Norrlands Varjehanda nr 2 VT-22

Page 1


Nummer 2 2022

Tema: Vår på nationen 04 Kalendarium. Kommande evenemang på nationen. 05 Landskap. Kallelse till terminens sista lagtima landskap. 06 Intervju. Elisabeth och Sanna håller flaggan i topp. 07 Tema. Vår på nationen. 08 Guide. NV:s redaktör om hur du gör vårbalen lyckad. 10 Reportage. Bli en proffsdansare lagom till vårbalen. 12 Intervju. 1Q Dennis om den lite okända gasken. 13 Grönt är skönt. Topp 5 gröna växter till studentlyan. 14 Vett och etikett. Så ska du bete dig på sittningar. 16 Nv testar. Lever lördagsfikat upp till sitt goda rykte? 18 Kuratorsmeddelanden. Dennis och Olivia har ordet. 19 Stipendium. Så kan du få extra klirr i kassan. 20 Knep och knåp. Redaktör Hampus bjuder på fyra sudokun. 21 Horoskop. Emporagrius delar sina spaningar om norrlänningarnas framtid. 22 Föreningsspalter. Nationens föreningar informerar.

Linnea Nordström Chefredaktör

Hampus Naumanen Redaktör

Weronika Rydz Redaktör

Tova Söderlund Layoutredaktör

Medverkande: Skribent Hanna Andersson, illustrationer av Dolores Fors och Linn Mattsson. Framsida: Dolores Fors och Tova Söderlund Baksida: Linn Mattsson och Tova Söderlund

2


Foto: Linnea Nordström

Plötsligt är det jobbigt att gå på fest När jag flyttade till Uppsala drömde jag om ett riktigt studentliv. Med gasker, föreningsaktiviteter och baler. Jag såg mig själv cyklandes runt i balklänning, på väg till någon tjusig fest eller iklädd någon sorts jobbuniform på en nation. Jag hade planer om att fylla min tid med en massa aktiviteter. Riktigt så blev det inte. Jag blev så överväldigad av det stora utbudet som finns för oss studenter att jag inte riktigt visste vad jag skulle engagera mig i. Så därför blev det liksom ingenting.

Nu när det händer känns det svårt på något sätt. Som att de nya vanorna är svåra att bryta. Att gå på fest eller gask brukade vara förknippat med bara glädje, men nu känner jag nästan en viss ångest över att behöva lämna hemmet och träffa en massa människor. Och så vill jag ju inte ha det. Det finns kanske ingen enkel lösning, men min plan är att jag ska gå på så många fester och aktiviteter jag kan så att det blir normaliserat igen. Förhoppningsvis funkar det.

Efter ett tag kände jag att så här kan jag inte ha det. Jag ville ju känna mig som en riktig uppsalastudent. Jag började därför engagera mig i det mesta som jag fann intressant: på nationen, i kåren och i olika föreningar. Det här var på hösten 2019 och jag hann knappt vänja mig vid detta innan, ”ni vet vad” kom. Corona alltså.

Våren på Norrlands är förknippad med en rad trevliga evenemang, som Valborg, majmiddagen, vårbalen och hemförlovningen. Eftersom det var ett tag sedan vi upplevde en ”vanlig” vår på nationen fokuserar vi i detta nummer lite extra på just detta. På s. 8 skriver redaktör Hampus om de traditioner som förknippas med vårbalen. Är det ett tag sedan du gick på gask och har glömt de sociala koderna? På s. 14 berättar nationens marskalkar om vett och etikett på sittningar. Dessutom tipsar vi om vårens bästa krukväxter till studentrummet och testar utbudet på lördagsfikat i Majs café.

Plötsligt byttes alla fysiska möten och aktiviteter ut mot digitala sådana. I början var det ovant. Vi har nog alla suttit på ett och annat zoom-möte där tekniken krånglat, någon är mutead utan att veta om det och skärmen fryser och personen som talar blir fångad i en lustig min. Men vi vande oss och lärde oss att leva i en ny sorts verklighet. Och nu när restriktionerna släppt och covid-19 inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom tänker nog många att vi kan gå tillbaka och leva som vanligt igen. Fast riktigt så lätt är det kanske inte. Inte för mig i alla fall.

Trevlig läsning!

Linnea Nordström

Chefredaktör

Vill du skriva, fota eller illustrera för NV? Kontakta nv@norrlandsnation.se.

Norrlands Varjehanda är ett informationsorgan för Norrlands nation i Uppsala. NV utkommer 4 gånger per år i cirka 9000 exemplar.

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och ändra insänt material. Eftertryck får endast ske med redaktionens godkännande. Publicerat material speglar inte nödvändigtvis redaktionens åsikter.

Norrlands nation Västra Ågatan 14 753 09 Uppsala 018-65 70 70

Ansvarig utgivare Dennis Vikander 1q@nn.se 018-65 70 71

Tryckeri Åtta45


Kalendarium Maj Lördag

14 Maj

Tisdag

24 Maj

4

Vårbal Sätt på fracken eller långklänningen för nu vankas det vårbal på Norrlands! Det blir högtidlig sittning i Gamla salen som följs av styrdans till orkester och 04-släpp.

Landskap III Välkommen på det sista landskapet innan sommaren. Alla medlemmar har rösträtt på landskapet och efteråt blir det landskapssexa, som är gratis för reccar.

Lördag

28 Maj

Hemförlovningsgask med 04-släpp Hemförlovningen är sista gasken på nationen innan sommaruppehållet. Det är en temasittning som följs av ett storslaget släpp.

varje lördag

varje onsdag

LÖRDAGSFIKA

HEXAGON

Varje lördag sedan 1957 har Norrlands nation serverat lördagsfika bestående av bland annat smörgåstårtor, mackor, kakor och kaffe.

Inled varje onsdag med en burgare på Orvars krog och kom sedan in och dansa av dig pluggstressen! Gratis inträde för medlemmar. Ickemedlemmar 60 kr efter kl 22.

Öppet 12.00 – 15.00. Nationskort krävs ej.

Öppet 21 - 01. Nationskort krävs.


Härmed är du kallad till terminens tredje lagtima

LANDSKAP 24

Maj Kl. 18:00 i Gamla Salen

Val av värdar för HT2022 Val av ledamöter och suppleanter för nationens nämnder HT2022 Val av stipendiesekreterare HT2022 Val av seniorer Ekonomisk rapport Sexa (gratis för frikortsinnehavare och reccar)

Till landskapet är du välkommen oavsett om du varit medlem länge eller om du är recentior. Missa inte heller den efterföljande landskapssexa som är gratis för recentiorer samt för innehavare av frikort och KK-kort utfärdade av Norrlands nation. Mer information om posterna finns på www.norrlandsnation.se eller via Förste kurator: 1q@norrlandsnation.se eller 018-657071

Dennis Vikander

Förste kurator och landskapets ordförande

5


Med flaggan i topp! Intervju & foto: Linnea Nordström

Finns det några regler att förhålla sig till? Sanna: Det är väldigt viktigt med klädkoden. Det ska vara akademisk dräkt – så frack eller svart långklänning. Axlarna ska vara täckta och ingen urringning får synas. Det är mycket att fixa med. Elisabeth: Man ska också ha handskar och studentmössa. Det får inte stå något på mössan så de flesta behöver köpa en ny. Sanna: Fanorna är också ganska tunga och man ska bära dem på ett speciellt sätt. Jag vet en del som provat att bära fanan och blivit avskräckta. Man måste vara uthållig. Elisabeth: Ja, och Norrlands har en av de tyngsta fanorna. Så vi har lite extra haha. Varför sökte ni posten som fanbärare? Elisabeth: Det var en kompis som tipsade mig att söka, som tyckte att jag skulle passa för det. Sanna: Jag sökte posten till hösten 2020, innan hade man bara suttit inne under pandemin. Jag tittade igenom alla poster, läste på och fastnade för fanbärarposten. Jag har gjort mycket internt på nationen innan, det här blir mer externt. Vad är roligast med era poster? Elisabeth: Det är kul att få en inblick i de traditionella delarna av universitetet, som man inte skulle ha varit med på annars. Sanna: Ja, man får gå på till exempel doktorspromotioner trots att man kanske själv inte tar en doktorsexamen. Man får träffa folk som man inte skulle träffa annars.

Mitt nationsliv: Elisabeth Lööf och Sanna Stenberg

Iklädda svart långklänning och vita handskar representerar de Norrlands nation vid olika högtider och ceremonier. Möt nationens fanbärare Elisabeth Lööf och Sanna Stenberg. Vad gör man som fanbärare? Elisabeth: Man gör uppdrag åt nationen och är med på olika aktiviteter. Vi är till exempel med vid professorsinstallationer och reccemottagningar. Sanna: Ja, man är med på många av de akademiska högtiderna. Där är fanbärarna ett fast inslag.

6

Har ni något speciellt minne under er tid som fanbärare? Sanna: Professorsinstallationen i november var jättekul för att det var den första stora aktiviteten som universitetet anordnade på ett bra tag. Elisabeth: Ja, jag håller med. Ceremonin i aulan var speciell och sedan hade vi med fanorna till slottet.


Illustration: Dolores Fors

Tema: Vår på nationen


Vad vore väl en bal på Norrlands... Den 14:e maj går stapeln av för ett av nationens allra mest efterlängtade evenemang: Vårbalen! Högtidsdräkt och styrdans blandas med dunka-dunk och Svenne Rubins – i alla fall om man väljer partyvagnen på Lennakatten. Som äldre student har jag upplevt inte mindre än tre vårbaler och det är sannerligen en fest du inte får missa! Så hur ser den perfekta vårbalsfesten ut? Jo, det ska jag berätta för dig. Vårbalskänslorna börjar bubbla redan dagen innan – kanske i form av en lugn whiskeykväll med vännerna, eller med kvällsbad uti skärgården. Det är viktigt att komma i rätt stämning och ställa in alla onödiga bekymmer som kan påverka sinnelaget. Dagen efter så ska man vara uppe med tuppen – ingen tid att spilla när det är dags för bal. Ska ni använda klänning så ta fram den allra finaste av de finaste, och ska ni ha frack så behöver varje minsta detalj vara på plats. Se till att putsa de svarta skorna så de skiner utav bara helvete! Runt tiotiden är det dags för en fördrink av det dyrare slaget, gärna varvat med sommarens bär och smaker – eller varför inte en brunch? Ställ gärna till tjohej redan nu på balkongen så att de äldre Uppsalaborna förstår vad som väntar. Framåt eftermid-

8

dagen så nalkas det sittning. Det är nu vårbalen börjar på allvar. Om ni ser damer och herrar med mååååånga medaljer, bli inte rädda – det är bara äldre studenter som sett sina bästa dagar. Slå er till bords när det är tillåtet och låt mat, dryck och sällskap förgylla kvällen. Nu börjar det bli riktigt intressant! Banketten kan definitivt bli längre än väntat så underhåll din bordspartner med sång och smicker. Tveka inte att bjuda på dig själv för när sittningen är slut är det dags för styrdans: då är det vals, vals, vals. Hoppas du tagit några danslektioner innan – annars blir det ballehäng för hela slanten (som inte alls är särskilt otrevligt för den delen heller).

Text: Hampus Naumanen Foto: Olivia Stjärnholm


Är man rutinerad så har man också köpt in sig på sexan som börjar runt 02 och håller på ända tills stängning vid 04. Nu skjuts det skarpt, så håll i hatten om du inte vill missa Lennakatten! För att ta sig till Lennakatten med stil så kan man med fördel lyssna efter Angermannalagets feta högtalare med Dr. Jones på repeat – det är buskis – och väl framme vid stationen så är det viktigt att hamna på rätt vagn: Partyvagnen! Vilken är det då? Jo, du gissade rätt. Det är vagnen med Dr. Jones på repeat. Här dansas det utan hämningar hela tågfärden! Vid slutstation är det dags att kliva av och bege sig ned till sjön. Men här kan man inte vara pryd – nakenbad står på agendan. De flesta har vid detta lag slutat bry sig om kläder så bli inte rädd om det vandrar någon förvirrad naken student och letar efter sina plagg – det hör till upplevelsen! Stanna dock inte för länge i plurret, på scenen blir det mer dans och musik för de som inte är klara. Men för guds skull håll koll på tiden!!!! Ingen vill missa sista (och enda) tåget hem. Väl tillbaka i kära Uppsala är klockan närmare 10-tiden. Tågresan hem har skiljt agnarna från vetet; en del har somnat och drar hem, men några hårda jävlar hänger kvar och drar på sillunch på nationen. Det senare alternativet är såklart det dummaste du kan göra men ingen minns en fegis. Efter lunchen börjar dock sagan rinna mot sitt slut och tappra själar droppar av en efter en. Men några riktigt hårda jävla fortsätter in i det sista och sluter upp med ytterligare riktigt hårda jävlar på andra nationer för att fortsätta. Detta rekommenderas dock inte av oss, utan det görs på eget bevåg! Lycka nu till på balen och gå på välförtjänt ledighet veckan efter!

9


Ett, två, tre ... Styrdans på schemat Att dansa styrdans hör inte till alla sittningar, utan förknippas med festligheter som vår- och höstbalen. Därför kan det vara lätt att glömma bort hur man gör. För att råda bot på detta anordnade nationens kulturutskott en danskurs där bland annat vals och foxtrot stod på schemat.

- Jag har själv hållit på med dans innan jag flyttade till Uppsala och tyckte att det skulle vara kul att återinföra dansträning på Norrlands. Jag och Mika som då var ledamöter kom fram till att en dansklass var en bra idé. Just pardans tänkte vi att många skulle tycka vore kul. Det kändes som att det fanns ett stort intresse för att lära sig grunderna i stilar som vals, bugg och foxtrot, att det är bra att kunna det när man går på exempelvis höst- eller vårbalen, berättar Lea Sjövall från kulturutskottet. Hon kontaktade då danslärarna Petter och Anna som har koll på dansstilarna och den första dansklassen hölls i höstas och blev lite av en succé, säger Lea Sjövall. - Vi hade bokat Strömholms sal och den blev proppfull. Jag tror att vi var uppemot 50-60 personer som var med. Vid det andra tillfället var vi i Gamla salen där det finns mer plats och luft. Vid tiden för den här intervjun är det inte bestämt om det blir någon mer danskurs under våren, men Lea Sjövall berättar att kulturutskottet också har en del andra idéer för framtiden. En som deltog i den dansklass som hölls under våren är nationens Förste kurator emerita Linnea Kjellberg. - Jag tycker att det var ett roligt initiativ av kulturutskottet och har länge funderat på att lära mig lite mer grunder till danserna. Jag och min pojkvän gick dit tillsammans och det var flera som var där på dejt - en toppenaktivitet för det! Mest tid ägnades åt buggen och deltagarna fick emellanåt byta danspartner för att testa på att dansa med olika personer. - Sedan fick vi lära oss foxtrot, men det var mycket svårare! Man dansar “ojämnt” över takterna i foxtrot, så den är svårare att få in i kroppen. Det var en rolig och lärorik kväll och jag hoppas att det blir fler tillfällen i framtiden.

Text: Linnea Nordström Illustration: Tova Söderlund

10


3

danser att ha Koll på inför balen

Vals Vals beskrivs som en elegant dans som framfördes redan på 1500-talet i Frankrike. Vals finns i flera olika varianter, men det de har gemensamt är tretakten. Dansen går ofta snabbt att lära sig och funkar till både klassisk och modern musik.

Bugg Bugg är en svensk pardans som dansas i fyrafjärdedelstakt i ett snabbt tempo. Dansen har inga fasta variationer, utan är en improviserad dans där föraren för följaren i olika turer och snurrar. Till skillnad från foxtrot och vals håller dansparet inte om varandra, utan håller varandra i händerna och byter ofta grepp.

Foxtrot Foxtrot hör också till de vanligaste pardanserna i Sverige. Precis som bugg dansas den i fyrafjärdedelstakt, ofta till dansbands- eller populärmusik. Foxtrot förekommer precis som valsen i olika varianter och stilar.

! S P I T

Hann du inte gå på danskurserna som anordnades på Norrlands? På nätet finns många instruktionsvideor till de vanligaste pardanserna. Perfekt att titta på lagom till vårbalen för att inte trampa din danspartner på tårna.

Källa: Studiefrämjandet och Wikipedia Illustration hämtad från pixabay

11


Så här roligt hade de på Hemförlovningsgasken 2019!

Gasken som är en doldis Hemförlovningen är vårterminens sista nationsgask. Det är en temasittning som sedan följs av ett storslaget släpp! Vad årets tema för gasken blir lyckades jag tyvärr inte få reda på... men, oavsett tema så bör ni alla kära Norrlänningar passa på att bli hemförlovade innan sommaren! Nationens Förste kurator Dennis Vikander besvarar några centrala frågor rörande gasken med några få, men ack så väl valda ord. Läs vidare för att få reda på mer Hemförlovningen. Vad är en hemförlovning och hur går det till? Inspektor Cecilia Pahlberg hemförlovar studenterna efter studieåret. Det är väl en symbolisk ”ritual” för att studenterna ska sändas hem efter ett år som många spenderar långt hemifrån. I praktiken så sker det genom ett tal från inspektor. Vad är det för tema på gasken i år? Det har jag inte hunnit bestämma än, ser jag ut som en planerare eller? Är det något speciellt med årets hemförlovning? Nja, terminens sista gask med 04-släpp är väl inte så illa? Ser du fram emot något speciellt under Hemförlovningen? Att få se ett slut på ett fantastiskt år vid nationen.

12

Text: Weronika Rydz Foto: Linnea Ingelsson


Topp

5

gröna växter till studentrummet

Med våren kommer värmen och solen - en perfekt tid att piffa till hemmet med lite gröna växter. NV tipsar om favoriterna som garanterat höjer känslan av hemtrevnad i studentlyan.

Palettblad Trendblomman nummer ett de senaste åren. Palettblad kommer i många sorter och färger – och det är snyggt att blanda varianterna. Växten kräver en del omvårdnad då jorden ska hållas fuktig. Den trivs i sol, men inte för mycket för då torkar den ut. Ett stort plus med palettblad är att de är lätta att ta sticklingar av.

Doktor Vesterlunds blomma Denna växt är döpt efter Dr Ernst Vesterlund som ansåg att växten renade luften och gjorde sjuka människor friska. Har en ljuvlig doft av ros och citron. Den trivs bäst på en varm och solig plats. Jorden ska gärna vara lätt ”uttorkad” mellan vattningar.

Avokadoplanta Man behöver inte köpa färdiga växter – det är minst lika roligt att driva upp dem själv. Som exempelvis avokadoplantan. Ta kärnan från en avokado och skala bort det bruna ytterhöljet. Vira in kärnan i papper som du sedan blöter lätt. Lägg i en plastpåse och låt den ligga där någon vecka. Kika sedan om kärnan fått en liten rot. Om ja, sätt den i en liten vas med vatten. Om inte, lägg den i ett nytt papper och upprepa proceduren. Hur lång tid det tar varierar, men har du tur får du ett litet avokadoträd.

Ampellilja Detta är en lättskött planta som kan placeras var som i ditt lilla boende; får den inte får plats på fönsterbrädan trivs den minst lika bra ovanpå garderoben eller som ampel. Vattnas ampelliljan ungefär en gång i veckan mår den bra. Precis som palettblad kan du av denna växt få många sticklingar, som efter några dagar i vatten får rötter och blir planteringsfärdiga.

Garderobsblomma Får ditt boende lite ljus, lämpar sig Zamiakallan som kallas garderobsblomma av en anledning. Denna trivs bra långt in i ett rum med normaltemperatur och behöver inte vattnas ofta eftersom det är en succulent som lagrar vatten och näring. Detta är den perfekta blomman för dig som inte har så gröna fingrar men ändå vill ha någon krukväxt.

Text och foto: Linnea Nordström och Tova Söderlund

13


Experterna tipsar: Så beter du dig på sittning Marskalk är titeln på ceremoniella ämbeten. Norrlands nation har just nu tre sittande marskalkar och det är deras uppgift att leda nationens sittningar. Vi har fått chansen att prata vett och etikett med två av dem inför kommande vårbal. Posten som marskalk inkluderar jobb i samband med nationens egna sittningar. Tre stora event arrangeras varje termin av Norrlands nation: reccegask, bal, Majmiddag på våren och Lussegask på hösten. Marskalkarna börjar förbereda inför en sittning redan ett par veckor innan den går av stapeln. Agnes Almryd och Eva Sahakyan berättar att de bland annat behöver arrangera bordsplaceringskarta, menyblad och pynt. Ibland hjälper de även till att beställa blommor. - Ju finare sittning desto mer förberedelse krävs, säger de. På reccegasken är syftet att nya studenter ska få chans att komma in i studentlivet, därför ligger fokus mer på informa-

14

tion och ordningsregler. Majmiddagen, däremot, är nationens finaste sittning. Här tas finporslinet fram. - Allting ska vara lite extra fint då, påpekar Agnes. Tjejerna förklarar att det finns en viss genomgående struktur som följs på sittningar. Under kvällen ser de till att tidsschemat följs och har mycket kontakt med andra som jobbar på sittningen, till exempel hovmästare och eventuell underhållning. - Man är som spindeln i nätet, berättar Eva. Förutom att hålla kontakten mellan alla parter fungerar marskalkarna även lite som ordningsvakter. - Är folk högljudda så får man säga till. Vi jobbar mycket med blickar, säger Eva. De presenterar också alla som ska hålla tal eller framträda och måste själva prata inför sittningens alla gäster. - Jag var skitnervös första gången men inte nu längre. Förut kunde jag fundera över saker som: Hur hårt slår man i gonggongen? Men när man ser att det går bra försvinner nervositeten. Vi

Foto: Hanna Andersson Agnes Almryd (till höger) och Eva Sahakyan (til vänster) är två av nationens marsalker.


timmars skoj när balnatten lider mot sitt slut. När frågan om hur man för sig på en bal kommer upp sträcker alla genast på ryggen, inklusive undertecknad. - Man ska såklart följa klädkoden, berättar marskalkarna. Högtidsdräkt innebär frack för herrar och långklänning som når ner till golvet för damer. Eller folkdräkt. Det är också kul att bära medalj och pin om man har. Några oskrivna regler som bör följas är att visa respekt och vara tyst när någon talar. Man ska heller inte banka i bordet, förutom vid ett tillfälle. På sittningar känner du igen marsalkerna på deras studentmössor, band, handskar och att de alltid är klädda i akademisk högtidsdräkt. Foto: Filippa Nilsson

- Det här är regler man ska veta annars får man en arg blick från oss. Men man ska också ha väldigt kul, flikar Agnes in.

pratar ganska kort och utgår efter manus, vilket gör det lättare, berättar Agnes. Eva var också nervös i början. - Nu har man kommit in i det och det känns mest roligt. Det kan fortfarande kännas lite nervöst när man har 300 blickar på sig, samtidigt som det är häftigt när det tystnar i salen och alla bara lyssnar. Både Agnes och Eva hade hört bra saker om posten tidigare och blev därför intresserade av att söka. Agnes är snabb på att meddela en av anledningarna till att hon ville bli marskalk. - En fördel är att redan ha platser till vårbalen. Den är ju ganska svår att få biljetter till. - Det roligaste är ändå att lära känna allt folk på nationen, fortsätter hon och Eva håller med. Vårbalen är en av nationens finaste sittningar med högtidsdräkt och styrdans. Den är väldigt populär, kanske för att det är mycket som händer runtomkring. Det finns nämligen möjlighet att, i samband med balen, köpa biljetter till Lennakatten, som tar gästerna till en badplats för ytterligare några

Marskalkernas bästa tips för obekväma situationer Fråga: Min bordsgranne är blyg och pratar inte. Hur gör jag för att få igång ett samtal? Svar: Gör någon typ av lek av hur många gånger marskalkarna stirrar argt på någon. Det är bra att hitta något som man kan bonda över. Fråga: Hjälp! Jag kan inte sångerna, vad gör jag? Svar: Öppna sånghäftet och sjung lite tyst. Sånganförare brukar leda så det löser sig alltid. Fråga: Jag är trött och sittningen börjar bli tråkig, vad gör jag då? Svar: Det hinner inte bli långtråkigt på sittningarna. Vi håller igång utefter schemat och fyller luckor om det blir tid över. Det finns inte tid för att ha långtråkigt på Norrlands!

Det kan vara svårt att veta hur man placerar sina medaljer och pins, men oroa er inte: följ illustrationen här nedan! Fortfarande osäker? På kanliset finns en guide för mer vett och etikett på nationen.

Text: Hanna Andersson Illustration: Tova Söderlund

15


NV : TESTAR

Lördagsfika!

Lördagsfikat på Norrlands nation har varit en institution sedan slutet av 50-talet. NV:s redaktörer Weronika och Hampus har tagit på sig uppdraget att testa utbudet.

Smörgåstårta

NV-redaktionen är delad kring smörgåstårtans vara och icke-vara. Men det är en bra smörgåstårta.

Betyg: 4/5 palt

Baguette med brie, salami och marmelad En otroligt bra macka. Tävlar i samma liga som Subway.

Betyg: 5/5 palt

Kladdkaka

Vi hade stora förväntningar på kladdkakan, men den var inte så kladdig som den brukar vara.

Betyg: 3/5 palt

Text och foto: Hampus Naumanen och Weronika Rydz


NV:s redaktion säger: ”MMMM gott” och “JÄTTEGOD!!!”

:

Betyg för 5/5 palt båda

Cupcake med citron

Cupcake med jordgubb Chokladboll

Fint med ett veganskt alternativ. Men det är inte samma kvalité som en icke-vegansk - vilket är tråkigt.

Betyg: 3/5 palt

Sockerkaka Knaprig crust, men väl värt att smaka på.

Betyg: 3,5/5 palt

Wienerbröd

Mycket god. Men vid det här laget så hade NV-redaktionen blivit alldeles för mätta på all fika att det inte fick en femma.

Betyg: 3/5 palt

17


KURATORERNA HAR ORDET!

Kära medlemmar,

Kära norrlänningar!

´ Nu skriver jag mina sista ord till Varjehandan och jämfört med när jag skrev detta första gången i början på höstterminen är optimismen idag betydligt högre. Då hade restriktionerna nyss släppt och man var fortfarande väldigt vaksam för hur saker och ting skulle utvecklas med restriktioner. Nu verkar vi segla fritt mot både Valborgsfirande, Majmiddag och Vårbal för första gången på flera år! Det ska bli fantastiskt roligt att få åter igen slå upp Norrlands nations portar för dessa legendomspunna evenemang. Jag hoppas att ni ser fram emot det lika mycket som vi gör. Och kom ihåg, varannan vatten!

Kära Norrlänningar! Nu har vi väntat i två år och i skrivande stund är det snart äntligen dags. Festivalborg! Som vi har väntat och som vi har längtat. Vi har fyra dagars firande framför oss och ord kan inte beskriva hur exalterad jag är. Vi börjar med att kickstarta firandet med Hexaborg och därefter kommer hela veckan att vara fullproppad med aktiviteter varje dag. Sen kommer denna vecka att avslutas med det största, och ni vet garanterat vad jag pratar om. Dagen med stort V, Valborg. I vanlig ordning kommer vi att runda av detta som alla valborgsfirande bör avrundas, med 04-släpp. Jag kan garantera er som läser detta att denna vecka är något ni sent kommer glömma.

Dennis Vikander

Känner du att du velat bli aktiv på nationen men inte vet exakt vad du vill göra? Nu har du din chans till att testa på allt! Vi har alla möjliga olika pass under valborgsveckan. Ja, jag vet, nu låter det som att jag försöker göra detta till ett halvsnyggt försökt till rekrytering, men vet ni vad vi som jobbar under valborgsveckan får vara med om? Nej, det vet ni inte, så nu ska jag berätta det för er. Vi får vara med om Altborg, det är personalens helt egna valborgsfirande. Nu tror ni säkert också att detta är en lögn. Nej, nej, inte alls, det är storslaget. Tänk er att vi klämmer ihop alla fyra dagars firande till en dag. Det vill ni bara inte missa!

Förste kurator

Och slutligen så vill jag rikta ett enormt stort tack till ALLA som hjälper oss planera detta, utan er vore valborg omöjligt.

Olivia Markstedt

Andre kurator

18


Stipendier för alla medlemmar Norrlands nation förvaltar flertalet anrika stipendier som är öppna för alla medlemmar i nationen att söka. Det finns stipendier för flitiga och behövande studenter, samt för de som har en viss härkomst från Norrland. Läs intervjun med Sofia Öhlund som en fick en rejäl överraskning när stipendiebrevet damp ned i brevlådan. studenter som är medlemmar i Norrlands. Vissa stipendier ger förtur utifrån t.ex. vilket län man är född i, så mitt tips är att se till att ha läst om stipendierna som utlyses för att ha koll på det.

Vem är du och vad studerar du nu för tillfället? Mitt namn är Sofia, jag kommer ursprungligen från Piteå och går just nu sista terminen på apotekarprogrammet vid Uppsala universitet. Om ni vill veta mer om mig så tillbringar jag en stor del av min fritid på olika naturupplevelser, resor, filmkvällar och fika med vänner. När blev du medlem i nationen och när sökte du ditt första stipendium? Jag blev medlem i Norrlands nation hösten 2017 då jag först började studera i Uppsala. Eftersom jag hört mycket bra om Norrlands nation samt eftersom jag själv är norrlänning så kändes det som ett självklart val. Mitt första stipendium sökte jag våren 2021.

Vad har du tänkt att göra med pengarna som du fått? Det har jag inte bestämt helt än. Efter fem år av studier är reslusten väldigt stor, så en del kommer troligen att gå åt någon resa. Annars är det också bra att ha lite extra pengar vid möjligt flytt, beroende på var jag kommer att bo nu efter studierna. Och avslutningsvis – kommer du att söka stipendier nu till våren? Vi får se! Det är som sagt väldigt enkelt och som student är det alltid bra med extra pengar. Samtidigt kanske jag fått min del av stipendiepengar nu och andra studenter borde få chansen.

3 tips från stipendiesekreterare Edvard Ek för extra klirr i kassan

Varför valde du att söka stipendium här på Norrlands nation och vilka stipendium har du sökt tidigare? Jag sökte först stipendium till en studieresa jag skulle genomföra under mitt examensprojekt. Stipendierna jag sökte då var bl.a. Stecksén-Norbergs resestipendium, Stenholms stipendium och Bogrens. Jag har vid senare tillfälle även sökt Lånefondens och Gustafssons.

Foto: privat

1. Håll utkik i Norrlands nations sociala kanaler för information om när ansökningsperioden öppnar. Det sker en gång per termin, vanligtvis i mars-april och

Du hade sökt Stenholms stipendium och istället för 10 000 kr så fick du 30 000kr. Hur kändes det? Det kändes såklart fantastiskt och även överraskande. Jag trodde först att det hade skett något misstag. Hur gör man för att skicka iväg en ansökan om att få stipendium – är det svårt? Det är inte svårt alls, utan det som behöver göras är att fylla i en blankett som går att hitta på nationens hemsida och bifoga de intyg som krävs. Det kan låta mycket när man läser om att registreringsintyg, personbevis, självdeklaration m.m. behövs, men det är väldigt lätt att få tag i intygen t.ex. via ladok och Skatteverkets hemsida. Jag trodde innan att alla stipendium krävde genomförliga motiveringar, men majoriteten av stipendierna hos Norrlands nation kräver inte en motivering, utan kan sökas av alla

oktober-november.

2. Sök flera stipendier! Blir du inte stipendiat så kan du bli reserv och få stipendiet tilldelat vid ett senare tillfälle 3. Några stipendier har få antal sökande. Här finns det chans att få stipendium med en stor summa. Text: Hampus Naumanen Illustration hämtad från Pixabay

19


&

20

Knåp

Knep

Sudoku för siffernördar Klarar du av sudokuna ända fram till NV:s omöjliga sudoku? Greppa pennan, gnugga geniknölarna - dags att lösa sudokun!

Lätt

Medel

Svår

Omöjlig

Sudokukonstruktör: Hampus Naumanen


horoskop Illustration: Rihanwen Roberts Emporagrius är en legitimerad spåman från nedre övre Norrland, som spår i renmagar och sönderslagna mobiltelefoner. Hans spådomar har blivit kända världen över och efter en lång och framgångsrik karriär som rådgivare till världens alla ledare har Emporagrius återvänt till hemtrakterna där allting började, för att utgjuta sina visdomar över de karga landsmän som fostrade honom.

Härken

(21/3-20/4)

Traktorn

(21/4-21/5)

Gällivare-Malmberget (22/5-21/6)

Du välkomnar en lösker man. Innan du hunnitslåuppvadordet”lösker”betyderhar han bosatt sig i din korridor, och snart är han på smällen, men du har varit med förr och ordnar ett extra fiffigt alibi.

Folkpartiets låga väljarstöd får flera stjärntecken att helt slockna samt månen att snabba på sin omloppsbana till den grad att den störtar i solen i ett minnesvärt inferno. Innan det händer hittar du en tråkig spricka i din favoritkopp.

Kräftskivan

(22/6-22/7) När solen går i moln glömmer du bort inte bara vad du tänkt handla, utan också hela ditt liv innan kraschen! Börja likt Job på ny kula med ny partner och ny lägenhet, det går alltid att blocka exets nummer när hen ringer och tycker.

Skotern

(23/7-23/8) Dina släktingar har på gång ett magnifikt rövhatteri som för eftervärlden kommer att få litterär betydelse. Låt känslorna vara precis som de vill och lita på ingen - Utom på din sagolika farbror.

Kärringen

Sågen

Myggen

Jägarna

En oväntad degradering befriar dig från alla former av lojalitet och när du snart skakat av dig askan av din duktighet är du äntligen fri. Nu finns bara du och Falcon Export. Horisonten väntar.

(24/9-23/10)

(24/10-22/11)

(24/8-23/9) Månaden börjar i Beelzebubs tecken, vilket är just så illa som det låter, fast inte för ditt kärleksliv. Sälj dina B-aktier i Volvo fortare än du hinner säga ”Flugornas herre” och köp vattensängar för alla pengar.

(23/11-21/12)

Till helgen svirar du loss med Vodka Redbull och en rejäl gruppkram redan på förfesten och med lite glidmedel därtill slinker du in överallt du någonsin längtat och åstadkommer stordåd som inte skådats sedan slaget vid Lund.

Svaret på gåtan finns gömt i ett extra otrevligt citat av Carl Bildt.

Du och de andra fåren i ulvakläder hittar ett nytt sätt att ragga trots att groggpengarna tagit slut, och det blir så framgångsrikt att du snart måste göra din Tinderprofil avskräckande med fiskbild.

Sågbocken

Hembrännaren

Surströmmingarna (19/2-20/3)

(22/12-20/1)

Motgångarna hopar sig, men mörkertalet är ännu större och till slut pånyttföds du som jordbruksminister. Först då slår din pappas gamla sanningsord in.

(21/1-18/2)

Du är den enda medlemmen i ett hemligt brödraskap som ingen annan kan, eller vill, bli medlem i, men ert syfte är tydligt – Bevara hemligheten. Den är för fruktansvärd för att komma ut.

Ridskolemaffian verkar ha läst helt fel horoskopsida och lägger därför råttgift i brevlådorna i onödan. Ta det med jämnmod och visa dem ditt exemplar av Norrlands Varjehanda just när de börjar skämmas.

21


NORRLANDS NATIONS

Angermannalaget Bröder Angermän och presumtiva! Angermannalaget är en kulturoch hembygdsförening av och för herrar på Norrlands nation som på något sätt känner samhörighet till Ångermanland. Har du rötter i Ångermanland, en fäbless för bävergäll, eller vill du helt enkelt umgås i goda bröders lag? Tveka inte att kontakta oss! Vill du ha mer information om Angermannalaget och våra kommande evenemang? Besök vår hemsida, www.angermannalaget. se, eller kontakta vår ordförande Åldermannen: aldermannen@ angermannalaget.se.

Attra

Birkarlarna

Attraktionsorkestern och Attrapperna är en av nationens orkester- och dansföreningar! Vi spelar och dansar till alltifrån pop till storbandsjazz.

HBF Birkarlarna är en förening som representerar den nordligaste delen av vårt avlånga land. Vår hembygd är Norr- och Västerbottens län, men vem som helst som känner en naturlig dragning till den kultur, mat och mentalitet som råder i den nordligaste ändan av vårt land är fri att söka medlemskap.

Nu söker Attrapperna dansare! Hör av dig till attrapperna@attra.nu om du vill ta dina danssteg från korridorsköket till scenen! Orkestern söker även sångare i herrstämma, trombonister och trumpetare! Är du en sådan och vill förhärliga studentlivet med dina toner, maila då kapellmastare@attra.nu! Med Attra blir tisdagar (repdagen) din bästa dag i veckan!

Vi träffas med jämna mellanrum på så kallade stämmor, där vi äter klassiska rätter från Norr- och Västerbotten samt dricker gott. Om du har någon fråga eller fundering, maila Stavkarl@birkarlarna.se

Cantus Feminis är Norrlands nations damkör som bildades 2016. Sedan dess har vi stadigt vuxit och är idag ett återkommande inslag vid nationens tillställningar. Utöver det så har vi vår egna serenadnatt där vi kvällen innan Nationens höstbal åker runt i Uppsala och serenerar på beställning Vi välkomnar sångare med och utan förkunskap av körsång. Eftersom vi tycker den sociala delen är minst lika viktig som den musikaliska hittar vi ofta på roliga aktiviteter ihop, som sittningar och pubrundor. För mer information, maila cantus.feminis@gmail.com.

KDMBBBB! Åldermannen Tobias Norlén

Härjajämt Härjajämtskor och Ongstårschan! HärjaJämt är en hembygdsförening från Jämtland och Härjedalen, vars syfte är att ge systrar från hela landet en ursäkt att ses för att äta och dricka gott. Häng med oss på otroliga Oppsittje Gourmet 27/5, terminens sista Oppsittje som bjuder på femrättersmiddag och massa skoj. Ett perfekt tillfälle att komma och prova på allt vad HJ har att erbjuda just dig! Vill du veta mer? Maila lill-lisa@harjajamt.se eller besök HärjaJämt @facebook. Härja bäst som HärjaJämt!

22

Cantus Feminis

Jamtamot Student och hembygdsföreningen Jamtamot Redivivum firade nyligen 105 år. När vi inte firar hur gamla vi är så umgås vi i grupp eller enskilt. När vi umgås främjar vi det goda kamratskapet jamtar och härjedalingar emellan, samt intresset för hemtrakterna. Föreningen har karaktären av ett ordenssällskap och håller hårt på sina traditioner. Invalda bröder bekläds med en tofsprydd röd luva att bära vid officiella sammankomster. Intresserad? Hör av dig! Överhövding Tobias Frid overhovding@jamtamot.org


FÖRENINGAR

Nonsens

Phontrattarne

Salongsorkestern

Skvadern

Vill du prova på allt från skådespel, sång och dans till kostym, ljud och ljus?

Äntligen är vi tillbaka! Under solens värmande strålar har alla phontrattar vaknat till efter sin långa slummer. Det är äntligen dags för Grand Show! Så se till att passa tiden, fråga en katt om vägen och spring så fort ni kan för att hålla er plats i biljettkön. Den 1923e maj bjuder vi er till en UNDERbar tillställning fylld av musik, sång, dans och humor! Välkomna tillbaka till Uppsalas säkraste vårtecken!

Salongsorkestern är en av nationens tre orkestrar. Vi är en fulltalig symfoniorkester och den enda nationsorkestern som spelar klassisk musik. Vanligtvis brukar vi spela ett par konserter per år samt bidra med musik på nationens baler. Till hösten planerar vi för ett samarbete med Norrlandskören.

Bäste presumtiv! Skvadern är hembygdsföreningen för de mest välklädda, vältaliga och ödmjuka gentlemännen med hjärta för Medelpad.

Titta hit! Vi på Nonsens är ett härligt gäng som träffas varje onsdag 18.30 i teatern på Norrlands Nation. Ibland kör vi impro och ibland lite annat så som skrivarstuga, live-cluedo eller dansworkshops. Vi sätter även upp ett storspex varje vår. Det är bara att dyka upp på onsdagsträffarna om du vill vara delaktig i NoNSEns storspex 2022. Mer info finns på vår hemsida nonsensspex.se eller vår facebook Norrlands Nations SpexEnsemble

Biljetter: www.reginateatern.se

Intresserad av att börja spela med oss? Till nästa termin söker vi särskilt efter dig som spelar fagott, fiol, altfiol, kontrabas och slagverk. Vi nås via Facebook eller mail: ordf@salongsorkestern.org

Föreningens verksamhet består av SkvaderSpel, samsittningar med nationens damföreningar, uppmärksammade pubrundor, mytomspunna resor till Öst- och Centraleuropa samt studentikost pokulerande i allmänhet. Om du vill delta och känna på den skvadrianska tillvaron, är du välkommen att kontakta patron@skvadern.net Patron af Guds Nåde Odin Karlsen

Vajan

Ypsilon

Norrlandsjäntor titta hit! Känner du för att göra massa kul grejer? Kom och häng med världens bästa tjejer! Oavsett härkomst från nord eller syd Bryr Vajan sig mest om en skön attityd! Häng med på Gärde, våran privata slags fest Där vi äter, dricker lingon och sjunger som mest! Vill du hänga mycket som kvinnlig student Då är du hjärtligt välkommen till nästa event!

Kära Ypsor och Yngel, Ypsilon grundades år 1962 och är nationens äldsta damförening. Idag består vi av studentskor från hela landet som samlas för att äta och dricka gott under festliga omständigheter!

Visst låter det kul? Hitta facebookgruppen “Vajan” eller maila siren.vajan@gmail.com för info! Vaj vaj!

Vill du hänga med oss? Den 17/5 har vi sillunch tillsammans med herrföreningen Skvadern. Dessutom har vi en samsittning med Birkarlarna den 21/5 och vårt sista event för terminen, VårYran, den 27/5. Nyfiken? Mejla vår recceansvarig (yngling@ypsa.se) eller kontakta Yngling Ypsa på Facebook, besök vår hemsida www.ypsa.se eller kolla vår instagram @ypsilonuppsala

23


NV-redaktionen 21-22 tackar härmed för sig och önskar alla en glad sommar!