Norrlands Varjehanda nr 4 HT-21

Page 1


Nummer 4 2021

Tema: Historia 04 Kalendarium. Kommande evenemang på nationen. 05 Landskap. Kallelse till terminens sista lagtima landskap. 06 Ny förening. Norrlands Nålar vill främja handarbete. 07 Tema. Historia. 08 Reportage. Damföreningarnas banbrytande historia. 10 Quiz. Vad kan du om nationens historia? 11 Intervju. De ser till att sakers historia lever vidare. 12 Reportage. En historisk utekväll på Norrlands. 14 Tillbakablick. Varför heter rummen som de gör? 16 Nv testar. Årets julnyheter är här - vad är värt att hänga i granen? 18 Kuratorsmeddelanden. Dennis och Pernilla har ordet. 19 Kollage. NV-läsarnas finaste vinterbilder. 20 Recept. Majs café bjuder på saffranskakan som gör succé på julfesten. 21 Horoskop. Emporagrius spår 2021 en sista gång. 22 Föreningsspalter. Nationens föreningar informerar.

Linnea Nordström Chefredaktör

Hampus Naumanen Redaktör

Weronika Rydz Redaktör

Tova Söderlund Layoutredaktör

Medverkande: Skribenterna Hanna Andersson och Frida Mård, illustratör Dolores Fors. Foto på fram- och baksida: Norrlands nations arkiv

2


Foto: Norrlands nations arkiv

Vad dåtiden kan säga oss om nutiden Under en helg hos mina föräldrar bestämmer jag mig för att gå igenom några lådor med gamla skolgrejor som står undanstoppade i mitt gamla flickrum. Att öppna lådorna är som att kastas tillbaka i tiden. Glittriga anteckningsböcker, luktsudd och klistermärken som vittnar om en annan tid. En tid som är förbi. Jag fylls av vemod, men också av glädje. För det var på många sätt en fantastisk tid. Jag bläddrar nyfiket i en av ”Mina vänner”-böckerna. Jag har tydligen också fyllt i information om mig själv i boken. Blicken fastnar på en av frågorna – ”Vad gör jag om tio år?”. Här har jag fyllt i ”Jag bor i Uppsala och pluggar på universitetet”. På något sätt var det självklart redan då att jag skulle hamna här, i Uppsala. Staden har alltid symboliserat något särskilt för mig. Jag är inte uppvuxen här och jag har ingen egentlig koppling hit. Men min bror pluggade här och jag blev alltid fascinerad av staden när jag besökte den. Jag minns särskilt studenterna som gick i balklänning och frack en helt vanlig onsdagsförmiddag. Jag tänkte att det var en magisk plats och att jag, en dag, skulle bli en av de där studenterna.

Elsas berättelse är en historia om hur det kunde vara förr i tiden och som har påverkat mig och min syn på utbildning, frihet och livsval. Alla bär vi på en historia, både som individer och som ett kollektiv. Att se tillbaka på det som varit kan ge oss insikter om hur det är i dag. Vissa saker framstår som främmande med dagens ögon, medan man slås av hur lika andra saker är.

Att plugga vidare var självklart för mig och jag är tacksam över att leva i en tid där det har varit möjligt för mig. Alla har fortfarande inte den möjligheten, inte ens i Sverige. Men vi har ändå kommit en lång väg. Jag tänker på min gammelmormor Elsa som var duktig i skolan och ville utbilda sig, men som inte fick för sin pappa. Hennes lärare kom till och med hem till henne för att försöka övertyga fadern om dotterns begåvning, men nej, hon skulle vara kvar i byn och jobba på jordbruket.

Trevlig läsning!

I detta nummer av NV fördjupar vi oss i just temat ”Historia”. Vi tittar bland annat på hur det var när damföreningarna bildades på 60-talet och det motstånd som medlemmarna mötte. Läs den fascinerade historien på sidan 8-9. Att bevara saker så att deras historia får leva vidare är uppdraget för nationens arkivarier Isak och Magnus. Läs mer om dem på sidan 11. Vi lever på många sätt i en historisk tid just nu med tanke på pandemin. Som vi alla vet har mycket varit stängt, men nu har bland annat klubb Hexagon öppnat igen. Skribent Hanna gav sig ut i Uppsalanatten för att fånga en av de där historiska första utekvällarna sedan restriktionerna lättade. Reportaget hittar du på sidorna 12-13.

Linnea Nordström

Chefredaktör

Vill du skriva, fota eller illustrera för NV? Kontakta nv@norrlandsnation.se.

Norrlands Varjehanda är ett informationsorgan för Norrlands nation i Uppsala. NV utkommer 4 gånger per år i cirka 9000 exemplar.

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och ändra insänt material. Eftertryck får endast ske med redaktionens godkännande. Publicerat material speglar inte nödvändigtvis redaktionens åsikter.

Norrlands nation Västra Ågatan 14 753 09 Uppsala 018-65 70 70

Ansvarig utgivare Dennis Vikander 1q@nn.se 018-65 70 71

Tryckeri Printfabriken


Kalendarium December Lördag

11 December

Lussegasken Julbord, luciatåg och trevligt sällskap – finns det något bättre för att komma i riktig julstämning? Efter gasken öppnar huset för 04-släpp.

Måndag

13 December

Landskap III Dags för det sista landskapet för denna termin. Alla medlemmar har rösträtt på landskapet. Missa heller inte den efterföljande landskapssexan!

Januari Söndag

16 Januari

3

Julgransplundring En sak är säker - julen måste dansas ut! Kom till nationen för en fika och en svängom runt granen.

Lördag

29 Januari

Birkarlarenneth Hembygdsföreningen Birkarlarna anordnar världens kanske hårdaste skidtävling på Studentvägen. Efter tävlingen blir det bankett på nationen.

varje lördag

varje onsdag

LÖRDAGSFIKA

HEXAGON

Varje lördag sedan 1957 har Norrlands nation serverat lördagsfika bestående av bland annat smörgåstårtor, mackor, kakor och kaffe.

Inled varje onsdag med en burgare på Orvars krog och kom sedan in och dansa av dig pluggstressen! Gratis inträde för medlemmar. Ickemedlemmar 60 kr efter kl 22.

Öppet 12.00 – 15.00. Nationskort krävs ej.

Öppet 21 - 01. Nationskort krävs.


Härmed är du kallad till terminens tredje lagtima

LANDSKAP 13

• • • • •

December Kl. 18:00 i Nya festsalen (Discot)

Fyllnadsval av Klubbchef och Pubmästare Val av ledamöter och suppleanter till nationsstyrelsen Val av klubbvärdar och barvärdar för VT22 Val av ledamöter till valnämnden Sexa (gratis för frikortsinnehavare och reccar)

Till landskapet är du välkommen oavsett om du varit medlem länge eller om du är recentior. Missa inte heller den efterföljande landskapssexa som är gratis för recentiorer samt för innehavare av frikort och KK-kort utfärdade av Norrlands nation. Mer information om posterna finns på www.norrlandsnation.se eller via Förste kurator: 1q@norrlandsnation.se eller 018-657071

Dennis Vikander

Förste kurator och landskapets ordförande

4


NORRLANDS NÅLAR Norrlands Nålar är det senaste tillskottet i nationens föreningar. Föreningens främsta fokus ligger på att främja alla typer av hantverk och de vill erbjuda en plats på nationen där man kan ägna sig åt allt från att sy till att måla.

Föreningen vars hjärta slår för hantverk Idén kring föreningen växte fram under pandemin då styrelsen konstaterade att de hade ett sug för att engagera sig på nationen. Den gemensamma nämnaren för alla i gruppen som kom att bli föreningens styrelse var deras intresse: hantverk. Samtidigt kom man fram till att det fanns en lucka att fylla då det inte riktigt finns någon förening på nationen som ägnade sig åt hantverket, så varför inte ta saken i egna händer och starta en ny förening? Engagemanget tillsammans

Styrelsen Föreningens styrelse består av studenter läsande Agronom- landsbygdsutveckling på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). I styrelsen finner vi Märtha Lindberg (23 år), Kristina Isaksson (21 år), Agnes Karlsson (23 år), Tova Adrelius (21 år), Christel Ullhamre (24 år) (Inte med på bild). Föreningens ordförande är Calle Lindkvist (21 år), uppvuxen på Holmön (Umeå).

med idén kom att bli en ny förening på nationen. Föreningen vill anpassa sin verksamhet utifrån intresse och efterfrågan från medlemmarna, alla är välkomna till Norrlands Nålar och det finns inget krav på att kunna sticka eller måla. Man kan komma som man är, få lite hjälp av styrelsen om man vill påbörja ett projekt eller bara komma dit för att prata och fika.

Så här såg de t ut på föreni

ngens pärlträ ff.

Jag upplever att norra Sverige har en speciell koppling till just hantverk. Jag har väl inte så mycket fakta som underbygger detta men det kanske mest är känslan att norrlänningar har i alla tider suttit i stugorna och behövt knåpa med allt från kläder till verktyg kanske delvis för de långa avstånden. Ordförande Calle Lindkvist

Datum att hålla koll på: 7 december Den 7 december anordnar föreningen julpyssel, där det kommer erbjudas material för det klassiska julpysslet, så som smällkarameller eller julkort. Möjligheten till att pynta sin julklapp kommer även finnas. Föreningen kommer även erbjuda temaenligt fika bestående av glögg och pepparkakor till ljudet av lika temaenlig musik. Julpysslet kommer hålla hus i Majs café, med start kl. 19:30. Alla är välkomna att delta!

Vill du bli medlem? Föreningen finns på Facebook som “Norrlands Nålar”. Vid frågor kan man antingen mejla föreningen på norrlandsnalar@gmail.com eller skicka ett meddelande på messenger. Du kan även helt enkelt dyka upp på en av föreningens träffar för att prata med någon ur styrelsen och prova på om Norrlands Nålar är en förening för dig.

5

[...] även idag så är de som bor i Norrlands inland väldigt “fixa saker själva”-inriktade, så då hör hantverken till på något vis! Ordförande Calle Lindkvist

Text: Weronika Rydz efter intervju med Calle Lindkvist Foto: Privat/Norrlands Nålar


Tema: Historia Illustration: Dolores Fors


Ypsilons första ordförande Ingrid Westin håller här tal på föreningens 25-årsjubliuem år 1987. Såklart är strumpebanden med i bakgrunden!

De fick höra att kvinnor inte kan driva förening, men de lät inte olyckskorparna stoppa deras planer. För snart 60 år sedan bildade en grupp studentskor nationens första damförening och i dag är de tre damföreningarna en självklar del av Norrlands nation. -Vi kände väl en viss eufori, att vi tillsammans kom alla dystra profetior om kvinnors oförmåga och ovilja att organisera sig på skam, säger Ingrid Westin, ordförande i Ypsilon år 1962. För nästan 60 år sedan satt ur-ypsorna Ingrid Westin och Dagmar Carlbom (f. Lindblom) i en blå soffa i Inre läs och funderade på att skapa en landskapsförening för tjejerna som kom från Ångermanland. Föreningen kom, efter en förfrågan av Christina Granbom, som stod bakom soffan, även att inkludera Medelpad. De funderade på bristen av ekonomisk jämställdhet

Här ser vi några glada vajor på Vajans 25-års jubileum år 1988.

8

i nationslivet. De tänkte också på hur de skulle kunna ta hand om de kvinnliga recentiorerna som nyligen anlänt i akademins stora värld. - Det var en flagrant orättvisa att de manliga föreningarna kunde anordna fester på nationen och sedan använda överskottet till


Temafester har förstås alltid varit uppskattat: här ser du en bild på 1985 års styrelse i HJ som är redo i sina punkoutfits!

Damföreningarna bröt ny mark i nationslivet exempelvis sina egna teaterresor till Stockholm, medan vi flickor fick betala inträdet till festerna. Om vi hade en egen förening kunde vi arrangera aktiviteter i nationens lokaler och finansiera bildande besök i huvudstaden eller en tur ut i den uppländska naturen. Det grodde ett frö till spirande insikt om bristen på ekonomisk jämställdhet, berättar Ingrid Westin. Ur konversationen föddes det som snart skulle kallas för Ypsilon, nationens första damförening. Ingrid Westin blev föreningens första ordförande, Dagmar Carlbom dess sekreterare, och Christina Granbom den första kassören. - Vi behärskade föreningsteknik, höll hög kulinarisk standard, var kulturellt medvetna… Vi hade stil och vi var banbrytande. Vi var stolta. Att det inte steg oss åt huvudet såg resultatet av våra ibland försummade studier till, säger Ingrid. Hon berättar att nationsmedlemmarna var mycket stöttande vid bildandet av föreningen. Herrföreningarna, som redan hade funnits länge, gav goda råd och samarbetade gärna och Ingrid menar att de verkligen förstod att Ypsilon var en uppgift som grundarna tog på allvar. Alla var dock inte lika positiva. Ingrid kommer väl ihåg de föregående åren då det sas att kvinnor varken kan eller är intresserade av föreningsverksamhet, en uppfattning som snabbt motbevisades. Redan 1963 kom nästa damförening att bildas. Vajan, med upptagningsområderna Norrbotten och Västerbotten, bildades då på

Orvars krog. Åren innan hade många frågat i Norrlands Varjehanda om det inte var dags för föreningar att öppna upp för kvinnor också. Året innan bildandet hade Storkarl Gunnar Wikman uttryckt i tidningen att då Birkarlarna inte kommer att ta in kvinnor i föreningen så tyckte han att det är fullkomligt självklart att kvinnor skulle ha samma möjligheter att utöva nationsliv som alla andra. Cecilia Stenman, tidigare ordförande i Vajan, berättar att damföreningarna deltog i den legendariska skidtävlingen Birkarlarenneth för första gången 1965, där Vajan kämpade hårt, men kapsejsade en bit in. Cecilia berättar att det är ytterst oklart vem det var som vann det året. HärjaJämt bildades strax därefter, när tio studenter kom ner från Östersund för att testa på Uppsalas studentliv, där de blev aktiva i Norrlands nation. Med Ypsilon och Vajan i full drift kände de att det var dags för att starta en förening för härjedalskor och jämtskor också. Initiativet leddes av Pia Söderberg, och år 1964 hade föreningen sin första sammankomst, där flera olika namn föreslogs. Bland annat står det i protokollet att namnen Harusitta, Sylarna och Fröja var kandidater, innan de till slut valde HärjaJämt, vilket ansågs vara ett lite vågat namnval. I dag är dessa damföreningar fortfarande igång med fulla kvinnokrafter och forstätter vara banbrytande, precis som Ypsilon var år 1962. Det är svårt att tänka sig Norrlands nation utan dem, och vi kan nog alla vara eniga om att vi inte vill göra det heller.

Text: Frida Mård Foto: Norrlanica VII (Arkiv)

9


2.

1. Vad kallades nationshuset av dess arkitekt efter att huset stått färdigt?

3.

Nationen har sedan 1800-talet gett personer som gjort något särskilt för nationen, Norrland eller samhället i stort en speciell typ av utmärkelse. Vad heter utmärkelsen?

4.

Vilket årtionde byggdes nationen ut med den del som i dag rymmer bland annat Majs café?

5.

Vilket år skrevs den första kvinnan in på Norrlands nation?

6.

Sedan lång tid tillbaka har nationen vännationer, i bland annat Finland och Norge. Vilken av Uppsalas studentnationer är en vännation till Norrlands?

Vilken termin satt nationens nuvarande inspektor Cecilia Pahlberg som Gillevärdinna?

NV:s Historiequiz Psst! Rätt svar hittar du på sida 18!

Illustration: Emelie Tiderman


Arkivarierna ser till att nationens historia lever vidare Magnus Björck och Isak Kautto kämpar med att få ordning på Norrlands nations arkiv. De ser över saker som inte blivit omhändertagna på flera år och tycker att det är viktigt att bevara historia och traditioner. - Det är värt att ha kvar minnena. Jag hittade ett foto på min pappa när han fick en medalj av kungen. Det var så mitt intresse för arkivet började, säger Magnus Björck. Efter det blev han inspirerad att leta upp fler minnen från sina föräldrars tid som studenter. Han tillbringade tid i arkivet när han jobbade som klubbverkare och tyckte det var mysigt. Där kunde han också se förbättringspotential och valde senare att söka till posten som arkivarie. - Man inser hur lite av vår tid här bevaras som en del i nationens historia, men traditionerna lever alltid kvar. När Magnus var klubbchef jobbade Isak som klubbvärd och ville fortsätta på samma spår genom att, som han själv uttrycker det, ännu en gång bli Magnus undersåte. Hans främsta anledning till att söka posten var ändå intresset för historia och att han vill ta vara på de traditioner som finns och som vi skapar nu, inför framtida generationer. - Framöver ska vi digitalisera arkivet genom att skanna in bilder för att föreviga minnen. Vi ska även skapa ett index för att lättare hålla koll på vad som finns i arkivet, berättar Isak Kautto. Allt från sångböcker till tidiga ritningar av nationshuset går att hitta i arkivet. Det finns massor av avhandlingar från gamText och foto: Hanna Andersson

la nationsaktiva, märkliga foton från gasker och middagar och studielitteratur där böcker från 1700-talet fortfarande är i gott skick. Bland det konstigaste de har hittat i arkivet, förutom helt galen medicinhistoria, är en tyskakurs på LP-skiva. En frekvent spridd historia om Norrlands nation är ”Hästen i Gamla salen”. Det har varit mer än en häst, menar våra arkivarier. Samma problem varje gång. Man tar upp hästen i gamla salen utan att få ner den igen. Tyvärr har de inte hittat något om det i arkivet ännu. Men det finns massor av material att gå igenom så chansen är stor att träffa på en och annan märklig historia. - Om någon är nyfiken att komma och titta i arkivet får de gärna höra av sig till oss så kan vi lösa en tid för det. De båda arkivarierna vill uppmuntra studenter till att engagera sig i nationen och bevara traditionerna som finns här, kanske till och med söka en post. - Att vara arkivarie är roligare än det låter.

11


En historisk utekväll Sorl. Ett kladdigt träbord med glänsande lack. Halvt urdruckna glas blandas med tomma flaskor på borden. Cidern på tapp är söt, så där äckligt söt som bara cider kan vara. I baren hänger flaggor som representerar norrländska sportklubbar. Modo, ÖFK, Skellefteå AIK. Min blick dras till en bild på väggen föreställande två brittiska vakter i en bar, ganska lik den jag själv sitter vid. “Mc Evans Ale is second to none”. Båda vakterna bär den karaktäristiska röda rocken samt varsin björnskinnsmössa. Huvudbonaden är sedan länge en symbol för London och dess livgarde men har egentligen sitt ursprung i 1700talets Frankrike. Där den ene vakten bär svarta uniformsbyxor bär den andre kilt. Kanske är det ett spel med stereotyper att det är vakten i kilt som häller i sig sin dryck i det fångade ögonblicket. Den behagliga värmen, som varit så påtaglig inne på Orvar, är saknad i den bitande vinden utanför. - Vi måste vara trevliga mot patienterna, hör jag någon säga. Grupper med, gissningsvis, läkarstudenter köar till klubbens entré. Tre ordningsvakter står beredda att ingripa vid minsta tillstymmelse av bråk, men det är en lugn kväll. I stället samtalar de med glada studenter och kontrollerar samtidigt deras legitimation. Ett mörker vilar över gården. Tystnad. Trots de pratglada gästerna och basen som hörs från dansgolvet en våning upp lägger sig ett lugn som ett täcke över innergården. Lamporna på taket lyser upp trädkronorna i olika färger. Det rosa övergår i lila och därefter en isblå nyans som ger träden ett kusligt sken. Regnet trappas upp när en stark vindpust drar in och kyler ner inpå underkläderna. Kön lättar upp och jag följer efter de sista klubbgästerna in i värmen. Jackor byts ut mot röda och gröna nummerbrickor när garderoben börjar fyllas. Under det yttersta lagret visar sig mestadels vardagliga plagg. De flesta bär jeans och t-shirt. Sneakers på fötterna. En och annan skjorta sticker ut i mängden. - Vi matchar alla tre! utbrister en tjej som precis tagit av sig jackan intill sitt kompisgäng. Mycket riktigt, de har valt likadana svarta byxor med en vit överdel, kvällen till ära. Det är känt att studenter festar på vardagar och så även denna onsdag. Kanske skulle en mer excentrisk utstyrsel få blomma ut om det varit helg. I trappan upp till andra våningen möter jag en nyfiken prick. Johan spelar musik under kvällen och är väldigt mån om att jag ska notera mötet. Väl uppe reglerar han lamporna för bästa stämning i loungen. Jag slår mig ner i en av stolarna varpå en gäst frågar om jag utför ett socialt experiment, eftersom jag sitter med block och penna i högsta hugg. Jag försöker förklara genom den höga musiken att jag endast observerar miljön för ett reportage. Utan att, till synes, ha hört min förklaring ler han stort, vinkar och lämnar mig åt mina anteckningar. Dunk, dunk, dunk. Den öronbedövande basen hörs inifrån dansgolvet men här sitter alla lugnt och pratar, majoriteten med en öl framför sig. Nästa bar kan skymtas innanför den öppna dörren till rummet bredvid. Den gröna klätterväxten av plast täcker hela väggen bakom bardisken. Ljusrosa rosor är fästa med jämna mellanrum som dekoration. Bartendern serverar gäster med en trådlös hörlur i ena örat samtidigt som han nickar huvudet i takt till musiken. Gäster tar sig dansande

12

Att gå ut och dansa natten lång på klubb Hexagon är ett nöje som fick sättas på paus under pandemin. Men nu är klubben öppen igen och dansgolven lockar inbjudande. NV:s Hanna Andersson gav sig ut bland blinkande lampor och dunkande musik för att fånga en av de historiska första utekvällarna på nationen sedan restriktionerna lättade.


mellan baren och discot, vissa mer engagerat än andra. Någon sparkar sig framåt med ena benet och slår med knytnäven i luften. En annan rör sig som en våg över golvet till glada hurrarop. Denna dansrörelse anses ha uppkommit redan på 1920- talet. Tänk att det är lika coolt nu att kravla runt på ett dansgolv som det var för 100 år sedan. Under kvällen hör dock detta till ovanligheterna. De flesta står och hoppar med armarna upp i luften som om de försökte fånga något. Efter en stund inser jag att det är precis vad de försöker göra. Från svarta lådor, hängande i taket, faller såpbubblor. Discolampornas ljus reflekteras i bubblorna och lämnar dem skiftande i alla möjliga färger. När bubblorna nuddar de ivriga fingrarna spricker de och rök väller ut som dimma över publikhavet. Trångt och svettigt. Klibbiga kroppar stöter emot varandra i otakt. Parfymen hänger tungt över dansgolvet. Ett par kysser varandra utan att verka notera folkmassan runt omkring dem. Folk pratar med varandra överallt men jag kan inte höra annat än musiken som strömmar ur högtalarna. Det är Ellie som behöver både kärlek och tid. Två tjejer hittar en av de tjocka pelarna som håller upp taket och tar tag i varandras händer runt den. De lever sig in i en dans som påminner om barn på en lekplats. En av tjejerna skrattar. De två tofsarna får håret att guppa med i rörelsen och den blommiga klänningen flyger uppåt och blottar vit spets för de som står närmast. Två andra gäster vinkar frenetiskt i fönstret ut mot gården där löven dansar i vinden. Även bakom DJ-båset dansas det. Mellan mixerborden står en dator med bilder på Leonardo DiCaprio, Leif GW Persson och Per Morberg, alla gör bisarra miner. För inspiration. Bredvid datorn ligger kontrollen som styr effekterna på dansgolvet. Jag får äran att trycka på en knapp som jag inte vet vad den går till, varpå ett fjuttigt pys hörs från rökmaskinerna. Knappen måste hållas in och även tajmas rätt med beatet. Det är nog bäst att överlåta jobbet till experterna. Snett bakom båset står en pall tillägnat ordningsvakterna som byter av varandra under kvällen. Jag vill fråga vakten som, för tillfället, sitter där vad han tycker om kvällen hittills, och måste ta i ordentligt för att han ska höra mig. - Den är lugn. Inte så mycket folk och de flesta är skötsamma. - Skönt, tycker jag. - Tråkigt, flinar vakten. Publiken på dansgolvet skriker så jag hoppar till. Efter endast en ton vet de vilken låt som spelas. - I don’t want a lot for Christmas. Texten ekar i salen när publikhavet stämmer in i remixen. - There is just one thing I need. Bredvid mig har jag nu tre glada DJ:s. - I don’t care about the presents underneath the Christmas tree. Johan kommer fram till mig med ett stort leende på läpparna. - Det är aldrig för tidigt för julsånger. Jag lägger armen i någonting klibbigt. P2, P3, Tom Collins, Bramble, Cranberry sours, Cuba libre, Tequila sunrise. Lite senare sjunger Veronica Maggio om hur vi alla får komma på hennes fest fyra trappor upp. Tjejen med tofsar lägger sig ner på golvet med händerna i luften som om hon försöker smeka taket med fingrarna. Någon i personalen gör ett halvhjärtat försök att få upp henne på fötter. Utrymmet framför garderoben börjar fyllas när tiden blir sen. Jag lämnar vimlet och går ut i den friska luften. Både regnet och blåsten har upphört och lämnat kvällsluften mild. Jag tar ett djupt andetag. Kontrasten mot det varma och svettiga är uppfriskande. En grupp immunologer går framför mig genom valvet, späckad med blågröna affischer. Gruppen, som stannat, bredvid ett stort träd brister plötsligt ut i sång. Engagemanget för gruppen och studierna lyser starkt igenom. Jag tar ännu ett djupt andetag och låter den kyliga luften fylla lungorna. Sedan börjar jag gå mot min cykel. Text: Hanna Andersson Bild: Arkiv

13


En resa genom tid och rum Norrlands nation har inte alltid haft sitt eget nationshus. I nästan 250 år hade föregångarna till nationen olika eller endast tillfälliga lokaler. Det nationshus som vi så starkt förknippar med nationen idag tog nästan 100 år från idé till färdigt hus. Den 11:e oktober 1889 stod det klart och arkitekten, Isak Gustaf Clason, kallade huset för Villan mot Tibern. På 1960-talet uppstod en het debatt om att huset hade blivit otillgängligt och för litet för medlemmarna – det behövdes byggas ut. 1969 tog nationen ett enigt beslut och det blev en tillbyggnad på bakgården. Det är därför vi idag benämner delarna i huset för nya delen och gamla delen.

Stora salen Stora salen, mer känd som Gamla salen, är Norrlands nations stora festsal. Här samlas studenter för de allra mest högtidliga evenemang som Vårbal och Majmiddag, men den används också för gasker i olika storlekar. Under taklisten finns det språkband med visdomsord. De står att läsa på västra och östra långväggarna och Foto: Henri Osto, 1904.

är ett tecken på nationens fostrande roll gentemot studenterna. Stora salen har renoverats flera gånger under årens lopp. På bilden från 1904 syns en utgång mot altanen (balkongen). Denna togs bort i samband med renoveringen 1910–1911. För den skarpsynte finns även sex dörröverstycken föreställande de norrländska landskapsvapnen. Dessa togs bort under renoveringen 1938–1939 (som syns på bilden från 1966) men sattes tillbaka 1972. Även golvet har bytts ut i samband med nationens 100-års jubileum. Då fick stora salen parkettgolv i stället för plankgolv. Notera att ljuskronorna är de samma än idag som från invigningen.

Foto: Uppsala-Bild, 1966 efter flertalet renoveringar.

14


Orvar efter ombyggnaden 1963. Foto: Uppsala-Bild 1966.

Orvars krog Orvars krog är en del av den gamla byggnaden, men står nu som en mer separat verksamhet till skillnad från huset i övrigt. Orvar är en naturlig samlingsplats för alla studenter av olika härkomst men framför allt ligger den Norrlands nations medlemmar mycket varmt om hjärtat. Till en början var Orvar en gymnastiksal och den har även varit uthyrd under längre perioder. Det var först på 1960 talet som nationen på allvar kunde använda sig av utrymmet. 1963 så byggdes Orvar om och det inre rummet (före detta ölstugan Zum Gemütlichen Orvar) blev till ett klubbrum, och det yttre rummet blev ett TV-rum. 1989 gjordes en totalrenovering på Orvar och det blev en regelriktig bar med tillhörande kök. Det är härifrån vi känner igen Orvar idag med den säregna baren som kännetecken.

Foto: Torkel Nilsson

Nästa gång du befinner dig på andra sidan ån, ställ dig på den östra åstran-

den och betrakta loggian (pelargången) som vetter ut mot ån, den mycket fina tegelfasaden och de prydliga kalkstensskoningarna som omger både fönster och hörn. Det är en sällsynt vacker och praktfull nation som träder fram, med en likaså spännande och fascinerande historia. Det är värt att ta del av.

Text: Hampus Naumanen

15


NV TESTAR

Lagom till december lanseras en mängd julsmaker - och vi vet att det inte är lätt att veta om man ska satsa på säkra kort eller nymodigheter. NV-redaktionen har därför tagit på sig uppdraget att testa årets julnyheter på godishyllan. Vad förtjänar en plats på glöggminglet och vad borde kastas ut med granen?

Cloetta Juleskum 2021: äpple och kanel

2/5 palt

Årets skumtomte har bytt kostym från rosa till grönt och har smak av äpple och kanel. Äppeldoften känns tydligt, vilket är lovande. Någon distinkt äppelsmak märks dock inte när vi tar en tugga av tomten. Kanelen lyser också med sin frånvaro. Ganska gott, men lever inte upp till hajpen. Originalet är bättre.

Barebells Rocky Road Marshmallow Årets nyhet från Barebells är en proteinbar med smak av “rocky road marshmallow”, enligt själva förpackningen. Det är dock inte just rocky road korsat med marshmallows vars smak man känner igen. Proteinbaren påminner en mer om snickers blandat med center, där man slängt in resten av ens marshmallows från skafferiet. Trots att smakprofilen inte går hand i hand med själva smaken man upplever, finns det inte så mycket mer att påpeka. Någon typ av nougat samspelar väl med det mjuka lagret av marshmallows och den “crunchen” som nedersta lagret består av.

16

3/5 palt


Sia glass Tomteglass 2021: vit chokladbräck med polka Sedan 2017 lanserar Sia glass varje år en ny julsmak. Marsipangris och skumtomte är två tidigare smaker och i år satsar företaget på vit chokladbräck och polka. Chokladbräcket märks dock inte, snarare är det hyvlade bitar av vit choklad. Glassen hade mått bra av lite mer “crunch”. Kombinationen polka och vit choklad funkar, men det är knappast någon smakupplevelse.

2/5 palt

Cloetta Plopp juleskum

3/5 palt

I denna julutgåva har den guldfärgade kolafyllningen färgats rosa för att skapa en äkta känsla av juleskum. Smakar som Plopporiginalet fast något sötare. Kanske inget att hänga i julgranen, men helt okej när sötsuget smyger sig på.

Starbucks White Chocolate Mocha Man kan ifrågasätta varför Starbucks har tagit fram kyld dryck som helst dricks till jul. “Merry coffee” står skrivet på förpackningen, “coffee” är det enda man kan hålla med om. Detta eftersom kaffet inte ger någon som helst påminnelse om julen. Drycken var väldigt söt och smakade inte heller så mycket vit choklad, smaken påminde mer om när man skräckslaget sett en bekant dricka en kopp kaffe med 80% mjölk och 20% kaffe (alltså, mjölk med kaffe och inte “kaffe”).

2/5 palt

NV önskar företagen bättre lycka nästa år! Vad ska vi testa härnäst? Hör av dig till nv@norrlandsnation.se!

17


KURATORERNA HAR ORDET!

Kära medlemmar,

Kära norrlänningar,

Nu börjar vi nå cirka halvvägs in på 2021 års hösttermin och jag är lite varmare i kläderna. När jag började som förste kurator i somras så kändes det kommande året som en evighet men nu har plötsligen allt gått väldigt fort. Vi har hunnit bocka av flera gasker, två landskap och i skrivande stund väldigt snart en Höstfest också. Mina ”första gången”-nerver har börjat lugna sig och både jag och hela nationen känns som vi är på vår plats igen. Efter att restriktionerna lättat tog det ett tag innan alla hade hittat tillbaka till nationen, ofta så kändes lokalerna lite väl luftiga. Idag när jag kommer till nationen är det ofta fullt i caféet, lång kö till lunchen i Majs, folk som bankar på dörren till Orvars krog innan man ens öppnat, föreningsaktiva som springer runt i korridorerna och letar efter klubbverket. Både vi som arbetar här och nationens medlemmar har börjat hitta tillbaka till sin plats.

Nu börjar mitt kuratorsår lida mot sitt slut och det är snart dags för mig att lämna över till min efterträdare Olivia. Det har varit ett år präglat av restriktioner men också massor av kreativitet och engagemang som visat på att nationen är så mycket större än vårt hus. Jag vågade inte riktigt hoppas på att vi skulle få återöppna nationen under mitt år men jag är så glad över att vi fick göra det och äntligen ha huset fullt av folk igen.

Så till dig som nu sitter i Majs eller på annan lämplig plats och läser denna tidning önskar jag dig grattis, du är på helt rätt plats. Ofta så kallar vi nationen för vårt hem, och om du inte hittat hem än så är det min ära som förste kurator att leda dig dit. Om du känner att du än inte förstått vad man gör på nationen eller om du känner dig osäker på din plats i det stora huset så får du mer än gärna komma till mitt kontor eller mejla mig.

Under våren när jag gick runt i en ekande tom trapphall noterade jag att det till höger i trappan har nötts en stig närmast räcket. Det fick mig att reflektera över hur många som har vandrat omkring i nationshuset innan oss och hur häftigt det är att det är vårt nu. När jag gick runt med gästboken på Höstfesten var trappan full av uppklädda och förväntansfulla balgäster. Trots att mycket har förändrats under nationens historia verkade de flesta följa i våra föregångares fotspår, åtminstone i trappan.

Pernilla Johansson

Andre kurator

Dennis Vikander Förste kurator

Pst! Här hittar du rätt svar till vårt historiska quiz! 1. ”Villan mot Tibern”, 2. Hedersledamot, 3. 70-talet, 4. 1882, 5. V-dala, 6. HT 1976

18


Foto: Linda Hiljanen

Foto: Emelie Edsmalm

Foto: Melina Johansson

”Ja, se det snöar!”

Foto: Nora Nilsson Foto: Hanna Andersson

Foto: Hanna Andersson

Vill du också ha din bild i NV? Hör av dig till nv@norrlandsnation.se


Majs saffranskaka - perfekt för julbaket! När vinterns mörker och kyla tränger sig på och julen börjar närma sig med raska steg, har det nu blivit hög tid för julbaket. Vad passar då bättre på julbordet än Majs saffranskaka?

Så här gör du:

Du behöver: 2 ägg 300 gr strösocker

1.

Sätt ugnen på 180 °C.

1,5 gr saffran 200 gr smör 2 tsk bakpulver 150 ml crème fraîche 380 g mjöl Florsocker för dekoration

2.

Smält smöret och låt svalna tills det når rumstemperatur.

3.

Tillsätt ägg och socker i en stor skål och blanda till en slät smet.

4.

Tillsätt crème fraîche, saffran och bakpulver och blanda slätt.

5.

Tillsätt smält smör och mjöl och blanda tills du precis inte längre kan se något mjöl.

6.

Häll upp i aluminiumform med bakplåtspapper.

7.

Grädda i ugnen på 180 °C i cirka 40-50 minuter.

8.

Låt svalna innan du lyfter bort kakan från formen och bakplåtspappret.

9.

Servera med lite florsocker på toppen

Tips! Garnera med en lingonkvist! Text: Weronika Rydz och Jakob Jansson/Majs Café Illustration: Tova Söderlund

20


horoskop Illustration: Rihanwen Roberts Emporagrius är en legitimerad spåman från nedre övre Norrland, som spår i renmagar och sönderslagna mobiltelefoner. Hans spådomar har blivit kända världen över och efter en lång och framgångsrik karriär som rådgivare till världens alla ledare har Emporagrius återvänt till hemtrakterna där allting började, för att utgjuta sina visdomar över de karga landsmän som fostrade honom.

Härken

(21/3-20/4)

Traktorn

(21/4-21/5)

Gällivare-Malmberget (22/5-21/6)

Din protesfabrik framstår allt mindre som något att lämna i arv till barnbarnen, men planeten Neptunus kommer till undsättning i form av en gudasänd ändring i regeringsformen.

Ditt liv blir plötsligt en teveserie. Sexscenerna är både krystade och onödiga, och snart ställs du in.

Kräftskivan

(22/6-22/7) Måndag stavas ”undergång”. På posten kommer inte bara ditt allra minst önskade kravbrev som en gammal leverpastej under soffan, utan också en riktigt lurig gåta om en sfinx, eller gös. Lös den.

Skotern

(23/7-23/8) Innan tuppen gal skall du tre gånger förneka att detta horoskop kommer att slå in.

Kärringen

Sågen

Myggen

Jägarna

Nu håller man en omröstning om att diskvalificera dig igen. Om du har spelat dina kort rätt är det förstås ingen fara – De hittar dig aldrig.

(24/9-23/10)

(24/10-22/11)

(24/8-23/9) Det visar sig att ditt namn inte är felstavat – Du är helt enkelt inte du. Den som tar din plats istället är hårresande trevlig, och har dessutom famnen full av ägg.

(23/11-21/12)

E ´ tt övertramp gör ingen sommar, men när gnuerna skenar hettar det till. Du fylls av mygelglädje.

Priset går upp lika mycket som du själv. Sälj innan det är för sent.

När du öppnar hagen för att välja ut en riktigt saftig en visar det sig att din ”boskap” blivit fridlyst. Nåja, inget frosseri utan lite dåligt samvete.

Sågbocken

Hembrännaren

Surströmmingarna (19/2-20/3)

(22/12-20/1)

Din vanliga leverantör av hummerkaviar har råkat i onåd, men när du samlat nya kandidater för granskning gör du bäst i att välja med omsorg – En av dem är vansläktad.

(21/1-18/2)

Den noga vaktade livslögn din familj odlat sedan Radhuskriget välts snart över ända: Grannarna har laddat om, din far är inte längre vad han varit och det är du själv som drar svärdet ur stenen vid parkeringshuset.

Ett vanligt torsdagsnöje på Lidl får sitt schvung av glidmedel med gurksmak.

21


NORRLANDS NATIONS

Angermannalaget

Birkarlarna

Bröder Angermän och presumtiva! Angermannalaget är en kultur- och hembygdsförening med rötter i Ångermanland.

HBF Birkarlarna är en förening som representerar den nordligaste delen av vårt avlånga land. Vår hembygd är Norr- och Västerbottens län, men vem som helst som känner en naturlig dragning till den kultur, mat och mentalitet som råder i den nordligaste ändan av vårt land är fri att söka medlemskap. Vi träffas med jämna mellanrum på så kallade stämmor, där vi äter klassiska rätter från Norr- och Västerbotten samt dricker gott.

Höstterminen har varit fartfylld och börjar snart gå mot sitt slut. Vi laddar strax om för en minst lika aktiv vårtermin. Har du rötter i Ångermanland eller vill du veta mer om oss? Håll dig uppdaterad på våra kommande evenemang via vår Instagram @angermannalaget1958, vår hemsida angermannalaget.se eller kontakta aldermannen@angermannalaget.se

Om du har någon fråga eller fundering, maila Stavkarl@birkarlarna.se

KDMBBBB!!! Åldermannen

HärjaJämt är en hembygdsförening från Jämtland och Härjedalen, vars syfte är att ge systrar från hela landet en ursäkt att ses för att äta och dricka gott. Häng med oss på Oppsittjen, samsittningar och andra trevligheter! Dessa tillställningar är perfekta för att komma och se vad vi kan erbjuda för att sätta lite extra bling på studentlivet. Vill du veta mer? Maila lill-lisa@harjajamt.se eller besök HärjaJämt @facebook. Härja bäst som HärjaJämt!

Jamtamot

Nonsens

Bröder Storjamtar, Jamtar och Gålbeinskærar!

Vill du prova på allt från skådespel, sång och dans till kostym, ljud och ljus? Titta hit!

Hembygdsföreningen Jamtamot Redivivum vid Norrlands nation i Uppsala är en förening för män från i första hand Jämtland och Härjedalen och har till syfte att under formen av ett slutet sällskap befordra ett gott kamratskap och höja intresset för hembygden. Föreningen har över 1 000 levande medlemmar och håller hårt på sina traditioner. Varje invald får en röd luva med tofs att bära på Mot. Överhövding Tobias Frid overhovding@jamtamot.org

22

Härjajämt HärjaJämtskor och Ongstårschan!

Vi på NoNSEns är ett härligt gäng som träffas varje onsdag 18.30 i teatern på Norrlands nation. Ibland kör vi impro och ibland lite annat såsom skrivarstuga, live-cluedo eller dansworkshops. Vi sätter även upp ett storspex varje vår och arbetar nu för fullt med att förbereda inför föreställningen våren 2022. Mer info finns på vår hemsida www. nonsensspex.se eller vår facebook Norrlands Nations SpexEnsemble


FÖRENINGAR

Norrlands Nations Jakt och Friluftsförening

Salongsorkestern

Skvadern

Salongsorkestern är en av Norrlands nations tre orkestrar och den enda nationsorkestern som spelar klassisk musik. Kl 15 den 12:e december bjuder vi in till konsert med Fantasy-tema i Gamla salen! Efter det långa Corona-uppehållet ser vi verkligen fram emot att få spela konsert igen. På programmet står bland annat musik från Sagan om ringen-filmerna. 120 kr kostar biljetterna, 80 kr för student/ pensionär. Fika ingår!

Är du intresserad av jakt eller friluftsliv? Titta hit! NJF Norrlands Nations Jakt och Friluftsförening är en relativt nystartad förening som, precis som namnet antyder, har primärt fokus på jakt och friluftsliv. Under våren 2021 har vår digitala jägarutbildning varit uppskattad! Under hösten hoppas vi på att kunna genomföra skyttedagar, pubhäng mm. Håll utkik i våra kanaler! Vi ses!

Frågor eller funderingar? Kolla in vår Facebook-sida eller kontakta ordf@salongsorkestern.org.

Instagram: nnjaktochfriluft Facebook: Norrlands Nations Jakt och Friluftsliv njf.kontakt@gmail.com

Bäste presumtiv! Skvadern är hembygdsföreningen för de mest välklädda, vältaliga och ödmjuka gentlemännen med hjärta för Medelpad. Föreningens verksamhet består av SkvaderSpel, samsittningar med nationens damföreningar, uppmärksammade pubrundor, mytomspunna resor till Öst- och Centraleuropa samt studentikost pokulerande i allmänhet. Om du vill delta och känna på den skvadrianska tillvaron, är du välkommen att kontakta patron@skvadern.net. Patron af Guds Nåde Odin Karlsen

Vajan

Ypsilon

Norrlandsjäntor titta hit! Känner du för att göra massa kul grejer? Kom och häng med världens bästa tjejer! Oavsett härkomst från nord eller syd Bryr Vajan sig mest om en skön attityd! Häng med på Gärde, våran privata slags fest Där vi äter, dricker lingon och sjunger som mest! Vill du hänga mycket som kvinnlig student Då är du hjärtligt välkommen till nästa event!

Kära Ypsor och Yngel, Ypsilon grundades år 1962 och är nationens äldsta damförening. Idag består vi av studentskor från hela landet som samlas för att äta och dricka gott under festliga omständigheter.

Visst låter det kul? Hitta facebookgruppen “Vajan” eller kolla in vår hemsida www.vajan. org för info! Vaj Vaj! SiRen Johanna

Vill du hänga med oss? När vi är tillbaka efter jul och nyår har vi en spelkväll med Angermannalaget den 22/1. Dessutom kommer årets första Yra äga rum den 28/1! Nyfiken? Mejla vår recceansvarig (yngling@ypsa.se) eller besök vår hemsida www.ypsa.se Say Oh Ah Ypsilon!

23Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.