Page 1

NUMERO 3/2012 SUOMEN NUORKAUPPAKAMARIT RY:N JÄSENLEHTI

VASTUULLISEN JOHTAJUUDEN KEHITTÄJÄ

WWW.JCI.FI

10

MATTI AIRAKSINEN

14

22

JUHA TYRNI - PUHEENJOHTAJUUDESTA EVÄITÄ KASVUYRITTÄJYYTEEN

INTOHIMONA PUHDAS ITÄMERI

VASTUUTA YHTEISESTÄ MAAILMASTA


2

ARJA VIRTANEN


PETTERI PELTOVUORI

SUOMENLINNASSA JUHLITTIIN SENAATTORIA NUORKAUPPAKAMARI on organisaatio, joka kiittää tekijöitään hyvin tehdystä työstä. Kiitoksen muotoja on lukuisia, joista korkein ja arvostetuin on kansainvälisen kattojärjestö JCI:n myöntämä ainaisjäsenyys, eli senaattorin arvo. Monille tekijöille senaattorin arvo tulee yllätyksenä, niin myös Helsinki Itäväylän nuorkauppakamarin tuoreimmalle senaattorille Petteri Peltovuorelle, joka sai maagisen numerosarjan oman kamarinsa järjestämillä Alue A:n rapujuhlilla. Tätä hienoa tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan iso joukko Petterin ystäviä ja juhlat saivat arvoisensa päätöksen, kun kansallinen puheenjohtaja Jami Holtari kiinnitti kultaisen senaattoripinssin Petteri Peltovuoren rintaan. Petteri kantaa lopun ikäänsä ylpeänä senaattorinumeroa #71707.

www.suomensenaatti.com

3

3


SISÄLTÖ 3/12

15

3 6 6

9 15

JCI WP BERTOLT DAEMS

vieraili Suomessa

7

21

ELINKEINOELÄMÄÄ

piirroskuvien avulla Lahdessa

8

YHTEISPELILLÄ

voimaa markkinointiin

26

JUHLAGALLERIA

JULKAISIJA Suomen Nuorkauppa-

kengittää miehen

kamarit ry, www.jci.fi

SEIKKAILU ITÄMEREN SALOIHIN

PÄÄTOIMITTAJA Matti Airaksinen TOIMITUS Piia

tutkimuslaiva Arandalla

Tonttila, Tero Rantaruikka, Juhana Peltomaa, Iida

NORDIC ACADEMY

Repo ja Sari Kolehmainen-Väyrynen ULKOASU

- pohjoismaista yhtenäisyyttä

Kumppania Oy TAITTO Susanna Muurman

VAALILAUTAKUNTA

PAINO Rannikon Laatupaino ILMOITUSMYYNTI

valmistaa tulevaan vuoteen

Toimitusjohtaja Timo Wallenius, p. 044 777 0066, timo.wallenius@jci.fi

suuri

seikkailu 200x55_meriitti_suuri_seikkailu.indd 1

Sanoiko joku, ettei ideologiaa voi yhdistää liiketoimintaan? >> Lue lisää kirjasta www.talentumshop.fi 7.8.2012 9:51:44


OLLI LEHTISALO

PÄÄKIRJOITUS

VASTUUTA YHTEISESTÄ MAAILMASTA

MITÄ VARTEN me olemme mukana nuorkauppakamarissa? Mitä me haluamme viedä eteenpäin? Yksinkertaistettuna haluamme kehittää yhteiskuntaa omalla panoksellamme, henkilöja kamaritasolla, kansallisesti ja kansainvälisestikin. Me teemme projekteja, joilla voimme rakentaa yhteisöstämme entistä vahvemman yhä tiukempiin normeihin perustuvassa maailmassa. Me rakennamme vastuullista maailmaa, jossa tunnemme tekomme ja niiden seuraukset. Me haemme kumppaneita, joiden avulla toimiemme vaikutukset olisivat entistä paremmat. Ja samalla me haluamme oppia tästä – jotain mistä olisi hyötyä niin työ- kuin muussakin elämässä – vastuullisuutta, vastuullista johtajuutta.

Älä jätä käyttämättä aikaasi nuorkauppakamarissa

SUOMEN NUORKAUPPAKAMARIT haluaa toimia vastuullisesti, ja näin kertovat kaikki kilpailumme ja projektimmekin. Olemme sitoutuneet YK:n Global Compact –yhteiskuntavastuuohjelmaan ja etsimme aina uusia keinoja kehittää toimintaamme sekä viestimme tästä yhteistyötahoillemme, niin kansallisesti kuin paikallisestikin. Itämeren puhdistaminen on yhä kuumempi aihe, joten jos haluamme näyttää miksi me olemme olemassa, niin nyt on hyvä mahdollisuus ottaa koppi. Viekää viestiä eteenpäin ja huolehtikaa itse kukin ympäristöstämme. VASTUUMME KANTAMALLA voimme saada aikaan paljon hyvää. Älä jätä käyttämättä aikaasi nuorkauppakamarissa, vaan lähde mukaan proaktiiviseen ja vastuulliseen toimintaan!

JAMI HOLTARI puheenjohtaja

SNKK:N KUVAPANKKI

SINÄ VOIT yksittäisenä kamarilaisena saada aikaan muutoksen. JCI President Bertolt Daems vieraili Suomessa elokuun alussa, ja hänen viestinsä kaikille tapaamilleen jäsenillemme oli tuo yksittäinen lause. Ei ole kiinni kamarin koosta eikä jäsenprofiilista, jos haluat aidosti saada aikaan jotain merkittävää. Asenne ratkaisee.

OLLI LEHTISALO, 29-VUOTIAS PERHEEN ISÄ JA TAMPEREEN NUORKAUPPAKAMARIN JÄSEN VUODESTA 2010. PIENEN 1,5-vuotiaan pojan isänä olen saanut erinomaista oppia asioiden priorisoinnista ja ajankäytön maksimoinnista. Perheen, työn ja harrastusten yhteensovittaminen parhaalla mahdollisella tavalla on varmasti useimmilla kamaritoiminnassa mukana olevilla arjen positiivinen haaste. Onneksi on vielä aikaa nauttia tästä kaikesta, 11 kokemuksilla rikastettavaa vuotta! Olen oppinut arvostamaan kamarimme kunniakkaita juuria ja sitä uskomatonta tarinaa kaiken taustalla. Koko suuri TNKK-perhe odottaa kovasti 13.10. perinteikkäässä Grand Hotel Tammerissa pidettävää Pitkää lounastamme. Tuolloin saamme kunnian nähdä ainutlaatuista videomateriaalia kamarimme syntymähistoriasta ja alkuvaiheista senaattori Paavo V. Suomisen #2251 ja Pekka Haarlan #3013 itsensä kertomina. Tuo hetki on takuulla sellainen, joka saa jokaisella ylpeyden ja haikeuden tunteet pintaan. Saamme kunnian olla osana ainutlaatuista yhteisöä, jonka tarina on vailla vertaansa. Pitäkäämme historia mielessä, jotta ymmärrämme miksi meillä on tänä päivänä niin paljon syitä olla ylpeitä. Hienot herrat ovat luoneet perinteitä, joiden vaaliminen on meille kunnia-asia.

5


HENKILÖKOHTAINEN MAHDOLLISUUS

BERTOLT SUOMESSA KANSAINVÄLISEN nuorkauppakamarijärjestön puheenjohtaja, JCI President Bertolt Daems vieraili Suomessa elokuussa. Vierailunsa aikana Daems tutustui monipuolisesti Suomen Nuorkauppakamareiden toimintaan, järjestömme eri sidosryhmien edustajiin mm. UPM:llä ja eduskunnassa, sekä aktiivisiin jäseniin. Viikonlopun kantavana teemana oli nuorkauppakamarin merkittävä rooli yhteiskunnan kehittäjänä. Erityisen vaikutuksen Daemsiin teki Suomen Nuorkauppakamareiden keväällä hyväksytty kunnianhimoinen strategia ja miten se vietiin läpi jäsenistöä kuunnellen. Strategia tukee JCI:n tavoitteita erittäin hyvin ja Suomea tullaan käyttämään Taipein maailmankokouksessa malliesimerkkinä siitä, miten toimintaa viedään tavoitteellisesti eteenpäin. Vierailun suolana olivat lukuisat kohtaamiset jäsenten kanssa. Näillä eväillä Daems päätti pohjoismaihin suuntautuneen kiertueensa ja suuntasi kohti kotia saattamaan lapsensa koulutielle ennen seuraavaa kiertuetta.

6

Turpaan tuli, mitä opin? Ajankohtainen Key Note puheenvuoro yrittämisestä, rohkeudesta ja epäonnistumisesta. TUUMASTA TOIMEEN -kokouksen

ehdoton vetonaula on lauantaina lavalla esiintyvä Mohammed El-Fatatry, tuttavallisemmin Mo. Hän on antanut julkisuudessa kasvot ajankohtaiselle teemalle yrittämisestä, rohkeudesta ja epäonnistumisesta, ja ennen kaikkea mitä siitä voi oppia. El-Fatatry edustaa JC-henkeä parhaimmillaan: hän on nuori, kansainvälinen, yrittäjähenkinen sekä rohkea ja

ennakkoluuloton. Hän puhuu avoimesti epäonnistumisistaan, mikä on Suomessa poikkeuksellista. Fakta-lehden haastattelussa Mo kertoo olevansa ylpeä kokemuksistaan: ”En tunne katumusta enkä häpeää. Menestyksen eteen on tehtävä paljon töitä ja kokeiltava erilaisia vaihtoehtoja, joista jotkut vievät harhaan. Joskus voittoon kuljetaan vaikeimman kautta.” El-Fatatry on itsekin nuorena yrit-


YHTEISKUNNASSA

Kuvassa Pasi Pasanen, Mikko Kantosaari ja Lasse Kilponen

Ekaluokkalaisille esiteltiin Lahden kaupunkia ja sen elinkeinoelämää piirroskuvien avulla TEKSTI JA KUVA: LAHDEN NUORKAUPPAKAMARI RY/ MIIA PESONEN

LAHDEN NUORKAUPPAKAMARIN VÄRITYSKIRJA 2012 -PROJEKTI saatiin päätökseen kesäkuun alussa

kun värityskirja jaettiin kaikille lahtelaisille peruskoulun ensimmäisen luokan syksyllä 2011 aloittaneille lapsille. Kirjassa tuodaan esiin Lahdessa toimivia yrityksiä ja muita organisaatioita sekä niissä tapahtuvaa toimintaa lapsenomaisella tavalla. Pääyhteistyökumppanina puuhakirjassa oli mukana Lahden kaupungin perusopetuspalvelut. Värityskirjan avulla lapset oppivat luontevasti hahmottamaan kotiseutuaan sekä erilaisia työtehtäviä, joissa vanhemmat ja muut aikuiset toimivat. Värityskirja 2012 on Lahden Nuorkauppakamari ry:n 55-vuotis juhlavuoden yhteiskunnallinen projekti. Ensimmäistä kertaa Lahdessa toteutettavaan Värityskirjaan lähti mukaan 27 organisaatiota eri toimialoilta.

täjänä kiinnostunut start-up yrityksistä ja yrittäjistä sekä luovasta työstä, uuden keksimisestä ja innovaatioista. Tuumasta Toimeen Key Note -puhujana Mo jakaa ajatuksiaan yrittäjyydestä, rohkeudesta ja itsensä ylittämisestä – sekä epäonnistumisista ja vaikeuksista, joita jokainen yrittäjä tavalla tai toisel-la kohtaa toteuttaessaan unelmiaan ja visioitaan. Key Note puheenvuoro la 13.10. klo 13.30-15.00 Scandic Rosendahlissa Tule haastamaan Mo kysymyksilläsi!

Mohamed El-Fatatry on 27-vuotias egyptiläinen Suomessa jo vuosia asunut media-alan vaikuttaja ja yrittäjä. Hän perusti 2000-luvulla maailmanlaajuisen muslimiväestölle suunnatun muxlim.com-portaalin, jonka palkittu ja laajaa huomiota herättänyt tarina päättyi alkuvuodesta rahoitusvaikeuksiin. Viime aikoina hän on käynnistänyt uutta liiketoimintaa yrityksessä, joka valmentaa yksilöitä, start up-yrityksiä ja yhteisöjä, mm. Finlaysonin alueella Tampereella. Mo uskoo, että start up-yrityksen perustaminen on paras koulu, jonka voi käydä. Häneltä ilmestyi lisäksi keväällä kirja ” Mohamed 2.0: Disruption Manifesto”.

7


JCI FINLAND: TAPAHTUMIA, PROJEKTEJA JA AJANKOHTAISIA ILMIÖITÄ.

OSAAMINEN

Gourmet-ruokaa Moccamasterilla

-ajattelun kuoppaamista sekä älykkäitä, vastaanottajalle merkityksellisiä tekoja. Nyt jos koskaan kaivataan yhteispeliä.

RUOKAA KAHVINKEITTIMELLÄ? Ensimmäinen ajatus tuo mieleen opiskelijaelämän, jolloin purkki tonnikalaa edusti viikon kohokohtaa. Nyt kaikki on toisin, sillä huippukokki on nuorkauppakamarilaisten ideoimana (Meriitti 2/2012) laatinut tukun reseptejä, joilla Moccamasterin haltijat kokkaavat itselleen maukkaita aterioita. ”You did what?!” on absurdin riemukas keittokirja, joka sopii erinomaisesti niin pois kotoa muuttavalle nuorelle kuin oivaltavaa liikelahjaa etsivälle yritykselle. Tutustu kirjaan osoitteessa youdidwhat.eu, osta omasi kirjakaupasta ja pyydä tekijän omistuskirjoitus kansallisessa vaalikokouksessa Tampereella.

SAMASSA PÖYDÄSSÄ ALUSTA ALKAEN

TAIPEI tärpit

YHTEISPELILLÄ VOIMAA MARKKINOINTIIN TEKSTI JA KUVA: MYYNTIJOHTAJA, OSAKAS OLLI LEHTISALO, MAINOS- JA VIESTINTÄTOIMISTO VILLIVISIO OY | JC, TAMPEREEN NUORKAUPPAKAMARI RY

MINKÄ vaikutuksen haluat saada aikaan ja kenessä, on markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisten esittämä jokapäiväinen kysymys. Vaikka markkinointiviestinnässä tavoite on yhteinen, alan palveluntarjoajat toimivat vielä useimmiten omasta poterostaan käsin. Näin siitäkin huolimatta, että markkinoinnin ja viestinnän siilojen purkamisesta on puhuttu jo hyvä tovi. VUOROPUHELUA JA VUOROVAIKUTUSTA

Isoja muutoksia, miten markkinointi nähdään yrityksissä ja kuinka alan toimijat ovat organisoituneet, on kuitenkin luvassa. Yhtä isoja muutoksia todistetaan myös koko alalla sosiaalisen median vuoksi: dialogi syrjäyttää vihdoin monologin ja ihminen nousee kaiken keskiöön. Tämän päivän tiedontulvassa ja markkinointihälyssä tarvitaan oman äänen esiin tuomiseksi ja keskustelun herättämiseksi yhdeltä monelle

8

Kun kerran tavoite on yhteinen, parhaaseen lopputulokseen päästään poikkitieteellisellä lähestymistavalla, jossa markkinoinnin ja viestinnän ammattilaiset istuvat samassa talossa. Näin he voivat tuoda oman erityisosaamisen jo suunnitteluvaiheessa yhteiseen pöytään ja toteutuksesta rakentuu saumaton kokonaisuus.

1 2

3

4 5

6

WC TAIPEIHIN Matka-Vekan paketin ostaneille tarjotaan ainutlaatuinen mahdollisuus yritysvierailuun Helsinki-Vantaan VIP President –terminaaliin ennen Taiwaniin lähtöä to 15.11. MUISTA OSTAA kokousmatkaajan varusteet; T-paidat, neuleliivit, kaula- ja gaalanauhat sekä pinssit Tuumasta toimeen -kokouksessa la 13.10. Team Finlandian ständiltä! Näitä ei myydä Taiwanissa; hankinnat tulee tehdä kotimaassa. TEETÄ KÄYNTIKORTTEJA reilusti mukaan maailmankokousmatkalle – uudella ensi vuoden pestilläsi varustettuna. Toinen puoli kortista kannattaa tehdä englanninkielisenä. SUOMALAISTEN GET TOGETHER -tapaaminen toteutetaan Taipeissa lounaan merkeissä su 18.11. Lisätietoa Team Finlandia Newsissä. TWINNING-VALOKUVAUSKILPAILU: Ota kuva twinning-tapaamisestanne WC Taipeissa ja lähetä kuva kuvatekstin kera kv-päällikölle to 29.11. mennessä. Parhaat palkitaan Johtajuusakatemiassa. SEURAA kv-tiedotusta intran uutisista!


VERKOSTOSSA Juhlagallerian Kimmo Laurila ja tyttärensä Anna Loaken tehtaalla, keskellä Loaken markkinointipäällikkö Mark Hadden.

Juhlagalleria kengittää miehet TAMPEREELLA toimivan Juhlagallerian juuret ylettyvät yli 18 vuoden päähän, jolloin perustettiin hääpukujen myyntiin erikoistunut Morsiusgalleria. Muutama vuosi sitten tarjontaa kasvatettiin naisten ilta- ja juhlapukuihin sekä miesten juhlapukuihin ja kenkiin. Kuten arvata saattoi, miehiä ei houkuteltu ostoksille Morsiusgalleriaan. Tästä sai alkunsa Juhlagalleria.

Miksi hankkia käsintehdyt nahkakengät? ”On parempi kulkea paljain jaloin tai sukkasillaan ja antaa selitykseksi uskonnolliset syyt tai matkatavaroiden varkaus kuin menettää kasvonsa halpojen kenkärajojen tähden.” Näin kommentoi arvostettu tyyliguru Bernard Roetzel sitä, miksi kenkiin pitää panostaa. Tähän lausahdukseen

kiteytyy myös Juhlagallerian syy ottaa valikoimiinsa laadukkaat, käsintehdyt miesten nahkakengät. Päätöstä puolsi myös huomio siitä, että miehet eivät osta kenkiä vain häitään varten, vaan he käyttävät kenkiä ahkerasti häiden jälkeenkin. Tällöin vuosikymmenien kestävyys ja laatu korostuvat. Useista laatuvalmistajista Juhlagalleria päätyi 1880 perustettuun Loakeen, joka valmistaa kenkänsä käsityönä Ketteringissä, Englannissa. Valintaan vaikutti suuresti Keikari.com-yhteisön kokemukset ja suositukset siitä, mikä soveltuu hyvin suomalaiselle miehelle.

Lisätietoa osoitteista www.juhlagalleria.com ja www.loake.co.uk.

9


JUHA TYRNI, PUHEENJOHTAJUUS ANTAA EVÄITÄ KASVUYRITTÄJYYTEEN PAIKALLISYHDISTYKSEN PUHEENJOHTAJUUS ON NUORKAUPPAKAMARIN MERKITTÄVIN TEHTÄVÄ, JOSSA OPITAAN JOHTAMAAN IHMISIÄ JA SITÄ KAUTTA ORGANISAATIOTA. TÄMÄN SIIVITTÄMÄNÄ JUHA TYRNI ON PIRKANMAAN NUORKAUPPAKAMARIN PUHEENJOHTAJANA SAANUT ROHKEUTTA LÄHTEÄ KASVUYRITTÄJÄKSI.

Juha Tyrni on 31-vuotias Tampereella asuva it-alan yrittäjä, jonka perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta. Koulutukseltaan Juha on markkinoinnin ja viestinnän tradenomi ja hän on toiminut yrittäjänä heti valmistumisensa jälkeen vuodesta 2006 alkaen. Ensikosketuksen nuorkauppakamariin Juha sai Tampereen ammattikorkeakoulussa eräältä osallistujalta, joka oli kuuntelemassa Juhan tarinaa ja kokemuksia siitä millaista on perustaa yritys heti valmistumisen jälkeen. Silloiseen Ylöjärven nuorkauppakamariin kuulunut jäsen kysyi onko Juha kuullut nuorkauppakamaritoiminnasta ja tämä kysymys johti syvemmän keskustelun jälkeen siihen, että hän osallistui ensimmäiseen tapahtumaan ja vakuuttui näkemästään. Tästä hetkestä syntyi päätös hakeutua koejäseneksi. Juhan ura nuorkauppakamarissa on ollut nousujohteista ja projektikokemuksen sekä parin hallitusviran jälkeen hän oli kypsä Pirkanmaan Nuorkauppakamarin puheenjohtajuuteen. Pirkanmaan nuorkauppakamarin puheenjohtajuus on antanut Juhalle mahdollisuuden jota työelämä ei ole mahdollistanut, eli muodollisen esimiesaseman ja sitä kautta tilaisuuden kehittää henkilökohtaisia johtamistaitoja. Samalla hän on päässyt testaamaan omia ajatuksiaan ja johtamistapaansa aidossa toimintaympäristössä.

10

Perustin yritykseni heti valmistuttuani, jotta sain tehdä sellaista työtä mitä halusin.

Nuorkauppakamarista Juha on saanut kontakteja, työelämälähtöistä koulutusta sekä konkreettista bisnestä, jonka kautta yritys on kasvanut ja tuli ajankohtaiseksi palkata ensimmäinen työntekijä, joka on yrittäjälle aina merkittävä päätös. Palkkauspäätöksen tukena olivat positiiviset johtamiskokemukset ja saatu palaute puheenjohtajana. Hyvää taustatukea rohkealle päätökselle antoi myös yrittäjän ammattitutkinto, jonka Juha suoritti nuorkauppakamarin kautta saamansa vihjeen innoittamana. Juhan päämäärätietoinen ura nuorkauppakamarissa on saanut uusia muotoja, sillä hänen yrityksensä Tyrni Media on SNKK:n uusimpia yhteistyökumppaneita. Konkreettisesti tämä näkyy sähköisten palveluiden uudistumisena, josta


Juha Tyrni Koejäsen vuodesta 2008 Jäsen vuodesta 2009 Tiedottaja 2010 Varapuheenjohtaja (DP) 2011 Puheenjohtaja 2012 Alue C:n viestintäpäällikkö 2013

11


Nuorkauppakamarin sähköinen viestintä uudistuu ensimmäisenä esimerkkinä oli Vuoden Nuori Johtaja -kilpailun blogipalvelun julkaisu. Osana yhteistyötä Tyrni Media toimii kilpailun yhteistyökumppanina. Tähän mennessä Juha on kokenut olevansa nuorkauppakamarissa saamapuolella. Tulevaisuuden tavoitteena on kasvattaa liiketoimintaa edelleen nuorkauppakamarilaisten kautta uusien asiakkuuksien muodossa. ”Tähän päästään, kun Tyrni Media tunnetaan mutkattomana yrityksenä, jonka kanssa on kiva tehdä yhteistyötä sähköisen viestinnän ratkaisujen parissa”, Juha Tyrni päättää.

12

Nuorkauppakamarin viestinnän edellinen isompi uudistus ajoittuu vuosille 2007 ja 2008, jolloin uudistimme julkisen jci.fi -sivuston sekä intranetin. Tuon uudistusprosessin jälkeen tapa kommunikoida on kokenut sosiaalisen median myötävaikutuksella suuren murroksen, joka on lisännyt ihmisten mahdollisuutta ja halua kertoa oma mielipiteensä. Olemme siirtyneet pysyvästi yksisuuntaisesta tiedottamisesta monisuuntaiseen viestintään. Nuorkauppakamari on ottamassa suuren harppauksen kohti dialogia, jossa altistamme viestintämme kriittiselle tarkastelulle ja avoimelle vuorovaikutukselle. Tämä muutos vaatii ajattelu- ja toimintatapojen muuttumisen lisäksi myös työkalujen päivittämistä toimintaa tukevaksi. Tämä prosessi tulee näkymään jäsenintran sekä muiden sähköisten palveluiden uudistumisena tämän ja ensi vuoden aikana. Tyrni Medialla tulee olemaan tässä prosessissa merkittävä rooli.


VASTUULLINEN JOHTAJUUS

INTOHIMONA ITÄMERI – PUHTAAMPI TULEVAISUUS ITÄMERI ON JOKAISEN SUOMALAISEN HUULILLA. TIEDÄMME SEN HEIKOSTA TILASTA, KOHENTUNEESTA HAPPITILANTEESTA MEREN POHJASSA JA KUULEMME HUOLESTUNEITA UUTISIA SUOMENLAHDEN TILANTEESTA. ENSI VUONNA ITÄMERI HAASTAA SUOMEN NUORKAUPPAKAMARIT.

14

TÄTÄ NYKYÄ Itämeren yleistila on jo niin heikko, ettei yksikään itseään kunnioittava rannikkovaltio voi sitä sivuuttaa. On sanottu, että Itämeri on jo niin heikossa tilassa, tai että sen tilan korjaaminen vaatii taloudellisesti ja teknisesti lähes mahdottomia ponnistuksia. Itämeren tilan kehityksellä on monimuotoiset seuraukset. Luonnon positiivisella kehityksellä on sekä luonnontieteellistä että yhteiskunnallista merkitystä. Sanomattakin on selvää, että taloudelliset merkitykset seuraavat edellä mainittuja.

Itämeren tulevaisuuden määrittelee politiikka – niin ainakin yleisesti uskotaan.

RANTAVALTIOIDEN ON SITOUDUTTAVA SUOJELUSUOSITUKSIIN Itämeren tulevaisuuden määrittelee politiikka – niin ainakin yleisesti uskotaan. Yksinomaan valtiot eivät pysty pelastamaan mertamme. Itämeren kansainvälisen suojelupolitiikan tarkastelu osoittaa, että rantavaltioiden on sitouduttava suojelusuosituksiin. Niiden tulisi perustua sekä ekologisten että yhteiskuntapoliittisten ja taloudellisiin tekijöiden huomioon ottamiseen. Tällä hetkellä Euroopan Unionilla on merkittävä mahdollisuus edistää Itä-

meren suojelua meri- ja muiden direktiivien avulla. Lisäksi Itämeren suojelukomissiolla HELCOMlla on mahdollisuus tehostaa Itämeren rantavaltioiden yhteistyötä Itämeren suojelussa. Valtioiden suojelupolitiikan ja julkisyhteisöjen lisäksi Itämeren asiaa vie eteenpäin BSAG. Baltic Sea Action Group (BSAG) on 2008 perustettu


KUVA: KIMMO VIRTANEN

Seikkailu Itämeren saloihin tutkimuslaiva Arandalla ELOKUUSSA 25 nuorkauppakamarilaista astui JCI World President Bertolt Daemsin kanssa alukseen, joka ei ole mikä tahansa laiva. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) neljäs merentutkimusalus M/S Aranda on jäävahvistettu tutkimusalus monitieteelliseen, ympärivuotiseen merentutkimukseen. SYKEn merikeskus mittaa meren kuormitusta, tutkii vedenalaista luontoa ja ekosysteemien toimintaa. – Läpimurtoja Itämeren tutkimuksessa on mm. huomio, että typpi fosforin kanssa aiheuttaa levien kasvun, meriluonnon monimuotoisuus -ohjelma, ja tutkija Seppo Knuuttilan paljastus venäläisen tehtaan suuremmista fosforipäästöistä kuin koko Suomen, kertoi professori Markku Viitasalo, joka tuottaa tietoa helpottamaan meren tilaa koskevaa päätöksentekoa. Haasteena on tavoittaa päättäjät, siksi ei tehdä vain tilastoja vaan esimerkiksi TV-sarja.

15

Vanhempi tutkija Maiju Lehtiniemi esitteli meren hydrografista, ravinne- ja biologista seurantaa. Arandalla tutkittiin 2 viikon ajan mm. paljonko meressä on muovia. Saimme laivan laboratorien ansiosta tuoreita tuloksia, että Itämeren suolapitoisuus on pienentynyt runsaiden sateiden vuoksi, mutta iloinen uutinen oli hapen lisääntyminen. Me nuorkauppakamarilaiset voimme myös vaikuttaa Itämeren tilaan SNKK:n sitoumuksen kautta. Tulevasta Intohimona Itämeri -projektista kertoi projektipäällikkö Kim Wallenius ja pääkaupunkiseudun puheenjohtajat jo vaihtoivat yhteystietoja merikeskuksen johtajan Mari Wellsin kanssa toiveena yhteistyö Itämeremme puolesta.


Mikä siis on sitoumus? Hyvä sitoumus on konkreettinen teko Itämeren hyväksi, ja se edistää Itämerityötä joko suoraan tai välillisesti. Sitoumuksen tekijälle sitoumus on tapa julkisesti kertoa sitoumuksensa sisällöstä ja sen edistymisestä. Sitoumukset voivat olla 1. osaamista 2 tuotteita 3. palveluja 4. rahaa 5. oman toiminnan kehittämistä Itämerta hyödyttävällä tavalla. Hyvä sitoumus hyödyntää myös antajan omaa osaamista ja siitä on hyötyä myös sitoumuksentekijälle. Lisätiedot: Kim Wallenius, kim.wallenius@jci.fi, 050-5488 662

16


Itämeren kaikkien rantavaltioiden toiminta vaikuttaa mereen. Jokaisen puron ja joen valumat vaikuttavat mereen. Siksi yhteistyö on Itämeren suojelussa avainasemassa.

puolueeton säätiö, joka tuo yhteen kaikki Itämeren pelastamiseksi tarvittavat toimijat, myös korkeimmalla poliittisella tasolla. BSAG tekee rakentavaa, ratkaisukeskeistä yhteistyötä eri viranomaisten sekä yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa. Lähtökohtana on, että kaikki tekevät Itämeren hyväksi sitä, minkä parhaiten osaavat. BSAG:n työn kohteena ovat erityisesti maatalouden, merenkulun ja vaarallisten aineiden haitat. Toiminta perustuu tutkijoiden tuottamaan tietoon ja Itämeren suojelukomission HELCOM:in toimenpidesuunnitelmaan (Baltic Sea Action Plan). ITÄMEREN SUOJELU VAATII YHTEISTYÖTÄ Itämeren kaikkien rantavaltioiden toiminta vaikuttaa mereen. Jokaisen puron ja joen valumat vaikuttavat mereen. Siksi yhteistyö on Itämeren suojelussa avainasemassa. Itämeri vaatii erityistä suojelua, sillä se on perusominaisuuksiensa vuoksi haavoittuvainen: lähes suljettu, matala ja kylmä murtovesiallas – ei suolainen, eikä makea. Itämeren alueella on runsaasti ympäristön, liikenteen ja taloudellisen kasvun kuormitusta ja haasteita, jotka koskettavat kaikkia alueen maita. Itämerellä liikkuu tälläkin hetkellä yli 2000 alusta kuljettaen vaarallisia kemikaaleja, öljyä, lannoitteita jne. Onko merionnettomuuteen varauduttu? Tiedän ettei ole tarvittavalla kapasiteetilla. PUOLI VUOSISATAA KOTIMAISTA JA KANSAINVÄLISTÄ SUOJELUTYÖTÄ Suomessa on tehty aktiivista työtä vesien ja Itämeren suojelemiseksi 1900-luvun puolivälistä lähtien. Vuonna 2002

17

laadittiin Suomen Itämeren suojeluohjelma, jolla pyritään vähentämään meren rehevöitymistä sekä parantamaan Itämeren luonnon ja vesialueiden tilaa. Kansainvälisesti merkittävä on ollut Itämeren merellisen ympäristön suojelusopimuksen eli ns. Helsingin sopimuksen voimaantulo vuonna 1980. Uudistettu sopimus tuli voimaan vuonna 2000. Sopimuksen toimeenpanoa valvoo Itämeren suojelukomissio HELCOM, jossa rantavaltiot toimivat yhdessä Euroopan komission kanssa. Myös lähialueyhteistyö ja EU-jäsenyys tarjoavat Suomelle mahdollisuuden toimia Itämeren alueen hyväksi. Uudenlainen lähestymistapa on lokakuussa 2009 hyväksytty EU:n Itämeri-strategia, joka yhdistää EU-tason ja paikallistason toimet sekä maiden ja alueiden välisen yhteistyön. Yhteistyötä kehitetään Itämeren suojelemiseksi myös Suomen Nuorkauppakamareissa, yhteistyössä BSAG:n kanssa. Tästä aitona todisteena on SNKK:n sitoumus Itämeren suojelutyön edistämiseksi. Sitoumuksemme vaatii meiltä, sinultakin, toimia Itämeren tilan kohentamiseksi. Suomen Nuorkauppakamareiden sitoumuksen yksi keskeinen muoto on sitoumusten kerääminen yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityisiltä ihmisiltä. Me tulemme viemään omalta osaltamme viestiä eteenpäin myös kansainvälisesti Itämeren rantavaltioiden Nuorkauppakamareihin. Uskomme, että JCI pystyy omalla esimerkillään luomaan uudenlaisia ja tuoreita mahdollisuuksia sekä näkemyksiä suojelutyöhön.


VASTUULLINEN JOHTAJUUS

KIVIKIRVEESTÄ ÄLYPUHELIMEEN UUDET TYÖVÄLINEET AUTTAMAAN ELÄKÖITYVÄÄ EUROOPPAA TEKSTI TIINA HÄRKÖNEN, HEAD OF COMMUNICATIONS, ITELLA INFORMATION OY

MONI YRITTÄJÄ haaveilee yrityksensä jatkavan elämäänsä seuraavan sukupolven osaavissa käsissä. Joskus oma unelma jatkaa elämäänsä perheessä, mukavasti tuki- ja tarkkailuetäisyydellä. Jos seuraavan sukupolven saa innostumaan yrittämisestä, saattaa takavasemmalle poistuvaa yrittäjää odottaa yllätys: vaatimukset

työvälineille ovat nuoremman sukupolven myötä aivan toiset kuin mihin itse on tottunut. Kun vanhemmat sukupolvet puhuvat muutoksesta ja maailman digitalisoitumisesta, eivät nuoremmat sukupolvet tunnista muutosta, koska ovat siihen syntyneet ja jo elävät digitalisoitunutta arkea. Sen pitää ulottua myös työhön. Taloushallinnon ja markkinoinnin työvälineet ovat ensimmäisiä listalla kun lähdetään yhdessä tarkastelemaan, kuinka yrityksen arkea oikein pyöritetään. Mikäli kirjoituspöydän alta löytyy vanha PC ja sen sisältä taulukkolaskentaohjelma, voi uuden – ja toistaiseksi innokkaan - yrittäjän alahuuli alkaa väristä. Jos paperisia laskuja maksetaan ”modernisti” nettipankissa ja arkistoidaan rengasmappeihin, voi yrittämisen kynnys nousta edelleen. Aivan turhaan. TUTKIMUSTIEDOSTA TUKEA UUSILLE TYÖVÄLINEILLE

Itella Oyj on viime aikoina tutkinut yrittämisen työvälineitä sivuavia trendejä useammalta eri kantilta. Verkko-ostamisen tutkimus osoittaa, että verkkoshoppailun suosio on merkittävässä kasvussa, eivätkä asialla ole enää pelkästään nuoret. On

18

Nuoremmat sukupolvet eivät tunnista muutosta, koska ovat siihen syntyneet ja elävät jo digitalisoitunutta arkea. tietenkin itsestään selvää, että yrityksen ostoksia on voitava tehdä verkossa, mutta ei kestä kauaa, kun uusi yrittäjä on tarttunut myös oman yrityksen verkkoasioihin. Nuorta saattaa kiinnostaa verkkoläsnäolon laajentaminen ja yrityksen vieminen esim. sosiaaliseen mediaan. Aktiivisimpia sosiaalisen median hyödyntäjiä Suomessa ovatkin nuoret 15-24 –vuotiaat, joilla sosiaalinen media ohittaa perinteiset kanavat niin vuorovaikutuksessa kuin uutisten ja viihteen vastaanotossakin. Sosiaaliset


mediat nähdään merkittävinä digitalisoitumisen vauhdittajina. NUORI YRITTÄJÄ HALUAA VERKKOLASKUJA

Paperisen viestinnän suosio näyttää ylipäätään laskevan, mutta paperilaskujen suosio putoaa sitäkin nopeammin. Verkkopankissa maksaminen ei enää yksinään riitä, sillä tehokkaasti toimiessa myös laskujen on oltava verkkomuodossa eli ne tulee voida vastaanottaa suoraan verkkopankkiin ja maksaa ilman paperisia välivaiheita. Sähköisiä laskuja käyttävät selvästi eniten 25-34 –vuotiaat sekä korkeasti koulutetut ja hyvätuloiset. Laskun vastaanottaminen sähköpostilla, verkkopankissa, Itellan NetPostissa tai myyjän verkkopalvelussa on jo nyt suositumpaa kuin perinteinen paperilasku. TALOUSOHJELMISTOJEN UUSI SUKUPOLVI

Uusi sukupolvi vaatii työvälineiltään mobiiliutta, joustavuutta, nopeutta ja ennen kaikkea todella helppoa käyttöliittymää. Merkkipohjaiset tai muuten kankeasti toimivat vanhat sovellukset eivät yksinkertaisesti enää pysy vauhdissa. Ja koska Eurooppa vanhenee kovaa vauhtia, on työvälineistä saatava lisää tehoja; on kyettävä hoitamaan enemmän vähemmällä. Olipa kyseessä Facebook, kännykkä tai yrityksen tuotteiden laskuttaminen, on käytön oltava yhtä helppoa ja mukavaa ja tehokasta. Siksi fiksuimmat ohjelmistojen kehittäjät rakentavatkin uudet sovelluksensa uuden sukupolven vaatimusten mukaan.

Talousprosesseihin erikoistuneen Itella Informaation tytäryritys OpusCapita on viime vuosina satsannut hurjasti tuotekehitykseen ja koodannut kaikki merkittävimmät tuotteensa alusta asti uusiksi. Miksi ihmeessä, tuotehallintajohtaja Päivi Karesjoki? ”Ainoa tapa pärjätä ohjelmistomarkkinoilla on kuunnella asiakkaita ja se onkin alusta asti ollut ohjenuoramme,” Karesjoki kertoo. ”Nuorempien käyttäjiemme tarpeet ovat yksinkertaisesti erilaisia ja halusimme varmistaa, että markkinoille tuleva uusi sukupolvi kokee sovellustemme käytön yhtä helpoksi ja mukavaksi kuin muidenkin sähköisten välineiden. Talousohjelmistojen ei myöskään tarvitse olla tylsiä!” hän jatkaa. OpusCapita on panostanut paitsi käyttöliittymän ulkonäköön myös intuitiivisuuteen ja liikkuvuuteen, ja ottanut oppia nuorten nettikäyttäytymisestä. Esim. taloustapahtumia etsiessä käyttöliittymä on erehdyttävästi Googlen omainen. Käyttäjälle mieluista on myös se, että laskut voi maksaa näppärästi Windowspuhelimella ja samalla esim. tarkastella yrityksen tilejä. Tähän vaaditaan nuorille niin rakkaita ”äpsejä” eli pikkusovelluksia, jotka mahdollistavat yrityksen talouden hoitamisen parilla symbolin klikkauksella ilman erillistä nettiyhteyden käynnistämistä.

Kurikan Osuuspankki

YRITYSSOVELLUSTEN HANKINNASTA HUIPPUHELPPOA

Niin pk-yritykset kuin suuret konsernitkin pyrkivät hankkimaan tuotteet ja palvelut mahdollisim-

19


VASTUULLINEN JOHTAJUUS Koulutukset antoivat eväitä tulevan vuoden tehtäviä varten.

man edullisesti ja joustavasti. Yrityssovellusten suhteen tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä tapoja ostaa ja käyttää tuotteita on jo monia. Erityisesti pk-yrityksiä ja yrittäjiä ilahduttaa ilmiö ”Software as a Service” (SaaS), jossa sovellusta pääsee käyttämään verkossa ilman erillisiä lisenssimaksuja. Nämä pilvipalveluiksi kutsutut sovellukset saa usein käyttöönsä kuukausimaksulla ja kalliit laiteinvestoinnit tai hankalat käyttöönottoprojektit voi unohtaa. Esim. Itella Informaatio panostaa pilvipalveluihin OpusCapitan kautta, sillä yrityksellä on valikoimassaan jo lukuisia pilvestä käytettäviä talousohjelmistoja. Pilvestä ostaminen auttaa yrityksiä myös hahmottamaan ja ennustamaan kuluja aiempaa paremmin. Nuorille pilvipalveluiden käyttäminen ja hankkiminen on itsestään selvää; perustuvathan niin valokuvien, musiikin ja videoiden jakelu kuin muunkinlainen sosiaalinen kanssakäyminen pilvipalveluihin. Omaan yritykseen tarvittavat sovellukset hankintaan siis luontevasti myös pilvestä. HELPPOKÄYTTÖISYYS KUNNIAAN

Olipa yrityksesi pieni tai suuri ja työntekijäsi nuoria tai vanhoja, erityisesti ohjelmistotyövälineiden käytettävyyteen kannattaa panostaa. Helppo ja kiva käyttöliittymä sekä intuitiivisesti toimiva ohjelmisto eivät ole ainoastaan nuorten oikeuksia. Nykyaikaiset työvälineet ja palvelut tuovat yllättävän paljon lisätehoja ja vapauttavat aikaa yrityksen ydintoiminnan kehittämiseen.

20

Maailman tunnetuin suomalainen vieraili Nordic Village Partyssä.


Anne, Jenni, Terhi ja Minja nauttivat harvinaisesta hetkestä. Palaveri suomenkielellä eväinä ruisleipää ja salmiakkia.

NORDIC ACADEMY – POHJOISMAISTA YHTENÄISYYTTÄ JCI NORDIC ACADEMY ON JCI-ORGANISAATIOIDEN KOULUTUS, JOHON OSALLISTUU VUOSITTAIN MUUTAMA KANSALLISELLE TASOLLE PYRKIVÄ HENKILÖ POHJOIS- JA BALTIAN MAISTA. HAUT TAPAHTUVAT KEVÄÄLLÄ, OLE TARKKANA ENSI MAALISKUUSSA! TÄNÄ VUONNA SUOMEN OSALLISTUJAT VIROSSA JÄRJESTETTYYN NELIPÄIVÄISEEN KOULUTUKSEEN OLIVAT TERHI METSOLA (VIHDIN NKK), MINJA KIVINEN (SEINÄJOEN SEUDUN NKK), JENNI AHLSTEDT (PIRKANMAAN NKK) JA ANNE TURUNEN (YLÄ-SAVON NKK).

TEKSTI JA KUVAT: TERHI METSOLA, MINJA KIVINEN JA JENNI AHLSTEDT

ITSENSÄ KEHITTÄMINEN?

Suurimmaksi osaksi koulutukset liittyivät ryhmän merkitykseen, tiimiytymisen tärkeyteen, ihmisten erilaisten piirteiden ja toimintamallien ymmärtämiseen sekä yhteistyön kertaamiseen. Vaikka näihin törmää muissakin koulutuksissa, ei sosiaalisia taitoja voi liikaa korostaa. Eritoten, kun ryhmät kootaan monikansallisesta joukosta.

MITÄ OPIN?

Vaikka tiedämme, miten toimia erilaisissa tilanteissa teoriassa ja vaikka kuinka suunnittelemme, ettei nyt tehdä samoja virheitä, niin silti niitä aina tulee. Vaikka itse toimisimmekin rakentavasti, voi ryhmässä olla muita, joille tiimipelin säännöt eivät ole niin tuttuja. Tavoitteiden asettamista ja saavuttamista käsiteltiin myös paljon.

MITÄ HYÖTYÄ TULEVAISUUDESSA?

Verkostoituminen Nordic Groupin jäsenmaiden edustajien kanssa on asia, mistä on meille paljon hyötyä tulevaisuudessa. Jokaisella maalla on kuitenkin niin erilaiset hallitukset ja tehtävät, että on vaikea koota ja järjestää koulutusta, joka sopisi täydellisesti kaikille. Nordic Academyssä koulutuksen taso sopii mielestämme jo kamarin hallitukseenkin pyrkiville. Rajoittava tekijä on kuitenkin osallistujamäärä, mitä vuosittain saamme lähettää kouluttautumaan. Jos haluamme oikeasti kouluttaa SNKK:n tulevaisuuden tekijöitä; esim. Keskusliittoon tai aluejohtoryhmiin pyrkiviä, Suomen kannattaisi mielestämme pitää oma Finnish Academy hallitus- ja johtajuusakatemioiden lisäksi. Tällainen malli monessa maassa on jo käytössä; koulutetaan siis myös hakijat eikä pelkästään virkoihin valitut.

Jos haluamme kouluttaa tulevaisuuden tekijöitä Keskusliittoon Suomen kannattaisi pitää oma Finnish Academy...

21


JCI WP

KUVAT: SNKK:N KUVAPANKKI

t n e d i s e r P I C J s m e a D Bertolt sa Suomes

22


23


KOLUMNI

JCI SENATE IN FINLAND – Vahvasti yhä edelleen mukana toiminnassa SUOMEN SENAATIN JÄSENET OVAT SUOMEN NUORKAUPPAKAMARIN TOIMINNASSA ANSIOITUNEITA, YLEENSÄ YLI 40-VUOTIAITA, ENTISIÄ NUORKAUPPAKAMARIEN JÄSENIÄ, JOILLE JCI:N MAAILMANJÄRJESTÖ ON MYÖNTÄNYT SENAATTORIARVON. SUOMESSA senaattoreita on noin 1330 ja näistä lähes 90 prosenttia kuuluu Suomen Senaattiin. Senaatin pääasiallinen tehtävä on tukea ja auttaa paikallisia nuorkauppakamareita ja edistää niiden toimintaa. Yhdistys edistää myös jäsenistönsä keskinäistä toimintaa ja ystävyyttä. Senaatti on myös vahva elinkeinoelämän suhdetoimintajärjestö. SENAATTORI ON NUORKAUPPAKAMARILAISTEN YHTEISTYÖKUMPPANI, VERKOTTUMISPARTNERI JA AKTIIVINEN SEKÄ KOKENUT TUKI!

Senaatti on tehnyt uuden toimintastrategian pari vuotta sitten tehdyn Quo Vadis Nuorkauppakamari -kyselyn pohjalta. Toiminnassa on kolme painopistealuetta; mentorointi, verkottuminen ja jäsenhankinta. Strategian keskeisin toimija on A-tiimi (action team). Tavoitteena on, että jokaisen kamarin tukena on aktiivisten senaattorien A-tiimi. Yhteistyö on vastuutettu myös nuorkauppakamarien puolella; senaattorien yhdyslenkkinä kamarin hallituksessa voisi olla esimerkiksi kamarin IPP tai DP.

olla mukana toteuttamassa Senaatin toimintastrategiaa, kamarin puheenjohtaja voi ottaa joko suoraan yhteyttä oman kamarin senaattoreihin tai sitten Senaatin alueyhteyshenkilöön kamarin oman A-tiimin luomiseksi. Paikallisen nuorkauppakamarin jäsenet ja senaattorit perustavat A-tiimin. Yhdessä pohditaan miten voidaan konkreettisesti hyödyntää senaattoreiden tieto-taitoa sekä verkostoja – paikallisen kamarin parhaaksi. A-tiimin toiminta perustuu pelkästään oman kamarin tarpeisiin ja oman ympäröivän yhteiskunnan mahdollisuuksiin ja paikallisten jäsenten ja senaattoreiden verkostoihin. Senaattorit vastaavat kutsuun ja kutsujana on paikallinen nuorkauppakamari. Toimiminen tekee hyvää myös senaattorille. Kun antaa, tekee hyvää samalla myös itselleen. Kiinnostuitko – lue lisää www.suomensenaatti.com

Yhteistyöterveisin MITÄ TÄMÄ TARKOITTAA KÄYTÄNNÖSSÄ?

Kun paikallinen nuorkauppakamari kokee, että omalle toiminnalle olisi hyödyllistä ja tarpeen

24

SUOMEN SENAATTI 2012-2013 PUHEENJOHTAJA ANTERO SAVOLAINEN JCI SENATOR # 59005

Senaattielämän parasta aikaa! On aika nauttia arvosta ja olla tukena paikallisille kamareille.


ssä n yö or k i New Y

a ss na lo ce ar B

Juhl i

e el st pa Ta

Suuntaa kohti

Pyö

räile

i np

i

n

e

l ste

Iha

Köö

pen

ham

inan

katu

ja

p

ap

g in

S

e or

e ilv

rtä

jiä

Matkail u on elämää parhaim millaan. ltijan a Amer ican Expre ss Gold Card -kor tinha na uti t m oni p uol i sesta l entova l i k oi m a st a ja upeista eduista ympäri maailma n. Tule mukaan ja hae Gold Card -kor ttia osoittee ssa ame rica nex pre ss.f i/k ulta

25

Copyright © 2012 American Express Company. American Express Services Europe Limited, filial - sivuliike, 00070 AMERICAN EXPRESS, Finland. Y-tunnus 1036910-0. American Express Services Europe Limited, Belgrave House, 76 Buckingham Palace Road, London, SW1W 9AX, United Kingdom. Rekisteröity: England & Wales reg. no 1833139. American Express Services Europe Limited on Financial Services Authority/United Kingdom valtuuttama maksupalvelujen toimittaja Payment Services Regulations 2009 [ref. no. 415532] mukaisesti.


VAALILAUTAKUNTA

TUUMASTA TOIMEEN -KOKOUS JA JC-VUODEN HUIPENNUS LÄHESTYVÄT JC-VUOSI etenee nopeasti kohti Tampereen vaalikokousta. Nyt on aika sekä ehdokkaiden että äänestäjien valmistautua yhteen vuoden tärkeimmistä tapahtumista ja tilaisuuksista: vaaleihin. Pian ratkotaan tulevaisuuden tekijät ja rakentajat. Ole aktiivisesti mukana vaikuttamassa ja tekemässä järjestön tulevaisuutta. Se on myös aina huikea kokemus. Kaikille ehdokkaille onnea ja äänestäjille hyvää ja perusteellista harkintaa! Mika Tuomainen Vaalilautakunnan puheenjohtaja, Edellisen vuoden kansallinen puheenjohtaja, #68984 VAALILAUTAKUNNAN

tehtävänä on sparrata ja tentata ehdokkaita ja sitä kautta valmistella heitä tulevaan, mahdolliseen tehtäväänsä. Tämän lisäksi vaalilautakunta antaa luotettavan analysoinnin kautta tukea äänestäjille päätöksentekoa varten. Ehdokkaiden arviointi ja sparraus tapahtuu laajan kokemuksen evästämänä, jolla varmistetaan hienon järjestömme kilpailukyky myös vuonna 2013. Vaalilautakunta toivottaa kaikille ehdokkaille onnea, sillä ehdokkuus on jo iso askel eteenpäin henkilökohtaisessa kehittymisessä.

WWW.VAALILAUTAKUNTA.FI

26

PUHEENJOHTAJA MIKA TUOMAINEN, TAMPEREEN NUORKAUPPAKAMARI RY

JÄSEN JUHA HÄMÄLÄINEN, AURAJOEN NUORKAUPPAKAMARI RY

JÄSEN JARKKO MATTILA, LAHDEN NUORKAUPPAKAMARI RY

JÄSEN JENNI SALMENKANGAS, TAMMERKOSKEN NUORKAUPPAKAMARI RY

JÄSEN ANTTI RÖNTY, KAJAANIN NUORKAUPPAKAMARI RY

SIHTEERI OSMO SOINIO, TURUN NUORKAUPPAKAMARI RY


1

Alue A:n kesässä

6 Viikingit ryöstöretkellä Raaseporissa

Punkkeja ja Ukkosta! 9 Alue A:n johtoryhmä vuodelle 2013 on valittu

10 Pressat ja DP:t kokoontuivat Kumlingeen


4 6

SISÄLTÖ 3/2012

Paluu Päiväkotiin: Alue A vietti vaalikokoustaan lapsellisen luovuuden merkeissä. Viikingit ryöstöretkellä Raaseporissa

9 10

Hearts on fire - Strong desire! virallinen aluejohtajaehdokkaamme kiittää Pressat ja DP:t kokoontuivat Kumlingeen

Alue A - Suomen Nuorkauppakamareiden Alue A ulottuu Porvoosta, Forssan ja Uudenkaupungin kautta aina Maarianhaminaan saakka. Alueella A on 24 kamaria, joissa on jäseniä noin 900.

2


Pääkirjoitus

PAREMMAN TULEVAISUUDEN PUOLESTA

Yhteiskuntavastuu on tänä päivänä ajankohtainen ja kiinnostava ilmiö. Suomen Nuorkauppakamareiden toiminnan lähtökohtana on paremman tulevaisuuden turvaaminen ja oleellinen osa toimintaamme on yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Nuorkauppakamaritoiminnassa vastuumme on kehittää johtamistaitojamme ja toimia vaikuttamalla positiivisesti yhteiskuntaan.

PÄÄTOIMITTAJA Aluetiedotuspäällikkö Tero Rantaruikka 050-910 5810 tero.rantaruikka@jci.fi TOIMITUSSIHTEERI Hanna Pasanen 050-413 6226 hanna.e.pasanen@gmail.com JULKAISIJA Suomen Nuorkauppakamarit ry. Alue A:n Tukiyhdistys ry LEVIKKI 1800 kpl MEDIAMYYNTI Aluemarkkinointipäällikkö Jaakko Kankaanpää 040-564 6909 Aluemyyntipäällikkö Christoffer Hansson 040-351 1982 TAITTO Susanna Muurman PAINO Rannikon Laatupaino Oy

Miten sinä olet mukana vaikuttamassa tulevaisuuteen? Oletko mukana kantamassa sosiaalista vastuuta intohimoisesti tekemällä vai seuraatko sivusta yleisössä? Hienoinkaan strategia ei ole mitään ilman toimintaa ja toiminta tapahtuu kamareiden arjessa. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen onnistuu osallistumalla aktiivisesti strategian mukaiseen kamaritoimintaan. Lappeenrannan vuosikokouksessa vahvistettiin uusi kansallinen strategia, joka yhdistää vahvasti kestävän johtajuuden ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen. Myös monessa A-alueen kamarissa on tänä vuonna aloitettu strategiatyö ja uskon vahvasti, että se tulee näkymään yhä laadukkaampana ja vaikuttavampana toimintana A-alueen tulevaisuudessa. Kindergarten aluekokouksessa A-alueen jäsenillä oli mahdollisuus vaikuttaa luovalla tavalla. Workshopeissa työstettiin kehitysideoita eri yrityksille ja pohdittiin keinoja Salon tulevaisuuden kehittämiseksi. Viikonloppu oli antoisa, sisältö oli laadukas ja tunnelma huikea. Kiitos vielä kerran Aurajoen nuorkauppakamarille!

Vaalikokouksessa valittiin A-alueen aluejohtoryhmä vuodelle 2013. Kiitos kaikille itsensä haastaneille ja onnittelut valituille: VP Mervi Vuorinen (Lohjan Nkk), RC Sonja Westerlund (Raisio-Naantalin Nkk), RIO Susanna Koivusalo (Salon Nkk), R-IND Merja Lehto (VakkaSuomen Nkk) ja R-LOM Vesa Siljamo (Lohjan Nkk)!

FÖR EN BÄTTRE FRAMTID Samhällsansvar är i dag en aktuellt och intressant fråga. Finlands Juniorhandelskamrars verksamhetens utgångspunkt är att bidra till en bättre framtid. En viktig del av detta är samhällelig påverkan. Vårt gemensamma ansvar i Juniorhandelskammarverksamheten är, att utveckla våra kunskaper i ledarskap och att påverka samhället positivt. Hur deltar du i utvecklandet av framtiden? Är du aktivt med och påverkar eller sitter du i publiken och följer med? Även den finaste strategin har ingen betydelse utan verksamhet och verksamheten sker i kamrarnas vardag. Genom att delta i strategimässig kammarverksamhet

har du möjlighet att påverka. På Villmanstrands årsmöte fastställdes den nya nationella strategin. Den kopplar starkt i hop hållbart ledarskap och samhällelig påverkan. Också flera av A-distriktets kammare har i år börjat med sitt strategiarbete och jag är övertygad om, att detta i framtiden kommer att bidra till allt bättre kammarverksamhet inom A-distriktet. Under distriktsmötesveckoslutet Kindergarten, hade medlemmarna möjlighet att vara med och påverka på ett kreativt sätt. I workshoparna bearbetades ide´r för utvecklandet av olika företags verksamhet och en del funderade över möjligheterna för att bygga upp och utveckla Salos framtid. Veckoslutet var givande och stämningen super bra! Ett stort tack ännu en gång till JCI Aurajoki! På valmötet valdes distriktsledningen för A-distriktet 2013. Tack till alla som utmanade sig och grattis till vinnarna: VP Mervi Vuorinen (JCI Lohja), RC Sonja Westerlund (JCI Raisio-Naantali), RIO Susanna Koivusalo (JCI Salo), R-IND Merja Lehto (JCI Vakka-Suomi) och R-LOM Vesa Siljamo (JCI Lohja).

Anki ”mama” Friberg Aluejohtaja A 2012 | Distriktsordförande A 2012 3


Aaria – Alue A:n Aluesivut

PALUU PÄIVÄKOTIIN

Ylellinen hotelli Marina Palace Turun Aurajokirannassa muuttui syyskuun viimeisenä viikonloppuna Suomen suurimmaksi päiväkodiksi kun 270 pikkujiiceetä kokoontui leikkimään, laulamaan ja askartelemaan yhdessä vuoden 2012 A-Aluevaalikokoukseen. Aurajoen Nuorkauppakamarilaiset päättivät vuoden 2010 lopussa hakea uuden A-Alueen vaalikokousta. Kuten Ankoille sopii, rima nostettiin alusta saakka korkealle ja tavoitteena oli tehdä asioita hieman toisin. Varsin luontevasti, teemaksi valikoitui lapsenomainen luovuus ja ohjelmamalliksi Kaarinan Nuorkauppakamarin järjestämän, alueen ensimmäisen yhteisen aluekokouksen innostamana ryhmäkoulutus, jossa yhteistyökumppaneina toimiville yrityksille etsitään aitoja ideoita luovalla ongelmanratkaisumallilla. Ratkaisu tuotti koulutustiimille poikkeuksellisen paljon työtä,

mutta lopputuloksena saatiin aikaan ohjelma, joka houkutteli paikalle kamarilaisia myös oman alueen ulkopuolelta. Aluekokouksen laukaisi käyntiin, perhesyistä videon välityksellä esiintynyt professori Alf Rehn joka omaan taattuun tyyliinsä visioi Suomelle uusia menestysmalleja. Luovuutta päiväkotilaiset pääsivät lämmittelemään askartelemalla

omia ankkoja. Lauantaina pikkujiiceet jakautuivat useisiin pienryhmiin ja ryhtyivät kehittelemään uusia ratkaisuja yhteistyökumppaniyrityksille. Jokainen pienryhmä sai oman aiheen, jotka liittyivät joko asiakkaisiin, tuotteisiin tai henkilöstöön. Mentoreina toimivat asiantuntijat Anne Berner, Pasi Malinen ja Anne-Mari Virolainen johdattivat ryhmät tehtävän pariin tuomalla ongelman ratkaisuun omia neuvoja ja kokemuksia. Iltajuhlassa parhaan ratkaisun Lääkärikeskus Mehiläiselle kehitellyt ryhmä palkittiin arvoisellaan palkinnolla.

Kansalliset varapuheenjohtajaehdokkaat Saraketo ja Metsola ottivat yhteen Kindergartenissa.

4


Voittajat pääsevät rekkaroitumaan Monacon vuoden 2013 Eurooppa-kokoukseen Ankkojen piikkiin. Yritysten ongelmien lisäksi Kindergartenissa ratkottiin myös rajun rakennemuutoksen kourissa kamppailevan Salon kaupungin ongelmia ja näin toteutettiin yhtä Suomen Nuorkauppakamarin päätehtävää, yhteiskunnallista vaikuttamista. Alevaalikokouksen ohjelmaan kuului luonnollisesti myös debatti, jonka finaalissa Kaarinan Nuorkauppakamari otti voiton Helsingin kamarin joukkueesta. Tiukan, hauskan ja tuotteliaan päivän jälkeen iloinen joukkomme kokoontui kaikkien aikojen komeimpaan iltajuhlaan jossa

pikkujalkoihin pisti vipinää ehkäpä Suomen paras bilebändi Flipper. Bändin supersolistit Karoliina Kallio ja Antti Matikainen pitivät huolen siitä, että tanssilattia oli täynnä heti ensitahdeista viimeiseen hitaaseen. Illan kruunuksi alue sai kaksi uutta senaattoria kun Vantaan Kati Lepistö ja Aurajoen Patrik Fellman saivat rintaansa kultaisen pinssin. Eikä vaalikokous olisi vaalikokous ilman vaalikokousta. Viime vuoden tyyliin, tänäkin vuonna aluejohtoryhmään oli asettunut ehdolle seitsemän rohkeaa ehdokasta. Kovin kamppailu käytiin tälläkin kertaa aluejohtajan pestistä, johon pyrki kolme toinen toistaan hienompaa jiiceetä. Tässä kisassa

voiton vei Lohjan Nuorkauppakamarin Mervi Vuorinen, joka siis luotsaa laajaa aluettamme vuonna 2013. Kuten odottaa sopikin, olivat Aurajoen Ankat pistäneet kasaan huikean hienon aluekokouksen, josta puhutaan vielä pitkään. Erinomaista koejäsenhankintaa viime vuosina tehneen kamarin kokoustiimissä oli mukana myös paljon nuoria untuvikkojäseniä, joista monelle kokous oli ensimmäinen suuri kamaritapahtuma. Tästä tekijätiimistä tullaan vielä kuulemaan. Aurajoki kiittää ja luovuttaa viestikapulan Hangon Nuorkauppakamarille. Keep on Duckin’ .

5


Aaria – Alue A:n Aluesivut

Jaetut kiertopalkinnot: Nuorin Leiriläinen: Lina Ahola

Reiluin Leiriläinen: Mia Niskanen Parhaiten Käyttäytyvä Aikuinen: Toffe Friberg 6


2012

TEKSTI JA KUVAT: RobeRt HolmbeRg, leiRipäälikkö

– Linnaneitojen ja Ritarien juhlaa

Sunnuntai. Leiri on ohi ja siivouskin jo ihan viimeistä silausta vailla. Rosvikissä on enää kolme orjaa ja on vihdoinkin aikaa lähteä hetkeksi uimaan ennen kuin voimme lähteä tyytyväisinä kotiin. Hyvinhän se meni vaikka en sitä välttämättä olisi uskonut viikkoa aiemmin! Aurinkokin oli ollut meille suopea eikä jäänyt sadepilvien taakse mököttämään kuten niin usein aiemmin tänä kesänä. En kyllä ollenkaan ihmettele, miksi leiri on JCIssa kesän kohokohtia.

7


Aaria – Alue A:n Aluesivut

V

UODEN 2012 leiri eteni hyvin tyypillisen projektin tapaan, eikä lopullinen leiri näyttänyt kovinkaan paljon siltä, mitä olimme alun perin suunnitelleet. Matkan varrella muuttui paikka, aika, osa tekijöistä ja se oli kooltaankin paljon pienempi kuin mitä olimme alunperin sunnitelleet. Ihan tavallinen projekti, siis. Itse leiri alkoi keskiviikkona 25.7 iltapäivällä kun paikalle alkoi ilmestyä vieraita suunnitelmien mukaisesti noin kello kahdesta alkaen. Joidenkin kohdalla navigaattorit olivat päättää aloittaa ohjelman hieman etuajassa, seikkailullisella (ja osittain yksityisellä) metsäreitillä joka ei välttämättä ollut sovelias varsinkaan asuntoautoille ja -vaunuille. Kaikki pääsivät kuitenkin loppujen lopuksi onnellisesti perille asti. Epäilyistä huolimatta mahduimme kaikki ihan hyvin pysäköimään alueelle ja teltatkin mahtuivat hyvin. Pääsimmepä keskiviikkona vielä rakentamaan leiriporttia ja saimme

8

ensimmäiset maistiaiset Rosvikin emännän Iriksen ihanasta ruuasta. Torstaina pääsimme nauttimaan aurinkoisesta säästä ja sekalaisesta ohjelmasta. Varsinaista teemaa tällä päivällä ei ollut kun rauniorektisuunnitelmat olivat valitettavasti kariutuneet. Pääsimme kuitenkin aloittamaan Petanque-turnauksen, etsimään aarretta (itse asiassa salasanaa) Antin tekemien vihjeiden mukaan, juhlittiin Oskarin syntymäpäivää mansikkakakulla, tehtiin leirilehteä ja muutenkin säpinää oli koko leirin alueella. Päivän pääohjelma oli kuitenkin Petterin paitapajan aukeaminen, jossa jokainen leiriläinen sai suunnitella ja painattaa oman t-paidan! Valmiiden kuvioiden lisäksi jotkut tekivät jopa ihan omia kuvioita eikä varmasti kahta samanlaista t-paitaa leirillä nähty. Perjantaina arvoisat senaattorimme lähtivät viikinkivenellä ryöstöretkelle kypärät päässä samalla kun Rosvikiin jääneet aloitti-

vat leiriturnajaiset. Siinä kilpailtiin joukkueina viidessä eri lajissa; köydenvedossa, säkkihyppelyssä, ketjunheitossa, saappaanheitossa ja keski-aika-aiheisessa tietovisassa. Turnajaiset voitti joukkue Prinsessat ja Ritarit (Eino, Aida, Oona, Valtteri, Katja L ja Petri), vielä kerran onnittelut voittajille! Iltapäivällä oli vuorossa taas sekalaista ohjelmaa ja Petanquen alkulohkojen ottelut pelattiin valmiiksi. Myöhään illalla ratkesi myös Uhuu-linnun arvoitus, sen missanneet saavat odottaa taas viisi vuotta seuraavaa esitystä! Lauantaina pääohjelmana olivat Petanque-turnauksen semifinaalit ja finaali sekä iltaohjelmaan valmistautuminen. Erittäin kovien otteluiden ja kutkuttavan jännittävän sekä erittäin tasaisen 13-11 loppuneen finaalin jälkeen Karen ja Mia veivät voiton kotiin. Aikuisia ei finaalissa nähty, alkaako ikä painaa vai nähdäänkö ensi vuoden leirillä come back? Nähtäväksi jää..


Hearts on fire Strong desire!

Juhla-asusteissa oli neitoja, sotureita, munkkeja ja jopa hevosia! Iltaohjelmana grillattiin ja syötiin, paettiin sateita ja ukkosmyrskyä sisätiloihin sekä nautiittiin eri leirikylien esityksistä sekä Susannan kertomuksista siitä, mitä keski-aikaisissa pidoissa syötiin ja miten. Juhla-asusteissa oli neitoja, sotureita, munkkeja ja jopa hevosia! Lopuksi jaettiin perinteiset kiertopalkinnot ja illan päättäjäisiksi vielä askartelusali muuttui diskoksi taskulamppujen, pimennettyjen ikkunoiden ja Spotifyn ansiosta. Yöllä meitä valvotti vielä näyttävä ukkosmyrsky joka kuitenkin onneksi pysytteli Pohjanlahden toisella puolella. Sunnuntaina oli sitten aika purkaa leiri, siivota, pakata tavarat ja lähteä mutta ei ennen perinteistä leirihuutokauppaa jossa huudettiin leirikioskin ylijäämät edulliseen hintaan. Lopuksi oli aika taas hyvästellä, mutta onneksi ensi vuonna leiri järjestetään taas, tällä kertaa Espossa! 9

Vuonna 2005 anoin Lohjan Nuorkauppakamarin koejäsenyyttä aavistamatta, että seitsemän vuotta myöhemmin viettäisin yhden elämäni jännittävimmistä hetkistä aluejohtajaehdokkaana. Rinnassani sykkii vahva jc-sydän, mikä on pakahtua onnesta ja ylpeydestä saadessani olla luotsaamassa aluetta A ensi vuonna kaikella sillä kokemuksella, näkemyksellä ja rakkaudella, jota olen kerännyt kaikkien näiden upeiden jc-vuosien aikana. Haluan kiittää kaikkia jc-ystäviä tuestanne, kannustuksestanne ja läsnäolostanne. Olen onnesta sykkyrällä ja nöyrän kiitollinen saamastani luottamuksesta. Kiitos Matias ja Katja, olitte upeita kilpakumppaneita ja oli mahta-

vaa saada olla ehdokkaana juuri teidän kanssanne. Erityisesti haluan kiittää kampanjatiimiäni ja kampanjapäällikkö Tonia. Te loitte uskoa ja kannustitte eteenpäin. Te teitte ehdokkaana olon minulle helpoksi. Tulevaisuus ei ole jokin paikka, johon olemme matkalla, vaan paikka, jonka me luomme. Polkuja tulevaisuuteen ei löydetä, ne tehdään. Meillä on ensi vuodelle upea tekijäporukka koossa, RC Sonja Westerlund, RIO Susanna Koivusalo, R-IND Merja Lehto ja R-LOM Vesa Siljamo. Kuljetaan yhdessä kohti seuraavaa vuotta, Mervi Vuorinen, Virallinen Aluejohtajaehdokkaanne 2013, Alue A

ALUE A -JOHTORYHMÄ 2013

Aluejohtaja (VP-A): Aluekoordinaattori (RC): Aluetapahtumapäällikkö (R-LOM): Alueviestintäpäällikkö (RIO): Aluekoulutuspäällikkö (R-IND):

Mervi Vuorinen, Lohjan Nkk Sonja Westerlund, Raisio-Naantalin Nkk Vesa Siljamo, Lohjan Nkk Susanna Koivusalo, Salon Nkk Merja Lehto, Vakka-Suomen Nkk

9


Aaria – Alue A:n Aluesivut

Jag talar svenska?! TEKSTI JA KUVAT: güNtHeR VessAkouRijA

HÄRRE GUD! -

kuinka peura pestään? Mikä on paras tapa poistaa punkki? Voiko tietokilpailuun osallistua ilman housuja? Minkä kamarin jäsen on saksanpaimenkoira Horst? Millainen on aito JC-suihku? Kuinka hyttynen saadaan tekemään itsemurha? Voiko Kumlingen tauti tarttua saunan lauteilta? Näitä ja monia muita kysymyksiä käsiteltiin jälleen Maarianhaminan Nuorkauppakamarin järjestämässä, alueen puheenjohtajille ja

10

Sommarakademi 2012

DP:lle suunnatussa perinteisessä Sommarakademissa. Tänä vuonna kolmipäiväinen akatemia järjestettiin kauniissa Kumlingen saaressa ja paikalla oli 26 jiiceen lisäksi joukko hämmentyneitä, pyöräretkelle tulleita amerikkalaisia eläkeläisiä, sekä tietysti kilokaupalla itsetuohoisia hyttysiä ja punkkeja. Akatemian tarkoituksena on kuvankauniista saaristosta nauttimisen lisäksi ryhmätöiden ja workshoppien avulla pohtia kamaritoimin-

nan haasteita ja kehittää avainhenkilöiden osaamista ja taitoja menetelmillä, joista on hyötyä sekä kamaritoiminnan että työelämän kehittämisessä. Viikonlopun aikana kamarien nykyiset ja tulevat avainhenkilöt saivat toivon mukaan jälleen kerran tuliaisina rusketuksen, naururyppyjen ja Kumlingen taudin lisäksi rutkasti uusia ajatuksia jäsenistön iloksi.


11


EVA 130L Pystytettynä alk 89.857 €

ALVARSSON 9 Valmiiksi koottu! Lämmin ja vedoton aitta jalaksilla! 32x145mm

VIKTOR 17

Pinja 70D Pystytettynä alk 64.689 €

Christoffer Friberg Ensikuja 1 Karjaa,

puh. 040 7019590 Tervetuloa tutustumaan!


4 Tattoojuna puskee Haminassa

8 Kotkan Merip채iv채t 50 vuotta

15 Currywurstia ja muuta mukavaa


5 6

SISÄLTÖ 3/2012

Mie saatan lähtee Karjalast, mut Karjala ei lähe miust! Alue B:n golfmestariksi puttasi Matti Kukkonen

8 14

Kotkan Meripäivät 50-vuotta Turvallisesti koulutielle

Suomen Nuorkauppakamarit ry:n Alue B: Haminan, Heinolan, Hämeenlinnan, Imatran, Kotkan, Kouvolan, Lahden, Lappeenrannan, Mikkelin, Mäntsälän, Pieksämäen, Riihimäen ja Savonlinnan seudun nuorkauppakamarit

2


Pääkirjoitus

Avoimuudella ja reiluudella luodaan luottamuksen ilmapiiri joka luo yhteisöihin vahvan perustan.

EDELLÄKÄVIJÄ JULKAISIJA Suomen Nuorkauppakamarit ry, Alue B:n Tukiyhdistys ry Haminan, Heinolan, Hämeenlinnan, Imatran, Kotkan, Kouvolan, Lahden, Lappeenrannan, Mikkelin, Mäntsälän, Pieksämäen, Riihimäen ja Savonlinnan seudun nuorkauppakamarit PÄÄTOIMITTAJA Aluetiedotuspäällikkö Juhana Peltomaa juhana.peltomaa@jci.fi MEDIAMYYNTI Aluemyyntipäällikkö Janne Backman, puh. 044 517 2760 LEVIKKI 850 kpl AINEISTOJEN TOIMITUS b-tiedotteet@jci.fi ILMOITUSAINEISTO pyydetään yhtenä PDF-tiedostona, joka sisältää kaikki ilmoitukseen kuuluvat elementit (kuvat, grafiikat, fontit). Huom! Kuvat CMYK-muodossa, resoluutio vähintään 300 dpi. MÄÄRITÄ 5 mm leikkuuvara (bleed) 1/1-kokoisen ilmoituksen jokaiselle reunalle. Tämä on tärkeää, kun kuva- tai väripinnan halutaan jatkuvan sivun reunaan asti. TAITTO Susanna Muurman PAINO Rannikon Laatupaino Oy

3

KESTÄVÄ JOHTAJUUS

Mitä on kestävä johtajuus? Mitä on vastuullinen johtajuus? Ovatko ne vain muodikkaita sanahelinöitä kuten ekologisuus ja biodiesel? Mielestäni eivät, vaan esillä on kaksi vahvasti yhteiskuntaa muokkaavaa teemaa. Kestävä on luonnollisestikin jotakin pysyvää, jotakin mikä säilyy vaikka ympärillä rytisee. Kestävyyttä on myös pitkäjänteisyys, jossa osataan ottaa huomioon tekemisen vaikutukset tulevaisuuteen. Vastuullinen johtajuus luo kestävälle johtamiselle edellytykset; kannat vastuun tämän päivän päätöksistä jotka muokkaavat huomisen maailmaa. Otat vastuun tekemisestäsi ja tekemättä jättämisestä. Mielestäni tärkein asia kestävässä johtajuudessa on kuitenkin avoimuus ja reiluus. Avoimuudella ja reiluudella luodaan luottamuksen ilmapiiri joka luo yhteisöihin vahvan perustan. Sitoudut työhösi ja yhteisöösi, kun tiedät että sinua ja tekemistäsi kohdellaan avoimesti ja reilusti.

Avoimuuteen ja reiluuteen on monessa yhteisössä vielä pitkä matka. Liian usein saa arvailla mitä päätöksiä johdossa tehdään ja mihin se vaikuttaa. Tällaisella hiljaisuudella voidaan luoda pelon ja arvaamattomuuden ilmapiiri jopa tarkoituksellisesti. Pelolla on hallittu vuosikaudet ja hallitaan yhä tänäkin päivänä. Jokaisella meistä on vastuu omalla toiminnallamme edesauttaa uudenlaisen johtamiskulttuurin luomista. Ensimmäinen askel kestävään johtajuuteen on kuuntelu ja havainnointi. Kun olet aidosti läsnä ja välität mitä ympärilläsi tapahtuu, niin ihmisille kuin yhteisöillekin, olet valmiimpi tekemään kestäviä päätöksiä. Se kuinka me johdamme yhteisöjämme ja minkälaisia päätöksiä teemme, vaikuttaa siihen minkälaisessa yhteiskunnassa lapsemme saavat elää ja kasvaa. Vastuu on sinun ja minun! Titta Pittman Aluejohtaja 2012 – Alue B

3


Alueelta Kuvassa vasemmalta alkaen tiedottaja Sini Lehtonen (LIO), projektipäällikkö Heidi Ruhanen, Janika Leviäinen, Tiia Tanska ja puheenjohtaja Heli Kärki (PRES). Projektiryhmään kuuluivat lisäksi Teija Pentti ja Tiina Muona.

Tattoojuna

puskee Haminassa

TEKSTI: Heli ParKKo, PuHeenjoHtaja (PreS), Haminan nuorKauPPaKamari

Kansainvälinen sotilasmusiikkitapahtuma, Hamina Tattoo, järjestettiin jälleen heinä-elokuun vaihteessa vuonna 2012. Tattooviikon aikana Haminan kadut, puistot ja rannat täyttyivät kansainvälisestä musisoinnista ja iloisista ihmisistä. Hamina Tattoossa sotilassoittokunnat ympäri maailman esittivät sotilaallista sekä kevyempää ohjelmistoa lukuisissa konserteissa koko viikon ajan. Viikko huipentui tuttuun tapaan upeisiin Hamina Bastionin marssishow-esityksiin. Tattoossa oli myös Haminan Yöt – tapahtuma torstaista lauantaihin, jonka esiintyjiin kuului mm. Arttu Wiskari, Apulanta, Fintelligens, Kaija Koo ja Whistle Bait. Haminan Nuorkauppakamari kantoi myös taas kortensa kekoon Tattoo järjestelyissä, järjestämällä perinteisen Tattoo-junan. Tattoojuna on järjestetty vuodesta 1998. Junaprojekti aloitettiin jo viime vuoden lopulla kasaamalla projektiryhmä, varmistamalla junan saaminen kaupunkiin ja aloittamalla mainosten myynti. Paikallisille yrityksille myytiin mainostilaa junasta, joka mahdollistaa kaikille ilmaiset Tattoo-ajelut koko viikon ajan, ympäri kaupungin. Junalla oli muutama pysäkki joista matkustajat pääsivät kyytiin tai pois. Junan mukana, kuskin lisäksi, kulki junaemäntä avustamassa vieraita. Matkustajia olisikin ollut enemmän kuin kyytiin mahtuu.

4

Mira Pöllänen & Presidents Award

MULTITWINNING ON ULTRAUPEETA!

TEKSTI: arHo Huttunen, KanSainväliSet aSiat / tiedottaja, laPPeenrannan nuorKauPPaKamari KUVA: laura jäPPinen

tämän vuoden EMT järjestettiin Ørsta-Voldassa, Norjassa. Kokouksessa tutustuttiin mm. Norjalaisiin vuonomaisemiin, teolliseen muotoiluun sekä Ulsteinvikin telakkaan. Lappeenrannan Nuorkauppakamari oli kokouksessa hienosti edustettuna, sillä koejäsen Mira Pöllänen voitti Presidents Awardin eli parhaan tulokkaan palkinnon. Lisäksi Mira pokkasi urheilupalkinnon dartsista.


MIE SAATAN LÄHTEE KARJALAST, MUT KARJALA EI LÄHE MIUST!

Inkerit 2011 ja 2012

Imatran Inkeristä on vuosien saatossa muodostunut Imatran symboli, hahmo, joka tunnetaan ympäri Suomea ja joka edustaa kaupunkiaan mitä parhaiten. Imatran Nuorkauppakamari valitsee Imatran Inkerin vuosittain. Ensimmäinen Inkeri valittiin vuonna 1970. TEKSTI JA KUVA: joHanna Silvennoinen, tiedottaja (lio), imatran nuorKauPPaKamari

vaatimuksena Inkeriksi valittavalle on ollut alusta asti että hän on imatralainen. Syntyperäinen ei tarvitse olla vaan Imatralla ja Imatran hyväksi toimiminen riittää. Tärkeää on myös, että hän on tehnyt Imatraa tunnetuksi jollakin alalla. Inkereitä on valittu vuosien aikana hyvin eri aloilta ja myös hyvin eri-ikäisiä. Yrittäjä Tiina Kärkäs on vielä hetkisen hallitseva Inkeri. Näin hän kertoo menneestä vuodestaan: ”Vuosi sitten toukokuussa työmatkani varrella, minua kosittiin. Ihan perinteisestä parisuhteesta ei ollut kysymys, vaan Imatran Nuorkauppakamarin virkeät naiset lähestyivät mahdollista uutta Imatran Inkeriä. Harkitsin viikon, vastasin kyllä ja uskaltauduin mukaan. Rakkaudesta Imatraan. Pian kosintaan vastaamisen jälkeen aloimme imatralaisen Leena Räsäsen kanssa suunnittelemaan tulevaa ”virkaasuani”. Päätettiin, että kierrätämme äidinäitini iloisen vihreän feresin ja suunnit-

telimme värikkään essun perintöpitseineen sekä hienon puseron. Koko kesän pidin salaisuutta ja Koskenpartaan esiintymislavan osuessa reitilleni päivittäin katsastin sitä lievästi kauhistuneena. Olisinko missä mielenlaadussa Imatra-päivänä? Kuinka valssaaminen sujuisi? Voi apua! Vaan kaikki sujui mainiosti ja Imatrapäivä oli ihmeellinen! Jotain kait olen solkannut suustani, tanssi meni kepeästi, keli oli aurinkoinen, Inkerit olivat ihania - ja imatralaiset! Keikkojen määrä hieman arvelutti. Miten sen sovittaisi yrittäjän jo ennalta täyteen arkeen? Asetin ”neljä keikkaa kuussa”-kiintiön ja lievillä ylityksillä se on mennyt. Inkeroidessäni olen saanut tavata muutamia satoja imatralaisia erilaisissa tilaisuuksissa sekä jakanut ”Inkerisanomaa” turisteille ja muille vierailijoille yrityksessäni Virkkukoukkusessa, jossa iso Inkeri-kivi on hipelöitävänä vielä vähän aikaa.

Parasta tässä vuodessa on ollut Imatran Nuorkauppakamarilaisiin tutustuminen! Kun tästä kaupungista löytyy noin energisiä tyyppejä, ei tällä seutukunnalla ole hätäpäivää!” Tiina Kärkäs on 42. Imatran Inkeri. Itselläni on ollut ilo saada tutustua Tiinaan Inkeri-projektin myötä ja olen päässyt myös hieman seuraamaan hänen touhua täynnä olevaa Inkeri-vuottaan. Tiina on yrittäjä maineikkaassa Virkkukoukkusessa ja hänen ihanat käsityönsä karjalaisine, lentävine lauseineen ovat haluttuja ympäri Suomen. Tiinalla on varmasti ollut haastetta työn ja Inkeri-keikkojen yhteensovittamisessa! Silti Tiina hoitaa hommansa hymy huulillaan ja mahtavalla asenteella. Hää on niin mainio, et hänet pitäs kieltää lailla! Tiinan seuraaja, 43. Imatran Inkeri on Imatran Kaupunkikeskustat ry:n toiminnanjohtaja Pia Rantanen.

5


Alueelta

ALUE B:N GOLFMESTARIKSI PUTTASI MATTI KUKKONEN

Ensimmäinen kosketukseni golfin maailmaan oli JC Golf ja alue B:n golfkisa 27.7.2012. Ensikosketusta tähän jaloon lajiin ei olisi voinut tehdä missään paremmassa seurassa ja ilmakin oli aivan upea. Aurinkoinen perjantai suorastaan kutsui ulkoilemaan. TEKSTI: anu Partonen, tiedottaja, miKKelin nuorKauPPaKamari KUVAT: jci miKKeli

Kilpailijoita oli 11 ja heidät oli jaettu kolmeen ryhmään. Tämän vuoden golfarit tulivat Kouvolasta, Mikkelistä, Lahdesta ja Heinolasta. Palkintoja jaettiin päivän päätteeksi useampia, mutta se tärkein oli golfmestarin titteli. Tämän vuoden voittaja tuli Kouvolasta, Matti Kukkonen.

6

Iloinen porukka jäseniä ja senaattoreita sekä seuralaisia kokoontui Mikkeliin Annilan Golf kentälle. Aloitimme iltapäivän urakan tankkaamalla, sillä ohjelma alkoi lounaalla kartanon päärakennuksessa. Lyhyen tauon jälkeen alkoi itse kisa. Tapahtuman järjestäjän viimevuotisen mestarin Sannan saattelemana

kolme ryhmäämme lähti kiertämään kettää 10 minuutin välein. Tässä vaiheessa kuulin, että tämä on normaali aikataulutus. Nyt alkoi tulla tietoa golfin pienistä hienouksista ja säännöistä. Aloitus lyönti, miehet lyövät hieman pitemmältä kuin naiset, ja sinne se pieni pallo lähti. Yritin seurata mihin asti pallo lenti, mutta eipä


Matti Kukkosen tyylinäyte. Anne Kuljun seikkailut.

Yritin seurata mihin asti pallo lenti, mutta eipä katseeni pysynyt perässä.

katseeni pysynyt perässä. Ihmettelin, miten ihmeessä pelaajat löytävät tuon pienen valkean pallon tuolta suurelta nurmikentältä. Kuulin, että kyllä se löytyy ja ajan kanssa oppii silmä seuraamaan myös pallon menoa. Joten yritin uudestaan seurata, ja siellä se lenti, mutta alastulo jäi vielä arvoitukseksi minulle. Näin oli kisa ja iltapäivä saatu käyntiin. Katsoin kuinka pellajat hävisivät kentälle golfmailojensa kanssa. Vähän ajan päästä lähdimme Sannan kanssa seuraamaan mitä kentällä tapahtuu. Pelaajat kävelivät ja työnsivät tai kantoivat bägiään välillä pysähtyen lyömään palloa lähemmäksi reikää. Puttausalueelle eli griinille pääsy oli joillain väylillä todella haastavaa ja sanoisinko mielenkiintoista. Sanna kertoi golfista samalla kun seurasimme muiden peliä. Iltapäivän aikana selvisi, mitä tarkoittaa huuto Fore. Tällöin on hyvä suojautua, koska saattaa olla pallo tulossa pelialueen ulkopuolelle. Kuulin golfin sanastoa sekä etikettiä: Hole in one, Fore, tuloskortti, draivi, puttaus, lyöntijärjestys, ulkona, varapallo / kadonnut pallo, vesiesteet, hiekkaeste, pelaamaton paikka, pallon etsiminen ja ohittaminen, toiminta viheriöllä, kentällä liikkuminen ym. Tämä oli kuitenkin vain pieni pintaraapaisu golfin maailmaan. Päivästä jäi mieleeni leppoisa ja hyvä tunnelma kentällä, mikä varmasti johtuu siitä, että golfkäyttäytymisen perustana on hyvät tavat ja muiden huomiointi.

Ne Tärkeimmät:

Alue B golf mestari 2012: Matti Kukkonen Lähimmäs Lippua: Timo Wallenius Pisin Draivi: Matti Kukkonen

Muut Sarjat:

Paras senaattori: Mauri Miettinen Paras kamari: Lahti Paras seuralainen: Anne Kulju Paras scratch: Anne Kulju Monipuolisin mailankäyttäjä: Olli-Pekka Surakka

Aluejohtaja Titta Pitman onnittelee 55-vuotiasta.

> Senaattori #71579, Mari Rosberg

Lahden Nuorkauppakamarin 55-vuotisjuhlia vietettiin kesäkuussa senaattorijuhlien merkeissä

TEKSTI: miia PeSonen, tiedottaja, laHden nuorKauPPaKamari

Suomen kolmanneksi vanhimman kamarin, Lahden Nuorkauppakamarin, 55-vuotis juhlia juhlittiin aurinkoisessa säässä Herralan Seurantalolla lauantaina 9.6.2012. Illan ohjelmassa oli hyvän ruuan, juoman ja yhdessäolon lisäksi muun muassa Lahden Nuorkauppakamarin puheenjohtajan Mikko Kantosaaren ja aluejohtajan Titta Pitmannin puheet sekä senaattori Teemu Paakkasen muistelmia hänen JC-uransa varrelta. Loppuillasta juhlaväkeä vauhditti

bilebändinä toiminut We are. Juhlien projektipäällikkönä toimi Lahden kamarin Mari Rosberg, joka sai illan aikana kokea myös odottamattomia tapahtumia, sillä hänestä tehtiin maailman nuorin senaattori arvolla #71579. Mari Rosberg on liittynyt Lahden Nuorkauppakamariin vuonna 1997 ja hän on ollut ansioituneesti kamaritoiminnassa mukana jo 15 vuoden ajan. Tähän ajanjaksoon on ehtinyt kertyä vuosikausien aktiivisista toimintaa niin paikallisesti kuin alueellisestikin.

7


8


Kotkan Meripäivät 50-vuotta

Kotkan Nuorkauppakamarin senaattori Arvo A.V. Mäki (#3383) ideoi vuonna 1962 Kotkan Meripäivät kaupunginjohtaja Martti Viitasen pyynnöstä. Kaupunginjohtaja toivoi vuosittaiseen Kesäyön-tempauksen lisäksi vielä merellisempää ohjelmaa. Arvoon iski hänen omien sanojensa mukaan “luova hulluus” ja hän alkoi kehittää Kotkan Meripäiviä – suurta kansanjuhlaa.

TEKSTI: mari KyötiKKi, tiedottaja (lio), KotKan nuorKaPPaKamari KUVAT: KotKan nuorKaPPaKamari

E

NSIMMÄISET KYMMENEN vuotta Meripäivät toteutettiin talkoohengessä, ja tärkeimpiä elementtejä olivat mm. meri, laivastot, Kotkan tuonti ja vienti, urheilu, kulttuuri, satamatoiminta, sekä yhteisöt ja yritykset. Kotkan NKK:n osuus oli ensimmäisenä vuotena “Mitä Kotka tuo ja vie”näyttely, joka oli selvästi huomattavin ja tuottoisin tapahtuma. Kävijämäärä oli yli 30 000, ja osastoja oli 107 kuudesta eri maasta. Arvo kertoi, että näyttelyhallin edessä liehui osallistuja-

maitten lippujen lisäksi 33:n laivavarustamon liput. Näyttelyhallin toinen pää oli ravintola ”Olutkuuri”, jonka pito uskottiin Sotainvalidien Veljesliiton Kotkan osastolle. Tämän ravintolan järjestäminen ei kuitenkaan ollut helppoa. Olemme usein kuulleet tarinan, kuinka kaupunginjohtaja Viitanen ja Arvo Mäki kävivät yhdessä pyytämässä olutlupaa Alkon pääjohtaja Fagerholmilta. Lupa oli tiukassa, sillä tämä oli Suomen ensimmäinen oluenmyyntilupa näyttelyalueelle Helsingin ulkopuolella. Se kuitenkin kannatti. Kolmen 9


Kotkan Meripäivät sai palkinnon JCI:n Maailmankokouksessa Tel Avivissa vuonna 1963. päivän aikana kymmenien metrien jonot olivat kahdella ja osittain kolmella kassalla. Tästä varmaankin alkoi Meripäivien ”olut-maine”. Kotkan ensimmäiset Meripäivät vuodelta 1962 – katso filmi YLE:n Elävästä Arkistosta: http://www.yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/kotkan_ensimmaiset_meripaivat_1962_21556. html#media=21557 Netistä löytyy myös haulla “Kotkan Meripäivien Alkutaival” PDF jossa Arvo kertoo tarkemmin Meripäivien ensimmäisistä vuosista. Kotkan Meripäivät sai palkinnon JCI:n Maailmankokouksessa Tel Avivissa vuonna 1963. Tällöin Arvolle myönnettiin myös senaattorin arvo. Nykyään Meripäivät tarjoaa vielä toki paljon ensimmäisten vuosien tärkeitä elementtejä, mutta moni asia on kuitenkin muuttunut. Nelipäiväinen tapahtuma on Suomen suurimpia kesäfestivaaleja, ja ohjelmatarjonta on valtava. Meripäiviä ei 10

enää talkoohengellä pyöritetä. JCI Kotka herätteli Meripäivien juhlavuoden kunniaksi omaa aktiivisuuttaan tapahtuman suhteen. Osallistuimme Meripäiväparaatiin, sekä järjestimme tapahtuman “Meripäiväkekkerit”, jonka kävijämäärä valitettavasti jäi hieman pieneksi loistavan sään vuoksi. Sisätiloihin ei moni eksynyt kun kohdalle sattui yksi kesän harvoista hellepäivistä! Tapahtuman eteen kuitenkin tehtiin paljon työtä, suuri kiitos projektipäällikkö Niina Härköselle! Mukana oli loistavat bändit (Kansipojat, sekä Hot Wings solistina Teemu Seppälä), ja maukasta ruokaa sekä raikasta juomaa riitti. Tilaisuuden kruunasi tietysti Arvo A.V. Mäen Meripäivä-kaitafilmeistä kootun DVD:n ensiesitys. Juhlavuoden kunniaksi Kotkan Nuorkauppakamari julkaisi myös lehden “Hyvää Tuulta”. Lehti on luettavissa (PDF): www.jcikotka. com


Terveisiä

STRATEGIAA, INSINÖÖRITAITOJA JA JUMPPAA RITARIHENGESSÄ

VUODEN 2012 PRES-Akatemia pidettiin merellisissä ja idyllisissä maisemissa Paraisilla toukokuun lopulla. Järjestelyistä vastasi Kaarinan Nuorkauppakamari ja kokouspaikkana Hotelli Kalkstrand. PRES-Akatemian, eli Suomen Nuorkauppakamarien strategiapäivien tarkoitushan on puheenjohtajien panostuksella suunnitella seuraavan vuoden toiminnan painopistealueita. Työskentely tapahtui pääasiassa pienryhmissä ja sitä veti kansallinen varapuheenjohtaja Henna Väätäinen. Vuoden 2013 pääteemana tulee olemaan kestävä johtajuus. Tilaisuuteen osallistui noin 50 kamarin puheenjohtajat sekä keskusliiton väkeä ja vaalitoimikunta. Yhteensä tapahtuman noin 70 henkeä. Perjantaina ohjelma alkoi jo klo18.00. Kaarinan Nuorkauppakamarin senaattori Karl Magnus Spiikin koulutus ”Historian opeista johtamiseen tulevaisuudessa” jäi minulta väliin siviilitöiden venyessä. Ehdin mukaan, kun Henna kävi läpi keskusliiton ja alueiden virkoja. Tämä olikin hyödyllistä, kun en vielä muutaman vuoden kamarikokemuksellakaan ollut kaikkia lyhenteitä ymmärtänyt. Perjantai-iltaa lähdettiin viettämään bussikyydillä lähistöllä olevan Kuusiston linnan raunioille. Siellä oli ensin ryhmätyöharjoitus, jossa joukkueiden oli määrä rakentaa sekalaisesta kasasta puutavaraa, nauloja ja työkaluja toimiva katapultti. Voittajajoukkue oli se, jonka katapultti lennätti rautakuulaa pisim-

mälle. Vaikka joukkueemme sai järjestäjiltäkin kehuja oikeaoppisesta ja tyylikkäästä rakenteesta, pieni suunnitteluvirhe kuitenkin aiheutti kuulan putoamisen aivan laitteen eteen! Noh, oh, emme tästä vastoinkäymisestä lannistuneet vaan taputtelimme toisiamme olalle ”henkisinä voittajina”. Lauantaiaamu alkoikin sitten hyvin aikaisin, perinteisellä aamulenkillä klo 5.55. Lenkille lähtijät palkittiin vielä 555-pinssillä, jonka sitten ripustin lenkin ajaksi tyylikkäästi urheilupaidan rinnuksille. Lenkki sinällään oli lyhyt ja hyvin kevyt, joten sen selvittivät kaikki jiiceet kunnialla. Lenkin jälkeen oli Elixian toimesta järjestetty tunnin mittainen aamujumppa kauniissa auringonpaisteessa hotellin nurmella. Reidet huusivat hoosiannaa, kun kyykättiin useiden listahittien tahtiin. Onneksi ohjaajan piti välillä säätää oikutellutta mankkaa ja näin pääsimme pitämään satunnaisia taukoja… Aikaisin herättyämme pääsimme ajoissa myös työn touhuun. Erittäin tiiviin ryhmätyöpäivän aikana meidät puheenjohtajat päästettiin jalostamaan SNKK:n strategiaa konkreettisemmaksi. Ideoita sinkoili joka lähtöön ja jokainen ryhmä antoi varmasti kaikkensa. Päivä olikin yllättävän rankka, kun ryhmätyöt vaativat luovaa ajatustyötä ja aktiivista keskustelua jatkuvasti. Loppujen lopuksi kaikkien ryhmien tuotokset käytiin läpi ja uskon, että niistä saatiin puristettua

juuri se mitä tavoitteena olikin. Ritariteemaan sopien illansuussa olikin luvassa aiheeseen sopivaa ohjelmaa kun Kroopin Kilta Ry järjesti ritariryhmänetsintätalenttikisan, johon osallistui kymmenkunta tarjokasta. Osakilpailut koostuivat mm. nopeusoluenjuonnista, hevosenkenkien kannattelusta sekä heitosta. Ilta huipentui ritariteemassa nautittuun illalliseen. Sunnuntaiaamulle jäikin enää loppuyhteenveto sekä pj-kokoukset. B-alueen kokous vedettiin Timanttisen Titan johdolla tehokkaasti läpi ja ruokailun jälkeen itse kunkin kotimatka voi alkaa. Kaarinan NKK onnistui erinomaisesti järjestelyissä ja kaikkiaan PRES-Akatemiasta jäi suuhun erittäin hyvä maku. Oli todella mukava tutustua pj-kollegoihin ympäri maata. Uusi kokemus itselle oli myös todistaa pöydälle nousemista, eli sitä kun keskusliiton ja alueiden virkoihin hakevat julkistivat ehdokkuutensa. Kliseenomaisesti täytyy jälleen kannustaa kaikkia kamarilaisia osallistumaan erilaisiin kansallisiin ja aluetapahtumiin, koska niissä maailmasi avartuu taas hieman lisää ja suurella todennäköisyydellä saat aina uusia ystäviä!

Juha Hietamäki, puheenjohtaja (PRES), Mäntsälän Nuorkauppakamari

11


MISTÄ ON HYVÄT FESTARIT TEHTY? Iloisesta festarimeiningistä, loistavista esiintyjistä, toimivista järjestelyistä, monipuolisista palveluista, lyhyistä vessajonoista, sateesta, auringosta, pölyävästä hiekasta, litisevästä mudasta, kesäisistä virvokkeista, nautinnollisista ruokakokemuksista - niistä on hyvät festarit tehty. TEKSTI JA KUVAT: Hanna HäPPölä, KoulutuSPäälliKKö (ind), riiHimäen nuorKauPPaKamari


enpä olisi vuosi sitten arvannut, että tänä kesänä on tullut kierrettyä festareita enemmän kuin nuoruusvuosina yhteensä. Kaikki sai alkunsa pääsiäisreissulla Riikassa. Tuomiokirkon edessä aukiolla parin keväisen juoman seuraksi tarjoiltiin paikallista herkkua: valkosipulivoissa paahdettua ruisleipää. Siinä heräsi kysymys, miksei tätä saa Suomesta?! -Kohta saa. Ja nimikkofestarit Turussa asetettiin ensimmäiseksi tavoitteeksi. Siitä se sitten lähti; laskelmat ja hakemukset nopeaan tahtiin ja tietysti ilmoitus työnantajalle, että lopputilin saa maksaa. Extreme Duudsoneita käytiin kuulemassa ja ajateltiin isosti. Ensimmäisenä kesänä suunnitelmissa oli festareiden lisäksi kiertää useamman pannun voimin myös kesäsuomea markkinoilla, mutta suunnitelmat muuttuivat kun osoittautui, että ennakkoluuloisen suomalaisen ostopäätöstä helpottaa huomattavasti se, että samassa tapahtumassa on anniskelualue, ja myyntikoju sijaitsee mahdollisimman

lähellä sitä. Kesän aikana on auennut myös, mitä festarit ovat muuta: roudausta, tavaran hankintaa, odottelua, rikkoontuneita renkaita, mutavelliä, roudausta, pieniä mutkia matkassa, tapahtumajärjestäjien suurpiirteisyyttä, kärsivällisyyttä, roudausta, yhteisöllisyyttä, avunantoa, roudausta, samoja artisteja kerrasta toiseen. Muistutus tämäkin siitä, miten suppea onkaan suomalainen musiikkimarkkina: kuumimmat tähdet keräävät yleisön ja keikkapalkkiot joka lavalla. Varsinaisena yllätyksenä ei tullut se, että joku todella nauttii terveystarkastajan työstä. Sen sijaan aina on mielenkiintoista virkamiestoiminnassa, miten saman pykälän tulkinta on jokaisella paikkakunnalla erilainen: toisaalla riittää käsien pesuun varattu ämpäri, kun toisaalla tarvitaan termoslämmitteinen juokseva vesi. Myyntityöstä on tullut opittua myös monta asiaa: uutuustuotteen lanseeraamisessa maistattamisen oleellisuus sekä pienien

nyanssien merkitys myynnissä. Toiminnen kehittämiselle täytyy olla avoin ja valmis reagoimaan nopeasti. Ymmärrys yhtenäisen ilmeen ja brändin luomisen tärkeydestä ja myyntipaikan sijainnin merkityksestä on myös vahvistunut. Lisäksi yrittäjyydestä on tullut huomioitua yrittäjien välinen empatia ja kannustus, oman ystäväpiirin avuliaisuus, ihmisten innostus johonkin uuteen ja se, miten moni haluaisikaan olla yrittäjä, muttei ole uskaltanut... Sen sijaan uskaltajia ja heittäytyjiä löytyy paljon nuorkauppakamariverkostosta. Tässä yhteydessä lienee turha mainita, että harrastuksesta todella on ollut hyötyä niin hankintojen tekemisessä kuin työntekijöiden rekrytoinnissakin. Monta hyvää vinkkiä olen saanut, ja edelleen niitä mielellään otan kohti ensi kesää vastaan. Toivottavasti siihen mennessä joku keksii, että myös musiikin saralla uudet ideat ovat tervetulleita: Petri Nygård ja Notkea Rotta on nyt todellakin nähty ja kuultu!

Varsinaisena yllätyksenä ei tullut se, että joku todella nauttii terveystarkastajan työstä.

13


Ajankohtaista

TURVALLISESTI KOULUTIELLE

Pieksämäen nuorkauppakamari järjesti 6.8.2012 Pieksämäen torilla aurinkoisessa kelissä ”Turvallisesti koulutielle” -tapahtuman. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010. TEKSTI: jonna SuHonen, tiedottaja (lio), PieKSämäen nuorKauPPaKamari KUVA: jci PieKSämäKi

Pieksämäen Nuorkauppakamarin ”Turvallisesti koulutielle” – toritapahtuman tarkoitus oli muistuttaa aikuisia ja lapsia turvallisesta liikkumisesta. Liikenneturva painotti pyöräilykypärien käyttöä ja tiedotti kävelevästä koulubussista. Useimmiten vakavat onnettomuudet sattuvat lapsille, kun he ovat ylittämässä tuttua katua tai tietä. Eniten liikenneonnettomuuksia sattuu lapsille kesäkuukausina ja koulujen alkaessa. Pieksämäellä koulunsa aloittaa noin 180 lasta. Pieksämäen Liikunnan työntekijät

14

toimivat koulun alkaessa liikenteen ohjaajina ja suojatievahteina koulujen lähellä. If Turvapalvelu lahjoitti koululaisille heijastimia ja Pieksämäen nuorkauppakamari hankki yhteistyökumppaneiden kautta ekaluokkalaisille turvaliivit. Turvaliivit kamarille lahjoittivat Pieksämäen Hitsaus ja Koneistus Oy, Autokoulu Haavisto sekä Rakennusliike Lipsanen. Toritapahtumassa olivat mukana Mikkelin Liikenneturvan lisäksi myös Pieksämäen kaupunki, Autoliitto ja poliisi. Muita yhteistyökumppaneita olivat Pieksämäen Lehti ja Länsi-Savo.

Autoilija, turvaa lapsen koulutie:

• Muista kunnioittaa suojatietä ja antaa tietä koululaisille • Noudata liikennevaloja ja pysähdy aina punaisiin • Kiinnitä huomiota ajonopeuteesi koulujen läheisyydessä • Noudata taajamien nopeusrajoituksia • Seuraa tien reunoja ja katvealueita, näin havaitset yllättäen tielle tulevat lapset ajoissa


CURRYWURSTIA ja muuta mukavaa

Minun ja Väisäsen Päivin (Mikkelin kamarin pres2012) matka alkoi jo tiistaina, kun tapasimme lentokentän lippuluukulla Helsinki-Vantaalla. Reissu Helsinki-ArlandaBerliini-Wolfsburg oli varsin tapahtumarikas ja sisälsi useita urheilusuoritteita, mm. Arlandan läpijuoksun ennätysyrityksen…

Pepsi-tytöt Coka Cola –tehtaalla

TEKSTI JA KUVAT: HELI RUMMUKAINEN, MIKKELIN NUORKAUPPAKAMARI

–Matkasimme ensin Wolfsburgiin, jossa meitä odotti osa mikkeliläis-pieksämäkeläisestä delegaatiosta. Yön levättyämme tutustuimme Wolfsburgiin ja kohokohtana tietenkin odotettu vierailu Volkswagenin tehtaille. Oli aika silmiäavartava kokemus, kun tehdasvisiitit ovat olleet aika vähissä. Tehdasvierailun jälkeen aloitimme varsinainen EC-viikon Braunschweigissa. Ensikertalaisena olin ilmoittautunut jo etukäteen aika moneen tilaisuuteen –muihinkin kuin iltabileisiin. Mielestäni järjestelyt toimivat erinomaisesti. Paikallisliikenne, ruokailut, ohjelma, koulutukset –kaikki pysyivät aikataulussa. Osallistuin mm. saksankieliseen lehdistötiedotekoulutukseen, joka kouluttajan hämmästykseksi olikin varsin kansainvälinen. Suosittelen kyllä kokeilemaan myös muun kielisiäkin tapahtumia, ei pelkästään englanninkielisiä. Jos kouluaikojen ranskan tai saksantunneista on jo aikaa, on kv-kokouksen aikana helppo käydä testaamassa mitä omalle kovalevylle on aikojen saatossa tallentunut. Kohdemaan kieli pulpahtaa varmasti mieleen, ainakin ravintola/hotellisanaston verran, jos sitä joskus on lukenut. Saksalainen ruoka on

Reissuun kun lähtee, tietää jo valmiiksi, että aina tulee montaa kokemusta, muistoa ja ystävää rikkaampana takaisin. aika erilaista kuin meikäläinen terveysintoiluruoka, joten makkaraa ja lihaa taidettiin syödä joka päivä. Currywurstia kehiin, ei tuijotella ruokaympyrän kuvaa. Yksi mieleenpainuvimpia tapahtumia oli Voyets Car Rallye, jossa pääsimme ajamaan erilaisilla uusilla autoilla pitkin Autobahnia ja Hartz-vuoristoa. Harzt-vuoristossa oli aivan huikeat vuorimaisemat, idyllisiä pikkukyliä ja kuin suoraan postikortista olevat pikkuruiset vuoristojärvet havupuiden varjossa. Suoras-

taan harmitti hetkittäin, kun piti keskittyä myös siihen serpentiinitiellä pysymiseen –maisemien ällistelyssä olisi mennyt helposti yksi päivä. Myös ratikkahallilla pidetty the Alps Night oli erilainen kokemus jo eksoottisen paikkansa puolesta, ja verkkokalvoille jäi myös upeita muistikuvia loppugaalasta. Reissuun kun lähtee, tietää jo valmiiksi, että aina tulee montaa kokemusta, muistoa ja ystävää rikkaampana takaisin. Itse jäin kaipaamaan eniten pienempiä tilaisuuksia, joissa olisi ollut mahdollista tutustua enemmän eri maiden JC-toimintaan ja jutella pidempään. Varmaan sellaisiakin olisi löytynyt laajasta ohjelmasta, ehkä en osannut etukäteen tarpeeksi miettiä kaikilta kanteilta. Myös esimerkiksi Belgian järjestämät bisnestreffit olisivat olleet kiinnostavat, kuulin vasta jälkeenpäin että sinne olisi voinut päästä mukaan. Laskeskelin EC:n jälkeen, että taitaisin kuitenkin ehtiä vielä Monacoonkin, ennen kuin minut hyllytetään kokonaan. Kiitos riemukkaalle matkaseurueelle, ja erityisesti Jörg Hansmannille etukäteisvalmisteluista.

15


Hannu J채rvim채ki

4 Supersize your business vol 2

12 Kiekot koriin

14 Alueen tapahtumia


Hannu Järvimäki

SISÄLTÖ 3/2012

4

Supersize your business vol 2

6

Tampereella riehuttiin perinteiseen malliin

8 10

Päältäajettavien ruohonleikkureiden DTM Akaa kilpailut Hyvä johtaja ansaitsi palkkansa SuomiAreenalla

Suomen nuorkauppakamarit ry:n alue C: Jyväskylän, keurusseudun, Luoteisen keski-Suomen, muuramen Seudun, Tuhansien järvien, akaan, Pirkanmaan, Tammerkosken, Tampereen, valkeakosken, vammalan, Jakobstadsnejde, kokkolan, Seinäjoen Seudun, Suupohjan, vaasan, kankaanpään, Porin ja rauman nuorkauppakamarit 2


Pääkirjoitus

INSANELY GREAT! STEVE JOBS JuLkaiSiJa Suomen nuorkauppakamarit ry alue C

JCI European Academy 2012, JCI Akaa DP Iida Repo ja JCI World President Bertolt Daems.

PääTOimiTTaJa iida repo aluetiedotuspäällikkö TOimiTuS Ella marttila Janne viinikkala markku mäkinen Heidi kemppainen Samuli Sujamo riikka Jahkonen Joonas mäki Paula Perälä Tuulia Pirttilä Hannu Järvimäki TaiTTO Susanna muurman

Kasvu ja muutos tapahtuu tunteen ja tekemisen kautta.

Se kasvu, jota voimme tässä järjestössä saada, on mittaamaton ja mittaamattoman arvokas. Ylistetty JCi European academy sen minulle juuri todisti avaamalla minulle itseäni ja opettamalla taitoja johtaa itseäni ja muita, sekä toimia paremmin ryhmässä. mikä olisi parempi tapa oppia, kun heittäytyä avoimesti tekemään haastavia tehtäviä eri kansallisuuksien ympäröimänä, jossa myös kulttuurierot ja kommunikointihaasteet ovat läsnä. koen olevani etuoikeutettu, kun olen tässä järjestössä ja osallistuminen tämänkaltaiseen akatemiaankin oli mahdollista. Tunne akatemian jälkeen on Steve Jobsin sanoja lainatakseni järkyttävän upea. kasvu ja muutos tapahtuu tunteen ja tekemisen kautta. Johtajuuttakaan ei voi oppia muuta kuin johtamalla ja haasteita kohtaamalla. älkäämme siis pelätkö haastetta ja muutosta, oppimista tapahtuu varmasti. Hyvä johtajuuskin on jo varmasti monien uusien johtajiksi ensivuodelle toivovien mielessä. Onnea kaikille ehdokkaille! Siihen emme valitettavasti voi valmistautua muskeleita kasvattamalla ja auktoriteettia keräämällä, vaan kasvun on tapahduttava näiden tunteiden ja erheidenkin kautta. rohkeasti areenalle ja kohti epämukavuusalueita.

HAAVEILE, SUUNNITTELE JA TOIMI

Jos et vielä ole löytänyt haaveita ensivuodelle omalla kamaripolullasi, kysy mahdollisuuksista JC-tovereilta tai hae vaikka ohjausta ja mentorointia loistavilta senaattoreiltamme. Otetaan kaikki irti - nyt ja aina!

kannEn kuva Hannu Järvimäki PainO rannikon Laatupaino Oy

Iida Repo C-Aluetiedotuspäällikkö 2012

3


Alueelta

Nina Rinne ja Miika Toivonen

SUPERSIZE YOUR BUSINESS VOL 2

40 kasvunälkäistä JC:tä kokoontui 30.5.2012 Tampereelle Technopoliksen tiloihin kuuntelemaan kokemuksia ja vinkkejä yrityksen kasvattamisesta. Harri Länsipuro, Miika Toivonen ja Nina Rinne vakuuttivat kuulijat opeillaan! TEkSTi Ja kuvaT: Janne Viinikkala, Tnkk, ProJekTiPäällikkö SuPerSize

kuulijoilta pyydettiin paikan päällä kirjallinen palaute – nuorkauppakamari on nääs oppimisjärjestö monella tapaa. kuulijoiden antamaksi yleisarvosanaksi asteikolla 1-4 tuli huima 3,7! ilmiselvästi tapahtuma oli puhutellut yleisöä hyvin.

Businessenkeleiden sijoitusmäärät ja säätiöiltä mahdollisesti saatava rahoitus • Asenne, toimintatapa ja usko ongelmien keskellä • ”Keep it simple”, ”Asenne ratkaisee”, ”Näytä niille” • Puhelin käteen • Havahduin taas unelmien toteuttamiseen ja sen vaikutukseen elämässä ja työssä. • Ei tarvitse syntyä kultalusikka suussa menestyäkseen. riittää että tekee asiat paremmin kuin kilpailijat • Päätöksiä, päätöksiä – intuitiolla • Rekrytoinnissa uskallus painottaa asennetta • Johdon esimerkki: kädet saveen • Unelmien road map. Teen enemmän päätöksiä, joista useimmat ovat toivottavasti oikeita • Yrittäjäasennetta, rohkeutta toteuttaa omia unelmia, visio omaan tekemiseen • Nopeat päätökset. Kirjaan unelmat ja tavoitteet ylös.

Palautteessa kysyttiin myös tapahtuman parhaat opit. niistä näkee, että kasvu on pitkälle tahtotila ja asennekysymys: • Opin paljon rahoitusjuttuja ja jälleen unelmointia • Harri Länsipurolla oli paljon käytännön niksejä, kuten

iso kiitos meidän mahtavalle projektitiimille, Tammerkosken Taru kumpulaiselle ja Johanna raiskiolle sekä Pirkanmaan Elina ruuskaselle. allekirjoittanut toimii Tnkkn puolesta projektipäällikkönä.

Technopoliksen Harri Länsipuro kertoi eri rahoitusmuodoista ja –taktiikoista sekä avasi hieman businesenkeleiden toimintamalleja. Tämän jälkeen kuultiin kaksi uskomatonta ja huimaa kasvutarinaa. Erityisen hienoa oli se, että molemmat puhujat olivat nuorkauppakamarilaisia. miika Toivonen (Tnkk) kertoi huiman kasvutarinan Tampereen autocenter Oy:stä. autocenter kasvoi 7 vuodessa tyhjästä 10m€ liikevaihtoa tekeväksi yritykseksi. nina rinne (Tammerkoski) kertoi, miten Suomen Telecenter kasvatettiin tyhjästä 200 hengen ja 12m€ yritykseksi. molemmat caset olivat hyvin erilaisia, mutta molemmissa korostui vahva tahtotila!

MITÄ OPITTIIN?

4


Erityisen hienoa oli se, ett채 molemmat puhujat olivat nuorkauppakamarilaisia.

5


Alueelta

Tampereella riehuttiin perinteiseen malliin TEkSTi: riikka Jahkonen kuvaT: hannu JärVimäki

Puolisen sataa JC:tä eri kamareista viettivät perinteistä Telttariehaa heinäkuun lopussa Takon Soutajien Soutupaviljongilla. Tammerkosken nuorkauppakamarin järjestämä kesätapahtuma starttasi viimeistään, kun Tuuma-pyörä pantiin pyörimään. michael viihdytti juontajana, mega-Johanna kierteli kirjaimia esiin ja Sirpa piti kirjaa joukkueiden pisteistä. illan triatlonin päälaji oli kuitenkin kirkkovenesoutu. kisailun lopputulos ei ollut yllätys: kakkonen on ykkönen. Jälkipelejä päästiin puimaan saunaan (”ei me tiedetty, että toi soutu oli kisa, me vaan vilkuteltiin”) ja moni uskaltautui myös Pyhäjärveen uimaan. Huhujen mukaan porukka taisi valloittaa paikallisen yökerhon tanssilattian vielä loppuillasta. Tammerkoski kiittää ihania JC-ystäviä vierailusta ja toivottaa kaikki pian uudestaan tervetulleeksi Tampereelle. Tuumasta toimeen ja lokakuussa viimeistään nähdään taas!

Telttariehan upea projektitiimi. Teltassa Petri Vuorenpää ja takana vasemmalta Sini Holma, Niina Jalasjoki, Riikka Jahkonen ja projektipäällikkö Teija Siren.

Lasten uimakoulussa. Vasemmalta Anna Länninki, Johanna Sillanpää, Riikka Töytäri ja Jarno Hovi. 6


1 3

2

4

1. Kakkosjoukkue voitti koko kisan! Etualalla Sini Holma, Erkki Salonen, Paula Perälä ja Harri Vuolle. 2. Kolmosjoukkue voitti Tuuma-pyörän. Vasemmalla Sirpa Viljamaa ja Mega-Johanna, puna-raitaisessa hatussa Michael. 3. Saunan jälkeen nautittiin Nokian Panimon juomia ja Linkosuon ruissipsejä. Etualalla Ville Luotonen ja Hannele Niemistö. 4. Ihanat naiset uimassa. Johanna Sillanpää, Anna Länninki ja Riikka Töytäri.

7


Alueelta

Päältäajettavien ruohonleikkureiden

DTM AKAA KILPAILUT TEkSTi: Samuli SuJamo, akaan nuorkauPPakamari

kesän suurtapahtuma, päältäajettavien ruohonleikkureiden DTm akaa kilpailut, ajettiin säiden suosiessa juhannuksen alla lauantaina 16.6. Tapahtumapaikkana oli viime vuodelta tuttu Toijalan aBC, jonka piha-alueelle oli kerääntynyt kisajoukkueiden sekä yhteistyökumppaneiden lisäksi hienosti yleisöä kannustamaan suosikkejaan. Tänä vuonna kilpailut käytiin kolmessa eri luokassa, joista kaksi olivat osa lajin virallista Sm-kiertuetta. kilpailuhenkeä ei puuttunut ja

radalla nähtiinkin niin vauhdikkaita, jännittäviä kuin värikkäitäkin suorituksia, kun joukkueet kisasivat tyylipisteistä, luokkansa voitosta sekä Sm-pisteistä. vakiosarjassa ajettiin tehdaskuntoisilla leikkureilla asenteella ‘tyyli ennen vauhtia’, kun taas avoimen sarjan äärimmilleen viritetyillä leikkureilla olisi vauhdin puolesta melkeinpä pysynyt muiden mukana viereisellä moottoritiellä. iltapäivän sekä päivän päättänyt stunt-temppu, jossa autolla hypättiin liekehtivän asuntovaunun läpi, piti-

vät huolen siitä, että tunnelma pysyi korkealla koko päivän ajan. Tapahtuma tarjosi ihmeteltävää lajia tuntemattomille sekä paljon nähtävää koko perheelle. Suurkiitokset tapahtuman onnistumisesta kuuluvat ahkeralle talkooväelle, kaikille yhteistyökumppaneille ja kilpailijoille sekä tietysti paikan päälle saapuneelle yleisölle. Jäämme odottamaan ensi vuotta mielenkiinnolla!

Tapahtuma tarjosi ihmeteltävää lajia tuntemattomille sekä paljon nähtävää koko perheelle.

Viime vuoden voittajan tyylinäyte, Jouni Parikka ratissa

88


Voittajan on helppo hymyill채, Pirkanmaan Nkk < Vakioluokassa arvostettiin nopeuden ja taidon lis채ksi tyyli채 (kuvassa Toijalan rakennustarvikkeen joukkue)

9


Alueelta

1. Suomen Nuorkauppakamarit ry:n puheenjohtaja Jami Holtari 2. Keskustelu keräsi komean yleisön Puuvillan puistoon 3. Simo Heino Rauman Nuorkauppakamarista antoi palaa kiukaan kuumuudessa

1

2

3

HYVÄ JOHTAJA ANSAITSI PALKKANSA SUOMIAREENALLA

Pori on parasta paikanpäällä. Samanaikaisesti järjestettävät SuomiAreena ja Pori Jazz tekevät Porista kesän kuumimpien viikkojen ajaksi valtakunnan hermokeskuksen. Siellä on silloin myös kamarilaisten hyvä näkyä ja kuulua. TEkSTi: ella marTTila, Porin nuorkauPPakamarin PuheenJohTaJa kuvaT: Tuulia PirTTilä, Porin nuorkauPPakamarin rahaSTonhoiTaJa

Porin nuorkauppakamari tarjosi C-alueen ja koko Suomen nuorkauppakamarilaisille mahdollisuuden nauttia Porin kesästä parhaimmillaan. Tarjolla oli debatointia Suomiareenalla ja rentoutumista Pori Jazzin fiiliksissä.

MIKÄ SUOMIAREENA?

Suomiareena on syntynyt täyttämään kesänaikaista yhteiskunnallisen keskustelun tyhjiötä. Tänä vuonna jo seitsemättä kertaa järjestetyn tapahtuman tarkoituksena on koota yhteen yhteiskunnan vaikuttajat ja kansalaisjärjestöjen edustajat sekä media.

10

keskustelutilaisuuksien aiheet vaihtelivat Euroopan taloustilanteesta tasa-arvokysymyksiin ja synnistä ja synnittömyydestä sosiaalisen median hyötyihin. Sana oli vapaa ja eri järjestöille tarjottiin mahdollisuus tuoda esiin omien tavoitteidensa kannalta tärkeimmät teemansa.

DEBATOIJAT LAUTEILLA

nuorkauppakamareiden lava-aika päätettiin pyhittää tänä vuonna debatille ja tilaisuuden teemaksi valikoitui Firman piikkiin? – debatointia vastuullisesta johtajuudesta. Tilaisuuteen oli varattu kommentaattoriksi ja

alustajaksi myös kansanedustaja ilkka kanerva, joka kuitenkin joutui jättämään debatin väliin ratkoessaan Espanjan taloustilanteen kiemuroita eduskunnassa. näin ollen pääsimme siis viemään ohjelman läpi puhtaasti kamarivoimin. kansallinen puheenjohtaja Jami Holtari johdatteli yhdessä tilaisuuden juontajan Janne rauhalan kanssa yleisön vastuullisen johtajuuden teemaan, minkä jälkeen päästettiin debatoijat irti. C-alueen kamarilaiset toivat Suomiareenan lauteille kuuman debattikamppailun aiheenaan ”Hyvä johtaja on palkkansa ansainnut”. Argumentteja esitettiin puolin ja


SuomiAreena on nuorkauppakamarille loistava mahdollisuus. Nyt on peli avattu. toisin. Toisaalta vedottiin mm. johtajan vastuuseen ja vuosia kestäneeseen itsensä kouluttamiseen ja kehittämiseen. kun taas toisessa vaakakupissa painoivat duunarin keskeinen rooli ja kohtuuttomuus palkitsemisessa. katsojat saivat tutustua myös debatin eri piirteisiin: oli hyvin rakennettuja, vakuuttavia puheenvuoroja, nasevia kommentteja, vastustajan pieniin lipsahduksiin tarttumista ja oman joukkueen näkemysten ja esityksen kehumista. vain toinen joukkue kuitenkin voi olla voittaja. aina tarkkakorvainen nP Jami julisti huutoäänestyksen päätteeksi voittajaksi Pirkanmaan joukkueen, jossa debatoivat klaus Sirén, Elina ruuskanen ja riikka Jahkonen. Hyvänä kakkosena tuli Satakunnan joukkue edustajinaan Sari Toivola, mikko Harittu ja Simo Heino.

JATKOT JAZZTUNNELMISSA

kuuman debatin jälkeen kamarilaiset kokoontuivat jatkamaan kesäpäivää kirjurinluodon arenalle. Porin nuorkauppakamarin viltillä vieraili illan aikana yli 50 kamarilaista. auringon helliessä saimme nauttia musiikista, piknikeväistä ja loistavasta seurasta. Lavalla meitä viihdytti mm. sittemmin olympialaisten avajaisissa ja päättäjäisissä esiintynyt Emeli Sandé. väliaikaviihteestä huolehti korpelan Jussi ja pinkki boomboxi. Huhujen mukaan kamariporukan iloinen jazzfiilis ei sammunut aivan heti auringon laskiessa.

ENSI VUONNA UUDELLEEN

Suomiareena on nuorkauppakamarille loistava mahdollisuus. nyt on peli avattu. Suunnitelmat ensi vuoden osalta ovat jo käynnissä, eli jatkoa seuraa. Porin nuorkauppakamari toivottaa kaikki kamarilaiset tervetulleiksi Poriin myös ensi kesänä.

Kohti Keskusliittoa eskusliittoa HEIDI KEMPPAINEN TUOTTAVA IDEA -KILPAILUN 2013 KANSALLINEN PROJEKTIPÄÄLLIKKÖEHDOKAS

vuosi 2012 alkaa olemaan loppupuolella. Tämä tarkoittaa sitä, että osa nuorkauppakamarilaisista on tehnyt jo päätöksen mitä haluaa tehdä vuonna 2013 JC -rintamalla. kuopion nuorkauppakamari ry:n jäsenenä olen ilmaissut kiinnostukseni hakea Suomen nuorkauppakamarit ry:n keskusliittoon vuodeksi 2013. Tavoitteenani on päästä vuodeksi 2013 Tuottava idea -kilpailun kansalliseksi projektipäälliköksi. koejäseneksi minut valittiin kuopion nuorkauppakamari ry:hyn vuonna 2009 ja samana vuonna myös varsinaiseksi jäseneksi. kamarivuosien aikana olen toiminut kamarin hallituksessa, eri projekteissa mukana niin kamari- kuin aluetasollakin projektipäällikkönä sekä projektilaisina eri projekteissa, debatoinut ansioituneesti, kampanjoinut kokouksia ja henkilöitä, sekä osallistunut muutenkin erilaisiin tapahtumiin ja kokouksiin. Tuottava idea -kilpailussa toimin vuonna 2010 kuopiossa kamariprojektipäällikkönä. vuonna 2011 otin vastuulleni Tuottava idea -kilpailun D -alueen alueprojektipäällikkyyden tehtävät. näistä on tullut myös kansallisen tason kiitosta: Paras kamaritoteutus Tuottava idea -kilpailussa vuonna 2010, Paras alueprojektipäällikkö Tuottava idea -kilpailussa vuonna 2011 ja myös aluetasolla palkittiin parhaana alueprojektipäällikkönä kyseisen projektin hoitamisesta. nuorkauppakamaritoiminnassa yhtenä tavoitteena on yksilönä kehittyminen. Seuraavana luonnollisena askeleena kohdallani on Tuottava idea

-kilpailun kansalliseksi projektipäälliköksi hakeminen. Tästä halukkuudestani hakea kyseiseen tehtävään ilmoitin kevättalvella kuopion nuorkauppakamari ry:n puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle, jonka jälkeen asia käsiteltiin kamarin hallituksen kokouksessa. Tämän seurauksena kuopion nuorkauppakamari ry on päättänyt lähteä tukemaan unelmaani ja asettanut minut ehdolle kyseiseen tehtävään. Tämän jälkeen olen pyytänyt avukseni kampanjapäällikön ja muut nimetyt vastuulliset kampanjahenkilöt, tehnyt ennakkotehtävät, suunnitellut ja toteuttanut kampanjaryhmän kanssa kampanjaa. nyt syksyn aikana edessä on valmistautumistehtävien tekeminen sekä vaalilautakunnan haastatteluihin valmistautuminen Tampereen kansalliseen vaalikokoukseen. nuorkauppakamarin tavoitteena on tarjota meille nuorille aikuisille oppimis-, johtamis-, ja kehittymismahdollisuuksia, kannustaa yrittäjyyteen, antaa mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan, sekä luoda kontaktiverkostoja kansainvälisesti ja paikallisesti. Tuottava idea -projektissa olen kokenut jo nyt näiden kaikkien asioiden toteutuvan. Haluatko kokea tämän saman? Oletko sinä kenties vuoden 2013 oman kamarisi Tuottava idea -projektipäällikkö tai alueesi alueprojektipäällikkö? Tervetuloa kampanjatiimiini mukaan! Tuottavaa syksyä!

11


KieKot KoriiN -

Luoteisen Keski-Suomen Nuorkauppakamarin frisbeegolfprojekti oli menestys

Meillä oli missio: saada frisbeegolfrata Karstulaan vuoden 2012 aikana. Ja niinhän siinä kävi, vietimme radan avajaisia 2.9.2012 upeassa syksyisessä säässä Hämeenniemen ulkoilualueella. TEkSTi: markku mäkinen kuvaT: markku mäkinen Ja mediaPuTka.fi

ajatus ratahankkeesta sai alkunsa, kun senaattoreiden ja koejäsenten palaverissa mietittiin yhteistä tekemistä - projekti, jossa koejäsenet voisivat tutustua kamarin toimintaan ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. ratkaisu löytyi yllättävästä paikasta. kaksi koejäsentä näkivät matkalla Strategia! -koulutukseen tienvarressa kummallisen näköisiä koreja. Otimme selvää, mitä ihmeen kettinkikoreja ne oikein olivat, ja siitähän se ajatus sitten lähti. Seuraavassa kuukausitapahtumassa jäsenillämme oli mahdollisuus tutustua frisbeegolfiin. Kaikki innostuivat lajista ja tyylilleen uskollisena Luoteinen päätti rakentaa oman radan. alkuinnostuksen laannuttua karu todellisuus palautti meidät maanpinnalle. korit maksoivat mansikoita ja lisäksi tarvittaisiin väyläopasteet, infotaulu, heittoalustat, ratasuunnittelu, kartanpiirto, sopiva paikka jne. jne. Lista tuntui olevan loputon ja kustannusarvioksi tuli huikeat 8000 €. mutta sehän sai meidät ideoimaan vaan lisää. avustusha-

12

kemuksia vetämään, korien ja väyläopasteiden mainospaikkojen myyntiä yrityksille, tarjouspyyntöjä tarvikkeista, tutustumiskäyntejä ja neuvotteluja radan sijoittamisesta. Siinäpä se puoli vuotta vierähtikin touhutessa ja kaiken lisäksi ratasuunnittelun ruuhkan takia elokuulle suunnitellut avajaiset siirtyivät syyskuun puolelle. Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta hankkeemme sai paljon positiivista näkyvyyttä. markkinoinnissa ja tiedotuksessa sosiaalisen median käyttö osoittautui oikeaksi ratkaisuksi. Paikalliset yritykset ja yhdistykset lähtivät mielellään tukemaan hanketta ja karstulan kunnan avustuksen turvin saimme tarvittavat rahat kasaan. ratatarvikkeiden lisäksi hankittiin lahjoituskiekkoja, jotka päätyivät koululaisten käyttöön ja kirjasto otti osan lainattavaksi. kiinnostus rataan ja sen saama positiivinen julkisuus on yllättänyt meidät täysin. avajaisissa oli noin 80 innokasta tutustumassa lajiin ja käyttäjiä on ollut ilahduttavan paljon

Radan ajavaiset 2.9.2012 ja lasten leikkimielinen heittokisa

MEDIAPUTKA.FI

MARKKU MÄKINEN

Alueelta

Puttauksen mallia seiskaväylällä

ympäri maakuntaa. ratahanke on ollut useaan kertaan maakunta- ja paikallislehdissä sekä kerran radiossa puhumattakaan monista kahvipöytäkeskusteluista. kamarimme toiminta on saanut uutta nostetta ja positiivista julkisuutta. mutta ehkä kaikista paras palaute on ollut ihmisten innostus uuteen lajiin. ratahankkeemme on ollut merkittävä ponnistus pienelle kamarillemme, mutta se on myös kannattava sijoitus tulevaisuuteen. Se helpottaa yhteistyökumppani- ja koejäsenhankintaa. meillä on jotain konkreetista tarjottavaa. Tarvittaessa voimme vaikka järjestää yrityksille/ yhteisöille virkistys- tai tyky-tapahtumia. Jos vain löytää mieleistä tekemistä, mikään ei ole jc-porukalle mahdotonta! Tervetuloa kilauttelemaan korien ketjuja. Todennäköisesti tulemme haastamaan Teidät tulevana kesänä C-alueen frisbeegolf-mestaruuskisaan!

Löydät meidät facebookista https://www.facebook.com/pages/Frisbeegolfrata-Karstula/238860716231418 Rata- ja väyläkuvaukset osoitteesta http://frisbeegolfradat.fi/rata/karstula_frisbeegolf


Message In A Bottle?

Ajantasaista viestintää. SNKK Viestintäjohtaja 2013 -ehdokas

Ville Järvenpää

Pidä huolta itsestäsi! Hieronta ja urheiluhieronta Fysioterapia

Akupunktio

Jäsenkorjaus

Urheilu- ja kinesioteippaus

Tervetuloa hoidettavaksi JCI Alue C!

Stressiniskahieronta Kuumakivihieronta

Hemmotteluhoidot Jalkahoito

Kosmetologi

Varaa aika 010 320 3440 tai kätevästi www.hyvaoloilona.fi

Hyvän Olon TERVEYSPalvelut p. 010 320 3440 | info@hyvaoloilona.fi Koskikatu 7 A, TAMPERE | www.hyvaoloilona.fi

La Famiglia JOHTaJuuSakaTEmia 2014 kuOrTanEELLa

Tule ja koe perheen merkitys! www.johtajuusakatemia.fi

Seinäjoen Seutu

HaEmmE JärJESTELYOikEukSia


Ajankohtaista

Alueella tapahtuu

1

PERJANTAISTA SUNNUNTAIHIN 12.–14.10.2012. Vuoden 2012 Suomen nuorkauppakamareiden kansallista vaalikokousta vietetään Suomen Manchesterissa eli Tampereella, joka on itsessään tarina yritteliäisyydestä ja sisusta. Kokousten, koulutusten ja lauantain gaalan puitteet tarjoaa Scandic Rosendahl. Perjantain tulojuhlaa vietetään Tampereen keskustassa, historiallisella Finlaysonin alueella. Tutustu ohjelmaan ja koulutuksiin lisää ja rekisteröidy: www.tuumastatoimeen.com

2

JCI AKAA 40-vuotta! 6.10.2012 juhlitaan Akaan Nuorkauppakamari ry:n neljäkymmenvuotistaivalta. Juhlagaala pidetään Akaassa Karllundin persoonallisessa kivinavetassa. Gaalaillan musiikista vastaa paikallinen kokoonpano A-Groovement. Gaalaillan jatkot pidetään yhteistyökumppanimme Ravintolamaailma Kruuna & Klaavan tarjoamissa tiloissa, ja loppuillan musiikista vastaa LeeWings. Tervetuloa akaaseen juhlimaan hyvän ruoan, seuran ja musiikin parissa. Varaukset ja tiedustelut: Kimmo Nieminen, 0400 743 686 tai kimmo.jci@gmail. com

3 14

MISSÄ MENEE LAPSELLE ASETETUT RAJAT? Kankaanpään nuorkauppakamari järjestää vanhem-

painillan - Lapsen kasvatusta vauvasta murkkuun, tiistaina 27.11. klo 18.00. Kasvatuksen tehtävä on auttaa lasta itsenäistymään. Itsenäisyys edellyttää kykyä säädellä itse omia tekojaan ja tunteitaan. Itsesäätely kehittyy tai jää kehittymättä vuorovaikutuksessa vanhempien kanssa. Kaikki ikäkaudet varhaislapsuudesta nuoruuteen ovat tärkeitä. Tilaisuudessa luennoi psykologi, tietokirjailija Keijo Tahkokallio koulukeskuksen auditoriossa. Tilaisuus kestää noin kaksi tuntia. Liput 10 euroa. Ennakkolipunmyynti Optikko Kangasniemi.

4

TAIWAN, TAIPEI WORLD CONFERENCE 2012 - Kysyykö kukaan miksi lähteä kansalliseen kokoukseen. Ei, koska kaikki tietävät, että siellä on loistavia koulutuksia, mielenkiintoisia luentoja, verkostoitumista, ystävien tapaamista ja juhlintaa. Miksi sitten lähteä kansainväliseen kokoukseen. No ihan niistä samoista syistä. Maailmankokouksessa on vain kaikki potenssiin 10. Ja siellä voi harjoitella kielitaitoaan, saada ystäviä ulkomailta, kokea uusia kulttuureja ja oppia toimimaan kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä. Ceeläinen, käy kokeilemassa kansainvälistä konferenssia ennen kuin on liian myöhäistä. Mikään ei harmita enempää kuin 40 mittarissa ja vasta ensimmäinen konferenssi takana.

5

MIKÄLI OLET KIINNOSTUNUT NÄKYMÄÄN yrityksesi kanssa ensi vuoden SNKK:n matrikkelissa, ota yhteyttä matrikkelin ilmoitusmyynnistä vastaavaan Klaus Siréniin, puh. 050-331 8676

6

JCI SEINÄJOEN SEUTU JÄRJESTÄÄ C-alueelle avoimen tapakouLUTUSILLAN, jota et hevillä unohda tai sitten unohdat liiankin helposti. Luvassa on ruokaa, juomaa ja laulua hauskaan teemaan yhdistettynä. Tänä vuonna sitsit vievät sinut makujen ja juomakulttuurin syövereihin. Nyt ei olekaan kyse pelkästä viinimaistelusta, vaan kokonaisvaltaisesta paketista, jossa juomakulttuuri, hyvä ruoka ja ulkoilmaelämäntapa kietoutuvat kaikki toisiinsa suoranaiseksi kierteeksi asti. Tämän kauden trendikkäimpiin juomiin meidät tutustuttaa alan pitkän linjan yhdistysmies suoraan Euroopan viinikellareista. Mannermaisen juomatapojen hienouksien ohella illan aikana antaudutaan myös alan kotimaisten perinteiden vietäväksi. Anna siis juomakulttuurin tuulahdusten uusimpien henkäysten vietellä sinut ja istahda illallispöytään kuin puistonpenkille ikään. Hinta 15 € Ilmoittautumiset osoitteeseen: info@jcseinajoki.fi


Vanhempainilta Lapsen kasvatusta vauvasta

murkkuun

Tiistaina 27.11. 2012 klo 18

Missä menee lapselle asetetut rajat?

Kohderyhmä: rkku vauvasta mu olevien lasten vanhemmat ja läheiset.

Liput 10 €

Kankaanpään nuorkauppakamari järjestää vanhemAkaa

painillan jossa luennon pitää

Tervetulo

psykologi, tietokirjailija Akaan Nuorkauppakamari 40-vuotta

1

2

Keijo Tahkokallio koulukeskuksen auditoriossa.

3

Tilaisuus kestää noin kaksi tuntia. • Pohjanlinnan koulun oppilaat järjestävät kahvituksen ennen tilaisuutta n.17.30 alkaen. Ostamalla kahvin tuet koululaisia. • Ennakkolipunmyynti Optikko Kangasniemi. • Koulukeskus: Kangasmoisionkatu 1, 38700 Kankaanpää.

Luennon kuvaus:

Kasvatuksen tehtävä on auttaa lasta itsenäistymään. Itsenäisyys edellyttää kykyä säädellä itse omia tekojaan ja tunteitaan. Tällainen itsesäätely kehittyy tai jää kehittymättä vuorovaikutuksessa vanhempien kanssa. Kaikki ikäkaudet varhaislapsuudesta nuoruuteen ovat tärkeitä. Olennaisia ovat tilanteet, joissa lapsen oma halu on ristiriidassa aikuisen asettaman rajan kanssa. Epäröikö aikuinen vai pystyykö hän päättämään asiasta, vaikka se synnyttäisi lapsessa mielipahaa? Asiaa tarkastellaan myös uusimman neuropsykologisen tutkimuksen valossa.

Keijo Tahkokallio

Seinäjoen Seutu

Psykologi Keijo Tahkokallio on työskennellyt assistenttina Turun yliopiston psykologian laitoksella, Invalidiliitossa, Joensuun nuorten mielenterveystoimistossa sekä Nuorisoaseman johtajana A-klinikkasäätiössä. Vuodesta 1989 lähtien hän on ollut yksityisyrittäjä toimialanaan konsultointi, koulutus ja työnohjaus. Hän on tehnyt useita käsikirjoituksia radiolle psykologisista aiheista.

4

5

6

Alueen tapahtumakalenterin löydät netistä www.jci.fi » Alueet » Alue C » tapahtumakalenteri

15


Alue C:n löydät myös Facebookista www.facebook.fi/Alue C

Asiakkaamme ovat asiantuntijoita omalla alallaan. Me omallamme.

Ota yhteyttä niin keskustellaan myyntinne kasvattamisesta markkinointiviestinnän avulla.

Tytti Vasell

040 159 4392

www.radikal.fi


Tour de D

1

4 Alue D:n uusi johtoryhm채 valittiin Kuopiossa

8 Kehittyminen johtajuudessa

13 Oulun Tervaporvarien Tiernatori


4 6

SISÄLTÖ 3/2012

Alue D:n uusi johtoryhmä vuodelle 2013 valittiin Kuopiossa

Lasten liikennepuiston avajaiset Iisalmessa

10 14

OTNKK Tiernatori - Projektihallintaa yhdistyksen näkökulmasta Tunnelmapaloja syksyn alueen vaalikokouksesta

Suomen Nuorkauppakamarit ry:n Alue D: Joensuun, Oulun, Kajaanin, Oulun Tervaporvarien, Kalajokilaakson, Raahen, Kiteen, Rovaniemien, Kuopion, Siilinjärven, Kuusamon, Warkauden, Meri-Lapin ja Ylä-Savon nuorkauppakamarit

2


Pääkirjoitus

TOUR DE D JULKAISIJA Suomen Nuorkauppakamarit ry Alue D

PÄÄTOIMITTAJA Sari Kolehmainen-Väyrynen Aluetiedotuspäällkkö p. 045 6720 508 D-tiedotteet@jci.fi LEVIKKI n. 900 kpl

MEDIAMYYNTI Mikko Kalermo Aluemarkkinointipäällikkö p. 050 5585 125 mikko.kalermo@gmail.com

KOHTI KANSALLISTA VAALIKOKOUSTA

Tervehdys teille kaikille D:n tekijöille. Kesälomat on suurimalla osalla varmasti jo pidetty ja kamaritoiminta aktivoitunut heinäkuisen hiljaiselon jälkeen uudelleen. Aluekokoukset pidetty, kamareiden vaalikokoukset pidetty ja kansallinen vaalikokous edessä. Jokainen on varmasti huomannut jälleen sen perusihmetyksen, että kamaritoiminnassa olemme jo menossa hyvää vauhtia kohti loppuvuotta ja monella ajatukset ovat jo tulevassa vuodessa.

Alueellamme toiminta on ollut aktiivista myös kesällä. Kamarit järjestivät monenlaisia tapahtumia, esimerkiksi Kaljaves´-risteilyn, Sun Pamppaksen, Karhujuhlat, Sampea ja Sampanjaa, Golf Cuppia jne. Aluetoimintamme on ollut myös aktiivista, esimerkiksi aluejohtoryhmä ja kamareiden puheenjohtajat olivat heinäkuun alussa Iisalmessa kokoustamassa ja viettämässä mukavaa kesäistä viikonloppua nauttien Suomen suvesta. Syksyinen päätapahtumamme aluevaalikokous järjestettiin Kuopion Rauhalahdessa 7.-9. syyskuuta. Vaalikokousviikonloppu Rauhalahdessa oli Kuopion nuorkauppakamarilta hieno osoitus siitä aktiivisuudesta ja aidosta JC-hengestä, minkä saimme kokea alueemme kokousviikonloppuna. Kokousviikonloppuna oli tarjolla vaalipuheita, kampanjointia, tiukkoja ehdokashaastatteluja ja

kaikkea muuta mukavaa JC–toimintaa aina Apelin Ismon luennosta Käkriäiskisaan. Itse vaalikokouksessa kamareidemme puheenjohtajat valitsivat alueellemme uudet tekijä vuodelle 2013. Onnittelut VP2013 Nina Karviselle ja hänen aluejohtoryhmälleen sekä gaalajuhlassa senaattorin arvon saaneillee kahdelle tosi aktiiviselle JC:lle, Noora Kivelle #71710 ja Kari Riipiselle #71706. Onnittelut kaikille vielä kerran ja kiitokset Riipisen Karille ja hänen projektiryhmälleen savolaisella tarkkuudella ja täsmällisyydellä järjestetystä kokousviikonlopusta. Loppuvuosi on siis jo käsillä myös aluetoiminnassakin, mutta paljon keritään vielä tehdä. Osallistutaan suurella joukolla Tampereen vaalikokoukseen ja kaikki kamareiden vuoden 2013 hallitustekijät, muistakaa osallistua Kuusamon Hallitusakatemiaan 2.-4.11.2012. Muistetaan myös vaalia ja ylläpitää alueemme hyvää me-henkeä ja muistetaan, että aluemme toiminta on varmasti sitä Suomen parasta ja laadukkainta. Jatketaan vielä loppuvuosikin SNKK:n strategian mukaisesti vastuullisten johtajien kehittäjänä, aktiivisena vaikuttamisena yhteiskunnassa, kansainvälisyyden mahdollistajana ja vakaavaraisena järjestönä. Hyvää loppuvuotta kaikille ja nähdään kansallisessa vaalikokouksessa Tampereella!

TAITTO Susanna Muurman PAINO Rannikon Laatupaino Oy

D–terveisin: Sami Timonen Aluejohtaja 2012 – Alue D

3


Alueelta

ALUE D Vaaleilla 9.9.2012 valitut johtoryhmän jäsenet: • Aluejohtaja (VP) Niina Karvinen (Oulun Tervaporvarien Nkk)

Suomen Nuorkauppakamarit ry:n kampanjointiohjeet 2012, virkoihin 2013 KAMPANJATOTEUTUKSESSA TULEE HUOMIOIDA MM. SEURAAVAT ASIAT:

• Kampanjaryhmän valinta ja sen näkyvyys

• Aluekoulutuspäällikkö (R-IND) Sanna-Riikka Hakio (Oulun Nkk)

• Kampanjateema ja konkreettinen sisältö • Vaalilupaukset ja miten aiot ne täyttää • Kampanjamateriaali (mm. logon käyttö, tutustu intran brändikäsikirjaan) • Lehtijutut ja mainokset (Meriitti ja aluelehdet) • Julkiset esiintymiset • Kampanjan tarjoamat yhteistyökumppanimahdollisuudet • Keskustele virasta sitä aiemmin hoitaneiden henkilöiden kanssa • Valmistautumistehtävät tulee tehdä huolella, varaa niihin reilusti aikaa • Huomioi tilaisuuden pukeutumiskoodi • Tiimisi toiminta muodostaa osan ehdokkaan arvioinnista

• Aluetapahtumapäällikkö (R-LOM) Outi Jauhiainen (Kajaanin Nkk)

Vaalilautakunta ja alueelliset vaalitoimikunnat neuvovat mielellään luottamuksellisesti kampanjaasi liittyvissä asioissa.

Kutsuvirat: • Aluesihteeri (RS) • Aluemyyntipäällikkö (R-BUS) • Aluekansainvälisyyspäällikkö (R-INT) • Aluepalkintopäällikkö (R-AWARDS)

KAMPANJOINTI ALUEELLISIIN VIRKOIHIN JA ALUEJOHTAJAN VIRKAAN

• Aluekoordinaattori (RC) Anne Turunen (Ylä-Savon Nkk) • Alueviestintäpäällikkö (RIO) Teppo Kauppinen (Kajaanin Nkk)

• Valinta edellyttää valmistautumistehtävien palauttamista • Ehdokkaat kampanjoivat alueensa puheenjohtajille • Kampanjointi sisältää ainakin - virkakohtaiset ennakko- ja valmistautumistehtävät - vaalitoimikunnan haastattelu - puhe aluekokouksen puheenjohtajakokouksessa - avoin Vaalitentti

Alue D:n vaalitoimikunnan puheenjohtaja: Jarkko Mattila jarkko_mattila@hotmail.com p. 050 541 9561

4

EN LLIS KSEN E D E KOU IA LIKO MAKUV A A V L E N TUN


Kohti Keskusliittoa HEIDI KEMPPAINEN VUOSI 2012 alkaa olemaan loppu-

puolella. Tämä tarkoittaa sitä, että osa nuorkauppakamarilaisista on tehnyt jo päätöksen mitä haluaa tehdä vuonna 2013 JC -rintamalla. Kuopion nuorkauppakamari ry:n jäsenenä olen ilmaissut kiinnostukseni hakea Suomen S Nuorkauppakamarit ry:n keskusliittoon vuodeksi 2013. Tavoitteenani on päästä vuodekvuodek si 2013 TuotTuot tava Idea -kilpailun kansallikansalli seksi projekprojek tipäälliköksi. Koejäseneksi minut valittiin Kuopion Nuorkauppakamari ry:hyn vuonna 2009 ja samana vuonna myös varsivarsi naiseksi jäseneksi. Kamarivuosien halliaikana olen toiminut kamarin halli tuksessa, eri projekteissa mukana niin kamari- kuin aluetasollakin projektiprojektipäällikkönä sekä projekti laisina eri projekteissa, debatoinut kokoansioituneesti, kampanjoinut koko osallistuuksia ja -henkilöitä, sekä osallistu nut muutenkin erilaisiin tapahtutapahtu miin ja kokouksiin. Tuottava Idea -kilpailussa toimin vuonna 2010 Kuopiossa kamariprojektipäällikkamariprojektipäällik könä. Vuonna 2011 otin vastuulleV vastuulle ni Tuottava Idea -kilpailun D -alueen alueprojektipäällikkyyden tehtävät. Näistä on tullut myös kansallisen tason kiitosta: Paras kamaritoteutus Tuottava Idea -kilpailussa vuonna 2010, Paras

alueprojektipäällikkö Tuottava Idea -kilpailussa vuonna 2011 ja myös aluetasolla palkittiin parhaana alueprojektipäällikkönä kyseisen projektin hoitamisesta. Nuorkauppakamaritoiminnassa yhtenä tavoitteena on kehittyminen, joten seuraavana luonnollisena askeleena on kyseisen kilpailun kansalliseksi projektipäälliköksi hakeminen. Tästä halukkuudestani hakea kyseiseen tehtävään ilmoitin kevättalvella Kuopion Nuorkauppakamari ry:n puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle, jonka jälkeen asia käsiteltiin kamarin hallituksen kokouksessa. Tämän seurauksena Kuopion Nuorkauppakamari ry on päättänyt lähteä tukemaan unelmaani ja asettanut minut ehdolle kyseiseen tehtävään. Tämän jälkeen olen pyytänyt avukseni kampanjapäällikön ja muut nimetyt vastuulliset kampanjahenkilöt, tehnyt ennakkotehtävät, suunniteltu kampanjaryhmän kanssa kampanjaa ja osaksi toteutettu kampanjaa, sekä nyt syksyn aikana on valmistautumistehtävien tekeminen sekä vaalilautakunnan haastatteluihin valmistautuminen Tampereen kansalliseen vaalikokoukseen. Pyydän teitä kaikki alueemme henkilöitä osallistumaan kampanjointiini esimerkiksi tykkäämällä kampanjasivustostani ja kommentoimalla sitä, sekä osallistumalla syksyn kokouksiin. Samalla pääset näkemään aitiopaikalta, kuinka nuorkauppakamareissa tehdään henkilökampanjointia kohti keskusliittoa! Kenties juuri Sinun vuorosi tulee tulevaisuudessa?

TUOTTAVAA SYKSYÄ!

5


Alueelta

LASTEN LIIKENNEPUISTON AVAJAISET TEKSTI JA KUVAT: MARiKA KAuppiNeN, TieDOTTAJA, Ylä-SAVON NuORKAuppAKAMARi RY

liikennepuiston avajaisia vietettiin perinteisesti tänäkin vuonna yhdessä Iisalmen Kaupungin, Säästöpankki Optian ja vakuutusyhtiö Ifin kanssa 5.6.2012 ja paikalle oli saapunut paljon lapsia vanhempineen. Liikennepuistossa voi ajella polkuautoilla niin kuin oikeassa liikenteessä ja näin liikennesäännötkin tulevat tutuiksi. Puistossa on oikeat kaista -ja suojatiemerkin-

6

nät. Pikkuiset liikennemerkit ovat aidon mallin mukaisia ja puistosta löytyy myös tasoristeyskin, jonka Ylä-Savon Nuorkauppakamari on puistoon hankkinut. Ylä-Savon Nuorkauppakamarin viimeisin hankinta liikennepuistoon oli uudet polkuautot kesällä 2011. Liikennepuistosta on tullut lapsiperheiden suosittu käyntikohde. Vauhti saattaa mennä välillä liian kovaksikin joten ”liikennepoliisit”

joutuvat puuttumaan ajoon. Olisiko seuraava hyvä hankinta puistoon ajokypärät? Ylä-Savon Nuorkauppakamari on myös tehnyt aloiteideoita Iisalmen Kaupungille mm. suoja-aidan rakentamisesta puiston ympärille, crossiratojen perustamisesta, jotka olisivat suunnattu hieman vanhemmille lapsille ja liikenneopetuksen järjestämistä puistossa lapsille.


Tuunaa Kemiä 2012 TEKSTI JA KUVAT: liiSA KOiViSTO, iNT 2012 JA JAANA KupiAiNeN, ipp 2012, MeRi-lApiN NuORKAuppAKAMARi RY

Liikennepuistosta on tullut lapsiperheiden suosittu käyntikohde.

Meri-lapin Nuorkauppakamarin talkooporukka osallistui Tuunaa Kemiä 2012 -projektiin poistamalla nurmimaton Kemin uimahallin edustalla olevalta laatoitetulta jalkakäytävältä. Tämänvuotinen tuunaus oli luontevaa jatkoa kesän 2011 tuunaukselle, jossa kamarilaiset maalasivat uimahallin parkkipaikkaa reunustavaa urheilukentän puuaitaa. Tuunaustiimi varustautui koitokseen lapioin, taltoin, kottikärryin ja harjoin. Uimahallin edustan pitkä laattakäytävä oli puoliksi paksun nurmikon peitossa ja näky olisi saattanut heikompia hirvittää, mutta tehtävän mukaisesti aseistautunut ryhmämme iski nurmeen kuin sika limppuun. Ohikulkijat kannustivat ja muutama epäili työtä

yhdyskuntapalveluksi! Tuunauksen lopputulos oli silmiinpistävän ruohoton ja käytävä leveni yli puolella. Nyt kemiläiset voivat nauttia leveästä käytävästä kävellen rinnakkain!

TAUSTAA:

Tuunaa Kemi! –kampanja toteutettiin Kemissä jo toistamiseen. Tarkoituksena on saada kaveriporukat, seurat ja yhdistykset innostumaan ympäristön siistimisestä. Viime vuonna Meri-Lapin nkk maalasi osan Sauvosaaren urheilupuiston aidasta, joten nurmikkoprojekti oli luontainen jatko tälle. Lisätietoja: http:// www.kemi.fi/Kemi_tiedotuslehti2_2012. html

7


KEHITTYMINEN JOHTAJUUDESSA JUTUN KIRJOITTAJA NiiNA KARViNeN (OTNKK RY) ALUE D:N VIRALLINEN ALUEJOHTAJAEHDOKAS

M

ILLAISENA SINÄ näet kamarivuoden 2013 D-alueellamme, joko omat suunnitelmasi ovat työn alla tai jopa valmiina? Omiin suunnitelmiini olen kirjannut aluejohtajuuden. Ja koska hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kutsun sinut nyt ihan pienelle mielikuvitusmatkalle puoli vuotta eteenpäin – miltä näyttää? Näen vuoden 2013 henkilökohtainen urasuunnittelun vuotena. Kehittyminen johtajuudessa ja sitä kautta kehittyminen omalla uralla, niin kamariuralla kuin omalla ammattiuralla, on alueellamme suuri mahdollisuus. Avoimella toimimisella alueella ja kamareissa avaamme ja teemme omalla toiminnallamme alue- ja kamarivirat mielenkiintoisiksi ja potentiaalisiksi vaihtoehdoiksi kasvaa johtajina, nuorkauppakamarin kautta ammatillisesti. Monipuolisten koulutusten ja senaattoreiden menttoriverkostojen lähelle tuominen hyödyttää tässä kasvussa meitä jokaista. Yrittäjyyden näen erityisenä kasvun mahdollistajana vuonna 2013, niin henkilökohtaisessa elämässäni kuin koko alueen D kasvussa. Alueen vahvuuksien löytäminen ja vahvistaminen, vallitsevassa työmarkkinatilanteessa on vuonna 2013 paikallisten kamarien yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja verkostoitumisen mahdollisuus. Raahen

9

Kehittyminen johtajuudessa ja sitä kautta kehittyminen omalla uralla, niin kamariuralla kuin omalla ammattiuralla, on alueellamme suuri mahdollisuus.

Nuorkauppakamari ry:n ”Päivä Johtajana” –projekti on saanut Raahessa erityisen hyvän vastaanoton. Tässä projektissa näen huikeita työkaluja yhteistyötekemiseen alueella nuorisotyöttömyyden tai esimerkiksi yritysten omistajuudenvaihdoksen saralla yhteistyössä alueen paikallisten kamarien,

oppilaitosten, yritysten kuin yrittäjäjärjestöjen kanssa. Tämän projektin haluan tuoda koko alueelle vuonna 2013 yhdessä raahelaisten kanssa. Uskon osaamiseemme alueella D. Uskon, että kansainvälinen osaamisemme on huippuluokkaa. Samoin osaamisemme pelialalla. Jälkimmäistä todistaa alan suurimmat kasvukeskittymät Suomessa: Joensuussa, Kajaanissa ja Oulussa, Rovaniemeä unohtamatta. Kansainvälisyys toimii mahdollistajana alueen kansainvälisten projektien ja ideoiden löytämiselle ja vahvistamiselle vallitsevassa työllisyystilanteessa yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Me eri alojen JCasiantuntijat mahdollistamme uudenlaisen yhteistyön alueen Ely-keskusten, TEKEStoimijoiden ja yritysten välillä. Vai miltä kuulostaisi esimerkiksi kansainvälinen pelitapahtuma alueellamme syksyllä 2013? Tämä mielikuvitusmatka voi muuttua yhteisellä tekemisellä alueen D vuodeksi 2013. Merkittävään rooliin nousee alueen sisäinen ja ulkoinen viestintä sekä Global Compact-periaate. Mahdollistajan paikalle nousee jokainen kamarilainen yksilönä. Kuopion aluekokouksessa syyskuun alussa unelmani toteutui ja nyt toivon kaikkia mukaan toteuttamaan vuotta 2013. With passion – action and results!


T OTNKK Tiernatori Projektihallintaa yhdistyksen näkökulmasta Eli tositarina siitä kuinka jouluhörhöjen unelma muuttuu vuoden aikana todelliseksi oppimisen paikaksi. TEKSTI: NiiNA KARViNeN, pReS 2012, TieRNATORi pROJeKTipäälliKKö, OuluN TeRVApORVARieN NKK

Syksyllä 2011 Oulun Tervaporvarien hallitus hyväksyi uudeksi projektikseen vuodelle 2012 joulutorin tuomisen Ouluun. Pyynnön meille esitti Oulun Kauppakamari ja Oulun Matkailu Oy, toiveenaan, että lähtisimme konkreettisiksi tekijöiksi idealle, joka oli jo aiemmin saanut Oulussa pari erillistä yritystä. Tuolloin valmistautuvana puheenjohtajana näin projektissa paljon potentiaalia kamarimme tulevaisuudelle, mutta myös omalle vuodelleni. Eikä intoa vähentänyt jouluhörhöinen luonteeni, päinvastoin. Alkuvuosi 2012 meni ohjausryhmään alueen toimijota kutsuessa ja toimintasuunnitelmaa budjetteineen laatiessa. Lähtöbudjetin ollessa 0 € on vilkkaalla mielikuvituksella ja tehokkaalla projektitiimillä sekä asiantuntevalla ohjausryhmällä ollut käyttöä alkumetreiltä saakka. Vaikka projekti otettiin

10

kamarille kasvamaan tulevien vuosien rahaprojektiksi, tavoitellaan ensimmäisenä vuonna kuitenki nollatulosta. Tätä tulosta verottavat erityisesti tapahtumalle sen ensimmäisenä vuonna rakennettavat myyntikojut. Jo alusta saakka tavoitteenamme on ollut yhteiskunnallinen vaikuttaminen: mm. myyntikojujen suunnittelukilpailu oli kaikille avoin, haluamme työllistää projektin kaikissa vaiheissa mahdollisimman monta koululaista, harjoittelijaa, nuorta, työtöntä jne. Itse tapahtuman ohjelman toteuttaa toivottavasti suurelta osin alueen koululaiset ja harrastelijaryhmät. Ohjausryhmässämme on meitä tässä tavoitteessamme auttavia tahoja Kauppakamarista ja Oulun kaupungin yksiköistä aina yleishyödyllisiin yhdistyksiin ja paikallisiin yrityksiin alueelta. Ajatuksissa siintää vuoden 2013 uusi Oulu,

jolloin Ouluun liittyy vielä viisi lähikuntaa. Oulu kasvaa tuolloin Suomen viiden suurimman kaupungin joukkoon. Haluamme olla mukana rakentamassa omalta osaltamme uutta Oulua koko kansan jouluperinteen muodossa. Nuorkauppakamaritekeminen on aina myös uuden oppimista ja itsensä ylittämistä. Tänä vuonna jokainen projektiin osallistuja saa Oulun seudulla itselleen huikean verkoston alueen merkittävimmistä toimijoista, oppii tapahtuman tuottamisesta, myynnistä, markkinoinnista ja organisoimisesta. Projektipäällikön roolissa pääsen tänä syksynä paalupaikalle, oman yrittäjyyden kynnyksellä, miettiessä yhdessä tiimini kanssa kuinka nuorkauppakamari voi työllistää kokopäiväisen tekijän yhdelle projektille (palkanmaksun monet ulottuvuudet, EU-rahahakemuskiemu-


Nuorkauppakamaritekeminen on aina myös uuden oppimista ja itsensä ylittämistä.

11

rat, palkkatuet, työntekemisen puitteet, oikean tekijän löytäminen). Onko budjetti varmasti ajantasalla ja pitävä? Pitääkö projektiaikataulu? Miltä itse tapahtumassa näyttää? Ja löytävätkö kaupunkilaiset joulukuussa kauppatorille? Tässä hetkessä projekti on vakiinnuttanut nimekseen Tiernatori ja sen myyntikojukilpailun voittajien Juho Lonkilan ja Heikki Savirinteen ’Glowing Cubes’-mökit ovat sponsorimyynnissä rakentuakseen näin tapahtumaan. Syksy alkaa myyjien ja esiintyjien kutsumisella tapahtumaan, käytännönjärjestelyjen ohella. Tässä tehdessäni olen huomannut, että Projektinhallinta yhdistyksessä on muuten aika harvinainen koulutussisältö kokouksissamme, niin alueella kuin kansallisestikin. Ainakin siihen nähden kuinka paljon jokainen

kamari projektien kanssa kuitenkin koko ajan tekee töitä. Tiernatorin lopputulokseen lupaan palata tapahtuman jälkeen ja kertoa avoimesti oppejamme matkan varrelta, niin hyviä kuin erityisen hyviäkin. Pitäkää meille sitä ennen loppurutistuksessamme syksyn ajan peukkuja! Tiernatori, maailman pohjoisin joulutori, avautuu Oulun kauppatorille, Oulun Tervaporvarien Nuorkauppakamari ry:n projektina, 7.12. ja se jatkuu yhtä jaksoisesti jouluun, 23.12.2012, saakka. Tarkoituksena on rakentaa joulun tunnelmaa ja järjestää myyntitapahtuman ohella monenlaista viihdykettä koko uuden Oulun asukkaille, matkailijoille sekä yrityksille. Projektipäällikkönä toimii Niina Karvinen, apulaisprojektipäällikkönä Sanna Säkkinen. Mukana projektissa on enemmän tai vähemmän koko kamari.

11


Ajankohtaista

HALUTAAN LÖYTÄÄ VUODEN NUORI JOHTAJA!

Vuoden Nuori Johtaja -kilpailu etsii jälleen johtotehtävissä työskentelevää henkilöä, jonka toiminta johtajana on vastuullista ja esimerkillistä – ja ikä tietenkin alle 40 v.

T

ÄMÄN LÖYTÄMISTÄ vailla olevan henkilön työpaikka voi olla julkishallinnon organisaatio, järjestö tai yritys kokoon katsomatta. Tärkeintä on, että hänellä on johtajan vastuu niin asioista kuin ihmisistäkin. Tänä vuonna kilpailun painopisteenä on vastuullinen johtaminen myös yli sukupolvien. Tärkeintä kuitenkin on, että löydetty Nuori Johtaja on luonut työpaikalleen hyvän ja kannustavan ilmapiirin sekä edustaa toiminnallaan hyvää henkilöstöjohtamista. Vuoden Nuori Johtaja voi olla yllättävänkin lähellä. Hän voi olla sinun ystäväsi, kollegasi, alaisesi tai pomosi. Tai vaikkapa sinä itse. Pääasia on, että hänet löydetään ja ilmoitetaan mukaan kilpailuun. Kun olet mielestäsi löytänyt hänet, ota yhteyttä kamarisi Vuoden Nuori Johtaja – projektipäällikköön tai puheenjohtajaasi. Ilmoita löytösi myös alueprojektipäällikölle,

12

joka varaa hänet sinun kilpailulöydöksesi. Tämän jälkeen on edessä helpoin osuus, eli kilpailuhakemuksen täyttäminen yhdessä löytämäsi Nuoren Johtajan kanssa. Tähän tehtävään saat apua sekä kamari- että alueprojektipäälliköltä. Muista kuitenkin, että kilpailuaika on 5.9. - 31.10. 2012. Johtajan löytämisen sekä varaamisen voi tehdä toki jo aikaisemminkin. Puheenjohtajat huomio! Mikäli muut projektit ovat sujahtaneet ohitse ilman kamarinne tekemiä hakemuksia, on nyt viimeinen tilaisuus toimia ja paikata tilanne. Odotan alueeltamme suurta innostusta kilpailua kohtaan. Lähde Sinäkin mukaan löytämään Vuoden Nuori Johtaja! Lisätietoja kilpailusta antavat kamarisi Vuoden Nuori Johtaja –yhteyshenkilö sekä alueprojektipäällikkö

Marko Malkamäki, marko@malkamaki.info. www.nuorijohtaja.fi


Tänä vuonna kilpailun painopisteenä on vastuullinen johtaminen myös yli sukupolvien.

sekä alueprojektipäällikkö Marko Malkamäki, marko@malkamaki.info.

13


Ajankohtaista

Tunnelmapaloja ALUE D:N vaalikokousviikonlopusta 7.-9.9.2012!

14


15


UUTUUS! HELPOMPAA AUTONOMISTAMISTA!

CHEVROLET CRUZE 1.6 LT 5D KOKONAISHINTA 20.595 € TOIMITUSKULUINEEN.

Autoveroton 15 000 € + autovero 4 995 € + tk 600 € = 20 595 €. EU-yhd. 6,6 l/100 km, CO2 153 g/km

CHEVROLET.FI

kaupanPÄÄLLE • 3 vuoden maksuton huolto • 3 vuoden maksuton 24h tiepalvelu • 3 vuoden maksuton renkaiden vaihto • 3 vuoden uuden auton takuu • maksuton laina-auto HUOLLON AIKANA • MYÖS HUIPPUEDULLINEN RAHOITUS. KYSY! Lähin Chevroletkauppias löytyy osoitteesta:

www.chevrolet.fi

Meriitti 03/2012  

Meriitti on Suomen Nuorkauppakamarit ry:n jäsen- ja sidosryhmälehti.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you