Page 1

DANESA

LA

La revista danesa en España / Det danske magasin i Spanien

JUNI 2013

• Interview • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

Succes-forfatteren Jussi AdlerOlsen elsker Spanien, og når han er i sin lejlighed i Barcelona, er der tid til at nyde livet og få skrevet på romanerne.

Forfatteren, der forelskede sig i

Spanien

Diana Coromines

La Palma (La Isla Bonita) er en perle af en ø, der ligger dér på kanten af Atlanterhavet, og den har, som alle de øvrige Kanarieøer, et behageligt klima året rundt.

For lidt over fire år siden vendte catalanske Diana Coromines tilbage fra et forskningsophold i Danmark. Hun savner af og til det nordiske land, som, hun mener, på mange måder minder om Catalonien.

Krisen gjorde os omstillingsparate Næsten 10 år er gået, siden Anja og Claus Kielskov åbnede deres 500 m2 store showroom med udendørs luksusboblebade i San Pedro.

Besøg på Camp Nou Fodboldentusiaster skal næsten se FC Barcelonas stadion, Camp Nou, hvis de besøger Spaniens næststørste by. Her kommer du helt tæt på byens stolthed, FC Barcelona.

www.ladanesa.com

La Palma


DANESA

LA

La revista danesa en España / Det danske magasin i Spanien

JUNI 2013

• Interview • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

Succes-forfatteren Jussi AdlerOlsen elsker Spanien, og når han er i sin lejlighed i Barcelona, er der tid til at nyde livet og få skrevet på romanerne.

Forfatteren, der forelskede sig i

Spanien

Diana Coromines

La Palma (La Isla Bonita) er en perle af en ø, der ligger dér på kanten af Atlanterhavet, og den har, som alle de øvrige Kanarieøer, et behageligt klima året rundt.

Fodboldentusiaster skal næsten se For lidt over fire år siden vendte omstillingsparate catalanske Diana Coromines tilbage Næsten 10 år er gået, siden Anja og FC Barcelonas stadion, Camp Nou, fra et forskningsophold i Danmark. Claus Kielskov åbnede deres 500 m2 hvis de besøger Spaniens næststørste by. Her kommer du helt tæt Hun savner af og til det nordiske store showroom med udendørs på byens stolthed, FC Barcelona. land, som, hun mener, på mange luksusboblebade i San Pedro. måder minder om Catalonien.

Krisen gjorde os

Besøg på Camp Nou

www.ladanesa.com

La Palma

www.ladanesa.com

martin

helle

arne

DANESA

LA

La Revista Danesa de la Costa del Sol

D.L.: MA-89-2002 LA DANESA udgives af:

mugge

Jeg har lige stået og nydt en stor flok delfiner lege i havet. Lige her nedenfor mit hus. Her hvor jeg bor. Det er da stort. Og dejligt. På min vej langs stranden, inden det med delfinerne, gik jeg og tænkte på, hvor kompliceret tingene kan gøres. Ikke kun på storpolitisk plan, men også her - helt nede på det almindelige menneskes plan. Tanken når knapt at manifestere sig i min hjerne, før jeg passerer to mænd, der forsøger at male en af Correo’s gule postkasser. Ikke at det i sig selv er svært. Nej det, der er svært, er at få to pensler til at arbejde samtidigt på én postkasse. Det kræver ikke den store bompassereksamen at regne ud, at jobbet ville klares bedre og hurtigere af én person. Jeg slår koldt vand i blodet, der ellers er gået i gang med at bruse på den hidsige måde i mine årer. Måske er det et beskæftigelsesprojekt for at hjælpe de arbejdsløse. Nok næppe, men alligevel ikke værd at hidse sig op over. Meget andet ligger nemlig lige for. Hvem fik fx idéen til at oprette en katastrofelinje hos dansk Røde Kors, hvortil de teenagere, der ikke fik billet til Justin Bieber i Parken, kunne henvende sig? Alene tanken om, at det lokale Røde Kors sidder klar til at redde en teenager, der angiveligt er livstruet, fordi hun mangler Bieber-billet, får mig til at tage ladegreb. Den slags tiltag er da om noget med til at komplicere livet for ikke kun ungerne, men også deres forældre, der vel egentlig ikke havde tænkt sig anden reaktion på afkommets skuffelse end: Glem det og gå ind og lav dine lektier! Apropos lektier viste skolekonflikten tydeligt, at folkeskolen har egen selvovervurdering helt på plads. “Konflikten giver børnene trivselsproblemer“, peb man. Man er vel at mærke de voksne, for ungerne var da bedøvende ligeglade - viste det sig, da forslaget om ekstra undervisning op til eksamen blev lagt ud i rummet. Samme konflikt var også et eksempel på, hvordan tingene kompliceres på det politiske plan. Det offentlige danske skoleudbud er for ringe, hvilket utallige undersøgelser har vist, og så er det for dyrt. Der er simpelthen ikke value for money i sagen. Det kan da ikke være så svært at se det - heller ikke for den ‘tabende part’, Anders Bondo og Co. Tænk hvad man kunne have sparret, hvis manden havde erkendt sit nederlag noget før. Der ville måske

louise

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 95 258 15 53 Fax. 95 258 03 29 norrbom@norrbom.com Redaktør Helle Espensen helle@norrbom.com

bruno

endda have været råd til et par nye briller til ham... Jeg kommer i tanke om jubeloptimisten Edison, der ville oplyse Manhattan ved hjælp af elektricitet. Han stod ansigt til ansigt med den ene fiasko efter den anden, indtil han fandt på at lave en spiralformet glødetråd, og dermed kunne præsentere newyorkerne for elektricitetsbaseret gadebelysning og 2000 måder ikke at lave glødelamper på. Selv ens fejltagelser har værdi - så længe man bare ikke begår den samme mere end én gang. Og det er ofte det, der er humlen i det med at komplicere tingene. De samme fejl skal simpelthen begås igen og igen. Hvorfor bliver småskibe med jordomrejsende amatører fx ved med at sejle igennem Adenbugten? Og endnu værre: Hvorfor afliver man ikke piratproblemet i ordets bogstaveligste forstand. Udstyr dog de store fragtskibe med en flok kanoner, og kom så videre. Jeg mener, vi taler altså bare om 12 hungersramte somaliere i en optimistjolle... Hvor svært kan det være? Og så var der lige den med riskiksene, som man nu pludselig får kræft af. Det burde simpelthen være strafbart at komme med sådan nogle udtalelser. Ikke blot komplicerer det livet voldsomt for riskiksproducenterne, men også for alle os andre, der nu skal til at tage stilling til det også. Man kan vist være nogenlunde sikker på, at man når at blive megatræt af at spise riskiks, inden de begynder at udgøre en trussel for ens helbred. Man kan også drikke sig ihjel i helt almindeligt vand... Men så var det, jeg fik øje på delfinerne. En strandsengepasser kom til med en kikkert og snart stimlede folk sammen - også postkassemalerne, der trængte til en pause. Selv politiet kom anstigende, fordi de troede, at der var optøjer i strandkanten. Snart sludrede og grinte vi sammen i vores nyskabte fællesskab om delfinerne. For et øjeblik var krisen, postkassen og piraterne glemt, og jeg er ret sikker på, at ikke én af de tilstedeværende forældre ville levne Justin Bieber meget plads i dagens opdragelse, men sige: Glem det, og fis ned på stranden og kig på delfiner - og læs så dine lektier! Ofte skal der såmænd ikke så meget til for at kunne sige: Det har været en god dag - og mene det! he

lina

Layout / Trykning Norrbom Marketing S.L. Redaktion / bidrag Helle Espensen Jette Christiansen Kasper Ellesøe Arne Bjørndal Morten Møller Korrespondent i Málaga: José Antonio Sierra

Annoncer +34 952 58 15 53 Henrik Andersen henrik@norrbom.com Louise Pedersen louise@norrbom.com Mugge Fischer mugge@norrbom.com Sara Laine sara@norrbom.com

LA DANESA udkommer den første hverdag i måneden og kan gratis afhentes mere end 250 steder langs Costa del Sol. Udover hos annoncørerne kan bladet hentes i de danske klubber, Margrethekirken, golfklubber, på turistkontorerne og mange andre steder, som frekventeres af danskere. La Danesa findes også i Costa Bilers og DK-Bilers udlejningsbiler. Yderligere sendes LA DANESA til mange abonnenter i det øvrige Spanien og i Danmark.

Læs hele magasinet på nettet: www.ladanesa.com


Ærlig talt Vi skal kunne se dig i øjnene – ogsü i morgen. Derfor für din rüdgiver ingen bonus, nür du handler med os. Unikt? Müske. Men Ìrlig talt – for os er det bare sund fornuft.

YSKEANKÂ? IBRALTARžTD†›LF†Ă?Ă?Ă?ĂŠĂŒĂŠĂŠĂ?Ă“ĂŒĂŠĂ?›www.jyskebank.gi Jyske Bank (Gibraltar) Ltd. er under tilsyn af Financial Services Commision, Licens nr. FSC 001 00B. Services og produkter tilbydes ikke alle, fx ikke til personer med bopĂŚl i USA.


BOX Y HAVEM ØBELS ÆT Sæt som på billede. Normalt € 2299 Nu €

1.699

SA AN N TOR T O R IIN NI S P IISEBOR SEBORD Aluminium. Normalt No rmalt € 99

SAM SA MBA BA S SOL OLSE EN NG Aluminium. Fle ere fa r ver. Flere farver. Normalt No rmalt € 149 9

NU KUN €

9 99

SPAR S PAR

NU €

49

K A LLY KA YM MNOS NOS SPISEBORDSSTOL S PISEBORDSSTOL Normalt No rmalt € 55

NU €

39 9

T E R A S S P IIS TER SEB BO OR RD D Granit og galvaniseret vaniseret stål. 215x95 cm.

KUN €

659 9

34%

AP-7 A P-7

Møbelpakker Møbe elpakker fra f € 4.999 9 Moderne nordisk desig Moderne designede nede møble møbler, r, a i køkkenudsty alt køkkenudstyr, r, senge e og brugskunst

MA-427 M A-427 27

N-340

Marbella Marbella b

Hotel Hot H Ho otel e Puente Pue ente Romano Rom omano mano o Aldi A l i ldi N-340

Puerto P uerto José osé é Banús B s


BELLAM Y SOF AS Forskellige farver.

Sommer Udsalg

1.799

Priser fra €

S TTA AR S SP P IISEB SEBO OR RD 100x200 cm. Normalt No rmalt € 799

NU €

599

STT R S RE EET SO OFA FA 2 person. New York 2,5 York stof, mørkk rød. Normalt N No rmalt € 649

N € NU

499

E LLEVATIO E VAT I O N S S-SE N G , S IILV LV E R EN 9 0x200 ccm. m. 90x200 1 person person KUN €

899

Oasis Business Cente Center, r, Ctra. D De Cádiz KM 183 ∙ Golden Mil Mile, le, 29660 Marbella (Málaga) Tlf.: +34 952 772 139 ∙ mon-sat 10-21

www.loftroomers.com ww w.lo oftroomers.com

E L E VA T I O ELEVATI ONS NSS ENG LV E R SEN G,, S IILVER 1 80x200 cm. cm. 180x200 2p ersoner personer KUN €

1.599


J

U

N

I

2

0

1

3

DANES DANESA A DAN ESA

La revista danesa en España / Det danske magasin i Spanien

La revi sta dan esa en

• Interview • Nyhe der • Bolig • Finans • Udflu gter • Spor t • Fakta • Kultu r • Profiler • Politik • Mode • Helse

• Interview • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

EspañaJUNI 2013 / Det dan ske mag asin i Spa nien

LA

JUNI 201 3

La re vista dane sa en

Succes-for Olsen elsk fatteren Jussi Adl han er i er Spanien, og ersin når er der tid lejlighed i Bar celona, til at nyd skrevet på rom e livet og få anerne .

Succes-forfatteren Jussi AdlerOlsen elsker Spanien, og når han er i sin lejlighed i Barcelona, er der tid til at nyde livet og få skrevet på romanerne.

• Int erview • Ny he • Bo der lig • Fin ans • Ud flugte • Sp r ort • Fa kta • Ku ltur • Pr ofi • Po ler liti • Mo k de • He lse

Espa ña

/ De t da nske mag asin i

Span ien

JUNI 2013

Succ Olsenes-forfat han elsker teren Ju er er de i sin le Spanie ssi Adle n, skre r tid til jlighed og nå rr at vet på ro nyde i Barcel on man livet erne og få a, .

Her kan du se, hvad vi har valgt at fornøje dig med i denne måned.

www.lad anesa.c om

La Palm a

La Palma

La Palma (La Isla Bonita) er en perle af en ø, der ligger dér på kanten af Atlanterhavet, og den har, som alle de øvrige Kanarieøer, et behageligt klima året rundt.

www.ladanesa.com

Forfat Forfatteren, der forelsk teren, ede sig i der forelskede sig i Spanien Span Forf ien a der fo relsk tter ede e sig i Span,

La Palm a perle af (La Isla Bonit Diana Coro a) er os en Krisen ø, der ligger en gjorde Camp Nou Besøg Diana Coromines kanten minepå af For lidt dér på s skal næsten se For lidt over fire år siden vendte overFodboldentusiaster terhavet, som alle Atlan omstillingsparate fire år siden catalanske FC og den øvrige Krise Barcelonas stadion, Camp Nou, catalanske Diana Coromines tilbagede Næsten behag vendt n gjord Kana 10 årrieøer er gået,har, sidenfra Anja og Diana e eligt Corom et forskn , et besøger næstfra et forskningsophold i Danmark. klima inesSpaniens omstillin e os ingsode Clausåret Kielskov deres m2 hvis tilbag rundt.åbnede Hun500 phold savne største by. Her kommereduNæst helt tæt gsparate Hun savner af og til det nordiske i Danm Besøg på store showroom med udendørs ark. land, som, r af og til det en 10 på byens stolthed, Camp Nou nordiskeFC Barcelona. land, som, hun mener, på mange hun Claus Kielskår er gået, siden Fodb luksusboblebade i San Pedro. mener, måder på minder Anja og FC oldentusiaster måder minder om Catalonien. store show ov åbnede om Catal mange Barce skal deres onien. luksusbobl room med udend 500 m2 hvis de lonas stadion, næsten se besøger Camp ebade Nou, største Spaniens i San Pedroørs by. . på byens Her kommer næstLa Pa du helt stolthed, La Pa lma FC Barce tæt lona. perle lma (La Isla kan af en Bo ø, ten af Atl der ligg nita) er som Dia beh alle de anterh er dér en ave age na Co t, og på ligt øvrige For rom klim Ka lidt a åre narieø den har ines ove cat t run er, et , fra alansk r fire dt. e Dia år sid et Hun forskn na Co en ven Krise land, savner ingsop romine dte af og hold s tilb n gjo mådersom, hun til det i Danm age om stillin rde os min Næ der mener, nordis ark. gspa ste om ke på Claus n 10 Catalo mange rat år nien. store Kielsk er gåe e Besø luksus showro ov åbn t, siden Fodb g på boble om meede der Anja og Camp es bad d FC oldent e i Sa udendø 500 m2 Ba usi Nou hvis rcelon aster n Pe rs de bes as sta ska dro. største dio l næ øg på bye by. He er Sp n, Ca sten se ns sto r kom aniens mp No u, næ me lthe d, FC r du hel stBarce t tæ lona. t

nien

ww w.la dan esa .com La Palma (la isla bonita

IVÆRKSÆTTERPROFIL

Korte nyheder Shoptalk

Krisen gjorde os omstillingsparate

Set og sket på kysten

"

#

i salget af spabade og havemøbler måned efter måned, og det var, som om at alle englænderne pludselig var væk".

Forfatteren, der forelskede sig i Spanien &

Krisen gjorde os omstillingsparate La Palma - La Isla Bonita

!

!

$

Det er ikke ordet krise, der først dukker op, når man træder ind i Aquapool Spas flotte udstillingsbutik i industrikvarteret San Pedro de Alcántara nær Marbella. Showroomet i to etager er smagfuldt indrettet med de nyeste spamodeller sat sammen med stilfulde accessories, inspirerende billeder på væggene, grønne planter, dæmpet musik og duften af kaffe. Fra den ene dag til den anden Ikke desto mindre har krisen også været på besøg her, bekræfter Anja Kielskov, da vi sætter os med våde hænder efter en kort rundvisning på første sal, hvor test-spaen står klar med sine 38 grader varme vand. Hendes mand og partner Claus Kielskov nikker: "Jeg husker det, som om krisen ramte os fra den ene dag til den anden dengang i oktober 2008. I hvert fald kunne vi se et drastisk fald

Krisen blev en realitet På det tidspunkt havde parret to nye butikker i henholdsvis Algarrobo øst for Málaga og i Centro Idea i Mijas, og de havde ansat fire sælgere og to teknikere, der skulle holde hjulene i gang og alle var på faste kontrakter. Privat havde ægteparret udvidet familien, så de nu havde to drenge på seks og tre år. "Det var en stressende periode, for vi havde masser af udgifter, som skulle dækkes samtidig med et faldende salg, et stort varelager og for lidt tid til familielivet. Det var ikke en holdbar situation. Vi vidste, at vi måtte sadle om", fortæller han. En afgørende weekend Anja og Claus kontaktede deres amerikanske samarbejdspartnere fra Hot Spring Spas. Det var dem, der havde fået dem i gang med forretningen i første omgang, og de satte tid af til at komme med input til løsninger i forhold til firmaets fremtidige drift. Herefter tog Anja og Claus en weekend ud af kalenderen, fik børnene passet og begyndte at vende hver en sten i virksomheden. Den weekend skulle vise sig at blive afgørende for firmaets overlevelse. "I de tre dage kom vi ned i hver en detalje i vores regnskaber, vi fik omstruktureret vores strategi, fik nye produkter ind og lukkede

ned for samarbejde med de leverandører, hvis produkter ikke gav os overskud længere. Da weekenden var ovre, stod vi med en komplet plan for de næste 12 måneder med fornyet energi og iver efter at smøge ærmerne op og komme i gang. Efter seks måneder havde vi lukket to butikker, afskediget fem ansatte, reduceret vores lager og samtidig udvidet vores sortiment, så vi nu kunne tilbyde spabade i alle prisklasser, frem for kun at føre de dyreste mærker", fortæller Anja og peger på to spa-modeller i hver sin ende af skalaen; den ene koster 5.000 euro og den anden 20.000 euro. Slæk aldrig på standarderne "Vi har lært at være ekstremt omstillingsparate og tage hurtige beslutninger, og det, tror jeg, har været medvirkende til vores succes. Samtidig har vi bibeholdt vores høje serviceniveau og den personlige kontakt med kunderne. Det har altid været vigtigt for os at give kunden ekstraordinær god service, og det er det stadig. Og så har vi ikke slækket på vores standarder; hvilket kan synes banalt, men faktisk ikke er en selvfølge, har vi erfaret. Små ting som at her er rent, ryddet op, at vores åbningstider bliver overholdt, at vi altid tager telefonen - også i weekenden, at vi leverer til tiden, at vi har de nyeste modeller på lager, at vi løbende holder os opdaterede via kurser, og at vi bruger meget tid på at rådgive og vejlede kunderne både før og efter et salg, tror jeg har haft stor be-

La Palma - la isla bonita Af Else Byskov, fotos af Erik Gadegaard og Else Byskov 28 - LA DANESA

26 - LA DANESA

Catalonier: Tænker tit på medister, sovs og kartofler Flyvidenskab for begyndere Fortvivlede spaniere besætter tomme huse

Fortvivlede spaniere besætter tomme huse Málaga CF kan klare sig uden sheiken

Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Catalonier: Tænker tit på medister, sovs og kartofler

Opskrifter - Pilgrimsmuslinger over en kam Bobler, brister, vabler og tomme lufthavne Aktuelt - om situationen i Spanien Nyt fra Danes Worldwide

For lidt over fire år siden vendte catalanske Diana Coromines tilbage fra et semesterlangt forskningsophold i Danmark. Men hun savner af og til det nordiske land, som, hun mener, på mange måder minder om Catalonien.

Vi er naturligvis fra Sydeuropa. Vi taler højt som italienerne, vi bruger meget vores hænder og kropsprog, når vi taler, men vi har mange af de samme værdier som danskerne.

Dansk couchsurfer i Spanien

På Passeig de Gràcia i Barcelona tæt på Antoni Gaudís berømte Casa Batlló går Diana Coromines mig i møde, og vi sætter os på en café med en kop kaffe. Diana Coromines er 34 år og født og opvokset i Barcelona, men hun har ikke boet hele sit liv i den catalanske hovedstad. Rejselysten har altid været stor, og hun har både boet i Wien, Berlin og København. Hun boede i København fra september til december 2008 i forbindelse med et forskningsophold, mens hun var i gang med sin ph.d. i oversættelse og tolkning. Selvom det er over fire år siden, hun flyttede derfra, tænker Diana Coromines ind imellem på Danmark. ”Det må lyde lidt mærkeligt, men når jeg tænker på Danmark, tænker jeg ofte på mad. I Catalonien har man idéen om, at mad i Norden ikke er så godt som i Syden, men det tror jeg ikke. Jeg elsker

dansk mad, og jeg kan især godt lide de typiske retter med kød, kartofler og sovs og også medister, risengrød, ris a la mande og alt, hvad man kan få på et bageri, kan jeg også rigtig godt lide. Især kanelsnegle,” fortæller Diana Coromines.

rene. Men i Danmark er der rent, og man er punktlig, og det elsker jeg. Det hele er godt organiseret, og man kan stole på systemet. I Catalonien fungerer det ikke på samme måde, og der er ikke den samme orden,” siger Diana Coromines og fortsætter.

Danskere minder om cataloniere Diana Coromines elsker sit land, som hun siger, også selv om Catalonien officielt set er en del af Spanien. Alligevel ser hun store forskelle, når hun sammenligner Catalonien med resten af Spanien, for hun mener, at catalonierne har flere ting til fælles med danskerne, selvom alt ikke fungerer helt lige så godt her.

”Men vi cataloniere minder lidt om danskere. I Catalonien er det lidt mere seriøst end i Spanien. Vi vil gerne have et system, som det i Norden. Vi er naturligvis fra Sydeuropa. Vi taler højt som italienerne, vi bruger meget vores hænder og kropsprog, når vi taler, men vi har mange af de samme værdier som danskerne. Vi elsker at arbejde, vi arbejder hårdt, og vores humor minder meget om jeres.”

”Danmark er et meget ordentligt sted at være. Mit indtryk er, at alting virker godt. På det punkt ligner Danmark ikke Catalonien, hvor der er meget, der ikke fungerer. For eksempel kommer folk ikke til tiden, og gaderne er ikke

Diana Coromines fandt for første gang ud af, at den catalanske og danske humor minder meget om hinanden, da hun var på et udvekslingsophold i Wien for omkring ti år siden.

# %' 1 &'-% % 1 /% $- "" % ' &#! $%* % 0%" ' " #! , $- " & ''

… og nu kan de blive – i hvert fald i Andalusien 350.000 mennesker er blevet smidt ud af deres hjem, mindst én million tomme boliger, skyhøj arbejdsløshed og øgede sociale problemer, har medvirket til, at der nu er besættere her i Spanien. La Danesa har besøgt et par af dem i et hus i Málaga. Af Arne Bjørndal (tekst & foto)

”Her bor 40 mennesker i alle aldre, fra fire måneder og opefter. Flere af dem er blevet smidt ud af deres boliger og mange er arbejdsløse. Blandt besætterne er der 13 familier med til sammen 10 børn,” siger Fali eller Rafael Doblas, 41, som han egentligt hedder. Fali er talsmand for organisationen ”Stop Desahucios” (Stop Udsmidningerne). Vil besætte flere ejendomme Vi sidder i en af de besatte og sporadisk møblerede lejligheder i et højhus i Málaga by. Ifølge Fali står mindst 25 andre familier og grupper af boligsøgende i Málaga by klar til at besætte lignende lejlighedskomplekser – først og fremmest her i den gamle arbejderbydel La Trinidad. Allerede i 2006 blev en boligblok besat i en af nabogaderne. Der har besætterne fået en lejeaftale med ejeren. Aftalen skal fornyes hvert år. Fremtiden er usikker for besætterne. Foreløbig tror Fali, at de i hvert fald kan blive boende frem til juli, hvis deres advokat har ret. Uventet hjælp ”Alligevel ser vi lysere på det nu,” siger Fali. Han bemærker, at Junta de Andalucías uventede initiativer i begyndelsen af april søger at finde udlejere, banker og andre finansielle institutioner, som sidder på tomme boliger. Desuden kan myndighederne i visse tilfælde ekspropriere boliger i op til tre år, så beboere truet med udsættelse af boligen, fordi de ikke kan overholde deres afdrag og betale husleje på grund af fx arbejdsløshed, kan blive boende. Juntaen, en koalition mellem PSOE og Izquierda Unida - IU, møder modstand fra blandt andet regeringspartiet i Madrid, Partido Popular. De bestrider lovligheden af eksproprieringerne i Andalusien. 36 - LA DANESA

32 - LA DANESA

Finans med Nordea En spaniensdansker ser tilbage

Af Jette Christiansen

Aktuelt

COUCHSURFING Af Nanna Lunnemann, nanna@norrbom.com

Mød Astrid Berg Navn: Astrid Berg Bosat: Madrid Født: 6. oktober 1983 i Aarhus Uddannelse: Cand. soc. i politisk kommunikation og opinionsstudier Beskæftigelse: Journalist for DR

Fodboldhistorie og stadionbesøg på Camp Nou ¿Qué pasa?

”På sigt er det største problem, at der ikke er udsigt til, at skuden vender” Seks millioner arbejdsløse og 400.000 husudsættelser, demonstrationer og kongelige skandaler er realiteterne i dagens Spanien, og for en stor del af en tilsyneladende apatisk befolkning er det komplekse og uoverskuelige størrelser. Der findes bevægelser, som 15M, der ønsker radikale ændringer imod venstre, og en bevægelse, España 2000, der trækker i den modsatte retning. Omkring Spaniens aktuelle og akutte lidelser har vi talt med Astrid Berg, der siden 2009 har boet i Madrid. Her har hun bl.a. taget en master i politisk kommunikation på Universidad Rey Juan Carlos. Inden da boede hun et halvt års tid i Málaga. Hun er i Barcelona med jævne mellemrum, og rejser rundt i Spaniens regioner både på ferie og i forbindelse med sit arbejde. Hun har således fingeren på pulsen, også fra Spaniens hovedstad, hun er DR’s journalist i Spanien, og vi har bedt hende om at bidrage til debatten på disse sider.

Golfsiderne Klubber og foreninger Helse og sundhed

Dansk

couchsurfer i Spanien Benjamin Riise startede med at couchsurfe i foråret 2009, da han var i Sydamerika med en ven. Her brugte de vennens sofasurf-profil i Chile og Argentina. Det var første gang, at Benjamin Riise stiftede bekendtskab med konceptet. Den efterfølgende sommer oprettede han sin egen profil. ”Jeg skulle besøge en ven i Belgien og havde brug for en overnatning i Bruxelles. Jeg er blevet rigtig bidt af det, specielt den del med at have folk boende. Jeg kan bedst lide rollen som vært, fordi der kender jeg stedet og kan vise folk rundt.” ”Når man begynder er profilen meget tom. Det fungerer som et socialt netværk, hvor man får venner og efterlader referencer til folk, så de kan se, hvilken type person man er,” fortæller Benjamin Riise, der siden hen har brugt couchsurfing flittigt.

52 - LA DANESA

Benjamin Riise har som couchsurfer boet hos folk i Chile, Argentina, Afrika (Kenya, Tanzania og Sydafrika), Belgien, Holland og Spanien. Han har boet i Kolding, Aarhus, Valencia og nu i Fuengirola, hvor han har haft besøgende fra Polen, Kina, Korea, Uganda, USA, Mexico, Columbia, Tyskland, England og Frankrig. Og én oplevelse som couchsurfer står stadig stærkt i hukommelsen. ”Sidste år, da jeg boede i Valencia, cyklede jeg derfra til Barcelona og couchsurfede hver aften. Det første overnatningssted var i Castellón. Min vært kunne godt lide at cykle og endte med at følge med. Jeg havde kun adressen på min vært til næste aften, og vi var først fremme klokken ni om aftenen. Vi kom begge to indenfor og fik et måltid mad. Næste dag cyklede han en anden rute tilbage, og jeg fortsatte nordpå. Det er den

allerbedste oplevelse, jeg har haft. Han var jo en af mine værter, som jeg endte med at tage med videre,” griner Benjamin Riise, der også har haft mindre gode oplevelser med couchsurfing. ”Det værste, der sker med det her, er, når man ikke har noget til fælles, og man går helt skidt af hinanden. Da jeg boede i Valencia, havde jeg et polsk par på besøg. De havde ikke prøvet det så meget før, og de havde heller ikke forstået, hvad det gik ud på. De blev også en nat mindre, end de skulle. Der var bare ikke rigtigt nogen kemi,” fortæller han og fortsætter: ”Man skal være åben overfor sin vært og bruge tid sammen med den, man bor sammen med. Ellers går idéen lidt tabt. Der er mange, der bruger det på den forkerte måde, hvor de bruger det som et hotel, fordi de skal besøge byen og er ude hele dagen.” Til at starte med er konceptet lavet som en kulturudveksling. Eftersom det er blevet større og større, er der mange, der ser det som en nem måde at bo gratis på. Det har fået Benjamin Riise til at understrege netop den del på sin profil. ”Jeg har skrevet, at man skal bruge det på den rigtige måde, hvis man skal være gæst hos mig. Men det kan man også hurtigt se, når man får en anmodning. Man kan mærke, om folk virkelig går op i det og har læst din profil og har mod på at lære dig at kende, og ikke bare sender en masse anmodninger ud og bare håber på, at de får svar fra en eller anden.”

Også Astrid Berg mener, at Spaniens altdominerende problem er den store ledighed og dens konsekvenser, der kan få meget lange skygger. “På lidt længere sigt er det største problem, at der ikke er udsigt til, at skuden vender – hverken økonomisk eller socialt. Med en ledighedsprocent på 27, en stadigt ældre befolkning og en økonomi i recession er det svært at se, hvordan de skal komme ud af krisen. Denne krise vil mærke Spanien mange år frem,“ siger Astrid Berg. Siden kæden i 2008 hoppede af den spanske økonomi, er her foretaget 400.000 husudsættelser. Boliglånene er for høje, og når alle i en husstand bliver arbejdsløse, retten til understøttelse rinder ud, så banker foged og politi på døren, og umiddelbart ser der ikke

Rubrikannoncer Annoncørregister

Benjamin Riise er 23 år og couchsurfer. Idéen med konceptet ’Couchsurfing’ er, at man møder nye mennesker samtidig med, man har et sted at bo. Det handler om at være rejsende eller selv at modtage en rejsende, der kommer til ens by for at bo, og som vælger din sofa, enten fordi der ikke er råd til at bo på hotel eller fordi det er sjovere at sofasurfe.

Sådan er Benjamin som vært Når Benjamin Riise har besøg, plejer han at inkludere sine gæster i sit liv: Gøre ting med dem, som han ellers ville have gjort. Hvis han skal til fest om lørdagen, tager han dem med, hvis det er muligt. Kunsten er at integrere dem på den måde. ”Når man er vært, forventer man, at de folk, der kommer, bidrager lidt til husholdningen. Det 58 - LA DANESA

GOD FORNØJELSE!

8 14 20 22 26 28 32 34 36 40 44 48 52 56 58 60 61 62 66 70 72 74 82 83

- den smukke ø) er den nordvestligste af de Kanariske øer, og den er 708 km2 stor med 80.000 indbyggere. Det er en perle af en ø, der ligger dér på kanten af Atlanterhavet og den har, som alle de øvrige Kanarieøer, et behageligt klima året rundt.

Næsten 10 år er gået, siden Anja og Claus Kielskov åbnede deres 500 m2 store showroom med udendørs luksusboblebade i San Pedro. Selvom de i dag har en blomstrende forretning og et velrenommeret navn på kysten, har vejen til deres succes ikke været en flamencodans på roser. Fra en opstart med tre udstillingsspaer i baghaven, ekspanderede de på kort tid til tre butikker og seks ansatte, men da byggeboblen brast i 2008 måtte parret reagere hurtigt for at klare krisen.

Læs hele magasinet på nettet: www.ladanesa.com

LA

LA


KØKKEN, BAD OG GARDEROBE • HAVEMØBLER • BRUGSKUNST

BUD an L I T ER pe som k N I A T CONsiv sofagrupfter ønske.

Opsat i Marbella

e u Ekskl ensættes s vejr. g samt a m l e l s m o a t t l s s a Tåler s sofa, 2 : 3499 € r e ør erson 60 cm. F p 3 : . x 0 Eks rd 13 o b s a gl 99€

9 NU: 1

HÅNDLAVET • Eget snedkerværksted giver utallige muligheder og holder priserne nede. • Intet for stort og intet for småt. • Alle stilarter. • Kom ind for et uforpligtende tilbud. • Totalentrepriser. FACTORY MIJAS COSTA

SHOWROOM FUENGIROLA

Calle Limonar 61 29651 Mijas Costa

Calle José Cubero Yiyo 3 (Ved feriapladsen) Tlf.: 951 260 360

WWW.NORDICMUEBLES.COM


kortenyheder

Repsol kan fortsætte med at lede efter gas ud for Costa del Sol.

Repsol får to år mere til at søge gas ved Costa del Sol Olieselskabet Repsol har netop fået forlænget fristen til at lede efter gas i havet ud for Costa del Sol. Det er Industriministeriet, der har bevilget forlængelsen af tilladelsen, der nu løber til sensommeren 2015. Repsol har siden 2004 søgt om at foretage undersøgelser i havet ud for kysten, da man formoder, at der findes store mængder gas. Repsol har dog indtil videre ikke kunnet komme i gang med sit arbejde. Tilladelsen blev givet i 2004, men jagten efter gas gik først i gang i 2011. Først skulle der nemlig foretages en undersøgelse af de miljø- og turistmæssige konsekvenser af undersøgelserne i havet. Først i 2011 fik Repsol tilladelsen, men på den betingelse, at deres arbejde kun kunne udføres i perioden fra februar til april hvert år for at undgå, at arbejdet går ud over turismen i området samt hvalernes migration i Middelhavet. Eftersom miljøundersøgelserne blev trukket i langdrag, har Repsol derfor nu fået udvidet sin tilladelse til 2015. De mange forsinkelser har blandt andet betydet, at den boreplatform, som Repsol havde ud for Costa del Sol, måtte rykkes til Marokko. Undersøgelserne vil ikke vare mere end 29 til 41 dage. Og hvis der skulle vise sig at være gas i havet, skal Repsol endnu en gang søge om tilladelse til at fortsætte arbejdet. Projektet har mødt meget modstand, specielt fordi boreplatformen vil blive placeret i havet mellem Fuengirola og Mijas, og at det vil få stor indflydelse på turismen i området.

Årets Cudeca Walkathon Dette års Cudeca Walkathon indbragte intet mindre end 22.500 euro, og så til et godt formål. Søndag den 12. maj holdt Cudeca den årlige Walkathon. Arrangementet samlede over 1.000 personer i alle aldre og nationaliteter. Formålet var at skaffe midler til at hjælpe Cudeca Cancer Care Hospice. Pengene går forsat til palliativ pleje af uhelbredeligt syge samt til støtte til deres familier. Cudeca tilbyder behandlingerne gratis takket være et professionelt hold af læger, psykologer, socialråd-

Kongen afstår sin yacht Spaniens kong Juan Carlos har besluttet at overdrage sin yacht, Fortuna, til staten. Ifølge kongehuset mener monarken, at det i disse så svære tider ikke giver mening at holde en lystbåd. Den var ellers en gave fra lokalregeringen på Balearerne og en gruppe forretningsfolk, som gav 21 millioner euro til at betale gaven. Fortuna er 41,5 meter lang og ligger normalt i havnen i Palma på Mallorca, i nærheden af kongefamiliens sommerresidens, Marivent. Den er dog dyr i drift. Det koster eksempelvis 20.000 euro at fylde brændstof på. Kongen benyttede sidst båden i august sidste år; en tur på omkring seks timer, og det er derfor, at han har truffet beslutningen om at afstå båden for ”at sætte et godt eksempel”.

Thomas Helmig

Live

Lørdag 28. september kl. 20.00

Castillo Sohail - Fuengirola 8 - LA DANESA

givere, sygeplejersker samt mange frivillige. Hele dagen var der liveoptræden med Mel Williams og andre kunstnere som Arran Harding, Tarifa Plana og mange flere. Til børnene var der ansigtsmaling, hoppeborge og spil arrangeret af Exploramás. Og til de voksne var der lodtrækninger og paella. Til sidst takkede Cudeca deltagerne og de over 80 frivillige, der havde gjort den 11. udgave af Walkathon muligt sammen med uvurderlig hjælp fra en masse sponsorer.

Før denne båd havde kongen to andre af samme navn, hvoraf den sidste var en gave fra den nu afdøde saudiarabiske kong Fahd. Ministerrådet skal nu afgøre, hvorvidt staten skal beholde eller sælge båden.

Fortuna sejlede sidst i august sidste år i Palma-bugten.


DEN ULTIMATIVE FORKÆLELSE

Sommertilbud Limelight Bolt spa, 4 sæder med LED-lys. Prisen inkluderer låg. Musiksystem kan installeres.

Pris kun: 7.600 euros

Lige nu 18 spas i udstilingen. Bestil tid til at prøve vores testspa, og mærk hvad spa-massage kan gøre for dig

Super afslapningsform efter sport som golf, tennis eller lign.

• Kystens største forhandler af spa med 9 års erfaring. • Salg og service af amerikanske spa fra verdens største spaprodcuent; Watkins.

Besøg vort showroom og se de mange modeller og muligheder.

• 500 m2 udstilling, samt privat spatest-område. • Eget service- og installationsteam. • Service- og vedligeholdelseskontrakter. Anja og Claus, ejere af Aquapool Spas.

!$% $ ! .'* + &/ + * . .! % !$ $$ * 2$ '+ (0 ''#


kortenyheder

Landsbyen Júzcar i Serranía de Ronda har siden den 16. juni 2011 officielt været verdens eneste smølfeby.

Verdens eneste smølfeby gør sig klar til Smølferne 2 I juli får Smølferne 2 verdenspremiere, og derfor er borgerne i den lille landsby Júzcar i Serranía de Ronda allerede nu i gang med at male byen blå. Også kirken vil endnu en gang blive malet blå. Der er indkøbt over 100 bøtter, hvilket svarer til over 2.500 kilo blå maling. Byens borgmester, David Fernández, der allerede har været i kontakt med Sony Pictures, der står bag produktionen af Smølferne 2, fortæller, at byens borgere tager titlen som den eneste smølfeby i verden meget højtideligt. Borgmesteren har afsluttet forhandlingerne med Sony, og denne gang vil byen, trods sine kun 250 indbyggere, være parate til at tage i mod de mange turister, der efterfølgende ønsker at besøge byen. Der vil blandt andet blive flere parkeringspladser til både biler og busser, souvenirbutikker og forskellige aktiviteter, der har med smølferne at gøre.

I Andalusien alene er 4.604 boliger nu reddet fra bulldozerne; det samme er 863 chiringuitos og 109 hoteller.

Ny kystlovgivning redder boligejere Den nye kystlovgivning, Ley de Costas, som den spanske kongres vedtog fredag, og som erstatter lovgivningen fra 1988, redder taget for mange betrængte og bekymrede boligejere. Den tidligere lov dikterede, at man ikke måtte bygge tættere end 100 meter fra vandkanten. Det skyldes miljøhensyn og den traditionelle regel om, at alle kyster skal være tilgængelige for alle spaniere. Som bekendt er der dog blevet bygget meget: både private boliger, hoteller og strandbarer, de såkaldte chiringuitos. De er bygget nærmest helt nede ved vandkanten. Mange mennesker, spaniere såvel som udlændinge, har købt disse boliger, der tilsyneladende havde alle de nødvendige tilladelser; altså har køberne underskrevet skøderne i god tro. Alligevel har myndighedernes arbejde med en ny kystlovgivning og en håndhævelse af førnævnte regel betydet, at bo-

ligejere har levet med truslen om, at deres ejendom kunne risikere at blive jævnet med jorden. Den nye lov giver mange af disse boligejere amnesti, og derfor kan de foreløbig beholde deres ejendomme i 75 år. I visse tilfælde ændres reglen om de 100 meter til bare 20 meter. De nye regler inkluderer i alt 170 ændringer, som blev godkendt af medlemmer af det regerende parti, PP, samt det catalanske parti CiU. I Andalusien alene er 4.604 boliger nu reddet fra bulldozerne; det samme er 863 chiringuitos og 109 hoteller. Det gælder dog ikke det meget omtalte og udskældte hotel Agarrobico i Almería, som ligger blot 25 meter fra vandet. PP mener, at den nye lov netop vil forhindre opførelse af bygninger som det hotel, mens miljøorganisationernes kritik lyder, at regeringen er på vej mod en privatisering af landets kyster.

Mere end 95.000 tomme boliger i Málaga-provinsens 15 største kommuner

Byrådsmedlem i Nerja, José Miguel Jimena, fremviser bogen, der har været udlånt siden den 25. maj 1961.

Udlånt bog tilbage på bibliotek efter 52 år Det er første gang i Nerjas historie, at en tidligere borger i byen har afleveret en bog tilbage efter hele 52 år. Manden, en pensionist, der ønsker at være anonym, havde bogen stående i sin bogreol, både mens han boede i Nerja samt de sidste mange år i sin bolig i Málaga. Hver gang hans øjne fangede bogen, fik han dårlig samvittighed, og derfor besluttede han for nylig at aflevere bogen tilbage til biblioteket. Det er sket før, at bøger afleveres tilbage efter fire til fem år, men ifølge byrådsmedlem José Miguel Jimena (PP) er det første gang i byens historie, at en bog har været udlånt så længe. Bogen “El lenguaje, introducción lingüística a la Historia” af Joseph Vendryès, der blev udlånt den 25. maj 1961, kan nu igen findes på boghylderne på biblioteket Salvador Rueda i Nerja.

10 - LA DANESA

I front ligger Rincón de la Victoria med 12,7 procent ubeboede boliger, hvilket svarer til mere en 4.000 boliger. Samtidig er Rincón de la Victoria den by i Spanien, der i perioden fra 2001 til 2011 har oplevet den tredje-største stigning i antallet af tomme boliger. Tallet for hele provinsen er i samme periode steget med

413 procent. Undersøgelsen, der er foretaget af INE, Spaniens Statistiske Institut, konstaterer samtidig, at tallet ikke er så højt som først frygtet. Samtidig viser undersøgelsen, at det er byer med mange borgere, der også har det højeste antal ubeboede boliger. I Málaga by står 28.410 boliger tomme, i Marbella er tallet 11.379, Torremolinos 7.993 og i Mijas 7.003. Rincón de la Victoria overgås kun af Conil de la Frontera i Cádiz-provinsen, hvor antallet af tomme boliger de sidste ti år steget med 474 procent samt Mogán i Las Palmas på Gran Canaria, der har haft en stigning på 469 procent.

Spaniens gæld på lige fod med andre EU-lande Spaniens økonomi er ifølge Eurostats, Det Europæiske Statistiske Institut, nyligt offentliggjorte tal over Euro-landendes offentlige gæld i 2012 i forhold til BNP, på samme niveau som gennemsnittet. I gennemsnit er gælden i de 17 lande, der har euro som valuta, på 85 procent, og i Spanien er den på præcis det samme. For fem år siden var gælden på 36 procent. Til sammenligning er de 27 EU-landes gæld på

gennemsnitligt 91 procent; Danmarks på 46 procent. Værst står det til i Grækenland, som har en gæld på næsten 160 procent. Også Italiens og Portugals gæld er over 100 procent. Ifølge Maastricht-aftalen fra 1991 må den offentlige gæld ikke overstige 60 procent af BNP, men det er de færreste lande, som overholder den regel.


kortenyheder

Nu sættes der en stopper for ulovlig taxakørsel i Andalusien. Så flot skulle lystbådehavnen La Bajadilla have været.

Sheiken skal alligevel ikke udbygge lystbådehavn i Marbella Den qatarske sheik Abdullah Al-Thani, den samme mand som ejer fodboldklubben Málaga CF, kommer sandsynligvis ikke til at udbygge lystbådehavnen La Bajadilla i Marbella. Udvidelsen af havnen har ellers de senere år været et at de mest ambitiøse projekter på Costa del Sol, og den forventedes at give 1.221 bådpladser og en mole til større krydstogtskibe samt skabe 3.000 arbejdspladser. Men den andalusiske lokalregering har taget det første skridt imod en annullering af tilladelserne til driften og havnebyggeriet. Tilladelsen blev ellers givet, efter aftalen blev underskrevet i december 2011, en aftale hvormed sheiken skulle foretage udvidelsen og drive havnen i samarbejde med et selskab, der er ejet af kommunen i Marbella. Han overtog i starten af 2012 driften af den nuværende havn, hvor der er plads til 268 både. Men sheiken har ikke betalt den aftalte leje på 750.000 euro om året, skriver avisen El País. Han menes heller ikke at have betalt leverandører, og sært nok heller ikke indkrævet leje for lokaler i havnen eller for de eksisterende bådpladser, for hvilke de andalusiske havnemyndigheder, APPA, tidligere tjente 900.000 euro om året. De manglende betalinger har to gange medført, at sheiken har fået en bøde på 25.000 euro og senest én på 130.000 euro, efter han ikke reagerede på de førstnævnte. I januar gav myndighederne ham en frist på tre måneder, en frist som udløb i maj. Ifølge dagbladet Diario Sur har flere andre selskaber, heriblandt et engelsk og to saudiarabiske, vist interessere i at overtage rettighederne til driften og udvidelsen af lystbådehavnen.

Dopingdom i dopingsag appelleres Efter dommen i dopingskandalen, kendt som Operación Puerto, endelig faldt i slutningen af april har Den Internationale Cykelunion, UCI, Det Internationale Anti Doping Agentur, Wada, Den Italienske Olympiske Komité, CONI og den spanske anklager i sagen ifølge BBC appelleret sagen om, at 216 beslaglagte poser med blod skal destrueres. De ønsker, at det bliver afsløret, hvem blodet tilhører. Den hovedmistænkte i sagen er den spanske læge Eufemiano Fuentes, der blev idømt et års betinget fængsel for at have bragt folkesundheden i fare ved blandt andet bloddoping af cykelryttere.

12 - LA DANESA

”Pirattaxachauffører” under luppen Junta de Andalucía har besluttet at intensivere undersøgelsen af formodede ”pirattaxachauffører”. Siden starten af 2012 er 161 sager om pirattaxakørsel kommet under luppen, og heraf er 43 allerede blevet pålagt bøder for at tilbyde taxikørsel uden de nødvendige tilladelser. Bøderne ligger i størrelsesordenen 1.501 euro til 4.601 euro. Udover at stoppe den ulovlige taxakørsel i Andalusien ønsker Junta de Andalucía at beskytte de

legale taxachauffører, der i disse tider kæmper for at overleve, samt forbrugerne der ved anvendelse at pirattaxaer ikke er beskyttet af forbrugerlovgivningen. Da det ikke er en nem opgave at lokalisere ”pirattaxachaufførerne”, har Junta de Andalucía indgået et samarbejde med de mange taxachauffører i Andalusien, der selvfølgelig også ønsker at sætte en stopper for den ulovlige taxakørsel.

48 togstationer risikerer lukning selskab, Renfe, og man foreslår at lukke 48 togstationer og reducere ankomster og afgange med gennemsnitligt 32 procent på 127 linjer. Lukningen skulle dreje sig om de økonomisk mindst effektive linjer, der har en gennemsnitlig belægning på bare 8,4 procent, hvor indtægterne fra billetsalg kun dækker 16,2 procent af omkostningerne ved at drive ruterne. Blandt de berørte linjer bliver Valladolid-Ávila, Madrid-Ávila og Vigo-Ourense, mens også HuSparekniven rammer togselskabet Renfes urentable linjer. elva i Andalusien forventes at få færre tog. Ministeren i Fomento, Ana Pastor (PP), har dog Ministerio de Fomento, der blandt andet dækudtalt, at man alligevel ikke vil lukke toglinjer, ker infrastrukturen, leder hele tiden efter stemen at togene bare ikke længere skal stoppe der at skære med sparekniven. Nu har på de urentable stationer. Men levetiden for ministeriet kastet blikket på det statsejede tog- stationer uden tog vil måske blive begrænset.

Endnu engang studeres mulighederne for tog til Marbella Den længe ønskede forlængelse af togbanen til Marbella kan måske blive en realitet i en ikke uoverskuelig fremtid. Det er lokaltoget mellem Málaga og Fuengirola, der er behov for at føre til Marbella. Der har i løbet af årene været mange planer og endnu flere rygter om, at nu skulle det ske, og endnu engang tages det første skridt. I hvert fald har Ministerio de Fomento, der blandt andet dækker infrastruktur, ifølge dagbladet Diario Sur nedsat en kommission, der skal undersøge mulighederne. “Her har man underskrevet protokoller, man har

meddelt ting, man har ligefrem talt om hurtigtog, men når det kommer til ministeriet, er det eneste, vi kender til, en hensigtserklæring,” siger ministeren for Fomento, Ana Pastor, til avisen. Ministeriet skal nu lede undersøgelsen af, om det geografisk og økonomisk kan lade sig gøre at forlænge togbanen. En af forhindringerne er den tæt bebyggede kyststrækning mellem de to byer, hvorfor der har været tale om at føre banen under jorden, hvilket ifølge Junta de Andalucía har et prisskilt på fire milliarder euro.

Årets Vuelta-hold på plads Arrangørerne af Spanien Rundt, Vuelta a España har tildelt wild cards til spanske Caja Rural, franske Cofidis og tyske Team NetAppEndura. Derudover deltager naturligvis de 19 forhåndskvalificerede hold, der er en del af UCI World Tour. Det bliver 68. gang, løbet kører, og det begynder den 24. august i Villanova de Arousa i Galicien. Sidste år kom Vueltaen ikke til

Sydspanien, eftersom ingen havde kunnet sponsorere besøget, men i år køres tre etaper i Andalusien. Etape otte går fra Jerez de la Frontera, etape ni fra Antequera til Valdepeña de Jaén, og endelig fører den 10. etape fra Torredelcampo til Gûejar Sierra i Granada. Løbet slutter efter 21 etaper og sammenlagt 3.319,1 km den 21. september i Madrid.


Seks måneders frist til Sean Connery

Dobbelt statsborgerskab i sigte Partiet Venstre ændrede i maj opfattelse omkring dobbelt statsborgerskab. Fra før at være imod at give udenlandsdanskere mulighed for det dobbelte statsborgerskab til nu at støtte en lovændring, der vil tillade det. For mange danskere, der ønsker at integrere sig fuldt ud, og dem som måske har stiftet familie i Spanien, vil det betyde meget, at de kan blive spanske statsborgere uden at skulle give afkald på det danske statsborgerskab. Det er ikke kun et spørgsmål om at kunne beholde det danske pas, men også om følelser og tilhørsforhold til hjemlandet, som mange ikke ønsker at miste. Og det handler om mulig stemmeret, hvor udenlandsdanskere, som situationen er nu, hverken har ret til at stemme til Folketingsvalgene i Danmark eller til tilsvarende valg i Spanien, hvilket demokratisk set er uacceptabelt. Hvad en mulig lovændring skal indeholde, vil først blive debatteret til efteråret. En arbejdsgruppe ser nu på en række juridiske problemstillinger. Danmarks justitsminister, Morten Bødskov (S), har til DR udtalt, at når det handler om statsborgerskab, så er det jo reguleret efter Danmarks grundlov, og at det er forholdene til den og forholdene til Danmarks internationale forpligtelser, som det er nødvendigt at få belyst. Socialdemokraterne, Radikale og SF er i deres regeringsgrundlag for dobbelt statsborgerskab, og nu får de altså støtte fra Venstre. Af de 27 EU-lande tillader de 20 dobbelt statsborgerskab, og heriblandt er Spanien. Nogle lande har dog visse restriktioner.

Den skotske skuespiller Sean Connery og hans hustru, Micheline Roquebrune, har fået seks måneder til at svare på spørgsmål angående salget af deres ejendom i Marbella, kendt som Casa Malibu. Ordren kommer fra domstolen i samme by, hvorfra man leder undersøgelsen i korruptionssagen kendt som Operación Goldfinger, der selvfølgelig og måske passende er opkaldt efter Connerys

James Bond-film af samme navn. Parret, der nu bor på Bahamas, blev først nævnt i sagen for tre år siden som en del af skandalen, hvori de er beskyldt for uregelmæssigheder i forbindelse med salget af ejendommen, som de havde haft i omkring 20 år, og som de tilsyneladende solgte for 5,5 millioner euro. Efter salget blev 72 lejligheder opført på parrets grund, selvom der kun var givet byggetilladelser til fem huse, og hele denne opførelse skulle have givet et overskud på 53 millioner euro, hvoraf en del skulle være sendt til en udenlandsk bankkonto. Domstolen mener, at Connery, nu 82 år, samt Roquebrune skulle have været meddelagtige i dette nummer og have samarbejdet med det selskab, der opførte lejlighederne. Blandt de i alt 17 tiltalte i sagen er desuden tidligere borgmester i Marbella Julián Muñoz (GIL) og den forhenværende tekniske direktør i kommunen Juan Antonio Roca. I 2010 var Connery og Roquebrune indkaldt til afhøring, men de udeblev, hvilket de begrundende med alder og dårligt helbred. Domstolen gav dem derfor tilladelse til at svare skriftligt på en række spørgsmål. Men domstolen har endnu ikke hørt fra parret. Man har mistet tålmodigheden, og derfor er parret nu blevet givet en sidste frist på seks måneder. Hvis de svarer, vil man analysere svarene og derefter tage stilling til de næste skridt. Hører domstolen ikke fra dem indenfor nævnte tidsfrist, vil man overveje at udstede en international arrestordre.

Det mener spanierne Barometret for spaniernes holdninger og bekymringer, instituttet Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), har netop taget pulsen blandt landets indbyggere omkring en række aktuelle emner. Den højeste karakter er 10. Kongefamilien scorer kun 3,68, mens den sidste karakter, givet i 2011, var 4,89. Den lave karakter skyldes blandt andet, at prinsesse Cristinas mand, Iñaki Urdangarin, er anklaget for korruption. Prinsessen selv er også under mistanke. Det har heller ikke hjulpet, at kong Juan Carlos tilsyneladende har en affære og måske har gemt penge i Schweiz. Tilbage i 1995 var monarkiet stadig den institution, som spanierne havde mest tillid til, og kon-

!

gefamilien fik dengang en karakter på 7,4 procent. Kongefamilien får dog ikke den laveste karakter. Den spanske PP-ledede regering får 2,42, mens de politiske partier sammenlagt må nøjes med 1,63. De to nationale politikorps får de højeste karakterer; Policia Nacional 5,65 og Guardia Civil 5,51, mens Forsvaret får 5,21. Det som bekymrer spanierne mest, er arbejdsløsheden, hvor 81 procent af de adspurgte har sat kryds. CIS har samtidig spurgt catalonierne og baskerne om, hvorvidt de er for uafhængighed. Til det svarede 37 procent af catalonierne ja, mens 25,7 procent af baskerne er for et uafhængigt Baskerland.

Kongefamilien dumper i ny undersøgelse. Billedet er fra en tid, da Iñaki Urdangarin stadigvæk fik lov at være med på familiebillederne.

#

$

(

!

(

$ #

"

ABOGADOS!- LAWYERS #$ !

"'"#

Juridisk rådgivning og og assistance assistance

Absolute more for your money

! !

Åbningstider: Mandag til torsdag 9-17 Fredag 9-14

" $

! #

Kurt 635 Tofterup "1)5(362 Cand. Cand.Jur. Jur. (Lic. (Lic.en enDerecho) Derecho)

( $# " !% ( ! #" ! # !

•• Selvangivelser Selvangivelser •• Finansiering Finansiering •• Privatret Privatret •• Forsikringer Forsikringer

•• Udfærdigelse Udfærdigelse af af testamenter testamenter •• Køb Køb og og salg salg af af fast fast ejendom ejendom •• ArvArv- og og skiftebehandling skiftebehandling •• Skatteplanlægning Skatteplanlægning

% !

&&&

"(

"#

$"

# !!

"

María %3=% José 14< Jiménez +/<0(: Advokat Advokat

Avda. 7'% Matias %5+%4 Sáenz !;(0:de '(la.%Tejada "(,%'%s/n. 4 0 Edif. '+) Fuengirola 6(0*+31.% Center (05(32, local .1&%. 1 29640 Fuengirola, 6(0*+31.% Málaga ;.%*%

Tlf.: ".) (+34) 952 47 95 63 Fax: %9 (+34) 952 58 84 67 www.tofterup.com 888 51)5(362 &1/ kurt@tofterup.com -635 51)5(362 &1/

LA DANESA

- 13


shoptalk Europæisk og latinamerikansk turistmesse i Torremolinos

I dagene fra den 6. til den 8. juni, begge inklusive, afholdes den store turistmesse Euroal i kongrescenteret i Torremolinos.

Det er ottende gang, at messen afholdes, og i år deltager 31 lande fra hele verden. Det er fire lande mere end sidste år, her-

iblandt Danmark. Messen fokuserer fortrinsvis på turistdestinationer i hele verden, men gæsterne vil også kunne opleve underholdning, kunst, kultur og gastronomi fra de forskellige deltagerlande. Gæsterne kan også deltage i konkurrencer, hvor der udloddes rejser eller nyde en lækker cocktail serveret af tjenerrobotten Macco. Derudover vil deltagerlandene hver dag have forskellige aktiviteter, hvor de promoverer deres turistdestinationer. Euroal er organiseret af Ayuntamiento de Torremolinos og Palacio de Congresos y Exposiciones de la Costa del Sol. Blandt de mange lande deltager Den Dominikanske Republik i år,

Vi larmer og roder – men det bliver godt efter ombygningen Hos Dan Optica i Fuengirola er man i øjeblikket, efter længere tids planlægning, i gang med en større ombygning og renovering af lokalerne. Det gøres for at skabe lyse og moderne rammer om den service, personalet gerne vil yde kunderne. Ombygningen vil bl.a. forbedre adgangen for kørestolsbrugere og give mere plads til de diagnostiske apparater og teknikker, Dan Optica råder over i synsprøverummene. Desuden vil de nye, lyse lokaler

give optimale muligheder for at vise de eksklusive kollektioner af brillestel, tilbehør og hjælpemidler. Dan Optica holder åbent som normalt i ombygningsperioden, og du er som altid velkommen til at kigge ind. Åbningstiderne er: Mandag til fredag 10.00-14.30 og 17.00-20.00 Lørdag 10.00-14.00 Tidsbestilling for en gratis synstest 952 58 39 10 www.danoptica.com

Kombinerede stå- og siddepladser til Helmig-koncerten Der er stor efterspørgsel på billetterne til koncerten med Thomas Helmig d. 28. september. Billetterne koster 50 euro og er – som noget helt nyt –kombinerede stå- og siddepladser. Det betyder, at publikum frit kan bestemme, om de vil nyde koncerten stående eller siddende – eller sågar variere. Arrangørerne lover gode siddepladser til alle. Der bliver også opsat forskellige barer og spiseboder. Thomas Helmig kommer med ny

14 - LA DANESA

CD senere på sommeren og sammen med sit store band drager han ud på en Danmarksturné, som afsluttes for spaniensdanskerne på middelalderborgen Castillo Sohail i Fuengirola lørdag d. 28. september. Det var her, bandet i sensommeren 2007 gav en fantastisk koncert, som stadig huskes af mange. Billetter kan købes i de vanlige butikker langs Costa del Sol eller via mail: henrik@eventhuset.es og telefon 670 63 57 86

som ”Det mest populære rejsemål”. Samtidig er Egypten inviteret som æresgæsteland, og Mayagüez i Puerto Rico som årets nye rejsemål. All tre lande har store stande på messen, hvor gæsterne kan opleve de forskellige kulturer. Desuden er der gratis transport til og fra messen. Gæsterne kan gratis anvende toget eller minibussen, der kører fra Calle San Miguel eller Carihuela. Torsdag den 6. og fredag den 7. juni har messen åbent fra 10.00 – 19.30 og lørdag den 8. juni fra 12.00 – 20.00. Der er gratis entré. For mere information se www.euroal.net.


KANALPAKKEN

STARTPAKKEN INDEHOLDER: IPTV Box, fjernbetjening, HDMI kabel.

E K K A TP nu kun R A T S ation l l a t s inkl. in €*

• TV3 DK • Cartoon Network DK • TV3 Sport • TV2 Nyhetskanalen • Canal 9 • SKY Comedy • Sky premiere • TV3+ • TV2 Film • TV2 Charlie er fra • TV2 Zebra gæld 013 t e d 2 ud • BBC World *Tilb til 15. juli i n • National Geographic 1. ju • DR1 • DR2 • NRK1 • NRK2 • TV2 • SVT1 • SVT2 • Kanal 5 DK • SKY Sports F1 • SKY Sports 1 • Viasat Golf • TV2 Sport (N) • TV Norge • SKY Sports 2 • SKY Sports 3 • TV4 Sport • TV4 Film • RTL • VOX • ProSieben • SAT1 • Kabel Eins • KIKA European IPTV tilbyder den bedste TV-kvalitet på markedet, • N24 og det kræver kun 1 Mbit i download. • ZDF • TV3 Norge Installationen tager kun 10 min. enten via kabel (ethernet) fra din router • VIVA Germany • Canal8 Sport eller via wifi-funktionen, som kan tilkøbes for 15 €. Valget er dit! • TV2 Norge Månedligt abonnement for alle kanaler: 39 €. • Disney XD NO • Eurosport • Bedste kvalitet på markedet. • TVN • Polsat klar • Optagefunktion - optag alle de programmer, • Polsat News også se T V u n r u e d r V e n du ønsker, og se dem, når det passer dig. • Eska TV IPT . Nu ka m und æisk e, yt so • TELE5 Europget helt n telefoner ks. Iphon , fe er no å • Månedlige betalinger /ingen binding. • Kanal4 DK med tablets ell r Android kører p m e l e o l l s • BBC1 l e på a es af OS enheder ystem. , • ITV1 støtt ad, eller id styres t at bruge e. o r m Ip m d • Channel 4 m e An eget n et sa r m ng med d • NRK Super e t e D a åned er i g • TV 4 m . g du r o p • DR Ramsjang 39€ Support påtv.com n u • TV2 Zulu K ontakt ean-ip rne K For salg og yderligere oplysninger kontakt: te op • TV2 News @eur en af agen t r o p • 6 eren sup r ring til mråde. Nerja til Málaga • Maria • +34 693 48 63 63 • TV3 Sverige elle i dit o • 3 Sat Málaga til Riviera del Sol • Jan • +34 629 92 52 26 • Disney XD DK Calahonda til Elviria • Hans • +34 607 73 17 06 • TV3 Puls Marbella til Gibraltar • Teddy • +34 684 83 84 20 • Nature/Crime/playboy

159

No

249 € : s i r rmalp

EUROPÆISK - IPTV

Din online udbyder af digitalt fjernsyn Savner du også dit TV ”hjemmefra”?

NYHED

• Fuld tilfredshed eller pengene tilbage.


shoptalk Helle Hollis bliver det første lokale biludlejningsfirma med røgfrie biler på Costa del Sol Administrende direktør, Hans Hugo From udtaler, at dette tiltag er blevet realiseret på baggrund af en stærkt stigende efterspørgsel på røgfrie biler. ”Vi lavede i februar en kundeundersøgelse for at se, hvor stort behovet var, og blev meget positivt overraskede over den høje svarprocent. Flere end 2000 kunder havde lyst til at give deres mening og præferencer til kende. Resultatet blev, at mere end 95% af vore kunder ønsker at køre i en røgfri bil,” fortsætter Hans Hugo from. “Vi har derfor besluttet, at vi vil stræbe efter udelukkende at have røgfrie biler i flåden. Dette er naturligvis ikke noget, man kan opnå fra den ene dag til den anden, men målet er, at hele flåden på ca. 1.000 biler vil være 100% røgfri fra højsæsonen 2014 - men allerede fra denne sommer af vil ca. 50% af flåden bestå af røgfrie biler.” Helle Hollis fik som sædvanlig til påske leveret nye bilmodeller deriblandt Opel Corsa, Suzuki Splash, Skoda Citigo, Peugeot

5008, Peugeot 308 samt Peugeot 508 med automatgear. De røgfri biler vil blive indført i flåden i takt med, at der leveres nye biler, som inden første udlejning vil blive forsynet med et ”røgfri bil” klistermærke i forruden. ”For at vi kan have en røgfri politik, er det vigtigt med kundens forståelse og samarbejde. Vi vil ikke indføre et gebyr, hvis en kunde alligevel ryger i bilen, men alle kunder vil blive bedt om at tage hensyn til den næste lejer af bilen ved ikke at ryge”, fortsætter Hans Hugo From. I forvejen er det et fåtal af vores kunder, der ryger i bilerne – ligesom de allerfleste biler i dag ikke er forsynede med askebæger. “Blandt de lokale biludlejningsfirmaer er der på nuværende tidspunkt ikke muligt at reservere en røgfri bil, så dette er endnu en god grund til at vælge Helle Hollis som din biludlejningspartner på her på kysten”, slutter Hans Hugo From. www.hellehollis.com

Mireira Torres besøgte Birdie Vinos Onsdag den 8. maj var Mireira Torres (Miguel Torres datter) på besøg hos Birdie Vinos, hvor hun for et ekslusivt publikum præsenterede vinene fra vinhuset Jean León kombineret med fantastiske tapas lavet af Helle fra Chili Gourmet. Hver vin blev præsenteret med en lille tapa, som Helle og Jeanett (indehaver af Birdie Vinos) havde valgt til hver vin. Mireira Torres er ikke en hvem som helst. Som datter og 4. generation af det spanske vinhus Torres, som vi nok alle kender for deres store udvalg af dejlige vine, er hun opvokset midt i vinens verden og har hele sit liv arbejdet med og åndet for vin. Hun har personligt kendt Jean León, som besøgte hendes barndomshjem i Penedés som en af hendes fars bedste venner. I anledningen af vinhuset Jean Leóns 50 års jubilæum og præ-

16 - LA DANESA

sentation af vinenes nye stil og etiketter blev Birdie Vinos udvalgt som et af de steder, hvor Mireira ville lave en helt speciel aften og fortælle om den fantastiske historie, som ligger bag vinhuset. Her et kort resume: Jean Leóns historie er egentlig et bevis på, at “den amerikanske drøm” kan gå i opfyldelse. Han rejste fra sit hjemland Spanien kort efter 2. verdenskrig og kom til New York, hvor han stiftede bekendtkab med Frank Sinatra, som skaffede ham en stilling på sin Hollywoodrestaurant Villa Capri. Her arbejdede León sig op i rækkerne og lærte undervejs om mad og vin, og nogle år senere grundlagde han i 1956 restauranten La Scala sammen med vennen James Dean. Snart lærte han også berømtheder som Marilyn Monroe og Joe DiMaggio at kende, og La Scala blev en stor succes. Han tog tilbage til Spa-

nien i 1965 og plantede Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Chardonnay i Penedés. Desværre ville skæbnen, at León døde af cancer i 1996, men han solgte inden da hele vinselskabet til sin gode ven Miguel Torres, som han fik til at love, at vinproduktionen fortsat ville blive base-

ret på de tidligere nævnte druesorter. En fantastisk aften med dejlige vine og super lækre tapas fra Chili Gourmet. Hele historien kan læses i La Danesas septembernummer, og alle Jean Leóns vine kan købes hos Birdie Vinos på Mijas-vejen.


shoptalk Nykredit byder ny kollega velkommen Med stor erfaring og åbenhed vil Kent Malling, Nykredits nye medarbejder på kontoret i Nueva Andalucía, gøre alt for at hjælpe kunderne med at finde den helt rette løsning, når der skal investeres i bolig på Costa del Sol. ”Jeg har 12 års erfaring fra den finansielle sektor, og qua mit arbejde har jeg mødt mange forskellige typer af kunder, som jeg har hjulpet med mange aspekter af deres økonomi. Men i Spanien bliver mit fokus primært omkring boligkøb,” siger 34-årige Kent Malling, der, før han kom til Spanien, arbejdede som seniorprivatrådgiver i Nykredit i Svendborg. I sin nye stilling som account manager håber Kent Malling på at kunne bidrage med sin store erfaring, og især én ting er vigtig, når han skal hjælpe kunderne. ”Jeg vil høre deres indgangsvinkel, før jeg kommer med mine input. Jeg håber at kunne præsentere dem for nogle muligheder, de ikke selv havde overvejet, så tankerne bliver sat i gang hos dem. Min erfaring siger

mig, at det er vigtigt, og det har i hvert fald gjort, at størstedelen af kunderne fra tidligere jobs er kommet tilbage igen,” fortæller fynboen, der beskriver sig selv som fordomsfri, åben, imødekommende og troværdig. Kent Malling kommer fra Odense. Han er flyttet til Spanien med sin kæreste Malene og parrets to børn, Noah på 4 og Nicoline på 7. Familien skal til at starte et helt nyt liv sammen i Spanien, og der er flere ting, Kent Malling ser frem til. ”Jeg er nødt til at nævne vejret. Det er dejligt, at det indbyder til, at man skal være mere ude. Vi vil gøre alt for at indrette os efter samfundet og livsmønsteret i Spanien. Jeg håber også, at der er tid til at have en fritidsinteresse. Måske fodbold, tennis eller golf. Og så skal min familie og jeg lære spansk. Det er vigtigt for at blive integreret,” siger han. ”Det, jeg glæder mig allermest til, er det arbejdsmæssige, der lyder rigtig spændende. Det bliver en

interessant hverdag, hvor jeg kommer til at møde mange nye mennesker, både skandinaver og spaniere. Arbejdet ligger meget op af, hvad jeg er vant til at lave, men der er flere aspekter, fordi Spanien er anderledes end Danmark.” Kent Malling har valgt at takke ja til at blive en del af Nykredits team på Costa del Sol, fordi han ser det som en stor udfordring. ”Det er en unik mulighed for at prøve at arbejde i et andet land. Det er nyt og spændende, og der er ikke mange, der får den mulighed. Jeg ser frem til at hjælpe vores kunder med at tage de rigtige beslutninger. Og så glæder jeg mig rigtig meget til at arbejde sammen med Johnny Kirkeby, som er en af Nykredits bedste investeringsrådgivere. Han er jo særligt tilknyttet vores kunder her i Spanien, så jeg kan helt sikkert lære en masse ved at holde møder sammen med kunderne og ham,” slutter Kent Malling.

Flere indendørsparkeringer hos Blue Cat Parking

Blue Cat Parking, søstervirksomhed til biludlejningsfirmaet Costa Biler, har længe haft fordelagtige inden- og udendørs parkerings-

FC

muligheder ved lufthavnen i Málaga. Dog har det i højtider med stor efterspørgsel været nødvendigt at leje flere indendørsparke-

BEDEMANDSFIRMA

Kremering & begravelser, international hjemtransport • på hele Costa del Sol

18 - LA DANESA

Ring på: 902 200 625 952 44 81 71

ringer for at tilfredsstille kundernes efterspørgsel. Men det er nu ikke længere tilfældet. Blue Cat Parking har nemlig erhvervet 300 nye indendørs parkeringspladser lige ved siden af lufthavnen. Med de mange uden- og indendørsparkeringer, som Blue Cat Parking nu tilbyder, står bilen i trygge omgivelser og er lige ved hånden, når man kommer hjem igen. Vælger man en indendørsparkering kan man tegne et Premium Indoor årsabonnement, der blandt andet inkluderer batterioplader til moderne biler i luksusklassen, der kun bør langtidsparkeres med en tilsluttet batterioplader, så elektroniske problemer undgås. En anden fordel ved den indendørs parkering er også beskyttelse mod den stærke sol, så skader i lakken undgås. Priserne på den indendørs parkering er meget fordelagtige, og ved online booking får man 15 procent rabat. En uge koster kun

46,75 euro. Jo længere bilen er parkeret, jo lavere bliver prisen. To uger koster 81,60 euro og fire uger kun 130 euro. Prisen på et årsabonnement på indendørs parkering er 995 euro, og 555 euro ved udendørsparkering. Man kan også booke ”open return” til de kunder, der ikke har en fastsat dato for deres hjemkomst. Som parkeringskunde kan man enten benytte sig af den gratis shuttle bus, der kører mellem parkeringshuset og lufthavnen, eller man kan vælge at lade Blue Cat Parking hente og aflevere bilen igen ved lufthavnsterminalen for et lille ekstragebyr. Costa Biler og Blue Cat Parking minder om, at man bør booke i god tid her til sommer, da alt i juli måned vil være fuldstændigt booket. For yderligere information se henholdsvis www.costabiler.dk og www.bluecatparking.com.


Nye brillemærker hos Unioptica Nu kan du få briller fra Prada, Bvulgari samt Dolce & Gabbana hos Unioptica. Alle tre mærker er fra Italien, og de er alle kendt for deres luksusprodukter, såsom tøj, smykker, ure, tasker m.m. Og selvfølgelig også briller, som du nu finder hos Unioptica, der har fået den seneste kollektion hjem fra alle tre mærker i briller og solbriller til både kvinder og mænd. Hvert mærke er kendetegnet ved at have sin egen specialitet. Bvulgari er lækkert og

elegant design med krystaller og Swarovskisten på stængerne. Dolce & Gabbana er trendsættere og kendt for en høj kvalitet, sofistikeret design og et ekstravagant udtryk. Det ser man også på brillerne og solbrillerne, som er fulde af eksklusive detaljer og spændende design, blandt andet dyremønsteret, du ofte finder på brillestængerne. Pradas upåklagelige håndværk antyder, at produkterne er sofistikerede, elegante og raffinerede. På det

punkt skiller Prada-brillerne sig ud med denne stærke identitet og en umiskendelig stil. Husk også sommeråbningstider hos Unioptica i juni, juli og au-

gust: Mandag – fredag: 1015, tirsdag og torsdag er der også åben om eftermiddagen: 17-19 og lørdag: 10-15. www.unioptica.com

vores oversættelsesservice, som oplever en særdeles positiv vækst”, fortæller indehaver Tina Julsgaard. Oversættelsesbureauet Comunica.dk Translations S.L. har i dag kunder i hele verden og leverer oversættelser indenfor alle sprogkombinationer til både bureauer, virksomheder og private. ”Vi har gennem de seneste år oplevet en dalende interesse for den traditionelle undervisning, hvorfor vi nu vælger at sadle om til en mere interaktiv indlæringsform, nemlig onlinekurser. Grunden til, at vi satser på denne form for undervisning, er, at vi gennem længere tid har set en tendens i vores målgruppe, der går i retning af stigende behov for fleksibilitet”, forklarer Tina Julsgaard. ”Rigtigt mange af vores tidligere elever valgte de individuelle forløb, som

de selv kunne tilrettelægge, for vores kundegruppe er på mange måder lidt af et nomadefolk, der ofte er på farten, og derfor har svært ved følge et længerevarende kursusforløb. Med det online kursus har de muligheden for at ”gå ind i det virtuelle undervisningslokale”, når de kan og vil, og hvor de end er. Kurset løber over et år og giver maksimal fleksibilitet, undervisning af indfødte lærerer, adgang til sociale netværk, didaktiske videoer, lyd, optagelse af egen udtale m.m. Der er ingen tvivl om, at det bliver fremtidens undervisningsform”, understreger Tina Julsgaard. I Comunicas specialiserede og dynamiske ”sproghus” glæder de sig til at give deres både nuværende og nye kunder fleksible og kreative sprogløsninger!

Nye tiltag og positiv vækst hos Comunica

Hos sprogcentret Comunica er der for nylig blevet taget en stor beslutning om pr. 1. august at ophøre med den traditionelle ”klasseværelse”-undervisning i spansk, engelsk og skandinaviske sprog. Comunica har siden sin etablering i februar 2007 udbudt sprogkurser

til udlændinge bosiddende på kysten, og sideløbende med undervisningen har Comunica tilbudt oversættelsesservice, der den dag i dag har udviklet sig til virksomhedens primære forretningsområde. ”Vi ønsker fremover at kunne fokusere endnu mere på

Nu åbner Lechuga i Fuengirola Lechuga Salads & Tapas er en svenskejet restaurant, som for første gang slog dørene op på den centrale Plaza de la Merced i Málaga for snart to år siden. I løbet af årene er det blevet et rigtig populært sted for både spaniere og udlændinge, hvoraf mange er blevet stamgæster, mens turisterne kigger forbi takket være omtale i den berømte

rejseguide Lonely Planet. Nu er tiden imidlertid inde til at tage næste skridt, og Lechuga er gået sammen med den populære natklub Lumiére i Fuengirola. I stilrene lokaler med en lækker indretning i moderne stil er dørene lige åbnet op til den nye restaurant på hovedgaden i Fuengirola, lige ved kirkepladsen.

Der serveres veltilberedte retter baseret på lokale råvarer, og præsentationen får én til at spørge sig selv, om det er Picasso, der har haft indflydelse på kokken i køkkenet. Gæsternes komplimenter er beskrivende: Store smagsoplevelser, friskt, meget kreativt og interessant. Menuen byder på noget for enhver smag, og de store, sunde salater og tapas for kortet til at afvige fra det traditionelle spanske menukort. Lechuga Lumiére Lounge Café finder du på Avda. Condes da San Isidro 7 i Fuengirola. Åbent tirsdag til søndag. Telefon: 686 454 615.

LA DANESA

- 19


set & sket...

Fest og præsteindsættelse i Margrethekirken

Der var budt ind til præsteindsættelse og reception i Margrethekirken i Fuengirola søndag den 5. maj, hvor Iben Snell officielt overtog posten som menighedens nye præst. Den traditionelle del af indsættelsen stod generalsekretær i DSUK (Danske Sømands- og Udlandskirker), Margith Pedersen for sammen med Danmarks Ambassadør i Spanien, Lone Dencker Wisborg.

Herefter var der prædiken ved Iben Snell, hvorefter tre talere stod klar. Det var tidligere præst ved Margrethekirken, Jørn Sjøholm, der bl.a. var her under hele processen med opførelsen af kirken, Kim Jacobsen, Præst i Den Danske Sømandskirke i Algeciras og Kirsten Winding, der er formand for menighedsrådet i Margrethekirken. Der var godt fyldt i kirken, og da de

Foto: Margith Pedersen og Susanne Kirstein

137 gæster havde hørt talerne, var der budt til reception med en let anretning og lidt at drikke. Alt i alt var det en rigtig god dag, synes den nye præst. ”Det gik rigtig godt, og det var en festlig og højtidelig dag, hvor alle var i godt humør, og mange havde gjort noget ud af dagen,” siger Iben Snell til La Danesa.

Indsættelse af sømandspræsten i Algeciras

Det var ikke en helt almindelig gudstjeneste, der fandt sted søndag den 19. maj, pinsedag i Sct. An-

drews Church på Gibraltar. Det var nemlig den officielle indsættelse af den nye sømandspræst, Kim Alex

Jacobsen, i Den Danske Sømandskirke i Algeciras. Godt og vel 50 gæster havde taget turen til den skotske kirke på Gibraltar for at byde sømandspræsten velkommen. Indsættelsen, som er en kirkelig handling, blev indledt med en præsteprocession. Sammen med generalsekretæren i DSUK, Margith Pedersen, holdt Kim Alex Jacobsen gudstjeneste, hvor Margith Pedersen læste en kollats op. Formand, Jens M. Jensen, læste udnævnelsen op fra dronningen, og Kim Alex Jacobsen prædikede til pinsegudstjenesten, hvor han blandt andet fik takket for arrangementet samt til de fremmødte. Dagen blev afsluttet med en fin reception samme sted. Her blev der

budt på pindemadder og vin. Om aftenen havde kirkerådet sørget for middag sammen med Margith Pedersen. Kim Alex Jacobsen var meget positiv omkring sin indsættelse: “Det var en fantastisk dag med godt vejr og gode mennesker. Folk var positive og rare og havde den indstilling, at det skulle være en god dag, og så bliver det også en god dag. Det var også en fin måde at få hilst på hinanden på, for i mange sammenhænge er man fremmed for hinanden. Her var der noget, vi var fælles om, som skaber en fælles interesse. Lidt ligesom juleaften,” lyder det fra sømandspræsten, der også havde sin kæreste Hanne med på dagen.

200-året for Kierkegaards fødsel blev også fejret i Spanien Den 5. maj var det 200 år siden, at den danske filosof og forfatter Søren Kierkegaard blev født. Det blev fejret på universitetet i Granada, hvor Prof. Dr. José García Martín, der er formand for Kierkegaard-foreningen Sociedad Hispánica de Amigos de Kierkegaard (SHAK) stod bag en forelæsning med titlen ”Hvorfor læse Kierkegaard” d. 8. maj og et større arrangement d. 15. maj med deltagelse af bl.a. Danmarks ambassadør til Spanien, Lone Dencker Wisborg, der holdt et spændende foredrag om 20 - LA DANESA

Kirkegaard og gulddalderen i Danmark. Arrangementerne var velbesøgte af studerende og andre professorer fra universitetet, men også af gæster her fra kysten, bl.a. Bjarne Poulsen og Pilar fra Bonanova, der har læst dansk med José García Martín, og hjulpet med oversættelse af nogle af Kirkegaards dagbøger. Også Sømandspræsten fra Algeciras, der er Kirkegaard-fan deltog samt selvfølgelig Annette Sahlertz de Fernandez, der sidder i bestyrelsen for Kierkegaard-foreningen.


for a sample visit www.calahonda-property.com

NOW + 150€ 500 property cards & e-flyer EXCL.VAT

MADE TO DESIGN TEMPLATE SHOWN BELOW. MAY CHANGE SLIGHTLY. CARDS: 60MM X 90MM, PRINTED ON BOTH SIDES. FLYER: TO EMAIL IN PDF AND JPG FORMAT, ELECTRONIC USE ONLY.

ALSO INCLUDES

FREE QR CODE

ARE YOU selling your PROPERTY? Every high-value property for sale should have its own website! You want to get on-line, but you don’t know where to start, who to work with and you are concerned about how much it will cost. We offer you a fixed cost, all-inclusive solution with a stunning full screen structure that showcases your property perfectly on mobile devices as well as on a large computer screen. Contact us today and have your property presented globally in just 3 weeks. T: 952 766 344 - info@ultradesignglobal.com

INCLUDES*:

* ask for detailed terms and conditions

Complementing professional photography + Content writing & editing + High tech web template and implementation + 1 year domain name & hosting + Unlimited client access for text corrections

SILVER

790€

GOLD 990€ PROPERTY VALUE: €1M PLUS

ultra design ®

EXL.VAT


Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Forfatteren, der forelskede sig i Blå bog: Navn: Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen Fødselsdag: 2. august 1950 (62 år) Bopæl: Allerød, har sommerhus i Sverige, lejlighed i Barcelona Civilstatus: Gift med Hanne Adler-Olsen på 61 år, sammen har de sønnen Kes på 23 år Forfatterskabet: ’Alfabethuset’ (1997), ‘Og hun takkede guderne’ (2003), ’Washington Dekretet’ (2006) og ‘Afdeling Q’-serien (fem bøger fra 2007 til 2012). Hans bøger er udkommet på 38 sprog i mere end 124 lande. Den første bog i ’Afdeling Q’-serien, ’Kvinden i Buret’, bliver filmatiseret og udkommer til efteråret i Danmark. Han har solgt knap 10 mio. bøger på verdensplan.

22 - LA DANESA

Succes-forfatteren Jussi AdlerOlsen elsker Spanien, og når han er i sin lejlighed i Barcelona, er der tid til at nyde livet og få skrevet på romanerne.

Spanien

Friske jordbær og ærter er serveret på spisebordet, mens kaffen damper fra krusene og grovbrødsmadder med ost står klar, da jeg træder ind ad døren til Jussi Adler-Olsens lejlighed på havnen i Barcelona, som han og konen, Hanne Adler-Olsen, købte i januar 2012. Jeg har fået lov til at komme på besøg hos forfatteren, der bruger sin spanske lejlighed som et fristed, hvor det er meningen, han skal have ro i tilværelsen og skrive på sine bøger. Men det er også et sted, hvor tankerne får frit løb, og inspirationen skyller ind over ham, som bølgerne på stranden kun få hundrede meter fra lejligheden. ”Jeg ville gerne have det som et refugium, hvor tankerne kan flyde, og man bliver inspireret på en helt anden måde. Det er også et rekreationssted, et tænkested, og et sted, hvor jeg opnår nærhed med min familie. Her har vi tid til det, vi normalt ikke får tid til. Vi

kan spille Olsen, BezzerWizzer, et andet kortspil og andre ting, vi sjældent får gjort i Danmark.” Forbindelsen til Spanien har været der længe, for Jussi Adler-Olsens morbror boede i en årrække i Fuengirola, og da morbroderen blev enkemand, boede han og Jussi Adler-Olsen sammen en gang imellem. ”Vi levede sammen. Bare ham og jeg for hyggens skyld. Fuengirola er en by, der ikke er som de andre på Costa del Sol. Det er mere en by, hvor mennesker bor og ikke så meget en ferieby. Det er ikke som Torremolinos og Marbella. Jeg kunne godt lide at være der,” fortæller Jussi Adler-Olsen, der allerede dengang fik følelser for Spanien. ”Jeg elskede lyset, og jeg kunne tænke frit. Jeg blev simpelthen forelsket i Spanien. Fuengirolas bagland med Mijas er jo skønt, og


jeg kunne virkelig godt lide de ture, vi tog rundt i omrĂĽdet til Ronda og MĂĄlaga, og sĂĽ elsker jeg spanierne,â&#x20AC;? siger Jussi Adler-Olsen. Morbroderen er i dag 93 ĂĽr og bor pĂĽ et plejehjem i MĂĄlaga. Stadig forfatter pĂĽ grund af Spanien Selvom det er nogle ĂĽr siden, at Jussi AdlerOlsen har set morbroderen, er kĂŚrligheden til Spanien ikke aftaget. Han mener selv, at Spanien har givet ham sĂĽ meget, at han skylder landet noget. â&#x20AC;?Jeg blev bestseller i Spanien meget hurtigt med min første bog, â&#x20AC;&#x2122;Alfabethusetâ&#x20AC;&#x2122;. Jeg tror, det har gjort, at jeg stadig er forfatter i dag. Jeg fik bevist mig pĂĽ international grund, og jeg kunne leve af at skrive fra den allerførste bog, sĂĽ jeg skylder Spanien noget,â&#x20AC;? siger han og henviser til, at han gennem sit spanske forlag ved videresalg til andre spansktalende lande kan medvirke til at give indtĂŚgter til Spanien. Som mange andre danskere havde Jussi Adler-Olsen vĂŚret i Spanien pĂĽ ferie, men lysten til at bo i landet var stor, og derfor afprøvede han og konen forskellige byer i en periode. Heriblandt var Madrid. Men Barcelona var drømmebyen. â&#x20AC;?Madrid var en oplevelse. Det var formidabelt. Men jeg oplevede, at Madrid, som andre storbyer, var svĂŚr at bevĂŚge sig i, fordi afstandene er enorme og boulevarderne er brede. Jeg manglede noget intimitet. Og det har Barcelona. Jeg var i Barcelona for første

#!!

! "

"

& "" !

! "

!% !

!

""

!#

$#

"

!'

gang for ti ĂĽr siden, og byen slog benene vĂŚk under mig, men vi droppede alligevel byen dengang af flere ĂĽrsager,â&#x20AC;? fortĂŚller Jussi Adler-Olsen. Det var først i 2012, at Jussi Adler-Olsen vendte tilbage til Barcelona, da han var til en bog-festival. â&#x20AC;?Da vi kom her sidste ĂĽr, vidste jeg, at jeg kom hjem. Og da vi samtidig havde midlerne til at købe en lejlighed, sĂĽ gjorde vi det,â&#x20AC;? siger han og fortĂŚller, hvad der gør Barcelona sĂĽ speciel.

â&#x20AC;?Det er den mest komplette by i verden for mig. Den har alt: arkitekturen, nĂŚrheden til havet, renheden i luften, alle farverne, og lyden af børn alle vegne. Den er kort sagt levende. Men det betyder ikke, at valget er definitivt, for jeg ønsker virkelig mere af Spanien. Jeg vil besøge de store byer, som jeg ikke har vĂŚret i. Men før det vil jeg lĂŚre spansk. Jeg vil ikke have det som min morbror, der kun kunne â&#x20AC;?far-mag-siaâ&#x20AC;?, som det jo ikke hedder. Jeg vil kunne tale med folk, sĂĽ det mĂĽ jeg i gang med at lĂŚre,â&#x20AC;? siger Jussi Adler-Olsen.

â&#x20AC;&#x2122;â&#x20AC;&#x2122;â&#x20AC;&#x2122;â&#x20AC;&#x2122;

+LOAB>ĂąBOĂąBKĂąPQÂ&#x2039;OHĂą?>KHĂąJBAĂąBKĂą + LOAB>ĂąBOĂąBKĂąPQÂ&#x2039;O Ăą Ăą Ăą Ăą Ăą HHI>OĂąSFPFLK Ăą!BQĂąDÂ&#x17D;OĂą?>KHBKĂąQFIĂąBQĂą I>OĂąSFPFLK Ăą!BQĂąDÂ&#x17D;OĂą Ăą OOFDQFDĂąDLAQĂąS>IDĂąCLOĂąSLOBPĂąHRKABO FDQFDĂąDLAQĂąS>IDĂąCLOĂą

JJesper esper Hertz, Her tz, P Private r ivate Banker Ba n ker

Besøg os Besøg os pü pü www.nordeaprivatebanking.com w ww.nordeaprivatebank eller e ller ring ring +34 +34 9 52 52 81 81 69 6 25 ffor or aatt aftale afttale et et møde. møde.

Making M aking itit possible possible +LOAB>Ăą>KHĂą0  ĂąBOĂąBKĂąABIĂą>CĂą+LOAB> DORMMBK ĂąABOĂąBOĂąABKĂąCÂ&#x17D;OBKABĂąhK>KPFBIIBĂąSFOHPLJEBAĂąFĂą+LOABKĂąLDĂą>IQFHRJ Ăą+LDIBĂą>CĂąABĂąKÂ&#x2039;SKQBĂąMOLARHQBOĂąLDĂąQGBKBPQBOĂąH>K ĂąMD> ĂąABQĂąBKHBIQBĂąI>KAPĂąOBDIBO ĂąJÂŻPHBĂąFHHBĂą?BKVQQBPĂą>CĂąMBOPLKBO Ăą + LOAB>Ăą>KHĂą0  ĂąBOĂąBKĂąABIĂą>CĂą+LOAB> DORMMBK ĂąABOĂąBOĂąABKĂąCÂ&#x17D;OBKABĂąhK>KPFBIIBĂąSFOHPLJEBAĂąFĂą+LOABKĂąLDĂą>IQFHRJ Ăą+LDIBĂą>CĂąABĂąKÂ&#x2039;SKQBĂąMOLARHQBOĂąLDĂąQGBKBPQBOĂąH>K ĂąMD> ĂąABQĂąBKHBIQBĂąI>KAPĂąOBDIBO ĂąJÂŻPHBĂąFHHBĂą?BKVQQBPĂą>CĂąMBOPLKBO Ăą PLJĂąBOĂą?LP>QĂąFĂąSFPPBĂąI>KAB Ăą-LQBKQFBIIBĂąFKSBPQLOBOĂąDÂ&#x17D;OBPĂąLMJÂ&#x2039;OHPLJĂąMÂŻ Ăą>QĂąABOĂąFHHBĂąH>KĂąDFSBPĂąKLDBKĂąD>O>KQFĂąCLOĂąMLPFQFSBĂą>CH>PQĂąMÂŻĂąFKSBPQBOFKDBOĂąFĂąhK>KPFBIIBĂąFKPQORJBKQBO ĂąLDĂą>QĂąPÂŻA>KKBĂąFKSBPQBOFKDBOĂąH>KĂąJBACÂ&#x17D;OBĂąQ>? ĂąR>KPBQĂą PLJĂąBOĂą?LP>QĂąFĂąSFPPBĂąI>KAB Ăą-LQBKQFBIIBĂąFKSBPQLOBOĂąDÂ&#x17D;OBPĂąLMJÂ&#x2039;OHPLJĂąMÂŻ Ăą>QĂąABOĂąFHHBĂąH>KĂąDFSBPĂąKLDBKĂąD>O>KQFĂąCLOĂąMLPFQFSBĂą>CH>PQĂąMÂŻĂąFKSBPQBOFKDBOĂąFĂąhK>KPFBIIBĂąFKPQORJBKQBO ĂąLDĂą>QĂąPÂŻA>KKBĂąFKSBPQBOFKDBOĂąH>KĂąJBACÂ&#x17D;OBĂąQ>? ĂąR>KPBQĂą ESLOĂąHLJMBQBKQBĂąABĂą>CĂą?>KHBKĂąRAS>IDQBĂąMLOQBCÂ&#x17D;IGBCLOS>IQBOBĂąBO Ăą%FPQLOFPHBĂą>CH>PQĂąPH>IĂąFHHBĂąPBPĂąPLJĂąBKĂąD>O>KQFĂąCLOĂąCOBJQFAFDBĂąOBPRIQ>QBO Ăą+LOAB>Ăą>KHĂąBOĂąRKABOI>DQĂąQFIPVKĂą>CĂą 00#Ăą ĂąOLRQBùùAOILKĂą) Ăą)RUBJ?LROD Ăą!FPPBĂą 00#Ăą ĂąOLRQBùùAOILKĂą) Ăą)RUBJ?LROD Ăą!FPPBĂą ESLOĂąHLJMBQBKQBĂąABĂą>CĂą?>KHBKĂąRAS>IDQBĂąMLOQBCÂ&#x17D;IGBCLOS>IQBOBĂąBO Ăą%FPQLOFPHBĂą>CH>PQĂąPH>IĂąFHHBĂąPBPĂąPLJĂąBKĂąD>O>KQFĂąCLOĂąCOBJQFAFDBĂąOBPRIQ>QBO Ăą+LOAB>Ăą>KHĂąBOĂąRKABOI>DQĂąQFIPVKĂą>CĂą LMIVPKFKDBOĂąBOĂą>CDFSBQĂą>CĂą+LOAB>Ăą>KHĂą0  Ăą/ 0 Ăą)RUBJ?LRODĂą+L ùù Ăą ĂąORBĂąABĂą+BRALOC Ăą)  Ăą)RUBJ?LROD ĂąQIC ùùùùùù7Â&#x161;OF@EĂą>CABIFKDĂąQIC ùùùùùùùTTT KLOAB>MOFS>QB?>KHFKD @LJĂą 0 Ăą)RUBJ?LRODĂą+L ùù Ăą ĂąORBĂąABĂą+BRALOC Ăą)  Ăą)RUBJ?LROD ĂąQIC ùùùùùù7Â&#x161;OF@EĂą>CABIFKDĂąQIC ùùùùùùùTTT KLOAB>MOFS>QB?>KHFKD @LJĂą LMIVPKFKDBOĂąBOĂą>CDFSBQĂą>CĂą+LOAB>Ăą>KHĂą0  Ăą/


blive færdig. Efter den periode kunne jeg se, at hvis jeg gjorde det på samme måde igen, så ville jeg ikke overleve. Det kan man jo ikke holde til,” fortæller Jussi Adler-Olsen. ”Det var først, da jeg kom til Barcelona i marts i år, at jeg kunne mærke, at jeg var ved at komme mig, og siden da er jeg kommet ovenpå utrolig hurtigt. Den friske frugt, lyset og en bedre soverytme har virkelig hjulpet.” Der er lavet en dokumentar-film, der hedder ”Tre Uger til Deadline” om den svære periode sidste efterår. Dokumentaren kan ses på TV 2 Play, men kræver, at man har et abonnement

""

#!!

!

!

"

”Når Hanne maler, skriver jeg” Det er altså kun lidt over et år siden, at Jussi Adler-Olsen købte lejligheden i Barcelona med sin kone Hanne Adler-Olsen. Her kommer ægteparret nogle gange om året, og mens Jussi Adler-Olsen skriver på sine romaner, maler hans kone på staffeliet i hjørnet af stuen. Hun var tidligere socialrådgiver, men nu bruger hun tiden på at assistere sin mand og male, og det er både når de er i Danmark og i Spanien. Kreativiteten omkring Jussi Adler-Olsen er vigtig for romanskrivningen. ”Jeg sidder og ser på, at Hanne maler. Det betyder meget for mig at se alle former for kreativitet omkring mig. Så hvis hun får malet meget, så får jeg skrevet meget. Jeg er sikker på, at det hænger sammen sådan. Jeg håber i hvert fald ikke, hun får stilstandsperiode, for så gør jeg nok også,” siger Jussi Adler-Olsen. I Barcelona har Jussi Adler-Olsen alle mulig-

!

!'

heder for at få skrevet side op og side ned på sine bøger. Men det er ikke kun for at skrive, at han har købt lejlighed i Barcelona og rykket en del af tilværelsen til Spanien. ”Målet er selvfølgelig at få skrevet en del hernede, men målet er også, som for mange andre, der ender i Spanien, at blive ældre, end jeg måske ville blive, hvis jeg skulle være i kulden og sneen hele tiden. Jo ældre man bliver, jo barskere bliver det at gennemleve de enormt lange og mørke perioder i Danmark. Jeg må indrømme, at jeg flygter fra det danske gråvejr, og jeg kan mærke, at jeg bliver mig selv igen, når jeg kommer til Spanien,” fortæller 62-årige Jussi Adler-Olsen, der sidste efterår gennemgik en af de sværeste perioder i livet. ”Sidste efterår var meget hårdt. Jeg var tæt på deadline med ’Marco Effekten’, hvor jeg arbejdede fra klokken otte om morgenen til klokken tre om natten i syv uger træk for at

Ikke kun en ny ’Afdeling Q’-roman på vej I øjeblikket er forfatteren bag de populære bøger om Afdeling Q ikke i gang med den næste i rækken om Carl Mørck, Assad og Rose, hvor han indtil nu har skrevet fem romaner. I stedet skriver han på en bog, der hedder ’Den Illustrerede Kineser’. ”De fleste tror, jeg skriver på Afdeling Q nummer seks, men det gør jeg ikke, hvilket alle mine læsere tror. Selvfølgelig er det ærgerligt at sidde og skrive på en bog, som folk ikke venter, men sådan er det. Jeg tror ikke, at bogen i sig selv vil skuffe, men Afdeling Q står øverst på mine læseres ønskeliste,” siger Jussi Adler-Olsen, der manglede incitamentet til at fortsætte med serien, efter ’Marco Effekten’ udkom i slutningen af 2012. ”Jeg var begyndt at skrive på nummer seks, og det gjorde jeg indtil midten af februar, men energien var der ikke rigtig. Jeg havde egentlig researchet den færdig og skrevet det meste af synopsen. Historien om Afdeling Q er en udviklingshistorie, hvor vi følger de tre hovedpersoner, Carl, Assad og Rose, og det projekt skal føres til ende. Og jeg glæder mig til at blive færdig med Afdeling Q-serien, men jeg var bare nødt til at tage en kort pause, og jeg håber, at folk forstår, at jeg har brug for at lave noget andet i noget tid,” siger Jussi Adler-Olsen og forsikrer, at han nok skal skrive ’Afdeling Q’-serien færdig. Planen er, at den næste bog, ’Den Illustrerede Kineser’, udkommer indenfor et års tid, og samtidig vil Jussi Adler Olsen færdiggøre nummer seks i serien om Afdeling Q, der efter planen kommer til at bestå af ti romaner.

3

...ting, du ikke vidste om Jussi Adler-Olsen

• Han spiller Angry Birds på toilettet. • Han elsker sit sommerhus i Sverige, men hader Surströmming. • Han hader at gøre rent, men kan godt lide at rydde op.

! "

24 - LA DANESA

!

"

"

!


VI BRINGER DET KØLIGE OVERBLIK TIL SOLKYSTEN

Skal du flytte eller transportere varer mellem Skandinavien og den spanske solkyst? Så er Thermo Transit klar med dansk service og tryghed fra sit eget kontor og lager i Malaga. Vores topmoderne lastbiler med sideåbning er perfekte til at laste alt stykgods fra møbler til motorcykler samt køl og frys. Vi har vores egne erfarne chauffører, og som en af Europas mest rutinerede transportører ved vi alt om både forsikring og pakning. Med vores fint forgrenede distributionsnet kan vi samle varer fra hele Skandinavien og levere til døren og til tiden i Sydspanien – og omvendt. Kontakt os for et tilbud.

Kontor +34 952 19 86 06 · Mobil: + 34 648 017 012 · Mail: spanien@thermo-transit.com

LA DANESA

- 25


IVÆRKSÆTTERPROFIL Næsten 10 år er gået, siden Anja og Claus Kielskov åbnede deres 500 m2 store showroom med udendørs luksusboblebade i San Pedro. Selvom de i dag har en blomstrende forretning og et velrenommeret navn på kysten, har vejen til deres succes ikke været en flamencodans på roser. Fra en opstart med tre udstillingsspaer i baghaven, ekspanderede de på kort tid til tre butikker og seks ansatte, men da byggeboblen brast i 2008 måtte parret reagere hurtigt for at klare krisen.

Krisen gjorde os omstillingsparate "

#

i salget af spabade og havemøbler måned efter måned, og det var, som om at alle englænderne pludselig var væk".

&

!

!

$

Det er ikke ordet krise, der først dukker op, når man træder ind i Aquapool Spas flotte udstillingsbutik i industrikvarteret San Pedro de Alcántara nær Marbella. Showroomet i to etager er smagfuldt indrettet med de nyeste spamodeller sat sammen med stilfulde accessories, inspirerende billeder på væggene, grønne planter, dæmpet musik og duften af kaffe. Fra den ene dag til den anden Ikke desto mindre har krisen også været på besøg her, bekræfter Anja Kielskov, da vi sætter os med våde hænder efter en kort rundvisning på første sal, hvor test-spaen står klar med sine 38 grader varme vand. Hendes mand og partner Claus Kielskov nikker: "Jeg husker det, som om krisen ramte os fra den ene dag til den anden dengang i oktober 2008. I hvert fald kunne vi se et drastisk fald 26 - LA DANESA

Krisen blev en realitet På det tidspunkt havde parret to nye butikker i henholdsvis Algarrobo øst for Málaga og i Centro Idea i Mijas, og de havde ansat fire sælgere og to teknikere, der skulle holde hjulene i gang og alle var på faste kontrakter. Privat havde ægteparret udvidet familien, så de nu havde to drenge på seks og tre år. "Det var en stressende periode, for vi havde masser af udgifter, som skulle dækkes samtidig med et faldende salg, et stort varelager og for lidt tid til familielivet. Det var ikke en holdbar situation. Vi vidste, at vi måtte sadle om", fortæller han. En afgørende weekend Anja og Claus kontaktede deres amerikanske samarbejdspartnere fra Hot Spring Spas. Det var dem, der havde fået dem i gang med forretningen i første omgang, og de satte tid af til at komme med input til løsninger i forhold til firmaets fremtidige drift. Herefter tog Anja og Claus en weekend ud af kalenderen, fik børnene passet og begyndte at vende hver en sten i virksomheden. Den weekend skulle vise sig at blive afgørende for firmaets overlevelse. "I de tre dage kom vi ned i hver en detalje i vores regnskaber, vi fik omstruktureret vores strategi, fik nye produkter ind og lukkede

ned for samarbejde med de leverandører, hvis produkter ikke gav os overskud længere. Da weekenden var ovre, stod vi med en komplet plan for de næste 12 måneder med fornyet energi og iver efter at smøge ærmerne op og komme i gang. Efter seks måneder havde vi lukket to butikker, afskediget fem ansatte, reduceret vores lager og samtidig udvidet vores sortiment, så vi nu kunne tilbyde spabade i alle prisklasser, frem for kun at føre de dyreste mærker", fortæller Anja og peger på to spa-modeller i hver sin ende af skalaen; den ene koster 5.000 euro og den anden 20.000 euro. Slæk aldrig på standarderne "Vi har lært at være ekstremt omstillingsparate og tage hurtige beslutninger, og det, tror jeg, har været medvirkende til vores succes. Samtidig har vi bibeholdt vores høje serviceniveau og den personlige kontakt med kunderne. Det har altid været vigtigt for os at give kunden ekstraordinær god service, og det er det stadig. Og så har vi ikke slækket på vores standarder; hvilket kan synes banalt, men faktisk ikke er en selvfølge, har vi erfaret. Små ting som at her er rent, ryddet op, at vores åbningstider bliver overholdt, at vi altid tager telefonen - også i weekenden, at vi leverer til tiden, at vi har de nyeste modeller på lager, at vi løbende holder os opdaterede via kurser, og at vi bruger meget tid på at rådgive og vejlede kunderne både før og efter et salg, tror jeg har haft stor be-


tydning i en branche, der har været hårdt ramt og hvor alle vores konkurrenter er lukket på stribe", siger Anja Kielskov.

"

#

Vi er en rollemodel Den målrettede omsadling i 2008-2009 viste sig at være den helt rigtige, og siden da er det gået støt fremad for den danske spaforhandler. Fra 2011 til 2012 steg deres omsætning med 30 procent, så de i dag tre personer er tæt på deres rekordomsætning fra 2007, da de var otte mand i teamet. For nylig vandt Aquapool Spas titlen ”Årets spa-forhandler i Sydeuropa”, en pris der udloddes af leverandøren Hot Spring Spas til den forhandler, der har udmærket sig mest og skabt de bedste resultater. "Vi er meget stolte over prisen og ved, at vi bliver brugt som mønster-eksempel, når Hot Spring underviser deres samarbejdspartnere i Europa – og det er da fedt", siger Claus Kielskov. "Alle taler om krise, men der er heldigvis små tegn på, at det begynder at gå den anden vej", vurderer han. "Englænderne er begyndt at vende tilbage, skandinaverne er her stadig, og i dag udgør russerne og spaniere en langt større kundegruppe end for bare to år siden".

#

Fodboldtosserne Privat har parret fået mere tid til familielivet og deres drenge Andreas på 11 og Oliver på syv år er godt tilfredse med, at der nu er blevet plads til andre emner omkring middagsbordet end leveringstider, saltvandsspa og cost-benefit-analyser. "Vi er blevet totalt fodboldtossede derhjemme, og det bliver kun værre. Drengene går mindst lige så meget op i fodbold som mig, så Anja har måttet lære off-side reglerne for ikke at være helt udenfor", siger Claus med et smil.

Spa-forhandler 2012-prisen Hvorfor blev Aquapool Spas vinderen i år? Aquapool Spas har været en succesfuld partner for Hot Spring gennem mange år. Selvom Spanien har været ramt af dyb økonomisk krise de senere år, har Anja og Claus formået at vækste deres forretning med mere end 35% med hensyn til antal solgte enheder sidste år – et meget imponerende resultat.

" #

#

# '

%

!!

(

Leo Hamacher, souschef for den internationale salgsafdeling hos Hot Spring Spas forklarer, hvorfor Aquapool Spas vandt prisen blandt 50 andre spaforhandlere i Sydeuropa.

Hvorfor tror du, at de har klaret sig så godt trods krisen? På grund af deres dedikerede fokus på kundeservice, før og efter et salg, og fordi de hele tiden har været meget bevidste om udgiftsog indtægtssiden i deres business. De vidste, hvornår det var på tide at tilpasse virksomheden til konjunkturerne. Derudover er de meget hårdtarbejdende, professionelle og servicemindede.

Hvad gør Aquapool Spas anderledes end deres konkurrenter? Deres fokus på at skabe et langsigtet forhold til deres kunder. De tænker ikke kun på det næste salg. Når kunderne køber fra Aquapool Spas, kan de være sikre på, at Aquapools team står klar til at hjælpe dem nu og i fremtiden, hvilket giver tryghed. Aquapool sælger ikke bare spabade, de tilbyder kunderne et produkt, der kan give dem en hel ny livsstil med wellness, fælles oplevelser med venner og familie og et tilfredsstillende forhold til en forhandler, der rent faktisk interesserer sig for dem.

LA DANESA

- 27


La Palma (la isla bonita - den smukke ø) er den nordvestligste af de Kanariske øer, og den er 708 km2 stor med 80.000 indbyggere. Det er en perle af en ø, der ligger dér på kanten af Atlanterhavet og den har, som alle de øvrige Kanarieøer, et behageligt klima året rundt.

La Palma - la isla bonita Af Else Byskov, fotos af Erik Gadegaard og Else Byskov 28 - LA DANESA


Øen har en meget særpræget og dramatisk natur – ja, dens lige findes ikke andre steder på planeten. Så der er ingen som helst grund til at rejse til fjerne destinationer, så længe man ikke har set La Palma – det bliver ikke flottere andre steder. Øens højeste punkt hedder El Roque de los Muchachos og det er 2.426 m. højt – 16 gange så højt som Himmelbjerget. Men øens største attraktion er utvivlsomt krateret La Caldera de Taburiente, som trodser enhver beskrivelse – det er vildt flot, smukt og skrækindjagende. Men hvis man ikke er til vertikale gys, byder øen også på dejlige badestrandeen smuk natur og massevis af bananpalmer. La Palma er bestemt en udflugt værd.

Vi har det sådan i vores familie, at når vi har noget rundt at fejre, så tager vi ud på en ø. Jeg er vild med øer, og gemalen følger troligt med. Denne gang var det vores 30 års bryllupsdag, vi skulle markere med øbesøget, og det var alle pengene værd. Det er nemt nok at komme til La Palma, for der er adskillige ugentlige afgange fra Málaga, men man skal over Tenerife Norte. Flyveturen til Tenerife tager små 2 timer, og det er et betagende syn, når man under indflyvningen passerer tæt på El Teide (Spaniens højeste bjerg) og kan beundre den kegleformede vulkan med sne på. Fra Tenerife tager det kun 30 min. at flyve til La Palma, og denne del af turen foregår i en lille propelmaskine. Men så er man også ankommet med manér til denne særprægede ø.

" # ! *

"#

&

"

"

Vi havde valgt at bo på øens vestside, og det var muligvis ikke det bedste valg. For lige i de dage stod vinden ind fra Atlanten med regn i stride strømme, og hvor vi lå dér og var udsatte for det ublide vejrlig, lå hotellerne på østsiden i sol og varme. Da vi spurgte i receptionen, om det var normalt med al den regn, sagde de: ”Nej, her regner det aldrig”. Det kan vi så modbevise, for af de 4 dage, vi tilbragte på øen, regnede det de 3. Men det var jo også den vådeste marts over hele Spanien siden 1947. Man skal jo ikke lade sig slå ud af lidt vand, så vi kastede os ufortrødent ud i øbesigtigelsen. Den første dag havde vi valgt at tage op til øens højeste punkt ”El Roque de los Muchachos”, og den dag var vejret rimeligt. ”El Roque” ligger på den nordlige rand af krateret ”Caldera de Taburiente”. Turen op til kraterranden er vildt imponerende, idet man først passerer ”udmundingen” af krateret kaldet El Barranco de las Angustias. Man passerer ganske enkelt denne kløft for at komme op på øens nordvestlige del, og jeg

" !% # ! !

( ! # !!

må sige, at jeg aldrig har set noget lignende. Kløften skærer sig voldsomt og brutalt ned igennem øen i sydvestlig retning – det er vandmasserne fra det kæmpestore krater, der her engang i tidernes morgen har gravet et afløb med manér. Man tror det er løgn, når man ser kløften – det ser ud som om en kæmpe har grebet en stor økse og har skåret en umanerlig dyb luns ud af øens vestlige side. Vildt og betagende ser det ud.

!

(*

$ " "

"#

"#

$

" !% # ! !

"

$

LA DANESA

"

- 29


#

$ # ,

#&

!"#

)", ( ! # !!

%

#

#

!$'

!$'

&!#(!

" # !

$#

(

" "& "

"

endnu et udsigtspunkt, måtte jeg sige stop. Mine nerver kunne ikke tage mere. Flere gange måtte jeg sætte mig ned for at få ro på. Det er virkelig vildt og sjovt. Fra El Roque kan man køre tværs hen over øen og ned til ”hovedstaden” Santa Cruz de La Palma. Det er også en spændende tur ned igennem en masse dejlig fyrreskov på øens østside. Santa Cruz er en fin og sympatisk by med en egenartet arkitektur. Vi slentrede rundt i byen en times tid og beundrede de fine huse, mens vi vanen tro ledte efter kager. Men dem var der nu ikke mange af. Vi endte med at se et par gamle paladser og spise et par is.

Men vejen langs med øens nordvestlige side er også vild, for den er anlagt helt oppe på kanten af et plateau. Her kan man ikke køre nede ved vandkanten, for klipperne styrter sig vertikalt ned i havet. Vejen snor sig ud og ind, og selv om man er vant til lidt af hvert, kan denne vej give anledning til et par gode gys. Det er helt specielt, og mod sydvest kan man se øen El Hierro stikke op af havet. Også plantevæksten er speciel – den ligner ikke rigtigt noget, man er vant til at se, og La Palma rummer da også 70 endemiske planter – dvs. at de ikke findes andre steder. Man bliver lidt benovet over at se alle de herligheder, som naturen her disker op med. På et tidspunkt kommer man op over trægrænsen, og nu er der kun en rødbrun vulkansk stenmark omkring én, mens man stiger og stiger. Vejen er fin og asfalteret, for den er

#

%

( "& "

"

tilkørsel til de 7-8 observatorier, der ligger her oppe på kraterranden. Adskillige europæiske lande har bygget observatorier her, for det er det sted i Europa, der har mindst lysforurening og dermed de bedste muligheder for at observere himmelrummet. Nu skulle man tro, at så mange observatorier ville fylde godt op i landskabet, men det gør de faktisk ikke. De ligner blot vildfarne golfbolde, der er landet oppe på kanten af krateret. Landskabet er så storslået, at det ligesom opsluger alt andet. Man kan køre helt op til El Roque de los Muchachos, og fra P-pladsen fører en sti ud til nogle udsigtspunkter, hvorfra man kan kigge lige lukt ned i krateret. Jeg synes selv, at jeg er stærk til højder, men da vi var gået ud på en sti, der førte hen til et udsigtspunkt, og der derfra gik en endnu vildere sti ud til

!!

"

$"# " +

# $#!

Det er helt klart naturen, der spiller hovedrollen på La Palma. Vi havde store forventninger efter at komme ned i krateret Caldera de Taburiente, der har nærmest lodrette sider ned til bunden og en omkreds på 27 km. Nede i krateret er der altid vindstille, og det er jo også specielt. Caldera betyder kogekedel eller kæmpestor gryde, og det er det. Men gryder har normalt en fin og glat bund, men ikke denne gryde - no, señor! Bunden er fyldt med klippeblokke, hvilket betyder, at den ikke er let at bevæge sig rundt i. Calderaen blev erklæret for naturpark så langt tilbage som i 1954, så den er en af Spaniens ældste og mest kendte naturparker med hele 3 stjerner. Nu tror man muligvis, at en sådan kæmpestor attraktion er let at komme til, men så tager man fejl. Og det er ikke turistmyndighedernes skyld, at det er svært. Nej, det er Vorherre himself, der lige synes, at det ikke skulle være for let. Krateret kan kun attackeres fra to sider – dels fra El Barranco de las Angustias, men her er problemet, at der løber en flod der, hvor man ellers kunne gå. Og langs med flodens stejle sider, var stierne lige skyllet væk pga. regnen. Den anden

"$ #

! "

30 - LA DANESA

(

$ ,

!

# "# + ) ! ,+

)! # !"

&!


$

!

#

”indgang” til krateret findes oppe på den sydøstlige del af randen, men heller ikke her, er det let. Her findes der et lille ”pas” lige neden for en Machu Picchu lignende klippe med navnet ”La Cumbrecita”. Her er der anlagt en lille rundtur på 3 km. ad en fin sti med udsigt ned i krateret, men stien går ikke derned – der er vertikale drops flere hundrede meter ned. Denne rundtur bør man absolut tage (vi tog den i delvis regnvejr), for der er nogle gevaldige kig ned i krateret, og her kan man til overflod beundre den for Kanarieøerne endemiske fyr ”el pino canario”. Denne fyrreart har umanerligt lange nåle – de er over 20 cm., og træet kan tåle skovbrand – det vokser bare ufortrødent videre. På Kanarieøerne er de meget stolte af deres fyrretræer. Fra ”La Cumbrecita” udgår den 2. sti ned til kraterbunden, hvor der en anlagt en ”campingplads”, men det er en 13 km. lang tur ad fedtede og vildt stejle stier. Stien var lukket, da vi var der, fordi dele af den var skyllet væk af regnen. I nærkontakt med kraterbunden kom vi aldrig. Men det giver jo én blod på tanden, og jeg tænker bare, at jeg må derover igen med et lille telt, så jeg kan komme til at overnatte inde i krateret på lejrpladsen. Man kan kun komme derind til fods, og man skal have al proviant med på ryggen, for der er ingen kære mor derinde. Nå, men det

(%

$

!!

"

$"# "

" # ! % ! " %)! "

synes gemalen godt han kunne leve foruden – måske kunne man lokke nogle af børnene eller veninderne med? Hm....

Det er et meget specielt sted med en del restauranter og isboder omgivet af en flot natur og en speciel strand.

En anden stor attraktion på La Palma er den 19 km. lange vandrerute langs med øens ”rygrad”. Denne rute hedder Vulkanruten (GR 131) og den starter ved refugiet El Pilar ca. midt på øen og går sydpå. Denne rute blev af ”los guanches” (øens oprindelige beboere) brugt som transportrute for varer fra den ene ende til den anden, og i dag er den, som sagt, en yndet vandrerute. Den havde jeg glædet mig helt vildt til. Men nej – det blev heller ikke denne gang, for ruten lå konstant i skyer. Og hvis der skulle være nogen, der tror, at det er sjovt at vandre i en sky og have 2 meters sigt, så kan de roligt tro om igen.

La Palma byder på masser af vandreruter, og vandreturisme er en stor sag på øen. Der findes en del arrangører af vandreture, og hvis man ikke har lejet bil, kan det være praktisk at tage med på en sådan tur. Men har man bil, kan man blot købe et ”finmasket” kort over øen. Vi købte et kort 1:30.000 (fra Freytag og Berndt –østrigerne ER de bedste til den slags) og der kunne man se alle vandreruter. Da vi således studerede kortet, fik vi øje på endnu en vild kløft , El Barranco del Jorado, på øens nordvestside, og den måtte vi se. En fin vandresti udgår fra landsbyen Tijarafe og ned langs med kløften. Vejret så lidt tvivlsomt ud, men vi drog ufortrødent afsted. Det gik godt den første halve time, men så kom regnen med fynd og klem. Vi fandt kløften, men kunne ikke se ned i bunden pga. tåge og regn – der er 500 m. derned. Det så vildt ud, og det var vildt. Vi søgte efter en hule La Cueva de Candelaria, og vi så en speciel mølle, men efter 2 timers vandring havde vi ikke så meget som 1 cm2 tør hud nogen steder på kroppen, så vi måtte opgive. Ak ja. Men regnen skal ikke lægges La Palma til last - øen er og bliver en udflugt værd.

Nu er der det ved øer, at de har deres helt eget klima. Hvis det regner på nordøen, så er det som regel solskin på sydøen. Teorien passer fint, også på La Palma, problemet er bare, at sydøen ender i en spids, hvor der står et par fyrtårne. Så der er ikke så meget at komme efter, hvis det er sandstrande, man gerne vil opsøge. Men øen HAR skam sandstrande – med sort sand. Vi fandt en fin en af slagsen ved Puerto Tazacorte – lige dér hvor El Barranco de Angustias løber ud i havet.

LA DANESA

- 31


Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Catalonier: Tænker tit på medister, sovs og kartofler For lidt over fire år siden vendte catalanske Diana Coromines tilbage fra et semesterlangt forskningsophold i Danmark. Men hun savner af og til det nordiske land, som, hun mener, på mange måder minder om Catalonien.

Vi er naturligvis fra Sydeuropa. Vi taler højt som italienerne, vi bruger meget vores hænder og kropsprog, når vi taler, men vi har mange af de samme værdier som danskerne.

“ 32 - LA DANESA

På Passeig de Gràcia i Barcelona tæt på Antoni Gaudís berømte Casa Batlló går Diana Coromines mig i møde, og vi sætter os på en café med en kop kaffe. Diana Coromines er 34 år og født og opvokset i Barcelona, men hun har ikke boet hele sit liv i den catalanske hovedstad. Rejselysten har altid været stor, og hun har både boet i Wien, Berlin og København. Hun boede i København fra september til december 2008 i forbindelse med et forskningsophold, mens hun var i gang med sin ph.d. i oversættelse og tolkning. Selvom det er over fire år siden, hun flyttede derfra, tænker Diana Coromines ind imellem på Danmark. ”Det må lyde lidt mærkeligt, men når jeg tænker på Danmark, tænker jeg ofte på mad. I Catalonien har man idéen om, at mad i Norden ikke er så godt som i Syden, men det tror jeg ikke. Jeg elsker

dansk mad, og jeg kan især godt lide de typiske retter med kød, kartofler og sovs og også medister, risengrød, ris a la mande og alt, hvad man kan få på et bageri, kan jeg også rigtig godt lide. Især kanelsnegle,” fortæller Diana Coromines.

rene. Men i Danmark er der rent, og man er punktlig, og det elsker jeg. Det hele er godt organiseret, og man kan stole på systemet. I Catalonien fungerer det ikke på samme måde, og der er ikke den samme orden,” siger Diana Coromines og fortsætter.

Danskere minder om cataloniere Diana Coromines elsker sit land, som hun siger, også selv om Catalonien officielt set er en del af Spanien. Alligevel ser hun store forskelle, når hun sammenligner Catalonien med resten af Spanien, for hun mener, at catalonierne har flere ting til fælles med danskerne, selvom alt ikke fungerer helt lige så godt her.

”Men vi cataloniere minder lidt om danskere. I Catalonien er det lidt mere seriøst end i Spanien. Vi vil gerne have et system, som det i Norden. Vi er naturligvis fra Sydeuropa. Vi taler højt som italienerne, vi bruger meget vores hænder og kropsprog, når vi taler, men vi har mange af de samme værdier som danskerne. Vi elsker at arbejde, vi arbejder hårdt, og vores humor minder meget om jeres.”

”Danmark er et meget ordentligt sted at være. Mit indtryk er, at alting virker godt. På det punkt ligner Danmark ikke Catalonien, hvor der er meget, der ikke fungerer. For eksempel kommer folk ikke til tiden, og gaderne er ikke

Diana Coromines fandt for første gang ud af, at den catalanske og danske humor minder meget om hinanden, da hun var på et udvekslingsophold i Wien for omkring ti år siden.


”Her mødte jeg en masse danskere, og jeg forstod dem godt, fordi de havde humor og brugte ironi. I Catalonien har man den catalanske ironi, og den minder meget om den danske. Vores humor (cataloniernes, red.) er meget anderledes end den spanske humor, som er meget direkte. Cataloniere er lidt mere stille. Jeg var overrasket over danskerne, for jeg havde en idé om, at nordiske mennesker er seriøse, og at de aldrig smilede. Men danskere smiler meget. Også selvom man ikke kender dem. Eksempelvis smiler de når man går på gaden eller er i metroen, og det overraskede mig. I Catalonien smiler man ikke til folk, man ikke kender, men vi er ligesom danskerne glade og livlige, og det er noget vi har til fælles, tror jeg,” siger hun. Nemt at være udlænding I løbet af de fire måneder i Danmark blev Diana Coromines forelsket i landet, og fordi hun i forvejen havde nogle bekendte, havde hun ingen problemer med at blive integreret i Danmark. ”Jeg havde mødt danskere før, og havde nogle danske venner før. Så jeg fandt det meget let at

komme ind på lokalbefolkningen og være sammen med dem. Danskerne er meget åbne. Jeg boede i et kollektiv med en dansk pige, en dansk dreng, en canadisk pige og en tysk mand, og vi havde det rigtig godt sammen,” fortæller Diana Coromines, som ikke havde nogle særlige udfordringer med at komme i gang i det danske samfund. ”Jeg havde kun de udfordringer, som alle andre også har, når de skal finde lejligheden, finde ud af, hvor man skal gå hen efter praktiske ting, og så lære finde at finde vej.” Sprog har altid interesseret Diana Coromines, og inden hun tog mod Norden, havde hun studeret dansk i en skandinavisk klub i Barcelona, og mens hun var i Danmark gik hun til danskundervisning tre gange om ugen. Men det var ikke for at kunne begå sig i samfundet, at hun lærte dansk. ”Det kan godt være, at sproget har hjulpet mig til at blive integreret, men jeg har også lært andre udlændinge at kende, som taler engelsk med danskerne på universitetet. For danskerne er det lige så naturligt at snakke engelsk,” siger hun og fortsætter.

”Som catalonier taler jeg selv et lille sprog, der ikke tales mange steder. Jeg har studeret sprog, oversættelse og tolkning, og jeg elsker sprog. Jeg var meget interesseret i at lære sproget og bruge det i hverdagen. Jeg tror, danskerne er åbne og byder velkommen, uanset om du kun taler engelsk eller dansk. Men for mig er det vigtig at forstå, hvad der sker omkring mig og at følge med i, hvad der sker i fjernsynet, så derfor gjorde jeg meget for at lære et nyt sprog,” fortæller Diana Coromines på et ganske forståeligt dansk. Man tager ikke skoene af i Catalonien Selvom begejstringen for Danmark er stor, så er der især én ting, hun ikke synes om ved det. ”Jeg hader kulde. Når det er rigtig, rigtig koldt, så kan jeg dårligt gå en tur, uden at jeg fryser,” siger Diana Coromines, som godt kan lide den hyggelige stemning, der ofte er i hjemmene i Danmark. ”Det er koldt om vinteren i Danmark, så man gør mange ting indendørs, og der er altid hyggeligt i hjemmene. I Catalonien er der måske ikke så hyggeligt indenfor. Man gør mange ting ude,

men ikke hjemme,” siger hun og kommer med et eksempel på, at hygge bliver prioriteret anderledes i Danmark. ”Man tager ikke skoene af, når man kommer ind i et hjem i Catalonien. Jeg tror, det er et signal. For hvis man kan tage skoene af i et andet hjem, så betyder det, at det er virkelig hyggeligt, og så føler man sig hjemme. Hvis man selv ejer huset, gør man selvfølgelig, men hvis jeg skulle besøge dig i Spanien, så ville jeg ikke tage skoene af. Det ville jeg i Danmark, fordi det gør man der,” siger Diana Coromines. Til daglig bor Diana Coromines med sin kæreste Marc i Gràciakvarteret i Barcelona, og hun arbejder som chefredaktør på et tidsskrift om litteratur og kultur i Catalonien, samtidig med at hun er oversætter. Udover at være interesseret i sprog, interesserer Diana Coromines sig også for politik og især for Cataloniens uafhængighedsproces, som nogle separatist-partier i Catalonien kæmper for. I næste udgave af La Danesa vil Diana fortælle om nogle af de følelser, som catalonierne har i forhold til uafhængighedsprocessen.

Som medlem ma aff Home Own Owners`Club ners`Club ffår år du masser a aff for fordele de ele Lej dansk dannsk kvalitet - til spansk pris - så er det hos Helle. Ingen overraskelser, o overraskelser, ingen snyd - og styr på alt fraa ordre til aflevering! Jelbert Jelbert,t, Odense

Røgfri bilerr✳introduceres fra sommersæsonen R so ommersæsonen 2013 3 15% rabat rabat på billejen biillejen Fair b brændstofspolitik brændstoffspolitik Than nk yo for noa t sm u in the oking car

Rabat klub b netvæ netværk - få rabatter og and andre dre fordele fra ggolf baner,, resta restauranter auranter og butikker Se alle for fordelene rd delene e og o g tilmeld dig GRATIS G GRATIS på www.hellehollis.com www w.hellehollis . s.com Eller rring ing 952 245 5 544. Ring fr fra a DK til llokal okal ta takst: kst: tel. 46 907 907

Helle Hollis Car Rental, R A Avda. vvda.. García García Morato nº 14-16, 14 4-16,, Málaga Málaga Airport, Airport, Tel.: Teel.:: +34 95 224 55 44,, Fax.:: +34 95 224 51 86 Email:: bookings@hellehollis.com bookings@heellehollis.com

www www.hellehollis.com .hellehollis.com om LA DANESA

- 33


Flyvidenskab for begyndere - del 1

Overtroens videnskab Når du bliver kaldt til gaten, og du har fået nok af den relative frihed i lufthavnen, skal du begive dig til den udgang, hvorfra dit fly afgår. Gates er sædvanligvis nummererede, og du vil opdage, at nummer tretten oftest savnes. Selv om der kun er ganske få mennesker, der virkelig lider af triskaidekafobi – en irrationel angst for tallet tretten – betragtes tallet alligevel ofte som et ulykkestal, som luftfartsselskaber og lufthavne gerne vil undgå. Overtroens videnskab er i høj grad knyttet til vores opfattelse af held. Vores hjerner er simpelthen ikke særlig gode til at håndtere sandsynlighedsregning. Det ses blandt andet på vores reaktion, når noget sker klumpvis. Forestil dig en række tilfældige hændelser rundt om i landet. Det kan være hvad som helst lige fra sygdomsudbrud til folk, der falder. Hvordan forventer du, at den slags tilfældige hændelser fordeles? Vores naturlige reaktion er at forvente, at de har en jævn spredning. Men det er helt forkert. Forestil dig blot, at du hælder en håndfuld metalkugler ud på et fladt, tomt gulv. Hvad ville du tænke, hvis kuglerne landede jævnt fordelt i et mønster, hvor alle lå i samme afstand fra hinanden? Du ville tro, at noget havde fået dem til at ligge sådan, at der måtte være magneter i gulvet eller lignende. Det naturlige vil være, at der er steder, hvor der ligger klumper af kugler og andre, hvor de ligger mere spredt. Der sker nøjagtig det samme med enhver anden tilfældigt forekommende hændelse. Men når for eksempel et antal bønder i samme område oplevede sygdom hos deres køer, er det traditionelt set blevet formodet, at der måtte være en årsag til denne sammenklumpning. Den lokale heks ville blive anklaget for problemerne. I vore dage anklages telefonmaster eller atomkraftværker ofte for at være årsag til sygdomme, som ikke er smitsomme, når de opstår inden for begrænsede områder snarere end at være jævnt fordelt i for eksempel et helt land. Hvis den slags sygdomme er tilfældigt op-

34 - LA DANESA

stået, kan vi forvente, at de opstår i klumper. Men det er meget naturligt at lede efter lokale årsager, og når der i forvejen er en kilde til bekymring i et område, er det let at formode, at den er årsagen. Ikke alle klumper af hændelser er tilfældige, for eksempel en række mennesker, der lider af asbestose i nærheden af en asbestfabrik. Men vi kan ikke gå ud fra, at den mest åbenlyse trussel er årsag til problemet. Der findes meget effektive, statistiske metoder, hvormed man kan undersøge tilfældigheden i en række hændelser, som man er nødt til at anvende, inden man går direkte til nogen konklusion.

fire er de gået et skridt videre. Ved at undlade at have afgang tretten eller gate tretten er der indimellem en tendens til at betragte gate 14 som ulykkesbringende, fordi ”den i virkeligheden er gate tretten.” For at undgå dette, er gate tolv i den ene ende af terminal fires bygning, mens gate fjorten er i den anden ende. Eftersom man aldrig ser de to gates ved siden af hinanden, bliver det ikke lige så åbenlyst, at gate tretten ikke er der, og derfor er der ingen, der bekymrer sig for at anvende gate fjorten.

Selv om mennesker er kommet med mange forklaringer på angsten for tallet tretten og har forbundet det med, at Judas var den trettende person ved den sidste nadver, eller at tretten er det overskydende nummer i samlinger af tolv ligesom de tolv stjernetegn, er der ikke meget, der støtter disse teorier. Det er mere sandsynligt, at tallet tretten blev naturligt forbundet med en række dårlige hændelser. Måske gik en gård nedenom og hjem, lige efter at en so havde fået tretten unger. Tilfældigvis var der derefter en, der døde den trettende i måneden. Efterhånden som en række tilfældige hændelser bygges op, bliver tallet tretten et tal, som alle elsker at hade.

Flyvidenskab for begyndere er titlen på en bog, som netop er udkommet i Danmark. I denne og kommende udgaver af La Danesa bringes uddrag fra bogen, der fortæller om, hvad der foregår før, under og efter flyrejsen.

Uanset hvor irrationel frygten for tallet tretten end er, vil lufthavne og luftfartsselskaber ikke risikere at skræmme deres passagerer, så der er sandsynligvis ingen afgang tretten eller gate nummer tretten. I Heathrows terminal

FLYVIDENSKAB

1) Overtroens videnskab 2) Vand, vand alle vegne 3) Oven over skyerne 4) Turbulens i kabinen


Utrolig flot renoveret, beliggende helt ugenert i hyggeligt område i Capellanía. Stor Patio med overdækket hyggekrog. Kun 2 min kørsel eller 10 min. gang til indkøb. 2 km fra stranden. 100m² beboelse, 1 soveværelse, 1 lille kontor, 1 badeværelse, A/C, 300m² grund. Skal sælges nu! Pris: 299.900€

%* !&!* +)."+-)% (!+*/ '/

VILLA

&

EKT INTER NA OJ R

AL ON TI

P

15-!(.!. 0 .%#/.(!&(%#$! !- ,3 , .!+6!* !0-+

Separatudstilling i Galería Krabbe ARNE HAUGEN SØRENSEN ENGLENS KAMP MED DUENDEN Akvareller, grafik og malerier (store og små formater).

BØGER TIL SÆRPRIS UNDER HELE UDSTILLINGSPERIODEN Landskabet bag mig – erindringer i løs vægt 2

4

La L aP Peña eña d de eD Dinamarca inamarca Takker T akker sine sponsor sponsorer er fo for or støtten til os og Malaga aC CF i en fantastisk liga-sæso liga-sæson! on

Kunstnerens selvbiografi.

7

Den store Passion Rigt illustreret med kunstnerens religiøse motiver. Galería Krabbe hjælper gerne med forsendelse af værker købt i galleriet. Galleriet holder lukket: 13. - 19. juni, grundet udstilling i Danmark: Dorthe Krabbe og Caroline Krabbe keramik og maleri · 15. juni - 28. august Galleri Dahl · Kalvevasen 25 · 8970 Havndal · www.galleridahl.dk Fernisering: Lørdag den 15. juni · 14.00 - 16.00

Mogens Dahl, D.C.

Vieja fábrica El Ingenio

Frigiliana casco antiguo

Carretera Nerja/ Málaga

Plaza de la Iglesia

Pabellón deportivo

PRIVATE P RIVATE INVESTMENT INVESTMENT v/John Frank

C/ Rosarico la Joaquín 12 · ES-29788 Frigiliana (Málaga) T: 952 534 214 · M: 636 380 384 galeriakrabbe@gmail.com · www.galeriakrabbe.com Mandag-Lørdag: 10.00 - 15.00 Torsdag: 10.00 - 15.00 · 17.00 - 20.00

LA DANESA

- 35


Fortvivlede spaniere besætter tomme huse … og nu kan de blive – i hvert fald i Andalusien 350.000 mennesker er blevet smidt ud af deres hjem, mindst én million tomme boliger, skyhøj arbejdsløshed og øgede sociale problemer, har medvirket til, at der nu er besættere her i Spanien. La Danesa har besøgt et par af dem i et hus i Málaga. Af Arne Bjørndal (tekst & foto)

”Her bor 40 mennesker i alle aldre, fra fire måneder og opefter. Flere af dem er blevet smidt ud af deres boliger og mange er arbejdsløse. Blandt besætterne er der 13 familier med til sammen 10 børn,” siger Fali eller Rafael Doblas, 41, som han egentligt hedder. Fali er talsmand for organisationen ”Stop Desahucios” (Stop Udsmidningerne). Vil besætte flere ejendomme Vi sidder i en af de besatte og sporadisk møblerede lejligheder i et højhus i Málaga by. Ifølge Fali står mindst 25 andre familier og grupper af boligsøgende i Málaga by klar til at besætte lignende lejlighedskomplekser – først og fremmest her i den gamle arbejderbydel La Trinidad. Allerede i 2006 blev en boligblok besat i en af nabogaderne. Der har besætterne fået en lejeaftale med ejeren. Aftalen skal fornyes hvert år. Fremtiden er usikker for besætterne. Foreløbig tror Fali, at de i hvert fald kan blive boende frem til juli, hvis deres advokat har ret. Uventet hjælp ”Alligevel ser vi lysere på det nu,” siger Fali. Han bemærker, at Junta de Andalucías uventede initiativer i begyndelsen af april søger at finde udlejere, banker og andre finansielle institutioner, som sidder på tomme boliger. Desuden kan myndighederne i visse tilfælde ekspropriere boliger i op til tre år, så beboere truet med udsættelse af boligen, fordi de ikke kan overholde deres afdrag og betale husleje på grund af fx arbejdsløshed, kan blive boende. Juntaen, en koalition mellem PSOE og Izquierda Unida - IU, møder modstand fra blandt andet regeringspartiet i Madrid, Partido Popular. De bestrider lovligheden af eksproprieringerne i Andalusien. 36 - LA DANESA

# %' 1 &'-% % 1 /% $- "" % ' &#! $%* % 0%" ' " #! , $- " & ''


Men for Fali og de 40 besættere betyder det sandsynligvis, at de ikke behøver at frygte udsmidning lige her og nu. Uden vand og varme I tre måneder har beboerne levet i nye og moderne fireetagers boligblokke, som har stået tomme i to år, efter bygherren fik økonomiske problemer. Da besætterne flyttede ind, havde de hverken vand eller strøm tilsluttet. Politiet prøvede i starten at smide dem ud, men gav op, fordi hverken banken, som i dag ejer blokken, eller bygherren forlangte det. Julia, som har bosat sig i en af lejlighederne sammen med sin mand, styrter rundt med vandspande og vifter et par hunde væk, der kommer for at snuse til os: ”Det er svært at leve uden strøm, men for to uger siden, fik vi koblet vand til. Det hjalp vældigt,” kommenterer hun. 20 på gaden hver dag Ifølge Fali bliver 20 mennesker hver dag sat på gaden i Málaga. Han fortæller, at flere tomme huse er besat i storbyen, men at besætterne ofte har valgt at være diskrete og være meget lidt synlige, så chancen for at blive smidt ud er mindre. Men i denne blok i bydelen La Trinidad er der ingen tvivl om, hvad der sker. Store bannere hænger ned langs facaden og fastslår klart, hvad besætterne mener: ”Værdige boliger til alle,” ”Stop udsmidningerne,” ”Vi redder folk, ikke banker”. Til trods for at ejendomsbesættelse er ulovlig,

1

% % $ %&#" % " #! * "

" %"

%1 * ,

%&#

" ' &#! /" % #) % " # &# % & " +#

er der en vis kontakt mellem bankerne, som i dag ejer bygningen, de lokale myndigheder, besætterne og græsrodsbevægelsen ”Stop Udsmidningerne”. Besætterne ønsker lejeaftaler, som gør, at de kan fortsætte med at bo i boligblokken under rimelige og ordentlige forhold. Men opnås der ikke enighed, og banken kræver, at de bliver sat ud, garanterer Fali og besætterne store demonstrationer: ”Vi vil kæmpe imod,” siger han.

" & 0% " '

"

& ''

Medhold fra EU Organisationen ”Stop Udsmidningerne” er lykkelig over, at EU-domstolen kritiserer den spanske praksis med at sætte folk på gaden, når de ikke længere kan betale boliglånene. De bliver straffet for hårdt, hævder domstolen. EU-domstolen mener, at spanske dommere må have ret til at standse udsmidningerne, mens boligejerne kan prøve deres sag for retten.

Costa del lavpris 2for1 inklusiv solbrille fra 75€

Gratis synsprø ve med i prisen

Så hvorfor vente med at købe til du kommer hjem? Når du køber briller hos Louis Nielsen/Specsavers fra vores prisgrupper 75€ til 150€, kan du frit vælge et par gratis briller fra samme prisgruppe eller en lavere prisgruppe. Netop nu kan du oven i købet få dit andet par briller lavet som solbrille med styrke i glassene – kvit og frit. Du sparer 30€. Og husk at standard PENTAX enkeltstyrkeglas med hærdning altid er med i prisen.

GRATIS SYNSPRØVE Gælder til én synsprøve, der bookes før 31. august 2013. Fremvis voucheren i forbindelse med synsprøven. Voucheren kan ikke ombyttes til kontanter eller kombineres med andre vouchers eller tilbud. Én kupon pr. person. Book en synsprøve på specsavers.es eller ved at ringe til din lokale butik

Fuengirola 952 467 837 Avenida Ramón y Cajal 6 Marbella 952 863 332 Avenida Ricardo Soriano 12

PART OF THE SPECSAVERS GROUP

Tilbuddet kan ikke kombineres med andre tilbud. Det andet par briller laves med samme styrker som det første par. For 69€ ekstra fås begge par med standard flerstyrkeglas, index 1.5. For 59€ ekstra fås begge par med standard bifokale glas, index 1.5. Andre glas og tillæg fås mod merbetaling i begge par briller. Tilbuddet gælder til 30. november 2013. ©2013 Specsavers Optical Group. Alle rettigheder forbeholdes.

LA DANESA

- 37


%0!! % #! # # " (" % & $&* # #

' % &#! 0% ' %%! # #% "' " +# #%

" #%'&/'' ! ' # #% # ( ') #

" %.& "' %# #% " # % " ! % & '# &!- #% & %/" % #% ' ) ) %! ! 1 % % ' # ' ! " %.& &#! % )/% ' % & 0& &" %' '# -%

Organisering på græsrodsniveau ”Der er en stærk undergrundsbevægelse i gang,” hævder Fali. I tråd med en stigende arbejdsløshed og social nød i kølvandet på den finansielle krise, tager en række frivillige organisationer og foreninger del i fødevareuddeling og hjælp til mennesker, der kæmper for overlevelse fra dag til dag. Organisationen ”Stop Desahucios” og ”Plataforma Afectados por La Hipoteca” består af alt fra advokater og socialrådgivere til arbejdsledige håndværkere og andre frivillige. ”Der er etableret flere centre for fødevareuddeling her i Málaga, blandt andet Banco Bueno” (”Den gode bank”), som er flyttet ind i nogle lokaler, hvor en almindelig bank tidligere holdt til,” fortæller Fali.

1

%& % )/% #"'#% #% #% " & ' #" " 1 '#$ & ( #&1 '#$ &! " " %" # !0 # #% # %" % ! " % &' ! '1 & % % & " +#

Der har været utallige demonstrationer over hele Spanien mod myndighedernes brutale håndtering af udsættelserne. Mindst 10 mennesker, som stod til at blive sat på gaden, har valgt at tage deres eget liv frem for at skulle leve uden tag over hovedet.

Fra finanskrise til social krise Fali er ikke selv besætter, men hjælper besætterne og udtaler sig i medierne på vegne af besætterne og deres græsrodsbevægelser. Tidligere arbejdede Fali som chauffør med egen varevogn, men i 2009 havde han ikke længere penge til at betale bilforsikring. Nu bor han hjemme hos sin gamle mor og får lidt støtte af hende. ”Finanskrisen har udviklet sig til en dyb social krise,” mener Fali. ”En dramatisk social krise, som ikke bare vil gå over af sig selv.”

MONA ELISABETH DAVIDSEN

! 38 - LA DANESA

"

Kommer over hele Danmark dagligt 20 vogne • Stor international erfaring • •

"

% $

#!

! Silkeborg Flytteforretning España S.L. I Danmark daglige Pol. Ind. Rancho Hermoso 21 afgange til og fra Avda. de la Salinas, Los Boliches Sjælland 29640 Fuengirola Tlf. / fax: Formiddag: Kl. 10-13 træffes Mads på tlf. 952 46 18 44

• Køb & Salg af fast ejendom. • Testamenter, arv og skifte. • Selskabsetablering.

!

Findes der ikke job i Danmark? På en anden etage i blokken er Andrés Cantero, 31, flyttet ind. Han bor alene og har etableret sig med en madras, to små borde, to stole og en lille gasbrænder, så han kan få noget varm mad. ”Tidligere boede jeg sammen med mine forældre,” fortæller Andrés, som har gået ledig som bygningsarbejder i næsten to år. Han er helt afhængig af hjælp fra familie og venner for at få det til at løbe rundt. Lige nu døjer han med et piskesmæld efter en trafikulykke. Ikke desto mindre spørger han smilende: ”Er der ikke et job til mig i Danmark?”

$

Benyt Deres egen danske advokat ved rådgivning i juridiske og økonomiske spørgsmål, herunder:

# &

Psykolog Teresa Pinazo har været arbejdsledig i to år. Nu bruger hun tiden på at støtte og hjælpe besættere i La Trinidad. Hun ser mærkeligt på mig, da jeg spørger hende, hvad der driver hende: ”Det drejer sig om at handle med hjertet, om solidaritet og støtte til dem, som trænger til det. Hvis jeg behøver hjælp, håber jeg, at andre vil stille op for mig,” svarer hun, mens hun viser mig gennem de fire etager i boligblokken. På den åbne tagterrasse og i det tilstødende store rum på femte sal, har organisationen ”Stop Udsmidningerne” indrettet kontor og mødelokaler for beboerne.

Silkeborg Flytteforretning

ADVOKAT

" !

'# &'# # " "! % 1 &$0% %

#

$ "

! Silkeborg Flytteforretning V/ Peter Svendsen Kastaniehøjvej 29-35 DK-8600 Silkeborg Tlf. Fax: www.silkeborg-flytteforretning.dk E-mail: silkeborgflytteforretning@mail.dk

! !

! ! $ " !


Avd. Clemente Díaz Ruíz 6, lokale 10, 29640 Fuengirola Tlf.: +34 951 23 90 05 • Dansk tlf.: +45 4339 6160 • www.advokatkontoret.es • info@advokatkontoret.es

iko s i r v l Se kr. 0,

Her er der intet der står med småt....alt er inklusiv! Lad dig ikke snyde....hos os er der ingen overraskelser, når du henter din sommerferiebil. Vores priser er ALT INKLUSIV - ingen selvrisiko ved skader. Så kør trygt afsted i en bil fra Europcar. Book online på europcar.dk/udlandsdansker eller kontakt vores danske reservationscenter på tlf. +45 89 33 11 33 eller mail: reservations@europcar.dk LA DANESA

- 39


Af Morten Møller Foto: Málagacf.com

Hvad fodboldverdenen venter på...

$ ( &(% " # * )*)"/( ) &(2) $* " * $ * ( , * " %( # )* ( ( $ ) % %(( %# )&%(*)( ** $ 3( !"+ $) ( #* "" ( $ "3)* ( ) $ !%$*( !* *+ * %$ $) ",%( #% , "" &/ )*

( &(2 * ." % %) "

)& "" ($ ( ( )+"* *#2)) *

3 ( % '+0$ &* )* # %% ! * !! )/ % * )"+*$ $ $

" *%$ )2)%$ $

! #& $

Málaga CF kan klare sig uden sheiken Juni er sædvanligvis en af de måneder, der sker meget i den internationale fodboldverden. Spillere og trænere rygtes til nye klubber, når deres kontrakter udløber d. 30. juni og købes ofte fri fra deres arbejdsgivere for store summer. I Málaga CF er de eftertragtede objekter den 60-årige træner Manuel Pellegrini fra Chile og Europas største talent, den 22-årige Isco, født Benalmádena. Begges kontrakt i Málaga CF udløber først i 2015 og deres frikøbsklausul lyder på henholdsvis fire og 35 mio. euro. Penge, andre klubber er rede til at betale for de to – Manchester City således i en pakkeløsning. Men Pellegrini blev midt i maj løst fra sin kontrakt. Kvit og frit. Isco ser tiden lidt an. Han elsker Málaga og sin klub. Og han venter på en afgørelse i sportens voldgiftsret TAS (Tribunal Arbitral

$+ " "" ( $ 4 ." *(2$ ( $ ( " , "3)* ( ) $ !%$*( !*

40 - LA DANESA

du Sport) om Málaga CFs fremtid i europæisk fodbolds store turneringer, Champions og Europa League. UEFA, højeste fodboldmyndighed i Europa, har udelukket Málaga fra disse på grund af økonomisk morads, hvor klubben med ejer sheik Al-Thani i front skyldte til højre og venstre. Træner, spillere, øvrige medarbejdere, andre klubber og skattevæsenet med flere. Forhold, der nu er bragt i orden. Retssagen i TAS vil finde sted i schweiziske Lausanne og var oprindelig berammet til den 14. maj, men blev udskudt til 4. juni med en forventet offentliggørelse af dommen midt i juni. Indtil da ligger klubben mere eller mindre lammet hen – omend sonderinger foretages på såvel træner- som spillerfronten. I TAS vil Málaga CF være repræsenteret af advokat Juan de Dios Crespo, der er ekspert i sportslovgivning.

%-

* *4

# $ )*( ( $

,

&(2)

$*

Stram styring I Málaga CF ser man fortrøstningsfuldt på retssagen. Man mener ikke, at afgørelsen vil gå klubben imod. Med en stram og pengebevidst styring af primært den administrerende vicepræsident Moyad Shatat og general manager Vicente Casado skulle økonomien nu være bragt i orden. Klubben bedyrer endog, at den er en af de få europæiske topklubber, der har besluttet at ændre sin finansielle struktur, således at den ikke er afhængig af et individuelt ejerskab. Málaga CF skal hvile i sig selv på almindelig forretningsmæssig basis. Altså om nødvendig uafhængighed af den utilregnelige sheik Al-Thani. Og således, at klubben nu lever op til Financial Fair Play, hvis regler i øvrigt også støttes af det spanske fodboldforbund. Klubben oplyser til La Danesa, at checken

$

$*

)

%

$ ( "# $

(


for den succesfulde deltagelse i Champions League lød på 25 mio. euro. Hertil kommer entré- og merchandiseindtægter, som klubben ikke vil oplyse om. TV-indtægter i La Liga forventes sat op til på 34 mio. i sæsonen 2013-2014. Men Málaga CF er vidende om, at nye investorer kan være interesserede i at gå ind i klubben. Fx hotelkæden Blue Bay. En anden sag Og Al-Thani er netop problemet i klubben, fastslår formanden for UEFA, den tidligere franske landsholdskaptajn, Michel Platini, i et usædvanligt brev til borgmesteren i Málaga, Francisco de La Torre. Førstemanden i Málaga henvendte sig tidligere til Platini for at give sit syn på udelukkelsessagen mod Málaga CF. ”Al-Thani brugte i Málaga CF flere penge end klubben tjente”, argumenterede Platini. Uden at nævne en sag, der ligger på et andet bord end hans: Sheilken kan/vil tilsyneladende heller ikke opfylde sine økonomiske forpligtelser i luksus-havneprojektet La Bajadilla Marina i Marbella.

Dansk målmand skal til Betis Den danske landsholdsmålmand, Stephan Andersen, er på en fri transfer overført fra fransk fodbold til den spanske La Ligaklub Betis i Sevilla. Mod slutningen af sin tid i Evian var han fast bænkevarmer. Nu håber Stephan Andersen – og i øvrigt landstræner Morten Olsen også – at han får spilletid i Betis.

Varme Kulde Varmepumper Pillefyr Fan Coils Radiatorer Gulvvarme

AIRCONDITION Ny teknologi - superlavt støjniveau - bedste energiklasse Vi servicerer alle fabrikater

Møder i Madrid Træner Pellegrini har haft møder med Shatat for at høre til Al-Thanis fremtidsplaner med klubben. Han blev ikke ret meget klogere, men det viste sig hurtigt, at klubben ville af med sin succesfulde træner. Han var for løntung. Også budgettet for spillerlønninger skal strammes. Der blev trukket i Pellegrini fra andre steder, specielt fra Manchester City, hvis sportsdirektør, den tidligere FC Barcelona-spiller Txiki Begiristain, har holdt møder med Pellegrinis manager, Jesús Martinez, i Madrid. Begiristain ønskede en pakkeløsning, hvori også indgik Isco. Så Málaga CF ser sig nu om efter andre trænermuligheder. Nævnt bliver den tidligere mexicanske landstræner Javier Aguirre, Espanyol, og Roberto Martinez, Wigan i England – en basker, der har spillet i Zaragoza, men ellers siden 1995 har tilbragt sin fodboldtid i England. Men også andre emner drøftes løbende. Med en sund økonomi går Málaga CF en ny, spændende tid i møde.

Citater: ”Jeg siger det igen: Jeg er tilfreds med min broder Mr. Manuel Pellegrini og alle spillerne”. Al-Thani på Twitter. ” Vi efterspørger ligestilling, retfærdighed og fairness fra Junta de Andalucía”. Al-Thani på Twitter. ”Min kærlighed vil bo i mit hjerte for evigt. Farvel alle”. Al-Thani på Twitter.

Matchfixing-sag Spansk La Liga-fodbold er ramt af en matchfixing-sag. Og heri er involveret den tidligere Málaga-keeper Munua. Det drejer sig om matchen lørdag d. 13. april, hvor bundholdet Deportivo La Coruña overraskende besejrede Levante 4-0 i Valencia med de tre første mål scoret i den første halve time. Det er Levante-spilleren José Javier Barkero, der anklager fire holdkammerater, Ballesteros, Munua, Juanfran og Juanlu,

Solenergi

for klart at underpræstere. De stod for ”pantomine-spil”, som han udtrykker det. Efterfølgende undskyldte Barkero over for holdkammeraterne. Såvel det spanske fodboldforbund som politiet er gået ind i sagen. Præsidenten for Deportivo La Coruña, Augustu César Lendoiro, udtaler, at den slags ”intriger” altid foregår i afslutningen på La Liga!

til væg eller tagmontage Holder huset tørt og ventileret hele året rundt, - og gi´r gratis varme om vinteren! 100% soldrevet - virker også, mens du er væk!

online tilskud fra AAE

Brugsvand Poolvarmeanlæg Boligopvarmning Kombianlæg El-produktion

Tel: +34 952 52 95 38 • info@tecnicasmaro.com • På kysten siden 1992

GRATIS ( &1,

Pools Mijas S.L.

/ (

- # #( *))&

Åbent 08.00 – 16.00

Den Største Pool-forretning på Costa del Sol 8

2

+' *.'* + 7 .-)' -#, + 5%(#(! + 7 * &-/ ( , %&)+ -#&,5-(#(! 7 ),#' - + Nye swimmingpools med 10 års garanti · lækagesøgning og reparationer

# " + &-#

- !) - -#& .

# " + &- -#& #( *))&

))&. ,-1+ % '#% &# + & ! , ! + ,*#& )! ' ! - ' + ()/ +#(! + * + -#)( + / ( / +' + &5% ! ,6!(#(! + .! (-&#! *+) ,,#)( & / &#! ")& &, *))&, + )3 #& + 4 -+ #$ , ,*& ,"*))&, & -+)( )0 ( -

#$ ,

952 591 053 LA DANESA

- 41


Af Morten Møller Foto: Málagacf.com

Hvad fodboldverdenen stadig snakker om...

“Kære Craig:

Du svigtede Málaga“ Dansk topdommer forklarer skandalen i Dortmund.

%## (

(

%#)%$ -

()* * " 3 (

3"

( % '+0$) *(-"" ( (

De har mødt hinanden på talrige internationale dommer-seminarer, den udskældte skotte Craig Thomson og den danske topdommer Claus Bo Larsen med 105 internationale kampe på bagen. Med Thomson som hoveddommer overså dommerne to klare offside i de fire minutters overtid af kvartfinaleopgøret i Champoins League mellem Borussia Dortmund – Málaga CF på Luna Park i Dortmund. Hermed vendte tyskerne 1-2 til en 3-2 gevinst og gik videre i verdens mest prestigefulde turnering med en snes nye millioner euro ekstra i Borussias klubkasse – og et topbrag af en finale mod landsmændene fra Bayern Munchen på Wembley i London. En skandale, der i uendelige tider, vil blive diskuteret overalt på den fodboldglade klode. Claus Bo Larsen, 48-årig fynbo, hvis kampstatistik bl.a. siger 66 Europa Cup kampe, 34 i Champions League, ni kvalifikationskampe til CL, en i UEFA CUP Winners Cup, 18 i UEFA Cuppen, tre i Europa League og en Super Cup med kun en (!) udvisning: Af Paul Scholes, Manchester United i Super Cuppen i 2008 – tager imod på strandrestauranten Oasis i Carvajal, hvor han sammen med sin hustru, Vibeke, holder deres første ferie nogensinde på Costa del Sol. Han byder på en stor Fernet Branca med is. ”Min yndlingsdrink”, betror han. ”En sådan skænker jeg altid mine dommerkollegaer efter en veloverstået kamp. Vi kan jo ikke som spillerne stå i rundkreds og skrige: ”Hvem var det, der vandt i dag, det var dem fra … af. Vi må glæde og hylde os på en anden måde!” Enormt pres Og om Craig Thomson siger Claus Bo Larsen: ”En fin fyr.”

42 - LA DANESA

%(*#+$

”Ingenting. De havde fået meldinger – også hjemmefra – om deres fatale fadæser. De må have været godt og grundigt irriterede på sig selv.”

5 %## ($

3( ,2( 2" ( 5 )

( " +) %

() $

Men hvordan kunne det gå så gruelig galt for ham i Dortmund? Hvorfor bortdømte han og hans dommerteam Málaga CF ved ikke overhovedet at foretage sig noget? Holdt de med tyskerne? Var de bestukket? ”Nej, nej”, bedyrer Claus Bo Larsen. ”Men, hvad der skete, må ikke ske. For fejltagelserne var dyre for det hold, de gik ud over, Málaga CF. Såvel på det menneskelige som det økonomiske plan. Skal jeg finde en forklaring på fadæserne, må det være det enorme pres, de var under – ikke mindst i kampens overtid, hvor 80.000 tilskuere skabte et inferno af støj-opbakning til hjemmeholdet. Dommerne kunne vel næppe høre hinanden i deres headset. De mistede koncentrationen. Men selvfølgelig skal to mål annulleres for offside. Helt fatalt med den ene linjevogter”. Hvad tror du, de talte om hjem i flyet til Glasgow?

Ældre dommere Vi så tillige klare dommerfejl i Champions League-semifinalen mellem Bayern Munchen og FC Barcelona – også her skulle to tyske mål have været underkendt. Hvad kan ændres for retfærdighed? Kamera-overvågning og tekniske afgørelser? ”Nej, aldrig, aldrig med følgende kampstop. Jeg taler for at sætte aldersgrænsen på 45 år op for dommere, så vi får mere rutine på de vigtige pladser. Rutine giver overblik og større respekt hos spillerne. Og så skal vi have linjedommerne mere op på mærkerne.” I nationale turneringer i f.eks. Holland og England er dommerne ældre. Med succes. Tager dommere parti? ”Nej, det tror jeg ikke. Men det er irriterende med de åbenlyse fejl, der har været begået. Trist, at så store sportsbegivenheder går i stykker. Folk bliver mistroiske over for dommerne. Men reglerne er således, at er en linjedommer i tvivl, skal tvivlen komme det angribende hold til gode.” Har du været udsat for bestikkelsesforsøg? ”For mange år siden i Ukraine, hvor jeg dømte Kiev og Juventus, lå der en pakke til mig i omklædningsrummet. Jeg valgte ikke at tage imod.” Og hvad nu med Craig Thomson og hans linjedommere? ”De bliver internationalt sat på stand by”, slutter Claus Bo Larsen, der selv stoppede sin karriere d. 22. maj. Nu vil han være international dommerbedømmer. Så måske møder han på denne post på ny Craig Thomson.


AssurandørGruppen

Deres personlige forsikringspartner, også i skadestilfælde!

( %) *

%#)%$ % % ( !

$) *% " $ %)

%## (

%(*#+$

" )

(

Siden sidst i La Liga: Valencia – Málaga CF 5-1 (4-1) Málaga CF – Getafe 2-1 (1-0) Granada – Málaga CF 0-1 (0-1) Real Madrid – Málaga CF 6-2 (4-2) Málaga CF – Sevilla 0-0. Herefter lå Málaga CF nummer 6 i La Liga. To kampe tilbage af sæsonen 2012-2013, som begge blev spillet efter redaktionens slutning: Málaga CF – Deportivo La Coruña. FC Barcelona – Málaga CF.

Ny Forsikring? - Så ring til AssurandørGruppen Gratis og uforpligtende tilbud på forsikringer !

!$

!

! $

! !!

#

Aftal tid for et besøg, hvor

"

Tribunepladser fås hos La Peña de Dinamarca

vi gennemgår Deres forsikringer

Fodboldinteresserede såvel på Costa del Sol som i Danmark er velkomne til at kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til La Liga-kampe på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribunepladser på den ene langside beskyttet for eventuel regn. Forinden frokostarrangement, oplæg og bus tur-retur til stadion fra Fuengirola. Sæsonens 2013-2014 starter i slutningen af august. Kontaktpersoner: Formand Morten Møller 617 700 424 info@Málaga-support.dk Næstformand Uffe Madsen 649 814 842 uffe@spaininvest.net La Peña de Dinamarca er den en eneste officielle danske supporterklub for Málaga CF. Den tæller mere end 200 medlemmer og støtter cancerhospice Cudeca i Benalmádena. Klubben optager fortsat nye medlemmer. www.Málaga-support.dk

I kurset vil du blive undervist af indfødte undervisere gennem videokonference, interaktion med andre elever, film, lyd og stemmeoptagelse.

Nyt spændende interaktivt online spanskkursus

Kompatibelt med Ipad og MP3 til mobiltelefon

Gennemsnitlig pris KUN ca. 60 euro pr. måned! Tilmeld dig hos Comunica. """ !

HEJ SKANDINAVERE! • Bor du i et område, hvor det ikke er muligt at få almindelig internet via telefonlinjen? • Opholder du dig kun i kortere tid på Costa del Sol, og ønsker kun at betale for dit reelle forbrug? • Vil du ikke at være bundet til at betale et fast månedsgebyr?

SÅ HAR VI LØSNINGEN! • Vi tilbyder trådløst internet mellem den vestlige del af Torremolinos til Calahonda. • Vi tilbyder personlig service på skandinavisk samt lave priser. Åbent: Mandag - fredag kl. 9.00 - 14.00 & 14.30 - 17.00 • Lørdag kl. 10.00 - 14.00 1 !*" " $ () ) $

$ # ( "

) /("

*(+&& $ ,

*+( * " $ )* "" )*

." %$

)+

! #&

Kontakt Sandra hos WIFI Blue Calle Isla Cabrera nº8 • 29640 Fuengirola • Tlf. 952 47 77 33 Email: admin@wifi-blue.com • Web: www.wifi-blue.com LA DANESA

- 43


Af Jette Christiansen

månedens

Pilgrimsmuslinger over en kam sten tid, hvor man forestillede sig et dødsrige på den anden side af Atlanterhavet. Selvom det er en levning fra lang tid før resterne af den gode apostel dukkede op i en kiste her under Santiagos stjernemark, hvorfor så tage chancen og gå til kanten af verden, når fødderne klager og der sælges aldeles friske og velsignede kammuslinger i byen. Skallerne har selvfølgelig også have haft en mere jordisk praktisk funktion, nemlig som små tallerken eller kopper.

Kammuslingen, som også kaldes ibskallen og pilgrimsmuslingen, har i århundreder været et symbol på pilgrimsruten, Camino de Santiago. Når pilgrimmene ellers forestillede sig, at de efter godt og vel 800 km ad støvede og snoede veje var kommet i mål i Santiago de Compostela, hvor apostlen Jakob skulle ligge begravet, var det kutyme, at man gik videre til Fisterra ved Atlanterhavskysten. Målet var at finde en pilgrimsmusling som ophøjet symbol og håndgribeligt bevis på, at man havde fuldført turen og burde få alle sine synder forladt. Sådan har det da heddet sig. Men Fisterra, eller finisterre på spansk, er da også et gammelt romersk navn (finis terrae), som betyder verdens ende. Navnet formodes at være et levn fra før kri-

44 - LA DANESA

Spiseligt symbol Nu er historien langt fra det eneste interessante aspekt ved denne store musling, som på latin hedder pecten jacobaeus, mens spanierne er mindre formelle og nøjes med vieiras. Selve kammuslingen er meget mør, men fast i kødet, specielt hvis man sammenligner med de mere uhåndterlige og klistrede muslinger og østers. Galicierne selv ynder at riste dem med hvidløg og bredbladet persille og så hælde en sjat Albariño-vin ved, og det er så det, og det er vidunderligt. De har dog ikke overraskende også opkaldt en ret med kammuslinger efter deres region. Sand- og krympefri muslinger Først er det vigtigt at rengøre muslingerne, f.eks.

sidder der ofte sand inde i skallerne og omkring dyrene. Det kan gøres ved at lægge muslingerne i en skål med saltet vand. Dyrene drikker vandet og udskiller sandet, så vandet skal skiftes nogle gange i løbet af et par timer, som burde række. Det er lidt som at rense snegle, bare i vand. Det betaler sig at købe de friske, som måske koster mellem tre og fem euro per stk., men de smager af langt mere end de frosne, og så krymper de næsten ikke under tilberedningen. Derudover er de langt flottere. Yderligere en fordel er, at man har skallerne til servering og at man som pilgrimmene kan gemme dem og bruge dem igen og igen. Man åbner nemmest muslingerne ved at tage et godt tag i dem med et viskestykke. Pres forsigtigt en knivspids ind imellem de to skaller og pres langsomt, til den åbner sig. Har man en østerskniv i skuffen, er det nu, den skal frem. Den slimede del af muslingen bør kasseres, men hvorvidt man ønsker at anvende den røde rogn, må være en smagssag. Uanset hvilken ret man vælger, så gælder det, at kammuslinger ikke må få for meget varme, da de ellers mister deres vidunderlige og naturlige smag og i stedet bliver udefinerbar gummiagtige kugler.


Opskrifterne er til 4 personer.

Vieiras con tocino – kammuslinger med bacon

Vieiras a la gallega – galiciske kammuslinger

Ingredienser: 16 kammuslinger 16 skiver bacon Tilberedning: Pak hver musling ind i et stykke bacon og sæt en tandstik igennem. Steg dem på en tør pande, til baconen er sprød. En vidunderlig aperitif eller som del af en nem forret. Skift eventuelt baconen ud med jamón serrano.

Ingredienser: 16 kammuslinger 4 finthakkede løg 8 skiver finthakket jamón serrano 1 glas Albariño, Ribeiro eller Godello. 3 spsk. hakkede tomater 1 spsk. hakket, bredbladet persille 2 spsk. brødkrummer 75 ml olivenolie Tilberedning:

Både løg og den lufttørrede skinke bør hakkes meget fint, da muslingerne skal have lov at spille hovedrollen. Varm olivenolien i en pande, tilsæt de hakkede løg. Steg dem under svag varme i ca. 15 minutter. Tilsæt skinken, som steger med i et minut. Hæld hvidvinen ved – i øvrigt anbefales det at anvende en god hvidvin og gerne den samme, som man skal drikke til maden. Derefter tilsættes også tomat og lad sovsen koge i ca. 10 minutter. Til slut tilsættes persillen og muslingerne. Smag sovsen til, måske behøver den ikke salt, da den har fået salt fra skinken og muslingerne. Fordel muslingerne i skallerne, måske med to eller tre i hver. Hæld sovsen over og drys brødkrummerne ovenpå i et fint lag. Sæt skallerne i ovnen i ca. 15 minutter ved 180 grader. Server med det samme, gerne med et godt landbrød og en simpel, frisk salat.

LA DANESA

- 45


Vieiras al Albariño – kammuslinger a la Albariño Ingredienser: 16 kammuslinger 2 finthakkede løg 2 spsk. olivenolie 2 glas Albariño 2 dl fløde 2 spsk. hakket estragon Lidt hvid peber Salt Tilberedning: Varm olivenolien i en pande, svits løgene under svag varme i ca. 15 minutter. Læg muslingerne i panden, svits dem på begge sider. Tag dem op og sæt dem til side. Nu hældes vinen i panden, og den koges ned til omkring halvdelen, hvorefter fløden og estragonen tilsættes. Smag sovsen til med peber og salt. Tilsæt muslingerne og lad dem varme igennem og server. Kogte kartofler er et ikke-sofistikeret, men glimrende tilbehør.

46 - LA DANESA

Vieiras con espinacas – kammuslinger med spinat

Vieiras a la parilla – grillede kammuslinger

Ingredienser: 16 kammuslinger 2 spsk. olivenolie 300 g frisk spinat 4 fed hakket hvidløg 1 finthakket chili (sats på guindilla) Citronsaft og salt Tilberedning: Svits hvidløg i olien til det er gyldent, tilsæt chili og derefter spinat, som bare skal varmes igennem. Smag til med citronsaft og salt. Vend kammuslingerne i lidt olie, drys med salt og steg dem et minut på hver side på en meget varm grillpande. Læg muslingerne oven på spinaten. Passer godt som for- eller mellemret.

Ingredienser: 16 kammuslinger 2 spsk. olivenolie 1 spsk. citron 4 fed finthakket hvidløg 2 finthakket chili 2 spsk. hakket purløg Lidt salt Tilberedning: Rør en dressing af olie, citronsaft, hvidløg, purløg og chili samt salt. Fordel den over kammuslingerne. De grilles nu et par minutter, eller til skallerne har fået farve, og muslingerne er stegte. De vil gerne have selskab af en kølig vin som en grumset Riberiro.


spis

ude

med LA DANESA

Ny restauran restaurant nt i Fuengirola!

Gourmet Catering, kokke- & Tjener Service

Åbnin Åbningstilbud: ngstilbud: annoncen, Medbring annon ncen, og vi byder på en flaske af husets vin...

Spansk BBQ • Tapas & Paella • Gourmet • Skandinavisk • Italiensk • Mexicansk • Asiatisk • Luksus Canapéer • Brunch & Champagne Bar • Totalløsninger til f.eks. Fødselsdage • Højtideligheder • Bryllup • Konfirmationer • Receptioner • Events • Firma & Privatfester.

En flaske per 2 pers. og g ved bestilling for min. 20 €

Avda. A vda. Condes de San Isidro Isidro, o, 7 Fuengirola - 686 454 615

w ww.la si slas . in f o

Restaurant

Det er svært at forestille sig, at der findes et sted som Las Islas på Costa del Sol. En romantisk, fredfyldt have 5 minutter fra stranden. Las Islas er et unikt paradis i et tropisk miljø. Nyd en lækker frokost i solen eller en romantisk middag under aftentimerne.

antetr r u a est ke ret

uzte RLibanesis r i a F e fines D

RESTAURANTEN ER ÅBEN MAN-SØN FRA KL 12.30 - 22.30 Gå ikke glip af:

The Rat Pack • Fredelig atmosfære • Smukke omgivelser • Eksotiske haver • Gourmet mad • Romantiske aftener • Deluxe værelser

Show på Las Islas

Søndag den 16. juni Onsdag den 17. juli Lørdag den 3. august Fredag den 23. august Reservér venligst bord i forvejen.

C/Canela 12, Torreblanca 29640 Fuengirola • Málaga Tel.: +34 952 475 598

LA DANESA

- 47


Ciudad Real. Murcia. Lleida. Huesca. Castellón. Efter årene med bobler og brister spækker de hal eller heltomme, ubrugte og uønskede lufthavne, der tilsammen har kostet flere milliarder euro, det spanske landskab som vabler eller åbne sår.

Bobler, brister, vabler og

tomme lufthavne Af Jette Christiansen

I 2012 ankom 2.446 passagerer til Huescas lufthavn. I januar 2013 ankom 13 og i februar 20 passagerer.

48 - LA DANESA

Kaniner, græs og en hel masse intet. Vi passerer næsten afkørslen til Ciudad Reallufthavnen, da vi vil lægge vejen forbi på turen mellem Madrid og Málaga. Det er 235 km syd for den spanske hovedstad. Alt, man ved nærmere eftersyn kan se, er en tom start- og landingsbane, stadig ret ny og betryggende sort, en platform til flyene, et ubemandet kontroltårn

og en tom terminal. Nogle fugle skriger i luften; de er de eneste, der bruger himlen over os. Enkelte bagagevogne samler støv og rust. Her er ingen biler på parkeringspladsen, ingen mennesker. Vi kan ikke komme ind. Lufthavnen, der blev åbnet i 2008, blev også kaldt Madrid Sur, som om den skulle ligge i den sydlige del af Madrid. Diverse luftfartsselskaber forsøgte sig med ruter, hvis destination de faktisk kaldte Madrid, selv om lufthavnen ligger så langt fra hovedstaden. Passagerer var dog ikke længe om at lugte lunten, google afstanden og vælge fra. Så omdøbte man lufthavnen til Don Quijote, selvfølgelig efter den meget modige, men også distræte og ulyksalige ridder i Miguel de Cervantes roman. Navneforandringen hjalp ikke, det sidste fly afgik herfra i april 2012. Siden har her været lukket. Lufthavnen har foreløbig kostet 1,1 milliard euro, fordelt mellem private investorer og regionen Castilien La Mancha, og værdien af deres investering falder som bygningerne forfalder og

bagagevognene ruster. Overophedet optimisme Ciudad Real Don Quijote og de andre nye lufthavne er børn af en overoptimisme i 1990’erne og begyndelsen af 2000’erne, hvor centralregeringen såvel som de lokale regeringer sammen med private investorer skovlede milliarder af euro i mange og meget store byggerier. Det var ikke kun lufthavne, men også hospitaler, kulturcentre, motorveje og metroer, der skulle bygges, og det i en fart. Men i 2008 brast det, og tilbage står halvdelen af de påbegyndte byggerier, som ingen har råd eller lyst til at færdiggøre. I stedet anmoder regionerne staten om støtte og lån, mens den spanske stat skal låne penge i EU for at kunne hjælpe banker, der er kommet i klemme med for mange og for store udlån. I 2011 forsøgte den afgående socialistiske regering en sidste gang at poste penge, denne gang seks milliarder euro i byggeriet for, som det hed sig, at kickstarte økonomien. Måske gjorde pengene godt, og ellers


arbejdsløse mennesker fik beskæftigelse for en tid, men i dag er det svært at se fordelen ved at have opført anlæg, som bare henfalder. Det ville være så nemt at være ironisk, var det ikke for de medfølgende, menneskelige tragedier. Nå, men uanset hvad, så er Ciudad Real-lufthavnen ikke den eneste, der står tom.

Den nye lufthavn er endnu ikke blevet indviet, det er kun en hjemmeside, der lokker med gratis annoncering, som ingen ser.

Corvera i Spaniens Californien Corvera er den nye smarte lufthavn i Murcia, som lokalregeringen fik gennemtrumfet på trods af forbedringer til den eksisterende lufthavn. Den nye lufthavn er endnu ikke blevet indviet, det er kun en hjemmeside, der lokker med gratis annoncering, som ingen ser. Lufthavnen, hvis fulde navn er Aeropuerto Internacional de Murcia Corvera, bryster sig af en hypermoderne lufthavnsbygning, grå beton og rustfrit stål i et flot design. Men ikke en eneste flyvning af den kommercielle slags er dog set her, selv om lufthavnen blev færdig i 2012. Den har kostet 266 millioner euro.

Murcia skulle blive et europæisk Californien, hed det sig. Man anlagde golfklubber på stribe, efterfulgt af nye boligområder ved kysterne og Marina de Cope, et kæmpe kompleks i en naturpark, for at tiltrække udlændinge. Og for at garantere succesen, skulle der i hvert fald en ny lufthavn til, mente lokalregeringen. Alicantes lufthavn, kun 75 km væk, eller Murcias egen, den delvist militære lufthavn San Javier, var ikke nok. Myndighederne deltog i festen, penge syntes ikke at være en mangelvare, og i 2006 tildeltes konstruktionsselskabet Sacyr arbejdet med at opføre lufthavnen. Der blev også investeret gode EU-euro i en 100 km lang

Altomfattende advokatbistand i både Spanien og Danmark! Advokatfirmaerne Ana María Navarrete og Thykier & Rahbek Advokataktieselskab tilbyder juridisk assistance inden for områderne:

Peter Thykier

Ana Mª Navarrete

Køb og salg af fast ejendom NIE-nr., fuldmagter, købe- og salgskontrakter, forberedelse af skøde, assistance hos notar, tinglysning, ejerskifte hos myndighederne m.m. Testamenter, arv og skifte Udarbejdelse af testamenter og ægtepagter samt skifte af dødsboer.

Selskabsret Aktionæraftaler, kontrakter, køb & salg af virksomheder samt generationsskifte. Civile retssager Forligsmægling og mediation, repræsentation i Retten, skilsmisse mm.

Thykier & Rahbek Advokataktieselskab Greve Strandvej 16 2670 Greve Danmark Tlf. +45 70 20 70 83 kontakt@advogreve.dk www.advogreve.dk Møderet for Højesteret

Leje og udleje af boliger Lejekontrakter, rådgivning, mm. Experience you can trust!

Skatteopgørelser for ikke residenter

Advokatkontoret Ana Mª Navarrete c/ Alfonso XIII Edif. Terminal 1, 2 no 5 29640 Fuengirola Spanien Tlf. +34 952 58 57 21 Fax +34 952 19 71 47 info@navarrete.dk www.navarrete.dk

LA DANESA

- 49


Her ankommer og afgår fly fredage og søndage, de andre dage er her ingen trafik. motorvej ad en ellers smuk kyststrækning til Cartagena, som skulle benyttes af disse passagerer, boligejere og golfspillere. De er endnu ikke kommet. Allerede to år senere startede problemerne. Bankerne ville ikke lege med. Lokalregeringen insisterede og kort fortalt kautionerede man for 200 millioner euro. Pengene blev dog ikke udbetalt. 35 kilometer derfra har det statsejede lufthavnsselskab AENA netop investeret i lufthavnen San Javier. En ny start- og landingsbane, et nyt kontroltårn og en ny terminal er blevet indviet. AENA beder regionen betale, men nu sendes regningen i stedet til forsvarsministeriet. Ingen har endnu villet indvi Corvera. Et par deadlines er overskredet, og det vides ikke, hvornår lufthavnen skal i gang. Den megen omtale af omstændighederne omkring specielt lufthavnene i Castellón og Ciudad Real gør, at ingen politiker ønsker at risikere at klippe endnu et rødt bånd over til en lufthavn uden fly. Lleida med afgange to dage om ugen Lufthavnen Lleida-Alguaire ligger ca. 15 km nord for Lleida i Catalonien. Her har den catalanske lokalregering spenderet 90 millioner euro på lufthavnsbyggeriet, der også har tiltrukket private investorer. Denne lufthavn blev indviet i 2011, og faktisk har omkring 40.000 passagerer indtil nu benyttet den. For korte bemærkninger blev den benyttet af Ryanair og Vueling, men de stoppede, så snart de havde sendt tilstrækkeligt tomme fly af sted til den nok overflødige lufthavn. Sidste år var her meget stille. Nu flyver Air Nostrum dog mellem Lleida og Palma, Ibiza og Mahón, mens en engelsk charteroperatør da indtil april havde flyvninger hertil fra Manchester og Gatwick. Her ankommer og afgår fly fredage og søndage, de andre dage er her ingen trafik. Men måske er her håb. Huesca og 100 km til løjperne Huescas lufthavn kaldes Aeropuerto de Huesca-Pirineos. Denne Pyrenæer-lufthavn 10 km

50 - LA DANESA

fra Huesca blev åbnet i 2006 efter at have kostet 40 millioner euro. Den skulle bringe passagerer på ski- eller vandreferier i Aragoniens del af Pyrenæerne. Det nærmeste skiressort ligger dog 100 km fra lufthavnen, så passagererne har godt kunnet skjule deres begejstring. Man lykkedes at holde liv i nogle indenrigsflyvninger til bl.a. La Coruña, Madrid og Valencia, men i 2011 stoppede luftfartselskabet Pyrenair, og siden har her været meget begrænset kommerciel trafik. I 2012 ankom 2.446 passagerer til Huescas lufthavn. I januar 2013 ankom 13 og i februar 20 passagerer. Lufthavnen fungerer altså stadig og har nu 15 ansatte og en gæld på 70 millioner euro. Smerte og smagløshed i Castellón I Valenciaregionen ligger den største smerte, Castellón-Costa Azahar, der er et trist eksempel på, at lufthavnene også kan have været opført for at skabe

mulighed for den korruption, der plager det spanske samfund. Selvom den slet ikke var færdig, blev den i marts 2011 indviet under stor festivitas og bevågenhed af Carlos Fabra, der er formanden for det offentlige selskab, Aerocas, som ejer lufthavnen, og tidligere formand for provinsen Castellón, samt Francisco Camps, der på den tid var formand for Valencias lokalregering. Begge PP. Lufthavnen havde indtil da kostet 150 millioner euro. Marketingsfolk var ansat og foldboldspillere løb rundt med lufthavnens logo på trøjerne. Men der er endnu ikke set et eneste kommercielt fly i lufthavnen. Og begge de herrer er nu anklaget for korruption. Sidstnævnte blev sidste år kendt ikke skyldig i Gürtel-sagen, men højesteret planlægger nu igen at se på hans rolle i sagen. Førstnævntes sag skal til efteråret endelig i retten, efter han i ni år har lykkes at trække den i langdrag. Han er beskyldt for at have korrumperet sig til 1,5 millioner euro. Fabra er desuden udsat for latterliggørelse, eftersom den gigantiske statue, der nu fylder

Måske gjorde pengene godt, og ellers arbejdsløse mennesker fik beskæftigelse for en tid. tomrummet foran lufthavnsbygningen, er blevet opført på hans ordre og siges at forestille ham selv. Den kostede 300.000 euro, inklusive et fly sat på hovedet. I februar i år ankom efter megen ventetid et lille propelfly tilhørende lufthavnsselskabet AENA. Det var et stort øjeblik. Det var en testflyvning, et af mange skridt, der skal tages, før lufthavnen eventuelt kan åbne. Et andet skridt har været en omlægning af pladsen for enden af start- og landingsbanen. Den var på grund af en regnefejl for lille til, at almindelige passagerfly kunne vende. Der har også været tale om at forlænge selve banen til større fragtfly. Og så kan Aeropuerto de Castellón-Costa Azahar åbne. Hvis ellers flyselskaberne vil anlægge ruterne og passagererne vil købe billetterne. Men indtil da er det altså kun AENA’s propelfly, som har anvendt banen til 150 millioner euro.


Med Alarma Universal er der altid nogen hjemme. • Alle former for alarmsystemer • Egen vagtcentral • Egne vagter • Vi taler også skandinavisk og engelsk.

Tlf: +34 952 46 10 37 Alarma Universal S.A. Avda. Torreblanca, 1 • Edif. Trébol • 29640 Fuengirola e-mail: alarma@alarmauniversal.com • www.alarmauniversal.com

STARTER: NYE SPANSKKURSER JULI DEN 3. JUNI & DEN 1. BAT E MED OG FÅ 10% RA - TAG ENVEN /VENIND

LA DANESA

- 51


Af Jette Christiansen

Aktuelt

Mød Astrid Berg Navn: Astrid Berg Bosat: Madrid Født: 6. oktober 1983 i Aarhus Uddannelse: Cand. soc. i politisk kommunikation og opinionsstudier Beskæftigelse: Journalist for DR

”På sigt er det største problem, at der ikke er udsigt til, at skuden vender” Seks millioner arbejdsløse og 400.000 husudsættelser, demonstrationer og kongelige skandaler er realiteterne i dagens Spanien, og for en stor del af en tilsyneladende apatisk befolkning er det komplekse og uoverskuelige størrelser. Der findes bevægelser, som 15M, der ønsker radikale ændringer imod venstre, og en bevægelse, España 2000, der trækker i den modsatte retning. Omkring Spaniens aktuelle og akutte lidelser har vi talt med Astrid Berg, der siden 2009 har boet i Madrid. Her har hun bl.a. taget en master i politisk kommunikation på Universidad Rey Juan Carlos. Inden da boede hun et halvt års tid i Málaga. Hun er i Barcelona med jævne mellemrum, og rejser rundt i Spaniens regioner både på ferie og i forbindelse med sit arbejde. Hun har således fingeren på pulsen, også fra Spaniens hovedstad, hun er DR’s journalist i Spanien, og vi har bedt hende om at bidrage til debatten på disse sider. Også Astrid Berg mener, at Spaniens altdominerende problem er den store ledighed og dens konsekvenser, der kan få meget lange skygger. “På lidt længere sigt er det største problem, at der ikke er udsigt til, at skuden vender – hverken økonomisk eller socialt. Med en ledighedsprocent på 27, en stadigt ældre befolkning og en økonomi i recession er det svært at se, hvordan de skal komme ud af krisen. Denne krise vil mærke Spanien mange år frem,“ siger Astrid Berg. Siden kæden i 2008 hoppede af den spanske økonomi, er her foretaget 400.000 husudsættelser. Boliglånene er for høje, og når alle i en husstand bliver arbejdsløse, retten til understøttelse rinder ud, så banker foged og politi på døren, og umiddelbart ser der ikke

52 - LA DANESA


ud til at være hjælp på vej. Men hun glæder sig over opbakningen blandt den del af befolkningen, der ikke selv er berørt. ”Det er svært at sige, om det værste er overstået. Det har været tankevækkende at se, at et problem, der berører et mindretal af befolkningen, har sat gang i en folkelig solidaritetsbevægelse på landsplan. Bevægelser a la PAH, Plataforma de los Afectados por la Hipoteca (platformen for berørte af boliglån, red.) har fx arrangeret, at naboer og aktivister er mødt op foran huse, som familier skulle smides ud fra, for at forhindre, at politi og foged kunne komme frem. Selvom det ikke er lykkedes at forhindre mere end 500 husudsættelser, har bevægelsen formået at sætte emnet på den politiske dagsorden. Bevægelsen selv mener, at de på den måde har været med til at erstatte den individuelle skam over at miste sit hus med kollektiv indignation,” forklarer hun. Desperation, apati eller pionerånd Den forhenværende socialistiske regering, ledet af PSOE’s José Luis Zapatero, forsøgte sig med heimlich-metoden og skovlede penge i offentligt byggeri, mens den nye regering, konservative PP anført af Mariano Rajoy, som kom til i slutningen af 2011, har valgt spare-metoden. Intet lader til at hjælpe, og mange kan kun trække desperat på skuldrene. ”Der hersker en apati i Spanien i disse år, ja. Især blandt de unge, der for to år siden måske nok havde et større håb om, at de

ville kunne gøre en forskel med deres protester. Min oplevelse er, at mange af dem er mere fokuserede på at finde individuelle løsninger frem for et kollektivt svar på krisen,” siger Astrid Berg med henvisning til arbejdsløsheden blandt unge under 25 år, der nu ligger på over 57 procent. Men hun ser dog enkelte tegn på private initiativer, en pionerånd, som landet har et akut behov for: ”Der er flere eksempler på private initiativer. I løbet af de sidste par år er der fx dukket stadig flere nyttehaver og ”grønne pladser” op i her i Madrid. Det er især unge spaniere, der står bag – enten besætter de nedlagte bygningsområder eller også får de tildelt et område af kommunen. Filosofien bag de her pladser er bæredygtighed og mere nærdemokrati. På pladserne dyrkes der grøntsager, der byttes varer, og så bliver de brugt som samlingssteder for alt fra politiske bevægelser til folk, der gerne vil lave kurser om at plante tomater.” Et andet initiativ, eller måske nærmere demonstration og tegn på desperation, er dørtil-dør protester, de såkaldte escraches, hvor man møder op hjemme hos bl.a. politikere for at protestere, og om denne tendens siger hun: ”Arrangørerne bag dør-til-dør-protesterne har ikke oplevet lige så stort fremmøde til deres aktioner som ved andre demonstrationer. Alligevel viser meningsmålinger, at et overvejende flertal af befolkningen bakker op om protestformen.”

Protestbevægelser og højredrejninger Spanierne har protesteret, strejket og demonstreret, og så var der bevægelserne, Real Democracia Ya eller 15M, som efter en stor opbakning ved starten for to år siden, har været forbavsende tavse. ”Det er vigtigt at slå fast, at 15M aldrig var en klart defineret gruppe. Det var snarere en meget kompleks bevægelse, der formåede at

Det har været tankevækkende at se, at et problem, der berører et mindretal af befolkningen, har sat gang i en folkelig solidaritetsbevægelse på landsplan.

LA DANESA

- 53


Aktuelt fornemmet fremmedhad. ”Her i Madrid blev der for kort tid siden holdt en demonstration mod netop fremmedhad, fordi det også eksisterer i det spanske samfund.”

samle spaniere på pladser og torve for at protestere mod landets politiske klasse, og dennes håndtering af krisen. 15M eksisterer stadig, men de er rykket mere ud i de enkelte lokalsamfund, hvor de består af grupper, der beskæftiger sig med særskilte emner som fx offentlig undervisning, sundhed osv. Derudover er flere af bevægelsens folk blevet aktive i andre bevægelser, som fx bevægelsen mod husudsættelser, PAH,” siger Astrid Berg, der desuden mener, at bevægelsen 15M ideologisk set kan være for spredt til at være effektiv: ”Det er én måde at se det på. Det hele handler om, hvad bevægelsens mål var. Hvis det var at samle mange forskellige spaniere på tværs af politisk overbevisning for at demonstrere mod den politiske klasse på grund af den udbredte politikerlede, så lykkedes det. Hvis målet var at skabe noget a la Grillos (Italien) femstjernebevægelse, ja så lykkedes det ikke.” Hvorvidt spanierne som deres økonomiske lidelsesfæller, først og fremmest grækerne, kunne vælge at gå i retning mod den yderste

højrefløj qua partiet España 2000, tør hun ikke spå om. ”Det kræver et kig ind i krystalkuglen for at sige – men det, man kan konstatere, er, at det indtil videre ikke er lykkedes partiet at få nævneværdig stor opbakning, og min umiddelbare vurdering er, at det heller ikke kommer til at ske. Det skyldes bl.a., at det er svært for nye partier at vinde frem i Spanien, der de facto har et to-parti-system med hhv. det konservative parti og socialisterne. Når det så er sagt, betyder det selvfølgelig ikke, at España 2000 på lokalt plan ikke kan vinde terræn, som vi ser det i fx Valencia.” Solidaritet vs. fremmedhad Astrid Berg oplever, at der er stor solidaritet med udlændinge, hvilket man som nævnt bl.a. har set ved husudsættelser, hvor naboer hjælper deres udenlandske naboer. ”Man så det også sidste år, da spanske læger og sygeplejersker lavede en kampagne i mod regeringens beslutning om at forhindre illegale indvandrere adgang til lægehjælp,” forklarer Astrid Berg, der dog også har

Meninger, monarki og krystalkugle Spanierne giver i en ny undersøgelse, foretaget af instituttet Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), historisk lave karakterer til det spanske kongehus. På en skala fra 1-10 scorer kongehuset kun 3,68, mens den sidste karakter, givet i 2011, var 4,89. Men Astrid Berg tror ikke, at monarkiet som institution er i fare. “Nej, ikke på kort eller lang sigt. Der er stadig et flertal af spanierne, der er for monarkiet, selv om tilslutningen er faldet markant i løbet af de sidste par år,” mener hun, selv om familien har trådt gevaldigt i spinaten i den seneste tid - specielt monarkiets overhoved, kong Juan Carlos, der har gjort sig uheldigt bemærket med en elefantjagt til Botswana og en formodet elskerinde. ”Man taler om, at elefantjagten blev dråben, der fik bægeret til at flyde over for befolkningen og de spanske journalister især. I tiden op til elefantfadæsen havde mistankerne om urent mel i posen hos kongens svigersøn, Iñaki Urdangarin, kørt i de spanske medier og lagt grunden til indignationen, derkulminerede med kongens rejse til Botswana. Der er ikke nogen tvivl om, at retssagen er stærkt belastende for det spanske kongehus’ image.” Hun mener altså ikke, at Spanien kan se frem til en tredje republik, men spørgsmålet om, hvilken fremtid, der så er i vente, er ikke nemt at svare på. ”Det er svært at se ind i krystalkuglen, men der er ikke meget, der tyder på, at Spanien vender tilbage til den økonomiske optur, landet oplevede i årene før krisen. Den spanske regering har netop annonceret, at ledigheden højst kommer til at falde et par procentpoint i løbet af de næste år. Så længe Spanien ikke formår at få sat gang i økonomien, slipper man ikke af med de høje ledighedsprocenter. Spanierne skal ud af den onde cirkel, de befinder sig i lige nu, for at landet kan komme til at se radikalt anderledes ud om ti år,” slutter Astrid Berg.

DIN DANSKE GARDINFAGMAND PÅ KYSTEN - Dansk kvalitet & service • • • • • • •

Ga r di ne r Pe r si e n n er Ta p et er S t o ff e r Tæ pp er M ø b e l p o ls t r in g M a rk i se r m . m .

NU OGSÅ TÆPPERENS & GARDINSERVICE

CORT IDEA CO

54 - LA DANESA

IN RT

AS

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas km. 3,6 29650 Mijas, Málaga Tel./fax: 952 46 12 21 e-mail: info@cortidea.com w w w . c o r t i d e a. co m


Små initiativer i Murcia Af Henriette Overgaard Er spanierne krise-apatiske? Hjælper man hinanden? Eller er der tale om Survival of the fittest? Spørgsmålene tog jeg med mig ud på gaden i Murcia, hvor jeg bor og studerer, for at finde nogle svar. Arbejdsløsheden fylder meget her i det kriseramte Spanien, og de nuværende forhold på det spanske arbejdsmarked kan i stor udstrækning føres helt tilbage til det frankistiske styre og dets arbejdsmarkedspolitik. Regimet forbød både partier og fagforeninger, og man oprettede en statsstyret fascistisk syndikatstruktur for at styre arbejdsmarkedet. Staten gjorde afskedigelser vanskelige og bekostelige for arbejdsgiverne, som en kompensation over for arbejdstagerne for den manglende frihed på arbejdsmarkedet. Resultatet blev et særdeles ufleksibelt arbejdsmarked, som man efter demokratiseringen af landet forsøgte at gøre mere dynamisk og liberalt. Stor modstand fra fagbevægelsen har imidlertid umuliggjort væsentlige reformer på området, og hverken tidsbegrænsede kontrakter eller mulighed for deltidsansættelser har rykket tilstrækkeligt ved det ufleksible arbejdsmarked. En del af problemet er også, at demografien i landet har ændret sig. Kvinderne, som tidligere gik hjemme, har bevæget sig ud på arbejdsmarkedet, ungdomsårgangene har været store, der har været en øget immigration og spaniere, som vender tilbage efter at have arbejdet i udlandet, har øget konkurrencen om arbejdspladserne. Blandt indbyggerne her i Murcia lader den generelle holdning til at være, at man må kæmpe for sig selv, fordi der er så lidt hjælp at få og fordi tilliden til regeringen er så ringe. Jeg møder en flok veninder, der har besluttet at hjælpe i lokalsamfundet. Marí José Martínez fortæller: ”Vi besluttede at hjælpe aktivt, da en af mine veninder og hendes mand blev sat på gaden, efter de begge mistede

deres job og han blev syg og skulle have behandling. De bor nu hos hendes datter og svigersøn. Vi fandt så frem til nogle ufrivilligt hjemløse, og vi har hver taget én til os. Vi sørger for lidt tøj til dem, de får frokost hver dag og vi hjælper dem med lidt penge og med at finde et arbejde. Vi er altså fem kvinder, som sørger for fem hjemløse. Der er mange flere derude, som trænger til hjælp, men vi har ikke selv råd eller tid til at hjælpe flere og vi får ikke støtte andetsteds fra. Hvis flere gjorde som os, kunne vi måske hjælpe hinanden op at stå igen.”

die, før jeg blev sat på gaden, men det kan jeg ikke længere, så han har han været nødt til at søge et legat, for at kunne fortsætte på universitetet. Min afskedigelse har nu sat sine spor i min søns fremtid”. Jeg spørger, hvad han synes om betegnelsen ”spansk apati”? ”Jo, det kan der vel i nogle tilfælde være tale om, men vi kæmper alle sammen for ikke at blive sat på gaden. Spanierne har ry for at være langsommelige, men vi gør tingene på vores måde, og vi er ikke dovne, når det handler om at bevare vores liv og stolthed.”

Antonio García var før ansat som advokat, men blev syg og mistede sit job. Da hans opsparing var væk og han ikke længere kunne betale sine regninger, begyndte han at stjæle og samle affald i containere, som kan kunne videresælge, for at få råd til at blive boende. Efter seks måneder blev han sat på gaden.”Det er meget ydmygende. Jeg gik fra at have et godt liv til at være i et helvede. Mine børn kan ikke besøge mig længere. Den første måned sov jeg på sofaen hos min søn, som er studerende og bor med andre studerende i en delelejlighed”, siger Garcia, og fortsætter: ”Jeg betalte for min søns stu-

Krisen taler sit tydelige sprog i Murcia – mange familier er sat på gaden og mange butikker er lukkede. Om dagen hænger folk ud på cafeerne for at fordrive tiden. Rundt om i byen hænger forskellige kreative jobansøgninger – alt fra rengøring, ældrepasning, private kokke, en til at købe ind og en anden, der kan hente og bringe børn til skole. Ideerne er mange og initiativerne gode, men det står stille i Murcia i øjeblikket. Folk passer på det, de allerede har. Men der er ikke tale om et ”spansk apati” – ikke i Murcia. Her kæmper alle deres stille kampe.

HOLD DIN VIN FRISK OG KØLIG I DE VARME SOMMERMÅNEDER.

e vinkølere! t r a m s g o e i farverig Stort udvalg Torsdag eftermiddage med Jeanett & Viggo starter igen til september.

Urb. El lagarejo, Parcela 2 • 29649 Mijas Costa Tel.: 952 46 20 74 • info@birdievinos.com LA DANESA

- 55


nyt fra...

Danes Worldswide’s repræsentant i Sydspanien og på Gibraltar er: Jens M. Jensen, Fuengirola Tel. 952 46 87 97, mob. 620 44 99 16, e-mail jens.m@terra.es, www.danes.dk/sydspanien

Drop hotelregningen

Af Øivind Holtermann

Hotelværelser er typisk ikke hovedattraktionen, når vi rejser. Alligevel fylder netop hotelophold meget på feriebudgettet – på bekostning af andre oplevelser. Overvej i stedet at bytte bolig med en anden person eller familie til et kortere ophold. Denne alternative ferieform er veletableret, rig på muligheder og derfor mere og mere populær.

7 råd til en god byttehandel

5 boligbytte-sites

1. Sørg for grundig kommunikation med de gæster, du bytter med. Føles noget forkert, er det bedst at sige nej tak. 2. Læs eventuelle referencer i forbindelse med tidligere boligbytte-arrangementer. 3. Lav klare aftaler om, hvad gæsterne evt. ikke må benytte eller foretage sig i dit hjem, og sørg for instruktioner til apparater, maskiner og andet (formuler dem grundigt første gang - de kan bruges igen). 4. Stil dine kæreste ejendele, private papirer, passwords og lignende et sikkert sted. 5. Udform en skriftlig kontrakt, som begge parter underskriver (en sådan findes på de fleste boligbytteportaler). 6. Sørg for, at en bekendt tager imod dine gæster, viser dem dit hjem og er kontaktperson under opholdet. 7. Kontakt evt. dit forsikringsselskab og hør, hvordan de forholder sig til skader, der kan ske i forbindelse med et boligbytte (især hvis der indgår bil). Kilde: Politiken

Mod et mindre beløb kan du hurtigt udfylde en boligprofil på disse anerkendte portaler. For de læsere, der har sommerhus i Danmark, skal det nævnes, at destinationen Danmark står historisk højt i den globale bevidsthed – tag fordel af den positive omtale. Fem velrenommerede portaler: Homeexchange.com Bytbolig.com (dansk del af homeexchange.com) HomeForExchange.com 1sthomeexchange.com Knok.com Kilde: Politiken

Inviter en verdensborger indenfor Synes du, det er mere interessant at møde lokale beboere end hotelpersonale, når du er ude at rejse? Eller har du overskud til at hjælpe en verdensfarer, der ønsker at lære mere om din by, end guidebøgerne formår? Det verdensomspændende internetfælleskab CouchSurfing blev stiftet i 2006 og er i dag et særdeles veletableret rejsealternativ. Det virker sådan: Opret en profil på www.couchsurfing.org og oplys, hvornår du venter at rejse til en destination og/eller hvornår du har mulighed for at tilbyde simpelt husly eller har tid og lyst til at vise din hjemby til en verdensborger. I løbet af kort tid tikker meddelelser retur fra det verdensomspændende netværk. Mulighederne på CouchSurfing er uendelige. I det sidste års tid har undertegnede haft besøg i 3-4 dage af et ungt ukrainsk par, der var i gang med at blaffe Østersøen rundt samt af en new yorker med karrieren på standby til fordel for en rundrejse i et år i Latinamerika og Europa. Begge møder var fantastisk berigende – og uproblematiske! Nu venter blot et par telefonnumre til Kiev og New York på at blive tastet. “I always thought staying on someone’s couch was only for broke backpackers. Not so. The Couchsurfing network spans all demographics. I value the safety features that let you fine-tune your search results to specify gender, profiles with pictures, and profiles that have been vetted.” Kilde: Los Angeles Times, 27. januar 2013 (The world’s your home with Couchsurfing). www.couchsurfing.org er et globalt fællesskab, hvor rejsende hver eneste dag etablerer kontakt. Fællesskabet har cirka tre millioner registrerede brugere (flest i USA, Tyskland, Canada og UK). Forespørgslerne fordeler sig ligeligt mellem simpelt husly og socialt samvær med henblik på at lære nye destinationer bedre at kende. Couchsurfing-brugernes gennemsnitsalder er 28 år – men mange er langt ældre.

56 - LA DANESA


Forsikringsmæglere siden 1996

…mere end 40 skandinaviske og internationale tv-kanaler!

IPTV Modtager • 299 € + oprettelse/levering 100 € • total 399 € Årlig linieafgift for dansk grundpakke med 10 kanaler 430 €

Danelca leverer og monterer fjernsyn, IPTV-systemer, parabolsystemer og hjælper med support på eksisterende systemer.

Læs mere om internet-baseret TV

www.danelca.com GRATIS GRA ATIS PO POOLANALYSE POOLANAL OOLANAL LY YSE sandfilter + check af sandfi filter og rørsystem rørsystem

DANELCA S.C. • Occidental de Benalmádena C/ Teide 3, 3-8-2 M • 29639 Benalmádena. Tlf.: 951 242 111 • Ugedage kl 10 - 16.00 LA DANESA

- 57


COUCHSURFING Af Nanna Lunnemann, nanna@norrbom.com

Benjamin Riise er 23 år og couchsurfer. Idéen med konceptet ’Couchsurfing’ er, at man møder nye mennesker samtidig med, man har et sted at bo. Det handler om at være rejsende eller selv at modtage en rejsende, der kommer til ens by for at bo, og som vælger din sofa, enten fordi der ikke er råd til at bo på hotel eller fordi det er sjovere at sofasurfe.

Dansk

couchsurfer i Spanien Benjamin Riise startede med at couchsurfe i foråret 2009, da han var i Sydamerika med en ven. Her brugte de vennens sofasurf-profil i Chile og Argentina. Det var første gang, at Benjamin Riise stiftede bekendtskab med konceptet. Den efterfølgende sommer oprettede han sin egen profil. ”Jeg skulle besøge en ven i Belgien og havde brug for en overnatning i Bruxelles. Jeg er blevet rigtig bidt af det, specielt den del med at have folk boende. Jeg kan bedst lide rollen som vært, fordi der kender jeg stedet og kan vise folk rundt.” ”Når man begynder er profilen meget tom. Det fungerer som et socialt netværk, hvor man får venner og efterlader referencer til folk, så de kan se, hvilken type person man er,” fortæller Benjamin Riise, der siden hen har brugt couchsurfing flittigt.

Benjamin Riise har som couchsurfer boet hos folk i Chile, Argentina, Afrika (Kenya, Tanzania og Sydafrika), Belgien, Holland og Spanien. Han har boet i Kolding, Aarhus, Valencia og nu i Fuengirola, hvor han har haft besøgende fra Polen, Kina, Korea, Uganda, USA, Mexico, Columbia, Tyskland, England og Frankrig. Og én oplevelse som couchsurfer står stadig stærkt i hukommelsen. ”Sidste år, da jeg boede i Valencia, cyklede jeg derfra til Barcelona og couchsurfede hver aften. Det første overnatningssted var i Castellón. Min vært kunne godt lide at cykle og endte med at følge med. Jeg havde kun adressen på min vært til næste aften, og vi var først fremme klokken ni om aftenen. Vi kom begge to indenfor og fik et måltid mad. Næste dag cyklede han en anden rute tilbage, og jeg fortsatte nordpå. Det er den

allerbedste oplevelse, jeg har haft. Han var jo en af mine værter, som jeg endte med at tage med videre,” griner Benjamin Riise, der også har haft mindre gode oplevelser med couchsurfing. ”Det værste, der sker med det her, er, når man ikke har noget til fælles, og man går helt skidt af hinanden. Da jeg boede i Valencia, havde jeg et polsk par på besøg. De havde ikke prøvet det så meget før, og de havde heller ikke forstået, hvad det gik ud på. De blev også en nat mindre, end de skulle. Der var bare ikke rigtigt nogen kemi,” fortæller han og fortsætter: ”Man skal være åben overfor sin vært og bruge tid sammen med den, man bor sammen med. Ellers går idéen lidt tabt. Der er mange, der bruger det på den forkerte måde, hvor de bruger det som et hotel, fordi de skal besøge byen og er ude hele dagen.” Til at starte med er konceptet lavet som en kulturudveksling. Eftersom det er blevet større og større, er der mange, der ser det som en nem måde at bo gratis på. Det har fået Benjamin Riise til at understrege netop den del på sin profil. ”Jeg har skrevet, at man skal bruge det på den rigtige måde, hvis man skal være gæst hos mig. Men det kan man også hurtigt se, når man får en anmodning. Man kan mærke, om folk virkelig går op i det og har læst din profil og har mod på at lære dig at kende, og ikke bare sender en masse anmodninger ud og bare håber på, at de får svar fra en eller anden.” Sådan er Benjamin som vært Når Benjamin Riise har besøg, plejer han at inkludere sine gæster i sit liv: Gøre ting med dem, som han ellers ville have gjort. Hvis han skal til fest om lørdagen, tager han dem med, hvis det er muligt. Kunsten er at integrere dem på den måde. ”Når man er vært, forventer man, at de folk, der kommer, bidrager lidt til husholdningen. Det

58 - LA DANESA


skal komme helt af sig selv. Det er ikke noget, jeg beder dem om. Jeg forventer, at de gider at lære mig at kende, men det plejer aldrig at være noget problem. Det er også derfor, man har meldt sig til det her projekt. Folk skal opføre sig ordentligt, og de skal først og fremmest respektere mig som person og også udvise interesse. Det er nok noget af det værste, jeg ved, hvis folk bare er der uden rigtigt at bidrage med noget. Men de må gerne rode,” lyder det kækt fra den unge couchsurfer.

’Couchsurfing’. Nogle misbruger det som gratis hotel, mens andre bruger det som en slags datingside. ”Jeg blev en gang kontaktet af en gammel gut i Brasilien, som sagde: ”Hey, you have a nice profile, if you ever come to Brazil you have a place.” Jeg var så inde og kigge på hans profil, og han ville kun have besøg af unge drenge, og så skulle de helst blive en uge, og de skulle helst komme alene,” fortæller Benjamin Riise om en opfordring, han pænt takkede nej tak til.

Benjamin Riise tror, at det handler om en naiv tro på det gode i mennesker: Det med at man viser en enorm tillid ved at invitere folk ind i hjemmet. Han har endnu ikke oplevet noget ubehageligt i form af trusler eller tyveri. For ham handler det også om den indstilling, folk kommer med, når de rejser ud, eller når de er på besøg. ”Jeg ved ikke, hvem der er mest nervøs. Er det ham, som kommer og skal bo hos en fremmed? Eller er det ham, som tager den fremmede ind i sit hjem? Jeg synes, det er mere grænseoverskridende at tage ud i et fremmed hjem, for så er man på udebane. Du ved ikke, om det er en eller anden freak, som åbner døren. Idet man har mulighed for at anmelde folk inde på hjemmesiden, kan folk kun slippe af sted med dumheder én gang. Har man været medlem over længere tid, har man også mange referencer fra andre, og dermed kan surferne danne sig et indtryk af værten/gæsten.”

Det er forskelligt fra person til person, hvilket køn man foretrækker at have boende. Hos Benjamin Riise er begge køn velkomne. Men der er også piger, som helst vil have piger boende, drenge der helst vil have homoseksuelle boende og eller mænd, der helst ser en sød ungmø gæste sofaen. ”Der er piger, der føler sig forulempede. Og jeg ved, at det er et større problem, end man lige går og tror,” fortæller Benjamin Riise, der har et eksempel på overstående. ”Min søster har rejst i Australien, hvor hun couchsurfede. Hun oplevede flere gange, at mænd lagde an på hende, mens hun var der. Der var en, der decideret skrev til hende: ”Oh, I am sorry, you look hot, but I am not available.” Det er åbenlyst, at nogle bare bruger det til at score. Jeg synes bare, at det er så ærgerligt.”

Men ikke alle har rent mel i posen Som sagt er det ikke alle, der forstår konceptet

”Jeg tør godt give min nøgle til alle de mennesker, jeg har boende, og så føler jeg mig sikker på, at de kommer tilbage om aftenen.”

For Benjamin Riise er det vigtigt, at man ikke giver andet end lidt mad, sin sofa og en god portion gæstfrihed, når man couchsurfer. ”Idéen er jo, at min gæstfrihed skal give mig mulighed for at rejse ud til et eller andet random sted i verden og bo hos andre.”

Couchsurfing Det er primært unge mennesker, hvor gennemsnitsalderen er 28 år. Men du finder medlemmer på op til 78 år. Hjemmesiden bestemmer ikke, hvor lang tid man skal bo hos folk. Det bestemmer brugeren. Normalt to-tre dage. Brugeren bestemmer også, hvad reglerne er med hensyn til mad, toilet, og hvor sent man må være ude. Det er meget forskelligt, hvilke regler folk har.

SUPER TILBUD Prøv GRATIS verdens mindste høreapparat

NYHED App til høreapparatet Promise Brugervenligt ekstraudstyr til dit høreapparat.

GRATIS høreundersøgelse Ring og bestil tid på +34 951 239 004

TV-modul - Se tv sammen med familien - Få klar lyd direkte til høreapparatet - Meget brugervenlig

Åbningstider: tirsdag og fredag kl. 9.00 - 13.00 eller efter aftale

Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola www.dkhc.dk

HOS OS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OG FRI SERVICE I SPANIEN OG 21 AFDELINGER I DANMARK LA DANESA

- 59


FINANS Af Jesper Hertz, Chief Representative, Nordea

Velgørenhed begynder hjemme Med EU’s redningspakke kan der nu være lagt låg på den finansielle krise på Cypern, der kulminerede i marts. Men hele forløbet omkring redningspakken vil fremover påvirke ikke kun Cypern, men også euroområdet som helhed og endda uden for euroområdet. Det skyldes ikke så meget selve redningspakken, men mere den måde, den blev gennemført og senere kommunikeret ud på. Cypern, der kun tegner sig for omkring 0,2% af BNP i euroområdet, er en lille fisk i økonomisk sammenhæng. Ifølge de seneste skøn har Cypern ”kun” behov for en redningspakke på EUR 23 mia. Men kravet om, at bankindskydere skal være med til at finansiere landets gæld, har sendt chokbølger gennem hele euroområdet. Først var det alle med penge i banken, der skulle bidrage til finansieringen, men det krav blev senere ændret til kun at omfatte bankindlån over EUR 100.000. Ikke desto mindre har det, at man faktisk overvejede at lade alle bankindskydere bære en del af byrden, sået tvivl om indskydergarantien i euroområdet for indlån op til EUR 100.000. Denne alarmerende udvikling for alle sparere i euroområdet blev yderligere forværret af eurogruppens erklæring om, at redningspakken til Cypern vil danne præcedens for fremtidige redningspakker. Erklæringen blev senere trukket tilbage, men kun for derefter at blive gentaget af den tyske finansminister. De finansielle markeder kom sig relativt hurtigt oven på redningspakken, som mange eksperter beskriver som dårligt ledet og skidt kommunikeret. Men usikkerheden i relation til euroområdet, som stort set var væk efter ECB’s pengepolitiske lempelser sidste år, er vendt tilbage igen. Redningsplanen for Cypern har foruroligende konsekvenser ikke kun for politikerne, der må se tilliden til dem falde, men også for lande, som fremover må få brug for finansiel

60 - LA DANESA

hjælp. Der er nemlig risiko for, at redningspakker fremover bliver knap så omkostningsfrie for modtageren som tidligere. Krusninger kan blive til høje bølger Efter Cypern er økonomien i euroområdet endnu mere sårbar end før. Indskydere i banker i andre kriseramte lande kan føle sig fristet til at flytte deres midler ud af regionen. Bliver der tale om en voldsom kapitalflugt, kan bankerne i euroområdet blive nødt til at stramme kreditvilkårene, og det kan ramme det stadig skrøbelige opsving i investeringerne og forbruget. Samtidig vil de finansielle markeder, der frygter, at kapitalflugten spreder sig, holde et vågent øje med de cypriotiske banker, når kapitalrestriktionerne, der blev indført som led i redningspakken, ophæves. Redningsaktionen i Cypern lover ikke godt for fremtiden i euroområdet. Desværre blev det tydeligt under forhandlingerne, at nationale interesser fortsat prioriteres frem for regionale hensyn (de tyske krav havde fx klart sigte mod den forestående hjemlige valgkamp). Mest bekymrende er det dog, at målsætningen om at lade EU udvikle sig til en finanspolitisk union er blevet skudt til hjørne. Netop mang-len på denne type union anses af mange for at være den væsentligste årsag til den fortsatte finansielle krise i euroområdet.


KLUMME

spaniensdansker ser tilbage Del 5

En

Holger Johansen kom til Spanien under Franco, og har oplevet meget mere af landet end de fleste andre spaniensdanskere. I dag bor han på en finca uden for Málaga, og kan se tilbage på et langt liv fyldt med oplevelser fra den store verden - og ikke mindst oplevelser her fra Spanien, som han har fulgt på rejsen fra diktatur til demokrati. 84-årige Holger Johansen er en dejlig fortæller og en yderst habil skribent, og det er os en fornøjelse at bringe hans klummer i La Danesa, begyndende med begyndelsen i La Danesa februar - om hans ankomst til Spanien i årene efter Anden Verdenskrig. I denne måned tager vi med på en dobbeltmoralsk tur i den katolske kirke.

Kirkens ‘revanche‘ Der var to ting, der prægede folkelivet og dominerede gadebilledet i Spanien. Den ene var militærpolitiet. Den anden var præsterne. Hvilken af dem, der virkede mest ubehagelig, kunne under tiden være svært at afgøre: De brutale og afstumpede civilgardister med deres trekantede lakhatte og skarpladte skydevåben over skulderen eller de alt for hellige og hykleriske præster med deres store, sorte, rundpuldede hatte og bibelen i højre hånd, så de hurtigt kunne åbne den, hvis den hellige trang skulle blive alt for voldsom. Borgerkrigen varede i tre år og udviklede sig til en af de grusomste krige i nyere tid, hvor gamle venner og familiemedlemmer valgte forskellig side og blev dødsfjender for resten af livet. Da demokratiet omsider bukkede under, kunne Franco etablere sit militærdiktatur, der kom til at overleve i næsten 40 år. Hermed havde kirken fået sin ”renæssance”, revanche. Man så præster overalt, og de var blevet betydningsfulde, for Spaniens kulturelle, progressive elite havde kæmpet mod Franco og var nu i landflygtighed. Så befriet for ateister, ”røde” og andet skab var præsteskabet blevet eneforvalter af det åndelige liv både i Spanien og i himlen. Ikke så underligt, at de følte sig selvtilfredse og betydningsfulde, og at der skulle så mange til. I en lille by, hvor jeg boede nogen tid, havde jeg udsigt fra hotellet ned over gaden og over folkelivet. Jeg kom til at lægge mærke til præsten, der hver dag ved siestaens begyndelse forlod kirken og gik til frokost. Jeg formoder i hvert fald, at han gik hjem for at spise. For mennesket lever jo ikke af ånd alene, og det var meget usandsynligt, at det korpus han slæbte rundt på var opnået ved fromhed og altervin alene. Men from det var han i hvert fald, for når han bevægede sig hen ad gaden, langsomt og værdigt let skrævende og lidt vraltende, havde han altid den opslåede bibel i højre hånd og gik og læste i den. Han var så henrevet af de hellige skrifter, at han slet ikke kunne løsrive sig og sanse den verdslige verden omkring. Var det mon de guddommelige væsener, der ledede hans trin under denne færd? Jeg så ham i hvert fald aldrig bumpe ind i andre fodgængere, men det var nok meget forståeligt, da de gik ærbødigt uden om ham i en bue, så han havde god plads på fortovet. Men jeg så ham heller aldrig blive rendt over ende af en æselkærre eller dumpe ind i en lygtepæl. Det var ret forunderligt, eller måske

var han alligevel ikke hundrede procent opslugt af de hellige ord. Hvordan kunne han tro, at nogen hoppede på den komedie? Hykleriet må da vist være kørt så langt ud, at selv den allermest naive måtte gennemskue det. Men han var da bestemt ikke noget særtilfælde. Adskillige gange så jeg præster udføre dette skuespil. Spanien var velforsynet med kirker mere eller mindre interessante, og når man gik forbi en kirkedør, der stod åben, var det nærliggende lige at smutte indenfor og se, hvad den gemte på, men inden for meget kort tid var man næsten altid i selskab med en præst. Det kunne selvfølgelige godt være en person, der var seriøs og gerne ville vise kirkens klenodier. Men ofte havde man en ubehagelig fornemmelse af, at formålet var noget helt andet, og selvhøjtideligheden og værdigheden var pludselig forsvundet. Det kunne være noget så banalt som chancen for at inkassere en drikkeskilling for deres kulturelle ydelse (som man egentligt helst ville have undværet). Hvis man ikke tilbød dem meget, var de ikke blege for at bede om mere, til kirkebøssen naturligvis. Den stod som regel lige i nærheden, og jeg gjorde det til princip selv at putte pengene i. Så kunne de ikke se, hvor meget jeg ”donerede”, og jeg risikerede ikke, at de ”glemte” at give pengene videre. Men det mest ubehagelige var, når hjælpsomheden skyldtes deres mere eller mindre abnorme seksuelle tilbøjeligheder, og det var et ret påfaldende fænomen. Jeg ved ikke, om kirken virker stærkt dragende på disse skæve mennesker, eller det er påbuddet om cølibat, der hen ad vejen gør de fleste mere eller mindre skøre i bolden. Cølibatpåbuddet stammer helt tilbage til den tidligste kristendom, hvor man mente, at hvis man afstod fra og glemte alt om sexlivet, kunne man hellige sig det guddommelige uden at blive distraheret. Umiddelbart en ganske logisk og fornuftig tankegang. Men teorien virkede ikke rigtig i praksis. Tværtimod. Besynderligt at de gamle kirkefædre ikke hurtigt fandt ud af det. Vi andre kender fænomenet fra andre situationer end netop sex. I almindelighed går vi ikke voldsomt op i, hvornår det er spisetid igen, men hvis vi er sultne tilstrækkeligt længe, tænker vi ikke på andet end mad. Der kan vist drages visse sammenligninger.

at kirken delvist var opført af ”genbrugsmateriale” fra en gammel maurisk bygning. Den måtte jeg naturligvis kigge på, og specielt interessant var en række mauriske søjler med relieffer. Spændende at gå og udforske dem helt alene. Men meget hurtigt var der en præst, der klistrede sig på næsten i bogstaveligste forstand. En lille smiskende fyr, der virkede direkte ubehagelig, viste mig ting, jeg udmærket kunne se uden hans hjælp. De øverste billeder havde i særdeleshed hans interesse. Han stod og pegede på dem og da han lod hånden falde ned, var han så uheldig at ramme mig lige i skridtet. Det var naturligvis en smule pinligt, men da det skete anden gang, begyndte jeg at tvivle på tilfældighedernes spil og anbragte mig i en stilling, hvor jeg ikke var så udsat for fejlberegninger. Reliefferne indeholdt en del dyrebilleder, og jeg mente, at det var forbudt i islamisk kunst. Men nu havde jeg jo kultureksperten lige ved hånden og kunne spørge ham. Men hvis han vidste noget, havde det i hvert fald ikke hans interesse. Han hev mig hen til en anden søjle, og der skulle jeg bare se! Han pegede op på søjlen, hvor en relief viste to geder, der parrede sig. Jeg gentog mit spørgsmål angående dyrebilleder. Men jeg skulle bare kigge på det frække billede, han pegede på. ”Figge, figge,” sagde han, eller noget i den retning, og så fniste han som en dreng i pubertetsalderen, som syntes han har været meget uartig. Jeg var klar over, at nu var det bare med at være i forsvarsposition, når han tog hånden ned. Jeg holdt begge hænder foran mig, som jeg havde set fodboldspillerne gøre, når der er frispark. Mange vil sikkert tro, at jeg overdriver, og jeg kan næsten høre en og anden mumle: ”Han er da vist patologisk præstehader.” Men det er jeg slet ikke, har endog haft et par præstevenner, både en protestantisk og en katolsk.

$ !

!

! %

! !

%

%

# %

# $ ! #

$ $ ! $

Jeg kom igennem en by, hvor man fortalte mig,

! $ "

!

! "

LA DANESA

- 61


Fodboldentusiaster, fans og forældre med deres fodboldinteresserede børn skal næsten se FC Barcelonas stadion, Camp Nou, hvis de besøger Spaniens næststørste by. Her kommer du helt tæt på byens stolthed, FC Barcelona.

Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Fodboldhistorie og stadionbesøg på Camp Nou $ & "

+

!

! ! $ )!# # #$" "# ! #

"

# + $"# ! "*

I forårssolen rejser det enorme stadion sig op i udkanten af Barcelonas centrum. Den kæmpe betonklods er til daglig arena for noget af verdens bedste fodbold, når den spanske storklub FC Barcelona spiller sine kampe på Europas største stadion Camp Nou, hvor der er plads til lige knap 100.000 tilskuere. Selvom der denne onsdag ikke var fodbold på stadion, vrimlede det med entusiastiske fans og interesserede, der ville

62 - LA DANESA

have et indblik i den berømte klubs historie. FC Barcelona har lavet en tur, hvor man som turist kan se museet, banen, omklædningsrum og pressepladserne. Camp Nou Experience hedder den. Køen til billetlugen er lang, men det går hurtigt med at få billetter og komme ind. Det første slående syn er de mange ivrige og begejstrede børn, der med store øjne ser beundrende på de mere end 100 skinnende pokaler, som er noget af det første, man ser, når man kommer ind. Det sjove er, at det ikke kun er børnene, der glæder sig til oplevelsen, men også forældrene. Især de fodboldglade fædre udstråler den samme glæde og begejstring ved at være på det legendariske stadion, der stod færdigbygget i 1957. Som en diamantmine oplyst af projektører får du genskin i øjnene fra de mange trofæer, som klubben har vundet. Ikke bare i fodbold, men også basketball, håndbold, rulleskøjtehockey og futsal. En tysk familie står og kigger på pokalerne fra Champions League-triumferne og taler om, hvor vildt det

(! $ ! # $

"* # #

! "

!

" $" $ "*

%

$

er at være så tæt på FC Barcelonas fodboldhistorie og se de pokaler, som Xavi, Iniesta og Messi har løftet. Ikke kun en klub “Más que un club.” Du har sikkert hørt det før. ’Mere end en klub’ betyder det. Budskabet gennemsyrer hele klubben, det står på tribunen, og det kommer også til udtryk på museet


# !

! !

#" ! %$

#

#

#! ) ! " !

"# ! *! !+ " ! " ! "*

+ "*

$ #

*! !"

!

"

! !

") #

"

(# !

" ! %$

" # !

( "# !" )! % ! ! % "# * ! " % # "# " ! # "

$ !

# ! ! "*

# "*

For ved siden af trofærummet er et område, hvor man virkelig mærker, at FC Barcelona ikke bare er en klub. Hele historien, om alt hvad der er foregået uden for fodboldbanen, bliver med projektører oplyst på en scene opbygget af kasser. Her står alt om, hvad der foregår uden for banen, både hvad angår velgørenhed, sociale projekter, og hvordan klubben bruger fodbold som et værktøj til at forbedre uddannelsesmuligheder for børn og unge og den sociale inklusion. Når du går rundt mellem fodboldhistorien er der flere ting, du selv kan prøve. Noget af det mest interessante, i hvert fald hvis du aldrig har set en kamp på Camp Nou, er, at der ligesom dengang man ’bed til bolle’ til fastelavn, hænger høretelefoner ned fra loftet. Du skal ikke spise dem, men tager du dem på, kan du høre stemningen fra det imponerende stadion eller lytte til Barcelonas sang, ’El Cant del Barça’, for at høre, hvordan det lyder, når 100.000 fans synger med. Hårene rejser sig og kuldegysningerne tager plads på armen. Gad vide, hvordan det vil være, at være på et fyldt Camp Nou, når FC Barcelona spiller? Går du videre rundt på museet, er der en stor biograf, hvor der bliver vist højdepunkter, spektakulære mål og interessante episoder fra FC Barcelonas fodboldhistorie. Publikum sidder klistret foran de enorme skærme, der blandt andet viser målene fra Champions League-finalen i 2006, hvor FC Barcelona var bagud 1-0 mod Arsenal ved pausen. Med under et kvarter igen scorede Samuel Eto’o til 1-1, og hvem husker ikke den indskiftede brasilianer Bellettis afgørende mål i højre side af målfeltet og den efterfølgende fejring, hvor han kaster sig glidende hen ad græsset på knæene og tager sig til hovedet, som om han slet ikke kan forstå, at han har sikret FC Barcelona holdets første sejr i Champions League siden storhedstiden i starten af 90’erne, hvor Michael Laudrup var en del af the Dream Team.

!

$#

!

#

!

#

*!

!* !

Det perfekte udsyn Mange fodboldtilskuere får kun et klapsæde og 22 spillere på banen at se, når de er på et stadion. Men på Camp Nou Experience får du mere end det. Ved at følge ruten rundt, bliver man ledt ned i udeholdenes omklædningsrum, hvor spillerne har hver deres skab, og der er bruser, boblebad og brikse til massage. Du ser presseområdet, hvor spillerne efter hver kamp bliver stillet kritiske spørgsmål af nyhedshungrende journalister. I presselokalet, hvor pressemøderne afholdes, kan du få taget et billede, hvor du løfter Champions League-pokalen. Gennem spillertunnellen bliver du ført ud til det grønne græstæppe, der til daglig er fundamentet for FC Barcelonas hurtige pasninger og elegante spil, og herefter kan du komme op og se, hvor journalister og tv-folk sidder og ser kampen. Her er der et perfekt udsyn over det enorme stadion, når du fra toppen ser de 50 meter, der svarer til knap halvandet Rundetårn stablet oven på hinanden, ned på den store plæne og udover de 100.000 tilskuerpladser. På vej mod udgangen står børn og andre Barcelona-fans i kø for at få taget billede med deres idoler. Selv om Xavi, Iniesta og Messi ikke er der i virkeligheden, så ligner billederne godt og kommer med garanti til at pryde alverdens vægge, som dengang man havde idolplakater hængende på ungdomsværelset. På vej ud fra museet hilser plakater af spillerne på gensyn, og ruten leder lige ned i den enorme fanshop, hvor fans og turister køber alt i merchandise lige fra drikkedunke, nøgleringe og vimpler til træningstøj, hættetrøjer og den obligatoriske spillertrøje påtrykt med nummer 10 og navnet Messi, inden de igen går ud i forårssolen til udsynet af det enorme stadion.

!

+

" $ # !

"#

!

$ )!

$ + !' ! ""

#

"

# #

!

"*

") ! ( "# " ! "*

Camp Nou Experience Åbningstider: Tjek http://www.fcbarcelona.com/campnou/camp-nou-experience/opening-timesand-prices - der er forskellige åbningstider alt efter sæson, og desuden er der begrænsede muligheder, hvis du besøger Camp Nou på kampdage. Pris: 23 euro for voksne, 17 euro for børn mellem 6 og 13 år, børn under fem år er gratis. Sådan kommer du til Camp Nou: Metro: Linie 5 til Collblanc eller Badal Linie 3 til Les Corts, Maria Cristina, Palau Reial eller Zona Universitària Kommer du i bil, er der gratis parkering i åbningstiden, hvis det ikke er kampdag.

LA DANESA

- 63


Historisk ydmygelse:

Af Nanna Lunnemann, nanna@norrbom.com

Barça!, Barça!, Baaaarça!!!! - “Gad vide, hvordan det vil være at være på et fyldt Camp Nou, når FC Barcelona spiller?” Sandheden er den, at jeg elsker bold. Specielt den der sparkes til. Jeg rejste derfor til Barcelona for at opleve Champions League-semifinalen FC Barcelona – Bayern München. Jeg sad klar på lægterne blandt knap 100.000 fans til det, der blev en historisk aften, hvor catalonierne måtte lide den tort at ende i et Champions League-nederlag på Camp Nou for første gang i over fire år. En spansk fodboldæra har måttet kaste håndklædet i ringen efter et samlet tab på 7-0 til tyskerne. Det største samlede nederlag til FC Barcelona i en europæisk turnering nogensinde. Jeg sidder på Camp Nou, som er det største stadion i Europa og det tiendestørste i verden. Uden for stadion er hr. Stemning i særdeleshed på besøg hos de tyske fans. Klædt i lederhosen og røde fodboldtrøjer med seler spundet om maven og en stor fadøl i hånden skråles der: ”Finale, ohoh, finale, oh-oh” i kor. Modsat spanierne der drikker cañas, ryger joints og snakker fodbold. Flotte farver pryder mændene under den catalanske sol og trods forskellighed og en mulig

sprogbarriere, kommunikeres der på drilagtig, men venskabelig vis med skulderklap og den slags som rigtige compañeros. Kammerater der i aften er samlet om én fælles passion. Fodbolden.

Teaterforestilling i fodboldens tegn Det er sandt, hvad der bliver sagt om catalonierne, når de går til fodbold i Barcelona. De sidder tilbagelænet og nyder det spanske spil, som var det en kongelig ballet eller en teaterforestilling på selveste Gran Teatre del Liceu. Med spansk radio i øresneglen lytter de, der har støttet deres hold i årtier, med, når de spanske kommentatorer kommenterer på kampen, alt imens de ser den live fra deres eget, personlige sæde. Det er klubmedlemmerne, der ejer den catalanske storklub. Vi er knap 100.000 til fodboldforestilling, og kun enkelte skejer ud med et ”puta”, hvis noget kommer i vejen. Fansene jubler, når det går godt, og mange forlader stadionet, når det går skidt. I dag er det et stille spansk publikum på lægterne, der afbrydes af tyskernes hymne oven på nederlaget til Cataloniens stolthed. Tid til at skifte æra Tyskerne har taget styringen - på banen såsom på lægterne. De kunne lukke en løve ind, og Barça-spil-

64 - LA DANESA


lerne ville stadigvæk ikke have kæmpet, men blot agere som råt kød for løven lagt på et sølvfad med dertilhørende kniv og gaffel. En slagtning er mildest talt det, der finder sted på den fintrimmede, grønne græsplæne. Havde det været løven, ville det være et stort blodbad. Og sådan ser det nærmest ud her på ét af Spaniens fornemmeste stadions mod en klub med sloganet: ”Més que un club”. Det blev til en 3-0-sejr på udebane til Bayern München. FC Barcelonas vigtigste brik, Lionel Messi, måtte betragte holdkammeraterne fra bænken. Aftenens Champions League-semifinale gik mildest talt ikke, som catalonierne havde forestillet sig.

Selvstændighed Når man tager historien i betragtning, forstår man bedre FC Barcelonas betydning for catalonierne. Det er deres hær, som forsvarer Catalonien og det catalanske folk. De elsker Barça af hele deres hjerte. Catalonierne har skreget om selvstændighed den ene gang efter den anden. Under Francos styre arbejdede catalonierne sig op. Det hårde arbejde har gjort, at de i dag står stærkt i modsætning til resten af Spanien. Alt, hvad Catalonien har opnået nu qua hårdt arbejde, har givet dem fornemmelser af, at de er bedre end andre. I dag var de markant ringere og leverede ikke det teatershow, catalonierne havde sat næsen op efter. FC Barcelona har leveret mange smukke op-

levelser de seneste mange år, og det er nu, at de inkarnerede fans virkelig skal bakke op. Det gjorde catalonierne bare ikke. De forlod Camp Nou, inden kampen overhovedet var slut. Men modgang gør stærk. I medgang og modgang, lyst og nød. FC Barcelona skal nok komme tilbage, men Bayern München var ganske enkelt et markant bedre fodboldhold. Men sådan er det med fodboldæraer. De skifter hele tiden, og det er med til at gøre fodbolden værd at se. For fire år siden slog FC Barcelona Bayern München 4-0 i Champions League-kvartfinalen på Camp Nou. I dag, fire år efter, er billedet vendt. Bayern har overhalet den catalanske storklub. Med et stærkt hold spillede tyskerne sig til en Champions League-finale på Wembley.

’Økonomi er et internt anliggende’ På trods af beskyldninger om manglende løn til spillere og andre medarbejdere, vil Málaga CF ikke kommentere på, hvorfor klubben ikke har været i stand til at betale regninger og lønninger i de tre år, hvor Sheik Abdullah Al-Thani har ejet klubben. Det er et internt anliggende. Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com Den spanske fodboldsæson et netop sluttet, og nu ser vi frem til den kommende sæson for Málaga CF, der har haft et forrygende år med Champions League-deltagelse og fine præstationer i La Liga. Men én ting overskygger lige nu de gode resultater: Sagen om, at Málaga CF er udelukket fra europæisk fodbold i næste sæson, medmindre appelsagen hos CAS – Den Internationale Sportsdomstol - bliver vundet. Grunden til, at klubben er havnet i denne situation, er blandt andet, at Sheik AlThani har skyldt penge til klubber, spillere, medarbejdere og skattevæsnet, og det er i strid med UEFA’s Financial Fair Play-retningslinjer. I sidste udgave af La Danesa

havde vi et tema om en mulig ’Qatarisering’ af Europa, som blandt andet handlede om, hvad der sker i Málaga CF. Her fortalte danske Kris Stadsgard, der spillede i klubben fra august 2010 til januar 2012, at klubben flere gange ikke udbetalte lønninger til tiden. Det vil klubben dog ikke udtale sig om. ”Jeg kan forstå, at Kris har udtalt sig omkring interne affærer i klubben, men vi er nødt til at respektere, at disse ikke skal være offentlige, og vi plejer ikke at tale om interne problemer, uanset om de er gode eller ej. Det er vores private politik,” skriver Paco Ceballos, pressechef i Málaga CF, i en mail til La Danesa. Alt er i orden Du kan læse mere om den økonomiske situation i Málaga CF andetsteds i La Danesa, men Paco Ceballos forsikrer, at alt er, som det skal være i klubben, og at den går en lysere fremtid i møde. ”Situationen er fin. Málaga CF er en af de eneste klubber i Europa, der selv har besluttet at ændre den finansielle struktur, så den kun afhænger af egne indtægter og ikke af ejeren. Denne proces, som begyndte sidste sommer, har succesfuldt været i fuld gang de seneste måneder, og

DIT DANSKE VÆRKSTED

Se alle vores boliger til salg på:

Service & reparation • Syn (ITV) 24 timers autohjælp • Køb & Salg af biler Udskiftning & reparation af kalecher

Tlf. 639 580 372

Marbella • Fuengirola • Benalmádena • Mijas

www.simzar.com

Mette Skovby Jensen Spansk aut. skatterådgiver. Aut. valuar +34 608 203 703

Mette

Tom

vi arbejder på at blive en stærk og solid klub i fremtiden, som lever op til Financial Fair Play-retningslinjer fra UEFA og LFP (Det Spanske Fodboldforbund, red.),” udtaler Paco Ceballos. Fik du ikke læst temaet om Qatar i La Danesa i maj, kan du finde temaet på www.ladanesa.com.

Nomi

Man-f re: 09.00 - 17.00, eller ef t er af t ale. BJARNE DAMGAARD

PETER GUTHKJERTom Sørensen +34 667 552 232 Nomi Wilkens +34 952 66 78 71

Centro Idea • Ctra. de Mijas km. 3,6 • 29651 Mijas

Tel. 952 66 78 71 • Fax. 952 66 78 72 e-mail: info@simzar.com

Polígono Industrial Cañadon 23 • Camino de Coín • 29650 Mijas Costa

LA DANESA

- 65


? A S A P É U ¿Q På disse sider kan du se, hvad der sker langs kysten i denne måned. Vi modtager gerne oplysninger til ¿Qué pasa? om arrangementer på Costa del Sol, så listen kan blive så komplet som muligt.

Stjerneskud over Marbella Starlite Festival er titlen på en fantastisk musikfestival, der efter sidste års store succes igen denne sommer bringer en lang række af stjernenavne til byen. 27. juli: Jamie Cullum. 28. juli: Noa. 2. august: Una Noche Movida. 3. august: Julio Iglesias. 5. august: Buenavista Social Club med Omara Portuondp og Elíades Ochoa. 9. august: Sara Baras. 11. august: Alejandro Sanz. 14. august: Malú. 15. august: Paco de Lucía. 16. august: Forever Michael Whitney. 17. august: Enrique Iglesias. 23. august: Grease en Concierto. 24. august: David Bisbal. Koncerterne starter kl. 22.00 i Cantera de Marbella. Entreerne koster mellem 23 euro til 450 euro. Man kan læse mere på www.starlitefestival.com, hvor man også kan booke billetterne, hvilket kan ske på 902 750 787.

Skt. Hans, San Juan og Sant Joan Skt. Hans, på disse kanter selvfølgelig San Juan, fejres den 23. juni. Specielt i kystområderne, hvor der er bål og ballade på strandene. Nogle steder afbrændes også figurer. Det sker specielt i Alicante, hvor festlighederne i forbindelse med alicantinernes Sant Joan varer fra den 20. til den 24. juni.

66 - LA DANESA

Enrique Iglesias.

Calahonda fylder halvt århundrede

Guitarfestival i Córdoba

Sitio de Calahonda fejrer 50 års jubilæum den 28. - 30. juni. Calahonda tilhører Mijas kommune og har ca. 15.000 indbyggere, flere end de fleste traditionelt bebyggede områder i Mijas. Fejringen starter med åbningen af en kunstudstilling med temaet ”The essence of Calahonda”. Det er kunstnere, som bor i Mijas, der er inviteret med deres værker, som også vil blive solgt. Udstillingen finder sted i den ældste bygning i Sitio de Calahonda, El Campanario, hvor den norske sømandskirke har til huse, Avda. del Cortijo 3 (bagved aparthotel El Campanario). Fernisering: fredag den 28. juni, kl. 15.00. Udstillingen er siden åben fredag - søndag kl.11.00-16.00. Information om udstillingen: www.my-rasgos.com, og for hele programmet: www.calahondaeuc.com.

Den årlige guitarfestival i Córdoba, Festival de la Guitarra de Córdoba, byder i år på en lang række spændende koncerter og workshops. Årets program er netop blevet offentliggjort, og man vil i år få mulighed for at opleve jazz og rock, flamenco og klassisk spansk guitar. Blandt artisterne er Paco Peña, Alejandro Sanz, Manuel Barrueco, Tomatito Sexteto, Pavel Steidl og David Rusell. Det er 33. gang, festivallen afholdes. Tid: 1. – 13. juli. Sted: Tre forskellige; Teatro de la Axerquía, Teatro Góngora og Gran Teatro de Córdoba. Mere info på www.guitarracordoba.org.

Solo Arte I juni og juli udstiller selektive kunstnere på lystbådehavnen Puerto Deportive Sotogrande på torsdage fra kl. 18-23.

Det sker i et samarbejde med Asociacion Mosayko og Asociación Cultural Sotogrande. Blandt de mange udstiller avantgardekunstneren Osvaldo Gonsález Herrera: www.osvaldo.somee.co m

Velsignelse af søfarere Den 16. juli fejres Virgen del Carmen. Efter at have opholdt sig 364 dage i kirkerne, bliver statuen af Virgen del Carmen (en af Jomfru Marias mange titler) transporteret fra kirken og ud på havet for der at velsigne søfarere. Det er som en påskeprocession på havet og en tradition, der har eksisteret siden det 16. århundrede. Festivitassen afholdes eftermiddag/aften i flere byer, bl.a. Málaga, Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga, Torremolinos, Benalmádena, Los Boliches og Estepona.


Festival de Arte Internacional de Marbella For femte år i træk gentages kunstfestivalen i Marbella, hvor flere end 100 kunstnere fra nær og fjern udstiller kunstværker. Festivalen løber fra torsdag den 20. juni kl. 19.00 til søndag den 23. kl. 22.00 og finder sted i Parque La Alameda og Avd. del Mar, Marbella www.artemarbella.com. Her udstiller blandt andre den unge cubanske kunstner Richell Castellón Ferreira med sine stemningsfulde malerier fra det cubanske gadeliv. Seks skandinaviske kunstnere er denne gang at finde i det samme telt. Her kan man bl.a. se skulpturer af Agneta Larsen og Anna Maija Rees, malerier af Mona Hoel og Genevieve Wendelin, fotografier af Nina Reistad og grafisk kunst af Mariann Johansen-Ellis.

Den Skandinaviske Turistkirke På Paseo Marítimo 77, Los Boliches, Fuengirola, har følgende ugeprogram: Søndag kl. 11.00: Gudstjeneste kl. 19.00: Sangaften ”Hele kirken synger”. Tirsdag kl. 11.00: Sang på markedspladsen kl. 19.00: Bibelsamtale Onsdag kl. 11.00: Dagtræf med kaffe og vafler. Torsdag kl. 19.00: Åbent hus. Sang og musik. Fredag kl.18.00: Bønnetime. Se mere om kirkens program på www.turistkyrkan.info. Kirkens tlf.: 952 465 860, mobil 693 783 854, e-mail: pastor@turistkyrkan.info. Præst: John Agersten.

7 10,.'/$.$0 # +/( #5.)9&$

$/0. 1"8

1$!)

/-' 61 1$+&'.,)

:

Julio Iglesias giver sommerkoncerter i Spanien Julio Iglesias kan stadigvæk efter 44 års karriere som fremmeste spanske smørtenor. Der er foreløbig planlagt fire koncerter med ham den kommende sommer i hans hjemland. Udover her nævnte koncert i Marbella, kan han opleves på følgende tider og steder: 29. juni i Santander, Cantabrien. 4. juli i Logroño, La Rioja. 13. juli i Roquetas del Mar, Almeria. Entré fra 50,45 euro kan bookes på www.elcorteingles.es.

Helligdage 11. juni: Lokal helligdag i Marbella. 13. juni: Lokal helligdag i Frigiliana. 18. juni: Lokal helligdag i Málaga. 24. juni: Lokal helligdag i Benalmádena. 16. juli: Lokal helligdag i Estepona, Fuengirola og Rincón de la Victoria. 22. juli: Lokal helligdag i Cómpeta. 25. juli: Lokal helligdag i Mijas.

BENALMÁDENA Indtil 16. juni Se grafisk kunst og malerier af Eugenio Chicano i Centro de Exposiciones på Benalmádena Costa. FRIGILIANA Indtil 7. september Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com. 13. juni Der er festuge, dog byens skytshelgen, San Antonio de Padua, fejres denne dag med et Romería, en pilgrimsfærd. FUENGIROLA

:

)% Mobil: 639 52 99 99 (Vagt 24t) www.petvetkamu.com

ANDERSEN RUIZ SEGUROS

. .

*' ' ' ' "" ' $ $$ ' $ /'( ' ) %$ '

.

'

$ ! . /!! $ $() . # % ) " . $ $ % * . - . %) "' $%+ .

'0

'( $0

'+

* $ '%"

" , & '" '( $( '+

%)# " %#

Velassorteret butik med svenskdesignet Dametøj, Smykker m.m. ______________ Plaza Baltasar Gracián 1 Nueva Andalucía Tel.: 952 81 65 12

/23*+2*.)'2 3+B&'2 4'34#-'.4'2 6'23A44',3'2 $) $) 4 6&# '3?3 #.4/3 '<. &*( .&#,5%*# ,/%#, 5'.)*2/,# ' -#*, 3') #.&'23'. 4'22# '3 777 #.&'23'. 25*: %/-

& ' @1 '2'3# ! '$ "',#3%/

"* +#. #22#.)'2' 02*/2*4'43,;. -'& (/2&',#)4*)' 2'.4'2 -#*, /3 /) (; '4 4*,$5& 333 2$) /",) 35$./ ",* ' 0 )$. - +/(

+&$)/( ,&

+/(

*.'&# C &('2%#&/.# !#2*#.# . & 0 $ %! 9).*. #( )'. ##,' /.4/20 ,-5='%#2 !")/ & ','(/. ! $# 0 #8, -#*, " ! *.(/ # $ 6',#3%/,#79'23 * ! ' $! +- &' %/$"

LA DANESA

- 67


8. juni kl. 20.00 The Silverbeats spiller Beatles på Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com. 22. juni kl. 21.00 Galla og koncert med Grupo Municipal de Coros y Danza de Fuengirola i anledningen af dets 50-års jubilæum i Palacio de la Paz. 25. juni kl. 21.30 Koncert med Banda Municipal de Música i Parque de España. Gratis adgang. MÁLAGA Indtil 9. juni Picasso fra Málaga, eller Picasso de Málaga, er titlen på en udstilling over det kunstneriske genis liv i byen. Den kan ses på Museo Picasso, C/ San Agustín. Læs mere på www2.museopicassomalaga.org. Indtil 30. juni En udstilling med religiøse motiver, kaldet Fe y Fever, kan ses på Museo Carmen Thyssen. Læs mere på www.carmenthyssenmalaga.org. Indtil 2. juni Spannabis hedder en messe med og om cannabis, som afholdes i Palacio de Ferias y Congresos. Mere information på www.expocannabisur.com. 9. juni kl. 19.00 Koncert med Mónica Molina, der bl.a. synger en hyldest til sin far, Antonio Molina, på Teatro Cer-

MARKEDSDAGE MANDAG Marbella: Recinto Ferial (feria-pladsen) Málaga: Barriada de La Luz og Barriada de las Campanillas Torrox: Costa og Pueblo TIRSDAG Nerja: Mellem Urbanizacion Flamingo og Almijara II Málaga: Puerto de la Torre Fuengirola: Recinto Ferial (feria-pladsen) ONSDAG Estepona: Avenida Juan Carlos I Málaga: Huelin og De la Paz Benalmádena Costa: Parque de La Paloma Mijas: La Cala de Mijas TORSDAG Torremolinos: Recinto Ferial (feria-pladsen) San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feria-pladsen) Málaga: Parque Juan Jurado Mijas: Calypso, Calahonda Torre del Mar: Plaza de la Paz FREDAG Arroyo de la Miel: ved Tivoli World Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail LØRDAG Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucia Málaga: Huelin og El Palo Fuengirola: Loppemarked på Recinto Ferial (feria-pladsen) Mijas Costa: Las Lagunas SØNDAG Torremolinos: Recinto Ferrial (feria-pladsen) Estepona: Havnen Nerja: Mellem Urbanizacion Flamingo og Almijara II Fuengirola: Ved Miramar, Calle Méndez Núñez Mijas: Calypso, Calahonda (loppemarked) De fleste markeder åbner kl. 10.00 og lukker igen kl. 14.00. (Med forbehold for ændringer i forbindelse med helligdage m.v.)

68 - LA DANESA

vantes. Entré på www.unientradas.es. 22. juni kl. 22.30 Alejandro Sanz giver koncert i sportscentret José María Martín Carpena. Entré fra 40 euro på www.malagaentradas.com. 28. juni kl. 21.00 Koncert med Uno de los Nuestros i sportscentret José María Martín Carpena. Entré fra 38 euro på www.elcorteingles.es/entradas. 19. juli – 4. august Skønheden og Udyret opføres som musical i Teatro Cervantes. Tidspunkterne varierer, og visse dage er der flere forestillinger. Ingen om mandagene. Se mere på www.teatrocervantes.com. 27. juli kl. 22.30 Koncert med Mark Knopfler i tyrefægterarenaen La Malagueta. Entré fra 43,40 på www.elcorteingles.es. Marbella Indtil 22. juni I anledningen af 20 års jubilæum byder museet Museo del Grabado Español Contemporáneo på en udstilling af prisvindende gravørkunst. Museet ligger på Calle Hospital de Bazán i den gamle bydel. 8. juni kl. 20.00 Trylleshow for børn, Un Mundo de Ilusión, kan opleves i kongrescentret, Palacio de Congresos. 10. – 16. juni Feria; årets byfest fejres med musik og dans og leben i hele byen, når man fejrer skytshelgenen, San Bernabé. 13. juni kl. 19.00 Hesteshow som i Jerez med andalusiske heste og dansere kan opleves i tyrefægterarenaen. Entré fra 15 euro kan bookes på www.elcorteingles.es/entradas. Mere information på 647 759 137. 29. og 30. juni Teater for børn og unge i kongrescentret.

PERMANENT MAKE-UP • ANSIGTSBEHANDLINGER BDR ANSIGTSBEHANDLINGER • HÅRFJERNING SOTHYS ØKOLOGISKE PRODUKTER

KOSMETOLOG NANA NORRBOM

29. kl. 18.00: Børneteater baseret på Mozarts Tryllefløjten. 29. kl. 21.00: Den Lille Prins af Antoine de Saint-Exupéry. 30. kl. 18.00: En Skærsommernats Drøm i en version for de mindste. 30. kl. 21.00: Antígone af Jean Anouilh. Entré til fem euro kan bookes på 952 779 172 eller i kongrescentret. 11. juli kl. 22.00 Pianokoncert med værker af Bach i Teatro Ciudad de Marbella. Entré fra 17.60 euro på www.elcorteingles.es. 9. og 10. august kl. 20.00 og 22.30 Anne Germain, engelsk medium, kan opleves i kongrescentret. Entré fra 30 euro kan bookes på www.elcorteingles.es/entradas. Mijas Hver onsdag kl. 12.00 Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00 Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa. Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00

Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas. Indtil 14. juni Udstilling af fotografier fra den internationale festival, Festival Internacional de Mijas, kan ses på turistkontoret i Mijas Pueble. Åbent mandag – fredag kl. 09.00 – 20.00 og lørdage kl. 09.00 – 14.00. Nerja Hver søndag kl. 10.00-14.00 Gratis entré i grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia. Torremolinos 6. juni Día del Pescaito, småfiskenes dag. 10-12 tons småfisk så som boquerones serveres ved frokosttid til de mange besøgende på strandpromenaden i La Carihuela. 6. – 8. juni Den internationale rejsemesse EUROAL, der inkluderer kulturelle og kunstneriske indslag fra en lang række lande, kan opleves i kongrescentret. Åbent kl. 10.0014.00 og 15.30-19.30. Gratis entré.

· TENNISLEKTIONER FOR BØRN · ALLE NIVEAUER · BEDSTE PRISER DARYL COLLINS TENNIS ACADEMY

TEL. 95 246 59 09 Tlf. 610 716 048

www.darylmijastennisclub.com e-mail: darylcollins61@hotmail.com


GOLFSIDERNE Marbella Golf & Country Club

Kystens flotteste udsigt Når man kører fra N340 og ind til Marbella Golf & Country Club, mødte man for få år siden en flot indkørsel og et forfærdeligt byggeskelet. Sådan havde det været i 35 år. Nu er bygningen fjernet og udsigten fra klubhuset er igen formidabel.

du vil spille hullerne. Eneste minus er, at banen har to tunneller under den nye motorvej. Service Marbella Golf & Country Club’s direktør, Mike, har fundet ud af, hvor skarp konkurrencen er på golfbanerne. Golfspillerne vil naturligvis have noget for pengene og servicen på denne bane er helt i top. Starteren brugte 5 – 10 min. på at fortælle os om, hvor der var out of bounce, røde pæle osv. Indstillingen til god service forplanter sig til alle ansatte. Restaurant En særlig oplevelse er restaurant El Olivo. Det elegante og hyggelige klubhus danner rammen om denne enestående restaurant. Menukortet er en blanding af franske, italienske og asiatiske retter. Når man tager hensyn til de flotte omgivelser, er priserne rimelige. Dagens menu koster 15 euro. Mens du spiser, har du den skønneste udsigt over golfbanen og Middelhavet.

...med Stig Wiberg

Race to Dubai - European Tour Pr. 5. maj 2013 Brett Rumford Sergio Garcia A. Cabrea Rich. Sterne Th. Olesen C. Shawartzel L. Osthuizen S. Jamison G. Mcdowell

811.807 774.010 662.628 650.782 647.125 635.994 590.897 531.127 529.187

K. Aphibarnrat 58. Anders Hansen 63. Thomas Bjørn

518.691 euro 186.827 euro 166.626 euro

Verdensranglisten Pr. 12. maj 2013 Tiger Woods Rory McIlroy Adam Scott Justin Rose 6,57 point B. Snedeker Luke Sonald L. Osthuizen G. Mcdowell Steve Stricker Phil Mickelson 33. TH Olesen 79. Thomas Bjørn

Banen Marbella Golf & Country Club ligger i Marbella kommune og er en typisk Robert Trent Jones bane, med fantastiske fairways, med mange bunkers og store greens med bakker og bugter. De er utroligt svære at læse. Banen er ca. 6000 meter fra gul og ca. 5000 meter fra rød men tag ikke fejl af længden. Banen er meget svær og er ikke for højhandicappere. Banen blev ombygget i 2010 og hullerne fra 8 til 12 blev ændret på grund af splid om ejerforholdet. Dette gør, at man ikke kan gå banen, da der er langt mellem flere af hullerne. Efter ombygningen er banens design ikke optimalt, men man har sat green fee priserne ned, så man har virkelig fået ”value for money”. De fleste af hullerne har en fantastisk udsigt over Middelhavet. Det er vigtigt, at du køber en baneguide, da du skal tænke på, hvordan

70 - LA DANESA

Priser Lavsæsonen er fra 1/12 – 31/1 og fra 1/6 – 30/9. Højsæson er fra 1/2-31/5 og 1/10-31/11 Prisen for 18 huller er fra 65 euro med buggy, hvis du bestiller online, får du rabat. Medlemmer For få år siden ville golfbanerne kun have green-fee medlemmer. Nu mangler disse og derfor ændres strategien. Alle golfbaner vil nu gøre alt for at få medlemmer, også Marbella Golf & Country Club. Du kan blive medlem fra en til 12 måneder.

13,66 point 10,42 point 7,64 point

6,31 6,28 5,76 5,35 5,32 5,23 3,04 1,82

point point point point point point point point

Turneringer i juni 2013 6-9:

Miljø Banen ligger i pragtfuld natur, som desværre skæmmes af motorvejen, som man går under via de to tunneller. Hullerne ved motorvejen skæmmes naturligvis af nogen vejstøj, men på resten af hullerne går du i pragtfuld natur.

euro euro euro euro euro euro euro euro euro

13-16: 13-16: 20-23: 27-30:

Lyoness Open powered by Green Finity Najeti Hotels et Golf Open US Open Championship BMW International Open The Irish Open

Club de Golf Dinamarca 21. september: Torrequebrada, matchleder: Paul Sauerberg og Claus Rasmussen Sponsor: Danske Bank 18./19. oktober: Santana, matchledere: bestyrelsen Sponsor: Nykredit 15. november: Los Naranjos, matchledere: Paul Sauerberg og Claus Rasmussen. Sponsor: Nordea


Danelca i gavehumør

Los Vikingos Golf Los Vikingos har lige spillet 2. runde golf i år på Marbella Golf Country Club. Banen var i fantastisk god stand og vikingerne nød den flotte udsigt. Vinder blev Stig Wiberg med 34 point efterfulgt af Jesper Wiberg og Jens Schrøder begge med 29 point. Bedst på de første 9 huller var Stig Wiberg med 20 point og på de sidste 9 huller var det Erik Damgaard med 16 point. Længste drive gik til Bjarne Lundsgaard og flagpræmierne tilfaldt K.B. Kristiansen og Lars Sørensen. Efter matchen spiste vikingerne på Bonos Beach, som diskede op med velsmagende og god mad til favørpris og desuden en helt enestående betjening og super service under spisningen. Hver viking fik som afsked en kupon på en flaske gratis vin ved næste besøg. Stig Wiberg

Mindre, smukt, nyistandsat sommerhus udlejes. Beliggende i Udsholt Strand (6 km. fra Gilleleje). Stue med åbent køkken, 2 soveværelser, 100 kvm. terrasse. Pris pr. uge - kr. 4.900 + forbrug. Tlf.: 607 500 359

Årets 5. og sidste match inden sommerferien blev spillet på Guadalmina South Course fredag d. 17 maj med gun start kl. 9,30. Der var tilmeldt 48 spillere til matchen matchen og Else og Jens Rasmussen var dagens matchledere. Klubben har indgået en ny sponsoraftale med Danelca Box TV som også havde tilmeldt 4 spillere til matchen. Da kanonen lød kl. 9,30 hængte der mange sorte truende skyer over det meste af området og blæsten var igen i spil på banen. Det lykkedes heldigvis at få afviklet matchen uden regn. Banen viste sig fra sin bedste side, fantastiske fairways og super hurtige greens. Det var virkelig en fornøjelse at slutte foråret af på denne bane. Der blev lavet rigtig pæne scores og da der var lagt en meget flot ekstrapræmie ind fra Danelca, nemlig 1 års TV-abonnement incl. Viasat Golf, blev der kæmpet godt på banens 4 par 3 huller. Vinderen skulle nemlig findes ud fra den bedste samlede score på disse huller. Formanden bød velkommen og præsenterede Nicolai fra Danelca, som inviterede alle til præsentation af deres Box tv program efter middagen i restau-

ranten på første sal. Else og Jens Rasmussen havde fået sammensat en rigtig dejlig menu, som blev indtaget i klubbens nye pavillon. Efter middagen og præmieoverrækkelsen takkede formanden Else og Jens for deres arbejde med at få denne match til at køre og ønskede alle en god tur hjem samt en god sommer. Mange gik derefter med op til præsentationen af Box TV programmet. Når vi mødes igen efter sommerferien bliver det til september på Torrequebrada Golf lørdag d. 21. september. ’Præmierækken A-rækken 1. Per Falkenberg hcp. 14,7 35 point 2. Jens Rasmussen hcp. 13,2 33 point B-rækken 1. Else Rasmussen hcp. 17,4 33 point 2. Inge Steen hcp. 16,3 31 point C-rækken 1. Lotte Müller hcp. 21,1 34 point 2. Sigrid Kristiansen hcp. 34,0 3 2 point Gavekort fra Danelca: Sigrid Kristiansen med 11 point samlet for alle par 3 huller

LA DANESA

- 71


Følg med i hvad der sker i klubben på vores hjemmeside: www.clubdanes.dk

Club Danés, Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas km. 2,2, 29649 Mijas Costa, clubdanes@gmail.com www.clubdanes.dk Formand Bent Flindt, Åbningstider kontor: mandag-fredag: 10.15-13.15. Tlf. og fax: 952 472 880 Mobil: 635 292 602S Skype: danskspansksamvirke. Åbningstider bibliotek: mandag og torsdag kl. 11-13 Restaurant Casa Danesa: Tlf. 952 47 51 51, e-mail: restaurant@casadanesa.dk Følg med i hvad der sker i klubben på www.clubdanes.dk

Vi er på Skype For at spare penge på telefoni har klubben nu fået en Skype-konto, og det betyder, at hvis du også er på Skype, så kan du ringe gratis på Skype-navnet: danskspansksamvirke.

Petanqueklubben

Asociación Para Todos

Internationale dage i Mijas I dagene 7.- 9. juni deltager Club Danés i de internationale dage i Mijas. Har du lyst til at hjælpe med at bemande standen i en eller flere timer, så kontakt kontoret i Club Danés.

Vore sidste arrangementer i juni måned er følgende, inden vi går på sommerferie:

Har vi din rigtige mailadresse? Får du af og til mail fra Club Danés om arrangementer? Ja, så har vi din rigtige mailadresse. Men hører du aldrig noget, så send venligst din mail til Lis på kontoret - clubdanes@gmail.com

Husk Grundlovsfesten! Club Danés afholder igen i år den traditionelle Grundlovsfest d. 5. juni. Festlighederne afholdes i Casa Danesa kl. 14.00, hvor der er dækket op til den store grundlovsfest. Efter forretten vil vores ny indsatte præst Iben Snell holde grundlovstalen. Festlighederne starter med en velkomstdrink. Menuen: Forret: Limemarineret laksecarpaccio, Hovedret: grillet helstegt entrecote og pølser, hertil salatbar, kartofler, dressing og sauce. Dessert: Valnøddekage. Efter desserten er der kaffe med småkager. Pris € 26. Under festen vil der yderligere være underholdning af Sr. Hugo De Dogma, som vil spille klassisk spansk guitarmusik og dermed minde os om klubbens oprindelige navn: Dansk Spansk Samvirke. Enesponsor af grundlovsdagen er Nykredit.

Søndagsturneringen blev afholdt d. 21.april, guldvindere blev Gitte og Jonna, præmierne var hjemmelavet marmelade i stedet for de traditionelle flasker. Sølvvindere var Helga og Trine, mens Bent og Jørgen blev bronzevindere. Der vil ikke blive spillet turneringer i juni, juli og august.

En skøn vandretur

Bridgeklubben Kom og spil med i vore ugentlige Drop-In turneringer mandag og onsdag kl. 14.30. Tilmelding telefonisk til Carl Tobiasen på 659 681 344, eller på mail senest dagen før: cetobiasen@gmail.com. Gebyr for medlemmer er 3,50 € og for gæster 4,50 €. Sidste spilledag før sommerferien er onsdag d. 26. juni. Vi spiller ikke i juli og august, men begynder igen mandag d. 2. september. Følg i øvrigt oplysninger om turneringer og aktiviteter på Bridgeklubbens hjemmeside: www.clubdanes.dk/bridgeklubben— club18.html

72 - LA DANESA

Mange var mødt op, da Vandreklubben den 3. maj var på tur langs floden, og de havde nogle hyggelige timer Efterfølgende blev der grillet og spist spareribs grillet af en rigtig ekspert, nemlig Benny Olsen.

Ferielukket Kontoret i Club Danés og Restaurant Casa Danesa holder sommerlukket fra mandag d. 1. juli til fredag d. 30. august begge dage inkl.

Onsdag den 5. juni grundlovsdag kl. 14. på restaurant Lucía Der serveres som forret melon med serranoskinke, som hovedret oksebryst, og dessert kaffe eller is. Der bliver serveret sovs og kartofler i skåle til hovedretten. Pris kun 10€ p.p. Begrænset antal pladser. Tilmelding og betaling senest søndag den 2. juni på restaurant Regina mellem kl. 14 – 15. Til alle vore piger: Den 5. juni er tilfældigvis også fars dag, så måske er en lille overraskelse på vej denne dag.

Søndag den 23. juni Sct. Hans kl. 19.30 hos Hnos. Perea i Carvajal Der serveres forret med melon og skinke. Hovedretten vil der kunne vælges mellem kødret eller fiskeret. Skal bestilles ved tilmelding. Dessert kaffe eller is. Pris 15€ p.p. gæster 5€ ekstra. Der afsluttes med båltale og efterfølgende synges midsommervisen. Tilmelding og betaling til Birgit senest søndag den 16.juni på restaurant Regina mellem kl. 14 – 15.

Sommerferie Klubben holder herefter sommerferie til søndag den 15. sep. 2013, hvor medlemmer fra bestyrelsen igen kan træffes kl. 14 – 15 på restaurant Regina på havnen i Fuengirola.

Læs løbende www.paratodos.dk hvis du vil være ajour.


KIRKENYT - JUNI 2013 den for kirkerådet i Sømandskirken i Algeciras var mødt op med hilsener, ligesom Margrethekirkens tidligere præstepar, Jørn og Kirsten Sjøholm havde fundet vej. Fra den norske kirke deltog desuden præst Reidar Ådnanes og hustru. Efter gudstjenesten var der reception. Lørdagen efter, den 11. maj, holdt Børne- og ungeklubben ved Margrethekirken sit første arrangement, som blev en stor succes. Lisbeth Mogensen, Jane Naundrup og Karoline Jørgensen havde inviteret til en eftermiddag med grill, hygge og leg, og mange børnefamilier både vest og øst for Málaga mødte frem. Der er nu dannet et forældreråd i klubben, som vil planlægge flere arrangementer for børn og unge på Costa del Sol. Interesserede kan kontakte os på facebook for at høre mere: www.facebook.com/børneogungeklubbenmargrethekirken

Margrethekirken Avda. de Dinamarca 2 / Calle Ciprés 22, Mijas Costa Tlf. 952 58 74 81 www.margrethekirken.com e-mail: margrethekirken@margrethekirken.com Åben tirsdag, torsdag og fredag kl. 10 – 12 samt onsdag kl. 15 – 17 (onsdagscafe). Præst: Iben Snell Edif. Andromeda II – 2A, C/Maestra Aspiazu 10, Fuengirola Tlf. 952 460 495 Mobil: 66 100 198 Præsten har fridag om mandagen Der er gudstjeneste hver søndag kl. 11 på nær søndag den 23. Juni, hvor der er Skt. Hans gudstjeneste kl. 17. Kalender: 23. juni kl. 17: Skt. Hans-gudstjeneste med fællesspisning og hyggeligt samvær. Menu: grill, salat og flûtes. Pris: 10 euro. Af hensyn til køkkenet beder vi om tilmelding senest 3 dage inden arrangementet.

Søndag den 5. maj bød vi vores nye præst, Iben Snell, velkommen i Margrethekirken. Det var en

rigtig dejlig dag, som indledtes med en festlig indsættelsesgudstjeneste. Kirken var fyldt til bristepunktet og gæster deltog fra fjern og nær: Margith Pedersen, generalsekretær for DSUK forestod indsættelsen, og ambassadør Lone Dencker Wisborg fra Madrid læste stadfæstelsen. Sømandspræst Kim Jacobsen og forman-

Den danske sømandskirke i Algeciras Sømandskirkens adr. er: Avenida Virgen del Carmen 15, 3. Sal, 11201 Algeciras Tlf. +34 956 632 664, Tlf. +34 680 264 337 e-mail: algeciras@dsuk.dk www.algeciras.dk

LA DANESA

- 73


H

E

L

S

E

S

U

N

D

H

E

D

Massage – for dig, din krop og din sjæls velvære Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen, www.betiinalarsen.com

Massagens oprindelse er lige så gammel som menneskeheden, da berøring er den mest instinktive reaktion på ømhed og smerte. Krop og sind reagerer på hinanden indbyrdes og en ændring i din sindstilstand medfører en ændring i kroppen og omvendt. Fysiske spændinger og skavanker kan stamme fra forkerte bevægelser, stillesiddende, ensidigt og/eller slidsomt hårdt arbejde, en ulykke eller tids påvirkning fra kemikalier. Selvom de fysiske rammer er perfekte, kan spændinger alligevel komme på grund af psykiske problemer, følelsesmæssige udsving eller forstyrrende tanker. Massage stimulerer og bevarer en balance på et fysisk, mentalt og åndeligt plan. Ved strygninger, æltning og tryk virker massagen afslappende og den påvirker ikke alene huden, men også muskelsystem, skelet, blodomløb og meridianerne/energibanerne i kroppen. Massage er derfor en himmelsk oplevelse og mere end det, for ny forskning viser, at massage frigør hormonet oxytocin, der har mange gode egenskaber, som din krop og sjæl får glæde af efter en omgang massage. Mange mennesker får meget lidt berøring i hverdagen, og det er synd, da berøring og massage løsner spændinger i kroppen, skaber ro, dæmper stress og lindrer smerter gennem udskillelsen af oxytocin. Huden er vores største sanseorgan og den er fyldt med sanseceller, som registrerer temperatur, tryk, smerter og disse celler er samtidig meget følsomme overfor blid berøring. Gennem massagens berøring frigøres derfor store mængder oxytocin, som giver en følelse af velbehag efter en behandling. Hvad er oxytocin? Oxytocin er et lykkehormon, der udskilles i kroppen, hver gang du gør noget godt for 74 - LA DANESA

dig selv. Berøring er det, som stimulerer frigørelsen af oxytocin mest. Det vil sige alle ydre og indre fysiske påvirkninger som kærtegn, knus, varme, en blød bamse eller pude samt nærvær, samvær og fortrolighed stimulerer oxytocinfrigørelsen. Samtidig er oxytocin et af de bedste midler mod stress og hormonet får fx også dit blodtryk og din puls til at dale, blodets indhold af stresshormonet kortisol halveres, optagelsen af næringsstoffer forbedres, du føler ro, velvære, glæde og varme, dit immunforsvar styrkes, angst og bekymring dæmpes, du føler dig elsket og ønsket og derved er det så afgjort et af de midler, som det bare er skønt at mærke effekten af. Det er ved at gøre gode og dejlige ting for sig selv og andre, at hormonet oxytocin udløses. Og virkningen af oxytocin er altså særdeles eftertragtelsesværdig. Hvad er massage? Massage eller vævsbehandling, som det hedder i fysioterapien, er en berøringsterapi, der stimulerer og hjælper til at bevare balance mellem vores fysiske krop og vores psykiske indre. Ved strygninger, tryk og æltning virker massagen både afslappende og energigivende. Massagen kan få dig til at føle dig klar til at deltage i et maratonløb eller omvendt få dig til føle dig både fysisk afslappet og mentalt neddæmpet. Huden, muskelsystemet, skelettet, blodomløbet og meridianerne eller energikanalerne bliver påvirkede, hvilket fremkalder en følelse af helhed, som frigør vore egne helbredende ressourcer. Jeg mærker med mine hænder, om der er forandringer i vævet og justerer løbende massagen, så den altid er tilpasset dine aktuelle behov. Som fysioterapeut bruger jeg massagen i behandlingen af en række mu-

skellidelser, både akutte og mere kroniske. Er dine muskler stramme og spændte, risikerer du, at bevægeligheden også bliver indskrænket, og at dine sener og ledbånd bliver ømme og overbelastede. Muskler og sener, der er overspændte, er samtidig meget mere udsatte for at blive revet over, hvis de udsættes for belastning. Af jo ældre dato dit problem er, jo flere behandlinger har du muligvis behov for. De overfladiske muskler skal afspændes helt, før der kan løsnes op for de spændinger, der sandsynligvis ligger i de dybereliggende muskler, og der kan skabes en balance i din krop. To vigtige systemer i kroppen Vores autonome (ubevidste) nervesystem er vi ikke selv herre over, hvilket vil sige, at det er styret på automatik. Vores indre organer, åndedrættet, rødmen og kuldegysninger er styret af det autonome nervesystem. Stress er i sig selv ingen sygdom, men kroppens naturlige og livsvigtige svar på en belastning. Hjertet slår kraftigere og hurtigere, blodtrykket stiger, åndedrættet øges, energi i form af fedtstoffer og sukker frigives til blodbanen og koncentrationen skærpes. Alt dette styres fra det autonome nervesystem via et kompliceret samspil af en række hormoner bl.a. adrenalin og kortisol. Det autonome nervesystem er også kroppens kamp-flugt eller ro-hvile system og reaktion. I akutte situationer, hvor vi har brug for at kunne reagere hurtigt og effektivt, er kamp-flugt systemet livsvigtigt. Får denne tilstand lov til at blive i kroppen i længere tid, bliver stress skadeligt for dig og din krop. I ro-hvilesystemet er aktiviteten i hjerte og kredsløb lav = puls og blodtryk sænkes, optagelsen af næringsstoffer fra marve-tarmkanalen høj = forbedret fordøjelse, immunforsvaret styrkes og


DE

SKANDINAVISKE

TANDLÆGER

FUENGIROLAS IMPLANTATCENTER

Nyhed:

3D KOSMETISK TANDPLEJE

scanner

DANSK • SVENSK • NORSK • FINSK

 952 66 01 67

Narkoselæge tilknyttet !

! "

USYNLIG TANDREGULERING MED INVISALINE

%

#

$

%

%

!

FYSIOTERAPI • MASSAGE • AKUPUNKTUR Seniortræning • Pilates • Karate ĞƌŬĂŶŽŐƐĊĂŌĂůĞƐƟĚƟůŚũĞŵŵĞďĞƐƆŐ ^ƉĞĐŝĂůƟůƉĂƐƐĞĚĞŝŶĚůčŐƐƐĊůĞƌĨƌĂ&ŽƌŵƚŚŽƟĐƐ Centro Sanum I Centro Idea I Ctra. de Mijas km 3,6 I 29650 Mijas www.centrosanum.es I info@centrosanum.es Tlf: +34 952 476 943 • Mob.: +34 659 719 102

TILBUD I JUNI Ansigtsbehandling med passionsfrugt og granatæble !# ! ' "

"

( ' ) ! !,

!

!

!

*

% !& "

&&

Supertilbud i juni - kun 45 euro. PERMANENT MAKE-UP Den permanente make-up-teknik ‘Golden-eye’ giver et velplejet og udtryksfuldt udseende. Ved naturlig hårpåtegning med plantefarver giver vi øjenbrynene ny kontur, markerer vippelinjen og læbernes naturlige linje samt gør munden større. GRATIS KONSULTATION.

• PERMANENT MAKE-UP • ANSIGTSBEHANDLINGER • BDR ANSIGTSBEHANDLINGER • HÅRFJERNING • FARVNING AF VIPPER OG BRYN M.M.

E VIPP / N BRY VNING f FAR etning a o. ur l. r - inc un 20 e -k bryn

Beauty by

e s t é t i c a

b e a u t y

t r e a t m e n t s

h u d p l e j e k l i n i k

C/. MAESTRA ANGELES ASPIAZU • Edif. Navas II, Local A-2, Puebla Lucia, Fuengirola (Overfor Restaurant Lucia) • Tlf. 610 716 048

LA DANESA

- 75


H

E

L

S

E

S

U

N

D

H

E

D

vi er rolige, følsomme, venlige og har overskud til at vise interesse for vores medmennesker. Og ligesom ved stress er denne tilstand styret af hormoner og signalstoffer. Det vigtigste hormon i dette system er oxytocin. Disse to vigtige systemer og reaktioner – kamp-flugt + ro-hvile systemerne er vigtige i hver sine situationer. Det er velkendt, at langvarig stress kan have negative følgevirkninger i form af stressrelaterede sygdomme. For at undgå at kamp-flugt systemet ,som bliver påvirket og aktiveret af stress gennem længere tid, er perioder med hvile og nærvær vigtige og her spiller oxytocin en vigtig rolle. Trivsel skabes via en balance mellem de to systemer. Massage og oxytocin I dag oplever mange en mangel på nærvær og ro. Dagene er fyldt med aktivitet. Massage har igennem tiderne været brugt for at opnå roen, også lang tid før man kendte til oxytocin og alle kroppens biokemiske processer. Hvis du allerede er stresset, eller du vil forebygge stress, er der altså al mulig grund til at sørge for at få aktiveret dit ro-hvilesystem og få glæde af oxytocinets gavnlige og langvarige virkninger. Det udgør en vigtig modvægt til alle de skadelige følger af livsstilen fyldt med stress, uro og præstationsangst. Massage er en af de bedste måder til aktivering af dette kroppens eget antistressprogram. Berøring - livsvigtigt og godt mod stress Berøringen er den første af vores sanser, der udvikles. Nyfødte opfatter primært verden via huden. Undersøgelser har vist, at børn, der ikke får omsorgsfuld berøring, regrederer, hvilket betyder, at barnet træder tilbage på tidligere udviklingstrin. Et nyfødt barn risikerer at dø, hvis det ikke får den fysiske kontakt.

I de perioder, hvor vi lever alene uden en partner eller børn, er den nære kropskontakt med andre mennesker meget begrænset. Og det mærkes. Vi har brug for berøringen i langt højere grad, end vi egentlig er bevidste om. Uden jævnlig fysisk kontakt med andre mennesker risikerer vi at visne, lukke os inde, blive i dårligt humør og udvikle et forkvaklet forhold til vores krop. Vi fjerner os fra vores krop, den bliver fremmed for os og vi føler os ikke rigtigt hjemme i den. Massage er derfor en særlig god idé, hvis man lever alene eller i perioder med meget stress. Mange har ofte også brug for massage, hvis man er kommet ud af vanen med at dyrke motion, eller hvis man bruger al sin energi på arbejde eller pligter. Massage kan her være en effektiv måde til en ”tilbage i kroppen oplevelse”. Massage er en gave til din krop, som skaber balance mellem dit ydre, din fysiske krop, og dit psykiske indre og er uovertruffen, når du har behov for at slappe af, eller skal have samling på din sanser og tanker. Samtidig bliver du hurtigt mere bevidst om din krop og dens reaktioner på alt, hvad der sker i din dagligdag. Kærlige hænder Massagens inderste væsen er og bliver de kærlige hænder. De løsner kroppen og giver velvære. Massage skal være specifik og gennemtænkt, ellers kan vævet skades, men samtidig, når der lyttes med hænderne, kan dyb massage give den modsatte effekt og styrke vævet. Derfor - forkæl dig selv i sommerens varme og giv dig selv en omgang massage og bliv bevidst omkring udskillelsen af hormonet oxytocin i din krop. Jeg er som fysioterapeut professionel uddannet i massage samt med min efterhånden mange års erfaring med

massage, kan mine hænder og fingre mærke, hvad der findes af spændinger, ubalancer og myoser under huden. Vil du vide mere eller høre nærmere om behandlingen, så kan du ringe til mig på tlf. 666 150 448. HUSK – yoga på stranden hver torsdag fra kl. 10.00 – 11.30. Du kan komme det antal gange, du har lyst, du behøver ingen tilmelding og betaler 8 euro pr. gang. Det foregår på stranden ved Sohail-borgen i Fuengirola, mellem broen og borgen, hvor du altid vil kunne finde parkering. Det eneste, du behøver at medbringe, er et håndklæde og hav behageligt tøj på, som du kan bevæge dig i.

Akupunkturpunkter Lokalisering: Tre tommelfingrers bredde direkte over centrum af den midterste ankelkno. Dette punkt er ofte ømt. Tre meridianer krydser i dette punkt: Milt-, lever- og nyreenergien og derfor er det et punkt med mange virkninger. Det er derfor også et specielt punkt til forbedring af energistrømmen i alle meridianer og har en gavnlig virkning på hele dit velvære. Et punkt jeg altid bruger ved alle former for fordøjelsesproblematikker, kvindelige underlivsproblemer og vandladningsproblemer såsom bl.a. urinsvejsinfektion.

Blåbærekstrakt Et godt syn er i den mest elementære betydning et spørgsmål om lysfølsomheden i øjnenes nethinde. Trætte øjne, et svækket syn og undertiden øjensygdomme skyldes ofte funktionsvanskeligheder i nethinden. I de senere årtier har forskere verden over interesseret sig for de såkaldte antocyanosider og deres indflydelse på synssansen. Der er her tale om stoffer, som udtrækkes af blåbær (Vaccinium Myrtillus). To franske forskere, Jayle og Aubert, kunne i 1964 konstatere, at blåbær har en gunstig påvirkning på både natte- og dagsynet, samt på nærsynethed. Ifølge deres undersøgelser fremgik det, at den synsforbedrende virkning kan måles allerede efter et par dage, og at den varer i omkring 24 timer, når man tager Vaccicium Myrtillus. Forskerne

76 - LA DANESA

mente også, at aniocyanosiderne fra blåbær er effektive og en sikker måde at behandle nethindeskader, der er opstået på grund af diabetes eller for højt blodtryk. Også ældre mennesker med grå stær har vist sig at reagere positivt på blåbærekstrakt, når det suppleres med naturlige e-vitaminer (400 eller 500 internationale enheder). Den daglige dosis på 1-2 kapsler kan i sådanne tilfælde sættes op til 10-20 kapsler. Der er ikke konstateret bivirkninger eller komplikationer ved langtidsbehandling. Kapsler med blåbærekstrakt anbefales til alle sunde men overanstrengte, trætte elle svidende øjne, når man læser, arbejder foran en computerskærm, ser tv eller lignende. I Vitamina i Centro Idea fås flere forskellige produkter, der indeholder blåbærekstrakt og lutein.


HJEMMESYGEPLEJE HJEMMEHJÆLP

C

Mike Izon Massage

KIRSTEN SONNE Mobil: 608 05 05 19 Mail: ksonne@terra.es Tandlæge Dr. Hans Kools Tandlæge Dr. Antti Pohjola Tandplejer Liselotte Molina Ortodontist Dr. W. Maroszek DDS

clinica dental y medica

< Fuengirola Málaga

Costa Mueble

Afrens, peeling, damp, dybderens, massage og Exuviance genopbyggende maske, dagcreme samt produkt- og plejevejledning.

Angela Cervin Kosmetolog

Clinica Dental Idea

Marbella

Exuviance ansigtsbehandling:

Centro Belleza

Seat Centro Idea Autopista

Ctra. de Mijas

> Mijas

Costa Mueble

Marbella

Seat Centro Idea Autopista

Brenda Holman Fodplejespecialist Behandling af: Diabetesrelaterede fodproblemer • Nedgroede tånegle • Ligtorne.

Kun 39 EUR* * Gældende i juni

Centro Idea, Ctra. de Mijas, Km. 3,6, Mijas. Tel. 95 246 40 56 Centro Belleza ligger ved parkeringspladsen i Centro Idea

NORSK-DANSK TANDPLEJETEAM I INTERNATIONALT MILJØ ERFARING - KOMPETENCE - OMSORG Edf. Costamueble, Ctra. de Mijas km. 4,6,

sidenSEAT) af SEAT)• Tel: 952 475 972 • Fax: 952 664 561 Edf. Costamueble, Ctra.Ctra. dede Mijas km. 4,6 • 29650 Mijas29650 (v. Mijas siden(v. af < Fuengirola Mijas > Mijas Málaga

Nyåbnet klinik i San Pedro! Tlf.: 952 66 53 06 info@nordicdentalcentre.com C/ Alfonso XIII, 2 Edif. Virgen del Carmen, 2o C 29640 Fuengirola ••••• Plaza Vista Alegre, 1, 1º- Oficina 15 29670 San Pedro de Alcántara

VITAMINA HELSEKOSTFORRETNING

STORT UDVALG AF VITAMINER OG MINERALER M.M. NATURMEDICIN, NATURCREME, BEAUTÈ PACIFIQUE, GRANATÆBLESAFT, UDO’S CHOICE ULTIMATE OIL BLEND, BIRKENSTOCK SANDALER SAMT CHIA SUPERFRØ

BLÅBÆR • Hjælper på trætte og lysfølsomme øjne. • Blåbær med Lutein kan hjælpe med at beholde et godt syn. • Blåbær er en stærk antioxidant og er godt for øjets slimhinder. Gratis vitamin- og mineraltest. Kolesteroltest 6 €: Juni 2013: Lørdag den 15. kl. 10-14 • Mandag den 17. kl. 16-19

$

$%

")

Vitamina, Centro Idea %#

$

$ ! '%

( $ !" & LA DANESA

- 77


H

E

L

S

E

S

U

N

D

H

E

D

BodyTalk Af Helle Espensen, autoriseret BodyTalker Udfordringen ligger i, at de fleste menneskers hjerner ikke fungerer så godt, som de burde, fordi de er blevet fanget ind af amygdalakomplekset - det kamp/flugt-system i hjernen, som er skabt til at sikre vores overlevelse. I tidernes morgen fungerede det helt efter hensigten, og mødte vi fx et vildt dyr, blev en hurtig beslutning truffet om enten at konfrontere faren eller stikke af. Enten blev du og kæmpede (vandt eller tabte) eller også tog du benene på nakken og flygtede fra faren, hvorefter du kunne slappe af igen.

Hjernebarksbalancen er den vigtigste BodyTalk-procedure af dem alle. Den har væsentlig indflydelse på alle dine fysiske og mentale tilstande, er medvirkende til at få de skift, vi sætter i gang i BodyTalk-sessionerne, til at ske - og så tager det blot tre minutter om dagen at lave den. Derfor lærer jeg teknikken til alle mine klienter, og kan så kun håbe, at de implementerer den i deres hverdag. Jo klarere hjernen er og jo mere fri den er for uhensigtsmæssige tankemønstre, jo sundere kan kroppen blive, så der er al mulig grund til sætte et par minutter af. Hjernebarksbalancens enkelthed står i skærende kontrast til teknikkens potentiale til at harmonisere og optimere hjernens funktioner ved at sikre, at den rette kommunikation finder sted og de rigtige instruktioner sendes ud i kroppens netværk af funktionssystemer. Navnet til trods balancerer denne teknik ikke kun hjernebarken (storhjernen), som består af pande-, isse-, tindinge- og nakkelapperne, men går dybt ind i både den limbiske hjerne (mellemhjernen) og i reptilhjernen (hjernestammen). 78 - LA DANESA

Nutidens stress, over alt lige fra økonomi, parforhold, arbejde og kødannelse til forurening, kedsomhed og overflod af nyheder, får imidlertid amygdalakomplekset til at lave fejl, som forgrener sig ud i kroppen. Stressfaktorerne kan ramme os allerede på fosterstadiet, fordi forældrenes stress påvirker udviklingen af fosterets hjerne. Flere og flere babyer fødes med forskellige fejlfunktioner, fx svagt immunsystem og forvirret amygdalakompleks, som fører til allergier, sejlivede infektioner osv. osv. Hjernen bliver så stresset, at det går ud over den livsvigtige kommunikation med resten af kroppen, og deraf flere og flere tilfælde af ADHD, Asperger og andre adfærdsvanskeligheder, hvilket igen har ledt til et overforbrug blandt børn og unge af lykkepiller, ADHD-medicin, antidepressiver og lign. En anden almindelig faktor, når det gælder et dårligt fungerende amygdalakompleks, er måden vi tackler stress, konflikt og udfordringer på. Mens kamp/flugtsystemet tog sig af pludselige stressfaktorer i tidligere tider, synes problemer i vore tider at blive mere og mere komplekse og uløselige. Konfrontationer virker ofte helt håbløse og at stikke af er sjældent et brugbart alternativ - et typisk eksempel herpå er det ulykkelige par, der ikke kan løse deres ægteskabelige problemer, men heller ikke vil lade sig skille pga. børnene. Det kunne også være et ulideligt job, man bliver i pga. økonomien, en rebelsk teenager som får lov til at te sig pga. ens evigt dårlige forældre-samvittighed. I sådanne tilfælde vælger hjernen simpelthen 'at leve med det'. Når vi går i det 'mode', lukker vi mentalt ned og forestiller os, at problemet ikke findes. I denne robotagtige tilstand eksisterer vi i livet i stedet for at leve livet. Følelserne forbliver fangede i os og udvikler sig til emotionel bagage og vedvarende stress, der

modsat travlhedsstress, som vi er designede til at klare, er farlig for hele vores KropSindÅnd-kompleks og fungerer som en katalysator på sygdomme over tid, hvis den ikke adresseres og passiveres. 'At leve med det' er den sikreste vej til hjerteanfald, kræft, alvorlige kroniske lidelser..., og et af de symptomer, jeg hyppigst støder på, er kronisk udmattelses/træthedssyndrom, som kan være ganske invaliderende - ikke kun for klienten, men også for dennes omgivelser. Hjernebarksbalancen er udviklet til at skabe systematiske korrektioner i hjernen, og ved gentagen hjernebarksteknik balanceres amygdalakomplekset og de faktorer, som trigger det, så vi ikke overreagerer og går i kamp/flugt-mode, men derimod får fred til ro og heling. Herved lettes symptomer og stress reduceres, fordi alle hjernens niveauer adresseres.

I næste måned bringer hjernebarksbalancen os til emner som højre og venstre hjernehalvdel samt det helt essentielle hjerne-hjertesamarbejde.

Du kan læse alle mine artikler om BodyTalk på www.ladanesa.com - skriv BodyTalk i søgefeltet, og du vil finde artiklerne: Jan. 2013:

BodyTalk - hjælper kroppen til selv at behandle og forebygge menneskets skavanker Jan. 2013: Min vej til BodyTalk og kvanteteori Feb. 2013: Bodytalk - om Vilje, stress og smøger Marts 2013: BodyTalk - om kroppens kemi (virus, bakterier, svamp, parasitter og toksiner) April 2013: BodyTalk - om kroppens kemi (allergier og intolerancer) Maj 2013: Bodytalk - om livet, når det gør ondt


Intelligent topmadras Vidste du, at et for koldt eller for varmt sengeklima er en almindelig årsag til urolig søvn? Bare små afvigelser fra en god temperatur i sengen kan føre til, at du ligger og vrider dig natten lang. TempSmart™ er en helt ny topmadras med ”termostatkontrol”, som aktivt går ind og balancerer de temperatursvingninger, som forårsager urolig søvn. Denne innovative teknologi består af flere millioner mikrokapsler, som konstant tilpasser sig hudens klima ved at absorbere, lagre og frigive overflødig kropsvarme efter behov. Således skaber mikrokapslerne en buffer mod overophedning/sved eller mod kulde/skælven og holder dig inden for kom-

HAIR SALON Connie

fortzonen, sådan at der opretholdes en god søvnkvalitet. TempSmart™ er altså ideel for alle, som har problemer med at holde en jævn kropstemperatur hele natten. TempSmart™ har en kerne af Innergetic® latex, for bedst mulig luft- og fugttransport. Dacron Quallofil® Allerban®-fibrene hæmmer udviklingen af støvmider, og topmadrassen har i yderligere Soft touch, som giver ekstra blødhed. Betrækket er vaskbart på 40°C. TempSmart™ kan købes hos Jensen Store, Nueva Andalucía, tel. 952 90 88 55, www.jensenstore.com

Vi fører hårplejeprodukter fra Paul Mitchell.

Aase

, D.C. Original kiropraktisk behandling

Ctra. de Mijas Km 3,6 ( i underetagen ved den store P-plads)

Åbningstider: Man-fre:10-17 • Lørdag 10-14 Tel. 952 47 94 39

www.chiro-dahl.com Edif. Tres Coronas (ved siden af Merca Centro) Avda. Clemente Díaz Ruíz 4 • E-29640 FUENGIROLA

Læge Hanne Hansen

Plastikkirurgi Dr. Lars Bölander Specialist i plastikkirurgi

Medlem af Svensk Forening for Æstetisk plastikkirurgi og Colegio de Médicos 7844 Mobil: 629 28 29 36 Web: www.LBclinic.com e-mail: larsbol@bredband.net

Tlf. 952 66 49 07 670 67 42 46

! . OBSadresse Ny

Konsultation: Ring mandag - fredag mellem 10 og 14 for aftale. EDTA-behandling gives.

Av. Jesús Santos Rein nr. 12 Edif. Don Marcelo 2. D 29640 Fuengirola

– Nyindrettede Nyindret tede lokaler lokaler i Nueva Nueva Torrequebrada! Torrequebrada!

Kontakt +34 638 +34 63 8 592 59 2 498 49 8 jjacob@vitasana.dk acob@ vitasana.dk

LA DANESA

- 79


H

E

L

S

E

S

U

N

D

H

E

D

Prostata Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Symptomer Med stigende alder har prostata en tendens til at vokse i størrelse, hvilket kan give vandladningsproblemer, fordi kirtlen klemmer på urinrøret. Det er ikke ualmindeligt, at prostata vokser 2 – 4 gange sin normale størrelse, så i stedet for at have størrelse som en kastanje, får den størrelse som en citron. Er der trang til at lade vandet, kan dette ikke lade sig

gøre ordentligt. Vandladningstrangen er oftest hyppigst om natten, og med ringe og kraftløs effekt. Mange mænd oplever at skulle op 3 – 4 gange om natten. Andre besværligheder af den forstørrede prostata kan være efterdryp, svag stråle og besvær med at få begyndt vandladningen. Somme tider følges det også af svie og smerte. Er du mand og mere end 40, bør du regelmæssigt lade dig undersøge, fordi en forstørret prostata kan have flere årsager. Denne artikel handler om DEN GODARTEDE FORM. I fagsproget kaldes det BPH - benign prostatic hyperplasi oversat til godartet prostataovervækst. Der kan også være en betændelse i prostata eller en cancer. Oplever du blod i urinen, besvær med at tisse eller er du hævet i testikelområdet, SKAL du gå til lægen omgående. En af blodprøverne, der kan give en vis hjælp til diagnosticering af prostatakræft, er PSA - prostata specifik antigen. Det er måling af en proteinmarkør, et antigen der, ved sin koncentration, fortæller om personen evt. kan være i farezonen for prostatacancer. En forstørret prostata er mere reglen end undtagelsen, når mænd bliver ældre. Det er en hormonelt betinget lidelse. Hovedårsagen til den forstørrede blærehalskirtel er den hormondegeneration, der sker med alderen, hvor det hovedsagligt er testosteron, det drejer sig om. Med tiden omdannes testosteron ofte til dihydrotestosteron, der stimulerer til vækst af prostata. En anden væsentlig indflydelse er, at mange mænd, efterhånden som de bliver ældre, får øgede koncentrationer af østrogen. Forstørret prostata har været kendt meget, meget langt tilbage, men aldrig i det omfang, som det findes i nu. Efter min mening er der også her, som ved så mange andre lidelser, ofte tale om fejlernæring og skødesløs livsstil. Kosten Pas på din vægt. Pas især på din

80 - LA DANESA

Mænd har generelt ikke så mange lidelser som vi kvinder. Måske er det derfor, vi benævnes som ‘det svage køn’... En af de besværligheder, mænd med årene ofte kommer til at lide under, er en forstørret blærehalskirtel, eller som den oftest kaldes: Prostata. Prostata kan betragtes som et mødested, idet både sædledere og urinrøret passerer gennem prostata. Her blandes sæden færdig, inden den stødes ud gennem urinrøret. Prostata ligger nedenfor blæren, har form som en kastanje, og danner den væske, sædcellerne svømmer rundt i. livvidde. En undersøgelse af Dr. Steven A. Kaplan fra Weill Cornell Medical college i New York viste bl.a., at forstørret prostata steg i takt med livvidden. Lad så meget af din mad som muligt være økologisk. Pas på med at spise for meget mættet fedt – og proteinrig kost. John Mc Dougalls anbefalede, i et nyhedsbrev fra 2010 om forebyggelse af prostata, at være forsigtig med forbruget af oksekød, svinekød, kylling, kalkun, ost, mælk. Vegetarer, der spiser mange sojaproteiner fra sojakød og sojakost, må også passe på. Lav de nødvendige ændringer i din kost, så den både er alsidig og med masser af fibre. Fibrene kan komme fra bl.a. brune ris, quinoa, hirse, havre og forskellige former for klid. Pas på med salt og sukker. Lad det meste af din kost komme fra planteriget. F.eks. godt med grønsager, broccoli, gulerødder, blomkål og tomater. Tomater, der er let opvarmede, frigiver cartenoidet lycopene, der er medvirkende til at modvirke prostatalidelser. Suppler gerne med kidney-bønner, linser og boghvede. Drys rundhåndet din mad med rigeligt af græskarkerner, solsikkekerner, sesam og knuste hørfrø. Hørfrø anses af nogle eksperter for særdeles effektive mod forstørret prostata. Brug dem i dine salater, det højner både smagen og sundheden. Dertil gerne en hjemmelavet dressing med en god olivenolie. Frøene er rige på flerumættede fedtsyrer og zink, som er nødvendig for en sund prostata. Græskarkerner er særdeles rige på zink, så spis gerne mellem 40 – 100 gram dagligt. De smager dejligt, så de kan fint bruges som sund slik. Hvis du vil højne smagen, så rist dem ganske let på en tør pande. Spis godt med tomater, der har været opvarmede. Drik rigeligt. Vand af god kvalitet og andre sunde safter f.eks. granatæblesaft, der har et højt indhold af antioxidanter. Gerne et stort glas granatæblesaft dagligt. Drik også gerne lidt brændenæl-

dete, der har god effekt på testosteronniveauet. Stop med at drikke omkring kl. 18.00. Pas på med at drikke for meget af det, der kan irritere din blære f.eks. kaffe, the, alkohol, cola, sodavand o. lign. Erich Kirchheiner nævner i sin bog, i kapitlet om prostata, nødvendigheden af at være forsigtig med indtagelse af alkohol og nævner, at øl måske er det værste. Sørg for sunde fedtstoffer fra fisk, hørfrøolie, nødder bl.a. valnødder, cashewnødder, mandler, kerner, frø, oliven og avocado. Undgå margarine og for meget smør. Gode kosttilskud Som base et godt vitamin/mineraltilskud f.eks. Spektro, Omnimin, Mivitotal, der også indeholder aminosyrerne, Maksimum m.m. Som mand bør du altid vælge et multivitamin/mineralpræparat uden jern. Mangel på zink er alment forekommende hos mænd med prostataproblemer. Prostata er det organ, der indeholder mest zink. Er din kost underlødig, forekommer der let zinkmangel. Tag mellem 20 – 40 mg dagligt. Kirchheiner skriver, at undersøgelser viser, at tilskud af zink kan få en opsvulmet prostata til at skrumpe. Zink optages bedst om natten, derfor er det bedst at tage dit zinktilskud lige inden sengetid. Essentielle fedtsyrer spiller også en væsentlig rolle. Tag gerne 1 – 2 gram fiskeolie dagligt. Tag også gerne et par teskefulde lecitin dagligt. Lecitin findes i alle levende celler, og du oplever et dejligt velvære på det. Tyske undersøgelser viser, at lecitin sænker det samlede kolesteroltal. Selen er også medvirkende til forebyggelse af både prostataforstørrelse og cancer. Tag gerne 200 mcg dagligt. E-vitamin virker sammen med selen beskyttende og forebyggende på prostatakræft og tyktarmskræft. Saw Palmetto har oprindeligt været brugt af indianerne i den


centrale del af USA, og har meget længe været kendt som et middel mod forstørret prostata og andre lidelser i prostata. Der er lavet meget grundig international forskningsarbejde på planten og dens virkemåde. Fås som Sabalsan fra Bioforce og Sabalin fra Cederroth. Forbedringen kommer i løbet af 4 – 6 uger og maksimaleffekten efter tre måneder. Pygeum Africano Barken har ligeledes været kendt i mange år som hjælp til en forstørret prostata. Et af stofferne i planten kaldes Betasitosterol. Lycopene, der er et rødt farvestof, findes i store mængder i tomater, vandmelon, røde grapefrugter og blodappelsiner. Det er en antioxidant, der kan være med til at forebygge kræft i prostata, samt tykog endetarm. Mænd, med et højt indhold af Lycopene i blodet, har en lavere risiko for at få kræft i prostata. Lycopene optages bedst, når tomaterne har været opvarmet, og ledsages af noget sundt fedt. Brændenælde, der har mange helsebringende virkninger, har også en positiv effekt på en forstørret prostata. Drik den som te sødet med lidt honning. Fås også i kapselform. Bland evt. brændenældeteen med padderokke, og bland gerne lidt hibiscus og ginseng te i. Sidstnævnte tre teer bør dog undgås om aftenen, da de er henholdsvis opkvikkende og vanddrivende. Aminosyrerne glycin, alanin og glutamin i kombination ca. 200 mg af hver daglig har også vist sig at bedre symptomerne på en forstørret prostata. Små tips Motion er et must. Det kan medvirke til løsning af mange mandeproblemer. Ved prostata bør du dog være lidt forsigtig med at cykle, da det kan presse på prostata. Svømning og gåture i rask gang kan være rigtig godt. Taoisterne regner med, at en af hemmelighederne ved evig ungdom er at bevare en energireserve i form af stærke kønsorganer. Forfatteren Mantak Chia har skrevet mange letlæselige bøger om dette emne. Han skriver i en af sine bøger ‘De indre øvelser’, at mange ældre

mænd har en slap og løs endetarmsåbning. Det er vigtigt at træne disse muskler, og holde dem stærke. Det kan være forebyggende for hæmorroider og kræft i prostata. Et dejligt, kærligt og godt sexliv beriger både dig og din partner og er med til at holde jer aktive, glade og ungdommelige. Jeg ser desværre ofte, at mænd i parforhold underkaster sig deres partner og bliver konfliktsky, i stedet for at vise deres egne behov. Udover at I, kære mænd, lader jeres vinger stække, får I ofte en svækket testosteronproduktion, efter min mening. Kræft i prostata er meget almindelig hos ældre mænd. Forskellige sundhedseksperter siger, at de fleste dør med den og ikke af den, men alligevel – husk dine regelmæssige kontrolbesøg hos din læge. Louise Hay skriver et tankemønster, du kan bruge som hjælp til en sund prostata: ”Jeg elsker og værdsætter mig selv. Jeg accepterer min egen styrke. Jeg er ung af sind”. Yderligere har mange haft stor glæde af zoneterapi, akupunktur og yoga. Som kilde til denne artikel har jeg overvejende haft stor glæde af Erich Kirchheiners bog ‘Ny effektiv naturhelbredelse’ og forskellige artikler læst på nettet bl.a. Helsenyt.dk Desuden de mange erfaringer fra kunder og venner, der gennem årene har passeret min vej.

Dentadanés Danske tandlæger i Axarquía

Nete G. Larsen Andreas Oldenburg Konsultation efter aftale Åbent 10.00 - 17.00 C/ San Miguel, s/n "Maro Club" 12,s, Maro 29787 Nerja (Lige nedenfor Nerja-grotterne)

 95 252 96 66 www.dentadanes.com

BodyTalk Torreblanca BodyTalk er en vidunderlig behandlingsform, der sætter din krop i stand til at hele sig selv, gøre dig sund, stærk og modstandsdygtig over for sygdomme, stress og negativ påvirkning fra omgivelserne. • Har du smerter? • Føler du dig udbrændt? • Lider du af allergi, angst, hormonelle ubalancer eller bivirkninger fra medicinsk behandling? ... så er BodyTalk måske noget for dig. Jeg lader din krop vise, hvor der skal sættes ind – tingene er nemlig sjældent, som vi tror. Jeg fungerer som forbindelsesled mellem dig og din krop, og hjælper dig af med bevidste og underbevidste tankemønstre og overbevisninger, som er skadelige for dit fysiske og mentale helbred.

For mere information og tidsbestilling kontakt:

Helle Espensen Certified BodyTalk Practitioner Member of the International BodyTalk Association

Torreblanca, Fuengirola Tel. 607 62 91 06 – email: helle.torreblanca@gmail.com

Læs mere om BodyTalk på www.bodytalksystem.com

LA DANESA

- 81


Kommercielle annoncer koster 0,60 euros pr. ord og kan bestilles og betales på www.ladanesa.com eller på vort kontor i Centro Idea, Mijas.

GRATIS Rubrikannoncer MAX. 50 ORD - modtages kun pr. e-mail. "!

!

!"

!

"

! & $$$

!

Rubrikannoncerne er gratis for privatpersoner, der ønsker at sælge fx en cykel, finde en rejsekammerat eller sælge en sofa. Bestil annoncen ved at sende en mail til info@ladanesa.com - og vi sætter den i magasinet og på www.ladanesa.com ved først givne lejlighed. GRATIS ANNONCER MODTAGES KUN PR. E-MAIL OG MÅ MAKSIMUM VÆRE PÅ 50 ORD.

Ny dansk Online “Bottle Shop” med tilknytning til Skane SE søger en investor. Kontakt venligst Per på: +34 632299253, +45 71 56 88 19 eller +46 764300615.

RUBRIKANNONCERNE ER GRATIS FOR PRIVATPERSONER

Autoriseret psykolog Nicolai Sennels Psykologisk rådgivning og terapi over Skype eller telefon v/ Nicolai Sennels (cand. psyk. aut). Læs mere på: www. netpsyk.com. Kontakt: nicolaisennels@gmail.com / +4531359585

Nedsat fra 1.495.000 €. Eventyrlig herskabsvilla med fantastisk udsigt, beliggende i attraktivt område i Mijas Pueblo. Stor stue, spisestue, køkken, 3 soveværelser, 2 bad, 2 gæstetoiletter, 340 m2 boligareal og 1.200 m2 grund. Nu kun 799.000 €. IngerAlis +34 615 175 578

Hyggeligt familiehus. 4 værelser, 2 badeværelser, 138 m2 udlejes i Torrequebrada pr. 1/8-2013. Huset er totalt møbleret med internet og int. TV. Pris 1.050 € + forbrug. Tlf. 662 37 11 07 – dorte@kristoffersenholiday.dk Lejlighed til leje. Nyistandsat, 3 soveværelser, stue, 2 badeværelser, terrasse, swimmingpool, have, lukket urbanisation, parkering. Fuengirola tæt på havet og centrum. Kort- og langtidsudlejning. Kontakt: 630 267 692 Kompetent SPANSKundervisning på alle niveauer. Strukturering af dit sproglige kaos fra A til Z – serveret på et sølvfad! Henvendelse Gert Cortzen, Lingvist. Mobil: 659 48 58 68 Mail: gcortzen@gmail.com.

Cykel voksen til herre/dame, står som ny. Fuldt udstyret med lys, lås, tasker og 10 gear. Kun brugt få gange. Mærke Decathlon. Pris € 150. Kan beses i Torremolinos. Ring 687 336 430 eller mail: nellezen@gmail.com Fuldtidsstilling Gibraltar. Dansktalende søges. 40 timer/uge. Callcenter. Rotationsordning. Mere info, e-mail til breumjonas@gmail.com. Købes: Brugt TV/IP boks. Tlf. +45 88 27 27 00 Selvstændigt lille hus til leje for enlig på rolig villavej i Torrequebrada. I gåafstand til bus, strand, købmand, bank, cafeteria osv. Pris: 250 euro pr. måned incl. el og vand. Benalmádena Costa. Tlf. 952 566 949 – 691 811 720. Bedst kl. 16.00.

82 - LA DANESA

Til leje Mijas Pueblo Helt enestående lejemål på 170 m2, beliggende blot et stenkast fra Mijas Pueblo centrum og med udsigt over middelhavet og bjergene. Lejemålet har nye døre og vinduer, Miele hvidevarer og er helt eller delvist møbleret med kvalitetsmøbler. Der er 2-4 soveværelser, 5 terrasser/balkoner og garageplads til 2-3 biler. Opvarmning sker ved hjælp af varmepumper, og stuen er forsynet med en åben pejs. Desuden er der en dejlig patio med citron- og mandarintræer. Kontakt: Mons.lindfors@gmail.com Diverse børneting til salg. Dukkeseng og høj stol til dukke, mærke “Chou Chou”, hhv. 20 og 10 EUR. Rød klassisk dukkebarnevogn “Micki” 15 EUR. Lyserød pigecykel “Strawberry Shortcake” til 5-6årig, uden støttehjul, flot, uden rust, men sæde ridset 40 EUR. Ring på 681 402 880.

MERCEDES BENZ SLK 230 Kompressor, aut. fra 2000, 162.000 km., nysynet, i god stand, altid i garage, sort og rød, lædersæder, alt service ok. Pris 6.900 €. Kontakt Chris på tlf. 662 030 129 Jeg søger et hjem der kan tage sig af mine to indekatte i 2 ½ måned (15/6-31/8). Jeg betaler for mad, kattegrus og eventuelle andre udgifter. Desuden giver jeg dig 100 euro som tak for hjælpen. Den ene kat er en hyggemus og meget rolig, den andre er mindre til hygge og lidt legesyg, men begge er meget menneskeglade. Hvis du har mulighed for at være kattevagt, så kontakt mig per mail: carina.ottesen@hotmail.com eller mobil: 693 824 420. Står du og mangler en til at male dit hus/lejlighed, sætte tagrender op, skifte en vandhane, eller hvad det nu måtte være, intet er for småt. Så ring 608 957 253. perdamgaardlarsen@gmail.com. Bupa Spain, a branch of Bupa International a leading provider of International Private Medical Insurance, is recruiting a Team Leader for their busy sales and retention team. You will directly manage three individuals and will be responsible for the team’s achievement of challenging targets. Sales will be sourced from broked and direct channels and you will provide the motivation, processes, coaching and quality structure to ensure success. We require a candidate with significant experience of managing a sales team selling a similar financial service. Having worked in a regulated environment is a distinct advantage. This is a full time position and offers a competitive salary, bonuses and contract. Please send your CV in English to tom.winfield@bupa.com.

Solkystens mobile massør v/Lars Henriksen - få professionel massage i dine trygge omgivelser - alm. muskelmassage, sportsmassage, fodmassage. Priser: 30min.: 20€ / 45min.: 28€ / 60min.: 35€ / 90min.: 50€ (Priser inkl. kørsel Marbella-Malaga, derudover efter aftale) ÅBNINGSTILBUD -50 % INDTIL 1. JULI! Book på: (+34) 661 245 498 el. larslehmannhenriksen@gmail.com. Jeg medbringer massagebriks mv. og kommer til dit hjem/ hotel. Også gerne aften og weekend efter aftale. Holder du af dyr? Skal du flyve til en destination i Tyskland med Air Berlin? Vil du ledsage dyr (i lasten) til nye, gode hjem? Så kontakt Aase Christensen: aasefrisor@gmail.com. På forhånd tak for hjælpen. Aflukket garageplads over gadeniveau udlejes i El Castillo 150 m fra togstationen i Torreblanca. € 75 per måned. Tlf. 676 2 55555 pdp@isconsul.com Professionelt rengøringsfirma tilbyder Rengøring i private hjem, butikker, kontorer og boligkomplekser. Ring til Servicios al Edificio for nærmere information på +34 622 647 663 (engelsktalende). Har du en bolig til salg? Der er lige nu en del boligkøbere fra Tyskland og Schweiz på kysten, og mange af dem er glade for den skandinaviske bolig- og indretningsstil. Vi arbejder udelukkende med det tysktalende marked. Ring til Saskia på 648 087 336 (tysk/engelsk/dansk).www.immobilienmalaga.de

Charmerende villa med pool € 295.000 Nedsat fra € 395.000. Beliggende på toppen af Torreblanca med pragtfuld udsigt over hav og bjerge. Nyistandsatte 150 m2 i to etager med 2 stuer, 2 soveværelser, 2 bad (spa), køkken, bryggers, hobbyværksted. Aircondition på begge etager. Fuldt møbleret og komplet udstyret (alle hårde hvidevarer, 2 TV-fladskærme, 2 B&O-radioer, satellit, pengeskab etc.). Stor carport med skabe. 487 m2 veltilplantet grund. Altid læ på mindst en af siderne. Tlf. (+34) 670 661 200, www.tricornio.com. Markiser.Renovering, a/c, malerarbejde, murerarbejde, ejendomme og haver passes. Jørn 600 76 01 23 Rengøring af ferieboliger. Kontakt Christensen Service – Belinda - +34 670 90 88 11. Haver og diverse. Haver og hus passes, små reparationer udføres, brugte ting hentes. Jørn tlf. 600 76 01 23 Lær spansk her og nu. 5, 7 eller 10 dages intensive kurser. Centro Eleusis. Tlf. 952 44 80 86 www.centroeleusis.net El-arbejde udføres V/ Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Andre håndværk/totalentrepriser varetages med udvalgte samarbejdspartnere. Tlf. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com Alt i aluminium, glas og jern – Fabrimetalcris S.L. Termovinduer- og døre. Panserglas. Glasinddækning af balkon/terrasse. Glastag, fast eller skyde. Persienner, også elektriske. I jern laves gitre, døre, trapper, rækværk, porte, også elektriske, m.m. Eget værksted i Fuengirola. Over 20 år i branchen. Vi taler dansk, engelsk og spansk. Ring +34 600 409 484 for gratis tilbud og opmåling. E-mail: jespex@gmail.com.

" %

# $


ANNONCØRREGISTER LA

Her finder du nemt og hurtigt de telefonnumre, du har brug for... Advokater & Rådgivning Advokat & Ejendomsrådgiver Dover Petersen +34 952 66 12 00 Advokatkontor Ana María Navarrete +34 952 58 57 21 Advokatkontoret.es +34 951 23 90 05 Cyclo Abogados +34 952 66 50 55 Kurt Tofterup +34 952 47 95 63 Mona Davidsen +34 952 83 83 14 Thykier & Rahbek +45 70 20 70 83 Velasco Lawyers +34 958 63 01 14 Aircondition & Solvarme Dancon +34 952 46 54 55 Técnicas Maro +34 952 52 95 38 Arrangementer Aften med Shaman +34 660 09 20 90 Euroal – Palacio de Congresos Torremolinos www.euroal.net Aviser & Magasiner Essential Magazine +34 952 76 63 44 Bank & Investering Jyske Bank Gibraltar +350 200 72782 www.jyskebank.tv Nordea +34 952 81 69 25 Bedemandsfirmaer Francisco Camero +34 902 20 06 25 Biludlejning & Leasing Costabiler +34 952 10 57 00 Europcar +45 89 33 11 33 Helle Hollis +34 952 24 55 44 Bilforhandlere & Værksted BJ Auto +34 639 58 03 72 Coches DK +34 676 61 52 89 Bolig, Dekoration & Indretning Cortidea +34 952 46 12 21 Jensen Beds +34 952 90 88 55 Loft & Roomers +34 952 77 21 39 Elite Glass Curtains +34 952 830 503/ +34 630 625 085 Byggeri, Have & Håndværk Capcovers +34 955 77 69 42 Per Larsen Service +670 76 79 89 Trä & Sten +34 952 90 70 20 Villa & Projekt Invest +34 617 70 04 24 Zona Verde López +34 661 65 92 49 Catering Chili Gourmet +34 666 62 71 05 Dyrlæger Petvet Kamu +34 952 66 73 33

Ejendomme & Udlejning Liebhaveri Roskilde Fjord +45 20 76 06 66 Nordica Sales & Rentals +34 952 81 15 52 Simzar Estates +34 952 66 78 71 Villa & Projekt Invest +34 617 70 04 24 Flyttefirmaer & Transport Niels Pagh Logistics +45 76 96 31 22 Scan Transport – Nordic Services +34 952 46 70 65 Silkeborg Flytteforretning +34 952 46 18 44 Thermo Transit +34 952 19 86 06 Forsikringer AG Gruppen +34 952 44 65 24 Andersen Ruiz Consulting +34 952 46 93 54 Kaas & Kirkemann +34 952 47 83 83 Kurt Tofterup +34 952 47 95 63 Frisør Hair Salon (Connie & Aase) +34 952 47 94 39 Fritid & Underholdning Daryl Collins Tennisklub +34 952 46 59 09 Fernando Gil – Miraflores Tennis +34 952 93 20 06 Gallerier & Udstillinger Galería Krabbe +34 952 53 42 14 Golf Atalaya Golf +34 952 88 28 12 Grafisk Design & Tryk Norrbom Marketing +34 952 58 15 53 Helsekost & Slankekure Anni’s Vitalshop +34 952 66 70 87 Vitamina +34 952 58 43 13 Hjemme- og sygepleje Kirsten Sonne +34 608 05 05 19

Køkkener Harder Johansen +34 686 74 02 62 Nordic Muebles +34 951 26 03 60 Lufthavnsparkering BlueCat Parking +34 952 47 51 79 Modetøj Fia i backen +34 952 816 512 Nina B +34 952 90 70 20 Optikere DanOptica +34 952 58 39 10 Heiko by Heiko +34 952 96 79 23 Specsavers +34 952 46 78 37 Unioptica +34 952 19 92 54 Oversættelser & Undervisning Bonanova +34 952 47 97 35 Comunica +34 952 469 807 Personlig Pleje & Skønhed Centro Belleza +34 952 46 40 56 Nana Norrbom +34 610 71 60 48 Radio & TV Box-TV www.box-tv.dk Danelca +34 628 17 73 39 European IPTV +34 607 73 17 06 Restauranter Casa Danesa +34 952 47 51 51 Chez Max + 34 952 93 27 80 Holger Danske +34 952 58 38 09 Las Islas +34 952 47 55 98 Lechuga Lumiere +34 686 45 46 15 Meat and Rock +34 952 665 388 Mix Lounge +34 952 58 80 27 Sikkerhed Alarma Universal +34 902 30 15 10

Hørecentre Dansk HøreCenter +34 951 23 90 04

Spabade & Swimmingpools Aquapool Spas +34 952 92 78 11 Splash Pools Mijas +34 952 59 10 53

Internet & Telefoni Wifi Blue +34 952 47 77 33

Stillingsannoncer Infonordic www.infonordic.com/job

Klinikker & Læger BodyTalk Torreblanca +34 607 62 91 06 Centro Sanum, Fysioterapi +34 952 47 69 43 Fysioterapeut Bettina Larsen +34 666 15 04 48 Fysioterapeut Jacob Lindgreen +34 638 59 24 98 Hanne Hansen +34 952 66 49 07 Kiropraktor Mogens Dahl +34 952 46 41 37 Plastikkirurg Lars Bölander +34 629 28 29 36

Tandlæger Clínica Dental Escandinava +34 952 66 01 67 Clínica Dental Idea +34 952 19 76 41 Clínica Dental Monteblanco +34 952 47 59 72 Clínica Dental Noruega +34 952 47 68 80 Clínica Dental Sueca +34 952 58 35 95 Dentadanés +34 952 52 96 66 Nordic Dental Centre +34 952 66 53 06

Koncerter Thomas Helmig +34 670 635 786

Vine Birdie Vinos +34 952 46 20 74

LA DANESA

- 83

Læs hele magasinet på nettet: www.ladanesa.com

DANESA


tis ratis for ggra Ring for Rin ag slag rissoovveerrsl ppri

La Danesa juni 2013  

La Danesa juni 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you