{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

HYTTEeieren Medlemsblad Norsk Hyttelag | Høst 2018 | Hyttefolkets beste venn | norskhyttelag.no

Ny medlemsfordel:

Hadeland Glassverk

TID FOR BÅLKOS PÅ HYTTA

NYE LEDLYS I HYTTEMØRKET Fårikålens dag

SLIK LAGER DU PERFEKT FÅRIKÅL PÅ HYTTA

HVOR MANGE HYTTER HAR VI PLASS TIL?


MEDLEMMER AV NORS ALLTID GODE RABATT Hos Montér får du alt du behøver til ditt bygge- og oppussingsprosjekt.

FAST MEDLEMSRABATT

-20% PÅ KJØKKEN FRA

Medlemsrabatter gjelder ikke nettopriser og kampanjepriser, da dette er allerede rabatterte priser. For ytterligere informasjon om medlemsfordelene, ta kontakt med ditt nærmeste Montér byggevarehus eller gå inn på hytta.no.


SK HYTTELAG HAR TER HOS MONTÉR

-20% -30% -36% -40%

PÅ BAD OG GARDEROBE PÅ BALKONGDØRER PÅ BYGNINGSISOLASJON PÅ SPIKER OG SKRUER


H

Innhold

Hold deg oppdatert

HØSTUTGAVEN

6: To nye hyttemesser i høst 7: Norge Rundt med Norsk Hyttelag

Gå ikke glipp av viktig informasjon fra Norsk Hyttelag:

8: Hvor mange hytter har vi plass til?

1 Klikk deg inn på norskhyttelag.no

14: Vin på hytta: Her drikkes det mest!

2 Velg ”Min side”

16: Stort høstkryssord

3 Logg deg inn med ditt medlemsnummer og passord

18: Nye ledlys i hyttemørket 20: Vi feirer fårikålens dag 24: Tid for bålkos 27: Nå kan du få ENØK-støtte på hytta 28: NYHET: Vannsjekken 30: Medlemsfordeler

4 Sjekk at opplysningene vi har registrert er riktige. Sjekk spesielt e-postadresse og hyttekommune 5 Kryss av for at du vil motta nyheter på e-post og sms, ellers har vi ikke lov til å holde deg oppdatert

LEDEREN

En sommer er over! Den siste lørdagen i august meldte meteorologene at Notodden flyplass var det varmeste stedet i Norge med 19,8 grader. Det var første gangen på over to måneder at temperaturen ikke nådde over 20 grader her til lands. Det indikerer at en av tidenes beste somre går mot slutten. Det fine været begynte allerede i mai, som endte 4,4 grader over normaltemperaturen. I løpet av sommeren har vi hatt rundt 40 dager med over 30 grader, det høyeste antallet noensinne. Og best av alt (om ikke for bøndene); i juli regnet det bare halvparten så mye som normalt. Nå krysser vi fingrene for en like flott høst og vinter med stabilt og godt vær. Husk likevel at det varme og tørre været øker faren for vannskader og oversvømmelser ved

store regnskyll. Ta en ekstra sjekk rundt hytta i høstferien for å være sikker på at alt er i orden. Nytt design på medlemsbladet I Norsk Hyttelag har vi brukt sommeren til å rydde og ordne. Ikke bare har vi ryddet på hytta, men vi har også ryddet i medlemsbladet. Jeg håper du legger merke til at Hytteeieren har fått seg en ansiktsløftning, som forhåpentligvis gjør det mer spennende å lese bladet. Vi tar gjerne mot både ris og ros – og forslag til ting du gjerne vil lese om – på medlem@norskhyttelag.no.

Hvor mange hytter er det egentlig plass til? Og kan utbyggere rasere både utsikt og turterreng helt uten videre? Dette er bare en av mange spennende saker du kan lese mer om i denne utgaven. God fornøyelse! Hyttehilsen fra Audun Bringsvor Daglig leder

Stadig flere hytter De siste årene har spørsmål om eiendomsskatt og tomtefeste stått for over halvparten av henvendelsene vi har fått fra medlemmene. Nå ser vi at stadig flere av dere er opptatt av fortetting og hyttebygging. Foto: Leif Magne Flemmen

Utgiver: Norsk Hyttelag Redaktør: Audun Bringsvor Adresse: Bogstadveien 46 A, 0366 Oslo Telefon: 22 32 31 10 E-post: medlem@norskhyttelag.no Opplag: 10 000 Produksjon: PoliNor AS ISSN 2464–1375 Les mer på www.norskhyttelag.no

4

hytteeieren


Mer tid ute på fjellet, i skogen, ved havet. Mer vind, sol, snø, regn. Alt som får oss til å føle at vi lever litt sterkere. Å kjenne at man bruker kroppen, samtidig som hodet fylles av opplevelser. Kontrasten i det å fryse, for så å bli varm. Være sulten, legge på bålpanna. Livet bør foregå mer ute, det er jo her det skjer.

espegard.no


ARTIKKEL

H Velkommen til

hyttemesse på Flå Snart åpner dørene for verdens første hyttemesse for Hyttehallinger. Arrangementet går over tre dager, fra fredag 21. september til søndag 23. september, og arrangeres i Thonhallen på Flå. Det er gratis inngang og gratis parkering for alle hytteinteresserte! Det er Regionrådet for Hallingdal og Flå Vekst som inviterer til messe, og Kristian Akervold i Flå Vekst sier at de lenge har ønsket seg en egen hyttemesse. – Både utstillere, hytteeiere og tomtekjøpere har lenge ønsket seg en egen messe for Hallingdal, sier Akervold. – I år ble det ingen høstmesse på Hellerudsletta, og da følte vi det var riktig å ta ansvar her på Flå. På messen treffer du både hytteprodusenter, tomteutviklere og utstyrsleverandører. Det er også mulig å hilse på oss i Norsk Hyttelag, som deltar på messen med egen stand.

6

hytteeieren

Ny hyttemesse i Sandefjord I år arrangeres det også hyttemesse i Vestfold for første gang. Fra fredag 9. november til søndag 11. november blir det stor hyttemesse i Runarhallen i Sandefjord. Messen arrangeres av de samme folkene som står bak den store hyttemessen på Hellerudsletta utenfor Oslo, noe som borger for suksess.

Åpningstider: Fredag 12-20 Lørdag 10-18 Søndag 10-18

Åpningstider: Fredag 12-19 Lørdag 10-17 Søndag 10-17

Det er gode parkeringsmuligheter i Flå sentrum i tillegg til skiltede parkeringsplasser for Hyttehallingen. Stikk gjerne innom på vei til eller fra hytta i helga – eller kombiner hyttemessen med et besøk i Bjørneparken. Gratis inngang i Bjørneparken for alle barn som har vært på hyttemesse først.

Billettpris: 100 kroner per person. Gratis inngang for medlemmer i Norsk Hyttelag.

Vi gleder oss til å se deg.

Vi sender e-post med invitasjon til alle medlemmer i forkant av messen.


Dobbel stemmerett

Sjekk brønnen før høsten Etter en eventyrlig varm og tørr sommer, er det flere som melder om problemer med brønnvannet. Når jordsmonnet tørker helt ut, blir det hardt, og da øker faren for at jord, bakterier fra dyreavføring, døde smådyr og annen forurensing kommer inn i brønnen din ved kraftige regnskyll. Ta gjerne en vannprøve og få den analysert hos et godkjent laboratorium. Er du i tvil om vannkvaliteten, må du koke vannet eller ta med drikkevann hjemmefra.

Vil ikke la ektefellen arve mer

Cinderella er ikke uturvande

Rett før sommeren la Regjeringen frem sitt forslag til ny arvelov. Arvelovutvalget ville øke ektefellens arv fra en fjerdedel til en halvpart. En av årsakene til at forslaget ikke ble tatt til følge, er hensynet til avdødes særkullsbarn. Dette er spesielt viktig når store verdier skal fordeles, som for eksempel en familiehytte. Norsk Hyttelag kommer tilbake med mer når lovforslaget skal behandles i Stortinget.

Synes du lyden fra et forbrenningstoalett er irriterende? Det syntes i alle fall en hytteeier i en kolonihage på Bjølsen i Oslo. Hun saksøkte naboens toalett og krevde at bruken opphørte. Nå har Oslo Tingrett vært på hyttebesøk, og fått anledning til å teste toalettet. De konkluderte med at lyden fra toalettet «var minimal og langt lavere enn fra en gressklipper, oppvaskmaskin eller vanlig samtale». Bruken av toalettet er verken urimelig eller uturvande, som det heter i naboloven, og Cinderella ble frikjent.

I april lanserte Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad overraskende et forslag om å gi hytteeiere stemmerett både i hjemkommunen og i hyttekommunen. Forslaget, som trolig handlet mer om den udemokratiske hytteskatten enn om stemmerett, møtte naturligvis en del motbør. Skal det være slik at vi som har råd til å kjøpe en hytte eller to, også kan kjøpe oss økt demokratisk innflytelse? Skal en som har hytte i egen kommune få stemme to ganger ved kommunevalget? Skal stemmeretten deles slik at jeg får mer innflytelse i hyttekommunen men mindre innflytelse der jeg bor? Norsk Hyttelag mener at de som bor i kommunen selv skal få velge sitt kommunestyre, men at kommunen må pålegges å ta mer hensyn til hyttefolket. Dette gjelder særlig når kommunen velger å skattlegge fritidsbolig med eiendomsskatt. I dag er det for lett å innføre eiendomsskatt og ingen begrensninger på hva inntektene kan brukes til.

Trysil og Geilo på hyttetoppen

Handlingsplan for friluftsliv Regjeringen har også lagt frem en ny handlingsplan for friluftsliv i sommer. Planen er omfattende og berører alt fra motivasjon til økt aktivitet til vern av verdifull natur. Det skal brukes mer ressurser på turstier, men også åpnes opp for nye aktiviteter i de samme områdene. Norsk Hyttelag er spesielt opptatt av de tydelige føringene som legges for hytteutbygging og fortetting, noe vi vil følge opp nøye fremover.

Naturen kurerer stress Mange reiser til hytta for å stresse ned og nyte naturen. Nå har endelig forskerne bevist at vi har rett. I følge Norsk Friluftsliv har man oppsummert hele 489 individuelle studier og påvist at vi får lavere stressnivå av å oppholde oss i «grønne omgivelser» i stedet for å være innendørs eller i urbane områder. En god nyhet for de mest bedagelige av oss: Effekten er like stor om du sitter stille og slapper av som om du går topptur hver dag!

Vi har nylig mottatt oversikten over solgte hytter i 2017, og her troner Trysil på toppen med hele 388 omsatte eiendommer. Samlet omsetning er på 941 million kroner, noe som gir en gjennomsnittlig kjøpesum på 2,4 million kroner per hytte. Like bak følger Hol kommune med 355 solgte hytter. Her er snittprisen noe høyere, hele 3,3 million kroner per hytte, noe som gir kommunen en samlet hytteomsetning på over 1 milliard kroner i 2017. Ser en på fylkene, er det Buskerud som er på topp med 1 864 solgte hytter, etterfulgt av Oppland hvor 1 723 hytter fikk ny eier.

høst

7

NORGE RUNDT

H


REPORTASJE

H Hvor mange hytter har vi plass til? Det bygges stadig flere hytter her til lands. Det skyldes dels at folk har bedre råd, men også at flere foretrekker en aktiv ferie i norsk natur fremfor å ligge på en strand i Syden. Norsk Hyttelag ønsker alle nye hytteeiere velkommen, men ser også utfordringer med den enorme veksten.

I 2015 passerte vi for første gang 450 000 hytter i Norge. Sist vi talte hadde vi 463 919, og fortsatt bygger vi mer enn 4 000 nye hytter hvert år. Siden 95 prosent av Norge består av utmark, burde det vel være plass til flere hytter? Eller er det tvert imot; at hver gang noen får oppfylt hyttedrømmen sin, mister noen andre utsikten, skiløypa og følelsen av fred og ro? Plass til meg, men ikke flere Høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohn fikk mye oppmerksomhet i vinter da han tok til orde for å stanse den enorme utbyggingen som er planlagt i Flå i Hallingdal. Her vil en kommune med rundt 1 000 innbyggere tillate 2 000 nye hytter – i tillegg til de 1 800 de har fra før. Rieber-Mohn protesterer ikke bare mot antall hytter, men at disse raserer et ellers uberørt villmarksområde. Det tok naturligvis ikke lang tid før noen påpekte at området ikke var helt ubebygd. Noen få, heldige familier hadde nemlig sikret seg usjenerte hyttetomter der, og det kom ikke som noen overraskelse at Rieber-Mohn selv var blant disse.

8

hytteeieren

Dette betyr naturligvis ikke at RieberMohn tar feil, men det kan hende han burde erklært seg inhabil i akkurat dette spørsmålet. Sjusjø-byen På Sjusjøen bygger de også hytter som aldri før. Med over 7 000 hytter er Ringsaker landets klart største hyttekommune. Her bygges det i alle retninger; nye områder som Lunkelia, fortetting i eksisterende hyttefelt – og nå diskuterer man til og med ”skyskrapere” på åtte etasjer midt på Ringsakerfjellet! På Sjusjøen er det nå så fullt at det er umulig å sitte på hytta og nyte stillheten. På de fineste dagene er det kø i både butikken og skiløypene. De som har hatt hytte siden 60-tallet, kjenner seg ikke igjen. Det som tidligere var utsikt over multemyr og skog, er nå innsyn fra 50 nye, kliss like hytter. Ordføreren hevder at de ikke bygger for tett, og beviser det med å peke på alle de nye hytteeierne som gjerne vil kjøpe. Men kanskje er det slik at Sjusjøen blir mer og mer populær blant ”de nye hytteeierne” som vil bo tett og

gå fort på ski, men mindre og mindre populær blant ”ekte hyttefolk” som var her først?

Det som tidligere var utsikt over multemyr og skog, er nå innsyn fra 50 nye, kliss like hytter. Like barn leker best Det er fint at vi bygger flere hytter slik at flere familier får skape sine egne verdifulle hyttetradisjoner. Samtidig bør vi ta mer hensyn til de som har hytte der fra før. Vi må ikke plassere de som vil løpe av gårde på racingski i kondomdrakt midt blant dem som gjerne vil tusle på tur med fjellski og anorakk. Vil du ha vinterbrøytet vei til Teslaen din, er det ikke sikkert du skal bygge hytte et sted hvor alle andre liker å sette fra seg bilen og gå inn til hytta med pulk.


Dette er den nye utsikten for stadig flere hytteeiere på Sjusjøen. Foto: Norsk Hyttelag

Kanskje er det slik at ordføreren i Flå har tenkt riktig? Skal vi først bygge 1 800 nye hytter, er det bedre at vi gjør det i et helt nytt område enn å bygge dem foran og innimellom eksisterende hytter? Selv om det går ut over en høyesterettsadvokat eller to.

Audun Bringsvor fra Norsk Hyttelag diskuterer reguleringsplanen med Ringsakers ordfører Anita Ihle Steen. Foto: Norsk Hyttelag.

Mer utmark må vernes Likevel krever Norsk Hyttelag at vi må verne mer av den uberørte naturen, og disse beslutningene kan ikke overlates til kommunene alene. Selv om Ringsaker kommune sier ja til store utbygginger, har de vært flinke til å bevare uberørte områder mellom de ulike feltene. Men snart tåler ikke fjellet flere hytter eller mer folk. Om ikke Ringsaker selv setter ned foten, må staten komme på banen med en nasjonal reguleringsplan eller et verneområde. Er du på hyttejakt? Da kan jeg bare råde deg til å besøke rådhuset og be om å få se på kommuneplan og reguleringsplan. Du kan nemlig aldri være sikker på at du får beholde den utsikten og stillheten som hytta har i dag. Og plutselig er det du som skriver leserbrev i avisa og klager over alle de ”nye” hytteeierne… høst

9


REPORTASJE

H Nye hytter står tett I følge Statistisk Sentralbyrå ligger drøyt halvparten av Norges fritidsboliger utenfor tettbygde hytteområder. Det betyr at hytta ligger helt alene, eller i et område med 4 eller færre hytter. Omtrent en fjerdedel ligger i små hytteområder med 5-24 hytter, mens den siste fjerdedelen ligger i større hytteområder med 25 eller flere hytter. Forskjellen er stor fra fylke til fylke. Langs Oslofjorden ligger 75-80 prosent av hyttene i slike tettbygde fritidsområder, mens det bare er 15-20 prosent av hyttene i de nordligste fylkene våre som ligger så tett.

Dette betyr at andelen hytter som ligger alene, synker raskt. Over 70 prosent av hyttene som ble bygd i fjor, ligger i et tettbygd hytteområde – og halvparten av disse i et hytteområde med 50 eller flere hytter.

I et tettbygd hytteområde har alle hytter mindre enn 75 meter til naboen.

Samtidig ser vi at frittliggende hytter blir færre også i antall. Mens vi fikk 4 379 flere hytter i tettbygde områder fra 2016 til 2017, fikk vi faktisk 290 færre frittliggende hytter. Årsaken er sannsynligvis at det også fortettes utenfor de store hytteområdene, slik at hytter som tidligere lå alene stadig oftere får hyttenaboer.

104 640 hytter

117 062 hytter

I mellomstore hytteområder ligger 5-25 hytter samlet. Vi har totalt 11 502 slike hytteområder i Norge, og cirka 25 % av landets hytter ligger i slike områder.

I store hytteområder ligger 25 eller flere hytter samlet. Vi har totalt 1 812 slike hytteområder i Norge, og cirka 25 % av landets hytter ligger i slike områder.

236 300 hytter Over halvparten av landets hytter ligger fortsatt alene – eller relativt usjenert. I og med at nye hytter stort sett bygges tett, blir disse hyttene sjeldnere og sjeldnere. 10

hytteeieren


Balansert ventilasjon – rett i hytteveggen Med ventilasjon med varmegjenvinning kommer du frem til en godt ventilert hytte. Hytta er en base for frisk luft og en aktiv fritid. Moderne, godt isolerte hytter behøver god ventilasjon for å opprettholde et sunt inneklima, uten fukt eller kald trekk. - Lunos ventilasjon er diskret montert i hyttas yttervegger. Enkelt og uten behov for aggregat eller kanaler. Ventilasjonssystemet bruker mindre strøm enn en sparepære!

Frisk luft – helt enkelt!

Lavenergisystemer as | Tel: 944 76 073 | post@lavenergisystemer.no | lavenergisystemer.no

gasta.no

Les mer på www.lavenergisystemer.no/hytte


NYTT TAK TIL HYTTA? - VELG SKIFERTAK!

Et skifertak er vedlikeholdsfritt, vakkert og beskytter mot vær og vind i mange generasjoner.

FERDIG TILPASSET BRUDDSKIFER Nå kan du kjapt og enkelt legge bruddskifer på egenhånd

Slik fungerer det 1. VELG SKIFERTYPE OG ANTALL M² Oppgi også om bruddskiferen skal legges ute eller inne, samt om den skal legges på støp eller i subbus. Husk å oppgi postnummer slik at vi kan beregne riktig fraktpris. Vi sender deg tilbud per e-post. 2. ØNSKER DU Å BESTILLE, SENDER DU OSS MÅL, SKISSETEGNING ELLER MAL Ønsker du et buet design, kan du klippe til en presenning og sende den til oss i posten. 3. PRODUKSJON Bruddhellene blir tilpasset nøyaktig etter dine mål. Før levering blir bruddhellene nummerert og fo fotografert, før de legges i skiferkasser. 4. LEVERING Ferdig tilpassede og nummererte bruddheller blir sendt med lastebil. Bilder av gulvet følger med skiferkassen. Gi beskjed hvis du ønsker levering med kranbil. Les mer på stoneart-kampanje.no/bruddskifer

KANALGATA 7, 3263 LARVIK


Originalen. Varmer mere. Holder lengre. Fü mest mulig varme fra ovnen - enklest mulig! Ecofan sirkulerer luften i rommet, starter av seg selv, stille, øker din komfortsone og sparer ved! Flere modeller - mange forhandlere.

Se opp for kopier!

gohelse as Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed

www.ecofan.no


H Her drikkes det mest! ARTIKKEL

Vin på hytta:

For første gang har Folkehelseinstituttet offentliggjort en rapport som viser hvilke kommuner som kjøper mest alkohol, og sammenlignet alkoholkonsumet med innbyggertallet. Likevel viser ikke tallene hvem av oss som er mest drikkfeldige. Det er nemlig noe veldig kjent med kommunene som topper lista. Kommunene med høyest alkoholsalg per innbygger, er nemlig Hemsedal, Hol (Geilo) og Gol. Det som kjennetegner disse kommunene, bortsett fra at alle tre ligger i Hallingdal, er at alle tre er store hyttekommuner. Gol har nesten like mange fritidsboliger som helårsboliger, og i Hol er det dobbelt så mange hytter som hus.

Hyttefolket betyr mye Norsk Hyttelag mener at rapporten setter fingeren på noe vesentlig. – Fordi det er så mange feilkilder i en slik rapport, sier den ikke så mye om alkoholkonsumet, sier Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag. – Likevel påpeker den noe mye viktigere for landets mange hyttekommuner!

På fjerdeplass på lista kommer Balsfjord kommune. Rådmann Ellen Beate Lundberg sier til Kommunal Rapport at hyttefolket er forklaringen også her. I tillegg til at Balsfjord har mange hytter, er det også mange hytteeiere i nabokommuner hvor det ikke er vinmonopol.

Hvis hyttefolket betyr så mye for omsetningen på Vinmonopolet, er det grunn til å tro at vi er like viktige for omsetningen på nærbutikken, på bakeriet og på kafeen. Det samme gjelder omsetningen hos rørleggere og elektrikere, brøytebilsjåfører og løypekjørere.

14

hytteeieren

Uten hyttefolket hadde disse kommunene rast nedover på Vinmonopolets bestselgerliste – og på flere andre lister som sannsynligvis er enda viktigere for lokalbefolkningen. Nederst på lista Når vi sjekker den andre enden av lista, finner vi kommuner med et lavt alkoholkonsum per innbygger. Her finner vi kommuner som Kongsvinger, Sør-Odal og Eidskog. Her ligger nok forklaringen et annet sted enn hos hyttefolket. Alle kommunene på bunnen av lista ligger nemlig nær Sverige. Mens Eidskog omsatte rekordlave 2,7 liter alkohol per innbygger, omsatte Charlottenberg på den andre siden av grensa hele 335 liter per innbygger.


G

ODVÆR ELLER UVÆR

Tenk om vi visste hvordan sommerværet ble, allerede i januar. Vi vet imidlertid at det er smart å tenke langsiktig. Så selv om vi har hatt tidenes varmeste sommer skal du vite at det lønner seg å få strøm fra oss. BESTILL DIN STRØM PÅ 32 08 70 00 ELLER USTEKVEIKJA.NO/NORSKHYTTELAG


KRYSSORD

H

16

hytteeieren


Vinn popcorngryte til bålkosen! Skap god stemning rundt bålet med denne smarte popcornkjelen fra Espegard. Heng kjelen over bålet og fryd deg sammen med ungene mens kjelen fylles opp av deilig popcorn. For å vinne, må du sende oss den skraverte løsningssetningen fra kryssordet senest 15. oktober 2018. Send ditt svar på e-post til kryssord@norskhyttelag.no eller på et postkort til Norsk Hyttelag, Bogstadveien 46A, 0366 Oslo.

høst

17


INTERIØR

H Nye ledlys i

hyttemørket På hytta skal vi kose oss, og da er riktig belysning et viktig element. Nå kommer det nye EU-regler som forbyr halogenlamper, og da sitter vi igjen med energivennlige ledlys som beste alternativ. Men blir det hyttekos med ledlys?

Hytteeieren har Intervjuet interiørarkitekt Beathe Nymoen i Unilon, og hun har noen gode lysråd å dele med våre lesere. − For oss nordmenn er hytta et rekreasjonssted der vi henter oss inn, koser oss, finner roen, er sosiale og møter venner. Hytta er fristedet der vi henter ny energi, og det er viktig at hytta har god atmosfære. Da er belysningen et viktig element, mener Beathe Nymoen. Kaldt eller varmt lys − I dag er de gamle glødelampene forbudt og neste steg er at også halogenpærer skal fases ut. Om ikke lenge sitter vi igjen med energivennlige ledlyspærer som viktigste lyskilde både i hus og hytter, forteller hun. Men, blir ikke de litt ukoselige, med kaldt hvitt lys? − Ledlysindustrien har utviklet seg veldig, og ledlys kan i dag erstatte glødepæra, selv om glødepæra kan sies å ha hatt den lille ekstra gløden. De nye ledlysene kan dimmes og man får da det varme lyset som vi nordmenn liker. I Norge er det kaldt halve året og vi har et skarpt hvitt lys ute. Da liker vi å skape lune og varme hus og hytter. Vi bruker gjerne mange farger på veggene og belysningen skal understreke den varme gløden. I sydligere og varmere strøk har folk gjerne hvite vegger og lyset er også skarpt hvitt.

18

hytteeieren

Det gjør de fordi de ønsker å kunne kjøle seg ned når de kommer inn fra den steikende sola, mens vi har behov for å varme oss inne, forteller Nymoen til Hytteeieren. Kan det ikke bli noen utfordringer med å gjøre endringer i en klassisk familiehytte? − Mange hytter går i arv gjennom generasjoner i en og samme familie. Det er mange følelser knyttet til hytta og den eldre generasjonen kan være litt konservativ med tanke på forandringer, men jeg tror det er viktig at nye generasjoner også skal få lov til å prege hytta. Den skal være et fristed for alle. Det må være lov å tenke litt nytt i gamle hytter, og ny belysning kan være et sted å starte.

«I Norge liker vi å skape lune og varme hus og hytter.» Interiørarkitekt Beathe Nymoen

Bli din egen interiørdesigner Hvordan bør man gå frem for å få en god lysløsning på hytta?

− Vi i Unilon er opptatt av at folk kan gjøre mye selv, så for de som ikke ønsker å benytte seg av våre pakkeløsninger for innredning og belysning, kan de oppnå mye med å skifte ut én og én lampe på hytta. Man kan gjerne rådføre seg med en lampebutikk. For den som ønsker å få et godt resultat tilbyr vi rimelige interiørkurs der folk kan lære seg å bli sin egen interiørdesigner. Det er en god del man skal huske å ta hensyn til for å få et vellykket resultat. Noen synes kanskje det er dyrt å engasjere en interiørarkitekt, men det kan fort bli dyrt å feile ved ikke å benytte seg av fagfolk. Lys er et eget fag. Hva vil det koste å fornye alle lamper i en gammel hytte? – Det er litt farlig å si en pris på dette, men en totalrenovering der man også må skifte ut litt ledninger kan f.eks. koste rundt 50-60 000,- (her er det helt avgjørende hva lampen koster og hvor mye installatøren tar for arbeidet og hvor mye strøm det er lagt opp til hytten). Hos Unilon kan du få hjelp til å planlegge belysningen og kan kjøpe enkle rådgivningspakker hvor også Norsk Hyttelags medlemmer får egen rabatt, forteller hun. God planlegging gir godt lys Hva er dine viktigste tips? − Er det mørke farger på veggene i hytta trenger man mer lys enn i en


Kosekroken i en nybygd hytte i gammel stil. Her har eieren tatt steget og kjøpt inn designlamper som glir godt inn i hyttekosen med levende lys.

Foto: Sml Lighting © Gatis Rozenfelds. Illustrasjonsfoto fra et samarbeidsprosjekt mellom Scenarieo interiørarkitekter og sml lightning.

hytte der det er lyse farger på veggene. Øynene våre følger der lyset treffer, så er det noe du vil fremheve i rommet så belys det. Ellers er det viktig å vinkle belysningen slik at den ikke blender. Ellers er belysning som annet design, vi må tilpasse hvert enkelt rom med de ulike behov. Det finnes noen kjøreregler det kan være lurt å begynne med for å få en god helhet. Lag en møbelplan, og deretter punkter du inn lys der du trenger lys i rommet. Det er viktig å belyse rommet riktig. Hvorfor det? − Det er viktig for å få en god balanse og stemning i rommet. De gamle klassiske kuppellampene, eller de litt flatere plafondlampene som var montert i taket, blender i tillegg til at de gir et flatt og kjedelig uttrykk. Slike lamper kan man med fordel erstatte med en spotligt med tre-fire lamper på et brett. Disse kan man stille inn slik at de ikke blender, men samtidig lyser opp det vi ønsker belyst. Det gir en hyggeligere belysning, særlig om de også kan dimmes, forteller hun og legger til at det er slike grep som gir det lille ekstra, og det trenger ikke koste mye penger. − I tillegg må vi ikke glemme at nye ledlys bruker mye mindre strøm, og de er derfor et godt ENØK-tiltak.

Lamper på nett Du nevnte møbelplan og lysplan. Hva legger du i det? − Man må begynne med en møbelplan. Altså hvor skal sofaen stå, spisebordet, kosestolen osv. Da først får man oversikt over hvor man trenger lys. Over spisebordet trenger vi gjerne en litt større lampe som lyser opp maten på langbordet, uten å blende de som sitter rundt. I kosestolen trenger du godt leselys, og i sofakroken ønsker du kanskje litt mer diffus belysning, sier interiørarkitekten.

Hvor kan man finne gode lamper for hytta? − Du finner mye bra i forskjellige lampebutikker, men det er ikke like lett å finne fram bestandig. Et annet sted du finner fine lamper er på nett. Der kan du kjøpe flotte designlamper og få dem levert hjem. Det kan jo være en god idé å sitte på hytta å bestille via nettet, da er det kanskje lettere å se for seg hvordan det blir, sier Beathe Nymoen.

Foto: Hytteeieren

− Alle kan med enkle grep få mer moderne og bedre belysning på hytta. Det er så enkelt at man kan skifte ut én og én lampe, men man får et bedre resultat om man planlegger godt og lager en lysplan for hele hytta, mener interiørarkitekt Beathe Nymoen i Unilon som har som motto: «Interiørdesign for folk flest».

høst

19


HYTTEKOS

H

Sau eller lam? Nå til dags foretrekker de fleste lammekjøtt. Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får i stedet, men da trenger du litt lenger tilberedningstid. 20

hytteeieren

Foto: matprat.no


Ja, vi elsker fårikål! Visste du at fårikål er Norges nasjonalrett, stemt frem av Nitimens lyttere for over 40 år siden? Og at fårikålen har fått sin egen dag? I år feirer vi fårikålens dag torsdag 27. september. Og hvor passer det vel bedre å spise fårikål enn på hytta?

Å lage fårikål er enkelt. Alt du trenger å gjøre, er å kutte hodekål og fårikålkjøtt i biter, legge dette lagvis i en gryte og la det hele trekke på svak varme i et par timer. Fårikålgryten trenger i tillegg noen laurbærblad, litt salt og litt pepper, og det aller beste er om du har en egen pepperbeholder til pepperkornene. Server gjerne poteter til. Oppskrift på fårikål (4 personer)

1,5 kg hodekål 1,5 kg fårikålkjøtt av lam eller sau 2 laurbærblad 2 ts salt 4 ts hel pepper 3 dl vann

Slik gør du: 1. Del hodekålen i båter. 2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst). Strø salt og pepper mellom lagene, og legg laurbær bladene i gryta. 3. Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. 4. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt og løsner fra benet, normalt ca 2,5 timer. 5. Server fårikålen rykende varm med kokte poteter.

VÅRE ANBEFALINGER Drikke Skal det være fint, drikker du champagne eller riesling til fårikålen. Personlig foretrekker jeg øl til fårikål, og aller helst et lokalt håndverksøl fra samme område som lammet kommer fra. Mange foretrekker et lyst pilsnerøl, men prøv gjerne en IPA om du finner en med lite humlebitterhet. Akevitt er valgfritt...

Får-i-øl Jada, det er fullt mulig å bytte ut vannet i fårikålgryta med øl. Bruk gjerne en god bayer, og kok i minst 2,5–3 timer for at bitterheten fra humlen skal forsvinne. Vannet fra kålen vil blande seg med ølet og gi deg en nydelig kraft!

Pepperbeholder Det er vanlig å bruke en spesiell pepperbeholder til de hele pepperkornene. Selv foretrekker jeg å legge pepperkorn rett i gryta. Det er mer sjarmerende, og du oppdager (nesten) alltid pepperkornet på tallerkenen før du putter det i munnen...

TIPS Tykkere saus? Mange liker å jevne fårikålen. Da strør du litt hvetemel mellom lagene. Bruk ca 1-2 ss hvetemel til 4 personer.

Variasjon Skal du spise fårikål flere ganger i høst, kan det være morsomt å variere. Prøv fårikål med byggryn, dillsaus eller tomater og timian. Nam-nam.

høst

21


TING & TANG

H

Fuglemater

Spander en hyggelig, rødmalt hytte på fuglene i vinter. Denne søte fuglemateren er laget i metall og tåler vær og vind. Det er lett å fylle på med nøtter og fuglefrø ved å løfte på taket. Hytta er 16 cm høy og 12,5 cm bred.

Frisk luft på hytta

Fra 99,90 hos Clas Ohlson.

Moderne byggeregler gjør at nye hytter ofte er for tette. Møtes du av innestengt luft på hytta, kan det skyldes at ventilasjonen er for dårlig. Nå får du et bedre inneklima med de smarte og energibesparende ventilatorene fra LUNOS. De monteres diskret i ytterveggene uten plasskrevende aggregat og ventilasjonskanaler.

Hyttekjøleskap

Er du på jakt etter nytt kjøleskap til en liten hytte, bør du ta en titt på Gorenjes nye hytteskap på 136 liter. Kjøleskapet drives på 230 V, men fungerer også fint på solceller. Har du et 200 Ah lithiumbatteri og en 300W inverter, kan du kjøre kjøleskapet en hel uke selv på vinteren med lite etterlading. Og kjøleskapet tåler naturligvis å stå avslutt i minusgrader når hytta ikke er i bruk.

Les mer på lavenergisystemer.no

Fra 3 990,- hos Hyttetorget.

Få mer lagringsplass Hyttebok frå helvete

Are Kalvø vaks opp midt i eit postkort på Vestlandet. Likevel har han aldri blitt ein naturens mann. Dette har aldri vore eit problem. Før no. For nokre år sidan begynte Kalvø å miste venner til naturen. Gode venner, som før alltid var med på pub for å prate tull, begynte plutselig å gå i fjellet og legge ut bilde av skispor. For første gong sidan han blei tvinga til slikt på skulen, la Kalvø derfor ut på tur, på ski og til fots, for å finne igjen vennene sine. Og for å finne ut kva i alle dager det er som skjer. Kva driv dei med på desse hyttene om kvelden? Kva snakkar dei om? «Hyttebok frå helvete» er ei svært morsom og litt sint bok om nordmenn sitt merkelige forhold til naturen. Kjøp boka i nærmeste bokhandel eller se Are Kalvø på scenen. I høst besøker han små og store byer over hele landet med showet som er basert på boka. Se turnéplan på arekalvo.no.

22

hytteeieren

Mobilt bredbånd

Har du irritert deg over at det er så dyrt med data på hytta? Enten må du betale for et dyrt abonnement hele året – også de månedene du ikke er på hytta – eller så må du bruke dyr 4G på ditt vanlige abonnement. Nå har Happybytes lansert et eget abonnement som passer perfekt på hytta! Her betaler du kun for faktisk forbruk, hvilket betyr at det er helt gratis når du ikke er på hytta. Samtidig får du gode priser når forbruket er høyt, for eksempel i høstferien, uansett om du bruker 1GB eller 10GB eller 100GB. Abonnementet fungerer best sammen med en mobil bredbåndsruter. Les mer på happybytes.no.

Blir det trangt i boden når du skal sette bort utemøbler, grill og alt mulig annet før vinteren? Da kan det hende at den norskutviklede Bag’in er løsningen for deg. Bag’in består av en over- og underdel som kobles sammen, slik at møblene

Bevegelig hale

står tørt og trygt vinteren gjennom Ekstra praktisk er det jo at du kan lagre utemøblene på terrassen, så sparer du deg for mye bæring. Fra 1 590,- på bagin.no

Bygg ditt eget vedlad

De nye trugene fra Tubbs har et bevegelig haleparti som gjør dem mer behagelige å bruke, særlig på hardt underlag. Trugen er superlett, har gripeskinner langs siden og kraftige klør under tåballen. Trugen finnes i både herre- og damemodell og sitter godt på de aller fleste sko.

Hogger du din egen ved, trenger du et godt og luftig sted hvor den kan tørke. Skal du bygge et solid vedlad, uansett om det er innendørs eller utendørs, blir jobben superenkel med dette smarte beslaget fra Jula. Lett å montere og lett å justere lengde ved behov – bare sørg for å ha trevirke med riktig dimensjon.

Fra 1 299,- hos Hyttetorget.

Fra 199,- hos Jula.


Moderne og miljøvennlige toalettløsninger til hytte og fritid Modeller for strøm eller gass

Ingen frostsikring

Krever lite plass

Kun aske som sluttprodukt

Barnesikkert

Enkel installasjon

Høy kapasitet. 4 personer i timen, 10-12 personer i døgnet

Trenger ikke vann eller avløpstilkoblinger

For hus, hytte, bobil og campingvogn

Lær mer om Cinderella på www.cinderellaeco.com


HYTTEKOS

H

24

hytteeieren


Tid for bålkos på hytta Når høsten kommer og kveldene blir kjølige, er det hyggelig å kose seg rundt bålet. På tur er det fint å varme seg på et lite kaffebål. Når vi kommer tilbake til hytta, kan vi lage et litt større bål eller samle oss rundt bålpanna. Ekstra hyggelig blir det om vi tilbereder mat på bålet. Den absolutte bålfavoritten er naturligvis pølser, og de skal grilles med spyd du har spikket selv. Grillspydene er også velegnet til å lage pinnebrød, og bland gjerne noen pølsebiter, litt skinke og litt ost i deigen. Tar du med en stekepanne, kan du lage nesten hva som helst på bålet. Vår favoritt er pannekaker. På hytta er det enkelt å steke pannekaker, men på tur kan det være greit å ha med ferdig blandet røre på en brusflaske med skrukork og gjerne litt flytende margarin og en stekespade.

Få mer ut av bålkosen For å få enda mer kos ut av bålet, er det viktig å unne seg noe ekstra. Derfor har vi veldig sans for en produktserie fra Espegard som består av toastjern, vaffeljern og popcorngryte. Både vaffeljern og toastjern har langt skaft som gjør at de kan brukes direkte på bålet. Popcorngryten henges i en krok over bål eller bålpanne, hvor det er lett for både barn og voksne å følge med på poppingen!

HUSK …at det bare er lov å tenne bål i skog og mark mellom 15. september og 15. april. Mellom 15. april og 15. september kan du likevel tenne bål om det er åpenbart at det ikke kan medføre brann, for eksempel på etablerte bålplasser eller andre steder som er helt trygge.

Popcorngryte fra 749,Vaffeljern fra 449,Toastjern fra 449,Produktene kan kjøpes på espegard.no eller hos forhandlere over hele landet.

høst

25


ARTIKKEL

H

Strømforbruket tredoblet Strømforbruket per husholdning i Norge har gått jevnt nedover siden 1993. Forskerne mener at reduksjonen i hovedsak kommer av enøk-tiltak, bedre isolasjon og mer energieffektive elektriske apparater. Samtidig ser vi at strømforbruket knyttet til fritidsbolig har tredoblet seg i samme periode.

På hjemmebane har vi greid å redusere strømforbruket fra 18 600 kWh per husholdning på 90-tallet til rundt 16 000 kWh i dag. Tallene varierer naturligvis fra år til år, siden mesteparten av elektrisiteten går til oppvarming. I samme periode har strømforbruket i hyttene tredoblet seg fra 0,7 TWh i 1993 til 2,3 TWh i 2016.

– Det er tre hovedårsaker til denne økningen, forklarer Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag. – For det første har antall fritidsboliger økt med nesten 50% i perioden. For det andre har en stor andel av de eldste hyttene fått innlagt strøm. Og for det tredje bruker vi nå hyttene mye mer enn vi gjorde tidligere. Vi ser at det som tidligere var en vinterhytte som bare ble brukt i vinterferie og høstferie, nå er en helårshytte som er i aktiv bruk både ferier og helger. Samtidig har vi fått flere elektriske apparater som trekker strøm, enten det er vaskemaskin og kjøleskap eller boblebad og espressomaskin. Et annet forhold som gjør utslag på strømforbruket, er måten vi varmer opp hytta på. Tidligere kom vi gjerne til kald hytte, som vi måtte varme opp. Da

Mer enn 60 års erfaring som formidler av feriehus

er det bare en ting som gjelder, og det er vedfyring. Nå har vi gjerne en viss grunnvarme på hytta, i tillegg til at vi ringer hytta varm før vi drar hjemmefra. Og da er det elektrisk oppvarming som gjelder. – Vi ser også at nye energikilder gir økt komfort, forteller Bringsvor. – Før var gjerne peisen den primære varmekilden på hytta, mens vi i dag holder hytta varm med varmekabler og bruker peisen mest for kosen sin skyld. Selv om den store økningen i strømforbruk på hyttene kan se dramatisk ut, har det lite å si for det totale strømforbruket i Norge. I følge seniorrådgiver Magne Holstad i Statistisk Sentralbyrå sto hyttene for bare 1,8 prosent av det totale nettoforbruket i 2016. Dermed kan du fortsatt dra på hytta med god samvittighet.

Lei ut med DanCenter Tjen penger på å leie ut feriehuset ditt når du ikke bruker det selv. DanCenter gir deg: • Lokal representasjon • Rådgivning fra eksperter • Bred europeisk markedsføring • Trygghet for betaling • Forsikring av hus og innbo Besøk hjemmesiden vår www.feriehusutleie.dancenter.no Eller kontakt oss på Tlf.: 22415240 Epost: norge@dancenter.com

2148_Norsk_ann_Hytteeieren_185x127_feb2018.indd 1

26

hytteeieren

08/02/2018 12.23


ENØK-støtte til hytta Tidligere har det vært umulig å få støtte til energitiltak på hytta, men endelig har Enova snudd. Nå kan du søke om støtte til hele 16 ulike energitiltak som solcelleanlegg, varmepumper og akkumulatortanker.

Av landets 465 000 fritidsboliger er tre fjerdedeler tilknyttet strømnettet, og det er disse hyttene som er omfattet av den nye støtteordningen. Strømforbruket i fritidsboliger utgjør bare en liten del av det totale strømforbruket. Når Enova likevel velger å støtte energitiltak i hyttene, skyldes det at hytter gjerne har store variasjoner i forbruket. Når alle bruker mye strøm samtidig, utgjør det en enorm belastning på det lokale strømnettet. På fredag ettermiddag skal alle varme opp hytta, lage mat (på induksjonskomfyren) og kanskje lade el-bilen. ENØK-tiltak som reduserer disse toppene, vil ha stor betydning for lokale kraftselskap og redusere behovet for omfattende investeringer i strømnettet.

Energirådgivning Inntil 7 500 kr

Akkumulatortank Inntil 5 000 kr

Fjerning av oljefyr og oljetank 20 000 kr

Fjerning av oljekamin og oljetank 6 000 kr

Luft-til-vann varmepumpe Inntil 20 000 kr

Væske-til-vann varmepumpe Inntil 30 000 kr

Avtrekksvarmepumpe Inntil 20 000 kr

Vannbåren varme Inntil 10 000 kr

Bio-ovn med vannkappe Inntil 10 000 kr

Biokjele Inntil 25 000 kr

El-produksjon (solcelle/plusshus) Inntil 28 750 kr

Solfanger Inntil 15 000 kr

Varmegjennvinning av gråvann Inntil 2 500 kr

Oppgradering av bygningskroppen Inntil 150 000 kr

Balansert ventilasjon Inntil 20 000 kr

Varmestyringssystem Inntil 4 000 kr

16 tiltak får støtte

Du kan søke om støtte til en rekke ulike tiltak. Et av de mest populære vil trolig være egen el-produksjon med solceller, hvor du kan få hele 28 750 i ENØK-støtte. Eller hva med et system for varmegjenvinning av gråvann, hvor du henter ut energi fra varmt vann som har vært brukt til matlaging eller dusjing?

Tilbakevirkende kraft

Ekstra morsomt er det at støtten får tilbakevirkende kraft. Har du allerede gjennomført ENØK-tiltak på hytta innenfor de siste 18 månedene, kan du fortsatt få støtte. På enova.no kan du lese mer om hvilke tiltak som gir rett til støtte.

høst

27


NY MEDLEMSFORDEL

H Ny medlemsfordel i Hallingdal:

Vannsjekken Hvert 8. minutt oppdages det en ny vannskade i en bolig eller fritidsbolig i Norge. Det betyr 180 vannskader hver dag og over 65 000 vannskader hvert år. Springer et rør lekk på hytta når du ikke er til stede, kan den være fylt med vann på en time. Er det kuldegrader i tillegg, vil skadene bli enorme. Det aller viktigste for å unngå store vannskader, er å stenge stoppekrana før du forlater hytta. I de fleste tilfeller krever også forsikringen din at stoppekranen er stengt når du ikke er til stede. Bytt gjerne til en elektronisk stoppekran som du skrur av med en bryter ved utgangsdøra eller kobler til ring-hytta-varm-løsningen din. Det neste du bør gjøre, er å få en fagmann til å gå gjennom hytta fra ytterst til innerst. Norsk Hyttelag lanserer derfor en egen vannsjekk

28

hytteeieren

tilpasset fritidsbolig. I løpet av 2019 håper vi å kunne tilby vannsjekken over hele landet, men foreløpig er vannsjekken kun tilgjengelig som et pilotprosjekt i Hallingdal. Vannsjekken omfatter kraner og rør, vannlåser, sluk og avløp. Vi sjekker spesielt tilkobling til vaskemaskin, oppvaskmaskin og andre hvitevarer med vanntilkobling. Deretter sjekker vi varmtvannsbereder og WC. På hytter sjekker vi spesielt rør i yttervegg med tanke på frostsikring. Har du brønnvann på hytta, tar rørleggeren også en titt på brønnen og ledningsnettet. Om du ønsker det, kan vi hjelpe deg å ta prøver av drikkevannet ditt og få dette analysert for kimtall, bakterier, surhet og innhold av metaller.

1000 kroner i rabatt på vannsjekken

SLIK GJØR DU DET: 1 Send en e-post til vannsjekken@ norskhyttelag.no. Oppgi kontakt informasjon og adresse/veibeskri velse til hytta. 2 I løpet av kort tid vil rørleggeren kontakte deg for å avtale tid. 3 Hyttesjekken koster normalt 3 000 kroner. Som medlem i Norsk Hyttelag får du 1 000 kroner i medlemsrabatt og betaler kun 2 000 kroner. Prisen inkluderer inntil 30 minutter kjøretid. 4 Etter utført hyttesjekk vil du få et kontrollskjema med oversikt over hvilke punkter som er sjekket, eventuelle forslag til utbedringer og anslått levetid på viktige installasjoner. Bestill vannsjekken i dag. Send en e-post til vannsjekken@norskhyttelag.no. Spar 1 000 kroner!


BEITO TAKSHINGEL MED ET VAKKERT SKIFERUTSEENDE • Kort leggetid - lang levetid! • Slitesterk • 20 års produktgaranti • Har rette linjer og større tunger som passer veldig godt til moderne hus og hytter • For norske vær- og vindforhold • Takshingel er et solid takbelegg med lang tradisjon i Norge


NY MEDLEMSFORDEL

H

Velkommen til Hadeland Glassverk

Dine medlemsfordeler hos Hadeland Glassverk:

Hadeland Glassverk er Norges eldste industribedrift. Fortsatt syder det av liv året rundt, og glassverket har den dag i dag en stor og levende glassproduksjon. Da er det kanskje ikke så rart at Hadeland Glassverk også er en av Norges største og hyggeligste turistattraksjoner.

Stadig flere oppdager hvor hyggelig det er å legge turen innom Hadeland, enten på vei til eller fra hytta, eller som en tur i seg selv. Her får du alt fra unike glassprodukter til fabrikkutsalg med ekstra gode tilbud, fra lekre interiørprodukter til kortreist mat og håndverksøl – i tillegg til flere koselige spisesteder. Nå gir vi deg enda en grunn til å besøke Hadeland Glassverk. Som medlem får du nemlig ekstra gode tilbud når du viser frem medlemskortet ditt. 30

hytteeieren

FINN VEIEN Hadeland Glassverk ligger ved sørenden av Randsfjorden på Jevnaker i Oppland, bare en time fra byer som Oslo, Drammen og Gjøvik. Kjører du E16 til Valdres, Riksvei 7 til Hallingdal eller Riksvei 4 til Gjøvik, er Hadeland Glassverk bare en kort avstikker unna.

Lyslykt fra Hadeland Glassverk 30 % medlemsrabatt Dagens middag og kaffe i Kokkestua Medlemspris: Kun 149,- kroner Pelsprodukter fra Garthus 10 % medlemsrabatt Dagens ferske brød fra Håndverksbakeriet 10 % medlemsrabatt


Medlemsfordeler

Ditt digitale medlemskort finner du på min side, eller ved å sende HYTTA MEDLEMSKORT på SMS til 23112.

Ustekveikja Energi Norges beste hytteforsikring, nå med prisgaranti og vilkårsgaranti for medlemmer i Norsk Hyttelag. Bli totalkunde og få 15 % kundebonus.

Få 10 % rabatt på all kjøring på alle baner hos Gol motor & fritidspark.

Vår nye strømleverandør gir deg bedre avtaler og lavere priser. Som medlem får du opprinnelsesgaranti uten ekstra kostnad på alle avtaler.

20 % på inngang svømmehall og 20 % på bowlingspill.

Besøk Langedrag Naturpark og få halv pris på alle barnebillett. Tilbudet gjelder hele året unntatt juli.

Få inntil 40 % rabatt på byggevarer fra våre 86 byggevarehus.

20 % rabatt på alt materiell fra landets største elektrikerkjede. Elfag finner du 180 steder over hele landet.

Norges første Eventyrgolf er åpnet i Hallingdal Feriepark. Som medlem i Norsk Hyttelag får du 50 % rabatt!

Selg hytta di selv. Med Propr slipper du megler. Som medlem sparer du i tillegg 10 % på alle tjenester.

Ellevill bademoro for hele familien. Hos Tropicana på Gol får du nå hele 50 % rabatt for både store og små!

Få inntil 48 % rabatt på listepris på alle nye dekk fra Contintental hos BT Bil & Trucksenter på Leira i Valdres.

20 % rabatt på analyser fra LabForums 27 laboratorier over hele landet gir deg trygt drikkevann.

Hafjell Golf er en eventyrlig golfbane ved foten av Hafjell. Du får 20 % rabatt på greenfee.

Serious Fun på Dagali gir deg 15 % rabatt på normal og ekstrem rafting.

Fornyelse av hytta! Få 20 % rabatt på de smarte hyttepakkene fra våre interiørdesignere i Unilon.

GoRafting gir deg 20 % rabatt på rafting, overnatting og måltider.

Som medlem får du 20 % rabatt på: • bobkjøring sommer og vinter • kjelkekjøring • inngang hopptårn

20 % rabatt på kjelkekjøring i Skarslia Ski- og Akesenter.

høst

31


Returadresse: Returadresse: Norsk Hyttelag, Bogstadveien 46A, 0366 OsloOslo Norsk Hyttelag, Bogstadveien 46 A, 0366

PRISGARANTI PÅ HYTTEFORSIKRING

Nå får medlemmer i Norsk Hyttelag både prisgaranti og vilkårsgaranti på hytteforsikring. Vi garanterer deg bedre pris enn det du har i dag, og gir deg dessuten like gode eller bedre vilkår. Samler du flere forsikringer hos oss, blir du Hyttekunde med 15 % kundebonus. Det skal lønne seg å være medlem i Norsk Hyttelag!

Ring oss på 67 20 60 01 watercircles.no/norskhyttelag

Profile for Norsk Hyttelag

Hytteeieren Høsten 2018  

Hytteeieren er medlemsbladet til Norsk Hyttelag. Hytteeierne sendes til medlemmer samt utvalgte samarbeidspartnere, og har et opplag på 10 0...

Hytteeieren Høsten 2018  

Hytteeieren er medlemsbladet til Norsk Hyttelag. Hytteeierne sendes til medlemmer samt utvalgte samarbeidspartnere, og har et opplag på 10 0...

Advertisement