Page 1

OBOSBLADET NR 2 MARS 2014

TEMA: BYUTVIKLING

Byhjerter i kok Å gjenreise en by Drabantbykjærlighet Nye boligprosjekter i vår Fotohistorier


Enjoying the outdoors since 1947 NYHETER 2014

BUZZ benkebord Design: Voll / Borgersen / Olofsson

AIR sittegruppe Design: Tveit

MOVE krakk Design: Hagerup

DIALOG avfallsbeholder Design: Hagerup / Smette

vestre.com 23 00 78 40

LOOPER nedfellbart sykkelstativ Design: Verde / Ngo-Aandal


Illustrasjonsfoto: Colourbox

Malermester Harald Askautrud AS er en erfaren samarbeidspartner for deres borettslag. Vi har solide referanser fra denne type oppdrag. Vi er 100 ansatte hvorav 3 malermestere, 4 tømmermestere og en ingeniør.Ta kontakt for befaring og pristilbud.

Vi utfører alt innen: • Fasaderehabilitering • Betongrehabilitering • Stålrehabilitering og brannmaling • Dør og Vindusrehabilitering • Malerarbeider • Gulvarbeider


DIN HELT PERSONLIGE TV-OPPLEVELSE PÅ IPAD OG IPHONE

TV VIL ALDRI BLI SOM FØR

app.get.no


innhold OBOSBL ADET 02 | 14

7 13 15 17 19 21 23 25

28 34 38 40 46 52

UTVALGT LEDER: Les OBOS-sjef Martin Mælands aktuelle kommentar. MEDLEM: Handledag hos Kitch’n VI BYGGER: Siste byggenytt fra OBOS AKTUELT: Bli med inn i Observatoriet! ANALYSEN: Byene vokser INSPIRASJON: Tilbake til naturen FAVORITT: Vant drømmedag i teatret ØKONOMEN: Våre aller viktigste valg

TEMA: BYUTVIKLING KAFFEHJERTER: Kaffe engasjerer byfolk i Stavanger ARKITEKTUR: Opp av asken OSLO: Nye byboliger i høyden BYBOK: Møt byfotografen Ivan Brodey NABOLAG: Mangler ingenting 2014: Dette tror OBOS-sjefen om boligmarkedet

54 61 66

REPORTASJER INSPIRASJON: Vår på gren INTERIØR: Kontorstilig KULTUR: Ingen drømmer om Oslo

68 69 70

TEMA: MORO QUIZ: Hva vet du om Oslo? JUNIORLAGET: For barn KRYSSORD/SUDOKU: For voksne

72 74 75 78 84

91

KAFFEKULTUR: Drikken som engasjerer! SIDE 27

NY BOLIG: Gartnerløkka på Løren! SIDE 72

BOLIGMARKEDET OSLO: Lev livet på Løren HELE LANDET: Visningshelg 16. mars! ØSTFOLD: Bellevuehagen snart ferdig! BERGEN: Nyinnflyttet i Kronstadparken HELE LANDET: Her bygger OBOS MEDLEMSTILBUD RABATT: Oversikt over faste og aktuelle medlemstilbud

INSPIRASJON: Kontorstil. SIDE 61

OBOSBL ADET

5


RUSTIKK, SHABBY CHIC ELLER EGENTLIG PÅ TIDE Å RINGE OSS? BUERGRUPPEN.NO

REHABILITERING AV FASADER – TAK – VINDUER – OPPGANGER

Ring 09100 Rød:

for gratis befaring i ditt borettslag Rød:

Rød:


leder

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

KONSERNSJEF MARTIN MÆLAND

Lovende takter fra ny regjering

lokale selvstyret økes. Det er i dag over 20 statlige instanser som kan fremme innsigelser mot byggesaker.

LOVER FORENKLING. Den nye regjerin-

ILLUSTRASJON VESA SAMMALISTO

gen med kommunalminister Jan Tore Sanner har fremmet forslag til en rekke forenklinger i lov- og regelverk som vedrører boligbyggingen. ETTERLENGTET OMORGANISERING. Tidligere har forvaltningen av Plan- og bygningsloven ligget i to departementer. Ansvaret for kommuneplaner og reguleringsplaner har ligget i Miljøverndepartementet, mens ansvaret for byggesaker har ligget i Kommunaldepartementet. Dette har ført til ineffektiv saksbehandling og uenighet om hva staten egentlig mener om boligbygging. Vi har derfor i mange år foreslått at planavdelingen i Miljøverndepartementet burde slås sammen med bygningsavdelingen i Kommunaldepartementet. Den nye regjeringen har tatt dette signalet og gjennomførte denne omorganiseringen med én gang den tiltrådte i fjor høst. Vi tror dette vil føre til bedre offentlig planlegging og færre målkonflikter hos det offentlige. Regjeringen varsler videre at den vil gjøre det enklere og billigere å bygge boliger ved å forenkle Plan- og bygningsloven med forskrifter. Regjeringen sier at den ønsker å legge til rette for økt boligbygging og bidra til å holde byggekostnadene nede. Plan- og bygningsloven skal bli enklere å forholde seg til for både innbyggere og næringsliv. EN REKKE TILTAK. Det skal iverksettes tiltak som virker både på kortere og lengre

«Vi har i mange år foreslått at planavdelingen i Miljøverndepartementet burde slås sammen med bygningsavdelingen i Kommunaldepartementet. Den nye regjeringen har tatt dette signalet og gjennomførte denne omorganiseringen med én gang den tiltrådte i fjor høst. Vi tror dette vil føre til bedre offentlig planlegging og mindre målkonflikter hos det offentlige.» sikt: Planprosesser og byggesaker skal virke mer effektivt sammen for å korte ned den samlede tidsbruken, dessuten skal de samordnes bedre med tilgrensende regelverk. I tillegg skal samhandlingen mellom kommunene og sektormyndighetene styrkes, antallet innsigelser reduseres og det

FORNUFTIG FORENKLING. Regjeringen vil ha en gjennomgang av den gjeldende byggetekniske forskriften (kalt TEK10). Man vil blant annet se på om man skal redusere snusirkelen for rullestol, som særlig bidrar til at små leiligheter blir litt større enn de trenger å være. En mulig løsning kan være å redusere snusirkelen fra 150 cm til 130 cm, slik det er i Sverige. Vi tror dette er et fornuftig kompromiss. Regjeringen varsler også gjennomgang og forenkling av plansaker. Statlige myndigheters adgang til å fremme innsigelser som virker hemmende for boligbygging og lokal handlefrihet skal begrenses og innsigelsene skal samordnes bedre i alle fylker. LOVENDE TAKTER. Vi synes initiativene fra den nye regjeringen virker lovende. Dersom den klarer å gjennomføre sine intensjoner om forenkling i lov og forskrifter, samt få til en holdning hos statlige og kommunale myndigheter om at boligbyggingen er viktig, har vi store forventninger til at dette på sikt både vil redusere tiden det tar å få gjennomført byggeplaner og at vi etter hvert kan få bygget boliger som er like gode som dagens, men med litt lavere byggekostnader. Vi vil følge spent med.

Martin Mæland er konsernsjef i OBOS. Han er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo. Han har vært konsernsjef i OBOS siden 1983.

OBOSBL ADET

7


Takk Pantone

Conny

Du gjorde en strøken jobb i Niels Juelsgate. Ole Christian Kirkestuen, Daglig leder Pantone

Conny har jobbet hos oss i over 20 år, og er en av våre dyktige medarbeidere med fagbrev i sitt yrke. Sammen med de 320 andre dyktige medarbeiderne i Alliero utgjør han et team med bred fagkompetanse og faglig stolthet. I Alliero CMYK kombinerer vi de gode håndverkstradisjonene med spesialkompetanse på prosjektledelse og kvalitetsstyring. Takket være medarbeidere som Conny kan vi rehabilitere, fornye og holde bygninger vedlike på en verdig måte, og det skal vi fortsette med i årene fremover.

Din totalleverandør av kvalitetshåndverk alliero.no - tlf: 23 26 54 00


redaktøren

OBOS-APP

Last ned – helt GRATIS!

CATHRINE WOLF LUND

I gode nabolag Å BYGGE HJEM. Det er ikke sånn at en gruppe bygninger blir til et nabolag av seg selv. Akkurat som en bolig heller ikke blir til et hjem sånn helt uten videre. Det må mer til, en menneskelig faktor. Og noen overordnede tanker. Temaet for denne utgaven av OBOS-bladet er byutvikling.

FINFINT: Porselenskrukker fra Østerrike. Disse heter «Alice» og er laget av Sandra Haischberger og co. Se også Feinedinge.at.

YENE SOM VOKSER. I 1950 bodde omBYENE trent halvparten av oss på landet, mens i dag bor rundt 80 prosent av befolkningen i tettbygde strøk. Byene våre vokser og hvordan vi former dem har mye å si for hvordan vi kommer til å trives. Vi har besøkt Elverum som måtte bygges opp helt fram bunnen av etter andre verdenskrig. «I gjenoppbyggingen møttes etterkrigstidens enkle, men dekorative funksjonalisme og småbyens dimensjoner og byggeskikk», skriver Anne-Kristine Kronborg. Les hele saken på side 34 til 37. I 1978 dro OBOSbladet til drabantbyen Manglerud og snakket med søskenparet Inger og Svein om hvordan det var å vokse opp akkurat der. I år traff vi dem igjen. De bor fortsatt på Manglerud, og trives veldig godt med det. Det er også noe av det vellykket byutvikling handler om – å skape nabolag som fungerer over tid, lang tid. Temastoffet om byutvikling finner du fra side 27 til 51. FOLK FLEST. OBOS oppfyller boligdrømmen for folk flest, og full oversikt over hvor det bygges akkurat nå, og hvilke boligprosjekter som står på trappene, finner du fra side 71!

BRÅK HOS IKEA: Den svenske møbelgiganten har samarbeidet med det kreative kollektivet ArtRebels om en limited editionkolleksjon som heter «BRÅKIG».

WAAITT: (forkortelse av we are all in this together) er et dansk designstudio som mener grafisk design kan forandre verden, og det er jo sant. waaitt.dk.

OBOSBL ADET

9


utvalgt OBOSBL ADET 02 | 14

13 Medlem

Torsdag 20. mars er det handledag for OBOS-medlemmer hos Kitch’n. Da får du 30 prosent rabatt på alle varer til ordinære priser – også elektriske artikler.

17 Aktuelt

Onsdag 9. april blir det omvisning for påmeldte OBOS-medlemmer i det nyrestaurerte Observatoriet på Solli plass.

19 Analysen

Visste du at stadig flere nordmenn flytter til byer og tettbygde strøk? I dag bor rundt 80 prosent av oss i tettbygde strøk.

21 Inspirasjon

Varige og håndlagede produkter som gir oss følelsen av noe naturlig, opprinnelig og ekte. Det vil vi ha i vår.

FOTO INGER MARIE GRINI  STYLING LINDA ELMIN

23 Favoritt

Tale Østrem vant OBOS’, Stavanger Aftenblad og Rogaland teaters store konkurranse, der premien var en drømmedag i teatret.

25 Økonomen ANALOGT KONTOR: Clipboard fra hviit.no, notatbok fra Anthropologie.com. Sparebøsse fra Ferm Living og telefonrør til iPhone fra Native Union.

Er nasjonale satsinger som et nytt Munchmuseum eller OL konsistent med moderne behov? Det alle nabolag trenger er flere akebakker og svømmehaller.

OBOSBL ADET11


Kjøkkenfornyelse! empel Priseks

Bytte ut alt eller bare noe? Dører, skuffer med innmat, hengsler, benkeplate, oppvaskkum. Du bestemmer. Vi produserer etter mål og leverer ferdig montert hos deg. Priseksempel: 12 stk. skapdører, 1 stk. høy skapdør, 5 stk. skuffefronter. Inkludert hengsler, skuffeinnmat, frakt og montering: 19.500,- - 10% = 17.550,-

10% rab att ved hen

Vi har også:

visning til annons en

Nye kjøkken Velg tyske Nolte kvalitetskjøkken på sitt beste. Eller sjekk ut Novaflex med uendlige mulighheter skreddersydd etter mål. Fåes i valgfritt fargevalg.

Hvitevarer Vi er Siemens Plus-forhandler d.v.s. at vi er forhandler av hele hvitevare sortimentet til Siemens. Stor utstilling til messepriser i butikken!

Skyvedørsgarderober Skreddersydde garderobe løsninger fra den svenske kvalitetsleverandøren Mirro. Skyvedører, innredning, walk in closet, alt lages etter mål.

flyttet til ny adresse BS! Vi har 16-18, OEnsjøveien 0661 Oslo, Tlf. 22 68 90 00 ÅPENT: Mandag - fredag kl. 10-17. Lørdag kl. 10-15 e-post: kjokken@connection-as.no - www.kjokkenskreddern.no


utvalgt

MEDLEM

MER INFO

Les mer på side 91-104

FÅ MEST MULIG UT AV DITT MEDLEMSKAP

KULTUR LANDET RUNDT Teater Innlandet

TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON PAPERCUT

25 prosent rabatt på egenproduserte forestillinger. I vår blir det BÅNN GASS med Øystein Sundes låter. www.teaterinnlandet.no

St. Croix & Blå Grotte

20 prosent rabatt på utvalgte arrangementer hos disse kulturscenene i Fredrikstad. Vis medlemskort ved billettkjøp. www.kulturhusene.no

Nøtterøy Kulturhus

20 prosent rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Fullstendig oversikt over vårens program finner du på www.notteroy.kulturhus.no

Handledag hos Kitch’n HELE LANDET Torsdag 20. mars er det handledag for OBOS-medlemmer hos Kitch’n. Da får du 30 prosent rabatt på alle varer til ordinære priser – også elektriske artikler. Kitch’n har mange merkevarer til kjøkkenet, blant annet Kitchen Aid, Nespresso, Rosendahl, Iittala, Eva Solo og Bodum.

Se mer: www.kitchn.no

Rogaland Teater

OBOS er hovedsponsor for teatret, og du får 25 prosent rabatt på alle forestillinger. Spilleplan og fullstendig program finnes på www.rogalandteater.no

338 tusen er nå medlem i OBOS. Det er en dobling siden 2001.

OBOSBL ADET

13


Nye rør uten graving, riving eller utflytting

30 års erfaring med fornying av rør, uten å rive eller grave. Vi rehabiliterer rørene slik at de får tilbake sin opprinnelige funksjon. Vår metode er sammensatt av markedsledende produkter mht garantier, kvalitet og holdbarhet. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende befaring på

69 28 17 00 RØRFORNYING NORGE Sarpsborgveien 115, 1640 Råde - Tlf. 69 28 17 00 - www.rorfornying.no Tromsø, Harstad, Narvik, Bodø, Mo i Rana, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Haugesund, Kristiansand, Grimstad, Larvik, Skien, Porsgrunn, Sandefjord, Tønsberg, Horten, Hønefoss, Hamar, Oslo, Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Råde

Se filmen “John og lekkasjen”


utvalgt

VI BYGGER

OBOS-PROSJEKTER LANDET RUNDT

MER INFO

Se flere prosjekter fra side 71

Flest nybygg siden 1983

TEKST HENRIK SØRLIE FOTO IVAN BRODEY

HELE LANDET Det er 30 år siden OBOS ferdigstilte flere boliger enn i 2013. Hele 1388 boliger sto ferdig i fjor, og byggingen av 1227 boliger ble igangsatt. I Oslo har OBOS blant annet ferdigstilt 264 boliger i Kværnerbyen, 160 i Lillohagen og 152 i Gladengtunet. 126 boliger ble ferdig på Tasta i Stavanger, 103 sto ferdig i Hornebergtunet i Trondheim, 95 ble ferdig i Kronstadparken i Bergen og 362 nye boliger sto klar på Fornebu. Bildet viser Dreieskiva i Kværnerbyen, som sto ferdig i fjor sommer.

OBOSBL ADET

15


WALK-IN

La din drøm bli til virkelighet

Vi Kan Garderobe SKYVEDØRSGARDEROBER -Vi har alltid gode priser på den beste kvaliteten -Vi skreddersyr garderober og løsninger på dine mål -Alle størrelser og prisklasser -Vi har enerett på eksklusive dørfyllinger. De er tøffe, maskuline og hårete, eller feminine og blomstrete. -Vi leverer over hele landet.

WALK-IN Vi er eksperter på skreddersydde walk-in garderober til fornuftige priser. Dessuten har vi også tilbehøret som setter prikken over i-en.

HJEMMEBESØK Vi har gratis hjemmebesøk i nærheten av våre butikker. La våre garderobeselgere hjelpe deg å finne akkurat den løsningen du er på jakt etter. De tegner løsningene i 3D. Du er velkommen inn i en av våre butikker for en hyggelig prat, eller få hjelp gjennom telefon eller e-post.

Bestill et GRATIS og uforpliktende HJEMMEBESØK idag!

Bruk smarttelefonen og Bli inspirert

GARDEROBE-MANNEN Ring oss på 69 36 81 70 eller på www.garderobemannen.no


utvalgt

AKTUELT

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

Miniøya til OBOS-pris! OSLO Kjøp billetter innen 4. mai og du får 20 prosent rabatt på billettene. Miniøya er en årlig musikk- og kulturfestival for hele familien, i år 24. og 25. mai i Tøyenparken i Oslo. På programmet står bl.a. Fjorden Baby, Oscar Danielson (SE), Death by Unga Bunga, Comet Kid og Frk. Fryd. Og selveste Pippi Langstrømpe kommer hele veien fra Småland.

TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO HANS FREDRIK ASBJØRNSEN ILLUSTRASJON VESA SAMMALISTO

Se mer: minioya.no

OBOS.NO/MINSIDE

Registrer deg på «Min side»

Bli med inn i Observatoriet! OSLO Signalbygget Observatoriet på Solli plass i Oslo ble oppført som flaggskip for den unge, norske nasjonen. Nå er det restaurert tilbake til sin gamle prakt, og 9. april blir det omvisning for påmeldte OBOS-medlemmer. Da blir det mulig å beundre gamle vitenskapelige instrumenter, det nyrehabiliterte interiøret

og observasjonsrommet i toppen – og ikke minst lære om norsk vitenskapshistorie. Omviser blir Jan Ommundsen, tidligere prosjektleder for Observatoriets skoleprosjekt. Vil du være med på omvisning i Observatoriet 9. april kl 18, meld deg på til tyra.tronstad@obos. no. Maks 30 plasser!

HELE LANDET Registrer deg som bruker av ”Min side» på obos.no og vinn gavekort fra Kitch’n på 500 kroner. Gå til obos.no/minside, registrer deg som «Ny bruker». Fyll ut medlemsnummer, e-postadresse og fødselsdato. Klikk på «Opprett bruker». Registrer deg før 1. april og bli med i trekningen av tre gavekort fra Kitch’n på 500 kroner.

Se mer: obos.no/minside

OBOSBL ADET

17


Latterlig bra på elektronikk En butikk og et miljø. GameStop på Tveita er mer enn en vanlig butikk, – sier Ole Torset-Granli. Vi er ikke bare Norges største spillforhandler – vi deler en interesse med kundene våre og får dermed et helt annet forhold til dem. Vi vet hva kundene vil ha før det kommer i butikk og de skal ikke oppleve at vi går tomme. På GameStop kan du selvsagt også bytte inn gamle spill og få noe igjen, sier Ole.

Åpent: 10-21 (09-19) | Dagligvare: 08-21 (09-19) | Bank | Post | Apotek | Vinmonopol 70 butikker | Gratis parkering | www.tveitasenter.no


utvalgt

PÅ NETT

ANALYSEN

Følg OBOS på Facebook!

FLYTTING OG BOLIGTRENDER

BYENE VOKSER:

FLYTTETREND:

+3344 TRONDHEIM

+4188

FLYTTING FORDELT PÅ KJØNN I 2012:

Folk i aldersgruppen 20 til 29 år er de som flytter mest. Denne gruppen sto for 39 prosent av alle flyttingene mellom kommunene her i landet.

47

MENN

BERGEN

ANDEL SOM EIER EGEN BOLIG:

+10681 +1685

45

OSLO

KVINNER

De store blir større: De største byene vokser stadig. Her er folketilveksten i 2012.

prosent eier egen bolig blant enslige i aldersgruppen 25-44 år.

SLIK BOR VI:

ANDEL AV BEFOLKNINGEN SOM BOR I TETTBYGDE STRØK (PROSENT):

STAVANGER

Menn flytter mer: Det var i 2012 47 flyttinger per 1 000 menn og 45 per 1 000 kvinner.

90 80

72,4%

60

47,3%

50

TEKST HENRIK SØRLIE KILDE SSB

Flest eneboliger: Det er omtrent 2 450 000 boliger totalt i Norge, og eneboliger utgjør 1 280 000 av disse boligene. Deretter følger blokkleiligheter med 550 000. Det finnes 281 000 boliger i rekkehus eller andre småhus, 224 000 i tomannsboliger og nærmere 46 000 boliger i bygninger for bofellesskap. I tillegg er det 69 000 boliger i bygninger der hoveddelen av arealet er knyttet til annet enn boligformål, i all hovedsak næringsbygninger. Tallene er pr. 01.01.13.

79,3%

65,9%

70

40

76,5%

52,2%

35,7%

30 20 10 0 1900

1930

1950

1970

1990

2001

2011

Dras mot byen: Stadig flere nordmenn flytter til byer og tettbygde strøk. I 1950 bodde omtrent halvparten på landet, mens i dag bor rundt 80 prosent i tettbygde strøk.

OBOSBL ADET

19


NYTT KJØKKEN? BYTT DØRER OG SKUFFER Spis frokost i ditt gamle kjøkken, og middag i ditt nye!

Vi kan bytte benkeplate og bygge opp til tak

Vi hjelper deg! Vi renoverer ditt gamle kjøkken ved å skifte dører og setter inn nye moderne skuffesystemer med heldemping. Du velger kun farge og profil og vi hjelper deg med resten. Ring oss på : OSLO OMENG VESTFOLD ØSTFOLD Hovedkontor

920 69 096 970 53 152 900 22 498 55 25 70 05

for et gratis kostnadsoverslag og en hyggelig kjøkkenprat

Jan-Erik Skaar Herjedals Kjøkken

G

www.herjedalskjokken.no

R

K VI

O

E M M

EM J H

TI

E D L


utvalgt

INSPIRASJON

BOTANISK MIKS

PÅ NETT

Følg oss på facebook. com/obos medlem

Tilbake til naturen Heltre, finér, glass og andre materialer som varer. Håndlagede produkter som gir oss følelsen av noe naturlig, opprinnelig og ekte. Det vil vi ha i vår.

FLOTT MED FLAK: Casper Madsen aka Flaco håndlager lamper i tynn finér. Lampene kommer i treslagene ask, bjørk og eik, og kan kjøpes på flacodesign.dk. ELEVERT: Elevated er navnet på denne fine vaseserien fra Muuto der materialene tre og glass blandes. Designet av Thomas Bentzen.

TEKST OG UTVALG CATHRINE WOLF LUND

REFLEKTERT: Heldigvis kan det virke som om heltretrenden er kommet for å bli. Eikekommoden Reflect fra Muuto/Søren Rose.

NATURFAG: Den svenske tapetprodusenten Sandberg har kikket seg tilbake og laget en tapetkolleksjon som heter «Arkiv». Herfra kommer «Botanica», som er en hyllest til nordisk flora og fauna. Hurra! sandbergab.se

OBOSBL ADET

21


Meld deg på

REHABSEMINAR og unngå ubehagelige overraskelser... • Når bør flate tak rehabiliteres • Effekt av etterisolering • ENØK tilskudd • Brannrisiko • Kondensproblemer • HMS ansvar • Byggeforskrifter • Søknadspliktige tiltak • Miljø • Trygghet med takforvaltning

Kolbotn tirs 04. mars kl 09.00 Drammen ons 05. mars kl 09.00 Harstad man 10. mars kl 09.30 Otta tirs 11. mars kl 13.00 Sortland tirs 11. mars kl 09.30 Biri ons 12. mars kl 14.00 Bardufoss ons 12. mars kl 09.30 Tromsø tors 13. mars kl 09.30 Tønsberg tirs 18. mars kl 09.00 Bodø tirs 18. mars kl 15.00 Fauske ons 19. mars kl 15.00 Jessheim tors 20. mars kl 09.00 Trondheim tors 20. mars kl 13.00 Steinkjer fre 21. mars kl 13.00 Bergen tors 27. mars kl 13.00 Farsund tirs 01. april kl 14.00 Ulsteinvik tirs 01. april kl 13.00 Kr.sand ons 02. april kl 14.00 Arendal tors 03. april kl 09.00 Haugesund tors 03. april kl 13.00

Seminaret er GRATIS Varighet 2 - 3 timer. For mer informasjon og påmelding: protantak.no

NORGES STØRSTE TAKENTREPRENØR


utvalgt

FAVORITT

MIN DRØMMEDAG

PÅ NETT

Følg oss på facebook. com/obos medlem

Drømmen om scenen!

TEKST CATHRINE WOLF LUND  FOTO TOMMY ELLLINGSEN

STAVANGER Tale Østrem (39) vant OBOS’, Stavanger Aftenblad og Rogaland teaters store konkurranse, der premien var en drømmedag i teatret. –ŒDen største overraskelsen var kanskje å få overvære prøvearbeidet på The Black Rider. Spesielt kjekt synes jeg det var at jeg fikk oppfylt begge mine ønsker, stemmearbeid med Marianne Holter, og scenetrening med Nina Ellen Ødegård, forteller Tale som fikk med seg syv venninner på drømmedagen.

OBOSBL ADET

23


Årets beste investering i

EGEN HELSE! Våre bestselgere for ben, rygg og pust!

Klikk bort ryggsmertene! Tynn og fleksibel smertelindring Medikamentfri behandling Klinisk testet og medisinsk godkjent Ingen ledninger eller belter WiTouch Smertelindrer Kr 1.199

Som vist

PÅ TV! lgt

0 so Over 100.00 e i Norg !

Leere pust Bedre Lungekapasitet Fjerner slim Enkel å bruke

Bedre blodsirkulasjon! Forebygger åreknuter Forbedrer blodsirkulasjonen Motvirker smerter og hevelser Hjelper mot kalde og urolige bein Trener leggene mens du gjør noe annet! Medisinsk godkjent Revitive Sirkulasjonstrener Kr 1.995 Bestill på tlf:

Få igjen Pusten!

Medisinsk godkjent Aerosure Pustetrener Kr 1.495

Deilig fotmassasje! Punktmassasje Klassisk massasje Innebygget varme Enkel å bruke Masserer begge føƒene MeTime Fotmassasje Kr 1.295

0 46 46 eller besøk oss i butikk:

OSLO Bogstadveien 25 - Byporten - CC Vest - Lambertseter senter - Lindeud senter - Storo Storsenter, SANDVIKA Storsenter, SKI Storsenter, STRØMMEN Storsenter, JESSHEIM Storsenter, DRAMMEN Gulskogen Senter, TØNSBERG Farmandstredet, LARVIK Nordbyen, SKIEN Herkules, GJØVIK CC Gjøvik, HAMAR Maxi, SARPSBORG Amfi Borg, FREDRIKSTAD Torvbyen, KRISTIANSAND Amfi Vågsbygd - Markensgate - Sørlandssenteret, STAVANGER Madla - Kilden Kjøpesenter, SANDNES Kvadrat, BERGEN Lagunen - Vestkanten Senter - Åsane Senter, FØRDE Handelshuset, HAUGESUND Amanda Storsenter, ÅLESUND Amfi Moa Øst, MOLDE Roseby, TRONDHEIM Sirkus, STEINKJER Amfi Steinkjer, BODØ City Nord, TROMSØ Jekta storsenter.


utvalgt

ØKONOMEN

PÅ NETT

JANSBLOGG.

eika.no

JAN LUDVIG ANDREASSEN OM BOLIGØKONOMI I ET MAKROPERSPEKTIV

turlige behov for å treffe venninner på kafeer og vinbarer, i gangavstand fra heimen, uten fare for å bli overfalt eller påkjørt. ANDRE DRØMMER. Dagens boligdrømmer er nok annerledes enn tidligere generasjoners. Der vi tidligere ønsket oss boliger som ruvende statussymboler, slik at vi kunne være for oss selv, ønsker morgendagens talenter nettopp å mingle når de kommer hjem fra en isolert jobb. Heller SATS, enn en trimsykkel foran TV-en i kjellerstua. Ambisiøse familiemennesker vil ikke omgås hvem som helst, men med andre som har krevende arbeidsoppgaver. Boligområder hvor denne kommende eliten bor, vil ofte være kjennetegnet av at det bor mange forskjellige typer mennesker tett sammen; unge og gamle, samt mennesker fra ulike land og kulturer. Forenet i sitt behov for å mingle.

Våre aller viktigste valg

ILLUSTRASJON PAPERCUT

Er nasjonale satsinger som et nytt nasjonalgalleri, Munchmuseum eller OL konsistent med moderne behov? Det alle nabolag trenger er flere akebakker, kunstkafeer og svømmehaller. BOLIGVALGET. Livet ditt formes av hvor du bor. Faktisk kan steds- eller boligvalg påvirke hva du kommer til å gjøre, og hvem du velger å gjøre det sammen med. Bare tenk på alle de tilfeldige møtene du har hatt som har vist seg å være skjebnesvangre. Erfaringer, opplevelser og møter som var betinget av at du – på et nøyaktig tidspunkt var på et ganske så bestemt sted. Nettopp derfor er det så utrolig viktig at du bor godt, i et trivelig miljø for deg og dine. Noe å ten-

ke på også for byplanleggere og politikere som ønsker å perfeksjonere sine byer. NYE FORSKJELLER. Betydningen av boligens miljø har alltid vært stor, og er det fortsatt, men kanskje på andre måter enn før. I det Oslo jeg vokste opp i, fantes det både utedoer og hus uten vann og kloakk. Slike forskjeller er borte i dag, men nye har kommet til. Det er ikke i alle bydeler at barna kan ta en tur ut i Marka, at de kan gå til sine lokale idrettsanlegg, eller der de voksne kan rusle bortom puben på kveldstid. For dagens stressede småbarnsforeldre blir det stadig viktigere å unnslippe tidsklemma. Ikke bare med gode kommunikasjoner til jobb, flyplass og butikker, men også kort vei til fritidsaktiviteter. Herunder regnes ikke bare skiløyper, men også mammas na-

MODERNE BEHOV. Morgendagens boligpolitiske utfordringer kan like gjerne være å øke nærheten mellom mennesker. Skape muligheter for de spesielle øyeblikkene hvor du traff akkurat den som passet for deg. Jeg er heller ikke sikker på om nasjonale satsinger som et nytt nasjonalgalleri, Munch-museum eller OL, er konsistent med moderne behov. Misforstå meg rett, jeg elsker kunstgallerier og Nordmarka, ikke nye prestisjebygg. Det alle nabolag trenger er flere akebakker, kunstkafeer og svømmehaller, heller enn nyinnkjøpte Munch-malerier til flere hundre millioner kroner per stykk. GODT MILJØ – ØKT NÆRHET. Vi skal kanskje ikke vær redd for høyhus eller tettbygde rekkehus, bare vi passer på det er et godt miljø rundt boligene. Miljøer der det myldrer av mennesker i aktivitet. Steder som nettopp gir oss muligheten til å finne ting å gjøre, med dem du ønsker å samhandle med. Hvorfor ellers skulle du velge å bo i en by der alt er dyrere og mer forurenset enn på landet, hvis du ikke hadde ønsket å komme nærmere mennesker?

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i EikaGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

OBOSBL ADET

25


Gårdpass - en del av OBOS-konsernet.

Garasjerenhold Snørydding/strøing - feiing og spyling Gress/grøntanlegg Vaktmestertjenester - og containerutleie Dette er noen av de oppgaver vi kan hjelpe med. Ring oss!

23 17 85 00 www.gaardpass.no

Verkseier Furulundsvei 12, Alnabru, 0614 Oslo

KJEMPETILBUD PÅ LUNEX MARKISER Tilbud til leserne:

-30%

på markiser fra Lunex! Besøk Nordens største utstilling

for solskjerming, garasjeporter og varmepumper!

Østre Aker vei 215, 0975 Oslo Her finner du: - Markiser - Persienner - Lamellgardiner - Plisségardiner

- Screens - Rullegardiner - Myggnett/Mørklegging - Garasjeporter - Varmepumper

Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

815 00 004

Åpen kundetelefon 08:00 - 16:00 alle hverdager

OBOS_2014_02_halvside_markisemannen.indd 1

www.markisemannen.no

www.mora.no

07.02.14 10.02


tema OBOSBL ADET 02 | 14

BYVEKST: Stadig flere nordmenn flytter til byer og tettbygde strøk, og det gjelder å skape de gode byene, som folk trives i.

TEMA: BYUTVIKLING

28 Kaffehjerter Snart etablerer den amerikanske kaffebarkjeden Starbucks seg i Stavanger. Det har satt byhjertene i kok. Hvorfor skrur kaffe folks engasjement opp til kokepunktet?.

34 Gjenoppbygd Elverum sentrum ble brutalt bombet og lagt i ruiner i 1940. I løpet av 1950-tallet reiste det seg et sjeldent fint småbymiljø opp av asken.

40 Fotohistorier Jeg ville vise fram sporene etter menneskene som har brukt boligene, og jeg vil at bildene skal minne de som ser dem om tiden som har vært, sier fotograf Ivan Brodey.

46 Drabantbyliv OBOS-bladet besøkte et søskenpar på Manglerud i 1978. I 2013 bor de fortsatt her – og elsker det.

ILLUSTRASJON PAPERCUT

52 Boligprisene OBOS-sjef Martin Mæland håper på en stabil boligprisutvikling i 2014. En jevnere prisutvikling er et tegn på et fungerende og sunt boligmarked, mener han.

OBOSBL ADET27


BRENNENDE KAFFEHJERTER Starbucks er på vei til en by nær deg. Snart etablerer den amerikanske kaffebarkjeden seg i Stavanger. Det har satt byhjertene i kok. Hvorfor skrur kaffe folks engasjement opp til kokepunktet? TEKST KATHARINA DALE HÅKONSEN FOTO ELISABETH TØNNESSEN OG ISTOCK ILLUSTRASJON PAPERCUT


ENKELT UTSTYR:

Med en V60-trakter heller du vannet i sm책 sirkler for 책 dra ut den gode smaken av kaffegruten. Barista Lars Gunnar Kalvenes demonstrerer.


LAVTERSKEL: Kaffebarer gjør byen tryggere. I tillegg er de et uformelt lavterskeltilbud, mener kaffeforsker Erling Dokk Holm. Bluebird kaffebar i Kongsgata i Stavanger er også konsertsted.

KAFFELAND:

Hos Lervig Kaffe og daglig leder Thorgrim Røed skjer alt manuelt, inkludert veiing og pakking. Hver torsdag ettermiddag selger de over disk. Døgnet rundt selges kaffen over nettet.

FIKK PANGSTART: Daniel Hummelsund hos Bluebird tror etableringen av Starbucks vil ha positive ringvirkninger for Bluebird. Kaffebaren fikk en pangstart da Stavanger Aftenblad kåret kaffen deres til best i test i september 2013.

30

OBOSBL ADET


KAFFEKULTUR. Til sommeren åpner Starbucks i ærverdige lokaler på torgtrappene i Stavanger. Da Rogalands Avis la ut nyheten på Facebook førte det til et skred av reaksjoner og ble avisas mest delte nyhet gjennom tidene. Hvorfor skrur kaffe folks engasjement opp til kokepunktet? ENKEL OG GOD KAFFE

I lokalene til en gammel hermetikkfabrikk i Østre bydel i Stavanger står Thorgrim Røed (35) med nesen nedi en stor plastdunk med espressobrente bønner. Han er daglig leder i det nyetablerte kaffebrenneriet Lervig Kaffe og lever og ånder for god kaffe. Røed frykter ikke etableringen av Starbucks i Stavangers indrefilet. –‰Motstanderne tror Stavanger skal miste sitt særpreg. De er imot internasjonale kjeder og ønsker heller lokal produsert mat og drikke, sier Røed. Som mange andre har han drukket Starbucks i utlandet, men det er lenge siden. –‰I dag setter jeg utrolig stor pris på den enkle kaffen med den gode smaken. Jakten på skikkelig kaffesmak er også hovedmotivasjonen til gründerne Ralph R. Kolnes og Harald Fredrik Ulltveit-Moe som startet Lervig Kaffe august i fjor. De har ansatt Røed som daglig leder. –‰Ingen av oss har 12 års erfaring som barista. Vi er bare veldig glad i kaffe, sier Røed. Han har bodd i Stavanger siden 1998. Mang en gang har han gått på kaffesafari og lett etter god kaffe, men ikke blitt imponert. –‰Jeg opplevde at Stavanger hadde gode konditorier og restauranter, men dårlig kaffeutvalg. ET SYNGENDE BRENNERI

Langs den ene veggen i brenneriet ligger striepose på striepose med kaffebønner. De er importert direkte fra bønder i Brasil, Nicaragua og El Salvador. Bønnene er olivengrønne i fargen og lukter lite.

–‰Det var en stor dag da vi tok imot vår første last, fem tonn med kaffe fraktet med båt i fem-seks uker fra Nicaragua. Røed lar bønnene sildre gjennom hånda. De venter på en omgang i en av de to professor Baltazar-maskinene, brennerne. Den minste er testbrenneren hvor Røed røster, som det heter på kaffespråket, små kvanta for å prøve ut ulike blandinger og brenningsforhold. –‰Vi loggfører hver brenning. Etterpå blindtester vi kaffen for å finne ut hvilken vi liker best. Det er viktig med blindtesting så vi ikke blir påvirket av at vi har mange sekker av en type bønner som vi burde bruke opp. –‰Vi tester kaffen varm og kald. Den må også smake godt når den ikke er varm. Kolnes, Ulltveit-Moe og Røed har bakgrunn fra mannskor. Gründerne ble kjent da de sang i Sølvguttene. –‰Når alle tre liker samme brenning og blanding, synger vi litt ekstra euforisk. Resultatet blir ofte en spesialkaffe. Selv om det fins 31 brennerier i Norge, og kaffeprodusenter som Friele dominerer markedet i varehandelen mener Røed det er rom for flere produsenter. –‰Før var kaffe bare kaffe. Nå etterspør folk spesialkaffe og er villig til å betale for kvalitet. ØNSKER STARBUCKS VELKOMMEN

På ferden til kaffeelskernes gane, tar Bluebird Kaffebar i sentrum av Stavanger over der Lervig Kaffe slipper. På disken står fire manuelle V60-traktere som håndbrygger filterkaffe. I dag er filterkaffe den nye espressoen. På slutten av 90-tallet ville folk ha latte, mocca og cappuccino basert på espresso. Det var nytt og trendy. Nå har pendelen snudd. Filterkaffe er inn, og den skal lages for hånd med førsteklasses kaffebønner. –‰Når du håndbrygger kaffen, har du full kontroll på ekstraheringe, som er tiden vann og kaffe er sammen, sier Daniel Hummelsund (23), forretningsutvikler på Bluebird. Kaffebaren fikk en pangstart da Stavanger Aftenblad kåret kaffen deres til best i test, kun halvannen uke etter åpningen i september.

OBOSBL ADET

31


«Mat og drikke vekker sterke følelser. Jeg aner et snev av redsel for kulturimperialisme.» ERLING DOKK HOLM (50), FØRSTEAMANUENSIS VED MARKEDSHØYSKOLEN

Hummelsund tror etableringen av Starbucks vil ha positive ringvirkninger for Bluebird. –Vi setter kvalitet i høysetet. Jeg opplever ikke at Starbucks er så fokusert på kvalitet, sier Hummelsund som innrømmer at han er imponert over hvordan Starbucks kombinerer business og kaffe. –De er fantastisk gode på markedsføring og vekst. De har klart å skape en eksklusivitet rundt merkevaren. De vet hvilke knapper de skal trykke på for å få fram de riktige følelsene. AVHENGIGE AV KAFFE

Følelser er også en viktig årsak til at nyheten om Starbucks etablering i Stavanger fikk 4200-delinger på Facebook. Daniel Hummelsund mener det henger sammen med vårt nære forhold til kaffe. Etter finnene drikker nordmenn mest kaffe i verden. –Kaffe er en del av ryggraden til nordmenn. Vi har drukket kaffe på jobben i over hundre år. Vi må ha kaffe for å komme i gang, sier forretningsutvikleren som spår at dersom du fjerner kaffe fra kosten vår, vil landet stoppet opp et par dager. I tillegg er kaffe som vin. Folk er opptatt av forskjellige bønner, jordsmonn og hvordan bønnene brennes og kvernes og skaper ulike smaker. Bluebird ønsker å øke bevisstheten om kaffe. De tilbyr kaffekurs på kveldene. –Vi ser på kaffebaren som en sosial møteplass, men også som et sted mennesker i alle aldre kan komme alene. ATTRAKTIVE, UKURANTE LOKALER

Førsteamanuensis Erling Dokk Holm (50) er tilbake der det hele startet, på kaffebar i Oslo. Han har skrevet en doktoravhandling ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo om framveksten av kaffebarer i Oslo og urbanitet. –Jeg satt på en kaffebar og lurte på hvordan jeg skulle bruke et teoretisk materiale om byendring. Jeg så rundt meg og fant ut at 39 av 42 kunder var alene. Dette var fenomen jeg ikke kjente igjen i byen. Det så ut som en kafé, men på et sosialt og strukturelt nivå

32

OBOSBL ADET

var det uttrykk for en samfunnsmessig endring og for et behov, sier førsteamanuensisen ved Markedshøyskolen. Han forklarer hvorfor kaffebarer er så populære. –Arbeidslivet er mindre regulert, og mange flere studerer, har barselpermisjon lengre og pensjonerer seg tidligere. De har mye ledig tid midt på dagen og trenger et sted å være alene, sier Dokk Holm. En annen årsak er at byen og eiendomsmassen er under radikal endring. Slaktere, urmakere og jernvarehandlere må stenge dørene når de store kjedene kommer til en by eller bydel. Kaffebarene flytter inn i de ledige ukurante restlokalene som ofte er i første etasje. Å vitalisere gateplan er god byutvikling. –Kaffebarene gjør byen mer organisk og tryggere. I tillegg er kaffebarene et uformelt lavterskeltilbud. En av informantene mine la vekt på at du kan drikke en dagens kaffe og lese fem aviser. I FRED SAMMEN MED ANDRE

Starbucks er verdens største kaffebarselskap og åpner to nye kaffebarer hver eneste dag. Bare i Japan fins det 989. I Norge har kjeden åpnet en på Gardermoen og tre i Oslo. Snart kommer Starbucks til Bergen og Stavanger. Erling Dokk Holm tror noe av skepsisen skyldes frykten for at et multinasjonalt selskap skal forflate det lokale. –Mat og drikke vekker sterke følelser. Jeg aner et snev av redsel for kulturimperialisme. Han er ikke redd for at norske kaffebarer vil gå dukken. –Det er to elementer som definerer om det er en kaffebar. Størstedelen av omsetningen må komme fra kaffe og stedet må være designet sånn at du kan være alene. –Jeg tror Starbucks vil vanne ut kaffebarkonseptet og være en større konkurrent til lunsj- og matserveringstilbudet. Forskeren som er spaltist i Dagbladet Magasinet og Dagens Næringsliv har ikke mye tid å tilbringe på kaffebar. Men byr anledningen seg, velger han et vindusbord. –Jeg liker å sitte og se ut, være i fred, men samtidig omgitt av mennesker.


HEKTA PÅ KOFFEIN: Kaffe er den nye røyken. Folk røyker ikke, men de tar kaffepauser, også på kaffebar. Barista Tonje Vilje Ellefsen hos Bluebird.

OBOSBL ADET

33


EN GJENREIST BY Elverum sentrum ble brutalt bombet og lagt i ruiner i 1940. Drøye fem år senere tok man fatt på gjenoppbyggingen, og i løpet av 1950-tallet reiste det seg et sjeldent fint småbymiljø opp av asken. TEKST ANNE-KRISTINE KRONBORG FOTO THOMAS EKSTRÖM OG GLOMDALSMUSEET ILLUSTRASJON PAPERCUT

SMÅBYIDYLL: Elverum sentrum (Leiret) ble bygget opp fra grunnen av på 50-tallet.

34

OBOSBL ADET


GJENOPPBYGGING.

Da maleren Christian Krohg besøkte Elverum i 1898, gikk tankene hans til Paris. I den lille østerdalsbyen fant han den samme mektige elva og de samme rolige og fornemme gatene. «Byens utseende er imponerende», skrev han, «husene høye og mektige». Den som besøker Elverum i dag, føler seg snarer hensatt til 1950-tallet. Jugend- og sveitserbyen som Christian Krohg ble så betatt av gikk opp i røyk i april 1940, og etter krigen måtte sentrum bygges opp igjen fra grunnen av. Historien om det moderne Elverum fortelles derfor gjerne som en historie om ødeleggelse, tap og savn. Men den kan også fortelles som en historie om gjenreisning og nybygging og om nye hus i en ny stil, for en ny tid. FORSIKTIG MODERNISERING. Vinteren 1946 forelå en ny byplan for Elverum. «Bebyggelsen forutsettes utformet i tilknytning til de stedlige gode byggetradisjoner, slik at stedet beholder sitt særpreg», skrev lokalavisen Østlendingen i sin redegjørelse for planen. Det var ingen selvfølge at man valgte å gå såpass forsiktig til verks. Andre steder benyttet man krigens ødeleggelser til å gjøre store byplanmessige grep med nye gatenett, nye tomtestrukturer og nye dimensjoner. I Elverum ble gatene utvidet, men de beholdt sine opprinnelige løp. Tomtene ble bedre utnyttet, men tomtegrenser og eiendomsforhold ble det stort sett ikke rokket ved. De gamle gesimshøydene beholdt man også. Likevel, det moderne sto høyt i kurs i etterkrigstiden, og man grep ikke til fortidens løsninger når man satte i gang med nybyggingen. Mellom den gamle og den nye sentrumsbebyggelsen ligger det ikke bare en verdenskrig, men også nye behov, nye krav, ny teknologi og nye arkitekturidealer. Alt dette vitner den nye arkitekturen om. «Nå er de tunge stunder glemt og med pågangsmot og optimisme går man frem til nye oppgaver», skrev Aftenposten etter et besøk i Elverum i 1953, og karakteriserte den nye bebyggelsen som stilren, solid og moderne. Og det er nettopp det den er! Førti- og femtitallsbyggene i Elverum er sjeldent fine representanter for modernismen slik den utviklet seg etter krigen.

OBOSBL ADET

35


Myten om etterkrigsarkitekturen som et resultat av hastverk og penge- og materialmangel bør avlives en gang for alle! HVERDAGSLIG MODERNISME. Før krigen var det funksjonalismen som gjaldt. Med sine flate tak, glatte vegger og store vindusflater var funkisen en lekker og hypermoderne stil. Men kanskje litt kjølig? Og kanskje litt for moderne? Slike tanker begynte arkitektene å gjøre seg mot slutten av 1940-tallet. I kjølvannet av krigen følte man behov for en litt varmere og vennligere arkitektur, noe litt mer hjemlig og gjenkjennelig. Skråtak og sprossevinduer ble igjen vanlig, man ble mer opptatt av materialer og åpnet til og med for litt dekorasjon. Denne livligere og mer hverdagslige formen for modernisme slo først igjennom i Sverige, og den svenske etterkrigsarkitekturen ble beundret i hele Europa. Åpenbart også i Østerdalen, for gjenreisningsarkitekturen i Elverum hører hjemme i denne tradisjonen. Særlig gjelder det rådhuset Elvarheim, men også mer nøkterne bygg som Ekren og Skogbrukets hus. BEVISST MATERIALBRUK. Kommunebygget Ekren fra 1947 er et tidstypisk butikk-, kontor- og boligbygg. I første etasje er det butikker med store, moderne vinduer. I andre og tredje etasje er det kontorer og leiligheter, og her har vinduene en mer tradisjonell størrelse og utforming. Taket er valmet og dekket med skifer. Skifertaket og fasaden – granitt i første etasje og tegl i de to øverste – vitner om tidens bevisste omgang med bygningsmaterialer. Det samme går igjen bortover hele Storgata og St. Olavsgate – tre etasjer, valmtak, tegl, granitt, skifer og murpuss. Husene er enkle, men de fleste av dem har likevel noen små dekorative detaljer. Det kan være et vakkert utformet firmanavn på veggen, en balkong med kunstferdig smijernsgitter eller et forseggjort inngangsparti. Inngangen til Skogbruket hus er selve prakteksempelet: trapp i mektig granitt, dør i edelt tre og

36

OBOSBL ADET

utsøkt smijernsarbeid. Myten om etterkrigsarkitekturen som et resultat av hastverk og penge- og materialmangel bør avlives en gang for alle! BETONG OG FURU. Et rådhus må utformes med omhu. Det skal romme så mye, fra administrasjon, beslutningstagning og maktutøvelse til fest, fellesskap og kultur. I Elverum ville man ha et bygg som var byen verdig uten å være verken for bombastisk eller for smålåtent. Det ble utlyst arkitektkonkurranse, og i 1946 ble arkitektene Torp & Torp kåret til vinnere. Juryen mente at bygget deres ville gli «enkelt og vakkert inn i miljøet», skape et «malerisk og tiltalende» helhetsbilde, og gi Elverum «et moderne rådhus som fyller høye praktiske og estetiske krav». Ti år senere sto Elvarheim ferdig. «Et ruvende palé i granitt og rappet mur, med tårn på toppen, har reist seg i den smukke lille byskapning», skrev Aftenposten begeistret. Det var all grunn til begeistring – og er det fremdeles! Arkitekturen er livlig og optimistisk, rik på former og materialer, men hele tiden behersket og elegant. Her er det betong og furu i skjønn forening, murpuss og teglstein, granitt, smijern og skifer. Uortodokse vinduer, staselige trapper, blomsterranker i smijern. Kort sagt etterkrigsfunksjonalisme på sitt aller beste! UNIKT BYGNINGSMILJØ. Elverum ble brutalt ødelagt, men omsorgsfullt bygd opp igjen. I gjenoppbyggingen møttes etterkrigstidens enkle, men dekorative funksjonalisme og småbyens dimensjoner og byggeskikk. Av dette møtet oppsto et unikt bygningsmiljø som fortjener en plass i arkitekturhistorien – og i alle elverumsingers hjerte.


UTBOMBET: Elverum sentrum ble lagt i ruiner i april 1940. Mange staselige hus i jugendog sveitserstil gikk tapt.

SENFUNKIS: R책dhuset i Elverum er etterkrigsfunksjonalisme p책 sitt aller beste og fortjener en plass i arkitekturhistorien!

LIVLIG MODERNISME: Elvarheim er et bygg som er rikt p책 former og som kombinerer materialer som murpuss, teglstein, tre og skifer.

DETALJERT: En varmere og vennligere modernistisk arkitektur med rom for dekorasjon. En ny sans for detaljer og materialer gjorde seg gjeldende.

OBOSBL ADET

37


tema

MER INFO

VI BYGGER

Se flere prosjekter fra side 71

OBOS-PROSJEKTER LANDET RUNDT

HØYT PÅ MAJORSTUA:

OBOS og Veidekke Eiendom tør å tenke høyt. Planene omfatter blant annet et slankt høyhus på 22 etasjer.

M17 Samarbeidsprosjekt i regi av Veidekke Eiendom og OBOS. 350-400 boliger på Majorstua i Oslo. Varierte boliger i bygg på fra 7-12 etasjer og en høyblokk på 22 etasjer. Arkitekt: Lof Arkitekter Forkjøpsrett for OBOS-medlemmer.

Nye byboliger i høyden TEKST TYRA T. TRONSTAD ILLUSTRASJON LOF ARKITEKTER

I Middelthunsgate på Majorstua planlegger OBOS og Veidekke Eiendom nå et helt nytt kvartal med i underkant av 400 boliger – rett ved Frognerparken. OSLO Planene om et stort og nytt boligkompleks på Majorstua befinner seg nå hos planmyndighetene. Prosjektleder Anders Gregersen i Veidekke Eiendom har stor tro på at byens politikere vil omfavne prosjektet.

VARIASJON OG REVITALISERING

–‰Det vi foreslår med det nye kvartalet, er helt i tråd med politikernes intensjoner om fortetting ved knutepunkter. Majorstua er et slikt knutepunkt, og vårt prosjekt vil tilføre om-

38

OBOSBL ADET

rådet 350 til 400 nye og sårt tiltrengte boliger, sier han. Boligprosjektet i Middelthunsgate har fått navnet M17, og er planlagt der banken Nordea i dag har hovedkvarter. Dette bygget ønsker OBOS og Veidekke Eiendom å rive, og altså erstatte med terrassert blokkbebyggelse fra 7-12 etasjer og et slankt høyhus på 22 etasjer. –‰Vi ønsker et variert prosjekt, med alt fra små toromsleiligheter til store leiligheter med terrasser, sol og utsikt. I tillegg ønsker vi å revitalisere Fonteneplassen som i dag er lite brukt, til et attraktivt møtepunkt med servering og handel. Videre ønsker vi å utvide Fabrikkgata i bredden for å skape en ny og foretrukket gangakse

mellom Majorstua T-banestasjon og Frognerparken, sier Gregersen. TIL POLITISK BEHANDLING

Prosjektlederen mener at det er riktig at et boligprosjekt i et strøk som dette har en høy utnyttelse, og tror at de framtidige beboerne særlig vil sette pris på store balkonger, fellesareal på bakkenivå og ikke minst nærheten til Frognerparken. Om prosjektet kan bli realisert i tråd med planene til OBOS og Veidekke Eiendom, vil være avhengig av den politiske behandlingen, men dersom planene blir godkjent, vil boligene kunne bli lagt ut for salg i løpet av høsten 2015, og de første boligene kan stå klare til innflytting ved årsskiftet 2017/2018.


Sikkerhetsdører holder tyvene borte, ikke låsen. Det er viktig med en god lås, men det som stopper tyven, er hvor vanskelig det er å bryte opp døren. Flere lag med stålplate, hakeformede ståltapper og skåter i både frem- og bakkant gjør det så å si umulig å trenge gjennom en Daloc-dør. At Daloc-dørene likevel er både smidige og elegante, kommer av at motstandskraften i døren helt enkelt er et resultat av hvor intelligent sikkerhetsdetaljene er konstruert og hvilket materiale man bruker. Stort prosjekt? Våre profesjonelle montører bytter en leilighetsdør på under en halv dag. Gå inn på Daloc.com (eller skann QR-koden) og les mer. Der finner du også nærmeste forhandler.

Sikkerhetsdører


Ivan Brodey, fotograf

FOTOHISTORIER Jeg håper at leseren ser seg selv i bildene mine, og at de gir dem en mulighet til å reflektere over livene sine, slik alle gode historier gjør. Det sier Ivan Brodey, som har tatt bildene i boken OBOS 100 borettslag. FORTALT TIL TYRA T. TRONSTAD FOTO IVAN BRODEY ILLUSTRASJON PAPERCUT

40

OBOSBL ADET


SOLTOPPEN borettslag, Lambertseter. Arkitekt: NBBLs arkitektkontor, 1951. NORDRE ÅSEN borettslag, Disen.

Arkitekt: Rinnan, Tveten & Colbjørnsen, 1949.

BAKKEHAUGEN borettslag, Tåsen. Arkitekt: Thorleif Jensen, 1949. MARMORBERGET borettslag, Lambertseter.

Arkitekt: Erling Viksjø, 1952.


42

OBOSBL ADET


MARMORBERGET

borettslag består av 25 blokker og elleve rekkehus, med til sammen 537 leiligheter. ETTERSTAD Øst, Vest og Nord har til sammen 947 leiligheter. Denne høyblokken tilhører Etterstad Vest. ST. HANSFJELLET

borettlag består av 102 leiligheter i Fredrikstad sentrum.

BYHISTORIER.

Da jeg fikk oppdraget med å ta bilder av 100 borettslag til ei bok for OBOS, var det en fantastisk mulighet for meg. Og spesielt viktig var det at jeg fikk gå dypt inn i prosjektet og gjøre min egen greie. At jeg fikk tillit. Det er den beste jobben jeg noen sinne har fått. Oppdraget kjentes skreddersydd. JEG GIKK ALDRI på fotoskole. Jeg gikk på filmskole, og der begynte jeg å ta stillbilder. Etter hvert ble jeg assistent for en kjent fotograf i New York og lærte meg håndverket på den måten. Filmproduksjon var uansett ikke noe for meg, til det er jeg for utålmodig. Og etter at jeg flyttet til Norge fra USA, oppdaget jeg at det var et behov for arkitekturfotografer her. Arkitektene ville ha bedre bilder, og arkitekturen var på en måte den nye rock and rollen. JEG HAR ALLTID villet jobbe med bøker. Jeg hadde jo laget lange reportasjer, men dette – et bokprosjekt over 400 sider – var jo en gave. OBOS var noe ukjent for meg, og kanskje var nettopp det bra? Som utlending kan jeg kanskje ha et nytt perspektiv på kultur og historie, og også på en institusjon som OBOS. DE FLESTE TRADISJONELLE arkitekturbildene blir tatt om sommeren. Men det var viktig for meg å ta bilder gjennom alle de fire årstidene og gjennom ulike tider på dagen. Slik kunne jeg vise fram mangfoldet. Jeg var usikker på hvordan OBOS ville reagere på forslagene mine om vinterbilder. Det er jo ikke så vanlig. Helikopterbildene tok jeg fordi jeg ikke har sett ett eneste vinter-fly-bilde i OBOS´ bildearkiv. Flybilder er veldig grafisk flott.

OBOSBL ADET

43


HALLAGERBAKKEN borettslag på Holmlia består av det arkitektene (HRTB) kalte «småhus» og «storhus», det vil si rekkehus og blokker – til sammen 216 boliger.

CASINETTO borettslag er 298 leilighetene fordelt på 13 blokker og er tegnet av arkitektkontoret Telje-Torp-Aasen. Casinetto ligger på Skøyen Vest, rett bak Frognerparken og den engelske park.

I TILLEGG TYDELIGGJØR de byplanene, infrastrukturen og viser hvordan borettslagene er plassert i landskapet. For eksempel Stjerneblokkveien på Grorud – det var veldig vanskelig å ta bilde av disse blokkene fra bakken. Fra lufta var det noe helt annet.

NOEN BORETTSLAG var vanskeligere å ta bilder av enn andre. Hallagerbakken borettslag på Holmlia var ikke lett fordi det var så mange vinkler på boligene. Og masse trær i veien. Og jeg likte så godt stemningen i ei høyblokk på Etterstad. Det var unger overalt, de lekte og var høyt og lavt. En skikkelig idyll. Noen ganger kom jeg også i kontakt med folk. Jeg møtte for eksempel ei dame som var redd for at rasekatten hennes skulle bli med på bildet, fordi den kostet 20 000 kroner og kunne bli stjålet. Andre lurte jo litt på hvorfor jeg lusket rundt husene deres med kamera. Men de aller fleste var positive. Og om bildene er aldri så planlagte, er de også et resultat av oppdagelser og utveksling med mennesker jeg har møtt på veien.

ALLE BILDENE I BOKA er nøye planlagt. Jeg bestemte årstiden, tidspunktet på dagen, ukedag eller helg og hva slags vær det skulle være. Mye av dette er jo med på å bestemme hvordan vi opplever arkitekturen der vi bor. Og jeg ville ikke at folk skal kjede seg, at bildene skulle bli for like. JEG VILLE VISE fram sporene etter menneskene som har brukt boligene, og jeg vil at bildene skal minne de som ser dem om tiden som har vært. De nye prosjektene var det vanskeligere å jobbe med, for der er det jo så få spor. Men bare borettslaget er noen få år gammelt, ser man at mye har skjedd.

44

OBOSBL ADET

Ivan Brodey har tatt bildene til boka OBOS 100 borettslag 1929-1913, som kom ut på forlaget Press i januar. Forfatter av boka er kunsthistoriker og stipendiat ved AHO Anne-Kristine Kronborg.


15% RABATT - Utemiljø for alle

Besøk oss gjerne på Hagemessen/Park & Lekeplass på Lillestrøm 4-6 april.

Bestill vår nye katalog eller se den på milas.no i slutten av mars

Industriveien 1, 3430 Spikkestad Tlf.: 31 29 10 60, milas@milas.no

SIGVARTSEN STEININDUSTRI

GRAVSTEINER

NAVNETILFØYELSER OG OMARBEIDELSER

...EN IDÉ FOR TRIVSEL OG GLEDE Komplett moderniseringsprogram for kjøkken, bad og garderobe Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske fra eget verksted! Hvitevarer leveres og monteres etter avtale! Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet!

Ingen fordyrende mellomledd Oslo-distriktets største utvalg • Ring og få tilsendt GRATIS katalog • 12% rabatt ved henvisning til annonsen • Alle prisklasser • •

AVD. GRORUD: TRONDHEIMSV. 457, OSLO. TLF: 22 80 30 70 AVD. SANDVIKA: INDUSTRIV. 10, SANDVIKA. TLF: 67 52 10 30 WWW.SIGVARTSEN.NO

Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat


Mange dundrer rett forbi, mens andre lever hele livet i den populære drabantbyen. OBOSbladet besøkte et søskenpar på Manglerud i 1978. I 2013 bor de fortsatt her - og elsker det. TEKST HENRIK SØRLIE FOTO JETON KACANIKU ILLUSTRASJON PAPERCUT KILDE «OBOS. 100 BORETTSLAG. 1929-2013»


MANGLERUD. OBOSbladet banker på igjen – etter 35 år. Siden sist har Inger Øyen (50) giftet seg og fått to barn. Hun har flyttet fra leilighet til hus, men holder seg fortsatt på Manglerud. Det samme gjør broren Svein Syversen (56). Han og samboeren har en OBOS-leilighet noen hundre meter fra Inger. Og ingen av dem har planer om å flytte fra Manglerud. – Manglerud er jo bygda vår. Et trivelig miljø der vi har det meste, og samtidig bare 14 minutter fra Jernbanetorget. Det er mange som ønsker seg tilbake til Manglerud etter å ha bodd litt rundt, sier Inger. Selv har hun bare bodd tre år utenfor Manglerud for å gå på lærerhøgskole i Notodden. Men så var det tilbake til «hjembygda». FØR OG NÅ

–ŽJeg traff mannen min på fritidsklubben da jeg var 15 og han 17, forteller Inger. Det var i 1978, samme år som OBOS-bladet banket på for å høre om livet på Manglerud. Familien bodde da i borettslaget Manglerudjordet, som består av 518 leiligheter fordelt på 28 blokker. Foreldrene, Borghild og Sigurd, kunne fortelle at det på midten av 50-tallet var nesten ingen biler og lang vei til telefonkiosken. Matbutikk fikk Manglerud først i 1957. –ŽMen vi hadde noe som skapte litt stemning, og det var fiskebilen og brødbilen som kom trofast til blokkene til faste tider, fortalte Borghild. Sigurd kunne fortelle om det særegne fellesskapet som blomstret i drabantbyene i 50-åra. –ŽJa, det var et fellesskap og et samhold som ikke ligna noen ting. Vi kom mye nærmere enn vi gjør i dag, sa han til OBOS-bladet i 1978, og sønnen la til: –ŽDet var før TV'en den tida der. I dag er sønnen blitt 56 år, og han smiler av den gamle artikkelen. –ŽJa, det blir nok en del TV-titting i dag også, sier Svein. –Hvordan har Manglerud endret seg siden dere vokste opp? –ŽEgentlig ikke mye, men folk haster jo litt mer forbi i dag. Dessuten er det mindre liv mellom blokkene. Småunger er ikke utendørs uten tilsyn av voksne, mens vi var ute på egenhånd fra 4-5-årsalderen. – Unger bør helst være glad i sport og idrett, for der er vi best i byen. Eller musikk. Manglerud har musikklinje, og vi har fostret en rekke musikere, fastslår Inger, og ramser opp navn som Marius Müller, Trond Granlund, Paal Waaktaar og Magne Furuholmen. TRAFIKK OG NATUR

For øvrig har det knapt blitt bygd nye boliger på Manglerud siden 60-tallet. Det er ikke plass. –ŽVi har store grøntarealer mellom blok-

48

OBOSBL ADET

STORT BORETTSLAG:

I Rugveien ligger deler av Manglerudjordet borettslag, som består av hele 518 leiligheter fordelt på 64 oppganger. Manglerud har også mange firemannsboliger og rekkehus. HJEMBYGDA: 35 år etter forrige besøk bor Inger og Svein fortsatt på Manglerud – bare et par hundre meter fra hverandre. –­Manglerud er jo bygda vår, sier Inger. Mannen hennes kommer også fra Manglerud.


70-TALLET: OBOS-bladet

var på besøk hos familien Syversen i 1978 da de bodde i Manglerudjordet borettslag. Svein og Inger delte soverom. I dag bor Inger i hus, mens broren Svein og samboer bor i en OBOS-leilighet. Alle på Manglerud.

MANGLERUD • Manglerud er et boligområde i Østensjø bydel i Oslo. • Navnet kommer av norrønt Magnaruð, sannsynligvis en sammensetning av mannsnavnet Magni og ruð «rydning». • Navneformen Manglerud forekommer først på 1500-tallet. • Drabantbyen Manglerud ble bygd i slutten av 1950- og begynnelsen av 1960-årene. • I 2005 hadde Manglerud 13.470 innbyggere. • Manglerud kirke ble innviet i 1963. • Manglerud ble tilknyttet Lambertseterbanen i 1957, men da som sporvognslinje integrert i bytrikkens linjenett. Denne ble omlagt til T-bane i 1966. Kilde: Store norske leksikon


ORIGINALT: Peder Mathisen (85) bor i samme type leilighet i Manglerudjordet som Inger og Svein Syversen vokste opp i – bare to hundre meter unna. Mathisen har beholdt veggen mot kjøkkenet, mens det er åpent mot stuen.

kene, men heldigvis er det ikke nok plass til nybygg. Og i sør ligger Østensjøvannet som et fredet naturreservat, sier Svein. –Ulempen er at det kan være vanskelig å finne areal til nye barnehager, forteller Inger. Som på 70-tallet har de fortsatt politistasjonen, fritidsklubben, kirken og Manglerudsenteret. Sistnevnte sto ferdig i 1966, og ble den gangen omtalt som et av Norges største varesentre. Senteret har siden blitt utvidet og ombygd flere ganger, og har i dag 59 butikker og servicesteder. Nedenfor går Ringveien, til tider tettpakket med biler og tungtrafikk. –Moren deres sa i 1978 at det var blitt mye biltrafikk og for mange biler parkert langs veiene. Hvordan er det i dag? – Parkering er kanskje det største problemet på deler av Manglerud, og særlig i borettslaget hvor vi vokste opp. Der ble det beregnet gateparkering til to biler per oppgang. Ingen drømte vel om at åtte leiligheter skulle ha behov for mer enn to parkeringsplasser, sier Svein. –Ringveien kan være plagsom for enkelte borettslag, men ikke mange. De fleste steder på Manglerud er lite sjenert av trafikkstøy, sier Inger, som selv bor et rolig villaområde på oversiden av Brynsenteret. FOR ALLE LIVSFASER

–«Manglerud skal ikke bli noe gamlehjem», sa dere i 1978, og satset på at nye barnefamilier ville strømme til. Hvordan er aldersfordelingen nå? – Jeg synes det en god spredning på alder. Det skyldes nok at Manglerud har en variert boligmiks, sier Inger. Hun påpeker at det finnes

50

OBOSBL ADET

mange firemannsboliger, rekkehus og en del eneboliger på Manglerud. I tillegg er det en rekke to- og treromsleiligheter, og en del på ett og fire rom. –Her kan folk i alle livsfaser finne en boligtype som passer, sier Inger, og Svein legger til: –Manglerud har aldri blitt et gamlehjem. Men jeg tror det er et bra sted å bli gammel. ÅPNET FOR NYE LØSNINGER

Leiligheten til Peder Mathisen er trolig forløperen til dagens åpne planløsning mellom stue og kjøkken. Manglerudjordet borettslag ble oppført fra 1956 til 1958, og leilighetene fikk en original planløsning. I stedet for tre rom og kjøkken, var det tre og et halvt rom – pluss kjøkken. Arkitektene Engh og Qvam hadde lånt noen kvadratmeter fra både stue og kjøkken, og heller lagd et mellomrom. Kall det gjerne en forstue. Arkitektene hadde tegnet planløsningen allerede i 1952 og vunnet pris for «en utålmodig eksperimentering med boligarealer». I utgangspunktet var det lagt opp til vegger mellom forstuen og de andre rommene, men kjøperne kunne velge om de ønsket å få satt opp vegg til stuen og kjøkkenet. –Det var mange som droppet disse veggene alt fra starten. I dag har nærmest alle fjernet veggen mot stuen, og det store flertallet har også revet veggen mot kjøkkenet, forteller Peder Mathisen, som har bodd i Manglerudjordet siden 1958.


KJØKKENFORNYING KJØKKENFORNYING KJØKKENFORNYING KJØKKENFORNYING ELLER ET HELT KJØKKEN ELLER NYTTKJØKKEN KJØKKEN ELLER ETHELT HELT NYTT NYTT KJØKKEN ELLERET ET HELT NYTT

KJØKKENFORNYING ELLER ET HELT NYTT KJØKKEN

Vi kan hjelpe deg med

Vi kan hjelpe deg med begge deler! begge Videler! Vikan kanhjelpe hjelpedeg degmed med deg med beggedeler! deler! begge

Samtidig kan vi stille med Samtidig kanhjelpe vi stille med Vi kan deg med kan Samtidig kanvivistille stillemed med deSamtidig fleste håndverkertjenester. stille med begge deler! de fleste håndverkertjenester. de fleste defleste flestehåndverkertjenester. håndverkertjenester. de håndverkertjenester. Vi kan hjelpe medeller ring, Send oss en deg SMS

Send oss en SMS ring, Samtidig kan vi eller stille med Send oss en SMS eller ring, Send oss en SMS eller ring, Send oss en SMS eller ring, begge deler! så kan vi avtale et møte for så kan vi avtale et møte for for såså kan vi avtale et møte de fleste håndverkertjenester. kan vi avtale et møte for så kan en vi avtale et møte forditt. en befaring enbefaring befaringav avkjøkkenet kjøkkenet ditt. av kjøkkenet ditt. enDet befaring av kjøkkenet ditt. Samtidig kan vi stille med koster ingenting. en befaring av kjøkkenet ditt. Detkoster koster ingenting. Det ingenting. Send oss en SMS eller ring, Detdekoster ingenting. fleste håndverkertjenester. Det koster ingenting. så kan vi avtale et møte for Sammen Sammenfinner finnervi vien enløsning løsning Sammen finner vi en løsning en befaring av kjøkkenet som passer deg, og som Send oss endeg, SMSog eller ring, ditt. sompasser passer deg, og som som som Sammen finner vi en løsning Det koster ingenting. regel kan vi gi en eksakt Sammen finner vi en løsning så kan vi avtale møte pris for regel kan gi en eneteksakt eksakt pris regel kan vivi gi pris på stedet. passer og som en befaring kjøkkenet ditt. påstedet. stedet. somsom passer deg,avdeg, og som på Det koster ingenting. Sammen finner vi en løsning regel kan vi gi en eksakt pris

regel kan vi gi en eksakt pris som passer deg, og som på Sammen stedet. på stedet. løsningpris regel kanfinner vi gi vieneneksakt Ring Mikael Abrahamsson

Tlf: 90 06 08 50

som passer deg, og som på stedet. regel kan vi gi en eksakt pris på stedet.

Tradisjonelt eller moderne?

- det fornuftige alternativet - det fornuftige alternativet - det fornuftige alternativet

www.kjokkenkompaniet.no www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 88 68 www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 88 68 Mobil: 90055 6088 850 Tlf: 22 68 Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no

www.kjokkenkompaniet.no

- det fornuftige alternativet - det fornuftige alternativet

- det fornuftige alternativet

- det fornuftige alternativet

www.kjokkenkompaniet.no www.kjokkenkompaniet.no 22 556888 68 Tlf: Tlf: 22 55 www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 888868 Mobil: 60 850 Mobil: 900 900 60 850 Mobil: 900Tlf: 60 22 85055 88 68 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no

E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no


BOLIGMARKEDET I 2014:

Håper på jevn prisutvikling OBOS-sjef Martin Mæland håper på en stabil boligprisutvikling i 2014. – Jeg sier det OBOS alltid sier: At bolig skal man kjøpe når man trenger det.

TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO HANS FREDRIK ASBJØRNSEN LLUSTRASJON PAPERCUT

NY OPTIMISME. Konsernsjef

Martin Mæland i OBOS tror at de siste månedenes prisnedgang fort vil gå over. Hvis denne prisnedgangen viser seg å bli litt mer langvarig, er han mer bekymret for hva som kan komme etterpå: –Det vi så i 2008, da prisen gikk ned så lavt som til 28 000 kroner per kvadratmeter, var at vi fikk voldsom rekyl senere. I 2013 var prisen så høy som 43 000 kroner per kvadratmeter. Det er en økning på nesten 50 prosent på noen få år. Dersom prisene blir for lave, kan dette skje igjen, advarer han. At boligprisene har bikket litt nedover i det siste, og nå ligger på ca 40 000 per kvadratmeter, tror han skyldes at prisene totalt sett har vært for høye og at det har vært mye negativt snakk rundt boligmarkedet. –Jeg tror at en del unge mennesker har ventet med å kjøpe bolig fordi det har vært for dyrt. På ett eller annet tidspunkt kommer disse tilbake og skal inn på boligmarkedet samtidig – og det er da vi kan få en for sterk prisøkning. Men jeg håper ikke at det blir slik, jeg tror på en jevnere prisutvikling, og der prisene er høyere til høsten enn de er nå, understreker Mæland. Mæland mener at en jevnere prisutvikling er et tegn på et fungerende og sunt boligmarked. –Bolig skal man kjøpe når man trenger det. Det er jo det vi i OBOS alltid sier. Vi er ikke til for å skaffe boligspekulantene penger, men for at vanlige folk skal få seg en bolig når de har behov for det, påpeker han.

52

OBOSBL ADET


Y N

T E H

G

F T OD

E N E R Ø OR R

• ALDRI MER TETTE RØR • FJERNER FETT • HINDRER DÅRLIG LUKT OG GRUNNLAGET FOR BAKTERIEVEKST TETT AVLØP? PRØV PLUMBO FLYTENDE GEL – BEST I TEST PÅ BADET!


VÅR PÅ GREN Hvem har sagt at man ikke kan trekke våren inn i vinduskarmen selv om det fortsatt er vinter ute? TEKST OG STYLING KRISTA ELVHEIM FOTO JORUNN THARALDSEN


VÅRVASER: Grønn keramikkvase fra Country chic, gammel melkeflaske (Sinsen brukthall), telysholdere i grønt glass (Raun/House of Oslo), en fiskebolleboks brukt som vase, grønn glassvase (Raun/House of Oslo), vinflaske uten etikett, glassvase formet som lyspære (Bolina), grønn keramikkvase og telysholder i gråblått glass (Country chic).

OBOSBL ADET

55


HVERDAGSESTETIKK: En fiskebolleboks eller gammel olivenoljeboks kan plutselig bli en kul detalj i en gruppering med ulike type vaser i vinduet. Stikk et hull i bunnen av boksen og bruk den som blomsterpotte. PÅ REKKE OG RAD: Hvorfor ikke prøve seg frem med ulike typer vaser og sette dem på rekke og rad i vinduskarmen?

GRØNT INTERIØR. De siste årene har det blitt populært med ulike snittvarianter av grener som magnolia, mandelgrener, kirsebær, gåsunger, kvedegrener og andre grener. Spør deg frem i blomsterforretningen! Et husmortips er faktisk også at man kan klare å dyrke frem blomstrende grener selv – fra trærne ute i hagen. Trikset er å kutte dem ned med et godt snitt og sette dem i glovarmt vann inne i varmen. På denne måten trekker grenene lettere til seg næring og man kan presse blomstringsprosessen frem innendørs. Deretter kan du holde prosessen vedlike gjennom å snitte grenen på nytt og gi grenen nytt, varmt vann et par ganger per uke. Du kan gjerne dusje knoppene med litt vann av og til også. Det vil som regel ta litt tid før grenen blomstrer, men det hele er verdt å vente på! MAGISK MAGNOLIA. Magnoliatrærne blomstrer

tidlig om våren med store, vakre blomster på bar grein. Man kan se dem i alt fra sarte rosanyanser, via hvitt til den dypeste rosafargen. De dufter helt vidunderlig. Er du så heldig å bo i nærheten av en botanisk hage kan du ganske sikkert finne et vakkert, stort og gammelt magnoliatre som hovedattraksjon. Blomstringen er kortvarig, så det er lurt å følge litt ekstra godt med rundt slutten av april. Mange blomsterforretninger selger magnoliagrener allerede fra januar. DUFTENDE, FINE GODSAKER. Mandelgrener (prunus dulcis) med sine rosa, vakre blomster, dufter herlig og er dessuten lekre å se på. Man kan fint bruke dem som både snitt i vase, eller hva med å binde en vakker krans av dem? Opprinnelig stammer mandeltreet fra Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Mandeltreet er mest kjent for sine spiselige røtter som brukes i en rekke matvarer, men som også kan spises rå eller ristet. I Norge brukes mandeltreet mest i form av avskårne blomster og som estetisk føde med sine nydelige rosa blomster. CHERRY DELIGHT. Kirsebærtreet har vakre, hvitgrønne kirsebærgreiner som er frodige og deilige å dekorere med. Grenene er lekre i alle stadier av blomstringen, fra de står i forsiktig knopp til de er i full blomst. Kirsebærgreinene er heller ikke så dyre å kjøpe i butikk og man kan lett kjøpe en stor og frodig bunt som vil vare lenge i vasen.

56

OBOSBL ADET


SART SKJØNNHET: Magnolia-blomsten er ikke bare vakker, men den dufter også godt. Den har sitt navn etter den franske botanikeren Pierre Magnol. GAMMEL OG GOD: Magnolia er en av de antatt eldste planteslektene på kloden. Det er funnet fossiler som tyder på at magnolia kan ha eksistert i 100 millioner år!

GJENNOMSIKTIG: Det er fint å se greiner, stilker eller røtter gjennom glasset på blanke glassvaser. Denne glassvasen er formet som en melkekartong!

58

OBOSBL ADET


Bor du i et boligselskap som trenger en egen nettside? Eller har dere sider som har gått ut på dato? Bli med i vår konkurranse og vinn en ny start på nett! TEKST MARIE DYRÉN  ILLUSTRASJON VESA SAMMALISTO

– VI VIL GJERNE hjelpe boligselskaper som trenger egen hjemmeside, og som har gode ideer om nettkommunikasjon, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS. UTSTYRSSTIPEND

–Premiepengene skal brukes til nødvendig utstyr som kamera, videokamera, bærbar pc eller programvare. Og med abonnement på OBOS´ hjemmesideløsning Herborvi.no er vinneren sikret en enkel og grei oppstart, og tilgang til et publiseringsverktøy som det er lett å jobbe videre med, sier Pettersen. SLIK SØKER DERE:

Send inn en søknad der du begrunner hvorfor akkurat ditt boligselskap har et stort behov for nye nettsider. Fortell også litt om boligselskapet, informasjonsbehovene, planer og ønsker, samt hva dere kunne tenkt dere å bruke midlene på.

Søknaden sender du på e-post til: marie. dyren@obos.no. I emnefeltet skriver du «Ny start på nett». Frist: Mandag 24. mars. Vinneren vil bli offentliggjort på OBOS´ generalforsamling 28. april. Ønsker du å vite mer om OBOS hjemmesideløsning? Gå inn på www.herborvi.no

DETTE KAN DERE VINNE: 10000 kroner i stipend. Oppstart samt ett års gratis abonnement på publiseringsløsningen Herborvi.no. Personlig veiledning i oppstart og publisering på Herborvi.no. Personlig veiledning i nettpublisering «Hvordan lage gode boligselskapssider».

OBOSBL ADET

59


To fag – én leverandør Fullservice selskap innenfor alle typer elektro- og heisinstallasjoner.

Malermester Knem & Næsvik AS • Sprøytemaling av innredninger • Stort malerverksted i Jerikoveien 26 • I vårt malerverksted sprøytelakkerer vi alt av kjøkkenfronter, innredninger, møbler, dører etc • Med grundig forarbeid og fagmessig sprøytemaling blir gamle slitte overflater som nye.

Elektroinstallasjon Heisinstallasjon Heisservice – Døgnvakt

Malermester Knem & Næsvik AS Jerikoveien 26, 1067 Oslo Direkte: 90 54 21 45 • Kontor.: 22 90 60 50 firmapost@nasvik.no • www.nasvik.no

www.mhe.no – tlf. 23 03 60 40 – firmapost@mhe.no Enkelt, raskt og effektivt for borettslag og sameier

Ta vare på det som er verdifullt

Kjøp din nye portåpner i vår webshop!

Renovering og oppussing av bolig er en investering som øker boligens verdi. Uansett om det skal gjøres privat eller i et borettslag er det viktig med god rådgivning, trygghet og så få personer som mulig å forholde seg til. Her finner du også informasjon og priser. Sikker betaling. Gratis porto!

lg på Se vårt utva .no shop.rosing Industriveien 20. PB 83, N–1483 Hagan. Telefon 67 06 45 00

Braatens Byggfornyelse har spesialisert seg på totalleveranse av håndverkstjenester innen rehabilitering og oppussing av alle typer boliger og næringsbygg. Kontakt oss i dag for en hyggelig fagprat!

www.braatensbyggfornyelse.no tel. 22 10 63 10


GRAFISK STIL: Fjærpenn fra HAY (39 kr), iPadcover fra House Doctor (79 kr), diamantformet boks (149 kr) fra Areaware og blyantspisser fra Granit (39 kr).

Piff opp pulten med inspirerende skrivesaker og tilbehør som styrker arbeidslysten. Lyst og lekent eller mørkt og grafisk. TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO INGER MARIE GRINI STYLING LINDA ELMIN

OBOSBL ADET

61


Leken og fargerik

Stikkord for denne stilen er lyst treverk og sarte pasteller som møter geometriske former og sterke kontrastfarger. Dette er hjemmekontoret for de fargeglade.

ANALOGT OG DIGITALT: Clipboard til 79 kr fra House Doctor, eske fra HAY (349 kr for sett med 5 stk), fyrstikkesker fra 25 kr, HAY, iPhonecover til 39 kr (House Doctor) og notatbok fra Anthropologie.com (50 kr). GEOMETRISK: Affirmasjonkort i eske fra Moshi Moshi (199 kr), sekskantet fat fra HAY (129 kr), gummistrikker fra Tiger (10 kr), tape fra Søstrene Grene (7 kr), firkantet fat fra HAY (99 kr), sparebøsse fra Ferm Living (269 kr) og telefonrør til iPhone fra Native Union (349 kr). FARGEFRISKT: Rosa dokumentmappe (119 kr) og linjaler (59 kr) fra HAY, postkort med fuglemotiv fra Natural History Museum London, notatbok fra Laugenhaus (99 kr) og notatboken med prikker er fra Søstrene Grene og koster 7 kr.


OBOSBL ADET

63


Mørk og metallisk

Du får en mer maskulin og stram stil med en kombinasjon av kobber- og messingdetaljer samt sort og hvitt.

KOBBER OG MESSING: Notatbok i sort, hvitt og skinn fra Urban Outfitters (299 kr), kobbereske med lokk fra hviit.no (349 kr), Cell telysestake, brukt som skål, 499 kr fra Eclectic by Tom Dixon, hånd fra Areaware (629 kr) og tape fra Søstrene Grene (9 kr). MARMOR OG BETONG: Fat i betong, sett med tapedispenser og blyantholder fra Areaware (599 kr),

64

OBOSBL ADET

papirklemme (49 kr) og saks (79 kr) begge fra HAY, marmordiamant fra Bloomingville (249 kr), notatbok fra Playtype (79 kr), notatbok fra HAY (99 kr), postkort (15 kr) fra Fotografiska.eu, notatbok med prikker fra Søstrene Grene (7 kr) og duftlys (699 kr) fra Eclectic by Tom Dixon.

GRÅTT OG SORT: Linjalen er fra HAY (59 kr) og fatet i rå messing koster 549 kr hos Hviit.no, svart notatblokk (10 kr) fra Tiger, mønstrete notatbok (69 kr) fra House Doctor, klokken koster 2800 kr og er fra Eclectic by Tom Dixon, sort fjærpen fra Etsy, iPadcover til 499 kr fra HAY, Earbud øretelefoner (199 kr) fra Happy Plugs og iPhonecover (399 kr) fra Louise Roe.


OBOSBL ADET

65


I tida etter terrorbomben skjønte Ola Jostein Jørgensen hvor stolt han er av Oslo. Derfor spiller byen hovedrollen i den nye boka hans.

TEKST TINA Ă…MODT FOTO HANS FREDRIK ASBJĂ˜RNSEN

JANUARLUFTA er tett av snø. Under Vaterlandsbrua, pĂĽ grensa mellom Oslo Plaza, busstasjonen og bydelen Grønland, trekker forfatter Ola Jostein Jørgensen skjerfet litt opp over haka. Se de svĂŚre mĂĽkene, sier han og peker mot fugleflokken som tripper noen meter unna. Midt i flokken ligger fire-fem blodige duer som er hakket i hjel. Litt som i boka di, foreslĂĽr jeg, og sikter til en novelle hvor en glupsk mĂĽke myrder og svelger en hel due. Vi bĂĽde flirer og grøsser. Historien er lĂĽnt av en kompis, men flere Jørgensen kjenner skal ha sett dĂŠt skje i virkeligheten. Ingen drømmer om Oslo heter den nye boka hans. En variert og smĂĽabsurd samling noveller som alle utspiller seg her, i Oslos parker og borettslag, langs folketomme gater og inne pĂĽ brĂĽkete, velkjente utesteder. En ensom gammel dame som strever med ĂĽ skjønne panteautomaten pĂĽ Majorstua, en full jente som blir med fremmede gutter pĂĽ nachspiel, og en arrogant, nederlandsk forfatter som prøver ĂĽ oppsummere Oslo med to setninger, er noen av menneskene som opptrer i Jørgensens litterĂŚre univers. Og sĂĽ er Natalie Portman med, da. –ˆOslo er en by som fortjener ĂĽ mytologiseres litt, sier Jørgensen. HAN DRĂ˜MTE ALDRI om Oslo selv. Etter en oppvekst blant bondegĂĽrder og byggefelt i Nannestad, flyttet han hit for ĂĽ studere som 19-ĂĽring. –ˆDa jeg flytta til Oslo handla det ikke sĂĽ mye om ĂĽ flytte til, men ĂĽ flytte vekk fra det jeg vokste opp i. Da var Oslo bare viktig fordi det var noe helt annet. Jeg tror mange har det sĂĽnn. Jeg møter sjelden noen som sier at de alltid har hatt lyst til ĂĽ bo i Oslo eller at de er sĂĽ innmari glad i Oslo at de bare mĂĽtte bo her. Langsomt har han og byen grodd sammen. Det er blitt en bĂĽde praktisk, her jobber han som bokhandler, og amorøs relasjon. Hovedstaden er full av steder han liker. Parkene om sommeren, for eksempel. –ˆMen det er greia med Oslo. En trenger ikke velge seg ett sted. Du kan velge noe passer til hvilket humør du er i, om du vil vĂŚre aleine eller sammen med folk. Du har utmarka, øyene‌ Jeg har blitt veldig glad i Oslo. Det er ikke en by som er elskelig anlagt eller hyggelig og imøtekommende. Men den har sine kvaliteter og sjarmerende trekk likevel. OSLOKJÆRLIGHETEN – bĂĽde hos Jørgensen og pĂĽ nasjonalt plan - fikk en oppsving for snart tre ĂĽr siden. Juliettermiddagen i 2011 satt han

66

OBOSBL ADET

hjemme i leiligheten ved Alexander Kiellands plass og skreiv. Han hørte drønnet, men det tok lang tid før han skjønte hva som hadde skjedd. Siden seiv stoltheten og kjĂŚrligheten til hjembyen inn i skriften. –ˆJeg begynte ĂĽ skrive pĂĽ en novelle tre uker etterpĂĽ. Da skjønte jeg at jeg mĂĽtte skrive mer om det, sier han. Det uforklarlige og fremmede ved terrorhandlingene, utforsker han ogsĂĽ i boken, sĂŚrlig i en av novellene: Nyhetssendinger pĂĽ TV melder at et monster herjer i sentrum, men hovedpersonen klarer ikke ĂĽ ta det inn - hun er mer opptatt av om samboeren har vĂŚrt utro mens hun har vĂŚrt bortreist. –Du unngĂĽr gravalvoret nĂĽr du skriver om 22. juli? –ˆDet er jo selvfølgelig pĂĽ en mĂĽte litt risky. Men det er vanskelig ĂĽ skrive direkte om 22. juli, jeg ble heller ikke direkte rammet. Jeg tenkte at det gĂĽr an ĂĽ bruke noen av de følelsene som ble vekka pĂĽ den tida. Jeg opplever at fortellinga om 22. juli er allerede i ferd med ĂĽ bli litt satt. Men sĂĽnn som det var den dagen og dagene etterpĂĽ var det veldig mange rare følelser som dukka opp hos folk, mange snodige samtaler som nesten ingen har snakket om etterpĂĽ. I timene før man forstod, var det mange folk som gikk rundt og nĂŚrmest fleipet med det. Det er mer det jeg skriver om. Ikke selve hendelsen. JĂ˜RGENSENS TEKSTER rommer ofte absurde elementer. Hollywoodstjernen Natalie Portman rusler forbi Arkitekthøgskolen i novelle, i en annen kan hele Oslos historie betraktes gjennom et hull i en biblioteksvegg. Ofte, men ikke alltid, bikker tekstene over i komikk. Ideen om den pratsomme hunden fra Budapest, som springer rundt i Iladalen og røper hemmeligheter, dukket bare opp. SĂĽnn jobber Jørgensen stort sett. FĂĽr en idĂŠ, begynner ĂĽ skrive, prøver ĂĽ unngĂĽ at teksten blir for tøysete. –ˆJeg synes det er interessant ĂĽ se hva som skjer nĂĽr man putter noe absurd og umulig inn i noe hverdagslig og vanlig. NĂĽr det spiller mot hverandre kan det gi en effekt, kanskje kan man se det vanlige med litt nye øyne. Og sĂĽ synes jeg det er morsomt, da, en hund som snakker. Det er gøy ĂĽ leke seg litt nĂĽr man først sitter og skriver ogsĂĽ. –Hva med Natalie Portman- historien, er den sann? –ˆNei. HAN HUMRER OVER KAFFEKOPPEN. Vi har søkt ly pĂĽ en av kafeene nĂĽ, ute laver snøen fortsatt, Toppen av Plaza-hotellet viskes nesten ut av det hvite lyset. Dette omrĂĽdet er sĂĽkalt belastet, kjent for doplanging og som overnattingssted for rumenske tiggere. Men visst er det en egen skjønnhet her ogsĂĽ, synes forfatteren. –ˆJeg ville ikke sendt turister ned under Vaterlandsbrua for ĂĽ fĂĽ en estetisk opplevelse, akkurat, sier han. –ˆMen da vi stod der ute i sted, i snøvĂŚret, med utsikten bort mot parken og Brugata, var det jo ganske billedskjønt. Oslo er jo pen. Du mĂĽ bare se pĂĽ riktig sted til riktig tidspunkt.


OSLOVE: Ola Jostein Jørgensen,

f. 1977, forfatter, kommer fra Nannestad. Oslobeboer siden 1997. Ingen drømmer om Oslo kommer ut på Aschehoug.

OBOSBL ADET

67


osloquiz

GØY MED QUIZ?

Gjett og vinn i OBOS-bladets osloquiz på facebook. com/obosmedlem.

HVA VET DU OM OSLO?

KLASSIKEREN HVA VET DU OM OSLO ER ENDELIG TILBAKE!

Maria Nordbø Baugstø lager ofte quiz for elevene hun underviser som lærerstudent. – Quiz er både morsomt og lærerikt, sier Maria. 7 RETTE: –Ikke verst, det kan jeg absolutt leve med, sier Maria, som får to billetter til Oslo kino som takk for innsatsen.

Hvem bor i Inkognitogata 18? Adressen lyder kjent. Frisørsalongen til Jan Thomas ligger vel i området, men mener dette må være statsministerboligen.

Hva heter den brune kafeen i Waldemar Thranes gate hvor blant andre karakteren Harry Hole i Jo Nesbøs kriminalromaner er stamgjest? Kan det være Tranen? I hvilken kulturinstitusjon finner du Den franske sal og studiesalen? Det må vel være Nasjonalgalleriet, skulle jeg tro. Hvilken yrkestittel går foran «Dehlies plass» for å angi et stoppested for busslinjene 37 på Bjølsen; advokat, amtmann eller professor? Denne bussen har jeg tatt mange ganger så dette kan jeg! Svaret er «advokat». Til hvem eller hva ringer du, når du har tastet inn 02180 på mobiltelefonen din? Denne var lei, kan ikke si det ringer noen bjeller… Hva heter stasjonen som ligger mellom Økern og Vollebekk på T-banens linje 5 til Vestli? Skal vi se.. først er det Hasle, så Økern. Da er det vel Risløkka som er neste.

TEKST OG FOTO EDDIE CHR. THOMAS

Hvor i byen ligger Haraløkka idrettsanlegg? Vi skal i hvert fall til de østlige delene av byen. Mener å vite at det ligger på Bøler. Hvilket ukeblad har gitt navn til kolonihagen som ble anlagt på Bjølsen i 1912? Det kan vel ikke være annet enn Hjemmet! Hvor finner du minnesmerket «Steinrøysa nedi bakken?» Det er jo Prøysen-år i år, og jeg er ganske sikker på at dette ligger ved NRKbygget på Marienlyst.

68

OBOSBL ADET

Hvem bor i Inkognitogata 18? Hvem ble av Aftenpostens lesere kåret til Årets Oslo-borger 2013? 3. Hva heter den brune kafeen i Waldemar Thranes gate hvor blant andre karakteren Harry Hole i Jo Nesbøs kriminalromaner er stamgjest? 4. I hvilken kulturinstitusjon finner du Den franske sal og studiesalen? 5. Hvilken yrkestittel går foran «Dehlies plass» for å angi et stoppested for busslinjene 37 på Bjølsen; advokat, amtmann eller professor? 6. Til hvem eller hva ringer du, når du har tastet inn 02180 på mobiltelefonen din? 7. Hva heter stasjonen som ligger mellom Økern og Vollebekk på tbanens linje 5 til Vestli? 8. Hvor i byen ligger Haraløkka idrettsanlegg? 9. Hvilket ukeblad har gitt navn til kolonihagen som ble anlagt på Bjølsen i 1912? 10. Hvor finner du minnesmerket «Steinrøysa nedi bakken?» 1. 2.

SVAR: 1. Statsministeren. 2. Christian Ringnes. 3. Restaurant Schrøder. 4. Nasjonalgalleriet. 5. Advokat. Etter advokat Ole Dehli (1851-1924). 6. Oslo kommune. 7. Risløkka. 8. På Bøler. 9. Hjemmet (Hjemmets kolonihager). 10. I skråningen foran kringkastingshuset på Marienlyst i Oslo. Minnesmerke for Alf Prøysen, avduket i 1971.

Hvem ble av Aftenpostens lesere kåret til Årets Oslo-borger 2013? Geir Lippestad. Eller kanskje Fabian Stang? Fabian er jo svært populær blant oslofolk.

TEST DEG SELV!


juniorsiden MORO FOR DE MINSTE

VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

Denne gangen anbefaler Unge Deichman, som er Deichman biblioteks barne- og ungdomsavdeling, at du leser:

BARBIE-NILS OG PISTOLPROBLEMET

av Kari Tinnen og Mari Kanstad Johnsen Hurra for Nils! For Nils har bursdag og pappa har sagt at han kan få velge hva han vil i lekebutikken! Nils går forbi kosebamser og fargestifter, lekebiler og dukkevogner, og der ser han det! I en rosa eske med rosa hjerter står verdens nydeligste Barbie-dukke. Akkurat det han ønsker seg! Men pappa blir både sint og flau når Nils forteller at han vil ha en Barbie-dukke, og prøver å dra Nils med seg bort til guttelekene. Foreslår at de skal kjøpe en lekepistol i stedet. Mens de står der og krangler, går den tøffe nabomannen og sønnen forbi. De peker på dukka Nils har i hånden, og pappa blir enda flauere. Så flau at han tvinger Nils til å kjøpe en lekepistol! Men Nils vil ikke at pappa skal bestemme hva han ønsker seg. Så han finner på noe lurt ...

Frida Bruusgaard, 9 år, fra Oslo er trukket som vinnere av juniorkryssord et i OBOS-bladet nr. 9. Leo Evjen (6), Silje Marstrander (7) og Jakob Stang (8) vant ord leken. Premier er sendt i posten . OBOS-bladet gratulerer!

Vinn premier! Svar på kryssordet, eller send oss tegninger, vitser, dikt eller andre bidrag, så er du med i trekningen om blant annet billetter til OBOS-dagen i fornøyelsesparken Tusenfryd fredag 30. mai, eller gavekort på 400 kroner. Frist 4. april. Send inn til OBOS, postboks 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Merk konvolutten «Juniorlaget». Navn: ........................................................................................... Klipp ut og send inn.

TEKST OG UTVALG SØLVI HALVORSEN VIGNETTER HELENA OHLSSON

Junior x-ord

Et grønt monster med spisse, oransje tenner og øynene på stilker, har Elias Uran (7) fra Kjelsås i Oslo tegnet. Takk for flott tegning, Elias! Du får en hilsen i posten.

Adresse: ...................................................................................... Postnummer/sted:................................................................... Alder: ..........................................................................................

OBOSBL ADET

69


kryssord

SEND INN

og vinn Flax-lodd!

MORO FOR DE VOKSNE

Løsning Kryssord 9/13 L Ø S S T F B E S T K N I E N G A U S K A N T

B E T A L E T A U S R U T I N E R T E

A V I Ø S E P I

A Å F O L T V E R E V N E R I S T S E T I R R E K E L T I S O V E R E A D B T F O O M A T M E N S T O T T E R E E R O R I L R S A I K K U A U R P L A

NETTOPP

TERNING

FANTESKAP

TIGGE

FORENING

LITT

BREKKJERN SUMME Ø O L A R N Ø T A K E T O N O P O T R M E I R B E N E G M N U A E G E R

S U T R E T E A N N E T T

J O A N N I E D S N T E R D E V I E D E A B L E

A B N O S E L E I T T T E T E N E S J T E S R D A U N B E T R L E R I V E

T B O I G S E E T T T E E F F I E L K I T N G Å E R N E

FNISTE NESET

ORDNE

DIKT

OPPTOG

FENGSLET REISE

TALL KVISTER

VELSTÅENDE

APPARAT FIKS

Løsning Sudoku 9/13

3 5 4 1 6 2

2 1 5 6 3 4

6 4 3 2 1 5

4 3 6 5 2 1

5 2 1 3 4 6

1 6 2 4 5 3

INNEHAVER

LØFTE

Kryssordvinnere nr. 9 2013 Eva Heegbarth, Oslo Tove S. Andersen, Stavanger Gisle Ekeberg, Heradsbygd Sudokuvinnere nr. 9 2013 Tony Boday, Røyse Kristian Emil Bjelde, Fetsund Kari Veel, Rolvsøy

Oppgave Sudoku 2/14

ANELSE

SKRED SEREMONIENE

FRYSER

SJARM

KLOK

BIB. PERSON

MYNT

TALL

DESSERT LAND

KVISE

TEGNE

GANG SINGULARIS

BEILER

KOMPLETTERE

JERNVARER PRON.

ELV

FREMDELES

BAKVERK

LØPER

KONGE

BY

FLEIP

UTØY

INDERLIG

KUNDER

Vinnere 9/13

KRYSSORD- OG SUDOKUVINNERE FRA OBOS-BLADET NR. 2/14, OFFENTLIGGJØRES I BLAD NR. 4/14

URO

FISK

BUNT

TONE

ALDRI

VERN

KJÆRLIGHET LUKT

VERTSHUS

NORSK ARTIST

MYNT DISIPPEL

PÅFUNN

GRESK ØY

INSEKT

FASE

FLOKK

FORBINDE

LOKKEMAT

TRALT

HUNNDYR

GRESSER JENTENAVN

HÅND

ENKELT

FISKER

USTØ

LEKER

FRUKT

LEDELSEN

FLOKK ATAL

PESTEN RETNING HUS

SMERTE

BAK

BETE

GUDINNE

LIVSENERGI

TIPS

TÅRE

6 5 1 2 3 5 2 5 1 2

6

Fyll inn tall i de åpne rutene slik at hver linje, hver kolonne og hvert felt bestående av 2 x 3 ruter inneholder alle tallene fra 1 til 6. Rutene merket med stjerne danner en tallkombinasjon som du fyller inn i kupongen og sender inn.

70

OBOSBL ADET

TRE

GLOSE BOLIG

KORKE

REKKE

TALL

KJÆRLIG

TINE

HAST

BOM

EUROPEER INSEKT

MINNES TØRRLAND

VERN

SJEL

De første riktige løsningene premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 2/14» eller «Sudoku 2/14» og send løsningen/løsningssetningen innen 4. april til: OBOS-bladet, pb 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo eller til obosbladet@obos.no Navn Adresse Sudoku-løsning


bolig OBOSBL ADET 02 | 14

VELKOMMEN INN: Søndag 16. mars blir det åpent hus i våre nye boligprosjekter over hele landet. Side 74

72 Lev livet på Løren OSLO: Gartnerløkka borettslag byr på alle fordelene som kommer med et lite lokalmiljø innenfor storbyens grenser.

74 Visningshelg

HELE LANDET: Søndag 16. mars (lørdag 15. i Østfold) arrangerer OBOS visning på over 1000 nye boliger.

75 Bellevuehagen snart ferdig! FREDRIKSTAD: Om et halvt år står 65 leiligheter ferdig ved togstasjonen i Fredrikstad.

78 Nyinnflyttet i Kronstadparken BERGEN: – Vi er veldig fornøyd med både leiligheten og beliggenheten, sier Yasir Jari (30) og Inger Kristin Wiik (28).

84 Full oversikt

FOTO NADIA FRANTSEN

HELE LANDET: Vil du vite hvor OBOS bygger nå, og hvor vi planlegger å bygge? Her får du full oversikt!

Les mer på obos.no/nybolig


BOLIG | OSLO | LØREN

VISNINGSSENTER Velkommen til vårt visningssenter i Lørenvangen 23, torsdager kl. 17.0018.00 og søndager kl. 12.30-13.30.

Lev livet på Løren Med beliggenhet midt i et av Oslos største utviklingsområder byr Gartnerløkka borettslag på alle fordelene som kommer med et lite lokalmiljø innenfor storbyens grenser.

OBOS OG VEIDEKKE skal bygge nærmere 850 nye boliger på to tomteområder langs Lørenvangen. Tomteområdet lengst nord, med 240 boliger, bygges ut først. Gartnerløkka borettslag er navnet på det første utbyggingsområdet. Fem bygninger skal omkranse et stort, solfylt tun med trær, benker, stier og lekeplass. Det første byggetrinnet med 53 leiligheter ble lagt ut for salg i oktober 2013, og arbeidet med å klargjøre tomten for bygging er allerede i gang. STORSTILT OMRÅDEUTVIKLING

Utbyggingen av de nærmere 850 boligene er en del av en større områdeutvikling på og rundt Løren. Her er det mye spennende på gang allerede, og når Gartnerløkkas første byggetrinn står ferdig i 2016 vil mange av de store satsningsprosjektene være gjennomført.

72

OBOSBL ADET

T-BANEN KOMMER!

Store deler av veisystemet i området har vært under omlegging i noen år. Dette arbeidet går nå mot slutten. Ring 3 er nylig lagt i tunnel, slik at det kun er lokaltrafikken som passerer på overflaten i nærheten av boligene. Dag Hammarskjølds vei vil også bli bygget om innen boligene står klare. I tillegg til en fil for biler, inkluderer planene nytt fortau, sykkelvei og kollektivfelt. I løpet av 2016 skal den nye Lørenbanen være klar. Løren T-banestasjon vil bli liggende like i nærheten av boligene, og det vil ta cirka 10 minutter å reise til sentrum. Den nye T-banestrekningen skal forbinde linje 5 med T-baneringen ved at en ny trasé legges fra Hasle gjennom Lørenbyen og kobler seg på Ringbanen ved Sinsen. SPENNENDE NÆROMRÅDE

Gartnerløkka ligger bare et kvartal unna


NÆROMRÅDET Storo

n sveie dheim Tron

Sinsen

N

Her kommer boligene

Løren

Hasle

Søndre Hovin Tøyen

0

700 m © Kartagena / Statens kartverk Kollektivtransport: Busstopp på Lørenvangen – linje 23, 24, 107, 433 og F3. T-bane fra Økern. Egen T-banestopp like ved boligene planlegges åpnet i 2016.

Barnehage: Flere barnehager i området, samt egen barnehage i borettslaget, med fortrinnsrett for beboere. Skole: I nærheten finner du Løren barneskole og Frydenberg ungdomskole. Friluftsområde: Flere parker i området og kort vei til Lillomarka.

KONTAKT

kjernen av Løren, og området tilhører bydel Grünerløkka. Strøket preges av en åpen bystruktur, og inkluderer store utearealer, romslige torg og hyggelige møteplasser. Her vil du finne du alt du trenger – og litt til – rett utenfor dørstokken. Nye Økern Sentrum ligger fem minutter fra Gartnerløkka, og står overfor en stor utbygging. Ildsjelene bak satsingen ønsker å gi lokalbefolkningen et totaltilbud av opplevelser, service og kultur i nærområdet. Planene inkluderer blant annet hotell, butikker, kulturhus, bibliotek, Oslo Barnemuseum, fortellerhus, kino, musikk- og kulturskole samt Oslos største badeland. Noen få hundre meter sør for Gartnerløkka planlegges bystrøket HasleLinje. Her skal det bygges kulturattraksjoner, spisesteder, butikker og boliger, alt mellom frodige torg og parker.

OBOS eiendomsmeglere Prosjekt v/ eiendomsmegler Ulf Petter Binfield eller megler Hanne Larsen: PRAKTISKE OG MODERNE BOLIGER

Til nå er to av byggene i Gartnerløkka lagt ut for salg. Byggene består av 53 leiligheter fordelt på 2-roms, 3-roms og 4-roms med størrelser fra 43 til 86 kvm. Alle leilighetene får egen balkong eller terrasse, og de fleste av dem er vendt mot syd og vest. De fleste leilighetene selges med tilhørende garasjeplass i underjordisk garasjeanlegg, og det blir heis opp til alle etasjer. Parkeringskjelleren gir Gartnerløkka et bilfritt uteområde. Hver leilighet disponerer i tillegg en bod på cirka 5 kvm i et separat bodanlegg. Boligprosjektet utvikles i samarbeid med Norges Astma- og Allergiforbund. Sammen med forbundets fagarbeidere har det hele veien blitt tatt bevisste valg av materialer og løsninger – alt for å sikre et best mulig inneklima for beoberne i Gartnerløkka.

Mobil: 901 84 052 / 913 76 360 Telefon: 22 86 55 32 / 22 86 57 52 Nettside: www.gartnerlokkabolig.no www.obos.no/gartnerlokka E-post: ulf.binfield@obos.no / hanne.larsen@obos.no

PROSJEKTINFORMASJON

Utbygger: Lørenvangen Utvikling AS, eid av OBOS og Veidekke Eiendom AS Arkitekt: Lillestrøm Arkitekter AS Entrprenør: Veidekke Entreprenør AS Illustrasjoner og foto:  3D Norway og Thor Håkon Ulstad

OBOSBL ADET

73


Velkommen til visningshelg! VISNINGSHELG

Søndag 16. mars

Søndag 16. mars arrangerer OBOS visning på over tusen helt nye boliger. Leter du etter din drømmebolig har du gode sjanser for å finne den hos oss. Søndag 16. mars åpner vi dørene til våre boligprosjekter over store deler av landet. Se mulighetene der du bor på www.obos.no/visningshelg

FOTO NADIA FRANTSEN

PS!

I Østfold blir det visningshelg lørdag 15. mars.


BOLIG | HELT NYTT | ØSTFOLD

VISNINGSHELG

Lørdag 15. mars

Snart klart i Bellevuehagen FREDRIKSTAD Om et halvår står 65 leiligheter ferdig i Bellevuehagen, like ved togstasjonen i Fredrikstad. Det er fortsatt ledige leiligheter. Kom på visning! Toget tar én time og ti minutter til Oslo S, og det er allerede mange som har sikret seg leilighet i Bellevuehagen. Det er fortsatt ledige leiligheter i størrelse 38-119 kvadratmeter. Boligene ligger flott til i bydelen Cicignon i Fredrikstad, med nærhet til elven og historiske områder – og toget. Har du lyst til å bli mer kjent med området og leilighetene, kan du plotte inn søndag 27. april i kalenderen. Mellom klokka 16 og 18 blir det leilighetsvisninger, og du kan se utsikten fra alle de ledige leilighetene. Vil du vite mer om Bellevuehagen allerede nå? Ta kontakt med meglerne, se obos.no/ bellevuehagen. OBOS-kontoret i Nygaardsgate 28 holder åpent lørdag 15. mars klokka 12.00-14.00. Velkommen!

ILLUSTRASJON WEBDESIGN GROUP

Flere lavhus på Haugstenåsen FREDRIKSTAD OBOS har nylig sendt inn forslag til områderegulering for Haugstenåsen i Fredrikstad. Det planlegges ca. 400 enheter med en blanding av ulike boligtyper: Rekkehus, blokk, lavblokk og tomannsboliger. Til forskjell fra tidligere planer er andelen lav bebyggelse økt fra 12

prosent til 58 prosent. I hovedsak dreier dette seg om en økt andel tomannsboliger og rekkehus. Haugstenåsen grenser opp mot boligfeltet Begby med god sykkeladkomst til sentrum på gang- og sykkelvei langs fylkesvei 110. Mulig salgsstart høsten 2015.

Visste du at…. …Fredrikstad har omtrent 78 000 innbyggere og er den sjuende mest folkerike kommunen i landet? …snittet for brukte OBOS-leiligheter i Fredrikstad var 24 138 kroner pr. kvadratmeter i fjor? Det er en økning på 5,5 prosent fra 2012. …OBOS Eiendomsmeglere solgte 257 bruktboliger og 36 nye boliger i Østfold i fjor?

OBOSBL ADET

75


BOLIG | HELT NYTT | INNLANDET

Innflytting i Bjørkhol RINGSAKER OBOS bygger 18 nye boliger i Furnes i Ringsaker kommune, og i februar flyttet de første beboerne inn i det første rekkehuset. Neste byggetrinn består av rekkehus, tomannsboliger og eneboliger, flott plassert i det vakre hedmarkslandskapet. obos.no/bjorkhol

VISNINGSHELG

15.-16. mars

Martodden bygges etter planen HAMAR Boligprosjektet Martodden på Hamar går etter planen, og 7 av 12 boliger i første byggetrinn er nå solgt. Til sammen planlegges det 71 boliger i dette området, som ligger rett ved Mjøsas strandkant og det fantastiske kulturminnet Domkirkeodden. obos.no/martodden

Kom på visning!

HAMAR På Hamar Stadion bygger OBOS og Veidekke Eiendom både leiligheter og rekkehus, og byggingen av rekkehusene er nå i gang. Her blir det flotte byboliger med egen uteplass og parkeringsplass, midt i Hamar sentrum. obos.no/hamarstadion

Vil du på visning på en av våre planlagte boligprosjekter i Innlandet? Kontakt prosjektmegler Erlend Kvaløy hos OBOS Eiendomsmeglere på Innlandet på telefon 922 22 206 eller e-post erlend.kvaloy@obos.no

76

OBOSBL ADET

103 studentboliger i Elverum ELVERUM OBOS bygger nå studentboliger for Studentsamskipnaden i Hedmark. Prosjektet består av 103 boenheter med plass til 122 studenter i et bygg over fem etasjer. Anlegget vil bli ferdig 1. august i år, og vil kunne gjøre Elverum til en enda mer attraktiv studentby. Boligene vil ligge i bydelen Vestad, med adresse Meierigata.

FOTO ALEXANDER BENJAMINSEN

Rekkehus reiser seg på Hamar


BOLIG | HELT NYTT | MIDT-NORGE

Sjekk den utsikten! VÆRETRØTOPPEN På toppen av Ranheim, med storslått utsikt over Trondheimsfjorden, skal OBOS bygge 42 selveierleiligheter og selge 9 eneboligtomter. Velkommen til tomtevisning på Væretrøtoppen søndag 16. mars og opplev den fantastiske utsikten over sjø og by. Vil du vite mer? Besøk Væretrøtoppen.no eller ring til Heimdal Eiendomsmegling ved Rune Selven, tlf. 957 37 861

VISNINGSHELG

Hornebergtunet - flytt inn før påske! Denne våren ferdigstiller OBOS prosjektet Hornebergtunet. Hornebergtunet består av totalt 166 leiligheter i blokk, kubehus og rekkehus. De siste leilighetene skal etter planen være ferdigstilt i mars, mens rekkehusene er ferdig i løpet av april. Det er fortsatt mulig å kjøpe leilighet eller rekkehus i Hornebergtunet! Se obos.no/hornebergtunet eller horneberg.no for mer informasjon.

Søndag 16. mars

ILLUSTRASJON RS DESIGNSTUDIO LIMITED (TOPP), VIZWORK (BUNN)

HORNEBERGTUNET

Visste du at… … det ble 17 prosent flere OBOSmedlemmer i Sør-Trøndelag i 2013? Det er den nest største nettoveksten sammenlignet med alle regioner i OBOS. … OBOS for tiden selger og bygger seks boligprosjekter i Trøndelag; Ladebyhagen, Væretrøtoppen, Hårstadhaugen, Husbyåsen, Stjørdal, Tillerlandet og Hornebergtunet? … OBOS sponser breddefotballklubben Trygg/Lade og har bidratt økonomisk til etableringen av en kunstgressbane på Lade?

OBOSBL ADET

77


BOLIG | HELT NYTT | BERGEN

Nyinnflyttet i Kronstadparken

VISNINGSHELG

Søndag 16. mars

KRONSTADPARKEN Da samboerparet skulle investere i egen bolig, var de lenge på jakt. Det var mange grunner til at valget falt på Kronstadparken. – Vi er veldig fornøyd med både leiligheten og beliggenheten, sier Yasir Jari (30) og Inger Kristin Wiik (28). – Beliggenheten var veldig viktig. Her bor vi sentralt, men ikke midt i byen, forklarer Yasir.

NULL OPPUSSING

– Og så er det helt nytt. Du vet hva du får, og trenger ikke bekymre deg for eventuelle skjulte skader, tilføyer Inger Kristin. Prisnivået hadde også stor betydning. – Prisen var den samme som for brukte leiligheter vi så på, der oppussing var nødvendig. Her kunne vi flytte rett inn, uten at det kostet oss noe ekstra, sier hun. GODE PLANLØSNINGER

SANDSLIÅSEN OBOS har startet salget av boliger på Sandsliåsen. Prosjektet ligger nydelig til på en åsrygg rett ved Håvardstunvannet i Fana, 14 kilometer syd for Bergen, med en flott utsikt til natur, vann og fjell. På sandsliasen.no kan du nå ”gå inn” i hver enkelt leilighet ved hjelp av et 360-kamera. Gå til 3D plantegning på den leiligheten du ønsker deg og trykk på ikonet med kamera. Du vil da få en unik visning av leiligheten og kunne drømme om hvor fint du vil få det i din nye leilighet!

78

OBOSBL ADET

OBOS

...selger og bygger fire boligprosjekter i bergensområdet; Kronstadparken, Ola Terrasse, Straumsfjellet Panorama og Sandsliåsen. ...eier Kjøttbasaren som i fjor høst mottok heder og støtte fra Norsk Kulturminneforening. ...bygger Bergens største hotell på den gamle Ørnen-tomta. Hotellet skal åpne dørene i mai i år.

ILLUSTRASJON OG FOTO DIAKRIT NORGE, TOMMY NÆSS

Kamera i hver leilighet!

Valget falt på en 3-roms leilighet i 3.etasje, med to soverom, egen veranda og garasjeplass inkludert i prisen. – Vi valgte walk-in garderobe på soverommet. Det er vi utrolig fornøyd med, smiler Inger Kristin. Det spreke paret er mye på farten, så det å ha Bybanen rett utenfor døren er et stort pluss. – Og så er det genialt med matbutikk bare to etasjer ned! Vil du vite mer om Kronstadparken? Kronstadparkenbolig.no.


BOLIG | HELT NYTT | ROGALAND

Tasta senter – mer enn et kjøpesenter STAVANGER I hjertet av Tasta Bydel ligger Tasta senter vegg i vegg med Kvartalet Tastarustå. Senteret åpnet for bare litt over et år siden og er et hyggelig sted å være med åpne løsninger, lyse fasader og mange vinduer. I tillegg til butikker og kafeer huser senteret både helsestasjon, legesenter og et SATS treningssenter, som er kåret til Norges beste på service. Hver lørdag i 2014 arrangeres det forskjellige aktiviteter for barn, for eksempel hoppeslott, ansiktsmaling, kunstverksted og konserter.

VISNINGSHELG

Søndag 16. mars

Panoramautsikt fra Austrått SANDNES I juni ferdigstilles og overleveres de siste av de 48 boligene i Austrått Panorama i Sandnes. Da er hele feltet ferdig og de nybakte boligeierne er vel i hus. Flere av dem kan glede seg over en storslått panoramautsikt over Sandnes sentrum og over Gandsfjorden. Til sammen er det fire eneboliger, 34 rekkehus og ti leiligheter som nå står ferdig. De ti leilighetene organiseres i et sameie og forvaltes av OBOS.

STAVANGER SENTRUM Ny sentrumsplan for Stavanger sendes denne våren ut på høring. Et av alternativene er å inkludere deler av Østre bydel i sentrumsplanen. – Det vil i så fall bety en god utvikling av en levende og vital bydel, både når det gjelder næringsutvikling, boligbygging, parker og torg i denne delen av byen, sier regiondirektør i OBOS Rogaland, Sigurd Sivertsen. Nysgjerrig på hvilke boligprosjekter OBOS har i Stavanger sentrum? Se obos.no/5grader.

Hyggelige Kvartalet Tastarustå STAVANGER Om et års tid er byggeprosessen fullført, og totalt 235 splitter nye boliger står klare for innflytting i det koselige Kvartalet Tastarustå i Stavanger. Overleveringen skjer etappevis, og over halvparten av boligene er allerede vel innflyttet. I juni står 3. byggetrinn ferdig, og enda 53 familier får oppleve nyboligfølelsen når de får overlevert nøkkelen til sitt nye hjem. Tilbakemeldingene fra de som allerede er flyttet inn på Tastarustå er positive. – De som har flyttet inn i leilighetene skryter av gode boliger, godt naboskap og et hyggelig bomiljø, forteller prosjektleder i OBOS Marit Hildal.

OBOSBL ADET

79


BOLIG | HELT NYTT | OSLO

Ny byggestart i Kværnerbyen OBOS har nå besluttet byggestart for blokkene i Kværnerbyen terrasse. –To av blokkene i Kværnerbyen terrasse ligger allerede ute for salg med til sammen 85 leiligheter, og totalt er det planlagt 184 leiligheter i prosjektet. At vi nå starter byggingen, betyr at vi opprettholder tempoet på byggingen i Kværnerbyen, og det betyr at vi kan overlevere boliger til beboere i Kværnerbyen terrasse allerede i første halvdel av 2016. Dette er vi veldig glade for, sier prosjektdirektør Even Jermstad i OBOS Kværnerbyen. www.obos.no/kvarnerbyenterrasse

VISNINGSHELG

Søndag 16. mars

Rydder vei på Løren

I rute på Oppsal

Snart klart i Lillohagen

GARTNERLØKKA I disse dager starter vi klargjøringen av det første av to tomtearealer på Løren, som vi eier sammen med Veidekke. Eksisterende bebyggelse rives for å gjøre plass til splitter nye boliger. Salget av de første 53 boligene i det som skal bli Gartnerløkka borettslag er i gang. obos.no/gartnerlokka

TRASOPTUNET Etter at første spadestikk for hus B og C ble tatt like før jul, er nå byggingen i gang for alle de fire husene i det som skal bli Trasoptunet – et borettslag med totalt 114 leiligheter som får Østmarka som nærmeste nabo. Etter planene kan de første flytte inn her i løpet av 2. kvartal i 2015. obos.no/trasoptunet

NYDALEN I området Nydalen/Sandaker bygger OBOS og AF-gruppen prosjektet Lillohagen: 266 selveierleiligheter med høy kvalitet. I det siste byggetrinnet er det fortsatt noen ledige boliger igjen. En visningsleilighet står klar for de som vil se hvordan det blir! Innflyttingen starter til høsten. obos.no/lillohagen

80

OBOSBL ADET


VELKOMMEN TIL VISNING Flere av våre boligprosjekter i Oslo har faste visningstider eller visningssentre: GARTNERLØKKA TID: Torsdager kl. 17.00-18.00 og søndager kl. 12.30-13.30. STED: Lørenvangen 23 TRASOPTUNET TID: Torsdager kl. 17.00-18.00 og søndager kl. 12.00-13.00. STED: Hellerudveien 69 GLADENGEN PARK TID: Søndager kl. 14.00-15.00 STED: Gladengveien 10

BBC besøkte Stenbråtlia Hvordan bygger vi for å stenge kulda ute når gradestokken kryper langt under null? Den britiske tv-stasjonen BBC tok turen til OBOS-prosjektet Stenbråtlia for å finne svaret. Bakgrunnen for besøket var at Storbritannia hver vinter opplever et høyt antall dødsfall relatert til dårlig isolerte, kalde og trekkfulle boliger. – SINTEF anbefalte reportasjeteamet å besøke Stenbråtlia,

forteller prosjektleder Egil Wahl i OBOS. Like før jul viste han BBC rundt på byggeplassen, hvor 34 rekkehus er under oppføring. Alle boligene får passivhusstandard, solfangere og energimerke A, og boligprosjektet er et forbildeprosjekt i SINTEFs forskning på lavenergihus. Innslaget ble sendt på BBC Morning News på nyttårsaften. obos.no/stenbratlia

KVÆRNERBYEN TID: Mandager kl. 08.30-16.00 og 18.30-19.30, tirsdager og onsdager kl. 08.30 til 16.00, torsdager kl. 08.30- 17.00, fredager kl. 08.30 til 15.30 og søndager kl. 15.00-16.30. STED: Smeltedigelen 2 For visning på andre prosjekter, eller om tidene over ikke passer, kan du ta kontakt med megler. Kontaktinformasjon finner du på www.obos.no/nybolig

Rekkehusene reiser seg

Innflytting i mai

Moro på ski i Kværnerbyen

JOMFRUHAGEN OBOS bygger 17 rekkehusboliger med flott beliggenhet på Bekkelaget. Etter planen starter innflyttingen fra oktober/november i år, og byggingen er i full gang. Tre av husrekkene er påbegynt – to av dem er kommet helt opp og innredningsarbeidet er i gang i den første. obos.no/jomfruhagen

ETTERSTADTOPPEN Byggingen av Oslos første nye boligblokk i passivhusstandard er ikke bare godt i gang – den er straks ferdig. Her kan du flytte inn allerede i mai, og det er fortsatt noen få ledige leiligheter igjen. Vi har ferdigstilt én leilighet allerede nå, slik at du kan se hvordan boligene blir når de er helt ferdige. obos.no/etterstadtoppen

KVÆRNERBYEN Søndag 16. mars er det tid for Kværnerbylekene, en skidag åpen for alle barn! Kl. 12 blir det miniatyrhopprenn og kl. 14 barneskirenn. I tillegg kan du kjøre med hest og vogn. Arrangementet er i regi av Kulturprogrammet for Kværnerbyen og Skiforeningen og er gratis. Mer info på ikvaernerbyen.no

OBOSBL ADET

81


BOLIG | HELT NYTT | FORNEBU

Tomtevisning på Storøya Søndag 16. mars klokka 13-15 kan du bli med opp i lift og se utsikten fra boligene som skal bygges på Svaletunet og Ternetunet på Storøya. Kom og få oversikten! Samtidig er det visning i ett av de ferdigbygde rekkehusene på Storøya, som ligger rett ved barnehage og barneskole. Se hvordan du kan få det i et innholdsrikt rekkehus på 161 kvadratmeter. Rekkehuset ligger i Bjørnenga 10 ved Storøya grendesenter. Benytt sjansen til å ta en tur innom Nansenparken som ligger rett ved Storøya. Klokka 14-16 på søndager er Visningssenteret åpent i Widerøeveien 5. Der kan du studere modeller av alle de flotte boligområdene som tilbys av OBOS Fornebulandet. Les mer på fornebulandet.no, og velkommen til visning!

VISNINGSHELG

Alleen snart klar

Siste i Rolfsbukta

Innflytting på Hundsund

Før sommeren står 33 nye leiligheter innflytningsklare i Rolfsbukta. Det er Alleen 3 og 4, som består av to bygg på fem etasjer. Det er garasje i underetasje, og byggene ligger i grønne omgivelser med utsikt mot det flotte vannspeilet som er laget i Rolfsbukta – bare et steinkast fra Rolfstangen badestrand. Alleen 3 og 4 er nest siste byggetrinn i Rolfsbukta, og det er noen få ledige leiligheter igjen. Se fornebulandet.no/rolfsbukta.

Byggingen av siste trinn i Rolfsbukta, Kanalbygg 3 og 4, ble igangsatt i februar. Forventet ferdigstilling er i 3. kvartal 2015, og da er hele boligområdet ferdig. Totalt vil Rolfsbukta på Fornebu bestå av 320 boliger. I fjor høst startet byggingen av Store Kanal som skal gi vannspeil mellom bygningene. Det er fortsatt ledige leiligheter i Kanalbygg 3 og 4, i størrelse 58-142 kvadratmeter. Mer info på fornebulandet.no/ rolfsbukta.

Tun 2 på Hundsund sto ferdig i februar, og innflyttingen er i full gang. Tun 2 består av sju rekkehus, tre leilighetsvillaer med to leiligheter i hver, samt en blokk med 18 leiligheter. Det én ledig leilighet igjen på 120 kvadratmeter. Tun 3 nærmer seg også slutten og består av 42 boliger. Totalt vil det bli ca. 470 boliger på Hundsund, og hele området er planlagt ferdigstilt i 2017/18. På Mer info på fornebulandet.no/ hundsund.

82

OBOSBL ADET

ILLUSTRASJON VOICE REKLAME OG ARCESA ARKITEKTER

Søndag 16. mars


BOLIG | HELT NYTT | VESTFOLD

Byggingen er i gang på Kaldnes brygge TØNSBERG Om et års tid er 63 flotte boliger innflytningsklare i Tønsbergs nye bydel Kaldnes brygge. Prosjektet har fått navnet Dockside, og som navnet tilsier er boligene plassert nærmest på bryggekanten. Mange boliger er solgt, men du har fremdeles muligheten til å sikre deg en frontleilighet med fantastisk utsikt til byen og fjorden, eller en av de mindre, men praktiske og sentrumsnære leilighetene.

VISNINGSHELG

Søndag 16. mars

Snart innflytningsklart i Presterødgrenda TØNSBERG 14 familier kan glede seg til å flytte inn i de attraktive husene i Presterødåsen denne vinteren. Husene er snart innflytningsklare, og alle boligene er utsolgt. Den solrike tomta ligger cirka 2,3 kilometer fra Tønsberg sentrum. Området kjennetegnes av idyllisk småhusbebyggelse, eneboliger, store friområder og kort vei til badestrand og andre rekreasjonsmuligheter.

Husk å bruke OBOS-rabatten Som OBOS-medlem i Vestfold får du rabatt på flere ulike kulturtilbud. Viser du medlemskortet ditt på Nøtterøy kulturhus, får du 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Total scene & bar, Slottsfjellfestivalens eget utested, gir også medlemsrabatt – året rundt. Les mer: obos.no/fordeler/vestfold

OBOSBL ADET

83


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

NYE BOLIGER FOR SALG OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og omegn og i regionene Bergen, Midt-Norge, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på www.obos.no/nybolig.

OSLO ØST KVÆRNERBYEN

OSLO ØST KVÆRNERBYEN

OSLO ØST KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN TERRASSE HUS A OG B: 85 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016

FRANCISKVARTALET: 131 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2015

PELTONKVARTALET: 135 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2014

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

OSLO ØST OPPSAL

OSLO ØST LØREN

OSLO ØST ENSJØ

TRASOPTUNET: 114 borettslagsleiligheter i Hellerudveien 69. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015

GARTNERLØKKA BYGG 4 OG 5: 53 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2016

GLADENGEN PARK: 56 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2015

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 www.obos.no/trasoptunet

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gartnerlokka

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gladengenpark

84

OBOSBL ADET


OSLO ØST ETTERSTAD

OSLO SYD MORTENSRUD

OSLO NORD NYDALEN

ETTERSTADTOPPEN: 38 borettslagsleiligheter. Innflytting 2. kvartal 2014

STENBRÅTLIA: 34 rekkehus i borettslag. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014

LILLOHAGEN: 268 selveierleiligheter i Sandakerveien. Innflytting fra 4. kvartal 2012

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/etterstadtoppen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.obos.no/stenbratlia

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.lillohagen.no

KUN 1 IGJEN!

OSLO SYD BEKKELAGET

FORNEBU ROLFSBUKTA

FORNEBU KOKSABUKTA

JOMFRUHAGEN: 17 selveide rekkehus ved Jomfrubråten. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

KANALBYGG 3 OG 4: 50 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2015 KANALBYGG 1 OG 2: 56 leiligheter - innflyttingsklare ALEÉN 3 OG 4: 33 boliger, planlagt innflyning fra 3. kvartal 2014 SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

HUS F: Siste bygg av totalt 7 med 26 leiligheter innflyttingsklare

FORNEBU HAGEBYEN

FORNEBU HUNDSUND

FORNEBU STORØYA

BYGGETRINN 2 OG 3: 238 rekkehus/rekkehusleiligheter/leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2014

TUN 6: 46 leiligheter i 4 bygg, innflyttingsklare TUN 2: 31 boliger. Innflytting 2. kvartal 2014 TUN 3: 20 leiligheter, 16 rekkehus og 6 leilighetsvillaer. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2014 SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

TRINN 2: 14 rekkehus/leiligheter. Innflytting fra 1. kvartal 2014 TRINN 3 - SVALETUNET: 33 rekkehus/leilig. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2015. TRINN 4 OG 5 - TERNETUNET 1 OG 2:

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/jomfruhagen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006 www.fornebulandet.no

SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

85 leiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2015.

SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113. www.fornebulandet.no

OBOSBL ADET

85


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

HORNEBERGTUNET

TØNSBERG KALDNES

FREDRIKSTAD BELLEVUE

TRONDHEIM

DOCKSIDE TRINN 1: 64 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra årsskiftet 2014/2015

BELLEVUEHAGEN: 65 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra høsten 2014.

HORNEBERGTUNET: 119 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda. Innflytting fra 3. kvartal 2013

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Tønsberg. Eiendomsmegler Tor André Vedvik, mob. 979 59 557 www.kaldnesbrygge.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler Line Pettersen, mob. 996 16 891 www.bellevuehagen.no

SALG VED: Eiendomsmegler 1, mob. 922 43 704, www.horneberg.no

HÅRSTADHAUGEN

TRONDHEIM

TRONDHEIM

TRONDHEIM TILLER

VÆRETRØTOPPEN TRINN 1: 42 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2015

SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00 www.væretrøtoppen.no

TILLER - HÅRSTADHAUGEN: 24 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014 www.haarstadhaugen.no HUSBYÅSEN PANORAMA: 7 selveierboliger www.husbyaasen.no SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00

TILLERLANDET TRINN 1: 117 selveierleiligheter og 50 rekkehus TILLERLANDET TRINN 2: 47 selveierleiligheter Planlagt innfytting fra 2. kvartal 2015 SALG VED: Eiendomsmegler 1 mob. 416 05 422 www.sjetnannedre.no

TRONDHEIM LADE

HAMAR

HAMAR MARTODDEN

LADEBYHAGEN HUS A + B: 73 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra høsten 2014

HAMAR STADION: 15 rekkehus og 38 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

STRANDVEGEN 153 TRINN 1: 12 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting sommeren 2014

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422. www.ladebyhagen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.obos.no

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.strandvegen.no

VÆRETRØA: 5 tomter

86

OBOSBL ADET


BJØRKHOL

HAMAR/RINGSAKER

BRUMUNDDAL

BERGEN KRONSTAD

BJØRKHOL TRINN 1: 4 rekkehus i borettslag i Furnes. Innflytting 1. kvartal 2014.

BADSTUVEGEN TRINN 1: 10 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014

KRONSTADPARKEN TRINN 2: 99 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.bjørkhol.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006 www.obos.no/badstuvegen

SALG VED: DnB Eiendom AS, mob. 916 88 655. www.kronstadparken.no

BERGEN ASKØY

BERGEN STRAUME

BERGEN SANDSLI

OLA TERRASSE: 18 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2015.

STRAUMSFJELLET PANORAMA TRINN 1: 83 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 2. kvartal 2016.

SANDSLIÅSEN TRINN 1: 61 selveierleiligheter. Planlagt innflytting høsten 2015.

SALG VED: Herland Eiendom AS. Stein Herland, mob. 905 22 221. www.obos.no/olaterrasse

SALG VED: Fana Sparebank Eiendom, Stig Håkon Nøkling, mob. 472 43 948 www.straumsfjellet.no

SALG VED: Kaland&Partners AS, Per Magne Birkeland, mob. 924 90 425 www.sandsliåsen.no

Selges av OBOS eiendomsmeglere på vegne av andre utbyggere.

STAVANGER TASTARUSTÅ

STAVANGER HAUGESUNDSGATA

SON STORE BREVIK

KVARTALET: 235 borettslagsleiligheter, innflytting fra 1. kvartal 2013.

50 ØST TRINN 1 og 2: 67 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015.

STORE BREVIK TRINN 1: 13 eneboliger + 1 tomannsbolig. Planlagt innflytting 1. kvartal 2015

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240 www.kvartalet-tasta.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Christian Hauge, mob. 936 53 151 www.5grader.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler Line Pettersen, mob. 996 16 891

OBOSBL ADET

87


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

Nye OBOS-boliger – nå også på ipad! Nå kan du laste ned egne ipad-utgaver av OBOS-bladet i app store, og her gir vi deg – i tillegg til godt redaksjonelt stoff og medlemstilbud – også de siste omtalte, nye boligprosjektene. Få med deg filmer fra nærområdene, etasje- og leilighetsplaner, flere bilder, skisser og interaktive kart. Dessuten finner du kontaktskjemaer til våre prosjektmedarbeidere – dersom du lurer på noe vedrørende et boligprosjekt eller et område. Mer bolig – helt gratis! App store, søk på OBOS-bladet.

SKAL DU KJØPE NY BOLIG?

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTET! For å kunne benytte medlems-ansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt: • Du må møte opp personlig eller ved fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemskap blir registrert. • Din eventuelle fullmektig må fremvise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt. • Du må være à jour med medlemskontingenten. • Ta med finansieringsbevis. Kl. 18.00 presis vil listen over fremmøtte forkjøpsrettsberettigede bli inndratt og ordnet etter ansiennitet. De som kommer senere, medlemmer eller

88

OBOSBL ADET

Dette må du vite før du skal kjøpe bolig!

andre, må velge bolig til slutt etter loddtrekning. Bruk av ansiennitet på salgsmøtet, medfører midlertidig nullstilling av ansienniteten i 12 måneder etter at den nye boligen er ferdigstilt. De som velger bolig på salgsmøtet signerer en forenklet, men bindende kontrakt. Særskilt ved kjøp i borettslag: Kjøper som fra før har bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, må selge denne for å kunne overta den nye boligen. Kjøper som fra før har kontrakt på bolig under oppføring i et OBOStilknyttet borettslag, må ha solgt denne kontrakten før kjøp av ny bolig under oppføring i et OBOS-tilknyttet borettslag. Særskilt ved kjøp i sameie: Krav om salg av egen bolig og kontrakt på bolig under oppføring i OBOS-tilknyttet borettslag, gjelder ikke. Ellers følges foranstående retningslinjer.


PÅ NETT

Planlagte boligprosjekter

OSLO

Kværnerbyen En ny bydel er under bygging. Peltonkvartalet og Franciskvartalet ligger ute for salg. Nytt prosjekt- Kværnerbyen terrasse, Hus A og B ligger ute for salg. Salgsstart for Hus C er ikke bestemt. Ensjø I Gladengveien på Ensjø skal OBOS bygge tilsammen 450 leiligheter. Gladengen Park ligger ute for salg. Neste prosjekt er planlagt utlyst 4. kvartal 2014. Løren I Lørenvangen skal OBOS og Veidekke bygge over 800 boliger. Gartnerløkka trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Stenbråtlia ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 2014. Oppsal Oppsal senter planlegges oppgradert og utbygget med et større antall leiligheter. Planlegging pågår. Bogerud Bogerud senter planlegges opprustet og utbygget med 110 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014. Lambertseter I Cecilie Thoresens vei 12 planlegges ca. 130 leiligheter, forretninger og barnehage. Planlagt salgsstart 2014.

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

Fornebu-Hundsund Her skal det bygges totalt 450 boliger. Tun 2, 3 og 6 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er i løpet av 2014. Sandvika I Bjørnegårdssvingen skal det bygges totalt 160 leiligheter. Området er under regulering. TRONDHEIM

Lade I Ladebyhagen planlegges ca. 450 boliger. Hus A + B ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er 2014. Væretrøa På Ranheim skal det bygges 42 boliger. Væretrøtoppen trinn 1 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 2 er ikke bestemt. Tillerlandet Her skal det bygges eneboliger, rekkehus og leiligheter. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. STAVANGER

5° Øst I Haugesundsgt. 30 skal det bygges 130 leiligheter. 50 Øst trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. Badedammen Her skal det bygges 100 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014. SANDNES

Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014.

LØRENSKOG

Kronenga I Nordliveien skal det bygges ca. 220 boliger. Planlagt salgsstart 2014.

JÆREN

Nærbø Her skal det bygges 145 leiligheter. Under planlegging.

BÆRUM

Fornebu-Storøya Her skal det bygges totalt 500 boliger. Trinn 2, 3, 4 og 5 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt.

BERGEN

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 skal det bygges tilsammen ca. 320 boliger. Trinn 1 er utsolgt. Trinn 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt.

Blomsterdalen Her skal det bygges 200-300 leiligheter/ rekkehus. Planlagt salgsstart 2014. Hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart 2014. Sandsli Her planlegges 250 boliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Straume Her skal det bygges 200 leiligheter. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. VESTFOLD

Kaldnes På Kaldnes brygge i Tønsberg skal det bygges ca 160 leiligheter. Dockside trinn 1 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 2 er 2014. HAMAR/RINGSAKER Lund - Voll Her planlegger OBOS og Block Watne 7001000 boliger i løpet av 10-15 år. OBOS første prosjekt er Linåkeren. Salgsstart er ikke bestemt.

Martodden Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Strandvegen 153, trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Bjørkhol I Furnes skal det bygges 18 rekkehus/eneboliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. BRUMUNDDAL

Badstuvegen Her skal det bygges 18 leiligheter. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt.

OBOSBL ADET

89


Oppussing

Tørr bolig Vi utfører skadetakst, fuktinspeksjon og tiltak mot fukt. For høyt radonnivå kan være helseskadelig. Vi løser dine radonproblemer!

Vi løser fuktproblemene i kjeller, fritidsbolig, bygninger m.fl. steder.

Du har utfordringene vi har løsningene! Ring oss i dag på telefon 22 29 01 01

MONTERING

SALG

UTLEIE

MÅLING

BEFARING

TILTAK

www.stoppradon.no

Byggmesterkontoret AS, Bølerveien 24, 0690 Oslo, Tlf: 22 29 01 01, Epost: post@byggmesterkontoret.no www.byggmesterkontoret.no



r

o

Oppussing Urmaker og Optiker Oppussing

Rørlegger Rørleggere

 

 

 



   

    





Oppussing

Går du med tanken om å pusse opp!

Container? Vi stiller med:

Kampanjekode Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og “Private Oslo/Akershus”

Ringprosjektledelse. oss på Tlf.: 47 41 30 00 tlf 09700 www.nytthjem.net post@nytthjem.net www.norskgjenvinning.no Annonsering

VI REPARERER: Går du med tanken

Alleom typer ur: Quarts å pusse opp! ur, Vi loddur, stiller med: veggur, kaminur, Snekker, maler, flislegger, hentes/settes opp rørlegger, elektriker og GARANTI • FORHÅNDSPRIS prosjektledelse. Urmaker • Optiker Tlf.: 47 41 30 00 www.nytthjem.net post@nytthjem.net

COMFORT STORO Grefsenveien 56, 0487 Oslo 23 40 10 40 storo@comfort.no 1 15.01 Rubrikk_OBOS_2014_v2_Layout

 

Containere Oppussing

GLASSMESTER Fagmessig GLASSMESTER beskjæring Besøk vår ”butikk” i butikken

VI GIR 10% RABATT

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.

Glassmester Trær og planter

O.H. Hagen Mob: 900 78 325

Vakt hele døgnet. i av Brobekkveien 104b på Alnabru! busker og trær. lavedusjløsninger, priser til fester Salg avFaste glass, speil, Tilbys og beslag m.m. av vinduer, leserne av Utstilling OBOS-bladet! av dører eldreog rekkverk i glass/stål. anerkjent Hyggelige priser til OBOS medlemmer! Ring 815 GLASS planteskole. 45277) Februar og(815 Mars 2014

Ring 815 GLASS

Seim Trær og Planter AS Edw.Ruudsvei 15, 1850 Mysen Tore Seim • 69819880/ 95804364 • tore@seim.no

Advokat Annonsering

Entreprenør

www.815glass.no

Garasje Garasjeporer

Glassmester Din lokale Elektroinstallatør! Din lokale Nytt BAD i 2014? ADVOKATBISTAND GLASSMESTER Vi søker Elektromontør gruppe L Testament, ektepakt, arveforskudd, elektroinstallatør! hjemme, Din lokale Elektroinstallatør! GARASJEPORTER GARASJEPORTER arv, skatt og tvister Vakt hele døgnet. Vi søker Elektromontør gruppe L annonser i Faste lave priserElektromontør til Vi søker Elektromontør gruppeL L Vi søker gruppe OBOS-bladet leserne av OBOS-bladet! 10 ÅRS GARANTI TETT BAD

Ring 815 GLASS

Vi er totalentrepenør på baderom

Ring for GRATIS befaring! (815 45277)

Advokat P.E.Unhjem Johansen Tlf.: 911 19 336 Advokat S.K. Berge Tlf.: 901 95 250 Advokat K.O.Engeseth Tlf.: 928 50 545

www.obos.no

Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00

Kontakt HS media:

E-post: Timepris kr.ISELIN 945,+ 25% mvapost@linje-elektro.no MARTE SKARPNORD Postadresse: Postboks 92, 1472 Fjellhamar Telefon: 62Øvre 94 10 37 motKontoradresse: normalt kr. 1350,til kr.1600,-1, 1472 Fjellhamar Grønliveien e-post: mis@hsmedia.no + 25% mva. Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00

Linje Elektro AS utfører: • Ordinær installasjon

SNORRE SIGURDSSON E-post: post@linje-elektro.no Telefon: 92 40 29Linje 17 Elektro AS formidler og

Postadresse: Postboks 92, 1472 Fjellhamar utfører elektriske arbeider for: Telefon:www.linje-elektro.no 67 90 01 85 / 22 63 11 00• Tele-, Data- og Fiberinstallasjon e-post: ss@hsmedia.no Kontoradresse: Øvre Grønliveien 1, 1472 Fjellhamar • Internkontroll • Kjøling Østensjøveien 16, 0661 Oslo www.linje-elektro.no E-post: post@linje-elektro.no Lille Grensen 7, • Elektrokontroll •OSLO Ventilasjon Mail: butikk@bademiljo-experten.no Tlf. 63 94 04 30 www.raynor.no • Varmepumper • Solskjerming www.advonor.no – post@advonor.no www.linje-elektro.no Tlf: +47 22 97Linje 42 97 Elektro AS utfører: • Ordinær installasjon Linje Elektro AS formidler og Tlf: 63 94 04 30

www.linje-elektro.no Garasjeporer

• Tele-, Data- og Fiberinstallasjon • Internkontroll • Elektrokontroll • Varmepumper

utfører elektriske arbeider for: • Kjøling • Ventilasjon • Solskjerming


medlem OBOSBL ADET 02 | 14

Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS

Kitch’n: 20. mars blir det ny handledag med 30 prosent rabatt hos Kitch’n.

92 2 for 1 på teater ROGALAND: Spesialtilbud på «Panikk i kulissene» på Rogaland Teater.

93 Montérrabatt HELE LANDET: Gjør noen ekstra gode kjøp på ditt nærmeste byggevarehus.

94 Kitch’n-dag

HELE LANDET: Torsdag 20. mars får du 30 % rabatt på alle varer hos Kitch’n.

96 MINIØYA

OSLO: Kjøp dine billetter til kulturfestivalen før 4. mai og få rabatt.

98 Smarttelefoni HELE LANDET: Ring, tekst og surf billig med alle tjenester hos Telio.

99 Kulturhusene

ØSTFOLD: Sjekk vårens program på St. Croix og Blå Grotte.

FOTO: KITCHENAID.COM

100 Alltid noen hjemme HELE LANDET: Med boligalarm fra Sector Alarm slipper du å bekymre deg.

Les mer på obos.no/medlem

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

2 billetter for 1 Spesialtilbud på Panikk i kulissene tirsdag 20. mai — vårens store farse på Rogaland Teater. KULTUR OG FRITID Kjøp én billett til OBOS-medlemspris — så betaler OBOS for den neste.

En annenrangs teatergruppe øver inn en ny forestilling. Det er generalprøve og alt som kan gå galt, går galt. Men det er bare begynnelsen. For etter en helsvart generalprøve med skuespillere som ikke kan teksten, som snubler i rekvisittene, bommer på dører, samt en regissør som holder på å gå fra konseptene går det fra vondt til verre. Den britiske dramatikeren Michael Frayn har komponert en teatral forviklingscocktail med stykket Panikk i kulissene. Frist for bestilling av billetter er 15. april. Tid: Tirsdag 20. mai. Sted: Rogaland Teater, Hovedscenen. Billetter: Tlf. 51 91 90 90 eller billettsalg@rogaland-teater.no. Oppgi ved bestilling at du vil benytte deg av OBOS-tilbudet.

2 billetter for prisen av 1 OBOS-pris kr 260 (Ord. pris kr 700)

Alveberg på drømt hav Vakker, original og visuelt slående ballett av Kjersti Alveberg. KULTUR OG FRITID En reise med Kjersti Alveberg over drømte hav tar deg fra huldreverdenen til eksotiske Babels barn, fra åndeverdenen i Spirits til tidsfabelen Nett no!. Høydepunkt fra en enestående koreografisk karriere på scene og skjerm veves sammen i en helhet, hvor også helt nye verk flettes inn.

Få et gratis innblikk i forestillingen på Lørdans 15. mars kl. 15.00 på Scene 2. Koreografi: Kjersti Alveberg Scenografi: Kjersti Alveberg og Kristin Bredal Kostymer: Mona Irene Grimstad Lyddesign: Mats Claesson / Lysdesign: Kristin Bredal Fotograf: Knut Bry / Dansere fra Nasjonalballetten Tid: Spilles fra 22. mars til 4. april. Sted: Den Norske Opera & Ballett, Scene 2. Billetter: www.operaen.no eller tlf. 21 42 21 21.

20 % rabatt Foto: Knut Bry

92

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Gode rabatter hos Montér Hos Montér får du alltid gode rabatter på det du trenger til boligen din. Her er tre inspirerende eksempler — det lønner seg å ta turen til ditt nærmeste byggevarehus.

BYGG OG BOLIG Gjør et godt kjøp på panel, parkett og dørblad hos Montér.

Moelven glattpanel furu natur hvitlasert/furu naturbeiset farge driv-ved Ferdig behandlet innvendig panel klar til bruk etter montering. Enkel og rask montering med ferdig tilpasset takhøyde. 14x120x2390 mm. OBOS-pris: Kr 189 per kvadratmeter.

Swedoor dørblad hvit formpresset compact 03, 3-speil Klassisk design, lydreduserende konstruksjon. Perfekt finish. 80x200, 80x210, 90x210 cm. OBOS-pris: Kr 1299. Finn ditt nærmeste byggevarehus på www.monter.no. Tilbudene gjelder ikke hos kjedens frittstående forhandlere.

Opus parkett eik, 1-stav fas hvit Plankegulv i hvitpigmentert eik. Matt overflate,5G endelås, lett å legge. 13x181x2200 mm. OBOS-pris: Kr 509 per kvadratmeter.

Se www.obos.no/medlem for mer informasjon.

Rabatt på de fleste produkter i over 70 byggevarehus. Rabattene gjelder ordinære varer og kan ikke kombineres med andre tilbud. Tilbudene gjelder ikke hos kjedens frittstående forhandlere. Se www.obos.no/medlem for mer informasjon.

OBOSBL ADET

93


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

30 % på alt hos Kitch’n Torsdag 20. mars får du 30 % rabatt på alle varer i alle Kitch’n-butikkene! BYGG OG BOLIG Ta med medlemskortet til en Kitch’n-butikk torsdag 20. mars og få 30 prosent på alle varer til ordinær pris, også på elektriske artikler.

Kitch’n er Norges ledende butikkjede for produkter til kjøkkenet, og i hyllene finner du gode og innovative varer fra kjente merkenavn som Kitchen Aid, Rosendahl, Menu, Victorinox, iittala, Riedel, Eva Solo, Bodum, Nespresso med flere. Slik får du OBOS-rabatten: • Meld deg inn i Kitch’n Kundeklubb. Det er gratis, helt uten forpliktelser og du mottar gode kampanjetilbud. • Du kan melde deg inn i en av butikkene eller på www.kitchn.no. • Vis OBOS-kortet i kassen. Husk også at du får fast 20 % rabatt på alle varer hele året.

30 % rabatt torsdag 20. mars Rabatten gjelder på alle varer til ordinære priser

Fedra Ein av verdsdramatikkens mest kjende og aller mest gripande tragediar. KULTUR OG FRITID Fedra er kvinna som forelskar seg i stesonen sin Hippolytos, medan mannen hennar, kong Tesevs, er i utlandet og kjempar i krigen. Når Fedra får vite at Tesevs er død, oppsøkjer ho Hippolytos og fortel han om kjenslene sine. Samstundes blir landet kasta ut i ein uoversiktleg politisk situasjon, som endar med at Hippolytos blir sett inn som konge. Kort tid etter syner det seg at Tesevs framleis lever. Hans tilbakekomst set i gong eit ras av fatale misforståingar.

Av Jean Racine. Omsetjing: Halldis Moren Vesaas. Regi: Sigrid Strøm Reibo. Med mellom anna Gjertrud Jynge, Paul-Ottar Haga og Nicolai Cleve Broch. Tid: Våren 2014. Stad: Det Norske Teatret, Hovudscenen. Billettar: Tlf. 22 42 43 44 eller www.detnorsketeatret.no.

20 % rabatt

94

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Omvisning i Operaen

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

KULTUR OG FRITID Operaen har blitt en arkitektonisk og kunstnerisk suksess, og det er det første operahuset i verden hvor man kan gå på taket.

Bli med på en av de daglige omvisningene og få innblikk i hva som skjer bak scenen før teppet går opp. Det er omvisninger både på norsk og engelsk.

Billetter: www.operaen.no eller tlf. 21 42 21 21.

20 % rabatt på omvisningsbilletter og en rekke varer i Operabutikken

25 % rabatt hos Norfloor BYGG OG BOLIG

Hos Norfloor får du italienske design- og

kvalitetsfliser: • • • •

25 % på fliser og tilbehør (lim, fug, verktøy, membran m.m.). 5 % på kampanjevarer (maks 45 % totalt). Gratis lån av flisekutter. Kostnadsfri hjelp til spesialkutt (begrenset til 10 fliser), hulltaking for rør og lignende tjenester ved kjøp av fliser hos Norfloor.

Se utvalget og finn din nærmeste butikk på www.norfloor.no. 25 % rabatt på fliser og tilbehør 20 % rabatt på alle VVS-produkter

Akram Khan Company (UK) KULTUR OG FRITID Akram Khan Company er kjent for å vise tankevekkende, provoserende og ambisiøs dans for et internasjonalt publikum.

Forestillingen iTMOi (in the mind of Igor) er en feiring av Igor Stravinskijs Vårofferet, en danserisk forskning i komponistens transformasjon av den klassiske musikktradisjonen. Tid: 20., 21. og 22. mars kl. 19.00. Sted: Dansens Hus i Oslo. Billetter: www.dansenshus.com. 20 % rabatt Foto: Jean-Louis Fernandez

OBOSBL ADET

95


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

MINIØYA 2014 Festivalen for barn og unge feirer 5 år — og du får 20 prosent rabatt på billettene. KULTUR OG FRITID MINIØYA er en årlig musikk- og kulturfestival for hele familien.

På programmet står bl.a. Fjorden Baby, Oscar Danielson (SE), Death by Unga Bunga, Comet Kid og Frk. Fryd. På MINIØYA kan dere også oppleve dans, teater, litteratur, billedkunst og film. Og selveste Pippi Langstrømpe kommer hele veien fra Småland. Kjøp billetter innen 4. mai, så får du OBOS-rabatt! Hold deg oppdatert om programmet på www.minioya.no. Tid: Lørdag 24. og fredag 25. mai. Sted: Tøyenparken i Oslo. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133.

Foto: Colourbox

Foto: Gundersen og Meg

20 % rabatt Gjelder ved kjøp av bill. innen 04.05

Skal du kjøpe ny bil?

Feriehus i Frankrike

FORSIKRING OG FINANS Som medlem i OBOS får du et av markedets beste billån. Søknad legger du enkelt inn på www.obos.no/billaan — og du får svar innen 24 timer!

KULTUR OG FRITID Mange av våre fineste feriehus finner du i fantastiske Frankrike.

• Du kan låne både til ny og brukt bil, og signere lånet med BankID Har du spørsmål kan du nå oss på tlf. 06270 eller obosbillaan@eika.no.

Uansett om du reiser på storbyferie til Paris eller på badeferie til den franske rivieraen, har NOVASOL noe for deg! Bestill før 20. mars og få 10 prosent rabatt på leiebeløpet. Bestilling: Tlf. 21 99 90 00 eller www.obos.no/novasol

Produktet leveres av Eika Kredittbank AS.

Gunstig rente, lave gebyrer og fleksible vilkår

96

OBOSBL ADET

10 % rabatt på feriehus i Europa ved bestilling i perioden 06.03 – 20.03.14 Ellers 5% rabatt på ordinær pris


www.obos.no/medlem

Nationaltheatret Norges største teater har et spennende vårprogram — og du får 20 prosent rabatt. KULTUR OG FRITID Vi ønsker deg velkommen til Nationaltheatret – hele Norges teater! Med vårens spilleplan gir vi deg mange sterke øyeblikk. Ikke alt er for alle, men du finner alltid noe for deg.

Du kan bruke rabatten din på teatrets fire scener: Hovedscenen, Amfiscenen, Malersalen og Torshovteatret. Noen av forestillingene på spilleplanen i vår er Demoner 2014 av Geir Gulliksen, Kong Lear av William Shakespeare og Doktor Proktors prompepulver av Jo Nesbø. Les mer om forestillingene på teatrets hjemmeside. Billetter: www.nationaltheatret.no eller tlf. 815 00 811.

20 % rabatt Gjelder for inntil 2 billetter til ord. pris Foto: Gisle Bjørneby

Eksklusiv strømavtale hos LOS Få strøm til innkjøpspris og kun 19 kroner i månedlig påslag. BYGG OG BOLIG Innkjøpspris er det samme som spotpris, som anbefales av forbrukereksperter. Du betaler samme pris som strømleverandørene betaler på den nordiske kraftbørsen.

Med OBOS Strøm får du: • Strøm til innkjøpspris • Kun 19 kroner i månedlig påslag • Kostnadsfri fakturering ved elektronisk fakturering Bestilling: Send sms obos eller ring til 02021. Bestill enkelt selv på los.no/obos.

Avtalen gjelder ikke boliger som allerede er LOS-kunder gjennom fellesmålte anlegg.

Strøm til innkjøpspris, kun 19 kroner i månedlig påslag

OBOSBL ADET

97


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

10 % rabatt hos Telio Som OBOS-medlem får du 10 prosent rabatt på alle Telios abonnement. TELEFONI Du kan spare mye på å samle familiens abonnement hos Telio — og alt kommer på én felles faktura. Bestill nå!

Velg mellom: • hjemmetelefon med ubegrenset bruk til fastpris • mobilabonnement med inkluderte minutter, SMS/MMS og data • bredbånd med lynrask hastighet og plass til hele familien • mobilt bredbånd med tilgang til 4G-nettet Eksempel: Fri bruk + 3 GB Kun kr 233 per måned for mobilabonnementet Fri bruk + 3 GB. Du kan få enda større rabatt Verv familie og venner til Telio mobil- eller hjemmetelefoni og få 10 prosent rabatt per verving. Verver du mange nok, betaler du ingenting for abonnementet ditt. Bestill abonnement og se hvordan du verver på telio.no/obos. Du kan også ringe oss på tlf. 02101. 10 % rabatt på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd

Kredittkort med 4 % bonus OBOS MasterCard gir deg 4 prosent bonus på alt du handler innen bolig og interiør. FORSIKRING OG FINANS Skal du pusse opp? Eller kjøpe ny sofa? Da lønner det seg å betale med OBOS MasterCard.

Fordeler med OBOS MasterCard: • 4 % bonus på varer til hus og hjem • Ingen administrasjonsgebyr ved bruk av kortet • Reise- og avbestillingsforsikring • ID-tyveriforsikring • Gebyrfrie varekjøp • Inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse Les mer om kortet og bestill på www.obos.no/mastercard. OBOS MasterCard leveres av Eika Kredittbank AS. Effektiv rente 25,50 % v/15.000,o/12 mnd. Totalt 16.460,40 kr.

Kredittkort med 4 % bonus, reise og avbestillingsforsikring, ID-tyveriforsikring

98

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

20 % rabatt på Tynn Alpakka DIVERSE Den Norske Husfliden har en vinterkampanje som gir deg 20 prosent rabatt på strikkegarnet Tynn Alpakka.

• Tynn Alpakka — et mykt og varmt garn som finnes i mange motefarger • Rabatten gjelder garnet fra Du Store Alpakka Tilbudet gjelder fra 10. til 29. mars. Fast 10 prosent rabatt på alle varer (unntatt bestillingsbunader og bøker).

20 % rabatt på strikkegarnet Tynn Alpakka Gjelder i perioden 10.03-29.03

Konserter på Blå Grotte og St. Croix KULTUR OG FRITID Du får rabatt på utvalgte forestillinger og konserter på Blå Grotte og St. Croix i Fredrikstad. Se hele programmet på www.kulturhusene.no. Her er to smakebiter:

Billie Van m/Jonas Alaska og Mikael Paskalev St. Croix, lørdag 5. april kl. 22.00. Henning Kvitnes med band Blå Grotte, fredag 2. mai kl. 21.00. Billetter: www.fredrikstadkino.no eller tlf. 69 30 60 90. 20 % rabatt Gjelder på utvalgte arrangementer

Kino-rabatt KULTUR OG FRITID Vis OBOS-kortet ditt i billettkiosken og få rabatt hos SF Kino på inntil 2 billetter på alle forestillinger med ordinær billettpris.

Rabatten gjelder på SF Kino i Sandvika, Lillestrøm, Skien, Moss, Tønsberg og Sarpsborg. Kinoprogrammet finner du på www.sfkino.no.

Kr 10 i rabatt per billett til ordinær pris Gjelder for inntil 2 personer ved kjøp i billettkiosken

Foto: Colourbox

OBOSBL ADET

99


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Festforestillingen Hør Hær! KULTUR OG FRITID Hør Hær! er Stabsmusikkens signaturkonsert, som gir et humoristisk skråblikk på Forsvaret og hverdagen i et militærkorps.

Årets konferansier og sangsolist er Espen Beranek Holm, kjent fra humorprogram som Løvebakken og Hallo i uken. Programmet består av av alt fra storband til illegale motstandssanger. Tid: Torsdag 27. og fredag 28. mars kl 19.30. Sted: Ridehuset på Akershus festning. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. 25 % rabatt

Alltid noen hjemme med boligalarm BYGG OG BOLIG Med boligalarm er boligen din sikret mot innbrudd og brann 24 timer i døgnet.

Fordeler med boligalarm: • Reduserer risiko for innbrudd med 90 prosent • Fri utrykning uansett årsak • Fri service og vedlikehold av anlegget • Trådløst og diskret utstyr som er meget enkelt i bruk Bestilling: Tlf. 08090 eller alarmtilbud@sectoralarm.no

Installasjon av grunnpakke kr 0 10 % rabatt på vektertjeneste — fra kr 386 pr. mnd.

Våren og sommeren på Wallmans KULTUR OG FRITID På Wallmans blir du servert 4-retters middag mens du blir underholdt. De 10 artistene kommer til bordene og serverer deg og dine, mens dere nyter showet.

I forestillingen NOVA blir det musikk av blant andre Robbie Williams, Bruce Springsteen og ABBA, og kvelden fortsetter ut i de sene nattklubbtimer med bar, dans og moro. Show, middag og nattklubb — alt under ett tak! Bestilling: booking@wallmans.com eller tlf. 23 22 65 90. Oppgi kampanjekode OBOS for å få rabatten når du bestiller. 30 % rabatt på alle forestillinger t.o.m. 21.06

100

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Registrer deg som bruker av «Min side» Registrer deg som bruker av «Min side» og vinn gavekort fra Kitch’n på 500 kroner. DIVERSE Nå er det enklere for deg å administrere ditt eget medlemskap.

Slik registrerer du deg på «Min side»: • Gå til obos.no/minside, registrer deg som NY BRUKER. • Fyll ut medlemsnummeret (se medlemskort, OBOS-bladet eller giroen for medlemskapet). • Fyll ut din e-postadresse og fødselsdato. • Klikk på «Opprett bruker». Passord blir sendt deg på e-post. Registrer deg før 1. april og bli med i trekningen av tre gavekort fra Kitch’n på 500 kroner.

VINN GAVEKORT FRA KITCH’N

Vinn gavekort fra Kitch’n verdi kr 500 Enklere å administrere ditt medlemskap

Ny praktbok om bolighistorien OBOS - 100 borettslag forteller om hvordan det urbane hverdagslivet fikk en ny form. KULTUR Gjennom en rikt illustrert bok tas leseren med på en historisk reise som viser hvordan det moderne hjemmet fikk sin form, på Lambertseter, Stovner, Etterstad, Enerhaugen, Casinetto, Oppsal, i Holmenkollen - kort sagt mange av de stedene som har vært med å definere Oslo som by.

Kunsthistoriker Anne-Kristine Kronborg har gravd seg ned i gamle kilder og funnet fram til historien bak 100 OBOSborettslag. Fotograf Ivan Brodey har dokumentert de samme borettslagene i bilder. Resultatet er en bok som dokumenterer både bolighistorien og det livet som leves i boligene i dag. Gis ut på forlaget Press.

Kjøp boken nå! Selges i bokhandelen for kr 429

OBOSBL ADET

101


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Fonus Begravelsesbyrå Fonus tilbyr fullservice innen begravelse og tilhørende tjenester. DIVERSE Fonus gir OBOS-medlemmer kr 3000 i rabatt på alle nye gravstener.

Som Nordens største aktør innen gravferdstjenester tilbyr Fonus et utvalg på mer enn 150 modeller. Stenene leveres alt inkludert, fordelt på fem prisgrupper. Du kan kontakte Fonus på tlf. 03024 hele døgnet. Finn ditt nærmeste kontor: • Oslo: Helsfyr, Lambertseter, Linderud, Røa, Sinsen og Tveita senter (Nytt) • Akershus: Asker, Drøbak, Fet, Lillestrøm, Sandvika og Østerås • Østfold: Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen og Sarpsborg • Hedmark: Elverum, Hamar, Løten og Stange

10 % rabatt på kister og urner m.m. Kr 1000 i rabatt ved nytt navn på gravstener Kr 3000 i rabatt på nye gravstener

www.fonus.no

Er bilen din stjålet? Kjøp en ny da vel! OBOS Forsikring — for alle oss som ikke kan erstatte bilen med en ny. FORSIKRING OG FINANS OBOS Forsikring tilbyr alle typer forsikring til noen av markedets beste betingelser.

Som medlem kan du forsikre huset, bilen, båten og innboet ditt hos OBOS Forsikring. Samler du tre eller flere forsikringer hos oss får du 10 prosent samlerabatt. Har du kollektiv innboforsikring telles denne med. Test oss i dag: Ta kontakt på tlf. 22 86 55 45 eller obosforsikring@obos.no.

Lave premier og gode vilkår

102

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

DINE MEDLEMSTILBUD Her ser du alle medlemsfordelene dine. Disse finner du også på www.obos.no/medlem eller ved å laste ned OBOS-appen fra App Store eller Google Play. Rabatter gjelder på ordinære priser hvis ikke annet er opplyst. Husk medlemskortet!

MAXBO

Bolig og interiør

÷ 10 % på alle ordinære varer hos MAXBOs varehus i Oslo og på Hvam. Se butikkoversikt på www.maxbo.no

Ferie og reise

Bank og forsikring

Den Norske Husfliden

Mester Rammer

Avis

OBOS Billån

Feel

Montér

Dansommer

OBOS Forsikring

Flügger farve

Norfloor fliser og VVS

Norske Vandrerhjem

OBOS Banken

FOBBL Service og omsorg

Glassmester Rolf Berglund

Novasol

OBOS MasterCard

Kaba MøllerUndall

Sector Alarm

OBOS Hotellferie

÷ 10 % på alle varer (unntatt bøker og bunader). Stortorvet 9, Oslo (GlasMagasinet) www.dennorskehusfliden.no

30 % rabatt på alle varer til ordinære priser hos interiørkjeden Feel. Butikker over store deler av landet. www.feel.no

÷ 20 % på alt av maling, tapet og utstyr. 71 utsalgssteder i Norge. Nå også med nettbutikk! Bruk rabattkode OBOS1929 www.flugger.no

÷ 20 % på faste, private rengjøringsavtaler. Nygaardsgaten 28, Fredrikstad

30 % rabatt på nøkler, nøkkelfiling, låskasser, sylindre, navnskilt og gravering. Kr 2300 for FG-godkjent sikkerhetslås inkl. montering. www.kaba.no

Kitch’n

- 20 % på alle varer til ordinær pris.Krever innmelding i Kitch’n Kundeklubb. Se www.kitchn.no for å finne din nærmeste butikk.

Kunsttilbud

Gode tilbud på innrammet grafikk fra Artgate og Mester Rammer. Inntil 30 % rabatt. www.obos.no/kunst

÷ 15 % på innramming og gode tilbud på ferdig innrammet grafikk. 5 butikker i Oslo + Sandvika, Lillestrøm og Jessheim. Tlf. 23 23 00 90 www.mesterrammer.no Medlemsrabatter i over 70 varehus. Blant annet opptil 32 % på trelast, 20 % på kjøkken og 20 % rabatt på parkett- og tregulv. Se rabattlisten på obos.no. www.monter.no

Landets eldste fliskjede. ÷ 25 % på fliser og tilbehør, og 20 % på VVS-produkter. Gjelder i alle Norfloors butikker. www.norfloor.no

÷ 25 % på alt i glass og speil. Thereses gate 44, Oslo 24 timer servicetlf. 22 46 74 79. www.rolfberglund.no

Fri installasjon av boligalarm. 10 % rabatt på abonnement med vektertjeneste fra kr 386 per mnd. Tlf. 08090 www.obos.no/alarm

Strøm til innkjøpspris

OBOS Strøm. Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp. Send sms OBOS til 02021. Ring tlf. 02021. www.obos.no/strom

Inntil 20 % rabatt på leiebil i Norge og inntil 10 % i resten av Europa. Rabattkode: 0250801 NB! Første nr. i rabattkoden er bokstaven O. Tlf. 815 33 044 www.obos.no/avis ÷ 5 % på leie. Mer enn 4500 feriehus i hele Danmark. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/dansommer

Gratis medlemskap, verdi kr 150 per år, og spesialtilbud på overnatting. www.obos.no/medlem

÷ 5 % på leie. 30 000 feriehus i 26 land. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/novasol

2 netter for 1 495! (2 netter/2pers./inkl. frokost) Hoteller i hele Norge. Bestill på www.oboshotellferie.com

Toscana

÷ 15-25 % på hotellrom og leiligheter. Info om bestilling på obos.no/toscana. www.borgomaglianoresort.com

Gunstige betingelser på rente og lave gebyr via Eika Kredittbank AS. Gjelder også båt, caravan og MC. Tlf. 06270. www.obos.no/billan

Forsikring til medlemspris, bl.a. innbo, bil og reise. Flere forsikringer gir samlerabatt. Tlf. 22 86 55 45 www.obos.no/forsikring

I OBOS-banken får du gode betingelser på lån, sparing og forsikring. Tlf. 02334 www.obos.no/bank

Kredittkort med 4 % kjøpsbonus og reise- og avbestillingsforsikring. Søk på www.obos.no/mastercard. Kundeservice tlf. 03850

Kultur og fritid Black Box Teater

Ca. 20 % rabatt på egne programforestillinger. Marstrandgt. 8, Oslo. Tlf. 23 40 77 70, man-fre 10-16 blackbox@blackbox.no www.blackbox.no

Blå Grotte / St. Croix:

20 % rabatt på konserter på Blå Grotte og St. Croix i Fredrikstad. www.kulturhusene.no

OBOSBL ADET

103


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Dansens Hus

Norsk Folkemuseum

Total Scene & Bar

Den Norske Opera & Ballett

Norsk Oljemuseum

Wallmans

Det Norske Teatret

Nøtterøy kulturhus

Eidsvoll 1814

Oslo-Filharmonien

÷ 20 % på ordinære forestillinger for OBOS-medl. og én ledsager. (Ikke baby/barne- og familieforest.) Møllervn. 2, Oslo Tlf. 23 70 94 00. www.dansenshus.com

÷ 20 % på opera/ballettforestillinger. ÷ 20 % på omvisning i Operaen. Gjelder ikke gjestespill. Tlf. 815 44 488 www.operaen.no

÷ 20 % rabatt på ordinære forestillinger. Tlf. 22 42 43 44 www.detnorsketeatret.no

÷ 10 % på varer i museumsbutikken. ÷ 25 % på inngangsbilletten. Tlf. 22 12 37 00 www.norskfolkemuseum.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Stavanger. www.norskolje.museum.no.

30 % rabatt per person på forestillinger. For inntil 5 personer. www.wallmans.no

Telefoni, drivstoff m.m.

÷ 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Tlf. 33 40 20 01. www.notteroy.kulturhus.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk Tlf. 63 92 22 10 www.eidsvoll1814.no

÷ 20 % rabatt på ordinære konserter i Oslo Konserthus. Gjelder OBOS-medlem og én ledsager. Billettservice, tlf. 815 33 133. www.oslofilharmonien.no

Forsvarets Stabsmusikkorps

Oslo Nye Teater

÷ 25 % på konserter i Ridehuset, Akershus festning. www.billettservice.no, tlf. 815 33 133 www.fsmk.no

Slottsfjellfestivalens eget utested. ÷ 20 % rabatt på billettene. Stoltenbergs gate 46, Tønsberg. www. billettservice.no, Tlf. 815 33 133 www.slottsfjell.no

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 22 34 86 80. Fax. 22 34 86 88 salg@oslonye.no www.oslonye.no

Fonus begravelsesbyrå

Nordens største sammenslutning av begravelsesbyråer. ÷ 10% på kister og annet. 3000,- i avslag på nye gravstener. Tlf. 03024 www.fonus.no

Oslo Sportslager AS

÷ 10 % på kjøp over 200 kroner/ ÷ 15 % fra kr 1500 (gjelder ikke skipakker og Everest sykler). Torggata 30, Oslo. www.oslosportslager.no

Hedmark Fylkesmuseum

Ringsakeroperaen

Lambertseter Bad

Kringkastingsorkestret

Rogaland Teater

Statoil

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger. Tlf. 51 91 90 90, billettsalg@rogaland-teater.no www.rogaland-teater.no

27 øre rabatt per liter. Husk å dra medlemskortet FØR du betaler. Gjelder alle Statoil-, Best- og 1-2-3-stasjoner i Norge. www.obos.no/statoil

Kulturkirken Jakob

SF Kino

Telio

Nationaltheatret

Skimuseet Holmenkollen

TV 2 Sumo

Nobels Fredssenter

Teater Innlandet

÷ 20 % på årskort, gjestekort og inngangsbilletter. www.hedmus.no

20 % rabatt på Torsdagslive i Aulaen. 25 % rabatt på konserter i Store Studio. Barn under 16 år gratis. Mer info: kork.no. Billetter: billettservice. no/ 815 33 133.

÷ 25 % på konserter. Gjelder KKVs egne arrangementer. www.billettservice.no Tlf. 815 33 133 www.jakob.no

÷ 20 % på alle forestillinger ved kjøp av 2 billetter. Tlf. 815 00 811 www.nationaltheatret.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Rådhusplassen i Oslo. Tlf. 48 30 10 00 www.nobelpeacecenter.org

104

OBOSBL ADET

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 62 34 42 66 Billettservice, tlf. 815 33 133. www.ringsakeroperaen.no

Kr 10 i rabatt per billett. Gjelder for inntil 2 pers. ved kjøp i billettkiosken. Gjelder ikke Stavanger/ Sandnes. www.sfkino.no

÷ 50 % rabatt. Gjelder for entré til Skimuseet og hopptårnet, med inntil tre ledsagere. Tlf. 22 92 32 00 www.skiforeningen.no

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger i egen regi. Spesialrabatter på utvalgte forestillinger. Tlf. 62 59 87 20 www.teaterinnlandet.no

LAST NED GRATIS OBOS-APP!

Halv pris på inngang i helgene (lørdager og søndager). Gjelder for én person. Glimmervn. 42, tlf. 22 74 94 00 www.lsvk.no

Søk i alle medlemstilbudene og bruk mobilen som medlemskort. Du får også en oversikt over alle brukte OBOS-leiligheter til salgs. Appen heter OBOS, er gratis, og kan lastes ned fra App Store og Google Play.

EKSTRA GODE KAMPANJETILBUD

10 % rabatt på alle abonnement på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd. Kundeservice: 02101 www.telio.no/obos

Inntil 30 % rabatt på abonnement. Ingen bindingstid www.obos.no/sumo

På obos.no/minside kan du enkelt administrere ditt eget medlemskap og melde deg på nyhetsbrevet vårt – der får du ekstra gode tilbud!


leserservice

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

INFORMASJON OG OVERSIKT NESTE NUMMER: PÅ NETT Digital utgave: obos.no/obosbladet Sosialt: facebook.com/obosmedlem Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlemstilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/nyhetsbrev

MITT BLAD Har du flyttet? Gå inn på obos.no/minside og oppdater din adresse. Enkelt og raskt! Her kan du også avbestille/bestille OBOS-blad og nyhetsbrev. Du kan også gi oss beskjed på medlemsservice@obos.no eler per tlf. 02333.

BALKONG & HAGE

Ansvarlig redaktør Åge Pettersen

I POSTKASSA FRA 7. APRIL!

Redaktør Cathrine Wolf Lund (cwl@obos.no)

OBOS-bladet på nettbrett! Nå får du medlemsbladet ditt på iPad og andre nettbrett. Søk etter «OBOS-bladet» i App Store/Google play og last ned utgave nr 1 og nr 2 2014, som er de to første vi har laget for nettbrett. Det samme gode stoffet, men med massevis av utvalgt ekstramateriale!

TIPS OSS! Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no

HS Media Tor Gunnar Schøyen Aasnes tlf: 62 94 10 39/952 40 815 e-post: taa@hsmedia.no Mona Jørgensrud tlf: 62 94 10 32/911 73 473 e-post: mj@hsmedia.no

SPØRSMÅL OG SVAR Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook.com/ obosmedlem

Medlemssider Dea Frydenlund (dea.frydenlund@obos.no) Utforming av boligsider Trine-Lise Storeide Thue (trine.lise.thue@obos.no)

APP

Medlemstilbud Hege Asplund (hege.asplund@obos.no) Marius Loe (marius.loe@obos.no)

Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

Design og art direction Teft, Steffen Olsen

OBOSBL ADET

ISTOCK

TRYKK

105

Redaksjonen Tone Kleven Staff (tone.kleven.staff@obos.no) Marie Dyrén (marie.dyren@obos.no) Henrik Sørlie (henrik.sorlie@obos.no) Eddie Chr. Thomas (eddie.chr.thomas@obos.no) Tyra T. Tronstad (tyra.tronstad@obos.no) Jorunn Wold (jorunn.wold@obos.no) Bidragsytere i dette nummeret Hans Fredrik Asbjørnsen Ivan Brodey Thomas Ekström Tommy Ellingsen Linda Elmin Krista Elvheim Nadia Frantsen Inger Marie Grini Sølvi Halvorsen Katharina Dale Håkonsen Jeton Kacaniku Anne-Kristine Kronborg Papercut Jorunn Tharaldsen Elisabeth Tønnessen Tina Åmodt

ANNONSESALG

Svanemerket er det offisielle miljø-merket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

Nettbrett-ansvarlig Tyra T. Tronstad

FORHANDLERLISTE – KONTOR Anthropologie anthropologie.com Areaware areaware.com Bloomingville bloomingville.com Etsy esty.com Ferm Living fermliving.com Fotografiska Fotografiska.eu Happy Pluygs happyplugs.com/no

HAY hayshop.no House Doctor housedoctor.dk Hviit Hviit.no Louise Roe louiseroe.dk Native Union nativeunion.com Playtype playtype.com Søstrene Grene grenes.dk TomDixon tomdixon.net

Trykk Aller Trykk AS Opplag 318 000 ISSN: 0807-9323 Utgitt av OBOS, Hammersborg torg 1, 0179 Oslo Pb 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo Tlf. 02333 (sentralbord), 22 86 57 85 (redaksjonen) obosbladet@obos.no


VI GJØR BOLIGSELGERE TIL BOLIGVINNERE

* Les vår boligavis her!

Vår sterke lokalkunnskap gjør at vi oppnår god pris på din bolig. Kontakt oss i dag for et godt tilbud på salg av boligen din nå i vinter. Les mer og se alle våre lokalkontorer på www.obos-eiendomsmeglere.no

–– OBOS eiendomsmeglere skaper nye boligvinnere landet rundt.

Våre kontorerElverum 22 86 75 51, Fredrikstad 69 30 03 60, Fredrikstad Østsiden 69 30 03 60, Hamar 22 86 75 20, Hammersborg torg 22 86 55 50, Holmlia 22 62 90 90, Kalbakken 22 80 20 30, Kværnerbyen 22 86 55 33, Lambertseter 23 16 51 10, Manglerud 22 86 54 90, Oppsal 23 12 65 60, Rogaland 51 81 29 91, Røa 22 86 83 60, Torshov 22 98 14 40, Tveita 22 98 14 20, Tønsberg 33 30 94 00


Returadresse: OBOS-bladet Postboks 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo

Start Forfra Kom du for sent hjem til nyhetssendingen? Med tjenesten Start Forfra kan du med et enkelt tastetrykk starte nyhetene eller programmet du ønsker å se forfra, og få med deg alt fra start. Enkelt og genialt.

Start Forfra

Start Forfra er en av flere tjenester i underholdningsportalen T-We. Les mer på canaldigital.no/t-we

OBOS-bladet nr 2 2014  

Tema: Byutvikling

OBOS-bladet nr 2 2014  

Tema: Byutvikling