Nova 8 2020

Page 1

8/20 MEIRA NOVAN ASIAKASLEHTI FOODSERVICE-ALAN AMMATTILAISILLE

PINNALLA Foodmap-ruoka sopii kaikille vatsoille

14

S.

RIPAUS SOKERIA SAA IHMEITÄ AIKAAN

Makea valinta


• Kotimainen premium-tason Kiireetön-leipäsarja saa jatkoa • Aitoon ruishapanjuureen leivottu rapeakuorinen patonki • Kaunis pintajauhotus viimeistelee käsintehdyn ulkonäön

UUTUUS! Fazer Kiireetön Hapanjuuripatonki 15 x 330 g Myyntierä

*6413467458903* Sulatus 90 minuuttia, paisto 200 °C n. 6 minuuttia.

Fazer Kiireetön Kaura-siemenleipä 9 x 400 g MN tuotenro:

1006424

2

Myyntierä

*6413467449000*

NOVA 8 • 2020

Fazer Kiireetön Luomu Maalaisleipä 8 x 400 g MN tuotenro:

1006422

Myyntierä

*6413467447501*

Fazer Kiireetön Lombardianleipä 9 x 400 g MN tuotenro:

1006421

Myyntierä

*6413467447402*

Sulatus 60 minuuttia, paisto 220 °C 10 –15 minuuttia.

Fazer Kiireetön Juhlalimppu

8 x 400 g Toimitukset 12.10.–31.12.

Myyntierä

*6413467459009*


Karl Fazer Crunchy 55 g 20 kpl/me

6416453417403* NOVA 8 • 2020

3ENNUSTAMINEN

M

eillä ihmisillä on luontainen halu tietää tulevaisuudesta ja osa haaveilee jopa voivansa matkustaa sinne. Miksi? Kenties haluamme varmistaa, että asiat ovat hyvin myös tulevaisuudessa, eli haemme turvaa, mutta varmasti osa meistä haluaa, että asiat ovat tulevaisuudessa jopa paremmin kuin hyvin, eli haemme kilpailuetua. Itse seuraan sääennusteita lähipäiviksi, jotta voin suunnitella paremmin milloin on paras aika tehdä ulkona pihatöitä tai vaikkapa lähteä luontopolulle. Toisaalta seuraan jonkin verran myös pörssikursseja, politiikkaa, tiedelehtiä, trendejä ja yritän ymmärtää mitä koko makrotaloudessa tulee kenties tapahtumaan. Yritän siis ennustaa tulevaa monin eri tavoin, kuten varmasti sinäkin. Tulevan ennustaminen on yksinkertaisesti järkevää, mutta siihen ei voi koskaan luottaa täydellisesti vaan on hyvä tehdä myös vaihtoehtoisia suunnitelmia. Olemme Meira Novassa viimeisen vuoden aikana kehittäneet kysynnän ennustamista, jotta pystyisimme entistäkin paremmin ymmärtämään mitä tuotteita te asiakkaat tarvitsette ja haluatte hankkia. Kyse on tietysti myös tuotevalikoimasta, mutta ennen kaikkea siitä, milloin mitäkin tuotetta tarvitaan ja kuinka paljon, puskuroidaanko tuotetta varastoissa vai valmistetaanko tuote vasta tilausta vastaan. Mitä tarkemmin pystymme tarpeita arvioimaan jo etukäteen, niin sitä vähemmän on saatavuushaasteita ja toisaalta myös sitä vähemmän syntyy hävikkiä ylivarastoinnin seurauksena. Ymmärrämme, että ennustaminen on vaikeaa ja tuskin täydellisyyteen pystyy kukaan, mutta mitä lähemmäs oikeaa pääsemme, sitä enemmän hyötyä siitä on kaikille. Kysynnän ennuste -projektin aikana on isoksi haasteeksi tullut myös koronapandemia ja siitä aiheutuneet isot heilahtelut normaaliin kysyntätilanteeseen verrattuna. Korona kun ei ole vain pienentänyt kysyntää, vaan se on siirtänyt sitä myös tuotteille, joiden valmistuskapasiteettia ei edes teollisuudessa ole ollut riittävästi. Emme ole osanneet korona-aikana ennustaa kaikkia valikoimassa tapahtuvia muutoksia emmekä toisaalta myöskään sitä, että kysyntä palautuu hyvin vaihtelevasti eri tuotteille takaisin koronan jäljiltä. Ennustaminen on siis järkevää, mutta myös erittäin haastavaa, varsinkin jos sitä tekee ilman riittävää historiatietoa. Uskomme kuitenkin vahvasti ennustamisen tarpeellisuuteen. Mitä paremmin pystymme asiakkaidemme tarpeet viestimään valmistavalle teollisuudelle jo etukäteen, sitä paremmin pystymme takaamaan koko toimitusketjun osalta saatavuuden ja myös toiminnan tehokkuuden. Näemme, että näin pystymme myös kaikki yhdessä taistelemaan paremmin hävikkiä vastaan ja toimimaan vastuullisesti. Sääennuste viikonlopulle näyttää sateiselta, joten ennustaisin, että uusia sieniä on ensi viikolla runsaasti poimittavaksi ja sateen jälkeen paistaa aina aurinko!

Mitä lähemmäs oikeaa ennusteessa pääsemme, sitä enemmän hyötyä siitä on kaikille.

Mukavia lukuhetkiä lehden parissa!

Pasi Berggren

JULKAISIJA Meira Nova Oy SOK-yhtymä Palkkitie 10, 04300 Tuusula Puh. 010 76 86500 PÄÄTOIMITTAJA Pasi Berggren, toimitusjohtaja TOIMITUSNEUVOSTO Pasi Berggren, Petri Kanerva, Arja Liimatainen, Jenni Naakka, Leena Honkaniemi

TOIMITUS JA ILMOITUSVARAUKSET Leena Honkaniemi Puh. 010 76 86507 leena.honkaniemi@meiranova.fi KONSEPTI JA TAITTO Avidly PAINOPAIKKA PunaMusta

OSOITTEENMUUTOKSET Tiina Liimatainen Puh. 010 76 86586 Fax 010 76 86682 tiina.liimatainen@meiranova.fi Aikakauslehtien liiton jäsen ISSN 2323-9913 (Painettu) ISSN 2323-9921 (Verkkojulkaisu)

Seuraava lehti ilmestyy 29.10.2020

Meira Nova on vuonna 1991 perustettu foodservice-alan toimitustukku. Asiakkaitamme ovat ravintolat, hotellit, henkilöstöravintolat ja julkisen sektorin suurkeittiöt. Meira Nova on SOK:n tytäryhtiö.

NOVA 8 • 2020

5


LEHTI JULKAISTAAN MYÖS SÄHKÖISENÄ ISSUU.COM-PALVELUSSA HAULLA MEIRA NOVA.

11 14 TRENDI:

Uutisia, uutuuksia ja kolumni

Kolumnissa herkutellaan Dubain ykkösravintolassa.

Herkälle vatsalle apua ruoan entsyymikäsittelystä.

7 18 26 TEEMA:

Koottua tietoa mielenkiintoisesta aiheesta

TAUSTA: Syömässä Vastaus

Meira Novan tuotenäyttelyt jälleen keväällä! Seuraavat tapahtumat pidetään keväällä 2021. Lisätietoa syksyn ja talven mittaan lehdessä ja somessa!

6

NOVA 8 • 2020


6

Suloinen sokeri Sokeri saa ruoan maistumaan, mutta sen vaikutukset ruoanlaittoon ovat käänteentekevät

S. 18 SIVU 26

INFO Infosivuilta löydät tavaran­ toimittajien uusimmat ja mielenkiintoisimmat tuoteuutiset. 57.............................. Atria

Saatavuuden varmistamiseksi

Norlandia-konserni yhdistää päiväkodin ja ikäihmisten asumispalvelut

muistathan tilata joulunajan tuotteet ajoissa!

Ennakkotilaukset 6.11. mennessä. Tarkemmat tiedot Tilaajainfossa.

NOVA 8 • 2020

MN_08_2020_1-15.indd 7

7

11.9.2020 12.52


Atlantis BIOKULHOKONSEPTI Kauniisti muotoillun Atlantis-konseptin avulla pakkaat ruoan uudella tavalla ja samalla pienennät hiilijalanjälkeä.


it’s a wrap!

Nappaa mukaan ja nauti! Greendeli ateriat ja välipalat ovat helppo ratkaisu näläntaltuttajaksi missä ja milloin vain. Uusi tuoteperhe pitää sisällään laajan valikoiman wrappejä, patonkeja, kolmioleipiä, jogurtteja, salaattiaterioita, minisalaatteja sekä hedelmä- ja kasvisvälipaloja. Tuotevalikoimassa yhdistyvät herkulliset maut vihreyttä unohtamatta. Tuotteet on valmistettu Helsingin Kivikossa sekä Lahden Villähteellä.

GREENDELI ® – GOOD TO GO

www.greendeli.fi Salico Oy | Greendeli Oy


Hyvä syy herkutella Lantmännen Unibake on mukana Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksessä taas syys-lokakuun. Kampanjassamme Vaasan Kanelikierrepulla ja Suloinen Kanelipulla saavat roosat sokerit ja vuoat sekä Kaurasko-kauraleipä ja Rukiinen riisipiirakka saavat roosien pussien voimin uutta ilmettä. Me hoidamme lahjoituksen ja tarjoamme sinulle valmista materiaalia esillepanoon ja sosiaaliseen mediaan. Tule mukaan!

VAASAN KANELIKIERREPULLA 55 x 100 g Roosa pulla palaa valikoimaan! Sulata ja paista. Mukana roosat pussit, jotta on helppo myydä neljän kappaleen pusseja mukaan.

VAASAN KAURASKO 10 x 310g

6 437005 068966

VAASAN SULOINEN KANELIPULLA 45 x 75 g

Sulattaen valmis uutuus, jossa on kampanjan ajan roosa-valkoiset sokerit 6 ja roosat vuoat. Kokeile ja ihastu!

416577 602518

VAASAN RUKIINEN RIISIPIIRAKKA 90 x 90 g

416577 011884

www.lantmannen-unibake.fi Lantmännen Unibake Finland

Pidetty Kaurasko-kauraleipä toimii sulattaen, mutta voit halutessasi paistaa nopeasti saadaksesi lämpöä leipäpöy6 tään. Roosat pussit mukana.

@lantmannenunibakefi

Tuttu paistettava Vaasan Rukiinen riisipiirakka saa mukaansa roosat kuuden kappaleen monipakkaukset!

6 437005 052897


Dubaissa asuva Niina Sillanpää tekee tuttavuutta Lähi-idän ruokakulttuuriin.

KOLUMNI

DUBAIN MOST VALUABLE PLAYER

D

IFC – Dubai International Financial Center, on Dubain talouselämän keskittymä, joka kuhisee niin lounasaikaan kuin after work -tunteinakin suoraan pukumiesten kastista poimittuja investointipankkiireita ja lakimiehiä. Kalliiden käsintehtyjen italialaisten nahkakenkien ja Rolexien ympärille on keskittynyt myös kaupungin ylellisen ravintolamaailman mekka. DIFC:sta löytyy siis uuden Dubain maineikkaimmat ja trendikkäimmät ravintolat, kuten Välimeren ranskalainen Le Petit Maison, italialaista fine diningia tarjoava Roberto’s sekä lanseerauksestaan lähtien useana vuonna Dubain parhaan ravintolan tittelin voittanut, ja tämänkin jutun tähtipelaaja, Zuma. Zuma tarjoaa modernia japanilaista; annokset ovat kauniita, mutta ylenpalttista hifistelyä vältetään ja maut sekä tekniikat ovat rohkeita mutta autenttisia. Kaikesta paistaa läpi tuoreet, korkealaatuiset raaka-aineet, jotka on taottu keittiömestarin taitavissa käsissä täydellisyyteen vieraiden nautittavaksi. Ravintola jakautuu kahteen kerrokseen. Alakerran hieman muodollisempaan pääsaliin, suureen avokeittiöön sekä sushi- ja robata-grillitiskiin, jonka ääressä vielä ennen koronaa pystyi ihailemaan kokkien kädentaitoja ruokailun ohessa. Yläkerrasta puolestaan löytyy baarialue, joka täyttyy torstai-iltaisin työmatkoiltaan palanneista konsulteista ja varainhoitajista, sekä hieman rennompaan ruokailuun tarkoitettu lounge. Tila kahden kerroksen välillä on avoin, joten tunnelma välittyy läpi ravintolan. Korona-kevään jälkeen tuntui, että olemme kaikki ansainneet hieman luksusta. Ravintolat olivat tietenkin pitkään kiinni, mutta täällä Dubaissa olimme pahimmillaan 3 viikkoa ulkonaliikkumiskiellolla vahvistetussa kotiarestissa. Asunnosta ei saanut poistua edes koiran kanssa lenkille. Näin ollen pitkään takeawayn varassa elämisen jälkeen oli meillä hyvä tekosyy hieman törsätä Zuman brunssiin. Korona iski vielä uudestaan ja synttärisankari sairastui, mihinkäs muuhun kuin koronaan kaksi päivää ennen suunniteltua juhlapäivää. Siispä kuukautta myöhemmin, taudin selättämisen jälkeen olimme enemmän kuin valmiita vaihtamaan joogahousut stilettoihin ja nauttimaan hieman ylellisyydestä!

Perusbrunssista poiketen, Zumassa noutopöydän sijaan koko menu tarjoillaan pöytään. Izakaya-tyylin mukaisesti alkuruoat on tarkoitettu jaettavaksi. Menuvaihtoehtoihin kuuluu alkoholiton-, talon viinit- tai samppanja-paketti. Talon viineistä samppanjaan upgradaus onnistuu 25 eurolla – helppo valinta! Menussa alkuruoista mainitaan valikoima sushia, salaattia, lämpimiä alkupaloja, vartaita, lihaa sekä vihanneksia – melko epämääräistä, mutta jäämme innolla odottamaan mitä tuleman pitää. Menu avataan yllättäen ostereilla – ihanan kermaisilla pullukoilla ostereilla. Kaikkea tuodaan pöytäseurueen henkilöluvun mukainen määrä, mutta pääruokia lukuun ottamatta kaikkea saa tilata lisää. Pyydämme siis heti toisen satsin ostereita ja vähän myöhemmin kolmannen… Tarjoilijamme varoittaa meitä, että menu on pitkähkö, syötävää on siis tiedossa paljon. ”Pyh, emme ole amatööriliigassa”, tuumin yli-itsevarmasti. Pian pöytään tuodaan tarjoiluastia toisensa perään beef tatakia, lohi-carpacciota, erilaisia raputempura- ja taskurapu-maki-susheja.. Hamachi-crudoa ponzu-liemessä pikkelöidyn valkosipulin kera, hamachi-, tuna-belly- ja lohi-nigireitä seka sashimia. Grillattua mustekalan lonkeroa sitrussalaatin kera, maissikanaa ja wagyu-vartaita robata-grillistä... Ylenpalttinen valikoima toinen toistaan maukkaampia herkkupaloja, valmistettu täydellisyyttä hipoen. Pääruoka tilataan henkilökohtaisesti ja valinta on vaikea, silla vaihtoehtoja on paljon ja kaikki kuulostavat toinen toistaan paremmalta. Grillattua meriahventa, tiikerirapuja, Bostonin hummeria tai wagyu sisäfileetä. Yksi vaihtoehto nousee kuitenkin ylitse muiden. Annos, jonka maine kiirii nimensä edellä ja syy jo itsessään käydä Zumassa. Kyseessä on heidän hoba-lehteensä kääritty, miso-marinoitu black cod. Rakenteelta samettisen pehmeä ja maultaan täyteläinen, makean voinen kala sulaa suussa, ruokasalin hälinä hiljenee ja maailma lähestulkoon pysähtyy jokaisella suupalalla... Onneksi tässä kohtaa vatsat on jo hyvin täynnä, muutoin tämä nautinto olisi ohi aivan liian pian! Samppanjan ohella ruokailua siivittävät laaja sake-valikoima sekä japanilaiset oluet. Zuma on ehdottomasti maineensa veroinen. Kerta toisensa jälkeen kokemus täyttää ja ylittää odotukset. 12 vuotta perustamisensa jälkeen Zuma edelleen lunastaa paikkansa Dubain MVP:nä!

Annos, jonka maine kiirii nimensä edellä ja syy jo itsessään käydä Zumassa.

NOVA 8 • 2020

11


12

NOVA 8 • 2020


KALAPYÖRYKKÄ MSC Uusi herkullinen, miedosti kalalta maistuva vastuullinen kalapyörykkä on kehitetty erityisesti lasten makuun sopivaksi. Lasten suosima tomaattisose ja sitruuna raikastavat ja pehmentävät kalan makua.

|

GLuteen it o n

| la k to o

n Sito

| KananMunaton n o t a j so i

ValMistettu vAstuulliSesti KAlAStetuSta seitistä jA turskASta!

Pakkauskoko: 4 kg (200 kpl x 20 g) Apetit tuotenro: 3965113 Myyntierän EAN: 6430103965113

runsaspRoteiininen oMega 3-rasvAhappojen lähde! MSC-C-54173 Kiitos, että valitsit mereneläviä, jotka täyttävät MSC:n maailmanlaajuiset kestävän kehityksen standardit. Yhdessä voimme suojella tulevaisuuden kalakantoja. Peräisin MSC-sertifioidusta, kestävän kalastuksen mukaisesta kalakannasta. Från ett MSC-certifierat hållbart fiske. www.msc.org/fi

www.apetitammattilaiset.fi NOVA 8 • 2020

13


PINNALLA

VÄHEMMÄN VATSAVAIVOJA HERKÄLLE VATSALLE HANKALIA FODMAP-YHDISTEITÄ VOIDAAN POISTAA RUOISTA ENTSYYMIKÄSITTELYN AVULLA. ELINTARVIKETEOLLISUUDEN KÄYTTÖÖN SOPIVA MENETELMÄ VOI PIAN TUODA TARJOLLE UUDENLAISIA TUOTTEITA. TEKSTI: KRISTA KORPELA-KOSONEN KUVA: SHUTTERSTOCK

K

asvispainotteinen ruokavalio on hyvä valinta niin terveyden kuin ilmastonkin kannalta. Kasviperäisten ruokien syöntiä voi kuitenkin rajoittaa hankala ongelma: monet niistä aiheuttavat herkästi vatsavaivoja, sillä ne sisältävät joukon huonosti imeytyviä hiilihydraatteja. Näistä hiilihydraateista käytetään nimitystä FODMAP-yhdisteet. Kun imeytymättömät FODMAP-yhdisteet kulkeutuvat paksusuoleen, suolistomikrobit käyttävät niitä ravinnokseen. Samalla muodostuu kaasuja, mistä voi seurata ikäviä oireita: turvotusta, ilma-

14

NOVA 8 • 2020

Monen herkkävatsaisen elämää helpottaisi, jos vaikkapa ravintolan lounaspöydässä olisi tarjolla tavanomaista vähemmän FODMAPyhdisteitä sisältävää hernekeittoa. vaivoja ja kipuja. Erityisen hankalia FODMAP-yhdisteet ovat herkkävatsaisille, joilla on ärtyväksi suoleksi kutsuttu oireyhtymä. Sellainen on arviolta jopa joka viidennellä suomalaisella.

Huonosti imeytyviä FODMAP-yhdisteitä on runsaasti esimerkiksi palkokasveissa, sipulissa, monissa kaaleissa, vehnässä, rukiissa ja ohrassa sekä kivellisissä hedelmissä. FODMAP-yhdisteitä sisältävissä ruoka-aineissa on paljon terveydelle tärkeitä ravintoaineita, kuten kuitua, kasviperäistä proteiinia sekä monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Herkkävatsainen kuitenkin usein välttelee näitä ruokia jääden vaille niiden hyödyllisiä terveysvaikutuksia.

Entsyymit avuksi Suomessa VTT ja joukko elintarvikealan yrityksiä ovat yhteisessä tutkimuksessaan


NOVA 8 • 2020

15


selvittäneet, voidaanko FODMAP-yhdisteitä poistaa ruoka-aineista hajottamalla niitä entsyymien avulla. Tutkimuksessa keskityttiin kahteen yleiseen FODMAP-yhdisteeseen, galaktaaniin ja fruktaaniin. Galaktaania on runsaasti esimerkiksi palkokasveissa, kun taas fruktaania esiintyy muun muassa monissa viljoissa. Erikoistutkija Antti Nyyssölä VTT:ltä kertoo, että tutkitun entsyymikäsittelyn idea on samanlainen kuin vähälaktoosisen maidon valmistuksessa, jossa maidon laktoosia pilkotaan pienemmiksi yhdisteiksi laktaasi-entsyymin avulla. ”Me testasimme FODMAP-yhdisteiden poistamista sopivien entsyymien avulla härkäpapu- ja herneproteiinijakeista sekä ruis-, graham- ja vehnäjauhoista”, Nyyssölä kertoo. Tutkimusprojektissa kokeiltiin lisäksi, miten entsyymit toimivat, kun erilaisia ruokatuotteita valmistetaan. Toimiva prosessi mahdollistaisi sen, että elintarviketeollisuus voisi poistaa FODMAP-yhdisteitä tuotteista niiden valmistuksen aikana. Testauksen tulos oli lupaava. ”Entsyymikäsittelyn jälkeen ruokatuotteissa oli FODMAP-yhdisteitä alle kymmenen prosenttia alkuperäisestä määrästä”, Nyyssölä tarkentaa.

Herkän vatsan hernekeittoa Seuraavaksi VTT selvittää yhdessä Helsingin yliopiston ja yrityskumppaneiden kanssa, miten entsyymikäsitellyt ruoka-

16

NOVA 8 • 2020

Entistä useampi fleksaa eli syö joustavasti rinnakkain kasvija eläinperäistä ruokaa.

tuotteet toimivat herkkävatsaisten ruokavaliossa. Koehenkilöt käyttävät tuotteita osana ruokavaliotaan ja raportoivat, aiheuttaako niiden tavanomaista pienempi FODMAP-yhdisteiden määrä heille oireita. Tutkimuksen tuloksia odotetaan tämän vuoden kuluessa. Nyyssölän mukaan VTT:n testaama entsyymimenetelmää on jo mahdollista hyödyntää elintarviketeollisuudessa. ”Menetelmä on toimiva ja helposti toteutettavissa. Veikkaan, että sen avulla valmistettuja tuotteita voi olla pian tulossa.” Tällä hetkellä markkinoilla on jo Fazerin valmistamia vatsaystävällisiä leipiä, jotka sopivat FODMAP-ruokavalioon. FODMAP-yhdisteiden määrää on leivissä vähennetty Fazerin patentoimalla entsyymillä, joka pilkkoo vehnän sisältämää fruktaania. Entsyymikäsittelyn myötä leivän FODMAP-pitoisuus vähenee 50 prosenttia. ”Vastaavia FODMAP-ruokavalioon soveltuvia palkokasveista valmistettuja tuotteita ei ole tällä hetkellä vielä lainkaan markkinoilla. Uskon, että monen herkkävatsaisen elämää helpottaisi, jos vaikkapa ravintolan lounaspöydässä olisi tarjolla tavanomaista vähemmän FODMAP-yhdisteitä sisältävää hernekeittoa,” Nyyssölä sanoo.

Palkokasvituotteilla on potentiaalia Samaa sanoo Compass Groupin ravitsemusasiantuntija Leila Fogelholm, jonka mukaan FODMAP-ruokavalioon sopivilla palkokasvituotteilla voisi olla ravintoloissa paljon potentiaalia. Palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit ovat kasvisruoissa tärkeitä proteiinin lähteitä, mutta ne sisältävät yleensä runsaasti FODMAP-yhdisteitä. ”Voisi olla tosi hyvä, jos markkinoille saataisiin palkokasveista valmistettuja ruokatuotteita, joita vatsa sietäisi paremmin”, Fogelholm linjaa. Fogelholm uskoo, että herkkävatsaisen ruokavalioon sopiville kasviperäisille ruokatuotteille olisi muutenkin kysyntää, sillä kasvisruoan suosio on ravintolaruokailussa kasvanut. Entistä useampi fleksaa eli syö joustavasti rinnakkain kasvi- ja eläinperäistä ruokaa. Ravintolan noutopöydästä herkkävatsaisen on useimmiten helppo valita itselleen sopivaa ruokaa, mutta on silti monia ruoka-aineita, jotka on karsittava lautaselta. ”Palkokasvit ja sipuli ovat tyypillisesti tosi hankalia.” Fogelholmin mukaan myös leipävalikoimaan tarvittaisiin lisää vatsalle lempeitä vaihtoehtoja. Moni söisi esimerkiksi ruisleipää mielellään, mutta sen FODMAP-yhdisteet voivat aiheuttaa herkälle vatsalle helposti oireita. ”Vähemmän FODMAP-yhdisteitä sisältävät leivät olisivat hyviä tuotteita, sillä leipää syödään yleensä joka päivä”, Fogelholm sanoo.


PA P E R I A , K I I T O S !

83 % suomalaisista on sitä mieltä, että käsitys ravintolasta paranee, jos tarjolla on hyvälaatuinen paperikäsipyyhe.* Puhtaat hygieniatilat jäävät tutkitusti mieleen ja kertovat asiakkaille, että heitä arvostetaan. Suomessa selvästi halutuin tapa kuivata kädet on laadukas paperikäsipyyhe. Paperi on tehokkain ja hygieenisin tapa kuivata kädet, sillä se poistaa bakteereja myös mekaanisesti. Katrin-pehmopapereiden ja -annostelijoiden avulla luot parhaan mahdollisen ravintolakokemuksen, jossa puhtaudesta ja tyylistä ei tarvitse tinkiä. *Katrin Toilet Report 2020.


sokeri

MONIPUOLINEN

18

NOVA 8 • 2020


TEEMA

ILMAN SOKERIA EI OLISI PEHMEITÄ JÄÄTELÖITÄ, HOUKUTTELEVAN NÄKÖISIÄ LEIVONNAISIA TAI MAKEITA JÄLKIRUOKIA. ERILAISISSA SOKEREISSA, SIIRAPEISSA JA HUNAJISSA ON MISTÄ VALITA. TEKSTI JA KUVAUSJÄRJESTELYT: SANNA MAIKKULA KUVAT: KRISTIAN AHLROTH

t

iesitkö, että sokeria käytettäisiin ruoanlaitossa ja elintarvikkeissa, vaikka se ei olisi yhtään makeaa? Sokerilla on nimittäin makeuttamisen lisäksi monta muutakin tehtävää. Yksi niistä on kyky korostaa makuja ja aromeja. Pieni määrä sokeria voi parantaa esimerkiksi happamien ja karvaiden ruokien makua sekä korostaa keitettyjen kasvisten ja lihan makua ilman, että ruoka muuttuu makeaksi.

NOVA 8 • 2020

19


Sokeri myös lisää painoa ja tilavuutta. Leivän tilavuus kasvaa, koska hiiva muo­ dostaa sokerista tai siirapista hiilidioksidia. Sokerikakuista ja muffineista sokeri tekee kuohkeita pidättämällä tuotteisiin ilmaa. Sokeri parantaa monien tuotteiden rakennetta. Juomille sokeri antaa täyteläi­ syyttä, joka vaikuttaa suutuntumaan ja sitä kautta makuun. Leivistä sokeri tekee huo­ koisia ja pehmeitä. Hillojen, marmeladien ja hyytelöiden valmistuksessa sokeri muo­ dostaa pektiinin kanssa hyytelön. Sokeri myös edesauttaa muun muassa hillojen, marmeladien ja hyytelöiden säilymistä. Sokerilla on tärkeä osa käymisproses­ sissa, jonka energianlähteenä sitä usein käytetään hiivan lisäksi. Sokeri vaikuttaa myös jäätelöiden ja jäädytettyjen jälkiruo­ kien jäätymiseen. Mitä enemmän sokeria, sitä pienempiä jääkiteitä muodostuu. Pienet kiteet saavat jäätelön maistumaan sametti­ sen pehmeältä.

120018 Siro erikoishieno sokeri 10x1kg Suomen Sokeri

20

150043 Annospalasokeri kääre 5kg Suomen Sokeri

Tummat siirapit sitovat enemmän vettä kuin tavallinen sokeri, joten siirappia sisältävät leivät ja kakut ovat kosteampia ja voivat säilyä pidempään kuin tuotteet, joiden leivontaan on käytetty kidesokeria.

Vaikutusta väriin

Makeuden historiaa

Sokeri tekee monista elintarvikkeista hou­ kuttelevan värisiä, mikä voi johtua kara­ mellisoitumisesta, Maillardin reaktiosta tai sokerin kyvystä säilyttää elintarvikkeen väri. Maillardin reaktio sokerin ja amino­ happojen välillä antaa esimerkiksi leivälle, kahville, lämpimille jälkiruoille ja kakuille ruskean värin. Karamellisoitumisella tarkoitetaan soke­ rin hajoamista lämmön vaikutuksesta. Siihen perustuu muun muassa karamellikastikkeen valmistus. Sokeri myös sitoo vettä. Leivän säilyvyys­ aika pitenee, sillä sokeri saa veden säilymään leivässä pidempään.

Ihmiset ovat nauttineet makeasta jo tuhansia vuosia. Näin kertovat 15 000 vuotta vanhat luolamaalaukset, joissa kuvataan villihu­ najan keruuta. Sokeriruokoa taas usko­ taan viljellyn Uudessa Guineassa jo 8000 vuotta sitten. Puhdasta sokeria nautittiin ensimmäisen kerran 500 eaa, kun Intiassa kehitettiin tekniikka sokerin erottamiseksi sokeriruo´osta. Sitä ennen niistä puristet­ tiin mehua tai niiden sisusta imeskeltiin. Eurooppaan ensimmäiset sokeriruo´ot saapuivat arabien mukana 700­luvulla. 1600­ ja 1700­luvulla useimmilla Euroo­ pan mailla oli eteläisellä pallonpuoliskolla siirtomaita, joissa voitiin viljellä sokeri­

120028 Ruokokidesokeri Reilu kauppa 7x500 g Suomen Sokeri

120030 Luomusokeri 10x1 kg Suomen Sokeri

120037 Hillosokeri 10x1kg Suomen Sokeri

121005 Ruokopalasokeri Reilu kauppa 10x500 g Suomen Sokeri

123003 Fariinisokeri 12x500 g Suomen Sokeri

207591 Sirkku palasokeri 10x750 g Suomen Sokeri

123106 Rapea raesokeri 10x500 g Suomen Sokeri

123208 Tomusokeri 12x500 g Suomen Sokeri

123904 Hyytelösokeri 7x350 g Suomen Sokeri

123905 Tumma muscovado ruokosokeri 6x400 g Suomen Sokeri

123908 Hillo-marmeladisokeri 7x330 g Suomen Sokeri

NOVA 8 • 2020

Tuotekuvissa poiminta Meira Novan valikoimasta.


TEEMA

Sokerilla on makeuttamisen lisäksi monta muutakin tehtävää.

NOVA 8 • 2020

21


ruokoa. Yleensä sokeri jalostettiin raakasokeriksi paikan päällä ja vietiin sitten Eurooppaan, jossa se jalostettiin ”valkoiseksi kullaksi”. Sokeri oli Euroopassa varakkaiden etuoikeus, sillä se oli kallista. 1800-luvun alussa Napoleon tukki kauppareitit meren yli, mikä vaikeutti ruokosokerin tuontia Eurooppaan. Niin alettiin etsiä tapaa viljellä sokeria kylmemmässä ilmastossa. Saksalainen kemisti Marggraf oli 1747 osoittanut, että rehujuurikkaista voitiin erottaa samaa sokeria kuin sokeriruo´osta. Hänen oppilaansa Franz Carl Achard jatkoi työtä, ja löydettyään paljon sokeria sisältävän sokerijuurikkaan, hän perusti vuonna 1801 maailman ensimmäisen sokerijuurikastehtaan. Jalostuksella saatiin vähitellen kehitettyä juurikas, joka sisälsi yhtä paljon sokeria kuin sokeriruoko. Suomen ensimmäinen sokeritehdas perustettiin Turkuun vuonna 1758 ja 1800luvulla syntyi useita sokeritehtaita. Raakaaineena oli tuolloin vielä ainoastaan ruo-

22

100023 Hermesetas annostelija 12x1200 kpl Conaxess Trade

kosokeri. Suomen ensimmäinen juurikassokeritehdas perustettiin vuonna 1918, jolloin alkoi kotimaisen sokerijuurikkaan laajamittainen hyödyntäminen sokerin raaka-aineena tuontiruokosokerin rinnalla.

Vaihtoehtona makeutusaineet Kaikkien luonnon sokerilajien makeus on alhainen verrattuna keinotekoisiin makeutusaineisiin, jotka ovat usein satoja kertoja makeampia kuin tavallinen sokeri. Makeutusaineiden annostelu sellaisenaan olisikin hankalaa, joten niihin on usein lisätty täyte-

aineita, kuten laktoosia ja maltodekstriiniä. Harvoja poikkeuksia on Makonenmakeutusaine, joka on sataprosenttista natriumsyklamaattia. Syklamaatti on 30 kertaa sokeria makeampaa. Teelusikallisessa on 60-kiloisen päiväannos noin viisinkertaisena, ja se riittää makeuttamaan viisi litraa juomaa tai kaksi kiloa hilloa, marmeladia tai hyytelöä. Makeutusaineita ovat esimerkiksi aspartaami, asesulfaami K ja sukraloosi. Makeutusaineet käyttäytyvät ruoanlaitossa eri tavalla kuin sokerit ja siirapit. Ne eivät useinkaan ruskista leivonnaisia eikä niillä voi karamellisoida ruokia. Makeutusaineet eivät myöskään kohota hiivataikinoita tai sovi esimerkiksi hillojen säilömiseen. Niitä kannattaakin käyttää esimerkiksi kuumissa ja kylmissä juomissa, kiisseleissä, mehukeitoissa, sorbeteissa ja rahkapohjaisissa jälkiruuissa. Makeutusjauhetta voi myös ripotella vaikkapa marjojen, hedelmien, murojen ja puuron päälle.

125016 Hunaja juokseva 8 x 250 g Hunajainen SAM

125024 Hunaja 2,5 kg Hunajainen SAM

125088 Kukkaishunaja kiteinen 450 g Hunajainen SAM

125078 Hunaja juokseva 500 g Hunajainen SAM

125028 Hunaja annospikari Reilu kauppa 60x15 g Hunajainen SAM

125087 Hunajatikku 80x8 g Hunajainen SAM

100330 Hermesetas 500x2 kpl 90 g Conaxess Trade

33070 Canderel stevia tabletti 12x100 kpl Oriola

123914 Glukoosisiirappi 7kg PNM Gourmet

123912 Inverttisokeri 1,4 kg PNM Gourmet

123913 Paukkusokeri 6x750 g PNM Gourmet

124024 Salmiakkisiirappi 10x170 g PNM Gourmet

NOVA 8 • 2020

Tuotekuvissa poiminta Meira Novan valikoimasta.


TEEMA

Hunajan makeudesta nautittiin jo tuhansia vuosia sitten.

NOVA 8 • 2020

23


JEPO PERUNA

Maistuvaa monipuolisesti Herkulliset perunaruuat helposti ja nopeasti Monikäyttöiset, kotimaiset JEPO perunat valmistetaan tarkoin valikoiduista perunalajikkeista raakaainetta kunnioittaen. Laatu varmistetaan useilla laatutesteillä aina perunan viljelystä valmiisiin tuotteisiin asti. Kypsät perunat valmistetaan hellävaraisesti kypsentämällä ne ympäristöystävällisesti biokaasulla tuotetulla höyryllä matalassa lämpötilassa vesihauteessa. Sen ansiosta perunoissa ovat tallella kaikki tärkeät ravintoaineet, hyvä maku, rakenne ja aromit.

Pensalantie 120 | 66850 Jepua | (06) 789 8700 | info@jepo.fi | www.jepo.fi

I

L A ADUN

Studio PAP

LIJ E J L VI •

OD ÄKO E

“Kerro alkuperästä ja auta asiakasta valitsemaan lautaselle ilmaston ja ympäristön kannalta parempi vaihtoehto”

VILJELIJÄT US

TA

Jäljitettävyys

S OP IM

JEPO PERUNOILLA loihdit helposti ja nopeasti monipuoliset perunaruuat lounaalle ja à la carteen. Lisää heti käyttövalmiit JEPO kypsät perunasuikaleet, -kuutiot ja -palat sellaisenaan erilaisiin lämpimiin ja kylmiin ruokiin, kuten salaatteihin, keittoihin, laatikoihin ja kasvisruokiin. Paista tai paahda perunat ja mausta rohkeasti erilaisilla maustesekoituksilla ja -kastikkeilla. Uuniperunoista valmistat kätevästi herkulliset ruokaisat tarjottavat ja perunaviipaleista saat maistuvat täytteet paistoksiin ja pizzaan.


“Luodaan yhdessä rohkeita makuja lautaselle!” Petteri Kanerva Executive Chef 040-482 6230

Olemme täällä teitä varten. Foodservice-myyntimme auttaa sinua: Mika Huiskonen 040-162 9980 Itäinen Suur-Helsinki, Itä-Uusimaa

Marko Alenius 0400-926 677 Tampere, Jyväskylän seutu

Jari Salomaa 040-825 2654 Lahti, Etelä-Savo, Kymenlaakso

Mikko Näränen 044-277 9223 Läntinen Suur-Helsinki, Länsi-Uusimaa

Marja-Liisa Saarilahti 050-592 8491 Tampere, Satakunta

Tapio Julmala 040-825 2502 Savo, Pohjois-karjala

Peter Hellström 041-541 5585 Turun seutu, Ahvananmaa

Anneli Kettumäki 040-561 3113 Pohjanmaa

Jani Pitkänen 040-561 5687 Pohjois-Suomi

Santa Maria Finland Oy ∙ Satamakaari 20 ∙ 00981 Helsinki ∙ santamariafoodservice.fi NOVA 8 • 2020

25


PÄIVÄKODISSA KANSAINVÄLISEN NORLANDIA-KONSERNIN UUSI PALVELUKONSEPTI YHDISTÄÄ PIENTEN LASTEN PÄIVÄKODIN JA IKÄIHMISTEN ASUMISPALVELUT. ELOKUUSSA AVATTIIN MYÖS UUSIA LUONTOPÄIVÄKOTEJA. TEKSTI: KRISTA KORPELA-KOSONEN KUVAT: TERO HONKANIEMI

26

NOVA 8 • 2020


SYÖMÄSSÄ

P

ienet lapsiryhmät, osaava henkilökunta ja sijainti lähellä kotia. Siinä maajohtaja Miia Kollinin mukaan muutamia tärkeitä syitä, miksi vanhemmat hakevat lapselle paikkaa Norlandia Päiväkodista. ”Kaikissa päiväkodeissamme on pitkään kehitetty pienryhmäpedagogiikkaa. Meillä se tarkoittaa, että lasten toiminta tapahtuu läpi päivän pienryhmissä. Alle kolmevuotiaiden ryhmissä on korkeintaan neljä

lasta ja yli kolmevuotiaiden ryhmissä korkeintaan seitsemän lasta. Tätä pienryhmätoimintaa vanhemmat erityisesti arvostavat”, Kollin kertoo. Norlandia Päiväkodit on yksityinen päiväkotiketju, jolla on Suomessa kaikkiaan 80 päiväkotia. Niissä hoitopäiväänsä viettää arkipäivisin noin 4 500 lasta. Toiminta alkoi vuonna 1996 kahden lastentarhanopettajan perustamana yhtiönä Espoossa. Ketjuun kuului pitkään noin 20 päiväkotia, kunnes vuonna

NOVA 8 • 2020

27


2015 alkoi reippaan kasvun kausi. Sen jälkeen päiväkotien määrä on nelinkertaistunut. Kansainvälisen Norlandia-konsernin omistukseen päiväkodit päätyivät kuusi vuotta sitten. Konsernissa on kaikkiaan neljä yhtiötä, jotka keskittyvät hyvinvointi- ja asumispalveluihin, kuten ikääntyneiden hoiva- ja asumispalveluihin sekä vammaistyöhön. Norlandia Päiväkodit toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Hollannissa, Saksassa ja Puolassa. Kuudessa maassa on yhteensä lähes 400 päiväkotia.

Yhteisiä kohtaamisia odotetaan jo Suomessa yksi Norlandin uusimmista päiväkodeista sijaitsee Tuusulassa Rykmentinpuiston asuntomessualueella. Kyseessä on Norlandia Päiväkotien ja Norlandia Hoivan uusi, yhteinen konsepti, joka yhdistää saman katon alle lasten päiväkotitoiminnan ja ikäihmisten asumispalvelut. ”Palvelukorttelimme on ikäihmisten tehostetun palveluasumisen, palvelutalon ja päiväkodin muodostama kokonaisuus”, Kollin kertoo. Korttelikokonaisuudessa on hyödynnetty runsaasti lasiseiniä ja läpinäkyvyyttä, jotta lapset ja ikäihmiset voivat päivän mittaan luontevasti seurata toistensa askareita. Yhteisiä tilojakin on, mutta vallitsevan koronaepidemian vuoksi kohtaamiset eivät vielä ole mahdollisia. ”Toimimme eriytetysti niin kauan kuin tautitilanne sitä vaatii. Näköyhteyskin molemmin puolin on jo mukava, mutta odotamme tietysti myös tulevia yhteisiä kohtaamisia.” Kiinnostava lisä palvelukokonaisuudessa on koirille tarkoitettu päiväkoti, jonka toiminnasta vastaa Norlandia Hoiva. Koiran voi tuoda päiväkotiin esimerkiksi työpäivän ajaksi tai silloin, kun ikäihminen asuu tilapäisesti ja lyhytaikaisesti palvelutalossa. Palvelukorttelin keskiössä on valmistuskeittiöineen Norlandia Deli, joka huolehtii päiväkodin ja ikäihmisten ruokapalveluista. Delin ruokapalveluja voivat halutessaan hyödyntää myös perheet ja vierailijat, joille myydään mukaan otettavia annoksia.

28

NOVA 8 • 2020

”Lasten ja ikääntyneiden ruokamaut kohtaavat aika hyvin. Ruoanvalmistuksessa huomioidaan toki myös molempien ryhmien erityistarpeita. Lasten ruoassa tarkkailemme esimerkiksi sokerin määrää, kun taas ikäihmisen heikentynyt makuaisti kaipaa sitä enemmän.”

Säännöllisesti uusia makuja Norlandia Päiväkodeilla on kaikkiaan kuusi omaa valmistuskeittiötä. Suuri keskuskeittiö sijaitsee Jyväskylässä. Ruokalistasuunnittelua ja ruoanvalmistusta ohjaavat suomalalaiset lapsille laaditut ravitsemussuositukset. Kahdeksan viikon ruokalista kiertää läpi viisi kertaa, jonka jälkeen se uudistetaan. ”Makaronilaatikko on ehdoton suosikki, mutta lasten on tärkeää maistella säännöllisesti myös uusia makuja”, Kollin sanoo. Osa Norlandian päiväkodeista saa ruokapalvelut alihankintana yhteistyökumppaneilta. ”Käytämme valtaosin paikallisia toimijoita, mutta mukana on myös isompia ketjuja, kuten Compass Group ja Mehiläinen Ateriaali.” Kaikki päiväkodeissa tarjottava ruoka on laktoositonta, mutta lisäksi huomioidaan myös muita ruokavaliotarpeita. Kollinin mukaan noin kymmenellä prosentilla lapsista on jokin erityisruokavalio. Erityisruokavalioihin sopivia annoksia valmistuu päivittäin noin 400.

MAKARONILAATIKKO ON EHDOTON SUOSIKKI, MUTTA LASTEN ON TÄRKEÄÄ MAISTELLA SÄÄNNÖLLISESTI MYÖS UUSIA MAKUJA.


TYKKÄÄN ITSEKIN LAITTAA RUOKAA JA LEIPOA.

MIIA KOLLIN

Maajohtaja, Norlandia Päiväkodit ”Päivän tärkeimmän ruokahetken vietän illansuussa yhdessä perheen kanssa. Yhtä tärkeä ruokahetki sen rinnalla on töistä irrottava lounas yhdessä oman tiimin kanssa. Tykkään itsekin laittaa ruokaa ja leipoa. Minulla on syksyisin tapana tehdä sadonkorjuun antimista pakastin täyteen ruokaa arkea helpottamaan. Perhe tietää, että silloin olohuoneen pöytäkin on täynnä pakastamista odottavia rasioita. Kun poikani hiljattain muutti omilleen, hän toivoi tupaantuliaislahjaksi reseptivihkosta, ja sellaisen hänelle sitten tein. Pian sen jälkeen sain häneltä viestin ja valokuvan: hänkin oli tehnyt ruokia valmiiksi pakastimeen, jotta arjessa on helpompaa.”

NOVA 8 • 2020

29


Kollin kertoo, että Norlandian päiväkodeissa suositaan mahdollisimman paljon kotimaisia ja läheltä saatavia raakaaineita, jotta pitkät kuljetusmatkat eivät aiheuta turhaa ympäristökuormitusta. Ekologisuus ja luonnon kunnioittaminen ovat muutenkin tärkeä osa päiväkotien pedagogisen toiminnan painotuksia.

Muunneltava konsepti kiinnostaa kuntia Monet Norlandian päiväkodeista ovat luonto- tai liikuntapäiväkoteja. Yrityskauppojen myötä osaksi ketjua on lisäksi saatu esimerkiksi taideilmaisua painottavia päiväkoteja. Elokuussa toimintansa aloittivat uudet luontopäiväkodit Järvenpäässä ja Kauniaisissa. Järvenpäässä luontopäiväkoti Metsossa yksi ryhmä lapsia viettää päivänsä metsätoiminnassa, sillä luontopäiväkodissa ulkoillaan säällä kuin säällä. Toimintatilana käytetään myös päiväkodin piha-

30

NOVA 8 • 2020

LUONTOPÄIVÄKODISSA ULKOILLAAN SÄÄLLÄ KUIN SÄÄLLÄ.

piirissä olevaa kotarakennusta. ”Luontopäiväkodissa lapset oppivat kestävää maailmaa tukevia arjen askareita, kuten jätteiden kierrätystä, uusiokäyttöä ja tavaroiden korjaamista. Lapset tutkivat pienempiä ja suurempia luonnonilmiöitä, ja retkiltä ammennetaan teematyöskentelyn aiheita ja materiaaleja. Lasten toimintaympäristö on rakennettu tukemaan näitä elementtejä ja jättämään tilaa myös luonnosta kumpuavalle luovuudelle”, Kollin kuvailee. Kollin kertoo, että Norlandia aikoo avata uusia päiväkoteja myös jatkossa, kun

se kuntien tarvekartoitusten perusteella näyttää mahdolliselta. Valtakunnallisten väestöennusteiden pohjalta tiedetään, että pienten lasten osuus väestössä vähenee tulevina vuosina. Samanaikaisesti ikääntyneiden määrä kuitenkin kasvaa. ”Siksi etenemme tulevina vuosina erityisesti päiväkodin ja ikäihmisten asumispalvelut yhdistävän konseptimme kanssa. Ensimmäinen kohteemme Tuusulassa on herättänyt valtavasti mielenkiintoa. Vastaavanlainen hanke on käynnistynyt Helsingin Malminkartanossa ja keskusteluja on käyty muidenkin kuntien kanssa.” Kollinin mukaan konseptin etuna on, että jo rakennusvaiheessa huomioidaan tilojen tulevien vuosien muuntelutarpeet. Päiväkodin ja ikäihmisten tiloja voidaan pienentää ja suurentaa kulloisenkin tarpeen mukaan. ”Tämä konsepti vastaa monien kuntien tämän hetken tarpeisiin ja on päästrategia tulevalle kasvullemme”, Kollin sanoo.


Vastuullisesti kuidusta - Future Smart tuotteet valmistetaan 100% uusiutuvista materiaaleista

NOVA 8 • 2020

31


GreeniOus!

Nappaa mukaan ja nauti! Kun nälkä yllättää ja tarvitset nopeaa helpotusta – herkulliset Greendeli ateriat ja välipalat ovat silloin valinta sinulle! Tuoteperhe pitää sisällään laajan valikoiman wrappejä, patonkeja, kolmioleipiä, jogurtteja, salaattiaterioita, minisalaatteja sekä hedelmä- ja kasvisvälipaloja. Tuotteet on valmistettu Helsingin Kivikossa sekä Lahden Villähteellä.

GREENDELI ® – GOOD TO GO 32

NOVA 8 • 2020

www.greendeli.fi Salico Oy | Greendeli Oy


Atlantis BIOKULHOKONSEPTI Vaikuttavaksi suunniteltu Atlantis-konsepti vastaa niiden kestävästi ajattelevien kuluttajien toiveisiin, jotka haluavat syödä hyvää ruokaa järkevästi pakattuna tavalla, joka auttaa pienentämään heidän hiilijalanjälkeään.

NOVA 8 • 2020

33


RAIKKAAT TUOREKALAFILEET JA -PALAT AMMATTIKEITTIÖILLE

KIRJOLOHIFILEE, tuore C-leikkaus, ruodittu

KIRJOLOHIFILEE, tuore C-leikkaus, ruodittu

n. 900 g, vak. Myyntierä n. 5 kg Tuotenumero 3916

n. 900 g Myyntierä n. 5 kg Tuotenumero 3936

LOHIFILEE, tuore C-leikkaus, ruodittu

LOHIFILEE, tuore C-leikkaus, ruodittu

n. 0,8 –1,8 kg vak Myyntierä n. 5 kg Tuotenro 3915

n. 0,8 –1,8 kg Myyntierä n. 5 kg Tuotenro 3934

n. 900 g Myyntierä n. 10 kg Tuotenro 3935

n. 0,8 –1,8 kg Myyntierä n. 10 kg Tuotenro 3904

kalaneuvos.fi/horeca 34

NOVA 8 • 2020

KIRJOLOHIFILEE, pala tuore, ruodittu

LOHIFILEE, pala tuore, ruodittu

25 x 150 g Myyntierä 3,75 kg Tuotenro 3917

25 x 150 g vak Myyntierä 3,75 kg Tuotenro 3918

LOHIFILEE, tuore D-leikkaus, ruodittu

LOHIFILEE, pala nahaton, ruodittu

n. 0,8–1,8 kg vak Myyntierä n. 5 kg Tuotenro 3925

25 x 150 g Myyntierä 3,75 kg Tuotenro 3928


Virittäydy kanssamme Oktoberfestin maukkaisiin tunnelmiin Suussa sulavat HKScanin lihatuotteet valmistuvat helposti ja nopeasti erilaisten lisukkeiden kera tarjottavaksi. Syksy on tuhtien makujen juhlaa – Mahlzeit!

HAUDUTETTUA HAPANKAALIA JA HK MAAKARIT ® HUBERIN HUILUA Annosmäärä 10 1 kg valutettua hapankaalia 0,5 kg smetanaa 5 timjaminoksaa 10 kpl HK Maakarit® Huberin Huilu (5274) Mittaa hapankaalin ainekset kattilaan ja hauduta miedolla lämmöllä noin 2,5 tuntia. Tarjoa paistettujen makkaroiden lisäkkeenä.

OLUTJUHLAN SUOSIKKITUOTTEET HKSCANILTA 5606 5274 2511 2025 2471

HK Maakarit Bratwursti n. 63 g n. 2 kg/vuoka L, G HK Maakarit Huberin Huilu n. 110 g n. 2 kg/vuoka L, G HK Rypsiporsas ylikypsä kylki n. 2,5 kg L, G HK Viljaporsaan niska n. 2,3 kg/vac L,G Kariniemen Kananpojan Koipireisi luuton nahalla miedosti suolattu n. 4 kg/vuoka L,G UUTUUS ®

HKSCAN FINLAND OY FOOD SERVICE Asiakaspalvelu 010 570 130 hkscanpro.fi hk.fi kariniemen.fi hkscan.com

NOVA 8 • 2020

35


Kattaus kylpee

harmoniassa ja väreissä

Astiat ja kattaus ovat osa tuhannesta yksityiskohdasta muodostuvaa elämystä. TEKSTI: TAIJA OKSANEN KUVAT: E. AHLSTRÖM

36

NOVA 8 • 2020

E

lämys halutaan jakaa

Kokille lautanen on kuin tyhjä taulu, johon hän suunnittelee aterian. Ruoka- ja sisustustrendit vaikuttavat astia- ja kattaustrendeihin ja tällä hetkellä pinnalla ovat Aasian, Korean ja Keski-idän keittiöt. Maailmalla maistellaan Afrikan makuja, erityisesti Etiopian ja Senegalin keittiöt kiinnostavat. Visuaalinen elämys halutaan jakaa myös somen kautta. Kattaus ja esimerkiksi menu voivat toimia kuvaushoukuttimina.


V

alkoista ja värikylläisyyttä, harmoniaa ja uhmakkuutta

TRENDI

Astiatrendeissä on pinnalla mindfulnessista kumpuava yksinkertaisuus ja harmonia. Valkoiset astiat ovat suosittuja, jujuna orgaaniset muodot. Vastatrendinä loistavat värikylläiset, todellisuutta pakenevat muodot ja värit, esimerkiksi milleniaalinen pinkki. Näyttävä industriaalinen tyyli pitää sisällään niin kontrasteja ja rohkeita kuvioita kuin harmonista mustan ja harmaan värimaailmaa. Aasialaisen ruokatrendin mukaan astiat värittyvät sinisiksi. Sinistä käytetään veden väreissä, luonto inspiraationa.

K

otimaista käsityötä foodservice-käyttöön

T

urvallisuuden tunne

Turvallisuuskokemuksen luominen on korona-aikana erityisen tärkeää. Suomessa on erinomainen tilanne toimivan omavalvonnan ansiosta. Lisäksi asiakkaiden turvallisuuden tunnetta kannattaa vahvistaa huolehtimalla turvaväleistä, pitämällä ruoka suojassa esimerkiksi kansien avulla, vaihtamalla ottimia ja tarjoamalla käyttöön kertakäyttöhanskoja.

L

asit luovat tunnelmaa

Värittömät, värilliset ja kuvioidut lasit ovat oivia tunnelman luojia ja valon kuljettajia. Laseja koristavat nyt muun muassa kauniit pystyraidat. Uuden Bubbles & bebbles -konseptin lasien hillityt koristekuviot kertovat, juoko asiakas vettä kuplilla vai ilman.

Nyt on entistä paremmat mahdollisuudet suosia lähellä tuotettua myös astioissa. Luna by Pekka Terävä astiasarjaa valmistaa Minna Rusasen Munkaadesignyritys Herttoniemessä Helsingissä. VAJA Finland -astiat ovat Fred Owren ja Henna Lambergin suunnittelemia ja ne valmistetaan Porvoossa. Helmi- ja Sirkussarjojen kauniit kuvioinnit yhdistyvät harmonisesti muihin sarjan astioihin.

Turvallisuuskokemuksen luominen on korona-aikana erityisen tärkeää

K

estävää kannattaa kierrättää

Kestävän ravintolaposliinin kierrätystä on pohdittu E.Ahlstömillä jo pitkään. Astiat saavat nyt uuden elämän kauniina, vaaleina ja kestävinä kierrätystiilinä. Kierrätyspalvelu palkittiin Gastron parhaat -tittelillä.

Astiatrendeistä kertoi Teija Sääksmäki, E.Ahlströmin yrittäjä ja myyntijohtaja. NOVA 8 • 2020

37VASTUSTAMATTOMAT MARABOU-KLASSIKOT!

TUOTETIEDOT Meira Nova 130083 Marabou Maitosuklaalevy 200 g, KPL/ME 18 Meira Nova 130043 Marabou Sveitsinpähkinä 200 g, KPL/ME 16 Meira Nova 130087 Marabou Daim 200 g, KPL/ME 17


PAKASTEET TUOVAT

HELPPOUTTA KEITTIÖÖN MYLLYN PARAS ON JAUHANUT TARMOA SUOMALAISILLE JO YLI 90 VUODEN AJAN. TEKSTI: TAIJA OKSANEN KUVAT: MYLLYN PARAS

M

yllyn Parhaan myllyssä ja pakastetehtaalla Hyvinkäällä kehitetään ja valmistetaan myllytuotteita sekä leivontapakasteita ja pakastetaikinoita yli sadan työntekijän voimin. ”Haluamme kehittää markkinoita. Tänä vuonna lanseeraamme yli 30 uutta tuotetta, merkittävimpänä ryhmänä kypsät leivät, joissa on mukana rustiikkisia artesaanileipiä ja vatsaystävällinen 100 prosenttinen kauraleipä”, kertoo Food Service Business Manager Kari Ihalainen. Ihalaisen mukaan kehitystyötä tehdään sisäisesti mutta myös asiakkaiden kanssa, sillä on tärkeää tietää, millaisia tuotteita markkinoilla kaivataan. Lähes kaikki tuotteet valmistetaan Hyvinkäällä ja mahdollisuuksien mukaan kotimaisesta viljasta. Valtaosalla tuotteista on kotimaisuudesta kertova Avainlippumerkki. Pastatuoteryhmässä ja pakastetaikinoissa Myllyn Paras on Suomen markkinajohtaja, jauhotuotteissakin yritys on Suomen suurimpia toimijoita. Myllyn Parhaan asiakaskuntaa ovat niin julkishallinto, ketjut kuin yksityiset ravintolat ja kahvilat. Herkut istuvat niin kahviloiden vitriineihin kuin lounastarjoiluun ja kokous- ja juhlatilaisuuksiin.

Levykakut maistuvat kaikille Levykakut ovat yksi Myllyn Parhaan suosituimmista foodservice-tuoteryhmistä. Levypiirakat ja levykakut voi tarjota kokonaisina levyinä tai niistä voi tehdä valmiita annospaloja. Klassiset maut, kuten mansikka, mustikka ja kuningatar maistuvat vuodesta toiseen. Uutuutena klassikkojen joukkoon on tullut syyskuun alusta Mokkapalalevypiirakka. Marjoilla, hedelmillä ja muilla koristeilla ja lisukkeilla tuunaamalla saa herkuista oman näköisiä ja makuisia. ”Pyrimme helppouteen eli siihen, että tuotteita voisi tarjota kaikille. Tästä esimerkkinä gluteenittomat ja laktoosittomat Juhlakakku ja Omenalevypiirakka”, Ihalainen kertoo.

40

NOVA 8 • 2020

Rustiikkiset leivät sulattamalla Leipätrendinä on tällä hetkellä vahvasti rustiikkisuus ja artesaanileivät. Tuore leipä houkuttelee niin ulkonäöllään kuin tuoksullaan esimerkiksi lounasruokailijoita. Tuoreena pakastettujen leipien valtti on helppous, leivät ovat valmiit tarjoiltavaksi heti sulatuksen jälkeen. Rapean pinnan leipiin saa paistamalla lyhyesti uunissa. ”Leivät säilyttävät mehevyytensä ja rapeutensa erinomaisesti. Vuoden uutuudet ovat esimerkiksi juureen leivotut maalaispatonki ja siemenpatonki.” Artesaanityyliin leivotut oliivileipä ja viikuna-siemenleipä ovat myös tarjoilutuoreita, ne saavat oman makuvivahteen oliiviöljystä ja merisuolasta. Vatsaystävällinen 100 % kauraleipä sisältää kauraa jauhona, jyvinä ja leseenä.

Oman käden jälki näkyviin Keittiön arkea helpottavat tarjoilutuoreiden leipien lisäksi leipätaikinat. Taikina muotoutuu leiviksi tai sämpylöiksi, jolloin tuotteeseen saadaan oman käden jälki. Leivonnaispakasteista sekä kypsä- että raakapakasteet ovat helposti tuunattavissa toimipisteen näköiseksi tuotteeksi. Esimerkiksi pasteijat saavat lisämakua voitelusta ja erilaisista siemenistä tai juustoista. Munkit voidaan kuorruttaa tai sokeroida kanelilla tai maustetulla sokerilla.

Leivontavinkkejä Makuklubista Ruoka-alan ammattilaisille tarkoitettu, maksuton Myllyn Paras Makuklubi tarjoilee tuunausvinkkejä tuotteille, muun muassa videoiden avulla. Esimerkiksi alle kahden minuutin video esittelee, miten pakastetaikinasta valmistuu kaunis taittoleipä. Rekisteröityneille klubilaisille on tarjolla alan ammattilaisten kanssa kehitettyä reseptiikkaa. Tietoa alan trendeistä, ajankohtaisista asioista ja tuotetiedoista jaetaan myös sähköpostitse. ”Makuklubi on palvellut ruoka-alan ammattilaisia vuodesta 2006. Kuluttajapuolen kattava ja suosittu reseptipankki oli ensimmäisiä reseptipankkeja, kun se perus-


AJASSA

NOVA 8 • 2020

41


tettiin 25 vuotta sitten. Reseptipankki laajenee jatkuvasti ja kävijämäärät ovat kasvaneet erityisesti korona-aikana”, Ihalainen kertoo.

Innovaatio kaurasta ja rypsiöljystä

PYRIMME HELPOUTEEN, SIIHEN ETTÄ TUOTTEITA VOISI TARJOTA KAIKILLE.

Kauran ja rypsiöljyn hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet yhdistävä OATGOODS ruoka-aineseos on yli viiden vuoden kehitystyön tulos. ”Ruoka-aineseos on yhdistettävissä monenlaiseen käyttöön, nyt markkinoilla olevat puurot, kaurakakut ja ainutlaatuinen kauratortilla ovat vasta alkua. Foodservice-tuotevalikoimaan seoksesta voimme kehitellä oikeastaan mitä tahansa, esimerkiksi maukkaita ja ravitsemuksellisesti hyviä valmisruokia tai puolivalmisteita!”

Yli 90 vuotta jauhantaa Myllyn Parhaan tarina alkoi, kun Hyvinkään seudun maanviljelijät perustivat kauramyllyn ja yrityksen nimeltä Tuottajain Mylly Oy. Ensimmäistä merkkituotetta, Oma Jyvä -kaurahiutaleita mainostettiin näin: ”Sitä syömällä saa loppumatonta tarmoa ja kimmoisaa nuoruutta”. Vuonna 1933 alkoi ohran ja rukiin jauhatus, vuonna

1936 vehnän. Johtokunnan pöytäkirjoihin on kirjattu: ”Vehnäjauho on siksi hyvää, että se kelpaa helsinkiläisillekin leipureille”. Mylly jauhoi läpi sotien ja tarjosi pommisuojankin kellarissaan. 1970-luvun alussa mylly muuttui perheyritykseksi ja Myllyn Paras -tuotemerkki perustettiin vuonna 1983. Yrityksen nimeksi tuli Myllyn Paras

vuonna 1998.

Bioenergiaa tehtaaseen ja hyvinkääläiskoteihin Myllyn Paras työskentelee aktiivisesti kasvihuonekaasujen vähentämiseksi. Hyvinkäällä sijaitsevan myllyn yhteyteen valmistui jo vuonna 2007 bioenergiaa hyödyntävä voimalaitos, joka polttaa raaka-aineenaan hiutaletuotannossa syntyvää kauran kuoriainesta. Syntyvä energia hyödynnetään prosessihöyrynä ja kuumana vetenä sekä kiinteistön lämmityksessä. Ylijäävä energia toimitetaan Hyvinkään Lämpövoima Oy:n kaukolämpöverkkoon. Vuoden 2020 Sustainable Brand Index ™ -bränditutkimuksessa Myllyn Paras arvioitiin Suomen neljänneksi vastuullisimmaksi elintarvikebrändiksi.

JOULU KUTSUU SYÖMÄÄN MN 2485 Joulukinkku viipaloitu 2,5kg

Joulujuhlaan

MN 31755 Sillikaviaari 2,5kg

Tehdään yhdessä täydellinen joulu, maistuva ja ikimuistoinen. Sesonkituotteillamme loihdit vaivatta parhaat maut kiireiseen sesonkiin.

MN 12901 Hirvimakkara 2,5kg

03 872 260 myynti@vehmaanmaut.fi www.vehmaanmaut.fi


AINA JUURI SOPIVAN KYPSIÄ

HASS-AVOKADOJA PAKASTETTUNA

AVOKADOKUUTIO

AVOKADOVIIPALE

PUOLIKAS AVOKADO

MN 103 971

MN 103 974

MN 104 905

SeaGood Oy Fort Deli / www.fortdeli.fi


Tämä ei ole tavallinen kahvi, vaan Presidentti. Sen maussa korostuu Väli-Amerikan, Kenian ja Etiopian korkealaatuiset arabica-kahvipavut. Maku on rikkaan aromikas, marjaisa ja charmantti. Tervetuloa viettämään hetki klassikon kanssa. Presidentti. Hyvällä maulla vuodesta 1929.


VASTAUS

MIKÄ ON MEIRA NOVAN TUOTENÄYTTELY? Tuotenäyttelyt ovat vuosittain järjestettäviä asiakastapahtumia, joita pidetään 3–4 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Tuotenäyttelyt kokoavat asiakkaamme ja yhteistyökumppanimme yhteen. Niissä pääsee tutustumaan yrityksiin ja maistelemaan herkullisia tuotteita. Tilaisuudet ovat erinomaisia paikkoja verkostoitumiseen, sillä paikalla on kollegoita, yhteistyökumppaneita ja meitä meiranovalaisia. Lisäksi tarjolla on ajankohtaista ohjelmaa seminaariesitysten ja tietoiskujen muodossa. Järjestämme tuotenäyttelyihin kuljetuksia, joten niihin pääsee helposti myös ilman omaa autoa.

Rauhallisen kesän jälkeen tautitilanne kääntyi jälleen huonompaan suuntaan ja päätimme perua näyttelyt myös syksyltä varmistaaksemme osallistujien turvallisuuden.

Milloin seuraavat näyttelyt ovat? Seuraavat näyttelyt pidetään toukokuussa 2021 neljällä paikkakunnalla: Jyväskylässä 6.5., Turussa 11.5., Oulussa 18.5. ja Helsingissä 27.5. Lisätietoa näyttelyistä tulee talven mittaan ja kutsu tapahtumaan keväällä. Tervetuloa mukaan!

Miksi näyttelyitä ei pidetty vuonna 2020? Keväällä käynnistynyt korona-pandemia ja sen myötä tulleet kokoontumisrajoitukset siirsivät tapahtumat ensiksi syksyyn.

Leena Honkaniemi Asiakasviestintäpäällikkö Meira Nova Oy

Nova vastaa Miksi? Miten? Milloin? Meira Novan asiantuntijat vastaavat asiakkaiden kysymyksiin.

NOVA 8 • 2020

45


Tarjoa helpot ja maistuvat välipalat myös automaateista!

Herkulliset tuotteemme soveltuvat loistavasti myös kaviloiden ja välipalaautomaattien valikoimiin sekä tapahtumiin. Kysy lisää!

Evertaste Oy Tikkurilantie 140 A, 01530 Vantaa tilaukset@evertaste.com www.godeli.fi

Food Service Tuula Lehtoaro Manager Sales & Marketing tuula.lehtoaro@evertaste.com Puh: +358 50 395 1974

Vähittäiskauppa Jony Nyman Manager Sales & Marketing jony.nyman@evertaste.com Puh: +358 40 081 9952


Gallupissa kyseltiin mieluisimpia kouluruokia ja ruokahetkiä.

GALLUP

LEA PULKKINEN, 11 VUOTTA EVA PULKKINEN, 7 VUOTTA

L

emppariruokani koulussa on lihapullat perunamuusin ja salaatin kanssa. Ei edes tarvitse mitään kastiketta. Minulle maistuu kaikki ruoka eikä koulussa ole ollut mitään ruokaa, mistä mistä en tykkäisi. Jos saisin toivoa kouluun ruoaksi mitä vain, haluaisin syödä siellä sushia. Kouluruoka on meillä sopivaan aikaan, ei tule nälkä liian aikaisin tai myöhään. Meillä syödään aina omassa luokassa, ja se on minusta kivempaa kuin ruokalassa. Kivointa ruokailussa on se, että saa istua ja syödä kavereiden kanssa. Meille on koulussa sanottu, että kaikkea pitää maistaa, mutta jos ei maistu niin saa myös laittaa loput ruoasta pois. Tärkeintä on, että maistaa.

T

ykkään koulussa erityisesti pinaattiletuista. Niiden kanssa syön perunamuusia. Monet käyttävät niiden kanssa hilloa, mutta minä en käytä sitä. Inhokkiruokaa ei oikeastaan ole, kaikki maistuu. Jos kouluruokiin pitäisi lisätä jotain, niin lasagnea söisin mielelläni, sitä ei ole koulussa tarjolla. Sellainen perinteinen jauhelihalasagne olisi hyvä. Kouluruokahetkessä on parasta se, että saa olla kavereiden kanssa. Ruokailun aikana pitää myös noudattaa sääntöjä: ei saa ohittaa ruokajonossa ja niin edelleen. Meillä vähän vaihtelee ruoka-aika: se on välillä 11:15 ja välillä 11:30. Meidän koulussa syödään yleensä ruokalassa, mutta nyt on pitänyt syödä omassa luokassa. Sekä luokassa että ruokalassa syömisessä on puolensa: luokassa syödessä ei tarvitse rampata edestakaisin niin paljon, mutta ruokalassa on kyllä kiva syödä.

Mitä mieltä olet kouluruokailusta?

JOS SAISIN TOIVOA MITÄ VAIN KOULURUOKALAAN, NIIN HALUAISIN KYLLÄ JÄLKIRUOKAA

TEKSTI JA KUVAT: LAURA HUJANEN

OTTO PATRONEN, 10 VUOTTA

T

ykkään koulussa eniten pizzasta, mutta sitä on tarjolla todella harvoin. Tomaattikastiketta ja juustoa pitää olla, jauheliha ja kinkku on niiden lisäksi lempitäytteitäni. Kalakiusaus on toinen mistä tykkään paljon, koska kala on parasta. Kasvislasagne taas on sellainen, mikä ei oikein maistu minulle. Jos saisin toivoa mitä vain kouluruokalaan, niin haluaisin kyllä jälkiruokaa. Esimerkiksi semmoinen jogurtti tai vaahto, jossa olisi mukana Oreo-keksejä, olisi tosi kiva! Parasta kouluruokahetkessä on se, että saa ruokaa ja voi jutella kavereiden kanssa. Astiat pitää ruoan jälkeen tietysti viedä pestäväksi ja meteliä ei saa pitää – vaikka sitä ei kyllä kaikki aina noudata. Opettaja välillä tulee sanomaan, jos on liikaa meteliä. Meillä on kouluruokailu mielestäni sopivaan aikaan. Iltapäiväkerhossa oli lisäksi tarjolla välipalaa, mutta olen jo liian vanha siellä käymiseen. NOVA 8 • 2020

47


Hyvää makua ja laatua Lecoran huolella valitut korkealaatuiset raaka-aineet tuotetaan mahdollisuuksien mukaan paikallisesti Ruotsissa, kuten esim. valko- ja punakaalit sekä keltaiset herneet. Myös Lecoran tuotteiden liha on ruotsalaista. Tuotteissa ei käytetä soijaa, ja monessa tuotteessa on luomumerkki.

Mungopapupihvi kananmunalla ja tomaattivinaigrettella Annoskoko 100

AINEKSET 16 kg Lecora Mungopapumassa, luomu 100 kpl kananmuna 5 l murskattu tomaatti 2 l oliiviöljy 800 g sitruunatäysmehu 2 kg kapris Suola ja mustapippuri Sulata ja muotoile n. 80 g pihvejä. Paista uunissa tai pannulla. Paista kananmunat kuorineen uunissa 68°C asteessa n. 1,5 tuntia. Sekoita tomaattimurska, öljy, sitruunatäysmehu, suola ja pippuri. Tarjoile.

orkla.fi/foodservice

48

NOVA 8 • 2020

Luomu muotoiltava mungopapumassa 6 x 1000 g ME 1

Luomu kasviskevätrulla 50 x 90 g ME 1

Esipaistettu paneroitu porsaanleike 30 x 120 g ME 1

Paneroitu porsaanleike 30 x 140 g ME 1

KUPA

KUPA

KUPA

KUPA

*7311881952016* *7311881150313*

*7311881102916* *7311881102510*


Quorn Bratwurst on niin lähellä aitoa bratwurstia kuin voi vain olla! Grillaa tai paista ja tarjoile klassisella tavalla sinapin ja ketsupin kanssa tai rakenna bravuurisi esim. pikkelöidyn punasipulin, karamellisoidun sipulin ja avokadosalsan kera. Rapeat kasvisnugetit Quorn Southern Fried Bitesit ovat herkullinen ja monipuolinen vaihtoehto kasvissyöjälle. Tarjoile dipin ja salaatin kera, tacowrapissa tai vaikka lämpimän patongin välissä. Meira: 1006573 Quorn Bratwurst ............................. EAN: 5019503039115 Findus: 96013004 Quorn Southern Fried Bites ..... EAN: 5019503028249 www.findusfoodservices.fi

KOKEILE – HUOMAAT ERON.

NOVA 8 • 2020

49


Halloumi-

ranskalaiset

Kätevä pakaste!

6ELQRBA*dabbce+ MN 1059058

Salaatinkastikkeet Maukkaat ja kätevät annospusseihin pakatut salaatinkastikeet sopivat erityisen hyvin take away -annoksiin. Kastikkeet säilyvät jopa 120 päivää huoneenlämmössä, ja ne on pakattu avattavaan display myyntierään. Caesar-kastike 35g

6EKPLIE*cjeaab+ Thousand island kastike 35g MN 32274 ME 25kpl6EKPLIE*cjfaai+ Valkosipulikastike 35g MN 32275 ME 25kpl6EKPLIE*cjgaaf+ Vaalea balsamicokastike 25g MN 32276 ME 30kpl6EKPLIE*cjhaac+ Hunaja-sinappikastike 20g MN 32277 ME 30kpl6EKPLIE*difaag+ MN 32273

50

NOVA 8 • 2020

ME 25kpl


Tee turvallisempi valinta Tork PeakServe®

Vaihda paperikäsipyyhkeisiin ja noudata uusia hygieniavaatimuksia Hyvän käsihygieniatason ylläpitäminen on paras tapa estää infektioiden leviämistä, ja käsien kuivaamisella on tässä tärkeä rooli. Nykyään 75 % käyttäjistä toivoo, että tiloissa olisi tarjolla paperisia käsipyyhkeitä vaihtoehtona käsienkuivaimille, ja käsipyyhkeet ovatkin siten ensisijainen vaihtoehto. Patentoitu Tork PeakServe Continuous™ käsipyyhejärjestelmä on markkinoiden suurikapasiteettisin käsien pyyhintäratkaisu joka parantaa käyttäjäkokemusta ja mahdollistaa annostelijan täytön milloin vain. Näin ylläpidät siisteyttä ja hyvää käsihygieniatasoa saniteettitiloissa mahdollisimman tehokkaasti.

Uusi!

Tork PeakServe Mini annostelija käsipyyhkeelle 33758 valkoinen 33759 musta

Tork PeakServe annostelija käsipyyhkeelle 4960693 valkoinen 4960694 musta

Lue lisää tork.fi/peakserve tork.fi/turvallisempivalinta Tork, an Essity brand

NOVA 8 • 2020

51


Laatu syntyy yhdessä MAUKKASTI, VASTUULLISESTI JA INTOHIMOLLA

Valio.fi/ammattilaiset 52

NOVA 8 • 2020


GUA BAO

– Taiwanin kaduilta kaiken maailman keittiöihin

TUOTE

Itäaasialaisen keittiön bao-sämpylät kypsennetään höyryttämällä. Makumaailmoilla on pitkät perinteet, mutta kuohkeat täytettävät leipäset kutsuvat myös rohkeisiin kokeiluihin. TEKSTI: TURKKA HAUTALA KUVA: SHUTTERSTOCK

K

iinan sana bao (tai baozi) mainitaan ensi kerran pohjoisen Songdynastian (v. 960-1127) kirjallisissa lähteissä ja tarkoittaa täytettyä sämpylää. Bao esiintyy lukuisina maantieteellisinä variaatioina ympäri Aasiaa, mutta perusasiat ovat usein samat: sämpylä, tasku tai nyytti leivotaan yksinkertaisesta vehnätaikinasta, joka kypsennetään höyryttämällä sopivan kuohkeaksi. Valmiin, kuuman leipäsen ominaismaku on varsin pehmeä ja mieto, joten täytteiden valinnassa vain taivas on rajana. Useimmiten baon yhteydessä suositaan kuitenkin ylikypsää lihaa, pikkelöityjä kasviksia, tuoreita yrttejä sekä aasialaisittain tulisenmakeita makumaailmoja.

Gua bao – ”taiwanilainen hampurilainen” Kenties laajimmalle levinnyt versio baosta on gua bao, hieman pientä pitaleipää muistuttava tasku joka on lähtöisin Kiinan kaakkoisrannikolta Fujianin maakunnasta. Sieltä se levisi Itä-Kiinan meren poikki vastapäätä sijaitsevalle Taiwanin saarelle, ja tuli laajemmin tunnetuksi nimenomaan taiwanilaisena katuruokaklassikkona. Perinteinen

gua bao taitetaan keskeltä kahtia ja täytetään hitaasti haudutetulla porsaankyljellä. Kyytipojaksi paistetaan useimmiten etikkaliemessä maustettua kaalia. Kokonaisuus viimeistellään makeansuolaisella pähkinärouheella ja tuoreella korianterilla. Valmiita Gua baohon ja muihin vastaaviin herkkuihin soveltuvia höyrysämpylöitä on tätä nykyä saatavilla Suomessakin, joskin ne on helppo valmistaa myös itse. Höyrytykseen voi hankkia bambuisen höyrytyskorin, mutta yksinkertaisimmillaan höyrytys onnistuu myös normaalin kattilan ja tavallisen siivilän voimin. Höyrytyksessä on hyvä käyttää apuna leivinpaperia, ja baot kannattaa ottaa kattilasta ajoissa – oikeanlainen kuohkeus saavutetaan, kun sämpylät ovat juuri ja juuri kypsiä.

Tuunaamalla täydelliseksi Täytteiden osalta baon kanssa voi käyttää luovuutta ja heittäytyä rohkeasti kokeilemaan: kattaa vaikkapa tortillatyyliin pöydän täyteen lisukkeita, joista kukin voi valita omansa. Sämpylän pieni koko sallii useammankin makumaailman testaamisen saman aterian aikana. Porsaankyljen tai -niskan voi halutessaan korvata vaikkapa nyhtökanalla tai härkäpapulastuilla. Kauden kotimaiset kasvikset, tuoreet yrtit ja sitrushedelmät tuovat ateriaan keveyttä ja raikkautta. Suutuntumaa ja rapsakkuutta saa pähkinärouheen ohella esimerkiksi paahdetuilla siemenillä, jotka voi maustaa juuri omaan makuun sopiviksi täydellisen bao-elämyksen takaamiseksi.

Valmiin, kuuman leipäsen ominaismaku on varsin pehmeä ja mieto

NOVA 8 • 2020

53NOVA 8 • 2020

55


56

NOVA 8 • 2020


ATRIA MUREA; NOPEAA, HELPPOA JA LIHAISAA! Atria Murea on aivan uudenlainen tuotesarja, joka tuo ammattikeittiöiden valikoimiin uuden lihaisan tuotteen kohtuulliseen hintaan. Mureat eivät vaadi pitkiä kypsennysaikoja, vaan pikainen kuumentaminen riittää. Tuotteet ovat mehukkaita, irtonaisia ja näyttävät painoaan runsaammilta lihaisasta ja ryhdikkäästä rakenteestaan johtuen. Atria Murea tuotteet 34317 34316 34319 34318

Atria Atria Atria Atria

Murea Murea Murea Murea

Possu 3 kg Kana 3 kg Nauta 3 kg Nauta Kebab 3 kg

Usein edukkaampien liharuokien valmistamisessa turvaudutaan ulkomaisiin raaka-aineisiin. Atria Mureat valmistetaan 100% suomalaisesta lihasta. Ne eivät sisällä kalvoja, rustoja tai sattumia, vain valmiiksi kypsää, mureaa ja irtonaista lihaa ilman pakkauksessa olevaa nestettä.

METSÄSTÄJÄN HÄRKÄRUUKKU (100:lle á 160 g, saanto 16,000 kg) 0,500 3,600 0,660 0,600 3,000 6,000 4,000

kg kg kg kg kg kg kg

rypsiöljy sipulikuutio, pakaste soijakastike Dijon-sinappi paprikakuutio, tuore Mestari Forsman Metsäsienikastike Atria Murea Nauta 3 kg

Tuoreena myytävät Mureat ovat turvallinen ja hävikitön ratkaisu. Atria Mureat toimivat erinomaisesti niin buffet- kuin annosruokailussa ja ovat helppoja tuotteita yllättäviin tilanteisiin ja kiireisiin päiviin. Mureat innoittavat kokeilemaan, sillä niiden käyttö helpottaa vaikeampia reseptejä ja tekee helpoista resepteistä todella pikaisia.

Yhteystiedot: Atria Suomi Oy PL 900, 60060 Atria Vaihde puh. 0204 728 111 Food Service -myynti puh. 0800 198 500 www.atria.fi/ammattilaiset

Mittaa keittopataan öljy ja freesaa siinä sipuli -ja paprikakuutiot. Lisää loput ainesosat ja kuumenna. Maista ja tarjoile. Tarjoa Härkäruukun lisukkeena täysjyväriisiä.

NOVA 8 • 2020

57


58

NOVA 8 • 2020


Uutuusmaku!

Kuusenkerkkä siirappi Uusi Modo Kuusenkerkkä siirappi sopii erinomaisesti juomien ja jälkiruokien maustamiseen. Perinteisesti kuusenkerkkä siirappia on käytetty niin juomissa kuin leivonnassa ja sillä on uskottu olevan lääkinnällistä vaikutusta. Tilaa nyt omasi ja ihastu! Avattavissa Meira Novalle.

Modo-kahvisiirapit

Kotimaiset Modo-siirapit sopivat erinomaisesti kuumiin juomiin, juomasekoituksiin ja leivontaan. Seuraavat siirapit ovat erityisen sopivia kahvijuomiin ja löytyvät Meira Novan valikoimasta. • • • • • • • • • • • • •

Valkosuklaa 1690053 Suklaa 1690019 Caramel 1690046 Hasselpähkinä 1690028 Vihreä minttu 1690017 Minttusuklaa 1690029 Kaneli 1690063 Chai 1690057 Tiramisu 1690036 Piparkakku 1690051 Butter Scotch 1690038 Irish Cream 1690039 Vanilja 1690018

Suosituimmat maut saatavana myös 0,3 l pulloissa. Tutustu kotimaiseen Modo tuoteperheeseen osoitteessa www.mixtec.fi.

White Irish Coffee 4 cl Irlantilainen viski 2 cl Modo Valkosuklaasiirappi Kahvi ja kerma

Myynti ja markkinointi | Mixtec Oy | www.mixtec.fi tilaukset@mixtec.fi | 09 862 36600

NOVA 8 • 2020

59


n e d o u v u t Tutus ! n i i s k u u t u 2020 u

Mozzarellapanini runsaskuituisella leivällä 235g Mozzarellapanini med fiberrikt bröd 12 kpl

myyntierä Tuotekoodi 33842

Kunnon kotimainen kinkkuruisleipä 180g

Gluteeniton Kinkkupanini 235g

Rågbröd med skinka

Glutenfri skinkpanini

2 kpl

12 kpl

myyntierä

myyntierä

Tuotekoodi 33845

Tuotekoodi 19941

Kunnon kotimainen kanakauraleipä 180g

Gluteeniton Kanapanini 235g

Havrebröd med kyckling

Glutenfri kycklingpanini

2 kpl

12 kpl

myyntierä

myyntierä

Tuotekoodi 33844

Tuotekoodi 33840

Kanapanini 235g

Vege-BBQ-panini 235g

Kebab-Valkosipulipanini 235g Kebab-Vitlökpanini

12 kpl

12 kpl

12 kpl

Tuotekoodi 33841

Tuotekoodi 19908

Tuotekoodi 19909

myyntierä

myyntierä

Kana-Sinihomejuustopanini 235g Kyckling-Blåmögelostpanini

myyntierä

BBQ Kana-Pekonipanini 235g BBQ Kyckling-Baconpanini

Kinkku Original -panini 235g Skinka Original -panini

12 kpl

12 kpl

12 kpl

myyntierä

myyntierä

Tuotekoodi 199076

Tuotekoodi 19917

Tuotekoodi 19919

myyntierä

Paahtopaistipanini 235g Rostbiffpanini

Savulohipanini 235g

Kinkku-Salamipanini 235g

Rökt Lax -panini

Skinka-Salamipanini

12 kpl

12 kpl

12 kpl

Tuotekoodi 199017

Tuotekoodi 19907

Tuotekoodi 199016

myyntierä

60

Kycklingpanini

myyntierä

myyntierä

www.panini.fi - Puh. 09 7749 5730 - asiakaspalvelu@panini.fi NOVA 8 • 2020


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.