La Danesa Februar 2023

Page 1

DANESA DANESA FEBRUAR 2023 • Interviews • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse www.ladanesa.com ØD Jacob Haugaard Mød komiker, musiker, komponist, forfatter, skuespiller, TV-vært og tidligere politiker, Jacob Haugaard ... der byder på et forrygende show på kysten i marts. JEG LEVER EFTER AT DØ MED STØVLERNE PÅ! JEG LEVER EFTER AT DØ MED STØVLERNE PÅ!

Husk at downloade LA DANESAs nye app!

Vi lever i en tid med prisstigninger, høj inflation, rentestigninger, dyr energi og krig i Europa.

Udfordringer er der nok af i tiden fremover, men er det hele så skidt?

Rystes vi sammen i krisen og kan vi i sidste ende også få noget positivt ud af det?

Krigen i Ukraine synes at være altoverskyggende for, om vi igen kan få vores ”stabile” hverdag tilbage, men en løsning på konflikten synes at ligge langt ude i fremtiden.

Situationen berører os alle, også her på Solkysten.

La Danesa spurgt en række herboende danskere om de har ændret vaner under krisen, deres største bekymringer for fremtiden samt om deres mål for fremtiden.

Se deres svar på side 16 i magasinet.

I månedens La Danesa kan du møde ikke færre end tre profiler med hver deres spændende historie.

Du skal møde Peter Kaarsberg der startede som selvstændig ejendomsmægler på kysten - helt fra bunden - helt alene. I dag har han 15 ansatte, fem børn, og en kæmpe omgangskreds. Der sker altid en masse omkring Peter Kaarsberg - og de kommende år, kommer der til at ske endnu mere.

De har været jorden rundt – flere gange.

Men de har aldrig spillet på Costa del Sol.

Det kommer de til nu. Lørdag den 20. maj gæster danske D-A-D Marbella Arena.

”Det bliver et rockshow i gode rammer med plads til frihed,” lover forsanger Jesper Binzer.

Han har levet et autentisk rock’n’roll liv med masser af turnéer, sprut, kvinder, røg og det, der er værre. Det er dog en meget venlig, rolig og afbalanceret D-A-D forsanger, der byder La Danesas udsendte indenfor i privaten på Amager, forud for koncerten i Marbella.

Mød Jesper Binzer i profilen på side 20.

Sidst, men ikke mindst, kan du møde komikeren, musikeren, komponisten, forfatteren, skuespilleren, TV-værten og tidligere politiker, Jacob Haugaard, der byder på et forrygende show på kysten i marts.

Gøgleren med de musikalske og muntre gen, stiller som altid op til interview – også før hans optræden på Costa del Sol. Se hvad der kom ud af det inde i magasinet.

Månedens udflugt går til La Herradura (Hesteskoen), der kendt som en hyggelig landsby i en smuk bugt mellem bjergene Punta de la Mona mod øst og Cerro Gordo mod vest.

Den ligger i Granada-provinsen, ca. 20 km øst for Nerja. Byen er et populært udflugtsmål, når man vil ud og spise og nyde solen og stranden, for det vrimler med restauranter og barer.

Tag med Else Byskov på tur til La Herradura.

De fleste af os elsker at rejse, men er ikke særlig begejstrede for at gå igennem sikkerhedskontrollen i lufthavnen. 9/11 gjorde lufthavnenes sikkerhedstjek noget mere omfattende.

Pludselig skulle vi tage vores sko, bælter og smykker af og kunne knapt nok tage en tube tandpasta med ombord på flyet. Derudover tog kontrollen mindst dobbelt så lang tid som før – med god grund, selvfølgelig. I denne måned deler vi nogle råd fra internationale rejseeksperter til at komme hurtigere igennem sikkerhedstjek i lufthavne i Europa og andre steder i verden.

abonnenter i det øvrige Spanien og i Danmark.

www.ladanesa.com

D.L.: MA-89-2002 LA DANESA udgives af: CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com Ansvarshavende udgiver: Norrbom
norrbom@norrbom.com Layout / Trykning Norrbom Marketing S.L.U. Redaktion / bidrag Morten Møller Sara Laine Henrik Andersen henrik@ norrbom.com
+34
58 15 53 Henrik
NORRBOM MARKETING
Læs hele magasinet på nettet:
DANESA www.ladanesa.com Kære læser...
mugge martin sara Karethe Fran Lina Henrik
Marketing S.L.U.
Annoncer
952
Andersen henrik@norrbom.com Mugge Fischer mugge@norrbom.com Sara Laine sara@norrbom.com
LA DANESA udkommer den første hverdag i måneden og kan gratis afhentes mere end 250 steder langs Costa del Sol. Udover hos annoncørerne kan bladet hentes i de danske klubber, Margrethekirken, golfklubber, på turistkontorerne og mange andre steder, som frekventeres af danskere. Yderligere sendes LA DANESA til mange
God læselyst!
MN
Marbella & Co • Urb. Santa Clara Golf • Edif. Club de Golf, 2ª planta • 29603 Marbella • Spain T: +34 952 865 525 • info@marbellaco.com • www.marbellaco.com Vi har Costa del Sol’s største kundekartotek og
end
års erfaring med internationalt
og
boliger. Kom
Vi sælger din bolig på Costa del Sol Månedens bolig ______ Penthouse NuevaAndalucía 795.000€ For yderligere information kontakt Mie Larsen på: +45 40 73 12 08 ml@marbellaco.com Vi bygger din villa på Costa del Sol designet udfra et skandinavisk gennemprøvet byggekoncept, som er tilpasset klimaet, livet ved Middelhavet og dine ønsker. • Ét byggekoncept • To typer huse • Fire modeller • 1.000 varianter Priser fra 419.000 € + grund +10% skat Første Typehusfirma på CostadelSol • Gratis Arkitekt • Under 6 måneders byggetid • Op til 70% finansiering • Totalrenoveret • Gå-afstand til alt • Havudsigt • Ref.: MCO4147624
mere
30
køb
salg af
ind på vores nye kontor til en uforpligtende kop kaffe for at høre mere om hvordan vi kan sælge din bolig og om vores salgs- og markedsføringsstrategi på nettet og de sociale medier.

DSKÆVE Han startede helt fra bunden – helt alene. I dag har han 15 ansatte, fem børn, og en kæmpe omgangskreds. Der sker altid en masse omkring Peter Kaarsberg - og de kommende år, kommer der til at ske endnu mere. Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Han befandt sig aldrig rigtigt godt Danmark og følte sig som en jysk bondeknold. Under sydens sol livede Peter derimod op særligt hans verden går. Han lærte ikke bare at rejse og leve. Han lærte også alt om ledelse, Han husker den tydeligt; en af de allersidste vinteraftener livgarden, han stod vagt bruge mit liv på,” sagde en stivfrossen Peter Kaarsberg til sig selv. Dagen efter var han forbi Spies Rejsers hovedkontor for at betale en rejse. blev Peter varm indeni. ”Alt var gennem professionelt hos Spies dengang tag ikke fejl af det. Jeg har aldrig set eller hørt om en koncern, forklarer Peter og fortsætter: ”Vi blev hurtigt skolet, fik ansvar og kastet for løverne. Det var lige mig.” Det sociale liv på guideskolen passede friske fyre, der var med på guideskolen, så der var ofte fest gaden og altid godt selskab. Kun de 28 af de små 300 elever blev tilbudt ansættelse. Peter Kaarsberg var en af dem. ”Det blev starten på tre års eventyr. Det var præcis lige så hårdt som det var sjovt, men det gjorde arbejde og lev livet blev fasttømret mig,” fortæller den forhenværende rejseguide. Hans sidste destination var et skisportssted. De måtte til kiropraktor. Sælgeren, der ikke vil sælge konsultation skulle vise sig at blive ualmindelig lang. De to ville have hinanden, og det vil de stadig 30 år derpå. Han ville gerne rejse, og hun ville gerne skabe familien sågar en stor familie. Det umulige blev muligt, blot ved at kaste sig ud det. ”Hanne afviklede sin klinik, og kunne rejse sammen længere perioder,”

12 rentestigninger. Politikere, økonomer og banker har samlet flok forklaret os, at stigningerne er et af dagens største samfundsøkonomiske problemer. Derfor er alle med bolig- og andre typer variable lån blevet ramt benhårdt på anden udvej vi må alle tage en bid af smerten betaler millioner af borgere dag dyre renter på deres lån, som for blot ét år siden var nærmest Vi må alle tage en bid af smerten eller må vi? Renten har jo to ansigter: indlån og udlån. Den splitsekunder hævet, så den harmonerer med centralbankens rentestigning. Men har, med videre til borgerne. Det er spillets regler og helt okay. Det er derimod ikke okay, at bankerne ”glemmer” at justere indlånsrenten. Ingen har fået noget afkast på sit indestående de seneste 10-12 år, når renten har været nær nul. referencerente) på omkring de tre procent koster et boliglån nu samlet fire procent rente. Et billån står cirka fem procent og et kontohavere have et årligt renteudbytte på én til to procent. Men vi får et stort NUL krydret med

På den anden side... Af Henrik Andersen, Ta’r bankerne fusen på os?

en yndig håndfuld årlige gebyrer og vedligeholdelsesomkostninger for brug af konti, betalingskort og overførsler. Vel er de spanske banker, deres produkter og serviceydelser ikke ens. Men retningslinjen er identisk. Det samme er bankernes yderst erhvervsjournalister forsigtigt spørger ind til de ”glemte” indlånsrenter og stigende omkostninger til borgerne. Lige så tamme er de forbrugerorganisationer, som ellers ikke har ry for at holde sig tilbage. Hele sommeren var de over landets tankstationer for at sikre, at de ikke udnyttede statens rabat på de 20 cent til at hæve deres literpris. Tilsvarende har de siden Black Friday og nu over januarudsalget gået klingen for at sikre, at de annoncerede rabatter er reelle. Ukorrekte før-priser på en udsalgsvare anmeldes uden tøven som falsk markedsføring. forbrugerorganisationer nu efter landets supermarkeder. De vil sikre, at regeringens nye momsfritagelse på udvalgte dagligvarer prisnedsættelse og ikke bare munder ud ekstra profit til supermarkederne. Tilsvarende burde de gå bankerne efter sømmene. Ikke for en smule retfærdighed. Det giver jo ingen mening, at den spanske regering bruger svimlende summer på at reducere moms og

18 De fleste af os elsker at rejse, men er ikke særlig begejstrede for at gå igennem sikkerhedskontrollen. 9/11 gjorde lufthavnenes sikkerhedstjek til et helvede, hvert fald for os, der boede Nordter og smykker af og kunne knapt nok tage en tube tandpasta med ombord på flyet. Derudover tog kontrollen mindst dobbelt så lang tid vi har valget, vil de fleste os nok foretrække sikkerheden, når vi flyver, selvom det betyder Procedurene var begyndt at lette lidt igen efter næsten 20 år, men så kom Covid og bragte os længere køer igen. Selvom pandemien nu

er aftagende, ser det ud til, at køerne er kommet for at blive. Men er der stadig nogle ‘tricks’, du kan kerhedstjek hurtigst muligt? Her deler vi nogle råd fra internationale rejseekshedstjek lufthavne Europa og andre steder verden:

afgifter på el, benzin og dagligvarer for at hjælpe menigmand, når f.eks. Banco Santander samtidig introducerer en ny årlig Banco Santander har, præcis som de andre Bankinter, haft et forrygende 2022 og jeg er den første, der smiler. Ønsker vi vækst og nye arbejdspladser er det alfa og omega med stærke finansiere private og erhvervsmæssige projekter. Halter bankerne, halter det også for samfundet. Det så vi tydeligt under Finanskrisen ‘08. Men uhørt stor håndsrækning fra både Den Europæiske Centralbank, Banco de España og gensidig interesse hjalp vi alle bankerne, som de grådige 00’er kørte sig selv fuldstændig af sporet både Spanien og det øvrige Europa. grådigheden på bekostning for borgerne. Det er op med indlånsrenten og ned med gebyrerne. Alt andet er at tage fusen på os.

som vi så under Corona-pandemien. Pak din håndbaud igen. Undgå væsker og skarpe genstande. Tjek din bagage ind online på forhånd, hvis det er muligt. Inden du rejser, kan du også tjekke tilgængeligt online. Husk at rejse med sko, der er nemme at tage af (snørebånd er ikke lufthavnsvenlige), og undgå store hæle (som kan Hav dokumenter klar. Hav alle rejsedokumenter (ellers papirløse kopier) af billet, boardingpas sen om, hvad der kræves på flyvningen til din destination (visum osv.) plantater, udføres kontrollen manuelt. Sørg for at have alle særlige sundhedsdokumenter med dig. Vær organiseret - Bliv ikke fristet til at begynde shoppingen, før du går igennem sikkerhedstjekket, hvilket vil forsinke processen tjekområdet. mer for mønter og opbevar toiletartikler en gennemsigtig plastikpose med lynlås. Nogle eksperter anbefaler at rejse med en jakke med Sådan kommer du hurtigt igennem lufthavnens sikkerhedstjek 36 Hvert år går flere tusinde vandrere (347.585 registrerede 2019) den populære pilgrimsrute El Camino de Santiago som fører til den berømte by Santiago de Compostela. Der slutter de fleste pilgrimme deres rejse med et besøg katedralen, mens andre fortsætter til det, man engang troede var verdens undergang ved Atlanterhavskysten – Finisterre (kendt for sine utroligt smukke solnedgange). Der er mange forskellige pilgrimsruter, der fører til Santiago de Compostela, men den mest internationalt kendte er Camino Fances (den franske den franske side af Pyrenæerne, og du går gennem det indre af det nordlige Spanien. Det er dette spor, vi nu går. gas Irache, som har en helt speciel vandhane, eller drikkefontæne, dedikeret til pilgrimmene, Iraches vinfontæne har længe været kendt for sin vin. Allerede det 12. århundrede producerede benediktinermunke, der boede områdets kloster, Santa bage til det 7. århundrede, mens de nuværende bygninger stammer fra det 11. århundrede), vin, der blev serveret til pilgrimme, der kom forbi religiøse omgivelser. Det er også sikkert at sige, at munkenes vin på dette tidspunkt var Navarres 1891, at vingården Bodegas Irache blev grundlagt, og denne vingård er ikke kun kendt for sine fremragende vine, men også for sin helt særlige For at fortsætte munkenes tradition og for at opmuntre trætte pilgrimme, har Bodegas Irache fået bygget en vinfontæne på ydersiden af sin noen, har de siden 1991 budt pilgrimme velkommen til at holde en pause og nyde et glas gratis rødvin. Faktisk har Bodegas Irache tilbudt serveret glas, men disse blev stjålet. Derefter blev vinen serveret lerkrus og dag vinfontæSkål for lykke “Pilgrim! Hvis du vil ankomme til Santiago med og skål for lykke”, står der på et skilt ved siden af vinfontænen. deres kammuslingskal, som de har hængende på deres rygsæk (kamuslingen er symbolet på Camino de Santiago). En advarselsfinger kan ret, er det klogt at holde sig til en lille slurk. For at genoprette væskebalancen kan du stedet kan du også fylde din vandflaske op. Det anbefales dog ikke at fylde vandflasken med vin. Vinfontænen i Irache Gratis vin til caminoens pilgrimme 38 Her kan du se, hvad vi har valgt at fornøje dig med i denne måned. Han har levet et autentisk rock’n’roll liv med masser af turnéer, sprut, kvinder, røg og det, der er værre. Det er dog en meget venlig, rolig og afbalanceret D-A-D forsanger, der byder indenfor privaten på Amager. Familiefar på Amager ung, havde masser af succes og var klar til at lægge verden ned, vidste jeg, at jeg havde brug for en rede et sted hvor jeg kunne føle mig Binzer. Han indrømmer, han havde svært ved at forene sit image som rockmusiker med hus og småborgerligt, men min kone stod fast. Hun var mig. Hun fik ret,” tilstår D-A-D stifteren, som både fandt en ro sig selv og en ro til at skrive sange, som han aldrig har haft før. Og han største hits ”Sleeping My Day Away” og ”Home Alone 4”, som sidst 1980’erne slog igennem på nye albums. alt er det blevet til 12 af slagsen, det seneste 2019, og fans over hele verden er godt opdaterede selv Australien. ”Vi var afsted spillesteder. Vi havde ikke været der 30 år, og folk skrålede med på vores nyeste musik. Det var virkeligt imponerende,” fortæller en D-A-D De har været jorden rundt – flere gange. Men har aldrig spillet på Costa del Sol. Det kommer de til nu. Lørdag den 20. maj gæster danske D-A-D Marbella Arena. ”Det bliver et veltuned rockshow gode rammer med plads til frihed,” lover forsanger Jesper Binzer. - lander på Costa del Sol Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Ingen af os havde de store forventninger, men gav den gas, og da jeg kom ud studiet og hørte os kontrolrummet, tænkte jeg for første gang; Okay, måske kan alligevel ”Jeg er, som jeg er, og kunne aldrig drømme om at klippe mit hår.” 20 Læs hele magasinet på www.ladanesa.com 4 LA DANESA FEBRUAR 2023 LA DANESA DANESA Jacob Haugaard Mød komiker, musiker, komponist, forfatter, skuespiller, TV-vært og tidligere politiker, Jacob Haugaard ... der byder på et forrygende show på kysten marts. JEG LEVER EFTER AT DØ MED STØVLERNE PÅ! D D HJaco a JEGLEVEREF MEDS JEGLEV MED M ta ió 0 P DANESA DANESA FEBRUAR2023 Nntervew eder B lig F Udfu te • p •Kak PofiePoi k Mo e H m HJacobaugaard Mødkomiker musikerskkomponist,forfatter, uespiller,TV-vært ogtidligerepolitiker, JacobHaugaardderbyderpå tforrygendeshowpåkyste imarts. MJEGLEVEREFTERATDØ EDSTØVLERNEPÅ! MJEGLEVEREFTERATDØ E co y.qxp M ció 1 3 :5 1 6 Korte

Peter Kaarsberg en vinkel
10 Shoptalks 12 Den
vinkel - Peter Kaarsberg 16 Læsernes mening - Hvad stiller vi op med 2023? 18 På den anden side - Ta´r bankerne fusen på os? 20 D-A-D lander på Costa del Sol 22 Profil: Jacob Haugaard 26 Día de Andalucia - En dramatisk historie 28 La Herradura - og byens opsigtsvækkende attrantion 32 Qué pasa - kommende arrangementer på kysten 35 Kontanter i Spanien 36 Kom hurtigt igennem lufthavnens sikkerhedstjek 38 Vinfontænen i Irache - gratis vin til pilgrimme 40 Hvad gør jeg, hvis jeg mister min pung i Spanien? 42 Málaga CF: Castro blev en fiasko 44 Klubber og foreninger 46 Helse og sundhed 49 Rubrikannoncer 50 Annoncørregister 28 LA DANESA FEBRUAR 2023 La Herradura (Hesteskoen) er kendt som en hyggelig landsby en smuk bugt mellem forbjergene Punta de la Mona mod øst og Cerro Gordo mod vest. Den ligger Granada provinsen, ca. 20 km øst for Nerja. Byen er et populært udflugtsmål, når man vil ud og spise og nyde solen og stranden, for det vrimler med restauranter og barer. Men nu har byen fået en ny seværdighed, og en vældig en af slagsen: man har byens gamle borg oprettet et ”Centro de Interpretación” (informationscenter) som omhandler det kæmpe hvor Spanien med et slag mistede næsten hele sin middelhavsflåde under en storm. Centret hedder meget passende ”La Furia de Mar” (haog godt lavet. Jeg synes det er horisontudvidende som turist at vide noget om historien bag de steder man besøger, og derfor er jeg begej1562 var Felipe ved magten (det var ham, punkt var hele den spanske middelhavskyst stærkt plaget af pirateri og plyndringer. Piraterne plyndrede ikke kun fødevarer og vand, penge fra familien for at frigive dem. Hvis løsesummen ikke blev betalt, blev gidslerne dræbt. og det betød økonomisk ruin for mange fattige Denne situation blev mere og mere utålelig for lange række af vagttårne, som dag pryder hele den spanske middelhavskyst. Men tårnene var ikke nok, og Spanien var ikke det eneste land terne. Man havde derfor indgået en pagt med andre middelhavslande om at oprette en flåde, der kunne bekæmpe piraterne. Mange af piraterne udgik fra den ottomanske hersker sultan Solimán el Magnífico, som havde hjemsted ved den tyrkiske sydkyst. Nu ville Spanien dette forsvarsøjemed sende 28 skibe af sted mod øst for at slutte sig til de andre pagtlandes flåder ved Oran, for dermed en gang for alle at få bugt med piraternes hærFlåden forlod Málaga om morgenen den 18.10.1562. Skibene var galejer, altså skibe der kunne drives frem både med sejl (kun medvind) og ro-kraft. En galej havde typisk 306 roere, hvoraf de fleste var galejslaver, bestående Månedens udflugt - og byens nye opsigtsvækkende attraktion La Herradura Af Else Byskov La Herraduras nye vartegn. Indgangen til borgen. Plancher viser lidt om livet som galejslave. Monumentet på stranden La Herradura over forliset. 28 • Kokke fra Napoli • Vi laver al mad fra bunden af • Kød, fisk og grønsagsleverancer hver dag • Ny menu- og tilbud på forskellige retter hver dag • Pizza lavet i stenovn • Autentisk Italiensk Bodega • Italiensk ”vinkælder” • Gasvarnere og plaider på terrassen • Live musik hver lørdag Puerto Deportivo · FUENGIROLA · 951 74 28 17 yaya.puertofuengirola@outlook.com Åbent alle dage fra morgen til sent
selv på forhånd om, hvad du må have med håndbagagen. Dette kan ændre sig hurtigt,
nyheder
skæve
BRÄNNÖ KONTINENTALSENG TOP-KVALITETSSENG LAVET I SKANDINAVIEN FOR DEN BEDSTE SØVN. 7 ZONER MED POCKETFJEDRE OG LATEXTOP, MEDIUM ELLER HÅRD. 160X200 CM 1.895 € 180X200 CM 1.995 € ELEGANT SENGEGAVL MED HØJKVALITETESSTOF OG KNAPPER. 160 CM 398 € 180 CM 448 € CIRCUS HAVEBORD MASSIVT TEAKTRÆ. Ø130 CM – 1.495 € Ø150 CM – 1.595 € Ø180 CM – 1.895 € FABELAGTIGE MØBLER TESSA BARBORD I MASSIVT TRÆ OG JERN. 120X70 CM – 595 € SOLNA STOL 198 € MIDDELFART BARSTOL NU 148 € FØR 168 € TILGÆNGELIG I GUL, SORT, MØRK GRÅ OG BRUN. DAYS SOVESOFA MED CHAISELONG. GRÅ ELLER SORT. NORMAL PRIS 1.195 € - NU 995 € NYHEDER 2023 Finn oss på Facebook VI LEVERER OG MONTERER GRATIS LANGS KYSTEN Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Inngangen til Caleta Port) Tlf.: 952 55 06 69 · piramides@mueblespiramides.com · www.mueblespiramides.com Åpningstider: Mandag til Fredag: kl. 10 - 20 Lørdager: kl. 10 - 14 DANSK KVALITET TIL SPANSKE PRISER

Costa del Sol – pensionisternes paradis

Omkring 474.000 pensionerede udlændinge bor i Spanien, som er en af Europas mest populære destinationer for at tilbringe sine ‘gyldne’ år, skriver onlineplatformen International Living. Ifølge platformens globale indeks, som rangerer de bedste steder at gå på pension, er Costa del Sol en af de foretrukne destinationer.

Indekset peger på, at pensionerede udlændinge kommer for at nyde middelhavsklimaet, hvor Málaga er Europas fjerde mest solrige by med et gennemsnit på 345 solskinstimer om måneden ifølge World Weather Online.

En anden faktor er leveomkostningerne, hvor “du kan leve meget komfortabelt med 2.000 til 2.500 euro om måneden”. Derudover nævnes sundhedsydelserne, som er nogle af Europas bedste, hvor nemt det er at få opholdstilladelse og gastronomien. Samtidig fremhæves Málaga-folkets levevis, der beskrives som “et samfund, der værdsætter livsglæde” og befolkningens tolerance og LHBTS-venlighed.

Når det kommer til lande at trække sig tilbage i, er Portugal øverst på listen hos International Living.

Nye toglinjer for bedre lokaltrafik i Málaga-provinsen

For første

gang har Marbella

officielt mere end 150.000 borgere

Ifølge tal fra det spanske centralstatistikkontor (INE) havde Marbella kommune for første gang mere end 150.000 indbyggere i begyndelsen af 2023. Den officielle befolkningstilvækst vil medføre fordele for kommunen, blandt andet for deltagelse i andre forvaltninger og adgang til visse officielle tilskud, men Marbella kommune er ikke helt tilfreds.

I sig selv betyder INE-tallene, at den spanske stat stadig ikke anerkender det faktiske antal registrerede indbyggere i turistbyer som

Marbella, der i dag har 161.870 indbyggere registreret i kommuneregistret.

Om uoverensstemmelsen mellem de officielle tal og de nuværende tal oplyser kommunalbestyrelsen, at de fortsat vil “arbejde for at få de korrekte tal godkendt, så vi kan begynde at modtage de officielle midler, som vi er berettiget til”. Kommunen mener, at myndighedernes kriterier bør være mindre skrappe for turistbyer, hvor befolkningstallene altid er højere end de officielle tal.

Togstrækningerne i Málaga udvikles med to nye toglinjer. I den seneste uge er der gennemført test med tomme tog. Den ene åbner allerede i næste uge, og den anden forventes at åbne i marts.

Den, der tiltrækker turister mest, er uden tvivl toglinjen, der åbner i marts, som vil tilbyde nem transport til den populære turistattraktion Caminito de Rey (som byder på en spektakulær vandreoplevelse i Gaitanes-kløften) og det naturskønne område El Chorro. Togene vil være af samme Civiamodel som dem, der bruges på de lokale Cercanías-strækninger i provinsen, men det bør præciseres: denne linje vil ikke være en forlængelse af C2 Cercanías-linjen til Álora, men en ny strækning.

Den anden, som åbner i næste

uge, forbinder Málaga med Antequera. Denne linje vil i høj grad forbedre jernbaneforbindelserne mellem de to byer og takket være den nye Antequera-Ciudad togstation, som indvies den 25. januar, vil det være muligt at rejse med tog hele vejen ind til byen. Togstationen ligger kun to kilometer fra den historiske bymidte. Foreløbig benyttes de allerede eksisterende højhastighedsspor, men strækningen har også konventionelle spor, så der udover Avant-tjenester (mellemdistanceog højhastighedstog) kan benyttes nye forbindelser med mellemlangt. -distancetog og den samme Civia-model, der bruges på lokale Cercanías-linjer, hvilket gør en fremtidig lokal linjedrift mulig. Den nye station vil også have højhastigheds- og Avantforbindelsestjenester til Granada og Sevilla.

6 LA DANESA FEBRUAR 2023 MARBELLA: URB. MARBELLA REAL LOCAL 3 BULEVAR PRÍNCIPE ALFONSO DE HOHENLOHE TLF. +34 951 48 77 35 MIJAS: CTRA. DE MIJAS EDIF. CORTIJO DEL AGUA TLF. +34 952 46 12 21 CORTIDEA@GMAIL.COM WWW.CORTIDEA.COM • GARDINER • PERSIENNER • TÆPPER • MØBELPOLSTRING • SOLAFSKÆRMNING • MARKISER M.M. ÅBNINGSTIDER: MANDAG TIL FREDAG: 10.00 - 16.00
Korte nyheder
totalløsninger • eget snedkerværksted giver utallige muligheder og holder priserne nede. • eftersalgs-service. • nøglefærdige totalrenoveringer. • kom ind for et uforpligtende tilbud. åbningstider man-fre: kl. 09.00 - 18.00 lørdag: kl. 10.00 - 14.00 showroom fuengirola calle josé cubero yiyo 3, 29640 Fuengirola (ved feriapladsen) tlf.: +34 951 260 360 køkken • bad • garderobe • renovering info@nordicmuebles.com www.nordicmuebles.com Følg og like os på Facebook Opsat i Oak Hill - La Mairena

Spanien og Frankrig konkurrerer om at være verdens mest besøgte turistland

Over 500 millioner turister besøger Europa hvert år, men ved du, hvilket europæisk land der modtager flest udenlandske turister i verden?

Siden 1960’erne har Spanien oplevet et kæmpe boom i antallet af turister og landet bliver en stadig mere populær international rejsedestination. I 2018 blev Spanien det næstmest besøgte turistland i hele verden med 82,8 millioner internationale turister – ikke langt efter det mest besøgte land, Frankrig, som havde 89,4 millioner turister. Franskmændene beholdt førstepladsen i 2019 med 88,1 millioner turister, selvom Spanien øgede sin andel til 83,7 millioner og havde

hele 22 % af alle internationale turister, der ankom til EU det år. Under Covid lykkedes det Spanien at tiltrække flere turister end Frankrig, mens Frankrig i 2022 igen var på toppen af listen med 89,4 millioner turister mod Spaniens 82,7 millioner.

Både Spanien og Frankrig har meget at tilbyde turister med deres unikke kulturer, gastronomi og landskaber, og begge lande forventes at modtage endnu flere turister i fremtiden. Global Data beregner, at Frankrig vil modtage 93,7 millioner udenlandske turister årligt i 2025, mens Spanien vil modtage 89,5 millioner turister.

Rod Stewart tilbage på kysten

Rod Stewart giver igen koncert på Solkysten, denne gang på Marbellas Starlite-festival den 21. juli i år.

Selvom det er første gang, han spiller på festivalen, er det ikke den britiske veteran-musikers første besøg i Marbella. Han besøgte Marbella på en ferie i 1999 og boede i en villa ejet af en af hans producere i det eksklusive La Zagaleta-område, mens han forsøgte at sælge sin ejendom i Estepona på det tidspunkt, hvor hans ekskone Rachel Hunter

Prisen på daglige indkøb steg 17 procent sidste år

Inflationen faldt til 6,1 procent ved årets udgang, og alt tyder på, den kom under kontrol.  Der er imidlertid et meget stort skel i prisstigningerne mellem de enkelte typer produkter.  Desværre har inflationen ramt borgerne dér, hvor det gør mest ondt – nemlig på de daglige indkøb.

Således viser de seneste tal fra Spansk Statistik (INE), at fødeva-

rerne i Málaga-provinsen steg med 17,2 procent i løbet af sidst år. Det er lidt mere end på landsbasis. Mange andre produkter som tøj, tobak og offentlig transport steg kun ganske svagt i Málaga-provinsen. Luksusvarer som hotelovernatninger og restaurationsbesøg er steget med præcist 10 procent. Men priserne på Málaga-borgernes dagligvarer steg med hele 17,2 procent i 2022.

Spanske tobaksfirmaer skal betale for oprydningen af cigaretskod

havde forladt ham. Under sit ophold besøgte han natklubben Olivia Valère flere gange og blev set køre rundt i Puerto Banús i en Rolls Royce og en Ferrari. Han spiste frokost på Puente Romano og dj’ede hos Joes til overraskelse for gæsterne på stedet den aften.

Rod Stewart slutter sig til andre berømte navne på sommerens lineup, herunder Lionel Richie, Gipsy Kings med Nicolás Reyes, Anastacia, David Bisbal og Norah Jones.

Det er nu vedtaget at spanske tobaksfirmaer er forpligtet til at betale for oprydningen af de millioner af cigaretskod, der hvert år smides ud på landets gader og strande.

I henhold til den nye lovgivning skal tobaksvirksomheder lave oplysningskampagner, der informerer forbrugerne om de miljøskader, der forårsages af at smide cigaretskod uansvarligt. Virksomhederne skal også stå for oprydningen af cigaretskod på offentlige strande og pladser, men det er endnu ikke

klart, hvordan denne obligatoriske oprydning skal håndhæves af myndighederne. De øgede omkostninger for cigaretproducenterne i landet er enorme, og det antages, at omkostningerne vil føre til øgede priser for forbrugerne. Alene for Catalonien har de beregnet, at oprydningsomkostningerne kan nå op på en milliard euro om året.

22 % af den spanske befolkning ryger sammenlignet med det europæiske gennemsnit på 18,4 %.

INTERNATIONALT PLEJEHJEM / CENTER Tlf. 679 167 168 • www.casaklein.com 8 LA DANESA FEBRUAR 2023
Korte nyheder
COSTA DEL ”D-A-D understregede, at de er en meget dansk kulturinstitution og et enestående orkester med internationalt format.” Ekstra Bladet ”Hit- og sjældenhedskarrusel i høj fart” Gaffa DET SKREV PRESSEN EFTER D-A-D KONCERTEN PÅ COPENHELL I ÅR: LIVE AT: MARBELLA ARENA Billetter fra Kr. 425,LØRDAg DEN 20. MAJ 2023 BROFORD PRODUCTION PROUDLY PRESENTs:

SHOPTALK

Restaurante yaya i havnen i Fuengirola

Den første august 2021 åbnede Restaurante yaya dørene for de første gæster. Ejerne havde da arbejdet længe på at realisere konceptet om en rigtig italiensk bodega. Og det lykkedes! Kokken er fra Napoli, og mange af opskrifterne er derfor napolitanske. Det gælder pasta, risotto og selvfølgelig pizzaerne, der bages i stenovn. Men du finder også spanske og nordiske retter som laks og torsk.

Menuen skifter 2 gange om året, og mange af de ingredienser der benyttes i retterne er lokale. Der er altid spændende retter på menuen og alt tilberedes fra bunden, der tages ingen genveje med halvfabrikata.

Konceptet med en italiensk bodega er et gennemgående tema i alt hos yaya. Baggrundsmusikken, borddækningen med hørduge, bomuldsservietter, friske blomster på bordene, menu med træomslag, flere tavler med information om dagens specialiteter og endda frottéhåndklæder på toiletterne.

Her finder du ingen tv-skærme med fodbold og lignende. Alt personale er instrueret i at være opmærksomme og behagelige, men ikke påtrængende. Som gæst føler man sig altid godt tilpas og mange gæster er vender ofte tilbage. Kenneth, en af ejerne, oplyser, at et hollandsk par spiste der den ene dag, og den næste dag

var det pakket med hollændere. Det må være en god anbefaling!

yaya ligger lige ved siden af bådene i havnen i Fuengirola og er at finde på næsten alle sociale medier. De har åbent hver dag.

En lille sjov detalje er, at deres navn staves med små bogstaver.

Velkommen til yaya!

Puerto Deportivo – Fuengirola Tel. 951 74 28 17

10 LA DANESA FEBRUAR 2023
TÇt `Œ atätÜÜxàx ADVOKATKONTOR

DSKÆVE en vinkel

Han startede helt fra bunden – helt alene. I dag har han 15 ansatte, fem børn, og en kæmpe omgangskreds. Der sker altid en masse omkring Peter Kaarsberg - og de kommende år, kommer der til at ske endnu mere.

Han befandt sig aldrig rigtigt godt i Danmark og følte sig som en jysk bondeknold. Under sydens sol livede Peter derimod op – særligt som rejseguide hos Spies Rejser. Det er herfra hans verden går. Han lærte ikke bare at rejse og leve. Han lærte også alt om ledelse, organisering og motivation.

Han husker den tydeligt; en af de allersidste vinteraftener i livgarden, han stod vagt i Gothersgade. ”Det her gider jeg simpelthen ikke bruge mit liv på,” sagde en stivfrossen Peter Kaarsberg til sig selv. Dagen efter var han forbi Spies Rejsers hovedkontor for at betale en rejse. Her så han en plakat for deres guideskole, og så blev Peter varm indeni. ”Alt var gennem professionelt hos Spies dengang - tag ikke fejl af det. Jeg har aldrig set eller hørt om en koncern, der var så godt organiseret – fra top til tå,” forklarer Peter og fortsætter: ”Vi blev hurtigt skolet, fik ansvar og kastet for løverne. Det var lige mig.” Det sociale liv på guideskolen passede også den unge dansker. Det var søde piger og friske fyre, der var med på guideskolen, så der var ofte fest i gaden og altid godt selskab. Kun de 28 af de små 300 elever blev tilbudt ansættelse. Peter Kaarsberg var en af dem. ”Det blev starten på tre års eventyr. Det var præcis lige så hårdt som det var sjovt, men det gjorde en masse godt ved mig. De to værdier hårdt arbejde og lev livet blev fasttømret i mig,” fortæller den forhenværende rejseguide. Hans sidste destination var et skisportssted. De mange timer gav Peter ondt i ryggen, så han måtte til kiropraktor.

Sælgeren, der ikke vil sælge Kiropraktoren hed Hanne, og Peters konsultation skulle vise sig at blive ualmindelig lang. De to ville have hinanden, og det vil de stadig – 30 år derpå. Han ville gerne rejse, og hun ville gerne skabe familien – sågar en stor familie. Det umulige blev muligt, blot ved at kaste sig ud i det. ”Hanne afviklede sin klinik, og jeg har i flere perioder opsagt mine jobs for at vi kunne rejse sammen i længere perioder,”

Peter Kaarsberg

12 LA DANESA FEBRUAR 2023

forklarer Peter Kaarsberg. Da barn nummer to var på vej, satte deres autocamper dog kursen mod Danmark – for en stund.

Lidt iværksætteri og fire børn senere slog hele Kaarsberg-familien sig ned på Solkysten. ”Jeg havde gode sælgerjobs i Danmark, og solgte forrygende, men det var altid med en lidt mærkelig følelse i maven. Dybest set bryder jeg mig ikke om det og vil hellere rådgive og vejlede om et produkt, jeg brænder for,” forklarer den danske ejendomsmægler, som en dag fik udlevet sit iværksættergen. En artikel i magasinet Penge- og privatøkonomi om præfabrikerede typehuse mundede ud i hans debut på bygge- og boligmarkedet. ”Der var gode, og knap så gode, år men drømmen om Spanien svirrede alle årene igennem hovedet på mig,” fortæller Peter. I 2003 gik den i opfyldelse. Med fem børn i bagagen flyttede Hr og Fru Kaarsberg til Fuengirola.

Kongressen, som ændrede det hele

Alle faldt til og Peter storsmilede i sit nystartede renoveringsfirma, der havde specialiseret sig i køkken og bad. Smilene stivnede imidlertid, da Finanskrisen pludselig slog alting i stykker. ”Det blev fem år på må og få,” indrømmer Peter, indtil Viva Estates i ‘13 hev fat i ham. Her solgte Peter på livet løs – igen. ”Firmaet sendte nogle af os til en kongres i USA. Under et indlæg blev vi bedt om at skrive, hvor vi stod i dag – og hvor vi gerne ville stå om nogle år. Da faldt brikkerne på plads for mig,” husker indehaveren af Kaarsberg Estates. Da han kom hjem, sagde han nemlig op og startede for sig selv. Det fortryder han aldrig. Vi har haft et par gyldne år, og vi har været alt for forkælede. Køberne er nærmest kommet af sig selv efter Coronakrisen,” fortæller den danske mægler, som understreger at ”det går godt i dag, men vi må også arbejde for det.” Hans klientel og fokus er internationalt – også privat. ”Vi er skam

Ti skæve til Peter

stolte af vores danske pas, men vi er meget europæere. Nogle af mine børn er lidt mere danske end spanske – og omvendt. Privat spiller jeg paddle med en englænder, en australier og en irer. Det er en herlig blanding,” mener Peter, som dyrker al den sport han kan på sin begrænsede tid. I weekenden tager han altid en tur på 50-60 km. på mountainbiken med Hanne. Der trædes til, men der er altid tid til en kaffepause, til at nyde havudsigten og til at sætte ord på drømmene for fremtiden. Peter Kaarsberg drømmer både om at åbne kontor i Marbella og om at købe en katamaran. Familien Kaarsberg i har nogle somre været rundt i Middelhavet, men drømmer om at tilbringe mere tid på havet. Peter kan sejle, men det er Hanne, der er kaptajn. Sammen kommer de langt - og sikkert i havn.

Fortæl en ting, som (næsten) ingen ved om dig?

Helt ubevidst har jeg smuglet den thailandske turistminister over grænsen fra Sydafrika til Lesotho. Det skete under fodbold VM i 2010, hvor jeg som guide for en gruppe japanske fodboldturister skulle passere grænsen. Jeg vidste, der var to thailændere med, men jeg vidste ikke, at de ikke kunne krydse grænsen på deres pas. Det var helt åndssvagt, så efter et par timers venten og diskussion med grænsepolitiet bad jeg dem gemme sig på bussens toilet, og så kørte vi videre – uden problemer.

Først derefter fortalte den thailandske gæst mig hvem han var, og fem år senere genopfriskede han historien, til stor latter, under et besøg på den thailanske ambassade i Danmark.

Det bedste og værste ved Costa del Sol?

Den afslappede livsstil og morgenkaffe til solopgang. Det værste er bureaukratiet. Jeg har aldrig forstået, det ikke kan gøres bedre.

Din dårligste vane?

For meget sødt efter klokken ni om aftenen. Jeg har svært ved at holde

fingrene fra slikskabet.

Din bedste og dårligste handel?

I slutningen af 80’er solgte jeg min elskede knallert for 3.000 kroner via Den Blå Avis. Det var alt for billigt, men jeg lod mig presse i pris. Til gengæld fik jeg sidste år en 125cc scooter, som jeg holder meget af. Jeg fik den som en del af bolighandel med en kunde, som gerne ville have lidt rabat på mit honorar. Dette års bedste handel er, uden tvivl, salget af en luksusvilla på The Golden Mile til 3,8 millioner euro.

Hvad gør dig nervøs?

Når mine børn kører ud af indkørslen om morgenen. Jeg er altid bekymret for dem. Det er generelt – ikke kun i trafikken.

Har du et godt ritual?

Kaffe med Hanne HVER morgen klokken 9.00. Det sker oftest ude.

Hvem kunne du godt tænke dig at drikke en øl med?

Det skulle være med min far. Jeg ville gerne trænge lidt dybere ind i ham. Jeg er skilsmissebarn, og da han døde

allerede som 44-årig, kom jeg aldrig så tæt på ham. Jeg tror han var en dygtig mand og et spændende menneske.

Tror du på Gud?

Ja - men lidt på min egen måde. Jeg tror på, der er noget stort deroppe. Og så elsker jeg de kristne traditioner som jul, bryllup og barnedåb.

Er der noget, du fortryder i dit liv?

At jeg ikke etablerede mig som ejendomsmægler allerede da jeg kom i 2003. I stedet arbejdede jeg for andre og måtte til tider kæmpe for at få udbetalt mine kommissioner. Først i ‘14 gik jeg solo. Det burde jeg have gjort meget tidligere.

Hvad er det vildeste, du har gjort eller prøvet i dit liv?

At være ansat i Spies Rejser fra 1990-92. På én og samme tid var det hårdt og festligt. Særligt det sidste...

LA DANESA FEBRUAR 2023 13
DESIGN NYHED www.harderjohansen.dk thomas@harderjohansen.dk • Tlf.: +34 686740262

Få dugfriske nyheder fra Solkysten hver dag!

Følg dagligt med i hvad der sker på

Costa del Sol!

Hver dag (mandag-fredag) modtager du vores nyhedsmail med en opdatering af dagens aktuelle nyheder.

Dagen igennem holdes du ajour med nyheder fra kysten, og så snart en spændende nyhed ser dagens lys, modtager du en push-besked fra vores nye app.

Som abonnent på DanesaPlus+ sørger vi for, at du ikke går glip af, hvad der rører sig på kysten og vi holder dig løbende opdateret med spændende artikler om livet i Spanien, profiler, rejser, kultur, tema & debat, gastronomi, livsstil samt løbende opdatering om ejendomsmarkedet og juridiske forhold.

DANESA PLUS+ er det ideelle abonnement for danskere, der har en tilknytning til Spanien, og ønsker at holde sig 100% opdateret.

Abonnementet koster kun 5 euro om måneden og giver dig fuld adgang til alle dagens nyheder og en masse spændende artilker!

Download La Danesas nye app der giver en helt ny og overskuelig læseoplevelse - både af magasinet og onlinetjenesten DanesaPlus+.

Download appen på APPstore eller GooglePlay.

Tilmeld dig på www.ladanesa.com

DANESAPLUS+ DANESAPLUS+
Husk at downloade LA DANESAs nye app! NORRBOM MARKETING CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com

Har du ændret dine indkøbsvaner?

Mit forbrug ændrer sig ikke markant - uanset om vi har høj inflation eller om det går godt eller skidt for samfundet. Jeg nyder at få lidt godt på tallerkenen og i glasset, hvilket desværre også ses på vægten.

Hvilken bliver verdens største udfordring i 2023?

Den største udfordring bliver, at der kommer ro på. Ro til at leve livet som vi gerne vil. Ro på verdenssituationen samt ro til at udføre sit arbejde, hvor man kan tænke positivt og på at skabe vækst til alles bedste. Jeg savner stabilitet og savner en verden, man kan stole på.

Hvilken bliver din største opgave i det nye år? På NordicGolfers.com er vi i fuld gang med at opbygge et af Nordens største rejsebureauer indenfor golfrejser. Min største udfordring bliver at få etableret procedurer for håndtering af rejser samt finde de rigtige ansatte til at udføre jobbet.

Privat drømmer jeg om at få lavet min første Hole-in-One. I år skal det lykkes.

Vibeke Toustrup, Mijas

Har

du ændret dine indkøbsvaner?

Nej – jeg handler trofast i Mercadona, som jeg synes, fortsat har fornuftige priser. Vi er kun to i husstanden og kan leve med lidt højere priser. Jeg synes derimod, det er blevet markant dyrere at spise ude. Her er jeg blevet mere opmærksom på, hvor vi spiser, og hvad vi vælger fra menukortet.

Hvilken bliver verdens største udfordring i 2023?

Det bliver krigen i Ukraine og Covid-19. Krigen bekymrer mig og smitter af på os alle. At Covid19 nu stikker helt af i Kina, gør mig bekymret for, hvad der kan ske i Europa.

Hvilken bliver din største opgave i det nye år? Jeg har ikke planlagt nogle større opgaver for 2023, og tager tingene som de kommer – både privat og i banken.

Hvilken bliver din største opgave i det nye år?

At komme til hægterne igen efter min sygdom og operation. Og glæde danskerne på Costa del Sol men nogle forrygende events.

Morten Møller, Mijas

Har du ændret dine indkøbsvaner?

Nej, det har jeg ikke. Jeg levede i forvejen sparsomt efter en kræftoperation i leveren.

Hvilken bliver verdens største udfordring i 2023?

Det bliver ubetinget krigen i Ukraine, som vil ændre en stor del af verdensordenen. Jeg er nervøs for om flere østeuropæiske lande involveres.

Jesper Sander Pedersen

Har du ændret dine indkøbsvaner?

Jeg er blevet meget opmærksom på de stigende priser og køber først og fremmest de vigtigste elementer til husholdningen. Jeg køber, hvad jeg mangler og fylder ikke længere fryseren op blot for at fylde den op.

Hvilken bliver verdens største udfordring i 2023?

At finde en fredelig løsning på krigen i Ukraine. Realisten Jesper er desværre mere skeptisk end dagdrømmeren Jesper. Dernæst kommer inflationen. Den må vi æde som det sure æble og vente på et konstruktivt løsningsforslag fra den spanske regering.

Hvilken bliver din største opgave i det nye år?

Med samme glæde som altid vil jeg hjælpe danskere med at løse bureaukratiske problemer og kombinere dette arbejde med mine punktlige opgaver som rejseleder. Dertil vil jeg besøge ukendte steder i mit fædreland Danmark, og måske også tage en tur til et oversøisk rejsemål med min kære Rocio.

Bent Madsen, Almuñecar

Har du ændret dine indkøbsvaner?

Nej, jeg har ikke ændret mine vaner. Til gengæld sørger jeg for at slukke for al unødig el, når jeg ikke har brug for det. Tilsvarende er jeg altid

16 LA DANESA FEBRUAR 2023
Jess Krelskov, Mijas
stiller vi op med 2023? Vi lever i en tid med prisstigninger, høj inflation, rentestigninger, dyr energi og brændstof. Derfor har La Danesa spurgt en række danskere om deres indkøbsvaner, største bekymringer og største opgaver for det nye år.
Hvad
Jess Krelskov Vibeke Toustrup Jesper Sander Pedersen Morten Møller

opmærksom på, at vandet ikke løber uhæmmet.

Hvilken bliver verdens største udfordring i 2023?

Jeg håber på snarlig fred i Ukraine, så vi kan få en mere normal hverdag. Krigen fylder også meget i medierne og mange mennesker lider. Trist.

Hvilken bliver din største opgave i det nye år?

Det bliver at få fuldt overblik over økonomien grundet de stigende priser. Jeg er i gang med en større omvæltning i mit liv med flytning, osv. Jeg har altid rejst meget, og det vil jeg gøre alt for at fortsætte med.

Til september bliver jeg 70, og jeg har inviteret familie og venner til stor fest og efterfølgende huletur. Det skal arrangeres og nydes uden hastværk med alt for mange andre opgaver om ørerne.

Jeg køber de samme varer som altid og fryser jeg, tænder jeg for varmen. Det sagt er jeg lykkelig for at være flyttet til centrum af Fuengirola og ikke længere være så afhængig af min bil. Jeg tænker meget over ikke at bruge bilen unødigt med tidens høje brændstofpriser.

Hvilken bliver verdens største udfordring i 2023?

Krigen i Ukraine er helt sikkert det første, jeg tænker på. De stakkels, stakkels mennesker. Dernæst håber jeg inderligt, at vi ikke skal genåbne vores Covid-19 facebook-gruppe med råd og vejledning nu smitten er stigende igenigen.

Hvilken bliver din største opgave i det nye år?

Jeg skal blive bedre til at takke nej til opgaver –arbejdsmæssigt såvel som privat.

Steen Broford, Marbella

Har du ændret dine indkøbsvaner?

Jeg har som udgangspunkt ikke ændret mine vaner markant, men som de fleste andre er jeg da nok blevet lidt mere bevidst om, hvad tingene koster. Og ikke mindst omkring at slukke for husets største strømslugere, når de ikke er i brug.

Hvilken bliver verdens største udfordring i 2023?

Jeg tror på, at enhver krise også indeholder muligheder. Og selvom stigende priser på energi og fødevarer skaber en særlig ‘leveomkostnings-krise’, der rammer dem, som i forvejen har mindst, hårdest, så håber jeg også, at det vil få de mere velstillede til at stille spørgsmål omkring deres forbrug kontra deres reelle behov.

Hvilken bliver din største opgave i det nye år?

Jeg har konverteret Fitnews, det magasin jeg udgiver i Danmark, til et 100% online medie, hvilket betyder, at jeg fortsat skal sætte mig ind i mange nye arbejdsområder. Og så har jeg min første event hernede - DAD koncerten til maj, som også kræver en del af mit fokus.

Maddie Hjort, Torre del Mar

Har du ændret dine indkøbsvaner?

Jeg føler ikke, jeg har ændret mine indkøbsvaner. Generelt synes jeg heller ikke, at prisstigningerne er så høje, som det siges. Jeg har aldrig haft for vane at spise meget ude, så heller ikke her er min dagligdag blevet dyrere.

Hvilken bliver verdens største udfordring i 2023?

Der kommer stor fokus på klimaet i år – på alle niveauer. Lokalt skal mange sågar have deres bil udskiftet for at kunne køre i byerne. Det bliver en dyr fornøjelse. Krigen i Ukraine er også et kæmpe problem. Jeg håber for alle, der snart kommer en fredelig løsning.

Hvilken bliver din største opgave i det nye år?

At gøre alt for at holde min teenager-dreng på rette spor. Det var noget nemmere, da han var lille. Arbejdsmæssigt bliver det slut med at knokle ugens syv dage – men det siger jeg hvert år. 2023 skal nok blive et godt år.

Nej, men jeg tænker meget over vores strømforbrug, og tjekker stort set hver dag hvornår på døgnet strømmen er billigst.

Hvilken bliver verdens største udfordring i 2023?

Jeg synes generelt, at vi lærer noget nyt ved alle krise, og at vi mennesker har en fantastisk evne til at tilpasse os og finde løsninger. Da Covid brød ud trak forskere i arbejdstøjet og fremstillede en vaccine på rekordtid. Nu har man udviklet vandopløselig plastik fremstillet af alger, og forskere i USA har gennembrud på en ny type ren fusionsenergi.

Hvilken bliver din største opgave i det nye år? Arbejdsmæssigt har vi en masse spændende nyt på vej. Privat bliver min største udfordring at få min dejlige familie samlet, da mine tre børn nu opholder sig i tre forskellige lande.

LA DANESA FEBRUAR 2023 17
Lonnie Christiansen, Fuengirola Har du ændret dine indkøbsvaner? Michael Kolodnicki, Málaga Har du ændret dine indkøbsvaner? Bent Madsen Steen Broford Maddie Hjort Michael Kolodnicki
Husk at downloade LA DANESAs nye app!
Lonnie Christiansen

Ta’r bankerne fusen på os?

Det seneste halve år er vi blevet belært om rentestigninger. Politikere, økonomer og banker har i samlet flok forklaret os, at stigningerne er et nødvendigt onde for at få styr på inflationen –et af dagens største samfundsøkonomiske problemer. Derfor er alle med bolig- og andre typer variable lån blevet ramt benhårdt på pengepungen. Under parolen der er ingen anden udvej - vi må alle tage en bid af smerten betaler millioner af borgere i dag dyre renter på deres lån, som for blot ét år siden var nærmest rentefrie.

Vi må alle tage en bid af smerten – eller må vi? Renten har jo to ansigter: indlån og udlån. Den sidste har samtlige banker på ganske få splitsekunder hævet, så den harmonerer med centralbankens rentestigning. Men har, med andre ord, lynhurtigt sendt rentestigningen videre til borgerne. Det er spillets regler og helt okay. Det er derimod ikke okay, at bankerne ”glemmer” at justere indlånsrenten. Ingen fortæller os hvorfor – og ingen gør noget ved det. Det er sund fornuft, at en kontohaver ikke har fået noget afkast på sit indestående de seneste 10-12 år, når renten har været nær nul. Men med dagens Euribor (Eurozonens referencerente) på omkring de tre procent koster et boliglån nu samlet fire procent i rente. Et billån står i cirka fem procent og et forbrugslån lyder på seks til syv procent i årlig rente. Med de udlånsrenter burde alle kontohavere have et årligt renteudbytte på én til to procent. Men vi får et stort NUL - krydret med

en yndig håndfuld årlige gebyrer og vedligeholdelsesomkostninger for brug af konti, betalingskort og overførsler.

Vel er de spanske banker, deres produkter og serviceydelser ikke ens. Men retningslinjen er identisk. Det samme er bankernes yderst professionelle og afvigende svar, når de tamme erhvervsjournalister forsigtigt spørger ind til de ”glemte” indlånsrenter og stigende omkostninger til borgerne. Lige så tamme er de store, magtfulde, spanske forbrugerorganisationer, som ellers ikke har ry for at holde sig tilbage. Hele sommeren var de over landets tankstationer for at sikre, at de ikke udnyttede statens rabat på de 20 cent til at hæve deres literpris. Tilsvarende har de siden Black Friday – og nu over januarudsalget - gået samtlige store varehuse og butikskæder på klingen for at sikre, at de annoncerede rabatter er reelle. Ukorrekte før-priser på en udsalgsvare anmeldes uden tøven som falsk markedsføring. Tilsvarende er de spanske forbrugerorganisationer nu efter landets supermarkeder. De vil sikre, at regeringens nye momsfritagelse på udvalgte dagligvarer kommer borgerne til gode i form af en regulær prisnedsættelse – og ikke bare munder ud i ekstra profit til supermarkederne. Tilsvarende burde de gå bankerne efter i sømmene. Ikke for at drive klapjagt på nogen, men blot for at sikre en smule retfærdighed. Det giver jo ingen mening, at den spanske regering bruger svimlende summer på at reducere moms og

afgifter på el, benzin og dagligvarer for at hjælpe menigmand, når f.eks. Banco Santander samtidig introducerer en ny årlig vedligeholdelsesafgift på 240 euro til samtlige kontohavere.

Banco Santander har, præcis som de andre storbanker BBVA, Caixa Bank, Banco Sabadell og Bankinter, haft et forrygende 2022 - og jeg er den første, der smiler. Ønsker vi vækst og nye arbejdspladser er det alfa og omega med stærke og velfungerende banker, der kan, og vil, finansiere private og erhvervsmæssige projekter. Halter bankerne, halter det også for samfundet. Det så vi tydeligt under Finanskrisen i ‘08. Men netop under Finanskrisen fik bankerne en hidtil uhørt stor håndsrækning fra både Den Europæiske Centralbank, Banco de España og den spanske regering, som er lig med borgerne. I gensidig interesse hjalp vi alle bankerne, som i de grådige 00’er kørte sig selv fuldstændig af sporet – både i Spanien og det øvrige Europa.

Nu nytter det ikke, at der pustes nyt liv grådigheden på bekostning for borgerne. Det er op med indlånsrenten og ned med gebyrerne. Alt andet er at tage fusen på os.

18 LA DANESA FEBRUAR 2023
den anden side...
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com
Din kosmetolog på SolkySten • PERMANENT MAKE-UP • ANSIGTSBEHANDLINGER • MICRONEEDLING • PLASTMAPEN • DYBDEVIRKENDE PEELING • FARVNING AF VIPPER OG BRYN M.M. NANA NORRBOM CENTRO IDEA Ctra de Mijas, Km. 3,6, 29651 Mijas Tlf. 610 716 048 NEO STUDIO MIJAS Du finder mig hos Forkæl din hud! - og få de bryn, den vippekant eller de læber, du altid har drømt om. Spar tid foran spejlet Permanent makeup En permanent makeup kan skabe symmetri i dit ansigt. Uanset om du ønsker at få markeret læbernes linje eller fremhæve farven i læberne, opnå kontur på brynene eller markere vippelinjen med "eyeliner". Enzyme Treatment fra IS Clinical Huden opfriskes med frugtsyre og Papaya som renser huden blidt men effektivt, udglatter fine rynker og giver huden mere glød. Behandlingen: afrensning, enzyme peeling, dybderens, massage og maske. 1 time og 15 min. Februartilbud 110 euro

De har været jorden rundt – flere gange. Men har aldrig spillet på Costa del Sol. Det kommer de til nu. Lørdag den 20. maj gæster danske D-A-D

D-A-D

- lander på Costa del Sol

Han har levet et autentisk rock’n’roll liv med masser af turnéer, sprut, kvinder, røg og det, der er værre. Det er dog en meget venlig, rolig og afbalanceret D-A-D forsanger, der byder indenfor i privaten på Amager.

Familiefar

på Amager

”Det er her, jeg har min base. Selv da jeg var ung, havde masser af succes og var klar til at lægge verden ned, vidste jeg, at jeg havde brug for en rede – et sted hvor jeg kunne føle mig tryg og hjemme,” forklarer en ærlig Jesper Binzer. Han indrømmer, han havde svært ved at forene sit image som rockmusiker med hus og have på Amager. ”Jeg synes, det var småborgerligt, men min kone stod fast. Hun var

Jesper Binzer: ”Pladeselskabet Mega gav os chancen i 1985. Ingen af os havde de store forventninger, men vi gav den gas, og da jeg kom ud af studiet og hørte os i kontrolrummet, tænkte jeg for første gang; Okay, måske kan vi alligevel noget.”

sikker på, det ville være godt for familien – og mig. Hun fik ret,” tilstår D-A-D stifteren, som både fandt en ro i sig selv og en ro til at skrive sange, som han aldrig har haft før. Og han skriver flittigt. Vel bliver det svært at overgå de største hits ”Sleeping My Day Away” og ”Home Alone 4”, som sidst i 1980’erne slog igennem på verdensplan, men D-A-D kommer jævnligt med nye albums. I alt er det blevet til 12 af slagsen, det seneste i 2019, og fans over hele verden er godt opdaterede - selv i Australien. ”Vi var afsted sidste år og gav fire koncerter på mindre spillesteder. Vi havde ikke været der i 30 år, og folk skrålede med på vores nyeste musik. Det var virkeligt imponerende,” fortæller en taknemmelig Jesper Binzer.

20 LA DANESA FEBRUAR 2023
Marbella Arena. ”Det bliver et veltuned rockshow i gode rammer med plads til frihed,” lover forsanger Jesper Binzer. Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com
”Jeg er, som jeg er, og kunne aldrig drømme om at klippe mit hår.”

Mister sig selv på scenen Taknemmelig og utrættelig er de helt rette ord at sætte på D-A-D forsangeren. For 2023 er der allerede nu booket 30 koncerter i kalenderen –fordelt over flere verdensdele. ”Vi kommer rundt i verden, og det er jeg taknemmelig for. Tilmed er vi i stand til at turnere næsten hvert år uden at slide os selv op. Det siger jeg også tak for, for jeg elsker mit erhverv,” fortæller Jesper Binzer. I en ellers hård branche, har hans band formået at holde sammen i snart 40 år. ”Vi er ærlige og lytter til os selv. Vi er her, fordi vi har lyst. Vel har vi aldrig været guds bedste børn, men et sted er vi også godt opdraget og har en dybt respekt for hinanden. Derfor har vi kunnet holde sammen så længe.”

På scenen derimod vælter det hele. Hver koncert har sit udseende og sine kostumer.

”Når jeg går på scenen, handler det om at komme et sted hen, hvor jeg mister mig selv. Jeg vil fra hjertet, uden om hovedet og ud gennem kroppen. Det er sådan, vi får Jesper Binzer at se, når han og D-A-D giver koncert i Marbella Arena til maj.

Lidt historie Jesper Binzer er født og opvokset i København, hvor han i 1982 stiftede D-A-D sammen med bassist Stig Pedersen og trommeslager Peter Lundholm Jensen. To år senere kom hans bror, Jacob Binzer, med i bandet som guitarist. D-A-D betragter selv 3. marts 1984 som bandets fødselsdag. Dén dag gav bandet sin første koncert med begge Binzer-brødre. I 1999 søgte Peter Lundholm Jensen nye græsgange og Laust Sonne kom til som ny trommeslager. Det er den eneste udskiftning, der har været i D-A-D, som næste år har 40 års jubilæum.

Hvad står D-A-D for?

Oprindeligt hed bandet Disneyland After Dark, men i 1987 måtte gruppen ændre navn for at undgå en konflikt med Disney koncernen. Først blev navnet forkortet til D.A.D. Det blev senere til D:A:D, for at ende med dagens D-A-D.

LA DANESA FEBRUAR 2023 21
Jesper Binzer med familien til en biografpremiere forrige år. Musikken og koreografien får altid frie tøjler, når D-A-D går på scenen.
Billetter til D-A-D koncerten i Marbella Arena lørdag den 20. maj koster fra DKK 425,- og købes på ticketmaster.dk VIP-borde reserveres direkte hos arrangør Steen Broford på telefon +34 647 833 740 På costa-dad.dk findes mere info om koncerten.
er godt opdraget,
Ellers
Paseo Marítimo Rey de España 119 • Torreblanca • Fuengirola Bestil bord på 623 23 59 51 • buddysgastrobar.es • Følg Buddys Gastro på Facebook og Instagram DEN PERFEKTE BLANDING AF
SPANSK OG
Nyd din morgenmad, lækre tapas eller en fin middag og afslut med en dejlig cocktail til den perfekte havudsigt. Livemusik hver uge. Overraskelser til gæster i weekenden. Spilleaftener med middag eller morgenmad som præmier. Søndagsmorgenmad med livemusik.
”Jeg
vil gerne både være rockstjerne og en god familiefar. Den balancegang har jeg aldrig været verdensmester i.”
”Vi
viser respekt og passer på hinanden.
havde vi aldrig kunnet holde sammen i 40 år.” ”Vi er godt opdraget, viser respekt og passer på hinanden. Ellers havde vi aldrig kunnet holde sammen i 40 år.”
ITALIENSK,
DANSK KØKKEN

Komikeren, musikeren, komponisten, forfatteren, skuespilleren, TV-værten og tidligere politiker lover en glad og fornøjelig aften i Casa Danesa 10. marts.

71-årige Jacob Haugaard er en gøgler af Guds nåde.
22 LA DANESA FEBRUAR 2023 Jacob Haugaard: JEG LEVER EFTER AT DØ MED STØVLERNE PÅ!
Af Morten Møller

Vi mødes i La Cala de Mijas på restaurant El Gusto, ejet af en engelsk Manchester City-fan. Jacob med alpehue og hustruen Ilse Wilmot med arrangements-kalenderen under armen.

Forbi går den lille spinkle spanske ejer af pizzeriaet overfor, Ajejandro - opkaldt efter en sønmed sin vanlige filthat og fortvivlet over, at Malaga CF ikke bruger sønnen på divisionsholdet, men har lejet ham ud til Algeciras.

Ilse og Jacob er kørt ned fra deres ferie-finca i bjergene i Monda nord for Marbella – en kontrast til deres bolig i Danmark, et naturskønt sted ud til Lillebælt med massér af dyr og smukke solnedgange indrammet af træer og blå himmel.

”Ilse er ikke meget for at blive fotograferet, fortæller Jacob Haugaard, så jeg maler et maleri af os”

Og så går snakken ellers lystigt: ”Det værste ved mig er, at jeg altid skal have de skøre kostumer på. Og det bedste for mig er, at Ilse får alle pengene”, fortæller han. De har været gift i snart en menneskealder og Ilse styrer som manager arrangementerne med plads nu til show på Costa del Sol.

Det helbreder at grine

Jacob, gøgleren med de musikalske og muntre gen, stiller sig som altid til rådighed for interview – nu spontant her før hans optræden på Costa del Sol:

”Dit lykkeligste og værste øjeblik”?

”Det lykkeligste er når jeg tænker tilbage på Folketinget, Squash og børnefødsler”.

”Jeg kan føle en usigelig glæde, når jeg fortæller om de værste øjeblikke i mit liv, hvor jeg var mil-

limeter fra døden i motorcykelulykker, fladmast på Minnesotakur og modgang og fiasko i showbizz. Jeg elsker at fortælle og tror på, at det helbreder når folk griner af det sjove og tragiske”

”Tror du på Gud”?

”Jeg tror på en magt større end mig selv og beder ind imellem en bøn. Det at tro er retten til ikke at forstå”

Jeg er libertiner

”Er du blevet mangemillionær”?

Jeg er libertiner, så jeg lever livet. Jeg har de penge, jeg tjener, men ingen sønderlig formue. Engang troede jeg, at jeg var rødglødende socialist, men fandt ud af at penge ikke interesserede mig. Jeg indrømmer, at det er et overlegent

synspunkt, men bare jeg får det jeg peger på, er jeg glad”

”Din livret”?

”Det er min kones mad. Alt hun rører ved smager himmelsk”

”Hvornår siger du farvel til scenen”?

”Jeg lever efter at dø med støvlerne på, men det er op til Gud, hvad der sker. Jeg tror på skæbnen”

Afholdsmand i 30 år

”Hvordan holder du dine fødselsdage og hvad drikker du til fester”?

”Jeg har været 100 % afholdsmand de sidste 30 år. Det gør, at jeg er familiens overhoved uden at interessere mig for fødselsdagsfester, mærkedage og julen, men jeg deltager og elsker fornemmelsen af, at det er mig der giver”

”Dit største hit”?

”Det er ”Hammer Hammer fedt” og ”Haveje” ”Kommer du stadigvæk på Færøerne”?

”Ja, jeg elsker Færøerne og er meget stolt af min fødeø”

Corona og energikrise

”Hvor mange optrædener har du om året?”

”Vel ca. 80-100, men coronaen forstyrrede alting. Jeg har været på landevejen i over 40 år og går ligesom med penge ikke op i mit cv, der for øvrigt er et af de underligste og mest respektable og glorværdige længe set…!”

”Hvordan har I klaret energikrisen i Danmark?”

”Jeg hører til den voksende gruppe af danskere, der ikke gider høre mere om miljø, Ukraine, mænd og kvinder, inflation og energikrise. Jeg er vokset op med at spare, så jeg ved godt, hvordan man kryber sammen i et hjørne omkring et stearinlys”.

LA DANESA FEBRUAR 2023 23
Lej trygt din bil hos Helle Hollis! - og få den bedste start på din ferie! Bliv medlem af Home Owners’ Club og del alle dine klubfordele med venner og familie! Gratis Fast Lane service til dig og dine venner Optjen 10% rabat til næste år Få 15% rabat på billejen Tilmeld dig GRATIS og book din lejebil på: www.hellehollis.com – Málaga hovedkontor har åbent 24 timer – Altid fantastisk service, kan klart anbefales! MORTENSEN
Ilse Wilmot og Jacob Haugaard malet af Jacob.

Rundt om Haugaard –gøgleren

Daniel Jacob Haugaard er født den 12. maj 1952 i Tvøroyri på Færøerne. Han er søn af konstruktør Aage Haugaard og inspektrice Hansina Kathrine Haugaard. Hans uddannelse er en realeksamen fra Elise Schmiths skole i Aarhus samt en hf-eksamen fra Risskov Amtsgymnasium. Han har arbejdet som rengøringsassistent, murerarbejdsmand, montør, sømand, pædagogmedhjælper, huslærer og portør.

Gift med Ilse Wilmot. Fra et tidligere ægteskab havde hun sønnen Nicolai. Han døde i en alder af 38 år som følge af muskelsvind. Jacob Haugaard har siden 1998 samarbejdet med Muskelsvindfonden som konferencier ved den årlige Grøn Koncert. Endvidere børnene Carl Frederik Haugaard, Kathrine Haugaard og Mina Handrup-Witmot.

I 2010 modtog han Tribini-prisen, der gives til en humørspreder, som udviser original kreativitet i sit virke med et godt øje for de skøre og skæve vinkler. Det skete på Dyrehavsbakken.

Medlem af Det danske Folketing fra 1994 –1998 på et program om bl.a. medvind til cykelstierne, flottere julegaver, nutella i feltrationerne og gratis øl. En af de største practical jokes, der nogensinde er lavet i Danmark. Lavede sammen med Finn Nørbygaard de berømte squashreklamer fra 19891999.

Jacob Haugaard har haft flere hitlisteplaceringer og deltagelse i Dansk Melodi Grand Prix i 1999 med sangen ”3xEuro”, som blev skrevet Michael Hardinger. Hans største hit er dog ”Hammer Hammer ”Fedt, som til dels er en fordanskning af Billy Ray Cyrus ”Archy Breaky Heart”.

Bøger om og af Haugaard

Ilse Wilmot:

”At overleve med en alkoholiker”

”Mit liv med Jacob Haugaard”, der ifølge Berlingske er en nådesløs ærlig og udleverende beskrivelse af et samliv med en af Danmarks mest kendte mænd og entertainere.

Jacob Haugaard:

”Det ærede medlem Hoffnarren” – om arbejdet i Folketinget, demokrati og samarbejdet med folketingsmedlemmer og pressen” ”Tim&Tom” – en roman med humoristisk klangbund.

FILM

”Kampen om den røde ko” (bondeknolden Esben)

”Jydekompagniet 1” (Jacob, hvor Finn Nørbygaard også deltager)

”Jydekompagniet 3” (Jacob)

”Jesus vender tilbage” (Billy Graham)

”Finn & Jacob – På vejen igen ” (Jacob) - Finn Nørbygaard medvirker også

”Jolly Roger” (Jose)

”Gamle mænd i nye biler” (Erling)

Den sidste rejse” (Jacob) – Finn Nørbygaard medvirker også.

HITS

Somania 1, 2 og 3 – Århus by night

De dovne synger. Måske!

Uden sidestykke

Skalling fra Malling Hvornår mor

Ja dak

Jacob Haugaard synger Så`en er livet

Helt kinesisk Jeg er så lyk`lig 20 hammerferde hits

Mig og min familie Danser med Haugaard I mit sommerhus

Venner Tidsangivelse Demo Vindegaard

FINN & JACOB

Sammen i 20 år i en række underholdningsprogrammer på TV

I 1984 mødtes Jacob Haugaard og Finn Nørbygaard på Østjyllands Radio, hvor de optrådte i små sketches som kontrollører hos Århus Sporveje, hvor de tjekkede folks billetter med det karakteristiske ”jadak”. Disse figurer gik igen i DR TVs underholdningsprogram ”Lørdagskanalen”, hvor de to jyder blev landskendte. Gennem 80erne optrådte de to sammen under navnet FINN & JACOB og lavede bl.a. filmene ”Jydekompagniet” og ”Jydekompagniet 3”. Der var ingen ”Jydekompagniet 2” ”fordi 2ere altid er en fiasko!”

I løbet af 1990erne kunne de ses i den prisbelønnede serie af reklamefilm for Tuborg Squash, hvor Jacob Haugaard optræder som købmand og Finn Nørbygaard som kunde, der har svært ved at udtale sodavandens navn. I 1996 producerede de en film med titlen ”Finn og Jacob – på vejen igen”.

Og i 2005 optrådte de to atter sammen i en række underholdningsprogrammer på TV2 samt turnerede med et show. Så skiltes deres veje.

Finn Nørbygaard underholdt i Casa Danesa i marts sidste år.

Nu er det Jacob Haugaards tur.

FORSALGET AF BILLETTER

Showet med Jacob Haugaard fredag den 10. marts kl. 19.00 i restaurant Casa Danesa/Det danske Hus, Haza del Algarrobo, Ctra. 2,2 Mijas. Fine parkeringsforhold.

KONTAKT

Casa Danesa: +45 952 47 51 51 mail@clubdanes.dk www.clubdanes.dk 40 euro for halvanden times forrygende underholdning.

Muligt at reservere spisning fra kl. 17.30 Arrangør: Sunshine Event i samarbejde med Det Danske Hus.

24 LA DANESA FEBRUAR 2023
LA DANESA FEBRUAR 2023 25 Læs mere på zafolaw.com zl-ad_corporate_190x135.indd 1 19-01-2021 13:38:18 • Vi giver de bedste priser for alt: guld og sølv, ure, smykker, malerier, ikoner etc. • Diamanter til fornuftige priser • Du finder ikke bedre priser! • GODE PARKERINGSFORHOLD Avda. R AMON Y C A JAL, 40 • 29640 FUENGIROLA • Málaga Åbningstider: 10.00-14.00 Mandag – lørdag. Tel. +34 609 529 633 diamonds@anthonys-diamonds.com www.anthonys-diamonds.com VI KØBER NU ALLE TYPER URE OG SMYKKER UANSET STAND. VI KØBER OGSÅ SØLV, ANTIKVITETER OG ANDRE GENSTANDE. Anthony’s Est. 1983 Smykker - Antikviteter - Pantelåner Vi søger danske designer skænke

Día de Andalucía den 28. februar:

En dramatisk historie

Spaniens 17 regioner har hver deres lokale helligdag, hvor man mindes den dag, regionen officielt blev erklæret som netop region. Sådan har det været, siden den seneste spanske grundlov blev vedtaget i 1978. Det er værd at huske, at Spanien havde diktatur indtil 1975 og derfor først frie valg i 1977.

Symbolet for den andalusiske regionaldag, Día de Andalucía, er personen Blas Infante. Han blev født i 1885 i den lille landsby Casares nord for Estepona. I sin tid som studerende, som politiker og i sit daglige erhverv som notar, tilbragte han dog størstedelen af sit liv i Córdoba og Sevilla.

Blas Infante blev i flere kredse betragtet som Andalusiens fader. Han mente, at hvis ikke Andalusien var velfungerende, ville resten af Spanien heller ikke fungere. Han hentydede til Andalusiens store geografiske areal, store befolkning og ikke mindst industrien, som på den tid var langt mere omfattende end i dag. Politisk kæmpede han for de andalusiske arbejderes rettigheder og mod den store sult i samfundet.

Inderst inde følte han sig meget andalusisk og var stolt af de andalusiske sæpræg. Der var også derfor han tog initiativ til at tegne det andalusiske flag i de grønne og hvide farver med Hercules-emblemet i midten.

Blas Infantes arbejde blev imidlertid kun værdsat i Andalusien. Han var aktiv i flere politiske partier, men blev aldrig valgt til parlamentet. Ved det sidste demokratiske valg i 1936 var han aktiv i partiet Partido Republicano Federal, der,

som navnet klart antyder, gik ind for en federalt styret spansk republik. Valget blev ingen succes for partiet, men Blas Infante blev i Sevilla den 5. juli samme år udnævnt som ærespræsident for den kommende andalusiske region. Historien tog imidlertid en drastisk drejning få dage efter, da general Franco gennemførte sit militærkup, som blev starten på den tre år lange spanske borgerkrig. Blas Infante blev den 11. august 1936 henrettet i Sevilla af Francos tropper for at have “taget del i det poli-

tiske arbejde i et parti, som stod for revolutionære tendenser og et Spanien opdelt i regioner.” Dommen mod Blas Infante blev afsagt med tilbagevirkende kraft i 1940, efter borgerkrigen, og med general Franco som ny statsleder. Franco var nemlig klar modstander af regioner og ønskede et samlet Spanien med ét flag, ét sprog og én regering i Madrid.

Vi fejrer Día de Andalucía, som er officiel ‘helligdag’ på februars sidste dag.

26 LA DANESA FEBRUAR 2023
Blas Infante.

Ved

PERSONLIGT VISITKORT

Hos Norrbom Marketing kan du få lavet dit personlige visitkort. Vi råder over tusindvis af designs, så du kan få det, som du vil. Kom ind og hør nærmere om de mange muligheder. 1-sidet tryk, 100 stk.

NORRBOM MARKETING har eksisteret i mere end 30 år. Vi udgiver 3 månedsmagasiner i Spanien: LA DANESA, DET NORSKE MAGASINET samt EN SUECO. Derudover leverer vi gra昀ske løsninger til vore mange trofaste kunder i både Spanien, Norge, Danmark og Sverige.

30€
dine venner, hvor er du bor? Gør din tilværelse i Spanien nemmere med et Professionelle gra昀ske løsninger gennem 30 år
CENTRO IDEA • Ctra. de
@km.3,6
Tlf.
Mijas
29650 Mijas
(34) 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com

- og byens nye opsigtsvækkende attraktion La Herradura

La Herradura (Hesteskoen) er kendt som en hyggelig landsby i en smuk bugt mellem forbjergene Punta de la Mona mod øst og Cerro Gordo mod vest. Den ligger i Granada provinsen, ca. 20 km øst for Nerja. Byen er et populært udflugtsmål, når man vil ud og spise og nyde solen og stranden, for det vrimler med restauranter og barer.

Men nu har byen fået en ny seværdighed, og en vældig en af slagsen: man har i byens gamle borg oprettet et ”Centro de Interpretación” (informationscenter) som omhandler det kæmpe skibbrud, der fandt sted den 19. oktober 1562, hvor Spanien med et slag mistede næsten hele sin middelhavsflåde under en storm. Centret hedder meget passende ”La Furia de Mar” (havets rasen) og det er bare virkeligt spændende og godt lavet. Jeg synes det er horisontudvidende som turist at vide noget om historien bag de steder man besøger, og derfor er jeg begejstret for ”La Furia del Mar”.

I 1562 var Felipe II ved magten (det var ham, i hvis rige solen aldrig gik ned) og på det tidspunkt var hele den spanske middelhavskyst stærkt plaget af pirateri og plyndringer. Piraterne plyndrede ikke kun fødevarer og vand, men de tog gidsler, og senere krævede de løsepenge fra familien for at frigive dem. Hvis løsesummen ikke blev betalt, blev gidslerne dræbt. Det var naturligvis en frygtelig situation at stå i, og det betød økonomisk ruin for mange fattige familier.

Denne situation blev mere og mere utålelig for kongen, og det var ham, der fik bygget den lange række af vagttårne, som i dag pryder hele den spanske middelhavskyst. Men tårnene var ikke nok, og Spanien var ikke det eneste land langs med Middelhavet, der var plaget af piraterne. Man havde derfor indgået en pagt med andre middelhavslande om at oprette en flåde, der kunne bekæmpe piraterne. Mange af piraterne udgik fra den ottomanske hersker sultan Solimán el Magnífico, som havde hjemsted ved den tyrkiske sydkyst.

Nu ville Spanien i dette forsvarsøjemed sende hele den spanske middelhavsflåde bestående af 28 skibe af sted mod øst for at slutte sig til de andre pagtlandes flåder ved Oran, for dermed en gang for alle at få bugt med piraternes hærgen.

Flåden forlod Málaga om morgenen den 18.10.1562. Skibene var galejer, altså skibe der kunne drives frem både med sejl (kun i medvind) og ro-kraft. En galej havde typisk 306 roere, hvoraf de fleste var galejslaver, bestående

28 LA DANESA FEBRUAR 2023
Månedens udflugt
Af Else Byskov
La Herraduras nye vartegn. Indgangen til borgen. Plancher viser lidt om livet som galejslave. Monumentet på stranden i La Herradura over forliset.

Et kig ned over Marina del Este fra stien mellem La Herradura og Almuñecar - man kan lige se den nye sti, der går ned til havnen.

af krigsfanger, straffefanger eller almindelige forbrydere. De kunne få lov til at ro i stedet for at sidde i fængsel.

Der blæste en vild storm fra øst, og da flåden den 19.10. om morgenen ankom til La Herradura bugten måtte den søge ly for uvejret her. Bugten udgør den første naturlige læhavn man støder på fra Málaga, når man sejler mod øst. Man får derfor manøvreret 25 af de 28 skibe ind i bugten og lægger dem side om side i læen på vestsiden af Punta de la Mona, som er et stort, forrevet forbjerg.

Man når at ankre op og får pludselig en halv times vindstille. Men næppe har man fået skibene forankret før vinden pludselig kommer med fuldt styrke fra vest i de vildeste vindstød. Nu bliver skibene kvast imod klippen og imod hinanden, med vældigt kaos, død og ødelæggelse til følge. Alle 25 skibe gik ned med mus og mand og omkring 5000 mænd mistede livet.

De sidste tre skibe fik sig manøvreret om på østsiden af Punta de la Mona og søgte tilflugt der. Da vinden pludselig kom fra vest, lå de fint i læ, og mange af mændene på disse skibe overlevede. Man mener at omkring 2000 mand fra alle 28 skibe fik reddet sig, og de overlevende var især galejslaver, som blev hjulpet i sikkerhed af folk fra Almuñecar. Skibenes kaptajner havde været så nådige at løsne galejslaverne fra deres lænker, så de ikke skulle gå ned med skibene.

Denne begivenhed var et stort slag for Spanien, både økonomisk og militært. Nu havde landet ikke nogen middelhavsflåde og lå åbent som aldrig før for korsarerne.

Det var først i den sidste halvdel af 1700 tallet, at man fik bygget borgen i La Herradura, som forsvarsanlæg imod piratplagen. Der var nemlig mange pirater, der gik i land i La Herradura, fordi kysten mod vest er en stejl klippekyst, der ikke kan angribes.

Borgen eller ”el Castillo” i La Herradura er en lav bygning, der var forsynet med 4 kanoner og 12 soldater plus officerer. Men nu er den blevet købt af Almuñecar / La Herradura kommune, som har ofret et betydeligt beløb på at gøre bygningen klar til at rumme et hightech museum på både spansk og engelsk, som beretter om skibbruddet.

Først ser man et rum om El Reino de Granada, som i mange århundreder strakte sig til vest for Malaga og derfor var meget større end Granada provinsen er i dag. Et andet rum fortæller om tiden og situationen under Felipe II, som ledte op til katastrofen, et rum beskriver livet som galejslave, og om de usle kår om bord, endnu et rum beretter om Miguel de Cervantes´ nævnelse af La Herradura og skibbruddet i 2. del af Don Quijote, et rum omhandler borgen selv og endelig er der clouet: en video på storskærm på både spansk og engelsk over stormen og forliset. En af de overlevende står i 1571 og beretter om

LA DANESA FEBRUAR 2023 29
Stien fra La Playa del Muerto til Cotobro. Kysten mellem La Herradura og Almuñecar – man kan ane den gamle sti til venstre.

- og byens nye opsigtsvækkende attraktion La Herradura

skibbruddet med al dets tilhørende gru og rædsel. Her sidder man i mørket og ser katastrofen udfolde sig med alt hvad dertil hører af kvaste skibssider, mænds fortvivlede råb om hjælp, havets rasen, bølgernes kasten sig mod klippen og jammer, fortvivlelse og død. Et vældigt scenarie udfolder sig for ens undrende øjne.

Centret er åbent fra onsdag til søndag fra 10-14 og 16 til 19. Det koster 2 euro at komme ind for pensionister og 4 € for ´voksne`, og de er godt givet ud.

Jeg synes, at man som turist eller fastboende her i Spanien bør sætte sig ind i historien og de mange begivenheder, der fandt sted inden turismen satte sit præg på landet. Spanien er så meget mere end sol, strande og billig vin, og det må været et af de europæiske lande, der har den længste bosættelse af mennesker, den største kulturarv, den mest betagende natur og den vildeste historie, som det er en synd og skam at være uvidende om. Derfor hilser jeg initiativet med beretningen om skibbruddet i 1562 velkommen og vil opfordre alle til at tage en tur til La Herradura for at opleve historiens vingesus.

At La Herradura er en perle er en kendt sag. De spanske turistmyndigheder omtalte på et tidspunkt byen som ”Spaniens bedst bevarede hemmelighed”. Og skøn er bugten som den ligger der med sine 2 km. strand mellem de to forbjerge. I sandhed en sjælden naturperle. Byen og baglandet byder også på herlige vandreture med spektakulære udsigter, hvoraf jeg her vil nævne to:

La ruta de los pescadores

Den ene rute går simpelt hen fra La Herradura til Almuñecar ad den gamle, hævdvundne sti, der var den første vej mellem de to byer, som ligger med kun 5 km. afstand. Stien udgjorde engang den eneste mulighed for at komme fra den ene by til den anden, hvis man da ikke havde en båd og kunne sejle distancen. Stien er ikke for folk med højdeskræk.

I dag har den gamle sti fået navnet ”Ruta de los pescadores” (fiskernes rute) og den går fra centrum af La Herradura til Cotobro, som er en forstad til Almuñecar vest for byen. Ruten starter i det store 5 vejs kryds neden for kirken på gaden Barranquillo. Der ser man et stort skilt over ruten og man går nu op ad Barranquillo og drejer til højre to gange til man kommer op på den ret stejle grusvej, der i folkemunde kaldes La Negrita. Vejen flader snart ud og man går nu højt oppe over bugten og har et herligt overblik over det skønne landskab. Snart kommer man til en trappe på venstre hånd, som man går op ad og kommer op til et lille udsigtspunkt. Herefter fortsætter man opad til man ser et stort skilt med Marina del Este. Her går man ind og passerer hen forbi ”Hotel Best Alcázar” og helt op i det øverste venstre hjørne af pladsen. Her fortsætter stien mod øst og snart passerer man en helt ny sti, der er anlagt ned til lystbådehavnen Marina del Este.

Men vi bliver oppe og fortsætter hen imod ”El Peñon del Lobo” (Ulveklippen) som er en lille knold, hvor der engang lå et hus, som nu er revet ned. Stien går neden for knolden og et skilt hvor der står ”Playa del Muerto” (Dødemandsstranden) viser vej rundt om knolden. En strandvasker er engang skyllet i land her, så deraf navnet. Efter et kort fladt stykke rundt om knolden kommer man til en vejgaffel og her kan man vælge. Tager man den højre, skal man vide at den er vildt stejl og går tæt på klippekanten. Der er 140 lodrette meter ned til stranden herfra. Stave er et must her. Inden længe drejer den højre sti væk fra kanten og går lige ud et kort stykke forbi nogle telte, som er beboede af hjemløse. Nu følger man blot stien ned til stranden, og det sidste stykke foregår på trapper. La playa del Muerto er en nudiststrand, som er meget besøgt. Man fortsætter blot hen ad stranden og kommer op på to stykker anlagt sti, som gør at man kan gå tørskoet til Cotobro. Fra Cotobro er der blot 2 km. ind til Almuñecar. Hele stien fra centrum af La Herradura til centrum af Almuñecar er ca. 5 km. med 140 højdemeter op og ned.

La pista del Cerval

Den anden rute er en stor sjældenhed i La Herradura, idet det er en næsten flad rute på 4,5 km. Den går højt over bugten og har derfor spektakulære vistas ud over dette betagende landskab. For at komme op til ruten, skal man følge den gamle landevej N 340 mod vest, forbi rundkørslen, hvor en vej fører op til motorvejen, og videre til man kommer til et sving hvor der står nogle genbrugscontainere på højre hånd og en rundkørsel ca. 20 m. inde. Her finder man et skilt der viser mod El Cerval og Rescate. En stejl og smal vej fører nu opad, og ca. 100. m. efter man er kommet op på det flade stykke, ser man en vej der går af mod højre, hvor der står et skilt med ”Casa Ginete”. Her parkerer man ude på vejen og går ind ad denne grussti, som fører til Cerval og derfor bærer navnet ”pista del Cerval”. El Cerval er en lille flække, der ligger på en skråning bagved La Herradura. I starten går stien lidt ned og derefter atter opad, men den er dog for det meste flad. Stien følger bjergsiden og går ud og ind, men hele vejen har man skønne kig ned over La Herradura bugten og bjergene på den anden side.

På et tidspunkt passerer man en metalport, men man kan blot gå forbi, for stien er offentlig hele vejen til El Cerval. Senere kommer man til nogle nyanlagte terrasser med et vældigt nyt vandreservoir, men bassinet er tomt og terrasserne endnu ikke beplantet. Efter 4,5 km. slutter stien og man kigger nu ned over El Cerval. Hvis man vil helt derned, skal man tage den stejle vej, der går ned til højre, der hvor stien ender. Er man gået hele vejen på det flade og nu vender om, kommer man op på små 9 km. herlig, flad, smuk vandretur.

La Herradura er en perle, som fortjener at blive besøgt!
Et kig ned over La Herradura bugten fra La Pista del Cerval. Skiltet viser ned til Dødemandsstranden.
30 LA DANESA FEBRUAR 2023

Få det hele med

• DAGLIGE NYHEDER

Hver dag (mandag-fredag) modtager du vores nyhedsmail med en opdatering af dagens aktuelle nyheder.

• EKSKLUSIVE ARTIKLER

Et bredt udvalg af spændende artikler om livet i Spanien, profiler, rejser, kultur, tema & debat, gastronomi, livsstil samt løbende opdatering om ejendomsmarkedet og juridiske forhold. • ABONNEMENTSFORDELE

Rabatter og andre gode tilbud fra vores udvalgte samarbejdspartnere.

LA DANESA FEBRUAR 2023 31 Før skjulte jeg, at jeg havde høreapparater, nu viser jeg alle hvor smarte de er HOS OS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OG FRI SERVICE I SPANIEN OG 29 AFDELINGER I DANMARK Ring og bestil tid på +34 951 239 004 Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola www.dkhc.dk Åbningstider: tirsdag og fredag kl. 9.00 - 13.00 eller efter aftale PROBLEMER MED HØRELSEN? - prøv GRATIS vores MICRO høreapparat Gratis høreundersøgelse Conny Hundtofte Strauch Selvstændig regnskabskonsulent Tilmeld dig på www.ladanesa.com
Det lille PLUS i hverdagen OM MÅNEDEN 5€ ALT DETTE FÅR DU FOR KUN... www.ladanesa.com DANESAPLUS+ DANESAPLUS+

? quépasa? quépasa

Karneval

– nogle af verdens flotteste De fleste større byer fejrer karnevalet med prægtige optog, musik, fest og sjov i gaderne.

Flottest er karnevallet i Santa Cruz på Tenerife, hvor det er det næststørste efter det gigantiske tilløbsstykke i Rio de Janeiro, og dernæst følger flere i den sydlige del af Andalusien, særligt Cádiz.

Datoerne fra by til by varierer en del, og her kommer nogle af dem:

• I Santa Cruz tages de første dansetrin allerede med indvielsen den 17. februar, og derefter afholdes karnevallet til den 26. februar.

• I Las Palmas på Gran Canaria varer karnevallet fra den 10. februar til den 5. marts.

I Andalusien er det største karneval det i Cádiz, som også er det næstvigtigste i landet, og det har en helt egen kultur og et eget særpræg, men flere andre byer forsøger at gøre dem det farverige kunststykke efter.

• I Cádiz afholdes det fra den 16. - 26. februar.

• I Málaga står karneval på kalenderen fra den 11. - 19. februar

Pulverkastedag i Tolox

André Rieu gæster Málaga

Den hollandske musiker, dirigent og leder af orkestret Johann Strauss Orchestra gæster den 10 marts Málaga. Med sig har han sit orkester på ca. 60 musikere og operasangere samt diverse gæsteartister. Man kan forvente forskellige klassiske musikstykker, valse og numre fra populære musicals og en musikal fest.

Koncerten afholdes i sportscentret José María Martín Carpena. Entreer kan bookes på andrerieu.com og ticketmaster.es.

Suppe med syv ingrediensers dag

Den mest traditionelle suppe i byen El Burgo, der ligger i bjergene Sierra de las Nieves ved Ronda, er Sopa de los Siete Ramales. Navnet kommer af de syv hovedingredienser, som er tomat, peberfrugt, løg, hvidløg, brød, kartofler og grønne asparges.

For at fejre denne suppe deler byens indbyggere suppe ud til alle suppe-aficionados og almindeligt suppe-interesserede midt på dagen og søde sager om eftermiddagen den 28. februar.

På de kanter kalder man også den traditionelle festlighed for Festes de Sant Josep, hvor man altså fejrer Josef, der er tømrernes skytshelgen. Man har afholdt fallas siden engang i middelalderen, og navnet stammer fra de fakler, der var placeret på toppen af vagttårne, hvorfra man holdt øje med de pirater og andre fjendtligt stil lede, der måtte nærme sig Valencia.

I centrum af festivalen er de store dukker, de såkaldte ninots, der er lavet af papmache. Mange af dem er adskillige etager høje, og de forestiller typisk kendte mennesker, politikere eller legender i satiriske udformninger. Festlighederne kulminerer i afbrændingen af dukkerne. Fallas afholdes også i flere andre byer i den østspanske region, bl.a. i Alicante, Alzira og Dénia.

Día de los Polvos er en festdag, hvor indbyggerne i Tolox smider kalk eller mel på hinanden, indtil alle er kridhvide. Som så mange andre traditioner på disse kanter menes også denne at stamme fra konflikten med maurerne.

Om aftenen børstes kridtet og støvet af, og der er fest. I øvrigt er Tolox en fin by; én af de mange hvide byer i det andalusiske bagland. Ikke mindre hvid denne dag. I år afholdes pulverdagen den 21. februar.

The Arts Society Nerja

• 14. februar kl. 18.00 på Centro Cultural i Nerja. Et foredrag om Helsinki, “Helsinki: Music, Myth, and Art Nouveau”. Helsinki blev Finlands hovedstad i 1812, men ved det sidste århundredeskifte udvidedes byen, hvilket i dag ses i meget af arkitekturen, som udsmykkes med mytiske karakterer fra Finlands nationalepos, Kalevala. På denne tid komponerade Sibelius sin symfoniska digt Finlandia.

Byen er skapt i i jugendstil, men med et typisk finsk udtryk. Foredragsholderen Brian Healey er kunstner og indretningsarkitekt. Foredraget er på engelsk. Gæster er velkomne; 10 euro. For mere information se www.theartssocietynerja.com.

Helligdage

20. februar: Lokal helligdag i Cádiz.

20. februar: Lokal helligdag i Tolox.

28. februar: Andalusiens dag, Día de Andalucía, helligdag i hele regionen.

20. marts: Lokal helligdag i Almuñécar.

32 LA DANESA FEBRUAR 2023
Fallas, Josef og afbrænding af dukker Valencia-regionen afholder den magiske festival Fallas den 1. til 14. marts.

hvor blomstersælgere kastede blomster efter forbipasserende adelsmænd, og det kan som sådan ses som et symbol på klassekamp.

Nu til dags er det dog alle mod alle. Sidst på eftermiddagen/først på aftenen deles der på og omkring Calle Larios ud af poser med kronblade og blomster, og så starter fornøjelserne.

La Batalla de Flores afholdes den 18. februar, hvilket er karnevallets næstsidste dag.

Blomsterkamp og ansjosens

begravelse i Málaga

I forbindelse med karnevallet i Málaga er en af de mest bemærkelsesværdige traditioner en blomsterkamp. La Batalla de Flores kaldes den, og det hele går såmænd ud på, at alle kaster blomster på hinanden.

Traditionen stammer fra hedengangne tider,

ALFARNATE

2. februar

Día de la Candelaria, kyndelmissedagen, fejres med at indsamle “aulagas” (Genista scorpius) fra markerne. Det er en bælgplante med gule og tornede blomster. Forskellige retter tilberedes, og der laves strådukker, som og om aftenen bliver brændt på bål.

ALHAURIN DE LA TORRE

2. februar

Procession med figur af Jomfru Maria i fortolkningen Virgen de la Candelaria fra kirken San Se-

Den sidste dag gælder det ud over selve karnevallet La Gran Boquerona, der er ensbetydende med uddeling af smagsprøver på friturestegte boquerones, mens karnevallet afsluttes med Entierro del Boquerón, hvor altså den store ansjos skal begraves.

Den er en oppustelig sag, som en gigantisk badebold, der bæres af karnevalsklædte mennesker fra Plaza de la Constitución til stranden La Malagueta, hvor den kremeres ved vandkanten. Et værdigt endeligt for ansjosen og for dette års karneval.

Aktivitetskalenderen

bastián. Om aftenen er der bål og afbrænding af dukker på Plaza del Arroyo Blanquillo. Se mere på www.alhaurindelatorre.es.

ÁLORA

5. marts Halvmaraton løbes i og omkring byen. Se mere på www.atletismoalora.es.

BENAGALBÓN

2. februar

Den smukke by, der ligger ca. 5 km nord-øst for Rincón de la Victoria, afholder sin byfest til ære

Slagtedag i Ardales

I byen Ardales fejrer man årets store slagtedag, Fiesta de la Matanza, den 5. februar.

Her hædrer man den traditionelle fremstilling af pølser og skinker, som tillaves efter slagtningen af fedegrisene.

Denne dag tilberedes også en gryderet, der som pølser og andre gode sager tilbydes de besøgende, som midt på dagen samles på pladsen, Plaza de la Constitución. Sidst på eftermiddagen er der musik og underholdning.

Ardales, der er en smuk, hvid by, ligger i dalen Valle del Guadalteba, nord for Málaga. Fra f.eks. Fuengirola, Mijas og Marbella kan man med fordel køre via Cartama og Pizarra.

for skytshelgenen Virgen de la Candelaria.

CÁRTAMA 27. februar - 24. marts

European Cricket Championship afholdes på Cártama Cricket Oval over fire uger med deltagelse fra 15 forskellige lande.

ESTEPONA

10. februar kl. 21.00

Teaterstykket Yerma af Federico Garcia Lorca opføre i Teatro Auditorio Felipe VI. Se mere på www.tafestepona.entradas.

Calle Alfonso XIII Edif Terminal I, 4º - puerta 7 29640 Fuengirola Málaga Spanien Tlf. + 34 952 585 721 info@navarrete.dk www.advokatspanien.dk

Ret&Råd Glostrup Banegårdsvej 1 2600 Glostrup - DK Tlf. + 45 4343 4361 glostrup@ret-raad.dk www.ret-raad.dk/glostrup

LA DANESA FEBRUAR 2023 33
advokathjælp i Spanien og Danmark
Køb og salg af boliger Arv & testamente Dødsboer Skatteopgørelser for ikke residenter Selskabsret Carme Pérez Cot Abogada Spansk advokat
Michel Pedersen
Partner Altomfattende
Advokatkontorerne Ana María Navarrete og Ret&Råd Glostrup Ballerup Greve har mange års erfaring med spansk og dansk ret. Vi tilbyder juridisk assistance til private såvel som erhvervslivet, og af vores specialer kan vi fremhæve områderne:

Aktivitetskalenderen

4. marts kl. 21.00

Michael’s Legacy er navnet på en hyldetskoncert for Michael Jackson, der kan opleves i i Teatro Auditorio Felipe VI.

FUENGIROLA

Til og med 12. marts

Exposición Callejera, gadeudstilling af fotografiske værker taget af 113 forskellige fotografer kan ses på Paseo Maritimo Rey de España. 11. og 12. februar.

Den zoologiske have, Bioparc, har i løbet af vinterhalvåret en række aktiviteter, hvor børn og voksne gratis kan deltage, og hvor man får indsigt i forskellige dyrs verdener.

3. februar kl. 19.30

70’er musik i form af showet Boogie Wunderland på Salon Varietes.

31. marts - 2. april kl. 19.30

The Phantom Returns, baseret på Phantom of the Opera, med stjernen fra West End Michael Sterling kan opleves på Salon Varietes. Kl. 19.30, søndag 19.00. Info om entreer m.v. på www.salonvarietestheatre.com og tel. 952 474 542.

MÁLAGA

Permanent Picasso Museet har nu åbnet for besøg i de arkæologiske udgravninger under museet. Her ses rester af bl.a. fønikernes bymure og romernes fiskekar. Se mere på www.museopicassomalaga.org.

Til og med 30. maj

Centre Pompidou byder på en spændende udstilling kaldet Lysets og Minotaurens Labyrint af Bernardí Roig. Se mere på centrepompidou-malaga.eu.

Til og med 8. oktober 1.500 m2 med modeller af bygninger, skibe, mennesker og alt muligt bygget med Legoklodser kan ses i Málaga Factory Shopping Center. Se mere på expopiezas.es.

2. og 3. februar kl. 20.00

Málagas Filharmoniske Orkester spiller værker af K. Szymanowski og M. Ravel på Teatro Cervantes. Entré på unientradas.es.

4. februar kl. 20.00

Koncert med Pasión Vega på Teatro Cervantes. Entré på unientradas.es.

15. - 17. februar

Kongrescentret huser messen Foro Transfiere, som handler om videnskab, teknologi og innovation. Se mere på fycma.com.

2 og 3. marts kl. 20.00

Málagas Filharmoniske Orkester spiller Mozart, Vaughan m.fl. på Teatro Cervantes. Entré på www.unientradas.es.

5. og 6. marts

Messen Freakcon, som omhandler tegneserier, computerspil m.v. afholdes i kongrescentret. Mere info på: www.freakcon.es.

10. – 19. marts

Filmfestivallen Festival de Málaga de Cine Español afholdes. Den fokuserer på spanske film. Programmet offentliggøres på festivaldemalaga.com

MARBELLA

Permanent udstilling

Museo Ralli huser en udstilling om de surealistiske kunstnere, med titlen Surealismos, de Chirico a Francis Bacon. Gratis adgang kl. 10.00-15.00 tirsdag-lørdag.

Hver lørdag og søndag kl. 10.00 – 12.00

Besøg i de romersker termer Termas Romanas de la Bóvedas i San Pedro. De stammer fra 200-tallet. Man skal aftale besøg på tel. 952 768 767.

Hver lørdag og søndag kl. 10.30 – 12.30

Besøg i Villa Romana de Río Verde. i San Pedro. Yderligere information på tel. 952 768 767.

4. februar kl. 21.30

Flamenco-duoen Camelo giver koncert i kongrescentret. Se mere på www.marbellacongresos.com.

18. februar kl. 18.00

Koncert med pianisten Kenichiro Kojima i Villa Las Mariposas. Reserveres på tlf. 654 013 232 eller reservas@musicaconencanto.org.

MIJAS Permanent

En stor samling af Picassos keramiske værker kan ses på CAC Mijas. Se mere på www.cacmijas.info. Hver onsdag kl. 12.00

Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Gratis adgang.

18. februar kl. 21.00

Koncert som hylder Paul McCartneys musik kan opleves på Teatro Las Lagunas. Mere info og entreer på www.elcorteingle.es/entradas.

28. februar kl. 10.00

Rural Race Mijas Max Fitness byder på både cykelruter, vandre- og løbeture. Se mere på www.dorsalchip.es.

NERJA

16. - 19. februar Nerja afholder karneval.

TORREMOLINOS

2. - 5. februar

Rockin’ Race Jamboree, hvor internationale bands spiller 60’er-inspireret musik, i kongrescentret og flere andre lokaliteter. Se mere på www.rockinrace.com.

5. februar kl. 09.30 Halvmaraton. Start på Avenida Gardner.

NB: Eftersom vejrlig, restriktioner og lignende kan resultere i, at arrangementer bliver aflyst i sidste øjeblik, anbefaler vi at dobbelttjekke, at det gennemføres, før man eventuelt kører efter det.

Markedsdage

• Mandag

Marbella: Recinto Ferial (feria-pladsen) Málaga: Barriada de La Luz og Barriada de las Campanillas Torrox: Costa og Pueblo

• Tirsdag

Nerja: Mellem Urbanizacion Flamingo og Almijara II Málaga: Puerto de la Torre Fuengirola: Recinto Ferial (feria-pladsen)

• Onsdag

Estepona: Avenida Juan Carlos I Málaga: Huelin og De la Paz Benalmádena Costa: Parque de La Paloma Mijas: La Cala de Mijas

• Torsdag

Torremolinos: Recinto Ferial (feria-pladsen) San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feria-pladsen)

Málaga: Parque Juan Jurado Mijas: Riviera del Sol Torre del Mar: Plaza de la Paz

• Fredag

Arroyo de la Miel: ved Tivoli World Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail San Luis de Sabinillas: Marked ved Paseo Marítimo

• Lørdag

Caleta de Vélez ved N-340 Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucia Málaga: Huelin og El Palo Fuengirola: Loppemarked på Recinto Ferial (feria-pladsen)

Mijas Costa: Las Lagunas (Antonio García Bueno, Benajarafe og Alfarnate)

La Cala de Mijas: Feria-pladsen. Viñuela: Økologisk marked ved havecentret Eco Market.

• Søndag

Torremolinos: Recinto Ferrial (feria-pladsen) Estepona: Havnen og ved tyrefægterarenaen.

Nerja: Mellem Urbanizacion Flamingo og Almijara II

Málaga: Kunstmarked Galería de Arte de Muelle Uno (kl. 11.00 - 16.00.)

Fuengirola: Ved Miramar, Calle Méndez Núñez

Mijas: Calypso, Calahonda Coín: Økologisk marked.

• De fleste markeder åbner kl. 10.00 og lukker igen kl. 14.00.

(Med forbehold for ændringer i forbindelse med helligdage m.v.)

34 LA DANESA FEBRUAR 2023

Vidste du, at de spanske myndigheder har sat begrænsninger for, hvor mange kontanter du må medbringe, hvor meget du kan indsætte i banken, og hvor meget du kan rejse med, når du skal til eller fra Spanien? Disse love er ikke skabt for at gøre livet sværere for borgerne, men for at forhindre hvidvaskning af penge og finansiering af narkobander og terrororganisationer.

Her informerer vi dig om de spanske regler for kontantbrug, hvordan du skal angive pengebeløbene, hvis du overskrider grænsen og eventuelle bøder.

Det er muligt, at du er nødt til at tage med, rejse med eller indsætte store summer i banken på grund af dit job, fordi du er virksomhedsejer eller af andre personlige årsager.

Derfor skal du være opmærksom på, at der er spanske love, der forhindrer dig i at håndtere kontante beløb over bestemte summer uden at angive det først.

KONTANTER DU BÆRER PÅ DIG:

Loven sætter den maksimale grænse for, hvor mange kontanter du må medbringe til € 100.000. Hvis du af en eller anden grund har behov for at medbringe dette beløb kontant, kan du gøre det, men Finansministeriet skal informeres ved at udfylde formular S1. Dette er et dokument, der informerer skattemyndighederne om flytning af kontanter - Declaración de movimiento de medios de pago.

KONTANT BETALING:

Der er også en grænse for, hvor meget du kan betale for noget med kontanter i Spanien. Sidste sommer blev beløbet reduceret fra € 2.500 til € 1.000. Det betyder, at selv en vaskemaskine, der koster € 1021, skal betales med kort eller en anden accepteret elektronisk betalingsform.

REJSE MED KONTANTER:

Hvis du rejser til udlandet fra Spanien, er mængden af kontanter, du kan tage med ud af landet, € 10.000. Det samme gælder kontanter, der bringes ind i Spanien, som også er begrænset til € 10.000. Hvis du har tilsvarende eller mere end dette beløb i kontanter, skal pengene deklareres ved fremvisning af en S1 blanket ved afrejse/indrejse. Hvis du rejser inden for Spanien, er grænsen for kontanter sat til € 100.000, det samme som mængden af kontanter, du må bære på dig.

BANKINDSKUD:

Det maksimale kontantbeløb, som du kan indsætte i banken uden at skulle angive det i Spanien, er også fastsat til € 10.000. Husk dog, at hvis du indbetaler mere end € 3.000, er banken forpligtet til at give myndighederne besked om dit indskud.

KONTANTER HJEMME:

At have kontanter i hjemmet, for eksempel under madrassen eller i et pengeskab, er helt lovligt, så længe midlerne er skaffet lovligt og er anmeldt til skattemyndighederne. Sådanne skjulte kontanter kan dog miste købekraft på grund af inflation, ud over at de er mindre sikre end i en bank. Der er ingen lov, der forbyder en at holde penge derhjemme, uanset beløbet, så længe man kan bevise, hvordan man har fået midlerne, hvis og når det kræves.

BØDER:

Undladelse af at følge procedurerne specificeret ovenfor kan hurtigt blive meget dyrt. For at undgå at blive straffet bør man altid medbringe S1-blanketten sammen med kontanter eller andre former for betaling, som myndighederne anser for at svare til kontanter (over det lovmæssige beløb). Hvis myndighederne stopper dig og bekræfter, at kontanterne ikke er deklareret lovligt, vil hele kontantbeløbet blive beslaglagt. Derudover kan du få en bøde på mellem € 600 og det dobbelte af det beløb, du havde på dig.

KONTANTER I SPANIEN Hvor meget må du: - have på dig? - rejse med? - sætte i banken? RE S TA UR A NT Calle Málaga 4, Fuengirola www.restaurantetipitapa.com 10 € Søg på Tipi Tapa! Tapa Tipi SMAGSSENSATIONER FOR DIG DER HOLDER AF KØD! ÅBENT ALLE DAGE 13.00-24.00 Bordsbestilling 627 635 890 eller 951 311 630 FLAMENCO SHOWS med 5 artister 4 GANGE OM UGEN! Tirsdag, torsdag, fredag og lørdag kl. 19.30 LA DANESA FEBRUAR 2023 35

Sådan kommer du hurtigt igennem lufthavnens sikkerhedstjek

De fleste af os elsker at rejse, men er ikke særlig begejstrede for at gå igennem sikkerhedskontrollen.

9/11 gjorde lufthavnenes sikkerhedstjek til et helvede, i hvert fald for os, der boede i Nordamerika. Pludselig skulle vi tage vores sko, bælter og smykker af og kunne knapt nok tage en tube tandpasta med ombord på flyet. Derudover tog kontrollen mindst dobbelt så lang tid som før – med god grund, selvfølgelig. Og hvis vi har valget, vil de fleste af os nok foretrække sikkerheden, når vi flyver, selvom det betyder mere og skærpet kontrol.

Procedurene var begyndt at lette lidt igen efter næsten 20 år, men så kom Covid og bragte os mundbind og håndsprit – og selvfølgelig meget længere køer igen. Selvom pandemien nu er aftagende, ser det ud til, at køerne er kommet for at blive. Men er der stadig nogle ‘tricks’, du kan bruge for at komme igennem lufthavnens sikkerhedstjek hurtigst muligt?

Her deler vi nogle råd fra internationale rejseeksperter til at komme hurtigere igennem sikkerhedstjek i lufthavne i Europa og andre steder i verden:

Inden rejsen - Kend reglerne og informer dig selv på forhånd om, hvad du må have med i håndbagagen. Dette kan ændre sig hurtigt, som vi så under Corona-pandemien. Pak din håndbagage, så den nemt kan åbnes, tjekkes og pakkes ud igen. Undgå væsker og skarpe genstande. Tjek din bagage ind online på forhånd, hvis det er muligt. Inden du rejser, kan du også tjekke ventetiden ved sikkerhedskontrollen, hvis det er tilgængeligt online. Husk at rejse med sko, der er nemme at tage af (snørebånd er ikke lufthavnsvenlige), og undgå store hæle (som kan bruges til at skjule stoffer).

Hav dokumenter klar. Hav alle rejsedokumenter (ellers papirløse kopier) af billet, boardingpas og - om nødvendigt - Covid-certifikat klar til

scanning. Informer dig selv ordentligt inden rejsen om, hvad der kræves på flyvningen til din destination (visum osv.)

Særlige behov. Rejser du i kørestol eller har implantater, udføres kontrollen manuelt. Sørg for at have alle særlige sundhedsdokumenter med dig.

Vær organiseret - Bliv ikke fristet til at begynde shoppingen, før du går igennem sikkerhedstjekket, hvilket vil forsinke processen i tjekområdet. Placer computeren i sin egen bakke, tøm lommer for mønter og opbevar toiletartikler i en gennemsigtig plastikpose med lynlås. Nogle eksperter anbefaler at rejse med en jakke med store lommer, så du nemt kan proppe din mobil-

36 LA DANESA FEBRUAR 2023

telefon, pas og pung i, når du er færdig med kontrollen og vil hurtigt vil væk fra transportbåndet.

Følg forretningsrejsende. At vælge den hurtigste kø kan selvfølgelig have lidt med held at gøre, men der er tegn på, at visse køer er hurtigere end andre. Eksperterne anbefaler at vælge den kø med flest forretningsrejsende, da disse er vant til at rejse og kender til sikkerhedsprocedurene. Samtidig kan man observere og lære af disse ‘professionelle’ rejsende.

Undgå køer med børn. Dette tip kan irritere dem, der rejser med små børn, men eksperter anbefaler at vælge en kø uden familier med børn. Det er en kendsgerning, at det kræver tålmodighed at rejse med børn, også for ens medpassagerer. Familier med børn er forståeligt nok langsommere til at sortere deres ejendele og få alt igennem røntgentjekket. Derudover kræver små børn ofte ekstra bagage såsom barnevogne. Studerende og ældre er også nogle, der kan bremse køerne ifølge eksperterne.

Vælg køer med én sikkerhedsagent. Ifølge rejseeksperten er det klogt at observere sikkerhedsagenterne og vælge en kø, hvor der kun er én agent ved røntgenkontrollen. Hvis der er flere personer, er den anden person ofte en lærling, som naturligt vil bremse processen.

Hold til venstre. En velkendt og testet metode blandt rejseeksperter er at vælge en kø til venstre, da de fleste rejsende (og folk generelt) er højrehåndede og derfor har tildens at gå til højre.

Tiltræk ikke unødig opmærksomhed. Det er lige meget, hvad du synes om vigtigheden af udseende, men kommer du uvasket og svedig til sikkerhedstjekket, kan du nemmere blive udpeget til et vilkårligt sikkerhedstjek. Så klæd dig pænt og ordentligt på. Tiltræk ikke unødig opmærksomhed. Rejs ikke med en stor stak pengesedler, tag ikke mørke solbriller på eller brug hat i lufthavnen. Undgå at tage kaffe med i sikkerhedskontrollen, som er et velkendt ‘trick’ til at

skjule lugten af stoffer. Medbring ikke mistænkelige genstande i din håndbagage. Et andet absolut nej, når det kommer til sikkerhedstjek, er at joke med eller bare nævne ord som pistol, våben, bombe, narko osv.

Undlad at fløjte eller gabe. Det kan lyde som rent volapyk, men sikkerhedsagenter i lufthavne har afsløret, at folk, der gaber eller fløjter, er mere tilbøjelige til at blive stoppet ved et sikkerhedstjek.

Rejs let. Jo mindre håndbagage du har, jo mindre tid skal du bruge i sikkerhedskontrollen. Hvis det er muligt, rejs på Premium-klasse (som i hvert fald giver hurtigere check-in, hvis ikke hurtigere sikkerhedstjek) og tjek din bagage ind i stedet for at tage den med som håndbagage.

Vælg det korrekte tidspunkt. Ikke alle kan lide at flyve tidligt om morgenen, juleaften eller natten igennem. Samtidig er der altid flere, der rejser på bestemte dage, fx weekender og lige før og efter ferier. Undgå myldretiden for flyvninger, der er fredag og søndag fra 16.00 til 20.00. Det er også en god regel altid at komme i god tid til lufthavnen.

Vær venlig. Måske er ikke alle sikkerhedsagenter de sødeste mennesker, du kan støde på, men at være mistænksom er en del af deres job. Så vis forståelse og prøv at være tålmodig. Det skader aldrig at være venlig.

LA DANESA FEBRUAR 2023 37
• Skandinavisk skiskole • 8 år i Sierra Nevada • Undervisning på norsk (skandinavisk), engelsk og spansk • Alle niveauer Tlf. (Whatsapp) (+34) 688 918 773 Mail: trollsierranevada@gmail.com www.trollski.com TROLL SKI Her ligger vi Din nordiske fødevarebutik i Fuengirola. Varer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland SUPERMERCADO VED FERIAPLADSEN I FUENGIROLA C/ Feria San Isidro Labrador 10 Casa Nordica • 952 19 91 48 Alt hvad du har brug for! Urb. El Lagarejo • Calle Higuera 6 • 29651 Mijas Costa Tlf.: 952 46 20 74 • www.birdievinos.com VINGAVER • DEKORATIONSARTIKLER • TILBEHØR • MM. Fleurs de Prairie Côtes de Provence 21,50 € *Gælder indtil 28. februar 2023, så længe lager haves. PRIS PR. FLASKE* HERLIG ROSÉVIN MAGNUM FLASKE JESPER SANDER PEDERSEN mobil (0034) 669 713 637 • info@jesper-assistance.com www.jesper-assistance.com DIN STIFINDER I DET SPANSKE MYNDIGHEDSSYSTEM • Kontakt til læge / sygehus • Kontakt til offentlige institutioner • Fremskaffelse af dokumenter / tilladelser m.m. • Hjælpe med forsikringer / politi m.fl. JEG ER DER, NÅR DU FØLER, AT DU LØBER PANDEN MOD EN MUR!

Vinfontænen i Irache

Gratis vin til caminoens pilgrimme

Der er mange forskellige pilgrimsruter, der fører til Santiago de Compostela, men den mest internationalt kendte er Camino Fances (den franske rute). Ruten starter i Saint-Jean-Pied-de-Port på den franske side af Pyrenæerne, og du går gennem det indre af det nordlige Spanien. Det er i dette spor, vi nu går.

Langs denne rute ligger en vingård kaldet Bodegas Irache, som har en helt speciel vandhane, eller drikkefontæne, dedikeret til pilgrimmene, hvor de kan slukke tørsten med noget helt andet end vand.

Iraches vinfontæne

Hvert år går flere tusinde vandrere (347.585 registrerede i 2019) den populære pilgrimsrute El Camino de Santiago som fører til den berømte by Santiago de Compostela. Der slutter de fleste pilgrimme deres rejse med et besøg i katedralen, mens andre fortsætter til det, man engang troede var verdens undergang ved Atlanterhavskysten – Finisterre (kendt for sine utroligt smukke solnedgange).

Området omkring landsbyen Ayegui (Navarra) har længe været kendt for sin vin. Allerede i det 12. århundrede producerede benediktinermunke, der boede i områdets kloster, Santa María de Real de Irache (hvis oprindelse går tilbage til det 7. århundrede, mens de nuværende bygninger stammer fra det 11. århundrede), vin, der blev serveret til pilgrimme, der kom forbi under deres vandringer og søgte ly eller pleje i religiøse omgivelser. Det er også sikkert at sige, at munkenes vin på dette tidspunkt var Navarres kongefamilies yndlingsvin. Men det var først i 1891, at vingården Bodegas Irache blev grundlagt, og denne vingård er ikke kun kendt for sine fremragende vine, men også for sin helt særlige vinfontæne.

For at fortsætte munkenes tradition og for at opmuntre trætte pilgrimme, har Bodegas Irache fået bygget en vinfontæne på ydersiden af sin bygning. Her, med en smuk udsigt over caminoen, har de siden 1991 budt pilgrimme velkommen til at holde en pause og nyde et glas gratis rødvin. Faktisk har Bodegas Irache tilbudt pilgrimme vin siden 1950’erne. Først blev det serveret i glas, men disse blev stjålet. Derefter blev vinen serveret i lerkrus og i dag i vinfontænen.

Skål for lykke “Pilgrim! Hvis du vil ankomme til Santiago med styrke og vitalitet, så drik denne fantastiske vin og skål for lykke”, står der på et skilt ved siden af vinfontænen.

Mange pilgrimme drikker vinen ved hjælp af deres kammuslingskal, som de har hængende på deres rygsæk (kamuslingen er symbolet på Camino de Santiago). En advarselsfinger kan dog løftes her. Er du træt og måske lidt dehydreret, er det klogt at holde sig til en lille slurk. For at genoprette væskebalancen kan du i stedet vælge at fylde din vandflaske med almindeligt vand, som fås fra en vandhane i nærheden. Her kan du også fylde din vandflaske op. Det anbefales dog ikke at fylde vandflasken med vin.

38 LA DANESA FEBRUAR 2023

Vinfontænen på Bodegas Irache er åben hver dag kl. 08.00-20.00, året rundt, og hver dag fyldes den med 100 liter ung, frisk vin fra vingårdens høst. Nu spekulerer du måske på, om fontænen nogensinde vil løbe tør. Ja, det er sket, men meget sjældent.

når en legeplads ad denne vej, drejer du til venstre, og så fortsætter du mod Irache-klostret. Efter et par hundrede meter ankommer man til vinfontænen. Hvis du som pilgrim ønsker et souvenirstempel herfra, kan du få det på hverdage på Bodegas

LA DANESA FEBRUAR 2023 39
Vejen til Iraches rødvin Vinfontænen findes ved Bodegas Irache, langs den franske rute af Camino de Santiago, ved foden af Montejurra-bjerget, omkring 3 km fra byen Estella. Når du er i Estella, styrer du næsen mod Ayegui (i retning af Los Arcos). Lige før du
Iraches
§ Av. Condes de San Isidro nr. 13, Edificio Ofisol Centro 2º A 29640 Fuengirola Tel: (+34) 952 83 83 14 Fax: (+34) 952 83 82 47 Dansk Tel: (+45) 89 88 42 74 Telefon- og åbningstider: Mandag - torsdag kl. 9-17 Fredag kl. 9-14.30 advokat@monadavidsen.com 13, Mona Elisabeth Davidsen Abogados • Køb & Salg af fast ejendom. • Lejekontrakter. • Testamenter, arv og skifte. • Skat for residente og ikke residente. • Selskabsetablering. • Retssager. • Familieret. Medlem af Advokatsamfundet i Danmark samt Colegio de Abogados i Málaga Marbella Avda. Ricardo Soriano, 59 +34 951 51 92 20 www.kvik.es Køkken Bad & Garderobe BOOK ET MØDE 48 butikker i Danmark - Nu på Costa del Sol
kontor.

Hvad gør jeg, hvis jeg mister min pung i Spanien?

Uanset om du besøger Spanien eller bor her, kan det skabe en enorm mængde stress at miste din pung, for ikke at nævne de potentielt besværlige bureaukratiske processer, man skal igennem for at ordne alt.

Enhver kan tabe eller forlægge deres tegnebog, og selvom Spanien er et sikkert land, fungerer lommetyve som enhver storby i verden. Dette gælder især i de mere turistede områder.

Forhåbentlig sker det aldrig for dig, men hvad skal du gøre, hvis du mister din pung i Spanien?

Søg

Det siger næsten sig selv, men sørg for at gå tilbage hvor du mistede din pung, søg grundigt derhjemme og i tasker, bukser osv., før du anmelder tabet af tyveri. Hvis du starter denunciaprocessen (mere om det senere) og derefter finder din pung, vil du have spildt en masse tid og energi på at navigere i det spanske bureaukratiske systems særheder.

Mange byer i Spanien har et hittegodskontor (oficina de objetos perdidos), som du også bør overveje at besøge, før du kontakter politimyndighederne. Der er masser af ærlige mennesker i Spanien, så kryds fingre for den person, der har fundet den, vil aflevere den.

Annuller dine bankkort

Hvis du er sikker på, at du ikke lige har forlagt pungen, bør du overveje at annullere dine bankkort. Selvom mange mennesker nu bruger deres telefoner til at betale, er det fornuftigt at annullere de debit- eller kreditkort, du havde derinde, hvis du har mistet din tegnebog eller fået den

stjålet. Sørg for at ringe til din bank, så snart du er sikker på, at du ikke har forlagt pungen.

Indgiv en “denuncia”

Hvis du har mistanke om, at din tegnebog er stjålet, bør du hurtigst muligt gå til den nærmeste politistation og indgive en anmeldelse (denuncia på spansk). Det er også muligt at gøre det via telefon (det spanske alarmnummer er 112) eller online, men du bliver nødt til at henvende dig på politistationen for at underskrive denunciaen på et tidspunkt, så det i de fleste tilfælde bedre at gøre det hele på én gang, og gøre det så hurtigt som muligt.

Det er værd at bemærke, at meget få spanske politibetjente taler engelsk, så prøv, hvis det er muligt, at gå med en spansktalende, som kan hjælpe dig. Nogle politistationer har en oversætter på stedet, men regn ikke med det.

Udskift dine ID-kort

Hvis du har alle dine bank- og ID-kort samlet i din pung, vil tabet betyde, at du ikke kun står uden penge, men også uden identifikation, der beviser, hvem du er.

Pas: Hvis du besøger Spanien på ferie og mister dit pas (eller id-kort, hvis du er fra et EU-land), skal du kontakte dit konsulat eller ambassade og arrangere et korttidsnødpas for at rejse hjem.

Kørekort: hvis dit kørekort var i tegnebogen, skal du gå ned til din lokale Jefatura Provincial de Tráfico og anmode om et midlertidigt kørekort. Det er normalt ikke nødvendigt at bestille tid, men du skal medbringe ID. Det kan naturligvis være meget vanskeligere, hvis alle dine ID-kort

blev tabt eller stjålet. Hvis dette er tilfældet, medbring eventuelt officiel dokumentation med dit navn, fødselsdato og billeddokumentation, for at hjælpe din sag. Du skal også medbringe to pasbilleder og betale et gebyr på €20. Hvis alt er i orden, får du et midlertidigt kørekort, så du kan køre, indtil det permanente kørekort ankommer.

NIE: Hvis du bor i Spanien, er det sandsynligt, at du har opbevaret dit NIE eller det gamle residenciakort (det lille grønne dokument i kortstørrelse) i din pung og også har mistet det. Som udlænding er det vigtigt at få det erstattet.

For at få et nyt NIE-certifikat skal du lave en aftale (cita previa) på extranjería. Du kan gøre dette online ved at vælge indstillingen ‘kortduplikat efter tyveri eller tab’ i rullemenuen.

Nogle af de dokumenter, du skal bruge, er:

– Formular EX-17

– Bevis for betaling af gebyret (790/012).

– Original og kopi af dit pas.

– Tre pasfotos.

– Din anmeldelse af tyveriet.

40 LA DANESA FEBRUAR 2023
Det kan ske for selv den bedste, men hvad gør man, hvis man mister eller får stjålet din pung eller taske i Spanien?
Dit grønne professionelle og PRIS PR. M³ €239,Månedlig transport Godsforsikring, dør til dør +34 645 316 507 +45 53 85 02 54 Bedste pris • Udfærdigelse af testamenter • Køb og salg af fast ejendom • Arv- og skiftebehandling • Skatteplanlægning • Selvangivelser • Finansiering • Privatret • Forsikringer Juridisk rådgivning og assistance KURT TOFTERUP S.L. ABOGADOS - LAWYERS Åbningstider: Mandag til torsdag 9-15 Fredag 9-14 Avda. Matias Sáenz de la Tejada s/n. Edif. Fuengirola Center 2, local 1 29640 Fuengirola, Málaga Tlf.: (+34) 952 47 95 63 Fax: (+34) 952 58 84 67 www.tofterup.com kurt@tofterup.com Kurt Tofterup Cand. Jur. (Lic. en Derecho) María José Jiménez Advokat Vickiana Betances Guevara Juridisk medarbejder V I LLA & PROJEKT INTERNATIONAL SUNSHINE ESTATES 2000 S.L. • Seniorboliger er nu sagen: Projektgrunde tilbydes også til et mindre hotel. • Bliv medejer af golflejlighed i Spanien og Portugal. • Off-plan villa i Torreblanca. Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas Tlf.: 952 460 229 - www.kolos.es KOLOS Málaga Marbella < Fuengirola Costa Muebles Ctra. de Mijas Centro Idea Autopista > Mijas SIDEN 2002... NUMMER 1 I SERVICE AF BILER OG VAREVOGNE VI SØRGER FOR AT DIN BIL HAR DET GODT TALLERKOLOS@GMAIL.COM 635 198 998 • Store og små reparationer • Eftersyn, skadereparation og lakering • Data-diagnostik • Elektricitet og A/C • ITV-klargøring • Ejerskifte – vi klarer alt papirarbejdet • Vi sælger brugte biler, vi tager biler i kommision og vi samarbejder med alle forsikringsselskaber BMW X5 4.6is M Audi TT 1.8TFSI S LINE O P L E V T O P G O L F M E D Klubben spiller kystens bedste baner til poplære priser. Læs yderligere på klubbens hjemmeside. www.golfdinamarca.com LA DANESA FEBRUAR 2023 41

CASTRO BLEV EN FIASKO

Han tilbringer af og til nogle tiltrængte ferieuger på Costa del Sol, den nu 33-årige Salomon Rondon, venezuelandsk landsholdsspiller født i Carascas. Og her mindes han med begejstring som den seneste måltyv i Málaga CF. Det var i perioden 2010-12, hvor han med 25 scoringer i 65 opgør placerede Málaga som henholdsvis nr. 11 og helt sensationelt som nr. 4 i La Liga (efter Real Madrid, FC Barcelona og Valencia). Og hermed Málaga-kvalifikation til Champions League under træner Manuel Pellegrini. Siden har Málaga CF sukket efter en striker med mere end 10 scoringer per sæson, men mulighederne for en spiller af den kaliber små med de begrænsede økonomiske midler i 2. division - nu på femte sæson!

I bunden

Men forhåbningerne var store, da klubben før denne sæson tegnede en 1-årig kontrakt med den 41-årige Ruben Castro fra Las Palmas, hvis cv byder på overvældene mange fuldtræffere i en nu halv snes klubber. Alderen har aldrig trykket ham, men måske nu…)!

Med halvdelen af 2. divisionsturneringen afviklet med Castro og Málaga CF i bunden havde han blot tegnet sig for 5 scoringer i 21 opgør! At betegne som en fiasko – sat i relief af, at medspillere er lidt målsøgende.

Rejst rundt

Rondons huseren i Málagas fronlinie i sæsonerne 2010-11 og 2011-12 resulterede i henholdsvis 14 og 11 scoringer. Da tørnede Ruben Castro i øvrigt ud for Betis i La Liga med 16 fuldtræffere. Siden har Rondon med givtige kontrakter repræsenteret klubber i henholdsvis Rusland og England – senest i Liverpool-klubben Everton, men hans fremtid synes uvis. Det blev til 92 landskampe for ham for Venezuela.

Klør på

Ruben Castro, der har brændt straffespark og siddet på udskiftningsbænken for Málaga CF i denne sæson, klør dog på. Med to scoringer mere når han sit eget personlige mål som den tredje mest scorende spiller i La Liga og 2. division gennem tiderne.

Træner Pepe Mel, der har arbejdet med Ruben Castro i flere klubber, har en blind tiltro til ham, men sandheden er jo, at Málaga savner hans mange mål. ”De skal nok komme”, fastslår Málagas kenyaenske midtbanespiller, Alfred N`Diary. Jeg har spillet sammen med Ruben i flere klubber og er overvist om, at han slår til med 10-15 fuldtræffere inden sæsonen er omme”.

”Her i februar vender skuden for mit hold”, bebuder Pepe Mel, der i første turneringshalvdel gav unge talenter chancen grundet mange skader på Málaga CFs trængte divisionshold.

Castros mål-meritter

2020 – 22: Cartagena (2. division) – 82 kampe 39 mål

2018 – 2000: Las Palmas (2. division) – 65 kampe 30 mål

2017: Cuizhau Zhichang (Kina) – 12 kampe 7 mål

2010 – 2018: Betis (La Liga og 2. division) – 260 kampe og 136 mål

2009 – 2010: Rayo Vallecano (2. division) – 42 kampe og 14 mål

2008 – 2009: Huesca (2. division) – 41 kampe og 14 mål

2007: Gimnastic (2. division) – 20 kampe og 4 mål

2006: Racing Santander: (2. division) - 1 kamp og 0 mål

2004 – 2006: Albacete (2. division) – 22 kampe og 3 mål

2004 – 2010: Deportivo La Coruna (La Liga) – 31 kampe og 4 mål

2001 – 2004: Las Palmas ( La Liga og 2. Division) – 112 kampe og 36 mål.

42 LA DANESA FEBRUAR 2023 Ti års måltørke…!
Af Morten Møller Den 41-årige målmager fra Las Palmas kendte sin rolle i Málaga CF, men han har slet ikke levet op til forventningerne - Rondon fra Venezuela den seneste måltyv. Den 41-årige Ruben Castro har endnu ikke slået til for Málaga CF. Inden sæsonen var forventningerne til ham enorme. Han tegnede kontrakt med Málaga CF for at blive klubbens målmager. Rondon holder i ny og næ ferie på Costa del Sol. På en sådan traf han for et par år siden Martin Norrbom, indehaver af Norrbom Marketing, og hans søn Victor. Salomon Rondon fra Venezuela Málaga CFs seneste måltyv. Han bragte klubben i Champions League. En målhungrende Ruben Castro

Nu går Malaga til angreb - Truet af nedtur

Det drejer sig om den 22-årige Arvin Appliah, ghaneser født i Amsterdam med 30 U-landskampe for England, hvor han fik sin fodboldopdragelse i Nottingham Forrest - og den 32-årige Lago Junior fra Elfenbenskysten med 5 landskampe for sit land. Begge har tørnet ud for flere klubber i 2. division og La Liga i Spanien.

Endvidere har forsvarsspilleren Julian Delmas, 27 år og fra Zaragoza, tilsluttet sig Malaga CF. Rejst er Pablo Hervias, der har fået muligheden for at prøve fodboldlykken i Bolivia.

Anden halvdel af turneringen er startet med Malaga  CF truet af nedrykning fra 2. division. En katastrofal situation for klubben fra Spaniens sjettestørste by.

Nye rappe kræfter sikret i transfervinduet i januar skal vende situationen.

De er begge fløje af afrikansk afstemning med kontraktopsigelse i henholdsvis Almeria og Mallorca.

Han indbragte 50.000 euro fra Bolivar Club, der har spansk træner.

Málaga-spiller nu helt til tops

En tidligere Málaga-spiller er røget til tops i det spanske fodboldforbund RFEF. Det drejer sig om den nu 44-årige Albert Luque, der er blevet udnævnt som sportsdirektør. Han erstatter Juan Francisco Molina på posten. Rokeringen skete efter Spaniens utilfredsstillende præstation ved VM i Qatar, hvor landsholdet røg ud i 8. dels finalen mod sensationsholdet Marokko. En præstation, der endvidere fik den 52-årige landstræner Luis Enrique til at trække sig.

Han er blevet erstattet af Luis de la Fuente - forfremmet fra U-landsholdet, hvor han gennem årerne har haft glæde af flere spillere fra Málaga CF. Albert Luque spillede af to omgange for Málaga CF som fløj. Først fra 1999-2000 og så fra 2008-

11. I

12

Som aktiv tørnede

Depotivo La Coruna, Newcastle i England og Ajax i Holland.

SIDEN SIDST

Ibiza - Malaga CF 1 - 1

Malaga CF - Alaves 1 - 0

Malaga CF - Tenerife 1 - 1

Eibar - Malaga CF 2 - 1

Malaga CF - Burgos 1 - 1

Herefter lå Málaga CF nr. 20 og trediesidst med 21 point for 24 kampe – fire point fra redning for nedrykning fra 2. division.

Målscorere:

5 mål: Ruben Castro

3 mål: Chavarra

2 mål: Christian Gutierrez

1 mål: Fran Sol, Jimenez, Escassi, Juande, Haitam, Burgos, Lago Junior

Udvisning: Bustinza, Burgos, Jimenez, Pépe Mel

Pokalturneringen Copa del Rey: Nastic Tarragona (3. division) - Malaga CF 2 - 1. Målscorer N`Diay

LA DANESA FEBRUAR 2023 43
Arvin Appliah med fodboldopdragelse i England. Julian Delmas kommer fra Zaragoza. alt 74 kampe med scoringer. han endvidere ud for Mallorca,
HOLM BILREGISTRERING BILREGISTRERING BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24 • NUMMERPLADEÆNDRING TIL SPANSKE PLADER • IMPORT- & EKSPORT PAPIRER • BILSYN (ITV) & HOMOLOGERING • EJERSKIFTECERTIFIKAT • ALT PAPIRARBEJDE FOR BILREGISTRERING www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com
Albert Luque – til tops.

Følg med i, hvad der sker i klubben, på vores hjemmeside: www.clubdanes.dk

Club Danés, Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas km. 2,2, 29650 Mijas Costa. Mail clubdanes@gmail.com - website www.clubdanes.dk.

Tlf. og fax: 952 472 880 Mobil: 635 292 602. Skype: danskspansksamvirke. Restaurant Casa Danesa: Tlf. 952 47 51 51 e-mail: restaurant@casadanesa.dk.

Et yderst fremragende foredrag af en person der har sat sig ind i både landets politik, økonomi, eksport etc.

Foredraget bliver underlagt med mange smukke billeder fra landet, samt vigtige statistikker, der klart beskriver landets status i verdensbilledet.

FORRYGENDE AFTEN MED JACOB HAUGAARD

FREDAG DEN 10. MARTS KL. 19:00

Jacob Haugaard har i mange år været en kendt performer, hvor han blander komedie, sang og instrumentalmusik i sin helt egen unikke stil.

Han har indspillet mange plader og cd èr, produceret radio, film og tv med et langt samarbejde med komikeren og entertaineren Finn Nørbygaard. Nu giver den forrygende komiker, skuespiller, musik, komponist, forfatter, tv-vært og tidligere folketingsmedlem den gas i Casa Danesa / Det danske Hus fredag den 10. marts kl. 19:00 Mulighed for at reservere spisning i Restaurant Casa Danesa kl. 17:30.

Arrangør Sunshine Event i samarbejde med Det Danske Hus. Se mere på www.detdanskehus.es eller www.clubdanes.dk

BRIDGEKLUBBEN

Lørdag den 11. februar kl. 14:00

Skibsfører, cowboy, kvæg opdrætter,  i dag daglige leder af sømandskirken i Algeciras, Bent Erling Jakobsen, kommer til CLUB DANES og holder et interessant foredrag om PARAGUAY,  et land i Sydamerika som vi i dagligdagen ikke har megen kendskab til. Bent blev forelsket i både landet og en pige, gik i land, blev gift med pigen og sammen købte de land og begyndte at opdrættet kvæg.

Vi spiller bridge hver mandag og onsdag. Mødetid omkring kl. 14.30, hvor vi drikker en kop kaffe eller andet sammen. Spillet begynder kl. 15.00. Gæster er velkomne. Til- og framelding skal ske senest dagen før hos Gerda Ehlers på 663 495 432 eller på gerda@ehlers.eu.com Gebyr for medlemmer er 4.00 € og for gæster 5.00 €. Årsmødet afholdes lørdag d. 4. februar kl. 11.00 med efterfølgende bridgeturnering og frokost. Dagsorden, regnskab og yderligere oplysninger om Årsmødet fås i klubben. Tilmelding i klubben, til Gerda Ehlers eller direkte til vores formand, Gudrun Lund Andersen: gudrunluna@hotmail.com Husk også allerede nu at reservere weekenden 4. – 5. marts til vores bridgeweekend, nærmere info fås hos Gudrun Lund Andersen. Se også info på vores hjemmeside: http://www.clubdanes.dk/bridgeklubben/

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA

Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

KLUBBER & FORENINGER
FOREDRAG OM PARAGUAY I CLUB DANÉS
44 LA DANESA FEBRUAR 2023 ALT DETTE FÅR DU FOR KUN 5 EURO OM MÅNEDEN: • DAGLIGE NYHEDER • EKSKLUSIVE ARTIKLER • ABONNEMENTSFORDELE Tilmeld dig på www.ladanesa.com Det lille PLUS i hverdagen Forrygende show med komikeren, musikeren, sangeren, skuespilleren, gøgleren og forfatteren Jacob Haugaard. Fredag den 10. marts 2023 kl. 19.00 i Casa Danesa/Club Danés “Hammer Hammer Fedt” Entré: 40 EURO Vi støtter SUNSHINE PR & EVENT Arrangører: & BILLETTER! Bestilling og betaling på: Casa Danesa +34 952 47 51 51 mail@clubdanes.dk www.clubdanes.dk ”Det glæd kunn bidrag arrang m terne” Michael Kolodnicki, Rincon Rent ”Tak rgi lill amfund Mona Davidsen, advokat, Fuengirola ”V al id para il bakk p om disse nts” Per Stridh, Muebles Piramides Puerto ”P værdig sto o Se øst arb jde” Jeanett Lorentzen, Birdie Vinos

MARGRETHEKIRKEN

Avda. De Dinamarca 2 & Calle Ciprés 22, Las Lagunas, Mijas Costa Tlf. 952 587 481

Website: www.margrethekirken.com

Kontoret er åbent tirsdag, torsdag og fredag kl. 10-12 samt onsdag kl. 15-17

Den danske præst:

Iben Merete Gabriel Snell, Edif. Andromeda II c/Maestra Aspiazu 10 – 2A, 29640 Fuengirola Mobil: 639 391 202. Email: margrethekirken@margrethekirken.com

Årskontingentet på 95 € kan indbetales i kirken eller på vores konto i Cajamar: (IBAN ES87) 3058 0860 7927 2000 6999 (Swift: CCRIES2A)

GUDSTJENESTER

Søndag 5/2 kl. 11.00:

Septuagesima søndag. Iben Snell Søndag 12/2 kl. 11.00:

Seksagesima søndag. Hans Krab Koed

Søndag 19/2 kl. 11.00:

Fastelavn. Iben Snell. Fastelavnsfest Søndag 27/2 kl. 11.00:

1. søndag i fasten. Iben Snell

ARRANGEMENTER

Taizé andagt torsdag den 9. februar kl. 19.00

En anderledes gudstjeneste med inspiration fra Taizé. Gudstjenesten meditativ med levende lys, indlagt stilhed, og korte, iørefaldende sange, der gentages. Gentagelserne gør det muligt at tage ordene til sig på et dybere plan. Taizé andagter holdes i hele verden. På Solkysten er der Taizé andagt i de forskellige kirker på skift. Torsdag den 9. februar 2023 kl. 19.00 er deti Margrethekirken, som lægger hus til.

Alle er hjerteligt velkomne.

Fastelavnsfest for børnefamilier søndag den 19. februar kl. 14.00

Vi slår katten af tønden og spiser fastelavnsboller og drikker kakao. Kom ud-

klædt. Entré: 7 €

Vi beder venligst om tilmelding senest onsdag den 15. februar. Ring til Anni på tlf. 611 392 700 eller skriv til margrethekirken@margrethekirken.com

Litteraturkreds onsdag den 22. februar kl. 10.00 Månedens bog er Karen Blixens ”Skygger på græsset”, som hun udgav næsten 30 år efter sin hjemkomst fra Afrika. Her vender hun tilbage til nogle af de temaer, hun tog op i Den afrikanske farm – bl.a. afrikanernes værdighed, visdom og poesi.

Margrethekirkens Venner afholder ordinær generalforsamling søndag den 12. marts 2023 kl. 12.30 i Margrethekirken med følgende dagsorden:

• Valg af dirigent

• Formandens beretning

• Fremlæggelse af det reviderede regnskab

• Fastsættelse af kontingent

• Behandling af indkommende forslag

• Valg af bestyrelse. På valg er Kurt Mau Hansen – modtager genvalg. Ønsker et medlem, at fremsætte en kandidat til bestyrelsen, skal et sådant forslag fremsættes skriftligt for formanden, mindst 2 uger før afholdelsen af generalforsamlingen.

• Valg af revisor. Ebbe Juul Hansen - modtager genvalg

For det tilfælde, at der ikke er et tilstrækkeligt antal medlemmer til stede til den ordinære generalforsamling Kl.12.30, indkaldes herved til ekstraordinær generalforsamling Kl. 13.00. samme sted og med samme dagsorden. Efter generalforsamlingen vil Margrethekirkens Venner byde gamle og nye medlemmer, der har betalt kontingent, på tapas og vin.

Henvendelse om yderligere information, tilmelding og fremsendelse af forslag kan ske til advokat Mona Davidsen: advokat@monadavidsen.com.

Tilmelding skal ske senest den 26.februar.

Margrethekirken holder årsmøde søndag den 19. marts kl. 12.45 med følgende dagsorden:

• Velkomst.

• Valg af dirigent.

• Formandens beretning.

• Forelæggelse af revideret regnskab for kirkens drift og budget.

• Fastsættelse af det årlige medlemskontingent.

• Indkomne forslag.

Forslag til vedtægtsændring fra revisor Erling Hartvig: I henhold til § 4 stk. 4 ”... udnævner Menighedsrådet en regnskabsfører, der skal føre regnskabet efter kassererens anvisninger”. Dette foreslås slettet. I henhold til vedtægternes § 4 stk. 7 må ”kasserer og regnskabsfører ikke være samme person”. Punktet foreslås slettet. Efterfølgende punkter 8-10 i § 4, ændres til punkt 7-9. Motivation: Reglen giver ingen mening. Det er normalt i enhver forening, at begge funktioner varetages af en kasserer. Kirken vil samtidig spare € 1.500 om året.

• Valg af 4 menighedsrådsmedlemmer samt 2 suppleanter. Følgende menighedsrådsmedlemmer er på valg: Anne Bjerngaard

– modtager genvalg

Marianne Rasmussen – modtager genvalg Derudover skal der vælges yderligere 2 menighedsrådsmedlemmer samt 2 suppleanter for at opfylde kirkens vedtægter, hvilket er krav fra DSUK og Finansministeriet.

• Valg af 2 revisorer og 2 revisorsuppleanter, på valg er: Følgende revisorer er på valg: Erling Hartvig - modtager genvalg

John Peter Sørensen - modtager valg

Følgende revisorsuppleanter er på valg: Gunni Petersen - modtager genvalg. Yderligere en kandidat søges

• Eventuelt

Jævnfør Vedtægternes § 5 stk. 3: Ønsker medlemmer en sag optaget til behandling og afgørelse (herunder opstilling af kandidater til menighedsrådet) skal forslag herom senest 2 uger før årsmødet foreligge formand Marianne Rasmussen eller i dennes fravær næstformanden for menighedsrådet. Der træffes ikke afgørelser i en sag, der ikke er optaget på dagsordenen.

DEN DANSKE KIRKE ØST FOR MÁLAGA

Lørdag d. 4. kl. 13.00: Gudstjeneste i Maro Kirke. Lørdag d. 4. kl. 14.00: Kirkens årsmøde på Hotel Al Andalus.

Velkomstdrink m/ tapas, årsmøde, 3-retters menu m/ vin og kaffe. Pris Euro 20.00 Torsdag d. 9. kl. 13.00 : Støttekredsens årsmøde på hotel Al Andalus. Pris Euro 15.00 Årsmøde, spisning m/ buffet-servering m/ vin og kaffe

Lørdag d. 11. kl. 13.00 : Gudstjeneste i Lux Mundi.

Lørdag d. 18. kl. 13.00 : Fastelavnsgudstjeneste i Maro kirke m/ solosang af Laura Elen.

Lørdag d. 18. kl. 14.00 – 14,15 på restaurant

CUEVA i Nerja : Karneval m/ frivillig udklædning, underholdning og dans v/ Egon Kjer. Velkomstdrink, underholdning v/ Laura Elen, 3-retters menu m/ vin og kaffe, efterfølgende dans. Pris

Husk at downloade

Euro 25Lørdag d. 25. kl. 13.00 : Gudstjeneste i Lux Mundi i Torre del Mar.

NYT FRA MARGRETHEKIRKEN - FEBRUAR 2023
LA DANESA FEBRUAR 2023 45
LA DANESAs nye app!

Candida

Det er muligt at blive inficeret af alle mulige svampe, men denne artikel skal overvejende handle om candida albicans, som jeg oplever værende en af de mest skadeforvoldende svampe i vores tid. Vi har alle candida albicans. Det er en gærsvamp, der findes på vores slimhinder specielt i tarmsystemet. Den er éncellet og giver under normale omstændigheder ingen problemer, fordi den bl.a. holdes i ave af vores vigtige tarmflora. Så længe tarmfloraen er helt i orden, kan den ikke gennemhulle tarmsystemet. Svækkes vores tarmsystem af en eller anden årsag f.eks. af indre og ydre stress, behandling med hormoner eller antibiotika, for dårlig kost med for meget hvidt mel, sukkerholdige fødemidler, øl, brød, medicinforgiftning osv. kan der komme en overvækst af candida. Den forandrer sig og bliver til en mycelisk svamp med rodnet, der kan gennemvokse tarmslimhinderne, og så kaldes det en candidiasis. I det følgende vil den blot blive kaldt candida.

Således er der åbnet for døde svampeceller og dets stofskifteprodukter samt ufordøjede føderester, hvilket kan give anledning til en masse besværligheder og problemer.

Svampen optræder ofte i kvinders vagina. Der er den rette tilstand til stede som fugtig varme. Svampen findes også som en hyppig hudlidelse f.eks. omkring endetarmsåbningen, hvor den giver en ulidelig kløe, under kvinders bryster og i hudfolder. Det ses tit, at der også er angreb på slimhinder i munden. Neglene kan også være angrebne, men er da ofte en anden slags svamp.

Mere diffust kan angreb af candida også vise sig som symptomer af massiv kronisk, træthed, hovedpine, depression, irritabilitet, svigtende koncentrationsevne, psykoser, svækket immunsystem, infektioner f.eks. blærebetændelse, allergi, hudproblemer fordøjelsesproblemer ofte med en ubehagelig, oppustethed og overvægt. Én af grundene til overvægten kan være, at du aldrig føler dig mæt, og ofte står foran køleskabet, selvom du lige har spist. Det er som kroppen stadig er sulten og lige mangler noget.

Candidaen projicerer sit madbehov over til dig. Du får lyst til slik, hvidt brød, øl, ost, sukkerholdig mad osv. Sådan lever den af din mad, og fortsætter med at producere toksiner, der undertrykker immunsystemet. Og så har vi balladen og den onde cirkel.

Ofte starter hele miseren med én eller flere antibiotikabehandlinger, dertil kommer måske akne i teenage alderen, der ofte bliver behandlet med endnu mere antibiotika eller med p-piller, medicin og cremer evt. med kortison.

Symptomerne kan være mangfoldige og er samtidig måske hægtet sammen med andre lidelser, så diverse specialister totalt forvirres. Gærsvampe producerer alkohol, og jeg har læst, at der er set eksempler på spirituskørsel på lakrids. Lidt stof til eftertanke, da flere mennesker ofte siger, når de har en candida, at de føler sig lidt småberusede uden at have drukket en dråbe.

Kosten

Det er vigtigt at udsulte svampen, hvilket gøres ved at holde dig totalt fra den mad, den er gladest for. Til dens livretter hører de letoptagelige kulhydrater f.eks. alle former for sukker, inkluderet sukkerholdig mad, tørret frugt, juicer, honning og sirup.

Undgå ligeledes nødder Vær forsigtig med for megen frugt. Normalt tilråder jeg to stykker frugt dagligt.

Hold dig fra alle former for glutenholdig hvidt mel, brød, pasta, kager

osv. Gærprodukter må i videst mulige omfang undgås.

Udeluk mælkeprodukter inklusiv ost, yoghurt, kefir men brug gerne lidt smør og piskefløde.

Øl og vin står også på listen af forbudte sager. I sociale sammenhænge kan du vælge en ren whisky, eller vodka evt. blandet med rent vand.

Brug masser af olivenolie. Olivenolie hæmmer svampens omdannelse til den myceliske form. Spis gerne hele kornsorter f.eks. både brune, vilde og røde ris, havre, rug, boghvede og quinoa. Af grøntsager kan bruges spinat, kål, broccoli, løg og porrer. Spis godt med hvidløg, der både dræber svampe, parasitter og uønskede bakterier.

Køb overvejende økologisk, hvis det er muligt. Det gælder også kødet. Hellere lidt mindre kød, men så til gengæld kød fra dyr, der har haft et godt liv. Kan du ikke få økologisk kød så bliv fra svinekød og kyllinger.

Brug salt af god kvalitet f.eks. Himalayasalt og urtesalt. Brug også gerne krydderier, kanel, ingefær, rosmarin, oregano og timian.

Vær forsigtig med kaffen, men drik

Med. Col. nr. 2909380 Spansk, dansk, norsk og svensk autoriseret speciallæge

Alm. konsultation - 50 Kirurgisk konsultation - 75 Clínica Santa Elena Urbanización Los Álamos C/Sardinero • 29620 Torremolinos Tlf: +34 952 47 52 49 • brg@dadlnet.dk www.docrosenkilde.com € € BO ROSENKILDE DANSKERNES LÆGE PÅ COSTA DEL SOL
SPECIALIST I ALMEN MEDICIN & KIRURGI 46 LA DANESA FEBRUAR 2023 HELSE SUNDHED
Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

CALAHONDA:

DentaDanés

clínica dental Vi taler skandinavisk, engelsk, tysk og spansk.

Nete G. Larsen Martin Lazenby

Ring venligst mellem 10.00 – 17.00 (mandag – fredag) for tidsbestilling.

Tlf./fax: 952 52 9666 www.dentadanes.com

Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

LA DANESA FEBRUAR 2023 47 52-53
KOSMETOLOG NANA NORRBOM
Tlf. 610 716 048
PERMANENT MAKE-UP
GRUNDLAGT 1986 DE SKANDINAVISKE TANDLÆGER PÅ
DEL SOL Dansk · Svensk · Norsk · Finsk www.clinicadentalescandinava.com Konsultation: Alle hverdage fra kl. 9.00 Narkoselæge tilknyttet- 3D røntgenscanner - HVIDE TÆNDER med laserblegning Dr. Keld Overgaard
COSTA
Edif.
Specialer: Implantat, Krone- og Brobehandlinger, Rodbehandling, Kosmetisk Tandpleje med Smilers og Facader. Din danske kosmetolog på kysten Permanent makeup Book tid nu og få de perfekte bryn, en eyeliner som indrammer øjet og bliver siddende, eller smukke og naturligt farvede læber, hvor læbestift og lipgloss ikke løber ud. Jeg har mere end 20 års er faring og tilbyder en gratis konsultation før behandlingen • PERMANENT MAKE-UP • ANSIGTSBEHANDLINGER • MICRONEEDLING • PLASTMAPEN • DYBDEVIRKENDE PEELING • FARVNING AF VIPPER OG BRYN M.M. NANA NORRBOM CENTRO IDEA Ctra de Mijas, Km. 3,6, 29651 Mijas Tlf. 610 716 048 NEO STUDIO MIJAS Du finder mig hos
KLINIK I
Centro Comercial Los Cipreses 4, 1-3B Sitio Calahonda Tlf. 952 933 934 KLINIK I FUENGIROLA: Paseo Marítimo Rey de España 95
Palm Beach 1-1 • Los Boliches Tlf. 952 66 01 67 & +45 89 88 77 43

gerne grøn te, Ipe Roxo te, samt te af bukkehorn. Det er en streng kostplan, så det kan være en rigtig god ide at lave en madplan gældende for en uge ad gangen. Tænk dig godt om, så du sørger for, at maden er så varieret som muligt. Der er rigelig plads til den søde tand, hvis du bare bruger fantasien. Om eftermiddagen, når du higer efter så sødt, så riv et æble, drys med kanel sammen med lidt kokosmel. Har du gemt lidt rester fra morgengrøden kan den med velvære spises kold med lidt ren æblemos som ovenfor nævnt.

Du må aldrig føle dig sulten, for så glemmer du lige pludselig al sund fornuft og løber, selv i den værste snestorm, ned til nærmeste slikbutik. Køb ind til en uge ad gangen, så lader du dig ikke så let friste, og sparer dit daglige besøg i supermarkedet, der kan være farligt, hvis du er sulten, især når du når til kasseapparatet med dets fristende tilbud. Det er så let at smide en pakke vingummi i kurven.

Det kan være af uvurderlig hjælp at konsultere en kostvejleder, fordi kosten aldrig må blive en yderligere stressfaktor. En krop med candida er stresset nok.

I mange tilfælde er det tilstrækkeligt med en kur på 2-3 måneder. Start forsigtigt med en mere almindelig kost. Vær stadig påpasselig med, hvad du putter i munden. Forhåbentlig har du fået nye sundere kostvaner.

Kosttilskud

Vælg som base et godt vitamin/mineraltilskud. Dertil tages de flerumættede fedtsyrer omega 3. Til multivitaminpillen kan tilføjes B6, folsyre, og Biotin.

Selen har også en svampedræbende effekt og kan tages med vitamin/mineraltilskuddet. Dosis 200 mcg.

Tag evt. Ipe Roxo som te. Den virker bedre som te i stedet for kapsler. Drik gerne 3-4 kopper

dagligt. Ipe Roxo er inderbarken fra et sydamerikansk træ, der vokser i junglen bl.a. i Brasilien og Argentina. Indianerne og Inkaerne har brugt den mod svamp, infektioner og cancer. Ipe Roxo er rimelig velundersøgt, idet der er lavet mere end 1200 undersøgelser på produktet.

Kan du ikke spise rå hvidløg, eller kan du ikke, pga. omgivelserne, så vælg de dyre hvidløgskapsler med højt allicin indhold. Gerne ekstra A- vitaminer der styrker slimhinderne.

Tarmfloraen må styrkes med mælkesyrebakterier der findes i pulver/kapsler eller i en blanding af fermenterede flydende urter.

Caprylsyre er en fedtsyre, der er udvundet af kokosolie. Den er som oftest meget effektiv og uden bivirkninger.

Aloe Vera kan bruges både ud og indvortes. Den er fantastisk helende.

Dida er en tablet, der også kan være til hjælp ved en candida. Den hjælper til at undgå luft og oppustethed. Du slår flere fluer med et slag idet den indeholder både kanelolie, gurkemeje, kommenolie, hvidløg, pebermynteolie, oregano m.m.

Lider du af for lidt mavesyre , kan du supplere med HCL kapsler, papaya og bromelain.

Døjer du med svamp i skeden, så undgå stramme bukser, tætsiddende undertøj, og brug ikke sæbe i skridtet. Symptomerne på en svamp er kløe, med et ostelignende hvidt grynet udflåd. Det kan hjælpe, hvis du putter et par mælkesyretabletter op i skeden natten over. Har du kun kløe udvendig ved kønslæberne er Aloe Vera gel en god hjælp. Du kan også bruge en tea tree olie creme.

Aloe Vera gel kan også være en god hjælp, hvis du lider af hudsvamp.

Tips

Undgå al madlavning fra mikrobølgeovne. Mennesker, der er belastede med kviksølv, lider også tit af candida. Kviksølv fodrer candidaen, der får det rigtig godt og stor trives og candidaen gør kviksølvet maksimalt giftigt fordi det omdannes til methylkviksølv. Så er der virkelig en ond cirkel i gang. Har du amalgamfyldninger, kan det være en god ide at få dem fjernet. Få dem fjernet af en tandlæge, der er ekspert på området.

Inden du går til tandlægen for at få fjernet amalgam, kan du tage en genstand whisky, vodka eller lignende for at binde kviksølvet i blodet, så det udskilles via nyrerne i stedet for andre ubehagelige steder.

For ikke at få for hårde udrensningssymptomer kan det være en god ide at supplere med lidt ekstra kosttilskud såsom C-vitaminer, Panthotensyre og E-vitaminer samt ekstra zink og magnesium. Start på tilskuddene ca. 4 dage før behandling og tag dem ca. en måned efter behandlingen er afsluttet.

Under kuren er det godt at arbejde med dig selv og undgå situationer, der stresser dig. Vær god ved dig selv og mærk, hvordan du har det under selve kuren.

Ofte ses at en allergi forsvinder efter en candidakur.

Louise Hay skriver som årsag til candidiasis: Føler sig meget forvirret. Megen frustration og vrede. Er meget krævende og ikke tillidsfuld overfor familien. Hun foreslår som nye tankemønstrer: ”Jeg giver mig selv lov til at være, hvad jeg kan være, og jeg fortjener det allerbedste i livet. Jeg elsker og værdsætter mig selv og andre.”

48 LA DANESA FEBRUAR 2023 www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com 952 83 42 63 952 49 93 66 952 58 35 95 Centro Comercial Elviria C/Lope de Vega 2 Los Boliches Avenida. Gerald Brenan 37-2D Alhaurín el Grande Fuengirola Elviria Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tandlæge Sacha Miller-Wojtan Dansk tandlæge Helene Alseth-Alvarado Norsk tandlæge Ottilia Ericson Svensk tandlæge • Almen tandbehandling • Æstetisk tandbehandling • Implantologi • Usynlig tandregulering • Blegning på klinikken/hjemme HELSE SUNDHED
Bestil online på www.annisvitalshop.com Los Boliches Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fueng rola Daglig åbent 10-20 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 667 087 +34 670 661 407 Marbella - Elviria Centro Comercial Pino Golf, Local 16 Ctra de Cadiz Km192 E-29604 Marbella (Elviria) Daglig åbent 10-18 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 850 094 KOMPROMISLØS KVALITET OmniVegan® Biotic Balance Kosttilskuddet OmniVegan® Biotic Balance er fremstillet af nøje udvalgte mælkesyrebakterier. OmniVegan® Biotic Balance er ideel som supplement til den daglig kost og er især relevant til at have med på udlandsrejser. 1245€ SPAR 2,20 € 60 ka ps l e r Spa r 2,20 € 12,45 € T ilbuddet gælder 1.2 - 28.2.2023 så længe lager haves!

GRATIS GRATIS

Rubrikannoncer

Kommercielle annoncer koster 0,60 euros pr. ord og kan bestilles og betales på www.ladanesa.com eller på vort kontor i Centro Idea, Mijas. Husk at deadline for indrykning af rubrikannoncer er den 15. hver måned.

MAX. 50 ORD - modtages kun pr. e-mail. Boligannoncer er ikke gratis og skal bestilles og betales på www.ladanesa.com.

Handyman søges

Til arbejde i hus og have samt reparationer i Torrequebrada. God løn og bolig tilbydes samt ældre køreklar Ford Fiesta. Kontakt på Tel. 952 56 69 49

Vi hjælper dig gerne af med det som skal væk

Monda - campohus til salg. 540m2, 6 soveværelser/5 badeværelser. Campo hus i naturen. Solpaneler. Gulvvarme. Solvarme til privat vand. 50.000m2 grund.

Privat salg. Tlf. 600 32 21 13

Oprydning

Frisk fyr henter gerne ting, som De ikke har brug for og ikke nænner at smide ud, også store ting. Jørn. Tlf.: 600 760 123 eller 952 471 612

TP-Multiservice

Hjælp til pool, SPA, have, ombygning. Jeg løser alle opgaver. Ring Thomas på 654 901 486 (dansk, spansk, engelsk) for uforpligtende tilbud.

El-arbejde udføres V/ Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com

2 stk. uld-gulvtæpper til salg

1 stk næsten nyt 2x3 m “Care & Fair” fra Rug Vista. Nypris 4300, pris 2500kr. 1 stk ca. 2 år gammelt 1,6x2,4 m. fra IKEA. Fint med lidt patina. Nypris ca 2500, Pris 500kr. Kan ses i La Herradura. Henv. +45 40320642 eller mail hans@lydiksen.nu

Weber-grill købes Ønsker at købe “større” Weber-grill. Ivar 004790756500 ivar@ivarjorgensen.no

Vi henter gerne møbler i alle størrelser, tæpper, køkkenredskaber, og alt andet du gerne vil af med. Også gerne billeder. Ring til os på +45 2519 3000 eller +34 626 828 901

Engelsktalende, spansk mand tilbyder håndværkerarbejde Specialist i fugtskader. 24 års erfaring. Mange tilfredse nordiske kunder som reference.  Marcos Garcia, e-mail: id.con@hotmail.com. Mobil: 0034 630 196618

Vi henter gratis: Brugte møbler, tøj, sko og køkkenudstyr i god stand.. Ring: 632 16 94 22

Aircon, varmepumper og poolheating. Sælges og installeres. V/Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf.: +34 600 409 484 E-post: jespex@gmail.com

Campingvogn / Autocamper købes. Tel. 609 131 062

Klargøring og rengøring af ferieboliger samt opsyn af boliger Christensen Service. Belinda 670908811 belindachristensen@ymail.com

Køb og salg af biler

Professionel hjælp ydes i forbindelse med køb og salg af bil Henv. Bjarne Damgaard tlf. 605 352 700 - bjarnedlarsen@gmail.com

Opfriskning eller Total Styling

Skal din bolig stå lækker og klar til den nye sæson? – Nordiske varemærker til gode priser.

Område: Malaga til Estepona hba@houseofhomeart.com Helle +45 26224577

Faguddannet dansk maler

Per Leonhard Hansen - 30 år på kysten!

Godt og reelt malerarbejde udføres. Ring for tilbud! Tlf.: 607 52 02 57

Bil købes

På spanske plader. Ok hvis den står i Danmark.. Tel. 609 131 062

Rubrikannoncerne er gratis for privatpersoner, der ønsker at sælge fx en cykel, finde en rejsekammerat eller sælge en sofa. Bestil annoncen ved at sende en mail til info@ladanesa.com - og vi sætter den i magasinet og på www.ladanesa.com, den 1. i måneden - samme dag som magasinet udkommer. GRATIS ANNONCER MODTAGES KUN PR. E-MAIL OG MÅ MAKSIMUM VÆRE PÅ 50 ORD.
LA DANESA FEBRUAR 2023 49 Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6 29651 Mijas. - Tlf: 952 58 12 36 Danske varer og specialiteter til hverdag, grill og fest! Delikatesser og specialiteter fraSkandinavien og resten af verden Åben: Man-fre: 10-18.00 • Lørd: 10-14.00 PATÉ, KØD, TRØFLER, COGNAC, OST, CHAMPAGNE, KIKS, VIN, FRUGT, PATÉ, KØD, BRANDY, KASTANJER, SPIRITUS, MARMELADE, PATÉ, CHOKOLADE, KØD, BRØD, BAGVÆRK, OST, SNAPS, PØLSER, SILD, MYSEOST, FISKEBOLLER, BRØD, OST, ØL, MARMELADE, SENNEP, PASTA, PESTO, VIN, SPIRITUS, BALSAMICO de MODENA, KRYDDERIER m.m. BESTIL DIT KØD TIL GRILLEN - DAGEN FØR! • VI LEVERER OGSÅ HJEM TIL DIG • Tlf: (+34) 951 910 649 Mobil: (+34) 647 911 302 Avda. Ramón y Cajal 2, 3º E y F, 29640 Fuengirola www.gron-andersen.es info@gron-andersen.es Lena Grøn & Heidi Andersen • Juridisk- og skatteassistance • Til og fraflytning Spanien SPANSK EKSPERTISE PÅ DIT EGET SPROG Husk at downloade LA DANESAs nye app!

og hurtigt de telefonnumre, du har brug for... Annoncørregister

Advokater & Rådgivning

Byggeri, Have & Håndværk

Her finder du nemt

Grafisk Design & Tryk

Seniorhotel/ pleje

Advokatkontor

Ana María Navarrete +34 952 58 57 21

Advokatkontoret.es +34 951 23 90 05

Kurt Tofterup +34 952 47 95 63

Mona Davidsen +34 952 83 83 14 Ret & Råd Advokaterne +45 70 20 70 83

Grøn & Andersen +34 951 910 649 Zafolaw +34 951 240 600

Aircondition, Solvarme & Vand Dancon +34 952 46 54 55

Assistance, tolk og dokumenter

Jesper Assistance +34 669 713 637

Auktioner, Antikviteter, Gallerier & Udstillinger Anthony´s +34 952 588 795

Bilforhandlere & Værksted Kolos +34 952 46 02 29

Biludlejning & Registrering

Helle Hollis +34 952 245 544 Tim Holm +34 671 20 48 24

Bolig, Dekoration & Indretning Cortidea +34 952 46 12 21

Muebles Piramides Puerto + 34 952 55 06 69

FM Byggefirma +34 637 39 29 30 Idea Terrazas +34 952 461 174

Dagligvarer & Delikatesser

Casa Nordica +34 952 19 91 48 Delikatessen +34 952 58 12 36

Ejendomme, Udlejning & Service Jardinana +34 674 30 46 34 Marbella & Co +34 952 865 525 Sunshine Estates/Villa & Projekt Invest +34 617 70 04 24

Flyttefirmaer & Transport

Silkeborg Flytteforretning +34 952 46 18 44

Transport ESDK www.transport-esdk.com

Forsikringer Andersen Ruiz Consulting +34 952 46 93 54 Kaas & Kirkemann +34 952 47 83 83

Fritid & Underholdning

Lew Hoad +34 952 47 48 58 Club de Golf Dinamarca www.golfdinamarca.com Margrethekirkens Venner +34 661 71 45 08

Norrbom Marketing +34 952 58 15 53

Helse, Wellness & Vægttab Anni´s Vital Shop +34 952 85 00 94

Hørecentre Dansk Hørecenter +34 951 23 90 04

Klinikker & Læger Dr. Bo Rosenkilde +34 952 47 52 49

Koncerter & Events DAD – www.ticketmaster.dk TV-2 - www.ticketmaster.dk

Køkkener & køkkenudstyr

Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600 KVIK +34 951 51 92 20 Nordic Muebles +34 951 26 03 60

Personlig pleje, negle & Skønhed Nana Norrbom +34 610 71 60 48

Restauranter & Cafeer Buddy´s Gastrobar +34 623 23 59 51 Casa Danesa +34 952 47 51 51 Tipi Tapa +34 951 311 630 / 627 635 890 Yaya +34 951 74 28 17

Casa Klein +34 679 167 168

Skiskole Troll Ski +34 688 918 773

Tandlæger

Clínica Dental Escandinava, Fuengirola +34 952 66 01 67 Clínica Dental Escandinava, Calahonda +34 952 933 934 Clínica Dental Noruega +34 952 47 68 80

Clínica Nordental www.clinicanordental.com Dentadanés +34 952 52 96 66 Rosasco Dental +34 952 44 24 66

Velgørenhedsorganisationer

Cudeca +34 952 56 49 10 Unicef www.testamentounicef.es

Vine Birdie Vinos +34 952 46 20 74

Dugfriske nyheder fra Solkysten hver dag! DANESAPLUS+ DANESAPLUS+ Følg dagligt med i hvad der sker på Costa del Sol! Abonnementet koster kun 5 euro om måneden og giver dig fuld adgang til alle dagens nyheder og en masse spændende artilker! Tilmeld dig på www.ladanesa.com

ERFARING OG TILLID

Totalentreprenørfirma
1997
Professionelt
- Siden
FM CONSTRUCT
Skal vi give dig et tilbud på totalrenovering, nybyggeri, renovering, tilbygning eller noget helt fjerde, så kontakt os for en uforpligtende samtale om et potentielt samarbejde.
Vi tager hånd om dit byggeprojekt Samtalen med André kan forløbe på dansk, norsk, svensk, engelsk eller spansk.
FMCONSTRUCT.com FM Construct fm.construct.1997 +34 637 39 29 30 PROFESSIONEL TOTALENTREPRENØR
Kontakt André
+34
29 30 /
Hos FM CONSTRUCT mener vi, at et godt samarbejde er baseret på tillid og god kommunikation. Vi garanterer at kvaliteten er i top samt en sikring af, at dit projekt håndteres professionelt. Vores mange tilfredse kunder er derfor også altid klar til en anbefaling.
FM CONSTRUCT er et anerkendt entreprenør- og a med hovedsæde i Benalmádena. Vi beskæftiger os med alt fra nybyggerier til mindre renoveringer. Vi har med vores arkitekter, rådgivere og håndværkere formået at have projekter på hele Costa del Sol.
637 39
andremeh@gmail.com
t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com Udviklet af CTH Capital @JardinanaLaCalaMijas @cth_capital INDFLYTNING PÅGÅR KOMMER SNART KOMMER SNART Azalea og Lotus - alle enheder SOLGT! Mere end 200 færdiggjorte boliger Besøg vores hjemmeside for mere information eller for at registrere din interesse for Jardinanas nye boliger: www.jardinana.com