Page 1

NAPPIS No 3

Sankaritarinoita: leijonia ja prinsessoja

w w w.pelastusarmeija.f i/nuoriso

ď Ž

2013


Sanni ja Niilo Syyspuuhissa Teksti ja kuvat: Sanna Vähäaho

Sanni ihmettelee sieniä sateella

Niilo hyvästelee muuttolinnun

NAPPIS Syyskuu 2013 Pelastusarmeijan kerho- ja pyhäkoululehti Toimitus: Uudenmaankatu 40, 00120 Helsinki Kustantaja: Pelastusarmeijan Ohjelmatoiminnan sektori, ISSN 1237-6299 Toimituskunta: Anneli Aavik, Saara Ertamo, Oona Hautala, Neiti Kesäheinä, Noora Emilia Jauhonen, Kati Kivestö, Kaisa Mäkelä-Tulander, Natalia Penttinen, Jorma Pollari, Emilia Someri, Ana Vargas, Sanna Vähäaho ja Marko Yrjänä Taitto: Sanna Vähäaho Kansikuva: M. Markus (flickr)

Perustaja: William Booth Kansainvälinen johtaja: kenraali André Cox Kansallinen johtaja: eversti Johnny Kleman Pelastusarmeijan lehtien vastaava toimittaja: majuri Eija Kornilow Kirjapaino Uusimaa, Porvoo 2013


Heipä hei Nappi

ksen lukija!

Haluatko tilataen? d NAPPIS-leh y neljä kertaa NAPPIS ilmesty ainen. tilaajilleen ilm vuodessa ja on ä auksen voi tehd Helpoimmin til ssa: netissä osoittee riso rmeija.fi/nuo sa tu www.pelas --> Nappis ällä a myös lähettäm Lehden voi tilat oitteeseen: sähköpostia os stusarmeija.fi nuoriso@pela p. 09 68 123 00 tai puhelimitse (vaihde).

Piirros: Noora Emilia Jauhonen

Käsissäsi on uusin lehti – syysnum ero. Jännää! Täm lehti on täynnä ä tarinoita, jotka vo it lukea ja kertoa kaverille. Tarinoi ta rohkeudesta, Jumalan huolen dosta, pimeästä pija valosta, seikka iluista ja matko ista. Syksyllä luonto muuttuu, ilmas ta tulee raikas, ja metsästä löytyy aarteita – voit et siä niitä Sannin Niilon kanssa. Pu ja lmia ja pähkinöi tä -sivulta löydät uudet askartelu t. Ja katsopas – uusi palsta! Tied mitä kierrätys on ätkö, ja miten vain m uutamalla eurolla voisit tehdä hy vää luonnolle ja ihmisille? Saat se selville Kirpun pa n lstalla. Nuoren so tilaan sivulla vo tutustua uuteen it nuoreen sotilaa seen. Lue tämä lehti lo ppuun saakka, ni in tiedät, miksi leijonilla oli nälk ä, ja tiikereillä ei ollut mitään hä tää. Jännittäviä luku hetkiä toivottaa Nappiksen to imitus

Liity mukaan kirjepyhäkouluun!

Saat oman Uuden Testamentin, 24 mielenkiintoista tehtäväkirjettä, diplomeja, palkintoja, NAPPIS-lehden ym. ilmaiseksi! Ilmoittaudu mukaan www.pelastusarmeija.fi/ nuoriso --> Kirjepyhäkoulu

Nappis netissä! NAPPIS ilmestyy myös ver kkolehtenä. Osoitteessa: www.pela stusarmeija.fi/nuoriso --> Nappis voit lukea sek ä uusimman numeron että aikaisemmin ilmest yneitä lehtiä. Sivuilta löytyy myös leh tiin liittyvää lisämateriaa

lia.


Ester – Raamatun rohkein nainen

Teksti: Jorma Pollari, kuvitus: Emilia Someri, Natalia Penttinen ja Sanna Vähäaho

Meidän naapurimaassamme Ruotsissa – Tukholmassa – asuu kuninkaallinen perhe. Siihen kuuluu kuninkaan ja kuningattaren lisäksi sekä prinssejä että prinsessoja. Suloinen pikkuprinsessa Estelle hurmasi kaikki, kun hänen Madeleine-tätinsä vietti näyttäviä kesähäitä. Mutta tiesitkö, että myös Raamatussa on kuninkaallisia?

E

ster oli kaunis, nuori nainen, kun Persian kuningas Kserkses pyysi häntä vaimokseen sekä maan kuningattareksi. Ester suostui, vaikka ei ollut lainkaan tottunut hovielämään, vaan oli vaatimaton orpotyttö juutalaisesta kodista. Kuningas taas oli hyvin masentunut mies, koska hänellä oli ollut paljon sydänsuruja. Hyväsydäminen Ester osasi lohduttaa kuningasta, joka pian näki, että Ester ei muuttunut turhamaiseksi ja pöyhkeäksi, vaikka hänestä oli tullut kuuluisa ja rikas kuningatar. Ester tahtoi edelleen rukoilla Jumalan johdatusta elämäänsä ja tehdä vain sitä, mikä on Jumalan tahto. Tämän hyvän elämäntavan Ester oli oppinut jo lapsena kasvatti-isänsä Mordokain kodissa. Mordokai työskenteli hovissa ovenvartijana. Pian Jumala tarvitsikin kuningatar Esteriä erityisellä tavalla. Hovissa eli myös Haman, joka oli kuninkaan jälkeen hovin tärkein mies. Hän oli sydämeltään paha ja oli petoksella saanut kuninkaan allekirjoittamaan päätöksen, jolla kaikki juutalaiset tuhottaisiin maasta. Päivämääräkin oli hirmuteolle päätetty! Aikaa pelastua oli puoli vuotta. Ihmiset olivat todella peloissaan: he eivät mahtaisi mitään kuninkaan sotajoukoille, kun Haman antaisi niille julman tuhoamiskäskyn. Silloin astui esiin rohkea Ester, joka jopa oman henkensä uhalla järjesti kuninkaalle juhlaillallisen (kuningas oli näet herkkusuu). Aterian aikana Ester onnistui ensin paljastamaan Hamanin juonittelun, ja sen jälkeen hän pyysi kuningasta perumaan päätöksen juutalaisten tuhoamisesta. Kuningas oli ymmällään: ketä hänen pitäisi kuunnella, kenen neuvoa totella? Vastakkain olivat hovin tärkeä virkamies Haman ja vaatimaton kuningatar Ester. Päätöksen hetki oli tosi jännittävä. Ester oli koko aterian ajan rukoillut hiljaa mielessään, että Jumala auttaisi nyt ja pelastaisi hänet sekä hänen kansansa. Kuningas piti oikeamielisestä ja rehellisestä kuningattarestaan niin paljon, että kuunteli häntä enemmän kuin Hamania. Jumala oli kuullut Esterin rukouksen! Kuningas perui tuhoamispäätöksen – juutalaiset pelastuivat! Kansa ylisti Jumalaa Esteristä, joka oli pelostaan huolimatta tahtonut tehdä kaiken mahdollisen kansansa auttamiseksi.

4

NAPPIS

Kuningas palkitsi Esterin hyvyyden vielä niinkin, että ovenvartija Mordokaista tuli hovin uusi neuvonantaja Hamanin tilalle. Mutta Esteristä oli tullut koko Raamatun sankaritar, jota juutalaiset vieläkin muistelevat Puurim-nimisessä juhlassa joka vuosi.


Kuinka monta isoa ruusua köynnöksessä on? Entäpä pientä?

Oletko koskaan ajatellut, että sinä voit olla itse kruunu! Kenelle ihmeessä? Etsi vastaus omasta Raamatustasi: Sananl. 17:6

Jos sinäkin rakastat Jumalaa, niin Jumala lupaa antaa sinulle oman kruunun. Saat sen taivaassa – se on paljon kauniimpi kuin ne kruunut, joita kuninkaalliset pitävät päässään täällä maan päällä. Tällä Jumalan antamalla kruunulla on oma nimi: elämän kruunu. Lue Jaak.1:12.

Elämän kruunun kuva löytyy myös aivan jokaisesta Pelastusarmeijan salista. Missähän se siellä on – etsipä! Ota selvää, mitä tämä kruunu tarkoittaa ja miksi se on kuvattu tällaiseksi.

NAPPIS

5


DANIEL LEIJONIEN LUOLASSA Teksti: Kati Kivestö, kuvitus: Oona Hautala ja Sanna Vähäaho Oletko joskus leikkinyt ”Leijonan metsästystä?” Siinä lauletaan ”aion saada suuren, enkä pelkää yhtään.” Tiesitkö, että Raamattu kertoo miehestä, joka meni leijonien luolaan eikä pelännyt yhtään. Daniel ystävineen asui Jerusalemissa, kunnes Babylonian kuningas valloitti sen. Hän keräsi nuoria poikia omaan maahansa palvelijoikseen. Kuningas halusi, että he oppivat hänen maansa tavat ja unohtavat omansa. Daniel ja ystävät vietiin Babylonian hoviin.

asta ja rehellisestä Danielista. Hänen täytyi kuitenkin noudattaa omaa käskyään. Daniel haettiin ja heitettiin leijonien luolaan. ”Toivon, että sinun Jumalasi pelastaa sinut”, sanoi kuningas. Sitten luolan suulle laitettiin iso kivi. Kuningas valvoi koko yön ja pelkäsi, että leijonat syövät Danielin.

Daniel ja ystävät uskoivat Taivaan Isään. He rukoilivat häntä ja halusivat tehdä oikein. Kun heidän käskettiin opetella asioita, jotka olivat väärin, he eivät suostuneet. Vaikka heille välillä naurettiin ja oltiin vihaisia, he eivät halunneet tehdä mitään sellaista, minkä Taivaan Isä oli sanonut olevan väärin. He rukoilivat edelleen Taivaan Isää eivätkä suostuneet palvelemaan vääriä jumalia. Taivaan Isä auttoi ja siunasi heitä. He pärjäsivät niin hyvin, että kuningas antoi heille tärkeitä tehtäviä.

Aamulla kuningas juoksi luolalle. ”Daniel”, hän huusi. Daniel vastasi luolasta: ”Minun Jumalani lähetti enkelin sulkemaan leijonien suut, sillä Jumala tiesi, että minä en ole tehnyt mitään väärää.” Hänessä ei ollut naarmuakaan. Danielilla oli itse asiassa ollut mukava yö pehmeällä leijonavuoteella.

Danielista tuli satraappien johtaja. Hän valvoi muita kuninkaan apulaisia, jotka pitivät maasta ja ihmisistä huolta. Toiset satraapit olivat kateellisia Danielille. He halusivat, että Daniel tekisi virheen, ja he voisivat kannella kuninkaalle. Sitten ehkä Danielille kävisi huonosti. Satraappien pettymykseksi Daniel ei tehnyt virheitä. Hän toimi aina oikein. Satraapit alkoivat suunnitella juonta. He houkuttelivat kuninkaan antamaan käskyn, että ihmiset saivat rukoilla ja palvella vain kuningasta, eivät mitään jumalia. He tiesivät, että Daniel rukoili Taivaan Isää. Jos Daniel ei lopettaisi rukoilemista, he voisivat kertoa kuninkaalle. Sitten Daniel joutuisi pulaan. Kuningas oli määrännyt, että joka ei tottele, heitetään leijonien luolaan. Daniel ei halunnut tehdä väärin, ja niinpä hän rukoili Taivaan Isää aivan niin kuin ennenkin, kolme kertaa päivässä. ”Nyt saatiin sinut kiinni”, nauroivat satraapit. He juoksivat kantelemaan kuninkaalle: ”Kuningas Dareios, arvaa mitä Daniel teki...” Kuningas oli surullinen, sillä hän piti rohke-

6

NAPPIS

Kuningas ilahtui kovasti. Hän tiesi, että Danielin Jumala oli voimakas Jumala, joka auttoi tekemään oikein. Niinpä hän antoi uuden käskyn. Koko maassa piti kunnioittaa Danielin Jumalaa, Taivaan Isää.


Etsi kuvista 7 eroa ja v채rit채 ylempi kuva. Danielista ja leijonista voit lukea lis채채 Raamatusta Danielin kirjan 6. luvusta.

NAPPIS

7


Kirpun palsta

Teksti: Sanna Vähäaho, kuvitus: Natalia Penttinen ja Sanna Vähäaho

Miksi kannattaa käydä kirpputorilla?

Kirpputorilla käyminen kannattaa monestakin syystä. Kirpputorilla voi tehdä hienoja löytöjä - saa ostaa edullisesti vaikkapa uudet housut. Raha, joka Pelastusarmeijan kirpputorilla ostoksesta maksetaan, käytetään sellaisten ihmisten auttamiseksi, jotka tarvitsevat tukea elämäänsä. Kolmanneksi kirpputorilla käyminen säästää arvokkaita luonnonvaroja. Kirpputorilla voi siis tehdä moninkertaisesti hyvää! Keksitkö itse lisää hyviä syitä, miksi kirpputorilla kannattaa käydä? Vastaajana Pelastusarmeijan kierrätystoiminnan päällikkö Harri Lehti

8

NAPPIS


Puuhia ja pähkinöitä

Tee itse: Leirinuotio!

Tarvitset: Tyhjiä pahvirullia, lautasliinoja tai silkkipaperia Tee näin: Asettele pahvirullat haluamaasi nuotiomuotoon, rutistele ja asettele paperit tuleksi. Kutsu kaverit kokoon ja kerro tarinoita leirinuotion äärellä! NAPPIS

9

Tehtävät laati Natalia Penttinen ja Sanna Vähäaho

Mitä, jos sinä ol isit kuningas tai ku ningatar? Millaisessa valtaku asua? Järjestä nnassa haluaisit omat kuninkaa llist juhlat. Pahvista tai tukevasta pa en voi askarrella kr perista uu hauskat koristee nun, kaunis kattaus ja t sen herkullisen tekevät ruoasta erityi. Ja hyvien ystä vien kruunaa juhlan kuin juhlan! Ohj seura elm sa voisi olla va ikkapa hovitans assia, laulua ja kunink aallisia kuperkeikkoja!


Voimakkain valo Teksti: Ana Vargas, käännös: Saara Ertamo, kuvitus: Marko Yrjänä


Oli synkkä ja kylmä ilta. Kahdeksan kaverusta istui nuotion ympärillä juttelemassa ja lämmittelemässä. Osalla oli taskulamput mukana, koska he olivat varustautuneet telttaretkelle. Yksi kaveruksista päätti sytyttää lamppunsa ja sanoi: ”Katsokaa, minun taskulamppuni valaisee tuohon puuhun asti. Se on tosi voimakas.” Toinen vastasi: ”Minun on tehokkaampi, näetkö? Se valaisee järvelle saakka.” Kolmas sanoi: ”Minä näen lampun kanssa järvellä olevan sammakonkin. Minun lamppuni on tietenkin paras.” Heidän ohjaajansa kuunteli kauempana ja päätti kohentaa keskustelua sanomalla: ”Minä haluaisin tietää, mikä on kaikista voimakkain valo, tietääkö joku?” Pojat alkoivat puhua, ja he olivat niin innokkaita antamaan OIKEAN vastauksen, että puhuivat yhtä aikaa: ”sadan kilohertsin lamppu!”, ”eikä ole, hölmö, se on kuu”, ”aurinko tietysti”, ”ukkonen”… Näin he jatkoivat, mutta kukaan ei antanut oikeaa vastausta. Rakas lukija, arvaatko sinä, mikä on kaikkein voimakkain valo? Katsotaanpas, mitä ohjaaja vastasi pojille. ”Kaikki asiat, mitkä mainitsitte, luovat hyvin Jeesus sanoo: voimakasta valoa, mutta ne eivät ole kaiMinä olen kista voimakkain valo, koska ne pystyvät maailman valo. valaisemaan vain ulkopinnan, sen mikä on Joh. 8:12 näkyvissä, eivätkä ne pysty valaisemaan ihmisen sisintä. Vain yksi valo pystyy siihen, ja se valo on Jeesus.” Pojat valittivat: ”Ei ole reilua, Jeesus ei ole valo.” Ohjaaja vastasi: ”Hän sanoi itsestään: ’Minä olen maailman valo’, ja hän sanoi myös, että mikään ei jää piiloon. Hän on todellinen valo, niin voimakas, että pystyy paljastamaan, mitä sisällämme on. Vielä yksi juttu, pojat. Kun hän on meissä, sitä on mahdotonta piilotella, koska valo on niin voimakas, että kaikki näkevät sen. Jos joskus tunnet itsesi yksinäiseksi, pelokkaaksi tai eksyneeksi, pyydä vain Jeesusvaloa luoksesi, ja niin näet selvästi kaiken, mitä edessäsi on.”


Jännittäviä hetkiä

Paaval

Teksti: Neiti Kesäheinä, kuvitus: Anneli Aavik

Vo

in seik kailut osa II

it luk Apostoli Paavali päätti lähteä matkalle kaikRaama ea seikkailuis tusta A t pos a tarkem kiin niihin kaupunkeihin, joissa oli aiemmin 15:36 - tolien teoistmin a 16 käynyt kertomassa Jeesuksesta. ”Mennään katsomaan, mitä ystäville kuuluu”, hän sanoi. Paavali valitsi matkakumppaneikseen Silaksen ja Timoteuksen, ja niin miehet kulkivat yhdessä kaupungista toiseen.

Paavali kertoi ihmisille Jeesuksesta ja hänen ylösnousemuksestaan. Monet tulivat uskoon, mutta Paavalilla oli myös vaikeuksia. Ihmisten oli joskus vaikea ymmärtää Paavalin sanomaa Jeesuksesta, koska se poikkesi siitä, mitä heille oli ennen opetettu. Jotkut halusivat ajaa hänet tiehensä, mutta Paavali puhui silti kaikille tapaamilleen ihmisille. Kun Paavali oli Makedonian kaupungissa, hänelle tapahtui jotain hyvin erikoista. Näin se kävi: Paavali näki yöllä näyn, jossa häntä pyydettiin tulemaan Makedoniaan. Paavali lähti heti sinne. Makedoniassa jotkut ihmiset valittivat kaupungin johtajille, että Paavalin ja hänen ystäviensä takia kaupungissa on rauhatonta. Paavali ja hänen toverinsa otettiin kiinni ja vietiin vankilaan. Vanginvartijalle sanottiin, että hänen täytyy pitää hyvää huolta siitä, etteivät he karkaa. Niinpä vartija vei miehet vankilan kaukaisimpaan nurkkaan ja pani heidät jalkapuuhun. Yöllä Paavali ja hänen ystävänsä rukoilivat ja lauloivat Jumalan kunniaksi. Sitten tapahtui jotain ihmeellistä: alkoi suuri maanjäristys, koko vankila tärisi, kaikki ovet aukesivat ja vankien kahleet irtosivat. Vartija heräsi ja pelästyi, koska luuli vankien karanneen. Paavali kuitenkin huusi hänelle ja vakuutti, että he olivat sisällä. Vanginvartija ilahtui niin, että vei heidät kotiinsa ja tarjosi heille ruokaa. Aamulla kaupungin johtajilta tuli käsky päästää Paavali ja hänen ystävänsä vapaaksi. Paavali sanoi, että johtajien pitää tulla itse päästämään heidät ulos. Miehethän oli heitetty vankilaan noin vain, ilman tutkimuksia ja oikeudenkäyntiä. Johtajat tulivatkin vankilaan puhumaan Paavalin kanssa. Makedoniasta lähdettyään Paavali jatkoi matkaansa ja kävi vielä monessa kaupungissa julistamassa evankeliumia. 12

NAPPIS


Oletko sinä matkustellut? Millaisia jännittäviä tapahtumia muistat matkalta? Onko sinulla kuvia reissuiltasi?

Paavali teki toisen lähetysmatkansa luultavasti seuraavaa reittiä: Antiokia - Lystra - Troas - Filippi Tessalonika - Beroia - Ateena - Korintti - Efesos - Kesarea - Jerusalem Antiokia Merkitse reitti karttaan!

NAPPIS

13


Nuori sotilas Asiantuntijahaastattelussa Samu Ranta Teksti ja kuva: Kaisa Mäkelä-Tulander

Samu tuli kaverinsa mukana Hyvinkään osaston Juniorikerhoon. Samu kävi nuoren sotilaan valmistautumiskurssia kerhon yhteydessä, ja hänet vihittiin nuoreksi sotilaaksi toukokuussa 2013. Samu on ennen ollut sitä mieltä, että Jeesus on vain aikuisten juttu, mutta nyt hän kertoo ajattelevansa, että ”kyllä se on vähän lastenkin.” Samu ei keksi asioita, joista Jeesuksen seuraaminen näkyisi, mutta hän muistaa, miten nuoren sotilaan kurssilla puhuttiin sitruuna- ja hunajasanoista. Hunajasanat ovat sanoja, jotka tuntuvat hyvältä ja joista toinen ihminen tulee hyvälle mielelle. Hunajasanoja ovat ainakin ”anteeksi”, ”saat anteeksi” ja ”kiitos”. Hyvää ja nuorelle sotilaalle sopivaa käytöstä esimerkiksi kiusatulle on kertoa, että kannattaa puhua opettajalle.

Sarjakuva: Sidney Quinn Nuoriso Sotilas 2/1985

Kerhosta ja valmistautumiskurssista Samu muistaa parhaiten ne kerrat, kun leivottiin.

14

NAPPIS


Nappisvisa Oikeat vastaukset löytyvät tämän lehden kirjoituksista.

1 Ester oli

3 Jeesus sanoo:

A) fiksu tyttö, josta tuli viisas presidentti.

A) ”Minä olen Suomen lamppu.”

B) orpotyttö, josta tuli rohkea kuningatar.

B) ”Minä olen maapallon valaisin.”

C) pieni tyttö, josta tuli suuri profeetta.

C) ”Minä olen maailman valo.”

2 Mihin hurjaan paikkaan Daniel joutui?

4 Kun Paavali ja hänen ystävänsä

A) luolaan leijonien kanssa

rukoilivat,

B) telttaretkelle kavereiden kanssa

A) vangit karkasivat.

C) vankityrmään Paavalin kanssa

B) vankilan ovet aukesivat. C) johtajat päästivät heidät vapaiksi. Oikeat vastaukset: 1 B, 2 A, 3 C, 4 B.

Kuva Samu Rannan nuoren sotilaan vihkimyksestä

TAKASIVUN PUUHA! Leikkaa takasivulta prinsessa- ja leijona-sorminuket ja esitä sankaritarinat Esteristä ja Danielista. Voit tehdä itse lisää nukkeja! Hyviä näytelmähetkiä!

Nuorten sotilaiden päivä 20.10.! Jeesus sanoi, että lapset ovat tervetulleita Hänen valtakuntaansa!!! Pelastusarmeijassa lapsi voi olla Jeesuksen seuraaja, oppia Raamattua ja elää kristillisten arvojen mukaisesti. Lokakuussa vietetään nuorten sotilaiden päivää. Silloin juhlitaan nuoria opetuslapsia. Jos haluat tietää lisää nuorista sotilaista, voit tarkistaa asian oman paikkakuntasi Pelastusarmeijan osastosta eli seurakunnasta. Pelastusarmeijan osastojen toiminnasta löytyy tietoa netistä www.pelastusarmeija.fi/nuoriso NAPPIS

15


Leikkaa tästä itsellesi sorminuket ja kerro itse sankaritarinoita!

Partiosunnuntai 24.11.!

Tiesitkö, että Pelastusarmeijalla on omia partiolippukuntia Helsingissä ja Kemissä? Tule tutustumaan toimintaan! Lisätietoa lippukunnista löydät nuorison nettisivulta www.pelastusarmeija.fi/partio

Nappis0313  
Nappis0313  

Nappis on Pelastusarmeijan ilmainen kerho- ja pyhäkoululehti noin 4-10-vuotiaille.

Advertisement