Page 1

EDITIE NO. 2 - APRIL 2013

FEESTKRANT KONINGINneDAG BROEK OP LANGEDIJK


pagina 3


pagina 3

oranje boven!

voorlopig de laatste koninginnedagviering in broek op langedijk

Het oranjefeest van Broek op Langedijk is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een waar begrip in onze regio. De Broeker organisatie begint al in september met de voorbereidingen van de festiviteiten rondom deze feestelijke dag. Het programma was dan ook nagenoeg al samengesteld toen koningin Beatrix op 28 januari haar aftreden bekend maakte...

U geeft toch ook? Het organiseren van een feestelijke dag kost veel geld. De crisis raakt onze stichting ook en het is moeilijker dan ooit om het budget voor de dag rond te krijgen. Daarom gaan de vrijwilligers van de stichting in de tweede week van april weer van deur tot deur. Zij vragen aan alle inwoners van Broek op Langedijk een kleine bijdrage voor onze stichting, zodat we ook volgend jaar weer een fantastische dag kunnen organiseren. U kunt uw gift ook overmaken op rekeningnummer 3466.72.929, alvast dank! Heeft u een eigen bedrijf en wilt u bijvoorbeeld ook adverteren in onze krant van 2014? Neem contact op via onze website www.oabol.nl.

In diverse extra vergaderingen (normaal al 10 per jaar) moest er in korte tijd een aangepast programma in elkaar worden gedraaid. Bovendien was ons eerder gekozen thema 'De wereld rond' niet meer toepasselijk en veranderde dit in 'Oranje boven!'. We hebben de activiteiten zoveel mogelijk rond de officiĂŤle plichtplegingen rondom de kroning gepland. Voor degenen die niets willen missen is er een metersgrote outdoor-videowall waarop alle ceremonies in Amsterdam live kunnen worden gevolgd! In Broek op Langedijk mis je dus niets! Het programma wijkt iets af ten opzichte van de voorgaande jaren. Zo starten we iets later met de optocht (12.00 uur) en is het

middagprogramma iets gewijzigd. Maar let op: alle succesnummers zijn ook in 2013 weer van de partij. Wij wensen een ieder weer veel leesplezier met deze krant en zien u natuurlijk graag terug op de voorlopig laatste koninginnedag in Broek op Langedijk!

Dresscode TREK JE MOOISTE ORANJE AAN Ieder jaar wordt het Havenplein helemaal versierd in gezellige oranjestijl. Vlaggen, wimpels en ballonnen: aan alles is gedacht! Dit jaar vragen we alle bezoekers om zich uit te dossen in een mooie oranje outfit. Zo wordt het nog eens extra feestlijk!


pagina 4

Dorpsstraat 101, Broek op Langedijk

Openingstijden:

Donderdag: 12.00 - 17.00 uur Vrijdag: 8.00 - 17.00 uur Zaterdag: 8.00 - 16.00 uur

CIRCUS

Wij trakteren!!

Een Langedijker gaat, waar zijn eigen circus staat!

28 & 29 april 2012

OBDAM – HOFLAND 1 & 2 MEi 2012

ALKMAAR – DAALMEER 3 & 4 MEi 2012

ALKMAAR – DE MARE

Koninginnedagisishet hetfeest feest en en daarom Op Op Koninginnedag daaromtrakteren trakteren wij iedere klant op een overheerlijke oranjetompoes! wij iedere klant op een overheerlijk oranjetompoes! Zolang de voorraad strekt, dus wees er snel bij!! Max. 2 per klant en zolang de voorraad strekt, dus wees er snel bij!!

Hornweg 6 1721 CV Broek op Langedijk Tel. 0226 314 416 www.tenbruggencate.com

KiJK VOOr iNFOrMaTiE EN KaarTVErKOOp Op:

WWW.CIRCUSSIJM.NL

Tankstation, Carwash & Oliehandel


pagina 5

feest van het jaar!

voorlopig de laatste koninginnedagviering in broek op langedijk

Oabol online Natuurlijk kun je alle info over Koninginnedag in Broek ook nog eens teruglezen op het world wide web! Onze website www.oabol.nl is onlangs weer helemaal vernieuwd. Je kunt jezelf er bijvoorbeeld al inschrijven voor de optocht en zeskamp. Bovendien lees je er ook hoe laat en waar de diverse programma-onderdelen starten. Schrijf jezelf ook in voor onze online nieuwsbrief en ontvang regelmatig alle nieuwtjes in je mailbox.

Met gepaste trots presenteren wij voor de tweede keer onze feestkrant. N铆et alleen het resultaat van hard werken en gulle giften van de bevolking en bedrijven maar b贸venal het enthousiasme van een kleurrijk bestuur en talloze ijverige vrijwilligers.

Eervolle vermeldingen Naast de 9 bestuursleden zijn er zo gezegd talloze andere mensen bij de stichting betrokken.

succes maken. Wij hopen in de komende jaren nog veel van jullie inzet gebruikt te maken. Allemaal ontzettend bedankt!!

Vergeet bijvoorbeeld v贸贸ral ook niet de optochtcommissie, bouwploeg, EHBO, spelbegeleiders, wagenbouwers, collectanten, enz.. Zij zijn het die deze dag tot een echt

(P.s. lijkt het jou ook leuk om ons komen te helpen? Vul het formulier in op www.oabol.nl. Je bent van harte welkom in het team!)

Facebook en Twitter Laat ook eens boodschap achter op Facebook. Je vindt er bovendien alle nieuwtjes over Koninginnedag! Volg ons ook op Twitter: #oabol.

COLOFON Deze krant is een uitgave voor en van de Stichting Oranje Activiteiten in Broek op Langedijk. Alle opbrengsten van de getoonde advertenties in deze uitgave komen geheel ten goede aan de stichting. De krant wordt in april 2013 huis-aan-huis verspreid in Broek op Langedijk door de vele vrijwilligers van onze stichting. Geen exemplaar of wil je meerdere exemplaren ontvangen? Vul het contactformulier in op de website www.oabol.nl en de krant komt z.s.m. jouw kant op. Sponsor/donateur/vrijwilligers worden? Je vindt alle nodige info op www.oabol.nl. Opmaak: DazzlMedia Oplage: 5.000 exemplaren

Coverfoto: koningin Beatrix op bezoek bij Museum Broekerveiling in 1987.

Van links naar rechts, boven naar beneden: Frank Bijvoet, voorzitter | Judith Leegwater, secretaris | Mies Drost, zeskamp | Jeroen Beukers, licht/geluid | Joke Bak-Drost, programma | Martijn Arends, pr | Ron Leering, optocht | Rene Jongeleen, sponsorcommissie | Peter Bijvoet, penningmeester |


pagina 6

beatrix Volledige naam

Werd staatshoofd op

Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau

30 april 1980

Geboren op

(beeldhouw)kunst, paardrijden

31 januari 1938

School

Hobby's op de kleurenfoto

Baarnsch Lyceum, Universiteit van Leiden

De koningin met haar kleinkinderen Gravin Luana en Gravin Zaria, juni 2006.

Trouwde met Claus von Amsberg in 1966

Beatrix als baby, februari 1938.

Kinderen Willem-Alexander, Johan Friso, Constantijn

op de zwart/wit foto


pagina 7

Geen kroning In Nederland wordt een staatshoofd niet gekroond, maar ingehuldigd. Formeel komt het erop neer dat het staatshoofd en de Staten-Generaal een belofte doen. In de 20ste eeuw is in vrijwel alle koninkrijken de kroning vervangen door een ceremonie die neer komt op een beëdiging of inhuldiging in het parlement. Deze beslissing over de abdicatie is een van de weinige dingen die een staatshoofd écht zelf mag beslissen. De bekendmaking van dit besluit mag ook op een manier gebeuren, zoals het staatshoofd wenst. In theorie kan het staatshoofd zelfs terugkomen op de abdicatie-beslissing. Dus in theorie: Beatrix zou voor 30 april nog kunnen zeggen dat ze het toch niet wil.

willemalexander Volledige naam Willem-Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassau

Geboren op 27 april 1967

School Baarnsch Lyceum, Atlantic College (Wales), Univ. van Leiden

Trouwde met Máxima Zorreguieta in 2002

Kinderen Catharina-Amalia, Alexia, Ariane

Wordt staatshoofd op

30 april 2013 Hobby's sport, vliegen

Op de foto De Prins van Oranje, Prinses Máxima met hun dochters Prinses Catharina-Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane in Buenos Aires, Argentinië, 22 december 2007.

op de zwart/wit foto Willem-Alexander als baby, januari 1967.


pagina 8

DE OP DEZE PAGINA GENOEMDE BEDRIJVEN HEBBEN DE KOSTEN VOOR DE PLAATSING VAN DE FEESTTENT OP ZICH GENOMEN. BEDANKT!

Scheidingswanden Plafonds Betimmeringen Verlichting

GLAS

Uw partner in projektafbouw B&OProjekt ProjectAfbouw Afbouw B.V. B.V. B&O Bijlestaal56 56 Bijlestaal Broekop opLangedijk Langedijk Broek info@beno.nl info@projektafbouw.nl

www.beno.nl www.projektafbouw.nl

GROENTEN


pagina 9

Elma wenst de Stichting „Oranje Activiteiten Broek op Langedijk” veel succes bij de organisatie van deze prachtige feestdag!

WE MIND YOUR BUSINESS ProPredict levert service en kennis. ProPredict gaat uit van de organisatie, de informatiebehoefte van de opdrachtgever en de specifieke toepassing van kennis en kunde voor een resultaat- en oplossingsgerichte integratie in een organisatie. Of het nu gaat om Business Intelligence, Applicatie services, Database services of Integratie services.

Keizelbos 1 1721 PJ Broek op Langedijk T: 0226 33 16 00 E: info@elma.nl I: www.elma.nl

propredict.nl

DE OP DEZE PAGINA GENOEMDE BEDRIJVEN HEBBEN DE KOSTEN VOOR DE PLAATSING VAN DE FEESTTENT OP ZICH GENOMEN. BEDANKT!

BOUWEN OP ZO’N 100 JAAR VAKMANSCHAP Wijsheid in bouwen is kiezen voor een bouwer die bewezen heeft het vertrouwen waard te zijn. Zo’n bouwer is De Geus Bouw. Opgericht in 1912 heeft De Geus Bouw sindsdien een kleine stad aan bouwprojecten opgeleverd. De eerste bouwprojecten staan nu bijna een eeuw. Het zijn stille getuigen van de mentaliteit en kwaliteit die al sinds de oprichting loodrecht overeind staan. Kijk voor recente voorbeelden van sterk en betrouwbaar bouwen op www.geusbouw.nl of bel 0226-316244 voor een persoonlijk advies of prijsopgave. Of het nu gaat om grote of kleinere bouwprojecten, De Geus Bouw is graag uw partner.

Dijk 30 1721 AE Broek op Langedijk Postbus 210 1723 ZL Noord-Scharwoude

T 0226 31 62 44 F 0842 28 26 00 info@geusbouw.nl www.geusbouw.nl


pagina 10

buro BAK is een fexibel en daadkrachtig buro dat zich richt op bouwbegeleiding in de breedste zin van het woord. Het doel wat buro BAK hierin nastreeft is het ontzorgen van onze opdrachtgevers. Wij zijn actief in de werkgebieden: Bouwprojectmanagement / Bouwdirectie Uitvoeringsbegeleiding / Toezicht Onderhoud / Technisch beheer VvE - Technisch beheer Particulier / Keuringen Detachering / Interim diensten

Postbus 45 1720 AA Broek op Langedijk Tel. 0649 450 439

Kijk eens op www.burobak.nl en krijg een indruk van onze veelzijdigheid en recente voorbeelden van werkzaamheden.

www.burobak.nl


pagina 11

gala of the year

zien en gezien worden tijdens de party van het jaar! Op maandagavond 29 april zijn alle basisschoolleerlingen van Broek op Langedijk van harte welkom op de Glitter & Glamour Kinderparty in de sfeervolle feesttent op het Broeker Havenplein. Verkleed jezelf dit jaar ook weer in je beste kostuum! Het thema is 'Kings & Queens' dus daar kun je alle kanten mee uit! De kinderen worden de gehele avond vermaakt in een geweldige ambiance waarbij het echte Hollywood verbleekt. Natuurlijk inclusief rode loper, paparazzi, een hapje, drankje en stijlvol entertainment. Een party met allure waar je bij geweest moet zijn! Dit jaar verwachten we je gekleed geheel naar het thema 'Kings & Queens'. Ga bijvoorbeeld als prins (/koning) Willem-Alexander. Geef je op onze website www.oabol.nl

en maak kans op leuke prijzen! Kaartjes zijn binnenkort beschikbaar en worden verkocht voor slechts 1,- via de basisscholen van Broek op Langedijk. Wees er snel bij want vol = vol! Dit jaar kunnen de ouders ook weer terecht in CafĂŠ Welgelegen. Alle verrichtingen tijdens het gala in de tent zijn daar live te zien op een groot scherm! En na het gala halen ze je weer op!

INFO waar Havenplein, Broek op Langedijk WANNEER maandagavond 29 april tijd van 19.00 tot 21.30 uur dresscode Kings & Queens kaarten verkoop op de basisscholen, â‚Ź 1,meer info www.oabol.nl

Bedankt! Het gala wordt mogelijk gemaakt door drie fantastische sponsors: buro BAK, Huibers Constructie en Wagenaar Lelies. Dank!


pagina 12

Bijlestaal 64 1721 PW Broek op Langedijk T 0226-343880

Steen voor steen

www.geus.nl

onderscheidend

Wenst iedereen een mooi

RAL 2009 feest!! Ook voor andere kleuren bent u bij ons aan het goede adres!

Nautilus Eco-Civiel b.v. De Ronge 34 | 1852 XC Heiloo T 072 - 533 13 99 | F 072 - 533 43 34 E info@nautilusschanskorven.nl I www. nautilusschanskorven.nl

Schildersbedrijf De Langedijk Broeker Werf 1 1721 PC Broek op Langedijk

Tel. 0226 313934 http://www.delangedijk.nl

THEO SCHOUTEN HAARWERKEN - Personal Training aan huis - Stepperbikes - Judoschool Meer informatie? www.ebisports.nl

bedankt de Oranjevereniging van Broek op Langedijk voor alle inzet en werkzaamheden ontrent de fantastische dag die zij organiseren voor de kinderen! Dorpsstraat 2 1721 BK Broek op Langedijk Tel.: 0226 315827 www.theoschoutenhaarwerken.nl


pagina 13

De klant is koning rene staat garant voor een feestelijk koningsmaal

Binnen het bestuur van de stichting Oranje Activiteiten is Rene verantwoordelijk voor het sponsorbeleid. Daarnaast werkt hij bij een zorginstelling in Alkmaar. Enkele keren per jaar maakt hij deel uit van een select groepje koks en is bij diverse gelegenheden kok voor de koninklijke familie en haar gasten. Zo ook op 30 april van dit jaar, bij de kroning van Willem Alexander in het Koninklijk Paleis op De Dam. Rene vertelt...

Lees verder op pagina 15.


pagina 14

bij inlevering van deze advertentie

IN APRIL 15% KORTING OP ONZE COLLECTIE FIETSEN, OOK ELEKTRISCH!!

Verkoopplannen? Taxatie nodig? Bel 0226 34 34 55 Heeft u verkoopplannen? Bel of kom gerust langs voor het maken van een afspraak voor een gratis en vrijblijvende verkoopindicatie.

Dekker Tweewielers is sinds 1980 gevestigd in Broek op Langedijk. In onze showroom zijn de collecties van alle grote merken vertegenwoordigd. Daarnaast beschikken we over een grote keuze aan eersteklas occassions. Door onze goede service, eerlijke adviezen en vakkundige reparatiedienst zijn we uitgegroeid tot een begrip in de regio en daarbuiten. Bezoek onze website voor een overzicht van onze collecties.

Dorpsstraat 19 te Broek op Langedijk. Tel. 0226 313 889.

www.dekkertweewielers.nl

TeelTbedrijf van spiTskool, rode kool, wiTTe kool, broccoli, andijvie, liTTle gem sla, romaine sla, paksoi Timmerman-Bergen & Swager b.v. Vronermeerweg 1 Sint Pancras

www.spitskool.com

Dorpsstraat 573 | 1723 HB Noord-Scharwoude info@bakkerschoon.nl | www.bakkerschoon.nl


pagina 15

Vervolg van pagina 13.

We spreken Rene in Marktzicht, aan de Dorpsstraat. Ook daar een keuken, maar in vergelijking met zijn werkterrein een wereld van verschil. 'Vanaf 27 april verblijf ik samen met nog 14 andere koks dag en nacht in het koninklijk paleis. Onze kamers op de vierde etage zijn van alle gemakken voorzien zodat we iedere dag optimaal uitgerust zijn voor onze taak.' 'Op 30 april zullen de 120 gasten van de kroning worden getrakteerd op een voortreffelijk 3-gangen diner. De vaste 5-koppige keukenbrigade van het paleis heeft in de voorgaande weken al een menu samengesteld, samen met onze koninklijke familie.' 'We werken met de mooiste producten die er te krijgen zijn. Alle groenten worden door ons zelf gewassen en gesneden, ook die voor de soep. En natuurlijk gebruiken we geen 'pakjes', alles wordt met verse materialen vervaardigd. Wanneer er toch onverhoopt iets niet helemaal in orde lijkt te zijn dan wordt er door een speciaal team binnen no-time gezorgd voor nieuwe ingrediĂŤnten. Een ideale werksituatie voor een kok.'

"Voor het dekken van de tafels is er een speciaal team." 'Ook voor het dekken van de tafels is een speciaal team aangesteld',

vertelt Rene. 'De totale opbouw neemt een paar dagen in beslag. Met het uiterste geduld en precisie krijgen het bestek, borden en glaswerk hun plaats. Iedere avond worden de tafels weer afgedekt met plastic zodat het stof geen kans krijgt. Met behulp van linealen en zelfs passers wordt de tafelschikking gemaakt.

"Meer dan 100 lakeien serveren het diner." Men weet van te voren precies wie er in het blikveld van onze koninklijke familie vallen en wat de zitafstand is tussen de diverse gasten. Zeer goed bevriende gasten schuiven het dichtst bij de gastheer en -vrouw aan.' Moment Supreme 'Op de avond van het diner zijn er meer dan 100 lakeien aan het werk om het eten en drinken aan de gasten uit te serveren. Alles is door hen zorgvuldig geregisseerd en meerdere malen geoefend zodat op het moment supreme alles in goede banen wordt geleid.' 'Een lakei geeft in de dinerzaal aan wanneer de gasten klaar zijn voor de maaltijd. Hij drukt daarvoor op een knopje van een speciale afstandsbediening waardoor er in de keuken lampjes beginnen te branden. Dat is voor de keukenbrigade het teken om van start te gaan en de borden te vullen. De lakeien stellen zich in rijen op en zodra er "Heren, opnemen" wordt gezegd gaan zij met de gerechten de zaal in.'

Gijsje Drost

Praktijk voor Klassieke Homeopathie

Praktijk voor Klassieke Homeopathie Dorpsstraat 12 1721 BK Broek op Langedijk T 0226 35 81 45 E gijsje.praktijk@planet.nl

Lid NVKH

'De gasten beginnen met eten zodra onze nieuwe koning de eerste hap heeft genomen. Nadat Willem Alexander zijn bestek heeft neergelegd is het de bedoeling dat de gasten zijn voorbeeld volgen. Zo opent en sluit hij het diner.' 'Zodra de hoofdgerechten zijn geserveerd zit ons werk er op. Een kleine groep koks verzorgd nog het dessert. Wij kunnen vanaf dan terug naar onze kamer om onze spullen te pakken en huiswaarts te keren. De keuken wordt na het diner door een team grondig schoon gemaakt en is dan voor een volgende gelegenheid weer als nieuw.' 'Naast dat het voor mij een eer is, is het ook nog eens ontzettend leuk om een paar keer per jaar met mijn collega's samen te komen, met de mooiste producten te kunnen werken en de mooiste gerechten te

maken. En elke gelegenheid is anders; van het prive tuinfeestje van prinses Maxima ter ere van haar 40-jarige verjaardag tot de 75e verjaardag van koningin Beatrix in huiselijke kring. Ik hoop door ons nieuwe koninklijk paar nog regelmatig te worden uitgenodigd.'

Een tintje oranje... De invloed van koningin Beatrix is goed te zien in de gerechten: niet te veel tierelantijnen, veelal traditioneel en als het kan in alle gangen een tintje oranje. De diners van de koningin worden traditioneel getrouw afgesloten met een kop sterke koffie, geheel naar de persoonlijke smaak van de majesteit.


pagina 16

Met plezier hebben wij bijgedragen aan de zichtbaarheid van de Oranje Activiteiten Broek op Langedijik

Huibers

GROOTHANDEL IN POOT- EN CONSUMPTIEAARDAPPELEN Bijlestaal 22 - BROEK OP LANGEDIJK - tel. 0226-316 366

Zichtbaar betrokken

Oranje boven!

Wij wensen Langedijk een hele fijne koninginnedag.

ontwerp | aanleg | onderhoud tuinaanleg interieurbeplanting

De Groot en Slot B.V. Westelijke Randweg 1 1721 CH Broek op Langedijk T (+31) (0)226 33 12 00 E info@degrootenslot.nl www.degrootenslot.nl

www.groenmeesters.nl Leading in Allium, inspired by you.


pagina 17

Dankzij de diverse fantastische sponsors bieden we de winnaars van de optocht leuke prijzen! Doe mee en maak ook kans op zo’n geweldige geldprijs. Daarnaast win je ook nog eens een prachtige troffee! De basisschool met de mooiste kar neemt de prestigieuze wisselbeker mee naar het lokaal! Categorie 1

WAGENS PLAATS 1

€ 150,-

PLAATS 2

€ 100,-

PLAATS 3

€ 50,-

Categorie 2

FIETSERS PLAATS 1

€ 15,-

PLAATS 2

€ 10,-

PLAATS 3

€ 5,-

Categorie 3

LOPERS

optocht

PLAATS 1

€ 20,-

PLAATS 2

€ 15,-

PLAATS 3

€ 10,-

INFO waar van Mayersloot naar Havenplein WANNEER dinsdagmiddag 30 april tijd van 12.00 tot 13.15 uur THEMA Oranje boven! VOOR Wie Iedereen! Jong en oud! meer info www.oabol.nl

doe mee met de feestelijke stoet en maak kans op geweldige prijzen! Geen Koninginnedag in Broek zonder optocht. Op deze dag wordt met deze traditionele stoet het startsein gegeven aan alle activiteiten. Doe mee! Er zijn fantastische prijzen te winnen! Het thema ‘Oranje boven’ leent zich uitermate goed om een mooie praalwagen te maken. Je kunt er ook voor kiezen om je fiets, skelter of step te versieren. Óf je vraagt de hulp van je ouders en bouwt een geweldig mooie kar. Maar je kunt natuurlijk ook lopend kans maken op een prijs! Bijna alles kan en mag, zolang de veiligheid van deelnemers en toeschouwers niet in gevaar komt. Coördinatie van de optocht is, zoals altijd, in handen van Ron Leering samen met een tal van vrijwilligers. Laat je creatieve geest eens gaan en spoor je kinderen, vrienden en buren aan om ook mee te doen. Het is een hele beleving om deel te nemen en er zijn mooie prijzen te winnen! Er wordt om 12:00 uur gestart nabij Huize Horizon op de Boeier en rond 13.15 uur komt de stoet op het Havenplein aan. Inschrijven voor de optocht doe je bij Erik Lugtig op Dorpsstraat 124 te Broek op Langedijk, telefonisch bereikbaar op 0226 313132.

Route er wordt gestart op de mayersloot, nabij huize horizon. vervolgens loopt de optocht langs de volgende straten: Mayersloot, Voorburggracht, Doofpot, Zandsloot, Klaversloot, Zomersloot, Bruggesloot, Mayersloot, Schoener, Voorburggracht, Dorpsstraat, Dijk, Prins Irenestraat, Prins Hendrikkade, Havenplein


pagina 18

EETCAFE MARKTZICHT VOOR AL UW FEESTEN EN PARTIJEN; (H) EERLIJK DINEREN OF GEWOON GEZELLIG BORRELEN AAN ONZE BAR OF........ INDIEN MOGELIJK OP ONS MOOIE TERRAS.

WIJ WENSEN IEDEREEN EEN

TOPKONINGINNEDAG!!

OOK CANADESE KANO - EN FLUISTERBOOTVERHUUR! Stationsweg 3 1721 CD Broek op Langedijk Tel: 0226-314355 Eetcafe Marktzicht Dorpsstraat 95, 1721 BC Broek op Langedijk

www.marktzicht.net E-mail: info@marktzicht.net Telefoon: 0226-313831

www.cafewelgelegen.nl www.depieper.eu

ZIJP TRANSPORT

Scholekster 1 1722HB Zuid-Scharwoude Tel: 0226-344453


pagina 19

Zeskamp onderdelen Hier lees je wat er van je verwacht wordt tijdens de zeskamp. Doe je best want er zijn leuke prijzen te winnen met je team.

1.

Appeltjes van oranje happen

Teil met water en snoep eruit happen.

2.

BIBBERSPIRAAL

Zonder handen en geblinddoekt happen naar.... koek! Verdien punten door de koeken te happen met de meeste waarde.

3.

Verkleedestafette

Rennen, verkleden, rennen, verkleden, rennen, verkleden....

4.

Zaklopen

Een spannende estafette tussen de teams waarin de spelers lopen of springen in een grote jutezak. Welk team komt als eerste over de finish?

5.

WATERTRANSPORT

Bekers water over geven met de mond, zonder met de handen aan te raken en legen in een emmer. De volste emmer, de meeste punten.

6.

AARDAPPELRACE

Parcour met aardappel op lepel lopen. De meeste aardappels, de meeste punten. Je kunt jouw team voor de zeskamp inschrijven op www.oabol.nl. Wanneer je je team op Koninginnedag pas inschrijft voor deelname kan het zijn dat je niet mee kunt doen. Wees er dus op tijd bij!

Lijkt het je ook leuk om koninginnedag te organiseren? Meld je aan als

vrijwilliger op onze website www.oabol.nl. Je bent van harte welkom!

ZESKAMP

wie gaat er met de prijzen naar huis? uitdagend parcours! Voor het vijfde jaar in successie wordt de zeskamp georganiseerd. Diverse basischoolteams (maar ook buurt-, vrienden- en sportteams) nemen het tegen elkaar op om te strijden om de felbegeerde eerste prijs. jij doet dit jaar toch ook weer mee? er zijn weer leuke prijzen te winnen! Er zijn weer diverse leuke spellen aanwezig die met teamwork, snelheid, inzet en natuurlijk een dosis geluk tot een goed einde moeten worden gebracht. Tijdens de zeskamp is er voor de kinderen heerlijke limonade (gesponsord door Cafe Welgelegen)! Let op: de zeskamp start om ca. 16:00 uur (later dan normaal vanwege de inhuldiging van Willem Alexander).

INFO waar Havenplein WANNEER dinsdagmiddag 30 april VOOR Wie alle basisschoolleerlingen tijd vanaf 16.00 uur teams van 4 tot 7 personen inschrijven op www.oabol.nl


pagina 20

Chantel’s Mengelmoes voor heerlijke Mediterrane gerechten, familiefeestjes, bedrijfsuitjes of een mooi culinair cadeau

• • • • •

kookworkshops bedrijfsuitjes groepsworkshops grote & kleine catering Kookkamer winkeltje

Tel. 06-1444 73 65 Bijlestaal 1, Broek op Langedijk

www.chantelsmengelmoes.nl LANGEDIJK Dorpsstraat 591 1723 HB Noord-Scharwoude 0226 - 318010

LANGEDIJK Dorpsstraat 591 1723 HB Noord-Scharwoude 0226 - 318010

ALKMAAR Europaplein 91 1825 TL Alkmaar 072 - 5613199

ALKMAAR Europaplein 91 1825 TL Alkmaar 072 - 5613199

HEERHUGOWAARD Berckheidelaan 10 1701 VG Heerhugowaard 072 - 5719988

HEERHUGOWAARD Berckheidelaan 10 1701 VG Heerhugowaard 072 - 5719988

Onze Oranje actie: Vermeld bij boeking van ‘n kookworkshop naar keuze ‘Oranje’ en ontvang € 5,korting!


pagina 21

Wilhelmus Het Wilhelmus is het oudste volkslied ter wereld, alhoewel het exacte jaar van schrijven nooit echt is achterhaald. De schattingen variĂŤren tussen de jaartallen 1568 en 1572. Een studie van dr. A.C. den Besten (Leiden, 1983) wijst uit dat het hoogstwaarschijnlijk geschreven is in de zomer van 1570. Net zoals het ontstaansjaar van het Wilhelmus, blijft het ook een mysterie wie de auteur is van dit Geuzenlied. De meningen op dit gebied blijven gemengd. Sommigen noemen Coornhert als auteur, anderen Marnix van St. Aldegonde. Hij was letterkundige, studeerde zowel Theologie als Rechten en was bovendien een vriend en dienaar van Willem van Oranje. Niemand heeft echter ooit uitsluitend bewijs kunnen leveren over wie het nu echt geschreven heeft. De meesten denken echter dat Marnix van St. Aldegonde de auteur is. Het lied is een ode aan de Prins van Oranje. Wilhelmus van Nassouwe Ben ik van Duitse bloed, Den Vaderland getrouwen Blijf ik tot in den dood Een Prinse van Oranje Ben ik vrij onverveert, Den koning van Hisspanje Heb ik altijd geeerd.

Edel en Hoog gheboren Van Keizerlijke Stam: Een Vorst des Rijcs verkoren Als een vroom Christen man, Voor Godes Woord geprezen Heb ik vrij onversaagt, Als een Held sonder vrezen Heb mijn Edel bloed gewaagt.

In Godes vrees te leven Heb ik altijd betracht, Daarom ben ik verdreven Om Land om Luyd gebracht: Maar God zal mij regeren Als een goet Instrument, Dat ik zal wederkeeren In mijnen Regiment.

Mijn Schild ende betrouwen Zijt gij, o God mijn Heer, Op u zo wil ik bouwen Verlaat mij nimmermeer, Dat ik doch vroom mag blijven Uw dienaar 't aller stond, De Tirannie verdrijven, Die mij mijn hert doorwond.

Lijdt U mijn Onderzaten Die oprecht zijn van aard, God zal U niet verlaten Al zijt gy nu bezwaart: Die vroom beheert te leven Bidt God nacht ende dach, Dat hij mij kracht wil geven Dat ik U helpen mag.

Van al die mij bezwaren, En mijn Vervolgers zijn, Mijn Godt wil doch bewaren Den trouwen dienaar zijn: Dat zij my niet verrassen In haren boosen moet, Haar handen niet gewassen In mijn onschuldig bloed.

Lijf en goed al te samen Heb ik u niet verschoond, Mijn broeders hoog van Namen Hebbent u ook vertoond: Graaf Adolff is gebleven In Friesland in den slag, zijn Ziel int ewig Leven Verwacht den Jongsten dag.

Als David moest vluchten Voor Saul den Tiran: Zo heb ick moeten zuchten Met menig Edelman: Maar God heeft hem verheven Verlost uit alder nood, Een Konikrijkk gegeven In Israel zeer groot.

Na 't uwe zal ik ontvangen Van God mijn Heer dat zoet, Daar na zo doet verlangen Mijn Vorstelijk gemoed: Dat is dat ik mag sterven Met eeren in het Veld, Een eewig Rijk verwerven Als een getrouwe Held.

Seer Prinslick was ghedreven Mijn Princelick ghemoet, Stantvastich is ghebleven Mijn hert in teghenspoet, Den Heer heb ick ghebeden Van mijnes herten gront, Dat hy mijn saeck wil reden, Mijn onschult doen bekant.

Niets doet mij mmer erbarmen In mijnen wederspoed, Dan dat men ziet verarmen Des Konings Landen goed, Laat U de Spanjaards krenken O Edel Nederlands zoet, Als ik daar aen gedenke Mijn Edel hert dat bloed.

Oorlof mijn arme Schapen Die zijt in grooten noot, V Herder sal niet slapen Al zijt ghy nu verstroyt: Tot Godt wilt v begheven, Syn heylsaem Woort neemt aen, Als vrome Christen leven, Tsal hier haest zijn ghedaen.

Als een Prins op gezeten Met mijner Heyres cracht, Van den Tyran vermeten Heb ick den Slach verwacht, Die by Maestricht begraven Bevreesde mijn ghewelt, Mijn ruyters sach men draven. Seer moedich door dat Velt.

Voor Godt wil ick belijden End zijner grooter Macht, Dat ick tot gheenen tijden Den Coninck heb veracht: Dan dat ick Godt den Heere Der hoochster Maiesteyt, Heb moeten obedieren, In der gherechticheyt.

Soo het den wille des Heeren Op die tyt had gheweest, Had ick gheern willen keeren Van v dit swaer tempeest: Maer de Heer van hier boven Die alle dinck regeert. Diemen altijd moet loven En heeftet niet begheert.

De prins van Oranje De auteur verdedigt in het Wilhelmus het leiderschap van de Prins van Oranje en dus kan het ook gezien worden als een propagandalied.


pagina 22

(SIER)BESTRATINGEN TUIN AANLEG & ONDERHOUD (MINI) SHOVEL VERHUUR www.baksierbestrating.nl

SIJS BV Bouwmateriaal

Wij hebben een uitgebreid assortiment in plaatmateriaal, gips, balkhout, toeslagstoffen, gevelbekleding, dakplaten.

Deuren

Deuren zijn een sieraad voor uw huis. Voordeuren en binnendeuren hebben we ruim assortiment.

Sierbestrating

Sierbestrating in alle soorten en maten op de markt is. Ons uitgebreid assortiment en netwerk bieden u een compleet plaatje.

Tuin

Tuinhout leveren wij in diverse maten en soorten. Een groot gedeelte daarvan is direct uit voorraad leverbaar.

Maatwerk

Freeswerk, kozijnen op maat en/of plaatsen, bij ons bent u op het juiste adres. Bijlestaal 52 Broek op Langedijk Telefoon: 0226-336650

www.sijsbv.nl


pagina 23

2012

een kleine terugblik Het was in 2012 een zeer geslaagd feest: de activiteiten op en rond koninginnedag waren top! De week voor het evenement was het nog koud en druilerig en zelfs op de avond van het gala regende het nog. Maar op de feestdag was het stralend weer en was het warm, bijna 25C! Je kunt de diverse filmpjes van vorig jaar terugkijken op onze website www.oabol.nl. Zo kom je alvast weer helemaal in de stemming!

meer terugzien? Op onze website www.oabol.nl vind je nog meer leuke foto's van de koninginnedagvieringen van 2012. Bovendien zijn er ook diverse filmpjes. Zo zit je in no-time weer helemaal in de oranjesfeer!


pagina 24


pagina 25

Bekerstreet Gooi op Koninginnedag je lege plastic drankbeker niet weg. Deze is geld waard! Bij inlevering van lege bekers in de Bekerstreet (naast de bar in de feesttent) ontvang je een leuke attentie. Daar worden we allemaal beter van: een leuk kado, een veel schonere feesttent en …een beter milieu! Meer info op www.millenniumgemeentelangedijk.com.

programma overzicht het programma van uur tot uur

29 april 19.00 uur Start Gala of the Year 21.00 uur Einde Gala of the Year

3o april Herontdek onontdekt Langedijk en omstreken voor degenen die op Koninginnedag liever de rust opzoeken is er een leuke fietstocht! Dit jaar viel de eer aan de winnaar van vorig jaar om een nieuwe route te verzinnen. Niemand minder dan Frank de Jong heeft een fantastische tocht weten samen te stellen waarbij de deelnemers op plekken komen waar men misschien nog nooit is geweest. Kortom, een gezellige tocht die voor oud máár zeker ook voor jong erg leuk is. Bij het juist invullen van de diverse pittige vragen maakt men ook nog eens kans op een kappersbon van Kapsalon Schouten. De inschrijfformulieren zijn vanaf 13.00 uur aanwezig bij onze infostand op het plein.

live muziek

langedijker band re-mixx sluit de dag af De afsluiting van de avond start direct aan het eind van het middagprogramma, rond 18.00 uur in de feesttent op het Havenplein. Het belooft een grandioos spektakel te worden. Dit jaar wordt de muzikale omlijsting gevormd door de Langedijker allstar-band Remixx. Alle genres presenteren de spreekwoordelijke revue. En niet alleen de muziek is een feest van de herkenning. De band bestaat uit louter Langedijker bekendheden die hun sporen in de muzikale scene ruimschoots hebben verdiend. Lees meer over de band op pagina 31. De activiteiten op het Havenplein duren tot ca. 22.30 uur. Daarna kan een ieder nog tot de kleine uurtjes in de Broeker horeca terecht.

12.00 uur Start optocht op de Boeijer. 13.15 uur Einde optocht, aankomst Havenplein 15.00 uur Start Zeskamp 16.30 uur Einde Zeskamp 1 18.00 uur Start live muziek van Re-Mixx 22.30 uur Einde programma Havenplein


pagina 26

PRINT. WEB. VIDEO. FOTO. NARROWCASTING. www.dazzlmedia.com

De Ridder Staalbouw Havenplein 14a Tel 0226-317756


pagina 27

UIT DE oude doos

Beeld uit vervlogen tijden. De door meester Burtner gearrangeerde optochtkar 'Floris'.

Met dank aan... ... de volgende fantastische bedrijven voor hun steun voor het organiseren van een geweldige dag: Abotech Attack Dierplaagbeheersing B&O Projekt Afbouw Bakker Schoon makelaar Bakkerij Jonker Benner Bemiddeling Bijlsma Schilderwerken Blankendaal Bloemen Buro Bak Cafe Welgelegen Chantel's Mengelmoes Chez Frans Dazzlmedia De Geus Bouwbedrijf De Geus Events De Groot en Slot De Holle Bolle Boom De Jong Reclame Dekker Tweewielers Ebi Sports Eetcafe Marktzicht Elma Edities Emizone Keukens Gijsje Drost klassieke Homeopathie Glas Groeten H.J. Bak Sierbestrating Haarsalon Schouten Huibers Aardappels

Alle sponsors zijn ook terug te vinden op onze website: www.oabol.nl.

Huibers Constructie Kaas! MamaMieppie's Hapjes Service Marja Haarstudio Natuurlijk Ast Nautilus Eco-Civiel Palingrokerij VLug Professional Cleaning Service Propredict Ruud Nannes Bouwbedrijf Schildersbedrijf Langedijk Schoon Producties SEW Oil & GAs Sijs Bouwmaterialen Slagerij Jilles Kramer Sombroek Keukens TB&S TEDO Tedo Bouwbedrijf Ten Bruggencate The Print Factory Timmerbedrijf Leenstra TSMA VWS Wagenaar Lelies WInkelcentrum Broekerveiling Zijp Tranport

Bedankt!

eten & drinken bourgondisch havenplein

De invulling van de bar wordt dit jaar wederom verzorgd door Eetcafé Marktzicht en Café Welgelegen. De consumptiemunten zijn verkrijgbaar bij de entree van de tent. Voor eetwaren kan men ook weer terecht bij snackbar ‘t Haventje. We vragen iedereen nadrukkelijk om verstandig om te gaan met de alcoholische versnaperingen. Drink met mate, vooral overdag als er nog (kleine) kinderen aanwezig zijn! De gekochte munten blijven het gehele jaar inwisselbaar voor consumpties bij Welgelegen en Marktzicht. Stichting Oranje Activiteiten bedankt de horecabedrijven hartelijk voor hun medewerking en sponsoring!


pagina 28

Kleding doet wat met mensen. Soms hebben kledingstukken zo’n bijzondere waarde dat u daar niet zomaar afstand van kunt doen. Met dat gegeven kan Dekens van Johanna u goed van dienst zijn. Met de grootste zorg wordt door mij een deken gemaakt van die kledingstukken waar u de beste herinneringen aan wenst te bewaren. Elke deken vertelt op die manier een bijzonder verhaal. Een verhaal waar ik graag de tijd voor neem. www.dekensvanjohanna.nl

Dulleweg 30 1721 PM Broek op Langedijk Tel.: 0226-316017 www.palingrokerijvlug.nl


pagina 29

UIT DE oude doos

Beeld uit vervlogen tijden. Matroos op de optochtkar 'Bloemen van Hawaii.'

Cakerecept van Bakkerij Jonker Het recept voor de lekkerste cake van 2013 is en blijft natuurlijk geheim. Hier wel even een tipje van de sluier. Ingrediënten: roomboter, suiker, bloem, eieren, zout, vanille, bakpoeder. Zo als jullie zien hele zuivere basis grondstoffen, dus schuilt het geheim van een lekkere smeuige cake misschien wel in de bereiding? Wij denken van een combinatie van de beste grondstoffen met de juiste bereidingswijze De 8 tips voor een super cake; 1 Zorg dat ALLE grondstoffen op kamertemperatuur (22/25 C) zijn! Dit betekent alle grondstoffen een dag van tevoren uit de koeling halen. 2 Eerst de boter, zout, vanille smeuig roeren en eventueel Au bain marie (met behulp van heet water) bijverwarmen. 3 Dan de suiker er door roeren waarna de eieren een voor een toevoegen en dan 2 minuten kloppen. 4 Het bakpoeder door de bloem zeven voor een betere verdeling. 5 De bloem en het bakpoeder door het beslag spatelen (om de lucht vast te houden). 6 Zorg dat je een gave bakvorm hebt en vet deze heel licht in. 7 Bakken: koud bakken, afhankelijk van de oven 140 C, ongeveer 50/60 minuten. De cake is gaar als deze bij het indrukken met een vinger iets terug veert! 8 De cake na het bakken meteen uit de vorm lossen. Het liefst op een rooster met een schone theedoek. Veel bakplezier, de bakkers van Bakkerij Jonker!

Bongerdlaan 3 - 1747 CA Tuitjenhorn - tel. 0226 390620 www.hollebolleboom.nl

Let op! We hebben een leuke dag georganiseerd, we hopen dat deze ook leuk verloopt. Het is op Koninginnedag druk op het Havenplein. Graag verzoeken wij de ouders om af en toe een oogje in het zeil te houden bij de activiteiten van de kinderen. Deelname aan de programma-onderdelen maar ook bijvoorbeeld het gebruik van de springkussens is voor eigen risico. Er is gedurende gehele dag een professionle EHBO-medewerkster aanwezig. Volg bij calamiteiten ten alle tijde de aanwijzingen van de medewerkers en politie op.

Wij wensen u een fijne dag!

…wenst Langedijk een fijne Koninginnedag! Benner voor bemiddeling op maat • Uitzenden • Detachering • Werving & Selectie • Payrolling en Contractbeheer

Benner projectbureau •Werven en selecteren • Projectbegeleiding • Administratie, payrolling en contractbeheer

Benner Bemiddeling Bijlestaal 52 Broek op Langedijk Tel. 0226-33 66 66

www.bennerdetachering.nl


pagina 30

UIT DE oude doos

Beeld uit vervlogen tijden. Het schip 'Europa' op weg naar woelige baren?


pagina 31

Onze band: Re-Mixx Wie heeft onze vroegere naam Showgroep de Diatonica’s weleens horen vallen? Zeker in Noord-Holland is deze naam een begrip. Opgericht in 1954 als mondharmonica- en accordeon amusementsvereniging is Showgroep de Diatonica’s uitgegroeid tot een gedreven band die in staat is op professionele wijze een dijk van een show op de planken te brengen. De groep is altijd blijven luisteren naar de wens van het publiek, blijven verjongen en blijft met zijn tijd mee gaan. Dit heeft in 2008 geleid tot een naamswijziging naar Re-Mixx music & show. Een naam die volledig dekt wat op het podium gebracht wordt.

RE-MIXX MUSIC & SHOW Een ieder heeft zijn eigen verhaal. De buurvrouw van 50 zegt: Dat is toch die band met zo'n spetterende show die ik laatst in het theater heb gezien? Haar zoon van 30 zal u vertellen over dat geweldige feest met disco-classics en zijn opa heeft het over die gezellige nederlandse hits van vroeger en nu. En dat is nou precies wat Re-Mixx music & show is; een professionele en swingende groep die met gemak kan overschakelen van hits van nu naar hits van jaren terug.

UIT DE oude doos

Beeld uit vervlogen tijden. Hawaii a la Broek...


feest! koninginnedag

broek op langedijk!

www . oabol . nl

hang deze pagina voor het raam en maak kans op een van de 10 bart smit waardebonnen !

Feestkrant Oranje Activiteiten Broek op Langedijk 2012  
Feestkrant Oranje Activiteiten Broek op Langedijk 2012  
Advertisement