Nova 3 2022

Page 1

MEIRA NOVAN ASIAKASLEHTI FOODSERVICE-ALAN AMMATTILAISILLE

3

jogurtit SOPIVAT MONEEN KÄYTTÖÖN

20

NÄIN MEILLÄ

KUMPPANI

Ravintolatunnelmaa keskellä ruokakauppaa

Fort Deli ja Orkla löysivät yhteisen sävelen


Aidon maun TUNNISTAA RAHKAKIEKKO PULLATAIKINA 1,000 kg vettä 0,075 kg Valio Eila® Laktoositon maitojauhetta 0,025 kg suolaa 0,400 kg sokeria 0,150 kg hiivaa 0,200 kg kananmunia 0,500 kg Valio Eila® voita 2,700 kg vehnäjauhoja TÄYTE 1,400 kg 0,700 kg 0,840 kg

Valio maitorahkaa laktoositon Valio Viola® maustamatonta tuorejuustoa laktoositon Valio Leipomo appelsiinikuorihilloa

Sekoita taikinan aineet ja vaivaa taikinaksi. Anna taikinan levätä 15 min. Paloittele taikina 350 g:n paloiksi. Muotoile palat säikeiksi ja muotoile spiraalin mallisiksi. Nostata kiekot. Sekoita täytteen ainekset sekaisin. Voitele nousseet kiekot kananmunalla ja pursota pintaan täytettä spiraaliksi. Ripottele pinnalle stroisselia ja paista kiekot 200 °C:ssa n. 16 min.

valio.fi

Valio maitorahka 5 kg laktoositon Meira tnro 21228


Lähityöhön paluu

T

ätä kirjoittaessani, ystävänpäivänä helmikuun puolivälissä, tilanne näyttää vihdoinkin valoisammalta. Kevättä ja valoa kohti mennään ja tänään tulee vihdoinkin lisää aukiolotunteja ravintoloille. Maaliskuun alussa pitäisi päästä sitten lopultakin kokonaan eroon rajoituksista. En enää edes muista, koska ravintolat olisivat saaneet toimia ilman mitään rajoituksia, joten toivottavasti tämä todella nyt toteutuu! Nykytiedon mukaan myös etätyösuositus poistuisi helmikuun lopussa eli paluu lähityöhönkin on vihdoin totta. Toki tämä kaikki saattaa jälleen kerran muuttua ennen kuin tämä lehti on teidän lukijoiden kädessä, mutta itse ainakin haluan uskoa näihin positiivisiin uutisiin. Ravitsemussitoumus on vuonna 2017 lanseerattu suomalainen toimintamalli, joka auttaa ja kannustaa ruoka-alan eri toimijoita parantamaan ruokavalion ravitsemuksen laatua sekä edistämään ravitsemusvastuullisia toimintatapoja. ”Ravitsemussitoumustoimintamallin pilotin (2017–2020) toteutumisen vaikuttavuuden arviointi ja kehittämissuunnitelman” tulokset kerättiin viime vuoden aikana ja julkaistiin nyt helmikuun alussa. Raportti löytyy kokonaisuudessaan Ruokaviraston sivulta. Sen pohjalta itse tulkitsin asiantuntijapaneelin pitävän ravitsemussitoumuksen tehneiden toimijoiden ja toimenpiteiden lukumäärää pienenä. Myös toimenpiteiden vaikuttavuudesta oli epäselvyyttä. Kaiken kaikkiaan toimintamalli olisi parhaimmillaan voinut innostaa yrityksiä kilvoittelemaan keskenään kuluttajan hyvinvoinnin edistämiseksi, mutta nyt tunnettavuus ja yritysten osallistuminen pilotoinnissa jäi kuitenkin vielä vaatimattomaksi. Itse uskon, että useissa yrityksissä terveys ja hyvä ravitsemus kyllä korostuvat, ja tuotekehityksissä tehdään paljon työtä yhä terveellisempien tuotteiden ja vaihtoehtojen hyväksi, vaikka sitoumuksia ei nyt kirjattukaan sitoumus2050.fi -sivustolle. Taustalla kuitenkin tapahtuu paljon hyviä asioita. Meira Novalla kannustamme elintarviketeollisuutta huomioimaan ravitsemus­ vastuullisuuden tuotteiden kehittämisessä. Pyrimme myös itse auttamaan asiakkaitamme valitsemaan valikoimiinsa ja resepteihin tuotteita, joilla myös tavoitellaan sitoumuksen alkuperäistä visiota: ”vuonna 2020 kaikkien on helppo nauttia ravitsemussuositusten mukaista ruokaa Suomessa”. Vuosiluku varmasti tuosta päivittyy, mutta tavoite on hyvä ja aina ajankohtainen. Helppoutta lisää varmasti myös se, että lähityöhön paluun myötä päivittäinen lounas muuttuu ainakin hiukan suositusten mukaisemmaksi ravintosisällöltään, ja ehkäpä myös asteen verran maittavammaksikin. Monipuolinen lounas tuo joka tapauksessa mukavaa vaihtelua työpäivään ja ennen kaikkea myös lisää sitä kaivattua liiketoimintaa!

3

En enää edes muista, koska ravintolat olisivat viimeksi saaneet toimia ilman mitään rajoituksia.

Pasi Berggren, toimitusjohtaja

Nova on Meira Novan lehti foodservice-alan asiantuntijoille. Se antaa tietoa trendeistä, ajankohtaisista asioista ja tuotteiden käyttötavoista sekä tarjoaa vinkkejä ruokalistan suunnitteluun. Tervetuloa lukemaan!

MUISTATHAN TILATA

SEURAAVASSA NUMEROSSA:

pääsiäisen ja vapun tuotteet ajoissa! Aikataulut löydät Tilaajainfosta.

Teema-palstalla maistellaan kevään raikkaita mehuja. Numero 4/22 ilmestyy 6.4.

NOVA 3 • 2022

3


BIOPAK-TUOTTEET ON SERTIFIOITU HIILINEUTRAALEIKSI BioPak suunnittelee sellaisia tuotteita ja valitsee sellaisia materiaaleja, joilla on mahdollisimman pienet ympäristövaikutukset. Hiilipäästöjä ei kuitenkaan voi eliminoida kokonaan. Siksi BioPaktuotteiden tuotantoon, kuljetukseen ja hävittämiseen liittyvät hiilipäästöt mitataan vuodesta 2021 lähtien ja kompensoidaan ostamalla päästöyksiköitä, joilla rahoitetaan merkittäviä päästövähennyshankkeita. Päästöt lasketaan ja hyvitetään akkreditoidun kolmannen osapuolen kautta, joten BioPak-sarja on nyt sertifioitu hiilineutraaliksi. Vahvistetut päästövähennykset hyvitetään Verra- ja CCB Standard -projekteille. Tämä on meille seuraava askel kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Meira Nova

Tuote

35746

ecoecho® Octaview® rasia, kirkas, rPET

185 x 185 x 70 mm

625 ml

1 x 225

35747

ecoecho® Octaview® rasia, kirkas, rPET

185 x 185 x 90 mm

800 ml

1 x 225

Esimerkiksi uudet Octaview® -rasiamme kylmille ruoille ovat hiilineutraaleja. Ne on valmistettu kierrätetystä muovista ja ovat täysin kirkkaita. Saranakansi pysyy tiiviisti kiinni ja on helppo repäistä pois. Rasiat on myös helppo pinota.


Lehti julkaistaan myös sähköisenä osoitteessa issuu.com/novalehti

20 14

TEEMA Yhdistelemällä jogurttia ja marjoja, hedelmiä tai vihanneksia eri makuihin, saa hyvän pohjan moneen ruokaan!

PINNALLA Energiatehokkuus kulkee käsi kädessä ympäristöajattelun kanssa.

JULKAISIJA: Meira Nova Oy SOK-yhtymä Palkkitie 10, 04300 Tuusula Puh. 010 76 86500 Meira Nova on vuonna 1991 perustettu foodservice-alan toimitustukku. Asiakkaitamme ovat ravintolat, hotellit, henkilöstöravintolat ja julkisen sektorin suurkeittiöt. Meira Nova on SOK:n tytäryhtiö.

31

GALLUP Valitsetko ravintolassa terveellisiä vaihtoehtoja?

47

PÄÄTOIMITTAJA Pasi Berggren, toimitusjohtaja

KONSEPTI JA TAITTO Avidly

TOIMITUSNEUVOSTO Pasi Berggren, Petri Kanerva, Kati Korhonen, Marika Koskimäki, Arja Liimatainen, Terhi Liukkonen, Jenni Naakka, Leena Honkaniemi

PAINOPAIKKA PunaMusta

TOIMITUS JA ILMOITUSVARAUKSET Leena Honkaniemi Puh. 010 76 86507 leena.honkaniemi@meiranova.fi

TUOTE Pääsiäisen yllätyksiä ja suklaaherkkuja

OSOITTEENMUUTOKSET JA TILAUSTEN PERUUTUKSET Tiina Liimatainen, puh. 010 76 86586 tiina.liimatainen@meiranova.fi ISSN 2323-9913 (Painettu) ISSN 2323-9921 (Verkkojulkaisu)

NOVA 3• 2022

5


Santa Maria Cheddar Cheese Sauce uudessa pakkauksessa Tuttu Santa Maria Cheddar Cheese Sauce -kastike on nyt uudessa kätevässä pinottavassa pakkauksessa, joka on helppo avata ja sulkea! Kastikkeen voi käyttää esimerkiksi dippinä, täytteenä ja toppingina kuumana tai kylmänä ja säilyttää omassa avatussa pakkauksessaan. Cheddar-kastikkeen tuotanto on siirretty USA:sta Eurooppaan, näin saadaan parempi toimitusvarmuus ja pienempi CO 2 -vaikutus.

Meira Nova tuotenumero 35847 SM Cheddar Cheese Sauce 3000 g x 3

Oy Paulig Finland Ab / p. 020 737 0000 / professional.fi@paulig.com / shop.pauligpro.com


NOVA 3• 2022

7


U U S I K AT R I N P L U S E ASY P I C K – PA K K A U S M Y Ö S ANNOSTELEE

Laadukas kolminkertainen Katrin Plus Easy Pick on todella kätevä uutuus. Tuotepakkaus toimii samalla annostelijana, josta on helppo ottaa paperia yhdellä kädellä arkki kerrallaan. Aina siinä, missä tarvitaan. Tehokas ja monikäyttöinen pyyhe imee, kuivaa ja puhdistaa. Se sopii hyvin myös talouspaperiksi. Yhdessä Katrin Easy Pick -pakkauksessa on saman verran arkkeja kuin kahdessa talouspaperirullassa. K AT R I N O N C L E A N & G R E E N . L U E L I S Ä Ä K AT R I N . C O M .

36040 73177 Katrin Plus Hand Towel Non Stop M3, Easy Pick 3-kertainen, valkoinen, arkin koko 20,3 x 25,5 cm, 120 ark / pkt, 8 pkt / säkki, 50 säkkiä / lava


Itävallassa asuva kirjailija Kaarina Goldberg tarkastelee kolumnissaan Euroopan tapoja ja tuulahduksia.

KOLUMNI

Parasta parsaa M

Seuraavan vuoden satoa varten kasvin on annettava levätä ja aaliskuun leppeät kehittää juurakkoaan vähintään 100 päivää ennen ensimmäiauringonsäteet siä syyspakkasia. auttavat meitä Viljelijät tarvitsevat tiloilleen työvoimaa. Parsanleikkaajat unohtamaan koronaratulevat useimmiten ulkomailta. Saksaan värvätään väkeä joitusten vuoksi pitämättä ennen kaikkea Puolasta, Itävaltaan Itä-Euroopan naapureilta. jääneet karnevaalikauden Saksassa parsaa viljellään laajasti. Sille pyhitetään enemtanssiaiset, laskiaisriehat sekä män kasvualaa kuin muille vihanneksille, peräti 18 prosenttia hiihtolomien after ski -illat. Nyt peltohehtaareista (noin 22 400 hehtaaria). Satoakin kertyy, voimaa ja hyvää mieltä haetaan vuonna 2020 Saksassa 106 000 tonnia ja Itävallassa 2 730 ulkoa, talvihorroksesta heräävästä tonnia, joten työntekijöitä tarvitaan, varsinkin kun tangot luonnosta. leikkataan käsin, yksi kerrallaan. Jotkut viljelijät järjestävät luoVaikka yrttiruukut viheriöivät ikkunalla ja kauppojen naan opastettuja vierailukäyntejä, jolloin amatöörikin pääsee hedelmä- ja vihannestiskit ovat tulvillaan vitamiinipommeja, on kokeilemaan parsanleikkuuta. Hyvällä tuurilla visiittiin yhdistyvuoden ensimmäinen kotoinen ”oikea” sato silti se odotetuin. vät leppoisat parsan- ja viininmaistajaiset. Valkea parsa on Saksassa ja Itävallassa kevään ehdoton Etelä-Euroopassa ja Ranskassakin nautitaan etupäässä vihlähettiläs. Ensimmäiset, kotimaiset kalpeat tangot saattavat reää, voimakkaamman makuista parsaa, jonka varret saavat ilmestyä myyntiin huhtikuussa, mutta jo äitienpäivän tienoo on kasvaa maan pinnalla muodostamassa lehtivihreää. Kauparasta parsa-aikaa. Kreikkalaisia tuontipötköjä myydään poissa näkyy myös lilan sävyisiä patukoita. Violetti väri syntyy, toki aikaisemminkin (ja talvella esimerkiksi Kiinasta tai Perusta kun versojen latvat päästetään pilkistämään päivänvaloon. rahdattuja nippuja), mutta edullisemmasta hinnastaan huoliJumalten vihannekseksikin kehuttu parsa on ollut tunnettu matta ne eivät loppujen lopuksi kilpaile mehevien, lähiseudulla Egyptissä tuhansia vuosia. Sieltä se levisi kasvatettujen patukoiden kanssa. merenkävijöiden ja kauppiaina maailmaa Keväällä ravintolat mainostavat parsaviikkiertäneiden foinikialaisten mukana Välimekojaan. Monet gastronomit hakevat uutta ren ympäristöön.Vielä 1500-luvulla parsaa satoa suoraan viljelijältä, sillä ruokalistoilla pidettiin rohtona ja sitä viljeltiin lääkkeeksi alkuperä ja raikkaus ovat myyntivaltteja. luostaripuutarhoissa, mutta jo 1600-luvulla Lehdetkin täyttyvät parsaresepteistä. Jopa Etelä-Euroopassa parsaa nautittiin Euroopan ruhtinashoveissa. keveää kesäkroppaa kaipaavalle suositelja RanskassaSamoihin aikoihin se teki tuloaan myös laan parsakuuria. kin nautitaan etuPohjolaan. Sata vuotta myöhemmin Tuore, keitetty tai höyrytetty parsa nautipäässä vihreää, Keski-Euroopassa ruvettiin tarkoituksella taan usein hollandaise- tai vinaigrette-kastikvoimakkaamman kasvattamaan valkeita versoja mullan alla – keen tai voisulan kera, usein myös (parman) makuista parsaa. ja tapa jäi elämään. kinkun kanssa. Vaaleita tankoja pilkotaan Vaaleaa parsaa on pidetty kuninkaitten myös pata- ja laatikkoruokiin, keittoihin, kasherkkuna. Wienin Silberkammer-museossa tikkeisiin sekä salaatteihin. Versojen hienostuon esillä vanhoja, arvokkaita keisarillisia nut aromi sopii moneen. pöytähopeita. Itävalta-Unkarin hallitsija, Kalvakkaa parsaa kasvatetaan hiekkakeisari Frans Joosefkin (Franz Joseph I, pitoisessa maassa, multaharjujen uume1830–1916) näyttää olleen mieltynyt parnissa, piilossa auringonvalolta. Tankojen saan. Ylellisten astiastojen sekä kulta- että oikeanlainen leikkaaminen harjun sisältä hopeamaljojen ja ruokailuvälineiden joukosta löyyy erityiset vaatii voimaa ja taitoa, etteivät varret katkea tai vahingoitu. parsapihdit, laakeat ottimet, joissa on syvennykset neljälle Syötäväksi norsunluuksikin kutsuttu monivuotinen vihannes paksulle parsatangolle. on sesonkituote, jonka korjuuaika päättyy juhannuksena.

NOVA 3• 2022

9TERMIN SELITYS

Resistentti Teksti: Krista Korpela-Kosonen • Kuva: Shutterstock

tärkkelys toimii kuidun tapaan Perunasalaatissa on enemmän resistenttiä eli sulamatonta tärkkelystä kuin perunasoseessa tai keitetyissä perunoissa, jotka syödään lämpimänä heti kypsennyksen jälkeen.

T

ärkkelys on hiilihydraattiyhdiste, jota saamme monista ruoka-aineista. Sen tärkeimpiä lähteitä ovat esimerkiksi viljavalmisteet ja peruna. Ruoansulatuksessa tärkkelyksen pilkkomiseen tarvitaan useita ruoansulatusentsyymejä. Monet ruoka-aineet sisältävät myös resistenttiä eli sulamatonta tärkkelystä, joka jää pääosin hajoamatta ruoansulatuksessa. Resistentti tärkkelys toimii elimistössä ravintokuitujen tapaan. Kuten ravinnon kuidut, myös resistentti tärkkelys kulkeutuu paksusuoleen, jossa suolistomikrobit käyttävät sitä hyödykseen. Resistentillä tärkkelyksellä on todennäköisesti samantapaisia terveyshyötyjä kuin kuiduillakin. Runsas resistentin tärkkelyksen määrä ruoassa voi olla hyödyksi esimerkiksi verensokerin hallinnassa, sillä se hidastaa verensokerin nousua aterioinnin jälkeen. Resistenttiä tärkkelystä on monissa sellaisissa ruoka-aineissa, joissa on paljon kuituakin. Muun muassa täysjyvävilja, pavut ja hieman raaka banaani sisältävät sitä. Perunaan resistenttiä tärkkelystä muodostuu ruoanvalmistuksen aikana esimerkiksi silloin, kun keitetty peruna jäähdytetään tai pakasteperuna lämmitetään ruoaksi. Kylmänä syötävässä perunasalaatissa on enemmän resistenttiä tärkkelystä kuin perunasoseessa tai keitetyissä perunoissa, jotka syödään lämpimänä heti kypsennyksen jälkeen. Perunan kuitupitoisuus ei ole kovin korkea, sillä sadassa grammassa perunaa on vain gramma kuitua. Resistentti tärkkelys voi nostaa perunan kuitupitoisuudessa samalle tasolle tumman makaronin, täysjyväriisin ja täysjyväviljojen kanssa.

NOVA 3 • 2022

11


Lippa Maalaissämpylä 45 x 80 g laktoositon, vegaaninen Meira Nova 1075460

Lippa-sämpylät on valmistettu ainutlaatuisella taittopaistotekniikalla! Lippa-sämpylän neljä herkullista paistopintaa säilyttävät tuoreuden paremmin ja estävät kosteuden liiallista siirtymistä täytteistä sämpylään. Lipan sarana auttaa myös täyttämään sämpylän houkuttelevan muhkeaksi.

Lippa Moniviljasämpylä 40 x 105 g laktoositon, vegaaninen Meira Nova 1075461

Lippa Kaurainen Sämpylä 55 x 40 g laktoositon, vegaaninen Meira Nova 1075459

Lippa Moniviljasämpylä 30 x 50 g laktoositon, vegaaninen Meira Nova 1075466

Lippa Juustosämpylä 45 x 80 g laktoositon Meira Nova 1075462

myllynparas.fi/foodservice

Instagram @myllyn_paras_foodservice

Facebook Myllyn Paras Food Service


PAREMPI PAIKKA

Meiranovalaisia vastuullisuustekoja kohti parempaa paikkaa.

VASTUULLISEN HANKINNAN TAUSTALLA

M

eira Novan valikoimiin tulee tuotteita eri puolilta maailmaa. Tuotteen hankintaketju voi olla pitkä ja siinä voi olla mukana useampi toimija. Hankintaketjun yrityksillä on velvollisuus tunnistaa oman toimintansa suorat ja epäsuorat ihmisoikeusvaikutukset sekä niiden kohteet. ”Meira Nova edellyttää valikoimissaan olevien tuotteiden hankintaketjujen yrityksiltä toimivaa prosessia ihmisoikeusvaatimusten tunnistamiseksi, ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi”, Meira Novan laatupäällikkö Susanna Viitaniemi kertoo. Omassa toiminnassaan Meira Nova on sitoutunut amfori BSCI Code of Conductiin.

Mikä on amfori BSCI? Business Social Compliance Initiative eli BSCI käännetään suomeksi aloitteeksi liiketoiminnan sosiaalisten määräysten noudattamisesta. ”Taustalla on eurooppalaisten yritysten järjestö, joka tarjoaa jäsenilleen työkaluja sosiaalisen vastuun, ympäristövastuun toimeenpanoon ja edunvalvontaan.” amfori BSCI on yritysten johtama tehtaita tarkastava vastuujärjestelmä, jossa on jäseniä noin 2400 eri toimialoilta. BSCI tarkastaa 11 työoikeuden toteuttamisen tehtaissa. amfori BSCI -tietokannan kautta voidaan tarkastaa omien riskimaatoimittajien auditointitulokset. Arvosteluasteikko on A, B, C, D ja E. Auditoinnissa annetaan arvosana jokaisesta tarkastuskohteesta erikseen. ”Tietokannan ja auditointitulosten avulla voidaan varmistaa omien tuontitoimittajien ihmisoikeuksien toteutumisen taso”, Viitaniemi kertoo.

AMFORI BSCI:N TARKASTUSKOHTEET: • • • • • •

yhdistymisvapaus ja neuvotteluoikeus ei syrjintää oikeudenmukainen korvaus työstä kohtuulliset työajat turvallinen ja terveellinen työympäristö ei lapsityövoimaa

• nuorten työntekijöiden suojelu • lakien ja sopimusten noudattaminen työsuhteissa • ei pakkotyövoimaa • ympäristönsuojelu • eettinen liiketoiminta

NOVA 3 • 2022

13


Teksti: Mari Cadaut • Kuvat: Shutterstock

Energiatehokkuus haltuun ammattikeittiöissä

14

NOVA 3 • 2022

Ammattikeittiön energiatehokkuudesta huolehtiminen pitää liiketoiminnan luvut kunnossa ja samalla auttaa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Energiatehokkuuden huomioiminen on helpointa uudessa keittiössä tai perusparannuksen yhteydessä, mutta myös pienillä päivittäisillä teoilla on paljon merkitystä.


PINNALLA

K

atsotaanpa energiankulutusta rahan tai alan ilmastoystävällisyyden näkökulmasta, energian säästäminen on ammattikeittiöalalla tärkeä tavoite. Ammattikeittiöissä kuluu arvioiden mukaan noin 640 gigawattituntia energiaa vuodessa, mikä vertautuu keskisuuren kaupungin energiankulutukseen (Motiva 2010). Sähkön hinta on ollut yksi viimeaikojen suurista puheenaiheista. Sähköä kuluu keittiöiden päivittäisessä työssä kylmäsäilytykseen, ruoan valmistukseen ja lämmittämiseen, lämpöhauteisiin ja astioiden pesemiseen. Lisäksi sähkölaskussa näkyvät muun muassa keittiö- ja varastointitilojen lämmitys, ilmanvaihto ja valaistus. ”Energia maksaa, on se kulutettu sitten väärässä lämpötilassa olevassa kylmälaiteessa tai tyhjänä päällä olevissa uuneissa. Nämä ovat pieniä virtoja, mutta kun keittiöt ovat tehokkaimmillaan käytössä jopa 365 päivää vuodessa, kulut kasvavat suuriksi”, Motivan asiantuntija Elina Ovaskainen muistuttaa.

Näitä asioita seurataan aika harvoin keittiökohtaisesti ja ilman mittaamista on keinovalikoima energiatehokkuuden parantamiseksi rajallinen

Aina viivan alla näkyvää kulua ei ole helppo seurata. Joskus laskun maksaa keittiötiloissa toimiva yrittäjä, toisinaan esimerkiksi kunta, jonka kiinteistökuluja ei seurata samassa paikassa kuin keittiöiden muita kuluja. Tässä piileekin Ovaskaisen mukaan yksi haaste ammattikeittiöiden energiatehokkuuden parantamisessa. ”Jos ei mittaa, ei voi johtaa. Meillä on paljon julkista ruokapalvelua, joka on jonkun muun kiinteistössä. Silloin energiankäyttö voi kadota kiinteistön kuluihin. Kokemukseni mukaan näitä asioita seurataan aika harvoin keittiökohtaisesti ja ilman mittaamista on keinovalikoima energiatehokkuuden parantamiseksi rajallinen”, Ovaskainen pohtii.

Vaikuttavat toimintamallit Parhaiten energiatehokkuus toteutuu uusissa keittiöissä, joiden suunnittelussa asia on otettu huomioon alusta alkaen. Uutta keittiötä tai peruskorjausta suunniteltaessa energiansäästömahdollisuuksiin kannattaa perehtyä perusteellisesti. NOVA 3• 2022

15


Merkitystä on paitsi laitevalinnoilla, myös esimerkiksi ilmanteessa on jokin ongelma, joka täytyy korjata.” vaihdon suunnittelulla ja kylmäsäilytyksen, kypsennyslaitteiOmavalvonnassa korostuukin yksittäisen työntekijän vasden ja pesukoneiden oikealla mitoituksella. tuu, jotta epäkohdat tulee huomioitua. Työpaikalla on hyvä pitää Aina ei tarvita suurinvestointia, jotta päästään energihuolta siitä, että kaikki tietävät, mitä täytyy tehdä ja kenelle täyankulutuksessa oikeaan suuntaan. Vanhoissakin keittiötityy ilmoittaa, kun havaitsee korjattavaa tai puutteita. loissa työarjen käytännöillä on merkitystä. Motivan julkai”Lisäksi lämpötilan seurannassa on hyvä miettiä esimersussa Energiatehokas Ammattikeittiö (2010) arvioidaan, että kiksi, onko pakkasta tarpeen pitää 25:ssä miinusasteessa, kun prosessien kehittäminen voi vaikuttaa jopa 60 prosenttiin -18 riittää. Yksi aste on tarkoittaa viittä prosenttia sähkönkulutuksessa!” keittiön mahdollisesta energiansäästöstä. Päivittäisiin energiapiheihin käytäntöihin kuuluvat muun muassa kypsennyslaitevalinnat ja laitteiden oikeanlaiKeittiön koko ympäristösesta käytöstä huolehtiminen. kuorma pienemmäksi Energiatehokkuus kulkee käsi kädessä Yksittäisen käyttäjän taidoilla on ympäristöajattelun kanssa. Energian suuri merkitys sille, saako laitteista Ruokahävikki syö käytön tehostaminen vähentää toikaiken energiatehokkuuden irti. Henvaltavasti energiaa: kilöstö tarvitsee laitteille käyttökouluminnan ympäristökuormaa, ja ekoloruokaa on ensin esimerkiksi gisten toimintatapojen arkeen ottatusta, ja oikeanlaista käyttöä on myös aika-ajoin syytä kerrata. Valmistuksen voitu säilyttää pakkasessa, minen puolestaan tehostaa energian lisäksi on tärkeää pitää huolta laitteisen jälkeen se lämmitetään käyttöä. Tästä yhtenä esimerkkinä on den puhdistuksesta, kunnossapidosta ammattikeittiöiden ruokahävikki, joka uunissa ja pidetään ja säännöllisistä huolloista, jotta eneron todellinen energia-ahmatti. lämpimänä giasäästöt pystytään hyödyntämään ”Energiatehokkaaseen keittiöön lämpötäysimääräisesti. kuuluu ehdottomasti myös se, miten hauteessa. ”Tällä hetkellä ammattikeittiöissä hävikkiä hallitaan. Ruokahävikki syö henkilöstö vaihtuu yhä useammin, valtavasti energiaa: ruokaa on ensin eikä prosessien koulutukseen ole aina aikaa. esimerkiksi voitu säilyttää pakkasessa, sen jälkeen se lämmitetään uunissa ja pidetään Kuitenkin energia- ja ympäristönäkökulmasta lämpimänä lämpöhauteessa. Kun ruoka olisi hyvin tärkeää pitää huolta, että kaikki tämän kaiken jälkeen päätyy roskiin, tietävät, miten laitteita ja niiden ominaisuuksia hyödynnetään parhaalla mahenergiaa on mennyt hukkaan aivan valdollisella tavalla. Olisi hyvä pohtia myös tavasti”, Ovaskainen sanoo. yhdessä, millaisia ympäristövaikutuksia Hankinnat hanskaan keittiön toimintatavoilla on”, Ovaskainen huomauttaa. Ovaskainen muistuttaa, että hankinnat ovat avainkohta energiatehokkuuden parantamiKylmäsäilytys on energiasyöppö sessa. Erityisesti julkisissa hankinnoissa kilpailutuksiin tulisi Hyvät kylmäsäilytystilat ovat välttämättömiä raaka-aineiosata laittaa kriteereitä, jotka tukevat vertailun tekemistä. den ja valmiiden tuotteiden turvallisen säilytyksen kanEsimerkiksi laitteiden energian- ja veden kulutus ovat oleellinalta. Samalla kylmäsäilytyksellä ja sen mitoituksella on palsia kilpailutettaessa energiatehokasta keittiötä. jon merkitystä sille, paljonko keittiössä kulutetaan energiaa. Ammattikeittiölaitteiden elinkaari on hyvin pitkä. Yksittäisilläkin hankinnoilla on merkitystä: laitteiden valinnalla Oikeista lämpötiloista huolehtiminen ja laitteiden kunto auttavat pihistelemään energiankulutuksessa. Myös sillä on mervaikutetaan keittiöiden energiankulutukseen pitkälle tulevaikitystä, miten kylmä- ja lämminlaitteet on asennettu. Esisuuteen. Pelkkä hinta hankintojen kriteerinä ei siis tue enermerkiksi pystykylmälaitteissa ja -pakkasissa on kiinnitettävä giatehokasta ajattelua. Laitteiden energiamerkinnät on hyvä huomiota siihen, että ilma pääsee kiertämään. käydä tarkkaan läpi ja muistaa että esimerkiksi pesukoneissa Ovaskainen muistuttaa, että laitteet ja huoltosyklit on laiteinvestointi jää käytössä lopulta vain pieneksi osuudeksi syytä pitää kunnossa, muuten kylmäsäilytyksen energiankulaitteen kokonaiskustannuksissa. lutus saattaa karata käsistä. Artikkelissa on käytetty lähteenä myös Motivan julkaisua ”Jos omavalvonnan lämpötilantarkkailussa huomataan Energiatehokas ammattikeittiö (2010) https://www.motiva.fi/ajankohtaista/julkaisut/kaikki_julkaisut/ suuria heittoja, on syytä toimia. Samoin, jos pakkasen sisus energiatehokas_ammattikeittio.9236.shtml on esimerkiksi hyvin jäinen, on helppo huomata, että lai-

16

NOVA 3 • 2022


®

TEHOKKUUTTA SUORAAN LUONNOSTA

VASTUULLISTA ja TURVALLISTA puhtautta: • Ei suojaimia* • Ei vaaramerkkejä • Biohajoavuus 100 % - tutkitusti**

PLANT BASED

RENEWABLE RESOURCES

100% BIODEGRADABLE

CERTIFIED

RECYCLED PLASTIC

* Poikkeuksena SURE Uunin- ja Grillinpuhdistusaine ** Perustuu OECD 301B –testeihin.

www.diversey.fi © 2021 Diversey, Inc. All Rights Reserved. 91564 fi 10/21

NOVA 3• 2022

17


Vaasan Pitkä Ruis moneen menoon

Vaasan Pitkä Ruis on suomalaiseen makuun tehty palaleipä. Näyttävä 21 cm mittainen Pitkä Ruis toimii loistavasti täytettynä leipänä ja parilan kautta. Poimi ideoita ja vinkkejä täytettyihin leipiin Lantmännen Unibaken reseptipankista! www.lantmannen-unibake.fi

Vaasan Pitkä Ruis Revitty täysjyväruisleipä, juureen leivottu. Sulattaen tarjoiluvalmis. Pakkauskoko: 35x110g (110 g). Tuotenumero: 218200 Meira Nova: 1006790

6 416577 013918


JUHLAPÖYTÄ ON KATETTU

Meira Novan Tuotenäyttelyt 2022 Helsinki 26.4. | Tampere 2.5. | Oulu 10.5. | Mikkeli 31.5.

NOVA 3 • 2022

19


jogurtti NYT MAISTUU

Teksti ja ruoat: Sanna Maikkula • Kuvat: Kristian Ahlroth

Jogurtteja on tarjolla moneen makuun ja käyttötarkoitukseen. Sokeri- ja rasvatasoja on hyvä valikoima, samoin makuja ja makuyhdistelmiä.

J

ogurtti tuli tunnetuksi Euroopassa 1800-luvun alkupuolella, kun taas suomalaisista tuli jogurttikansaa 1960-luvun lopussa. Valion tuotantojohtaja Eero Horelli oli tuonut idean Amerikan-matkaltaan, ja kauppoihin saapui aivan uusi tuote: hedelmillä, marjoilla ja sokerilla maustettu jogurtti. Suomessa oli kokeiltu jogurtin valmistamista jo 1930-luvulla. Happaman makuinen maustamaton jogurtti ei kuitenkaan maistunut kuluttajille. Toisin kävi maustetun, makean jogurtin, josta tuli hittituote heti ensimmäisinä myyntivuosina. Alussa jogurttia valmistettiin neljässä maussa: ananaksen, mustikan ja mansikan makuisena sekä maustamattomana. Jogurtin suosion myötä uusien makujen kehittäminen aloitettiin pian, ja kauppoihin saapui muun muassa hedelmäpommi, joka sisältää vadelmaa, persikkaa ja aprikoosia. Sen lisäksi mansikka ja banaani ovat kolmen suosituimman jogurttimaun joukossa Suomessa.

Jogurtti sopii niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin. Sitä voi käyttää esimerkiksi juomiin, jälkiruokiin, kastikkeisiin, keittoihin ja salaatteihin. 20

NOVA 3 • 2022


TEEMA

NOVA 3 • 2022

21


Suosiossa vähäsokerinen jogurtti Alkuvuosinaan suomalaiset jogurtit olivat yleisesti ottaen makeampia kuin nykyään, ja niitä syötiin lähinnä herkuttelumielessä jälkiruoaksi ja välipalaksi. Vieläkin markkinoilta löytyy klassikoita, joissa sokerin määrä on samaa luokkaa kuin jogurttien valmistusta aloitettaessa. Tällöin jogurteissa oli sokeria noin 13 grammaa sadassa grammassa. Esimerkiksi Arla alkoi vähentää sokeria voimakkaammin vuoden 2014 jälkeen. Sokerin vähennystä ovat ohjanneet ravitsemussuositukset, ja sokerin tilalle on etsitty luontaisesti makeita makupareja marjoista ja hedelmistä, jolloin sokeria ei ole lisätty välttämättä lainkaan. Näin suosikkijogurteista on tehty perinteisen makean version viereen vähemmän sokerinen maku. Jogurtin ystävät suosivat nykyään paljolti jogurtteja, joiden makeus tulee ainoastaan marjoista ja hedelmistä. Vähäsokeriset jogurtit ovatkin tällä hetkellä suositumpia kuin vähärasvaiset jogurtit.

Hapanta ja raikasta makua ruokiin Jogurtti on monipuolinen aines ruoanlaitossa ja leivonnassa, mutta harvoin niiden pääosassa. Se on enemmän taustahahmo, joka mureuttaa lihat ja korostaa pääraaka-aineiden makua taipuessaan marinadista kastikkeeksi. Jogurtti sopii niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin. Sitä voi käyttää esimerkiksi juomiin, jälkiruokiin, kastikkeisiin, keittoihin ja salaatteihin. Smoothieihin ja juomiin jogurtista saa hyvän pohjan, ja yhdistelemällä marjoja, hedelmiä ja vihanneksia eri makuisiin jogurtteihin syntyy monia makuvaihtoehtoja. Jälkiruoksi jogurtista voi tehdä vaikkapa panna cottaa, vanukasta, moussea tai jäätelöä. Niihin sopii maustamattoman jogurtin lisäksi myös maustetut versiot. Mansikkajogurtista tehtyyn jäätelöön voi halutessaan lisätä vaikkapa tuoreita tai kuivattuja mansikoita sattumiksi. Jogurtti käy kylmäksi tai lämpimäksi kastikkeeksi niin alku- ja pääruoille kuin salaateillekin. Jogurtista voi valmistaa tzatzikia tai pyöräyttää kastikkeen peruna- tai pasta­ salaattiin majoneesin tilalle. Salaattikastikkeeksi sopii myös esimerkiksi omenamehulla jatkettu, yrteillä maustettu jogurtti. Niin kutsutut split saucet eli lämpimät öljyllä leikatut kastikkeet ovat suosittuja. Ne tehdään yleensä kermasta

Jogurtin ystävät suosivat nykyään paljolti jogurtteja, joiden makeus tulee marjoista ja hedelmistä. 22

NOVA 3 • 2022


TEEMA

MILTÄ JOGURTTI MAISTUU? Ainakin näitä makuvaihtoehtoja on ollut tarjolla suomalaiseen makuun. • • • • • • • • • •

maustamaton mansikka mansikka-kirsikka mansikka-vanilja mansikka-mustikka mansikka-papaija-guava mustikka mustikka-vadelma vadelma vadelma-persikka

• • • • • • • • •

persikka-passionhedelmä lakka metsämansikka appelsiini banaani mango mango-appelsiini mango-passion mango-papaija-passion­ hedelmä-sitruunaruoho

• • • • • • • • • •

päärynä päärynä-vanilja vanilja vadelma-vanilja persikka-meloni-pitaija appelsiini-hunaja uuniomena kookos lakritsi kahvi

NOVA 3 • 2022

23


tai piimästä, mutta jogurtti ajaa asian yhtä hyvin. Jogurttia voi käyttää myös vaikkapa sosekeiton mausteena, intialaisen kasvispadan kastikkeessa sekä makaronilaatikossa maidon ja murekkeissa ranskankerman tilalla. Jogurtti tuo ruokiin oman happaman ja raikkaan makunsa. Moni pitää parhaina ruoanlaittojogurtteina maustamattomia versioita, sillä ne voi maustaa itse halua­ mallaan tavalla. Myös runsasrasvaisuus on monen mielestä plussaa, sillä hapokkaampi ja ohuempi vähärasvainen tai rasvaton jogurtti ei ole maultaan yhtä täyteläistä ja pehmeää ja rakenteeltaan paksua, kuten rasvaisemmat versiot. Maustamattomat jogurtit ovat siis monikäyttöisempiä kuin maustetut versiot, joita ei esimerkiksi juuri kannata käyttää leivonnassa, jossa niiden maku peittyy helposti muiden raaka-aineiden alle. Poikkeuksena voisi mainita jogurtti-juustokakut ja muut leivonnaiset, joissa jogurtti on täytteenä. Lähteet: Arlan Development Chef Olli Kuokkanen ja Marketing Manager Mia Kettunen sekä arla.fi ja valio.fi

MAUSTA MAUSTAMATONTA! Maustamattoman jogurtin maustamisessa on vain mielikuvitus rajana. Tässä muutama vinkki! • • • • •

POIMINTA MEIRA NOVAN VALIKOIMASTA:

paahdettu valkosuklaa, hasselpähkinät ja tyrnisiirappi kuivatut aprikoosit, kaurahiutaleet, pistaasit ja vaahterasiirappi tuoreet vadelmat, mantelit ja lakritsisiirappi tuoreet mustikat, hillottu inkivääri ja hienonnettu sitruunaverbena tuoreet mansikat, maitosuklaa, cashewpähkinät ja basilikaöljy marinoidut kirsikat ja mysli

Tarkemmat tuotetiedot valmistajilta ja nettikaupastamme.

35821 Salakis turkkilainen jogurtti laktoositon 10% 5kg Lactalis

24

21295 212212 Salakis turkkilainen jogurtti Luonto+ maustamaton jogurtti laktoositon 5kg laktoositon 1kg Arla Lactalis

212227 Luonto+ maustamaton jogurtti rasvaton laktoositon 5kg Arla

212280 AB marjajogurtti laktoositon 5kg Arla

33916 Rasvaton AB jogurtti laktoositon 5 x 1kg Arla

212220 Luonto+ vaniljajogurtti laktoositon 5 x 1kg Arla

212221 Luonto+ mustikkajogurtti laktoositon 5 x 1kg Arla

212115 Arkijogurtti persikka-passion 20 x 1kg Valio

212236 Kreikkalainen A+ luonnonjogurtti laktoositon 5 x 1kg Valio

21201 Perinteinen mansikkajogurtti 20 x 150g Arla

21203 Perinteinen metsämarjajogurtti 20 x 150g Arla

21204 Perinteinen päärynä-vaniljajogurtti 20 x 150g Arla

21206 Perinteinen hedelmäjogurtti 20 x 150g Arla

21223 Kahvijogurtti 20 x 200g Arla

NOVA 3 • 2022


TEEMA

21260 Kerrosjogurtti vadelma-mustikka 20 x 150g Arla

21261 Kerrosjogurtti mansikka 20 x 150g Arla

212226 Kerrosjogurtti lakka-persikka 20 x 150g Arla

33444 AB-banaanijogurtti laktoositon 20 x 100g Arla

33445 AB-mustikkajogurtti laktoositon 20 x 100g Arla

212081 A-jogurtti mustikka-vadelma laktoositon 20 x 150g Valio

212082 A-jogurtti mansikka laktoositon 10 x 150g Valio

21231 Vaniljajogurtti laktoositon 20 x 200g Valio

21550 Hedelmäpommi-jogurtti laktoositon 20 x 200g Valio

212110 Hedelmäinen jogurtti vadelma laktoositon 20 x 150g Valio

212281 Luonto+ mangojogurtti laktoositon 6 x 175g Arla

212117 Lohkeava jogurtti raparperi laktoositon 12 x 150g Valio

21237 A+ luonnonjogurtti ja marjamysli 12 x 200g Valio

21915 Turkkilainen jogurtti laktoositon 8 x 400g Valio

NOVA 3• 2022

25


MEIRA NOVA tuotenro:


Me Atrialla varmistamme, että löydät valikoimastamme aina tarpeisiisi sopivan kotimaisen, laadukkaan sekä eläinten ja ympäristön hyvinvointia kunnioittaen tuotetun vaihtoehdon. Kanssamme voit aina tarjota asiakkaillesi hyvää ruokaa, joka on paremman mielen puolella.

ATRIA FOODSERVICE

FS-asiakaspalvelu@atria.com atria.fi/foodservice Myynti: 010 316 8712, 0800 198 500 atriafoodservicesuomi atriafoodservice_suomi NOVA 3• 2022

27


Olemme tuomassa finger food -maailmaan jotakin aivan uutta.

28

NOVA 3 • 2022


KUMPPANI

KAHDEN RUOKATALON

mehevä kauppa Teksti: Minna Takkunen• Kuva: Orkla

Vuosi sitten yhteisen sävelen aloittaneet Fort Deli ja Orkla virittävät valikoimiaan kasvuharppaukseen.

V

uosi sitten pohjoismainen päivittäistavarakaupan tuotemerkkijättiläinen Orkla kertoi ostaneensa kahdeksankymmentä prosenttia suomalaisen food service -yhtiön Seagood Oy Fort Delin osakkeista. Kaupan vaiheet olivat porisseet liedellä jo pidempään. Fort Delin puolelta kahden toimijan uutta ammattikeittiöyksikköä on ollut rakentamassa toimitusjohtaja ja omistaja Henrik Poulsen. Kahdeksan vuoden ajan Fort Delin puikoissa ollutta Poulsenia innostaa etenkin se, että päätäntävalta on säilynyt omissa käsissä. ”Vaikka olemme osa Orkla Suomea, meillä on edelleen laajat toimintaedellytykset ja kyky reagoida nopeasti asiakkaidemme tarpeisiin. Meille on tärkeää, että lähtönopeutemme ja erikoisosaamisemme on yrityskaupassa säilynyt”, Poulsen sanoo. Food service -markkinassa maahantuojana vuodesta 1996 toimineen Fort Delin paraatilaji on ollut ruokatuotteiden ja konseptien kehittäminen. Yritykseltä kysytään usein alan trendeistä. Uusi koekeittiö nousi Vantaalle vuonna 2019. Fort Delin vahvuus on varsinkin siinä, että miltei kaikki myynnissä työskentelevät henkilöt ovat keittiöalan ammattilaisia. Se tuo prosesseihin nopeutta. ”Olemme pari porrasta etumatkalla. Tarpeisiin ja toiveisiin päästään vauhdikkaasti käsiksi, kun tuotteista kertomisen yhteydessä mietitään samalla käyttöideoita.” Juuri tällaista erityisosaamista Orkla haarukoi sopivaa yhteistyökumppania etsiessään. Poulsen kertoo, että Orklan food service -puoli oli Suomessa ensisijaisesti keskittynyt suurkeittiöpuolelle ja pääasiassa tuotevetoista. Samaan aikaan yhtiön ammattikeittiöosaaminen oli muissa Pohjoismaissa reilusti pidemmällä.

NOVA 3• 2022

29


”Orkla teetti Suomessa alan yrityksistä selvityksen ja onneksemme kävi niin, että Fort Deli nousi parhaaksi vaihtoehdoksi.”

Isommat valikoimat ja lounasta kehiin Lisäpuoltoa Orklan ja Fort Delin yhdistymiseen toi Kotipizza Group, jonka omistaja Orklasta tuli vuonna 2019. Kotipizza on kuulunut Fort Delin asiakkaisiin, joten toimintatavat olivat tuttuja puolin ja toisin. Pizzaan liittyy myös yksi toinen, lähitulevaisuudessa koittava mielenkiintoinen aluevaltaus. Palataan siihen myöhemmin. Orklan kanssa yhdistyminen on tuonut Fort Delille vipuvartta etenkin suuren myyntiorganisaation muodossa. Suuremman toimijan kanssa on mahdollista päästä kiinni sellaiseen kasvuun, johon Fort Deli ei olisi yksin kyennyt. ”Pystymme nyt tuomaan myös nopeammin uusia asioita markkinoille,” Poulsen sanoo. Uutta tilannetta kuvaa se, että tämän vuoden helmikuussa ilmestynyt Fort Delin ammattikeittiöitä silmällä pitäen laadittu esite on nyt satasivuinen, kun siinä aiemmin oli viisikymmentä sivua. Asiakaskattauskin on laajentunut, sillä Fort Delin myyntiliikenne virtasi aiemmin pääasiallisesti keskusliikkeisiin. Muun muassa julkiselle puolelle lounaita valmistavat asiakkaat ovat nyt osa repertuaaria. ”Voimme nyt tarjota lounasruokapuolella paljon sellaista, mitä valikoimissamme ei ole tähän asti ollut.” Fort Delin aiempi tarjonta painottui à la carte- ja pikaruokatuotteisiin. Nyt tuotevalikoima on laajentunut kaikille asiakasryhmille, josta löytyy muun muassa erilaisia perunatuotteita, kastikkeita, majoneeseja, piirakoita ja etikkasäilykkeitä. Orklan omistuksessa on peräti 120 tehdasta, joten Poulsenilla työkavereineen on riittänyt omaksumista siinä, mitä kaikkea emoyhtiöön kuuluu. Lukuisten brändien tuotteet valmistetaan pääasiassa Pohjoismaissa. Myös palveluita on tarkoitus kehittää. ”Tuotteisiin liittyvän tiedon lisäksi meiltä saa aina vastikkeettomasti käyttöideoita. Demokeittiössä päästään toivottavasti järjestämään taas tilaisuuksia, jahka pandemia laantuu.”

Astetta parempia herkkuja Food service -alalla odotellaan nyt bisneksen toipumista pandemian tuoman hidastumisen jäljiltä. Eräs myös korona-ajan vauhdittama muutos, jonka Poulsen näkee, on

30

NOVA 3 • 2022

vähittäiskaupan ja tukkukaupan pakkauskokojen lähentyminen. ”Sama kilonen pussi tiettyä raaka-ainetta voi olla myynnissä sekä vähittäisettä tukkupuolella.” Samankaltaisuus koskee myös ainesosien lähentymistä. Tämä tuo joustavuutta valmistajille. Yhdeksi isoksi trendiksi Poulsen nimeää välipalakulttuurin kasvamisen. ”Ihmiset tulevat edelleen syömään karkkia, sipsejä ja jäätelöä. Snacking vain muuttuu siinä mielessä, että tuotteiden laatu kehittyy, ja samaa tahtia kasvaa valmius maksaa enemmän laadukkaammista herkuista. Myös terveellisemmät välipalat kiinnostavat. ”

Yhdeksi isoksi trendiksi Poulsen nimeää välipalakulttuurin kasvamisen.

Vuosi täynnä lanseerauksia Orklan kanssa toimimisen myötä Fort Delin valikoima kasvoi yhdessä yössä valtavasti. Runsas tarjonta kasvaa entisestään, sillä luvassa on uusia tuotejulkistuksia. Poulsen lupaa, että asiakkaat tulevat näkemään paljon uutta. Suomen markkinoilla laajennetaan esimerkiksi Naturli-brändin kasvisproteiinipohjaisten tuotteiden ja jäätelöiden saatavuutta. Ravintoloihin on tulossa ikonisen Felix-ketsupin premium-versio. Ja niin, se pizza. Välipalaherkkujen ohella pizza on niin suomalaisten kuin muiden eurooppalaisten lautasilla suosikki, jonka nälkä vain kasvaa. Tätä nälkää ruokkimaan Orkla on hiljattain ostanut pizzaketjut Saksasta ja Hollannista. Tulilla on nyt yhtiön oma brändi, jonka pizzajuusto, taikina ja kastikkeet valmistetaan Orklan omilla tehtailla. Poulsen ei voi vielä paljastaa Fort Delin kaikkia uusia kuhinoita, mutta yhdestä hän antaa vihiä. ”Olemme tuomassa finger food -maailmaan jotakin aivan uutta.”

Työyhteisön tunnelma ratkaisee Mitä ensimmäinen vuosi yhteistä taivalta Orklan kanssa on opettanut? ”Isoin oppi on se, että ihmiset toimivat ihmisten kanssa ja että tuotteiden laatu ratkaisee.” Poulsen tietää myös, että työyhteisön hyvä vire on ratkaisevassa roolissa. Se näkyy myös loppuasiakkaalla. Orklaan yhdistymisen myötä laajentuminen on tehnyt mahdolliseksi myös sen, että Fort Deliin on rekrytoitu uutta väkeä. Poulsen iloitsee siitä, että henkilöstölle on avautunut samalla uudenlaisia urapolkuja ja muun muassa kansainvälisiä koulutusmahdollisuuksia. Myös vastuullisuuden merkitys tuo lisäinspiraatiota koko tiimille.


GALLUP

Nova-lehden gallupissa tiedustellaan ravintolaasiakkaiden mielipiteitä ja mieltymyksiä.

Syötkö terveellisesti ravintoloissa? Teksti ja kuvat: Juha-Pekka Honkanen

Kysyimme oululaisilta, kiinnittävätkö he huomiota ruoan terveellisyyteen ulkona syödessään.

J

os pitää huolen siitä, että lähtökohtaisesti syö terveellisesti, voi hyvällä omalla tunnolla mennä viikonloppuna kavereiden kanssa sporttibaariin katsomaan peliä ja syömään burgeria. Pidän perusruoasta, eikä pidä unohtaa, ettei terveellinen ruoka ole sitä erikoisempaa. Kuorineen keitetty peruna on todella vitamiinipitoinen, mutta sitä korvataan turhaan pastalla. Kyse on siitä, miten paljon sitä perunaa syö. Lounaalla pyrin siihen, että puolet lautasesta olisi salaattia. Suosikkipaikassani on hyvä salaattipöytä, jonka tarjonta vaihtuu säännöllisesti. Mutta sielläkin perusasiat ovat tärkeimmät: vihersalaatti, kurkku, tomaatti, fetajuusto ja proteiinipitoinen raejuusto. Kotimaan reissuilla noutopöydät tulevat tutuiksi. Tuntuu siltä, että lounaiden terveellisyyteen panostetaan selvästi. Tarjolla voi olla lasagnea, mutta sen rinnalla lohta tai kanaa. Terveellisenkin lounaan jälkeen olo on täysi, mutta hyvällä tavalla.

Valtteri Kukkonen

Marjukka Kuittinen-Jussila

I

llalla tulee syötyä raskaammin. Päivällä pitää huomioida, että jaksaa työskennellä lounaan jälkeenkin. Illalla syö rauhassa ja nautiskelee ruoka-aineista. Lounailla kiinnitän ensimmäisenä huomion siihen, että lautasella on mahdollisimman paljon vihreää. Vältän myös rasvaisia ruokia. Söin nuorempana tosi paljon perunaa, mutta nykyisin se ei sovi minulle ja peruna on jäänyt pois ruokalautaselta. Korvaan sitä paljon kasviksilla. Valitsenkin ruokapaikat usein sen perusteella, millaiset salaattipöydät niissä on. Työpaikkaani lähellä oleva lounasravintola on onneksi sellainen, jossa saa rakentaa itse annoksensa. Omat erityisruokavalioni osaltaan ohjaavat syömistä. Pidän hirveän tärkeänä erikoisruokavalioiden merkintää esimerkiksi ruokalinjastoilla. Silloin ei tarvitse aina olla kysymässä mitä ruoka pitää sisällään. Arvostan näiden merkintää myös ruokalistoihin. Ei riitä, että tiedot ovat vaikkapa ravintolan nettisivuilla.

Ari Flinck

T

erveelliset valinnat korostuvat arkilounailla. Illallisilla sitä on vapaalla ja ruoan yhteydessä tulee nautittua muutama alkoholiannos. Se vie keveyden tavoittelun mukanaan. Silloin nautiskellaan. Toki selvitän silloinkin, olisiko tarjolla hyvää kalaa. Ei sen tarvitsen illallakaan olla aina pihviä ja pottua. On iän tuomaa viisautta ja raakaa realismia, että kun liikkuminen vähenee, on pakko ajatella mitä ja milloin suuhunsa laittaa. Lihan rinnalla perunan, riisin tai pastan syöminen lounaalla väsyttää niin suunnattomasti, ettei työnteosta tule pariin tuntiin mitään. Lounaalla syön vaihtelevasti punaista lihaa, kanaa, kalaa tai vaikkapa täysin vegaanisesti. Tavoite on se, että suurin osa lautasesta on kasviksia ja juureksia. Talviaikana keittolounas lämmittää, mutta ei vie työtehoa. NOVA 3• 2022

31


32

NOVA 3 • 2022


NÄIN MEILLÄ

Ravintola­keidas ilahduttaa hypermarketin asiakkaita

Teksti: Taija Kivimäki Kuvat: Juha Lindvall

Prisma Kaaren ravintolamaailma tuo ravintola­miljöön keskelle ruokakauppaa. Monipuolisia annoksia voi myös ostaa kotiin.

H

OK-Elannon suurin Prisma sijaitsee noin 80 liikkeelle katon antavassa kauppakeskus Kaaressa, Helsingin Kannelmäessä. Kaupan take away -osaston nopeat ja herkulliset lounaat, kuten kuuluisat patongit, odottavat nälkäistä ja kiireistä heti astuttaessa sisään Prisma Kaareen. Kun käytäviä etenee hiukan syvemmälle myymälään, löytyy ravintolamaailma kauppahallimaisen ruokaosaston yhteydestä, hedelmä- ja vihannesosaston vierestä. Ravintolamaailma on rajattu omaksi keitaaksi kaupan keskelle ja viihtyisään ruokasaliin voi astua suoraan kaupan leveältä käytävältä. Ruo-

NOVA 3• 2022

33


kasaliin päin näkyvät Kaffepuodin herkut ja toisella sisäänkäynnillä asiakasta tervehtivät Siipiyhtiö ja Papá Giovanni sekä patonkitiski. Prisma Kaaren uudistusta varten tehdyssä kuluttajatutkimuksessa kysyttiin asiakkaiden toiveita ruokapalveluiden suhteen. Anniskeluoikeudella varustettuun ravintolamaailmaan valikoitui kolme konseptia; monipuolinen kahvila-ravintola Kaffepuoti uusine tuotteineen ja uusiutunein patongein, kanabuumiin vastaava frittikanaa tarjoileva Siipiyhtiö ja artesaanipizzoja valmistava Papá Giovanni. Ravintolamaailmaa täydentävät viereiset, itsenäisesti toimivat Itsuwok ja Itsudemon sushipiste, joista voi myös napata annoksen ja nauttia sen ravintolamaailman puolella. Valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle mieluista syötävää, oli kyse isommastakin perheestä tai seurueesta. ”Asiakkaitamme ovat Prismassa asioivat. Toki asiakkaita käy meillä koko kauppakeskuksesta, jossa olemmekin markkinoineet ravintolamaailmaa”, ravintolapäällikkö Anna-Maria Heimonen kertoo.

34

NOVA 3 • 2022

Haluamme tarjota kiireisen arjen keskellä ravintolatasoista ruokaa, helposti ja nopeasti. – Ravintolapäällikkö Anna-Maria Heimonen


Nyt pääsemme toden teolla kehittämään uutta, suunnittelemaan, ideoimaan ja kokeilemaan mikä meidän asiakaskunnallemme toimii. – Keittiömestari Cecilia Hurmerinta

Asiakkaita on ollut laidasta laitaan, mutta nuoret eivät vielä ole kovin hyvin löytäneet ravintolamaailmaan. ”Toivotammekin myös heidät tervetulleiksi nauttimaan herkkujamme!”

Helpotusta ja laatua arkeen Ravintolamaailma kutsuu pysähtymään hetkeksi – aamupalalle, lounaalle, kahville, välipalalle tai illalliselle. Kaffepuoti palvelee aamun puoli kahdeksasta iltakahdeksaan saakka maanantaista lauantaihin, sunnuntaisin kahvila-ravintola on avoinna 11–19. Siipiyhtiö ja Papá Giovanni aukeavat 10.30 ja sulkevat 21 maanantaista lauantaihin, sunnuntaisin ne ovat avoinna 11–19. ”Haluamme tarjota kiireisen arjen keskellä ravintolatasoista ruokaa, helposti ja nopeasti. Asiakas voi valita monenlaisista annoksista, sekä syökö paikan päällä vai ottaako ruoan mukaan”, kertoo Heimonen.

Suurin haaste lienee valinnan vaikeus, kun nenän edessä komeilee herkullisia kanansiipiä, viereisestä avotuliuunista vedetään ulos muhkea pizza ja salaattibuffetin tuoreet raaka-aineet houkuttelevat kokoamaan oman lempisalaatin. ”Tavoitteemme on, että ravintolan sisällä unohtaa olevansa Prismassa, ja se on toteutunut. Palaute on ollut hyvää, tällaista asiakkaat ovat kaivanneet”, Heimonen iloitsee. Ravintolamaailma on todella oma maailmansa kaupan sisällä, hypermarket katoaa ympäriltä, kun istuu mukavassa loosityylisessä sohvassa, miellyttävässä valaistuksessa ja rennon musiikin ympäröimänä.

Yhteistyö kaupan kanssa innostaa Ravintolamaailma valmistui Prisman remontin myötä viime vuonna. ”Olemme vasta saaneet ensimmäisen valikoiman tarjolle. Nyt pääsemme toden teolla kehittämään uutta, suunnittelemaan, ideoi-

NOVA 3• 2022

35


maan ja kokeilemaan mikä meidän asiakaskunnallemme toimii”, Kaaren Kauppahallin ravintoloiden keittiömestari Cecilia Hurmerinta kertoo. Ruokakaupan uudistuksessa panostettiin vahvasti tuoreuteen, paikallisuuteen, elämyksellisyyteen ja osaamiseen. Ruokatorilla palvelevat esimerkiksi palvelurooleihin nimetyt ruokamestarit. ”Meillä on laadukkaita, tuoreita raaka-aineita ihan vieressä. Omasta savustamosta saamme tuotteita muun muassa pizzaan ja salaattibuffaan, ja tulossa on myös mah-

36

NOVA 3 • 2022

dollisuus savustaa lihaa.” Hävikin parissa tullaan tekemään paljon työtä. Esimerkiksi Kaffepuodin lounaskeitoksi on suunnitteilla hävikkisosekeitto hevi-osaston poistotuotteista. ”Raaka-aineet ovat ylpeytemme ja ammattitaitoinen henkilökunta takaa omalta osaltaan laadun. Hinta-laatusuhde on erittäin kohdillaan”, summaa Anna-Maria Heimonen.

Grocerant ilmiö kuvaa nykyaikaa Grocerant tarkoittaa kaupan ja ravintolan rajapintojen


hälvenemistä, kaupan sisällä voi olla ravintola tai kaupasta voi ostaa käsin tehtyä ravintolatasoista ruokaa. Palvelujen yhdistäminen helpottaa kiireistä elämää. Toisaalta maailmanlaajuinen epidemia on tuonut muutoksia ruokailuun. ”Kotona syödään enemmän aterioita ja ihmiset kaipaavat helpotusta ja vaihtelua aterioihin. Pandemia on vauhdittanut ravintolamaailman käynnistymistä”, Heimonen pohtii.

SIIPIYHTIÖ – FRIED CHICKEN Rapeat friteeratut kanansiivet tarjoillaan eri makuvariaatioilla, perinteisesti buffalo-kastikkeella, korealaisella ja karibilaisella makumaailmalla. Siipibuffetissa on lisäksi rapeita ranskalaisia, kasviksia ja erilaisia dippejä. Annos maksetaan kilohinnan mukaan. Ravintolassa nautittaessa annos kootaan koriin, mukaan otettaessa on tarjolla kaksi eri kokoista kannellista rasiaa.

PAPÁ GIOVANNI – NAPOLILAISTA PIZZAA Artesaanipizza paistetaan napolilaisessa avotuliuunissa. Täytteet tulevat Kaaren Kauppahallin leikkele- ja juustopuodista sekä omasta savustamosta. Noin puolet pizzoista syödään täällä ja puolet otetaan mukaan. Perjantai on selkeästi pizza­ päivä. Ravintolasta voi myös ostaa valmista taikinaa ja oikaista näin ruoanlaitossa ja silti nauttia todellisesta makuelämyksestä.

KAFFEPUOTI – SUOLAISTA JA MAKEAA Entinen deli-kahvila uudistui Kaffepuodiksi. Ruokaisimmat annokset ovat lohikeitto, smörret, patongit ja salaattibuffet. Tilliöljyllä ja kylmäsavulohella viimeisteltyä lohikeittoa voi tilata vaikka kattilallisen.Tapaslajitelma sopii mainiosti nautittavaksi viinin kera. Makeannälkää sammuttavat muun muassa jättisuuret korvapuustit.

ANNA-MARIA HEIMONEN

CECILIA HURMERINTA

ravintolapäällikkö, Kaaren kauppahallin ravintolat

keittiömestari, Kaaren kauppahallin ravintolat

Oma suosikkini Ravintolamaailman annoksista on kylmäsavulohipizza. Pizza biancassa on oman savustamon lohen lisäksi bufala mozzarellaa, sitruuna crème frâichea ja maalaisperunalastuja. Pizza lähtee usein mukaan kotiin, 6 minuuttia uunissa ja se on kuin vasta paistettu. Pizza Kit tulee varmasti myös omaan käyttöön.

Minun lempiannokseni ravintolamaailmasta ovat lohikeitto ja siipibuffa, sieltä erityisesti karibialainen siipi. Odotan myös kovasti Pizza Kitiä, se nopeuttaa ruoanlaittoa, mutta silti saa myös tehdä yhdessä perheen kanssa.

NOVA 3• 2022

37


SAVUKIRJOLOHIREMOULADE 1 kg prk Myyntierä 1 kg Tuotenro 33588

Savukirjolohi-remoulade on Kalaneuvoksen hittituote ammattikeittiöille. Savukirjolohi-remoulade on majoneesipohjainen remoulade, jossa on Kalaneuvoksen lämminsavukirjolohta 38 % kokonaispainosta. Tuote toimii erinomaisesti monenlaisessa ruoanlaitossa. Käytä esim. savulohimoussen tapaan uuniperunoiden tai croissanttien täytteenä, lettujen päälle ja cocktailpaloihin. Tuotetta voi käyttää myös pelkästään lisukkeena ruokaisan salaatin tapaan.

MAISSIPANEROITU KIRJOLOHIFILEEPALA 5 kg ltk Myyntierä 5 kg Tuotenro 1006483

Maissipaneroitu kirjolohifileepala on irtopakastettuna laadukasta fastfoodia kaikenikäisten makuun. Tuote on nopea ja helppo valmistaa. Valmistus onnistuu helposti uunissa, uppopaistamalla tai pannulla.

kalaneuvos.fi/horeca


Ainekset parhaaseen pääsiäiseen

Laadukkaat raaka-aineet sekä raikkaat reseptit inspiroivat helppoudellaan ja modernilla otteellaan. Upean sesongin maistuvimmat ruokahetket tehdään yhdessä.

STICKY CHICKEN KENTUCKY STYLE annosmäärä 50 7,500 kg Kariniemen Kananpojan Koipireisi, luuton nahalla miedosti suolattu (HK 2471) 0,300 l ruokosokeria 0,100 l soijaa 0,200 kg valkosipulia 0,100 kg inkivääriä 0,050 kg Liquid smoke savuaromi 0,400 l BBQ-kastiketta 0,030 kg sitruunamehua 0,002 kg mustapippuria 0,100 l punaviinietikkaa 0,000 kg rypsiöljyä 0,075 kg suolaa 0,001 kg kuivattua chililastua 0,001 kg korianteria Aseta koipireidet vuokaan, lisää rypsiöljy ja mausta suolalla. Kypsennä 120 °C uunissa, kunnes sisälämpö on 74 °C. Karamellisoi sokeri kattilassa, lisää soija, etikka, BBQ-kastike, hienonnettu valkosipuli sekä inkivääri ja keitä noin 30 minuuttia. Lisää liquid smoke ja sitruunamehu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sivele kastike koipiin ja paahda koipia 250 °C uunissa noin 5 min. Koristele kanat kuivatuilla chililastuilla ja korianterilla. Tarjoile esimerkiksi vihreän salaatin kera.

VASTUULLISIA VALINTOJA HYVÄÄ MAKUA ARVOSTAVALLE: 2541

Kariniemen Kananpojan Fileeperhonen, miedosti suolattu n. 2 kg (HK 2541)

34072

Kariniemen Kananpojan Koipireisi, luuton nahalla miedosti suolattu n. 4 kg (HK 2471)

2253

Kariniemen Kalkkunan Paistileike, marinoitu n. 2,3 kg (HK 2253)

1005876

HK Rypsiporsas® Pluma, kypsä, pakaste n. 2 kg (HK 7433)

35334

HK Pastasalaattipohja 3 kg (HK 7664)

HKSCAN FINLAND OY FOOD SERVICE Asiakaspalvelu 010 570 130 hkscanpro.fi hkscan.com


40

NOVA 3 • 2022


TRENDI

Yli puolet suomalaisista kuluttajista toivoo ravintolaan ja ruokapalveluihin tarjolle luomu­vaihtoehtoja. Ruoantuotannon vastuullisuustrendi näkyy myös luomutuotteiden valikoiman kasvuna.

luomua LAUTASELLE

Teksti: Krista Korpela-Kosonen Kuvat: Shutterstock

Luomutrendeistä ammattikeittiöissä kertoo projektipäällikkö Anu Arolaakso Savon koulutuskuntayhtymästä.

1

PÄIVÄKODEISSA POPSITAAN LUOMUBANAANEJA

Julkisissa ruokapalveluissa käytetyimpiä luomutuotteita ovat hiutaleet, jauhot, suurimot, pastat ja rasvaton luomumaito. Myös luomukasviksia hyödynnetään saatavuuden mukaan. Päiväkodeissa käytetään lisäksi paljon luomubanaaneja, joita lapsille tarjotaan välipalalla.

3

LUOMU MAISTUU HENKILÖSTÖJA OPISKELIJARAVINTOLOISSA

4

ASIAKKAAT TOIVOVAT LUOMUVAIHTOEHTOJA

5

HYVÄ SUUNNITTELU SÄÄSTÄÄ KUSTANNUKSIA

Yksityisen sektorin ravintoloissa hyödynnetään luomua laajasti monissa eri tuoteryhmissä. Henkilöstö- ja opiskelijaravintolat ovat ravintolatyyppejä, joissa luomutuotteiden käyttö tällä hetkellä korostuu. Suomessa on jo jonkin verran ravintoloita, joiden ruokatarjonnasta valtaosa on luomua. Erityisen käytettyjä luomutuotteita ovat kasvikset, jotka ravintola hankkii mielellään paikallisina lähituotteina. Luomuliha kiinnostaa sekä ravintoloita että ruokailevia asiakkaita, mutta sen saatavuus on edelleen kysyntään nähden vähäistä. Luomukahvia suosivat tarjonnassaan monet kahvilat ja ravintolat.

Luomun kulutus kasvaa Suomessa tasaisesti, ja se heijastuu luomun kysyntään myös ravintoloissa ja ruokapalveluissa. Viimeisimmän Luomubarometrin mukaan noin 60 prosenttia suomalaisista kuluttajista toivoo, että joukkoruokailussa olisi tarjolla luomuvaihtoehtoja. Luomutuotteiden käyttö on monille ravintoloille jo arkipäivää, mutta asiakkaat eivät sitä välttämättä tiedä, jos asiasta ei aktiivisesti viestitä. Luomuraaka-aineiden käytöstä kannattaa kertoa asiakkaille esimerkiksi verkkosivuilla tai ruokalistassa. Ravintolan luomutarjonta voi olla asiakkaalle tärkeä kriteeri ruokailupaikan valinnassa.

2

KASVIPROTEIINITUOTTEET JA RIISIN KOTIMAISET KORVAAJAT KIINNOSTAVAT

Ruoantuotannon vastuullisuustrendi näkyy luomutuotteiden kysynnässä ja tarjonnassa. Helppokäyttöiset kasviproteiinivalmisteet kiinnostavat myös luomuvalikoimassa. Ravintolat toivovat tuoteryhmään uusia vaihtoehtoja ja uudenlaisia resepti-ideoita. Kotimaisesta viljasta tehdyt ateriajyvät kiinnostavat riisin korvaajina. Niitä on tullut hyvin saataville myös luomutuotteina.

Hyvällä suunnittelulla ravintola voi saada ruokalistalle paljonkin luomua samoilla hankintakustannuksilla kuin vastaavia tavanomaisia tuotteita. Ammattikeittiöiden kokemusten mukaan luomutuote käyttäytyy reseptiikassa eri tavalla kuin tavanomainen tuote. Pienempi määrä luomutuotetta – esimerkiksi mausteita tai lihaa – voi tuoda saman lopputuloksen makuun kuin isompi määrä tavanomaista tuotetta. Luomun käyttöä kannattaa ravintolassa miettiä ennen kaikkea käyttömäärän ja käyttöhintalaskelman eikä ostohinnan kautta. NOVA 3• 2022

41


Food Safe

ILOA JA LAATUA ammattikeittiöön H

yvä ammattikeittiö on enemmän kuin lounastajan tai illastajan nälän tyydyttämistä varten. Se on paikka, jossa kukoistaa luovuus ja rakkaus ruokaan. Samalla siellä asuu vastuullisuus ja huolellisuus. Parhaiten tämä toteutuu ympäristössä, jossa ensi­ luokkaiset välineet takaavat sujuvan työskentelyn. Puhtaus ja korkea laatu ovat suomalaisessa keittiössä ylpeyden aihe. Mikä vastaisi näihin vaatimuksiin paremmin kuin suomalainen perheyritys Fiblon Oy, joka laatii tuotteensa mahdollisimman pitkälle koti­ maisista raaka­aineista. Sen FIBRA®­pyyhintäliinat ovat helppo ja käteen sopiva ratkaisu ammattilaisille.

Vaikka ammattikeittiössä noudatetaan tiukkoja hygieniastandardeja, siellä ei tarvitse näyttää tuotantolinjalta tai laboratoriolta. Työn ydin on tuottaa asiakkaalle nautinnollisia hetkiä ja viime kädessä iloa hyvästä ruoasta. Miksei se saisi näkyä keittiössä? FIBRA® tuo mukanaan keittiöön tulvahduksen väriä, mikä näkyy niin tuotteissa kuin asiakaspalvelussa. Se on kuin ripaus muskottia tai pirskahdus sitruunaa, jota ilman annos ei vain olisi yhtä herkullinen. Työn iloa ammattikeittiöön samalta luotettavalta kumppanilta. 40 vuoden kokemuksella.

Bio FIBRA® Handy Bio FIBRA® Basic

40 x 50 cm 35 kpl

40 x 50 cm 100 kpl

ư FSC-sertifioitu 93182 GTIN 6416584031820 Kespro: 30131007 Heinon Tukku: 8066104

ư FSC-sertifioitu 93201 GTIN 6416584932011 Kespro: 20840613 Meira Nova: 4924008 Heinon Tukku: 8018079 Wihuri: .0457440

Bio FIBRA® Classic 45 x 58 cm 100 kpl

FIBRA® Basic 40 x 50 cm 140 kpl 93199 GTIN 6416584931991 Kespro: 20805161 Meira Nova: 4924009 Heinon Tukku: 8018078 Wihuri: .0457390

42

NOVA 3 • 2022

ư FSC-sertifioitu 93159 GTIN 6416584931595 Kespro: 20936653 Meira Nova: 4924007

FIBRA® Classic 45 x 58 cm 50 kpl 93358 GTIN 6416584933582 Kespro: 20843362

fibraliina.fi


VASTAUS

Miksi? Miten? Milloin? Meira Novan asiantuntijat vastaavat asiakkaiden kysymyksiin.

Tutkimuksen tuloksia Miten asiakkaamme kokevat yhteistyön sujuvuuden Meira Novan kanssa? Teimme asiakastyytyväisyystutkimuksen ja selvitimme asiaa.

Miten tutkimus tehtiin? Toteutimme kuluneena talvena laajan asiakastyytyväisyystutkimuksen yhdessä IROResearchin kanssa selvittääksemme asiakkaidemme mielipiteitä yhteistyöstä Meira Novan kanssa. Tiedonkeruu suoritettiin sekä puhelinhaastatteluina että nettikyselynä. Tutkimuksen kohderyhmänä oli Meira Novan nykyiset asiakkaat.

Arja Liimatainen Kaupallinen johtaja Meira Nova Oy

Mihin asioihin asiakkaat ovat tyytyväisiä? Kokonaistyytyväisyys on pysynyt samalla hyvällä tasolla kuin edellisvuoden tutkimuksessa. Erityisen tyytyväisiä asiakkaat olivat muun muassa tuotteiden ja tuotetietojen laatuun, täsmällisiin tavarantoimituksiin sekä nettitilausjärjestelmän toimintaan. Asiakaspalvelun nopeuteen ollaan entistäkin tyytyväisempiä. Kaiken kaikkiaan yhteistyötä pidetään sujuvana ja ostamista helppona. Palvelualttiiden ja ammattitaitoisten yhteyshenkilöiden sekä asiakaspalvelun toiminta sai paljon kiitosta.

Millaista palautetta Nova-lehti sai? Tutkimuksessa selvitettiin myös asiakkaiden tyytyväisyyttä ja kiinnostusta Nova-lehteen. Lehti sai erinomaiset arviot muun muassa ulkoasustaan ja ajankohtaisuudestaan.

Lehteä luetaan melko tarkasti sekä paperiversiona että sähköisesti. Nova-lehden ohella sähköinen uutiskirje olisi mieluinen tapa saada tietoa Meira Novalta, ja uusi uutiskirjeemme lanseerataankin lähiaikoina.

Meira Nova kiittää kaikkia tutkimukseen vastanneita. Vastausten avulla pystymme kehittämään toimintaamme entistä paremmaksi ja sitä kautta tuottamaan asiakashyötyä Noste2025-strategiamme mukaisesti.

NOVA 3• 2022

43


Ihanat

FELIX- TUOREJUUSTOT

Felix maustamaton tuorejuusto 1,5 kg 235512

Felix ruohosipuli tuorejuusto 1,5 kg 235513

Felix valkosipuli kg

tuorejuusto 1,5 235515

Felix-tuorejuustot ovat laktoosittomia, helposti levittyviä ja kestävät hyvin kuumennuksen. Makuja on neljä: maustamaton, ruohosipuli, valkosipuli ja pippuri.

Felixin tuorejuusto taipuu moneen, niin Felix pippuri tuorejuusto 1,5 235515

ruoanlaittoon kuin leivontaan.Sopii jälkiruokiin, kg

munavoin pohjana, suuruksena, uuniperunan lisukkeena tai sellaisenaan levitteeksi.

SeaGood Oy Fort Deli / www.fortdeli.fi

Puh. 0207 981 150 / tilaukset.fortdeli@orkla.fi


n e n i l l w l e o r B e e m i z l e Vä mi-M u o l l a H

Halloumi-meze-bowl koostuu grillatusta tai paistetusta halloumista ja ihanista Välimeren antipastoista. Pohjaksi sopii jyväpasta sitruunaisella ekstra-neitsytoliiviöljyllä, valkosipuli-chilimixillä ja tuoreilla yrteillä maustettuna.

Filos halloumi-juusto reilut viipaleet 750g MN: 23497

Filos orzo jyväpasta 500g MN: 35345

Filos ekstra-neitsytoliiviöljy sitruuna 1l MN: 36035

Royal aglio, olio & pepperoncino 195g MN: 1117226

Yhteystiedot:

Royal aurinkokuivattu Paliria riisitäytteinen tomaatti öljyssä 2,4/1,3kg miniviininlehtikääryl 2kg MN: 94629 MN: 95905

tilaukset@egavrielides.fi

www.filos.fi

Tuire Virkkula Matti Eskelinen Signe Närhinsalo Maria Gavrielides-Maksimow

044 0870 056 050 5634 193 044 2754 933 040 5321 677


Pakkasen parhaat lounasravintoloille ja ammattikeittiöille- helppoa ja nopeaa!

UUTUUS!

Green Cuisine Vegenuggetit 20g 7310500185835

MN 1006930

KG/ME 6 kg (6 x 1 kg)

Rapeaksi paneroidut Green Cuisine Vegenuggetit ovat vegaaninen ja ilmastöystävällinen vaihtoehto perinteisille nuggeteille.

Rapea Ruiskalafilee 125 g, MSC 7035110300828

MN 1006866

KG/ME 7 kg (n. 56 x 125 g)

Rustiikkinen artesaanikalafilee Alaskanseitistä www.findusfoodservices.fi


TUOTE

Esittelyssä sesonkituotteita ja poimintoja Meira Novan valikoimasta sekä tuotteiden uudenlaisia käyttötapoja.

Suklaaherkkua

Kuva: Shutterstock

ja yllätyksiä Pääsiäisherkkuna pidetyllä suklaamunalla on pitkä historia. Vaikka sesonkimakeisen muoto on säilynyt samana, saadaan lähes vuosittain maistella ja ihastella uusia trendimunia. Maistuvatko tänä vuonna uudet töhnämunat, valkosuklaavai tummasuklaamunat vai ehkä vegaaniset suklaamunat?

S

uklaamunien historia liittyy vahvasti uskonnollisiin perinteisiin ja kevääseen. Perinteisesti linnunmuna on ollut vahva symboli uudesta elämästä ja elämän jatkumisesta. Erilaisia linnunmunia, tavallisesti kananmunia, on annettu pääsiäislahjaksi hyvin pitkään. Kuninkaallisissa piireissä oli varaa ”pistää paremmaksi”. Historian kirjat kertovat, että jo 1200-luvun lopulla Edward I osti 450 lehtikullalla päällystettyä munaa. Tunnetuimmat koristellut munat ovat Venäjän keisariperheelle valmistetut Fabergèn pääsiäismunat.

1800-luvun keksintö Suklaiset munat kehitettiin varsin varhain: ensimmäiset suklaamunat valmistettiin jo 1870-luvulla Saksassa ja Ranskassa. Varsinainen teollinen tuotanto aloitettiin Englannissa, missä John Cadbury aloitti niiden valmistuksen vuonna 1875. Jo näiden munien sisältä löytyi yllätys – ne sisälsivät sokeroituja manteleita. Cadbury valmistaa edelleen suklaamunia. Tämän vuoden hitiksi on noussut yrityksen Roses Easter Egg. Suomeenkin suklaiset pääsiäismunat saapuivat suht nopeasti. Fazer aloitti Mignon-munan valmistamisen jo 1890-luvulla. Oikean kananmunan kuoreen kätketty nougat-

suklaaherkku on edelleen myynnissä ja monen suomalaisen suosituin pääsiäisherkku.

Ihania yllätyksiä Suklaamunaan on jo sen ensimmäisestä versiosta asti kuulunut myös suklaakuoren sisältä löytyvä yllätys. Fazerkin aloitti onttojen suklaamunien valmistamisen jo 1900-luvun alussa. Erilaisten herkkujen lisäksi ontoista suklaamunista löytyi tavallisesti sormus. 1970-luvulla esimerkiksi Kinderin yllätysmuniin kätkettiin pikkuruisia leluja. Erilaiset pienet muoviset lelut suklaamunien sisällä yleistyivätkin 1900-luvun lopussa. 2000-luvulla muovi on korvattu muilla materiaaleilla, ja suklaamunien valmistajat ovat kehittäneet erilaisia muovittomia versioita. Tuotekehittäjät ovat 2000-luvulla innovoineet suklaamunia myös ”aikuisten makuun”. Esimerkiksi liköörin- tai samppanjanmakuiset suklaamunat ovat suosittuja. Löytyypä jopa oluenmakuinen Guinness-suklaamuna. 2010-luvun trendimuniksi ovat nousseet niin sanotut ”töhnämunat”eli kreemitäytteiset suklaamunat. Tämän kevään uutuuksissa maistuvat esimerkiksi tuttujen suklaapatukoiden maut.

NOVA 3 • 2022

47Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.