Page 1

North Sea Jazz

NEE MG RAT IS M EE!

Magazine

Vier generaties sterke zangeressen ARTIST IN RESIDENCE

Robert Glasper ‘Door improvisatie ontstaat magie’ MUZIEK EN MÉÉR

Eten en drinken op niveau BEKIJK HET VOLLEDIGE PROGRAMMA BINNENIN


Statement of the art THE NEW M10: THE ART BEHIND THE ART.

Creating an elegant and modern device that can reproduce recordings with fidelity, clarity and sonic depth is an art form of its own. Equipped with a powerful 100 wpc amplifier, 24/192 DAC, lossless multi-room streaming, and intuitive touch panel and app controls, the new NAD M10 is a sophisticated but compact device worthy of the world’s greatest music. #statementoftheart

Discover the art of NAD Masters at nadelectronics.com/M10


Voorwoord

Foto: Andreas Terlaak

Leon Ramakers en Berry Visser, oprichters van MOJO, werden in de jaren ’70 van een faillissement gered door Paul Acket; vandaar dat onder het allereerste North Sea Jazz-affiche uit 1976 ‘Acket & MOJO’ staat. Ook was de huidige CEO van MOJO, John Mulder, van 1977 tot 1988 productiemanager van het festival. Nog altijd praten mijn collega’s met veel liefde en bewondering over de grondlegger van de concertbusiness in Nederland én de oprichter van North Sea Jazz, Paul Acket. Na zijn overlijden besloot zijn vrouw Jos dat er maar één partij was waar North Sea Jazz in goede handen zou zijn en dat was MOJO.

04 Beste bezoeker, Hartelijk welkom op het NN North Sea Jazz Festival 2019! Met veel genoegen en trots openen wij op vrijdag 12 juli de deuren van Ahoy voor de 44e editie van ons festival. Die deuren gaan dit jaar overigens vroeger open dan voorheen, elke dag om 14.30 uur, zoals u eerder alleen gewend was op de zondag. Dit om de inloop van publiek meer te spreiden en iets meer rust in het programma te brengen.

Tenslotte nog dit: als u in juli bij Ahoy aankomt, ziet u rechts van de hoofdingang een enorm nieuw gebouw opdoemen. Een geheel nieuwe vleugel, met daarin een prachtige concertzaal, de RTM Stage. De komende twee edities zullen we onze ingang moeten aanpassen aan de bouw, maar vanaf 2021 zal dit een prachtige toevoeging aan het festival betekenen. Namens mijn hele team, sponsoren en partners wens ik u een geweldig festival toe! Jan Willem Luyken Directeur North Sea Jazz

Zoals u in dit magazine zult lezen is het onze programmeurs weer gelukt om een prachtig, tijdloos en spectaculair programma neer te zetten, waarbij elke zaal weer een festival op zich is. Ook kunt u kennismaken met mijn collega’s Nicky en Hans, verantwoordelijk voor het andere belangrijke, minstens zo gevarieerde programma: eten en drinken. Van streetfood tot twee Michelin-sterren, van koffie tot champagne, en alles daar tussenin! Nog meer reden tot feest: MOJO, al sinds 1994 de organisator van North Sea Jazz, viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Wat niet veel mensen weten, is dat de banden tussen MOJO en North Sea Jazz vanaf het begin al zeer hecht waren.

Het allereerste North Sea Jazz affiche.


Foto: Marc Nolte

Inhoud

Jazz is ook een soort poëzie. Die gedachte kwam bij me op toen ik bezig was met een bloemlezing uit de wereldpoëzie. Een bundel van mijn 50 favoriete gedichten, ter ere van 50 jaar Poetry International. Terwijl ik over die gedichten nadacht, ging de kaartverkoop van North Sea Jazz van start. En langzamerhand werden de namen bekend van de musici.

08

WELKOM BIJ NORTH SEA JAZZ

INTERVIEWS EN REPORTAGES ARTIST IN RESIDENCE: ROBERT GLASPER STEVE LUKATHER (TOTO) VIER GENERATIES ZANGERESSEN MEEST LEGENDARISCHE CONCERTEN VAN BEZOEKERS ACHTER DE SCHERMEN: DE AFDELING FOOD & BEVERAGE PARKHEUVEL EN HANS WORST: TWEE ROTTERDAMSE EXTREMEN

10 13 14 16

20

23

Zijn die musici eigenlijk ook niet een soort dichters, dacht ik ineens. Ze vertolken met hun stem en instrumenten diepe zielenroerselen, zoals dichters met hun pen woorden vinden voor het onzegbare. Daarmee raken ze een snaar bij de luisteraars en bij de lezers.

10

PROGRAMMA 26 HIGHLIGHTS 30

PAUL ACKET AWARD

16

31 COMPOSITIEOPDRACHT

In mijn bloemlezing, die de titel LEES! heeft gekregen, komt de zee (Sea), poëzie en jazz samen in een gedicht van de Curaçaose dichter Jopi Hart. Wij duiken deze drie dagen niet in een onstuimige oceaan, maar in de zee die North Sea Jazz heet. Rotterdam is poëtischer dan je denkt, je vindt poëzie overal. Zelfs in Ahoy.

33

34 56 59 60 63

[…] Wanneer de zee lustig langs de kusten kuiert, met luie vingers de stille brede baaien streelt, en met zinnelijk plezier rondom de glimmende rotsen speelt … dan wil ik volledig in haar opgaan. Ik wil haar razende woede. Ik wil haar scheppende kracht. Ik wil haar prikkelende strelingen. Ik wil leven op strakgespannen snaren, niet te evenaren klanken componeren, onvergankelijk. Zoals de zee. Ahmed Aboutaleb Burgemeester van Rotterdam Uit: Entrega, Jopi Hart. Willemstad, Curaçao: Carilexis, 2000. p. 76; vertaling: Aart G. Broek en Lucille Berry-Haseth.

64 67

ART POSTER COMPETITIE, CODARTS TALENT STAGE KUNST OP NORTH SEA JAZZ LINEUPS VRIJDAG TIJDSCHEMA VRIJDAG LINEUPS ZATERDAG TIJDSCHEMA ZATERDAG LINEUPS ZONDAG TIJDSCHEMA ZONDAG

MEER (NORTH SEA) JAZZ NORTH SEA ROUND TOWN 52 NORTH SEA JAZZ PROJECTS 70 CURAÇAO NORTH SEA JAZZ

20

38

SERVICE DOE MEER MET UW FESTIVALTICKET 45 VIP-ARRANGEMENTEN 49 KAARTVERKOOP 51 VAN EN NAAR ROTTERDAM AHOY 89 COLOFON

30

43

Non-Dutch speakers please note: an English summary of articles is included in this magazine, starting at page 74.

45


JAZZ

BESTEL NU KAARTEN

IN HET CONCERTGEBOUW

WO 20 NOV 2019

Brad Mehldau Solo

Verhalende jazz op zijn best, met klassieke invloeden

ZO 16 FEB 2020

Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis: Giants of Jazz Eerbetoon aan de grootste jazzmeesters, van Duke Ellington tot Dave Brubeck

MA 9 DEC 2019

A Jazzy Christmas: Jazz Orchestra of the Concertgebouw

The Best of Wynton Marsalis and the Jazz at Lincoln Center Orchestra

VR 13 DEC 2019

WO 18 MRT 2020

Swingende en sfeervolle kerstklassiekers met diverse vocalisten

Brederode, Scholten & Glerum: ISOLOPHILIA

Wonderlijke klankwereld vol verstilling, spanning en melodie door gloednieuw trio

foto’s: Govert Driessen, Eduardus Lee, Clay McBride, Gerhard Richter, Michael Wilson

MA 17 FEB 2020

Het beste uit het veelzijdige bigband-repertoire

Chick Corea Trilogy with Christian McBride and Brian Blade Legendarische jazzpianist met zijn fenomenale trio

DUTCH JAZZ HERITAGE Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw eert zijn helden

Gerry Mulligan Big Band VR 24 JAN 2020: Marjorie Barnes zingt Ella Fitzgerald DO 9 APR 2020: Count Basie VR 1 NOV 2019:


100% HEERLIJK

0% ALCOHOL


WELKOM OP NORTH SEA JAZZ

Het dak gaat er Grote namen, rijzende sterren, talloze instrumenten die stuk voor stuk virtuoos worden bespeeld… Het NN North Sea Jazz Festival heeft letterlijk voor elke muziekliefhebber iets in huis. Bent ú al klaar voor de 14e editie in Rotterdam Ahoy? Met een slordige 150 optredens is North Sea Jazz het grootste indoor muziekevenement ter wereld. En daar zijn we trots op! Binnen en buiten onze landsgrenzen staat het festival bekend als dé plek waar binnen drie dagen het verleden, heden en de toekomst van jazz voorbij komen. Naast die stevige basis van jazz komen ook alle aanverwante genres ruimschoots aan bod. Funk, soul, wereldmuziek, blues, pop, hiphop, dance: elke bezoeker vindt gegarandeerd iets wat hem of haar aanspreekt binnen die perfecte balans van gevestigde namen en beloftes voor de toekomst.

Intiem en gezellig Het festival gaat alweer meer dan vier decennia mee, wat absoluut een prestatie genoemd mag worden. Vooral omdat voor deze 44e editie de kaarten wederom in recordtijd waren uitverkocht! Oprichter Paul Acket bracht in 1976 het festival tot leven. In het Congresgebouw in Den Haag, waar het dertig jaar zou blijven. Tijdens die eerste editie traden jazz-legendes op als Sarah Vaughn, Count Basie, Stan Getz en Dizzy Gillespie. Zo’n driehonderd muzikanten gaven acte de présence, verdeeld over zes zalen. Inmiddels is het festival flink gegroeid: dit jaar zijn dat ruim duizend optredende muzikanten die maar liefst vijftien podia vullen. Veertien jaar geleden vond North Sea Jazz in het Rotterdamse Ahoy haar nieuwe locatie. Daar worden ook dit jaar weer zo’n 75.000 bezoekers verwacht, terwijl het festival tegelijk haar intieme en gezellige karakter heeft weten te behouden.

Meer dan muziek alleen Naast muziek in alle vormen, maten en genres is er in Ahoy nog veel meer te beleven. Neem tussen uw favoriete optredens door bijvoorbeeld eens een kijkje op de verschillende kunsttentoonstellingen; omschrijvingen vindt u elders in dit magazine. Binnen én buiten vindt u bovendien talloze stands waar u naar hartenlust kunt winkelen. Of u nu geïnteresseerd bent in geluidsdragers, muziekinstrumenten, sieraden, kleding of boeken en tijdschriften, u wordt op uw wenken bediend. De stands met populaire North Sea Jazz merchandise, met onder meer T-shirts, posters en de Who’s Who Festival Guide (met daarin álle optredende artiesten) vindt u op verschillende plekken. En ook voor de inwendige mens wordt volop gezorgd met zo’n 25 foodstands en tientallen bars over het hele terrein!


Iedereen een eigen programma

Op www.northseajazz.com kunt u een eigen blokkenschema samenstellen met must-see optredens, en dat eenvoudig opslaan. De site is ook prima te bezoeken met uw mobiele telefoon. Of download de app, zodat u uw programma ook offline kunt raadplegen. Zo maakt u een persoonlijke route door North Sea Jazz!

weer af!

VOLG NORTH SEA JAZZ OOK OP FACEBOOK, INSTAGRAM EN TWITTER!

Foto’s: Joan van Nispen tot Sevenaer • Hans Tak

Nagenieten van het festival op tv, radio en online Ook dit jaar is de NPO, vaste mediapartner van North Sea Jazz, aanwezig op het festival om opnames te maken en verslag te doen. Tijdens het weekend zendt Radio 2 live vanaf het festival de NPO Radio 2 Soul & Jazz lijst uit. De NTR doet zoals elk jaar verslag van het festival op tv, radio, internet en NPO 2 Extra. Concertopnames van North Sea Jazz zijn te horen op NPO Soul & Jazz.

09


10

ARTIST IN RESIDENCE ROBERT GLASPER

‘Alleen door improvisatie ontstaat pure magie’


Creatief, eigenzinnig, vernieuwend en vooral openminded, zo wordt Robert Glasper betiteld. De 41-jarige Amerikaanse toetsenist, zanger en producer leeft en speelt naar eigen zeggen altijd in het moment. Dit jaar is de meervoudig Grammy-winnaar Artist In Residence tijdens het festival en wil hij met zijn optredens de bezoekers trakteren op een muzikale, experimentele trip met onbekende bestemming.

Foto: Mathieu Bitton

Glasper doet geen enkele moeite om zijn enthousiasme te verhullen. Hij is enorm vereerd dat hij voor deze editie van North Sea Jazz is gevraagd om als Artist In Residence driemaal met compleet verschillende optredens in Rotterdam Ahoy te staan. “Het voelt als een prachtige erkenning”, vertelt hij trots. “Dit bewijst dat ik tijdens alle edities dat ik al op North Sea Jazz stond, blijkbaar iets heb neergezet.” De Texaanse toetsenist is groot fan van het festival, waar hij onder meer al met zijn eigen trio, zijn groep Robert Glasper Experiment en vier jaar geleden zelfs met het Metropole Orkest mocht uitpakken. “North Sea Jazz is om meerdere redenen mijn favoriete festival”, legt hij uit. “Allereerst klinken alle zalen fantastisch, hoe groot of klein ook. Daarnaast is het programma ieder jaar om je vingers bij af te likken en van een ongekende diversiteit. Op North Sea Jazz smelten vrijwel alle muziekgenres samen, waardoor er een organische, eerlijke mengeling van smaken, culturen en stijlen ontstaat. Je hoeft geen pure jazzcat te zijn om er een geweldige tijd te hebben.” Verfrissende elementen De magie van diezelfde smeltkroes aan genres is voor Glasper zelf altijd de drijvende kracht achter zijn werk. Hij verkent al zijn hele carrière de muzikale horizon op zoek naar verfrissende elementen die zijn muziek een andere dimensie geven. Zo laat hij zich net zo makkelijk inspireren door de classic rock van The Rolling Stones als de melancholische vibe van Radiohead, de inspirerende kracht van hiphop-grootheden als Mos Def en The Roots, of zelfs de emotie die klassieke stukken voortbrengen. In al

zijn samenwerkingsverbanden is vrijheid van geest het sleutelbegrip. “Ik werk graag met artiesten die niet bang zijn om van hun geloof af te vallen. Zo ben ik namelijk zelf ook. Tijdens mijn liveshows is er altijd ruimte voor improvisatie. Sterker nog: het is de reden dat ik scherp en enthousiast blijf en me niet ga vervelen. Ik zou nooit een stuk dood kunnen repeteren om het vervolgens talloze malen te herhalen. Alles draait om spontaniteit, energie en flow. Alleen door improvisatie ontstaat pure magie.” Zeven nominaties Deze artistiek progressieve gedachtegang is de leidraad in al Glaspers creatieve beslissingen, en dat legde hem bepaald geen windeieren. Zo ontving de pianist uit Houston al zeven Grammynominaties, waarvan hij er drie verzilverde: voor zijn album Black Radio, voor het nummer Jesus Children Of America én voor de score voor de film Miles Ahead over het leven van zijn grote inspirator Miles Davis. Ook zijn samenwerking met rapper Kendrick Lamar, specifiek het nummer These Walls van diens album To Pimp A Butterfly, werd beloond met een Grammy. De op het eerste gezicht opmerkelijke combinatie met de rapper uit Compton is daarbij exemplarisch voor de ruimdenkende muziekfilosofie van Glasper. “Aanvankelijk zou ik maar één nummer met Kendrick opnemen voor zijn album To Pimp A Butterfly. Maar toen ik eenmaal begon te spelen, riep hij alsmaar dat ik moest doorgaan en in het moment moest blijven. Die spontane, genre-overstijgende wisselwerking is de basis voor alles wat ik maak. Mensen willen gewoon goede muziek horen en niet in hokjes denken. Alle grote kunstenaars in de geschiedenis waren mensen die de regels braken. Voor mij zijn er maar twee woorden leidend: fuck it. Dit zijn misschien de artistieke wetten, maar ik ga het toch anders doen.”

meerdere van mijn werelden. Ik weet nog niet precies hoe alles ingekleurd gaat worden, maar het zal uiteraard onvoorspelbaar zijn. Daarbij vind ik het ook heel fijn om weer met mijn goede vriend Mos Def op de bühne te staan. We kennen elkaar al heel lang en hebben een geweldige klik.” Als derde optreden eert hij zijn voorbeeld en inspirator Miles Davis met een tribute concert met onder meer bijdragen van vocalist Bilal. “Miles is mijn grote held en ik wil hem, net zoals ik dat ook heb gedaan met het album Everything’s Beautiful, in deze show introduceren bij een publiek dat hem nog niet kent. Het wordt een mix van de ontwikkeling van zijn sound en speelstijlen die gaat van Birth Of The Cool tot bijvoorbeeld een plaat als Bitches Brew. En dat alles op een organische, speelse manier. It’s gonna be a good ride.” Glasper, die momenteel niet met een nieuw project bezig is en vooral zijn bestaande werk overal op de aardbol speelt, staat te trappelen om in juli de bezoekers van het festival te verrassen met iets bijzonders. “Mensen gaan iets horen dat ze hiervoor nog nooit hebben gehoord. Een eerlijk en nieuw geluid, dat je meevoert op een muzikale reis. Ik hoop dat het publiek mij vertrouwt en die reis met mij en de band wil maken.”

Robert Glasper op het festival ROBERT GLASPER WITH CHRIS DAVE, DERRICK HODGE AND SPECIAL GUEST YASIIN BEY VRIJDAG, CONGO ROBERT GLASPER TRIO

Voorbeeld en inspirator Glasper heeft op North Sea Jazz meerdere uitdagende projecten; elke dag een. Zo speelt hij uiteraard met Vicente Archer and Damion Reid in zijn vertrouwde trio en geeft hij een show met gastmuzikanten waaronder rapper Yasiin Bey(beter bekend als Mos Def). “Het is drie dagen lang het beste uit

MET VICENTE ARCHER EN DAMION REID ZATERDAG, HUDSON ‘EVERYTHING’S BEAUTIFUL’, TRIBUTE TO MILES DAVIS FEATURING BILAL MET BILAL, MICHAEL SEVERSON, DERRICK HODGE EN DAMION REID ZONDAG, DARLING

11


Vingers in vele jazztaarten Ze zijn de afsluiter van de Nile op zaterdag: Toto, van enorme hits als Africa, Hold The Line en Rosanna. En nee, het is helemaal niet gek dat deze band op een ‘jazzfestival’ staat, verklaart gitarist Steve Lukather. Voor een ‘oude rocker’, zoals hij zichzelf noemt, heeft Toto-gitarist Steve Lukather nog een prima geheugen. Zo weet hij nog precies dat hij al eens eerder op het festival optrad, in 2000, samen met Edgar Winter. “Wat ik me herinner, is dat ik werd omringd door allemaal geweldige muzikanten. Tijdens ons optreden keek ik naar rechts en zag Mike Brecker, Pat Metheny en Dave Sanborn aan de zijkant van het podium staan. Allemaal jongens die ik ken, maar toch, dat was een momentje hoor! Festivals zoals dit zijn altijd goed voor een weerzien met oude vrienden. Tegelijk zie je artiesten die je altijd al hebt bewonderd én ontdekt nieuwe muzikanten. Iedereen gaat vriendschappelijk met elkaar om. Die vibe is wat een festival voor mij interessant maakt.” Van Quincy tot Miles Dat een band als Toto, die toch meer in de pop/rock-hoek wordt geschaard, op een festival als North Sea Jazz staat,

vindt Lukather best logisch. “Het is net zoiets als Montreux, Tokyo Jazz Festival of Chicago Jazz, waar we pas nog stonden; een festival met een breed programma. Muzikaal van alles wat. Maar jazz is sowieso niet raar voor ons; we hebben onze vingers in vele jazztaarten gestoken. Door de jaren heen hebben we, ook als sessiemuzikanten, met veel verschillende acts gespeeld: van light jazz zoals Quincy Jones tot Herbie Hancock, Wayne Shorter en Miles Davis. Toto is geen jazzband, natúúrlijk niet, maar je hoort er zeker invloeden in terug, al is het geen keiharde bebop. We houden van allerlei soorten muziek, dat is juist de kracht van de band. Jonge jazzcats De gitarist omschrijft zichzelf als een absolute jazzfan. “Ik ontdekte het genre al op de middelbare school. Ik hou van de harmonische inhoud, de sfeer, de intentie en het geniale eraan. Het kan moeilijke muziek zijn, maar ook heel

mooie, en zelfs beide tegelijk als je ervoor openstaat. Zelf hou ik van alle muziekstijlen, van virtuoos spel tot een simpele popsong. Maar het is inspirerend om die jonge jazzcats te zien spelen.” Wat zijn eigen band naar het festival gaat brengen is nog niet helemaal bekend, maar Steve heeft al wel een idee. “Dit optreden is onderdeel van de 40th Anniversary Tour, dus we doen nummers uit ons hele oeuvre. Natuurlijk mogen de grote hits niet ontbreken. Maar tegelijk doen we het ook een beetje anders; voegen wat nieuwe nummers toe en wat ouder werk dat we nog ergens van zolder hebben getrokken. Een ververste setlist, zeg maar. Mét enkele verrassingen, waar ik nu al zin in heb!”

ZATERDAG, NILE

13


Verdeeld over vier generaties brengen deze muzikale powerladies hun veelal soul-gewortelde klanken naar Rotterdam: twee maken zelfs hun debuut op het festival!

VIER GENERATIES STERKE VROUWEN

Sisters are

Giuliano Bekor

14

Anita Baker

Macy Gray

Het mag bijzonder genoemd worden als van tevoren al bekend is dat de eerste keer op het festival meteen ook de laatste zal zijn: het optreden van soul-powerhouse Anita Baker is onderdeel van haar afscheidstournee. De uit Ohio afkomstige zangeres begon haar carrière in de jaren ’70 met de band Chapter 8. Haar eerste soloalbum The Songstress verscheen in 1983, opvolger Rapture uit 1986 zorgde voor het grote succes. De bijbehorende hitsingle Sweet Love bleef haar grootste in Nederland; in de VS was dat twee jaar later Giving You The Best That I Got. Inmiddels heeft Baker maar liefst acht Grammy’s op haar naam staan, plus vier American Music Awards en zeven Soul Train Music Awards.

De laatste keer dat we Macy Gray op het festival zagen was in 2012, met de David Murray Blues Big Band. Ze brak eind jaren ’90 door met het album On How Life Is en staat bekend om haar karakteristieke raspy stem. Hoewel ze vaak onder R&B/ soul wordt geschaard, is Gray veelzijdiger dan dat. Zo coverde ze in 2012 het hele album Talking Book van Stevie Wonder uit 1972, en nam in 2016 Stripped op met een jazzcombo. Behalve op het podium was Gray ook al vaak te zien op het witte doek, in films als Spider-Man, Scary Movie 3, The Paperboy en Cardboard Boxer. En, bijzonder: in 2005 opende ze haar eigen Macy Gray Music Academy.

LEEFTIJD 61 JAAR

LEEFTIJD 51 JAAR

DOORBRAAKALBUM RAPTURE UIT 1986

DOORBRAAKALBUM ON HOW LIFE IS UIT 1999

GROOTSTE HIT SWEET LOVE

GROOTSTE HIT I TRY

LAATSTE ALBUM CHRISTMAS FANTASY UIT 2005

LAATSTE ALBUM RUBY UIT 2018

EERDER OP FESTIVAL NOOIT

EERDER OP FESTIVAL IN 2004, 2010 EN 2012

DEZE EDITIE VRIJDAG, MAAS

DEZE EDITIE ZATERDAG, MAAS


doin’ it for themselves

15

Ms. Lauryn Hill

Janelle Monáe

Lauryn Hill brak muzikaal door als de zangeres van de band Fugees, waarmee ze onder meer de monsterhit Killing Me Softly scoorde. Daarna begon ze een tweede carrière als soloartiest. Of eigenlijk een dérde, want als actrice was ze al bekend van de serie As The World Turns en de film Sister Act 2: Back In The Habit. Met hits als Doo Wop (That Thing), Ex-Factor en Everything Is Everything zette ze zichzelf ook solo op de kaart. En, bijzonder: in 1999 deed ze een postuum duet met toenmalig schoonvader Bob Marley, Turn Your Lights Down Low. Sinds vorig jaar tourt ze in het kader van het 20-jarig jubileum van debuutalbum The Miseducation Of Lauryn Hill.

De opvolgster van Prince, wordt ze wel genoemd. En qua funk doet ze niet voor hem onder. De kleine man uit Minneapolis was ook groot fan van de zangeres, maar Janelle Monáe heeft helemaal geen vergelijking nodig; ze staat haar eigen mannetje, inclusief bijbehorend pak! Nadat ze Big Boi van OutKast ontmoette en diens maatje P. Diddy haar tekende op zijn Bad Boy-label, veranderde haar leven. Ze knalde de wereld in met haar debuut The ArchAndroid en deed dat nog eens dunnetjes over met The Electric Lady en haar laatste album Dirty Computer. Daarnaast bewees ze zich als actrice in awardwinnende films als Moonlight en Hidden Figures.

LEEFTIJD 43 JAAR

LEEFTIJD 33 JAAR

DOORBRAAKALBUM THE MISEDUCATION OF LAURYN HILL UIT 1998

DOORBRAAKALBUM THE ARCHANDROID UIT 2010

GROOTSTE HIT DOO WOP (THAT THING)

GROOTSTE HIT WE ARE YOUNG, MET DE GROEP FUN.

LAATSTE ALBUM MTV UNPLUGGED NO. 2.0 UIT 2002

LAATSTE ALBUM DIRTY COMPUTER UIT 2018

EERDER OP FESTIVAL NOOIT

EERDER OP FESTIVAL IN 2011 EN 2012

DEZE EDITIE ZONDAG. NILE

DEZE EDITIE ZONDAG, NILE


Legendarische concerten door de jaren heen

16

“Miles Davis-concert: 1989, in de Statenhal in Den Haag. Zelden heeft een concert zoveel indruk op mij gemaakt. Godzijdank heb ik hem daarna nog twee keer gezien.” Martijn Bosma

“Het geïmproviseerde concert toen Amy Winehouse niet kwam opdagen. Marcus Miller en een all-star band vulden het gat, met een geweldige versie van Rehab.” Ad van Bever

“Gladys Knight! Fe-no-me-naal. Muzikaal perfect, ook door de backings en muzikanten. En wat een binding met het publiek. Iedereen stond met tranen in hun ogen. Ik zou de tijd willen terugspoelen naar dat moment.” Andrea Bouhuys

“Het plusconcert van Alicia Keys in 2008 blijft mij voor altijd bij. Ten eerste was het een geweldig optreden waar ik bijna vooraan stond, ten tweede omdat het mijn eerste keer op North Sea Jazz was en ik vanaf dat jaar verslaafd ben geraakt aan het festival.” Fernanda dos Reis


Op North Sea Jazz komt vooral véél muziek voorbij, van de groten der aarde. Maar wat was nu het meest legendarische concert dat u ooit op het festival zag? Op onze oproep kregen we heel veel reacties… hier een selectie.

“Roy Hargrove; wat speelde hij mooi trompet. Helaas recent overleden. Rust zacht…” Henny Steenkamer

“Jaren ’90, denk ik – ik weet het niet eens meer zeker. Etta James in de Statenhal te Den Haag. Nog nooit gezien of van gehoord, maar ik was in één keer verkocht. Wat een stem!”

Harm van der Kamp

“Mark King met Larry Graham, maar ook met Prince en Santana. Het openingsconcert van North Sea Jazz en ik was meteen voorgoed ‘verpest’. De hele avond en het weekend met een grote grijns rondgelopen!” Esther Kok

“Jill Scott, 2008. Mijn allereerste North Sea Jazz. Haar show was zó heet dat mijn vrienden en ik er nog steeds over praten. Haar zang was natuurlijk geweldig, maar ze bracht ook nog een kick-ass band mee die de Maas van de vloer tot de nok liet stomen.”

Darrell Kinsey

“Ik ben helaas kwijt in welk jaar dit was, maar het Oscar Peterson trio speelde ’s middags in de PWA zaal. Mét Joe Pass en Jean ’Toots’ Thielemans. Vijf legendes op één podium speelden ongerepeteerd een aantal classics uit de jazzwereld met, voor mij, als absoluut hoogtepunt een jamuitvoering van Sweet Georgia Brown. Wat een moment, wat een passie, wat een muzikaliteit!” Aat Boot


PROUD PARTNER OF NN NORTH SEA JAZZ FESTIVAL

FIGROEP.NL

SAMEN VAN BETEKENIS


HORECA OP NORTH SEA JAZZ: EEN VOLLEDIG AANBOD

Eten en drinken op topniveau

20

Naast de muziek is op North Sea Jazz ook een belangrijke rol weggelegd voor de horeca: die moet van de hoogste kwaliteit zijn! Hans Kuipers en Nicky Swartjes van de afdeling Food & Beverage zorgen ervoor dat u zich straks weer tegoed kunt doen aan een enorme selectie aan gerechten en dranken.. Van een glaasje fris of kop koffie tot een dure champagne, en van een hamburger of Vietnamese loempia tot sushi en oesters: naast een walhalla voor muziek is North Sea Jazz dat ook voor de inwendige mens. Verspreid over het terrein van Ahoy staan zo’n 36 eetstands en 23 barren, inclusief gespecialiseerde in cocktails, whisky, speciaalbieren, champagne en wijn. Wat daar wordt verkocht, en wat juist niet, luistert nauw. Dat weet de afdeling Food & Beverage als geen ander, en Hans Kuipers en Nicky Swartjes in het bijzonder. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de horecaconcepten op het festival, steekt Hans van wal. “We kijken wat het beste past bij een festival als North Sea Jazz, bepalen het assortiment en kijken waar alles komt te staan.” Nicky vult aan: “Als we hebben bedacht wat we willen, worden cateraars benaderd en zodra de deal is gesloten, voer ik alles uit en bekijk bijvoorbeeld hoe de stands en terrassen eruit moeten komen te zien.” Daarbij is niet alleen het zitgemak belangrijk, zegt ze: “Elk jaar hebben we vier vrachtwagens vol met bomen die Ahoy opfleuren, om het overal gezellig te maken.”


Interview: Tanja Spaander • Foto's: Gregor Servais

‘De Oesterman was al zo snel ‘los’, dat hij ’s nachts nog naar Parijs is gereden, zonder te slapen’

Het bepalen van de catering zelf begint met kennis over het evenement, legt Hans uit. “Het eerste waar we naar kijken, zijn de openingstijden. Gaat het om een ‘los’ concert, zoals in het Goffertpark, of een festival? En in het laatste geval: is dat één dag, of een heel (lang) weekend?” Nicky gaat verder: “Als we de openingstijden in kaart hebben gebracht, gaan we kijken welke bezoekers er komen. Wat is de man/vrouw verhouding, de gemiddelde leeftijd, het opleidingsniveau, uit welke regio komen ze? Bij nieuwe festivals gaan we daarvoor in overleg met degenen die de muziek programmeren, maar met North Sea Jazz hebben we inmiddels zo veel ervaring dat we het wel weten.” Geen patat Het moge duidelijk zijn: met een paar kramen patat en bijbehorende snacks red je het niet op dit festival als dit. Hans: “Eerlijk gezegd wilde ik eigenlijk helemaal geen patat op North Sea Jazz! Het festival moest classy zijn en luxe uitstralen. En niemand had behoefte aan friet, dacht ik. Totdat mijn eigen vrouw, die elk jaar met een stel vriendinnen gaat, vroeg: ‘Waarom is er eigenlijk geen patat? Dat willen we,

gewoon zo’n zak!’ De vraag nam met het jaar toe en uiteindelijk zijn we toen Pomms’ gaan uitproberen. Dat is toch wat andere patat dan de ‘platte’: aardappels worden er in de schil gekookt, de saus handgemaakt. We hebben ze ergens achteraf neergezet, vooral niet in het oog: achteraan bij de Nile. Maar vanaf minuut één liep het goed. Als iemand met een zakje patat ergens liep, werd door andere bezoekers meteen gevraagd waar ze dat vandaan hadden en met het jaar steeg de omzet. Achteraf gezien was het dus een goede zet, maar het ging wel met pijn in het hart”, lacht Hans als een boer met kiespijn. Toch is hij terugkijkend ook blij met de aanwinst, vooral op Nile Square, waar Pomms’ nog steeds te vinden is. “Als je kijkt naar de programmering in de Nile, zie je daar vooral de grote acts, minder jazz en meer pop. Dat trekt een bepaald publiek; ook mensen die een grote artiest willen zien, voor een kaartje hebben gespaard, maar misschien niet ook nog eens 200 euro in hun achterzak hebben om stuk te slaan op drank en eten. Voor die mensen moet er ook catering zijn, zoals patat of een hamburger, die ze kunnen betalen. Naast variatie in aanbod kijken we dus ook naar variatie in prijs. Maar”, besluit hij streng: “die ‘snacks’ moeten dan wél van goede kwaliteit zijn.” >


22

Klant is koning? Hans heeft nog een verhaal over een stand waar hij specifieke ideeën over had, bekent hij. “Naar aanleiding van een heerlijk saté’tje ergens anders kwam ik op het idee van de satébar op North Sea Jazz. Dan niet alleen met saté van kip en varkenshaas die iedereen kent, maar ook van geit, garnalen, ossenhaas... Je hebt tientallen soorten en die komen elk met hun eigen saus. Saté kambing (geit) doe je bijvoorbeeld niet met satésaus, maar eerder met ketjap. In Indonesië krijg je er lontong bij, rijst, dus, en geen stokbrood. Zo authentiek wilde ik het ook. Vanaf dag één was de satébar een groot succes: ze verkochten zo veel dat ze het bijna niet aan konden. Maar toen kwam de eigenaar naar me toe en zei: ‘Hans, behalve lontong willen ze ook allemaal stokbrood!’ Tja, klant is koning, hè. Dus heb ik hem gezegd: ‘Een stukje stokbrood erbij is prima, maar die lontong blijft liggen!’” Nog steeds is de satébar een van de best lopende stands van het festival. Maar er zijn ook weleens ideeën mislukt, geeft Nicky toe. “Scroppino, bijvoorbeeld. Daarvan dachten we een jaar of zes geleden dat het the next big thing zou worden. Maar we waren een jaartje te vroeg en verkochten op die editie nog geen vijf liter. Het jaar erop zag je het pas op terrassen en in clubs en hoewel wij het uit het assortiment wilden halen, wilde de cateraar het toch nog een keer proberen. Ineens was het niet aan te slepen!” Ook Plenty, vegetarisch eten gebaseerd op de bekende kookboeken van Ottolenghi, had een aanloop nodig. Nicky: “Hans en ik zijn fan van die boeken en wilden het vega-aanbod toch al uitbreiden, dus voegden we dit toe. Maar het werkte totaal niet: de titel ‘Plenty’ was duidelijk nog te onbekend. Toen we het jaar erna ‘vega’ erachter zetten, liep het meteen een stuk beter. Nu snapten mensen tenminste wat het was.”

’s Nachts naar Parijs Cateraars die op North Sea Jazz een stand beginnen, worden niet zomaar in het diepe gegooid, benadrukt Hans. “We begeleiden ze in alles, en geven ook prognoses hoeveel ze gaan verkopen. Tijdens het festival staan we continu in contact, om te kijken of alles goed gaat.” Want héél soms gaat het weleens mis, zegt hij: “In de champagnebar introduceerden we van een goedlopende champagne ook een duurdere variant. Tot onze eigen verbazing sloeg die zó aan dat we op het laatste moment, al tijdens het festival, nog veel extra flessen hebben moeten inkopen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat we dat weekend die champagne óveral hebben weggetrokken om te kunnen blijven schenken.” Een dergelijke maatregel was ook nodig voor de oesterman, weet Hans nog: “Maar die was eigenwijs! Hij geloofde onze prognose niet en had veel minder voorraad meegenomen dan we hadden aangeraden. Dat is hem flink opgebroken: vrijdagavond om 11 uur was hij al los. Toen is hij ’s nachts nog naar Parijs gereden, zonder te slapen, en kwam de volgende dag terug met nog veel meer oesters.”

Elk jaar weer bekijken Hans en Nicky, in overleg met de organisatie, welke horecastand eigenlijk overbodig is geworden en wat ze nog kunnen toevoegen. Want ze hebben nog wel het nodige op hun verlanglijstje staan. “We zouden graag de Zuid-Amerikaanse keuken uitbreiden, bijvoorbeeld met Peruaans”, zegt Nicky. “Afgelopen jaar hebben we Mexicaans geïntroduceerd, dat was meteen een succes.” Hans is al een tijdje op zoek naar een goede Chinees, zegt hij: “Maar een die verder gaat dan tjap tjoy en babi pangang; meer met pekingeend in flensjes en mooie dim sum. Ik zou ook meer met vis willen doen: kreeft, garnalen, mosselen. Maar eerlijk gezegd zou ik niet eens weten waar we het kwijt moeten, want we zitten helemaal vol.” En ze staan vierkant achter alles wat er te koop is op het festival, besluit hij. “We hebben alles geproefd. Er is niets op het festival dat Nicky en ik niet hebben gegeten. Dus ja, we steken onze handen in het vuur voor alles wat er wordt aangeboden!”

Loopt het water u inmiddels in de mond? Een uitgebreid overzicht van de verschillende foodstands op het festival vindt u via www.northseajazz.com/horeca


TWEE HORECA-EXTREMEN UIT ROTTERDAM

Wordt het een worst of een sterrendiner? Wat eten op North Sea Jazz betreft lijkt er geen groter verschil te zijn dan tussen Hans Worst en sterrenchef Erik van Loo van pop-up restaurant Parkheuvel. Toch hebben de heren een belangrijke overeenkomst: ze spelen beide een thuiswedstrijd.

‘EIGENWIJZE’ HOTDOGS VAN HANS WORST

TWEE STERREN IN AHOY Een Rotterdammer is hij niet; chefkok Erik van Loo (55) komt uit Zuid-Limburg. Via omzwervingen langs Duitsland, Amerika en Nederlandse steden kwam hij terecht in de Maasstad. Daar nam hij alweer dertien jaar geleden restaurant Parkheuvel over, inmiddels goed voor twee Michelin-sterren. Voor het derde jaar op rij is er een ‘pop-up’ vestiging op North Sea Jazz. “De festivaldirecteur belde, of we dat wilden doen”, herinnert Erik zich. “Ik wilde eerst weten wat de bedoeling was en bedenken of we dat konden. Maar we denken altijd in uitdagingen en zijn ingestapt.” Sinds de eerste keer heeft hij dingen

bijgeleerd en aangepast, zegt de sterrenchef. “Zoals de setting: eerst hadden we lage tafels met linnen. Het zag er hartstikke mooi uit, maar ook sjiek en duur, en dat schrikt mensen af. Nu hebben we hoge tafels met een linnen servet, super netjes. Behalve het restaurantgedeelte is er ook een ruime bar waar mensen drankjes en bites kunnen bestellen, uiteraard hoef je hier niet voor te reserveren.” In Ahoy wordt speciaal een keuken gemaakt, waar een team aan de slag gaat. “Wat we kunnen voorbereiden nemen we vanaf het vaste restaurant mee, de rest wordt daar gedaan. Het wordt wel aanpoten: Parkheuvel blijft tijdens het festivalweekend ook open, dus het is drie dagen dubbel zo hard rennen!”

PARKHEUVEL SERVEERT ELKE DAG TWEEMAAL EEN VIERGANGENDINER: ALS LATE LUNCH EN EARLY DINNER. RESERVEREN IS VEREIST; DIT KAN VIA WWW.NORTHSEAJAZZ.COM/PARKHEUVEL, WAAR U OOK MEER INFORMATIE VINDT.

Hans Worst (50), een geboren en getogen Rotterdammer, is sinds 2002 een vaste waarde in de stad met zijn hotdogkraam. Oorspronkelijk op de Coolsingel, tegenwoordig op het Beursplein, voor het WTC. Naast zijn vaste stek reist Hans met zijn originele Amerikaanse hotdogkar (‘zelf geïmporteerd!’) ook langs evenementen en festivals. Vanaf 2014 is hij te vinden op North Sea Jazz, achter de Nile. “Dat eerste jaar hebben we meteen een nieuw product geïntroduceerd: de RotDog. Het is de Rotterdamse versie van de hotdog; lekker eigenwijs. Een broodje met daarin cheddar kaas, natuurlijk een worst en dat dan verpakt in bacon. Het geheel wordt afgemaakt met mijn eigen zwarte biersaus.

Die is zoet, licht pittig en gaat goed samen met het hartige van de hotdog. Dat is mijn specialiteit, maar we hebben er meer, regelmatig verzinnen we weer iets nieuws.” De grootste uitdaging op een festival als dit is de capaciteit, bekent Hans, want op Nile Square verkoopt hij per dag veel meer dan op het Beursplein. Daarnaast is het soms moeilijk om iets van de muziek mee te krijgen. “North Sea Jazz is precies wat ik zelf leuk vind, dus regelmatig probeer ik even mijn snor te drukken om ergens te gaan ‘snoepen’. Door de drukte lukt dat niet vaak. Ach, ik vind het ook al leuk vanwege de vibe en mensen van overal ter wereld die aan mijn kar komen. Vaak weet ik niet eens of het gasten zijn of artiesten, maar ik vind het allemaal prachtig!”

23


“Wil je het gevoel herbeleven dat je bij dat ene concert had? Wil je de nuances van die bas voor je zien, en die kracht uit die trompet horen? Dat kan. In je eigen huiskamer. Met de elektronica van Mola Mola en de luidsprekers van Vivid Audio.” Bert Bazuin, jazzliefhebber en importeur van bijzondere hifi.

Terrason Audio Texasdreef 25

3565 CL Utrecht 030 - 207 60 10

www.terrason-audio.nl

Texasdreef 25

3565 CL Utrecht 030 - 207 60 10

www.terrason-audio.nl


Where talents become artists Codarts is the hotspot for Music, Dance and Circus education. Come and see our world music, jazz and pop talents at the North Sea Jazz Festival - Codarts Talent Stage (Nile Square). WWW.CODARTS.NL


Masego

Highlights

Rewind, Forward: Play

Jacob Collier

Chance the Rapper

26

Vernieuwing en traditie, de twee ogenschijnlijk tegengestelde begrippen, worden als geen ander verenigd in jazz. Uitschieters zijn er aan beide kanten en wat voor de één als een welkome ontwikkeling voelt is de ander misschien te afwijkend, maar het spanningsveld tussen overlevering en experiment is één van de belangrijkste aantrekkingskrachten van jazz. Nu borrelt er al een paar jaar een ontwikkeling in met name de Amerikaanse en Britse muziekscene waarbij vernieuwing en traditie op een prachtige manier samenkomen en waarbij de volledige zwarte muziekgeschiedenis wordt betrokken. Het levert muziek op die zijn inspiratie haalt uit alles tus-

sen John Coltrane en A Tribe Called Quest, waar Afrika en Jamaica in doorklinken en waarin op een toegankelijke manier wordt geëxperimenteerd. Zoals rappers in de jaren ’80 hun muzikale basis overnamen uit de meest uiteenlopende en obscure vormen van jazz, soul en funk, zo vormt hiphop op zijn beurt weer een bron voor creatieve jazz. De zwarte muziekgeschiedenis is een bruisend, zichzelf steeds vernieuwend perpetuum mobile. Het huidige jazzgeluid vindt zijn weg in clubs, bij een jong publiek en drukt dit jaar een belangrijke stempel op het programma van het North Sea Jazz Festival. Je hoort het onder meer bij de jonge,

Robert Glasper Artist in Residence innemende altsaxofonist Braxton Cook, Brits tubafenomeen Theon Cross, drummer Makaya McCraven, het hevig aan de spirituele seventies refererende Maisha, Kamasi Washington en multi-instrumentalist en producer Sly5thAve, die een orkestrale ode aan Dr. Dre zal uitvoeren. Tegelijk zijn op het festival alternatieve R&B acts te horen die putten uit de volledige zwarte muziekgeschiedenis. Creatieve jazz-attitude vinden we bij The Internet en Chance the Rapper. Ongrijpbaar origineel en wat aanpak betreft vergelijkbaar zijn Jacob Collier en Masego. De pakkende pop van Janelle Monáe is juist weer hevig geïnspireerd door Prince.

Eén van de belangrijkste aanjagers van voorgenoemde stroming is Robert Glasper. De 41-jarige toetsenist heeft zich vanaf het begin van zijn carrière succesvol als een vis in het water bewogen in zowel jazz als hiphop. Hij werkte met onder anderen JAY-Z, Kendrick Lamar, J Dilla en Kanye West en was tegelijk geliefd in jazzkringen. Eerst als begeleider bij onder meer Roy Hargrove en Christian McBride maar al snel met zijn eigen groepen. Met zijn Robert Glasper Experiment zette hij de toon voor een nieuwe muzikale benadering en speelde hij over de hele wereld zalen plat met


Ze zijn er nog, de legendes die de muziekgeschiedenis mede vorm hebben gegeven en natuurlijk staan er weer flink wat op North Sea Jazz. Zo doet pianist en hitcomponist Burt Bacharach op zijn 91e het festival aan, een unieke kans om hem nog eens te zien spelen. En wat te denken van Houston Person, een must voor liefhebbers van botervette old-school tenorsax, zaterdag in de Madeira. De 84-jarige pianist Abdullah Ibrahim - in zijn jongere jaren bekend als Dollar Brand - is de belichaming van vrijheid in traditie en zijn ZuidAfrikaanse roots klinken altijd door.

Een bijzonder project is dat van saxofonist Gary Bartz (78) die terugblikt op zijn een halve eeuw terug verschenen album Another Earth. Met uit de oorspronkelijke lineup trompettist Charles Tolliver (77) en de zoon van de oorspronkelijke drummer Freddie Waits: de minstens zo bekende Nasheet Waits. Uit de alternatieve Chicagoscene komt pionier Henry Threadgill (75), geliefd vanwege zijn bijzondere klankkleuren en instrumentaties. Pianist Chick Corea treedt op, zijn latincollega Chucho Valdés is er en zanger Bobby McFerrin keert na een lange afwezigheid terug op het podium.

Bebop-pianist Rein de Graaff neemt dit jaar afscheid als pianist en organisator van inmiddels legendarische tournees. Hij is de éminence grise van de Nederlandse jazz en speelde gedurende zijn gehele carrière met vele grootheden van de jazz waaronder Hank Mobley, Lee Morgan, Dexter Gordon en Johnny Griffin. Maar hij was ook een stimulans voor Nederlands talent, zoals de drie altsaxofonisten met wie hij optreedt.

Foto: Carol Friedman

Legends

27

Bobby McFerrin

Foto: Carol Friedman

een ongehoord krachtige en virtuoze mix van hiphop, neo-soul, funk en jazz. Daarnaast doorspekt hij zijn muziek met een flinke vleug rock, inclusief covers van Nirvana, Radiohead en David Bowie. Combineer dit met Glaspers muzikale jeugd in maar liefst drie verschillende kerken en je krijgt iets onweerstaanbaars. Ook in akoestische setting kan hij een hiphop groove neerzetten met een diepte die zijn weerga niet kent. Als Artist in Residence laat de toetsenist op North Sea Jazz zijn rijke palet horen door niet alleen op te treden met zijn band aangevuld met zijn oude maat Yasiin Bey, ook bekend als Mos Def (vrijdag) maar ook met zijn geliefde akoestische trio (zaterdag) en met Everything’s Beautiful, een eerbetoon aan Miles Davis met onder anderen Bilal (zondag).

Chucho Valdés

Foto: Mathieu Bitton

Chick Corea

De programmeurs van North Sea Jazz zetten bijzondere artiesten, thema’s en muzikale trends van deze editie in de schijnwerpers.


28

Special Projects

Melissa Aldana

Het North Sea Jazz Festival is bij uitstek een plek waar musici elkaar in de wandelgangen ontmoeten,

maar dit jaar gebeurt dat ook weer openbaar met enkele projecten waarbij muzikanten samenwerkingen aangaan buiten hun gebruikelijke muzikale kring. Drummer Makaya McCraven nodigt bij zijn groep Universal Beings speciale gasten uit, pianist Michel Camilo speelt met de blazers van de New Cool Collective Horns, trompettist Ambrose Akinmusire met het Mivos String Quartet en rapper voor zijn vijfsterrenproject Origami Harvest en het Metropole Orkest met de uiteenlopende zangeressen Lizz Wright, Becca Stevens en Camila Meza. Gitarist Reinier Baas en altsaxofonist Ben van Gelder worden gerekend tot de creatiefste breinen van de nieuwe jazzgeneratie. Onlangs hebben ze met het Metropole Orkest het album Smash Hits uitgebracht, dat nu op North Sea Jazz tot leven zal komen. Een prachtige en voorbeeldige vorm van samenwerking.

Zanger José James voert eenmalig met het Nederlandse Noordpool Orkest zijn eerbetoon aan Bill Withers uit: Lean On Me. Zaterdag staat de Volga geheel in het teken van één-op-één dialogen. Op basis van The Seasons Project van Ben Wendel en het concept-album Duopoly van Kris Davis zullen korte ontmoetingen plaatsvinden tussen een pool van twaalf roulerende musici die bekend staan om hun kracht in intimiteit. Met verder onder meer Aaron Parks, Gilad Hekselman, Mary Halvorson en Kendrick Scott, een festival op zich.

Hetzelfde geldt voor de vijf uur durende all-star marathon van avant-garde icoon John Zorn. Hij schreef in drie maanden tijd driehonderd stukken: The Bagatelles. Een flink deel daarvan zal vrijdag in de Darling worden gespeeld door het puikje van de New Yorkse jazzscene. Zo wordt er geopend met de legendarische band Masada, sluit gitarist Marc Ribot af en zijn in de tussentijd vele helden te horen waaronder John Medeski, Ikue Mori, Dave Fiuscynski en Craig Taborn. Naast deze oudgedienden is er ook vers bloed. Zoals gitarist Julian Lage, die bij Zorn kanten van zichzelf laat horen die eerder onder de oppervlakte bleven. Om de sfeer vast te houden verwacht Zorn dat alle musici de volledige vijf uur aanwezig zijn.

John Zorn

Dat de traditie van swingende luisterjazz op een wakkere manier voortleeft, bewijst de benadering van een aantal jonge musici die opvallen met hun eigen frisse kijk op het verleden. De sfeer van helden als Joe Henderson of Oscar Peterson is te voelen bij onder meer Melissa Aldana, Christian Sands, Joel Ross en de urgente James Brandon Lewis. Het leuke is dat deze musici elkaar ook actief volgen en naar hartenlust mengen met andere scenes, wat zorgt voor een onbevangen levendigheid.

José James

Keeping Time

James Brandon Lewis

John Zorn Bagatelles Marathon


vrijdag 15 november

LUCIBELA

wo 1 mei Gretchen Peters do 2 mei Marquis Hill Blacktet vr 3 mei Rembrandt Frerichs Trio & Paolo Fresu za 4 mei Sanne Rambags & Sun-Mi Hong di 7 mei Tourist LeMC vr 10 mei Miles Okazaki za 11 mei Maarten Hogenhuis Trio zo 12 mei John Scofield Combo 66 di 14 mei WORD! Devil’s Pie – D’Angelo (film) do 16 mei Brand New Jazzfestival vr 17 mei Patty Griffin za 18 mei Or Bareket Quartet do 23 mei BVR Flamenco Big Band ft. Antonio Serrano wo 29 mei Nick Mulvey do 30 mei Butcher Brown

HET HELE JAAR DE BESTE JAZZ IN ROTTERDAM

Bekijk het volledige programma op lantarenvenster.nl Wilhelminapier, Rotterdam

za 1 jun Anderson Bennink Glerum Van Kemenade zo 2 jun Dom Flemons vr 7 jun Charlie Hunter & Lucy Woodward za 8 jun Hilario Durán Quartet do 13 jun Mark Schilders invites: Marcellis & Darieaux + AAN/EOP vr 14 jun Dutch Jazz Collective met Benjamin Herman za 22 jun Ralph van Raat speelt Radiohead za 29 jun Het Jazzschip za 29 jun Mart’nália sings Vinicius de Moraes za 7 sep Typhoon - Akoestische Veranda Sessies locatie: Weelde zo 15 sep Eric Vloeimans & Frank Woeste do 19 sep Astillero za 21 sep Brad Mehldau Trio

za 5 okt Eric Bibb do 17 okt Peter Bernstein Quartet vr 18 okt Gilad Hekselman Trio za 19 okt Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars

vr 15 nov Lucibela za 16 nov Jonathan Kreisberg Quartet za 23 nov Huun Huur Tu

za 14 dec New Cool Collective zo 22 dec Lavinia Meijer & Michiel Borstlap


Foto: Nathan West

30

PAUL ACKET AWARD

Gitarist met een uniek geluid Julian Lage is de winnaar van de Paul Acket Award 2019. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het North Sea Jazz Festival aan een artiest die een bredere publieke erkenning verdient voor zijn of haar buitengewone muzikale kwaliteit. Al op zeer jonge leeftijd speelde Julian Lage met bekende gitaristen en jazzmusici en kreeg erkenning van onder meer Carlos Santana en Pat Metheny. Hij kwam onder de hoede van Jim Hall, een van de meest invloedrijke meesters van de jazzgitaar. Tegenwoordig wordt

Julian Lage zelf gezien als toonaangevend gitarist met een heel eigen geluid. In de beroemde Downbeat Critics Poll werd hij vorig jaar verkozen tot ‘Rising Star Jazz Artist’. Zijn laatste album Love Hurts kwam in februari uit en is een trioalbum met bassist Jorge Roeder en drummer Dave King. Daarop verkent Lage met een serie covers variërend van rock tot jazz en country de verschillende muziekgenres uit de jaren ’60 en ’70, waarbij hij muziek van Ornette Coleman tot Roy Orbison met volledig nieuwe arrangementen naar zijn eigen hand zet.

Met de Paul Acket Award, vernoemd naar de oprichter van het North Sea Jazz Festival, wil de organisatie aandacht geven aan talentvolle jazzmusici die volgens hen erkenning en een groter publiek verdienen. Eerdere winnaars waren onder meer Kaja Draksler (2018), Donny McCaslin (2017), Cécile McLorin Salvant (2016) en Tigran Hamasyan (2015). De genomineerden zijn geselecteerd door een jury bestaande uit Bartho van Straaten (Paradox, NL), Carlo Pagnotta (Umbria Jazz, Italië), Martyna Markowska (Katowice JazzArt Festival, Polen), Mijke Loeven (Bimhuis, NL) en Spike Wilner (Smalls, VS). Zij nomineerden 22 muzikanten, waarna internationale jazzcritici en programmeurs hun stem uitbrachten.

Julian Lage op het festival VRIJDAG, JOHN ZORN PRESENTS BAGATELLES MARATHON, DARLING ZATERDAG, IN DUO MET BEN WENDEL EN KRIS DAVIS, VOLGA


Foto: Lotte de Graaf

COMPOSITIEOPDRACHT

Tussen abstract en luisterbaar Het North Sea Jazz Festival verstrekt al sinds 2001 een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Dit jaar valt de eer te beurt aan saxofonist Maarten Hogenhuis. Maarten Hogenhuis (1986) is een van de belangrijkste jonge Nederlandse saxofonisten. Hij is lid van de opwindende powerjazzgroep BRUUT!, de twee- drummerband Krupa & The Genes en leidt het Maarten Hogenhuis Trio. De keuze voor de Compositieopdracht is op hem gevallen, omdat de juryleden onder de indruk zijn van de goede melodische lijnen die Hogenhuis neerzet en het bijzonder knap vinden dat hij met zeer weinig middelen pakkende muziek kan maken, die hen in het hart raakt. Zijn composities worden gekenmerkt door langzaam uitrol-

lende patronen met heldere songlijnen, waarin de rol van elk van de bandleden gelijkwaardig is. Hogenhuis zal voor zijn trio plus drie blazers een concert van 75 minuten schrijven. Over de artistieke invulling zegt Maarten: “Ik ben, enigszins gedwongen door de ‘harmonie-loze’ trio setting waarin ik veel opereer, altijd op zoek naar de balans tussen het abstracte en het luisterbare. Hoeveel informatie geef ik de luisteraar en hoeveel houd ik ‘achter’? Voor deze opdracht zal ik onderzoeken hoe zich dat vertaalt naar een sextet zonder harmonische instrumenten, waarbij de volgende vraag centraal zal staan: hoe vind ik ook in deze bezetting de juiste spanning tussen herkenning en abstractie?” ZATERDAG, YENISEI

De jury bestond uit Pieter Schoonderwoerd (directeur Jazz Maastricht, afgevaardigde VIP), Sander Grande (programmeur North Sea Jazz) en Koen Schouten (jazz connaisseur/ adviseur; presentator Bimhuis Radio; journalist, musicus). De compositieopdracht kwam tot stand in samenwerking met de Vereniging van Jazz en Improvisatiemedia (VIP) en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

31


Art Poster competitie

De jaarlijkse art poster-wedstrijd is een begrip op North Sea Jazz. De winnaar van 2019 is Noona Paul. Sinds de verhuizing naar Rotterdam in 2006 houdt het festival elk jaar een ontwerpwedstrijd onder studenten aan de Willem de Kooning Academie. Het werk van alle finalisten wordt in Ahoy tentoongesteld; zo wil North Sea Jazz jong talent een platform geven om hun werk te tonen. De jury koos voor het ontwerp van Noona Paul met de volgende motivatie: “De heldere poster met ogenschijnlijk eenvoudige afbeelding, uitgevoerd in een professionele lijnvoering, trekt direct de aandacht. Naast de mooie compositie met spannende restvormen is het ook een rationeel prikkelend beeld.” Voor Noona Paul is jazz een vorm van communicatie, zegt ze: “Hoe instrumenten op elkaar reageren lijkt op een conversatie. Ik wilde jazz visualiseren door gebruik te maken van symbolen die gebruikt worden om te communiceren. Het viel me op dat een saxofoon als een vraagteken en een trompet als een uitroepteken gebruikt kon worden en aangezien deze instrumenten en symbolen kernelementen zijn in respectievelijk jazzmuziek en communicatie, bleek dit een perfecte match.” DE WINNENDE POSTER IS TE KOOP OP HET FESTIVAL BIJ DE MERCHANDISE STANDS.

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 2019 AHOY ROT TERDAM, THE NETHERL ANDS

13, 14, 15, JULY 2019

CODARTS

Talent Stage Ook dit jaar heeft het North Sea Jazz Festival een podium gereserveerd voor aanstormend talent van de hogeschool voor de kunsten Codarts Rotterdam. Daar staat jong talent te popelen om het publiek te laten zien wat zij in hun mars hebben. Maar liefst twaalf bands van de jazz-, popen wereldmuziekafdeling zijn geselecteerd door programmeurs van het festival en het artistieke team van Codarts om op de Codarts Talent Stage, buiten achter de Nile, op te treden. Verwacht verrassing, nieuwe ontdekkingen en muziek op het hoogste niveau. Codarts is een in Rotterdam gevestigde internationale hogeschool die hoogwaardig kunstvakonderwijs aanbiedt op het gebied van muziek, dans en circus. www.codarts.nl

MEER POSTERS Alle art posters van de afgelopen jaren zijn te zien via www.northseajazz.com/artposters

33


Kunst op North Sea Jazz Traditioneel is naast de muziek op het festival ook een prominente plaats ingeruimd voor beeldende kunst in uiteenlopende vormen.

RC ART FAIR Shinjuku (Tokio), 1986 - Nederlands Fotomuseum Š Ed van der Elsken

DUTCH DESIGN Voor het eerst zal er op North Sea Jazz een paviljoen met Dutch Design worden neergezet, met een solo van Richard Hutten. Hij behoort tot de top van de Nederlandse ontwerpers en is bekend van zijn No Sign Of Design: functionele meubelen in een conceptuele en humoristische stijl. In het buitenland is Hutten vooral het gezicht van Dutch Design, Nederlands ontwerp dat staat voor zijn eigenwijsheid en kritische houding tegenover status. Ontwerpen worden over de hele wereld tentoongesteld en behoren tot de collectie van musea als Museum Boijmans Van Beuningen en MoMa in New York.

In Hudson Hall wordt tevens tegen een zwarte wand werk gepresenteerd van jong opkomend talent, dat speciaal voor het festival is gemaakt. MASTERS OF ROTTERDAM Bij de Yenisei Foyer zullen dit jaar weer kunstwerken te zien zijn van de Masters of Rotterdam; een selectie van de beste en meest bekende kunstenaars van Rotterdam. LOCATIE HUDSON HALL, YENISEI FOYER

Š Roosje van Donselaar - Facial Gold

34

De RC Art Fair, een kleine kunstbeurs te midden van het festival, zal dit jaar opnieuw te zien zijn in Hudson Hall, naast restaurant Parkheuvel. Hier tonen en verkopen vijf galeries in een museale presentatie werk van gevestigde kunstenaars en jong opkomend talent.


LUST FOR LIFE BY ED VAN DER ELSKEN

Het Nederlands Fotomuseum beheert het archief van Ed van der Elsken. In 2016 luidde het museum de noodklok: de schimmel op de kleurendia’s moest per direct worden verwijderd, anders ging zijn kleurenwerk voorgoed verloren. Een PR-offensief en een succesvolle (crowd)funding hebben ertoe geleid dat het museum in 2016 van start ging met het grootste fotorestauratieproject – ruim 42.000 dia’s – uit de Nederlandse geschiedenis. Onlangs werd de laatste dia gerestaureerd en dit wordt deze zomer gevierd met Lust For Life: de eerste overzichtstentoonstelling van zijn kleurenwerk in het Nederlands Fotomuseum en op North Sea Jazz. Op het festival zal een unieke presentatie te zien zijn. Rond universele thema’s als liefde, leven en dood brengt Van der Elsken met zijn kleurenfotografie een ode aan de mens en het leven. Hij is ongekend populair onder oude én jonge generaties. Zijn eigenzinnige, extraverte karakter valt samen met zijn fotografie. Via zijn camera maakte hij contact met mensen over de hele wereld. Zijn energie en levenslust leven voort in zijn werk en blijft mensen raken. Muziek speelde een belangrijke rol in het leven en werk van Ed van der Elsken. De presentatie op North Sea Jazz zal worden versterkt door muziek, waardoor er sprake is van een multimediale presentatie van zijn werk. Alle foto’s komen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. De tentoonstelling werd samengesteld door het museum en is mede mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden, onderdeel van NN Group, naamsponsor van NN North Sea Jazz Festival. LOCATIE CENTRAL SQUARE

© Toyin Loye

North Sea Jazz richtte vorig jaar samen met het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een museale presentatie in met de jazzfoto’s van de wereldberoemde Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken (1925 - 1990). Door de overweldigende reacties van het publiek presenteert het festival met trots dit jaar een overzicht van zijn belangrijke kleurenwerk.

ART BAR Kunst heeft altijd een belangrijke rol gespeeld binnen North Sea Jazz. Er zijn ook duidelijke overeenkomsten tussen kunst en jazz: beide staan gelijk aan creativiteit, improvisatie en een zekere gelaagdheid. De Art Bar is een plek waar bezoekers, jazz en kunst bij elkaar komen. Een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van jazz en kunst is gecreëerd op de tweede verdieping, bij zaal Madeira. Daar vindt u jazzfotografie in een overzichtstentoonstelling met werk van de recent ontdekte Susanne Schapowalow, hedendaagse Afrikaanse kunst en design. Er is momenteel een stijgende belangstelling voor internationale hedendaagse Afrikaanse kunst. We spelen graag in op deze wereldwijde trend met werk van Angele Etoundi Essamba (fotografie), Adam Masava (schilderijen), Toyin Loye (werk op papier), Henk Bothof (fotografie) en Tyna Adebowale (schilderijen). Ook is design te zien van Sander Bokkinga. In de tentoonstelling vindt u tevens het winnende ontwerp voor de North Sea Jazz Art poster van 2019, samen met een selectie van de overige ontwerpen die gemaakt zijn door studenten van de Willem de Kooning Academie. Bezoekers kunnen tussen de optredens door afspreken in de Art Bar om er kunst te bekijken en te genieten van een drankje en een injara; een heerlijke Ethiopische specialiteit. LOCATIE MADEIRA FOYER

35


GROUND GROUND HIT THE CONTROL CONTROL TO MAJOR TOM ROAD JACK TO MAJOR TOM 1969 - AGE 7 1961 - JACK AGE 8 1969 - AGE 7

Fyne Audio F501 Beste vloerstaande luidspreker £1.000 - £1.500

Bij FYNE AUDIO bouwen we geen tijdmachines, maar luidsprekers die zo

At At FYNE time machines machines- -but but make loudspeakers FYNEAUDIO AUDIOwe wedon’t don’t build build time wewe dodo make loudspeakers

gedetaillleerd en natuurlijk klinken, dat ze je right gelijkback. mee op reislike nemen. Net Tom, so detailed will take take you Just it did so detailedand andnatural, natural, they they will you right back. Just like it did for for Tom, zoals ze Jack meevoerden, toen hij naar zijn favoriete Ray Charles nummer listening hisfavourite favourite Bowie Bowie track. listening totohis track.

luisterde. At Fyne Audio we don’t build time machines - but we do make loudspeakers so detailed andatat natural that memories will come flooding back. Just like it did Find outmore more www.fyneaudio.com/TakeMeRightBack Find out www.fyneaudio.com/TakeMeRightBack

Het genieten kan beginnen. Je koopt een FYNE AUDIO luidspreker vanaf € 349 per stuk. Kijk voor meer informatie op www.hnny.nl

for Jack, listening to his favourite track.

Experience Fyneproducts Audio let take inyou right back. FYNE AUDIO are and designed andus engineered the UK. FYNE AUDIO products are designed and engineered in the UK.

F Y NE AU D IO.COM

F Y N EAU DI O.CO M


KLANKCONCERT IN DE LAURENSKERK TIJDENS NORTH SEA ROUND TOWN 38

Wat klinkt er als je alleen luistert en niet ziet? Ruim twee weken voor het festival begint, komt Rotterdam al in de stemming met North Sea Round Town, een fringe festival met meer dan 350 merendeels gratis concerten op ruim 125 locaties door de hele stad. Bijzonder onderdeel van de programmering is het Klankconcert, waarbij het publiek geblinddoekt kan luisteren naar het improvisatiespel van Under The Surface. Impro-visionair en percussionist Joost Lijbaart is samen met North Sea Round Town initiatiefnemer van het Klankconcert. Het doel is dat het publiek geblind-

doekt als gelijkgestemden muziek kan ervaren, zonder de hinder van visuele indrukken. Het wordt de bezoeker comfortabel gemaakt: doordat men plaatsneemt in strandstoelen wordt een relaxte staat van zijn gecreëerd. Drummer Lijbaart geeft het concert met zijn band Under The Surface, waarvan ook zangeres Sanne Rambags en gitarist Bram Stadhouders deel uitmaken. Met de Laurenskerk wordt voor een bijzondere locatie en sfeervolle ambiance gezorgd. Vorig jaar begon North Sea Round Town met een klankexperiment in de tuin van het Oogziekenhuis, waarbij naast het

reguliere festivalpubliek ook blinden en slechtzienden werden uitgenodigd. “Daarop kwamen mooie reacties uit het publiek”, vertelt Lijbaart. “Iedereen voelde zich verbonden en ook voor ons was het een bijzondere ervaring. Grappige anekdote is dat toen Sanne het warm kreeg en haar sokken en schoenen uittrok op het podium, wij pas echt beseften dat niemand ons kon zien. Vanaf dat moment gingen wij volledig op in ons samenspel en de geluiden van de omgeving. Zoals het ritselen van de bladeren, het luiden van een kerkklok, passerende voetgangers of een scheepshoorn in de verte”.


Tips voor een muzikale ontdekkingsreis door Rotterdam

De muziek van Under The Surface kon zich ontwikkelen doordat de band al vrij snel geboekt werd op grote wereld- en jazzfestivals en afreisde naar onder meer China, India, Mexico, Mali, Zwitserland, Noorwegen, Griekenland, Bolivia, Peru, Colombia en Libanon. “Het vele reizen is letterlijk hoorbaar en in sensitieve zin voelbaar in onze muziek. Als trio ervoeren we een muzikaal ‘oer-gevoel’ waarbij we ons ook van de omgeving los durven maken. Terug naar je ‘zijn’, ongeacht waar we spelen. Je zou kunnen zeggen dat we nu durven te spelen vanuit onze eigen kracht. Iets waar muziek van oorsprong voor is bedoeld: om in een andere staat te geraken en dichter bij jezelf of dichter bij een God te komen. Ons nieuwe album heet dan ook Trinity.”

Jazz night express: nachttrein Rotterdam-Berlijn Eén trein, drie jazzpodia, een restaurant, een leesclub en diverse bars. Op deze onvergetelijke reis combineren we de romantiek van de nachttrein met prachtige muziek én een spannende leesclub. Zo zetten we de trein als duurzaam vervoermiddel weer op de kaart. VRIJDAG 28 JUNI VERTREK ROTTERDAM CS & ZATERDAG 29 JUNI VERTREK BERLIN ZOO

Het Jazzschip Met ronkende scheepsmotoren en swingende klanken meedeinen op de stroming van de Maas! Het Jazzschip beleeft haar derde editie en vanwege het grote succes varen we dit jaar uit met een nog groter schip, opnieuw van de Spido. Het schip vaart een tour door de Rotterdamse haven met livemuziek aan boord en verrassingsconcerten op bijzondere locaties. ZATERDAG 29 JUNI, VERTREK EN AANKOMST RIJNHAVEN, LANTARENVENSTER

De Jazzroute De Jazzroute markeert en eert zes verdwenen historische locaties die veelbetekenend zijn geweest in de Rotterdamse jazzgeschiedenis. Leden uit de nieuwe generatie Rotterdamse jazznamen geven als curator en componist elke plek een actuele muzikale invulling. ZONDAG 30 JUNI,

Jazzfietsen Ga mee op reis en (her)ontdek hoe jazz klinkt op Rotterdam Zuid. Met alle nationaliteiten is Zuid nog lang niet af: het ruikt er naar ‘handen uit je mouwen’ en heimwee naar thuis. Het ritme van de heipalen en het verlangen naar de geboortegrond vormen een grote inspiratie voor de locatieconcerten op de Rotterdamse zuidoever. ZONDAG 7 JULI, ROTTERDAM ZUID (MET GIDS ÓF FIETS OP EIGEN GELEGENHEID

Jazzsafari in de wijk: muziek achter de voordeur Jazzsafari opent deuren die voor anderen gesloten blijven. Bezoek een woning, ga op de thee bij een vluchteling, laat je rondleiden in een moskee of neem een kijkje in het atelier van een kunstenaar; ontmoet onbekenden met live jazzmuziek en laat je inspireren. VRIJDAG 12, ZATERDAG 13, ZONDAG 14 JULI, ROTTERDAM NOORD EN WEST, IN GROEPEN

27 juni - 14 juli ZATERDAG 13 JULI, 14.30 UUR, LAURENSKERK ROTTERDAM.

39

ROTTERDAM CENTRUM

TICKETS & INFORMATIE VIA WWW.NORTHSEAROUNDTOWN.NL

Foto: Eric van Nieuwland

GELUIDEN ACHTER DE STILTE De band improviseert haar concerten en werkt dus niet met vaststaande stukken, legt Lijbaart uit. “Later hoorden we dat onze manier van werken een inspiratie is geweest voor het idee van een Klankconcert. Toen we werden gevraagd om dit avontuur samen aan te gaan, voelde het als iets dat bij ons past, als iets natuurlijks. Op dat moment was net ons debuutalbum uit (Under The Surface uit 2017, red.) waarbij de verstilling, de geluiden achter de stilte, ons uitgangspunt was; wat klinkt er als je zoekt en luistert naar wat er achter de stilte hoorbaar is? Evenals het Klankconcert is Under The Surface als experiment begonnen. Twee jaar geleden was Sanne 22 jaar, Bram is dertig en ik ben vijftig, dus we kunnen wel spreken van een band met drie generaties. Onze muziek ontwikkelt zich door ‘instant composing’, maar ook wij leren van elkaar.


Paul van Kemenade recent & new projects

For all bookings and info:

paulvankemenade.com quintet@paulvankemenade.nl

Paul van Kemenade ‘classic’ Quintet • Jeroen van Vliet • Eric van der Westen

New CD/LP

• Pieter Bast • Louk Boudesteijn

kemo 022

Anderson | Bennink Glerum | Van Kemenade T O U R D AT E S R

may 31 – june 11 (2019)

new project 2019 Moholo

Bookings still open

| Mlangeni | Yenana |

Van Kemenade Three Horns And A Bass • Angelo Verploegen • Louk Boudesteijn • Wiro Mahieu • T O U R D AT E S

R

october 15 – 27 (2019)

| Van Kemenade Mariá Portugal | Van Kemenade

Jasper van ’t Hof

also in trio with Van ’t Hof

duo • trio

new project 2020 Van Kemenade Hammond Sandwich • Carlo de Wijs • Arno Krijger

Bookings open

Markku Ounaskari | Majid Bekkas | Van Kemenade

• Chris Strik • Jeroen Doomernik

p h o t o g r a p h y > Petra Basche, Gemma van der Heyden, Karla Hoffman, Stef Mennens, Andre Roseta


Doe meer met uw kaart! Wist u dat een toegangsbewijs voor North Sea Jazz u nog veel meer oplevert dan muziek? Deze culturele instellingen bieden het perfecte excuus om van uw festivalweekend een echte Rotterdamse belevenis te maken.

Slick Rick, Manhattan, NYC, 1989.

Dealen Met Drugs

Pierre Feuillette, Saint-Germain-des-Prés,

Photograph by Janette Beckman.

Parijs, 1954 - Nederlands Fotomuseum

Courtesy of Fahey/Klein Gallery, Los Angeles

© Ed van der Elsken

Kunsthal Rotterdam

Maritiem Museum

Nederlands Fotomuseum

De Kunsthal presenteert in samenwerking met het HipHopHuis en gastcurator Lee Stuart de tentoonstelling Street Dreams. How Hiphop Took Over Fashion, over hiphop en haar invloed op mode en lifestyle. Streetwear dicteert het tempo en de esthetiek van de mode-industrie en verandert de manier waarop deze zich manifesteert. Hiphop is dé toonaangevende jongerencultuur en domineert de hitlijsten en het wereldwijde straatbeeld, met Nederlandse gamechangers als grote spelers. Deze tentoonstelling toont de looks, de codes en de creatieve kracht van het genre.

Ontdek het maritiem heden en verleden van Nederland in het Maritiem Museum, winnaar van de Museumprijs 2018. Ervaar in de expositie Dealen Met Drugs hoe het eraan toegaat in de keiharde wereld van drugshandel op de Rotterdamse haven. Ga in de levensechte Offshore Experience mee op een uitdagende zoektocht naar energie op zee, op een platform met 360 graden projectie. Kinderen kunnen in de familietentoonstelling Zeemonsters op zoek naar allerlei zeewezens. De museumhaven heeft bovendien een indrukwekkende collectie varend erfgoed uit de 19e en 20e eeuw.

Het Nederlands Fotomuseum heeft het kleurenwerk van fotograaf Ed van der Elsken (1925 – 1990) gered van de ondergang en viert dat deze zomer met Lust For Life: een eerste overzichtstentoonstelling van zijn kleurenfoto’s. Rond universele thema’s als liefde, leven en dood brengt Ed met zijn kleurenfotografie een ode aan de mens en het leven. Van der Elsken is ongekend populair onder oude én jonge generaties: zijn energie en levenslust leven voort in zijn werk, dat mensen blijft raken. Van 25 mei t/m 6 oktober 2019 te zien in het Nederlands Fotomuseum, met de grootste iconen en nooit eerder getoond werk.

OP VERTOON VAN UW FESTIVALTICKET

OP VERTOON VAN UW FESTIVALTICKET

OP VERTOON VAN UW FESTIVALTICKET

ONTVANGT EEN INTRODUCÉ GRATIS

ONTVANGT U 50% KORTING OP EEN

ONTVANGT EEN INTRODUCÉ GRATIS

TOEGANG TOT DE TENTOONSTELLING

TOEGANGSKAART VOOR HET MUSEUM.

TOEGANG TOT HET MUSEUM. GELDIG

STREET DREAMS. HOW HIPHOP TOOK

GELDIG VAN 9 T/M 19 JULI 2019, NIET

OP 27 JUNI T/M 14 JULI 2019, NIET IN

OVER FASHION. GELDIG VAN 12 T/M 30

IN COMBINATIE MET ANDERE ACTIES OF

COMBINATIE MET ANDERE ACTIES OF

JULI 2019, NIET IN COMBINATIE MET

KORTINGEN.

KORTINGSPASSEN.

ANDERE ACTIES EN KORTINGEN.

NN Group wil helpen om kunst en cultuur voor mensen van alle leeftijden en achtergronden toegankelijk te maken, omdat kunst inspireert en verbindt. Vanaf 2017 is NN Group Corporate Partner Collectie van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en sinds 2018 titelsponsor van het North Sea Jazz Festival.

43


EEN UNIEKE ERVARING

VIP op North Sea Jazz

Beleef het festival op unieke wijze door gebruik te maken van een van de VIP-arrangementen: dé manier om uw gasten onder te dompelen in luxe en het zinderende spektakel van North Sea Jazz.

Van een gegarandeerde parkeerplaats, exclusieve ontvangst en een eigen ruimte in de VIP-lounge, tot een uitgebreid aanbod aan culinaire hoogstandjes. In de Birdland VIP-lounge kunt u niet alleen gebruikmaken van uw eigen ruimte om met uw gasten samen te komen en te genieten van hapjes en drankjes. Ook vinden hier exclusieve optredens plaats die nergens anders op het festival te zien zijn. Verras uw gasten met deze intieme en persoonlijke shows terwijl ze even tot rust komen en volledig in de watten gelegd worden.

BIRDLAND VIP-ARRANGEMENT

Prijs: R 376,- per persoon per dag, inclusief 9% BTW. Al te boeken vanaf twee personen; vanaf 50 personen beschikt u over een eigen VIP-unit, kleinere groepen komen samen in de Club Lounge. Een volledig verzorgd arrangement, vol weldaad en exclusiviteit! TICKET DE LUXE

DE NORTH SEA JAZZ VIP-ARRANGEMENTEN WORDEN VERZORGD DOOR TUNED HOSPITALITY. KIJK OP WWW.TUNEDHOSPITALITY.NL VOOR MEER INFORMATIE EN RESERVERINGEN OF NEEM RECHTSTREEKS CONTACT OP VIA INFO@TUNEDHOSPITALITY.NL OF 020 - 822 95 15.

Prijs: R 197,- per persoon per dag, inclusief 9% BTW. Te boeken vanaf tien personen. Maak gebruik van alle gemakken van de VIP-entree en kom samen op het exclusieve Ticket De Luxe deck op Central Square. Het deck is de gehele avond geopend voor u en uw gasten.

45


ONTDEK

DE

ROTTERDAM UNLIMITED DI 23 T M ZA 27 JULI REGGAE ROTTERDAM Foto: Hans Tak

ZO 28 JULI

WERELDHAVEN DAGEN

VR 6 T M ZO 8 SEPTEMBER

EN MEER! ROTTERDAMFESTIVALS.NL


Foto: Joan van Nispen tot Sevenaer

Kaarten in alle soorten en maten Een bezoek aan het festival begint met een toegangsbewijs. Maar wat zijn de mogelijkheden? Hier alle soorten en prijzen op een rijtje. KAARTVERKOOP North Sea Jazz Festivalkaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar via Ticketmaster. Bestellen kan online via www. ticketmaster.nl en www.northseajazz.com, of telefonisch via 0900-3001250 (60 cpm). NB: Pas op voor zwarthandel en andere malafide ticketbureaus die kaarten aanbieden! U betaalt daar niet alleen te veel, maar loopt ook het risico op valse kaarten. Kijk voor meer informatie op www.weetwaarjekoopt.nl

UITLEG KAARTSOORTEN Voor alle kaartsoorten behalve de all-in kaart geldt: voor plusconcerten heeft u een aparte toegangskaart nodig.

festival. Prijs: R 95,- exclusief servicekosten* (Prijs met CJP-korting is R 75,exclusief servicekosten*) DRIEDAGENKAART Drie dagen toegang tot het festival. Prijs: R 230,- exclusief servicekosten* ALL-IN KAART Drie dagen toegang tot

het festival, inclusief alle plusconcerten. Prijs: R 300,- exclusief servicekosten*

Plusconcerten Voor elk plusconcert in de Amazon heeft u behalve een festivalentreebewijs ook een pluskaart nodig, die u een gegarandeerde zitplaats biedt. Alleen bij de all-in kaart zijn deze optredens inbegrepen. Een pluskaart geldt alléén voor het plusconcert, en vormt geen toegangsbewijs voor het festival. Dit jaar zijn er plusconcerten van Diana Krall en Burt Bacharach op vrijdag en Bobby McFerrin op zondag. Een pluskaart voor Diana Krall kost R 30,- die voor Burt Bacharach en Bobby McFerrin R 20,-. Alle prijzen zijn exclusief servicekosten*

49

DAGKAART Eén dag toegang tot het

GROUP TICKET Eenmalig toegang tot het festival voor een groep van maximaal 10 personen, op vrijdag, zaterdag óf zondag. Prijs: R 750,- exclusief servicekosten* JUNIOR TICKET Eén dag toegang tot het festival voor bezoekers tot en met 15 jaar. Let op: alleen te bestellen in combinatie met een reguliere dagkaart of driedagenkaart, toegang alleen onder begeleiding van een volwassene met geldig toegangsbewijs. Prijs: R 25,-

*: De servicekosten bedragen 12% van de toegangsprijs, met een maximum van R 10,-.

Early Bird Tickets 2020 Wees er snel bij! De kaartverkoop van driedagenkaarten voor 2020 begint dit jaar op 22 november. Snelle beslissers profiteren bovendien van een extra vroegboekkorting. Vis niet achter het net, want op is écht op! Zie www.northseajazz.com voor alle voorwaarden.


DALI OBERON

DALI OBERON 5 (Black)

Herontdek de magie van muziek In 1983 hebben we DALI opgericht met het doel om muziek weer te geven zoals de artiest het bedoelde. En we hebben in de tussenliggende 35 jaar veel geleerd. Sommige dingen waren simpel - bijvoorbeeld hoe we hout en papier moesten gebruiken om de beste verlies-arme luidsprekerconussen te maken. Andere dingen waren ongelooflijk ingewikkeld - zoals het uitbannen van de vervorming in ijzer-gebaseerde magneetsystemen. De DALI OBERON bevat al deze kennis en wijsheid, waardoor audiofiel geluid betaalbaar wordt en de droom van perfecte muziekweergave voor een veel groter publiek binnen handbereik komt. We nodigen je uit om je favoriete liedjes met de DALI OBERON te beleven - en om de magie van muziek te herontdekken.

www.dali-speakers.com

DALI Benelux B.V. - +31 (0)85 105 50 50 - info@dalibenelux.com


Foto: Iris van den Broek

Welkom in de Maasstad!

Nadat de kaarten zijn aangeschaft, komt de volgende stap: hoe komt u bij Ahoy? Waar kunt u in de stad eventueel overnachten, en wat is er nog meer te doen? Enkele mogelijkheden om van drie dagen festival een heerlijk weekendje Rotterdam te maken. Tijdens North Sea Jazz kan het extra druk zijn op de toegangswegen en parkeerplaatsen rond Rotterdam Ahoy. Ook zijn er werkzaamheden aan de Maastunnel. Daarom allereerst een advies: kom met het openbaar vervoer! Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren: TREIN Nadat u met de trein arriveert op Rotterdam Centraal, stapt u op de metro naar halte Zuidplein. Het is mogelijk vooraf een voordelig trein/metro combiticket aan te schaffen. Na afloop van het festival kunt u in de richting van Den Haag/Amsterdam gebruik maken van het Nachtnet, wat doorloopt tot Utrecht. Voor de andere richtingen geldt de reguliere dienstregeling. Bekijk kort voor vertrek het meest actuele reisadvies voor de exacte vertrek- en aankomsttijden via www.ns.nl

METRO/BUS Ahoy is uitstekend te

bereiken met de metro en ruim dertig buslijnen. ‘s Nachts rijden extra metro’s. Ook kunt u vrijdag en zaterdag gebruikmaken van de reguliere nachtbussen die naar diverse bestemmingen in en rond Rotterdam rijden. Meer informatie: www.ret.nl FIETS Fietsen kunt u gratis stallen in de bewaakte fietsenstalling tegenover Ahoy.

FESTIVAL LOCATION Rotterdam Ahoy Ahoyweg 10, 3084 BA Rotterdam

Overnachten Onze officiële hotelpartner Hotels.com biedt een ruime keuze aan hotels in en rond Rotterdam tijdens het festivalweekend. Meer informatie vindt u via www.northseajazz.com/overnachten

UBER Tegenover Ahoy vindt u ook een speciaal gebied voor onze officiële transportpartner Uber: hier kunnen de chauffeurs u veilig afzetten en na afloop ophalen. MEER WETEN? Tijdens het festival kunt u met vragen over vervoersmogelijkheden en overnachtingen terecht bij de Service Desk Rotterdam, direct naast de toegangspoortjes in Ahoy.

Algemene info over Rotterdam www.rotterdam.info ROTTERDAM INFO COOLSINGEL

ALLE VERVOERSINFO CHECKT U

Coolsingel 195, 3012 AG Rotterdam Telefoon: 010 - 790 01 85

GEMAKKELIJK OP WWW.NORTHSEAJAZZ.COM

ROTTERDAM INFO CS

Stationsplein 20, 3013 AK Rotterdam

51


Rockit

Foto: Knelis

Avontuurlijk, grensoverschrijdend, progressief; woorden om het Groningse festival Rockit te omschrijven. Genoemd naar de gelijknamige hit van Herbie Hancock is dit een festival dat de kruisbestuiving tussen jazz en andere muziekstijlen zoals experimentele pop, alternative en hedendaags gecomponeerde muziek wil laten zien.

52

North Sea Jazz Projects North Sea Jazz is meer dan alleen het festival. Verdeeld over de rest van het jaar organiseren de programmeurs concerten en kleinere festivals onder de verzamelnaam North Sea Jazz Projects. Voor wie méér jazz wil, zijn ook deze festivals een aanrader.

Op zes podia van De Oosterpoort is het genieten van zowel gevestigde namen als de ‘rising stars’ van jazz en aanverwante stijlen. Wat de artiesten met elkaar gemeen hebben, is dat ze zich openstellen voor het onbekende. Dat ze een nieuw ‘sterrenstelsel’ willen betreden door jazz als uitgangspunt te nemen, maar met regelmaat verder gaan dan dat. Op voorgaande edities verwelkomde Rockit artiesten zoals Thundercat, BADBADNOTGOOD, Pharoah Sanders, GoGo Penguin, Nubya Garcia en Aaron Parks.   Bevestigde namen voor de editie van 2019 zijn onder meer John Scofield & Jon Cleary Duo, Julian Lage, Nik Bärtsch Ronin, Tigran Hamasyan with Matthias Eick en Under the Surface: Lijbaart, Rambags & Stadhouders. VOLGENDE EDITIE: 9 NOVEMBER 2019 DE OOSTERPOORT, GRONINGEN


Foto: Juri Hiensch

Transition

Op vorige edities speelden onder meer Laura Mvula, Branford Marsalis, Lizz Wright, Ibrahim Maalouf, Michel Camilo & Tomatito, Shabaka Hutchings, Thundercat, Avishai Cohen, Metropole Orkest, Mulatu Astatke, GoGo Penguin, Cory Henry, Pat Martino, Mark Guiliana, Nik Bärtsch, Robert Glasper, Steve Coleman, Phronesis, Christian Scott en Dhaffer Youssef. De eerste namen voor de komende editie worden na de zomer bekend gemaakt. Transition is een samenwerking tussen TivoliVredenburg en North Sea Jazz. VOLGENDE EDITIE: 4 APRIL 2020

So What’s Next Jazz & beyond-festival So What’s Next? biedt een driedaags muziekevenement met optredens van grensverleggende en toonaangevende artiesten uit het nieuwe millennium. Crossovers van jazz met hiphop, soul, world, elektro en klassiek krijgen in Eindhoven alle ruimte. Voor de komende editie kondigde het festival naast de Grammy-winnende zangeres Cécile McLorin Salvant ook het populaire Amerikaanse fusionjazzcollectief Snarky Puppy aan. De groep rondom bandleider en bassist Michael League speelt werk van hun nieuwste album Immigrance en staat met haar eindeloze drive garant voor energieke jazz, progrock, soul en funk van het hoogste niveau. Michael League zal rondom het optreden van Snarky Puppy een aantal optredens cureren met opkomend talent. Tijdens de showcase dag op zondag, So What´s Next Downtown, spelen meer dan dertig bands uit Europa en de VS op diverse locaties in de binnenstad van Eindhoven.

TIVOLIVREDENBURG, UTRECHT VOLGENDE EDITIE: 1 T/M 3 NOVEMBER 2019 MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN EN DIVERSE LOCATIES IN HET CENTRUM VAN EINDHOVEN

Foto’s: William van der Voort

Transition werd twee jaar op rij door 3VOOR12 benoemd tot ‘een van de vijftig belangrijkste festivals van Nederland’. Op het jazzfestival delen de inspirators uit het genre het podium met de moderne grensverlegger. Daarmee focust het festival zowel op de boegbeelden die nieuwe bewegingen in gang hebben gezet als op de nieuwe generatie die hier weer hun eigen draai aan geeft. In totaal staan zo’n dertig formaties met meer dan honderd musici in alle zalen van het Utrechtse TivoliVredenburg. In 2020 pakt het festival groots uit tijdens het vijfjarig jubileum.


© Julio Bandit

© Anne-Marie Kok

BESTEL NU KAARTEN

A TRIBUTE TO STEVIE WONDER

Afro-pop en soul

Jazz Orchestra of the Concertgebouw Madeline Bell & Jeangu Macrooy

17/07

26/07

© Sabrina Gaudio

© Govert Driessen

BLIND BOYS OF ALABAMA AND AMADOU & MARIAM

GALLOWSTREET ROYALE Neo-brass in XL-versie mét orkest

MISSISSIPPI GODDAM: AN HOMAGE TO NINA SIMONE Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley met Cécile McLorin Salvant

10/08

26/08

Z O M E R C O N C E R T E N. N L


Vrijdag 12 juli AMAZON Diana Krall

Diana Krall (vocals, piano); Joe Lovano (saxophone); Robert Hurst (double bass); Karriem Riggins (drums).

Burt Bacharach

Burt Bacharach (conductor, piano); Josie James, John Pagano, Donna Taylor (vocals); Dennis Wilson (woodwinds); Thomas Ehlen (trumpet, flugelhorn); Elizabeth Chorley (violin); Bill Cantos, David Joyce (keyboards); David Coy (bass); John Ferraro (drums, percussion).

Gilberto Gil

Gilberto Gil (vocals, guitar); Nara Gil, Roberta Sá (backing vocals); Thiagô Queiroz (flute, saxophone); Diogo Gomes (flugelhorn, trumpet); Bem Gil (guitar, vocals); Danilo Abdrade (piano, keyboards); Bruno Di Lullo (double bass); Jose Gil, Domenico Lancellotti (drums, percussion).

HUDSON 56

Steve Gadd Band

Walt Fowler (trumpet, flugelhorn); David Spinozza (guitar); Kevin Hays (keyboards); Jimmy Johnson (bass); Steve Gadd (drums).

Gary Bartz ‘Another Earth’ 50-Year Anniversary FEATURING Ravi Coltrane AND SPECIAL GUEST Charles Tolliver

PLUSCONCERT OP VRIJDAG

De concerten van Diana Krall en Burt Bacharach zijn plusconcerten. Om deze optredens bij te wonen, heeft u naast uw festivalentreebewijs ook pluskaarten nodig. In zaal Amazon heeft u daarmee recht op een gereserveerde zitplaats.

NILE

CONGO

Curtis Harding

Curtis Harding (vocals); rest of lineup t.b.a.

Rag’n’Bone Man

Rag’n’Bone Man (vocals); Desri Ramus, Sylvia Mwenze (backing vocals); Paul Jordanous (trumpet); Richard Hughes (guitar); Ben JacksonCook (keyboards); Bill Banwell (bass); Ben Thimus (drums).

Makaya McCraven WITH SPECIAL GUESTS Brandee Younger AND Joel Ross

Joe Jackson

Tower of Power

Robert Glasper WITH Chris Dave, Derrick Hodge AND SPECIAL GUEST Yasiin Bey

Joe Jackson (vocals, piano); Teddy Kumpel (guitar); Graham Maby (bass); Doug Yowell (drums).

Marcus Scott (vocals); Emelio Castillo (vocals, saxophone); Tom Politzer (saxophone); Stephen ‘Doc’ Kupka (baritone saxophone); Adolfo Acosta, Sal Cracchiolo (trumpet); Jerry Cortez (guitar); Roger Smith (keyboards); Marc van Wageningen (double bass); David Garibaldi (drums).

MAAS José James “Lean On Me” WITH Noordpool Orkest

José James (vocals, guitar); Marcus Machado (guitar); Aneesa Almusawwir (bass, vocals); Aaron Steele (drums); and Noordpool Orkest.

Blood Orange

Chucho Valdés – Jazz Batá

Anita Baker (vocals); rest of lineup t.b.a.

Orquesta Akokán

Braxton Cook (vocals, saxophone); Taber Gable (keyboards); Hennoc Montes (bass); Curtis Nowosad (drums).

Irvin Pierce (tenor saxophone); Brandee Younger (harp); Matt Gold (guitar); Greg Spero (piano, keyboards); Junius Paul (bass); Makaya McCraven (drums); Joel Ross (vibraphone).

Gary Bartz (alto saxophone); Ravi Coltrane (tenor saxophone); Charles Tolliver (trumpet); t.b.a. (guitar); t.b.a. (bass); Nasheet Waits (drums).

Chucho Valdés (piano); Yelsy Heredia (double bass); Yaroldy Abreu, Dreiser Durruthy (percussion).

Braxton Cook

Dev Hynes (vocals); rest of lineup t.b.a.

Anita Baker

Jacob Banks

ARTIST IN RESIDENCE

Yasiin Bey (vocals); Robert Glasper (piano); Derrick Hodge (bass); Chris Dave (drums).

The Internet

Syd (vocals); Steve Lacy (backing vocals, guitar); Matt Martians (keyboards); Patrick Paige II (bass); Christopher Smith (drums).

CONGO SQUARE Son Swagga

Andrius Dereviancenko (tenor saxophone); Dirk Zandvliet (baritone saxophone); Alistair Payne (trumpet); Alex van Abeelen (trombone); Robin Engelhard (guitar); Felix Back (keyboards, synthesizers); Azubike Onwuka (bass); Jonathan Szegedi (drums); Yannick van ter Beek (percussion).

Theon Cross

Theon Cross (tuba); rest of lineup t.b.a.

Jacob Banks (vocals); Daniel Byrne (guitar); Heather Rivas (keyboards); Michael Hamilton (bass); Harold Brown (drums).

Jose ‘Pepito’ Gómez (vocals); César López (flute, alto saxophone); Jamil Schery Calderon, Jose Luis Hernandez ‘El Chewy’ (tenor saxophone); Evaristo Denis (baritone saxophone); Harold Madrigal Frías, Reinaldo Melián (trumpet); Yoandy Argudin Ferrer, Heikel Fabián Trimiño (trombone); Jacob Plasse (tres); Michael Eckroth (piano); David Faya (bass); Mendoza Valdes, Roberto Vizcaino Torre Jr. (percussion).

RAG’N’BONE MAN

GILBERTO GIL

BLOOD ORANGE

DIANA KRALL


Friday July 12

PLUS CONCERT ON FRIDAY

Tonight’s performances by Diana Krall and Burt Bacharach are plus concerts. To attend these concerts, you will need plus tickets in addition to your festival entrance ticket. In Amazon hall, a plus ticket guarantees a reserved seat.

DARLING

YENISEI

John Zorn’s Bagatelles Marathon

MASADA;John Zorn (saxophone); Dave Douglas (trumpet); Greg Cohen (bass); Joey Baron (drums). DUO;Mark Feldman (violin); Sylvie Courvoisier (piano). MARY HALVORSON QUARTET;Mary Halvorson (guitar); Miles Okazaki (guitar); Drew Gress (double bass); Tomas Fujiwara (drums). SOLO;Craig Taborn (piano). TRIGGER;Will Greene (guitar); Simon Hanes (double bass); Aaron Edgcomb (drums). DUO;Erik Friedlander, Michael Nicolas (cello). JOHN MEDESKI TRIO;Dave Fiucynski (guitar); John Medeski (organ); Calvin Weston (drums). NOVA QUARTET;John Medeski (piano); Trevor Dunn (double bass); Kenny Wollesen (vibraphone); Joey Baron (drums). DUO;Gyan Riley (guitar); Julian Lage (guitar). BRIAN MARSELLA TRIO;Brian Marsella (piano); Trevor Dunn (double bass); Kenny Wollesen (drums). SOLO;Ikue Mori (electronics). KRIS DAVIS;Mary Halvorson (guitar); Kris Davis (piano); Drew Gress (double bass); Kenny Wollesen (drums). SOLO;Peter Evans (trumpet). ASMODEUS;Marc Ribot (guitar); Trevor Dunn (double bass); Kenny Grohowski (drums).

Nik Bärtsch’s Ronin

Sha (bass clarinet, alto saxophone); Nik Bärtsch (piano); Thomy Jordi (bass); Kaspar Rast (drums).

Kayhan Kalhor & Rembrandt Frerichs Trio

Conservatorium van Amsterdam Concert Big Band & Reinier Baas

Jasper van ’t Hof B.E. Trio + Tony Lakatos

Cargo Mas

Kayhan Kalhor (kamancheh); Rembrandt Frerichs (piano); Tony Overwater (double bass, violone); Vinsent Planjer (whisperkit).

Tony Lakatos (tenor saxophone); Jasper van ’t Hof (piano, synthesizer, computer); Stefan Lievestro (lap steel guitar, double bass); Jamie Peet (drums).

James Brandon Lewis UnRuly Quintet

Johan Plomp (conductor); Reinier Baas (conductor, guitar); and Conservatorium van Amsterdam Concert Big Band.

Sam Vloemans (trumpet, percussion); Tom Verschoore (trombone); Bart Oostindie (guitar); Mike Roelofs (keyboards); Roberto Mercurio (bass); Jordi Geuens (drums); Peter Schneider (percussion).

Dobet Gnahoré

James Brandon Lewis (tenor saxophone); Jaimie Branch (trumpet); Ava Mendoza (guitar); Luke Stewart (bass); Warren “Trae” Crudup III (drums).

Melissa Aldana Quartet

Melissa Aldana (tenor saxophone); Lage Lund (guitar); Josh Ginsburg (double bass); Kush Abadey (drums).

Dobet Gnahoré (vocals, percussion); Julien Pestre (guitar); Mike Dibo (drums); Pierre Chamot (laptop, synthesizer).

Ranky Tanky

Quiana Parler (vocals); Charlton Singleton (trumpet, vocals); Clay Ross (guitar, vocals); Kevin Hamilton (bass); Quentin Baxter (drums, percussion).

Steffen Morrison

Steffen Morrison (vocals); Alvin Lewis (guitar); Elisha Amonoo-Neizer (keyboards); Raoel Foeaman (bass); Jeremiah Owusu-Ansah (drums); rest of lineup t.b.a.

VOLGA Ben Sluijs Quartet

Ben Sluijs (flute, alto saxophone); Bram de Looze (piano); Lennart Heyndels (double bass); Dré Pallemaerts (drums).

MADEIRA Dafnis Prieto Big Band FEATURING Aarhus Jazz Orchestra

Photos: Peter Frank Edwards • Jonathan Hielkema • Jonas Holthaus

MISSISSIPPI

Dafnis Prieto (musical director, drums); Michael Bladt, Kati Brien, Cesar Joaniquet, Michael Olsen, Johan Toftegaard (saxophone); Georgina Jackson, Jan Lynggaard, Lars Søberg, Jakob Sørensen (trumpet); Jonas Lindh, Niels Nørgaard, Henrik Resen, Stefan Ringive (trombone); Mads Bærentzen (piano); Yasser Pino (double bass); Eliel Lazo (percussion).

Christian Sands Trio

TIGRIS DJS ON THE ROOF

Myrthe van de Weetering

Coen Kaldeway (saxophone); Myrthe van de Weetering (violin); Xavi Torres (piano); Vincent Arp (double bass); Mark van Kersbergen (drums).

Suze Ijó

Mats Eilertsen Trio

Stéphane Lallemand (DJ).

Harmen Fraanje (piano); Mats Eilertsen (double bass); Thomas Strønen (drums).

Something About Sanna

Suze Phaff (DJ).

LeFtO

Ekdom’s Funky Weekend Trip Gerard Ekdom (DJ).

Sanna van Vliet (vocals, piano); Sven Schuster (double bass); Joost Kesselaar (drums).

Christian Sands (piano); Yasushi Nakamura (double bass); Jerome Jennings (drums).

HUDSON TERRACE TALKING JAZZ

RYMDEN

STEFFEN MORRISON

Bugge Wesseltoft (piano, keyboards); Dan Berglund (double bass); Magnus Öström (drums).

Ben Wendel Seasons Band

Ben Wendel (tenor saxophone); Gilad Hekselman (guitar); Aaron Parks (piano); Matt Brewer (double bass); Kendrick Scott (drums).

Bob Reynolds Group

Bob Reynolds (tenor saxophone); Ruslan Sirota (piano); Janek Gwizdala (bass); Chaun Horton (drums).

CHRISTIAN SANDS

RANKY TANKY

NIK BÄRTSCH’S RONIN

57


PLUSCONCERT

CODARTS TALENT STAGE

HUDSON TERRACE

TIGRIS

MISSISSIPPI

VOLGA

YENISEI

MADEIRA

DARLING

CONGO SQUARE

CONGO

MAAS

NILE

HUDSON

AMAZON

15:30

DJs ON THE ROOF

17:00

17:00

18:00

18:30

19:00

19:30

20:00

21:30

20:30

21:00

21:30

with CHRIS DAVE, DERRICK HODGE and special guest YASIIN BEY

ROBERT GLASPER

LeFtO

RANKY TANKY

MATS EILERTSEN TRIO

JAMES BRANDON LEWIS UNRULY QUINTET

VISIT NEDERLANDS FOTOMUSEUM@NSJ >

VISIT OUR ART BAR >

VISIT OUR VISUAL ARTS EXHIBITION >

23:30

00:30

00:30

CENTRAL SQUARE (OPPOSITE DARLING EXIT) ’LUST FOR LIFE’ BY ED VAN DER ELSKEN © Copyright: North Sea Jazz All rights reserved

FLOOR 2 - MADEIRA FOYER CONTEMPORARY AFRICAN ART & DESIGN • JAZZ PHOTOGRAPHY BY SUSANNE SCHAPOWALOW • ART POSTER DESIGNS 2019

FLOOR 1 - YENISEI FOYER MASTERS OF ROTTERDAM

EKDOM’S FUNKY WEEKEND TRIP

HUDSON HALL ROTTERDAM CONTEMPORARY ART FAIR & DUTCH DESIGN BY RICHARD HUTTEN

00:00

BOB REYNOLDS GROUP

NIK BÄRTSCH’S RONIN

23:00

SOMETHING ABOUT SANNA STEFFEN MORRISON

00:00

TOWER OF POWER

THE INTERNET

MELISSA ALDANA QUARTET

22:30

23:30

ORQUESTA AKOKÁN

23:00

JACOB BANKS

THEON CROSS 22:00

BEN WENDEL SEASONS BAND

MEET THE ARTIST: CLINICS, PANELS, BLINDFOLD TEST AND MORE

DOBET GNAHORÉ

MYRTHE VAN DE WEETERING

JASPER VAN ’T HOF B.E. TRIO + TONY LAKATOS

RYMDEN

BUGGE WESSELTOFT DAN BERGLUND, MAGNUS ÖSTRÖM

CHECK OUT ROTTERDAM'S BEST MUSIC STUDENTS PERFORMING ON THE CODARTS TALENT STAGE AT NILE SQUARE

SUZE IJÓ

CARGO MAS

BEN SLUIJS QUARTET

KAYHAN KALHOR & REMBRANDT FRERICHS TRIO

CHRISTIAN SANDS TRIO

22:30

GILBERTO GIL

22:00

JOE JACKSON

A RT I S T I N R E S I D E N C E

ANITA BAKER

THEON CROSS

21:00

CHUCHO VALDES JAZZ BATÁ

20:30

BURT BACHARACH

20:00

JOHN ZORN PRESENTS BAGATELLES MARATHON

17:30

UNIVERSAL BEINGS with BRANDEE YOUNGER and JOEL ROSS

MAKAYA McCRAVEN

RAG’N’BONEMAN

& CHARLES TOLLIVER

BLOOD ORANGE

SON SWAGGA

19:30

featuring RAVI COLTRANE

GARY BARTZ

19:00

ANOTHER EARTH

18:30

PROGRAM SUBJECT TO CHANGE FOR LATEST CHANGES, CHECK: WWW.NORTHSEAJAZZ.COM

featuring MASADA, SYLVIE COURVOISIER and MARK FELDMAN, MARY HALVORSON QUARTET, CRAIG TABORN, TRIGGER, ERIK FRIEDLANDER and MIKE NICOLAS, JOHN MEDESKI TRIO, NOVA QUARTET, GYAN RILEY and JULIAN LAGE, BRIAN MARSELLA TRIO, IKUE MORI, KRIS DAVIS, PETER EVANS, ASMODEUS

16:30

18:00

DIANA KRALL

17:30

CURTIS HARDING

BRAXTON COOK

feat. THE AARHUS JAZZ ORCHESTRA

16:00

DAFNIS PRIETO BIG BAND

15:30

SON SWAGGA

featuring REINIER BAAS

TALKING JAZZ

with

LEAN ON ME

JOSÉ JAMES

CvA CONCERT BIG BAND

15:00

16:30

STEVE GADD BAND

16:00

NOORDPOOL ORKEST

AHOY OPEN: 14:30

15:00

PROGRAM FRIDAY JULY 12


Zaterdag 13 juli

Zaterdag staat de Volga geheel in het teken van één-op-één dialogen. Op basis van The Seasons Project van Ben Wendel en het concept-album Duopoly van Kris Davis vinden korte ontmoetingen plaats tussen twaalf roulerende musici, inclusief Julian Lage, de winnaar van de Paul Acket Award 2019.

AMAZON

NILE

Lizz Wright, Becca Stevens & Camila Meza WITH Metropole Orkest CONDUCTED BY Miho Hazama Miho Hazama (conductor); Lizz Wright (vocals); Becca Stevens, Camila Meza (vocals, guitar); and Metropole Orkest.

Dee Dee Bridgewater ‘J’ai Deux Amours’

MY BABY

Josh Teskey (vocals, guitar, harmonica); Sam Teskey (guitar, vocals); Brendon Love (bass, vocals); Liam Gough (drums, vocals).

Juanes

Marc Broussard (vocals, guitar); Joe Stark (guitar, vocals); David Raymond (bass); Chad Gilmore (drums); rest of lineup t.b.a.

Jamie Cullum

Jamie Cullum (vocals, piano); Shanna Goodhead, Aisha Stuart (backing vocals); Tom Richards (saxophone, keyboards, vocals); Rory Simmons (trumpet, vocals); Tom Varrall (guitar); Loz Garratt (bass, vocals); Bradley Webb (drums, vocals).

Michel Camilo Quartet WITH New Cool Collective Horns

Michel Camilo (musical director, piano); Ricky Rodriguez (bass); Ernesto Simpson (drums); Eliel Lazo (percussion); and New Cool Collective Horns: Benjamin Herman, Miguel Martinez (alto saxophone); Efraïm Trujillo, Wouter Schueler, David Kweksilber (bariton saxophone); Wim Both, Joe Rivera, Randell Heye, David Rockefeller, Jan van Duikeren (trumpet); Pablo Martinez, Kees Adolfse, Frans Cornelissen (trombone); Andre Pet (bass trombone).

Joseph Williams (vocals); Warren Ham (horns); Steve Lukather (guitar, vocals); Steve Porcaro, Dominique “Xavier” Taplin (keyboards); Shem von Schroek (bass, vocals); Shannon Forrest (drums); Lenny Castro (percussion).

MAAS Samm Henshaw (vocals); Gaetan Ifonge (guitar); Jordy Bikila (keyboards); Blitz Rosales (bass); Jermaine Whyte (drums).

Gary Bartz ‘Another Earth’ 50-Year Anniversary FEATURING Ravi Coltrane AND SPECIAL GUEST Charles Tolliver

ZAZ

Gary Bartz (alto saxophone); Ravi Coltrane (tenor saxophone); Charles Tolliver (trumpet); t.b.a. (guitar); t.b.a. (bass); Nasheet Waits (drums).

Joey DeFrancesco Trio FEATURING Billy Hart

Troy Roberts (tenor saxophone, bass); Joey DeFrancesco (trumpet, keyboards, Hammond B3 organ); Billy Hart (drums).

Marc Broussard

Kenny Wayne Shepherd

Kenny Wayne Shepherd (vocals, guitar); Noah Hunt (vocals); Joe Krown (keyboards); Scott Nelson (bass); Chris Layton (drums).

The War and Treaty

Tanya Trotter (vocals); Michael Trotter (vocals, keyboards); rest of lineup t.b.a.

Toto

Samm Henshaw

HUDSON

The Teskey Brothers

Cato van Dijck (vocals); Daniel von Piekartz (vocals, keyboards); Daniel “Da Freez” Johnston (guitar); Joost “Sheik” van Dijck (drums); rest of lineup t.b.a.

Juanes (vocals, guitar); rest of lineup t.b.a.

Dee Dee Bridgewater (vocals); Marc Berthoumieux (accordion); Louis Winsberg (guitar); Ira Coleman (bass); Minino Garay (percussion).

60

CONGO

ZAZ (vocals); Bertrand Commère, Eric Sauviat (guitar); David Hadjadj (keyboards); Ilan Abou (bass); Reda Samba (drums).

Jonathan Jeremiah

Jonathan Jeremiah (vocals, guitar); David Page (guitar); Ruben Samama (bass); Shawn Lee (drums).

CONGO SQUARE The California Honeydrops

Lech Wierzynski (vocals, trumpet, guitar); Juni Lustig aka Johny Bones (saxophone); Leon Cotter (clarinet, saxophone); Lorenzo Loera (keyboards); Beau Bradbury (bass); Ben Malament (drums); Scott Messersmith (percussion).

Valvetronic Brassband

Santiago von Sternis (alto saxophone); Paul van de Calseijde (tenor saxophone); Aviv Noam (baritone saxophone); Lourens van der Zwaag, Kris Kraanen, Bart van der List (trumpet); Harris Chronis, Gregor Sperzel, Nathan Surquin (trombone); Yavin Groenewegen (sousaphone); Saïd Vroon (drums); Annick Sickinghe (percussion).

Macy Gray

Macy Gray (vocals); rest of lineup t.b.a.

ARTIST IN RESIDENCE

Robert Glasper Trio

Robert Glasper (piano); Vicente Archer (bass); Damion Reid (drums).

Pérez Cohen Potter Quintet

Chris Potter (saxophones); Avishai Cohen (trumpet); Danilo Pérez (piano); Larry Gredanier (double bass); Jonathan Blake (drums). THE WAR AND TREATY

MICHEL CAMILO

LIZZ WRIGHT

KENNY WAYNE SHEPHERD

JONATHAN JEREMIAH

JAMIE CULLUM


Saturday July 13

On Saturday, the theme at Volga will be one-on-one dialogs. Based on The Seasons Project by Ben Wendel and the concept album Duopoly by Kris Davis, short meetings will take place between musicians from a group of twelve participants, including Julian Lage, winner of the Paul Acket Award 2019.

DARLING

YENISEI

Sly5thAve WITH Re:Freshed Orchestra - The Invisible Man: An Orchestral Tribute to Dr. Dre

Sylvester Uzoma Onyejiaka II (conductor, saxophone); Sydney Driver (drums); and Re:Freshed Orchestra.

Mammal Hands

Jordan Smart (saxophone); Nick Smart (piano); Jesse Barrett (drums, percussion).

Tank and The Bangas

Tarriona “Tank” Ball (vocals); rest of lineup t.b.a.

Robin Verheyen (soprano saxophone, tenor saxophone); Bram de Looze (piano); Joey Baron (drums). NORTH SEA JAZZ COMPOSITION PROJECT

Maarten Hogenhuis

Maarten Hogenhuis (alto saxophone); Mete Erker (tenor saxophone); Joris Roelofs (bass clarinet); Phil Donkin (bass); Mark Schilders (drums).

Joris Teepe ‘Spirit of Rashied Ali’

Johannes Enders, Wayne Escoffery (tenor saxophone); Freddie Bryant (guitar); Joris Teepe (double bass); John Betsch (drums).

Mahalia

Mahalia (vocals); rest of lineup t.b.a.

Masego

Masego (vocals, saxophone, keyboards, drums); rest of lineup t.b.a.

MADEIRA Rein de Graaff’s Alto Madness WITH SPECIAL GUEST Ronnie Cuber

Arild Andersen Trio: In House Science

Tommy Smith (tenor saxophone); Arild Andersen (double bass); Paolo Vinaccia (drums).

VOLGA ONE-ON-ONE

Tineke Postma, Maarten Hogenhuis, Marco Kegel (alto saxophone); Ronnie Cuber (baritone saxophone); Rein de Graaff (piano); Marius Beets (double bass); Eric Ineke (drums).

Ben Wendel + Julian Lage

Bobo Stenson Trio

Gilad Hekselman (guitar); Matt Brewer (double bass).

Bobo Stenson (piano); Anders Jormin (double bass); Jon Fält (drums).

JD Allen Quartet FEATURING Liberty Ellman

JD Allen (tenor saxophone); Liberty Ellman (guitar); Ian Kenselaar (bass); Nic Cacioppo (drums).

Ben Wendel (tenor saxophone); Julian Lage (guitar).

Matt Brewer + Gilad Hekselman Ambrose Akinmusire + Ben Wendel

Ben Wendel (tenor saxophone); Ambrose Akinmusire (trumpet).

Julian Lage + Kris Davis

Julian Lage (guitar); Kris Davis (piano).

Houston Person

Houston Person (tenor saxophone); Phil Wilkinson (Hammond B3 organ); Willie Jones III (drums). Photos: Jesse Kitt • David McClister • Eric van Nieuwland

MixMonk

Goldings Bernstein Stewart

Peter Bernstein (guitar); Larry Goldings (Hammond B3 organ); Bill Stewart (drums).

Aaron Parks + Ben van Gelder

Ben van Gelder (alto saxophone); Aaron Parks (piano).

Kris Davis + Ambrose Akinmusire

Ambrose Akinmusire (trumpet); Kris Davis (piano).

Mary Halvorson + Aaron Parks

MISSISSIPPI Fringe Orchestra - The Science of Groove FEATURING Bex Burch (Vula Viel), Carlo Nardozza & DJ Vindictiv

Jesse Passenier (conductor, composer); Bex Burch (composer, gyil); Carlo Nardozza (trumpet); DJ Vindictiv (DJ); and Fringe Orchestra.

Greyheads

Ukko Heinonen (saxophone); Ebba Åsman (trombone); Simone Cesarini (guitar); Matthijs Geerts (keyboards, electronics); Damien Roussos (bass); Nello Biasini (drums).

Shake Stew

Lukas Kranzelbinder (musical director, double bass); Clemens Salesny (alto saxophone); Johnny Schleiermacher (tenor saxophone); Mario Rom (trumpet); Oliver Potratz (double bass); Niki Dolp, Mathias Koch (drums, percussion).

Fat Night

Dan Hanson (vocals, guitar); Gabe Gundacker (keyboards, vocals); Ted Issen (bass); Nik Ritchie (drums, vocals).

Mokoomba

Mathias Muzaza (vocals, percussion); Trustworth Samende (guitar, vocals); Donald Moyo (keyboards, vocals); Abundance Mutori (bass, vocals); Ndaba Coster Moyo (drums, vocals); Miti Mugande (percussion, vocals).

TIGRIS DJS ON THE ROOF

Non de Jus & Rita Lynn Manon Lit, Cathelijne Beijn (DJ).

Alexander Nut Alexander Nut (DJ).

Soul Night

Wouter van der Goes, Frank van ’t Hof (DJ).

HUDSON TERRACE TALKING JAZZ

Mary Halvorson (guitar); Aaron Parks (piano).

Gilad Hekselman + Kendrick Scott Gilad Hekselman (guitar); Kendrick Scott (drums).

Reinier Baas + Mary Halvorson Mary Halvorson (guitar); Reinier Baas (guitar).

AMBROSE AKINMUSIRE

MASEGO

MOKOOMBA

61


WINNER PAUL ACKET AWARD 2019

CODARTS TALENT STAGE

HUDSON TERRACE

TIGRIS

MISSISSIPPI

VOLGA

YENISEI

REIN DE GRAAFF’S ALTO MADNESS

TALKING JAZZ

DJs ON THE ROOF

FRINGE ORCHESTRA

BEN WENDEL + JULIAN LAGE

18:00

GREYHEADS

AMBROSE AKINMUSIRE + BEN WENDEL

TANK AND THE BANGAS

20:00

20:30

AARON PARKS + BEN VAN GELDER

JORIS TEEPE

21:00

FAT NIGHT

KRIS DAVIS + AMBROSE AKINMUSIRE

VISIT NEDERLANDS FOTOMUSEUM@NSJ >

VISIT OUR ART BAR >

VISIT OUR VISUAL ARTS EXHIBITION >

MOKOOMBA

GILAD HEKSELMAN + KENDRICK SCOTT

SOUL NIGHT:

REINIER BAAS + MARY HALVORSON

GOLDINGS BERNSTEIN STEWART

00:00

FLOOR 1 - YENISEI FOYER MASTERS OF ROTTERDAM

00:30

00:30

CENTRAL SQUARE (OPPOSITE DARLING EXIT) ’LUST FOR LIFE’ BY ED VAN DER ELSKEN © Copyright: North Sea Jazz All rights reserved

FLOOR 2 - MADEIRA FOYER CONTEMPORARY AFRICAN ART & DESIGN • JAZZ PHOTOGRAPHY BY SUSANNE SCHAPOWALOW • ART POSTER DESIGNS 2019

HUDSON HALL ROTTERDAM CONTEMPORARY ART FAIR & DUTCH DESIGN BY RICHARD HUTTEN

CHECK OUT ROTTERDAM'S BEST MUSIC STUDENTS PERFORMING ON THE CODARTS TALENT STAGE AT NILE SQUARE

TOTO

MASEGO

23:30

WOUTER VAN DER GOES & FRANK VAN ’T HOF

MARY HALVORSON + AARON PARKS

23:00

ARILD ANDERSEN TRIO

HOUSTON PERSON

22:30

00:00

DANILO PÉREZ AVISHAI COHEN CHRIS POTTER QUINTET

23:30

THE WAR & TREATY

MACY GRAY

VALVETRONIC BRASSBAND 22:00

MAHALIA

21:30

KENNY WAYNE SHEPHERD

JAMIE CULLUM

23:00

with NEW COOL COLLECTIVE HORNS

22:30

MICHEL CAMILO QUARTET

22:00

ROBERT GLASPER TRIO

MEET THE ARTIST: CLINICS, PANELS, BLINDFOLD TEST AND MORE

ALEXANDER NUT

21:30

A RT I S T I N R E S I D E N C E

21:00

SPIRIT OF RASHIED ALI

LIBERTY ELLMAN

featuring

JD ALLEN QUARTET

19:30

SHAKE STEW

JULIAN LAGE + KRIS DAVIS

MAARTEN HOGENHUIS

NORTH SEA JAZZ COMPOSITION PROJECT

BOBO STENSON TRIO

19:00

VALVETRONIC BRASSBAND

JONATHAN JEREMIAH

J’AI DEUX AMOURS

MARC BROUSSARD

18:30

MAMMAL HANDS

17:30

20:30

DEE DEE BRIDGEWATER

20:00

PROGRAM SUBJECT TO CHANGE FOR LATEST CHANGES, CHECK: WWW.NORTHSEAJAZZ.COM 19:30

JUANES

BILLY HART

featuring

19:00

JOEY DEFRANCESCO TRIO

18:30

THE CALIFORNIA HONEYDROPS

ZAZ

NON DE JUS & RITA LYNN

MATT BREWER + GILAD HEKSELMAN

MIXMONK

RE:FRESHED ORCHESTRA

17:00

THE TESKEY BROTHERS

16:30

MADEIRA

ONE-ON-ONE

16:00

SLY5THAVE

15:30

THE CALIFORNIA HONEYDROPS

SAMM HENSHAW

MY BABY

& CHARLES TOLLIVER

with

15:00

GARY BARTZ

18:00

LIZZ WRIGHT, BECCA STEVENS & CAMILA MEZA

17:30

with METROPOLE ORKEST conducted by MIHO HAZAMA

17:00

ANOTHER EARTH

16:30

featuring RAVI COLTRANE

16:00

DARLING

CONGO SQUARE

CONGO

MAAS

NILE

HUDSON

AMAZON

15:30

AHOY OPEN: 14:30

15:00

PROGRAM SATURDAY JULY 13


Zondag 14 juli AMAZON

NILE

‘Smash Hits’ BY Reinier Baas, Ben van Gelder & Metropole Orkest CONDUCTED BY Christian Elsässer

Christian Elsässer (conductor); Ben van Gelder (alto saxophone); Reinier Baas (guitar); and Metropole Orkest.

Chick Corea & The Spanish Heart Band

Chick Corea (composer, piano); Jorge Pardo (flute, saxophone); Michael Rodriguez (trumpet); Steve Davis (trombone); Niño Josele (guitar); Carlitos Del Puerto (bass); Marcus Gillmore (drums); Nino de los Reyes (dancer).

Bobby McFerrin “Gimme 5”

Bobby McFerrin, Dave Worm, Joey Blake, Judi Vinar, Rhiannon (vocals).

CONGO

Jungle By Night

Pieter van Exter (saxophone); Bo Floor (trumpet); Ko Zandvliet (trombone); Jac van Exter (guitar); Pyke Pasman (keyboards); Peter Peskens (bass); Sonny Groeneveld (drums); Gino Groeneveld, Tienson Smeets (percussion).

Daryl Hall & John Oates

Daryl Hall (vocals); John Oates (guitar, vocals); rest of lineup t.b.a.

Janelle Monáe

Janelle Monáe (vocals); rest of lineup t.b.a.

Ms. Lauryn Hill

Ms. Lauryn Hill (vocals); rest of lineup t.b.a.

MAAS

Abdullah Ibrahim & Ekaya

Abdullah Ibrahim (piano); Cleave Guyton (flute, clarinet, piccolo); Lance Bryant (tenor saxophone); Marshall McDonald (baritone saxophone); Andrae Murchison (trumpet, trombone); Noah Jackson (cello, double bass); Willie Terrill (drums).

Sabrina Starke

Sabrina Starke (vocals); Azim Inami (guitar); Jordy Kalfsvel (keyboards); Hugo den Oudsten (bass); Salle de Jonge (drums).

The California Honeydrops

Lech Wierzynski (vocals, trumpet, guitar); Juni Lustig aka Johny Bones (saxophone); Leon Cotter (clarinet, saxophone); Lorenzo Loera (keyboards); Beau Bradbury (bass); Ben Malament (drums); Scott Messersmith (percussion).

Mayra Andrade

Mayra Andrade (vocals); Euclides Gomes (guitar); Nicholas Vella (keyboards); Swaéli Mbappé (double bass); Tiss Rodriguez (drums, percussion).

Young Gun Silver Fox

Kamasi Washington

HUDSON 64

PLUSCONCERT OP ZONDAG

Het concert van Bobby McFerrin is een plusconcert. Om dit optreden bij te wonen, heeft u naast uw festivalentreebewijs ook een pluskaart nodig. In zaal Amazon heeft u daarmee recht op een gereserveerde zitplaats.

Patrice Quinn (vocals); Rickey Washington (flute, soprano saxophone); Kamasi Washington (tenor saxophone); Ryan Porter (trombone); Brandon Coleman (keyboards); Miles Mosley (bass); Tony Austin, Ronald Bruner Jr. (drums).

Chance The Rapper

Chance the Rapper (vocals); rest of lineup t.b.a.

Stefon Harris & Blackout

Casey Benjamin (saxophone); Marc Cary (piano); Ben Williams (double bass); Terreon Gully (drums); Stefon Harris (marimba, vibraphone).

Shawn Lee (vocals, guitar, percussion); Andy Platts (vocals, keyboards); David Page (bass, vocals); Adrian Meehan (drums).

CONGO SQUARE Feng Suave

Daniël de Jong (vocals, guitar); Daniël Schoemaker (guitar, keyboards, vocals); Joris Benjamins (keyboards, maracas); Ivar Otten (bass); Gino Buragevic (drums, percussion).

The Preacher Men

Efraïm Trujillo (tenor saxophone); Rob Mostert (Hammond B3 organ); Chris Strik (drums).

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Rob Horsting (conductor); Joris Roelofs, Marco Kegel, Jorg Kaaij (alto saxophone); Simon Rigter, Sjoerd Dijkhuizen (tenor saxophone); Juan Martinez (baritone saxophone); Wim Both, Joe Rivera, Ruud Breuls, Jan van Duikeren (trumpet); Jan Oosting, Ilja Reijngoud, Bert Boeren (trombone); Martin van den Berg (bass trombone); Martijn van Iterson (guitar); Peter Beets (piano); Frans van Geest (double bass); Marcel Serierse, Martijn Vink (drums).

Joshua Redman - Still Dreaming Joshua Redman (saxophone); Ron Miles (cornet); Scott Colley (double bass); Dave King (drums).

ABDULLAH IBRAHIM

MS. LAURYN HILL

KAMASI WASHINGTON


Sunday July 14 DARLING Maisha

Jake Long (drums); rest of lineup t.b.a.

Poppy Ajudha

Poppy Ajudha (vocals); Mark Mollison (guitar); Jack Stevenson Oliver (keyboards); Rudi Creswick (bass); Jake Long (drums).

PLUS CONCERT ON SUNDAY

Tonight’s performance by Bobby McFerrin is a plus concert. To attend this concert, you will need a plus ticket in addition to your festival entrance ticket. In Amazon hall, a plus ticket guarantees a reserved seat.

YENISEI

MISSISSIPPI

Teus Nobel Liberty Group

ArteZ Big Collective

Harp vs. Harp - Gregoire Maret and Edmar Castañeda

Broken Brass Ensemble

Teus Nobel (trumpet, flugelhorn); Alexander van Popta (piano); Jeroen Vierdag (bass); Niek de Bruijn (drums).

Edmar Castañeda (harp); Gregoire Maret (harmonica).

blackwave.

Willem Ardui, Jean Athohoun (vocals); Egor Dubai (saxophone); Luuk Hof (trumpet); Dries Henderickx (guitar); Jarno Verheyen (keyboards); David Idrisov (bass); Bram Vanhove (drums). ARTIST IN RESIDENCE

Robert Glasper ‘Everything’s Beautiful’ Tribute to Miles Davis FEATURING Bilal

Bilal (vocals); Michael Severson (guitar); Robert Glasper (piano); Derrick Hodge (bass); Damion Reid (drums).

Jacob Collier

Jacob Collier (vocals, guitar, piano, keyboards, bass, percussion); Maro (backing vocals, guitar, keyboards, percussion); Robin Mullarkey (guitar, keyboards, bass, percussion); Christian Euman (drums, electronic percussion).

Fleurine & Boys from Brazil

Fleurine (vocals, guitar); Ian Faquini (guitar); Vitor Gonçalves (piano, accordion); Eduardo Belo (bass); Zaza Desiderio (percussion); Thiago Trindade (t.b.a.).

Youn Sun Nah

Youn Sun Nah (vocals); Tomek Miernowski (guitar, keyboards); Rémi Vignolo (bass, drums).

Benjamin Herman’s Bughouse

Benjamin Herman (alto saxophone); Reinier Baas (guitar); Gerben Bielderman (bass); Olav van den Berg (drums).

Frans Vermeerssen (conductor, saxophone); Jasper le Clerq (conductor, violin); and ArteZ Big Collective.

Nick Feenstra (saxophone); Luc Hudepohl, Joel Botma (trumpet); Sjors Dijkstra, Arjen Attema (trombone); Hendrik Baarda (sousaphone); Reinaldo Gaia (percussion); Pieterklaas de Groot (drums).

The Baylor Project

Jean Baylor (vocals); Keith Loftis (saxophone); Freddie Hendrix (trumpet, flugelhorn); Terry Brewer (piano, keyboards); Richie Goods (double bass); Marcus Baylor (drums).

Ady Suleiman

Ady Suleiman (vocals); Edward Black (guitar); Eric Appapoulay (bass); Richard Cassell (drums).

Arp Frique & Family

Americo Brito (vocals); Arp Frique (guitar, synthesizer); Djosa, Erik Rittfeld (keyboards); Marilonah Copra (bass); Emmanuel Afriye (drums); Marissa Kwame (percussion, vocals).

VOLGA

65

Spinifex

MADEIRA Yuri Honing Acoustic Quartet

Yuri Honing (tenor saxophone); Wolfert Brederode (piano); Gulli Gudmundsson (double bass); Joost Lijbaart (drums).

Henry Threadgill ‘Zooid’

Henry Threadgill (alto saxophone); Jose Davila (trombone, tuba); Christopher Hoffman (cello); Liberty Ellman (guitar); Elliot Humberto Kavee (drums).

Ambrose Akinmusire Origami Harvest

Nappy Nina (vocals); Ambrose Akinmusire (trumpet); Sam Harris (piano, keyboards); Kweku Sumbry (drums); with Mivos String Quartet: Olivia de Prato, Maya Bennardo, Victor Lowrie Tafoya (violin); Tyler J. Borden (cello).

Tobias Klein (alto saxophone); John Dikeman (tenor saxophone); Bart Maris (trumpet); Jasper Stadhouders (guitar); Gonçalo Almeida (bass); Philipp Moser (drums).

Reis Demuth Wiltgen

Michel Reis (piano); Marc Demuth (double bass); Paul Wiltgen (drums).

TIGRIS DJS ON THE ROOF

Tin Tin

David Zee (DJ).

Errol & Alex Rita - Touching Bass Errol Anderson, Alex Rita (DJ).

Joel Ross Quintet

Immanuel Wilkins (alto saxophone); Jeremy Corren (piano); Kanoa Mendenhall (double bass); Jeremy Dutton (drums); Joel Ross (vibraphone).

Niels Broos x Jamie Peet

Niels Broos (keyboards); Jamie Peet (drums).

Wicked Jazz Sounds

Leroy Rey, Phil Horneman (DJ).

HUDSON TERRACE TALKING JAZZ

Shai Maestro Trio

NIELS BROOS X JAMIE PEET

CHICK COREA

MAYRA ANDRADE

Photo: Ojoz

Shai Maestro (piano); Jorge Roeder (double bass); Ofri Nehemya (drums).


PLUSCONCERT

CODARTS TALENT STAGE

HUDSON TERRACE

TIGRIS

MISSISSIPPI

VOLGA

YENISEI

MADEIRA

DARLING

CONGO SQUARE

CONGO

MAAS

NILE

HUDSON

AMAZON

15:30

16:30

17:30

18:30

YOUN SUN NAH

ADY SULEIMAN

JOEL ROSS QUINTET

ERROL & ALEX RITA - TOUCHING BASS

THE BAYLOR PROJECT

EVERYTHING’S BEAUTIFUL

ROBERT GLASPER

VISIT NEDERLANDS FOTOMUSEUM@NSJ >

VISIT OUR ART BAR >

22:30

BENJAMIN HERMAN’S BUGHOUSE

23:30

00:00

00:00

00:30

00:30

CENTRAL SQUARE (OPPOSITE DARLING EXIT) ’LUST FOR LIFE’ BY ED VAN DER ELSKEN © Copyright: North Sea Jazz All rights reserved

FLOOR 2 - MADEIRA FOYER CONTEMPORARY AFRICAN ART & DESIGN • JAZZ PHOTOGRAPHY BY SUSANNE SCHAPOWALOW • ART POSTER DESIGNS 2019

FLOOR 1 - YENISEI FOYER MASTERS OF ROTTERDAM

WICKED JAZZ SOUNDS

ARP FRIQUE & FAMILY

HUDSON HALL ROTTERDAM CONTEMPORARY ART FAIR & DUTCH DESIGN BY RICHARD HUTTEN

23:00

JACOB COLLIER SHAI MAESTRO

22:00

23:30

Ms. LAURYN HILL

STILL DREAMING

YOUNG GUN SILVER FOX

CHECK OUT ROTTERDAM'S BEST MUSIC STUDENTS PERFORMING ON THE CODARTS TALENT STAGE AT NILE SQUARE

23:00

JOSHUA REDMAN

22:30

NIELS BROOS JAMIE PEET

21:30

TRIBUTE TO MILES DAVIS

MEET THE ARTIST: CLINICS, PANELS, BLINDFOLD TEST AND MORE

REIS DEMUTH WILTGEN

FLEURINE

& BOYS FROM BRAZIL

21:00

A RT I S T I N R E S I D E N C E

20:30

22:00

CHANCE THE RAPPER

GIMME 5

THE PREACHER MEN

AMBROSE AKINMUSIRE ORIGAMI HARVEST

20:00

21:30

BOBBY McFERRIN

21:00

JANELLE MONAE

MAYRA ANDRADE

19:30

blackwave.

20:30

JAZZORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW

20:00

TO BE ANNOUNCED

19:00

HENRY THREADGILL’S ZOOID GREGOIRE MARET & EDMAR CASTAÑEDA

BROKEN BRASS ENSEMBLE TIN TIN

18:00

19:30

PROGRAM SUBJECT TO CHANGE FOR LATEST CHANGES, CHECK: WWW.NORTHSEAJAZZ.COM CHICK COREA SPANISH HEART BAND

19:00

THE PREACHER MEN

DARYL HALL & JOHN OATES

VISIT OUR VISUAL ARTS EXHIBITION >

SPINIFEX

TEUS NOBEL LIBERTY GROUP

18:30

THE CALIFORNIA HONEYDROPS

POPPY AJUDAH

17:00

FENG SUAVE

KAMASI WASHINGTON

YURI HONING ACOUSTIC QUARTET

MAISHA

ARTEZ BIG COLLECTIVE

DJs ON THE ROOF

TALKING JAZZ

METROPOLE ORKEST

with

18:00

STEFON HARRIS + BLACKOUT

17:30

conducted by CHRISTIAN ELSÄSSER

JUNGLE BY NIGHT

16:00

17:00

REINIER BAAS & BEN VAN GELDER

16:30

SABRINA STARKE

15:30

FENG SUAVE

15:00

16:00

ABDULLAH IBRAHIM & EKAYA

AHOY OPEN: 14:30

15:00

PROGRAM SUNDAY JULY 14


Curaçao

70

Wist u dat er nóg een versie van het festival bestaat? En nog wel op een tropisch eiland… Curaçao North Sea Jazz viert eind augustus alweer haar negende editie en die belooft weer één groot feest te worden. Curaçao North Sea Jazz is inmiddels een begrip op het eiland en ver daarbuiten. Sinds de eerste editie in 2010 trok het festival vele grote namen, waaronder Lionel Richie, Stevie Wonder, Diana Ross, Bruno Mars, Sting, Juan Luis Guerra, Rod Stewart, Enrique Iglesias, Alicia Keys, Herbie Hancock, Christina Aguilera, Earth, Wind & Fire, Lenny Kravitz, Tom Jones en Prince. Met zestien acts verdeeld over drie podia is het festival misschien kleiner dan in Rotterdam, maar zeker niet minder bijzonder. Want zeg nu zelf: geweldige muziek in de zwoele avondlucht op een tropisch eiland, wat is er nu beter? Net als elk jaar vindt het evenement plaats rond het World Trade Center bij Piscadera Bay. Daar opent het festival op donderdag 29 augustus met de tra-

ditionele gratis concerten op het grote Sam Cooke-podium. Dit jaar kan het publiek er genieten van Havana D’Primera en Aymee Nuviola. Hoe en wanneer de gratis kaarten beschikbaar worden gesteld en alle voorwaarden leest u via www.curacaonorthseajazz.com. Aan het programma voor dit jaar wordt nog hard gewerkt, maar het belooft weer een prachtige editie te worden. Zo is als een van de headliners van dit jaar de band Maroon 5 aangetrokken, die het grote Sam Cooke-podium zullen platspelen. Daarnaast verwacht het eiland bezoek van de ‘Empress of Soul’, Gladys Knight, die opnieuw zal regeren in de intiemere Celia-zaal. Op het Sir Dukepodium aan het strand zullen de vrolijke klanken van onder meer Third World en Ozuna het publiek opzwepen. Aan het programma worden de komende tijd nog meer namen toegevoegd.

KIJK VOOR ALLE INFO, KAARTEN ÉN ARRANGEMENTEN MET REIS EN VERBLIJF OP WWW.CURACAONORTHSEAJAZZ.COM

Curaçao North Sea Jazz is een initiatief van

Curaçao North Sea Jazz is initiated by

Fundashon Bon Intenshon. De opbrengsten van

Fundashon Bon Intenshon. Proceeds will

het festival zijn bestemd voor een goed doel.

be donated to charity.

Production: MOJO


North Sea Jazz

Foto’s: Hans Tak

71

Did you know there is another version of the festival? On a tropical island, no less… Curaçao North Sea Jazz will celebrate its ninth edition at the end of August, which promises to be a party like no other.

stages the Curaçao edition may be smaller than the one in Rotterdam, but certainly no less extraordinary. Let’s be honest: great music in sultry temperatures on a tropical island, what could possibly be better?

Curaçao North Sea Jazz has grown to be a household name on the island and far beyond. Ever since the first edition in 2010, the festival has attracted big musical names, such as Lionel Richie, Stevie Wonder, Diana Ross, Bruno Mars, Sting, Juan Luis Guerra, Rod Stewart, Enrique Iglesias, Alicia Keys, Herbie Hancock, Christina Aguilera, Earth, Wind & Fire, Lenny Kravitz, Tom Jones, and Prince, among many others. With a total of sixteen acts divided over three

Like always, the event will take place around the World Trade Center near Piscadera Bay. On Thursday, August 29, the festival will kick off at the large Sam Cooke stage with two free concerts, as has become tradition. This year audiences will be able to enjoy performances by Havana D’Primera and Aymee Nuviola. For information on how and when tickets will be made available, as well as all conditions, please visit www.curacaonorthseajazz.com.

The rest of this year’s lineup is still being completed but coming along nicely. One of the headliners wil be Maroon 5, who will bring their A-game to the biggest Sam Cooke stage. The island is also expecting the ‘Empress of Soul’, Gladys Knight, who will once more rule the more intimate Celia hall. On Sir Duke stage, right next to the beach, the cheerful sounds of Third World and Ozuna will whip audiences into a frenzy. Other names will be announced in the coming months.

FOR ALL INFO, TICKETS, AND PACKAGE DEALS, PLEASE VISIT WWW.CURACAONORTHSEAJAZZ.COM


Your music collection reimagined. Discover infinite possibilities... NAIM AUDIO maakt muziek luisteren eenvoudig met de nieuwe lijn alles-in-één versterkers. Geïnspireerd door passie voor muziek en ontstaan uit onze drang naar innovatie en perfectie. De oogstrelende UNITI modellen geven toegang tot een wereld van muziek via uitgebreide verbindingsmogelijkheden. Contacteer uw NAIM dealer voor een uitgebreide demonstratie. Just add speakers.

013 - 5082411

|

www.lathamaudio.nl

|

info@latham-ci.com

|

/lathamaudio


74

Welcome to North The wait is almost over: from July 12 on, North Sea Jazz will take over Rotterdam for its 14th edition. With a lineup featuring both renowned artists as well as rising stars, there’s plenty of good music for everyone. With about 150 performances, North Sea Jazz is the largest indoor music event in the world. Which makes us proud! Both locally and abroad the festival is known as the place where the past and present as well as the future of jazz can be seen and heard. Besides a steady base of jazz, many related genres will pass audiences by. Blues, soul, funk, hip hop, world, pop, dance: every visitor will without a doubt find something of their taste. With a perfect mix of established artists and promising new acts, North Sea Jazz offers something for everyone.

Great atmosphere The festival has been going strong for over forty years; a worthy achievement, especially because for this 44th edition, tickets once again sold faster than ever. Founder Paul Acket brought the event to life in 1976. The very first edition took place at the Congresgebouw in The Hague, where the festival would stay for thirty years. That year legendary artists such as Sarah Vaughn, Count Basie, Stan Getz, and Dizzy Gillespie performed. About 300 musicians in total were on the bill, playing in six different rooms. Nowadays, the festival has grown immensely and will host a thousand musicians this year, filling up fifteen different stages. Fourteen years ago, the event moved to Rotterdam. There, around 75.000 visitors are expected to attend. And yet the festival has managed to keep its intimate character with lots of atmosphere.

More than just music In addition to music in all sorts, shapes and genres, there’s lots more to experience at the venue. During a break in performances, you might want to take a stroll through the different art exhibitions; descriptions can be found on the following pages. Both inside and outside Ahoy you’ll find many stands that make for a true shopping experience. Whether you’re interested in CDs, vinyl, musical instruments, jewelery, clothes or books and magazines, there will be interesting finds. The stands with the ever-popular North Sea Jazz merchandise, such as T-shirts, posters and the Who’s Who Festival Guide can be found in different places. And of course, there will be plenty to eat and drink, with about 36 food stands and dozens of bars!


ENGLISH SUMMARY

Contents For your convenience, we have created a summary of selected pages in this brochure. 74

WELCOME TO NORTH SEA JAZZ

76 HIGHLIGHTS 79

UPGRADE YOUR TICKET, NORTH SEA ROUND TOWN

80

Foto’s: Joan van Nispen tot Sevenaer • Hans Tak

Sea Jazz

BUYING TICKETS GETTING TO AND FROM THE FESTIVAL 82 PAUL ACKET AWARD, COMPOSITION ASSIGNMENT 84 ART SHOWS AT NORTH SEA JAZZ 81

VIP packages Apart from buying regular tickets, you also have the opportunity to experience the festival as a VIP! Whether you visit the festival in a business capacity entertaining your guests or just to enjoy it in your spare time, several packages are available. For more information, please visit www.northseajazz.com/vip

75


Masego

Highlights

Rewind, Forward: Play

Jacob Collier

Chance the Rapper

76

Innovation and tradition: two seemingly opposite terms that can be unified in jazz better than in any other genre. Of course, there are outliers in both directions and what for some is a welcome development is considered too great a deviation by others. But the tension between tradition and experiment is one of the greatest attractions of jazz. In recent years, a new development has emerged, in particular on the American and British jazz scenes. Here we see innovation and tradition coming together in a fantastic way that draws on every dimension of black music. The result? Music with sources of inspiration ranging from John Coltrane to A Tribe Called Quest in

which Africa and Jamaica can be heard and whose experimentation is accessible to all. Just like rappers in the 1980s found the basis for their music in the most diverse and obscure forms of jazz, soul and funk, now it is hip hop’s turn to be a source of inspiration for creative jazz. Black music is vibrant, constantly self-innovating and in perpetual motion. Today, this form of jazz finds its audience in clubs, among the young and this year it has a strong presence on the North Sea Jazz Festival program, including: captivating young alto saxophonist Braxton Cook, British tuba phenomenon Theon Cross,

Robert Glasper Artist in Residence drummer Makaya McCraven, Maisha (heavily influenced by the spiritual seventies), Kamasi Washington and multi-instrumentalist and producer Sly5thAve who will perform a tribute to Dr. Dre. You can also hear alternative R&B acts who draw on every aspect of black music. Creative jazz is represented by The Internet and Chance the Rapper. Jacob Collier and Masego are elusively original and similar in terms of approach. The engaging pop of Janelle MonĂĄe is actually heavily influenced by Prince.

Robert Glasper is one of the major drivers of the movement. Right from the start of his career, the now 41-year-old keyboardist has been equally at home in both jazz and hip hop. He has worked with stars like JAY-Z, Kendrick Lamar, J Dilla and Kanye West while at the same time being popular in jazz circles. Initially, he was a member of the bands of Roy Hargrove and Christian McBride, among others, but he soon formed his own groups. At the time, Robert Glasper Experiment set the tone of a new musical approach and he enthralled audiences all over the world with his outrage-


Music still has living legends who shaped its history and quite a few are appearing at North Sea Jazz. Pianist and composer of countless hits, Burt Bacharach is performing at the festival at the age of 91 – a unique chance to hear him play once more. And what about Houston Person, a must for those who love soulful, old-school tenor sax (Saturday in Madeira). The 84-year-old pianist Abdullah Ibrahim – known as ‘Dollar Brand’ in his younger days – is the embodiment of ‘freedom in tradition’ and his South African roots are ever present.

Saxophonist Gary Bartz (78) is bringing a special project to the festival, looking back fifty years to the release of the album Another Earth. The lineup includes original trumpeter Charles Tolliver (77) and the son of the original drummer Freddie Waits: the equally famous Nasheet Waits. From the Chicago alternative jazz scene we have pioneer Henry Threadgill (75), adored for his exceptional timbres and instrumentations. Pianist Chick Corea is performing, his Latin colleague Chucho Valdés will be there, too, and so will singer Bobby McFerrin – returning to the stage after a long absence.

Bebop pianist Rein de Graaff will this year retire as a pianist and organisor of what have turned out to be legendary tours. He is the éminence grise of Dutch jazz and in his long career performed with many big shots, among which Hank Mobley, Lee Morgan, Dexter Gordon and Johnny Griffin. But he also stimulated Dutch talent, such as the three alto saxophonists with whom he will perform.

Foto: Carol Friedman

Legends

77

Bobby McFerrin

Foto: Carol Friedman

ously powerful, virtuoso mix of hip hop, neo-soul, funk and jazz. Moreover, he added a big dose of rock to his music by including covers of the likes of Nirvana, Radiohead and David Bowie. Combine this with Glasper’s musical upbringing in three different churches, and what you get is something irresistible. And, he can create a hip hop groove of unparalleled depth in an acoustic setting, too. As Artist in Residence, at the NN North Sea Jazz Festival you can hear the full range of the keyboard player’s talents, not only with his band featuring his old buddy Yasiin Bey, also known as Mos Def (Friday), but also with his favorite acoustic trio (Saturday) and in Everything’s Beautiful (Sunday), a tribute to Miles Davis with Bilal and others.

Chucho Valdés

Foto: Mathieu Bitton

Chick Corea

North Sea Jazz Festival programmers highlight some of the special artists, themes and musical trends of this edition.


Special Projects

Melissa Aldana

The North Sea Jazz Festival is the perfect place for musicians to meet one another behind the scenes, but this

Singer JosÊ James is giving a one-off performance of his tribute to Bill Withers, Lean On Me, with the Dutch Noordpool Orkest. On Saturday, the theme at Volga will be one-on-one dialogs. Based on The Seasons Project of Ben Wendel and the concept album Duopoly of Kris Davis, short rotating meetings will take place between musicians from a group of twelve participants who are all known for their impressive intimate playing. Other artists include Aaron Parks, Gilad Hekselman, Mary Halvorson and Kendrick Scott – almost a festival in its own right.

The same applies to the five-hour-long, all-star marathon of avant-garde icon John Zorn. He wrote three hundred numbers in three months: The Bagatelles. A great many of those pieces will be played on Friday, in Darling, by the pride of the New York jazz scene. We have the legendary band Masada, many greats including John Medeski, Ikue Mori, Dave Fiuscynski and Craig Taborn, and guitarist Marc Ribot will close the show. There will be newcomers alongside these veterans. Guitarist Julian Lage is one and with Zorn he will let you hear previously hidden sides of himself. To keep the atmosphere at its best, Zorn expects all the musicians to be present for the entire five hours.

John Zorn

78

year that will also happen in public with several projects in which musicians are collaborating outside their usual musical circle. Drummer Makaya McCraven is inviting special guests to perform with his group Universal Being, pianist Michel Camilo is playing with the horns of the New Cool Collective Horns, trumpeter Ambrose Akinmusire is performing with the Mivos String Quartet and a rapper for his five-star project Origami Harvest and the Metropole Orkest is featuring the very diverse singers Lizz Wright, Becca Stevens and Camila Meza. Guitarist Reinier Baas and alto saxophonist Ben van Gelder are considered some of the most creative minds of the next jazz generation. Recently they released the album Smash Hits together with Metropole Orkest, which will come to life at North Sea Jazz. A beautiful and exemplary form of collaborating.

JosĂŠ James

Several young musicians who stand out for their fresh take on the past are proving that the tradition of swinging, jazz standards is alive and well. The ambience of greats like Joe Henderson and Oscar Peterson is palpable in the performances of Melissa Aldana, Christian Sands, Joel Ross and the versatile James Brandon Lewis. The interesting thing is that these musicians also actively follow each other and freely mix with other scenes, which makes for open-minded vitality.

James Brandon Lewis

Keeping Time

John Zorn Bagatelles Marathon


Upgrade your North Sea Jazz ticket Your ticket to the festival provides you with more than just music: it also allows you a discount or free admission at these Rotterdam cultural hotspots.

Slick Rick, Manhattan, NYC, 1989. Photograph by Janette Beckman. Courtesy of Fahey/ Klein Gallery, Los Angeles

Pierre Feuillette, Saint-Germain-des-Prés, Parijs, 1954 Nederlands Fotomuseum © Ed van der Elsken

Maritiem Museum

Nederlands Fotomuseum

Kunsthal Rotterdam

Discover Holland’s maritime past and present in Maritiem Museum. The exhibit Dealing With Drugs shows the infamous drugs trading scene at the Rotterdam harbour, join the search for energy at sea in the Offshore Experience. Kids can go searching for sea creatures in the Zeemonsters family exhibit, and more!

Nederlands Fotomuseum saved the colour photographs by the late Ed van der Elsken from their demise and this Summer will celebrate with Lust For Life: the first exhibition of his colour photographs. On show from May 25 until October 6, with big icons and pieces that were never exhibited before.

In cooperation with HipHopHuis and guest curator Lee Stuart Kunsthal presents Street Dreams. How Hiphop Took Over Fashion, about hip hop and its influence on fashion and lifestyle. This exhibit shows the looks, the codes and the creative force of the genre.

BY SHOWING YOUR FESTIVAL TICKET YOU

BY SHOWING YOUR FESTIVAL TICKET, YOU

BY SHOWING YOUR FESTIVAL TICKET, YOU

WILL RECEIVE A 50% DISCOUNT ON THE

CAN BRING ONE GUEST TO THE MUSEUM

CAN BRING ONE GUEST TO THE EXHIBIT

ENTRANCE FEE. VALID BETWEEN JULY 9

FREE OF CHARGE. VALID ON JULY 12 - 14,

FREE OF CHARGE. VALID FROM JULY 12

AND JULY 19, 2019, NOT TO BE COMBINED

NOT TO BE COMBINED WITH OTHER OFFERS

UNTIL JULY 30, 2019, NOT TO BE COMBINED

WITH OTHER OFFERS OR DISCOUNTS.

OR DISCOUNTS.

WITH OTHER OFFERS OR DISCOUNTS

79

NN Group wishes to make art and culture accessible to people of all ages and backgrounds, because art inspires and connects. From 2017 on, NN Group has been Corporate Partner Collection of the Nederlands Fotomuseum in Rotterdam and in 2018 the company became title sponsor of the North Sea Jazz Festival.

North Sea Round Town North Sea Round Town is the fringe festival of North Sea Jazz and takes place between June 27 and July 14 in the city of Rotterdam. It offers the best in jazz the city has to offer, with more than 350 concerts in 125 different locations, mostly free of charge.

PLEASE VISIT WWW.NORTHSEAROUNDTOWN.NL FOR THE COMPLETE SCHEDULE, WHICH WILL BE PUBLISHED IN MAY.

27 june - 14 july


Foto: Joan van Nispen tot Sevenaer

Tickets in all shapes and sizes Attending the festival starts with a valid ticket. But what are your options? We have lined up all sorts and prices for your convenience.

80

TICKET SALES Festival tickets are exclusively available through Ticketmaster. They can be ordered online via www.ticketmaster.nl and www.northseajazz.com or via phone number (+31) 88-1232425. Please note: Watch out for secondary ticket sales by dishonest sellers. Not only will they charge you more, but you run the risk of buying invalid tickets which will not allow you access to the festival.

EACH TICKET EXPLAINED Please note: except for all-in tickets, festival tickets DO NOT include plus concerts, for which separate tickets are available. DAY TICKET One-day admission to the festival. Price: R 95,- not including service fee* THREE-DAY TICKET Entrance to the festival on all three days. Price: R 230,- not including service fee* ALL-IN TICKET Entrance to the festival on all three days, including all plus concerts. Price: R 300,- not including service fee*

Plus concerts To attend the plus concerts in Amazon hall, a special plus ticket (one per performance, guaranteeing you an assigned seat) is required in addition to all except all-in tickets. Plus tickets are only valid for specific plus concerts and do not allow access to the main festival. This year plus concerts are by Diana Krall and Burt Bacharach on Friday, and Bobby McFerrin on Sunday. The costs per ticket are R 30,- for Diana Krall and R 20,- for Burt Bacharach and Bobby McFerrin. Prices do not include service fees*

GROUP TICKET One-day admission to the festival for a group of up to ten people. Price: R 750,- not including service fee* JUNIOR TICKET One-day admission to

the festival for visitors aged 15 or under. Please note: this ticket is only available in combination with a regular day or three-day ticket. Admission only under the guidance of an adult in possession of a day or three-day ticket. Price: R 25,*: Service fees are 12% of regular ticket prices, with a maximum of R 10,- per ticket.

Early Bird Tickets 2020 Don’t miss out! Three-day tickets for 2020 will go on sale November 22, with an extra bonus: early birds will get a special discount. Make sure you get them ASAP, because tickets tend to sell fast! Please visit www.northseajazz.com for terms and conditions.


Photo: Jeffrey de Groot • Unsplash

How to get to and from North Sea Jazz

How to get to the venue? You’ll find a complete overview of transport and accommodation possibilities on the website. This page contains a summary.

During the North Sea Jazz Festival, access roads and parking places get very crowded. We therefore advise you to use public transport, as Ahoy is easily accessible. OV-CHIPKAART On buses, trams and metros, you’ll need a smart card for public transport (OV-chipkaart), which you can also use on trains. Please check www.ov-chipkaart.nl for more information. TRAIN If you travel to Rotterdam Central Station, you can transfer to a metro which takes you to Ahoy (Zuidplein stop). Special train/metro combination tickets are available. After the festival, you can make use of the night trains going towards The Hague/Amsterdam, which will also take you to Utrecht. In other directions, you will need to use regular schedules. Please visit www.ns.nl/en, the website of the Dutch railway organisation.

METRO/BUS Ahoy Rotterdam is easily reached using the metro and over thirty bus lines. On Friday and Saturday you can also use regular night buses to several destinations in and around Rotterdam. Please visit www.ret.nl/en for more information. UBER Opposite Ahoy you’ll find a dedicated area for the festival’s official transport partner Uber, where drivers can deliver you safely and pick you up afterwards.

During the festival, all your questions about transport facilities and hotel stays can be answered by the Service Desk Rotterdam, located next to the entrance gates in the Ahoy entrance hall.

FESTIVAL LOCATION Rotterdam Ahoy Ahoyweg 10, 3084 BA Rotterdam

Overnight Stay Our official partner Hotels.com offers a varied selection of hotels in and around Rotterdam during the festival weekend. For more information, please visit www.northseajazz.com

General info Rotterdam ROTTERDAM TOURIST BUREAU

www.rotterdam.info PLEASE FIND ALL INFO AT WWW.NORTHSEAJAZZ.COM

Coolsingel 195, 3012 AG Rotterdam Phone: +31 (0)10 - 790 01 40

81


Foto: Nathan West

82

PAUL ACKET AWARD

Guitarist with a unique sound Julian Lage is the winner of the Paul Acket Award 2019. This prize is granted annually by the festival and presented to an artist deserving wider recognition for their extraordinary musicianship. At a very young age Julian Lage performed with renowned guitarists and received recognition from, among others, Carlos Santana and Pat Metheny. He was taken under the wing of Jim Hall, one of the most influential masters of the jazz guitar. Nowadays Julian Lage

is seen as a leading guitarist himself, with a unique sound. Last year he was awarded the title ‘Rising Star Jazz Artist’ in the famous Downbeat Critics Poll. His latest album, Love Hurts, was released in February and is a trio album with bassist Jorge Roeder and drummer Dave King. On it, Lage explores the different musical genres from the 60s and 70s with a series of covers ranging from rock to jazz and country, and made his mark by completely rearranging music from Ornette Coleman and Roy Orbison, among others.

With the Paul Acket Award, named after the founder of North Sea Jazz, the festival aims to bring attention to talented jazz musicians who, in their opinion, deserve wider recognition and a larger audience. Previous winners of the award include Kaja Draksler (2018), Donny McCaslin (2017), Cécile McLorin Salvant (2016), and Tigran Hamasyan (2015). The nominees were selected by a jury consisting of Bartho van Straaten (Paradox, NL), Carlo Pagnotta (Umbria Jazz, Italy), Martyna Markowska (Katowice JazzArt Festival, Poland), Mijke Loeven (Bimhuis, NL) en Spike Wilner (Smalls, US). They nominated 22 musicians, after which international jazz critics and programmers cast their votes.

Julian Lage at the festival FRIDAY, JOHN ZORN PRESENTS BAGATELLES MARATHON, DARLING SATURDAY, IN DUO WITH BEN WENDEL AND KRIS DAVIS, VOLGA


Foto: Lotte de Graaf

COMPOSITION PROJECT NORTH SEA JAZZ

Between the abstract and the listenable The North Sea Jazz Festival has been granting a free composition assignment to up-and-coming Dutch jazz composers since 2001. This year the honor goes to saxophonist Maarten Hogenhuis. Maarten Hogenhuis (1986) is one of the most important young Dutch saxophonists. He is a member of the exciting powerjazz group BRUUT! as well as two drummer band Krupa & The Genes, and also leads the Maarten Hogenhuis Trio. He was chosen for this year’s Composition Assignment because he impressed the judges with his great melodic lines. Also, they find the fact that he can compose gripping music with very little means enormously skilful. His compositions are defined by slowly unfol-

ding patterns with clear songlines, in which the roles of each band member are equal. Hogenhuis will write a 75-minute concert for his trio plus three brass instruments. About the artistic realization, he says: “I am, bound in some ways by the ‘harmonyless’ trio setting in which I often operate, always in search of the balance between the abstract and the listenable. Hoe much information do I share with the listener, and how much do I hold back? For this assignment I will research how that translates to a sextet without any harmonic instruments, in which the following question is the focal point: how will I find the right suspense between recognition and abstraction in this lineup?” SATURDAY, YENISEI

The jury consisted of Pieter Schoonderwoerd (director Jazz Maastricht, delegate VIP), Sander Grande (programmer North Sea Jazz) en Koen Schouten (jazz connoisseur/advisor; presenter Bimhuis Radio; journalist, musician). The Composition Assignment came about in collaboration with the Dutch Union of Jazz and Improvisation Media (VIP) and is supported by Performing Arts Fund NL.

83


Art at North Sea Jazz In addition to the music, art is a prominent feature at the festival. Please take a moment to enjoy the various art shows full of paintings, photographs and more.

RC ART FAIR Shinjuku (Tokio), 1986 - Nederlands Fotomuseum © Ed van der Elsken

DUTCH DESIGN For the very first time a pavillion with Dutch Design will rise at North Sea Jazz, with a solo by Richard Hutten. He belongs to the top of Dutch designers and is well-known for No Sign Of Design: functional furniture in a conceptional and humorous style. Abroad, Hutten is the poster face of Dutch Design; pieces of Dutch origin which represent his stubbornness and critical attitude towards status. Designs are being exhibited all over the world and are part of the collections of museums such as Museum Boijmans Van Beuningen and New York’s MoMa.

Also in Hudson Hall: work by young, up-and-coming artists made especially for the festival, which will be exhibited against a black wall. MASTERS OF ROTTERDAM Yenisei Foyer will once again host art projects by the Masters of Rotterdam; a selection of the best and most well-known artists hailing from the city LOCATION HUDSON HALL, YENISEI FOYER

© Roosje van Donselaar - Facial Gold

84

The RC Art Fair, a small art show in the midst of the festival, will again be located in Hudson Hall, next to Parkheuvel restaurant. Five galleries will be showing their work in a museological presentation, as well as selling art by both established artists and up-andcoming talent.


LUST FOR LIFE BY ED VAN DER ELSKEN Last year North Sea Jazz and Nederlands Fotomuseum Rotterdam dedicated a museological presentation to jazz photos by world famous Dutch photographer Ed van der Elsken (1925 – 1990). Because of visitors’ overwhelming response this year the festival proudly exhibits his important colour photographs.

Using universal themes such as love, life and death, with his colour photography Van der Elsken pays homage to man and life. He is enormously populair among older as well as young generations. His willful, extrovert personality coincides with his photography. Through his camera he connected with people around the world. His energy and lust for life live on through his work, which keeps on touching people. Music played an important part in Ed van der Elsken’s life and work. The presentation at North Sea Jazz will be reinforced with music, which makes for a multimedia presentation. All photographs from this exhibit are part of the collection of Nederlands Fotomuseum. The selection at the festival was compiled by the museum and made possible by NationaleNederlanden, part of NN Group, title sponsor of NN North Sea Jazz Festival. LOCATION CENTRAL SQUARE

© Toyin Loye

Nederlands Fotomuseum manages the archives of Van der Elsken. In 2016 the museum sounded the alarm: the fungus on his colour slides had to be removed immediately or his colour photos would be lost forever. A PR campaign and a successful (crowd)funding led to the museum starting the largest photo restoration project – 42,000 slides – ever in the Netherlands. The last slide was restored recently, which will be celebrated with Lust For Life: the first exhibition of Van der Elsken’s colour photographs at Nederlands Fotomuseum as well as at North Sea Jazz. The festival will show a unique presentation.

ART BAR Art has always played an important role at North Sea Jazz. There are clear similarities between art and jazz: both equal creativity, improvisation, and a certain stratification. The Art Bar is a place where visitors, jazz and art come together. A meeting place for jazz and art enthusiasts is located on the third floor, next to Madeira hall. Here you’ll find jazz photography in an exhibition with work by the recently discovered Susanne Schapowalow, contemporary African art, and design. Nowadays, there is an increasing interest in international contemporary African art. We gladly respond to this global trend with pieces by Angele Etoundi Essamba (photography), Adam Masava (paintings), Toyin Loye (work on paper), Henk Bothof (photography), and Tyna Adebowale (paintings). Also, design by Sander Bokkinga will be shown. At the exhibit you will also find the winning design for 2019’s North Sea Jazz Art poster, together with a selection of other designs made by students of Willem de Kooning Academie. Visitors can meet up in the Art Bar in between concerts to look at art and enjoy a drink or an injara; a Ethiopian delicacy. LOCATION MADEIRA FOYER

85


STREET DREAMS How Hiphop took over Fashion

Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met het HipHopHuis en gastcurator Lee Stuart een tentoonstelling over hiphop en haar invloed op mode en lifestyle. ‘Street Dreams. How Hiphop took over Fashion’ toont de looks, de codes en de creatieve kracht van hiphop. Van pioniers die modehuizen inspireren, hypebeasts die dagenlang voor winkels kamperen tot artiesten die front row zitten bij modeshows!

Ook deze zomer KUNSTHAL LIVE OP ZONDAG Zo. 7 juli t/m zo. 11 augustus, 14.00 - 17.00 uur Geniet zes zondagen van live muziek&dj’s, fashion&art en food&drinks tijdens Kunsthal LIVE OP ZONDAG! Dit zomerse buitenfestival in het Museumpark is gratis toegankelijk. Kijk voor het programma op www.kunsthal.nl/liveopzondag

15 JUNI T/M 15 SEPTEMBER 2019

Kijk voor le de specia tie c a s g n korti 43 op pagina

www.kunsthal.nl

Slick Rick, Manhattan, NYC, 1989. Foto door Janette Beckman. Courtesy of Fahey-Klein Gallery, Los Angeles

Hiphop is taking over, you better recognize.


NN NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 2019 PARTNERS

COLOFON ORGANISATIE

MAGAZINE

NN North Sea Jazz Festival 2019 A production of MOJO / A Live Nation Company

COÖRDINATIE, REDACTIE, VERTALINGEN Tanja Spaander

NORTH SEA JAZZ

INTERVIEWS

Postbus 3325 2601 DH Delft E-mail: info@northseajazz.com Website: www.northseajazz.com

John den Braber, Koen Schouten, Tanja Spaander

VERTALINGEN Frances van Gool/TXTproducties, Renuka Wikramasinha/Afterwords

FESTIVALDIRECTEUR Jan Willem Luyken

LAYOUT Hans Pols (www.barite.nl)

PROGRAMMERING Michelle Kuypers Sander Grande Frank Bolder Kim Bloem Bertus de Blaauw Ron Euser Gideon Karting Maarten van Vugt

PROGRAMMERING ASSISTENTIE Koen Nederstigt Gerbine Ulehake Maria Sanchez Noortje Meiland Kitty Krösschell Cynthia Kruissink Hanneke de Jonge Anne Marleen de Jong

PRE-PRESS Drukkerij Polstra B.V., Voorburg

DRUK & DISTRIBUTIE STA Media

ADVERTENTIEVERKOOP Eddy van den Berg Telefoon +31 (0)38 422 03 64 E-mail eddyberg@euronet.nl

FESTIVAL VORMGEVING AANKLEDING FESTIVAL Studio VOLLAERSZWART met gebruik van fotografie Caspari de Geus, Hans Pols en Pascal Zwart

VORMGEVING CENTRAL SQUARE PRODUCTIEMANAGER

Joost van Bleiswijk en Kiki van Eijk

Scal Langelaan

VORMGEVING MISSISSIPPI SQUARE PRODUCTIETEAM Nicky Swartjes Ruud van Buren Sander Buys Steffi Harrevelt Kim Bontes Remco Cornelissen Menno Buisman Bobby Pronk

MARKETING & COMMUNICATIE Junior van der Stel

SPONSORING Marcel Surendonk Kiki Enthoven Brenda Vernee AGUILAR ZILDJIAN CYMBALS REMO DRUMHEADS

HOSPITALITY & VIP ARRANGEMENTEN Tuned Hospitality: Yoka van der Maas Floor van Coenen

LATIN PERCUSSION FABER AUDIOVISUALS NOVA SPEAKERS

TICKETING Esther Smit Vicky van Galen Last

Triomf © NN North Sea Jazz Festival / MOJO Wijzigingen in het programma voorbehouden/ Program subject to change Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl Cover: Macy Gray

89


ELKE ZATERDAG SOULNIGHT OP CORNÉ KLIJN 18.00 - 21.00 UUR

ONE’SY MULLER 21.00 - 00.00 UUR

FRANK VAN ‘T HOF 00.00 - 02.00 UUR

WOUTER VAN DER GOES 02.00 - 04.00 UUR

JEROEN KIJK IN DE VEGTE 04.00 - 06.00 UUR

Live vanaf North Sea Jazz: de NPO Radio 2 Soulnight. Kijk voor het volledige programma en de NPO Radio 2 Soul & Jazz Lijst op nporadio2.nl


ELECTRIC HAS GONE AUDI. Hij is er. De eerste volledig elektrische Audi. En daarmee breekt voor Audi een nieuw tijdperk aan; dat van elektrisch rijden. Dankzij vooruitstrevende technologie is de Audi e-tron bij een snellaadpunt razendsnel weer opgeladen. Standaard wordt hij geleverd met Audi e-care. Een uitgebreid servicepakket bestaande uit onder meer 6 jaar gratis onderhoudsinspecties en APK, 8 jaar fabrieksgarantie op de accu, 2 jaar fabrieksgarantie en mobiliteitsgarantie. U rijdt al een Audi e-tron vanaf â‚Ź 84.100*. Ontdek de Audi e-tron op audi.nl/e-tron.

*De vermelde consumentenadviesprijs is incl. btw, rijklaarmaakkostenrecyclingbijdrage en leges. Zie voor verkoopinformatie audi.nl


Fan and proud partner of North Sea Jazz

You matter

Profile for NN North Sea Jazz Festival

North Sea Jazz magazine 2019  

Magazine about the 44th edition of the NN North Sea Jazz Festival. The 2019 NN North Sea Jazz Festival takes place 12, 13 and 14 July in Rot...

North Sea Jazz magazine 2019  

Magazine about the 44th edition of the NN North Sea Jazz Festival. The 2019 NN North Sea Jazz Festival takes place 12, 13 and 14 July in Rot...

Advertisement