Johtaja 4/2021

Page 1

4/2021 H

U

O

M

I

S

E

N

LE H T I RO H K E I LLE JA VASTUULLI S I LLE HUOM I S EN J OHTAJ I LLE

SUO ME N N UOR KAU PPA KAMA RI T RY

10 Sini Havukainen on SNKK:n uusi toiminnanjohtaja

16 As Oy Tampereen Valkotakki – Uskalla ajatella isosti!

LE AD ERS FOR A CH AN G ING WOR LD

22 Maailmanmestari Ding Ma

JCI - D EV E LOPING


U

O

M

I

S

E

N

TÄSSÄ NUMEROSSA

H

Huomisen johtajuus

COMMUNICATION IS THE SUPERPOWER OF TOMORROW’S LEADERS

PÄÄKIRJOITUS 4

VIESTINTÄTAIDOT LUOVAT MENESTYSTÄ 6

/ 2

LE HT I ROHK E I LLE NUOR ILLE JO HTAJI LLE , JOT KA HA LUAVAT LU ODA VASTUU LLISTA MU U TOSTA YR ITYKSIIN JA YHTE IS KU NTAA N

8

10

IHMINEN IHMISELLE, TOIMINNANJOHTAJA KAMARILLE

10

KAATUUKO PUU METSÄSSÄ, JOS SITÄ EI KUKAAN KUULE?

15

AS OY TAMPEREEN VALKOTAKKI – USKALLA AJATELLA ISOSTI!

16

SUIHKUN KAUTTA MESTARUUKSIIN

22

BECOMING A LEADER

18

ROUTA TULEE – LÄHDE UUSILLE URILLE!

24

AMMATILLINEN ITSEREFLEKTIO

25

Interview with Olga Khaustova, JCI Russia Deputy President and Member of JCI Partnerships Committee

– vuosi nuorkauppakamarimaailmaa tekee ihmeitä

HUOMISEN JOHTAJA 26

15

J O H TAJA /

J O H TA JA

TURHA, TURHEMPI, JOHTAJA?

5

TOHMAJÄRVEN LAHJA JOHTAJAMAAILMALLE

27

FAKE NEWS – PELILLISYYDESTÄ POTKUA MEDIANLUKUTAITOON

28

VUODEN NUORET MENESTYJÄT, JOHTAJA JA TUOTTAVIMMAT IDEAT SAANEET JÄLLEEN TUNNUSTUKSENSA 29

Nuorkauppakamari on verkosto rohkeita huomisen johtajia, jotka luovat vastuullista muutosta yrityksiin ja yhteiskuntaan. Kaikkien jäsentemme käyntikortissa ei kuitenkaan vielä lue "johtaja", joillakuilla ei välttämättä tule koskaan lukemaankaan. Nuorkauppakamarissa johtajuus ei ole titteli, vaan asenne ottaa vastuuta ja luoda proaktiivisesti muutosta siellä, missä huomaamme epäkohtia. Johdamme rohkeasti tulevaisuutta positiivisempaan ja vastuullisempaan suutaan. JULKAISIJA Suomen Nuorkauppakamarit ry, www.jci.fi PÄÄTOIMITTAJA Jenni Välkky TOIMITUS Ari Saavalainen, Anni Rasinen, Kirsi Vartiainen, Jeni Suhonen, Laura Pullinen, Tomi Riipinen, Jutta Ruusunen, Sofia Saarinen, Jarno Hämäläinen, Raikko Kavisto, Tiina Mikkonen, Eveliina Sillanpää, Hannele Ranta, Anna-Mari Alkio, Hanna Muukka, Atte Borgenström, Jarkko Kurvinen, Irina Kujanpää, Elina Holopainen, Sina Riikonen, Jonna Vähänen, Henna Kekkonen, Laura Paaso, Sami Siurola OIKOLUKU Saija Honkanen TAITTO Ville Kujansuu PAINO Grano ILMOITUSMYYNTI Anni Rasinen KANNEN KUVA Galleria Lappeenranta-Kota Collective


PÄÄTOIMITTAJALTA

40

Merkityksellistä vuotta 2022 sinulle Huomisen Johtaja!

SENAATIN SIVUT

42

JENNI VÄLKKY PÄÄTOIMITTAJA

Porojooga kääntää käsityksen joogasta päälaelleen Terveisiä alueilta Iloitse, innosta ja kannusta

LUE LEHDEN JUTUT JA PALJON MUUTA DIGILEHDESTÄ Digilehti löytyy osoitteesta johtaja.nuorkauppakamarit.fi. Pääset lukemaan digilehteä myös skannaamalla viereisen QR-koodin.

Mitä pidit JOHTAJA-lehdestä? Seuraavan lehden teema tulee olemaan kehittyvä johtaja. Haluaisitko tarjota juttuvinkkiä lehteen? Vinkkaa juttua, haastateltavaa tai anna palautetta tiimille. Meidät tavoittaa sähköpostitse osoitteesta etunimi.sukunimi@jci.fi tai aineisto@jci.fi. 3

/

J O H TA JA

JÄSENSIVUT

WAARA ’22 36

KOKEILUCORNER 39

Lopuksi haluan toivottaa menestystä ensi vuoden vastuunkantajille ja kannustaa kaikkia rohkeasti hyppäämään mukaan eri projekteihin mitä teillä paikalliskamareissa tehdään. Meissä kaikissa on enemmän potentiaalia, mitä tiedämmekään, siitä täytyy vain ottaa selvää.

35

Edistämässä tulevaisuuden johtajuutta yhdessä sidosryhmien kanssa

KOLUMNI 34

Kiitos myös kaikille teille yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille keiden kanssa me nuorkauppakamarilaiset olemme saaneet tänä vuonna tehdä yhteistyötä. Olette ehkä olleet mukana pienesti, yhden tapahtuman tai projektin merkeissä, tai isosti koko vuoden tukena, lämmin kiitos teille kaikille.

33

LEAD WITH POSITIVITY!

Erityisesti olen iloinen kaikista uusista kohtaamisista, olkoonkin vain Teamssin ja sähköpostin välityksellä. Näitä Johtaja-lehtiä on ollut tekemässä pieni ydinryhmä, mutta joka lehteen ollaan saatu juttuja useilta eri jäseniltä ja kamareilta. Kiitos aivan kaikille, teitä on monta. Toivon että jatkossakin otatte rohkeasti yhteyttä päätoimittajaan ja ehdotatte juttujanne julkaistavaksi. Te teette sisällön.

32

MUISTILISTA PAREMMAN TULEVAISUUDEN RAKENTAJALLE

KOLUMNI

Online Growth and Development Academy

Vuosi on kohta lopuillaan ja tämän vuoden vastuuvirat tulevat päätökseen, on aika sparrata seuraajat ja ensi vuoden tekijät. Niin päättyy myös oma päätoimittajan pestini. Olen iloinen, että vuosi sitten tähän hommaan lupauduin, työ on ollut palkitsevaa. Vuosi on ollut jälleen kerran ikimuistoinen ja pitänyt sisällään mitä upeampia hetkiä ja onnistumisen kokemuksia. Olen oppinut paljon itsestäni ja muiden tavoista toimia, jokainen oppi on ollut kullanarvoinen. Olen myös oppinut, että joskus ulkopuolinen näkee asiat selkeämmin ja neuvoista kannattaa ottaa vaari. Kiitos viestintäjohtaja Anni siis hyvistä neuvoista, joita minulle annoit.

36

Huomisen johtajan työ on muuttua

KIITOS SINULLE!


PÄÄ KIRJ O I TU S / AR I SAAVALA IN EN

HUOMISEN JOHTAJUUS

V

uosi sitten tässä kohtaa oli vielä todella toiveikas fiilis, ja sitä se on edelleen. Tuntuu, että se mitä joskus pidimme normaalina, ei palaa kovin pian takaisin. Olemme voineet kuitenkin elää, kehittäneet kaikkea uutta, ja nähneet valoa tunnelin päässä jo pitkän tovin. Tämä jos mikä on huomisen johtajuutta, jota kohti myös uusi strategiamme vie.

Huomisen johtajuus sanoina antaa ehkä hieman väärän kuvan siitä, että riittää, kunhan huomenna kaikki on paremmin. Jos huomenna haluaa jotain, on ensi askel otettava jo tänään. Näin olemme myös tänä vuonna voineet tehdä. Uusia projekteja, koulutuksia ja tapahtumia on saatu järjestettyä, ja jopa iso osa kamareista on pystynyt luomaan jäsenkasvua myös määrällisesti. Aivan mahtavaa!

Tämän päivän jokainen teko, tai tekemättä jätetty asia vaikuttavat siihen, miltä huominen, eli tulevaisuus näyttää. Mitä enemmän saat tehtyä tänä päivänä kehittäviä asioita, helpottaa se huomista ja jättää kasvupaikkoja uusille asioille. Kalenterin ollessa täynnä on kuitenkin vaikea löytää aikaa ja energiaa tehdä parantavia asioita. Välillä harrastan itse sitä, että putsaan kalenteria ja joutilaalle ajalle on luotava myös tilansa. Näin pystyy miettimään jotain uutta ja kehittävää. Huomisen johtajan paras taito tulevaisuudessa on olla äärettömän taitava kehittymään kaikkeen tarvittavaan, jota tulevaisuus tuo tullessaan. Monesti olen miettinyt, että kuinka tämän harrastuksen senaattorit tuntuvat olevan aina niin virkeitä ja ajanhermolla. Tämä uteliaisuus kehittymiseen ja halu pysyä ajanhermolla siitä, mitä maailmassa tapahtuu, on varmasti läpi elämän kantava voima. Ehkäpä nuorkauppakamaritoiminta on tukenut huomisen johtajan ominaisuuksia enemmän tai vähemmän aina. Tätä kiinnostuneisuutta asioita ja ihmisiä kohtaan vaaditaan myös tänä päivänä huomisen johtajilta.

4

/

J O H TA JA

Usein kun mietin huomisen johtajuutta, niin tuntuu, että yhtä oikeaa totuutta ei ole. Se kuva tai visio minkä tänä päivänä pystyy tästä miettimään, tuntuu muuttavan muotoaan hyvin usein. Tällaisen tavoitteen pitäminen, joka kehittyy jatkuvasti voi olla hyvin haastavaa. Ainakin motivaatio tavoitella sitä voi välillä kärsiä. Ehkäpä huomisen johtajuus on kuitenkin isona visiona juuri sitä, mitä tänä päivänä pystyy juuri ja juuri sanoiksi pukemaan. Aina kannattaa kulkea kohti omaa visiota siitä, mitä huominen voisi olla. Sitä jos mitä kannattaa tavoitella niin omilla toimilla kuin tavoitteilla. ARI SAAVALAINEN KANSALLINEN PUHEENJOHTAJA


V IE STINTÄ JOHTAJA N TE RV E IS E T /

ANNI RASINEN Chief Communications Officer 2021, JCI Finland ▶ Joined JCI Central Park in 2009 ▶ President of JCI Central Park in 2015 ▶ National Officer, Communications 2020 ▶ Works at Fiskars as Senior Manager in Analytics ▶ Family consists of husband and three children

formal speaking related events to boost your learning, but the real strength of JCI is in the diversity of its members. You are bound to come across with people from completely different backgrounds and professions. What is more everyone is a volunteer. If you are able to influence in this context you truly have great communications skills. JCI as an organization strongly believes that anyone can develop and grow. Our global mission is “To provide development opportunities that empower young people to create positive change.” And here in Finland we are “a growth platform for forerunners striving for better leadership and sustainable change”. In the future leadership is less about formal authority and more about informal leadership just like the kind that JCI enables you to practice. In that sense we are also in an excellent position to be active in renewing leadership of tomorrow. And for every member JCI enables a learning path if you are willing to open yourself up and take advantage of this unique environment and personal growth opportunity. Carpe diem! Seize the opportunity in JCI to grow and develop your communications skills to become a fantastic leader of tomorrow!

*Leader and leadership: Historical development of the terms and critical review of literature, Malik et al, 2019

P

eople have been trying to define what leadership is at least from the time of Plato in circa 400 BC. Over the millennia definitions have varied from “mandate of heaven” to leaders having moral force of character to lead. In the 1940’s the research started to shift from in-built traits to effective behaviors that can be learned. Since then, leadership research has really taken off and there are probably as many definitions of leadership as there are writers. A paper by Malik et al. (2019)* proposes the following definition: “Leadership is a process in which a person or persons inspire(s) and motivate(s) the people to meet the shared goals or objectives which may be changed or added as per the needs and challenges. Leadership connects with the people beyond superficial or formal level, and creates a bond that motivates them to do things rather than forcing them.” This definition stresses the inspirational and motivational qualities of a leader. Leadership is seen as influencing others. By this definition, in order to improve our leadership skills, we should focus on practicing our influencing skills, which are actually our communication skills. A skilled communicator influences, inspires and sets the direction. Skilled communicator also builds trust and team spirit. Becoming a skilled communicator takes time and practice and starts with learning to listen. In addition of listening it is important to be authentic and true to yourself. Imitating others does not work. Your biggest strength and asset is your personality! In developing your communications superpower JCI is an excellent practicing ground. There are of course trainings and

LE HT I ROHKE I LLE NU ORI LLE JOHTAJI LLE , JOT KA HA LUAVAT LUO DA VASTU U LLISTA MU U TOSTA YRITYKSIIN JA YHTE IS KUNTAA N.

COMMUNICATION IS THE SUPERPOWER OF TOMORROW’S LEADERS

5

/

J O H TA JA


VIESTINTÄTAIDOT LUOVAT MENESTYSTÄ Huomisen johtaja tarvitsee työkaluja selvitäkseen informaatiotulvassa ja sitouttaakseen työyhteisönsä.

6

/

J O H TA JA

Ole avvvoin ja aito Henkivakuutusyhtiö Guardianin toimitusjohtaja Deanna Mulligan on todennut McKinseyn haastattelussa, kuinka heillä muiden New Yorkin vakuutusyhtiöiden tapaan oli jäykkä ja viestinnältään hyvin muodollinen organisaatiokulttuuri ennen pandemiaa. Kuluneen kahden vuoden aikana sisäinen viestintä on muuttunut rennommaksi, sillä se tapahtuu enimmäkseen kotiympäristössä. Yhtiön teettämän tutkimuksen mukaan muutos on johtanut työntekijöiden sitoutumisen kasvamiseen.

Johtamillasi ihmisillä on sinua kohtaan suuret odotukset. Mitä inhimillisempi olet, sitä enemmän ansaitset heidän luottamustaan, ja he oppivat ymmärtämään sinua paremmin. Olemalla avoin ja oma itsesi, motivoit työntekijöitä sekä lujitat heidän sitoutumistaan organisaatiota kohtaan. Samalla saat mahdollisuuden saada paljon aikaan.

KIRSI VARTIAINEN KOKOUSPÄÄLLIKKÖ, SUOMEN NUORKAUPPAKAMAREIDEN KANSALLINEN VAALIKOKOUS 2022 KUOPION NUORKAUPPAKAMARI

Viesti selkeästi ja konkreettisesti Jotta viestisi on vaikuttava ja tavoittaa oikean kohderyhmän, sen kannattaa olla yksikertainen ja napakka. Laadi viestisi selkeäksi ja konkreettiseksi, jotta sen ydinsisältö ymmärretään helposti ja saadaan tarvittaessa vietyä nopeasti käytäntöön. Muista toistaa viestiäsi riittävän usein asianmukaisissa kanavissa, jotta tavoitat varmasti koko kohderyhmän. Ajantasainen ja oikea tieto Tulevaisuuden johtajan on tärkeää huolehtia, että hänellä on käytössään tarpeellinen ajantasainen tieto, jota analysoida päätöksenteon tueksi. Avoimen viestintäkulttuurin avulla saat paitsi oman viestisi kulkemaan, mutta myös takaisinpäin arvokasta ensikäden tietoa muulta työyhteisöltä. Automaattisesti kootun datan analysointi yhdistettynä henkilöstöltä saatuun, mittareiden ulottumattomissa olevaan, tilannekuvaan luo hyvän pohjan valinnoille. Lisää konkreettisia työkaluja huomisen johtajan työkalupakkiin saa Suomen Nuorkauppakamareiden kansallisesta vaalikokouksesta. Viestinnän Vastaisku -nimeä kantava kokous järjestetään 7.-9.10.2022 Kuopiossa. Lisätiedot ja rekisteröityminen: www.viestinnanvastaisku.fi

KUVA: OODIA/MIRKA HAPPONEN

K

eski-Uudenmaan Nuorkauppakamarin ensimmäinen mentorointiohjelma järjestettiin vuonna 2014. Mentorointiohjelman tavoitteena on ollut saada uusia koejäseniä kamarille, auttaa ihmisiä eteenpäin työelämässä ja tarjota jäsenistölle mentorointikokemusta ja mahdollisuus verkostoitua eri alojen edustajien kanssa. Myös Keskuspuiston Nuorkauppakamarilla on pitkät perinteet mentoroinnista jo useamman vuoden ajalta. Koronapandemia muutti työelämää pysyvästi. Etätyöskentely on tuonut paljon uusia tapoja viestiä, mutta samalla sen myötä yhteyskatkokset johtajien ja työntekijöiden välillä ovat lisääntyneet. Chattien kilkutellessa jatkuvasti informaatiotulva hautaa työntekijät alleen ja saa huomion jakaantumaan sekä katkeilemaan toistuvasti. Välillä voi tuntua haastavalta tunnistaa, mikä on aiheellista ja todenmukaista tietoa. Tulevaisuuden johtajan tärkein taito onkin viestintä. Vaikuttava ja sitouttava viestintä näkyy konkreettisina toimintatapoina. Johtajuus on sitä, miten johtaja käyttäytyy arjessa. Millaisia tapoja johtajalla tulisi olla, jotta hän luotsaa yhteisönsä asetettuihin tavoitteisiin ja saa pidettyä yllä jatkuvaa uudistumista?


Vaihtoehto 1. Leipäteksti oikealla liehulla, Lato Light fontilla. Iso otsikko, pienempi kuva.

Miksi Learning-by-Doing ei riitä

KUM PPA NI

JOHTAMISEN OPPIMISEEN

N

Miten välttää tällainen kehitys?

äin jälkeenpäin voin sanoa, että oma 12 vuotta kestänyt JC-ura oli täynnä merkittäviä, käyttökelpoisia ja hyödyllisiä kokemuksia. Ihminen voi oppia onnistumisista, mutta myös epäonnistumisista. Jälkimmäinen ei ehkä ole yhtä miellyttävää kuin edellinen, mutta voi olla sitäkin merkityksellisempää. Kaikki opittu siirtyy inhimilliseen pääomaan, jota voi käyttää uudelleen ja uudelleen. Kokemuksen ja tekemisen kautta opittu on lisäksi syvälle menevää, pysyvää oppimista.

Miksi se ei riitä huomisen johtajalle?

Jos aiot käyttää oppimiasi kokemuksia monipuolisesti ja älykkäästi jatkossa hyväksesi, sinun kannattaa kouluttaa aivoillesi pätevät viitekehykset. Niiden avulla pystyt diagnosoimaan oppimasi.

Monien viitekehysten maailma Johtaja tarvitsee monia viitekehyksiä onnistuakseen nopeasti muuttuvassa maailmassa. JOHTAMINEN on ensimmäinen suomeksi julkaistu kirja johtamisen muotoilusta. ”Must”-luettavaa jokaiselle johtamaan pyrkivälle nuorkauppakamarilaiselle. Saatavana JC-hintaan 49 € (ovh 72 €) + postikulu oheisesta osoitteesta viitteellä ”JC”

Yksi setti viitekehyksiä auttaa johtajaa hyödyntämään muutoksen mega-aaltoja; surffailemaan niillä sen sijaan, että tulisi aaltojen murskaamaksi.

Toinen setti auttaa luomaan Ihmisen aivot ovat tyypiltään tulevaisuuden. paikalliset ja lineaariset. www.johtaminen.net Paikallisuus tarkoittaa, että Kolmas setti luomaan strategiat sinun aivosi ovat sinun aivosi; eli sen missä ja kuinka aiomme ne ajattelevat siten kuin olet opettanut ja ohjelmoinut voittaa, miten saavutamme haluamamme. ne toimimaan. Lineaarisuus tarkoittaa sitä, että aivosi Neljäs setti viitekehyksiä ja työkaluja auttaa johtamaan olettavat tulevaisuuden olevan samanlaista kuin menneisyyden, jossa ne oppivat toimimaan tietyllä tavalla. muutos energisoiden se niin, että myös kulttuuri muuttuu tavoitteita tukevaksi. Tulevaisuus on nopeampi kuin ihmisen aivot. Viides setti auttaa yhdistämään arvon luomisen talenttiin, Aivojasi ei voi kouluttaa menneisyyden kokemuksilla jossa tarvitaan jo niin uusia työkaluja, ettei niitä vielä kaikkiin tuleviin tilanteisiin. Meneillään oleva smart yliopistossa opeteta. revolution hämmentää monia - jopa saaden heidät Kuudes setti auttaa tekemään suorituksesta sairastumaan. Ympäristön muutos aiheuttaa konfliktin eksponentiaalista. aivoissa, jotka eivät ole valmistautuneet muutokseen. Listaa voisi jatkaa. Tulevaisuuden johtaja osaa tehdä johtamisen designin niin, että onnistumisen Aivot valmisteltava tulevaisuuteen todennäköisyys kasvaa ja tuloksista tulee Learning-by-Doing on vahva tapa oppia. Mutta jos eksponentiaalisia. oppimisen tuloksena syntyy “totuus”, siitä saattaa tulla vasara. Ja kun johtajalla on työkalunaan vasara, kaikki alkavat näyttää nauloilta.

Tero J. Kauppinen JC Senaattori 41558


8

/

J O H TA JA

LEHT I ROH KE I LLE NUO RILLE JO HTAJI LLE , JOT KA H ALUAVAT LU ODA VASTU U LLI STA MU U TOSTA YRITYKS IIN JA YH TE IS KUN TAA N.

TURHA,

TURHEMPI,

JOHTAJA? TEKSTI: JENI SUHONEN

H

el s i n g i n S a n o m a t julkaisi 4.8.2021 artikkelin ”Työpaikan turhin ihminen”. Siinä Helsingin yliopiston dosentti Perttu Salovaara povaa johtajattomien työpaikkojen tulevan yleistymään, koska heidän työtehtävänsä voi työyhteisössä hoitaa joku muukin. Artikkelissa Salovaara toteaa: ”Nuoret sukupolvet vaativat erilaista, välittömämpää ja tasa-arvoisempaa johtajuutta. Autoritaarisista malleista mennään väistämättä kohti ihmisuskoisempia johtamisen tapoja. Ensin pitäisi vaan luopua lapsenomaisesta uskosta, että on joku, joka tietää paremmin.” Ilman johtajaa toimivat työpaikat ovat kuitenkin sen verran uusi ilmiö, etteivät ihmiset tiedä miten niissä tulisi toimia. Siksi voi olla vaikea ottaa ensimmäinen askel.

Salovaaran mukaansa ihmiset on lapsesta asti kasvatettu ajattelemaan, että meillä tulee olla joku johtaja. On opittu siihen, että joku yksittäinen henkilö kantaa lopullisen vastuun ja ohjaa tekemistä. Historiankirjoituksissa suurmiesten tekoja painotetaan, vaikka ihmisyhteisöt ovat jo vuosisatoja toimineet verkostomaisesti. Vaikka johtaja on Perttu Salovaaran mukaan turha kapistus työpaikalla, ei johtajuus häviä mihinkään. Se vain tulisi hoitaa kollektiivisesti. Hän kutsuu tätä ”yhteisöohjautuvuudeksi”. Tiimi toimii yhteen, kun ”perustehtävä on määritelty, työt on jaettu, tiedonjako sujuu, suunta on selvillä, työstä saa palkan ja väärinkäytöksistä on seuraamuksia.” Kysyimme kolmelta nuorkauppakamarilaiselta, muuttuvatko johtajat turhiksi tulevaisuudessa.


Laura Merisaari Keskuspuiston Nuorkauppakamari Rekisteröintipäällikkö

Heikki Mutikainen Kotkan Nuorkauppakamari Development manager

Janika Ohtonen Kajaanin Nuorkauppakamari Myyntivirkailija

"Uskon, että tulevaisuudessa johtajan rooli tulee muuttumaan kohti demokraattisempaa ja välittömämpää johtajuutta; varsinkin työpaikoilla, joissa halutaan houkutella nuoria osaajia. En kuitenkaan näe johtajan roolin täysin katoavan. Monet johtajan hallinnolliset tehtävät voi kyllä ulkoistaa ja yhteisö voi yhtä lailla tukea yksilöidensä onnistumista. Usein kuitenkin johtajuus tuo mukanaan tietynlaista omistajuutta ja vastuun tuloksista. Ainakin nuorkauppakamarissa projektit ilman projektipäälliköitä tuppaavat tyssäämään alkuunsa. Pääsääntöisesti, kun kaikki menee hyvin, ei työpaikoilla ylhäältä tulevalle ohjaukselle ole tarvetta, vaan asiat hoituvat tasa-arvoisissa tiimeissä oikein mainiosti. Tällaisissa tilanteissa johtajat saattavat olla vain edessä tai pahimmillaan lisäävät virhepäätöksen riskiä, jos päätöksenteko on yhden ihmisen vastuulla. Johtajan rooli kuitenkin korostuu kriisitilanteessa; esimerkiksi, kun suhteet työpaikalla kärjistyvät, yritys kohtaa mediakohun tai henkilöstövähennykset uhkaavat. Oikeudenmukainen johtaja voi näissä tilanteessa nopeuttaa reagointia ja välttää turhaa syyllisten etsimistä ja vahingon leviämistä ottamalla itse vastuun."

“Luin HS:n artikkelin ja mielestäni siinä meni välillä vähän puurot ja vellit sekaisin johtaja- ja päällikkötason tehtävistä. Toimin itse globaalissa organisaatiossa, jossa esimieheni on toisella mantereella. Välimatka sekä aikaero tekevät sen, ettei kohtaamismahdollisuuksia juurikaan ole. Tämä vaatii työntekijältä vahvaa itseohjautuvuutta jo luonnostaan. Silloin myös haastavista tilanteista tulee useimmiten pystyä selviytymään itsenäisesti. Näen kuitenkin hyvin kaukana ajatuksen, että kymmenientuhansien työntekijöiden monialaisen konsernin pyörittäminen toimisi ilman yhtäkään johtajaa. Artikkelissa mainittu ”yhteisöohjautuvuus” toimii kuitenkin varmasti tiiviisti yhteen hitsautuneissa, pienemmissä asiantuntijaorganisaatioissa. Tällaisesta meillä on hyvänä esimerkkinä meidän monet pienet kamarit. Niissä hallituslaiset ovat tunteneet toisensa vuosikausia ja roolit vaihtuvat vuosien mittaan, mutta ihmisten välinen luottamus vain vahvistuu.”

”Normaalioloissa voi olla mahdollista, että tarve johtajille vähenee ja päätöksenteko voidaan hoitaa yhteisesti. En kuitenkaan usko, että johtajarooli olisi mahdollista kokonaan poistaa. Uskon, että myös tulevaisuudessa tietynlainen vastuunkanto, vaikeat päätökset ja kriisien hallinta lepää edelleen aika tiukasti johtajaroolin harteilla. Hyväksi esimerkiksi nostaisin nykyisen työpaikkani. Meillä oli vielä kaksi vuotta sitten kolmella paikkakunnalla 200 työntekijää. Vuoden sisällä kävimme läpi lukuisat YT-neuvottelut, isot irtisanomiset ja yrityskaupan. En näe mahdolliseksi tilannetta, jossa me työntekijät olisimme yhdessä ilman johtajaa päättäneet tällaisista asioista – istuneet pöydän ääreen yhdessä jutustelemaan, että keneltäs tänään lähtee työt.”

9

/

J O H TA JA


1 0

/

J O H TA JA

KUVAAJA: JUHO ARONEN


IHMINEN IHMISELLE, TOIMINNANJOHTAJA KAMARILLE TEKSTI: LAURA PULLINEN

– Mun paikkani on avattu! ajatteli Sini Havukainen nähdessään kuin ihmeen kaupalla viimeisenä hakupäivänä työpaikkailmoituksen nuorkauppakamarien toiminnanjohtajaksi. Pitkän prosessin, prässin, kuten Sini sitä kuvailee, jälkeen Sini Havukainen valittiin SNKK:n uudeksi toiminnanjohtajaksi syksyllä. – Tämä on tarkoitettu juttu. Minä olen löytänyt SNKK:n ja SNKK on löytänyt minut, tiivistää Sini kiitollisuutta huokuen. Aina askeleen edellä Lähimmäisenrakkaus vaikuttaa ohjanneen Siniä elämässä ja uralla. Nuoren Sinin suurimpia unelmia olivat omat lapset ja lasten kanssa työskentely. – Lukion jälkeen halusin lastenhoitajaksi. Osasin kaikki lastenlaulut ja -lorut ulkoa ja tiesin, minkä merkkiset kurahanskat omille lapsilleni ostan, Sini nauraa. Tie vei kuin veikin lastenhoitajaksi ja moni unelma kävi toteen: omat hoitolapset, työskentely päiväkodissa ja lopulta myös vuosina 2003 ja 2006 syntyneet Lassi ja Eveliina – Sinin omat aarteet. Lähihoitajan opinnot jatkuivat sairaanhoitajan opinnoilla ja täydentyivät kätilön tutkinnoksi. – Minulla on tolkuton hoivavietti ja -vaisto. Sain jakaa sitä kätilönä vastasyntyneille ja vanhemmille, muistelee Sini. Kätilönä Sini työskenteli niin vastasyntyneiden teholla, synnyttäneiden vuodeosastolla kuin synnytyssalissakin. Työ opetti olemaan aina askeleen edellä ja näkemään seuraavan askeleen.

– Kun on juossut hätäsektioon ja elvyttänyt vastasyntynyttä, osaa olla hermostumatta ihan pikkujutuista, huomauttaa Sini. Kaiken muuttanut Kalifornia Lempäälään arkensa rakentaneiden Havukaisten elämä muuttui Sinin puolison työkomennuksen myötä. Sini piti, kuinkas muutenkaan, itsensä kiireisenä ja ihmisten ympäröimänä lastensa koululuokkien ”room repinä”. Hän oli lastensa koululuokissa yhdyssiteenä vanhempien ja opettajien välillä, samalla auttaen kaikenlaisissa koulun askareissa. – En missään nimessä olisi voinut vain istua sohvalla. Opin kielen ja kulttuurin, näin ja koin, iloitsee Sini. Kaksi vuotta Piilaaksossa teki tehtävänsä. – Kerta kaikkiaan elämäni muuttui täysin Kalifornian vuosien jälkeen, Sini huokaisee ja jatkaa: – Talo, jossa asuimme, oli kävelymatkan päässä siitä autotallista, missä Apple on perustettu. Toiseen suuntaan kävellessä oli silloinen Applen pääkonttori. Tajusin, että ei siinä ympäristössä ole mitään niin ihmeellistä, vaan jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet luoda jotain isoa. Start up -ilmapiiri tempasi Sinin mukaansa ja Lempäälään kotiuduttua uusi suunta lähimmäisenrakkauden toteuttamiselle oli löytynyt: yrittäjyys. Toinen yritys kasvoi Tampereen suurimmaksi yksityiseksi senioreiden kotihoidontuottajaksi, toinen oli palkittu äitiys- ja neuvola-applikaatio. – Molemmat yritykset ovat nyt siirtyneet eteenpäin. Keskityn täysillä nuorkauppakamarien kehittämiseen, niputtaa Sini.

1 1

/

J O H TA JA


Nuorkauppakamarilainen voittaja

1 2

/

J O H TA JA

Tammerkosken nuorkauppakamari toivotti positiivisen Sinin tervetulleeksi vuonna 2015. Sen jälkeen menoa on riittänyt. Sini kuvailee itseään aktiiviseksi, kamarin joka paikan höyläksi ja ”the oneksi”, jota pyydetään joka paikkaan. Ja Sinihän on suostunut, mennyt ja tehnyt. Tuore toiminnanjohtaja on voittanut käytännössä kaiken, mitä voittaa voi. – Vuoden tulokas, aktiivisin kamarilainen, vuoden nuorkauppakamarilainen keksintö..., aloittaa Sini luettelonsa ylpeänä, muttei ylpeillen – vaikka varaa sillekin olisi. – Voittaisin todennäköisesti kilpailun eniten kilpailuja voittaneista, nauraa Sini vielä päälle. Nuorkauppakamaritoiminnassa saa enemmän, mitä itse on valmis antamaan. Tämän kamarikliseen allekirjoittaa myös tuore toiminnanjohtaja. – Mikään muu asia ei ole muuttanut elämääni niin paljon kuin nuorkauppakamari, kuvailee Sini. – Kamaritoiminnan ei tarvitse resonoida kaikkien kanssa. Mutta sanon silti: sohvalle jäämällä ei voi vahingossakaan saada sitä kaikkea, mitä kamari antaa, hän kiteyttää. Johtaminen ja hyvinvointi kytkeytyvät toisiinsa Suomalaisille avunpyytäminen ei välttämättä ole vahvuus, mutta siihen

toiminnanjohtajana Sini kamarilaisia kannustaa. – Reilusti pyydetään ja tarjotaan apua, siten kamareissa jaksetaan. Kannattaa muistaa, että kaiken ei aina tarvitse olla kauheaa prässiä! Kamaritapahtuma voi olla välillä myös itsestään huolehtimista, vaikka joogaa tai meditointia, muistuttaa Sini lempeästi nauraen. Sini on tyytyväinen siitä, että lepäämättömyydellä kehuskelun aika on vihdoin ohi. Johtaminen ja hyvinvointi kytkeytyvät toisiinsa täydellisesti. Johtajan on annettava esimerkkiä myös hyvinvoinnin ylläpitämisessä. – Ihanaa, että me olemme tajunneet olevamme ihmisiä, emmekä kaikkeen kykeneviä robotteja, tiivistää Sini. Hyvät käytännöt kertautumaan Nuorkauppakamaritoiminnan tulevaisuuden toiminnanjohtaja näkee, kuten kuuluukin: valoisana ja positiivisena. Tärkeimmäksi tehtäväkseen toiminnanjohtajana hän nostaa kumppanuudet ja niistä huolehtimisen. – Haluan olla mukana vaikuttamassa positiiviseen kehitykseen. Hyvät käytännöt kertautuvat ja valuvat alueilta kamareihin, kiteyttää toiminnanjohtaja. Karjalaiset taustat omaavalle lempääläläiselle toisista huolehtiminen tulee luonnostaan. Muiden huomioonottamisen ja ihmistuntemuksen Sini mainitsee ehdottomina vahvuuksinaan.

– Haluan tutustua vielä paremmin kamarien toimintaan. Tämä ei ole mitään yksintekemistä. Vuosittain vaihtuvan tiimin kanssa rokataan aina paras mahdollinen vuosi pakettiin, nauraa toiminnanjohtaja. Merkittäväksi tulevaisuuden visioksi Sini mainitsee kansainvälisyyden. Hän haluaa luoda enemmän yhteistyötä kansainvälisen JCI-yhteisön kanssa. – Mitä ohjeita, arvoja ja teemoja kansainvälisestä yhteisöstä tulee, niitä haluaisin saada jalkautettua enemmän Suomen kamarienkin toimintaan. Tulevaisuuden JCI Finland on mahdollisimman kansainvälinen, Sini maalailee. Ihmiseltä ihmiselle Kansainvälistä bisnestä tehnyt Sini on päässyt ammentamaan asiantuntemuksestaan niin YK:ssa kuin EU:ssakin. Kovat paikat ovat opettaneet, että kaikki me olemme vain ihmisiä. – Jokaiselle voi tulla hikka, jokaisella voi jäädä vetskari auki. Ihmiset ovat lopulta inhimillisiä. Sen oivaltaminen on poistanut valtavasti stressiä, Sini hymyilee. Vuosien kokemus johtajana on antanut itsevarmuutta. Nyt Sini uskaltaa sanoa ja vaatia muilta – mutta aina rakkaudella kannustaen. – En tiedä mistä tätä rakkautta ja kiitollisuutta pulppuaa. Minua ei tosiaan tarvitse muistuttaa kiitoksen antamisesta muille, iloitsee Sini silmät loistaen. 


Teemme kaikkemme, jotta asiakkaidemme arki olisi sujuvaa ja markkinointi vaikuttavaa. Reagoimme nopeasti muutoksiin ja olemme asiakkaan apuna 24/7. Ota yhteyttä, kun kätesi ovat täynnä töitä ja kaipaat vaikuttavia viestinnän ratkaisuja.

Arjen auttaja – muutoksen mahdollistaja grano.fi


Tarvitsetko ajantasaista ohjelmistokehitysosaamista? Meillä olisi nyt rekrytoitavissa IT-alan potentiaalisimmat koodarit. He ovat Experis Academyn laadukkaan koulutuksen läpikäyneitä ja sertifioinnin saaneita ohjelmistokehittäjiä. Heillä on pohjalla vähintään alempi korkeakoulututkinto IT-alalta, todennetusti korkea motivaatio sekä oppimiskyky ja työelämärelevanttia osaamista nykyprojektien tarpeisiin.

1 4

/

J O H TA JA

Lue lisää — experis.fi/academy


KAATUUKO PUU METSÄSSÄ, JOS SITÄ EI KUKAAN KUULE? TEKSTI: TOMI RIIPINEN | KUVA: TEEMU SAARI PHOTOGRAPHY

P

alkintovuosi 2021 oli Euroopan palkintojen suhteen menestys ja maailmankokouksen palkintoja saamme vielä jännittää. En kuitenkaan ajatellut kirjoittaa siitä, miten valmistauduimme Euroopan palkintojen hakuun, miten hienoa oli päästä näkemään livetuotannon teko Hämeenlinnassa, tai miten upeaa oli olla Porigamin lavalla jakamassa palkinnot kaikille niille, jotka Hämeenlinnassa palkinnon olivat voittaneet. Tekeekö nuorkauppakamarit yhteiskuntaan positiivisesti vaikuttavia projekteja, jos niistä ei tiedä kukaan? Olen ollut muutaman vuoden mukana palkintotoiminnassa niin tuomarin, kuin kansallisen palkintopäällikönkin roolissa. Olen ollut etuoikeutettu, koska minulla on ollut mahdollisuus nähdä, miten muutamme yhteiskuntaa pikkuhiljaa paremmaksi paikaksi. Joka vuosi jaamme palkinnot parhaille projekteille, vuoden tärkeimmille toimijoille ja laadukasta toimintaa toteuttaville kamareille. Tämän kaiken palkintosäihkeen takana on kuitenkin kovaa työtä, lukemattomia tunteja ja monta merkityksellistä projektia, joiden tarinat ansaitsisivat tulla kerrotuksi. Ei pelkästään siksi, että kova työ tulisi palkittua, vaan myös siksi, että kaikki saisivat nähdä tämän etuoikeuden, miten tärkeää työtä teemme – vapaaehtoisesti ja omalla ajallamme. Rakkaudesta lajiin.

Haluankin käyttää tämän mahdollisuuden nostaa esiin sellaisia keskenään erilaisia projekteja, jotka eivät voittaneet palkintoa. Luonnollisesti minulla oli valinnan vaikeus ja näiden lisäksi monet muutkin teot ansaitsevat tulla kuulluksi, mutta siitä tarkemmin artikkelin lopussa. Lahden nuorkauppakamarin ”Sijoittajaseminaari” Sijoittajaseminaarin tarkoitus oli edistää taloustuntemusta, kannustaa sijoittamaan, säästämään sekä lisätä paikallisten yritysten verkostoitumismahdollisuuksia. Projekti pyrki vaikuttamaan yhteiskuntaan vähentämällä taloudellista eriarvoisuutta kouluttamalla, kehittämällä yksilöiden talousosaamista, sekä kertomalla ihmislähtöisestä työelämästä, terveydestä ja henkisestä jaksamisesta. Sijoittajaseminaari oli osallistujilleen ilmainen, alhaisen osallistumiskynnyksen projekti. Keskuspuiston nuorkauppakamarin ”Baltic Sea Splash” Projektissa haluttiin löytää ratkaisukeskeinen ja vaikuttava tapa parantaa Itämeren tilaa. Projekti toteutettiin tapahtumakokonaisuutena, jonka tavoitteena oli muuttaa käsitys siitä, että vastuullisuus olisi aina kuluerä tilinpäätöksessä. Projektin tavoitteena on tulevaisuudessa kasvaa Suomen ja lopulta Pohjois-Euroopan johtavaksi vastuullisiin yritysinnovaatioihin keskittyväksi tapahtumaksi.

Rauman nuorkauppakamarin ”Hakkaa tonni Hackathlon” Projektissa kehitettiin uusia projektiideoita siten, että ne toteutuessaan vaikuttavat positiivisesti talousalueellaan ja mahdollistaisivat uuden oppimisen kamarin jäsenten keskuudessa. Projektiin saatiin mukaan tuomaristoon talousalueelta Rauman kaupunginjohtaja, Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja sekä elinkeinoelämän edustus. Järvenpään seudun nuorkauppakamarin ”Never Stop Run” Projektissa järjestettiin hyvän mielen juoksutapahtuma aikana, jolloin kaikki tapahtumat oli koronan vuoksi peruttu. Never Stop Runissa saatiin ihmiset liikkumaan ja tuettiin paikallisia urheiluseuroja vaikeassa tilanteessa. Nämä kaikki projektit olivat vain pieni osa siitä upeasta työstä, jota nuorkauppakamarilaiset tekevät paremman yhteiskunnan puolesta vain yhden vuoden aikana. Haluankin haastaa jokaisen projektipäällikön, puheenjohtajan ja kamarilaisen miettimään – mitä kaikkea voisimme kertoa projekteistamme ympärillemme? Mitä kaikkea upeaa saamme aikaiseksi ja millaiset ihmiset tätä työtä tekevät. Pidetään huoli, että mikäli metsässä kaatuu puu, joku meistä on siitä kertomassa ja kaikki saavat sen tietää! 

1 5

/

J O H TA JA


As Oy Tampereen Valkotakki

USKALLA AJATELLA

ISOSTI!

T

1 6

/

J O H TA JA

TEKSTI JA KUVAT: ATTE BORGENSTRÖM

ampereen Härmälässä moni ohikulkija on hieraissut silmiään ja jopa ottanut kuvia kävellessään yli kolme metriä korkeiden valaistujen takinkaulusten ohi. Ja kerta kaikkiaan, näyttäväthän ne ovat! Idean isä, Tampereen Nuorkauppakamarin senaattori 76506 Janne Romppanen, mistä tässä on kysymys? – Elokuun lopussa 2021 valmistui Tampereen nuorkauppakamarilais-

ten voimannäyte, oma kerrostalomme. Rakennuksessa on 36 huoneistoa, joista kaikki ovat joko yksiöitä tai kaksioita. Omistajat ovat TNKK-taustaisia, ja asunnot ovat meille sijoitusasuntoja. Mistä idea sai alkunsa? – Pääsin kamarimme jäseneksi vuonna 2012. Meillä on ainakin minun aikanani ollut iso määrä jäseniä, jotka harrastavat asuntosijoittamista. Usein muistan kuulleeni, että meidän pitäisi rakentaa oma kerrostalo. Kun sopiva kaavoitettu tontti mainiolla sijainnilla ilman tylsiä asunto-

koko- ja ulkonäkörajoituksia löytyi, tiesin välittömästi, mitä teemme seuraavaksi. Miten projekti eteni? – Kyse on niin sanotusti normaalista RS-hankkeesta, jossa ensin haettiin sijoittajat ja sen jälkeen tehtiin rakentamispäätös. Rakentaja on korkeasta laadustaan tunnettu Rakennusliike Tikirak Oy. Esimerkiksi välipohjat on valettu paikalla betonista, jolloin äänieristys on paljon parempi kuin yleisesti käytetyissä ontelolaatoissa. Varustelu on optimoitu sijoittajan näkökulmasta, missä pienellä


#76506 Janne Romppanen

lisäkustannuksella voidaan positiivisesti erottua vuokramarkkinassa. Rakennusaika kesti hieman yli vuoden, ja nyt meillä on Tampereella oma maamerkkimme! Selvästi uskot asuntosijoittamiseen. Mistä innostuksesi sai alkunsa? – Kamarin kautta. Omassa koejäsenvuosikerrassamme oli mukana Varapuu Oy:n perustaja Mikko Sjögren, jonka koulutuksissa kävin. Samoin Kiinteistömaailmayrittäjä Tommi Luosmala. Ensimmäiseltä opin oman talouteni hallinnasta, korkoakorolle periaatteesta ja velkavivun vaikutuksesta sijoittamiseen. Jälkimmäinen oli taas oiva ostokanava ensimmäisiin sijoitusasuntoihini. En voisi olla kyseisille herrasmiehille kiitollisempi! Mitä teet ammatiksesi? – Niinhän siinä kävi, että tästä innostuksesta tuli lopulta ammattini. Pitkäaikaiselta taustaltani olen IT-alan yrittäjä monelle tutun M-Files Oy:n kautta, mutta nyt reilun vuoden olen ollut yksityinen ammattisijoittaja ja vuokranantaja. Kävin LKV-tutkinnon ja perustin Takaovi.fi-verkoston, jonka kautta ostamme asuntonippuja ja kokonaisia uudiskoh-

teita merkittävin alennuksin ostovolyymiin perustuen. Sijoittajan ei tarvitse kuitenkaan ostaa kuin yksi sijoitusasunto, silti alennus on kaikille sama. Mukana verkostossamme on myös todella paljon nuorkauppakamarilaisia.

kuin asumisen kustannukset. Asunnot nähdäänkin perinteisesti yhtenä parhaimmista inflaatiosuojista. Oma valintani on asuntosijoittaminen, mutta tärkeintä kuitenkin on, että säästät systemaattisesti ja sijoitat edes johonkin! 

Miksi lukijan kannattaisi sijoittaa asuntoihin? – Asuntosijoittaminen on ainakin itselleni riittävän maalaisjärjellä ymmärrettävä sijoitusmuoto, johon uskaltaa käyttää myös pankin lainaa, eli velkavipua. Velkavivun ja mahdollisten alennusten kautta tuotto omalle rahalle nousee jopa kaksinkertaiseksi verrattuna pörssin keskimääräiseen tuottoon. Tähän kun lasketaan korkoa korolle, niin pidemmän ajan kuluttua tulokset ovat omaa luokkaansa. Romppanen jatkaa: – Yleisesti pitäisi ainoastaan sijoittaa sellaiseen omaisuuslajiin, mitä riittävästi ymmärtää. Meillä kaikilla on kokemusta asumisesta. Kasvavissa kaupungeissa asuntojen hintakehitys on ollut suotuisa ja hintojen vaihtelu ns. volatiliteetti on pieni. Tällä hetkellä inflaatio on korkea, jolloin sekä uusien että vanhempien asuntojen hinnat nousevat nopeammin

1 7

/

J O H TA JA


BECOMING A LEADER – Interview with Olga Khaustova, JCI Russia Deputy President and Member of JCI Partnerships Committee INTERVIEW AND TEXT: JUTTA RUUSUNEN | PHOTO: OLGA’S OWN ARCHIVE

1 8

/

J O H TA JA

I

, Jutta Ruusunen, am meeting Olga Khaustova, DP of JCI Russia, over an online cup of coffee, which has become a bit of a trademark of hers after launching the “Cup of Coffee with an Outstanding JCI Member / JCI Senator interview series. Only this time, it is Olga being interviewed. Olga’s JCI career has now come a full circle also in another, rather unexpected way - it was an article in a Finnish JCI magazine, which got her interested in JCI in the first place. In the end, the article planned for JCI Helsinki’s publication never saw the light of day, but in the process Olga had already become an enthusiastic jaycee. I got the chance to pick Olga’s brain about leadership and how her thinking has developed over the past 7 years in JCI, and in the light of her upcoming national presidency.

Let’s start with a classic question - Olga, how would you describe a good leader? Olga: “Having met many great people and great leaders, I have come to the conclusion, that a true leader is a kind person with a big heart, someone who is willing to support others, who sees the best in everyone and can give others room to shine. And JCI is excellent in providing a platform for this. It helps such individuals step up who maybe never imagined themselves assuming a leadership role before.” “A good leader is also an expert in motivation. Everyone should believe that their role matters. You also need to give them the possibility to fulfill the role. Micromanaging brings you nowhere. A leader should treat people with respect and trust and show that they believe you can get the job done. That gives people the confidence that they can achieve anything.”

Speaking of motivation, JCI is a volunteer organization. Do you feel that creates extra challenges for a leader? Olga: “It is one thing to manage a business and manage volunteers. As a business leader, you recruit the people you feel are a great match and who you trust. In JCI, you might work with people you have never met before, and may never meet face to face. In short, you work with the ones who you have. This requires great understanding and adapting to changes, also to uncertainty. Also, JCI requires a lot of self-initiative. You cannot take the passenger seat and just wait for opportunities and invitations being handed to you. Leadership is when you wait for nobody. You need to be the initiator and inspire people around you.” That certainly goes for life in general! And you are quite the initiator yourself - you started the “Cup of Coffee”


Olga’s top 5 tips to make the most of your JCI network: 1. Try to help whenever you can. 2. Be yourself, be sincere - people sense that. 3. Be interested in the people, not in what they can do for you. 4. Be positive - you won’t get friends with a negative attitude. 5. Remember, you never know who is watching you! JCI can grow your network in unexpected ways if you have an open and friendly mindset.

concept where you regularly interviewed outstanding JCI senators and members. The sessions are broadcasted on Facebook on the official page of JCI Russia for everyone to watch. How did you come up with the idea? Olga: “At the Tallinn World Congress 2019 I met many interesting people and presidents, past and present, and just thought, wow, such cool people, I wish their stories could be heard to inspire other members in their JCI path. Also, I wanted to let the JCI world know about JCI Russia. I was especially interested in people who lead by example, being active in their own way. I have had the change to talk to some outstanding people which has also impacted my thinking of true leadership and I hope to continue with the project.” The interview series became a phenomenon in the JCI community quite fast.

Were you aiming to expand your own network already from the onset? Olga: “Expanding my network actually never crossed my mind! My first guest was the VP assigned to Russia, Paolo Bellotti, and from there I continued with people whom I already knew well. Suddenly the show became so popular that people started to suggest outstanding people from their national organizations to be interviewed. From there it just grew quite naturally into a series showcasing really famous people in JCI.” 2022 will be your own year as national president. What are your expectations from this new leadership role? Olga: “When I joined JCI I was lucky to enter the strongest chapter of that period, JCI St. Petersburg, which also has twinning chapters in Finland - Havis Amanda and JCI Turku (as part of Ports and Bridges). But, in Russia JCI is not that well

known and we are not a big JCI country globally. Now, during the pandemic, I have been able to attend many events online, maybe more that I could have visited live, and I have promoted our area as much as possible. As NP my main goals are to popularize Russia in the world, to inspire and attract new members and my ultimate goal is to host a European Conference in Russia one day.” I am sure that you if anyone can get the job done! Thank you for the interview and we wish you all the best for 2022 as NP. 

1 9

/

J O H TA JA


Meiltä löydät upeiden kokous- ja juhlatilojen lisäksi tyylikkäät hotellihuoneet sviitteineen, lounas ja finedining sekä viinielämykset. Keittiömme valmistaa lähituottajien laadukkaista raaka-aineista kulinaarisia hemmotteluhetkiä arkeen ja juhlaan.

Jolie Lounge & Café

ÄKÄSLOMPOLO

7

6

SEIN

ÄJOK I

Olemme kahvila, ravintola, lounge ja baari, mutta ennen kaikkea olemme rento olohuone Äkäslompolon sydämessä. Meille voi tulla herkuttelemaan yksin, kaksin tai vähän isommassakin seurassa, sisälle tai viihtyisälle terassille. Jolie Lounge & Café tarjoaa matkailijoille sekä paikallisille ympärivuotisesti raikkaan ja kotoisan paikan, jossa kaikki voivat nauttia esimerkiksi kakkukahveista, brunsseista tai kevyistä lounaista ja hyvästä kahvista tai cocktaileista.

Nuutajärven lasikylä Suomen vanhin lasipruuki Nuutajärvi, on kulttuurihistoriallisesti kiinnostava vierailukohde. Tuhansien tarinoiden tehdasmiljöö toimii nyt virkeänä taiteilijoiden ja käsityöläisten kylänä, jossa kotimainen lasitaide elää vahvasti kylän keskiössä.

2

NU UT A

Ä YL SK VÄ JY Urban Hotel Verso

1

Boutique Hotel Yöpuu

C-alueen piilotetut helmet

ceeläisten suosikkipaikat - viihdy, nauti ja ylläty

www.c.nuorkauppakamarit.fi

1 5

Ravintola Pöllöwaari Verso Baari & Keittiö

Bistro Kirkkopuisto Keittiö, kahvila ja sauna saman katon alla – maistuvaa ruokaa, herkullisia leivoksia ja rentoa tunnelmaa Kirkkopuiston sydämessä.

6

RV I

3 2 4


5

A M U RA

SKI AKO

KE

VAL

TA

Hotelli Kalliohovi Kodikas pienhotellimme sijaitsee rauhallisen kadun varrella aivan ydinkeskustan tuntumassa. Vanhan Rauman idylliset puutalokorttelit kahviloineen, museoineen ja putiikkeineen ovat vain lyhyen kävelymatkan päässä. Kanaalikaupungin merellisen tunnelman aistii myös hotellilla. Tunnelmallista ravintolasalia koristavat purjealusten pienoismallit ja huoneiden parketeilla kävelet kuin laivan kannella.

4

Hakafood Oy Hakafood Oy on Suomessa vuonna 2002 perustettu konditoria ja leipomotuotteiden valmistaja Laajennuksien myötä olemme avanneet Valkeakoskelle ja Tampereelle kahvilat. Kesällä pidämme myös Kontio & Parmaksesta tuttua Mokkapirttiä Valkeakoskella. Tervetuloa herkuttelemaan!

MP E

RE 3

Periscope tarjoaa vahvalla ammattitaidolla ja sydämellä alusta loppuun saakka käsityönä valmistettua herkullista ruokaa ja rennon viihtyisää tunnelmaa. Ravintolasta avautuvat vaikuttavat näköalat kaupungin ja Pyhäjärven ylle. Periscope tuo Tampereelle trendikkään sosiaalisen ruokakulttuurin ja pöytäkunnittain jaettavat annokset. Ravintolan makumaailma on sekoitus paikallisia herkkuja ja makuja maailmalta. Kokonaisuuden kruunaa monipuolinen juomavalikoima. Arkisin ravintolassa on tarjolla maukasta lounasta. Ravintolan ainutlaatuisista maisemista voi nauttia myös Periscopen avonaisella, pohjoismaiden suurimmalla kattoterassilla. Kattoterassi laajenee entisestään kesällä 2022. Ravintolan 7. kerroksessa sijaitseva Lounge bar puolestaan tarjoaa viihtyisät puitteet myöhäiseenkin illanviettoon sekä kokoustamiseen ja unohtumattomiin yksityistilaisuuksiin.


SUIHKUN KAUTTA MESTARUUKSIIN TEKSTI: JENI SUHONEN | GALLERIA LAPPEENRANTA-KOTA COLLECTIVE

2 2

/

J O H TA JA

L

appeenrannan nuorkauppakamarin Ding Ma edusti 17.11.2021 koko Eurooppaa Johannesburgin Maailmankokouksen puhekilpailussa ja palkittiin kirkkaimmalla pokaalilla. Palo livenä lavalle oli jo kova, mutta taustatiimeineen hän sai hiottua aiheesta ”Succesful leaders are those who understand the importance of humility” puheen timanttiseksi myös etätoteutuksessa. Suomalaisen voitto tässä kovatasoisessa kilpailussa ei ole arkipäivää, sillä viimeksi samaan ylsi Mariia Yrjö-Koskinen vuonna 1993. Dingin vahvuudeksi puhujana on nostettu monipuolinen esiintyminen, yleisön huomioiminen, valloittava hymy ja henkilökohtaiset esimerkit. Ding, mikä on salaisuutesi? ”Kukaan ei synny puhujaksi, vaikka meillä on jokaisella pienestä lähtien puhumisen taitoa yhdellä tai useammalla kielellä. Puhujaksi tullaan harjoittelemalla yksin sekä yhdessä, sekä itselleen sopivalla hetkellä. Joillekin se voi olla lenkillä, toiselle ennen nukkumaanmenoa. Itselleni se hetki on selkeästi

suihkussa, jossa puhun ääneen ja hion puheen eri elementtejä.” Toteaa Ding. Hän kokee olevansa onnekas saatuaan niin paljon tukea kehittymiseensä monilta taitavilta kamarilaisilta. Toisten seurassa toistojen tekeminen hioo sekä suorituksen että sisällön voittajatasolle. Samalla tulee varmuutta, jolla saa pidettyä kisajännityksen kurissa. Kansallisen vuosikokouksen Sanan säilä-kilpailun suorituksen hiomiseen hän sai apuja Lauri Lehmusvirralta: ”Dingillä on pyyteetön halu oppia ja tulla paremmaksi puhujaksi. Vakuutuin hänen olevan voittajamateriaalia ja autoin häntä hiomaan timantin esille. Jokainen harjoituskerta oli valtava loikka eteenpäin. Dingin avoin ja rohkea luonne loi välillemme luottamussuhteen, jonka ansiosta me molemmat halusimme antaa kaikkemme mestaruuden eteen. Kova työ palkittiin ja yhteistyömme jatkuu edelleen!” Seuraavaksi edessä oli Suomen edustaminen Eurooppa-kokouksessa. Dingin mukaan selkeä ero kansallisen ja kansainvälisen puhekilpailun välillä on kieli. Kansallisessa puhekilpailussa käytetään suomea ja kansainvälistä englantia.

Erityisesti kansainvälisessä kilpailussa on tärkeää käyttää yleisesti tunnettuja sanastoja ja myös erityisesti sanoja, joita on helppo ääntää, jotta väärinymmärtämisen riski on mahdollisimman pieni. Eurooppa-kisaan häntä auttoi valmistautumaan Kaisa Marin: ”Dingiä Eurooppakisaan valmentaessa minuun teki suunnattoman suuren vaikutuksen, kuinka hän kuunteli, prosessoi palautetta ja sisällytti oman version palautteesta vaikuttavan tyylinsä kehittämiseen sekä hienosäätöön. Dingissä yhdistyy rohkeus isoon esiintymiseen, valmius tehdä paljon töitä ja halu vaikuttaa sanomallaan yleisöön.” Kaikki tämä työ huipentui nyt Johannesburgiin ja JC-maailman parhaan puhujan titteliin 2021. Ding kuvaa tuntemuksiaan kisan jälkeen: ”Huikea fiilis, ympyrä sulkeutuu. Lähdettiin kotikamarista ja maaliin asti päästiin. Mahtavia tyyppejä tässä on ollut matkalla mukana, jotka ovat käyttäneet aikaa ja aivosoluja miettimiseen ja jaan ilon kaikkien kanssa.” 


2 3

/

J O H TA JA


ROUTA TULEE – lähde uusille urille!

D

TEKSTI: MERI-LAPIN NUORKAUPPAKAMARI | KUVA: EXPERIENCE365

-aluevuosikokous Routa järjestetään 25.-27.3.2022 Kemin Lumilinnassa ainutlaatuisissa puitteissa! Huippusuosion saavuttanut Routa 2022 täytti osallistujatavoitteensa jo Early Birdin yhteydessä, mutta tilaa on vielä juuri sinulle perheinesi! Tule kokemaan Meri-Lapin lyömätön tarjonta: hyppää ilmatyynyaluksen kyytiin ja kiidä jäätyneen Perämeren yllä,

herkuttele näköalaravintolassa, rentoudu saunoen, ihaile ympärivuotisia jääveistoksia ja valitse mieleisesi kattavasta kokousohjelmatarjonnasta. Kokouksen teema elinkeino ja yhteiskunta muutoksessa tarjoaa jokaiselle jotakin: kuulemme inspiroivia yrittäjätarinoita, perehdymme uraauurtavan e-sports-ammattitutkinnon saloihin ja tietysti kouluttaudumme ja verkostoidumme upeissa puitteissa. Meri-Lapin Nuorkauppakamari

WordPress huolenpito alk. 49 €/kk* Hei JC-ystävä! Anna minun huolehtia WordPress-sivustosi teknisistä päivityksistä ja turvallisuudesta. Kuukausihintaan sisältyvällä pienkehitysajalla voit lisäksi tilata muutoksia, parannuksia ja sisältöpäivityksiä sivustollesi.

Kysy lisää ja tilaa palvelu JC-kontaktiltasi

2 4

/

J O H TA JA

Antti Koskinen, 045 3255 095, antti.koskinen@fissiomedia.fi *Hintoihin lisätään arvonlisävero

toivottaa avosylin tervetulleeksi myös muut kuin deeläiset. Tiesitkö, että lähes neljännes ennakkoon rekisteröityneestä JC-väestä saapuu Kemiin A-, B- ja C-alueilta? Huomioimme oheisohjelmissa myös lapsiperheet, senaattorit, iipparit ja monet muut. Liity siis muitta mutkitta joukkoon ja varaa paikkasi vuoden viileimpään kokoustapahtumaan. Tästä et halua jäädä paitsi! Suuntaa siis osoitteeseen jcimerilappi.com/routa ja rekisteröidy heti. 


AMMATILLINEN ITSEREFLEKTIO

– vuosi nuorkauppakamarimaailmaa tekee ihmeitä

V

TEKSTI: ARI SAAVALAINEN

uosi nuorkauppakamaritoiminnassa muuttaa ihmistä. Se, mitä vuoden aikana on tapahtunut, jättää varmasti meihin oman jälkensä. Tämä on kuitenkin harrastus, jota tehdään töiden ja muun elämän ohella. Miksi tämä on vielä keksitty niihin elämän ruuhkavuosiin, kun kaikkea muutakin tuntuu tapahtuvan juuri nyt? Ehkäpä juuri siksi. Itse olen aina miettinyt, että asioihin intohimoisesti suhtautuva ihminen järjestää aikaa juuri niihin asioihin, joihin haluaa. Näin myös tässäkin harrastuksessa tuntuu olevan. Juuri niihin koulutuksiin tai tapahtumiin kyllä pääsee, jotka näkee tärkeänä ja joihin todella haluaa osallistua. Viimeisen vuoden aikana olen itse päässyt kokeilemaan hyvin rajojani. Kuinka saat aikaa järjestymään, kun työnimu on vahva, kamarimaailmassa

tapahtuu kaikenlaista mielenkiintoista, ja ai niin, kotonakin tapahtuu välillä jotain. Tämä jos mikä on hyvä mankeli selvittämään, missä kohtaa omat rajat tulevat vastaan, ja löytämään ne jutut, joihin pitää kiinnittää huomiota tulevaisuudessa. Aika tuntuu aina rajallisena resurssina olevan hyvä kaveri ja pahin vihollinen. Teams- ja zoommaailma tekivät sen, että asioita tapahtuu vähintään tuplamäärä aiempaan verrattuna. Ennen matkustettiin ja nähtiin kokouksissa – nykyään siirrytään työpäivän ajan teamspalaverista toiseen ja sama jatkuu meillä iltaisin. Tässä tahdissa oman pään saaminen mukaan voi joskus olla haastavaa, ja olen ainakin itse huomannut sen, että jos tässä tahdissa ei ehdi riittävästi urheilla ja nukkua, niin jossain kohtaa asioita ei meinaa saada järjestykseen. Keho tarvitsee myös aikaa toipuakseen. Jos tätä aikaa ei saa järjestymään ja palauduttua riittävästi, alkaa tehot laskea jossain kohtaa.

Parasta nuorkauppakamarimaailmassa on se, että meidän jäsenistömme koostuu erilaisista persoonista ja jokaisella on erilainen syy olla mukana tässä harrastuksessa. Se tuo mukanaan myös sen, että aiemmin totuttu kaava työyhteisöstä tai paikallisesti harrasteyhteisöstä ei välttämättä täällä toimi. Tässä on juuri tämän harrastuksen suola – opi tuntemaan ihmisiä ympäri Suomen ja maailman, sekä erilaisista taustoista. Tästä taidosta uskon tulevaisuudessa olevan erityisesti hyötyä tulevaisuudessa. Toki, tässä jos missä varmasti tarvitsee aina kehittymistä. Jokaisen on varmasti hyvä miettiä, mitä kuluneesta vuodesta on jäänyt käteen. Opinko jotain erityistä, jonka osaan siirtää työelämään ja muuhun elämään. Itse opin ainakin sen, että joka vuosi en aio ehkä rajoitinta vasten vetää. Kun rajat on katsottu, voi niitä oppia myös välttämään ja tehdä asioita, jotka pitää mielen ja kehon ruodussa. 

2 5

/

J O H TA JA


HUOMISEN JOHTAJA

I

2 6

/

J O H TA JA

hminen sivistyy, kun hän voi toteuttaa itseään, kokeilla rajojaan ja kasvaa omiin mittoihinsa niin yksilönä kuin osana yhteisöä. Tarvitsemme yhteisöä innovatiivisuutta ja oma-aloitteisuutta tukevaksi moottoriksi. Sivistyminen on omaehtoisen oppimisen prosessi ja koko maailman pelastus. Parhaimmillaan aito, ihmisten välinen kohtaaminen ja yhteistyö ovat edistyksellistä oppimisen dialogia. Jos kohtaamiset joskus loppuvat, vain kohina jää. Varmistaaksemme kohtaamiset on meidän kehityttävä entisestään ja tähdättävä yhteistyöllä eteenpäin. Koulutus on uusi musta. Data on uusi öljy. Teknologia luo meille mahdollisuuksia informaatioon, mutta ihminen antaa sille suunnan ja päämäärän. Historian ja perinteiden tunteminen ovat hienoja asioita tiedostaa, mutta itse tekemisessä on oltava selkeä päämäärä, tavoitteet ja toimenpiteet, joilla varsinainen kehittyminen saavutetaan. Sivistys oppimisen ja osaamisen kehittämisen keinoin vaatii työtä, joskus jopa riskien ottamista ja epämukavuusalueelle astumista. Reilu vuosi sitten törmäsin kampanjasloganiin ”Meissä jokaisessa asuu pieni johtaja”. Tänä vuonna kuulin erään puheen yhteydessä, että ”vaaleissa voi joko voittaa, tai oppia”. Tuttuja sanoja, mutta sopivalla lauserakenteella ne saattavat aiheuttaa jotain normaalista poikkeavaa vipinää

meistä useimpien korvien välissä. Kamarivuosi usein kulminoituu syksyn vaaleihin eri tasoilla aina paikallisesta toiminnasta jopa kansainvälisiin tehtäviin, mutta toimintaa on niiden välissäkin. Polku, jota valitsemme kulkea, on aina jatkuvaa oppimista, muiden ihmisten lisäksi itsensä kohtaamista ja parhaimmillaan haastamista jonkin uuden ja tuntemattoman asian edessä. What is the point of living if you can´t feel alive – on yksi lempimottojani. Voittajana on helppoa olla ja hymyillä, mutta ne, jotka kaatuessaan nousevat ja yrittävät uudelleen, ovat usein monia kokemuksia rikkaampia ja ymmärtävät pitkäjänteisen tekemisen merkityksen kokonaisuuden kannalta. Psyykkinen palautumiskyky eli resilienssi nousee arvoon arvaamattomaan, jota onneksi jokainen voi itsessään kehittää. Olkaa rohkeita kohdatessanne uusia juttuja. Kokeilkaa tehdä toisin kuin muut omalla twistillä. Uskaltakaa antaa mahdollisuus myös epäonnistumiselle. Kuten eräs viisas mies kerran totesi ”hölmöyttä on jatkaa samaa toimintaa ja odottaa eri lopputulosta”. Johtakaa omalla esimerkillä, mutta yhdessä vastuuta ja tietoa avoimesti jakaen. Huomisen johtajat tehdään jo tänään.  RAIKKO KAVISTO KANSALLINEN KOKOUSNEUVONANTAJA 2021

RAIKKO KAVISTO 2014 Turun Nuorkauppakamarin jäsen 2016 kehitysjohtaja LOM 2017 Projektijohtaja (Kiss My Business -kokouspäällikkö) 2019 Kamarisparraamon jäsenkuiskaaja 2020 A-alueen kehityspäällikkö RDM 2021 COC Advisor 2084 Sensei of everything Sarjayritteliäs, joka työskentelee kiinteistökehittämisen ja -sijoittamisen parissa.


TOHMAJÄRVEN LAHJA JOHTAJAMAAILMALLE

T

TEKSTI: TIINA MIKKONEN | KUVA: JANI KUOKKANEN

unne ja intuitio ohjaa Tohmajärven oman pojan, Jani Kuokkasen, johtajuutta niin työelämässä kuin harrastustoiminnassakin. Jani työskentelee toimitusjohtajana Vaatemyynti.fi nimisessä tekstiilialan yrityksessä, jossa työskentelee 10 henkilöä. Sen lisäksi Jani on johtanut harrastustoiminnassa mm. Karjalan rugby Joensuu ry:tä, Joensuun Nuorkauppakamaria, ja on vahvasti mukana BNI Tuohi ryhmässä. Kaikelle tälle johtamiselle Jani näkee yhden yhtäläisyyden yli muiden; tunteen palon ja sitä kautta motivoitumisen. Hyvä johtaja saa yhteisössä aikaan tunteen, että yhdessä tekeminen on kivaa ja antoisaa. "Tämän päivän, ja huomisen, johtaja motivoi ja sparraa porukan kohti yhteistä tavoitetta. Ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu siksi,

että meidän on tarkoitus kuunnella aina tuplasti enemmän kuin puhua itse." Tämä teesi on vahvasti mukana Janin johtamisessa. Kuuntelemisen avulla johtaja pääsee jyvälle siitä, mikä työntekijää tai pelikaveria motivoi ja mitä hän tarvitsee juuri nyt. Aina näihin työntekijän toiveisiin ei voi vastata myönteisesti ja silloin katsetta on suunnattava pidemmälle tulevaisuuteen tai laveammalle väylälle. Janin mukaan hyvä johtaja pohtii, onko yrityksellä mahdollisuutta vastata työntekijän tarpeisiin työtehtävää vaihtamalla, lisäkoulutuksella, työaikaan tai fyysiseen työpaikkaan liittyvillä modauksilla tai onko yrityksessä tulossa uusia avauksia, jotka edistäisivät työntekijän asiaa. Jos työntekijän kaipaamaa motivaattoria tai muutosta ei kuitenkaan löydy, tärkeintä on, että keskustelussa on syntynyt tunne kuulluksi tulemisesta (puolin ja toisin) ja,

että asioille on edes yritetty tehdä jotain. Johtajuudessa ja kaikessa tekemisessä Janin mielestä tärkeää onkin tavoitella tahtotilaa, jossa asioita tehdään tunteen palosta, omasta motivaatiosta ja halusta tehdä hyvää yhdessä. Siihen nuorkauppakamarilaisuuskin tiivistyy; tehdään hyvää itsensä- ja yhteisöjen kehittymisen eteen siksi, että se koetaan tärkeäksi, ei ainoastaan siksi, että siitä saisi palkkion tai maksun. Kotiseutu rakkaus syntypaikkaa Tohmajärveä, ja sitä kautta koko PohjoisKarjalaa, tuo Janin johtajuudessa esiin perinteiden kunnioituksen ja historian tuntemuksen tärkeyden. "Meidän tulee pitää katse tiukasti tulevaisuudessa, mutta kunnioittaa omaa historiaamme ja oppia siitä", Jani summaa johtajuutta pohtiessaan. 

2 7

/

J O H TA JA


FAKE NEWS

– pelillisyydestä potkua medianlukutaitoon

F 2 8

/

J O H TA JA

TEKSTI: EVELIINA SILLANPÄÄ

ake News -projektin tarkoitus on tarjota aikuisille mielekäs keino kehittää omaa medianlukutaitoaan. Lisäksi projektissa on ollut tavoitteena lisätä tietoisuutta valeuutisten ja disinformaation haitoista yhteiskunnalle. Aurajoen Nuorkauppakamarin keväällä 2021 alkaneessa projektissa luotiin yhteistyössä Topaasian kanssa digitaalinen peli, joka tarjoaa mielekkään ja hauskan keinon kehittää omaa medianlukutaitoa. Pelisessioita on pidetty syksyn aikana monella eri paikkakunnalla. Peli on saanut osallistujilta hyvän vastaanoton ja paljon positiivista palautetta. Eräs pelaaja kertoi olleensa erityisen tyytyväinen siihen miten peli on rakennettu: – Pakka sisälsi tosi hyviä kortteja ja aihealueita. Disinformaation parissa itsekin työskentelevänä ilahduin siitä miten kattava peli oli. Kiitosta peli on saanut myös siitä, miten vaikeasta aiheesta on helppo lähteä

keskustelemaan heti syvällisesti, kun kortit tarjoavat keskusteluun ärsykkeitä. – Oli tosi mielenkiintoista keskustelua ja oli helppo seurata peliä. Kortit auttoivat keskustelemaan asiasta ja herättivät paljon ajatuksia. Vuorovaikutus ja kuunteleminen onkin Topaasian alustalla pelattaville peleille luontaista. Jokainen saa puheenvuoron ja yhdessä keskustellen mietitään mikä asia on merkityksellinen ja mikä ei niin merkityksellinen. Pelillistäminen ja osallistaminen toimivat hyvin silloin kun käsitellään valeuutisten ja disinformaation kaltaisia kysymyksiä, joihin ei ole selkeitä oikeita ja vääriä vastauksia. Kriittinen ajattelu vie pitkälle Pelin aikana käydyissä keskusteluissa on noussut erityisesti esiin yhteinen huoli valeuutisten haitoista. Kaksi eniten pelattua korttia liittyvät kriittisen ajattelun harjoittamiseen ja omien ajatusvinoumien tiedostamiseen. Kun tiedostaa omaavansa vinoumia, on netissä liikkuvaa sisältöä helpompi tulkita ja pohtia

kriittisesti. Miksi reagoin tähän asiaan juuri tällä tavalla? Projekti on tarkoitus saattaa loppuun joulukuun alussa, mutta jatkossa peliä pystyy pelaamaan kuka tahansa Topaasian alustalla maksutta. – Kevyt yhden näkökulman pelisessio sopii hyvin vaikka pikkujoulujen ohjelmanumeroksi, vinkkaa projektipäällikkö Eveliina Sillanpää Aurajoen Nuorkauppakamarista. Vaikka projekti tulee päätökseensä projektitiimi toivoo, että pelipakkaa hyödynnetään laajalti myös tulevaisuudessa. Projektin puitteissa tullaan tiedottamaan oppilaitoksia, kansalaistaitoja kehittäviä tahoja ja muita organisaatiota, jotta he voivat halutessaan ottaa pelin oman toimintansa tueksi. Ja mikä parasta, pelipakka on käytettävissä Topaasian alustalla maksutta, joten ei muuta kuin kokeilemaan! 


TOYP kilpailut voittajat Taneli Tenhovuori, Riina Salmimies ja Laura Koivusalo. Kuvaaja: Mia Pohjanheimo.

VUODEN NUORET MENESTYJÄT, JOHTAJA JA TUOTTAVIMMAT IDEAT SAANEET JÄLLEEN TUNNUSTUKSENSA

S

TEKSTI: HANNA MUUKKA

uomen Nuorkauppakamarit järjestää vuosittain kolme kansallista kilpailua: Vuoden Nuori Menestyjä JCI TOYP-, Vuoden Nuori Johtajasekä Tuottava idea -kilpailut. Voittajat palkitaan syksyisin ja tunnustuksen saajat valitsee jokaisen kilpailun oma tuomaristo. Kolme sukupolvensa edustajaa palkittiin Vuoden Nuori Menestyjä -tunnustuksella. Vuoden Nuori Menestyjä JCI TOYP:ssä etsitään menestyneitä 18–40-vuotiaita suomalaisia uuden sukupolven esikuvia. Vuoden 2021 nuoret menestyjät ovat yrittäjä Taneli Tenhovuori, 28 vuotta (Kilpailukategoria: Liike-elämä ja talous), tekniikan tohtori Riina Salmimies, 36

vuotta (Kilpailukategoria: Henkilökohtainen kasvu) sekä tekniikan tohtori ja toimitusjohtaja Laura Koivusalo, 32 vuotta (Kilpailukategoria: Lääketiede) Taneli Tenhovuori perusti 25-vuotiaana sote-alan yrityksen Suomen Avustajapalvelut Oy:n. Kolmen vuoden kasvun jälkeen yritys toimii yli 50 paikkakunnalla ja työllistää yli 1000 henkilöä. Yrityksen menestyksen takana on oivallus siitä, miten vammaisille, vammautuneille ja pitkäaikaissairaille tuotettavaa henkilökohtaista apua voisi tuottaa asiakaslähtöisemmin. Riina Salmimies on toiminut vuodesta 2018 insinööritieteiden tiedekunnan dekaanina LUT-yliopistossa ja tunnetaan yhtenä Suomen nuorimmista dekaaneista sekä saavutuksistaan teknisellä alalla. Urallaan hän on toiminut inspiraation lähteenä usealle teknisestä alasta kiin-

nostuneelle tytölle ja naiselle. Salmimies on pyrkinyt myös ESAn astronauttiohjelmaan. Laura Koivusalo tunnetaan biomateriaalialan tutkijana, joka on tutkimuksensa kautta onnistunut kaupallistamaan maailmanlaajuisesti sokeudenhoitomenetelmän. Koivusalon johtama Startupyritys StemSight kehittää kantasoluista hoitoja sokeuteen, mikä on kansainväliselläkin mittapuulla varsin ainutlaatuista. Voittajat palkittiin 23.10.2021 Tampereen Särkänniemessä järjestetyssä Finland Youth Forumissa. Palkitut ovat myös Suomen ehdokkaat kansainvälisessä JCI Ten Outstanding Young Persons of the World (JCI TOYP) -kilpailussa. Yleisöäänestyksen voittajaksi nousi Päivi Ida Elina Kujanen (Kilpailukategoria: Henkilökohtainen kasvu). Päivi tunnetaan popkantelettarena, joka

2 9

/

J O H TA JA


TOYP kilpailun yleisöäänestyksen voittaja Päivi Ida Elina Kujanen. Kuvaaja: Mia Pohjanheimo.

Anu Ubaud palkittiin 24.11.2021 Helsingissä Nuorten johtajien ilta -tapahtumassa. Kuvaaja: Taru Mikkonen.

Start Up -sarjan voittaja Medified.

on edistänyt suomalaista kulttuuria ja Suomi-kuvaa esiintymällä maailmanlaajuisesti ja tekemällä yhteistyötä Suomen suurlähetystöjen kanssa.

uutisten, uudistuksen. Uudistus oli niin onnistunut, että juurrutti paikkansa kokeilusta pysyväksi. Ubaud on innovatiivinen ja strateginen ajattelija, joka huolehtii, että toimituksella on parhaat mahdolliset olosuhteet tehdä loistavaa journalismia. Hän näkee ihmisten potentiaalin jo ennen kuin he itse sitä oivaltavat ja haluaa nostaa nuoria osaajia parrasvaloihin.

tajat saavat yrityksensä logon näkyviin New Yorkin Times Squaren valotaululle kilpailun yhteistyökumppanin Nasdaqin kautta. Kansallisen voiton yrityssarjassa vei BioSO4 Oy, joka on erikoistunut kansainväliselle kaivosteollisuudelle tarjottaviin vihreän kemian vedenpuhdistusratkaisuihin pyrkien kierrätettäviin ja mahdollisimman jätteettömiin prosesseihin yhdessä asiakkaiden oman osaamisen kanssa. Tuomaristo arvosti erityisesti sitä, että BioSO4 on lainsäädännön muutoksesta ja yleisestä ympäristöpaineesta markkinapotentiaalinsa ottava, sopivan yksinkertaisen tuntuinen ja rajattomasti skaalattava ratkaisu.

Vuoden Nuori Johtaja on Helsingin Sanomien Anu Ubaud

3 0

/

J O H TA JA

Vuoden Nuori Johtaja -kilpailussa etsitään ja nostetaan esiin esimerkillisiä ja vastuullisia alle 40-vuotiaita suomalaisia johtajia. Voittaja julkistettiin tiistaina 24.11.2021 Helsingissä Nuorten johtajien ilta -tapahtumassa. Vuoden 2021 Nuoreksi Johtajaksi valittiin Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud, 39, joka laittoi alulle Helsingin Sanomien alabrändin, Lasten

Mielenterveyssovellus ja vihreän kemian vedenpuhdistusratkaisu tuottavimmat ideat Tuottava idea -kilpailun tavoitteena on nostaa esille suomalaisia innovaatioita ja edistää yrittäjyyden arvostusta. Voit-

Kansallisen voiton yrityssarjassa vei BioSO4 Oy


Start Up -sarjan voitti mielenterveyspalveluissa käytettävä ohjelmisto Medified, joka tehostaa mielenterveyspalveluiden tuottavuutta ja mahdollistaa potilaan voinnin seuraamisen sovelluksen keräämän datan avulla. Medified auttaa vakioimaan hoitohenkilökunnan saamaa palautetta ja siten saatavaa hoitoa, sillä potilaiden on usein hankala antaa objektiivista kuvausta voinnistaan tai siitä miten ovat noudattaneet hoito-ohjeita. Tänä vuonna ei valittu voittajaa yhteiskuntasarjassa, mutta kunniamaininnan sai Auran kunnan Aurajoentien matkailutie. Lisäksi Genelec Oy valitsi kilpailijoiden joukosta idean, jossa on parhaiten hyödynnetty YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Tämä idea oli Start-Up sarjassa kunniamaininnan saanut Biovaaka Oy, joka on erilaisiin ammattikeittiöympäristöihin soveltuva hävikin jokapäiväisen ja täsmällisen seurannan, sekä näkyväksi tekemisen mahdollistava palvelukokonaisuus. Tuottava Idea -kilpailun palkitsemistilaisuus pidettiin 1.10.2021 Helsingin Pörssiklubilla. 

Yhteiskuntasarjassa kunniamaininnan sai Auran kunnan Aurajoentien matkailutie

Start-Up sarjassa kunniamaininnan sai Biovaaka Oy

3 1

/

J O H TA JA


KUVA: STUDIO MIKAELA LÖFROTH

KO LU MNI / JA R K KO KURVIN EN

HUOMISEN JOHTAJAN TYÖ ON MUUTTUA

3 2

/

J O H TA JA

H

yvä johtaminen on hy vää johtamista, oli se sitten etänä tai hybridinä. Kun olemme vihdoin päässeet kaikkia sitoneesta läsnätyöstä, työmatkoista ja avokonttorivillityksestä, on aika suunnitella työ uudestaan. Työntekijöiden ehdoilla. Olisi helppoa toistaa samat virheet, jotka ovat seuranneet meitä teollistumisen ajoista, kuten siiloutuminen toiminnoittain ja työn organisointi valvovan silmän alle. Tai kun ATK:n tullessa työpaikoille monistimme ja automatisoimme huonojakin käytänteitä. Siis tilan tai tekniikan ehdoilla. Työelämän uusi aamunkoitto. Useimmat työt on mahdollista organisoida ajasta ja paikasta riippumattomaksi keskittyen aikaansaannoksiin. Suorituskykyyn vaikuttaakin enemmän työtilan vapaan valinnan tuomat keskittymismahdollisuudet, työmatkoista luopumisen vapauttama energia, teknologian mahdollistama työn koordinointi ja ihmisten vuorovaikutuksessa syntyvä yhteistyö. On aika luopua kaikista niistä hölmölaisten malleista,

jotka ovat varjostaneet työelämäämme tuskallisen pitkään vailla meriittejä. Työelämän uusiutuminen olisi helppo leimata idealistiseksi hössötykseksi. Mutta silmien sulkeminen tekee sinusta vain huonon johtajan. Totta kai on töitä, joita on vain vielä pakko tehdä paikan päällä, mutta yli puoliakaan ei. Kaikkien ei tarvitse olla samasta muotista ja työnkuva valikoituu ennemmin elämäntilanteen ja henkilökohtaisten valintojen ympärille. Moderni työ rakentuukin yrityksen tärkeimmän voimavaran, työntekijän ympärille, eikä toisinpäin. Hyvä johtaja ottaa muutoksesta aina aloitteen. Tässä siihen eväät: • Kulttuuriahan muutetaan parhaiten muuttamalla tekemistä. • Selkeys ei ikinä poistu muodista, eli viesti yksiselitteisesti yrityksen suunta, arvot ja toimintatavat ihminen edellä. • Varmista työn merkityksen näkyminen arjessa ja pue arjen tehtävät ja projektit merkitystä tukeviksi tarinoiksi. • Luota ihmisten kyvykkyyteen ja tue itsenäisyyttä.

• Toimi mikromanagerin sijasta suunnannäyttäjänä antamalla tavoitteet, aikajana ja onnistumiskriteerit mahdollistaen ihmisten kasvun. • Tee kohtaamisista arvokkaita, hyödynnä pienet asiat ja hetket työn kukoistukseen rakentamiseen. Huomisen johtajalle on nyt iskun paikka. Kulttuuria on aina sijaa kehittää, se kun ei ole ikinä valmis. Kun rakennat uuden työn tekijöiden ehdoilla, menestystä ei ole enää rakentamassa johtaja itse tai pieni ydinjoukko vaan koko joukkue. Sellainen, joka työskentelee sujuvasti ajasta ja paikasta riippumatta, löytää työstään merkitystä, jakaa yhteisen näyn, ohjautuu itsenäisemmin ja saa aikaan haluttuja asioita selkeiden suuntaviittojen ohjaamana. Se ei ole pelkkä unelma. Se on hyvän johtajan työ.  JARKKO KURVINEN Jarkko auttaa yrityksiä ja asiantuntijoita rakentamaan kaksinumeroisen kasvun koneita palveluna. Hän on Palveluna Oy:n kasvujohtaja, palkittu yrittäjä ja tietokirjailija.


LEAD WITH POSITIVITY! Online Growth and Development Academy TEXT: SOFIA SAARINEN

What is Online Growth and Development Academy (“OGDA”)?

What kind of experience the academy has been as a whole?

It is an academy focusing on growth and development of individuals. The academy takes place once a year run by JCI Europe on European scale. The Academy consists of four modules with different focus points to help individual’s personal growth and development. In this year’s OGDA the modules were named as Identity, Roadblocks, Growth and Development. These modules addressed topics such as identifying your strengths, how to overcome the roadblocks, how to harness the power of positivity in leadership and how you can develop and achieve your goals. We had a pleasure to interview Jussi Toivonen, one of the trainers and project team member of 2021 OGDA and to hear his experiences on the academy and what he has learned of the experience.

– It’s been great and I would definitely take part in it again. You can never learn enough. You get more opportunities to develop, meet new people, get new views on the educational content, more training and leadership skills in the international environment.

What have you learned while making the academy?

– Yes. It is coming again as it is a proven concept. You just need to find the right person, contact them and you will have an interview. For me, the project lead heard me speaking in the JCI Finland national conference 20212 while sitting in the audience. My tip is to be active internationally, e.g. run for INT in your local board. Active networking will open doors and you might discover new exciting frontiers. For further information on OGDA, please visit: europe.jci.cc/ogda/ 

– I have learned a lot. I was inspired by our project leader Heidi Pedersen’s great leadership skills. Everyone worked as united enthusiastic team to make this happen. I learned about different people, their styles and how to lead a big international project team on the individual and team level. I also learned a lot about JCI activities and different views coming from the audience and team members.

What you consider being the most important skills of leaders of tomorrow? – Leadership through positivity and having an open mind. Making teams that solve problems. Together we can do more than just having a great product. However, people require meaning. Keep your goal, target and direction in mind, even if the ride gets turbulent. Is OGDA coming again next year and how to join in?

JUSSI TOIVONEN Work: Partner Success Manager. International sales, direct sales, retailer support Employer: Surveypal, offers customer experience measurement and leadership for customer support of organisations. JCI Chapter: JCI Tammerkoski Motto: John F. Kennedy “We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard.”

3 3

/

J O H TA JA


KO LU MNI / A NNA - MA R I ALKIO

EDISTÄMÄSSÄ TULEVAISUUDEN JOHTAJUUTTA YHDESSÄ SIDOSRYHMIEN KANSSA

3 4

/

J O H TA JA

S

uomen Nuorkauppakamarit oli mukana toteuttamassa viime kesänä 4H:n Kadonneen kesätyön metsästys- kampanjaa, jossa tuettiin nuorten kesäyrittäjyyttä sekä vauhditettiin nuorten kesätöiden saamista. Yhteistyöhön lähdettäessä pohdittiin järjestöjemme arvoja ja yhteisiä tavoitteita. Yhdistäviä tekijöitä löytyi useita, esimerkiksi meitä Suomen Nuorkauppakamareita ja 4H:ta yhdistävät tekemällä oppiminen, vastuun kantaminen, työelämätaitojen kehittäminen sekä molemmat järjestöt ovat sitoutuneet edistämään kestävän kehityksen tavoitteita omassa toiminnassaan. 4H yrittäjyys on ainutlaatuinen konsepti, jossa 4H-yrittäjä saa koulutusta sekä tukea koko yrittäjyyden ajan. Aihe oli viime kesänä myös itselleni varsin ajankohtainen, kun tyttäreni perustivat jäätelökioskin ja 4H yrittäjinä saivat kioskin pyörittämisestä ensimmäiset kesätyökokemuksensa. 4H yrittäjä on vahvasti oman työnsä johtaja, joka oppii tekemällä ja positiiviset kokemukset kantavat eteen-

päin kohti aktiivisen kansalaisen roolia. Uskon vahvasti, että 4H nuoret sekä 4H yrittäjät voisivat olla potentiaalisia nuorkauppakamareiden tulevia jäseniä. Näin ollen paikalliskamareiden kannattaisi mielestäni ehdottomasti aloittaa tai jatkaa jo olemassa olevaa yhteistyötä paikallisen 4H yhdistyksen kanssa. Tälläkin hetkellä yhteisiä tavoitteita ja projektiaihioita saattaa löytyä esimerkiksi nuorten kesätyömahdollisuuksiin, työelämäsparrailuun tai vaikka nuorten taloustaitoihin liittyen. Pääasia olisi, että nuorkauppakamaritoiminta tulisi näille nuorille tutuksi etukäteen ja siinä vaiheessa, kun ikää ja kokemusta on karttunut, löytyisi nuorkauppakamariharrastukseen luonnollinen väylä. Haastattelin tyttäriäni jätskikesän jälkeen, miltä yrittäjyys oli tuntunut. Vastauksissa nousivat esiin luottamus ja oppiminen. Heillä oli ollut turvallista toimia yrittäjänä, kun 4H oli pysynyt rinnalla alusta asti ja he olivat saaneet oppia ja kasvaa oman työn kautta. Uskon, että nuorkauppakamaritoiminta puhuttelisi myös tulevaisuudessa nuoria, koska toimimmehan parhaillaankin

jäsenistömme kasvualustana ja tarjoamme turvallisia oppimisenpaikkoja. Lisäksi tulevaisuuden työelämätaidoissa korostuu entistä vahvemmin jatkuva oppiminen ja tämä on meille nuorkauppakamarilaisille toimintamme ehdoton perusta. Strategiamme mukaisesti haluamme olla uudistamassa johtajuutta yhdessä sidosryhmiemme kanssa. Tämän työn hedelmät kerätään vasta tulevaisuudessa mutta tämä työ kannattaa aloittaa jo nyt. Johtajuuden uudistaminen sidosryhmiemme kanssa on loistava huomio strategiassamme, koska tulevaisuus tehdään yhdessä.  ANNA-MARI ALKIO YHTEISKUNTAVAIKUTTAMISEN KEHITYSJOHTAJA 2021


MUISTILISTA PAREMMAN TULEVAISUUDEN RAKENTAJALLE

M

TEKSTI: IRINA KUJANPÄÄ

ieti hetki, miltä maailma näytti 10 vuotta sitten. Kuinka paljon on sen jälkeen muuttunut? Miten oma elämäsi on tässä ajassa muuttunut? Mieti nyt aikaa saman verran eteenpäin. Osaatko kuvitella, miltä maailma voisi silloin näyttää? Kerro muutosten suuruus vielä kahdella, saatat päästä jo lähelle sitä, minkä verran tuossa ajassa ehtii muuttumaan. Tulevaisuus ei kehity suoraviivaisesti, vaan kiihtyvällä vauhdilla ja koko ajan suuntaansa muuttaen. Kukaan ei pysty vielä sanomaan, millainen tulevaisuus meitä odottaa 10 vuoden päässä. Voimme lähinnä tarkkailla, millaiset muutosvoimat vaikuttavat tällä hetkellä ja kuvitella, millaiseen todellisuuteen ne saattavat meidät johtaa. Vaikka emme voi tietää, mikä mahdollisista tulevaisuuksista tulee toteutumaan, me jokainen kuitenkin vaikutamme siihen, mitä kohti kuljemme. Kaikki se, mitä teemme tänään, johtaa suoraan siihen, millainen huominen meille muodostuu. Kun näitä tekoja, valintoja ja päätöksiä kerääntyy riittävästi, muuttuu

tulevaisuuden suuntakin. Tulevaisuuden suuntaan vaikuttavat kuitenkin tekojemme lisäksi lukemattomat yllättävät ja hallitsemattomat asiat. Se, miten suhtaudumme ja reagoimme näihin, antaa niille merkityksen. Jokainen muutos kun pitää sisällään sekä mahdollisuuden että uhan siemenen. Kun ymmärtää nämä kaksi asiaa: a. tulevaisuus rakentuu tämän päivän tekojen pohjalta b. jokainen muutos voi johtaa sekä uhkiin että mahdollisuuksiin ymmärtää myös, miten tulevaisuutta voi lähteä rakentamaan. Kukaan ei pysty muuttamaan maailmaa yksin, mutta mikään ei myöskään muutu, ellei joku ensin unelmoi paremmasta tulevaisuudesta, päätä tarttua toimeen, puhu muita mukaan ja lähde rakentamaan haavekuvasta totta. Näiden ajatusten pohjalta koostin tulevaisuuden tekemisen avuksi muistilistan: 1. Unelmoi paremmista tulevaisuuksista. 2. Valitse, millaista tulevaisuutta haluat lähteä rakentamaan joko itsellesi, yrityksellesi tai maailmalle

ja konkretisoi se kuvin tai sanoin. 3. Mieti, mikä on yksi sellainen asia, jonka voit tänään tehdä ja joka vie piirun verran lähemmäs unelmaasi. 4. Onko teko vastuullinen? Jos on, toteuta se. 5. Toista mahdollisimman usein. 6. Ota mahdollisimman monta muuta mukaan. 7. Johda prosessia systemaattisesti. 8. Kun jotain yllättävää tapahtuu, valitse reaktiosi sen mukaan, mikä vie kohti haluttua tulevaisuutta. 9. Tieto lisääntyy matkan varrella, joten muuta tarvittaessa suuntaa, jos jokin muu tulevaisuus näyttääkin paremmalta vaihtoehdolta. 10. Siedä epävarmuutta ja luota prosessiin. Jos et saavuta unelmaasi, pääsit kuitenkin paljon pidemmälle, kuin jäämällä paikalleen. 

3 5

/

J O H TA JA


Waara

WAARA ’22 TEKSTI: ELINA HOLOPAINEN | KUVA: ILKKA KOSKI

Tervetuloa D-aluevaalikokouksen Kolille 9.-11.9.2022.

J

oensuun Nuorkauppakamari järjestää hulppean aluevaalikokouksen Suomen tunnetuimmassa kansallismaisemassa. Koe Kolin lumo, avara ja upea maisema jylhien vaarojen laelta ruskan ollessa täydessä kukoistuksessaan. Aluevaalikokous 2022 tuo D-alueen kamarilaiset yhteen kokemaan huikean kokousviikonlopun ja nauttimaan loistavasta ohjelmasta. Kokouksen sydämenä toimii Break Sokos Hotel Koli, jonka yhteyteen rakennamme kokousviikonlopun ohjelman. Viikonlopun aikana kuulemme erilaisia keynote-puheita, kouluttaudumme ja rentoudumme ylellisessä kylpylässä – tulojuhlaa ja gaalaa unohtamatta. Luonnollisesti myös IPP:t, seuralaiset ja senaattorit huomioidaan omalla ohjelmatarjonnallaan. Rekisteröinti ja tapahtuman nettisivut avataan alkuvuodesta 2022. Tällöin julkaisemme myös tarkemman ohjelman. 

VUODEN * KARKKI 2021

10

% kau0 raa

gluteeniton valkosuklaa kauralaku kysele saatavuutta lähialueesi kaupoista tai Tilaa suoraan verkkokaupastamme. LAKUMESTA OY Hemmintie 3 45720 Kuusankoski

3 6

/

J O H TA JA

Tehtaanmyymälä avoinna Ke-Pe 9.00-14.00

www.lakumesta.fi

* Iltalehden Kultainen Pippuri -kilpailu, Vuoden karkki 2021

SAAMMEKO ESITELLÄ


*Lähde: NielsenIQ Homescan liukuvat 52 viikkoa päättyen 12.9.2021


HYVÄN

VIININ ASIALLA

Haluatko olla ajan tasalla viinien ja muiden laadukkaiden alkoholijuomien maailmassa, mutta tietoa on liikaa ja aikaa liian vähän? Eipä hätää. Ota Viikon Viini seurantaan:

viikonviini

Osoitteesta www.viikonviini.fi löydät mm. drinkkija boolireseptit, saunaoluen haastajat sekä lyhyen oppimäärän siitä, mikä on viinin oikea tarjoilulämpötila.

P.S. Viikon Viinistä löydät myös parhaat joululahjaideat yrityksille.


KOKEILUCORNE R

POROJOOGA KÄÄNTÄÄ KÄSITYKSEN JOOGASTA PÄÄLAELLEEN TEKSTI JA KUVAT: SINA RIIKONEN

K

EI

C LU

ORNERIN VIE RA A A

– Porojen määrä ja käyttäytyminen sekä esimerkiksi vallitseva sää luovat yksilöllisen kokonaisuuden, minkä ansiosta jokainen porojoogakerta on erilainen. Satu Pesonen sai pian huomata, että tunnin alussa annettu porontalja ei ollut paikallaan istumista varten. – Yllätyin, miten paljon olimme liikkeessä ja teimme eri asanoita. Oli mielenkiintoista kokea, kuinka ympäristön äänet, tuoksut ja porojen läsnäolo antoivat itselleni mahdollisuuden rauhoittumiseen. Perinteisessä joogassa tämä ei ole onnistunut. Lisäpisteitä Satu antaa myös ainutlaatuisista asentojen nimistä. Tunnin aikana taivuttiin muun muassa kuusamolainen marjanpoimija -asanaan. Vaikka porot ja lumiset maisemat olivat jo entuudestaan hyvin tuttuja kuusamolaiselle, kokemus oli hieno ja idea toimiva. – Porojooga antaa paikalliselle tilaisuuden rauhoittua luonnossa, mutta matkailijalle tämän lisäksi eksoottisen kokemuksen uudessa ympäristössä. 

N

P

erinteisessä joogassa keskiössä on kaiken ulkopuolisen poissulkeminen mielestä. Entä sitten, kun joogataan -20° pakkasessa ulkona, porojen käyskennellessä kosketusetäisyydellä? Kuusamolaisella Kujalan porotilalla tätä pääsee testaamaan. Kujalan tila on tiettävästi ainoa porojoogaa tarjoava porotila Suomessa. Kuusamon Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Satu Pesonen kiinnostui lajista tutkittuaan porotilan nettisivuja. Ennakko-odotukset porojoogan suhteen olivat silti hieman skeptiset. – Oletin, ettei porojoogassa tehdä juuri mitään, eikä asanoihin pystyisi edes taipumaan paksut toppavaatteet päällä. Päätin silti kokeilla lajia, koska konsepti kuulosti mielenkiintoiselta. Joogaohjaaja Piritta Liikka MunPolku Joogasta osoitti epäilyt nopeasti vääriksi. Toisin kuin perinteisessä joogassa, porojoogassa keskiössä on nimenomaan ympäristön ärsykkeiden huomioiminen.

KO

Kuusamon Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Satu Pesonen kokeili MunPolku Joogan porojoogaa Kujalan porotilalla. Kirpeä pakkasaamu oli omiaan aistit herättävään lajiin tutustumiseen.

SATU PESONEN Kamari: Kuusamon Nuorkauppakamarin puheenjohtaja

3 9

/

J O H TA JA


JÄSE N S IV UT

LUKIOLAISIA ROHKAISTIIN OTTAMAAN VASTUUTA OMASTA TALOUDESTAAN TEKSTI JA KUVA: RAISIO-NAANTALIN NUORKAUPPAKAMARI

Raision ja Naantalin lukioiden 2. vuoden opiskelijoille järjestettiin Nuorten Taloustaidot -tapahtuma marraskuussa. Tapahtuman tarkoitus oli saada nuoret miettimään suhdettaan rahaan ja tiedostamaan sen, että ilmaista rahaa ei ole olemassa. Tänä päivänä on esimerkiksi helppo tehdä ostoksia netistä näkemättä rahaa. Myös vanhemmilta saatu raha voi antaa mielikuvan helposta rahasta. Vaikka kyse on ihan arkisista asioista, nuorille ei useinkaan puhuta rahasta kotona. – Haluamme olla mukana kehittämässä nuorten taloudenhallinnan taitoja ja näimme, että tälle tapahtumalle on tarvetta. Idea tapahtuman järjestämiseen saatiin Pirkanmaan Nuorkauppakamarilta ja päätimme toteuttaa tapahtuman paikallisesti myös täällä Raisiossa, tapahtuman projektipäällikkö Roosa Sairanen

kertoo tapahtuman taustoja. Päivän ohjelma koostui eri yritysten asiantuntijapuheenvuoroista liittyen rahaan ja talouden hallintaan. Tietoiskuissa käytiin läpi tärkeitä aiheita, kuten säästäminen, sijoittaminen, asuminen, asuntolaina, kesäyrittäjyys ja oman talou-

den hallinta. Nuorten kanssa puhuttiin myös pikavippien vaaroista ja velkaantumisesta. – Näytimme myös, miten pysyä selvillä omista tuloistaan ja menoistaan esimerkiksi Excelin avulla, Roosa selventää.

TWINNING-TOIMINTAA ETÄNÄ

4 0

/

J O H TA JA

TEKSTI JA KUVA: JONNA VÄHÄNEN

Kun kauan odotettu twinning-tapaaminen jouduttiin siirtämään vuodelta 2020 määrittelemättömään ajankohtaa, oli pakko keksiä jotain. Ensimmäinen etätapaaminen meni tutustumisen merkeissä, koska olimme vasta luomassa alkua kolmen kamarin multitwinningille. Jokainen kamari, Augsburg, Krakova ja Pirkanmaan, sai vuorollaan esitellä kotikaupunkiaan ja tutustuimme samalla jokaisen kamarin toimintaan esittelemälle tulevan vuoden kolme kiinnostavinta projektia. Jotta ihmiset jaksoivat istua Teamsin äärellä vielä pitkän työpäivän jälkeenkin oli meidän keksittävä jotain mukavaa tekemistä. Onneksi oluen- ja viininmaistelut onnistuivat etänäkin. Oluenmaistelu järjestyi niinkin yksinkertaisesti, että jokaisesta kamarista käytiin ottamassa valokuva paikallisesta olutvalikoimasta ja sitten valitsimme kolme tuotetta, jotka löytyivät jokaisesta maasta vaivatta. Itse oluiden arviointi sujui mobiilipalvelua käyttäen. Viininmaisteluun löytyikin Krakovan kamarista oma sommelier, joka maistatti meille Saksasta toimitettuja viinejä. Onneksemme myös Augsburgin kamarista löytyi viiniasiantuntija. Hän mahdollisti meille perheensä viinitilan viinien maistelun. Aina ei ole mahdollista tavata kasvotusten. Silloin kannattaa testata uusia ideoita ennakkoluulottomasti myös etänä!


JÄSE NSI V UT

TUNTEIDEN TUNNISTAMINEN OSANA TYÖYHTEISÖN HYVINVOINTIA

KIRJOITTAJA: LAURA PAASO | KUVA: ALUE D

OLETKO VALMIS? FEEL THE DEE!

Tunnetyöskentely työyhteisössä ei näy heti virtaavassa kassassa, mutta kun yritys voi hyvin yksilöiden kautta, voi se kasvaa ja kehittyä myös yrityksenä.

eräänlainen aikuisiän perhe, jossa toimintamallit toistuvat tiedostamatta. Kaikilla ihmisillä on tarve tulla arvostetuksi juuri sellaisena kuin on, ja kaikilla on tarve saada turvallinen olo – myös työyhteisössä.

Työelämä vaatii yhä enemmän joustavuutta, notkeutta ja itseohjautuvuutta. Vapaa-aika ja työaika eivät enää ole helposti erotettavissa. Työhyvinvointi ei koostu ainoastaan työpaikalla tapahtuvasta toiminnasta tai työyhteisöstä, vaan laajemmin ihmisen elämänhallinnasta. Tämä vaatii esihenkilön työskentelyltä erilaista otetta. Tunteet harvoin pysyvät vain yksityisasiana, vaan ne leviävät ja tarttuvat. Mikäli näitä ei kohdata, voi vuorovaikutus työyhteisössä kärsiä. Tunne-elämään vaikuttavien asioiden tutkiminen on hyödyllistä itsetuntemuksen ja vahvuuksien löytämisessä. Tunteisiin liittyy menneisyytemme, läheiset ihmissuhteet, kiintymyssuhteet ja opitut toimintamallit. Liikumme hyvin henkilökohtaisella osa-alueella, mikä ei todellakaan ole helppoa. Työyhteisö on

TEKSTI: HENNA KEKKONEN

Alueen strategia on suunnitelma, jonka tarkoituksena on luoda suuntaa ja merkitystä alueen kamareiden väliselle yhteistyölle ja ohjata aluetiimin toimintaa sekä luoda toiminnalle jatkumoa. Strategian työstäminen aloitettiin jo keväällä, jolloin järjestettiin ensimmäinen puheenjohtajille, valmistautuville puheenjohtajille ja aluetiimille tarkoitettu työpaja. Työpajassa käsiteltiin mm. arvoja, missiota ja visiota. Strategiatyötä jatkettiin kesällä koko alueen jäsenistölle avoimella kyselyllä sekä elokuussa avoimella strategiatyöpajalla. Näiden työpajojen tuotosten sekä kyselyn tulosten perusteella strategia muotoiltiin valmiiksi alueen kesäakatemiassa Rautavaaralla puheenjohtajien, valmistautuvien puheenjohtajien ja aluetiimin voimin. Alue D:n uusi strategia vahvistettiin aluevaalikokouksen GA:ssa Oulussa syyskuun alussa.

4 1

/

J O H TA JA


SE N AAT IN SIV UT

ILOITSE, INNOSTA JA KANNUSTA 4 2

/

J O H TA JA

TEKSTI: SAMI SIUROLA


SE NAATI N SIV UT

että kehitys kehittyy, ikävuosia tulee lisää, mutta nuorkauppakamari pysyy nuorten järjestönä. Ja hyvä niin! Ihan vastaaviin karikkoihin sitä ajaudutaan edelleen toiminnassa kuin hänen aikanaan, mutta onneksi nuoret jäsenet ymmärtävät tulla kysymään apua. Voi kertoa vinkkejä, tarinoita, kokemuksia, seikkailuja tai vain hauskoja hetkiä mitä onkaan tapahtunut ja ohjata hyväksi koettuun suuntaan. Mutta vain, jos kysytään. Ja totta kai, vuoden hauskimpia hetkiä on, kun istuva puheenjohtaja soittaa syyskuussa ja kysyy ”Olisitko kiinnostunut vaalikokouksen ääntenlaskijaksi?”. Tottahan toki, vaalipäivänä on varsin mukava kokoukseen mennä seuraamaan mitä uutta ensi vuoden toimintaan on suunniteltu ja mihin suuntaan kamari on menossa. Sattuipa hän olemaan myös jokunen vuosi sitten vuosikokouksen puheenjohtajana. Silloin se valkeni! Jokaisen senaattorin kunnia-asia on tukea ja ihailla uusien jäsenten toimintaa! 

mietti: huhhuh, ei se lopukaan muutaman kuukauden päästä. Alkoi pohdinta, että mitä tämä oikein tarkoittaakaan. Totta kai, mahdollisuutta olla mukana loppuelämän ja osallistumisoikeutta oman kamarin, alueen, kansallisiin ja kansainvälisiin tapahtumiin sekä uutena, hiukan ihmeelliseltä tuntuvaan senaatin toimintaan. Senaatin kokouksia, senaattoriohjelmia kokouksissa ja monia muita tapahtumia, joista on kuultu vain huhupuheita. Mutta mitä muuta, miksi näin kävikään? Hän taisi ehkä antaakin enemmän kuin ymmärsi antaneensa, toki saikin uusia asioita. Töissä polku nousi komeassa uraputkessa, palkka nousi, paikka johtoryhmässä. Hänestä tuli johtaja ja häneen luotettiin. Mutta nyt olikin harrastusten osalta aika nauttia. Antaa takaisin sen mitä on oppinut, nähdä miten tuoreet koejäsenet tulevat arkoina tapahtumiin ja huomata parin vuoden päästä kuinka vahvoilla siivillä he lentävät. Tämä tuore senaattori totesi, että nyt on aika olla muiden tukena. Samalla tavalla, miten hän sai apua haastavissa kysymyksissä, uusissa asioissa tai kysyttäessä, että miten aikaisemmin tehtiin. Neuvoa ja auttaa, kun pyydetään, ei tuputtaa sitä tietoa. Se, kun ei ole hedelmällinen tapa toiminnan kehittämiseksi. Töissä hänelle tuli alaiseksi sellainen henkilö, jonka me kaikki tunnemme. Vähän arka, mutta hänestä huokui potentiaali ja uskallus lähteä kokeilemaan erilaisia asioita. Sellainen JC-henkinen tyyppi. Meni pari kuukautta ja sopivassa kohtaa tuli esille uran tavoitteet ja selvisi, että hän halusi kasvaa johtajaksi. Oikea kysymys, sopivassa kohtaa, ”oletko kuullut nuorkauppakamarista?”. Tuttu kysymys varmasti meille kaikille ja arvannette mihin tämä kysymys johtikaan. Ajan saatossa tämä senaattori totesi,

O

lipa kerran reipas nuorkauppakamarilainen, j ok a i n n o s t u i uudesta harrastuksestaan niin, että se vei mukanaan. Aktiivi-JC kiersi kokouksia, tutustui uusiin ihmisiin, oppi koulutuksissa uusia asioita ja lopulta heittäytyi vaaleihin ehdokkaaksi ja hänet valittiin merkittävään rooliin oman kamarinsa sisällä. Nuoren JC:n sydän oli myyty tästä verkostosta ja tavasta toimia, oli siis paikka epäonnistua luvan kanssa ja oppia uusia asioita. Erilaiset projektit tulivat tutuksi, pääsi kiinni vastuullisempiin tehtäviin ja viimein ison projektin projektipäälliköksi. Tie oli pitkä, mutta antoisa. Tuntui, että mitä enemmän heittäytyi mukaan, sen enemmän harrastus antoi. Työnantajakin näki, miten tämä aktiivinen johtajan alku kasvoi henkisesti, uskalsi luottaa itseensä enemmän ja otti oma-aloitteisesti johtajuutta töissä. Loppuviimein neljänkymmenen vuoden ikä alkoi siintämään horisontissa. Kevään kansallisessa kokouksessa, hänen todennäköisesti viimeisellä kokousreissullaan, alkoi kesken gaalan kansallisen puheenjohtajan puhe kuulostamaan liian tutulta, hänestähän siellä puhuttiin. Yhtäkkiä lähes tuhatpäinen kokousväki alkoi hurraamaan ja lempikappale pauhasi niin, että rinnassa tuntui, kun olalle taputtelijoiden ja halaavien ihmisten joukko ohjasivat häntä kohti lavaa. Se oli oma hetki, vain häntä varten. Tuntui uskomattomalta! Seistä lavalla, kun kaikki seisoivat ja taputtivat, hurrasivat kovaan ääneen. Yhtäkkiä kultainen merkki ilmestyi rintaan ja kansio kouraan. Hänestä oli tullut senaattori. Seuraavana aamuna, tai useampanakin, tämä aktiivinen kamarilainen

Loppuviimein neljänkymmenen vuoden ikä alkoi siintämään horisontissa. Kevään kansallisessa kokouksessa, hänen todennäköisesti viimeisellä kokousreissullaan, alkoi kesken gaalan kansallisen puheenjohtajan puhe kuulostamaan liian tutulta, hänestähän siellä puhuttiin.

Senaatin yhteystiedot: suomensenaatti.fi

4 3

/

J O H TA JA


KULJETAMME MENNEN TULLEN YSTÄVÄLLISESTI, LUOTETTAVASTI JA MUTKATTOMASTI


Articles inside

PÄÄKIRJOITUS article cover image
PÄÄKIRJOITUS
2min
page 4
COMMUNICATION IS THE SUPERPOWER OF TOMORROW’S LEADERS article cover image
COMMUNICATION IS THE SUPERPOWER OF TOMORROW’S LEADERS
3min
page 5
VIESTINTÄTAIDOT LUOVAT MENESTYSTÄ article cover image
VIESTINTÄTAIDOT LUOVAT MENESTYSTÄ
4min
pages 6-7
TURHA, TURHEMPI, JOHTAJA? article cover image
TURHA, TURHEMPI, JOHTAJA?
3min
pages 8-9
IHMINEN IHMISELLE, TOIMINNANJOHTAJA KAMARILLE article cover image
IHMINEN IHMISELLE, TOIMINNANJOHTAJA KAMARILLE
5min
pages 10-14
KAATUUKO PUU METSÄSSÄ, JOS SITÄ EI KUKAAN KUULE? article cover image
KAATUUKO PUU METSÄSSÄ, JOS SITÄ EI KUKAAN KUULE?
3min
page 15
AS OY TAMPEREEN VALKOTAKKI USKALLA AJATELLA ISOSTI article cover image
AS OY TAMPEREEN VALKOTAKKI USKALLA AJATELLA ISOSTI
3min
pages 16-17
BECOMING A LEADER article cover image
BECOMING A LEADER
8min
pages 18-21
SUIHKUN KAUTTA MESTARUUKSIIN article cover image
SUIHKUN KAUTTA MESTARUUKSIIN
2min
pages 22-23
ROUTA TULEE LÄHDE UUSILLE URILLE article cover image
ROUTA TULEE LÄHDE UUSILLE URILLE
2min
page 24
AMMATILLINEN ITSEREFLEKTIO article cover image
AMMATILLINEN ITSEREFLEKTIO
2min
page 25
HUOMISEN JOHTAJA article cover image
HUOMISEN JOHTAJA
2min
page 26
TOHMAJÄRVEN LAHJA JOHTAJAMAAILMALLE article cover image
TOHMAJÄRVEN LAHJA JOHTAJAMAAILMALLE
2min
page 27
FAKE NEWS – PELILLISYYDESTÄ POTKUA MEDIANLUKUTAITOON article cover image
FAKE NEWS – PELILLISYYDESTÄ POTKUA MEDIANLUKUTAITOON
2min
page 28
VUODEN NUORET MENESTYJÄT, JOHTAJA JA TUOTTAVIMMAT IDEAT SAANEET JÄLLEEN TUNNUSTUKSENSA article cover image
VUODEN NUORET MENESTYJÄT, JOHTAJA JA TUOTTAVIMMAT IDEAT SAANEET JÄLLEEN TUNNUSTUKSENSA
4min
pages 29-31
KOLUMNI article cover image
KOLUMNI
2min
page 32
LEAD WITH POSITIVITY article cover image
LEAD WITH POSITIVITY
3min
page 33
KOLUMNI article cover image
KOLUMNI
2min
page 34
MUISTILISTA PAREMMAN TULEVAISUUDEN RAKENTAJALLE article cover image
MUISTILISTA PAREMMAN TULEVAISUUDEN RAKENTAJALLE
2min
page 35
KOKEILUCORNER article cover image
KOKEILUCORNER
2min
page 39
JÄSENSIVUT article cover image
JÄSENSIVUT
3min
pages 40-41
SENAATIN SIVUT article cover image
SENAATIN SIVUT
3min
pages 42-44