__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

LA

DANESA

MAJ 2021

LA REVISTA DANESA EN ESPAÑA / DET DANSKE MAGASIN I SPANIEN

Store smagsoplevelser fra

Andalusien Turen rundt i Andalusiens gastronomiske arv er en uendelig rejse. Bedst som man tror, man har smagt det meste, dukker nye oplevelser op i dette landskab.

Det er blevet maj og sommeren er på vej. I hele Europa rulles Covid-19 vaccinerne ud og giver fornyet håb for øget rejseaktivitet og frihed. La Danesa har talt med et dusin Costa del Sol-danskere for at høre om deres planer for sommeren.

Månedens udflugt

Vild med vin&mad

Granada

Historien om Cava

-

u

d

e

n

A

l

h

a

m

b

r

Spot de falske Facebook-profiler

10 grunde til at

plante et træ

a

www.ladanesa.com


Kære læser...

www.ladanesa.com

LA

DANESA

MAJ 2021

LA REVISTA DANESA EN ESPAÑA / DET DANSKE MAGASIN I SPANIEN

Der sker spændende ting og sager på La Danesas redaktion. Den 19.maj lancerer vi en helt ny online service.

Store smagsoplevelser fra

Andalusien Turen rundt i Andalusiens gastronomiske arv er en uendelig rejse. Bedst som man tror, man har smagt det meste, dukker nye oplevelser op i dette landskab.

Vores adgang til information og relevante nyheder er blevet så meget nemmere i den digitale verden - og de sidste par år har vist os, hvor meget vi har brug for den adgang.

Det er blevet maj og sommeren er på vej. I hele Europa rulles Covid-19 vaccinerne ud og giver fornyet håb for øget rejseaktivitet og frihed. La Danesa har talt med et dusin Costa del Sol-danskere for at høre om deres planer for sommeren.

Månedens udflugt

Vild med vin&mad

Granada

Historien om Cava

-

u

d

e

n

A

l

h

a

m

b

r

Spot de falske Facebook-profiler

Bor du i Spanien, har du en feriebolig eller anden relation til Sydspanien, får du snart en enestående ny online-oplevelse fra LA DANESA - designet til dig, der ønsker at være opdateret om livet i Spanien.

10 grunde til at

plante et træ

a

www.ladanesa.com

Den seneste tid har vi arbejdet hårdt på at bygge en platform, hvor vi ikke er begrænset af det månedlige magasin og planlagte nyhedsbreve. Vores mål er at skabe en online-oplevelse, hvor vi kan udkomme med en masse af det lækre materiale og spændende artikler, som vi ikke kan nå at få med i magasinet samt udgive aktuelle nyheder dagligt og give læsere adgang til erfarne tips og indsigtsfulde artikler fra kyndige erhvervsdrivende på kysten. Derfor har vi skabt Danesa Plus+. Danesa Plus+ vil være et betalt medlemskab, hvor man for 5 euro om måneden får fri adgang til alle nyheder samt en bred vifte af eksklusive onlineartikler om rejser, profiler, tema & debat, kultur, gastronomi, livsstil og helse. Dertil kommer en række aktuelle artikler relateret til ejendomsmarkedet og juridiske forhold – og hver onsdag og fredag vil vi også udsende vores nyhedsmails med highlights over ugens vigtigste begivenheder. La Danesa vil fortsat udkomme hver måned og alle magasinets artikler og indhold vil fortsat kunne læses gratis på vores hjemmeside. Danesa Plus+ vil blot være en mulighed for dem, der ønsker den fulde oplevelse. Vi glæder os til at have dig med!

Det er blevet maj og sommeren er på vej. I hele Europa rulles Covid-19 vaccinerne ud og giver fornyet håb for øget rejseaktivitet og frihed. La Danesa har talt med et dusin Costa del Soldanskere for at høre om deres planer for sommeren. Læs om deres håb og forventninger på side 14 i magasinet. En af de største glæder ved foråret er at se bladene på træerne springe ud. Foråret er den bedste sæson for plantning og det er let at plante et træ. Bare find det rigtige sted i haven og begynd at grave. Det eneste du ikke må glemme er, at træer vokser og har brug for plads for at kunne sprede både grene og rødder. Hvorfor skal vi plante træer? De fleste ved, at træer giver os ilt, men er du klar over, at det er videnskabeligt bevist, at træer gør os lykkeligere og sundere og har en masse andre fordele. Vi giver dig 10 gode grunde til at plante et træ. Et halvkedeligt familiebesøg og et tørt stykke jord skulle vise sig at blive begyndelsen til et farverigt liv på Costa del Sol for månedens skæve vinkel. Vi skal tilbage til slutningen af 70’erne og et meget jomfrueligt Costa del Sol. Bo Rosenkilde så dog lidt anderledes på det. For ham var det det nye Los Angeles. ”Ingen steder som i LA, har man hav, bjerge og skisport indenfor så kort rækkevidde som her. Det er lige mig,” tænkte den unge læge. Det samme tænkte han få måneder senere, da han stod på et jordstykke i Benalmádena og så ud over havet. Der var ingen naboer i miles omkreds. De kom først til senere. Der skulle dog gå tyve år før Bo Rosenkilde fik taget første spadestik. Først skulle han ud i den store verden. Mød Bo i månedens skæve vinkel. Dette og meget mere kan du læse om i majudgaven af La Danesa.

God læselyst! MN

Vi ses den 19. maj på www.ladanesa.com

martin

mugge

sara

Lina

Henrik

Jette

Karethe

Fran

LA

DANESA D.L.: MA-89-2002 LA DANESA udgives af:

NORRBOM MARKETING

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com Ansvarshavende udgiver: Norrbom Marketing S.L.U. norrbom@norrbom.com

Layout / Trykning Norrbom Marketing S.L.

Annoncer +34 952 58 15 53

Redaktion / bidrag Jette Christiansen Morten Møller Sara Laine Henrik Andersen henrik@ norrbom.com

Henrik Andersen henrik@norrbom.com Mugge Fischer mugge@norrbom.com Sara Laine sara@norrbom.com

LA DANESA udkommer den første hverdag i måneden og kan gratis afhentes mere end 250 steder langs Costa del Sol. Udover hos annoncørerne kan bladet hentes i de danske klubber, Margrethekirken, golfklubber, på turistkontorerne og mange andre steder, som frekventeres af danskere. Yderligere sendes LA DANESA til mange abonnenter i det øvrige Spanien og i Danmark.

Læs hele magasinet på nettet: www.ladanesa.com


V I GØR K L A R TI L AT PR ÆS E NTE R E

EN STOR NYHED FRA

LA DANESA

Hos La Danesa har vi den sidste tid arbejdet hårdt på, at skabe en helt ny oplevelse for vores trofa e læsere, uanset deres tilknytning til Spanien. Vi glæder os meget til, at dele det med jer! Læs mere på side 23 og hold øje på Facebook.

– Det varer ikke længe! FØLG OS PÅ FACEBOOK!

/LADANESAMAGASIN


Læs hele magasinet på www.ladanesa.com

Her kan du se, hvad vi har valgt at forn je dig med i denne måned. 16

S

Den

VE SKÆvinkel

Hans Gin Tonic er iskold. Hans nye unge kærlighed er brandvarm. Situationen er gunstig for Costa del Sols velkendte kirurg. Han nærmer sig pensionsalderen, men det mærkes ikke på Bo Rosenkilde. Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto Mugge Fischer

22

Det er blevet maj og sommeren er på vej. I hele Europa rulles Covid-19 vaccinerne ud og giver fornyet håb for øget rejseaktivitet og frihed. La Danesa har talt med et dusin Costa del Sol danskere for at høre om deres planer for sommeren.

sopleve lser fra

MAJ 202 1

VIST AD ANES A EN

Turen rund ti gastrono Andalusiens miske uendelig rejse. Bed arv er en tror, man st som man har sma meste, duk ker nye ople gt det velser op i dette landskab .

ESPA ÑA / DET

DAN Store SKE MAG sma ASIN gsop I SPA leve NIEN lser fra

And alus ien

MA J 20 21

Turen rund uend gastronomt i Andalu elig re sie jse. Be iske arv er ns meste tror, man dst som en , dukk har sm man agt er ny op i de e opleve det tte lan lser dska b.

Bent Madsen, Almuñecar

Lotte Kristiansen, Fuengirola

Raúl Martín, Fuengirola

Hvad er det bedste ved maj måned? Der er mange gode ting – bl.a. klargøring af huset til sommeren med flise arbejde og male. Det nyder jeg altid.

Hvad er det bedste ved maj måned? Det er uden tvivl det gode vejr – hverken for koldt eller for varmt.

Hvad er det bedste ved maj måned? De lange aftener og tilsvarende milde aftentemperaturer.

Hvornår skal du på din næste rejse? Jeg har endnu ikke bestilt billet, men jeg håber meget på at kunne besøge min familie i Danmark i løbet af maj.

Hvornår skal du på din næste rejse? Jeg har intet planlagt, for det er umuligt i disse tider. Men jeg vil meget gerne snart til Mexico.

Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Jeg har sammen med 2 gode venner startet et nyt firma op med concierge service på kysten. Her kommer jeg til at bruge mange timer i årets løb.

sommeren der kommer? At holde forretningen oven vande. Det gælder ikke kun Delikatessen i Centro Idea, men også en burger-restaurant i Málaga, som jeg er partner i.

Hvornår skal du på din næste rejse? Vi er lige kommet hjem fra tre uger på skønne Costa Rica. Over sommeren tager vi fire uger i vores lille autocamper rundt i Europa.

Det er blev I hele Eur et maj og som mer opa Det er blevet maj og sommeren er på vej. La Danesa rulles Covid-1 en er på vej. 9 vaccine har I hele Europa rulles Covid-19 vaccinerne ud og giver fornyet håb for øget rejseaktivitet og frihed. talt med rne ud og et dusin La Danesa har talt med et dusin Costa del Sol-danskere for at høre om deres planer forCos sommeren. ta del Sol- giver fornyet håb for danske øge re for at høre om t rejseaktivitet Det deres plan og frih er bl er for som ed. I he evet meren. le La Da Europa maj og som ru nesa har lles Covi meren talt der på 19 med et du vaccin vej. sin Co erne sta de ud og l So giver l-dan forn Måned sker yet hå ens udfl e fo ugt r at b for øg høre et re Månedens udflugt Vild med vin&mad Spot de falskeVild med vin&m10 om dere jseaktiv adgrunde til at s plan itet Historien Spot de Historien om Cava Facebook-profiler er fo og frihe om Cava falske r so mm d. Faceboo eren Mån 10 grun k-p . de til at rofiler eden www.ladanesa.com s ud

Granada

-

Granada -

u

d

e

n

A

l

h

a

m

b

r

u

d

e

n

A

l

h

a

m

b

r

plante et træ

a

a

-

Gra flugt nad a u

d

e

n

A

l

h

a

m

b

Hvilket er dit største projekt for

Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Jeg er i fuld gang med at planlægge en rejse til Malaysia i september, en tur til Den Dominikanske Republik sidst på året samt en grupperejse til Costa Rica i februar/marts næste år.

r

a

plante et træ

Vild me d

Histo vin&mad www.ladanesa.com rien om Cav Spo a Face t de fals ke boo k-pro filer

14 LA DANESA MAJ 2021

12 LA DANESA MAJ 2021

30

P

Af Karethe Linaae, karethe@norrbom.com

.

LA

LA REVIST A DA MAJ 2021 LA REVISTA DANESA EN ESPAÑA / DET DANSKE MAGASIN I SPANIEN NESA EN ESP AÑA / DE T DANS KE MAGA SIN I SPA Store smagsoplevelser fra Store sm NIEN ag

Turen rundt i Andalusiens gastronomiske arv er en uendelig rejse. Bedst som man tror, man har smagt det meste, dukker nye oplevelser op i dette landskab.

Et halvkedeligt familiebesøg og et tørt stykke jord skulle vise sig at blive begyndelsen til et farverigt liv på Costa del Sol. Vi skal tilbage til slutningen af 70’erne og et meget jomfrueligt Costa del Sol. Bo Rosenkilde så dog lidt anderledes på det. For ham var det det nye Los Angeles. ”Ingen steder som i LA, har man hav, bjerge og skisport indenfor så kort rækkevidde som her. Det er lige mig,” tænkte den unge læge. Det samme tænkte han få måneder senere, da han stod på et jordstykke i Benalmádena og så ud over havet. Der var ingen naboer i miles omkreds. De kom først til senere. Historien vil at der også skulle gå tyve år før Bo Rosenkilde fik taget første spadestik. Først skulle han ud i den store verden.

Ingen perler på snor Lysten til sit arbejde og lysten til at bo fast i Spanien fik ham til at overtage Sven Refslunds gamle klinik i Fuengirola. Og siden 2005 har Bo været fast mand på Costa del Sol. ”Én uge om

DANE DANESA A DS A Andalusien Andalus NE ien SA LA RE

Bo Rosenkilde

Læge uden grænser Opvæksten var tryg og forkælet i Hellerup lidt nord for København. Men Bo havde ikke tænkt sig at leve hele livet i trygge rammer. Som læge har han været vidt omkring. ”Jeg har altid fordybet mig i forskning og skrevet mange specialer, som har fået opmærksomhed. Derfor har jeg holdt talrige foredrag i Canada, USA, Brasilien og flere steder i Europa. Det har været ekstremt spændende,” fortæller Dr. Rosenkilde, der i en alder af 38 tog kone og børn med et år til Saudi Arabien. Opgaven var at opstarte den kirugiske afdeling og uddanne personale til et lokalt sygehus. ”Jeg har været vidt omkring med mit erhverv, og det er jeg evig taknemmelig for. Det var et godt valg,” fortæller Bo Rosenkilde, med tanke på da han som 17-18 årig besluttede sig for at kaste sig over lægestudiet. ”Det er en lang uddannelse, men den giver også frihed, fordi man kan gå flere veje og sent kan vælge speciale,” fortæller den danske læge, der inden han rundede de 30 var speciallæge i kirurgi.

LA LA

En voksende glæde

10 grunde til at

plante et træ

39

Det vrimler med falske profiler på de sociale medier, hvor bagmændene tager alle midler i brug for at narre dig. Profilerne kan være nemme at afsløre, hvis du kender forholdsreglerne.

Af AnyTech365 – www.anytech365.com

Sådan spotter du de falske Facebook-profiler Har du modtaget en falsk venneanmodning fra en yderst attraktiv kvinde? Eller har du oplevet at dit navn og profilbillede er blevet kopieret og misbrugt af IT-svindlere? Så er du langt fra den eneste. Falske profiler er et stort problem på det populære sociale medie, og det er Facebook velmedvidende om, da de hvert kvartal sletter et hav af falske profiler. - De fleste falske profiler bliver skabt for at narre nogen til noget. Og langt de fleste svindlere er ude på at narre penge eller personlige oplysninger fra dig, siger IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet AnyTech365. AnyTech365 og Janus R. Nielsen kommer her med en række råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du støder på de falske Facebook-profiler. Falske venneanmodninger: Ofte er det en smuk kvinde, der vises på profilbilledet, der forsøger at blive venner med mænd, så ”hun” kan skrue

charmen på og opbygge en relation til vedkommende for senere at forsøge at franarre personen penge. Kvinden på billedet er ofte afklædt, profilen er ganske ny og har stort set kun mandlige venner. Identitetstyveri: Du kan også modtage falske venneanmodninger fra personer, som du troede, du allerede var venner med i forvejen. Det kan selvfølgelig være, at personen har oprettet en ny profil, men det kan også være IT-kriminelle, der anvender en af dine venners navn og profilbillede. Mange tænker ikke over det og accepterer straks venneanmodningen, hvis de genkender navnet. Men gør dig selv en tjeneste, og tjek om du allerede har personen på din venneliste, hvor længe profilen har været på Facebook, og hvor mange opslag, der er på siden. Identitetstyveri på Facebook sker også i høj grad ved salg af brugte varer. Har svindleren haft held med at stjæle en anden persons identitet, vil køberen være mere tilbøjelig til at overføre penge,

hvis sælgeren forbindes med en rigtig person. Phishing: Der findes også bagmænd, der forsøger sig med spam for at kunne opsnappe private oplysninger, der kan bruges til identitetstyveri. Deres mål er at lokke dig til at klikke på et inficeret link, så de kan få adgang til dine personlige data. Linket kan være sendt som spam fra en af dine Facebook-venner. Det kan også være et link i forbindelse med en falsk konkurrence. Anmeld de falske profiler Det kan være svært at gennemskue om en profil er falsk eller ej, men med ovenstående råd i baghovedet, kan du selv afsløre mange af de falske profiler. - Støder du på en falsk profil på Facebook eller andre sociale medier, er det bedste, du kan gøre at anmelde den med det samme. På den måde hjælper du til med at mindske IT-kriminaliteten og slipper måske endda selv for at blive narret, lyder det fra IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen.

En af de største glæder ved foråret er at se bladene på træerne springe ud. Hvis du altid har ønsket et træ i haven, er foråret den bedste sæson for plantning. Det er let at plante et træ. Bare find det rigtige sted i haven og begynd at grave. Det eneste du ikke må glemme er, at træer vokser og har brug for plads for at kunne sprede både grene og rødder. Så hvorfor skal vi plante træer? De fleste mennesker ved, at træer giver os ilt, men er du klar over, at det er videnskabeligt bevist, at træer gør os lykkeligere og sundere og øger ejendomspriserne? 20 LA DANESA MAJ 2021

32 LA DANESA MAJ 2021

44

A

Allioli

“Støder du på en falsk profil på Facebook eller andre sociale medier, er det bedste, du kan gøre at anmelde den med det samme. På den måde hjælper du til med at mindske IT-kriminaliteten og slipper måske endda selv for at blive narret”, lyder det fra IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen.

48 Af Natalina Atlanta Bramsted

Da vi boede i Danmark lavede vi tit grøn kage. Ungerne elskede den, fordi den var anderledes, i dag elsker de den på grund af smagen. Denne opskrift er lidt mere voksen på grund af den lækre marcipan, og den minder meget om en mazarinkage. Den er super god den dag den er bagt, men jeg synes den er endnu bedre dagen efter. Med mørtel og støder kan du lave din egen allioli af hvidløg, olie og salt - som det blev lavet i gamle dage. Derudover har du brug for meget tålmodighed!

Ifølge historiebøger er det den brutale kejser Nero, der står bag denne velsmagende blanding af hvidløg og olie. Serveret koldt er det blevet en af søjlerne i det spanske køkken og bruges som tilbehør til grillet kød og fisk, til risretter og til flere sorter af grøntsager såsom asparges og kartofler. Hvidløgsmayonnaise kan også stå på egne ben og serveres ofte i restauranter som en lille aperitif “på huset” sammen med friskbagt brød. Det hører også hjemme på et velassorteret tapasbord. Ordet allioli betyder hvidløg og olie på catalansk (all-in-oli), som er de to vigtigste ingredienser i denne nyttige og velsmagende sauce. Mayonnaise spises overalt i Spanien, men det er Katalanerne, der har det største element af allioli i deres kost. Original allioli er kun lavet af hvidløg og olie samt store mængder tålmodighed sammenrørt af muskelkraft og muligvis en knivspids salt. For at fremstille allioli har du brug for en morder og en støder. støder er navnet på det værktøj, du holder i din hånd, når du knuser ingredienserne i morderen. Sørg for at have en kraftig støder, der er god at holde, og som fylder en stor del af rummet i selve morderen.

I restauranter serveres allioli og brød ofte som en lille forret.

Original allioli: 3 store fed / skiver hvidløg 1,5 - 2,4 dl. olivenolie Skær hvidløgsfedene i små stykker og knus dem sammen med saltet i morderen til en glat masse. Tilsæt olien, omrør konstant, først dråbe for dråbe og derefter i en tynd strøm. Tilsæt salt efter smag.

Alle opskrifter kan findes på Veras Verandas online madblog: www.verasveranda.com

“Falsk” allioli: 3 store fed hvidløg 1 stor eller 2 små æggeblommer 2,5 dl olivenolie Salt Fremgangsmåden er den samme som ved original allioli, men æggeblommer omrøres i den mosede hvidløg, inden der tilsættes olie. For dem af jer, der tror, at du allerede bruger tid nok på madlavning, og som har en morder stående på hylden som dekoration, er der fremragende allioler at købe i det nærmeste supermarked. De er som regel meget holdbare, selv efter at pakken er åbnet.

Find flere opskrifter på bagværk og søde sager, du selv kan lave på Ladanesa.com under Gastronomi → Opskrifter

Kejser Nero, der havde både sin mors og hans brors liv på sin samvittighed såvel som store dele af Roms befolkning, tog sit eget liv kun 32 år gammel. To tusinde år senere kan vi sandsynligvis gå så langt som at sige, at allioli pynter lidt på hans dårlige rygte.

Grøn giftkage med marcipan Hvis du ikke er tilhænger af det grønne tilsætning, kan du sagtens fravælge det. Jeg plejer at lave en chokoladeglasur til toppen af flormelis, kakao og vand eller mælk, men du kan også vælge at hælde smeltet chokolade ud over, alt efter hvor meget du vil gøre ud af det.

veche! ¡Que apro Der er næppe en købmand i Spanien, der ikke har et godt lager af allioli.

40 LA DANESA MAJ 2020

48 LA DANESA MAJ 2021

Det skal du bruge:

Sådan gør du:

185 g. smør 150 g. mælk 185 g. sukker 185 g. mel 2 tsk. Bagepulver 2 æg 1 spsk. mandelessens 100 g. revet marcipan Grøn frugtfarve

Tænd ovnen på 160 grader. Læg bagepapir i en bradepande. Smelt smørret og lun mælken. Bland mel, sukker og bagepulver i en røreskål. Tilføj smør og mælk og bland det godt. Tilføj de 2 æg og bland godt. Tilsæt revet marcipan og mandelessens, og bland godt. Kom grøn frugtfarve i. Bag kagen i 30-35 minutter. Hold øje med den, ovne er forskellige.

10

plan grunde til at te e t træ

ww w.la dane sa.co m

6 8 10 12 14 18 20 23 24 26 30 32 33 34 38 40 41 42 44 48 49 50

På den anden side: Bliver Catalanerne aldrig trætte? Korte nyheder Shoptalk Den skæve vinkel: Bo Rosenkilde Læsernes mening: Planer for sommeren Frisk pust til Club Danés 10 grunde til at plante et træ DANESA PLUS+ - din nye online adgang til Spanien Málaga CF: Super-Muñoz Månedens udflugt: Granada - uden Alhambra (del 2) Goya i Granada Sådan spotter du de falske Facebook-profiler Hola - Jamen, hvad siger du dog? Store smagsoplevelser fra Andalusien Vild med vin og mad: Cava Allioli Golfsiden Klubber og foreninger Helse og sundhed Veras Veranda: Grøn giftkage med marcipan Rubrikannoncer Annoncørregister

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

4 LA DANESA APRIL 2021


AJACCIO SOFASÆT Moderne design med et retro look i hvid aluminimum og grå flet. Hjørnesofa og sofabord.

FØR 1.890 € - NU 1.595 € Linz parasol 3x3 m. 498€ Meget robust parasol med vippefunktion, og den kan drejes 360 grader. Kan fæstnes til gulvet eller holdes på plads med 4 granit vægte.

58 € PER STYK.

CASA SOFASÆT

1 SOFA, 2 LÆNESTOLE OG 1 SOFABORD.

NU KUN 895 €

UDENDØRS KØKKEN

HVID ALUMINIUM OG GRANIT TOP MODUL UDEN VASK 485€ MODUL MED VASK OG HANE 648€

Danish quality - Spanish prices

BRAM REGULERBART SPISEBORD 95X170/263 CM. – 498 € 95X214/315 CM.– 598 € LUNDFORS POSITIONS STOL –

128 €

CASA SPISEBORD PARASOLLER Ø 300 CM. 68 €

Ø110 CM. MED 4 STOLE & HYNDER

NU 695 €

VI LEVERER OG MONTERER GRATIS LANGS KYSTEN Find os på Facebook

Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Indgangen til Caleta Port) Tlf.: 952 55 06 69 · piramides@mueblespiramides.com · www.mueblespiramides.com Åbningstider: Mandag til Fredag: kl. 10 - 20 Lørdage: kl. 10 - 14

DANSK KVALITET TIL SPANSKE PRISER


På den anden side...

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Bliver catalanerne aldrig trætte?

For 10-15 år siden kunne denne overskrift have afledt to underspørgsmål: Trætte af at arbejde? - eller trætte af at feste? Dengang var der nemlig masser af arbejde og masser af succeshistorier at fejre. Catalonien var ikke bare lokomotivet i spansk økonomi. Det var også en vigtigt vogn på Europa-toget, der vil fremad. Men det var dengang. For lidt over ti år siden begyndte det catalanske lokomotiv nemlig at køre af sporet. Resultatet er ikke blot et politisk uløseligt rod. Det er er også et splittet folk, en virksomhedsflugt og en gadevold uden sidestykke. Det er altid let (og hurtigt) at give politikerne skylden. Men det undrer mig, at de ellers så ambitiøse catalanere ikke er blevet trætte af situationen og siger STOP! På bare ti år er man nemlig gået fra at have en velstand, man målte mod det øvrige EU til i dag at stå med nogle økonomiske og sociale problemer, man tidligere kun kendte til i det ”fattige” syd. Det ses tydeligt på den tårnhøje ledighed og offentlige gæld, som strækker sig ud i alle led. Blandt andet til udvidelsen af Barcelonas metro og lokale projekter som opførelsen af ti nye store plejehjem. Begge byggerier gik nærmest i stå 2011 – og er ikke kommet i gang igen. Det var tidligere helt uhørt i Catalonien. Omvendt går det stærkt, når der skal ”pakkes sammen”. På blot en håndfuld år har over 7.000 virksomheder enten helt forladt Catalonien eller

6 LA DANESA MAJ 2021

flyttet hovedsæde. Politisk uro, juridisk usikkerhed, dårligt image og den evigt tilbagevendende debat om selvstændighed har fået sværvægtere indenfor alle sektorer til at forlade regionen – herunder de to storbanker Sabadell og La Caixa. Det forklarer, hvorfor Catalonien i dag må tage til takke med en beskeden 11. plads, blandt landets 17 regioner, på listen over bidragsyderne til landets BNP. Det er et trist syn af en region i knæ. Lige så trist er det at se det catalanske politi i knæ når de samme tusind ”demonstranter” et par gange om året, flere dage i træk, hærger gennem den catalanske hovedstad. Om anledningen er et valgresultat, en mindedag eller en dom over en politiker, en debattør eller en musiker er underordnet. Butikker, gader og stræder skal smadres – nu for et tre cifret millionbeløb over de sidste ti år. Det sker foran en passiv befolkning og et opgivende politi, der slet ikke kan mobilisere sig og er for stolte og dumstædige til at bede det spanske nationalpoliti om hjælp. Det er under al kritik. Det samme er status på den politiske scene – for nu at blive i det pæne ordvalg. Roden til det triste kaos skal findes tilbage i 2010, da der pludselig blev lagt politisk magt bag tanken om et selvstændigt Catalonien. Indtil da havde nationalistpartierne i flere årtier haft et godt, stærkt og holdbart samarbejde

med socialistpartiet. Men nu blev nationalistpartierne pludselig lig med uafhængighedspartier med kun én klar mærkesag – og så kan hverken socialistpartiet eller andre partier være med. I et stærkt splittet Catalonien har uafhængighedspartierne, på yderste mandat, flere gange haft muligheden for at danne regering. Og det har de faktisk igen lige nu, men de tre uafhængighedspartier er enten så knaldrøde (ERC), stærkt borgerlige (Junts) eller alternative (CUP), at det kun kan gå galt. Og sådan er det også gået. På blot ti år har der været udskrevet regionalvalg hele fem gange! - Og intet tyder på ”legen” er ved at være slut. Det sidste tog er langtfra kørt, men det er på tide at smide nationalfølelse(r) og politik over bord. Det gamle stærke lokomotiv har brug for ny olie. De sidste ti år er det gået helt i stå og står blot og falmer. Det må da være uacceptabelt og trættende – for alle catalanere!


køkken • bad • garderobe • renovering totalløsninger • eget snedkerværksted giver utallige muligheder og holder priserne nede. • eftersalgs-service. • nøglefærdige totalrenoveringer. • kom ind for et uforpligtende tilbud. Følg og like os på Facebook

Vi laver også totalrenoveringer, kig ind på hjemmesiden for inspiration.

showroom fuengirola

calle josé cubero yiyo 3, 29640 Fuengirola (ved feriapladsen) tlf.: +34 951 260 360

åbningstider

man-fre: kl. 09.00 - 18.00 lørdag: kl. 10.00 - 14.00

info@nordicmuebles.com www.nordicmuebles.com

Opsat i Oak Hill - La Mairena


Korte nyheder

EU-vaccinationspas åbner for sommerens rejser I midten af april enedes EU-landene om indførelsen af et fælles vaccinationscertifikat for at åbne for rejser inden sommerens turistsæson. Certifikatet, der er indført i EU, går under navnet "digitalt grønt certifikat" og skal indeholde oplysninger om, hvorvidt personen er blevet vaccineret mod covid-19, testet negativ for covid-19 eller er raskmeldt efter at være smittet med covid-19. Certifikatet er gratis og tilgængeligt enten digitalt eller i papirformat. EUs-medlemsstater vil stadig være ansvarlige for de sundhedsrestriktioner, der gælder for rejsende i

deres eget land, men man sigter efter at ensartede undtagelser vil blive anvendt for rejsende med et digitalt grønt certifikat. ”Med det digitale grønne certifikat arbejder vi på europæisk niveau for at sikre, at EU-borgere kan rejse sikkert og med minimale begrænsninger i sommer. Det digitale grønne certifikat er ikke en betingelse for fri bevægelighed og diskriminerer ikke på nogen måde, "sagde Didier Reynders, EU-kommissær med ansvar for retslige spørgsmål. Det grønne certifikat vil blive taget i brug fra den 26. juni.

Storstilet plan for spansk genrejsning Den spanske regering gør klar til at aktivere landets økonomi ovenpå Covid-19 pandemien. Hjælpepakken fra EU på i alt 140.000 millioner euro, som udbetales over tre år, skal primært investeres indenfor; bilindustrien (herunder el-biler), udvikling af grøn energi, luftfart, helse, landbrug og ny teknologi/intelligens. Statsminister Pedro Sánchez betegner planen og

hjælpepakken fra EU som Spaniens største mulighed for vækst og modernisering siden landets indtræden i EU i 1986. Første rate af den store hjælpepakke, som er delvis tilskud og lån, kan udbetales til sommer. Først skal EU kommissionen godkende projektet samt revidere den spanske arbejdsmarkedsreform.

ADVOKAT (LL.M. Eur)

DOVER PETERSEN Elizabeth Col. núm. 7. 772

SPANSK - DANSK

Elizabeth Dover Petersen Col. núm. 7.772 Tlf.: +34 952 661 200 Mobil: +34 647 408 100

edp@isconsul.com www.advokatspansk.com

SPECIALIST I EJENDOMSHANDLER OG ARV - kom til mig inden du træffer dine beslutninger...! 8 LA DANESA MAJ 2021

600.000 flysædereservationer fra England til Málaga Turismeindustrien i Málagaprovinsen afventer med spænding den britiske regerings beslutning om, hvornår briterne igen får lov til at rejse til udlandet, og på hvilke betingelser. Håbet er, at de nye vaccinepas fjerner kravet om karantæne, så rejsende endelig kan bekræfte deres feriebookinger. Næsten 25% af alle passagerer, der forventes at flyve til Málaga fra maj til juli, kommer fra England. Oplysninger fra flyselskaberne viser, at over 615.000 flysæder er reserveret til briter fra maj til juli. I alt 2.294.245 flysæder er tilgængelige for flyvninger ind og ud af Málaga i maj, juni og juli i år. Selvom tallene er 32% lavere end i 2019, indikerer det, at tingene bevæger sig i den rigtige retning. Samlet set betyder det, at englænderne har foretaget 214% flere bookinger til Málaga end i samme periode sidste år.

Motorvej mellem Málaga, Campillos og Ronda De andalusiske myndigheder planlægger at bygge en motorvej for at forbedre forbindelsen mellem baglandet og provinshovedstaden. Myndighederne har budgetteret 200.000 € til den første undersøgelse, inklusive motorvejens miljøpåvirkning. Vejen vil være en stor forbedring for de indre områder Serranía de Ronda, Sierra de las Nieves, Guadalhorce og Guadalteba og vil forbedre de indre distrikters forbindelser med Málaga og resten af Andalusien. Ifølge myndighederne vil motorvejen for-

bedre livskvaliteten for mere end 225.000 indbyggere, der bor i kvartererne ved at spare rejsetid, reducere trafikforurening, reducere affolkning og give bedre vejforbindelser til særligt isolerede indre områder. De regionale myndigheder har brugt over 17 millioner på vejforbedringer mellem Ardales Ronda, Villamartín - Algatocín og San Pedro - Ronda i løbet af de sidste par år. Undersøgelsen af vejplanlægningen er nu udbudt i licitation.

BILREGISTRERING • NUMMERPLADEÆNDRING

TIL SPANSKE PLADER

• IMPORT- & EKSPORT PAPIRER

• BILSYN (ITV) & HOMOLOGERING

• EJERSKIFTECERTIFIKAT

• ALT PAPIRARBEJDE FOR BILREGISTRERING

HOLM

BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24 • Fax. 952 82 13 02

www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com


Málaga med 30 km/t Det er en klar tendens i de fleste byer, men særligt i Málaga reduceres farthastigheden i byens gader. I modsætning til tidligere er det ikke længere kun i Málagas centrale gader hastigheden sænkes fra 50 til 30 km. i timen. De nye hastighedsbegrænsninger gælder også i mindst én vejbane i de centrale tilkørselsveje til byen. Som bilist skal man derfor være opmærksom på

den differentierede hastighed i de forskellige vejbaner. I Málaga omfatter den nye hastighedsbegrænsning i alt 724 km vejbane, hvilket udgør 70 procent af byens netværk. Det ventes at udviklingen i Málaga vil føres videre til andre større byer i provinsen med det klare formål at øge trafiksikkerheden – ikke mindst for cyklister og brugere af løbehjul.

Muligt forbud mod rygning på bar- og restaurantterrasser De spanske sundhedsmyndigheder forventes at præsentere et forslag om totalt forbud mod rygning på udendørs caféer, hoteller, restauranter og andre offentlige steder, uanset om man kan holde en sikkerhedsafstand på to meter eller ej. Forslaget, som vil blive præsenteret for landets selvstændige regioner har som formål, at fokusere på rygning som en risikofaktor for Covid-19 smitte og at få kontrol over udviklingen af pandemien i landet. Hidtil har seks af landets regioner (Baleariske Øer, De Kanariske Øer, Cantabria, Valencia, Asturien og Aragon) forbudt brugen af alle tobaksvarer på udendørs caféer, uanset sikkerhedsafstand. Sundhedsmyndighederne siger, at andre regioner nu også overvejer de samme tiltag.

De Kanariske Øer populære blandt digitale distancearbejdere

ERTE-planen udvides i mindst tre måneder Det går fremad på det spanske arbejdsmarked - men der er fortsat lang vej igen. Helt præcist er 743.000 lønmodtagere fortsat på den såkaldte ERTEaftale (midlertidig opsigelse), som blev aktiveret, da Spanien lukkede helt ned i midten af marts sidste år. Tallet viser tydeligt, at det spanske

• GARDINER • PERSIENNER • TÆPPER • MØBELPOLSTRING • SOLAFSKÆRMNING • MARKISER MM.

erhvervsliv slet ikke er kommet tilbage i samme omdrejninger som inden pandemien, og derfor ikke har genansat de mange medarbejdere på ERTE. Regeringens intention var, at ERTE-aftalerne skulle udløbe den 31. maj. I stedet forlænges de nu med mindst tre måneder.

Siden september 2020 er mere end 8.000 personer flyttet til den populære spanske øgruppe. Covid-19krisen har ramt turistindustrien hårdt på øerne. Mindre end 40 procent af hotellerne er åbne, og arbejdsløsheden er Spaniens højeste, men mange virksomheder er blevet reddet i krisen takket være online-medarbejdere – også kaldet distancearbejdere, der søger tilflugt på øerne. Og disse distancearbejdere har større købekraft og spenderer mere uden at bringe de negative aspekter af masseturisme med sig. Antallet af distancearbej-

dere er steget med 10 procent siden september til 8.000 personer, et tal, som den lokale regering vil øge til 30.000 i de næste 10 år med investeringer på 500.000 euro.

ÅBNINGSTIDER:

MANDAG - FREDAG: 10 - 18 LØRDAG: 10 - 14 (kun ved aftale)

MARBELLA: <9)4(9),33(9,(336*(3 )<3,=(979Ð5*07,(3-65:6+,/6/,536/,

TLF. +34 951 48 77 35

MIJAS: *;9(+,401(: ,+0-*69;016+,3(.<(

TLF. +34 952 46 12 21

CORTIDEA@GMAIL.COM ࠮WWW.CORTIDEA.COM LA DANESA MAJ 2021 9


SHOPTALK

Mere end 30 års erfaring på kysten I 30 år har Splash Pools designet og bygget nye pools, renoveret dem, monteret poolvarme, automatiske afdækninger og nu saltvandchlorinatorer. De har teknikere, der udfører lækagedetektering, reparationer og udskiftning af defekt udstyr. Alt arbejde udføres af deres dedikerede team af fagfolk.

Splash Swimming Pools Mijas SL blev etableret på kysten for mere end 30 år siden, og har de sidste 20 år ligget, lidt gemt ad vejen, lige ved Restaurant Valparaiso på Mijasvejen. Du kan nemt parkere din bil lige udenfor butikken, så du ikke behøver at transportere tunge forsyninger mere end et par meter. Deres veludstyrede butik har alt hvad du har brug for til din pool - kemikalier, udstyr, reservedele osv. Har de ikke det du har brug for i butikken, bestiller de det hjem til dig. Splash tilbyder en professionel vedligeholdelsesservice, hvor de regelmæssigt checker din pool.

Passer du selv din pool, er du velkommen til at tage en lille prøve af dit poolvand, så vil Splash Pools teste det for at se, om det har den rigtige kemiske balance. For gode råd og vejledning, er du velkommen til at kontakte Sammi på kontoret på 952 591 053 eller 667 788 291 eller kig ind i butikken på Mijasvejen. Åbningstider mandag til fredag kl. 08.00 – 16.00. Hvis du har brug for hjælp til at finde os, finder du et kort på vores hjemmeside. Se på kortet på: www.splashpoolsmijas.com E-mail: splashpools@electronbox.net Sammi og Paul i butikken på Mijas-vejen.

KURT TOFTERUP S.L.

Analyse af vandet i din pool

GRATIS

Pools Mijas S.L.

Bring os et lille bæger vand fra din pool og vi fortæller dig, hvordan du bedst holder den korrekte kemiske balance i vandet.

Åbent 08.00 – 16.00

ABOGADOS - LAWYERS

Kurt Tofterup Cand. Jur. (Lic. en Derecho)

Den Største Pool-forretning på Costa del Sol

PROFESSIONEL POOL-VEDLIGEHOLDELSE • TILPASSET DIT BEHOV.

Varmepumper · Automatiserede overdækninger · Spabade · Saltvands-/klor tilsætning · PH-dosimetre

Vi har altid et godt tilbud! Vi har alt til din pool!

María José Jiménez Advokat

Nye swimmingpools med 10 års garanti · lækagesøgning og reparationer

Pooludstyr, kemikalier, legesager, spil og meget mere! Renovering, reparationer, vandvarmere, lækagesøgninger, ugentlig professionel vedligeholdelse af pools.

Urb. Doña Pilar • Ctra. De Mijas, Mijas • Mob. 667 78 82 91 splashpools@electronbox.net • www.splashpoolsmijas.com

10 LA DANESA MAJ 2021

952 591 053

Vickiana Betances Guevara Juridisk medarbejder

Juridisk rådgivning og assistance • Udfærdigelse af testamenter • Køb og salg af fast ejendom • Arv- og skiftebehandling • Skatteplanlægning

Åbningstider: Mandag til torsdag 9-15 Fredag 9-14 Avda. Matias Sáenz de la Tejada s/n. Edif. Fuengirola Center 2, local 1 29640 Fuengirola, Málaga

• Selvangivelser • Finansiering • Privatret • Forsikringer

Tlf.: (+34) 952 47 95 63 Fax: (+34) 952 58 84 67 www.tofterup.com kurt@tofterup.com


Ved dine venner, hvor er du bor? Gør din tilværelse i Spanien nemmere med et

PERSONLIGT

VISITKORT Hos Norrbom Marketing kan du få lavet dit personlige visitkort. Vi råder over tusindvis af designs, så du kan få det, som du vil. Kom ind og hør nærmere om de mange muligheder.

1-sidet tryk, 100 stk.

30€

Professionelle gra ske løsninger gennem 30 år NORRBOM MARKETING har eksisteret i mere end 30 år. Vi udgiver 3 månedsmagasiner i Spanien: LA DANESA, DET NORSKE MAGASINET samt EN SUECO. Derudover leverer vi gra ske løsninger til vore mange trofaste kunder i både Spanien, Norge, Danmark og Sverige.

CENTRO IDEA • Ctra. de Mijas @km.3,6 29650 Mijas Tlf. (34) 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com


D en

E V SKÆvinkel

Hans Gin Tonic er iskold. Hans nye unge kærlighed er brandvarm. Situationen er gunstig for Costa del Sols velkendte kirurg. Han nærmer sig pensionsalderen, men det mærkes ikke på Bo Rosenkilde. Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto Mugge Fischer

Bo Rosenkilde

Et halvkedeligt familiebesøg og et tørt stykke jord skulle vise sig at blive begyndelsen til et farverigt liv på Costa del Sol. Vi skal tilbage til slutningen af 70’erne og et meget jomfrueligt Costa del Sol. Bo Rosenkilde så dog lidt anderledes på det. For ham var det det nye Los Angeles. ”Ingen steder som i LA, har man hav, bjerge og skisport indenfor så kort rækkevidde som her. Det er lige mig,” tænkte den unge læge. Det samme tænkte han få måneder senere, da han stod på et jordstykke i Benalmádena og så ud over havet. Der var ingen naboer i miles omkreds. De kom først til senere. Historien vil at der også skulle gå tyve år før Bo Rosenkilde fik taget første spadestik. Først skulle han ud i den store verden. Læge uden grænser Opvæksten var tryg og forkælet i Hellerup lidt nord for København. Men Bo havde ikke tænkt sig at leve hele livet i trygge rammer. Som læge har han været vidt omkring. ”Jeg har altid fordybet mig i forskning og skrevet mange specialer, som har fået opmærksomhed. Derfor har jeg holdt talrige foredrag i Canada, USA, Brasilien og flere steder i Europa. Det har været ekstremt spændende,” fortæller Dr. Rosenkilde, der i en alder af 38 tog kone og børn med et år til Saudi Arabien. Opgaven var at opstarte den kirugiske afdeling og uddanne personale til et lokalt sygehus. ”Jeg har været vidt omkring med mit erhverv, og det er jeg evig taknemmelig for. Det var et godt valg,” fortæller Bo Rosenkilde, med tanke på da han som 17-18 årig besluttede sig for at kaste sig over lægestudiet. ”Det er en lang uddannelse, men den giver også frihed, fordi man kan gå flere veje og sent kan vælge speciale,” fortæller den danske læge, der inden han rundede de 30 var speciallæge i kirurgi. Ingen perler på snor Lysten til sit arbejde og lysten til at bo fast i Spanien fik ham til at overtage Sven Refslunds gamle klinik i Fuengirola. Og siden 2005 har Bo været fast mand på Costa del Sol. ”Én uge om 12 LA DANESA MAJ 2021


måneden er jeg tilknyttet et sygehus i Danmark, og det passer mig fint. Det sikrer lidt forandring, som jeg elsker – både privat og arbejdsmæssigt. Men det er her, jeg hører til...,” kommer det ordfast fra Bo, som runder sætningen af: ”...og det er her, jeg bliver”.

Bo Rosenkilde har nemlig ikke bare et godt socialt liv og de ideelle muligheder for at nyde sine to hobbies; tennis og ski. Han har også stor tillid til sygehusvæsenet. ”Jeg bliver gerne gammel her. Livet er skønt her – også for de gamle. Jeg skal i alt fald ikke ende med at sidde

og flette eller sætte perler på snor på et dansk plejehjem,” slutter den livsglade dansker. Bo Rosenkilde har masser af gode år foran sig. Han nyder fortsat sin Gin Tonic, kærligheden og udsigten fra sin villa i Benalmádena. Det er lige ham - Præcis som i ‘78.

Ti skæve til Bo 1.

2.

Fortæl en ting, som (næsten) ingen ved om dig. Fra da jeg var to til seks år boede jeg på Grønland. Jeg husker, vi kun var ti unger i byen, og jeg var vild med sælspæk. Det var vores slik. Din dårligste vane? Jeg drikker nok for meget Coca-Cola. Jeg kan finde på, at drikke det midt om natten. Heldigvis er det ikke så usundt, som mange tror. Det er faktisk godt for maven – særligt hvis den er lind.

(Benálmadena) for det, der i dag svarer til 10.000 euro. Det er områdets bedste og bl.a. derfor jeg stadig bor der. Min dårligste var da jeg blev gift, og skilt, for anden gang. Det blev en dyr fornøjelse. 4.

5. 3.

Din bedste og dårligste handel? Min bedste handel går tilbage til 1978, da jeg købte min grund i Sierrazuela

Hvad gør dig nervøs? Næsten intet – jeg ta’r tingene, som de kommer. Jeg har i årenes løb været igennem flere psykologtest, som alle viser, jeg har is i maven. Har du et godt ritual? Nej – jeg kan i alt ikke komme i tanke om nogle. Måske er jeg lidt atypisk, men jeg har altid prioriteret frihed frem for faste vaner og ritualer.

6.

Har du et hemmeligt talent? Det er ikke et talent - men kan finde ud af at spille tennis og stå på ski.

7.

Hvis du ikke var læge, hvilket erhverv ville du så have? Pilot. Jeg var tæt på at gå den vej som ung. Men dengang var der kun militærets vej, og det var ikke mig. Det var midt under Vietnam krigen, som jeg var stor modstander af.

8.

Hvem kunne du godt tænke dig at drikke en øl med? Erling Olsen – politikeren, som var minister under Anker Jørgensen. Han havde et anderledes og afslappet forhold til politik, som jeg godt kunne lide.

9.

Tror du på gud? Nej – og jeg tror heller ikke på, vi har været her før eller har et liv efter døden. Jeg mener derimod, vi mennesker er molekyler, der går op i molekyler.

10. Hvilken af de fire tilgængelige Covid-19 vacciner er bedst? De er alle gode, men jeg er imponeret over den nye mRNA teknologi, som Pfizer og Moderna har baseret deres vacciner på. Jeg fik Pfizer vaccinen først på året, men havde foretrukket AstraZeneca, da jeg mener den er mere traditionel og robust.

6SDQVNDYDQFHEHVNDWQLQJ IRUVNDWWHUHVLGHQWH¦U /§VRPUHJOHUQHS¦ ]DIRODZFRPDYDQFHVNDW

&HQWUR3OD]D2ƔFLQDQ{x$YG0DQROHWHx1XHYD$QGDOXF®Dx0DUEHOODxxLQIR#]DIRODZFRPx]DIRODZFRP

LA DANESA MAJ 2021 13


Det er blevet maj og sommeren er på vej. I hele Europa rulles Covid-19 vaccinerne ud og giver fornyet håb for øget rejseaktivitet og frihed. La Danesa har talt med et dusin Costa del Sol danskere for at høre om deres planer for sommeren.

Bent Madsen, Almuñécar

Lotte Kristiansen, Fuengirola

Raúl Martín, Fuengirola

Hvad er det bedste ved maj måned? Der er mange gode ting – bl.a. klargøring af huset til sommeren med flise arbejde og male. Det nyder jeg altid.

Hvad er det bedste ved maj måned? Det er uden tvivl det gode vejr – hverken for koldt eller for varmt.

Hvad er det bedste ved maj måned? De lange aftener og tilsvarende milde aftentemperaturer.

Hvornår skal du på din næste rejse? Jeg har endnu ikke bestilt billet, men jeg håber meget på at kunne besøge min familie i Danmark i løbet af maj.

Hvornår skal du på din næste rejse? Jeg har intet planlagt, for det er umuligt i disse tider. Men jeg vil meget gerne snart til Mexico.

Hvornår skal du på din næste rejse? Vi er lige kommet hjem fra tre uger på skønne Costa Rica. Over sommeren tager vi fire uger i vores lille autocamper rundt i Europa. Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Jeg er i fuld gang med at planlægge en rejse til Malaysia i september, en tur til Den Dominikanske Republik sidst på året samt en grupperejse til Costa Rica i februar/marts næste år.

14 LA DANESA MAJ 2021

Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Jeg har sammen med 2 gode venner startet et nyt firma op med concierge service på kysten. Her kommer jeg til at bruge mange timer i årets løb.

Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? At holde forretningen oven vande. Det gælder ikke kun Delikatessen i Centro Idea, men også en burger-restaurant i Málaga, som jeg er partner i.


Charlotte Katrine Andersen, Fuengirola Hvad er det bedste ved maj måned? Jeg kan godt lide temperaturen, og at man fortsat kan nyde kysten uden at der er alt for mange turister. Hvornår skal du på din næste rejse? Jeg skal til Danmark i maj måned. Det er en kombination af arbejde og familiebesøg. Jeg er i Danmark relativt ofte, men holder aldrig ferie i Danmark. Jeg håber og satser på at komme uden for Europa sidst på året. Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Vi har haft en renovering af vores hus på stand by under hele Coronakrisen, men NU skal vi i gang. Det bliver en træls periode, men jeg glæder mig til det endelige resultat.

Jan Volfgang, Mijas

temperaturen er perfekt. Den bedste måned på året.

Hvad er det bedste ved maj måned? Det er forårets optimisme og lune temperaturer. Hvornår skal du på din næste rejse? Det aner jeg ikke – ærlig talt. Det bliver nok først til efteråret. Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Forhåbentlig at tage vare på en masse glade feriegæster. Jeg arbejder med boligsalg- og udleje og higer efter at kunne arbejde nogenlunde normalt igen.

Conny Boa, Alhaurín de la Torre Hvad er det bedste ved maj måned? Der er en følelse af forventning i luften. Træer og blomster springer ud, dagene er længere og

Hvornår skal du på din næste rejse? Det skal jeg faktisk i denne måned. Jeg tager til Danmark, da min bror desværre fik en større blodprop sidste år. Jeg skal ”hjem” for at prøve at få orden på tingene. Og så benytter jeg selvfølgelig lejligheden til at besøge min mor og mine 2 døtre. Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Ingen større rejse er planlagt. Til gengæld er jeg gået i gang med at få huset sat i stand, så det forsætter jeg med. I mellemtiden venter jeg med glæde på at alle vores donationer til hunde og katte kommer frem. Via facebook siden ”hjælp til spanske hunde og katte” og sammen med en gruppe indsamlere i Danmark, har vi fået indsamlet 15 m3 føde, tæpper og hundekurve, som kommer frem over sommeren.

SPECIELT FOR SPANIEN! LIMITED

TIME PERIODE

BEGRÆNSET

ONLY

Axel 3 pers. sofa 999€

Natasja To-delt hjørnesofa 999€

Mijas Costa Parque Comercial MIRAMAR, Avenida Carmen Sáenz de Tejada, 29650 MIJAS COSTA, MALAGA Ved siden af Decathlon Tlf: +34 951-314-506 mijascosta@dfs.co.uk

Fellini To-delt hjørnesofa 1999€

San Javier Ctra de San Pedro Pinatar 81, 30730 SAN JAVIER, MURCIA, Imellem Decathlon og Iceland Tlf: +34 968-334-194 sanjavier@dfs.co.uk

Priserne gælder indtil 31.05.21. DFS er en del af DFS Trading Ltd. Registreret i England og Wales No 01735950. Redhouse Interchange, Doncaster, DN6 7NA. dfsspain.com

dfsspain.com

LA DANESA MAJ 2021 15


jeg krydser fingre for, at vi kan fejre dem begge med fest og farver.

Danmark for at fejre en fødselsdag og et sølvbryllup.

Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Jeg vil færdiggøre 2 kurser, jeg begyndte sidste år, da vi blev lukket inde. Det var vigtigt for mig at have noget at stå op til, så man var glad og tilfreds når dagen var ovre. Men jeg nåede desværre ikke at blive færdig, før samfundet blev lukket op og jeg startede nyt job.

Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? At få mine skønne kollegaer indenfor hjemmeplejen reaktiveret med mere arbejde. Jeg tror, det kommer, i takt med at folk bliver vaccineret.

Anne Bjerngaard, Mijas Hvad er det bedste ved maj måned? Maj er den skønneste måned på året - udover september. Temperaturen er behagelig, aftenerne er ved at være lune og giver en dejlig forventning om de rigtige sommeraftener. Samtidig er det den måned, hvor jeg normalt begynder at svømme i poolen eller tage til stranden for at få bygget min sommertaint stille og roligt op. Hvornår skal du på din næste rejse? Det store udland er ikke på min “to-do” liste. Næste flyvetur bliver nok til DK i sensommeren. Men køre- eller togture i dejlige Spanien skulle der gerne være plads til. Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Hvis at glæde sig til at min familie kommer til Spanien to uger i juli/august er et projekt, så er det dét. Ellers står fortsættelse af et større malearbejde indendørs på programmet her i foråret.

Nicolaj Lodberg, Benalmádena Joan Hansen, Málaga Hvad er det bedste ved maj måned? Dagene bliver lysere, længere og varmere – de første tegn på sommeren er på vej. Jeg elsker en varm og lang sommer. Hvornår skal du på din næste rejse? Jeg skal helt sikkert til Danmark over sommeren, for jeg har ikke set min familie der i næsten to år. Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Jeg skal i gang med at løbe igen. Derfor skal jeg have arbejde og fritid bedre forenet end jeg har i dag.

Christina Nissen, Fuengirola Hvad er det bedste ved maj måned? Maj måned er en af årets bedste måneder. Det er pragtfuldt vejr, man vågner op til en fantastisk blå himmel hver dag, vejret er mildt og man kan ikke andet end at få et stort smil på læberne og lyst til at starte dagen. Hvornår skal du på din næste rejse? Jeg håber at kunne rejse til DK til min brors og svigerindes 100 års fødselsdag til sommer. De fyldte begge 50 år i foråret. Det er jo desværre svært at planlægge store fester for tiden, men

16 LA DANESA MAJ 2021

Jette Dohm Kristiansen, Fuengirola Hvad er det bedste ved maj måned? For mig er det bedste ved maj i år, at mit barnebarn på halvandet år kommer på besøg. Jeg håber at vejret arter sig så han får mulighed for en soppetur i havet og selvfølgelig en masse is. Hvornår skal du på din næste rejse? Min næste rejse bliver til juni - et lille smut til

Hvad er det bedste ved maj måned? De behagelige temperaturer. Det er en skøn periode inden sommeren for alvor melder sin ankomst med fuld knald på varmen. Det er også i maj måned, at jeg gerne vil lufte mine golfkøller. Hvornår skal du på din næste rejse? Min næste rejse bliver ikke super eksotisk. Det er ved at være noget tid siden, at jeg har besøgt venner og familie i DK. Det håber jeg, kommer til at ske i juni eller juli. Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Sommeren byder på to meget spændende projekter. Jeg har netop sammen med to andre partnere startet tibiconcierge.com. Det er kort fortalt en concierge-service, hvor vi forkæler turister og herboende med diverse lækre services. Derudover er jeg også involveret i Banana Kitchen, som er en café, der meget snart slår dørene op i Centro Idea.


Det er blevet maj og sommeren er på vej. I hele Europa rulles Covid-19 vaccinerne ud og giver fornyet håb for øget rejseaktivitet og frihed. La Danesa har talt med et dusin Costa del Sol danskere for at høre om deres planer for sommeren.

Hvornår skal du på din næste rejse? Min næste rejse bliver til Danmark i juni måned med min to-årige søn. Vi skal besøge familien og vennerne og nyde den danske sommer, selvom vi sikkert ikke slipper for at sidde i isolation nogle dage, når vi ankommer. Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Mit største projekt for sommeren, sammen med min kæreste, er at male alle rum i huset samt omrokering af et par værelser.

Tonny Larsen, Calahonda

Christina Kristensen, Fuengirola Hvad er det bedste ved maj måned? Det bedste ved maj måned er følelsen af forår, lige inden vi rammer de sommermåneder, hvor det bliver rigtig varmt. Gåture med familien og en god strandtur.

Hvad er det bedste ved maj måned? Alt er grønt, frodigt og blomstrer. Jeg elsker de lange ture med min hund i campoen samt hygge og lyse aftener på terrassen. Hvornår skal du på din næste rejse? Jeg rejser ingen steder, før jeg er fuldt vaccineret. Derefter bliver første tur til Jylland for at besøge min elskede far, som netop er fyldt 90.

PROBLEMER MED HØRELSEN? - prøv GRATIS vores MICRO høreapparat

Conny Hundtofte Strauch Selvstændig regnskabskonsulent

Gratis høreundersøgelse Før skjulte jeg, at jeg havde høreapparater, nu viser jeg alle hvor smarte de er Ring og bestil tid på +34 951 239 004

Åbningstider: tirsdag og fredag kl. 9.00 - 13.00 eller efter aftale

Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola www.dkhc.dk

HOS OS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OG FRI SERVICE I SPANIEN OG 29 AFDELINGER I DANMARK

Hvilket er dit største projekt for sommeren der kommer? Hvis projekt kan være lig med ønske, er det, at Spanien kommer tilbage til normale tilstande med masser af tilrejsende, så alle på ny kan få gang i deres projekter. Jeg skal selv i gang med en række renoveringsprojekter for nye kunder. Min egen tagterrasse skal også renoveres med et fedt lounge område.

FERIELEJE • SALG • LEJE

Grundet stor efterspørgsel søger vi boliger til salg til ventende kunder! MÁLAGA HOLIDAY HOMES KAN OGSÅ SØRGE FOR FØLGENDE: • Registrering af bolig og af kunder efter den nye lejelov • Nøglelevering • Rengøring og eftersyn af din feriebolig • 24 timers lokal kontakt til dine feriegæster.

Alex H. Nielsen • +34 670 328 444 alex@homesinmalaga.com LA DANESA MAJ 2021 17


Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Fotos: Mugge Fischer

Et stærkt trekløver. Rollefordelingen i Club Danés er klokkeklar. Claus Beyer er formand – men en ny type formand, der skal lede og videreudvikle uden nødvendigvis altid at være til stede. Thomas Schou Petersen er klubbens næstformand og forpagter af restauranten mens Lis Faarup er daglig leder med fast plads i sekretariatet samt bestyrelsesmedlem.

Friskt pust til Club Danés Faarup og en stærk bestyrelse er Claus Beyer trukket i arbejdstøjet som ny formand for Club Danés i Fuengirola / Mijas. ”Klubben skal være stedet, hvor vi alle kan og vil mødes. Det gælder både de nuværende medlemmer, der har æren af at have bygget huset op, og så en masse nye glade ansigter, der vil præge klubben fremover,” forklarer den nye formand, som sprudler af energi og nye idéer.

”Plejer er død,” kommer det lunefuldt fra Claus Beyer. Der kommer til at ske en masse nye ting i Club Danés nu. ”Det bliver hurtigt et frivilligt deltidsjob at være formand, men pyt med det. Lysten og energien fejler ikke det mindste,” forsikrer Claus Beyer.

”Jeg er ikke som de forudgående formænd. Jeg er nok lidt yngre og så er jeg erhvervsaktiv, og det vil uden tvivl komme til at sætte sit præg på klubben fremover.” Stærk flankeret af Thomas Schou Petersen, Lis 18 LA DANESA MAJ 2021

Nye aktiviteter og ny økonomi Illusionen ligger i at samle folk. At mødes, hygge, spise, snakke og opbygge et socialt netværk for danskere på Costa del Sol. ”Hidtil har vi kun haft åbent fra 10 til 16 og så begrænser man sig unægtelig. Det laver vi lidt om på nu for også at henvende os til et yngre og erhvervsaktivt publikum,” forklarer Claus Beyer. Den nye attitude mærkes allerede i restauranten, som de sidste uger og måneder har haft fulde huse til frokost med foredrag, koncerter, kunstudstilling, fernisering og vinsmagning. ”Det sprudler med ny og positiv energi i vores gamle klub. Sådan skal det være fremover,” forsikrer den nye formand, som allerede nu har tre nye initiativer klar. Det er Ungdomsklubben, for alle mellem 13 og 17 år, som samles en gang om ugen. Og det er Veterancaféen for danske krigsveteraner, som mødes en gang om måneden. ”Det er ikke bare hygge. Det er skam også en alvorlig snak om de fysiske og psykiske følger ved at have været i krig. De har et vigtigt fællesskab her,” fortæller

Claus Beyer, der også har store forhåbninger for CD Erhverv – den nye erhvervsklub, der starter i denne måned. Styregruppen er etableret og interessen er stor – både blandt etablerede og kommende tilflyttere. Rækken af nye aktiviteter stopper langt fra her. Fra efteråret vil Club Danés bl.a. præsentere sin Pige- og Drengeklub for seniorer samt sin nye golfklub. ”Vi er naturligvis sociale af natur, men vi har også brug for nye medlemmer og aktiviteter, der kan skabe indtægter. Huset koster i drift og har brug for renovering,” forklarer den nye formand, som ikke er bange for at lægge kortene på bordet. ”Vi har mistet medlemmer under Coronakrisen, og det tabte skal indhentes. Heldigvis er vi godt på vej.” Ambitionen er, at huset om fem år skal være næsten selvfinansierende, så kontingentet primært kan bruges til fornyelse og nye aktiviteter for husets brugere. Tilsvarende er ambitionen, at der fremover skal etableres et tættere samarbejde med det lokale næringsliv. ”Vi har allerede indgået aftaler med Helle Hollis, Energy Nordic og La Cuenta Vinos, som blandt andet sikrer gode priser til forbrugeren og lidt støtte til os. Tilsvarende vil klubbens lokaler fremover blive udbudt som kursuslokaler. Vi er i fuld gang med at udarbejde tilbud som inkluderer bespisning,” slutter Claus Beyer. Bag sig har han en samlet bestyrelse, der nu sætter alle segl ind på at gøre Club Danés til stedet hvor vi mødes.


Altomfattende advokathjælp i Spanien og Danmark Advokatkontorerne Ana María Navarrete og Ret&Råd Glostrup Ballerup Greve har mange års erfaring med spansk og dansk ret. Vi tilbyder juridisk assistance til private såvel som erhvervslivet, og af vores specialer kan vi fremhæve områderne:

Køb og salg af boliger Arv & testamente Dødsboer Skatteopgørelser for ikke residenter Selskabsret

Calle Alfonso XIII Edif Terminal I, 2 nº5 29640 Fuengirola Málaga Spanien Tlf. + 34 952 585 721 info@navarrete.dk Michel Pedersen www.advokatspanien.dk Partner

Ret&Råd Glostrup Carme Pérez Cot Banegårdsvej 1 2600 Glostrup - DK Abogada Spansk advokat Tlf. + 45 4343 4361 glostrup@ret-raad.dk www.ret-raad.dk/glostrup

LA DANESA MAJ 2021 19


Af Karethe Linaae, karethe@norrbom.com

En voksende glæde

10 grunde til at

plante et træ

En af de største glæder ved foråret er at se bladene på træerne springe ud. Hvis du altid har ønsket et træ i haven, er foråret den bedste sæson for plantning. Det er let at plante et træ. Bare find det rigtige sted i haven og begynd at grave. Det eneste du ikke må glemme er, at træer vokser og har brug for plads for at kunne sprede både grene og rødder. Så hvorfor skal vi plante træer? De fleste mennesker ved, at træer giver os ilt, men er du klar over, at det er videnskabeligt bevist, at træer gør os lykkeligere og sundere og øger ejendomspriserne? 20 LA DANESA MAJ 2021


Her er 10 gode grunde til at plante et træ: 1. Træ = liv Træer er en essentiel del af planeten og afgørende for vores overlevelse som art. De giver os ilt via fotosyntese, hvilket er vigtigt, fordi alle levende ting har brug for ilt. Da landskabet har flere og flere varmeabsorberende veje og bygninger, har vi simpelthen brug for flere træer for at kunne trække vejret. Træer hjælper med at nedbryde varmen og kan sænke temperaturen med 5-10 grader ved at frigive damp gennem bladene. Det lyder måske ikke af meget, men når temperaturen er 42 grader, vil du sætte pris på det! Der må være en grund til, at det kaldes livets træ hvis du planter et træ, planter du liv.

2. Træer hjælper miljøet Træer er fornyelige, nedbrydelige og genanvendelige. De renser luften, vi indånder, ved at filtrere de luftpartikler, der sidder fast i barken og bladene. Ud over kuldioxid absorberer træer toksiner som nitrogenoxider, ammoniak, svovldioxid og ozon. Et udvokset træ kan absorbere over 20 kg forurenet luft om året, samtidig med at det frigiver næsten ti gange så meget ilt. Inden det fylder 40, har et enkelt træ reddet atmosfæren et ton kuldioxid. Hvis du vil lette dit CO2-aftryk og bekæmpe klimaforandringer, så plant et træ og udfør en tjeneste for det globale miljø og for dit lokale miljø. 3. Træer forhindrer erosion og oversvømmelser Vand vil altid finde vej til vandløb og søer. Træer kan forhindre oversvømmelser, der opstår som følge af ekstrem regn. Træets krone dæmper effekten fra regn og leder regnvand ned i jorden i stedet for at regnen løber væk. Et voksent træ kan dræne mere end 4.000 liter regnvand om året, mens rødderne fanger kemikalier og toksiner, der ellers ender i grundvandet eller i havet. På samme tid holder træets rodsystem jorden på plads og forhindrer erosion. 4. Træer øger ejendomsværdien Ifølge undersøgelser, der sammenligner ejendomme med og uden træer, kan plantning af træer og buske øge ejendomsværdien med 15-20%. Slet ikke dårligt investeringsafkast i forhold til, hvor lidt vedligeholdelse træer rent faktisk kræver. En mindre kendt fordel ved at have en velplejet, beplantet have er, at kvarterer og hjem, der er ufrugtbare og træløse, har en højere forekomst af indbrud. Haver med træer gør ejendomme mere beboede og mindre fristende for tyve. Når det kommer til kommercielle distrikter, viser undersøgelser, at træer bringer mere omsætning til området. En allé med træer bremser også trafikken, hvilket er godt for miljøet.

Træer er gode for vores fysiske og mentale sundhed. Synet af træer forbedrer beviseligt humør og reducerer angst og depression. Landskaber med træer sænker vores puls, reducerer stress og får os til at slappe af.

LA DANESA MAJ 2021 21


5. Træer gør hjemmet mere komfortabel, energibesparende og smukkere Når vi planter et træ, giver vi skygge for mennesker og dyr, og træer kan fungere som beskyttelse mod vinden. Nogle velplacerede træer (især stedsegrønne træer) kan også spare husejere op til 25% i energiomkostninger årligt ved at reducere behovet for nedkøling om sommeren og opvarmning om vinteren. Træer kan være en buffer mod støjforurening, især hvis du bor i nærheden af en lufthavn eller en støjende motorvej. De kan også hjælpe os med at spare vand. Skyggen fra et træ kan nedsætte fordampningen af vand i græsplæner. De kan også beskytte os mod solen. Træer reducerer UV-B-stråling med 50%, hvilket er en god idé at huske på, når man planlægger skolegårde og steder, hvor børn leger udendørs. Og lad os ikke glemme den æstetiske værdi af træer. Træer markerer tidens forløb, og løvfældende træer giver os et konstant skiftende billede, fra foråret hvor alt springer ud til efterårets farverige løv. 6. Træer giver os mad, medicin, beskyttelse og beskæftigelse Alle ved, at træer producerer mad og energi. Et enkelt æbletræ på en lille haveplet kan give 3-400 kg æbler om året. Spanien har et kæmpe udvalg af frugtproducerende træer: oliven, citrusfrugter, pærer, blommer, abrikoser, kvæder, granatæbler, avocado, nødder og tropiske frugter. Derudover giver træer mad til dyr, fugle, bier og insekter. Mange små dyr finder også ly og bolig i træer, ligesom de har beskyttet menneskeheden gennem tiderne. Derudover kan træer give os medicin. Den medicinske aktive ingrediens i aspirin kom oprindeligt fra pilens bark, mens den første malariamedicin, kinin, kommer fra kornel-træet ved Stillehavet. Mange traditionelle lægemidler er blevet erstattet af syntetiske sorter, men træer er stadig en uerstattelig kilde til forskning og udvikling af det, vi kalder moderne medicin. Og endelig skal nogen plukke frugten eller korkbarken, beskære træerne og tage sig af dem, så træerne giver betydelig beskæftigelse. Træer kan repræsentere nye økonomiske og faglige muligheder for unge mennesker, der er interesserede i ‘grønne’ erhverv. 7. Træer gør os sundere Træer er gode for vores fysiske og mentale sundhed. Synet af træer forbedrer beviseligt humør og reducerer angst og depression. Landskaber med træer sænker vores puls, reducerer

22 LA DANESA MAJ 2021

stress og får os til at slappe af. Træer plantet på hospitaler og sundhedsfaciliteter har vist sig at hjælpe patienter med helbredelsesprocessen. Ikke kun bliver de raske hurtigere, men de har også færre komplikationer. Børn diagnosticeret med ADHD har færre symptomer, hvis de har adgang til træer og natur. Andre undersøgelser viser, at elever på skoler, der er omgivet af træer og grønne områder, koncentrerer sig bedre i klassen. Så plant et træ, og bliv sundere! 8. Træer gør os lykkeligere Hvem har brug for tv? Hæng et fuglebræt eller en fuglefoder på et træ uden for dit hjem, så får du en gratis fuglesangkoncert året rundt. Eller sæt dig i havestuen og lad dig underholde af alle verdens små gnavere og insekter, der skynder sig frem og tilbage og kravler op og ned ad træerne. At se træer gør os lykkeligere - bare tænk på, hvor godt det føles at gå en tur i skoven! Folk er mere produktive, hvis de ser træer på vej til arbejde eller fra kontorvinduet. Træer skaber en visuelt beroligende grøn lunge. De kan dække for grimme husvægge, skjule parkeringspladser og skjule industriområder og motorveje. Luk øjnene og nyd duften af en blomstrende syren eller et appelsintræ. Ren duftterapi! Så plant et træ, det vil give dig varig glæde. 9. Træer er historie Træer har repræsenteret guddommelige kræfter gennem historien, og mange troede, at deres forfædres sjæle også boede i træerne. De fleste civilisationer betragtede træer som magiske, og nogle har stadig en særlig betydning, såsom det symbolske træ i Guernica i det nordlige Spanien. Træer er ofte vartegn med særlig historisk, religiøs eller mytisk betydning. De er vigtige i alle kulturer. Libanon har et træ i sit flag, mens universiteter, fodboldhold eller nationalparker rundt om i verden ofte vælger at bruge et træ som deres symbol. Træer kan også være en del af vores egne barndomsminder. Vi husker første gang, vi klatrede til toppen af et træ, fandt en fuglerede, faldt ned eller skar vores kærestes initialer i barken. Træer kan huse vores minder. 10. Træer er fremtiden! Træer kan leve i hundreder af år, så et træ er en investering i fremtiden. Et træ kan være en tidsmåler, ikke kun fordi det har årringe, men fordi vi vokser med de træer, vi planter. Hvis vi planter et træ til nogen, vil vi altid have en visuel hukommelse af dem. Det kan være et lille, ubetydeligt træ i dag, men den dag vi ikke længere er her, vil træet stadig stå der og glæde fremtidige generationer.

Kilder: Videnskab Mag national geografi treepeople.org ecologistasenaccion.org thespruce.com

Træer kan leve i hundreder af år, så et træ er en investering i fremtiden.


FÅ D EN FU L D E O PL E V EL SE M ED

DANESAPLUS+ – din nye online adgang til Spanien.

Den 19. maj lancerer La Danesa en helt ny online service.

I de sidste 30 år, har man hver måned kunne finde en udgave af danskernes eget spaniensmagasin – La Danesa – og læse om alt fra aktuelle nyheder, begivenheder, lokal industri og forretning, mad, kultur, oplevelser, og om de mange ansigter man møder i Sydspanien. Over de sidste 30 år har vi også set en gevaldig udvikling i verden, både teknologisk, men også menneskeligt. Vores adgang til information og relevante nyheder er blevet så meget nemmere med den digitale verden - og de sidste par år har vist os, hvor meget vi har haft brug for den adgang.

Dette får du med DanesaPlus+ Hos La Danesa har vi over den seneste tid arbejdet hårdt på, at bygge en platform, hvor vi kan tilbyde meget mere end det månedlige magasin. Vores mål er at skabe en onlineoplevelse, hvor vi kan dele meget mere spændende stof end der er plads til i det trykte magasin. Derudover vil vi præsentere aktuelle nyheder dagligt og give læsere adgang til erfarne tips og indsigtsfulde artikler fra kyndige erhvervsdrivende på kysten og andre dele af Andalusien. Derfor har vi skabt DanesaPlus+. DanesaPlus+ er det ideelle medlemskab for danskere, der har en tilknytning til Spanien, og ønsker at holde sig 100% opdateret på alt hvad der sker i Spanien. Vi har givet hjemmesiden et smukt og brugervenligt ”make-over” der giver nem og hurtig adgang til alle de seneste eksklusive artikler og relateret indhold. Vi glæder os til, at få den i luften den 19. maj.

Spar

20% på dit første år med

DANESAPLUS+ ved at bruge rabatkoden:

PLUS2021 * rabatkoden er gældende frem til og med 30. juni 2021

Medlemskab for mindre end prisen på en kop kaffe om ugen DanesaPlus+ er et betalt medlemskab, hvor man for kun 5 euro om måneden får fri adgang til alle vores nyheder samt et bredt udvalg af eksklusive online-artikler om rejser, profiler, tema & debat, kultur, gastronomi, livsstil og helse. Dertil kommer en række aktuelle artikler relateret til ejendomsmarkedet og juridiske forhold – og hver onsdag og fredag modtager vore abonnenter en nyhedsmails med ugens vigtigste begivenheder. Vi har gjort det så enkelt som muligt at tilmelde sig DanesaPlus+. Indtast blot navn, mail og adgangskode, vælg medlemskab og gennemfør betalingen med PayPal eller betalingskort. Eso es! Du kan vælge mellem et årligt medlemskab til 60€ (svarende til 5€ om måneden – eller knap en Café con leche om ugen) og et halvårligt medlemskab til 36€. La Danesa vil fortsat udkomme på print hver måned og alle magasinets artikler og andet indhold vil fortsat kunne læses gratis på vores hjemmeside. DanesaPlus+ bliver en ekstra mulighed for dig, der ønsker at holde dig bedre informeret om at det der sker i syd. Vi glæder os til at have dig med!

Vi ses den 19. maj på www.ladanesa.com


Málaga CF Luis Munoz – træner hårdt.

Sen kontrakt!

SuperMuñoz Lægerne dømte ham ude, debuterede på Camp Nou mod FC Barcelona, røg til Lugo og Cordoba og nu et kæmpeaktiv i Málaga

Af Morten Møller

La Rosaleda i Málaga ikke den fæstning, den var tidligere. Kun topholdene i 2. division Mallorca, Espanyol og Almeria står noteret for flere point på fremmed græs end Málaga CF. Klubber med lønbudgetter på mere end 30 mio. euro. Med ca. 3 mio. euro er Málaga CFs det laveste i divisionen.

Luis Munoz jubler sammen med Yanis Rahmani i en kamp i denne sæson på Estadio La Rosaleda.

Han fik som 19-årig en uforglemmelig debut for Málaga CF den 21. november 2016 mod FC Barcelona på selveste Camp Nou i Barcelona. Som erstatning i 2. halvleg for den jævnaldrende Javier Ontiveros fra Marbella, som Málaga CF senere solgte til Villareal for 7.5 mio. euro. Jeg var der og blev ganske imponeret af dette Málaga-mandskab med yngre kræfter, der med ti mand mod slutningen efter en udvisning klarede 0-0 i dysten mod Messi og co. Málaga CFs dengang så legendariske keeper Kameni fra Cameroun præsterede den ene fantasi-redning efter den anden i målet. Mens Ontiveros med det vanskelige sind og skarpe skud nu er lejet ud til Huesca - som Villarreal i La Liga – spiller 24-årige Luis Muñoz en helt afgørende rolle i den offensive del på midtbanen for Málaga CF i denne klubbens overraskende vellykkede sæson i 2. division på tærsklen til nye og bedre tider med en ny ejerkreds i sæsonen 2021-22. Ved reaktionens deadline en af sit holds topscorer i en turnering, hvor bemærkelsesværdigt mange spillere har noteret sig for fuldtræffere – og hvor de fleste point er hentet på udebane. Uden tilskuere her i corona-sæsonen er Estadio 24 LA DANESA MAJ 2021

Tænkepause på 3 mdr. Det tog da også Luis Muñoz lidt betænkningstid inden han den 1. oktober 2020 underskrev en kontrakt med sportsdirektør Manolo Gaspar nu gældende til 30. juni 2023. Hans tidligere udløb 30. juni samme år, så tre måneder til sammen med sin agent at vurdere om karrieren skulle fortsætte i trygge omgivelser i hans hjemby Málaga til lav løn eller en mere utryg et andet sted til en højere hyre. La Liga-klubber bød sig også. Men Muñoz havde ikke været særligt begejstret for en tilværelse væk fra hans hjemby Málaga

Vejen frem for Muñoz – til landshold Født den 23. februar 1997 i Málaga. Midtbanespiller med højden 1,80 meter. Trøjenummer 8. Ungdomstid: 2004 – 2007: 26. de Febrero, Málaga 2007 – 2008: Puerto Malagueño, Málaga 2008 – 2009: La Mosca, Málaga 2009 – 2010: 26. de Febrero, Málaga 2010 – 2016: Akademiet i Málaga CF Seniorkarriere: 2015 – 2017: Málaga B - 57 kampe 5 mål 2016 – 2020: Málaga CF – 58 kampe 5 mål 2017 – 2018: Lugo (lejet) – 12 kampe 0 mål. 2018 – 2019: Córdoba (lejet) – 26 kampe 0 mål Landshold: 2015: Spanien U 18 – 4 kampe 0 mål 2016: Spanien U 19 – 5 kampe 0 mål.

Muñoz (th) jubler i en kamp med tilskuere mod Racing Santander før coronaen.

som ved tidligere udlån til Lugo og Córdoba – om end de havde hærdet den unge spiller. Nu siger han: ”Det er min hensigt at være Málaga-spiller i mange år. Derfor signerede jeg en ny kontrakt. Min agent ved det, sportsledelsen i klubben ved det, men i fodboldverdenen ved man jo aldrig med sikkerhed. Forhåbentlig vil jeg være her, når Málaga CF på ny spiller i La Liga”. Opgivet af lægerne Fodbolden ændrede totalt livet for Luis Muñoz, der som dreng fik at vide af lægerne, at han ikke kunne blive professionel. ”Jeg havde en rygskade som førsteårs ungdom”, fortæller han. ”Der var læger, der fortalte mig at jeg ikke ville komme mig. Den tanke kunne jeg ikke forlige mig med og fortsatte med at arbejde på træningsbanen. Og blev ved med at forbedre mig. Jeg er nu helt uden ubehag og smerter i ryggen. Jeg takker Gud”. Med et prisskilt på 1.5 mio. euro er Luis Muñoz den næsthøjest vurderede spiller i Málaga CF. På førstepladsen ligger Ramón Enriquez med 1.8 mio. Men salgspriserne er langt højere.


Málaga-resultater i 2. div. siden sidst

De sidste spillerunder i maj – med tilskuere?

Fornem hæder til Málaga CF

Sergio Pellicer håber på tilskuere.

Jose Maria Muñoz Jiminez er stolt af Málaga CF.

Første spillerunde i 2. division for sæsonen 2020-21 blev afviklet i weekenden 12./13. september 2020. Den sidste spilles her i mai i weekenden den 29./30. Og Málaga-træner Sergio Pellicer håber, at nogle af dem bliver med tilskuere på lægterne. Herfor skal de spanske sundhedsmyndigheder og det professionelle La Liga-forbund beslutte sig. ”Mange af vore spillere har ikke oplevet vore fantastiske fans på Estadio La Rosaleda. Det fortjener de”, siger Pellicer. ”Vi ønsker på ny at være sammen med dem til en god slutspurt i divisionen”. Málaga CFs hjemmekampe i maj: 8./9. : Málaga CF – RCD Mallorca 19./20.: Málaga CF – Girona CF 29./30.: Málaga CF – CD Castellón. Særdeles vanskelige modstandere.

Tyrefægterarenaen ved Malagueta var rammen om en helt speciel begivenhed den 26. april – provinsens dag. Diputación Provincial de Málaga overrakte her guldmedaljer til Málaga CF samt til Fundacion ”La Caixa” og Starlite-festivalen. Sundhedsarbejdere i Málaga-provinsen modtog endvidere æresbevisning for deres utrolige menneskelige og professionelle arbejde under corona-krisen. Manden i spidsen for Málaga CF, den juridiske administrator advokat Jose Maria MuñozJiminez, udtaler: ”Ved flere lejligheder har jeg udtrykt, hvor stolt jeg er over det arbejde, der udføres i Málaga Club de Futbol. Denne pris anerkender det til fulde. Og vi er glade for en øget støtte til klubben fra Málaga Business Club. Vi går en ny og positiv tid i møde”.

FC Cartagena – Málaga CF 1 – 1 Málaga CF – UD Almeria 0 – 3 CD Lugo – Málaga CF 0 – 1 Málaga CF – Albacete 2 - 0 UD Las Palmas – Málaga CF 1 - 1 Herefter lå Málaga CF nummer 9 med 7 point fra play off-kampe til La Liga.

Holdets målscorere: Luis Muñoz og Yanis Rahmani, begge 5, Chavarria og Juande, begge 4, Ramon Enriquez, Jozabed, Caye Quintana og Joaquin, alle 2, Caleron, Escassi, Christian Rodriquez, Jairo, Stefan og Lomban, alle 1,

På Ugens Hold i 2. division Ramón Enriquez og Juande – begge 2 gange Ivan Calero, Meijas, Jairo og Lomban– alle 1 gang.

Den 33-årige David Lomban kom efter at have været blevet machvinder i 1-0 sejren i Lugo som den femte Málaga-spiller i sæsonen på Ugens Hold. Han kom i 2018 til Málaga CF fra Eibar og stillede i Lugo op efter corona-karantæne. Han var i denne match anfører.

I karantæne Caye Quintana 2 dage Escassi 2 dage Juande 2 dage Pellicer (træner) 2 dage Benkhemassa 1 dag Joaquín 1 dag Matos 1 dag Rahmani – 1 dag Chavarria – 1 dag

Norge fik klø på La Rosaleda Det norske fodbold-landshold under ledelse af den tidligere FC København-træner Ståle Solbakken har været på besøg på Costa del Sol. Med udgangspunkt i træningslejren i Marbella blev det til to VM-kvalifikationskampe. Først med en ventet 3-0 sejr over Gibraltar på klippeøen og herefter med overraskende klø

på 0-3 til Tyrkiet på Estadio La Rosaleda i Málaga. Dette stadion fungerede som norsk hjemmebane, da Norge herunder coronaen ikke vil lukke udenlandske sportshold ind i landet. Norge spiller i VM-kvalifikationsgruppe C med en midterplascering. Danmark i D, som holdet fører suverænt med tre sejre i tre kampe.

LA DANESA MAJ 2021 25


Månedens udflugt Af Else Byskov, fotos Erik Gadegaard og Else Byskov

Der er masser af spændende ting at se i Granada udover Alhambra og denne gang går vi mere rundt i kvarteret Albaicin og op til Sacromonte, vi tager den stejle vej op til Generalife og nyder den skønne have, derefter besøger vi Manuel de Fallas hus og efter en overnatning bruger vi en hel dag på at se den fantastiske Parque de las Ciencias, hvor man kan studere alt mellem himmel og jord.

Granada Del 2

-

u

d

e

Igen overnatter vi på hotel Eurostar Catedral, for nu kender vi vejen ind til P kælderen (Calle San Jerónimo 1), og det er guld værd i Granada, som er et trafikalt mareridt. Kl. 11 er vi klar til at udforske denne skønne by yderligere, og vi starter med at krydse Gran Via og gå op til Plaza Santa Ana, hvor der altid er masser af liv. Lige hvor pladsen ender ligger Museo de San Juan de Dios på gaden Convalecencia 1 i paladset Casa de los Pisa. João Duarte Cidade (1495-1550) (senere San Juan de Dios) var en portugisisk mand der havde ført en omflakkende tilværelse indtil han i 1538 ankom til Granada. Her flakkede han hjemløst rundt indtil han en dag blev anbragt på en anstalt for sindslidende. Her fandt han sit livs kald da han så, hvor hjerteløst og umenneskeligt de syge blev behandlet. Han ville dedikere sit liv til at hjælpe de syge, svage og fattige og oprette et hospital, hvor man behandlede dem med respekt og kærlighed. Ved hjælp af almisser 26 LA DANESA MAJ 2021

n

A

l

h

a

m

b

r

a

og sit eget utrættelige arbejde fik han etableret et sted hvor de hjemløse kunne overnatte og få mad. Hans store menneskekærlighed og ry bredte sig hurtigt i Granada og han fik flere og flere støtter og var dermed i stand til at hjælpe flere syge og fattige mennesker. Flere hospitaler blev oprettet og Hospitalsbrødrenes Orden (Orden de los Hermanos Hospitalarios) blev etableret. Denne orden fik stor betydning for fornyelsen af hospitalsvæsnet i hele Spanien, og i dag findes der over hele landet mange hospitaler med navnet Hospital de San Juan de Dios. Han blev gjort til helgen i 1690.

Nu tager vi atter en tur rundt i Albaicins hyggelige gader og går op på Plaza Larga, som må være hjertet i dette herlige oprindelige kvarter. På Plaza Larga er der masser af folkeliv, boder og barer. Vi går hen ad gaden Panaderos, forbi kirken del Salvador og lige ud ad Cuesta del Chapiz til vi kommer til Camino del Sacromonte på venstre hånd.

Da han selv blev syg i 1549, tog den rige familie de los Pisa ham til sig og han blev passet og plejet i paladset indtil han døde i 1550. Det er dette palads som byen Granada nu har dedikeret til hans liv og værk, og som man nu kan besøge og dels se en hyldest til hans arbejde og dels se dette fine palads indvendigt. Det er fyldt med

Sacromonte er den del af Granada, hvor sigøjnerne boede og mange slog sig ned i huler, som de gravede ud i brinken. Disse huler ligger der stadig og er beboede. I flere af dem kan man opleve et ægte flamenco tablao, men der er også huler der er barer og butikker. I Sacromonte findes der et museum i en hule, men det var des-

forskellige katolske parafenalier men er også en sjælden lejlighed til at se et smukt palads fra 1500-tallet indvendigt. Bestemt et besøg værd. Åbent fra 10-14.


Plaza Larga i Albaicin.

Gaden Panaderos i Albaicin.

Patioen i Palacio de los Pisa

Statue rejst til ære for San Juan de Dios i parken Fuente del Triunfo (hvor Gran Via løber ud i Avda. De la Constitución).

Påskrift på statue af San Juan de Dios: ”Jeg så at de var så fattige og mishandlede at det fik mit hjerte til at briste”.

Den smukke have i det arabiske palads som i dag bliver brugt til arabiske studier.

værre lukket og det var bydelens kloster / museum også. Øv.

langs med Darro og ned til Plaza Santa Ana, hvorfra der går små busser i pendulfart op til Alhambra. Vi har jo set Alhambra masser af gange, så i dag vil vi bare nyde synet af de smukke haver i El Generalife.

sprog? Vidste vi, at man nu kunne vade lige ind i Alhambra uden at bestille billet online i forvejen og uden at stå i kø? Så, det er NU man skal se Alhambra og mere eller mindre have paladset for sig selv.

El Generalife blev bygget som sommerpalads til Nazari slægtens konger med følge. Der er ikke langt mellem selve paladset og El Generalife, så nogen stor udflugt var det ikke at tage dertil. Idet vi løser billet til Generalife (7 €) bliver vi nærmest overdynget med snak fra en af Granadas officielle guider. Var vi klar over, hvor meget de led her under Corona? De havde ikke noget at lave! Der kom jo ingen turister! Ville vi ikke have en guidet tur? Var vi klar over, at de talte 30

Efter en skøn lille tur rundt i El Generalife, vil vi se Manuel de Fallas hus, som ligger heroppe på bjerget. Manuel de Falla (1876-1946) regnes for en af Spaniens største komponister, selv om hans produktion var beskeden. Hans mest kendte værker er: Danza de Fuego (et forrygende stykke musik) Noches en los Jardines de España, (nætter i Spaniens haver) som netop beskriver El Generalife, og El sombrero de tres Picos (den trekantede hat).

Lige der hvor man drejer til venstre for at gå op mod Sacromonte ligger der et arabisk palads som i dag bliver brugt til arabiske studier. Her skal man absolut stikke næsen ind og besøge stedets fine patio og den meget smukke have. Der er fri adgang. Efter Sacromonte fortsætter vi ned ad Cuesta del Chapiz til Darro floden, krydser den og tager nu La Cuesta del Rey Chico op til Generalife. Denne stejle vej er en af de tre, der fører fra centrum op til Alhambra bjerget. Hvis man ikke orker at tage den stejle vej (80 højdemeter) kan man gå

Danske varer og specialiteter til hverdag, grill og fest! PATÉ, KØD, TRØFLER, COGNAC, OST, CHAMPAGNE, KIKS, VIN, FRUGT, PATÉ, KØD, BRANDY, KASTANJER, SPIRITUS, MARMELADE, PATÉ, CHOKOLADE, KØD, BRØD, BAGVÆRK, OST, SNAPS, PØLSER, SILD, MYSEOST, FISKEBOLLER, BRØD, OST, ØL, MARMELADE, SENNEP, PASTA, PESTO, VIN, SPIRITUS, BALSAMICO de MODENA, KRYDDERIER m.m. BESTIL DIT KØD TIL GRILLEN - DAGEN FØR!

• VI LEVERER OGSÅ HJEM TIL DIG • er atess Delik aliteter e ci og sp ndinavien a k S fra sten o g r e en rd af ve

Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6 29651 Mijas. - Tlf: 952 58 12 36

Åben: Man-fre: 10-18.00 • Lørd: 10-14.00

§

Mona Elisabeth Davidsen Abogados • Køb & Salg af fast ejendom. • Lejekontrakter. • Testamenter, arv og skifte. • Skat for residente og ikke residente. • Selskabsetablering. • Retssager. • Familieret. Medlem af Advokatsamfundet i Danmark samt Colegio de Abogados i Málaga

Av. Condes de San Isidro nr. 13, 13, Edificio Ofisol Centro 2º A 29640 Fuengirola Tel: (+34) 952 83 83 14 Fax: (+34) 952 83 82 47 Dansk Tel: (+45) 89 88 42 74

Telefon- og åbningstider: Mandag - torsdag kl. 9-17 Fredag kl. 9-14.30 advokat@monadavidsen.com

LA DANESA MAJ 2021 27


Generalifes berømte have med springvand.

En smukt udsmykket karnap i El Generalife.

Ved indgangen til El Generalife.

Granada har et fint symfoniorkester, som giver månedlige koncerter i El Auditorio Manuel de Falla, som også ligger heroppe på bjerget. Lidt nedenfor auditoriet ligger Manuel de Fallas hus, som nu er museum og står, som da han forlod det. Det er et beskedent hus men meget sjovt at se. Her er hans køkken, hans piano, hans spisestue og hans soveværelse – alt sammen møbleret med hans originale møbler fra første halvdel af 1900-tallet. Det er et rørende og mindeværdigt besøg og vi (de eneste besøgende) bliver vist rundt af en meget kultiveret og venlig kustode.

Manuel de Falla var så berømt, at hans kontrafej kom på en pengeseddel, nemlig 100 pesetas sedlen, som var i omløb indtil 2002, da euroen blev indført. Og således opmuntrede vandrer vi ned i centrum og spiser og slapper af. Vi har afsat hele næste dag til at se El Parque de las Ciencias (https://www.parqueciencias.com), som ligger ude ved motorvejen. Vi kører bilen ud af hotellets garage og finder med GPSens hjælp frem til parken, som har en kæmpestor

underjordisk P kælder. Vi løser billet til alle dele af parken (12 € pr. næse for pensionister) og får uddelt tider til El Biodomo og til planetariet. De øvrige dele af parken er uden begrænsninger. Vi starter i Viaje al cuerpo humano – rejsen til menneskekroppen. Det er en uhyre interessant udstilling, som afslører en del af kroppens mysterier. Der er også skeletter (de hænger oppe under loftet) og hjerter fra en del dyr – herunder en finhval, hvis hjerte er på størrelse med en lænestol. Her kan man fordybe sig i sin egen krops genialiteter – så som

Indgangen til Videnskabsparken.

Grøn pyton.

Lemurerne går frit rundt mellem de besøgende.

28 LA DANESA MAJ 2021

El patio de la sultana i El Generalife


Udsigt over Granada fra El Generalife med vores gamle kending bjergkæden Elvira i baggrunden.

nyrerne – kroppens rensningsanlæg, som på trods af deres lidenhed filtrerer 1700 liter blod i døgnet og trækker 1,5 liter urin ud. Et dialyseapparat, der gør det samme, fylder det samme som et køleskab. Jo, genialt er det. Et kæmpestort hvidt felt på væggen - 75 m2 - viser lungernes overflade. Det er ganske ufatteligt. På denne måde bruger vi let en time og så er det tid til vores besøg i El Biodomo. El Biodomo rummer forskellige naturlige habitats, så som et koralrev med masser af levende koraller og tilhørende farverige fisk, et lille udsnit af Mekong floden med hajer og andre store fisk, Madagaskar og Amazonia – et udsnit af Amazon junglen med dyr. I Madagaskar finder vi lemurer, der går frit rundt, dovendyr, kakerlakker, en turako (fin grøn fugl) samt en masse planter. I Amazonia ser vi en armadillo (bæltedyr), en kæmpe leguan, en del fugle og planter samt en grøn pyton i bur. Det er alt sammen fantastisk og godt lavet. Vi besøger også pavillonen kaldet WOW, som viser en masse udstoppede dyr, som er sat op på en meget fantasifuld måde. Der er geder, vildsvin, zebraer, ulve, en puma, et par tigre, en sort panter og gazeller og rådyr. Et meget specielt sted. Sulten bliver man jo af at se alt dette, men ikke noget problem for parken har et cafeteria, hvor man kan få lidt at spise. Herefter ser vi pavillonen med Foucaults pendul og en masse andre spændende udstillinger. Til sidst har vi tid til at se planetariet, som viser himlen over Granada – med og uden lysforurening. Meget flot og betagende. En anden pavillon viser en masse om udforskningen af rummet – et arbejde som Spanien er aktiv deltager i. En del af pavillonerne er lukket pga. Covid – såsom den med robotter, og sommerfugle huset – el mariposario. Desuden er tårnet lukket. Men der er nok at se på og efter 5 timer kan vi ikke rumme mere og siger tak for i dag. Det skal siges, at denne videnskabspark er den største i hele Sydeuropa og at den snart kan fejre 25-års jubilæum. Vi er lidt flove over, at ikke har besøgt den før. Men bedre sent end aldrig.

En løve får fat på en zebra.

LA DANESA MAJ 2021 29


Goya i Granada Af Else Byskov

Portræt af matadoren Pedro Romero.

Selvportræt.

Den 3. Maj 1808.

Udsnit af kampscene den 2.maj 1808.

Las Majas (kønne piger) på balkonen.

Portræt af Hertugen af Wellington.

Portræt.

La Dama Blanca.

Den 22. marts 2021 var der verdenspremiere i Granada på hvad man nok kan kalde en ny måde at se kunst på, nemlig som en totaloplevelse for sanserne i form af en indhylning af værkerne fra alle verdenshjørner tilsat fantastisk musik. Frem til den 20. juni 2021 kan man i Palacio de Congresos i Granada (Paseo del Violón) se udstillingen og det koster 10 € per pensionistnæse at komme ind. De penge er virkeligt givet godt ud, for her får man en helt unik og nytænkt oplevelse af kunst. Der er fremvisning hver hele time og man kan bestille billet på dette link: https://ingoya.com/eng/ Vi havde ikke bestilt, men kom alligevel ind, men der er kun plads til et begrænset antal mennesker i salen, så det er bedst at bestille i forvejen. Udstillingen består af to sale: den første er en sal af didaktisk karakter, hvor man kan se en tidslinje over Goyas liv (1746-1828) og en præsentation af hans mest ikoniske værker. I sit 82 år lange liv opnåede Goya at blive en af Spaniens

Damen med harpen.

30 LA DANESA MAJ 2021

Snestormen.

mest kendte og skattede malere og hans produktion var kæmpestor. Og der er ingen tvivl om at han var en fantastisk maler - hans værker er overdådigt gode. Han mest kendte værker er nok de to malerier af den nøgne og den påklædte Maja (ordet maja betyder smuk kvinde på spansk og er ikke hendes navn). Rygterne vil vide at Goya havde fået i opdrag at male denne skønne kvinde af hendes mand. Men Goya havde vist et forhold til hende og fik derfor lov til at male hende nøgen. Da manden bad om at få lov til at se billedet, havde Goya kun det, hvor hun var nøgen, og det gik jo ikke at vise det til manden, så han måtte i hast male et, hvor hun havde tøj på. Når man ser de to billeder ved siden af hinanden, er det tydeligt at se, at det med tøjet er mere sjusket lavet – det blev jo malet i hast. Det er fra denne kæmpestore produktion at folkene bag Ingoya har udvalgt ca. 100 værker, som nu udstilles i Granada og som efterfølgende skal rejse verden rundt.

Parasollen.

Efter ca. 1 kvarter i det didaktiske rum bliver man lukket ind i `the show room`, hvor der er anbragt nogle skamler her og der og på væggene er der store skærme. Der er skamler til alle, men de fleste går rundt i rummet mens showet kører. Nu vises det samme maleri på en masse forskellige skærme hele vejen rundt og inde i midten af rummet. Man bliver med andre ord omringet og beskudt fra alle sider af billedet mens flot musik lyder. Meget af musikken var af Manuel de Falla, men vi mener også vi hørte noget af Grieg. Flot var det i hvert fald. Det ene flotte værk efter det andet ruller hen over skærmene og sådan bliver det ved i ca. 30 minutter. Og så er man blevet goyaficeret på alle leder og kanter og kan kun tage hatten af for dem, der har fundet på denne fantastiske og spektakulære måde at vise kunst på. Vi var i hvert fald meget imponerede. Så, skynd jer at tage en tur til Granada inden den 20.6. Det er ærgerligt at misse denne enestående lejlighed.

Høstfest.


Restaurant

BYGGEGRUNDE MED FANTASTISK UDSIGT

- stedet hvor vi mødes!

KØKKENET ER ÅBENT: MANDAG TIL LØRDAG kl 12.00 - 15.00 Søndag lukket HUSK MAD UD AF HUSET.

• START DAGEN MED DEJLIG MORGENMAD • NYD EN DEJLIG FROKOST PÅ VORES TERRASSE • PRØV VORES TAPAS OG VINMENU

VI TAGER OGSÅ IMOD SELSKABER.

BORDRESERVATION PÅ TLF. 952 47 51 51 Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas Km. 2,2. 29650 Mijas Costa

T SOLG

Beliggenhed:

www.transport-esdk.com

Mellem Benalmádena Pueblo og Torremuelle.

Pris: 290.000 euro for 500 - 700 m2 bebyggelsesgrad 25%.

FØLG OS PÅ FACEBOOK

PRIS PR. M³

Bedste pris mellem Spanien og Danmark

166,-

= DKK 1245,-

Inklusiv godsforsikring, dør til dør afhentning/levering og moms.

Dit grønne professionelle og transparente transportfirma

+34 645 316 507 +45 53 85 02 54 post@transport-esdk.com

Væsentlig rabat ved køb af to byggegrunde.

ANNONCER I Tilladelser fra kommunen - byggeri kan starte nu !

LA DANESA - det betaler sig Ring 952 58 15 53 norrbom@norrbom.com

& VILLA

Engelske - og spanske advokater Specialister i skandinavisk og spansk juridisk bistand

Ejendom, planlægning og bolighandler Testamente, arv og skifte

EKT INTER NA OJ R AL ON TI

P

Flere Attraktive byggeprojekter i Mijas Kommune

Skandinavisktalende spansk advokat

SUNSHINE ESTATES 2000 S.L.

Familie- og skilsmissesager

Personskader

Selskabsret og timeshare

Civil- og kriminalretssager

Vi taler: skandinavisk, engelsk, spansk, tysk, hollandsk, fransk og italiensk. 952 527 014 info@decottalaw.net

www.decottalaw.com Etableret af John De Cotta og Jaime Santafé

Est. 1983

LA DANESA MAJ 2021 31


Det vrimler med falske profiler på de sociale medier, hvor bagmændene tager alle midler i brug for at narre dig. Profilerne kan være nemme at afsløre, hvis du kender forholdsreglerne.

Af AnyTech365 – www.anytech365.com

Sådan spotter du de falske Facebook-profiler Har du modtaget en falsk venneanmodning fra en yderst attraktiv kvinde? Eller har du oplevet at dit navn og profilbillede er blevet kopieret og misbrugt af IT-svindlere? Så er du langt fra den eneste. Falske profiler er et stort problem på det populære sociale medie, og det er Facebook velmedvidende om, da de hvert kvartal sletter et hav af falske profiler. - De fleste falske profiler bliver skabt for at narre nogen til noget. Og langt de fleste svindlere er ude på at narre penge eller personlige oplysninger fra dig, siger IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet AnyTech365. AnyTech365 og Janus R. Nielsen kommer her med en række råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du støder på de falske Facebook-profiler. Falske venneanmodninger: Ofte er det en smuk kvinde, der vises på profilbilledet, der forsøger at blive venner med mænd, så ”hun” kan skrue

charmen på og opbygge en relation til vedkommende for senere at forsøge at franarre personen penge. Kvinden på billedet er ofte afklædt, profilen er ganske ny og har stort set kun mandlige venner. Identitetstyveri: Du kan også modtage falske venneanmodninger fra personer, som du troede, du allerede var venner med i forvejen. Det kan selvfølgelig være, at personen har oprettet en ny profil, men det kan også være IT-kriminelle, der anvender en af dine venners navn og profilbillede. Mange tænker ikke over det og accepterer straks venneanmodningen, hvis de genkender navnet. Men gør dig selv en tjeneste, og tjek om du allerede har personen på din venneliste, hvor længe profilen har været på Facebook, og hvor mange opslag, der er på siden. Identitetstyveri på Facebook sker også i høj grad ved salg af brugte varer. Har svindleren haft held med at stjæle en anden persons identitet, vil køberen være mere tilbøjelig til at overføre penge,

“Støder du på en falsk profil på Facebook eller andre sociale medier, er det bedste, du kan gøre at anmelde den med det samme. På den måde hjælper du til med at mindske IT-kriminaliteten og slipper måske endda selv for at blive narret”, lyder det fra IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen.

32 LA DANESA MAJ 2021

hvis sælgeren forbindes med en rigtig person. Phishing: Der findes også bagmænd, der forsøger sig med spam for at kunne opsnappe private oplysninger, der kan bruges til identitetstyveri. Deres mål er at lokke dig til at klikke på et inficeret link, så de kan få adgang til dine personlige data. Linket kan være sendt som spam fra en af dine Facebook-venner. Det kan også være et link i forbindelse med en falsk konkurrence. Anmeld de falske profiler Det kan være svært at gennemskue om en profil er falsk eller ej, men med ovenstående råd i baghovedet, kan du selv afsløre mange af de falske profiler. - Støder du på en falsk profil på Facebook eller andre sociale medier, er det bedste, du kan gøre at anmelde den med det samme. På den måde hjælper du til med at mindske IT-kriminaliteten og slipper måske endda selv for at blive narret, lyder det fra IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen.


Af Jette Christiansen

Jamen, hvad siger du dog? At ‘hola’ betyder hej på de skandinaviske sprog, hersker der ikke den store tvivl om. Men hvad er det egentlig man siger, når man hilser med et ‘hola’?

Hvad er det egentlig, man siger, når man hilser med et ‘hola’? Et af de 4.000 ord Spørger man spaniere om udtrykkets etymologi, får man ofte svaret, at det kommer fra ‘Allah’, det arabiske ord for Gud. Det skyldes den mauriske invasion af den iberiske halvø i år 711, med hvilken også fulgte det arabiske sprog. Det er tydeligt i mange ord og stednavne i dagens Spanien. Det anslås, at omkring 4.000 eller otte procent af de spanske ord og navne stammer fra arabisk. Det er nærliggende at tro, at det også gælder hola, for ‘Allah’ bruges som en hilsen, og transformationen fra ‘Allah’ til ‘hola’ er ikke lang. Så måske går vi alle rundt og siger ‘Allah’ til hinanden. En anden teori lyder, at det rigtig nok kommer fra arabisk, men fra ‘walläh’, som er et udtryk brugt for ‘virkelig?’ og ‘gode gud!’, men denne

teori har ikke den store opbakning. Stoppe tropper og praje færgemand Der er mange andre hypoteser. En af dem er, at udtrykket kommer fra visigoterne. De kom hertil efter romerrigets fald i år 476 og var den herskende befolkningsgruppe frem til 711. Blandt goterne var der soldater med slaviske rødder, og de brugte ordet som et udtryk for stop, når tropperne skulle standes. Hærførerne holdt en hånd op og råbte ‘hola’. Dermed kan befolkningen have taget ordet til sig som et udtryk for, at man ønsker opmærksomhed, som i et ‘se, her er jeg!’ Gammelt højtysk, lyder endnu et bud på et oprindelsessprog. Det skulle i så fald være fra ‘holen’, der betyder ‘at hente’, og som blev brugt til at praje en færgemand. Jeg er sund, ciao Vi skal endnu længere for at finde oprindelsen, for den er snarere at finde i græsk, er andres foretrukne hypotese. Det skulle være fra ‘úle’, som kan oversættes til ‘jeg er sund’. Det er ikke urimeligt at tro, at ibererne tog hilsenen til sig, da de

gamle grækere i flere århundreder f.Kr. havde kolonier i dagens Spanien, hvorfor teorien på denne måde kan holde vand. Det kan frit oversættes til, at man ønsker hinanden godt helbred, ¡salud! Romerne må vi naturligvis aldrig glemme, og ordets rødder kan måske findes i flere tidlige italienske varianter, inklusive ‘salve’, som i Italien har ført til dagens ciao. Real Academia Españolas ordbog over det spanske sprog fortæller, at ordet har samme betydning som det engelske ‘hello’ og det tyske ‘hallo’, men akademiet giver ikke et bud på, hvor ordets rødder skal findes. Det ældst bevarede skrevne ‘hola’ er iøvrigt fra 1500-tallet, mens Miguel de Cervantes det følgende århundrede lader Don Quijote bruge udtrykket til at berolige Sancho Panza. María Juana Moliner Ruiz, som i 1960’erne sammensatte ordbogen Diccionario de Uso del Español, noterer, at forskellige varianter af hola har tilsvarende mening på en række sprog. Man kan også forstå, at man frit kan vælge, hvilken etymologi det lille ord kan have.

LOKALER UDLEJES BLIV EN DEL AF KYSTENS

SKANDINAVISKE CENTER! Vi har enkelte lokaler til leje. Kontakt os for besigtigelse. Vi er sikre på at du vil trives i Centro Idea. FOR YDERLIGERE INFORMATION KVJENSEN@MAIL.COM

Centerbygningen med det største udbud af dansk kvalitet og dansk service

Centro Idea • Ctra. de Mijas, Km. 3,6 • 29651 Mijas • Málaga • España • Tel./fax: (+34) 952 58 00 85 LA DANESA MAJ 2021 33


Store smagsoplevelser fra

Andalusien 34 LA DANESA MAJ 2021


Andalusien, der som bekendt spreder sig over godt 87.581 kvadratkilometre, har meget at byde på, hvilket også ses, når man kigger i gryderne i de otte provinser. Fra vildsvin og fasaner i bjergene nord for Sevilla og and i appelsinsovs i regionens hovedstad, via hvide rejer i Huelva, friterede småfisk i Cádiz, svalende kolde supper i Málaga, oksehaleragout i Córdoba, hare og kanin fra bjergene i Jaén, til eksotiske frugter som chirimoya i Granada og store røde rejer og jomfruhummere i Almería er touren rundt i Andalusiens gastronomiske arv en uendelig rejse. Bedst som man tror, man har smagt det meste, dukker endnu en krog op i dette landskab. Af Jette Christiansen

Antallet af forskellige oliven, lufttørrede skinker og spændende pølser, oste af ko-, fåre eller gedemælk er tilsyneladende endeløs. Og her findes så mange fisk og skaldyr, fra Middelhavet, Atlanten og fra floderne, at kun de færreste kan huske alle navnene. Udover det enorme udbud af ingredienser præges det andalusiske køkken jo også af maurernes indflydelse. I sagens geografiske natur blev ingen anden region så påvirket af den over syv hundrede år lange okkupation. Ris, appelsiner, artiskokker, mandler, safran, ingefær, nelliker, kanel og andre eksotiske produkter er integreret som naturlige bestanddele i køkkenet. På trods af den store variation, eller måske netop derfor, er det dog ikke et sofistikeret køkken. Man fokuserer på basisprodukter, der netop i enkle opskrifter med få ingredienser kommer helt til sin ret. Klima i køkkenet Et godt eksempel på enkeltheden i dette køkken er en simpel salat kaldet pipirrana, der består af tomater, peberfrugt og løg tilsat vineddike, salt og olivenolie. Man kan eventuelt tilsætte en håndfuld oliven eller hårdkogt æg. Det er den simple opskrift på en salat, som man har tilberedt den siden tidernes morgen. Andalusien er som bekendt også gazpachoens ophavsland, ligesom porra og ajo blanco har sine rødder her.

Alt i fisk Pescaito frito (friterede småfisk) som de allestedsnærværende boquerones, hvis nærmeste fætter er ansjosen, serveres på alle strandbarer og -restauranter. Opskriften er simpel; fisken vendes i en art pandekagedej og friteres i olivenolie til den er gylden og sprød. Stort set alle småfisk tilberedes på denne måde, også de illegalt fiskede chanquetes samt blæksprutter, der kan være babysprutter (chopitos) eller ringe kendt som calamares romanos. Almindelige sardiner smager dog bedst, når de grilles over bålene i bådene langs stranden. Fra baglandets floder forsynes hele regionen desuden med ferskvandsfisk som ørreder, som man f.eks. fylder med lufttørret skinke og steger på panden.

Alle opskrifter er til 4 personer.

Tørret tun og tapas Den tørre vind ved Atlanterhavskysten er ideel til at fremstille tørret tun, og eftersom solen og varmen har den bagdel, at fisk hurtigt forgår, hvad er så mere naturligt end at dænge fisken til med salt og lade solen tørre den. Resultatet er Mojama, der er sund og dejlig snack eller tapa, serveret med saltede mandler og et glas kold sherry. Og så er der naturligvis tapas, den uendelige række småretter, som principielt kan være hvad som helst serveret i små skåle eller tallerkner.

Coña (caracol cónico) Dette udsædvanlige væsen er typisk for Málaga-bugten Ingredienser: 4 coñas Citron Salt og peber Kog skaldyrene i 30 minutter. Tag kødet ud og skær det i skriver eller strimler, pres citronsaft over, drys med lidt salt og peber. Server kold eller lunken, evt. med grøn salat, gerne med nogle dråber olivenolie. Tortillitas de Camarón (rejepandekager) Disse små rejepandekager er vanedannende.

Ingredienser: 75 g hvedemel 75 g mel af kikærter 200 g rejer (camarones) 1 spsk. finthakket bredbladet persille Vand Salt Olivenolie til stegning

LA DANESA MAJ 2021 35


Store smagsoplevelser fra

Andalusien

Skær nyrerne i skriver og vask dem grundigt. Kog dem derefter i en time i let saltet vand. De tørres derefter i køkkenrulle og skæres i strimler. Steg løg og hvidløg i olien, tilsæt nyrerne og lad disse stege med et øjeblik. Herefter tilsættes sherry og fond og retten koger i 10-15 min. eller indtil saucen har fået en passende konsistens. Smag til med salt og peber. Persillen drysses over lige før servering. Bland først de to melsorter, og tilsæt vand, til du har en dej svarende til en tyk pandekagedej. Pil og rens rejerne, skær dem i små stykker. Disse tilsættes sammen med salt og persille. Kagerne steges som små pandekager i panden tilsat olivenolie. Serveres med det samme. Ensalada Malagueña (Málaga-salat) Salaten er en klassiker, som er nem at tilberede. Ingredienser: 3 mellemstore kartofler

1 appelsin 1 løg 1 bundt purløg 100 g sorte oliven 1 vinglas olivenolie 2 spsk. puré af sorte oliven 1 spsk. vineddike fra Jerez 200 g klipfisk (bacalao) Vælg mellem en allerede afsaltet klipfisk, eller lad fisken trække 24 timer i vand. Man finder puré af sorte oliven i supermarkederne, det er også kendt som tapenade. Rengør klipfisken, fjern eventuelle ben. Steg den i lidt olivenolie i 5

min. i ovnen ved 180 grader. Gem olien til dressingen. Bag kartoflerne i ovnen i 45 min. ved 170 grader. Skræl dem og skær dem i små firkanter. Pil appelsinen, skær det hvide fra. Gem juicen, som opstår. Tilbered en dressing med olivenpuré, vineddike, appelsinjuice, olie fra klipfisken, og giv den et minut med stavblenderen så den emulgerer. Del klipfisken i dens naturlige flager. Skær løget i strimler, hak oliven og purløg groft, bland dette med kartofler og appelsinstykker. Hæld dressingen over. Anret på tallerkener med en form. Fyld formen op med salatblandingen og læg stykkerne af klipfisk øverst. Dekorer med lidt purløg. Riñones al Jerez (Nyrer i sherry) Når man anvender sherry i madlavningen, kommer duften af Andalusien frem. Ingredienser: 600 g kalve- eller lammenyrer 1 finthakket løg 2 fed finthakket hvidløg 1 dl tør sherry 2 dl kalve- eller lammefond 2 spsk. finthakket, bredbladet persille 2 spsk. olivenolie

36 LA DANESA MAJ 2021

Ravioli de rabo de toro y puré de castaña (ravioli med oksehale og kastanjepuré) En ny og anderledes variation af oksehalegryden. Ingredienser: 1 oksehale 4 fed hvidløg 1 1/2 løg 1/4 l olivenolie 1 spsk. paprika 1 laurbærblad 1 bundt timian 1 bundt rosmarin 3 nelliker 1 tsk. hele, sorte peberkorn 2 røde peberfrugter 2 tomater 4 eller 5 store svampe 1/4 l cognac 1/2 l rosévin 2 tsk. salt Won Ton eller pasta-plader Kastanjer i sukkerlage Purløg


Oliven og -olie Spanien er med to millioner hektar olivenmarker verdens største producent af oliven og –olier, i Andalusien er 310.000 hektar dækket af oliventræer. De bedste oliven og olivenolier kommer herfra, hvilket bl.a. skyldes det varme klima. Der bruges i øvrigt 10 kg oliven til hver liter olivenolie.

Andalusiske vine

Fyldet: Svits det ene, hakkede løg og hvidløg i lidt olivenolie til de er gyldne, helst i en tykbundet stegegryde. Tilsæt krydderurterne, peberfrugt, tomat, som også bør være finthakkede. Blend til du har en jævn creme. Skær oksehalen i stykker ved hvert led, læg disse i gryden, tilsæt vin, paprika og salt. Lad retten simre i 2 1/2 time. Kastanjepuré: Svits de halve, finthakkede løg i olivenolie, tilsæt svampe og kastanjer. Flamber med cognacen. Blend kastanjeblandingen, tilsæt evt. lidt af sukkerlagen. Sæt til side. Won Ton: Kog won Ton-pladerne i et halvt minut, helst en eller to ad gangen. Tag op, læg i isvand. Disse er nu

klar til at blive fyldt. Tilbage til fyldet: Tag oksehalestykkerne op af gryden, kødet falder nu næsten selv af benene. Blend sovsen, og kog eventuelt igen, indtil du har en passende tyk creme. Tag lidt af sovsen fra til servering. Mos oksekødet og tilsæt dette sammen med de grofthakkede svampe og purløg. Den endelige blanding bør være kompakt, men cremet. Sammensætningen: Fyld won tonene/pastapladerne som ravioli, kog dem i fem minutter i sovsen. Fordel ravioliene på varme tallerkner, læg en skefuld kastanjepuré på hver og hæld lidt af den tilbageværende sovs ved. Dekorer med purløg.

¡Buen provecho!

Der fremstilles skam udmærkede rød- og hvidvine i Andalusien, men traditionelt set er det sherryen, der har sat Jerez og dermed Andalusien på vinkortet. Derefter følger den søde moscatelvin, eller Málaga-vin, fremstillet af rosiner i bl.a. Cómpeta, der de senere år har oplevet en renæssance og som her ses sidst i rækken.

Skinken fra Huelva Den ypperste blandt de spanske lufttørrede skinker er nok den, som kommer fra Jabugo i Huelva-provinsen. Grisen kaldes pata negra på grund af sine sorte klove og den almindeligvis sorte hud. Skinken har en karakteristisk nøddeagtig smag, hvilket skyldes, at grisen er fodret op på agern og blade fra sten- og korkege, ligesom den får lov at leve store dele af sin tid i det fri. 100 g af en almindelig jamón serrano koster fra 3,5 euro, mens prisen på en pata negra fra Jabugo er en helt anden sag.

LA DANESA MAJ 2021 37


Jeg elsker bobler, alle former for bobler og de bliver flittigt indtaget hjemme hos os. Der er en Cava til enhver anledning så læs med her og lær lidt mere om de spanske bobler.

Vild med vin&mad

Cava – de sprøde bobler fra Spanien (del 1) Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos Hvad er Cava Cava er en mousserende vin og den eneste, som ikke behøver et specifikt geografisk område for at kunne kalde sig cava. Derfor kan Cava produceres flere steder i landet. Cirka 95 procent af Spaniens Cavaproduction kommer fra Catalonien, og 75 procent fra marker omkring byen Sant Sadurní d’Anoia i Penedès lidt syd for Barcelona. Cava er volumemæssigt større end Champagne og historisk næsten ligeså vigtig. En cava bør have en alkoholprocent mellem 10.8 og 12.8%. Hvad betyder cava Navnet på spaniens bobler betyder ligesom bodega ”vingård”, men forskellen er, at bodega hentyder til en gård i stueplan, mens cava er underjordisk. Da de mousserede vine altid gærer på flasker under jorden i stabile temperaturer, blev ordet cava hurtigt et begreb. Og da Champagne i 1994 fik et verdensomspændende forbud mod betegnelsen ”fremstillet efter champagnemetoden”, var det heldigt, at man allerede 40 år tidligere var begyndt at bruge cavabetegnelsen. Forskel på Champagne og Cava Der er tre væsentlige forskelle på cava og Champagne. Druerne i cava er normal de lokale med fokus på de druesorter som hedder macabeo, parellada og xarel-lo. Druer, som alle er en anelse mere krydrede og friskere end champagnedruerne pinot noir, chardonnay og pinot meunier. Og de passer fint og gir optimal kvalitet i det klima og den jordbund, der findes i Penedès (Katalonien). Mindstekravet til lagring af cava er kun 9 måneder mod de 15 i Champagne. Og sidst, men ikke mindst, er prisen for en god cava stadig markant billigere end en flaske Champagne. 38 LA DANESA MAJ 2021

Cavaens Historie Den første cava blev produceret i 1872 af Josep Raventós i Sant Sadurní d’Anoia. Tip Tip (og mange flere tip) oldefar til Pepe Raventos fra Cava producenten Raventos I Blanc, arving fra det kendte hus Codorniu. Josep Raventós som rejste rundt i Europa for at promovere de hvide vine fra Cordorniu var en af foregangsmændene. Rejsen bragte ham til Champagne, hvor han interesseret fulgte produktionen af Champagne og tænkte, at dette også burde være muligt i Spanien. Med blod på tanden, vendte han hjem for at afprøve lignende metoder. Det blev til en lang og dyr kamp. De rigtige druer skulle findes! Og det kom til at tage tid. Man vidste, at de franske druer ikke bare kunne plantes i det varmere spanske klima med samme resultat som i det noget køligere Champagne. Omvendt havde man mange forskellige lokale sorter, som man primært havde erfaringer med fra almindelig hvidvine. De tidligere nævnte Parellada, Macabeo og Xarel.lo. Vinene blev hurtigt populære i Barcelona området, Og Cava blev hurtigt en succes, og man blev endda endnu mere begunstiget af, at vinlusen ramte Frankrig i slutningen af 1800-tallet, og alle derfor kiggede mod Spanien – også efter bobler. I starten brugte man udtrykket “método champenoise” på etiketterne og kom derfor i konflikt med Champagneområdet som ikke brød sig om at andre brugte deres navn så det fik franskmændene lavet om på i 1957 hvor de fik navnet beskyttet, og fra den dag bruges Cava på vores etiketter.

Cava i dag I dag må man producere vin under betegnelsen cava i mere end 10 områder fordelt over Spanien, men langt den største produktion er koncentreret i det nordøstlige hjørne. Omkring byen Sant Sadurní d’Anoia ligger blandt andet de store cavahuse som Codorniu og Freixenet. Der er enkelte rigtig gode resultater andre steder som f.eks i Ronda hvor vinhuset Chinchilla har lavet en Cava på Sauvignon Blanc druen, og fra Cariñena har jeg fundet en Blanc de Noirs (hvidvin lavet på røde druer) i dette tilfælde lavet med 100% Garnacha-druer fra DO Cariñena. Spændende er det at prøve noget nyt. Druerne De tilladte røde druer til cava production er: Garnacha tinta, monastrell, trepat og Pinot Noir. Og de hvide: macabeo også kaldet Viura, Xarello, parellada, subirat (Malvasia riojana) og chardonnay. De 3 mest benyttede som udgør ca.80% er macabeo som den største - efterfulgt af Xarel.lo og endelig parellada. Lidt om dem her. Macabeo Kendes også som viura i Rioja. Druen er den mest plantede grønne drue i det nordlige Spanien. Den sætter knopper ret sent, hvilket er praktisk i egne med frost om foråret. Macabeo druen er uden tvivl den vigtigste drue i Cava og tilfører krop og aroma til vinen.  Parellada Er den mindst udbredte af de tre sorter. Tilfører florale aromaer men er lav på syre og alkohol. Parellada klarer sig relativt godt i fattig jord, hvor den skal kæmpe, mens den har en tendens til at give mere ordinære vine på frugtbar jord. Endvi-


dere har planten store, løse klaser og er derfor ret resistent mod råd. Xarel.lo Xarel.lo finder man hovedsageligt i Penedès i det nordlige Spanien og det er den som giver krop, alkohol og syre til den Spanske Cava. Den skyder tidligt og kan derfor let udsættes for frostskader. Når den beskæres rigtigt, kan den give flotte aromatiske druer. Fremstillingsmetoden af Cava: Cava skal være fremstillet efter den traditionelle metode hvis man ønsker at bruge navnet Cava på etiketten. “Méthode Traditionelle” (Tradicional) som kræver andengæring på flaske, hvor vinen skal lagre med bundfaldet mindst 9 måneder efter spanske minimums krav. Man begynder altså med at presse druerne, og så går turen til inox tankene hvor sukkeret i druerne bliver omdannet til alkohol og når basisvinen er færdig skal boblerne tilføres. Efter selve gæringen følger processen, hvor vinen lavet fra de forskellige druer, marker etc. skal blandes sammen. Blandingen samles i en flaske og det smukke er at det er den samme flaske der ender på dit bord.

sken kan placeres med bunden i vejret. Flaskerne bliver placeret i en vinkel på 75 grader og dagligt drejes flasken manuelt en ¼ - 1/8 rundt. Med håndkraft tager det 4-6 uger og 25 rotationer pr. fl. at få bundfaldet ned i halsen på flasken. En god ”remeur” kan dreje ca. 40.000 flasker på en dag!

Når vinen er blevet tilført den søde mikstur proppes den med de karakteristiske propper, og er herefter klar til salg.

Det er en langsommelig manuel proces, og i dag bruger flere og flere huse de såkaldte giropaletter, som er en slags stålbur til 504 flasker, hvori flaskerne placeres og bliver drejet rundt automatisk. De er særdeles ressourcebesparende, og kan bl.a. klare samme arbejde, som en kælderarbejder er 2 måneder om, på en god uge.

Anden gæring (Tirage) og modning For at få bobler i vinen, skal den gennemgå en gæring på flasken. Man hælder altså “hvidvinen” på flaske, tilsætter gær og lukker den med en kapsel. Under gæringen udvikles CO2, og når det ikke kan slippe ud af flasken, bliver det til bobler i vinen.

I næste udgave af La Danesa kan du læse om Parring til din Cava – Hvad du ellers kan bruge Cava til og om de nye kvalitetsproducenter som satser på de klassiske lokale druer, respekt for naturen, økologi og kontrol som garanterer den bedste Cava.

VED FERIAPLADSEN I FUENGIROLA C/ Feria San Isidro Labrador 10 Casa Nordica • 952 19 91 48

VINGAVER • DEKORATIONSARTIKLER • TILBEHØR • MM.

Din nordiske fødevarebutik i Fuengirola. Varer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland

Brut Nature: Op til 3 gram – Ingen sukker tilsat, her er der kun tale om den naturlige sukker der er i vinen Extra Brut: Op til 6 gram Brut: Op til 12 gram  Extra Seco: 12-17 gram Seco: 17-32 gram Semi-Seco: 32-50 gram Dulce: Over 50 gram

En Cava skal mínimum være lagret i 9 måneder for at kunne bære navnet. En Reserva: Er Lagret i over 15 måneder En Gran Reserva: Er Lagret i over 30 måneder, og kun for tørre cavaer.

Remuage Næste proces i fremstillingen af Cava, har vi ikke noget udtryk for på dansk, men remuage er når man ryster flasken for at samle gærcellerne i toppen af flasken. For at få samlet bundfaldet, brugte producenterne i gamle dage de såkaldte ”pupitre”, som er en form for træreol, hvor fla-

SUPERMERCADO

Brut Nature, Brut, Seco, Semiseco, Dulce? Er alle betegnelser for hvor meget sukkerindhold pr. liter der er i den flaske Cava du køber. Her har du de 7 kategorier. De fleste som begynder at drikke Cava starter med at prøve en Brut, som virker tør i munden men med en mere rund og frugtig fornemmelse. Brut Nature er den du vælger hvis du godt kan lide noget knastørt.

Cava, Reserva og Gran Reserva? Hvad betyder det så? Det har med lagringstiden at gøre.

Flaskelagring – lagring ”sur lie” Flaskerne ligger nu til “modning” I de kolde kældre. Og når flaskegæringen er overstået, dør gærcellerne. De døde gærceller kaldes på fransk lie, på engelsk lees og på dansk bærmen. Enzymer i gærcellerne nedbryder dem – en proces, der kaldes autolyse. Autolysen tilfører vinen en større mundfylde, og de væsentlige smagselementer i den færdige Cava kommer til verden. Samtidig beskytter autolysen mod oxidering, og så længe vinen lagrer med bærmen, holder den sig frisk. Autolysen og den periode, vinen ligger på bærmen, er helt afgørende for de færdige vines kvalitet og stil.

Her ligger vi

Dossage og Degorgement - Propskifte Når det er tid at sende cavaen på markedet, skal bundfaldet fjernes ved en proces, der hedder degorgering. Traditionelt foregår det ved, at man fryser toppen af flasken, så bundfaldet (bærmen) indkapsles i en isklump, der skydes ud, når man tager proppen/kapslen af flasken. Derefter toppes op med vin, samtidig med at man justerer vinens sødmenivau ved at tilsætte den såkaldte dosage, en sukker og vinblanding, som afgør, hvor sød eller tør Cavaen bliver.

INTRODUKTIONS TILBUD

NYHED ALBARIÑO A VEIRA DO MAR FRA RIAS BAIXAS, EN DEJLIG VIN MED MANGE MULIGHEDER. PR. FL. NU KUN

*Gælder indtil 31. maj, så længe lager haves.

6,95 €

Urb. El Lagarejo • Calle Higuera 6 • 29651 Mijas Costa Tlf.: 952 46 20 74 • www.birdievinos.com LA DANESA MAJ 2021 39


Allioli

Med mørtel og støder kan du lave din egen allioli af hvidløg, olie og salt - som det blev lavet i gamle dage. Derudover har du brug for meget tålmodighed!

Ifølge historiebøger er det den brutale kejser Nero, der står bag denne velsmagende blanding af hvidløg og olie. Serveret koldt er det blevet en af søjlerne i det spanske køkken og bruges som tilbehør til grillet kød og fisk, til risretter og til flere sorter af grøntsager såsom asparges og kartofler. Hvidløgsmayonnaise kan også stå på egne ben og serveres ofte i restauranter som en lille aperitif “på huset” sammen med friskbagt brød. Det hører også hjemme på et velassorteret tapasbord. Ordet allioli betyder hvidløg og olie på catalansk (all-in-oli), som er de to vigtigste ingredienser i denne nyttige og velsmagende sauce. Mayonnaise spises overalt i Spanien, men det er Katalanerne, der har det største element af allioli i deres kost. Original allioli er kun lavet af hvidløg og olie samt store mængder tålmodighed sammenrørt af muskelkraft og muligvis en knivspids salt. For at fremstille allioli har du brug for en morder og en støder. støder er navnet på det værktøj, du holder i din hånd, når du knuser ingredienserne i morderen. Sørg for at have en kraftig støder, der er god at holde, og som fylder en stor del af rummet i selve morderen.

I restauranter serveres allioli og brød ofte som en lille forret.

Original allioli: 3 store fed / skiver hvidløg 1,5 - 2,4 dl. olivenolie Skær hvidløgsfedene i små stykker og knus dem sammen med saltet i morderen til en glat masse. Tilsæt olien, omrør konstant, først dråbe for dråbe og derefter i en tynd strøm. Tilsæt salt efter smag.

“Falsk” allioli: 3 store fed hvidløg 1 stor eller 2 små æggeblommer 2,5 dl olivenolie Salt Fremgangsmåden er den samme som ved original allioli, men æggeblommer omrøres i den mosede hvidløg, inden der tilsættes olie. For dem af jer, der tror, at du allerede bruger tid nok på madlavning, og som har en morder stående på hylden som dekoration, er der fremragende allioler at købe i det nærmeste supermarked. De er som regel meget holdbare, selv efter at pakken er åbnet. Kejser Nero, der havde både sin mors og hans brors liv på sin samvittighed såvel som store dele af Roms befolkning, tog sit eget liv kun 32 år gammel. To tusinde år senere kan vi sandsynligvis gå så langt som at sige, at allioli pynter lidt på hans dårlige rygte.

! e h c e v o r p a e ¡Qu Der er næppe en købmand i Spanien, der ikke har et godt lager af allioli.

40 LA DANESA MAJ 2020


...med Stig Wiberg

Golf Vikingos golf på Santana Grundlovsmatch Søndag den 30.5.2021 afholdes der Grundlovsmatch for 28. gang på Lauro Golf. Matchen starter fra to tee-steder kl. 9.00. Der er lagt op til herlig dag i de rød-hvide farver, med masser af flotte præmier til de glade vindere. Der serveres let frokost til alle spillere efter matchen. For mere information eller tilmelding skriv til info@laurogolf.com eller tove@laurogolf.com

Mandag den 12. april 2021 mødtes 35 friske vikinger på Santana Golf for at spille sæsonens 2. match. Banen var i god stand, flotte nyklippede fairways og ensartede greens. Vejret var også med os på de 3 første huller, hvorefter vinden tog til og blæste rigtig meget resten af dagen. Det forhindrede dog ikke at der blevet indleveret nogle scorekort med rigtig gode resultater. Under den fantastiske middag fra Miguel og personalet afviklede vi præmieoverrækkelse og dagens matchleder Kenneth Bæk startede med at takke dagens Hovedsponsor Nykredit, holdpræmie sponsor Simzar Estates, ”Årets Viking” sponsor BlueCat Parking og vores HoleIn-One sponsor La Cuenta Vinos. Denne gang var det de 3 bedste scorer i holdkonkurrencen på hvert hul der talte og vinderholdet med 89 point blev hold 3 bestående af:

Leif Lohals, Niels Stielund, Peer Falkenberg og Ingvard Poulsen Tættest på flaget på Hul 2 i 1 slag: Niels Stielund - Hul 12 i 1 slag: Flemming Jørgensen Hul 16 i 1 slag: Søren Ernst Resultatet i Stableford turneringen som tæller med i kampen om “Årets Viking” blev vundet af: Nr. 1 Kurt Andersen 40 pts. - Nr. 2 Per Svendsen 39 pts. - Nr. 3 Jan Petersen 37 pts. Nr. 4 Niels Stielund 36 pts. - Nr. 5 Peter Bundgaard 36 pts. Igen en dejlig dag på Santana Golf og god afslutning i restauranten, som nu kan rumme os allesammen udenfor på terrassen. Du kan se stillingen i “Årets Viking” og se billeder fra matchen på www.vikingosgolf.dk

Vi passer på dine værdier og flytter det, du holder af, Tel. Spanien: +34 952 46 70 65 også lokalt! Tel. Danmark: +45 39 25 42 40 info@scantransport.com • www.scantransport.com LA DANESA MAJ 2021 41


K

L

U

B

B

E

R

&

F

O

R

E

N

I

N

G

E

R

Følg med i, hvad der sker i klubben, på vores hjemmeside: www.clubdanes.dk

Club Danés, Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas km. 2,2, 29650 Mijas Costa. Mail clubdanes@gmail.com - website www.clubdanes.dk. Tlf. og fax: 952 472 880 Mobil: 635 292 602. Skype: danskspansksamvirke Restaurant Casa Danesa: Tlf. 952 47 51 51 e-mail: restaurant@casadanesa.dk.

CLUB DANÉS – STEDET, HVOR VI MØDES… Som ny formand vil jeg gerne takke for opbakningen og støtten til Club Danés. Det er jo ingen hemmelighed, at der ligger en spændende, men også stor opgave for klubben at arbejde sig igennem denne Corona-tid, som også har kostet en del på medlemslisten. Heldigvis har vi de seneste to måneder også oplevet, at nye har meldt sig ind og er klar til at kæmpe for vores dejlige klub, så vi også kan holde både 50, 60 og forhåbentlig også 80 års fødselsdag. I år er jo et specielt år. Den 5. april fyldte Club Danés 40 år – og vi kunne på grund af Coronaen ikke holde en stor fest, som denne dag havde fortjent. Det blev til en god frokost, hvor der var fyldt op på terrassen. Vi havde den glæde, at Laura Elen underholdte på scenen og det lignede da lidt af en festdag. Men så snart restriktionerne og smittetallene tillader det, så er vi selvfølgelig klar til at fejre fødselsdagsåret med et brag af en fest. Indtil da, der fortsætter vi med at holde gang i vores foreninger i klubben og nye foreninger er etableret og flere kommer til. Selvfølgelig er der også fuld aktivitet i restauranten, hvor vi fortsat kan mødes, hygge og nyde god mad, så lang tid vi udviser hensyn og overholder alle restriktioner. Det er også en stor glæde, at vi nu i Club Danés har fået en erhvervsklub, CD Erhverv, Veteran Caféen og genåbning af Ungdomsklubben. Ligeledes har vi kunne byde velkommen til La Cuenta Vinos, der nu har åbnet et vinhjørne, vores nye Bodega og vi har ligeledes indgået et

samarbejde med Energy Nordic samt Helle Hollis. Aftalen med Helle Hollis sikre alle der lejer bil via vores hjemmeside 15% rabat og derudover støtter Helle Hollis også Club Danés med et beløb. Jeg vil gerne bruge lejligheden til at takke vores ’gamle’ formand Bent Flindt for hans store arbejde igennem mange år og vi savner allerede Bents daglige gang i huset. Det er en stor arv at skulle løfte formandskabet, men også en spændende opgave og heldigvis har vi en stærk bestyrelse, der alle er enige om, at tiden også er inde til at nye tiltag er nødvendige, men også at vi holder fast i klubbens DNA. Et er sikkert, Club Danés vil altid være ”Stedet, hvor vi mødes…” og jeg synes, det er fantastisk at opleve flere og flere nye ansigter i klubben og jeg er ikke i tvivl om, at Club Danés fortsat vil udvikle sig til at blive et helt naturligt samlingspunkt for både unge, voksne og ældre på Solkysten.

nien! Vi finder også ud af noget til børnene. Vi begynder kl. 13.00 og sidder naturligvis ude på terassen ved 6-mandsborde, med mindre restriktionerne ændres inden da. Tilmelding hos Thomas i restauranten – telefon 952 47 51 51 – nødvendig, af hensyn til planlægning og måske stadig et maksimum af 60 deltagere.

GRUNDLOVSDAG Reserver allerede nu Lørdag den 5. juni til en frokost i Club Danés. Traditionen tro sørger vi for en interessant Grundlovstaler, for at fejre at vi kommer fra et demokratisk land med stolte traditioner. Mere herom i junibladet.

SCT. HANS AFTEN

Med håbet om en god og sikker sommer til alle – og husk, at passe på jer selv og alle andre. Jeg glæder mig til vi ses i Club Danés – stedet, hvor vi mødes……

Ja, I ser rigtigt, i år forventer vi at holde klubben åben hele juni måned, og hvor så hyggeligere at fejre Sct. Hans Aften end i Club Danés – stedet hvor vi mødes – også på årets mærkedage. Onsdag d. 23. juni fejres med en grillaften, pølsevogn og bål, så tag hele familen med. Mere herom i junibladet.

Claus Beyer Ottedahl Formand

BRIDGEKLUBBEN

MORS DAG Hvordan skal Mors Dag mon fejres i år? Søndag d. 9. maj forventer de fleste kvinder en lidt særlig oplevelse, så hvorfor ikke invitere familien med i Club Danés, hvor Thomas serverer et udvalg af vine fra vores Bodega-hjørne, selvfølgelig sammen med et udvalg af tapas, nu vi er i Spa-

Vi spiller bridge hver mandag og onsdag. Mødetid senest 13.45. Gæster er velkomne. Til- og framelding skal ske senest dagen før hos Jan Werum på 951 260 416 eller på mail: jw@werum.dk Gebyr for medlemmer er 4.00 € og for gæster 5.00 €. Vores aktiviteter kan følges på hjemmesiden: http://www.clubdanes.dk/bridgeklubben/

DET SKER I MARGRETHEKIRKEN - MAJ 2021 MARGRETHEKIRKEN Avda. De Dinamarca 2 & Calle Ciprés 22, Las Lagunas, Mijas Costa, Tlf. 952 587 481 Website: www.margrethekirken.com Kontoret er åbent: tirsdag, torsdag og fredag kl. 10-12 samt onsdag kl. 15-17, hvor der også er café og hver anden uge også strikkeklub Den danske præst: Iben Merete Gabriel Snell Edif. Andromeda II c/Maestra Aspiazu 10 – 2A 29640 Fuengirola Tlf. 952 460 495/mobil: 661 001 998 Email: margrethekirken@margrethekirken.com Årskontingent på 80 € kan indbetales i kirken eller på vores konto i Cajamar: (IBAN ES87) 3058 0860 7927 2000 6999 (Swift: CCRIES2A) 42 LA DANESA MAJ 2021

Gudstjenester Søndag 2/5 kl. 11.00: 4. søndag efter påske. Iben Snell. Søndagsmatiné Søndag 9/5 kl. 11.00: 5. søndag efter påske. Iben Snell Søndag 16/5 kl. 11.00: 6. søndag efter påske. Iben Snell. Søndagsmatiné Søndag 23/5 kl. 11.00: Pinsedag. Iben Snell. Pinsefrokost Søndag 30/5 kl. 11.00: Trinitatis. Iben Snell

Arrangementer: Søndagsmatiné søndag den 2. maj kl. 12.30: ”Ønskekoncert” Jørgen Rønne er vores DJ for en dag og medbringer en bred samling af musik på CD, og så står det frit for enhver at bede om sit yndlingsnummer. Vel mødt til nogle hyggelige timer med alt godt fra jukeboksen. Køkkenet sørger

for lidt godt at spise. Pris for frokost vil blive oplyst ved henvendelse. Tilmelding senest torsdag den 29. april til tlf. 952 587 481 eller margrethekirken@margrethekirken.com Børnefamilieklubben tager på jernalderskovtur søndag den 9. maj kl. 15.00 Vi mødes i Margrethekirken og følges ad i biler ud til et skovområde, hvor der er plads til at lege og gå på opdagelse. Og så rejser vi tilbage i tiden og prøver, hvordan livet var i jernalderen. Vi skal prøve at lave noget håndarbejde fra den tid og også lidt mad, så vi kan smage, hvad man spiste dengang. Det bliver ikke et helt måltid, så det er nok en god idé at tage en madpakke med ved siden af. Husk også et tæppe at sidde på. Pris per person 3 €. Tilmelding til Anni på tlf. 611 392 700 senest onsdag den 5. maj.


Lær at lave Middelhavsmad med Mouna torsdag den 13. maj kl. 18.00 Kurset foregår på spansk – men ord, man ikke kender, vil blive oversat til dansk eller engelsk. Der udleveres opskrifter på dansk og. Kursusafgift: 15 € gang. Prisen dækker undervisningsgebyr og mad. Tilmelding og betaling er nødvendig på forhånd. Vi følger de aktuelle Corona-restriktioner, så der er et begrænset antal pladser. Skriv til: margrethekirken@margrethekirken.com, senest tirsdag den 11. maj, hvis du vil deltage. Søndagsmatiné med kammermusik søndag den 16. maj kl. 12.30 Denne søndag får vi besøg af en lokal strygerkvartet, som vil underholde med en lille koncert efter gudstjenesten. Kom og få en herlig musikalsk oplevelse. Køkkenet serverer tapas. Pris: 15 € for mad og musik. Tilmelding senest torsdag den 13. maj til tlf. 952 587 481 eller margrethekirken@margrethekirken.com Forår i Ronda torsdag den 20. maj kl. 10.00 Vi planlægger en udflugt i private biler til den romantiske by Ronda. (Samkørsel med højest 4 personer i hver bil) Fælles afgang fra Margrethekirken kl. 10.00. I Ronda skal vi på en vandretur i berømte tyrefægteres fodspor. Anne Bjerngaard,

som er godt kendt i byen, vil være vore guide. Der vil også blive tid til både at nyde stemningen i den gamle bydel og glæde sig over den storslåede udsigt fra en tagterrasse i byen med en forfriskning i hånden. Pris og detaljeret program oplyses, når vi har modtaget tilkendegivelse om interesse for turen. Kontakt venligst Margrethekirken på: margrethekirken@margrethekirken.com eller ring til 952 587 481

Pinse i patioen søndag den 23. maj kl. 12.30 Efter pinsegudstjenesten fejrer vi højtiden med en let pinsefrokost i forhåbentlig dejligt vejr. Pris for deltagelse oplyses ved henvendelse på tlf. 952 587 481 eller margrethekirken@margrethekirken.com Tilmelding senest onsdag den 19. maj på samme telefon eller mail.

Få spanske nyheder på dansk! Tilmeld dig på www.ladanesa.com

LA DANESA MAJ 2021 43


H

E

L

S

E

S

U

N

D

H

E

D

Sæsonbetinget

allergi Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Naturen udfolder sig på den smukkeste måde i disse skønne forårsmåneder. Træer og buske folder sig ud i al sin betagende pragt og skønhed, om kap med farverige blomster og græsser. Som et ægte maj barn er det denne her årstid, jeg holder mest af. Jeg kan slet ikke få nok af at nyde den årlige tilbagevendende farvepalet, naturen skænker os efter vinteren. Men for en del mennesker er forårsmånederne, den tilbagevendende årstid, der er fyldt med en mase ubehag i form af sæsonbetinget pollenallergi, også kaldet allergisk rhinitis, med angreb af pollen fra træer, buske, og græsser, der som regel starter i februar og kan vare helt til september. Kroppen hos pollenallergikere reagerer på ting, der ellers er normale. Sæsonbetinget allergi overfor pollen er lokaliseret til slimhinderne i de øvre luftveje og øjnene. Symptomer Symptomerne kan være mange næsten som fra en stærk forkølelse med røde, kløende øjne, kløende næse og mund, løbende eller dryppende næse, nysen, hvæsende vejrtrækning og tør hoste, samt ofte med hovedpine og stor træthed. Tilhører du ovennævnte gruppe, må du tage godt vare på dig selv. Tilstanden kan evt. udvikle sig til astma, ligesom mange hjertepatienter føler sig belastede i denne periode. Der har været adskillige undersøgelser, der viser flere tilfælde af hjerteanfald i forbindelse med en pollenallergi i pollensæsonen, specielt i månederne maj og juni, hvor græspollen som regel er på sit

44 LA DANESA MAJ 2021

højeste. The American Heart association advarer deres hjertepatienter om at tage ekstra vare på sig selv i den tid. Immunsystemets reaktion Den sæsonbetonede allergi er immunsystemet, der er gået grassat. Immunsystemet ser pollen, støv og lignende på samme måde, som det ser bakterier og virus som trusler, den skal af med. Så når du indånder disse pollen, der er så små, at de svæver rundt i luften, begynder reaktionen således, at mastcellerne i næse og øjets slimhinder frigør histamin når pollen kobles til IgE på mastcellens overflade. Histamin fremkalder derefter en inflammation i slimhinderne og således opstår symptomerne. Det regnes med at ca. 20% af folk med pollenallergi senere udvikler astma. Det er normalt for de fleste af os at have nogen inflammation i kroppen, men når det drejer sig om en rimelig stærk pollen allergi, er det nødvendig at du passer på dig selv og reducerer inflammationen bedst muligt både alment, men også af hensyn til dit hjerte og kredsløb, samt forebyggende for udvikling af astma. Kosten Spis godt og nærende. Sukker, hvidt brød og pasta er medvirkende til at nedbryde dit immunforsvar. For at opbygge et godt immunforsvar må du holde dig til god og nærende mad. Spis friske og økologiske råvarer. Den økologiske mad er fri for pesticidrester, og andre kemikalier, der har en negativ indflydelse på dit helbred. Det er min

fornemmelse, at vi bliver gladere og mere stabile i vores daglige liv ved at spise økologisk. Undgå forarbejdet og præfabrikeret samt al raffineret mad og dårlige fedtstoffer. Det allerbedste du kan gøre er at sørge for at din mad overvejende består af økologisk frugt og grønt, fisk og økologisk kød samt gode fedtstoffer. F.eks. en god olivenolie og Omega3/Omega-6 olier samt drik vand af god kvalitet. 70% af os består af vand. Så drik et par liter om dagen. Det holder næringsstoffer opløst og transporterer affaldsstoffer væk. Eva Lydeking skriver i sin bog ”Ny Næring” at vand løsner, aktiverer og kærtegner cellerne. Husk på vi er næsten lavet af vand. Spis godt med frø og nødder. Lad også gerne løg være med i din daglige kost. Løg indeholder især et bioflavonoid Quercetin, der er godt mod pollenallergi. Drik gerne brændenældete. Det er godt mod høfeber. Vi lever i et land med den skønneste og sundeste olivenolie. Jeg anbefaler at købe en rigtig god kvalitet, og tage mindst 2 spiseskefulde dagligt ren eller i maden. Olivenolie er god ved alle former for inflammation. Den er også rig på antioxidanter, og mange videnskabsfolk mener, den også skærer ned på gener, der fremmer inflammation. Brug olivenolien til salater, sovser, alle former for grønsager. Kun fantasien sætter grænser. Krydsreaktioner med maden Lider du af pollenallergi, kan du evt. have krydsreaktioner med visse madvarer. Dvs. at du kan få allergiske symptomer, når du spiser visse føde-


FÅ SPANSKE NYHEDER PÅ DANSK!

DentaDanés clínica dental

Nete G. Larsen Martin Lazenby Vi taler skandinavisk, engelsk, tysk og spansk. Ring venligst mellem 10.00 – 17.00 (mandag – fredag) for tidsbestilling.

Tilmeld dig på www.ladanesa.com

Vi er der, når du har brug for os! • Hjemmepleje

• Tryghedsopkald • Personlig pleje • Sårpleje

Tlf./fax: 952 52 9666 www.dentadanes.com Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

Dansk læge Dr. Henrik Reinhard

• Hjælp til medicin

Jette Dohm Kristiansen

Dania Care

info@daniacare.es • www.daniacare.es

Tlf.: +34 622 590 162

MD, DMsc

Konsultation i Marbella og Fuengirola Klinikken har MR, CT, ultralyd og endoskopi

• 952 660 944 • CENTRO IDEA CTRA. DE MIJAS • KM 3,6

NY ADRESSE

Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tandlæge Sacha Miller-Wojtan Dansk tandlæge Helene Alseth-Alvarado Norsk tandlæge Ottilia Ericson Svensk tandlæge

Tidsbestilling for konsultation: info@doctorreinhard.es www.doctorreinhard.es Tlf/Whatsapp: +34 670 674 246 • Almen tandbehandling • Æstetisk tandbehandling • Implantologi

Elviria

Alhaurín el Grande

Fuengirola

952 83 42 63 Centro Comercial Elviria

• Usynlig tandregulering • Blegning på klinikken/hjemme

952 58 35 95

952 49 93 66

C/Lope de Vega 2 Los Boliches

Avenida. Gerald Brenan 37-2D

www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com

Gør dig klar til foråret med Omni-Immune 52-53 KO M P R O M I S LØ S K VA L I T E T Flere bedre dage med OmniImmune

BO ROSENKILDE

DANSKERNES LÆGE PÅ COSTA DEL SOL

EpiCor® har gennemgået i alt 8 kliniske studier på nuværende tidspunkt. Studierne indikerer bl.a. at EpiCor® kan reducere symptomer som tilstoppet næse og andre lignende symptomer som en del af befolkningen oplever, når der er blomsterstøv i luften.

SPECIALIST I ALMEN MEDICIN & KIRURGI

Alm. konsultation - 50 € Kirurgisk konsultation - 75 € Clínica Santa Elena Urbanización Los Álamos C/Sardinero • 29620 Torremolinos Tlf: +34 952 47 52 49 • brg@dadlnet.dk www.docrosenkilde.com

Med. Col. nr. 2909380 Spansk, dansk, norsk og svensk autoriseret speciallæge

Marbella - Elviria

Los Boliches

Centro Comercial Pino Golf, Ctra. de Cadiz Km192, Local 16 E-29604 Marbella(Elviria) Daglig åbent 10-18 Lørdag 10-14 Tlf: +34 952 850 094

Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Daglig åbent 10-20 Lørdag 10-14 Tlf: +34 952 667 087

Bestil online på www.annisvitalshop.com LA DANESA MAJ 2021 45


H

E

L

S

E

S

U

N

D

H

E

D

Sæsonbetinget

allergi

varer af frugter, grønsager nødder og krydderier. Når du krydsreagerer med nogle fødevarer, mærker du det som regel som kløe og let hævelse af læberne. Kløen kan evt. mærkes helt ned i halsen eller ud i ørerne. Mærker du pludselig en kraftig hævelse af svælg og hals, skal du selvfølgelig omgående få fat på en læge elle tage til nærmeste skadestue. Lider du f.eks. af græspollen allergi, kan du måske krydsreagerer på peanuts/jordnødder, appelsin, tomater og ærter. På dit eget sprog kan du som regel finde et skema med en liste over hvilke fødevarer, der oftest krydsagerer med hvilke træer, buske og planter. I Danmark kan du finde en rulleliste på siden allergi.astma-allergi.dk Listen er ikke ment som en liste over madvarer, du skal undgå, men en vejledning over madvarer du evt. kan få symptomer fra. Forslag til forskellige kosttilskud Sørg for som base at få et multivitamin/mineralprodukt af god kvalitet. Mineraldelen må gerne indeholde både molybdæn og zink. Zink er et livsvigtigt spormineral. Suppler med de essentielle olier gerne Omega-3 og Omega-6 i en god kombination. Kæmpenatlys har vist sig, at undertrykke den betændelsesagtige reaktion i slimhinderne. Tag gerne et ekstra tilskud af B vitaminer. B vitaminerne bør tages i en form hvor alle B-vitaminer er tilstede. B6 virker som et antihistamin og kan tages i lidt ekstra styrke. B5 (panthothensyre) styrker binyrerne og modvirker allergi, også her kan styrken øges efter behov. Mangler de to sidste B vitaminer i din krop, forstærkes de allergiske symptomer. C-vitamin er et naturligt antihistamin, der skal tages i ret store doser i pollensæsonen, gerne 1000 mg 2-3 gange dagligt. Tag doserne fordelt 46 LA DANESA MAJ 2021

Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

over dagen. C vitaminerne virker bedst, hvis de fås med bioflavonoider. Tag gerne lidt ekstra A vitaminer, der styrker slimhinderne. Hvis du er gravid så pas på med ikke at overdosere A vitaminer. Betakaroten kan evt. erstatte A-vitaminerne. Tilskud af ekstra kalk og magnesium er også god mod allergi. Magnesium stabiliserer mastcellerne, så de ikke så let frigør histamin. D vitamin beskytter slimhinderne og styrker immunforsvaret. Hvidløgs kapsler kan også være en hjælp. E vitaminer kan, ligesom C vitaminer, sænke blodets indhold af histaminer sammen med andre stoffer der er med til at fremkalde en allergi. Pycnogenol, der er ekstrakt af barken fra det franske pinjetræ Pinus Maritimus, hjælper mange med en sæsonbetinget pollenallergi. Én af mine sønner tager hvert år i pollensæsonen tilskud af Pycnogenol, og er blevet totalt symptomfri. Pycnogenol indeholder en gruppe aktive bioflavonoider som kan forhindre immuncellerne i at udskille histamin, som er det stof der udløser symptomerne ved allergi. Desuden medvirker Pycnogenol også til at forebygge blodpropper. MSM (methylsulfanylmethane) modvirker og reducerer allergiske reaktioner. Virkning af MSM forstærkes hvis du også tager C vitamin. Mange mennesker med en pollenallergi har uorden i deres tarmflora. Hvis du mangler nogle gavnlige bakterier, kan det forværre en allergi. Tag derfor gerne et tilskud af mælkesyrebakterier. Et tilskud af Q10 kan evt. også være en hjælp. Tips Er du pollenallergiker, skal du ikke lige gå ud at slå græsplænen. Nyslået græs kan udløse en høfeber. Hold dig mest mulig indendørs eller ophold dig på eller tæt ved havet hvor der ikke er

så meget pollen. Hold vinduer og døre lukkede. Der er vigtigt, at holde vinduerne lukkede om natten, da der især er stor frigørelse af pollen tidligt om morgenen. Har du været ude, så skift tøj og tag et brusebad, når du kommer ind. Du kan i mange tilfælde have gavn af at få behandlinger hos en zoneterapeut eller akupunktør. Et besøg hos en kiropraktor kan være en god ide. Undgå alle slimhindeirriterende stoffer. Nogle tåler ikke røg fra grillen, røg fra brændeovne og tobaksrøg. Andre reagerer på stærke dufte f.eks. parfume. Mange, der ikke tåler den syntetiske parfume, tåler godt duften fra de essentielle olier. Earthing også kaldet grounding er, hvor du går barfodet i naturen. Måske ikke den bedste ide hvis du har en slem pollenallergi. Men kan du tåle en smule pollen, så gør det. Earthing har en helt fantastisk effekt på nervesystemet. Jeg selv er meget glad for det, og praktiserede det, da jeg var på ferie. Hver dag gik jeg barfodet ture i vandkanten og senere i haven, hvor der var sand. Det var en vidunderlig fornemmelse, og jeg mærkede det tydeligt på mit kredsløb. Hvorfor jeg nævner det i sammenhæng med en pollenallergi er, fordi pollenallergikere ofte føler sig fysisk miserable, lidt irritable og utålmodige overfor deres omgivelser, hvilket kan medvirke til en unødvendig stress. Her hjælper Earthing til at reducere stressen. Louise Hay skriver om høfeber: Følelsesmæssig tilstopning. Frygt for det formelle. Tror sig forfulgt. Skyldfølelse. Et nyt tankemønster, der kan være gavnlig: Jeg er ét med ALT I LIVET. Jeg er altid tryg.


Din kosmetolog p å

S o l k y S t e n

• PERMANENT MAKE-UP • ANSIGTSBEHANDLINGER • MICRONEEDLING • PLASTMAPEN • DYBDEVIRKENDE PEELING • FARVNING AF VIPPER OG BRYN M.M.

MAJTILBUD Ansigtsbehandling - der gør huden ren og forårsklar. Afrens, peeling, maske, massage af ansigt og skuldre.

KUN 65,- EURO

Permanent makeup

25%

En permanent makeup kan skabe symmetri i dit ansigt. Uanset om du ønsker at få markeret læbernes linje eller fremhæve farven i læberne, opnå kontur på brynene eller markere vippelinjen med "eyeliner".

Gratis konsultation.

RABAT I MAJ

Spar tid foran spejlet - og få de bryn, den vippekant eller de læber, du altid har drømt om.

NANA NORRBOM Tlf. 610 716 048 UNIOPTICA • Avda. Jesús Santos Reín 29640 Fuengirola


Af Natalina Atlanta Bramsted

Da vi boede i Danmark lavede vi tit grøn kage. Ungerne elskede den, fordi den var anderledes, i dag elsker de den på grund af smagen. Denne opskrift er lidt mere voksen på grund af den lækre marcipan, og den minder meget om en mazarinkage. Den er super god den dag den er bagt, men jeg synes den er endnu bedre dagen efter.

Alle opskrifter kan findes på Veras Verandas online madblog: www.verasveranda.com

Find flere opskrifter på bagværk og søde sager, du selv kan lave på Ladanesa.com under Gastronomi → Opskrifter

Grøn giftkage med marcipan Hvis du ikke er tilhænger af det grønne tilsætning, kan du sagtens fravælge det. Jeg plejer at lave en chokoladeglasur til toppen af flormelis, kakao og vand eller mælk, men du kan også vælge at hælde smeltet chokolade ud over, alt efter hvor meget du vil gøre ud af det. 48 LA DANESA MAJ 2021

Det skal du bruge:

Sådan gør du:

185 g. smør 150 g. mælk 185 g. sukker 185 g. mel 2 tsk. Bagepulver 2 æg 1 spsk. mandelessens 100 g. revet marcipan Grøn frugtfarve

Tænd ovnen på 160 grader. Læg bagepapir i en bradepande. Smelt smørret og lun mælken. Bland mel, sukker og bagepulver i en røreskål. Tilføj smør og mælk og bland det godt. Tilføj de 2 æg og bland godt. Tilsæt revet marcipan og mandelessens, og bland godt. Kom grøn frugtfarve i. Bag kagen i 30-35 minutter. Hold øje med den, ovne er forskellige.


R

U

B

R

I

K

A

N

N

O

N

C

E

R

GRATIS Rubrikannoncer

Kommercielle annoncer koster 0,60 euros pr. ord og kan bestilles og betales på www.ladanesa.com eller på vort kontor i Centro Idea, Mijas. Husk at deadline for indrykning af rubrikannoncer er den 15. hver måned.

MAX. 50 ORD - modtages kun pr. e-mail.

Boligannoncer er ikke gratis og skal bestilles og betales på www.ladanesa.com. Rubrikannoncerne er gratis for privatpersoner, der ønsker at sælge fx en cykel, finde en rejsekammerat eller sælge en sofa. Bestil annoncen ved at sende en mail til info@ladanesa.com - og vi sætter den i magasinet og på www.ladanesa.com, den 1. i måneden - samme dag som magasinet udkommer. GRATIS ANNONCER MODTAGES KUN PR. E-MAIL OG MÅ MAKSIMUM VÆRE PÅ 50 ORD.

Havemand søges, til økologisk have i Torrequebrada. 20 eur per time. Tel. 952 56 69 49, Bedst kl 16.00 Købes Tv-boks mag 420w1. Tlf +34 608180900.

Campingvogn / Autocamper købes Tel. 609 131 062

Costa del Sol-hospitalet i Marbella. Vi taler engelsk og alle er velkomne.

Dygtig spansk håndværker udfører alt indenfor: Badeværelse, køkken, maling, havearbejde og vedligeholdelse. Ring 696 28 01 52

TP-Multiservice Hjælp til pool, SPA, have, ombygning. Jeg løser alle opgaver. Ring Thomas på 654 901 486 (dansk, spansk, engelsk) for uforpligtende tilbud.

3-6 måneders ferieophold i Sydspanien tilbydes 3 mdr ophold i alt 700 eur inkl el vand sengetøj, håndklæder og tøjvask. Velegnet for enlig herre. Rustik og praktisk indrettet bolig med alrum og køkken og badeværelse samt overdækket gårdhave. Benalmádena Costa. Tel.952 56 69 49, Bedst kl 16.00

El-arbejde udføres V/ Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com

"Påhængsvogn af mærket Erdé, mål: 120x92x35 cm. Med presenning. Kun lidt brugt. Nypris 400 €. Sælges for 120 €. Tlf 0045 42281251 (Mijas Costa)."

Dansk handymand søges Til arbejde i hus og have i Torrequebrada, Benalmádena Costa. 20 25€ i timen. Tlf. 952 56 69 49. Bedst kl. 16

Bil købes På spanske plader. Ok hvis den står i Danmark. Tel. 609 131 062

Ungkarlebolig ledig Velegnet til enlig herre. 700€ for tre måneders ophold. Inkl. el + vand + gas + sengetøj + håndklæder + tøjvask. Torrequebrada Costa, Benalmádena. Tlf. 952 56 69 49. Bedst kl. 16

Aircon, varmepumper og poolheating Sælges og installeres. V/Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf.: +34 600 409 484 E-post: jespex@gmail.com

Dansk handyman i Alicante Vicevært, klargøring, rengøring samt opsyn af boliger. Anis Maafri 642 124 433 maafri@youmail.dk

Støttegruppe for cancerpatienter Vi mødes kl. 17 hver sidste fredag i måneden bagest i cafeteriet på

Oprydning Frisk fyr henter gerne ting, som De ikke har brug for og ikke nænner at smide ud, også store ting. Jørn. Tlf.: 600 760 123 eller 952 471 612 Faguddannet dansk maler Per Leonhard Hansen - 30 år på kysten! Godt og reelt malerarbejde udføres. Ring for tilbud! Tlf.: 607 52 02 57 Klargøring og rengøring af ferieboliger samt opsyn af boliger Christensen Service Belinda 670908811 belindachristensen@ymail.com

Skandinavisk gruppe for forældre med autistiske børn Det er gratis at være med. Vi mødes i Marbella-området. Kontakt Anna på Zamc@mac.com. Vi ses! Professionelt rengøringsfirma tilbyder Rengøring i private hjem, butikker, kontorer og boligkomplekser. Ring til Servicios al Edificio for nærmere information på +34 622 647 663 (engelsktalende).

Sælges: BMW 320 i Cabrio Aut. Årgang 2008. 125.000 km. Super fin stand. Nysynet. Kun Euro 12.900,Tlf. 607 500 359

Køb og salg af biler Professionel hjælp ydes i forbindelse med køb og salg af bil. Henv. Bjarne Damgaard tlf. 605 352 700 - bjarnedlarsen@gmail.com

Bliv medlem af “Margrethekirkens Venner” Lena Grøn & Heidi Andersen

• Juridisk- og skatteassistance • Til og fraflytning Spanien SPANSK EKSPERTISE PÅ DIT EGET SPROG

Tlf: (+34) 951 910 649 Mobil: (+34) 647 911 302 Avda. Ramón y Cajal 2, 3º E y F, 29640 Fuengirola www.gron-andersen.es info@gron-andersen.es

- og støt dermed vor danske kirke! Medlemskab koster 60 Euro. Indmeldelse efter gudstjenester i Margrethekirken. Eller henvendelse til kasserer Kent Pedersen tlf: 627 780 467 Mail: fam.kentpedersen@gmail.com LA DANESA MAJ 2021 49


Annoncørregister

Her finder du nemt og hurtigt de telefonnumre, du har brug for... Advokater & Rådgivning Advokat Elizabeth Dover Petersen +34 952 66 12 00 Advokatkontor Ana María Navarrete +34 952 58 57 21 Advokatkontoret.es +34 951 23 90 05 De Cotta Law + 34 952 527 014 Kurt Tofterup +34 952 47 95 63 Mona Davidsen +34 952 83 83 14 Ret & Råd Advokaterne +45 70 20 70 83 Zafo Law +34 951 24 06 00 Grøn & Andersen +34 951 910 649 Aircondition, Solvarme & Vand Dancon +34 952 46 54 55 Bilforhandlere & Værksted Kolos +34 952 46 02 29 Biludlejning & Registrering Tim Holm +34 671 20 48 24 Bolig, Dekoration & Indretning Cortidea +34 952 46 12 21 DFS Spain www.dfs.co.uk Muebles Piramides Puerto + 34 952 55 06 69

Byggeri, Have & Håndværk FM Byggefirma +34 637 39 29 30 Idea Terrazas +34 952 461 174 Dagligvarer Casa Nórdica +34 952 19 91 48 Delicatessen Centro Idea +34 952 58 12 36 Ejendomme, Udlejning & Service Homes in Málaga 34 670 328 444 Jardinana +34 674 30 46 34 Sunshine Estates/Villa & Projekt Invest +34 617 70 04 24 Wissgar Estates +34 607 514 316 Flyttefirmaer & Transport Scantransport +34 952 46 70 65 Silkeborg Flytteforretning +34 952 46 18 44 Transport ESDK www.transport-esdk.com Forsikringer Andersen Ruiz Consulting +34 952 46 93 54 Kaas & Kirkemann +34 952 47 83 83 Frisører Gottlieb +34 952 660 944

Fritid & Underholdning Lew Hoad +34 952 47 48 58 Los Vikingos +34 605 29 01 30 Margrethekirkens Venner +34 661 71 45 08

Lokaler udlejes Birdie Vinos +34 653 906 300 Centro Idea • kvjensen@mail.com Personlig pleje, negle & Skønhed Nana Norrbom +34 610 71 60 48

Grafisk Design & Tryk Norrbom Marketing +34 952 58 15 53

Pool-service & opvarmning Splash +34 952 591 053

Helse, Wellness & Vægttab Anni´s Vital Shop +34 952 85 00 94

Restauranter & Cafeer Casa Danesa +34 952 47 51 51

Hjælpemidler & Hjemmepleje Dania Care +34 622 590 162

Tandlæger Clínica Nordental www.clinicanordental.com Dentadanés +34 952 52 96 66 Rosasco Dental +34 952 44 24 66

Hørecentre Dansk Hørecenter +34 951 23 90 04 Klinikker & Læger Dr. Bo Rosenkilde +34 952 47 52 49 Dr. Henrik Reinhard +34 670 674 246 Dr. Pentti Raste +34 952 475 290

Velgørenhedsorganisationer Cudeca +34 952 56 49 10 Unicef www.testamentounicef.es Vine Birdie Vinos +34 952 46 20 74

Køkkener & køkkenudstyr Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600 Nordic Muebles +34 951 26 03 60

SIDEN 2002... NUMMER 1 I SERVICE AF BILER OG VAREVOGNE

KOLOS VI SØRGER FOR AT DIN BIL HAR DET GODT

• Reperationer og vedligeholdelse • Skadesudbedring og lakering

Oplev topfodbold med

• ITV - klargøring

• Ejerskifte - vi sørger for alt • Vi sælger brugte biler

• Vi tager biler i kommision

Oplev fodbold med Los Vikingos.

TESLA S P85D

WWW.KOLOS.ES Costa Muebles

Marbella

< Fuengirola

Tania & Boban Centro Idea

Autopista

Ctra. de Mijas

Málaga

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas

Tlf.: 952 460 229 50 LA DANESA MAJ 2021

> Mijas

VI MØDES PÅ VORES LOKALE BAR FOR AT OPLEVE MÁLAGA´S KAMPE Henvendelse til Stig Wiberg stig@wiberg.dk • Tlf.: +45 53 54 02 61


FM CONSTRUCT Vi tager hånd om dit byggeprojekt

Professionelt Totalentreprenørfirma - Siden 1997

Skal vi give dig et tilbud på totalrenovering, nybyggeri, renovering, tilbygning eller noget helt fjerde, så kontakt os for en uforpligtende samtale om et potentielt samarbejde.

FMCONSTRUCT.com

Samtalen med André kan forløbe på dansk, norsk, svensk, engelsk eller spansk. Kontakt André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

PROFESSIONEL TOTALENTREPRENØR

ERFARING OG TILLID

FM CONSTRUCT er et anerkendt entreprenør- og E\JJHƓUPa med hovedsæde i Benalmádena. Vi beskæftiger os med alt fra nybyggerier til mindre renoveringer. Vi har med vores arkitekter, rådgivere og håndværkere formået at have projekter på hele Costa del Sol.

Hos FM CONSTRUCT mener vi, at et godt samarbejde e r baseret på tillid og god kommunikation. Vi garanterer at kvaliteten er i top samt en sikring af, at dit projekt håndteres professionelt. Vores mange tilfredse kunder er derfor også altid klar til en anbefaling.

fm.construct.1997

FM Construct

+34 637 39 29 30


Kvalitet

Beliggenhed

Faciliteter

Teamet

Bæredygtighed

LUKSUS ER STANDARD

DEN PERFEKTE BELIGGENHED TIL DIT HJEM I SOLEN

ALT DU KAN ØNSKE DIG

ET PRISBELØNNET TEAM

MILJØBEVIDST DESIGN OG BYGGESTIL

Projekt færdigbygget Få boliger tilbage - indflytningsklare!

JARDINANA SÆTTER EN NY STANDARD Fra 328.000€*

Under konstruktion

*Specialtilbud 2-soveværelsER til kun 298.000€

2- og 3-soveværelses lejligheder og penthouses

Azalea og Lotus er to af de bedst sælgende nybygprojekter på Costa del Sol. Boligerne ligger i La Cala de Mijas, i fem minutters gåafstand til både strand og centrum.

Kommende fase Lejligheder og villaer

I Jardinana, et miljømæssigt sundt resort, kan beboerne nyde flot anlagte haver, ekstraordinære faciliteter, der overgår forventningerne, som poolclub, spa og gym. Hvert kompleks har egne pools og lige på den anden side af gaden findes supermarked, restauranter og sundhedscenter.

Kommende fase

Boligerne bliver bygget i den højeste standard, som følger den ny europæiske ‘Code of Edification’ (CTE) og har store terrasser, brede gulv-til-loft skydevinduer, gulvvarme pa badeværelserne, sydvest-vendt orientering og udsigt over havet.

Lejligheder og villaer

t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com www.jardinana.com Developed by CTH Capital

Profile for Norrbom Marketing

La Danesa Maj 2021  

La Danesa Maj 2021  

Profile for norrbom

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded