Nova 9 2018

Page 1

9/18 MEIRA NOVAN ASIAKASLEHTI FOODSERVICE-ALAN AMMATTILAISILLE

PINNALLA Helle ei tehnyt kasvisadolle hyvää

Sailonnassa HERKULLISUUDEN SALAISUUS S.16

12

SYÖMÄSSÄ Pasi Berggren luotsaa Meira Novaa

36


Todellisille herkuttelijoille

Pienemmät Bon herkkumunkit Uudentyyppiset, maultaan herkullisemmat ja ulkonäöltään houkuttelevammat premium-munkit. Hurmaava maku syntyy erilaisten täytteiden, ripotteiden ja kuorrutteiden mielenkiintoisista yhdistelmistä.

Purppurainen, karhunvatukanmakuinen kuorrute, marjainen mustikkatäyte ja pinnalla ripaus kuivattua mustaherukkaa.

Täyteläisen pehmeä mokanmakuinen kuorrute, vanhan ajan vaniljatäyte ja keksi mururipote.

Fazer Berry Bon 20 x 63 g MN: 1073304

*6413467382901* Laktoosittomia Toimitukset 1.11.2018 alkaen

www.fazerpro.fi

Fazer Vanilla mocca Bon 20 x 65 g MN: 1073303

*6413467382703*


PIKKUJOULUISTA PIRISTYSTÄ KAAMOKSEEN JA MYYNTIIN!

I

llat ovat syksyn edetessä pimentyneet ja valonmäärä on vähentynyt merkittävästi. Helposti mieleen ja kehoon hiipii sitkeä väsymys, jatkuva väsymyksen tunne tai ainakin tunne siitä, että uni ei riitä tai se ei ole riittävän laadukasta ja virkistävää. Tunnistatko sinä nämä tunteet itsessäsi? Kaamosväsymyksen partaalla myös hiilihydraattipitoiset naposteltavat tuntuvat terveellisen ruoan sijaan paremmilta. Toisaalta, onhan hiilihydraattipitoisten ruokien syöminen peräisin ihmisen ikiaikaisesta tarpeesta varastoida energiaa talven varalle. Reipas liikunta helpottaa useimpien oireita, kuten myös säännöllinen ateria- ja unirytmi. Energiatason tasaisesta ylläpitämisestä kannattaakin pitää huolta juuri tähän aikaan vuodesta. Pimeimpään aikaan myös kirkasvalohoitoa kannattaa kokeilla pieninä annoksina, vaikka aamupalan yhteydessä. Kaamosaikaan iloa ja piristystä tuovat pikkujoulut. Suomessa pikkujouluperinne on alkanut 1900-luvun alkupuolella. Nykymuotoonsa pikkujoulun vietto alkoi kuitenkin kehittyä vasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen Helsingissä, kun pikkujouluja juhlivat yliopistojen osakunnat. Pikkujouluissa on perinteisesti tarjottu riisipuuron lisäksi myös muita jouluisia ruokia ja glögiä. Ravintola-alalle pikkujoulu on vuoden tärkein sesonki. Se koskettaa tasaisesti koko Suomea ja lisää alan myyntiä useita prosentteja marras- ja joulukuussa. Maahanmuuton ja kansainvälistymisen myötä pikkujouluihin omaksutaan uusia asioita ja niitä yhdistetään vanhoihin perinteisiin. Pikkujoulujuhlijat tänä päivänä odottavatkin yllätyksiä menun suhteen. Kuka käskee tarjoamaan pikkujouluissa perinteistä jouluruokaa ja glögiä? Miltä maistuisi sushipöytä, pizza-bileet, tacot tai tapakset? Glöginkin voi tuunata tai vaihtaa mocktail-baariin. Millä sinä yllätät juhlijat? Itse aion yllättää vieraat jouluisilla tapaksilla suomalaisittain, eli sapaksilla. Ylikypsä joulukinkku-piparjuurituorejuusto täytteisillä ruisleipäpaloilla ja perinteisen rosollin ja sienisalaatin yhdistelmällä saaristolaisleivän päällä. Kyytipojaksi glögiskumppaa tai tummaa olutta. Nyt on hyvä aika sytyttää kynttilät ja tunnelmoida sesongin jouluiset reseptit kuntoon!

Pikkujoulujuhlijat tänä päivänä odottavatkin yllätyksiä menun suhteen.

Pasi Berggren Ps. Muista laittaa riisipuuron sekaan onnea tuova manteli, tai vaikka useampikin.

JULKAISIJA Meira Nova Oy SOK-yhtymä Logistiikkakeskus Palkkitie 10, 04300 Tuusula Puh. 010 76 86500 Etelä-Suomi Puh. 010 76 86500 Länsi-Suomi Puh. 010 76 86500 Oulu Puh. 010 76 86500 PÄÄTOIMITTAJA Pasi Berggren, toimitusjohtaja

TOIMITUS JA ILMOITUSVARAUKSET Leena Honkaniemi Puh. 010 76 86507 leena.honkaniemi@meiranova.fi

OSOITTEENMUUTOKSET Tiina Liimatainen Puh. 010 76 86586 tiina.liimatainen@meiranova.fi

KONSEPTI JA TAITTO Avidly

Aikakauslehtien liiton jäsen ISSN 2323-9913 (Painettu) ISSN 2323-9921 (Verkkojulkaisu)

PAINOPAIKKA Forssa Print Seuraava lehti ilmestyy 30.11.2018

Meira Nova on vuonna 1991 perustettu foodservice-alan toimitustukku. Asiakkaitamme ovat ravintolat, hotellit, henkilöstöravintolat ja julkisen sektorin suurkeittiöt. Meira Nova on SOK:n tytäryhtiö.


37

LEHTI JULKAISTAAN MYÖS SÄHKÖISENÄ ISSUU.COM-PALVELUSSA HAULLA MEIRA NOVA.

VASTAUS

Miten saisin toimivat ja hyvännäköiset työvaatteet?

9 11 25

Keski-Euroopasta matkalle Pohjoismaihin

Nyt kannattaa syödä silakkaa!

Juustomaailman uusimmat trendit

TRENDI:

7 16 32 TEEMA:

Uutisia, uutuuksia ja kolumni

Koottua tietoa mielenkiintoisesta aiheesta

MARRASKUU

Mokkapalapäivä

11.11.

8.12.

Kotitekoisen leivän päivä

Lucian päivä

17.11.

13.12.

Joulujuurekset

Vaahterasiirapinpäivä

26.11.–2.12.

2

3

4

8

9

10

11

12

13 14 15 16

17

18

19

20 21 22 23

24

25

26

27 28 29 30

5

4

6

NOVA 9 • 2018

7

Ajassa Syömässä Maailmalla

JOULUKUU

Isänpäivä

1

TAUSTA:

17.12.

Unelmatorttua 2.12. Anelma ja Unelma juhlivat nimipäiväänsä 2.12. Juhlapäivän kunniaksi kannattaa tarjota herkullista unelmatorttua. Perinteisesti unelmatorttu kätkee kaakaonmakuisen kääreensä sisään voikräämitäytteen, mutta tuunaamalla tortusta voi tehdä modernimman ja kevyemmän version.

1

2

3

8

9

10

11

12 13 14 15

16

17

18

19 20 21 22

23

24

25

26 27 28 29

30

4

5

6

7


Helppo ja herkullinen

Vihannessäilykkeiden avulla voi loihtia herkkupaloja hetkessä. Erilaiset säilykkeet sopivat helppoutensa ansiosta uskomattoman moniin ruokiin. Muista käyttää myös säilykkeiden öljy hyväksi!

S. 16

SIVU 42

Meira Novan uusi toimitusjohtaja Pasi Berggren luottaa yrityksen vahvuuksiin.

INFO Infosivuilta löydät tavarantoimittajien uusimmat ja mielenkiintoisimmat tuoteuutiset. 27

HKScan Oyj

43

Myllyn Paras

45

IsoMitta

47

Atria

49

Apetit

NOVA 9 • 2018

5


UUTUUS: SUOMEN RAKASTETUIN LUOMUKAHVI NYT MYÖS TUMMAPA A H T O I S E N A

Horecapakkaukset 100g HJ 300g PKJ

SUOMALAISEN

K A H V I K U LT T U U R I N

P U O L E S TA kultakatriina.fi


Itävallassa asuva kirjailija Kaarina Goldberg tarkastelee kolumnissaan Euroopan tapoja ja tuulahduksia.

KOLUMNI

VIHREÄÄ KULTAA

V

uosisadan hellekesä on takana. Talven jälkeen auringon lämpö tuntui toki ihanalta, mutta kun paahde vain jatkui, hymy hyytyi. Vielä elokuun vilkkaimpaan loma-aikaan manner-Euroopassa hikoiltiin 40-asteisessa pätsissä. Moni toivoi pääsevänsä tukahduttavaa kuumuutta pakoon. Mutta minne? Alppiseuduilta on perinteisesti suunnattu lomailemaan Välimerelle.Varakkaiden kesähuvista tuli jokamiehen ilo, kun 1960-luvulla ruvettiin järjestämään seuramatkoja Italiaan. Bussi vei perille Adrianmerelle, mutta perheautollakin lähdettiin seikkailemaan. Myöhemmin edulliset valmismatkat lennättivät lomalaisia muihin Välimeren turistikohteisiin. Silti Italia on säilyttänyt asemansa itävaltalaisten rakkaimpana lomamaana. Mallorcalle lentää yli neljä miljoonaa saksalaista turistia vuosittain. “Malle” on heidän mieluisin lomakohteensa ja saarta kutsutaankin leikkisästi Saksan uudeksi osavaltioksi. Auringon lämpöä ja merta on pidetty Euroopan sisämaissa onnistuneen kesäloman edellytyksenä. Mutta jos palvottu aurinko polttaa liikaa, eivät Välimeren mainingitkaan lievennä sen voimaa. Sporttilomien aktiviteetit jäävät ja rantalöhöilykin näännyttää, jos lämpömittari jatkuvasti kipuaa sietämättömiin ennätyslukemiin. Nyt tarvitaan vaihtoehtoja. Vaellus- ja urheilulomat Alppien yläilmoissa ovat viileässä viihtyvän pelastus. Mutta pitemmällekin uskalletaan jo lähteä. Vielä reilut kymmenen vuotta sitten Itävallasta ei järjestetty kummoisiakaan pakettimatkoja Pohjoismaihin. Kuulemma vain individualistit, luontofriikit ja fanaatikot matkustivat kesällä “palelemaan vapaaehtoisesti “. Reissut piti sitä paitsi järjestää itse ja ne olivat hintaviakin. Kun kaupunkilomat yleistyivät ja lennot muuttuivat edullisemmiksi, kadunmieskin uskaltautui pohjoiseen. Ainakin pikavisiitille Tukholmaan, vaikka vuosilomalla olikin päästävä etelään. Ajat

ovat muuttuneet. Skandinavia on tullut lähemmäksi Keski-Eurooppaa, paljolti ruotsalaisen huonekalujätin myötä. Myös saksalaisten tuottamat ruotsalaisdekkarit ja Ruotsiin sijoittuvat hempeät TV-elokuvat ovat madaltaneet kynnystä matkusta pohjoiseen. Leffoissa skandinaavista, luonnonläheistä elämäntapaa kuvataan usein matkailumainosten tavoin. Kun taivas on raikkaasti korkealla ja meren sini kimmeltää, uudenlainen kaukokaipuu valtaa mielen. Kaipuu vehreään luontoon ja kursailettomaan, turvalliseen ympäristöön. Pohjoismaita markkinoidaan etenkin luontoelämyksiä hakevalle ulkoilmaihmisille. Mökkiloma Ruotsissa on monen unelma. Norjassa seilataan verkkaista Hurtigruten-reittiä Nordkapiin. Mystisiä revontuliakin lennetään ihailemaan Norjan Lappiin. Matkailuesitteissä Suomea myydään koiravaljakoiden ja joulupukin maana. Hyvä niin, mutta enemmänkin voisi mainostaa. Vaikka niitä revontulia ja mökkejä. Ja metsien rauhaa, sitä meidän vihreää kultaamme. Saksalaiset lapsiperheet suuntaavat yhä useammin rantalomalle naapuriin, lapsiystävälliseen Tanskaan. Sinne matkaavat myös kalastuksen harrastajat elämänsä vonkaletta pyytämään. Saksalaiset ovat löytäneet omat rannikkonsa uudelleen. Itämeren kilometrien pituiset hiekkarannat dyyneineen, sievine rantakoreineen sekä kylpylöineen ovat taas “in”. Entisen DDR:n nudistirannoillekin riittää auringonpalvojia. Pohjanmeren saari, Sylt, on pyöräilijöiden kesäparatiisi. Loma on myös ruokakokemusten aikaa. Vaikka kalaan erikoistunut, saksalainen Nordsee-ketju toi vuosikymmeniä sitten kampelat, sillit ja kalapullat itävaltalaistenkin lautasille, on Alppien maakravun vielä totuteltava pohjoisiin mereneläviin. Ruotsalaisten rakastamat katkaravut ja Norjan graavilohi ovat jo tuttuja herkkuja, mutta kalakeitto kaipaa vielä puolestapuhujaa. Puhtaasta luonnosta itse poimitut marjat, sienet ja villiyrtit kiehtovat suurkaupunkilaista, jonka omasta elinpiiristä niitä ei enää löydy. Omalla kesämatkallani Suomeen ilostuin nähdessäni, kuinka innostuneita keskieurooppalaiset ovat lähiruoan hankkimisesta omin voimin.

Puhtaasta luonnosta poimitut marjat kiehtovat suurkaupunkilaista.

NOVA 9 • 2018

7


Syksyn juhlaan tai arkeen herkullinen kasvis-härkäpapumureke

Tarjoile vaikkapa hunajalla höystettyjen uunijuuresten ja kermaviilikastikkeen kera.

Kasvis-härkäpapumurekemassa 4kg M 1059487 EAN 6412000048946


UUTISET

RUOKA- JA VAATEYRITYSTEN AVOIMUUS ON KASVANUT

R

eilu kauppa ry on tehnyt vastuullisuusvertailun, jossa perehdyttiin suurimpien Suomessa toimivien elintarvike- ja vaateyritysten avoimuuteen ja julkisesti viestittyihin toimiin omien toimitusketjujen ihmisoikeusriskien vähentämiseksi. Vertailussa parhaiten pärjäsivät S-ryhmä, Stockmann, Kesko, Dressmann ja Tokmanni. Ihmisoikeusriskejä ovat esimerkiksi pakkotyö, lapsityövoiman hyväksikäyttö, kohtuuttomat työajat, terveydelle haitalliset työmenetelmät ja elämiseen riittämätön palkka.

Tiedot kerättiin yritysten vuosi- ja vastuullisuusraporteista ja verkkosivuilta, joten vertailussa korostuu se, miten yritykset viestivät ihmisoikeusvaikutuksistaan ja -työstään. Reilu kauppa ry:n vertailun perusteella omien toimitusketjujen ihmisoikeusriskien myöntäminen on yksi merkittävistä edistysaskeleista yritysten vastuullisuustyössä ja -viestinnässä. Yhdistyksen mukaan trendi on se, että ihmisoikeusriskien avoin huomioiminen alkaa olla yrityksille kilpailuetu eikä rasite.

HYGIENIA RATKAISEVA TEKIJÄ RUOKAPAIKAN VALINNASSA

R

uokarekat ja -kojut ovat kasvava ilmiö ja vakiintunut osa monien kaupunkien ravintolatarjontaa. Kun ateriointi siirtyy kodin ulkopuolelle, tarvitaan uudenlaisia keinoja siistiin ja hygieeniseen syömiseen. Torkin teettämään tutkimukseen vastanneista 43 % kertoi jättäneensä ravintolakäynnin väliin

Kun ateriointi siirtyy kodin ulkopuolelle, tarvitaan uudenlaisia keinoja siistiin ja hygieeniseen syömiseen.

käsihygieniatuotteiden puuttumisen vuoksi. Torkilta muistutetaan, että suuri osa ruokarekkojen ja -kojujen sekä pikaruokaravintoloiden ruoasta syödään käsin, joten hygienia on tärkeä tekijä ruokapaikan valinnassa. 40 prosenttia suomalaisista käy pikaruokaravintoloissa yli kaksi kertaa kuukaudessa.

NOVA 9 • 2018

9


Aitoja makuja maailmalta.

Syksyn tuulet puhaltavat Europicnicillä

Uusia makuja, klassikoita unohtamatta Uusi Panini-konsepti aloittaa Europicnicin syksyn. Aito, rapeakuorinen ciapattaleipä ja maukkaat täytteet lämpenevät parilalla käden käänteessä. Mehevissä panineissa on neljä eri makua ja pitkä säilyvyys. Tuotteet eivät ole tällä hetkellä Meira Novan valikoimassa.

Yksittäispakatut muffinsit saivat kesällä uudet pakkaukset ja löydät ne Meira Novan valikoimasta uusilla koodeilla.

Yksittäispakatut muffinsit 1074052 Kinuskimuffinssi 16 x 100 g 1074051 Mustikkamuffinssi 16 x 100 g 1074050 Suklaamuffinssi 16 x 100 g 1074053 Omenamuffinssi 16 x 100 g

Briejuusto on oiva täyte patonkien, croissanttien ja sämpylöiden väliin esimerkiksi kalkkunan tai kinkun kaveriksi. Valmiiksi viipaloitu, irtopakastettu juusto on helppo käyttää, hävikkiystävällinen ja aina tasalaatuinen.

Briejuustoviipale 20g 1059734, 8 x 500 g

myyntipalvelu 020 7530 620 | myyntipalvelu@europicnic.fi | www.europicnic.fi


PAIKALLINEN RUOKA JA UUDET PROTEIINIT KIINNOSTAVAT SUOMALAISIA

UUTISET

Suomalaisille (27 %) on arjessa erittäin tärkeää, että lounasravintolat valmistavat ruokaa paikallisista ja kestävästi tuotetuista raaka-aineista, kertoo Fazerin Tulevaisuuden ruokatrendit 2019 -raportti. Samalla kun suomalaiset arvostavat ekologisia valintoja, leimaa arkea myös kiireen tuntu. Jopa 43 prosenttia suomalaisista pitää erittäin tärkeänä, että ravintolan palvelu on ripeää eikä lounasta tarvitse odottaa pitkään. Fazerin raportti listasi myös keskeisiä ruokatrendejä vuodelle 2019 Pohjoismaissa (vastaajina kuluttajat ja asiantuntijat). Niitä ovat uudet proteiinit, kuten lupiinin, herneiden ja soijan kaltaisista kasveista peräisin olevat proteiinit, itämainen ayurvedaruokavalio, jossa tavoitteena on valita omaa kehotyyppiä ravitsevia ruokia sekä pienet hemmotteluhetket ja näyttävät esillepanot.

SILAKAN KÄYTTÖÄ VARAA LISÄTÄ Silakan käyttöä elintarvikkeena voisi lisätä huomattavasti nykyisestä, kertoo Luonnonvarakeskus Luke. Suomen merialueen saalista 95 prosenttia on silakkaa ja kilohailia. Tällä hetkellä silakkaa syödään kuitenkin vain noin 200−300 grammaa vuodessa. Jos kalansaalis käytettäisiin tehokkaasti, silakan käyttöä elintarvikkeena voitaisiin lisätä vähintään kymmenkertaiseksi nykyisestä. Silakka sisältää muiden rasvaisten kalojen tapaan runsaasti hyviä omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia. Pohjanlahdelta ja Suomenlahdelta pyydettyjen silakoiden dioksiinien ja PCB-yhdisteiden pitoisuudet ovat pienentyneet 2000-luvulla alle puoleen eivätkä ne enää aiheuta terveysriskiä. Luken mukaan reippaasti EU:n asettavat pitoisuusrajat alittavaa Itämeren silakkaa voi siis syödä huoletta. Silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastus sai kesäkuussa MSC:n kestävän kalastuksen sertifikaatin ensimmäisenä Suomessa.

Silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastus sai MSC-sertifikaatin.

ABC BURGER UUDISTUU

ABC Burger uudistuu syksyn aikana vastaamaan entistä paremmin suomalaiseen makuun ja erilaisiin tarpeisiin. Näkyvin uutuus on uusi fingerfood-kategoria, johon kuuluu kolme vaihtoehtoa dippikastikkeineen: mozzarellatikut, paneroidut broilerin sisäfileet ja sipulirenkaat. Janoisia palvellaan juomapisteillä, joilta saa valitsemaansa juomaa hakea nyt niin paljon kuin jaksaa juoda. Gluteeniton hampurilainen ja ruishampurilainen vastaavat kysyntään erilaisista vaihtoehdoista. Kaikkiin hampurilaisiin voi pihvin tilalle vaihtaa kasvispihvin, joka soveltuu myös vegaaniruokavaliota suosivalle. ABC-ketjulla on jo pitkään ollut Avainlippu-merkki 4 000 henkeä työllistävänä suomalaisena palveluinnovaationa. Nyt myös ABC Burgerille on haettu Avainlippu-tunnus. Avainlippu kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa ja palvelu on kotimaista alkuperää, ja se työllistää Suomessa. ABC Burger löytyy joka toisesta ABC-liikennemyymälästä.


PINNALLA

HELLEKESÄ VEROTTI

KASVISSATOA

12

NOVA 9 • 2018


VIHANNESTEN JA JUURESTEN SADOT JÄIVÄT KUIVAN JA KUUMAN KESÄN VUOKSI PALJON TAVANOMAISTA PIENEMMIKSI. SE NÄKYY MYÖS HINTATASOSSA. TEKSTI: KRISTA KORPELA-KOSONEN KUVA: SHUTTERSTOCK

K

ulunut kesä oli Suomessa poikkeuksellisen lämmin. Kesä-elokuu oli noin kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi, ja hellepäiviä saatiin paikkakunnasta riippuen 10–30 keskivertoa enemmän. Ilmatieteen laitoksen mukaan näin lämmin kesä toistuu keskimäärin 20–30 vuoden välein. Varsinkin toukokuu ja alkukesä olivat kuivia ja vähäsateisia, mutta kuivuudesta kärsittiin etenkin Lounais- ja Länsi-Suomessa vielä elokuussakin.

Kaalikasvien kiusana ovat helteiden lisäksi olleet tuhohyönteiset. Poikkeuksellinen kesäsää heijastuu suoraan kesän ja syksyn vihannes- ja juuressatoihin. Sato jäi useiden kasvisten osalta ainakin kolmanneksen tai jopa puolet tavanomaista pienemmäksi, arvioivat alan asiantuntijat. ”Olen tehnyt yli 20 vuotta tätä työtä, ja tämä on ehdottomasti haastavin vuosi satonäkymiltään. Suurimmat puutokset iskevät porkkanasatoon. Se jää noin 50 prosenttiin normaalista satotasosta”, sanoo toimitusjohtaja Tero Nousiainen Varsinais-Suomessa toimivasta Vihannes-Laitila Oy:stä. Kuopiolaisen Tuoreverkko Oy:n toimitusjohtaja Kari Lyytinen kertoo, että helle heikensi merkittävästi myös salaattien

sekä kaalikasvien satoa. Keräkaalisato kärsi arviolta noin kolmanneksen tappiot. Kaalikasvien kiusana ovat kasvukauden mittaan olleet helteen lisäksi myös tuhohyönteiset. ”Meidän viljelijäringissämme helteet ja tuholaiset veivät jopa 80 prosenttia kukkakaalin sadosta. Tuholaiset ovat olleet myös kiinankaalin, keräkaalin, lehtikaalin ja salaattien riesana”, Lyytinen kuvailee. Kasvuvaiheessa olevalle kasvissadolle ovat aiheuttaneet ongelmia etenkin gammayökkönen, kaalikärpänen ja kaalikoi. Myös porkkanakemppi on ollut tiloilla suuri vitsaus. ”Tuholaistorjuntaa on jouduttu tekemään tiloilla tällä satokaudella aktiivisesti”, Nousiainen vahvistaa.

Kastelusta työtä ja kustannuksia Kuuma ja kuiva kesä on vaikuttanut paitsi kasvissadon määrään, myös sen laatuun. Nousiaisen mukaan kuivuus vaikuttaa esimerkiksi juuresten kokoon ja muotoon. ”Muun muassa sipulin ja kaalin kerien koko jäi tavallista pienemmäksi”, hän sanoo. Helteen uuvuttamat viljelmät vaativat tiloilla huomattavaa panostusta kasteluun. Aktiivinen kastelu aiheutti viljelijöille keskivertokesään verrattuna moninkertaisesti enemmän sekä työtä että kustannuksia. ”Kesä oli lomalaisille ihana, mutta viljelijöille pahin mahdollinen”, Lyytinen huokaisee. Ihan kaikki kasvikset eivät kesän helteitä hetkahtaneet. Kurkku, kesäkurpitsa ja melonit lukeutuvat Tero Nousiaisen mukaan hellekesän selviytyjiin. ”Niiden sadot ovat olleet moninkertaisia. Vesimelonit kasvoivat suuriksi.”

NOVA 9 • 2018

13


Lähestulkoon kaikkien muiden kasvisten sadot jäivät selvästi tavanomaista pienemmiksi. Se vaikuttaa Nousiaisen ja Lyytisen mukaan sekä saatavuuteen että hinnoitteluun. ”Suomalaisen porkkanan saatavuus loppunee 2–3 kuukautta tavanomaista aikaisemmin, mahdollisesti jo helmikuussa. Kotimainen kaali voi riittää maalis-huhtikuulle. Monien kasvisten hintataso on jo ollut normaalia korkeampi ja sellaiseksi se on jäämässä”, Lyytinen arvioi. Samaa sanoo Nousiainen: ”Kokonaisuutena koko vuoden hintataso on edellisvuotta korkeampi. Hintapaine kohdistuu voimakkaasti etenkin talvijaksolle eli tammi-huhtikuulle 2019.”

tekemään kaikkensa, jotta kotimaista satoa saataisiin”, Nousiainen sanoo. Lyytinen painottaa, että lisähinnan tarve on varsin maltillinen. ”Noin 10–20 senttiä kiloa kohti. On selvää, etteivät viljelijät pysty kovin pitkään tekemään tätä hommaa tappiolla.”

Miten varautua jatkossa?

Kaalikoin tuhoamaa mustakaalia. Kuva Kari Lyytinen

Ymmärrystä asiakkailta Saatavuutta paikataan ulkomaan tuonnilla, mutta kuivuus on rajoittanut kasvisten kasvua myös eteläisemmässä Euroopassa. Siksi hintataso on sielläkin korkealla. ”Esimerkiksi Hollannissa porkkanan hinta on noin kaksi kertaa korkeampi kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta”, Nousiainen kertoo. Vihannesyrittäjät toivovat asiakkailta ymmärrystä haastavassa tilanteessa. ”Asiak-

Monilla tiloilla on tehty työtä tappiolla. kailla on kova huoli, että kasvishankintojen kustannukset nousevat. Tuotantokustannukset ovat kuitenkin olleet tiloilla paljon tavanomaista korkeammat, ja monilla tiloilla on tehty töitä tappiolla. Viljelijät ovat pyrkineet

Kesä 2018 oli Suomessa poikkeuksellisen helteinen, mutta on mahdollista, että samanlaisia kesiä tulee jatkossa yhä useammin. Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmastonmuutoksen ennakoidaan lisäävän sään ääri-ilmiöiden esiintymistä ja voimakkuutta tulevina vuosina. Arvioidaan, että poikkeukselliset helleaallot Euroopassa yleistyvät. ”Viljelijäpiireissä käydään keskusteluja, miten tällaisten kesien toistumiseen voisi paremmin varautua. Tarvitaan ainakin lisää kastelukalustoa sekä kuumuutta kestäviä kasvilajikkeita”, Lyytinen sanoo. Nousiainen pohtii, että sään ääri-ilmöiden yleistyminen lisää viljelyelinkeinon epävarmuutta. ”Kyllä tämä on viljelijöille jatkossa entistä enemmän riskibisnestä. Pärjääminen edellyttää runsaasi investointeja esimerkiksi uudenlaisiin kastelulaitteisiin.”

UUTTA LUOVAA, VASTUULLISTA RUOKATUOTANTOA Tunnistettavia makuja parhaista raaka-aineista. Katso kaikki sesonkituotteemme nettisivuiltamme.

TATTIHYYTELÖ 500G MN 59302

03 872 260

14

NOVA 9 • 2018

myynti@vehmaanmaut.fi

JUHLAKINKKU HARMAASUOLATTU VIIPALOITU 2,5KG MN 2485 KOKONAINEN MN 2483

www.vehmaanmaut.fi


Twister™- timanttilaikat. Lisää vain vesi! Twister tarkoittaa parempaa puhtautta Ei kemikaaleja. Ei annosteluongelmia. Vain Twister ja vesi! Twister muuttaa käsityksesi lattioiden puhtaudesta. Twister-laikat tekevät hohtavan puhdasta täysin ilman kemikaaleja. Haluatko parempia puhdistustuloksia? Yksinkertaista: Twister ja vesi!

www.diversey.com * The hummingbird and wing shape logo is a trademark of Diversey, Inc © 2018 Diversey, Inc. All Rights Reserved. 68769-ADV-fi- (18/122)


Vihannessäilykkeitä voi käyttää tuomaan perinteisiin ruokiin jotain uutta.

Monta HYVÄÄ VUOTTA

16

NOVA 9 • 2018


TEEMA

TEKSTI JA KUVAUSJÄRJESTELYT: SANNA MAIKKULA KUVAT: KRISTIAN AHLROTH

SÄILÖMINEN ON PERINTEINEN JA LUONNOLLINEN MENETELMÄ. VIHANNESSÄILYKKEISSÄ KIEHTOO HELPPOUS, HERKULLISUUS JA TASALAATUISUUS.

NOVA 9 • 2018

17


S

äilöminen on hyvin perinteinen menetelmä, jolla vihannekset ja muutkin ruoka-aineet saadaan säilymään jopa vuosia. Se keksittiin 1800-luvun alussa, kun Ranskan keisari Napoleon julisti kilpailun ruoansäilöntämenetelmien kehittämiseksi. Kilpailun voitti Nicolas Appert, joka keksi, että lasipurkeissa kuumentaminen parantaa ruoan säilyvyyttä. Appertin keksintöä voidaan pitää ensimmäisenä säilykkeenä, mutta esimerkiksi kuivaamalla vihanneksia on säilötty jo tuhansien vuosien ajan. Metallinen säilyketölkki patentoitiin hieman myöhemmin Englannissa ja sen jälkeen Yhdysvalloissa. Suuri suolapitoisuus tai happamuus voi taata joidenkin tuotteiden säilymisen, mutta usein säilykkeiden pitkä säilymisaika perustuu lämpökäsittelyyn. Ennen sitä tuoreet vihannekset pestään, ja niistä poistetaan tarvittaessa kannat, siemenet tai kuori. Ne voidaan myös paahtaa tai grillata. Tämän jälkeen vihannekset laitetaan säilöntäliemen kanssa lasi-, kovamuovi- tai metallipakkaukseen, joka kuumennetaan joko steriloimalla 120:ssa asteessa tai pastöroimalla alle 100:ssa asteessa. Pastörointilämpötila vaihtelee paljon riippuen tuotteesta ja tavoitel-

18

lusta säilyvyydestä. Lämpökäsittelyssä ruokaa pilaavat mikrobit kuolevat tai ainakin vähenevät huomattavasti, ja tuote säilyy pidempään. Samalla pakkaus umpioituu, eli tulee ilmatiiviiksi. Steriloimalla kuumennettujen täyssäilykkeiden lisäksi on olemassa myös puolisäilykkeitä, jotka pastöroidaan tai lämpökäsittelyä ei tehdä ollenkaan. Niiden säilymisaika on kuukausia. Täyssäilykkeet säilyvät huoneenlämmössä, mutta osa puolisäilykkeistä vaatii säilyäkseen jääkaappilämpötilan. Puolisäilykkeissä voi olla E-koodilla merkittyjä säilöntäaineita, täyssäilykkeissä ei.

tuotteeseen ei pääse ilmaa. Avatut säilykkeet tulee pitää jääkaappilämpötilassa, ja metallitölkkeihin pakatut tuotteet tulee siirtää esimerkiksi kannellisiin GN-astioihin. Näin tölkistä ei pääse irtoamaan metallia tuotteeseen. Kolhiintuneen metallitölkin sisältöä ei suositella käytettäväksi edellä mainitusta syystä. Nesteen alla, viileässä ja puhtain välinein käsiteltyinä vihannessäilykkeet voivat säilyä jopa kuukausia, mutta tuotteen laatu voi heiketä. Sitä kannattaa seurata aistinvaraisin arvioinnein.

Säilyke säilymään

Vihannessäilykkeitä voi käyttää ruoanlaitossa ja annoksissa monella tavalla. Esimerkiksi munakoisomurska sopii kastikepohjiin, keittoihin, kasvispihveihin, tahnoihin, pizzoihin ja pastoihin sekä lihasta ja kalasta valmistettujen ruokalajien jatkeeksi. Minipaprikat käyvät salaattipöytään, hampurilaisiin, pizzan päälle joko lämpiminä tai kylminä ja vaikkapa buffetpöydän antimiin. Pepperonit maustavat erilaiset massat, keitot, padat, pastat ja pizzat, ja sopivat myös lisukkeiksi ja dipattavaksi. Vihannessäilykkeitä voi tarjota myös napostelulautasilla tapas- tai mezetyyliin.

”Säilöminen on luonnollinen menetelmä, jolla pystytään takaamaan vihannesten saatavuus ympäri vuoden ilman säilöntäaineita”, sanoo Gavrielides Foodsin aluemyyntipäällikkö Tuire Virkkula. Avattujen säilykkeiden säilymisaika riippuu paljolti tuotteen käsittelystä avaamisen jälkeen. Kun tuotetta ottaa astiasta puhtain välinein, astiaan ei pääse ylimääräisiä mikrobeja, ja tuote säilyy pidempään. Myös se, että vihannekset ovat kokonaan liemen peitossa, edistää säilymistä. Bakteerit, homeet ja hiivat eivät pääse kasvamaan, kun

Monipuolisia keittiössä

949970 Paahdettu punainen paprika­ suikale 3 x 4,2/2,6kg E. Gavrielides

949971 Makea punainen minipaprika 4,1/1,8kg E. Gavrielides

949029 Tomatillo kokonainen 2,8/1,7kg SeaGood Oy Fort Deli

949050 Grillattu herkkusieni 6 x 1540/890g Haugen­Gruppen

949055 Semikuivattu kirsikkatomaatti 2 x 1,97kg Haugen­Gruppen

949063 Valkoinen hominy­maissi 6 x 3,06/1,87kg Haugen­Gruppen

949070 Balsamico sipuli 6 x 2,6kg/1,6kg Gourmet Gruppen

95060 Bambunversoviipaleet vedessä 2,95/1,8kg Fine Foods

95061 Bambunversosuikaleet vedessä 2,95/1,8kg Fine Foods

94472 Mieto pepperoni 3/1,4kg E. Gavrielides

949044 Munakoisoa murskattuna 2,5kg E. Gavrielides

949114 Miedot valkosipulinkynnet 4 x 2,6/1,8kg E. Gavrielides

NOVA 9 • 2018


Säilötyt bambun verson ja vesikastanjan palat lisätään broileripyörykkäwokkiin vasta lopuksi.

NOVA 9 • 2018

19


TEEMA Annokseen löytyy monia vaihtoehtoja, kuten tuorejuustotäytteisiä minipaprikoita, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, viininlehtikääryleitä ja pepperoneja. Munakoisomurskasta valmistettu tahna sopii myös kyseiseen annokseen. Perinteiset lohileipä tillillä ja sitruunalla sekä karjalanpiirakka munavoilla saavat vaihtelua vihannessäilykkeistä. Kalalle sopivat pepperonit ja paahdetut paprikat, karjalanpiirakan voi voidella erilaisilla tahnoilla ja koristella tuorejuustopaprikoilla. ”Säilykkeiden, esimerkiksi aurinkokuivattujen tomaattien, öljy kannattaa ehdottomasti hyödyntää ruoanlaitossa. Sillä saa ruokaan hyvää makua. Lisäksi salaattipöydässä tarjottaviin vihreisiin ja luonnontummiin oliiveihin on hyvä lisätä hieman oliiviöljyä, jolloin niiden ulkonäköön tulee pyöreyttä, väri kaunistuu ja maku paranee”, Virkkula vinkkaa.

Laki määrää säilykkeistä ”Vihannessäilykkeitä käytetään tuomaan perintei-

siin ruokiin jotain uutta”, sanoo Gavrielides Foodsin myyntijohtaja Maria Gavrielides-Maksimow. Jos ravintola tarjoaa jauhelihapäivänä lisukkeena paistettua sipulia, seuraavalla kerralla saadaan vaihtelevuutta tarjoamalla esimerkiksi jalopenorenkaita ja paahdettua paprikaa. Paistetun lohen kanssa sopivat perinteisten sitruunan ja tillin lisäksi esimerkiksi välimerelliset maut. Gavrielides-Maksimowin mukaan ravintolat arvostavat vihannessäilykkeitä ostaessa laatua ja sitä, että rahoille saa vastinetta. Käytännössä se tarkoittaa, että pakkauksesta voi käyttää kaikki vihannekset, ja että kastiketta ei ole liikaa. Säilykepakkauksissa onkin lain mukaan ilmoitettava aina tuotteen valutettu paino sekä nettopaino, eli tuotteen paino liemineen. ”Ravintoloita innostavat vihannessäilykkeiden käyttöön niiden helppous, herkullisuus ja tasalaatuisuus”, Gavrielides-Maksimow sanoo. ”Myös pieni hävikki on yksi suosion syistä”, täydentää Virkkula.

949064 Karamellisoitu inkivääri 1,8kg Gourmet Gruppen

949066 Keltainen Sweety Drop chili 6 x 793/325g Haugen-Gruppen

949056 Kokonainen piquanté-pippuri 6 x 400/165g Haugen-Gruppen

94940 Vesikastanjaviipale 6 x 225/140g Fine Foods

95300 Juustotäytteiset pepperonit 1,9/1,2kg E. Gavrielides

95301 Juustotäytteiset paahdetut paprikat 1,9/1,2kg E. Gavrielides

94946 Keltainen puolikuivattu tomaatti 6 x 1000/800g Alfi

94931 Munakoiso grillattu marinoitu 2 x 1,8/1,17kg Buscema Gastronomia

949220 Kesäkurpitsa grillattu marinoitu 2 x 1,8/1,17kg Buscema Gastronomia

949018 Grillattu kokonainen sipuli 5x 1,7/1,2kg SeaGood Oy Fort Deli

94930 Artisokka grillattu 2 x 1,3kg Buscema Gastronomia

Tuotekuvissa poiminta Meira Novan valikoimasta.

20

NOVA 9 • 2018


Säilykkeitä alettiin tehdä Ranskassa 1800-luvun alussa.

NOVA 9 • 2018

21


Kaikki Tazza-tuotteet ovat UTZ-sertifioituja.

UUTUUS

LEGENDAARINEN TAZZA ON SUOMEN TUNNETUIN JA MYYDYIN KAAKAO, TÄYTELÄINEN KUUMA KAAKAOHERKKU, JOKA MAISTUU TILANTEESSA KUIN TILANTEESSA.

Tazza-kaakaojuomatiiviste 2 x 2 kg (hanapakkaus), MN 144931 Tazza-kaakaojuomatiiviste 4 L (laitteeseen), MN 144930

KYSY LISÄÄ TAZZA-RATKAISUISTA

Tazza Stick -kaakaojuomatiiviste 50 x 33 g, MN 144932

PAULIG-YHTEYSHENKILÖLTÄSI! Oy

Gustav

Paulig

Ab

/

Puh.

020

737

0000

/

professional.fi@paulig.com

/

www.pauligprofessional.fi


Paikoillanne, valmiina, luokaa – LOISTAKAA! Abba Skapa sillifileet antavat luovuudelle tilaa. Olemme jo valmiiksi valinneet parhaimman raaka-aineen, peranneet ja fileoineet, sekä keittäneet liemessä. Tee oma juhlapöydän sillisi ja säästä aikaa, älä laatua! Juhlapöydän visuaalinen ilme on tärkeä! Leikittele väreillä ja kokeile yhdistää Abba Skapa sillifileet eriväristen ja -makuisten kastikkeiden kanssa. Abba Skapa Sillifilee sopii myös tarjoiltavaksi ihan sellaisenaan. Muista myös joulun klassikkoherkku Abba Lasimestarinsilli!

INKIVÄÄRI-PIPPURI 1 kg

Abba Skapa sillifileitä valutettuna 4 dl majoneesia 4 dl crème fraîchea 4 rkl inkivääriä, raastettuna 1-2 rkl mustapippuria murskattuna 1-2 rkl rosépippuria murskattuna 3 rkl hunajaa suolaa & pippuria hyppysellinen sokeria Sekoita majoneesi, crème fraîche ja inkivääri. Lisää murskatut pippurit ja hunaja. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi hyppysellisellä sokeria. Lisää sillifileet kastikkeen joukkoon.

Abba Skapa-sillifileet MSC 3,0/1,5 kg, 91695, ME 2

Abba Lasimestarinsilli MSC 3,0/1,5 kg, 91603, ME 2

MUISTA MYÖS JOULUN PERINTEISET TUOTTEET ROSOLLIIN!

www.orkla.fi/foodservice

Lisätietoja Soile Mäenpää, 020 785 4083 Jari Hyvönen, 020 785 4020 Urpo Lindström, 020 791 8670 Juha Kivilompolo (Rovaniemi), 020 785 4161

Felix Kuutiokurkku 8,2/4,3 kg 94563, ME 1

Felix Kuutiopunajuuri 8,6/6,2 kg 947006,ME 1

Boy Matjessillikuutio MSC 3,1 kg 91543, ME 2J

TRENDI Juustotrendeistä kertoo Arla Foodservice Marketing Manager Mia Kettunen.

OIKEA JUUSTO OIKEAAN TARKOITUKSEEN

Paras lopputulos saadaan valitsemalla juusto käyttötarkoituksen mukaan. Venyvä juusto on herkullisen näköinen, mutta ei aina haluttu lopputulos. Lämpöä hyvin kestävät juustot taas helpottavat ruoanvalmistuksen aikataulutusta, kun juusto kestää koko uunissaoloajan.

uustoissa inspiroivat nyt monikäyttöiset herkuttelujuustot, kuten homejuustot, jotka on valmistettu perinteisillä menetelmillä, parhaista raaka-aineista. Makujen yhdistelmät, kuten valkohome- ja vuohenmaitojuustojen yhteen soluttaminen, tarjoavat lisää makuvariaatioita. Pienet, erikoisemmat juustot ovat nousseet ravintoloiden listoille ja innoittavat etsimään makupareikseen niin uusia viinejä kuin muitakin raaka-aineita. Makuparien keksiminen onkin juustotarjoilujen ydintä – Arlan Marketing Manager Mia Kettusen herkkuehdotus alkupalaksi, välitarjoiluksi tai jälkiruoaksi on Castello white ja suklaalla kuorrutetut heinäsirkat. Autenttiset maut ja juuston tarina kasvattavat juustonautintoa. Esimerkiksi burgeribuumin myötä erilaiset aidot cheddarit ovat haluttuja. Myös luomujuustojen suosio kasvaa.

Luomujuustojen suosio kasvaa.

Herkuttelua JA AITOJA MAKUJA

TUOREJUUSTOT MAUSTAVAT PIKARUOKAA Pienet, nopeasti syötävät ateriat helpottavat monen kiireistä päivää. Pika-aterioiltakin vaaditaan laatua, hyvää makua ja raaka-aineita. Tuorejuustot ovat oivia take away -tiskin herkkujen maustajia ja täydentäjiä. Tuorejuustot ovat kovassa käytössä myös jälkiruoissa ja leivonnassa. Arjen pelastajiin lukeutuu myös monikäyttöinen raejuusto.

JOUSTAVA JUUSTO TYKKÄÄ KASVIKSISTA

Kasvissyönti ja erityisesti fleksaus on yhä yleisempää. Erilaiset juustot sopivat oivallisesti tuomaan makua ja proteiinia satokauden kasviksista valmistettuihin ruokalajeihin. Juuston yksi hyvistä puolista on, että se toimii hyvin myös ilman kastiketta. Rohkea maustaminen ja makujen yhdistäminen synnyttää uusia makuelämyksiä. Eksoottisten maailman makujen yhdistäminen perinteisiin menetelmiin ja ruokalajeihin lisää variaatioiden määrää edelleen. Valmistustapojakin on monia, esimerkiksi juuston savustaminen, myös kylmäsavustaminen, tuo lisäaromia juustoon.

NOVA 9 • 2018

25


Saa pöydät loistamaan

UUTTA! SYKSY/TALVI VALIKOIMA 2018 Meira Nova

XMAS DECO PUNAINEN 1.9-31.12.2018

Meira Nova

XMAS DECO PUNAINEN 1.9-31.12.2018

5014136

Dunicel®-pöytäliinarulla, 1,2 x 25 m, Xmas Deco punainen

2x1

5004346

Dunilin®-lautasliina, 48 x 48 cm, Xmas Deco punainen

6 x 40

5001732

Tissue-lautasliina, 3-krs, 24 x 24 cm, Xmas Deco punainen

20 x 50

5015361

Dunisilk+®-kateliina, 84 x 84 cm, Xmas Deco punainen

5 x 20

5002812

Tissue-lautasliina, 3-krs, 33 x 33 cm, Xmas Deco punainen

10 x 50

5015359

Dunicel®-kateliina, 84 x 84 cm, Xmas Deco punainen

5 x 20

5012383

Dunicel®-poikkiliina, 0,4 x 24 m, Xmas Deco punainen

4x1

5004345

Tissue-lautasliina, 3-krs, 40 x 40 cm, Xmas Deco punainen

4 x 250

5004342

Dunilin®-lautasliina, 40 x 40 cm, Xmas Deco punainen

5 x 50

Lisää ideoita ja inspiraatioita osoitteesta duni.fi.


TILAA JOULURUUAT 9.11.2018 MENNESSÄ!

JOULUPÖYTÄ ON KATETTU! Suomalaiset arvostavat joulupöydissä perinteisiä jouluruokia maustettuna modernilla twistillä. Tänäkin jouluna ruokapöytien itseoikeutettuina tähtinä ovat maukkaat ja monipuoliset HKScanin tuotteet: mm. mehevät kinkut ja kalkkunat, valikoima erilaisia lihavalmisteita sekä joululaatikoita ja salaatteja.

Olemme kehittäneet käyttöönne laadukkaista raaka-aineista makunsa ammentavia ruokaohjeita, joiden avulla voit yllättää asiakkaasi ja toteuttaa näyttäviä esillepanoja. Tutustu monikäyttöiseen ja helposti muunneltavaan joulutuotevalikoimaamme. Iloa ja inspiraatiota ruuanlaittoon!

Yhteystiedot: HKScan Finland Oy Asiakaspalvelu 010 570 130 www.hkscanpro.fi www.hk.fi www.kariniemen.fi www.hkscan.com

TUOTETIEDOT • • • • •

HK Rypsiporsas® Gourmet Juhlakinkku, viipaloitu, n. 30 g, 1 kg/vuoka, L, G, Uutuus! HK Maakarit® Perinnemakkara, n. 65 g, n. 2 kg/vuoka, L, G, Uutuus! 6034 HK Joulun Juhlakinkku, viipaloitu, n. 57 g, 2,5 kg/vuoka, L, G 15881 HK Kalkkunan fileeviipale, n. 40 g, n. 2 kg/vuoka, L, G 1059685 HK Paistovalmis Punajuuri-vuohenjuustopaistos, pakaste, 4x2,5 kg/ltk, VL, G

NOVA 9 • 2018

27


TEETKÖ SINÄ SUOMEN HERKULLISIMMAT PREMIUMBURGERIT? Burger Battle on kilpailu, jossa etsitään Suomen ensimmäistä Burgermestaria. Kilpailu on tarkoitettu Suomessa vakinaisesti asuville kokeille ja keittiömestareille. Burgermestari kruunataan ensimmäistä kertaa Lantmännen Unibaken johdolla vuonna 2019 Fastfood & Café & Ravintola -messutapahtuman yhteydessä Helsingissä 7.3.2019.

Ammattilainen – hae kilpailuun 15.12.2018 mennessä ja voita upeita rahapalkintoja!

PÄÄPALKINTONA

4 000 €

Tutustu kilpailun sääntöihin kilpailun nettisivuilta www.burgerbattle.fi ja ilmoittaudu mukaan! Kilpailun järjestäjä: Food Camp Finland Oy

burgerbattle.fi

#burgermestari2019

#burgerbattle


KOTIMAISTA KIRJOLOHTA JA SIIKAA TURUNMAAN SAARISTOSTA Lisätietoja: www.salmonfarm.fi

Yritys Salmonfarm Oy on kalan kasvattamiseen ja jalostukseen, sekä kalajauhon ja -öljyn tuottamiseen erikoistunut perheyritys. Olemme pitkään tehneet yhteistyötä Meira Novan kanssa ja toimineet kalatuotteiden valmistajana. Merkittävimmät tuotteemme ovat kirjolohi ja siika. Kirjolohi ja siika Kirjolohi on erittäin suosittu kala ruokapöydässä ja myös ylivoimaisesti eniten viljelty kalalaji Suomessa. Noin 90 % Suomessa kasvatetusta kalasta on kirjolohta. Suurin osa Suomen kirjolohesta kasvatetaan Saaristomeressä, kuten myös Salmonfarmin kirjolohet. Siika on kasvattanut suosiotaan suomalaisessa ruokaja juhlapöydässä. Siian kasvatus on myös yleistynyt ja merkittävä osa Suomen siiasta onkin kasvatettua. Kasvatamme siiamme saaristomerellä.

Kalojen ruokinta ja terveellisyys Kalojen oikealla ruokinnalla voidaan merkittävästi vaikuttaa terveellisyyteen. Kasvatamme kirjolohemme ja siiamme kotimaisella ja luontoystävällisellä rehulla, jonka tärkeimmät raaka-aineet (kalajauho ja -öljy) tulevat omasta kalajauhotehtaastamme. Kalat kasvatetaan lähellä tuotantoa, ja näin varmistamme toimivan kylmäketjun ja laadukkaan lopputuotteen. Vastuullisuustyön tärkeys Kalajauhon ja kalaöljyn valmistuksen kautta olemme mukana parantamassa Itämeren tilaa. Myymme tuottamamme raaka-aineet eteenpäin yhteistyökumppanillemme, jotka jalostavat tuottamastamme kalajauhosta ja -öljystä rehua. Sen sijaan, että kalajauhoa tuodaan ulkomailta, onnistumme vähentämään Itämeren kuormitusta kierrättämällä Itämeren omia ravinteita. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että suomalaiset pääsevät syömään Itämeren parempaan kuntoon kala kerrallaan.

TUOTTEIDEMME TIEDOT 102410 OPTIMI Kirjolohi annospala 150g (5 kg) 10241

OPTIMI Kirjolohi annospala 180g (5 kg)

102413 OPTIMI Kirjolohisuikale (5 kg) 102417 OPTIMI Siikafile 170–220g (5 kg) 102418 OPTIMI Silakkafile 20–25g (5 kg) 102533 OPTIMI Kirjolohikuutio (5 kg) 102617 OPTIMI Kylmäsavu kirjolohiviipale (5 kg) 1026020 OPTIMI Graavi kirjolohiviipale (5 kg)SIAN EMULSIO

LOHTA TANG JA AA

elle: Ainekset 10 heng g 60 à ta loh 10 palaa iä Seesaminsiemen en öljyä paistamise nanvalkuaista pastöroitua mu 3 suolaa 1 tl sitruunamehua 2 rkl ndi -tiivistettä OSCAR Aasianfo 40 g öljyä 3 dl 1/2 dl vettä 500 g sieniä soijaa 2 dl ruokosokeria 25 g -merilevää tomaatttia 300 g Wakame rinkokuivattua kuivattua tai au sa nis Uu 30 ista Valmistus: siemenissä ja pa ipalat seesamin 1. Pyörittele loh viste. ne öljyssä ruuna ja Fondi tii aiset, suola, sit 2. Sekoita valku es nn ku , an lla rra hän ke 3. Lisää öljyä vä ioon. paksuuden emuls soijakastike saat haluamasi ksi öljyssä, lisää ea sk nru lla ku t eneet soijan. im at ov t 4. Paista siene ne hua kunnes sie niä, sie ä ja sokeri, anna kie än lmänä, lis kuumana tai ky rilevää 5. Tarjoile lohi me ta llis rku he tteja kuivattuja tomaa iota. ja Aasian emuls

LAADUKKAAT OSCAR FOND TIIVISTEET Käytä Fond tiivisteitä antamaan perusmakua ja täyteläisyyttä kastikkeisiin, keittoihin ja patoihin.

Aasianfondi

Hummerifondi

Härkäfondi

Kalafondi

Kanafondi

Kasvisfondi

Meira Nova 1105060

Meira Nova1105062

Meira Nova 1105063

Meira Nova 1105064

Meira Nova 1105061

Meira Nova 1105067

Sienifondi

Vasikanfondi

Luomukasvisfondi

Luomukanafondi

Luomuhärkäfondi

Meira Nova 1105066

Meira Nova 1105065

Meira Nova 1105070

Meira Nova 1105069

Meira Nova 1105068

Nestlé Professional Food Keilasatama 5, 02150 Espoo www.puljonki.fi

Puljonki Oy | Tehdas Vepsänjoentie 10, 83900 Juuka p. 0207 66 11 66

LASSE RÄTY

ANTTI PUROMIES

avainasiakaspäällikkö p. 040 526 1964 lasse.raty@puljonki.fi

avainasiakaspäällikkö p. 0400 138660 antti.puromies@puljonki.fi


Helppoja makuja KEITTIÖSTÄ

32

NOVA 9 • 2018


AJASSA

TUOTE, TOIMINTAVARMUUS JA PALVELU OVAT KULMAKIVET, JOIDEN VARASSA VEHMAAN MAUT ON KASVANUT JO YLI 20 VUOTTA. TEKSTI: RIITTA METTOMÄKI KUVAT: VEHMAAN MAUT

A

loitimme toiminnan Asikkalassa ja Vesivehmaalla nimellä Vehmaan Savut Oy. Alkuun myimme savustettuja kalatuotteita ja muutaman vuoden kuluttua otimme portfolioon myös lihatuotteita”, kertoo Vehmaan Maut Oy:n myyntipäällikkö ja partner Marko Etu-Seppälä. Hänen lisäkseen yritystä olivat vuonna 1994 perustamassa nykyinen toimitusjohtaja ja partner Pirjo Kynkäänniemi sekä Markku Lilja. Kasvun myötä ja isompien toimitilojen perässä yritys teki muutaman vuoden hypyn Lahteen, kunnes palasi Asikkalan Vääksyyn vuonna 1999. Uudet toimitilat oli mahdollista jakaa kahteen eri tuotantolaitokseen, joten aiemmin alihankintana teetätetyt lihatuotteet otettiin omiin hyppysiin. “Kokkeina ja keittiömestareina kouluttauduimme teolliseen makkaran- ja lihanvalmistukseen Lihateknologian laitoksella Viikissä. Olimme todennäköisesti silloin ainut suomalainen yritys, jolla oli saman katon alla lihan- ja kalanjalostus”, Etu-Seppälä muistelee. Tuotantotiloja on sittemmin laajennettu moneen otteeseen ja 2000luvun alkupuolella myös yrityksen nimi vaihtui Vehmaan Maut Oy:ksi. “Vehmaan Savut -nimellä olimme lähteneet liikkeelle tuotteilla, joista iso osa oli savustettuja. Matkan varrella teimme esimerkiksi pateita ja terriinejä, jotka olivat sen hetken suosittuja ruokatuotteita buffeteissa ja banketeissa. Yrityksen alkuperäinen nimi ei kertonut enää siitä mitä teimme.”

Helppo jaloste “96 prosenttia myynnistämme on jollain tavalla jalostettua tuotetta: lihaa, kalaa, kasvista, siipikarjaa ja riistaa. Huomioimme olemassa olevia ja tulevia trendejä, jotka ruokamaailmassa tuntuvat menevän todella kovaa vauhtia eteenpäin”, Etu-Seppälä linjaa. Jalostettujen tuotteiden taustalla on poikkeuksetta ajatus, että tuote on asiakkaalle helppokäyttöinen.

Taustalla on ajatus, että tuote on asiakkaalle helppokäyttöinen. NOVA 9 • 2018

33


“On asiakkaan oma innovaatio, miten hän laittaa tuotteen esille, koristelee ja leikkaa. Tuotteissamme on aidot puhtaat maut ja niiden ulkonäkö on keittiössä tehdyn oloinen eikä linjateollisuutta.” Kotimaisuus on valttia, vaikkakaan ei aina niin helppoa kuin voisi kuvitella. “Erityisesti kalapuolella olemme pyrkineet käyttämään vaaleaa järvikalaa, mutta raaka-aineen saatavuus tahtoo joskus tulla ongelmaksi.” Jo olemassa oleva iso reseptipankki sekä ideoita generoiva yhteistyö asiakaskunnan kanssa muodostavat mukavan lähtökohdan tuotekehitystyölle. Vuosittain Vehmaan Makujen keittiössä syntyy yhdestä kolmeen uutta tuotetta. “Kun asiakkaalta tulee idea uudelle tuotteelle, teemme siitä toiveiden mukaisen näytteen. Asiakas tekee sitten tuotteeseen korjaukset, ja me mietimme miten tuote pakataan ja teemme sille säilyvyystestit. Lopullinen hyväksyntä tuotteelle tulee aina asiakkaalta emmekä lähde levittämään sitä muille niin kauan kuin tuote on asiakkaalla rotaatiossa.”

Kaikkialle Suomeen, varmasti “Toiminnallamme on aina ollut kolme pääajatusta: tuote, toimintavarmuus ja

palvelu. Tuoterepertuaarimme on laaja, joten toimintavarmuudessa on omanlaisensa pelaaminen, mutta olemme pärjänneet siinä hyvin.” Tällä vuosikymmenellä EU-lainsäädäntö on tuonut tekemiseen lisämausteita esimerkiksi pakkausmerkintöjen osalta. Samojen tuotetietojen saaminen kaikkiin eri kanaviin ja järjestelmiin on ollut monen vuoden työ. Myös lihan ja kalan alkuperä, kasvisruokavalion nousu ja e-koodien tarkkailu ovat luoneet haasteita, jotka on ratkottu laajan asiakaskunnan eduksi. “Toimitamme Suomen rajojen sisäpuolella tällä hetkellä mihin vain. Alkuun asiakkaitamme olivat merellä operoivat laivanvarustamot, nykyisin keskusliikkeet, catering-yritykset, hotellien ravintolat, lento- ja laiva-catering – eli ulkona syöminen on asiakkaidemme ykkösjuttu”, Etu-Seppälä tiivistää. Vähittäiskaupassa Vehmaan Maut on ollut mukana muutaman vuoden. “Emme ole siellä vielä tunnettuja ja siinä on kova työsarka. Myös kuluttajakokoisten pakkausten saamisessa vähittäiskauppaan on vielä työtä.” Asiakaskenttä muuttuu koko ajan, mutta nykymenetelmillä asiakkaat tavoi-

tetaan koko ajan helpommin. “Uskaltaisin väittää, että horeca-puolella olemme tunnettu toimittaja emmekä ihan katajan takana piilossa.”

Ruokaa kontista Tulevaisuuteen Etu-Seppälä katsoo valoisin mielin. Ruokatuotteiden valmistuksen lisäksi Vehmaan Maut operoi nykyisin myös kalustevuokraamona. Alkusyksystä asiakkaille avautui mahdollisuus vuokrata 27 neliön kokoisia täydellisillä ravintolakeittiövarusteilla kalustettuja kontteja, jotka ovat saaneet hyvän vastaanoton. “Kun esimerkiksi hotellin keittiöön tehdään remontti, harvemmin halutaan asiakasta sen vuoksi pois majoituksesta. Myös väistötiloissa toimivien koulujen keittiöremontteihin kontti tarjoaa helpotuksen: jos 3 000 lautasta täytyy saada kulkemaan astianpesukoneen läpi tunnissa, sekin onnistuu.” Kontti on fiksu ratkaisu myös catering-tarpeisiin mitä erilaisimpiin maastoolosuhteisiin. Vaatimuksena on vain riittävä viemäröinti, vesi ja sähkö. “Kontin voi laittaa käytännössä vaikka tunturin kylkeen ja toimii”, EtuSeppälä kehaisee.

Toiminnallamme on 3 pääajatusta: tuote, toiminta­ varmuus ja palvelu.

34

NOVA 9 • 2018


KYPSÄ KUORELLINEN VIIPALEPERUNA

Pakkaus 3 kg EAN 6416438014474 Laatikko 5 x 3 kg EAN 6416438014467 MN 50913

Rucola perunat 1 pss / 3 kg 0,200 kg 0,015 kg 1 6–10 kpl 0,007 kg 0,010 kg 0,100 kg

20 annosta

JEPO Kypsä kuorellinen viipaleperuna oliiviöljyä suolaa sitruunan mehu valkosipulinkynsiä koosta riippuen rouhittua mustapippuria paprikajauhetta tuoretta rucolaa

UUNIPAAHDETUT VIIPALEET. Valuta perunat. Sekoita joukkoon öljy, puristetut valkosipulin kynnet, mausteet ja suola. Paahda yhdistelmäuunissa kuivapaistolla 180 °C:ssa kunnes ne saavat hieman väriä, noin 30 minuuttia. Lisää joukkoon sitruuna­ mehu ja rucola juuri ennen tarjoilua. Pyöräytä sekaisin ja kaada perunat kulhoon tarjolle. PANNUPERUNAT. Valuta perunaviipaleet. Paista perunaviipaleet öljyssä parilassa tai pannulla. Lisää mausteet, puristetut valkosipulinkynnet ja suola. Sekoita ja paista rapeaksi kunnes ovat saaneet kauniin värin. Ennen tarjoilua sekoita joukkoon sitruunanmehu ja revitty rucola.

Syksyn perunaherkut Kaikki tuotteet www.jepo.fi

KYPSÄ KUORELLINEN PIKKUPERUNA Pakkaus 3 kg EAN 6416438011275

Laatikko 5 x 3 kg EAN 6416438011268

Uunipaahdetut Pikkuperunat 1 pss / 3 kg 0,150 kg 0,015 kg 0,007 kg 0,015 kg 0,003 kg 0,015 kg 0,003 kg

20 annosta

JEPO Kypsä kuorellinen pikkuperuna oliiviöljyä suolaa rouhittua mustapippuria tuoretta rosmariinia tai kuivattua rosmariinia tuoretta timjamia tai kuivattua timjamia

Valuta perunat. Levitä perunat gn­vuokaan. Sekoita perunoiden joukkoon öljy, suola, pippuri sekä yrtit timjami ja rosmariini. Paahda yhdistelmäuunissa kuivapaistolla 180 °C:ssa noin 25–35 minuuttia, perunoiden koosta riippuen. Sekoita välillä. Tarkista maku ennen esille laittoa.

Jepuan Peruna | Pensalantie 120 | 66850 Jepua | (06) 789 8700 | info@jepo.fi

Sopimusviljely on toimintamme perusta Käy katsomassa viljelijätiedot www.jepo.fi. S­ tai J­alkuisen viljelijä­ koodin löydät tuotepakkauksesta.


PROFESSIONAL FOOD CONTACT

COMPLE ON OSA TÄYDELLISTÄ KEITTIÖTÄ Comple ® -vuoka on ammattilaisen valinta ruoan kuumentamiseen, pakastamiseen, säilyttämiseen ja kuljettamiseen turvallisesti. Täydelliseen ruoan säilytys- ja kuljetuskonseptiin kuuluvat myös pikarit, kuljetuslaatikot ja rasiansuljentalaitteet.

Comple takaa parhaat maut.

VOIT TÄYDENTÄÄ KOKONAISUUDEN FREDMAN PRO PALVELULLA, JONKA AVULLA JOHDAT KEITTIÖTÄ RUOKATURVALLISUUDESTA HUOLEHTIEN JA HÄVIKKIÄ VÄHENTÄEN.

COMPLE-LAITTEET TÄYDENTÄVÄT JÄRJESTELMÄN Saatavillasi on helppokäyttöiset sulkija- ja vakumointilaitteet kaikille pakkausjärjestelmillemme. Saatavilla on malleja niin pieniin keittiöihin kuin saumauslaitelinjastoja suuriin keskuskeittiöihin.


VASTAUS

MISTÄ LÖYDÄN TOIMIVAT TYÖVAATTEET? Meira Novalta saat työvaatteet joka tarpeeseen. Myös kokonaisen malliston teettäminen onnistuu meillä. Palvelemme työvaateasioissa kaikkia Meira Novan asiakkaita. Millaisia työvaatteita voi Meira Novalta tilata? Meiltä löytyy kaikenlaisia työvaatteita kokkihatusta vaikkapa vahtimestarin puvuntakkiin. Asiakas voi teettää kokonaisen malliston tai tilata yksittäisiä tuotteita. Yhteistyökumppaneinamme on useita työvaatetoimittajia, joten pystymme kokoamaan malliston eri toimittajien tuotteista, mikä lisää valinnanvaraa. Meillä on hyvät kontaktit myös muihin alan toimijoihin, kuten suunnittelijoihin ja kangasvalmistajiin. Tutustumme vaatetoimittajien uutuuksiin hyvissä ajoin ja käymme alan messuilla päivittämässä viimeiset trendit.

Miten työvaatteita tilataan? Tilaukset sekä työvaatteita koskevat tiedustelut lähetetään sähköpostitse osoitteeseen kayttotavara.meiranova@meiranova.fi.

Miten kokonainen työvaatemallisto tehdään? Mitä tarkemmin toiveet ovat selvillä, sitä nopeammin ja sujuvammin pääsemme työssä alkuun. Erityisesti kaikki kuvallinen materiaali auttaa toiveiden hahmottamisessa. Tärkeitä kysymyksiä ovat: kuinka monta käyttäjää vaatteilla on, käyttäjien sukupuolijakauma, milloin vaatteiden pitää olla val-

Mietimme, miten käytettyjen vaatteiden arvostusta voisi nostaa.

miina ja pitääkö vaatteiden olla laitospesun kestäviä. Asiakkaalla voi olla jo valmis ajatus työvaatteiksi, jolloin meillä työ alkaa materiaalien ja tarvikkeiden sekä tuotannon kartoittamisella. Myös miljöö ja värimaailma voi olla valmiiksi suunniteltu, tai yritykselle on laadittu graafinen ohjeistus, jolloin vaatetus suunnitellaan noudattamaan niitä. Mikäli suunnitelmaa ei ole, olemme mielellämme avuksi myös sen tekemisessä. Aina prosessin aluksi käymme läpi tarpeet ja katsomme, saisiko toimittajien jo olemassa olevista mallistoista kerättyä ja räätälöityä sopivaa yhdistelmää. Jos näin ei ole, teetetään mallisto alusta asti lähtien esimerkiksi materiaalien valinnasta.

Miten työvaatteita kierrätetään? Yhdellä työntekijällä olleet työvaatteet menevät usein jätteeksi, vaikka ne olisivat täysin käyttökelpoisia vaikkapa kausityöntekijän lyhyen työsuhteen jälkeen. Mietimme, miten käytettyjen vaatteiden arvostusta voisi nostaa seuraavan käyttäjän silmissä. Tapoja nostaa vaatteen arvoa voisi olla esimerkiksi kierrätyskerroista kertova merkintä. Myös käyttöikänsä loppuun tulleille vaatteille kehitetään jatkuvasti uusia hyödyntämistapoja. Materiaalin komponentteja voidaan purkaa mekaanisesti tai kemiallisesti, ja hyödyntää uudelleen. Materiaali voidaan myös leikata uuteen käyttöön. Jonna Martti, asiakaspalvelupäällikkö Sanna Mäkelä, hankintapäällikkö Meira Nova

Jonna Martti (vas.) ja Sanna Mäkelä

Nova vastaa Miksi? Miten? Milloin? Meira Novan asiantuntijat vastaavat asiakkaiden kysymyksiin.

Seuraa meitä somessa! facebook.com/meiranovaoy instagram.com/meiranovaoy twitter.com/meira_nova linkedin.com/company/ meira-nova-oy


PASI BERGGREN LUOTTAA MEIRA NOVAN

vahvuuksiin UUSI TOIMITUSJOHTAJA EI SUUNNITTELE SUURIA MUUTOKSIA TOIMINTAAN. PIKEMMINKIN HIENOSÄÄTÖÄ, JOLLA TOIMITUSVARMUUS, ASIAKASLÄHTÖISYYS JA MUUT VAHVUUTEMME HIOTAAN ENTISTÄ ENEMMÄN HUIPPUUNSA. TEKSTI: KRISTA KORPELA-KOSONEN KUVAT: TERO HONKANIEMI

38

NOVA 9 • 2018


SYÖMÄSSÄ

Meidän pitää pystyä ennustamaan tavarantoimittajille asiakkaidemme tarpeet.

NOVA 9 • 2018

39


T

ämän vuoden alkupuolella Pasi Berggren sai yllättävän puhelun: ”Tunnetko Meira Novan? Kiinnostaisiko yrityksen toimitusjohtajan paikka?” Kyllähän Berggren tunsi ja kyllähän häntä kiinnosti. Keskustelut Meira Novan hallituksen puheenjohtajan, SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laineen kanssa vahvistivat Berggrenin näkemystä: kyseessä on merkittävä yritys ja merkittävä tehtävä. Työt Meira Novassa alkoivat elokuun puolivälissä. Eero Raappana perehdytti seuraajaansa parin viikon ajan. Syyskuun alussa oli vahdinvaihdon aika: Eero lähti viettämään eläkepäiviään, ja Pasi aloitti virallisesti uutena toimitusjohtajana. Pasi Berggren siirtyi Meira Novaan teknistä tukkukauppaa harjoittavan Motoral Oy:n toimitusjohtajan tehtävästä. 47-vuotias diplomi-insinööri on ehtinyt työurallaan kerätä

runsaasti kokemusta etenkin tukkukaupasta ja logistiikasta, laatujohtamisesta, digikehittämisestä sekä kansainvälisestä toiminnasta. Berggrenin mukaan hyppäys teknisestä tukkukaupasta foodservice-alan tukkukauppaan ei ole loppujen lopuksi kovinkaan suuri. ”Lainalaisuudet ovat molemmissa samat.” Berggren kuvailee itseään analyyttiseksi, määrätietoiseksi ja innostavaksi johtajaksi, joka näkee muutokset aina mahdollisuuksina. ”Meira Novaan oli uutena ihmisenä tosi kiva tulla. Täällä on hyvä ja lämmin tunnelma. Talossa viihdytään, sillä henkilöstömme on tehnyt yrityksessä pitkiä työuria. Kaikessa paistaa läpi vahva ammattitaito”, Berggren sanoo.

Monipuolinen työhistoria Pasi Berggren valmistui diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2001 pääaineenaan tuotantotekniikka. Jo ennen valmistumistaan hän päätyi töihin lohjalaiseen PMJ automeciin, joka valmistaa automaatiolaitteita kansainväliselle elektroniikkateollisuudelle. Yri-

Täällä on hyvä ja lämmin tunnelma. Kaikessa paistaa läpi vahva ammattitaito.

tyksen palveluksessa vierähti automaatioinsinöörin, asiakaspalvelupäällikön ja johtajan tehtävissä kaikkiaan reilut kuusi vuotta. Osan ajasta Berggren työskenteli Dallasissa Yhdysvalloissa. Sveitsiläisen Schaffner-konsernin suomalaiseen tytäryhtiöön Berggren päätyi ensin tuotannosta ja toimitusketjusta vastaavaksi johtajaksi ja sen jälkeen, vuonna 2005, toimitusjohtajaksi. Schaffner suunnittelee, valmistaa ja myy tuotteita sähköteollisuuden tarpeisiin. ”Yrityksellä on isot tehtaat Kiinassa, Thaimaassa ja Unkarissa. Vietin paljon aikaa maailmalla. Pari vuotta kului Saksassa, jossa integroin sieltä hankittua yritystä osaksi Schaffneria”, Berggren kertoo. Seuraava siirto työuralla kuljetti Berggrenin tuotannosta ja logistiikasta vastaavaksi johtajaksi Transmeriin. Viittä vuottaan Transmerin palveluksessa Pasi kuvaa opettavaiseksi ajaksi, jolloin hän pääsi perehtymään myös elintarvikkeiden tukku- ja päivittäistavarakauppaan. ”Vuodet Transmerillä olivat varsinainen brändikoulu”, hän sanoo. Tekniseen tukkukauppaan erikoistuneen Motoral Oy:n toimitusjohtajana Berggren aloitti huhtikuussa 2013. Motoralin vuosina isossa roolissa olivat muun muassa

Pasi Berggren Meira Nova Oy:n toimitusjohtaja

”Tykkään matkustella vaimoni ja kahden poikamme kanssa. Ruoka on reissuillamme isossa roolissa. Yksi suosikkikohteista on Barcelona, sillä espanjalaiset tapakset hyvän viinin kera ovat minulle mieluista herkkua. Ruokailen mielelläni ravintoloissa myös Suomessa. Se on kaivattua irtiottoa arjesta. Tilaan vähintään kolme ruokalajia ja syön rauhassa nautiskellen, usein yhdessä vaimoni tai koko perheen kanssa. Kotona valmistan paljon itsekin ruokaa. Olen kokeileva kokki, enkä yleensä koskaan lue reseptejä. Rakkaimmat ruokamuistoni liittyvät tunnelmiin ja tilanteisiin: kun rauhoitutaan yhdessä syömään perheen tai ystävien seurassa. Se on kaikkein parasta.”

40

NOVA 9 • 2018


perheyhtiön strategian uudistaminen sekä digitalisaatio ja sähköisten palvelujen kehittäminen. Berggren viihtyi tehtävässään hyvin ja istuisi Motoralin työhuoneessaan luultavasti vieläkin, ellei puhelinsoitto alkuvuodesta olisi muuttanut uran suuntaa. ”Ensimmäisinä viikkoinani Meira Novassa olen perehtynyt meidän tavarantoimittajiin, tavannut asiakkaita ja käynyt keskusteluja henkilöstömme kanssa. Hommat ovat jo hyvässä vauhdissa”, Berggren kertoo.

Vahvuudet hiotaan huippuunsa Pasi Berggren pitää Meira Novan vahvuuksina osaavaa ja verkostoitunutta henkilöstöä, huippuluokan logistiikkaratkaisuja, hyvää toimitusvarmuutta sekä vahvaa asiakaslähtöisyyttä ja dialogia asiakkaiden kanssa. Uusi toimitusjohtaja aikoo pitää huolta, että Meira Novan olemassa olevia vahvuuksia entisestään vahvistetaan. Suuria muutoksia toimintaan ei ole Berggrenin mukaan odotettavissa. Pikemminkin hienosäätöä, jolla vahvuudet hiotaan vielä enemmän huippuunsa. ”Ennustetarkkuuttamme voi edelleen parantaa. Meidän pitäisi pystyä vielä nykyistäkin paremmin ennustamaan tavarantoimittajillemme, millaisia tarpeita asiakkaillamme on lähitulevaisuudessa. Tarkempi ennustaminen vahvistaisi entisestään saatavuutta. Se auttaisi myös hävikin vähentämisessä”, Berggren perustelee. Hän kertoo, että Meira Novassa tehdään jatkuvasti toimitusvarmuutta ja saatavuutta parantavaa kehitystyötä. Parhaillaan on käynnissä projekti, joka optimoi tuotteiden keruuta ja työskentelyä logistiikkakeskuksessa. Siinä hyödynnetään lisättyä todellisuutta (AR). ”Tuloksia saamme ensi vuoden alussa.”

Asiakkaan toiveita kuunnellaan Berggren toivoo, että yhteistyötä kehittävä avoin dialogi ja näkemysten vaihto Meira Novan asiakkaiden kanssa jatkuisi yhtä vahvana kuin tähänkin saakka. ”Aitoa, avointa keskustelua asiakkaan tarpeista tarvitaan. Luottamus on kaiken perusta. Yhdessä asiakkaan kanssa voimme kehittää toimintaa niin, että se on molemmille osapuolille hyödyllistä. Sitä ei voi saavuttaa, jos jokainen osapuoli optimoi vain oman osuutensa. Meidän on yhdessä optimoitava koko kokonaisuus.” Berggren korostaa, että Meira Novassa valikoimaa on rakennettu paljolti asiakasnäkemysten ja -palautteiden perusteella. Asiakkaiden toiveita kuunnellaan myös jatkossa. ”Jos asiakas toivoo jotakin tiettyä tuotetta ja riittävä volyymi on olemassa, meillä on matala kynnys ottaa se valikoimaan.”

Kasvun mahdollisuuksia Berggren uskon kasvun mahdollisuuksiin koko foodservicetoimialalla. ”Suomessa on tällä hetkellä käynnissä paljon uusia hotellihankkeita. Se lisää myös ravintolapalveluiden kysyntää. Uskon Suomen vetovoimaan matkailumaana ja ruokamatkailunkin kohteena.” ”Suomalainen kuluttaja tekee mielellään ruokaa kotona, mutta kaipaa arkeensa myös elämyksiä. Laatuaikaa hyvän ruuan äärellä vietetään ravintolassa niin nyt kuin tulevinakin vuosina”, Berggren sanoo. Berggren muistuttaa, että työssä käyvälle aikuisväestölle työpaikkaruokailu tarkoittaa merkittävää osaa viikon ruokailuista. ”Työpaikkaruokailu on viime vuosina kehittynyt valtavasti. Tarjonta on monipuolista ja vaihtoehtojen kirjo on todella laaja. Työpaikkaruokailussa on helppo tehdä terveellisiä valintoja. Uskon, että tämä lisää entisestään palvelujen kysyntää, kun taas eväiden syönnin houkuttelevuus on vähenemässä.” Kouluruokailua Berggren pitää isona voimavarana suomalaiselle yhteiskunnalle. Hän harmittelee, etteivät nuoret aina osaa riittävästi arvostaa kouluruokailun tarjoamaa makumaailmaa. ”Ennustan, että kouluruokailu alkaa vähitellen lähentyä tarjonnaltaan työpaikkaruokailua. Vaihtoehtojen määrä ja valinnan vapaus lisääntyvät myös kouluruokailussa. Toivon, että tämä lisäisi kouluruokailun houkuttelevuutta nuortenkin keskuudessa”, Berggren miettii myös kahden nuoren isänä.

Aistit valppaina muutoksille Pasi Berggren on kiinnittänyt huomiota koko elintarvikealalla meneillään olevaan suureen muutokseen: ruoan valintaa ja kulutustottumuksia määrittäviä tekijöitä on huomioitava jatkuvasti yhä enemmän. Ruoan on oltava terveellistä ja vastuullisesti tuotettua ja sen alkuperän pitää olla jäljitettävissä. Yksi luottaa luomuun, toinen superfoodiin ja kolmas haluaa lautaselleen hyönteisruokaa. Myös ruokahävikin ja kaikenlaisen ympäristökuormituksen tulisi olla hallittavissa. ”Kulutustottumukset muuttuvat nyt nopeammin koskaan, eikä tämä koske pelkästään elintarvikealaa. Erilaisten valintaa ohjaavien vaikuttimien lista kasvaa koko ajan samoin kuin elintarvikkeisiin liitettävän informaation määrä. Meidänkin on Meira Novassa pidettävä aistit valppaina, että olemme ensimmäisten joukossa huomaamassa näitä muutoksia. Tavoitteemme on jatkossakin olla yksi alamme kärkitoimija”, Berggren linjaa.

NOVA 9 • 2018

41


MARLI GLÖGIT – LÄMPIMÄT TUNNELMANLUOJAT

Marli Glögit ovat tuoneet lämpöä ja tunnelmaa suomalaisiin koteihin jo vuodesta 1954. Tyylikkääseen lasipulloon pakattu Marli glögitiiviste sopii hienosti pikkujouluihin, tuliaiseksi tai vaikkapa lahjaksi sekä myös lahjakoreihin. Ammattilaiskäyttöön tarkoitetusta 5 litran Marli glögitiiviste -kannusta riittää isommallekin porukalle. Sekoitussuhteella 1+3 saadaan valmista glögiä yhteensä 20 litraa!

Marli Glögitiiviste MN 81160Marli Glögitiiviste 1+3, 0,5l MN 83917Marli Glögitiiviste 1+3, 5l

UUTUUS! MARLI TOTI -TIIVISTE 1+3 0,5 L Syksyn 2018 uutuus — perinteinen lämmittävä juoma. Puolen litran tiivisteestä, sekoitussuhteella 1+3 saadaan 2 litraa valmista totia. Marli Toti -tiiviste sisältää omenatäysmehua, hunajaa, sitruunatäysmehua ja inkivääriuutetta. Täysmehupitoisuus 40 %. Myyntierä 12 ploa. Parasta ennen 12 kk.

VINKKI: TARJOA MARLI TOTI VAIHTOEHTONA VAALEALLE GLÖGILLE!

Marli Toti -tiiviste Avataan Meira Novan valikoimaan myöhemmin


n an uu - al itett iin: t y a C o b ii Re tark klu fi/l Ho ille aku ras. y s Liit ttilai ras Mynpa a Pa yll m m n am ylly lubi. M kuk ma

KÄTEVÄT PAISTOVALMIIT TASKU- JA TÄHTITORTUT HERKULLISIIN JOULUHETKIIN Myllyn Paras on valmistanut laminoituja pakastetaikinalevyjä jo vuodesta 1988 lähtien. Yli sata taikinakerrosta sisältävät kotimaiset taikinat takaavat täydellisen lehtevät leivonnaiset. Vuosien saatossa pakastetaikinoita on jatkojalostettu valmiiksi tuotteiksi asti. Tähden malliin leivotut tähtitortut ja puolikuun muotoiset taskutortut on valmiiksi täytetty perinteisellä luumuhillolla. Tuotteita ei tarvitse edes sulattaa

ennen paistoa. Säästät aikaa, kun torttuja ei tarvitse itse muotoilla tai hillottaa ja näin saat helpotusta hektiseen joulusesonkiin. Voit paistaa tuotteita pakasteesta aina tarpeen mukaan, jolloin hävikkiä ei synny. Paistetut tuotteet voit halutessasi koristella esimerkiksi tomusokerilla tai pomadalla. Kaikki Myllyn Paras -pakastetuotteet ovat kotimaisia Avainlippu-tuotteita. Loihditaan yhdessä näyttävä joulutarjoilu!

Yhteystiedot: HoReCa-myyntipäällikkö Sami Virtakoski, puh. 040 542 7242, sami.virtakoski@myllynparas.fi HoReCa-avainasiakaspäällikkö Tommi Pekkanen, puh. 0400 526 902, tommi.pekkanen@myllynparas.fi myllynparas.fi

TUOTETIEDOT • 107370 Myllyn Paras Luumu taskutorttu 60 x 55 g, laktoositon, raakapakaste • 107371 Myllyn Paras Tähtitorttu hillotettu 40 x 60 g, laktoositon, raakapakaste

NOVA 9 • 2018

43


ålder ålder

Meira Nova: 100699

Meira Nova: 1005225 Meira Nova: 30816

Snellman Slow & Wow! -tuotteet ovat parasta juhlaruokaa. Sous vide -menetelmällä pitkään haudutettu naudanliha on maukasta ja mureaa ja sopii niin alkupaloihin kuin pääruoaksi. Nopea valmistaa, helppo tarjoilla ja taatusti hyvää!

Snellman Pro Oy Asiakas- ja myyntipalvelu puh. 09 7749 5744 | asiakaspalvelu@snellman.fi www.snellmanpro.fi


UUDISTUNUT ISOMITTA.FI tarjoaa runsaasti reseptejä ja vinkkejä! Sivuilta saat myös tarkat tuotetiedot.

KAIKKEEN HYVÄÄN! IsoMitta Mousseaineksista syntyvät mehevimmät kakut, raikkaimmat jäädykkeet ja näyttävimmät jälkiruoka-annokset marjojen, hedelmien ja muiden koristeiden kera. Sillä jälkiruokahan on aina paikallaan, mutta sen tekeminen pitää olla helppoa ja tehokasta. IsoMitta mousseaineksista valmistuvat suussa sulavat herkut yhtä lailla lounaslinjastolle, buffettiin, edustustilaisuuteen kuin illallisellekin. Tasalaatuiset ja monipuoliset ainekset tarjoilevat inspiraatiota ammattilaiskeittiöille – kokeile, yhdistele ja kehitä eteenpäin!

Yhteystiedot: Katso tarkat tuotetiedot ja hae lisää reseptejä osoitteesta www.isomitta.fi

IsoMitta Mousse­ aineksia on kaikkiaan kahdeksan herkullista makua!

NOVA 9 • 2018

45


L

K

L L

K G M L L

L

K G

K G M K G M

K

L L

K G

K G M


VEGYU-TUOTTEET OVAT 100% LIHATTOMIA

HYVÄN MAKUISIA, NOPEASTI VALMISTETTAVIA JA VALMIIKSI KYPSIÄ Atria on lanseerannut uuden Vegyu -brändin jonkan tuotteet ovat 100% lihattomia ja vastaavat asiakkaidemme toiveisiin lihattomista ja kevyemmistä, mutta silti hyvin proteiinipitoisista tuotteista. Olemme käyttäneet osassa tuotteita suomalaisten suosikkiproteiinia eli kananmunaproteiinia, joka on peräisin suomalaisista vapaan kanan munista. Kaikki 100% lihattomat uutuustuotteemme ovat nopeasti valmistettavia ja valmiiksi kypsennettyjä. Vegyu-tuotteiden ansioista myös kasvissyöjien menut onnistuvat entistä helpommin. Tuotteiden avulla on vaivatonta lisätä ruokien kasvispainotteisuutta. Kasvistuotteet jatkossa löydät Vegyu-brändin alta. Lue aiheesta lisää ja katso koko valikoima atria.fi/ammattilaiset.

TORTILLATÄYTE 10 ANNOSTA, ANNOSKOKO 200 G, SAANTO 2,15 KG 0,750 kg 0,400 kg 0,250 kg 0,250 kg 0,500 kg 0,050 kg 20 kpl

Vegyu 1,2 kg Eggie suikale (19890) paprika punasipuli makeita maissinjyviä salsakastiketta öljy vehnätortilla jääsalaatti tomaatti cheddarjuustoraaste

Yhteystiedot: Atria Suomi Oy PL 900, 60060 Atria Vaihde puh. 0204 728 111 Food Service -myynti puh. 0800 198 500 www.atria.fi/ammattilaiset

Kuutio paprika ja viipaloi sipuli. Kuumenna pata. Lisää pataan öljy, sipuli ja paprika. Freesaa hetki. Lisää loput aineet ja kiehauta.

NOVA 9 • 2018

47


Maukkaat STRAX uutuudet Helpot ja herkulliset esikäsitellyt hedelmät tuovat raikasta väriä ja mehukasta makua moniin jälkiruokiin ja salaatteihin. Ananaspalat ja muut herkulliset hedelmät löydät osoitteesta salico.fi

ANANASPALA

MN: Tulossa pian!

Helppoa ja herkullista!

Salico – Ruokaa rakkaudella Salicon STRAX-tuotteisiin on käytetty vain raaka-aineiden parhaat osat. Tuoreet salaatit, vihannekset ja hedelmät toimitetaan valmiiksi pestyinä, esikäsiteltyinä ja paloiteltuina. Helppoa ja kätevää!

Salico Oy, Puutarhatie 26, 51900 Juva p. 015 321 450, salico.fi

HEDELMÄSALAATTI MN: 198401


FETA-KASVISPIHVIT JA PERUNAGRATIINI 30 ANNOSTA 6,000 1,000 0,050 0,012 0,015 0,008 0,006 0,012 0,100 3,000 1,000

kg kg kg kg kg kg kg kg l kg l

Apetit Feta-kasvispihvejä, pakaste Apetit Punaisia paprikakuutioita, tuore Valkosipulia Paprikajauhetta Yrttiseosta, kuivattu Mustapippurirouhetta Chiliä, tuore Suolaa Mildola Rypsiöljyä Apetit Peruna-sipulisekoitusta, pakaste Kasvirasvasekoitetta

Annostele voideltuun GN-1/1 65 mm vuokaan Peruna-sipulisekoitus, mausteiset paprikat ja kasvirasvasekoitus. Kypsennä uunissa 200 asteessa 20 minuuttia. Saat gratiinista vegaanisen, kun korvaat kasvirasvasekoitteet kaurakermalla. Tarjoile Apetit feta-kasvispihvien kera.

Yhteystiedot Apetit Ammattilaiset Puhelin 010 4024244 Lisää tietoa Apetit Ammattilaisista ja laajasta reseptipalvelusta löytyy osoitteesta www.apetitammattilaiset.fi

FETA-KASVISPIHVI UUTUUS Aidosta fetajuustosta, porkkanasta, kesäkurpitsasta ja paprikasta koostettu mintulla ja mustapippurilla maustettu kasvispihvi. GLUTEENITON, VÄHÄLAKTOOSINEN, KANANMUNATON ME: 4 kg (53 x 75 g) ME ean: 6430103965076

Apetitin Inspiroidu kasvisruoasta-esite 2018 on nyt ilmestynyt. Upeat ja trendikkäät kasvisruokareseptit on nyt nähtävillä www.apetitammattilaiset.fi/reseptit

NOVA 9 • 2018

49


Joulun ideat AMMATTILAISILLE

Valio Ammattilaiset -palvelun joulusivustolta löydät kätevästi kaikki juhlasesongin tuotteet, reseptit ja vinkit ammattikeittiöihin sekä leipomoille.

valio.fi/ammattilaiset/joulu


TUOTE

HAPANTA JA

tulista

KOREAN TAPAAN

KOREALAINEN KEITTIÖ KIINNOSTAA MYÖS MEILLÄ SUOMESSA. SEN YTIMESSÄ ON KOREAN KANSALLISRUOKA, KIMCHI, JOKA VALMISTETAAN KIINANKAALISTA TAI MUISTA KASVIKSISTA HAPATTAMALLA.

K

imchi on hapatettu korealainen ruokalaji, joka valmistetaan kiinankaalista tai muista vihanneksista. Tulisuuden ja punaisen värin kimchi saa mausteista, kuten chileistä, sipulista, valkosipulista, retiisistä ja inkivääristä. Tunnetuin on kiinankaalista valmistettu tulinen kimchi. Kimchi sopii nautittavaksi sellaisenaan lisukkeena ja riisin kanssa tai sitä voi lisätä eri ruokalajeihin, kuten keittoihin, wokkeihin, patoihin, munakkaisiin ja kulhoruokiin. Kimchillä voi myös tuoda korealaista vivahdetta muiden ruokakulttuurien annoksiin

lisäämällä sitä tacojen väliin, pizzan päälle tai caesar-salaattiin. Vuosisatoja vanha kimchi on Etelä-Korean kansallisruoka, jota nautitaan lähes joka aterialla. Maassa juhlitaan kimchi-festivaaleja ja pääkaupungissa Soulissa on kimchimuseo. Museossa on luetteloitu lähes 200 eri kimchilajiketta, jotka on jaoteltu vuodenajan, alueen ja raaka-aineiden mukaan. Kimchiä voidaan valmistaa myös paloitellusta retikasta tai kurkusta (oi kimchi tai oi sobagi). Kimchissä voi olla mukana myös omenaa ja päärynää nesteessä (nabak kimchi).

Kimchi on osa korealaista identiteettiä ja myös Etelä-Korean kansallisruoka. Kimchintekokausi eli kimjang siihen liittyvine tapoineen on osa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa. NOVA 9 • 2018

51Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.