__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Kuva: Sami Kontto

Tervetuloaan Lappeenrann n! ä ä s e k i r u u t t kul

L

ämpimästi tervetuloa lasten ja nuorten kulttuuritapahtuma Kalenoihin Lappeenrantaan. On todella hienoa, että kansantanssifestivaali järjestetään täällä juuri tänä vuonna, kun Lappeenranta täyttää 370 vuotta. Kaupungin kanssa yhdessä juhlivat 110-vuotias kaupunginorkesteri, 70-vuotias kaupunginteatteri, 60-vuotias musiikkiopisto ja 50-vuotias Tanssiopisto. Nuorisoseuraväki saapuukin Lappeenrantaan juuri sopivasti aloittamaan kulttuurikesämme viettoa. Ilokseni voin kertoa, että YK:n lastenjärjestö UNICEF kunnioittaa Lappeenrannan kaupungin pitkäjänteistä työtä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksella. Punaisena lankana kehitystyössämme on, että jokaisella olisi tilaisuus löytää omat vahvuutensa. Varhaiskasvatuksesta alkaen edistämme su-

2

vaitsevaisuutta ja eri kulttuurien vuorovaikutusta. Nuorisoseurat tarjoavat muiden järjestöjen sekä taiteen perusopetuksen rinnalla mahdollisuuden hyviin harrastuksiin, joihin on helppoa tulla mukaan. Nuorisoseuratoiminta on vuosikymmenestä toiseen säilyttänyt suosionsa ilmapiiriltään välittömässä Karjalassa, ja on myös neuvokkaasti kehittynyt ajan hengessä. Lämmin kiitos esiintyjille, tapahtuman järjestäjille ja talkooväelle upeasta alkukesän tapahtumasta sekä yleisölle osallistumisesta. Kalenoissa on loistava tilaisuus oppia toisilta, vaihtaa mielipiteitä ja verkostoitua sekä myös nauttia kesäisestä ilmapiiristä juhlavuottaan viettävässä Lappeenrannassa.

Kimmo Jarva

Lappeenrannan kaupunginjohtaja


Tulkaaha Kalenoihin lystiä pitämään!

K

esäkuun 6.–9. päivä järjestettävä Kalenat on Suomen suven ilontäyteinen lasten ja nuorten kansantanssifestivaali. Valtakunnalliseen tapahtumaan odotetaan noin seitsemääsataa lasta ja nuorta ympäri Suomen. Osanottajille tarjotaan viikonlopun aikana erilaisia työpajoja breakdancesta piirakoiden rypyttämiseen. Kaupungissa Kalenat näkyy satamatorilla, kaduilla ja konserteissa sekä kauppakeskus IsoKristiinan ohjelmallisessa Karjalaisessa Kammarissa. Torstaina 6.6. Kimpisen kampukselta kaupungintalon edustatorille kulkee laulava ja tanssiva avajaiskulkue, jossa myös tapahtuman maskottikissat Repe ja Rilla tulevat kaikille tutuksi. Avajaisissa esiintyy mm. kansantanssiyhtye Kulkuset Petroskoista ja siellä tanssitaan Kalenoiden oma tunnustanssi.

"Mie oon paras mie" Lappeenrannan jäähallilla päätöspäivänä sunnuntaina 9.6. järjestettävässä pääjuhlan tanssiteoksessa Mie oon paras mie lapset ja nuoret käsittelevät suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta tanssin ja teatterin keinoin. Toivottavasti sen jälkeen voimme sanoa ”olnii mukavat kalenat jottaha”.* Vuoden 2019 Kalenat järjestää Suomen Nuorisoseurat yhdessä Karjalaisen Nuorisoliiton ja Saimaan Nuorisoseurojen kanssa.

Kalenoiden historia Kalenat sai alkunsa 1974 eteläkarjalaisilla maakuntajuhlilla. 90-luvulla juhlaperinne kuitenkin hiipui, mutta vuonna 1999 Kalenat otettiin lasten ja nuorten kansantanssitapahtuman käyttöön: syntyi Lasten Kalenat. Nykyisin puhumme pelkästään Kalenoista.

*Kalenat Kalena-sana on lähtöisin venäjänkielen polvi-sanasta ja sen muunnos on tarkoittanut myös nurkkatansseja. Viipurin puolessa on juhlista käytetty myös ruotsalaisperäistä kalassit-nimitystä. Kannaksella kalenoilla on ollut yleisesti hauskanpidon ja juhlimisen merkitys, sanottiinhan ”olnii mukavat kalenat jottaha”, kun tultiin onnistuneesta juhlasta kotiin.

– Oikiil assiil – eteläkarjalaisen nuorisoseuratyön historia

www.kalenat.fi #kalenat #lappeenranta #kansantanssi #repejarilla 3


Kalenat 6.-9.6.2019 Lappeenrannassa Ohjelma Torstai 6.6.

Perjantai 7.6.

15.00-16.00 Keikkuen ja ketkutellen Kaupungintalon edustatori Kansantanssiryhmät esiintyvät, mukana muun muassa kansantanssiryhmät Karkelo, Nuorisoseura Rajan Nuoret ja Kulkuset Petroskoista.

11.00-16.00 Kalenoiden Karjalainen Kammari IsoKristiina Kaikille avoin ja kaikenikäisille tarkoitettu Karjalainen Kammari, jossa on ohjelmaa ja aktiviteetteja. Tarkemmat tiedot julkistetaan lähempänä tapahtumaa.

17.00-17.30 Avajaiskulkue Kaikkien osallistujien iloinen avajaiskulkue kulkee läpi Lappeenrannan soiden, tanssien ja laulaen. Kalenoiden Avajaiskulkue lähtee Kimpisen koulun edestä. Reitti kulkee Valtakadun ja Vapauden aukion kautta, kauppakeskus IsoKristiinan läpi kaupungintalon edustatorille, jossa pidetään Avajaiset. 17.30-18.30 Avajaiset Avajaisissa esiintyvät mm. kansantanssiyhtye Kulkuset Petroskoista ja tanssitaan Kalenoiden oma tunnustanssi. 

4

16.30-17.30 Kisaillen ja kirmaillen Kaupungintalon edustatori Kansantanssiryhmä Kimrut, Imatran Helkanuoret, Himpulat, Kangasalan kansantanssijat, Jarmankka, Tahdittomat – Jokioisten Nuorisoseura, Koski Tl. Nuorisoseura, Pirpanat ja YksKaksKolme. 18.00-19.00 Kurnauskista ja kipinöitä -kansantanssikonsertti Lappeenranta-sali Esiintymässä Motoran Säpäkät, Korvenkylän Nuorisoseura, Juniorit ja Jutatokka Jutarinki ry, Hilipakat Alavuden Nuorisoseura.


Kalenoiden ilmaistapahtumat yleisölle Tule nauttimaan taitavasta tanssista ja iloisesta mielestä! Lasten ja nuorten kansantanssiryhmät esiintyvät ja tanssittavat eri puolilla kaupunkia: satamatorilla, kaduilla, kaupungintalon edessä ja Karjalaisessa Kammarissa. Pääjuhlaa lukuun ottamatta Kalenoiden tapahtumiin ja konsertteihin on vapaa pääsy!

Ohjelma Lauantai 8.6. 11.00-16.00 Kalenoiden Karjalainen Kammari IsoKristiina Kaikille avoin ja kaikenikäisille tarkoitettu Karjalainen Kammari, jossa on ohjelmaa ja aktiviteetteja. Tarkemmat tiedot julkistetaan lähempänä tapahtumaa. 15.00-15.45 Satukissan saloilla Lappeenranta-Sali Kansanperinteestä kumpuavaa sadunomaista tanssiteatteria lapsille ja lapsenmielisille. Sota, ystävät & pinkit yksisarviset -teos kertoo siitä, miltä sota näyttää tämän päivän lasten silmin ja mitä kansantanssi on nyt. Sen esittävät ISOn Tanhuujien Prikka-ryhmän 9–12-vuotiaat tanssijat. Tanssisatu Puhuva kuusi kutsuu mukaan suomalaisten kansantarinoiden maailmaan. Esityksen tähtinä ovat Motoran 13–16-vuotiaat tanssijat.

14.30 ja 15.30 Paritanssiopetusta Satamatori Kaikille avoin paritanssipaja – matalan kynnyksen paritanssiopetusta, tanssinopettaja Béla Gazdagin johdolla. Menossa mukana Museovirasto.

Sunnuntai 9.6. klo 14-15 14.00-15.00 Mie oon paras mie Lappeenrannan jäähalli Festivaalin pääjuhlan yhteisessä tanssiteoksessa Mie oon paras mie lapset ja nuoret käsittelevät suvaitsevaisuutta tanssin ja teatterin keinoin. Käsikirjoituksen ovat laatineet imatralaisen Vuoksenniskan Nuorisoseuran Irti-teatterin nuoret. Ohjaus Johanna Juslin. Tanssien koreografiat Jutta Wrangén ja Paula Kettu. Musiikin sävellys ja sovitus J-P Piirainen. Liput 10/5 €. puoti.nuorisoseurat.fi

18.00-19.00 Taitaen ja tömistellen Lappeenranta-sali Kansantanssikonsertti, Kansantanssiyhtye Kulkuset Petroskoista ja Nuorisoseura Vilikas, konsertissa nähdään myös katkelma Nuorisoseura Karjalan Nuorten 100-vuotisteoksesta.

5


Kuva: Johanna Hoppu

Kalenoiden Karjalainen Kammari

K

alenoiden Karjalainen Kammari toteutetaan festivaaliviikolla perjantaina ja lauantaina 7.–8.6. klo 11–16 välisenä aikana. Se on kaikille ja kaikenikäisille avoin kohtaamispaikka, jossa on erilaisia toimintapisteitä yleisölle. Siellä voi opetella muun muassa tanssimaan Tikkuristiä, askarrella Kirpun ja nähdä lasten ja nuorten tanssiesityksiä. Kammarissa voi myös pohtia ja oppia seli-

Kuva: Riina Tanskanen

6

tyksiä ja merkityksiä karjalankielisille sanoille. Karjalainen Kammari sijaitsee kauppakeskus IsoKristiinassa (Brahenkatu 5) Hesburger-ravintolaa vastapäätää ja lähellä Lappeenrannan kaupungin info-pistettä. Tarkemmat ohjelmatiedot julkistetaan lähempänä tapahtumaa. Muutokset mahdollisia.


”Mie oon paras mie” Kalenoiden pääjuhla sunnuntai na 9.6. klo 14.00-15.00, Lappeenranna n jäähalli

F

estivaali huipentuu tapahtuman viimeisenä päivänä tanssiteokseen Lappeenrannan jäähallilla. Imatralaisen Vuoksenniskan Nuorisoseuran Irti-teatterin nuorten Mie oon paras mie -teoksen teemat tulevat suoraan seitsemäsluokkalaisten omasta koulumaailmasta. Niissä pohditaan ystävyyttä, erilaisuutta ja koulukiusaamista. Esitys on nuorten käsikirjoittama kokonaisuus, johon tanssit ja musiikit on upotettu kietoen ne osaksi tarinaa. Teoksen pääajatus on, että meistä jokainen on itsensä paras ystävä. Esityksen ohjaa teatteriohjaaja Johanna Juslin. Tanssien koreografiat ovat tanssinopetta-

jien Jutta Wrangénin ja Paula Ketun käsialaa. Musiikkien sävellyksestä ja sovituksesta vastaa J-P Piirainen. Vuoden 2019 Kalena-bändinä toimii Itä-Länsi express. Bändissä soittavat J-P Piiraisen lisäksi Maija Poikela ja Miia Palomäki. Kansantanssiryhmät ovat talven mittaan harjoitelleet tanssit omilla paikkakunnillaan ennakkoon, ja viimeiset viilaukset tehdään tapahtuman yhteisharjoituksissa Lappeenrannassa. Noin tunnin mittaisessa kokonaisuudessa lavalla nähdään kahdeksan näyttelijää yli 500 nuorta tanssijaa.

Kuvat: Riina Tanskanen

Liput ja alennukset S-Etukorttia näyttämällä saa perhealennuksen pääjuhlaan. Lapset pääsevät vanhempien seurassa ilmaiseksi (lipun hinnat aikuiset 10 €/ lapset 5 €). Liput voi ostaa ovelta tai tapahtumainfon lipunmyynnistä Kimpisen koululta (Pohjolankatu 23). Etelä-Saimaan etukupongilla saa alennuksen pääjuhlan lipuista. 8/4 € (norm. 10/5 €). Edun saa

juhlapaikan lipunmyynnistä etukupongilla. Voit näyttää edun myös älypuhelimeltasi esaimaa.fi/lukijaedut tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta. Ennakkomyynti: Pääjuhlan liput ovat myynnissä ennakkoon osoitteessa puoti.nuorisoseurat.fi tai ovelta ennen tapahtuman alkua. 7


Bongaa kissa (tai kaksi!)

Ota selfie ja pyydä Repe ja Rilla kuvaan kanssasi! Repe ja Rilla Kalenoissa ja kaupungilla! Kalenat-tapahtuman maskottikissat Repe ja Rilla loikkivat ja potkulautailevat koko tapahtuman ajan pitkin ja poikin Lappeenrantaa. Heidät saatat tavata satamatorilla, kaupungintalon edustalla ja tietysti Karjalaisessa Kammarissa IsoKristiinan 1. kerroksessa. Torstaina 6.6.

ALUSTAVA AIKATAULU. MUUTOKSET MAHDOLLISIA!

15.00–16.00 Keikkuen ja ketkutellen. Repe ja Rilla katukonsertissa kaupungintalon edustatorilla.

8

17.00–17.30 Avajaiskulkue. Repe ja Rilla johtavat avajaiskulkuetta. 17.30–18.30 Avajaiset. Repe ja Rilla ovat itseoikeutetusti mukana Avajaisissa tanssimassa Kalenoiden omaa tunnustanssia. Perjantai 7.6. 11.00–16.00 Karjalainen Kammari. Repe ja Rilla pistäytyvät Kammarissa tervehtimässä kaupunkilaisia. 18.00–19.00 Kurnauskista ja kipinöitä. Repe ja Rilla piipahtavat paikan päällä Lappeenranta-Salissa. Lauantaina 8.6. 11.00–16.00 Karjalainen Kammari. Repe ja Rilla pistäytyvät Kammarissa tervehtimässä kaupunkilaisia. 15.00–15.45 Satukissan saloilla. Repe ja Rilla mukana sadun maailmassa Lappeenranta-Salissa. 18.00–19.00 Taitaen ja tömistellen. Repe ja Rilla mukana tassuttelemassa ja tömistelemässä Lappeenranta-Salissa. Sunnuntai 9.6. 14.00–15.00 Mie oon paras mie. Repe ja Rilla seikkailevat mukana Kalenoiden pääjuhlassa Lappeenrannan jäähallilla.

Kuvaaja: Riina Tanskanen


Kalenat 6.-9.6.2019

Esitys- ja konserttitilat uilta Kts. tarkemmat tiedot ohjelmasiv

4–5

Lappeenrannan Jäähalli Kisakatu 9 Pääjuhla Mie oon paras mie su 9.6. klo 14.00. Kaupungintalon Lappeenranta-sali Villimiehenkatu 1. Kansantanssikonserttipaikka. Kurnauskista ja kipinöitä pe 7.6. klo 18.00, Satukissan saloilla la 8.6. klo 15.00 ja Taitaen ja tömistellen klo 18.00. Kaupungintalon Edustatori Villimiehenkatu 1. Katukonserttipaikka. To 6.6. Keikkuen ja ketkutellen klo 15 ja Avajaiset klo 17.30, pe 7.6. Kisaillen ja kirmaillen klo 16.30. Satamatori Kipparinkatu 1. Tanssinopetuspaikka. La 8.6. klo 14.30 ja 15.30 Matalan kynnyksen paritanssiopetusta kaupunkilaisille. Kauppakeskus IsoKristiina Brahenkatu 5 Pe–la 7.–8.6. klo 11–16 Kalenoiden ohjelmallinen Karjalainen Kammari. ”Hei, Repe! Mukavaa, että ennätit ilmoittautua mukaan Kalenoihin. Kaupungilla kuuluu huhuja, että teidät voisi Rillan kanssa nähdä ainakin Kalenoiden Avajaisissa?” Repe: ”Joo, kyllä myö ollaan siellä ehdottomasti. Tykkään siitä, kun on paljon ihmisiä ja juhlan tuntua. Myö halutaan, että kaikki tulee mukaan riemuitsemaan meiän kanssa.”

”Terve, Rilla! Hauskaa, että sie tuut Kalenoihin. Onko siut mahdollista bongata Kalenoiden avajaiskulkueessa?” Rilla: ”Kyllä, tottakai. Myö ollaan Repen kanssa siinä heti ensimmäisenä. Niinku kissa-airuet. Myö tykätään molemmat tanssimisesta tosi paljon!” 9


Yhteisiä lomamuistoja PÄRNU AL P AK

KOLMÅRDEN

KA

EMA A

TT LO

FARMI

LEGOLAND

ikaalistenmatkatoimisto.fi • (03) 45800 ma–pe 9–17 • EMME PERI PALVELUMAKSUJA!

kuva Petri Kivinen


esaimaa.fi/tutustu

SEURAA TARUA TODELLISEMPIA SISÄLTÖJÄ JOKA PÄIVÄ DIGINÄ JA PAPERILLA.

Tilaajana pääset nauttimaan sisällöistämme rajoituksetta verkossa ja mobiilissa.


Kuvaaja: Riina

Tanskanen

Tervetuloo Lappeenrantaa, nyt myö tanssitaa!

Kalenat 2019 on syrjinnästä vapaa. Kaikki ovat yhdenvertaisia osallistumaan tapahtumaan ja tapahtumassa on syrjinnän suhteen nollatoleranssi.

Profile for Suomen Nuorisoseurat

Kalenat 2019  

Lappeenrannassa 6.–9.6.2019 järjestettävien Kalenoiden käsiohjelma.

Kalenat 2019  

Lappeenrannassa 6.–9.6.2019 järjestettävien Kalenoiden käsiohjelma.

Advertisement