Page 1

OBOSBLADET OBOS BLADET NR 3 APRIL 2014

NY BOLIG Møt våren i helt ny bolig! SIDE 81

UTEROM Advokaten svarer SIDE 40

INTERIØR Usjenert hagedrøm SIDE 56

TEMA: BALKONG & HAGE

Plantefest!

Blomsterfrelst: Møt de blomsterelskende bloggerne Hagestart: Bli med til hagen som vokser seg vill! Spirefest: Skap blomstrende liv på balkongen


Enjoying the outdoors since 1947 NYHETER 2014

BUZZ benkebord Design: Voll / Borgersen / Olofsson

AIR sittegruppe Design: Tveit

MOVE krakk Design: Hagerup

DIALOG avfallsbeholder Design: Hagerup / Smette

vestre.com 23 00 78 40

LOOPER nedfellbart sykkelstativ Design: Verde / Ngo-Aandal


Illustrasjonsfoto: Colourbox

MHA Entreprenør AS er en erfaren samarbeidspartner for deres borettslag. Vi har solide referanser fra denne type oppdrag. Vi er 100 ansatte hvorav 3 malermestere, 4 tømmermestere og en ingeniør.Ta kontakt for befaring og pristilbud.

Vi utfører alt innen: • Fasaderehabilitering • Betongrehabilitering • Stålrehabilitering og brannmaling • Dør og Vindusrehabilitering • Malerarbeider • Gulvarbeider

Tlf: 22 57 84 70 - Epost: post@mha.no


DIN HELT PERSONLIGE TV-OPPLEVELSE PÅ IPAD OG IPHONE

TV VIL ALDRI BLI SOM FØR

get.no


innhold OBOSBL ADET 03 | 14

13 15 17 19 21 23 25

UTVALGT LEDER: Les OBOS-sjef Martin Mælands aktuelle kommentar. AKTUELT: Økonominytt INSPIRASJON: Stikkende grønt VI BYGGER: Siste byggenytt fra OBOS ANALYSEN: Balkong- og hagetall AKTUELT: Maks moro på Miniøya ØKONOMEN: Hovedstadsdrømmer MEDLEM: Unik kunstsjanse!

28 36 40 44 50 55 56

TEMA: BALKONG & HAGE GRØNT: Jeg vet en deilig hage NATUR: Se opp for fugl! HAGEJUS: Slik er reglene INSPIRERT: Blomster som levebrød SPIREFEST: Så gjør vi så! INSPIRASJON: Balkongnytt INTERIØR: Hagestue med stil

7

TEMA BALKONG & HAGE: Nyt våren, enten det er i vinduskarmen, i bakgården, i hagen eller på balkongen! FRA SIDE 27

REPORTASJER KULTUR: Rocka drømmedag BYLIV: Tar byen inn i biblioteket ARKITEKTUR: Bo med naturen KVÆRNERBYEN: Nye toner i nytt bomiljø 75 NY BOLIG: Tester delt eierskap 62 64 69 72

76 78 79

TEMA: MORO JUNIORLAGET: For barn QUIZ: Hva vet du om Oslo? KRYSSORD/SUDOKU: For voksne

82 84 88 92

BOLIGMARKEDET OSLO: Stenbråtlia – mer for pengene! TRONDHEIM: Nytt hjem på Lade OSLO: Et levende uterom HELE LANDET: Her bygger OBOS

MEDLEMSTILBUD 99 RABATT: Oversikt versikt over faste og aktuelle medlemstilbud

BERGEN: Bo med naturen! SIDE 69

INSPIRASJON: Piff opp med smarte nyheter! SIDE 55

OBOSBL ADET

5


Kvalitet siden 1970

HADDE DU KJENT DISSE MENNESKENE, VILLE DU VISST AT DU VAR I GODE HENDER. Siden 1970 har Buer renovert, reparert, tettet, malt og fått skikk på alt fra borger til borettslag over hele østlandet. Malere, murere, tømrere, gulvleggere og en administrasjon som tar vare på byggene du har ansvar for.

REHABILITERING AV FASADER – TAK – VINDUER – OPPGANGER

Ring 09100

for gratis befaring i ditt borettslag


leder

PÅ BRETT

Last ned OBOSbladet på nettbrett!

KONSERNSJEF MARTIN MÆLAND

Boligsamvirket i endring NY FUSJON PÅ TRAPPENE. OBOS er nå i ferd med å vedta fusjon med et nytt boligbyggelag, nemlig StorBergen Boligbyggelag. Styrene i begge selskapene har vedtatt å legge saken frem for generalforsamlingene denne våren. OBOS vil dermed få nesten 20 000 nye medlemmer i Bergensområdet, i tillegg til de om lag 3 000 vi har fra før. Vi vil også få 10 000 nye boliger til forvaltning. OBOS er for tiden også i dialog med flere andre boligbyggelag som vurderer om de skal slå seg sammen med oss. Grunnen til at OBOS er en attraktiv samarbeidspartner er at vi har klart å opparbeide oss en betydelig egenkapital.

ILLUSTRASJON VESA SAMMALISTO

FUSJONSBØLGE. For om lag femten år tilbake besto boligsamvirket i Norge av over 100 boligbyggelag. Ved årsskiftet var vi nede i 48 lag, og om noen få år vil tallet antagelig være omkring 20. OBOS er det eldste og største boligbyggelaget i landet. USBL har i alle år vært det nest største, etterfulgt av TOBB i Trondheim og BOB i Bergen. Bakgrunnen for fusjonsbølgen de senere årene er de store endringene i rammebetingelsene som har skjedd de siste 20 til 30 årene. ENDREDE RAMMEBETINGELSER. Boligbyggelagene drev historisk sin byggevirksomhet etter selvkostprinsippet. Dette gjorde at man ikke la inn noen margin ved salg av boliger. Svært mange av boligprosjektene ble gjort i samarbeid med kommunene som tildelte rimelige festetomter. Frem til prisreguleringen på brukte borettslagsboliger ble opphevet i 1982 virket dette fornuftig. Etterspørselen etter boliger var enorm og man måtte ha vært medlem i et boligbyggelag i mange år for å få tildelt en ny bolig. Det var ingen risiko knyttet til boligbyggingen. Etter at prisreguleringen ble opphevet og boligene i boligsamvirket også måt-

«Det er derfor ikke utenkelig at vi i løpet av noen få år er nede i under 20 boligbyggelag totalt i Norge. Forhåpentligvis vil de større enhetene ha mer slagkraft og bidra til å markere boligsamvirket som en viktig aktør i norsk boligforsyning videre inn i fremtiden.» te selges til markedspris, forsvant de lange boligkøene. På grunn av selvkostprinsippet hadde de fleste boligbyggelagene ikke bygget opp noen særlig egenkapital. De hadde derfor ikke mye penger til å kjøpe egne tomter for. Når man så fikk krakket i boligog bankmarkedet rundt 1990, tapte mange av boligbyggelagene store beløp på usolgte boliger. Det gjorde at den lille egenkapitalen de hadde fort gikk tapt. Uten hjelp fra staten og gjeldssanering hos bankene ville mange boligbyggelag ha gått konkurs, men de overlevde og kom sakte i gang igjen med boligbyggingen. Fra 1994 ble Norge med i EØS. Det ble forbudt for kommunene å samarbeide med boligbyggelagene, og kommunene måtte selge alle tomter til markedspris. Boligbyggelagene UTEN KOMMUNENE I RYGGEN.

måtte klare seg selv. Med unntak av noen av de største boligbyggelagene var det ikke mange som klarte å bygge opp en forsvarlig egenkapital frem til finanskrisen i 2008. Noen av boligbyggelagene hadde imidlertid kjøpt tomter og satte i gang prosjekter før finanskrisen kom. Både Tønsberg Boligbyggelag og Fredrikstad Boligbyggelag ville antagelig gått konkurs dersom de ikke hadde kommet til OBOS og bedt om en fusjon etter finanskrisen. Under finanskrisen tapte begge disse lagene alle de pengene de hadde tjent i løpet av mer enn 60 år. Flere boligbyggelag som hadde en grei egenkapital, så likevel at den ikke var stor nok. Dersom man skulle leve opp til sitt navn om å være et boligbyggelag måtte man ha tilgang til vesentlig mer kapital for å kunne kjøpe tomter for å utvikle nye boligprosjekter. Dette har ført til at en rekke boligbyggelag har kommet til at de vil slå seg sammen med andre for å bli større og sterkere. Både Hetland Boligbyggelag i Stavanger og Hamar Boligbyggelag kom til OBOS og ba om en fusjon fordi de så at deres egenkapital ikke strakk til for å oppfylle formålet. STØRRE OG MER PROFESJONELLE. Både OBOS og USBL, som er de to største motorene i norsk boligsamvirke, kommer antagelig til å fusjonere med flere lag fremover. I tillegg vil sannsynligvis en del lag lokalt (som for eksempel Sandnes og Stavanger) slå seg sammen. Det er derfor ikke utenkelig at vi i løpet av noen få år er nede i under 20 boligbyggelag i Norge. Forhåpentligvis vil de større enhetene ha mer slagkraft og bidra til å markere boligsamvirket som en viktig aktør i norsk boligforsyning inn i fremtiden. Større enheter vil også bidra til å profesjonalisere den øvrige virksomheten som boligbyggelagene driver. Totalt sett tror vi dette vil være til fordel for medlemmene som vil få både bedre og flere produkter og medlemsfordeler å velge mellom.

Martin Mæland er konsernsjef i OBOS. Han er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo. Han har vært konsernsjef i OBOS siden 1983.

OBOSBL ADET

7


INGEN SPREKKER I FASADEN

#stoltavjobben Simen er murmester og rehabiliterer gamle murfasader. Han er ivrig opptatt av jobben sin, og uten ham ville mange av byens gamle, vakre murbygg forfalt. Sammen med 320 ansatte i Alliero, utgjør Simen et team med bred fagkompetanse og faglig stolthet. Takket være dyktige medarbeidere kan vi holde bygninger vedlike på en verdig måte. Dét skal vi fortsette med også i årene som kommer.

Din totalleverandør av kvalitetshåndverk alliero.no - tlf: 23 26 54 00


redaktøren

OBOS-APP

Last ned – helt GRATIS!

CATHRINE WOLF LUND

I spirende stund

BLOMSTERGLEDE. Det er ikke til å komme fra: Jeg er veldig glad i alt som spirer og blir grønt. Og jeg kan rett og slett ikke få sådd de første frøene tidlig nok. Alt for å få balkongen til å bugne når sommeren kommer. Jeg synes også det er inspirerende å innrede med planter og snittblomster, at det grønne er med på å gi hjemmet både personlighet og bedre inneklima. Særlig fordi jeg ikke har noen egen hage. Men det er slett ingen hindring. Vi har møtt Eirik og Marie Sofie som står bak en av de mest inspirerende blomsterbloggene vi har sett på lenge. Bli med på jakten på de lekreste snittblomstene og få tips til hvordan du kan innrede grønt og blomstrende fra side 44.

I VEKST: Som skapt for å få til kjøkkenhage på balkongen. Vekstbenk på ben fra Hasselfors Garden. På veggen henger «Grønn vegg», en potteholder som beskytter veggen mot fuktighet.

HAGESTART. Temaet for denne utgaven av OBOS-bladet er balkong og hage. Derfor gir vi deg selvfølgelig noen smakebiter på nye møbler til balkongen, tepper, blomsterkasser og alt det andre som er med på å skape utehygge. Vi har besøkt en vilt fin hage i Skien, der alt startet innendørs, tidlig om våren: –„Spirene kommer fort, og det føles nesten som å se sommeren komme. Og så er det så vakkert med vinduskarmer og bord fulle av grønne, glade hoder som strekker seg etter lyset, sier hageeier Hilde Mork. La deg inspirere fra side 28. PÅ NETTBRETT. Ikke glem at du kan laste ned en egen nettbrettutgave av OBOSbladet i App Store/Google Play. Her får du det meste fra papirutgaven, pluss litt ekstra. Og alltid masse boligstoff. God lesning!

I VASE: Gjenskap hagefølelsen inne med et stilleben av vaser, grønne blader, kvister og stilker. Fra House Doctor.

OBOSBL ADET

9


NYTT KJØKKEN? BYTT DØRER OG SKUFFER Spis frokost i ditt gamle kjøkken, og middag i ditt nye!

Vi kan bytte benkeplate og bygge opp til tak

Vi hjelper deg! Vi renoverer ditt gamle kjøkken ved å skifte dører og setter inn nye moderne skuffesystemer med heldemping. Du velger kun farge og profil og vi hjelper deg med resten. Ring oss på : OSLO OMENG VESTFOLD ØSTFOLD Hovedkontor

920 69 096 970 53 152 900 22 498 55 25 70 05

for et gratis kostnadsoverslag og en hyggelig kjøkkenprat

Jan-Erik Skaar Herjedals Kjøkken

G

www.herjedalskjokken.no

R

K VI

O

E M M

EM J H

TI

E D L


utvalgt OBOSBL ADET 03 | 14

SNART SOMMER: Dagene blir lange og lyse, og naturen grønn. Ta inn en ballblom og la den lyse opp i interiøret.

15 Inspirasjon

Få hagefølelsen inne. Å innrede med grønne planter, kaktuser og sukkulenter er høyaktuelt.

17 Vi bygger

Les mer om det nye hotellet som OBOS bygger i Bergen og som åpner 2. mai med stor åpningsfest.

19 Analysen

Visste du at balkong kommer på tredjeplass over de viktigste egenskapene oslofolk ser etter når de skal kjøpe bolig?

21 Aktuelt

Du får 20 prosent rabatt på billettene til Miniøya hvis du kjøper billetter før 4. mai. Maks moro på festival!

23 Økonomen

Les Jan Ludvig Andreassens dagdrømmer om byplaner, som inneholder både hydrogenbiler, Ringeriks-, Fornebu- og Follo-bane.

25 Medlem

FOTO HILDE MORK

Puss opp med halv pris hos Flügger fra 28. til 30. april. Husk også at du alltid får 30 prosent rabatt hos interiørkjeden Feel.

OBOSBL ADET11


Gi dine skatter det hjemmet de fortjener.

Vi har fleksible løsninger i alle prisklasser. Vi skreddersyr garderober og innredningsløsninger på dine mål. La våre salgskonsulenter hjelpe deg å finne akkurat den løsningen du er på jakt etter.

Tlf: 69 36 81 70 www.garderobemannen.no


utvalgt

AKTUELT

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

Totalforsikring til medlemspris HELE LANDET I tillegg til at OBOS Forsikring tilbyr en av markedets gunstigste innboforsikringer, kan du selvsagt forsikre både bilen, huset og husdyrene dine hos oss med vår totalforsikring.Samler du tre eller flere forsikringer får du 10 prosent samlerabatt! Har du kollektiv innboforsikring, teller denne med. obos.no/forsikring

Bank i mobilen HELE LANDET OBOS-banken har nå laget mobilbank for Android-telefoner og iPhone. Der får du kjapp tilgang til basistjenester som saldo og overføring mellom egne kontoer. Søk etter OBOS i Google Play eller App Store. Etter nedlasting må appen aktiveres i nettbanken, OBOS-banken.no, under menypunktet «Mobilbank». obos.no/bank

TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

Rimeligere strøm

Lån mer til lavere rente HELE LANDET OBOS-banken tilbyr nå lån på opptil 85 prosent av salgssummen på OBOS-prosjekter. Tilbudet gjelder – i første omgang – alle nye OBOS-boliger i Oslo og Akershus. Det er vanlig å betale høyere rente på den delen av lånet som overgår 75 prosent av boligens verdi. Dette slipper du med «OBOS Nybolig»-lån.

Renten på vanlige boliglån over to millioner kroner har i det siste ligget på 3,65 prosent i OBOSbanken. Renten på «OBOS Nybolig»-lån er 3,60 prosent. I tillegg er det altså samme lave rente på opptil 85 prosent av boligens verdi. Mer info på obos.no/bank

HELE LANDET Få strøm til innkjøpspris og kun 19 kroner i månedlig påslag fra LOS. LOS hjelper deg med bestillingen, svarer på spørsmål, og ordner det praktiske «papirarbeidet» i forbindelse med bytte av strømleverandør. Spotpris er strøm til innkjøpspris, du betaler det samme for strømmen som det strømleverandørene betaler på den nordiske kraftbørsen. obos.no/strom

OBOSBL ADET

13


Sikkerhetsdører holder tyvene borte, ikke låsen. Det er viktig med en god lås, men det som stopper tyven, er hvor vanskelig det er å bryte opp døren. Flere lag med stålplate, hakeformede ståltapper og skåter i både frem- og bakkant gjør det så å si umulig å trenge gjennom en Daloc-dør. At Daloc-dørene likevel er både smidige og elegante, kommer av at motstandskraften i døren helt enkelt er et resultat av hvor intelligent sikkerhetsdetaljene er konstruert og hvilket materiale man bruker. Stort prosjekt? Våre profesjonelle montører bytter en leilighetsdør på under en halv dag. Gå inn på Daloc.com (eller skann QR-koden) og les mer. Der finner du også nærmeste forhandler.

Sikkerhetsdører


utvalgt

INSPIRASJON

NESTEN EVIGGRØNT

PÅ BRETT

Last ned OBOSbladet på nettbrett!

Stikkende stuepynt

TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO FERM LIVING

Kaktuser og sukkulenter er tilbake igjen, etter lang tid med hvite orkideer som det mest populære blomsterinnslaget i interiøret. Det roper vi hurra for! De praktiske pottestativene på bildet kommer fra Ferm Living.

OBOSBL ADET

15


Vi KAN kjøkken - etter 32 år i bransjen! Tlf 22 68 90 00

På tide med en

kjøkkenfornyelse?

Hvitevarer

Bytte ut alt eller bare noe. Du bestemmer og vi produserer etter mål og leverer ferdig montert på 1 dag om mulig. Bytt kun fronter, hengsler, skuffer og benkeplate og du har et helt nytt kjøkken.

Benkeplater

Skyvedørsgarderobe

Utvider du med noen nye skrog og innmat, får du en ny helhetsløsning med smarte funksjoner.

Kjøkken

Kjøkken Skredder’n har et stort utvalg av kjøkkendører, skuffer og løsninger som enkelt tilpasses til dine ønsker. Alle farger og modeller kan kombineres med ditt eksisterende kjøkken.

KÜCHEN

Ta kontakt for ett uforpliktende møte:

ed og m Ta sen tt on raba n an 0% ! 1 få idag

WYSIWYGdesign

Tlf 22 68 90 00 kjokken@connection-as.no Ensjøveien 18, 0661 Oslo

www.kjokkenskreddern.no

–10%

rer ø d ap pdør k s a er tk k t s s n o 2 1 høy uffefr k t s k + 1 5 stk s 00,9.5 + 1 =

= 17

, 0 .55


utvalgt

MER INFO

VI BYGGER

Se flere prosjekter fra side 81

OBOS-PROSJEKTER LANDET RUNDT

Nytt ved Lambertseter senter

TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON HILLE MELBYE ARKITEKTER

OSLO OBOS planlegger et kontorbygg på ca. 6500 kvadratmeter mot rundkjøringen vis-à-vis Symra kino. Det planlegges også et nybygg langs T-banen med næring i første etasje og tre boligblokker oppå. Eksisterende bygg langs T-banen rives og erstattes med nye lokaler innenfor planområdet. Reguleringsforslaget ble innsendt til første dialogmøte i februar.

Største hotell i Bergen

Innflytting i Bjørkhol

Klart på Ensjø

Ørnen hotell åpner 2. mai med stor åpningsfest. Hotellet blir det største i Bergen med 368 rom, uteareal i 9. etasje og skybar i 13. etasje. I tillegg loves et spennende restaurantkonsept, en fleksibel storsal og moderne konferanselokaler. Det offisielle navnet er Rica Ørnen Hotel, og OBOS-bladet gratulerer med åpningen!

Fire av totalt 18 boliger står nå ferdig i Furnes i Ringsaker kommune. Bjørkhol borettslag bygges i et etablert boligområde like ved Furnes ungdomsskole. Første byggetrinn består av fire romslige rekkehusleiligheter over to plan. De resterende boligene vil bestå av ti rekkehusleiligheter og fire eneboliger. Se obos.no/bjorkhol.

OSLO I mars startet innflyttingen i Stålverksparken i den nye Ensjøbyen. Prosjektet består av en blokk på syv etasjer med barnehage i første etasje, og boligene er blant annet 2-roms og 4-roms med to balkonger, garasjeplass og heis. Til sammen skal OBOS bygge omlag 550 nye boliger i Gladengveien på Ensjø.

BERGEN

RINGSAKER

OBOSBL ADET

17


hanne@heffer.no, Tel. 415 22 434 sigurd@heffer.no, Tel. 909 18 978 www.heffer.no

Furniture & Beds sweden

www.englesson.se

AKSDAL Room 4 More 91 99 24 00

DRAMMEN Falk Møbler 32 83 85 00

HITRA Boutique Helene 72 44 13 85

SKIEN Guntor Interiør Tekstil 35 90 55 40

ARENDAL Barbu Interiørhus 37 02 70 20

ELVERUM Helset Møbler 62 41 17 91

HØNEFOSS Møbelringen 32 10 31 31

SANDEFJORD Guvaag Møbler 33 46 16 10

BEITOSTØLEN Gamal Årgang 61 34 24 58

FREDRIKSTAD Brodahl & Jahren 69 36 40 50

KOPPARVIK Creoline Interiör 52 82 15 00

SANDEFJORD Tinnies Hus 33 34 78 47

BERGEN Berle Taburetten 55 10 95 00

FØRDE Marias Hus 47 83 94 11

KRAGERØ Nr 16 Interiør 35 98 90 00

SANDEFJORD Sovestudio 33 46 59 55

BERGEN JC Interiør 55 53 98 40

GEILO Annekset Intriør 32 09 10 14

LARVIK O. Borgen møbler 33 18 17 62

STAVANGER W&M Interiør 92 65 56 92

BERGEN Vakre Hjem Interiør 55 12 63 20

HAMAR Helset Møbler 62 54 16 80

LILLEHAMMER Møbelringen 61 26 10 26

TRONDHEIM Berge Interiør 73 51 85 00

BODØ Hos Oss 2 97 01 06 59

HAUGESUND Inside Interiør 52 72 78 30

MOLDE Molde Fargehandel 71 25 45 80

TRONDHEIM Frøken Linn 45 40 02 85

BÆRUM Loftet Interiør 67 54 63 92

HEMSEDAL Hemsen Interiør 32 05 95 98

OSLO Townhouse Interiør 22 69 99 55

ÅLESUND Bare Fint 47 02 33 40

Hovedsponsor for NSF langrenn er Aker www.akersolutions.com

Gjør som Marit Bjørgen -innred med Englesson møbler


utvalgt

PÅ NETT

ANALYSEN

Følg OBOS på Facebook!

BALKONG OG HAGE

HVOR VIKTIG ER BALKONG FOR OSLOFOLK?

DRØMMEHAGEN I SKANDINAVIA:

40

FINLAND

35%

26% 20

SVERIGE

13% 6%

EN MIDDELHAVSINSPIRERT HAGE

Drømmehagen er naturnær: 35 prosent av befolkningen foretrekker den naturnære hagestilen fremfor den romantiske (21 prosent) og den moderne stilrene (26 prosent). Stilen står sterkest i Nord-Norge, og særlig blant menn og eldre.

3124,VESTLANDET

TEKST HENRIK SØRLIE KILDE HAGEBAROMETERET/HUI RESEARCH, PLANTASJEN, MMI OG SSB

VET IKKE / INGEN AV ALTERNATIVENE

NORD NORGE

EN NATURNÆR HAGE

2154, -

EN ROMANTISK HAGE

HVOR MYE BRUKTE VI PÅ BLOMSTER OG HAGEPRODUKTER?

0 EN MODERNE OG STILREN HAGE

Balkong kommer på tredjeplass blant de viktigste egenskapene oslofolk ser etter når det skal kjøpe bolig (i prisklassen 2,5 millioner kroner i 2012). God planløsning er øverst på ønskelisten og deretter god tilgang til kollektivtransport.

NORGE

21%

2573,-

MEST POPULÆRE SOMMERBLOMSTER:

HVA ER VIKTIGST I HAGEN ELLER PÅ BALKONGEN?

TRØNDELAG

3114,-

OSLO OG AKERSHUS

3433,-

AGDER OG ROGALAND

Fargerikt: Tallene viser hvor mye husholdningene brukte på blomster og hageprodukter (ikke møbler) i 2012. 6 av 10 vurderer hagen som viktig ved huskjøp. Hageinteressen er jevnt fordelt mellom kjønnene. Menn er mer interesserte i å investere i grill og sitteklipper enn kvinner.

Margeritter Spanske Margeritter Stemor Pelargonia Campanula

Lettstelt og avslapping er aller viktigst: I Plantasjens forbrukerundersøkelse scorer lettstelt og avslapping desidert høyest på spørsmål om hva som er viktigst i hagen eller på balkongen. At uterommet matcher interiøret innendørs er ikke så viktig.

OBOSBL ADET

19


KJØKKENFORNYING ELLER ET HELT NYTT KJØKKEN

Excellent

eter h y N

2014

Vi kan hjelpe deg med begge deler! Samtidig kan vi stille med de fleste håndverkertjenester. Send oss en SMS eller ring, så kan vi avtale et møte for en befaring av kjøkkenet ditt. Det koster ingenting. Sammen finner vi en løsning som passer deg, og som regel kan vi gi en eksakt pris på stedet.

Ny Excellent høytrykksvasker serie

I 2014 leveres alle Excellent høytrykksvaskere med soft slange som gir bedre komfort under bruk, og er enklere og raskere å rulle inn. Excellent-serien er designet så den dekker alle tenkelige rengjøringsbehov. • Maks. trykk: 130/140/145 bar (avhengig av modell) • Maks. vannmengde: 500 l/time

Multi børste 3-i-1 Multi børste til rengjøringsoppgaver omkring hjemmet ditt og kjøretøyet ditt.

Passer på alle Nilfisk høytrykksvaskere Rengjøring av felger Spesiell felg-børste

Rengjøring av hagemøblene

Ring Mikael Abrahamsson

Tlf: 90 06 08 50

Spesiell hagemøbel-børste

Tradisjonelt eller moderne?

Effektiv roterende rengjøringsbørste med kjemidosering

- det fornuftige alternativet

www.kjokkenkompaniet.no www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 88 68 Tlf: 22 55 88 68 Mobil: 900 60 850 Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no

Nilfisk-Advance AS Bjørnerudveien 24 - 1266 Oslo Tlf. 22 75 17 70 Faks. 22 75 17 71 kundeservice.no@nilfisk.com www.consumer.nilfisk.no


utvalgt

AKTUELT

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

MEDLEM

Les mer på side 99-112

Maks moro på Miniøya OSLO Miniøya er en musikk- og kulturfestival for hele familien, som i år arrangeres for femte gang. Festivalen går av stabelen 24. og 25. mai i Tøyenparken i Oslo. På plakaten i år står artister som Silje Nymoen (SiLyA), Fjorden Baby, Comet Kid, Oscar Danielson, Frk. Fryd og Death by Unga Bunga. I tillegg blir det teaterforestilling med Pippi Langstrømpe og en rekke andre aktiviteter. Barna kan blant annet få teatersminke, tegne og dekorere, delta på workshop eller prøve seg som minijournalist. Les mer på obos.no/minioya eller minioya.no.

TEKST HENRIK SØRLIE FOTO KAROLINE ÅFLØY/MINIØYA

Medlemsfordel: 20 prosent rabatt ved kjøp av billetter før 4. mai. Maks 6 billetter per medlem.

OBOSBL ADET

21


Gårdpass - en del av OBOS-konsernet.

Garasjerenhold Snørydding/strøing - feiing og spyling Gress/grøntanlegg Vaktmestertjenester - og containerutleie Dette er noen av de oppgaver vi kan hjelpe med. Ring oss!

23 17 85 00 www.gaardpass.no

Verkseier Furulundsvei 12, Alnabru, 0614 Oslo

for

-1

OB OS

0% les

ere

!

Vedlikeholdsfrie balkongfliser post@terrassebord.no


utvalgt

ØKONOMEN

PÅ NETT

JANSBLOGG.

eika.no

JAN LUDVIG ANDREASSEN OM BOLIGØKONOMI I ET MAKROPERSPEKTIV

land» er jo anslått til 100 milliarder kroner. Ikke det at noen bryr seg hva det koster – Vestlandet må bli ferjefritt! Nei, man må ikke kreve for mye her på Østlandet. Fornebu- og Ringeriksbane som ble lovet for 20 år siden må skytes ut i det blå, det offentlige har jo øyer i andre landsdeler å tenke på. STORBYPROBLEMER. I dag har vi stykkevis og delte planer, som kan gjøre mer skade enn gavn. Vi utbedrer nye veistumper som slipper bilene litt raskere frem til hovedstadens mange korkede inngangsporter. Innfartsårer der bilene gjerne står musestille i rushtiden. Det blir litt som å øke inntaket av pizza og brus i en mage som allerede lider av fordøyelsesbesvær. De trafikale problemene blir større, ikke mindre, av at veiene inn til Oslo blir bredere og finere, uten at veinettet nærmere sentrum utbedres. Det hadde vært mulig, men er selvfølgelig utenkelig, å lette trykket på hovedstaden ved å flytte arbeidsplasser ut av bykjernen. Regjeringskvartalet, må du forstå, skal bygges på en av verdens dyreste tomter. Nasjonale monumenter og muséer må selvfølgelig være i gangavstand til Karl Johan.

tvers av Oslofjorden? Husk at vi i løpet av de neste ti årene trolig vil både ha hydrogenbiler og førerløse kjøretøy som driver transport døgnet rundt, sju dager i uken. I slike grandiose planer inngår selvfølgelig både Ringeriks-, Fornebu- og Follo-bane. Boliger, parker, skoler og ulike næringsbygg kunne bygges litt om hverandre med god logistikk til de fleste gjøremål. En velfungerende by, er en hvor du kan løse dine daglige behov ved å ta beina fatt.

DRØMMEN OM HAMAR. I mine drømmer derimot, kunne vårt terrorutsatte Storting og utbombede regjeringskvartal flyttes ut av hovedstaden og opp mot Hamar-Gjøvik, der det allerede i dag ligger skinner. Jernbanelinjer som ikke akkurat er flittig i bruk – en normal gråværs tirsdag. Det å plassere flyktninger eller store internasjonale arrangement i en allerede overbefolket by, er heller ikke akkurat en måte å lette på køene langs våre veier, eller bedre boligtilbudet til de innfødte. Det er i det hele tatt så mange løpende ønsker som distraherer, når vedtakene om byutvikling skal fattes. Den langsiktige og helhetlige tenkingen uteblir. Vi får det bare ikke til. Det er derfor det er lov å drømme.

VESTLANDSKE DIMENSJONER? Regningen for en storstilt og helhetlig satsing ville sikkert passere et par hundre milliarder kroner og sette alle lovede Oslo-pakker litt i skyggen. Per hode vil man da begynne å nærme seg vestlandske dimensjoner på samferdselssatsingene. «Ferjefritt Vest-

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i EikaGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

Hovedstadsdrømmer

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

Jeg har det med å dagdrømme. Siden jeg er mer enn normalt interessert i boligutvikling og byplaner, er det ofte disse temaene som gir tankene flukt. DAGDRØMMER OM BYINTEGRASJON. Vi har i dag ingen koordinert satsing på å lage gode samferdsels -, bolig- og byplaner for hovedstadregionen, dosert for de om lag to millioner mennesker som ventes å bo langs Oslo-fjorden i 2050. Jeg har en dagdrøm. Tenk om vi tok i bruk alle tilgjengelige ressurser og sørget for at folk fra Halden – via Hamar – og ned til Horten – var forbundet av en samlende, visjonær innsats. Alle byer burde integreres best mulig. Kanskje kunne vi bygge motorveier i tunnel på kryss og

OBOSBL ADET

23


En ny sesong for uteaktiviteter står for tur, og vi er klare til å løse deres behov for produkter til utemiljøet !

SR UTEMILJØ SR Utemiljø er en komplett serie med fleksible løsninger tilpasset det norske klimaet. SR Sykkeltak, Entrétak, Røykebu, Leskur SR Barnevognsgarasje SR Sykkelstativ ensidig for 5 sykler SR Sykkelstativ tosidig for 9 sykler SR Utendørs trimpark “Tufteparken” enkle treningsapparater SR Practico benk med eller uten rygg Pullerter for sykkelparkering Prosjekt & spesialløsninger

Suveren Rørmøbelfabrikk AS

Søren Bulls vei 29, 1051 OSLO. Tel: 23175300 | e-post: suveren@suveren.no | www.suveren.no


utvalgt

MEDLEM

MEDLEM

Les mer på side 99-112

FÅ MEST MULIG UT AV DITT MEDLEMSKAP

INTERIØRRABATTER

Halv pris hos Flügger

28.- 30. april får du 50 prosent rabatt hos Flügger. Gjelder også i nettbutikken hvis du bruker koden OBOS1929. www.flugger.no

Handledag hos Norfloor

Torsdag 24. april handler OBOS-medlemmer med 30 prosent rabatt på alt av fliser og tilbehør. www.norfloor.no

Rabatt hos Kitch’n

TEKST HENRIK SØRLIE FOTO PØBEL/ØSTREM

I Kitch´n-butikkene får OBOS-medlemmer 20 prosent rabatt hele året – også på elektriske artikler. www.kitchn.no

OBOS-Pøbel HELE LANDET Ønsker du Pøbel-kunst på veggen, har du sjansen 24. april. Da selges print av dette «Ice Ice baby»-motivet – lagd av kunstnerne Pøbel og Atle Østrem. Printen er i 50x50 cm, nummerert og signert av begge kunstnerne. Opplaget er svært begrenset, så her blir det førstemann-til-mølla. Sjekk detaljer på obos.no/kunst når det nærmer seg 24. april!

150

Inspirasjon fra Feel

La deg inspirere og få 30 prosent rabatt hos interiørkjeden Feel. feel.no

tusen kulturbilletter ble kjøpt med OBOSrabatt i fjor.

OBOSBL ADET

25


Ingen tillegg ???

All rehabilitering av bygg innebærer risiko for tilleggskostnader. Da er det greit å vite at vi gjør vårt ytterste for at våre anbud er uten overraskelser. Kontrakten som inngås er helt avgjørende for hvor fornøyd du blir med sluttresultatet. Følg oss på

Facebook

Vi i Hallmaker Balkong og Fasade har ingen skjult agenda som driver kostnadene i været for våre totalentrepriser. Det håper vi ikke andre har heller. For å sikre deg mot dette kan du be om tilbud fra oss, og be andre følge samme lest, så unngår du uforutsette tillegg uansett hvilken leverandør du velger! Kontakt oss på befaring@hallmaker.no tlf.: 04255 www.hallmaker.no


tema OBOSBL ADET 03 | 14

PLANTERIKET: La deg inspirere til å så, se det vokse, spire og blomstre i vår.

TEMA: BALKONG & HAGE

28 Vokser vilt Hagen til Hilde Mork i Skien blir vannet med kjærlighet, og får vokse sine egne veier. Som takk øser den av sine goder.

36 Se opp! For noen naturopplevelser trengs verken hage eller balkong. Alt du behøver, er en fuglekasse på veggen.

40 Hagejus I vårsola kan man bli inspirert til å utvide plattingen litt til. Men hvordan var det nå igjen, dette med det felles uterommet i borettslaget?

44 Blomstrende Eirik og Marie Sofie vil gjøre blomsterkjærligheten til levebrød og designer de lekreste buketter hjemme i stua.

50 Spirefest! Plant et frø og se det spire. Skap nytt og blomstrende liv i vinduskarmen og plantefest på balkongen til sommeren

FOTO ANNA KERN/JOHNER

56 Hagestue Hilde og Morten bodde midt i byen, men med barna kom ønsket om bedre plass og egen hage. Nå har de hagen som en del av stua.

OBOSBL ADET27


Jeg vet en deilig hage Hagen til Hilde Mork i Skien blir vannet med kjærlighet, og får vokse sine egne veier. Som takk øser den av sine goder. TEKST LINDA LUND NILSSON FOTO HILDE MORK


KVELDSSTELL I DET GRØNNE:

Hilde har fått hengslet et bord til veggen i hjørnet under kjøkkenvinduet, som kan brukes til avlastningsbord, bad, eller trapp inn kjøkkenvinduet hvis noe skulle være glemt på benken.

GRØNN KJÆRLIGHET:

–Blomster er fint, men jeg er egentlig ikke så opptatt av dem. Derimot elsker jeg alt som er grønt, alle nyanser av grønt. UTE ER INNE: –Det er noe som er så deilig ved å kunne bruke inneting ute. Kanskje vi prøver å lure oss til å tro at vi lever et sted der vi kan være ute hele året?

DEN LANGE VÅREN. Juli er såvidt i emning, og gresset i Skien fortsatt lysende forsommergrønt. Det har vært en lang vår. Morgenluften er disig, og spredte skyer varsler om regnbyger som skal risle over hagen til Hilde Mork. Fru Mork har snart ferie, og lengter bare ut. –Jeg blir barnslig glad av å være ute. Bare det å putte fingrene i jorda er helt magisk. Man blir rett og slett litt «jorda» av det, smiler Hilde, og hekter fingrene i lomma på snekkerbuksa. Hun står midt i det grønne og snuser inn duftene. Staudene rekker henne til livet. I år har de bestemt seg for å la alt gro, se hva som kommer opp. Oppdage hagen. –Vi har tatt bort litt, spadd og laget et potetbed. Ellers er det ikke så altfor mye vi har gjort, egentlig. Jeg ser for meg at hagen må få utvikle seg. Det er jo først i år det begynner å skje ordentlige ting her. Kun to kjappe småbarnssomre er gått fra de byttet loftsleilighet i Oslo med et hvitmalt hus fra 1934 i Doffens hjemby. Først her innså Hilde hvor mye grønn glede hun har i bagasjen. –Jeg liker å hente poteter og gulrøtter i hagen. Folk tenker gjerne at det er noe pretensiøst ved det, men jeg er vokst opp med grønnsakshager, og synes bare det er kjempestas. Jeg liker at ting er litt bestemoraktige. Under stuevinduet har rosene fått selskap av blomkarse, ringblomst, bønner, tomater og sukkererter. Siden våren var så lang og kald, spiret de alt inne. Som hun husker pappa alltid gjorde. –Spirene kommer fort, og det føles nesten som å se sommeren komme. Og så er det så vakkert med vinduskarmer og bord fulle av grønne, glade hoder som strekker seg etter lyset.

OBOSBL ADET

31


HILDES HAGETIPS LAG GRØNNE PROSJEKTER MED BARNA. Så frø, og se de grønne spirene vokse. Når dere planter ut, sett gjerne noen gamle vinduer på skrå over for å beskytte og lage drivhuseffekt. LAG DIN EGEN GJØDSEL. Hell litt vann over en bøtte full av brennesle, og la den stå i et par uker. Så har du masse deilig gjødselvann til jorda. Gratis, miljøvennlig og veldig godt for plantene. LAG GRØNNSAKSBED. En stor skuff eller plankerester til overs? Plant knutekål, rødbeter, gulrøtter, purre, salat, agurkurt og grønnkål, som kan stå utover vinteren og gi glede i form av supper og annet. SPØR BESTEMOR! Og kjøp gamle flora- og hagebøker i antikvariat eller på loppemarked. Selv om vi kanskje har en litt annen tilnærming til hage nå enn før, er det alltid tips og inspirasjon å hente i gamle bøker.

32

OBOSBL ADET

NYT VÅRKVELDEN: Epleblomster, et pledd, noe godt å drikke. – Det skal ikke jobbes for

mye, vi må nyte.

DEN GRØNNE ARVEN

Hildes mor og far var rundt 20 år, da de på ultralyd tre dager før termin, fikk vite at de ventet to barn. Mange av tvillingenes somre ble tilbrakt på hyttene til besteforeldrene. På Skrøslingen utenfor Nøtterø, og Brattvåg på Vestlandet. –Hjemme var det gjerne litt vann i juicen, mamma og pappa var jo fattige studenter. Jeg husker i hvert fall veldig godt at farmor alltid serverte deilig, tykk melonyoghurt ved siden av fiskekakene. Og laget råkost med gulrøtter og løpestikke fra hagen. Løpestikken er fortsatt med, den står plantet fint ved siden av peonene. Hilde er fan av tradisjoner, men har aldri skjønt den strenge kategoriseringen i hagen. De strenge grensene. Dessuten liker hun ugress. Løvetann og kløver. Geitrams og hundekjeks. Brennesle er god å lage suppe og gjødsel av, dessuten er de pene å se på, synes hun. I Hildes hage får naturen faktisk lov til å bestemme ganske mye selv. Derfor sees prydvekster og nyttevekster gjerne arm i arm. Markblomster koser med stauder. Alle leker med alle. En horde fluoriserende blå honningknoppurt er på full fremmasj i grusen. Og se, der borte kommer det jo masse bringebær!


VILL BLOMSTERKRANS: Når du er ferdig med å ha den i håret, kan den du legge den fra deg hvor det skulle være.

UTEMAT: Hjemmelaget müsli, ferskpresset juice og kaffe på hvit duk.

NYSGJERRIG: Katten vil også ha sukkererter. Eller? Den liker i alle fall å henge i hagen.

SMÅ, GRØNNE FINGRE:

Barna skal kjenne at hagen er deres. Theis tar seg av kveldsvanningen.

OBOSBL ADET

33


MAGISKE SIRKLER

Den beste måten å starte dagen på er å tusle barbent ut på stentrappa med morgenkaffen. Og siden la seg føre dit solen vil, til den går ned i horisonten og hun og Doffen plutselig sitter under lyktene i det gamle pæretreet. –Da har vi liksom beveget oss i sirkel vi også. Hele den kalde årstiden lengter vi etter sommeren, og sommeren er så kort at det føles bortkastet å sitte på den ene siden av hagen og vente til sola kommer dit. Å dele hagen inn i forskjellige soner gjør tilværelsen mer dynamisk. For eksempel den lille sitteplassen på siden av garasjen. To stoler og et lite bord. –Vi liker å være i nærheten av barna når de holder på med sitt, men før var det ikke annet å gjøre her enn å stå rett opp ned i grusen og se dem leke. Men nå er jeg blitt så glad i dette stedet! Herfra kan hun liksom se alt fra en annen vinkel. –For her borte, i denne delen av hagen er det liksom mer vilt. Trær og galskap. Bekkeblom, smørblomst og ja, er det Løytnantens hjerte den heter den der? Akeleie, Astilber. Syrinhortensia, de er nydelige, veldig fine å tørke. UTELIV

Veslemøy og Theis har funnet utekranen, og serverer «kaffe» fra plastkanne. De er tilbake i hagen med pappa og ispinner i posen. –Hva sier du, Veslemøy? Skal vi pusse tenner ute i kveld? Tannbørster og tannkrem står klar under kjøkkenvinduet. På et bord festet med kjetting i veggen, som enkelt kan vippes opp eller ned. –Jeg hadde så lyst på muligheten til å stå med sola i ryggen og vaske grønnsaker, ta oppvasken, eller pusse tenner, akkurat som vi gjorde på ferie på Skrøslingen da vi var små. Og går det som Hilde vil, tripper det snart tre høner rundt her. –Så kan jeg lage favorittlunsjen min med egne egg!

34

OBOSBL ADET

HILDES FAVORITTLUNSJ:

ROSMARINEGG À LA JEANETTE krydret med vekster fra egen hage. SMÅ TING: Hilde er flink til å flytte rundt ting som gjør henne glad. Vinballonger, fat, et gammelt bord. SØVNIG KAR: Det er så deilig å ligge i hengekøya, mens sola siles i gjennom stoffet, og vinden tar tak.

SLIK GJØR DU: 1. Knekk to økologiske egg i panne, stek på begge sider. 2. Smør et godt lag med majones på favorittknekkebrødet ditt. 3. Legg på skinke, og dandér med salat og tomat. 4. Sprinkle over frisk rosmarin, salt og pepper, og pynt gjerne med spiselige blomster, som blomkarse. 5. Sett deg ned, lukk øynene, og tygg langsomt! LITTERATUR TIL INSPIRASJON Norwegian Woods: Grønt liv med stil – Ingvild Flesland Late hager – Tor Smaaland Hannas hage – Ellen-Beate Wollen Sanselige rom – Franciska Munck-Johansen


Har du råd til å la være innglassede balkonger?

BALCONIES FOR GREATER LIVING

Levetiden på en innglasset balkong er 50 år lengre enn på en tilsvarende åpen balkong. Dette skyldes først og fremst den reduserte mengden korrosjon og frostsprengning i betongen. Den innglassede balkongen fungerer også som et effektivt vern mot regn, snø og vind for både fasade og vinduer. Dette reduserer behovet for fremtidige investeringer i fasade- og vindusrenovering på selve balkongen.

På Balco har vi over 25 års erfaring med balkonger! Det har resultert i mange unike løsninger og patenter som vi ønsker å vise deg. Vi håper du har tid til å komme innom for å se og «kjenne» på våre alternative løsninger for balkonginnglassing av meget høy kvalitet, som er designet for og som tåler vårt nordiske klima.

Velkommen til vårt Roadshow! 5. mai Halden 6. mai Oslo 7. mai Hønefoss 8. mai Lillehammer

12. mai Trondheim 14. mai Bergen 15. mai Haugesund

19. mai Stavanger 20. mai Kristiansand 21. mai Skien 22. mai Moss


For noen naturopplevelser trengs verken hage eller balkong. Selv om du bor midt i byen kan du få besøk av fugler som tårnseiler, blåmeis og pilfink. TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO NIGEL BLAKE OG FRODE FALKENBERG

36

OBOSBL ADET


HØYT OG FORT:Tårnseilerne tilhører seilerfamilien og er en fugl som aldri sitter på bakken. Den er en av våre seneste trekkefugler, og kommer til Oslo-området i mai. Kanskje finner den veien til en fuglekasse nær deg? I så fall kan du se den karakteristiske silhuetten – når tårnseileren skal fly virkelig fort, spisses vingene som på et jagerfly.

OBOSBL ADET

37


FUGLER I BAKGÅRDEN? SLIK FÅR DU FUGLENE TIL Å TRIVES: KJØPE FUGLEKASSE?

Du kan kjøpe fuglekasser i nettbutikken til Norsk Ornitologisk Forening og Lista fuglestasjon. Se www.naturogfritid.no SELVBYGGER?

Finn byggeanvisninger for fuglekasser på bloggen til Oslo og Akershus ringmerkingsgruppe, http://oaring.blogspot.no/ p/fuglekasser.html SPØR EN ORNITOLOG!

Lurer du på noe når det gjelder fugler? På www.fuglevennen.no kan du stille fuglespørsmål og få svar av ornitologer i løpet av kort tid.

I MAI KOMMER TÅRNSEILERNE tilbake etter et lengre opphold i sørligere land. Og siden de flyr hele livet og omtrent bare går inn for landing når de hekker, kan de observeres over mange hustak gjennom hele sommeren – med sin karakteristiske silhuett og eventyrlige akrobatikk. Tårnseileren er en fugl det er enkelt å lage en fuglekasse til. Den kan til og med finne på å bo i den.

MER PÅ NETTBRETT Hør hvordan fuglene låter i nettbrettutgaven!

TRYGGE STEDER FOR FUGL

–Ved å henge opp fuglekasser, kan man hjelpe fuglene til å finne tryggere steder å bo enn de ville gjort ellers. I tillegg kommer man nært på naturen og kan se hva som skjer, sier John Martin Mjelde i Oslo og Akershus ringmerkingsgruppe. Det er en gruppe som består av ornitologer og folk som «bare» er fugleinteresserte, og som jobber frivillig med ringmerking av fugler i Oslo og Akershus. –Å følge med på fugler er en slags overvåking av miljøet. Når vi ringmerker fugler, kan vi følge med på ulike arter og se om det blir færre eller mindre av dem og hvor de oppholder seg. Blir det mindre av en art, kan det være bekymringsfullt hvis man ikke vet hvorfor. Det kan skyldes et miljøproblem vi ikke har nok kunnskap om, forteller han. FOR FÅ DØDE TRÆR OG HULROM

Ringmerkingsgruppa henger selv opp en del fuglekasser, også i bystrøk. Men Mjelde mener at mange kan ha glede av å henge opp sine egne kasser, og at det kan være til god hjelp for fugler i tettbygde strøk. Der har nemlig mange fugler det vanskeligere enn før. –Det er for lite hulrom i dagens bebyggelse, og få døde trær, som ellers ville vært fine for fugler, blir hugget ned, sier han. Og legger til at det ikke er noe i veien for å henge opp en fuglekasse i en bak-

38

OBOSBL ADET

HVORDAN BØR FUGLEKASSEN HENGE?

Velg en stille del av hagen eller bakgården. Fuglene kan bli skremt og forlate redet om du plutselig setter barnas trampoline rett ved fuglekassa. ● Heng ikke kassa midt i solsteken. Om kassa henger mot sør, kan det bli for varmt i kassa. ● Hvor høyt opp du skal henge kassen vil avhenge av hvilken fugl kassen er tilpasset, de minste fuglene vil gjerne ha kassene 1,5-2 m over bakken, større fugler høyere. ● Tenk sikring mot katter. Har du katter i hagen, kan en plastkrage på trestammen og høyt hengt kasse være smart. Kilde: www.moseplassen.com – en hageblogg av Anne Havåg Holter-Haavind. ●

gård eller på veggen i et borettslag, bare man har spurt styret eller eieren av veggen først. Så lenge fuglekassen får henge i fred, så vil fuglene trolig finne veien dit selv. TÅRNSEILER? VENT OG SE

Med en vanlig fuglekasse i standard størrelse, vil du selv midt i byen enkelt kunne få besøk av fugler som kjøttmeis, blåmeis, spettmeis, pilfink og svarthvit fluesnapper. Linerler og gråspurver synes også og til det er greit med kasse, men foretrekker som regel å fikse noe selv under en takstein. Vil du ha besøk av tårnseilere, kan du bygge en egen kasse for dem, og håpe at de kommer. –Tårnseilere kan bruke litt tid å finne ut av om kassen er der, og dessuten hekker de sent om våren. Da kan det fort skje at andre flytter inn istedenfor. Man kan eventuelt stenge inngangen til kassen fram til begynnelsen av mai for så å åpne den. Og har tårnseilerne først funnet kassen, vil de gjerne komme igjen år etter år, sier Mjelde. BYGG SELV - ELLER IKKE

Og andre fugler man kan henge opp kasser til? Ikke så vanlig, kanskje, men det finnes borettslag som holder seg med egne ugler. De vil gjerne ha store kasser, plassert mellom trær slik at det er enkelt å finne skjul. Et uglepar hekker for øvrig fast i Frognerparken, så helt er folkesky er de ikke. Vil du bygge din egen fuglekasse, kan du finne enkle byggeanvisninger til ulike typer kasser på bloggen til Oslo og Akershus ringmerkingsgruppe, http://oaring.blogspot.no/. Ifølge Mjelde behøver ikke kassene være fine, de kan altså lages av nokså middelmådige snekkere, bare de er solide og beskytter mot regn og sol. Men du kan selvsagt også kjøpe egnede kasser, for eksempel i nettbutikken naturogfritid.no, som drives i et samarbeid mellom Norsk Ornitologisk Forening og Lista fuglestasjon, www.naturogfritid.no.


KJØTTMEIS

SVARTHVIT FLUESNAPPER

En veldig vanlig hagefugl i fluesnapperfamilien. Litt mindre enn kjøttmeisen, og er en skikkelig sangfugl.

Også kjent som talgokse. En fugl i meisefamilien som finnes over hele landet og som hekker fra april til juni. ▼

▲ SPETTMEIS

En spurvefugl i spettmeisfamilien. Spettmeisen er den eneste fuglen i Norge som kan gå nedover med hodet først.

BOLIG FOR ALLE! Disse seks fuglene kan du enkelt få besøk av i borettslaget:

TÅRNSEILER

En fantastisk luftakrobat med en helt karakteristisk lyd. Denne fuglen er helt tilpasset et liv i lufta, og går sjelden inn for landing. ▼

▲ PILFINK

Ligner mye på gråspurv, men er litt mindre og har en sort flekk på kinnet. Den er en fredelig fugl, og ganske sky.

▲ BLÅMEIS

Litt mindre enn kjøttmeisen å regnes for å være både hardfør og oppfinnsom. Den leter ofte etter mat sammen med kjøttmeisen.

OBOSBL ADET

39


DIN ELLER VÅR HAGE? I vårsola kan man bli inspirert til å mure opp en grill, utvide en platting, plante litt mer hekk. Hvordan var det nå igjen, dette med det felles uterommet i borettslaget? TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO ASTRI THÅN ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

VI FÅR MANGE HENVENDELSER fra borettslag og sameier knyttet til bruk av felles uterom. Det kan dreie seg om andelseiere som ønsker å bruke det felles uterommet til bestemte ting, og at styrene ikke helt vet hva de har anledning til å regulere, sier Terje Sjøvold, leder for juridisk avdeling i OBOS. Han forteller at utgangspunktet er veldig klart definert, både i regelverket rundt boligsameier og borettslag: Boenheten rår man over selv, men fellesarealene utendørs er det borettslaget som eier og rår over. Følgelig kan borettslaget regulere hva som skal gjøres der – og også forby enkelte ting. STYRET KAN BESTEMME

– Dette blir gjerne satt på spissen der deler av fellesarealet er ment for privat bruk, for eksempel i et rekkehuslag der en del av fellesarealet er ment å være hageflekk for den enkelte boligen. Der det er lagt opp til en privat hageflekk, har du jo rett til å bruke det som det. Men så er spørsmålet: Hvilke begrensninger gjelder? Kan styret regulere hvor stor plattingen skal være og hvor høye trærne skal bli? Svaret på dette er ja. Utgangspunktet er at så lenge dette er fellesareal, kan styret gi pålegg som er saklige og rimelig. For eksempel at beplantningen ikke

40

OBOSBL ADET

MER PÅ NETTBRETT Sett sammen hagestøy innenfor irritasjonsgrensen!

RÅD TIL BEBOERE Spør styret før du setter i gang tiltak på fellesarealet som er permanente og som koster penger. Fellesareal er fellesskapets eiendom, og det er begrenset hvor fritt man står til å slå seg løs.

RÅD TIL STYRET Det kan være lurt å regulere bruken av fellesarealene som en del av husordensreglene. Ta saken opp på generalforsamling slik at fellesskapet får si sin mening og reglene blir forankret hos alle som bor i borettslaget.

skal være til sjenanse for naboene. Men det beste er at man har diskutert disse tingene i fellesskap, slik at alle vet hva som gjelder, sier Sjøvold. Noen borettslag har utformet egne regelverk for bruk av fellesom som hager, plener og gårdsrom. I andre borettslag er kanskje ikke fellesområdene nevnt i særlig grad i verken vedtekter eller andre steder, og veien må bli til mens man går. Og det er i det siste tilfellet at konfliktene gjerne havner på styrerommet, på en opphetet generalforsamling eller en sjelden gang også i rettsapparatet. BØR OPP PÅ GENERALFORSAMLING

– Det kan være klokt å regulere bruken av fellesarealene som en del av husordensreglene, og at husordensreglene ikke bare vedtas av styret selv, men tas opp på generalforsamling. Dermed får man regler for uterommet som er forankret i fellesskapet. Da slipper man en Narvestad-aktig tilnærming, der styret har laget regler som ikke er forankret hos beboerne. Og når man først har husordensregler, må man være nøye med å håndheve dem likt for alle, slik at man ikke får vilkårlighet. Mitt råd til beboerne er å uansett spørre styret før man setter opp plattingen, murer opp peis eller planter tujahekken, sier Sjøvold. Husebygrenda borettslag i Oslo lagde sine egne regler for fellesarealene. Les mer om det på neste side.

Terje Sjøvold er advokat og juridisk direktør i OBOS. Advokatene i OBOS er blant annet spesialister på boligrett, men tar ikke oppdrag for enkeltpersoner, bare for boligselskaper.


ET TETT FELLESSKAP: Husebygrenda borettslag i Oslo er opptatt av å ta vare på fellesrommene, og har laget klare regler for bruken av uterommet mellom husene.

Et gjerdefritt fellesskap Husebygrenda borettslag i Oslo har regler for fellesområdene mellom husene. De er en del av husordensreglene, og har vært der så lenge at styret ikke engang er helt sikre på når de ble vedtatt. OSLO Husebygrenda borettslag er et spesielt sted. Ideen om Husebygrenda som et bomiljø med kollektive løsninger oppstod blant lærere som satt i fangenskap i Finnmark under krigen. Og kanskje er det Husebygrenda forhistorie som gjør at borettslagets fellesrom er så viktig for alle som bor der? –Fra første stund skulle dette borettslaget være et sted der fellesska-

42

OBOSBL ADET

pet stod i sentrum. Dette har gjort at vi har vernet om fellesområdene. Der feirer vi syttende mai og sankthans og der markeres første søndag i advent. Derfor har det hele tiden vært regler for hva den enkelte får lov til å gjøre på det som er fellesskapets område, sier styreleder Hanne Hamsund. Hun forteller at borettslaget tydelig har definert hva som er fellesområder og hva som er den enkelte boligs «rådighetsområde». På sitt eget «rådighetsområde» kan beboerne gjøre som de vil, men innen visse rammer. Det er for eksempel ikke lov til å gjerde inn hagene, men man kan plante planter. Reglene har også vært

viktige med hensyn til utbygginger, forklarer Hamsund. Som i alle andre fellesskap, skjer det også i Husebygrenda at folk tar seg til rette eller at det kan bli spørsmål om hvor grensene går mellom rådighetsområde og fellesområde. –Plattinger kan bli for store og noen kan bygge noe som det ikke er gitt tillatelse til. Da må jo styret følge opp. Og det synes jeg vi klarer. Men det virker som om de aller fleste hos oss er veldig fornøyd med at vi har slike regler. At vi ivaretar fellesområdene på en god måte, er en del av de virkelig fine kvalitetene ved borettslaget vårt, avslutter hun.


BLOMSTERBLOGGERNE Å kunne skape seg en inntekt av blomster er jo en drømmejobb, mener Eirik og Marie Sofie. De er i ferd med å gjøre blomsterkjærligheten til levebrød og designer de lekreste buketter hjemme i stua. TEKST LINDA LUND NILSSON FOTO NADIA FRANTSEN


BLOMSTERBIBEL:

Eirik Magnus fant denne floraen i en butikk i Danmark i fjor sommer. Den brukes flittig til å spore opp navn på planter. –Nå vet jeg hvordan pastinakk ser ut over jorda, sier han. Foto: Privat

HADDE DET VÆRT SOMMER, ville Marie Sofie Istad Nesset og Eirik Magnus Slyngstad sittet side om side på morgenbussen til Bygdøy, for å plukke blomster. Men fuglekvitter og sommereng må vente. Nået består av kald brostein og grå byduer. Men bak neonskiltene i et plasthus på Stortorvet er det heldigvis blomster å hente.

GODE VENNER:

Bloggen til Eirik Magnus Slyngstad og Marie Sofie Istad Nesset får stadig nye lesere på blomsterbloggen sin.

BESTISER VED FØRSTE BLIKK

De er fra Sunnmøre begge to, men møttes første gang i hovedstaden for fem år siden. Hun jobbet som stylist ved siden av journalistikkstudiene, han som fotograf. Oppdraget var en motereportasje, på Vestre Gravlund. –‚Der var Eirik, og det var full klaff. Vi ble bestiser med én gang, sier Marie Sofie. I 2011 flyttet Eirik til Lofoten for å gå på kunstskole. Men de holdt kontakten. –‚Jeg husker jeg ringte deg da jeg skulle flytte hjem i fjor sommer. Vi snakket om hvordan vi skulle overleve sommeren, og du holdt på med blomsterjobbing på Hovefestivalen og var så full av pep, mimrer Eirik. –‚Ja, jeg var stappfull av inspirasjon etter New York, og hadde store planer å starte egen virksomhet. Jeg ville plukke markblomster og selge dem på torget i Ålesund, smiler Marie Sofie. De ble enige om å få til noe sammen. TRA-LA-LA-VÅÅR

En blomstrende sommer ble høst. Eirik hadde kommet inn på flere kunstskoler, og valgte Oslo. Marie Sofie skulle tilbake til New York. Holdt stor avskjedsfest, med 40 mennesker. Dagen derpå fulgte Eirik henne på Flytoget. Men hun kom seg aldri på det flyet. Neste dag sto de sammen på blomstertorvet i Paris. I oktober startet de Blomsterbloggen. Måneden etter flyttet de sammen i et kollektiv i Toftes gate.

GRØNT HÅNDLAG:

Undersøk stilkene nøye. De skal ha frisk lukt, og være spenstige og friske i fargen. Velg planter som fortsatt har knopper, tipser Marie Sofie.


HJEMMEKONTOR: De to bor i et kollektiv på Grünerløkka i Oslo. – Vi valgte denne leiligheten fordi det var god plass til å jobbe i stua, men vi skal jo få tak i et studio etter hvert, sier Eirik.

46

OBOSBL ADET


«Folk er så redde for å gjøre feil. Det er jo ikke noe å være redd for, det er blomster! Tenk så mye som skal til for at det ikke blir fint?» MARIE SOFIE ISTAD NESSET

–Vi valgte denne leiligheten fordi det var god plass til å jobbe i stua, men vi skal jo få tak i et studio etter hvert, sier Eirik. Han har knapt fått av seg skoene før han henter sprayflasken med vann. Her i huset er det alltid blomster, og de dusjes kontinuerlig. Kvister sanket på vei hjem fra Kunstnernes Hus en sen natt er i ferd med å springe ut. –Det blir spennende å se hva slags blomster som kommer, hva slags tre det er, sier Eirik, foran et bord som bugner av vaser og utstyr. Større arbeidsbord er underveis. De trenger mer kjøleplass også, men inntil videre funker det helt fint å henge blomster til kjøling i poser utenfor vinduet. BLOMSTERDRØMMER

–Det hender jeg drømmer om blomster om natten. Jeg så jo for meg at jeg skulle jobbe med blomster som pensjonist, men begynte jeg visst som 26-åring isteden, smiler hun, og henter blomst etter blomst ut av en bøtte. Fjerner bladverk, snitter stilker, og stikker dem tilbake i rent vann. Sånn står de altså ofte, de to, med radioen susende i bakgrunnen. Drikker kaffe og spør hverandre til råds. Hun skulle egentlig jobbe med mote, der i New York. Men det var før møtet med den ufaglærte blomsterguruen Taylor Patterson. –Jeg bare gikk bort, rakte ut hånden, og spurte på impuls om jeg kunne jobbe for henne. «Kom på mandag», sa Patterson. –Som regel velger jeg ut og komponerer etter egen smak. Eirik, vil du ikke si at vi jobber ganske forskjellig? –Veldig, sier Eirik, og tar et skritt bakover, sukker:– Denne buketten ble jo veldig tett. –Den er kjempefin, Eirik! Dette er så typisk, Eirik er perfeksjonist, og blir aldri fornøyd, Han jobber lenge, og skaper de mest fantastiske kreasjoner, mens jeg klæsjer sammen etter innfallsmetoden, ler Marie. BLOMSTRENDE BUSINESS

I New York er det ikke uvanlig at ufaglærte står bak de mest trendy blomstersjappene. –Det er både fordeler og ulemper med å være ufaglært, men jeg tror vi som ikke har lært alle kunstens regler tør gjøre ting litt annerledes, sier Marie Sofie. Blomsterbloggen får stadig nye lesere. Snart skal de presentere et blomsterkonsept for et stort, skandinavisk klesmerke – på eget initiativ. –På et tidspunkt vil jeg jo tilbake til New York og jobbe med blomster i Flower District. Utvalget er helt hinsides, og veldig inspirerende. –Men først skal vi plukke masse blomster her hjemme, sier Eirik. Her finner du blomsterbloggen: grayzine.no/blomsterbloggen

OBOSBL ADET

47


KOMBINERT: Marie Sofies oppsatser er mer organiske enn Eiriks. Men begge elsker å kombinere mark- og snittblomster. Foto: Privat

BLOMSTERBLOGGERNES BLOMSTERTIPS I NATUREN

PÅ TORGET

❉ Plukk alt du synes er fint. En bukett markblomster er den fineste vertinnegaven.

❉ Undersøk stilkene nøye. De skal ha frisk lukt, og være spenstige og friske i fargen. Se opp for vissent og glissent bladverk.

❉ Er det varmt, så plukk om morgenen før blomstene blir tørste, og sett i vann så raskt som mulig.

❉ Velg planter som fortsatt har knopper.

❉ Plukk gjerne nyutsprungne eller knopper, de holder lengst.

❉ Blomster er ferskvare. Trenger du blomster til en spesiell anledning, så hør om forhandler har noe i fullt flor å selge til redusert pris.

❉ Ta inn kvister med knopper, og få fantastiske, orkidélignende kastanjeblomster på kjøkkenbordet i løpet av et par-tre uker. En kirsebærgrein i vann, gir sakura innendørs i løpet av en uke.

❉ Kjøp med deg blomster når du er på utenlandsreise. Ingenting er bedre enn friske blomster i håndbagasjen!

❉ Blomstrende kvister er også perfekte i komposisjoner – tilfører ville og organiske linjer til mer strukturerte buketter. NB! Splitt enden av kvisten med kniv for å lette opptaket av vann.

❉ Fjern alt bladverk så det ikke blir liggende under vann, og snitt stilkene. Harde stilker (roser) skråskjæres, løkplanter (tulipaner) skjæres rett over.

❉ Hent inspirasjon i oppslagsverk om blomster fra 50-, 60- og 70-tallet!

48

OBOSBL ADET

LIV LAGA

❉ Bakterievekst tetter porene og hindrer opptak av vann. Derfor: Alle vaser skylles godt (gjerne med Zalo eller klor) før bruk.

❉ Skift vann hver dag, skyll vasen i varmt vann. Et par dråper klorin hemmer bakterieveksten. Snitt stilkene regelmessig. ❉ Oasis gir god støtte, men hindrer noe av vannopptaket, så vær obs hvis blomstene skal stå lenge. VASETIPS

❉ Jobb med farger og proporsjoner. Lange blomster trenger for eksempel mye luft og rom rundt seg. ❉ Bladpersille er fint å kombinere med ranukler og andre skjøre blomster. Gir snittblomster en mer ledig markblomstkarakter. ❉ Pass på at blomstene ikke står for tett. Komponer rett i vasen, da blir buketten luftigere. ❉ Alt som kan ha vann i seg er en potensiell vase. Ekstravagante vaser er ofte fine med enkle blomster, mens enklere vaser gir spillerom for en kompleks oppsats.


KJEMPETILBUD PÅ LUNEX MARKISER Tilbud til leserne:

-30%

på markiser fra Lunex! Besøk Nordens største utstilling

for solskjerming, garasjeporter og varmepumper!

Østre Aker vei 215, 0975 Oslo Her finner du: - Markiser - Persienner - Lamellgardiner - Plisségardiner

- Screens - Rullegardiner - Myggnett/Mørklegging - Garasjeporter - Varmepumper

Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

815 00 004

Åpen kundetelefon 08:00 - 16:00 alle hverdager

www.markisemannen.no

www.mora.no

Last ned Blippar og vinn en profesjonell gartner

IK UaN sg n tid

L nde! virke

-med markedets beste ugressmiddel Keeper L

Blipp KeeperL etiketten medne din smartpho

Kun én sprøyting holder alt ugress vekk i opptil 4 måneder

Bruk sommeren til å nyte hagen i stedet for å luke den. Anvend Keeper L Langtidsvirkende og vinn en gartner til å ordne resten. Keeper L er det eneste ugressmiddel med langtidseffekt i opptil 4 måneder med bare 1 behandling. Spesielt velegnet til hageganger, gårdsplasser og andre arealer som man vil holde fri fra ugress hele sommeren. Gå inn på www.keeperL.no

FYLL SKJERMEN MED BILDE

LAST NED BLIPPAR

BLIPP...

BILDET BLIR LEVENDE!

EMOTIONZ

Smart doseringsflaske


SPIREFEST Plant et frø og se det spire. Skap nytt og blomstrende liv i vinduskarmen og plantefest på balkongen til sommeren. TEKST KRISTA ELVHEIM OG CATHRINE WOLF LUND STYLING KRISTA ELVHEIM FOTO JORUNN THARALDSEN


GODT FOR HODET: Kontakt med planter, frø og jord bra for kropp og sjel. Du trenger ikke nødvendigvis noe eget drivhus, men en krok med en liten plantebenk kan gjøre susen.


SMÅTT ER GODT:

Du kan så direkte i små plastpotter. Sett pottene på brett i vinduskarmen frem de er store nok til å klare seg selv ute når været blir varmere. Merk pottene med små navnepinner, slik at du har kontroll på hva som er hva.

SÅ GJØR VI SÅ 1. Hell såjord i potten. 2. Press jorden lett sammen. 3. Vann! Bruk kanne, ikke dusjeflaske. 4. Så (les på pakken hvor dypt de skal sås) 5. Ferdig!

GJENBRUK: Små, fine spirepotter kan en lage av gammelt avispapir, litt teip og stiftemaskin. Sett dem i vinduskarmen, slik at de får mye lys. Inne er det tørr luft, derfor er dusjing viktig! Tørke er de små plantenes verste fiende.

TIPS: Legg gjerne litt plast over, og sørg for at frøene og jorden holder seg fuktig. Sett pottene på et brett og vann spirene fra undersiden, slik at de kan suge opp den fuktigheten de trenger.

NÅR VÅREN NÆRMER SEG er det mange som gleder seg stort til å fylle vinduskarmer, balkonger, plattinger og hager med vekster de har dyrket fram selv.

fales. Du trenger såjord, ikke vanlig jord. Denne spesialjorden er næringsfattig og sandholdig.

FRØTID ER NÅ!

INTERNETTFRØ

Når frøene vel har spiret og vokst litt, må de bygge opp motstandskraft mot klimaet på balkongen eller terrassen - de må herdes. Sett gjerne hele brettet eller minidrivhuset (uten plasttak) ut noen timer om dagen i en kort periode før de pottes om i større krukker. Dekk gjerne med agrylduk (fås på hagesentre) som beskytter ekstra, eller et tynt skjerf. Agrylduken kan også være god å ha hvis det kommer en ekstra kald vårnatt.

Mange dagligvarebutikker, blomsterforretninger og hagesentre har egne hyller med frø. Ellers er internett et bra sted å handle. Av norske frøbutikker på nettet kan for eksempel solhatt.no og igroshage.no anbe-

Velg ut de kraftige og beste spirene til et videre liv i krukker. Tommelfingerregelen er: Bruk så mye jord og så store krukker som

VEIEN VIDERE

Ulike planter skal sås til ulike tider. På baksiden av frøpakkene/posene finner du nyttig informasjon om når du bør så, spiretid, med hvilken avstand du bør så, og under hva slags forhold de voksne plantene trives best. Du kan få både sommerblomster, grønnsaker og urter som frø.

52

OBOSBL ADET

PLANTING I KRUKKER

mulig. Da unngår du at plantene tørker ut, bruker opp næringen og dør i løpet av sommeren. Små krukker er søte, men ikke funksjonelle. Drenering i bunnen er viktig. Ellers blir plantene stående et helt liv med vann på tærne. Dekk bunnen av krukkene med Leca-kuler og legg en side eller to av Aftenposten mellom kulene og jorda. For å unngå vann- og jordsøl, fylles krukkene med jord, slik at det er 4-5 cm klaring til kanten. Pottene er nå klar for planting. Når plantene er vel over i krukker og plassert i solveggen på balkongen, må du passe på at de ikke tørker ut. Stikk alltid fingeren i jorden før du vanner, ettersom det heller ikke er bra å vanne en allerede fuktig plante. Tips: Vanlig matjord fungerer bra. Jo dyrere jorda er, desto bedre kvalitet har den som oftest!


POTTETRENING: Det finnes fine, resirkulerbare pappotter som løser seg opp nür de blir satt i jorda. Disse er fra Granit og koster 59 kroner for en pakke med 20.

OBOSBL ADET

53


anje

NORSOL® Lamellgardiner NORSOL® Plisségardiner

p Månedskam Inntil

*

20 %

irektesalg os Norsol D h n u k r e ld nonse * Gje til denne an g in n is v n e Ved h

NORSOL® Terassemarkise NORSOL® Levegg

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING

NORSOL® – Made in Møre

DIREKTESALG. Ring oss på 22 50 65 00 Norsol AS er en av landets ledende produsenter av måltilpasset solskjerming. Landsdekkende forhandler- og direktesalgsnett. All produksjon skjer i vår moderne fabrikk i Økokommunen Tingvoll på Nordmøre. Norsol AS ble etablert i 1983, som en videreføring av Høyang Markisen (ÅSV/Hydro), og har i mer enn 10 år på rad hatt AAA rating hos Dun & Bradstreet. Vi tilbyr gratis befaring og måltaking. Gir du oss tillit, har vi kort leveringstid, stort utvalg, og høy kvalitet til en fornuftig pris – Fagmessig montering tilbys også.

GRATIS BEFARING Besøk oss på Røa eller finn din lokale konsulent på www.norsol.no

Showroom/direktesalg – Vækerøveien 213 – Røa, 0751 Oslo. Telefon 22 50 65 00 Epost oslo@norsol.no www.norsol.no


tema

OBOS-APP

INSPIRASJON

Last ned – helt GRATIS!

BALKONGNYTT

1. STABLEKRAKK: Fargesterke metallkrakker som kan stables er praktisk på balkongen. Plass til flere gjester, eller som pidestall for blomsterkrukken. Roxö fra Ikea koster 69 kr/stk. 2. VANNTETT TEPPE: Balkonggulvet ser mye bedre ut med en vanntett matte fra Pappelina. En matte på 70 x 150 cm koster cirka 950 kr i butikk. 3. URTEOASE: Det skal ikke mye til før balkongen blir grønnere. Trekasser i landlig stil fra Åhlens (40 x 30 x 17cm, 129 kr), fylt med urter.

Lunsj i det grønne

Nå nærmer det seg høysesong for uteliv og balkonggledene står i kø. Piff opp balkongen din med smarte nyheter.

1

TEKST OG UTVALG CATHRINE WOLF LUND

2

4 SITT NED: En balkong trenger ikke være spesielt stor for å kunne romme en liten spiseplass. Her ser vi Mälarö-serien fra Ikea (bord: 445 kr, stol: 299 kr) med et bord som er 80 x 62 cm.

3

OBOSBL ADET

55


INNE BLE UTE: Familien Kaafjord/Nyheim Larsen trives ute.

Tidligere var det bare en vanlig verandadør ut til terrassen. De satte inn foldedører, så nå kan veggen åpnes. De beholdt noen trær til klatrestativ og oppheng for hengekøye, og installerte utedusj for varme sommerdager.

STUE UTEN TAK Hilde og Morten bodde midt i byen, men med barna kom ønsket om bedre plass og egen hage. Da et av atriumshusene på Skjetten var til salgs, måtte de bare slå til. Nå har de hagen som en del av stuen. TEKST KJERSTI LUNNAN AASS FOTO JEANETTE BÆKKEVOLD

56

OBOSBL ADET


ATRIUMSHUS. –Min tante og onkel bor i nærheten, derfor visste vi om dette fine området med atriumshus fra før. Da det endelig ble lagt ut et for salg, var det visstnok ti år siden sist ett var ledig, så populært er det å bo her, forteller Hilde Kaafjord som naturlig nok ble lykkelig da hun og mannen Morten Nyheim Larsen fikk tilslaget på atriumshuset fra 1967. USJENERT HAGEDRØM

Tomten er på rundt 300 kvadratmeter, og husets grunnflate på 120. Selve boligen er bygget i en L-form, og yttervegger rundt hageflekken skaper en privat og innelukket firkant, en helt usjenert liten oase. Hagen var helt gjengrodd da de overtok huset. Hilde og Morten hugget ned det meste av trærne og laget en stor terrasse med utepeis og plass til sittegrupper. En gressplen gir mye plass til lek og moro, og i tillegg har ungene fått et flott lekehus i hagen. –Fra stuen var det en vanlig verandadør ut til hagen. Vi satte inn foldedører i stedet, så om sommeren kan vi åpne hele veggen. På den måten utvides stuen og vi får et gigantisk allrom. Om vinteren går barna på ski i hagen, det bygges snømann og grilles pølser i utepeisen. FRAM MED SLEGGA!

Også innendørs var det mye å ta fatt på. Veldig mye. –Det var ikke gjort noe som helst i huset siden det ble bygget, så det var både gammeldags og nedslitt. Det var bare å dra fram slegga, forteller Morten. I en hektisk måned var det full oppussing ved hjelp av tre snekkere og to murere. Hilde som var i fødselspermisjon, gikk rundt med Theodor i bæresele og var byggeleder. Alt av elektrisitet og røropplegg ble skiftet ut, nye gulv ble lagt og et helt nytt hus vokste fram innenfor de gamle teglsteinene. Hilde og Morten har valgt en minimalistisk og moderne stil med robuste og rustikke innslag. –Jeg har alltid vært glad i å ha en lys base og heller spe på med mørkere detaljer etter behov. Jeg er nok litt inspirert av dansk stil, sier Hilde som liker kombinasjonen av gammelt og nytt, noe boligen bærer preg av. LUFT OG PLASS

De slo ut vegger og laget et stort allrom med kjøkken og stue. –Vi hadde pusset opp leiligheten på Grünerløkka, og vi ønsket å ha det like åpent og luftig her som der, forteller Hilde. –Da vi planla kjøkkenet, tegnet vi opp alt vi hadde lyst på, og så tenkte vi at vi heller fikk trekke fra litt etter hvert som vi så hva vi hadde råd til. Heldigvis gikk salget av leiligheten på Grünerløkka bedre enn forventet, så det endte med at vi hadde råd til alt vi ønsket oss på kjøkkenet. Morten fikk til og med oppfylt ønsket om vinskap, sier Hilde og ler.

58

OBOSBL ADET

SOLVANGEN LEKENT: Lekestuen

Linda fra Maxbo er blitt beiset, og her koser ungene seg hele året.

VANNSPEIL: Det store fatet er kjøpt i en blomsterbutikk i Kristiansand og sprayet med matt lakk. Litt vann og noen blomster gir en lekker effekt av vannspeil.

• Atriumområdet Solvangen på Skjetten stod ferdig i 1967. • Arkitekter var Mari og Gullik Kollandsrud. • Solvangen består av 66 atriumshus av ulik form og størrelse, plassert i seks grupper med hvert sitt torg.

FAMILIEN KAAFJORD/ NYHEIM LARSEN • Hilde Kaafjord, 41 år, sykepleier • Morten Nyheim Larsen, 36 år, jobber med film- og tvproduksjon • Ulrikke (5) • Theodor (3) • Adresse: Solvangen på Skjetten


IDYLL PÅ PALLER: Pallehjørnet på terrassen har Morten laget selv. Han la noen planker oppå pallene og satte hjul på. Hilde har sydd puter. Parasollen fra Plantasjen hindrer eventuelle regndråper fra å ødelegge idyllen.

OBOSBL ADET

59


GAMMELT OG NYTT: Hilde og Morten rev veggene mellom kjøkkenet og stuen og laget et stort allrom. Kjøkkeninnredningen fra Kvik er i hvit høyglans. Spisebordet er laget av en vakker, gammel dør som de har snekret bein til. Lampene over bordet er kjøpt i en interiørbutikk i Kristiansand.

60

OBOSBL ADET


KJØLIG OG ELEGANT: Sofaen og bordet er fra Bolia og har fulgt familien i mange år. Den ene veggen er malt med betongmaling for å få et grovere uttrykk. Brettet på bordet er kjøpt på Den Blå Dør i Kristiansand. Den svarte lampen fikk Hilde av sin far da hun flyttet hjemmefra. Kisten i kroken er arvegods.

De la vekt på mange skuffer i stedet for skap for å få et mest mulig luftig kjøkken: En stor kjøkkenøy med skuffer på begge sider for å utnytte plassen best mulig. – Vi kan alltid holde et øye med barna mens vi står her og lager mat, det er fordelen med et så oversiktlig hus, sier Hilde. –Og så er det veldig sosialt. Det er god plass til store selskaper her, legger Morten til. BILEN UTENFOR

Morten er oppvokst på Hønefoss og Hilde i Kristiansand, og paret bodde mange år i Oslo før de kom til Skjetten. Nå kjører de sammen inn til jobbene i byen hver dag etter å ha levert barna i barnehagen som ligger rett i nærheten. –Vi har tre veier å velge mellom, og vi er ikke veldig plaget av kø, så foreløpig har ikke det vært noe problem. Vi trives bedre og bedre her. Vi kan sykle til Lillestrøm, det er lite trafikk og kort vei til badeplass, sier Hilde. Og bilen kan de sette rett utenfor døra, bare dét er jo en luksus. – Tenk så mye tid vi sparer på å ikke kjøre rundt og lete etter parkeringsplass som vi måtte på Grünerløkka!

GJENNOMTENKT: Hele veggen i entreen var dekket av skap, men de valgte å åpne rommet ved å fjerne skapene. Da ble det plass til et skrivebord. Garderobeskapet er kjøpt på Kvist. Fotografiet er tatt av Michiel de Lange. Stolen «Wave» er designet av Peter Maly og kjøpt i en interiørbutikk i Oslo. Vinballongen har Hilde arvet fra sin farmor og farfar.

MER PÅ NETTBRETT Se flere bilder fra atriumshuset i nettbrettutgaven!

OBOSBL ADET

61


ROCKA DRØMMEDAG I OPERAEN Det ble både rock og barokk da Dyveke Hals og gutta i rockebandet Iffy Orbit fikk sin drømmedag i Operaen. TEKST EDDIE CHR. THOMAS FOTO CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN


FULLT HUS: –Det var utrolig

morsomt at så mange ville se oss spille her i kveld, sier Kristoffer Robin Severinsen. Iffy Orbit holdt det gående i nesten en time og publikum likte det de hørte. BESTEMOR ER MED: Dyveke var selsvagt på plass da gutta spilte på scene 2: –Jeg nøt hvert sekund, og det var artig å høre hvordan publikum lot seg rive med, sier hun.

MER PÅ NETTBRETT Se film av gutta i bandet bli overrasket av mormor!

KVELDEN STARTET MED Iffy Orbit, der Dyvekes barnebarn Kristoffer Robin er vokalist, holdt konsert for 400 forventningsfulle og svært engasjerte publikummere på Operaens Scene 2. Iffy Orbit svarte med å holde en konsert som virkelig fikk salen til å koke. TAKKET OBOS, OPERAEN OG BESTEMOR

Mot slutten av konserten tok bandet en liten pause for å takke OBOS, Operaen og ikke minst bestemor Dyveke som hadde gitt dem denne muligheten. Etter konserten inntok bandmedlemmene og bestemor sine plasser ved Operaens hovedscene for å nyte en flott konsert med barokksolistene, før kvelden ble avsluttet med middag i en av Operaens VIP-lokaler. –‰Dette ble en fantastisk dag, over all forventning! Tusen takk til OBOS og Operaen for at dere laget en så flott dag for oss. Dette er minner vi vil ha med oss for alltid, sier Dyveke Hals. – BESTEMOR HAR SKJØNT DET!

Administrerende direktør Tom Remlov i Operaen berømmer Dyveke Hals for hvordan hun valgte å ha sin drømmedag. –‰Bestemor har jo virkelig skjønt det! Nettopp denne osmosen mellom ulike kunstarter og musikkgenre er noe av det vi prøver å få til her i Operaen. I kveld fikk vi først oppleve de svært talentfulle gutta i Iffy Orbit rocke løs på Scene 2, før vi fikk barokkmusikk av ypperste klasse på Hovedscenen, sier Remlov. Han håper både bandets medlemmer og Iffy Orbits ungdommelige publikum fikk sansen for Operaen, og ønsker dem alle velkommen tilbake ved en senere anledning. OM KONKURRANSEN

Hvert år gir OBOS og Den Norske Opera & Ballett en av OBOSbladets lesere muligheten til å vinne en drømmedag i Operaen. I år var det Dyveke Hals fra Bærum som vant. Hun ønsket å ta med seg barnebarnet og bandet hans Iffy Orbit for blant annet å utvide deres musikalske horisont og få inspirasjon fra andre musikkgenre. Iffy Orbit er et Bærumsbasert indierockband bestående av fem gutter i 17-18 årsalderen. I fjor var de Ukas Urørt-artister i NRK P3. I fjor var det et blandakor fra Fredrikstad som fikk oppfylt sin drømmedag.

OBOSBL ADET

63


ÅPNER OPP: Biblioteket i Tønsberg var et av de aller første som åpnet seg mot byen med sin transparente fasade, nå følger flere andre byer etter.

BESØKSBOOM: Besøkstallene våre har økt med hele 30 prosent bare siden i fjor sommer, forteller bibliotekssjef for Tønsberg og Nøtterøy bibliotek, Tone Moseid.

BYBIBLIOTEKENE En stille lesekrok og gratis utlån av bøker er ikke lenger nok. Nå skal bibliotekene gjerne ha en viss grad av støy, en god kafé og shopping rett i nærheten. TEKST JORUNN WOLD OG LINN STALSBERG FOTO VEGARD GISKEHAUG OG THOMAS EKSTRÖM

TØNSBERG OG NØTTERØY BIBLIOTEK har lenge vært et av flaggskipene for biblioteksutvikling i Norge. Biblioteket ligger sentralt til i Storgata og har en viktig funksjon for sentrumsutviklingen i Tønsberg. –Byplanleggere i kommunen jobber med å få flere folk til sentrum. Det krever liv og røre, noe biblioteket i større og større grad bidrar til, mener bibliotekssjef for Tønsberg og Nøtterøy bibliotek, Tone Moseid. LITTERATURHUSBIBLIOTEK

Det stedet man kunne låne bøker og samtidig høre en knappenål falle finnes ikke lenger. Inne på biblioteket i Tønsberg kan støynivået til tider være ganske høyt. Men det synes bibliotekssjefen er helt greit.

64

OBOSBL ADET

–Vi arrangerer debattmøter, forfattermøter og barneteater, og er inne i en større utviklingsperiode for å omstille oss til å bli et litteraturhusbibliotek, forteller Moseid. Målet er at den samfunnsengasjerte innbyggeren skal oppleve at det er interessant å gå på biblioteket. Over en lang periode gikk besøkstallene nedover for biblioteket i Tønsberg. Men i fjor sommer tok de grep. Nå er både driften og selve bygget lagt om, og det har gitt resultater. –De siste endringene omfatter en større kafé integrert i biblioteket, og en barneavdeling tilrettelagt slik at foreldre kan tilbringe tid her sammen med barna sine. Utlånstallene er stabile, men det gledelige er at besøkstallene våre har økt med hele 30 prosent bare siden i fjor sommer, forteller Moseid.


FLÅTEBARN: Birk, Tobias, Jenny og Malaika (alle 8 år) liker seg på «Utforskerflåten» på biblioteket i Tønsberg. Dette er en prisbelønt installasjon som kunstner Anne Trægde har laget – med små rom som barna kan sitte og lese i.

OBOSBL ADET

65


«Besøkstallet har eksplodert. Det første året løp de ansatte beina av seg. Vi ser dette over hele landet: Når bibliotekene pusser opp, kommer også flere folk!» BIBLIOTEKAR HEIDI SCARTH STENE

STUDENTENE SAVNER STILLEROM

–Er det ingen som klager på for høyt støynivå? Mange forventer vel ro på et bibliotek? –Med så mange aktiviteter blir det ofte et høyt lydnivå her. Vi har fått noen få klager, men kanskje ikke fra de gruppene vi forventet. Det er stort sett studentene som savner et stille rom til gruppearbeid. Mange kommer hit for å jobbe i ro og fred, og disse savner det stille biblioteket. Det bøter vi på nå, ved å frigjøre en del kontorer som blir til grupperom og avlukker. Her kan studenter og lokale foreninger som trenger et sted å ha møtene sine snakke uforstyrret. Eldre forteller derimot at det er hyggelig å bruke biblioteket side om side med for eksempel barnefamiliene, sier hun. MØTES PÅ SØLVBERGET

Stavangers kulturhus, Sølvberget, har også vært igjennom en forvandling i vinter. Lengst inne i den nylig gjenåpnede førsteetasjen kan du ligge på en stor myk madrass å lese eller bare se opp og ut igjennom glasstaket. –Det har en verdi i seg selv at mennesker har kontakt med hverandre, og det legger vi til rette for. Men møtet mellom mennesker og kunnskap, og møtet med det andre mennesker har tilgjengeliggjort gjennom bøker og andre medier er også viktig, sier Roar Houen, som er daglig leder for Møteplass på Sølvberget. –Jeg tør å påstå at biblioteket er det siste åpne offentlige ikke-kommersielle rommet. Her er det ikke noe kjøpepress. Du kan kjøpe en kopp kaffe eller noe å spise i kafeen, men du må ikke. Ingen syns det er rart at du bare sitter på et bibliotek uten å gjøre noe, forteller Houen. DET KULTURELLE KJØPESENTERET

I drabantbyen Lambertseter i Oslo ligger biblioteket inne på kjøpesenteret som et dominerende glassbelagt hjørne ut mot hovedveien. Vegg i vegg ligger Symra kino. Deler av Symra er fredet og kjøpesenteret er på sett og vis bygget rundt det. Kultur og handel i tett blanding er det som gjør Lambertseter Senter til en suksess. Muligheter til å shoppe, eller til helt gratis å tilbringe dagen i det flotte biblioteket.

66

OBOSBL ADET

–Biblioteket og senteret har blitt et treffsted for oss som bor her. Jeg er her hver dag for å lese aviser eller låne bøker. Lambertseter Senter har blitt Lambertseter sentrum, sier Odd Midtbø Throndsen, som har bodd her siden 1959. MODERNE BIBLIOTEK MED MODERNE TILBUD

–Lambertseter har alltid hatt et bibliotek. Først i det gamle senteret, og senere i brakker, men aldri noe som er så stort og flott som dette, sier avdelingsleder og bibliotekar Heidi Scarth Stene. Fem etasjer høyt, lyst og luftig, bøker og filmer, et sted å lese aviser, se på månedens maleri, høre konsert, finne en studieplass, låne PC, høre på eller gi et foredrag, delta i studiesirkel, komme med barna på familielørdager og barnehager på hverdager, eller: låne bøker. Et moderne bibliotek ser ikke ut som de gamle, og de drives på nye måter. Det blir lagt merke til. –Besøkstallet har eksplodert. Det første året løp de ansatte beina av seg. Vi ser dette over hele landet: Når bibliotekene pusser opp, kommer også flere folk, sier Stene. INKLUDERING OG LOKALMILJØ

Stene forteller hvordan bibliotekene er svært viktige for inkludering. Her er alle like og her er det plass til alle. På Lambertseter arrangeres blant annet datakurs og Ipad-kurs som er spesielt populære blant innvandrere og eldre. –Vi gir folk økt kompetanse til å takle hverdagen, sier Stene, og minner om at det finnes mange som ikke behersker å levere selvangivelse på nett, eller bruke nettbank. Andre trenger bare et formål for dagen, sier hun, som eldre, arbeidsledige, syke eller pensjonister. Et sted å være, lese avisen. Stadig oftere kommer arbeidsinnvandrere fra Europa innom, og de vil gjerne låne bøker på engelsk og sitt eget morsmål. Biblioteket forsøker å tilpasse tilbudet til brukerne sine. Det hender de samarbeider med butikkene på senteret. –Det er en bra synergi mellom oss og kjøpesenteret. Ledelsen er svært positive til oss. Det er imidlertid viktig å passe på at vi ikke blir en kommersiell aktør, sier Stene.


HØYT: Fem etasjer høyt, lyst og luftig, bøker og filmer, et sted å lese aviser, se på månedens maleri, høre konsert eller finne en studieplass. GRATIS: –Det er veldig viktig å ha et tilbud til folk som er gratis, sier avdelingsleder ved Deichmanske bibliotek på Lambertseter, Heidi Scarth Stene. ÅPENT: Biblioteket på Lambertseter har et tilbud til alle, store som små. SHOPPING: Lambertseter senter er blitt en kulturell møteplass for befolkningen, med shopping, bibliotek og kino.

OBOSBL ADET

67


Rent nærmiljø skaper trivsel

Derfor er det viktig at vi sammen gjør en innsats for å holde nærmiljøet vårt fri for forsøpling. Snart går årets ruskenaksjoner av stabelen og du kan være med på å gjøre en forskjell. Les mer på www.rusken.no


BO MED NATUREN Flytter du inn i boligene tegnet av arkitekt Maj Jøsok på Sandsliåsen i Bergen, blir gamle furutrær og frodig skogsbunn din nærmeste nabo. TEKST KATHARINA DALE HÅKONSEN FOTO EINAR ASLAKSEN OG ARKITEKTKONTORET KARI NISSEN BRODTKORB

OBOSBL ADET

69


SANDSLIÅSEN • 250 boliger fordelt på åtte tun. • Leiligheter fra 55 kvadratmeter til 139 kvadratmeter. • Alle boligene har lys fra minst to sider. • Sandsliåsen ligger fem km fra Flesland flyplass og 16 km fra Bergen sentrum. • Planlagt ferdigstilt 2015/2016. • Tegnet av arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb AS. • OBOS, Statsporten og EGD Property er utbyggere. • Salget av første byggetrinn med 61 leiligheter har startet. • Lagt ut for salg på www.sandsliasen.no.

SORIA MORIA: Maj Jøsok mener Sandsliåsen har fantastiske sol og siktforhold. I øst kan framtidens beboere se innover mot byfjellene.

ARKITEKT OG PARTNER i Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb har en spesiell motivasjon for å bevare naturen på tomten hvor OBOS skal bygge 250 boliger. Maj Jøsok er oppvokst i nabolaget. –­Sandsliåsen var vårt store lekeområde. Vi badet mye i Håvardstunvannet og tok veien over åsen. Jeg har et forhold til nesten hver stein, sier Jøsok. FØLER TILHØRIGHET

I dag er Sandsliåsen like uberørt som da Jøsok var barn. –­Det har forundret meg at et så flott område har stått ubebygd. Topografien er spennende. Utsikten og solforholdene er fantastiske, sier Jøsok. Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb har tegnet mange prisbelønte boligkomplekser. Størst anerkjennelse fikk de for Stranden på Aker Brygge. For prosjektet ble de i 1994 tildelt Houens Fond diplom, Norges høyeste utmerkelse for god arkitektur. –­For hvert prosjekt forsøker vi å forsterke kvalitetene i omgivelsene. Hver tomt har ulike svar. På tomten sør for Bergen sentrum spiller den jomfruelige naturen en viktig rolle.

70

OBOSBL ADET

–­Sandsliåsen er enormt kupert og svært frodig. Vi har brukt mye tid på å analysere tomten for å finne platåer som er sammenhengende og hvor vi kan plassere bygningsvolumene, forklarer arkitekten. Bebyggelsen er orientert rundt tomtens høydedrag for å gi beboerne et sentralt fellesareal med gode sol- og utsiktsforhold. Det resulterte i åtte intime tun med bygninger på tre til fem etasjer. Det blir benker, planter og lekeapparat på hvert tun. –­Det fungerer ofte bra å dele opp i mindre tun på omtrent 30 leiligheter. Det gjør at menneskene føler tilhørighet. Det intime rommet skaper fortrolighet og naturlige kontaktarenaer, sier Jøsok. LYSE LEILIGHETER

Å skape lyse boliger har vært en viktig motivasjon for den prisbelønte arkitekten. –­Alle leilighetene har lys fra minimum to kanter. Mange av leilighetene får dagslysinnfall fra tre himmelretninger, sier Jøsok. Beboerne kan også velge om de vil være på sitt private uteoppholdsareal på terreng, balkong eller takterrasse eller tilbringe tid sammen med naboene på tunet.

–­Det blir en fin variasjon mellom intime fellesrom og det store åpne landskapet. Som navnet tilsier er Sandsliåsen en kolle. Det gir beboere god utsikt. I øst kan de se innover Nordåsvannet mot Bergen sentrum, byfjellene og Ulriken. I vest blir det utsikt til Håvardstunvannet og friområdet rundt. Et omfattende turveinett ligger like i nærheten. Sommeren 2016 får Sandsliåsen en ny populær nabo. –­Det blir et bybanestopp 100 meter fra boligene. Det er langt mellom stoppestedene, så dette gjør leilighetene svært attraktive, sier Jøsok. LEVE AKTIVT

Maj Jøsok er svært glad for at OBOS bestemte seg for å bygge boliger på tomten. I utgangspunktet var den regulert til næringsvirksomhet. –­Planen var å lage et platå med kontorbygg. Heldigvis ble det boliger og mindre inngrep i naturen. Kollen mellom boligene blir et lekeområde med stier og naturlig vegetasjon. Skogsbunnen der er nydelig. Jeg ønsker at menneskene som flytter inn i boligene skal få anledning til å bruke området like aktivt som vi gjorde som barn, avslutter hun.


IKKE SISTE MOTE: –Kirkegaard sa: «Den som gifter seg med tidsånden, blir fort enkemann.» Med boligene på Sandsliåsen ønsker vi å skape gode rom og en tidløs og varig arkitektur, sier arkitekt Maj Jøsok i Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb.

OBOSBL ADET

71


NYE TONER I NYTT BOMILJØ I Kværnerbyen har de tatt i bruk musikk som identitetsskaper og områdemarkør på en original måte. TEKSTEN ER SKREVET OG INNSENDT AV SVEN ERIK SVENDSEN, PROFESSOR EMERITUS, AHO

NY BYDEL: Det som forgår i Kværnerbyen er verdt stor oppmerksomhet fra andre boligplanleggere, skriver Sven Erik Svendsen i dette innlegget – og sikter til Roof Top Orchestra. Foto: Ivan Brodey


UFERDIGE BOOMRÅDER. Da folk bosatte seg i etterkrigstidas drabantbyer flyttet de nærmest inn på byggeplasser. Lite fungerte utover selve leiligheten; utearealer, veger og (meget få planlagte) parkeringsplasser var ofte ikke opparbeidet. Det var vel i de tidlige innflyttingsfasene sikkert flere bygningsarbeidere midt i boligområdene enn beboere. Men folk var lykkelige over i det hele tatt å ha fått et moderne tak over hodet, og klagene var få. Først mot slutten av 60-åra kom kritikken, mest artikulert i den såkalte Ammerudrapporten (T. Hansen & A. Sæterdal, NBI 1969), der en blant annet tok opp fravær av offentlig tjenester, samt de uferdige bo-områdene som folk måtte slite med i lang tid etter innflytting. ROMSÅS GIKK FORAN. Dette førte blant annet til noen nye målsetninger for eksempel på Romsås, som hadde første innflytting tidlig i 70-åra. Her skulle en prøve å få nærområdene mest mulig komplette når flyttelassene kom, og små og store barn skulle ikke behøve å dra ut av området for barnehage og skole. Det ble viktig å detaljplanlegge slik at utbygging og innflytting fulgte hverandre på en fornuftig måte; likeledes at småbutikker og mer og mindre improviserte institusjoner var der fra dag én, sammen med både parkering og offentlig transport. Dette ble i tida som fulgte en slags standard for nye områder, og etter hvert ble det også mer vanlig, som på Søndre Nordstrand.

lapp i postkassene med en invitasjon til musikalsk møte. Nå har en gruppe profesjonelle og dedikerte amatører samlet seg i The Roof Top Orchestra. Bakgrunnen for navnet er den store fellesterrassen på taket i Dreieskiva-kvartalet der bandet hadde sin debut. ET EKTE NABOLAGSORKESTER. Et 20-talls musikere, de fleste beboere med ulike instrumenter og musikalske erfaringer, har uten tvil funnet hverandre. Dyktige folk som behersker mer klassiske instrumenter fra fløyte og cello over santur (som er et tradisjonelt persisk strengeinstrument) til en vanlig trad-band besetning pluss trekkspill og afrikanske trommer, må ha stilt relativt høye krav til musikkvalg og arrangementer – uten at det i det hele tatt virker som en begrensning på utfoldelsen. MUSIKALSK JULEFYRVERKERI. For

på en konsert rett før jul i kjelehuset på Kværner fikk orkesteret igjen vist seg fram. Målet var å utvikle en særegen, kanskje både lokal og eksotisk klang og rytmikk, og det viste konserten at en langt på veg har oppnådd. Det ble et fyrverkeri av en forestilling med varierte og til tider løsslupne og overraskende arrangementer, men presist framført og stramt ledet. Hovedhensikten er selvsagt å bidra med god og spennende musikk, SPILLER OPP: men orkesterets profil, profesjonalitet Kværnerbyen Roof Top Orchestra. og engasjement burde ha muligheter for Foto: Nyebilder.no å oppnå også tiltakets andre målsetning: profilering av området og identitetsbygging innad i Kværnerbyen. KVÆRNERBYEN OG ROMA. I Kværnerbyen, som er en stor utbygging i OBOS-regi midt i industribebyggelsen fra 18-hundretallet rett øst BYDELSAKTIG SNERT. Dersom en gjennom musikk på sikt klarer å for Vålerenga, har en gått et skritt videre. Der har arkitekt og tidli- binde folk sammen og bidra til en positiv utvikling av nye bydeler, gere prosjektleder Per Andersen, nå som en slags lokal kultursjef, blir det en spennende dreining på en velkjent faglig utfordring, tatt i bruk musikk som identitetsskaper og områdemarkør. I Kvær- nemlig det å omforme utbyggingsområder fra byggeplasser til velnerbyen har han latt seg inspirere av «L’Ochestra di Piazza Vitto- fungerende lokalsamfunn. I så fall er det som forgår i Kværnerbyen rio» som består av ulike innbyggere og innvandrere i et nedkjørt verdt stor oppmerksomhet fra andre utbyggere og boligplanleggesentrumsområde i Roma, og som har gitt begrepet etnisk musikk re; i tillegg til at et utmerket orkester, med tilløp til en bydelsaktig et nytt innhold. «Kultursjefen» i Kværnerbyen la ganske enkelt en snert og tone, bør få et mye større publikum.

OBOSBL ADET

73


OPPGRADERE SIKRINGSSKAPET?

VÅRRYDDING!

RI Vær tidlig ute og bestill JEP N A MP container nå! KA

Benytt vårt knalltilbud på å oppgradere sikringsskapet til nye jordfeilautomater. Nytt sikringsskap med jordfeilautomater i hht. NEK:400. Ferdig montert, inkl. mva. NÅ FRA KR

S

Kontakt oss idag:

NG app

9900,-

ng.oslo@norskgjenvinning.no www.norskgjenvinning.no Ønsker deg en

NY PORTTELEFON?

god og ryddig vår! www.norskgjenvinning.no

...EN IDÉ FOR TRIVSEL OG GLEDE

Assistent Partner AS er blant de ledende leverandørene av porttelefonanlegg på Østlandet. Vi leverer Aiphone som er et av de sterkeste merkevarene innen området.

Komplett moderniseringsprogram for kjøkken, bad og garderobe

I dag leverer Aiphone til mer enn 60 land i verden og er kjent for høy kvalitet på sine produkter.

Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske fra eget verksted!

GT systemet leveres både som audio og video og har fargekamera med Pan-Tilt og Zoom-funksjon (170/100 grader). Dørstasjonene er også bestykket med piktogrammer og talesyntese som viser pågående funksjoner.

Hvitevarer leveres og monteres etter avtale! Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet!

KONTAKT OSS I DAG PÅ TELEFON 48 10 11 00!

Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

Registrert elektroinstallatør / Registrert EKOM installatør post@assistentpartner.no www.assistentpartner.no

a-aa.no

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat

Klipp ut og ta vare på annonsen

09700


tema

MER INFO

VI BYGGER

Se flere prosjekter fra side 81

OBOS-PROSJEKTER LANDET RUNDT

DELER PÅ DET: OBOS skal teste en ny eiermodell som kan gjøre det lettere for unge folk å komme seg inn på boligmarkedet.

Ny eiermodell skal hjelpe de unge

TEKST HENRIK SØRLIE  FOTO ISTOCK

I Rogaland skal OBOS prøve en ny eiermodell som kan hjelpe folk med lite egenkapital inn på boligmarkedet. SANDNES I første omgang gjelder det en blokk som skal bygges på Kleivane i Sandnes. Konseptet går ut på delt eierskap, der OBOS i utgangspunktet eier 30 prosent og kjøperen 70 prosent. Kjøperen må stille med fem prosent egenkapital og lånefinansiering på 65 prosent av boligverdien. OBOS gir banken rett til å ta pant i hele boligen selv om låntaker bare eier 70 prosent. Deretter forplikter kjøperen seg til å betale ut OBOS gjennom en femårsperiode. –‹På denne måten hjelper vi folk

med lite egenkapital inn på boligmarkedet. Forutsetningen er at de har tilstrekkelig betalingsevne, sier Hallvard Nordahl i OBOS Rogaland. DELT RISIKO

OBOS kan tape penger hvis boligprisene går kraftig ned i neste femårsperiode. Risikoen deles med kommunens tomteselskap, som bidrar med betalingsutsettelse på tomten. –‹Det er samarbeidet med kommunen som gjør dette mulig, i tillegg til at OBOS har muskler til å prøve ut en slik eiermodell. Vi binder kapital og tar ekstra risiko, og dette kommer ikke til å bli den vanlige OBOS-modellen. Men kanskje fra tid til annen, sier Nordahl.

GODE LØNNINGER

Oljeindustrien har bidratt til at Sandnes vokser med omtrent 2000 innbyggere i året. Mange har godt betalte jobber, men de kan mangle egenkapital. Styreleder i Sandnes tomteselskap, Annelin Tangen, sier pilotprosjektet er et forsøk på å øke boligbyggingen og å hjelpe flere inn i markedet. –‹Hvis det blir vellykket, vil jeg anbefale å utvide ordningen. Sandnes tomteselskap sitter på tomtearealer til 10 000 boliger, opplyser Annelin Tangen. Det omtalte prosjektet vil bestå av 25 leiligheter på 2-4 rom. Salgsstart blir trolig over sommeren, og mer info kommer på obos.no.

OBOSBL ADET

75


juniorsiden MORO FOR DE MINSTE

Denne gangen anbefaler Unge Deichman, som er Deichman biblioteks barne- og ungdomsavdeling, at du leser:

Blant alle de fine bidragene som kom inn til Doktor Proktor-konkurransen i OBOS-bladet nr. 1 har vi trukket to vinnere: Jennifer Valstad, 6 år, fra Ulsrud i Oslo, som har tegnet en megadiger kraftsalutt av en tornadopromp, og kvartetten Ida, Linus, Lene Malin og Magnus for filmen «Prompen», som du kan se på Youtube. Premier er sendt i posten!

MUSEFANGEREN I DOWNING STREET

av Lena Lindahl og Ketil Selnes

Huset i Downing Street nummer 10 er fullt av store, feite rotter som løper over gulvene på jakt etter noe å spise, mens de gnisser tenner og skraper med klørne. Noe må gjøres! Bakgårdskatten Larry flytter inn for å tiltre som offisiell muse- og rottefanger. Det er bare et lite problem: Larry er livredd for rotter. Dessuten er han ganske lat, og liker best å ligge på sofaen og slappe av. Larry vet at han må bli kvitt de fæle rottene, ellers blir han kastet ut fra det nye hjemmet sitt. Heldigvis treffer han den smarte musa Fred, og sammen legger de en plan. Klarer de å få huset rottefritt? Downing Street 10 er en veldig kjent adresse, for der bor den engelske statsministeren. Der har de hatt katter som har fanget mus og rotter i over 300 år. En av kattene som bor der nå, heter faktisk Larry og er veldig lat.

76

OBOSBL ADET

7 år, org Eriksen, Andrea Aalb m so t ke uk tr er fra Gressvik i orkryssordet ni ju av er vinn Premie er 1. . nr et ad OBOS-bl adet en. OBOS-bl sendt i post ! er er gratul


VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

Så et frø! Har du lyst på egen kjøkkenhage der du kan høste dine egne grønnsaker? Da kan du bruke våren til å så, og sommeren til å stelle plantene før du høster inn.

SLIK GJØR DU: • Stikk små hull i bunnen av potten med en nål • Hell såjord i potten og press jorden lett sammen • Sett pottene i den vanntette boksen • Vann jorden • Putt frøene i jorden og dekk med et tynt lag jord på toppen. • Dekk boksen med plastfolie og sett den i vinduskarmen • Sørg for å holde jorden jevnt fuktig og følg utviklingen fra frø til liten spire • Fjern plastfolien når spiren har vokst til kanten av boksen. Når det er varmt nok ute, finner du en fin plass til å plante spirene. Har du sådd frøene tett, kan du nå gi hver spire mere plass. Nå gleder plantene seg til å vokse seg store og fine ute i sola. Og hvis du er flink til å vanne og luke, kan du glede deg til deilige, hjemmedyrkede grønnsaker utpå sommeren. Du trenger ikke ha egen hage for å plante. En krukke på balkongen eller i vinduskarmen er gode vekstplasser. Lykke til!

Vinn premier!

Junior x-ord

Svar på kryssordet, eller send oss tegninger, vitser, dikt eller andre bidrag, så er du med i trekningen om blant annet billetter til Skjønnheten og Udyret på Christiania Teater, eller gavekort på 400 kroner. Frist 2. mai. Send svar til OBOS, postboks 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Merk konvolutten «Juniorlaget» Navn: .......................................................................................................................... Adresse: ..................................................................................................................... Postnummer/sted:.................................................................................................. Alder: .........................................................................................................................

Klipp ut og send inn.

TEKST OG UTVALG SØLVI HALVORSEN FOTO CHRISTIANIA TEATER

FOTO COLOURBOX

DU TRENGER: • Frø, fra for eksempel en tomat eller paprika, eller du kan kjøpe frøposer. • Små potter til å plante i. Yoghurtbeger eller bunnen av melkekartonger egner seg godt. • Såjord • Vanntett beholder til å ha pottene oppi, for eksempel en isboks • Plastfolie • Planteskilt (som du kan lage selv ved å skrive på ispinner) • Vann

OBOSBL ADET

77


osloquiz

GØY MED QUIZ?

Gjett og vinn i OBOS-bladets osloquiz på facebook. com/obosmedlem.

HVA VET DU OM OSLO?

KLASSIKEREN HVA VET DU OM OSLO ER ENDELIG TILBAKE!

Hege Turnes er ikke spesielt begeistret for quiz. Hun stiller likevel sporty opp for å svare på ti spørsmål om hovedstaden. 9 RETTE: –Dette gikk over all forventning, og jeg er selvsagt svært godt fornøyd med resultatet, sier Hege Turnes, som mottar to billetter til valgfri forestilling på Nationaltheatret som takk for flott innsats.

For hvilken lokal klubb konkurrerer skiløper Heidi Weng? Kan det være Lyn eller Kjelsås? Nei, forresten, jeg svarer BUL.

I hvilket år åpnet Nationaltheatret: 1899, 1909 eller 1919? Mener det var på 1800-tallet, så da svarer jeg 1899. Hva heter plassen som ligger mellom den gamle regjeringsbygningen, Høyblokka og Y-blokka i Regjeringskvartalet? Dette har det jo vært skrevet og snakket mye om i det siste i forbindelse med Høyblokkas skjebne og plassering av minnesmerke for 22. juli. Den heter Johan Nygaardsvolds plass. Hva heter serien med internasjonale friidrettskonkurranser som Bislett Games er en del av? Er ikke det Golden League? Nei, det heter vel Diamond League nå. Hva var Fernanda Nissen (1862 - 1920) kjent som: idrettsutøver, kvinnesaksforkjemper eller komponist? Hun var kvinnesaksforkjemper. I hvilket tiår ble Statens Lånekasse, som har sitt hovedkontor på Økern, etablert? Vi hadde jo studiefinansiering på 60- og 70-tallet, så jeg svarer 60-tallet. Hvem er neste i rekka: Stein Winge, Ellen Horn, Eirik Stubø og …? Dette er sjefer på Nationaltheatret, så svaret må være Hanne Tømta. TEKST OG FOTO EDDIE CHR. THOMAS

Hvor i byen finner du veier oppkalt etter planeter, for eksempel Marsveien og Neptunveien? Jeg vet at Nordlysveien ligger på Kjelsås, så da tipper jeg at disse planetveiene også ligger der. Hva er Fjellbirkeland, Bjølsen, Kringsjå og Bjerke alle betegnelser på? Studentbyer.

78

OBOSBL ADET

TEST DEG SELV! 1.

For hvilken lokal klubb konkurrerer skiløper Heidi Weng? 2. Hvilken t-banestasjon heter det samme som etternavnet til en norsk skuespiller spesielt godt kjent for sin rolle som stasjonssangerinnen Leonora Dorothea Dahl? 3. I hvilket år åpnet Nationaltheatret: 1899, 1909 eller 1919? 4. Hva heter plassen som ligger mellom den gamle regjeringsbygningen, Høyblokka og Y-blokka i Regjeringskvartalet? 5. Hva heter serien med internasjonale friidrettskonkurranser som Bislett Games er en del av? 6. Hva var Fernanda Nissen (1862 1920) kjent som: idrettsutøver, kvinnesaksforkjemper eller komponist? 7. I hvilket tiår ble Statens Lånekasse, som har sitt hovedkontor på Økern, etablert? 8. Hvem er neste i rekka: Stein Winge, Ellen Horn, Eirik Stubø og …? 9. Hvor i byen finner du veier oppkalt etter planeter, for eksempel Marsveien og Neptunveien? 10. Hva er Fjellbirkeland, Bjølsen, Kringsjå og Bjerke alle betegnelser på? SVAR: 1. Il BUL, Bondeungdomslaget. 2. Ryen (Sidsel Ryen). 3. 1899. 4. Johan Nygaardsvolds plass. 5. Diamond League. 6. Kvinnesaksforkjemper. 7. 40-tallet (1. november 1947). 8. Hanne Tømta (teatersjefer ved Nationaltheatret siden 1990). 9. På Kjelsås, Nordre Aker. 10. Studenthus/-boliger.

Hvilken t-banestasjon heter det samme som etternavnet til en norsk skuespiller spesielt godt kjent for sin rolle som stasjonssangerinnen Leonora Dorothea Dahl? Hun heter Sidsel Ryen, så da må svaret være Ryen.


kryssord

SEND INN

og vinn Flax-lodd!

MORO FOR DE VOKSNE

Løsning Kryssord 1/14 B

K T G Å T E F U L L

P A N A N E K S A K D E T R O R T E S I D M A L E G

P L E R Ø R R O E N G N E O N T A R T E K R E E R

A I L A S S T I S K E E R T T E I O N E K O D I E R I R Ø S E S T Y E R E S I S E I N G E N R E T E A S T E N I N N S T E I

S I R E E N E R O S T V E I R T E K U T S E K

UTDATA

PIRRE

U S I L L E T T S U T R E R B R E S E J E L E K Ø R K E N R I O E I N N Å L U H E L L N Y A G G E L N N E N E R G I N E I E R L I E R M G I N U E G A N G R H U S K L E L E E I T Ø L L V A P E I S T E V G I V E R E S O N E R B E R N E

KLAR

RABATT

BLANDER

EKKEL

ØY

ASEN FORDEL

LEDER

NASKE PLAGGDELEN

FOR- EVANFJAM- GELIST SET

LEGEMSDEL

LURE PAUSE

UTVALG

GREVETITTEL

ANMERKNINGER

KONGE SKAL TARVELIG

TROMMIS

TRÅKK

FISK

ABSTRAKTE

BRE ANMODER

Løsning Sudoku 1/14

6 1 4 2 5 3

3 4 6 5 1 2

2 5 3 1 4 6

1 3 5 6 2 4

5 6 2 4 3 1

4 2 1 3 6 5

KRYSSORD- OG SUDOKUVINNERE FRA OBOS-BLADET NR. 3/14, OFFENTLIGGJØRES I BLAD NR. 5/14

BELEGG

PAKT

BY I SVERIGE

FENGSELET

PARADIS

KJØRETØY

ANTREKK

KJEMME

KONJ.

LØFTE RETNING

NOBELT GRUNNSTOFF

MÅL FORK.

JORDEN

ANSTRØK

MØTE

SLEIP

ART

KAMP

VAKLET

RETT

FORTÆRE

ÆTTEN

PLAGER

SLEKTNINGER

HANDLING

PREST

PLANET

SLANT

BEARBEIDE

ANFALL

DYRKE

SKUE

FORTRINN

DEKSEL

INNSATS

HAKE

FØLE

MORENE

FERSK

HYTTE

VEKSTEN

PRYD TILSKUER

1

Fyll inn tall i de åpne rutene slik at hver linje, hver kolonne og hvert felt bestående av 2 x 3 ruter inneholder alle tallene fra 1 til 6. Rutene merket med stjerne danner en tallkombinasjon som du fyller inn i kupongen og sender inn.

SMERTENE

LIVSENERGI EKSTERIØRET

BIB. NAVN

4

DRIKK

GLISE BY I TYSKLAND

STYRE

5

ETSE

UTSLETT

1

6 1 5 4 3 6

LAND SKAKT

FLOR

FIRMA

OVER

6

SPISE

BY I USA

TRAKT

Oppgave Sudoku 3/14

3

GRØNNAVSLÅ SAK

SPØKE

OVERHODE

Kryssordvinnere nr. 1 2014 Lasse Lindahl, Jevnaker Tove Snare, Sellebakk Viggo Ødegaard, Ski Sudokuvinnere nr. 1 2014 Bente Hagen, Oslo Frode Saxsæter, Oslo May Sanner, Hamar

FAT

BILLIG

SPRÅK

MERKET

Vinnere 1/14

JENTENAVN

FASE

VINNERNE PERIODER

NEDBØR

De første riktige løsningene premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 3/14» eller «Sudoku 3/14» og send løsningen/løsningssetningen innen 2. mai til: OBOS-bladet, pb 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo eller til obosbladet@obos.no Navn Adresse Sudoku-løsning

OBOSBL ADET

79


Behagelig med varmekabler Lavtbyggende løsninger MILLICABLE/MILLICLICKTM aluminiumsbelagt trinnlydsplate og varmekabel som totalt bygger kun 8 mm. Her er det ikke behov for støping. En ideell løsning for parkett og laminatgulv, for bruk i både nybygg og rehabiliteringsprosjekter.

MILLIMAT® - varmekabelmatte bygger kun 4,5 mm. Kan legges i alle typer gulv, enten dekket med avrettingsmasse eller rett i fliselim. Matten kan legges både på brennbart og på støpt gulv. Ta kontakt med din lokale elektroinstallatør for mer informasjon! www.nexans.no/varme

i r f s ld o h e k vedli

Ny fasade? Aldri mer pussing, skraping og maling. Enkel å montere og lang levetid!

Les mer på www.steni.no

KLEDNINGSPLATE


bolig OBOSBL ADET 03 | 14

POSITIVT LADET: Ladebyhagen vil bestå av rundt 450 boliger når det er ferdig utbygd. Første innflytting er planlagt til høsten 2014.

82 Mye for pengene OSLO: Se nærmere på spennende Stenbråtlia borettslag! Her bor dere lyst og luftig – og får mye for pengene.

84 Her skal vi bo! TRONDHEIM: Ekteparet Nyberg ville bo landlig og sentralt. Det ønsket får de oppfylt i Ladebyhagen.

88 Kværnerbyen terrasse OSLO: Et boligprosjekt med ambisiøse planer for uterommet.

91 Nytt på Hundsund ILLUSTRASJON XR VISUELL KOMMUNIKASJON. ARKITEKT: TEGN_3

BÆRUM: I løpet av året starter salget av de to siste prosjektene på Hundsund på Fornebu.

92 Full oversikt

HELE LANDET: Vil du vite hvor OBOS bygger nå, og hvor vi planlegger å bygge? Her får du full oversikt!

Les mer på obos.no/nybolig


BOLIG | OSLO | STENBRÅTEN

Stenbråtlia borettslag – mye for pengene I Stenbråtlia borettslag på Stenbråten i Oslo kan du til høsten flytte inn i splitter nye rekkehus. Bo lyst og luftig – midt i naturen, men nær sentrum. 82

OBOSBL ADET


NÆROMRÅDET ien råtve Stenb

Granebk

N n sveie dheim Tron

E6

Stenbråten Skole i eve ygd le B Gam

Her kommer boligene

Mortensrudveien Senter Syd

Kollektivtransport: Cirka 750 m til Mortensrud T-bane og flere busslinjer i nærheten. Butikker: Mortensrud Senter (Senter Syd) Barnehage: Kort vei å gå til Solbakken barnehage og Steinbråten naturbarnehage. Skole: Stenbråten barneskole kun få hundre meter unna. Friluftsområde: Nær flotte områder i Østmarka, langs Ljangselva og ved Hvervenbukta/Fiskevollbukta.

bygges i passivhusstandard, og vil alle få energimerke A. Husene får vannbåren varme, varmet opp av solfangere på hver bolig. I tillegg er boligene ekstra varmeisolert. For en svært vennlig pris får du en energisparende bolig med 3 soverom, balkong/terrasse, privat takterrasse og kanskje det beste av alt – en fantastisk utsikt. DE 34 REKKEHUSENE

SE FJORDEN FRA STUEVINDUET.

Boligene ligger lyst og luftig til i en vestvendt helling, og du har fantastisk utsikt til både fjorden og åser. Samtidig bygges det også en terrasse med morgensol. Rekkehusene har en størrelse på 106 til 132 kvm fordelt på to til tre etasjer, og alle rekkehusene har egen parkeringsplass i parkeringsanlegg.

SENTRUMSNÆRT, MEN LIKEVEL I NATUREN.

Med Østmarka som nær nabo har du flotte turmuligheter hele året gjennom, både til fots, med sykkel og på ski. Samtidig bringer hyppige kollektivavganger deg til sentrum på ca. 25 minutter. Området er svært barnevennlig med trygg gangvei til Stenbråten barneskole og flere barnehager. Ca 700 m sør for boligområdet finner du Mortensrud Senter med butikker, bank, postkontor og T-banestasjon. LEDIGE BOLIGER.

Det er fortsatt mulig å sikre seg en bolig. Gå inn på www.obos.no/stenbratlia, og les mer om boligene, nærområdet og om passivhus. Her finner du også informasjon om priser og plantegninger.

KONTAKT Alexander Thomassen, OBOS Eiendomsmeglere Mobil: 970 44 499 Telefon: 22 86 82 40 Nettside: www.obos.no/stenbratlia

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: OBOS Nye Hjem AS Arkitekt: SPOR Arkitekter AS Entrprenør: Wegger & Kvalsvik Entrepenør AS Illustrasjoner og foto:  SPOR Arkitekter AS, Rambøll AS og Nadia Frantsen

OBOSBL ADET

83


BOLIG | TRONDHEIM | LADEBYHAGEN

HER SKAL VI BO! Ekteparet Bjørn og Synnøve Nyberg ville bo landlig og sentralt. Det ønsket får de oppfylt når de til høsten flytter inn i sitt nye hjem i Ladebyhagen på Lade, med fantastisk utsikt over nesten hele Trondheim. TEKST EDDIE CHR. THOMAS FOTO

TIL HØSTEN SKAL Bjørn R. og Synnøve Nyberg flytte inn i en splitter ny leilighet i Ladebyhagen på Lade i Trondheim. Paret var de aller første kjøperne da prosjektet ble lagt ut for salg høsten 2012. JUBLET HØYT!

– Vi ble så utrolig glade da vi ble ropt opp først og fikk lov til å velge oss akkurat den leiligheten vi ønsket oss. Nå gleder vi oss veldig til å flytte inn, sier Bjørn og Synnøve til OBOS-bladet. Det var Bjørns OBOS-medlemskap fra 1972 som ga dem muligheten til å velge først. – Vi hadde gått lenge og ventet på om ikke OBOS snart skulle bygge noe i Trondheim. I OBOS-bladet så vi det ene fine prosjektet etter det andre i Oslo og resten av landet.

84

OBOSBL ADET

LADEBYHAGEN Ladebyhagen ligger i rolige omgivelser på Lade. Ladebyhagen vil bestå av rundt 450 boliger når det er ferdig utbygd. Det første salgstrinnet er nesten utsolgt.

MARIUS RUA

Når Ladebyhagen endelig kom, skjønte vi raskt at dette var midt i blinken for oss, forteller Bjørn. KORT VEI TIL SENTRUM

Ekteparet ønsket seg først og fremst en leilighet i et område med et landlig preg, samtidig som man er i nærheten av byens mange tilbud. – Vi liker å spasere og vi setter stor pris på bylivet med sine kafeer, restauranter og kulturtilbud, så det er viktig for oss ikke å bo for langt unna sentrum. Der vi bor i dag er vi helt avhengig av bil for å komme oss noe sted, men det slipper vi når vi flytter til Ladebyhagen. Dessuten er Lade et stille og fredelig område, med nærhet til store parkområder og grønne lunger og faktisk også til fjord og sjø,


1. GLEDER SEG: Ekteparet Nyberg ser frem til mange fine spaserturer på Lade og gleder seg til å flytte in i ny bolig. 2. HELT NYTT: Første innflytting i Ladebyhagen 1.

blir høsten 2014. Boligprosjektet vil bestå av rundt 450 boliger når det er ferdig ut-

2.

bygd. 3. GOD UTSIKT: Fra toppen av Ladebyhagen ser man langt utover Trondheims grenser. – Vi får orkesterplass til nyttårsfyrverkeriet, sier Synnøve. 4. PÅ FORHÅND: Siden ekteparet Nyberg var de aller første kjøperne i Ladebyhagen, fikk de en eksklusiv forhåndstitt i det som skal bli deres nye hjem.

3.

4.

OBOSBL ADET

85


Planlagt innflytting første trinn: Høsten 2014.

NÆROMRÅDET Korsvika

N Ladehammaren

Ladeham merveie n

Her kommer Ha boligene a

Ja rle ve ien

St ran dv eie n

ko nV Hå IIs ko ga nM te ag nu Ladebek sso ken ns ga te Stjørdal sveien

Kollektivtransport: Buss nr 4 og 3 stopper like ved Ladebyhagen. Butikker: Kjøpesenteret City Lade med et stort utvalg forretninger og andre tilbud ligger rett i nærheten. Barnehage: Barnehage i Ladebyhagen (3. byggetrinn). Skole: Tilhørende Lade skolekrets. Friluftsområde: Det er en rekke rekreasjonsområder i umiddelbar nærhet som Ladeparken, Ringve botaniske og Ladestien (en tursti på 8 km som binder sammen badestrendene på Lade).

KONTAKT For mer informasjon, kontakt Jan Erik Fjeldseth (Eiendomsmegler 1) Mobil:

samtidig som det finnes et godt utvalg av butikker og andre tilbud også i nærområdet, sier Synnøve. DEILIG UTSIKT

Bjørn og Synnøve valgte seg en hjørneleilighet i fjerde etasje, med spektakulær utsikt mot blant annet Tyholt-tårnet, Byåsen, Bymarka, Gråkallen, Trondheimsfjorden og mot Fosenhalvøya. De får veranda både mot sør og øst, og store vinduer vil gi leiligheten et lyst og romslig preg. I tillegg er det flere andre ting ved prosjektet ekteparet setter pris på.

86

OBOSBL ADET

– Heis fra parkeringskjelleren opp til leilighetene, er et stort pluss. Dessuten virker løsningen for ventilasjonsanlegget man har valgt, spennende. Uteområdene som er planlagt er veldig forseggjort og innbydende. Og så får vi busstopp rett utenfor utgangsdøra, sier Bjørn. – Jeg ser også frem til å kunne nyte utsikten, og gleder meg spesielt til nyttårsaften, vi har fått orkesterplass til nyttårsfyrkerkeriet, smiler Synnøve. Åpent visningslokale hver onsdag kl 12.0016.00 i Harald Hårfagres gate 9.

93 25 41 44

På nett: www.ladebyhagen.no E-post: Jan.Fjeldseth@em1mn.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: OBOS Nye Hjem AS Arkitekt: Tegn3 AS Antall leiligheter i første byggetrinn: Første byggetrinn er 73 borettslagsleiligheter fra 45-144 m2. Ta kontakt for visning. Illustrasjoner og foto: XR Visuell Kommunikasjon. Arkitekt: Tegn_3, Marius Rua


Utkjøring på dagen! • Fantastisk utvalg av lekeapparater • Ledende på kvalitet - lite vedlikehold • Livstidsgaranti KOMPAN Norge AS er totalleverandør av alle typer lekeapparater til alle aldersgrupper, fra enkle vipper for de minste til store klatreanlegg for de større barna og ungdommen.

22 90 67 60 Døgnvakt

www.tomwil.no - post@tomwil.no

Våre apparater er bygget for å vare med fokus på lekeverdi og barn og ungdoms utvikling. Vi er opptatt av at våre kunder skal oppleve våre produkter som trygge, men også kostnadseffektive med lavt vedlikeholdsnivå. Våre konsulenter kommer gjerne på en uforpliktende befaring og hjelper dere med utforming og råd!

KOMPAN Norge AS Tlf. 815 00 702 E-post: kompan.norge@kompan.com

www.kompan.no

GRAVSTEINER NAVNETILFØYELSER OG OMARBEIDELSER

• Ingen fordyrende mellomledd • Oslo-distriktets største utvalg • Alle prisklasser • Ring og få tilsendt GRATIS katalog • 12% rabatt ved henvisning til annonsen AVDELING GRORUD: TRONDHEIMSV. 457, OSLO

TLF: 22 80 30 70

AVDELING SANDVIKA: INDUSTRIV. 10, SANDVIKA

TLF: 67 52 10 30

WWW.SIGVARTSEN.NO


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

Et levende uterom Uterommet i det planlagte boligfeltet Kværnerbyen terrasse er på tegnebrettet. En ambisiøs plan tar form – med et skrånende, grønt landskap og mange ulike planter. DE FØRSTE BOLIGENE i Kværnerbyen terrasse er under bygging. Og mellom husene som nå vokser opp i den bråtte skråningen, vil det flyte et landskap som skal kunne benyttes av alle som bor der. Både de som vil leke og herje, og de som vil slappe av og ha ro. HØYE AMBISJONER

–Jeg tror det blir et veldig tøft prosjekt. Dette er noe vi har høye ambisjoner for, sier landskapsarkitekt Anders Hus Folkedal i Asplan Viak, som har ansvar for uteromsprosjektet. –Vi ser for oss en gangvei som forbinder alle boligene; en offentlig sone med sitteplasser og belysning, innrammet av planter. Siden området skråner, vil det også være en del trapper mellom husene – og i disse områdene vil vi foreslå en miks av stauder, trær og busker.

88

OBOSBL ADET

Forhagene skal rammes inn med hekker, og så satser vi på stauder mot sør, forklarer han.

det hele tatt at uterommet i dette boligprosjektet blir svært fint, og at det blir noe her for alle, sier landskapsarkitekten.

NOE FOR ALLE

Landskapsarkitekten jobber også med planer om både vanlige trær og søyletrær i prosjektet, for å få det grønt i høyden. Plantene som skal brukes er ikke helt bestemt ennå, men blant forslagene er stauder som marikåpe, ormetegl, rød bispelue og filtsymre og trær som spisslønn, japanhjertetre og søtkirsebær, i tillegg til de nevnte søyletrærne. –I dette prosjektet har vi også jobbet spesielt med trappene, som er viktige på en tomt som skråner. De har ”knekk” på seg, og går ikke rett fram og opp. De oppmurte delene av landskapet vil bli dekket av klatreplanter, noe vi tror vil bli spennende. Vi tror i

STIKK INNOM!

Vil du se den helhetlige, foreløpige uteromsplanen for prosjektet, kan du slå opp i OBOSbladets ipadutgave. Asplan Viak har også hatt ansvaret for utformingen av andre uterom i Kværnerbyen – ta for eksempel en tur innom Dreieskivakvartalet og se hvordan det ble der. OBOS tar forbehold om at prosjektet ikke er ferdig, og at uteromsplanene for Kværnerbyen terrasse ikke er endelig godkjent. Når planene for dette uterommet er helt ferdige, vil vi selvsagt komme tilbake til dette i OBOSbladet.


Finn din bolig i Kværnerbyen I Kværnerbyen har OBOS mange typer boliger for salg. Her kan du bo urbant og smart, uten snømåking og trappevask, og nyte livet på balkongen, terrassen eller ved vannspeilet. Felles for alle disse prosjektene er at uterommene har høy prioritet. Ta en tur innom de ferdige kvartalene i Kværnerbyen og se selv!

Selveierboliger i Kværnerbyen terrasse

VISNING

Mens resten av Kværnerbyen består av borettslagsleiligheter, kan du kjøpe selveierleilighet i Kværnerbyen terrasse. Her får du gode to-, tre- og fireromsleiligheter med terrasse og balkong i ulike prisklasser. Dette er boliger for deg som vil bo enkelt og behagelig, midt i Oslo. Første innflytting er i 2016.

Åpningstider for visningssenter i Smeltedigelen 2: Mandag kl. 08.30 – 16.00 og 18.30-19.30 Tirsdag/onsdag kl. 08.30 til 16.00 Torsdag kl. 08.30 – 17.00 Fredag kl. 08.30 til 15.30 Søndag kl. 15.00 – 16.30

Les mer på www.obos.no/ kvaernerbyenterrasse

NÆROMRÅDET Tøyen

N

Kampen

Ledig i Franciskvartalet I Franciskvartalet er det både to-, treog fireromsleiligheter ledig. I tillegg er en femromsleilighet med utleiedel. Dette er boliger for alle som vil bo sentralt, moderne og lettvint. Franciskvartalet vil ha første innflytting i siste halvdel av 2014, og ligger rett ved Kværnerbyens sjarmerende hjerte: vannspeilet.

Grønland Oslo S

Galgeberg

Operaen

Vålerenga

Gamlebyen

Kværnerbyen Ekeberg

Les mer på www.obos.no/ franciskvartalet Kollektivtransport: Buss 32 har endeholdeplass i selve Kværnerbyen og bruker fem minutter til Oslo S. Øvrige bussruter med holdeplass i nærheten: 34, 20, 70, 501, 401, 421 og 37.

Ledig i Peltonkvartalet Peltonkvartalet nærmer seg ferdigstilling, og det er to flotte fireromsleiligheter ledig. Leilighetene er 102 kvm store og koster 4 700 000 og 4 900 000 kroner. Dette er fine familieboliger med god beliggenhet, har heis og garasjeplass i tillegg til at beboerne har fortrinnsrett til barnehageplass i Kværnerbyen. Innflytting allerede i høst! Les mer på www.obos.no/ peltonkvartalet

Friområde: Hyggelige møteplasser med fine grøntområder og vannspeil

KONTAKT OBOS Eiendomsmeglere Kværnerbyen, Smeltedigelen 2, 0195 Oslo. Oppdragsansvarlig: Benedicte Wien og Ellen Dammen. Mobil: 47 60 80 89 / 97 59 88 55 Tlf: 22 86 58 41 / 22 86 55 33 E-post: prosjektsalg@obos.no På nett: www.kværnerbyen.no

OBOSBL ADET

89


Oppussing

Tørr bolig Vi utfører skadetakst, fuktinspeksjon og tiltak mot fukt. For høyt radonnivå kan være helseskadelig. Vi løser dine radonproblemer!

Vi løser fuktproblemene i kjeller, fritidsbolig, bygninger m.fl. steder.

Du har utfordringene vi har løsningene! Ring oss i dag på telefon 22 29 01 01

MONTERING

SALG

UTLEIE

MÅLING

BEFARING

TILTAK

www.stoppradon.no

Byggmesterkontoret AS, Bølerveien 24, 0690 Oslo, Tlf: 22 29 01 01, Epost: post@byggmesterkontoret.no www.byggmesterkontoret.no

Oppussing Urmaker og Optiker Oppussing

Rørlegger Rørleggere

 

 

 



   

    





COMFORT STORO Grefsenveien 56, 0487 Oslo 23 40 10 40 storo@comfort.no

 

Containere

Oppussing

Entreprenør

lokale NyttDin BAD i 2014? Vi søker Elektromontør gruppe L

Container? Vi stiller med:

Kampanjekode Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og “Private Oslo/Akershus” Ringprosjektledelse. oss på Tlf.: 47 41 30 00 tlf 09700 www.nytthjem.net post@nytthjem.net www.norskgjenvinning.no

Interiør fra Går du med tanken Marokko om å pusse opp! Vi stiller med: Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og prosjektledelse. Tlf.: 47 41 30 00 www.nytthjem.net post@nytthjem.net LilleMedina.no – T. 97 66 98 10

Vakt hele døgnet. Faste lave priser til leserne av OBOS-bladet!

Advokat Annonsering

Garasje Garasjeporer

Ring 815 GLASS (815 45277)

ADVOKATBISTAND

hjemme, GARASJEPORTER GARASJEPORTER annonser i Advokat P.E.Unhjem Johansen Tlf.: 911 19 336 Advokat S.K. Berge Tlf.: 901 95 250 Vi søker Elektromontør gruppe L OBOS-bladet Advokat K.O.Engeseth Tlf.: 928 50 545

elektroinstallatør!

Går du med tanken om å pusse opp!

GLASSMESTER

VI GIR 10% RABATT

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.

Glassmester Trær og planter

10 ÅRS GARANTI

TETT BAD

Vi er totalentrepenør på baderom

Ring for GRATIS befaring! Linje Elektro AS utfører:

Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00 Østensjøveien 16, 0661 Oslo E-post: post@linje-elektro.no

Mail: butikk@bademiljo-experten.no Tlf: +47 22 97 42 97

www.linje-elektro.no

Testament, ektepakt, arveforskudd, arv, skatt og tvister

www.obos.no

Kontakt HS media:

Timepris kr.ISELIN 945,+ 25% mva MARTE SKARPNORD Telefon: 62 94 10 37 mot normalt kr. 1350,til kr.1600,e-post: mis@hsmedia.no + 25% mva. SNORRE SIGURDSSON Telefon: 92 40 29 17 e-post: ss@hsmedia.no

Lille Grensen 7, OSLO www.advonor.no – post@advonor.no

Tlf. 63 94 04 30 www.raynor.no

Tlf: 63 94 04 30


BOLIG | BÆRUM | FORNEBU

Klart i Hagebyen HAGEBYEN: Rekkehusene i Hagebyens trinn to er nå ferdigstilte, og det er fortsatt noen ledige. På 134 kvadratmeter får du blant annet to stuer, fire soverom og takterrasse. På bakkeplan er det terrasse og egen hageparsell. Det følger med parkeringsplass i garasjeanlegg under bakken. Pris fra 7 430 000 kr. Ring megler Anne Kari Sterten på tlf. 901 72 006 om du ønsker visning i et ferdig møblert rekkehus.

Nytt på Hundsund I løpet av året starter salget av de to siste prosjektene på Hundsund. Dermed blir det siste sjanse til å skaffe seg en splitter ny bolig i et av Fornebus mest populære områder. Hus innen rekkevidde HUNDSUND: På Tun 7 i den gamle rusegropa vil det bli bygget rundt 150 leiligheter i varierende størrelser, fra effektive 2-roms til store 4-roms toppleiligheter. Boligene bygges rundt et åpent tun, og prosjektet får et unikt særpreg med sin runde utforming. – I dette prosjektet vil alle kunne finne en bolig som passer. Her har du nærheten til sjøen, naturområder, skoler, barnehager og idrettsanlegg. Samtidig er det kort vei til det mer urbane området rundt kjøpesenteret, som også er et kollektivknutepunkt, sier prosjektleder Vegard Storaunet i OBOS Fornebulandet.

NIELS TORP FASE 3

Niels Torp Fase 3 ligger i forlengelsen av den eksisterende rekkehus- og langhusbebyggelsen ut mot Hundsund, lengst ut mot Snarøya. – Her blir det store 4-romsleiligheter med gode allrom og flotte utsikts- og solforhold. Rett og slett en unik mulighet på Fornebu, sier Storaunet. Resten av Hundsund er ferdig utbygget, med planlagt overtakelse av boligene på Tun 3 i sommer. Meld deg på nyhetsbrevet til OBOS for nærmere info om salgsstart.

STORØYA: OBOS tilbyr å overta boligen din i innbytte som delvis oppgjør for kjøp av nytt rekkehus på Storøya. Dermed kan du sikre deg hvis avtalt minstepris ikke oppnås når du skal selge din gamle bolig. Tilbudet gjelder rekkehusene i Bjørnenga som står ferdig denne våren. Du er velkommen til visning i et møblert rekkehus på 161 kvadratmeter. Prisene ligger fra 8 490 000 til 9 650 000 kroner, og med OBOS Nybolig-lån kan du låne opptil 85 prosent av total kjøpsverdi. Og det til en ekstra gunstig rente. Kontakt selger i OBOS Fornebulandet for mer info. Se fornebulandet.no

OBOSBL ADET

91


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

NYE BOLIGER FOR SALG OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og omegn og i regionene Bergen, Midt-Norge, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på www.obos.no/nybolig. Les mer om vårt nye tilbud om boligbytte på side 96. GBOLI E BYTT

GBOLI E BYTT

GBOLI E BYTT

OSLO ØST KVÆRNERBYEN

OSLO ØST KVÆRNERBYEN

OSLO ØST KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN TERRASSE HUS A OG B: 85 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016

FRANCISKVARTALET: 131 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

PELTONKVARTALET: 135 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2014

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

OSLO ØST OPPSAL

OSLO ØST LØREN

OSLO ØST ENSJØ

TRASOPTUNET: 114 borettslagsleiligheter i Hellerudveien 69. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015

GARTNERLØKKA BYGG 4 OG 5: 53 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2016

GLADENGEN PARK: 56 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2015

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 www.obos.no/trasoptunet

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gartnerlokka

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gladengenpark

GBOLI E BYTT

92

OBOSBL ADET


GBOLI E BYTT

GBOLI E BYTT

OSLO ØST ETTERSTAD

OSLO SYD MORTENSRUD

OSLO NORD NYDALEN

ETTERSTADTOPPEN: 38 borettslagsleiligheter. Innflytting 2. kvartal 2014

STENBRÅTLIA: 34 rekkehus i borettslag. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014

LILLOHAGEN: 268 selveierleiligheter i Sandakerveien. Innflytting fra 4. kvartal 2012

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/etterstadtoppen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.obos.no/stenbratlia

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.lillohagen.no

KUN 1 IGJEN!

OSLO SYD BEKKELAGET

FORNEBU ROLFSBUKTA

FORNEBU KOKSABUKTA

JOMFRUHAGEN: 17 selveide rekkehus ved Jomfrubråten. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

KANALBYGG 3 OG 4: 50 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2015 KANALBYGG 1 OG 2: 56 leiligheter - innflyttingsklare ALEÉN 3 OG 4: 33 boliger, planlagt innflyning fra 3. kvartal 2014 SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

HUS F: Siste bygg av totalt 7 med 26 leiligheter innflyttingsklare

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/jomfruhagen

SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

GBOLI E BYTT

FORNEBU HAGEBYEN

FORNEBU HUNDSUND

FORNEBU STORØYA

BYGGETRINN 2 OG 3: 238 rekkehus/rekkehusleiligheter/leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2014

TUN 6: 46 leiligheter i 4 bygg, innflyttingsklare TUN 3: 20 leiligheter, 16 rekkehus og 6 leilighetsvillaer. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2014 SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

TRINN 2: 14 rekkehus/leiligheter. Innflytting fra 1. kvartal 2014 TRINN 3 - SVALETUNET: 33 rekkehus/leilig. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2015. TRINN 4 OG 5 - TERNETUNET 1 OG 2:

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006 www.fornebulandet.no

85 leiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2015.

SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113. www.fornebulandet.no

OBOSBL ADET

93


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG GBOLI E BYTT

HORNEBERGTUNET

TØNSBERG KALDNES

FREDRIKSTAD BELLEVUE

TRONDHEIM

DOCKSIDE TRINN 1: 64 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015

BELLEVUEHAGEN: 65 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra høsten 2014.

HORNEBERGTUNET: 119 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda. Innflytting fra 3. kvartal 2013

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Tønsberg. Eiendomsmegler Tor André Vedvik, mob. 979 59 557 www.kaldnesbrygge.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler Line Pettersen, mob. 996 16 891 www.bellevuehagen.no

SALG VED: Eiendomsmegler 1, mob. 922 43 704, www.horneberg.no

HÅRSTADHAUGEN

TRONDHEIM

TRONDHEIM

TRONDHEIM TILLER

VÆRETRØTOPPEN TRINN 1: 42 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2015

TILLER - HÅRSTADHAUGEN: 24 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014 www.haarstadhaugen.no HUSBYÅSEN: Familiebolger og eneboligtomter www.husbyaasen.no SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00

TILLERLANDET TRINN 1: 117 selveierleiligheter og 50 rekkehus TILLERLANDET TRINN 2: 47 selveierleiligheter Planlagt innfytting fra 2. kvartal 2015 SALG VED: Eiendomsmegler 1 mob. 416 05 422 www.tillerlandet.no

TRONDHEIM LADE

HAMAR

HAMAR MARTODDEN

LADEBYHAGEN HUS A + B: 73 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra høsten 2014

HAMAR STADION: 15 rekkehus og 38 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

STRANDVEGEN 153 TRINN 1: 12 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting sommeren 2014

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422. www.ladebyhagen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.obos.no/hamarstadion

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.strandvegen.no

VÆRETRØA: 5 tomter SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00 www.væretrøtoppen.no

GBOLI E BYTT

94

OBOSBL ADET


HAMAR/RINGSAKER

BRUMUNDDAL

BERGEN KRONSTAD

BJØRKHOL TRINN 1: 4 rekkehus i borettslag i Furnes. Innflyttningsklare.

BADSTUVEGEN TRINN 1: 10 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014

KRONSTADPARKEN TRINN 2: 99 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.bjørkhol.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006 www.obos.no/badstuvegen

SALG VED: DnB Eiendom AS, mob. 916 88 655. www.kronstadparken.no

BERGEN ASKØY

BERGEN STRAUME

BERGEN SANDSLI

OLA TERRASSE: 18 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2015.

STRAUMSFJELLET PANORAMA TRINN 1: 83 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 2. kvartal 2016.

SANDSLIÅSEN TRINN 1: 61 selveierleiligheter. Planlagt innflytting høsten 2015.

SALG VED: Herland Eiendom AS. Stein Herland, mob. 905 22 221. www.obos.no/olaterrasse

SALG VED: Fana Sparebank Eiendom, Stig Håkon Nøkling, mob. 472 43 948 www.straumsfjellet.no

SALG VED: Kaland&Partners AS, Per Magne Birkeland, mob. 924 90 425 www.sandsliåsen.no

GBOLI E BYTT

GBOLI E BYTT

Selges av OBOS eiendomsmeglere på vegne av andre utbyggere.

STAVANGER TASTARUSTÅ

STAVANGER HAUGESUNDSGATA

SON STORE BREVIK

KVARTALET: 235 borettslagsleiligheter, innflytting fra 1. kvartal 2013.

50 ØST TRINN 1 og 2: 67 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015.

STORE BREVIK TRINN 1: 13 eneboliger + 1 tomannsbolig. Planlagt innflytting 1. kvartal 2015

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240 www.kvartalet-tasta.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Christian Hauge, mob. 936 53 151 www.5grader.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler Line Pettersen, mob. 996 16 891 www.obos.no

OBOSBL ADET

95


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

Kjøpe nytt? OBOS kan ta din gamle bolig i innbytte! Ordningen med boligbytte innebærer at OBOS kan kjøpe din gamle bolig til en avtalt pris når du kjøper ny bolig i ett av våre utvalgte prosjekter. Dermed kan du kjøpe ny bolig og være helt sikker på at din gamle bolig blir solgt. Fordeler med boligbytte: • Med boligbytte får du markedspris for din gamle bolig. • Du kan bruke ventetiden frem til du skal flytte inn i din nye bolig til å glede deg i stedet for å bekymre deg over salg av gammel bolig. • Hvis den nye boligen er ferdig, kan det ta kort tid fra du velger bolig til du kan flytte inn.

GBOLI E BYTT

Slik foregår boligbyttet: 1. 2. 3. 4. 5.

Reserver din drømmebolig i ett av de aktuelle prosjektene*. Megleren gir deg et søknadskjema hvor du fyller ut faktaopplysninger om din gamle bolig, lån og egenkapital. Vår megler gjør en prisvurdering av din bolig. Aksepterer OBOS boligen din, vil du få et tilbud om boligbytte. Du får rimelig tid til å bestemme deg. Takker du ja til tilbudet, avtales tidspunkt for kontraktsmøte hvor begge kjøpekontraktene signeres.

Din gamle bolig må ha lavere verdi enn din nye OBOS-bolig, og må ligge i et aktuelt område * Pr. 13.03.2014: Kværnerbyen (Franciskvartalet, Peltonkvartalet, Kværnerbyen Terrasse), Stenbråtlia, Trasoptunet, Etterstadtoppen, Storøya (rekkehus), Ladebyhagen, 50 Øst, Kvartalet Tastarustå.

SKAL DU KJØPE NY BOLIG?

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTET! For å kunne benytte medlems-ansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt: • Du må møte opp personlig eller ved fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemskap blir registrert. • Din eventuelle fullmektig må fremvise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt. • Du må være à jour med medlemskontingenten. • Ta med finansieringsbevis. Kl. 18.00 presis vil listen over fremmøtte forkjøpsrettsberettigede bli inndratt og ordnet etter ansiennitet. De som kommer senere, medlemmer eller

96

OBOSBL ADET

Dette må du vite før du skal kjøpe bolig!

andre, må velge bolig til slutt etter loddtrekning. Bruk av ansiennitet på salgsmøtet, medfører midlertidig nullstilling av ansienniteten i 12 måneder etter at den nye boligen er ferdigstilt. De som velger bolig på salgsmøtet signerer en forenklet, men bindende kontrakt. Særskilt ved kjøp i borettslag: Kjøper som fra før har bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, må selge denne for å kunne overta den nye boligen. Kjøper som fra før har kontrakt på bolig under oppføring i et OBOStilknyttet borettslag, må ha solgt denne kontrakten før kjøp av ny bolig under oppføring i et OBOS-tilknyttet borettslag. Særskilt ved kjøp i sameie: Krav om salg av egen bolig og kontrakt på bolig under oppføring i OBOS-tilknyttet borettslag, gjelder ikke. Ellers følges foranstående retningslinjer.


PÅ NETT

Planlagte boligprosjekter

OSLO OG AKERHUS

Kværnerbyen En ny bydel er under bygging. Peltonkvartalet og Franciskvartalet ligger ute for salg. Nytt prosjekt- Kværnerbyen terrasse, Hus A og B ligger ute for salg. Salgsstart for Hus C er ikke bestemt. Majorstuen I Middelthunsgate 15-17 skal OBOS og Veidekke bygge ca 350 leiligheter. Planlagt salgsstart 2015. Ensjø I Gladengveien på Ensjø skal OBOS bygge tilsammen 450 leiligheter. Gladengen Park ligger ute for salg. Neste prosjekt er planlagt utlyst 4. kvartal 2014. Løren I Lørenvangen skal OBOS og Veidekke bygge over 800 boliger. Gartnerløkka trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Stenbråtlia ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 2014. Oppsal Oppsal senter planlegges oppgradert og utbygget med et større antall leiligheter. Planlegging pågår. Bogerud Bogerud senter planlegges opprustet og utbygget med 110 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014. Lambertseter I Cecilie Thoresens vei 12 planlegges ca. 130 leiligheter, forretninger og barnehage. Planlagt salgsstart 2014. Lørenskog/ Kronenga I Nordliveien skal det bygges ca. 220 boliger. Planlagt salgsstart 2014. Fornebu-Storøya Her skal det bygges totalt 500 boliger. Trinn 2, 3, 4 og 5 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt. Fornebu-Hundsund Her skal det bygges totalt 450 boliger. Tun 2, 3 og 6 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er i løpet av 2014.

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

Sandvika I Bjørnegårdssvingen skal det bygges totalt 120 leiligheter. Reguleringsforslag sendes inn våren 2014. Mulig salgsstart 2015. MIDT-NORGE

Lade I Ladebyhagen planlegges ca. 450 boliger. Hus A + B ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er 2014. Væretrøa På Ranheim skal det bygges 42 boliger. Væretrøtoppen trinn 1 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 2 er ikke bestemt. Tillerlandet Her skal det bygges eneboliger, rekkehus og leiligheter. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. Fosslia Her skal det bygges totalt 67 boliger. Planlagt salgssstart for trinn 1 er 2. kvartal 2014. ROGALAND

5° Øst I Haugesundsgt. 30 skal det bygges 130 leiligheter. 50 Øst trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. Badedammen Her skal det bygges 100 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014.

Sandnes/ Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014.

Jæren/ Nærbø Her skal det bygges 145 leiligheter. Under planlegging.

Hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart 2014. Sandsli Her planlegges 250 boliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Straume Her skal det bygges 200 leiligheter. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. VESTFOLD

Kaldnes På Kaldnes brygge i Tønsberg skal det bygges ca 160 leiligheter. Dockside trinn 1 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 2 er 2. kvartal 2014. INNLANDET

Lund - Voll Her planlegger OBOS og Block Watne 7001000 boliger i løpet av 10-15 år. OBOS første prosjekt er Linåkeren. Salgsstart er ikke bestemt. Martodden Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Strandvegen 153, trinn 1 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 2 er 2. kvartal. Bjørkhol I Furnes skal det bygges 18 rekkehus/eneboliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 2 er 2. kvartal.

Brummundal/ Badstuvegen Her skal det bygges 18 leiligheter. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt.

HORDALAND

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 skal det bygges tilsammen ca. 320 boliger. Trinn 1 er utsolgt. Trinn 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. Blomsterdalen Her skal det bygges 200-300 leiligheter/ rekkehus. Planlagt salgsstart 2014.

OBOSBL ADET

97


Selge bolig? Null utgifter underveis Medlemsti

fra OBOS ei

lbud

endomsm

eglere

Null utlegg – null stress! Som OBOS-medlem får du utleggspakken inkludert når du skal selge. Uansett hvilke produkter du velger betaler du ingenting før boligen er solgt. Typiske utlegg: • Fotografering • Takst • Annonsering i avis og på internett • Planskisser • Styling osv.

–– Kontakt oss i dag for et godt tilbud på salg av boligen din. www.obos-eiendomsmeglere.no

*Medlemstilbudet er gjeldende i oppdragstiden på 6. mnd. ved fornyelse av oppdrag vil utlegg belastes selger.


medlem OBOSBL ADET 03 | 14

Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS

Halv pris: 28.-30. april får du halv pris hos Flügger.

101 50 % hos Flügger HELE LANDET: Tre dager med 50 % rabatt – også i nettbutikken.

102 Billy Elliot OSLO: Musikalsuksessen kommer til Folketeateret.

103 30 % hos Norfloor HELE LANDET: 24. april er det ekstra hyggelig å kjøpe italienske fliser.

103 Hjemmekos

HELE LANDET: Bli inspirert hos interiørkjeden Feel.

107 Doktor Proktor OSLO: Fisefestlig prompesalutt på Nationaltheatret.

108 Flytte?

HELE LANDET: Du får faste, lave priser på flyttebil hos alle AVIS-stasjoner.

109 OBOS MasterCard

FOTO: FLÜGGER

HELE LANDET: Få 4 prosent bonus på alt du handler innen bolig og interiør.

Les mer på obos.no/medlem

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

A Swan Lake Alexander Ekmans humoristiske og lekne blikk på Svanesjøen. KULTUR OG FRITID Sammen med toppdesigneren Henrik Vibskov og med ny musikk av komponisten Mikael Karlsson skaper Alexander Ekman A Swan Lake med hele kompaniet på scenen, fullt orkester i graven og en ekte innsjø på Hovedscenen.

Koreografi / Scenografi: Alexander Ekman Musikk: Mikael Karlsson / Kostymer: Henrik Vibskov Medvirkende: Jan Gunnar Røise, Fridtjov Såheim Nasjonalballetten / Operaorkestret Lysdesign: Tom Visser Musikalsk ledelse: Per Kristian Skalstad Les mer og se trailer på operaen.no. Husk Lørdans 12. april kl. 15.00. Tid: Spilles fra 26. april til 24. mai. Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen. Billetter: www.operaen.no eller tlf. 21 42 21 21. 20 % rabatt

Fonus Begravelsesbyrå Fonus tilbyr fullservice innen begravelse og tilhørende tjenester. DIVERSE Fonus gir OBOS-medlemmer kr 3000 i rabatt på alle nye gravstener.

Som Nordens største aktør innen gravferdstjenester tilbyr Fonus et utvalg på mer enn 150 modeller. Stenene leveres alt inkludert, fordelt på fem prisgrupper. Du kan kontakte Fonus på tlf. 03024 hele døgnet. Finn ditt nærmeste kontor: • Oslo: Helsfyr, Lambertseter, Linderud, Røa, Sinsen og Tveita senter (Nytt) • Akershus: Asker, Drøbak, Fet, Lillestrøm, Sandvika og Østerås • Østfold: Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen og Sarpsborg • Hedmark: Elverum, Hamar, Løten og Stange

10 % rabatt på kister og urner m.m. Kr 1000 i rabatt ved nytt navn på gravstener Kr 3000 i rabatt på nye gravstener

100

OBOSBL ADET

www.fonus.no


www.obos.no/medlem

Noen av Flüggers trendfarger for 2014

50 % rabatt hos Flügger Mandag 28., tirsdag 29. og onsdag 30. april får du 50 % rabatt hos Flügger. Tilbudet gjelder i alle butikker og i nettbutikken.

BYGG OG BOLIG Nå er dagen kommet for å male det rommet du har pratet om så lenge! Eller hva med listene som alltid blir glemt? Og kanskje ny tapet i gangen?

Finn din nærmeste butikk på www.flugger.no eller sjekk OBOS-appen.

Flügger farve har 54 butikker som tilbyr det meste innen maling, tapet og utstyr.

Rabatten gjelder alle Flügger-varer i Flüggers egne butikker og i nettbutikken www.flugger.no.

Bruk rabattkoden obos1929 i nettbutikken på flugger.no.

Hvis du handler i nettbutikken, får du varene levert på døren.

50 % rabatt 28., 29. og 30. april Ellers fast 20 % rabatt

OBOSBL ADET

101


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

MINIØYA 2014 KULTUR OG FRITID MINIØYA er en årlig musikk- og kulturfestival for hele familien. På programmet står bl.a. SiLyA, Fjorden Baby!, Cocktail Slippers med Mini Slippers, Oscar Danielson (SE) og Frk. Fryd. På MINIØYA kan dere også oppleve dans, teater, litteratur, billedkunst og film. Og selveste Pippi Langstrømpe kommer hele veien fra Småland. Kjøp billetter innen 4. mai, så får du OBOS-rabatt!

Tid: Lørdag 24. og søndag 25. mai. Sted: Tøyenparken i Oslo. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. 20 % rabatt Gjelder ved kjøp av bill. innen 04.05 Foto: Gundersenogmeg

Norsk Militær Tattoo 2014 KULTUR OG FRITID I år er Norsk Militær Tattoo en del av Forsvarets bidrag til 200 års-jubileumsfeiringen for Grunnloven. Det blir tre dager med norsk og internasjonal militærmusikk, hvor deltakerne presenterer egne innslag med marsj, drill og artisteri.

Tid: Fredag 9. mai kl. 20.00, lørdag 10. mai kl. 13.00/18.00 og søndag 11. mai kl. 13.00. Sted: Oslo Spektrum. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133.

OBOS-pris: Kr 495/425/285 Ord. pris kr 545/475/285

Høstens store musikal: Billy Elliot KULTUR OG FRITID Billy Elliot er en inspirerende historie om en ung gutts kamp for å få sin drøm oppfylt — mot alle odds. Musikalen følger Billys reise fra bokseringen til ballettklasser, der han oppdager sin lidenskap for dans. Elton John har skrevet musikken til den gripende historien,

Les mer om forestillingen på www.scenekvelder.no. Tid: Premiere 18. september. Sted: Folketeateret i Oslo. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. 20 % rabatt

102

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

30 % hos Norfloor Torsdag 24. april får du 30 prosent rabatt på fliser og tilbehør hos Norfloor. BYGG OG BOLIG Norfloor er landets eldste fliskjede og leverer italienske design- og kvalitetsfliser.

Bruk medlemsfordelen din torsdag 24. april: • 30 prosent rabatt på fliser og tilbehør • Gratis lån av flisekutter • Kostnadsfri hjelp til spesialkutt (begrenset til 10 fliser), hulltaking for rør og lignende tjenester ved kjøp av fliser hos Norfloor • Gratis tilkjøring av varer innenfor gjeldende butikks kommune, ved kjøp over kr 10 000 inkludert mva. Finn din nærmeste Norfloor-butikk på www.norfloor.no eller sjekk OBOS-appen.

30 % rabatt på fliser og tilbehør (Fast 25 % rabatt alle andre dager)

30 % hos Feel Interiørkjeden har et stort utvalg av tidsriktige produkter til fornuftige priser. BYGG OG BOLIG Hos Feel finner du lys, servietter, tekstiler, lykter, bilder, silkeblomster, lysekroner og mye annet.

Hovedtanken i Feel er å bygge opp et tidløst basis-sortiment av god kvalitet til gode priser. I tillegg har de sesongsortimenter som kommer inn for korte perioder. Som kunde finner du stadig nye, spennende produkter, samtidig som du kan stole på at basisproduktene blir i butikken over tid. Feel har 25 butikker i Norge, blant annet i Oslo, Stavanger, Sandnes, Bryne, Tønsberg, Sarpsborg og Elverum. Bli inspirert og finn din nærmeste butikk på www.feel.no.

30 % rabatt Gjelder alle varer til ordinære priser

OBOSBL ADET

103


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

OBOS Forsikring Uansett hvor du bor, har vi forsikringen som passer for deg. FORSIKRING OG FINANS Noen bor i leilighet og noen bor i villa. Noen eier og noen leier. Uansett trenger du forsikring. I OBOS Forsikring kan du forsikre bilen, huset, båten og hytta. Og liker du å reise er det viktig å ha en reiseforsikring. Det hjelper vi deg også med.

Vi i OBOS Forsikring treffes på alle regionskontorene* og på hovedkontoret i Oslo. Kom gjerne innom oss, eller ring oss om du foretrekker det. Medlemsforsikring til medlemspris. Test oss i dag: Ta kontakt på tlf. 22 86 55 45 eller obosforsikring@obos.no.

*

I tillegg til OBOS hovedkontor i Oslo, finner du oss også i Innlandet, Vestfold, Østfold og Rogaland.

Foto: Colourbox

Lave premier og gode vilkår

OBOS Caravanlån

Familieferie i Danmark

FORSIKRING OG FINANS Søk om lån til bobil eller campingvogn på www.obos.no/billaan — velg deretter Caravanlån i menyen, og få svar innen 24 timer!

FERIE OG REISE Med korte avstander, lang kystlinje og spennende aktivitetstilbud for enhver smak, er Danmark det optimale reisemålet for familien.

• Du kan låne både til ny eller brukt caravan og signere

Legg deres egne rammer for sommerferien, og finn ro og frihet i ett av dansommers 4500 feriehus.

lånedokumentene med BankID

Du kan kontakte oss på tlf. 06270 eller obosbillaan@eika.no.

Bestilling: Tlf. 21 99 90 00 eller www.obos.no/dansommer

Produktet leveres av Eika Kredittbank AS.

Gunstig rente, lave gebyrer og fleksible vilkår

104

OBOSBL ADET

5 % rabatt på leiebeløpet


www.obos.no/medlem

Gode rabatter hos Montér Hos Montér får du alltid gode rabatter på det du trenger til boligen din. Her er tre inspirerende eksempler — det lønner seg å ta turen til ditt nærmeste byggevarehus.

BYGG OG BOLIG Nå finner du mange gode vårtilbud hos Montér.

Optiform belegningsstein grå 5x19,5x13,5 cm En klassisk rettvinklet steinvariant som passer godt inn i de fleste miljøer. Frakt fra leverandørens lager tilkommer. OBOS-pris: Kr 129 per kvadratmeter. Rådhus kantstein Gråmix 15,5x21x14,5 cm Kantstein er ypperlig til å ramme inn gårdsplassen eller lage en fin avgrensning mot hagen. Frakt fra leverandørens lager tilkommer. OBOS-pris: Kr 25 per stk.

Terrassebord Møre Royal brun duo Ingen råtedannelse, lang levetid og garanti på 50 år, formstabil, mindre sprekk og flising, 1ltr. olje er kokt inn pr. kvadr.m.kosmetisk vedlikehold. Krever A4 skruer. 28x120 Kl. 1 cu. OBOS-pris: Kr 29,90 per Im. Finn ditt nærmeste byggevarehus på www.monter.no.

Rabatt på de fleste produkter i over 70 byggevarehus. Rabattene gjelder ordinære varer og kan ikke kombineres med andre tilbud. Tilbudene gjelder ikke hos kjedens frittstående forhandlere. Se www.obos.no/medlem for mer informasjon.

OBOSBL ADET

105


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Spelemann på taket Årets store musikaloppleving. KULTUR OG FRITID Vi skal til dei jødiske busettingane i Russland på byrjinga av 1900-talet og følgjer livet til mjølkemannen Tevje. Han vernar om den barnerike familien sin og ønskjer å leve i pakt med jødiske tradisjonar samstundes som heile livsgrunnlaget blir truga av makthavarane som vil utslette dei jødiske landsbyane.

Musikalen er ein av dei største publikumssuksessane ved Det Norske Teatret og blei sett opp både i 1968 og 1987, då med Lasse Kolstad i hovudrolla. Regi: Erik Ulfsby. I hovudrollene: Pål Christian Eggen og Herborg Kråkevik.

20 % rabatt

Vi sees på TusenFryd! Fredag 30. mai fra klokken 14 til 21 er det klart for årets medlemsdag på TusenFryd! KULTUR OG FRITID Denne dagen har OBOS-medlemmene fornøyelsesparken helt for seg selv til en hyggelig pris.

I parken er det aktiviteter som passer alle aldre og ønsker! Prisen inkluderer inngangsbillett til TusenFryd og fri bruk av attraksjonene (unntatt SkyCoaster) samt gratis parkering. Du kan også kjøpe billett som inkluderer busstransport tur-retur fra Hamar, Tønsberg og Fredrikstad. Les mer på www.obos.no/tusenfryd. Les mer om parken og aktivitetene på www.tusenfryd.no. Tid: Fredag 30. mai fra kl. 14.00 til 21.00. Sted: TusenFryd, Vinterbro— 20 min. fra Oslo. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133.

OBOS-pris kr 149/249+ bill.avg. (barn under 95 cm gratis) Ord. pris kr 299-369

106

OBOSBL ADET

Foto: Marcel Leliënhof

Tid: Våren og hausten 2014. Stad: Det Norske Teatret, Hovudscenen. Billettar: Tlf. 22 42 43 44 eller www.detnorsketeatret.no.


www.obos.no/medlem

Doktor Proktors prompepulver Er du klar for en fisefestlig prompesalutt på Nationaltheatret? KULTUR OG FRITID

Promp er best på teater!

Nå skal det handle om promping. Ikke sånne små smygere du lurer ut uten at noen merker det i matte-timen. Neida. Her snakker vi kanonsmell, promper som brenner hull i buksa og sender små gutter ut i verdensrommet — og tilbake igjen. Stykket er basert på Doktor Proktor-bøkene til Jo Nesbø. Tid: Spilles i april og mai. Sted: Nationaltheatret, Hovedscenen. Billetter: www.nationaltheatret.no eller telefon 815 00 811.

20 % rabatt Gjelder for inntil 2 billetter til ord. pris

MAXBO 10 % rabatt for OBOS-medlemmer i MAXBOs byggevarehus i Oslo. BYGG OG BOLIG Med slagordet «Klart du kan!» skal MAXBO være folks førstevalg for å pusse opp og bygge hjemme.

Gjennom å møte kompetente medarbeidere får kundene inspirasjon og selvtillit til å gjøre jobben selv gjennom tips, råd og veiledning. Varehus med OBOS-rabatt: • MAXBO Stormarked Alnabru, Alna Senter • MAXBO Stormarked Vækerø, Drammensveien 230 • MAXBO Stormarked Skjetten, Hellerudsletta • MAXBO Karihaugen, Per Krohgs vei 2 • MAXBO Sinsen, Hans Nilsen Hauges gate 43 • MAXBO Ole Deviks vei 40 Les mer om MAXBO og se utvalget på www.maxbo.no.

10 % rabatt hos MAXBO i Oslo og på Skjetten Gjelder ikke bestillingsvarer og netto-/tilbudspriser.

OBOSBL ADET

107


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Flyttebil fra AVIS Skal du flytte? Nå får du faste, lave priser på flyttebil hos alle AVIS-stasjoner BYGG OG BOLIG Du kan velge mellom både vare- og lastebiler, hente bilen på en stasjon og levere den på en annen.

Slik leier du flyttebil hos AVIS: • Medlemstilbudet gjelder hos alle Avis-stasjoner. • Det gjelder vare- og lastebiler. Du kan lese mer om bilene på avis.no. • Bilgruppene M til P har 100 km inkludert per dag. • For bilder og mer informasjon om bilgruppene, gå til avis.no og klikk på «Biler og tilleggsutstyr». • Bilen kan enkelt bestilles på avis.no. • Bruk rabattnummer (awd.nr.) O250801 ved bestilling. • OBOS-medlemskortet må vises når du henter bilen. Priseksempel: Flyttebil i to dager fra kr 802 per dag. (Priseksempelet gjelder Toyota Hiace)

Foto: Colourbox

Bestilling: www.avis.no eller tlf. 815 33 044.

Faste, lave priser på flyttebil

Besøk LEGOLAND® Velkommen til LEGOLAND — her er det fart, action og spenning for hele familien! KULTUR OG FRITID I år byr LEGOLAND på mer enn 55 spennende aktiviteter og et program fylt med morsomme arrangementer. LEGO, the LEGO logo, the Brick and Knob configurations, the Minifigure and LEGOLAND are trademarks of the LEGO Group. © 2014 The LEGO Group.

Vis ditt medlemskort i billettluken i LEGOLAND®, så får du én fribillett til ett barn (3-12 år) ved samtidig kjøp av en voksenbillett til fullpris. Tilbudet kan benyttes én gang per medlem i perioden 5. april til 2. november 2014*. Det kan ikke kombineres med andre rabatter eller endres til andre billettyper. Les mer om aktivitetene på www.LEGOLAND.dk. *Gir ikke tilgang til konsertområdet til Open Air konserten i LEGOLAND 16. august 2014.

Gratis inngang for ett barn (verdi kr 312)

108

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Kongeblod Terje Nordbys publikumssuksess settes på nytt opp på Akershus festning i sommer. KULTUR OG FRITID Stykket ble første gang uroppført i 2012 og er spunnet over en av norgeshistoriens mest dramatiske hendelser.

18. august 1502 ble ridder Knut Alvsson, Norges største godseier og tidligere høvedsmann på Akershus, myrdet i bakhold under fritt leide om bord i et skip utenfor Akershus. I rettssaken som fulgte gikk morderne fri og Alvsson ble post mortem dømt for landssvik. Dette stanset det eneste norske opprøret mot danskeunionen under hele firehundreårsnatten. Hovedrollen som Knut Alvsson spilles i år av Gard Skagestad og hans kone Mette av Anna Bache-Wiig. I tillegg medvirker et stjernelag av norske skuespillere, et middelalderrockeband fra Sverige, fire hester og 50 statister. Regi er ved Lasse Kolsrud og musikken er skrevet av Henning Sommerro. Tid: Spilles 8., 9., 14., 16. og 17. august kl. 20.30. Sted: Karpedammen scene, Akershus festning. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. 20 % rabatt

Kredittkort med 4 % bonus OBOS MasterCard gir deg 4 prosent bonus når du handler innen bolig og interiør. FORSIKRING OG FINANS Med OBOS MasterCard får du 4 prosent bonus når du handler til sommersesongen hos Jernia, Bohus, Plantasjen og en rekke andre kjente forhandlere.

Fordeler med OBOS MasterCard: • 4 % bonus på varer til hus og hjem • Ingen administrasjonsgebyr ved bruk av kortet • Reise- og avbestillingsforsikring • ID-tyveriforsikring • Gebyrfrie varekjøp • Inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse Les mer om kortet og bestill på www.obos.no/mastercard. OBOS MasterCard leveres av Eika Kredittbank AS. Effektiv rente 25,50 % v/15.000,o/12 mnd. Totalt 16.460,40 kr.

Kredittkort med 4 % bonus, reise og avbestillingsforsikring, ID-tyveriforsikring

OBOSBL ADET

109


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Guys and Dolls Vårens store musikalopplevelse er Broadway-suksessen Guys and Dolls. KULTUR OG FRITID Et fyrverkeri av en forestilling med høy showfaktor og svingende storbandmusikk. Regissør Svein Sturla Hungnes og koreograf Marianne Skovli Aamodt er tilbake med en oppsetning full av overskudd og glede. I hovedrollene har de med seg fire knallsterke skuespillere.

Terningkast 5 i VG og Dagbladet. Aftenposten: «Sjarm, tempo, piskende driv og dirrende puls fra første til siste bilde! Kim Bjarkes første forestilling på Oslo Nye er en suksess. Ren perfeksjon i alle ledd.» Basert på fortellingen og karakterene til Damon Runyon. Musikk og sangtekster av Frank Loesser. Manus av Jo Swerling og Abe Burrows. Oversatt av Svein Sturla Hungnes. Tid: Spilles til 10. mai. Sted: Oslo Nye Teater, Hovedscenen. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. 20 % rabatt

Spar penger med Telio Som OBOS-medlem får du markedets billigste mobilabonnement hos Telio. MOBIL Fri bruk: TALE/SMS/MMS. Velg selv hvor mye datamengde du trenger:

• Fri bruk + 1 GB: Kr 179 per måned inkl. OBOS-rabatt • Fri bruk + 3 GB: Kr 233 per måned inkl. OBOS-rabatt • Fri bruk + 5 GB: Kr 269 per måned, inkl. OBOS-rabatt Fri bruk fra utlandet Med appen Telio One og trådløst internett får du fri bruk fra utlandet til alle mobil- og fasttelefoner i Norge. Den du ringer trenger ikke ha Telio One. Telio One koster kr 0 de første 3 månedene, deretter kr 19 per måned. Les mer og bestill på telio.no/obos eller ring oss på tlf. 02101.

10 % rabatt på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd

110

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

DINE MEDLEMSTILBUD Her ser du alle medlemsfordelene dine. Disse finner du også på www.obos.no/medlem eller ved å laste ned OBOS-appen fra App Store eller Google Play. Rabatter gjelder på ordinære priser hvis ikke annet er opplyst. Husk medlemskortet!

OBOS Billån

MAXBO

Bolig og interiør

÷ 10 % på alle ordinære varer hos MAXBOs varehus i Oslo og på Hvam. Se butikkoversikt på www.maxbo.no

Ferie og reise

Gunstige betingelser på rente og lave gebyr via Eika Kredittbank AS. Gjelder også båt, caravan og MC. Tlf. 06270. www.obos.no/billan

Den Norske Husfliden

Mester Rammer

Avis

OBOS Forsikring

Feel

Montér

Dansommer

OBOS Banken

÷ 10 % på alle varer (unntatt bøker og bunader). Stortorvet 9, Oslo (GlasMagasinet) www.dennorskehusfliden.no

30 % rabatt på alle varer til ordinære priser hos interiørkjeden Feel. Butikker over store deler av landet. www.feel.no

÷ 15 % på innramming og gode tilbud på ferdig innrammet grafikk. 5 butikker i Oslo + Sandvika, Lillestrøm og Jessheim. Tlf. 23 23 00 90 www.mesterrammer.no Medlemsrabatter i over 70 varehus. Blant annet opptil 32 % på trelast, 20 % på kjøkken og 20 % rabatt på parkett- og tregulv. Se rabattlisten på obos.no. www.monter.no

Inntil 20 % rabatt på leiebil i Norge og inntil 10 % i resten av Europa. Rabattkode: 0250801 NB! Første nr. i rabattkoden er bokstaven O. Tlf. 815 33 044 www.obos.no/avis ÷ 5 % på leie. Mer enn 4500 feriehus i hele Danmark. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/dansommer

Forsikring til medlemspris, bl.a. innbo, bil og reise. Flere forsikringer gir samlerabatt. Tlf. 22 86 55 45 www.obos.no/forsikring

I OBOS-banken får du gode betingelser på lån, sparing og forsikring. Tlf. 02334 www.obos.no/bank

Flügger farve

Norfloor fliser og VVS

Norske Vandrerhjem

FOBBL Service og omsorg

Glassmester Rolf Berglund

Novasol

Kaba MøllerUndall

Sector Alarm

OBOS Hotellferie

Black Box Teater

Kitch’n

Strøm til innkjøpspris

Toscana

Blå Grotte / St. Croix:

Kunsttilbud

OBOS Eiendomsmeglere

÷ 20 % på alt av maling, tapet og utstyr. 71 utsalgssteder i Norge. Nå også med nettbutikk! Bruk rabattkode OBOS1929 www.flugger.no

÷ 20 % på faste, private rengjøringsavtaler. Nygaardsgaten 28, Fredrikstad

30 % rabatt på nøkler, nøkkelfiling, låskasser, sylindre, navnskilt og gravering. Kr 2300 for FG-godkjent sikkerhetslås inkl. montering. www.kaba.no

- 20 % på alle varer til ordinær pris.Krever innmelding i Kitch’n Kundeklubb. Se www.kitchn.no for å finne din nærmeste butikk.

Gode tilbud på innrammet grafikk fra Artgate og Mester Rammer. Inntil 30 % rabatt. www.obos.no/kunst

Landets eldste fliskjede. ÷ 25 % på fliser og tilbehør, og 20 % på VVS-produkter. Gjelder i alle Norfloors butikker. www.norfloor.no

÷ 25 % på alt i glass og speil. Thereses gate 44, Oslo 24 timer servicetlf. 22 46 74 79. www.rolfberglund.no

Fri installasjon av boligalarm. 10 % rabatt på abonnement med vektertjeneste fra kr 386 per mnd. Tlf. 08090 www.obos.no/alarm

OBOS Strøm. Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp. Send sms OBOS til 02021. Ring tlf. 02021. www.obos.no/strom

Få utleggspakken inkludert når du skal selge. Ord. pris kr 2500. Eks. på utlegg: Fotografering, takst, annonsering, planskisser og styling. www.obos-eiendomsmeglere.no

Gratis medlemskap, verdi kr 150 per år, og spesialtilbud på overnatting. www.obos.no/medlem

÷ 5 % på leie. 30 000 feriehus i 26 land. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/novasol

2 netter for 1 495! (2 netter/2pers./inkl. frokost) Hoteller i hele Norge. Bestill på www.oboshotellferie.com

÷ 15-25 % på hotellrom og leiligheter. Info om bestilling på obos.no/toscana. www.borgomaglianoresort.com

OBOS MasterCard

Kredittkort med 4 % kjøpsbonus og reise- og avbestillingsforsikring. Søk på www.obos.no/mastercard. Kundeservice tlf. 03850

Kultur og fritid

Ca. 20 % rabatt på egne programforestillinger. Marstrandgt. 8, Oslo. Tlf. 23 40 77 70, man-fre 10-16 blackbox@blackbox.no www.blackbox.no

20 % rabatt på konserter på Blå Grotte og St. Croix i Fredrikstad. www.kulturhusene.no

Dansens Hus

Bank og forsikring

÷ 20 % på ordinære forestillinger for OBOS-medl. og én ledsager. (Ikke baby/barne- og familieforest.) Møllervn. 2, Oslo Tlf. 23 70 94 00. www.dansenshus.com

OBOSBL ADET

111


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Den Norske Opera & Ballett

Norsk Oljemuseum

Det Norske Teatret

Nøtterøy kulturhus

÷ 20 % på opera/ballettforestillinger. ÷ 20 % på omvisning i Operaen. Gjelder ikke gjestespill. Tlf. 815 44 488 www.operaen.no

÷ 20 % rabatt på ordinære forestillinger. Tlf. 22 42 43 44 www.detnorsketeatret.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Stavanger. www.norskolje.museum.no.

÷ 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Tlf. 33 40 20 01. www.notteroy.kulturhus.no

Eidsvoll 1814

Oslo-Filharmonien

÷ 25 % på inngangsbilletten. Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk Tlf. 63 92 22 10 www.eidsvoll1814.no

÷ 20 % rabatt på ordinære konserter i Oslo Konserthus. Gjelder OBOS-medlem og én ledsager. Billettservice, tlf. 815 33 133. www.oslofilharmonien.no

Forsvarets Stabsmusikkorps

Oslo Nye Teater

÷ 25 % på konserter i Ridehuset, Akershus festning. www.billettservice.no, tlf. 815 33 133 www.fsmk.no

Hedmark Fylkesmuseum

÷ 20 % på årskort, gjestekort og inngangsbilletter. www.hedmus.no

Wallmans

30 % rabatt per person på forestillinger. For inntil 5 personer. www.wallmans.no

Grorud IL fotball

30 % på hjemmekamper i 2. divisjon, vis medlemskort. 30 % for barn av OBOS-medlemmer ved deltakelse på Grorud Ils fotballskole. www.grorud-il.no

Skeid fotball

30 % på hjemmekamper, vis medlemskort. 30 % på fotballskoler og Skeidakademiet. Kr 400 i rabatt for barn 5-7 år på «Velkommen til fotball». www.skeid.no

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 22 34 86 80. Fax. 22 34 86 88 salg@oslonye.no www.oslonye.no

Ringsakeroperaen

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 62 34 42 66 Billettservice, tlf. 815 33 133. www.ringsakeroperaen.no

Telefoni, drivstoff m.m. Fonus begravelsesbyrå

Nordens største sammenslutning av begravelsesbyråer. ÷ 10% på kister og annet. 3000,- i avslag på nye gravstener. Tlf. 03024 www.fonus.no

Kringkastingsorkestret

Rogaland Teater

Oslo Sportslager AS

Kulturkirken Jakob

SF Kino

Lambertseter Bad

Nationaltheatret

Skimuseet Holmenkollen

Statoil

Nobels Fredssenter

Teater Innlandet

Telio

Total Scene & Bar

TV 2 Sumo

20 % rabatt på Torsdagslive i Aulaen. 25 % rabatt på konserter i Store Studio. Barn under 16 år gratis. Mer info: kork.no. Billetter: billettservice. no/ 815 33 133.

÷ 25 % på konserter. Gjelder KKVs egne arrangementer. www.billettservice.no Tlf. 815 33 133 www.jakob.no

÷ 20 % på alle forestillinger ved kjøp av 2 billetter. Tlf. 815 00 811 www.nationaltheatret.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Rådhusplassen i Oslo. Tlf. 48 30 10 00 www.nobelpeacecenter.org

Norsk Folkemuseum

÷ 10 % på varer i museumsbutikken. ÷ 25 % på inngangsbilletten. Tlf. 22 12 37 00 www.norskfolkemuseum.no

112

OBOSBL ADET

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger. Tlf. 51 91 90 90, billettsalg@rogaland-teater.no www.rogaland-teater.no

Kr 10 i rabatt per billett. Gjelder for inntil 2 pers. ved kjøp i billettkiosken. Gjelder ikke Stavanger/ Sandnes. www.sfkino.no

÷ 50 % rabatt. Gjelder for entré til Skimuseet og hopptårnet, med inntil tre ledsagere. Tlf. 22 92 32 00 www.skiforeningen.no

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger i egen regi. Spesialrabatter på utvalgte forestillinger. Tlf. 62 59 87 20 www.teaterinnlandet.no Slottsfjellfestivalens eget utested. ÷ 20 % rabatt på billettene. Stoltenbergs gate 46, Tønsberg. www. billettservice.no, Tlf. 815 33 133 www.slottsfjell.no

LAST NED GRATIS OBOS-APP!

Søk i alle medlemstilbudene og bruk mobilen som medlemskort. Du får også en oversikt over alle brukte OBOS-leiligheter til salgs. Appen heter OBOS, er gratis, og kan lastes ned fra App Store og Google Play.

÷ 10 % på kjøp over 200 kroner/ ÷ 15 % fra kr 1500 (gjelder ikke skipakker og Everest sykler). Torggata 20, Oslo. www.oslosportslager.no

Halv pris på inngang i helgene (lørdager og søndager). Gjelder for én person. Glimmervn. 42, tlf. 22 74 94 00 www.lsvk.no

EKSTRA GODE KAMPANJETILBUD

27 øre rabatt per liter. Husk å dra medlemskortet FØR du betaler. Gjelder alle Statoil-, Best- og 1-2-3-stasjoner i Norge. www.obos.no/statoil

10 % rabatt på alle abonnement på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd. Kundeservice: 02101 www.telio.no/obos Inntil 30 % rabatt på abonnement. Ingen bindingstid www.obos.no/sumo

På obos.no/minside kan du enkelt administrere ditt eget medlemskap og melde deg på nyhetsbrevet vårt – der får du ekstra gode tilbud!


Inntil 30 års ne betalindgstid

Boliglån tilpasset ditt behov – • • •

Fra 3,65 prosent rente og inntil 30 års nedbetalingstid Mulighet for å låne inntil 85 prosent ved kjøp av nye OBOS-boligprosjekter Skal du bytte bolig? Vi hjelper deg med mellomfinansiering

Les mer på obos.no/bank Tlf. 02334. e-post: bank@obos.no

Foto: Charlotte Wiig

OBOS kan bolig. Vi vet at riktig finansiering gir deg trygghet ved boligkjøp. Med lån i OBOS-banken blir det lettere å oppfylle boligdrømmen.


leserservice

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

INFORMASJON OG OVERSIKT

PÅ NETT Digital utgave: obos.no/obosbladet Sosialt: facebook.com/obosmedlem

Ansvarlig redaktør Åge Pettersen

Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlemstilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/nyhetsbrev

Redaktør Cathrine Wolf Lund (cwl@obos.no) Redaksjonen Marie Dyrén (marie.dyren@obos.no) Elise Hole (elise.hole@obos.no) Henrik Sørlie (henrik.sorlie@obos.no) Eddie Chr. Thomas (eddie.chr.thomas@obos.no) Tyra T. Tronstad (tyra.tronstad@obos.no) Jorunn Wold (jorunn.wold@obos.no)

MITT BLAD Er dere flere enn ett OBOSmedlem i familien, slik at dere mottar flere blader enn dere trenger? Har du flyttet? Gi oss beskjed på medlemsservice@ obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

TIPS OSS!

OBOS-BLADET PÅ NETTBRETT! Nå får du medlemsbladet ditt for nettbrett – med massevis av utvalgt ekstramateriale. Søk etter «OBOS-bladet» i App Store/Google Play og last ned fra og med utgave nr 1/2014.

Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no

Bidragsytere i dette nummeret Jan Ludvig Andreassen Einar Aslaksen Hans Fredrik Asbjørnsen Jeanette Bækkevold Ivan Brodey Christian Roth Christensen Thomas Ekström Krista Elvheim Nadia Frantsen Nyebilder.no Vegard Giskehaug Sølvi Halvorsen Katharina Dale Håkonsen David Karlström Hilde Mork Linn Stalsberg Jorunn Tharaldsen Kjersti Lunnan Aas

NESTE NUMMER: ANNONSESALG HS Media Tor Gunnar Schøyen Aasnes tlf: 62 94 10 39/952 40 815 e-post: taa@hsmedia.no Mona Jørgensrud tlf: 62 94 10 32/911 73 473 e-post: mj@hsmedia.no

KJØKKEN I POSTKASSA FRA 12. MAI!

SPØRSMÅL OG SVAR Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook.com/ obosmedlem

Medlemssider Dea Frydenlund (dea.frydenlund@obos.no) Utforming av boligsider Trine-Lise Storeide Thue (trine.lise.thue@obos.no)

APP Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

Medlemstilbud Hege Asplund (hege.asplund@obos.no) Marius Loe (marius.loe@obos.no)

TRYKK

114

OBOSBL ADET

Design og art direction Steffen Olsen (teft.no) Trykk Aller Trykk AS

FOTO NADIA NORSKOTT

Svanemerket er det offisielle miljø-merket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

Opplag 319 000 ISSN: 0807-9323 Utgitt av OBOS, Pb 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Tlf. 02333 (sentralbord), 22 86 57 85 (redaksjonen) obosbladet@obos.no


k u r Fri b + 1/3/5 GB fra kr 179/mnd. for OBOS-medlemmer

Les mer og bestill p책 telio.no/obos eller ring tlf. 02101


Returadresse: OBOS-bladet Postboks 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo

Brille Mandag 21:30 Eller et annet tidspunkt

Du bestemmer selv n책r du vil se hva. Med tjenesten Ukesarkiv kan du se programmer som har blitt sendt en hel uke bakover i tid. Ukesarkiv er en av flere spennende tjenester i underholdningsportalen T-We.

Les mer p책 canaldigital.no/t-we

OBOS-bladet nr 3 2014  

Tema: Balkong og hage

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you