__MAIN_TEXT__

Page 1

LA

DANESA LA REVISTA DANESA EN ESPAÑA / DET DANSKE MAGASIN I SPANIEN

NOVEMBER 2020

• Interviews • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

Dansk iværksætter sikrer billig energi til spaniensdanskerne Med rene kostpriser og et lille gebyr var han med til at revolutionere energimarkedet. Michael Jørgensen har ført revolutionen til Costa del Sol. Et stærkt team på tolv mand står i Fuengirola klar til at sende billig, grøn energi ud til tusindvis af skandinaviske husstande. Mød...

Michael Jørgensen www.ladanesa.com


Kære læser... P

www.ladanesa.com

LA

DANESA LA REVISTA DANESA EN ESPAÑA / DET DANSKE MAGASIN I SPANIEN

NOVEMBER 2020

• Interviews • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

Dansk iværksætter sikrer billig energi til spaniensdanskerne Med rene kostpriser og et lille gebyr var han med til at revolutionere energimarkedet. Michael Jørgensen har ført revolutionen til Costa del Sol. Et stærkt team på tolv mand står i Fuengirola klar til at sende billig, grøn energi ud til tusindvis af skandinaviske husstande. Mød...

Michael Jørgensen www.ladanesa.com

Spanien og store dele af Europa er fortsat præget af høje Covid-19 smittetal og en række sociale og økonomiske problemer. Omvendt kommer der nu også positive tilbagemeldinger fra dele af erhvervslivet samt klare udmeldinger på, at de første Covid-19 vacciner rammer Spanien først i det nye år. Altsammen indikationer på, at det værste kan være overstået. Efter et år fyldt med omvæltninger skinner solen atter på nogle af de lokale danske erhvervsdrivende. La Danesa har talt med en håndfuld af dem, om situationen lige nu og om deres syn på fremtiden. Stik imod alle forventninger går det tilsyneladende ganske godt på alverdens børser. Til trods for vi står midt i en krise, hvor det økonomiske tilbageslag er meget, meget større end under finanskrisen, har tabene på aktiemarkederne været minimale. Flere steder er man sågar tilbage på niveauet fra starten af året inden Coronakrisen brød ud. Men hvordan kan det ske? Hvordan kan aktiemarkedet holde niveauet og, i nogle tilfælde, stige til hidtil usete højder, når verdensøkonomien bløder mere, end noget nulevende menneske kan huske? Står vi midt i endnu en gåde? Sådan lyder overskriften i månedens ”På den anden side”. Med rene kostpriser og et lille gebyr var han med til at revolutionere energimarkedet. Michael Jørgensen har ført revolutionen til Costa del Sol. Et stærkt team på tolv mand står i Fuengirola klar til at sende billig, grøn energi ud til tusindvis af skandinaviske husstande. Mød den danske iværksætter der vil sikre billig energi til spaniensdanskerne. Mød ham i portrættet på side 24.

martin

mugge

sara

Lina

Henrik

Jette

At rejse er at leve – men som rejseleder kan livet også blive lidt for festligt. Det mærkede en ung Thomas Harder først i nullerne, da han nød livet som udstationeret på Mallorca. Der skulle lidt mere struktur på livet. Den gyldne balance fandt han som entreprenør og køkkenleverandør i naturskønne Benahavís nær Marbella. Mød ham i månedens ”skæve vinkel”. En tur til Ronda med sin verdensberømte bro og himmelske udsigter bør være på alles ønskeliste. Denne andalusiske bjergby, der er blevet styret af keltere, romere, vestgotere, maurere og katolske konger, er simpelthen gennemsyret af historie. Vi giver dig i denne måned masser af gode grunde til at planlægge en weekend i romantiske Ronda. Når det kommer til mad og drikke, emner der ligger vores hjerte tæt, er udtrykket “Spanien er anderledes” meget passende, da der er nogle klare spanske madforskelle og unikke uligheder, der har ført til latter gennem årene. “Spanien er anderledes” er et udtryk med forskellige følelsesladninger afhængigt af, hvem der siger ordene, og hvem der lytter eller læser. Hvorfor Spanien er anderledes, når det kommer til mad? Vi giver dig 11 grunde til hede diskussioner og god latter. Den globale pandemi har rystet vores rejsemønstre betydeligt og ramt både rejsebranchen og turismen hårdt. Efter al sandsynlighed vil pandemien ændre vores fremtidige rejser for evigt, men hvordan det vil se ud i fremtiden er svært at forudsige. En række rejseportaler kommer med bud på syv tendenser, der kan forme vores rejse efter pandemien. God læselyst!

Karethe

MN

Fran

Gabriella

LA

DANESA D.L.: MA-89-2002 LA DANESA udgives af:

NORRBOM MARKETING

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com Ansvarshavende udgiver: Norrbom Marketing S.L. norrbom@norrbom.com

Layout / Trykning Norrbom Marketing S.L.

Annoncer +34 952 58 15 53

Redaktion / bidrag Jette Christiansen Morten Møller Sara Laine Henrik Andersen henrik@ norrbom.com

Henrik Andersen henrik@norrbom.com Mugge Fischer mugge@norrbom.com Sara Laine sara@norrbom.com

LA DANESA udkommer den første hverdag i måneden og kan gratis afhentes mere end 250 steder langs Costa del Sol. Udover hos annoncørerne kan bladet hentes i de danske klubber, Margrethekirken, golfklubber, på turistkontorerne og mange andre steder, som frekventeres af danskere. Yderligere sendes LA DANESA til mange abonnenter i det øvrige Spanien og i Danmark.

Læs hele magasinet på nettet: www.ladanesa.com


Læs hele magasinet på www.ladanesa.com

Her kan du se, hvad vi har valgt at forn je dig med i denne måned. 16

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

På den anden side...

18

Er solen ved at vende tilbage?

Ole Højer, Ole Optica i Nerja Hvordan går det hos dig? Det går fornuftigt – absolut. Jeg har lidt færre kunder end sidste år. Til gengæld er det bedre kunder. Jeg har kunnet skære en anelse på mine omkostninger, så ved årets udgang forventer jeg samme bundlinje som sidste år. Mine forventninger til årets sidste halvdel var ellers ikke de bedste, men jeg er blevet overrasket. Det gælder også fremmødet til mit ti års jubilæum i sidste måned.

Står vi midt i endnu en gåde? steder, virksomhedernes indtjening er styrtdykket som her i Spanien. Jeg er også med på, at den nuværende nulrente kan stimulere lysten til investering i aktier. Men igen: er det forklaring nok? De investeringslystne kan vel også finde godbider på boligmarkedet, blandt start-ups eller, lidt mere konservativt, på obligationsmarkedet.

Det er hårde tider, for alle, over hele verden. Alligevel går det tilsyneladende ganske udmærket på alverdens børser. Til trods for vi står midt i en krise, hvor det økonomiske tilbageslag er meget, meget større end under finanskrisen, har tabene på aktiemarkederne været minimale. Flere steder er man sågar tilbage på niveauet fra starten af året inden Coronakrisen brød ud. Men hvordan kan det ske? Hvordan kan aktiemarkedet holde niveauet og, i nogle tilfælde, stige til hidtil usete højder, når verdensøkonomien bløder mere, end noget nulevende menneske kan huske? Næsten alle inden for faget er enige om, at det er bemærkelsesværdigt og overraskende. Men de to ord er for menigmand slet ikke store nok. Det er nemlig årets største gåde. Jeg er med på, at aktiemarkedet næsten altid er forud for den økonomiske udvikling. Jeg er også med på, at de gode tider kommer igen, og at vi allerede i det nye år har forventninger og forhåbninger til stigende omsætning og indtjening rigtig mange steder. Men det er vel næppe forklaring nok! Økonomisk er vi næsten alle sendt til tælling, og det må da have en effekt på virksomhedernes indtjening – også de børsnoterede selskaber. Igen er jeg med på, at det bestemt ikke er alle

genopretning efter Coronakrisen. Men aktiemarkederne holder niveauet. I min optik er det – lige nu – årets største gåde. Fred være med det – blot det forbliver en gåde og ikke er endnu en boble, der pludselig siger bang. Vi håber på det bedste. Alting bliver bedre i det nye år.

Kigger vi ud i verden mod de rigtig store børser, behøver man ikke være knivskarp for at se, at teknologiaktierne blomstrer. Det giver mening i en tid, hvor mere og mere digitaliseres. Til gengæld giver det ikke mening, hvis én enkelt sektor alene kan trække det globale aktiemarked ud af en voldsom krise. Det er i alt fald ikke set før.

Restaurant Casa Danesa i Mijas

bolig-udland.dk

Per Stridh,

yourhomestyling.com

Thomas Schou Petersen,

Lotte Kristiansen,

Muebles Piramides Puerto (Torre del Mar)

Martin Rance,

Vi ser - glædeligt - hvordan alverdens centralbanker og regeringer nærmest kollektivt sender uanede summer ud i samfundene for at støtte økonomierne. Den massive stimulans, især de gigantiske obligationsopkøb, giver en likviditet, som skal ende et eller andet sted. Og dét sted, kan naturligvis være aktiemarkedet. Det giver mening, men igen: er det forklaring nok? Næppe – for der er fortsat ingen forklaring, eller sammenhæng, på fremgangen på de finansielle markeder og den økonomiske virkelighed. Og ingen nøgletal har hidtil overbevist os om en hurtig og overbevisende

Málaga-provinsen hurtigt får gang i hjulene igen. Vi får mange henvendelser fra folk, der lige har købt eller kraftigt overvejer at købe bolig her. Boligmarkedet står bestemt ikke stille, og der er masser af gode byggeprojekter på vej. Det er indlysende, at rigtig mange mennesker i Europa higer efter at komme til Costa del Sol.

Fremtiden... Jeg er meget positiv – både når jeg ser på Costa del Sol og min restauration. Vi ser nu, hvordan vores publikum så småt begynder at komme tilbage, og vi får overraskende mange forespørgsler på mindre selskaber. I det nye år bliver der atter noget at skåle for.

Fremtiden... Alle, som klarer sig nu, går en lys fremtid i møde. Når vaccinerne kommer i 2021, bliver alt godt igen. Jeg tror alle glæder sig til frit at kunne rejse igen – og komme til Costa del Sol.

Hvordan går det hos dig? Over al forventning. Selvom jeg lancerede min virksomhed lige som krisen brød ud, sælger vi langt over budgettet. Det hjælper os gevaldigt, at folk kan se og købe deres møbelpakke via nettet. Jeg er ikke i tvivl om, vi har ramt det rette koncept og giver den rette personlige betjening. Fremtiden... Vi er ovre det værste nu, og jeg tror

Hvordan går det hos dig? Det går over al forventning. Jeg havde flere medarbejdere på ERTE (midlertidig opsigelse), men de kom alle tilbage i løbet af maj og juni måned, da vi ellers ikke kunne følge med. Jeg havde aldrig forestillet mig, at vi så hurtigt ville komme tilbage i omdrejninger. Selvfølgelig når vi ikke salgstallene fra sidste år, da vi var tvunget til at holde lukket i næsten to måneder i foråret, men 2020 bliver alligevel et godt år.

Hvordan går det hos dig? Det går fint her. Over sommeren har vi solgt en del boliger via video fremvisninger og flere potentielle købere tager nu turen herned for besigtigelse. Det er typisk selvstændige og folk, der arbejder hjemmefra, som ikke er bange for at komme i karantæne, der tager et fly herned. Vi ser nu, at mange som skulle være kommet i foråret, kommer nu. Man er ikke længere så bange for at flyve. Derimod er man trætte af at vente. Det er nu man kan gøre en god handel. Fremtiden... Interessen for leve det gode liv på Costa del Sol er bestemt ikke blevet mindre i årets løb. Jeg tror, folk er trætte af at sidde hjemme. Så snart karantænen ved flyrejser ophører, vil vi alle opleve fremgang. Og når vi kommer virussen til livs, kommer der hurtigt gang i hjulene igen.

Fremtiden... Jeg håber inderligt, for alles ve og vel, at smitten kan holdes under kontrol indtil vaccinerne kommer i det nye år. Derefter går vi en lys fremtid i møde. Vi er ofte i kontakt med folk, som længes efter at komme tilbage til Costa del Sol. Og fra flere lokale ejendomsmæglere får jeg meldinger om gode salgstal og masser af forespørgsler.

26

30

S

Den skæve vinkel

Livet under Covid-19

At rejse er at leve – men som rejseleder kan livet også blive lidt for festligt. Det mærkede en ung Thomas Harder først i nullerne, da han nød livet som udstationeret på Mallorca. Der skulle lidt mere struktur på livet. Den gyldne balance fandt han som entreprenør og køkkenleverandør i naturskønne Benahavís nær Marbella. Af Henrik Andersen, Foto Mugge Fischer

henrik@norrbom.com

Den

VE SKÆvinkel

Spanien og store dele af Europa er fortsat præget af høje Covid-19 smittetal og en række sociale og økonomiske problemer. Omvendt kommer der nu også positive tilbagemeldinger fra dele af erhvervslivet samt klare udmeldinger på, at de første Covid-19 vacciner rammer Spanien først i det nye år. La Danesa har spurgt en række danske erhvervsdrivende om deres syn på situationen og liv under Coronakrisen. Hvornår, tror du, Costa del Sol får gang i hjulene igen? Jeg er optimist og håber, at solen vil skinne på alle i 2021 - i mere end én forstand. Omvendt er jeg ikke naiv og ved, at der er mange, der har lidt voldsomme tab. Med en tårnhøj arbejdsløshed og store politiske udfordringer tager det tid at få skubbet hjulene i gang.

Maria Steffensen

Jimmy Lund Henriksen

Maria Steffensen, Coach og Terapeut Hvordan har du omstillet dig under de ”nye tider”? Jeg har heldigvis kunnet arbejde online siden marts og det er jeg taknemmelig for. Det var en udfordring, da mine to piger også skulle være hjemme, men den tid er ovre nu. Set i bakspejlet fik vi lært en masse om samarbejde, tolerance, fællesskab og kreative løsninger. Det er ikke helt skidt at blive mindet om her i 2020, tænker jeg. Får du tilbudt en Covid-19 vaccine i løbet af 2021, tager du så i mod den? Jeg har min tvivl. Først og fremmest er det vigtigt, at alle i den største risikogruppe får tilbudt vaccinen. Jeg selv fokuserer meget på at styrke mit immunforsvar.

været som normalt. Udfordringen var min søns afsluttende år på Aloha College uden normale eksamener. Det var svært, men er endt godt.

Thomas

Harder Johansen Det er danske køkkener, dansk kvalitet og dansk service. Men så stopper danskheden også. Med kunder fra hele Europa, en argentinsk kone med skotske rødder og en datter i spansk skole bliver Thomas Harders liv og hverdag næppe mere international. ”Til forældremøderne er jeg en af de få skandinaver - og det passer mig fint, for det er inspirerende at være samlet på tværs af nationaliteter. Havde jeg det ikke sådan, kunne jeg lige så godt været blevet på Fyn,” fortæller Thomas Harder. Det var netop i Odense, han i en stille stund i vinteren 2003 tænkte ”ak, ja...” og tænkte tilbage på de glade tider i Spanien. Thomas var godt tilfreds hos Tvis Køkkener på Fyn, men han ville blive lykkelig, hvis han fik den ledige stilling hos Vordingborg Køkkenet i La Cala de Mijas. Det gjorde han.

Får du tilbudt en Covid-19 vaccine i løbet af 2021, tager du så i mod den? Uha! Det er et godt spørgsmål, som også drøftes ivrigt her i huset. Du må hellere spørge mig igen i det nye år. Hvornår, tror du, Costa del Sol får gang i hjulene igen? Jeg tror desværre, der kommer til at gå lang tid før vi kommer tilbage i fulde omdrejninger. Frygten har sat sig i mange turister og mange erhvervsdrivende har mistet alt – og så er det vanskeligt starte op igen. Den nuværende krise overgår finanskrisen mange gange.

Kaos i køkkenet For et arbejdsomt væsen var der rigeligt at tage fat på dengang. Thomas Harder landede midt i Costa del Sols største byggeboom. Der blev solgt ”Inventar” som aldrig før, og de danske brands var populære. Både HTH, Invita, Sønderborg og Vordingborg Køkkenet var stærkt repræsenteret langs kysten. ”Jeg faldt hurtigt til og fik en god hverdag – også arbejdsmæssigt. Men i kulissen skete der nogle mærkelige ting, og alt blev til kaos, da finanskrisen satte ind og salget styrtdykkede,” forklarer den danske køkken konsulent og fortsætter: ”Dengang lærte jeg lektien, for stort set ingen i branchen kunne omstille sig på nedgang. Næsten alle måtte dreje nøglen om,” fortæller Thomas Harder med særlig tanke på HTH, som gik ned med elleve butikker i Spanien og Portugal. Trods voldsom storm i branchen blæste Thomas ikke omkuld - tværtimod. Netop HTH så i ham manden til at samle resterne. ”Der var et utal af køkkener, der skulle færdigmonteres og serviceaftaler, der skulle vedligeholdes,”

Benny Tybo, Muebles Piramides Puerto

Jimmy Lund Henriksen, fotograf og iværksætter Hvordan har du omstillet dig under de ”nye tider”? Fotograf virksomheden stoppede totalt op men er langsomt kommet i gang igen. Vores online webshop med anti-aging produkter er til gengæld gået frem. Min hustru og jeg har arbejdet side om side de sidste 10 år, så det har

Hvordan har du omstillet dig under de ”nye tider”? Det har både været spændende og skræmmende, men her i møbelbutikken er vi kommet godt i gang igen. Privat har min kone og jeg ikke haft svært ved at omstille os til et nyt ”hjemme-liv”, men vi savner da at kunne rejse frit og nyde livet i store samlinger. Får du tilbudt en Covid-19 vaccine i løbet af 2021, tager du så i mod den? Havde du spurgt mig i marts, havde jeg taget

26 LA DANESA NOVEMBER 2020

30 LA DANESA NOVEMBER 2020

32

48

Af Gabriella Elkhouri, gabriella@norrbom.com

Hvordan vil Covid-19 ændre den måde, vi rejser på? Kilder: thepointsguy.com travelperk.com wsj.com reformtravel.se

Et dusin+ 1 grund

Tekst og fotos af Karethe Linaae

Ronda ved solnedgang En tur til Ronda med sin verdensberømte bro og himmelske udsigter bør være på alles ønskeliste. Denne andalusiske bjergby, der er blevet styret af keltere, romere, vestgotere, maurere og katolske konger, er simpelthen gennemsyret af historie. I det 19. århundrede blev byen styret af de berygtede bandoleros og andre bøller. Ronda var også fødestedet for det, vi kalder moderne tyrefægtning, og i 1950’erne og 60’erne var Ronda det foretrukne sted for Ernest Hemingway og Orson Welles. Derfor et det ikke så underligt, at byen er så romantisk? Ronda er det perfekte sted at vandre rundt i maleriske gyder og sidde på en bænk i skyggen af en lyserød oleander, mens du lytter til sildende springvand eller en klassisk spansk guitar. Men for virkelig at nyde la cuidad soñada (drømmebyen) skal du i det mindste tilbringe en nat. Her er et dusin + 1 grund til at besøge smukke Ronda:

til at tilbringe en weekend i romantiske

Ronda 1. Vågn op på kanten Intet kan sammenlignes med dette - at vågne op og se ud af vinduet på denne udsigt. Tajo-kløften skærer Ronda bogstaveligt talt i to med den gamle bydel ”el Casco Histórico” på den ene side og det nye distrikt på den anden. Dannet af vanderosion fra floden Guadalevín og med et fald på 100 - 160 meter lige ned, er det muligt, at dem med højdeskræk beder om et værelse som vender mod den indendørs gårdhave. Selvom hotellerne på kanten langs el Tajo-slugten ikke er de mest prisvenlige i byen, er det værd at betale lidt ekstra. For en utrolig udsigt, prøv en nat på det klassiske Parador de Ronda hotel. Pris: 150-250 € per nat

32 LA DANESA NOVEMBER 2020

Den globale pandemi har rystet vores rejsemønstre betydeligt og ramt både rejsebranchen og turismen hårdt. Efter al sandsynlighed vil pandemien ændre vores fremtidige rejser for evigt, men hvordan det vil se ud i fremtiden er svært at forudsige. En række rejseportaler kommer her med bud på syv tendenser, der kan forme vores rejse efter pandemien. Betal ekstra for hygiejne Personer med bakteriel fobi vil være i stand til at betale ekstra for en premium-kabine, hvor rengøringsstandarden er højere med hyppigere rengøring og dekontaminering. Luftfiltrene vil være de samme for alle om bord, da ventilation er den primære kilde til sygdomsforebyggelse. Flere togrejsende For at undgå lange køer til kontroller og dyrere flyrejser, foretrækker folk i stedet at benytte toget. At rejse med tog har sine fordele; de er mindre trange, har vinduer, der kan åbnes og er mere miljøvenlige. Flere og flere sure ansigter, når du er syg Som den nuværende situation ser ud, er verden overbevist om, at social afstand er vigtig, og at

det er uacceptabelt at rejse med forkølelse eller med andre sygdomssymptomer. Der er stor chance for, at du får sure ansigter fra alle sider, hvis du hoster eller nyser i en lufthavn eller i et fly. Øgede krav til sanitet og hygiejne Har du ikke været typen, der konstant vasker dine hænder inden coronavirusudbruddet, er der en god chance for, at du vil ændre på det i fremtiden. Den mest effektive måde at forhindre spredning af infektion på, er at vaske hænderne og holde afstand. I bestræbelsen på at tilbyde gæster sikre hotelovernatninger, er nøglen til succes et øget krav til rengøring. For at skabe tillid blandt gæsterne må man garantere et rent og sikkert hotel, med regelmæssig desinfektion af alle overflader og rum. Rejseforsikring skal ændres Når det kommer til booking af billetter, kan de fleste af os ignorere at tilføje ekstra bagage, valg af pladser eller biludlejning. Men et tillæg, som vi sjældent springer over, er, hvad der forsikrer vores rejse. I den nærmeste fremtid skal flyselskaber eller forsikringsselskaber ændre deres forsikringspolicer, så de er tilpasset vores nye virkelighed.

Nye rejsevaner Verden ændrer sig i takt med coronapandemien, og det samme gælder vores måde at rejse på. Krisen har rejst tanker blandt os alle, og vi bliver nødt til at være overbeviste om, at det er sikkert at rejse. Vi vil se ændringer, der gør rejsen mere sikker. Nogle af os vil vælge at blive hjemme, hvilket kan være mindst lige så givende som den lange rejse til den anden side af kontinentet. Valget af indenrigsrejser bidrager til en reduktion i forureningen og understøtter hjemmemarkedet. Du skal bruge mere end et pas Nogle lande vil teste dig ved indrejse, især hvis du kommer fra et sted med udbrud. Din adgang nægtes, hvis du ikke har et certifikat som beviser, at du enten er sygdomsfri efter en infektion, eller at du er blevet vaccineret. På kort sigt kan rejser defineres mere efter formål; et klart eksempel kan være forretningsrejser, der valideres som en økonomisk aktivitet, og kun få medarbejdere kan rejse. Nogle lande åbner sandsynligvis deres grænser, når det er sikkert at rejse, men dette kan omfatte midlertidige visa og flere dokumenter, som du skal tage med dig på rejsen.

48 LA DANESA NOVEMBER 2020

www.transport-esdk.com PRIS PR. M³

166,-

Bedste pris mellem Spanien og Danmark

4 LA DANESA NOVEMBER 2020

.

LA REVISTA DANES A EN NOVEMBER LA REVISTA DANESA EN ESPAÑA / DET DANSKE MAGASIN I SPANIEN ESPAÑA 2020 / DET DA LA NSKE MA GASIN I SPANIE N

NOVEM BER 202 0

• Interview • Nyheder s • Bolig • Finans • Udflugte • Sport r • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

Dansk iværksætter sikrer billig energi til spaniensdanskerne Med rene kostpriser og et lille gebyr var han med til at revolutionere energimarkedet. Michael Jørgensen har ført revolutionen til Costa del Sol. Et stærkt team på tolv mand står i Fuengirola klar til at sende billig, grøn energi ud til tusindvis af skandinaviske husstande. Mød...

LA RE

VIST AD ANES A EN

• Int er • Ny views he • Bo der lig • Fin an • Ud s flu • Sp gter or • Fakt t • Ku a ltur • Prof • Po iler liti • Mod k • He e lse

ESPA ÑA / DET DAN SKE MAG ASIN I

SPAN IEN

NO VEM BER

2020

Dansk iv æ sikrer bi rksætter llig spaniens energi til danskern e Med rene kost

prise med til at revolutio r og et lille geb yr Michael Jørgense nere energimarkevar han n har Costa del det. Sol. Et stær ført revolutio i Fuengiro nen til kt team la ud til tusin klar til at send på tolv mand står e billig dvis af skan Mød... dinaviske , grøn energi husstand e.

Dan s sikre k iværk s span r billig e ætter n iens dan ergi til Med skern med rene ko stp Mich til at rev riser og e olutio et lill Co ael Jørg ne

ichael J MichaelM Jørgensen ørgens en Mic hae l Jør gen sen sta

en

re

e ge

i Fuen del Sol. sen ha energ byr va im r ud til girola klaEt stærkt r ført rev arked han et. olu Mød tusindv r til at team på tione se is af n ... skan nde bil tolv man til dinav lig, gr www.ladanesa.com øn d stå iske husst energ r ande i .

ww w.la dane sa.co m

6 10 16 18 20 22 24 26 30 32 38 40 44 46 48 49 50 52 56 58

Korte nyheder Shoptalk På den anden side: Står vi midt i endnu en gåde? Er solen ved at vende tilbage? Den smukke træbro over Guadalhorces delta Spaniensdansker laver dokumentar om Málagas gastronomi Dansk iværksætter sikrer billig energi til Spaniensdanskerne Livet under Covid-19 Den skæve vinkel: Thomas Harder Johansen Et dusin + 1 grund til at tilbringe en weekend i Ronda Udflugt: Bautasten og megalitcirkler ved Evora Uligheder i køkkenet På den rigtige bar på det rigtige tidspunkt Málaga CF - novicen og veteranen Hvordan vil Covid-19 ændre den måde vi rejser på? Golfsiden Klubber og foreninger Helse og sundhed Rubrikannoncer Annoncørregister

BILREGISTRERING • NUMMERPLADEÆNDRING

TIL SPANSKE PLADER

• IMPORT- & EKSPORT PAPIRER

• BILSYN (ITV) & HOMOLOGERING

= DKK 1245,-

Inklusiv godsforsikring, dør til dør afhentning/levering og moms.

Dit grønne professionelle og transparente transportfirma

DANE DANESA SA DA NE SA

www.la danesa .com

18 LA DANESA NOVEMBER 2020

16 LA DANESA NOVEMBER 2020

LA LA

• Interviews • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

Det er hårde tider, spændende tider, nye tider. For nogle er det også ved at være gode tider – igen! Efter et år fyldt med omvæltninger skinner solen atter på nogle af de lokale danske erhvervsdrivende. La Danesa har talt med en håndfuld af dem. Hvordan går det hos dig? Det går fint, tak. Fremmødet til vores arrangementer er næsten på samme niveau som sidste år. Generelt set kan vores år, eller sæson, kun blive halvt så god som sidste år, da vores kapacitet i restauranten er blevet reduceret med 50 procent. Det betyder så til gengæld mindre personaleudgifter og med en rabat på huslejen, hænger det fint sammen.

P

• EJERSKIFTECERTIFIKAT

• ALT PAPIRARBEJDE FOR BILREGISTRERING

+34 645 316 507 +45 53 85 02 54 post@transport-esdk.com

HOLM

BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24 • Fax. 952 82 13 02

www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com


På vores kontor i Marbella møder du danske medarbejdere, der bor i området og kender markedet samt de lokale juridiske forhold – og dermed får du fordelene af både dansk realkredit og vores lokale kendskab i Spanien. Mød os på vores kontor i Marbella eller læs mere på nykredit.dk/international

R13901 Propellant 0819

Nykredit Representative O ce Marbella Centro Plaza 26 E-29660 Nueva Andalucia, Marbella Tlf.: +34 952 905 150 marbella@nykredit.dk

Nykredit International Kalvebod Brygge 47 1 København V.

Nykredit BoligBank giver dig også råd på spansk


Korte nyheder

Julebelysningen klar i Calle Larios Knap er efteråret kommet før der pyntes op til julen. Det gælder særligt i Málaga by, hvor man den sidste uges tid har arbejdet intenst på at få pyntet op til julen. Det ses tydeligt på hovedstrøget Calle Larios, hvor opsætningen til det storslåede lys- og lydshow er ved at være klar. Det bliver dog desværre ikke helt, som de forudgående år, selvom det udefra kunne se sådan ud. Málaga kommune har bebudet en flot stationær julebelysning – men helt uden særlige punktlige højdepunkter, der de forudgående år har samlet tusindvis af borgere og turister på byens hovedstrøg. Kommunen har i år, helt bevidst, påbegyndt julepyntningen tidligere end normalt i bestræbelserne på at fremme julesalget.

Nye Ryanair afgange fra Málaga Det irske luftfartselskab lancerer fra 1. december fire nye indenrigsruter i Spanien. Den ene bliver ruten Málaga-Valencia. På trods af at Valencia er landets tredje største by, har ingen selskaber i nu et årti indsat direkte fly på netop denne rute. Men det gør Ryanair nu noget ved. Fra december har selskabet tre ugentlige afgange til og fra Valencia og de første billetter udbydes til 19,99 euro per vej. Ryanair var med næsten fem millioner passagerer sidste år det største flyselskab i Málaga lufthavn. Som følge af Corona epidemien har selskabet forud for vintersæsonen reduceret sine flyvninger med 40 procent.

• GARDINER • PERSIENNER • TÆPPER • MØBELPOLSTRING • SOLAFSKÆRMNING • MARKISER MM.

Frigiliana blandt Spaniens smukkeste landsbyer Der er 8.100 landsbyer fordelt over hele Spanien. En af de få, der får plads i Top 100 over landets smukkeste er landsbyen Frigiliana, der ligger 5 km. nord for Nerja. Det er foreningen Los pueblos más bonitos de España, der fortsat har et godt øje til den smukke landsby. Frigiliana bevarer sin privilegerede position takket været sin idyl, arkitektur, kulturelle tilbud, renlighed og in-

frastruktur. ”Covid-19 krisen er hård for alle – også landsbyerne. Men på sigt kan epidemien give mere liv til landsbyerne. Vi fornemmer, at flere borgere og virksomheder er begyndt at få øjnene op for fordelene ved at bo og arbejde i grønne områder, der tilmed er knap så befolket,” skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Stor forskel i indkomster Borgerne i Benahavís kommune tjener 2,4 gange mere end borgerne i landsbyen Almáchar i Axarqía. I det mondæne Benahavís ligger den gennemsnitlige årsindkomst på 31.557 euro mod 13.106 euro i Almáchar. Det er andet år i træk Benahavís udmærker sig som Málagaprovinsens kommune med den højeste personindkomst. Rincón de la Victoria og Marbella følger efter. Den gennemsnitlige indkomst i hele Málaga-provinsen ligger på 24.087 euro, hvilket ligger milevidt fra indkomstniveauerne i Madrid og Barcelona. I flere velstillede kommuner kan borgerne fremvise selvangivelser i størrelsesordnen 50.000 – 55.000 euro – i gennemsmit.

ÅBNINGSTIDER:

MANDAG - FREDAG: 10 - 18 LØRDAG: 10 - 14 (kun ved aftale)

MARBELLA: <9)4(9),33(9,(336*(3 )<3,=(979Ð5*07,(3-65:6+,/6/,536/,

TLF. +34 951 48 77 35

MIJAS: *;9(+,401(: ,+0-*69;016+,3(.<(

TLF. +34 952 46 12 21

CORTIDEA@GMAIL.COM ࠮WWW.CORTIDEA.COM 6 LA DANESA NOVEMBER 2020


køkken • bad • garderobe • renovering totalløsninger • eget snedkerværksted giver utallige muligheder og holder priserne nede. • eftersalgs-service. • alle stilarter og totalrenoveringer. • kom ind for et uforpligtende tilbud.

www.nordicmuebles.com

Husk:

showroom fuengirola calle josé cubero yiyo 3 (ved feriapladsen) tlf.: +34 951 260 360

åbningstider man-fre: lørdag:

kl. 09.00 - 18.00 kl. 10.00 - 14.00

Vi laver også totalrenoveringer, kig ind på hjemmesiden for inspiration.

Opsat i Calahonda Opsat i Fuengirola


Korte nyheder

Markante prisstigninger på biler fra nytår Det bliver helt op til 10 procent dyrere at købe ny bil i det nye år. I Spanien stiger en række afgifter fra 1. januar, hvilket gør det markant dyrere at blive bilejer. Det er primært nye internationale miljøafgifter på nye biler, samt den spanske regerings prisstigning på indregistrering, der får bilpriserne til at stige på mellem fem og ti procent. De kommende prisstigninger kombineret med de svære tider, som følge af Coronakrisen, vil for 2021 betyde et samlet fald i bilsalget på mellem 30 og 35 procent ifølge de spanske bilproducenter og forhandlere (ANFAC), som ikke forventer nogle salgsfremmende støtteordninger fra centralregeringen. Omvendt går salget af brugte biler forrygende. De sidste par måneder er salget af brugte køretøjer flere steder næsten blevet fordoblet. Det er bl.a. tilfældet i Málaga-provinsen.

Nye hastighedsbegrænsninger i flere byer 19 spanske byer har i visse byzoner nedsæt fasthastigheden til 30 km/t. Det gælder blandt andet i Málaga by. Den nye hastighedsbegrænsning står klart anmærket i asfalten og ses både på veje med én og to vejbaner. Er der ingen anmærkning i asfalten må der, som hidtil, køres 50 km/t. Nedsættelsen skyldes primært en analyse fra WHO, der viser, at en reducering af hastigheden i byzoner, reducerer risikoen for trafikuheld med op til 80 procent. Tilsvarende reduceres personskaderne. Den nedsatte farthastighed giver også mere og bedre plads til cyklisterne, mener man i Málaga kommune. Det forventes, at flere byer og kommuner landet over fremover også vil indføre de nye begrænsninger.

87 procent i Málaga overlever brystcancer Tendensen har været klar de sidste par årtier. Flere end nogensinde overlever brystcancer. Men særligt i Málaga-provinsen imponerer tallene. Således er det i dag 87 procent af alle ramte kvinder, der kureres. Den spanske forening mod cancer (AECC) udtrykte under den internationale dag for brystcancer, stor tilfredshed

med tidens resultater og understregede, at disse udelukkende er nået via forskning og bedre behandling. Foreningen håber inderligt, at forskningen i brystcancer ikke vil blive nedprioritet de kommende år som følge af Covid-19 krisen. I Málaga er det i dag hver ottende kvinde, der rammes af sygdommen i løbet af deres liv.

Massiv vaccination mod influenza 1,4 millioner andalusiske borgere får nu tilbudt den årlige vaccine mod influenza. Det er alle borgere – også udlændinge – over 65 år, der får tilbuddet. Grundet frygten for Covid-19 smitte og det store pres, der i år ligger på regionens hospitaler og lægehuse, opfordrer myndigheder kraftigere end tidligere alle ældre til at lade sig vaccinere. Det andalusiske sundhedsvæsen håber, at mindst 70 procent vil tage imod tilbuddet. Først til november vil myndighederne være i stand til at tilbyde influenzavaccine til borgere under 65 år. Det andalusiske sundhedsvæsen frygter, at en stor mængde influenzapatienter kombineret med de nuværende Covid-19-patienter, vil få systemet til at kollapse.

Dansk TV til alle - på hele Costa del Sol! • Få ALLE de gode danske kanaler • De bedste internationale kanaler • 35 € måned / 300 euro (+ IVA) for 12 måneder • Fri service alle ugens syv dage • 14 dages gratis prøvetid for nye kunder Kontakt Tommy Larsen • Mail: tl@fhc-euro.net • Telefon: 695 098 741 8 LA DANESA NOVEMBER 2020


shoptalk Eksklusiv sengemodel fra Jensen Beds med Jensen Crown lavet af Innergetic® Sonocore Latex. Den åbne cellestruktur betyder, at den både er åndbar og fugtisoleret. Polstringsdækket er perforeret, hvilket sikrer optimal ventilation, og profilen er skåret og har en blødere og fastere side. Latex hæmmer bakterievækst og husstøvmider, hvilket giver et renere og mere hygiejnisk sengeklima. Innergetic® Sonocore Latex er miljøvenlig og meget holdbar.

JENSEN CROWN MED ALOY® 3.0 SPRINGS Jensen Crown er vores mest eksklusive sengemodel med en dobbelt madras lavet af seks forskellige lag for at give dig den bedst mulige søvn. I kernen af den vendbare madras finder du vores 16 cm Aloy 3.0 fjedre plus et ekstra komfortlag i form af et andet fjedersystem, der måler 7 cm. Derudover kommer de

12,5 cm fjedre i sengebunden. Nedenfor finder du vores Exact Comfort Adjustment (Precise Comfort Adjustment), der gør det muligt at justere sengens fasthed med et enkelt tryk på en knap. GOD VENTILATION, GODT SENGEKLIMA & GOD STØTTE Det 10 cm tykke Majestic toplag på madrassen leveres som standard

ALOY® 3.0 – VORES NYESTE INNOVATION I AVANCEREDE FJERSYSTEMER. Patentert og eksklusivt for Jensen.Mens du sover, er dette intelligente fjedersystem vågen og tager sig af hele din krop, inklusive hofterne, der ligesom skuldrene er en sårbar del af kroppen. Senerne, der omgiver hofterne, gør dem særligt følsomme over for tryk, især når vi ligger på vores side. Med Aloy 3.0 har fjedersystemet forbedret bæreevne i hoftezonen, samtidig med at hoften kan synke endnu dybere ned i madrassen. For dem, der foretrækker at sove på ryggen, giver Aloy 3.0-systemet også behagelig rygstøtte. SPECIALLAVET TILBEHØR Et separat hovedgærde er specielt designet til denne seng. Den består af fem tæt sammensatte paneler og er 330 cm bred og 180 cm høj med Eicon Wall natborde indbygget i hovedgavlen. Sengebordene, ligesom sengens ben, fås i tre forskellige designs: hvidkalket, eg og sort. Polígono Nueva Campana 23, Nueva Andalucía, 29660 Marbella. Åbent: Mandag – fredag kl 10-14 & 15-18. Jensenstore.com

Din julemand på fire hjul Igen i år hjælper Scan Transport med at sende julegaverne til eller fra Danmark. Tidligere år kostede det fra DKK 500,00 inkl. moms for en kasse. Nu, som noget helt nyt, og meget billigere, kan du få lov at fylde et af vores trådbure med hvad du ønsker, blot der ikke stikker noget ud af siderne, eller rager op over burets topkant. Pris KUN DKK. 1.000,00 inkl. moms, her fra lager i Mijas Costa, til vores lager i Rødovre. Du fylder selv buret, og tømmer det igen når det er kommet frem. Prisen gælder naturligvis også den modsatte vej. Du har mulighed for at gøre det mere økonomisk, ved at gå sammen med andre om at fylde et trådbur. 

pakmestre, chauffører og flyttemænd, som er uddannet til at tage hånd om dine ting, når din transport sikkert frem. De er specialister i nedpakning og emballering af indbo og har respekt for de ting, der betyder noget for dig. Alle flytninger forberedes omhyggeligt, så selve flytningen glider let. Scan Transport henter gerne dine ting i stuen i ét land og placerer dem i din stue i et andet land, så du med ro i sindet kan koncentrere dig om andre ting.

Deadline for indlevering af julegaver er den 27. november.

Der findes mange transportfirmaer på markedet, men kun et fåtal af dem kan med rette kalde sig flyttefirmaer. Et af disse er Scan Transport, som med næsten 35 års erfaring flytter til og fra Spanien samt øvrige Europa.

ScanTransport varetager alle typer flytninger og har stor fokus på de gamle dyder. Med professionelle

Scan Transport +34 615 74 35 85 www.scantransport.com Hans Kristian fra Scantransport viser her trådburet.

10 LA DANESA NOVEMBER 2020


STORT ÅBNINGSSALG 800 M2 SHOWROOM

DANSK DESIGN

SE VIDEO HER:

NORDKAPLIVING.ES/VIDEO

ÅBNINGSTIDER: Mandag - Fredag Lørdag

10 - 18 10 - 14 MONTERES UDEN BRUG AF VÆRKTØJ

Brusevæg

175 €

79 €

Tilbud gælder kun i vores Spanske butik, så længe lager haves · Forbeholdt for trykfejl, leveringssvigt, afgiftsændringer og udsolgte varer.

Klart glas. 6 mm. 90 x 195 cm.

255 €

199 €

5.775 €

Brusehjørne W06RC

Bahamas udendørsspa

Klart glas. 6 mm. 78 - 82 x 197 cm.

209 x 185 x 92 cm. Med 24 dyser og 3 kW varmelegeme.

Indendørsspa 6139

1.695 €

695 €

Hjørnespa til 2 personer. 140 x 140 x 67 cm. med 12 dyser.

ALT I INDE- OG UDESPA

Honolulu udendørsspa Til 2 personer. Inkl. 2 kW varmelegeme. 210 x 110 x 75 cm. med 13 dyser.

4.285 €

2.995 €

Atletion swimspa

3.495 €

27.975 €

17.995 €

Kombineret svømmebassin og spa. 590 x 228 x 132 cm. Med bluetooth og stereo. 3 + 6 kW varmelegemer.

Diva Udendørsspa

15.945 €

8.995 €

Med 3 kW varmelegeme og Balboa styresystem med frostsikring. 70 dyser, 230 x 230 x 94 cm.

Diamond brusekabine 90 x 90 x 200 cm. Inkl. armatur.

642 €

495 €

1.442 €

895 €

Varna fritstående badekar

Slimline sanitær akryl med overløb. 170 x 80 x 60 cm. Vandforbrug 261 l.

ALT I INDE- OG UDESAUNA

VI GIVER DIG 3 ÅRS GARANTI

NÅR DU ØNSKER DET BEDSTE

Nordkap Living - C/ Verónica 13 - 29651 Mijas - Tel. +34 683 427 904 - info@nordkapliving.es - www.nordkapliving.es


shoptalk

Jeanett Lorentzen er klar til at byde velkommen hos Birdie Vinos.

Kom til julemarked hos Birdie Vinos - med vin, gløgg, kunst og supertilbud. Lørdag den 28. november fra kl. 11 til 15. Hvert år gentages sætningen “Julen starter hos Birdie Vinos”, og det er så sandt som det er sagt - også i 2020. I New York tændes træet snart på Times Square og i København er det på Kongens Nytorv at det store træ tændes, som tegn på at nu er det snart jul. Her på kysten bliver julen traditionen tro skudt i gang til duften af gløgg og julegodter, smukke juledekorationer og inspiration til julegaverne. Det er det årlige julemarked hos Birdie Vinos, der signalerer starten på denne glade fest. Jeanett Lorentzen og hendes team har haft travlt med at gøre klar til julen. Birdie Vinos er pyntet op til jul, og det at træde ind i og opleve denne

fantastiske verden af jul og traditioner, er helt klart noget helt specielt. Birdie Vinos, glæder sig til at se alle, og byder på et glas vin eller gløgg, hjemmelavede småkager og lidt tapas. Så benyt denne dag til at få købt dine første julegaver, flotte dekorationsting, så du er klar til julemåneden eller en lækker ting til dig selv her og nu. Der er også mulighed for at smage nogle af de mange lækre vine, som Birdie Vinos har, der passer perfekt, til flæskesteg, andesteg eller kalkun. Birdie Vinos har mange gode tilbud denne dag på udvalgte vine, vine som du også kan smage inden de lægges i kurven og tages med hjem.

På julemarkedet, der begynder kl. 11 og varer til kl. 15, vil du også kunne finde Grupo Artenovum, der består af Mugge Fischer og Ose del Sol der udstiller deres Bobby Bears, 3-D skulpturer og udvalgte malerier – måske som julegaveidé til hjemmet? Kom og vær med til at fejre julens komme - alle børn, unge og voksne er velkomne til årets julemarked hos Birdie Vinos. Vi ses i Urb. El Lagarejo, Ctra. de Mijas. Lørdag den 28. november kl. 11 – 15. Tlf.: 952 46 20 74 www.birdievinos.com

CDS Construction 20 ÅRS ERFARING I BYGGEBRANCHEN STORE OG SMÅ OPGAVER - DANSK KVALITET Ring for aftale på 684 45 31 39 eller send en mail til cds.invest17@gmail.com 12 LA DANESA NOVEMBER 2020


Din senge-ekspert på Costa del Sol STYLE SENG

FÅES I 140, 160, 180X200 CM I HVID, SORT OG EG. FRA 668 € MED MADRAS.

MOOD KONTINENTALSENG

med pocketfjedre og 5 komfortzoner. 160x200 cm – 1.295 € 180x200 cm – 1.395 € Sengegavl – 295 €

FLYGEL BOX-MADRAS

med pocketfjedre, 5 komfortzoner og opbevaringsplads 90x200 cm – 695 € 120x200 cm – 795 € 140x200 cm – 895 €

JUSTERBAR SENG

MED MOTOR OG FJERNBETJENING. 90X200 CM FRA 998 € (MADRAS INKLUDERET). FÅES I FLERE STØRRELSER.

COMBO KONTINENTALSENG

MED POCKETFJEDRE, 150X200 CM 1.095 € 180X200 CM 1.195 € SENGEGAVL 295 €

BOX-MADRAS

MED METALBEN OG TOPMADRAS. FRA 295 €. MANGE FORSKELLIGE MODELLER OG STØRRELSER PÅ LAGER.

LINE SENG

Fåes i 140 og 180x200 cm. Hvid og sort metall. Fra 698 €, madras inkluderet.

VI LEVERER OG MONTERER GRATIS LANGS KYSTEN Find os på Facebook

Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Indgangen til Caleta Port) Tlf.: 952 55 06 69 · piramides@mueblespiramides.com · www.mueblespiramides.com Åbningstider: Mandag til Fredag: kl. 10 - 20 Lørdage: kl. 10 - 14 DANSK KVALITET TIL SPANSKE PRISER


shoptalk Af Holms Bilregistrering www.spanskbil.com carsreg.holmes@gmail.com

Registrering af bil i Spanien - det er ikke så svært hvis man søger professionel hjælp. Nu også telematisk registrering.

De har direkte kontakt til trafikministeriet (Tráfico) og kan derfor gøre registreringsprocessen meget kortere end de normale uger eller sågar måneder, det kan tage at registrere eller omregistrere en bil i Spanien. Som noget helt nyt kan Holms Bilregistrering nu registrere biler telematisk, altså uden at se bilen. Dette er en meget praktisk og for tiden også en Corona-sikker mulighed. Tidligere skulle en taksator checke alt. I dag kan det klares telematisk. Trafikministeriet (Tráfico) kan ved hjælp af stelnummer og attest finde de tekniske data om alle køretøjer. Alt bliver checket online og papirerne underskrives elektronisk.

At registrere en bil i Spanien kan nemt blive en hovedpine. Det behøver det ikke at være, hvis man søger professionel hjælp. Ønsker du at bruge din bil i Spanien anbefaler Holms Bilregistrering, at du omregistrerer den. I længden er det meget billigere og mindre stressfuldt. Registreringsprocessen er organiseret fra start til mål og garanterer en let og problemfri omregistrering. Med næsten 25 års erfaring inden for Spansk bilregistrering, kan Holms Bilregistrering  tilbyde hurtig, nem og professionel hjælp, for alle bil og motorcykel relaterede opgaver. Holms Bilregistrering har seks kontorer og deres medarbejdere taler syv forskellige sprog og kan hjælpe dig over hele Spanien. 14 LA DANESA NOVEMBER 2020

At omregistrere en bil er faktisk ganske enkelt med den rette professionelle hjælp. Man skal indlevere fotokopi eller scanning af pas og NIEnimmer samt skøde, lejekontrakt, eller empadronamiento og den originale registreringsattest. Holms Bilregistrering benytter sig af kurérservice til det praktiske, og dokumenterne afhentes på din adresse. Når Holms Bilregistrering har klaret alt det praktiske i løbet af et par dage, sender de nummerpladerne og den nye registreringsattest tilbage til dig enten i Spanien eller dit hjemland, igen med kurér service og så er du køreklar. Holms Bilregistrering hjælper dig også med kontakt til forsikringsselskab. Du kan stadigt komme ind på et af deres kontorer og få en aftale. Holms bilregistrering er dedikerede til deres job og tingene fungerer. ”Vi lægger vægt på Koordination og organisering.”, siger Tim Holm, ”Vi kan selvfølgelig kontaktes på telefon, og vi holder meget af den personlige telefoniske kontakt. Du kan også komme ind og besøge os på et af vore

kontorer. Den skriftlige korrespondance foregår dog kun per mail. (red. Ingen sms eller WhatsApp) den måde sikrer vi at alle medarbejdere har adgang til den korrespondance der har været med kunden, så en optimal service kan gives fra alle i vores team”. Holms Bilregistrering har omregistreret mere end 35.000 biler til spanske plader og er det største statsautoriserede bilregistreringsfirma i Spanien. De har mere end 20 fastansatte, og med en kombination af medarbejdere fra statens motorkontor og professionelle ingeniører, kan de løse alle import- og bilregistreringsrelaterede opgaver.

Gældende regler for indføring af bil Du kan køre i din bil i 30 dage i Spanien, hvis du er spansk resident. Hvis du ikke er resident, kan du have din bil seks måneder i Spanien, hvorefter den skal være ude af Spanien 12 måneder, før den kan komme ind igen. Hvis du bliver stoppet af politiet, har du pligten til at kunne bevise, at bilen ikke har været i Spanien længere end tilladt. Dette er i modsætning til andre EU lande, hvor det er politiet, som skal bevise, at bilen har været for lang tid i landet. Hvis du ikke kan bevise, at bilen ikke har overskredet det lovlige tidsrum i Spanien, vil den normalt blive konfiskeret af politiet. Bøden for ikke at omregistrere bilen er 2.500 euro + udgifter til fejeblad og ophold i politiets parkeringsfaciliteter. Udover disse udgifter skal der betales registreringsafgift for at få bilen frigivet.


LIBERTYCASHBACK

Når

Indtil

23.

DECEMBER

2020

DU har mest

brug for det

ALLEREDE KUNDE?

NY KUNDE?

60€ CASHBACK

30€ CASHBACK

for hver ny police

for den første forsikring og 60€ for resten af de forsikringer du tegner

Tegn en ny bil-, bolig-, begravelses- eller livsforsikring NU og få adgang til vores Cashback-tilbud - fordi hårde tider fortjener lidt godbidder!

#1 Der er ingen grænser for antal forsikringer! Så der er ingen begrænsning på Cashback!

Udlændingenes førstevalg

Besøg din forsikringsagent eller gå ind på www.libertyexpatriates.es Tilbuddet er gældende fra 27. august til 23. december 2020. Forsikringerne skal betales via betalingsservice. Tilbuddet omfatter ikke fornyelser eller udskiftninger. Tilbuddet er kun gældende for nye bil-, bolig-, begravelses- og livsforsikringer. Betingelser og minimumspræmier vil blive anvendt i alle tilfælde. Besøg vores hjemmeside, eller spørg din mægler/agent for at få detaljerede oplysninger.


På den anden side...

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Står vi midt i endnu en gåde? Det er hårde tider, for alle, over hele verden. Alligevel går det tilsyneladende ganske udmærket på alverdens børser. Til trods for vi står midt i en krise, hvor det økonomiske tilbageslag er meget, meget større end under finanskrisen, har tabene på aktiemarkederne været minimale. Flere steder er man sågar tilbage på niveauet fra starten af året inden Coronakrisen brød ud. Men hvordan kan det ske? Hvordan kan aktiemarkedet holde niveauet og, i nogle tilfælde, stige til hidtil usete højder, når verdensøkonomien bløder mere, end noget nulevende menneske kan huske? Næsten alle inden for faget er enige om, at det er bemærkelsesværdigt og overraskende. Men de to ord er for menigmand slet ikke store nok. Det er nemlig årets største gåde. Jeg er med på, at aktiemarkedet næsten altid er forud for den økonomiske udvikling. Jeg er også med på, at de gode tider kommer igen, og at vi allerede i det nye år har forventninger og forhåbninger til stigende omsætning og indtjening rigtig mange steder. Men det er vel næppe forklaring nok! Økonomisk er vi næsten alle sendt til tælling, og det må da have en effekt på virksomhedernes indtjening – også de børsnoterede selskaber. Igen er jeg med på, at det bestemt ikke er alle 16 LA DANESA NOVEMBER 2020

steder, virksomhedernes indtjening er styrtdykket som her i Spanien. Jeg er også med på, at den nuværende nulrente kan stimulere lysten til investering i aktier. Men igen: er det forklaring nok? De investeringslystne kan vel også finde godbider på boligmarkedet, blandt start-ups eller, lidt mere konservativt, på obligationsmarkedet. Kigger vi ud i verden mod de rigtig store børser, behøver man ikke være knivskarp for at se, at teknologiaktierne blomstrer. Det giver mening i en tid, hvor mere og mere digitaliseres. Til gengæld giver det ikke mening, hvis én enkelt sektor alene kan trække det globale aktiemarked ud af en voldsom krise. Det er i alt fald ikke set før. Vi ser - glædeligt - hvordan alverdens centralbanker og regeringer nærmest kollektivt sender uanede summer ud i samfundene for at støtte økonomierne. Den massive stimulans, især de gigantiske obligationsopkøb, giver en likviditet, som skal ende et eller andet sted. Og dét sted, kan naturligvis være aktiemarkedet. Det giver mening, men igen: er det forklaring nok? Næppe – for der er fortsat ingen forklaring, eller sammenhæng, på fremgangen på de finansielle markeder og den økonomiske virkelighed. Og ingen nøgletal har hidtil overbevist os om en hurtig og overbevisende

genopretning efter Coronakrisen. Men aktiemarkederne holder niveauet. I min optik er det – lige nu – årets største gåde. Fred være med det – blot det forbliver en gåde og ikke er endnu en boble, der pludselig siger bang. Vi håber på det bedste. Alting bliver bedre i det nye år.


IT’S NOT JUST A BED. IT’S A JENSEN.

Polígono Nueva Campana 23, 29660 Marbella | Mandag–fredag kl. 10-14/15-18 | jensenstore.com

30% RABAT

Jensen Store S C AN DIN AV IAN BE DS


Er solen ved at vende tilbage? Det er hårde tider, spændende tider, nye tider. For nogle er det også ved at være gode tider – igen! Efter et år fyldt med omvæltninger skinner solen atter på nogle af de lokale danske erhvervsdrivende. La Danesa har talt med en håndfuld af dem. Hvordan går det hos dig? Det går fint, tak. Fremmødet til vores arrangementer er næsten på samme niveau som sidste år. Generelt set kan vores år, eller sæson, kun blive halvt så god som sidste år, da vores kapacitet i restauranten er blevet reduceret med 50 procent. Det betyder så til gengæld mindre personaleudgifter og med en rabat på huslejen, hænger det fint sammen.

Ole Højer, Ole Optica i Nerja Hvordan går det hos dig? Det går fornuftigt – absolut. Jeg har lidt færre kunder end sidste år. Til gengæld er det bedre kunder. Jeg har kunnet skære en anelse på mine omkostninger, så ved årets udgang forventer jeg samme bundlinje som sidste år. Mine forventninger til årets sidste halvdel var ellers ikke de bedste, men jeg er blevet overrasket. Det gælder også fremmødet til mit ti års jubilæum i sidste måned.

Muebles Piramides Puerto (Torre del Mar)

yourhomestyling.com

18 LA DANESA NOVEMBER 2020

bolig-udland.dk

Per Stridh,

Martin Rance,

Restaurant Casa Danesa i Mijas

Lotte Kristiansen,

Fremtiden... Jeg er meget positiv – både når jeg ser på Costa del Sol og min restauration. Vi ser nu, hvordan vores publikum så småt begynder at komme tilbage, og vi får overraskende mange forespørgsler på mindre selskaber. I det nye år bliver der atter noget at skåle for.

Fremtiden... Alle, som klarer sig nu, går en lys fremtid i møde. Når vaccinerne kommer i 2021, bliver alt godt igen. Jeg tror alle glæder sig til frit at kunne rejse igen – og komme til Costa del Sol.

Thomas Schou Petersen,

Málaga-provinsen hurtigt får gang i hjulene igen. Vi får mange henvendelser fra folk, der lige har købt eller kraftigt overvejer at købe bolig her. Boligmarkedet står bestemt ikke stille, og der er masser af gode byggeprojekter på vej. Det er indlysende, at rigtig mange mennesker i Europa higer efter at komme til Costa del Sol.

Hvordan går det hos dig? Over al forventning. Selvom jeg lancerede min virksomhed lige som krisen brød ud, sælger vi langt over budgettet. Det hjælper os gevaldigt, at folk kan se og købe deres møbelpakke via nettet. Jeg er ikke i tvivl om, vi har ramt det rette koncept og giver den rette personlige betjening. Fremtiden... Vi er ovre det værste nu, og jeg tror

Hvordan går det hos dig? Det går over al forventning. Jeg havde flere medarbejdere på ERTE (midlertidig opsigelse), men de kom alle tilbage i løbet af maj og juni måned, da vi ellers ikke kunne følge med. Jeg havde aldrig forestillet mig, at vi så hurtigt ville komme tilbage i omdrejninger. Selvfølgelig når vi ikke salgstallene fra sidste år, da vi var tvunget til at holde lukket i næsten to måneder i foråret, men 2020 bliver alligevel et godt år. Fremtiden... Jeg håber inderligt, for alles ve og vel, at smitten kan holdes under kontrol indtil vaccinerne kommer i det nye år. Derefter går vi en lys fremtid i møde. Vi er ofte i kontakt med folk, som længes efter at komme tilbage til Costa del Sol. Og fra flere lokale ejendomsmæglere får jeg meldinger om gode salgstal og masser af forespørgsler.

Hvordan går det hos dig? Det går fint her. Over sommeren har vi solgt en del boliger via video fremvisninger og flere potentielle købere tager nu turen herned for besigtigelse. Det er typisk selvstændige og folk, der arbejder hjemmefra, som ikke er bange for at komme i karantæne, der tager et fly herned. Vi ser nu, at mange som skulle være kommet i foråret, kommer nu. Man er ikke længere så bange for at flyve. Derimod er man trætte af at vente. Det er nu man kan gøre en god handel. Fremtiden... Interessen for leve det gode liv på Costa del Sol er bestemt ikke blevet mindre i årets løb. Jeg tror, folk er trætte af at sidde hjemme. Så snart karantænen ved flyrejser ophører, vil vi alle opleve fremgang. Og når vi kommer virussen til livs, kommer der hurtigt gang i hjulene igen.


SKANDINAVISK EJENDOMSMÆGLER SØGER BOLIGER TIL SALG OG LEJE

Lejlighed - La Cala de Mijas 1 værelse - 1 badeværelse

NYBYGGERIEksklusivt luksusbyggeri beliggende første række til golf, privatparkering, fællespool, padel tennisbane, fælles haveområde.

68 m2 Bolig - 20 m2 Terrasse

Fra 183.000 €*

Villa - Mijas Costa 3 værelser - 4 badeværelser

Villa - Benalmadena 4 værelser - 3 badeværelser

Villa’er - Mijas Pueblo 12 værelser - 8 badeværelser

Moderne villa beliggende i Cerros del Aguila, opvarmet indendørspool, stor forældreafdeling, åbent layout, garage.

Nybyggeri som står klar til overtagelse nu, moderne stil, fælles pool, panoramaudsigt fra terrasser.

5 stk. villa’er beliggende på samme grund, tennisbane, ere pools, organisk frugt og grøntsagsplantage.

355 m2 Bolig - 53 m2 Terrasse

362 m2 Bolig - 71 m2 Terrasse

832 m2 Bolig - 33.495 m2 Grund

440.000 €

Fra 499.000 €*

3.600.000 €

www. rstestates.es / + 34 951 041 541 / info@ rstestates.es


Den smukke træbro over

Tekst og fotos af Else Byskov

Guadalhorces delta

er nu åbnet

Kort over deltaet med indtegnede fulgeobserveringssture.

Else over hovedarmen med mundbind.

Broen er et lille kunstværk og den har ikke været billig.

Skiltet viser en 1,6 km. lang vandresti over den ældste flodarm (El Rio Viejo) og hen til et fugleobservationsskur. Udsigt mod vest.

Broen bølger op og ned.

Guadalhorce er navnet på den flod, der udløber tæt ved lufthavnen i Málaga og den er med sine 166 km. en vældig flod, der har sit udspring i Sierra de Alhama. Den afvander hele sletten ved Antequera og på sin vej mod havet har den lige gravet den spektakulære slugt Desfiladero de los Gaitanes, som man i dag kan beundre ved at vandre på El Caminito del Rey. Sådan en flod har naturligvis et stort delta, og det er over dette delta man nu har bygget den bro, der endelig blev åbnet i september 2020. Broen er af træ og er kun for gående og cyklister. Den er meget smuk med sine svingende former og den passer perfekt ind i landskabet – ja, den pynter i den grad på det lidt triste og flade delta. Broen er 270 m. lang og er dermed den længste af sin slags i Europa. 20 LA DANESA NOVEMBER 2020

Her ser vi Guadalhorces hovedarm lige inden den når havet.

Når nu Málagas bystyre har brugt adskillige millioner euro på dette projekt, er det fordi broen indgår i La Senda Litoral, som er en planlagt langvandrerute langs med kysten fra Nerja mod øst til Manilva mod vest: 160 flade skønne kilometer, der dels går på de forskellige kystbyers eksisterende strandpromenader og dels på træbroer, der er bygget ude i vandet der, hvor kysten er ufarbar pga. klipper eller over bække og floders udløb. Det er hver kommune (og der er 14 af slagsen), der er ansvarlig for at få bygget en sti langs med kysten, og da de forskellige kommuner ikke alle har lige mange euro på kistebunden, er det så som så med at få færdiggjort projektet. Den kommune der er længst fremme er Estepona, som har kyststi på 19 af sine 23 km. kyst. Godt gået! Men nu har Málaga sit på det tørre for en stund med denne smukke bro over deltaet. For at komme hen til broen fra østsiden (fra centrum af Málaga) skal man køre til La Playa de Sacaba og parkere der – der er masser af plads. Man kommer hen til stranden ved at køre mod vest ud ad MA-22 fra havnen og dreje af i en rundkørsel. Der ligger et par restauranter og nogle uskønne bygninger, men dem vender vi ryggen til og går mod vest. Når vi når en af flodarmene, drejer vi til højre, væk fra kysten og krydser flodarmen når der kommer en bro. Vel ovre broen går vi atter til højre og inden længe får vi øje på det nye vidunder. Nu klapper vi i hænderne og begiver os straks

ud på de 270 meter og syv fag bro. Midt på broen passerer vi Guadalhorces hovedarm, men der kommer flere flodarme længere henne – et delta er jo et delta. Ovre på den anden side af broen står der to store skilte, der fortæller om området og viser hvor der er stier og skure til at se fugle fra. Det er et ret stort område og der er masser af muligheder for vanding, cykling og udforskning. For mig er det helt nyt at der her ligger et lille naturområde med masser af vandrestier, med fulgeobserveringsskure, masser af siv og skilte der viser kort over området. Med andre ord, her har vi et herligt lille åndehul tæt på storbyen, som er helt uberørt. Og nu kan man komme overalt i området takket være den nye bro. Hurra for det!

Broen er i træ og stål og kun for gående og cyklister.


Åbent: Mandag-lørdag 12.00-16.00 & 18.30 - 22.00 Avda. Ntro. Padre Jesús Cautivo, C.C. Sierra Mijas, L 13. Fuengirola.

Tel: 657 229 016

Julebuffet

Åbningstilbud i november Wienerschnitzel af kalvefilet. Superpris 10 €

Lørdag: 28/11, 5/12, 12/12, 18/12 2. og 3. juledag - 26/12 & 27/12 Kl. 13.00 - 16.00 Julepris 24,95 €

Buffet hver lørdag kl 13.00 - 16.00 Kun 15 € per person

Husk: Bordbestilling i god tid.

3 stk smørrebrød

HAPPY DAYS serverer hver dag

Smørrebrød, stegt lever, fyldt rødspætte, tartar, jomfruhummer, stjerneskud og meget mere.

Æg/rejer, roastbeef, ribbensteg. Inkl. 1 glas øl eller 1 glas vin. Kun 12,00 €

Åbningstider køkken: Mandag - søndag 13-18, fredag 13-21 Calle Santa Rosa 2, Los Boliches, Fuengirola

Tel: 952 58 80 27

Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag

Julebuffet

24/11, 1/12, 8/12, 15/12, 22/12 25/11, 2/12, 9/12, 26/11, 3/12, 10/12, 27/11, 4/12, 11/12, 18/12 28/11, 5/12, 12/12, 19/12 29/11, 6/12, 12/12, 20/12

kl 13.00 - 16.00 kl 13.00 - 16.00 kl 13.00 - 16.00 kl 19.00 - 22.00 kl 19.00 - 22.00 kl 13.00 - 16.00

Superpris hverdage 14,95 € Fredag, lørdag og søndag 19,95 €

LUKSUSBUFFET tirsdag og søndag 13.00 -16.00 Supertilbud kun 10 €

Mandagstilbud Dagens varme ret Kun 6 €

Onsdag

Drikkepakke: Tilkøb til julebuffet,

fri øl, vand og vin under middagen, 10 €

Favoritplatte 6 €, Roastbeef, fiskefillet og dyrlægens natmad

Snitte med laks, andesteg med hvide og brunede kartofler, rødkål og sauce. Choko-fondant m/is 19,95 €

Stegt flæsk og persillesovs, ad libitum Spis så meget du kan. 10 €

Mortens aften den 10. november

Fredag

Skal du købe bolig, så kontakt Christian

Gemma

Eivind Reward winning team

Eivind Due Hansen (norsk)

+34 693 76 22 55 • eivind@selectmarbellaproperty.com

Christian Riis Laursen (dansk)

+34 603 548 432 • cl@selectmarbellaproperty.dk

20 års erfaring på Costa del Sol. www.selectmarbellaproperty.dk


Spaniensdansker laver dokumentar om

Málagas gastronomi skulle lave mad med sin bedstemor. ”Man siger, at vi bliver, hvad vi spiser. Men egentligt er vi, hvad vi koger. Gazpachuelo-suppen er nok Málagas mest ikoniske ret, selvom den er ganske ukendt udenfor bygrænsen,” fortæller Jorge Rivera til La Danesa. Han mener, suppen er et lille stykke lokal historie, som fortjener lidt større opmærksomhed.

Han har lavet dokumentarfilm om den 172 år lange ”krig” mellem Danmark og Spanien – og han har instrueret teaterstykket om mødet mellem Asta Nielsen og Hitler. Nu kaster multikunstneren Jorge Rivera sig over kogegryderne. Det er helt præcist den klassiske Málaga suppe ”Gazpachuelo”, der har vakt hans interesse. Idéen kom, da han i en konkurrence

22 LA DANESA NOVEMBER 2020

Jorge Rivera flyttede i 2003 til København med sin danske kæreste. Dét der skulle have været et sabbatår endte som et 15-årigt langt eventyr. Den kreative spanier sugede den danske kultur til sig og blev via sin musik, teater og virke på Nørrebros Teater en lille del af det københavnske kulturliv. ”For et par år siden dukkede trangen til Spanien atter op i mig, og jeg valgte at flytte tilbage. Men en del af mig vil altid forblive dansk,” forsikrer han. Ved hjemkosten blev han hurtigt mindet om de

store sociale og økonomiske problemer, som Spanien slås med – selvom finanskrisen er et overstået kapital. ”Problemerne er endnu større nu grundet Coronakrisen. Køerne ved de offentlige spise- og madudleveringssteder, også kaldet suppekøkkener, er længere end nogensinde. Derfor doneres 50 procent af indtægterne fra min kommende dokumentar om Gazpachuelo til suppekøkkenet ”Yo soy tú” i Málaga,” slutter Jorge Rivera. Dokumentarfilmen om den klassiske Málaga ret ”Gazpachuelo” har online præmiere i november. Teaseren til filmen kan ses på gazpachuelo.com Jorge Riveras andre værker kan ses på jrivera.eu Her kan du også se mere om dokumentaren ”The Longest War” - den 172 år lange krig mellem Danmark og Spanien.


Få spanske nyheder på dansk - direkte på mail hver onsdag og fredag

15.000

Flere end

personer

modtager vores nyhedsbreve hver onsdag og fredag. Få ugens vigtigste spanske nyheder på dansk. Tilmeld dig på www.ladanesa.com/nyhedsbrev

Bestil et banner på vores nyhedsbrev

kun 25,- Euro (Normalpris euro 75,-)

NORRBOM

Pakke med 12 bannere - kun 250,- euro M A R K E T I N G

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com


Dansk iværksætter sikrer billig energi til spaniensdanskerne Med rene kostpriser og et lille gebyr var han med til at revolutionere energimarkedet. Michael Jørgensen har ført revolutionen til Costa del Sol. Et stærkt team på tolv mand står i Fuengirola klar til at sende billig, grøn energi ud til tusindvis af skandinaviske husstande. Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto Jimmy Lund Henriksen Michael Jørgensen elsker strøm. De sidste tolv år har han arbejdet på at finde billig og grøn strøm. Det har medført et koncept, som ni ud af ti kunder kan spare penge på. Det gælder både private og virksomheder.

Covid-19 krise eller ej. Alle husstande har brug for strøm. Det mærker man hos selskabet Energy Nordic, som netop har budt velkommen til kunde nummer 6.000 – og nye kommer dagligt til. ”Jeg indrømmer ærligt, det ikke er det mest spændende produkt, vi sælger. Men når folk hører, vi kan sikre dem en månedlig besparelse på mellem 15 og 25 procent på deres elregning, spærrer de øjnene op,” fortæller Michael Jørgensen. Han elsker strøm - så højt, at han har dedikeret tolv år på at finde den bedste, billigste og grønneste strøm til sine kunder.

En kedelig historie blev til en spændende idé Det første frø til Energy Nordic blev sået for præcis fem år siden, da Michael Jørgensen tog plads i køen hos det spanske elselskab Endesa. Både han og familien var eventyrlystne og fandt det rette moment til at slå sig ned på Costa del Sol, da Michael havde fået afviklet sin andel af sit selskab, der havde specialiseret sig i salg af....energi! Men selv under mere afslappede spanske himmelstrøg kunne Michael Jørgensen ikke slå energi og elpriser ud af hovedet. ”Jeg syntes,

vores husstand betalte meget i el og jeg kunne ikke gennemskue elregningen. Derfor lagde jeg turen forbi elselskabet,” forklarer den danske iværksætter, som kom til at tilbringe nogle timer på byens Endesa-kontor. ”Stemningen er præget af lange køer og dårlig dialog. Service er et ubekendt begreb, synes jeg. Og så hæftede jeg mig ved, at ingen beherskede engelsk,” fortæller Michael Jørgensen, som forlod filialen med én klar tanke: ”Det her må kunne gøres bedre. Specielt for de mange udlændinge, der bor i området.” Ni ud af ti kan spare penge Energy Nordic blev etableret i 2017 med dansk ejerkreds og ledelse – nu anført af Michael Jørgensen. ”Vores kunder har udelukkende valgt os, fordi det er let og besparende at komme til os. Vi ordner det administrative ved at skifte elselskab. Vi servicerer på seks sprog – også dansk. Og så kan vi reducere vores kunders elregning med mellem 15 og 25 procent,” forklarer han uden at skjule selskabets opskrift på succes. ”Vi sælger vores strøm til rene kostpriser og tager et månedligt gebyr på fem euro. Den vej rundt vinder både vi og vores kunder.” På den månedlige opkrævning skjules der tilsyneladende heller ikke noget. Fakturaen udstedes på det sprog, du ønsker, med klar udspecificering af pris og forbrug. ”Vi er både ambitiøse og optimistiske og tror på, vi kan fordoble vores kunder de næste to år. Men det når vi ikke uden anbefalinger fra vores nuværende kunder,” forklarer Michael Jørgensen. Målsætningen nås heller ikke uden det team og den infrastruktur Energy Nordic nu

24 LA DANESA NOVEMBER 2020


har fået bygget op. ”Det er ingen hemmelighed, vi har haft vores vanskeligheder. Alt har været nyt og spændende men, som alle andre iværksættere, har vi haft vores startproblemer. I dag står vi til gengæld, hvor vi for blot tre år siden drømte om at komme til at stå,” forklarer den danske strømudbyder, som har lysten og kapaciteten til at komme endnu brede ud på Costa del Sol. Nye produkter er sågar på vej. Kunden skal have det nemt Præcis som alle har brug for strøm, har alle i dagens verden også brug for internet. Også her føler Energy Nordic sig sikre på, at kunne præsentere ni ud af ti boligejere for en pæn

”Til trods for vi har et frit marked, kan det fortsat virke uoverskueligt at skifte el-selskab. Det besvær tager vi nu for kunderne,” lover Michael Jørgensen. månedlig besparelse. ”Inden årets udgang lancerer vi fiber internet i tre hastigheder. Det er unægtelig et klassisk produkt – præcis som strøm – men med samme koncept, kan vi sikre gode priser og besparelser til forbrugeren,” bebuder Michael Jørgensen, som er helt afklaret med, at han kun får succes, hvis det er nemt at blive kunde hos ham. ”Vi hjælper folk med at

skifte internet udbyder, som ellers kan være lidt besværligt. Derudover sidder vores kundeservice klar ved tasterne og telefonen – og behersker seks sprog. Uden gode priser og god service, kommer vi ingen steder,” slutter Michael Jørgensen. På tre år er han kommet langt. Men virksomheden vil gerne endnu længere. Energy Nordic har tændt for strømmen.

LA DANESA NOVEMBER 2020 25


Livet under Covid-19

Spanien og store dele af Europa er fortsat præget af høje Covid-19 smittetal og en række sociale og økonomiske problemer. Omvendt kommer der nu også positive tilbagemeldinger fra dele af erhvervslivet samt klare udmeldinger på, at de første Covid-19 vacciner rammer Spanien først i det nye år. La Danesa har spurgt en række danske erhvervsdrivende om deres syn på situationen og liv under Coronakrisen.

Maria Steffensen

Hvornår, tror du, Costa del Sol får gang i hjulene igen? Jeg er optimist og håber, at solen vil skinne på alle i 2021 - i mere end én forstand. Omvendt er jeg ikke naiv og ved, at der er mange, der har lidt voldsomme tab. Med en tårnhøj arbejdsløshed og store politiske udfordringer tager det tid at få skubbet hjulene i gang. Jimmy Lund Henriksen

Maria Steffensen, Coach og Terapeut Hvordan har du omstillet dig under de ”nye tider”? Jeg har heldigvis kunnet arbejde online siden marts og det er jeg taknemmelig for. Det var en udfordring, da mine to piger også skulle være hjemme, men den tid er ovre nu. Set i bakspejlet fik vi lært en masse om samarbejde, tolerance, fællesskab og kreative løsninger. Det er ikke helt skidt at blive mindet om her i 2020, tænker jeg. Får du tilbudt en Covid-19 vaccine i løbet af 2021, tager du så i mod den? Jeg har min tvivl. Først og fremmest er det vigtigt, at alle i den største risikogruppe får tilbudt vaccinen. Jeg selv fokuserer meget på at styrke mit immunforsvar. 26 LA DANESA NOVEMBER 2020

været som normalt. Udfordringen var min søns afsluttende år på Aloha College uden normale eksamener. Det var svært, men er endt godt. Får du tilbudt en Covid-19 vaccine i løbet af 2021, tager du så i mod den? Uha! Det er et godt spørgsmål, som også drøftes ivrigt her i huset. Du må hellere spørge mig igen i det nye år. Hvornår, tror du, Costa del Sol får gang i hjulene igen? Jeg tror desværre, der kommer til at gå lang tid før vi kommer tilbage i fulde omdrejninger. Frygten har sat sig i mange turister og mange erhvervsdrivende har mistet alt – og så er det vanskeligt starte op igen. Den nuværende krise overgår finanskrisen mange gange.

Benny Tybo, Muebles Piramides Puerto

Jimmy Lund Henriksen, fotograf og iværksætter Hvordan har du omstillet dig under de ”nye tider”? Fotograf virksomheden stoppede totalt op men er langsomt kommet i gang igen. Vores online webshop med anti-aging produkter er til gengæld gået frem. Min hustru og jeg har arbejdet side om side de sidste 10 år, så det har

Hvordan har du omstillet dig under de ”nye tider”? Det har både været spændende og skræmmende, men her i møbelbutikken er vi kommet godt i gang igen. Privat har min kone og jeg ikke haft svært ved at omstille os til et nyt ”hjemme-liv”, men vi savner da at kunne rejse frit og nyde livet i store samlinger. Får du tilbudt en Covid-19 vaccine i løbet af 2021, tager du så i mod den? Havde du spurgt mig i marts, havde jeg taget


Benny Tybo

Jette Dohm Kristiansen

den omgående. I dag er jeg mere tvivlende grundet mulige bivirkninger. Som mange andre vil jeg nok lige ”vente og se”, men inderst inde ved jeg, det ikke nytter, for eventuelle bivirkninger, vil først vise sig om mange år. Hvornår, tror du, Costa del Sol får gang i hjulene igen? Så snart der kommer en vaccine eller et præparat, der kurerer Covid-19 smitte, vil det gå hurtigt – endda meget hurtigt. Det er jeg helt sikker på. Folk higer efter at komme tilbage til Costa del Sol og flere lokale ejendomsmæglere melder om dejlig store efterspørgsel.

Jette Dohm Kristiansen, Dania Care.

sker og mundbind. Cirka halvdelen af min virksomhed, som har at gøre med ferieudlejning, har ligget stille siden marts. Men så har jeg haft fokus på hjemmepleje delen. Får du tilbudt en Covid-19 vaccine i løbet af 2021, tager du så i mod den? Jeg er uddannet og arbejder indenfor sundhedsvæsnet, så selvfølgelig vil jeg tage imod en Corona vaccine. Hvornår, tror du, Costa del Sol får gang i hjulene igen? Jeg tror desværre, det har lange udsigter men prøver at bevare optimismen. Jeg håber 2022 bliver et godt år.

Jens M. Jensen,

Hvordan har du omstillet dig under de ”nye tider”? Jeg passer selvfølgelig på både mine klienter og mig selv i hverdagen i form af afspritning, hand-

Danes Worldwide Andalucia.

Jens M. Jensen

Privat har det været trist – jeg savner at give og få de daglige kram. Uhyggeligt at se hvor skrøbeligt vort samfund er. Flere af de små restauranter og barer, jeg elsker at besøge, er ikke åbnet igen. Arbejdsmæssigt er alt for meget blevet aflyst og møder afholdes digitalt. Det er ikke det sammen – men dog bedre end ingenting. Får du tilbudt en Covid-19 vaccine i løbet af 2021, tager du så i mod den? Jeg er meget i tvivl, men hælder mest til et ”nej tak”. I den sidste ende vil det afhænge meget af hvilket selskab vaccinen kommer fra. Hvornår, tror du, Costa del Sol får gang i hjulene igen? Desværre, tror jeg, vi skal frem til 2022, men i det nye år vil vi se lyspunkter. En anelse bedre går det allerede kan man mærke.

Hvordan har du omstillet dig under de ”nye tider”?

TRADING BEYOND THE HORIZON WITH BINCK

7DNHFRQWURORI\RXUIXWXUHDQGPDNH\RXURZQȴQDQFLDOFKRLFHV ΖQYHVWDQGWUDGHDWFRPSHWLWLYHUDWHVXVLQJ6D[R%DQNȇVSODWIRUP 9LVLWRXUORFDORɝFHLQ0DUEHOODZLWKRUZLWKRXWDQ DSSRLQWPHQWIRUSHUVRQDOVHUYLFHDQGVXSSRUW

Spain: (+34) 951 56 56 56

www.binckbank.com/beyond

Email: info@binckbank.com www.binckbank.com

LA DANESA NOVEMBER 2020 27


Bent Flindt

Preben Rueda Martin

Hvornår, tror du, Costa del Sol får gang i hjulene igen? Jeg tror desværre, at vores rejse- og levevaner vil ændre sig markant efter den her omgang. Costa del Sol er fortsat et skønt sted, men jeg frygter, der vil gå sekt til otte år før turismen er tilbage på 2019 niveauet. Det gælder både turismen for residenter og feriegæster. Christian A. Boesen

Bent Flindt, Formand Club Danés Hvordan har du omstillet dig under de ”nye tider”? Foråret var forfærdeligt. Efter tre uger med lock down tog jeg bilen til Danmark for at tilbringe nogle måneder i min lille kolonihave. Det var en stor befrielse. I dag har jeg en fin hverdag her. Det sammen gælder i klubben, hvor vi har måttet skære ned og omstrukturere os. Men vi har klaret det og humøret og sammenholdet er i top.

Hvornår, tror du, Costa del Sol får gang i hjulene igen? Jeg tror, det hele vender fra sommeren 2021. Der er absolut lys forude og jeg er ikke det mindste i tvivl om, at både Costa del Sol, Andalusien og Spanien kommer stærkt igen. Michael Jørgensen

Christian A. Boesen, bolig-udland.dk Hvordan har du omstillet dig under de ”nye tider”? Man tænker over sin gøren og laden på en anden måde end tidligere - især det sociale aspekt er forandret. Arbejdsmæssigt er vi blevet mere afhængige af ny teknologi, som online boligvisninger og videosamtaler med kunder.

Får du tilbudt en Covid-19 vaccine i løbet af 2021, tager du så i mod den? Jeg har aldrig fået så meget som en influenza vaccine, så på nuværende tidspunkt er jeg i syv sind. Hvornår, tror du, Costa del Sol får gang i hjulene igen? Nu er jeg ikke spåmand, men jeg tror på fremskridt allerede i det nye år. Vi kommer stærkt igen!

Preben Rueda Martin, Assurandør Gruppen Hvordan har du omstillet dig under de ”nye tider”? Jeg arbejder væsentligt mere fra hjemmekontoret og er privat blevet mere hjemlig. Jeg kan absolut ikke tillade mig at klage, men jeg indrømmer blankt, at jeg savner udelivet – både arbejdsmæssigt og privat. Får du tilbudt en Covid-19 vaccine i løbet af 2021, tager du så i mod den? Ja – blot den anbefales eller er autoriseret af det spanske sundhedsvæsen, som jeg har stor tiltro til. 28 LA DANESA NOVEMBER 2020

Michael Jørgensen, Energy Nordic Hvordan har du omstillet dig under de ”nye tider”? Det har været en stor omstilling. Familien har skullet vænne sig til at se mere til mig, og jeg har skullet lære at ”fjern-lede” virksomheden. For mig som ledertype har det været udfordrende – men lærerigt. Får du tilbudt en Covid-19 vaccine i løbet af 2021, tager du så i mod den? Jeg mener ikke, jeg er særlig udsat, og har aldrig taget imod normal influenza vaccine, så jeg springer nok også over her. Hvis der er arbejdsmæssige forhold der taler for en Covid19 vaccine, vil jeg overveje det.

Får du tilbudt en Covid-19 vaccine i løbet af 2021, tager du så i mod den? Ja, helt sikkert. Men jeg behøver ikke være først i køen. Lad dem der har mest brug for det, komme til først. Hvornår, tror du, Costa del Sol får gang i hjulene igen? Det er min helt klare overbevisning, at der kommer gang i hjulene igen så snart man kan flyve igen uden at skulle i karantæne, når man kommer retur til sit hjemland. Jeg tror, og håber, at der snart kommer et påbud fra EU, så vi alle kan komme godt i gang igen primo 2021. Vi har mange hundrede kunder, der blot venter på at komme afsted.


PROBLEMER MED HØRELSEN? - prøv GRATIS vores MICRO høreapparat

Conny Hundtofte Strauch Selvstændig regnskabskonsulent

Gratis høreundersøgelse Før skjulte jeg, at jeg havde høreapparater, nu viser jeg alle hvor smarte de er Ring og bestil tid på +34 951 239 004

Åbningstider: tirsdag og fredag kl. 9.00 - 13.00 eller efter aftale

Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola www.dkhc.dk

HOS OS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OG FRI SERVICE I SPANIEN OG 29 AFDELINGER I DANMARK

SIDEN 2002... NUMMER 1 I SERVICE AF BILER OG VAREVOGNE

KOLOS VI SØRGER FOR AT DIN BIL HAR DET GODT

Vi søger boliger til salg i alle prisklasser! Lejligheder • Rækkehuse • Villaer • Byhuse • Landhuse

• Reperationer og vedligeholdelse • Skadesudbedring og lakering • ITV - klargøring

• Ejerskifte - vi sørger for alt

Kontakt Lotte Kristiansen på lotte@bolig-udland.dk eller 678 01 94 37 - for nærmere aftale om besigtigelse.

• Vi sælger brugte biler

• Vi tager biler i kommision Porsche Cayenne S 4.5 V8, automatic.

WWW.KOLOS.ES Marbella

< Fuengirola

Málaga

Må vi hjælpe med at sælge din bolig?

Costa Muebles

Tania & Boban Centro Idea

Autopista

Ctra. de Mijas

Find os på bolig-udland.dk, og på sociale medier.

Costa del Sol Specialisten Køb • Salg • Udlejning

> Mijas

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas

Tlf.: 952 460 229 LA DANESA NOVEMBER 2020 29


Den skæve vinkel

At rejse er at leve – men som rejseleder kan livet også blive lidt for festligt. Det mærkede en ung Thomas Harder først i nullerne, da han nød livet som udstationeret på Mallorca. Der skulle lidt mere struktur på livet. Den gyldne balance fandt han som entreprenør og køkkenleverandør i naturskønne Benahavís nær Marbella. Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto Mugge Fischer

Den

E V SKÆvinkel

Thomas

Harder Johansen Det er danske køkkener, dansk kvalitet og dansk service. Men så stopper danskheden også. Med kunder fra hele Europa, en argentinsk kone med skotske rødder og en datter i spansk skole bliver Thomas Harders liv og hverdag næppe mere international. ”Til forældremøderne er jeg en af de få skandinaver - og det passer mig fint, for det er inspirerende at være samlet på tværs af nationaliteter. Havde jeg det ikke sådan, kunne jeg lige så godt været blevet på Fyn,” fortæller Thomas Harder. Det var netop i Odense, han i en stille stund i vinteren 2003 tænkte ”ak, ja...” og tænkte tilbage på de glade tider i Spanien. Thomas var godt tilfreds hos Tvis Køkkener på Fyn, men han ville blive lykkelig, hvis han fik den ledige stilling hos Vordingborg Køkkenet i La Cala de Mijas. Det gjorde han. Kaos i køkkenet For et arbejdsomt væsen var der rigeligt at tage fat på dengang. Thomas Harder landede midt i Costa del Sols største byggeboom. Der blev solgt ”Inventar” som aldrig før, og de danske brands var populære. Både HTH, Invita, Sønderborg og Vordingborg Køkkenet var stærkt repræsenteret langs kysten. ”Jeg faldt hurtigt til og fik en god hverdag – også arbejdsmæssigt. Men i kulissen skete der nogle mærkelige ting, og alt blev til kaos, da finanskrisen satte ind og salget styrtdykkede,” forklarer den danske køkken konsulent og fortsætter: ”Dengang lærte jeg lektien, for stort set ingen i branchen kunne omstille sig på nedgang. Næsten alle måtte dreje nøglen om,” fortæller Thomas Harder med særlig tanke på HTH, som gik ned med elleve butikker i Spanien og Portugal. Trods voldsom storm i branchen blæste Thomas ikke omkuld - tværtimod. Netop HTH så i ham manden til at samle resterne. ”Der var et utal af køkkener, der skulle færdigmonteres og serviceaftaler, der skulle vedligeholdes,” 30 LA DANESA NOVEMBER 2020


husker Thomas Harder, som hurtigt fik færdigtegnet sit nye firmalogo og udlevet sin drøm om at blive selvstændig. Kort efter ringede Invita køkkener. De havde også brug for en loyal mand i marken efter deres to forhandlere på Costa del Sol var gået konkurs. Siden da er det kun gået fremad for den danske iværksætter – men aldrig for hurtigt. ”Jeg siger fortsat nej tak til show-room og andre tunge, faste omkostninger,” fortæller Thomas Harder, som sidste år toppede med over 15 mand på lønningslisten og en lang række totalrenoveringer. ”Alle var, og er, ansat på projekt kontrakter. Havde jeg ikke sikret mig den fleksibilitet, ville jeg have haft store problemer netop nu, hvor alle kæmper for at komme helskindet igennem Coronakrisen,” forsikrer den arbejdsomme dansker. Ærmerne er altid opsmurte, men Thomas kæmper ikke bare for at få den næste ordre i hus og næste køkken monteret. Han kæmper også for at bevare sit gode liv – et liv med masser af rejser.

Altid rejseklar Thomas Harder er typen, der altid pusler med ét alle andet. Lige nu er han ved at totalrenovere en gammel Harley Davidson Motorcykel, som han ”kom til” at købe i Californien på en ferie. Men det kunne lige så godt være en bil, en båd eller noget andet sjovt med motor. ”Er der tid, og er der råd, er det bare med at komme afsted. Det har altid været min holdning, og heldigvis er vi alle tre enige om det,” fortæller Thomas med henvisning til sin lille familie; Emily, som han mødte hos en lokal ejendomsmægler og deres seksårige datter; Eleonore. ”Med opfindsomhed og en smule skørhed laver vi alternative rejser, camperer med telt og kører Europa rundt. Sidst vi camperede, kørte vi i en hårdt pakket Mini Cooper S Cabriolet. Men det lykkedes,” fortæller den rejseglade entreprenør, som er særlig vild med Italien. Det samme gælder fjerne rejsemål som Argentina. ”Vi skulle have været afsted igen i år, med det fik Coronavirussen lavet om på. I stedet fandt jeg

mit sejlercertifikat frem for at sejle Mallorca rundt. Det er guddommeligt smukt,” fortæller den rejselystne familiefar og fortsætter: ”Det gælder virkelig om at tænke alternativt og ikke gå i stå i en vanskelig Coronatid. Vi er alle begrænsede i vores aktiviteter – både professionelt og privat. Intet tyder dog på Thomas Harder Johansen nogensinde går i stå. Der løbes og vandres flittigt i skovene ved Benahavís, og der spilles padel-tennis med fædrene fra Eleonores skole, hvor Thomas tager aktiv del i de sociale aktiviteter. ”Jeg forsøger at bevare nogle danske værdier, og hjemme taler vi dansk og engelsk. Men med spansk skolegang og skolekammerater fra hele Europa, får min datter en meget international tilgang til livet. Tillægger vi en masse kærlighed, skal hun nok komme godt på vej,” slutter Thomas Harder, som godt ved, at hun en dag nok vil gå sine egne veje. Præcis som han selv gjorde det i sin tid.

10 Ti skæve til Thomas 1. Har du et hemmeligt talent? Jeg har en skarp hukommelse og husker tit aftaler og små detaljer – for eksempel i kontrakter og i de boliger, hvor jeg har foretaget et stykke arbejde. Nogle gange er det lidt skræmmende. 2. Hvilke superkræfter ville du ønske, du havde? Mere tolerance – selvom det næppe er en superkræft. 3. Din dårligste vane? Jeg har en sød tand – meget sød endda. Derfor er jeg også super aktiv for holde mig i form. 4. En ting, du gerne ville gøre om i livet? Vi hverken kan, eller skal forsøge, at ændre på en

fortid, der har gjort mig til den, jeg er i dag. Jeg er lykkelig og tilfreds. Omvendt skal vi naturligvis lære af vores fejl. 5. Hvad gør dig nervøs? At familien ikke altid er i samme gear, som jeg selv er. Jeg skal næsten altid vente på dem – mine to piger. 6. Det viseste råd, du nogensinde har fået? ”Tro på det, du har skabt og hold på med fuld hane!!” Jeg fik rådet af min allerførste kunde her i Spanien fra 15-16 år siden. 7. Hvem ville du gerne drikke en øl med? Én øl med én person lyder lidt kedeligt. Jeg er mere til et fadølsanker og en stor havefest med

nærmeste venner og familie. 8. Har du et hjertebarn? Ikke rigtigt – men jeg har det godt med, at min klub for bilentusiaster årligt samler sammen til køb af julegaver til børnehjemmet i Málaga. 9. Har du et godt ritual? Jeg står tidligt op, klokken 06.30, for at forberede mig til dagens arbejde. Jeg elsker den stille morgen, solopgangen og lyden af naturen omkring mit hjem. 10. Hvilken er den bedste detalje i dit køkken? Mit køkken er én stor detalje – så lad mig i stedet nævne min SAGE kaffemaskine. Den blev indkøbt lige inden lockdown og brugt flittigt siden da.

LA DANESA NOVEMBER 2020 31


Et dusin+ 1 grund

Tekst og fotos af Karethe Linaae

Ronda ved solnedgang En tur til Ronda med sin verdensberømte bro og himmelske udsigter bør være på alles ønskeliste. Denne andalusiske bjergby, der er blevet styret af keltere, romere, vestgotere, maurere og katolske konger, er simpelthen gennemsyret af historie. I det 19. århundrede blev byen styret af de berygtede bandoleros og andre bøller. Ronda var også fødestedet for det, vi kalder moderne tyrefægtning, og i 1950’erne og 60’erne var Ronda det foretrukne sted for Ernest Hemingway og Orson Welles. Derfor et det ikke så underligt, at byen er så romantisk? Ronda er det perfekte sted at vandre rundt i maleriske gyder og sidde på en bænk i skyggen af en lyserød oleander, mens du lytter til sildende springvand eller en klassisk spansk guitar. Men for virkelig at nyde la cuidad soñada (drømmebyen) skal du i det mindste tilbringe en nat. Her er et dusin + 1 grund til at besøge smukke Ronda: 32 LA DANESA NOVEMBER 2020

til at tilbringe en weekend i romantiske

Ronda 1. Vågn op på kanten Intet kan sammenlignes med dette - at vågne op og se ud af vinduet på denne udsigt. Tajo-kløften skærer Ronda bogstaveligt talt i to med den gamle bydel ”el Casco Histórico” på den ene side og det nye distrikt på den anden. Dannet af vanderosion fra floden Guadalevín og med et fald på 100 - 160 meter lige ned, er det muligt, at dem med højdeskræk beder om et værelse som vender mod den indendørs gårdhave. Selvom hotellerne på kanten langs el Tajo-slugten ikke er de mest prisvenlige i byen, er det værd at betale lidt ekstra. For en utrolig udsigt, prøv en nat på det klassiske Parador de Ronda hotel. Pris: 150-250 € per nat


2. Tag en morgentur over havbunden Dalen under Ronda var for mange år tilbage havbund, og derfor ser man så mange skaller indlejret i den lodrette klippevæg, der skaber byens grænse. Den frugtbare jord er blevet brugt til dyrkning af oliven og druer, siden romernes tilstedeværelse for 2000 år siden. Spørg om vej på turistkontoret og start morgenturen fra kvarteret San Francisco eller La Dehesa. Uanset hvor du begynder turen, bør du stoppe for morgenmad på Albergue los Molinos, der ud over en utrolig udsigt over byen nedefra også byder på hjemmelavet brød fra en traditionel udendørs brændeovn. Turen tager 1,5 - 2 timer Omkostninger: Gratis (inkluderer ikke morgenmad)

3. Klatre ned i historien om Rondas hemmelige Mina de Agua De fleste besøgende går glip af denne spændende oplevelse, men for virkelig at fordybe sig i Rondas dramatiske fortid, er der ingen oplevelse som slår de ca. 60 lodrette meter i Mina de Agua. Denne 700 år gamle geniale konstruktion blev gravet ned i en naturlig revne i klippevæggen. Minen forsynede det uafhængige mauriske kongerige Izn-Rand Onda gennem mange kristne belejringer. Du kan stadig gå ned ad trappen, hvor slaver bragte vand op til byen ovenfor. Skjulte små åbninger i skakten giver en magisk belysning, der får minen til at ligne en underjordisk katedral. Gå ind i hallen, hvor et vandhjul viser det engang høje niveau af middelalderlig islamisk hyd-

§

raulisk teknik. Se derefter ud af døren, hvor en mauerisk forræder lod den katolske hær ind, hvilket førte til Rondas Reconquista i 1485. Billetter: 7 € Kalorieforbrug: 300 +++

4. Tænd et lys ved tårenes Jomfru I disse dage har vi muligvis alle brug for at tænde et lys, og intet sted er bedre end la Iglesia Santa María la Mayor overfor Rondas rådhus. Inde i det indre af kirken kan du være sikker på at finde fred og ro eller et køligt tilflugtssted på en varm sommerdag. Gå ikke glip af den fantastiske udsigt fra tagterrassen, som er inkluderet i billetten. I modsætning til mange andre kirker kan du stadig tænde et lys og placere det i en af de mange smukke lysestager. Men hvis du vil være sikker på, at dine bønner bliver hørt, skal du lægge det foran La Virgen de Lagrimas eller Jomfruen af tårer, som er en af de vigtigste statuer, der skal bringes ud i påskeprocessionerne. Entré: 4,50 € Lys-donation: 1 €

sten forestille dig, hvordan det ville være at se det i fuld drift for 800 år siden. Efter at have besøgt det historiske badeværelse, hvorfor ikke nyde nogle behandlinger i Rondas nuværende badehus og spa: Hammam Aguas de Ronda i nabobygningen. Den moderne og rene facilitet, bygget i en gammel mølle (som kan ses på et bykort fra det 16. århundrede), drager fuld fordel af det smukke gamle murhus. Museum entré € 3,50 Aguas de Ronda Hammam med massage 33 €

5. Synk ned i et arabisk bad Selv for dem, der ikke kan lide museer, er Rondas arabiske bade - Baños Árabes de Ronda - et besøg værd. På vejen passerer du nogle af byens andre vartegn, såsom Carlos V-porten og El Puente Viejo (den gamle bro), der snor sig ned fra byens centrum. Selve bygningen, der dateres tilbage til det 13. århundrede, er det bedst bevarede arabiske bad på hele den iberiske halvø. Når du ser det magiske lys derinde, kan du næ-

6. Spis frokost med El Loco (den skøre ...) Når det kommer til tapas, har du almindelige tapas og enestående tapas. Desværre er den første type i Andalusien mest almindelig. Man finder dog en sjælden undtagelse lige inden for Almocabar-porten i udkanten af Rondas historiske bydel - De Locos Tapas. Deres unikke tapas skyldes ejeren, el loco selv, den baskiske Guillermo og hans kone Begoña. Med fremragende

Mona Elisabeth Davidsen Abogados

Danske varer og specialiteter til hverdag, grill og fest!

• Køb & Salg af fast ejendom. • Lejekontrakter. • Testamenter, arv og skifte. • Skat for residente og ikke residente. • Selskabsetablering. • Retssager. • Familieret.

PATÉ, KØD, TRØFLER, COGNAC, OST, CHAMPAGNE, KIKS, VIN, FRUGT, PATÉ, KØD, BRANDY, KASTANJER, SPIRITUS, MARMELADE, PATÉ, CHOKOLADE, KØD, BRØD, BAGVÆRK, OST, SNAPS, PØLSER, SILD, MYSEOST, FISKEBOLLER, BRØD, OST, ØL, MARMELADE, SENNEP, PASTA, PESTO, VIN, SPIRITUS, BALSAMICO de MODENA, KRYDDERIER m.m.

Medlem af Advokatsamfundet i Danmark samt Colegio de Abogados i Málaga

Av. Condes de San Isidro nr. 13, 13, Edificio Ofisol Centro 2º A 29640 Fuengirola Tel: (+34) 952 83 83 14 Fax: (+34) 952 83 82 47 Dansk Tel: (+45) 89 88 42 74

Telefon- og åbningstider: Mandag - torsdag kl. 9-17 Fredag kl. 9-14.30 advokat@monadavidsen.com

BESTIL DIT KØD TIL GRILLEN - DAGEN FØR!

• VI LEVERER OGSÅ HJEM TIL DIG • er atess Delik aliteter eci og sp ndinavien a fra Sk esten og r en rd af ve

Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6 29651 Mijas. - Tlf: 952 58 12 36

Åben: Man-fre: 10-18.00 • Lørd: 10-14.00 LA DANESA NOVEMBER 2020 33


Ronda anmeldelser, god personlig betjening og kun en håndfuld borde skal du altid reservere bord på forhånd. Prøv deres iberiske svinekoteletter, store thailandske rejer eller Ceviche, og sørg for at gøre plads til desserten! 3-5 € pr. Tapa

skat p.p. Privat besøg og vinsmagning (1- 5 personer) med ejeren: 150 € + skat

9. Stræk dine ben på Los Arcos-baren

7. Besøg tyrefægterarenaen, som Hemingway gjorde berømt Selvom tyrefægtning ikke står højt på alles ønskelister, ville Ronda ikke være den samme uden denne historiske bygning med sin glamourøse fortid. Rondas Plaza de Toros fra 1785 er en af de ældste og smukkeste tyrefægtningsarenaer i Spanien. Det er også verdens ældste arena designet til både tyrefægtning og rytterudstillinger. La Real Maestranza de Caballería de Ronda er en af Europas mest prestigefyldte rideskoler, indviet i 1571, kun to år efter grundlæggelsen af den spanske rideskole i Wien. I Rondas Plaza de Toros startede den legendariske Romero-familie, hvad vi kalder moderne tyrefægtning i det tidlige 18. århundrede. Arenaen er besøgt af spanske konger og internationale berømtheder som Orson Welles og Ernest Hemingway. Entrébillet til museet, stalde, tyrefægtningsmuseum og den kongelige selesamling: 8 €

8. Smag vin i en tidligere klosterhave Ronda har et rigt udvalg af små vidunderlige vingårde. De fleste kan besøges, men sørg for at booke besøget på forhånd (Nogle kræver mindst 6 besøgende til turen). Det er svært at vælge en favorit, for de fleste har fremragende vine. En ting, der får Descalzos Viejos vingård til at skille sig ud, er dens placering. Konstrueret i et forladt kloster fra det 16. århundrede og med åben udsigt over Ronda kan jeg ikke forestille mig et smukkere sted som baggrund for vinsmagning end de barfodede munkes gamle klosterhave. Standardbesøg (2,5 timer) og smagning: 30 € + 34 LA DANESA NOVEMBER 2020

Hvis du har brug for en snack og forfriskning inden middagen, eller en tentenpie, som spanierne kalder det, så følg med lokalbefolkningen til Tabanco Los Arcos. Denne vinbar, der siges at være Rondas bedste, ligger i enden af den verdensberømte Puente Nuevo Bridge. Bareejeren Pisqui serverer regionens vin med velsmagende

tapas i Rondas smaleste bygning. Forsøg at få bord nær vinduet, eller se i det mindste ud på afgrunden udenfor. Bed om deres Chicharrón de Cádiz og vilde svampepaté. Det er muligt, at du ikke har lyst til at gå, når du først har sat dig ned i den livlige atmosfære ... Tapas 1,5 - 2,5 €

10. Nyd en drink i solnedgangen på Hotel Catalonias tagterrasse Dette er bare et MUST, når du er i Ronda. Hotel Catalonia ligger lige foran tyrefægtningsarenaen og har byens absolut bedste tagterasse. Hotellet tilbyder 4-stjernet indkvartering, en super restaurant og en infinity-pool på taget - altsammen meget godt. Men det bedste ved hotellet er deres tagbar. Ingen andre steder i byen får du et så fantastisk fugleperspektiv over la Plaza de Toros med la Serranía de Ronda i baggrunden. Det bedste tidspunkt er lige før solnedgang, når de sidste stråler maler byen gylden. Drikke 3-5 € Udsigt: uvurderlig


Oplev vores sofaer, senge spisestue- og havemøbler

€ 899 Mijas Costa Parque Comercial MIRAMAR, Avenida Carmen Sáenz de Tejada, 29650 MIJAS COSTA, MALAGA Ved siden af Decathlon Tel: +34 951-314-506

Natasja Todelt hjørnesofa

San Javier Ctra de San Pedro Pinatar 81, 30730 SAN JAVIER, MURCIA, Imellem Decathlon og Iceland Tel: +34 968-334-194 dfsspain.com

LA DANESA NOVEMBER 2020 35


Studio. Book et af deres fire luksuriøse værelser, eller book hele stedet til en udvalgt selskab. Deluxe-værelse - 120-180 € for 2 per nat Suite - 140-210 € Hele cortijo (4 soveværelser) 620 - 930 € pr. nat

+ 1. Start dagen med noget luftigt - ballontur over Ronda Intet kan slå en tur i en luftballon over la ciudad soñada, drømmebyen Ronda. Miguel Juliá Garrido, ballonpiloten og ejeren af Granada-firmaet Glovento Sur, tilbyder en sikker og uforglemmelig oplevelse. Afhængigt af ballonstørrelsen kan turen medtage 6, 8 eller 12 personer. Turen begynder før solopgang på en mark uden for Ronda og inkluderer sikkerhedsforberedelser, en times flyvning og morgenmad. Turen tager ialt 3-4 timer. Virksomheden har ansvarsforsikring og følger Covid-protokollerne fra de spanske sundhedsmyndigheder. Glovento er tilknyttet Agencia Estatal de Seguridad Aerea og er en del af Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur. Gruppeflyvning: 200 € pr. Person (i grupper på 6, 8 eller 12 personer) Privatflyvning: 900 €

Ronda Foto © Tragatá Restaurant / B. Gómez

Hvis du har brug for flere oplysninger, kan du tjekke Tourism Ronda.

12. Sov a la Philippe Starck

11. Middag med 2xMichelin-stjerne mesterkok Ronda er ikke mest kendt for gourmetmad, men det ændrede Barcelonas mesterkok Benito Gómez, da han åbnede sin restaurant Bardal. Med to Michelin-stjerner blev restauranten udnævnt til Malaga-provinsens bedste i 2017. Conde Nast Traveler beskrev stedet som “den bedste undskyldning for at rejse sydpå til det stadig mere romantiske Ronda.” Mens Bardal forbliver lukket indtil 2021 på grund af Covid, kan rejsende stadig nyde Benito’s Haute Cuisine i hans mere uformelle spisested Tragatá. Denne restaurant med Michelin Travellers Choice ligger kun 30 sekunders gang fra Puente Nuevo-broen og byder på en gastronomisk rejse med de bedste råvarer, der findes i la Serranía de Ronda. Tapas 3-12 € / Hovedretter 20-30 €

36 LA DANESA NOVEMBER 2020

Rondas LA Organic Oleoturism Experience tilbyder langt mere end designer-olivenolie. Ud over en rundvisning i den smukt anlagte olivenlund signeret af den verdenskendte franske designer Philippe Starck og en smagning af deres førsteklasses olivenolier, kan du bestille en nat på deres landlige boutiquehotel et par minutters kørsel fra Ronda. Den klassiske andalusiske Cortijo har et moderne interiør designet af Starck

LA DANESAs journalist, Karethe Linaae er klar til at stige til vejrs.


Altomfattende advokathjælp i Spanien og Danmark Advokatkontorerne Ana María Navarrete og Ret&Råd Glostrup Ballerup Greve har mange års erfaring med spansk og dansk ret. Vi tilbyder juridisk assistance til private såvel som erhvervslivet, og af vores specialer kan vi fremhæve områderne:

Køb og salg af boliger Arv & testamente Dødsboer Skatteopgørelser for ikke residenter Selskabsret

Calle Alfonso XIII Edif Terminal I, 2 nº5 29640 Fuengirola Málaga Spanien Tlf. + 34 952 585 721 info@navarrete.dk Michel Pedersen www.advokatspanien.dk Partner

Ret&Råd Glostrup Carme Pérez Cot Banegårdsvej 1 2600 Glostrup - DK Abogada Spansk advokat Tlf. + 45 4343 4361

glostrup@ret-raad.dk www.ret-raad.dk/glostrup

LA DANESA NOVEMBER 2020 37


Månedens udflugt Af Else Byskov, fotos af Erik Gadegaard og Else Byskov

Bautasten og megalitcirkler ved Evora samt Portugals mest autentiske by Monsaraz Udenfor Evora ligger der stensætninger, der er 3000 år ældre end Stonehenge samt en kæmpestor jættestue, så dem må vi ud og se. Derefter kører vi ca. 55 km mod øst til den lille landsby Monsaraz, der ligger oppe på en lille bjergkam og som er vildt autentisk med en intakt bymur, borg og kun ca. 700 indbyggere. Det er en lille middelalderby hvor tiden er gået i stå. Monsaraz ligger med udsigt over Europas største kunstige sø: Alqueva, der er skabt ved at man har opdæmmet den flod, der danner grænse mellem Spanien og Portugal: Guadiana. Der er så meget vand i søen, at man kan vande hele Alentejo regionen med det, og så er det Europas bedste sted at se stjerner – hvis det altså ikke er overskyet.

937: Her står Erik og Else ved bautastenen i regnvejr.

38 LA DANESA NOVEMBER 2020

Else inde i megalit cirklen Almendres.

Indgangen til Gran Dolmen de Zambujeiro.

Kun 13 km. fra Evora i retning af byen Guadalupe ligger der nogle af Europas ældste stensætninger eller megalit cirkler (selv on de ikke er cirkelformede) og dem drager vi nu ud for at se. Stedet hedder Cromeleque dos Almendres (https://www.visitevora.net/en/almendrescromlech-portugal/) og der er bygget et lille info center med plancher og et korkhus ved indkørslen til området, og det står klart, at vi her har med noget helt unikt at gøre. Der har boet mennesker her i den tidlige stenalder og de kunne noget med sten, for megalit cirklen Almendres er en helt unik stensætning, som blev bygget for 7.500 år siden. Stedet blev først opdaget i 1960 og indtil da lå det ubemærket hen. Det er en gåde hvordan disse fortidsmennesker kunne bakse rundt med tonstunge sten og få dem anbragt i en vis facon. Faktisk, når man ser stenenes placering fra oven, hvilket man gør på den planche, der står ved siden af, kan man se, at det ligner et fodaftryk af en venstre fod med 3 tæer. Det er 63 m langt og 32 m bredt med 95 sten. Meget pudsigt. Det er et af verdens ældste og største stenalder monumenter og det er meget ældre end Stonehenge i England. Det er i sandhed et besøg værd.

position ved jævndøgn, og længere nede så vi en stor bautasten, der også flugtede med den retning. Men hvad der er foregået herinde mellem stenene og hvad de betød er en gåde. Men det er et spændende sted at besøge med en helt speciel energi.

Vi går rundt mellem disse kæmpesten og rejser i fantasien tilbage til den tid, hvor dette sted havde en stor symbolsk og hellig betydning. ”Foden” er anbragt så den flugter med solens

Nu kører vi videre til byen Valverde – kun ca. 10 km. væk - for at se verdens største jættestue kaldet Gran Dolmen de Zambujeiro. Man mener, at den hører sammen med de ovenfor nævnte megalitformationer og at denne havde begravelsesformål. Kammeret er ca. 5 X 6 meter og indgangen er flankeret med mindre bautasten. Engang lå der en stor flad sten ovenpå jættestuen, men den er nu anbragt ved siden af, og man har bygget et grimt jernskur over hele jættestuen – nok for at beskytte mod regn – men kønt er det ikke. I dag er jættestuen et valfartsmål for new-agere og tilbedere af naturen, så folk kommer hertil fra nær og fjern. Man kan gå rundt om jættestuen og kigge ned i den fra oven. Det er den eneste måde at kigge ind i den på, for indgangen er spærret med brædder. Og således oplyste og opmuntrede kører vi mod øst i retning af Spanien for at se Monsaraz - Portugals mest oprindelige by, som ligger med udsigt over Alqueva søen, som er Europas største kunstige sø.


En af de fire porte ind til Monsaraz.

Hovedgaden i Monsaraz.

Kirken i Monsaraz.

Inde fra borgen er der udsigt ud over landskabet.

Monsaraz set fra borgen.

Tyrefægter arenaen i sin helhed.

Vi parkerer nedenfor byen, hvor der er adskillige P pladser og går ind ad den østlige port. Vi er sultne og det første vi gør er at lede efter en restaurant. Dem er der mange af, men her i slutningen af november, har mange ferielukket, men da vi finder Restaurant Lumumba er alt godt. Her er liv og glade dage og en travl tjener bærer en masse fine retter ind og vi bliver bænket. Straks kommer der lækkert brød, ost og oliven og roen falder over os. Da vi fortæller, at vi er vegetarer siger værten ufortrødent: omeletto! Først får vi dejlig suppe, så omeletto med kartofler og salat og alt er godt.

en fresco fra 1400 tallet, som ved et tilfælde blev opdaget under ombygning på rådhuset i 1958. Det er en meget velbevaret fresco, som viser Jesus med engle øverst og nederst den onde dommer med et janusansigt. Ved siden af står den rige mand, som korrumperer dommeren og lokker ham med penge. Uha, uha... et meget fint lille billede af Middelalderens dramaer. Billetten (1 €) giver også adgang til det lille inkvisitions museum længere nede ad gaden.

Monsaraz skal opleves. Den er helt unik og en lille uforstyrret tidslomme.

Så er vi klar til at besigtige denne meget specielle by, som er en blandt ”Portugals syv undere”. Byen har fire gader på langs og det samme på tværs. For at give byen et autentisk look har man opsat figurer, der skal ligne middelalder mennesker i færd med deres daglige dont. Det lyder måske lidt turistet, men faktisk er det med til at pynte op på bybilledet. Vi går ned ad hovedgaden til kirkepladsen, hvor to kirker ligger overfor hinanden og konkurrerer om besøgende. Den største kirke er ret bar og beskeden i sit interiør, uden det meget guld vi så i Evora, og det viser jo bare, at dette var en lille fattig by i Middelalderen.

Inkvisitions museet er bygget for jødiske midler og det skal minde om den fredelige sameksistens der var mellem jøder, muslimer og kristne indtil slutningen af 1400 tallet, hvor både jøder og muslimer blev smidt ud af Spanien og Portugal. Der er en lille fin film på 8 min. (kun på portugisisk) hvori man kan se Monsaraz fra oven og fra alle vinkler. Henne for enden af gaden ligger den mægtige borg, som blev bygget i 1300 tallet. I borgens midte er der opbygget en tyrefægter arena og det virker jo lidt pudsigt, og det viser sig, at den blev indrettet engang i 1800 tallet, hvor man åbenbart havde brug for den form for underholdning. Oppe fra borgens mure har man en enestående udsigt ud over landskabet til alle sider. I dag bruges borgen som samlingspunkt når der er fest i byen.

På pladsen ligger også et fresco museum med

Monsaraz set fra borgen.

Byens torv.

Vi skal bo i Monsaraz, eller rettere: nedenfor byen, kun 1,3 km. i fugleflugt, på det skønne landhotel Horta do Coutada (se https://hortadacoutada.pt/ ). Her er der skønne værelser med dyner og udsigt til en fin have med pøl. Et dobbeltværelse koster 75 € med superfin morgenmad. Fra haven kan vi se endnu en megalitcirkel, så lige så snart vi er installeret, må vi ud og finde den. Der er kun 500 m hen til cirklen, så der er vi snart. Endnu engang må vi beundre sådan en stensætning og tænke på de mennesker, der lavede den. Heldigvis for os, serveres der the og kager på hotellet om eftermiddagen og sandwich om aftenen. Det er fint, for vi er så forædte, at vi ikke kan klare endnu et restaurants besøg, så vi får dejlige sandwich i pejsestuen ved 21 tiden. Kun ca. 10 km fra Monsaraz ligger Centro Náutico de Monsaraz (eller Alqueva). Her kan man leje en båd og sejle på søen. Der er også en restaurant, og så skulle det være et af de bedste steder i Europa at se stjerner, for her er lysforureningen meget lille. Desværre var det overskyet da vi var der, så vi fik ingen stjerner set.

Hanne og Else i cirklen.

LA DANESA NOVEMBER 2020 39


Uligheder i køkkenet - hvorfor Spanien er anderledes, når det kommer til mad 11 grunde til hede diskussioner og god latter Af Hans Eguinoa, grundlægger af www.bonitonorte.com Når det kommer til mad og drikke, emner der ligger vores hjerte tæt, er udtrykket “Spanien er anderledes” meget passende, da der er nogle klare spanske madforskelle og unikke uligheder, der har ført til latter gennem årene. “Spanien er anderledes” er et udtryk med forskellige følelsesladninger afhængigt af, hvem der siger ordene, og hvem der lytter eller læser. Det var oprindeligt et turistslogan udviklet af den tidligere Francominister og afdøde galiciske præsident Fraga. I dag benytter den spanske turiststyrelse andre slagord som “Jeg har brug for Spanien”. Nok mest henvendt til livsglade turister. Spanien er unik, alsidig og original på mange måder, og når vi taler om mad, bliver den ægte, velsmagende og lækker! Tænk bare på jamón ibérico, vin, pintxos og tapas, risretter, gryderetter eller andre enkle og velsmagende retter som gazpacho og tortilla de patata ... Alt dette og meget mere giver os et af de rigeste bud på mad i verden. 11 spanske madforskelle! Mad er et nationalt og et samlende emne i mange lande. I Spanien er der en utrolig stolthed over, hvad land og hav tilfører landets gastronomi. Da jeg arbejdede som kabinemedarbejder i et spansk flyselskab for et par år siden, fortalte en kollega mig en hemmelighed:

1. “Vil du skabe dårlig stemning så sig til en spanier at den spanske skinke er dårlig ...” I årenes løb har jeg lært, at dette gælder for alle spaniere. Nævn aldrig italiensk prosciutto eller culatello. Ifølge ibéricoelskere er det ikke engang det samme dyr. Prosciutto er jamón serrano - tørret og ældet skinke, men fra alle slags svin. Selvfølgelig kan det være vensmagende, men det er ikke det samme produkt som spansk jamon ibérico. Indtil for nylig blev serranoskinke betragtet som den bedste skinke af udlændinge. Ibérico var et nyt ord, og serrano var et allerede etableret globalt ord for spansk skinke. Ibérico var en velbevaret hemmelighed i lang tid.

2. Hvad med osten? Jeg husker, at jeg havde min danske ostehøvl med, da jeg flyttede til Spanien, men over tid viste det sig, at jeg aldrig brugte den til at skære ost. Høvlen er umulig at bruge til Manchego-ost, og det faktum, at spanierne skærer osten i tykke skiver eller stykker, gør ostehøvlen til et overflødigt værktøj. Men i Spanien er ost mere end manchego. Prøv de bløde oste fra nord, de blå oste fra Picos de Europa og gedeostene fra syd. Mange spanske oste er uslebne diamanter i skyggen af de franske.

40 LA DANESA NOVEMBER 2020


4. Frito? Spørgsmålet kommer altid op, når jeg tror, jeg steger et æg, men det viser sig, at jeg kun varmer det ifølge en spanier. Ægget skal bades i varm olie for at slippe af med den slimede, hvide overflade over æggeblommen - så taler vi huevo frito (stegt æg) i Spanien.

3. kødet. El chuleton, eller T-bone, er et must til en spansk fest og lammekoteletter, eller hvorfor ikke grillet lam på den traditionelle castilianske måde. Når det kommer til kød, er der nogle spørgsmål, der altid diskuteres. Under mine regelmæssige flyvninger mellem Madrid og København, plejede vi at stoppe et par timer for at nyde frokosten på en af de finere kødrestauranter i København. Flere spanske madforskelle opstod, og diskussionen var altid den samme: ”Hvorfor skal de lægge sauce på alt? Rødt? Denne er ikke rødt, den er medium! ”, klagede spanierne. Og når jeg nogle gange spiser kødretter med udlændinge i Spanien, er diskussionen: “Hvor er saucerne?” eller “Dette kød er ikke rødt - det lever!” Derhjemme har jeg også ofte måttet forsvare “a la plancha” versus “frito” (stegt eller friturestegt).

LOKALER UDLEJES • KONTOR / BUTIKSLOKALE

100 M2 MØBLERET OG MED UDGANG TIL CENTRAL PATIO FOR YDERLIGERE INFORMATION KVJENSEN@MAIL.COM

Centerbygningen med det største udbud af dansk kvalitet og dansk service

Centro Idea • Ctra. de Mijas, Km. 3,6 • 29651 Mijas • Málaga • España • Tel./fax: (+34) 952 58 00 85 LA DANESA NOVEMBER 2020 41


8.Gryderetter I begyndelsen nævnte jeg spanske gryderetter, - på spansk, cocidos og fabadas. En separat artikel kunne skrives om gryderetter med kikærter, bønner, linser og alle de fantastiske kombinationer, der findes, især i det nordlige Spanien. Det er slowfood på den bedste måde uden at blive nævnt og markedsført som sådan. Spanske gryderetter er simpelthen traditionel mad tilberedt i lang tid og med en masse kærlighed.

9. Frugten? 5. Og fisk? Mange udlændinge ved, er at det ikke er ualmindeligt at blive serveret en godt grillet fisk uden hverken ris eller kartofler. Dette gælder også landets fremragende skaldyr. Har du ikke prøvet percebes (lange halse), så gør det! De er spansk gourmet luksus!

6. Brød For at forstå manglen på tilbehør til en ret skal man indse, at det handler om brød. En spanier ville aldrig spise frokost uden brød - brøddet har samme betydning som kartoffel har for en dansker. Undertiden erstatter brødet endda kniven, da brødet bruges til at skrabe maden op på gaffelen. Det er faktisk etikette, hvis du spiser fisk! Brug brødet, ikke kniven, til at få det sidste af tallerkenen.

Med alle de fremragende, friske frugter fra Middelhavet eller Ebros flodleje er det sjovt og bemærkelsesværdigt, at man nogle gange kun får et stykke frugt til dessert. “Det skrælles ikke engang!”, Udbrød en medrejsende, da han for nogle år siden bestilte en banan til dessert i Catalonien. Måske forestillede han sig, at det i det mindste ville blive serveret i skiver i en lille skål. Hans udtryk og efterfølgende latter, da tjeneren kom med en hel banan og bestik på en tallerken, er i den absolutte top ti af kulinariske øjeblikke i min tourguide karriere. På den anden side ryster mine spanske kolleger på hovedet, når de ser vores udenlandske rejsende samle oliven op med en lille ske fra olivenkrukkerne. Jeg tror det sjove er at finde i forskellen mellem os!

10. Vin Vinfra Spanien er kommet langt på bare 15 år, og der er ingen tvivl om, at resten af verden virkelig sætter pris på Spaniens vine. Men når man besøger Spanien, er der tidspunkter, hvor udlændinge stadig er overraskede. En ejendommelighed er de unge rødvine, der serveres… iskold… typisk med traditionelle retter eller dagens menu. “Men skulle vin ikke have en kældertemperatur?” På grund af sommervarmen har dette været en måde at tackle varmen på. De røde jovenvine drikkes kolde! Nogle gange blandes de endda med noget Gaseosa (en mindre sød sukkerdrink). “Hmm”, siger vinentusiasten fra udlandet og rynker panden.

11. Kold vin, og hvad med øl? Ja, selvfølgelig iskold! Glem en lunken ale eller øl. Det serveres ikke! Iskold øl serveres i cañas (små glas), så du altid får den iskold og med tykt, cremet skum - det er hvad spanierne kalder en ¡caña bien tirada! (godt serveret lille øl).

7. Ris Vidste du, at Valencia har oprindelsesbeskyttet ris? Det handler om Bomba-ris, som også er den originale paella-ris. Paella er faktisk navnet på den typiske kogepande, hvor i retten tilberedes.

42 LA DANESA NOVEMBER 2020


Penthouse

VINGAVER • DEKORATIONSARTIKLER • TILBEHØR • MM.

Fantastisk udsigt til hav og bjerge!

Vores åbningstider i november: Hverdage 10-15, Lørdag 10-14

JULEMARKED LØRDAG 28. NOVEMBER KL 11.00 - 15.00

Kom og se vores flotte juleudstilling, og få et glas vin eller gløgg. SUPERTILBUD PÅ EN MASSE JULEVIN

VI GLÆDER OS TIL AT SE JER! Urb. El Lagarejo • Calle Higuera 6 • 29651 Mijas Costa Tlf.: 952 46 20 74 • www.birdievinos.com

SKAL SÆLGES NU! Beliggende i en af Costa del Sols mest attraktive urbanisationer RESERVA DEL HIGUERON:

Nedsat til 562,000 EURO! • Sydvestvendt terasse på 138 m2 • Bebyggelse 135 m2 • Stor stue • 2 badeværelser • 2 sovevær./kan blive til 3 • Fast parkeringsplads • Depotrum 20 m2 • Marmorgulve overalt • Gulvvarme overalt • 1 km. fra havet • Tæt på butikker og restauranter • Stor have med pool, tennis- og padlebaner • Fitness, Wellness • ½ time til lufthavnen

& VILLA

EKT INTER NA OJ R AL ON TI

P

Spørg endvidere til attraktive byggegrunde for små og store projekter i Mijas og på kysten

SUNSHINE ESTATES 2000 S.L.

Få spanske nyheder på dansk! Tilmeld dig nu på

www.ladanesa.com Vi passer på dine værdier og flytter det, du holder af, Tel. Spanien: +34 952 46 70 65 også lokalt! Tel. Danmark: +45 39 25 42 40 info@scantransport.com • www.scantransport.com

SUPERMERCADO Her ligger vi

Din nordiske fødevarebutik i Fuengirola. Varer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland VED FERIAPLADSEN I FUENGIROLA C/ Feria San Isidro Labrador 10 Casa Nordica • 952 19 91 48

Restaurant

HUSK AT BESTILLE JULEAND Cherry Vally and 3200g.

Få pladser tilbage til Mortens aften og juleaften.

Spot pris pr. stk. 24,95€ BESTIL OG BETAL DIN AND TIL MORTENS AFTEN OG JULEAFTEN

afhentning fredag den 6. november og fredag den 18. december. *Spot pris 24,95€ pr. stk. ved kontant betaling ved bestilling.

KØKKENT ER ÅBENT: MANDAG  LØRDAG KL. 12.0015.00 • SØNDAG LUKKET

BORDRESERVATION PÅ TLF. 952 47 51 51 Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas Km. 2,2. 29650 Mijas Costa

RES GRATIS FØLG VOR PÅ NYHEDE OK PARKERING HVER DAG FACEBO

LA DANESA NOVEMBER 2020 43


Af Karethe Linaae

På den rigtige bar på det rigtige tidspunkt - hvordan man får tingene gjort i det sydlige Spanien I mange lande er smede en fortid, men her i Andalusiens indre, kan du stadig finde smede i aktiv drift. For et par måneder siden ledte vi efter en smed, der kunne lave os et jernstativ. Vi fik at vide, at den lokale smedje lå et par blokke fra torvet i vores kvarter. Hvis mester ikke var der, kunne vi helt sikkert finde ham i baren. Som forventet var døren låst, så vi gik tilbage til baren, hvor han normalt holder til. Nej, smeden var der ikke lige nu, sagde tjeneren, men hvis vi bare ventede un ratito (en lille stund), så burde han nok troppe op. Vi antog, at han drev sin forretning fra et af bordene i baren. Få minutter senere ankom en andalusisk version af en cowboy, denne dag uden en hest, der ikke kunne være andet end den berygtede lokale smed. Som vanligt var han kommet til baren for at slukke tørsten og forhandle om mulige jobs. Vi blev introduceret af tjeneren og fortalte smeden, hvad vi havde brug for ved hjælp af en skitse på en bordserviet. Det endelige design og pris blev diskuteret i løbet af den anden cerveza, blev den mundtlige aftale indgået, før hans tredje tubo (øl) blev konsumeret. Da vi gik forbi baren et par dage senere, ringede han til os fra sit barkontor og fortalte os, at stativet var færdigt. Han kunne levere det, sagde han, eller hvis vi ønskede det, kunne vi afhente det selv. Vi gættede på, at han ikke mente fra baren? Naturligvis sker ikke alle andalusiske forretnings44 LA DANESA OKTOBER 2020

aftaler på barer. Der er også kaffebarer ... Da vi i sin tid flyttede til Spanien, havde vi arrangeret et møde med en af de lokale banker for at åbne konti. Mødet var kl. 11. Da vi var naive nyankomne, dukkede vi op inden den aftalte tid, noget, der sjældent sker i det sydligste sydlige Europa. Arbejdspladsen for den ansatte vi havde sat i stævne, var placeret nær indgangen og havde plads til egen kø. Men pladsen var tom. Efter en del venten spurgte en anden medarbejder i banken, om han kunne hjælpe. Vi forklarede, at vi havde et møde med Señor, hvad-han-nu-hed kl. 11. Da det nu var 20 minutter over tid, fortalte hun os at vi ikke skulle bekymre os. Han var lige gået ud til morgenmaden og skulle bestemt være tilbage før kl. 12. Vi er ikke så godtroende længere. Nu laver vi aldrig aftaler ved morgenmadstid. Enhver udlænding, der har boet her et stykke tid, ved, at alle ansatte forsvinder til deres “medfødte-ret-tilspise-morgenmad-i-arbejdstiden” -pause, hvilket tager ca. 60 minutter og sker et sted mellem kl. 10 og tidligt på eftermiddagen. Vi lærte også at undgå postkontoret omkring morgenmadstid, når køen er uendeligt lang og kun en luge er åben, med en ekstra grumpy medarbejder, der længes efter hans anden kop kaffe. Så hvad gør man? Hvis ens ærinde er så vigtig, at man ikke kan vente, kan man altid opsøge per-

sonalet på deres yndlingscafé og prøve at få svar på ens spørgsmål om et lån eller rapportere om kreditkortsvindel over en café con leche. I dette tilfælde er det almindelig praksis at betale for medarbejderens morgenmad. Dette betragtes ikke som bestikkelse, men blot som venlighed. Jeg hævder ikke, at alle handelstransaktioner på disse sydlige breddegrader finder sted på barer og caféer, men det sker ganske ofte. Årsagen til dette er enkel. Tapasbarerne er Andalucía’s rygmarv og mange spaniers andet hjem. Vores lokale barer åbner kl. 9 om morgenen, når de faste kunder ankommer for at indtage dagens første Anis. Det ser ud til, at de samme mennesker er der ved lukketid. Folk bringer familie, venner og hunde med til baren. Barer er der, hvor man får information om lokale bryllupper, skilsmisser, begravelser, byggeprojekter, politiske demonstrationer og selvfølgelig de nyeste skandaler og andet sladder. Forretningsaftaler bliver underskrevet i andalusiske barer hele tiden. Vi driver ikke en virksomhed fra den lokale bar endnu, men nu ved vi i det mindste, hvor aftalerne skal indgås, og hvor du vi hen for at få svar på tingene her i det sydlige Spanien. Det er utroligt, hvad du kan gøre, hvis du bare er i den rigtige bar på det rigtige tidspunkt.


Analyse af vandet i din pool

GRATIS

Pools Mijas S.L.

v/Susanne Bech Madsen

Åbent 08.00 – 15.30

Den Største Pool-forretning på Costa del Sol

E S TA B L I S H E D I N 1 9 7 7

Har du den rigtige forsikring til dine behov?

Bring os et lille bæger vand fra din pool og vi fortæller dig, hvordan du bedst holder den korrekte kemiske balance i vandet.

PROFESSIONEL POOL-VEDLIGEHOLDELSE • TILPASSET DIT BEHOV.

Kontakt os for rådgivning og få et uforpligtende tilbud.

REGISTRO DGS J2503

Varmepumper · Automatiserede overdækninger · Spabade · Saltvands-/klor tilsætning · PH-dosimetre

Vi har altid et godt tilbud! Vi har alt til din pool! Nye swimmingpools med 10 års garanti · lækagesøgning og reparationer

Susanne Bech Madsen Colaborador Externo Op de Beeck & Worth Insurance Brokers

RING TIL OS FOR EN AFTALE PÅ TLF +34 607 481 517 susanne@opdebeeck-worth.com • www.sbmadsen.com

KURT TOFTERUP S.L.

Pooludstyr, kemikalier, legesager, spil og meget mere! Renovering, reparationer, vandvarmere, lækagesøgninger, ugentlig professionel vedligeholdelse af pools.

Urb. Doña Pilar • Ctra. De Mijas, Mijas • Mob. 667 78 82 91 splashpools@electronbox.net • www.splashpoolsmijas.com

952 591 053

ABOGADOS - LAWYERS

Kurt Tofterup Cand. Jur. (Lic. en Derecho)

Juridisk rådgivning og assistance • Udfærdigelse af testamenter • Køb og salg af fast ejendom • Arv- og skiftebehandling • Skatteplanlægning

María José Jiménez Advokat

Åbningstider: Mandag til torsdag 9-15 Fredag 9-14

Vickiana Betances Guevara Juridisk medarbejder

• Selvangivelser • Finansiering • Privatret • Forsikringer

Tlf.: (+34) 952 47 95 63 Fax: (+34) 952 58 84 67 www.tofterup.com kurt@tofterup.com

Avda. Matias Sáenz de la Tejada s/n. Edif. Fuengirola Center 2, local 1 29640 Fuengirola, Málaga

Køb og Salg af Bolig - Se alle vores boliger på solkysten!

www.simzar.com

ĥƫ+/.%+ƫ(ƫ +-1„*ƫāĂƫĐƫġĂĊĈĉĉƫ.%#%(%* Åbningstider: Hverdage efter aftale ŐăąƫćĀĊƫĆāāƫāĊĆƫĐƫ#(!.%'.!Į#)%(ċ+) 333ċ#(!.%'.!ċ+)

Fuengirola • Benalmádena • Mijas

FILIAL I DANMARKƫ

METTE +34 608 203 703

D/ƫ+)ƫ#((!.%!0ƫ,Qčƫ333ċ$1#!*#((!.%ċ+)

Skandinavisktalende spansk advokat Engelske - og spanske advokater Specialister i skandinavisk og spansk juridisk bistand

Ejendom, planlægning og bolighandler

Testamente, arv og skifte

Familie- og skilsmissesager

Personskader

Selskabsret og timeshare

Civil- og kriminalretssagerTOM +34 667 552 232Centro Idea • Ctra. de Mijas km. 3,6 29651 Mijas • +34 667 552 232 info@simzar.com

NOMI +34 607 961 720

ADVOKAT (LL.M. Eur)

Vi taler: skandinavisk, engelsk, spansk, tysk, hollandsk, fransk og italiensk. 952 527 014 info@decottalaw.net

www.decottalaw.com Etableret af John De Cotta og Jaime Santafé

Est. 1983

DOVER PETERSEN Elizabeth Col. núm. 7. 772

SPANSK - DANSK

Elizabeth Dover Petersen Col. núm. 7.772 Tlf.: +34 952 661 200 Mobil: +34 647 408 100

edp@isconsul.com www.advokatspansk.com

SPECIALIST I EJENDOMSHANDLER OG ARV - kom til mig inden du træffer dine beslutninger...! LA DANESA NOVEMBER 2020 45


Málaga CF Reddet i 11. time

NOVICEN og VETERANEN Sportschefer, der får skylden for de kvælende kontrakter, der nær havde taget livet af Málaga Club de Futbol

Af Morten Møller – her sammen med Caminero De satte sig i det varme sæde som sportsdirektører i Málaga CF med vidt forskellige forudsætninger. I 2015 og 2017. Baskeren Francesc Arnau som 40årig efter 14 år i klubben som henholdsvis La Liga-keeper og chef for akademiet. Bundsolid og ambitiøs, men uden den store kontaktflade. En novice i tjansen. Jose Luís Perez Caminero fra Madrid ankom som 47-årig med en baggrund som en tidligere fremtrædende fighter på Atletico Madrids La Liga-mandskab og det spanske landshold med stjernestatus ved VM i 1994 i USA. Samt stor erfaring som sportsdirektør i Valladolid (2006-2008) og Atletico Madrid (2011-2018). En veteran i stolen. De blev begge fyret. Arnau i oktober 2017. Caminero i oktober 2019. Af klubejer sheik Al-Thani, der nu er afsløret i at have ribbet klubkassen for ca. 7 mio. euro. Arnau og Caminero får i dag skylden for de høje spillerkontrakterog gager, der har været ved at kvæle klubben. Nu i 11. time reddet fra konkurs af retsadministrator Jose Maria Munoz Jiminez med voldsomme nedskæringer overalt i organisationen og kollektiv fyring af et hav af kontraktspillere, hvoraf de fleste via deres agenter fik travlt med at finde en ny klub. Arnau er nu flyttet til Nordspanien som sportsdirektør i 2. divisionsklubben Ovideo, mens Caminero går ledig i den så hårdt coronaramte hovedstad Madrid.

46 LA DANESA NOVEMBER 2020

Arnau bød velkommen, da Luis Hernandez kom fra Leicester. Hernandez spiller nu i Tel-Aviv i Israel.

Adrian, der senere blev anfører, blev af Arnau præsenteret på restaurant El Columpia. Adrian i tog i august til Zaragoza. Omtalt i oktober.

Juanpi fra Venezuela med en gage stort svarende til hele holdets i denne sæson. Både Arnau og Al-Thani fejrede hans dyre ankomst. Juanpi er nu rykket til klubben Al-Ain i Saudi Arabien.

Opsagde for 7 mio. euro Spillerne, som Málaga CF opsagde med dyre kontrakter, gav her og nu en sæson-besparelse på 7 mio. euro. Det menes, at kompensationen til hver enkelt var en månedsløn. I denne den ny sæson lønnes kontraktspillerne med 80-100.000 euro for hele sæsonen. Fra nogle af de klubber, de lejede spillere kommer fra, tilføres Málaga CF løntilskud. Ny kapital tilføres Málaga CF, når ny ejer/ejere er trådt til senere på sæsonen.

Caminero – har ikke fået job siden tiden i Málaga CF.

Vovelige kontrakter Især Arnau får kritik for i de glade dage i La Liga at signere kontrakter af en vovelig størrelse. Størst med den venezuelandske landsholdsspiller Juanpi med en årshyre på 2. mio. euro. Málaga CFs hele spillerbudget lyder i denne sæson på 3 mio. euro (!) – en turnering, der er Málaga CFs tredje på stribe i 2. division. Han har overhovedet ikke været de mange penge værd og blev i forrige sæson lejet ud til Huesca. Spillere i lønhierakiet herefter som Luis Hernandez fra Leicester og anfører Adrian fra Eibar havde også Arnaus signatur på deres kontrakter. Nu Ex-klubejer sheik Al-Thani fyrede i hvert eneste år af hans ti i klubben trænere og lidt sjældnere sportsdirektører, men Arnau fik silkesnoren efter knap to års virke. Stjerne uden licens Caminero, der som aktiv midtbanespiller var et mareridt at spille overfor for FC Barcelona-legenden Johan Cruyf, kom til i en særdeles turbulent tid og gjorde også sine fejltrin. Specielt med at spænde lønbudgettet over evne og vil især blive husket for at tegne kontrakt med store navne, som La Liga-forbundet lige før starten på sidste sæson nægtede licens. Málaga CF kunne ikke klare deres løn indenfor financial fair play-reglementet. Det drejede sig om den japanske landsholdsstjerne Okazaki fra Leicester, der i en fart måtte smutte til Huesca, som han hjalp til oprykning til La Liga, og Jose Rodriguez, der nu er rykket til Haifa i Israel. Og så smed Al-Thani også ham på porten – i øvrigt sammen med den mange årige juridiske rådgiver, advokat Juaquin Jofre. De fører begge erstatningssag mod Málaga CF for uberettiget fyring. Mens bolden nu ruller på stadions med Manolo Gaspar som en samvittighedsfuld sportsdirektør. Og alle i klubben ser med forventning frem til en ny ejer af Málaga

CF efter den kriminelle Al-Thani.

Sidste ud og ind inden transferlukningen – med gevinster!

La Danesa bragte i sin oktober-udgave 11 afgange og syv nye spillere i Málaga CF. Inden transfervinduet blev lukket den 5. oktober blev bevægelserne suppleret med: FARVEL TIL Keidi Bare, albaner, 23 år, midtbanespiller med 43 kampe for Málaga CF. 1 mål. Kom fra Atletico Madrid i 2018. 8 landskampe for Albanien. 2 mål. Solgt til Espanyol i Barcelona, nedrykker fra La Liga til 2. division i denne sæson, for to mio. euro. Ivan Jaime, spanier, 19 år, midtbanespiller med 3 kampe for Málaga CF. 0 mål. 4 U-19-landskampe for Spanien. Opfostret i Málaga CF. Solgt for 500.000 euro til FC Famalicao i den bedste portugisiske række. Cifu, spanier, 29 år, back med 60 kampe for Málaga CF. 4 mål. Kom fra Elche i 2016. Tilbage til Elche på fri transfer. Jose Rodriquez, spanier, 25 år, offensiv midtbanespiller med 6 kampe for Málaga CF. O mål. 20 U18, 19 og 20 landskampe for Spanien. Kom fra Fortuna Sittard i Holland i 2019. Til Maccabi Haifa i Israel på fri transfer. Luis Hernandez, spanier, 31 år, centerforsvarer med 110 kampe For Málaga CF. 2 mål. Kom fra Leicester City i England i 2015. Nu Maccabi i TelAviv i Israel. Diego Gonzalez, spanier, 25 år, centerforsvarer med 73 kampe for Málaga CF. 1 mål. Kom fra Sevilla i 2017. 4 U-landskampe for Spanien. Til Elche på fri transfer. Rolón, argentiner, 25 år, midtbanespiller med 20 kampe for Málaga CF. 0 mål. Kom fra Argentinos Juniors i Argentina i 2016. Fri på markedet. Boulahroud, marokkaner, 27 år, midtbanespiller med 28 kampe for Málaga CF. 1 mål. 8 landskampe for Marokko. Kom fra Fus Rabat i Marokko i 2017. Fri på markedet. Juanpi, venezuelaner, 26 år, offensiv midtbanespiller med 121 kampe for Málaga CF. 8 mål. 27 landskampe for Venezuela med 8 mål. Af egen avl fra akademiet. Nu på kontrakt i Al-Ain i Saudi Arabien. Pacheco,spanier, 28 år, offensiv midtbanespiller med 44 kampe for Málaga CF. 2 mål. 33 U-18, 19, 20 og 21 landskampe for Spanien. Kom fra Getafe i Madrid i 2018. Fri på markedet. Renato Santos, portugiser, 29 år, wing med 59 kampe for Málaga CF. 2 mål. Kom fra Boavista i Portugal i 2016. Fri på markedet. Cecchini, argentiner, 23 år, offensiv midtbanespiller med 2 kampe for Málaga CF. 0 mål. Kom fra Banfield i Argentina i 2016. Nu lejet ud til Union Santa Fe i Argentina til januar 2021. Herefter fri på markedet. Hermed har Málaga CF skilt sig af dem i alt 23 spillere!


NYE TIL Jozabed, spanier, født d. 8. marts 1991 i Mairena del Alcor, Spanien. Midtbanespiller. 2010 -2011: Sevilla C, Spanien – 30 kampe 5 mål 2011 – 2013: Sevilla B, Spanien – 56 kampe 12 må 2013: Ponferradina, Spanien – 3 kampe 0 mål 2013 – 2014: Jaen, Spanien – 36 kampe 4 mål 2014 – 2016: Rayo Vallecano, Spanien – 50 kampe 11 mål 2016 – 2017: Fulham, England – 7 kampe 0 mål 2017 – 2019: Celta Vigo, Spanien – 63 kampe 2 mål 2019 -2020: Girona, Spanien -12 kampe 0 mål. Lånt i Celta Vigo for en sæson. Jose Matos, spanier, født den 6. maj 1995 i Ultrera, Spanien. Venstre back. 2013 – 2018: Sevilla B, Spanien – 143 kampe 1 mål 2015 – 2016: Sevilla, Spanien – 1 kamp 0 mål. 2018: Cadiz, Spanien -21 kampe 0 mål 2019- 2020: Twente, Holland – 2 kampe 0 mål. Lånt i Cadiz for en sæson. Juan Soriano, spanier, født den 23. august 1997 i Benecazon, Spanien. Målmand. 2016 – 2028: Sevilla B, Spanien – 32 kampe 0 mål. 2018: Sevilla, Spanien – 4 kampe 0 mål. 2019 – 2020, Leganes, Spanien – 11 kampe 0 mål. 4 U-17, 1 U-18, 4 U-19 og 1 U-21-landskampe for Spanien. Lånt i Sevilla for en sæson. Jairo Samperio, spanier, født den 11. juli 1993 i Canezon de la Sal, Spanien. Wing. 2011 – 2013: Racing Santander, Spanien – 67 kampe 15 mål. 2013 – 2014: Sevilla, Spanien – 25 kampe 4 mål. 2014 – 2017: Mains 05, Tyskland – 72 kampe 11 mål. 2018: Las Palmas, Spanien – 11 kampe 0 mål. 2018 - 2020: Hamburg SV, Tyskland – 16 kampe 1 mål. 4 U-20 og 3 u-21 landskampe for Spanien. Erhvervet på free transfer. Josua Mejias, venezuelaner, født den 1. august 1997 i Valencia, Venezuela. Centerforsvarer. 2015 – 2018: Carabobo, Venzuela – 37 kampe 1 mål. 2017 – 2018: Cartagena, Spanien – 27 kampe 0 mål. 2018 – 2019: Gimnastic, Spanien – 7 kampe 0 mål. 2019: Cartagena, Spanien – 11 kampe 0 mål. 2019 – 2020: Atletico Madrid B – 22 kampe 1 mål. 11 U-20 landskampe for Venezuela. 1 mål. Erhvervet i Leganes på free transfer. Pablo Chavarria, argentiner, født den 2. januar 1988 i Las Perdices i Argentina. Forward. 2008 – 2010: Belgrano de Cordoba, Argentina – 64 kampe 11 mål. 2010 – 2013: Anderlecht, Belgien – 5 kampe 1 mål. 2011: Eupen, Belgien – 9 kampe 4 mål. 2011 – 2013: Kortrijk, Belgien – 65 kampe – 11 mål 2013 – 2016: Lens, Frankrig – 91 kampe 21 mål 2016 – 2019: Reims, Frankrig – 95 kampe 26 mål. 2019: Mallorca – 0 kampe 0 mål. Erhvervet på free transfer i Mallorca. Luis Munoz, spanier, født den 23. februar 1997 i Málaga, Spanien. Centerforsvarer. 2015 – 2017: Málaga B – 57 kampe 5 mål. 2016 – 2020: Málaga CF – 31 kampe 0 mål. Har været lånt ud til såvel Lugo som Cordoba i Spanien. 4 U-18 og 5 U 19-landskampe for Spanien. 3-årig kontrakt. Hertil kommer at den 33-årige centerforsvarer Lombân har indvilget i at fortsætte i Málaga CF med lønnedgang. Hermed tæller truppen 18 profesionelle spillere.

Jozabed har været en tur i England

La Peña de Dinamarca råder over knap 100 pladser på den ene langside på Estadio La Rosaleda, der kan rumme 30.000 tilskuere.

Sæsonkort fås hos La Peña de Dinamarca Fodboldinteresserede såvel på Costa del Sol i Spanien som fra andre lande er velkomne til at kontakte La Peña de Dinamarca for sæsonkort og billetter til kampe på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribunepladser midtfor på den ene langside - beskyttet for eventuel regn. Erhvervelse af sæsonkort, som også vil gælde i La Liga – med rabat - skal ske nu inden stadion på ny åbner! Før kampe let måltid og matchoplæg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vejen og bus tur-retur til stadion. Medlemsrabatter til alle kampe. Kontaktpersoner: Formand Morten Møller +34 617 700 424 info@Málaga-support.dk Sekretær Ole Hansen +34 621 214 983 kontakt@Málaga-support.dk La Peña de Dinamarca er den eneste officielle danske supporterklub for Málaga CF optaget i Federación De Peñas Malaguistas. Den støtter bl.a. cancerhospice Cudeca i Benalmádena. Klubben optager fortsat nye medlemmer. La Liga-organisationen og de spanske sundhedsmyndigheder har endnu ikke afgjort, hvornår tilskuere på ny må lukkes ind. Tjek www.Málaga-support.dk

Málaga-resultater i 2. div. siden sidst Málaga CF – AD Alcorcon 1-0 Rayo Vallecano – Málaga CF 4-0 Málaga CF – UD Las Palmas 0-0 Real Zaragoza – Málaga CF 1-2 Herefter lå Málaga CF på 6. pladsen

Holdets målscorere i sæsonen: Ramon Enriquez 1 Christian Rodriquez 1 Pablo Chavarria 1 Caye Quintana 1

På ugens hold i divisionen: Ramon Rodriquez

Dansk spiller er nu i Cadiz Cadiz, der er rykket op i La Liga efter sin andenplads i 2. division i sidste sæson, har fået tilgang af en forholdsvis ukendt dansker, den 27årige Jens Jønsson. Midtbanespilleren er ankommet fra den tyrkiske klub Konyaspor, hvor han opnåede 99 kampe med seks scoringer. Hertil blev han solgt af AGF, der i tidernes morgen hev ham ind fra serieklubben Lyseng.

Hermed tre danskere i denne sæsons La Liga. De to andre er landsholdsspilleren Daniel Wass i Valencia og Emre Mor – sidstnævnte vendt tilbage til Celta Vigo fra Olympiacos i Grækenland. Celta Vigo har handlet den danske ex-landsholdsspiller Pione Sisto hjem til FC Midtjylland i Superligaen. Hermed retur til den klub, hvor 25-årige Sisto kom fra. LA DANESA NOVEMBER 2020 47


Af Gabriella Elkhouri, gabriella@norrbom.com

Hvordan vil Covid-19 ændre den måde, vi rejser på? Kilder: thepointsguy.com travelperk.com wsj.com reformtravel.se

Den globale pandemi har rystet vores rejsemønstre betydeligt og ramt både rejsebranchen og turismen hårdt. Efter al sandsynlighed vil pandemien ændre vores fremtidige rejser for evigt, men hvordan det vil se ud i fremtiden er svært at forudsige. En række rejseportaler kommer her med bud på syv tendenser, der kan forme vores rejse efter pandemien. Betal ekstra for hygiejne Personer med bakteriel fobi vil være i stand til at betale ekstra for en premium-kabine, hvor rengøringsstandarden er højere med hyppigere rengøring og dekontaminering. Luftfiltrene vil være de samme for alle om bord, da ventilation er den primære kilde til sygdomsforebyggelse. Flere togrejsende For at undgå lange køer til kontroller og dyrere flyrejser, foretrækker folk i stedet at benytte toget. At rejse med tog har sine fordele; de er mindre trange, har vinduer, der kan åbnes og er mere miljøvenlige. Flere og flere sure ansigter, når du er syg Som den nuværende situation ser ud, er verden overbevist om, at social afstand er vigtig, og at 48 LA DANESA NOVEMBER 2020

det er uacceptabelt at rejse med forkølelse eller med andre sygdomssymptomer. Der er stor chance for, at du får sure ansigter fra alle sider, hvis du hoster eller nyser i en lufthavn eller i et fly. Øgede krav til sanitet og hygiejne Har du ikke været typen, der konstant vasker dine hænder inden coronavirusudbruddet, er der en god chance for, at du vil ændre på det i fremtiden. Den mest effektive måde at forhindre spredning af infektion på, er at vaske hænderne og holde afstand. I bestræbelsen på at tilbyde gæster sikre hotelovernatninger, er nøglen til succes et øget krav til rengøring. For at skabe tillid blandt gæsterne må man garantere et rent og sikkert hotel, med regelmæssig desinfektion af alle overflader og rum. Rejseforsikring skal ændres Når det kommer til booking af billetter, kan de fleste af os ignorere at tilføje ekstra bagage, valg af pladser eller biludlejning. Men et tillæg, som vi sjældent springer over, er, hvad der forsikrer vores rejse. I den nærmeste fremtid skal flyselskaber eller forsikringsselskaber ændre deres forsikringspolicer, så de er tilpasset vores nye virkelighed.

Nye rejsevaner Verden ændrer sig i takt med coronapandemien, og det samme gælder vores måde at rejse på. Krisen har rejst tanker blandt os alle, og vi bliver nødt til at være overbeviste om, at det er sikkert at rejse. Vi vil se ændringer, der gør rejsen mere sikker. Nogle af os vil vælge at blive hjemme, hvilket kan være mindst lige så givende som den lange rejse til den anden side af kontinentet. Valget af indenrigsrejser bidrager til en reduktion i forureningen og understøtter hjemmemarkedet. Du skal bruge mere end et pas Nogle lande vil teste dig ved indrejse, især hvis du kommer fra et sted med udbrud. Din adgang nægtes, hvis du ikke har et certifikat som beviser, at du enten er sygdomsfri efter en infektion, eller at du er blevet vaccineret. På kort sigt kan rejser defineres mere efter formål; et klart eksempel kan være forretningsrejser, der valideres som en økonomisk aktivitet, og kun få medarbejdere kan rejse. Nogle lande åbner sandsynligvis deres grænser, når det er sikkert at rejse, men dette kan omfatte midlertidige visa og flere dokumenter, som du skal tage med dig på rejsen.


Golf Vikingos Golf på La Cala

På en af septembers alle bedste dage fik vi startet Vikingos Golfs efterårssæson i gang. Startlisten var noget mindre end vi plejer, men der er vel ikke meget, der er, som det plejer at være for tiden. Banen var i god stand, flotte nyklippede fairways og ensartede greens. En lang bane hvor det nok havde taget lidt længere at gå, så godt vi alle kørte i buggies. Om det var det gode vejr eller banen der gjorde udslaget, så blev der hvert fald indleveret nogle rigtig fine scorekort. Før middagen var vi klar til præmieoverrækkelse og dagens matchleder Kenneth Bæk startede med at takke dagens holdpræmiesponsor Simzar Estates, ”Årets Viking”-sponsor BlueCat Parking og vores HoleIn-One sponsor La Cuenta Vinos. Som altid var der holdkonkurrence med Simzar Estates som sponsor. Denne gang var det de 3 bedste scorer på hvert hul der talte og vin-

Månedsmatch og klubmesterskaber

derholdet med 84 point blev hold 3 bestående af: Lars Ole Bell, Ruben Mandrella, Kai Holm og Bjarne Didriksen. Tættest på flaget på Hul 3 i 1 slag: Stig Wiberg - Hul 7 i 1 slag: Allan Petersen. Hul 17 i 1 slag: Bjarne Didriksen. Resultatet i Stableford turneringen som tæller med i kampen om “Årets Viking” blev vundet af: Nr. 1 Peer Falkenberg 39 pts. - Nr. 2 Flemming Ernst 39 pts. - Nr. 3 Lars Ole Bell 37 pts. Nr. 4 Lars Damgaard 37 pts. - Nr. 5 Peter Hemicke 34 pts. Efter præmieuddelingen serverede La Cala-restauranten en flot to-retters menu, med en flot opdækning med udsigt til fairway på hul 18. Alt i alt en dejlig start på efterårs sæsonen. Du kan se stillingen i “Årets Viking” og se billeder fra matchen på www.vikingosgolf.dk

Hole en one på Lauro Golf Efterårs-sæsonen på Lauro Golf er løbet af stablen de sidste tirsdage, med skandinavisk match under ledelse, af Tove Pedersen. Blød opstart med færre spillere end normalt grundet Covid  19. Heldigvis er mange af de fastboende, samt trækfuglene vendt retur til golf, sol og varme. Oktober viser sig fra en lysere side, med flere deltagere, som nyder, at kunne komme ud i naturen, møde golfvenner på de grønne golfbaner igen. Alle forholdsregler er overholdt i klubben og på golfbanen, med håndsprit, afstand mellem borde, rene toiletter både inde og på golfbanen, som tjekkes og rengøres ofte. 36 glade golfere dystede første uge i hold-match, derefter individuel stableford for damer og herrer tirsdag d 13-10 og alle kom banen rundt, med meget flotte score.

...med Stig Wiberg

Flere gik hjem med nye handicaps. Og herlige vin-præmier. Tillykke! Et perfekt drømmeslag på banens 97 m lange par 3 hul 11, udløste et Hole en One. Den dygtige golfer var Lisbet Kristensen, med hcp 14. Kirsten som gik i bold med Erik Lund, Stig Wiberg samt Tonny Gjelsted, blev også dagens vinder i dame-rækken med 34 p. Herrerækken blev vundet af Peer Falkenberg med 35 p. Tusind tak for en herlig dag.

Club de Golf Dinamarcas månedsmatch og klubmesterskaber blev spillet fredag den 16. oktober på MIJAS GOLF, LOS LAGOS. Traditionen tro var NYKREDIT sponsor for både månedsmatch, klubmesterskaber samt Årets Golfer. Desværre måtte NYKREDIT ikke selv deltage grundet Covid-19 restriktioner, hverken i matchen eller til middagen lørdag aften på El Olivo. Alle de dygtige vindere, både klubmestre og månedsvindere blev fejret på behørig vis. Årets Golfer for både damer og herrer blev ligeledes fejret. Det blev et anderledes klubmesterskab i år. Der blev kun spillet over en dag, da der kun stillede 56 spillere til start. 1.start var kl. 09:20, og derefter gik man ud med 10 minutters mellemrum. Der blev spillet i 2 rækker, en A-række og en B-række. Alle spillede stableford, og matchledelsen konverterede scorekortene om til antal slag derefter. Lørdagen blev brugt til at udregne resultatet og finde vinderne. Der blev i år kun kåret 1 dame og 1 herre klubmester. I månedsmatchen var der 4 præmier i A-rækken og 4 præmier i B-rækker. Og det blev til følgende resultat.

Klubmester damer: Lisbeth Kristensen bruttoscore 92 Klubmester herrer: Flemming Jørgensen bruttoscore 90 Der skulle matematik til, før herrernes vinder var fundet; 3 havde nemlig brutto 90, sidste 9 var scoren 43 de sidste 6 var scoren 30 for de 2 spillere og 27 for Flemming Jørgensen A-rækken 1.præmie Peer Falkenberg 35p, 2.præmie Poul Christensen 34p, 3.præmie John Sørensen 33p, 4.præmie Claus Rasmussen 32p. B-rækken 1.præmie Marc Damgaard 34p, 2.præmie Ingrid Breitung 34p, 3.præmie Niels Mathiesen 31p, 4.præmie Annette Rosengren 29p. Efter winner speach fra Flemming Jørgensen samt Lisbeth Kristensen skulle ÅRETS GOLFER 2020 også fejres. ÅRETS GOLFER 2020 var i år også sponseret af NYKREDIT. Årets Golfer 2020 DAMER: Marianne Agger 122 point Årets Golfer 2020 Herrer: Lars Hansen 122 point. Endnu engang en stor tak til NYKREDIT for deres samarbejde og velvillighed til at sponsere vores klub, så det blev muligt at afholde et klubmesterskab. Næste match afholdes på Los Naranjos fredag den 13. november. Bestyrelsen.

Har man lyst, at deltage i en skandinavisk tirsdags-match, er man velkommen til, at sende en mail til tove@laurogolf.com senest lørdag kl. 12.00 med navn, hcp. golfnr samt om man ønsker buggy. På gensyn på Lauro Golf Resort. Lisbet Kristensen og Tove Pedersen.

LA DANESA NOVEMBER 2020 49


K

L

U

B

B

E

R

&

F

O

R

E

N

I

N

G

E

R

Følg med i, hvad der sker i klubben, på vores hjemmeside: www.clubdanes.dk

Club Danés, Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas km. 2,2, 29650 Mijas Costa. Mail clubdanes@gmail.com - website www.clubdanes.dk. Tlf. og fax: 952 472 880 Mobil: 635 292 602. Skype: danskspansksamvirke Restaurant Casa Danesa: Tlf. 952 47 51 51 e-mail: restaurant@casadanesa.dk.

er Kalendr

Formanden har ordet: Søndag den 4. oktober afholdt vi vores udsatte generalforsamling fra 14. april. Ca. 50 medlemmer var mødt op. Det synes vi var et rigtigt flot fremmøde. Det var en noget forsinket generalforsamling, men vi ved jo alle årsagen til, at den blev udsat. Mogens Bütow ønskede desværre ikke at stille op til bestyrelsen igen. Lige så langt jeg kan huske tilbage, har Mogens siddet i bestyrelsen, altid frisk til at give en hjælpende hånd, og han er kommet med mange gode idéer gennem årene. Vi kommer til at savne dig, gamle dreng. Referatet fra generalforsamlingen, bestyrelsens beretning og vores nye bestyrelse findes på vores hjemmeside clubdanes.dk Generalforsamlingen sluttede med, at Thomas serverede Kims verdensberømte fiskefrikadeller. En dejlig dag selv om man ikke altid er enig. På vores sidste bestyrelsesmøde besluttede vi, at som situationen er i dag, og sikkert den samme den første søndag i advent, den 29. november, at aflyse vores juletræsfest – en beslutning som vi beklager meget, men som vi tror, der er forståelse for. Måske kan vi arrangere en stor fastelavnsfest i det nye år. De bedste hilsner Bent Flindt.

be Novem ns Aften te r o M . 0 1 aften m il 16. F isering 21. Fern drag re o 24. F

MORTENS AFTEN Også i år vil der være et Mortens Aften arrangement i restaurationen den 10. november kl 18.30. Mere information hos Thomas. FILMAFTEN Mandag d. 16. november kl 19.45 viser vi den film, som Danmark valgte at indstille til Oscaruddelingen i 2020: Ser du månen, Daniel. Filmen er baseret på Puk Damsgårds roman om den danske fotograf Daniel Rye, der sad som gidsel i 398 dage hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien. Som vanligt tilbyder Thomas en ’filmmenu’ før filmen, hvor vi spiser fra kl 19.00. Tilmelding senest lørdag d. 14. november nødvendig. FERNISERING Lørdag d. 21. november inviterer vi til fernisering med ArtByBettina fra kl. 12.30 – 16.00. Udstillingen, som kan ses frem til 16. januar, består af både originale malerier & Limited Edition kunstprints. Se også websiden: www.artbybettina.com Bettina er født i Danmark, men har været udenlandsdansker hele sit voksenliv. Hun har boet i Spanien siden 1999, hvor hun har sit atelier i Fuengirola.. Udover en hyggelig snak med Bettina byder vi på et glas Cava og lidt snacks. FOREDRAG Tirsdag d. 24. november kl 11.00 vil David Kopel fortælle om sit brug af cannabis. David Kopel er

ASOCIACIÓN PARA TODOS Asociacion Paratodos Formand: Eigil Rasmussen tlf. 670659931 Kasserer: Lena Schou         Tlf. 610758644 Kommende aktiviteter: 31/10 kl. 19.00 månedsfest på Rest. Aquavit i Los Boliches Menu: Rejecocktail, helstegt oksemørbrad og dessert

10/11: Mortens aften. 4/12 :   Julefrokost I Casa Danesa kl.13.00. Søndagsmøde: Para Todos holder møde hver søndag på Rest. Tapeo Los Boliches lige før Rest. Aquavit og Holger Danske fra kl. 14.00- kl. 15.00 hvor man kan træffe medlemmer af bestyrelsen. www.paratodos.dk

Gør din tilværelse i Spanien nemmere!

Få dit personlige visitkort Besøg Norrbom Marketing i Centro Idea - tlf 952 58 15 53

47 år, diagnosticeret PPMS (Primær Progressiv Multipel Sclerose) i 2015, men har brugt cannabis siden 1990. Han fortæller lidt om sin egen historie og især om cannabis, hvad er CBD og hvad er THC osv, og hvorfor det er godt for os. Han har fået lægeordineret cannabis siden 2017 og har indtil sin sygdom spillet ishockey på topplan. Foredraget forventes at vare omkring en times tid, og der vil være god mulighed for at stille spørgsmål. Pris for at høre foredraget: € 5. Da en del af os tilhørere sikkert får lyst til at spise en let frokost bagefter for at diskutere, hvad vi har hørt, tilbyder vi foredrag plus grøntsagstærte for € 10. Tilmelding af hensyn til planlægning nødvendig til Thomas eller på kontoret. BRIDGEKLUBBEN Vi spiller bridge hver mandag og onsdag. Mødetid senest 14.45. Gæster er velkomne. Til- og framelding skal ske senest dagen før hos Jan Werum på 951 260 416 eller på mail: jw@werum.dk Gebyr for medlemmer er 4.00 € og for gæster 5.00 €. - og, utroligt men sandt, husk også allerede nu at reservere lørdag d. 21. november til før-juleturneringen, hvor vi som vanligt efter turneringen hygger os med juleand, flæskesteg og ris a la mande. Tilmelding til Gurdun Lund-Andersen, gudrunluna@hotmail.com eller via opslag i klubben. Vores aktiviteter kan følges på hjemmesiden: http://www.clubdanes.dk/bridgeklubben/

DEN DANSKE KIRKE ØST FOR MALAGA Desværre kommer vi ikke til – på grund af Corona pandemien – at åbne vores kirke med den traditionelle høstgudstjeneste på tærskepladsen EL CHERVAL i starten af November – sådan som vi plejer DSUK (Danske Sømands- og Udlandskirker) ønsker ikke at åbne kirken før først i det nye år 2021. Begrundelsen er, at langt de fleste ”trækfugle” har meldt ud, at de først kommer til Costa Del Sol i januar 2021 på grund af Coronapandemien. Vi beklager meget. Vi ville ellers gerne være rejst til Spanien i begyndelsen af december for at holde Jule- og nytårsgudstjeneste for Jer, som er dernede, men desværre kunne dette ikke lade sig gøre. Vi glæder os meget til at åbne kirken med den første gudstjeneste, lørdag d. 9 Januar 2021 kl. 13.00 i LUX MUNDI I Torre Del Mar. I kan se kirkens arrangementer i det nye år på kirkens hjemmeside www.dsuk-spanien.dk

50 LA DANESA NOVEMBER 2020


DET SKER I MARGRETHEKIRKEN - NOVEMBER 2020 MARGRETHEKIRKEN Avda. De Dinamarca 2 & Calle Ciprés 22, Las Lagunas, Mijas Costa Tlf. 952 587 481 Website: www.margrethekirken.com Kontoret er åbent: tirsdag, torsdag og fredag kl. 10-12 samt onsdag kl. 15-17, hvor der også er café i kirken Den danske præst: Iben Merete Gabriel Snell Edif. Andromeda II c/Maestra Aspiazu 10 – 2A 29640 Fuengirola Tlf. 952 460 495/mobil: 661 001 998 Email: margrethekirken@margrethekirken.com Årskontingentet på 70 € kan indbetales i kirken eller på vores konto i Cajamar: (IBAN ES87) 3058 0860 7927 2000 6999 (Swift: CCRIES2A)

Pia Bruun tager på en byvandring i digterens fodspor. Vi mødes kl. 10.00 ved Jose Maria Córdobas fine bronzeskulptur af. H.C. Andersen. Herfra går turen forbi stedet, hvor digterens hotel lå. Vi skal høre om Alamedaen og den gamle bodega, La Casa del Guarda, og vi skal også besøge den Engelske Kirkegård, som H. C. Andersen holdt meget af. På kirkegården får vi en rundvisning og hører historier om de mest kendte gravsteder og om en af datidens specielle gravskikke. Der er plads til 20 personer på byvandringen. Pris for deltagelse er 15 € for medlemmer af Margrethekirken og 18 € for ikke-medlemmer. Tilmelding senest 9. november til margrethekirken@margrethekirken.com Tirsdagsaften med fællesspisning i Solkystens Ungdomshus den 17. november kl. 19.00 Læs mere på facebook eller kontakt Ane Carlsen på tlf. +45 13 33 53

Tirsdagsaften med fællesspisning i Solkystens Ungdomshus tirsdag den 3. november kl. 19.00 Læs mere på facebook om arrangementet eller kontakt Ane Carlsen på tlf. +45 13 33 53 Filmklub café torsdag den 12. november kl. 19.00 Vi ser den sydkoreanske film ”Forår, sommer, efterår, vinter og forår”. Nærmere omtale findes i kirkebladet. På sporet af H.C. Andersens Málaga tirsdag den 17. november kl. 10.00 I 1862 besøgte digteren H. C. Andersen Málaga. Han forelskede sig dybt i byen og skrev begejstret hjem om, hvor dejligt der var. Mange år er gået siden hans ophold hernede, men vi vil genoplive de gode gamle dage, når vi sammen med

Koncert med sangduoen Reg and Andreas fredag den 4. december kl. 20.00 I februar holdt den canadiske sanger Reg Downey og den danske pianist og sanger Andreas Flensted-Jensen koncert i Margrethekirken. Duoen vakte en sådan begejstring, at vi fik lyst til også at høre dem til jul. Nu kommer de herned igen, med et program fuld af julestemning! Entre koster 20 € og inkluderer 2 stk. smørrebrød og en drink. Billetter bestilles på tlf. 952 587 481 / margrethekirken@margrethekirken.com. Nu åbner vi for tilmelding til juleaftensmiddag tirsdag den 24. december kl. 19.00 Traditionen tro holder vi juleaften med dansk julemiddag og juletræ. I år er der er plads til max. 25 gæster, og prisen er 50 € for medlemmer af Margrethekirken og 60 € for ikkemedlemmer. Medlemmer har fortrinsret. Tilmelding senest fredag den 4. december på margrethekirken@margrethekirken.com

Gudstjenester Søndag 1/11 kl. 11.00: Alle Helgens Dag. Iben Snell Søndag 8/11 kl. 11.00: 22. søndag efter trinitatis. Kirsten Ejstrup Søndag 15/11 kl. 11.00: 23. søndag efter trinitatis. Iben Snell Søndag 22/11 kl. 11.00: Sidste søndag i kirkeåret. Iben Snell Søndag 29/11 kl. 11.00: 1. søndag i advent. Iben Snell

Arrangementer

tionelle adventsarrangement en time frem, så vi kan nå at nyde det gode vejr i vores dejlige patio. Udover sang og hygge, byder eftermiddagen også på salg af julelækkerier m.m. Entré med sanghæfte koster 5 €. Tilmelding senest mandag den 23. november til margrethekirken@margrethekirken.com

Koncert med sangerinden Laura Elen torsdag den 19. november kl. 19.00 En aften med en vidunderlig sangerinde, der er kendt på hele Solkysten. Laura Elin er klassisk uddannet i Wales, men hendes repertoire spænder meget vidt. Aftenen vil byde på musicalsange og evergreens. Entré koster 15 €. Billetter bestilles på margrethekirken@margrethekirken.com / tlf. 952 587 481 Litteraturkreds i præsteboligen onsdag den 25. november kl. 10.00 På programmet står Della Owens: ”Hvor flodkrebsene synger”.

EFTERLYSNING: VI SØGER LUCIAPIGER OG DRENGE TIL LUCIAOPTOG Julen nærmer sig, og vi søger piger og drenge til årets Luciaoptog ved vores ”Syng Julen Ind” arrangement fredag den 27. november. Kontakt venligst Iben tlf. 661 001 998/ margrethekirken@margrethekirken.com, hvis du har børn, der har lyst til at deltage. Vi øver i kirken lørdag formiddag den 14. og 21. november kl. 11.

”Syng Julen Ind” fredag den 27. november kl. 16.00 Julesang og julehygge hører det sene efterår til, hernede på Solkysten. Vi har rykket vores tradi-

AFLYSNING: I kirkebladet er der annonceret to aftener i november med Christen Væver. De er desværre begge aflyst.

LA DANESA NOVEMBER 2020 51


H

E

L

S

E

S

U

N

D

H

E

D

Åndedrætsbesvær og hoste

Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop. Vi er alle trætte af Corona, men det lader ikke til at Coronaen er trætte af os. I skrivende stund stiger smittetallet overalt. Det medfører en masse sorg, både hos de sygdomsramte, men også hos andre mennesker, hvor lockdown rammer både følelsesmæssigt og økonomisk, med alle de mange foranstaltninger, der ordineres for at holde smitten så lavt som muligt. Det skaber smerte og stor lidelse. Selvmordstallene er på vej op, og mange rammes af depression og dårlige nerver parallelt med den truende økonomi og usikre tro på den politiske situation. Sorg og lunger er ofte en bagvedliggende årsag til luftvejsproblemer. Lungerne er de mest sårbare organer, vi har, også pga. af de mange giftstoffer vi omgiver os med. Desuden er det nu årstiden med de erfaringsmæssige forskel-

lige angreb af både virus og bakterier, som ofte sætter sig på lungerne. Det kan f.eks. være med slemme hosteangreb, ofte med gispen efter vejret og kortåndethed. Derfor er det godt at være opmærksom på, at tage vare på din lungefunktion i de kommende måneder. En god og ubesværet vejrtrækning er livsvigtig og gør livet lettere og er med til at holde os sunde selvom vi ikke tænker over vejrtrækning i hverdagen. 90-97% af den ilt vi indånder, bruges til mitochondriernes (cellernes kraftværk) til dannelse af ATP (adenosintrifosfat), der er den energi, der skal bruges til mange processer i kroppen. Allerede fra 20 års alderen nedsættes lungefunktionen. En voksen person trækker vejret gennemsnitlig mellem 15 – 20 gange i minuttet. Det bliver til ca. 22.000 - 30.000 gange i døgnet. Hvis vi ikke trækker vejret, går hjer-

DentaDanés clínica dental

Nete G. Larsen Martin Lazenby Vi taler skandinavisk, engelsk, tysk og spansk. Ring venligst mellem 10.00 – 17.00 (mandag – fredag) for tidsbestilling.

Tlf./fax: 952 52 9666 www.dentadanes.com Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

52 LA DANESA NOVEMBER 2020

tet i stå. Når du trækker vejret, bliver ilten taget ind gennem lungerne og transporteret til blodet. Ved udånding udskilles den største mængde syre kuldioxid, som er et affaldsstof, tilbage til lungerne og ledes ud af kroppen med udåndingsluften. Ved gode lunger, rigelig motion og ilt sker det uden problemer, men mangler du ilt pga. dårlig vejrtrækning, bliver det til en belastning af de øvrige udskillelsesveje. Hoste er ofte et overset symptom. Et dansk studie viser, at 4% af den voksne befolkning lider af hoste. Dvs. at de har hostet i mindst 4 uger eller ofte mere. Mange med hoste tager det bare som en del af deres hverdag og reagerer ikke på det. Somme tider er hosten ledsaget af pibende vejretrækning og/eller ophobning af slim. Det er ikke normalt. Årsagen til hosten kan være mange. F.eks. astma, bronkitis, bihulebetændelse, allergi m.m. Har du sådanne vedvarende problemer, må du gå til lægen og få hjælp, men der er også mange ting, du selv kan gøre. Kosten. Kost og ernæring er vigtig for at holde lungerne sunde. Vi kan spise mad, der er godt for lungerne, så vi på måde hjælper til en god lungefunktion og til at kunne trække vejret frit. Undgå for meget syredannende mad som f.eks. kød, sukker, kaffe og andre koffeinholdige drikke. Udgå at spise færdiglavet og pakket mad. Lav selv din mad. Det be-

høver ikke at tage lang tid, hvis maden tilberedes med omtanke. Hold dig fra dåsemad og dåsedrikke. Udeluk fuldstændig alle former for energidrikke og andre drikke med kunstige sødemidler. Spis gerne 5 måltider dagligt i form af 2 større og 3 mindre. Til de små mellemmåltider er det en god ide at holde dig til nødder, grønsager, evt. mager yoghurt. Spar på mælkeprodukterne derunder også fede oste, cremede desserter, chokolade, hvidt brød og pasta. Sørg for at få friske, allerhelst økologiske grønsager hver dag f.eks. gulerødder, kål, agurk. Lav nogle gode salater, gerne iblandet gode krydderier og hvor du bruger citronsaft i dressingen i stedet for balsamico. Brug gerne en god kvalitet olivenolie. Drik også en masse rå safter. Drik dem langsomt i små slurke, nærmest tyg dem. Spis rigeligt af årstidens frugter, gerne citrusfrugter, der er rige på C-vitaminer. De kan medvirke til at forebygge hoste og slim. Spis godt med bær især blåbær. Der regnes med at ca. 600 gram frugt om dagen er godt. Suppler gerne med tørrede frugter. Det anbefales af eksperter at ca. 40 – 45% af dine kalorier til en lungediæt, overvejende skal komme fra gode kulhydrater. Sørg for at dine kulhydrater stammer fra sunde fødevarer f.eks. brune ris, Quinoa, majs, boghvede, hele kerner samt forskellige nødder og frø. Hørfrø tages evt. i form hørfrøolie.


Vi er der, når du har brug for os! • Hjemmepleje

• Hjælp til medicin

• Tryghedsopkald • Personlig pleje

FÅ SPANSKE NYHEDER PÅ DANSK! Gratis og direkte på email til dig hver onsdag og fredag.

Tilmeld dig på www.ladanesa.com

• Sårpleje

Jette Dohm Kristiansen

Dania Care

info@daniacare.es • www.daniacare.es

Tlf.: +34 622 590 162

Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tandlæge Sacha Miller-Wojtan Dansk tandlæge Helene Alseth-Alvarado Norsk tandlæge Ottilia Ericson Svensk tandlæge

Dansk læge Dr. Henrik Reinhard MD, DMsc

Konsultation i Marbella og Fuengirola Klinikken har MR, CT, ultralyd og endoskopi

• 952 660 944 • CENTRO IDEA CTRA. DE MIJAS • KM 3,6

NY ADRESSE

Tidsbestilling for konsultation: info@doctorreinhard.es www.doctorreinhard.es Tlf/Whatsapp: +34 670 674 246

• Usynlig tandregulering • Blegning på klinikken/hjemme

• Almen tandbehandling • Æstetisk tandbehandling • Implantologi

Elviria

Alhaurín el Grande

Fuengirola 952 58 35 95

952 83 42 63 Centro Comercial Elviria

C/Lope de Vega 2 Los Boliches

952 49 93 66 Avenida. Gerald Brenan 37-2D

www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com

SOL EYES KLINIKKEN ER ÅBEN IGEN! I løbet af efteråret begynder vi på Sol Eyes så småt at gå tilbage til vores normale aktiviteter. På grund af den usædvanelige tid vi lever i, kan vi desværre ikke love fuld adgang til alle vores tjenester, men vi arbejder hen mod det med en positiv indstilling og håb i hjertet.

52-53

PÅ KLINIKKEN I NOVEMBER DR. ANTONIO SOLER

Øjenkirurg og Nethindespecialist

BO ROSENKILDE

DANSKERNES LÆGE PÅ COSTA DEL SOL SPECIALIST I ALMEN MEDICIN & KIRURGI

SANNA GARCIA PÉREZ

Fysioterapeut

Alm. konsultation - 50 € Kirurgisk konsultation - 75 € Clínica Santa Elena Urbanización Los Álamos C/Sardinero • 29620 Torremolinos Tlf: +34 952 47 52 49 • brg@dadlnet.dk www.docrosenkilde.com

Med. Col. nr. 2909380 Spansk, dansk, norsk og svensk autoriseret speciallæge

Check vores aktuelle åbningstider og bestil tid per telefon +34 952 470 073 Eller på Internettet: timma.fi/soleyesfuengirola info@soleyes.es www.soleyes.es

LA DANESA NOVEMBER 2020 53


H

E

L

S

E

S

U

N

D

H

E

D

Åndedrætsbesvær og hoste Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Fede fisk renser lungerne og har en god effekt på både lunger og åndedrætssystem. Æg og bælgfrugter er gode proteinkilder. Suppler din kost med vand af god kvalitet. Det er vigtigt. Alt for mange mennesker drikker slet ikke rent vand. Sørg for mindst 6 glas vand, der ikke er blandet med noget andet. Det styrker og renser luftvejene. Spar på saltet og brug evt. en velsmagende god urtesalt. Salt binder væsken og kan overbelaste dine lunger, der så får svært ved at få ilt nok og således medvirke til dårligt blodomløb. Kosttilskud Sørg som altid for et godt og let optageligt multivitamin/mineralprodukt. Tilføj dertil ekstra B vitaminer i et samlet kompleks der indeholder rimelige gode doser. Suppler med ekstra C-vitaminer gerne med bioflavonoider. Ekstra tilskud af zink kan være en god ide. Selen kan også tages med god effekt.

Magnesiumtilskud kan også være en hjælp. Ekstra A vitaminer er gode for dine slimhinder D vitamin er god for lungefunktionen, derfor sørg for at dit D vitamin i blodet er tilstrækkeligt. Omega 3 fedtsyrer er især vigtige til din lungefunktion. Fås både i flydende eller kapselform også til veganer og vegetarer. N- Acetyl- Cysteine også kaldet NAC er et kosttilskud, der sikkert og effektivt har vist sig, at kunne nedsætte hostefrekvensen og lette åndedrætsbesvær. NAC er en molekylær variant af cysteine. Af eksperter bliver NAC anset for at være mere stabil og effektiv end selve aminosyren cysteine. NAC er slimløsnende og også god til kronisk bronkitis, astma og cystisk fibrose, emfysem og andre lidelser i luftvejene. Der er lavet mange undersøgelser, der viser NACs effektivitet. Den er patenterbar. Det er måske en af grundene til, at den er blevet mere kendt end selve cysteinen. Det menes, at mange ældre og kronisk syge ofte kan have stor udbytte af denne aminosyre. Kan være meget gavnligt til diabe-

BIOSYM OmniQ10 OmniVital Magnesium gælder 15% - Tilbuddet Køb nu og spar haves! er lag så længe 1.11 - 30.11.2020

-15%

Magnesium +300 indeholder 300 mg magnesium. Magnesium påvirker aktiviteten af flere end 300 enzymer i kroppen. OmniVital indeholder en kombination af fire veldokumenterede adaptogener: russisk rod, astragalus, schisandra og rosenrod. OmniQ10 Energy indeholder hele 100 mg coenzym Q10 per kapsel.

Los Boliches

Marbella - Elviria

Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Daglig åbent 10-20 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 667 087

Centro Comercial Pino Golf, Ctra. de Cadiz Km192, Local 16 E-29604 Marbella(Elviria) Daglig åbent 10-18 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 850 094

Få leveret dine varer lige til døren bestil online på www.annisvitalshop.com 54 LA DANESA NOVEMBER 2020

tikere, men bør kun tages i moderate doser. Kan Jang er navnet på et produkt, der indeholder 2 urter Andrographis paniculata og Eleuthrococcus senticosus også kendt som Russiskrod også kaldet Sibirsk ginseng. Andrographis er et gammel velkendt middel mod forkølelse og til at lette inflammation i luftvejene, men også til at lette en hoste både i akutte tilfælde og til dem, der lider af kronisk hoste. Russisk rod er kendt for at være immunstimulerende, fremme udholdenhed og modstandskraft. Forbedrer både den mentale og fysiske ydeevne, og giver en god energi og modvirker stress. Den må gerne tages over længere tid. Reishi er en svamp, der menes at være immunstimulerende og især god til folk med kronisk bronkitis, hoste, forskellige vira og en lang række andre lidelser. Reishi menes at være sikker at tage over længere perioder, men dog er der en mulighed for at udvikle en allergi overfor Reishi, hvis du bruger den i mere en 3-6 måneder. Det kan måske derfor være en ide at tage en pause, og så starte igen, hvis du føler, den gør dig godt. Tips Sørg for at få masser af frisk luft. Hav- og bjergluft kan udrette mirakler. Bor du ved havet så sørg for at indånde den friske havluft dagligt. Eller nyd bjergluften hvis den er tættere på. Det kan være en rigtig god ide at lære åndedrætsøvelser hos en terapeut, der er uddannet i åndedrætsteknikken.

Vores hud kaldes for vore andre lunger. Vær derfor opmærksom på at undgå synetiske stoffer og brug i stedet for, til din beklædning, naturlige stoffer som bomuld, bambus, silke osv. Én af de første clairvoyante jeg besøgte som ung, startede med at sige til mig, at jeg aldrig måtte gå i syntetisk tøj. Dengang forstod jeg ikke årsagen, først senere kunne jeg forstå det. Jeg havde nemlig som ung en sart lungefunktion. Det er vigtigt, at alle hudens porrer kan ånde. Vi lever i et varmt land og derfor bruger mange antiperspiranter. De forhindrer porrerne i at komme af med giftstofferne. Brug i stedet kun naturlige deodoranter uden aluminium. Nogle terapeuter hævder, at hvis du ikke kan spise eller drikke det, bør du ikke komme det på din hud, der er semipermeabel. Brug af og til en god tørbørstning af hele kroppen. Det hjælper med til med, at porerne lettere kan ånde. Det er ideelt at trække vejret ind gennem næsen, her filtreres og opvarmes luften, og så ånde ud gennem munden. Blød motion som f.eks. yoga, Tai Chi eller lignende kan styrke lungefunktion. Der findes i nogle byer specielle motionsgrupper for en bedre lungefunktion. Når du går derhjemme så syng og dans alt, hvad du kan holde til. Det bringer liv og glæde til både krop og psyke. Måske kan du ikke holde til så meget i begyndelsen, men holder du ud, kan du i løbet af kort tid mærke, at udholdenheden bliver større og større.


Permanent makeup 20 år med permanent makeup! Jeg har arbejdet med permanent makeup på kysten i 20 år og giver derfor 20% rabat på ny permanent makeup samt opfyldninger på tidligere udført arbejde hos mig. Tilbudet gælder i resten af 2020

t Tilbudeter i fortsæatf 2020 resten

20%

RABAT En permanent makeup kan skabe symmetri i dit ansigt. Uanset om du ønsker at få markeret læbernes linje eller fremhæve farven i læberne, opnå kontur på brynene eller markere vippelinjen med "eyeliner".

ÅRETS JULEGAVEIDÉ

Spar tid foran spejlet - og få de bryn, den vippekant eller de læber, du altid har drømt om. Gratis konsultation.

Giv et gavekort på en behandling til den du har kær. Kontakt Nana og få gode råd til den bedste julegave!

NANA NORRBOM Tlf. 610 716 048 UNIOPTICA • Avda. Jesús Santos Reín 15 29640 Fuengirola


R

U

B

R

I

K

A

N

N

O

N

C

E

R

GRATIS Rubrikannoncer

Kommercielle annoncer koster 0,60 euros pr. ord og kan bestilles og betales på www.ladanesa.com eller på vort kontor i Centro Idea, Mijas. Husk at deadline for indrykning af rubrikannoncer er den 15. hver måned.

MAX. 50 ORD - modtages kun pr. e-mail. Boligannoncer er ikke gratis og skal bestilles og betales på www.ladanesa.com. Rubrikannoncerne er gratis for privatpersoner, der ønsker at sælge fx en cykel, finde en rejsekammerat eller sælge en sofa. Bestil annoncen ved at sende en mail til info@ladanesa.com - og vi sætter den i magasinet og på www.ladanesa.com, den 1. i måneden - samme dag som magasinet udkommer. GRATIS ANNONCER MODTAGES KUN PR. E-MAIL OG MÅ MAKSIMUM VÆRE PÅ 50 ORD.

Dygtig spansk håndværker udfører alt indenfor: Badeværelse, køkken, maling, havearbejde og vedligeholdelse. Ring 696 28 01 52 Elcykler og tagboks 2 elcykler - 1 herre og 1 dame - sælges for 400€ pr. cykel. Fremstår som nye, begge har kun kørt 100 km. (Nypris 1000€/stk). Tagboks fra Norauto sælges for 40€. Passer til alle typer tagstænger. Kan afhentes i Mijas Costa. Tlf.: 0045 42281251” 7-personers Opel Zafira Årgang 2006, km 145.000. Diesel. 1,9 Tdci. Meget fin stand. Ny ITV og serviceret. Pris 3.250€. Tlf 608180900

Sælges Mercedes A160 årg 2010. Kun kørt 57000 km. Benzin. Aut. gear. 3.900 Euro. Tlf 620 617 168

Skal vi sælge din bolig på Costa del Sol? Vi søger boliger til salg i alle prisklasser. Lejligheder, Rækkehuse, Villaer og Landhuse. Kontakt Lotte Kristiansen på lotte@bolig-udland.dk eller på telefon 678 01 94 37. www.bolig-udland.dk - Costa del Sol Specialisten

Alt i fin stand Ryg Golfbag med køller - til mænd €  100 Golfbag på hjul med køller - til mænd €  110                 Rollator (nypris 250€ brugt 1 måned) €  150 Snekæder Supermagic 10 mm - (nypris 1300 dkr brugt 1 gang) €  100 Plæneklipper mærket TORO € 50 Mobil 696 543 545

Bliv ambassadør for bolig-udland.dk Vi søger boliger til salg og udlejning i alle prisklasser og søger dig  der har et godt netværk på Costa Del Sol. Kan du hjælpe os med kontakten til sælgere/udlejere, så klarer vi resten. Kontakt Christian Boesen på christian@bolig-udland.dk eller på telefon 609 977 262. www.bolig-udland.dk - Costa del Sol Specialisten

Ungkarlebolig ledig Velegnet til enlig herre. 700€ for tre måneders ophold. Inkl. el + vand + gas + sengetøj + håndklæder + tøjvask. Torrequebrada Costa, Benalmádena. Tlf. 952 56 69 49. Bedst kl. 16

Oprydning Frisk fyr henter gerne ting, som De ikke har brug for og ikke nænner at smide ud, også store ting. Jørn. Tlf.: 600 760 123 eller 952 471 612 Faguddannet dansk maler Per Leonhard Hansen - 30 år på kysten! Godt og reelt malerarbejde udføres. Ring for tilbud! Tlf.: 607 52 02 57 Sælges - 40´ Loewe fladskærm Nypris 2.999,00 euro. Fra 2008. Til salg - 100,00 euros ved afhentning. Kontakt. kirkemann.ole@gmail.com. Tlf. 952 470477. Mobil 696363768

Smid ikke det ud, du ikke længere har brug for! Vi kommer gratis og henter alt det, du ikke vil have. På den måde hjælper du os med at hjælpe andre mennesker i nød. På forhånd tak! El Camino Cristiano. For afhentning ring til Alex: 643 152 184. For mere information: 693 827 782

El-arbejde udføres V/ Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com

Klargøring og rengøring af ferieboliger samt opsyn af boliger. Christensen Service, Belinda 670908811 belindachristensen@ymail.com

Aircon, varmepumper og poolheating Sælges og installeres. V/Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf.: +34 600 409 484 E-post: jespex@gmail.com

Køb og salg af biler Professionel hjælp ydes i forbindelse med køb og salg af bil. Henv. Bjarne Damgaard tlf. 605 352 700 bjarnedlarsen@gmail.com

Dansk handymand søges Til arbejde i hus og have i Torrequebrada, Benalmádena Costa. 20 - 25€ i timen. Tlf. 952 56 69 49. Bedst kl. 16

Sælges 2 stk smukt indrammede plakater fra Karen Blixen Museet sælges for 45 euro pr stk Telf 004522168335 Støttegruppe for cancerpatienter Vi mødes kl. 17 hver sidste fredag i måneden bagest i cafeteriet på Costa del Sol-hospitalet i Marbella. Vi taler engelsk og alle er velkomne.

Bliv medlem af “Margrethekirkens Venner”

• Juridisk- og skatteassistance • Til og fraflytning Spanien SPANSK EKSPERTISE PÅ DIT EGET SPROG

Tlf: (+34) 951 910 649 Mobil: (+34) 647 911 302 Avda. Ramón y Cajal 2, 3º E y F, 29640 Fuengirola www.gron-andersen.es info@gron-andersen.es

Skandinavisk gruppe for forældre med autistiske børn. Det er gratis at være med. Vi mødes i Marbella-området. Kontakt Anna på Zamc@mac.com. Vi ses! Professionelt rengøringsfirma tilbyder Rengøring i private hjem, butikker, kontorer og boligkomplekser. Ring til Servicios al Edificio for nærmere information på +34 622 647 663 Indbygningsovn fra AEG.Super fin stand. Kun 75,- euro. Kontakt 610 716 048

Lena Grøn & Heidi Andersen

56 LA DANESA NOVEMBER 2020

TP-Multiservice Hjælp til pool, SPA, have, ombygning. Jeg løser alle opgaver. Ring Thomas på 654 901 486 (dansk, spansk, engelsk) for uforpligtende tilbud.

- og støt dermed vor danske kirke! Medlemskab koster 60 Euro. Indmeldelse efter gudstjenester i Margrethekirken. Eller henvendelse til kasserer Kent Pedersen tlf: 627 780 467 Mail: fam.kentpedersen@gmail.com


IS CLINICAL ansigtsbehandlinger Is Clinical-serien er udviklet af hudlæger som specialiserer sig i solskader, ældning af huden og hudproblemer. Produkterne som jeg behandler med er dermaceuticals og har derfor en meget større effekt på huden end almindelige hudplejeprodukter. Jeg tilbyder 3 forskellige ansigtsbehandlinger fra serien:

The Basic • Enzyme treatment Fire & Ice – Red carpet treatment. Alle 3 behandlinger omfatter dybderens og ansigtsmassage. For at bevare en sund og smuk hud i balance anbefales en ansigtsbehandling hver 4-5 uge, da hudens egen regeneration af cellerne foregår hver 28-35 dag alt efter alder.

Microneedling Microneedling er en sikker og effektiv hudterapeutisk behandling af huden med små sterile micronåle. Behandlingen er smertefri og der er ingen ophelingstid bagefter. Derfor egner den sig godt hele året rundt. Hudens egen collagenproduktion aktiveres, hudoverfladen blødgøres og porene bliver mindre og helt rene og renset af behandlingen.

Behandlingen er god til hud med : Rynker • Ar • Åbne porer • Acne ar • Hyperpigmentering. Der opnås et godt resultat på en behandling, men en kur med 3 behandlinger fordelt på 6 uger giver en langvarig forandrende effekt.

Plasma Pen Plasma Pen er til behandling af de lokale rynker i ansigtet, som læberynker, bekymringsrynken, kragetæer ved øjne etc. Behandlingen udføres i lokalbedøvelse med creme og heling af hudoverfladen varer 3-5 dage. En micronål i maskinen skaber en ionisering på hudoverfladen, hvorefter huden strammer sig op og rynkedybden mindskes. Konsultation før behandling er obligatorisk og gratis.

IS CLINICAL kemisk peeling Kemisk peeling er en sikker og meget effektiv behandling til dig der ønsker en total hudfornyelse af hele ansigtet og halshuden. Halsen er altid en udfordring i ældningsprocessen og svær at behandle. Denne peeling arbejder dybt i epidermis og derfor opnår man store resultater både hvad angår rynker, ar og specielt pigmentforandringer.

Med denne fantastisk effektive peeling kan man nu endelig opnå et godt resultat.

Før

Efter

Behandlingen findes i to typer, fase 1 som er den lidt mildere type 8% og som ikke giver afskalning bagefter, derfor kan man gå ud med det samme. Fase 2 som er 14% regenerer meget mere, der vil de fleste opleve en afskalning af huden i dagene efter. Disse to behandlinger anbefales udført i efterårs- og vintermånederne hvor der ikke solbades lige bagefter. Konsultation før er obligatorisk og gratis.

...mere end 25 års erfaring! Før

Efter

ÅRETS JULEGAVEIDÉ Giv et gavekort på en behandling til den du har kær. Kontakt Nana og få gode råd til den bedste julegave!

NANA NORRBOM Tlf. 610 716 048 UNIOPTICA • Avda. Jesús Santos Reín 15 29640 Fuengirola


Annoncørregister

Her finder du nemt og hurtigt de telefonnumre, du har brug for... Advokater & Rådgivning Advokat Elizabeth Dover Petersen +34 952 66 12 00 Advokatkontor Ana María Navarrete +34 952 58 57 21 Advokatkontoret.es +34 951 23 90 05 De Cotta Law + 34 952 527 014 Kurt Tofterup +34 952 47 95 63 Mona Davidsen +34 952 83 83 14 Ret & Råd Advokaterne +45 70 20 70 83 Zafo Law +34 951 24 06 00 Grøn & Andersen +34 951 910 649 Aircondition, Solvarme & Vand Dancon +34 952 46 54 55 Auktioner, Antikviteter, Gallerier & Udstillinger Galería Krabbe +34 952 53 42 14 Bank & Investering Binck Bank +34 951 56 56 56 Nykredit +34 952 90 51 50 Bilforhandlere & Værksted Kolos +34 952 46 02 29 Biludlejning & Registrering Tim Holm +34 671 20 48 24 Bolig, Dekoration & Indretning Cortidea +34 952 46 12 21 DFS Spain www.dfs.co.uk Jensen Beds +34 952 90 88 55 Muebles Piramides Puerto + 34 952 55 06 69

FM Byggefirma +34 637 39 29 30 Idea Terrazas +34 952 461 174 Per Larsen Service +34 670 76 79 89 Dagligvarer Casa Nórdica +34 952 19 91 48 Delicatessen Centro Idea +34 952 58 12 36 Ejendomme, Udlejning & Service Bolig-udland.dk +34 678 01 94 37 First Estates +34 951 041 541 Jardinana +34 674 30 46 34 KW Marbella +34 633 13 01 15 Marbella Viewing +34 634 448 828 / 951 506 100 Select Marbella Property +34 603 548 432 / 693 76 22 55 Simzar Estates +34 667 552 232 Sunshine Estates/Villa & Projekt Invest +34 617 70 04 24 El-selskaber Energy Nordic +34 916 358 626 Flyttefirmaer & Transport Scantransport +34 952 46 70 65 Silkeborg Flytteforretning +34 952 46 18 44 Transport ESDK www.transport-esdk.com Forsikringer Andersen Ruiz Consulting +34 952 46 93 54 Kaas & Kirkemann +34 952 47 83 83 Liberty www.libertyexpatriates.es SBM Insurance +34 951 902 186

Byggeri, Have & Håndværk CDS Construction +34 684 45 31 39

MØNTVASKERI • RENSERI Møntvaskeri Åbent fra 08.00 - 22.00 Almindelig vask fra 4€ Tørretumbling fra 3€

Vaskeri / renseri

Frisører Gottlieb +34 952 660 944

Renseri & Møntvask Eco Limp Costa del Sol +34 951 25 94 66

Fritid & Underholdning Lew Hoad +34 952 47 48 58 Los Vikingos +34 605 29 01 30 Margrethekirkens Venner +34 661 71 45 08

Pool-service & opvarmning•+34691496178 Splash +34 952 591 053

Grafisk Design & Tryk Norrbom Marketing +34 952 58 15 53

Restauranter & Cafeer Aquavit +34 952 588 027 Casa Danesa +34 952 47 51 51 Happy Days +34 657 229 016

Helse, Wellness & Vægttab Anni´s Vital Shop +34 952 85 00 94

Spa, Bad & Wellness NordKap Living +34 683 437 904

Hjælpemidler & Hjemmepleje Dania Care +34 622 590 162

Tandlæger Clínica Nordental www.clinicanordental.com Dentadanés +34 952 52 96 66 Rosasco Dental +34 952 44 24 66

Hørecentre Dansk Hørecenter +34 951 23 90 04 Klinikker & Læger Dr. Bo Rosenkilde +34 952 47 52 49 Dr. Henrik Reinhard +34 670 674 246 Fysioterapeut Jacob Lindgren +34 638 59 24 98 Dr. Pentti Raste +34 952 475 290

TV, Telefoni & Internet FHC-Euronet +34 695 098 741 Velgørenhedsorganisationer Cudeca +34 952 56 49 10 Unicef www.testamentounicef.es

Køkkener & køkkenudstyr Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600 Nordic Muebles +34 951 26 03 60

Vine Birdie Vinos +34 952 46 20 74

Lokaler udlejes Centro Idea kvjensen@mail.com

Webdesign Norrbom Marketing +34 952 58 15 53

Personlig pleje, negle & Skønhed Nana Norrbom +34 610 71 60 48

Øjenklinik SolEyes +34 952 47 00 73

Oplev topfodbold med

Åbent for indlevering / afhentning og levering.

Avda. las salinas 7 Local 1 Los Boliches – Fuengirola (Tæt på fodboldstadion i Los Boliches) Tlf. 951 25 94 66 // 697 590 597 www.ecolimpcostadelsol.com

)84 70%!87 8;$(7404'

*3&;.5:."9+

83691:25:;J #63:9691:25:; J //7,691:25:;J *;MNM< KMAN2EN J /LNE?NMKMAN2EN J -1??NLILCDKFFNMILH J #3<GH DIFA=HLILHNM J .LENL< GH ;ENLE1MC J $=A=HHNMI J 0GDKFMNLG4KDIGLNM

NM0+KMCNL0/NM4I(N 9;NLHIMGFK

0NF6: @B" B@B >)> 9K : >&8 %B7 @78

!NMLGMKFKMCNL,'GD3KIF6NC

58 LA DANESA NOVEMBER 2020

Oplev fodbold og golf med LO's Vikingos. VI MØDES PÅ VORES LOKALE BAR FOR AT OPLEVE MÁLAGA´S KAMPE

&

Vi mødes til golf hver tirsdag på Lauro Golf

TIL SKANDINAVISK GOLFMATCH. TILMELDELSE TIL TOVE PÅ E-MAIL: TP.MAGARITA@HOTMAIL.COM

Henvendelse til Stig Wiberg stig@wiberg.dk • Tlf.: +45 53 54 02 61


FM CONSTRUCT Vi tager hånd om dit byggeprojekt

Professionelt Totalentreprenørfirma - Siden 1997

Skal vi give dig et tilbud på totalrenovering, nybyggeri, renovering, tilbygning eller noget helt fjerde, så kontakt os for en uforpligtende samtale om et potentielt samarbejde.

FMCONSTRUCT.com

Samtalen med André kan forløbe på dansk, norsk, svensk, engelsk eller spansk. Kontakt André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

PROFESSIONEL TOTALENTREPRENØR

ERFARING OG TILLID

FM CONSTRUCT er et anerkendt entreprenør- og E\JJHƓUPa med hovedsæde i Benalmádena. Vi beskæftiger os med alt fra nybyggerier til mindre renoveringer. Vi har med vores arkitekter, rådgivere og håndværkere formået at have projekter på hele Costa del Sol.

Hos FM CONSTRUCT mener vi, at et godt samarbejde e r baseret på tillid og god kommunikation. Vi garanterer at kvaliteten er i top samt en sikring af, at dit projekt håndteres professionelt. Vores mange tilfredse kunder er derfor også altid klar til en anbefaling.

fm.construct.1997

FM Construct

+34 637 39 29 30


Kvalitet

Beliggenhed

Faciliteter

Teamet

Bæredygtighed

LUKSUS ER STANDARD

DEN PERFEKTE BELIGGENHED TIL DIT HJEM I SOLEN

ALT DU KAN ØNSKE DIG

ET PRISBELØNNET TEAM

MILJØBEVIDST DESIGN OG BYGGESTIL

Projekt færdigbygget Få boliger tilbage - indflytningsklare!

JARDINANA SÆTTER EN NY STANDARD Fra 328.000€*

Under konstruktion

*Specialtilbud 2-soveværelsER til kun 298.000€

2- og 3-soveværelses lejligheder og penthouses

Azalea og Lotus er to af de bedst sælgende nybygprojekter på Costa del Sol. Boligerne ligger i La Cala de Mijas, i fem minutters gåafstand til både strand og centrum.

Kommende fase Lejligheder og villaer

I Jardinana, et miljømæssigt sundt resort, kan beboerne nyde flot anlagte haver, ekstraordinære faciliteter, der overgår forventningerne, som poolclub, spa og gym. Hvert kompleks har egne pools og lige på den anden side af gaden findes supermarked, restauranter og sundhedscenter.

Kommende fase

Boligerne bliver bygget i den højeste standard, som følger den ny europæiske ‘Code of Edification’ (CTE) og har store terrasser, brede gulv-til-loft skydevinduer, gulvvarme pa badeværelserne, sydvest-vendt orientering og udsigt over havet.

Lejligheder og villaer

t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com www.jardinana.com Developed by CTH Capital

Profile for Norrbom Marketing

La Danesa november 2020  

La Danesa november 2020  

Profile for norrbom