__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

LA

DANESA LA REVISTA DANESA EN ESPAÑA / DET DANSKE MAGASIN I SPANIEN

• Interviews • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

MARTS 2021

Dansk tenniskomet vender stærkt tilbage til ATP-turnering i Marbella

Mød

Holger Rune Den danske IT-iværksætter Janus R. Nielsen støtter op om lokalsamfundet som en af drivkrafterne bag tennisturneringen AnyTech365 Andalucía Open - en af Andalusiens største sportsbegivenheder gennem tiden.

www.ladanesa.com


Kære læser... Forsidefoto: Morten Jerichau

www.ladanesa.com

LA

DANESA

MARTS 2021

LA REVISTA DANESA EN ESPAÑA / DET DANSKE MAGASIN I SPANIEN

• Interviews • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

Dansk tenniskomet vender stærkt tilbage til ATP-turnering i Marbella

Mød

Holger Rune Den danske IT-iværksætter Janus R. Nielsen støtter op om lokalsamfundet som en af drivkrafterne bag tennisturneringen AnyTech365 Andalucía Open - en af Andalusiens største sportsbegivenheder gennem tiden.

Så blev det marts. Coronaen løber desværre stadig med al opmærksomheden – både i medierne, hos myndighederne og blandt venner og bekendte. Det er helt naturligt. Det er jo et spørgsmål om liv og død – eller i det mindste om at få vores gode liv tilbage. Netop spørgsmålet om liv eller død får nu en ny dimension her i Spanien: Kongressen har nemlig stemt for indførelsen af aktiv dødshjælp. Dermed følger Spanien i Hollands, Belgiens, Luxembourgs, Schweiz’ og fire amerikanske delstaters fodspor. Det er en nyhed og en debat, der havde trukket overskrifter alle steder, hvis det ikke var for Covid-19. I månedens artikelserie ”På den anden side” får nyheden derimod den opmærksomhed, den fortjener.

www.ladanesa.com

Nu skal alt ikke handle om corona, i hvert fald ikke i denne udgave af magasinet. Der skal dystes om prestigefyldte titler, når verdensklassespillere betræder grusbanerne til AnyTech365 Andalucía Open, som er en af Andalusiens største sportsbegivenheder gennem tiderne. De sportsinteresserede er ikke i tvivl om, at denne måneds tennisturnering er en stor begivenhed, der tiltrækker nogle af de bedste tennisspillere til den spanske solkyst. Deltagerene tæller sportens helt store navne og blandt dem, den 17-årige danske tennisspiller Holger Rune, der har har takket ja til et wildcard. ”Jeg ser meget frem til at komme tilbage. Sidste gang var det et rigtig godt set-up, og banerne var gode. Sidste år sagde jeg, at jeg ville vinde turneringen, og det var måske lidt urealistisk på det tidspunkt. Men nu har jeg fået trænet rigtig meget op til sæsonen og har spillet lige op med dygtige spillere, som helt klart har givet mig selvtillid. Derfor føler jeg mig klart bedre rustet denne gang og tror bestemt, at jeg har en chance for at vinde turneringen”, lyder det fra en forventningsfuld Holger Rune.

martin

mugge

sara

Lina

Henrik

Jette

Vi besøger også Brian Jøhnk i vores artikelserie ”Den skæve vinkel”. Coronakrisen har kostet ham alt, men alligevel kæmper han videre med nye planer for sin Café. Det er her, han hører til. Det er her, historierne går. I denne måned får du en historie – en skæv historie - om Brian Jøhnk. Vi har været på besøg hos en andalusisk familie i en lille landsby i bjergene. Vi ønskede at vide mere om uddannelse i Andalusien, på landet, og om andalusiske kvinders skiftende rolle i de sidste årtier. Vi fik en snak med en lokal familie, hvor tre generationer bor under samme tag: den 85-årige bedstemor, hendes 52-årige datter og barnebarn på 19 år. Spaniere er verdensberømte for at være langt fra punktlige. Spanien beskrives ofte som et evigt mañana-samfund, hvor alt og alle er bagud i tidsplanen. Det er klart, at der er undtagelser i sådan en national påstand, men for mange har udtrykket “at ankomme til tiden” ret fleksible grænser. Vi kendte dette generelle træk, før vi flyttede til, men det er en ting at være opmærksom på de lokale tendenser til at ankomme sent, men noget helt andet at leve med, ”más o menos” (mere eller mindre) tidsrammer. Af denne grund besluttede vi os for at lave en lille uformel kulturundersøgelse i vores nabolag for at prøve at forstå, hvorfor spaniere eller i det mindste de sydlige spaniere aldrig dukker op til aftalt tid. Det kom der en lille sjov historie ud af. Og så er det jo påske i slutningen af måneden. Vi giver dig nogle gode, velsmagende forslag til spanske påske-tapas. Et påskebord behøver ikke nødvendigvis at bestå af marinerede sild og Påskebryg. Det kunne lige så godt smage lidt af Spanien. Eller hvad med en kombination?

God læselyst! MN

Karethe

Fran

Gabriella

LA

DANESA D.L.: MA-89-2002 LA DANESA udgives af:

NORRBOM MARKETING

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com Ansvarshavende udgiver: Norrbom Marketing S.L.U. norrbom@norrbom.com

Layout / Trykning Norrbom Marketing S.L.

Annoncer +34 952 58 15 53

Redaktion / bidrag Jette Christiansen Morten Møller Sara Laine Henrik Andersen henrik@ norrbom.com

Henrik Andersen henrik@norrbom.com Mugge Fischer mugge@norrbom.com Sara Laine sara@norrbom.com

LA DANESA udkommer den første hverdag i måneden og kan gratis afhentes mere end 250 steder langs Costa del Sol. Udover hos annoncørerne kan bladet hentes i de danske klubber, Margrethekirken, golfklubber, på turistkontorerne og mange andre steder, som frekventeres af danskere. Yderligere sendes LA DANESA til mange abonnenter i det øvrige Spanien og i Danmark.

Læs hele magasinet på nettet: www.ladanesa.com


Her kan du se, hvad vi har valgt at forn je dig med i denne måned. 12

P

På den anden side...

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Bliver vi nu

18

frie

Billetsalg: Der kan købes billetter gennem AnyTech365s hjemmeside: https://anytech365.com/tennis-tournament/

mennesker? Coronaen løber i dag med al opmærksomheden. Det gælder både i medierne, hos myndighederne og blandt venner og bekendte. Det er helt naturligt. Det er jo et spørgsmål om liv og død – eller i det mindste om at få vores gode liv tilbage. Netop spørgsmålet om liv eller død får nu en ny dimension her i Spanien: Kongressen har nemlig stemt for indførelsen af aktiv dødshjælp. Dermed følger Spanien i Hollands, Belgiens, Luxembourgs, Schweiz’ og fire amerikanske delstaters fodspor. Det er en nyhed og en debat, der havde trukket overskrifter alle steder, hvis det ikke var for Covid-19. Lige her får nyheden derimod den opmærksomhed, den fortjener. Debatten har sine rødder i Galicien, hvor en mand i begyndelsen af 1990’erne mistede førligheden i en tragisk ulykke. Med en blyant i munden kunne han lige skrive, at han ønskede at dø. Historien blev filmatiseret og gik lige i hjertet på spanierne. Siden da har debatten kørt omend den i lange perioder har været så tam, at den nærmest har været helt død. Emnet sneg sig dog ind på regeringens ”to-do liste”, som blev linket til pressen og offentligheden ved indsættelsen for godt et år siden. Listen var blot så lang, at kun de færreste læste den grundigt til ende – eller, med rette, har tænkt: ”aktiv dødshjælp? Ja, ja..det bliver aldrig til noget.” Men det gør det altså nu. Emnet er ikke bare ømtåleligt – det er ekstremt ømtåleligt. Helbred, moral, religion, følelser og økonomi blandes i en sprængfarlig cocktail. For at den ikke skal sprænge, har regeringen tegnet linjerne klart op, så nu er det blot op til landets 17 regioner at slå den sidste streg (ikke at misforstå!).

residenter i fremtiden kunne søge om aktiv dødshjælp. Ikke overraskende skal man have en kronisk og uhelbredelig lidelse, som forhindrer dig i at leve et værdigt liv. Derudover skal man være mindst 18 år og ved sine fulde fem. Er det sidste ikke tilfældet, kan man forberede sig ved at tilføje ønsket skriftligt f.eks. i sit testamente. Processen bliver opbygget omkring patientens læge, to udefrakommende specialister og en uvildig kommission (også kaldet garanti kommissionen) med læger, specialister og jurister. Patienten søger direkte hos sin læge, som konsulterer to specialister. Er de enige, går sagen videre til kommissionen, som skal godkende specialisternes konklusion. Sker det, bliver det lægen, som yder patienten den aktive dødshjælp. Processen må maksimalt tage 40 dage. Viser det sig, at lægen og de to specialister ikke kan sige god for patientens ønske, kan denne anke beslutningen til kommissionen. Det lyder fair, let og lige til. Nu ligger bolden hos de enkelte amter, der får pligt til at fuldføre den kommende lov.

© AndaluciaOpen / Álvaro Diaz

De sportsinteresserede er ikke i tvivl om, at denne måneds tennisturnering er en stor begivenhed, der tiltrækker nogle af de bedste tennisspillere til den spanske solkyst. Under normale omstændigheder er tilskuerpladserne på tennisanlægget i Puente Romano fyldt med tusindvis af forventningsfulde tennisentusiater, der er vidne til intense dueller på grusbanerne krydret med lækre detaljer og nervepirrende breakbolde. Publikums klapsalver, der kan høres ned til badegæsterne på stranden, bliver i år begrænset på grund af corona-restriktioner. Set fra den positive side bliver eventet afholdt. Det bliver dog med et begrænset antal tilskuere, der kan nyde noget af det bedste tennisspil i verden, men til en lidt anderledes stemning. Heldigvis kan de mange tennisinteresserede stadig følge med, da intet mindre end 60 TV-kanaler og 6000 streamning-sider kommer til at vise kampene live.

Meningerne er delte – vanen tro. Men det politiske flertal er på plads. Det er pudsigt, hvordan man her i landet, kan drukne i administration og politisk nøl og så samtidig, på rekordtid, vedtage noget så vigtigt som aktiv dødshjælp. Det er også pudsigt, hvordan man på en og samme tid nærmest ulovliggør abort og lovliggør aktiv dødshjælp - som en af de få nationer i verden.

2 ugers toptennis venter AnyTech365 Andalucía Open er en professionel tennisturnering, der finder sted under åben himmel blandt palmetræer på grusbanerne i Puente Romano Tennis Club i Marbella. Den populære tennisklub, som Björn Borg stiftede i 1979, har været velbesøgt af store tennisstjerner som Boris Becker og John McEnroe, der begge har opnået den prestigefyldte 1. plads på

Spanien er et pudsigt land – men et dejligt land. Vi har længe frit kunne vælge, om vi ønsker at være her. Inden længe kan vi også frit vælge, om vi ønsker at være til.

12 LA DANESA MARTS 2021

LA REVISTA

LA REVISTA DANESA EN ESPAÑA / DET DANSKE MAGASIN I SPANIEN

20

verdensranglisten i løbet af deres karriere. I denne måned bliver der igen taget godt imod nogle af verdens største tennisstjerner, da det er tid til 4. udgave af AnyTech365 Andalucía Open denne gang i en forbedret og mere prestigefyldt version. Der bydes velkommen til ikke bare én, men to hele uger med professionel tennis, hvor der ikke kan sættes en finger på hverken underholdningsværdi eller spillerkvalitet. Lørdag d. 27. marts skydes Challenger 80 turneringen igang, som løber frem til søndag d. 4. april. Herefter lyder startskuddet til den populære ATP 250 turnering, der varer til og med søndag d. 11. april. Der vil være adgang for tilskuere fra om torsdagen d. 1. april til og med slutningen af turneringen. I begge turneringer registreres der 16 hold til Main Draw i dobbeltturneringerne. I Challenger 80 turnerningen deltager 32 spillere i Main Draw i single, hvor der i ATP 250 registreres 28 spillere. AnyTech365 Andalucía Open i Marbella er en blandt fire ATP Tour turneringer i Spanien, sammen med byerne Madrid, Barcelona og Mallorca.

Kvinder i små andalusiske byer - fra analfabeter til universitetsuddannede i tre generationer turistindustrien. Vores kvarter, Barrio San Francisco, er et typisk kvarter med flere generationer med næsten lige så mange 80-årige som nyfødte. Mens så mange som 99% af de børn, der vokser op i Andalusien i dag, begynder i skole når de er 3 år, lærte mange af den ældre generation, især kvinder, aldrig at læse og skrive.

Vi bor i en landsby i de andalusiske bjerge. For kun en eller to generationer siden arbejdede langt størstedelen af den lokale befolkning inden for landbrug, men efter eksplosionen i byggebranchen i slutningen af sidste århundrede, arbejder de fleste nu inden for service- og

Jeg ville vide mere om uddannelse i Andalusien på landet og andalusiske kvinders skiftende rolle i de sidste årtier og havde en snak med en lokal familie, hvor tre generationer bor under samme tag: den 85-årige bedstemor, hendes 52årige datter og barnebarn på 19 år.

Bedstemor Navn: Antonia Alder: 85 Beskæftigelse: Sydame Uddannelsesniveau; analfabet, men kan skrive sit eget navn og enkle tal Antonia blev født i landsbyen Alpandeire (nuværende befolkning 260) i 1936 i begyndelsen af den spanske borgerkrig. “Min far døde, da jeg var 3 måneder gammel, så min mor var alene med min bror og mig,” siger

20 LA DANESA MARTS 2021

Beskyttet spiller-boble I forbindelse med AnyTech365 Andalucía Open er der oprettet en COVID-19 protokol i samarbejde med ATP og sundhedsmundighederne for at minimere smitterisikoen. Også Ronnie Leitgeb, der er Tournament Manager, fortæller at alle forholdsregler i forbindelse med COVID-19 bliver taget seriøst. Spillerne bliver derfor ligesom sidste år indlogeret på hotellet Puente Romano Beach Resort, der ligger få minutters gang fra tennisanlægget. Her vil de være i deres egen boble, så de kan føle sig sikre under turneringen og undgå unødvendig kontakt med tilskuere og andet personale end hotellets. De har adgang til alle nødvendige faciliteter og behøver derfor ikke at forlade området.

34

Torremolinos i 60’erne og 70’erne – Den gyldne epoke Af Gabriella Elkhouri, gabriella@norrbom.com

Torremolinos placeres på kortet I takt med den stigende turisme begyndte man at bygge flere og flere hoteller for at kunne huse de mange turister. I 1959 blev den historiske milepæl fejret for åbningen af det første luksushotel i Torremolinos, Hotel Pez Espada. Berømtheder som Kirk Douglas, Sofia Loren, Brigitte Bardot, Orson Welles, Ava Gardner, Anthony Quinn og Frank Sinatra var nogle af de mange, der besøgte hotellet. Tropicana Hotel var også en stor succes, og Tropicana Beach Club blev den første store “chiringuito” på Costa del Sol og den første strand, hvor bikini var tilladt. Strandenes udseende skiftede nu fra sin natur-

lige tilstand for at give plads til de første solsenge, og udlejning af solsenge på stranden for turister blev introduceret. Torremolinos blev symbolet på hele Costa del Sol og en vigtig start for turistudviklingen i Spanien. I alt 300.000 internationale turister ankom til Málaga lufthavn i 1961, og i slutningen af 1970’erne havde hotellerne i Torremolinos 19.000 senge til rådighed for besøgende. Natteliv i Torremolinos For at udnytte potentielle turistindtægter efter solnedgang, blev der åbnet flere restauranter, diskoteker og spillesteder i Torremolinos. Med sin brede vifte af klubber og afslappede atmosfære, blev byen attraktiv for tusinder af unge. Torremolinos tolerante holdning og livsstil begyndte at tiltrække store overskrifter. Byen blev mærket som et skandaløst sted, hvor stoffer var almindelige, og hvor udlændinge fra hele verden kom på jagt efter en behagelig livsstil. Minderne fortæller historien Få faciliteter fra den beskrevne æra er bevaret, og gennem årene har turister og beboers interesser ændret sig. I dag er Torremolinos ikke længere besøgt af store stjerner og aristokrater, der ønsker at opleve et par dage med frihed. Og måske vil Torremolinos aldrig igen opleve en tid, hvor nattelivet er det største, men der vil altid være en uudslettelig hukommelse af fotografier, anekdoter og legender fortalt af dem, der oplevede de store øjeblikke. Torremolinos vil altid blive husket som et sted, der satte kulør på Spaniens mørke tider. Kilder: hoy.es torremolinoschic.com rtve.es diariovasco.com andaluciainformacion.es

34 LA DANESA MARTS 2021

MARTS 2021

LA RE

Dansk tenniskomet vender stærkt tilbage til ATP-turnering i Marbella

26

Månedens udflugt

Af Else Byskov, fotos af Erik Gadegaard og Else Byskov

Ikke nok med at Úbeda er fuld af magi, så er køreturen derop hen over bjergmassivet Sierra Mágina en betagende oplevelse, som man ikke må snyde sig selv for. Når dertil kommer at man kan bo i et gammelt palads (nu Parador) og aflægge besøg i San Juan´s kloster, i et intakt mudéjar hus samt besøge de sidste spanske jøders bolig, ja så er det bare om at komme afsted. 197: Hanne og Erik kigger ud over kanten ved udsigtspunktet Siete Pilillas.

Der er ca. 250 km. fra Málaga til Úbeda, så man bør tage en overnatning, og man bør køre over Granada, for ellers rammer man ikke den exceptionelt flotte tur hen over Sierra Mágina. Úbeda ligger i Jaén provinsen og Sierra Mágina rummer provinsens højeste bjerg kaldet Mágina på 2164 m.o.h. Det skal vi se nærmere på, for ca. 80 km. nord for Granada ad motorvej A-44 drejer vi af mod Pegalajar, som jeg i årevis har beundret fra motorvejen hver gang vi kørte nordpå. Pegalajar ligger nemlig meget smukt på en slags afsats halvt oppe af bjerget, så nu skulle det være. Og vi blev ikke skuffede, for byen er speciel og pudsig. Vi parkerede ved rådhuset på udkig efter kaffe og pan con tomate, da kl. var 11 og en halvsult havde meldt sig. Der var ikke en bar i sigte, så vi spurgte et par lokale som alle sagde, at vi skulle gå hen til La Charca – dér var der barer. Hvad mon denne charca er, tænkte vi, idet ordet betyder vandpyt. Da vi endelig fandt pytten, viste det sig, at det var et stort, muret,

åbent vandreservoir, der fra tidernes morgen var blevet brugt til at regulere vandmængden, der strømmer ud fra byens kilde: Fuente de la Reja. Lige i dag var der ikke noget vand i, men når der er, er det sikkert et herligt sted at sidde og drikke kaffe. Og ganske rigtigt var der barer der var åbne, men her i december var det koldt og vi måtte pænt sidde inde i baren og nyde serveringen. Byen har flere pæne ting at se på, herunder det nøgne klippeparti La Serrezuela, men vi skal jo videre hen over Sierra Mágina. Vores rute tager os først op imod byen Mancha Real, og på vejen passerer vi et specielt udkigspunkt kaldet Siete Pilillas på venstre hånd. Her bør man lave et lille stop, for man har en storslået udsigt ud over landskabet mod nord, og herfra kan man springe ud i sin paraglider og herfra starter der tilmed en spændende vandrerute: Sendero La Serrezuela, som er en rundtur på 7 km. rundt om den klippe vi kunne se nede fra Pegalajar. Det kribler og krabler for at komme

ud på den rute, men det må blive næste gang, for vi skal jo til Úbeda. Vi kører igennem Mancha Real og tager JA 3106 hen imod og forbi byen Torres, som ligger smukt på en bjergside. Efter Torres hedder vejen JA 3107, og den er både vild og smuk. Hen over bjergkæden slynger den sig, forbi passet Puerto de Albánchez, hvorfra der er en betagende udsigt ned over landskabet mod øst. Vi kan også se det højeste bjerg her i Sierra Mágina bag os. Vi kører igennem byen Albánchez de Mágina med et gammelt tårn der balancerer på toppen af en tynd klippe og vi beundrer en helt speciel klippeformation der rager helt umotiveret op i landskabet og som hedder El Torcal Albánchez. Et meget specielt syn. Videre går det mod byen Jimena, men inden vi kommer så langt, bliver vores opmærksomhed via et skilt henledt på et sted der hedder El Pinar de Cañava med en rute kaldet: Ruta de los Cara-

48

Varme og STYRKE DET ER VINTER

Kokossuppe med rejer En orientalsk suppe, der sætter smagsløgene i gang. Til fire personer: 1 dåse kokosmælk 1-2 spsk rød karrypasta ½ liter hønsebouillon 4-5 spsk fish sauce 1 stilk fintskåret citrongræs 4 limeblade 3-4 udkernede finthakkede chili 1 spsk finthakket ingefær 2 spsk finthakket koriander 250 g tigerrejer Sukker, limesaft og ekstra fish sauce 1 bdt snittede forårsløg

48 LA DANESA MARTS 2021

Svits karryen i lidt af kokosmælken, tilsæt resten af kokosmælken, bouillon, fish sauce, citrongræs, limeblade, chili, ingefær og koriander og lad det hele koge i 6-7 minutter. Kom rejer i suppen og kog yderligere 5 minutter. Smag til med sukker, limesaft og yderligere fish sauce, vend forårsløgene i til sidst og servér med frisk koriander.

VIST A DA NESA EN

• Inte • Ny rviews he • Bo der lig • Fin an • Ud s flu • Sp gter or • Fakt t • Ku a ltu • Prof r • Po iler lit • Mod ik • He e lse

ESPA ÑA

/ DE

T DA NSKE MAG ASIN

Dansk te nniskom vender et stærkt til ATP- tilbage turnerin g i Marbe lla

I SPAN IEN

MA RTS 2021

Mød

Da ven nsk ten der stæ nisko til A rkt tilb met TP-t urn age i Ma ering rbell a

Mød

Den danske IT-iværksætter Janus R. Nielsen støtterDen op om som en af danlokalsamfundet ske IT-iv drivkraf Open drivkrafterne bag tennisturneringen AnyTech365 Andalucía -ærk en sæt af Andalusiens ter Janu tern s R. Niel største spo e bag tennistu sen støt største sportsbegivenheder gennem tiden. rner rtsbegiv enhede ingen AnyTech ter op om loka lsam r gennem 365 And alucía Ope fundet som en tiden. af n - en af Andalus www.ladanesa.com iens

ATP-tennis:

U

LA

Holger Holger RuneRune Holg Runer e

ATP står for Association of Tennis Professionals og blev dannet i 1972 for at beskytte tennisspillernes interesser. ATP har siden 1990 administreret ATP Tour, som er den bedste turneringsserie for mandlige tennisspillere. I 2009 blev ATP Tour omdøbt til ATP World Tour, der består af en række forskellige turneringer, hvor spillerne optjener point alt afhængig af hvor prestigefuld turneringen er. Disse point tæller på den samlede ATP-verdensrangliste.

26 LA DANESA MARTS 2021

I forbindelse med vedtagelsen af pressefrihedsloven, bedre kendt i Spanien som La Ley Fraga, blev censuren i Spanien mere og mere afslappet, og landet begyndte at blive mere og mere frit. Afskaffelsen af censur i 1966 blev den perfekte mulighed for den lille fiskerby til at tiltrække turister ved at markedsføre det ubegrænsede og liberale image af Torremolinos. Byen blev det perfekte feriemål for kunstnere, artister, aristokrater, hippier og berømtheder på grund af den liberale og kosmopolitiske atmosfære, der adskillte området fra andre byer på Costa del Sol.

.

MARTS 2021 ESPAÑA / DET DAN SKE MA GASIN I SPANIE N

Mød

Stolt hovedsponsor IT-virksomheden AnyTech365 er for andet år i træk hovedsponsor til den populære tennisturnering, og det er ingen tilfældighed. Den danske direktør for AnyTech365, Janus Rægaard Nielsen, er bosat i Marbella og har boet i byen de sidste tyve år. Han er stolt af at kunne være med til at gøre en forskel for byen ved at afholde en af Andalusiens største sportsbegivenheder gennem tiden. ”Én af grundene til at jeg gik ind i det her er, at jeg vil se turneringen vokse og dermed skabe positiv opmærksomhed omkring Marbella, som trænger til at blive sat på verdenskortet igen. Byen har så meget at tilbyde, og jeg synes ikke, at vi skal være tilfredse med ikke at være de allerbedste”, siger IT-iværksætteren Janus R. Nielsen, der selv har en stor passion for sport. Havde den sportsentusiastiske direktør ikke haft travlt med at være iværksætter, ville han bruge sin tid på at arrangere sportsbegivenheder. Den største virksomhed han har skabt er AnyTech365, der blandt andet har kontor i Marbella og Torremolinos. De ca. 400 medarbejdere hjælper privatpersoner og små virksomheder med IT hjælp og support på mere end 15 sprog.

Úbeda -den magiske by

Da vi købte den gamle ruin, der endte med at blive vores hjem i Andalusien, kunne den tidligere ejer ikke skrive sit navn på salgskontrakten. Hun var godt over 90 år, men jeg forventede ikke at finde analfabetisme blandt de ældre generationer i Sydeuropa. Jeg spekulerede på, om dette er et almindeligt fænomen.

DANESA EN

• Intervie ws • Nyhede r • Bolig • Finans • Udflugte • Sport r • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

• Interviews • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

www.la danesa .com Den da drivk nske ITstørst rafterne iværksæ ba e sp ortsb g tenn tter Janu egive isturne s R. Ni nhed els rin er ge gen An en stø nnem yTec tter op tiden h365 An om lo . dalu kalsam cía Op fu en - ndet so en af m Anda en af lusie ns

18 LA DANESA MARTS 2021

Tekst og fotos: Karethe Linaae

Det hele startede i 1960’erne, hvor byen, der oprindeligt var en lille fiskerby, blev et af Spaniens ultimative turistområder, da charterflyvninger bragte et stort antal turister til Málaga. Folk kom fra hele Europa for at besøge Torremolinos for at nyde solen og stranden. Det, der før var sort og hvidt på grund af diktaturet, blev et fristed, hvor brede margener for tolerance blomstrede; alt var tilladt, så længe det ikke var en skandale.

DANE DANESA SA DA NE SA

Der skal dystes om prestigefyldte titler, når verdensklassespillere betræder grusbanerne til AnyTech365 Andalucía Open, som er en af Andalusiens største sportsbegivenheder gennem tiden.

I grove træk vil alle spaniere og udenlandske

Costa del Sol har i flere årtier været en populær destination blandt ferierende skandinavere. I tider som disse, hvor manglen på turister er stor, kan vi ikke gøre andet end at se tilbage på, da kysten havde sit allerførste turistboom for 60 år siden.

LA LA

AnyTech365 præsenterer ATP-tennis på Solkysten

OPSKRIFT

Læs hele magasinet på www.ladanesa.com

Forsidefoto: Morten Jerichau

6 10 12 14 18 20 24 26 30 32 34 36 38 40 40 42 44 48 49 50

ww w.la dane sa.co m

Korte nyheder Shoptalk På den anden side... Bliver vi nu frie mennesker? Profil: Holger Rune AnyTech365 præsenterer ATP-tennis på Costa del Sol Kvinder i små andalusiske byer Den skæve vinkel: Brian Jøhnk Månedens udflugt: Úbeda - den magiske by Kommer spanierne nogensinde til tiden? Fortidens famøse personligheder: María Zambrano Torremolinos i 60´erne og 70´erne Vin og mad Påske-tapas Veras Veranda - Skagenslapper Málaga CF: Dansen om Yanis Klubber og foreninger Helse og sundhed Opskrift: Kokossuppe med rejer Rubrikannoncer Annoncørregister

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

4 LA DANESA MARTS 2021


LIBERTYCASHBACK

Indtil

26.

APRIL

2021

ALLEREDE KUNDE?

NY KUNDE?

60 € CASHBACK

30 € CASHBACK

for hver ny police!

for den første forsikring og 60 € for resten af de forsikringer du tegner

Det er svære tider, men fremtiden ser lysere ud! I mellemtiden, lad os forkæle dig! Tegn en ny bil-, bolig- eller livsforsikring nu og få adgang til vores Cashback-tilbud. Der er ingen grænser for antal forsikringer! Så der er ingen begrænsning på Cashback!

#1 Udlændingenes førstevalg

Besøg din forsikringsagent eller gå ind på www.libertyexpatriates.es Tilbuddet er gældende fra 24. februar til 26. april 2021. Forsikringerne skal betales via betalingsservice. Tilbuddet omfatter ikke fornyelser eller udskiftninger. Tilbuddet er kun gældende for nye bil-, bolig-, og livsforsikringer. Betingelser og minimumspræmier vil blive anvendt i alle tilfælde. Besøg vores hjemmeside, eller spørg din mægler/agent for at få detaljerede oplysninger.


Korte nyheder

Udvidelse af Hospital Costa del Sol fremskyndes Junta de Andalucía vil hastebehandle kontrakterne for de længe ventede arbejde for at færdiggøre udvidelsen af Costa del Sol hospitalet i Marbella. Budgettet til færdiggørelse af arbejdet, der har stået stille i de sidste ti år, vil være 75 millioner euro. Summen vil også gå til totalrenovering af den eksisterende del af hospitalet. Ombygningen omfatter renovering af ambulantklinikkerne, ombygning af de kirurgiske blokke samt udvidelse af udbuddet af tjenester og forøgelse af antallet af senge og konsulentrum. ”Vi vil bringe et hospital på randen af sammenbrud og gøre det til centrum for det 21. århundrede,” siger Juanma Moreno, præsiden for Junta de Andalucía. ”Vi mener, at det en gang for alle er vigtigt at påtage sig dette engagement for et område, der har set en stor befolkningstilvækst og med en enorm tilstedeværelse af udenlandske beboere og en stor turismepåvirkning,” sagde han. Arbejdet med at udvide Costa del Sol-hospitalet startede i 2007. Tre år senere stoppede en konflikt med byggefirmaet arbejdet.

Få spanske nyheder på dansk! Tilmeld dig på

www.ladanesa.com • GARDINER • PERSIENNER • TÆPPER • MØBELPOLSTRING • SOLAFSKÆRMNING • MARKISER MM.

Bedre Taxi-service Taxier i Andalusien ruster sig for at imødegå udfordringen fra Uber og Cabify. Fast pris, muligheden for at dele en tur og betaling med en 'app' er nogle af de nye funktioner der er i vente, hvis Junta de Andalucía godkender branchens forslag. Kunderne får mulighed

for at dele en taxa og på forhånd vide, hvor meget rejsen vil koste. Der er også andre forbedringer rettet mod brugeren, såsom forpligtelsen til at tillade betaling med kreditkort. Taxier får også lov til at hente kunder i andre byer end den, hvor de har fået deres licens.

Málaga havn renoveres Málaga Havn burde være i stand til at byde velkommen til flere megayachter fra denne sommer. Kystmyndighederne har givet tilladelse til, at arbejdet med at renovere havnen kan begynde. Planen er at installere 31 nye kajpladser til fartøjer med en længde på mellem 30 og 100 meter. Det samlede projekt inkluderer også en

maritim station i den sydligste del af Paseo de la Farola, der bruges til modtagelse, registrering, kontrol og andre supplerende tjenester samt en luksusrestaurant i det tidligere bådhus Casa de Botes. Tilladelser til disse to dele er endnu ikke givet, men forventes "meget snart".

ÅBNINGSTIDER:

MANDAG - FREDAG: 10 - 18 LØRDAG: 10 - 14 (kun ved aftale)

MARBELLA: <9)4(9),33(9,(336*(3 )<3,=(979Ð5*07,(3-65:6+,/6/,536/,

TLF. +34 951 48 77 35

MIJAS: *;9(+,401(: ,+0-*69;016+,3(.<(

TLF. +34 952 46 12 21

CORTIDEA@GMAIL.COM ࠮WWW.CORTIDEA.COM 6 LA DANESA MARTS 2021


køkken • bad • garderobe • renovering totalløsninger • eget snedkerværksted giver utallige muligheder og holder priserne nede. • eftersalgs-service. • nøglefærdige totalrenoveringer. • kom ind for et uforpligtende tilbud. Følg og like os på Facebook

Vi laver også totalrenoveringer, kig ind på hjemmesiden for inspiration.

showroom fuengirola

calle josé cubero yiyo 3, 29640 Fuengirola (ved feriapladsen) tlf.: +34 951 260 360

åbningstider

man-fre: kl. 09.00 - 18.00 lørdag: kl. 10.00 - 14.00

info@nordicmuebles.com www.nordicmuebles.com

Opsat i “Oak Hill” i La Mairena


Korte nyheder

La Vuelta a España vender tilbage til Málaga Den populære cykelløb vender tilbage til Málaga i år. Mere specifikt finder to af løbets i alt 21 etaper sted i provinsen. Det er etape 10, der starter i Roquetas de Mar (Almería) og 190,2 km senere slutter i Rincón de la Victoria den 24. august, og etape 11, der starter den 25. august i Antequera og derefter tager rytterne 131, 6 km til Valdepeñas de Jaén. I forbindelse med præsentationen af dette års ruter sagde Francisco Salado, præsident for regeringen i provinsen Málaga, at det er meget positivt, at La Vuelta vender tilbage til provinsen. Ikke kun for interesserede lokale, men begivenheden har også en stor effekt på markedsføringen af både kyst- og indre provins af Málaga. Desuden understregede Francisco Salado, at de 1,5 millioner tv-seere over hele verden, der følger La Vuelta, vil nyde både den rige kultur og natur, som scenerne fører igennem, samt at det vil være positivt for turismen - når pandemien tillader det: "Dette sår et frø for de fremtidige turister, der vil forelske sig i landskabet og beslutte at rejse her. " Afslutningsvis sagde præsidenten for provinsregeringen: "Jeg vil gerne opfordre Málagas folk til at nyde dette fantastiske cykelløb, og vi gentager støtten fra provinsregeringen til sportsbegivenheden" Årets La Vuelta er det 76. i træk og starter den 14. august i Burgos uden for byens katedral og slutter den 5. september.

Flere vaccinationer for at "redde sommeren" ”Sommeren er det store mål. Den skal reddes for at redde turist- og hotelbranchen,” sagde Andalusias regionale regerings talsmand Elías Bendodo. Planen, som forventes at blive godkendt, betyder, at vaccinationsraten forhøjes til

Spanskproducerede vacciner Fire coronavirusvacciner vil blive fremstillet i Spanien, har minister for industri, handel og turisme, Reyes Maroto, meddelt. Hun tilføjede også, at regeringen arbejder på at lukke en femte aftale med et andet medicinalfirma. ”Dette vil fremskynde distributionen af vacciner i Spanien, og vi arbejder på, at der vil være flere,” sagde ministeren, og påpeger, at fremtiden

t,“CPHTBMHBGCPMJHFS t"SWUFTUBNFOUF  t%“ETCPFS t4LBUUFPQH“SFMTFSGPSJLLFSFTJEFOUFS t4FMTLBCTSFU 8 LA DANESA MARTS 2021

500.000 doser om ugen, forudsat at vaccinen kan leveres fra producenterne. For at være i stand til at gennemføre dette, vil otte store vaccinationscentre blive opført. Målet er at opnå en vaccinationsrate på 70 procent af befolkningen i sommer.

uden Covid-19 er "tættere hver dag", og at regeringen arbejder "utrætteligt" for at gribe muligheden for den spanske industri til at være "mere konkurrencedygtig og moderne ". Hun oplyste også, at flere ministerier allerede arbejder på oprettelse af et vaccinationspas, der gør det muligt at finde en sikker mobilitet både inden for Spanien og inden for Den Europæiske Union.


NY BOLIG KAN DU IKKE KOMME TIL SPANIEN? Vi kan hjælpe dig online. Lad vores indretningseksperter skabe rammerne for dit liv i solen - nøglefærdig!

RIGA MØBELSERIE, I HVIDOLIERET EGETRÆ LYRA SOFA SÆT

UCREATE SENGESERIE

MANGE FORSKELLIGE STØRRELSER, FARVER, HÅRDHEDER OG GAVLE

MODULSOFA 2176

KAN BYGGES EFTER MÅL. MANGE FORSKELLIGE STOF- OG LÆDERFARVER.

VI LEVERER OG MONTERER GRATIS LANGS KYSTEN Find os på Facebook

Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Indgangen til Caleta Port) Tlf.: 952 55 06 69 · piramides@mueblespiramides.com · www.mueblespiramides.com Åbningstider: Mandag til Fredag: kl. 10 - 20 Lørdage: kl. 10 - 14 DANSK KVALITET TIL SPANSKE PRISER


SHOPTALK

Casa Nordica - din nordiske fødevarebutik I denne måned er det tid til at planlægge og forberede påsken! Så er det en god ide at besøge din nordiske fødevarebutik, Casa Nordica, lige ved Feriapladsen i det centrale Fuengirola. Hos Casa Nordica ved du, at selvom du nyder livet i det solrige Spanien, er det ved højtider som nu, hvor påsken nærmer sig, at traditionerne hjemmefra bliver ekstra vigtige. Derfor tilbyder butikken denne måned Anthon Berg fugleæg, Anton Berg blomme i madeira og andre ting, der hører sig traditionen til. Det er ikke kun ved højtider, at hylderne er fyldt med varer, vi kender hjemmefra. I det daglige sortiment finder du et stort udvalg af ægte flødeskum, remoulade, rødkål, agurkesalat, hundemad, produkter fra Mou,

spandauer, kanelsnegle, og det fortsætter: Lurpak, Naturli plantebar, Hattings rundstykker, makrel, oste, leverpostej, Amo solsikkerugbrødblanding - for ikke at glemme slik som Haribo, Toms, Nørregade, Sallos og meget mere. Listen er lang! Casa Nordica er en del af den nordiske sjæl på Costa del Sol. Her kommer kunder, der ønsker at ”huske” smagene hjemmefra, og her kommer også dem, der ønsker at lære deres børn de nordiske traditioner. Faktisk finder selv spanierne butikken, når de leder efter noget særligt nordisk, som de har lært at kende gennem venner. Casa Nordica er butikken med både danske, svenske, norske og finske produkter. Udover specialiteter til alle

Vi passer på dine værdier og flytter det, du holder af, Tel. Spanien: +34 952 46 70 65 også lokalt! Tel. Danmark: +45 39 25 42 40 info@scantransport.com • www.scantransport.com

ADVOKATKONTORET

årets helligdage og standardprodukter er der også et stort udvalg af glutenfrie produkter, allergivenlige produkter og tænk - lige så enkle ting som en ostehøvl, hvis den gamle derhjemme begynder at blive sløv. Besøg Casa Nordicas Facebook-side for at få oplysninger om f.eks. hjemmelevering i tilfælde af kommunale grænselukninger. Supermarked Casa Nordica Calle Feria San Isidro Labrador i Fuengirola 952 19 91 48 Åbningstider: hverdage kl. 10-19, lørdage kl. 10-15

Skandinavisktalende spansk advokat Engelske - og spanske advokater Specialister i skandinavisk og spansk juridisk bistand

Ejendom, planlægning og bolighandler Testamente, arv og skifte

Familie- og skilsmissesager

Personskader

Selskabsret og timeshare

• • • •

Tøv ikke med at booke din konsultation. Køb og salg af fast ejendom. Testamenter, arv og skifteret. Skat for residente og ikke-residente. Civilret

Du finder vores kontorer på følgende adresser: • Calle El Cid 2, 1º F (Edificio Anunciata), 29640 Fuengirola • C/ Notario Luis Oliver 6 - 5ºA, 29602 Marbella • Calle San Lorenzo 29, 6º E., 29001 Málaga • Avda. Condado de Huelva 9, 29740 Torre del Mar

Tlf: +34 951 13 72 69 • Fax: +34 952 22 19 29 Email: info@cayet.es • www.cayet.es

Civil- og kriminalretssager

Vi taler: skandinavisk, engelsk, spansk, tysk, hollandsk, fransk og italiensk. 952 527 014 info@decottalaw.net

www.decottalaw.com Etableret af John De Cotta og Jaime Santafé

ADVOKAT (LL.M. Eur)

DOVER PETERSEN Elizabeth Col. núm. 7. 772

SPANSK - DANSK

Elizabeth Dover Petersen Col. núm. 7.772 Tlf.: +34 952 661 200 Mobil: +34 647 408 100

edp@isconsul.com www.advokatspansk.com

SPECIALIST I EJENDOMSHANDLER OG ARV - kom til mig inden du træffer dine beslutninger...!

10 LA DANESA MARTS 2021

Est. 1983


DIN SPAFORHANDLER 800 M2 SHOWROOM

DANSK DESIGN

NORDKAP SVØMME SPA Svømme Spa Atletion Før: 25.495,00€

NU KUN: 17.995,00€

DIVA BLACK - Udendørs Spa Før: 11.995,00€

Tilbud gælder kun i vores Spanske butik, så længe lager haves · Forbeholdt for trykfejl, leveringssvigt, afgiftsændringer og udsolgte varer.

NU KUN: 8.995,00€

INFRARØD SAUNA KABINE Royal II Full Spectrum

PRIS:1.345,00€ ALT I INDE- OG UDESAUNA

BAHAMAS 185 - Udendørs Spa FØR: 4.875,00€

NU KUN: 3.495,00€

ALT I INDE- OG UDESAUNA

VI GIVER DIG 3 ÅRS GARANTI

VI GIVER DIG 3 ÅRS GARANTI

NÅR DU ØNSKER DET BEDSTE

NÅR DU ØNSKER DET BEDSTE

ÅBNINGSTIDER: Mandag - Fredag kl. 10 - 18 & Lørdag kl. 10 - 14

Nordkap Living - C/ Verónica 13 - 29651 Mijas - Tel. +34 683 427 904 - info@nordkapliving.es - www.nordkapliving.es


På den anden side...

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Bliver vi nu

frie mennesker? Coronaen løber i dag med al opmærksomheden. Det gælder både i medierne, hos myndighederne og blandt venner og bekendte. Det er helt naturligt. Det er jo et spørgsmål om liv og død – eller i det mindste om at få vores gode liv tilbage. Netop spørgsmålet om liv eller død får nu en ny dimension her i Spanien: Kongressen har nemlig stemt for indførelsen af aktiv dødshjælp. Dermed følger Spanien i Hollands, Belgiens, Luxembourgs, Schweiz’ og fire amerikanske delstaters fodspor. Det er en nyhed og en debat, der havde trukket overskrifter alle steder, hvis det ikke var for Covid-19. Lige her får nyheden derimod den opmærksomhed, den fortjener. Debatten har sine rødder i Galicien, hvor en mand i begyndelsen af 1990’erne mistede førligheden i en tragisk ulykke. Med en blyant i munden kunne han lige skrive, at han ønskede at dø. Historien blev filmatiseret og gik lige i hjertet på spanierne. Siden da har debatten kørt omend den i lange perioder har været så tam, at den nærmest har været helt død. Emnet sneg sig dog ind på regeringens ”to-do liste”, som blev linket til pressen og offentligheden ved indsættelsen for godt et år siden. Listen var blot så lang, at kun de færreste læste den grundigt til ende – eller, med rette, har tænkt: ”aktiv dødshjælp? Ja, ja..det bliver aldrig til noget.” Men det gør det altså nu. Emnet er ikke bare ømtåleligt – det er ekstremt ømtåleligt. Helbred, moral, religion, følelser og økonomi blandes i en sprængfarlig cocktail. For at den ikke skal sprænge, har regeringen tegnet linjerne klart op, så nu er det blot op til landets 17 regioner at slå den sidste streg (ikke at misforstå!). I grove træk vil alle spaniere og udenlandske

12 LA DANESA MARTS 2021

residenter i fremtiden kunne søge om aktiv dødshjælp. Ikke overraskende skal man have en kronisk og uhelbredelig lidelse, som forhindrer dig i at leve et værdigt liv. Derudover skal man være mindst 18 år og ved sine fulde fem. Er det sidste ikke tilfældet, kan man forberede sig ved at tilføje ønsket skriftligt f.eks. i sit testamente. Processen bliver opbygget omkring patientens læge, to udefrakommende specialister og en uvildig kommission (også kaldet garanti kommissionen) med læger, specialister og jurister. Patienten søger direkte hos sin læge, som konsulterer to specialister. Er de enige, går sagen videre til kommissionen, som skal godkende specialisternes konklusion. Sker det, bliver det lægen, som yder patienten den aktive dødshjælp. Processen må maksimalt tage 40 dage. Viser det sig, at lægen og de to specialister ikke kan sige god for patientens ønske, kan denne anke beslutningen til kommissionen. Det lyder fair, let og lige til. Nu ligger bolden hos de enkelte amter, der får pligt til at fuldføre den kommende lov. Meningerne er delte – vanen tro. Men det politiske flertal er på plads. Det er pudsigt, hvordan man her i landet, kan drukne i administration og politisk nøl og så samtidig, på rekordtid, vedtage noget så vigtigt som aktiv dødshjælp. Det er også pudsigt, hvordan man på en og samme tid nærmest ulovliggør abort og lovliggør aktiv dødshjælp - som en af de få nationer i verden. Spanien er et pudsigt land – men et dejligt land. Vi har længe frit kunne vælge, om vi ønsker at være her. Inden længe kan vi også frit vælge, om vi ønsker at være til.


Få spanske nyheder på dansk - direkte på mail hver onsdag og fredag

Flere end

16.000 personer

Tilmeld dig på

modtager vores nyhedsbreve hver onsdag og fredag. Få ugens vigtigste spanske nyheder på dansk.

www.ladanesa.com/nyhedsbrev


PROFIL

© AndaluciaOpen / Álvaro Diaz

Dansk tenniskomet vender stærkt tilbage til ATP-turnering i Marbella Den unge tennisstjerne Holger Rune har takket ja til et wildcard til en Challenger 80 turnering, som er en del af AnyTech365 Andalucía Open – én af Andalusiens største sportsbegivenheder gennem tiden. Det er andet år i træk, at IT-virksomheden AnyTech365, der har hovedkontor i Marbella, er hovedsponsor til tennisturneringen AnyTech365 Andalucía Open. Det er også andet år i træk, at hovedsponsorens danske direktør, Janus R. Nielsen, peger på det danske stortalent Holger Rune i tildelingen af wildcards. Hovedsponsoren fik opbakning fra ATP-organisationen, og Holger Rune blev dermed tildelt et 14 LA DANESA MARTS 2021

wildcard til turneringen, der skal spilles i smukke omgivelser på grusbanerne i Puente Romano Tennis Club i Marbella. Det unge stortalent glæder sig til at komme tilbage og konkurrere og vil gøre alt for at komme længere end sidste gang, hvor han tabte første kamp til marocaneren Elliot Benchetrit og derfor ikke gik videre i turneringen.

Challenger 80 turnerningen, som har været kernen i eventet de første tre år, bliver efterfulgt af den prestigefyldte ATP 250 turnering, der varer til og med søndag d. 11. april. ATP 250 turneringen er med til at gøre AnyTech365 Andalucia Open til en af de største sportsbegivenheder i Andalusiens historie.

”Jeg ser meget frem til at komme tilbage. Sidste gang var det et rigtig godt set-up, og banerne var gode. Sidste år sagde jeg, at jeg ville vinde turneringen, og det var måske lidt urealistisk på det tidspunkt. Men nu har jeg fået trænet rigtig meget op til sæsonen og har spillet lige op med dygtige spillere, som helt klart har givet mig selvtillid. Derfor føler jeg mig klart bedre rustet denne gang og tror bestemt, at jeg har en chance for at vinde turneringen”, lyder det fra en forventningsfuld Holger Rune.

Trådt ind i de voksnes tennisrække med manér Der er ingen tvivl om, at det unge talent har store kvaliteter på tennisbanen. Det blev der sat punktum ved, da han sluttede sin ungdomskarriere af med at betræde verdensranglistens førsteplads for juniorer.

Fjerde udgave af AnyTech365 Andalucía Open starter lørdag d. 27. marts, og her bydes der for første gang på to ugers professionel tennis.

Selv er han klar over, at der bliver en naturlig fysisk udvikling, nu hvor han er kommet på seniorniveu. Men det er ingen forhindring for den dedikerede tennisstjerne, der drømmer om at blive verdens bedste. Ved sidste turnering i Marbella lå Holger Rune på plads nr. 555 på ATP-verdensranglisten for de


Blå bog Navn: Holger Vitus Nødskov Rune Født: 29. april, 2003 (17 år) Højeste rangering (ATP): 428 Højeste rangering (ITF-Junior): 1 Begyndte at spille tennis som seksårig. Blev i marts 2019 som 15-årig den yngste mandlige danmarksmester i tennis nogensinde.

Photo: Sportsfotograf.com

LA DANESA MARTS 2021 15


Photo: Leschly Tennis Foundation

PROFIL

bedste mandlige professionelle tennisspillere. Og nu bare fem måneder senere er den 17-årige tennisstjerne sprunget op på plads nr. 428. ”2021 har været virkelig god indtil videre. Siden jeg spillede turneringen i Marbella sidste år, er det kun gået fremad. Jeg har fået defineret, hvordan jeg gerne vil spille og føler mig stærkere på alle punkter, både mentalt, tennismæssigt og fysisk. Jeg har været klar fra første kamp i år og har virkelig ydet en indsats, som også kan ses på resultaterne med tre finaler i tre turneringer og én titel. Jeg ville selvfølgelig gerne have haft alle tre titler, men sådan blev det desværre ikke denne gang”, fortæller en fokuseret og dedikeret Holger Rune.

Hovedsponsor tror på dansk sejr AnyTech365s direktør har store forventninger til turneringen og glæder sig over dansk deltagelse. Han ser frem til at se Holger Rune spille på grusbanen i Puente Romano igen. ”Siden sidst har han jo vundet en hel del kampe, og det er klart, at han får mere erfaring og bliver bedre af det. Jeg håber selvfølgelig, at han kan vinde et par kampe og forhåbentlig nå langt i turneringen. Sidste gang spillede han et fremragende første sæt, og det vil vi meget gerne se mere af i år,” lyder det fra Janus R. Nielsen, der er optimistisk på Holger Runes vegne. Også Holger Rune selv håber på at spille en god turnering i Marbella, da han har sine ranking-

mål, hvor han stræber efter at komme i kvalifikation til French Open. ”Selvfølgelig går jeg ind til hver turnering for at vinde. Jeg gør mit allerbedste i hver eneste kamp og prøver at spille taktisk mod den modstander, jeg skal møde, og så ser jeg, hvor langt jeg kommer. Mit mål er at gøre det rigtig godt i mange Challenger-turneringer, så jeg får samlet point sammen til en French Open kvalifikation,” lyder det fra Holger Rune, der blev kåret til både årets juniortennisspiller og årets fund i dansk idræt i 2019.

5 skæve til Holger Har du et godt ritual, inden du skal spille en tenniskamp? Jeg har ikke rigtigt nogen ritualer, men jeg har til gengæld rutiner, når det kommer til det tidsmæssige i min opvarmning.

Bond, men det er måske lidt urealistisk, at jeg skulle kunne blive en agent 007 og løbe rundt og være action-helt, men ja, hvis det ikke var tennis, så skulle det nok være en slags agent.

Hvis ikke du skulle være professionel sportsudøver, hvilket job ville du så have? Den er svær. Havde du spurgt, hvad jeg ville være, hvis ikke jeg var tennisspiller, så ville jeg helt klart være noget andet inden for sporten. Jeg har altid godt kunne lide James

Er du mest til storby- eller badeferie? Jeg er mest til storbyferie. Hvis ikke du skulle bo i Danmark, hvor ville du så bo? Jeg ville nok vælge Frankrig, fordi der altid er

gode spillere i Sydfrankrig, og det er tæt på Montepuez, hvor de har fantastiske faciliter, og der er virkelig fedt at være. Og så er vejret også en del bedre end herhjemme. Hvem er dit største tennisidol? Roger Federer har altid været mit store idol. Jeg vil dog sige, at jeg hælder en smule til Rafael Nadal efter han slog Novak Djokovic på Roland-Garros, hvor Nadal sikrede sin 13. titel i Paris. Men når alt kommer til alt, må jeg indrømme, at jeg stadig holder fast i Federer.

Billetsalg: Der kan købes billetter gennem AnyTech365s hjemmeside: https://anytech365.com/tennis-tournament/

© AndaluciaOpen / Álvaro Diaz

16 LA DANESA MARTS 2021

© AndaluciaOpen / Álvaro Diaz


Har du brug for IT-hjælp?

Hvis du arbejder hjemmefra eller har en mindre virksomhed, bør IT-sikkerhed være en topprioritet, og det kan vi hjælpe med gennem fjernsupport.

Få et GRATIS PC-helbredstjek Normalpris 69€

Vores pakker indeholder: IT-hjælp og support PC-beskyttelse gennem sikkerhedssoftware Grundig clean-up af din computer

Forbyggelse af IT-trusler Optimering af din computer SafeBrowse software

Vores venlige IT-eksperter er tilgængelige alle ugens dage, og de sidder klar til at gennemgå vores services for at finde den løsning, der passer bedst til dine behov.

Ring til os på:

+34 951 250 588 Læs mere på www.AnyTech365.com


Billetsalg: Der kan købes billetter gennem AnyTech365s hjemmeside: https://anytech365.com/tennis-tournament/

AnyTech365 præsenterer ATP-tennis på Solkysten Der skal dystes om prestigefyldte titler, når verdensklassespillere betræder grusbanerne til AnyTech365 Andalucía Open, som er en af Andalusiens største sportsbegivenheder gennem tiden.

© AndaluciaOpen / Álvaro Diaz

De sportsinteresserede er ikke i tvivl om, at denne måneds tennisturnering er en stor begivenhed, der tiltrækker nogle af de bedste tennisspillere til den spanske solkyst. Under normale omstændigheder er tilskuerpladserne på tennisanlægget i Puente Romano fyldt med tusindvis af forventningsfulde tennisentusiater, der er vidne til intense dueller på grusbanerne krydret med lækre detaljer og nervepirrende breakbolde. Publikums klapsalver, der kan høres ned til badegæsterne på stranden, bliver i år begrænset på grund af corona-restriktioner. Set fra den positive side bliver eventet afholdt. Det bliver dog med et begrænset antal tilskuere, der kan nyde noget af det bedste tennisspil i verden, men til en lidt anderledes stemning. Heldigvis kan de mange tennisinteresserede stadig følge med, da intet mindre end 60 TV-kanaler og 6000 streamning-sider kommer til at vise kampene live. 2 ugers toptennis venter AnyTech365 Andalucía Open er en professionel tennisturnering, der finder sted under åben himmel blandt palmetræer på grusbanerne i Puente Romano Tennis Club i Marbella. Den populære tennisklub, som Björn Borg stiftede i 1979, har været velbesøgt af store tennisstjerner som Boris Becker og John McEnroe, der begge har opnået den prestigefyldte 1. plads på 18 LA DANESA MARTS 2021

verdensranglisten i løbet af deres karriere. I denne måned bliver der igen taget godt imod nogle af verdens største tennisstjerner, da det er tid til 4. udgave af AnyTech365 Andalucía Open denne gang i en forbedret og mere prestigefyldt version. Der bydes velkommen til ikke bare én, men to hele uger med professionel tennis, hvor der ikke kan sættes en finger på hverken underholdningsværdi eller spillerkvalitet. Lørdag d. 27. marts skydes Challenger 80 turneringen igang, som løber frem til søndag d. 4. april. Herefter lyder startskuddet til den populære ATP 250 turnering, der varer til og med søndag d. 11. april. Der vil være adgang for tilskuere fra om torsdagen d. 1. april til og med slutningen af turneringen. I begge turneringer registreres der 16 hold til Main Draw i dobbeltturneringerne. I Challenger 80 turnerningen deltager 32 spillere i Main Draw i single, hvor der i ATP 250 registreres 28 spillere. AnyTech365 Andalucía Open i Marbella er en blandt fire ATP Tour turneringer i Spanien, sammen med byerne Madrid, Barcelona og Mallorca. Beskyttet spiller-boble I forbindelse med AnyTech365 Andalucía Open er der oprettet en COVID-19 protokol i samarbejde med ATP og sundhedsmundighederne for at minimere smitterisikoen. Også Ronnie Leitgeb, der er Tournament Manager, fortæller at alle forholdsregler i forbindelse med COVID-19 bliver taget seriøst. Spillerne bliver derfor ligesom sidste år indlogeret på hotellet Puente Romano Beach Resort, der ligger få minutters gang fra tennisanlægget. Her vil de være i deres egen boble, så de kan føle sig sikre under turneringen og undgå unødvendig kontakt med tilskuere og andet personale end hotellets. De har adgang til alle nødvendige faciliteter og behøver derfor ikke at forlade området.

Stolt hovedsponsor IT-virksomheden AnyTech365 er for andet år i træk hovedsponsor til den populære tennisturnering, og det er ingen tilfældighed. Den danske direktør for AnyTech365, Janus Rægaard Nielsen, er bosat i Marbella og har boet i byen de sidste tyve år. Han er stolt af at kunne være med til at gøre en forskel for byen ved at afholde en af Andalusiens største sportsbegivenheder gennem tiden. ”Én af grundene til at jeg gik ind i det her er, at jeg vil se turneringen vokse og dermed skabe positiv opmærksomhed omkring Marbella, som trænger til at blive sat på verdenskortet igen. Byen har så meget at tilbyde, og jeg synes ikke, at vi skal være tilfredse med ikke at være de allerbedste”, siger IT-iværksætteren Janus R. Nielsen, der selv har en stor passion for sport. Havde den sportsentusiastiske direktør ikke haft travlt med at være iværksætter, ville han bruge sin tid på at arrangere sportsbegivenheder. Den største virksomhed han har skabt er AnyTech365, der blandt andet har kontor i Marbella og Torremolinos. De ca. 400 medarbejdere hjælper privatpersoner og små virksomheder med IT hjælp og support på mere end 15 sprog.

ATP-tennis: ATP står for Association of Tennis Professionals og blev dannet i 1972 for at beskytte tennisspillernes interesser. ATP har siden 1990 administreret ATP Tour, som er den bedste turneringsserie for mandlige tennisspillere. I 2009 blev ATP Tour omdøbt til ATP World Tour, der består af en række forskellige turneringer, hvor spillerne optjener point alt afhængig af hvor prestigefuld turneringen er. Disse point tæller på den samlede ATP-verdensrangliste.


9LUNVRPKHGIDVWHMHQGRP HOOHUUHWVVDJL6SDQLHQ" =DIR/DZKM§OSHUGDQVNHVYHQVNHRJQRUVNHYLUNVRPKHGHUPHGDWI¦VXFFHVL 6SDQLHQRJYLELVW¦USULYDWHGDQVNHUHVYHQVNHUHRJQRUGP§QGPHGDWIRUO¹VH GU¹PPHQRP6SDQLHQ9LVNDEHUY§UGLIRUVNDQGLQDYLVNHDGYRNDWHUQ¦UYL KM§OSHUPHGDWNRPPHLJHQQHPGHWVSDQVNHUHWVV\VWHP 6NDOYLKM§OSHGLJ"

Læs mere på zafolaw.com

&HQWUR3OD]D2ƔFLQDQ{x$YG0DQROHWHx1XHYD$QGDOXF®Dx0DUEHOODxxLQIR#]DIRODZFRPx]DIRODZFRP

LOKALER UDLEJES BLIV EN DEL AF KYSTENS

SKANDINAVISKE CENTER! Vi har enkelte lokaler til leje. Kontakt os for besigtigelse. Vi er sikre på at du vil trives i Centro Idea. FOR YDERLIGERE INFORMATION KVJENSEN@MAIL.COM

Centerbygningen med det største udbud af dansk kvalitet og dansk service

Centro Idea • Ctra. de Mijas, Km. 3,6 • 29651 Mijas • Málaga • España • Tel./fax: (+34) 952 58 00 85 LA DANESA MARTS 2021 19


Tekst og fotos: Karethe Linaae

Kvinder i små andalusiske byer - fra analfabeter til universitetsuddannede i tre generationer Da vi købte den gamle ruin, der endte med at blive vores hjem i Andalusien, kunne den tidligere ejer ikke skrive sit navn på salgskontrakten. Hun var godt over 90 år, men jeg forventede ikke at finde analfabetisme blandt de ældre generationer i Sydeuropa. Jeg spekulerede på, om dette er et almindeligt fænomen.

turistindustrien. Vores kvarter, Barrio San Francisco, er et typisk kvarter med flere generationer med næsten lige så mange 80-årige som nyfødte. Mens så mange som 99% af de børn, der vokser op i Andalusien i dag, begynder i skole når de er 3 år, lærte mange af den ældre generation, især kvinder, aldrig at læse og skrive.

Vi bor i en landsby i de andalusiske bjerge. For kun en eller to generationer siden arbejdede langt størstedelen af den lokale befolkning inden for landbrug, men efter eksplosionen i byggebranchen i slutningen af sidste århundrede, arbejder de fleste nu inden for service- og

Jeg ville vide mere om uddannelse i Andalusien på landet og andalusiske kvinders skiftende rolle i de sidste årtier og havde en snak med en lokal familie, hvor tre generationer bor under samme tag: den 85-årige bedstemor, hendes 52årige datter og barnebarn på 19 år.

20 LA DANESA MARTS 2021

Bedstemor Navn: Antonia Alder: 85 Beskæftigelse: Sydame Uddannelsesniveau; analfabet, men kan skrive sit eget navn og enkle tal Antonia blev født i landsbyen Alpandeire (nuværende befolkning 260) i 1936 i begyndelsen af den spanske borgerkrig. “Min far døde, da jeg var 3 måneder gammel, så min mor var alene med min bror og mig,” siger


Antonia

hun. Moderen havde født fem børn, men de første tre overlevede ikke, hvilket ikke var usædvanligt på det tidspunkt. Som enke med to små børn måtte hun tage de job, hun kunne få, for at brødføde familien. Hun plejede at gå næsten 19 kilometer til Ronda for at arbejde på en gård i et par dage. Derefter måtte hun gå vejen tilbage i sine Alpargata-sandaler, de typiske lokale sandaler lavet af kurvede esparto-græs. “Vi gik overalt,” siger Antonia. “Vi havde ikke noget valg.” Selvom de fleste af landsbyerne havde skoler, måtte moren rejse så meget for at finde arbejde, at børnene aldrig gik i skole. Da Antonia var 4 år gammel, flyttede de ind i hulen Cueva del Aba-

nico, som ligger på den gamle gangsti mellem Alpandeire og Ronda. Moderen havde på dette tidspunkt mødt en enkemand, som hun senere giftede sig med. Antonia husker sin stedfar som ”un buen hombre” (en god mand). Han hjalp dem med at bygge en brødovn til deres hulehus. Stedfaderen arbejdede for en gårdejer og modtog en del af avlen som sin eneste løn. Livet var bestemt ikke let, men i det mindste havde de mad på bordet. ”Hele familien gik til gården, hvor han arbejdede og arbejdede hele dagen. Der var ingen maskiner, så alt arbejde skulle udføres manuelt ... ” Et par år senere flyttede de til Ronda, hvor Antonia kom i lære hos en syerske. Fra hun var 12 år, indtil hun blev enke, da hun var 62, syede Antonia tøj til kvarterets familier. De fleste betalte hende kun, når tøjet var færdigt, og nogle betalte slet ikke. Selvom hun ikke kunne skrive, havde Antonia lært at skrive enkle tal og bogstaver ned. Hun udviklede et slags kodningssystem, så hun kunne huske kundens mål. Hvis kunderne ikke kunne låne hende en symaskine, tog hun sin gamle symaskine

under armen. Antonia vil altid huske den dag, hvor hun havde sparet nok op til at købe en symaskine med en manuel fodpedal - en enorm forbedring! Kun årtier senere kunne datteren endelig købe hende en elektrisk symaskine. Antonia giftede sig med en fodboldspiller og tømrer i 1961, og de fik tre børn. ”Jeg ville gerne have haft flere, men vi havde ikke plads,” forklarer hun. Hele familien på 12 personer - hendes mor, der igen var blevet enke, hendes bror med sin kone og fire børn samt Antonia med sin mand og børn boede i et lille hus i to etager. Antonia som ung kvinde, omkring samme alder som hendes barnebarn er i dag. Familiefoto.

Et af de få fotos af Antonia som et lille barn. Familiefoto.

Udsalget slutter 23. marts!

Milano hjørnesofa med indbygget hvilestol Før pris: 3.899 €• SPAR 400 € Mijas Costa Parque Comercial MIRAMAR, Avenida Carmen Sáenz de Tejada, 29650 MIJAS COSTA, MALAGA Ved siden af Decathlon Tel: +34 951-314-506

Udsalg fra d. 2.12.2020 til d. 23.03.2021

NU KUN 3.499 €

San Javier Ctra de San Pedro Pinatar 81, 30730 SAN JAVIER, MURCIA, Imellem Decathlon og Iceland Tel: +34 968-334-194 dfsspain.com

LA DANESA MARTS 2021 21


Hendes brors familie havde det eneste badeværelse, så hendes familie måtte bruge udetoilettet i baghaven. Da mandens indkomst for det meste forsvandt til cigaretter og alkohol, var Antonia familiens vigtigste forsørger. Som sin mor før hende arbejdede hun hårdt. Hun støttede familien og købte et hus med sin egen opsparing. Da hun blev enke i 1996, stoppede Antonia endelig med at sy og flyttede ind hos sin datter og familie. Jeg spørger hende, hvad hun kan lide at gøre nu. “Ikke noget. Jeg syede så meget, og jeg er træt, ”slutter Antonia. Nu 85 år gammel kan hun endelig tillade sig at slappe af. Antonias mor døde da hun var 93 år - hun havde aldrig nogen alvorlige sygdomme i hele sit lange og vanskelige liv. María del Mar

kunderne. Heldigvis var chefen en retfærdig mand, der endda betalte halvdelen af hendes brudekjole, da hun blev gift. Om morgenen før arbejdet måtte María del Mar hente en spand mælk til familien, og for at tjene nogle ekstra pesetas hjalp hun også med at klargøre kvarterets lægesøn før skolen. ”Vi købte kun det, vi havde brug for den dag hvis vi havde pengene. Vi spiste, hvad vi havde, og intet blev smidt væk. ” Hver øre, hun tjente, gik direkte til familien. María del Mar giftede sig i 1992 og fik to børn, men hun stoppede aldrig med at arbejde og tog de jobs, hun kunne finde. Hun gik rundt til nærliggende landsbyer for at sælge smykker om dagen og syede efter arbejde indtil sent på aftenen. Gennem hende og hendes mands sparsommelighed har de formået at købe et hjem og lidt jord på landet, hvor de nu dyrker oliven. “Folk køber ikke så mange smykker som før,” siger hun, men hun sælger, fremstiller og reparerer stadig smykker nu 25 år senere. Da manden mistede sit job for et par år siden og måtte omskole sig, blev María del Mar, dengang 50, den eneste forsørger i familien. Intet ser ud til at stoppe kvinderne i denne familie! María del Mar

Navn: María del Mar Alder: 52 Profession: Selvstændig med hjemmebaseret smykkevirksomhed Uddannelsesniveau: Grundskole

“Der var ingen social sikring på det tidspunkt. Vi havde ikke råd til at betale læge og medicin, så vi kunne simpelthen ikke blive syge.” María del Mar måtte afslutte sin uddannelse efter grundskolen for at hjælpe med at forsørge familien, mens hendes brødre hjalp faderen med sin tømrervirksomhed. ”Jeg ville gerne have studeret til at blive sekretær, men det var ikke muligt,” indrømmer hun. Som 13-årig fik hun et job i en af de typiske gammeldags små butikker, der har alt fra frisk mad til maling. Hun arbejdede i butikken fra 09.00 om morgenen til 23.00 om aftenen med kun en kort frokostpause om eftermiddagen. Selvom dagene var lange, elskede hun at hjælpe 22 LA DANESA MARTS 2021

Med en analfabet, men meget dygtig bedstemor og en mor med kun folkeskole, bliver María del Mar den første i familien til at tage en universitetsgrad. ”Jeg har tilbudt at lære min bedstemor at læse og skrive mange gange, men hun siger, det er for sent. Bedstemor kan lide at sidde ned og nyde et måltid med alle i familien omkring sig, fordi hun havde en så hård og vanskelig barndom.” María del Mar er ikke alene om at ansøge om videregående uddannelse: 45% af de unge spaniere i dag opnår et højere uddannelsesniveau end deres forældre. Spanien er et af de europæiske lande med den største fremgang med hensyn til uddannelse, især for kvinder. 75% af María del Mar’s klassekammerater fra gymnasiet ønskede at gå på universitetet, især pigerne. Det er mindre almindeligt at se mødre derhjemme, selv i de små andalusiske byer. De fleste af hendes venners mødre arbejder uden for hjemmet, selvom kønsrollerne stadig er ret traditionelle her inde i landet. Mens fædrene ofte er ansat i bil- og transportbranchen eller salgs- og restaurantbranchen, arbejder mødrene med uddannelse, rengøring, som sekretærer eller i sundhedssektoren. María del Mar har altid ønsket at være lærer. Jeg spørger hende, om det faktum, at hun voksede op med en bedstemor, der ikke kunne læse og skrive, har noget at gøre med hendes karrierevalg.

Mor

Som mor så datter siges det, og det er også tilfældet med Antonia og María del Mar. María blev født i 1969, da Spanien stadig blev styret af diktatoren Franco. Selvom turismen var startet på Costa del Sol, var livet i Andalusien inde i landet stadig vanskeligt.

dier. Hun tog Artium eller Bachillerato med topkarakterer og taler engelsk og fransk ud over at studere klassisk græsk og latin. På grund af hendes topkarakterer og fordi hendes mor er enlig forælder, får hun sine undervisningsomkostninger delvist dækket gennem uddannelsesstipendier. Nu går hun på sit andet år på universitetet i Sevilla, hvor hun tager en bachelor i engelsk. Selvom hun aldrig har rejst til et engelsktalende land, er hun den eneste i sin klasse, der er blevet udvalgt til et Erasmus-stipendium til et studieår på Bristol University fra efteråret.

“Måske ...” smiler hun genert. Når alt kommer til alt er hun kun 19 år.

Datter Navn: María del Mar Alder: 19 Beskæftigelse: Studerende Uddannelsesniveau: 2 år på Universidad de Sevilla Da María del Mar jr. blev født i 2001, var det en helt anden tid i indenlandske Andalusien. Både grundskole og gymnasium var blevet obligatorisk skolegang i Spanien, og drenge og piger modtog den samme uddannelse og havde samme mulighed for at komme ind på universitetet. Ligesom de andre børn i nabolaget startede María del Mar i skolen i en alder af tre. Selvom hun hjælper sin mor med smykkesalg på sociale medier, har hun aldrig været nødt til at arbejde for at forsørge sin familie. Jeg er ikke bekymret for vores unge nabo. Hun er lige så flittig som sin mor og bedstemor, med den eneste forskel, at hun afsætter sin tid til stu-


AHN Fuengirola / Mijas Spansk-Nordisk forening • Asociación Hispano-Nórdica En frivillig forening på Costa del Sol

Årligt medlemsgebyr

30€

NYHED: Medlemsforsikring

1968 - 2020

Fra 2021 får alle medlemmer med NIE-nummer en ulykkesforsikring i Spanien inkluderet i medlemsafgiften gennem: Forsikringen tegnes individuelt. Ansøg om din medlemsforsikring direkte hos forsikringsselskabet. Mail navn og AHN-medlemsnummer til: ahnsantalucia@gmail.com

AHN-medlemmer får også rabatter på andre forsikringer hos: Santa Lucía Seguros Calle Córdoba, 37 29640 Fuengirola

AHN GOLF • (Vouchers købes i AHNs reception) Alhaurín Golf GF 35€ • inkl buggy GF + middag 45€

Mijas Golf GF 50€

Rio Real GF 50€ Betaling kan også ske online ved booking

www.ahn-fuengirola.net • Facebook: ahn-fuengirola • Tlf. +34 952 474 750

LA DANESA MARTS 2021 23


Den skæve vinkel

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto Mugge Fischer

Han er konkurs – men han er ikke færdig. Coronakrisen har kostet Brian Jøhnk alt. Alligevel kæmper han videre med nye planer for sin Café Boulevard. Det er her, han hører til. Det er her, historierne går. Her får du en historie – en skæv historie - om Brian Jøhnk.

Den

E V SKÆvinkel

Brian Jøhnk Det halve Amager tog hul på dagen i selskab med Simon Jøhnk. Vi skal tilbage til starten af 90’erne, og vi skal stille ind på FM 103.4. I ”Go’ morgen Amager” fik folket musik og underholdning – krydret med lidt nyheder – så man ikke kunne andet end at komme i godt humør. ”Det var lige mig. Tiden som vært på Radio Amager står som et af mine bedste minder fra Danmark. Det minder mig også om dengang, jeg ikke var så glad for mit navn. Derfor kaldte jeg mig Simon. Det var noget værre pjat,” kommer det med latter fra Brian, som i dag både er glad for sit navn, sig selv og sit liv. Hans liv i Spanien har to afsnit. Det første begyndte den 8. december 1979, da familien Jøhnk med en 8-årig dreng ramte det jomfruelige Costa del Sol. Verdensmand på Boulevarden Lille Brian kom direkte i spansk skole. ”De første seks måneder forstod jeg ikke et kuk, men så begyndte jeg at komme efter det. Man kan sige, det er den hårde vej frem, men det er den eneste vej, hvis du ønsker dit barn integreret. Jeg var, og er, lykkelig for det,” forklarer Señor Jøhnk. Måske er der ikke så meget Señor over ham, men når snakken går med hans spanske café-kunder og leverandører, er det umuligt at høre, hvem der ikke er født i Spanien. ”Man fanger meget på gaden,” siger den danske café ejer, som bebuder, han behersker hele seks sprog og tilmed forstår portugisisk, fransk og hollandsk. Det er, men andre ord, meget let for Brian at falde i snak med gæsterne på sin café. ”Dybest set elsker jeg stemningen og sammenholdet her. Vi er en stamcafé for mange folk og hjælper hinanden med løst og fast. Snakken går, og der er altid en god historie i luften. Sådan skal det være,” fortæller Brian Jøhnk, som netop i denne måned fejrer ti år på Café Boulevard. Det er også i denne måned, han fylder 50. Et hurtigt tilbageblik gør det umuligt at komme udenom årene 1985-95. ”De ti år boede jeg i Danmark og, dybest set, er det de år, der gav mig min danske baggrund. Jeg læste marketing og grafisk design og fik en god ungdom med ti uerstattelige år,” fortæller fødselaren, som i fulde alvor mener, det var kærestesorger, der fik ham tilbage til Fuengirola. ”Det er rigtigt. Jeg havde brug for min mors trøst og kærlighed. Sådan er det.”

”Spanien er et broget land. Det er et smukt og fascinerende. Men det er også et land, hvor universitetsuddannede fejer gader, og ledere uden uddannelse bestrider topposter.” 24 LA DANESA MARTS 2021

”Med årene er jeg blevet mere hård og kontakt – men på ingen måde ond!”


Altid dedikeret Da sårene var helet, tøvede Brian Jøhnk ikke med at kaste sig over sin nye kærlighed; sine jobs. Man kan roligt sige, han har en bred smag, for Brian har aldrig været bange for et brancheskift. Fællesnævnene har dog altid heddet dedikation. ”Jeg har altid brændt for mine jobs og tilbragt hele min dag på min arbejdsplads. Da jeg var assurandør i forsikringsselskabet Danican / Tryg Baltica, havde jeg altid møder fra tidlig morgen til sen aften. Og da jeg var hos Vordingborg Køkkenet, kunne jeg sidde til langt ud på natten for at tegne køkkener,” forklarer Brian Jøhnk, som også har været turen over Helle Hollis, Bang & Olufson og Telephone Tina inden han kastede sig over restaurationsbranchen. ”Det har alle været gode arbejdspladser, spændende brancher og resultaterne har altid fulgt med –

absolut. Mit problem har derimod været at gøre mig som selvstændig. Her har jeg ofte haft de forkerte mennesker omkring mig, disponeret forkert - og bødet for det,” fortæller en meget ærlig Brian Jøhnk. ”Min bedstemor sagde altid: behandl andre, som du gerne selv vil behandles. Og kæmp så det bedste du kan. Det råd følger jeg. Jeg er sikker på, det er vejen frem.” Brian Jøhnk har masser at kæmpe for. Han kæmper for sin café. Og han kæmper for at få sine to teenager-børn sendt godt ud i livet. De sidste kræfter bruger han på sin mor, søster, fætter, nevø og halvbror, som er præcis lige så integrerede som ham selv. Han kom på må og få, men har set, prøvet og oplevet en masse. ”Jeg har haft gyldne tider – ingen tvivl om det. De gode tider skal nok komme igen, men om de bliver gyldne, det ved jeg ikke.”

Ti skæve til Brian 1. Fortæl en ting, som (næsten) ingen ved om dig. I mine unge dage var jeg stripper. To gange fik jeg sølv til DM. Ham, som løb med guldet det ene år, er i dag boghandler i en lille provinsby. Livet kan tage mange sjove drejninger. 2. Hvilken har været den bedste dag i dit liv? – og værste? Da mine to børn blev født. Ellers er alle dage med sol en god dag. Den værste dag var for et halvt år siden, da min mor fik konstateret alvorlig kræft. Hun er netop været igennem sidste stråling og er gudskelov meldt rask.

3. Er der noget, du fortryder i dit liv? Du må gerne skrive ”at åbne Café Boulevard”. Det har kostet mig al min tid og alle mine penge. Men på den anden side; så gjorde jeg det gerne igen. 4. Hvad er det mærkeligste, du har været ude for? Alt hvad der er sket siden den 13. marts 2020. Det er som en ond drøm, vi ikke kommer ud af. 5. Hvornår har du et gyldent øjeblik? Jeg har en lille kærne af meget tætte herboende danske venner. Når jeg er sammen med dem, har jeg det godt.

6. Hvilket er det kedeligste job, du nogensinde har haft? Da jeg som 17-årig sorterede post på postcentralen i København. Tilmed var det natarbejde. Jeg holdt kun i 14 dage. 7. Hvis du ikke var restauratør, hvilken job ville du så have? Min drøm har altid været at designe, opbygge og drive en campingplads fra bunden. Det har faktisk være lige ved et par gange. Måske bliver det aktuelt engang i fremtiden.

9. Holder du dit nytårsforsæt? Aldrig – jeg ryger og lever stadig usundt. På den front har jeg rygrad som en regnorm. Jeg lever og er glad i nu’et. 10. Hvordan tror du, turistsæsonen 2021 bliver på Costa del Sol? Hvis Covid-19 vaccinerne er effektive, og kommer hurtigt ud til folket, kan vi få et hamrende godt år. Folk higer jo efter at komme sydpå igen. Desværre tvivler jeg på, om vaccinerne bliver leveret til tiden.

8. Hvad savner du mest ved Danmark? Min familie – den er stor, og vi mødes fast hvert andet år.

LA DANESA MARTS 2021 25


Månedens udflugt Af Else Byskov, fotos af Erik Gadegaard og Else Byskov

Úbeda -den magiske by Ikke nok med at Úbeda er fuld af magi, så er køreturen derop hen over bjergmassivet Sierra Mágina en betagende oplevelse, som man ikke må snyde sig selv for. Når dertil kommer at man kan bo i et gammelt palads (nu Parador) og aflægge besøg i San Juan´s kloster, i et intakt mudéjar hus samt besøge de sidste spanske jøders bolig, ja så er det bare om at komme afsted. 197: Hanne og Erik kigger ud over kanten ved udsigtspunktet Siete Pilillas.

Der er ca. 250 km. fra Málaga til Úbeda, så man bør tage en overnatning, og man bør køre over Granada, for ellers rammer man ikke den exceptionelt flotte tur hen over Sierra Mágina. Úbeda ligger i Jaén provinsen og Sierra Mágina rummer provinsens højeste bjerg kaldet Mágina på 2164 m.o.h. Det skal vi se nærmere på, for ca. 80 km. nord for Granada ad motorvej A-44 drejer vi af mod Pegalajar, som jeg i årevis har beundret fra motorvejen hver gang vi kørte nordpå. Pegalajar ligger nemlig meget smukt på en slags afsats halvt oppe af bjerget, så nu skulle det være. Og vi blev ikke skuffede, for byen er speciel og pudsig. Vi parkerede ved rådhuset på udkig efter kaffe og pan con tomate, da kl. var 11 og en halvsult havde meldt sig. Der var ikke en bar i sigte, så vi spurgte et par lokale som alle sagde, at vi skulle gå hen til La Charca – dér var der barer. Hvad mon denne charca er, tænkte vi, idet ordet betyder vandpyt. Da vi endelig fandt pytten, viste det sig, at det var et stort, muret, 26 LA DANESA MARTS 2021

åbent vandreservoir, der fra tidernes morgen var blevet brugt til at regulere vandmængden, der strømmer ud fra byens kilde: Fuente de la Reja. Lige i dag var der ikke noget vand i, men når der er, er det sikkert et herligt sted at sidde og drikke kaffe. Og ganske rigtigt var der barer der var åbne, men her i december var det koldt og vi måtte pænt sidde inde i baren og nyde serveringen. Byen har flere pæne ting at se på, herunder det nøgne klippeparti La Serrezuela, men vi skal jo videre hen over Sierra Mágina. Vores rute tager os først op imod byen Mancha Real, og på vejen passerer vi et specielt udkigspunkt kaldet Siete Pilillas på venstre hånd. Her bør man lave et lille stop, for man har en storslået udsigt ud over landskabet mod nord, og herfra kan man springe ud i sin paraglider og herfra starter der tilmed en spændende vandrerute: Sendero La Serrezuela, som er en rundtur på 7 km. rundt om den klippe vi kunne se nede fra Pegalajar. Det kribler og krabler for at komme

ud på den rute, men det må blive næste gang, for vi skal jo til Úbeda. Vi kører igennem Mancha Real og tager JA 3106 hen imod og forbi byen Torres, som ligger smukt på en bjergside. Efter Torres hedder vejen JA 3107, og den er både vild og smuk. Hen over bjergkæden slynger den sig, forbi passet Puerto de Albánchez, hvorfra der er en betagende udsigt ned over landskabet mod øst. Vi kan også se det højeste bjerg her i Sierra Mágina bag os. Vi kører igennem byen Albánchez de Mágina med et gammelt tårn der balancerer på toppen af en tynd klippe og vi beundrer en helt speciel klippeformation der rager helt umotiveret op i landskabet og som hedder El Torcal Albánchez. Et meget specielt syn. Videre går det mod byen Jimena, men inden vi kommer så langt, bliver vores opmærksomhed via et skilt henledt på et sted der hedder El Pinar de Cañava med en rute kaldet: Ruta de los Cara-


Byen Torres ligger skønt på en sydvestvendt skrænt.

Udsigt mod øst fra passet Puerto Albánchez.

Et vildt tårn på en klippetop i Albánchez.

coles. Det kan vi ikke sidde overhørig, så vi svinger til venstre og kører ad en smal, snoet vej op for at få vores nysgerrighed styret. Efter 5-6 km. kommer vi til et skilt der fortæller om El Pinar (en fyrretræslund). Vi kører videre indtil vi ser skiltet: Ruta de los Caracoles. Her parkerer vi og følger ruten et stykke. Den fører hen til en slags stenbrud, hvor der boede mænd, der brød sten. De havde bygget huler af sten helt uden brug af cement eller mørtel, og det var jo en bedrift. Det var for at man kan se disse mærkværdige boliger, at stien er anlagt. En lidt speciel afstikker men fin og med en fantastisk udsigt ud over dette betagende landskab.

på byens centrale plads, Plaza de Andalucía, idet vi ved, at pladsen hvor paradoren ligger er fredet og ikke har parkering. Nu triller vi med vores lette bagage ned ad Calle Real til Plaza del Ayuntamiento og lige bagved ligger Plaza Vázques de Molina, hvor paradoren ligger. Det er en af Spaniens ældste paradorer og den er indrettet i et renæssancepalads (Palacio de Dean Ortega) fra 1500-tallet. Det er et must at bo her, når man besøger byen, for dels er det et fornemt sted, som er sjovt at opleve, og dels ligger kirken La Sacra Capilla del Salvador lige et stenkast væk.

stod inde i kirken. Hendes første bog ”Jeg mødte Jesus” blev en bestseller og hun har siden holdt mange foredrag om mødet og DR lavede for få år siden en Tv-serie om hende.

Vi kører nu hen imod byen Jódar, hvorfra en landevej fører os direkte til Úbeda. Vi ankommer således sidst på eftermiddagen og parkerer oppe

Det var i denne lille kirke at den danske journalist Charlotte Rørth mødte Jesus i 2008. Hun har efterfølgende skrevet flere bøger om mødet, som var ganske specielt, idet hun så Jesus som i et hologram på en grusvej i Palæstina mens hun

Hanne, Erik og Tue på vej op ad La Ruta de los Caracoles.

En af boligerne i stenbruddet.

Danske varer og specialiteter til hverdag, grill og fest! PATÉ, KØD, TRØFLER, COGNAC, OST, CHAMPAGNE, KIKS, VIN, FRUGT, PATÉ, KØD, BRANDY, KASTANJER, SPIRITUS, MARMELADE, PATÉ, CHOKOLADE, KØD, BRØD, BAGVÆRK, OST, SNAPS, PØLSER, SILD, MYSEOST, FISKEBOLLER, BRØD, OST, ØL, MARMELADE, SENNEP, PASTA, PESTO, VIN, SPIRITUS, BALSAMICO de MODENA, KRYDDERIER m.m. BESTIL DIT KØD TIL GRILLEN - DAGEN FØR!

• VI LEVERER OGSÅ HJEM TIL DIG • er atess Delik aliteter eci og sp ndinavien a k S fra sten og re en rd af ve

Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6 29651 Mijas. - Tlf: 952 58 12 36

Åben: Man-fre: 10-18.00 • Lørd: 10-14.00

§

Jeg har selv besøgt kirken flere gange og første gang var der en speciel energi derinde og både jeg og Tue følte os svimle og fik en let kvalme. Men denne gang mærkede vi ikke noget her, men jeg er sikker på at der findes stærke åndelige kræfter i Úbeda, for jeg fik selv en stærk åndelig ´skylle´ hen over mig i San Juans kloster/museum. Næste dag besøgte vi som det første det kloster, hvor San Juan de la Cruz døde. San Juan (15421591) er en af Spaniens største mystikere og én, hvis digte jeg studerede på uni som spanskstu-

Paradoren i Úbeda er et gammelt palads.

Mona Elisabeth Davidsen Abogados • Køb & Salg af fast ejendom. • Lejekontrakter. • Testamenter, arv og skifte. • Skat for residente og ikke residente. • Selskabsetablering. • Retssager. • Familieret. Medlem af Advokatsamfundet i Danmark samt Colegio de Abogados i Málaga

Av. Condes de San Isidro nr. 13, 13, Edificio Ofisol Centro 2º A 29640 Fuengirola Tel: (+34) 952 83 83 14 Fax: (+34) 952 83 82 47 Dansk Tel: (+45) 89 88 42 74

Telefon- og åbningstider: Mandag - torsdag kl. 9-17 Fredag kl. 9-14.30 advokat@monadavidsen.com

LA DANESA MARTS 2021 27


Månedens udflugt

Kirken La Sacra Capilla del Salvador hvor Charlotte Rørth mødte Jesus.

Interiør fra Paradoren.

Kirken La Sacra Capilla del Salvador i natbelysning.

Interiør fra mudéjar huset hvor det arkæologiske museum ligger.

Brønden i La Sinagoga del Agua.

Det rituelle bad i La Sinagoga del Agua.

Úbeda -den magiske by derende. Jeg følte dengang en særlig tiltrækning til denne munk, der allerede som ung havde oplevet flere åbenbaringer. Sammen med Santa Teresa de Jesus (som var hans samtidige og ven) regnes han for at være den ypperste repræsentant for den spanske mysticisme. Nu er der lavet et museum til hans ære i det kloster, hvor han døde og som ligger ganske tæt på paradoren i Calle Carmen 13. Lige efter at vi har løst billet og jeg træder ind i kirken (som er bygget i det rum, hvor San Juan døde) mærker jeg en stærk åndelig energi skylle ned over mig. Den er svær at beskrive, men er yderst behagelig og opløftende. Den var ikke forbundet med noget syn men blot med en tydelig rislen gennem kroppen og en følelse af at være i kontakt med noget ophøjet. De andre i selskabet (Erik, Tue og Hanne) mærkede ikke noget, og måske gjorde jeg pga. min stærke kontakt til en anden stor mystiker, den danske intuitive begavelse Martinus (1890-1981) om hvis omfattende værk jeg har skrevet 9 bøger på engelsk (6 af dem er udkommet på dansk). Men det er en anden historie. Se newspiritualscience.com Sjovt nok var det kun i kirken at jeg oplevede den særlige energi. I de mange andre rum mærkede jeg ikke noget. Museet rummer fine rum med interessante memorabilia fra San Juans liv og værk. Bl.a. kan man se en voksfigur af San Juan sidde og skrive i sin celle. Et besøg på dette museum er et must. Ganske tæt på museet, i Calle Cervantes 6, ligger Úbedas arkæologiske museum, som er anlagt i et meget smukt mudéjar hus fra 1400-tallet. Mudéjar betyder ”dem der blev tilbage” og refererer til de ex-muslimer (der nu var konverteret til kristendommen), der blev tilbage i Spanien efter 28 LA DANESA MARTS 2021

Granadas fald i 1492. Museet er fyldt med fund fra byen og omegn helt tilbage til stenalderen og er ganske interessant. Endelig skal vi se La Sinagoga del Agua (www.sinagogadelagua.com) som er højst interessant og med en pudsig historie. Der er tale om en synagoge med tilhørende bolig, som blev brugt som bedehus for de sidste jøder, der boede i Úbeda. Synagogen ligger i Calle Roque Rojas 2 i centrum, og den blev opdaget, da man ville ombygge et hus til turistlejligheder og lave P kælder. Det var under dette arbejde, at man helt uventet stødte på dette fund af en underjordisk synagoge med tilhørende bolig. Synagogen er i to etager med et samlingsrum øverst og et sted for rituelle bade nederst. Nederst findes der også en brønd, som stadig fungerer, og det er deraf at synagogen fik sit navn: Sinagoga del Agua. Man kan stadig se det rituelle bad samt boligen for de jøder, der boede der i det herrens år 1492, det år, der af de kristne blev kaldt: annus mirabilis – miraklernes år. Grunden til, at det med kristne øjne var et mirakelår var, at der for det kristne Spanien fandt 3 store begivenheder sted: 1. De sidste muslimer forlod landet, da Granada faldt den 2. januar efter lang tids belejring af det kristne kongepar: Isabel og Fernando. Dermed var La Reconquista (tilbageerobringen) tilendebragt og hele landet på kristne hænder efter mere end 700 år. 2. Cristoffer Columbus opdagede Amerika og 3. De sidste jøder blev smidt ud af landet. Det er denne sidste begivenhed vi kan se afspejlet i synagogen, for i det tilstødende køkken kunne man se, at boligen var blevet forladt i hast. Men det var også tydeligt, at beboerne troede, at de hurtigt ville komme tilbage til deres hjem, men det skete aldrig. De måtte gå i landflygtighed

sammen med de andre 200.000 spanske jøder, som derefter blev spredt over hele verden. Måske skal det nævnes, at det med at smide både muslimer og jøder ud det samme år, var som at skyde sig selv i foden, for muslimerne var dygtige agerbrugere og havde bygget de mange vandingsanlæg, hvormed man kunne overrisle markerne og få mad på bordet. Nu var der færre til at dyrke jorden og de kristne kunne i starten ikke finde ud af hvordan vandingsanlæggene fungerede. Og jøderne sad jo på handel og finansiering, så hvem skulle nu tage sig af disse vigtige samfundsinteresser? Ingen, så Spanien oplevede efterfølgende en sand økonomisk og erhvervsmæssig nedtur. Ja, landet gik i frø, og det tog lang tid før man fik det på fode igen. Men selvfølgelig hjalp opdagelsen af Amerika på budgettet, da store rigdomme snart begyndte at strømme ind – men kun til overklassen og kongerne. Men tilbage til synagogen i Úbeda. Det var rørende at se dette sted, der i over 500 år havde ligget ubemærket hen. Historien beretter, at der på et tidspunkt lå en damefrisørsalon i rummet og at damen brugte vandet fra brønden uden at vide, at hun her befandt sig i en historisk perle af et arkæologisk fund. Synagogen kan kun besøges på en guidet tur, og man skal reservere plads, hvilket man gør på turistkontoret på Plaza Andalucía. Jo, der er masser af magi i Úbeda, som bare ligger der og venter på vores besøg.


BYGGEGRUNDE MED FANTASTISK UDSIGT

PROBLEMER MED HØRELSEN? - prøv GRATIS vores MICRO høreapparat

Conny Hundtofte Strauch Selvstændig regnskabskonsulent

T SOLG

Gratis høreundersøgelse

Beliggenhed: Mellem Benalmádena Pueblo og Torremuelle.

Pris: 290.000 euro for 500 - 700 m2 bebyggelsesgrad 25%.

Før skjulte jeg, at jeg havde høreapparater, nu viser jeg alle hvor smarte de er Ring og bestil tid på +34 951 239 004

Åbningstider: tirsdag og fredag kl. 9.00 - 13.00 eller efter aftale

Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola www.dkhc.dk

HOS OS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OG FRI SERVICE I SPANIEN OG 29 AFDELINGER I DANMARK

Væsentlig rabat ved køb af to byggegrunde. Tilladelser fra kommunen - byggeri kan starte nu !

SIDEN 2002... NUMMER 1 I SERVICE AF BILER OG VAREVOGNE

KOLOS VI SØRGER FOR AT DIN BIL HAR DET GODT

• Reperationer og vedligeholdelse • Skadesudbedring og lakering

Flere Attraktive byggeprojekter i Mijas Kommune

• ITV - klargøring

• Ejerskifte - vi sørger for alt & VILLA

AL ON TI

P

• Vi sælger brugte biler EKT INTER NA OJ R

• Vi tager biler i kommision

SUNSHINE ESTATES 2000 S.L.

Mini Cooper S John Cooper Works original

BLIV MEDLEM af La Peña de Dinamarca Rabat til divisionskampe, når Estadio La Rosaleda åbner! BLOT 40 EURO FOR ET ÅR

Vi støtter cancerhospice Cudeca og COVID-ramte familier. Kontakt Morten på 617 700 424 info@malaga-support.dk • www.malaga-support.dk

WWW.KOLOS.ES Marbella

< Fuengirola

Málaga

Costa Muebles

Tania & Boban Centro Idea

Autopista

Ctra. de Mijas

> Mijas

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas

Tlf.: 952 460 229 LA DANESA MARTS 2021 29


Sydeuropæeres løse forhold til tid accepteres som en universel sandhed, men er det virkelig sådan? Af Karethe Linaae

Kommer spanierne nogensinde til tiden? 30 LA DANESA MARTS 2021


ham en gang om aftenen, men mere sandsynligt den næste dag. Hvis han svor, at han ville komme i weekenden, vidste vi med sikkerhed, at vi ikke ville se skyggen af ham før om fjorten dage, og hvis han garanterede, at jobbet ville blive udført den følgende måned, så kunne vi lige så godt glemme det hele.

Spaniere er verdensberømte for at være langt fra punktlige. Spanien beskrives ofte som et evigt mañana-samfund, hvor alt og alle er bagud i tidsplanen. Det er klart, at der er undtagelser i sådan en national påstand, men hvis jeg taler for de fleste af beboerne i vores lille by i den sydlige ende af landet, har udtrykket “at ankomme til tiden” ret fleksible grænser. Vi kendte dette generelle træk, før vi flyttede til, men det er en ting at være opmærksom på de lokale tendenser til at ankomme sent, men noget helt andet at leve med, ”más o menos” (mere eller mindre) tidsrammer.

Vi har ved flere lejligheder været vidne til lokale håndværkere, der svarer deres mobiltelefoner og siger, at de er ”en camino”, hvilket betyder, at de er på vej. Ofte er de ikke det! Sandheden er, at personen, der i dette tilfælde er en blikkenslager, har hovedet under køkkenvasken hos sin nuværende kunde. I andre tilfælde har de lige sat sig ned med deres daglige morgendram på den lokale bar, mens de lovede nogen i den anden ende af røret, at de er sekunder væk.

Af denne grund besluttede jeg at lave en lille uformel kulturundersøgelse i vores nabolag for at prøve at forstå, hvorfor spaniere eller i det mindste de sydlige spaniere aldrig vil dukke op til aftalt tid.

Det første man skal være opmærksom på, når det kommer til andalusiernes opgørelse af tid, er, at ingen af disse løfter er sagt i en ondskabsfuld mening. Ingen ser på dem som løgne, mindst af alt den person, der udtaler dem. Det handler om hensigt, og det er ærligt.

Ure kan dateres tusinder af år tilbage, så punktlighed bør nu være en naturlig vane for menneskeheden. Men selvom alle kystens indbyggere har mindst en mekanisk eller digitalt ur, og selvom hver bar, slagter, apotek og mange gadehjørner har et stort vægur, og selvom kirkeklokkerne ringer hvert 15. minut for at minde en om tid , så kan du aldrig forvente, at et møde finder sted på det aftalte tidspunkt. Jeg taler ikke bare om at møde venner, hvor selv vi skandinaver tillader os at ankomme et par minutter for sent, med om alle former for forudbestemte aftaler - et møde med en advokat, en tandlæge, et bryllup eller officielle møder på rådhuset. Først efter et par uger på det iberiske kontinent indså vi, at hvis en håndværker lovede at komme inden for en time, ville vi i bedste fald se

For det andet må man ikke glemme folks natur, hvis særpræg og temperament er mere lidenskabeligt og derfor generelt mere spontane end mennesker fra nordlige breddegrader. Er det muligt, at der er grundlæggende forskelle i vores fysiologiske sammensætning, ikke kun kulturelt men genetisk? For at undgå stress og skuffelse er vi bare nødt til at indse, at andalusiernes idé om tid er noget

KURT TOFTERUP S.L.

Analyse af vandet i din pool

GRATIS

ABOGADOS - LAWYERS

Kurt Tofterup Cand. Jur. (Lic. en Derecho)

María José Jiménez Advokat

Vickiana Betances Guevara Juridisk medarbejder

Juridisk rådgivning og assistance • Udfærdigelse af testamenter • Køb og salg af fast ejendom • Arv- og skiftebehandling • Skatteplanlægning

Åbningstider: Mandag til torsdag 9-15 Fredag 9-14 Avda. Matias Sáenz de la Tejada s/n. Edif. Fuengirola Center 2, local 1 29640 Fuengirola, Málaga

helt andet end vores. Folk her er fuldt ud klar over, at de har tendens til at være for sent, men da alle gør det, og alle følger de samme spilleregler, er det ikke et problem, i det mindste ikke for dem. Da vi sluttede os til en lokal vandringsgruppe, spøgte de ofte om la hora inglésa (engelsk tid) versus la hora española (spansk tid). For dem var hovedpunktet ikke, at vi startede kl. 8.30 præcist, men at alle havde fået en ordentlig kop kaffe inden afgang. Hvad var problemet, hvis vi startede lidt senere end planlagt? Ingen led af den grund, bortset fra muligvis os - de alt for stressende udlændinge med vores punktlighed.

• Selvangivelser • Finansiering • Privatret • Forsikringer

Tlf.: (+34) 952 47 95 63 Fax: (+34) 952 58 84 67 www.tofterup.com kurt@tofterup.com

Pools Mijas S.L.

Bring os et lille bæger vand fra din pool og vi fortæller dig, hvordan du bedst holder den korrekte kemiske balance i vandet.

Åbent 08.00 – 15.30

Den Største Pool-forretning på Costa del Sol

PROFESSIONEL POOL-VEDLIGEHOLDELSE • TILPASSET DIT BEHOV.

Varmepumper · Automatiserede overdækninger · Spabade · Saltvands-/klor tilsætning · PH-dosimetre

Vi har altid et godt tilbud! Vi har alt til din pool! Nye swimmingpools med 10 års garanti · lækagesøgning og reparationer

Pooludstyr, kemikalier, legesager, spil og meget mere! Renovering, reparationer, vandvarmere, lækagesøgninger, ugentlig professionel vedligeholdelse af pools.

Urb. Doña Pilar • Ctra. De Mijas, Mijas • Mob. 667 78 82 91 splashpools@electronbox.net • www.splashpoolsmijas.com

952 591 053

LA DANESA MARTS 2021 31


Citat, María Zambrano: ”Når ord ikke siger mere end stilheden, er det bedst ikke at udtale dem.”

Fortidens famøse personligheder:

María Zambrano Moderne kvinde med klare holdninger Málagas centrale togstation, Málaga-María Zambrano, er mere end blot et knudepunkt for rejsende fra hele verden. Navnet fortæller nemlig historien om en af datidens store spanske personligheder og meningsdannere, María Zambrano. I en alder af blot 26 år udgav hun sit første skrevne værk, hvori hun anfægtede den kapitalistiske ideologi mod det samlende demokrati. Hun døde i 1991, men nåede inden da at udgive 17 værker og formåede som første kvinde at vinde den prestigefulde Cervantes-pris for vigtigste spanske forfatter. 32 LA DANESA MARTS 2021

tede familien til den spanske hovedstad, hvor hendes far havde fået ny job. Efter blot et par år i Madrid flyttede de til Segovia, hvor hun tilbragte sine teenageår, inden hun i en alder af 17 år vendte tilbage til storbyen for at studere filosofi på Universidad Central de Madrid.

En aprildag i 1904 kom María Zambrano til verden i Vélez-Málaga. Forældrene, Blas José Zambrano y Araceli Alarcón, var begge lærere og socialister, hvorfor María Zambrano og hendes søster Nace Araceli stiftede bekendtskab med politik fra en tidlig alder. Da hun var fire år, flyt-

Ungdomsårene og begyndelsen på forfatterlivet I Madrid blev hun hurtigt en del af det socialistiske intellektuelle miljø og deltog i flere studenteroprør. Hun var en kvinde med meninger om verden og så med kritiske øjne mod kapitalismen, som, ifølge Zambrano, ville føre til en radikal politisk styreform og lede til en moderne form for slaveri af masserne. Hun kæmpede for


”Menneskets hjerte har brug for noget at tro på, og det tror på løgne, når det ikke kan finde sandheder at tro på.” Maria Zambrano.

en styreform, hvor der ville blive skabt ligevægt i samfundet med en fair fordeling både økonomisk og kulturelt. Hun udgav sit første værk, Horizonte del liberalismo (liberalismens horisont), i 1930, da hun var blot 26 år, og manifesterede sig tidligt som en af Spaniens ledende kvindelige filosofer og humanister. Hun beskrev i sine bøger, hvordan liberalismen ville føre til Europas krise og endelige nederlag, og hun ønskede en tredje revolution. Generelt var hun meget optaget af bysamfundet og borgernes rettigheder, men senere blev hun mere filosofisk i sine værker, hvor hun i et af det største, El hombre y lo divino, berører emner som liv og død og det guddommelige i mennesket og i verden. Hun har blandt andet udtalt: ”Menneskets hjerte har brug for noget at tro på, og det tror på løgne, når det ikke kan finde sandheder at tro på.” Maria Zambrano. Og: “Mens religion og etik kan styres hen mod det isolerede individ og kan eksistere i et menneske uafhængigt af andre, så har politik brug for et samfund for at eksistere.” Hun var en kvinde med ordene i sin magt, men hendes klare meninger skulle dog ende med at føre hende langt uden for Spaniens grænser, da hun under Francos regime, som ikke tolererede alternative holdninger eller kunstnere, der kunne udfordre hans magtposition, måtte rejse i eksil. Tiden i eksil og livet i Spanien efter Franco Zambrano blev gift i september 1936 med historiker og sekretær for den spanske ambassade i Chile, Alfonso Rodríguez Aldave, og de rejste til oktober samme år. Efter otte måneder i Latinamerika vendte de tilbage til Spanien, hvor de landede lige midt i Den Spanske Borgerkrig. Alfonso Rodríguez Aldave blev indkaldt til hæren, og María Zambrano flyttede i 1937 til Barcelona med sine forældre og søster, hvor hun blev en del af oprørsgruppen, der kæmpede for en spansk republik. Hendes far døde en oktoberdag samme år, og i begyndelsen af 1938 måtte hun opgive oprørskampen og sammen med sin

mor og flere familiemedlemmer flygte til Frankrig i eksil, hvor blev hun genforenet med sin mand. Sammen tog de videre mod Mexico, hvor de var blevet inviteret af Casa de España, der i dag er kendt som universitet El Colegio de México, A.C. De efterfølgende år boede de blandt andet på øen Puerto Rico og på Cuba, hvor María Zambrano afholdt flere konferencer og underviste i filosofi. I 1947 blev hun skilt fra sin mand, og flyttede tilbage til Mexico, hvor hendes søster havde bosat sig. Cuba lå dog stadig i María Zambranos bevidsthed, og i begyndelsen af 50’erne flyttede hun tilbage til den caribiske ø, hvor hun fortsatte med at undervise og afholde konferencer. I 1953 gik turen dog igen mod Europa, nærmere bestemt Rom, hvor hun og søsteren boede i en årrække, indtil søsteren gik bort i 1971. María Zambrano begyndte også selv at mærke alderdommen nærme sig, og i 1977 var hendes syn så dårligt, at det gav hende problemer med at læse og skrive. Der gik yderligere syv år, før hun vendte tilbage til Spanien, og på trods af sine begrænsede skrivemuligheder fortsatte hun ufortrødent med at skrive artikler, hvoraf den sidste blev udgivet blot to måneder før hendes død i 1991. I slutningen af firserne blev hendes navn for alvor skrevet ind i de spanske historiebøger. Her stiftedes eksempelvis María Zambrano Fonden (Fundación María Zambrano) med sæde i bygningen el Palacio Marqués de Beniel i Vélez-Málaga, og i dag består stedet af en verden af billeder og ord, som beskriver historien om den spanske verdenskvinde. I 1988, blot fire år inden sin død, modtog hun desuden som første kvinde den prestigefyldte Cervantes-pris som vigtigste forfatter i Spanien. María Zambrano Fonden uddeler blandt andet stipendier til studerende, der har brug for økonomisk støtte til at gennemføre eksempelvis gymnasiet, så selvom María Zambrano er død, lever hendes eftermæle i bedste velgående. Med sine ord og tanker berørte hun mennesker i flere dele af verden, og meget passende er den travle bus- og togstation i Málaga med til at føre María Zambrano ud på en evig rejse.

Maria Zambrano havde efter sigende et forhold med en ukendt soldat fra 1921-1928, som hun måske skulle havde været gravid med. Hun fik dog aldrig børn.

LA DANESA MARTS 2021 33


Torremolinos i 60’erne og 70’erne – Den gyldne epoke Af Gabriella Elkhouri, gabriella@norrbom.com

Costa del Sol har i flere årtier været en populær destination blandt ferierende skandinavere. I tider som disse, hvor manglen på turister er stor, kan vi ikke gøre andet end at se tilbage på, da kysten havde sit allerførste turistboom for 60 år siden. Det hele startede i 1960’erne, hvor byen, der oprindeligt var en lille fiskerby, blev et af Spaniens ultimative turistområder, da charterflyvninger bragte et stort antal turister til Málaga. Folk kom fra hele Europa for at besøge Torremolinos for at nyde solen og stranden. Det, der før var sort og hvidt på grund af diktaturet, blev et fristed, hvor brede margener for tolerance blomstrede; alt var tilladt, så længe det ikke var en skandale.

I forbindelse med vedtagelsen af pressefrihedsloven, bedre kendt i Spanien som La Ley Fraga, blev censuren i Spanien mere og mere afslappet, og landet begyndte at blive mere og mere frit. Afskaffelsen af censur i 1966 blev den perfekte mulighed for den lille fiskerby til at tiltrække turister ved at markedsføre det ubegrænsede og liberale image af Torremolinos. Byen blev det perfekte feriemål for kunstnere, artister, aristokrater, hippier og berømtheder på grund af den liberale og kosmopolitiske atmosfære, der adskillte området fra andre byer på Costa del Sol. Torremolinos placeres på kortet I takt med den stigende turisme begyndte man at bygge flere og flere hoteller for at kunne huse de mange turister. I 1959 blev den historiske milepæl fejret for åbningen af det første luksushotel i Torremolinos, Hotel Pez Espada. Berømtheder som Kirk Douglas, Sofia Loren, Brigitte Bardot, Orson Welles, Ava Gardner, Anthony Quinn og Frank Sinatra var nogle af de mange, der besøgte hotellet. Tropicana Hotel var også en stor succes, og Tropicana Beach Club blev den første store “chiringuito” på Costa del Sol og den første strand, hvor bikini var tilladt. Strandenes udseende skiftede nu fra sin natur-

lige tilstand for at give plads til de første solsenge, og udlejning af solsenge på stranden for turister blev introduceret. Torremolinos blev symbolet på hele Costa del Sol og en vigtig start for turistudviklingen i Spanien. I alt 300.000 internationale turister ankom til Málaga lufthavn i 1961, og i slutningen af 1970’erne havde hotellerne i Torremolinos 19.000 senge til rådighed for besøgende. Natteliv i Torremolinos For at udnytte potentielle turistindtægter efter solnedgang, blev der åbnet flere restauranter, diskoteker og spillesteder i Torremolinos. Med sin brede vifte af klubber og afslappede atmosfære, blev byen attraktiv for tusinder af unge. Torremolinos tolerante holdning og livsstil begyndte at tiltrække store overskrifter. Byen blev mærket som et skandaløst sted, hvor stoffer var almindelige, og hvor udlændinge fra hele verden kom på jagt efter en behagelig livsstil. Minderne fortæller historien Få faciliteter fra den beskrevne æra er bevaret, og gennem årene har turister og beboers interesser ændret sig. I dag er Torremolinos ikke længere besøgt af store stjerner og aristokrater, der ønsker at opleve et par dage med frihed. Og måske vil Torremolinos aldrig igen opleve en tid, hvor nattelivet er det største, men der vil altid være en uudslettelig hukommelse af fotografier, anekdoter og legender fortalt af dem, der oplevede de store øjeblikke. Torremolinos vil altid blive husket som et sted, der satte kulør på Spaniens mørke tider. Kilder: hoy.es torremolinoschic.com rtve.es diariovasco.com andaluciainformacion.es

34 LA DANESA MARTS 2021


Ved dine venner, hvor er du bor? Gør din tilværelse i Spanien nemmere med et

PERSONLIGT

VISITKORT Hos Norrbom Marketing kan du få lavet dit personlige visitkort. Vi råder over tusindvis af designs, så du kan få det, som du vil. Kom ind og hør nærmere om de mange muligheder.

1-sidet tryk, 100 stk.

30€

Professionelle gra ske løsninger gennem 30 år NORRBOM MARKETING har eksisteret i mere end 30 år. Vi udgiver 3 månedsmagasiner i Spanien: LA DANESA, DET NORSKE MAGASINET samt EN SUECO. Derudover leverer vi gra ske løsninger til vore mange trofaste kunder i både Spanien, Norge, Danmark og Sverige.

CENTRO IDEA • Ctra. de Mijas @km.3,6 29650 Mijas Tlf. (34) 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com


Vild med vin&mad Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos

Måske corona alligevel har gjort lidt godt - hvis du er glad for vin Vi kan vist allesammen hurtigt blive enige om at bande coronaen langt væk. Vi vil tilbage til den normale hverdag uden diverse restriktioner og mundbind. Og så vil vi have lov til at nyde en god flaske vin med gode venner og familie, og mere end 4 personer sammen. Coronavirus har lige nu sit tag i hele verden, og det betyder, at rigtig mange døjer med alt fra social afstand til karantæne eller direkte isolation som følge af covid-19. Forskning viser, at karantæneforhold ved pandemier kan have betydelige negative psykiske følgevirkninger. Vores kur har været at åbne en flaske vin ved dagens slutning. Jeg ved ikke hvordan i andre har det, men et glas vin eller to, har helt klart hjulpet os gennem det sidste år uden ferier, rejser og fester. Det var vist sig at have en positiv virkning på vores humør. Teorien er flittigt blevet afprøvet i det forgangne år, og kan varmt anbefales. Alt med måde, naturligvis. Vinhusene går gennem en hård tid og det giver jer som forbrugere mulighed for at købe vin til favorable priser, og bruge denne tid til at eksperimentere med nye spændende og ikke nødvendigvis dyre vine. Og så er den positive ting om Corona sagt. Her får du et par bud på vine som er værd at have på hylden i disse tider. En af de her uforpligtende flasker som er gode at have i baghånden.

36 LA DANESA MARTS 2021

Marques de Vizhoja Hvidvin, som vi lige har sat på hylden i årgang 2020, altså super frisk og lige ankommet fra vingården. Vinen er fra Rias Baixas i Galicien men har ingen DO. Jorge, ejeren af vinhuset, har lavet vinen efter egen smag og eftersom den ikke indeholder tilstrækkeligt af den lokale Albariño-drue til at blive inkluderet i DO, så må det jo blive sådan. Her er Albariño-druen blandet med to andre lokale druer; Treixadura & Loureira Blanca, som er mindre fyldige og med en mere rund syre. Det vil sige, at vi her har en rigtig god all round vin, en der er værd at have liggende på køl til en varm dag, lidt sushi, æggekage, pælla eller skaldyr i den lettere ende. Pris og kvalitet er helt i top, koster kun 5.25€

Rioja Vega Edición Limitada En produktion på kun 20.554 flasker som har modtaget 95 points fra det internationale vinmagasin Decanter, 90 fra Parker, Guldmedalje i både Mundis Vini og Berliner Wein Trophy. Anmelderne kan bare ikke få nok af denne fantastiske Rioja Vega, et vaskeægte vin-kup efter egen mening. Rioja Vegas ønolog Esperanza Elias, har formået at lave en vanvittig dejlig vin med den klassiske Rioja-duft og smag, men til den krydrede side, mere elegant og med en spændende frugtside, som gør den imødekommende. Den er slet ikke i den “gamle” Riojastil hvor fadet overdøver frugten. Den har et mere moderne touch. Det her er en vin alle vil kunne nyde, som ikke behøver at dekante-


Opbevaring af en åben flaske vin Er du glad for at nyde et glas vin eller to om aftenen, men er du bange for, at den halve flaske, der er tilbage, går hen og bliver udrikkelig? Så læs videre her. Når du skærer et æble over og lader det ligge, vil ilten gå ind og oxidere frugten, så den bliver brun og mister sin frugtsmag. Det samme sker for vin, hvis den står for længe i kontakt med ilt. Hvis du åbner en ny flaske vin og lader den stå åben i flere dage, så vil du altså miste den gode frugtige vinsmag. Du skal altså forvente, at vinen smager anderledes allerede dagen efter, du åbnede den. Faktorer som spiller ind; 1. Først og fremmest betyder det noget, hvor meget vin der er tilbage i flasken. Jo mindre vin der er tilbage, jo mere ilt vil der komme i flasken.

skal blot sørge for, at beholderen kun er stor nok til at vinen fylder den helt op til kanten, så du begrænser mængden af ilt, der kan trænge ind. Du kan også sætte proppen på vinen efter brug og sætte den i køleskabet. Her holder den længere end ved stuetemperatur. Og lad flasken stå op, for hvis du ligger den ned, øger du vinens kontaktflade med ilten. Køb en løsning: Du kan også købe en” wine saver” som den hollandske producent Vacuvin har produceret. Det ligger nærmest i navnet: den kan” redde” din vin, hvis den skal stå åben en dag eller to. En ”wine saver” er en lille håndpumpe med en speciel prop, der kan suge alt ilt ud af flasken og på den måde skabe et vakuum. Du kan hjælpe din vin af med ilten, der er dens værste fjende. Efter min erfaring er dette en god løsning hvis du forventer at drikke resten af vinen indenfor en uges tid. Den kan købes for 19.50€, inklusiv 2 propper.

2. Vinens alder spiller en rolle. Jo yngre vinen er, jo bedre holder den på smagen. En gammel, moden vin er ikke egnet til at lade stå til dagen efter. 3. Det kan også have betydning, hvordan vinen i sig selv er blevet produceret. Hvor modne frugter og druer vinen er lavet på, kan nemlig sagtens have en indflydelse på, hvor hurtigt smagen ændres efter åbning af flasken. 4. En god syre i vinen hjælper med at holde på den gode vinsmag. Men hvordan opbevarer du så den åbne flaske bedst muligt? Du kan hælde resten af vinen over i en mindre, lufttæt beholder. Du

SUPERMERCADO Her ligger vi

Din nordiske fødevarebutik i Fuengirola. Varer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland VED FERIAPLADSEN I FUENGIROLA C/ Feria San Isidro Labrador 10 Casa Nordica • 952 19 91 48

Den sidste nye gadget – til manden (eller kvinden) som har alt, eller vinelskeren er Coravin-systemet. Deres sidste nye model kaldes Pivot er din løsning hvis du af og til står overfor følgende dilemma: Det er “kun” mandag aften og du har lyst til et glas god vin til maden. Men I er kun to - eller bare dig - så enten drikker du hele flasken, eller også springer du over - for dyr vin skal jo ikke stå og blive udrikkelig i flasken. Her kan Coravin Pivot hjælpe dig. Med det nye system holder vinen i op til 3 uger (har afprøvet selv) efter at du har åbnet vinen, og erstattet korken med Pivots Stopper (en slags plastikprop med gummimembran), hvor Pivots gasrør sænkes ned i, og den sørger for at skifte ilten ud med ægon-gas, som gør at vinen ikke længere er i kontakt

VINGAVER • DEKORATIONSARTIKLER • TILBEHØR • MM.

res. Bare træk proppen, hæld i et godt glas og så er du klar til at nyde. Vinen kan drikkes “by itself”, men passer fortrinligt til tapas, lettere kødretter og et ostefad. Og så koster den kun 8.95€.

RIOJA VEGA

med ilt. Så opnår du at holde på vinens frugt og øge dens levetid. Den kan blive din for ca. 120€

Der er ingen undskyldning for ikke at drikke et glas vin, hvis du har lyst. Og hvem har ikke det??“LIMITED EDITION”

MARTS TILBUD TIL LA DANESA´S LÆSERE. 1. KLIP ANNONCEN UD 2. TAG DEN MED NED I FORRETNINGEN 3. DIN PRIS PER FLASKE ER:

7,50 € *Gælder indtil 31. marts, så længe lager haves.

Normalpris 8,95 € pr. fl.

Urb. El Lagarejo • Calle Higuera 6 • 29651 Mijas Costa Tlf.: 952 46 20 74 • www.birdievinos.com LA DANESA MARTS 2021 37


Påske-tapas

Et påskebord behøver ikke nødvendigvis at bestå af marinerede sild og Påskebryg. Det kunne lige så godt smage lidt af Spanien. Eller hvad med en kombination? Her er i hvert fald fire gode opskrifter på typiske forårs-tapas, som, serveret sammen med godt brød og liflig rødvin, kan gøre det ud for en alternativ påskefrokost. Du kan også vælge at servere tapasretterne som tilbehør til de danske påskespecialiteter - fx klæder tortilla og marinerede sild hinanden særdeles godt - og alle smager skønt med et glas skummende øl.

God påske-appetit! Opskrifterne er til én person. ESPARAGOS A LA PLANCHA

1 moden tomat 1/2 rød peberfrugt 1 fed hvidløg 1 spsk. olivenolie 1 spsk. vineddike 1/2 tsk. salt Eventuelt lidt vand Tilbehør: 25 g tunfisk 25 g jamón ibérico 1 hårdkogt æg Rengør grønsagerne, hak dem groft og kom alle ingredienserne i blenderen. Sæt cremen i køleskabet, til den er kold. Hak æg og skinke, og fordel de tre ingredienser på porraen før servering. Huevos con anchoa (ansjosæg)

(GRILLEDE ASPARGES) 100 g friske grønne asparges 1 spsk. olivenolie Salt og peber Kog aspargesene i 3-5 minutter; de må endelig ikke blive gennemkogte. Hæld vandet fra og skyld dem under kold vand. Derefter grilles de hurtigt på en grillpande, til de har fået en smule farve. De må gerne stadig være al dente. Læg dem på et fad, dryp lidt olivenolie på og drys med salt og peber. Porra Antequerana (tomat-creme med tun, skinke og æg) Ingredienser: 1 skive hvidt brød

38 LA DANESA MARTS 2021

Ingredienser: 1 hårdkogt æg delt i to på langs 1 marineret ansjos fra dåse eller glas (dem i olivenolie er bedst) 1 tsk. kapers 1 tsk. finhakket løg 1 tsk. Dijon sennep 2 tsk. fløde Oliven og purløg til pynt Blommen tages ud og blandes med finhakket ansjos, finhakket løg, hakkede kapers og sennep. Konsistensen justeres med lidt fløde. Så fordeles blandingen i hviden, som pyntes med en oliven og purløg.

Tortilla Española (spansk omelet) 2 æg 1/4 løg 300 g skrællede kartofler 1 spsk. olivenolie Lidt salt og peber Kartoflerne skrælles og skæres i små terninger, pil og hak løget groft. Varm olien i en stor pande og kom kartoffelternene i panden. Drys salt og lidt peber over. Steg kartoflerne ved lav varme, til de er gyldne og knapt møre. Hæld løg oven på kartoflerne. Steg videre, til de er blanke. Hæld kartofler og løg i en stor sigte, lad dog lidt olie være tilbage i panden. Pisk æggene med ganske lidt salt og peber. Hæld denne blanding i panden, tilsæt kartofler og løg. Steg ved middelvarme, til omeletten er gylden i bunden og knapt stivnet på overfladen. Løsn den ved kanterne, læg et stort grydelåg eller tallerken over panden og vend omeletten ud. Sæt panden tilbage over blusset og lemp æggekagen tilbage i den, så den kan blive stegt på den anden side også. Det tager ganske få minutter. Serveres lunken.

GOD aPPETIT!


Af Natalina Atlanta Bramsted

Skagenslapper sprøde og lækre Det skal du bruge: 5 dl vand 10 g gær 500 g hvedemel 100 g fuldkornshvedemel 2 tsk salt Derudover 2 dl solsikkekerner 2 spsk sesamfrø 1 æg, sammenpisket til pensling

Sådan gør du: Opløs gæren i vandet. Rør fuldkornsmel og hvedemel og rør dejen godt på en røremaskine i 10 minutter. Rør salt i til sidst. Kom dejen i en skål og dæk den til med film og viskestykke. Stil på køl natten over. Tag dejen ud af skålen og fold dejen nogle gange på et meldrysset bord og skær den ud i 10 lige store stykker. Kom solsikkekerner på en tallerken og tryk bunden af hver bolle i solsikkekernerne. Placer bollerne på en bageplade med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg og drys med sesamfrø. Tænd ovnen på 210 grader varmluft og lad bollerne efterhæve på køkkenbordet, mens ovnen bliver varm. Bag i 18-20 minutter til bollerne er sprøde og lækre.

Find flere opskrifter på bagværk og søde sager, du selv kan lave på Ladanesa.com under Gastronomi → Opskrifter Alle opskrifter kan findes på Veras Verandas online madblog: www.verasveranda.com LA DANESA MARTS 2021 39


Málaga-truppen – her under træning – er værdifastsat.

Værdifulde aktører...

DANSEN OM YANIS

Málagas mest attraktive spiller kan blive solgt inden han købes – her pris på de enkelte spillere.

Deres prisskilte

Yanis Rahmani – et af de største aktiver i klubben. Vurderet til 1 mio. euro, men langt mere værd.

Af Morten Møller - med La Peña-maske På fodboldbørsen er Málaga Club de Futbols vurderet til mere end 17 mio. euro. Og således på 8. pladsen i værdifastsættelse i 2. division. Et beløb, der står i skærende kontrast til klubbens samlede spillerbudget på blot 3,67 mio. euro – det laveste i rækken! Specielt et navn er interessant i Málaga-teamet, Yanis Rahmani, franskalgier, 25 år, på lejekontrakt hos konkurrenten UD Almería for en sæson. Den kan inden sin afslutning i maj få en dramatisk økonomisk udvikling til gunst for Málaga CF. Den hurtige og uortodokse wing med det baskiske gen har klubben nemlig en købsoption på lydende på 1 mio. euro. Den skal indfries i maj med den fristelse, at La Ligaklubben Athletic Bilbao er parat til at byde 7-8 mio. for Rahmani. Når han er i hopla betragter modstanderne i 2. division ham som et udødeligt udyr. Málaga CFs klart største aktør, hvis pris er mere fordoblet på det anerkendte tyske ”Transfermarkt” i hans tid i klubben. Fra 400.000 euro til 1 mio! 40 LA DANESA MARTS 2021

Lige til landsholdet ”Jeg nyder Málaga. Her er min lykkeligst tid i mit liv”, siger han. ”Min far er Algier, min mor fra Portugal og jeg er født i Frankrig, men jeg voksede op i Bilbao og betragter mig mere fra Baskerlandet end fra nogen andre steder. Jeg har læst, at Algier ønsker at indlemme mig i sin landsholdstrup. Jeg er parat. Jeg ville være stolt af at repræsentere det land, ligesom jeg er stolt af at være er en del af det hold, der på ny bringer Málaga CF på fode igen. Klubben er i den lykkelige situation at den råder over en fantastisk talentmasse”. Direktørens tanker For sportsdirektøren i økonomisk trængte Málaga CF, Manolo Gaspar, ser situationen således ud: Skal han bruge 1 mio. på køb af Rahmani, hvis han har sådant et beløb. Eller skal han bruge det på at erhverve flere gode spillere med henblik på næste sæson? Eller beholde ham? Men et videresalg af Rahmani selvfølgelig økonomisk fristende, hvis det kan lade sig gøre. Fodboldverdenen er jo uransagelig.

Sådan vurderer ”Transfermarkt”værdien for de enkelte Málaga-spillere: • Juan Soriano, 23 år, målmand, lejet i Sevilla: 1.2 mio. • Dani Barrio, 33 år, målmand, erhvervet på free transfer i Numancia: 400.000 euro. • Gonzalo, 20 år, målmand, egen avl: 200.000 euro. • Juande, 21 år, centerforsvarer, egen avl: 1.5 mio. euro. • Mejias, 23 år, back, lejet i SD Huesca: 300.000 euro. • David Lombãn, 33 år, centerforsvarer, kom for flere sæsoner siden fra Eibar i La Liga: 300.000 euro. • Jose Matos, 25 år, back, lejet i Cadiz i La Liga: 700.000 euro. • Christo, 20 år, back, egen avl: 300.000 euro. • Ismael Casas, 19 år, back, egen avl: 1.5 mio. euro. • Ivan Calero, 25 år, back, erhvervet på free transfer i Numancia: 600.000 euro. • Alexander Gonzalez, 28 år, back, erhvervet på free transfer i Dinamo Bukarest i Rumænien: 400.000 euro. • Alejandro Beniz, 20 år, midtbane, egen avl: 200.000 euro. • Luis Munoz, 23 år, midtbane, egn avl: 1.5 mio. euro. • Alberto Escassi, 31 år, centerforsvarer, erhvervet på free transfer fra Numancia: 500.000 euro. • Ramon Enriquez, 19 år, midtbane, egen avl: 1.8 mio. euro. • Christian Rodriquez, 24 år, midtbane, erhvervet på free transfer i Extremadura: 600.000 euro. • Sanchez Jozabed, 29 år, midtbane, lejet i Celta Vigo i La Liga: 600.000 euro. • Benkhemassa, 27 år, midtbane, kom for flere sæsoner siden fra USM i Algier: 500.000 euro. • Juan Cruz, 20 år, midtbane, egen avl: 100.000 euro. • Yanis Rahmani, 25 år, wing, lejet i UD Almeria: 1.0 mio euro. • Joaquin, 21 år, wing, lejet i SD Huesca i La Liga: 600.000 euro. • Jairo, 27 år, wing, erhvervet i Hamborg SV på free transfer: 400.000 euro. • David Larrusia, wing, 18 år, egen avl: 200.000 euro. • Hicham, 23 år, wing, egen avl: 300.000 euro. • Julio, 20 år, forward, egen avl: 200.000 euro. • Pablo Chavarria, 33 år, forward, erhvervet i RSD Mallorca på free transfer: 1.0 mio. Euro. • Caye Qiantana, 27 år, forward, lejet i Cadiz i La Liga: 500.000 euro. • Orlando Sa, 32 år, forward, erhvervet i Standard Liege i Belgien på free transfer: 300.000 euro Fastsættelsen af de unge spillere er værd at bemærke. Flere af dem U-landsholdsspillere. Her ligger fremtiden for Málaga CF.

Luis Munoz var før denne sæson på vej væk fra Málaga CF, men blev. Nu fastsat tul 1.5 mio. euro.

Ismael Casas er 1.5 mio. euro værd. Indgår i anfører-trioen på Málaga CFs 2. divisionshold.


Fra Biscayen til Málaga

Her er spillerne samlet mest værd i 2. division

Facts om Yanis Moloud Rahmani Cordeiro: Født den 13. maj 1995 i Champigny-sur-Marne i Frankrig. Flyttede som 8-årig sammen med sine forældre til Baskerlandet – nærmere betegnet Sesao ved Biscayen. Han sluttede sig til ungdomsfodbolden i Athletic Bilbao som 10-årig og har som senior repræsenteret følgende klubber: 2012-2017: Basconia, Baskerlandet : 23 kampe – 1 mål 2014 – 2015: Sestao, Baskerlandet: 32 kampe - 0 mål 2015-2016: Tudelano, Baskerlandet: 3 kampe – 0 mål 2016: Leiona, Baskerlandet: 16 kampe – 2 mål 2016-2017: Sestao: 37 kampe – 2 mål 2017 – 2019: Mirandes, 2. division: 65 kampe – 18 mål 2019: UD Almeria, 2. division: 2 kampe – 0 mål 2019-2020: Lugo, 2. division: 27 kampe – 1 mål 2020-???: Málaga CF: 24 kampe – 3 mål

RCD Espanyol: 67.50 mio. euro. UD Almeria: 60.10 mio. RCD Mallorca: 39.10 mio. CD Leganes: 34.50 mio. Girona FC: 30.70 mio. Rayo Vallecano: 27.45 mio. UD Las Palmas: 20.60 mio. Málaga CF: 17.70 mio. CE Sabedell i bunden af division er den klub, hvor spillerne er mindst værd: 2.70 mio. euro.

Fra Málaga til Aalborg

Ruben Herraiz nu i AaB efter kontraktudløb i Sandefjord.

Fra 2012 – 2015 tørnede den nu 28årige Ruben ”Rufo” Herraiz Alcaraz som 19-årig ud for Málaga CFs andethold med to scoringer i 35 kampe. Midt i februar tegnede han

Hvor blev de fyrede af? Sommeren 2020 blev hård for omkring 40 medarbejdere i Málaga CF. De blev afskediget med den såkaldte ERE – en beskæftigelsesreguleringsordning. Heraf var de otte spillere på sidste sæsons 2. divisionshold. Men hvor blev de egentlig af? Først nu her i februar 2021 fandt den sidste en klub. Ex-landsholdsspilleren Boulahroud fik kontrakt i sit hjemland Marokko med mesterklubben Raja de Casablanca. Fodboldrejsen for de øvrige: • Juanpi, venezuelaner– klubbens suverænt dyreste spiller: Til Al-Ain i Saudi-Arabien. • Renato Santos, portugiser – skød frispark som Ronaldo, men fik sjældent lov: Volos i den græske 2. division. • Rolon, argentiner – ex-klubejer Al-Thanis mest uheldige kontrakt. Købte ham for 3.2 mio. euro, skønt han var værdigfastsat til 400.000 euro: Huracan fra den bedste række i Argentina. • Ceccini, argentiner – endnu en købsfadæse af Al-Thani. Betalte 4.6 mio. euro for ham, men det blev kun til få minutters spilletid i Málaga CF under skiftende trænere: Union Santa de Fe i Argentina, hvor han nu er fritstillet! • Luis Hernandes, spanier – kom til Málaga CF på free transfer fra Leicester i England: • Maccabi i Tel Aviv i Israel sammen med en anden spanier, Eric Saborit. • Diego Gonzalez, spanier – stort talent med U-landskampe: Elche i La Liga. • Dani Pacheco, spanier – fortid i engelsk fodbold, men skadesplaget i Málaga: Logrones i 2. division. • Adrian, spanier – populær anfører for Málaga CF: Real Zaragoza i 2. division.

Sergio Darder solgte Málaga CF i 2016 til Olympic i Lyon i Frankring. Nu spiller han for RCD Espanyol i Barcelona og er vurderet til 6.0 mio. euro.

Fra Málaga til Bolivia en 1 ½ årig kontrakt med den danske superligaklub AaB i Aalborg. Udråbt som den ny bomber i klubben. Efter Málaga med ophold i de spanske klubber Espanyol, Mallorca og Badelona rejste Alcaraz i 2018 til den norske klub Sandefjord i landets bedste række Eliteserien. Her blev det til 19 fuldtræffere i 63 kampe og derfor interessen fra AaB ved hans kontraktudløb. Træner i Sandefjord var spanske Marti Cifuentes, der nu står i spidsen for AaB. Såvel Alcaraz som Cifuentes er i øvrigt født i Barcelona.

Málaga-resultater i 2. div. siden sidst AD Alcorcon – Málaga CF 0 - 1 Málaga CF – Real Zaragoza 1 - 2 Sporting Gijon – Málaga CF 1 - 0 Málaga CF – Rayo Vallecano 2 - 0 Herefter lå Málaga CF numer 11 i rækken. Holdets målscorere: Juande 4 Pablo Chavarria 4 Yanis Rahmani 3 Ramon Enriquez 2 Christian Rodriquez 2 Caye Quintana 1 Jozabed 1, Escassi 1 Ivan Calero 1 Joaquin 1 Jairo 1 Luis Munoz 2

Målfarlige Sadiku er nu rest til Bolivien.

Málaga CFs topscorer i sidste sæson, den 29-årige striker fra Albanien, Amando Sadiku, er havnet i Sydamerika. Præsidenten for Bolivar Club i Bolivien, har offentlig-

gjort, at han har tegnet kontrakt med Sadiku, der er rykket ud i 37 landskampe for Albabien. I Málaga CF blev det til 13 scoringer – 1/3 del af holdets fuldtræffere. I Bolivien vækker hans ankomst til landet mere eller almindelig opsigt. Han anses her som en spetakulær spiller. Fra Málaga tog albaneren ellers direkte til tyrkiste Erzurumspor. Men uden succes. Her blev det blot til fem kampe helt uden scoringer. Sadiku har nu spillet i 14 klubber i syv lande!

Sæsonkort fås hos La Peña de Dinamarca Fodboldinteresserede såvel på Costa del Sol i Spanien som fra andre lande er velkomne til at kontakte La Peña de Dinamarca for sæsonkort og billetter til kampe på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribunepladser midtfor på den ene langside - beskyttet for eventuel regn. Erhvervelse af sæsonkort, som også vil gælde i La Liga – med rabat - skal ske nu inden stadion på ny åbner! Før kampe let måltid og matchoplæg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vejen og så bus tur-retur til stadion. Medlemsrabatter til alle kampe. Kontaktpersoner:

Formand Morten Møller +34 617 700 424 info@Málaga-support.dk Sekretær Ole Hansen +34 621 214 983 kontakt@Málaga-support.dk La Peña de Dinamarca er den eneste officielle danske supporterklub for Málaga CF optaget i Federación De Peñas Malaguistas. Den støtter bl.a. cancerhospice Cudeca i Benalmádena. Klubben optager fortsat nye medlemmer. La Liga-organisationen og de spanske sundhedsmyndigheder har endnu ikke afgjort, hvornår tilskuere på ny må lukkes ind til kampe. Tjek www.málaga-support.dk

På Ugens Hold i 2. division Ramon Enriquez Juande – 2 gange Ivan Calero I karantæne Caye Quintana 2 dage Escassi 2 dage Pellicer (træner) 2 dage Benkhemassa 1 dag Juande – 1 dag Chavarria – 1 dag Yanis Rahmani – 1 dag

Rent symbolsk har myndighedspersoner modtaget deres sæsonkort for 2020-2021. Det er Francisco Salado fra Provinsrådet Málaga, Patricia Navarro fra Junta de Andalucia og Málagas borgmester Francisco de la Torre, der her på La Rosaleda ses sammen med Francisco Aquilar, rådgiver i Málaga CF, og klubbens juridiske administrator, advokat Jose Maria Munoz Jiminez.

LA DANESA MARTS 2021 41


K

L

U

B

B

E

R

&

F

O

R

E

N

I

N

G

E

R

Følg med i, hvad der sker i klubben, på vores hjemmeside: www.clubdanes.dk

Club Danés, Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas km. 2,2, 29650 Mijas Costa. Mail clubdanes@gmail.com - website www.clubdanes.dk. Tlf. og fax: 952 472 880 Mobil: 635 292 602. Skype: danskspansksamvirke Restaurant Casa Danesa: Tlf. 952 47 51 51 e-mail: restaurant@casadanesa.dk.

FORMANDEN SKRIVER: I disse tider er det ikke nemt at få afviklet de arrangementer vi havde planlagt og glædet os til i starten af det nye år. Det gør det heller ikke nemmere, at myndighederne lukker de forskellige kommuner ned så mange af vores medlemmer ikke må komme og hygge sig i vores dejlige Club Danés i Mijas. Men vi forsøger at bevare optimismen, og vender frygteligt tilbage, når det ser lidt lysere ud. Club Danés fylder 40 år den 5. april, og bestyrelsen har besluttet, at vi venter til efteråret med at fejre vores fødselsdag med et brag af en fest, for så må Coronaepidemien vel være overstået! På dagen vil der blive holdt en reception i klubben. De bedste hilsner til alle fra formanden. GENERALFORSAMLING Bestyrelsen af Club Danés vil gerne gøre alle medlemmer opmærksomme på at “indkaldelsen” til generalforsamlingen i år ikke bliver en “decideret” indkaldelse, men en opfordring til at melde sin deltagelse til frokost i restaurant Casa Danesa den 14. marts kl. 11. Menuen er Hjemmelavede fiskefrikadeller på hjemmebagt rugbrød med remoulade og én

genstand til kun 10 €. Årsagen er, at vi med de aktuelle Covid 19 tiltag ikke må holde en forsamling på mere end 4 personer, men er der tale om frokost/spisning i restauranten ved borde med max. 4 personer, 2 meters afstand, brug af mundbind i lokalet, mv. kan vi godt samles. Alle der ønsker at deltage SKAL tilmelde sig hos Lis på kontoret eller hos Thomas i restauranten. Alle SKAL også have betalt medlemskab inden dagen. SKYDEKLUBBEN MELDER Følgende skydninger er planlagt for resten af foråret 06. marts               Øvelsesskydning  13. marts               100 point skydning 20.  marts              Øvelsesskydning 27. marts               Reg. Skydning FERNISERING Lørdag, d. 20. marts afholdes fernisering fra kl. 12.30 med Erik Leo. Erik Leo har haft fast bopæl i Spanien siden 2005 og har tidligere udstillet i Club Danés. Han gik på Højsteens Malerskole midt i 50’erne

DEN DANSKE KIRKE ØST FOR MÁLAGA Desværre har Corona-pandemien såvel i Danmark som i Spanien betydet, at det ikke har været muligt at åbne Kirken Øst for Málaga her i vinteren 2020-2021. Vi har derfor simpelthen ikke andre muligheder end at annullere vintersæsonen 2020-2021 og vente med at åbne kirken til normal tid i 2021 altså med gudstjenesten på El Cherval d. 6 November 2021 kl. 13.00 Vi håber at tingene på dette tidspunkt vil være

MØBELPOLSTRING

nogenlunde normaliserede og at stort set alle ”trækfugle” til være på Solkysten på dette tidspunkt. Vi vil naturligvis i god tid holde Jer orienterede om åbningsgudstjenesten samt om vinterens program Jeres Danske præstepar ønsker Jer en rigtig dejlig sommer og på gensyn i november 2021.

og begyndte at male igen, da han blev pensionist. Erik Leo har siden udstillet både i Spanien og i Danmark. Udover et møde med Erik Leo byder vi naturligvis på det traditionelle glas Cava og lidt snacks. BRIDGEKLUBBEN Vi spiller bridge hver mandag og onsdag. Mødetid senest 13.45. Gæster er velkomne. Til- og framelding skal ske senest dagen før til Jan Werum på 951 260 416 eller på mail: jw@werum.dk Gebyr for medlemmer er 4.00 € og for gæster 5.00 €. Årsmødet forsøges afholdt lørdag d. 13. marts kl. 12.00, med efterfølgende bridgeturnering og frokost, naturligvis under hensyntagen til de til den tid gældende restriktioner. Dagsorden, regnskab og yderligere oplysninger om årsmødet fås i klubben. Tilmelding i klubben, til Jan Werum eller direkte til vores formand, Gudrun Lund Andersen: gudrunluna@hotmail.com Vores aktiviteter kan følges på hjemmesiden: http://www.clubdanes.dk/bridgeklubben/

Asociacion Paratodos Formand : Eigil Rasmussen 670659931 Kasserer: Lena Schou 952668174 På grund af coronapandemien ser vi os desværre nødsaget til at aflyse alle planlagte aktiviteter. Vores Generalforsamling er den 24/2- 2021 er udsat til den 24/3-2021. Hold jer opdateret på vores hjemmeside www.paratodos.dk Mvh. Erik Ramskov næstformand.

Annalise & Jacques

Bliv medlem af “Margrethekirkens Venner”

Få spanske nyheder på dansk - direkte på mail hver onsdag og fredag

ALLE SLAGS MØBLER Stole, hovedgærde, sofaer, puder - udvendigt og indvendigt Gardiner, både og biler. Gratis prisoverslag – også i hjemmet.

Tel. 722 507 826 Álvarez Quintero 3 FUENGIROLA CENTRUM 42 LA DANESA MARTS 2021

Flere end

16.000 personer - og støt dermed vor danske kirke! Medlemskab koster 60 Euro. Indmeldelse efter gudstjenester i Margrethekirken. Eller henvendelse til kasserer Kent Pedersen tlf: 627 780 467 Mail: fam.kentpedersen@gmail.com

modtager vores nyhedsbreve hver onsdag og fredag. Få ugens vigtigste spanske nyheder på dansk. Tilmeld dig på www.ladanesa.com/nyhedsbrev


DET SKER I MARGRETHEKIRKEN - MARTS 2021 MARGRETHEKIRKEN

Arrangementer

Avda. De Dinamarca 2 & Calle Ciprés 22, Las Lagunas, Mijas Costa Tlf. 952 587 481 Website: www.margrethekirken.com Kontoret er åbent: tirsdag, torsdag og fredag kl. 10-12 samt onsdag kl. 15-17, hvor der også er café i kirken

Madlavningskursus med Mouna Belhaiba Lakrouna torsdag den 4. marts kl. 18 Om alt går vel, fortsætter vi vores madlavningskursus i Middelhavsmad. Vil du gerne lære at lave lokale retter fra det spanske og marokkanske køkken og samtidig blive dygtigere til det spanske sprog? Så er det her måske noget for dig. Kurset foregår på spansk – men ord, man ikke kender, vil blive oversat til dansk eller engelsk. Der udleveres opskrifter på dansk og spansk til at tage med hjem. Kursusafgift: 15 € per gang. Prisen dækker undervisningsgebyr og mad. Tilmelding og betaling er nødvendig på forhånd. Vi følger de aktuelle Corona-restriktioner, så der er kun et begrænset antal pladser. Skriv til: margrethekirken@margrethekirken.com, hvis du vil deltage.

Den danske præst: Iben Merete Gabriel Snell Edif. Andromeda II c/Maestra Aspiazu 10 – 2A 29640 Fuengirola mobil: 639 391 202 Email: margrethekirken@margrethekirken.com Årskontingentet på 80 € kan indbetales i kirken eller på vores konto i Cajamar: (IBAN ES87) 3058 0860 7927 2000 6999 (Swift: CCRIES2A) Gudstjenester Søndag 7/3 kl. 11.00: 3. søndag i fasten. Iben Snell Søndag 14/3 kl. 11.00: Midfaste søndag. Iben Snell. 12.30: Søndagsmatiné Søndag 21/3 kl. 11.00: Mariæ Bebudelsesdag. Iben Snell. kl. 12.30: Margrethekirkens årsmøde og kirkefrokost Søndag 28/3 kl. 11.00: Palmesøndag. Iben Snell

”Påskesødt”. Kreativ dag i børnefamilieklubben søndag den 7. marts kl. 15.00 En forsmag på påsken. Husk forklæde og grydelapper! Pris: 4 € per person. Der er begrænset antal pladser. Tilmelding er nødvendig og modtages senest tirsdag den 2.marts. Ring til Anni på tlf. 611 392 700 eller skriv en mail til margrethekirken@margrethekirken.com Strikkeklub onsdag den 10. marts kl. 15.00 I forbindelse med vores onsdagscafé kl. 15 – 17 er der mulighed for at være fælles om at lave

håndarbejde, f.eks. strikke, hækle, brodere. Tag dit håndarbejde med eller kom og bliv inspireret til noget nyt. Måske filtede hjemmesko, der strikkes, bliver dit nye projekt. Vi deler erfaringer og hjælper hinanden. Kirkens årsmøde med generalforsamling for kirkens medlemmer søndag den 21. marts kl. 12.30. Se indkaldelse med udførlig dagsorden i bladets februar nummer. Strikkeklub onsdag den 24. marts kl. 15.00 I forbindelse med vores onsdagscafé kl. 15 – 17 er der også mulighed for at hygge sig sammen medhåndarbejde, f.eks. strik, hækling, broderi. Vi deler erfaringer og hjælper hinanden. Litteraturkreds onsdag den 31. marts kl. 10.00 På programmet står et ”opsamlingsheat” af litteratur, vi tidligere har læst, men har lyst til at drøfte mere.

LA DANESA MARTS 2021 43


H

E

L

S

E

S

U

N

D

H

E

D

Livsstilsændringer Hvor svært kan det være? Jeg befinder mig i øjeblikket i mit elskede Mexico i en lille bitte Landsby på Yucatánhalvøen. Klokken er ca. 4 om morgenen, og jeg har lige fået serveret morgenmad på sengen, som jeg altid får af min ven. Vi sidder og snakker om løst og fast. Han er en meget dygtig massør og fortæller om en lille episode fra sit arbejde som jeg har valgt at give videre. En af hans gode venner var desperat, og bad om hjælp. Han var blevet alt for tyk, havde svært ved at klare sit fysiske arbejde, følte sig 20 år ældre end sin alder, og følte sig dybt deprimeret. Dok som min ven kaldes blandt venner, hjalp ham. Han fik massage for at få hele systemet sat i gang, fik en simpel kostplan, hvor de mange daglige colaer blev frataget ham og erstattet med en masse mineralvand, samt nogle simple og enkle øvelser. Manden tabte sig, blev næsten den flotte mand igen, han havde været for år siden. Han var så glad og fuld af energi. Men der var nogle faktorer, han ikke havde kalkuleret med, og det var hans familie. Mange mexicanere er fede og dette gjaldt også hans kone og svigermor. De boede alle under samme tag, som er meget almindeligt her. De startede med at håne, mobbe og drille ham. Manden er eneforsørger, har et hårdt fysisk arbejde mange timer dagligt samt en syg søn der også skal passes. Han kunne psykisk simpelthen ikke klare de mange drillerier, og den måde hverdagen blev gjort ulidelig for ham og begyndte, til familiens tilfredshed, lidt efter lidt sin gamle livsstil og samme antal colaer, og er nu lige så besværet som før. Ovenstående synes jeg er et grelt tilfælde. Jeg kender manden, der arbejder hårdt for at tjene penge. Jeg tror, at mange af os kender en lille smule til situationen, når vi ønsker at forbedre vores livsstil. Ønsker du at ændre noget ved din livsstil på den 44 LA DANESA MARTS 2021

ene eller anden måde, så forbered dig godt, og vær fast besluttet på at gennemføre den. Fortæl det ikke til andre, så beholder du selv energien, og andre følger dig ikke så nøje. En anden mulighed er selvfølgelig, at du går sammen med en gruppe af ligestillede evt. med en ekspert, der underviser og støtter i, hvordan du ændrer din livsstil. Kosten Når vi tænker i ændret livsstil, er det i reglen kosten, vi først tager fat på. Det behøver ikke være de store fornyelser. Det er bedre med nogle få ændringer, og så holde dem gennem længere tid. Det viser sig nemlig, at starter du hårdt ud med en kur, holder den max 3 måneder, så falder du i og går tilbage til gamle vaner. En lille morsomhed viser, at mænd overvejende ønsker at få mere motion i hverdagen, hvor kvinderne i større grad ønsker at ændre spisevaner. Kvinder er lige nu opmærksomme på kosten, fordi den slanke linje ønskes til badesæsonen. Vores ven fra indledningen startede med at droppe al cola, som var blevet til et stort antal dagligt pga. af det varme klima og det hårde fysiske arbejde. Således anbefaler jeg også dig, at se på dine drikkevaner. Drikker du mange sukkerholdige drikke f.eks. energidrikke, sodavand, sukkerholdige juicer, vin, øl og anden alkohol? Lad være med at skifte disse drikkevarer ud med light produkter. Det er i mine øjne endnu værre og trigger din søde tand. Stop med disse underlødige drikke og erstat dem med sundt vand evt. dejligt brusende mineralvand. Ønsker du at fortsætte med vinen, så drik et glas vand efter hvert glas vin og sørg for at din vin er en tør vin. Der findes også en masse skønne teer, evt. som iste til den varme sæson. Undgå alle dem med sukker. Efter at de usunde drikkevarer er fjernet fra din kost, er næste step at fjerne alt sukker fra din kost. Det kan være et lidt større detektivarbejde,

Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

idet der er tilsat sukker til næsten al mad. Det er et meget vigtig skridt og føles næsten umuligt mange gange. Har du gennemført at fjerne al sukker også den i din kaffe i ca. 2 uger, vil du opdage, at din søde tand fuldstændig er forsvundet. Næste skridt kan være at indføre flere grønsager i din daglige kost, evt. som smoothies. Hvis du drikker mange smoothies, så husk at tygge dem i stedet for bare at svælge dem. Du kan evt. putte et godt proteinpulver i din smoothie. Hvad angår frugt, så bland ikke frugt og grønsager sammen i dine smoothies. Frugt er sundt men i begyndelsen af din livsstilsændring så hold dig til 2 stykker frugt dagligt, gerne hvoraf det ene er et æble, gerne et Granny Smith. Det er lidt syrligt, men indeholder en masse gode antioxidanter. Undgå banan i begyndelsen. Den har en tendens til at trigge et ømfindtligt blodsukker. Er du meget træt og må have lidt godt så tag et stykke mørk chokolade, gerne 92%. Tag højest 20 gram dagligt. Kosttilskud Sammen med din livsstilsændring må du være opmærksom på de rette kosttilskud, der kan hjælpe dig i din proces og medvirke til øget energi. Jeg anbefaler altid et godt multivitamin/mineralprodukt, det fås både som flydende og i tabletter. Jeg føler, at næsten alle mennesker her i vesten mangler B vitaminer, derfor er det godt at supplere med et alsidigt godt B-vitaminprodukt. For at forebygge en evt. træthed anbefaler jeg også et produkt der heder OmniVital, der består a 4 forskellige urter, nemlig Rosenrod, Schisandra, Astragalus og Russisk rod. Denne sammensætning arbejder utroligt godt sammen, og personligt føler jeg det giver en masse dejlig energi. Styrker på samme tid dit immunsystem.


Vi er der, når du har brug for os! • Hjemmepleje

FÅ SPANSKE NYHEDER PÅ DANSK! Tilmeld dig på www.ladanesa.com

• Hjælp til medicin

DentaDanés

• Tryghedsopkald • Personlig pleje

clínica dental

• Sårpleje

Jette Dohm Kristiansen

Nete G. Larsen Martin Lazenby

Dania Care

Vi taler skandinavisk, engelsk, tysk og spansk. Ring venligst mellem 10.00 – 17.00 (mandag – fredag) for tidsbestilling.

info@daniacare.es • www.daniacare.es

Tlf.: +34 622 590 162

Tlf./fax: 952 52 9666 www.dentadanes.com

Dansk læge Dr. Henrik Reinhard

Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

MD, DMsc

Konsultation i Marbella og Fuengirola Klinikken har MR, CT, ultralyd og endoskopi

• 952 660 944 • CENTRO IDEA CTRA. DE MIJAS • KM 3,6

NY ADRESSE

Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tandlæge Sacha Miller-Wojtan Dansk tandlæge Helene Alseth-Alvarado Norsk tandlæge Ottilia Ericson Svensk tandlæge

Tidsbestilling for konsultation: info@doctorreinhard.es www.doctorreinhard.es Tlf/Whatsapp: +34 670 674 246

• Usynlig tandregulering • Blegning på klinikken/hjemme

• Almen tandbehandling • Æstetisk tandbehandling • Implantologi

Elviria

Alhaurín el Grande

Fuengirola 952 58 35 95

952 83 42 63 Centro Comercial Elviria

952 49 93 66

C/Lope de Vega 2 Los Boliches

Avenida. Gerald Brenan 37-2D

www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com

® O Om Omni Omn m

Har du et FEDT F FE FED E syn? Fedtsyren DHA bidrager

52-53

Multivitamin uden Jern og Vitamin K.

BO ROSENKILDE

KO M P R O M I S L Ø S K VA L I T E T

DANSKERNES LÆGE PÅ COSTA DEL SOL SPECIALIST I ALMEN MEDICIN & KIRURGI

lder - Tilbuddet gæ ar s! ve ha r Køb nu og sp ge 1 så længe la 1.3 - 31.3.202

15%

Alm. konsultation - 50 € Kirurgisk konsultation - 75 € Clínica Santa Elena Urbanización Los Álamos C/Sardinero • 29620 Torremolinos Tlf: +34 952 47 52 49 • brg@dadlnet.dk www.docrosenkilde.com

til at vedligeholde et normalt syn og denne effekt opnås ved et dagligt indtag af 250 mg DHA, hvilket du sikrer dig med 4 kapsler EPA-GLA+.

Med. Col. nr. 2909380 Spansk, dansk, norsk og svensk autoriseret speciallæge

Marbella - Elviria

Los Boliches

Centro Comercial Pino Golf, Ctra. de Cadiz Km192, Local 16 E-29604 Marbella(Elviria) Daglig åbent 10-18 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 850 094

Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Daglig åbent 10-20 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 667 087

Bestil online på www.annisvitalshop.com LA DANESA MARTS 2021 45


H

E

L

S

E

S

U

N

D

H

E

D

Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Med korte pause tager jeg dem næsten altid, og føler slet ikke, jeg kan undvære dem. Til os, der er ovre den først ungdom, kan det være en god ide med et supplement af B12. Fås i flydende form eller som sugetabletter til at lægge under tungen. Det er vigtigt, at de optages gennem mundslimhinderne, det letter optageligheden, da vores tarmsystem ikke altid indeholder nok af de enzymer, der skal til for at optage B 12. Spis godt med proteiner, evt. i pul-

verform. Spørg evt. i din helsekost hvilken slags protein, der vil være godt for dig. Tag ekstra D vitamintilskud. Det giver energi, booster dit immunsystem, god for knogler og har en masse andre gode virkninger. Magnesium er et af de mineraler, vi næsten alle mangler. Vælg et let optagelig produkt. Magnesium hjælper dine knogler, virker muskelafslappende. Har du søvnproblemer, kan magnesium med fordel tages om aftenen.

Omega 3 hører også til blandt de vigtigste kosttilskud. Det fås både som fiskeolie i kapselform, eller flydende. Er du vegetar eller veganer, findes gode omega 3 olier fra alger. Også hørfrøolie indeholder en masse omega 3 olier. Omega 3 hjælper til at stabilisere dit blodsukker, hjælper din hjernefunktion, samt hele dit kredsløb og hjerte. Har du passeret de 40 år, anbefaler jeg også at supplere med et Q 10 produkt, der hjælper mitokondrierne i deres energiproduktion. Tips din livsstilsændring Sørg for at få en god tilstrækkelig lang nattesøvn og at der er godt luftet ud soveværelset. Sov uden mobiltelefon, IPad, fjernsyn osv. Din soveplads skal være et sted, hvor du slapper af og sover uden forstyrrelser. Lad soveværelset være mørkt så gendanner du dit melatonin som måske også kan være en god ide at tage som kosttilskud. Har du svært ved at sove, kan det ofte vær en hjælp at tage en beroligende te, enten med passionsblomst, Baldrian eller kamille. Hvis det er muligt, kan det ofte være en god ide med et lille hvil midt på dagen. Det giver dig ekstra velvære, energi og karakterstyrke til den sidste halvdel af dagen. Får du for lidt søvn, kommer du letter til at bryde din nye livsstil, fordi du er træt.

46 LA DANESA MARTS 2021

Undgå mest mulig stress. Stress er noget af det værste til at få dig til at fravige din livsstil. Bliver jeg selv udfordret med deraf følgende stress finder jeg ofte mig selv på vej i køleskabet efter noget godt at spise eller drikke uden overhovedet at tænke på, min livsstilsændring. Heldigvis bliver det mere og mere sjældent, at jeg ikke når at få vendt om på vejen til køleskabet. Vi ved alle, at motion er godt, men er du ikke vant til at dyrke motion fraråder jeg dig, at kaste dig ud i hård motion. Det stresser dine binyrer og hele kroppen. Sørg hellere for lidt blid motion. En gåtur i stedet for en løbetur. Der var engang en klog mand, der sagde, at løbere løb fra sig selv. En cykeltur uden racerhjul kan også være dejligt. Ligeledes kan yoga være godt både for sjæl sind og krop. Dans kan også være en fantastisk dejlig motionsform. Men allervigtigst find roen, glæden og harmonierne i dig selv. Elsk dig selv og tak dig selv og universet for hverdag du har klaret dine livsstilsændringer. Når andre i dine omgivelser også begynder at ændre livsstil, så støt dem, undgå mistro, drillerier, overbærende smil, og hvad andet, der på nogen måde kan virke nedgørende.


Permanent makeup

25%

RABAT

I MARTS Gratis konsultation.

Spar tid foran spejlet - og få de bryn, den vippekant eller de læber, du altid har drømt om.

En permanent makeup kan skabe symmetri i dit ansigt. Uanset om du ønsker at få markeret læbernes linje eller fremhæve farven i læberne, opnå kontur på brynene eller markere vippelinjen med "eyeliner".

NANA NORRBOM Tlf. 610 716 048 UNIOPTICA • Avda. Jesús Santos Reín 15 29640 Fuengirola


Varme og STYRKE DET ER VINTER

OPSKRIFT Kokossuppe med rejer En orientalsk suppe, der sætter smagsløgene i gang. Til fire personer: 1 dåse kokosmælk 1-2 spsk rød karrypasta ½ liter hønsebouillon 4-5 spsk fish sauce 1 stilk fintskåret citrongræs 4 limeblade 3-4 udkernede finthakkede chili 1 spsk finthakket ingefær 2 spsk finthakket koriander 250 g tigerrejer Sukker, limesaft og ekstra fish sauce 1 bdt snittede forårsløg

48 LA DANESA MARTS 2021

Svits karryen i lidt af kokosmælken, tilsæt resten af kokosmælken, bouillon, fish sauce, citrongræs, limeblade, chili, ingefær og koriander og lad det hele koge i 6-7 minutter. Kom rejer i suppen og kog yderligere 5 minutter. Smag til med sukker, limesaft og yderligere fish sauce, vend forårsløgene i til sidst og servér med frisk koriander.


R

U

B

R

I

K

A

N

N

O

N

C

E

R

GRATIS Rubrikannoncer

Kommercielle annoncer koster 0,60 euros pr. ord og kan bestilles og betales på www.ladanesa.com eller på vort kontor i Centro Idea, Mijas. Husk at deadline for indrykning af rubrikannoncer er den 15. hver måned.

MAX. 50 ORD - modtages kun pr. e-mail.

Boligannoncer er ikke gratis og skal bestilles og betales på www.ladanesa.com. Rubrikannoncerne er gratis for privatpersoner, der ønsker at sælge fx en cykel, finde en rejsekammerat eller sælge en sofa. Bestil annoncen ved at sende en mail til info@ladanesa.com - og vi sætter den i magasinet og på www.ladanesa.com, den 1. i måneden - samme dag som magasinet udkommer. GRATIS ANNONCER MODTAGES KUN PR. E-MAIL OG MÅ MAKSIMUM VÆRE PÅ 50 ORD.

Træskrivebord Stort og lækkert, vinkelformet med målene 180x80 og 140x80 lettere brugt, men i perfekt stand (nypris €1.200) sælges for €100 ved afhentning i Torreblanca (Fuengirola). Fotos tilsendes gerne! Christian +34 617 418 820 (WhatsApp), petersen@hotmail.com 3 porcelænsfigurer sælges Royal figur nr. 905, B&G figur nr. 1713. Sidste ukendt fabrikat - men antik og i flot stand.Pris for alle 3 euro 200,00. per.hansen2@hotmail.com

Sælges Pga. af flytning sælger jeg en del af mine danske malerier. F.eks. Harry Klinge, Knud Edsberg, Ejna Gross mv. kontakt for fotos og priser. per.hansen2@hotmail.com Bil købes På spanske plader. Ok hvis den står i Danmark. Tel. 609 131 062 Campingvogn / Autocamper købes Tel. 609 131 062

Lexus RX 450 Hybrid Presidente 2011,15.000 km. 29.800 euro inkl. transfer. Fuldt udstyret, fuld Service, absolut fejlfri stand (garage / feriebil) Ingen ridser eller skrammer! Sort Læder, perlemorhvid DVD / TV, købt ny hos Lexus Marbella. +34 686740262

Dygtig spansk håndværker udfører alt indenfor: Badeværelse, køkken, maling, havearbejde og vedligeholdelse. Ring 696 28 01 52 Dansk handyman i Alicante Vicevært, klargøring, rengøring samt opsyn af boliger. Anis Maafri 642 124 433 maafri@youmail.dk

El-arbejde udføres V/ Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com

Faguddannet dansk maler Per Leonhard Hansen - 30 år på kysten! Godt og reelt malerarbejde udføres. Ring for tilbud! Tlf.: 607 52 02 57

Aircon, varmepumper og poolheating Sælges og installeres. V/Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf.: +34 600 409 484 E-post: jespex@gmail.com

Klargøring og rengøring af ferieboliger samt opsyn af boliger Christensen Service Belinda 670908811 belindachristensen@ymail.com

Støttegruppe for cancerpatienter Vi mødes kl. 17 hver sidste fredag i måneden bagest i cafeteriet på Costa del Sol-hospitalet i Marbella. Vi taler engelsk og alle er velkomne. TP-Multiservice Hjælp til pool, SPA, have, ombygning. Jeg løser alle opgaver. Ring Thomas på 654 901 486 (dansk, spansk, engelsk) for uforpligtende tilbud. Oprydning Frisk fyr henter gerne ting, som De ikke har brug for og ikke nænner at smide ud, også store ting. Jørn. Tlf.: 600 760 123 eller 952 471 612

Køb og salg af biler Professionel hjælp ydes i forbindelse med køb og salg af bil Henv. Bjarne Damgaard tlf. 605 352 700 bjarnedlarsen@gmail.com Skandinavisk gruppe for forældre med autistiske børn Det er gratis at være med. Vi mødes i Marbella-området. Kontakt Anna på Zamc@mac.com. Lejlighed søges til leje Dansk pensionistægtepar søger lejlighed med 1 soveværelse fra september 21 til juli 22. Gerne med udsigt og pool, kun Fuengirola/los boliches, da vi har boet her i over 10 år. Vi vil gerne betale hele huslejen på en gang hvis ønskes. Karin/Glemming Berg 0045 93934278 klanenberg@hotmail.com

)84 70%!87 8;$(7404'

*3&;.5:."9+

Lena Grøn & Heidi Andersen

• Juridisk- og skatteassistance • Til og fraflytning Spanien SPANSK EKSPERTISE PÅ DIT EGET SPROG

Tlf: (+34) 951 910 649 Mobil: (+34) 647 911 302 Avda. Ramón y Cajal 2, 3º E y F, 29640 Fuengirola www.gron-andersen.es info@gron-andersen.es

83691:25:;J #63:9691:25:; J //7,691:25:;J *;MNM< KMAN2EN J /LNE?NMKMAN2EN J -1??NLILCDKFFNMILH J #3<GH DIFA=HLILHNM J .LENL< GH ;ENLE1MC J $=A=HHNMI J 0GDKFMNLG4KDIGLNM

NM0+KMCNL0/NM4I(N 9;NLHIMGFK

0NF6: @B" B@B >)> 9K : >&8 %B7 @78

!NMLGMKFKMCNL,'GD3KIF6NC

LA DANESA MARTS 2021 49


Annoncørregister

Her finder du nemt og hurtigt de telefonnumre, du har brug for... Advok ater & Rådgivning Advokat Elizabeth Dover Petersen +34 952 66 12 00 Advokatkontor Ana María Navarrete +34 952 58 57 21 Advokatkontoret.es +34 951 23 90 05 Cayet Abogados +34 951 13 72 69 De Cotta Law + 34 952 527 014 Kurt Tofterup +34 952 47 95 63 Mona Davidsen +34 952 83 83 14 Ret & Råd Advokaterne +45 70 20 70 83 Zafo Law +34 951 24 06 00 Grøn & Andersen +34 951 910 649 Bilforhandlere & Værksted Kolos +34 952 46 02 29 Biludlejning & Registrering Tim Holm +34 671 20 48 24 Bolig, Dekoration & Indretning Cortidea +34 952 46 12 21 DFS Spain www.dfs.co.uk Jensen Beds +34 952 90 88 55 Muebles Piramides Puerto + 34 952 55 06 69 Byggeri, Have & Håndværk FM Byggefirma +34 637 39 29 30 Idea Terrazas +34 952 461 174 Per Larsen Service +34 670 76 79 89

Dagligvarer Casa Nórdica +34 952 19 91 48 Delicatessen Centro Idea +34 952 58 12 36 Ejendomme, Udlejning & Ser vice Bolig-udland.dk +34 678 01 94 37 Jardinana +34 674 30 46 34 Sunshine Estates/Villa & Projekt Invest +34 617 70 04 24 El-selsk aber Energy Nordic +34 916 358 626 Flyttefifirrmaer & Transport Scantransport +34 952 46 70 65 Silkeborg Flytteforretning +34 952 46 18 44 Transport ESDK www.transport-esdk.com Forsikringer Andersen Ruiz Consulting +34 952 46 93 54 Frisører Gottlieb +34 952 660 944

166,-

Bedste pris mellem Spanien og Danmark

= DKK 1245,-

Inklusiv godsforsikring, dør til dør afhentning/levering og moms.

Dit grønne professionelle og transparente transportfirma

+34 645 316 507 +45 53 85 02 54

BILREGISTRERING post@transport-esdk.com

• NUMMERPLADEÆNDRING

TIL SPANSKE PLADER

• IMPORT- & EKSPORT PAPIRER

• BILSYN (ITV) & HOMOLOGERING

• EJERSKIFTECERTIFIKAT

• ALT PAPIRARBEJDE FOR BILREGISTRERING

HOLM

BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24 • Fax. 952 82 13 02

www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com 50 LA DANESA MARTS 2021

Køk kener & køk kenudstyr Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600 Nordic Muebles +34 951 26 03 60

Golf AHN Golf +34 952 474 750

Lokaler udlejes Centro Idea • kvjensen@mail.com

Grafifissk Design & Tryk Norrbom Marketing +34 952 58 15 53

Personlig pleje, negle & Skønhed Nana Norrbom +34 610 71 60 48

Helse, Wellness & Vægttab Anni´s Vital Shop +34 952 85 00 94

Pool-ser vice & opvarmning Splash +34 952 591 053

Hjælpemidler & Hjemmepleje Dania Care +34 622 590 162

Spa, Bad & Wellness NordKap Living +34 683 437 904

Hørecentre Dansk Hørecenter +34 951 23 90 04

Tandlæger Clínica Nordental www.clinicanordental.com Dentadanés +34 952 52 96 66 Rosasco Dental +34 952 44 24 66

IT-hjælp Anytech 365 +34 951 250 588 Klinikker & Læger Dr. Bo Rosenkilde +34 952 47 52 49 Dr. Henrik Reinhard +34 670 674 246 Fysioterapeut Jacob Lindgren +34 638 59 24 98 Dr. Pentti Raste +34 952 475 290

Velgørenhedsorganisationer Cudeca +34 952 56 49 10 Unicef www.testamentounicef.es Vine Birdie Vinos +34 952 46 20 74

Fritid & Underholdning La Peña de Dinamarca +34 617 700 424

www.transport-esdk.com PRIS PR. M³

Lew Hoad +34 952 47 48 58 Los Vikingos +34 605 29 01 30 Margrethekirkens Venner +34 661 71 45 08

Oplev topfodbold med Oplev fodbold med Los Vikingos. VI MØDES PÅ VORES LOKALE BAR FOR AT OPLEVE MÁLAGA´S KAMPE Henvendelse til Stig Wiberg stig@wiberg.dk • Tlf.: +45 53 54 02 61


FM CONSTRUCT Vi tager hånd om dit byggeprojekt

Professionelt Totalentreprenørfirma - Siden 1997

Skal vi give dig et tilbud på totalrenovering, nybyggeri, renovering, tilbygning eller noget helt fjerde, så kontakt os for en uforpligtende samtale om et potentielt samarbejde.

FMCONSTRUCT.com

Samtalen med André kan forløbe på dansk, norsk, svensk, engelsk eller spansk. Kontakt André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

PROFESSIONEL TOTALENTREPRENØR

ERFARING OG TILLID

FM CONSTRUCT er et anerkendt entreprenør- og E\JJHƓUPa med hovedsæde i Benalmádena. Vi beskæftiger os med alt fra nybyggerier til mindre renoveringer. Vi har med vores arkitekter, rådgivere og håndværkere formået at have projekter på hele Costa del Sol.

Hos FM CONSTRUCT mener vi, at et godt samarbejde e r baseret på tillid og god kommunikation. Vi garanterer at kvaliteten er i top samt en sikring af, at dit projekt håndteres professionelt. Vores mange tilfredse kunder er derfor også altid klar til en anbefaling.

fm.construct.1997

FM Construct

+34 637 39 29 30


Kvalitet

Beliggenhed

Faciliteter

Teamet

Bæredygtighed

LUKSUS ER STANDARD

DEN PERFEKTE BELIGGENHED TIL DIT HJEM I SOLEN

ALT DU KAN ØNSKE DIG

ET PRISBELØNNET TEAM

MILJØBEVIDST DESIGN OG BYGGESTIL

Projekt færdigbygget Få boliger tilbage - indflytningsklare!

JARDINANA SÆTTER EN NY STANDARD Fra 328.000€*

Under konstruktion

*Specialtilbud 2-soveværelsER til kun 298.000€

2- og 3-soveværelses lejligheder og penthouses

Azalea og Lotus er to af de bedst sælgende nybygprojekter på Costa del Sol. Boligerne ligger i La Cala de Mijas, i fem minutters gåafstand til både strand og centrum.

Kommende fase Lejligheder og villaer

I Jardinana, et miljømæssigt sundt resort, kan beboerne nyde flot anlagte haver, ekstraordinære faciliteter, der overgår forventningerne, som poolclub, spa og gym. Hvert kompleks har egne pools og lige på den anden side af gaden findes supermarked, restauranter og sundhedscenter.

Kommende fase

Boligerne bliver bygget i den højeste standard, som følger den ny europæiske ‘Code of Edification’ (CTE) og har store terrasser, brede gulv-til-loft skydevinduer, gulvvarme pa badeværelserne, sydvest-vendt orientering og udsigt over havet.

Lejligheder og villaer

t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com www.jardinana.com Developed by CTH Capital

Profile for Norrbom Marketing

La Danesa Marts 2021  

La Danesa Marts 2021  

Profile for norrbom