet hardt, spiste tradisjonell og fet norsk mat, og røkte mye. Han døde 65 år gammel. Når du går av med pensjon er du derimot sannsynligvis ved god helse, og klar for litt rock n roll. Synd hvis du ikke har spart opp nok til festene du har i vente. Det er ikke billig å danse på bordene, heller ikke når du er blitt pensjonist.

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i EikaGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

OBOSBL ADET 19


Rent nærmiljø skaper trivsel

Derfor er det viktig at vi sammen gjør en innsats for å holde nærmiljøet vårt fri for forsøpling. Snart går årets ruskenaksjoner av stabelen og du kan være med på å gjøre en forskjell. Les mer på www.rusken.no


utvalgt

AKTUELT

SMÅTT OG STORT FOR MEDLEMMER

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

SNART SOMMER

Hotelltilbud

Du får 15 prosent rabatt på alle Nordic Choice Hotels i Norge, Sverige, Danmark og Baltikum. obos.no/choice

Leiebil?

Du får inntil 30 prosent rabatt på leiebil fra Avis i Norge og inntil 10 prosent i Europa. obos.no/avis

Blomstertid

TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO SOS-BARNEBYER

10 prosent rabatt hos Finn Schjøll Blomster med levering over hele landet. obos.no/finn

Hus og skolegang for William MALAWI Den unge, malawiske mannen William Mwire er utdannet elektriker, og på bildet sitter han foran huset der han bor sammen med moren og to søsken. Det går bra med William nå, men for noen år siden så livet helt annerledes ut. Familien slet med å klare seg økonomisk, og da en flom ødela huset i 2015 og familien mistet alt de eide, var situasjonen desperat. Med litt hjelp fra SOS-barnebyer fikk de hjelp til å bygge seg et nytt hus, og Williams mor fikk en symaskin slik at hun kan tjene egne penger. I tillegg fikk William muligheten til å utdanne seg til elektriker. OBOS er hovedsamarbeidspartner for SOS-barnebyers arbeid i Malawi og bidrar til SOSfamilieprogrammet hvor målet er å styrke sårbare familier og bygge bærekraftige lokalsamfunn. For Williams familie var det et ordentlig hus, en symaskin og utdanning som var nøkkelen til en bedre tilværelse.

Vandrerhjem

Du reiser for å oppleve noe nytt, ikke sant? Prøv overnatting på vandrerhjem med 10 prosent rabatt. obos.no/vandrerhjem

Mer informasjon: Les mer om SOS-barnebyers arbeid på www.sos-barnebyer.no

OBOSBL ADET 21


Kom og møt o

ss på

Lo k a l e iendom

smesse

KONGSVIN GE HAUGESU R 19. april ND 27. apri l STAVANG ER 28. apri l w w w. b o l i g 2 0 16

.no

Renovere eksisterende

balkonger

eller bygge ut og glasse inn?

Senk energikostnadene

Et lysere hjem

Skap rom for livet

Beskytt mot vær og vind

Øk verdien på din bolig


utvalgt

PATRIOTEN

STEDET I MITT HJERTE: TØYEN

MER INFO

toyensportsklubb.no

Tar tak på Tøyen

TEKST NICKI TWANG FOTO NICKI TWANG

OSLO Karianne Hjallen savnet gode møteplasser for unge på Tøyen. Hun oppdaget at barna hennes – og resten av de 15 000 beboerne – verken hadde egen sportsklubb eller flerbrukshall på Tøyen. – Slike tilbud tar mange for gitt i andre bydeler. Jeg ønsker at barnefamilier i større grad vil ønske å bli boende på Tøyen, men da trenger vi flere aktiviteter for barn og unge. Mange har dårlig råd, og tilbudene må ikke koste for mye. I fjor stiftet hun Tøyen Sportsklubb sammen med andre ildsjeler. På et drøyt halvår har de fått over 750 medlemmer og 13 aktiviteter. – Jeg er opptatt av å bygge en klubb som vokser og består selv om dagens frivillige skulle flytte fra bydelen, sier Hjallen, som er styreleder og instruktør for allidrett – i tillegg til å jobbe fulltid som IT-gründer. Klubben låner klasserom og gymsal på Tøyen skole, men målet er å få lokaler som er bedre egnet. – Munchmuseet kunne blitt en glimrende flerbrukshall for Tøyenbeboerne. Der er det mye plass – både over og under bakken.

MØTEPLASS: Sjakklubb er et av mange tilbud i Tøyen Sportsklubb, der Karianne Hjallen er styreleder. Medlemskap koster 100 kroner.

OBOSBL ADET 23


VÅRSALG på

vedlikeholdsfritt balkonggulv 455 111 55

Ring 815 00 004 og få gratis befaring!

SOLSKJERMING

UTVALGTE PRODUKTER

30% %

GARAS SJEPORT S

UTVALGTE PR RODUKTER

30%

Få gratis befaring med gode tips og råd, egen produksjon på Kløfta og opptil 15 års garanti. Markisemannen/Lunex leverer til alle typer boliger, borettslag og næringsbygg. Velkommen til vårt showroom i Østre Aker vei 215!


utvalgt

DINE PENGER

PÅ NETT

OBOSbanken.no

GARD ISAKSEN OM PRIVATØKONOMI

felleskostnadene knyttet til boligen, i tillegg til renter og avdrag på ditt private lån.

Fellesgjeld – til glede eller besvær? Bor du i et borettslag, har du og de andre som bor der sannsynligvis ett felles lån i banken. Du står ansvarlig for, og betaler ned på, din del av dette felles lånet. Selger du boligen, må den neste som flytter inn, fortsette nedbetalingen der du slapp.

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTR…M

➺

DET ER DETTE FELLES lånet vi omtaler som fellesgjeld. En del av felleskostnadene du betaler hver måned går til å betale ned på lånet. Resten går til å dekke andre felles kostnader som forsikringer, vaktmestertjenester, vedlikehold og kommunale utgifter. Styret sørger for at regningene blir betalt, men utgiftene dekkes av beboerne i fellesskap. DIN DEL AV LÅNET. Når styret i borettslaget skal finne ut hvor stor del av det felles lånet den enkelte beboer er ansvarlig for, deles beløpet på antall leiligheter. Ofte brukes en fordelingsnøkkel som tar

hensyn til hvor store leilighetene er. Har du større bolig enn naboen, er det også naturlig at du er ansvarlig for en større del av lånet. KJØPE BOLIG MED HØY FELLESGJELD?

Noen er skeptiske til å kjøpe bolig med høy fellesgjeld. Det trenger du nødvendigvis ikke være, men det er et par ting du bør undersøke før du velger å kjøpe. Det første du må gjøre er å se prisen på boligen som en helhet. Når du ber banken om lån, er det den totale summen du får lånetilsagn på. For banken er det viktig at du har økonomi til å betjene de månedlige

HVA BRUKES PENGENE TIL? Er fellesgjelden høy, bør du undersøke hvorfor. Er det nylig gjort større vedlikeholdsarbeider kan borettslaget ha tatt opp lån til det. Det kan i så fall være svært positivt, og tyder på et styre som er opptatt av å holde bygningsmassen ved like. Det gagner deg som beboer at boligen holdes i god stand og dermed øker i verdi. Er borettslaget derimot dårlig vedlikeholdt, ville jeg vært mer skeptisk til å kjøpe bolig med høy fellesgjeld. I slike tilfeller bør du undersøke hva den store fellesgjelden skyldes, og hvordan nedbetalingen er planlagt. Finnes det planer som gjør at fellesutgiftene vil stige eller synke over tid? I salgsprospektet ligger ofte referat fra siste generalforsamling. Bruk litt tid på å bla igjennom og se om det er planer som kan påvirke din privatøkonomi. Ta høyde for at renten kan gå opp, og tenk over hva det vil bety for deg. Kontakt gjerne styret og spør om de har tatt høyde for renteøkning eller om felleskostnadene må økes i takt med økte renter. Vær også oppmerksom på om det er inngått avtale om avdragsfrihet på lånet, og hva det vil bety for din privatøkonomi når avdragsfriheten oppheves. INDIVIDUELL NEDBETALING. Noen borettslag har mulighet for individuell nedbetaling (IN-ordning). Dette er en fin ordning som gir deg større mulighet til å styre din økonomiske situasjon. Vurderer du å betale ned din del av fellesgjelden, er det først lurt å sjekke hvor du får lavest rente; på ditt private boliglån eller på fellesgjelden. INVOLVER DEG. Når du først har flyttet inn har du påvirkningsmulighet på hvordan borettslaget drives. Delta på generalforsamlinger og involver deg i beslutninger som gjelder fellesskapet. Om sjansen byr seg kan du jo også si ja til å sitte i styret?

Gard Isaksen er leder for privatmarked i OBOS-banken og ekspert på privat- og forbrukerøkonomi.

OBOSBL ADET 25


FÅ EN GOD PRIS FOR BOLIGEN DIN!

OBOS KAN OBOS BEST! Å bruke OBOS eiendomsmeglere til å selge din OBOS-bolig er akkurat like smart som det høres ut som. Vi oppnår gode priser fordi vi kjenner både nabolaget og det enkelte borettslaget, og vet mye om hvem som kan tenke seg å kjøpe. Gjennom salg av tusenvis av OBOS-leiligheter, sørger vi for en trygg, rask og sikker salgsprosess. Kontakt oss i dag for et godt tilbud!

Husk at som OBOS-medlem betaler du ingenting før boligen er solgt!

Våre kontorerOslo: Ensjø 22 98 89 50, Hammersborg torg 22 86 55 50, Kalbakken 22 80 20 30, Kværnerbyen 22 86 59 93, Lambertseter 23 16 51 10, Manglerud 22 86 54 90, Oppsal 23 12 65 60, Røa 22 86 83 60, Søndre Nordstrand 22 62 90 90, Torshov 22 98 14 40, Tveita 22 98 14 20. Østfold: Fredrikstad 69 30 03 60, Fredrikstrad Østsiden 69 30 03 60. Vestfold: 02333. Hamar: 22 86 75 20. Rogaland: 51 81 29 91. Stor-Bergen: Bergen Vestkanten 55 94 27 94.


tema OBOSBLADET 03 | 16

SØK TILFLUKT: Klassisk fluktstol med setetrekk i bomull, Mysingö, fra IKEA til 269 kr.

TEMA: UTEROM

28 OBOShagene Møt fire OBOS-beboere med grønne fingre og nydelige hager.

36 Utelivet Vårpuss på balkong og i hage. La deg inspirere av nye møbler og grønne planter.

42 Hagejuss Advokaten svarer på vanlige spørsmål og hager og fellesarealer.

44 På taket I bo i byen er ikke til hinder for å dyrke sin egen mat. I Tønsberg vokser grønnsakene på garasjetaket.

FOTO SIREN LAUVDAL STYLING LINE DAMMEN

50 Finn glede med blomster! Vakre blomster står parat til å skape glede på balkongen. Finn Schjøll gir deg blomstertips.

52 Nabohagen Honningbakken nabolagshage i Stavanger er blitt til gjennom felles dugnadsinnsats.

OBOSBL ADET 27


FORM OG FARGE: Erna utnytter gjerdet ved å henge opp planter i potter hun har dreid selv. – Jeg er like opptatt av bladformer som av blomster, og prøver å sette sammen planter med bladformer som passer sammen, sier Erna Tranberg.

KUNSTSTYKKE: Erna Tranberg er keramiker og har pyntet hagen med egne kunstverk.

OBOS-HAGENE Møt fire OBOS-beboere med grønne fingre og nydelige hager. De gir deg sine aller beste hagetips. TEKST HEIDI RØNEID FOTO KRISTA ELVHEIM

28 OBOSBL ADET


Duftende hage Erna Tranberg Trolltun borettslag, Bøler/Oslo Jeg er veldig glad i gamle stauder, fordi jeg synes det er viktig å ta vare på de gamle plantene. I hagen har jeg blomster og nytteplanter, som frukttrær, bærbusker og mye urter. Jeg er spesielt glad i planter som lukter godt, som Alpenellik. Den lukter himmelsk. Dette er min tredje hage, og hver gang jeg flytter tar jeg med favorittplantene. Jeg kommer opprinnelig fra Danmark, og noen av plantene i hagen tok jeg med fra Danmark på 60-tallet. Jeg er spesielt stolt av lavendelen. Den vokser rett ved siden av inngangen, og når jeg måker snø her om vinteren dufter det lavendel. Jeg har også et mirabella-tre, som jeg har dyrket fram fra en kjerne. Mirabella vokser vilt i Danmark og er en mellomting mellom plomme og moreller. Jeg snakket med broren min og fortalte at treet ikke blomstrer og at jeg ikke har fått frukt. Hvor mange trær har du da, spurte han. Jeg har ett. Men du må ha to, sa han. Så nå har jeg plantet ett tre til og venter på at de skal blomstre samtidig. Hva er det for noe rødt der? Har den fått bær? Det må jeg fortelle til broren min! Sånn synes jeg er gøy å få til.

GRØNNE FINGRE: Det er ingen tvil om at Erna Tranberg har grønne fingre, plantene stortrives i hagen. Noen planter har hun tatt med som frø fra Danmark, noen er kjøpt på vårmarkedet i Botaniske hage og noen er fra frø hun har samlet hos venner.

Ernas hagetips! Prøv å les deg opp og finn ut av hva du vil ha. Start med planter som er hardføre. Stauder er ganske dyre i innkjøp, men de kommer igjen år etter år.


Øvelse gjør mester Reidun og Jan Sverre Holt Nedre Ravnåsen borettslag, Holmlia/Oslo

Vi synes hagearbeid er fantastisk å drive med, og begge to er like interessert. Vi har en sommerfuglbusk her, georginer som holder seg helt fram til frosten og mange ulike planter. Vi blir inspirert av planter vi har sett i bøker og på hagesenteret. Og så har vi bestilt knoller og løk på internett, som en Dahlia fra Vestlandet. Da vi kjøpte leiligheten for fire år siden var det en platting i hagen, mose over hele eiendommen og 30 år gamle busker som var dekket med sopp. Vi synes hagen så gudsjammerlig ut, men likte leiligheten. Vi brukte to dager på å fjerne to av de 24 buskene, men som 80-åringer måtte vi innse at det ikke var en jobb for oss. Så vi måtte leie inn en gravemaskin. Vi har vokst opp i byen, så vi visste ikke så mye om hager og har gjort mye feil. Vi satte for eksempel kantsteinene dypt ned i jorda, så vi kunne få gressklipperen over, men så oppdaget vi at gresset løfter plenen etter hvert, så steinene ble helt dekket. Så da måtte vi grave opp alle steinene og sette de høyere enn gresset igjen. Nå er vi fornøyd, litt forundret og stolte av det vi har fått til. Vi har blomstring fra tidlig vår til frosten kommer, og har fått mye skryt fra styret og naboer.

LIKE HAGEINTERESSERTE: Reidun og Jan Sverre er like interessert i hagearbeid. – Vi må bare ha noe å gjøre bestandig. Vi har vært veldig aktive, og hvis ikke vi har noe å gjøre kjeder vi oss, sier Reidun.


BUEBED: – Da vi la kantstein rundt bedet la vi de først helt rett. Men så synes vi ikke at det ble så pent så vi gravde opp alle steinene og la dem i en bue i stedet, sier Jan Sverre.

SOLGULT: Coreopsis grandiflora «Early Sunrise» pynter opp hagen. TERRASSEHAGE:

Reidun og Jan Sverre bor i en terrasseleilighet, og fra etasjene over kan naboene se ned på den nydelige hagen hvor de har planter i både bed og i store blomsterkasser.

Reidun og Jan Sverres hagetips! Hvis du er misfornøyd med noe i hagen, fjern det. Vi hadde to store busker som dekket for store deler av hagen, som vi fjernet. Selv om det var trist, ble hagen mye finere etterpå.

OBOSBL ADET 31


MIDDELHAVET:

Da Engeli måtte sette opp hagen på nytt valgte han singel med runde steiner som ikke setter seg fast under skoene. Hagen er inspirert av varmere himmelstrøk, og midt i hagen står en fontene. – Jeg liker lyden av rennende vann, den er så avslappende, sier Engeli.

Tores hagetips! Planlegg hagen etter lysforhold og hvor mye vedlikehold du er villig til å legge i den.

TRIVES I SKYGGEN:

– Her har jeg to typer eføy, en type «tåre» og einer. For å få med litt farge passer både Lubelia og Flittiglise godt i skyggen, sier Tore. TA ET BAD: Fuglene har fått et eget badekar.

32 OBOSBL ADET


På skyggesiden Tore Engeli Bjørneheim borettslag, Høybråten/Oslo Da jeg flyttet hit var hagen bare mose og gress, og jeg orket ikke å se ut. Hagen ligger vendt mot nordvest, så den er alltid i skyggen. Først lurte jeg på om det var mulig å få til noe der, men da jeg snakket med gartneren på hagesenteret fikk jeg tips til planter som trives i skyggen. Jeg startet med hagen i 2001 og ble veldig fornøyd. Men for fire år siden ble det bestemt at borettslaget skulle rehabilitere fasadene. Det betød at de måtte sette opp stillaser rundt hele bygningen, og at hagen min måtte fjernes. Først var det litt bittert, men så føyk det en fanken i meg. Jeg skulle gjøre hagen enda finere enn den var før. I den gamle hagen hadde jeg singel som satte seg fast under skoene og ble med inn. Så da jeg anla hagen på nytt kjøpte jeg runde steiner som ikke henger fast. I fjor var det bare en jordhaug her, så hagen er satt opp på ett år. Hagen er inspirert av Spania og middelshavsstrøk, der det bestandig er sol og varmt. Det er godt å være ute og jeg synes det er morsomt å se ting vokse. Å grave i jorda gir meg fred og ro. Jeg bruker rundt to timer i hagen hver dag, og pus er alltid med. Han elsker å se på at jeg graver i bakken.

SKULPTURHAGE: Tore Engeli har flere skulpturer i hagen. – Før hadde jeg en stor løveskulptur, men den ble stjålet. Så nå lenker jeg fast alt som sitter løst, sier han.


Gleder naboene Inger Lise og Odd Magne Stensby Starveien borettslag, Høybråten/Oslo Vi har alltid likt blomster, og liker å jobbe med jord og planter. Hagen ligger rett ved siden av en gangvei og det er vanlig at naboene går sakte forbi. Og alle har en kommentar. En fra Rena gikk forbi hagen her en dag. Han snudde, kom tilbake og sa «jeg må bare si at dette er den fineste hagen her. Og så velstelt». Det var hyggelig. Vi var veldig heldige med tomten. Her har vi sol fra tidlig morgen til kveld. Men de siste årene har vi reist en del, så vi har valgt blomster som tåler å være litt alene. Vi liker spesielt roser, de blir fine, synes vi. Målet er at hagen skal blomstre gjennom hele sesongen. Vi setter ned flere hundre tulipanløker, så om våren blir det veldig fint. Vi holder oss til lave tulipaner. Både fordi det blåser en del her, og fordi at de langstilkende kommer for nær gjerdet. Da er det lett at forbipasserende blir fristet, særlig i russetiden. Langs kanten av bedet har vi naturstein som vi har funnet i elver i hele Norge. De største er fra Gardermoen. Og så har vi satt opp et lite insekthotell ved lavendelen. Alle skriver at det er viktig å ta vare på humlene, og vi har storbesøk av humler og andre insekter hele dagen.

Inger Lise og OÝ Magnes hagetips! Plant blomster du liker og spør om hjelp og tips der du kjøper plantene. Bruk gjerne naturstein hvis du kan det, det kan bli veldig fint. SAMSPILL I HAGEN: Inger Lise og Odd Magne Stensby samarbeider om hagearbeidet. – Inger Lise planter og jeg klipper gresset og hekken, sier Odd Magne.


BUTIKK

www.grontfokus.no


SITT NED: Bastpuff, Alseda, fra IKEA til 265 kr. Lenestol i metall fra Fermob/Blåmann til 4941 kr, og bomullsrye fra Granit til 129 kr. Lite bord fra Varaschin/Blåmann til 6600 kr, og på bordet står en bærbar utelampe fra Ask interiør (1195 kr) og en hengeplante i kokosnøtt fra Plantasjen til 99 kr. Oransje sofa i vedlikeholdsfritt materiale til 6074 kr fra Fermob/Blåmann, gul linpute fra Bolina til 625 kr og grov linpute fra Verket interiør til 590 kr. Mot veggen står et espalier fra Granit til 399 kr. Plantene står i jutekurver fra Dixi (pris fra 480 kr).

UTELIVET Nå er det tid for vårpuss på balkong og i hagen. La deg inspirere av små, fleksible møbler og grønne planter. Få det ut!

TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO SIREN LAUVDAL STYLING LINE DAMMEN STOR TAKK TIL PLANTASJEN FOR GRØNNE PLANTER!

➺➺

VÅRPUSS. Nå er det vår! Gi terrassen eller balkongen en grundig vårpuss. Spander et strøk eller to med beis, olje eller maling hvis det trengs. Har du betonggulv, vask det først grundig før du setter det inn med betongolje. Tøm balkongkassene for jord og kast gamle planterester. Vask kasser, potter og møbler med grønnsåpevann og skrubb. Da er du klar for den morsomme delen av jobben, nemlig å gi balkongen eller terrassen nytt liv. Det trenger ikke være verken dyrt eller tidkrevende. La deg inspirere! Vi har lekt oss med grønne planter og små, fleksible møbler som passer til alt fra små balkonger til romslige terrasser eller hager.


FRØ DEG: Trådsnelle med grov hyssing fra Cornelias hus til 99 kr. Svart saks fra Granit til kr 79 og svart underlag fra Muubs til 290 kr. Håndlaget bolle i keramikk fra Bolina til 650 kr og lite krus fra Muuto til 120 kr. Kort med botaniske motiver fra Røst, 250 kr per pakke. Glasskolbe fra Verket Interiør til 99 kr. Frøene er fra Mester Grønn og koster 30 kr, hageboken er fra Ikea (99 kr). Det runde terrakottafatet er fra Plantasjen og koster 20 kr.


FIN I FORMEN: Liten glasskolbe fra Verket Interiør til 99 kr. Vase i grønt og hvitt fra Bolina til 129 kr, mugge med lang tut fra House Doctor til 379 kr, brun mugge fra Muuto til 650 kroner, rustikk kremfarget mugge fra Broste til 199 kr og terrakottapotte fra Plantasjen (25 kr.)

TIL BORDS: Klappstol i jern fra Fermob/ Blåmann til 690 kr og grå, stablebar metallstol, Tunholmen, fra IKEA til 495 kr. Sammenleggbart bord med treplate fra Granit til 699 kr. På bordet: Nytt servise med terrazzomønster fra House Doctor/ Kjøkkenverket (pris fra 129 kr). Vase fra Bolina til kr 210 og grønn vase fra Arhøj til 590 kr. Stor glasskolbe fra Verket Interiør til 390 kr. Romdeler eller klesstativ i bjørk fra Bolina Stasjonen til 4000 kr. Hengeplanter i kokosnøtt fra Plantasjen til kr 99 per stk. Den grønne benken i metall er fra Fermob/Blåmann til kr 3162.


Lys grønnfarge pü veggen: S2010-G30Y


SLAPP AV: Svart rye, Morum, fra Ikea til 198 kr. Lite bord i metall fra Normann Copenhagen/Verket Interiør til 2299 kr og på bordet står en karaffel fra Hario/Traktøren til 620 kr og et krus fra Verket Interiør til 110 kr. Terrakottapotter fra IKEA til 195 kr/stk. Sammenleggbar daybed fra Skovshed/Verket Interiør til 4500 kr med puter fra venstre: Mønstret pute fra Cornelias Hus til 1199 kr, knalloransje linpute fra Verket Interiør til 650 kr, oransje linpute fra samme sted til 490 kr og kanelfarget pute fra HAY til 800 kr. I taket henger ledlampen Solvinden fra IKEA til 119 kr.


Ønsker du

bedre utnyttelse - for nybygg og rehab!

av dine utearealer?

- for ettermontering!

TIL-TAK AS Tlf: 32 83 03 00 PB 737, Strømsø Faks: 32 83 02 99 3003 Drammen E-post: post@til-tak.no

Kontakt oss for mer info! www.til-tak.no

Sopp, råte, fukt, mugg eller insekter? Du får nøytrale råd uten økonomisk interesse i sanering. Vi gir veiledning om prøvetaking – og har faste analysepriser. prøveanalyser · skadeutredning · dokumentasjon · anbefalte utbedringstiltak

Uavhengige spesialister innen biologiske bygningsskader siden 1986 Kontakt oss for informasjon og hjelp: post@mycoteam.no

T: 469 75 500 www.mycoteam.no

Følg oss på:


GRENSER FOR HAGEBRUK Den private hageflekken er din, men samtidig alles. Komplisert? Advokaten forklarer hvor grensene går for bruk av uterom i borettslag. Og hva med balkongen? TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM FOTO NYEBILDER.NO

➺ BORETTSLAGET EIER OG RÅR over fellesarealene. Følgelig kan borettslaget regulere hva som skal gjøres der – og også forby enkelte ting. – Hovedregelen er at man har rett til å bruke fellesarealene til det de er beregnet for eller vanligvis benyttes til. Hvis du i et borettslag har rekkehus med privat hageflekk, er dette teknisk sett en del av fellesarealet. I praksis kan du bruke den som din egen hage, sier juridisk direktør Terje Sjøvold i OBOS. Dermed har du hageflekken for deg selv, men styret kan gi saklig begrunnet pålegg hvis du gjør noe som er til urimelig sjenanse for de andre beboerne. Eksempler er beboere som lar tujahekken vokse og vokse, eller de som setter opp en stor pergola – et uterom med sprinkeltak og slyngplanter. – Det var en pergola-strid som havnet i retten, og eieren måtte fjerne den. Men generelt er det få saker som havner i retten når det gjelder bruk av fellesrom i borettslag, sier Sjøvold. LAG RETNINGSLINJER

Han anbefaler at retningslinjer for bruk av fellesarealet blir nedfelt i husordensreglene, og at disse vedtas på generalforsamlingen. Dermed får man regler for uterommet som er forankret i fellesskapet. – Da slipper man en Narvestad-aktig praksis der styret lager regler som ikke er forankret hos beboerne. Jeg råder uansett beboerne om å spørre styret før man planter tujahekk eller setter opp plattinger

42 OBOSBL ADET

RÅD TIL BEBOERE Spør styret før du setter i gang tiltak på fellesarealet som er permanente og som koster penger. Fellesareal er fellesskapets eiendom, og det er begrenset hvor fritt man står til å slå seg løs.

RÅD TIL STYRET Det kan være lurt å regulere bruken av fellesarealene som en del av husordensreglene. Ta saken opp på generalforsamling slik at fellesskapet får si sin mening og reglene blir forankret hos alle som bor i borettslaget.

og gjerde. Noen utvider hageflekken sin langt utover det som opprinnelig var ment som privat hage. Det kan hindre fri passasje og skape konflikter. Reglene for boligsameier er de samme som for borettslag når det gjelder uteareal. I sameier kan derimot utearealet være seksjonert som tilleggsareal til boligen. Da står man noe friere, men eieren kan fortsatt ikke være til urimelig sjenanse for naboene. – Med andre ord kan styret også her pålegge eieren å klippe tujahekken. HVA MED BALKONGEN?

Balkongen er som en privat hageflekk. Det er bare du som kan bruke den, men heller ikke her står du helt fritt til å gjøre endringer. Borettslaget kan nekte deg tiltak som endrer estetikken på fasaden. Eksempler er markise, innglassing eller parabolantenne på veggen. – Derimot kan ikke borettslaget nekte deg å sette en parabol på balkonggulvet, og ingen kan nekte deg storblomstrete puter i grelle farger. Smaken er forskjellig, og slike ting regnes ikke som urimelig sjenanse, sier Sjøvold.

Terje Sj¿vold er advokat og juridisk direktør i OBOS. Advokatene i OBOS er blant annet spesialister på boligrett, men tar ikke oppdrag for enkeltpersoner, bare for boligselskaper.


Bybønder Å bo i byen er ikke til hinder for å dyrke egen mat. Trenden «Urban gardening» brer om seg, og nå har den kommet til Norge for fullt. TEKST HEIDI RØNEID FOTO NADIA FRANTSEN

44 OBOSBL ADET


I HØYDEN: På garasjetaket dyrker

Vilde og resten av familien Røsøk Bojang både fennikel og salat.


GODE MINNER: – Jeg hadde besteforeldre som bodde på gård. Noen av de beste barndomsminnene mine er fra gården deres, da vi plukket jordbær og høstet poteter og gulrøtter, sier Vilde Røsøk Bojang. GRÜNDER: – Etter hvert som vi bor tettere i byen vil færre ha mulighet til å ha en egen hage. Da er det viktig å finne alternative løsninger, sier Helene Gallis, som er grunder av nabolagshager.no.

TØNSBERG På et garasjetak i Tønsberg sentrum står Vilde Røsøk Bojang og plukker salatblader. Hun er omgitt av pallekarmer, fylt med tomatplanter, reddik, squash, fennikel, jordbær og andre spiselige vekster. – Vi hadde lyst til å dyrke, samtidig som vi bor i byen og er byfolk. Leiligheten har ikke hage, men vi har et garasjetak med sol hele dagen. Derfor satte vi opp pallekarmer på garasjetaket, fylte dem med jord og sådde frø i dem, sier hun.

DYRKER I BYEN

Vilde er ikke alene om å dyrke spiselige vekster, til tross for at hun bor i byen. Trenden «urban gardening» (urbant hagearbeid) har lenge vært populær i storbyer som San Fransisco og London. Og nå har den også inntatt Norge. – Mange av oss har jobber hvor vi sitter foran en datamaskin hver dag. Når vi kommer hjem tenker vi «har jeg egentlig gjort noe i dag, har jeg skapt noe?». Da er det å dyrke veldig konkret. Du dytter et frø i jorda og noen måneder senere spiser du en squash, sier Helene Gallis. Hun har skrevet boken Dyrk byen der hun har besøkt femti dyrkeprosjekter i Oslo, Stockholm og København. Hun er også gründer av nabolagshager.no. – Å dyrke fenger folk i alle aldre og med ulik bakgrunn. I prosjektene vi besøkte var det mange som samarbeidet på tvers av alder, og noe av det de satte størst pris på var å ha fått en møtested hvor de kan treffe mennesker de ikke møter ellers, sier hun. VIKTIG KUNNSKAP GÅR TAPT

Helene synes det er positivt at interessen for å dyrke spiselige vekster er økende, spesielt fordi kunnskapen er i ferd med å gå tapt. – Vi opplever at det er en hel generasjon som er kunnskapsløse når det gjelder dyrking av mat. Mange har sin eneste erfaring

46 OBOSBL ADET

Tips! Hvis du vil dyrke selv er det lurt å så flere ulike typer spiselige vekster. Da er det større sjanse for at du får til noe.


FAMILIETID: På garasjetaket dyrker Vilde, Maymona og Ebrima Røsøk Bojang mange spiselige vekster. Imbrahim er oppvokst i Gambia og lærte mye på foreldrenes gård. – De dyrket alle typer grønnsaker, som løk, tomat og søtpotet, sier han. Maymona (2,5) hjelper ofte til i kjøkkenhagen.

OBOSBL ADET 47


HAGE PÅ TAKET: Kjøkkenhagen ligger på garasjetaket, i Tønsberg sentrum. – Vi var en del av en andelsgård i fjor, og fikk smaken på å grave i jorden. Vi har ikke hage, men vi har et garasjetak, så da bestemte vi oss for å bruke det, sier Vilde.

«Nå vil vi egentlig dekke hele garasjetaket med pallekarmer. Neste år skal vi også ha et veksthus, så vi er mer sikret med tanke på tomatene.» VILDE RØSØK BOJANG

fra noen karsefrø på bomull i barnehagen, og opplever det som ganske avskrekkende å skulle så et frø for første gang. Og det gjelder ikke bare byfolk, du er like fjernet fra dyrking selv om du bor i et boligstrøk på et lite tettsted. Innvandrere i Norge har stort sett mer kunnskap på dette området enn nordmenn. Så spør gjerne naboen fra Tyrkia, Kasakhstan eller andre steder om hvordan de gjør det når de skal dyrke tomater, sier hun. Hun mener også at de som dyrker spiselige vekster får mer respekt for maten de spiser. – Folk som dyrker oppdager at det tar tid. Når man har sett at det tar to måneder å få et skikkelig salathode og nestet et halvt år å få til en skikkelig gulrot, så kaster man ikke så mye. Da får man respekt for hvorfor økologisk mat koster så mye. Det er den økologiske maten som har riktig pris, den andre maten er mystisk billig, sier hun. Tilbake på garasjetaket i Tønsberg har Vildes ektemann

48 OBOSBL ADET

Ebrima, og datteren Maymona kommet ut for å hjelpe til. Hele familien samarbeider om dyrkingen, og setter stor pris på å kunne høste grønnsaker like utenfor stuen. PLANER OM INSEKTHOTELL

– For meg er egentlig det viktigste at barnet mitt får et forhold til det vi spiser, og at hun skjønner hvor maten kommer fra, sier Vilde. Dyrkingen har gitt mersmak, og familien har store planer for neste år. – Nå vil vi egentlig dekke hele garasjetaket med pallekarmer. Neste år skal vi også ha et veksthus, så vi er mer sikret med tanke på tomatene. Og så må vi sette inn et insekthotell. Siden vi er litt oppe i høyden er det ikke så mye annen vegetasjon for insektene her, sier hun. Tips: Sjekk ut nabolagshager.no og majobo.no


Her er det 20.000 liter søppel Totalleverandør av nedgravde avfallsløsninger Vi håndterer hele prosessen fra befaring til ferdig anlegg, inkludert prosjektering og avklaring med etater. TT-Teknikk er også leverandør av andre tjenester, som drenering, utskifting av VA-ledninger, bygging av støttemurer, asfaltering eller annet anleggsarbeid. Vi har 30 års erfaring med graving for borettslag, sameier og huseiere. Ta kontakt for gratis befaring!

www.tt-teknikk.no / post@tt-teknikk.no / Tlf: 02490 RØRFORNYING

RØRINSPEKSJON

GRAVEARBEID

VEDLIKEHOLDSSPYLING

Glass- og metallemballasje Borettslag som vil ha eget returpunkt for glass- og metallemballasje kan bestille beholdere og henting fra kommunen uten ekstra kostnader. Etablering av returpunkt må være vedtatt i styret og ha støtte fra beboerne. Dere velger et egnet sted på egen eiendom, så sentralt og greit som mulig for de fleste beboerne. Kommunen kan gi råd om hvilke typer beholdere og hvor mange dere trenger. Registrer først sameiet eller borettslaget på hentavfall.no. Du vil da få tilsendt brukernavn og passord for å kunne bestille beholdere for glass og for å kunne bestille tømming. Kommunen leverer beholderne dere har bestilt. RenoNorden AS henter det kildesorterte avfallet. Tømming bestilles via nettsiden hentavfall.no.

Lurer dere på noe, kontakt rådgiver Nina Borøy Harbo på tlf. 51 50 76 79 eller postmottak@stavanger.kommune.no


MANISK: – Skal du først bli manisk, så bli det på hagearbeid. Det har du noe igjen for, smiler Finn Schjøll.

Finn blomsterglede Vakre blomster står parat til å skape farger, barn og glede på balkongen. Finn Schjøll gir deg sine blomstertips! TEKST HENRIK SØRLIE FOTO MAGNOR GLASSVERK


Pynt & spis!

Det finnes mange spiselige blomster, men husk at de må være usprøytet. Her er noen som passer til både balkong og mat: Anisisop, agurkurt, ramsløk, stemorsblomst, roser, flittiglise, dagfiol, blomkarse, kornblomster, gladiol. For flere blomstertips, les bloggen til Finn Schjøll på www.finnschjollblomster.no og se @finnschjoll på Instagram.

➺➺

DU MÅ KNIPE! Planten har ett formål, og det er å gå i frø for å skape nye planter. Knip av det visne slik at planten i stedet bruker energien til å lage nye blomster. Da kan du få vidunderlige margeritter og petunia, sier blomsterdekoratør Finn Schjøll. Han elsker lyset og alt som springer fram om våren. Hjemme på Nøtterøy har han for lengst satt mengder av løk i krukker. Løk misliker å bade i regnvann, så krukkene har overvintret under tak. – Løk er ikke tjukke i knollen, og de vet nøyaktig når de skal komme fram. Løkblomster elsker april! Det er mange som velger stemor om våren, men for meg er løkblomster den lekre varianten, sier Schjøll, og ramser opp favoritter som snøklokker, perleblomster, tulipaner og Frittillaria. SOMMERBLOMSTER 10. JUNI

Schjøll sverger til en gammel regel som sier at sommerblomster ikke skal plantes før 10. juni. Det gjelder å vente på tilstrekkelig lufttemperatur og jordvarme – slik at plantene ikke degenererer. – Hvis planten skal kjempe seg gjennom en kald vår, blir den ikke herdet, den blir bare grinete. Til 17. mai klarer du deg fint med stemor og løkblomster. Vent til 10. juni! Når den magiske datoen er der, er det bare å finne fram krukkene og sette i gang med sommer på balkongen. Store krukker, naturligvis, og ikke de blå som alle kjøpte i sin tid. – Du må for all del unngå slike skinnende, blå krukker som stjeler oppmerksomhet fra blomstene. Kjøp deg heftegrunn og mal over med en farge som passer til omgivelsene, oppfordrer Schjøll. Trenden går mot blomster i mørke farger, som blålilla og irrgrønt. Disse gir en fin kontrast til blomster i pastellfarger,

nordmenns favorittvalg når det gjelder sommerblomster. – Signalfarger som knallrødt og gult slår aldri helt an i Norge. Kanskje nordmenn føler at omgivelsene har for lite varme til å passe med signalfarger. Men det kan være lekkert – du kan for eksempel myke det opp med strå og sivaks. VANN OG GJØDSEL

Han minner om at det er viktig å gi sommerblomstene mat, men unngå for sterk gjødsel til spirene. – De stakkars spirene blir jo matforgiftet og svidd opp hvis du bruker for sterk gjødsel, påpeker Schjøll, som ofte gjødsler krukker og bed med ting han har ordnet selv – for eksempel knuste eggeskall. Han anbefaler å strø på langtidsvirkende gjødsel i granulatform. – Da slipper du å glemme gjødslingen, og det blir mindre fare for overgjødsling. Schjøll pleier å putte plastbøtter nedi krukkene sine, eller bare sette svarte plastbøtter tett i tett med ulike blomster. Han fyller bøttene med ti centimeter leca og legger på et tøystykke før han fyller opp med jord. – Trikset er å lage hull på siden av bøtten, ikke under. Fem centimeter opp lager jeg fire hull. Da slipper røttene å stå i vann, men de får tilført fuktighet. Selvvannende krukker er nyttig når man er bortreist. Alternativt kan du lage en enkel variant ved å legge vått avispapir oppi en søppelsekk. Sett plantene på avispapiret og trekk opp sekken slik at vann ikke renner ut. – Men det beste er naturligvis å skaffe seg så gode naboer at dere kan vanne for hverandre.

OBOSBL ADET 51


NABOLAGSHAGEN

I Honningbakken nabolagshage i bydel Storhaug i Stavanger dyrkes neper, chili og krydderurter på 20 parseller. Hagen er blitt til gjennom felles dugnadsinnsats. TEKST KJETIL GRØNNESTAD FOTO ELISABETH TØNNESEN

STAVANGER Rundt noen underlige, gresskledde forhøyninger i plenen i Johannesparken ved Johannes kirke finner vi parsellene til Honningbakken nabolagshage. – Siden vi driver prosjektet Spiselig bydel, var det å opprette en nabolagshage helt opplagt, sier Moa Sundberg. Hun jobber i Urban Sjøfront og er prosjektleder for Honningbakken. Siden oppstarten for to år siden har hun gitt 20 Storhaug-beboere sjansen til å dyrke egen mat i Johannesparken. Hver parsell er delt i to av en smal passasje. Det er mulig å leie enten en hel eller en halv parsell. Det tilsvarer fire eller to pallekarmer i areal. Nabolagshagen kan utvides til å omfatte hele plenen mellom Haugsundsgata og Johannes kirke. Da vil den ha plass til 50 parseller. Navnet Honningbakken er ikke tilfeldig valgt. I det ene hjørnet skal det komme en demonstrasjonsbigård. – Fire bikuber skal lære folk om honningproduksjon. Men vi må vente til august for å få dem på plass. Bidronningene kan ikke flytte inn før da, forklarer Sundberg.

BEDRE ENN EGEN HAGE

Ronny Edvardsen tynner ut i raden med neper. Sammen med ektemannen Ken Bakke disponerer han en halv parsell. Her dyrker de mange ulike sorter grønnsaker og urter som chili, plukksalat, sukkererter og purre. Ronny er overrasket over hvor mye de får plass til.

52 OBOSBL ADET

– Vi bor i sentrum og har bare en steinlagt bakgård. Vi ville dyrke litt grønnsaker og urter uten å få alt arbeidet en hel hage representer med på kjøpet. Vi har det travelt nok i hverdagen. Da vi hørte om den planlagte nabolagshagen, forstod vi at dette passet for oss, sier han. Ronny er opprinnelig fra Bjerkvik ved Narvik. Som liten gutt hatet han å måtte være med og sette poteter. Nå når dyrkingen er frivillig, er holdningen en annen. – Andre folk går tur med hunden. Vi tar kveldsturen hit for å luke og vanne. Det er faktisk avslappende å stelle med parsellen, sier han og sjekker de rødmende jordbærene. MØTEPLASS

Honningbakken skal ikke bare være et sted å dyrke egen mat. Det skal også være en uformell møteplass for bydelens beboere. Parselleierne har bygget opp nabolagshagen på felles dugnad. De som ikke har dyrket før, lærer av dem med mer erfaring. Mellom parsellene er det satt ut avkappede trestokker å sitte på. Drøsen i pausen er vel så viktig som dyrkingen. – Før, da Johannesparken var tom, kunne den oppleves skummel. Nå, når det er folk i nabolagshagen, virker den ikke skummel lenger, sier Sundberg. Les mer om nabolagshagen på honningbakken.no


PARSELLPARK: Parsellene er bygget opp av pallekarmer og kledd med gress. En parsell består av to «halvdeler» med en liten passasje mellom. Det er mulig å leie enten en halv eller en hel parsell.

SELVDYRKET: – Det er fascinerende å dyrke selv. Å se at det vokser og gror fra et lite frø, sier Ronny Edvardsen.

EGEN URTEHAGE:

– Urter er fantastiske å dyrke. Her kan vi høste med oss litt etter litt når vi trenger det, mens urtene du kjøper i butikken dør med en gang, sier Ronny Edvardsen.

BYGGER FELLESKAP:

Moa Sundberg fra Urban sjøfront er prosjektleder for Honningbakken nabolagshage. – Å dyrke mat sammen bygger felleskap i bydelen, sier hun.

OBOSBL ADET 53


50

48

52

44

46

54

42

BALLPLASS

40 56

ET BILFRITT BORETTSLAG

38

58

Storfjellet borettslag består av 194 boliger og 1,4 kilometer med gangvei. Her er det bilfritt – kjøring er faktisk ikke lov. TEKST JORUNN WOLD FOTO NADIA FRANTSEN

34

36

60 32

28

62

30 26

66

20

16

24

G PA JES RK TE ER ING

64

70

22 14

72 18

BARNEPARK

72

TAXI

74

12

10 8

54 OBOSBL ADET

NÅS

VEIE

N

N NKR OKE

RAV

RAV

2

6

GJES PARK TEERING

2


BILFRITT: Her er kun nødvendig kjøring tillatt. Barna skal få leke fritt uten å måtte passe for biler, sier styreleder Kjetil Berglund i Storfjellet borettslag på Holmlia i Oslo.

➺

NØDVENDIG KJØRING skal foregå i gangfart. Grunnen er todelt. Utrykningskjøretøy skal ha god fremkommelighet, og borettslagets barn skal få leke fritt på området – uten å måtte hoppe til side for biler. Kjøreforbudet håndheves med skilt, bommer og fartsdumper, men også borttauing av biler. På Storfjellet er det ingen låsbar bom. Hvis biler må inn på området skal det være mulig. For eksempel utrykningskjøretøy, syketransport eller den som har tung last. Men bare så det er sagt. Fem bæreposer fra Rema regnes ikke som tung last. – Et flyttelass eller møbeltransport er greit. Søppelbilen må også inn, forklarer Kjetil Berglund, styreleder i borettslaget. – Og så vurderer vi selvfølgelig behovet i hvert enkelt tilfelle. Eldre eller personer med nedsatt funksjonsevne kan ha behov for å kjøre til døra. FART OG FREKVENS

Berglund forteller at de til tider har hatt problemer med biler som kjører inn på området, men at styret har jobbet hardt både for å få ned antallet, samt redusere farten på de bilene som må innenfor bommene. På området er det både bommer, skilt og fartsdumper. – Stor fart over dumpene medfører skader på bilen. Det begrenser farten ganske greit, sier Berglund. Et annet tiltak borettslaget har gjort er å flytte søppelcontainerne slik at søppelbilene aldri må rygge. Da har sjåførene bedre oversikt når de manøvrerer de store bilene på de trange gangveiene. BORTTAUING VIRKER

Å parkere inne på tunet er heller ikke lov. – Parkerte biler er et hinder for utrykningskjøretøy og utgjør dermed en fare for liv og

helse. Derfor har vi en avtale med et selskap som tauer bort alle biler som står parkert innenfor området, forteller Berglund. Så lenge det ikke foregår av- og pålessing kan bilen taues bort. Da er ingen unnskyldning god nok. – Borttauing er kjedelig for den det gjelder, men vi opplever at det har en god preventiv virkning. Etter en borttauing er det ikke én bil inne i borettslaget på lang tid, sier han. Hjemmehjelpene har fått små, røde elbiler. De er miljøvennlige og kommer enkelt fram på smale veier. Men i Storfjellet borettslag får de likevel ikke kjøre til døra. – Første gang vi så en slik bil på området ringte vi bydelen og sa at neste gang blir den tauet bort. Etter det har vi ikke sett en eneste slik bil inne i vårt borettslag. Det hjelper å stille krav, mener Berglund. Noen beboere kjører mer til døren enn andre. – Vi har noen gjengangere her som alle andre steder, forteller Berglund. – Det er beboere som ser seg nødt til å kjøre til døren ofte. I disse tilfellene har styret tatt bilder av bilen og brukt som dokumentasjon sammen med et varsel til beboeren. Det har hatt effekt. KOMMUNISERER TETT MED BEBOERNE

Tema bilkjøring er tatt opp flere ganger på beboermøter, ofte med stor enighet. Alle ønsker et bilfritt og trygt område, og er enig i at utrykningskjøretøy skal fram. – Men så ser vi at ikke alle følger reglene likevel. Da jobber vi systematisk med å minne folk på hvor viktig dette er. Å kommunisere via vår Facebookside har best effekt, selvfølgelig supplert med brev eller mer tradisjonelle kommunikasjonskanaler for de beboerne som ikke er på sosiale medier.

OBOSBL ADET 55


Plasseringskonto

1,85%

Gi sparepengene et trygt sted å være Er du ingen gambler? Vi gir deg trygg og forutsigbar avkastning på sparepengene. Som OBOS-medlem får du noen av markedets beste betingelser, både på fast månedlig sparing og ved plassering av større beløp. Vi er medlem av Bankenes Sikringsfond, og alle innskudd er garantert med inntil 2 millioner kroner.

Opprett konto på obosbanken.no


OBOSBL ADET 57


Jazzfest i Trondheim

FOTO KNUT ROGSTAD

TRONDHEIM Jazzfest er et sikkert vårtegn i Trondheim. OBOS er med på laget når det braker løs den første uken i mai. Med sikre kort som De Dee Bridgewater, Solveig Slettahjell, Knut Reiersrud og Jarle Bernhoft er det duket for musikalske jubeldager i trønderhovedstaden. Hele byen tas i bruk, når det spilles på Dokkhuset, i Olavshallen, Nidarosdomen og flere andre scener. OBOS-medlemmer får rabatt på konsertbillettene, så her er det ingen grunn til å vente!

JAZZFEST: I fjor gjorde jazzstjernen Candi

Dulfer rent bord på Jazzfest i Trondheim. Snart venter nye, store opplevelser.

58 OBOSBL ADET


NORDSTRAND TURN

Nordstrand Turnforening har 2000 barn og unge innom hver uke. Likevel er det ventelister. OBOS støtter foreningen, som også ønsker å gi gratis trening til barn fra familier med dårlig råd.

Raballder Bergen BERGEN Vi begynte for å holde oss i form og ha det moro, inspirert av søsterklubben i Oslo. Men vi syntes vi var litt for gode for bedriftsserien i håndball, forteller spillerne på Raballder Bergen – et idrettslag «primært for homofile i Bergen». Nå gir spillerne alt for å unngå den forsmedelige sisteplassen i 4. divisjon. – Finnes det noe lavere? – Ja da. Men vi skal ikke ned i kjelleren i femte, forsikrer Raballder-guttene.

MOMENTIUM I ÅLESUND

STILIGE STERLING Sportsklubben Sterling engasjerer gutter, jenter – og foreldre med flerkulturell bakgrunn i Gamle Oslo. OBOS støtter sportsklubben – med et ekstra godt øye til arbeidet som gjøres for ungdom mellom 15 og 19 år.

Det finnes mange gode grunner til å bli hjemme på Sunnmøre i sommereller å legge ferien dit. Momentium står bak tre av dem; Ålesund Live i juni, Sommerfesten på Giske i juli og Jugendfest i august. OBOS-medlemmer får rabatter på samtlige fine arrangementer. Les mer pŒ momentium.no

NORSK FOLKEMUSEUM

Tradisjonen tro inviteres OBOS-medlemmer til gratis sankthansfeiring på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Skrimmel Skrammel, Eva & the Heartmakers og Odd Nordstoga blir med på festen!

HARDANGER SPELEMANNSLAG

Splemannslaget i Hardanger stilte opp da OBOS åpnet Kvitnosa kraftverk i Odda. Laget driver et godt og langsiktig kulturarbeid, og OBOS støtter særlig opp om satsingen på unge spelemenn.

OBOSBL ADET 59


LØPEGLEDE PÅ FORNEBU OBOS er ny tittelsponsor av Fornebuløpet, som setter avgårde onsdag 25. mai. Som OBOS-medlem får du 50 kroner i rabatt. TEKST HENRIK SØRLIE FOTO KONDIS/KJELL VIGESTAD BÆRUM Finn fram løpeskoene! På Fornebu vil løpegleden garantert få hjelp av de vakre omgivelsene. OBOS har lenge støttet det populære arrangementet, og fra 2016 heter det OBOS Fornebuløpet. Det blir som vanlig barneløp, ungdomsløp, fem kilometer og ti kilometer. Løpet er et samarbeid mellom Friidrettens Venner, IL Tyrving og Snarøya Sportsklubb, som bidrar med over 100 frivillige. Første løp ble arrangert i 2010, og antall deltakere er mer enn tredoblet siden starten. I fjor var det 2954 påmeldinger og 2412 som fullførte. Trolig blir tallet enda høyere i år, og OBOS Fornebuløpet ligger an til å bli Norges største løp arrangert på en ukedag.

STARTET MED JOGGETUR

Det er Stein Rohde-Hanssen som i sin tid tok initiativ til arrangementet. Han flyttet til Fornebu i 2008, og ideen kom under en joggetur. – Jeg så hvor flott det er å løpe her, og jeg ønsket å starte et løp som fremmer interessen for å holde seg i form, sier Rohde-Hanssen. Han er pensjonist og styreleder for OBOS Fornebuløpet. Tidligere har han blant annet vært med på å arrangere Grete Waitz-løpet. – Det er hyggelig at antall deltakere vokser for hvert år. I utgangspunktet skulle det bare være et mosjonistløp, men nå har vi hele bredden av deltakere, forteller han. Noen spaserer og noen løper fra de fleste. I fjor var det OddBjørn Hjelmeset som vant tikilometeren med tiden 33:26. VIL DU DELTA?

I 2015 ble traseen lagt om fordi start- og målområdet var flyttet fra Hundsund til Telenor Arena. Dermed har løperne fått bedre fasiliteter med innendørs servering, garderober og toaletter. – Ulempen var at det ble trangt når folk skulle løpe ut av arenaen, og i tillegg var det noen som klagde på at GPS-klokken deres ikke virket inni Telenor Arena. Derfor kommer løpet i år til å starte rett utenfor arenaen, forteller Rohde-Hanssen. Startkontingenten øker gradvis fram til 25. mai, så det lønner seg å være tidlig ute. Husk at OBOS-medlemmer får 50 kroner i rabatt ved påmelding. Mer info på www.fornebulopet.no.

60 OBOSBL ADET

OBOS FORNEBULØPET: I år blir OBOS tittelsponsor, og OBOS-medlemmer får 50 kroner i rabatt. Løp og kjøp!


OBOSBL ADET 61


Bygdekjærlighet. 22. Juli. Storslått natur. Det er mange grunner til at noen velger å tatovere en hyllest til hjemstedet sitt. TEKST TORMOD KVITHYLD ÅMOTSBAKKEN FOTO NINA RUUD

62 OBOSBL ADET


Alder: 43 Yrke: Tatovør Hyller: Oslo Hva: Stedsnavn på hånda, tatt i dagene etter 22. juli Per-Erik «Pero» Dahlman har alltid Oslo med seg. Fire bokstaver på høyre hånd. Den siste o-en er formet som et hjerte. – Jeg tok den i dagene etter 22. juli. Det gjorde veldig sterkt inntrykk på meg. Han er oppvokst i Bærum, men moren og besteforeldrene er ekte Grünerløkka-folk.

Og det er her, midt i Oslo at tatoveringstudioet hans, Lucky 7 Tattoos, ligger. Bare noen hundre meter fra regjeringskvartalet og bomben som sprang. – Jeg sto i bakgården og spiste en bagel da det smalt. Vi skjønte med en gang at det var en bombe. Vi stengte sjappa i noen dager og reiste vekk. Da jeg kom tilbake ble jeg veldig rørt over stemningen i gatene. Blomsterhavet. Folk var så snille med hverandre. Det var utslagsgivende for at jeg ville hylle Oslo. MANGE VIL UTTRYKKE TILHØRIGHET

– Tre-fire ganger i måneden tatoverer jeg noen som vil hedre hjemstedet sitt. For

eksempel med en bygning, et fyrtårn eller selve stedsnavnet, sier Per-Erik «Pero» Dahlman . – En tatovering er en uttrykksform. Mange ønsker å vise tilhørighet til et sted, en kultur eller subkultur. – Er det blitt vanligere å ta tatoveringer med en personlig historie? – Det ble vanligere for noen år siden da det gikk mange amerikanske tatoveringsprogrammer på tv. Der presenterte de ofte tatoveringer som hadde en dyp mening. Jeg vil anslå at omtrent halvparten av tatoveringene vi gjør her har en dypere mening. Resten velger motiver fordi de synes det ser kult ut.


Alder: 21 Yrke: Fotostudent Hyller: Harstad Hva: Postnummer på overarmen Fire sorte tall risset inn overarmen. De symboliserer 14 hus på ei rekke. Åsegardveien, 9402 Harstad. – Jeg tok den for to år siden, veldig spontant. Jeg husker ikke helt hvordan jeg fikk ideen, men jeg ville ha noe som representerte stedet jeg kommer fra, uten å skrive navnet på slekta. Et postnummeret er noe lite som sier veldig mye, sier Marthe Bygdnes. I dag er hun student ved Oslo Fotokunstskole, hvor hun er ferdig til sommeren. – Jeg er veldig glad i Harstad. Jeg tror ikke jeg vil flytte tilbake før jeg blir voksen, men jeg kunne ikke ha bedt om en bedre oppvekst. Jeg bodde utenfor byen i et lite nabolag hvor alle hilste på alle. Flere av dem som vokste opp i samme gate som meg er faktisk blitt naboene mine her i Oslo. Marthe har bodd i hovedstaden i tre år. – Nå er Oslo blitt hjemme. Jeg vurderte å tatovere det nye postnummeret mitt, men jeg har flyttet fem ganger her, så det ville ha blitt veldig mange nummer. Hun har et langsiktig prosjekt gående: Ta en tatovering hver gang hun reiser utenlands. Så langt har hun kommet hjem fra Barcelona, Amsterdam og Polen med en ny dekorasjon. – Men ingen er like personlig som postnummeret. For meg handler den tatoveringen om en følelse av barndom. Om det å føle seg hjemme. Du kan kalle den en hyllest til røttene mine og til opplevelsen av å ha vokst opp i Åsegardveien. Det er ikke så mange som har det postnummeret. Det gjør det mer intimt. Gata var basen hennes i atten år. Riktig nok flyttet hun hjemmefra som femtenåring for å bo med kjæresten, men hun vendte tilbake. Noen ting forandrer seg aldri. Lekeplassen. Skogen. Badestedet. – Jeg har brukt så mange år av livet mitt på å henge i det nabolaget. Vi gjorde det kidsa på 70-tallet gjorde, var ute og sprang og herja. Det var ikke veldig mye å ta seg til som ung i Harstad. Men vi hadde hverandre.

OBOSBL ADET 65


Alder: 48 Yrke: Kreativ leder i reklamebyrå Hyller: Jeløya i Østfold Hva: Anker og stedsnavn på magen Inne på reklamebyrået Los & Co står 48 år gamle Jo Espen Johansen, kreativ leder i bedriften, ikledd en hårete leopardtruse. Og bare det. Huleboerlooken hører egentlig fritiden til. Det er slik han er kledd når han står på scenen som vokalist i Cavebones. Zoom inn på den bare magen og du finner båtankeret han risset inn for fire år siden. I store bokstaver: Jeløya. I mindre bokstaver rundt: Moskva. Singapore. Praha. – Jeg har vært sjømann uten hav. Flydd rundt og jobba med reklame i utlandet i mange år, men det var aldri noen tvil om at jeg skulle hjem igjen. Jeg kommer fra Jeløya, bor på Jeløya og elsker Jeløya. Jo Espens paradis er ei halvøy som strekker seg ut i fjorden ved Moss. – Men vi som bor der ser på det som ei ordentlig øy, sier han. – Hva er det du elsker med Jeløya? – Det er en perle! Det er bare bra at ikke alle vet det. Vi har mange kunstgallerier, veldig god musikkscene, utrolig mange fine strender. Og så er det kjempefint å fiske sjøørret der. Det er en vulkansk øy, så du får veldig mye forskjellig natur og farger på et lite sted. Jeg tok tatoveringen fordi Jeløya er ankeret mitt.

66 OBOSBL ADET


Alder: 35 Yrke: Fotograf Hyller: Vikedal i Rogaland Hva: Skute og stedsnavn på overarmen Vikedal. Et naturskjønt rusk på kartet i Rogaland. Fjord, fjell og en kilometer lang sandstrand fordelt på 450 innbyggere. Og her står én av utflytterne med hjembygda foreviget på huden. Nærmere bestemt har Stian Nybru tatovert «Vikedal» og ei seilskute på overarmen. – Ja, jeg har et spesielt forhold til hjemplassen min, sier han. – Jeg har bodd i Oslo i elleve år, men sier fortsatt at jeg skal reise «hjem» til Vikedal. Selv om jeg ikke drar hjem oftere enn til jul og på sommeren, så bodde jeg jo der i 19 år. Foreldrene mine og storebroren min bor der fortsatt. Stian er fotograf og jobber for tiden som fotoarkivar på Norsk Folkemuseum. Han har en forkjærlighet for old school-tatoveringer med nautiske motiver. Derav motivet. Dessuten ble det bygget skuter i Vikedal mot slutten av 1800-tallet. – Det fineste med Vikedal er sjøen, fjellet og den svære elva som renner gjennom bygda. Og alle festivalene som gjør at innbyggertallet blir 20 ganger så høyt. 50-tallet er en del av Stians livsstil. Det synes på interiøret hjemme. Klesstilen. Han spiller også i rockabillybandet The Lucky Bullets. Det var på spillejobb for noen år siden at tatoveringsideen kom til. – Vi hadde konsert på Aku Aku i Oslo. Mellom settene tok jeg en øl i baren. Plutselig hørte jeg et sinnssykt brak fra scenen. En fyr snublet i kontrabassen min og landet oppå den så den ble knust til pinneved. Han ble helt fra seg og ville betale for reparasjonene. Men da det viste seg at han tatoverte, sa jeg at hvis han tegnet en piece for meg og tatoverte den, var vi skuls. – Hvorfor en Vikedal-tatovering? – Jeg tok den med en porsjon ironi. Gamle sjømenn tatoverte ofte «Norway», «Oslo» eller større steder. Å forevige vesle «Vikedal» er mer sjarmerende og humoristisk. Det er jo generelt mer humor og tegneserie i old school-tatoveringsstilen. Jeg vil ikke si at jeg er utpreget patriot. Men jeg har åpenbart en stor kjærlighet for bygda.

OBOSBL ADET 67


RISSKOVBILFERIE BIL - alltid et godt reisetilbud!

MER ENN700 HOTELLERPÅ WWW.RISSKOV.NO

4★★★★ luksus på Norefjell

Hallingdal | Noresund

Special offer Norefjell Ski & Spa

Kåret til Norges beste SPA hotell 2 år i rad! Kun 1,5 timer fra Oslo.

2 x overnattinger 2 x frokostbuffet 2 x middagsbuffet Entré til Bøeseter Bad &Trening Gratis internett

Halvpensjon & SPA

TIL 850,SPAR OPP Fra bare

Ank. 01/05 - 29/08-16 | Andre pakker + ankomster se hjemmeside

Fantastisk beliggenhet Vestnorge | Norheimsund

Opplev Hardangerfjorden SPAR Thon hotel Sandven 2 x overnattinger 2 x frokostbuffé 1 x 3-retters meny Robåt gratis utlån Gratis internett

OPP TIL

Østnorge | Oslo

Sentralt i Oslo

490,-

Anker Hotel 2 x overnattinger 2 x frokostbuffé Gratis internett Sentralt i Oslo Nært offentlig tra nsport

Fra bare

Kjent for god mat

Fantastisk hotell Kronen Gaard Hotell 2 x overnattinger 2 x frokostbuffé 1 x 2-retters middag Gratis internett Gratis parkering

OPP SPAR TIL 853,Fra bare

Ank. 14/04 - 30/ 12-16

Ank. 15/04 - 31/10-16

Vestlandet | Stavanger

Moderne hotell

Sentralti Oslo storby ferie

1x3-retters menyinkludert

Hvite sandstrender og storslått natur

1 x 2-retters meny

Hotell i Skagen TIL 435,SPAR OPP Fra bare

Ank. 14/04 - 21/12-16

Ring & hør nærmere • Åpent hverdager 9-17.

www.risskov.no

Nordjylland | Skagen

Fantastiske Skagen Foldens Hotel 2 x overnattinger 2 x frokostbuffé 2 x dagens rett Gratis internett Sentralt i Skagen

TIL 272,SPAR OPP Fra kun

Ank. 17/04 - 27/02-17 | Sesongtillegg fra 60 NOK | Andre pakker + ankomster se hjemmeside

Oppgi kode:

WEEKEND

32 82 90 00

Gjelder for alle Risskov Bilferies opphold: • Prisen er pr. person i dbl. vær. • Gode barnerabatter • Mulighet for flere dager • Ekspedisjonsgebyr fra kr. 79,Spar ift. hotellets egen pris • Forbehold om utsolgte datoer • Evt. miljøtillegg betales på hotellet • Reisearrangør: Risskov Autoferien AG


RISSKOVBILFERIE BIL

MER ENN700 HOTELLERPÅ WWW.RISSKOV.NO

- alltid et godt reisetilbud!

Populær bestselger Nordjylland | Dronninglund

Tilbud til Nordjylland Dronninglund Hotel

Bo nær naturen og flotte slott på et hyggelig hotell på Jylland

Book

3 netter fra 669 ,-

2 x overnattinger 2 x frokostbuffé 2 x 2-retters meny/buffé 2 x kaffe og småkaker 2 x aperitif

TIL 590,SPAR OPP Fra kun

Miljøtillegg 59 DKK pr døgn

Ank. 14/04 - 21/12-16 | Sesongtillegg fra 50 NOK | Andre pakker + ankomster se hjemmeside

Sentralt i København

4 ★★★★ storbyferie København | København

Miniferie i København

Grand Hotel 2 x overnattinger 2 x frokostbuffé Cava og snack på rommet ved ank. 15 % rabatt på Friscati Restaurant Gratis internett

SPAR

OPP TIL

Populær bestselg er

Grensehandel

Østersjøkysten | Tarp

Nordtysk minipris

424,-

Landgasthof Tarp 2 x overnatting m. fro 2 x 3-retters meny kostbuffé /b 2 x ettermiddagsk uffé aff 1 fl. vin pr. rom ve e og kake d 1 spillrunde på bo avreise wling

Fra bare

Ank. 16/04 - 28/ 06-16

Ank. 17/04-16 | Andre pakker + ankomster se hjemmeside

| Sesongtillegg 60

OPP SPAR TIL 254,Fra kun

NOK | Andre pak ker

+ ankomster se hje mmeside

Shopping, kultur & matopplevelser

Spa-entré inkludert Spa-luksus

på Vestkysten

Entrétil Wellnesshotell Bohuslän | Uddevalla

SPA-luksus

Bohusgården 2 x overnattinger 2 x frokostbuffé 2 x SPA-entré Gratis internett Gratis parkering

TIL 463,SPAR OPP Fra bare

Ank. 14/04 - 30/05-16 | Andre pakker + ankomster se hjemmeside

Ring & hør nærmere • Åpent hverdager 9-17.

www.risskov.no

Gøteborg | Göteborg

Sentralt i Gøteborg

Grand Hotel Opera 2 x overnattinger 2 x frokostbuffé 1 x entré til wellnessavdeling Gratis internett Sentral beliggenhet Ank. 15/04 - 30/12-16

Oppgi kode:

WEEKEND

32 82 90 00

Gjelder for alle Risskov Bilferies opphold: • Prisen er pr. person i dbl. vær. • Gode barnerabatter • Mulighet for flere dager • Ekspedisjonsgebyr fra kr. 79,Spar ift. hotellets egen pris • Forbehold om utsolgte datoer • Evt. miljøtillegg betales på hotellet • Reisearrangør: Risskov Autoferien AG

TIL 559,SPAR OPP Fra bare


juniorsiden

VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

MORO FOR DE MINSTE

FINN ORDENE!

N K G D Y I E E Y M

E R Æ L E V Y K S R

R U S J H Ø V E L O

E T A J L L I R D X

M V G U A R E T A V

M I P U O I S Q Q T

A N H L Y Ø Q I A H

H G J D K N C N G W

B E H S R Z G C Z D

Fasit: Drill, Hammer, Høvel, Øks, Sag, Sigd, Skrutvinge, Skyvelære, Syl, Tang, Vater

J S I G P L Q M L C

Mia S u 8 år, sanne H Krist fra Hvam ansen-H je ia , trukk nsen, 14 og Benja lle, e å m kryss t som vin r, fra Ras in ta, e nere orde r t av ju 1. Pre i OB nio OS m OBO ie er sen -bladet rd n S-bla det g t i posten r. ratule . rer!

FOTO: TINE

Kan du finne de tolv verktøyene som er gjemt i diagrammet? Ordene står vannrett, loddrett og på skrå.

LESESTUND MED GRAUT I kulturhuset Oseana i Os ved Bergen kan barna om lørdagene kose deg med nykokt risengrynsgrøt mens de blir lest høyt for. Dette høres så koselig ut at Juniorlaget tenker at sånn skulle lørdagene vært for alle barn, og det kan de jo bli! Spør de voksne at dere kan lage en egen lesestund hjemme med grøt og rød saft til. Kanskje du kan invitere en venn også? Oppskriften på risengrynsgrøt får du her: Til 4 porsjoner trenger du: 2 dl grøtris 4 dl vann 1 ts salt 1 l melk Kok opp vann og tilsett ris og salt. La risen småkoke på svak varme under omrøring til vannet er nesten kokt inn. (ca. 10 minutter). Spe så med

Vinn premier!

melken og kok opp. La risen småkoke videre på svak varme under lokk til grøten blir passe tykk (ca 45 minutter). Pass på å røre godt i bunnen av gryten under småkokingen, slik at ikke melken og risen brenner seg fast. Server grøten med smørøye, sukker og kanel.

Junior x-ord

Navn: .......................................................................................................................................... Adresse: ..................................................................................................................................... Postnummer/sted: ................................................................................................................. Alder: .......................................................................................................................................... Telefon: ......................................................................................................................................

70 OBOSBL ADET

Klipp ut og send inn.

TEKST OG UTVALG SØLVI HALVORSEN

Svar på kryssordet, så er du med i trekningen av et gavekort fra ARK bokhandel eller kinobilletter. Send løsningen til OBOS-bladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo, eller e-post til juniorlaget@obos.no. Frist 18. mai.


kryssord

SEND INN

og vinn Flax-lodd!

MORO FOR DE VOKSNE

Løsning Kryssord 1/16 S

P K H F F

I

F G

G H M Å T A E R E M R S R A K T B U R O B B E L B R A S E P B A R S U T I L S O K U S L R E L A V B E V S E T E T R E N O U R A M S B R A Å E N D T R I O

S S I T T N O R R O D E R H A V O I L A N K N D K U E E N I R D P E G E I N E R L M I U T Ø M E L D E

F U B U D T R U V E B E N Å D R K R O E R H D E R E S F O R H S P R E N T E R Ø R E R Y E L Y T V E I R E K O A R M E L S R Y

1 3 2 5 4 6

5 2 4 6 3 1

3 5 1 2 6 4

2 4 6 3 1 5

6 1 5 4 2 3

KRYSSORD- OG SUDOKUVINNERE FRA OBOS-BLADET NR. 3, OFFENTLIGGJØRES I BLAD NR. 5/16.

Kryssordvinnere nr. 1/2016 Elisabeth Strandskogen, Kristiansand Jovce Mitrevski, Oslo Svein Erik Sørlie, Fjellhamar Sudokuvinnere nr. 1/2016 Arne Holmgren, Larkollen Anne Wester, Bergen Yngve Vogt, Oslo

2 5 3

6 2

5 1

1 2

5

Fyll inn tall i de åpne rutene slik at hver linje, hver kolonne og hvert felt bestående av 2 x 3 ruter inneholder alle tallene fra 1 til 6. De gule rutene danner en tallkombinasjon som du fyller inn i kupongen og sender inn.

UTSTYR

HODEPYNT

PLAGE ADVERB

ARVEANLEGGET

GRUS LITE ULYDIG DYR ALFABET

HIGE SPIS

SVELG REISE

GRØNNSAK

NEDBØR

METODE

FLOMME

SLØVER

SPORTER

REKE

SKUMME BEKLEDNING

STRÅ ANTOK

ERKLÆRER

SMUG STOFF

ORIGINAL

SKRØNE

OMFAVNELSE

PRONOMEN

OFRET

TENDERE

KJÆRLIGHET

REKKER

PEER

GLAD

HINDRE

FASE FØDE

SLÅ

DIE

SER KINESER

DA JEVN

BAG

HILSEN KJERTEL

RÅKTE

RAMLER EN LUNDELL

SPRÅK BRYGG

FISK

MYNTENHET ISENDE

FORTONES

SKIPSEIER

KORALLØY

MØBLER

ARM

BRYGGET

FRAM-

MESTER

OVERNATTET

ORDRE

KVERKE

SJUSK- DRIFT ETE EURO-

FREM- FORVIRRING DELES SNYLTER

MARK

BEVEGELSE

UTDØDD ØGLE

SNOKE

FORLIKES

SORT

TALLORD HAR BILEN

NYTT LITEN

NORDMANN

PLANTE

DRIKKEN

LURERI

SKINN

Oppgave Sudoku 3/16

KJØKKEN-

ILDSTEDET

OND

Vinnere 1/16

VON

BRORDATTER

H M I A R A S I L E T M K B Ø S K Y A R V O L D E K K R U L F A N E T S K A K E R L O N I E N D T N K E T

PRONOMEN PLASS

OMRÅDE

MOTSTAND

OMRÅDE

Løsning Sudoku 1/15

4 6 3 1 5 2

BARK BRAS

MESTER

OPPLØSNING

SUSETE

PREPOSISJON

SEL

Vi trekker tre riktige kryssordløsninger som premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 3/16» eller «Sudoku 3/16» og send løsningen innen 18. mai til: OBOSbladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo, eller løsningsordene til obosbladet@obos.no.

Navn Adresse Sudoku-løsning

OBOSBL ADET 71


SMART LIVSSTIL STARTER MED SOMFY

SMART HUS enn noen gang! - mer attraktivt

SCENARIOS

Spektakulære prisreduksjoner frem til 1. juli 2016: TaHoma-boksen: nedsatt fra 3795 kr til 2995 kr. Dette er tidspunktet for å gjøre huset ditt til et smart hjem, til en intelligent og veldig attraktiv pris. room

devices

Roller shutter 1

Roller shutter 2

Swinging shutter

Ext venetian blind

Screen

Roof window

Lighting

Door lock

Al Alarm

Heating

Brightness sensor

Temperature sensor

Opening

Smoke detector

AGENDA

Group

SMART

ON-ABC

3795

KR

2995

KR

• full kontroll over markiser, screens, peersienner, belysning, garaasjeporter, grinder og mye mer • alt kan betjenes med mobilappen, uansett hvor du befinner deg • betjen enhetene i huset med fjernkontroll og hold et øye med det • lag dine egne scenarier for å stå opp, gå ut, komme hjem eller for weekender og ukedager. Eller produktene kan betjenes automatisk ut fra tid, lysintensitet eller temperatur • koble til mer enn 100 enheter for mer komfort og sikkerhet

Tlf: 41576639 Mail: info.no@ @somfy.com www.somfy.no


bolig OBOSBLADET 03 | 16

OPPSAL: Hus H i Oppsal senter borettslag får felles takterrasse på 100 kvadratmeter.

74 Populært på Oppsal

OSLO: 48 nye leiligheter på Oppsal legges ut for salg 27. april.

78 Smarte løsninger

LØRENSKOG: I Thurmannskogen får du hjelp til å utnytte hver eneste kvadratmeter.

82 Flytt rett inn

OS: Flotte leiligheter ved sjøkanten i Os er ferdigstilt. Bo godt i maritime omgivelser!

84 Toppen av Kværnerbyen

OSLO: 3. mai starter salget av 38 leiligheter i det høyestliggende borettslaget.

88 Rå utsikt på Ranheim

TRONDHEIM: I Væretrøtoppen er det ledige treroms med fantastisk utsikt.

92 Full oversikt

ILLUSTRASJON BLÅR AS

HELE LANDET: Vil du vite hvor OBOS bygger nå, og hvor vi planlegger å bygge? Her får du full oversikt!

OBOSBL ADET 73


BOLIG | OSLO | OPPSAL

SALGSSTART

ILLUSTRASJON BLÅR AS

27. april

74 OBOSBL ADET


SENTRALT: Nært butikker, kollektivtrafikk og i et trivelig lokalsamfunn. Dette skaper et bomiljø vi tror mange vil trives i.

Nye muligheter på Oppsal Vi legger nå ut nye boliger for salg i det populære prosjektet Oppsal senter borettslag. Grip sjansen til å bo smart og komfortabelt i et svært attraktivt område!

➺

DRØMMER DU OM å bo i en ny, moderne og funksjonell leilighet der du bor like ved butikker, t-banen og marka? Du er ikke alene. Da OBOS la de første trinnene for salg, ble responsen overveldende. De fleste av boligene i hus A, B, D, E og F er allerede solgt. Nå legges nye 48 leiligheter i hus H ut for salg, med salgsmøte 27. april. Det vil selvsagt bli forkjøpsrett for OBOS-medlemmer.

I hus H er det til sammen 48 boliger i ulike størrelser og for ulike behov. Du kan velge mellom 2-, 3-, 4- og 5-romsleiligheter, og leilighetsfordelingen er slik: • 5 toromsleiligheter på 60 kvm. • 12 treromsleiligheter på 60 til 98 kvm. • 25 fireromsleiligheter på 81 til 146 kvm. • 6 femromsleiligheter på 139 kvm, hvorav fem har en egen utleiedel på ca 23 kvm.

NYE BOLIGER OG NYTT SENTER

De fleste leilighetene i dette prosjektet er større enn det som ofte er tilfellet i nye boligprosjekter. Blant 4-romsleilighetene er det flere som har mulighet for atskilt kjøkken, og alle 4- og 5-romsleilighetene har separat gjestetoalett. De fleste leilighetene i hus H ligger vendt mot sørvest og har enten én eller flere balkonger eller en privat takterrasse, og mange har skyvedører. Alle kjøkken vil få moderne innredning fra HTH, badene vil være flislagt og ha downlights i taket, og det blir lys eikeparkett på

LYST OG ROMSLIG

190 planlagte boliger vil ligge over og ved siden av det nye Oppsal senter. Der vil det også komme en stor matvareforretning, i tillegg til at det er planer om frisør, apotek, bakeriutsalg, blomsterbutikk, restaurant, helsetjenester og andre servicetjenester. I dette området bor du nær byen og alle servicetilbud. De til sammen syv byggene blir på fra to til åtte etasje, og vil ligge rundt et skjermet uterom, rett ved Oppsal T-banestasjon. Her blir det godt å bo!

OBOSBL ADET 75


BOLIG | OSLO | OPPSAL

ENKEL HVERDAG: I Oppsal senter borettslag kan du bo i en lettstelt leilighet og ha alt du trenger like ved. Nå starter salget av hus H, med Oppsal torg rett utenfor.

gulvene. I dette prosjektet finner du komfortable boliger med gjennomtenkte løsninger, bygget med god kvalitet, moderne standard og med heis fra leilighetene og ned til en felles garasjekjeller. I byggets første etasje vil det bli forretninger, og på taket vil det bli etablert en felles takterrasse til bruk for alle som bor her. Fem av de største leilighetene har en utleiedel som kan leies ut og gi en ekstra inntekt, eller brukes til familiens student, tenåring eller gjester. I sjuende og åttende etasje ligger prosjektets toppleiligheter: romslige boliger med en eller flere flotte balkonger og slående utsikt over store deler av Oslo. Noen av disse har også en stor, privat takterrasse. HØY BOKVALITET I POPULÆRT OMRÅDE

Prosjektet bygges etter krav som sikrer deg gode tekniske, miljømessige og økonomiske løsninger som du vil ha glede av så lenge du bor her. Alle leilighetene vil bli varmet opp ved hjelp av fjernvarme, og den moderne standarden gjør at du får en komfortabel, energivennlig bolig. For den som også vil nyte livet i nabolaget utenfor boligen, vil det bli opparbeidet et avskjermet

76 OBOSBL ADET

og grønt felles uterom. Et fint torg mellom senteret og det ene huset vil gi enda flere møteplasser for menneskene som bor her. Og dem blir det stadig flere av – det er ikke for ingenting at Østensjø bydel er i ferd med å bli en av Oslos mest populære steder å bo. I dette bomiljøet er det lett å finne seg til rette! FINANSIERING

Boligene vil bli organisert som et borettslag med OBOS som forretningsfører. Byggingen av boligene finansieres ved at utbygger skaffer et lån på inntil 50 prosent av kjøpesummen som senere utgjør boligens fellesgjeld. Resten av kjøpesummen er egenkapital som finansieres av hver enkelt kjøper. 10 prosent av kjøpesummen betales inn ved kontraktsinngåelse, mens resten betales når boligen overtas. OBOS har også en ordning som gir deg anledning til å nedbetale din andel av fellesgjelden raskere enn den normale nedbetalingsplanen; en såkalt individuell nedbetaling. VISNING OG SALGSMØTE

Oppsal senter borettslag hadde byggestart tidlig i 2016, og hele anlegget er planlagt

ferdigstilt sommeren 2018. Det vil bli avholdt salgsmøte for boligene i hus H på Hammersborg torg 27. april kl. 18. I forkant kan prospekt og prisliste lastes ned fra obos.no. OBOS har åpnet et visningssenter for prosjektet i Haakon Tveters vei 88, og i tiden som kommer vil det være visninger flere ganger i uken, både på dagtid og kveldstid. Prosjektselger Ellen Dammen i OBOS kan nås på tlf 975 988 55 og e-post ellen.dammen@obos.no. Det vil også bli arrangert en tomtevisning med lift 24. april kl. 13-15 for alle som vil se nærmere på prosjektet. Les mer på www.obos.no/ oppsalsenter.


SALGSMØTE Det vil bli avholdt salgsmøte på Hammersborg torg 27. april kl. 18. Påmelding i forkant av salgsmøte kan gjøres via medlemsservice@obos.no eller på tlf. 22 86 59 90.

Dee er en sjelden mulighet for deg s ønsker en moderne leilighet på O sal.

VISNING Besøk vårt visningssenter/salgskontor på Oppsal. Adresse: Haakon Tveters vei 88 (gamle postbygget).

NÆROMRÅDET

re

Ulsrudv eien

Kringkollen

ULSRUD i

Østbyfa

ral Ru ges ve

en

ien ve Østmark

t

O ppsalvei

OPPSAL

ne

rs vei. n Tvete Haako

Østensjøveien

r me om k r e He ligen bo

N

Ge

Kollektivtransport: T-banen tar deg fra Oppsal til sentrum på 16 minutter. Fra neste år vil den ha åtte avganger i timen. Butikker: Senteret er planlagt med en stor matvareforretning, frisør, apotek, bakeriutsalg, blomsterbutikk, restaurant og helsetjenester. Barnehage og skole: Det er barnehager og skole rett i nærheten. Friområde: Oppsal ligger rett ved Østmarka, et av Oslo mest populære friluftsområder gjennom alle årstider. Bod 3 m2

Bad Entré

5,7 m2

9,5 m2 90x90

Sov 13 m2

WC 3 m2

Stue/kjøk

Oppsal får du en komfortabel bolig, som er lettstelt og lys. Heisen går fra leilighetene og rett ned til en felles garasjekjeller.

Sov 9,5 m2

N

48 m2

LEILIGHETENE: På

LEILIGHET: HX038 3-ROMS, 98 KVM BRA Balkong 15 m2

KONTAKT OBOS Nye Hjem ved prosjektselger Ellen Dammen / Ulf-Petter Binfield Tlf: 975 98 855 / 901 84 052 Nettside: obos.no/oppsalsenter E-post: ellen.dammen@obos.no ulf.binfield@obos.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: OBOS Nye Hjem AS Arkitekt: Arkitektskap AS Entrepenør: Veidekke Entreprenør AS Illustrasjoner: Blår AS

OBOSBL ADET 77


BOLIG | AKERSHUS | LØRENSKOG

SALGSSTART

ILLUSTRASJON RIFT OG EVE-IMAGES

20. april

78 OBOSBL ADET


Smarte løsninger i Lørenskog Nå starter salget av 20 nye selveierleiligheter i populære Thurmannskogen. Her legger vi til rette for maksimal utnyttelse av hver kvadratmeter, uansett om du velger toroms, treroms eller fireroms.

➺ ➺BYGGINGEN av de fem første byggene i Thurmannskogen er i gang. Nå starter salget av det sjette – bygg G. Dette ligger fint til inne på feltet, skjermet fra veien – sentralt i Lørenskog

SALGSSTART Salget starter i Lørenskog hus, 20. april kl. 18. OBOS-medlemmer har fortrinnsrett. Meld deg på via nettsiden eller tlf. 22 86 59 90.

OMRÅDET

I Thurmannskogen bor du rett ved alle servicetilbud og samtidig nær naturen. I gangavstand finner du blant annet Metrosenteret, Triaden kjøpesenter og Lørenskog hus. Det er også kort vei til barnehager, skoler og offentlig transport – og til turområdene i Østmarka. BOLIGENE

løsninger på interiør og møbler for å utnytte plassen til det maksimale. Vi kaller det «Compact living» og det handler om å finne kvadratmeterne du ikke visste fantes. Flere av leilighetene i dette bygget er perfekt for deg som skal kjøpe bolig for første gang.

Visning søndag 17. april kl. 12–14. BALKONG, HEIS OG GARASJE

KONTAKT Prosjektselger Alexander Thomassen

Mobil: 970 44 499

Alle boligene får egen balkong eller privat uteplass på bakkeplan. Tre- og fireromsleilighetene selges med garasjeplass i underjordisk garasjeanlegg inkludert. Herfra kan du ta heisen rett opp til din etasje. FINANSIERING

Bygg G består av 20 selveierleiligheter forBoligene organiseres som et boligsameie delt på fem etasjer. Du kan velge blant ti med OBOS som forretningsfører, og du E-post: toroms på 44 eller 46 kvm, fem treroms som kjøper må selv sørge for finansiering. prosjektsalg@obos.no på 65 kvm og fem fireroms på 79 kvm. OBOS-banken tilbyr ekstra god rente på alexander.thomassen@obos.no Leilighetene har en gjennomgående god lån til ny bolig i våre prosjekter. Finn ut standard med lyse flater, parkett på gulmer om OBOS Nyboliglån på obosbanken. På nett: vene og flislagte bad. Du kan selv påvirke no eller ring oss på telefon 02334. obos.no/thurmannskogen standarden gjennom tilvalg på blant annet kjøkkenfronter, fliser, parkett og veggPROSPEKT, PRISER OG VISNING farger. Oversikt over priser, planløsninger Prospekt og prisliste kan bestilles av proog plasseringer i bygget finner du på obos.no/thurmannskogen. sjektselger eller lastes ned fra obos.no/thurmannskogen. Besøk oss gjerne i visningssenteret på tomta i Nordliveien/SolheimsUTNYTT PLASSEN – «COMPACT LIVING» veien også. Søndag 17. april, kl. 12-14 er det visning spesielt for Leilighetene i bygg G har fornuftige planløsninger. Vi samar- bygg G. Ordinære åpningstider er torsdager kl. 15-18 og søndabeider med interiørarkitekter som kan hjelpe deg med smarte ger kl. 12-13.

OBOSBL ADET 79


BOLIG | VISNINGSHELG

VISNINGSHELG

Lørdag 23. og søndag 24. april

Velkommen til visningshelg! På jakt etter drømmeboligen? Legg turen innom OBOS og Block Watne helgen 23. og 24. april.

FOTO NADIA FRANTSEN

Vi åpner dørene til alle våre nye boligprosjekter – totalt har vi over 2000 nye boliger til salgs. Du finner oss over store deler av landet. Velkommen til visning! obos.no/visningshelg

80 OBOSBL ADET


BOLIG | BÆRUM | FORNEBU

Pust ut på Storøya Nær sjøen og med kort vei til Oslo – Storøya har blitt et populært boligområde på Fornebu. Velg blant 40 leiligheter! BÆRUM På Storøya bor du rett ved flotte friarealer, og det er kort vei til skole, barnehage, kjøpesenter, badestrand og Nansenparken. Boligområdet ligger sør på Fornebu og grenser mot Koksabukta i sør og Storøykilen i vest.

Storøya har en helhetlig og moderne arkitektur signert Lund Hagem Arkitekter. Totalt skal det bli rundt 500 boliger, og i juni legges Finketunet ut for salg. Hele området skal stå ferdig i 2019. Storøya får en variert bebyggelse med leiligheter, boliger gruppert i kjede og rekkehus – noe som gir en god ramme for alle generasjoner. Boligene på Storøya ligger i bygg på maksimalt fire etasjer. Fremtidige boligområder på Fornebu vil få en høyere utnyttelse av arealet. Du kan fortsatt sikre deg bolig på Storøya. I dag er det omtrent 40 boliger til salgs – treroms og fireroms i størrelse 69 til 142 kvm.

ILLUSTRASJON OXIVISUALS

Se hele utvalget på fornebulandet.no

OBOSBL ADET 81


BOLIG | HORDALAND | OS

Med tærne i tangen Kjøper du leilighet på Os Sjøfront Nº2, står den fiks ferdig og venter på deg. Da rekker du å få med deg våren fra egen balkong med praktfull utsikt over Bjørnefjorden.

KONTAKT Prosjektselger: Kristin Stave Silje Maurangsnes

Mobil: 996 20 719 / 977 17 715

ILLUSTRASJON MIR

E-post: kristin.stave@obos.no silje.maurangsnes@obos.no På nett: obos.no/ossjofront

82 OBOSBL ADET


➺➺

OS SJØFRONT har på en overbevisende måte endret bildet av den vakre bygden sør for Bergen. Mens den nye motorveien mot Bergen er under bygging, skjer en gradvis urbanisering rundt utløpet av Oselva. De første boligene ytterst på bryggekanten sto ferdig i 2013. Nå er 40 moderne leiligheter ferdige i Os Sjøfront Nº2. Boligene bygges nærmest på kaipromenaden som går helt inn til sentrum og videre ut til kunst- og kultursenteret Oseana og den praktfulle badestranden Mobergsvikjo.

Os Sjøfront Nº2 består av tre bygg med varierende høyder på fire og fem etasjer. Byggene får tilbaketrukne innganger med trapp og heis. De bygges i naturlige materialer, slik at byggene glir godt inn i de maritime omgivelsene. – Vi har snakket mye med dem som kjøpte i det første byggetrinnet og lagt vekt på deres erfaringer i utformingen av Os Sjøfront Nº2. Vi har blant annet droppet de aller største og de aller minste leilighetene. Nå varierer de i stedet fra 55 til 85 kvadratmeter, forteller Kristin Stave, prosjektselger i OBOS Nye Hjem. Kvalitetene er uendret, både innvendig og utvendig. Alle leilighetene får åpne og lyse balkonger og store stuevinduer med praktfull utsikt mot fjord, fjell og fonn. Det er tilkomst via heis, vannbåren varme i gulv og balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Kjøperne på Os Sjøfront er for øvrig svært fornøyd med å bo så nær sjøen og småbåthavnen at de nærmest kan dyppe tærne i tangen. Utsikten mot fjorden har også hatt svært mye å si for mange.

– Nå har vi færre enn ti ledige leiligheter igjen, så jeg vil anbefale interesserte i å raske på. Snart er sommeren her, lokker Kristin Stave. Det finnes også andre muligheter i Os. Boligene i Solstrandvegen er i salg, med en ekstraordinær beliggenhet. Ta gjerne en kikk på disse, også!

OBOSBL ADET 83


ILLUSTRASJONER BLÅR, LØVSETH + PARTNER OG GJERHOLM DESIGN

BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

UTSIKT MOT BYEN:

Leilighetene i de øvre etasjene i Kværnertoppen får flott utsikt over Kværnerbyen og Oslo by.

84 OBOSBL ADET


SALGSSTART

3. mai

PÅ TOPPEN AV KVÆRNERBYEN Nå kommer en ny sjanse til å realisere boligdrømmen nær Oslo sentrum. Ta en titt på Kværnertoppen, det høyestliggende borettslaget i Kværnerbyen!

➺

FEM MINUTTER FRA SENTRUM finner du Kværnerbyen. På få år har dette nye boligområdet blitt til et levende nabolag med arbeidsplasser, butikker, treningssenter, barnehager og et rikt kulturliv. Det er også fine turmuligheter i Svartdalsparken og langs Alnaelva. Nå starter salget av det tiende boligselskapet i Kværnerbyen. Borettslaget Kværnertoppen blir liggende helt opp mot Enebakkveien. Herifra vil det være utsyn over resten av Kværnerbyen, utover Oslo by og mot Holmenkollen. Etter planen vil borettslaget bestå av 211 leiligheter.

SLIK BLIR BOLIGENE

De 38 leilighetene som legges ut for salg nå blir en del av hus A i Kværnertoppen borettslag. Du kan velge mellom alt fra toromstil femromsleiligheter. Størrelsene varierer fra cirka 46 til 130 kvadratmeter. Standarden er gjennomgående god. Leilighetene får lyse overflater og lys eikeparkett på alle gulv med unntak av på bad. Der blir det fliser og varmekabler. Kjøkkenet får hvite glatte fronter, håndtak i børstet stål, LED-spotter under overskapene og benkeplate i mørk grå laminat. Alle boligene leveres med balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Er du tidlig ute med å kjøpe, får du mulighet til å påvirke standarden ved å gjøre tilvalg. Du kan for eksempel endre på kjøkken, parkett, fliser, dører og el-punkter.

BALKONG OG UTEOMRÅDER

Alle leilighetene får balkong eller uteplass på bakkeplan. Fire av leilighetene får to balkonger, fire får både balkong og uteplass på bakkeplan og tre får privat takterrasse i tillegg til balkong. Alle beboere får også tilgang til felles takterrasse. Uteområdene blir bilfrie, med beplantning, sittegrupper, lekeapparater og sykkelparkering. HEIS, GARASJE OG BOD

Leilighetene på tre, fire og fem rom selges med garasjeplass i underjordisk garasjeanlegg inkludert. Der kan du parkere bilen og ta heisen rett opp til din etasje. Alle leiligheter får egen sportsbod. NÅR KAN DU FLYTTE INN?

Byggingen starter når et tilstrekkelig antall boliger er solgt. Vi tar sikte på at de første kan flytte inn i første kvartal 2019. FINANSIERING

Byggingen finansieres ved at utbygger skaffer et lån på inntil 60 prosent av kjøpesummen (andel fellesgjeld). De resterende 40 prosent av kjøpesummen utgjør egenkapital (innskudd) som finansieres av den enkelte. OBOS-banken tilbyr ekstra god rente på lån til ny bolig fra OBOS og Block Watne. Finn ut mer om OBOS Nyboliglån på obosbanken.no eller ring oss på telefon 02334.

OBOSBL ADET 85


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

SALGSSTART Salget av de første 38 boligene i hus A starter tirsdag 3. mai kl. 18.00 i Fyrhuset i Kværnerbyen, Turbinveien 28. OBOS-medlemmer har forkjøpsrett og velger bolig først. Meld deg på via obos.no/kvaernertoppen eller tlf. 22 86 59 90. Velkommen!

Balkong 19,7 kvm

Sov 2 11,4 kvm

Sov 3 8,8 kvm

VISNING Ta gjerne en tur til Kværnerbyen og besøk oss i visningssenteret i Smeltedigelen 2. Se åpningstider på obos.no/kvaernertoppen.

Stue/kjøkken 33,9 kvm Bad 4,4 kvm Entre 9 kvm

KONTAKT

Bod 3,4 kvm Privat takterrasse 34,9 kvm

Sov 1 14,6 kvm

Prosjektselger Ulf-Petter Binfield og Ellen Dammen.

Mobil: 901 84 052 975 98 855

E-post: ulf.binfield@obos.no ellen.dammen@obos.no N

4-ROMS, 92 KVM BRA

På nett: obos.no/kvaernertoppen

MÅNEDLIGE BOKOSTNADER

Hver andelseier betaler en månedlig andel av borettslagets felleskostnader. Felleskostnadene består av renter og avdrag på andel fellesgjeld samt driftskostnader (blant annet offentlige avgifter, grunnpakke for kabel-TV og Internett og renhold av fellesarealer). I tillegg kommer utgifter til strøm, varmt vann og oppvarming, som faktureres etter målt forbruk, samt driftsutgifter til garasjeplass. KJØP TRYGT MED OBOS

Boligene blir organisert som et OBOS-tilknyttet borettslag, med OBOS som forretningsfører. Du eier din egen leilighet og kan selge denne, med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer. Samtidig er du sikret at fellesinteressene blir ivaretatt gjennom et godt opplegg for forvaltning, drift og vedlikehold. I et OBOS-tilknyttet borettslag er du ikke ansvarlig for naboens felleskostnader. PROSPEKT OG PRISER

I god tid før salgsstart kan du se prospekt, plantegninger, priser og detaljer om hver enkelt bolig på obos.no/kvaernertoppen. Du kan selvsagt også kontakte en av våre prosjektselgere for å få prospekt og prisliste tilsendt.

86 OBOSBL ADET

N

PÅ TOPPEN: Kværner-

toppen ligger øverst i Kværnerbyen, markert i oransje på kartet.


Kun 5 minutter for maksimal treningseffekt

MAGE- / RYGGTRE ENER • Effektiv styrketrening • Strammer opp mage- og r ygg • Trener ben- og armmuskulatur • 5 skråstillinger for ulik motstand • Plassbesparende sammen nleggbar • EN/TÜV/GS/CE-godkjent

Saammennleggbar ogg digital monitor

Kun:

1299,-

••• ACCOR RD ••• ROMASKIN I SÆRKLA ASSE!

• En skikkelig kondisjons- og stryketrener • Regulerbar 12 trinns motstaand i roarmene • Simulerer roing i båt • Kan tilpasses kroppsstørrelse • Plassbesparende sammenle eggbar • EN/TÜV/GS/CE-godkjent

Monitor med storrt LCD-display

Kun:

3499,Regulerbar 12-trinns motstand

Skråstilte rulleskinn ner

Kompakt sammenleggbar

Mer inspirasjon og bestilling: www.powermaxx.no Tlf: 38 26 45 52


BOLIG | TRONDHEIM | RANHEIM

RÅ UTSIKT PÅ RANHEIM Kjøper du leilighet i Væretrøtoppen får du en av Ranheims beste utsikter med på kjøpet; et eksepsjonelt flott utsyn over Trondheimsfjorden.

➺ ➺ØVERST I DET POPULÆRE og fredelige boligområdet Værestrøa på Ranheim har

FOTO INTERIØRFOTO – MARIT SØRLIE

OBOS bygget Væretrøtoppen. Prosjektet består av 42 selveierleiligheter. Leilighetene ligger i tre adskilte hus som hver er på fem etasjer. Leilighetene ligger høyt og luftig i terrenget, noe som gir en helt fantastisk utsikt og meget gode solforhold. Leilighetene er innflyttingsklare, men det gis selvsagt muligheter for senere overtakelse om det er ønskelig. Alle toroms- og fireromsleilighetene er solgt, men det er fortsatt mulig å skaffe seg en flott treroms.

KONTAKT Rune Selven, Megler, MNEF, Heimdal eiendomsmegling

Mobil: 957 37 861

E-post: rune.selven@heimdaleiendom.no

fliser på vegger og gulv. Kjøkkenet har hvite, glatte fronter og integrerte hvitevarer. Bilen parkeres i garasjekjeller med heis opp til leiligheten. I kjelleren har du også egen sportsbod. Det er verdt å merke seg at Prognosesenteret gjennom en spørreundersøkelse blant beboerne har kåret Væretrøtoppen til Norges femte beste boligprosjekt, og Trondheims beste boligprosjekt, i forhold til kundetilfredshet. KJØP OG BO TRYGT MED OBOS

Boligene i Væretrøtoppen er selveierleiligOMRÅDET heter i et boligsameie. De har ikke fellesPå nett: obos.no/varetrotoppen Ranheim er en populær bydel nordøst i gjeld, og det er du som kjøper som sørger for hele finanseringen. Kjøper du leilighet Trondheim. Bydelen er i vekst og her finner i Væretrøtoppen kan du søke om husbankdu alt du trenger av tilbud og tjenester for å leve et godt liv, samtidig som storbyens manfinansiering til ekstra gunstige betingelser. ge muligheter kun er en kort 15 minutters biltur unna. På Ran- Du finner en oversikt over ledige leiligheter, priser samt mer heim har du lett tilgang til storslåtte naturopplevelser rett utenfor informasjon om leilighetene og kjøpsprosessen på obos.no/ boligen din. Skog og sjø er kun et steinkast unna. Idrettsanlegg, varetrotoppen. skoler, barnehager og store friområder i umiddelbar nærhet. OBOS har 85 års erfaring å bygge og drifte boligeiendommer. En ny bolig i et av våre sameier er derfor et trygt kjøp. Når du BOLIGENE kjøper ny OBOS-bolig får du fem års reklamasjonstid, og vi følLeilighetene fremstår som lyse og luftige, med store vindus- ger deg selvsagt opp også etter at du har flyttet inn. NB! Du trenflater og hvite vegger. Eikeparkett i stue og soverom, badet har ger ikke være OBOS-medlem for å kjøpe bolig i Væretrøtoppen.

88 OBOSBL ADET


VISNING

Onsdager kl. 17–18

INNFLYTNINGSKLARE: Væretrøtoppen ligger helt øverst i et av de mest populære boligområdene på Ranheim. Det gir en eksepsjonelt flott utsikt over Trondheimsfjorden.

OBOSBL ADET 89


BOLIG | AKERSHUS | NESODDEN

SALGSSTART

20. april

Sentralt på Fagerstrand NESODDEN/FAGERSTRAND På Bakkeløkka får du treromsleiligheter på 83 kvm BRA og P-rom på 78 kvm. Adressen er Bakkeløkka nr. 9 a–d. Leilighetene ligger sentralt til på Fagerstrand med nærhet til dagligvarebutikk, skole og barnehage. Idyllisk beliggenhet rett ved skogen, og med kun 1,5 km til og sandstrand og Fagerstrand brygge.

Totalt skal det bygges 16 leiligheter fordelt på fire leilighetsbygg over to etasjer. Første salgstrinn består av fire leiligheter. God planløsning og store terrasser på ca. 13 kvm.

Salgsstart: Onsdag 20. april kl. 09.00 Sted: Block Watne, Nygårdsveien 20C, Ski. Kontakt: Arve Zahl, tlf. 922 66 673 Visning: 18. april, kl. 14-15 på Bakkeløkka. Les mer: blockwatne.no/ bakkeloekka

BOLIG | AKERSHUS | YTRE ENEBAKK

SALGSSTART

28. april

Utsikt i Ytre Enebakk ENEBAKK På Bråtengrenda selges tre- og fireromsleiligheter med BRA 76–98 kvm og P-rom 71–86 kvm. Leilighetene ligger idyllisk til med umiddelbar nærhet til Østmarka og flott utsikt over vannet Mjær. Kun 15 minutter til Ski og ca. 30 min til Oslo. Totalt skal det bygges 16 leiligheter fordelt på firemannsboliger over to etasjer. I første salgstrinn legges åtte enheter ut for salg.

ILLUSTRASJONER XR VISUELL KOMMUNIKASJON

Salgsstart: Torsdag 28. april kl. 09.00. Sted: Block Watne, Nygårdsveien 20C, Ski. Kontakt: Terje Nilsen, tlf. 907 25 183 Velkommen til visning 23. og 24. april kl. 13–15 i Bråtengrenda!

Les mer: blockwatne.no/braatengrenda

FORTRINNSRETT FOR OBOS-MEDLEMMER: Salgsstarter annonseres på blockwatne.no, der man også melder ønske om å benytte fortrinnsretten. Se blockwatne.no/fortrinnsrett.

90 OBOSBL ADET


BOLIG | AKERSHUS | ULLENSAKER KYNNE: Illustrasjon av rekkehuset sett fra hagesiden.

SALGSSTART

14. april

Barnevennlig på Kløfta ULLENSAKER Trollskogen ligger på Kløfta i Ullensaker kommune. Her skal Block Watne totalt bygge 44 boenheter fordelt på rekkehus og eneboliger i kjede. Området er barnevennlig og trafikksikkert utformet, slik at det ikke blir noe gjennomkjøring. Trollskogen blir delt opp i tre byggetrinn, og første salgstrinn består av åtte rekkehus og fem eneboliger i kjede.

Hustyper i salgstrinn 1 Nea, enebolig i kjede: Tre soverom, to stuer, to bad, stor takterrasse over carport og sportsbod. Nea har BRA på 125,6 og P-rom på 121,2 m2. Kynne, rekkehus: Kynne har BRA på 100–102 m2 og P-rom på 94–97 m2. Tre soverom, to bad og åpen stue-/ kjøkkenløsning.

ILLUSTRASJON OXIVISUALS

NEA: Illustrasjon av enebolig i kjede sett fra hagen. Boligene er kjedet med carport og terrasse.

Salgsstart: Torsdag 14. april kl. 17.00 hos Block Watne, Hvamstubben 17, 2013 Skjetten (ved Olavsgård) Kontakt: Pål Westgaard, tlf. 908 29 786 Les mer: blockwatne.no/trollskogen

FORTRINNSRETT FOR OBOS-MEDLEMMER: Salgsstarter annonseres på blockwatne.no, der man også melder ønske om å benytte fortrinnsretten. Se blockwatne.no/fortrinnsrett.

OBOSBL ADET 91


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

NYE BOLIGER FOR SALG OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og Akershus og i regionene Stor-Bergen, Midt-Norge, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på obos.no/nybolig.

LÅN TIL NYE BOLIGPROSJEKTER Trenger du lån til å kjøpe ny OBOSbolig? OBOS-banken gir deg ekstra god rente på lån til OBOS' og Block Watnes boligprosjekter. Du kan låne inntil 85 prosent av kjøpesummen, og renten er den samme uavhengig av lånebeløp. Lånet kan nedbetales over 30 år. Ti prosent av totalprisen betales vanligvis ved kontraktsinngåelse. Trenger du lån til denne innbetalingen hjelper OBOS-banken deg med et prosjektlån til gunstig rente. Les mer på obos.no/nyboliglan

OSLO/AKERSHUS

OPPSAL

LAMBERTSETER

LILLESTRØM

OPPSAL SENTER 190 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. halvår 2018.

SYMRA TERRASSE 107 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2018.

PORTALEN 144 borettslagsleiligheter. Innflytting 1. sept. – 1. des. 2017.

SALG VED: OBOS Nye Hjem AS. Prosjektselger Ellen Dammen, mob. 975 98 855 og Benedicte Wien, mob. 476 08 089 www.obos.no/oppsalsenter

SALG VED: OBOS Nye Hjem AS. Prosjektselger Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/symra

SALG VED: Portalen Bolig AS. Prosjektselger Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/portalen

LØREN

LØREN

KVÆRNERBYEN

GARTNERKVARTALET HUS 1 OG 2 73 selveierleiligheter og 69 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra slutten av 2018.

GARTNERLØKKA HUS 1, 2, 3, 4 OG 5 243 leiligheter. Planlagt innflytting fra april 2016. Få igjen.

KVÆRNERTOPPEN 211 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2019.

SALG VED: Lørenvangen Utvikling AS. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360. www.obos.no/gartnerkvartalet

SALG VED: Lørenvangen Utvikling AS. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360. www.obos.no/gartnerlokka

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Ulf-Petter Binfield, mob. 901 84 052 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvaernerlia

92 OBOSBL ADET


KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN

KVÆRNERLIA HUS A, B OG C 131 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2017.

KVÆRNERBAKKEN HUS A, B OG C 131 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2018.

KVÆRNERBYEN TERRASSE HUS A, B, C, D 189 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra juni 2016.

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Ulf-Petter Binfield, mob. 901 84 052 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvaernerlia

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Ulf-Petter Binfield, mob. 901 84 052 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvaernerbakken

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Ulf-Petter Binfield, mob. 901 84 052 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvarnerbyenterrasse

ENSJØ

ENSJØ

LØRENSKOG

STÅLVERKSKROKEN 66 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016.

VERKSHAGEN 66 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2016

THURMANNSKOGEN, BYGG A, B, C, D OG E: 156 selveierleiligheter, planlagt innflytting 1. kvartal 2017.

SALG VED: Gladengveien DA. Prosjektselger Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/stalverkskroken

SALG VED: Gladengveien DA. Prosjektselger Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/verkshagen

SALG VED: Nordliveien Utbygging AS. Prosjektselger Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/thurmannskogen

MIDT-NORGE

MIDT-NORGE

HUNDSUND – FORNEBU

STORØYA – FORNEBU

TRONDHEIM RANHEIM

TUN 7 152 leiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016.

TERNETUNET: 131 leiligheter, innflyttingsklare leiligheter. VIPETUNET: 34 leiligheter, planlagt innfl. fra 2. kvartal 2018. LOMVI TUN: 50 leiligheter, innflytting fra 1. kvartal 2017. HEGRETUNET: 44 leiligheter, planlagt innflytting 4. kvartal 2017. LERKETUNET: 30 leiligheter, planlagt innflytting 4. kvartal 2017. SALG VED: OBOS Fornebulandet, Tomine Duller, mob. 926 30 113. www.obos.no/storoya

RANHEIM AMFI 105 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2017.

SALG VED: OBOS Fornebulandet, Karianne Nagell Prytz, mob. 414 38 931. www.obos.no/hundsund

SALG VED: Meglerhuset Nylander, eiendomsmegler Mari Østgaard Buaas mob. 948 11 965. www.obos.no/ranheimamfi

OBOSBL ADET 93


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

TRONDHEIM LADE

TRONDHEIM RANHEIM

TRONDHEIM TILLER

LADEBYHAGEN 133 selveierleiligheter innflyttingsklare fra 4. kvartal 2016.

VÆRETRØTOPPEN 42 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

TILLERLANDET 109 selveierboliger, leiligheter og rekkehus. Innflyttingsklare leiligheter.

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Jan-Erik Fjellseth, mob. 932 54 144. www.obos.no/ladebyhagen

SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling, eiendomsmegler Rune Selven mob. 957 37 861. www.obos.no/varetrotoppen

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422. www.obos.no/tillerlandet

STJØRDAL

STJØRDAL

TRONDHEIM HORNEBERG

HUSBYÅSEN TREND 20 selveide eneboliger i kjede og tomannsboliger. Planlagt innfytting fra 3. kvartal 2016

BLÅKLOKKESVINGEN I FOSSLIA Innflytningsklare 2-roms leiligheter.

HORNEBERGTUNET 119 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda. Innflyttingsklare leiligheter.

SALG VED: Primahus Bolig, Joar Winther, mob. 913 11 919. www.obos.no/husbyaasen

SALG VED: Primahus Bolig, Joar Winther, mob. 913 11 919. www.obos.no/blaklokkesvingen

SALG VED: Meglerhuset Nylander, eiendomsmegler Lars Kristian Hagen mob. 452 75 958. www.obos.no/hornebergtunet

VESTFOLD

ØSTFOLD

TØNSBERG KALDNES

FREDRIKSTAD KRÅKERØY

FREDRIKSTAD GAMLEBYEN

DOCKSIDE TRINN 2 OG 3 97 selveierleiligheter. Innflytting trinn 2 sommer 2016.

VESTRE LANGØYÅSEN 42 eneboliger i sameie. Innflytting har startet.

CHEVIOT 57 leiligheter i borettslag.

SALG VED: Kaldnes Boligutvikling AS. Prosjektselger Tor André Vedvik. mob. 979 59 557. www.obos.no/dockside

94 OBOSBL ADET

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler André Søland, mob. 952 77 103. www.obos.no/vestre-langoyasen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler Karianne Westby Jensen mob. 477 00 214. www.obos.no/cheviot


BOLIG E BYTT

ROGALAND

SANDNES KLEIVANE

STAVANGER TASTARUSTÅ

STAVANGER HAUGESUNDSGATA

FØLHUSBAKKEN 25 selveierleiligheter. Planlagt innflytting juni 2016.

KVARTALET 235 borettslagsleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

50 ØST TRINN 1, 2 OG 3 124 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

SALG VED: OBOS Rogaland. Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240. www.obos.no/folhusbakken

SALG VED: OBOS Eiendomsmeglere Rogaland Katrine Hodne Håland, mob 924 61 819 Christian Hauge, mob 936 53 151. www.obos.no/tastarusta

SALG VED: OBOS Rogaland. Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240. www.obos.no/5grader

BRUMUNDDAL

HAMAR MARTODDEN

LUND/VOLL

ELVEGATA 11 40 borettslagsleiligheter med planlagt innflytting fra første halvår 2017.

STRANDVEGEN TRINN 3 OG 4 33 leiligheter med planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016. Kun 2 igjen i trinn 3.

LINÅKEREN 27 borettslagsleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter. Kun 2 igjen.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006. www.obos.no/elvegata

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006. www.obos.no/strandvegen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006. www.obos.no/linakeren

BERGEN KRONSTAD

BERGEN ASKØY

BERGEN STRAUME

KRONSTADPARKEN TRINN 2 OG 3 220 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016.

FLORVÅGVEGEN 36 18 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

STRAUMSFJELLET PANORAMA TRINN 1, 2 & 3 209 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2017.

SALG VED: DnB Eiendom AS, Thor-Kristian Johannessen, mob. 916 88 655. www.obos.no/kronstadparken

SALG VED: Olatunet Askøy AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715. Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/florvagvegen36

SALG VED: Fana Sparebank Eiendom, Stig Håkon Nøkling, mob. 472 43 948. www.obos.no/straumsfjellet

INNLANDET

STOR-BERGEN

OBOSBL ADET 95


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

BERGEN STRAUME

BERGEN SANDSLI

BERGEN MØLLENDAL

STRAUMEHAGEN 43 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2017

SANDSLIÅSEN TRINN 1 OG 2 103 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter i trinn 1. Trinn 2 planlagt innflytting høsten 2017.

MØLLESTRANDEN 69 borettslagsleiligheter. Prosjektet er innflyttingsklart. Få igjen.

SALG VED: Straumehagen AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/straumehagen.

SALG VED: Sandsli Boligutvikling AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/sandsli

SALG VED: Møllestranden AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/mollestranden

SKAL DU KJØPE NY BOLIG?

Dette må du vite før du skal kjøpe bolig!

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTE For å kunne benytte medlemsansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt:

som velger bolig på salgsmøtet signerer en forenklet, men bindende kontrakt.

Du må møte opp personlig eller ved fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemskap blir registrert.

Din eventuelle fullmektig må fremvise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt.

Du må være à jour med medlemskontingenten.

Særskilt ved kjøp i borettslag: Kjøper som fra før har bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, må selge denne for å kunne overta den nye boligen. Kjøper som fra før har kontrakt på bolig under oppføring i et OBOS-tilknyttet borettslag, må ha solgt denne kontrakten før kjøp av ny bolig under oppføring i et OBOStilknyttet borettslag.

Ta med finansieringsbevis.

Bruk av ansiennitet på salgsmøtet medfører midlertidig nullstilling av ansienniteten i 12 måneder etter at den nye boligen er ferdigstilt. De

96 OBOSBL ADET

Særskilt ved kjøp i sameie: Krav om salg av egen bolig og kontrakt på bolig under oppføring i OBOS-tilknyttet borettslag, gjelder ikke. Ellers følges foranstående retningslinjer.

BERGEN OS SOLSTRANDVEGEN 36 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2016. SALG VED: Solstrandveien AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/solstrandvegen

BERGEN OS OS SJØFRONT 40 borettslagsleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter. SALG VED: Os Sjøfront AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/os-sjofront


PÅ NETT

Planlagte boligprosjekter oslo og akerhus

Oppsal På Oppsal skal OBOS bygge 200 leiligheter og nytt senter. Salgstrinn 3 er utlyst i dette bladet. Kværnerbyen Kværnerbyen terrasse, Kværnerlia og Kværnerbakken ligger ute for salg. Kværnerbyen felt B1 er utlyst i dette bladet. Majorstuen I Middelthunsgate 15-17 skal OBOS og Veidekke bygge ca 350 leiligheter. Planlagt salgsstart 4. kvartal 2016. Løren I Lørenvangen skal OBOS og Veidekke bygge over 800 boliger. Nydalen På Lillo gård planlegger OBOS å bygge 440 boliger. Planlagt salgsstart høsten 2016. Mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 2017. Bogerud Bogerud torg planlegges opprustet og utbygget med 110 leiligheter. Planlagt salgsstart 2016. Lambertseter – Symra terrasse I Cecilie Thoresens vei 12 planlegges ca. 103 leiligheter og forretninger.

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

Fornebu – Storøya Her skal det bygges totalt 460 boliger. Ternetun 1, 2 og 3, Lomvitun 1 og 2, Hegretunet, Lerketunet og Vipetunet ligger ute for salg. Finketunet kommer for salg 2. kvartal 2016. Bondi i Asker Ved Søndre Bondi gård skal Pals Eiendom og OBOS bygge 66 boliger. Planlagt salgsstart 2. kvartal 2016. midt-norge Lade I Ladebyhagen planlegges ca. 450 boliger. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg.

Stjørdal I Fosslia skal det bygges totalt 67 boliger. Blåklokkesvingen trinn 1 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 2 er ikke bestemt. Husbyåsen På Husbyåsen skal det bygges totalt 20 boliger. Ranheim På Ranheim Amfi skal det bygges 105 leiligheter fordelt på 4 blokker. Salget av trinn 1 har startet. østfold

Fredrikstad – Cheviot OBOS skal bygge 57 leiligheter ved Gamlebyen. Salget av trinn 1 har startet.

Skogro På Nøtterøy skal det bygges 59 boliger. Planlagt salgsstart i løpet av 2016.

Lørenskog I Thurmannskogen skal det bygges ca. 300 boliger. De fem første husene er lagt ut for salg. Hus G er utlyst i dette bladet.

Sandnes – Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Salgsstart høsten 2016.

Sandvika I Bjørnegårdssvingen skal det bygges totalt 120 leiligheter som 2-, 3- og 4-roms, samt barnehage. Reguleringsplan er godkjent. Salgsstart forventes i 2017.

Hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart 2017. Sandsli Her planlegges 250 boliger. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Vågedalen I Vågedalen jobber OBOS med planer om bygging av ca. 130 boliger. Antatt salgsstart 2017 innlandet

Lund – Voll Her planlegger OBOS og Block Watne 700-1000 boliger i løpet av 10-15 år. OBOS’ første prosjekt er Linåkeren. Prosjektet ligger ute for salg. Martodden – Strandvegen Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Fire trinn er lagt ut for salg. Øvre Tokstad Her planlegger OBOS å bygge 21 leiligheter i blokk i nedre del av Bekkelaget, Ottestad. Planlagt salgsstart 2. kvartal 2016.

vestfold

Rosenholm Ved Rosenholm stasjon kommer det nye boliger til salgs i løpet av 2016.

Røa Langs Aslakveien skal det bygges ca. 400 boliger. Planlagt salgsstart høsten 2016.

Blomsterdalen Her skal det bygges 200-300 leiligheter/ rekkehus. Planlagt salgsstart i 2017.

rogaland

stor-bergen Bjånes – Os Her skal det bygges totalt 1 500 boliger. Planlagt salgsstart i løpet av 2016.

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 skal det bygges tilsammen ca. 320 boliger. Trinn 1 er utsolgt. Trinn 2 og 3 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt.

OBOSBL ADET 97


Bestill gratis befaring og måltaking! Norsol ® er en av landets ledende produsenter av mål-

GRAVSTEINER

NAVNETILFØYELSER OG OMARBEIDELSER

tilpasset solskjerming. Med over 30 års erfaring innen solskjerming vet vi at forarbeidet er helt avgjørende for resultatet. Derfor gjør vi som skredderen; vi kommer gjerne og tar mål. Helt gratis og uten forpliktelser.

Ingen fordyrende mellomledd Oslo-distriktets største utvalg • Ring og få tilsendt GRATIS katalog • 12% rabatt ved henvisning til annonsen • Alle prisklasser

Besøk oss på Røa

eller www.norsol.no for

å finne konsulent i din bydel! Norsol AS, Vækerøveien 213, Oslo.Tlf 22 50 65 00

AVD. GRORUD:TRONDHEIMSV. 457, OSLO.TLF: 22 80 30 70 AVD. SANDVIKA: INDUSTRIV. 10, SANDVIKA.TLF: 67 52 10 30 WWW.SIGVARTSEN.NO

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING

www.norsol.no


medlem OBOSBLADET 03|16

Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS

OPPUSSINGSPROSJEKT?: ➺➺Handledager hos Flügger.

100 Barnas Sommerkolldag OSLO: Hinderløyper og mye moro i Holmenkollen den siste søndagen i mai.

101 Familieferie HELE LANDET: Sjekk ut Apollos beste familiehoteller.

102 Turandot

OSLO: Puccinis kjente opera er vårens medlemsforestilling.

106 40 % hos Flügger

HELE LANDET: Vårens handledager er fra 21. til 23. april.

106 Stikke av?

HELE LANDET: Choice har hoteller i hele Skandinavia og Baltikum.

108 30 % hos Kitch’n

HELE LANDET: Torsdag 21. april er det handledag hos Kitch’n.

110 Legoland

FOTO FLÜGGER

HELE LANDET: 65 millioner legoklosser venter på dere i Billund.

Les mer på obos.no/medlem

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er OBOSBL ADET 99


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Barnas Sommerkolldag Velkommen til en spennende aktivitetsdag i Holmenkollen søndag 29. mai. kultur og fritid Skiforeningen inviterer til sommerversjonen av det populære barneskirennet Barnas Holmenkolldag.

På Barnas Sommerkolldag blir det fire forskjellige hinderløyper som passer for barn i alderen 4 til 12 år. I tillegg blir det morsomme aktiviteter for hele familien. Bli utfordret, skitten, våt og glad på Barnas Sommerkolldag! Tid: Søndag 29. mai fra kl. 10 til kl. 15. Sted: Holmenkollen Påmelding: skiforeningen.no

OBOS-pris kr 230 Ord. pris kr 270

Miniøya 2016 Få 20 prosent rabatt på billetter til barnas egen festival i Tøyenparken 11. og 12. juni. kultur og fritid Andre helgen i juni arrangeres barnas egen festival med blant andre Madcon, Honningbarna, Ravi, Pippi Langstrømpe, Samsaya, Comet Kid og Kvartettserien.

I tillegg til konserter blir det teater, disko, ansiktsmaling, kunst, basseng, matopplevelser, street dance og mange spennende aktiviteter og overraskelser. Følg med på minioya.no for oppdatert program. Rabatten gjelder på inntil seks billetter per medlem. Billetter må kjøpes innen 31. mai for å få rabatten.

20 % rabatt Inntil 6 billetter per medlem

100

OBOSBL ADET

Foto: Gundersenogmeg

Tid: Lørdag 11. og søndag 12. juni Sted: Tøyenparken i Oslo Billetter: billettservice.no eller tlf. 815 33 133


www.obos.no/medlem

Våre beste familiehoteller Velkommen til Apollo Mondo Family Resorts – våre beste familiehoteller som har litt ekstra av det meste.

ferie og reise Du får 600 kroner i rabatt per bestilling ved kjøp av pakkereiser til blant annet Hellas, Kroatia, Bulgaria, Kypros, Italia, Portugal og Spania.

Her finnes det barneklubb og svømmeskole, samt sport og treningsmuligheter for hele familien.

Våre Apollo Mondo Family Resorts finner du her: * Mythos Beach Resort, Rhodos * Romana Beach Resort, Kroatia * Kipriotis Maris, Kos * Kaya Side, Tyrkia * Lopesan Baobab Resort, Gran Canaria God tur!

Slik får du rabatten: • Bruk kampanjekode obos ved bestilling på apollo.no. • Tilbudet må bestilles mer enn 30 dager før avreise. • Rabatten gjelder kun nye bestillinger og kan ikke kombineres med andre rabatter og tilbud. • Rabatten kan ikke brukes på uspesifiserte reiser, kun fly og pakker med fleksibel reiselengde.

600 kroner i rabatt per bestilling ved kjøp av pakkereiser med charterfly

OBOSBL ADET

101


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

-

Den glade enke kultur og fritid I en deilig miks av Moulin Rouge og burlesk sirkus, befinner vi oss i Paris og i «la belle époque», hvor livet leves i alle fasetter og jakten på lykken er grenseløs.

Den fornyede versjonen av musikalen Den glade enke er forvandlet til en forrykende fest i Svein Sturla Hungnes’ bearbeidelse. Tid: Spilles til 30. april Sted: Oslo Nye Teater, Hovedscenen Billetter: billettservice.no eller tlf. 815 33 133

20 % rabatt Inntil 2 billetter per medlem

Turandot kultur og fritid Puccinis kjente opera er vårens medlemsforestilling, og spilles denne kvelden kun for medlemmene.

Giaccomo Puccini skapte et rikt og vakkert lydbilde til dette mørke og erotiske eventyret. Operaen inneholder kjente arier som «Signore, ascolta», sunget av tjenerinnen Liù og prinsens vakre «Nessun dorma», om hvordan han ser frem til å vinne prinsessens hånd. Tid: Onsdag 4. mai 2016 kl. 19.00 Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen Billetter: operaen.no eller tlf. 21 42 21 21 Ca. 30 % rabatt Inntil 2 billetter per medlem Foto: Semper Oper Dresden

Fyrverkerikonserten 2016 kultur og fritid Vestfoldfestspillene og Kongelige Norske Marines Musikkorps presenterer den verdenskjente tenoren José Carreras som årets solist under Fyrverkerikonserten i Horten. Dette blir Carreras’ eneste konsert i Skandinavia i 2016, og publikum får oppleve ham i naturskjønne omgivelser rett ved Oslofjorden. Fyrverkerikonserten har 25-årsjubileum i år, og arrangementet avsluttes som alltid med et storslagent fyrverkeri til tonene av Händels «Music For the Royal Fireworks».

Tid: Fredag 24. juni kl. 22.00 Sted: Vollen, Karljohansvern i Horten Billetter: billettservice.no eller tlf. 815 33 133 OBOS-pris kr 490 Ord. pris kr 690

102

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Vi sees på TusenFryd! Fredag 6. mai fra klokken 14 til 21 er det klart for årets medlemsdag på TusenFryd. kultur og fritid Denne dagen har OBOS-medlemmene fornøyelsesparken helt for seg selv til en hyggelig pris.

I parken er det aktiviteter som passer alle aldre og ønsker! Prisen inkluderer inngangsbillett til TusenFryd og fri bruk av attraksjonene (unntatt SkyCoaster) samt gratis parkering. Les mer om parken og aktivitetene på tusenfryd.no. Billetter kan kun kjøpes på forhånd, og vil ikke blir solgt på TusenFryd på arrangementsdagen. Tid: Fredag 6. mai fra kl. 14 til 21 Sted: TusenFryd, Vinterbro — 20 min. fra Oslo Billetter: billettservice.no eller tlf. 815 33 133

OBOS-pris kr 149 + bill.avg. (barn under 95 cm gratis) Ord. pris kr 329/399

Kjenner du en konfirmant? Gi en gave som betyr noe: Et OBOSmedlemskap er en gave for fremtiden. diverse Gi en gave som vokser med konfirmanten — en plass foran i boligkøen.

Uansett hva tenåringene skal bli når de blir voksne, vil de ønske seg et trygt og godt sted å bo. Som OBOS-medlem har de mange fordeler. De kan gå på konserter, teater, fotballkamper og arrangementer til hyggelige priser og få gode betingelser på boliglån, sparing og forsikring.

En enklere vei inn på boligmarkedet og mange medlemsfordeler

Foto: Nadia Frantsen

Bestill på obos.no/gavemedlemskap eller tlf. 22 86 59 90.

OBOSBL ADET

103


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Mesteraften Kylián: Black & White Nasjonalballetten på sitt beste i dans av Jiří Kylián. kultur og fritid Han kan fortelle en hel historie gjennom én enkelt bevegelse, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen om koreograf Jiří Kylián.

For første gang kan du oppleve alle Kyliáns «black & whiteballetter» i én og samme forestilling. Det blir både vakkert, kraftfullt og morsomt når bevegelser og musikk smelter sammen til seks fortellinger i svart og hvitt.

Foto: Erik Berg

Tid: Spilles fra 14. april til 6. mai Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen Billetter: operaen.no eller tlf. 21 42 21 21

20 % rabatt Inntil 2 billetter per medlem

Fonus Begravelsesbyrå Fonus tilbyr fullservice innen begravelse og tilhørende tjenester. diverse Fonus gir OBOS-medlemmer kr 3000 i rabatt på alle nye gravstener.

Som Nordens største aktør innen gravferdstjenester tilbyr Fonus et utvalg på mer enn 150 modeller. Stenene leveres alt inkludert, fordelt på fire prisgrupper. Du kan kontakte Fonus på tlf. 03024 hele døgnet. Finn ditt nærmeste kontor: • Oslo: Helsfyr, Lambertseter senter, Linderud, Manglerud senter, Oppsal, Røa, Sinsen og Tveita senter • Akershus: Asker, Drøbak, Fet, Lillestrøm, Sandvika og Østerås/Hosle • Østfold: Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen, Råde og Sarpsborg • Hedmark: Elverum, Hamar, Løten og Stange 10 % rabatt på kister og urner m.m. Kr 1000 i rabatt ved nytt navn på gravstener Kr 3000 i rabatt på nye gravstener

104

OBOSBL ADET

www.fonus.no


www.obos.no/medlem

Fortrolige samtaler Om kjærlighet, troskap, frihet og livsmot. kultur og fritid Kritiker- og publikumssuksessen er tilbake fra turné, og spilles på Hovedscenen i april og mai.

Terningkast 5, VG: «Gedigent fra Ullmann.» Terningkast 5, Dagsavisen: «Magisk og trollbindende.» Terningkast 5, Dagbladet: «Følelsesladd teater.» Av Ingmar Bergman. Regi: Liv Ullmann. Oversatt og bearbeidet for teater av Liv Ullmann. Med Marte Engebrigtsen, Anneke von der Lippe, Mattis Herman Nyquist, Liv Bernhoft Osa, Hermann Sabado, Kari Simonsen og Bjørn Skagestad. Forestillingen er en samproduksjon mellom Riksteatret og Nationaltheatret.

Foto: Erik Berg

Tid: Spilles i april og mai Sted: Nationaltheatret, Hovedscenen Billetter: nationaltheatret.no eller telefon 815 00 811

20 % rabatt Gjelder for inntil 2 billetter til ord. pris

Etterlyst: Jesus Ei framsyning av og med Bjørn Eidsvåg. kultur og fritid Da Bjørn Eidsvåg vaks opp i Sauda, var Jesus den store helten. Han var god, snill og rettferdig. Ein superhelt tøffare enn Tarzan!

Saman med Svein Tindberg og det faste bandet sitt, vil Bjørn Eidsvåg prøve å finne ut om vi treng ein Jesus i dag. I så fall kva for ein Jesus? Med både nytt og gammalt songmateriale, mykje humor og tidvis i god bedehusstil, vil dei leite i kulturhistoria — og i eiga oppveksthistorie — for å teikne eit bilde av den Jesus som både dei og kanskje publikum ønskjer seg i dag. Tid: Premiere 27. august. Stad: Det Norske Teatret, Hovudscenen Billettar: Tlf. 22 42 43 44 eller detnorsketeatret.no

20 % rabatt Inntil 2 billetter per medlem

OBOSBL ADET

105


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Hotelltilbud fra Nordic Choice Hotels 15 prosent rabatt på Nordic Choice Hotels i Norge, Sverige, Danmark og Baltikum. ferie og reise Nordic Choice Hotels vet at alle gjester har ulike behov og ønsker for sin reise. Derfor gir de OBOSmedlemmer valget mellom fire ulike kjeder: Quality Hotel, Comfort Hotel, Clarion Hotel og Clarion Collection Hotel.

Velg mellom over 180 hoteller på over 100 destinasjoner. Du kan lese mer om de forskjellige hotelltypene når du søker etter rom. Rabatten gjelder i helger (fredag til søndag), ordinære ferier og alle dager i sommerperioden. Bestilling Finn ledige rom og destinasjoner på obos.no/choice

15 % rabatt på hotellrom i helger, ferier og sommerperioden

40 % hos Flügger farve Torsdag 21., fredag 22. og lørdag 23. april får du 40 prosent rabatt hos Flügger. bygg og bolig Ønsk våren velkommen med noen nye farger. Kanskje trenger utemøblene et strøk maling? Start vårprosjektet ditt i din lokale Flügger farve-butikk.

Flügger hjelper deg riktig fra start, og dermed lettere i mål med profesjonell rådgivning og produkter av høyeste kvalitet. Finn din nærmeste butikk på flugger.no eller sjekk i OBOSappen. Rabatten gjelder alle Flügger-varer i Flüggers egne butikker, og kan ikke kombineres med andre tilbud og rabatter. Tilbudet gjelder så langt lageret rekker.

40 % rabatt 21. til 23. april 2016 Ellers fast 20 % rabatt

106

OBOSBL ADET

www.flugger.no


www.obos.no/medlem

Rabatt hos Norfloor Du får 25 prosent rabatt på fliser og tilbehør i alle Norfloor-butikker. bygg og bolig Norfloor er landets eldste fliskjede, og de leverer italienske design- og kvalitetsfliser.

• 25 % på fliser og tilbehør (lim, fug, verktøy, membran m.m.). • 10 % rabatt på VVS, verktøy, naturstein og øvrige produkter. • Gratis lån av flisekutter. • Gratis tilkjøring av varer innenfor kommunen til butikken det gjelder, ved kjøp over kr. 15 000 inkl. mva Se utvalget og finn din nærmeste butikk på norfloor.no. NB! Vis medlemskortet ditt allerede ved bestilling eller registrering av din ordre.

25 % rabatt på fliser og tilbehør 10 % rabatt på alle VVS-produkter

Terrassebord fra Montér Gjør et kupp med svært gode sesongtilbud på terrassebord. bygg og bolig Spar penger og kjøp terrassebordene du trenger hos Montér.

Trex terrassebord 25x120x4880 mm. - Holdbarhetsklasse 1-2, vedlikeholdsfritt massiv kompositt - Honey Brown/Pebble Grey kr 99 pr. lm. - Gravel Path/Spiced Rum kr 129 pr. lm. MøreRoyal 28x120 terrassebord - Holdbarhetsklasse 1, minimalt vedlikehold - Duo brun kr 29,90 pr. lm. - Uno grå kr 34,90 pr. lm. Finn ditt byggevarehus på obos.no/monter. Tilbudene gjelder ikke hos kjedens frittstående forhandlere.

Gode rabatter på de fleste produkter i over 70 byggevarehus.

OBOSBL ADET

107


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Finn Schjøll Blomster Kvalitetsblomster og inspirasjon fra dyktige blomsterhandlere – med 10 prosent rabatt. bygg og bolig Du får ti prosent rabatt på blomster og tilbehør hos Finn Schjøll Blomster — uansett hvor du bor.

Tilbudet gjelder i hele landet, og hvis du ikke har anledning til å besøke en av butikkene, kan du bestille på nett eller via telefon og e-post. Slik får du rabatten: • finnschjoll.no – bruk rabattkode obos1929 • Tlf. 22 42 69 00 / e-post: raadhuspassasjen@finnschjoll.no (Ha medlemsnummeret ditt klart) • Hos Finn Schjøll Blomster sine avdelinger i Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Sandnes, Bryne og Askøy Les mer på obos.no/finn.

10 % rabatt på blomster og tilbehør (ikke frakt og tilbudsvarer)

30 % hos Kitch’n Torsdag 21. april får du 30 prosent rabatt på alle varer til ordinær pris hos Kitch’n. bygg og bolig Rabatten får du i alle Kitch’n-butikker i hele Norge, og den gjelder også på elektriske artikler.

Slik får du OBOS-rabatten: • Meld deg inn i Kitch’n Kundeklubb. Det er gratis, helt uten forpliktelser og du mottar gode kampanjetilbud. • Du kan melde deg inn i en av butikkene eller på www.kitchn.no. • Vis OBOS-kortet i kassen. Kitch’n er Norges ledende butikkjede for produkter til kjøkkenet, og i hyllene finner du gode og innovative varer fra kjente merkenavn som Kitchen Aid, Rosendahl, Le Creuset, Victorinox, iittala, Riedel, Eva Solo, Bodum, Nespresso, Poul Pava med flere. Husk også at du får fast 20 prosent rabatt på alle varer til ordinær pris hele året.

30 % rabatt torsdag 21. april Rabatten kan ikke kombineres med andre kampanjer eller rabatter

108

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Er du klar til 17. mai? diverse Fra 18. til 30. april får du 20 prosent rabatt på alle typer bunadssølv hos Den Norske Husfliden.

Der finner du også det du trenger av tilbehør, som bunadssko, silkeskjerf, regncape, hodeplagg og mye mer. Velkommen til Den Norske Husfliden i underetasjen på GlasMagasinet. Tilbudet kan ikke kombineres med andre rabatter. Fast 10 prosent rabatt på alle varer (unntatt bestillingsbunader og bøker).

20 % rabatt på bunadssølv Gjelder fra 18. til 30. april

Få medlemskortet på telefonen diverse Med OBOS-appen har du alltid medlemskortet med deg. Da blir det enda enklere å utnytte medlemsfordelene – og spare penger!

Foto: Nadia Frantsen

OBOS-medlemmer sparte 65 millioner kroner i fjor ved å benytte seg av medlemsfordelene. I OBOS-appen får du full oversikt over alle fordeler og rabatter, og du kan raskt finne tilbudene som er i nærheten av der du er. I tillegg får du selvsagt oversikt over alle OBOS-boliger med forkjøpsrett. OBOS-appen er gratis og kan lastes ned fra App Store (iOS - iPhone) eller Google Play (Android). Full oversikt med gratis app

Spar penger! drivstoff Bruk medlemskortet ditt når du tanker og få 27 øre i rabatt per liter drivstoff. Rabatten er uavhengig av volum og gjelder alle Statoil-stasjoner i Norge, i tillegg til alle Best-stasjoner og 1-2-3-automatanlegg.

Husk å trekke medlemskortet før du betaler med kontanter eller bankkort. Rabatten kan ikke kombineres med andre rabattavtaler, og gjelder ikke på Statoil Trucknettverk.

27 øre rabatt per liter drivstoff (bensin og diesel) 10 % rabatt på hurtiglading av elbil

OBOSBL ADET

109


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Besøk LEGOLAND® 65 millioner klosser av LEGO® venter på dere i Billund! kultur og fritid I LEGO® NINJAGO® World kan dere teste ut ninjaferdighetene i Loyds Laser Labyrint, Coles Klatrevæg, Kais Spinneri og med Jays Reaktionstræning.

LEGO, the LEGO logo, the Brick and Knob configurations, the Minifigure and LEGOLAND are trademarks of the LEGO Group. ©2015 The LEGO Group. © & ™ Lucasfilm Ltd. LEGO, the LEGO logo, the Brick and Knob configurations, the Minifigure, NINJAGO and LEGOLAND are trademarks of the LEGO Group. ©2016 The LEGO Group.

I den interaktive verdensnyheten LEGO NINJAGO The Ride, er det om å gjøre å mestre de fire elementene ild, lyn, jord og is for å bekjempe The Great Devourer. Vis ditt medlemskort i billettluken i LEGOLAND®, så får du én fribillett til ett barn (3-12 år) ved samtidig kjøp av en voksenbillett til fullpris. Tilbudet kan benyttes én gang per medlem i perioden 19. mars til 30. oktober 2016. Det kan ikke kombineres med andre rabatter eller endres til andre billettyper. Les mer om attraksjonene i parken, overnattingsmuligheter og betingelser for tilbudet på obos.no/legoland.

Gratis inngang for ett barn (verdi kr 420)

Dekkhotell 20 prosent rabatt på oppbevaring av dekk hos Vianor. BIL Spar bodplass og la noen andre ta vare på dekkene dine. Vianors dekkhotell har optimale lagringsforhold, dekkene er forsikret i lagringsperioden, og de vaskes og kontrolleres i forkant av neste hjulskift.

OBOS-medlemmer får også gode rabatter på dekk, felger, oljeskift, AC-service med mer. Rabattene gjelder på ordinære priser og ikke i nettbutikk. Finn nærmeste Vianor-verksted i OBOS-appen eller på vianor.no.

20 % rabatt på dekkhotell Rabatter på dekk, felg, oljeskift m.m.

110

OBOSBL ADET

Member of Nokian Tyres


www.obos.no/medlem

DINE MEDLEMSTILBUD Her ser du alle medlemsfordelene dine. Disse finner du også på www.obos.no/medlem eller ved å laste ned OBOS-appen fra App Store eller Google Play. Rabatter gjelder på ordinære priser hvis ikke annet er opplyst. Husk medlemskortet!

Bolig og interiør Den Norske Husfliden 10 % på alle varer (unntatt bøker og bunader). Stortorvet 9, Oslo (GlasMagasinet). Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter eller fordeler. Dennorskehusfliden.no Finn Schjøll Blomster 10 % på blomster og tilbehør. Bestill på tlf. 22 42 69 00. raadhuspassasjen@finnschjoll. no eller benytt rabattkode obos1929. Finnschjoll.no Flügger farve 20 % på maling, trebeskyttelse, tapet og utstyr i over 70 butikker i hele Norge. Flugger.no Kaba 30 % rabatt på nøkler, nøkkelfiling, låskasser, sylindre, navnskilt og gravering. Kr 2300 for FG-godkjent sikkerhetslås inkl. montering. Kaba.no Kitch’n 20 % på alle varer til ordinær pris. Krever innmelding i Kitch’n Kundeklubb. Kitchn.no Kunsttilbud hos Artgate 30 % på utvalgte bilder, ferdig innrammet. Obos.no/kunst

MAXBO 10 % på alle varer til ordinær pris i varehusene i Oslo og på Skjetten. Maxbo.no Mester Rammer 15 % rabatt på rammer og innramming. 7 butikker i Oslo + Sandvika, Lillestrøm og Jessheim. Mester-rammer.no Montér Medlemsrabatter i over 70 varehus. Blant annet opptil 35 % på trelast, 20 % på kjøkken og 20 % rabatt på parkettog tregulv. Se rabattlisten på obos.no. Monter.no OK Minilager 20 % på lagerleie. Kundeservice tlf. 22 65 40 00. Obos.no/minilager Norfloor fliser og VVS Landets eldste fliskjede. 25 % på fliser og tilbehør. 10 % på VVS, verktøy, naturstein og øvrige produkter. Norfloor.no Glassmester Rolf Berglund 25 % på alt i glass og speil. Thereses gate 44, Oslo 24 timer servicetlf. 22 13 50 90. Rolfberglund.no Ren bolig 20 % på renhold og vaktmestertjenester i Østfold. Oppgi kode 5555 ved bestilling. Tlf. 69 30 03 45 eller post@renbolig.no. Sector Alarm Installasjon av grunnpakke kr 0. 10 % på tilhørende vektertjeneste. Gjelder nye kunder. Obos.no/alarm

Strøm til innkjøpspris LOS Strøm. Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp. Send sms OBOS til 02021. Ring tlf. 02021. Obos.no/strom OBOS Eiendomsmeglere Få gebyret for utleggspakken inkludert når du skal selge. Eks. på utlegg: Fotografering, takst, annonsering, planskisser og styling. Obos-eiendomsmeglere.no

Ferie og reise Apollo 600 kr i rabatt per bestilling ved kjøp av pakkereiser med charterfly. For betingelser og kampanjetilbud se Obos.no/apollo. Avis Inntil 30 % rabatt på leiebil i Norge og inntil 10 % i resten av Europa.Rabatten gjelder ikke på EL-biler. Rabattkode: O250801 Tlf. 815 33 044. Obos.no/avis Dansommer 5 % på leie. Mer enn 4500 feriehus i hele Danmark. Tlf. 21 99 90 00. Obos.no/dansommer Nordic Choice Hotels 15 % rabatt på hotellrom i helger, ferier og sommerperioden. Obos.no/choice Norske Vandrerhjem 10 % rabatt på overnatting på vandrerhjem i Norge. Obos.no/medlem

Novasol 5 % på leie. 40 000 ferieboliger i 27 land. Tlf. 21 99 90 00. Obos.no/novasol Smarthotel Rom fra kr 595 til 795 per natt. Gjelder fra fredag til søndag. Obos.no/smarthotel Toscana 15 - 30 % på hotellrom og leiligheter. Info om bestilling på obos.no/toscana. Bruk kode «Norgepromo16». Borgomaglianoresort.com

Bank og forsikring OBOS-banken I OBOS-banken får du gode betingelser på lån og sparing. Tlf. 02334. Obosbanken.no OBOS Forsikring Forsikring til medlemspris, bl.a. innbo, bil og reise. Flere forsikringer gir samlerabatt. Tlf. 02335. Obosforsikring.no OBOS Billån Gunstige betingelser på rente og lave gebyr via Eika Kredittbank AS. Gjelder også båt, caravan og MC. Tlf. 06270. Obos.no/billan OBOS MasterCard Kredittkort med gebyrfrie varekjøp og inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse. Kundesenter tlf. 03850. Obos.no/mastercard

OBOSBL ADET

111


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Kultur og fritid Anno museum 20 % på billetter. Rabatten gjelder på en rekke museer i Hedmark. Annomuseum.no Black Box Teater Ca. 20 % rabatt på egne programforestillinger. Marstrandgt. 8, Oslo. Tlf. 23 40 77 70, man-fre 10-16. Blackbox.no Blå Grotte/St. Croix 20 % rabatt på konserter på Blå Grotte og St. Croix i Fredrikstad. Kulturhusene.no Den Nationale Scene 25 % rabatt på inntil 2 billetter per oppsetting. Gjelder ikke gjestespill. Dns.no Den Norske Opera & Ballett 20 % på opera/ballettforestillinger. 20 % på omvisning i Operaen. Gjelder ikke gjestespill. Tlf. 815 44 488. Operaen.no Det Norske Teatret 20 % rabatt på ordinære forestillinger. Tlf. 22 42 43 44. Detnorsketeatret.no Eidsvoll 1814 25 % på inngangsbilletten. Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk Tlf. 63 92 22 10. Eidsvoll1814.no Forsvarets Stabsmusikkorps 25 % på konserter i Ridehuset, Akershus festning. www.billettservice.no, tlf. 815 33 133 Fsmk.no Harmonien 20 % rabatt på de faste torsdags- og fredagskonsertene i Grieghallen. Gjelder for inntil 2 billetter til ordinær pris. Harmonien.no

112

OBOSBL ADET

Kringkastingsorkestret 20 % rabatt på Torsdagslive i Aulaen. 25 % rabatt på konserter i Store Studio. Barn under 16 år gratis. Billetter: billettservice. no/815 33 133. Kork.no Kulturkirken Jakob 25 % på konserter. Gjelder KKVs egne arrangementer. Bruk kode OBOS2014 ved bestilling. billettservice.no Tlf. 815 33 133. Jakob.no Museum Vest 50 % rabatt på ordinær billett. Se hvilke museer du kan bruke rabatten din på her: Museumvest.no Nationaltheatret 20 % på alle forestillinger ved kjøp av 2 billetter. Tlf. 815 00 811. Nationaltheatret.no Nobels Fredssenter 25 % på inngangsbilletten. Rådhusplassen i Oslo. Tlf. 48 30 10 00. Nobelpeacecenter.org Norsk Folkemuseum 10 % på varer i museumsbutikken. ÷ 25 % på inngangsbillett. Tlf. 22 12 37 00 Norskfolkemuseum.no Norsk Oljemuseum 25 % på inngangsbilletten. Stavanger. Norskolje.museum.no. Nøtterøy kulturhus 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Tlf. 33 40 20 01. Notteroy.kulturhus.no Oslo-Filharmonien 20 % rabatt på ordinære konserter i Oslo Konserthus. Gjelder OBOS-medlem og én ledsager. Billettservice, tlf. 815 33 133. Ofo.no

Oslo Nye Teater 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 22 34 86 80 eller salg@oslonye.no Oslonye.no Ringsakeroperaen 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 62 34 42 66 Billettservice, tlf. 815 33 133. Ringsakeroperaen.no Rogaland Teater 25 % rabatt på alle forestillinger. Tlf. 51 91 90 90, billettsalg@rogaland-teater.no Rogaland-teater.no SF Kino Kr 10 i rabatt per billett. Gjelder for inntil 2 pers. ved kjøp i billett-kiosken. Gjelder ikke Stavanger/Sandnes. Sfkino.no Skimuseet Holmenkollen 50 % rabatt. Gjelder for entré til Skimuseet og hopptårnet, med inntil tre ledsagere. Tlf. 22 92 32 00 Skiforeningen.no Teater Innlandet 25 % rabatt på alle forestillinger i egen regi. Spesialrabatter på utvalgte forestillinger. Tlf. 62 59 87 20 Teaterinnlandet.no Wallmans 30 % rabatt per person på forestillinger. Wallmans.no Grorud IL fotball 30 % på hjemmekamper i 2. divisjon, vis medlemskort. 30 % for barn av OBOS-medlemmer ved deltakelse på Grorud Ils fotballskole. Grorud-il.no Skeid fotball 30 % på hjemmekamper, vis medlemskort. 30 % på fotballskoler og Skeidakademiet. Kr 400 i rabatt for barn 5-7 år på «Velkommen til fotball». Skeid.no

Diverse Fonus begravelsesbyrå Nordens største sammenslutning av begravelsesbyråer. 10% på kister og annet. 3000,i avslag på nye gravstener. Tlf. 03024 Fonus.no Oslo Sportslager AS 10 % på kjøp over 200 kroner/ ÷ 15 % fra kr 1500 (gjelder ikke skipakker, Everest sykler, Oakley-varer eller pakketilbud.). Torggata 20, Oslo. Lambertseter Bad Halv pris på inngang i helgene (lørdager og søndager). Gjelder for én person. Langbølgen 24, tlf. 22 74 94 00. Lsvk.no Statoil 27 øre rabatt per liter og 10 % på hurtiglading av elbil. Husk å dra medlemskortet FØR du betaler. Gjelder alle Statoil-, Best- og 1-2-3-stasjoner i Norge. Obos.no/statoil TV 2 Sumo Inntil 30 % rabatt på abonnement. Ingen bindingstid. Obos.no/sumo Vianor 20 % på dekkhotel + rabatter på dekk, felg, batteri m.m. Hele landet. Tlf. 815 60 815. Vianor.no

NYHETSBREV FRA OBOS Abonnerer du på OBOS’ nyhetsbrev er du alltid oppdatert. I tillegg kan du bli med på konkurranser og vinne flotte premier! MELD DEG PÅ I DAG: obos.no/nyhetsbrev


leserservice

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

INFORMASJON OG OVERSIKT

PÅ NETT Digital utgave: obos.no/obosbladet Sosialt: facebook.com/obosmedlem

Ansvarlig redaktør Åge Pettersen

Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlems-tilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/nyhetsbrev

Redaktør Cathrine Wolf Lund cwl@obos.no Redaksjonen Espen Børhaug espen.borhaug@obos.no Tone Kleven Staff tone.kleven.staff@obos.no Linda C. Strande linda.christine.strande@obos.no Henrik Sørlie henrik.sorlie@obos.no Eddie Chr. Thomas eddie.chr.thomas@obos.no Tyra T. Tronstad tyra.tronstad@obos.no Jorunn Wold jorunn.wold@obos.no

MITT BLAD Er dere flere enn ett OBOSmedlem i familien, slik at dere mottar flere blader enn dere trenger? Har du flyttet? Gi oss beskjed på medlemsservice@ obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

TIPS OSS! Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no FOTO KRISTA ELVHEIM

ANNONSESALG HS Media Tor Gunnar Schøyen Aasnes tlf: 952 40 815 e-post: taa@hsmedia.no Mona Kalvatn tlf: 951 19 233 e-post: mk@hsmedia.no

SPØRSMÅL OG SVAR

NESTE NUMMER:

Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook.com/ obosmedlem

KJØKKEN UTGIVELSE: 12. MAI

Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

TRYKK Svanemerket er det offisielle miljø-merket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

NR 3 APRIL 2016

FOTO FERM LIVING

APP

NR 3 APRIL 2016 2016 NR 3 APRIL

TEMA: UTEROM

Utelivet! Utelivet! Utelivet! TEMA: UTEROM

Grønne fingre: Nytt til balkongen ! OBOS-hagene: Vårens beste hagetips Bønder i byen: Hage på taket Hagejuss: svarer Grønne fingre: NyttAdvokaten til balkongen! OBOS-hagene: Vårens bestebalko hagetips ngen! til : Nytt e fingre Grønn Bønder i byen: Hage på taket s beste hagetips -hagene: Våren OBOSAdvokaten Hagejuss: svarer på taket Bønder i byen: Hage svarer aten Hagejuss: Advok TEMA: UTEROM

Bidragsytere i dette nummeret Jan Ludvig Andreassen Hans Fredrik Asbjørnsen Line Dammen Krista Elvheim Nadia Frantsen Dea Frydenlund Kjetil Grønnestad Sølvi Halvorsen David Karlström Vidar Langeland Siren Lauvdal Børge Lund Nyebilder.no Heidi Røneid Nina Ruud Elisabeth Tønnesen Nicki Twang Tormod Kvithyld Åmotsbakken Utforming av bolig- og medlemssider Dea Frydenlund Marlén Strøm Medlemstilbud Hege Asplund hege.asplund@obos.no Marius Loe marius.loe@obos.no Hans Jørgen Delbæk hans.jorgen.delbaek@obos.no Design og art direction Steffen Olsen, Spoonagency.no Trykk Aller Trykk AS

NY BOLIG Finn din nye drømmebolig! NY BOLIG FRA G SIDE 73 NY BOLI Finn din nye Finn din nye drømmebolig! drømmebolig!

Opplag 371 000. ISSN: 0807-9323

FRA SIDE 73 FRA SIDE 73

PÅ COVERET: Foto: Siren Lauvdal Styling: Line Dammen

Utgitt av OBOS, Hammersborg torg 1 Pb 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo. Tlf. 02333 (sentralbord). obosbladet@obos.no

LUNCH SAMFUNN HJEMSTED Kjell snekrer Løpeglede – Tatovert hyllest terrasse! OBOS gir tilbake til hjemstedet SIDE 57 SIDE 60 LUNCH SAMFUNN HJEMSTED SIDE STED HJEM62 Kjell snekrer Løpeglede – UNN Tatovert hyllest SAMF Tatovert hyllest terrasse!LUNCH OBOS gir tilbake Løpeglede – til hjemstedet er til hjemstedet SIDE 57Kjell snekr SIDE 60 SIDE 62 gir tilbake OBOS SIDE 62 terrasse! SIDE 60 SIDE 57

OBOSBL ADET 113


SOL-

VÅRRYDDING!

INNSYN SKJERMING

RI Vær tidlig ute og bestill JEP N A MP container nå! KA

• • • •

Plisségardin Persienner Rullgardin Markiser

Rask levering & god service, ALLTID! Du fåR Det på Runes – Måltaging – MonteRing!

Kontakt oss idag:

NG app ng.oslo@ngn.no www.ngn.no 09700 Ønsker deg en

Åpent: 10–18 (10–16)

Kjelsåsveien 130 • www.runes.no • post@runes.no

www.ngn.no

• Adgangskontroll • Video-overvåking

...EN IDÉ FOR TRIVSEL OG GLEDE Komplett moderniseringsprogram for kjøkken, bad og garderobe Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske fra eget verksted! Hvitevarer leveres og monteres etter avtale! Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet! Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat

• Porttelefon Adgangskontroll En kodet brikke erstatter nøkkel, det gir også mulighet for å bruke kodepanel. Hver brikke er unik og kan kodes av om noen flytter eller mister nøkkelen sin. Adgangskontroll gir en trygghet om at kun de som faktisk skal inneha nøkler har adgang. Intern tv og video-overvåkning Et preventivt tiltak som forhindrer uønskede hendelser og gir dokumentasjon som kan overleveres til politiet om en hendelse skulle oppstå. Aktiv realtids overvåkning Aktiv overvåkning der kombinasjonen intelligent videoanalyse koblet opp mot en vektersentral gjør at vi kan slå alarm i forkant av hendelser. Vekteren vil analysere alle hendelser og snakke til vedkommende via høyttalere på deres lokasjon. Aktiv overvåkning forhindrer 9/10 skarpe hendelser.

Kontakt oss i dag: Datek Installasjon AS Sinsenveien 53A 0585 Oslo Telefon: 22 88 66 03 ps@datek-inst.no www.datek-inst.no

Klipp ut og ta vare på annonsen

god og ryddig vår!

Kom og se vår luXafleX-utstilling! PRISMATCH!

22 15 30 50 22 71 10 00

S


AKTUELLE TJENESTER | ANNONSER ADVOKAT

OPPUSSING

§ SkadeSiden.no

Testament, ektepakt, arveforskudd, arv, dødsbo og tvister

advokatbistand

Advokat P.E.Unhjem Johansen Tlf.: 911 19 336 Advokat S.K. Berge Tlf.: 901 95 250

- din hjelp til riktig erstatning Landsdekkende

Er du eller noen i din familie blitt utsatt for personskade?

Ring 05789

ADVOKATBISTAND

Timepris kr. 1000,- + 25% mva mot normalt kr. 1350,- til kr.1600,+ 25% mva.

Vi tilbyr gratis vurdering av din sak!

Oslo Advokatfellesskap

Forsikring - Traakkskade - Yrkesskade - Pasientskade m.m.

St. Olavsgt. 28 – Oslo E-p: kontor@advokatfellesskap.no

Går du med tanken om å pusse opp!

Rydde?

Vi stiller med: Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og prosjektledelse. Tlf.: 47 41 30 00 www.nytthjem.net post@nytthjem.net

container til fastpris

BADEROM

Pusse opp badet? Vi er totalentrepenør på baderom

Din ekspert på

Baderom

VI GIR 10% RABATT

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.

Rørlegger | Kundeservice | Erfaring

 

 

 

    

     



Comfort Lambertseter AS Raschs vei 40 | 23 16 89 50 lambertseter@comfort.as

¯stensj¿veien 16, 0661 Oslo ¥ 22 97 42 97

GLASS OG VINDU

INNEKLIMA

Vi har levert glassarbeid med høy faglig kvalitet siden 1980!

• Glassmester • Fasade aluminium/tre • Speil og interiør glass • Skreddersydde løsninger

Oslo Glass & Vindu Tlf. 22 08 17 80 www.osloglass.no

VAKTMESTER

COMFORT STORO Grefsenveien 56, 0487 Oslo 23 40 10 40 storo@comfort.no

  

CONTAINER

radonlab as 4Radonmåling 4Rådgivning 4Måleinstrumenter 4Kurs / opplæring

radontiltak as 4 Utførelse av tiltak 4 Garanti og service 4 Produkter for tiltak

Tlf. 21 96 03 50 www.radonlab.no GARASJE

Ring 815 00 004

- få gratis befaring! 4 års tider en hjelper - 23 17 85 00

Gårdpass AS, Østre Aker vei 206. Tlf. 23 17 85 00 firmapost@gaardpass.no - www.gaardpass.no

-30%

* inkluderer mva, 4 dager leie og 1 tonn med blandet avfall. Vekt over 1 tonn vil bli belastet etter gjeldende fraksjonspris. Eventuelle fraksjonsavvik, sonetillegg, gateleie eller bompasseringer kommer i tillegg.

23 24 50 00 Faks 23 24 50 10 Faks 23 24 50 40 10 Haraldrudveien Verkseier Furulunds vei 7 Pb. 229 Alnabru Pb. 229 Alnabru, 0614 0614 Oslo


Returadresse: OBOS-bladet Postboks 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo

SPIKE

DEN PERFEKTE BALKONG ARMATUREN

• • • • • •

Bredstrålet nedlys gir godt med lys på balkongen. leveres også med integrert dobbel stikkontakt Det indirekte lyset gir ingen blending mot naboene. Leveres med eller uten opplys 171 mm 50 000 timer levetid (L70) Alle kan leveres med skumringsrelé. Se www.sg-as.no for detaljer.

www.sg-as.no

173 mm

STIKKONTAKTER(2)

155 mm

OBOS-bladet nr 3 2016  

Tema: Uterom

OBOS-bladet nr 3 2016  

Tema: Uterom