Page 1

OBOSBLADET NR 1 FEBRUAR 2014

NY BOK OBOS helt i hundre SIDE 56

HAMAR Hjemme hos Larsen SIDE 52

NY BOLIG Her bygger OBOS, - full oversikt! FRA SIDE 71

FRA SIDE 27

Nye og klassiske lamper Lys i borettslaget Velg rett lyskilde! Lampemakerne fra nord En fengslende lampe


hanne@heffer.no, Tel. 415 22 434 sigurd@heffer.no, Tel. 909 18 978 www.heffer.no

Nyheter! MĂśbelserie Haga, seng Empire, pikert Howardsofaer og eksklusive stoffer fra Ralph Lauren Mer info og forhandlerliste pĂĽ englesson.se


Englesson nyheter

Furniture & Beds sweden


ER DU KLAR FOR OL? Get box II gir deg OL-sendingene fra Sotsji i HD. Følg lekene direkte eller ta opp øyeblikkene du vil se om igjen. Spol tilbake for å se Northug krysse målstreken, eller pause sendingen dersom telefonen ringer når Bardal sitter på bommen. Vi gir deg OL tilpasset din hverdag.

NYHET!

“Markedets mest komplette tv-boks” “Genial Get-mottaker” (VG og Lyd & Bilde, 17. sept. 2013)

get.no


innhold OBOSBL ADET 01 | 14

7 13 15 19 21 23 25

UTVALGT LEDER: Les OBOS-sjef Martin Mælands aktuelle kommentar. AKTUELT: Vinn 150 000 kroner! VI BYGGER: Siste byggenytt fra OBOS MEDLEM: Opera for medlemmer ØKONOMEN: Klimapolitikk for boligmarkedet AKTUELT: Ny skiapp INSPIRASJON: Fargefint på veggen

41 42 48

TEMA: LYS LAMPENYTT: Lampene som gir det gode lyset LAMPEMAKERNE: Møt Northern Lighting FORSKNING: Mot lysere tider LYSKILDER: Høy på pæra BORETTSLAG: Lys mellom husene

52 56 60 66

REPORTASJER BYLIV: Hjemme hos Larsen NY BOK: 100 borettslagshistorier KULTUR: Møt forfatter Marit Eikemo DEBATT: Fjernvarme som engasjerer

68 69 70

TEMA: MORO JUNIORLAGET: For barn QUIZ: Hva vet du om Oslo? KRYSSORD/SUDOKU: For voksne

27 36

72 75 79 85 86

93

BOLIGMARKEDET BERGEN: Spennende mulighet på Kronstad ØSTFOLD: Flytt til Fredrikstad OSLO: Lyst og luftig på Ensjø VESTFOLD: Lev vel ved bryggekanten HELE LANDET: Full oversikt MEDLEMSTILBUD RABATT: Oversikt over faste og aktuelle medlemstilbud

I LAMPELAND: Nye lamper og nytt lys. FRA SIDE 27

FENGSLENDE LAMPE: Les historien bak «Bake me a cake». SIDE 36

NY BOLIG: God plass i Fredrikstad SIDE 75

OBOSBL ADET OBOS

5


Hei, kjære

en r e r u m r e t t E eren kommer tømrflisleggeren så kommebrlikkenslageren og mens begynner maleren, er på vei en p p u r g r e u B men det å p n e d r o r ha Kyss REHABILITERING AV FASADER – TAK – VINDUER – OPPGANGER

REHABILITERING AV FASADER – TAK – VINDUER – OPPGANGER

Ring 09100 Rød:

for gratis befaring i ditt borettslag Rød:

Rød:


leder

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

KONSERNSJEF MARTIN MÆLAND

kapital på vel 20 milliarder kroner og blir en middels stor, norsk bank. I OBOS-banken kan alle bli kunder, ikke bare OBOSmedlemmer. Men OBOS-medlemmene får bedre vilkår. NÆRINGSEIENDOM I VEKST. Vårt datterselskap OBOS Forretningsbygg AS hadde også et meget godt år i fjor. De siste par årene har vi ferdigstilt to nye shoppingsenter og flere kontorbygg. Det arbeides nå med et sykehus på Mortensrud og Bergens største hotell, som står ferdig i mai. Vi er også største eier i OCCI, et milliardprosjekt som bygger ny Ullern videregående skole kombinert med nye kontorer og laboratorier for Radiumhospitalet og Kreftregisteret m.v. OBOS Forretningsbygg solgte i fjor tre eiendommer med betydelig fortjeneste. Den ene er den såkalte Morgenbladgården i Lille Grensen i Oslo, den andre var en eiendom på Hovseter og den tredje var alle våre 800 utleieboliger i Malmø. Til sammen ga disse tre salgene en gevinst på over 300 millioner kroner.

Et meget godt år for OBOS MEDLEMSVEKSTEN FORTSETTER. Året som vi nettopp har lagt bak oss ble et meget godt år for OBOS. Over 21 000 nye medlemmer meldte seg inn i OBOS og totalt sett nærmer vi oss nå 340 000 betalende medlemmer. Vi igangsatte byggingen av hele 1225 boliger og ferdigstilte 1382. Grunnen til det høye tallet med igangsatte og ferdigstilte boliger er at vi solgte mange boliger i 2011 og 2012.

ILLUSTRASJON VESA SAMMALISTO

MIDLERTIDIG NEDGANG. Salget av nye boliger svekket seg i løpet av 2013. Frem til mai måned i fjor solgte vi omtrent som normalt. Fra og med juni måned var salget av nye boliger merkbart lavere. Vårt salg av brukte boliger på litt over 3000 gjennom OBOS eiendomsmeglere var imidlertid på samme nivå som i fjor. Totalt sett solgte vi 819 nye boliger og det er cirka 400 færre enn det vi hadde planlagt. Men som vi har skrevet tidligere tror vi at svekkelsen i boligmarkedet bare er midlertidig. Foreløpige tall for befolkningsveksten viser at befolkningen bare i Oslo økte med cirka 11 000 i fjor. Da vil det trenges flere boliger. REGNSKAPSKJEMPE. Vår forvaltningsvirksomhet vokser ufortrødent videre. I fjor fikk vi om lag 5000 nye boliger til forvaltning både gjennom ferdigstilling av nye boligprosjekter og ved at stadig flere borettslag og sameier henvender

«Men som vi har skrevet tidligere tror vi at svekkelsen i boligmarkedet bare er midlertidig. Foreløpige tall for befolkningsveksten viser at befolkningen bare i Oslo økte med cirka 11 000 i fjor. Da vil det trenges flere boliger.» seg til oss for å bli forvaltet av OBOS-systemet. Totalt sett forvalter OBOS nå omkring 175 000 leiligheter. Totalt sett fører OBOS-konsernet over 4000 regnskaper for borettslag, sameier og andre bedrifter. Det gjør oss til et av landets største regnskapsfirmaer. NYSTARTET BANK. I fjor ble OBOS-banken

etablert ved å overføre all sparing og all utlånsvirksomhet i OBOS til banken. Sparelaget OBOS sluttet dermed å eksistere. Banken startet med en såkalt forretnings-

HISTORISK GODT RESULTAT. OBOS eier aksjer for nærmere 4,5 milliarder kroner. Nesten alt er plassert i Veidekke, AF-Gruppen og BWG-Homes ASA (Block Watne). Disse investeringene har historisk sett gitt en god avkastning til OBOS. Blant annet på grunn av de store salgsgevinstene i OBOS Forretningsbygg vil OBOS få et resultat for 2013 som vil være historisk. Tallene er ennå ikke klare, men høyst sannsynlig vil vi passere én milliard kroner i resultat før skatt. Vår bokførte egenkapital vil passere syv milliarder kroner. Den verdijusterte egenkapitalen vår vil antagelig være rundt 14 milliarder kroner (på grunn av merverdier i eiendommer og aksjer). Vi må således si oss meget godt fornøyd med det året som vi nå legger bak oss. Det er mulig at vi nå står foran litt mer usikkert boligmarked, men OBOS er godt rustet til å tåle dette.

Martin Mæland er konsernsjef i OBOS. Han er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo. Han har vært konsernsjef i OBOS siden 1983.

OBOSBL ADET

7


Takk Pantone

Kazimierz

Arbeidet ditt får en virkelig til å feste blikket. Ole Christian Kirkestuen, Daglig leder

Kazimierz er en av våre presise og nøyaktige blikkenslagere med høyPantone kompetanse. Sammen med de 320 andre dyktige medarbeiderne i Alliero utgjør han et team med bred fagkompetanse og faglig stolthet. I Alliero kombinerer vi de gode håndverkstradisjonene med spesialkompetanse på prosjektledelse og kvalitetsstyring. Takket være medarbeidere som Kazimierz kan vi rehabilitere, CMYK fornye og holde bygninger vedlike på en verdig måte, og det skal vi fortsette med i årene fremover.

Din totalleverandør av kvalitetshåndverk alliero.no - tlf: 23 26 54 00


redaktøren

OBOS-APP

Last ned – helt GRATIS!

CATHRINE WOLF LUND

Se lyst på det! NORDMENN I MEDVIND. Norske lampemakere er på frammarsj, og en ny generasjon designere bidrar til økt oppmerksomhet rundt nye, norske lamper. Northern Lighting er en av de mest toneangivende aktørene i manesjen, og dette sa daglig leder Ove Rogne da vi møtte ham: –Grunnen til at lamper er så populært er kanskje at vi bor i et land som er veldig mørkt, og vi bruker mye lys inne for å skape stemning. Det er utrolig artig å jobbe med lys når så mange flinke norske designere gjør spennende ting på lys om dagen, sier han. I vår store lys-spesial fra side 27 kan du se en rekke lekre lamper, tips til hva slags lyspærer du bør velge til hvilken lampe, samt historien bak lampen «Bake Me A Cake», som produseres bak murene i Bergen fengsel. For å nevne noe.

GRØNT I TAKET: Ronde pendant i fargen bluegrey fra Gubi.dk SKJØNT PÅ VEGGEN:

Superfin plakat fra society6.com. Motivet heter «The ocean, the sea, the wave». LEKER MED LYS: Multi, laget av Kristine Five Melvær, består av to glassbobler utenpå hverandre, og kan være både lyslykt og vase.

NYTT ÅR, NY BOLIG? Det er noe eget med helt nye hus, skinnende rene flater som ingen har brukt før deg, en stue som du er den første til å innrede – med vegger helt uten hull etter forrige eiers bokhyller. I OBOS-bladet får du alltid full oversikt over de nye boligene OBOS bygger, over hele landet. Denne gangen fra side 71. Lurer du på hvorfor du skal kjøpe helt nytt? Les mer her: obos.no/heltnytt. Neste utgave av OBOS-bladet kommer i starten av mars, og har tema byutvikling! God vinter!

KLASSISK KRAKK:

ML42 er en klassisk barkrakk designet av Mogens Lassen i 1942. bylassen.com

OBOSBL ADET

9


utvalgt OBOSBL ADET 01 | 14

SE SORT PÅ DET: Sort lys i sort stake, flankert av sort lakris i sort bolle. Danske By Lassen og Kubusserien inspirerer.

13 Aktuelt

OBOS kårer det borettslaget eller sameiet som har vært best på rehabilitering i 2013. Meld dere på i kampen om OBOS’ rehabiliteringspris og vinn 150 000 kroner.

15 Vi bygger

Nye planer for områdene rundt Oppsal og Holmlia senter. Les om dette, samt de siste byggenyhetene fra OBOS-prosjekter landet rundt.

17 Patrioten

Bjørn Wiggo N. Husebye (71) har ryddet skiløyper og turveier for østfoldinger i årevis. Han og løypegjengen på 14 mann jobber frivillig i Fredrikstadmarka.

19 Medlem

Onsdag 2. april blir det medlemsforestilling i Den Norske Opera & Ballett. Opplev «Don Giovanni», som regnes som Mozarts kanskje aller beste opera.

23 Ny skiapp

Last ned appen som gir deg mulighet til å registrere skiturer i Skiforeningens distansekort – med mobilen.

FOTO ANDERS HVIID

25 Inspirasjon

Vår på veggen. La deg inspirere av den nye trendfargepalatten til Flügger. Og glem ikke medlemsrabatten hos fargekjeden.

OBOSBL ADET11


WALK-IN

La din drøm bli til virkelighet

Vi Kan Garderobe SKYVEDØRSGARDEROBER -Vi har alltid gode priser på den beste kvaliteten -Vi skreddersyr garderober og løsninger på dine mål -Alle størrelser og prisklasser -Vi har enerett på eksklusive dørfyllinger. De er tøffe, maskuline og hårete, eller feminine og blomstrete. -Vi leverer over hele landet.

WALK-IN Vi er eksperter på skreddersydde walk-in garderober til fornuftige priser. Dessuten har vi også tilbehøret som setter prikken over i-en.

HJEMMEBESØK Vi har gratis hjemmebesøk i nærheten av våre butikker. La våre garderobeselgere hjelpe deg å finne akkurat den løsningen du er på jakt etter. De tegner løsningene i 3D. Du er velkommen inn i en av våre butikker for en hyggelig prat, eller få hjelp gjennom telefon eller e-post.

Bestill et GRATIS og uforpliktende HJEMMEBESØK idag!

Bruk smarttelefonen og Bli inspirert

GARDEROBE-MANNEN Ring oss på 69 36 81 70 eller på www.garderobemannen.no


utvalgt

PÅ NETT

AKTUELT

Følg OBOS på Facebook!

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

NYTT OM OBOS Nå heter vi bare OBOS

TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO HANS FREDRIK ASBJØRNSEN ILLUSTRASJON VESA SAMMALISTO

Generalforsamlingen i OBOS vedtok i fjor å skifte ut det formelle navnet Oslo Bolig- og Sparelag med bare OBOS. –ˆBakgrunnen for dette er at OBOS ikke lenger bare er i Oslo, men har utvidet sin virksomhet til flere steder i Norge og har fusjonert med flere boligbyggelag, sier konsernsjef Martin Mæland. OBOS’ nye, formelle navn er OBOS BBL.

Delegertmøte og generalforsamling

Har dere rehabilitert? HELE LANDET OBOS kårer det borettslaget eller sameiet som har vært best på rehabilitering i 2013. Meld dere på i kampen om OBOS’ rehabiliteringspris og vinn 150 000 kroner. Alle boligselskaper kan delta, uavhengig av om de er forvaltet av OBOS eller ikke. Alle typer rehabiliteringer vil bli vurdert. Formålet med prisen er å påskjønne gode rehabiliteringstiltak gjennomført i boligselskapene, og å fremheve at dette er arbeider som er bekostet av beboerne selv. Påmelding på obos.no/rehabiliteringsprisen innen 24. februar.

69 prosent av de spurte i OBOS’ medlemsundersøkelse leser medlemssidene i OBOS-bladet.

Delegertmøte med valg av representanter til generalforsamlingen holdes tirsdag 4. mars kl. 18.00 i auditoriet hos OBOS på Hammersborg Torg 1, Oslo. Dersom du er OBOS-medlem og ikke har brukt medlemskapet til å kjøpe bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, kan du møte på delegertmøtet. OBOS’ generalforsamling arrangeres i Folkets hus mandag 28. april kl. 18.30.

På flyttefot?

Husk å melde adresseendring til oss! Dette gjør du på obos.no/nyadresse eller på obos.no/minside. På min side kan du også bestille/ avbestille OBOS-bladet.

OBOSBL ADET

13


NR.1 I EUROPA | MADE IN GERMANY | FØRSTEKLASSES KVALITET

TOPPKVALITET I OVER 30 ÅR UNIK OVER HELE VERDEN

VENTA-LUFTVASKER Luftrenser & Luftbefukter

Venta-Luftvasker LW15 / 25 / 45 også tilgjengelig som hvit / grå:

LW25

LW45

EL

G E R - K VA

L ET

BE

TS

IT

S

LW15

esh Start. Fresh Air. Fr

Originalen IO VE

UTEN FILTERMATTER:

Kvalitetsproduktene fra VENTA-LUFTWÄSCHER GmbH, inngår nå i vårt produktsortiment. Her kan vi tilby LUFTVASKING, LUFTRENSING (fordunsting til rent vann) og BEFUKTNING uten filterbytte/filterrengjøring, i et og samme apparat. Venta-luftvaskeren er den første enheten basert på prinsippet med luftvasking uten filtermatter til kontorer og boligrom. Venta-luftvaskeren fungerer hygienisk og er lett å rengjøre. Elektriske komponenter og vifte tas ut av enheten med et håndtak for enkel rengjøring. Det finnes ingen filtermatter som blir skitne og må kastes. Enhetene er genialt enkle å betjene og bruke. De er robust konstruert og derfor meget slitesterke.

- Hygienisk - Ukomplisert - Lettstelt EKSTREMT LETT:

FUNKSJONSMÅTE:

- Betjening - Rengjøring - Håndtering MILJØVENNLIG:

- Lavere strømforbruk - Frakoblingsautomatikk

Venta-luftvaskeren fungerer etter det mest anerkjente prinsippet med kaldfordunsting: 1. Ingen kalkavleiringer og ingen kalkpatroner. 2. Ingen forstøvning, fordampning eller overfukting. Romluften blir alltid automatisk befuktet riktig.

Fremstilling basert på LW 45

Dårlig romluft suges inn i apparatet og ledes gjennom lamellstablene som roterer i vann, se figur over. Luften blir regelrett vasket. Selv de minste partiklene ned til 10 µm (10 / 1000 millimeter) blir avsatt i vannet. Samtidig blir rent vann fordunstet på lamellplatenes overflater, når romluften passerer disse . Dette i henhold til den anerkjente metoden for kaldfordunsting.

Se vår hjemmeside www.ingbo.no for mer informasjon og et godt introduksjonstilbud! Industrigaten 28 N-0353 Oslo Tel.: +47 23 08 40 80 Fax: +47 23 08 40 81 post@ingbo.no

www.ingbo.no

R R 30 Å

DIGITALT TERMOHYGROMETER viser omgivelsestemperatur og luftfuktighet på en gang.

HYGIENEPROGRAM: Venta-hygienemiddel til 14 dagers kontinuerlig drift. Venta-rengjøringsmiddel til den årlige storrengjøringen.


utvalgt

VI BYGGER

OBOS-PROSJEKTER LANDET RUNDT

MER INFO

Se flere prosjekter fra side 71

Byggestart i Florvåg ASKØY I desember startet byggingen av Ola Terrasse i Florvåg. Det skal bli 18 leiligheter i en blokk på tre etasjer: seks treroms på cirka 70 kvadratmeter og tolv fireroms på 86-122 kvadratmeter. Ola Terrasse blir liggende i naturskjønne omgivelser syd på Askøy, bare 15 minutters biltur fra Bergen sentrum. Boligene skal stå ferdig i første kvartal 2015, og det er fortsatt ledige leiligheter.

TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON MIR

Les mer på obos.no/olaterrasse

Nytt senter på Holmlia

Leiligheter i Sandnes

Nye planer på Oppsal

Planen er å bygge et innebygd senter i to etasjer med parkering under bakken. Ny lokalisering vil bli mot Holmliaveien og ha nærhet til kollektivknutepunkt. Planen forutsetter erverv av kommunalt torg og en ny direkte avkjøring fra Holmliaveien. Reguleringsplanen vil kunne ta opptil to år, og senteret kan tidligst stå ferdig høsten 2017.

OBOS har kjøpt en tomt på Kleivane i Sandnes. Kleivane-området ligger naturskjønt til – kun en kort kjøretur fra Sandnes sentrum. Det planlegges å bygge 25 leiligheter på 53-93 kvadratmeter. Det skal bli to-, tre- og fireromsleiligheter. Mulig salgsstart blir i juni, avhengig av når en mindre justering av gjeldende reguleringsplan er gjennomført.

OSLO Oppsal senter har gjennomgått en grundig evaluering og fått ny utforming som er mer tilpasset området. Det planlegges et større torg på ca 2000 kvm med butikk og service på begge sider, og et redusert senter på omtrent 4000 kvm. Det planlegges omtrent 205 boliger og mulighet for barnehage. Forslaget skal ut på lukket høring før endelig behandling.

OSLO

ROGALAND

OBOSBL ADET

15


NYTT KJØKKEN, BYTT DØRER OG SKUFFER Spis frokost i ditt gamle kjøkken, og middag i ditt nye!

Vi kan bytte benkeplate og bygge opp til tak

Vi hjelper deg! Vi renoverer ditt gamle kjøkken ved å skifte dører og setter inn nye moderne skuffesystemer med heldemping. Du velger kun farge og profil og vi hjelper deg med resten. Ring oss på : OSLO OMENG VESTFOLD ØSTFOLD Hovedkontor

920 69 096 970 53 151 900 22 498 55 25 70 05

for et gratis kostnadsoverslag og en hyggelig kjøkkenprat

Jan-Erik Skaar Herjedals Kjøkken

G

www.herjedalskjokken.no

R

K VI

O

E M M

EM J H

TI

E D L


utvalgt

PÅ NETT

PATRIOTEN

Følg oss på facebook. com/obos medlem

BYEN I MITT HJERTE: FREDRIKSTAD

TEKST HENRIK SØRLIE  FOTO NADIA FRANTSEN

Løype! FREDRIKSTAD Bjørn Wiggo N. Husebye (71) har ryddet vei for østfoldinger i årevis. Løypegjengen i Fredrikstadmarka består av 14 mann som møtes ukentlig for å gjøre stiene brukbare for turgåere og skiløpere. Husebye er en av ildsjelene, og han har lang fartstid som frivilling i Fredrikstad Skiklubb. Gjennom 40 år har han jobbet blant annet som sekretær i klubben, vært med å arrangere store mesterskap innen orienteringsløp og jobbet med barneidrett. –…Barneidretten har gitt meg mye, og du holder deg ung i hodet når du jobber med barn. I Løypegjengen er vi pensjonister, men det er veldig sosialt. Vi jobber samtidig som vi løser noen verdensproblemer og har det hyggelig sammen. Hele byen bruker marka, og vi får mange gode tilbakemeldinger, sier Husebye.

OBOSBL ADET

17


DØRER VINDUER PARKETT KJØKKEN Luna Kjøkken - nå også flatpakket! - et rimeligere alternativ for deg som liker å skru selv

2.500m2 SHOWROOM Du finner oss på Alnabru Lettvint å parkere Kvalifisert betjening og veiledning Arveset

n

rø m

sv

ei

en

ie sve øm Str

St

Stubberud

Toys R Us

ei

gv

in

R re

Yt

i ve ds lun u ur rF

eie

ks

r Ve

Gratis parkering

ingvei

Ytre R

Alna senter

E6

oen

erm

Gard

rum

sent

Sentrum Bygg as Verkseier Furulundsvei 9 0668 Oslo Tlf. 23 17 74 50 www.sentrumbygg.no 8-18 (10-16)

9


utvalgt

MEDLEM

MER INFO

Les mer på side 93-105

FÅ MEST MULIG UT AV DITT MEDLEMSKAP

GODE VINTERTILBUD Strøm til innkjøpspris Send sms OBOS til 02021 og få strøm til innkjøpspris med kun 19 kroner i månedlig fastbeløp. obos.no/strom

Alarm og brannvarsling Boligalarm fra Sector Alarm leveres med innbrudd- og brannvarsling knyttet opp mot en alarmsentral. obos.no/alarm

Ring billig med Telio

TEKST HENRIK SØRLIE FOTO NYEBILDER.NO

10 prosent rabatt på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd. obos.no/telio

Mozart til folket OSLO «Don Giovanni» regnes som Mozarts beste opera, og historien om storsjarmørens fall gir oss både komedie og melodrama. En stor publikumsfavoritt med sin fengende og populære musikk. Onsdag 2. april spilles forestillingen i Den Norske Opera & Ballett kun for OBOS-medlemmer – til en ekstra hyggelig pris. 2. april er det Michael Nagy som spiller Don Giovanni. Du kan kjøpe billetter på obos.no/opera eller på tlf. 21 42 21 21.

20

Nytt interiørtilbud

OBOS-medlemmer får 30 prosent rabatt på alle varer til ordinær pris hos interiørkjeden Feel, som har 24 butikker over hele landet. feel.no

prosent medlemsrabatt på Nationaltheatret for alle OBOS-medlemmer! obos.no/medlem

OBOSBL ADET

19


Norges største leverandør av systempostkasser

Stansefabrikken har egen produksjonsenhet innenfor konsernet og lang erfaring i utvikling av postkasser. Vi kan derfor tilby fleksible løsninger tilpasset nettopp Deres behov. Vi har et landsdekkende forhandlernett - finn din nærmeste forhandler på www.stansefabrikken.no eller ta kontakt med oss for en hyggelig postkasseprat!

Varig kvalitet - rask levering - konkurransedyktige priser

www.stansefabrikken.no • post@stansefabrikken.no • kundeservice tlf: 458 65 935 Stansefabrikken Products AS, Øraveien 23, 1630 Gamle Fredrikstad, Org.nr. 878 646 762 MVA


utvalgt

ØKONOMEN

PÅ NETT

JANSBLOGG.

eika.no

JAN LUDVIG ANDREASSEN OM BOLIGØKONOMI I ET MAKROPERSPEKTIV

vitet i dag. Deres visjoner om nye bydeler og utvikling av jomfruelige naturområder til boligformål blir da rene luftspeilinger.

En ny klimapolitikk - for boligmarkedene De samme politikere som snakker varmt om behovet for langsiktig planlegging og gode bomiljøer, har ingen problemer med å iverksette tiltak som går på bekostning av fysisk byggeaktivitet i dag.

ILLUSTRASJON VESA SAMMALISTO

TRENGER NY GIV. Nå som boligbyggingen faller raskt, er det verdt både å spørre seg om hva som gikk galt, og hvordan vi kan gi boligmarkedene en ny giv. Fiaskoen er åpenbar. I et samfunn hvor vi trenger langt flere boliger enn vi har, og hvor byplanleggere har hele bydeler på tegnebrettet, stopper nå boligbyggingen opp. Prognosene varierer, men boligbyggingen kan godt halvere seg fra toppåret 2012, før bunnen er nådd. Så hvem sin skyld er det at boligmarkedene nå svikter? Noen stikkord: Fordyrende byggeforskrifter, begrensninger på bankenes utlån til boligformål, og en sentralbankrente som er rett og slett for høy til at utleiere kan tjene penger på å leie ut tungt belånte boliger. Alt dette i et kongerike der boligprisene gjennomgående er lavere enn byggekostnadene. Boligprisene må opp hvis byggeaktiviteten skal tilta. LOGISK INKONSISTENS. Garvede økonomer vil si at det er bra med et tilbakeslag nå. Useriøse aktører mister fotfeste i byggenæringene, og landets finansielle stabilitet, som kunne vært truet av løpske boligpriser, blir sikret. Jeg er uenig. Tilba-

«Tross alt, jo bedre folk bor, og jo mer man trives i sitt nabolag, desto mindre behov har man for å reise bort. Reiser som gjerne bidrar til store utslipp av klimagasser. Politikere har vært flinke til å kreve energitette boliger. Men hva hjelper vel det hvis folk ønsker å tilbringe sin tid andre steder?» keslaget nå, vil få mange seriøse arbeidsfolk til å velge seg bort fra en slik jo-jo sektor. Den langsiktige finansielle stabiliteten blir neppe bedre av at vi slår en masse håndverksbedrifter konkurs i dag, og unnlater å bygge det antall boliger Norge faktisk har behov for i årene som kommer. Det er i det hele tatt noe herlig logisk inkonsistent med vår boligpolitikk. De samme politikere som snakker varmt om behovet for langsiktig planlegging og gode bomiljø, har ingen problem med å iverksette tiltak som går på bekostning av fysisk byggeakti-

LOKALE KLIMALØFT. Tiden er inne for å endre klima i den norske boligdebatten. Fokuser på lokalmiljøet og dropp planer for flere kulturelle praktbygg og infrastrukturinvesteringer til gigantiske idrettsarrangementer. Undersøkelser fra utlandet viser at store stadion og nasjonale utstillingsvinduer er noe av det minst viktige for folks valg av bosted. Barneidrett, og lokale arenaer for selvrealisering derimot er noe av det viktigste. Jeg ser imidlertid poenget med at vår politikere trenger høyverdige mål, noe å hige etter når de skal utforme sin politikk og bevilge midler til ulike formål. Kanskje man kunne markedsføre boligsubsidier, støtte til næringslivet og styrking av lokalkultur som en integrert del av våre klimasatsinger? Tross alt, jo bedre folk bor, og jo mer man trives i sitt nabolag, desto mindre behov har man for å reise bort. Reiser som gjerne bidrar til store utslipp av klimagasser. Politikere har vært flinke til å kreve energitette boliger. Men hva hjelper vel det hvis folk ønsker å tilbringe sin tid andre steder? STYRK BOLIGPOLITIKKEN! Også andre politikkområder berøres. Redusert matmoms og billigere vin på polet vil trolig bidra til redusert svenskehandel. Denne handelen hvor hver og én familie kjører til våre naboland i egen bil for å handle til mat og drikke til seg selv. Å bekjempe Harry-handel er ikke bare god klimapolitikk, men også en fin måte å både styrke den lokale kjøpmann, og nabolagets små og store kjøpesentre. Med andre ord kan vi både føre en bedre klimagasspolitikk og bedre lokalmiljøets klima ved å styrke boligpolitikken. Bedre boliger, en rikere varehandel, og et bedre kulturtilbud vil gi oss både høyere boligpriser, et bedre boligklima og reduserte utslipp av CO2-gasser.

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i EikaGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

OBOSBL ADET

21


Totalleverandør av kjøkkenløsninger til riktige priser med 32 års erfaring! Tlf 22 68 90 00

Kjøkkenfornyelse

Hvitevarer

På tide med en

kjøkkenfornyelse? Bytte ut alt eller bare noe. Du bestemmer og vi produserer etter mål og leverer ferdig montert på 1 dag om mulig. Bytt kun fronter, hengsler, skuffer og benkeplate og du har et helt nytt kjøkken.

Benkeplater

Skyvedørsgarderobe

Kjøkken

KÜCHEN

Ta kontakt for ett uforpliktende møte: WYSIWYGdesign

Tlf 22 68 90 00 kjokken@connection-as.no Ensjøveien 18, 0661 Oslo

Utvider du med noen nye skrog og innmat, får du en ny helhetsløsning med smarte funksjoner. Kjøkken Skredder’n har et stort utvalg av kjøkkendører, skuffer og sen ! n o løsninger som enkelt tilpasses ann tt idag d e til dine ønsker, alle farger og a m % raba T modeller kan kombineres å 10 f g o ører r med ditt eksisterende d p ka apdø kjøkken. tk s k ter

–10%

12 s høy s ffefron stk ku + 1 5 stk s 500,9. + =1

www.kjokkenskreddern.no

=1

,0 5 7. 5


utvalgt

PÅ NETT

AKTUELT

Følg OBOS på Facebook!

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

TEKST CATHRINE WOLF LUND KILDE SKIFORENINGEN ILLUSTRASJON PAPERCUT

Scan koden!

Distansekortet som app! HELE LANDET Registrer hvor langt ditt barn går på ski i løpet av vinteren, og du blir varslet når barnet oppnår Skiforeningens distansemerker. For hvert merke oppnådd av barn til og med 13 år, gir OBOS et bidrag til SOS-barnebyen Blantyre i Malawi. Last ned appen i App store eller Google Play, søk på «distansekortet» eller «OBOS». Husk at du kan regne om lek i snøen, aking og

annen skiaktivitet til kilometre og legge dette inn manuelt i distansekortet. 1 time skilek teller som 2 kilometer. VELG RETT SKI

Barn fra 3-10 år bør ha en barneski som gir mulighet for allsidig aktivitet. Den skal være god å gå på, hoppe og svinge med. Lengden på skiene skal være like lang eller litt lengre enn barnet.

Spennet i skiene skal være så mykt at barna kan presse sammen skiene med en hånd. Dette fordi barna har lav vekt og lite fraspark. Unngå smørefrie ski! Stavene skal være ca. 30 cm kortere enn kroppslengden, eller rekke midt på overarmen. Stavene bør ha pigger og håndtak med regulerbar stropp. Få barnet til å gå mest mulig uten staver, slik at balansen blir god.

OBOSBL ADET

23


Malermester Harald Askautrud AS er en erfaren samarbeidspartner for deres borettslag. Vi har solide referanser fra denne type oppdrag. Vi er 100 ansatte hvorav 3 malermestere, 4 tømmermestere og en ingeniør.Ta kontakt for befaring og pristilbud. Vi utfører alt innen: • Fasaderehabilitering • Betongrehabilitering • Stålrehabilitering og brannmaling • Dør og Vindusrehabilitering • Malerarbeider • Gulvarbeider

Illustrasjonsfoto: Colourbox

ing i n s y r bel råde D m E o s L e bruk all

Riktig lys på riktig sted til rett tid Med nye lyskilder og smart styring av lyset kan man oppnå mange fordeler. Spar energi, vedlikehold og penger.

Skann QR koden og les mer eller send oss en mail og vi sender deg mer informasjon.

DEFA Lighting - din belysningsleverandør Tel.: 63 84 00 00 - defa.lighting@defa.com - www.defa.com


utvalgt

PÅ NETT

INSPIRASJON

Følg oss på facebook. com/obos medlem

HARMONI PÅ VEGGEN

FARGEFIN Flügger har lansert sine trendfarger for 2014 og én av fargepalettene vi falt for er denne nøytrale, elegante, men inspirerende samlingen av farger. PS: Husk at alle OBOS-medlemmer får 20 prosent rabatt hos Flügger!

Stressless Grey

Pure Grey Refresh Yellow

TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO FLÜGGER

Relaxed Green

Spiritual Black

Soft Rose

OBOSBL ADET

25


Moderne LED-belysning og samlede innkjøp kan spare borettslag og sameier for store penger! Vi fører kvalitetsbelysning fra OSRAM og PHILIPS i et utvalg som dekker de aller fleste lysbehov i boligkompleks og forretningsbygg. • Rombelysning • Spot-belysning • Utebelysning • Tidsstyrt belysning • Bevegelsesbelysning •Arbeidsbelysning • LED • Halogen •Dioder • Lysstoffrør • Kvikksølvpærer •Holdere og armaturer

Spesialkatalogen Facility / Eiendom inneholder de mest aktuelle produktene innen:

• Kabel • Installasjon • Styring og regulering • Elkontakter • Sikringsmateriell • Strømforsyning • Tele, data og audio/video • Lys • Varme og ventilasjon • Verktøy • Test og måling • Alarm og sikkerhet • Beskyttelse • Kjemi …resten av våre 150.000 lagerførte artikler finner du i web-shopen

A Datwyler Company

På våre web-sider www.elfaelektronikk.no finner du vårt komplette utvalg og du kan bestille vår spesialkatlog Facility / Eiendom som er utarbeidet nettopp for kostnadseffektive innkjøp for drift av boligsameier, forretningsbygg, skoler og institusjoner Om du ikke allerede er kunde, kan du raskt registrere deg/dere og bestille direkte i vår web-shop. For personllig hjelp ringer du vår kundeservice på 23 12 49 00 eller send en e-post til norge@elfa.se med borettslagets kontaktdata, så sender vi katalog og oppretter kundenummer.

…komplette leveranser ! Elfa Distrelec AS Tlf: 23 12 49 00 • P.b. 414, 1411 Kolbotn www.elfaelektronikk.no


tema OBOSBL ADET 01 | 14

LYST: Godt lys hjemme skaper ikke bare god stemning. Det gjør deg opplagt og glad også.

TEMA: LYS

28 Lampefeber Lys opp omgivelsene med lamper som gir det gode lyset. Klassikere i sort, gull og metall møter nykommere i hvitt og turkis.

36 Lysende idé Er det den mørke vinteren som gjør at norske designere er så glad i lamper? Møt Northern Lighting og teamet bak lampen «Bake me a cake» som produseres i Bergen fengsel.

41 Lysere tider Sola har snudd, dagene blir lysere og mange føler seg mer opplagt. Hva er det som skjer i kroppen og i hodet?

FOTO SIREN LAUVDAL STYLING KRÅKVIK & D'ORAZIO

42 Høy på pæra Hva slags lyssetting trenger vi egentlig hjemme, og hvilke lysskilder bør du velge? Variasjon i valg av lamper og lyspærer er viktig, men det beste lyset er helt gratis.

48 Opplyst Riktig belysning skaper god og trygg stemning i boligområdene våre. Vi har besøkt noen boligselskaper som har satset litt ekstra på å lyse opp det mørke vinterhalvåret.

OBOSBL ADET27


LAMPEFEBER Lys opp omgivelsene med lamper som ikke bare er pene å se på, men som også gir det gode lyset. Klassikere i sort, gull og metall møter nykommere i hvitt og turkis. TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO SIREN LAUVDAL STYLING KRÅKVIK & D'ORAZIO

LAMPELAND: Til venstre bak sofaen, stålampen «Cone lamp» fra Bo Concept (4895 kr), turkis takpendel, «Aerial» (460 kr), og hvit stålampe «Allette» (1510 kr) med trefot, begge fra Habitat. Et spennende valg er taklampen fra Bocci i blått glass som ligger på gulvet (Expo Nova, 4930 kr). I sofaen står en klassisk arbeidslampe i metall fra Granit (249 kr). GRAFISK STIL: Den stramme, grafiske interiørstilen holder stand, men gjerne med innslag av lekenhet. R-posteren (290 kr, Kollekted by), gulvteppe fra Eske (1450 kr) og grå, toseters sofa i mer nostalgisk stil fra Habitat (Cori, 160 cm lang, 99 cm dyp, 11650kr). PÅ VEGGEN: Lady Pure Color fra Jotun, «Oslo».


HARDT OG MYKT: Kontraster mellom ulike materialer som glass, betong, tre og metall gjør seg. Bordlampen Leimu i betong og glass, designet av nordmannen Magnus Pettersen, for finske Iittala (4298 kr, Verket interiør). Sort vase (399 kr) og bokstavmugge (Design Letters Arne Jacobsen (fra 169 kr) begge fra Bolina. Diamantformet treskrin (179 kr, Verket Interiør) og metallboks (195 kr, Eske).


«Jeg synes det er fint å ha flere ulike typer lyskilder og variasjon av direkte rettet lys og diffuse lys, som du får med transparente skjermer.» LYSDESIGNER SIGRID STJERNVANG I MULTICONSULT

ELEKTRISK STEMNING: Bokstavlampen fra House Doctor/Bolina (2599 kr) gir et varmt og stemningsfullt lys ved hjelp av 14 lyskilder. Det lille betonghuset (199 kr) og vintage oppbevaringsboks (1699 kr) er også fra Bolina. Duftlys med bokstaven A, fra Verket interiør (169 kr).


VARMT OG KALDT: Varmt treverk som teak, eik og palisander passer fint til kalde blåfarger og lamper i metall. Skjenken med blå dører er fra Blåmann (Bykato Caché fra Brødrene Andersen), 16280 kr. Pendellampen Levels i børstet stål kommer fra Eske (1560 kr). Bordlampen i tre og glass heter Milk og kommer fra andTradition (1199 kr, Bolina). Gulvlampen Birdy kommer fra Northern Lighting og koster 1960 kr.

IKKE NOE VAS: Keramikk og stengods er hottere enn på lenge og et stilleben av vaser i ulike farger og overflatestrukturer er fint. Enkel, hvit vase fra Kremmerhuset (99 kr), grå vase med lokk (1500 kr, fra Eske) og kubeformet, mintgrønn vase fra Bolia (119 kr).

OBOSBL ADET

31


SOV PÅ DET: Klassisk takpendel fra Louis Poulsen (Doo-Wop, 2445 kr hos A. Huseby), mens den mer moderne bordlampen «Lean on me» har tatt plass i sengen (Bo Concept, 3865 kr). Den lysende Y-en er en 50 cm høy LED-bokstav fra Skilt-design AS. BLÅTT, GRÅTT OG GRØNT: Grått sengeteppe (2999 kr) og linpute (599 kr) fra Bolina. Grønt sengeteppe (2100 kr) fra Eske. Også er velur trendy igjen: Velurpute fra Habitat (305 kr). PÅ VEGGEN: På den lille veggen, Lady Pure Color, «Retroblå».


ARBEIDSLYST: Skrivebordslampen Bestlite BL1 har vært i kontinuerlig produksjon siden 1930 og var etter sigende Winston Churchills favoritt (A. Huseby, 4195 kr), sparebøsse formet som Karl Marx (Bolina, 139 kr), og sekskantet fat fra HAY til 229 kr. Vitra-stolen foran skrivebordet er fra Verket interiør 4660 kr). Terningene «Shaken» kommer fra franske www.atypyk.com


LESELYS: Godt, riktig og nok leselys blir bare viktigere og viktigere med alderen. For eksempel vil bare om lag 30 % av lyset som når netthinnen til en 20-åring nå hinnen til en på 60. Stålampen «Radon» kommer fra Light Years (4895 kr hos Blåmann). STOL PÅ MEG: Det skader ikke å sitte godt i lesekroken. Slank, men komfortabel lenestol «Hug» fra Wendelbo (13150 kr, Blåmann). Treanden kommer fra Verket interiør (530 kr).


DIMBAR

LED CLASSIC

Bytt til LED nå!

gir varmt og behagelig lys • Passer i alle lamper • Levetid 25 000 timer = 11 år / 6 timer pr dag Megaman LED selges kun hos faghandlere, ikke i dagligvare

Mer informasjon og oversikt over forhandlere:

www.nortronic.no


Er det den mørke vinteren som gjør at norske designere er så glad i lamper? Northern Lighting bringer de lysende objektene ut i verden. TEKST HEIDI RØNEID FOTO NADIA FRANTSEN OG SEAN MELING MURRAY


FENGSLENDE: «Bake me a cake» er designet av Morten&Jonas, og blir laget av innsatte i Bergen fengsel. FOTO: TOM GUSTAVSEN/ NORTHERN LIGHTING

OBOSBL ADET

37


VÅRE FAVORITTER FRA NORTHERN LIGHTING

BIRDY

OSLO WOOD

NORWEGIAN FOREST

Modernistisk klassiker designet av Birger Dahl for Sønnico i 1952. Relansert i 2013, finnes som bord-, vegg- og gulvlampe.

Karakteristisk i formen, med tre ben og omvendt skjerm, gir Oslo Wood (2006) et indirekte lys som minner om skogens.

Laget av tynn bjørkefinér og illustrerer en barskog med dyr i lys og skygge Designet av Cathrine Kullberg i 2007.

«Grunnen til at lamper er så populært er kanskje at vi bor i et land som er veldig mørkt, og vi bruker mye lys inne for å skape stemning.» OVE ROGNE, DAGLIG LEDER I NORTHERN LIGHTING

PÅ ET DESIGNKONTOR som engang var Blå Kors’ suppekjøkken i Oslo, sitter Ove Rogne omgitt av lamper. Han er daglig leder i den norske lampeprodusenten Northern Lighting. –Lampene vi produserer er ikke bare noe som skal lyse opp rommet. De har alle en gjenkjennbar form, og blir dermed mer som objekter med lys i, sier han. HJELPER DESIGNEREN

En produsent gjør mange av oppgavene i fasen etter at en designer har designet produktet. Det kan være å videreutvikle designet, slik at lampen kan produseres, finne ut hvem som kan lage de ulike delene, markedsføre lampen og å ha kontakt med kundene. –Designerne får også hjelp med det som ofte er mest komplisert, nemlig å holde kostnadene i produksjonen nede. De fleste designerne har ikke utdannelse innen dette. Når vi gjør det for dem, kan de gjøre det de er best på, nemlig å designe nye produkter, sier Rogne. Han forteller at norske designere er spesielt glad i å designe lamper. –Grunnen til at lamper er så populært er kanskje at vi bor i et land som er veldig mørkt, og vi bruker mye lys inne for å skape stemning. Og så tror jeg at det har blitt en greie. Det er utrolig artig å jobbe med lys når så mange flinke norske designere gjør spennende ting på lys om dagen, sier han.

38

OBOSBL ADET

IDEER FRA FOLKET

Hvem som helst kan sende inn lampeideer Northern Lighting. Fire ganger i året har de ansatte idémøte, hvor de går gjennom ideene de har fått inn. –Når vi går gjennom lampeideene er det viktig at alle de åtte som jobber her, fra han som jobber med lager og logistikk til økonomiansvarlig og markedsansvarlig, liker lampen. Vi behandler rundt 200 ideer på et møte, og så er det kanskje én av dem som blir produsert, sier Rogne. Når forslaget er godkjent blir det sendt til en modellmaker som lager en prototype av lampen. –Når vi får ideen er den som regel bare en tegning, så det er først når vi har laget en prototype at vi virkelig får se hvordan lampen kommer til å se ut. Da ser vi også raskt om det er noe som må endres, som om størrelsen og materialet er riktig, sier han. EN FENGSLENDE IDÉ

En av lampene som har kommet gjennom nåløyet er lampen «Bake me a cake», designet av Morten&Jonas. –Jeg skrev masteroppgave om hvordan design kan brukes som et verktøy i kriminalomsorgen, og presenterte den på en møbelmesse i Finland. Der møtte jeg Rogne. Vi begynte å snakke om muligheten


SCHEISSE

DIVA

BAKE ME A CAKE

Stor pendellampe designet av Hans Bleken Rud i 2008. Leker med den klassiske lyspæreformen, samt lys og skygge.

Skupturell pendel- og gulvlampe formgitt av Peter Natedal & Thomas Kalvatn Egset i 2009. Laminert tre, i fargene eik og valnøtt.

Leken lampe produsert i de bestandige materialene eik og farget glass. Formgitt av Morten & Jonas i 2013.

VERKSTED OG KONTOR: North-

ern Lighting har et lite verksted på kontoret, der daglig leder Ove Rogne og de andre ansatte kan justere på lampemodellene. De har 26 lamper i stallen. INGEN SUPPE: Lampemakerne holder til i Blå Kors’ gamle suppekjøkken i Oslo. –Fremdeles kommer det ukentlig noen og spør etter suppe, selv om det er snart tre år siden vi flyttet inn.

OBOSBL ADET

39


POPULÆR KAKE: At «Bake me a cake» har en spesiell historie knyttet til seg, har vist seg å gjøre lampen enda mer populær. Northern Lighting falt pladask for ideen til designerne Jonas Norheim og Morten Skjærpe Knarrum. Lampen er formet som et kakefat der du løfter av lokket for å skifte pære.

for å designe en lampe som kunne bli laget av innsatte i et fengsel, og Rogne ba oss sende inn forslag til et design, sier Morten Skjærpe Knarrum, som sammen med Jonas Norheim utgjør Morten&Jonas. De sendte inn mellom tjue og tretti ideer, og Northern Lighting falt pladask for lampen «Bake me a cake». –‚Lampen spiller på ideen om en bestemor som baker en kake med en fil inni og sender den til barnebarnet som sitter i fengsel. Vi drodlet rundt ideen og endte opp med en lampe som ligner et kakefat, sier Knarrum. LAGET AV FANGER

Alle delene, bortsett fra glasset, produseres i Bergen fengsel, og det er også de innsatte som setter lampen sammen. –‚På verkstedet i fengselet har de ansatte lenge laget gyngestoler og paller. Jeg tror de syntes det var morsomt å gjøre noe annet. Og så synes de nok at det er spennende at lampen vises fram på designmesser og i butikker over hele verden, sier Knarrum. Innsatte i et annet fengsel, Bjørgvin fengsel utenfor Bergen, har bidratt med tekster og bilder til et lite hefte som følger med lampen.

40

OBOSBL ADET

–‚Vi ga de innsatte i oppgave å skrive en tekst knyttet til lampen fordi vi synes det var en fin måte å få fram historien på. Tilbakemeldingen var at de syntes det var spennende å jobbe med noe som var så konkret, og som folk som kjøpte lampen kunne lese, sier Knarrum. OPPTATT AV HISTORIER

Rogne forteller at Northern Lighting er opptatt av at de som kjøper lampene skal få en «pakke», der de får vite hele historien bak produktet de har tatt med seg hjem. –‚Det lages for mange produkter som byttes ut etter bare noen få år. Målet er at folk skal ha lyst til å ta vare på lampen vår i lang, lang tid. Når de får vite mer om historien bak, tror vi den blir mer spesiell og at folk tar vare på den lenger, sier han. At «Bake me a cake» har en spesiell historie knyttet til seg, har vist seg å gjøre lampen enda mer populær. –‚Når vi har vist fram «Bake me a cake» på messer i London, Paris og Milano, er det mange som liker den bare når de ser den. Når de så hører at det er innsatte i et norsk fengsel som har laget den, blir de enda mer imponert, sier Rogne.


MOT LYSERE TIDER Sola har snudd, dagene blir lysere og mange føler seg mer opplagt. Hva er det som skjer med kroppen og i hodet? TEKST HENRIK SØRLIE

Det er ikke mer enn 15 år siden forskere påviste hvordan dagslyset påvirker døgnrytmen hos mennesker. Da fant man i netthinnen et lysfølsomt pigment – melanopsin. Fra pigmentet sendes signaler til den delen av hjernen som er med på å regulere døgnrytmen. – Lysforandringene gjennom døgnet er med på å justere rytmen til å følge en 24-timersperiode, sier professor Anders Johnsson ved NTNU i Trondheim. DAGSLYS ER BEST!

Blåaktig lys har en fargetemperatur over 5000 kelvin. Vanlig dagslys har fargetemperaturer på 5500-6000 kelvin. Til normal innebelysning foretrekker vi gjerne det varme lyset som ligger litt under 3000 kelvin. Dermed er det lyset vi synes er koselig innendørs, ikke det samme som gjør oss mest opplagt. I kunstige lyskilder er bølgelengdene fordelt mer ujevnt enn i dagslyset. Calina P. Yttredal er lysdesigner, billedkunstner og forfatter. I boken Lys, farge, design, kommunikasjon understreker hun betydningen av variasjon i den kunstige belysningen. – Dagslyset forandrer seg gjennom døgnet og året. Det har ulik intensitet og inneholder hele spekteret av farger. Innendørs bør vi tilstrebe en variert lyssetting slik at vi får en følelse av dagslys, sier Calina P. Yttredal. RYTME GJENNOM ÅRET

Dagslengden er ikke bare med på å påvirke døgnrytmen vår, men også endringer gjennom året.

Vi sover trolig mindre om vinteren enn vi gjorde i urtiden, og vi forstyrrer den naturlige døgnrytmen med skiftarbeid og lange flyreiser. – De fleste sover kortere i starten av uken enn når de har fri i helgen. Man diskuterer nå hvordan dette søvnmønsteret kan sies gi opphav til en «sosial jetlag», fordi befolkningen får forstyrrelser i de biologiske rytmene som ligner på jetlag, sier Johnsson. Yttredal tror mange arbeidsplasser ville fått mer opplagte medarbeidere hvis de gjorde noe med den statiske belysningen. For eksempel gjennom å bruke et lysstyringssystem og variere lyset gjennom dagen, både når det gjelder intensitet og fargetemperatur. – Har selv opplevd på flyreiser til Oslo fra Miami og New York at et spesielt tilpasset lysstyringprogram bidro til å justere døgnrytmen mellom tidssoner og jeg kunne fortsette arbeidet mitt rett etter, uten å merke jetlag, forklarer Yttredal. PÅ TOPP KLOKKA 10

Folk kan ha ulik kroppsrytme, men mange er mest årvåkne klokka 10, hjertet banker sterkest klokka 17 og blodtrykket er høyest klokka 18. Mørkehormonet melatonin siver inn i blodet fra klokka 21 og er der til morgenen gryr. – Det er liten tvil om at lyset påvirker mye i livet til planter, dyr og mennesker. Dette har vært observert helt fra oldtiden, og for å si som Hippokrates: Alle som ønsker å studere medisin skikkelig, må først gjøre seg kjent med årstidene og deres virkning på helsen, sier Johnsson.

OBOSBL ADET

41


LYSENDE HJEM Hva slags lyssetting trenger vi egentlig i de ulike rommene i boligen, og hvilke lysskilder bør du velge? De nye lyspærene koster litt mer, men lyser mye lengre. TEKST INGA RAGNHILD HOLST OG CATHRINE WOLF LUND FOTO SIREN LAUVDAL STYLING KRÅKVIK & D'ORAZIO


HVITT: Kilo konsollbord (1215 kr) fra Habitat, Sorio krakk med korksete (1199 kr, Bolia), den høyeste vasen (199 kr), også fra Bolia. Den minste vasen er fra Designtorget (125 kr), mens den mellomste, hvite vasen (99 kr) og tekannen (219 kr) er fra Kremmerhuset. LEVER LENGE: LEDpære fra Clas Ohlson. Levetid opp til 25 000 timer, 149 kr.

FOR PENDEL: Glødepære med kronebelegg som gir effektivt, blendingsfritt lys fra takpendelen. Osram/Illums bolighus, 89 kr.

DEKORATIV: Lavenergipære med striper, fra NUD. 10 cm i diameter, 195 kr.

GULL-LYS: Gylden lavenergipære fra NUD (nudcollection.com), 195 kr.

UTSPEKULERT: Ambien Comfort er en halogenpære inni i en klassisk, glødepæreformet pære. Energismart og lekkert, 125 kr. STEMNINGSLYS: Standard de luxe glødepære fra danlamp.dk, cirka 150 kr.

MASSE LYS: Stor LEDpære med E27-sokkel fra unison.se, cirka 300 kr.

HALO: Halogenlyskilde fra Philips, dobbelt så lang levetid som den gamle glødepæren. 149 kr.


EN LEDNING ER NOK: De dekorative lyspærene er lamper i seg selv, sammen med en dekorativ ledning i stoff og en lyshylse. Denne lavenergipæren er fra NUD.

LYSDIODER: LED-pærene bli aldri varme, kan brukes både utendørs og inne, og bruker i tillegg lite strøm. Denne lyskilden er fra unison.se.

HOLDER LENGE: De nye pærene er dyrere å kjøpe inn enn de gamle, men bruker til gjengjeld 70-80 prosent mindre energi og varer 6 til 10 ganger lengre. «Diamond Light» er fra Kollekted by.

DAGSLYS I 100: Lysets evne til å gjengi farger måles på en skala fra 0 til 100, der dagslysets evne til å gjengi farger er 100. Til innendørs bruk bør du velge en pære med minimum 80.


LESS IS MORE: Pendel i betong fra Granit (149 kr) og i den halogenpære «Diamond Light» fra Frama/Kollekted by (cirka 300kr). AJ Otto mugge (360 kr), liten tallerken (310 kr), begge fra Kollekted by (den største tallerken er stylistens egen). Lysestake i tre fra Kremmerhuset (79 kr).

IFØLGE STATISTISK SENTRALBYRÅS tidsbruksundersøkelse bruker hver og én av oss cirka 13,4 timer hjemme per døgn. Du lager mat til familien, ser tv, og kanskje har du også hjemmekontor der du gjør unna det du ikke rakk å gjøre på jobb? Du trenger godt lys for å utføre alle disse oppgavene, sier lysdesigner Sigrid Stjernvang i Multiconsult. STUEN: Rommet blir brukt som spiseplass, til jobb og til hygge. –­Ikke la all belysningen komme fra spotlights i taket, men varier mellom ulike typer lamper som stålamper med opplys, lave gulvlamper, bordlamper, vegglamper og pendler. Tenk igjennom hva du vil lyse opp og kjøp lampene deretter. Lys opp enkelte vertikale elementer som vegger eller bokhyller, og skap dynamikk med bevisst bruk av lys og skygge, forklarer Stjernvang. SOVEROMMET: På soverommet leser du kanskje på sengen, da er godt leselys viktig. Du må også ha lys som gjør at du ser når du gjør rent. –­Mange sier at de vil at soverommet skal se ut som et hotellrom. Mange hoteller er flinke til å variere med ulike typer lys. Det er lys i taket, lamper på bordene og leselys ved sengen, forklarer Stjernvang. KJØKKENET: Du kan bruke alle typer lyskilder, men velg helst lys med god fargegjengivelse der du tilbereder maten, tipser fagsjef Erlend Lillelien i Lyskultur. En lampe med sparepære eller LEDlys som kan dimmes, er fint over spiseplassen. Heng lyset cirka 55 til 70 centimeter over bordet. BADET: Riktig fargegjengivelse er viktig på badet. – Lys med dårlig fargegjengivelse gir deg følelse av å ha gusten hud. Derfor må du ha lys med god fargegjengivelse og Ra-indeks på minst 90, sier Stjernvang. HJEMMEKONTORET: Utnytt dagslyset, men plasser gjerne pulten et lite stykke unna vinduet, slik at du unngår reflekser i skjermen. En godt avskjermet arbeidslampe med LED eller kompaktlysrør på skrivebordet gir godt lys på tastaturet.


GOD IDÉ: Hvit lavenergilyspære fra Designtorget (195 kr) gir mykt, varmt lys. Kaninlampen (2899 kr) er fra Bolina.

HØY PÅ PÆRA Når du kjøper nye lyspærer, er det tre faktorer du bør vurdere. Deretter velger du rett lyskilde til ditt bruk. LYSSTYRKE: Med utfasingen av glødelampen, gikk man over til å merke lyskilder med lysmengde fremfor wattstyrke. Lysmengden angis i lumen (lm). Lumen er den totale lysmengden som stråler ut av en lyskilde. En gammel 40 watts lyspære ga cirka 415 lm. FARGETEMPERATUR: Kelvin (K) er enheten for lysets fargetempe-

ratur og sier om lyset har rød- eller blåskjær. En gammel glødepære kunne ha 2700 K. Høyere K-verdi gir blåere eller kaldere lys. FARGEGJENGIVELSE: Måles i Ra -verdi i en indeks fra 0 til 100. Jo høyere tall, dess bedre gjengivelse. Den gamle glødepæren var referansen for Ra-indeksen og hadde Ra-indeks på 100. Vær oppmerksom på at nå kan indeksen variere mellom de ulike produsentene. HALOGENPÆRER: Gir lys som tilsvarer glødepæren. God fargegjengivelse gjør den egnet til arbeidslamper. Den blir varm og du må ha avstand til brennbart materiale. Den kan dimmes og gir full lysstyrke med én gang. Fargetemperaturen ligger rundt 3200k, og den blir «varmere» når den dimmes. LYSDIODER (LED): Svært energigjerrige pærer med lang levetid. De blir ikke varme

og kan brukes både innendørs- og utendørs. Det finnes i dag utallige varianter, og enkelte produkter kan også dimmes. Finnes også i flere fargetemperaturer og med varierende fargegjengivelse. LYSRØR: Gir godt arbeidslys og brukes ofte på kjøkken og bad. Enkelte produkter kan dimmes, men det kreves tilpasset elektronikk. Fås i ulike fargetemperaturer og med varierende fargegjengivelse. De kan være vanskelige å tenne og kan lyse dårlig i lav temperatur. KOMPAKTLYSRØR: Bøyd lysrør med stiftsokkel uten

innebygget elektronikk. Brukes ofte til bad og i arbeidsbelysning. Kan også dimmes med tilpasset elektronikk. Er tilgjengelig i ulike fargetemperaturer og med varierende fargegjengivelse. Vær oppmerksom på at den kan være vanskelig å tenne og kan lyse dårlig i mange kuldegrader. SPAREPÆRE: I prinsippet et bøyet

lysrør med skrusokkel og innebygget elektronikk til tenning og drift. Kan ha dårlig fargegjengivelse. Enkelte sparepærer kan dimmes, men dimmeren må være tilpasset lyskilden. Den bruker lite energi og har lang levetid. Kan dimmes og brukes både inne og ute, men kan lyse dårlig i mange kuldegrader.


Håndverk det lyser av I et relativt anonymt næringsbygg rett utenfor Drammen gjøres et lysende stykke arbeid. Hos familiebedriften Skilt-design bygges alle tenkelige typer skilt med og uten lys – fra scratch. TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO HANS FREDRIK ASBJØRNSEN

VI ER NOK EN TYPISK ja-bedrift. Hvis en kunde har en spesifikk idé, ja da strekker vi oss langt for å imøtekomme det ønsket, forteller Anita Thorbjørnsrød i Skilt-design. Det er Skilt-design som har laget de lysende LED-

bokstavene på forsiden av denne utgaven av OBOS-bladet. Drammensbedriften – med en søster i Sandefjord – er en av få skiltprodusenter som har hele produksjonsprosessen sin i Norge, forklarer Thorbjørnsrød. Det vil si at de gjør alt på stedet: designer skiltet, freser ut maler, skjærer til former, sveiser, monterer lysdioder, folierer og ellers hva det måtte være. Bedrifter som ICA, Rimi, Jernia og Maxbo står på kundelisten, men også privatpersoner som for eksempel ønsker seg lysende bokstaver på stueveggen eller et nytt husnummer på ytterveggen ønskes velkommen. –ŠDet har foregått en skikkelig revolusjon på lysskiltmarkedet etter at led-teknologien kom. De tunge og strømkrevende lysrørene er erstattet av lette led-dioder som krever mindre energi og som gjør skiltene både lettere og lekrere, sier hun.

LYSE HODER: Theo Dieffenthaler er én av de 16 ansatte som lager lysende bokstavskilt ved Drammensbedriften. De har laget bokstavene vi bruker på forsiden av dette OBOS-bladet.

OBOSBL ADET

47


PILESTREDET PARK:

Opp-lyset treffer undersiden av buen, og fontenen i Pilestredet Park blir en skulptur om vinteren når den ikke er i bruk.

LYS MELLOM HUSENE Med riktig belysning skaper god og trygg stemning i boligområdene våre. Vi har besøkt noen boligselskaper som har satset litt ekstra på å lyse opp det mørke vinterhalvåret. TEKST HEIDI RØNEID FOTO ARASH NEJAD/NYEBILDER.NO


VOKSENHAGEN: Pullertene i Voksenhagen borettslag trekker blikket innover langs veien. Halvkulen øverst hentes igjen i lampene på husveggen. KEYSERLØKKA: God belysning på fotballbanen, som er skøytebane om vinteren. MARIENLYST PARK: Har montert lys i pergolaene. De blir dermed som skulpturer, som skifter farge i takt med bladene. KVÆRNERBYEN: Mastene i Kværnerbyen er som en moderne versjon av gamle dagers fakler.


LYSET VISER VEI:

Pullertene i Keyserløkka borettslag står inni hekken og lager et fint spill i de grønne bladene, samt et dekorativt lys på den andre siden av hekken. FUNKSJONELT: Inngangspartiet i Marienlyst Park er lyssatt med et forsiktig lys som treffer gangveien. Når man trår inn, skrus lyset på av en bevegelsessensor. LANGSGÅENDE LYS:

Den langsgående gangveien i Dreieskiva borettslag i Kværnerbyen er vakkert lyssatt.

EKSPERTENS LYS-TIPS

FOTO IVAN BRODEY

Ta hensyn til belysningsnivået på området. I byen er det en del strølys, som gjør at man trenger mer lys for å skape en effekt. På landet er det mørkere, så da trengs det mindre lys for å skape en effekt. Sørg for at lyset gjør det lett å se hvor man trår og at ingen områder blir mørke. Da føler beboerne seg trygge. Trappetrinn og områder som blir glatte om vinteren må være godt belyst. Sammenlign lyssettingen med en juletallerken. Alt skal ikke smake likt eller like sterkt. Fokuser derfor på noen deler av området og la disse skinne. Bygg et rom ved hjelp av belysningen. Velg noe som kan belyses i forgrunnen, og noe i bakgrunnen. Det skaper dybde i uteområdet. Unngå at en lyskilde lyser opp alt, som en stor mast som lyser opp hele bakgården. Da oppleves lyset som flatt. Velg gjerne lav belysning der du har mulighet til det, da ser landskapet mer spennende ut. Lyssett et tre eller en busk, da får beboerne noe vakkert å se på i tillegg til at uteområdet blir belyst. Kilde: Lysdesigner Marie Anisdahl fra Lystilditthus.no.

50

OBOSBL ADET


For sikkerhets skyld!

KJØKKENFORNYING KJØKKENFORNYING KJØKKENFORNYING KJØKKENFORNYING ELLER ET HELT KJØKKEN ELLER NYTTKJØKKEN KJØKKEN ELLER ETHELT HELT NYTT NYTT KJØKKEN ELLERET ET HELT NYTT

KJØKKENFORNYING ELLER ET HELT NYTT KJØKKEN

• Porttelefon • Dørautomatikk • Lås & beslag • Adgangskontroll • Tv-overvåkning • Trygghetsalarm • Alt innen elektrotjenester

T I SG G RLAATEM ÅLIN

Vi kan hjelpe deg med

JORDP

Vi kan hjelpe deg med begge deler! begge Videler! Vikan kanhjelpe hjelpedeg degmed med deg med

NYTT SIKRINGSSKAP

beggedeler! deler! begge

Samtidig kan vi stille med Samtidig kanhjelpe vi stille med Vi kan deg med kan Samtidig kanvivistille stillemed med deSamtidig fleste håndverkertjenester. stille med begge deler! de fleste håndverkertjenester. de fleste defleste flestehåndverkertjenester. håndverkertjenester. de håndverkertjenester.

Tenk el-sikkerhet og oppgrader sikringsskapet ditt med nye jordfeil automatsikringer. Benytt vårt kampanjetilbud. Ferdig montert, inkl. mva. NÅ KR.

Vi kan hjelpe medeller ring, Send oss en deg SMS

9900,-

Send oss en SMS ring, Samtidig kan vi eller stille med Send oss en SMS eller ring, Send oss en SMS eller ring, Send oss en SMS eller ring, begge deler! så kan vi avtale et møte for så kan vi avtale et møte for for såså kan vi avtale et møte de fleste håndverkertjenester. kan vi avtale et møte for så kan en vi avtale et møte forditt. en befaring enbefaring befaringav avkjøkkenet kjøkkenet ditt. av kjøkkenet ditt. enDet befaring av kjøkkenet ditt. Samtidig kan vi stille med koster ingenting. en befaring av kjøkkenet ditt. Detkoster koster ingenting. Det ingenting. Send oss en SMS eller ring, Detdekoster ingenting. fleste håndverkertjenester. Det koster ingenting. så kan vi avtale et møte for

God jording er livsviktig. Vi tilbyr derfor GRATIS jordplatemåling til ALLE som bestiller oppgradert sikringsskap fra oss, for å sikre at det er riktig jordingsforbindelse etter gjeldende normer.

Assistent Partner AS er forhandler av porttelefon og brannalarmsystemer fra Norges største og mest anerkjente leverandører innen disse produktområdene. Vurderer deres borettslag/sameie å oppgradere eller installere nytt porttelefonanlegg/adgangskontroll/brannvarslingsanlegg, vil det garantert lønne seg å ta kontakt med oss. Vi tilbyr GRATIS termografering av borettslagets hovedtavler ved bestilling av nytt anlegg fra oss.

Sammen Sammenfinner finnervi vien enløsning løsning Sammen finner vi en løsning en befaring av kjøkkenet som passer deg, og som Send oss endeg, SMSog eller ring, ditt. sompasser passer deg, og som som som Sammen finner vi en løsning Det koster ingenting. regel kan vi gi en eksakt Sammen finner vi en løsning så kan vi avtale møte pris for regel kan gi en eneteksakt eksakt pris regel kan vivi gi pris på stedet. passer og som en befaring kjøkkenet ditt. påstedet. stedet. somsom passer deg,avdeg, og som på Det koster ingenting. Sammen finner vi en løsning regel kan vi gi en eksakt pris

regel kan vi gi en eksakt pris som passer deg, og som på Sammen stedet. på stedet. løsningpris regel kanfinner vi gi vieneneksakt Ring Mikael Abrahamsson

Tlf: 90 06 08 50

som passer deg, og som på stedet. regel kan vi gi en eksakt pris på stedet.

Tradisjonelt eller moderne?

Registrert elektroinstallatør Autorisert teleinstallatør E-post: post@assistentpartner.no www.assistentpartner.no

Ring oss i dag! Tlf: 4810 11 00

a-aa.no

- det fornuftige alternativet - det fornuftige alternativet - det fornuftige alternativet

www.kjokkenkompaniet.no www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 88 68 www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 88 68 Mobil: 90055 6088 850 Tlf: 22 68 Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no

www.kjokkenkompaniet.no

- det fornuftige alternativet - det fornuftige alternativet

- det fornuftige alternativet

- det fornuftige alternativet

www.kjokkenkompaniet.no www.kjokkenkompaniet.no 22 556888 68 Tlf: Tlf: 22 55 www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 888868 Mobil: 60 850 Mobil: 900 900 60 850 Mobil: 900Tlf: 60 22 85055 88 68 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no

E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no


ET HJEM HJEMMEFRA Folk i Hamar har fått en ny venninne. Hun heter Larsen og byr på lidenskapelig kaffe og godt vennskap. TEKST KATHARINA DALE HÅKONSEN FOTO NADIA FRANTSEN

KAFFEPIKEN: Linn Byberg er en av de tre damene som står bak Larsen i Strandgata på Hamar.

52

OBOSBL ADET


HJEMMEKOSELIG: Gründerne bak Larsen ønsker at stedet skal være et typisk Third Place, et sted du liker å være som ikke er hjemme eller på jobben.

OBOSBL ADET

53


LARSEN ER MER ENN EN DAME. Hun er en butikk, kafé og bakgård som gründerne Linn Byberg (43), Hanne Ovidia Hansen (26) og Silje Kapstad Sundhordvik (25) står bak. De har realisert en stor felles drøm om å tilby mat, drikke og ting de er begeistret for. Prosjekt Larsen startet for seks år siden da Hanne og Silje var Linns elever på kreativ linje på Hedmarktoppen folkehøgskole. –†Vi ble veldig gode venner og delte drømmen om å starte en annerledes kafé og butikk, sier Linn. TOK SJANSEN

Da Linn fant et ledig lokale med potensiale, var ikke de tidligere elevene vanskelige å be. –†Jeg var 25 år og ferdig med sosionomstudiene. Jeg visste jeg kom til å angre dersom jeg ikke gjorde det, sier Hanne. –†Jeg tenkte det samme. Jeg er 40, og nå må jeg gjøre det. Hva hindrer meg? Det verste som kan skje er at vi mislykkes. Den risken tok vi, sier Linn. Gründerne åpnet dørene til Larsen 8. august 2012. Folk strømmet til lokalet i Strandgata, som er både butikk og kafé. –†Vi hadde stått på i et år og var temmelig utslitte etter åpningsdagen. Men det var jo da det startet. Vi skulle drive kafé og butikk og trengte å få på plass rutiner og administrere det hele. Vi visste det jo, men det kom som et sjokk, sier Linn. HAMAR – EN BY I UTVIKLING

Med over ett år på baken har Larsen vist at det er liv laga. Linn Byberg kaller stedet et typisk Third Place, et sted du liker å være som ikke er hjemme eller på jobben, der du føler deg hjemme. Forfatter Kristian Kapelrud er enig. –†Stilen er avslappet og veldig hjemmekoselig. Atmosfæren er god, sier forfatteren. Nesten hver dag sitter han på sin faste plass ved disken i lukten av nykvernet kaffe. En annen som jobber like i nærheten og ofte kommer innom, er arkitekt Amund Eggum Wangen (26). Han arbeider i StudioNSW, er styremedlem i Hedmark og Oppland Arkitektforening og skrev nylig en masteroppgave om det å bo i mellomstore byer med Hamar som eksempel. –†Hedmarkinger har hatt et ufortjent rykte om å stå med lua i handa og se hva som skjer. Den mentaliteten er i endring, sier arkitekten. Det danske arkitektkontoret Gehl Architects har kartlagt Hamar og funnet ut at det samme antall mennesker oppholder seg i sentrum nå som for fem år siden, men at de oppholder seg mye lengre i sentrumsgatene. –†Det er en urbaniseringstrend at folk bruker byen mer, men også at de bruker byen på en annen måte, de oppholder seg der rett og slett. De trenger gode steder å være. Hva er et godt sted, spør Wangen. FØLELSER I SVING

Et svar og et bidrag til å gjøre sentrum attraktivt er nisjebaserte virksomheter. –†Larsen passer inn. De har funnet sin nisje. De satser på kvalitetsprodukter. Vi vet hvem som driver stedet, og de er hyggelige, sier arkitekten og drikker sin vanlige doble cortado. Han trekker fram lidenskap som en viktig drivkraft. –†I byer som Hamar er man avhengig at de som driver et sted er ildsjeler. En by blir ikke et hjem før det er følelser satt i sving. Larsen får fram følelser. Stedet er drevet av kjærlighet og engasjement, mener arkitekten.

54

OBOSBL ADET

INTERIØR: –Alt her kan kjøpes bortsett fra noen få private anskaffelser fra fortiden, sier Linn Byberg. VENDTE TILBAKE:

Amund Eggum Wangen er opprinnelig fra Hamar, men studerte arkitektur fem år i Trondheim. Han opplever at byen ved Mjøsa har endret seg mye de siste årene. KAFFEMEKKA:

Gründerne bak Larsen kompromisser ikke på kaffe. Espressomaskinen er laget for hånd i Italia.


HIPT PÅ HAMAR: Damene bak Larsen lot seg inspirere på utenlandsturer til kafeer og butikker i New York, Roma og København.


HUNDRE BORETTSLAGSHISTORIER Statsminister Einar Gerhardsen måtte gripe inn personlig for at Møllerstua borettslag skulle se dagens lys i 1948. I boka 100 borettslag 1929-2013 tas leseren med på en reise i tekst og bilder fra mellomkrigstiden og fram til i dag. TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO IVAN BRODEY OG HANS FREDRIK ASBJØRNSEN

56

OBOSBL ADET


INITIATIVTAKEREN BAK Møllerstua-prosjektet var overlege dr. Johannes Heimbeck, som førte sin egen «krig mot bolignøden». «Når en vil ha igjennom noe av betydning, må en mobilisere sine venner», sa han. Vennen var i dette tilfellet statsministeren. De enkle to- og firemannsboligene på Kalbakken i Oslo ser beskjedne ut der de står. Men historien bak Møllerstua borettslag handlet faktisk om storpolitikk. For det var ingen enkel sak å få de prefabrikkerte småhusene over grensa til Norge, selv om bolignøden i etterkrigsårene var aldri så stor. Dermed måtte statsministeren ta saken i egne hender. –ƒJeg har vært opptatt av å finne fram til de gode historiene, slik som historien om trehusene i Møllerstua borettslag, forteller kunsthistorikeren Anne-Kristine Kronborg. Hun er nå aktuell med boka 100 borettslag 1929-2013, der hun har gravd fram fortellinger bak 100 borettslag fra OBOS-historien helt tilbake fra startåret i 1929. Boka er skrevet på oppdrag for OBOS. –ƒJeg har ikke valgt ut de hundre borettslagene i boka ut fra tanken på hva som er godt og dårlig. Jeg har vært opptatt av gode historier, hva bygningene kan fortelle og hvordan boligprosjektene ble mottatt i sin samtid, sier forfatteren. GERHARDSEN TOK SAKEN

Svenskehusprosjektet Møllerstua visste Kronborg svært lite om før hun begynte å grave. Svenskehus, tenkte hun, hva kan det være å si om dem? Å importere hus fra Sverige etter krigen var en løsning som ikke la beslag på norske byggematerialer og norsk arbeidskraft, og slike hensyn var det viktig å ta. Men så? –ƒDet begynte med at jeg fant et foto av nettopp disse svenskehusene. Så bladde jeg meg tilbake på mikrofilm, til en avisomtale i Arbeiderbladet der det stod litt om vanskelighetene med å få husene inn i Norge, både med hensyn til valutaregler og handelsavtaler. Det så mørkt ut for hele prosjektet, helt til statsminister Einar Gerhardsen personlig løste floken ved å reise til Sverige og ta opp saken med sin kollega Tage Erlander. Dermed fikk husene passere grensa, forteller Kronborg. –ƒMye av det jeg har gravd fram om de ulike borettslagene, har ikke vært skrevet om før. Det er grunnforskning, forteller Kronborg. –ƒJeg har gått til kilder i byggeprosjektenes samtid, og har funnet mye fint i gamle tidsskrifter som «Bygningsarbeideren» og «Mur». For eksempel om norske arkitekter som reiste

58

OBOSBL ADET

FOTOGRAF OG FORFATTER: Fotografen Ivan Brodey og Anne-Kristine Kronborg har samarbeidet om å dokumentere hundre OBOS-borettslag i tekst og bilder. Resultatet er boka 100 borettslag 1929-2013, som nå er ute for salg.

til utlandet, så hva stjernearkitektene hadde gjort og lagde sin egen variant i en norsk drabantby, forteller hun. BILDER MED SPOR AV MENNESKER

Med seg har hun hatt fotograf Ivan Brodey, som har fotografert borettslagene gjennom en periode på tre-fire måneder, i ulike årstider og også fra lufta. –ƒHistorien om OBOS handler jo ikke om

rene arkitekturbeskrivelser. Jeg har forsøkt å ta bilder folk kan kjenne seg igjen i, og jeg har forsøkt å få med spor av mennesker – bilder som viser det hverdagslige livet. Boligprosjekter kan se sterile ut i starten, men etter noen år kommer personligheten fram. Jeg har forsøkt å ta bilde av den personligheten, sier han. Boka gis ut på Forlaget Press i januar. Den er til salgs i bokhandelen, og kan også bestilles på www.obos.no.


KJEMPETILBUD PÅ LUNEX MARKISER Oppussing

Tilbud til leserne:

-30%

på markiser fra Lunex! Besøk Nordens største utstilling

for solskjerming, garasjeporter og varmepumper!

  

Østre Aker vei 215, 0975 Oslo Her finner du:

- Screens - Rullegardiner - Myggnett/Mørklegging - Garasjeporter - Varmepumper

- Markiser - Persienner - Lamellgardiner - Plisségardiner

Rørleggere

 

på alle veiledende priser ved henvisning  til annonsen.   Dette gjelder rør, deler    . www.markisemannen.no og utstyr. 

815 00 004

Åpen kundetelefon 08:00 - 16:00 alle hverdager

 

 

r

o

OBOS_2014_01_halvside_markisemannen.indd 1

 



   

    

VI GIR 10% RABATT

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.

Glassmester Entreprenør Trær og planter

10% RABATT

GLASSMESTER Fagmessig GLASSMESTER beskjæring Besøk vår ”butikk” i butikken



Oppussing

Går du med tanken om å pusse opp!

Container? Vi stiller med:

Kampanjekode Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og “Private Oslo/Akershus”

Ringprosjektledelse. oss på Tlf.: 47 41 30 00 tlf 09700 www.nytthjem.net post@nytthjem.net www.norskgjenvinning.no Annonsering

•Går Høytrykkspyling du med tanken omavløp å pusse opp! tett Container? Vi stiller med: •Snekker, Rørinspeksjon Kampanjekode maler, flislegger, rørlegger, elektriker og Oslo/Akershus” •“Private Slamsuging/tankbil

COMFORT STORO www.nytthjem.net Enebakkveien 135, 0680 Oslo Grefsenveien 56, 0487 Oslo www.norskgjenvinning.no 22 19 75 29 - akaktiv@gmail.com post@nytthjem.net 23 40 10 40 storo@comfort.no Rubrikk_OBOS_2014_v2_Layout 1 15.01

 

Containere Oppussing

(ved henvisning til annonse)

Ringprosjektledelse. oss på Tlf.: 47 41 30 00 tlf 09700



14.01.14 13.53

COMFORT STORO Grefsenveien 56, 0487 Oslo 23 40 10 40 storo@comfort.no

Oppussing Rørinspeksjon Containere Oppussing

Rørlegger Rørleggere









 

VI GIR 10% RABATT



Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

 

 

Vakt hele døgnet. i av Brobekkveien 104b på Alnabru! busker og trær. lavedusjløsninger, priser til fester Salg avFaste glass, speil, Tilbys og beslag m.m. av vinduer, leserne av Utstilling OBOS-bladet! av dører eldreog rekkverk i glass/stål. anerkjent Hyggelige priser til OBOS medlemmer! Ring 815 GLASS planteskole. 45277) Februar og(815 Mars 2014

Ring 815 GLASS

Seim Trær og Planter AS Edw.Ruudsvei 15, 1850 Mysen Tore Seim • 69819880/ 95804364 • tore@seim.no

Advokat Annonsering

Entreprenør

www.815glass.no

Garasje Garasjeporer

Glassmester Din lokale Elektroinstallatør! Din lokale Nytt BAD i 2014? ADVOKATBISTAND GLASSMESTER Vi søker Elektromontør gruppe L Testament, ektepakt, arveforskudd, elektroinstallatør! hjemme, Din lokale Elektroinstallatør! GARASJEPORTER GARASJEPORTER arv, skatt og tvister Vakt hele døgnet. Vi søker Elektromontør gruppe L annonser i Faste lave priserElektromontør til Vi søker Elektromontør gruppeL L Vi søker gruppe OBOS-bladet leserne av OBOS-bladet! 10 ÅRS GARANTI TETT BAD

Ring 815 GLASS

Vi er totalentrepenør på baderom

Ring for GRATIS befaring! (815 45277)

Advokat P.E.Unhjem Johansen Tlf.: 911 19 336 Advokat S.K. Berge Tlf.: 901 95 250 Advokat K.O.Engeseth Tlf.: 928 50 545

www.obos.no

Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00

Kontakt HS media:

E-post: Timepris kr.ISELIN 945,+ 25% mvapost@linje-elektro.no MARTE SKARPNORD Postadresse: Postboks 92, 1472 Fjellhamar Telefon: 62Øvre 94 10 37 motKontoradresse: normalt kr. 1350,til kr.1600,-1, 1472 Fjellhamar Grønliveien e-post: mis@hsmedia.no + 25% mva. Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00

Linje Elektro AS utfører: • Ordinær installasjon

SNORRE SIGURDSSON E-post: post@linje-elektro.no Telefon: 92 40 29Linje 17 Elektro AS formidler og

Postadresse: Postboks 92, 1472 Fjellhamar utfører elektriske arbeider for: Telefon:www.linje-elektro.no 67 90 01 85 / 22 63 11 00• Tele-, Data- og Fiberinstallasjon e-post: ss@hsmedia.no Kontoradresse: Øvre Grønliveien 1, 1472 Fjellhamar • Internkontroll • Kjøling Østensjøveien 16, 0661 Oslo www.linje-elektro.no E-post: post@linje-elektro.no Lille Grensen 7, • Elektrokontroll •OSLO Ventilasjon Mail: butikk@bademiljo-experten.no Tlf. 63 94 04 30 www.raynor.no • Varmepumper • Solskjerming www.advonor.no – post@advonor.no www.linje-elektro.no Tlf: +47 22 97Linje 42 97 Elektro AS utfører: • Ordinær installasjon Linje Elektro AS formidler og Tlf: 63 94 04 30

www.linje-elektro.no Garasjeporer

• Tele-, Data- og Fiberinstallasjon • Internkontroll • Elektrokontroll • Varmepumper

utfører elektriske arbeider for: • Kjøling • Ventilasjon • Solskjerming

S


I bøkene sine prøver Marit Eikemo å kartlegge hvordan menneskelige fellesskap ser ut. Det har ført henne til både universitetsmiljøet og intervjuer med NOKAS-ranere.

Det er rundt tjue år siden siden Eikemo var student. Som etablert forfatter har hun siden skrevet om å falle utenfor arbeidslivet, ensomhet, absurd bygdeliv og glemte steder i samfunnet. Men alle romanene hennes er knyttet til dette universitetslandskapet: HFbiblioteket, muséplassen, utestedene med billige halvlitere. Tydeligst i debutboken Mellom oss sagt, hvor vi møter Regine, en Aetatansatt kvinne i 30-årene, som lengter intenst tilbake til studietiden. –Universitetet og studielivet er på en måte et lite lokalsamfunn i byen som er litterært interessant å begi seg innenfor. Jeg liker små, lokale samfunn, samspillet mellom menneske og sted, sier Eikemo.

TEKST TINA ÅMODT FOTO HANS FREDRIK ASBJØRNSEN

PERIFER TEATERSCENE

PÅ PUDDEFJORDSBROEN SUSER BILENE MED PISKENDE vindusviskere. Iskalde regnbyger styrter ned langs de regntåkegrå fjellene, og folk småspringer gjennom Bergens-gatene. I en gangtunnel på Høyden, like ved byens humanistiske fakultet, står forfatter Marit Eikemo i le for de verste vindkastene. En gammel litteraturprofessor har akkurat stoppet ved siden av henne. Når han etter en kort prat strener videre ut i regnet, snur hun seg mot oss og humrer. –Jeg tror det akkurat passerte en fyr som jeg ikke har sett siden jeg studerte. Var ikke det litt rart, at både han og min tidligere foreleser kom forbi her akkurat nå?

60

OBOSBL ADET

Selv vokste hun opp i Odda, blant ruvende industriarkitektur, fjord og fjellsider. Hver høst arrangerer hun litteratursymposium i de nå nedlagte fabrikkene. Og i den vesle bygden trekker opplesninger og debatter stadig fulle hus. –Forholdet mellom litteratur og sted er veldig tett. Litteraturen lever jo i stedene. Det skaper en symbiose, en spesiell stemning, sier hun, og kaller hjembygden både lukket og mytisk. –Man har de store historiske linjene konsentrert i et veldig lite område der bygningene fortsatt er veldig intakte‘… At det er et lite sted, det er viktig. Som en teaterscene. I Odda kan du ikke gå ut av rollen din, hvis du er hotellsjef eller brannsjef er det det du er. Og folk spiller ut rollen voldsomt! Det blir teater, det oppstår absurditet, en fortellertradisjon som er levende og spesiell, og som du ikke kan finne i en by på samme måte. Men det er de bergenske bygrensene hun har bosatt seg innenfor. Rett etter gymnaset flyttet hun hit. Når vi har søkt ly på en kafé ved foten av Høyden, nikker hun ut mot de velkjente, brosteinskledde gatene.


MARIT EIKEMO (f.1971) kommer fra Odda og bor i Bergen. Hun er forfatter av flere kritikerroste romaner og essaysamlingen Samtidsruinar.

OBOSBL ADET

61


Eg lurte på om utflyttarane såg på oss som ein del av byens inventar. Enten uforandra, eller veldig forandra? Ingen av delane ville vere særleg positivt. Dersom dei syntes vi har forandra oss, ville dei garantert sikte til fysisk forfall, at vi ser eldre ut. Eg ville ikkje vere «heilt som før» heller, vere den som ikkje har komme nokon veg. Men då vi svinga inn på skoleplassen på Sydneshaugen skole, var det likevel dette eg såg: Alt som før. Utdrag fra Mellom oss sagt (2006)

62

OBOSBL ADET


OBOSBL ADET

63


Det ville vært for dramatisk å flytte lenger vekk. Jeg våget rett og slett ikke. Hun forteller at det var overveldende å venne seg til studenttilværelsen. –Jeg kom ikke fra en familie som hadde fylte bokhyller i huset, man diskuterte ikke samfunnsspørsmål over middagen som vi gjør nå. Den bevegelsen, når man flytter fra et sånt sted og den kulturelle overgangen, klassereisen, den er jo avgjørende, den sitter som et stempel i meg. Det er en enorm overgang, faktisk. Å skulle bli trygg på egne ytringer, egne meninger. FELLESSKAPENES PARADOKSER

Litterært besitter hun en stor trygghet og autoritet, skal man tro anmelderstanden: «Marit Eikemo slepper gråten ut i små porsjonar og skaper eit driv som slår meg knockout.» (………) «hun er en av de mest markante stemmene i samtidslitteraturen.» «At det går an å skrive noe så vakkert om noe så hverdagslig som dette, så nydelig om noe så trist.» «Marit Eikemo serverer sylkvasse nåtidsbilder og humor som biter hull i huden.» –Mennesket er grunnleggende ensomt, det forandrer seg ikke. Jeg er interessert i hva slags former og uttrykk får det i vår tid, hvordan er vi mot hverandre. Hva det er som styrer våre famlende forsøk på å være sammen, sier hun. Forfatterens tragikomiske, fengende prosa er befolket av nevrotiske hovedpersoner som ikke alltid handler like rasjonelt. Noen kysser opptatte menn og har som hobby å gå på visninger, andre legger ut bilder av liket til gamle damer på Facebook. Men Eikemo vil alltid ta romankarakterene hun skaper alvorlig. –Det er første prinsipp. Selv om de gjør noe dumt må jeg kjenne at jeg tar dem på alvor. Ikke dumme de ut for leseren, eller være morsom på deres bekostning. Jeg vil dem jo mer vel enn som så, sier hun. Helt fra hun begynte å skrive, har det særlig vært et fenomen hun er interessert i. –Man kan se de tre romanene som tre innganger til å snakke om individet i fellesskapet, eller utenfor, hvor vanskelig det er, sier hun, og oppsummerer: –Mellom oss sagt handler om fellesskap som går i oppløsning, sklir ut, fader ut. Det tror jeg er typisk for mange i den fasen av livet. Den andre boken handler om en doktorant som reiser til en norsk koloni i Spania og som vil holde seg unna fellesskapet der, likevel dras han full av begjær mot fellesskapet, mot sin vilje. I den tredje

64

OBOSBL ADET

boken skal hovedpersonen, som reiser til den vesle bygda Einvik for å ta dialektprøver, oppsøke fellesskap og gå aktivt inn i det, men jo mer hun nærmer seg, desto mer smuldrer det opp. Hun tar en slurk av den svarte kaffen. –Lengselen mot fellesskapet og klaustrofobien for det samme fellesskapet… Det tror jeg er en grunnleggende, menneskelig følelse. –Er det der det brenner mest for deg i skrivingen? –Det har gjort det. Jeg skriver om det samme i neste roman også, selv om jeg jobber mer kompakt, med en familie. Men det er jo det samme der. Å stå i og utenfor familiefellesskap. Grensene for normalitet. Omsorgssvikt. Avhengighet. Og arbeid… Alt er ting som jeg er veldig opptatt av. Enten jeg vil eller ikke skrives det inn i en felles tematikk. FORBRYTERFORTELLINGER

Eikemo er også essayist. I 2008 gjorde hun hun stor suksess med Samtidsruinar, hvor hun oppsøkte glemte steder i samfunnet; et strandet spaprosjekt, en forlatt millitærleir, en kjeller med bortstuede spilleautomater. Nå jobber hun, i tillegg til romanen, med en essaysamling om forbrytere. –Boken skal bestå av intervjuer og tekster om vinningsforbrytere, folk som har en viss kompetanse på andre siden av loven, he, he. Motivasjonen er litt i samme som Samtidsruinar, å se på vrangsiden av samfunnet for å si noe nytt om vår samtid, sier Eikemo. –Det er kanskje også en ny utforsking av fellesskap, nemlig forbryterfellesskapet? –Ja, det er et sterkt fellesskap der, som er veldig maskulint. Mange av dem er dessuten veldig gode fortellere, akkurat som sjømenn. Eller skiftarbeidere. Se på nokas-gjengen, de var ute på røvertokt, en guttegjeng på eventyr! Det er et fellesskap som er lukket for andre, hvor løgnen og historien kan få grobunn, og ikke kan etterprøves av andre enn de selv. Så de kjører hverandre opp. Eikemo har jobbet med prosjektet en god stund, og det er uklart når boken er ferdig. Hun sukker. –Jeg har gjørt noen intervjuer, blant annet har jeg vært ute i fengselet og snakket med Erling Havnå fra nokas-ranet. Sleggemannen. Han har interessert meg mest, for han var ikke en forbrytertype i utgangspunktet. Det er et morsomt, men også fortvilet prosjekt. For det går sakte, altfor sakte: Forbrytere er upålitelige folk, det ligger i sakens natur. De er ikke alltid like opptatt av å holde avtaler.


OBOSBL ADET

65


KJØR DEBATT!

FJERNVARME SOM ENGASJERER Konsernsjef i OBOS, Martin Mæland, gjentar påstanden om at tilknytningsplikt til fjernvarmeanleggene gir dyrere boliger, og slett ingen miljøgevinst. Norsk Fjernvarme mener påstanden er kunnskapsløs.

TRYGVE MELLVANG-BERG

Kommunikasjonssjef i Norsk Fjernvarme

Kunnskapsløst om fjernvarme I NOVEMBER-UTGAVEN av OBOS-bladet kaller konsernsjef Martin Mæland fjernvarmen meningsløs og mener det både er energi-sløsing og sløsing med samfunnets ressurser med påbud om fjernvarme og radiatorer som oppvarmingskilde i nye bygg. For å ta energisløsingen først: Fjernvarmens bærende ide er det motsatte av energisløsing, nemlig fornuftig bruk av energi som ellers ville ha gått tapt.

nes. Derfor velger noen kommuner å innføre tilknytningsplikt for nye bygg innenfor et konsesjonsområde for fjernvarme. Det finnes derimot ingen påbud om at alle nye bygg skal ha fjernvarme, slik Mæland skriver. «Påbudet» dreier seg om at nye (store) bygg skal ha vannbåren varme, som er en forutsetning for å kunne bruke ikke bare fjernvarme, men også solvarme og jordvarme, som Mæland ivrer sterkt for. Det er heller ikke slik at vannbåren varme bare kan brukes til radiatorer. Tappevann, gulvvarme eller vaskemaskiner som vasker klær på halve tiden – mulighetene er mange og spennende i fremtidens OBOS-leiligheter.

MARTIN MÆLAND

FOTO THOMAS EKSTRÖM

RESTAVFALL BLIR VARME

I Oslo, for eksempel, sørger Energigjenvinningsetaten for at varme fra 410 000 tonn av byens restavfall kan sendes til boliger og næringsbygg i sentrale strøk gjennom fjernvarmenettet. Andre fjernvarmekilder i Oslo er trepellets, varme fra byens kloakk eller bioolje. Sistnevnte brukes når man trenger ytterligere effekt de kaldeste dagene om vinteren og sørger for at varmen alltid er der. I det hele tatt kan et fjernvarmenett distribuere varme fra hva det skal være og i moderne fjernvarme er det dagens og morgendagens fornybare energikilder som gjelder. SAMFUNNSØKONOMISK PLUSS

Så til samfunnsøkonomien: Her er det lite som slår fjernvarme, der fjernvarmen fin-

66

OBOSBL ADET

Konsernsjef i OBOS

Tilknytningsplikten gir dyrere boliger PROBLEMET I DAG er at teknisk forskrift sier at alle bygninger med oppvarmet areal på over 500 kvm. skal ha minimum 60 prosent dekning av varmebehovet gjennom annen energiforsyning enn direktevirkende elektrisitet eller fossile brensler hos sluttbruker. Denne forskriften mener vi er uheldig og har gått ut på dato. For det første er kravet om vannbåren oppvarming svært fordyrende, da kostnaden kan komme opp mot 100 000 kroner per bolig. For det andre henger ikke kravet om dyre, vannbårne løsninger sammen

med myndighetenes visjoner om at alle hus skal være bygget etter passivhusstandard etter 2015 og om at nye hus etter 2020 skal være nesten null-energihus. Dette innebærer at behovet for å tilføre ekstern energi til oppvarming i disse byggene blir svært lavt. KOSTER MER ENN DET SMAKER

I Oslo og mange andre kommuner er det innført tilknytningsplikt til fjernvarme for nye bygg. Man kan få unntak dersom tiltakets energiløsning er mer miljøvennlig. OBOS har fått enkelte unntak der vi har bygget svært energivennlige bygninger, men de sitter langt inne, særlig der Hafslund har sine fjernvarmeledninger i nærheten. Hafslund tar inn vesentlige beløp i tilknytningsavgift og betinger seg monopol på leveranse av energi i lang tid etter innflytting. Vi har sett eksempler der Hafslund har krevd inntil 48 000 kr per bolig for å knytte boligene til fjernvarmenettet. Der Hafslund ikke har fjernvarmeledninger i nærheten vil de imidlertid ikke knytte nye boliger til boligenes fjernvarmeanlegg, selv om vi blir pålagt å bygge boliger med fjernvarme. Dette er vel fordi også Hafslund ser at dette koster mye mer enn det smaker. Hvor miljøvennlig Energigjenvinningsetatens anlegg for forbrenning av søppel er, kan man også stille store spørsmålstegn ved. Som kjent kommer store deler av søppelet fra England. Man har sågar snakket om å kjøpe søppel fra Napoli. Jeg skulle gjerne sett et CO2-regnskap for dette anlegget. For ikke å snakke om den massive utbyggingen av fjernvarmerør som er gjort i Oslos gater. GIR DYRERE BOLIGER

OBOS mener at politikerne ved å innføre krav om vannbåren varme i kombinasjon med tilknytningsplikt til fjernvarmeanleggene i realiteten bidrar til vesentlig dyrere boliger for forbrukerne uten noen vesentlig miljøgevinst. Vi gjentar derfor påstanden vår om at det mange ganger vil være meningsløst for fremtidens energivennlige boliger å bli pålagt å bygge fjernvarmeanlegg i alle boliger. Dette forhindrer ikke at det i enkelte hus kan være fornuftig å ha vannbåren oppvarming. Men dette må vurderes fra prosjekt til prosjekt.


OBOSBL ADET

67


juniorsiden

VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

MORO FOR DE MINSTE

Finn seks feil! På det nederste bildet er det gjort seks små endringer i forhold til det øverste. Klarer du å finne alle sammen?

Lag en fisefestlig prompesalutt og vinn teaterbilletter! I mars kommer Doktor Proktors prompepulver til Hovedscenen på Nationaltheatret, og du kan bli med! Tegn, mal, lag en video, ta et bilde eller løs oppgaven som du vil (men ikke gjør noe som medfører fare for deg selv eller andre!). Vi vil ha supermorsomme kanonsmell, promper som brenner hull i buksa og sender små gutter ut i verdensrommet – og tilbake igjen. Vinneren får fire billetter til forestillingen lørdag 22. mars. Send bidraget ditt til obosbladet@obos.no, eller per post. Frist 28. februar.

Junior x-ord

1. Skyen er flyttet 2. Armen er hevet 3. Blader på tre mangler 4. Steinen flyttet 5. Trær er borte 6. Ryggsekk lagt til

to, 12 år, Pietnosan Emilia H. et som ød er trukk fra Tolvsr ssordet ry rk io n ju vinnere av . Premie ladet nr. 8 i OBOS-b BOS. n poste O er sendt i lerer! tu ra g t e blad

Vinn premier!

TEKST OG UTVALG SØLVI HALVORSEN VIGNETTER HELENA OHLSSON

Svar på oppgavene, eller send oss tegninger, vitser, dikt eller andre bidrag, så er du med i trekningen om blant annet billetter til Doktor Proktors prompepulver på Nationaltheatret 22. mars, eller gavekort på 400 kroner. Frist 28. februar. Send inn til OBOS, postboks 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Merk konvolutten «Juniorlaget».

Adresse: ...................................................................................... Postnummer/sted:................................................................... Alder: ..........................................................................................

68

OBOSBL ADET

Klipp ut og send inn.

Navn: ...........................................................................................


osloquiz

GØY MED QUIZ?

Gjett og vinn i OBOS-bladets osloquiz på facebook. com/obosmedlem.

HVA VET DU OM OSLO?

KLASSIKEREN HVA VET DU OM OSLO ER ENDELIG TILBAKE!

Erica Grønntun er medlem av quizlaget Nattskratt som gjør det skarpt på quizkveldene i Kværnerbyen. Men hvor mye kan hun om hovedstaden vår? 8 RETTE: –Noen svar gikk «stang inn», men jeg er selvsagt veldig godt fornøyd med resultatet, sier Erica som får gavekort for to personer til valgfri forestilling på Det Norske Teatret som takk for innsatsen.

For hvilken klubb går langrennsløperen Martin Johnsrud Sundby? Er ganske blank på skiklubber i Oslo, men mener å ha hørt at det er Røa. På hvilken av T-banens linjer kan du gå av på stasjonen Avløs? Vi holder oss i vest. Dette må vel være Kolsåsbanen, men jeg er usikker på linjenummer. Hvor ligger restauranthuset «Den Røde Mølle»? Bak Gunerius i retning Grønland. Adresse Brugata! Hvor i byen ligger Islandsgata og Danmarksgate? På Vålerenga. Hva heter fyret som ble bygget i 1892 og ligger i den vestre innseilingsleden til Oslo havn? Ikke så god på fyr i Oslofjorden. Kan det være Dyna fyr? Hvilken av stuene i Marka ligger ved nordsiden av Bjørnsjøen? Jeg er mer kafémenneske enn markamenneske, men min mann snakker ofte om Kikutstua, så jeg svarer det.

TEKST OG FOTO EDDIE CHR. THOMAS

Hva var Regina Teater, som åpnet 31. mars 1916 i Nordre gate, den første av i Oslo? Den var litt verre. Kan det være burlesque-teater? Eller kanskje strippeklubb? Hvilket digert dyr er oppført i bronse på Hegermanns plass og ble avduket i 1929? Jeg vet at det står en statue av en diger okse på Torshov, så jeg svarer okse. Hvilken av Oslos 15 administrative bydeler har en skiløper i sin bydelslogo? Kan dette ha noe å gjøre med den norrøne skiguden Ull? I så fall bør svaret være Ullern.

TEST DEG SELV! Hva heter teateret som fylte 100 år i fjor og som ble startet av blant andre Hulda Garborg? 2. For hvilken klubb går langrennsløperen Martin Johnsrud Sundby? 3. På hvilken av t-banens linjer kan du gå av på stasjonen Avløs? 4. Hvor ligger restauranthuset «Den Røde Mølle»? 5. Hvor i byen ligger Islandsgata og Danmarksgate? 6. Hva heter fyret som ble bygget i 1892 og ligger i den vestre innseilingsleden til Oslo havn? 7. Hvilken av stuene i Marka ligger ved nordsiden av Bjørnsjøen? 8. Hva var Regina Teater, som åpnet 31. mars 1916 i Nordre gate, den første av i Oslo? 9. Hvilket digert dyr er oppført i bronse på Hegermanns plass og ble avduket i 1929? 10. Hvilken av Oslos 15 administrative bydeler har en skiløper i sin bydelslogo? 1.

SVAR: 1. Det Norske Teatret. 2. Røa IL (som bl.a. tidl. skihopper Olav Hansson). 3. Linje 2 (Kolsåsbanen). 4. Brugata 9 (Grønland). 5. På Vålerenga. 6. Kavringen fyr. 7. Kikut. 8. Oslos første kinobygning (nedlagt som kino i 1928). 9. Okse (Oksefontenen av Asbjørg Borgfelt). 10. Ullern (etter skiguden Ull).

Hva heter teateret som fylte 100 år i fjor og som ble startet av blant andre Hulda Garborg? Det må vel være «nynorsk-teatret»: Det Norske Teatret.

OBOSBL ADET

69


kryssord

SEND INN

og vinn Flax-lodd!

MORO FOR DE VOKSNE

Løsning Kryssord 8/13 P E K E R

I

M A A D R G I D B E R T N E R

E I L J Ø L T E R L E T E T E S E T E N G E T E R R T S Y E T E R U E T P E S Å R E

A V E R A O L T T E N A L I V L D P E I R

D A O T N T K A E S R J A O K S A N T A U V E R E L E N N L I O S M R T A R U T N E O I S T T H E A T E L I N G D R A S I E L G R E

L O T T E R I G A N G E S D U E U L I

S T O B E R O K N E G I O L F D E R N E Å D N D A D I G N S A N T R E R E K Ø R M E K L I I E L S T D E I E P I S

AD- AVKOM- FANTEGANGS- MET SKAP BEVIS

A P P A O R S T T E R T E I R A E R V V I I N N G K E E R L M N O E R S E E N T E

2 1 4 3 5 6

3 6 2 5 1 4

1 2 5 4 6 3

6 4 3 1 2 5

5 3 6 2 4 1

KRYSSORD- OG SUDOKUVINNERE FRA OBOS-BLADET NR. 1/14, OFFENTLIGGJØRES I BLAD NR. 3/14

Vinnere 8/13

AVKOM

1

FISK

MYS- PLATTTISK FORMEN

RETT

UNIVERSET

TOPP

UTROP

ROPE

FLØYTE

VELTRENT FASE

TONE

TERGE

LEDET

ORGAN

OMARBEIDER

FADESE

PUSSE

MYNT SJELDNE TING

NORM

NAVN UKJENT

TALL

FLOKK

KRAFT ATOM

KNIKSER

IKKE

DREIDE

BUNT

EKSISTERER

ELV

HAUGENE

KLISSETE

ANMERKNING

KORN RAR

KOMMUNE

FLANKERE

TRAU

BRENNE

UTROP

HELTE

ENTRÉ

SLAG

BOLIG

TIDSAVSNITT

JENTENAVN

HEISE

KRETSE

FLIRE

BEVITNE

4

DRIKK

FRYSE SKALLDYR LAND ODDE

ORIGINALEN

DUM FLOD

DUNSTE HÅNDLAG

HØYTID JENTENAVN

1

HERME OMKVED

FOREVISE

SKINN

SJØDYR

EDITORER

HIVE ORDNE

TALL

FORSTÅ RETT

6

HOVEDSTAD

TRAVKJØRER

HELER

OBOSBL ADET

IDRETTSUTØVEREN

DYR

SØLV

KAOS

Fyll inn tall i de åpne rutene slik at hver linje, hver kolonne og hvert felt bestående av 2 x 3 ruter inneholder alle tallene fra 1 til 6. Rutene merket med stjerne danner en tallkombinasjon som du fyller inn i kupongen og sender inn.

70

REKKE

GRUPPE

ENDENE

2 5 4 6

HAST ART.

EKSPLODERE

2

VERN

TØRRLAND

FUGL

3

MORO HUSTRU

OFRER

Oppgave Sudoku 1/14

FINS

ØYNE

JØKEL

AULA

Kryssordvinnere nr. 8 2013 Anita Renee Olsen, Sortland André Firing, Andebu Odd-Erik Østerås, Oslo Sudokuvinnere nr. 8 2013 Dorothy Sørlie, Oslo Caroline Nordquist, Oslo Tore Rahn, Vestby

LINJE TEORIENE

GRÅTER

Løsning Sudoku 8/13

4 5 1 6 3 2

HYLTE

SITTER INNE ANMODER

AVTAGENDE

De første riktige løsningene premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 1/14» eller «Sudoku 1/14» og send løsningen/løsningssetningen innen 3. mars til: OBOS-bladet, pb 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo eller til obosbladet@obos.no Navn Adresse Sudoku-løsning


bolig OBOSBL ADET 01 | 14

SJØNÆRT: Boligprosjektet Dockside byr på det gode liv i sjøkanten. Side 85

72 Spennende mulighet BERGEN: Er du ute etter å bo sentralt og smart i Bergen sentrum, kan Kronstadparken være noe for deg!

75 Lev vel ved bryggekanten VESTFOLD: På Kaldnes i Tønsberg er byggingen av 64 idylliske leiligheter i gang. Våkne opp til panoramautsikt over Tønsberg hver dag

76 Bo flott på Hamar stadion HAMAR: OBOS og Veidekke Eiendom bygger nå boliger midt i hjertet av skøytebyen Hamar.

79 Lyst og luftig på Ensjø OSLO: I Gladengen Park bor du både urbant og grønt på samme tid. Sjekk ut boligprosjektet på Ensjø.

80Nytt år i ny bydel OSLO: I løpet av 2013 ble 264 nye boliger ferdig i Kværnerbyen, og planene for 2014 er like ambisiøse.

ILLUSTRASJON BLÅR

86 Full oversikt

HELE LANDET: Vil du vite hvor OBOS bygger nå, og hvor vi planlegger å bygge? Her får du full oversikt!

Les mer på obos.no/nybolig


BOLIG | BERGEN | KRONSTADPARKEN 2

SENTRALT:

Kort vei til Bergen sentrum og gode kollektivløsninger.

BERGEN:

Kronstadparken ligger sentralt i byen mellom de syv fjell.

72

OBOSBL ADET

UTSIKT:

Gled deg til den luftige takterrassen med 180 graders panoramautsikt.


Spennende mulighet på Kronstad

NÆROMRÅDET Kalfaret

N Store Lungegårdsvannet

Solheimsviken

Fløen

Kronstad Haukeland sykehus

Kronstadparken

Høgskolen i Bergen Solheimsvatnet Brann Stadion

E39

Er du ute etter å bo sentralt og smart i Bergen sentrum, kan Kronstadparken være noe for deg! OBOS OG BRØDRENE ULVESETH AS bygger Kronstadparken, et moderne og spennende boligprosjekt på gammel og tradisjonsrik industrigrunn i Bergen sentrum. Totalt vil boligprosjektet bestå av rundt 315 boliger. Første salgstrinn som bestod av 95 boliger er allerede utsolgt, og de første beboerne har flyttet inn. I februar ble 99 leiligheter i trinn 2 lagt ut for salg.

Kollektivtransport: © Kartagena / Statens kartverk Bybanen og buss i gaten rett utenfor.

”NYE” KRONSTAD – ET AKTIVT OMRÅDE

Skole: Barneskole ca. 400 meter. Ungdomsskole ca. 800 meter.

Om du har lyst på en avveksling kan vi friste med gangavstand både til Brann Stadion, treningsstudio og turstier. Søndagsmiddagen handler du enkelt hos anerkjente Solheim kjøtt, baker og blomster finner du også på veien... eller hva med å spasere ned til Bien Bar og få et skikkelig godt smørbrød? MILJØSMART, TRYGT OG SIKKERT

Samtlige boenheter er energiøkonomiske. Vi inkluderer vannbåren fjernvarme, balansert ventilasjon og helautomatisert bossug for å nevne noe. Sprinklingsanlegg og porttelefon med video gjør hverdagen din trygg og sikker. Boligene er tilrettelagt for rullestolbrukere, og har heis direkte fra garasjen. KORT VEI TIL JOBB ELLER SKOLE

I Kronstadsparkens nærområde finner du flere kafeer og forretninger og allerede store, etablerte arbeidsplasser som Haukeland sykehus, Odontologen, Kronstadparken næringsområde, Mindemyren næringsområde og Solheimsviken. Høsten 2014 åpner Høgskolen i Bergen like i nærheten. Alt dette vil bidra til flere arbeidsplasser og et enda bedre kollektivtilbud i nærområdet. LEV VEL MED OBOS

Boligene blir organisert som boligsameie med OBOS som forretningsfører. OBOS lange erfaring med forretningsførsel, gir boligsameiet en trygg og sikker drift.

Butikker: Matvarebutikk i kvartalet, ca 400 meter til Danmarksplass med butikker og servicefunksjoner. Barnehage: Tre barnehager innenfor 500 meter.

Friområde: Gangavstand til utgangspunkt for turer både på Løvstakken og Ulriken.

KONTAKT Salg ved: DNB Eiendom AS – Nybygg, Ansvarlig megler: Thor-Kr. Johannessen Tlf: 90 22 77 77 (DNB Eiendom) Nettside: kronstadparkenbolig.no og obos.no/kronstadparken E-post: thor.johannessen@dnbeiendom.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: OBOS Ulveseth Kronstadparken AS Arkitekt: Lund & Partnere Arkitekter Entrprenør: Brødrene Ulveseth AS Illustrasjoner og foto: Arkitekt, MiR

OBOSBL ADET

73


VI GJØR BOLIGSELGERE TIL BOLIGVINNERE

* Les vår boligavis her!

Vår sterke lokalkunnskap gjør at vi oppnår god pris på din bolig. Kontakt oss i dag for et godt tilbud på salg av boligen din nå i vinter. Les mer og se alle våre lokalkontorer på www.obos-eiendomsmeglere.no

–– OBOS eiendomsmeglere skaper nye boligvinnere landet rundt.

Våre kontorerElverum 22 86 75 51, Fredrikstad 69 30 03 60, Fredrikstad Østsiden 69 30 03 60, Hamar 22 86 75 20, Hammersborg torg 22 86 55 50, Holmlia 22 62 90 90, Kalbakken 22 80 20 30, Kværnerbyen 22 86 55 33, Lambertseter 23 16 51 10, Manglerud 22 86 54 90, Oppsal 23 12 65 60, Rogaland 51 81 29 91, Røa 22 86 83 60, Torshov 22 98 14 40, Tveita 22 98 14 20, Tønsberg 33 30 94 00


BOLIG | FREDRIKSTAD | BELLEVUE

NÆROMRÅDET gate lavs St. O

S, og det er allerede mange fra Oslo som har sikret seg leilighet i Bellevuehagen. Boligene ligger flott til i bydelen Cicignon i Fredrikstad, med nærhet til elven og historiske områder. I Bellevuehagen bor du sentralt i et av Fredrikstads mest attraktive og veletablerte boligområder. Det populære boområdet er kjent for sin gode beliggenhet med vakker utsikt mot Glomma og Gamlebyen med sine grønne voller, historiske festningsverk og stemningsfulle gater. Boligene ligger omtrent 50 meter fra togstasjonen, og er organisert rundt et lyst og trivelig hagerom som åpner seg mot sørøst og elven. Her er det kort vei til sentrum og mange fine turmuligheter langs Glommastien. BO BRA PÅ BELLEVUE

OBOS og Rom Eiendom er i full gang med å bygge 65 leiligheter i Bellevueha-

gen. Dette boligprosjektet solgte godt i høst, men det er fortsatt ledige leiligheter i størrelse 38-119 kvadratmeter. For 0 eksempel kan du kjøpe en fireroms til 4 335 000 kroner. Den er på 119 kvadratmeter, inkludert hybel. Det er også mulig å lage et ekstra soverom. De fleste leilighetene får inngang og soverom mot svalgang i nord, bad og bod i den midtre delen og oppholdsrom med kjøkken og stue mot sør. Utenfor oppholdsrommet har alle leilighetene balkong eller egen hage. Hver leilighet får også sportsbod i kjelleretasje, og alle leiligheter selges med garasjeplass inkludert. I gårdsrommet finner du gangveier mellom inngangene, en trapp ned mot Bellevue, samt uteplasser. Fellesarealene får en skjermet beliggenhet og blir pent opparbeidet med belysning, planter, trær og benker.

Be lle vu e

Cicignon

den ena prom d n a Str

Like ved togstasjonen i Fredrikstad kan du velge mellom en rekke flotte leiligheter i Bellevuehagen, som står ferdig til høsten. TOGET TAR ÉN TIME og ti minutter til Oslo

St. Croix gate

Her kommer boligene

G lo m m a

ata sg ard ga Ny

God plass i Fredrikstad

Sentrum

N

Gamlebyen

Kollektivtransport: Tog og buss 50 m Butikker: Bunnpris, 0,9 km

1 km

Barnehage og skole: Kiæråsen barnehage, 1 km Cicignon skole, 35 m Friluftsområde: Fredrikstadmarka 2,5 km Glommastien, 200 m

KONTAKT OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad: Line Pettersen og André Søland Mobil:

996 16 891 (Pettersen) 952 77 103 (Søland)

E-post: line.pettersen@obos.no andre.soland@obos.no På nett: obos.no/bellevuehagen Illustrasjon og plantegning: Webdesign Group

OBOSBL ADET

75


BOLIG | HAMAR | HAMAR STADION

Flotte boliger på Hamar stadion OBOS og Veidekke Eiendom bygger nå boliger midt i hjertet av skøytebyen Hamar. En del av blokkleilighetene er solgt, men fortsatt er det ledige leiligheter igjen. NÅ BYGGER OBOS og Veidekke Eiendom 53 boliger på historiske Hamar stadion, midt i hjertet av skøytebyen. To borettslag med rekkehusleiligheter og leiligheter i blokk vil stå ferdige i henholdsvis februar 2015 og desember 2014. Nærheten til Hamar sentrum vil gjøre livet her enkelt og komfortabelt: Boligene ligger 200 meter fra Hamars gågate, 300 meter fra jernbanestasjonen, og det er bare noen minutters gange til nærmeste barne- og ungdomsskole. De 15 boligene i rekkehusdelen blir lyse, romslige og med god kvalitet, der spennende arkitektur er kombinert med

OBOSBL ADET

76

funksjonelle løsninger. De 38 blokkleilighetene i prosjektet er på fra 53 til 110 kvadratmeter fordelt over fire etasjer, vendt ut mot Hamar sentrum. Blokkleilighetene er fordelt på 4 stk toroms, 21 stk treroms, 10 stk fireroms og 3 stk femroms, alle med flotte, innglassede balkonger. Leilighetene får flott utsikt ut mot Hamars indre by, Mjøsa og landskapet omkring. 13 av disse 38 blokkleilighetene er nå solgt. Vil du vite mer om boligene på Hamar stadion, kontakt eiendomsmegler Erlend Kvaløy ved OBOS Eiendomsmeglere Hamar, eller les mer på www.obos.no/hamarstadion

KONTAKT OBOS Eiendomsmeglere Hamar v/ Erlend Kvaløy. Mobil: Tlf:

922 22 006 22 86 75 59

E-post: erlend.kvaloy@obos.no På nett: www.obos.no


BOLIG | HAMAR | BADSTUVEGEN

Boliger langs elvekanten I Brumunddal sentrum bygger OBOS nå 18 komfortable leiligheter langs elvekanten til elva Brumunda. Det er fortsatt boliger igjen! OBOS SKAL NÅ BYGGE 18 leiligheter i rolige omgivelser sentralt i Brumunddal. Boligene bygges på en solrik tomt i Brumunddal sentrum, og byggingen vil foregå over to trinn. Dette er behagelige og energivennlige boliger med pent opparbeidet utearealer. Her kan du bo sentralt og behagelig rolige omgivelser, med kort vei til servicetilbud, skoler og barnehager. Borettslaget består av 6 stk 3-romsleiligheter på ca 68 kvadratmeter og 4 stk 4-romsleiligheter på ca 91 kvadratmeter.

Hver leilighet får egen carport, sportsbod og en romslig og solrik balkong eller en avskjermet terrasse på bakkeplan. Utvendig vil bygget få en blanding av fasadeplater og malt, stående trepanel. Totalprisen for boligen er på fra 2 370 000 til 2 700 000 kroner for 3-romsene og 2 900 000 til 3 500 000 for 4-romsene. Vil du vite mer om boligene i Badstuvegen, kan du lese mer på www.obos.no/ badstuvegen eller kontakte eiendomsmegler Erlend Kvaløy i OBOS Eiendomsmeglere Hamar.

NÆROMRÅDET Kollektivtransport: Ca. 100 m til buss (Lillevegen) og ca.1 km til Brumunddal togstasjon. Butikker: Ca. 500 m til Mølla kjøpesenter og kort vei til postkontoret. Barnehage: Ca. 500 m til Vesleparken barnehage og 300 m til Tunet privatbarnehage. skole: Ca. 1 km til Fagerlund barneskole og 600 m til Brumunddal ungdomsskole. Friluftsområde: Kort vei til Mjøsa og fine turområder i Veldre- og Furnesåsen.

KONTAKT OBOS Eiendomsmeglere Innlandet v/ Erlend Kvaløy. Mobil: Tlf:

922 22 006 22 86 75 59

E-post: erlend.kvaloy@obos.no På nett: www.obos.no

OBOSBL ADET

77


BOLIG | OSLO | STENBRÅTLIA

Her kommer boligene

Miljøvennlig rekkehusdrøm I høst kan du flytte inn i et splitter nytt, energigjerrig og miljøvennlig rekkehus på Stenbråten i Oslo – midt i blinken for barnefamilier! DE 34 REKKEHUSENE i Stenbråtlia borettslag bygges i passivhusstandard og får energimerke A. Det vil si at energibehovet blir vesentlig mindre enn i tradisjonelle boliger. I tillegg får boligene vannbåren varme, varmet opp av solfangere. Det er godt nytt for både lommeboka og miljøet.

kvm. Det opparbeides også terrasse med morgensol på samme plan som kjøkkenet samt balkong/terrasse på vestsiden, med utgang fra stuen. Hver bolig får en biloppstillingsplass i et felles parkeringsanlegg.

GRØNT, LUFTIG OG USJENERT

TRE SOVEROM OG TAKTERRASE

Alle rekkehusene får tre soverom, balkong/terrasser og privat takterrasse. Størrelsene varierer fra 106 til 132 kvm fordelt over to eller tre etasjer. Takterrassene varierer i størrelse fra 24 til 49

OBOSBL ADET

78

Rekkehusboligene blir liggende i en vestvendt helling på Stenbråten og får luftig utsikt. Området preges av småhusbebyggelse og grønne arealer, og beliggenheten passer ypperlig for barnefamilien, med gangvei til Stenbråten barneskole og flere barnehager i nærheten.

NÆROMRÅDET Kollektivtransport: Cirka 750 m til Mortensrud T-bane og flere busslinjer i nærheten. Butikker: Mortensrud Senter (Senter Syd) Barnehage: Kort vei å gå til Solbakken barnehage og Steinbråten naturbarnehage. Skole: Stenbråten barneskole kun få hundre meter unna. Friluftsområde: Nær flotte turområder i Østmarka, langs Ljanselva og ved Hvervenbukta/Fiskevollbukta.

KONTAKT Eiendomsmegler Alexander Thomassen, OBOS eiendomsmeglere. Telefon: 22 86 82 40 / 970 44 499 E-post: alexander.thomassen@obos.no På nett: www.obos.no/stenbratlia


BOLIG | OSLO | ENSJØ

Fritt, lyst og luftig på Ensjø Vil du bo i en helt ny bolig med et stort grøntområde som nærmeste nabo, og samtidig kun en 5 minutters T-banetur unna Oslo sentrum? Da bør du sjekke ut Gladengen Park.

HER KAN DU BO på en av de flotteste tomtene på Ensjø, høyt og fritt beliggende i Gladengveien. Som nærmeste nabo i sørvest får du Stålverksparken, et grønt friområde med vannspeil, hvor Hovinbekken vil sildre forbi. Fra boligene tar det kun noen få minutter å gå til nye Ensjø sentrum og T-banen. Like i nærheten vil du også kunne finne butikker, kafé, barnehager og skoler. EN NY BYDEL VOKSER FRAM

Gladengen Park er en del av den store satsingen på Ensjø. Her samarbeider noen av Norges største aktører innen bolig- og næringsutvikling om å skape et moderne, attraktivt og grønt bolig- og næringsområde. Ensjø ligger i bydel Gamle Oslo og grenser til Tøyenparken, idylliske Tøyen hageby, Kampen, Vålerenga og fine turområder rundt Valle-Hovin. LYSE LEILIGHETER MED UTEPLASS

Totalt vil Gladengen Park bestå av 56 leilighe-

ter, fordelt på 2-roms, 3-roms og 4-roms med størrelser fra 46 til 123 kvm. Alle leilighetene får egen balkong eller markterrasse, og mange av dem blir gjennomgående – noen med to balkonger. Boligene er vendt mot syd og vest og ligger rett ut mot den planlagte Stålverksparken. Dette gir mye lys, luft og fint utsyn. På toppen av den ene delen av bygget skal det bygges en takterrasse som alle beboerne i borettslaget vil ha tilgang til. De fleste leilighetene får parkeringsplass i kjelleren, og det blir heis opp til alle etasjer i alle oppgangene. I underetasjene vil det også bli sykkelparkering og boder. VIL DU VITE MER?

På www.obos.no/gladengenpark kan du lese mer om boligene og området, laste ned prospekt og få oversikt over ledige boliger, plantegninger og priser. Du kan også ta kontakt med megler Hanne Larsen på tlf. 913 76 360 eller e-post hanne.larsen@obos.no, og eiendomsmegler Ulf-Petter Binfield på tlf. 901 84 052 eller e-post ulf.binfield@obos.no.

OBOSBL ADET

79


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

NYTT ÅR I NY BYDEL I løpet av 2013 ble 264 nye boliger ferdig i Kværnerbyen, og planene for 2014 er like ambisiøse. Den spennende bydelen utvikler seg raskt!

KVÆRNERBYEN er i ferd med å ta form! Det som før var et tradisjonsrikt industriområde har nå blitt en veletablert bydel. Bare i løpet av 2013 har mye skjedd: Dreieskiva-kvartalet er ferdigstilt, dagligvarebutikken er på plass, og torget Smeltedigelen er nesten ferdig. – 2013 har vært et supert år i Kværnerbyen. 264 nye leiligheter har fått nye beboere, og i næringslokalene har vi fått inn både frisør, daglivareforretning og blomsterbutikk. Kulturprogrammet – et program vi har satt i gang for å skape liv mellom husene - har hatt sitt beste år noensinne, med mange aktiviteter for alle aldersgrupper. Det skjer veldig mye! Det sier prosjektdirektør Even Jermstad. Han jobber til daglig med å lede arbeidet med å utvikle den nye bydelen, der planen er at 1800 boliger skal bygges. 600 av dem er nå overlevert til nye beboere, og flere hundre er under bygging. I tillegg er det nå cirka 1000 arbeidsplasser i Kværnerbyens næringslokaler og på byggeplassene. Even Jermstad ser nå med forventning fram mot det videre arbeidet med Kværnerbyen.

80

OBOSBL ADET

OM KVÆRNERBYEN Kværnerbyen er en helt ny bydel på området til det gamle Kværner Brug. 600 boliger er ferdigstilt, det planlagte antallet boliger er 1800. Til sammen er det planlagt 50 000 kvadratmeter næringslokaler i Kværnerbyen. En tredel av dette er oppført.

– I løpet av 2014 vil vi bygge ferdig Peltonkvartalet med 135 boliger, og vi vil også starte innflyttingen i Franciskvartalet med 131 boliger. I tillegg vil vi jobbe med grunnarbeidene i skråningen opp mot Konows gate, og vi vil bygge kjellerne under det som skal bli det nye boligsameiet Kværnerbyen terrasse, der 85 boliger er lagt ut for salg, forteller han. Jermstad planlegger også å starte byggingen av de to første blokkene i Kværnerbyen terrasse i løpet av 2014. Når Peltonkvartalet er ferdig, vil det bli mulig å fullføre torget Smeltedigelen, og dermed vil hele kvartalsstrukturen i hjertet av Kværnerbyen være ferdig innen året er omme. – Når vil hele bydelen stå ferdig? – Hadde noen spurt meg for et halvt år siden, hadde jeg sagt 2018. Dette er jo avhengig av boligmarkedet, men slik det ser ut nå, ser det ut til at hele Kværnerbyen står ferdig innen 2020, sier Jermstad. BLOGG OM BYGGING

OBOS blogger om arbeidet med å bygge og utvikle den nye bydelen Kværnerbyen. Se www.ikværnerbyen.no


DREIESKIVAKVARTALET: Dreieskivakvartalet ble ferdigstilt sommeren 2013, og 264 boliger ble overlevert til sine nye eiere. Foto: Ivan Brodey.

OBOSBL ADET

81


ADVENT I KVÆRNERBYEN:

Fakkeltog, julegrantenning og konsert med damekoret Cava var blant arrangementene i Kværnerbyen i desember.

KULTUR BYGGER BYEN Kulturprogrammet for Kværnerbyen er et samarbeid mellom OBOS og borettslagene i Kværnerbyen. En rekke arrangementer i Fyrhuset, på utestedet Backyard eller ute ved vannspeilet bidrar til at nye naboer blir kjent med hverandre. I 2013 så nabo-orkesteret Roof top Orchestra dagens lys og hadde konsert på Dreieskivakvartalets splitter nye takpromenade! Et omfattende kulturprogram er også planlagt for 2014. Det er arkitekt og tidligere prosjektleder Per Andersen i OBOS som er hovedansvarlig for kulturprogrammet.

HVA SKJER I KVÆRNERBYEN I 2014? • Ferdigstilling av Peltonkvartalet og delvis også av Franciskvartalet. • Det planlegges byggestart for Kværnerbyen terrasse. • Ferdigstilling av torget Smeltedigelen og parkanlegget langs vannspeilet. • Bygging av streetbasket-bane på område mot Enebakkveien. • En rekke kulturarrangementer vil bli gjennomført.

BESØK KVÆRNERBYEN Vil du vite mer om Kværnerbyen og leilighetene som er til salg der? Visningssenteret i Kværnerbyen er åpent alle ukedager. Åpningstider i helgene er søndag 15-16:30. Se www.kvaernerbyen.no

82

OBOSBL ADET


...EN IDÉ FOR TRIVSEL OG GLEDE Komplett moderniseringsprogram for kjøkken, bad og garderobe Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske fra eget verksted!

To fag – én leverandør Fullservice selskap innenfor alle typer elektro- og heisinstallasjoner.

Hvitevarer leveres og monteres etter avtale! Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet! Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat

Elektroinstallasjon Heisinstallasjon Heisservice – Døgnvakt

www.mhe.no – tlf. 23 03 60 40 – firmapost@mhe.no

Ta vare på det som er verdifullt

SIGVARTSEN STEININDUSTRI

GRAVSTEINER

NAVNETILFØYELSER OG OMARBEIDELSER

Ingen fordyrende mellomledd Oslo-distriktets største utvalg • Ring og få tilsendt GRATIS katalog • 12% rabatt ved henvisning til annonsen • Alle prisklasser • •

AVD. GRORUD: TRONDHEIMSV. 457, OSLO. TLF: 22 80 30 70 AVD. SANDVIKA: INDUSTRIV. 10, SANDVIKA. TLF: 67 52 10 30 WWW.SIGVARTSEN.NO

Renovering og oppussing av bolig er en investering som øker boligens verdi. Uansett om det skal gjøres privat eller i et borettslag er det viktig med god rådgivning, trygghet og så få personer som mulig å forholde seg til. Braatens Byggfornyelse har spesialisert seg på totalleveranse av håndverkstjenester innen rehabilitering og oppussing av alle typer boliger og næringsbygg. Kontakt oss i dag for en hyggelig fagprat!

www.braatensbyggfornyelse.no tel. 22 10 63 10


BOLIG | FORNEBU

Klart for innflytting I Hagebyen kan du flytte inn i nye rekkehus i februar eller i leiligheter, som står ferdig innen juni.

I HAGEBYEN har du det meste i nærheten: Skole, barnehage, parkanlegg, idrettsanlegg, svømmehall og gang- og sykkelveier i naturskjønne omgivelser. Fra oktober skal det nye kjøpesenteret stå ferdig, med butikker, kafeer, restauranter og treningssenter. Det er fortsatt ledige rekkehus på 134 kvadratmeter med uteplasser vendt mot syd eller vest. De har fire soverom og stue både i første og tredje etasje, med utgang til takterrasse på 24 kvm. På bakkeplan er det terras-

se og egen hageparsell. I tillegg følger det med parkeringsplass i garasjeanlegg under bakken. Pris fra 7 430 000 kroner. Det er også to ledige fireromsleiligheter på 95 kvadratmeter til 5 800 000 kroner, og én ledig leilighet på 100 kvadratmeter til 5 950 000 kroner. Disse er innflyttingsklare i mai eller juni. Det vil bli visning av et rekkehus i løpet av februar. Følg med på hjemmesidene og på Finn.no, eller kontakt megler Anne Kari Sterten på tlf. 901 72 006. Mer info på obos.no/hagebyen

Rekkehus i Svaletunet Rett ved barnehage, barneskole og vakker natur kan du sikre deg et innholdsrikt rekkehus på 119 kvadratmeter. Priser fra 6 990 000 til 7 350 000 kroner.

84

OBOSBL ADET

REKKEHUSENE BLIR som en forlengelse av bebyggelsen lengst øst på Storøya, og det er kort vei til naturreservater, barnehager, barneskole, idrettsanlegg og Nansenparken. Rekkehusene har tre soverom, to fullverdige bad, romslig kjøkken, stue, takterrasse og uteplass på bakkeplan. Fasadene består primært av naturmaterialer – gyllent treverk som over tid vil gråne og knytte seg til de grønne omgivelsene.

25 LEILIGHETER

Totalt vil Svaletunet vil bestå av 33 enheter, hvorav 25 leiligheter. Det er ledige toroms på 50 kvadratmeter fra 2 990 000 kroner og treroms på 67-70 kvadratmeter fra 4 250 000 kroner. Felles for leilighetene er at de har praktiske planløsninger med god arealutnyttelse, balkong eller terrasse og store vindusflater som gir godt lys og god romfølelse. Les mer på obos.no/storoya.


BOLIG | TØNSBERG | DOCKSIDE

NÆROMRÅDET N Slottsfjellet

te ga gs er nb te ol St

Her kommer boligene

0

Lev vel ved bryggekanten På Kaldnes i Tønsberg er byggingen av 63 idylliske leiligheter i gang. Flytter du hit kan du våkne opp til en panoramautsikt over hjertet av Tønsberg hver dag.

Ne dre Lan gg ate Kanalen

Ka ldn esg ate n

ien lve So

Ramd alveie n

Danholmen

Nøtterøve ien

Byfjorden

Kollektivtransport: Busstopp på utsiden av bygget (50 m). 15 minutters gange til tog- og busstasjon. 1 km

Barnehage og skole: Haugar barnehage. Træleborg barneskole og Byskogen ungdomsskole Friluftsområde: Umiddelbar nærhet til sjøen, 200 meter fra Teieskogen.

KONTAKT OBOS eiendomsmeglere Tønsberg: Tor Andre Vedvik og Monika Hellenes Mobil:

I BOLIGPROSJEKTET DOCKSIDE, i den nye bydelen Kaldnes Brygge, ligger leilighetene sentralt og med gangavstand til alt, men samtidig godt tilbaketrukket fra byens hverdagsliv. Her kan du i fred og ro nyte solen og utsikten fra din romslige balkong. Gå ikke glipp av denne sjeldne muligheten!

Totalt vil Dockside bestå av tre bygg, og det første bygget står klart for innflytting allerede tidlig i 2015. Leilighetene varierer i størrelse fra 30 til 125 kvm.

E-post: tor.andre.vedvik@obos.no monika.hellenes@obos.no På nett: www.kaldnesbrygge.no

TILVALG

Det blir mulighet for kostnadsfritt å velge mellom tre ulike interiørkonsepter, noe som gir rom for den enkelte beboers ønsker og smak.

GODE SOL- OG UTSIKTSFORHOLD

Boligene bygges i en gjennomgående god standard, med flislagt bad, parkettgulv og kjøkkeninnredning fra HTH med integrerte hvitevarer. De fleste boligene vil få stor balkong og gode sol- og utsiktsforhold. Boligene er tilpasset kravet om universell utforming.

97 95 95 57 (Vedvik) 46 82 43 62 (Hellenes)

TILTALENDE GRØNTAREALER

Rundt huset blir det et opparbeidet grønt tun med tilhørende lekeplass. Det blir lagt stor vekt på kvalitet i fellesarealer og uterom. På Kaldnes Brygge vil du finne både park, grøntarealer og bryggevandring, benker og lekeapparater.

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: Kaldnes Boligutvikling AS. Selskapet er heleid av OBOS og Selvaag Bolig. Entreprenør: Bermingrud Entreprenør BVT AS Arkitekt: Arcasa arkitekter AS Illustrasjoner og foto: Arcasa arkitekter AS (fasade), Blår AS (innvendig i leilighet)

OBOSBL ADET

85

© Kartagena / Statens kartverk


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

NYE BOLIGER FOR SALG OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og omegn og i regionene Bergen, Trondheim, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på www.obos.no/nybolig.

OSLO ØST KVÆRNERBYEN

OSLO ØST KVÆRNERBYEN

OSLO ØST KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN TERRASSE HUS A OG B: 85 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016

FRANCISKVARTALET: 131 borettslagsleiligheter Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2015

PELTONKVARTALET: 135 borettslagsleiligheter Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2014

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

OSLO ØST OPPSAL

OSLO ØST LØREN

OSLO ØST ENSJØ

TRASOPTUNET: 114 borettslagsleiligheter i Hellerudveien 69. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015

GARTNERLØKKA BYGG 4 OG 5: 53 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting 1. kvartal 2016

GLADENGEN PARK: 56 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting 3. kvartal 2015

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 www.obos.no/trasoptunet

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gartnerlokka

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gladengenpark

86

OBOSBL ADET


OSLO ØST ETTERSTAD

OSLO ØST MORTENSRUD

OSLO NORD NYDALEN

ETTERSTADTOPPEN: 38 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting 2. kvartal 2014

STENBRÅTLIA: 34 rekkehus i borettslag, planlagt innflytting 4. kvartal 2014

LILLOHAGEN: 268 selveierleiligheter i Sandakerveien, innflytting fra 4. kvartal 2012

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/etterstadtoppen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.obos.no/stenbratlia

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.lillohagen.no

KUN 1 IGJEN!

OSLO SYD BEKKELAGET

FORNEBU ROLFSBUKTA

FORNEBU KOKSABUKTA

JOMFRUHAGEN: 17 selveide rekkehus ved Jomfrubråten, planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

KANALBYGG 3 OG 4: 50 leiligheter, planlagt innflytting fra 3. kvartal 2015 KANALBYGG 1 OG 2: 56 leiligheter - innflyttingsklare ALEÉN 3 OG 4: 33 boliger, planlagt innflyning fra 3. kvartal 2014 SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

HUS F: Siste bygg av totalt 7 med 26 leiligheter innflyttingsklare

FORNEBU HAGEBYEN

FORNEBU HUNDSUND

FORNEBU STORØYA

BYGGETRINN 2 OG 3: 238 rekkehus/rekkehusleiligheter/leiligheter, Innflytting fra 3. kvartal 2014

TUN 6: 46 leiligheter i 4 bygg, innflytting fra 4. kvartal 2013 - innflyttingsklare TUN 2: 31 boliger. Planlagt innflytting 2. kvartal 2014 TUN 3: 20 leiligheter, 16 rekkehus og 6 leilighetsvillaer, planlagt innflytting fra 3. kvartal 2014 SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

TRINN 2: 14 rekkehus/leiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2014 TRINN 3 - SVALETUNET: 33 rekkehus/leilig. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2015. TRINN 4 OG 5 - TERNETUNET 1 OG 2:

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/jomfruhagen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006 www.fornebulandet.no

SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

85 leiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2015.

SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113. www.fornebulandet.no

OBOSBL ADET

87


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG KUN 1 IGJEN!

KUN 1 IGJEN!

SLEMMESTAD HEIMANSÅSEN

TØNSBERG PRESTERØD

TØNSBERG KALDNES

HEIMANSTOPPEN: 45 borettslagsleiligheter, innflytting fra november 2013

PRESTERØDGRENDA: 14 selveierleiligheter i småhusbebyggelse, planlagt innflytting fra 1. kvartal 2014

DOCKSIDE TRINN 1: 64 selveierleiligheter, planlagt innflytting fra årsskiftet 2014/2015

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006 www.heimansaasen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Tønsberg. Eiendomsmegler Tor André Vedvik: 979 59 557 Eiendomsmegler Monika Hellenes: 468 24 362 www.obos.no/presterodgrenda

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Tønsberg. Eiendomsmegler Tor André Vedvik, mob. 979 59 557 www.kaldnesbrygge.no

HORNEBERGTUNET

FREDRIKSTAD BELLEVUE

TRONDHEIM

TRONDHEIM

BELLEVUEHAGEN: 65 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting fra høsten 2014.

HORNEBERGTUNET: 119 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda, innflytting fra 3. kvartal 2013

VÆRETRØTOPPEN TRINN 1: 42 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2015

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler Line Pettersen, mob. 996 16 891 www.bellevuehagen.no

SALG VED: Eiendomsmegler 1, mob. 922 43 704, www.horneberg.no

SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00 www.væretrøtoppen.no

HÅRSTADHAUGEN

TRONDHEIM

TRONDHEIM TILLER

TRONDHEIM LADE

TILLER - HÅRSTADHAUGEN: 24 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014 www.haarstadhaugen.no HUSBYÅSEN PANORAMA: 7 selveierboliger www.husbyaasen.no SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00

TILLERLANDET TRINN 1: 117 selveierleiligheter og 50 rekkehus TILLERLANDET TRINN 2: 47 selveierleiligheter Planlagt innfytting fra 2 kvartal 2015 SALG VED: Eiendomsmegler 1 mob. 416 05 422 www.sjetnannedre.no

LADEBYHAGEN HUS A + B: 73 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting fra høsten 2014

88

OBOSBL ADET

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422. www.ladebyhagen.no


BJØRKHOL

HAMAR

HAMAR MARTODDEN

HAMAR/RINGSAKER

HAMAR STADION: 15 rekkehus og 38 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

STRANDVEGEN 153 TRINN 1: 12 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting sommeren 2014

BJØRKHOL TRINN 1: 4 rekkehus i borettslag i Furnes. Planlagt innflytting 1. kvartal 2014.

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.obos.no

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.strandvegen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.bjørkhol.no

BRUMUNDDAL

BERGEN KRONSTAD

BERGEN ASKØY

BADSTUVEGEN TRINN 1: 10 borettslagsleiligheter, planlagt innflytting 4. kvartal 2014

KRONSTADPARKEN TRINN 2: 99 leiligheter, planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016. Planlagt salgsstart februar 2014.

OLA TERRASSE: 18 selveierleiligheter, planlagt innflytting 1. kvartal 2015.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006 www.obos.no/badstuvegen

SALG VED: DnB Eiendom AS, mob. 916 88 655. www.kronstadparken.no

SALG VED: Herland Eiendom AS. Stein Herland, mob. 905 22 221. www.obos.no/olaterrasse

BERGEN STRAUME

BERGEN SANDSLI

STAVANGER TASTARUSTÅ

STRAUMSFJELLET PANORAMA TRINN 1: 83 selveierleiligheter, planlagt innflytting 2. kvartal 2016. Planlagt salgsstart februar 2014.

SANDSLIÅSEN TRINN 1: 61 selveierleiligheter, planlagt innflytting høsten 2015.

KVARTALET: 235 borettslagsleiligheter, innflytting fra 1. kvartal 2013.

SALG VED: Fana Sparebank Eiendom, Stig Håkon Nøkling, mob. 472 43 948 www.straumsfjellet.no

SALG VED: Kaland&Partners AS, Per Magne Birkeland, mob. 924 90 425 www.sandsliåsen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240 www.kvartalet-tasta.no

OBOSBL ADET

89


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

Andre boligprosjekter: Selges av OBOS eiendomsmeglere på vegne av andre utbyggere.

STAVANGER HAUGESUNDSGATA

SON STORE BREVIK

50 ØST TRINN 1 og 2: 67 selveierleiligheter, planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015.

STORE BREVIK TRINN 1: 13 eneboliger + 1 tomannsbolig, planlagt innflytting 1. kvartal 2015

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Christian Hauge, mob. 936 53 151 www.5grader.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler Line Pettersen, mob. 996 16 891

SKAL DU KJØPE NY BOLIG?

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTET! For å kunne benytte medlems-ansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt: • Du må møte opp personlig eller ved fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemskap blir registrert. • Din eventuelle fullmektig må fremvise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt. • Du må være à jour med medlemskontingenten. • Ta med finansieringsbevis. Kl. 18.00 presis vil listen over fremmøtte forkjøpsrettsberettigede bli inndratt og ordnet etter ansiennitet. De som kommer senere, medlemmer eller

90

OBOSBL ADET

Dette må du vite før du skal kjøpe bolig!

andre, må velge bolig til slutt etter loddtrekning. Bruk av ansiennitet på salgsmøtet, medfører midlertidig nullstilling av ansienniteten i 12 måneder etter at den nye boligen er ferdigstilt. De som velger bolig på salgsmøtet signerer en forenklet, men bindende kontrakt. Særskilt ved kjøp i borettslag: Kjøper som fra før har bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, må selge denne for å kunne overta den nye boligen. Kjøper som fra før har kontrakt på bolig under oppføring i et OBOStilknyttet borettslag, må ha solgt denne kontrakten før kjøp av ny bolig under oppføring i et OBOS-tilknyttet borettslag. Særskilt ved kjøp i sameie: Krav om salg av egen bolig og kontrakt på bolig under oppføring i OBOS-tilknyttet borettslag, gjelder ikke. Ellers følges foranstående retningslinjer.


PÅ NETT

Planlagte boligprosjekter

OSLO

Kværnerbyen En ny bydel er under bygging. Peltonkvartalet og Franciskvartalet ligger ute for salg. Nytt prosjekt- Kværnerbyen terrasse, Hus A og B ligger ute for salg. Salgsstart for Hus C er ikke bestemt. Ensjø I Gladengveien på Ensjø skal OBOS bygge tilsammen 450 leiligheter. Gladengen Park ligger ute for salg. Neste prosjekt er planlagt utlyst 4. kvartal 2014. Løren I Lørenvangen skal OBOS og Veidekke bygge over 800 boliger. Gartnerløkka trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Stenbråtlia ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 2014. Oppsal Oppsal senter planlegges oppgradert og utbygget med et større antall leiligheter. Planlegging pågår. Bogerud Bogerud senter planlegges opprustet og utbygget med 110 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014. Lambertseter I Cecilie Thoresens vei 12 planlegges ca. 130 leiligheter, forretninger og barnehage. Planlagt salgsstart 2014.

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

Fornebu-Hundsund Her skal det bygges totalt 450 boliger. Tun 2, 3 og 6 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er i løpet av 2014. Sandvika I Bjørnegårdssvingen skal det bygges totalt 160 leiligheter. Området er under regulering. TRONDHEIM

Lade I Ladebyhagen planlegges ca. 450 boliger. Hus A + B ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er 2014. Væretrøa På Ranheim skal det bygges 42 boliger. Væretrøtoppen trinn 1 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 2 er ikke bestemt. Tillerlandet Her skal det bygges eneboliger, rekkehus og leiligheter. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. STAVANGER

5° Øst I Haugesundsgt. 30 skal det bygges 130 leiligheter. 50 Øst trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. Badedammen Her skal det bygges 100 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014. SANDNES

Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014.

Blomsterdalen Her skal det bygges 200-300 leiligheter/ rekkehus. Planlagt salgsstart 2014. Hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart 2014. Sandsli Her planlegges 250 boliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Straume Her skal det bygges 200 leiligheter. Salgsstart for trinn 1 er februar 2014. VESTFOLD

Kaldnes På Kaldnes brygge i Tønsberg skal det bygges ca 160 leiligheter. Dockside trinn 1 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 2 er 2014. HAMAR/RINGSAKER Lund - Voll Her planlegger OBOS og Block Watne 7001000 boliger i løpet av 10-15 år. OBOS første prosjekt er Linåkeren. Salgsstart er ikke bestemt.

Martodden Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Strandvegen 153, trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Bjørkhol I Furnes skal det bygges 18 rekkehus/eneboliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt.

LØRENSKOG

Kronenga I Nordliveien skal det bygges ca. 220 boliger. Planlagt salgsstart 2014.

JÆREN

Nærbø Her skal det bygges 145 leiligheter. Under planlegging.

BÆRUM

Fornebu-Storøya Her skal det bygges totalt 500 boliger. Trinn 2, 3, 4 og 5 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt.

BRUMUNDDAL

Badstuvegen Her skal det bygges 18 leiligheter. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt.

BERGEN

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 skal det bygges tilsammen ca. 320 boliger. Trinn 1 er utsolgt. Salgsstart for trinn 2 er februar 2014.

OBOSBL ADET

91


Ikke a ll e eier lik e mye , men d u eier mer enn du tror.

OBOS tilbyr alle typer forsikringer til medlemspris –

OBOS Forsikring tilbyr en av markedets gunstigste innboforsikringer. Du kan selvsagt også forsikre både bilen, huset og husdyrene dine hos oss. Kontakt oss i dag og se hva du kan spare: www.obos.no/forsikring eller tlf. 22 86 55 45


medlem OBOSBL ADET 01 | 14

Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS

Feel: Årets første nye medlemstilbud er 30 prosent rabatt hos interiørkjeden Feel.

95 Barnas Holmenkolldag OSLO: Søndag 2. mars er det igjen klart for verdens største barneskirenn.

96 Se alt fra OL

HELE LANDET: Med TV 2 Sumo ser du alle TV 2s kanaler direkte på nett – og alt fra OL.

97 Vil du ha inspirasjon? HELE LANDET: Sjekk ut ditt nye medlemstilbud hos interiørkjeden Feel.

97 Melodi Grand Prix OSLO: Bruk rabatten din på finalen i Oslo Spektrum 15. mars.

98 Sommerferie HELE LANDET: Bestill nå og få 10 prosent rabatt på feriehus i hele Europa.

99 World Cup

OSLO: 8. og 9. mars blir spennende dager med forskjellige øvelser i langrenn, hopp og kombinert i Holmenkollen.

102 The Black Rider

FOTO: FEEL

ROGALAND: Rogaland Teater setter opp det berømte stykket med musikk av Tom Waits.

Les mer på obos.no/medlem

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Eksklusiv strømavtale hos LOS Få strøm til innkjøpspris og kun 19 kroner i månedlig påslag. BYGG OG BOLIG Spotpris er strøm til innkjøpspris, du betaler det samme for strømmen som det strømleverandørene betaler på den nordiske kraftbørsen. Spotprisavtale på strøm anbefales av forbrukereksperter.

Med OBOS Strøm får du: • Strøm til innkjøpspris • Månedlig fastbeløp på kun 19 kroner • Kostnadsfri fakturering ved elektronisk fakturering Bestilling: Send sms obos/ring til 02021 for å få hjelp til bestilling, eller bestill enkelt selv på los.no/obos. Avtalen gjelder ikke boliger som allerede er LOS-kunder gjennom fellesmålte anlegg.

Strøm til innkjøpspris, kun 19 kroner i månedlig påslag

Leie bil i vinterferien? Husk å være tidlig ute med å bestille bil til vinterferien — hos Avis får du god rabatt. FERIE OG REISE

Slik får du OBOS-rabatten:

• Oppgi rabattkode (Awd. nr.) O250801 • Vis OBOS-medlemskort, førerkort og kredittkort ved utlevering av bil Hvis du bestiller minimum 5 dager i forkant (minimum to dagers leie) kan du i tillegg spare inntil 15 prosent. Besparelse på tidlig booking er ikke en OBOS-rabatt, men et tilbud til alle Avis’ kunder. Gjelder ikke weekendpriser og nyttekjøretøy.

Skal du leie bil i Europa? Les mer på www.avis.no/avis360-no. Bestilling: www.avis.no eller tlf. 815 33 044. God tur!

Inntil 20 % rabatt på leiebil i Norge Rabatten gjelder ikke på forsikringer og mva.

94

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Barnas Holmenkolldag OBOS og Skiforeningen ønsker skiglade barn velkommen til barneskirenn søndag 2. mars. KULTUR OG FRITID Bli med på verdens største barneskirenn! Løypene passer for barn i alderen 4-12 år (fra 3 år hvis de har vært deltager på Skiforeningens skiskole i 2014).

Velg mellom løypene Ekorn (250 m), Harepus (400 m), Bamse (1000 m) og Elg (2,5 km). Alle barn får en flott premiesekk med innhold når de kommer i mål. Det blir morsom underholdning, skileik og aktiviteter med Skiforeningens samarbeidspartnere. Startnummer kjøpes på www.skiforeningen.no frem til 1. mars kl. 18.00. Når du melder på barnet ditt vil du motta en kvittering på e-post. Denne kvitteringen byttes mot startnummer i arenaen i Holmenkollen på arrangementsdagen. Tid: Søndag 2. mars fra kl. 09.00-14.30. Sted: Holmenkollen Startnummer: www.skiforeningen.no. OBOS-pris kr 230 + bill. avg. Ord. pris kr 310 + bill. avg.

Don Giovanni — vårens medlemsforestilling Onsdag 2. april spilles Mozarts berømte opera kun for OBOS-medlemmer.

Regissør Thaddeus Strassberger er tilbake etter strålende anmeldelser for sine oppsetninger av Figaros bryllup og The Rape of Lucretia. Musikk: Wolfgang A. Mozart / Libretto: Lorenzo Da Ponte Les mer om forestillingen på www.operaen.no. Tid: Onsdag 2. april kl. 19.00. Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen. Billetter: www.obos.no/opera eller tlf. 22 42 43 44. Ca. 30 % rabatt

Foto: Erik Berg/Den Norske Opera & Ballett

KULTUR OG FRITID Don Giovanni, ofte kalt operaenes opera, har inspirert tenkere fra Lord Byron til Kierkegaard og regnes som det mest innflytelsesrike musikkdramaet før Wagner. Operaen spiller ut konflikten mellom fornuft og lidenskap, samfunnets lover og individets frihet.

OBOSBL ADET

95


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Se alt fra OL og det beste av engelsk fotball Med TV 2 Sumo ser du OL, fotball, serier, samt alle TV 2s kanaler direkte på nett! KULTUR OG FRITID Se hele sesonger av serier, kjente underholdningsprogrammer og alle TV 2s kanaler direkte. I februar får du også alt fra OL!

Har du Sumo Sport eller Sumo Gull får du også det beste fra engelsk fotball på ett sted, med kamper fra Barclays Premier League, FA-cupen, Championship, Liga-cup og mye mer. Velg mellom fire ulike abonnement: Basis, Pluss, Sport eller Gull.

Bestilling: www.obos.no/sumo.

Inntil 30 % rabatt på abonnement Ingen bindingstid

Da Hilde ble 50 — en komedie om midtlivskrise og pubertet. KULTUR OG FRITID Dette er historien om tenåringsmoren Hilde, en middelaldrende, frigjort kvinne som befinner seg i spennet mellom sin egen midtlivskrise og datterens pubertetsproblemer.

Med et skjevt blikk på familielivet, og med humoren som våpen, navigerer April De Angelis mellom ekteskapsproblemer, kroppslig forfall, grensesetting og liberal oppdragelse. Hvordan kan Hilde stole på at datteren skal klare seg alene i en verden hvor hun selv har problemer med å stå oppreist? Av April De Angelis. Tid: Spilles fra 6. februar. Sted: Oslo Nye Centralteatret, Akersgata 38. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133.

20 % rabatt

96

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Nyhet: 30 % rabatt hos Feel BYGG OG BOLIG Feel er en interiørkjede med et stort utvalg av tidsriktige interiørprodukter til fornuftige priser. Her finner du lys, servietter, tekstiler, lykter, bilder, silkeblomster, lysekroner og mye annet.

Feel har 25 butikker i Norge, blant annet i Oslo, Stavanger, Sandnes, Bryne, Tønsberg, Sarpsborg og Elverum. Bli inspirert og finn din nærmeste butikk på www.feel.no.

30 % rabatt Gjelder alle varer til ordinære priser

Finalen i Melodi Grand Prix KULTUR OG FRITID Bli med på festen når ni finalister fremfører sine bidrag og kjemper om hvem som skal være Norges representant i Eurovision Song Contest. Årets programledere er Jenny Skavlan og Erik Solbakken.

Dørene åpner cirka kl. 18.30. Alle må være på plass i salen kl. 19.30. Arrangementet blir sendt direkte på NRK 1. Tid: Lørdag 15. mars kl. 19.30. Sted: Oslo Spektrum. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. Kode: obos. OBOS-pris kr 325 inkl. bill. avg. Ord. pris kr 425 inkl. bill. avg.

Betal kontingenten med eFaktura DIVERSE

Betaler du medlemskontingenten med eFaktura?

Hvis ikke kan du opprette en eFaktura-avtale samtidig med at du betaler årets medlemskontingent nå i februar. Bruk ditt medlemsnummer som eFaktura-referanse. Da får du neste års regning rett i nettbanken, ferdig utfylt med KID-nummer. Enkelt og greit!

Slipp lange KID-nummer og bidra til et grønnere miljø

OBOSBL ADET

97


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Demoner 2014 Når den norske idyllen slår sprekker. KULTUR OG FRITID

Terrorisme, politikk og kjærlighet.

Demoner 2014 er et brennaktuelt drama spekket med lidenskap og spenning. Dostojevskijs berømte roman De besatte har inspirert Geir Gulliksen til å skrive et teaterstykke om Norge i 2014. Det er noe råttent i sosialdemokratiet. En ulmende misnøye med kulturelitens ideer danner utgangspunkt for en terrorcelle. Medlemmene er unge og de ønsker endring. Hva skjer når det smeller? Tid: Spilles i februar og mars. Sted: Nationaltheatret, Hovedscenen. Billetter: www.nationaltheatret.no eller tlf. 815 00 811.

20 % rabatt Gjelder for inntil 2 billetter til ord. pris

Kampanje på feriehus i Danmark

10 % på leie av feriehus i Europa

KULTUR OG FRITID Med dansommer kan du velge mellom 4 500 hus med noe for enhver smak.

KULTUR OG FRITID Bestill drømmehuset for sommeren nå, og sikre deg og din familie en uforglemmelig ferie. Med NOVASOL kan du velge mellom 33 000 feriehus i Europa.

Hva med minnerike opplevelser bak de danske sanddynene i et av våre unike og spennende feriehus? Sikre deg drømmehuset til ferien nå. Bestilling: Tlf. 21 99 90 00 eller www.obos.no/dansommer

10 % kampanjerabatt på feriehus i Danmark ved bestilling i perioden 06.02 – 06.03.14. Ellers 5 % rabatt på ordinær pris.

98

OBOSBL ADET

Bestiller du før 6. mars får du 10 % rabatt på leiebeløpet. Bestilling: Tlf. 21 99 90 00 eller www.obos.no/novasol

10 % kampanjerabatt på feriehus i Europa ved bestilling i perioden 06.02 – 06.03.14. Ellers 5 % rabatt på ordinær pris.


www.obos.no/medlem

Holmenkollrennene 8.-9. mars kan du se stjernene og oppleve den unike stemningen i Holmenkollen. KULTUR OG FRITID Det blir folkefest i Kollen hele helgen — både på tribunene og langs løypa!

Gjør deg klar til to spennende dager med forskjellige øvelser i langrenn, hopp og kombinert. Kjenn på pulsen når Bjørgen og Johaug jakter på seier i tre-mila, når hopperne klinker til i bakken og når langrennsgutta måler krefter i verdens tøffeste fem-mil! Søndagen er den tradisjonelle Holmenkollsøndagen, som er en flott dag for hele familien, både sportslig og sosialt. Les mer på www.holmenkollen-worldcup.no.

Foto: Skiforeningen

Tid: 8. og 9. mars 2014. Sted: Holmenkollen. Billetter: www.billettservice.no og tlf. 815 33 133

25 % rabatt Inntil 5 billetter per medlem Rabatten gjelder på ord. priser eks. bill.avg.

Skal du kjøpe ny bil? Med OBOS Billån kan bildrømmen bli virkelighet — til gode betingelser. FORSIKRING OG FINANS Som medlem i OBOS får du et av markedets beste billån.

Søknad legger du enkelt inn på www.obos.no/billaan — og du får svar innen 24 timer! Vi kan gi deg et uforpliktende tilbud med det samme. • Lån både til ny og brukt bil. • Signer lånet med BankID. Har du spørsmål kan du nå oss på tlf. 06270 eller obosbillaan@eika.no. Produktet leveres av Eika Kredittbank AS.

Gunstig rente, lave gebyrer og fleksible vilkår

Foto: Colourbox

OBOSBL ADET

99


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

10 % rabatt hos Telio Som OBOS-medlem får du 10 prosent rabatt på alle Telios abonnement. TELEFONI Du kan spare mye på å samle familiens abonnement hos Telio — og alt kommer på én felles faktura. Bestill nå!

Velg mellom: • hjemmetelefon med ubegrenset bruk til fastpris • mobilabonnement med inkluderte minutter, SMS/MMS og data • bredbånd med lynrask hastighet og plass til hele familien • mobilt bredbånd med tilgang til 4G-nettet Eksempel: Fri bruk + 3 GB Kun kr 233 per måned for mobilabonnementet Fri bruk + 3 GB. Du kan få enda større rabatt Verv familie og venner til Telio mobil- eller hjemmetelefoni og få 10 prosent rabatt per verving. Verver du mange nok, betaler du ingenting for abonnementet ditt. Bestill abonnement og se hvordan du verver på telio.no/obos. Du kan også ringe oss på tlf. 02101. 10 % rabatt på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd

Er bilen din stjålet? Kjøp en ny da vel! OBOS Forsikring — for alle oss som ikke kan erstatte bilen med en ny. FORSIKRING OG FINANS OBOS Forsikring tilbyr alle typer forsikring til noen av markedets beste betingelser.

Som medlem kan du forsikre huset, bilen, båten og innboet ditt hos OBOS Forsikring. Samler du tre eller flere forsikringer hos oss får du 10 prosent samlerabatt. Har du kollektiv innboforsikring telles denne med. Test oss i dag: Ta kontakt på tlf. 22 86 55 45 eller obosforsikring@obos.no.

Lave premier og gode vilkår

100

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Fonus Begravelsesbyrå Fonus tilbyr fullservice innen begravelse og tilhørende tjenester. DIVERSE Med lang erfaring gjør vi i Fonus vårt beste for at gravferden blir som ønsket — en verdig avskjed og et godt minne. Vi kommer gjerne hjem til deg for en samtale, eller du kan besøke oss i et av våre mange kontorer. Som OBOSmedlem får du blant annet kr 3000 i rabatt på nye gravstener.

Du kan kontakte Fonus på tlf. 03024 hele døgnet. Finn ditt nærmeste kontor: • Oslo: Helsfyr, Lambertseter, Linderud, Røa og Sinsen • Akershus: Asker, Drøbak, Fet, Lillestrøm, Sandvika og Østerås • Østfold: Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen og Sarpsborg • Hedmark: Elverum, Hamar, Løten og Stange

10 % rabatt på kister og urner m.m. Kr 1000 i rabatt ved nytt navn på gravstener Kr 3000 i rabatt på nye gravstener

www.fonus.no

Onegin Kjærlighet og konvensjoner med musikalsk og fortellermessig klimaks. KULTUR OG FRITID Sterke følelser og dramatiske skjebner veves sammen i Aleksandr Pusjkins kjærlighetshistorie.

Pusjkins portrett av St. Petersburgs dekadente og overfladiske sosietetsliv har inspirert kunstnere i alle sjangre, deriblant Peter Tsjajkovskijs opera Eugene Onegin. Den legendariske koreografen John Cranko har udødeliggjort dramaet i balletten og vi møter blant annet Yoel Carreño i en av rollene.

Tid: Spilles fra 28. februar til 26. mars. Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen. Billetter: www.operaen.no eller tlf. 21 42 21 21.

20 % rabatt Foto: ErikBerg

OBOSBL ADET

101


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

The Black Rider KULTUR OG FRITID Bli med på en mystisk reise i en mørk skog — akkompagnert av Tom Waits fantastiske musikk. Den unge bokholderen Wilhelm forelsker seg i skogvokterens datter, men for å kunne gifte seg må han bevise sitt verd som jeger. Kanskje en pakt med djevelen kan hjelpe han med å nå målet?

Av Tom Waits, Robert Wilson og Wiiliam S. Burroughs. Tid: Spilles fra 25. januar til 15. mars. Sted: Rogaland Teater, Hovedscenen. Billetter: Tlf. 51 91 90 90 eller www.rogalandteater.no. 25 % rabatt

Prokofjev og Berlioz KULTUR OG FRITID Fiolinist Janine Jansen er årets solistprofil i Oslo-Filharmonien, og hun fikk aldeles strålende kritikker etter sin forrige konsert.

Denne kvelden spiller hun Prokofjev: Fiolinkonsert Nr. 2 og Berlioz: Symphonie Fantastique med dirigentnestor og tidligere sjefdirigent Herbert Blomstedt på plass. Tid: Fredag 28. februar kl. 19.30. Sted: Oslo Konserthus Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. 20 % rabatt Foto: Felix Broede

Kutt bensinprisen! DRIVSTOFF Bruk medlemskortet ditt når du tanker og få 27 øre i rabatt per liter drivstoff. Rabatten er uavhengig av volum og gjelder alle Statoil-stasjoner i Norge, i tillegg til alle Beststasjoner og 1-2-3-automatanlegg.

Husk å trekke medlemskortet før du betaler med kontanter eller bankkort. Rabatten kan ikke kombineres med andre rabattavtaler, og gjelder ikke på Statoil Trucknettverk.

27 øre rabatt per liter drivstoff (bensin og diesel)

102

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Spelemann på taket «Om eg var ein rik mann» på scenen igjen på Det Norske Teatret. KULTUR OG FRITID Vi skal til dei jødiske busettingane i Russland på byrjinga av 1900-talet og følgjer livet til mjølkemannen Tevje. Han vernar om den barnerike familien sin og ønskjer å leve i pakt med jødiske tradisjonar samstundes som heile livsgrunnlaget blir truga av makthavarane som vil utslette dei jødiske landsbyane.

Musikalen er ein av dei største publikumssuksessane ved Det Norske Teatret og blei sett opp både i 1968 og 1987, då med Lasse Kolstad i hovudrolla. Regi: Erik Ulfsby.

Tid: Premiere 21. mars. Stad: Det Norske Teatret, Hovudscenen. Billettar: Tlf. 22 42 43 44 eller www.detnorsketeatret.no.

20 % rabatt

Foto: Marcel Leliënhof

I hovudrollene: Pål Christian Eggen og Herborg Kråkevik.

Kredittkort med 4 % bonus OBOS MasterCard gir deg 4 prosent bonus på alt du handler innen bolig og interiør. FORSIKRING OG FINANS Skal du pusse opp? Eller kjøpe ny sofa? Da lønner det seg å betale med OBOS MasterCard.

Fordeler med OBOS MasterCard: • 4 % bonus på varer til hus og hjem • Ingen administrasjonsgebyr ved bruk av kortet • Reise- og avbestillingsforsikring • ID-tyveriforsikring • Gebyrfrie varekjøp • Inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse Les mer om kortet og bestill på www.obos.no/mastercard. OBOS MasterCard leveres av Eika Kredittbank AS. Effektiv rente 25,50 % v/15.000,o/12 mnd. Totalt 16.460,40 kr.

Kredittkort med 4 % bonus, reise og avbestillingsforsikring, ID-tyveriforsikring

OBOSBL ADET

103


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

FASTE MEDLEMSTILBUD Her følger en liste over faste medlemsfordeler. Se www.obos.no/medlem for en komplett oversikt. Hold deg oppdatert på tilbudene - last ned gratis OBOS-app fra App Store eller Google Play. Rabatter gjelder på ordinære priser. Husk medlemskortet!

MAXBO

Bygg og bolig

÷ 10 % på alle ordinære varer hos MAXBOs varehus i Oslo og på Hvam. Se butikkoversikt på www.maxbo.no

Ferie og reise

Forsikring og finans

Den Norske Husfliden

Mester Rammer

Avis

OBOS Billån

Feel

Montér

Dansommer

OBOS Forsikring

Flügger farve

Norfloor Fliser

Norske Vandrerhjem

OBOS Banken

FOBBL Service og omsorg

Glassmester Rolf Berglund

Novasol

OBOS MasterCard

Kaba MøllerUndall

Sector Alarm

OBOS Hotellferie

÷ 10 % på alle varer (unntatt bøker og bunader). Stortorvet 9, Oslo (GlasMagasinet) www.dennorskehusfliden.no

30 % rabatt på alle varer til ordinære priser hos interiørkjeden Feel. Butikker over store deler av landet. www.feel.no

÷ 20 % på alt av maling, tapet og utstyr. 71 utsalgssteder i Norge. Nå også med nettbutikk! Bruk rabattkode OBOS1929 www.flugger.no

÷ 20 % på faste, private rengjøringsavtaler. Nygaardsgaten 28, Fredrikstad

30 % rabatt på nøkler, nøkkelfiling, låskasser, sylindre, navnskilt og gravering. Kr 2300 for FG-godkjent sikkerhetslås inkl. montering. www.kaba.no

Kitch’n

- 20 % på alle varer til ordinær pris.Krever innmelding i Kitch’n Kundeklubb. Se www.kitchn.no for å finne din nærmeste butikk.

Kunsttilbud

Gode tilbud på innrammet grafikk fra Artgate og Mester Rammer. Inntil 30 % rabatt. www.obos.no/kunst

104

OBOSBL ADET

÷ 15 % på innramming og gode tilbud på ferdig innrammet grafikk. 5 butikker i Oslo + Sandvika, Lillestrøm og Jessheim. Tlf. 23 23 00 90 www.mesterrammer.no Medlemsrabatter i over 70 varehus. Blant annet opptil 32 % på trelast, 20 % på kjøkken og 20 % rabatt på parkett- og tregulv. Se rabattlisten på obos.no. www.monter.no

Landets eldste fliskjede. ÷ 25 % på fliser og tilbehør, og 20 % på VVS-produkter. Gjelder i alle Norfloors butikker. www.norfloor.no

÷ 25 % på alt i glass og speil. Thereses gate 44, Oslo 24 timer servicetlf. 22 46 74 79. www.rolfberglund.no

Fri installasjon av boligalarm. 10 % rabatt på abonnement med vektertjeneste fra kr 386 per mnd. Tlf. 08090 www.obos.no/alarm

Strøm til innkjøpspris

OBOS Strøm. Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp. Send sms OBOS til 02021. Ring tlf. 02021. www.obos.no/strom

Inntil 20 % rabatt på leiebil i Norge og inntil 10 % i resten av Europa. Rabattkode: 0250801 NB! Første nr. i rabattkoden er bokstaven O. Tlf. 815 33 044 www.obos.no/avis ÷ 5 % på leie. Mer enn 4500 feriehus i hele Danmark. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/dansommer

Gratis medlemskap, verdi kr 150 per år, og spesialtilbud på overnatting. www.obos.no/medlem

÷ 5 % på leie. 30 000 feriehus i 26 land. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/novasol

2 netter for 1 495! (2 netter/2pers./inkl. frokost) Hoteller i hele Norge. Bestill på www.oboshotellferie.com

Toscana

÷ 15-25 % på hotellrom og leiligheter. Info om bestilling på obos.no/toscana. www.borgomaglianoresort.com

Gunstige betingelser på rente og lave gebyr via Eika Kredittbank AS. Gjelder også båt, caravan og MC. Tlf. 06270. www.obos.no/billan

Forsikring til medlemspris, bl.a. innbo, bil og reise. Flere forsikringer gir samlerabatt. Tlf. 22 86 55 45 www.obos.no/forsikring

I OBOS-banken får du gode betingelser på lån, sparing og forsikring. Tlf. 02334 www.obos.no/bank

Kredittkort med 4 % kjøpsbonus og reise- og avbestillingsforsikring. Søk på www.obos.no/mastercard. Kundeservice tlf. 03850

Kultur og fritid Black Box Teater

Ca. 20 % rabatt på egne programforestillinger. Marstrandgt. 8, Oslo. Tlf. 23 40 77 70, man-fre 10-16 blackbox@blackbox.no www.blackbox.no

Blå Grotte / St. Croix:

20 % rabatt på konserter på Blå Grotte og St. Croix i Fredrikstad. www.kulturhusene.no


www.obos.no/medlem MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Dansens Hus

Norsk Folkemuseum

Total Scene & Bar

Den Norske Opera & Ballett

Norsk Oljemuseum

Wallmans

Det Norske Teatret

Nøtterøy kulturhus

Eidsvoll 1814

Oslo-Filharmonien

÷ 20 % på ordinære forestillinger for OBOS-medl. og én ledsager. (Ikke baby/barne- og familieforest.) Møllervn. 2, Oslo Tlf. 23 70 94 00. www.dansenshus.com

÷ 20 % på opera/ballettforestillinger. ÷ 20 % på omvisning i Operaen. Gjelder ikke gjestespill. Tlf. 815 44 488 www.operaen.no

÷ 20 % rabatt på ordinære forestillinger. Tlf. 22 42 43 44 www.detnorsketeatret.no

÷ 10 % på varer i museumsbutikken. ÷ 25 % på inngangsbilletten. Tlf. 22 12 37 00 www.norskfolkemuseum.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Stavanger. www.norskolje.museum.no.

30 % rabatt per person på forestillinger. For inntil 5 personer. www.wallmans.no

Telefoni, drivstoff m.m.

÷ 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Tlf. 33 40 20 01. www.notteroy.kulturhus.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk Tlf. 63 92 22 10 www.eidsvoll1814.no

÷ 20 % rabatt på ordinære konserter i Oslo Konserthus. Gjelder OBOS-medlem og én ledsager. Billettservice, tlf. 815 33 133. www.oslofilharmonien.no

Forsvarets Stabsmusikkorps

Oslo Nye Teater

÷ 25 % på konserter i Ridehuset, Akershus festning. www.billettservice.no, tlf. 815 33 133 www.fsmk.no

Slottsfjellfestivalens eget utested. ÷ 20 % rabatt på billettene. Stoltenbergs gate 46, Tønsberg. www. billettservice.no, Tlf. 815 33 133 www.slottsfjell.no

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 22 34 86 80. Fax. 22 34 86 88 salg@oslonye.no www.oslonye.no

Fonus begravelsesbyrå

Nordens største sammenslutning av begravelsesbyråer. ÷ 10% på kister og annet. 3000,- i avslag på nye gravstener. Tlf. 03024 www.fonus.no

Oslo Sportslager AS

÷ 10 % på kjøp over 200 kroner/ ÷ 15 % fra kr 1500 (gjelder ikke skipakker og Everest sykler). Torggata 30, Oslo. www.oslosportslager.no

Hedmark Fylkesmuseum

Ringsakeroperaen

Lambertseter Bad

Kringkastingsorkestret

Rogaland Teater

Statoil

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger. Tlf. 51 91 90 90, billettsalg@rogaland-teater.no www.rogaland-teater.no

27 øre rabatt per liter. Husk å dra medlemskortet FØR du betaler. Gjelder alle Statoil-, Best- og 1-2-3-stasjoner i Norge. www.obos.no/statoil

Kulturkirken Jakob

SF Kino

Telio

Nationaltheatret

Skimuseet Holmenkollen

TV 2 Sumo

Nobels Fredssenter

Teater Innlandet

÷ 20 % på årskort, gjestekort og inngangsbilletter. www.hedmus.no

20 % rabatt på Torsdagslive i Aulaen. 25 % rabatt på konserter i Store Studio. Barn under 16 år gratis. Mer info: kork.no. Billetter: billettservice. no/ 815 33 133.

÷ 25 % på konserter. Gjelder KKVs egne arrangementer. www.billettservice.no Tlf. 815 33 133 www.jakob.no

÷ 20 % på alle forestillinger ved kjøp av 2 billetter. Tlf. 815 00 811 www.nationaltheatret.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Rådhusplassen i Oslo. Tlf. 48 30 10 00 www.nobelpeacecenter.org

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 62 34 42 66 Billettservice, tlf. 815 33 133. www.ringsakeroperaen.no

Kr 10 i rabatt per billett. Gjelder for inntil 2 pers. ved kjøp i billettkiosken. Gjelder ikke Stavanger/ Sandnes. www.sfkino.no

÷ 50 % rabatt. Gjelder for entré til Skimuseet og hopptårnet, med inntil tre ledsagere. Tlf. 22 92 32 00 www.skiforeningen.no

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger i egen regi. Spesialrabatter på utvalgte forestillinger. Tlf. 62 59 87 20 www.teaterinnlandet.no

LAST NED GRATIS OBOS-APP!

Halv pris på inngang i helgene (lørdager og søndager). Gjelder for én person. Glimmervn. 42, tlf. 22 74 94 00 www.lsvk.no

Søk i alle medlemstilbudene og bruk mobilen som medlemskort. Du får også en oversikt over alle brukte OBOS-leiligheter til salgs. Appen heter OBOS, er gratis, og kan lastes ned fra App Store og Google Play.

BETAL KONTINGENTEN MED E-FAKTURA

10 % rabatt på alle abonnement på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd. Kundeservice: 02101 www.telio.no/obos

Inntil 30 % rabatt på abonnement. Ingen bindingstid www.obos.no/sumo

Opprett en eFaktura-avtale samtidig med at du betaler årets medlemskontingent. Bruk ditt medlemsnummer som eFaktura-referanse.

OBOSBL ADET

105


leserservice

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

INFORMASJON OG OVERSIKT

PÅ NETT

NESTE NUMMER:

Digital utgave: obos.no/obosbladet Sosialt: facebook.com/obosmedlem Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlemstilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/nyhetsbrev

Ansvarlig redaktør Åge Pettersen Redaktør Cathrine Wolf Lund (cwl@obos.no)

I POSTKASSA FRA 3. MARS!

Redaksjonen Tone Kleven Staff (tone.kleven.staff@obos.no) Marie Dyrén (marie.dyren@obos.no) Henrik Sørlie (henrik.sorlie@obos.no) Eddie Chr. Thomas (eddie.chr.thomas@obos.no) Tyra T. Tronstad (tyra.tronstad@obos.no) Jorunn Wold (jorunn.wold@obos.no)

MITT BLAD Er dere flere enn ett OBOSmedlem i familien, slik at dere mottar flere blader enn dere trenger? Har du flyttet? Gi oss beskjed på medlemsservice@ obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

TIPS OSS! Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no

ANNONSESALG FOTO IVAN BRODEY

HS Media Tor Gunnar Schøyen Aasnes tlf: 62 94 10 39/952 40 815 e-post: taa@hsmedia.no Mona Jørgensrud tlf: 62 94 10 32/911 73 473 e-post: mj@hsmedia.no

SPØRSMÅL OG SVAR Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook.com/ obosmedlem

APP Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

TRYKK Svanemerket er det offisielle miljø-merket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

106

OBOSBL ADET

OBOS AD AD ETET OBOSBLBL PÅ COVERET

Foto Siren Lauvdal Styling Kråkvik & D’Orazio Fra venstre: «Birdy», fra Northern Lighting Birdy, «Radon» fra Light Years/Blåmann og «Cone lamp» fra Bo Concept.

NY BOK OBOS helt i hundre NY BOKSIDE 56 OBOS helt i hundre HAMAR SIDE 56 Hjemme hos Larsen HAMAR SIDE 52 Hjemme hos Larsen

R 2014 NR 1 FEBRUA NR 1 FEBRUAR 2014

Bidragsytere i dette nummeret Hans Fredrik Asbjørnsen Ivan Brodey Nadia Frantsen Sølvi Halvorsen Inga Ragnhild Holst Katharina Dale Håkonsen Kråkvik & D’Orazio Siren Lauvdal Sean Melling Murray Arash A. Nejad Papercut Heidi Røneid Tina Åmodt Medlemssider Dea Frydenlund (dea.frydenlund@obos.no) Utforming av boligsider Trine-Lise Storeide Thue (trine.lise.thue@obos.no) Medlemstilbud Hege Asplund (hege.asplund@obos.no) Marius Loe (marius.loe@obos.no)

SIDE 52

NY BOLIG Her bygger OBOS, - full G oversikt! NY BOLI r OBOS, Her bygge FRA SIDE 71 - full oversikt! FRA SIDE 71

Design og art direction Teft Design: Steffen Olsen FRA SIDE 27 FRA SIDE 27

Nye og klassiske lamper Lys i borettslag et lyskilde! Velg rett lyskilde! et Velg Lampemakerne i boret nord Entslag fengslend lamperfraLys e lampe lampe lende Nye og klassiske fra nord En fengs Lampemakerne

Trykk Aller Trykk AS Opplag 318 000 ISSN: 0807-9323

FORHANDLERLISTE - LAMPER A. Huseby ahuseby.no Atypyk atypyk.com andTradition andtradition.com Bo Concept boconcept.com/no Bolia bolia.com/no Bolina bolina.no Habitat habitatstore.no Eske eske.as

Expo Nova exponova.no Granit granit.se Kollekted By kollekted.no Iittala iittala.com Northern Lighting northernlighting.no Verket interiør verketinterior.no

Utgitt av OBOS, Pb 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Tlf. 02333 (sentralbord), 22 86 57 85 (redaksjonen) obosbladet@obos.no


Returadresse: OBOS-bladet Postboks 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo

Start Forfra Kom du for sent hjem til nyhetssendingen? Med tjenesten Start Forfra kan du med et enkelt tastetrykk starte nyhetene eller programmet du ønsker å se forfra, og få med deg alt fra start. Enkelt og genialt.

Start Forfra

Start Forfra er en av flere tjenester i underholdningsportalen T-We. Les mer på canaldigital.no/t-we

OBOS-bladet nr 1 2014  

Tema: Lys

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you