__MAIN_TEXT__

Page 1

LA

DANESA LA REVISTA DANESA EN ESPAÑA / DET DANSKE MAGASIN I SPANIEN

• Interviews • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

JANUAR 2021

Han var det glade ansigt hos Flor Valentin i Centro Idea. I ti år var han byens blomsterbinder, men det kapitel er nu slut. Tonny Larsen er allerede i gang med det næste. Hans liv indeholder mange spændende og varierende kapitler. Du får dem serveret her på blot et par minutter – helt uden filter.

Den

SKÆVE vinkel

Mød

Tonny Larsen www.ladanesa.com


Kære læser...

www.ladanesa.com

LA

DANESA LA REVISTA DANESA EN ESPAÑA / DET DANSKE MAGASIN I SPANIEN

• Interviews • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

JANUAR 2021

Han var det glade ansigt hos Flor Valentin i Centro Idea. I ti år var han byens blomsterbinder, men det kapitel er nu slut. Tonny Larsen er allerede i gang med det næste. Hans liv indeholder mange spændende og varierende kapitler. Du får dem serveret her på blot et par minutter – helt uden filter.

Den

SKÆVE vinkel

Mød

Tonny Larsen www.ladanesa.com

2020 synger på sidste vers. Ved årsskiftet har man for vane at analysere årets oplevelser. Hvilke havner i scrapbogen og hvilke har allerede sikret sig en plads i glemmebogen? Forventningerne var store da vi nytårsaften hoppede ind i 2020 med pengesedler i skoene og champagneglasset i hånden. 2020 klingede godt og vi havde troen på, at det skulle blive et fantastisk år. Men nej, omstændighederne ville os noget andet. Covid-19 har præget året, der er gået, og alle har mærket konsekvenserne af den globale pandemi. Jeg tror, at de fleste af os ser frem mod 2021 med håb og forventning om, at det bliver helt anderledes og bedre end 2020. Verdenssamfundet melder om snarlig vaccinering og fremskridt i kampen mod corona, så vi går ind i 2021 med behersket optimisme og med håbet om, snart at kunne genoptage nogle af de ting, vi savner mest. Hver enkelt har sine ønsker og mål for 2021 – men alle ønsker sig unægtelig, at det nye år bliver bedre end det forgangne. Vi har spurgt en række danske erhvervsdrivende om deres håb og forventninger til 2021. Se svarene på side 18 i magasinet. Hvis der er en ting, som denne pandemi har gjort os opmærksom på, er det, hvor vigtig investeringen i folkesundhed, videnskabelig forskning og sundhedspersonale er for, at samfundet kan klare de udfordringer, vi har og måske står overfor i fremtiden. Der er noget positivt ved alt, selv ved Covid-19. På side 17 i magasinet finder du en liste over syv positive tanker og lektioner som pandemien har givet os.

martin

mugge

sara

Lina

Henrik

Jette

Han var det glade ansigt hos Flor Valentin i Centro Idea. I ti år var han byens blomsterbinder, men det kapitel er nu slut. Tonny Larsen er dog allerede i gang med det næste. Hans liv indeholder mange spændende og varierende kapitler. Du får dem serveret her på blot et par minutter – helt uden filter. Mød Tonny Larsen i månedens ”Skæve vinkel”. Ojen ligger lige bagved Marbella - blot 10 km. derfra, men der er en verden til forskel mellem de to byer. Ojen er oprindelig og uspoleret og emmer af idyl og uforstyrrethed. Byen har 3.700 indbyggere, som mest lever af turisme og alt hvad der kommer deraf. Tag med på en spændende udflugt til Ojen. Det er langt fra videnskabeligt bevist - men alligevel tror mange på en verden fuld af uskrevne regler og overtro. I Europa er spanierne særlig overtroiske. Mere end 60 procent af spanierne hævder, at visse objekter og begivenheder har en overnaturlig evne til at påvirke deres hverdag. I månedens magasin finder du en liste over ti ting, som spanierne tror på. Med disse ord, vil jeg ønske alle et Godt Nytår. Et år, hvor vi forhåbentlig sender coronapandemien i historiebøgerne og igen får vores vante hverdag tilbage.

Godt Nytår! MN

Karethe

Fran

Gabriella

LA

DANESA D.L.: MA-89-2002 LA DANESA udgives af:

NORRBOM MARKETING

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com Ansvarshavende udgiver: Norrbom Marketing S.L. norrbom@norrbom.com

Layout / Trykning Norrbom Marketing S.L.

Annoncer +34 952 58 15 53

Redaktion / bidrag Jette Christiansen Morten Møller Sara Laine Henrik Andersen henrik@ norrbom.com

Henrik Andersen henrik@norrbom.com Mugge Fischer mugge@norrbom.com Sara Laine sara@norrbom.com

LA DANESA udkommer den første hverdag i måneden og kan gratis afhentes mere end 250 steder langs Costa del Sol. Udover hos annoncørerne kan bladet hentes i de danske klubber, Margrethekirken, golfklubber, på turistkontorerne og mange andre steder, som frekventeres af danskere. Yderligere sendes LA DANESA til mange abonnenter i det øvrige Spanien og i Danmark.

Læs hele magasinet på nettet: www.ladanesa.com


Læs hele magasinet på www.ladanesa.com

Her kan du se, hvad vi har valgt at forn je dig med i denne måned. 10

På den anden side...

Bliver vi nogensinde

pensionister? Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

17

Syv positive ting som covid-19 har lært os Sundhedspersonale værdsættes væsentligt mere De arbejder dag og nat, i nogle tilfælde under vanskelige forhold. Hvor covid-19 spredes, er sundhedsplejen klar til at møde og behandle de berørte. De virkelige helte, der er involveret i kampen mod covid-19, er sundhedspersonalet, der konstant lever med risikoen for at blive smittet. Dette gælder også rengøringspersonale, der bidrager til at skabe et renere samfund. Disse er kommet til at spille en grundlæggende og højt værdsat rolle i hele verden.

Kunne vi kombinere dansk management og spansk livsglæde, har vi paradis. Det har jeg altid ment. Danskerne forstår at planlægge alt det praktiske i livet - mens spanierne er verdensmestre i at leve det. Men tager vi for en kort stund den danske planlægning og sætter den i relief for en dansk erhvervsaktiv i Spanien, er vi pludselig langt fra paradis – i alt fald hvis man en dag ønsker at gå på pension. Med begrebet management forstår jeg evnen til at lede, planlægge og være på forkant med udviklingen. Og det er netop udviklingen indenfor de kommende pensioner, der skræmmer. De danske statsledere har taget tyren ved hornene og allerede nu fremlagt en omfattende reform af pensionerne. Reformen betyder, at en erhvervsaktiv på i dag 40 år først kan gå på pension som 72-årig. Samtidig viser tallene fra CEPOS (Center for Politiske Studier), at den forventede levetid for en 40-årig - altså en person født i 1980 - er 74 år. Alt andet lige, så når man altså i fremtiden knap at få sin første pensionsudbetaling, før livet er forbi. Det er naturligvis fantastisk, at den forventede levetid for en dansker er vokset fra 50 år i 1900 til 81 år for dem, som fødes i dag. Det er selvsagt

en udvikling, som primært skyldes økonomisk vækst, der bl.a. har medført bedre ernæring, bedre hygiejniske forhold og medicinske fremskridt. Det er bare som om, at de menneskelige fremskridt nu bider sig selv i halen – med mindre man naturligvis drømmer om at tage sit arbejde med sig på plejehjemmet. Den triste sandhed er, at ingen statskasser i fremtiden – heller ikke den danske - har midler til at udbetale pensioner til en borger i hverken 20, 15 eller 10 år. Derfor er den danske reform så voldsom. Det bringer os til det gyldne spørgsmål for os erhvervsaktive i Spanien: Hvordan bliver den spanske pensionsreform? Det kunne være spændende at se – bare det ikke bliver lidt for spændende. Vores spanske naboer lever nemlig også længere end tidligere og bliver i forvejen et par år ældre end os nordboere. Og, nok så vigtigt, har statskassen længe været tom – helt tom. Vel kan der ske meget med de spanske statsfinanser inden den i dag 40-årige erhvervsaktive når pensionsalderen, men... Jeg tør godt sige, at den nuværende krise klokkeklart har vist, hvor store skel der er mellem de velstillede og de knap så velstillede

EU-lande. Og hvis Danmark allerede nu har haft sparekniven fremme, kan man med rette frygte, at en kommende spansk pensionsreform bliver et blodigt øksehug. Vi lægger dog blødt ud – meget blødt. Frem mod år 2027 stiger pensionsalderen gradvist til 67 år - og så tager vi den derfra. Men banen er kridtet klart op: pensionsalderen skal markant op – og pensionsudbetalingerne skal lige så markant ned. For den erhvervsaktive udlændinge i Spanien er der derfor kun tre ting at gøre: Hvis du ikke lever og ånder for dit job, så skift branche - for du kommer til at arbejde resten af dit liv (med mindre du naturligvis scorer kassen undervejs, er godt gift eller en dag arver en formue). Start en god, privat pensionsopsparing. Det kan kun gå for langsomt! Bor du til leje, så gør alt for at komme på boligmarkedet. Det sikrer dig en god økonomisk ballast – og tag over hovedet – når du engang bliver gammel.

God vind - og Godt Nytår til alle!

Hvis der er en ting, som denne pandemi har gjort os opmærksom på, er det, hvor vigtig investeringen i folkesundhed, videnskabelig forskning og sundhedspersonale er for, at samfundet kan klare de udfordringer, vi har og måske står overfor i fremtiden.

Mindre miljøfarlige udslip og luftforurening For at reducere spredningen af covid-19 har de fleste af os været nødt til at arbejde og studere hjemmefra under nedlukning. Fordi virussen stadig spredes, har de fleste af os valgt ikke at rejse i det forgangne år for ikke at udsætte andre eller os selv for infektion. Dette har resulteret i en reduktion i kuldioxidudslip rundt om i verden. Selvom covid-19 kan ses som en menneskelig tragedie, har pandemien positive virkninger på klimaet. I marts 2020 faldt luftforureningen fra nitrogenoxider i Kina med 36 procent sammenlignet med samme periode i 2019. Ifølge NASA-rapporter er det også bevist, at planeten er grønnere i dag end for 20 år siden.

Større fokus på god hygiejne Vi bliver mere og mere opmærksomme på, hvor vigtig god håndhygiejne er for at forhindre spredning af smitte. Vi mindes konstant af sundhedsorganisationer og medierne om at vaske vores hænder og holde vores rum så rene som muligt. At tage bussen eller gå til købmanden er ikke længere det samme som før. Vi mindes dagligt om ikke at røre ved håndtag, men først at rense overfladerne for at beskytte os selv og andre for at undgå, ikke kun den nuværende virus, men sygdomme af enhver art.

Mere tid sammen med vores kære

vigtigheden af at bruge mere tid sammen med vores kære, især dem, der har været alene under nedlukning. Personer der ikke har været i stand til at møde nogen personligt, har været mere i kontakt med deres venner og familie end før takket være sociale begivenheder på forskellige online platforme. Med apps som Zoom, Whatsapp eller Skype har venner og familier været i stand til at tilbringe tid sammen - fra hinanden.

Bedre sammenhold og ansvar Alt, hvad vi gør, påvirker og påvirkes af andre. Hvad der skete i Kina (hvor covid-19 først blev opdaget) har påvirket hele verden. En lektion, som vi kan lære, og som vi kan tage med os efter krisen, er, at vi alle har et ansvar for fremtiden. Vores handlinger, uanset hvor små de måtte virke, kan påvirke andre negativt eller positivt, og som vi har set med pandemien, har det påvirket hele verden. Det påvirker rige, fattige, gamle og unge. Husk, at når du tager dig af dig selv, tager du dig også af andre.

Det nye år nærmer sig med hastige skridt, og på trods af at året 2020 ikke blev som vi havde ønsket, er der noget positivt ved alt - selv ved covid-19. Her er en liste over syv positive tanker og lektioner, som covid-19 har givet os.

Øget interesse for kost og livsstil En stor del af risikofaktorerne forbundet med covid-19 er livsstilsrelaterede sygdomme. I mangel af en vaccine mod covid19 gøres alt for at styrke immunsystemet. Flere og flere er opmærksomme på deres egen sundhed og livsstil ved at følge sundhedstendenser. Det er heller ingen hemmelighed, at mennesker med et stærkt immunsystem, uanset alder, håndterer situationen bedre i tilfælde af infektion. Sund kost og motion styrker immunforsvaret.

24

Ojén ligger lige bagved Marbella, ja kun 10 km. derfra, men der er en verden til forskel mellem de to byer. Ojén er oprindelig og uspoleret, ja den emmer af idyl og uforstyrrethed. Ojén var beboet allerede af neanderthalerne og det kan ikke undre, for der findes en masse naturlige huler i klippen, som byen er bygget op ad, så det var bare at flytte ind og så nyde synet af Middelhavet kun 10 km. væk. Også romerne var i byen, men den fik størst betydning under maurerne, som slog sig ned her og byggede en moske med en minaret. I dag er moskeen byens kirke og minareten er kirketårn. I dag er der 3700 indbyggere, som nok mest lever af turisme og alt hvad der kommer deraf. Nu om dage er der kommet et ekstra trækplaster i form af hotellet La Posada del Angel (englens herberg) lige midt i byen. Desuden kan byen byde på et virkeligt hit: La Eco Reserva de Ojén – lige udenfor byen. Her kan man besøge et lille naturreservat fyldt med områdets oprindelige dyreliv – og så er de tamme. Tag med på udflugt til Ojén.

Ojén september. Jeg skal af sted med min kæreste. Vi har ikke været i konkurrence i hele 2020 og længes efter at komme i gang igen. Hvad er dit nytårsforsæt? At bekymre mig mindre.

Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Så snart vi kan rejse frit fra ind- og udland til Costa del Sol, vil vi se vækst. I Nykredit ser vi stor købelyst, men køberne venter på at kunne komme herned for at bese deres objekter. Drømmen om en bolig i solen har bestemt ikke ændret sig. Hvilket, tror du, bliver det største øjeblik for dig i det nye år? Når jeg atter kan langtidsplanlægge - både privat og forretningsmæssigt. Det moment higer jeg efter.

Jacob Lindgreen, Fysioterapeut Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Ja - men først ved udgangen af året, for det kommer til at tage tid at vaccinere millioner af borgere. Jeg tror på vaccinerne og på en lys fremtid - men vi må være tålmodige. Hvilket, tror du, bliver det største øjeblik for dig i det nye år? Det bliver den halve Ironman i Lissabon til

Michael Kolodnicki, Rincon Rent Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Absolut – jeg er ikke det mindste i tvivl, om end det ikke bliver helt på samme niveau som i 2019. I hvert fald i vores branche.

På den centrale plads i Ojén kan man se dette fine kildevæld.

På pladsen ligger kirken med tårn, som tidligere var en moské med minaret.

Calle Cuevas masse huler.

Ojén har stået på min ønskeliste lige siden vi flyttede til Spanien for 30 år siden, så nu var det vist på tide at komme dertil. For at besøge byen skal man bare dreje af motorvejen ved indkøbscentret La Cañada lige før Marbella og køre de få km. op til afkørslen mod Ojén. Man kører ind mod centrum i den store rundkørsel lige over byen og parkerer nede på den store P-plads foran rådhuset. Vi gik lige ind på rådhuset og spurgte efter turistkontoret, men et sådant et var der ikke rigtigt. Men vi fik udleveret et bykort og det var også alt hvad vi behøvede, for vi havde jo læst på lektien hjemmefra. https://www.andalucia.com/province/malaga/oj én/home.htm

for at se byens største seværdighed: de mange huler, som man kan se på Calle Cuevas, som går ud fra byens torv. Men først skal vi op på torvet og det går stejlt opad. Vi har ladet vores bagage ligge i bilen, så det går let. På torvet – La Plaza de Andalucía - kan vi se byens kirke med tårn som oprindeligt var en moské med minaret. Inde i kirken kan man beundre loftet, som ser ud som det gjorde under maurerne. Men nu går vi hen ad Calle Cuevas og inden længe støder vi på de første huler, som er helt åbne. Vejen bliver til en sti, som snor sig opad, og snart når vi hovedvejen. Her går vi til højre, for vi har fået at vide, at de flotteste huler findes oppe på hovedvejen. Her ser vi ganske rigtigt skilte til to fine, rigtige huler. De er åbne for adgang og vi går ind og besigtiger dem. I en af dem er der flere rum og her kan man sidde ned og nyde den fine belysning.

Den anden ligger ret højt og er særlig flot, men en fantastisk udsigt. Efter hulebesøgene går vi tilbage den samme vej og ender nede på torvet, hvor der findes en berømt kilde fra 1905 og en anden flot kilde med en masse haner. Torvet er vildt hyggeligt med en del barer og restauranter og folkeliv. Vi finder et bord og spiser en herlig frokost her midt i landsbylivet.

Vi er ankommet ved 12 tiden, så det er for tidligt at checke ind på vores hotel, så vi begiver os ud

18 LA DANESA JANUAR 2021

går hurtigt over i denne sti, som fører op forbi en

Efter frokost finder vi vores hotel La Posada del Angel, som ligger på Calle Mesones 21, lige rundt om hjørnet fra torvet. Vi har fundet hotellet på Booking, så vi ved ikke noget om det andet end det ser pænt ud. Det viser sig, at hotellet blev åbnet for to år siden af et hollandsk par, som opkøbte 6 huse i centrum for at omdanne dem til dette lille hotel med 16 værelser og 3 lejligheder. Bare ved at kigge på facaden

24 LA DANESA JANUAR 2021

40

Overtro

44

10 overtroiske myter, som spanierne tror stærkt på Af Gabriella Elkhouri, gabriella@norrbom.com

Det er langt fra videnskabeligt bevist men alligevel tror mange på en verden fuld af uskrevne regler og overtro. I Europa er spanierne særlig overtroiske. Mere end 60 procent af spanierne hævder, at visse objekter og begivenheder har en overnaturlig evne til at påvirke deres hverdag. Mange af dem er samme overtro som vi skandinavere kender. Her er en liste over ti ting, som spanierne tror på.

Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Forventninger og håb for 2021

UHELD

Så har vi lige taget hul på et nyt år. Forventningerne og håbet til dette nye år tror jeg er store hos de fleste af os, der synes 2020 har været noget udfordring.

Tirsdag den 13. Svarende til fredag den 13. er den uheldige dag i Spanien tirsdag den 13. Årsagen til, at nummeret blev et ulykkesnummer, er ofte knyttet til det sidste måltid, som Jesus og hans tolv disciple havde natten før Jesus blev korsfæstet. Når det kommer til, hvorfor uheld er netop en tirsdag, har det oprindelse i guden March, som ifølge romersk mytologi er beskrevet som den romerske krigsgud, der kaldes Marte på spansk. Der er et gammelt ordsprog i Spanien, der lyder: “Martes 13, ni te cases ni te embarques”, hvilket betyder, at du hverken skal gifte dig eller gå om bord på et skib den dag, for gør du det, kan det ende skidt.

sort repræsenterer natten, hvilket igen svarer til mørke, ondskab, djævelen og hekse. Hvis din vej krydses af en sort kat, skal du være forsigtig, men hvis den sorte kat kommer gående mod dig, betyder det, at du tilsmiles held og visdom. Hvis en sort kat krydser din vej, uanset om katten kommer fra højre eller venstre, betyder det, at der sker noget dårligt og ulykkeligt. I modsætning til dansk overtro er det muligt at afværge uheld ved at spytte tre gange over skulderen, efter at katten er gået.

Hæld salt ud Mange undrer sig sandsynligvis over, hvorfor nogle mennesker nogle gange kaster salt over skuldrene? Salt er ikke kun det mest anvendte krydderi i køkkenet, der er også mennesker, der tror, at du følges af uheld, hvis du spilder salt. Uheld kan dog afværges ved at tage en knivspids af det spildte salt og smide det bag ryggen over din venstre skulder for at blinde djævelen, der ifølge folklore står bag uheld. Hvis vi ikke smider salt, risikerer vi at blive bedraget.

Sort kat Dette er klassisk overtro, der har eksisteret i generationer. I modsætning til egyptisk kultur gav katolsk kultur den sorte kat en negativ symbolik: 40 LA DANESA JANUAR 2021

Gå ud af sengen med venstre fod først Siden oldtiden har forskellige civilisationer og kulturer diskrimineret mennesker, der er venstrehåndede. De blev tidligere kaldt “uhyggelige”, som i dag er synonymt med ildevarslende. Navnet kommer fra et latinsk ord, der simpelthen betyder “på venstre side”. Venstre er forbundet med ondskab og stammer sandsynligvis fra det faktum, at et flertal af befolkningen er højrehåndede. At vi i dag bruger overtroen “at komme ud af sengen med venstre fod først” refererer til en dag, hvor alt kan gå galt.

At knuse et spejl Spejle bruges ikke kun der for at se, hvordan vi ser ud. I det antikke Grækenland var spejle også portaler til sjælen. Så kan du forestille dig, hvilket uheld det ville være at knuse en.

I min Nytårsartikel kan du læse om: • Forventninger og håb • Kostændringer • Tid til dig selv • Planlæg din tid • Kom op om morgenen • Svært ved at falde i søvn • At hjælpe andre Mange synes sikkert, at mine drømme er urealistiske. Men drømmene har jeg lov at have. Somme tider går drømme i opfyldelse. Mine drømme for fremtiden er med til at gøre mine dage glade, taknemmelige og forventningsfulde. Jeg drømmer om en fremtid, begyndende netop i dette nye år, hvor livet er smukt, strålende og blendende, fyldt med glæde og taknemmelighed, hvor mørket bliver mindre og mindre. Mine egne fortsætter i dagligdagen er hver dag at blive bedre og mere ærlig og kærlig både overfor mig selv og mine omgivelser, samtidig med at jeg på en måde uden at såre nogen kraftfuld giver udtryk for mig selv, og det jeg står for. Et vigtigt emne for mig er aldrig at dømme nogen eller synes, at nogen bør gøre noget andet, end det de gør. Vi har alle noget med i bagagen som er med til at udløse vores synspunkter og handlinger.

44 LA DANESA JANUAR 2021

Kostændringer Helt basalt har jeg et nytårsfortsæt med at spise endnu mere sundt, idet det er afgørende for, hvorledes vi har det i hverdagen og som bekendt ”Du er hvad du spiser” eller i hvert fald, hvad du optager. Jeg tror, jeg deler dette nytårsfortsæt med mange, blandt andet fordi mange af os lige har haft en juleferie med mere usund mad, end vi ellers indtager til dagligt. Jeg vil lave en madplan for en uge ad gangen, der overvejende er økologisk, og måske vil kosten også indeholde lidt mindre kød, selvom jeg altid spiser kød fra dyr, der har levet godt og økologisk. Med en god planlægning bliver madlavningen lettere i en aktiv hverdag, der er fyldt med mange gøremål. Det er også vigtigt for mig, at holde en stabil vægt, eller måske endda formindske den en smule. Personligt er det ikke lige mig at følge nogle af de forskellige diæter som f.eks. Keto, paleo og blodtypediæten. Jeg går mere ind for, at du kender din krop og føler, hvilken mad der er bedst for dig. Spis mindre, undgå raffineret sukker, tyg grundigt, spis med bevidsthed i ustressede omgivelser. Er blodsukkeret kommet ud af balance efter julens udskejelser, og er der kommet et par kilo ekstra på vægten, så er det nu tiden til at gøre noget ved sagen! Sund mad dit blodsukker vil elske er æg, forskellige former for nødder så som mandler, cashewnødder, valnødder og pekannødder. Af sunde frø kan nævnes solsikke og sesamfrø. Avocadoog olivenolie har gode fedtstoffer til hele kroppen og er især vigtig for hjerte og kredsløb.

Den

SKÆVE

vinkel

r • Po liti • Mod k • He e lse

Den

SKÆVE vinkel

JA

NUA Cent Han va R 20 ro Id r 21 ea. I det glad men ti år va e ansig r ha t det kapi n byen hos Flor Han er alle tel er nu s blom Valent s liv rede in i ster slut. in bi i og va dehold gang m Tonny nder, riere er man ed de Larsen nd t næ ge serv e kapitle spænd ste. er min et her r. Du få ende utte r r – he på blot dem lt ud et pa en fil r ter. De

Tonny Tonny Larsen LTo arnsnen y Lars en

n

SKÆ VE v l

Kosttilskud En god olie er kokosolie, der også findes som MCT olie, der regulerer appetitten, så du bliver hurtigere mæt og ikke så let lækkersulten. MCT olien er kendt for at øge energien og stimulere immunsystemet samt evnen til at koncentrere sig. Samtidig hjælper den dig til at øge forbrændingen. MCT olie er en forkortelse for Medium Chain Triglycerider, dvs. mellemlange kæder af triglycerider. Hvis du ønsker at slanke dig kan det være en god ide at tilføje CLA kapsler. Forkortelsen står for conjugated linolic acid, der overvejende indeholder omega-6 fedtsyrer. CLA er kendt for at medvirke til et vægttab, og er især virksomt, hvis du samtidig dyrker en eller anden form for motion. Grøn te hjælper dig med at forbrænde fedt og slanke dig. Den er sund med mange gode antioxidanter. Acetyl-L-Carnitine er en aminosyre, der kan hjælpe kroppen med at omdanne fedt til energi. Hjælper desuden kroppen til at producere energi og er især vigtig for hjertet og hjernen mm. Afrikansk Mango er en frugt, der også fås i kapselform og er kendt for sin appetithæmmende og dermed slankende virkning. Tag tid til dig selv Ønsker du at slanke dig, er det også vigtigt, at du tager tid til dig selv og sørger for ikke at stresse. Stress gør, at dine binyrer kommer på overarbejde og laver for meget af cortisol, og når dit cortisol er forhøjet, er det svært at slanke dig.

6 10 12 14 17 18 22 24 28 30 33 34 36 39 40 42 44 48 50

ww w.la dane sa.co m

Korte nyheder På den anden side: Bliver vi nogensinde pensionister? Ja, det regner i Spanien! Den skæve vinkel: Tonny Larsen Syv positive ting som covid-19 har lært os Ønsker og mål for 2021 Bliv sund og stærk i 2021 Månedens udflugt: Ojen Jura: Testamenter Hvad er podcast? Veras Veranda: Choko- / pebermynte-brownie Spaniens relikvier: Den hellige gral Málaga CF: Projekt Pellicer Vild med vin og mad Overtro Klubber og foreninger Helse og sundhed Rubrikannoncer Annoncørregister

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

4 LA DANESA JANUAR 2021

inke

www.la danesa .com

Kilder: RTVE.es BBC.com NASA.gov

- en charmerende by med en engel og tamme vilde dyr

Christel Mark Hansen, Nykredit

JANUA R 2021

Han var det gla Centro de ansigt Idea. hos Flo LA REme I ti år var han r Valentin byens n det kap VIST AD itel er nu blomsterbind i er, • Int slut. Ton erAN alleESred er ny Larsen Ae • Ny vieHan he ws s liv indeho ENi gan ESPAg med det • Bo der næste. ÑA lig og variere lder mange /spæ • Fin DETnde an nde kap D nde • Ud s itle r. flugt Du ANSK serveret • Sp her på blofår dem E MAG or er • Fakt t minutte ASIN t et par r – helt • Ku a I SPAN uden filte ltu • Prof r IEN r. ile

www.ladanesa.com

LA DANESA JANUAR 2021 17

Hvad er dit nytårsforsæt? Jeg vil tale mere dansk med min 10-årige datter.

• Udfl

ugtedet r glade ansigt hos Flor Valentin i Han • Spovar rt Centro• Fakt Idea. a I ti år var han byens blomsterbinder, • Kult men ur det kapitel er nu slut. Tonny Larsen • Profiler er allerede i gang med det næste. • Politik liv indeholder mange spændende • ModHans e • Helse og varierende kapitler. Du får dem serveret her på blot et par minutter – helt uden filter.

Mød

I takt med covid-19 er vi blevet mindet om

Så kom vi ind i det nye år! Hver enkelt har sine ønsker og mål for 2021 – men alle ønsker sig unægtelig at det nye år bliver bedre end det forgangne. La Danesa har spurgt en række danske erhvervsdrivende om deres håb og forventninger.

.

Mød

Når vi mindst forventer det, vil der ske fantastiske ting. Covid-19 tager os fra adskillelse til sammenhold. Mennesker bringes sammen, selvom det ikke er fysisk. Vi ser det overalt, på flere sociale kanaler og i nyhederne ser vi, hvordan fantastiske idéer og hjælpsomhed får stor værdi. Unge og voksne køber mad til risikogrupper og rækker en hånd ud til mennesker i nød. Flere og flere støtter op om lokale forretninger, der dagligt kæmper for at åbne deres døre og genoptage driften.

Månedens udflugt

LA REVISTA DANES A EN ESP JANUAR 2021 LA REVISTA DANESA EN ESPAÑA / DET DANSKE MAGASIN I SPANIEN AÑA / DET • Interview LA DANSK • Nyheder s E MAGA SIN I SPA • Bolig NIEN • Finans

• Interviews • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse

Mød

Vi bruger mere tid på gode gerninger

Af Else Byskov, fotos af Elisabeth Knaus og Else Byskov

DANE DANESA SA DA NE SA

Af Gabriella Elkhouri, gabriella@norrbom.com

10 LA DANESA JANUAR 2021

18

LA LA


KÆMPE UDSALG TOSCANA

Før: 1.495€

NU: 995€ FARGO SPISEBORD 190/240X110 CM. FØR 895€ - NU

695€

SALLY SOFAER

I COGNAC ELLER SORT LÆDER. 3 PERS FØR 1.595€ - NU

1.195€ 2 PERS FØR 1.195 € - NU 895€ SUKI STOL

BOXMADRAS

FØR 168€ - NU 85€ ELSTON STOL FØR 128€ - NU 85€ MELISSA (SORT & MOKKA) FØR 198€ - NU 118€

90x200 cm FØR 298€

NU 199€

KUNA DYNE & PUDESÆT

CASA SOFASÆT FØR 895€

NU 695€

FØR 38€

NU 19€

RIO SPISEBORD

MED 4 STOLE. FØR 1.587€

NU 999€

SPEJL

78X107 CM OG 113X113 CM. TO FORSKELLIGE RAMMER. FØR 128€

NU 89€

SHIVA STOL

SORT ELLER BRUN FØR 178€

NU 98€

ROSENBORG DÆK STOL FØR 248€

NU 148€

VI LEVERER OG MONTERER GRATIS LANGS KYSTEN Find os på Facebook

Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Indgangen til Caleta Port) Tlf.: 952 55 06 69 · piramides@mueblespiramides.com · www.mueblespiramides.com Åbningstider: Mandag til Fredag: kl. 10 - 20 Lørdage: kl. 10 - 14 DANSK KVALITET TIL SPANSKE PRISER


Korte nyheder

Ny Cruzcampo øl med sukkerrør-honning fra Frigiliana Der er spændende nyt til øl-elskerne – særligt de lokale. På Cruzcampos mini-bryggeri i Málaga lanceres nu en ny specialøl med sukkerrør-honning fra den kendte landsby Frigiliana. Cruzcampos mini-bryggeri ligger i Málagas Soho distrikt. Under titlen ”La Fabrica” har det kendte bryggeri skabt et lille bryggeri og en restaurant, bar og spillested under samme tag. Mini-bryggeriet har fokus på specialøl, som udelukkende serveres lokalt. Den nye øl med sukkerrør-honning fra Frigiliana lanceres her fra december og bliver den syvende specialøl fra ”La Fabrica”.

Sabor a Málaga går online Málaga-provinsens brand for egnens gastronomiske delikatesser ”Sabor a Málaga” blev hurtigt en succes. Coronakrisen satte dog en stopper for den stigende salgskurve, men det gør initiativtagerne nu noget ved. Málagas mange specialiteter kan nemlig nu købes online på

www.saboramalaga.es og leveres indenfor 48 timer i Spanien og 72 timer i Europa. Områdets lækre oste, mandler, skinker, rosiner, olivenolier mm. kan naturligvis fortsat handles i de vanlige butikker.

Blodmangel på Costa del Sol Málagaprovinsens hospitaler mangler atter blod. Derfor opfordres Costa del Sols bloddonorer til at søge til deres vanlige blodbank for at donere blod. Nye bloddonorer er naturligvis også velkomne. Man skal blot være fyldt 18 år og veje mindst 50 kg. Det er første gang i indeværende år, at hospitalsvæsenet mangler blod. Man bestræber sig på altid at have en reserve på 1.500 poser blod – særligt i perioden omkring jul / nytår, som desværre har tradition for mange trafikulykker. Blodbanken har dagligt brug for 250 poser blod for at bevare sin reserve, og det har de sidste par måneder desværre ikke været muligt. Blodbankens mobile enhed kommer nu atter på gaden og flere lokale blodbanker udvider åbningstiden. På www.donantesmalaga.org kan du finde din lokale blodbank og også se, hvornår den mobile blodbank kommer til din by.

• GARDINER • PERSIENNER • TÆPPER • MØBELPOLSTRING • SOLAFSKÆRMNING • MARKISER MM.

Endnu sværere at få bilen til syn Hvis der i forvejen er lange køer og kaos ved provinsens ITV synshaller, bliver det nu endnu værre. Samtlige ansatte ved Andalusiens synshaller varsler nemlig strejke hver onsdag. De ansatte og deres fagforbund har længe beklaget sig over at være underbemandet hvilket, ifølge fagforbundet, er roden til den ekstremt

lange ventetid på at få sit køretøj til syn. Forbundet mener, deres medlemmer arbejder under et umenneskeligt stort pres og skønner, at arbejdsstyrken bør øges med 450 teknikere fordelt over hele Andalusien. Syn af køretøjer hører under Junta de Andalucías kompetenceområde, så det er her løsningen skal findes.

ÅBNINGSTIDER:

MANDAG - FREDAG: 10 - 18 LØRDAG: 10 - 14 (kun ved aftale)

MARBELLA: <9)4(9),33(9,(336*(3 )<3,=(979Ð5*07,(3-65:6+,/6/,536/,

TLF. +34 951 48 77 35

MIJAS: *;9(+,401(: ,+0-*69;016+,3(.<(

TLF. +34 952 46 12 21

CORTIDEA@GMAIL.COM ࠮WWW.CORTIDEA.COM 6 LA DANESA JANUAR 2021


køkken • bad • garderobe • renovering totalløsninger • eget snedkerværksted giver utallige muligheder og holder priserne nede. • eftersalgs-service. • alle stilarter og totalrenoveringer. • kom ind for et uforpligtende tilbud.

www.nordicmuebles.com

showroom fuengirola calle josé cubero yiyo 3 (ved feriapladsen) tlf.: +34 951 260 360

åbningstider man-fre: lørdag:

kl. 09.00 - 18.00 kl. 10.00 - 14.00

Vi laver også totalrenoveringer, kig ind på hjemmesiden for inspiration.

Opsat i La Cala de MIjas


SHOPTALK

Går rejsen til Spanien? En rejseforsikring fra Kaas & Kirkemann Forsikringsmæglere dækker Covid-19 Går turen til Gran Canaria, Tenerife, Mallorca, Málaga, Alicante, Barcelona, Madrid eller en anden region i Spanien, og bor du i Danmark, Norge eller Sverige, dækker vores rejseforsikring, hvis du skulle blive syg af COVID 19 under rejsen. Er du resident i Spanien, dækker vi COVID 19, når du rejser i og uden for Spanien. Skulle dit ophold blive forlænget på grund af sygdomskarantæne, nødretstilstand eller lukning af grænser, vil dit forlængede hotelophold blive dækket, hvis din feries varighed er under 30 dage. Der er også dækning, hvis du skulle blive hjemkaldt pga. erklæret nødretstilstand eller lukning af grænser, hvis perioden for din rejse er under 30 dage. Pernille Kaas Kaas & Kirkemann Forsikringsmæglere

VINGAVER • DEKORATIONSARTIKLER • TILBEHØR • MM.

Mange ønsker at rejse, men fravælger muligheden, fordi rejseforsikringerne ikke dækker COVID 19, så længe sygdommen er en pandemi. Vi samarbejder med et stort internationalt forsikringsselskab, som har valgt at inkludere dækning for COVID 19, selvom sygdommen stadig er en pandemi.

Tegner du tillægsdækning for afbestilling, og derefter bliver syg af COVID 19 eller en anden sygdom, vil du få refunderet beløbet for rejsen. Du kan finde mere information på vores hjemmeside www.kaaskirkemann.com under ”Information & Nyheder”. Du er også velkommen til at kontakte vores kontor på tlf. +34 952 47 83 83.

Vores åbningstider i januar: Hverdage 10-15, Lørdag 10-14

Udsalg af julepynt

50% rabat

på alle juleting indtil den 10. januar.

Godt nytår.

Skandinavisktalende spansk advokat Engelske - og spanske advokater Specialister i skandinavisk og spansk juridisk bistand

Ejendom, planlægning og bolighandler Testamente, arv og skifte

Familie- og skilsmissesager

Urb. El Lagarejo • Calle Higuera 6 • 29651 Mijas Costa Tlf.: 952 46 20 74 • www.birdievinos.com

Personskader

Selskabsret og timeshare

Civil- og kriminalretssager

Vi taler: skandinavisk, engelsk, spansk, tysk, hollandsk, fransk og italiensk. 952 527 014 info@decottalaw.net

www.decottalaw.com Etableret af John De Cotta og Jaime Santafé

Est. 1983

CDS Construction 20 ÅRS ERFARING I BYGGEBRANCHEN STORE OG SMÅ OPGAVER - DANSK KVALITET Ring for aftale på 684 45 31 39 eller send en mail til cds.invest17@gmail.com 8 LA DANESA JANUAR 2021


IT’S NOT JUST A BED. IT’S A JENSEN.

Polígono Nueva Campana 23, 29660 Marbella | Mandag–fredag kl. 10-14/15-18 | jensenstore.com

30% RABAT

Jensen Store S C AN DIN AV IAN BE DS


På den anden side...

Bliver vi nogensinde

pensionister? Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Kunne vi kombinere dansk management og spansk livsglæde, har vi paradis. Det har jeg altid ment. Danskerne forstår at planlægge alt det praktiske i livet - mens spanierne er verdensmestre i at leve det. Men tager vi for en kort stund den danske planlægning og sætter den i relief for en dansk erhvervsaktiv i Spanien, er vi pludselig langt fra paradis – i alt fald hvis man en dag ønsker at gå på pension. Med begrebet management forstår jeg evnen til at lede, planlægge og være på forkant med udviklingen. Og det er netop udviklingen indenfor de kommende pensioner, der skræmmer. De danske statsledere har taget tyren ved hornene og allerede nu fremlagt en omfattende reform af pensionerne. Reformen betyder, at en erhvervsaktiv på i dag 40 år først kan gå på pension som 72-årig. Samtidig viser tallene fra CEPOS (Center for Politiske Studier), at den forventede levetid for en 40-årig - altså en person født i 1980 - er 74 år. Alt andet lige, så når man altså i fremtiden knap at få sin første pensionsudbetaling, før livet er forbi. Det er naturligvis fantastisk, at den forventede levetid for en dansker er vokset fra 50 år i 1900 til 81 år for dem, som fødes i dag. Det er selvsagt

10 LA DANESA JANUAR 2021

en udvikling, som primært skyldes økonomisk vækst, der bl.a. har medført bedre ernæring, bedre hygiejniske forhold og medicinske fremskridt. Det er bare som om, at de menneskelige fremskridt nu bider sig selv i halen – med mindre man naturligvis drømmer om at tage sit arbejde med sig på plejehjemmet. Den triste sandhed er, at ingen statskasser i fremtiden – heller ikke den danske - har midler til at udbetale pensioner til en borger i hverken 20, 15 eller 10 år. Derfor er den danske reform så voldsom. Det bringer os til det gyldne spørgsmål for os erhvervsaktive i Spanien: Hvordan bliver den spanske pensionsreform? Det kunne være spændende at se – bare det ikke bliver lidt for spændende. Vores spanske naboer lever nemlig også længere end tidligere og bliver i forvejen et par år ældre end os nordboere. Og, nok så vigtigt, har statskassen længe været tom – helt tom. Vel kan der ske meget med de spanske statsfinanser inden den i dag 40-årige erhvervsaktive når pensionsalderen, men... Jeg tør godt sige, at den nuværende krise klokkeklart har vist, hvor store skel der er mellem de velstillede og de knap så velstillede

EU-lande. Og hvis Danmark allerede nu har haft sparekniven fremme, kan man med rette frygte, at en kommende spansk pensionsreform bliver et blodigt øksehug. Vi lægger dog blødt ud – meget blødt. Frem mod år 2027 stiger pensionsalderen gradvist til 67 år - og så tager vi den derfra. Men banen er kridtet klart op: pensionsalderen skal markant op – og pensionsudbetalingerne skal lige så markant ned. For den erhvervsaktive udlændinge i Spanien er der derfor kun tre ting at gøre: Hvis du ikke lever og ånder for dit job, så skift branche - for du kommer til at arbejde resten af dit liv (med mindre du naturligvis scorer kassen undervejs, er godt gift eller en dag arver en formue). Start en god, privat pensionsopsparing. Det kan kun gå for langsomt! Bor du til leje, så gør alt for at komme på boligmarkedet. Det sikrer dig en god økonomisk ballast – og tag over hovedet – når du engang bliver gammel.

God vind - og Godt Nytår til alle!


JUBILÃ&#x2020;UM


Af Karethe Linaae

Ja, det regner i Spanien! De fleste har sikkert hørt sangen om den spanske regn fra My Fair Lady, ”The rain in Spain stays mainly in the plain”. Det er muligt, at dette var sandt i professor Higgins tid, da han forsøgte at få Eliza Dolittle til at tale engelsk korrekt, men i disse dage kan det regne i Spanien hvor som helst og når som helst. Da min mand og jeg flyttede til Spanien fra Canadas regnfulde vestkyst for et par år siden, vidste vi, at vores liv i Andalusien ville være meget mere solrigt, end vi var vant til i Vancouver. De fleste forbinder Spanien med strande, sangria og sol fra morgen til aften. Men det er ikke altid solrigt i det solrige Spanien, og besøgende bør kontrollere deres oplysninger igen, hvis de tror, at det aldrig vil regne i syd. Jeg vil i det mindste anbefale at tjekke flere vejrudsigter, før man kaster shorts og solcreme i kufferten, inden man tager på vinterferie i Spanien. Fakta taler sit tydelige sprog - det kan og vil regne i Spanien. Den årlige nedbør i den spanske hovedstad er faktisk kun en brøkdel mindre end den, der falder i regnfulde London, med den markante forskel, at regnen i Madrid kommer i løbet af halvdelen af de dage, det tager i den engelske hovedstad. Det regner faktisk mere årligt i Barcelona (612 mm) end i London (583 mm). Alligevel kan vi ikke benægte, at Spanien er et solrigt land. I et normalt år kan vi have sol hver dag fra slutningen af maj til begyndelsen af november. Men hvad er nu et ‘normalt’ år i disse underlige tider? Uanset hvad regner det, når vi ser de første tegn på efterår. Her i Andalusien er vi vant til pludselige skybrud og hurtigt skiftende vejr. Man kan sige, at vejret her minder meget om det andalusiske folks temperament, 12 LA DANESA JANUAR 2021

uforudsigeligt og til tider ret dramatisk. Ud over det generelt uforudsigelige vejrmønster må vi også forvente hyppigere og stærkere storme på grund af global opvarmning. Ligesom vi oplever rekordtørke, får vi også mere og kraftigere regn. Vi har oplevet voldsom regn i centrum af Málaga, hvor man måtte vade i vand til knæene for at krydse gaden, eller dage hvor kystvejene forvandles til floder. Spørg enhver ældre beboer, og de vil fortælle dig, at vejret ikke er, som det plejede at være. Antonio, en af vores naboer, der har boet her i næsten hundrede år (hans alder er muligvis en smule overdrevet, fordi han ændrer det hver gang nogen spørger ...), siger, at det tidligere har regnet meget mere i la Sierra. Ikke desto mindre oplevede de ikke den samme koncentration og intensitet af nedbør som det, vi ser nu. Da vores ven, den aldrende flamencodanser Pilar, var en ung pige, måtte de altid bære gummistøvler når de gik i skole i oktober. Til sammenligning tror jeg, at de fleste unge i disse dage ikke engang ejer et par. I et gennemsnitligt år får Ronda ligesom Málaga cirka 500 millimeter årlig nedbør, hvilket svarer til et gennemsnit på 40 mm pr. måned. Hvad disse statistikker ikke viser, er, at regnen kan komme på en enkelt dag eller måske bare på lidt under en time. Den daglige rekord i Ronda er fra 2018, da byen fik 216 liter regn pr. kvadratmeter på 24 timer med 178 millimeter inden for 12 timer. Byen blev erklæret i undtagelsestilstand, og Junta de Andalucía måtte etablere en beredskabsplan på grund af de pludselige oversvømmelser. Træer og store mure, der havde stået i århundreder, faldt. Redningstjenesten arbejdede døgnet rundt for at få folk i sikkerhed.

De, der planlægger et vinterbesøg i syden, bør være forberedt, for, når det regner i Spanien, regner det til tider voldsomt. I klassiske andalusiske landsbyer, hvor de fleste huse er bygget sammen, kan regnvandet ikke andet end søge den hurtigste vej ned. Mange huse er bygget i gadeniveau, så du træder et trin ned for at komme ind i huset, hvilket betyder, at disse huse er truet af oversvømmelse. Husejernes eneste redning er at barikadere hoveddørene, og forsøge at hindre regnvandet i at komme ind i huset. Jeg må indrømme, at jeg elsker et godt regnvejr. Første gang vi kom til Ronda, regnede det faktisk sidelæns. Alligevel skræmte det os aldrig fra at komme tilbage. Måske er det dramatiske vejr dybest set en del af det, der fik os til at slå os ned her? Og det bedste ved det regnfulde vejr i Andalusien er, at et kvarter senere kan solen dukke op og skinne som aldrig før.


Få spanske nyheder på dansk - direkte på mail hver onsdag og fredag

15.000

Flere end

personer

modtager vores nyhedsbreve hver onsdag og fredag. Få ugens vigtigste spanske nyheder på dansk. Tilmeld dig på www.ladanesa.com/nyhedsbrev

Bestil et banner på vores nyhedsbrev

kun 25,- Euro (Normalpris euro 75,-)

NORRBOM

Pakke med 12 bannere - kun 250,- euro M A R K E T I N G

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com


Den

E V Æ K S vinkel

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto Mugge Fischer

14 LA DANESA JANUAR 2021

Tonny Larsen Han var det glade ansigt hos Flor Valentin i Centro Idea. I ti år var han byens blomsterbinder, men det kapitel er nu slut. Tonny Larsen er dog allerede i gang med det næste. Hans liv indeholder mange spændende og varierende kapitler. Du får dem serveret her på blot et par minutter – helt uden filter.


Det var en nydelig ung mand, der bød velkommen i herremagasinet Tip Top. Tonny Larsen betjente byens bedre borgerskab i den lille midtjyske by Vejen. ”Det var tøj til far & søn, og alt var meget stift og konservativt. Min hjemby var bestemt heller ikke en festby så, set i bakspejlet, er det ikke så mærkeligt, jeg søgte nye græsgange,” fortæller Tonny. Militærets græsmarker i Vordingborg var dog heller ikke sagen. Tonny Larsen husker tiden som decideret ”frygtelig” men... i fri weekenderne var der ikke langt til København. Her følte han sig hjemme. ”Jeg fik job i en tøjbutik og fik spændende mennesker omkring mig. Endelig kom der kulør på livet,” smiler den sympatiske dansker. Havde godt tag i de psykotiske patienter De kommende fem år skulle vise en helt ny side af Tonny. Tilfældigt blev han opfordret til at søge et vikarjob på KAS Ballerup - København Sygehusvæsens center for psykotiske patienter. ”Efter jobsamtalen, smed en patient en stol efter mig på vej ud af bygningen. Jeg fik dog hurtigt håndteret både stolen og patienten, mens personalechefen så på – og så blev jeg ansat,” fortæller Tonny Larsen og fortsætter fortællingen om et både spændende og lidt skræmmende kapital i sit liv. ”Du må bygge en Berlin mur i dit hoved for at holde arbejde og privatliv adskilt. Er man ikke i stand til det, skal man ikke kaste sig ud i denne type jobs. Det var, mildt sagt, meget syge unge mennesker jeg arbejdede med. Men håbet om at give dem en bedre hverdag drev mig frem,” fortæller Tonny,

som glædeligt havde fortsat i faget, hvis ikke han var blevet påbudt at uddanne sig. ”Jeg kunne ikke se, hvorfor jeg skulle uddanne mig til noget, som jeg allerede klarede godt,” tænkte Tonny, som i stedet så anledningen til at kaste sig ud i noget nyt. ”Jeg har altid interesseret mig for blomster, men aldrig tænkt det kunne blive min levevej.” Sig det med blomster Tonny Larsen følte sig hverken for fin eller for gammel til gå i lære for anden gang. Det kunne gøres på et år – så var han blomsterbinder og dekoratør. ”Pludselig gik det meget hurtigt. Jeg fandt et godt lokale på Hellerup Strandvej og startede for mig selv. Jeg blev ikke populær på min læreplads, men jeg ville være selvstændig,” husker Tonny, som nu helt alene, uden den store erfaring, på sølle 45 kvadratmeter, skulle skubbe projekt ”JL Flowers” i gang. Men det lykkedes – og en dag kiggede livsstilsmagasinet Bo Bedre forbi. ”De ønskede inspiration til en reportage om juledekorationer. Det fik de så. Reportagen tog forsiden, og så fik jeg travlt i min lille butik,” husker Tonny Larsen. Lidt efter ringede Danmarks Radio. De ville have Tonny med i et tvprogram om traditionel dansk jul. Han skulle stå for pynten. Efter det program fik den populære blomsterbinder mere end almindeligt travlt – hele året rundt. ”Al kreativitet i mine hænder kom ud. Intet var standard og alt blev lavet fra bunden. Det kunne være langsommeligt og besværligt, men det var også nøglen til min

succes,” forklarer den populære blomsterbinder, som med tiden fik flere og flere bestillinger fra både de kendte og kongelige. Tonnys lille butik fik store ord med på vejen – men det var også et stort arbejde. ”Jeg dedikerede mit liv til arbejdet. Jeg nød det, men efter 20 år havde jeg fået nok. Der måtte ske noget nyt,” fortæller Tonny Larsen, som lagde magt bag sine ord og solgte både butikken og sin lejlighed. ”Jeg blev fanget af udsigten fra Mijas Pueblo på en ferie kort forinden. Det var den dag, jeg tog beslutningen. Jeg har altid haft lidt udlængsel – nu skulle det være,” besluttede den kommende spaniensdansker. Det første år skulle være et sabbatår, men efter en spansk time faldt Tonny i snak med indehaveren af blomsterbutikken Flor Valentin. Derfra kender vi historien. ”Det blev ti spændende år med gode kollegaer og et utal af gigantisk store og billedsmukke bryllupper. Det var udfordrende, men særligt fra april til oktober arbejdede vi så meget, at jeg nærmest glemte tid og sted. Jeg var endt i det samme hamsterhjul igen,” forklarer Tonny Larsen, som nu nyder sin frihed. Nyt hjem – gammelt interiør For første gang i årtier har Tonny i år kunnet holde ”normal” jul, og det er ikke længere et særsyn, han nyder en brunch med venner og bekendte. ”Mit dag har ændret sig, og det er lidt som at være på ferie,” forklarer den smilende dansker. Spørgsmålet er, hvor længe ferien varer, for kreative Tonny har allerede kastet sig over et nyt

Udsalget er i gang!

Tahiti hvilesofa Før pris: 1.899 €

NU KUN 1.769 €

Danube sengeramme NU KUN Før pris: 779 € 649 € Mijas Costa Parque Comercial MIRAMAR, Avenida Carmen Sáenz de Tejada, 29650 MIJAS COSTA, MALAGA Ved siden af Decathlon Tel: +34 951-314-506

Udsalg fra d. 2.12.2020 til d. 23.02.2021

Piatto bord + 4 stole NU KUN Før pris: 979 € 849 €

Provence havesæt Før pris: 1.349 €

NU KUN 1.199 €

San Javier Ctra de San Pedro Pinatar 81, 30730 SAN JAVIER, MURCIA, Imellem Decathlon og Iceland Tel: +34 968-334-194 dfsspain.com

LA DANESA JANUAR 2021 15


Den

E V Æ SK vinkel

kapital. Han vil skabe nye hjem med gammelt interiør. ”Mange boliger trænger til lidt fornyelse. Og alt for mange kasserer godt inventar. Jeg maler, sliber, ombetrækker, reparerer og flytter rundt. Jeg køber kun lidt nyt til at pifte op. Det gælder om at skabe et flot hjem for en lille penge,” forklarer Tonny Larsen, som allerede er i gang med sin første bolig. ”Denne her gang sætter jeg selv tempoet,” har han lovet sig selv. Fremover bliver der masser af tid til familie, venner, hunden Coco – og måske til en lille smule kærlighed. ”Jeg er lykkelige for at bo her, og taknemmelig for alt hvad jeg har og har opnået,” bliver hans sidste ord. Tonny Larsen er blot et stenkast fra at runde de 60, men holder sig godt. Så der er masser af gode år forude – både arbejdsmæssigt og privat.

Ti skæve til Tonny 1.

Har du et godt ritual? Hver anden morgen løber jeg en tur på stranden – gerne 10 km. Jeg elsker den friske luft og suset fra havet.

2.

Hvad er din dårligste vane? Jeg køber alt for ofte noget tøj, jeg aldrig får brugt.

3.

4.

5.

6.

mig styre for meget. Det gælder både arbejdsmæssigt og i parforhold. Jeg kæmper stadig med at blive bedre til at sige fra. 7.

Hvad har været dit livs største overraskelse? Da jeg hørte salgsprisen på min andelslejlighed i København. Den lå på 2,3 millioner danske kroner. Fem år inden havde jeg købt den for 40.000. Det var i de glade 00’ere.

Den vildeste rejse i dit liv? Det var tilbage i 90’erne, da jeg backpack’ede fire uger alene i Thailand. Jeg kom helt ud i fingerspidserne i landet. Det var både skræmmende og inspirerende.

8.

- og skuffelse? Kontakten til flere af mine danske venner smuldrede, da jeg flyttede herned. Det havde jeg ikke ventet.

Hvornår fik du selv sidst blomster? Det er præcis tre måneder siden. Jeg fik en flot buket af en tidligere kollega, der kom på besøg. Ellers sker det kun sjældent.

9.

Hvornår tror du, Costa del Sol atter får gang i hjulene? Jeg krydser fingre for, at de kommende Covid-19 vacciner er gode. Er det tilfældet, vil vi se stor vækst fra den kommende sommer.

Hvad skal der til, for at din dag bliver perfekt? Får jeg min nattesøvn, og skinner solen, når jeg står op så kommer resten af sig selv. Hvad er det dummeste du nogensinde har gjort? Det er ikke noget konkret, men generelt har jeg for ofte ladet

10. Hvad er dit nytårsforsæt? Jeg skal nyde livet mere og udforske Spanien. Det er slut med at arbejde non-stop.

Hver anden morgen løber jeg en tur på stranden – gerne 10 km. Jeg elsker den friske luft og suset fra havet. 16 LA DANESA JANUAR 2021


Syv positive ting som covid-19 har lært os Sundhedspersonale værdsættes væsentligt mere De arbejder dag og nat, i nogle tilfælde under vanskelige forhold. Hvor covid-19 spredes, er sundhedsplejen klar til at møde og behandle de berørte. De virkelige helte, der er involveret i kampen mod covid-19, er sundhedspersonalet, der konstant lever med risikoen for at blive smittet. Dette gælder også rengøringspersonale, der bidrager til at skabe et renere samfund. Disse er kommet til at spille en grundlæggende og højt værdsat rolle i hele verden. Hvis der er en ting, som denne pandemi har gjort os opmærksom på, er det, hvor vigtig investeringen i folkesundhed, videnskabelig forskning og sundhedspersonale er for, at samfundet kan klare de udfordringer, vi har og måske står overfor i fremtiden.

Mindre miljøfarlige udslip og luftforurening For at reducere spredningen af covid-19 har de fleste af os været nødt til at arbejde og studere hjemmefra under nedlukning. Fordi virussen stadig spredes, har de fleste af os valgt ikke at rejse i det forgangne år for ikke at udsætte andre eller os selv for infektion. Dette har resulteret i en reduktion i kuldioxidudslip rundt om i verden. Selvom covid-19 kan ses som en menneskelig tragedie, har pandemien positive virkninger på klimaet. I marts 2020 faldt luftforureningen fra nitrogenoxider i Kina med 36 procent sammenlignet med samme periode i 2019. Ifølge NASA-rapporter er det også bevist, at planeten er grønnere i dag end for 20 år siden.

Større fokus på god hygiejne Vi bliver mere og mere opmærksomme på, hvor vigtig god håndhygiejne er for at forhindre spredning af smitte. Vi mindes konstant af sundhedsorganisationer og medierne om at vaske vores hænder og holde vores rum så rene som muligt. At tage bussen eller gå til købmanden er ikke længere det samme som før. Vi mindes dagligt om ikke at røre ved håndtag, men først at rense overfladerne for at beskytte os selv og andre for at undgå, ikke kun den nuværende virus, men sygdomme af enhver art.

Mere tid sammen med vores kære I takt med covid-19 er vi blevet mindet om

vigtigheden af at bruge mere tid sammen med vores kære, især dem, der har været alene under nedlukning. Personer der ikke har været i stand til at møde nogen personligt, har været mere i kontakt med deres venner og familie end før takket være sociale begivenheder på forskellige online platforme. Med apps som Zoom, Whatsapp eller Skype har venner og familier været i stand til at tilbringe tid sammen - fra hinanden.

Bedre sammenhold og ansvar Alt, hvad vi gør, påvirker og påvirkes af andre. Hvad der skete i Kina (hvor covid-19 først blev opdaget) har påvirket hele verden. En lektion, som vi kan lære, og som vi kan tage med os efter krisen, er, at vi alle har et ansvar for fremtiden. Vores handlinger, uanset hvor små de måtte virke, kan påvirke andre negativt eller positivt, og som vi har set med pandemien, har det påvirket hele verden. Det påvirker rige, fattige, gamle og unge. Husk, at når du tager dig af dig selv, tager du dig også af andre.

Det nye år nærmer sig med hastige skridt, og på trods af at året 2020 ikke blev som vi havde ønsket, er der noget positivt ved alt - selv ved covid-19. Her er en liste over syv positive tanker og lektioner, som covid-19 har givet os. Af Gabriella Elkhouri, gabriella@norrbom.com

Vi bruger mere tid på gode gerninger Når vi mindst forventer det, vil der ske fantastiske ting. Covid-19 tager os fra adskillelse til sammenhold. Mennesker bringes sammen, selvom det ikke er fysisk. Vi ser det overalt, på flere sociale kanaler og i nyhederne ser vi, hvordan fantastiske idéer og hjælpsomhed får stor værdi. Unge og voksne køber mad til risikogrupper og rækker en hånd ud til mennesker i nød. Flere og flere støtter op om lokale forretninger, der dagligt kæmper for at åbne deres døre og genoptage driften.

Øget interesse for kost og livsstil En stor del af risikofaktorerne forbundet med covid-19 er livsstilsrelaterede sygdomme. I mangel af en vaccine mod covid19 gøres alt for at styrke immunsystemet. Flere og flere er opmærksomme på deres egen sundhed og livsstil ved at følge sundhedstendenser. Det er heller ingen hemmelighed, at mennesker med et stærkt immunsystem, uanset alder, håndterer situationen bedre i tilfælde af infektion. Sund kost og motion styrker immunforsvaret.

Kilder: RTVE.es BBC.com NASA.gov

LA DANESA JANUAR 2021 17


Så kom vi ind i det nye år! Hver enkelt har sine ønsker og mål for 2021 – men alle ønsker sig unægtelig at det nye år bliver bedre end det forgangne. La Danesa har spurgt en række danske erhvervsdrivende om deres håb og forventninger.

Hvad er dit nytårsforsæt? Jeg vil tale mere dansk med min 10-årige datter.

september. Jeg skal af sted med min kæreste. Vi har ikke været i konkurrence i hele 2020 og længes efter at komme i gang igen. Hvad er dit nytårsforsæt? At bekymre mig mindre.

Christel Mark Hansen, Nykredit Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Så snart vi kan rejse frit fra ind- og udland til Costa del Sol, vil vi se vækst. I Nykredit ser vi stor købelyst, men køberne venter på at kunne komme herned for at bese deres objekter. Drømmen om en bolig i solen har bestemt ikke ændret sig. Hvilket, tror du, bliver det største øjeblik for dig i det nye år? Når jeg atter kan langtidsplanlægge - både privat og forretningsmæssigt. Det moment higer jeg efter. 18 LA DANESA JANUAR 2021

Jacob Lindgreen, Fysioterapeut Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Ja - men først ved udgangen af året, for det kommer til at tage tid at vaccinere millioner af borgere. Jeg tror på vaccinerne og på en lys fremtid - men vi må være tålmodige. Hvilket, tror du, bliver det største øjeblik for dig i det nye år? Det bliver den halve Ironman i Lissabon til

Michael Kolodnicki, Rincon Rent Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Absolut – jeg er ikke det mindste i tvivl, om end det ikke bliver helt på samme niveau som i 2019. I hvert fald i vores branche.


Hvilket, tror du, bliver det største øjeblik for dig i det nye år? Det bliver gensynet med udenlandske venner og familie, som jeg ikke har set siden 2019. Hvad er dit nytårsforsæt? Jeg ved, det bliver et kedeligt svar, men da jeg arbejder med målsætninger hver dag, har jeg ikke et konkret nytårsforsæt.

Jan Petersen, BoConcept Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Ja - men spørgsmålet er i hvilket omfang. Realistisk set tror jeg desværre, der går lidt længere tid, end vi alle ønsker, da der først sker en reel ændring, når turisternes mindset ændrer sig, og de har en tryg fornemmelse af smitterisiko, vaccine osv.

Sandra Overgaard, Clinica Dental Escandinava Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Ja – Jeg tror vaccinerne bliver vores redning. Med lave smittetal og ændrede rejseanbefalinger vil alt hurtigt ændre sig. Folk længes efter solen og det gode liv her. Hvilket, tror du, bliver det største øjeblik for dig i det nye år? Det bliver alle de små momenter, hvor restriktionerne gradvist bliver ophævet – især mundbind-påbuddet, så vi kun skal anvende mundbind, når vi behandler patienter. Hvad er dit nytårsforsæt? At nyde og glæde mig mere over livet. Og rejse noget mere. 

Hvilket, tror du, bliver det største øjeblik for dig i det nye år? Når vi glemmer alt om Covid-trængslerne fra 2020. Vi er som mennesker heldigvis gode til at glemme hurtigt, og det tror jeg, vi har brug for, så optimismen i livet kommer tilbage.

Hvilket, tror du, bliver det største øjeblik for dig i det nye år? Det bliver den dag, de spanske myndigheder bekræfter, jeg kan gå på førtidspension. Det er snart to måneder siden, jeg ansøgte. Hvad er dit nytårsforsæt? At leve mere i nu’et og få så meget ud af hver dag som muligt.

Helle Barlebo, Chili Gourmet Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Helt klart. Min klare fornemmelse er, at alle

Hvad er dit nytårsforsæt? Mere nærvær og nærhed med de venner og familie, som betyder noget.

Mette Skovby Jensen, skatterådgiver Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Ja – men mit svar er præget af usikkerhed, fordi vi lever i en tid fyldt med usikkerhedsfaktorer. Men er vaccinerne effektive her i Spanien og i det øvrige Europa, skal vi nok komme i gang igen – allerede nu til sommer.

Få spanske nyheder på dansk - direkte på mail hver onsdag og fredag Flere end

15.000 personer modtager vores nyhedsbreve hver onsdag og fredag. Få ugens vigtigste spanske nyheder på dansk. Tilmeld dig på www.ladanesa.com/nyhedsbrev

Vi passer på dine værdier og flytter det, du holder af, Tel. Spanien: +34 952 46 70 65 også lokalt! Tel. Danmark: +45 39 25 42 40 info@scantransport.com • www.scantransport.com

§

Mona Elisabeth Davidsen Abogados • Køb & Salg af fast ejendom. • Lejekontrakter. • Testamenter, arv og skifte. • Skat for residente og ikke residente. • Selskabsetablering. • Retssager. • Familieret. Medlem af Advokatsamfundet i Danmark samt Colegio de Abogados i Málaga

Av. Condes de San Isidro nr. 13, 13, Edificio Ofisol Centro 2º A 29640 Fuengirola Tel: (+34) 952 83 83 14 Fax: (+34) 952 83 82 47 Dansk Tel: (+45) 89 88 42 74

Telefon- og åbningstider: Mandag - torsdag kl. 9-17 Fredag kl. 9-14.30 advokat@monadavidsen.com

LA DANESA JANUAR 2021 19


Så kom vi ind i det nye år! Hver enkelt har sine ønsker og mål for 2021 – men alle ønsker sig unægtelig at det nye år bliver bedre end det forgangne. La Danesa har spurgt en række danske erhvervsdrivende om deres håb og forventninger.

savner deres ”gamle liv”. Vel har nogle måtte dreje nøglen om, men den store mængde af erhvervsdrivende har haft en ufrivillig tænkepause i 2020 til at skrue nye projekter sammen og gøre sig klar til nye, gode tider. Hvilket, tror du, bliver det største øjeblik for dig i det nye år? Det bliver lykken bare at komme i gang. Det spiller ingen rolle, om det er bitte små eller store cateringer.

Hvilket, tror du, bliver det største øjeblik for dig i det nye år? Den dag portene på Estadio La Rosaleda på ny åbnes, og vi kan heppe Málaga CF op i La Liga.

Hvad er dit nytårsforsæt? Komme i bedre fysisk form og opretholde drømmen om at smide nogle overflødige kilo. Dernæst at leve i nuet og se lyst på fremtiden.

Hvad er dit nytårsforsæt? Tage bedre vare på helbredet. Årgang 1945 er jo ved at være en slidt model.

Hvad er dit nytårsforsæt? At fortsætte med mit positive livssyn, og give slip på de ting, jeg ikke selv er herre over.

Peter Kaarsberg, Kaarsberg Estate Jesper Sander Pedersen, rejseleder

Morten Møller, La Peña de Dinamarca Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Ja da – med voldsom kraft. Alle, jeg kender i Danmark, tørster efter at komme til Kysten for at tjekke deres bolig og nyde det gode vejr. Jeg er også sikker på, at ferierejserne vil boome. Blot skal der for alvor lukkes op efter Corona restriktionerne. 20 LA DANESA JANUAR 2021

Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Ja – men det bliver en langsom opstart med flere forhindringer undervejs. Hele turistsektoren med hoteller, forlystelsesparker, museer mm. skal vænne sig til de nye spilleregler. Der har været stort ”mandefald” undervejs, og det vil tage tid at vende tilbage til normale tilstande. Hvilket, tror du, bliver det største øjeblik for dig i det nye år? Det bliver, når de første danske grupperejser ankommer. Vi som rejseguider vil gøre alt for at sikre gæsterne en mindeværdig oplevelse.

Får Costa del Sol gang i hjulene igen i 2021? Absolut - Alt tyder på, at vores kunder rundt om i verden blot sidder og venter på at kunne rejse igen, så snart der er styr på pandemien. Så jeg tror faktisk, vi får lidt af en ketchup-effekt, når der først åbnes op igen. Hvilket, tror du, bliver det største øjeblik for dig i det nye år? Når de i nyhederne siger, vi har besejret Covid19, og vi igen kan vende tilbage til det liv, vi nok har haft tilbøjelighed for at tage lidt for givet. Personligt er det lidt af et wake up call ! Hvad er dit nytårsforsæt? Jeg har altid det samme nytårsforsæt og ønske. At alle har det godt og er sunde og raske. Jeg har jo en stor familie med 5 børn.


PROBLEMER MED HØRELSEN? - prøv GRATIS vores MICRO høreapparat

Conny Hundtofte Strauch Selvstændig regnskabskonsulent

Må vi hjælpe med at sælge din bolig? Vi søger boliger til salg i alle prisklasser! Lejligheder • Rækkehuse • Villaer • Byhuse • Landhuse Kontakt Lotte Kristiansen på lotte@bolig-udland.dk eller 678 01 94 37 - for nærmere aftale om besigtigelse.

Gratis høreundersøgelse Før skjulte jeg, at jeg havde høreapparater, nu viser jeg alle hvor smarte de er Ring og bestil tid på +34 951 239 004

Åbningstider: tirsdag og fredag kl. 9.00 - 13.00 eller efter aftale

Find os på bolig-udland.dk, og på sociale medier.

Costa del Sol Specialisten Køb • Salg • Udlejning

Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola www.dkhc.dk

HOS OS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OG FRI SERVICE I SPANIEN OG 29 AFDELINGER I DANMARK

LOKALER UDLEJES BLIV EN DEL AF KYSTENS

SKANDINAVISKE CENTER! Vi har enkelte lokaler til leje. Kontakt os for besigtigelse. Vi er sikre på at du vil trives i Centro Idea. FOR YDERLIGERE INFORMATION KVJENSEN@MAIL.COM

Centerbygningen med det største udbud af dansk kvalitet og dansk service

Centro Idea • Ctra. de Mijas, Km. 3,6 • 29651 Mijas • Málaga • España • Tel./fax: (+34) 952 58 00 85 LA DANESA JANUAR 2021 21


Bliv sund & stærk i 2021 Så kom vi ind i det nye år. ”Endelig”, siger de fleste med et klart håb om, at 2021 bliver bedre end det 2020. Men det er fortsat Coronavirus, smitte, restriktioner og debatten om de nye vacciner, der præger vores dagligdag. Meningerne er delte, men mens vi venter på vaccinen, kan vi gøre noget helt andet for at styrke os mod Covid-19 smitten og andre sygdomme – helt uden medicin. La Danesa har fået en god snak med Friederich Damore om at styrke sit immunforsvar, få mere energi og om at tabe de overflødige kilo. Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Friederich Damore skiller sig lidt ud fra mængden. Han har tillid til både lægerne og lægevidenskaben, men mener, vi alt for ofte glemmer det fundamentale i bestræbelserne på at blive sunde, stærke og harmoniske mennesker. ”Vi siger B og C men springer A’et over,” mener han. I det følgende giver vi god plads til netop dét bogstav - præcis som du får klare tips og vejledning til, hvordan du bliver sundere og stærkere her i det nye år. Pas bedre på dig selv Friederich Damore pakker ikke ordene ind i vat. ”Har du et stærkt immunforsvar, er risikoen for at blive alvorlig syg af Covid-19 smitte markant mindre. Det gælder også alle andre vira, lidelser og sygdomme,” forsikrer han og fortsætter: ”Mange frygter at blive smittet, men det er de færreste, der gør noget for at styrke kroppens naturlige forsvar mod en eventuel smitte.” Friederich Damore har sin klare opskrift på, hvordan vi styrker vores immunforsvar. Han mener, ganske enkelt, vi skal se på hvordan vi mennesker er opbygget, og hvad vi har brug for. ”Det meste handler om kost. Vi har brug for en masse kulhydrat og protein, og det får vi gennem frugt, grøntsager, fisk og kød. Holder vi os til disse fire ting, og smider alt overflødigt væk, bliver vi sundere og stærkere. Dybest set ved vi det godt – men alligevel glemmer vi det.” Han påpeger, at dårlig og forkert kost ikke bare er den vigtigste årsag til et svagt immunforsvar, men også til et for højt blodtryk, dårligt kredsløb og allergi. Friederich Damore 22 LA DANESA JANUAR 2021

”Tag et dagligt multivitamin, C-vitamin, D-vitamin, fiskeolie og probiotika for maven. Så får du et stærkt immunforsvar, som er med til at holde dig sund.” pointerer, at nogle lidelser og svagheder, kan være genetiske. Derfor er han en stor fortaler for de såkaldte organic tests, som præcis fortæller, hvad det enkelte individ har brug for. ”Tager du sådan en test, og efterlever anbefalingerne om kost og kosttilskud, kommer du langt i bestræbelserne på at holde dig sund og stærk. En organic test koster små 350 euro. Sættes det op imod, hvad man ellers over årene bruger på behandlinger for sygdom, smerter og lidelser, er de penge givet godt ud,” mener Friederich Damore, som ikke tøver med at anbefale en god base af kosttilskud for at sikre et bedre immunforsvar. Den består af: multivitamin, Cvitamin, D-vitamin, fiskeolie og probiotika for maven. Specielt D-vitamin og fiskeolie må man gerne tage ekstra af i disse tider. Energifyldt 2021 Det nye år kan hurtigt vise sig også at blive et travlt år. Arbejdsmæssigt skal det tabte indhentes, og det kræver masser af energi. ”Q10 er en rigtig god energi booster. Køb det i 400 eller 600 mg. og tag det altid om morgenen. Pharmanord har et rigtigt godt produkt, som forhandles i de fleste helseshops,” anbefaler Friederich Damore, som dog langtfra mener, et


enkelt kosttilskud er nok. ”Stress tapper dig for energi. Er det tilfældet, bliver vi nødt til at kigge os selv dybt i øjnene og få omstruktureret vores hverdag. Det ordnes ikke på ti minutter, men vi bliver nødt til at tage nogle valg, gøre nogle prioriteringer og få kalenderen organiseret, så vi kan følge med.” En god psykolog eller coach er guld værd for, som Friederich Damore formulerer det,: ”Grænsen mellem positiv og negativ energi kan være hårfin.” Når snakken går på at skabe energi, kommer den danske vejleder på ny ind på kosten. ”Dårlig kost er lig med dårlig energi, som følger dig både på arbejdet, privat og når du dyrker sport. En god kost derimod, giver dig den fornødne energi – hele vejen rundt.” Friederich Damore har nu flere gange været inde på vigtigheden i kosten, så lad os gå fra tale til handling. På hans hjemmeside www.currarme.com kan man gratis downloade 100 opskrifter, som er forholdsvis lette at håndtere og indeholder alle de proteiner og kulhydrater, man har brug for. Opskrifterne er også gode at følge, hvis man ønsker at tabe et par kilo.

du kan følge opskrifterne med. Det er vigtigt at følges ad, for det er motiverende.” Det samme gælder, når der skal trænes, for lidt fysisk aktivitet er nødvendigt for at gå ned i vægt. ”Uanset hvilket sport du synes om så find en at træne med. Eller gør som mig; book en personlig træner i dit fitnesscenter. Få en aftale så du ikke bare kan springe fra. Vi skal alle holdes i ørerne, og det gælder i højeste grad mig selv,” indrømmer Friederich Damore, som slutter med en vigtig detalje: ”Lidt sport gør dig ikke træt – tværtimod. Sport og god kost fylder dig med energi og får dig ned i vægt. Så det er bare med at komme i gang.”

Hold nytårsforsættet Netop vægttab står ofte højt på listen over vores nytårsforsæt. Alligevel går illusionerne hurtigt i glemmebogen. Friederich Damore har selv været turen igennem og har derfor et par klare tips. ”Følg mine opskrifter og tag en shake eller en protein bar, hvis du bliver småsulten,” forklarer han og fortsætter: ”Gør alt for at lave mad og spise med andre. Bor du alene, så se om du ikke har en ven, veninde eller kollega, som

BILREGISTRERING

”Hold dig til kød, fisk, frugt, grøntsager og skær alt det overflødige fra. Kombiner med lidt sport og du er sikret et markant vægttab.”

Lidt om Friederich Damore Friederich er uddannet Holistic Nature Doctor med speciale i kroniske sygdomme og forebyggelse af sygdomme. De sidste 20 år har han arbejdet med patienter, der lider af kræft, depression, sorg, overvægt, undervægt, spiseforstyrrelser, smerter, OCD, eksem, ADHD, infertilitet og maveproblemer. Bag sig har han også tre bøger og utallige foredrag. Friederich Damore er født i Sverige men har delt sit voksenliv mellem Danmark og Spanien, hvor han også har konsultation.

• NUMMERPLADEÆNDRING

TIL SPANSKE PLADER

• IMPORT- & EKSPORT PAPIRER

• BILSYN (ITV) & HOMOLOGERING

• EJERSKIFTECERTIFIKAT

• ALT PAPIRARBEJDE FOR BILREGISTRERING

HOLM

BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24 • Fax. 952 82 13 02

www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com

ADVOKAT (LL.M. Eur)

DOVER PETERSEN Elizabeth Col. núm. 7. 772

SPANSK - DANSK

Elizabeth Dover Petersen Col. núm. 7.772 Tlf.: +34 952 661 200 Mobil: +34 647 408 100

edp@isconsul.com www.advokatspansk.com

SPECIALIST I EJENDOMSHANDLER OG ARV - kom til mig inden du træffer dine beslutninger...!

VI SØGER: Bogholdere og administrative medarbejdere. Send ansøgning og CV til: administrationsservice@merqur.dk

Mere info på tlf: +45 89 87 13 13 LA DANESA JANUAR 2021 23


Månedens udflugt

Ojén ligger lige bagved Marbella, ja kun 10 km. derfra, men der er en verden til forskel mellem de to byer. Ojén er oprindelig og uspoleret, ja den emmer af idyl og uforstyrrethed. Ojén var beboet allerede af neanderthalerne og det kan ikke undre, for der findes en masse naturlige huler i klippen, som byen er bygget op ad, så det var bare at flytte ind og så nyde synet af Middelhavet kun 10 km. væk. Også romerne var i byen, men den fik størst betydning under maurerne, som slog sig ned her og byggede en moske med en minaret. I dag er moskeen byens kirke og minareten er kirketårn. I dag er der 3700 indbyggere, som nok mest lever af turisme og alt hvad der kommer deraf. Nu om dage er der kommet et ekstra trækplaster i form af hotellet La Posada del Angel (englens herberg) lige midt i byen. Desuden kan byen byde på et virkeligt hit: La Eco Reserva de Ojén – lige udenfor byen. Her kan man besøge et lille naturreservat fyldt med områdets oprindelige dyreliv – og så er de tamme. Tag med på udflugt til Ojén.

Af Else Byskov, fotos af Elisabeth Knaus og Else Byskov

Ojén - en charmerende by med en engel og tamme vilde dyr

På den centrale plads i Ojén kan man se dette fine kildevæld.

På pladsen ligger kirken med tårn, som tidligere var en moské med minaret.

Calle Cuevas går hurtigt over i denne sti, som fører op forbi en masse huler.

Ojén har stået på min ønskeliste lige siden vi flyttede til Spanien for 30 år siden, så nu var det vist på tide at komme dertil. For at besøge byen skal man bare dreje af motorvejen ved indkøbscentret La Cañada lige før Marbella og køre de få km. op til afkørslen mod Ojén. Man kører ind mod centrum i den store rundkørsel lige over byen og parkerer nede på den store P-plads foran rådhuset. Vi gik lige ind på rådhuset og spurgte efter turistkontoret, men et sådant et var der ikke rigtigt. Men vi fik udleveret et bykort og det var også alt hvad vi behøvede, for vi havde jo læst på lektien hjemmefra. https://www.andalucia.com/province/malaga/oj én/home.htm

for at se byens største seværdighed: de mange huler, som man kan se på Calle Cuevas, som går ud fra byens torv. Men først skal vi op på torvet og det går stejlt opad. Vi har ladet vores bagage ligge i bilen, så det går let. På torvet – La Plaza de Andalucía - kan vi se byens kirke med tårn som oprindeligt var en moské med minaret. Inde i kirken kan man beundre loftet, som ser ud som det gjorde under maurerne. Men nu går vi hen ad Calle Cuevas og inden længe støder vi på de første huler, som er helt åbne. Vejen bliver til en sti, som snor sig opad, og snart når vi hovedvejen. Her går vi til højre, for vi har fået at vide, at de flotteste huler findes oppe på hovedvejen. Her ser vi ganske rigtigt skilte til to fine, rigtige huler. De er åbne for adgang og vi går ind og besigtiger dem. I en af dem er der flere rum og her kan man sidde ned og nyde den fine belysning.

Den anden ligger ret højt og er særlig flot, men en fantastisk udsigt. Efter hulebesøgene går vi tilbage den samme vej og ender nede på torvet, hvor der findes en berømt kilde fra 1905 og en anden flot kilde med en masse haner. Torvet er vildt hyggeligt med en del barer og restauranter og folkeliv. Vi finder et bord og spiser en herlig frokost her midt i landsbylivet.

Vi er ankommet ved 12 tiden, så det er for tidligt at checke ind på vores hotel, så vi begiver os ud 24 LA DANESA JANUAR 2021

Efter frokost finder vi vores hotel La Posada del Angel, som ligger på Calle Mesones 21, lige rundt om hjørnet fra torvet. Vi har fundet hotellet på Booking, så vi ved ikke noget om det andet end det ser pænt ud. Det viser sig, at hotellet blev åbnet for to år siden af et hollandsk par, som opkøbte 6 huse i centrum for at omdanne dem til dette lille hotel med 16 værelser og 3 lejligheder. Bare ved at kigge på facaden


I nogle huler er der indrettet en lille helligdom.

Else i en af hulerne.

En trappe fører op til den højest beliggende hule.

kan vi se, at her har man lagt sig i selen for at skabe noget unikt. Der er kÌlet for alle detaljer og man har formüet at skabe en meget fin atmosfÌre af oprindelighed og god smag. Her midt i oktober og corona er vi de eneste gÌster, men pyt, südan er det bare. Ude foran hotellet holder der en buggy, og i den bliver vi straks kørt ned til P-pladsen efter vores bagage. Det er lidt af en rutchebanetur, for gaderne er stejle, og den unge hollÌnder kører til, men det er sjovt. Vi für et fint vÌrelse øverst oppe med privat terrasse, sü vi er ovenud tilfredse.

rer vi. Man kan kun besøge La Reserva pĂĽ en guidet tur, men den er alle pengene vĂŚrd. PĂĽ hverdage er der kun en tur og den starter kl. 17.30. Det er lidt sent, men det er angiveligt fordi det er det bedste tidspunkt at se dyrene pĂĽ. Men i weekenderne er der to ture â&#x20AC;&#x201C; en om formiddagen og sĂĽ den om eftermiddagen.

kørt lidt op ad bjerget â&#x20AC;&#x201C; det tager 5 minutter. Ved et tĂĽrn bliver vi sat af og mĂĽ vente til chaufførerne fĂĽr hentet resten af gĂŚsterne. Mens vi venter kommer de første dyr gĂĽende nok sĂĽ fredeligt for at se pĂĽ os. De er blevet ganske tamme af at omgĂĽs de mange besøgende, og de kommer helt hen til os og siger goddag. De første der kommer er en stor hjort og nogle bjerggeder af den berømte art: cabra montĂŠs - den art der er endemisk for Spanien og fredet i klasse AAA.

Og sü skal vi ud og besøge La Eco Reserva de OjÊn, som blev übnet for et par ür siden for at give et beskyttet habitat til omrüdets naturlige dyreliv. Omrüdet er 82.000 hektar og ligger op ad en bjergside, kun ca. 3 km. fra byen. Man kører blot ud ad A- 7103 i modsat retning af den vi kom fra, og lige efter km. 2 skiltet ser vi pü venstre hünd skilte for La Reserva og her parke-

Kl. 17.20 ankommer guiderne med Antonio i spidsen. Et bord bliver opstillet, og vi skal vise ID (det koster 20 â&#x201A;Ź at komme ind, nĂĽr man kan bevise at man bor i Andalusien, og 30 â&#x201A;Ź, hvis man er turist), vi fĂĽr taget vores temperatur med sĂĽdan en dims man holder op mod panden og det gĂĽr ganske tjept. I dag er vi nok ca. 30 besøgende, hvoraf en del er børn. ReservaĂŠt er meget populĂŚrt, og det er godt, for det fĂĽr ingen offentlige tilskud, men de ser ud til at klare sig fint for billetindtĂŚgterne. Vi bliver nu sluset ind i to ĂĽbne jeeps og bliver

Overguiden Antonio er lidt af en ildsjĂŚl. Han er sjov, begejstret og meget vidende. Det er sikkert hans fortjeneste at stedet er kommet op at stĂĽ og hans begejstring er smittende. Han kender de fleste af dyrene ved navn â&#x20AC;&#x201C; ja han har sikkert selv døbt dem, og nu tager han os med pĂĽ en 2 km. vandretur ud i terrĂŚnet. Han stander op hele tiden for at fortĂŚlle og forklare, og vi bliver katekiseret og udspurgt om hvad vi ved om dy-

Zafo Law i nye klÌder Vi har füet nyt logo og nyt website, men vores vÌrdier og brede indsigt i spansk ret er den samme. Zafo Law hjÌlper danske, svenske og norske virksomheder med at fü succes i Spanien, og vi bistür private danskere, svenskere og nordmÌnd med at forløse drømmen om Spanien. Vi skaber vÌrdi for skandinaviske advokater, nür vi hjÌlper med at komme igennem det spanske retssystem. Vi er reprÌsenteret i Barcelona, Alicante og Marbella. Se mere pü zafolaw.com

&HQWUR3OD]D2Ć&#x201D;FLQDQ{ x  $YG0DQROHWH x  1XHYD$QGDOXFÂŽD x  0DUEHOOD  x  LQIR#]DIRODZFRP x  ]DIRODZFRP

LA DANESA JANUAR 2021 25


Månedens udflugt

Elisabeth i den øverste hule med fin udsigt.

Vores hotel: La Posada del Ángel.

Posadaen har en åben patio med borde.

rene og træerne. Det er jo ikke alverden, men vi lærer en masse og Antonio er godmodig og venlig hele tiden.

stillet. Dyrene ser ud til at trives med denne kost som jo suppleres af hvad de finder i naturen.

hente os. Kl. 20.30 er besøget forbi og jeg kan anbefale det helhjertet. Det er et anderledes besøg og helt unikt. Tag børn og børnebørn med – de vil elske det. Man skal bestille plads i forvejen her: https://ecoreservaojén.com/

På et tidspunkt bliver vi all bedt om at råbe: Pepa!!!! Så det gør vi. Vi aner jo ikke hvem, denne Pepa er, men det viser sig at være et stort hunvildsvin, og inden længe kommer hun løbende. Hun er pænt stor, og jeg vil tro hun vejer omkring 100 kg. Vildsvin er jo ret aggressive, og det er Pepa også ind imellem, men Antonio har godt styr på hende og hendes medsøster: Lluvia. Der er også en han, der hedder Manolo. Området er hjem for ca. 100 dyr og der er hjorte (ciervos), bjerggeder (cabra montés), bjergfår (muflon), vildsvin (jabalis), ræve (zorros), kaniner (conejos) og kamæleoner. De bliver alle fodret med brød af Antonio og hans hjælpere, og det er nok derfor at de er så tamme. Brødet stammer fra nogle lokale bagerier og er ikke fabriksfrem-

Antonio belærer os om gevirer.

26 LA DANESA JANUAR 2021

Det sjove ved dette besøg er at komme så tæt på de dyr, som man kun plejer at se, når de løber væk fra én. Men her komme de én fortrøstningsfuldt i møde og vil gerne i kontakt. De kan lide at man rører ved dem og følger os hele vejen. Et sted med en masse klipper er der en fotosession, hvor vi alle i grupper bliver fotograferet af Antonio. Derefter går ruten opad, men den er ikke hård. Højt oppe er der et stort bur, hvor der bor nogle kamæleoner og kaniner sammen. Antonio tager en kamæleon ud og viser os, hvordan den skifter farve. Jeg får lov til at holde den, og da kamæleoner altid har fascineret mig, er det lidt af en ære. Nu nærmer klokken sig 20 og med ét bliver det mørkt. Vi må have vores telefonlygter frem for at gå ned ad stien, men så kommer jeepene for at

Tilbage i Ojén tager vi en bid mad på en bar på pladsen og så tørner vi ind på la posada, som har dyner! Og næste morgen kan vi nyde den helt exceptionelle morgenmad, som værten Alex har lavet til os med hjemmelavet yoghurt, herlig frugtsalat, hjemmelavet marmelade, friskbagte croissanter og en ovnbagt osteomelet som smelter i munden. Ja, jeg kan ikke anbefale La Posada del Angel nok, og til 115 € for et dobbeltværelse med morgenmad må det siges at være et fund. Som alle værter vil Alex helst at vi booker direkte på hotellet, så kig på deres website her – det er på 4 sprog: https://www.laposadadelangel.net/ og book online, så får man 8 % rabat.

Dyrene vil gerne røres ved.

Vildsvinesoen ”Lluvia” tager en slapper.


Altomfattende advokathjælp i Spanien og Danmark Advokatkontorerne Ana María Navarrete og Ret&Råd Glostrup Ballerup Greve har mange års erfaring med spansk og dansk ret. Vi tilbyder juridisk assistance til private såvel som erhvervslivet, og af vores specialer kan vi fremhæve områderne:

Køb og salg af boliger Arv & testamente Dødsboer Skatteopgørelser for ikke residenter Selskabsret

Calle Alfonso XIII Edif Terminal I, 2 nº5 29640 Fuengirola Málaga Spanien Tlf. + 34 952 585 721 info@navarrete.dk Michel Pedersen www.advokatspanien.dk Partner

Ret&Råd Glostrup Banegårdsvej 1 Carme Pérez Cot 2600 Glostrup - DK Abogada Spansk advokat Tlf. + 45 4343 4361 glostrup@ret-raad.dk www.ret-raad.dk/glostrup

LA DANESA JANUAR 2021 27


Testamente

Har du lavet testamente bliver det lettere for dine kære den dag, du er væk, og det hjælper os med at anerkende den ubehagelige virkelighed, at vi ikke kan være være her for evigt.

den anden forælder? Både hvis man er gift eller fraskilt kan det forekomme at man vurderer, at ægtefællen ikke er den rigtige person til at administrere den mindreåriges aktiver. Det kan der være mange forskellige grunde til. I disse tilfælde kan man i testamentet udnævne en administrator af den mindreåriges aktiver. Hvis det ikke gøres, forvaltes den mindreåriges aktiver af den anden forælder, også selvom I er fraskilte.

Af Javier García León Advokat www.advokatkontoret.es

Nogle af grundene til at oprette testamenter kan være: 1.- Beskytte din ægtefælle: Husk, at din ægtefælle er din ægtefælle, og din partner din partner. Hvis I ikke er gift, eller hvis I har indgået registreret partnerskab uden der også er lavet testamente, vil din partner være ubeskyttet, og skatten i forbindelse med arven vil være højere. 2.- Mindreårige børn: Hvis vi dør, mens vores børn er mindreårige, vil den anden forælder indtræde som værge, men hvad sker der hvis vi begge dør? I dette tilfælde kan testamentet angive, hvem vi ønsker skal overtage værgemålet. Men hvad nu hvis jeg ikke kommer overens med

28 LA DANESA JANUAR 2021

3.- Undgå procedurer og udgifter: Arvesagen bliver billigere, og procedurerne lettere. Er der ikke skrevet testamente, skal der laves erklæring om arveforhold inden der kan underskrives arveskøde. 4.- Testamentet kan ændres så mange gange du vil: Du kan ændre dit testamente til enhver tid. Mange gange skifter vi mening om, hvem vi skal overlade ting til, eller hvem vi mener fortjener det. 5.- Du kan testamentere specifikke objekter: En fordel ved at oprette et testamente er, at du, gældende lovgivning taget i betragtning, kan testamentere specifikke objekter til bestemte mennesker. En ejendom, et smykke, en bil, penge etc. Vi kunne helt sikkert finde flere grunde til at oprette et testamente. Hvad der ikke ville være så let, ville være at finde grunde imod det. Ud over grundene til at oprette testamente, er

der flere spørgsmål relateret til emnet, der er interessante at kende og forholde sig til. Det gælder eksempelvis revidering af testamenter oprettet inden august 2015. Siden revideringen af den europæiske arvelovgivning, gennemført i august 2015, benyttes automatisk lovgivningen i afdødes sidste bopælsland, dette dog med mindre der i testamentet angives hvilket lands lov der skal anvendes. Før august 2015 var det den nationale lovgivning der automatisk var gældende. Det er vores erfaring at flertallet af danskere, der har ejendom i Spanien, ønsker at den gældende lov skal være deres hjemlands, og derfor skal de, der har oprettet testamenter før august 2015, gennemgå det for at sikre, at det er tydeligt hvilken lov, de ønsker. skal benyttestil arvesagen. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at det i grove træk er sådan, at dansk lovgivning primært beskytter ægtefællen og spansk lovgivning beskytter børnene mere. For at afslutte, selvom der kan være forskellige meninger, og alle er lige så gyldige, har vi altid anbefalet,at der skrives testamente i Spanien for de aktiver, der findes i Spanien. Dette fordi arvesagen går hurtigere, du undgår bureaukrati og sparer dine arvinger for unødige udgifter.


BYGGEGRUNDE MED FANTASTISK UDSIGT

T SOLG

Mellem Benalmádena Pueblo og Torremuelle.

Priser: 350.000 euro for 800 m2 bebyggelsesgrad 25%.

250.000 euro for 550 m2 bebyggelsesgrad 25%

Rabat ved at købe de to sidstnævnte samlet.

&

EKT INTER NA OJ R AL ON TI

P

Flere Attraktive byggeprojekter i Mijas Kommune

VILLA

KURT TOFTERUP S.L.

Beliggenhed:

SUNSHINE ESTATES 2000 S.L.

BLIV MEDLEM af La Peña de Dinamarca

ABOGADOS - LAWYERS

Juridisk rådgivning og assistance

Kurt Tofterup Cand. Jur. (Lic. en Derecho)

• Udfærdigelse af testamenter • Køb og salg af fast ejendom • Arv- og skiftebehandling • Skatteplanlægning

María José Jiménez Advokat

Åbningstider: Mandag til torsdag 9-15 Fredag 9-14

Tlf.: (+34) 952 47 95 63 Fax: (+34) 952 58 84 67 www.tofterup.com kurt@tofterup.com

Avda. Matias Sáenz de la Tejada s/n. Edif. Fuengirola Center 2, local 1 29640 Fuengirola, Málaga

Vickiana Betances Guevara Juridisk medarbejder

• Selvangivelser • Finansiering • Privatret • Forsikringer

SUPERMERCADO Her ligger vi

Din nordiske fødevarebutik i Fuengirola. Varer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland VED FERIAPLADSEN I FUENGIROLA C/ Feria San Isidro Labrador 10 Casa Nordica • 952 19 91 48

Restaurant

Rabat til divisionskampe, når Estadio La Rosaleda åbner! BLOT 40 EURO FOR ET ÅR

KØKKENET ER ÅBENT: Vi støtter cancerhospice Cudeca og COVID-ramte familier. Kontakt Morten på 617 700 424 info@malaga-support.dk • www.malaga-support.dk

PÅ FØLG OSOOK B E C A F

Vi åbner den 9. januar 2021 BORDRESERVATION PÅ TLF. 952 47 51 51 Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas Km. 2,2. 29650 Mijas Costa

VI ØNSKER ALLE ET GODT NYTÅR GRATIS PARKERING HVER DAG

LA DANESA JANUAR 2021 29


Hvad er

podcast? Har du hørt om podcast, men er du usikker på, hvad det er? Kan du lide at lytte til radio- eller lydbøger, eller vil du holde dig ajour, mens du gør andre ting? Kast dig ud i podcastbølgen. Ligesom du lytter til programmer på radio, kan du lytte til programmer via podcast. Men i modsætning til radio, hvor du skal lytte, når programmet udsendes, kan du selv vælge, hvornår du vil lytte til en podcast.

Podcast forklares lettest som en lyd- eller videooptagelse, der offentliggøres online. Ordet podcast er sammensat af fire engelske ord: POD er sammensat af de tre ord: Portable on demand, som på dansk kan oversættes til “bærbar, når du vil. Og CAST, som er en forkortelse af broadcast, dvs. transmission. En podcast er et program, der sendes/udsendes, men som du kan lytte til nøjagtigt, når du vil og hvor du vil.

Dette er en podcast En podcast er en lyd- eller videofil på internettet. Et “radioprogram”, du kan abonnere på, som frigives som en lydfil på internettet og ikke transmitteres via radiobølger. Den typiske podcast består normalt af to eller flere mennesker, der taler sammen om et specifikt emne. Fænomenet podcast i sig selv er ikke noget nyt selvom det for mange stadig er. Faktisk har det eksisteret i mere end 15 år. Fordele ved podcast Den største fordel ved en podcast er, at du kan lytte til nøjagtigt, hvad du vil, når du vil og på den enhed, du ønsker. Hvis du downloader podcasts, kan du lytte, selvom du ikke har internetadgang. Det kan være en fordel, hvis du har ustabil dækning, f.eks. på en flyvning eller en biltur. Langt de fleste radioprogrammer sender en 30 LA DANESA JANUAR 2021

podcast af dagens udsendelse, som giver dig mulighed for at lytte til episoden, når det passer dig. Derudover laves der egne serier, specielt tilpassede podcasts i alle kategorier som kriminalitet, humor, forretning, teknologi, kunst, fiktion, uddannelse, sundhed, historie, nyheder, musik, fritid, sport, børneprogrammer og mere, så alle kan finde noget interessant. I de fleste tilfælde bruger podcast-lytteren smartphone og øretelefoner. Det gør det dejligt at kunne lytte til en podcast, mens du foretager dig noget andet. For eksempel når du tager til arbejde eller skole, rejser, går en tur eller træner. Men også når du sidder i sofaen, soler dig, laver husarbejde eller tilbereder mad. Hvis synet begynder at drille, eller det er svært at anstrenge øjnene i sollyset, er det perfekt at lytte til en podcast. En anden fordel ved podcast er muligheden for at springe forbi det, du ikke ønsker at høre,

såsom reklame eller segmenter, som du ikke synes er så interessante. På almindelig radio er det afsenderen, der bestemmer. Med podcast er det modtageren. Hvordan lytter jeg til en podcast? Det er ikke svært at begynde at lytte til podcasts. Alt hvad du behøver for at lytte til en podcast er en enhed, der har mulighed for at afspille en podcast eller downloade den. Dette kan for eksempel være en mobiltelefon, tablet eller computer. De fleste mennesker lytter fra en smartphone. Du kan enten downloade hver episode eller alle episoder til din pc, smartphone eller tablet eller afspille dem direkte i din browser (streaming). Du kan abonnere på en podcast i iTunes/Google Play, men


LA DANESA JANUAR 2021 31


Hvad er

podcast? det nemmeste er at bruge en app eller et lille program, der er designet til at abonnere og administrere abonnementet på de podcasts, du vil prøve. For eksempel på en iPhone er appen “Podcaster” installeret på forhånd. Til Android er der en række forskellige apps, der kan downloades. Og de fleste er også gratis. Gå til Google Play og søg efter “podcasts”. Download af apps, når du er hjemme og har adgang til WiFi, koster intet. Dette er smart, så du også kan lytte til episoderne, når du ikke har internetadgang eller mobildækning. Hvis du bruger 4G, anvendes datatrafikken i dit mobilabonnement. I princippet kan hvem som helst oprette deres egen podcast, og de mest populære findes i de specifikke apps lister over populære podcasts. Nogle podcast-episoder varer et par minutter, andre 30-60 minutter og andre endnu længere. Sådan kommer du i gang FOTO

Podcast på iPhone: iPhone har sin egen app, der følger med telefonen, “Podcaster”, som du kan bruge til at finde alle typer podcasts på markedet. Når du har åbnet appen, skal du følge instruktionerne (som vist på billedet herunder): 1. Tryk på “Søg” for at finde podcasts. 2. Indtast navnet på den podcast, du vil finde. For eksempel “Serial” (en populær krimserie). 3. Når søgeresultatet er vist, skal du trykke på “Abonner” for at abonnere på podcasten. Her er hvordan podcast-appen på iPhone ser ud, når du åbner den.

Download podcast-appen til Android:

Det første foto viser et lille udvalg af de podcastapps, du kan downloade til Android.

For at downloade podcasts til Android har du brug for en podcast-app. Start med at åbne Google Play-appen for at søge efter en podcastapp, som du kan downloade til din telefon. Når du har åbnet Google Play, skal du følge instruktionerne (som vist på billedet herunder): 1. Indtast nøgleordet “podcast” i søgefeltet øverst på appen. En liste over forskellige apps, du kan downloade, vises nu. I dette eksempel brugte vi den tredje gratis app på listen: Podcast Republic. 2. Når appen downloades, skal du trykke på “Åbn” for at åbne selve appen. 3. Tryk på plustegnet øverst til venstre på appen for at søge efter podcasts at lytte til. Søg f.eks. efter “Seriel” for at abonnere.

10 populære podcasts 1. Blackout – pigen på billedet, P3 Podcast 2. Det perfekte offer II, P1 3. Hypnotisøren, BT 4. Julie: The Unwinding of the Miracle, Pineapple Street Media 5. Caliphate, New York Times 6. Lund & Løkke, Talk Town 7. I stjernernes tegn, ALT.dk 8. Det, vi taler om, BT 9. Sitter – med Signe Lindkvist og Iben Hjejle 10. 30-års krisen, Heartbeats

32 LA DANESA JANUAR 2021


Af Natalina Atlanta Bramsted

Et nyt år er begyndt, og med et kig i køkkenskabet, opdagede jeg at jeg havde nogle rester af nogle slikstokke fra jul. Det gav anledning til at lave en kage hvor jeg kunne bruge resterne til pynt. Denne gang blev det til en brownie med toner af ”After Eight”.

Jeg knuste de sidste slikstokke og dryssede på den færdige kage, men den kan sagtens laves uden. Kagen er nem at lave og smager godt, også flere dage efter at den er bagt. Den holder sig bedst i køleskabet på grund af den lækre ganache på toppen.

Alle opskrifter kan findes på Veras Verandas online madblog: www.verasveranda.com

Choko/pebermynte brownie med knuste pebermyntestokke Det skal du bruge:

Sådan gør du:

Kage: 200 g mørk chokolade 200 g smør 3 æg 200 g sukker 50 g brun farin 125 g hvedemel ¼ tsk. Salt

Kage: Tænd ovnen på 175°, og læg bagepapir i en form 20 x 30 m. Hak chokoladen groft, og smelt chokolade og smør. Pisk æg, sukker og brun farin let sammen og rør herefter det smeltede chokoladesmør i. Bland hvedemel og salt, og rør det i dejen, til den er ensartet. Fordel dejen i formen, og bag brownien i ovnen i 20-25 minutter, til den er fast, men stadig blød i midten. Afkøl kagen helt på en rist.

Chokoladeganache: 100 g mørk chokolade ½ dl piskefløde ½ tsk. pebermynteessens Til pynt 4 pebermyntestokke

Chokoladeganache: Hak chokoladen fint, og hæld den i en skål. Varm piskefløde og pebermynteessens op til

kogepunktet i en lille gryde, og hæld flødeblandingen over chokoladen. Lad det stå i 2 minutter, og rør med en dejskraber, til ganachen er blank og ensartet. Fordel ganachen oven på den afkølede brownie, og sæt kagen på køl til den er helt kold. Pynt med knuste perbermyntestokke. Tag brownien ud fra køl. Skær kanterne af, og skær herefter kagen i 15 firkantede stykker. Knus pebermyntestokkene, og drys dem på kagestykkerne. Servér kagestykkerne kolde, eller lad dem stå ved stuetemperatur i 15 minutter før servering.

Find flere opskrifter på bagværk og søde sager, du selv kan lave på Ladanesa.com under Gastronomi → Opskrifter LA DANESA JANUAR 2021 33


Spaniens relikvier Af Jette Christiansen

Valencias katedral, hvor den hellige gral opbevares.

Den hellige grals vej gennem 2.000 år til både León og Valencia Den hellige gral er utvivlsomt kristendommens vigtigste og mest mystificerede relikvie. Den har været genstand for mange teorier og eftersøgt i århundrederne siden Jesu død. Men denne søgen kan man godt indstille, mener man i både Valencia og i León.

Den gængse opfattelse af gralen er, at den er det bæger, som Jesus drak af under den sidste nadver. Dernæst skulle Josef af Arimatæa have opsamlet noget af Jesu blod, da denne hang på korset. Bægeret skulle i øvrigt have tilhørt dronningen af Saba, der gav det til Salomo, som gav det videre til Nikodemus, af hvem Jesus fik det. Efter Jesu død tog disciplen Peter gralen med til Rom. Her blev Peter den første pave. En anden teori er, at Josef bragte den til England. Her blev grundlagt en orden af gralvogtere, og siden har bægerets skæbne været omgærdet af megen mystik, underlagt genuin historisk research og gengivet i deciderede skrøner. Den ældst kendte version af historien hedder Parceval, skrevet i 1100-tallet af Chrétien de Troyes, beskriver gra-

lens mirakuløse egenskaber. Dernæst fulgte historierne om Arthur og Lancelot, Wagners opera Lohengrin, hvor titelrollen er en gralsridder, og endelig filmene om Indiana Jones. Gralen er Maria Magdalena Gralen er ensbetydende med Maria Magdalena, lyder en helt anden fortolkning. Hun skulle have båret på Jesu blod, altså have født hans barn. Denne teori omtales i bogen Helligt Blod, Hellig Gral af Michael Baigent, Richard Leigh og Henry Lincoln. Bogen, der udkom i 1982, fortæller, hvordan Maria Magdalena efter Jesu død skulle være kommet til Sydfrankrig, hvor parrets efterkommere danner Merovinger-slægten. Blandt efterkommerne nævnes blandt andre Prins Henrik.

Basilikaen San Isidoro i León, hvor man også mener at have den hellige gral.

34 LA DANESA JANUAR 2021


digenstande blandt sig. En af dem var Laurentius, der led martyrdøden, men som inden da sendte gralen til sin hjemby, Huesca i det nordlige Spanien. Da maurerne invaderede Den iberiske Halvø i 711, gemte man den på skift i flere nordligere beliggende byer, men da denne del af halvøen var generobret af de kristne, kom bægeret til klostret San Juan de la Peña ved Huesca, I 1399 blev det givet til kong Martin I af bl.a. Aragonien og Valencia. Han valgte at opbevare det i Zaragoza, senere i Barcelona. En af hans efterfølgere, Alfonso V, placerede det i 1437 i katedralen i Valencia. Bægeret blev dog sendt på endnu en rejse i forbindelse med bl.a. Napoleonskrigene, og det har været opbevaret i Alicante, på Ibiza og i Palma. Siden 1939 har det stået i Valencias katedral. Men det er os, der har det sande bæger, lyder det fra León.

Gralen i León, som forskere har hævdet er den sande gral.

Bogen har givetvis været til inspiration for Dan Brown, da han skrev Da Vinci Mysteriet. I både Valencia og León mener man dog at være i besiddelse af hver sit bæger. Gralen i Valencias katedral I kapellet La Capilla del Santo Cáliz i Valencias katedral står det ene bæger. Man kunne have troet, at det var en enkelt drikkekop, som Jesus drak af ved sit sidste måltid, men denne er af mørkerød agat, dekoreret med smaragder, rubiner og perler. Det forklares med, at kun den øverste del er den hellige gral, mens den nederste del, den udsmykkede, er kommet til meget senere. Historien lyder, at de kristne i Rom, hvortil Peter havde bragt bægeret, levede livet farligt, og en romersk forfølgelse tvang dem til at skjule vær-

Gralen i Leóns basilika San Isidoro Forskerne bag denne påstand, historiker Margarita Torres Sevilla og kunsthistoriker José Miguel Ortega del Rio, udgav i 2014 bogen Los Reyes del Grial (Gralens konger), hvori de hævder, at det ægte bæger opbevares i basilika San Isidoro i León. Det er ligeledes et juvelbesat bæger, som længe har været kendt som Doña Urracas bæger, hvilket er til ære for datteren af Ferdinand I, som var konge af León samt greve af Castilien i 1000-tallet. De to forskere var stødt på et middelalderligt egyptisk pergament, hvori der stod, at bægeret var bragt fra Jerusalem til Cairo. Der blev det givet til en emir, der regerede i den østlige del af dagens Spanien, som tak for hjælp til Egypten, der var ramt af hungersnød. Emiren videregav bægeret til kong Ferdinand I, og hermed kom det til León. Det har siden stået i basilikaen San Isidoro. Det er faktisk to bægre, der er sat sammen. Den øverste del mangler et fragment, nøjagtigt som beskrevet i det egyptiske pergament. Forskerne daterer dette bæger til årene mellem

200 f.Kr. og 100 e.Kr. De hævder ikke, at Jesus faktisk drak af det, kun at de tidligste kristne ærede det som Jesu bæger. Et spørgsmål om 200 bægre og troen derpå De to forskere er ikke alene om et sådant postulat. Faktisk er flere end 200 bægre i Europa blevet udpeget som det hellige relikvie. Det hævdes også at være i Amerika, hvortil Tempelriddere skulle have fragtet det fra Jerusalem. I Spanien har senest professor Gabriel Songel studeret begge bæger, og han kom i starten af 2020 frem til, at der er størst sandsynlighed for, at det i Valencia er den sande gral. Den er dog fortsat et mysterium, der befinder sig et sted på grænsen mellem fantasi, fakta og tro. At man skulle have gemt det bæger, som Jesus drak af, er ingen urimelig tanke, men selv om det findes, vil det være nærmest umuligt at bevise, at det faktisk var netop det bæger. Sikkert er det dog, at jagten fortsætter, og dermed findes sandheden måske ikke i selve bægeret, men i søgningen efter det.

Gralen i Valencia, den øverste del skulle være det bæger, Jesus drak af under den sidste nadver.

LA DANESA JANUAR 2021 35


Málaga CF

Antonin blev startskuddet

PROJECT PELLICER Fra kulde i Herning til den varme bænk i Málaga – med stor succes!

Af Morten Møller – her sammen med Antonin Det var hundekoldt på ACH Arena i Herning den aften den 23. november 2016. En stund den nu 47-årige coach for Málaga CFs 2. divisionsmandskab, 47-årige Sergio Pellicer, sent glemmer. Ikke kun på grund af temperaturen, men også fordi hans ellers så stærke ungdomsteam i UEFAs Youth League led et smerteligt nederlag på 4-0 til FC Midtjylland. Efter i det første opgør i Málaga at have sejret 2-0. Og hermed exit fra den prestigefyldte internationale turnering. I ungdomsarbejdet viste Pellicer sig som en meget populær og kompetent træner og han røg da også en måned efter det kolde visit i Herning op som assisterende træner for Málaga CFs La Liga-mandskab. Det havde den tidligere Málagaspiller og landsholdsspiller fra Uruguay Marcelo Romero som chefcoach efter Juande Ramos, der havde sagt op i protest mod klubejer og præsident Al-Thani. Romero holdt i den varme trænerbænk i 10 uger, men Pellicer slap ikke klubben af syne. Han smuttede til Galicien for at stå i spidsen for storklubben Deportivo La Corunas andethold i 3. division. Málaga CF kaldte ham tilbage til sit næstbedste mandskab – ligeledes i 3. division – og forfremmede han til ansvarlig for klubbens divisions36 LA DANESA JANUAR 2021

Ismael Casas op på de tomme tilskuerpladser - udgået med skade.

Træner Sergio Pellicer – i gang med at bygge et nyt project op.

Ramon i aktivitet under træningen.

Hicham, Cristo og Juande sludrende på en træningsdag.

Antonin – første klasse-skud på ungdomslinjen.

hold, da Victor, røg ud i januar 2019. Debutkampen den 16. januar mod Ponferradina blev en flot start for ham med 1-0 sejr på scoring af Antonin, 19 år, blot efter to minutters spil. Estadio La Rosaleda brød ud i vild jubel. En kontrast til dagens coronatomme tribuner.

vokaten Jose Maria Muniz Jiminez, i august/seprember fyrede alle kontraktspillere, der ikke ville gå væsentligt ned i løn, var vejen banet for Pellicers ungdomslinje. Med det store kendskab han havde til hele talentmassen i klubben. 11 af spillerne, der i denne sæson kæmper så bravt i 2. division er ungdomsspillere.

Start på ungdomslinje I pengenød sendte Málaga CF måneden efter Antonin til La Ligaklubben Granada for beskedne 1.5 mio. euro, hvor han herfra blev udlejet til en af Málagas konkurrenter i 2. division Rayo Vallecano i Madrid. Antonin var et eksempel på den store talentmasse, der fandtes i Málaga CF akademi og på andetholdet i 3. division. Da klubbens retslige administrator, erhvervsad-

Fra Herning og på landshold Fra Pellicers U-team i Herning findes tre spillere nu i 2. divisionstruppen. Målmand Kellyan, der er lejet ud til Ibizas 3. divisionsklub, og to landsholdsspiller. Det er den 22-årige Hicham med 15 U-landskampe for sit hjemland Marokko, hvor Málaga CF overtog ham fra klubben Rabat. Han har nu i et par sæsoner i ny og

Hicham med en salgsklausul på 10 mio. euro. næ visit sit talent på divisionsholdet. En lynhurtig og lidt uregerlig fløjspiller med et kæmpe potentiale. Hicham har været hårdt ramt af skader og slet ikke i kamp i denne sæson. Den anden landsholdsspiller, der var med i det vestjyske, er 20-årige Ismael Casas, back, som Pellicer har på listen over sine fire kaptajner. Således bar Ismael anfører-bindet i sæsonens første match på Tenerife (0-2). Også han er skadesplaget og blot deltaget i færre end halvdelen af sæsonens opgør. Ismael er noteret for 15 U-landskampe for Spanien. Salgsklausul på 10 mio. euro Værdien af en spiller som Hicham er Málaga CF meget bevidst om. I hans kontrakt er salgsklausulen 10. mio. euro. Et andet kæmpetalent med divisionsdebut i denne sæson – om end med begrænset spilletid - er den blot 18-årige angriber Larrubia med 11 U-landskampe. Her blandt andet på hold med Pedri, der er noteret for kampe for FC Barcelonas La Liga-mandskab. Barca erhvervede Pedri i Las Palmas for 5.mio euro. Så lad os blot sætte et sådant prisskilt på Larrubia. Og også på den 19-årige Ramon Enriquez, såvel U16 som U18-landskampe for Spanien – nu toneangivende på Málagas midtbane.


To er født i udlandet De øvrige unge i divisionstruppen i Málaga CF: Munoz, markant midtbanespiller, 23 år, med U-landskampe. Juande, 21 år, målfarlig centerforsvarer. Juan Cruz, 20 år, angriber født i Argentina, med Ulandskampe for Spanien. Cristo, 20 år, solid back. Benitz, 18 år, offensiv wingback. Julio, 20 år, opererer på midtbanen. Issa Fomba, driblestærk angriber

fra Bamala i Mali. De nævnte talenter ankom til akademiet i Málaga fra Valencia, Málaga, Mijas, Granada, Cordoba, Jaen og Algeciras. I Pelliers ungdoms-project ligger fremtiden for Málaga Club de Futbol – såvel sportsligt som økonomisk. Det understøttes i denne sæson af 14 rutinerede spillere erhvervet i andre klubber.

Sheikens fald - venter nu på nye investorer

16-årige Angel Recio – nu på kontrakt i Málaga CF.

Málaga CF har gennem de senere år været plaget af, at storklubber som Real Madrid, Villarreal, Atletico Madrid og Sevilla har erhvervet spillere fra MCF Akademiet med kontrakter – uden afkast til Málaga CF. En tendens klubben nu trods strenge økonomiske tider vil forsøge at modvirke. Et bevis herpå kontrakt-underskrivelse med den 16-årige Angel Recio fra Fuengirola med U16-landskampe for Spanien. Den løber til 2023 med en frikøbsklausul på tre mio. euro. Recio er med sin højde på 1,90 centimeter en fysisk stærk centerforsvarer, der allerede har trænet med Málagas B-hold.

Pellicer på pletten - med 22 skift og landskamp

Sheik Al-Thani – bragte Málaga CF tæt på konkurs.

Her ved årsskiftet er det store spørgsmål for Málaga CF, hvem der kommer til at overtage klubben. Storaktionær og præsident sheik Abdullah Al-Thani fra Doha i Qatar er definitivt færdig efter at retten i Málaga ikke alene har beslaglagt hans aktier, men nu også senest bankkonti for 23.568,99 euro i bankerne Banco Santander, CaixaBank og Banco Sabadell. Konti tilhørende NAS Football, NAS Spain 2000 og Nasir bin Abdullah og sønner, som sheik Al-Thani opererede med, da han bedrog Málaga CF for 8.5 mio. euro og hvidvaskede pengene. Det påstår retten efter den gennemgribende politiransagningen af Málaga CF i februar 2020. Resultatet af afhøringen af ham på den spanske ambassade i Doha foreligger endnu ikke, men på de sociale medier udtrykker han at han føler sig forfulgt. Hans sønner Nayet, Rakan og Nasser er inddraget, da de sad som be-

3. mio. euro for 16-årig

styrelsesmedlemmer under deres fars ledelse i Málaga CF. Det var hovedsagelig dem, der brugte klubbens dyre biler – bl.a. to Mercedes, en Mini og en Ducati. De er nu ved politiets hjælp tilbage på Estadio La Rosaleda fra de dyre lejevillaer i Benahavis og Benalmadena. Her har retten opsagt lejemålene. Sheik Al-Thani er klædt af til skindet på de spanske breddegrader. Den store deroute efter i starten for ti år siden, efter eget udsagn, at have investeret 200 millioner euro i klubben! Et endeligt med en masse krumspring. Nu venter alle spændte på det nye ejerskab med kapitaltilførelse til Málaga CF. Hotelkæden BlueBay har i en fem år lang retssag erhvervet 49% af Al-Thanis aktiebeholdning på 96,89 %. To amerikanske investorgrupper viste deres interesse sidste år. Og skulle stadig være på banen.

Født den 9. september 1973 i Nules i Castellon-provinsen, Spanien. Som aktiv forsvarsspiller. Ungdomskarriere: Valencia Seniorkarriere: 1993 – 1996: Valencia – 58 kampe 6 mål 1995: Hercules (lån) – 5 – 0 !996 – 1997: Málaga – 47 – 0 1997 – 1999: Cadiz – 31 – 0 1999 – 2000: Jaen – 34 – 0 2000 – 2001: Gramenet – 22 – 0 2001 – 2003: Hercules – 36 – 0 2003 – 2004: Onda – 0 – 0 2004 – 2005: Alcala – 34 – 3 2005 – 2008: Villajoyosa: 91 – 2 2008 – 2009: Eldense: 0 – 0

Pellicer – rejsende i fodbold

Analyse af vandet i din pool

GRATIS

www.transport-esdk.com PRIS PR. M³

166,-

Landskampe 3 U-20 for Spanien. Trænerkarriere: 2009: Campello 2009 – 2010: Alicante (assistent) 2010 – 2011: Logrones (assistent) 2011 – 2013: Valencia (ungdom) 2014: Elche (ungdom) 2014 – 2015: San Felix (ungdom) 2015 – 2016: Málaga (ungdom) 2016 – 2017: Málaga (assistent, La Liga)) 2018 – 2019: Deportivo La Coruña B (3. division) 2019 – 2020: Málaga B (3. Division) 2020: Málaga CF (2. Division)

Bedste pris mellem Spanien og Danmark

= DKK 1245,-

Pools Mijas S.L.

Bring os et lille bæger vand fra din pool og vi fortæller dig, hvordan du bedst holder den korrekte kemiske balance i vandet.

Åbent 08.00 – 15.30

Den Største Pool-forretning på Costa del Sol

Inklusiv godsforsikring, dør til dør afhentning/levering og moms.

PROFESSIONEL POOL-VEDLIGEHOLDELSE • TILPASSET DIT BEHOV.

Varmepumper · Automatiserede overdækninger · Spabade · Saltvands-/klor tilsætning · PH-dosimetre

Vi har altid et godt tilbud! Vi har alt til din pool! Nye swimmingpools med 10 års garanti · lækagesøgning og reparationer

Dit grønne professionelle og transparente transportfirma

+34 645 316 507 +45 53 85 02 54 post@transport-esdk.com

Pooludstyr, kemikalier, legesager, spil og meget mere! Renovering, reparationer, vandvarmere, lækagesøgninger, ugentlig professionel vedligeholdelse af pools.

Urb. Doña Pilar • Ctra. De Mijas, Mijas • Mob. 667 78 82 91 splashpools@electronbox.net • www.splashpoolsmijas.com

952 591 053

LA DANESA JANUAR 2021 37


Historie i Málaga: Den yngste træner i historien

Adrian har fået en skidt start i Zaragoza og savner Málaga

Adrian scorede mod Málaga CF, men meget skidt start med skade og trænerfyring Den 32-årige anfører for Málaga CF gennem flere sæsoner, Adrian, måtte forlade klubben før denne sæson, da de dyre spillere af klubøkonomiske årsager skulle ud. En af Málaga CFs konkurrenter i 2. division Real Zargoza sikrede ham på en 2-årig kontrakt. Han var så ubeskeden at score mod Málaga, da hans tidligere klub sejrede 2-1 i Zaragoza. Adrian kom ind fra bænken, hvor han har siddet i en del matcher og ellers været plaget af en skade, Men nu på ny fit for fight. Real Zaragoza, der havde opryknings-forventninger, fik en forfærdelig start og røg ned i bundregionen, hvorefter træner Ruben Baraja, 45 år og som aktiv et markant spansk landsholdsnavn,

blev fyret. Og afløst af assistenttræner Ivan Martinez. Et andet mandskab med en elendig start i 2. division, Lugo, har også skiftet cheftræner. Juanfran Caccio røg ud og ind kom fransk/tuneseren Nafti, 41 år og tidligere træner i Marbella. Han blev løsgjort fra hans engagement i Etoile du Sahal i Tunesien. Lugos 10. trænerskift på fem år! Og en anden stor skuffelse CD Tenerife skilte sig af med Fran Fernandez til fordel for catalaneren Ramis, der som aktiv spillede for klubben og senere fik trænerjobs i Almeria og Albacete – også nuværende 2. divisionsklubber. Hermed ialt 6 trænerskift i divisionen efter blot 13 spillerunder. Rækken tæller 21 klubben.

Málaga-resultater i 2. div. siden sidst Girona FC – Málaga CF 0 - 1 Málaga CF – CD Lugo 2 - 2 CF Fuenlabrada – Málaga CF 0 - 2 Málaga CF – FC Cartagena 1 - 2 UD Almeria – Málaga CF 3 - 1 Málaga CF – UD Logrones 0 - 0 Herefter lå Málaga CF på 12. pladsen med 5 point op til playoff til La Liga. Holdets målscorere: Juande 4, Pablo Chavarria 3 Ramon Enriquez 2 Christian Rodriquez 2 Yanis Rahmani 2, Caye Quintana 1 Jozabed 1, Ivan Calero 1 Escassi 1, Joaquin 1

På Ugens Hold i 2. division Juande 2 gange, Ramon Enriquez, Ivan Calero og Yanis Rahmani, alle 1 gang. I karantæne Caye Quintana og Pellicer (træner), begge to kampdage og Benkhemassa 1. Copa del Rey Coruxo FC (2. division B) - Malaga CF 0 - 4. Målscorere: Orlando Sa, Juan Cruz, Yanis Rahmani og Caye Quintana.

Juande er hoppet til vejrs og scorer på hovedstød mod Lugo på Estadio La Rosaleda.

38 LA DANESA JANUAR 2021

Da Manolo Sanchez lørdag den 21. november 2020 satte sig i trænersædet på udskiftningsbænken, da Málaga CF på Estadio La Rosaleda mødte CD Leganes fra Madrid, blev han den yngste førsteholdstræner i fodbold-Málagas historie. På dagen var han helt nøjagtig 29 år og to dage. Manolo Sanchez, der er assisterende træner, afløste Sergio Pellicer, som af diciplinær-komiteen i La Liga var blevet idømt to spilledages karantæne efter udvisning i kampen før, Ponferradina – Málaga CF. Under Sanchez blev det til et ikke helt retfærdigt 1-2 nederlag mod Leganes, men derimod til en 1-0 sejr i den følgende svære match i Girona. Herefter tog Pellicer igen over fre-

dag den 27. november mod Lugo. Når vi i nyere tid ser historisk på fodbolden i Málaga omfatter den Club Depotivo Málaga og Málaga Club de Futbol. Navneskiftet i 1992 med ny ejerkreds. Før Manolo Sanchez havde Eduardo Rubio været den yngste med sine 32 år (sæsonen 1958-59). Legenden som spiller i Málaga, Sebastian Humberto Viberto, var 33 år, da han stod i spidsen for førsteholdet (1977-78). Herefter: Jose Maria Zarraga 33 år (1963-64). Ismael Diaz Galan 32 år (1997-98) Sidstnævnte afløstes af Joaquin Peiro, der fik Málaga CF op i La Liga, hvorfra klubben rykkede ned for tre sæsoner siden.

Manolo Sanchez fra Marbella – den yngste divisionstræner i Málaga.

Sæsonkort fås hos La Peña de Dinamarca Fodboldinteresserede såvel på Costa del Sol i Spanien som fra andre lande er velkomne til at kontakte La Peña de Dinamarca for sæsonkort og billetter til kampe på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribunepladser midtfor på den ene langside - beskyttet for eventuel regn. Erhvervelse af sæsonkort, som også vil gælde i La Liga – med rabat skal ske nu inden stadion på ny åbner! Før kampe let måltid og matchoplæg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vejen og så bus turretur til stadion. Medlemsrabatter til alle kampe. Kontaktpersoner:

Formand Morten Møller +34 617 700 424 info@Málaga-support.dk Sekretær Ole Hansen +34 621 214 983 kontakt@Málaga-support.dk La Peña de Dinamarca er den eneste officielle danske supporterklub for Málaga CF optaget i Federación De Peñas Malaguistas. Den støtter bl.a. cancerhospice Cudeca i Benalmádena. Klubben optager fortsat nye medlemmer. La Liga-organisationen og de spanske sundhedsmyndigheder har endnu ikke afgjort, hvornår tilskuere på ny må lukkes ind. Tjek www.málaga-support.dk

Alle savner de gode før-coronadage, når Estadio La Rosaleda fyldtes med et veloplagt og entusiastisk publikum. Ikke mindst spillerne. La Peña de Dinamarca har sine siddepladser klar, når dørene på ny åbnes.


Vild med vin&mad Velkommen til 2021, som forhåbentlig bliver et meget bedre år end det vi lige har lagt bag os. Aldrig har jeg været mere glad for at begynde en januar måned som i år. 2021 giver håb om igen at kunne være sammen med venner og familie, at kunne rejse og komme ud i verden, samt at andre kan komme herned til os. I har alle været savnet gennem alt for lang tid. Men der er en ting som januar altid bringer med sig. Et par kilo for meget efter al julemaden, og ønsket om at komme af med dem igen. Derfor begynder vi januar med sund kost, med masser af grøntsager og salater.

Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos

Et par gange om måneden spiser vi gerne en laksefilet til aftensmad. Det er et stykke taknemmeligt fisk at tilberede, som altid bliver lækkert og som kan tilberedes på et utal af måder. Til en god salat passer laks med sesampanering super godt. Tilsat lidt frisk citron og eventuelt frisk dild, hvis man har det i køleskabet. Sesam gir en dejlig sprød skorpe, mens laksen forbliver saftig og mør. Opskriften er til 4 personer. Ingredienser 4 laksefileter 4-5 spsk. sesamfrø, jeg bruger de lyse. Salt Lidt revet citronskal fra 1 økologisk citron, efter smag. 2 tsk. smør til stegning 1 tsk. olivenolie til stegning 1 håndfuld frisk dild 1 håndfuld friske koriander, (kan undlades) Fremgangsmåde Riv en lille smule citronskal med et fint rivejern. Jeg bruger normalt ca. 1/2 citron. Bland citronskal sammen med sesamfrøene. Drys salt på begge sider af laksefiletterne og vend dem i sesamblandingen. Steg dem med skindsiden nedad, på en pande med smør og olie på mellemvarme – cirka 10 minutter på skindsiden og cirka 3-4 minutter på den anden side. Hold øje med dem, da stegetiden afhænger af størrelsen på laksefiletterne. Vi kan godt lide at laksen ikke er helt gennemstegt, men lidt saftig i midten. 88 LA DANESA JANUAR 2021

Server med citronskiver og pynt med frisk dild. Og så er den klar til servering. Vin til laks med sesamfrø og citron Det er forholdsvis enkelt at sætte vin til laks. Laksen er en af de kraftigste og fedeste fisk og derfor gælder det, at vinen i sig selv gerne må være fyldig – have god krop – og så samtidigt en tilpas syre til at hamle om med det fede i fisken. Og eftersom der er godt med citron i retten, er det vigtigt at finde en vin med en god og markant syre. Det er oplagt at vælge en hvidvin eller en rosevin, men hvis man ikke er til de lyse farver, kan vi også finde en rød uden alt for megen tannin som kan passe. Ofte er det tilbehøret som er udslagsgivende når man skal vælge vinen. Personligt ville jeg vælge en hvidvin til denne ret. Lidt bobler som Cava eller champagne, er også en god mulighed. Det står godt til den syrlige del i retten. Et klassisk valg ville være en Chardonnay baseret hvidvin, som en Chablis fra Frankrig, en Cloudy Bay fra New Zealand, eller en fadlagret vin lavet på samme drue, hvis man kan lide det. Spanien byder på dejlig hvide vine lavet på Chardonnay-druen, både med og uden fadlagring. Prøv en af dem her:

tion i druerne. Flot og delikat med sprød syre. Aromaer af bløde ferskner, abrikoser og citrus frugter. Let smag af melon, mandarin og grønne æbler. Frisk, mineralsk og let stil. Pris kun 6.25€ Albret Chardonnay fra Navarra er også udelukkende lavet på Chardonnay-druen og gæringsprocessen er lavet på franske fade som intensiverer de flotte tropiske noter af ananas og bananer samt en snert af vanilie. Den er aromatisk frisk med duftende bouquet af hvide blomster med fine eksotiske

overtoner og en let smag af fadet. Meget elegant med god balance og livlig syre. Pris: 7.65€ Enate Barrel fermented Chardonnay med sine 7 måneders lagring på træfade giver vinen komplekse aromaer af hasselnød og ristet brød sammen med noter af tropikalsk frugt. Vinen er cremet og fyldig med en frisk syre. Lang og velbalanceret eftersmag hvor de ristede nuancer endnu engang kommer frem. Er du til fadlagrede hvide vine bør du prøve denne. Pris: 16.95€

Aresan Chardonnay fra Tierras de Castilla som ikke er lagret på træfade for at bevare så meget som muligt af den delikate frugtsensa-

LA DANESA JANUAR 2021 39


Overtro 10 overtroiske myter, som spanierne tror stærkt på Af Gabriella Elkhouri, gabriella@norrbom.com

Det er langt fra videnskabeligt bevist men alligevel tror mange på en verden fuld af uskrevne regler og overtro. I Europa er spanierne særlig overtroiske. Mere end 60 procent af spanierne hævder, at visse objekter og begivenheder har en overnaturlig evne til at påvirke deres hverdag. Mange af dem er samme overtro som vi skandinavere kender. Her er en liste over ti ting, som spanierne tror på.

UHELD Tirsdag den 13. Svarende til fredag den 13. er den uheldige dag i Spanien tirsdag den 13. Årsagen til, at nummeret blev et ulykkesnummer, er ofte knyttet til det sidste måltid, som Jesus og hans tolv disciple havde natten før Jesus blev korsfæstet. Når det kommer til, hvorfor uheld er netop en tirsdag, har det oprindelse i guden March, som ifølge romersk mytologi er beskrevet som den romerske krigsgud, der kaldes Marte på spansk. Der er et gammelt ordsprog i Spanien, der lyder: “Martes 13, ni te cases ni te embarques”, hvilket betyder, at du hverken skal gifte dig eller gå om bord på et skib den dag, for gør du det, kan det ende skidt.

sort repræsenterer natten, hvilket igen svarer til mørke, ondskab, djævelen og hekse. Hvis din vej krydses af en sort kat, skal du være forsigtig, men hvis den sorte kat kommer gående mod dig, betyder det, at du tilsmiles held og visdom. Hvis en sort kat krydser din vej, uanset om katten kommer fra højre eller venstre, betyder det, at der sker noget dårligt og ulykkeligt. I modsætning til dansk overtro er det muligt at afværge uheld ved at spytte tre gange over skulderen, efter at katten er gået.

Hæld salt ud Mange undrer sig sandsynligvis over, hvorfor nogle mennesker nogle gange kaster salt over skuldrene? Salt er ikke kun det mest anvendte krydderi i køkkenet, der er også mennesker, der tror, at du følges af uheld, hvis du spilder salt. Uheld kan dog afværges ved at tage en knivspids af det spildte salt og smide det bag ryggen over din venstre skulder for at blinde djævelen, der ifølge folklore står bag uheld. Hvis vi ikke smider salt, risikerer vi at blive bedraget.

Sort kat Dette er klassisk overtro, der har eksisteret i generationer. I modsætning til egyptisk kultur gav katolsk kultur den sorte kat en negativ symbolik: 40 LA DANESA JANUAR 2021

Gå ud af sengen med venstre fod først Siden oldtiden har forskellige civilisationer og kulturer diskrimineret mennesker, der er venstrehåndede. De blev tidligere kaldt “uhyggelige”, som i dag er synonymt med ildevarslende. Navnet kommer fra et latinsk ord, der simpelthen betyder “på venstre side”. Venstre er forbundet med ondskab og stammer sandsynligvis fra det faktum, at et flertal af befolkningen er højrehåndede. At vi i dag bruger overtroen “at komme ud af sengen med venstre fod først” refererer til en dag, hvor alt kan gå galt.

At knuse et spejl Spejle bruges ikke kun der for at se, hvordan vi ser ud. I det antikke Grækenland var spejle også portaler til sjælen. Så kan du forestille dig, hvilket uheld det ville være at knuse en.


Selvom den nøjagtige oprindelse er uklar, klamrer en hundrede år gammel tradition sig til idéen om, at et spejl er et billede af vores udseende og sjæl. Hvorfor man varsler syv års uheld ved at knuse et spejl, kan man undre sig? Men, det kan vi takke romerne for. For dem opstod livet i cykler på syv år. Over tid opstod der en myte om, at sjælen ved at knuse et spejl ville blive låst i de brudte stykker i syv år. En måde at undgå forbandelsen på var at samle alle spejlfragmenter, lægge dem sammen i en klud eller papirpose og derefter smide posen i en mægtig flod eller begrave den i jorden for at fjerne uheldet.

HELD

Find en firkløver Der findes en række forskellige amuletter baseret på stjernetegn. Disse giver folk energi i henhold til deres svagheder og styrker. Men hvad ville der ske, hvis du fandt en firkløver? Dette er et symbol på held. De fire blade repræsenterer fire forskellige symboler; tro, håb, kærlighed og held. Bladene repræsenterer også de fire naturelementer: vand, jord, luft og ild. Ingen ved nøjagtigt, hvorfor de bringer held, men chancen for at finde en firkløver er lille, og derfor betragtes det som en velsignelse i sig selv.

Hæng en hestesko bag døren

Kryds fingrene Hvis du krydser fingrene i Danmark, betyder det, at du lyver, men i Spanien har dette en anden betydning. Spanierne krydser fingrene for at beskytte sig mod uheld og når de beder om at få et ønske opfyldt. Oprindelsen til denne overtro kommer fra længe før Kristus; to mennesker flettede deres pegefingre for at udtrykke et ønske og deres ed om at hjælpe hinanden med at opfylde det. En lignende betydning som krydsning af fingre i Danmark er at “holde fingrene krydsede”.

Afhængigt af hvilken del af verden du befinder dig i, skal en hestesko enten hænges med spidserne op eller som i Spanien med spidserne nedad for at bringe lykke. Oprindelsen til denne overtro kommer fra ærkebiskoppen i Canterbury, St. Dunstan, der arbejdede som guldsmed i Baltonsborough i det 10. århundrede. Historien beskriver, hvordan Saint Dunstan fabrikerede en hestesko til et væsen, der viste sig at være djævelen selv. Djævelen fik ikke lov til at gå, før han lovede aldrig at komme nær et sted med hestesko over døren. Dette er historien bag, hvorfor hesteskoen er blevet et symbol på held.

Rør ved træ Hvis du får en mørk tanke eller føler at noget dårligt vil ske, skal du røre ved træ. Ifølge spansk overtro driver denne gestus uheld og dårlig energi væk. Der er forskellige hypoteser om, hvor dette udtryk kommer fra. Nogle siger, at udtrykket “rør ved træ” kommer fra spillet “Knock on Wood”, der stammer fra det 19. århundrede. At banke på træ blev betragtet som beskyttende, og der kunne ikke ske noget dårligt dengang. Det kristne folk tilskrev beskyttelsen af træ til Jesu kors. Træ symboliserede en form for bøn og beskyttelse. At røre ved en hvilken som helst træoverflade blev anset for at være som at røre ved træ fra korset, hvilket igen ville give beskyttelse mod Gud. Nogle kristne bærer trækors med sig for at føle sig trygge.

Rør ved en gravid kvindes mave At gnide meget mod en gravid kvindes mave er en af de mest populære overtro i Spanien. Siden umindelige tider er et voksende, levende væsen inden i en anden person blevet betragtet som en lykke i sig selv. Faktisk tror spanierne stadig på dette gamle overtro, som siges at øge chan-

Danske varer og specialiteter til hverdag, grill og fest! PATÉ, KØD, TRØFLER, COGNAC, OST, CHAMPAGNE, KIKS, VIN, FRUGT, PATÉ, KØD, BRANDY, KASTANJER, SPIRITUS, MARMELADE, PATÉ, CHOKOLADE, KØD, BRØD, BAGVÆRK, OST, SNAPS, PØLSER, SILD, MYSEOST, FISKEBOLLER, BRØD, OST, ØL, MARMELADE, SENNEP, PASTA, PESTO, VIN, SPIRITUS, BALSAMICO de MODENA, KRYDDERIER m.m. BESTIL DIT KØD TIL GRILLEN - DAGEN FØR!

• VI LEVERER OGSÅ HJEM TIL DIG • er atess Delik aliteter eci og sp ndinavien a k S fra sten og re en rd a f ve

cerne for at vinde en præmie. Oprindelsen til denne overtro er uklar, men et nyt liv er ofte et symbol på lykke.

Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6 29651 Mijas. - Tlf: 952 58 12 36

ADVOKATKONTORET

• • • •

Tøv ikke med at booke din konsultation. Køb og salg af fast ejendom. Testamenter, arv og skifteret. Skat for residente og ikke-residente. Civilret

Du finder vores kontorer på følgende adresser: • Calle El Cid 2, 1º F (Edificio Anunciata), 29640 Fuengirola • C/ Notario Luis Oliver 6 - 5ºA, 29602 Marbella • Calle San Lorenzo 29, 6º E., 29001 Málaga • Avda. Condado de Huelva 9, 29740 Torre del Mar

Tlf: +34 951 13 72 69 • Fax: +34 952 22 19 29 Email: info@cayet.es • www.cayet.es

Åben: Man-fre: 10-18.00 • Lørd: 10-14.00 LA DANESA JANUAR 2021 41


K

L

U

B

B

E

R

&

F

O

R

E

N

I

N

G

E

R

Følg med i, hvad der sker i klubben, på vores hjemmeside: www.clubdanes.dk

Club Danés, Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas km. 2,2, 29650 Mijas Costa. Mail clubdanes@gmail.com - website www.clubdanes.dk. Tlf. og fax: 952 472 880 Mobil: 635 292 602. Skype: danskspansksamvirke Restaurant Casa Danesa: Tlf. 952 47 51 51 e-mail: restaurant@casadanesa.dk.

Januar 11. Club Danés åbner 16. Vinsmagning og fernisering GODT NYTÅR! Så starter vi på et nyt år, men lad os hurtigt glemme det gamle! I skrivende stund ser det stadigvæk lidt sort ud, men vi håber alle, at vi snart kommer tilbage til normale tilstande, men der vil nok gå et stykke tid, inden det bliver helt normalt. Club Danés og vores restaurant Casa Danesa har som alle andre haft det svært, men vi er i live endnu. Vi vil så snart det bliver muligt, komme tilbage med nogle af de arrangementer, som vi desværre har måttet aflyse i efteråret. Klubben lukker op igen den 11. januar. Til slut vil jeg ønske jer alle et rigtigt godt nytår Hilsen / Formanden

gade’, der hvor jeg husker min kunstneriske karriere startede, for ca. 40 år siden. Det var her jeg, uvidende hvad fremtiden ville bringe, samlede efterårets faldne blade op og tog dem ind til spisebordet, for nøjagtigt at genskabe deres farver, ud fra min beskedne palet. Det er imellem tiden blevet til rigtig mange farvestrålende, vibrerende malerier.  Sådan beskriver kunstneren Bettina Eriksen sin udvikling inden for kunsten. Mød hende lørdag den 16. januar. Bridgeklubben Vi spiller bridge hver mandag og onsdag. Første spilledag i det nye år er mandag d. 11. januar. Mødetid senest 13.45. Gæster er velkomne. Tilog framelding skal ske senest dagen før hos Jan Werum på 951 260 416 eller på mail: jw@werum.dk Gebyr for medlemmer er 4.00 € og for gæster 5.00 €.

FERNISERING VINSMAGNING Lørdag den 16. januar kl. 12.30-16.00 i Club Danés/ Casa Danesa inviterer ArtByBettina og La Cuenta Vinos alle til Fernisering og Vinsmagning Kunst, Cava, vin, snack og en hyggelig snak. 

Årsmødet afholdes lørdag d. 6. februar, med efterfølgende bridgeturnering og frokost. Dagsorden, regnskab og yderligere oplysninger om Årsmødet fås i klubben fra medio januar. Forslag, som ønskes behandlet på Årsmødet, skal være bestyrelsen i hænde senest 2. januar, 2021

Fra uskyldig barndomsleg til store passionerede malerier…  Efteråret fører mig tilbage til ‘min barndoms

Vores aktiviteter kan følges på hjemmesiden: http://www.clubdanes.dk/bridgeklubben/

ASOCIACIÓN PARA TODOS Formand: Eigil Rasmussen, Tlf: 670659931 Kasserer: Lena Schou, Tlf.:952668174

Månedsfest den 27. 2. 2021 På foreningens vegne, Erik

Paratodos som betyder for alle, har tilholdssted i Los Boliches, på El Tapeo, som ligger ved siden af Aquavit og Holger Danske. Man skal være medlem for at deltage i foreningens arrangementer. Medlemskab koster 25€ for et år. www.paratodos.dk

INDKALDELSE TIL GENERALFORSAMLING På generalforsamlingen skal følgende punkter behandles: - Valg af dirigent - bestyrelsens beretning - forelæggelse og godkendelse af regnskab for kommende år - forelæggelse og godkendelse af buget for kommende år - valg af stemmetællere - valg af bestyrelse, revision og suppleanter - fastsættelse af næste års kontingent - forslag fra bestyrelsen og medlemmer - eventuelt

Søndagsmøder: Foreningen holder møde hver søndag på rest . El Tapeo i Los Boliches lige ved siden af Aquavit og Holger Danske. Arrangementer: Uge 5 arrangeres der mandeltur (nærmere besked senere) Månedsfest den 30. 1. 2021 Generalforsamling 24. 2. 2021 kl. 12.30 2021 Efter generalforsamlingen 1 drink og 3 stk. smørrebrød på Aquavit. 42 LA DANESA JANUAR 2021

Vigtigt: For at kunne deltage i generalforsamlingen skal kontingentet for 2021 være betalt senest 21. 2. 202. Forslag til generalforsamlingen skal være bestyrelsen i hænde senest 2 uger før generalforsamlingen.

SKYDEKLUBBEN Der er planlagt følgende skydninger i foråret 2021 16. januar Øvelsesskydning / nytårskur 23. januar    Registreret skydning 30. januar      Øvelsesskydning 06. februar   100 point skydning med premie 13. februar   Fastelavnsskydning med frokost 20. februar     Øvelsesskydning samt generalforsamling 27. februar Pokalskydning 06. marts    13. marts      20.  marts      27. marts     

Øvelsesskydning 100 point skydning Øvelsesskydning Reg. skydning

03. april       Påskeskydning med frokost 10. april        Øvelsesskydning 17. april       Superskydning med sæsonafslutning med hygge og knas

DEN DANSKE KIRKE ØST FOR MALAGA Af Jacques Borggild Vi skrev i November-nummeret af dette blad, at vi glædede os til at se Jer til gudstjeneste d. 9 Januar i Lux Mundi i Torre Del Mar. Desværre bliver dette ikke til noget. Vi har talt med Selma Ravn, udlandsprovst og generalsekretær i DSUK (Danske Sømands- og Udlandskirker) og aftalen er blevet, at vi ikke åbner kirken Øst for Málaga d. 9 Januar, men afventer udviklingen af pandemien i Spanien. Der er simpelthen alt for få danskere på Solkysten i øjeblikket, til at vi kan åbne kirken. Vi håber meget, at det vil være muligt at åbne kirken i løbet af foråret 2021, og vi vil holde Jer underrettet, når der er noget nyt. Vi har produceret en podcast ( en video ) i billed og lyd, som indeholder nogle julesalmer, indsunget af ungdomskoret ved Marslev Kirke (den kirke, som vores præst Annalise har vikarieret i i denne sommer) samt nogle tanker om Adventstiden og en Juleprædiken I kan se podcast’en ved at gå ind på kirkens hjemmeside www.dsuk-spanien.dk under fanebladet Kirken Øst for Málaga. Konfirmationen af Marie Scheinemann, Annalises fjern-konfirmand, bosiddende i Japan, som skulle have været afholdt i sommeren 2020, men som desværre blev udsat, blev afholdt i Almind kirke ved Viborg d. 29 December. Stort tillykke til Marie og hendes familie. Fra kirken sender vi jer alle ønsket et godt og lykkebringende NYTÅR!


DET SKER I MARGRETHEKIRKEN - JANUAR 2021 MARGRETHEKIRKEN Avda. De Dinamarca 2 & Calle Ciprés 22, Las Lagunas, Mijas Costa Tlf. 952 587 481 Website: www.margrethekirken.com Kontoret er åbent: tirsdag, torsdag og fredag kl. 10-12 samt onsdag kl. 15-17, hvor der også er café og strikkeklub. Den danske præst: Iben Merete Gabriel Snell Edif. Andromeda II c/Maestra Aspiazu 10 – 2A 29640 Fuengirola Tlf. +45 4035 8056 Email: margrethekirken@margrethekirken.com Medlemskontingentet på 80 € om året kan indbetales i kirken eller til vores konto i Cajamar: (IBAN ES87) 3058 0860 7927 2000 6999 (Swift: CCRIES2A) Gudstjenester i januar Søndag 3/1 kl. 11.00: Hellig 3 kongers søndag. Iben Snell Søndag 10/1 kl. 11.00: 1. søndag efter Hellig 3 konger. Iben Snell Søndag 17/1 kl. 11.00: 2. søndag efter Hellig 3 konger. Iben Snell Søndag 24/1 kl. 11.00: Sidste søndag efter Hellig 3 konger. Iben Snell Søndag 31/1 kl. 11.00: Søndag septuagesima. Iben Snell

ARRANGEMENTER: Søndag den 3. januar kl. 12.30: Søndagsmatiné med Carina Bølling Carina Bølling har begået en lille bog med sjove fortællinger fra Solkysten, som hun kender ud og ind. ”Lucky 7” hedder bogen, og den handler om syv gamle mænd og deres livslange venskab i en lille landsby hernede. Mændene har en bænk på landsbyens torv som deres faste mødested, og der sidder de og fortæller historier fra deres liv om, hvordan kvinder mere eller mindre bevidst har trukket i trådene og hjulpet dem på vej. Det er historier om uheld, der vendes til held, når en arrig hund, et hullet fiskenet, en død rigmand, et fuldt æsel og natte-tisseri får af-

gørende roller at spille i livet. Vel mødt til en hyggelig og munter eftermiddag med lokalt islæt! Pris for matiné med let frokost: 15 €. Vi beder om forhåndstilmelding senest tirsdag den 29. december på tlf. 952 587 481 Torsdag den 14. januar kl. 18.00: Madlavningskursus i Middelhavsmad med Mouna Vil du gerne lære at lave lokale retter, som du har smagt på restauranterne i det spanske og marokkanske køkken? Vil du også gerne blive dygtigere til det spanske sprog? Så er chancen her! Vi fortsætter vores madlavningskursus med Mouna Belhaiba Lakrouna. Hun har stået i køkkenet på restaurant Valparaiso i 19 år og er ekspert i at lave såvel spansk som marokkansk og italiensk mad. Kurset foregår på spansk – men er der ord, du ikke kender, vil de blive oversat til dansk eller engelsk. Opskrifter til at tage med hjem bliver udleveret på både dansk og spansk. Når vi har fremtryllet de lækre retter, sætter vi os til bords og nyder dem sammen. Denne aften står menuen på marokkansk tajina. Pris: 15 € dækker undervisningsgebyr og mad. Der er en enkelt ledig plads på kurset. Såvel tilmelding som betaling skal ske på forhånd. Skriv til margrethekirken@margrethekirken.com og tilmeld dig, hvis du vil være med. Søndag den 17. januar kl. 12.30: Søndagsmatiné med film Vi viser filmen: ”Forår, sommer, efterår, vinter… og forår”, som vi egentlig skulle have set I november, men måtte udskyde på ubestemt tid. Se nærmere omtale af filmen i kirkebladet. Tilmelding er nødvendig. Ring venligst på tlf. 952 587 481 eller skriv til margrethekirken@margrethekirken.com, hvis du vil deltage. Pris for matiné med let frokost menu og film oplyses ved henvendelse. Onsdag den 27. januar kl. 10.00 i præsteboligen: Litteraturkreds om Karen Blixens ”Vintereventyr”. Vinter-Eventyr udkom I 1942 og rummer forfatterindens mest berømte fortællinger. Da Karen Blixen altid kræver noget af sin læser, tager vi

bogen i bidder og lægger ud med de første fem eventyr. Så ser vi, hvor langt vi når. Søndag den 31. januar kl. 12.30: Søndagsmatiné med fællessang Søndagsmatinéen omfatter: let frokost menu og underholdning. Tilmelding på forhånd er nødvendig. Pris oplyses ved henvendelse til Margrethekirken. Ring venligst på tlf. 952 587 481 eller skriv til margrethekirken@ margrethekirken.com.

Søndag den 21. februar kl. 12.30: Generalforsamling i Margrethekirkens Venner Hermed indkaldes til ordinær og ekstraordinær generalforsamling søndag den 21.februar 2021 kl. 12.30 i Margrethekirken med følgende dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Fremlæggelse af det reviderede regnskab 4. Fastsættelse af kontingent 5. Behandling af indkomne forslag 6. Valg af bestyrelse På valg er: Kurt Mau Hansen – modtager genvalg Kent Pedersen – modtager ikke genvalg Ønsker et medlem, at fremsætte en kandidat til bestyrelsen, skal et sådant forslag fremsættes skriftligt for formanden, mindst 2 uger før afholdelsen af generalforsamlingen. 7. Valg af revisor På valg er Ebbe Juul Hansen - modtager genvalg For det tilfælde, at der ikke er tilstrækkeligt antal medlemmer til stede til den ordinære generalforsamling Kl.12.30, indkaldes herved til ekstraordinær generalforsamling Kl. 13.00. samme sted og med samme dagsorden. Efter generalforsamlingen vil Margrethekirkens Venner byde gamle og nye medlemmer, der har betalt kontingent, på tapas og vin. Tilmelding til generalforsamling kan ske til Bent Hedehus: b@b-hedehus.dk eller i Margrethekirken senest den 15.februar.

Få spanske nyheder på dansk - direkte på mail hver onsdag og fredag Flere end

More than

15.000 personer

modtager vores nyhedsbreve hver onsdag og fredag. Få ugens vigtigste spanske nyheder på dansk. Tilmeld dig på www.ladanesa.com/nyhedsbrev LA DANESA JANUAR 2021 43


H

E

L

S

E

S

U

N

D

H

E

D

Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Forventninger og håb for 2021 Så har vi lige taget hul på et nyt år. Forventningerne og håbet til dette nye år tror jeg er store hos de fleste af os, der synes 2020 har været noget udfordring. I min Nytårsartikel kan du læse om: • Forventninger og håb • Kostændringer • Tid til dig selv • Planlæg din tid • Kom op om morgenen • Svært ved at falde i søvn • At hjælpe andre Mange synes sikkert, at mine drømme er urealistiske. Men drømmene har jeg lov at have. Somme tider går drømme i opfyldelse. Mine drømme for fremtiden er med til at gøre mine dage glade, taknemmelige og forventningsfulde. Jeg drømmer om en fremtid, begyndende netop i dette nye år, hvor livet er smukt, strålende og blendende, fyldt med glæde og taknemmelighed, hvor mørket bliver mindre og mindre. Mine egne fortsætter i dagligdagen er hver dag at blive bedre og mere ærlig og kærlig både overfor mig selv og mine omgivelser, samtidig med at jeg på en måde uden at såre nogen kraftfuld giver udtryk for mig selv, og det jeg står for. Et vigtigt emne for mig er aldrig at dømme nogen eller synes, at nogen bør gøre noget andet, end det de gør. Vi har alle noget med i bagagen som er med til at udløse vores synspunkter og handlinger.

44 LA DANESA JANUAR 2021

Kostændringer Helt basalt har jeg et nytårsfortsæt med at spise endnu mere sundt, idet det er afgørende for, hvorledes vi har det i hverdagen og som bekendt ”Du er hvad du spiser” eller i hvert fald, hvad du optager. Jeg tror, jeg deler dette nytårsfortsæt med mange, blandt andet fordi mange af os lige har haft en juleferie med mere usund mad, end vi ellers indtager til dagligt. Jeg vil lave en madplan for en uge ad gangen, der overvejende er økologisk, og måske vil kosten også indeholde lidt mindre kød, selvom jeg altid spiser kød fra dyr, der har levet godt og økologisk. Med en god planlægning bliver madlavningen lettere i en aktiv hverdag, der er fyldt med mange gøremål. Det er også vigtigt for mig, at holde en stabil vægt, eller måske endda formindske den en smule. Personligt er det ikke lige mig at følge nogle af de forskellige diæter som f.eks. Keto, paleo og blodtypediæten. Jeg går mere ind for, at du kender din krop og føler, hvilken mad der er bedst for dig. Spis mindre, undgå raffineret sukker, tyg grundigt, spis med bevidsthed i ustressede omgivelser. Er blodsukkeret kommet ud af balance efter julens udskejelser, og er der kommet et par kilo ekstra på vægten, så er det nu tiden til at gøre noget ved sagen! Sund mad dit blodsukker vil elske er æg, forskellige former for nødder så som mandler, cashewnødder, valnødder og pekannødder. Af sunde frø kan nævnes solsikke og sesamfrø. Avocadoog olivenolie har gode fedtstoffer til hele kroppen og er især vigtig for hjerte og kredsløb.

Kosttilskud En god olie er kokosolie, der også findes som MCT olie, der regulerer appetitten, så du bliver hurtigere mæt og ikke så let lækkersulten. MCT olien er kendt for at øge energien og stimulere immunsystemet samt evnen til at koncentrere sig. Samtidig hjælper den dig til at øge forbrændingen. MCT olie er en forkortelse for Medium Chain Triglycerider, dvs. mellemlange kæder af triglycerider. Hvis du ønsker at slanke dig kan det være en god ide at tilføje CLA kapsler. Forkortelsen står for conjugated linolic acid, der overvejende indeholder omega-6 fedtsyrer. CLA er kendt for at medvirke til et vægttab, og er især virksomt, hvis du samtidig dyrker en eller anden form for motion. Grøn te hjælper dig med at forbrænde fedt og slanke dig. Den er sund med mange gode antioxidanter. Acetyl-L-Carnitine er en aminosyre, der kan hjælpe kroppen med at omdanne fedt til energi. Hjælper desuden kroppen til at producere energi og er især vigtig for hjertet og hjernen mm. Afrikansk Mango er en frugt, der også fås i kapselform og er kendt for sin appetithæmmende og dermed slankende virkning. Tag tid til dig selv Ønsker du at slanke dig, er det også vigtigt, at du tager tid til dig selv og sørger for ikke at stresse. Stress gør, at dine binyrer kommer på overarbejde og laver for meget af cortisol, og når dit cortisol er forhøjet, er det svært at slanke dig.


Vi er der, når du har brug for os! • Hjemmepleje

FÅ SPANSKE NYHEDER PÅ DANSK! Tilmeld dig på www.ladanesa.com

• Hjælp til medicin

DentaDanés

• Tryghedsopkald • Personlig pleje

clínica dental

• Sårpleje

Jette Dohm Kristiansen

Nete G. Larsen Martin Lazenby

Dania Care

Vi taler skandinavisk, engelsk, tysk og spansk. Ring venligst mellem 10.00 – 17.00 (mandag – fredag) for tidsbestilling.

info@daniacare.es • www.daniacare.es

Tlf.: +34 622 590 162

Tlf./fax: 952 52 9666 www.dentadanes.com

Dansk læge Dr. Henrik Reinhard

Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

MD, DMsc

Konsultation i Marbella og Fuengirola Klinikken har MR, CT, ultralyd og endoskopi

• 952 660 944 • CENTRO IDEA CTRA. DE MIJAS • KM 3,6

NY ADRESSE

Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tandlæge Sacha Miller-Wojtan Dansk tandlæge Helene Alseth-Alvarado Norsk tandlæge Ottilia Ericson Svensk tandlæge

Tidsbestilling for konsultation: info@doctorreinhard.es www.doctorreinhard.es Tlf/Whatsapp: +34 670 674 246 • Almen tandbehandling • Æstetisk tandbehandling • Implantologi

Elviria 952 83 42 63 Centro Comercial Elviria

• Usynlig tandregulering • Blegning på klinikken/hjemme

Alhaurín el Grande

Fuengirola 952 58 35 95

952 49 93 66

C/Lope de Vega 2 Los Boliches

Avenida. Gerald Brenan 37-2D

www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com

Godt & sundt Nytår 2021 52-53

BIOSYM BO ROSENKILDE

Magnesium+300 gælder 15% - Tilbuddet Køb nu og spar ves! er så længe lag ha 2.01 - 31.01.2021

DANSKERNES LÆGE PÅ COSTA DEL SOL

Magnesium +300 indeholder to effektive magnesiumkilder: Magnesium-L-pidolat og Magnesiumoxid.

SPECIALIST I ALMEN MEDICIN & KIRURGI

OmniVital indeholder en kombination af fire veldokumenterede adaptogener: russisk rod, astragalus, schisandra og rosenrod.

Alm. konsultation - 50 € Kirurgisk konsultation - 75 € Clínica Santa Elena Urbanización Los Álamos C/Sardinero • 29620 Torremolinos Tlf: +34 952 47 52 49 • brg@dadlnet.dk www.docrosenkilde.com

Veg D3 Forte indeholder 75 µg vegansk plantebaserede D3-vitamin i den effektive D3-form (cholecalciferol).

Med. Col. nr. 2909380 Spansk, dansk, norsk og svensk autoriseret speciallæge

OmniVital VegD3 Forte

-15%

Los Boliches

Marbella - Elviria

Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Daglig åbent 10-19 Efter den 7. jan. 10-20 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 667 087

Centro Comercial Pino Golf, Ctra. de Cadiz Km192, Local 16 E-29604 Marbella(Elviria) Daglig åbent 10-18 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 850 094

Bestil online på www.annisvitalshop.com LA DANESA JANUAR 2021 45


H

E

L

S

E

S

U

N

D

H

E

D

Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Er du stresset og føler dig træt, kan det være en god ide at tage russisk rod eller andre kosttilskud hvor russisk rod indgår. Russisk rod hjælper ved både mental og fysisk træthed. Desuden støtter den immunsystemet og den fysiske modstandskraft. Vær opmærksom på at planlægge din tid Nedenstående skrives som en inspiration til dig, fordi jeg føler, at tiden går så hurtigt, at det vigtigt med en oversigt over, hvad vi bruger tiden på, for at få det størst mulige kvalitetsindhold i hverdagen. Derfor er et af mine nytårsfortsætter at planlægge min tid bedre, hvori der også kan indgå tid til spontanitet. Uanset hvor mange og fikse kalendere der er på computeren, mobilen og andre sjove smarte løsninger holder jeg stædigt fast på

at købe den farvestrålende og smukke kalender af Paulo Coelho. Bare det at tage den i hånden bringer mig en masse glæde og inspiration. Der er skrevet en masse vise sætninger, som alle er lærerige og giver stof til eftertanke. For i dag er skrevet: ” Det er vigtigt at lade visse ting ligge Give slip på dem. Frigøre sig fra dem. Da jeg læste ordene her til morgen satte jeg et stor udråbstegn omkring det - det var lige til mig, og jeg tror mange af os vil nikke samtykkende. Jeg elsker mit arbejde følger med fagligt, så godt jeg kan. Jeg er utrolig glad for at arbejde og at betjene nye såvel som gamle kunder. Når det er sagt, er det samtidig et nytårsfortsæt, at der bliver mere plads i kalenderen til bare at være mig selv, dyrke mine venner, familie og fritidsinteresser.

Og så håber jeg, at der også må være plads til dejlige ferier gerne mange forskellige steder i verden. Kom op om morgenen Jeg elsker at komme tidligt op om morgenen, og derfor blev jeg rigtig glad, da jeg læste om den undersøgelse der er blevet foretaget af forskere fra University i Toronto i Canada, der har forsket i betydningen af at stå tidligt op om morgenen. Det viser sig, at morgenmennesker har mere overskud, er mere glade og friske, og er mere motiverede til dagens udfordringer. Vi har behov for lys, gerne så meget som muligt. Det menes at være en del af forklaringen på hvorfor morgen mennesker er mere glade. De når at få mere ud af dagslyset og lyset er i høj grad styrende for vores velbefindende. Så er du B menneske så få fat i vækkeuret og lad det vække dig, og hav så selvdisciplin til at komme ud af fjerene. Det viser sig, at hvis du snuer længe om morgenen er dit immunsystem ikke så stærkt og du er mindre glad, end hvis du kommer ud af sengen tidligt. Det er en god vane at stå op og gå i seng på samme tid i hverdagen. Gå i seng på et tidspunkt så du kan få de timers søvn din krop har det bedst med. eer du e timers søvn din krop hagå i seng på samme tid i hverdagen. Gå så tidligt i seng, så dukan få de timers søvn din krop ha Har du svært ved at falde i søvn - er der flere naturlige gode hjælpemidler. Magnesium er et mineral mange mennesker mangler. Det kan være en stor hjælp med et tilskud inden sengetid.

46 LA DANESA JANUAR 2021

B vitaminmangel er ofte også årsag til søvnløshed. Husk at B vitaminerne skal tages om morgenen. D-vitamin kan også hjælpe ved søvnløshed. Melatonin kan være en god ide og tages om aftenen. Der er mange forskellige varianter med Humle og Baldrian, som også tages om aftenen. En god kop kamillete en halv time inden sengetid kan gøre underværker. Det har været brugt siden middelalderen mod søvnproblemer og er godt for både krop og sjæl. At hjælpe andre - er at hjælpe sig selv Det er en dejlig fornemmelse, at hjælpe andre, både dyr og mennesker. Det kan være alt efter din kunnen og formåen. Hvis du giver penge eller andet til en hjemløs, så vær opmærksom på, at forestille dig personen som frisk, glad og hel med rigelig af fornødenheder. Vi må aldrig i tankerne bevare dem som svage hjælpeløse og hjemløse. Tanker og forestillinger er langt stærkere, end vi overhovedet tænker på i hverdagen. Mine nytårsønsker for dig og for mig selv er at vi i dette år og mange år frem glemmer vores selvkritik. Tilgiver os selv og andre over de fortrædeligheder, der er og har været i livet, selvom det i visse tilfælde kan virke fuldstændig umuligt. Det der er sket i fortiden er sket og kan ikke ændres. Vær god ved dig selv, elsk og accepter dig selv lige præcis og fantastisk som du er.

Godt nytår!


Omega-3 heraf er typiske danske spisevaner inflammatoriske (fremmer betændelse), hvilket antages at forårsage eller forværre en række sygdomme og skavanker. Sunde kostvaner retter op på kostens skæve forhold mellem omega-3 og omega-6, primært ved at spise flere fisk, flere naturlige fødevarer, samt holde igen med industriproducerede fødevarer af tvivlsom kvalitet.

Omega-3 antages at nedsætte risikoen for eller lindre mange sygdomme, især dem der involverer inflammation (betændelse og irritation). Det gælder bl.a. åreforkalkning, blodprop, kræft, diabetes, demens, depression, gigt, astma, psoriasis, eksem, og tarmbetændelse. Omega-3 er med til at lindre smerter, sænke blodtrykket samt reducere blodets fedtindhold. Omega-3 fedtsyren DHA udgør 20

procent af hjernens fedtstoffer og er vigtig både for hjernens opbygning og funktion, herunder for humør og hukommelse. Danske spisevaner giver os typisk 8-10 gange flere omega-6 end omega-3, fordi især færdigretter og halvfabrikata er fyldt med planteolie. Samtidig spiser vi færre fisk og dyr fra friland end tidligere. Ideelt set burde vi kun få 2-4 gange mere omega-6 end omega-3. Som følge

Permanent makeup En permanent makeup kan skabe symmetri i dit ansigt. Uanset om du ønsker at få markeret læbernes linje eller fremhæve farven i læberne, opnå kontur på brynene eller markere vippelinjen med "eyeliner".

Gratis konsultation. Tlf. 610 716 048

EPA og DHA findes i fisk, havpattedyr og skaldyr. Blandt de bedste kilder er: makrel • ål • laks • hellefisk • stenbiderogn • sild • stenbider • regnbueørred • sardin. Opdrættede fisk, såkaldte farmfisk, er opfodret med kraftfoder og indeholder mindre omega-3 end vildtlevende fisk. ALA findes i blandet andet i hørfrø, rapsolie, valnød, chiafrø, grønkål, spinat og andre grønne bladgrøntsager. Desuden er der ALA i kød og æg fra dyr på

friland. Menneskets stofskifte kan omdanne ALA til de egentlige fiskeolier EPA og DHA. Omdannelsen er dog kun på cirka fire procent og højest hos gravide kvinder. Hvordan er tilstanden i din krop? Jeg kan med denne test, undersøge om du har den retvisende balance i mellem dine omega3 og omega6. Har artiklen vækket din nysgerrighed, er du altid velkommen til, at kontakte mig på nedenstående kontaktinformation. Har du lyst til, at høre mere om konceptet, både på produkt og businessdelen, er du altid velkommen til, at kontakte mig. Heilpraktiker Friederich Damore Bruun (+45) 27207723 friederich@currame.com Allan Fjelstrup - post@legen.nu (+34) 62 52 96 000 www.eqology.com Pensioneret Speciallæge, Intern Medicin.

Spar tid foran spejlet - og få de bryn, den vippekant eller de læber, du altid har drømt om.

NANA NORRBOM

UNIOPTICA • Avda. Jesús Santos Reín 15 • 29640 Fuengirola

LA DANESA JANUAR 2021 47


R

U

B

R

I

K

A

N

N

O

N

C

E

R

GRATIS Rubrikannoncer

Kommercielle annoncer koster 0,60 euros pr. ord og kan bestilles og betales på www.ladanesa.com eller på vort kontor i Centro Idea, Mijas. Husk at deadline for indrykning af rubrikannoncer er den 15. hver måned.

MAX. 50 ORD - modtages kun pr. e-mail. Boligannoncer er ikke gratis og skal bestilles og betales på www.ladanesa.com. Rubrikannoncerne er gratis for privatpersoner, der ønsker at sælge fx en cykel, finde en rejsekammerat eller sælge en sofa. Bestil annoncen ved at sende en mail til info@ladanesa.com - og vi sætter den i magasinet og på www.ladanesa.com, den 1. i måneden - samme dag som magasinet udkommer. GRATIS ANNONCER MODTAGES KUN PR. E-MAIL OG MÅ MAKSIMUM VÆRE PÅ 50 ORD.

Bil købes. På spanske plader. Ok hvis den står i Danmark. Tel. 609 131 062 Campingvogn / Autocamper købes. Tel. 609 131 062 Pæn, brugt træningsbænk købes. Kontakt: bergejhanssen@gmail.com M:602294480 (Mijas Costa) Dygtig spansk håndværker udfører alt indenfor: Badeværelse, køkken, maling, havearbejde og vedligeholdelse. Ring 696 28 01 52 "Elc yk ler og tagboks 2 elcykler - 1 herre og 1 dame - sælges for 400€ pr. cykel. Fremstår som nye, begge har kun kørt 100 km. (Nypris 1000€/stk). Tagboks fra Norauto sælges for 40€. Passer til alle typer tagstænger. Kan afhentes i Mijas Costa. Tlf.: 0045 42281251" Træskrivebord Stort og lækkert, vinkelformet med målene 180x80 og 140x80 lettere brugt, men i perfekt stand (nypris €1.200) sælges for €100 ved afhentning i Torreblanca (Fuengirola). Fotos tilsendes gerne! Christian +34 617 418 820 (WhatsApp), petersen@hotmail.com

Sk al vi sælge din bolig på Costa del Sol? Vi søger boliger til salg i alle prisklasser. Lejligheder, Rækkehuse, Villaer og Landhuse. Kontakt Lotte Kristiansen på lotte@bolig-udland.dk eller på telefon 678 01 94 37. www.bolig-udland.dk - Costa del Sol Specialisten

Bliv ambassadør for bolig-udland.dk Vi søger boliger til salg og udlejning i alle prisklasser og søger dig der har et godt netværk på Costa Del Sol. Kan du hjælpe os med kontakten til sælgere/udlejere, så klarer vi resten. Kontakt Christian Boesen på christian@bolig-udland.dk eller på telefon 609 977 262. www.bolig-udland.dk - Costa del Sol Specialisten El-arbejde udføres V/ Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com

Aircon, varmepumper og poolheating Sælges og installeres. V/Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf.: +34 600 409 484 E-post: jespex@gmail.com Dansk handymand søges Til arbejde i hus og have i Torrequebrada, Benalmádena Costa. 20 - 25€ i timen. Tlf. 952 56 69 49. Bedst kl. 16 Ungkarlebolig ledig Velegnet til enlig herre. 700€ for tre måneders ophold. Inkl. el + vand + gas + sengetøj + håndklæder + tøjvask. Torrequebrada Costa, Benalmádena. Tlf. 952 56 69 49. Bedst kl. 16 Støttegruppe for cancerpatienter Vi mødes kl. 17 hver sidste fredag i måneden bagest i cafeteriet på Costa del Sol-hospitalet i Marbella. Vi taler engelsk og alle er velkomne.

Faguddannet dansk maler Per Leonhard Hansen - 30 år på kysten! Godt og reelt malerarbejde udføres. Ring for tilbud! Tlf.: 607 52 02 57 Klargøring og rengøring af ferieboliger samt opsyn af boliger. Christensen Service Belinda 670908811 belindachristensen@ymail.com Køb og salg af biler Professionel hjælp ydes i forbindelse med køb og salg af bil Henv. Bjarne Damgaard tlf. 605 352 700 - bjarnedlarsen@gmail.com

La Peña de Dinamarca - den danske supporterklub Malaga Club de Futbol

TP-Multiservice Hjælp til pool, SPA, have, ombygning. Jeg løser alle opgaver. Ring Thomas på 654 901 486 (dansk, spansk, engelsk) for uforpligtende tilbud. Oprydning Frisk fyr henter gerne ting, som De ikke har brug for og ikke nænner at smide ud, også store ting. Jørn. Tlf.: 600 760 123 eller 952 471 612

GENERALFORSAMLING I La Peña de Dinamarca, den danske supportklub af Malaga CF,

onsdag den 3. februar kl 18.30 i restaurant Casa Danesa/Club Danés. Dagsorden ifølge vedtægterne. Pbv. Morten Møller (formand) www.malaga-support.dk +34 617 700 424

)84 70%!87 8;$(7404'

*3&;.5:."9+

Lena Grøn & Heidi Andersen

• Juridisk- og skatteassistance • Til og fraflytning Spanien SPANSK EKSPERTISE PÅ DIT EGET SPROG

Tlf: (+34) 951 910 649 Mobil: (+34) 647 911 302 Avda. Ramón y Cajal 2, 3º E y F, 29640 Fuengirola www.gron-andersen.es info@gron-andersen.es 48 LA DANESA JANUAR 2021

83691:25:;J #63:9691:25:; J //7,691:25:;J *;MNM< KMAN2EN J /LNE?NMKMAN2EN J -1??NLILCDKFFNMILH J #3<GH DIFA=HLILHNM J .LENL< GH ;ENLE1MC J $=A=HHNMI J 0GDKFMNLG4KDIGLNM

NM0+KMCNL0/NM4I(N 9;NLHIMGFK

0NF6: @B" B@B >)> 9K : >&8 %B7 @78

!NMLGMKFKMCNL,'GD3KIF6NC


ØNSKER ALLE ET GODT NYTÅR OG VELKOMMEN TIL

CENTRO IDEA · Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 952 581 553 E-mail: norrbom@norrbom.com


Annoncørregister

Her finder du nemt og hurtigt de telefonnumre, du har brug for... Advokater & Rådgivning Advokat Elizabeth Dover Petersen +34 952 66 12 00 Advokatkontor Ana María Navarrete +34 952 58 57 21 Advokatkontoret.es +34 951 23 90 05 Cayet Abogados +34 951 13 72 69 De Cotta Law + 34 952 527 014 Kurt Tofterup +34 952 47 95 63 Mona Davidsen +34 952 83 83 14 Ret & Råd Advokaterne +45 70 20 70 83 Zafo Law +34 951 24 06 00 Grøn & Andersen +34 951 910 649

Byggeri, Have & Håndværk CDS Construction +34 684 45 31 39 FM Byggefirma +34 637 39 29 30 Idea Terrazas +34 952 461 174 Per Larsen Service +34 670 76 79 89

Ejendomme, Udlejning & Service Bolig-udland.dk +34 678 01 94 37 Jardinana +34 674 30 46 34 Sunshine Estates/Villa & Projekt Invest +34 617 70 04 24

Grafifissk Design & Tryk Norrbom Marketing +34 952 58 15 53

Aircondition, Solvarme & Vand Dancon +34 952 46 54 55

El-selskaber Energy Nordic +34 916 358 626

Hjælpemidler & Hjemmepleje Dania Care +34 622 590 162

Bilforhandlere & Værksted Kolos +34 952 46 02 29

Flyttefifirrmaer & Transport Scantransport +34 952 46 70 65 Silkeborg Flytteforretning +34 952 46 18 44 Transport ESDK www.transport-esdk.com

Hørecentre Dansk Hørecenter +34 951 23 90 04

Biludlejning & Registrering Tim Holm +34 671 20 48 24 Bolig, Dekoration & Indretning Cortidea +34 952 46 12 21 DFS Spain www.dfs.co.uk Jensen Beds +34 952 90 88 55 Muebles Piramides Puerto + 34 952 55 06 69

Dagligvarer Casa Nórdica +34 952 19 91 48 Delicatessen Centro Idea +34 952 58 12 36

Forsikringer Andersen Ruiz Consulting +34 952 46 93 54 Kaas & Kirkemann +34 952 47 83 83

Frisører Gottlieb +34 952 660 944 Fritid & Underholdning La Peña de Dinamarca +34 617 700 424 Lew Hoad +34 952 47 48 58 Los Vikingos +34 605 29 01 30 Margrethekirkens Venner +34 661 71 45 08

Køkkener & køkkenudstyr Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600 Nordic Muebles +34 951 26 03 60 Lokaler udlejes Centro Idea kvjensen@mail.com Personlig pleje, negle & Skønhed Nana Norrbom +34 610 71 60 48 Pool-service & opvarmning Splash +34 952 591 053

Helse, Wellness & Vægttab Anni´s Vital Shop +34 952 85 00 94

Restauranter & Cafeer Casa Danesa +34 952 47 51 51 Stillingsannoncer Merqur +45 89 87 13 13 Tandlæger Clínica Nordental www.clinicanordental.com Dentadanés +34 952 52 96 66 Rosasco Dental +34 952 44 24 66

Klinikker & Læger Dr. Bo Rosenkilde +34 952 47 52 49 Dr. Henrik Reinhard +34 670 674 246 Friederich Damore +45 27 20 77 23 Fysioterapeut Jacob Lindgren +34 638 59 24 98 Dr. Pentti Raste +34 952 475 290

Velgørenhedsorganisationer Cudeca +34 952 56 49 10 Vine Birdie Vinos +34 952 46 20 74

SIDEN 2002... NUMMER 1 I SERVICE AF BILER OG VAREVOGNE

KOLOS VI SØRGER FOR AT DIN BIL HAR DET GODT

• Reperationer og vedligeholdelse • Skadesudbedring og lakering

Oplev topfodbold med

• ITV - klargøring

• Ejerskifte - vi sørger for alt • Vi sælger brugte biler

Oplev fodbold og golf med LO's Vikingos.

• Vi tager biler i kommision Mini Cooper S John Cooper Works original

VI MØDES PÅ VORES LOKALE BAR FOR AT OPLEVE MÁLAGA´S KAMPE

&

WWW.KOLOS.ES Costa Muebles

Marbella

< Fuengirola

Tania & Boban Centro Idea

Autopista

Ctra. de Mijas

Málaga

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas

Tlf.: 952 460 229 50 LA DANESA JANUAR 2021

> Mijas

Vi mødes til golf hver tirsdag på Lauro Golf

TIL SKANDINAVISK GOLFMATCH. TILMELDELSE TIL TOVE PÅ E-MAIL: TOVE@LAUROGOLF.COM

Henvendelse til Stig Wiberg stig@wiberg.dk • Tlf.: +45 53 54 02 61


FM CONSTRUCT Vi tager hånd om dit byggeprojekt

Professionelt Totalentreprenørfirma - Siden 1997

Skal vi give dig et tilbud på totalrenovering, nybyggeri, renovering, tilbygning eller noget helt fjerde, så kontakt os for en uforpligtende samtale om et potentielt samarbejde.

FMCONSTRUCT.com

Samtalen med André kan forløbe på dansk, norsk, svensk, engelsk eller spansk. Kontakt André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

PROFESSIONEL TOTALENTREPRENØR

ERFARING OG TILLID

FM CONSTRUCT er et anerkendt entreprenør- og E\JJHƓUPa med hovedsæde i Benalmádena. Vi beskæftiger os med alt fra nybyggerier til mindre renoveringer. Vi har med vores arkitekter, rådgivere og håndværkere formået at have projekter på hele Costa del Sol.

Hos FM CONSTRUCT mener vi, at et godt samarbejde e r baseret på tillid og god kommunikation. Vi garanterer at kvaliteten er i top samt en sikring af, at dit projekt håndteres professionelt. Vores mange tilfredse kunder er derfor også altid klar til en anbefaling.

fm.construct.1997

FM Construct

+34 637 39 29 30


Kvalitet

Beliggenhed

Faciliteter

Teamet

Bæredygtighed

LUKSUS ER STANDARD

DEN PERFEKTE BELIGGENHED TIL DIT HJEM I SOLEN

ALT DU KAN ØNSKE DIG

ET PRISBELØNNET TEAM

MILJØBEVIDST DESIGN OG BYGGESTIL

Projekt færdigbygget Få boliger tilbage - indflytningsklare!

JARDINANA SÆTTER EN NY STANDARD Fra 328.000€*

Under konstruktion

*Specialtilbud 2-soveværelsER til kun 298.000€

2- og 3-soveværelses lejligheder og penthouses

Azalea og Lotus er to af de bedst sælgende nybygprojekter på Costa del Sol. Boligerne ligger i La Cala de Mijas, i fem minutters gåafstand til både strand og centrum.

Kommende fase Lejligheder og villaer

I Jardinana, et miljømæssigt sundt resort, kan beboerne nyde flot anlagte haver, ekstraordinære faciliteter, der overgår forventningerne, som poolclub, spa og gym. Hvert kompleks har egne pools og lige på den anden side af gaden findes supermarked, restauranter og sundhedscenter.

Kommende fase

Boligerne bliver bygget i den højeste standard, som følger den ny europæiske ‘Code of Edification’ (CTE) og har store terrasser, brede gulv-til-loft skydevinduer, gulvvarme pa badeværelserne, sydvest-vendt orientering og udsigt over havet.

Lejligheder og villaer

t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com www.jardinana.com Developed by CTH Capital

Profile for Norrbom Marketing

La Danesa Januar 2021  

La Danesa Januar 2021  

Profile for norrbom