Page 1


Nummer 2 2021

Tema: Inspiration 04 Kalendarium. Kommande evenemang på nationen. 05 Landskap. Kallelse till vårterminens fjärde lagtima landskap. 06 Reportage. En dag som förste kurator. 07 Tema. Inspiration. 08 Enkät. Vad inspirerar dig? 09 Krönika. Maia Holland about daffodils and spring. 10 Reportage. NV har pratat med några inspirerande norrlänningar. 12 Intervju. Isak Kautto är terminens recentior. 13 Stötta Norrlands nation. Hur du kan hjälpa till. 14 Valborg. Inspiration till ett säkert valborgsfirande. 16 Norrlands wall of fame. Hur många känner du igen? 18 Kuratorsmeddelanden. Linnea och Pernilla har ordet. 20 Engagemang. Elsa, engagerad på Orvars krog. 21 Horoskop. Så blir din vår och sommar! 22 Föreningsspalter. Nationens föreningar informerar.

Sandra Johansson

Lovisa Svensson

Linnea Nordström

Paulin Eriksson

Chefredaktör

Art Director

Redaktör

Redaktör

Medverkande: Fotograf Maja Albertsson, Frida Mård skribenterna Frida Mård, Maia Holland och Hanna Lindmark samt illustratörerna Emmelie Tiderman, Dolóres Kawalec, Carl Malmros och Sabina Strandberg.

2


Varför grät jag av Tiktok-katten? Jag ligger på min soffa en hel helg. När jag tvingar mig ut på en promenad tar jag en genväg genom blåsten för att kunna landa där på soffan, i värmen, så fort som möjligt igen. Jag ser absolut ingen poäng med att ta mig för sakerna på min att göra-lista och ser samtliga avsnitt av Tunna blå linjen. På söndagen går jag och lägger mig relativt tidigt av ren tristess. Scrollar upp, upp och upp på TikTok. Algoritmen levererar en kattvideo och jag klickar mig vidare för att se om det finns fler. Ägaren har klätt på katterna mössor samtidigt som hon gungar dem försiktigt till poppig musik. Sen händer något. Plötsligt byts musiken ut mot en lugn pianomelodi. Katten filmas underifrån och i varje klipp finns en liten text, som undertexter till kattens jamanden. Hey you, säger katten. Jag vet att du har känt dig trött på sistone, but, my love, you’re doing so great. Jag kommer ta mig igenom detta, försäkrar katten, tillsammans med honom. Han är stolt över mig. Jag vet inte vad som händer när jag ser klippet. Jag var inte ledsen innan, men plötsligt börjar jag gråta. Jag börjar till och med gråta rätt mycket. Jag scrollar igenom kommentarerna till ett av klippen, det finns flera tusen. En kommenterar att detta var precis vad hon behövde då hennes sociala ångest varit så stark på senaste tiden. En skriver att hans mamma dog förra veckan och dessa TikTok-videor är det enda som får honom att fungera. En berättar att hon precis avslutat en destruktiv relation efter flera år och att detta klipp fick henne att le. En skriver: ”I’m literally crying. I didn’t know I could still do that.” Katten verkar alltså inte endast trigga igång starka känslor hos mig, utan hos många personer som går igenom en jobbig tid.

Och det är jobbigt nu. Det är ensamt och det är svårt att se framåt. Vardagar och helgdagar skiljer sig inte nämnvärt mycket åt. Oavsett vad man kämpar med behöver man ibland bara höra någon säga: jag vet hur du mår nu, du kommer att klara det och vi gör det tillsammans. När jag läser kommentarerna, ser att videon har flera miljoner visningar och en halv miljon gillamarkeringar bekräftar det att mina känslor inte är unika. Det sitter miljarder människor världen över och känner exakt det jag känner nu. Ibland glömmer man bort det. Men katten har lovat mig att han inte bara förstår vad jag går igenom, utan vet att det kommer bli bättre. Jag tycker att konceptet inspiration är så spännande. Ibland finns den ingenstans och ibland hittar man den i en framslumpad kattvideo. Vi i NV tycker det blir ett perfekt tema för vårt sista nummer den här terminen. Vi närmar oss terminens slut och är skoltrötta efter ett läsår med distansstudier. Vi har intervjuat flera inspirerande norrlänningar, pratat med terminens recce och kikat på vilka medlemmar som satt extra stort avtryck i Norrlands egna wall of fame. Vi vet också att valborg nalkas och ger lite inspiration till hur den kan firas på bästa, säkraste sätt. Ps! Katten hittar ni på TikTok under namnet @tutiandyuki.

Sandra Johansson Chefredaktör

Vill du skriva, fota eller illustrera för NV? Kontakta nv@norrlandsnation.se.

Norrlands Varjehanda är ett informationsorgan för Norrlands nation i Uppsala. NV utkommer 4 gånger per år i cirka 8000 exemplar.

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och ändra insänt material. Eftertryck får endast ske med redaktionens godkännande. Publicerat material speglar inte nödvändigtvis redaktionens åsikter.

Norrlands nation Västra Ågatan 14 753 09 Uppsala 018-65 70 70

Ansvarig utgivare Linnea Kjellberg 1q@nn.se 018-65 70 71

Tryckeri Printfabriken

3


Kalendarium Lördag

1

Maj

Lördag

22 Maj

Måndag

25 Maj

Majmiddag Dagen efter valborg slår restaurang Hjortron upp portarna för årets majmiddag. Det bjuds på femrättersmeny med tillhörande dryck i gamla salen. Bordsbokning krävs, max fyra personer per sällskap.

Vårbal (troligtvis digital) Den 22 maj är det äntligen dags för vårbal! Oavsett i vilken skepnad årets fest kommer att bli lovar vi en minnesvärd kväll i högtidsdräkt.

Om situationen med coronaviruset gör att programmet måste ändras kommer det att meddelas via nationens Facebooksida. Besök www.norrlandsnation.se/covid-19 för mer information.

VAD TYCKER DU OM NV?

Landskap III (digitalt) Landskapet är ett stormöte där nationens medlemmar tar beslut som berör nationen.

Hur ofta läser du NV? Läser du papperstidningen eller digitala versionen? Vi vill veta! Hjälp oss utvärdera hur NV ska fortsätta i framtiden genom att svara på vår enkät. Genom att svara är du med i utlottningen av 3 Norrlandströjor!

VILL DU HA GRATIS PENGAR? I april börjar nationen ta emot ansökan till vårens stipendier. Du som söker ska lämna in en fysisk ansökan till kansliet. Information finns på nationens hemsida. Ta chansen att tjäna en extra krona!

varje lördag

onsdag-lördag

utvalda söndagar

LördagsFika

Orvars Krog

Söndagsbrunch

Varje lördag sedan 1957 har Norrlands nation serverat lördagsfikat som består av bland annat smörgåstårtor, mackor, kakor, chokladbollar och kaffe. Öppet 12.00 – 15.00.

Onsdag till lördag är du varmt välkommen att besöka nationspuben! På Orvars krog hittar du burgare, öl och självklart flera alkoholfria alternativ. Alla öppettider finns på nationens hemsida. Nationskort krävs.

På söndagar serveras brunch på nationen med kalla och varma rätter samt kompletterande drycker. Bordsbokning görs via mail till gv@nn.se. Öppet 11.00 –15.00. Nationskort krävs

4


Härmed kallas du till vårterminens fjärde

LANDSKAP* Ta chansen att höra det senaste om nationen och var med och påverka! Måndag

25 maj

kl 18:00

Till landskapet är du välkommen oavsett om du varit medlem länge eller om du är recentior. Landskapet kommer att livesändas, håll utkik på Norrlands nations Facebooksida för mer information. Observera att en efterföljande sexa inte kommer att anordnas. Mer information om de sökbara posterna och handlingarna för landskapet finns på nationens hemsida www.norrlandsnation.se. Vid frågor kontakta Förste kurator via 1q@nn.se eller 018-65 70 71. Linnea Kjellberg Förste kurator och landskapets ordförande

*

nationens högsta beslutande organ, ett stormöte alla medlemmar är välkomna till!

5


Foto: Pernilla Johansson Text: Paulin Eriksson

Som i alla glädjeverkstäder finns det en person som vakar över maskineriet, och ser till att allt går som smort. Att Majs, Orvar och nationens alla vrår fungerar och engagemanget spirar. Det är förste kuratorn som är spindeln i nätet. Hur ser då en 1Q:s dag ut? Vår nuvarande 1Q heter Linnea Kjellberg och är 26 år gammal, född och uppvuxen i Uppsala. Linnea har varit engagerad på nationen sedan HT15, när några kursare tog med henne på gärde med Vajan. Efter det var hon fast, och har bland annat varit barvärd, sånganförare och vice dirigent i damkören. Linnea berättar att hon får massor av energi av att träffa engagerade människor som brinner för det de gör, och hon har hittills inte stött på något sammanhang där det finns så många sådana människor. Det var huvudorsaken till att hon valde att söka till 1Q.

Foto: Ísak Guðnason

Man har kontakt funktionärer, Text: med Ellen Fackel Holst föreningar och andra aktiva. Att peppa folk är en viktig del av jobbet. Vanligtvis innebär en 1Q:s arbete mycket representation i form av middagar och andra tillställningar, men på grund av pandemin har det blivit färre sådana tillfällen. Däremot har Linnea fått prata med fler journalister än vanligt om nationens verksamhet. 1Q är ytterst ansvarig för mediakontakter, vilket kan vara både roligt och stressigt, men alltid lika spännande. Varför tycker du man ska söka till 1Q? – Ett heltidsengagemang på nationen är det bästa man kan göra under sin studietid. Att få ägna sig helhjärtat åt nationen och helt gå upp i den gemenskapen är otroligt häftigt. Låter detta som något för dig? Sök till att bli Norrlands nästa 1Q! Maila 1q@nn.se för att få veta mer.

En dag i 1Q:s liv består av mycket mailande, samtal och möten. 1Q ska hålla ihop alla engagerade på nationen, berättar Linnea.

BOSSEN PÅ NATIONEN 6

En dag som Förste kurator


Illustration: Carl Malmros

Tema: Inspiration 7


Vad inspirerar dig? Text och foto: Frida Mård

Emma Huss Vad inspirerar dig? Jag skulle säga att det är mina vänner och idéerna de har. Varför? Jag har ambitiösa vänner! Mina vänner pluggar inom många olika fält, så jag kan få höra om genus från något håll, juridik från ett annat, och på sätt se världen från olika sidor, liksom “okej, så kan man också se på livet!” Känner du dig inspirerad just nu? Inte särskilt, sitter och tentapluggar just nu. Inspirationen får komma efteråt!

Julia Linderson Vad inspirerar dig? Jag blir inspirerad av musik och trevliga, sköna människor. Varför? När andra personer är glada blir jag glad! Deras glädje inspirerar mig. Känner du dig inspirerad just nu? Ja, men jag känner mig faktiskt ganska inspirerad just nu. Så inspirerad man kan vara när man sitter och pluggar!

Julia Attrell Vad inspirerar dig? Min första tanke är musik, människor, erfarenheter och nya saker. Varför? Det är en del av att vara människa, nya saker kan skapa entusiasm på ett sätt som det som man är van vid inte kan göra. Känner du dig inspirerad nu? Nu när jag har fått prata om det känner jag mig inspirerad!

8


- KRÖNIKA -

Whether it be discussing my non-existent thoughts in a Zoom seminar or thinking about something to cook for dinner I have often felt lacking inspiration. But in the darkness, there was always that one thing that would lift my mood and focus entirely, the sun. Be it due to the dark months of Swedish winter or the many hours spent inside in front of a computer, sunlight lifted my spirits just like it lifts the wilting head of a daffodil.

Daffodils: An opinion piece by Maia Holland It may sound awfully poetic but I think inspiration is a bit like a daffodil. With sun and water it blossoms every spring into something beautiful but short-lived. With frost, wind, drought or sometimes even the slightest nudge it can disappear. It is something incredibly fragile, yet beautiful. That feeling of being fragile is something I, like many others, have felt often during the past year.

If you would have told my eighteen-year-old self that I would now, in spring 2021, have spent more time sitting on a log in the woods the past year than dancing in a nightclub, I would not have believed you. Yet fresh air and sunlight on my face made me completely forget about the troubles around me better than any crowd of people or shot of tequila ever has. This past year has put us through storm and turmoil yet our inspiration comes back when we least expect it, and in my case, it does so through some wellneeded sun and fresh air.

- MAIA HOLLAND 9


Inspirerande Inspirerande norrlänningar norrlänningar

Foto: Privat Text: Sandra Johansson och Linnea Nordström

Odlingsintresset blomstrar hos Kajsa Intresset för odling och växter kom när hon utbildade sig till landskapsarkitekt. På kolonilotten i Ulleråker odlar Kajsa Engman allt från jordgubbar och potatis till kryddor och solrosor. Den senaste tiden är det många som har fått upp ögonen för odling och självhushållning. Ett riktigt proffs när det kommer till detta är nationsmedlemmen Kajsa Engman. Hon är utbildad landskapsarkitekt och spenderar en stor del av fritiden på sin kolonilott strax söder om centrala Uppsala. – Jag har inte alltid varit intresserad av växter, det kom med min utbildning. 2017 hade Uppsala kommun ett stadsodlingsår och genom en utlottning fick jag en kolonilott där jag fick odla helt gratis. Sedan har intresset bara växt mer och mer, berättar Kajsa. Hon är nu inne på sin andra kolonilott, som är 27 kvadratmeter stor. Planeringen av vad som ska odlas sätter igång redan i början av året. Kajsa började att så i mars och utplanteringen ska ske i maj. Odlingssäsongen håller oftast på till hösten, men vissa grödor kan skördas så sent som till jul. – Jag odlar framför allt sådant som inte tar så stor plats. På kolonilotten har jag bönor, jordgubbar, potatis, fänkål, brysselkål, svartrot, kryddor och en hallonhäck, men också en del blommor. Vad är det bästa med att ha en kolonilott? – Jag har en väldigt fin cykelväg till kolonilotten som går precis vid ån så det är väldigt naturnära. Jag kopplar av när jag får odla. Det är väldigt rogivande. Sedan får jag ju också laga mat på det jag odlar och det är väldigt glädjefyllt. Vad har du för tips till den som vill börja odla? – Man behöver absolut inte ha en kolonilott för att börja odla. Ett tips är att börja med det som är enkelt, som sallad, kryddor och tomater. Det är bara att testa sig fram och det brukar gå ganska bra. Man har stor glädje av odling, säger Kajsa Engman.

10

Vill du ha mer inspiration från Kajsa och hennes odlingar? Följ henne på Instagram under @kolonilivet


Konstnären som helst inte står i centrum

Dry Heave inspireras av varandra

Måleriet har alltid varit en självklar del av Beatrice Haglunds liv. Som konstnär är hon mångsidig och tecknar och målar i akryl och olja. – Jag har målat så länge jag kan minnas och jag har alltid tyckt att det har varit kul. De äldre i min omgivning har varit positiva och så har jag fått feedback som gjort att jag vill fortsätta, berättar Beatrice.

Dry Heave bildades 2017 och sedan dess har medlemmar kommit och gått. Den nuvarande sammansättningen med Amelia Forsgren, Arvid Artman, Dennis Wikander, Magnus Svensson och Viktor Linusson blev komplett efter en fredagslunch på Norrlands, då de äntligen kunde rekrytera basisten Amelia. Innan dess hade de under en kort period försökt hitta basist genom en Tinder-profil, men utan resultat.

Hon säger själv att hon inte är så nischad i sitt målande, utan använder olika material och tekniker. – Jag återkommer alltid till oljefärger, det är det jag gör mest. Jag tycker om att måla porträtt, både människor och djurporträtt. Jag brukar också köra fotosessioner och måla självporträtt. Man ser sig själv på ett annat sätt då och är inte lika dömande. Hur mycket Beatrice målar går i perioder, men just nu är det i princip varje dag. Hon har också ställt ut sina målningar i Stockholm och Göteborg. – Det var jättespännande, men jag tycker inte om att stå i rampljuset. Vi hyrde en lokal och hade hand om allt. Det var lite nervöst, men det är kul när folk är intresserade av det man gör. Vad inspirerar dig? – Det kan vara lite allt möjligt. Ögonblicksbilder. Människor. I princip allting. Ibland får man lust att måla från ingenstans. Jag skriver berättelser också och det är samma sak där, ibland dyker inspirationen bara upp. Vad har du för råd till den som vill börja måla? – Var inte rädd för färgen. Många är försiktiga och vill inte ta i den. Det blir inte alltid som man tänkt, men det bara att köra för att det är kul. Akrylfärger är enkla att jobba med eftersom de kan blandas med vatten, de torkar snabbt och man kan måla över. Jag tycker att man ska göra det man tycker är roligt.

Vad spelar ni för typ av musik? – Vi spelar mest covers på punk och indierock men också allt möjligt annat som vi tycker om, till exempel Pat Benatar och Billy Idol. Vi försöker, men är inte så bra på, att inte vara ett Arctic Monkeys-coverband. I år har vi börjat få ihop egenskrivna låtar som vi spelar mer och mer, utöver våra covers. Dry Heave berättar att de inspireras av varandras musiksmak. – Vi har alla våra olika hörn av musikgenrer som vi tycker om, och som roligast är det när någon föreslår något udda man inte hört tidigare som alla tycker är roligt att spela. Till andra som är sugna på att starta ett band tipsar de om att höra med folk man känner, det finns andra som troligtvis söker medlemmar. Dry Heave hyr replokal av Sensus studieförbund, där det finns möjlighet att spela in, spela live och gå på musikworkshops. Deras bästa tips för att våga satsa på att spela musik är att ta det med en nypa salt. – Ha inte för höga förväntningar på er själva och var inte rädd för att inte vara lika bra som andra. Prioritera att ha roligt framför att låta bra, i slutändan är det ändå en hobby.

Text och foto: Malin Eriksson

11


Isak Kautto är

Text: Hanna Lindmark Foto: Weronika Rydz

Terminens Recentior

Han började engagera sig under hösten 2020 när han läste fristående kurser. - Jag kom in i nationslivet ganska sent i höstas. Jag var frikursare och hade inte så mycket interaktion med klassen, så jag skickade ett mail till cafémästaren och blev lördagsfikavärd.

För studenter som vill engagera sig men inte vet var man ska börja tipsar han om att ta kontakt med någon på nationen.

Till en början jobbade Isak i Majs café varje lördag, men tog snabbt på sig extrapass där det behövdes på nationen.

- Maila eller skriv på Facebook. Då kan man få information om vilka poster man kan söka, och få provjobba för att se hur det fungerar.

- Nu är jag klubbvärd, men det är inte så mycket att göra, säger han, men berättar att han tillbringar mycket tid på Norrlands ändå.

Isak ger som allmänt tips till nya studenter i Uppsala att söka sig till nationerna för att få ett sammanhang.

- Jag sitter här nästan varje dag och pluggar, nationen fungerar som campus, jobb och socialt liv i ett.

- Nu när det inte är några insparker eller andra aktiviteter är engagemang på nation ett bra sätt att komma in i studentlivet och få en umgängeskrets. När man mest sitter hemma gör det att man får komma iväg hemifrån och kan hitta en gemenskap.

Just det sociala är en av de största fördelarna med att engagera sig, enligt Isak.

12

- Gemenskapen är det bästa med nationen, man lär känna så många olika personer som man inte hade träffat annars eftersom alla pluggar olika ämnen.


50 KR 100 KR STÖTTA NORRLANDS NATION 150 KR

NATIONSNÅL

Sedan 1800-talet har Norrlands nation varit en trygg plats för Uppsalas stuNATIONSNÅL + BAND KR inte kunnat vara öppen denter, men i över ett år har nationens250 verksamhet som vanligt. Genom århundradena har tusentals medlemmar ätit god mat på Orvars krog, dansat sig svettiga i gamla salen och knutit livslånga NATIONSNÅL vänskapsband. Nu + BAND + SÅNGBOK 500 KR behöver nationen din hjälp för att kunna vara en varm plats åt många andra studenter i minst lika lång tid framöver.

STÖTTA NORRLANDS NATION

NATIONSNÅL + BAND + SÅNGBOK +

1000+ KR

HALSBAND/MASCHETTKNAPPAR

50 KR 100 KR 150 KR

NATIONSNÅL

250 KR

NATIONSNÅL + BAND

NATIONSNÅL + BAND + Swisha SÅNGBOK ditt

500 KR 1000+ KR

Scanna QR-koden bidrag tillmed nummer 123 313 din mobil för 64 54 eller betala till bankgironummer att donera via5573-4008. Swish

NATIONSNÅL + BAND + SÅNGBOK +

HALSBAND/MASCHETTKNAPPAR Maila 1q@norrlandsnation.se

1 2

med namn och adress för att få din gåv hemskickad till dig.

Donera en engångssumma. Ju mer du donerar, desto fler gåvor får du som tack av nationen. Ett par nya manschettknappar hade väl suttit fint till nästa vårbal?

Bli stödmedlem. Är du inte längre student men vill fortfarande bidra till din nation? Maila kansli@nn.se eller ring Swisha ditt bidrag till nummer 123 313 64 54 eller betala till 018-65 70 70 så skriver vi in dig!

3

bankgironummer 5573-4008.

Bli månadsgivare. Förutom att swisha ett bidrag kan du Fyll i dina uppgifter i autogiroformuläret på norrlandsnation.se.

Maila 1q@norrlandsnation.se med namn och adress för att få din gåva även bli månadsgivare via autogiro. hemskickad till dig.

Swisha ditt bidrag till 123 313 64 54 eller donera via bankgironummer 5573-4008 Maila 1q@norrlandsnation.se med namn och adress för att få din gåva hemskickad. 13


bingo Vinka från balkongen med studentmössan kl. 15

Cookalong: gör en meny, skriv en inköpslista och laga middag tillsammans på distans

Fira skvalborg med onlinespel på Backyard

Bygg en flotte och forsränn inte

Testa tre olika sillsorter till lunchen

Skriv en valborgsrelaterad snapsvisa, spela in och lägg ut i sociala medier

Ordna en champagnegalopp i badrummet

Lyssna på Orphei Drängar på Youtube

Digital beer pongtävling. Pricka rätt och håll datorn långt från vätskorna

Koka en ordentlig grötfrukost

Undvik Katastrofalborg

Känn dig tillfreds med att du slipper trängas med fulla människor

Smid planer inför nästa år på en walk and talk med en kompis

Sköt dig exemplariskt och spar krafterna till nästa år

Städa inte korridorsrummet och låt ekoparken flytta hem till dig

Foto: Sandra Johansson Illustration: Sabina Strandberg

14

Testa kunskaperna med vårt valborgsquiz: hur mycket kan du om traditionerna?


VALBORGSQUIZ: 1. Under vilket århundrade startade valborgsfirandet bland studenter i Uppsala? a) 1700-tal b) 1800-tal c) 1900-tal 2. Vem håller i det radiosända vårtalet varje valborgsmässoafton? a) Ordförande för Uppsala studentkår b) Uppsala universitets rektor c) Kuratorskonventets Curator Curatorum 3. Vad brukar valborgsfirandet kallas på Norrlands nation? a) Norrland garden b) Festivalborg c) Norrlandiborg 4. Både 2020 och 2021 har valborg ställts in i Uppsala, detta var dock inte första gången. Vilket annat år har studenternas högtid ställts in? a) 1918 b) 1940 c) 1989

a) Stig Strömholm b) Anders Hallberg c) Eva Åkesson 6. Hur många rätter brukar serveras på Norrlands traditionsenliga majmiddag den första maj? a) 3 b) 5 c) 7 Källa: Kuratorskonventet.se

7. Ett vanligt år krävs mycket personal för att Norrlands nations valborg ska kunna möjliggöras. Vad heter den fest som personalen i efterhand belönas med? a) Altborg b) Personalborg c) After borg 8. Vad brukar stå på de vattenflaskor Kuratorskonventet delar ut under valborgshelgen? a) Vattenborg b) Varannan vatten c) Helt vanligt vatten

Rätt svar: 1b, 2c, 3b, 4b, 5c, 6c, 7a, 8b

5. Forsränningen har varit en tradition sedan 1975, men endast en av Uppsala universitets rektorer har slagit sig ner i en flotte. Vem?

15


Norrlands Wall of fame Visste du att Norrlands nation har hundratals hedersledamöter? Hedersledamot är nationens finaste utmärkelse och ges till personer som gjort betydande insatser för nationen, Norrland eller samhället i stort. Här har vi listat några inspirerande ledamöter.

Julia Svedelius (1870-1955). Författare som organiserade insamlingar till förmån för barnen i arbetsstugorna i Tornedalen och Lappland. Julia Svedelius var ledamot i Röda korsets kvinnoförening och arbetade för att förbättra sjukvården. Hon skrev barnböcker och artiklar och höll föredrag om arbetsstugorna i norr. 1939 blev hon den första kvinnliga hedersledamoten. Foto: Okänd, 1950

Sara Lidman (1923-2004). Svensk författare som debuterade med romanen Tjärdalen (1953). Några av hennes mest framstående verk är Hjortronlandet (1955), Din tjänare hör (1977) och Vredens barn (1979). Lidman blev en av landets mest framstående författare och mellan åren 1955-1963 var hon ledamot av Samfundet De Nio. Foto: Anders Svahn Stockholm

16


Torgny Lindgren (1938-2017). Var under studietiden medlem i Norrlands nation. En av Sveriges mest kända författare som invaldes till Svenska Akademin 1991. Lindgren debuterade med diktsamlingen Plåtsax, hjärtats instrument (1965) och hans debutroman var Övriga frågor (1973). Hans böcker har sålts i stora upplagor och han är en av Sveriges mest översatta författare. Lindgren finns representerad på världsbibliotekets lista med romanen Batseba (1986). Foto: Jarle Vines (Creative Commons Attribution Sharealike 3.0

Margot Wallström (f. 1954). Föddes i Kåge i Västerbotten och har en gedigen meritlista inom politikens värld. Margot Wallström har bland annat varit socialminister, utrikesminister och engagerat sig i några av vår tids största frågor, som klimatet och jämställdheten. För detta valdes hon till hedersledamot 2011. Foto: Johannes Jansson/norden.org.

Mikael Tornving (f. 1961). Född och uppvuxen i Östersund, flyttade till Uppsala för att studera. Han engagerade sig på Norrlands och var 2Q 1988. Komikern och skådespelaren syns då och då till på nationen – han var exempelvis konferencier på pålningsgasken förra året. Foto: Filippa Nilsson

Helen Sjöholm (f.1970). En av Sveriges mest folkkära kändisar. Helen Sjöholm från Sundsvall är känd som sångare, skådespelare och musikalartist. En av hennes mest kända låtar är ”Gabriellas sång”. Hon har spelat i filmen ”Så som i himmelen” från 2004 och medverkat i ”Så mycket bättre” på TV4. Sjöholm har fått flera priser och utmärkelser, bl.a. grammisar. Foto: Nicho Södling (Creative Commons Attribution 3.0 Unported)

17


K U R AT O R E R N A H A R O R D E T

Kära Norrlänningar!

Kära Norrlänningar!

I en värld där våren dröjer och där vardagen stått still i ett år är det inte lätt att finna inspiration. I ett svagt ögonblick bad jag därför NE definiera just ordet ”inspiration”. Svaret jag fick var att inspiration är en andlig ingivelse som sätter en människa i stånd att tänka, tala eller handla på ett sätt som förefaller vida övergå hennes egen förmåga.

När jag skulle skriva det här försökte jag leta inspiration bland de texter som mina företrädare skrivit. Vad jag kan konstatera av mina efterforskningar är att fokus för en andre kurator under vårterminen är Valborg. Som vi alla är smärtsamt medvetna om så är inte den här vårterminen alls lik sina föregångare. Vi kommer inte att kunna fira ett storslaget Festivalborg med hela huset fullt av folk under Skvalborg, Kvalborg och Valborg. Inte heller kommer vi att kunna bevittna forsränning eller sitta inklämda på en filt i ett folkhav i Ekoparken.

Jag vet inte vem som spottat ur sig denna styltiga formulering, men på något vis lyckades den tilltala mig. För det vi nu ombeds göra är just det: att handla på ett sätt som går utöver vad vi någonsin hade trott skulle krävas av oss. I allt detta finns nationen kvar, och vår gemenskap är starkare än utmaningarna vi möter. En företrädare till mig sa att ”nationen överlevde två världskrig, den kommer göra det nu också. Med hårt jobb och uppfinningsrikedom kan dagens fantastiska generation av nationsengagerade åstadkomma storartade ting.” Det ger i alla fall mig inspiration att hålla ut lite till. Men till dig som inte orkar mer vill jag säga såhär: vi har inte glömt dig. Vi finns här för dig. Linnea Kjellberg Förste kurator

Men kanske kan vi hitta inspiration till att fira på ett nytt sätt? Anordna digital champagnefrukost eller ha en egen forsränning i badkaret. Ta på studentmössan, sjung att vintern rasat ut och välkomna våren. Jag har inspirerats av hur fantastiskt bra ni har varit på att hitta alternativa sätt att umgås. Och oavsett om du har firat Valborg i Uppsala många gånger tidigare eller om det här skulle varit ditt första så vet jag att du kommer att göra det bästa av situationen. För hur uttjatat och oinspirerande uttrycket ”håll i och håll ut” än är så är det precis vad vi behöver göra nu. Det kommer fler Valborgshelger i framtiden. Så låt den här våren gå till historien på annat vis än med ett episkt valborgsfirande. Pernilla Johansson Andre kurator

18


Stendalen, Åre Foto: Maja Albertsson Vill du få en bild publicerad? Kontakta nv@norrlandsnation.se 19


Text: Paulin Eriksson Foto: Privat & Liisa Eelso

Foto: Privat Text: Paulin Eriksson

Engagemang: Orvars Krog Ibland kan allt kännas självklart när vi går på Orvar. Atmosfären osar av härlig mat och kanske har du själv funderat på att engagera dig på nationens kända kompisställe. En av de som brukar jobba pass på Orvar heter Elsa Wikström, är 22 vårar och pluggar för tillfället spanska. Utöver plugg och barvärdspass är hon intresserad av konst och av att måla.

Allt kan hända på Orvar, enligt Elsa.

Hur började du engagera dig på Norrlands? – Det började med att se alla anställdas vackra leenden mot varandra och deras glada humör mot gästerna. Det fick mig att känna en dragning till nationen. Jag ville också uppleva lycka efter lång ensamhet. Norrlands är lycka.

Man får ta hand om den otroliga maskinen som rengör kökets redskap, ge ut öl till törstiga gäster, kolla ID och leka polis, samt försöka förstå en avancerad pengamaskin.

Elsas engagemang började när hon tog kontakt med Norrlands pubmästare och i desperation skrev: ”jag är intresserad i att hjälpa er med vad som helst.” Och där fick hon chansen att vara med i laget.

20

– Du kanske inte kommer att klara av din tenta som du har spenderat 3 timmar med att plugga till, men glad blir du.

Om du är intresserad att engagera dig på Orvar, kontakta pubmästaren. Våga ta chansen och gör som Elsa. Bli en gladare människa med hjälp av Norrlands!


horoskop Illustration: Rihanwen Roberts Emporagrius är en legitimerad spåman från nedre övre Norrland, som spår i renmagar och sönderslagna mobiltelefoner. Hans spådomar har blivit kända världen över och efter en lång och framgångsrik karriär som rådgivare till världens alla ledare har Emporagrius återvänt till hemtrakterna där allting började, för att utgjuta sina visdomar över de karga landsmän som fostrade honom.

Härken

(21/3-20/4)

Traktorn

(21/4-21/5)

Gällivare-Malmberget (22/5-21/6)

Din väg blockeras av pipiga skrythalsar. Träng dem ur vägen, de är för pyttiga för dig nu! Dundra du din eriksgata fram utan hov och hejd, nu är din tid, och aldrig kommer den åter!

Sluta nu! Du kallas redan för ”ruskig humbug” bakom ryggen och visserligen stämmer detta, sanningen ärekränker mer än allt, men det hindrar dig ju inte från att hämnas grundligt.

När du återkommande kallas ”spoling” menar de faktiskt din kroppsform. Sista tåget har gått och bara dina drömmar steg ombord. Sjung om refrängen en gång till.

Kräftskivan

(22/6-22/7) Nu väntar kärlekstider, och först i kön står en fadersfigur med racerkalsonger. Vad som händer sedan skulle få själve Freud att sjukskriva sig. Håll i dig hårt, roligast blir det efteråt, men inte för dig, förstås.

Skotern (23/7-23/8)

Kärringen

Ditt känsloliv går på export, vilket är värre för rikets BNP än för dig själv. Du nöjer dig med en välförtjänt femteplats och lite gotter från cafeterian på vägen ut.

Sedan du bestämt dig för att bara brutalfesta alla veckodagar som har ett jämnt antal bokstäver i sig är åtminstone torsdag fredad, vilket blir början till slutet. Du vet hut, men glömmer det lika fort igen.

Sågen

Myggen

Jägarna

(24/9-23/10)

(24/10-22/11)

(24/8-23/9)

(23/11-21/12)

Sorkmynta farbröder skickar blanketter i massa till din adress! Om du fyller i dem rätt väntar förvaltningsorgasm, annars kommer du att straffas ovanligt nesligt. Som vanligt.

Småningom visar det sig att du är Napoleon återfödd! Klang och jubel, ny hatt, mot Moskva! Dina lyckotal är 18, 06, och 1815. Din inspiration finner du på ensliga öar. Du blir en stat.

Asmånga bra idéer överlever sin användbarhet och kläggar sönder dina smarta planerings appar. Kör mobilen i en dokumentstrimlare och börja ett nytt liv som köttätande nudist.

Sågbocken

Hembrännaren

Surströmmingarna (19/2-20/3)

(22/12-20/1)

Nåderikt får du en ny chans att ge upp. Allt du behöver finns på Överskottsbolaget men dit får du inte längre komma in. I gengäld blir du bortgift, riktigt ordentligt bortgift, och med häst!

(21/1-18/2)

Livet ger dig citroner och i vanlig ordning råkar du pressa deras saft i ditt öga. Du kan trösta dig med att nästa decennium blir bättre än detta.

Som ett litet bus gjuter du in dig i ett block av epoxy och paraderar runt stadshuset i en skottkärra, vilket pressen omskriver som ”veckans nåja”. Du får i alla fall en extremt olämplig erektion, trots att det är emot dina vanor.

21


NORRLANDS NATIONS

Angermannalaget

Attra

Birkarlarna

Bröder Angermän och presumtiva! Angermannalaget är en kultur- och hembygdsförening med rötter i Ångermanland. I dagsläget håller vi våra evenemang i annorlunda men säkra former. Vi hoppas på en snabb återhämtning så vi snart kan ses som vanligt!

Attraktionsorkestern och Attrapperna är en av nationens orkester- och dansföreningar! Vi gillar att spela och dansa till alltifrån pop och soul till storbandsjazz.

HBF Birkarlarna är en förening som vänder sig till manliga studenter i Uppsala. Föreningens hembygd är Norr- och Västerbottens län, men vem som helst som känner en naturlig dragning till bildning samt den kultur, mat och mentalitet som råder i den nordligaste änden av vårt avlånga land är fri att ansöka om medlemskap. Birkarlarna träffas med jämna mellanrum på så kallade stämmor för att avnjuta traditionella norrländska maträtter. För mer information kontakta stavkarl@birkarlarna.se.

Har du rötter i Ångermanland eller vill du veta mer om oss? Eller vill du veta mer om våra evenemang? Besök vår instagram @angermannalaget1958, vår hemsida angermannalaget.se eller kontakta aldermannen@angermannalaget.se

Cantus Feminis Cantus Feminis är nationens damkör. Vi är ett peppigt gäng som tycker att körsång ska vara kul! Du behöver inte ha någon tidigare körvana eller musikaliska förkunskaper, utan alla som är nyfikna på att sjunga i kör är välkomna. Just nu har vi digitala träffar på torsdagar kl 19. Våra dirigenter lär oss grunderna i musik och körsång och hur man gör för att bli en bättre sångare. Vill du veta mer om oss tveka inte med att höra av dig till vår mail cantus. feminis@gmail.com så får du veta mer

22

På grund av rådande omständigheter repar både orkestern och baletten hemifrån. Vi ser fram emot att dansa och spela tillsammans när allting drar igång igen! Just nu söker orkestern trumpetare, trombonister och manliga sångare. Hör av dig på kapellmastare@attra.nu om du är intresserad av att spela med oss.

Chorus Virorum I egenskap av Uppsalas äldsta manskör sjunger Chorus Virorum sånger som för tanken till punsch och 1800-talets nationalromantik på många av nationens tillställningar. Därutöver sprider kören sång till alla och envar som ids lyssna. Vill du sätta guldkant på din Uppsalatid? Vill du fylla den med sångarglädje och gemenskap? Kom och repetera med CV när vi kommer igång igen! Ingen tidigare körvana krävs. Maila chorusvirorum@ gmail.com för mer information.

HärjaJämt HärjaJämtskor och Ongstårschan! Vi är en hembygdsförening från Härjedalen och Jämtland. HärjaJämt ger oss medlemmar i föreningen en ursäkt att ses för att äta och dricka gott i goda systrars lag. Vår ambition i vår är att hålla igång som vanligt, om än under ovanliga former. Kom och var med på digitalt Oppsittje Ömse 23/4. Håll sedan utkik efter fler evenemang! Låter det spännande eller vill du veta mer? Maila lill-lisa@harjajamt.se eller besök vår facebooksida; HärjaJämt. Härja bäst som HärjaJämt!


FÖRENINGAR

Nonsens

Phontrattarne

Salongsorkestern

Vill du prova på allt från skådespel, sång och dans till kostym, ljud och ljus? Titta hit! Nonsens är en härlig skara studenter som varje vår sätter upp ett storspex och i år går det under namnet Hemligheternas Spex. Hos oss finns en plats för alla och vi söker alltid nya medlemmar. Så kom och spexa vetja! Mer info finns på vår hemsida www. nonsensspex.se

Phontrattarne är en storbandsorkester med sångare och dansare. Under mer vanliga terminer uppträder vi på gasquer, konferenser och middagar. Under en mer vanlig vår sätter vi upp vår Grand Show på Reginateatern. En sprakande show med storbandsjazz, sång och dans. Men ack! Även denna maj månad får dock komma och gå utan Grand Show. Vi håller ut...och håller på! Planer smids och kreativiteten sätt på prov. Håll ögon och öron öppna!

Salongsorkestern är en av nationens tre orkestrar. Vi är en fulltalig symfoniorkester och den enda nationsorkestern som spelar klassisk musik. Vanligtvis spelar vi ett par konserter per år och bidrar med musik på nationens baler.

Om ni har några frågor eller funderingar kontakta oss gärna på www.facebook.com/ phontrattarne

Vajan Norrlandsjäntor titta hit! Känner du för att göra massa kul grejer? Kom och häng med världens bästa tjejer! Oavsett härkomst från nord eller syd Bryr Vajan sig mest om en skön attityd! Häng med på Gärde, våran privata slags fest Där vi äter, dricker lingon och sjunger som mest! Vill du hänga mycket som kvinnlig student Då är du hjärtligt välkommen till nästa event! Visst låter det kul? Hitta facebookgruppen “Vajan” eller maila siren.vajan@gmail.com för info! Vaj vaj

Skvadern Bäste presumtiv! Skvadern är hembygdsföreningen för de mest välklädda, vältaliga och ödmjuka gentlemännen med hjärta för Medelpad. Föreningens verksamhet består av SkvaderSpel, samsittningar med nationens damföreningar, uppmärksammade pubrundor, mytomspunna resor till Östoch Centraleuropa samt studentikost pokulerande i allmänhet. Om du vill delta på framtida evenemang och bli en del av den skvadrianska gemenskapen, är du välkommen att kontakta patron@skvadern.net. Mer information finns på vår hemsida, skvadern.net. Följ oss även på Instagram, @skvadernuppsala.

I väntan på att få spela tillsammans igen arrangerar vi under vårterminen olika digitala aktiviteter – allt från föreläsningar till spelkvällar. Intresserad av att gå med i orkestern? Skicka iväg ett mail till ordf@ salongsorkestern.org. Nya medlemmar är alltid välkomna!

Ypsilon Kära Ypsor och Yngel, Ypsilon grundades år 1962 och är nationens äldsta damförening. Idag består vi av studentskor från hela landet som samlas för att äta och dricka gott under festliga omständigheter. Vi anordnar digitala event varannan vecka som enklast hittas via vår Facebooksida; Ypsilon Uppsala. Den 24/4 blir det utomhusaktivitet med Angermannalaget och den 28/5 VårYra, missa inte det! Nyfiken? Mejla vår recceansvarig (yngling@ypsa.se) eller besök vår hemsida www.ypsa.se. Say Oh Ah Ypsilon!

23


LÄSER DU NV? HJÄLP OSS UTVECKLA TIDNINGEN GENOM ATT SVARA PÅ VÅR ENKÄT

Profile for Norrlands Varjehanda

Norrlands Varjehanda: Nr 2 2021  

Terminens sista NV!

Norrlands Varjehanda: Nr 2 2021  

Terminens sista NV!

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded