Page 1

01_Cover.indd 1

19.01.16 13.09


OBOS_SIDEMAL_ANNONSER_2015.indd 2

22.01.2016 10:17:35


SE TV HVOR DU VIL Med tv fra Get kan du se tv på nettbrett og mobil, også når du er på hytta. Last ned Get tv-appen i dag. app.get.no

Du trenger tilgang til internett for å benytte Get tv-app. Strømming over 3G/4G vil medføre trafikkostnader.


innhold OBOSBLADET 01 | 16

13 17 19 23

UTVALGT LEDER: Les OBOS-sjef Daniel K. Sirajs aktuelle kommentar. MEDLEM: To nye hotelltilbud VI BYGGER: Siste byggenytt fra OBOS ØKONOMEN: Boligmarkedet i et nytt år DINE PENGER: Mellomfinansiering

26 34 40 44 46 50 51

TEMA: LYS INTERIØR: Mørk maksimalisme LAMPELYST: Rett lys i rett rom UTELYS: Gode eksempler BORETTSLAG: Først med solceller BYLIV: Lysende landemerker ENERGI: På strømtoppen TEGNET: Lunch

56 58 66 68 70

REPORTASJER DIN ØKONOMI: Ti steg til ny bolig BERGEN: 3500 boliger midt i sentrum BYLIV: Nattergalen UNG: Med OBOS til hovedscenen HAMAR: Gutten på Triangelen

74 75 76

MORO QUIZ: Hva vet du om Oslo? JUNIORLAGET: For barn KRYSSORD/SUDOKU: For voksne

77 80 85 86 88 90 92

NY BOLIG – BOLIGMARKEDET INNLANDET: Elvegata MIDT-NORGE: Tillerlandet BÆRUM: Fornebu ROGALAND: Boligbytte OSLO: Kværnerbyen BLOCK WATNE: Nytt fra Block Watne HELE LANDET: Full oversikt

7

MEDLEMSTILBUD 99 AKTUELT NÅ: Bruk medlemskortet og spar penger!

BYLIV: Møt de unge og lovende. SIDE 62

NY BOLIG: Grønne kvaliteter på Løren. SIDE 82

INTERIØR: Mørk maksimalisme. SIDE 26

OBOSBL ADET

05_Innhold.indd 5

5

18.01.16 15.39


MORSDAG &VALENTINE SĂ˜NDAG 14. FEBRUAR

Vi har et spennende og variert utvalg til dine kjĂŚre!

Velkommen til ditt nabosenter!

tveitasenter.no

lambertsetersenter.no

manglerudsenter.no

tastasenter.no


leder

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

KONSERNSJEF DANIEL KJØRBERG SIRAJ

Tillit vil skape utvikling

Bergen. De første reaksjonene på visjonen om Dokken har vært svært positive i Bergen, men det gjenstår fortsatt å føre dette fra visjon til realitet.

➺

VI HAR NÅ LAGT 2015 BAK OSS og kan

se tilbake på nok et rekordår på de fleste virksomhetsområder. Jeg er skikkelig stolt over å lede et OBOS-lag som leverer gode tjenester, har høy kundetilfredshet og solide økonomiske resultater. I 2016 skal vi fortsette å jobbe hardt for å vise våre medlemmer at vi er tilliten verdig. Samtidig ønsker vi oss mer tillit av myndighetene, slik at vi kan bidra enda sterkere til det vi er ganske gode på, nemlig å utvikle byer og steder som er gode for menneskene som bor, jobber og oppholder seg der.

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

REKORDÅR FOR BOLIGSALG OG BYGGING.

OBOS sin viktigste oppgave er å bygge boliger for medlemmer og andre. 2015 ble et merkeår for boligbyggingen i OBOS. Totalt solgte OBOS-konsernet alene, eller sammen med gode samarbeidspartnere, hele 3903 nye boliger i Skandinavia i fjor. Dette er 972 flere boliger enn i 2014. OBOS solgte hele 2333 boliger i Norge, noe som er 647 flere enn i 2014. Vi solgte dessuten 1524 boliger i Sverige og 46 boliger i Danmark. Like viktig som godt salg er å komme i gang med byggingen. Totalt igangsatte OBOS-konsernet alene, eller i samarbeid med andre, bygging av 4014 boliger i 2015 mot 2699 i 2014. Vi økte altså med 1315 boliger på ett år! I Norge ble det igangsatt bygging av 2482 boliger. Dette er 716 flere enn i 2014. I fjor ble det også satt i gang bygging av 1532 boliger i Sverige. Vi er svært fornøyde med veksten i boligsalg og igangsettinger i 2015. Våre medlemmer og andre kan nå kjøpe boliger i alle kategorier, fra eksklusive leiligheter til den første 2-romsleiligheten, rekkehus og større

eneboliger. OBOS har investert tungt i både mennesker, organisasjon og tomter de siste årene, og vi begynner nå å se resultatet av denne strategiske satsingen. VI INVESTERER I FREMTIDEN. Samtidig som salg og bygging pågår for fullt, reinvesteres store deler av OBOS-overskuddet i nye tomter. Det er i 2015 kjøpt tomter som kan gi i overkant av 5000 nye boliger til OBOS-medlemmene, bare i Norge. Samlet kjøpesum er på flere milliarder kroner. Den største enkeltinvesteringen er kjøpet av en hel bydel på Ulven, ved Økern i Oslo. Her vil OBOS bygge 3000 boliger og store næringsarealer i den nye Ulvenbyen. Skal dette løses på en kvalitetsmessig god måte for byen må det tenkes helhetlig og langsiktig. Vår ambisjon for Ulven er samtidig å bygge flere boliger til en pris som vanlige folk kan ha råd til. På Fornebu har OBOS utarbeidet et spennende konsept for bymessig fortetting, kalt Fornebu Allé. Dette grepet kan gi over 5000 boliger på våre tomter, og vi har tro på at vi sammen med Bærum kommune vil komme til enighet om en ny plan i løpet av 2016. I Bergen har OBOS sammen med de lokale samarbeidspartnerne MAD-arkitekter og Asplan Viak presentert «Visjon Dokken», som er en konkret ide om en helt ny bydel langs sjøsiden i Bergen med over 3000 boliger, flere tusen arbeidsplasser og ny byhavn. Her eier vi ingen tomter i dag, men vi tror at OBOS med kapitalstyrke og kompetanse kan være med en viktig bidragsyter i formingen av fremtidens

TILLIT ER AVGJØRENDE. Skal OBOS fortsette å investere penger, tid og kompetanse på de store og langsiktige byutviklingsløftene, er vi avhengige av at politikere og administrasjon i kommunene viser oss tillit. Politikere og administrasjon har mye å vinne på å utnytte OBOS og andre seriøse utviklere som medspillere i byutviklingen. I dag opplever vi mange steder at denne tilliten helt eller delvis mangler. Det hjelper lite med forenklet regelverk fra statlig hold og partiprogrammer fylt av fagre ord når lokale kommuneplaner, områdeplaner, kvalitetsprogrammer, byarkitekter, byantikvarer, Veiledende plan for offentlige rom, normer for parkering og kvalitet på uteoppholdsarealer (listen er enda lenger) tynger byggesakene med offentlig bestemte detaljkrav. Hvorfor ikke vise oss profesjonelle byutviklere tillit nok til at vi kan løse noen av disse oppgavene uten å bli detaljstyrt til den siste cm på balkongdybden? OBOS ønsker å bygge boliger folk ønsker seg og trives i, til priser de har råd til. Dette er lettere å gjøre når vi ikke er bastet og bundet av svært rigide og detaljerte krav.

Byene vi elsker er som regel bygget på en kombinasjon av plan, tilfeldigheter og en god dose (stormanns-) galskap. Kanskje vi kan klare å bygge fremtidens byer basert på litt tillit også?

Daniel Kjørberg Siraj er konsernsjef i OBOS. Han er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo.

OBOSBL ADET

07_leder.indd 7

7

2016-01-20 10:16


OPPGR RAD DERIN G AV SIKRIN NGSSKAPET?

-35% Benytt vårt knalltilbud på å oppgradere sikringsskapet til nye jordfeilautomater. Vi fører bl.a. xDigital - verdens første digitale jordfeilautomat som gir visuell varsling ved feil- og lekkstrøm.

DØRAUTOMATIKK

Vi leverer dørautomatikker i moderne design, tilpasset hvert enkelt behov og i henhold til gjeldene forskrifter. Vi leverer kun solide og høyd de pålitelige produkter fra kjente produsenter. Lav byggeh gjør tilpasning og montasje enkel. Alle våre automatikker er tilpasset sikkerhetsnormen EN 16005.

Assistent Partner AS er blant de ledende leverandørene av dørautomatikk og porttelefonsystemer til det offentlige, som NAV, offentlige bygg, skoler, kommuner og ikke minst borettslag. Vi utfører også alle typer elektroinstallasjoner, service og vedlikehold på elektriske anlegg.

PORTTELEFON

Vi er blant de ledende leverandørene av porttelefonanlegg på Østlandet. Vi leverer Aiphone som er et av de sterkeste merkevarene innen området. Aiphones nye bus-baserte porttelefonsystem er universelt utformet og dekker alle krav til TEK 10.

ADGANGSKONTROLL

KONTAKT KTT OSS I DAG FOR GRATIS BEFARING PÅ TELEFON 48 10 11 00

Adgangskontroll gir nøkkelfri betjening av dører, noe som forenkler adgang for beboere og øker sikkkerheten i forhold til nøkler. Vi leverer alt fra enkle villad løsninger til avanserte onlinesystemer med full historikk over alle bevegelser.

REGISTRERT ELEKTROINSTALLATØR | REGISTRERT EKOM INSTALLATØR | WWW.ASSISTENTPARTNER.NO


redaktøren

OBOS-APP

Last ned -helt GRATIS

CATHRINE WOLF LUND

Mot lysere tider! TAR I BRUK SOLA. Oslo kommune har de

tre siste årene bevilget betydelige beløp til energi- og klimatiltak i borettslag og sameier. O. B. L. borettslag på Rodeløkka fikk 140 000 kroner, og ble det første borettslaget i hovedstaden med solceller på taket. Vi heier på borettslag og sameier som tenker miljøvennlig! Les mer om Rodeløkka på side 38.

I LAMPELAND. Vi har også sett nærmere

på hva slags belysning du trenger i boligens ulike rom. Hvilke typer lamper passer i stuen, og hvordan bør man egentlig legge opp belysningen på badet? Les belysningstipsene og se noen lekre lampenyheter fra side 32.

GRØNT ER SKJØNT: Multiplo-vaser fra Bolia.

LYSENDE IDÉ: Pendellampen «Amp» i glass og marmor fra Normann Copenhagen. MARMORFINT: Sofa-/avlastningsbord i marmor fra Ferm Living.

NYTT ÅR, NY BOLIG? Det er noe eget med helt nye hus, skinnende rene flater som ingen har brukt før deg, en stue som du er den første til å innrede - med vegger helt uten hull etter forrige eiers bokhyller. I OBOS-bladet får du alltid full oversikt over de nye boligene OBOS bygger, over hele landet. Denne gangen fra side 77.

OBOSBL ADET

09_Redaktøren.indd 9

9

18.01.16 14.54


VI KAN KJØKKEN - ETTER 32 ÅR I BRANSJEN! Tlf 22 68 90 00

På tide med en

kjøk en fornyelse?

Hvitevarer

Alltid % på 0 4 5 2 arer! v e t i v h

Bytte ut alt eller bare noe. Du bestemmer og vi produserer etter mål og leverer ferdig montert på 1 dag om mulig. Bytt kun fronter, hengsler, skuffer og benkeplate og du har et helt nytt kjøkken.

Benkeplater

Utvider du med noen nye skrog og innmat, får du en ny helhetsløsning med smarte funksjoner.

Kjøkken

Kjøkkenskredder’n har et stort utvalg av kjøkkendører, skuffer og løsninger som enkelt tilpasses til dine ønsker. Alle farger og modeller kan kombineres med ditt eksisterende kjøkken.

KÜCHEN

Ta kontakt for ett uforpliktende møte: WYSIWYGdesign

Tlf 22 68 90 00 post@kjokkenskreddern.no Ensjøveien 18, 0661 Oslo

Kjøkkenskreddern_ann_Obos_218x287.indd 1

–10%

ed g m rer Ta sen o tt ø d ap pdør n a k o s b n tk ka onter s s 2 an 0% ra y 1 ø fr e h f ! f 1 k st ku få idag + 1 5 stk s 00,.7 ,+

WWW.KJOKKENSKREDDERN.NO

0 0 5 19. tering

1

=2

=nkl. mon i

18/01/16 07:49


utvalgt OBOSBLADET 01 | 16

SE PÅ MEG: «Forma➺ kami» fra andtradition

er inspirert av asiatiske papirlanterner og er veldig fin, synes vi.

13 Medlem OBOS har inngått to nye hotellavtaler som gjør at medlemmene er sikret en ekstra hyggelig pris.

15 Aktuelt OBOS blir hovedsponsor for Månefestivalen 2016, og det blir holdt en gratiskonsert dagen før selve festivalen starter.

17 Vi bygger Totalt satte OBOS-konsernet i gang bygging av 2482 boliger i Norge i 2015. Dette er 716 flere enn i 2014. Her er siste byggenytt.

19 Økonomen En oljebransje i nedgang og en strøm av nye mennesker til Norge er faktorer som kan gi utslag i boligmarkedet. Hva skjer med boligprisene i år?

21 Patrioten Sykkelverkstedet Pedalen gjør alt et sykkelverksted skal gjøre. Men det er også en arbeidsplass for mennesker som trenger arbeidstrening.

FOTO ANDTRADITION

23 Dine penger De fleste som flytter, kjøper ny bolig før de selger den gamle – da trenger man ofte mellomfinansiering. Men hvordan fungerer den?

OBOSBL ADET 11

11_Utvalgt-Inngang.indd 11

18.01.16 14.56


utvalgt

MEDLEM

FÅ MEST MULIG UT AV DITT MEDLEMSKAP

MER INFO

Les mer på side 99–112

Hotell fra 595 kroner

TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

OBOS har inngått to nye hotellavtaler som gjør at medlemmene er sikret en ekstra hyggelig pris. HELE LANDET Som OBOS-medlem får du 15 prosent rabatt på fullpris når du booker et rom i Choice-kjeden. Tilbudet gjelder for alle helger og i ordinære ferieuker, som i vinterferien og sommerferien – altså når det er færre forretningsfolk som fyller opp hotellene. Du kan velge blant hotell i hele Skandinavia eller i Baltikum. Hotellrom kan enkelt bestilles på obos.no/choice. I tillegg kan OBOS-medlemmer sikre seg et enkeltrom til 595 kroner på Smarthotel, eller legge på en hundrelapp for å få dobbeltrom. Tilbudet gjelder pr. natt i helgene, og frokost er inkludert i prisen. Smarthotel finnes i dag sentralt i Oslo, Tromsø og Hammerfest, og det er også et hotell på Forus i Stavanger. Du må oppgi rabattkode når du bestiller, og koden finner du på obos.no/smarthotel.

Mer informasjon: Søk etter hotellrom på obos.no/choice og smarthotel.no

OBOSBL ADET 13

13_Medlem.indd 13

18.01.16 15.41


OBOS Strøm

En av Norges billigste strømavtaler Innkjøpspris + 19,- i fastbeløp (60% rabatt)

Kun for medlemmer i OBOS

Bestill på los.no/obos eller send sms OBOS til 02021

Ring 815 00 004 og få gratis befaring!

SOLSKJERMING UTVALGTE PRODUKTER

30% %

GARAS SJEPORT S UTVALGTE PR RODUKTER

30%

Få gratis befaring med gode tips og råd, egen produksjon på Kløfta og opptil 15 års garanti. Markisemannen/Lunex leverer til alle typer boliger, borettslag og næringsbygg. Velkommen til vårt showroom i Østre Aker vei 215!


utvalgt

PÅ NETT

AKTUELT

Følg OBOS på Facebook!

SMÅTT OG STORT FOR MEDLEMMER

Sett spor!

Er du under 14 år, gir OBOS et bidrag til SOS-barnebyer hver gang du tar et nytt distansemerke. Alt du trenger å gjøre er å laste ned Barn setter spor-appen og gå masse på ski! www.barnsetterspor.no

Mer teaterrabatt

Avtalen med Det Norske Teatret er fornyet. Det betyr tre nye år med 20 prosent rabatt for OBOS-medlemmer. www.detnorsketeatret.no

TEKST REDAKSJONEN FOTO CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN

NY GRATISKONSERT: 21. juli blir det OBOS på Månen med deLillos, Henning Kvitnes & Claudia Skott og Stein Torleif Bjella!

Mer OBOS på Månen! FREDRIKSTAD OBOS blir hovedsponsor for Månefestivalen 2016, og det betyr at det blir holdt en gratiskonsert, bedre kjent som «OBOS på Månen», dagen før selve festivalen starter. –Vi har fått veldig mange tilbakemeldinger om at «OBOS på Månen» blir satt pris på, og derfor er det gledelig å nå kunne gå ut med at det også i 2016 blir en slik gratiskonsert, sier regiondirektør Steinar Frølandshagen i OBOS Østfold.

Mer informasjon: Månefestivalen arrangeres i Gamlebyen i Fredrikstad 22. til 24. juli 2016. manefestivalen.no

25

minutter er gjennomsnittlig lesetid for OBOS-bladet. KILDE: TNS GALLUP

Ny mobilbank

OBOS-banken er ute med ny mobilbank som gir deg rask og sikker tilgang til de mest brukte banktjenestene. Last den ned eller oppdater appen hvis du har den fra før.

OBOSBL ADET 15

15_Aktuelt.indd 15

18.01.16 15.41


• Adgangskontroll • Video-overvåking • Porttelefon

Bestill gratis befaring og måltaking! Norsol ® er en av landets ledende produsenter av måltilpasset solskjerming. Med over 30 års erfaring innen solskjerming vet vi at forarbeidet er helt avgjørende for

Adgangskontroll: En brikke – istedenfor nøkkel, men selvsagt også mulighet for å bruke kodepanelet. Hver brikke er unik og kan enkelt kodes om hvis noen flytter eller mister nøkkelen sin. Dette er et godt tiltak om dere har slitt med innbrudd eller har måttet bytte låser fordi nøkler er kommet på avveie. Adgangskontroll sikrer deg at kun de som skal ha adgang – har adgang.

Intern tv og video-overvåkning:

resultatet. Derfor gjør vi som skredderen; vi kommer gjerne og tar mål. Helt gratis og uten forpliktelser. Besøk oss på Røa eller www.norsol.no for å finne konsulent i din bydel! Norsol AS, Vækerøveien 213, Oslo.Tlf 22 50 65 00

Video-overvåkning er et preventivt tiltak det lønner seg å iverksette. Video-overvåking forhindrer uønskede hendelser og dokumenterer det som skjer. Dette ivaretar beboernes verdier og trygghetsfølelse på en enkel og effektiv måte. Datek installasjon har installert ITV for kunder som: Entra eiendom, Utdanningsetaten, Omsorgsbygg og Obos.

Aktiv realtids overvåkning: For deg som har utfordringer – eller vil sikre seg mot utfordringer. Kameraer med intelligent videoanalyse koblet opp mot en vektersentral som 24/7/365 følger med og analysere alle hendelser på din eiendom ved brudd på oppsatte regler som kameraene detekterer. Disse reglene blir satt opp i samråd med kunden på bakgrunn av vår og kundens erfaringer. Ved hendelser vil vekterne først analysere, så agere. De vil tilsnakke vedkommende via et høyttalersystem satt ut på eiendommen. I 9 av 10 tilfeller vil den uønskede situasjonen bli avverget.

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING

Datek Installasjon AS er DSB registrert el. entreprenør, NKM sertifisert EKOMnett installatør og FG godkjent alarminstallatør. Vi leverer alt innen sikkerhetssystemer som ITV, porttelefon, adgangskontroll, brannalarm, innbruddsalarm, nødlys med videre. Kontakt oss i dag: Datek Installasjon AS Sinsenveien 53A 0585 Oslo Telefon: 22 88 66 03 ps@datek-inst.no www.datek-inst.no

www.norsol.no


utvalgt

VI BYGGER

BOLIGPROSJEKTER LANDET RUNDT

MER INFO

Se flere prosjekter FRA SIDE 77

HELT NYTT: Ett av de ferdige boligprosjektene fra 2015 er borettslaget Badstuvegen i Brumunddal.

TEKST  REDAKSJONEN  FOTO  JIRI HAVRAN

Mange nye OBOS-boliger HELE LANDET Totalt satte OBOS-konsernet i gang bygging av 2482 boliger i Norge i 2015. Dette er 716 flere enn i 2014. OBOS-andelen av disse igangsettingene var 1964 boliger. Antallet inkluderer datterselskapet Block Watne, som sto for 734 av boligene. OBOS-virksomheten i Sverige – med merkevarer som Myresjöhus, SmålandsVillan og Kärnhem – har også opplevd sterk vekst. I fjor ble det satt i gang bygging av 1532 boliger av OBOS’ datterselskaper i Sverige. – OBOS har investert tungt i både mennesker og tomter de siste årene, og vi begynner nå å se resultatet av denne strategiske satsingen både i Norge og Sverige, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS. OBOS er den største boligbyggeren i Norge, og OBOS satser på å være blant de tre største i Norden når det gjelder både igangsetting og salg i 2015. Totalt i fjor solgte OBOS-konsernet 3903 nye boliger i Skandinavia, mot 2931 boliger i 2014. OBOS sin andel av disse var 3432 boliger.

OBOSBL ADET 17

17_Vi bygger.indd 17

18.01.16 15.41


NORDENS OG NORGES STØRSTE KJØKKENFORNYER

NYTT KJØKKEN? BYTT DØRER OG SKUFFER! FØLGENDE ER INKLUDERT:

✓ Nye dører ✓ Nye håndtak ✓ Heldempende skuffer ✓ Dempede henglser ✓ Fem års garanti ✓ Montering

Ring 920 69 096 for et GRATIS kostnadsoverslag og en hyggelig kjøkkenprat!

kken, Spis frokost i ditt gamlenykjø og middag i ditt e!

Patric ick c Dalq lquist q Ansvarlig selger, HerjedalsKjøkken

www.herjedalskjokken.no

Mays hytteutleie

«Mays hytteutleie» tilbyr hytter for åremålsleie i Töcksfors, 10 mil øst for Oslo. Hyttene ligger vakkert til ved Dalslands kanal omkranset av blomsterenger og skog. Alle hyttene har gangavstand til sentrum med utesteder og shoppingsentre. Elghytta Tømmerhus Måkeskjær Campinghytte

12 senger 5 senger 2 senger 4 senger

131.000/år 84.000/år 66.000/år 39.600/år

* inkluderer mva, 4 dager leie og 1 tonn med blandet avfall. Vekt over 1 tonn vil bli belastet etter gjeldende fraksjonspris. Eventuelle fraksjonsavvik, sonetillegg, gateleie eller bompasseringer kommer i tillegg.

 23 24 50 00 Faks 23 24 50 10 Haraldrudveien 40 Pb. 229 Alnabru, 0614 Oslo

I tillegg kommer depositum, strøm og utvask.

OPPGI RABATTKODE «OBOS» FOR Å FÅ 10% RABATT Kontakt May Frøshaug

mfroesh@online.no

+47 91370661


utvalgt

ØKONOMEN

PÅ NETT

JANSBLOGG. eika.no

JAN LUDVIG ANDREASSEN OM BOLIGØKONOMI I ET MAKROPERSPEKTIV

BILLIG Å EIE. Selvfølgelig bør vi være bekymret for oljebransjens utfordringer. I Rogaland ventes moderate prisfall. Men vi må ikke miste av syne hvor billig det er blitt å eie sin egen bolig. Hver million du har i et normalt boliglån koster deg nå bare et par tusenlapper i måneden. Og billigere skal det bli! Dermed koster det ikke mer i årlige utgifter å bo anstendig enn det koster å eie en fin bil. Og det er før en tar med i regnestykket at verdien på boligene kommer til å stige, i hvert fall litt, i årene som kommer. HVA VIL VI? Valget av bolig blir i økende grad preget av livsstilen du velger. Derfor er det ikke lett å si hva som vil stige mest. Unge småbarnsforeldre vil kanskje betale dyrt for en bolig med kort vei til jobb, skole, shopping og fritidsaktiviteter. Gamle ungkarer vil kanskje realisere drømmen om småbruket og livet med de tre B-er: Bikkje, Børst og fin Bil. Kanskje med et håp om at en fjerde B, en bygdeelskende dame, vil finne veien til gården?

Boligmarkedet i et nytt år En oljebransje i nedgang og en strøm av nye mennesker til Norge er begge faktorer som kan gi utslag i boligmarkedet. Hva vil skje med boligprisene i året som kommer?

➺

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

HISTORIER VI HUSKER. Husker du hva rentene var i 1997, i 2004 eller i 2011? Ikke det? Men du husker overgangen fra fasttelefon til mobiltelefon? Og overgangen fra Nokias mobiltelefoner til Apples første Iphone? Det er ikke renteendringer eller justeringer av skattenivåene vi husker. Det er næringers vekst og fall som former vår velstandsutvikling, våre lokalsamfunn og våre valg i boligmarkedene. NÆRINGER I ENDRING. I min jobb som sjeføkonom reiser jeg land og strand rundt. Jeg får se bygder og byer formet av sine næringer. Henningsvær av Lofotfisket, Sunndalsøra av aluminiumsverket og Sandefjord av hvalfangertida. Dette er kanskje de mest iøynefallende

eksemplene på byer som hadde sin storhetstid knyttet til bare én nærings suksess. Som samfunn er vi helt avhengig av vår næringsutvikling. Oljebransjens vekst har gitt oss store gleder, og vi får tilsvarende store problemer når den nå skal forvitre. Og forvitre lenge. Med noe som ligner på dagens oljepriser kan ikke oljesektorens 300 000 sjeler gjøre annet enn å bli færre i årene som kommer. I 2040 vil trolig bare være halvparten av hva den er i dag. Fortsatt vår største næringsvei, ja vel, men kraftig redusert. PRISENE SKAL OPP. Har vi grunn til å bekymre oss for boligmarkedet? Tja. Boligprisene ser ut til å stige med om lag 5 prosent til neste år, fyrt opp av billige boliglån. Av samme grunn har boligmarkedene i 2015 har hatt en overraskende sterk utvikling. Mens rammelån til bolig hadde en snittrente på 3,6 prosent ved slutten av 2014, har de ett år senere krabbet ned til om lag 2,0 prosent for de beste lånekundene. Og i det nye året skal rentene videre nedover.

EN NY UTFORDRING. En ny gruppe i boligmarkedet som fascinerer meg, er de mange nye landsmenn som kommer til Norge. På godt og vondt vil flyktningestrømmen forandre mange bygder og byer. Jeg skal ikke ta stilling til hvor fornuftig det er av Norge å ta imot flyktninger, heller ikke hvor mye det kommer til å koste samfunnet. Og folk må ha lov til å ulike oppfatninger om hvor mange vi bør ta imot, uten å bli uglesett av den grunn. For eiendomsmarkedene er våre nye landsmenn imidlertid et udiskutabelt pluss. Den sterke befolkningsveksten som flyktningene medfører, gir et ekstra løft i boligprisene. Og det spesielt i de mest sårbare delene av vårt boligmarked. Kanskje bør vi se flyktningarbeid som industri, en næringsvei som vokser frem? En ny næring som vil overta noe av den rollen oljenæringen hadde i tidligere år.

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i EikaGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

OBOSBL ADET 19

19_Økonomen.indd 19

18.01.16 15.41


utvalgt

PATRIOTEN

MER INFO

bymisjon.no/ byer/ostfold

BYEN I MITT HJERTE: FREDRIKSTAD

BRA FOR BYEN: At folk har gode sykler som de bruker mye, er bra for byen Fredrikstad. Avdelingsleder Rasmus Leiro forteller at de ansatte på Pedalen liker å få jobbe med noe som betyr noe.

TEKST  TYRA T. TRONSTAD  FOTO  NADIA FRANTSEN

Pedalen er stedet FREDRIKSTAD Sykkelverkstedet Pedalen gjør alt sykkelverksted skal gjøre. Men Pedalen er også en arbeidsplass for mennesker med som har én ting felles: De trenger arbeidstrening. – Folk som jobber her har veldig ulik bakgrunn. Det er en sammensatt arbeidsplass der vi er opptatt av at arbeidsdagen skal gi folk nye historier å fortelle. Noe er her for å få arbeidstrening, noen for å lære norsk, forteller avdelingsleder Rasmus Leiro i Kirkens Bymisjon i Fredrikstad, som står bak Pedalen. Mange finner veien til Pedalen på anbefaling, enten for reparasjoner eller for å bruke Pedalens dekkhotell. En innendørs, låst sykkelparkering er også et attraktivt tilbud, særlig fordi Pedalen ligger rett ved togstasjonen. – Jeg tror folk liker at jobben de gjør er viktig, at det er noe konstruktivt. De som jobber her, har kanskje litt mer interesse for sykkel i utgangspunktet, eller er praktisk anlagt. Kunder forventer akkurat det samme av oss som av et annet sykkelverksted, og det skal de gjøre. Men vi er noe mer i tillegg, og tror vi folk også i Fredrikstad setter pris på, sier Leiro.

OBOSBL ADET 21

21_Patrioten.indd 21

18.01.16 15.41


Slipp fantasien løs Test Philips Hue, markedets ledende smartbelysning, hos Lampehuset Lysgiganten på Alnabru. Her finner du i tillegg Nordens største utvalg av Philips-lamper.

PH_Obos_2.indd 1

20 % rabatt til OBOS-medlemmer på ordinære varer ved fremvisning av annonsen. Tilbudet gjelder Philipslamper hos alle Lampehusets butikker og i nettbutikken www.lampehuset.no

18.01.16 15:12


utvalgt

DINE PENGER

PÅ NETT

OBOSbanken.no

GARD ISAKSEN OM PRIVATØKONOMI

DITT ANSVAR. Når du tar opp et lån har du et betjeningsansvar. Ingen kjenner din økonomiske situasjon like godt som deg selv. Det er viktig at du unngår mellomfinansiering dersom du ser at oppsparte midler og inntekt ikke er nok til å dekke kostnadene til både mellomfinansiering, gammelt lån og nytt boliglån. TA HØYDE FOR MARKEDET. Får du solgt i løpet av kort tid, behøver du mellomfinansiering kun i en kort periode. Men det kan skje – særlig i enkelte deler av landet, at man bruker noen måneder på å selge. Da kan det bli tøft med dobbel belåning. Bor du i et slikt område, eller blir mellomfinansiering for tøft for din økonomi, kan det være lurt å selge først. Du bør også undersøke om boligbytteordningen fra OBOS og Block Watne gjelder i ditt område.

Mellomfinansiering De fleste som flytter kjøper ny bolig før de selger den gamle – for å være sikker på å ha et sted å bo under hele perioden. Da trenger man ofte mellomfinansiering. Men hvordan fungerer egentlig den?

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

➺

FLYTTER EGENKAPITALEN. Mellomfinansiering er et boliglån du tar opp med sikkerhet i den boligen du skal selge, altså den du flytter fra. Da får du flyttet egenkapitalen som er låst i boligen, over til den nye boligen du kjøper – før du har solgt din gamle. For de fleste av oss er det avgjørende for om vi klarer å betale egenkapitalkravet på den nye boligen, som normalt er 15 prosent. Å EIE TO BOLIGER. På det nye ordinære boliglånet får banken sikkerhet i den nye boligen. Mellomfinansieringen betales tilbake når du har solgt. Vanligvis er mellomfinansieringslånet avdragsfritt, og har

opptil 12 måneders løpetid. Det betyr at du kan eie to boliger i opptil et år. Som oftest er det mer enn lang nok tid til å få solgt – men det kan bli en økonomisk tøff periode. PLANLEGG FOR MELLOMPERIODEN. Mellomfinansieringen er avdragsfri, men renter og gebyrer skal betales likevel, i tillegg til det ordinære boliglånet. For å forberede seg på en slik periode er det lurt å bruke lånekalkulatoren i nettbanken. En rådgiver i banken kan også hjelpe deg med å lage en ryddIg oversikt over de totale kostnadene. Husk å ta med kostnader til eiendomsmegler og eventuelle kjøpsomkostninger i flytteprosessen.

HVOR MYE FÅR JEG? Mange ønsker seg større bolig og tar kontakt med OBOS-banken for å få finansieringsbevis. Ofte har de nylig hatt en eiendomsmegler på befaring og fått verdivurdering. Når banken regner ut hvor mye mellomfinansiering de kan gi, brukes takst og verdivurdering som grunnlag, og så trekkes eksisterende boliglån og meglerkostnader fra. Og selv om eiendomsmeglerens vurdering er treffsikker, må banken ta høyde for at boligen kan bli solgt for 10 til 15 prosent mindre enn verdivurderingen. TALLENES TALE. Hvis du får låne tre millioner kroner til ny bolig i OBOS-banken, og i tillegg får 1 100 000 kroner til mellomfinansiering, vil finansieringsbeviset ditt bli på til sammen 4 100 000 kroner. VÆR RENTEBEVISST. I OBOS-banken gir vi samme lave rente på mellomfinansieringslån som på vanlig boliglån. Men det er ingen selvfølge. Noen banker tar høyere rente. Kontakt gjerne flere banker, her kan det være penger å spare!

Gard Isaksen er leder for privatmarked i OBOS-banken og ekspert på privat- og forbrukerøkonomi.

OBOSBL ADET 23

23_Dine penger.indd 23

18.01.16 15.40


FÅ EN GOD PRIS FOR BOLIGEN DIN!

OBOS KAN OBOS BEST! Å bruke OBOS eiendomsmeglere til å selge din OBOS-bolig er akkurat like smart som det høres ut som. Vi oppnår gode priser fordi vi kjenner både nabolaget og det enkelte borettslaget, og vet mye om hvem som kan tenke seg å kjøpe. Gjennom salg av tusenvis av OBOS-leiligheter, sørger vi for en trygg, rask og sikker salgsprosess. Kontakt oss i dag for et godt tilbud!

Husk at som OBOS-medlem betaler du ingenting før boligen er solgt!

Våre kontorerOslo: Ensjø 22 98 89 50, Hammersborg torg 22 86 55 50, Kalbakken 22 80 20 30, Kværnerbyen 22 86 55 33, Lambertseter 23 16 51 10, Manglerud 22 86 54 90, Oppsal 23 12 65 60, Røa 22 86 83 60, Søndre Nordstrand 22 62 90 90, Torshov 22 98 14 40, Tveita 22 98 14 20. Østfold: Fredrikstad 69 30 03 60, Fredrikstrad Østsiden 69 30 03 60. Vestfold: 02333. Hamar: 22 86 75 20. Rogaland: 51 81 29 91. Stor-Bergen: Bergen Vestkanten 55 94 27 94.

NO_OBOS_01_2016_024.indd 1

20.01.16 13:58


tema OBOSBLADET 01 | 16

LYST INNE: God belysning innendørs er ekstra viktig i den mørke årstiden. Heldigvis finnes det mange fine lamper.

TEMA: LYS

26 Ser mørkt på det – Jeg synes alt ser kulere ut med mørke vegger. Jeg har aldri vært skandinavisk lys i stilen, sier Agneta.

34 Lampelyst Lær deg rett belysning – rom for rom i boligen. Her er noen enkle tips for god belysning, samt lekre lampenyheter.

40 Utelys Å lage god belysning i borettslaget trenger ikke være dyrt. Les lysdesigner Kristin Bredals beste tips.

44 Først med solceller

FOTO  SIREN LAUVDAL  STYLING  KRÅKVIK & D’ORAZIO

Velkommen til det første borettslaget i Oslo med egen solenergi! – Klart vi er stolte, sier styrelederen.

46 Lysende landemerker Det er lysår mellom Las Vegas og norske reklameskilt, men her er noen skilt som lyser opp bybildet.

50 På strømtoppen Hva bruker vi egentlig strømmen til og hvordan skal vi redusere strømforbruket?

OBOSBL ADET 25

25_Tema-Inngang.indd 25

18.01.16 14.58


SER MØRKT PÅ DET

Da Agneta skulle innrede den nye leiligheten, fikk maksimalisten i henne fritt spillerom. Den svartmalte leiligheten er full av ting som har en historie, og med lys og lamper som viktigste kontrast. TEKST TYRA T. TRONSTAD ILLUSTRASJON I LOVE DUST FOTO NADIA FRANTSEN STYLING LINE DAMMEN

26 OBOSBL ADET

26-33_Ser mørkt på det.indd 26

18.01.16 15.37


LITE OG FUNKSJONELT: Veggene er malt med vannbasert interiørmaling, matt sort. Kjøkkengulvet er slipt og malt med mørkegrå gulvmaling, fargekode S4005-r80B.

26-33_Ser mørkt på det.indd 27

18.01.16 15.37


GJENBRUKT: Stuebordet er kjøpt brukt på Finn. Det har vært brukt som arbeidsbord i et systudio, og er fullt av små hull etter riss fra kjolemønstre. –Det passer fint, siden jeg er utdannet innen klesdesign, sier Agneta.

26-33_Ser mørkt på det.indd 28

18.01.16 15.37


KOMMODETABLÅ: Den store, mørke kommoden i stua har Agneta kjøpt av en venn. Den var vannskadet og trengte oppussing. – Jeg har slipt ned den, lasert og lakkert. Jeg liker å lage små «utstillinger» på den, sette sammen ting og lage tablåer.

HIMMELSK: Himmelsengen er fra finn.no. Gulvet er malt med grå gulvmaling, fargekode S4005-r80B. Gardinstangen over sengen er garderoben. Den gamle kommoden i flammebjørk ble funnet på Finn og kjøpt for 500 kroner. Hjemme hos Agneta fikk den nye beslag. MØRKE TANKER: Fargen er lik på gulv, lister og vegger: S7005R80B. Det er brukt gulvmaling på gulvet og interiørmaling med glans på listene.

➺ LEILIGHETEN AGNETA NILSSON kjøpte på Alexander Kiellands

plass i 2014 var et funn. Tapetet var eldgammelt, gulvbelegget nedslitt – akkurat det hun hadde lett etter. Et forhold hadde tatt slutt, og Agneta skulle begynne på nytt, gjerne med en bolig der hun kunne få sette sitt eget preg på alt. Toromsleiligheten fra 1936 var perfekt. – Eksen og jeg ble aldri enige om hvordan vi skulle ha det i den forrige leiligheten. Stilmessig kræsjet vi fullstendig. Han er minimalist, mens jeg er maksimalist. Da jeg skulle innrede en leilighet selv, var det veldig gøy å kunne gjøre akkurat som jeg ville, forteller hun. MØRKE VEGGER, MANGE LYSPUNKTER

Litt over ett år etter leilighetskjøpet, har Agneta satt sitt eget preg på hver kvadratcentimeter. Det meste er mørkt. Agneta synes ting kommer bedre fram mot det mørke, og vil helst at alt skal være litt rocka. Alle veggene i leiligheten er svarte, med unntak av den kraftig grønne fargen på veggene i gangen. Gulvene er slipt ned og malt i forskjellige mørke gråtoner. Malerne som malte leiligheten, hadde ikke et snev av tro på fargevalgene.

OBOSBL ADET 29

26-33_Ser mørkt på det.indd 29

18.01.16 15.37


LYSPUNKTER: Lysslynger er noen Agneta benytter seg av mange steder i leiligheten. De gir mye av seg mot den mørke bakgrunnen, og skaper stemning.

EN EKTE KATT:

Katten Selma er en Devon Rex, som liker å finne plasser i Agnetas leilighet som er gode og varme og der hun i tillegg tar seg godt ut.

OVERSIKT: Kjøkkenveggene er malt matt sorte, og en enkel hylle over benken har samme farge. Brettene på kjøkkenbenken er fra Fransk Basar og Retrolykke. –Jeg liker å ha ting framme, det gir oversikt, sier Agneta.

BRUKTKUPP: Det gamle hjørneskapet er kjøpt på bruktbutikk for 6500 kroner, og er det dyreste møbelet Agneta har kjøpt til leiligheten. Lampen gir lys til lesekroken.

30 OBOSBL ADET

26-33_Ser mørkt på det.indd 30

18.01.16 15.37


BLOMSTERLAMPE FRA ÅTTITALLET:

– Jeg bruker masse tid på å slippe inn en lampe, men det hender jo at jeg snubler over ting. Den hvite lampa i stua er en blomsterlampe fra åttitallet. Den kostet 75 kroner på Fretex, og folk tror fort det er en designlampe til 4000 kroner! Den er laget for å gi lys og varme til blomster, den gir et veldig fint punktlys.

OBOSBL ADET 31

26-33_Ser mørkt på det.indd 31

18.01.16 15.37


MØRK STIL: Kjøkkenet er fra KVIK, mens gasskomfyren er fra Finn. Flisene over kjøkkenbenken er Mosaic Hvit Glossy fra Right Price Tiles. Trådhyllen er fra House Doctor/Palma.

–Ha, nei! De hadde ikke trua i det hele tatt! Har man tregulv, maler man ikke over det, tror jeg de tenkte. Ja, du mener vel lysegrå lasur på gulvene? Nei, jeg mener mørkegrå gulvmaling, svarte jeg. Men da de så hvordan det ble, begynte de å ta med seg venner hit underveis i prosessen. Se, hun er gæren, sa de. Jeg tror de syntes resultatet ble fint! De mørke veggene gir ikke noe gratis, man må jobbe med å skape stemning. Belysningen blir enda viktigere enn i leiligheter med lysere rom. –Jeg mener at man bør ha mange lyskilder i et rom, og i en så mørkmalt leilighet må man jobbe helt bevisst med belysning. Her i leiligheten forsøker jeg å lyse opp forskjellige områder, og så kombinerer jeg det med et generelt taklys. Jeg har mange små lyskilder og led-lamper her og der, sier hun. INTERIØR PÅ BUDSJETT

Mørke vegger, levende lys, gamle lamper, naturmaterialer, ting som forteller en historie. Det er stikkordene for Agnetas leilighet, der det aller meste er kjøpt billig på Finn, plukket opp fra kontainere eller fått av venner. Noe er til og med slept med gjennom halve Skandinavia etter handling på loppemarked i Agnetas hjemby Kiruna. –En stol har kommet i hus mot en flaske vin. Stuetepper har jeg overtatt av venner. Og finn.no er et skattkammer, derfra kommer både medisinskapet i gangen, lenestolen, skinnpuffen og flere av kommodene. Det jeg kjøper i interiørforretninger, er bare rimelige småting. Jeg innreder på lavbudsjett, forteller hun. Budsjettet fra kjøkkenoppussingen er et godt eksempel på Agnetas økonomiske tenkemåte. Oppussingen var gjennomtenkt, konsentrert rundt salg, b-varer og mulighetene for bruktkupp. –Kjøkkenet var fra søttitallet og helt nedslitt. Jeg rev ut alt, fjernet døren mot gangen og malte veggene matt svarte. Så satte jeg inn et KVIK-kjøkken, kjøpte b-hvitevarer fra Siemens og fant en gasskomfyr brukt på Finn. Jeg valgte kjøleskuffer for ikke å «bruke opp» veggplassen – jeg ville ikke ha overskap eller veggskap. Hele det nye kjøkkenet med hvitevarer kostet cirka 70 000 kroner, sier hun. INSPIRASJON PÅ NETT

Agneta brukte Pinterest til å planlegge hvordan leiligheten skulle se ut. Hver gang hun fant noe hun likte, la hun det i mappen til den nye leiligheten. –Jeg samlet på bilder av alt som inspirerte meg – interiørdetaljer, rom med farger jeg liker, gode tips. Min viktigste inspirasjonskilde er interiørbloggeren Abigail Ahern. Jeg liker nesten alt hun gjør. Og eks-samboeren, som bare ville ha hvite vegger, hva sier han når han stikker innom? –Det er ganske morsomt, for han synes det er fint! Han ville jo at alle veggene skulle være hvitmalt, men da han så grønnfargen i gangen min, syntes han det var stilig! La deg inspirere av Agneta på www.pinterest.com/englefroe/

NYTT OG BRUKT: Lampen er en gammel lampe fra Fretex som er ribbet for alt og sprayet svart. Planen er å supplere med gullspray.

32 OBOSBL ADET

26-33_Ser mørkt på det.indd 32

18.01.16 15.38


SKULPTURELT:

«Light Forest» er både et kunstverk og en vegg-/ taklampe. Fra andtradition.com

MUSEN: Agneta er sterkt

inspirert av den britiske designeren, bloggeren og stilikonet Abigail Ahern. Her er et av hennes bilder. abigailahern.com

Slik får du stilen Gjør som Agneta Nilsson, vær litt mer svartmalende denne vinteren vinteren. TEKST OG UTVALG CATHRINE WOLF LUND

KLASSISK: Du kan være heldig og finne den klassiske Thonet-stolen på et bruktmarked, eller du kan kjøpe variant en ny variant. KERAMISK: Eldre keramikk er blitt «hot» igjen igjen. Denne vasen er fra danske housedoctor.dk KRYSTALL: Tunge krystallglass og mørke, sotete vegger hører sammen. Disse glassene er fra ahlens.no

26-33_Ser mørkt på det.indd 33

TEPPEFINT: Et ullteppe i en varm farge setter stemningen. «New Geometric» fra chhatwal-jonsson.se

18.01.16 15.38


STUEN

BLÅTT TIL LYST:

Hvis du har for få lyskilder, gir det et flatt og dominerende lys som er ubehagelig for øyet. Stuen bør derfor ha en variasjon av lyskilder som dekker ulike behov. Bokhyller og malerier kan lyssettes med downlights eller takskinner med spotter. Wire kan være et alternativ, særlig dersom du har skråtak eller takbjelker. Avstanden mellom vegg og takskinne bør være 40 til 60 cm, og sjelden mer. Downlights bør plasseres noe nærmere veggen. Lys opp vegger, bokhyller og bilder med spotter. Ikke vend dem mot døråpninger eller vinduer. Lyset skal først og fremst treffe flater som øyet hviler på. Du kan også bruke lamper som lyser oppover mot taket, og på den måten sprer lyset i rommet.

Mørkeblå lenestol fra Fritz Hansen/A.Huseby (25 080 kr), sort bordlampe fra Vipp/Verket interiør (3549 kr) på «Stool one» far Kollekted by (2400 kr). OPPLYST: Foran på gulvet ligger pendellampen «Mass Light» i marmor og glass fra A. Huseby (1395 kr).

LESELYS: Hvit bordlampe, «La Petite» fra Artemide/Tannum (1820 kr) og lysegrønn stol «40/10 lounge chair» fra Kollekted by (5900 kr). HUSLIG LYS: Den sorte gulvlampen inne i huset heter «Gras» og kommer fra Eske (4940 kr). Foran står «Akari» fra Noguchi/Vitra (5659 kr).

LAMPELYST I et godt opplyst hjem er det viktig at lyskildene ikke blender deg. Her er noen enkle tips for god belysning, samt noen lekre lampenyheter. TEKST HENRIK SØRLIE OG CATHRINE WOLF LUND FOTO SIREN LAUVDAL STYLING KRÅKVIK & D’ORAZIO KILDE CECILIA GJORDING JOHANSSON

34 OBOSBL ADET

34-39_Lyssetting.indd 34

18.01.16 15.42


Tips!

Lyset skal først og fremst treffe flater som øyet hviler på. Du kan også bruke lamper som lyser oppover mot taket, og på den måten sprer lyset i rommet.

LYS PÅ KUNSTEN: Sort vegglampe fra A. Huseby (3075 kr) og stolen «Organic Chair» fra Vitra (15750 kr). Tegningen på veggen er laget av Birthe Lauvdal, fotografiet på gulvet er tatt av Siren Lauvdal.

34-39_Lyssetting.indd 35

18.01.16 15.42


Tips!

I entréen kan en fin taklampe gi et godt førsteinntrykk. En lampe som sitter godt oppunder taket, slik at ingen stanger.

GANGEN Downlights eller takskinne med spotter er egnet til å lyse opp vegger og garderobeskap. Du kan også plassere ledlys inni garderobeskapene. I en lang og smal gang kan det være smart med en wire fremfor en takskinne. En wire deler ikke opp takflaten like mye som en skinne.

GANGBART: Tak- eller vegglampen «Vitemölla» fra IKEA (149 kr), knagger fra Normann Copenhagen/Ting (199 kr/stk) og kleshengere fra A. Huseby (469 kr/2 stk).

34-39_Lyssetting.indd 36

18.01.16 15.42


KJØKKEN God allmennbelysning er nødvendig på kjøkkenet, men du må passe på at lyset verken blender eller skygger ved arbeidsbenken. Bruk gjerne indirekte belysning med skinner der spottene lyser mot vegger og skapdører. Ved vinduet kan du henge pendler som lyser opp kjøkkenbenken. Nyere lysrørarmaturer for T5-rør finnes i dimbare modeller, og er praktiske under overskapene. Lys under overskap bør være nær lyslisten, slik at det ikke blender når du sitter ved bordet. Husk at det er ekstra utfordrende å lyssette et høyglanskjøkken. Uheldig lyssetting kan gi gjenskinn, og fettmerker på kjøkkeninnredningen vises ekstra godt. Lysrefleksjon fra polerte benkeplater av stein kan også være sjenerende.

Tips!

Taklampen over spisebordet bør henge 60 til 70 cm over bordplaten, målt fra underkant av lampen. Velg en pendel eller en pendelskinne med to eller flere lyspunkter.

SPISELIG: Rundt spisebord fra HAY/Verket interiør (7919 kr) med blågrønn stol fra Gubi/A. Huseby (6765 kr). Den nye lampen «Formakami» er designet av Jaime Hayon for &Tradition (1995 kr). BORDSKIKK: På bordet står en tekanne fra Marimekko/Røst (660 kr), en pepperkvern fra Ting (498 kr), kaffekopp fra Røst (159 kr) og kjøkkenhåndkle (98 kr) fra Ting.

34-39_Lyssetting.indd 37

18.01.16 15.42


SOV PÅ DET: Sengeteppe i lin brukt som laken fra Society/Eske (2550 kr), sengesett fra Aiayu/Røst (1450 kr) og velurpute fra Røst (999 kr).

SOVEROMMET På hver side av en dobbeltseng passer det med en dimbar lampe som både dekor- og leselys. Ved bruk av taklampe blir det finest om den både lyser oppover i taket og ut i rommet. En takskinne med lys mot garderobeskapet er smart, og halogen gir best fargegjengivelse.

«Indirekte lys er en av nøklene til god lyssetting. En grunnregel er å lyssette slik at du aldri ser rett inn i lyspæren og blendes. Et oppholdsrom bør ha en variasjon av lyskilder slik at øyet kan hvile på både lyse og mørkere flater.»

PÅ SENGEKANTEN:

På gulvet står lampen JWDA fra Menu (1399 kr) og «Cork» taburett fra Vitra (3793 kr). På taburetten står en vekkerklokke med lys (795 kr) og et glass (98 kr) fra Ting.

Tips!

Ha en dimbar lampe ved sengen, som både dekorog leselys.

38 OBOSBL ADET

34-39_Lyssetting.indd 38

18.01.16 15.42


Tips!

Du bør helst ha lys fra begge sider når du speiler deg, for å unngå skygger.

HA DET PÅ BADET:

Kopp fra Ting (98 kr), tannbørste i tre (99 kr) fra Røst, tannbørste fra Jordan designet av Andreas Engesvik og børste fra Røst (129 kr). Krakk med korksete fra A. Huseby (1229 kr).

BADET GOD MORGEN: Morgenkåpe fra Røst (1999 kr), lampen «Östanå» fra IKEA (149 kr/ stk). Speil med hylle fra Kollekted by (3200 kr).

34-39_Lyssetting.indd 39

Du bør helst ha lys fra begge sider når du speiler deg, for å unngå skygger. Et alternativ kan være lys fra oversiden, hvis speilet er bredt og det blir mer enn én meter mellom sidelysene. Det er en fordel at lyset kan dimmes, enten du skal på badet om natten eller du bare ønsker å skape litt spa-følelse.

18.01.16 15.42


ET LYSENDE UTEROM Å lage god belysning i borettslaget trenger ikke være dyrt. Det handler mer om god planlegging og omtanke, mener lysdesigner Kristin Bredal. TEKST TYRA T. TRONSTAD ILLUSTRASJON I LOVE DUST FOTO NYEBILDER.NO, ZENISK OG NADIA FRANTSEN

40 OBOSBL ADET

40-42_brl og utelys.indd 40

18.01.16 15.43


God belysning skaper god atmosfære, sikkerhet og trivsel, gjenkjeelse, identitet og tryhet.

➺ I DEN MØRKE ÅRSTIDEN skrur vi på utelysene. Borettslag og

boligsameier har ofte store områder som skal lyssettes – men hvordan bør de gjøre det? –En vanlig feil er at man forsøker å gjøre mange ting med én lyskilde. Men det paradoksale er at man setter opp en lampe – og så blir det mørkt. Øyet justerer seg etter det lyseste punktet i synsfeltet. Ser vi på en kraftig lyskilde, slipper pupillen inn mindre lys. Det betyr også at hvis uteromsbelysningen er fordelt på en god måte, kan vi klare oss med mindre av den. Det sier lysdesigner Kristin Bredal. Opprinnelig jobbet hun som scenograf, helt til interessen for lysdesign tok over. I dag arbeider hun i lysdesignfirmaet Zenisk. GÅ EN MØRKETUR!

Bredal mener at det første et borettslag som vil jobbe med utendørsbelysningen bør gjøre, er å gå ut en tur når det er mørkt. Gjerne flere sammen. Bruk øynene. –Ta for dere helheten, ikke se på lampe for lampe. Mangler lys helt noen steder, eller er det noe lys som blender og annet ikke? Er det for lite her og for lite der? Eller er det rett og slett ikke hyggelig lyssatt? Slike spørsmål er det viktig å avklare, sier hun, og legger til: –Lyssetting er et stort inngrep i miljøet utendørs. Man må

LAMPA PÅ HAUGENSTUA: Lampa

på Haugenstua er et eksempel lysdesigner Kristin Bredal liker å trekke fram som et eksempel på identitetsskapende bruk av lys.

OBOSBL ADET 41

40-42_brl og utelys.indd 41

18.01.16 15.44


OPPLYST PÅ TØYEN:

Flere endevegger med veggmalerier har fått lys, noe som skaper både miljø og oversikt. Dette bildet er fra Tøyen i Oslo. GJØR DET ENKELT:

Helt vanlige lyslenker fra butikken kan gi mye stemning i borettslaget. Koselig belysning trenger ikke alltid være så komplisert, sier Kristin Bredal.

HVA ER GOD UTEBELYSNING? • Den bør dekke konkrete behov for orientering og gjenkjennelse. • Den skal ikke være sjenerende for folk inne i husene. • Alle lamper bør kunne slukkes eller dempes når det er lite ferdsel. • Belysningen bør være hyggelig, skape atmosfære og identitet. • Ingen overdrivelser og blending, bare god fordeling av lyset. Less is more!

tenke på hva man vil oppnå. Og gjerne teste ut lyssettingen før man går til store innkjøp. Bredal har selv gjennomført en prøvelyssetting nå i høst. Det skjedde på Tøyen, der et helt bomiljø skal lyssettes for å skape bedre uteatmosfære og større og sikkerhet. – På Tøyen har vi jobbet med å lyssette en lekeplass for å gjøre den morsommere og sikrere. Barna syntes lekeplassen var skummel om kvelden. Vi valgte å lage lysbuer der. Vi testet dem i november og så at det fungerte bra. De settes opp i januar, sier hun. LYS SOM SIKKERHETSTILTAK

Mange borettslag er opptatt av sikkerheten, og ønsker å lyssette områder for at folk skal føle seg tryggere. Bredal har sett flere eksempler på borettslag som setter opp automatiske sikkerhetslys

som slår seg på når noen nærmer seg. Hun er ikke overbevist at det har en god effekt. – Et sted kan være flombelyst og likevel føles utrygt. Det handler mer om hvor mye området er brukt og hvordan du får oversikt og hvor hyggelig det er der. Jeg tror at andre løsninger som også gir en god og hyggelig atmosfære også kan være det riktige tiltaket for å bedre sikkerheten, sier hun. Lysdesigneren vil også slå et slag for de helt enkle tiltakene, de som verken krever en egen budsjettpost eller et styrevedtak nemlig midlertidig belysning om vinteren. – Heng opp elektriske lyslenker, pynt et juletre med lys! Vi elsker å se på disse lyskildene, akkurat som vi liker å se på stjernene, på ilden og solnedgangen. Lyslenker kan gi mye og koster lite. Det skaper god stemning, man blir så glad inne i seg, sier hun.

42 OBOSBL ADET

40-42_brl og utelys.indd 42

18.01.16 15.44


Gi sparepengene et trygt sted å være Er du ingen gambler? Vi gir deg trygg og forutsigbar avkastning på sparepengene. Som OBOS-medlem får du noen av markedets beste betingelser, både på fast månedlig sparing og ved plassering av større beløp. Vi er medlem av Bankenes Sikringsfond, og alle innskudd er garantert med inntil 2 millioner kroner.

Les mer på obosbanken.no, eller ring oss på 02334

NO_OBOS_01_2016_043.indd 43

20.01.16 09:51


PÅ OSLOS TAK: Lone Jessen (styreleder) og Per Lindberg er solcelle-entusiaster. Nå er 70 solcellepaneler montert på taket av O. B. L. borettslag i Langgata på Rodeløkka.

FØRST MED SOLCELLER Velkommen til det første borettslaget i Oslo med egen solenergi! – Klart vi er stolte, sier styreleder Lone Jessen i O. B. L. borettslag på Rodeløkka. TEKST ESPEN BØRHAUG ILLUSTRASJON I LOVE DUST FOTO ARASH NEJAD/NYEBILDER.NO

➺ OSLO KOMMUNE har de tre siste årene bevilget betydelige beløp

til energi- og klimatiltak i borettslag og sameier. 140 000 kroner ble bevilget til O. B. L. borettslag på Rodeløkka, som dermed ble det første borettslaget med solceller i hovedstaden. –Vi fikk vite om muligheten til å søke om pilotprosjektmidler til solcellepaneler sist vinter. Nå er alt på plass, og vi har feiret med vafler og champagnebrus. Solcelleanlegget koster rundt 350 000 kroner, men Oslo kommunes klima- og energifond dekker 40 prosent av kostnadene. Solcellene på taket i Langgata vil produsere 17 300 kWh i året. Heiser, vaskeri, ventilasjon og lys i fellesarealer skal forsynes av solenergien. På vinteren må det suppleres med litt strøm fra det vanlige nettet. Om sommeren kan borettslaget spare penger ved å selge overskuddsstrøm tilbake. DET ER IKKE HELT TILFELDIG at borettslaget på Rodeløkka ble det første i Oslo med egen kraftforsyning fra sola. Entusiasmen oppsto så å si rundt frokostbordet: Lones samboer, Per Lindberg, er doktorgradstipendiat ved UiO med solceller som spesialfelt. –Veldig mye lå til rette her i Langgata. Taket hadde fin vinkling og plassering. Vekselretterne kunne plasseres rett under, og ledninger til strømskap ble strukket i en ubrukt søppelsjakt. Alt har gått på skinner, sier samboerparet på Oslos mest moderne tak. –Vi behandlet saken i en ekstraordinær generalforsamling, og fikk bred tilslutning til å gå i gang. Vi regner med å spare inn utgiftene på rundt ti år. Men først og fremst er vi stolte over at dette er et godt miljøprosjekt. Om vi kan inspirere andre, er det veldig kjekt, sier Lone Jessen. Vil dere søke støtte? Se enova.no/finansiering/naring

44 OBOSBL ADET

44-45_solceller på taket.indd 44

18.01.16 15.45


OBOSBL ADET 45

44-45_solceller p책 taket.indd 45

18.01.16 15.45


LYSENDE LANDEMERKER Det er lysår mellom Las Vegas og norske reklameskilt, men her er noen skilt som lyser opp bybildet i norske byer.

OSLO Freia-skiltet på Egertorget var byens første elektriske lysreklameskilt da det ble satt opp i 1909. Skiltet har blitt endret og modernisert flere ganger, og lenge stod det Kakao Regia under Freia-logoen. I 1956 ble det montert lysstoffrør som skiftet farge, og omrisset ble likt det vi har i dag. For 25 år siden ble uret satellittstyrt. Selve lysreklamen er 100 kvadratmeter, og hele konstruksjonen veier åtte tonn. I 2012 ble én kilometer neonlys erstattet av 10 000 lysdioder som styres individuelt. Freia-logoen er alltid rød, mens resten av skiltet varierer i ulike farger og mønstre.

46-49_Neonskilt.indd 46

FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

TEKST  HENRIK SØRLIE

18.01.16 15.46


FOTO: AIDA URKEDAL

FOTO: ELISABETH TØNNESSEN

ÅLESUND Sjøbua på Brunholmen har hatt rykte på seg for å være Ålesunds beste fiskerestaurant. Den måtte dessverre stenge dørene i 2014 etter 28 års drift, men Sjøbua-skiltet lyser fortsatt mot Brosundet.

STAVANGER Dette skiltet er fra 1920-tallet og minner om at Bergelandsgata var byens bedehusgate. Skiltet er beholdt av historiske grunner, selv om den opprinnelige eieren – Apostolisk Tro – har flyttet ut for lenge siden.

OBOSBL ADET 47

46-49_Neonskilt.indd 47

18.01.16 15.46


FOTO: ODD E. NERBØ, BERGENS TIDENDE BERGEN Lysreklame for Bergens Tidende ved Kong Olav Vs plass, som tidligere var del av Ole Bulls plass. Avisens første utgave kom 2. januar 1868, og i dag er papiropplaget omtrent 70 000.

FOTO: LENA KNUTLI

TRONDHEIM I Fjordgata har Falkanger drevet skobutikk siden 1927 i «Den Grønne Brygge» ved kanalen, og et gammelt neonskilt viser vei. I dag eier den familieeide bedriften 18 skobutikker.

48 OBOSBL ADET

46-49_Neonskilt.indd 48

18.01.16 15.46


FOTO: JENS E. HAUGEN HAMAR Hoels café er en tradisjonsrik kafé på Stortorget i Hamar. Det har bare vært tre eierskifter etter at Reidar Hoel åpnet konditori her i 1957, og du er fortsatt sikret høye smørbrød, kaker og kaffepåfyll ved bordet.

TØNSBERG Svensk Filmindustri inntok Brygga kino i 2001. Siden den gang har disse neonskiltene prydet inngangen, men det er stadig behov for å skifte ut rør og fikse trafoen. Neonlys er på vei ut av markedet.

FOTO: TRINE SIRNES

FOTO: ESPEN WINTHER

FREDRIKSTAD Siden 1959 har Brynild holdt til i Mosseveien i Fredrikstad. Her lyser alltid klokka og noen av varemerkene til Brynild Gruppen, som i dag har 230 ansatte og en omsetning på over 700 millioner kroner.

OBOSBL ADET 49

46-49_Neonskilt.indd 49

18.01.16 15.46


PÅ STRØMTOPPEN Nordmenn ligger helt i verdenstoppen når det gjelder strømforbruk. Hva bruker vi egentlig strømmen til og hvordan skal vi kutte forbruket? Vår samarbeidspartner LOS energi svarer. TEKST REDAKSJONEN ILLUSTRASJON I LOVE DUST

VI BRUKER RUNDT TI GANGER så mye strøm per innbygger som verdensgjennomsnittet. Noe av grunnen er at strøm utgjør en stor andel av det totale energiforbruket i forhold til mange andre land. Hele 80 prosent av energien i norske husholdninger er faktisk basert på strøm, forklarer markeds- og kommunikasjonsdirektør Thorbjørn K. Laundal hos strømleverandøren LOS. SLIK KUTTER DU FORBRUKET

Ønsker du redusere strømforbruket i boligen er det mange ting du kan gjøre, men ikke alle tiltak har like stor effekt. –Start med å kartlegge hvor energilekkasjene befinner seg. Flere og flere boliger får nå såkalte smarte strømmålere som vil gjøre det enklere å få oversikt, tipser Laundal, som gir oss fire punkter å starte med: VARMETAP

Tradisjonelt lekker det mye varme fra boligen gjennom dører, vinduer og dårlig isolering.

SÅ MYE STRØM BRUKER DINGSENE VÅRE: Fjernsyn 110 kWh/år Kaffetrakter 270 kWh/år Komfyr 800 kWh/år Oppvaskmaskin 730 kWh/år Tørketrommel 470 kWh/år Vaskemaskin 520 kWh/år Fryseboks 640 kWh/år Kjøleskap 470 kWh/år Støvsuger 50 kWh/år Hårføner 40 kWh/år Brødrister 10 kWh/år Kjøkkenvifte 10 kWh/år Stereoanlegg 40 kWh/år

OBOS OG LOS Medlemsfordel: OBOS Strøm gir deg strøm til innkjøpspris, med et månedlig fastbeløp på kun 19 kroner. obos.no/strom

Noe av det første man bør gjøre om man ønsker redusere energiforbruket er å sørge for at varmetapet er minst mulig på disse stedene. Her ligger det ofte store summer å spare. ELEKTRISKE ARTIKLER

Sørg for å ha energieffektive hvite- og brunevarer. Gamle apparater er både energiineffektive og miljøverstinger. Det er også penger å spare ved å skru artikler helt av, ikke på standby. VANN

Bytt ut badekaret med dusj og sørg for å ha et dusjhode med sparedusj. Mange opplever også en relativ stor innsparing ved å senke temperaturen på varmtvannsberederen. LYS

Det kan også være lurt å se over belysningen. Man kan faktisk spare rundt 2000 kroner årlig ved å bytte fra konvensjonelle glødepærer til LED-belysning, sparepærer og lysrør der det er hensiktsmessig, avslutter Laundal.

50 OBOSBL ADET

50_Stømsparing.indd 50

18.01.16 15.46


51_Lunch.indd 51

18.01.16 15.47


NYE OBOS-BOLIGER I ÅRET SOM GIKK Vi gir deg et lite utvalg av våre nyeste prosjekter – ferdigbygget og innflyttet for ikke lenge siden. Her skal folk bo og leve, her skal unge vokse opp og minner skapes. Vi håper alle vil trives i sine nye hjem! TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO JIRI HAVRAN

NYTT LIV PÅ STADION:

Utbyggingsprosjektet på Hamar Stadion består av både rekkehus, leiligheter og et kjøpesenter. 52 OBOSBL ADET

52-54_Ferdigstilt i år.indd 52

18.01.16 15.48


BJØRNDALSBAKKEN BOLIGSAMEIE

STORØYA B2-2 SAMEIE

Bjørndalsbakken, Loddefjord

Storøya, Fornebu/Bærum

ANTALL BOLIGER 54 leiligheter

ARKITEKT Artec Arkitekter

Bjørndalsbakken boligsameie ligger i Loddefjord, vest i Bergen. De tre blokkene kryper oppover den bratte skråningen, der de er bygget med til sammen 54 leiligheter. Innflytting var sommeren 2014. Boligene er tegnet av Artec Arkitekter.

ANTALL BOLIGER 30 boliger

ARKITEKT Lund Hagem Arkitekter

Storøya B2-2 sameie er ett av de mange nye boligprosjektene på Fornebu – området som er transformert fra flyplass til attraktivt boligområde. Rekkehusene i Storøya B2-2 boligsameie er på 161 kvadratmeter fordelt på tre etasjer og er tegnet av Lund Hagem Arkitekter.

FRANCISKVARTALET

STENBRÅTLIA BORETTSLAG

Kværnerbyen, Oslo

Stenbråtveien, Mortensrud

ANTALL BOLIGER 131 leiligheter

ARKITEKT Tegn3 Arkitekter

Franciskvartalet i Kværnerbyen er det femte ferdige kvartalet i Kværnerbyen, ett av de store transformasjonsprosjektene i Oslo sentrum. Det består av fire blokker med til sammen 131 leiligheter, ligger rett ved vannspeilet har et flott gårdsrom og et amfi mellom husene.

ANTALL BOLIGER 34 rekkehus

ARKITEKT Spor Arkitekter

Stenbråtlia borettslag på Mortensrud består av 34 rekkehus, alle bygget etter passivhusstandard – det vil si at husene er bygget for å bruke minimalt med energi til oppvarming. De er tegnet av Spor Arkitekter, og innflyttingen var i november 2014.

OBOSBL ADET 53

52-54_Ferdigstilt i år.indd 53

18.01.16 15.48


BELLEVUEHAGEN, FREDRIKSTAD

TASTATUNET, STAVANGER

Riverside 6-8, Fredrikstad

Kvartalet Tastarustå, Stavanger

ANTALL BOLIGER 65 leiligheter

ARKITEKT Stenseth Grimsrud Arkitekter

Bellevuehagen borettslag består av en hesteskoformet lavblokk med 65 leiligheter. Det har et formmessig stramt og enkelt uttrykk som harmonerer godt med bebyggelsen fra 60-tallet som området er kjent for. Beboerne flyttet inn i september 2014.

ANTALL BOLIGER 235 leiligheter

ARKITEKT Link Signatur Arkitekter

Boligprosjektet Tastatunet på Tasta utenfor Stavanger er en del av Kvartalet Tastarustå. Kvartalet består til sammen av 235 leiligheter, bygget i tilknytning til Tasta senter. De siste beboerne flyttet inn i Tastatunet våren 2015.

HAMAR STADION, HAMAR

BADSTUVEGEN BORETTSLAG

Vangsvegen, Hamar

Badstuvegen, Brumunddal

ANTALL BOLIGER 38 leiligheter og 15 rekkehus

ARKITEKT NSW/Andersen&Fremming/JAF

Prosjektet Hamar stadion består av både et kjøpesenter, blokkleiligheter og rekkehus i Hamar sentrum, på tomta der skøytebanen tidligere nå. Prosjektet er tegnet av NSW, Andersen & Fremming og JAF Arkitekter.

ANTALL BOLIGER 18 leiligheter

ARKITEKT Norhus Norge/Boligpartner

Badstuvegen borettslag består av 18 leiligheter over to etasjer fordelt på to bygg. De ligger fint til i Brumunddal sentrum, rett ved elva Brumunda. Innflytting var i siste kvartal 2015. Boligene er tegnet av Norhus Norge/Boligpartner.

54 OBOSBL ADET

52-54_Ferdigstilt i år.indd 54

18.01.16 15.48


TEKST  REDAKSJONEN  FOTO  HANS FREDRIK ASBJØRNSEN

VANT I FJOR: I fjor var det borettslagene Røverkollen og Svarttjern på Romsås i Oslo som vant Rehabiliteringsprisen.

Har dere rehabilitert? HELE LANDET Dersom boligselskapet deres avsluttet en rehabilitering i 2015, kan dere bli med i konkurransen om OBOS’ rehabiliteringspris på 150 000 kroner som i år deles ut for 26. gang. Konkurransen gjelder alle typer rehabiliteringer, og det vektlegges helhetlig tenkning der elementer som både økonomi, miljø og arkitektur teller med. Boligselskap fra hele landet kan melde seg på, og man trenger ikke være forvaltet av OBOS for å delta. All påmelding skjer via obos.no/rehabiliteringsprisen. Frist: 19. februar. Spørsmål? Ring 22 86 57 85 eller kontakt solvi.halvorsen@obos.no.

OBOSBL ADET 55

55_Rehab.indd 55

18.01.16 15.48


10 STEG TIL NY BOLIG Går du med flytteplaner er det greit å få finansieringen i orden med en gang. Her er ti økonomiske steg på veien til drømmeboligen! TEKST JORUNN WOLD ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM KILDE GARD ISAKSEN, OBOS-BANKEN

56 OBOSBL ADET

56_57_10 steg til ny bolig.indd 56

18.01.16 15.48


SKAFF DEG OVERSIKT OVER SPAREPENGENE DINE Første steg mot ny bolig er å få oversikt over sparepenger og egenkapital. Kanskje har du en BSU-konto med oppsparte midler? Har du ikke spart før, er det på høy tid å starte nå.

BESTILL VERDIVURDERING Eier du en bolig du planlegger å selge, bør du finne ut hvor mye den er verdt. Sannsynligvis har den steget i verdi, og du kan derfor ha spart opp egenkapital i boligen. Egenkapitalen kan tas med når du skal finne prisklassen for din nye bolig. En verdivurdering kan bestilles fra en eiendomsmegler. Prisen varierer, enkelte eiendomsmeglere tilbyr den gratis uten forpliktelse til å benytte dem ved et eventuelt salg.

FINN DIN PRISKLASSE Nå har du avklart med banken og vet hvilken prisklasse du kan legge deg på. Finn boliger til salgs, og gjør deg kjent med området du vil bo i.

TA OPP LÅN Du har funnet drømmeboligen og vunnet budrunden. Nå må du ta kontakt med banken så fort som mulig. Banken må få vite hvor mye av lånerammen du faktisk trenger, når overtakelse er, og når lånet skal utbetales. Det er ikke sikkert at du bruker opp hele lånerammen du fikk anledning til å låne. Hvis du har mulighet til å la noen kroner bli stående igjen på sparekontoen til uforutsette hendelser er det lurt.

GÅ PÅ VISNINGER

FINN FREM DOKUMENTASJON Et finansieringsbevis er et dokument fra banken som du trenger i budrunden, en avtale mellom deg og banken om hvor mye du får i lån. For å kunne gi deg et slikt bevis, krever banken en del dokumentasjon. Finn frem forrige selvangivelse, lønnsslipp fra de tre siste månedene, samt verdivurdering eller takst på boligen du eventuelt skal selge. Ha dokumentasjonen klar når du skal søke om finansieringsbevis. Kontakt banken for å få vite hvor mye du kan få i lån.

Ta deg tid og ha is i magen til du finner drømmeboligen du vil by på. Ikke hopp på det første og beste. Det er mest økonomisk å flytte få ganger. Tenk framover. Hva slags bolig kan du trenge om noen år?

FINANSIERINGSBEVIS – HVOR MYE KAN DU FÅ I LÅN?

I BUDRUNDEN

Først når du har fått finansieringsbevis fra banken, kan du legge inn et bud. Et bud er bindende for deg, så hvis du ikke har fått lovnad om lån fra banken, først er du i trøbbel og kan bli holdt erstatningsansvarlig. Er du nysgjerrig på hvor mye du kan få låne, benytt en av de mange lånekalkulatorene som tilbys i nettbankene. Hos OBOSbanken, på bank.obos.no/finansiering/steg1 får du hjelp til å finne ut hvor mye du kan forvente å få låne, og hva lånet vil koste deg per måned. Husk at et lån en gang skal betales tilbake, med renter. Hvor høye månedskostnader er du komfortabel med uten at det går ut over livskvaliteten? Hvilke konsekvenser får det for deg om renta stiger til fem prosent, eller til åtte?

Bestem deg for hva du er villig til å gi for boligen før du starter. Sett deg en maksgrense, og ikke by over den. By på én bolig av gangen. Bud er bindende, og du vil ikke vinne du to budrunder samtidig. Det er ingen angrerett ved boligkjøp, så her gjelder det å spille kortene riktig.

MELLOMFINANSIERING De fleste er avhengig av å kjøpe ny bolig før de har solgt den gamle. Dermed kan du få en periode der du eier to boliger. Da sitter du med to større boliglån i en kortere eller lengre periode, og det er dette som kalles mellomfinansiering. Noen banker tar høyere rente på mellomfinansiering, andre tar samme rente som på vanlig boliglån. Kontakt gjerne flere banker for å høre hva slags ordning de har for mellomfinansiering.

DET FØRSTE AVDRAGET Når alt er i orden, må du sette av penger til det første avdraget på det nye lånet. Pass på å ha penger på den kontoen avdraget trekkes fra hvis du har automatisk trekk. Kanskje er det lurt å bytte lønnskonto hvis du i prosessen har byttet bank. Husk også at du ikke trenger å følge nedbetalingsplanen banken har satt opp, du kan betale ned raskere. Det kan være lurt å sette opp en spareavtale slik at du sparer litt hver måned. Da kan du en gang i blant bruke oppsparte midler til å betale ned på boliglånet.

OBOSBL ADET 57

56_57_10 steg til ny bolig.indd 57

18.01.16 15.49


3500 BOLIGER MIDT I SENTRUM

Bergen sentrum trenger mange tusen nye boliger. 3500 av disse kan bygges når containerhavnen på Dokken flyttes ut av byen. TEKST ESPEN BØRHAUG ILLUSTRASJONER MIR/MAD/ASPLAN VIAK

58 OBOSBL ADET

58-61_Dokken.indd 58

18.01.16 15.49


DOKKEN: Det aktuelle havneomr책det

i Bergen sentrum ligger mellom Puddefjorden (til h.) og Nordnes (utenfor venstre billedkant). P책 250 dekar gis det fantastiske muligheter til 책 bygge en ny bydel med boliger, arbeidsplasser, skoler, parker og attraksjoner.

OBOSBL ADET 59

58-61_Dokken.indd 59

18.01.16 15.49


TALLENE SOM TELLER:

490.000 m2 BRA kombinert bolig og næring.

3.500

boliger.

5.000

fastboende.

8.000

arbeidsplasser.

500

grunnskoleplasser.

200

barnehageplasser.

15,7

mål med offentlig park.

14,6

mål offentlige plasser.

13

1,5

30-35

mål halv- km sjølinje års peroffentlige blir gjort spektiv på gårdsrom tilgjenutbyggingen. med gode gelig for sol- og lys- byens beforhold. folkning.

«Visjonære planer for Bergen sentrum er ikke akkurat mangelvare, men denne gangen fremmes planene av aktører som har bred og praktisk byutviklingsrøynsle.» STEIN KLAKEGG, REGIONDIREKTØR I OBOS STOR-BERGEN

BERGEN I Norge er det bare Bjørvika i Oslo – inkludert Barcode og Sørenga – som kan måle seg med dimensjonene på Dokken. Det bergenske havneområdet på 250 dekar gir enorme muligheter for moderne byutvikling i form av boliger, arbeidsplasser, parker, kommunikasjoner og energiløsninger. Mulighetsstudien «Visjon Dokken» er utarbeidet av OBOS, i samarbeid med EGD Property, MAD Arkitekter, Asplan Viak og Probiz. Den ble mottatt med stor begeistring da den ble presentert for arkitekter, utbyggere og investorer for kort tid siden. – Visjonære planer for Bergen sentrum er ikke akkurat mangelvare, men denne gangen fremmes planene av aktører som har bred og praktisk byutviklingsrøynsle, blant annet fra Fornebu, Nydalen, Kværnerbyen og Oslo havn, påpeker Stein Klakegg, regiondirektør i OBOS Stor-Bergen.

DOKKEN «Visjon Dokken» er en mulighetsstudie, men også et innspill til arbeidet med kommuneplanen i Bergen. Studien viser mulighetene dersom havneområdet blir utviklet til et byområde. Initiativet er tatt av OBOS, EGD Property, Asplan Viak, MAD Arkitekter og Probiz.

FRA CONTAINER TIL BOLIG?

Dokken ligger mellom Puddefjorden og Nordnes, et kvarters spasertur fra Fisketorget. I dag er det containerne som dominerer det store havneområdet i Bergen sentrum. Selv i en stolt havneby mener de fleste at godshåndteringen med fordel kan flyttes ut av bykjernen. Hvor og når er det ingen som vet, heller ikke nøyaktig hvem som eier dette området på 250 dekar, tilsvarende 40 fotballbaner. Helt sikkert er det at området vil fremstå som uvanlig attraktivt – både for eiendomsutviklere og fremtidens boligeiere. – Dokken er et område med mange friere. Vi får begynne med å sortere frierbunken, fastslår Anna Elisa Tryti, byutviklingsbyråden i Bergen.

Det skal ikke bli enkelt for henne å overse «Visjon Dokken». Mulighetsstudien viser hvordan bydelen kan utvikles med vekt på god, urban bokvalitet, et internasjonalt utdannings- og forskningsmiljø, moderne næringsbygg samt attraktive kultur- og handelstilbud. Bydelen kan også bli selvforsynt med energi. – Vi er nødt å gå fra tilfeldig til kunnskapsbasert byutvikling. Å utvikle en kompleks by krever tverrfaglig kunnskap. «Visjon Dokken» viser hvordan moderne, internasjonal, skandinavisk og nasjonal byforskning kan oversettes til en dynamisk og spennende bydel for Bergen, sier Fredrik Barth, fagansvarlig for byutvikling i Asplan Viak. SPLEISELAG?

Det er ikke utsiktene til en kortsiktig, lettvint gevinst som fanger OBOS’ interesse. – Grunnproblemene betyr også at Dokken kan ha en betydelig negativ tomteverdi. Det finnes ingen private aktører som alene kan utvikle Dokken uten offentlig medvirkning. Det vil kreves betydelige statlige, regionale og kommunale investeringer. Et spleiselag, akkurat som i de store transformasjonene i hovedstaden, sier Stein Klakegg. – Når kan visjonen bli virkelighet? – Vi eier ikke en eneste kvadratmeter på Dokken, vi har ingen rettigheter her. Men vi har et sterkt ønske om å bidra til Bergens utvikling. Mange gode krefter må arbeide sammen for å få dette til. Vi for vår del er klare i morgen, sier OBOS’ regiondirektør i Bergen.

60 OBOSBL ADET

58-61_Dokken.indd 60

18.01.16 15.49


NYTT OG GAMMELT:

Den nye bebyggelsen kobles sammen med eksisterende trehusmiljø på Nøstet. Der legges det også til rette for en moderne havn for Hurtigruten og cruisebåter.

VIL UTVIKLE BERGEN:

– OBOS har et sterkt ønske om å bidra til Bergens utvikling, sier regiondirektør Stein Klakegg. 3500 BOLIGER: På

Dokken skal det være plass til alle. Boligene legges til rette for ulike grupper, og bydelen skal være lett tilgjengelig til fots, sykkel og med bane.

OBOSBL ADET 61

58-61_Dokken.indd 61

18.01.16 15.49


Nå skrives sesong to av storsuksessen «Unge lovende», tv-serien som handler om kjærlighet, ambisjoner, løsrivelse og tilhørighet. Og som er et kjærlighetsbrev til Oslo. TEKST TORMOD KVITHYLD ÅMOTSBAKKEN FOTO TOMMY ANDRESEN

62 OBOSBL ADET

62-65_Unge lovende.indd 62

18.01.16 15.50


OBOSBL ADET 63

62-65_Unge lovende.indd 63

18.01.16 15.50


S

SIRI SELJESETH

A

ALEXANDRA GJERPEN

OSLO Siri Seljeseth (27), Alexandra Gjerpen (30) og Gine Cornelia Pedersen (29), skuespillerne fra «Unge Lovende», sitter på en kafé ved Birkelunden i Oslo. Da tv-serien ble lansert i NRKs nett-tv i november, gikk suksessen gjennom taket. Twitter myldret av lovord. Fine anmeldelser. I snitt har rundt 600 000 sett serien på nett og tv. Den er tidenes mest sette dramaserie på nrk. no. Manusforfatter og hovedrolleinnehaver Siri Seljeseth skriver på manuset til sesong to. Så lenge finansieringen går i orden, kan vi vente oss flere episoder om vennegjengen Elise, Alex og Nenne. Flere hverdagsskildringer om det å være nesten voksen, jakte drømmene sine og ikke helt ha landet i noe føles som «hjemme». – Når skjønte dere at serien kom til å bli stor? S – Den dagen serien ble publisert på nett-tv tenkte jeg: Dette kan gå alle veier. A – Det var skikkelig skummelt. S – Ja. Men jeg tror det er et godt tegn hvis du leverer fra deg noe og ikke aner hvordan det skal gå. Jeg hadde aldri forventet den enorme responsen. Jeg har fortsatt ikke skjønt det. G – Det er vanskelig å se objektivt på serien. Jeg ser ikke på scenene jeg spiller i og sier: «Dette er altså noe av det beste jeg har sett». Men første gang jeg så serien ville også jeg sette på neste episode, fordi det var spennende. Da skjønte jeg at det var bra.

SERIEN FÅR SÆRLIG skryt for skuespillerprestasjonene. Den naturlige dialogen. I virkeligheten møttes de tre på skuespillerutdanningen på NISS. Rollefigurenes vennskap og ambisjoner er hentet fra virkeligheten. Ellers er alt fiksjon, understreker de. – Ble det en utfordring at dere er venner i virkeligheten? G – Jeg trodde det skulle bli en større utfordring. Jeg er skeptisk til å jobbe tett med venner. Du kan lett miste profesjonaliteten. Men det skjedde ikke med oss. S – Det eneste negative er at enkelte tror vi nærmest har improvisert alt. «Dere setter jo bare på kameraet og prater». Dialogen er tvert imot veldig tro til manus. Det er kjipt å bli fratatt skuespillerjobben som vi tok på stort alvor og la hjertene våre i. A – Enig. Vi har pushet oss selv ganske langt som skuespillere. Å spille disse rollene har kostet. – Oslo ser usedvanlig vakker ut i serien. Hvor viktig var byen for serien? S – Serien er et kjærlighetsbrev til Oslo. Handlingen måtte finne sted her. Alex måtte drømme om Teaterhøgskolen - den største skuespillerdrømmen du kan ha i Norge. Og det er den største byen vi har, med rom nok til alle karakterene. A – Dessuten er Oslo en sykt vakker by.

G

GINE CORNELIA PEDERSEN

S – Ikke alltid. Vi har valgt å fokusere på det beste: Oslo-sommeren. Fotograf Karl Erik Brøndbo har fanget byen på en ny måte. A – Han var veldig dedikert. Han burde bli kåret til årets Oslo-borger! S – Karl Erik satt i Tøyenparken på natta for å se når lyset var perfekt, fordi vi skulle filme der dagen etterpå. Sesong tre kan vi spille inn i vinter-Oslo. Det er en helt annen by.

SIRI VOKSTE OPP i Stavanger, og har tilbrakt perioder i Los Angeles. Alexandra vokste opp i Sandnes og har bodd i New York de siste seks årene. Gine er Oslo-jente, sett bort fra ungdomsårene hun tilbrakte i en bygd i Telemark. I dag bor alle tre i hovedstaden. – Hva føles som hjemme for dere? G – Oslo. Både geografisk og i vid forstand. S – Oslo her også. Som jo er litt rart. Jeg har bodd 19 år på andre steder. Jeg følte meg hjemme i LA også. Jeg trodde ikke jeg skulle bo der hele livet, men der og da føltes det riktig. A – Jeg ble født like utenfor New York. Å flytte dit var som å komme hjem. Men jeg har flyttet så mye. For meg er hjemme der hvor hodeputen min er. Før var jeg skråsikker på at jeg skulle bo i New York resten av livet. Sånn ble det ikke. Livet beveger seg rundt omkring og opp og ned, så hvem vet hvor jeg ender opp? Akkurat nå er Oslo hjemme, og det er kjempefint. G – Jeg misunner deg egenskapen. Jeg blir veldig bundet til steder og ting. – De fleste som bor i Oslo, er ikke herfra. Hva tror dere det gjør med bymiljøet? G – Oslo er en gryte. Og alle får lov til å bo her. Da jeg flyttet til bygda i Telemark ble jeg alltid påminnet at jeg ikke var derfra. Det blir du ikke som innflytter i Oslo. S – Jeg vokste opp i Stavanger med østlandsdialekt og hadde ikke siddisforeldre. Jeg fikk passet mitt påskrevet. Jo færre røtter du har på et mindre sted, desto mindre akseptert blir du der. G – Jeg måtte legge om dialekten min da jeg flyttet til Telemark. Hvis ikke ble jeg mobbet. Det var viktig for meg å få tilbake oslodialekten da jeg flyttet hjem igjen. S – Elise, som jeg spiller i serien, rømmer til LA. Da hun blir tvunget til å bli værende i Oslo, blir det som en kjærlighetssorg. Men Elise trenger å møte problemene sine, ta ansvar. Når du er ung er det vanlig å ønske seg vekk, reise ut, fordi Norge kan føles for lite. Men som oftest kommer du tilbake. G – Det er ikke rart at mange vil hjem igjen. Alle har røtter et sted. Og Norge er et veldig bra land å bo i. Vi er heldige. Jeg kan føle meg utakknemlig bare jeg skraper et flaxlodd. «Skal jeg ha dette også?».

64 OBOSBL ADET

62-65_Unge lovende.indd 64

18.01.16 15.50


LOVENDE GJENG:

Fra v.: Siri Seljeseth, Alexandra Gjerpen og Gine Cornelia Pedersen på Birkelunden. SKRIVER NYE EPISODER: Siri er

idéskaper, manusforfatter og hovedrolleinnehaver i «Unge Lovende».

«Serien er et kjaerlighetsbrev til Oslo. Handlingen måe fie sted her.» SIRI SELJESETH, MANUSFORFATTER OG HOVEDROLLEINNEHAVER I «UNGE LOVENDE»

62-65_Unge lovende.indd 65

18.01.16 15.50


Nattergalen

Det fantes ingen boligtilbud til Oslos sykeste og mest utkjørte kvinner før Nattergalen kom. Marit Mathiesen (59) i Kirkens Bymisjon har vært med siden de første beboerne flyttet inn i 1999. TEKST IRINA LEE FOTO NADIA FRANTSEN

➺ ➺NATTHJEMMET var det eneste stedet disse kvinnene kunne søke ly. Utfordringen var at de fungerte dårlig i fellesskap med andre, forteller sosialarbeider Marit Mathiesen. Kirkens Bymisjon etablerte Natthjemmet på Lindern i 1990 som et akutt overnattingssted for kvinner i rus- og prostitusjonsmiljøet. Her fikk kvinnene et varmt måltid, en oppredd seng og noen å snakke med. På slutten av 1990-tallet kom det noen svært forkomne kvinner til Natthjemmet. De var psykisk syke, slet med rus og var ikke velkommen andre steder. ET VARIG HJEM

BYBO • ByBo er Kirkens Bymisjons boligsosiale tilbud, og tilbyr trygge og varige boliger for bostedsløse mennesker som sliter med rus, psykiske lidelser, isolasjon eller dårlig økonomi. ByBo drifter i dag rundt 70 boliger på ulike adresser i sentrumsnære strøk i Oslo.

VANSKELIG BALANSE

Selv om intensjonene har vært de beste, har det vært en prosess for Mathiesen og hennes kolleger å finne en god balanse i respekten for folks liv og levesett og hva vi, de selv og verden rundt kan orke og tåle. Særlig i forhold til rus. – Når vi jobber så tett med beboerne, er det umulig å ikke bli slått av hvor ødeleggende rusen er. Balansen mellom hjelp og hjelp til ødeleggelse er vanskelig. I begynnelsen hadde vi for eksempel rent brukerutstyr tilgjengelig i huset, det har vi sluttet med. Kvinnene klarer å skaffe det selv, sier hun. En annen utfordring er kostholdet. Mange av beboerne har en forkjærlighet for søt og usunn mat. – Vi forsøker å lage næringsrik mat. Med slike små grep prøver vi å begrense det som kan forverre helsetilstanden til kvinnene, sier Mathiesen.

Daværende leder for Natthjemmet tok initiativet til å skape et varig hjem for fire av disse kvinnene. Det ble opptakten til Nattergalen, som ble etablert i 1999. Marit Mathiesen ble ansatt i Bymisjonen et par • OBOS støtter år tidligere og deltok i planlegging og etablering av Stiftelsen Kirkens huset. Siden har hun jobbet der. Nattergalen skulle HVILEHJEM Bymisjon med ikke være en midlertidig overnattingsplass eller et Siden oppstarten har 11 kvinner flyttet inn og ut av fem millioner kortvarig tilbud. Det skulle være et hjem for disse Nattergalen. Av de fire opprinnelige er det kun en kroner i året. kvinnene som alle var slitne og et stykke opp i alder. som fortsatt bor i huset. Dagens beboere er mel– Målet var å forhindre at kvinnene bare forsvant lom 46 og 55 år. i Oslos gater, sier Mathiesen. – Etter hvert er vi blitt et slags hvilehjem for slitne narkoman. Nattergalen har ikke som mål å rehabilitere eller friskmelde Det er fint. Gatas pensjonister trenger også et hjem! – Hva betyr det å ha et hjem for disse kvinnene? beboerne. Erfaringene er at de psykiske lidelsene følger med på flyttelasset. Kvinnene slutter ikke å ruse seg selv om de har fått – Det gir dem trygghet og forutsigbarhet. De trenger ikke å lure tak over hodet. Hos Nattergalen skal beboerne få lov til å være seg på hvor de skal sove neste natt. Men selv om livene deres er forutselv i sitt eget hjem. sigbare og trygge er de ikke roligere. Det handler om psykisk syk– I begynnelsen gjorde vi alt vi kunne for å dekke alle typer be- dom og om rus, sier Mathiesen. hov. Det føltes så urettferdig at disse kvinnene hadde det så dårlig. Hun har lært mye om rus gjennom disse årene. Ikke bare om Det har vært en læringsprosess. Vi har hele tiden tenkt at kvinne- dens skadevirkninger, men også om den funksjonen rusen fylne må opprettholde det funksjonsnivået de har. Vi vil ikke gjøre ler. For noen er den en trøst og en hjelper, for andre en flukt og ting for dem som bidrar til at de slutter å ta vare på seg selv eller mestringsstrategi. å ta ansvar for hverandre. Vi vil ikke passivisere dem, men hjelpe – Rusen kan være så mangt. Men den hjelper deg ikke til å endem til å hjelpe seg selv, sier Mathiesen. dre kurs i ditt eget liv.

66 OBOSBL ADET

66-67_Kirkensbymisjon.indd 66

18.01.16 15.51


ET NYTT HJEM: – I gamle dager fantes det institusjoner for de sykeste blant oss. Det kunne være et sted å søke tilflukt og få være i fred. Vårt ønske har vært å skape et hjem, sier sosialarbeider Marit Mathiesen (59).

66-67_Kirkensbymisjon.indd 67

18.01.16 15.51


VANT I FJOR: Aftenpostens jury skrev om Sandvikarevyen: «Med et skråblikk på dagens samfunn består denne revyen av gjennomgående velskrevne og gjenkjennelige tekster, et talentfullt ensemble og sprutende energi. De har tatt seg tid til å lage personlige og originale sketsjer, og er samspilte så det holder i glitrende musikalske fellesnumre.»

MED OBOS TIL HOVEDSCENEN Årets skolerevyer er i full gang, og den beste får sette opp revyen på selveste hovedscenen på Nationaltheatret. TEKST HENRIK SØRLIE FOTO GISLE BJØRNEBY

➺➺

OBOS OG NATIONALTHEATRET sørger for at årets beste skolerevy i Oslo-området kan entre hovedscenen den 28. april. Det er Aftenpostens anmeldere som kårer vinneren, og i 2015 var det Sandvikarevyen som vant. OBOS har ingen innflytelse på hvem som vinner, men i fjor var det tilfeldigvis en revy med navnet «Bygg!» som stakk av med seieren. På bildet ser du skuespillerne og danserne fra Sandvikarevyen – dagen før det braker løs med publikum i salen. EN EKSTRA KONKURRANSE

Nytt av året er en ekstra konkurranse der også OBOS sitter i juryen. Premien er 10 000 kroner til den skolerevyen som har det beste innslaget med temaet «bo i lag». Hvem, hva og hvordan bo i lag? Her er det fritt fram for mange tolkninger. Det innslaget som best berører og skaper latter, vinner premien. Kanskje blir det premie på 10 000 kroner, eller kanskje er det nettopp din skolerevy som 28. april oppføres på den ærverdige hovedscenen – der det første teaterstykket ble spilt i 1899. Velkommen til Nationaltheatret!

68 OBOSBL ADET

68-69_Skolerevy.indd 68

18.01.16 15.51


OBOSBL ADET 69

68-69_Skolerevy.indd 69

18.01.16 15.51


Gutten på Triangelen – Han hadde tjent penger på vørterøl og ville ha en liten, solid plugg. Og så kom denne langstrakte, magre guttungen! TEKST TYRA T. TRONSTAD  FOTO HANS FREDRIK ASBJØRNSEN HAMAR Skulpturen «Gutten på Triangelen» er en kjent skikkelse i Hamar sentrum. Den er en del av et fonteneanlegg laget av Gustav Vigeland i 1899 og gitt i gave til Hamar by av Hamar Bryggeri, som fylte 50 år det året. Men oppdragsgiveren var alt annet enn fornøyd med skulpturen kunstneren leverte. – Det var bryggerimester Gunerius Flagstad som bestilte skulpturen. Og han likte den virkelig ikke. Ikke likte han at gutten var naken, og ikke at han var tynn. Han hadde tjent penger på vørterøl og ville ha en liten, solid plugg – og så kom denne langstrakte, magre guttungen! Bryggerisjefen gikk faktisk til sak mot kunstneren fordi han mente at kunstneren hadde tatt seg for store friheter. Men Vigeland vant saken, forteller byhistoriker Per Øyvind Sandberg. Nå har skulpturen stått i Hamar sentrum i 116 år, og har blitt en kjær skikkelse i byen. I en lang periode har den stått nede ved Strandgata. Nå står den i gågata. – Jeg tror byfolket i Hamar er veldig glad i den. Den har jo vært tilskuer til alt som har skjedd i byen i 116 år! Nå står den der og titter på de som går i gågata, og har fått et fint lysanlegg rundt seg. Folk er veldig glad i den, og mange synes det er morsomt å høre historien bak, sier Sandberg.

70 OBOSBL ADET

70_Statua.indd 70

18.01.16 15.52


VI FORSIKRER MEDLEMMENE OBOS forsikrer over 50 000 boliger, til en samlet sum av 150 milliarder kroner. Selvfølgelig får OBOS-medlemmene den beste rabatten. TEKST JORUNN WOLD  FOTO NADIA FRANTSEN HELE LANDET – Vi har over lengre tid sett at forsikringsbransjen vet å ta seg betalt – med gode marginer. Derfor har vi startet eget forsikringsselskap, slik at vi selv styrer både priser og vilkår, sier Øyvind Müller Famestad, administrerende direktør i OBOS Forsikring. Han forteller at enkelte kunder allerede har spart flere tusen

kroner ved å flytte forsikringene sine over til OBOS. – Selv om OBOS har formidlet forsikring via andre leverandører i mange år er det først nå, med eget forsikringsselskap, at vi har et helhetlig tilbud til medlemmene våre, forteller Müller Famestad. OBOS Forsikring tilbyr alle ordinære skadeforsikringsprodukter, men innboforsikring er kjerneproduktet. – Vi i OBOS vet hvor mye verdifullt som finnes i et hjem. Innboforsikringen er en trygghet for alle eiendelene i hjemmet, sier han. På innbo får OBOS-medlemmene alltid faste rabatterte priser. Man er ikke avhengig av å oppnå samlerabatt for å få beste pris på innbo.

TIL DEG SOM ALLEREDE HAR FORSIKRING I OBOS Du som har forsikring med OBOS-rabatt, har til nå vært forsikret i Eika Forsikring. I løpet av 2016 flyttes du over til OBOS Forsikring. Dette innebærer ingen endringer for deg, og du trenger ikke å foreta deg noe. Du beholder automatisk de samme gode vilkårene. Overføringen av kundene skjer suksessivt. Frem til hovedforfall i 2016 (som du finner på din polise), er du forsikret i Eika. Deretter overføres ditt kundeforhold til OBOS. Du vil motta et eget brev om overføringen når det nærmer seg ditt hovedforfall.

OBOSBL ADET 71

71_Forsikring.indd 71

18.01.16 15.52


Vi inviterer alle OBOS-lesere til fantastiske

BARCELON N Bli med til Girona og Figueres

Vi kjører til Figueres, Salvador Dalis hjemby. Det blir egentid til å utforske byen. Deretter besker vi Salvador Dali Theatre-Museum, det største surrealistiske objektet i verden. I byen Girona kan du nyte en to timer guidet spasertur i det jødiske kvartalet. Middelalder byen Girona ble opprinnelig bygget av romerne som en festning med labyrinter og trange gater som fortsatt gjenspeile de to århundrene med maurisk okkupasjon.

Meld deg på ekskursjon til Montserrat

Denne turen går til de katalanske forkystfjellene med sine vakre taggede topper som består av rosa konglomerat. ”Monserrat” betyr sagtannet på katalansk og er Spanias første nasjonalpark. Vi besøker Benedikterklosteret Santa Maria de Monserrat med offisiell turistguide, likørsmaking, audiovisuell utstilling og konsert med Escolania Boys’s Choire. Noen mener også at den hellige gral fra Arthurlegenden befinner seg her på klosterets eiendom.

Barcelona City Tour

Turen går igjennom Barcelonas kjente gater som La Rambla med sine imponerende bygninger. Videre besøker vi Montjuïc høyden med sin spektakulære utsikt over Barcelona, de Olympiske Ringer,monumentet til Columbus,det gamle gotiske kvarteret og bydelen Eixample med katedralen La Sagrada Familia.(NB! ekskursjoner er ikke inkludert i prisen)


N NA

Royal Travel Før pris 7.490,-

4.990,Per person i dobbeltrom

Avreisedatoer Oslo Gardermoen 30. Mars 06. April 13. April 20. April

27. April 04. Mai 11. Mai 18. Mai

Prisen inkluderer: Tur retur Vueling eller Air Berlin, bagasje på 20 kg / pax + Catering • Svensktalende representant 7 n etter med frokost på 4-stjerners hotell, Santa Suzana Caprici Verd eller lignende. Se www. hotelcapriciverd.com • Transport til og fra flyplass med guide.

e k k e r n e r Vi arrangererike ekskursjoner opplevelses

Ikke inkludert: • Halvpensjon (7 middager) (kun kr. 155,- pr dag) • Personlige utgifter, minibar, telefon etc. på hotellet • Ekskursjoner. Sessongtillegg: 30 mars - 13 April kr 0,- / 20 April-05 Mai kr. 490,- etter 11 Mai kr.960,Enkeltromtillegg kr 290,- per døgn.

Bestill i dag - Spar 2500,-

815 00 518 www.royaltravel.no


osloquiz

FØLG OSS

Facebook. com/OBOS MEDLEM

HVA VET DU OM OSLO?

Anne Tollerud synes quiz kan være litt småskummelt, men stiller likevel sporty opp i OBOS-bladets lille spørrelek. 6 RETTE: – Det er jeg godt fornøyd med, for jeg fryktet det skulle gå ganske

dårlig, sier Anne, som får gavekort på billetter til Nationaltheatret som takk for innsatsen.

TEST DEG SELV!

Hvilken «nåværende» kino har et dronningnavn i navnet sitt? – Det må vel være Kino Victoria. Hvilken kulturinstitusjon har adresse Wergelandsveien 17? – Både Litteraturhuset, Grotten og Kunstnernes Hus ligger i dette området. Går for sistnevnte. Hvilket nedlagt fabrikk-område huser NRK Østlandssendingen? – Vil tro det ligger langs Akerselva. Vulkan? Eller Mølleparken, kanskje? Hvilket legendarisk band fylte messehallen på Sjølyst da de holdt konsert der sommeren 1965? – Det må vel ha vært the Rolling Stones. Oslo-laget KFUM Kameratene (Kåffa) skal spille i OBOS-ligaen (1. divisjon, fotball menn) neste år. Hva kaller supporterne deres seg: Menigheten, Disiplene eller Profetene? – Satser på Menigheten. Hvor ligger restauranten Smia Galleri, hvor du også kan oppleve kunstutstillinger og jazzkvelder? – Høres ut som den ligger øst i byen. På Vålerenga, for eksempel.

TEKST OG FOTO  EDDIE CHR. THOMAS

Hva heter Oslos nye byutviklingsbyråd? – Jeg bor ikke i Oslo lenger, så jeg følger ikke så godt med på oslopolitikken. Hvilken litterær figur har restaurant Schrøder på St. Hanshaugen som sitt stamsted? – Det er vår helt Harry Hole! I dag heter det Edderkoppen, men hva het teateret ved St. Olavs plass da det ble rammet av eksplosjon i 1999? – Mener det var ABC-teateret.

1. For hvilken skiklubb går langrennsløper Martin Johnsrud Sundbye? 2. Hvilken kino har et dronningnavn i navnet sitt? 3. Hvilken kulturinstitusjon har adresse Wergelandsveien 17? 4. Hvilket nedlagt fabrikk-område huser NRK Østlandssendingen? 5. Hvilket legendarisk band fylte messehallen på Sjølyst da de holdt konsert der sommeren 1965? 6. Oslo-laget KFUM Kameratene (Kåffa) skal spille i OBOS-ligaen (1. divisjon, fotball menn) neste år. Hva kaller supporterne deres seg: Menigheten, Disiplene eller Profetene? 7. Hvor ligger restauranten Smia Galleri, hvor du også kan oppleve kunstutstillinger og jazzkvelder? 8. Hva heter Oslos nye byutviklingsbyråd? 9. Hvilken litterær figur har restaurant Schrøder på St. Hanshaugen som sitt stamsted? 10. I dag heter det Edderkoppen, men hva het teateret ved St. Olavs plass da det ble rammet av eksplosjon i 1999? SVAR: 1. Røa IL. 2. Kino Viktoria (tidl. Vika kino). 3. Kunstnernes Hus. 4. Myrens Verksted. 5. The Rolling Stones. 6. Profetene. 7. På Vålerenga. 8. Hanna E. Marcussen (De Grønne). 9. Harry Hole (detektiv i bøkene skrevet av Jo Næsbø). 10. ABC-teateret.

For hvilken skiklubb går langrennsløper Martin Johnsrud Sundbye? – Oi! Hadde håpet å unngå sportsspørsmål. Er helt blank her, dessverre.

74 OBOSBL ADET

74_Osloquiz.indd 74

18.01.16 15.52


juniorsiden

VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

MORO FOR DE MINSTE

FINN ORDENE! Kan du finne tolv ord om lys som er gjemt i diagrammet? Ordene står vannrett, loddrett og på skrå.

L S M B Q T N N C O

O Y P L E B V N A A

F R S O W N U I T R

L U S N T L B K S E

I S E D I L X S O L

M T I P I N N E L Å

M C L T M W G N L R

E M S Y V A C Å Y T

R F A K K E L M S S

P L L A N T E R N E

Fasit: Blits, Blond, Fakkel, Flimmer, Lampe, Lanterne, Lykt, Lysning, Måneskinn, Sollys, Spot, Stråler

L O F L I M M E R P S Y R U S T C M F KLar o S t line Lu tum M P S S E I L S A SlatL , og tnæs, 1 truk edje, 10 Augus 1 år, fra B L O N D P T Y KkrykseAt som v år, fra OtsDjupvik nr. 8 sorde innere lo, er t . Pre a Q E W T I I M V K mie i OBOS v junio OBON S-b er send -blade rT B N L L N W A E T ladet gratut i postetn . lere r! N V U B X N G C L E N N I K S E N Å M R C A T S O L L Y S N OVinn A R Epremier! L Å R T S E

FEBRUAR ER EN FEST! Februar er den korteste, men kanskje den morsomste av alle månedene i året. Siden den internasjonale pannekakedagen også er i februar, kan du slå sammen noen av merkedagene og lage et skuddårskarneval den 29. februar med pannekake på menyen? Denne pannekakerøren er nok til ca. 12 pannekaker, som du kan ha syltetøy, sukker, sirup eller krem på. 4 egg 3 dl hvetemel 1⁄2 ts salt 5 dl melk Bland mel og salt. Tilsett halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn egg. La røren svelle i ca. ½ time. Smelt margarin i en god og varm stekepanne. Hell i en øse med pannekakerøre og vend på pannen, slik at røren legger seg i et jevnt lag. Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden. Når pannekaken er stekt på begge sider, brettes den sammen og legges på et fat.

Junior x-ord

Svar på kryssordet, så er du med i trekningen

Blits av et gavekort fra ARK bokhandlere eller kino-

billetter. Send løsningen til OBOS-bladet, postBlond boks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo, eller

e-post til juniorlaget@obos.no. Fakkel Frist 7. mars.

Lampe Navn: .......................................................................................................................................... Lanterne Adresse: ..................................................................................................................................... Lykt Postnummer/sted: ................................................................................................................. Lysning Alder: .......................................................................................................................................... Måneskinn Telefon: ......................................................................................................................................

Klipp ut og send inn.

TEKST OG UTVALG  SØLVI HALVORSEN

Flimmer

Sollys Spot Stråler OBOSBL ADET 75

75_Junior.indd 75

18.01.16 15.53


kryssord

SEND INN

og vinn Flax-lodd!

MORO FOR DE VOKSNE

5

Løsning Kryssord 8/15

3

D A S S K E R S J A M S V E K T

S S N S K U V E R E I K V A K S E L Y E L L E O R I K N E S G K E N O

4 2

K S H E I Y T V I S I R P A R T N E R A T O M O I L S E R E M I T O D I N D E O L E E N K E L U T A K T I R I T M O F A O S T O P E R A I S E F E R S A K E V R E R O A F O R M E G A S M I K L L E G A A I L I N P P I D U S P I S T O L

4 1

G R N I S A E N T E R G E N K K O P U P R

D A R E R A P T O A S E K I T E R V I R I K A G G G E H E A I F R P R D I T T S I I L D S E K T E T V J E N A R E

1 3

Løsning Sudoku 8/15

6 3 1 5 2 4

5 2 6 4 1 3

1 4 2 3 6 5

4 6 5 1 3 2

3 1 4 2 5 6

2 5 3 6 4 1

Vinnere 8/15

KRYSSORD- OG SUDOKUVINNERE FRA OBOS-BLADET NR. 1, OFFENTLIGGJØRES I BLAD NR. 3/16.

Kryssordvinnere nr. 8/2015 Laila Berntsen, Hamar Sidsen Engelsrud, Tranby Kjell Bakken, Brumunddal

BARN

1 4

BEKJENNELSE

BÅND

KONSERN VEDSTYKKE

SJELEFRED

4

6

TREKKE

BÅT

UTROP AVVIK

SENE

HODEPYNT

ANGST

RIS

NORSK KORALLØY BY

GUD

UTSTYR TIDLIGERE

ETTERGA

AVSTAMNING

CIRKA

ANGEL

SEER

SKREMMEORD

OVERHØVLING

MESTER

HETVIN

PRONOMEN

BOLIG

BRENNPUNKT

FJÆRFE UNNSELIG

HOIET

TEMA

GLATT

BAKDEL

SMUKK PLANET

ARBEIDSPLASS

TRADISJON

GREIT OPPFØRE

HULL

LEE SKIP

ELEGANT

UPARTISK

RETNING TOPPSJIKT

Fyll inn tall i de åpne rutene slik at4hver linje, 1 5 3 hver 2 6kolonne og hvert 6 3felt 2 bestående 5 4 1 av 2 x 3 ­ruter inneholder alle tallene fra 3 2 4 1 6 5 1 til 6. De gule rutene danner en 1 5 6 2 3 4 tallkombinasjon som du fyller 5 i 4kupongen 3 6 1 og 2 sender inn. inn

KJØKKEN-

RAGE VID

SKJØDESLØS

LITEN

6 1 5

SVENSK BY DRIVE SPORT

TRAVELHET

TØNNE AVTREDE

FÅR EKSKAMERAT PRESS

YTRE

2 6 1 4 5 3

PRONOMEN

GRUNN- SKULLE STOFF NORDMANN

Oppgave Sudoku 1/16

2 6 4

OPPFØRE

GLANS

ØVER

1 5 2

SAMLER

HOPPE

ENEBOER

Sudokuvinnere nr. 8/2015 Bente Hagen, Oslo Ellen Kaupang, Stokke Arild Hauger, Oslo

5 2 4

STRENER

GUTTENAVN

VISER BAKSIDE

HAV- SKRIK ØRNER BESETTELSE

FALLITT

ALTERNATIV VEL

FOTGJENGERE

LAGE TONE

LØP

ENG OMRÅDE

STØYE TROIKA

TREET

FRASTJÅLET SYNES GODT OM

ORGAN HVISKE

DELVIS

STANSET

FURET

Vi trekker tre riktige kryssordløsninger som premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 1/16» eller «Sudoku 1/16» og send løsningen innen 7. mars til: OBOS-bladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo, eller løsningsordet til obosbladet@obos.no. Navn Adresse Sudoku-løsning

76 OBOSBL ADET

76_Kryssord.indd 76

18.01.16 15.53


bolig OBOSBLADET 01 | 16

TRONDHEIM: I Tiller Hageby blir det mange møteplasser og en variert boligmiks.

78 Trivelig i Brumunddal

INNLANDET: Det er populært å bo midt i Brumunddal, og nå kommer flere boliger for salg.

80 Hageby på Tiller

TRONDHEIM: Både OBOS og Block Watne tilbyr en variert boligmiks i grønne omgivelser på Tiller.

84 Frodig byliv på Løren OSLO: Nå kommer neste kapittel i salgssuksessen på Løren.

88 Populære Kværnerbyen OSLO: Sjekk hvorfor det er smart å kjøpe nytt, og hvorfor Kværnerbyen har blitt så populær.

90 Boligbytte

ROGALAND: De valgte en sikker løsning og byttet bolig med Block Watne.

ILLUSTRASJON  OXIVISUALS

92 Full oversikt HELE LANDET: Vil du vite hvor OBOS bygger nå, og hvor vi planlegger å bygge? Her får du full oversikt!

OBOSBL ADET 77

NO_OBOS_01_2016_077.indd 77

21.01.16 10:29


BOLIG | INNLANDET | BRUMUNDDAL

ILLUSTRASJON  OKTAN

NYE BOLIGER I BRUMUNDDAL Prosjektet Elvegata 11 i Brumunddal har fått en strålende mottagelse, og nå legger vi 24 nye leiligheter ut for salg.

78 OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_078-079.indd 78

21.01.16 10:25


➺➺

OBOS STARTER NÅ SALGET av 24 nye boliger i vakre omgivelser sentralt i Brumunddal. Det første salgstrinnet i prosjektet ble svært populært, med sine 16 praktiske boliger. Fra dette borettslaget vil du innenfor en omkrets på under 1 km få tilgang til det meste Brumunddal har å by på. Det er gangavstand til barnehager, skoler, kafeer, kjøpesenter og servicetilbud. Med nærheten til de flotte turområdene i Veldre- og Furnesåsen og med den korte avstanden til Mjøsa, ligger alt til rette for en aktiv fritid i et trivelig lokalmiljø. ATTRAKTIVE BOLIGER MED HØY KVALITET

Bak boligprosjektet står OBOS Nye Hjem og HBS Holding, som eier hver sin halvdel av selskapet Elvegt. 11. Til sammen vil Elvegata 11 borettslag bestå av 40 boliger, alle selges med forkjøpsrett for OBOSmedlemmer. De 24 boligene som legges ut nå utgjør andre salgstrinn, og består av 12 treromsleiligheter på 70 kvm og 12 fireromsleiligheter på 81 kvadratmeter. Boligene er fordelt på to bygg: én fireetasjes blokk med 16 leiligheter og ett toetasjes bygg med 8 leiligheter. Alle boligene har romslig balkong eller terrasse og egen parkeringsplass i kjelleren. Boligene er praktisk utformet, har hvitmalte overflater, moderne kjøkkenløsninger og god standard. Vannbåren varme og balansert ventilasjon med varmegjenvinning vil gjøre boligen din komfortabel året rundt og gi et godt inneklima. For den som er tidlig ute, vil det være muligheter for tilvalg på parkett, kjøkken, dører og bad. Det planlegges også et trivelig uterom med beplantning og lekeplass. Planlagt byggestart av andre salgstrinn vil bli i andre halvår 2016, og planlagt innflytting er andre halvår 2017.

BO GODT I BORETTSLAG

Elvegata 11 vil bli organisert som et borettslag med OBOS som forretningsfører, noe som gir trygghet og forutsigbarhet for din viktigste investering. Byggingen av boligene finansieres ved at utbygger skaffer et lån på inntil 60 prosent av kjøpesummen, som senere utgjør boligens fellesgjeld. Resten av kjøpesummen er egenkapital som finansieres av hver enkelt kjøper. Betaling skjer i tre trinn: 100 000 kroner betales ved kontraktsinngåelse, 10 prosent av den totale kjøpesummen (minus 100 000 fra kontraktsinngåelsen) betales ved vedtak om byggestart, mens resten betales når boligen overtas. OBOS har også en ordning som gir deg anledning til å nedbetale din andel av fellesgjelden raskere enn den normale nedbetalingsplanen; en såkalt individuell nedbetaling. Dersom du trenger finansiering, ta gjerne kontakt med OBOS-banken for en samtale om mulighetene. PROSPEKT OG PRISLISTE

Prospekt og mer informasjon vil være tilgjengelig i begynnelsen av mars. Prospektet fås ved henvendelse til megler, og kan også lastes ned fra www.obos.no/elvegata.

INFORMASJONSMØTE Informasjonsmøtet holdes på Bakeriet, Brugata 10 i Brumunddal 2. mars kl 18. På møtet vil du få mer informasjon om boligene, området og kjøpsprosessen. Påmelding til møte går til prosjektmegler Erlend Kvaløy, tlf 922 22 006/ erlend.kvaloy@obos.no.

OBOSBL ADET 79

NO_OBOS_01_2016_078-079.indd 79

21.01.16 10:25


BOLIG | TRONDHEIM | TILLER

SALGSSTART

18. februar

ILLUSTRASJON  XR

TILLERLANDET: Vi bygger varierte leiligheter og innholdsrike rekkehus på Tiller – perfekt for deg som vil bo der byen slutter og naturen begynner.

80 OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_080-081.indd 80

21.01.16 10:29


BYEN MØTER SKOGEN PÅ TILLER Nå er det klart for siste kapittel i boligsuksessen Tillerlandet. 47 leiligheter og 13 rekkehus skal ut for salg.

➺➺

SAMMEN MED VEIDEKKE Eiendom bygger OBOS 169 selveierboliger på Tiller. Prosjektet har fått navnet Tillerlandet. Her kan du velge mellom alt fra toromsleiligheter til rekkehus.

KONTAKT Salgsansvarlig: Tonje Borthen i Eiendomsmelger 1

AKTIV FRITID

Like ved nabolaget finner du fine turstier og skiløyper som innbyr til å komme seg ut både sommer og vinter. Tiller og Sjetne idrettslag tilbyr organisert trening i flere idretter, og treningssenter er selvsagt også å finne i nærheten. For de minste er det etablert en stor lekepark i området. I tillegg anlegger vi en egen lekeplass på tomta. BEHAGELIG HVERDAGSLIV

For barnefamilier er kort vei til barnehage og skoler gjerne det viktigste. Det får du på Tillerlandet. Fem små minutter fra boligene ligger Trondheims mest innholdsrike handleområde, med alt du trenger av butikker og servicefunksjoner – blant annet City Syd, det største kjøpesenteret i Midt-Norge. Skal du inn til byen, kan du hoppe på bussen rett borti gata og være i sentrum på under 20 minutter. 47 LEILIGHETER

Nå starter salget av det siste leilighetsbygget på Tillerlandet, hus C. Bygget består av 47 leiligheter fordelt på syv etasjer. Du kan velge blant toroms-, treroms- og fireroms-

Mobil: 416 05 422

E-post: tonje.borthen@em1mn.no På nett: obos.no/tillerlandet

leiligheter på 45 til 120,5 kvadratmeter. Alle får balkong, markterrasse eller takterrasse med gode solforhold. Parkeringsplass og bod i lukket parkeringskjeller er også inkludert. Herifra kan du ta heisen rett opp til din etasje. Velger du en av toppleilighetene, får du flott utsikt over Trondheim og områdene rundt. 13 REKKEHUS

De to siste rekkehusfeltene på Tillerlandet kalles B7 og B8. Her bygger vi 13 rekkehus

med gode planløsninger og størrelser på 100 til 120 kvadratmeter. Rekkehusene går over to plan og har tre eller fire soverom, sportsbod og carport. I tillegg kommer en ekstra parkeringsplass på eiendommen. Alle får også både balkong og markterrasse. SALGSSTART OG FORTRINNSRETT

OBOS-medlemmer har fortrinnsrett den dagen salget starter. Den som har vært medlem lengst får velge bolig først. Etter at OBOS-medlemmene har valgt sine boliger, er det fritt fram for alle å kjøpe de boligene som fortsatt er ledige. Salget av de 47 leilighetene i hus C starter 18. februar. Ønsker du å benytte fortrinnsretten din, må du gi beskjed om dette til salgsansvarlig innen 18. februar kl. 12.00. Kontakt Tonje Borthen på 416 05 422 eller tonje.borthen@em1mn.no. De 13 rekkehusene på felt B7 og B8 vil trolig komme for salg i løpet av våren. Dato annonseres på obos.no/tillerlandet og i OBOS’ nyhetsbrev. VELKOMMEN TIL VISNING

Kom på visning 15., 16. og 17. februar, og bli bedre kjent med Tillerlandet og boligene du kan velge mellom. Se tidspunkt på obos. no/tillerlandet. Vi møtes i visningsleiligheten i Movollen 81. Velkommen!

OBOSBL ADET 81

NO_OBOS_01_2016_080-081.indd 81

21.01.16 10:29


BOLIG | BLOCK WATNE | TRONDHEIM | TILLER FRITID: Hvis du vil være aktiv utenfor boligområdet, finner du et flott friluftsområde og to idrettsanlegg i nærheten – enten du foretrekker tursko, joggesko, fotballsko, skøyter eller ski.

Rolig hageby på Tiller Block Watne skal bygge et nytt boligfelt midt på Tiller i Trondheim. Her blir det en variert boligmiks i grønne omgivelser.

➺➺

MED ULIKE BOLIGER i mange størrelser vil Tiller Hageby huse mennesker i alle aldre og livsfaser. Det vil gi et variert og levende bomiljø i totalt 135 kvalitetsboliger – fra romslige eneboliger til små og lettstelte leiligheter – akkurat som det skal være i en hageby! Nå kan du velge mellom to-, tre- og fireromsleiligheter. Uansett får du en bolig med god standard og praktisk planløsning som gir lyse, luftige rom og som utnytter kvadratmeterne til fulle. Det blir åpen stue- og kjøkkenløsning med innredning fra HTH. Det er lagt vekt på grønne fellesområder utendørs. I tillegg har alle i leiligheter i første etasje egen markterrasse, og det er stor balkong i leilighetene i andre etasje.

ILLUSTRASJON  OXIVISUALS

SMÅHUS OG GRØNTOMRÅDER

Moderne varme, ventilasjon og isolasjon, samt parkett i alle boligrom, gir et godt inneklima – og lavere bokostnader. Leilighetene er plassert i småhus, noe som gir hele delfeltet et rolig preg. Dette videreføres selvfølgelig i fellesområdene med store gressplener, lekeplasser, sittegrupper med grillområde og velstelte internveier. Bilen har egen parkeringsplass i felles garasjekjeller, og det er lagt opp til godt med gjesteparkering. At parkering er henvist til garasjen i kjelleren, gjør området rundt husene tilnærmet bilfritt, trygt og stille. Første salgstrinn er lagt ut for salg, og mange boliger er allerede solgt. Det kommer flere leiligheter for salg dette halvåret – følg med på blockwatne.no/tillerhageby.

82 OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_082-083.indd 82

21.01.16 10:23


FORTRINNSRETT FOR OBOSMEDLEMMER Salgsstarter annonseres på blockwatne.no, der man også melder ønske om å benytte fortrinnsretten. Les mer på blockwatne.no/fortrinnsrett.

KONTAKT Salgskonsulent Ingrid Blokkum Mobil: 917 04 296

SKOLE: Innen en radius på to kilometer er det

tre barnehager, tre barne- og ungdomsskoler og to videregående skoler.

E-post: ingrid.blokkum@blockwatne.no

På nett: blockwatne.no/tillerhageby

OBOSBL ADET 83

NO_OBOS_01_2016_082-083.indd 83

21.01.16 10:23


BOLIG | OSLO | LØREN

GRØNNE KVALITETER PÅ LØREN

Kommer for salg!

Grøntområder på størrelse med tolv håndballbaner gjør Gartnerkvartalet til et boligprosjekt av de sjeldne. Toroms? Treroms? Fireroms med mulighet for hybel? Valget er ditt!

➺➺

EN NY BY I BYEN reiser seg på Løren. Hele området oppgraderes og tilpasses et moderne byliv. Her finner du alt du trenger i hverdagen like i nærheten. Det er kort vei til butikker, servicefunksjoner, treningstilbud, kulturarrangementer, barnehager, barneskoler og ungdomsskole. I april står den nye Lørenbanen klar, med nytt stoppested kun noen få minutters gange fra boligene. Det vil ta cirka ti minutter med banen til sentrum, og du kommer deg raskt ut i Lillomarka den andre veien. Sammen med Veidekke Eiendom skal OBOS bygge nærmere 850 boliger på Løren. Gartnerkvartalet er det andre prosjektet i rekken, og vil bestå av cirka 525 boliger fordelt på åtte bygg. Salget av hus 2 er allerede godt i gang, og vi planlegger å starte salget av hus 1 i mars.

ILLUSTRASJON  OXIVISUALS

TI MÅL GRØNTAREAL

Byggene i Gartnerkvartalet er organisert rundt en stor gårdspark på seks mål. Her blir det ballbane, lekeplass, utendørs amfi og parsellhager for beboere med grønne fingre. I tillegg er det grønne, små rom mellom byggene, med grill- og sitteplasser. Totalt blir det cirka ti mål med grøntområder på tomten – ganske så unikt for et boligprosjekt i storbyen.

SLIK BLIR LEILIGHETENE

Hus 1 i Gartnerkvartalet består av 69 leiligheter fordelt på åtte etasjer. Her kan du velge mellom toroms-, treroms- og fireromsleiligheter på 42 til 128 kvadratmeter. Åtte av fireromsleilighetene i hus 1 kommer med mulighet for å bestille egen hybel på over 20 kvadratmeter. Dette gir deg mulighet til å leie ut en del når du ikke trenger hele boligen selv. En fleksibel løsning for deg som ser for deg at du trenger mer – eller mindre – plass om noen år. Leilighetene får lyse vegger og store vindusflater som slipper inn mye dagslys. Kjøkken og bad får moderne innredning i stilrent design og nøytrale farger, slik at du selv kan sette preg på leiligheten din. Er du tidlig ute med å kjøpe bolig, kan du bestemme mer selv ved å velge tilvalg på for eksempel fliser, parkett, kjøkken og innerdører. BALKONG, PARKERING OG HEIS

Alle leilighetene får egen balkong eller markterrasse. To av toppleilighetene får store takterrasser. 55 av leilighetene selges med parkeringsplass i kjelleren inkludert. Fra garasjeanlegget blir det heis opp til alle etasjer.

84 OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_084-086.indd 84

21.01.16 10:27


SALGSMØTE Vi planlegger for salgsstart i mars. Tid og sted annonseres på obos.no/gartnerkvartalet, i OBOS’ nyhetsbrev samt i annonser i pressen.

KONTAKT Prosjektselger Hanne Larsen i OBOS Nye Hjem.

Mobil: 22 86 57 52 / 913 76 360

E-post: hanne.larsen@obos.no prosjektsalg@obos.no På nett: obos.no/gartnerkvartalet

OBOSBL ADET 85

NO_OBOS_01_2016_084-086.indd 85

21.01.16 10:27


BOLIG | OSLO | LØREN EGEN UTEPLASS:

Alle leilighetene får egen balkong eller markterrasse. To av toppleilighetene får store takterrasser.

UTLEIEMULIGHET:

Åtte av fireromsleilighetene i hus 1 kommer med mulighet for å bestille hybel på over 20 kvadratmeter.

SALGSSTART I MARS

HUS 1 BESTÅR AV:

• 7 toromsleiligheter på 42-45 kvm • 37 treromsleiligheter på 58-86 kvm • 25 fireromsleiligheter på 83-128 kvm, åtte av disse har hybelmulighet

3-ROMS, 66 KVM BRA

N

N

Vi planlegger å starte salget av boligene i hus 1 i mars. Planlagt innflytting er satt til høsten 2018. Boligene i hus 1 organiseres som et borettslag med OBOS som forretningsfører. Byggingen finansieres ved at utbygger skaffer et lån på inntil 60 prosent av kjøpesummen, som senere utgjør boligens fellesgjeld. Resten av kjøpesummen er egenkapital som finansieres av hver enkelt kjøper. OBOS-banken tilbyr et skreddersydd lån til kjøp av ny bolig fra OBOS og Block Watne. Med OBOS Nyboliglån kan du låne inntil 85 prosent av kjøpesummen og få inntil 30 års nedbetalingstid. Trenger du også lån til delinnbetalinger, kan OBOS-banken hjelpe deg med dette, til samme gode rente som på nyboliglånet. OBOS-medlemmer har fortrinnsrett ved salgsstart og velger bolig først. Prospekt og priser vil være tilgjengelig på obos.no/ gartnerkvartalet i god tid før salgsstart, og kan også bestilles av prosjektselger.

3-ROMS, 80 KVM BRA

86 OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_084-086.indd 86

21.01.16 10:27


BOLIG | BÆRUM | FORNEBU

Snart utsolgt! FORNEBU Siden 2007 har det blitt bygget på Hundsund, og salget er godt i gang på det siste prosjektet – Hundsund Tun 7. Mye er solgt og prosjektet er under bygging, så nå gjelder det å være rask hvis du vil være en av de siste som sikrer deg ny bolig på Hundsund.

Hundsund Tun 7 har flotte tre- og fireromsleiligheter fordelt på fem bygg som omfavner et stort grøntområde, så du får en park rett utenfor leiligheten!

ILLUSTRASJON  BLÅR / EVE IMAGES

Les mer på obos.no/hundsund

OBOSBL ADET 87

NO_OBOS_01_2016_087.indd 87

21.01.16 10:26


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

En by i byen

FOTO  NADIA FRANTSEN

I Kværnerbyen har et av landets største nye boligprosjekter reist seg i løpet av de siste ti årene. Fem minutter fra Oslo S finner du en helt ny bydel – supersentral, men likevel rolig og tilbaketrukket.

88 OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_088-089.indd 88

21.01.16 10:22


NOE FOR ALLE: Den unike kombinasjonen av sentrumsnærhet og ro gjør at både unge og gamle trives godt i Kværnerbyen.

➺ ➺– DET FINNES IKKE NOE SOM LIGNER, prosjektet er unikt! Når sommeren kommer møtes naboene ved vannspeilet for å grille. Her kan barna løpe fritt uten at foreldrene trenger å bekymre seg for farlig trafikk, forteller prosjektselger Benedicte Wien i OBOS Kværnerbyen. I delprosjektet Kværnerbyen terrasse nærmer det seg innflytting. Selv om salget har gått unna, finnes det fortsatt noen ledige leiligheter. Til sommeren kan mange glede seg over å ta i bruk sine nye hjem, når innflyttingen starter 1. juni. HVORFOR KJØPE NYTT?

Som boligkjøper har man ofte mange drømmer om hvordan det nye hjemmet skal bli. En av fordelene ved å kjøpe nytt er at disse drømmene kan bli til virkelighet fra første stund. – Ved å kjøpe en ny bolig får du ikke bare god tid til å planlegge flyttingen, men gjennom tilvalg kan du også sette ditt eget preg på boligen – allerede før du flytter inn, forklarer Wien.

POPULÆR LEKEPLASS: I det skjermede området rundt vannspeilet kan barna leke fritt.

SLIPP STRESSENDE BUDRUNDER

KONTAKT Prosjektselger: Ellen Dammen og Benedicte Wien

Mobil: 975 98 855 476 08 089

E-post: ellen.dammen@obos.no benedicte.wien@obos.no

På nett: obos.no/kvaernerbakken obos.no/kvaernerlia obos.no/kvarnerbyenterrasse

Spesielt i Oslo opplever mange at drømmeboligen glipper i siste sekund i heftige budrunder. Mange boliger selges langt over takst, i et boligmarked der prisene fortsetter å stige. Når du kjøper en ny OBOS-leilighet får du den til en fastsatt pris, og kan spare deg for stressende budrunder og neglebitende venting på en telefon fra megler. – Som en seriøs utbygger kan du stole på at vi tar vår del av ansvaret, slik at du kan bruke energien på å glede deg til å flytte inn i ditt nye hjem, sier Wien. BESØK VÅRT VISNINGSSENTER

I vårt visningssenter i Smeltedigelen 2 kan våre hyggelige prosjektselgere hjelpe deg å finne din nye bolig. Her får du informasjonen du trenger, og svar på dine spørsmål. Visningssenteret ligger midt i Kværnerbyen, så du kan også ta beina fatt og kikke på det som kan bli ditt nye nabolag.

OBOSBL ADET 89

NO_OBOS_01_2016_088-089.indd 89

21.01.16 10:22


BOLIG | ROGALAND | BRYNE

GBOLI E BYTT

TRYGT BOLIGKJØP MED BOLIGBYTTE – Vi hadde ikke kjøpt ny bolig nå, hadde det ikke vært for boligbytte, sier Elena Zahl Johansen og Bjørn Tore Søyland på Bryne.

➺ ➺ELENA FRA LILLE HERØY utenfor Sandnessjøen på Helgelandskysten, flyttet til

Bryne da hun var ferdig med utdanningen. Her hadde hun familie fra før. Hun flyttet inn i ei ny blokk i sentrum. Der møtte hun jærbuen Bjørn Tore. Han hadde kjøpt leilighet i etasjen under. Søt musikk oppstod i trappegangen. Snart var det kun behov for én leilighet.

ILLUSTRASJON  OXIVISUALS FOTO  MARIE VON KROG TEKST KJETIL GRØNNESTAD

FRAMSKYNDET BOLIGKJØPET

FORDELER MED BOLIGBYTTE

• Boligbytte gjelder på utvalgte boligprosjekter i Rogaland.

• OBOS og Block Watne gir deg

markedspris for din gamle bolig når du kjøper ny. • Du kan bruke ventetida til å glede deg til innflytting i den nye boligen, i stedet for å bekymre deg for salget av den gamle. • Hvis den nye boligen er ferdig, kan det ta kort tid fra du velger bolig til du kan flytte inn. Flere prosjekter med boligbytte: • obos.no/boligbytte

Elenas leilighet var størst, så Bjørn Tore flyttet inn til henne. Men 58 kvm var i minste laget, så de så seg om etter noe større. – Vi ønsket å flytte til en av de nye boligene på Eivindsholen. Men vi våget ikke å kjøpe der siden dagens boligmarked i Rogaland er så utrygt. Vi ville ikke risikere å sitte med tre boliger, sier Bjørn Tore. Vendepunktet kom da de leste i Jærbladet om OBOS’ og Block Watnes ordning med boligbytte. Boligene Block Watne bygger på Eivindsholen helt sør på Bryne, omfattes av denne ordningen. – Det var muligheten for boligbytte som framskyndet vårt boligkjøp, sier Elena. SOLGT TIL BLOCK WATNE

Paret kontaktet Block Watne og fikk bekreftet at de kunne være med i ordningen med boligbytte med en av deres leiligheter. De valgte å bytte inn Elenas leilighet. – Min leilighet er på 44 kvm, og vi tror den er lettere å selge på ordinær måte til førstegangsetablerere enn det Elenas leilighet ville vært, sier Bjørn Tore. De fikk verditakst på Elenas leilighet. Pris ble fastsatt, avtale underskrevet og boligen byttet inn. I praksis betyr det at Block

Watne overtar Elenas leilighet til den avtalte prisen ti dager etter at paret flytter inn i sin nye bolig. Videresalget av leiligheten de bytter inn, trenger ikke Elena og Bjørn Tore bekymre seg for. – Dette er en flott ordning. Det må være en fin måte å holde i gang et tregt boligmarked på, sier de. GLEDER SEG

Byggingen av deres nye enebolig i rekke, er akkurat satt i gang. Den skal stå innflyttingsklar innen 15. desember. Det unge paret ser fram til å få 162 kvm å boltre seg på. Siden de fikk velge boligen før byggestart, har de fått større innflytelse over innredningen. Valg av parkett og fliser er noe av det de har bestemt selv. – Dessuten valgte vi å ha en stor terrasse i stedet for hageflekk, sier Elena. Terrassen blir god å ha når sommerens grillsesong setter inn. Det bygges mange nye boliger på Eivindsholen. Det er et sted unge folk flytter til. Deriblant flere av Elenas og Bjørn Tores venner. Det kan bli mange trivelige treff på terrassen på Eivindsholen neste år. I deres nåværende sentrumsleilighet har Elena knapt fem minutter å gå til jobben som privatøkonomisk rådgiver i Jæren sparebank. Avstanden til Eivindsholen blir ikke større enn at hun i framtida kun vil trenge fem minutter til jobb på sykkelsetet. For Bjørn Tore, som jobber som systemkonsulent i Dataplan på Forus, har ikke flyttingen noe å si. Han kjører til jobb. – Boligbytte ga oss tryggheten vi trengte til kjøpe ny bolig nå, sier Elena og Bjørn Tore, som gleder seg til å flytte til Eivindsholen.

90 OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_090-091.indd 90

21.01.16 10:25


BYTTET INN DEN GAMLE LEILIGHETEN: Bjørn Tore og Elena fikk

tryggheten de ønsket seg med boligbytte. Nå gleder de seg til å flytte til enebolig i rekke på Eivindsholen på Bryne.

OBOSBL ADET 91

NO_OBOS_01_2016_090-091.indd 91

21.01.16 10:25


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

NYE BOLIGER FOR SALG OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og Akershus og i regionene Stor-Bergen, Midt-Norge, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på obos.no/nybolig.

LÅN TIL NYE BOLIGPROSJEKTER Trenger du lån til å kjøpe ny OBOSbolig? OBOS-banken gir deg ekstra god rente på lån til OBOS' og Block Watnes boligprosjekter. Du kan låne inntil 85 prosent av kjøpesummen, og renten er den samme uavhengig av lånebeløp. Lånet kan nedbetales over 30 år. Ti prosent av totalprisen betales vanligvis ved kontraktsinngåelse. Trenger du lån til denne innbetalingen hjelper OBOS-banken deg med et prosjektlån til gunstig rente. Les mer på obos.no/nyboliglan

OSLO/AKERSHUS

OPPSAL

MUNKELIA

LILLESTRØM

OPPSAL SENTER 200 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting sommeren 2018.

SOLVEGGEN 75 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2017.

PORTALEN 144 borettslagsleiligheter. Innflytting 1. sept. – 1. des. 2017.

SALG VED: OBOS Nye Hjem AS. Prosjektselger Ellen Dammen, mob. 975 98 855 og Benedicte Wien, mob. 476 08 089 www.obos.no/oppsalsenter

SALG VED: OBOS Nye Hjem AS. Prosjektselger Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/solveggen

SALG VED: Portalen Bolig AS. Prosjektselger Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/portalen

LØREN

LØREN

KVÆRNERBYEN

GARTNERKVARTALET HUS 1 OG 2 73 selveierleiligheter og 69 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra slutten av 2018.

GARTNERLØKKA HUS 1, 2, 3, 4 OG 5 243 leiligheter. Planlagt innflytting fra april 2016. Få igjen.

KVÆRNERLIA HUS A, B OG C 131 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2017.

SALG VED: Lørenvangen Utvikling AS. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360. www.obos.no/gartnerkvartalet

SALG VED: Lørenvangen Utvikling AS. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360. www.obos.no/gartnerlokka

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Ulf-Petter Binfield, mob. 901 84 052 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvaernerlia

92 OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_092_097.indd 92

21.01.16 12:19


KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN

ENSJØ

KVÆRNERBAKKEN HUS A, B OG C 131 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2018.

KVÆRNERBYEN TERRASSE HUS A, B, C, D 189 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. juni 2016.

STÅLVERKSKROKEN 66 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016.

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Ulf-Petter Binfield, mob. 901 84 052 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvaernerbakken

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Ulf-Petter Binfield, mob. 901 84 052 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvarnerbyenterrasse

SALG VED: Gladengveien DA. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360. www.obos.no/stalverkskroken

ENSJØ

LØRENSKOG

HUNDSUND

VERKSHAGEN 66 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2016

THURMANNSKOGEN, BYGG A, B, C, D OG E: 156 selveierleiligheter, planlagt innflytting 1. kvartal 2017.

TUN 7 152 leiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016.

SALG VED: Gladengveien DA. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360. www.obos.no/verkshagen

SALG VED: Nordliveien Utbygging AS. Prosjektselger Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/thurmannskogen

1367 HUNDSUND: 24 leiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2016 – kun 1 igjen. SALG VED: OBOS Fornebulandet, Karianne Nagell Prytz, mob. 414 38 931. www.obos.no/hundsund

MIDT-NORGE

STORØYA

TRONDHEIM RANHEIM

TRONDHEIM LADE

TERNETUNET: 131 leiligheter, innflytting fra 1. kvartal 2016. VIPETUNET: 34 leiligheter, planlagt innfl. fra 2. kvartal 2018. LOMVI TUN: 50 leiligheter, innflytting fra 1. kvartal 2017. HEGRETUNET: 44 leiligheter, planlagt innflytting 4. kvartal 2017. LERKETUNET: 30 leiligheter, planlagt innflytting 4. kvartal 2017. SALG VED: OBOS Fornebulandet, Tomine Duller, mob. 926 30 113. www.obos.no/storoya

RANHEIM AMFI 105 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2017.

LADEBYHAGEN 73 borettslagsleiligheter og 133 selveierleiligheter. 1 stk. innflyttingsklar borettslagsleilighet. 133 selveierleiligheter innflyttingsklare fra 4. kvartal 2016.

SALG VED: Meglerhuset Nylander, eiendomsmegler Mari Østgaard Buaas mob. 948 11 965. www.obos.no/ranheimamfi

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Jan-Erik Fjellseth, mob. 932 54 144. www.obos.no/ladebyhagen

OBOSBL ADET 93

NO_OBOS_01_2016_092_097.indd 93

21.01.16 12:19


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

TRONDHEIM VÆRE

TRONDHEIM TILLER

STJØRDAL

VÆRETRØTOPPEN 42 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

TILLERLANDET 109 selveierboliger, leiligheter og rekkehus. Leiligheter har planlagt innflytting 2. kvartal 2016.

HUSBYÅSEN TREND 20 selveide eneboliger i kjede og tomannsboliger. Planlagt innfytting fra 3. kvartal 2016

SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling, eiendomsmegler Rune Selven mpb. 957 37 861. www.obos.no/varetrotoppen

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422. www.obos.no/tillerlandet

SALG VED: Primahus Bolig, Joar Winther, mob. 913 11 919. www.obos.no/husbyaasen

VESTFOLD

STJØRDAL

TRONDHEIM HORNEBERG

TØNSBERG KALDNES

BLÅKLOKKESVINGEN I FOSSLIA 26 selveierboliger. Leiligheter ferdigstilles i januar 2016.

HORNEBERGTUNET 119 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda. Innflyttingsklare leiligheter.

DOCKSIDE TRINN 1, 2 OG 3 161 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter i trinn 1.

SALG VED: Primahus Bolig, Joar Winther, mob. 913 11 919. www.obos.no/blaklokkesvingen

SALG VED: Meglerhuset Nylander, eiendomsmegler Lars Kristian Hagen mob. 452 75 958. www.obos.no/hornebergtunet

SALG VED: Kaldnes Boligutvikling AS. Prosjektselger Tor André Vedvik. mob. 979 59 557. www.obos.no/dockside

ØSTFOLD

ROGALAND

FREDRIKSTAD KRÅKERØY

FREDRIKSTAD – GAMLEBYEN

SANDNES KLEIVANE

VESTRE LANGØYÅSEN 42 eneboliger i sameie. Planlagt innfytting fra 1. kvartal 2016.

CHEVIOT 57 leiligheter i borettslag. Kommer for salg 1. kvartal 2016.

FØLHUSBAKKEN 25 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 2. kvartal 2016.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler André Søland, mob. 952 77 103. www.obos.no/vestre-langoyasen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler Karianne Westby Jensen mob. 477 00 214. www.obos.no/cheviot

SALG VED: OBOS Rogaland. Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240. www.obos.no/folhusbakken

94 OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_092_097.indd 94

21.01.16 12:19


BOLIG E BYTT

INNLANDET

STAVANGER TASTARUSTÅ

STAVANGER HAUGESUNDSGATA

BRUMUNDDAL

KVARTALET 235 borettslagsleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

50 ØST TRINN 1, 2 OG 3 124 selveierleiligheter. Innflytting fra 2. kvartal 2015.

ELVEGATA 40 borettslagsleiligheter med planlagt innflytting fra første halvår 2017.

SALG VED: OBOS Eiendomsmeglere Rogaland Katrine Hodne Håland, mob 924 61 819 Christian Hauge, mob 936 53 151. www.obos.no/tastarusta

SALG VED: OBOS Rogaland. Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240. www.obos.no/5grader

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006. www.obos.no/elvegata

STOR-BERGEN

HAMAR MARTODDEN

LUND/VOLL

BERGEN KRONSTAD

STRANDVEGEN TRINN 3 OG 4 33 leiligheter med planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016.

LINÅKEREN 27 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 1. halvår 2016.

KRONSTADPARKEN TRINN 2 OG 3 220 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006. www.obos.no/strandvegen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006. www.obos.no/linakeren

SALG VED: DnB Eiendom AS, Thor-Kristian Johannessen, mob. 916 88 655. www.obos.no/kronstadparken

BERGEN ASKØY

BERGEN STRAUME

BERGEN STRAUME

FLORVÅGVEGEN 36 18 selveierleiligheter. Innflyttningsklare leiligheter.

STRAUMSFJELLET PANORAMA TRINN 1, 2 & 3 209 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016.

STRAUMEHAGEN 43 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2017

SALG VED: Olatunet Askøy AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715. Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/florvagvegen36

SALG VED: Fana Sparebank Eiendom, Stig Håkon Nøkling, mob. 472 43 948. www.obos.no/straumsfjellet

SALG VED: Straumehagen AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/straumehagen.

OBOSBL ADET 95

NO_OBOS_01_2016_092_097.indd 95

21.01.16 12:20


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

BERGEN SANDSLI

BERGEN MØLLENDAL

BERGEN ARNA

SANDSLIÅSEN TRINN 1 OG 2 103 selveierleiligheter. Planlagt innflytting våren 2016 og høsten 2017.

MØLLESTRANDEN 69 borettslagsleiligheter. Prosjektet er innflyttingsklart.

ARNA URBAN 85 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2017.

SALG VED: Sandsli Boligutvikling AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/sandsli

SALG VED: Møllestranden AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/mollestranden

SALG VED: Arna Urban Utvikling AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/arnaurban

SKAL DU KJØPE NY BOLIG?

Dette må du vite før du skal kjøpe bolig!

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTET For å kunne benytte medlemsansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt:

som velger bolig på salgsmøtet signerer en forenklet, men bindende kontrakt.

Du må møte opp personlig eller ved fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemskap blir registrert.

Din eventuelle fullmektig må fremvise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt.

Du må være à jour med medlemskontingenten.

Særskilt ved kjøp i borettslag: Kjøper som fra før har bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, må selge denne for å kunne overta den nye boligen. Kjøper som fra før har kontrakt på bolig under oppføring i et OBOS-tilknyttet borettslag, må ha solgt denne kontrakten før kjøp av ny bolig under oppføring i et OBOStilknyttet borettslag.

Ta med finansieringsbevis.

Bruk av ansiennitet på salgsmøtet medfører midlertidig nullstilling av ansienniteten i 12 måneder etter at den nye boligen er ferdigstilt. De

Særskilt ved kjøp i sameie: Krav om salg av egen bolig og kontrakt på bolig under oppføring i OBOS-tilknyttet borettslag, gjelder ikke. Ellers følges foranstående retningslinjer.

BERGEN OS SOLSTRANDVEGEN 36 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2016. SALG VED: Solstrandveien AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/solstrandvegen

BERGEN OS OS SJØFRONT 40 borettslagsleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter. SALG VED: Os Sjøfront AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/os-sjofront

96 OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_092_097.indd 96

21.01.16 12:20


PÅ NETT

Planlagte boligprosjekter

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

Oppsal På Oppsal skal OBOS bygge 200 leiligheter og nytt senter. Salget har startet.

Fornebu – Storøya Her skal det bygges totalt 460 boliger. Storøya rekkehus, Terne tun 1, 2 og 3, Lomvi Tun 1 og 2, Hegretun, Lerketunet og Vipetunet ligger ute for salg.

Kværnerbyen Kværnerbyen terrasse, Kværnerlia og Kværnerbakken ligger ute for salg. Det planlegges salgsstart for Kværnerbyen felt B1 i 2. kvartal 2016.

Fornebu – Hundsund Her skal det bygges totalt 460 boliger. Tun 7 og 1367 Hundsund ligger ute for salg.

oslo og akerhus

Majorstuen I Middelthunsgate 15-17 skal OBOS og Veidekke bygge ca 350 leiligheter. Planlagt salgsstart 1. kvartal 2016. Løren I Lørenvangen skal OBOS og Veidekke bygge over 800 boliger. Gartnerløkka ligger ute for salg. Gartnerkvartalets salgstrinn 2 er utlyst i dette bladet. Mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 2017. Bogerud Bogerud torg planlegges opprustet og utbygget med 110 leiligheter. Planlagt salgsstart 2016. Lambertseter I Cecilie Thoresens vei 12 planlegges ca. 103 leiligheter og forretninger. Planlagt salgsstart 2016. Rosenholm Ved Rosenholm stasjon kommer det nye boliger til salgs i løpet av 2016. Lørenskog I Thurmannskogen skal det bygges ca. 300 boliger. De fem første husene er lagt ut for salg.

Bondi i Asker Ved Søndre Bondi gård skal Pals Eiendom og OBOS bygge ca. 60 boliger. Planlagt salgsstart 2. kvartal 2016. midt-norge Lade I Ladebyhagen planlegges ca. 450 boliger. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg.

Tiller På Tillerlandet bygges det eneboliger, rekkehus og leiligheter. Trinn 1, 2 og 3 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt. Stjørdal I Fosslia skal det bygges totalt 67 boliger. Blåklokkesvingen trinn 1 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 2 er ikke bestemt. Husbyåsen På Husbyåsen skal det bygges totalt 20 boliger. Ranheim På Ranheim Amfi skal det bygges 105 leiligheter fordelt på 4 blokker. Salget av trinn 1 har startet. østfold

Fredrikstad – Cheviot OBOS skal bygge 57 leiligheter ved Gamlebyen. Salget av trinn 1 har startet. vestfold

Røa Langs Aslakveien skal det bygges ca. 400 boliger. Planlagt salgsstart høsten 2016.

Skogro På Nøtterøy skal det bygges 59 boliger. Planlagt salgsstart i løpet av 2016.

Sandvika I Bjørnegårdssvingen skal det bygges totalt 120 leiligheter. Reguleringsforslag er til behandling i kommunen.

Kaldnes På Kaldnes brygge i Tønsberg skal det bygges ca 160 leiligheter. Dockside trinn 1 og 2 ligger ute for salg.

rogaland

Sandnes – Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Salgsstart høsten 2016. stor-bergen Bjånes – Os Her skal det bygges totalt 1 500 boliger. Planlagt salgsstart i løpet av 2016.

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 skal det bygges tilsammen ca. 320 boliger. Trinn 1 er utsolgt. Trinn 2 og 3 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt. Blomsterdalen Her skal det bygges 200-300 leiligheter/ rekkehus. Planlagt salgsstart i 2017. Hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart 2017. Sandsli Her planlegges 250 boliger. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Vågedalen I Vågedalen jobber OBOS med planer om bygging av ca. 130 boliger. Antatt salgsstart sommeren 2016. innlandet

Lund – Voll Her planlegger OBOS og Block Watne 700-1000 boliger i løpet av 10-15 år. OBOS’ første prosjekt er Linåkeren. Prosjektet ligger ute for salg. Martodden – Strandvegen Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Fire trinn er lagt ut for salg. Elvegata Vi planlegger å bygge 40 blokkleiligheter i Brumunddal sentrum. Salg av trinn 1 har startet. Tokstad Her planlegger OBOS å bygge cirka 20 leiligheter i blokk i nedre del av Bekkelaget, Ottestad. Planlagt salgsstart 1. kvartal 2016.

OBOSBL ADET 97

NO_OBOS_01_2016_092_097.indd 97

21.01.16 12:20


  AKTUELLE TJENESTER | ANNONSER  ADVOKAT

Rørleggere

§ SkadeSiden.no

- din hjelp til riktig erstatning ADVOKATBISTAND  

Testament, ektepakt, arveforskudd,  arv, dødsbo og tvister

OPPUSSING

Oppussing

Glas

GLASS

VI GIR 10% RABATT

på alle veiledende  Landsdekkende priser ved henvisning Advokat P.E.Unhjem Johansen Tlf.: 911 19 336 advokatbistand  Advokat S.K. Berge Tlf.: 901 95 250 til annonsen.   Dette gjelder rør, deler  Er du eller noen i din familie blitt Timepris kr. 1000,- + 25% mva   utsatt for personskade? . og utstyr.   mot normalt kr. 1350,- til kr.1600,Container til fastpris

Rydde?

Vakt he Faste la leserne av

Går du med tanken om å pusse opp!

Vi stiller med: Snekker, maler, flislegger, Ring 8 rørlegger, elektriker og (81   Ring 05789 + 25% mva. prosjektledelse.    Tlf.: 47 41 30 00 Oslo Advokatfellesskap   Vi tilbyr gratis vurdering av din sak! COMFORT STORO www.nytthjem.net St. Olavsgt. 28 – Oslo  Grefsenveienwww.ragnsells.no 56, 0487 Oslo post@nytthjem.net Forsikring - Traakkskade - Yrkesskade - Pasientskade m.m.    E-p: kontor@advokatfellesskap.no 23 40 10 40 storo@comfort.no 

08899

Containere

BADEROM

Pusse opp badet?  Vi er totalentrepenør på baderom   



Din ekspert på

Baderom Container? Kampanjekode



    “Private Oslo/Akershus”   Rørlegger | Kundeservice | Erfaring 10% rabatt  på møbler for lesere av OBOS-bladet 

Ring oss på  tlf 09700  

Comfort Lambertseter AS Raschs vei 40 | 23 16 89 50 lambertseter@comfort.as

 Østensjøveien 16, 0661 Oslo • 22 97 42 97

Containere

Vi har levert glassarbeid med høy faglig kvalitet siden 1980!

• Glassmester • Fasade aluminium/tre • Speil og interiør glass • Skreddersydde løsninger

Oslo Glass & Vindu Tlf. 22 08 17 80 www.osloglass.no

VAKTMESTER

INNEKLIMA

radonlab as 4Radonmåling 4Rådgivning 4Måleinstrumenter 4Kurs / opplæring Kampanjekode

Container? “Private Oslo/Akershus”

radontiltak as

Ring oss4på Utførelse av tiltak tlf 097004 Garanti og service

4 Produkter for tiltak www.norskgjenvinning.no Tlf. 21 96 03 50 www.radonlab.no

Gårdpass AS, Østre Aker vei 206. Tlf. 23 17 85 00 firmapost@gaardpass.no - www.gaardpass.no

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.

COMFORT STORO Grefsenveien 56, 0487 Oslo 23 40 10 40 storo@comfort.no

Entreprenør KJØKKEN

OBOS-bladet

 

Går du med tanken www.obos.no 

   

om åHS pusse Kontakt media: opp!  MARTE Vi ISELIN SKARPNORD stiller med:  Telefon: 62 94 10 37 flislegger,  Snekker, maler, e-post: mis@hsmedia.no  rørlegger, elektriker og SNORRE SIGURDSSON  prosjektledelse. 

Gara G

VIGARAS GIR 10 GLAS

 

på alle v Vakt priser ved Faste til an leserne Dette gjel og Ring

Telefon: 92 40 29 17

 e-post: ss@hsmedia.no

Tlf.: 47 41 30 00

 www.nytthjem.net

 post@nytthjem.net 

Tlf. 63COMFO 94 04 30 w

Grefsenveie 23 40 10 40 s

Annonsering Containere

Ga Entr

hjemme, annonser i OBOS-bladet

GARA

www.obos.no

Container?

...EN IDÉ FOR TRIVSEL OGKontakt GLEDE HS media:

MARTE ISELIN SKARPNORD

Kampanjekode Telefon: 62 94 10 37

Komplett moderniseringsprogram for e-post: mis@hsmedia.no “Private Oslo/Akershus” SNORRE SIGURDSSON kjøkken, bad og garderobe Ring ossTelefon: på92 40 29 17 e-post: ss@hsmedia.no tlf 09700 Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske www.norskgjenvinning.no fra eget verksted! Hvitevarer leveres og monteres etter avtale!

Ring 815 00 004

Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet!

-30%

Rørleggere

 hjemme,  annonser i

GARASJE

- få gratis befaring! 4 års tider en hjelper - 23 17 85 00

VI GIR 10% RABATT

* Gjelder ikke allerede nedsatte varer

www.norskgjenvinning.no 

GLASS OG VINDU

NO_OBOS_01_2016_098-.indd 98

Annonsering Oppussing

Entreprenør Rørleggere

Tlf. 63 94 04 3

Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat

20.01.16 12:52


medlem OBOSBLADET 01|16

Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS

➺➺UT PÅ TUR: Prøv våre nye hotellavtaler.

102 Toscana

HELE LANDET: Frister det med våren i Italia? Ta en tur til Toscana!

103 Sov godt

HELE LANDET: Hos Nordic Choice Hotels sover du ekstra billig.

104 Richard III OSLO: Kåre Conradi spiller den maktsyke kongen på Nationaltheatret.

104 Lagerplass HELE LANDET: Trenger du ekstra plass? OK Minilager fikser det for deg.

106 Konsert- vinter i Oslo

OSLO: Bruk rabatten din på konserter på Rockefeller.

107 Aurora

ØSTFOLD: Vår nye popyndling spiller i Fredrikstad.

110 Trygghet

FOTO  NADIA FRANTSEN

HELE LANDET: Det vil alltid være noen hjemme med Sector Alarm.

Les mer på obos.no/medlem

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er

OBOSBL ADET 99

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 99

21.01.16 10:38


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Om mus og menn

Tid: Fra 25. februar til 10. april Sted: Spilles på kulturhus i Innlandet, samt Røros og Ullensaker Billetter: Se teaterinnlandet.no for spilleplan og info

25 % rabatt Inntil to billetter per medlem

Foto: JH Studios

kultur og fritid Om mus og menn var gjennombruddet til John Steinbeck, og er en sterk og sår historie om vennskap. Handlingen er lagt til tøffe kår i USA på 30-tallet, der to omstreifende arbeidere deler en drøm om en bedre framtid. Lennie er stor og sterk, snill og enfoldig. George er liten og smart. Historien skildrer et spesielt og nært kameratskap som stadig settes på prøve.

Et dukkehjem kultur og fritid Et dukkehjem er et av de mest spilte teaterstykkene i verden. Kanskje fordi Ibsen forstår virkelige mennesker. Han kjenner vår væremåte og våre tanker.

Nå har regissør Audny Chris Holsen tatt Nora og Thorvald Helmer inn i det 21. århundre. Det har blitt et psykologisk drama om liv bygget på falske illusjoner og livsløgner. Tid: Spilles fra 30. januar til 18. mars Sted: Rogaland Teater Billetter: Tlf. 51 91 90 90 eller rogaland-teater.no

25 % rabatt Inntil to billetter per medlem

25 % rabatt hos Norfloor bygg og bolig Norfloor er landets eldste fliskjede og leverer italienske design- og kvalitetsfliser.

• • • •

25 % på fliser og tilbehør (lim, fug, verktøy, membran m.m.). 10 % rabatt på VVS, verktøy, naturstein og øvrige produkter. Gratis lån av flisekutter. Gratis tilkjøring av varer innenfor kommunen til butikken det gjelder, ved kjøp over kr. 15 000 inkl. mva

Se utvalget og finn din nærmeste butikk på www.norfloor.no.

25 % rabatt på fliser og tilbehør 10 % rabatt på alle VVS-produkter

108

OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 108

21.01.16 10:38


www.obos.no/medlem

Billig strømavtale Få en av Norges billigste strømavtaler gjennom LOS. bygg og bolig

Med OBOS-strømavtale gjennom LOS får du:

• Strøm til innkjøpspris • Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp (60 % rabatt) • Ingen fakturagebyr (forutsetter elektronisk faktura) Bestilling Bestill på los.no/obos eller send sms obos til 02021. Boliger med fellesmålte anlegg har allerede strøm fra LOS.

Strøm til innkjøpspris 60 % rabatt på månedlig fastbeløp

Fonus Begravelsesbyrå Fonus tilbyr fullservice innen begravelse og tilhørende tjenester. diverse Med lang erfaring gjør vi i Fonus vårt beste for at gravferden blir som ønsket — en verdig avskjed og et godt minne. Vi kommer gjerne hjem til deg for en samtale, eller du kan besøke oss i et av våre mange kontorer. Som OBOS-medlem får du blant annet kr 3000 i rabatt på nye gravstener.

Du kan kontakte Fonus på tlf. 03024 hele døgnet. Finn ditt nærmeste kontor: • Oslo: Helsfyr, Lambertseter senter, Linderud, Manglerud senter, Oppsal, Røa, Sinsen og Tveita senter • Akershus: Asker, Drøbak, Fet, Lillestrøm, Sandvika og Østerås/Hosle • Østfold: Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen, Råde og Sarpsborg • Hedmark: Elverum, Hamar, Løten og Stange 10 % rabatt på kister og urner m.m. Kr 1000 i rabatt ved nytt navn på gravstener Kr 3000 i rabatt på nye gravstener

www.fonus.no

OBOSBL ADET  109

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 109

21.01.16 10:38


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Doktor Proktors Tidsbadekar kultur og fritid

Av Jo Nesbø.

En familieforestilling fylt med ville påfunn, galskap og kjærlighet. Rollen som den skrudde oppfinneren Doktor Proktor spilles av Johannes Joner. Dramatisert av Morten Joachim og Ane Skumsvoll. Tid: Urpremiere 4. februar Sted: Oslo Nye Teater, Centralteatret Billetter: billettservice.no eller tlf. 815 33 133

20 % rabatt Inntil to billetter per medlem

Trygghet for hele familien bygg og bolig Med boligalarm fra Sector Alarm har du alltid noen som passer på deg og det som er ditt, uansett om du er på jobb, på reise eller hjemme. I alarmpakken følger det også med røykdetektor som er knyttet opp mot en alarmsentral, slik at branntilløp oppdages og varsles videre på et tidlig stadium.

Kontakt: Tlf. 08090 eller obos.no/alarm Norges beste kundesenter 2015 og bransjens beste 8 år på rad 2008-2015 (Call Center-dagene)

Installasjon av grunnpakke kr 0 10 % rabatt på tilhørende vektertjeneste Fra kr 399 pr. mnd.

Tonje Glimmerdal kultur og fritid En ny barnefavoritt full av fart! Tonje på 10 år er Norges svar på Pippi Langstrømpe. Hun er det eneste barnet i Glimmerdalen og den tøffeste jentungen dalen har sett på lenge. Det er mye humor, spenning og musikk i denne varme familieforestillingen. Karoline Krüger er komponist, og felespiller Sigrid Moldestad har en viktig rolle i oppsetningen.

Bruk kode 2016OBOS ved bestilling av billetter. Tid: Spilles fra 4. mars til 6. mai Sted: Den Nationale Scene, Store Scene Billetter: billettservice.no eller tlf. 815 33 133 25 % rabatt Inntil to billetter per medlem

110

OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 110

21.01.16 10:38


www.obos.no/medlem

DINE MEDLEMSTILBUD Her ser du alle medlemsfordelene dine. Disse finner du også på www.obos.no/medlem eller ved å laste ned OBOS-appen fra App Store eller Google Play. Rabatter gjelder på ordinære priser hvis ikke annet er opplyst. Husk medlemskortet!

Bolig og interiør Den Norske Husfliden 10 % på alle varer (unntatt bøker og bunader). Stortorvet 9, Oslo (GlasMagasinet). Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter eller fordeler. Dennorskehusfliden.no Finn Schjøll Blomster 10 % på blomster og tilbehør. Bestill på tlf. 22 42 69 00. raadhuspassasjen@finnschjoll. no eller benytt rabattkode obos1929. Finnschjoll.no Flügger farve 20 % på alt av maling, tapet og utstyr. 71 utsalgssteder i Norge. Nå også med nettbutikk! Bruk rabattkode OBOS1929. Flugger.no Kaba 30 % rabatt på nøkler, nøkkelfiling, låskasser, sylindre, navnskilt og gravering. Kr 2300 for FG-godkjent sikkerhetslås inkl. montering. Kaba.no Kitch’n 20 % på alle varer til ordinær pris. Krever innmelding i Kitch’n Kundeklubb. Kitchn.no Artgate Månedens OBOS-bilde – inntil 30 % rabatt. Sender over hele landet. Artgate.no/obos Kunsttilbud Gode tilbud på innrammet grafikk fra Artgate og Mester Rammer. Inntil 30 % rabatt. Obos.no/kunst

MAXBO 10 % på alle ordinære varer hos MAXBOs varehus i Oslo og på Skjetten. Maxbo.no Mester Rammer 15 % rabatt på rammer og innramming. 7 butikker i Oslo + Sandvika, Lillestrøm og Jessheim. Mester-rammer.no Montér Medlemsrabatter i over 70 varehus. Blant annet opptil 35 % på trelast, 20 % på kjøkken og 20 % rabatt på parkettog tregulv. Se rabattlisten på obos.no. Monter.no OK Minilager 20 % på lagerleie. Kundeservice tlf. 22 65 40 00. Obos.no/minilager Norfloor fliser og VVS Landets eldste fliskjede. 25 % på fliser og tilbehør. 10 % på VVS, verktøy, naturstein og øvrige produkter. Norfloor.no Glassmester Rolf Berglund 25 % på alt i glass og speil. Thereses gate 44, Oslo 24 timer servicetlf. 22 13 50 90. Rolfberglund.no Ren bolig 20 % på renhold og vaktmestertjenester i Østfold. Oppgi kode 5555 ved bestilling. Tlf. 69 30 03 45 eller post@renbolig.no. Sector Alarm Fri installasjon av boligalarm for nye kunder. 10 % rabatt på abonnement med vektertjeneste fra kr 399 per mnd. Tlf. 08090. Obos.no/alarm

Strøm til innkjøpspris LOS Strøm. Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp. Send sms OBOS til 02021. Ring tlf. 02021. Obos.no/strom OBOS Eiendomsmeglere Få gebyret for utleggspakken inkludert når du skal selge. Eks. på utlegg: Fotografering, takst, annonsering, planskisser og styling. Obos-eiendomsmeglere.no

Ferie og reise Apollo 600 kr i rabatt per bestilling ved kjøp av pakkereiser med charterfly. For betingelser og kampanjetilbud se Obos.no/apollo. Avis Inntil 25 % rabatt på leiebil i Norgeog inntil 10 % i resten av Europa.Rabatten gjelder ikke på EL-biler.Rabattkode: O250801 Tlf. 815 33 044. Obos.no/avis Dansommer 5 % på leie. Mer enn 4500 feriehus i hele Danmark. Tlf. 21 99 90 00. Obos.no/dansommer Nordic Choice Hotels 15 % rabatt på hotellrom i helger, ferier og sommerperioden. Obos.no/choice Norske Vandrerhjem 10 % rabatt på overnatting på vandrerhjem i Norge. Obos.no/medlem

Novasol 5 % på leie. 40 000 ferieboliger i 27 land. Tlf. 21 99 90 00. Obos.no/novasol Smarthotel Rom fra kr 595 til 795 per natt. Gjelder fra fredag til søndag. Obos.no/smarthotel Toscana 15 - 30 % på hotellrom og leiligheter. Info om bestilling på obos.no/toscana. Bruk kode «Norgepromo16». Borgomaglianoresort.com

Bank og forsikring OBOS-banken I OBOS-banken får du gode betingelser på lån og sparing. Tlf. 02334. Obosbanken.no OBOS Forsikring Forsikring til medlemspris, bl.a. innbo, bil og reise. Flere forsikringer gir samlerabatt. Tlf. 02335. Obosforsikring.no OBOS Billån Gunstige betingelser på rente og lave gebyr via Eika Kredittbank AS. Gjelder også båt, caravan og MC. Tlf. 06270. Obos.no/billan OBOS MasterCard Kredittkort med gebyrfrie varekjøp og inntil 45 dager rentefri betalings­utsettelse. Kundesenter tlf. 03850. Obos.no/mastercard

OBOSBL ADET  111

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 111

21.01.16 10:38


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Kultur og fritid Anno museum 20 % på billetter. Rabatten gjelder på en rekke museer i Hedmark. Annomuseum.no Black Box Teater Ca. 20 % rabatt på egne programforestillinger. Marstrandgt. 8, Oslo. Tlf. 23 40 77 70, man-fre 10-16. Blackbox.no Blå Grotte/St. Croix 20 % rabatt på konserter på Blå Grotte og St. Croix i Fredrikstad. Kulturhusene.no Den Nationale Scene 25 % rabatt på inntil 2 billetter per oppsetting. Gjelder ikke gjestespill. Dns.no Den Norske Opera & Ballett 20 % på opera/ballettforestillinger. 20 % på omvisning i Operaen. Gjelder ikke gjestespill. Tlf. 815 44 488. Operaen.no Det Norske Teatret 20 % rabatt på ordinære forestillinger. Tlf. 22 42 43 44. Detnorsketeatret.no Eidsvoll 1814 25 % på inngangsbilletten. Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk Tlf. 63 92 22 10. Eidsvoll1814.no Forsvarets Stabsmusikkorps 25 % på konserter i Ridehuset, Akershus festning. www.billettservice.no, tlf. 815 33 133 Fsmk.no Harmonien 20 % rabatt på de faste torsdags- og fredagskonsertene i Grieghallen. Gjelder for inntil 2 billetter til ordinær pris. Harmonien.no

Kringkastingsorkestret 20 % rabatt på Torsdagslive i Aulaen. 25 % rabatt på konserter i Store Studio. Barn under 16 år gratis. Billetter: billettservice. no/815 33 133. Kork.no Kulturkirken Jakob 25 % på konserter. Gjelder KKVs egne arrangementer. Bruk kode OBOS2014 ved bestilling. billettservice.no Tlf. 815 33 133. Jakob.no Museum Vest 50 % rabatt på ordinær billett. Se hvilke museer du kan bruke rabatten din på her: Museumvest.no Nationaltheatret 20 % på alle forestillinger ved kjøp av 2 billetter. Tlf. 815 00 811. Nationaltheatret.no Nobels Fredssenter 25 % på inngangsbilletten. Rådhusplassen i Oslo. Tlf. 48 30 10 00. Nobelpeacecenter.org Norsk Folkemuseum 10 % på varer i museumsbutikken. ÷ 25 % på inngangsbillett. Tlf. 22 12 37 00 Norskfolkemuseum.no Norsk Oljemuseum 25 % på inngangsbilletten. Stavanger. Norskolje.museum.no. Nøtterøy kulturhus 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Tlf. 33 40 20 01. Notteroy.kulturhus.no Oslo-Filharmonien 20 % rabatt på ordinære konserter i Oslo Konserthus. Gjelder OBOS-medlem og én ledsager. Billettservice, tlf. 815 33 133. Ofo.no

Oslo Nye Teater 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 22 34 86 80 eller salg@oslonye.no Oslonye.no Ringsakeroperaen 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 62 34 42 66 Billettservice, tlf. 815 33 133. Ringsakeroperaen.no Rogaland Teater 25 % rabatt på alle forestillinger. Tlf. 51 91 90 90, billettsalg@rogaland-teater.no Rogaland-teater.no SF Kino Kr 10 i rabatt per billett. Gjelder for inntil 2 pers. ved kjøp i billett-kiosken. Gjelder ikke Stavanger/Sandnes. Sfkino.no Skimuseet Holmenkollen 50 % rabatt. Gjelder for entré til Skimuseet og hopptårnet, med inntil tre ledsagere. Tlf. 22 92 32 00 Skiforeningen.no Teater Innlandet 25 % rabatt på alle forestillinger i egen regi. Spesialrabatter på utvalgte forestillinger. Tlf. 62 59 87 20 Teaterinnlandet.no Wallmans 30 % rabatt per person på forestillinger. Wallmans.no Grorud IL fotball 30 % på hjemmekamper i 2. divisjon, vis medlemskort. 30 % for barn av OBOS-medlemmer ved deltakelse på Grorud Ils fotballskole. Grorud-il.no Skeid fotball 30 % på hjemmekamper, vis medlemskort. 30 % på fotballskoler og Skeidakademiet. Kr 400 i rabatt for barn 5-7 år på «Velkommen til fotball». Skeid.no

Telefoni, drivstoff m.m. Fonus begravelsesbyrå Nordens største sammenslutning av begravelsesbyråer. 10% på kister og annet. 3000,i avslag på nye gravstener. Tlf. 03024 Fonus.no Oslo Sportslager AS 10 % på kjøp over 200 kroner/ ÷ 15 % fra kr 1500 (gjelder ikke skipakker, Everest sykler, Oakley-varer eller pakketilbud.). Torggata 20, Oslo. Lambertseter Bad Halv pris på inngang i helgene (lørdager og søndager). Gjelder for én person. Glimmervn. 42, tlf. 22 74 94 00. Lsvk.no Statoil 27 øre rabatt per liter og 10 % på hurtiglading av elbil. Husk å dra medlemskortet FØR du betaler. Gjelder alle Statoil-, Best- og 1-2-3-stasjoner i Norge. Obos.no/statoil TV 2 Sumo Inntil 30 % rabatt på abonnement. Ingen bindingstid. Obos.no/sumo Vianor 20 % på dekkhotel + rabatter på dekk, felg, batteri m.m. Hele landet. Tlf. 815 60 815. Vianor.no

LAST NED GRATIS OBOS-APP! Søk i alle medlemstilbudene og bruk mobilen som medlemskort. Du får også en oversikt over alle brukte OBOS-leiligheter til salgs. Last ned OBOS-appen fra App Store eller Google Play.

112  OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 112

21.01.16 10:38


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Kvitebjørn Kong Valemon Eit eventyr om å følge hjartet sitt. kultur og fritid I Kvitebjørn Kong Valemon møter vi ei jente som speler ein magisk liten melodistubb på strengeleiken sin, men ho kan berre litt av han og får han ikkje ut av hovudet.

Ein dag møter ho kvitebjørnen og saman finn dei heile melodien; sjølve livets melodi. Men bjørnen er ein fortrolla prins, ei trollkjerring vil gifte seg med han. Jenta må gjennom mykje motgang og mange strabasiøse hendingar for å få prinsen sin, men ho gir seg ikkje. Passar for familiar og barn frå 5 år. Tid: Premiere 16. april Stad: Det Norske Teatret, Hovudscenen Billettar: Tlf. 22 42 43 44 eller detnorsketeatret.no

OBOS-pris kr 235 (Ord. pris kr 295) Inntil to billetter per medlem

Turandot Puccinis kjente opera er vårens medlemsforestilling i Operaen onsdag 4. mai. kultur og fritid Prinsessen Turandot i Puccinis opera har sverget at hun ikke gifter seg med noen mann, med mindre han kan svare riktig på hennes tre gåter.

Trollbundet av hennes skjønnhet, tar den ukjente Prins Calaf utfordringen. Han er fult klar over at denne uoppnåelige is-prinsessen har stilt et ultimatum: Den som forsøker, men mislykkes, må dø. Giaccomo Puccini skapte et rikt og vakkert lydbilde til dette mørke og erotiske eventyret. Operaen inneholder kjente arier som «Signore, ascolta», sunget av tjenerinnen Liù og prinsens vakre «Nessun dorma», om hvordan han ser frem til å vinne prinsessens hånd. Tid: Onsdag 4. mai 2016 kl. 19 Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen Billetter: Operaen.no eller tlf. 21 42 21 21

Ca. 30 % rabatt Inntil to billetter per medlem Foto: Semper Oper Dresden

100  OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 100

21.01.16 10:38


Foto: Nadia Frantsen

www.obos.no/medlem

Nye OBOS Forsikring OBOS Forsikring tilbyr nå forsikringer både til privatpersoner og boligselskaper. Kontakt oss, og sjekk om vi kan gi deg den beste prisen!

BANK OG fOrsiKriNG

Hos oss kan du forsikre det meste. Vi tilbyr en av landets beste innboforsikringer. I tillegg kan du forsikre både bil, hus, båt og kjæledyr. Uansett hvordan livet forandrer seg, har vi alltid en forsikring som passer for deg! Våre rådgivere har lang erfaring, og hjelper deg med å finne forsikringene som dekker dine behov.

Kontakt oss Obosforsikring@obos.no eller telefon 02335. Ta kontakt, så sender vi deg et uforpliktende tilbud. Besøk vår nettside obosforsikring.no for mer informasjon.

Samler du fire eller flere forsikringer hos oss, får du 20 prosent samlerabatt.

Forsikringer med gode vilkår til medlemspris

OBOSBL ADET  101

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 101

21.01.16 10:38


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Ferie i Toscana ferie og reise Kom til den italienske våren, la primavera, og forsommeren med friske artisjokker, solsikker og et Toscana i full blomst!

Borgo Magliano Resort ligger ved landsbyen Magliano i provinsen Grosseto. Nyt hotellets varierte fasiliteter og restaurant Punto A Capo, med den beste utsikten i området. Ta turer til en av de mange vingårdene, eksotiske historiske byer, sykkeltur eller en svømmetur i 36 grader i termene i Saturnia. Bestilling: Les mer på obos.no/toscana

30 % rabatt i april og oktober 20 til 25 % rabatt i mai og juni

Spar penger! drivstoff Bruk medlemskortet ditt når du tanker og få 27 øre i rabatt per liter drivstoff. Rabatten er uavhengig av volum og gjelder alle Statoil-stasjoner i Norge, i tillegg til alle Best-stasjoner og 1-2-3-automatanlegg.

Husk å trekke medlemskortet før du betaler med kontanter eller bankkort. Rabatten kan ikke kombineres med andre rabattavtaler, og gjelder ikke på Statoil Trucknettverk.

27 øre rabatt per liter drivstoff (bensin og diesel) 10 % rabatt på hurtiglading av elbil

Smarthotel ferie og reise Få gode priser på overnatting i helgene, med frokostbuffet inkludert.

Smarthotel tilbyr overnatting i enkle omgivelser og er opptatt av at du skal få best verdi for pengene. De tilbyr fullt bemannet resepsjon hele døgnet, skandinavisk frokostbuffet, gratis Wi-Fi og gratis sykkelutleie. Smarthotel finnes i Oslo, Tromsø, Hammerfest og Stavanger. Bestilling: Finn rom på obos.no/smarthotel

Rom fra kr 595 til 795 per natt Gjelder fra fredag til søndag

102  OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 102

21.01.16 10:38


www.obos.no/medlem

Hotelltilbud fra Nordic Choice Hotels 15 prosent rabatt på Nordic Choice Hotels i Norge, Sverige, Danmark og Baltikum. ferie og reise Nordic Choice Hotels vet at alle gjester har ulike behov og ønsker for sin reise. Derfor gir de OBOSmedlemmer valget mellom fire ulike kjeder: Quality Hotel, Comfort Hotel, Clarion Hotel og Clarion Collection Hotel.

Velg mellom over 180 hoteller på over 100 destinasjoner. Du kan lese mer om de forskjellige hotelltypene når du søker etter rom. Rabatten gjelder i helger (fredag til søndag), ordinære ferier og alle dager i sommerperioden. Bestilling Finn ledige rom og destinasjoner på obos.no/choice

15 % rabatt på hotellrom i helger, ferier og sommerperioden

AVIS Preferred Prøv AVIS’ nye lojalitetsprogram — i tillegg til din faste 25 prosent rabatt på leiebil. ferie og reise

Bli medlem i AVIS Preferred Avis har relansert lojalitetsprogrammet sitt, og du kan melde deg inn gratis via obos.no/avis. Noen av fordelene du får er prioritert service, gratis biloppgraderinger og gave- og rabattkuponger. Bestilling av leiebil Bestill på avis.no eller tlf. 815 33 044. Bruk rabattkode O250801. OBOS-medlemskort må vises ved utsjekk av leiebil. Hvis du bestiller minst 5 dager i forkant (minimum 2 dagers leie) kan du spare ytterligere 15 prosent. God tur!

25 % rabatt på leiebil i Norge Rabatten gjelder ikke på weekend-priser, varebiler, forsikringer og mva.

OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 103

103

21.01.16 10:38


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

OK Minilager Ny medlemsfordel: Få 20 prosent rabatt på leie av lagerboder. bygg og bolig OK Minilager er en av Norges ledende utleiere av lagerboder, med over 40 avdelinger med selvbetjente og døgnåpne drive-in minilagre og tempererte lagerboder i forskjellige størrelser.

Bestilling gjøres raskt og enkelt på nett. Du får tilgang til lageret innen 20 minutter, og du kan ta det i bruk på egenhånd akkurat når det passer deg. Lagerleie hos OK Minilager er perfekt for deg med behov for midlertidig lagring i forbindelse med flytting, visning eller oppussing, eller for deg som trenger lagerplass til eiendeler for en lengre periode. Bestilling: Obos.no/minilager. Rabatten gjelder for nye leietakere, eventuelt nye leieforhold, og beregnes på de til enhver tid gjeldende priser. Den kan ikke kombineres med andre kampanjer og rabatter.

20 % rabatt på lagerleie

Richard III av Shakespeare Kåre Conradi kommer rett fra internasjonal suksess i London til rollen som Richard III. kultur og fritid

Et dypdykk i menneskets destruktive kraft.

Borgerkrigen mellom kongeslektene Lancaster og York er over, og på tronen regjerer nå kong Edward IV. Kongens lillebror, Richard, er ikke tilfreds. Han søker selv tronen, og i jakten på posisjon og makt setter han i gang et farefullt politisk spill. Et spill som imponerer, vekker gru og etterlater seg et blodbad. Står du i veien for Richard, er sjansen stor for at du blir bedratt — og drept. Med sjarm og sluhet forfører han seg oppover i hierarkiet, ikke ulikt hvordan Frank Underwood klatrer seg frem mot presidentkandidaturet i House Of Cards. Tid: Premiere lørdag 13. februar Sted: Nationaltheatret, Hovedscenen Billetter: nationaltheatret.no eller telefon 815 00 811 20 % rabatt Gjelder for inntil to billetter til ord. pris

104

OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 104

21.01.16 10:38


www.obos.no/medlem

OBOS MasterCard Bestill årets sommerferie med OBOS MasterCard — det er både trygt og smart. BANK OG fOrsiKriNG Planlegger du sommerferien din nå? Husk å betale med OBOS MasterCard og få reise- og avbestillingsforsikring inkludert for deg og inntil tre medreisende.

Fordeler med OBOS MasterCard • Reise- og avbestillingsforsikring • ID-tyveriforsikring • Gebyrfrie varekjøp • Inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse Les mer om kortet og bestill på obos.no/mastercard.

Kredittkort med gebyrfrie varekjøp og inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse

Foto: Colourbox

OBOS MasterCard leveres av Eika Kredittbank AS. Effektiv rente 25,50 % v/15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.460,40 kr.

10 % rabatt på leie av feriebolig

10 % rabatt på leie av feriehus

ferie og reise Ferien er tiden da store og små samles! I et feriehus, en hytte eller en ferieleilighet får dere tid til å skape opplevelser sammen, og nyte friheten til å gjøre akkurat hva dere ønsker. Hos oss finner du ferieboliger over hele Europa.

God ferie med NOVASOL!

ferie og reise Majoriteten av dansommer sine feriehus finner du langs Danmarks vakre kyst, med kort vei til strender, storbyer og utallige aktivitetstilbud. Frister det med frihet, fleksibilitet og private omgivelser? Med eget feriehus kan hver og en i familien nyte feriedagene i eget tempo.

Bestilling: Tlf. 21 99 90 00 eller obos.no/novasol

Bestilling: Tlf. 21 99 90 10 eller obos.no/dansommer

10 % kampanjerabatt ved bestilling i perioden 09.02 til 09.03 Ellers 5 % rabatt på leiebeløpet

10 % kampanjerabatt ved bestilling i perioden 09.02 til 09.03 Ellers 5 % rabatt på leiebeløpet

OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 105

105

21.01.16 10:38


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Konserter på Rockefeller Norges viktigste konsertscene fyller 30 år — bli med på feiringen du også! kultur og fritid

Vamp - Ekstrakonsert, fredag 19. februar Det er et revitalisert Vamp som er tilbake med originalvokalist Jan Toft bak mikrofonen. Deres forrige plate Populas fikk femmere i Aftenposten og Dagsavisen. The Beatniks, konsert og intervju, søndag 28. februar Det blir et dypdykk i bandets fem første år, fra 1961 til 1966. De startet i Shadows-tradisjonen, men endret stil til et beatband etter å ha sett The Beatles i Göteborg. Anna Ternheim, onsdag 9. mars Den svenske artisten kom med albumet For the young i fjor, og det ble godt mottatt, blant annet med en femmer i Dagbladet. Billetter: billettservice.no eller tlf. 815 33 133 20 % rabatt Inntil to billetter per medlem

Magnus Grønneberg Vokalisten fra CC Cowboys spiller på Nøtterøy Kulturhus lørdag 5. mars. kultur og fritid Gjennom 25 år har Magnus Grønneberg turnert landet rundt med CC Cowboys. Han har vært vokalist og låtskriver i bandet som har gitt ut over ti album.

I tillegg har det blitt tre soloalbum, det siste i samarbeid med datteren Hanna Maria Grønneberg. Alene med gitaren vil Grønneberg fremføre kjente og litt mer ukjente sanger fra hele sin karriere. Eller som han selv sier det: «slik de er skrevet og spilt ved kjøkkenbordet». Tid: Lørdag 5. mars kl. 20.00 Sted: Nøtterøy Kulturhus Billetter: nøtterøy.kulturhus.no eller tlf. 33 40 20 01

Foto: Nina Djærff

Se alle konsertene på Nøtterøy Kulturhus med OBOS-rabatt på obos.no/medlem.

106

20 % rabatt Inntil to billetter per medlem

OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 106

21.01.16 10:38


www.obos.no/medlem

Aurora Norges nye, store popstjerne spiller på Blå Grotte i Fredrikstad fredag 26. februar. kultur og fritid 2015 var en stort år for Aurora: Hun høstet et dryss av seksere fra anmelderne etter sin opptreden på by:Larm, spilte på store sommerfestivaler i hele Norge og en rekke europeiske festivaler og kom med sitt etterlengtede debutalbum.

Låten «Running With Wolves» fikk over 60 000 lyttinger på Soundcloud bare det første døgnet, og jenta fra Os utenfor Bergen er en av hovedattraksjonene på årets ØYA-festival. Innimellom turnering og albumlansering i Europa og USA, tar hun seg tid til å holde en konsert i Fredrikstad. Tid: Fredag 26. februar kl. 20.00 Sted: Blå Grotte i Fredrikstad Billetter: kulturhusene.no

20 % rabatt Inntil to billetter per medlem

Anna Karenina Klassisk ballett etter Leo Tolstojs store roman. kultur og fritid Storslagen musikk, sterke karakterer og kraftfull og vakker dans beskriver St. Petersburg på slutten av 1800-tallet.

I sentrum står Anna Karenina. Hun lever i et kjærlighetsløst ekteskap med den høyt respekterte Karenin, som hun har en sønn med, da hun treffer den lidenskapelige grev Vronskij og forelsker seg. Snart må hun ta det skjebnesvangre valget mellom sønnen og plikten — og den fortærende kjærligheten. Den ettertraktede koreografen Christian Spuck transformerer romanen til dans.

Foto: Erik Berg

Tid: Spilles fra 20. februar til 15. mars Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen Billetter: operaen.no eller tlf. 21 42 21 21

20 % rabatt Inntil to billetter per medlem

OBOSBL ADET

NO_OBOS_01_2016_099-112.indd 107

107

21.01.16 10:38


leserservice

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

INFORMASJON OG OVERSIKT

PÅ NETT Digital utgave: obos.no/obosbladet Sosialt: facebook.com/obosmedlem Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlems-tilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/nyhetsbrev

NESTE NUMMER:

BOLIGEN

Ansvarlig redaktør Åge Pettersen

UTGIVELSE: 8. MARS

Redaktør Cathrine Wolf Lund cwl@obos.no Redaksjonen Espen Børhaug espen.borhaug@obos.no Tone Kleven Staff tone.kleven.staff@obos.no Linda C. Strande linda.christine.strande@obos.no Henrik Sørlie henrik.sorlie@obos.no Eddie Chr. Thomas eddie.chr.thomas@obos.no Tyra T. Tronstad tyra.tronstad@obos.no Jorunn Wold jorunn.wold@obos.no

MITT BLAD Er dere flere enn ett OBOSmedlem i familien, slik at dere mottar flere blader enn dere trenger? Har du flyttet? Gi oss beskjed på medlemsservice@ obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

TIPS OSS! Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no

ANNONSESALG

FOTO BOLIA

HS Media Tor Gunnar Schøyen Aasnes tlf: 952 40 815 e-post: taa@hsmedia.no Mona Kalvatn tlf: 951 19 233 e-post: mk@hsmedia.no

SPØRSMÅL OG SVAR Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook.com/ obosmedlem

APP

OBOS-BLADET PÅ NETTBRETT! Nå får du medlemsbladet ditt for nettbrett– med massevis av utvalgt ekstramateriale. Søk etter «OBOS-bladet» i App Store/Google Play og last ned.

Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

Bidragsytere i dette nummeret Tommy Andresen Jan Ludvig Andreassen Hans Fredrik Asbjørnsen Gisle Bjørneby Line Dammen Krista Elvheim Nadia Frantsen Dea Frydenlund Sølvi Halvorsen David Karlström Lena Knutli Kråkvik & D’Orazio Siren Lauvdal Irina Lee Nyebilder.no Heidi Røneid Elisabeth Tønnesen Aida Urkedal Espen Winther Tormod Kvithyld Åmotsbakken Utforming av bolig- og medlemssider Dea Frydenlund Marlén Strøm Medlemstilbud Hege Asplund hege.asplund@obos.no Marius Loe marius.loe@obos.no Hans Jørgen Delbæk hans.jorgen.delbaek@obos.no

TRYKK Svanemerket er det offisielle miljø-merket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

Design og art direction Steffen Olsen, Spoonagency.no Trykk Aller Trykk AS Opplag 375 000. ISSN: 0807-9323

PÅ COVERET:

Utgitt av OBOS, Hammersborg torg 1 Pb 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo. Tlf. 02333 (sentralbord). obosbladet@obos.no

Illustrasjon: I Love Dust, ilovedust.com

OBOSBL ADET 113

113_Leserservice.indd 113

18.01.16 15.54


Kun 5 minutter for maksimal treningseffekt

MAGE- / RYGGTRE ENER • Effektiv styrketrening • Strammer opp mage- og r ygg • Trener ben- og armmusku ulatur • 5 skråstillinger for ulik motstand • Plassbesparende sammen nleggbar • EN/TÜV/GS/CE-godkjent

Saammennleggbar ogg digitaal monitor

Kun:

1299,-

••• ACCOR RD ••• ROMASKIN I SÆRKLA ASSE!

• En skikkelig kondisjons- og stryketrener • Regulerbar 12 trinns motstaand i roarmene • Simulerer roing i båt • Kan tilpasses kroppsstørrelse • Plassbesparende sammenleeggbar • EN/TÜV/GS/CE-godkjent

Monitor med storrt LCD-display

Kun:

3499,Regulerbar 12-trinns motstand

Skråstilte rulleskinn ner

Kompakt sammenleggbar

Mer inspirasjon og bestilling: www.powermaxx.no Tlf: 38 26 45 52 Accord-fitMaxx_OBOS_213x287.indd 1

11.01.16 17.25


Endelig i Norge - med full dekning over hele landet!

Hvor mye strøm kan solen gi meg på mitt tak? Solkart.no er gratis å bruke og hjelper deg å finne svar på

Tjenester fungerer på Mac, PC og alle nyere mobiltelefoner og nettbrett

• hvor mye strøm du kan produsere • hva installasjonen koster • hvor mye du sparer • hvor lang nedbetalingstid anlegget har ...og mye mer!

Tjenesten leveres av Medlem av


Returadresse: OBOS-bladet Postboks 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo

Vi uTfører pla lanlegging, a prosjekTering og gjennomføring aV alle Typer fasaderehabiliTeringer. la l ang erfaring og gode referanser.

Ta kontakt for befaring og pristilbud Telefon 22 90 60 50 www.nasvik.no firmapost@nasvik.no

OBOS-bladet nr 1 2016  

Tema: Lys