Boligguide Marts 2022

Page 1

Månedens tema

DANESA LA

MARTS 2022

Specialtillæg med gode råd og vejledning i forbindelse med boligkøb i Spanien.

Guide til

Boligkøb i Spanien


Månedens tema

DANESA LA

Specialtillæg med gode råd og vejledning i forbindelse med boligkøb i Spanien.

Guide til

Boligkøb i Spanien Det er ingen tvivl om, at et behageligt klima er det, som først og fremmest får danskere til at søge til Costa del Sol. Solkysten har et af de bedste klimaer på fastlandet i Europa, med over 320 solskinsdage om året! Selv midt om vinteren kan termometeret vise over 20 grader om dagen.

nyde et velfortjent otium, et feriedomicil eller nye karrieremæssige udfordringer. Er man ikke specielt godt kendt på Costa del Sol, anbefales det, at man tager sig god tid til at udforske de forskellige områder, inden man beslutter sig for at købe en bolig.

Gode flyforbindelser fra Danmark, der er til at betale, og en kort rejsetid på ca. 3 timer og 40 minutter gør også Costa del Sol populær. At kysten tilhører fastlandet er for mange en stor fordel, da dette øger tilgængeligheden og man har som bonus muligheden for at komme hertil med bil også. Så hele Spanien ligger bogstavelig talt for ens fødder.

Øst for Málaga ligger blandt andet Almuñécar og La Herredura, hvor der er lidt længere mellem byerne med de fordele og ulemper, det nu medfører. Det er samtidig et meget smukt og frodigt område. Også øst for provinshovedstaden ligger Torre del Mar, Torox og Nerja, som alle er smukke byer med en del fastboende udlændinge. Bag kysten her finder man de smukke bjergbyer Frigiliana og Cómpeta, som mange er faldet for.

Kyststrækningen fra Almuñécar i øst til Sotogrande i vest har i mange år tiltrukket rigtig mange danskere, som søger et dejligt sted at

20 LA DANESA MARTS 2022

På den vestlige side af Málaga, få kilometer fra

lufthavnen, ligger først den gode gamle kending Torremolinos og herefter Benalmádena, der består både af en kyststrækning (Costa) og en landsby (Pueblo). Herefter følger i geografisk rækkefølge Fuengirola og Mijas, som mange danskere allerede har valgt at kalde ”hjem”. Lidt længere mod vest kommer fashionable Marbella med lystbådehavnen Puerto Banús, derefter San Pedro og Estepona, og endelig, få kilometer fra Gibraltar ligger den meget internationale by Sotogrande. Ejendomsmæglerne kender alle områderne og deler gerne ud af denne viden, da de ved, hvor vigtigt det er, at man fra starten vælger det område, som passer én bedst.

God boligjagt!Månedens tema

Danske ejendomsmæglere på Solkysten:

”Danskerne køber som aldrig før” Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Der er fuld fart på Costa del Sols boligmarkedet. Og danskerne er med på første parket. ”Den danske købekraft- og lyst er imponerende. Danskerne søger livskvalitet og gode investeringer – og netop her får de i dag begge dele,” er tilbagemeldingerne fra de fem ejendomsmæglere La Danesa har talt med. De forventer alle, at 2022 bliver deres bedste år nogensinde.

Selv den lidt forsigtige dansker holder sig i dag ikke tilbage. Han har smidt sikkerhedsselen og realiserer nu sin boligdrøm på Costa del Sol. ”Vi er alle trætte af Covid-19, men pandemien har lært os, at vi skal leve livet, mens vi har det. Jeg mærker et klart attitude skifte. Der er ikke længere så meget jamen og jomen... eller vi må lige tænke over det...,” kommer det humoristisk fra John Goth fra Costa Granada Home i Almuñecar.

I over tyve år har han haft kontor på en af byens centrale pladser. Aldrig har han og kollegerne haft så travlt som nu. ”Hvis man ikke vil købe kan man jo leje. Og allerede nu tikker bookingerne ind for 2023 – altså næste år. Det er helt uhørt.” Samme positive udmelding kommer der fra Kaarsberg Estates i Fuengirola / Mijas. ”De sidste par måneder har vi været fuldt beskæftiget med salg, fremvisninger og planlægningen af et hav af besigtigelsesture her for foråret og sommeren. Det har virkelig taget om sig og overrasker mig lidt, for netop januar og februar plejer at være årets blødeste måneder,” fortæller Peter Kaarsberg. Det

John Goth: ”Det er indlysende, at folk vil rejse, leve og udleve deres drømme. Covid-19 og det kedelige begreb opsparing har fået en sekundær rolle hos mange mennesker.” 22 LA DANESA MARTS 2022

Peter Kaarsberg: ”Der er i dag så god fart på ejendomsmarkedet, at jeg frygter, vi ved årets udgang kan få en decideret mangel på boliger. Jeg er sikker på, den store efterspørgsel vil få priserne 15-20 procent op i løbet af et år eller to.”

er primært soltrængende skandinaver, hollændere og belgiere, som vil afsted – men danskerne skiller sig lidt ud. ”Det er som om, der er masser af penge i Danmark. Og at danskerne har store friværdier i deres primære bolig, som de let kan råde over.” Netop friværdien i den danske bolig spiller en meget vigtig rolle i den stærkt stigende danske købelyst, mener Maddie Hjort fra Sunset Andalucía Real Estate. ”Friværdien, den negative bankrente


og et usikkert aktiemarked får i dag mange danskere til at investere i en feriebolig under sydens sol. Kan man få investering og det gode liv til at gå op i en højere enhed, bliver det vil næppe bedre. Det er derfor, de fleste mæglere er kommet på overarbejde.” Maddie Hjort og hendes stab opererer langs hele Solkysten men har base og rødder i Torre del Mar. Netop her har markedet ændret sig markant på ganske kort tid.

Maddie Hjort: ”Det er i dag svært at finde noget godt for under 250.000 euro – med mindre man kaster sig ud i et større renoveringsprojekt. Det gælder også i byer og områder, hvor man ellers altid har fået masser for pengene.”

De billige byer er blevet dyre ”Det har altid heddet sig, at boligpriserne øst for Málaga var lavere end vest for Málaga. Vi snakker 20-25 procent. Men den holder ikke længere. Nerja er blevet direkte dyr og eksklusiv og i Torre del Mar og omegn får du ikke meget bolig for under 250.000 euro. Det er oftest boliger på den anden side af de 500.000 euro, vi sælger i dag,” fortæller Maddie. Vel er området præget af turisme, men det er primært spansk turisme og det, tror hun, mange sætter pris på – også danskerne. John Goth har præcis den samme opfattelse. ”Flere har fået øjnene op for Almuñecar og omegn. Kyststrækningen fra Nerja mod Herradura og Almuñecar er en af de smukkeste i Andalusien. Og så er byerne kystbyer i bogstavelig forstand. Man skal hverken starte bilen eller over en motorvej for at komme til havet. Det er smukt og uspoleret, og efterspørgslen efter de lækre villaer til over de 500.000 euro er større end nogensinde.” På den stik modsatte side af Costa del Sol – i Marbella – handles der også boliger til over

500.000 euro i stor stil. Peter Larsen står bag nogle af handlerne. Helt ny type købere Som firmanavnet, Marbella Viewings, antyder, er Peter glad for Marbella. Det samme er danskerne. ”Marbella har en god klang – måske

Peter Larsen: ”Man bør komme forberedt og kende sit budget og lånemuligheder. Finder man en bolig, man synes godt om, skal man slå til med det samme. Skal man først hjem for at tænke og regne på det, er boligen solgt, når du kommer tilbage.”

9LUNVRPKHG IDVW HMHQGRP HOOHU UHWVVDJ L 6SDQLHQ" =DIR /DZ KM§OSHU GDQVNH VYHQVNH RJ QRUVNH YLUNVRPKHGHU PHG DW I¦ VXFFHV L 6SDQLHQ RJ YL ELVW¦U SULYDWH GDQVNHUH VYHQVNHUH RJ QRUGP§QG PHG DW IRUO¹VH GU¹PPHQ RP 6SDQLHQ 9L VNDEHU Y§UGL IRU VNDQGLQDYLVNH DGYRNDWHU Q¦U YL KM§OSHU PHG DW NRPPH LJHQQHP GHW VSDQVNH UHWVV\VWHP 6NDO YL KM§OSH GLJ"

Læs mere på zafolaw.com

&HQWUR 3OD]D 2ƔFLQD Q{ x $YG 0DQROHWH x 1XHYD $QGDOXF®D x 0DUEHOOD x x LQIR#]DIRODZ FRP x ]DIRODZ FRP

zl-ad_corporate_190x135.indd 1

19-01-2021 13:38:18

LA DANESA MARTS 2022 23


Månedens tema Danske ejendomsmæglere på Solkysten:

”Danskerne køber som aldrig før”

bedre end nogensinde. Byen er ren, sikker og har en puls, der er svær at finde andre steder i Europa. Det falder de fleste for – også det lidt yngre publikum,” forklarer Peter Larsen. I snart to årtier har han opereret på boligmarkedet og udviklingen i dagens køberprofil har overrasket ham. ”For blot 10-12 år siden var den klassiske køber et ægtepar på 55+, der søgte en hyggelig bylejlighed i prislejet 175.000 euro. De findes stadig – og er varmt velkomne – men dagens købere er ofte i 40’erne eller sågar i 30’erne. Og de vil have det bedste af det bedste. Der spares ikke på noget, og der handles typisk i prisniveauet 6-800.000,” fortæller den danske mægler. Samme tilbagemelding kommer fra andre mæglere – blandt andet fra Finn Wissenberg fra Wissgar Estates. Han er helt med på, at både den danske købelyst- og kraft er enorm, men tilføjer, at det danske publikum også er krævende og vil have noget for pengene. Netop det sidste får man i området Calahonda – Elviría, midt mellem Marbella og Fuengirola, som er Finn Wissenbergs hjemmebane. ”For 4-500.000 euro får man her det samme som for én million i Marbella. Tilmed har området en rigtig god struktur og en byplan, der holdes. Derfor er der her så mange boliger med udsigt,” forklarer mægleren, der med næsten fire årtier på banen er The Grand Old Man blandt de danske mæglere på Costa del Sol. Netop derfor er hans syn på boligbobler og kommende kriser interessant. Ingen nye bobler Med galoperende priser og en eksplosiv

overvurderet bolig. I dag skal du smile, hvis du får 80 procent efter en meget nøjsom ejendomsvurdering. Bankerne ser på dig med helt andre øjne - og det gælder overfor alle nationaliteter,” fortæller Finn Wissenberg, der også har tæt kontakt til flere at provinsens bygherrer. ”De bygger i dag efter behov. Man går ikke i gang med sit projekt nr. 2, før projekt nr. 1 er helt solgt. Den attitude står i stærk kontrast til tiden før Finanskrisen, hvor man ikke kunne få gang i projekterne hurtigt nok – uanset om de forudgående var blevet solgt eller ej.” Så det er hverken boligbobler, finanskriser, faldende efterspørgsel eller de stigende priser som mæglerne eller de boligsøgende skal bekymre sig om på dagens boligmarked. Den store bekymring skal findes et helt andet sted.

Finn Wissenberg: ”Alle er enige om, at boligpriserne stiger i år, men stigningen bliver særlig markant på nybyggeri – og det skyldes ikke kun efterspørgslen. Næsten alle materialer er steget med både 10 og 15 procent det sidste års tid. Det samme er brændstoffet og arbejdskraften.”

efterspørgsel minder dagens boligmarked på mange måder om situationen fra midten af 00’erne – inden det faldt sammen i ‘08. Men sådan kommer det ikke til at gå igen, ifølge Wissenberg. ”Både bankerne og bygherrerne har lært af fortidens fejl. I nullerne fik du uden problemer finansieret 90 procent på en

ADVOKAT (LL.M. Eur)

DOVER PETERSEN Elizabeth Col. núm. 7. 772

SPANSK - DANSK

Elizabeth Dover Petersen

PROFIT 7.000.000 EURO Stor projektgrund på 23.159 m2 med Kystens bedste udsigt. Jorden er vurderet til 101,79 euro pr. m2 med en udbudspris på 2.000.000 euro. Der kan bygges 28 boliger i to kategorier: 21 rækkehuse dækkende et areal på 5.028 m2. 7 villaer med et areal på 3.500 m2. Ifølge arkitekten et budget med en fortjeneste på 7.000.000 euro!

edp@isconsul.com www.advokatspansk.com &

- kom til mig inden du træffer dine beslutninger...! 24 LA DANESA MARTS 2022

VILLA

SPECIALIST I EJENDOMSHANDLER OG ARV

EKT INTER NA OJ R AL ON TI

P

Col. núm. 7.772 Tlf.: +34 952 661 200 Mobil: +34 647 408 100

Tæt på Sold Out Peter Kaarsberg var den første til at nævne det. Måske var det ment som en spøg, men nu er det i alt fald alvor. Vores fem deltagende mæglere frygter alle, at Costa del Sol kan løbe tør for boliger – allerede ved årets udgang. ”Vi får færre og færre varer på hylderne og jeg ser, det er det samme alle steder. Vel bygges der nyt, men tempoet er moderat,” slutter Kaarsberg. Han er sikker på et godt 2022 for alle, men må krydse fingrene for at de efterfølgende år også bliver gode. Det halve Europa har både lyst og råd til en bolig på Costa del Sol. Det gælder i højeste grad danskerne.

SUNSHINE ESTATES 2000 S.L.


At købe bolig i udlandet er et stort skridt. Hos Nykredit International sørger vi for, at det bliver et skridt i den rigtige retning. Få råd og dansk realkredit昀nansiering til den spanske bolig, du drømmer om.

R121569 XO 012t2

Mød os på kontoret i Marbella Centro Plaza 26 29660 Nueva Andalucia Kontakt os på marbella@nykredit.dk eller ring på telefon +34 952 905 150 for at høre mere.

Nykredit International Kalvebod Brygge 47, 1780 København V. nykredit.dk/international

Spansk bolig med dansk realkredit


Månedens tema

Af Cristina Serrato Schou, advokat, og Kurt Tofterup, jurist Sidstnævnte stifter af juridisk rådgivningskontor - Speciale i skatteret og ejendomsret, med ca. 30 års erfaring i Spanien.

Overvejelser ved køb af bolig i Spanien Indledning Køb af fast ejendom er en stor beslutning, fordi beslutningen har stor indflydelse på den fremtidige økonomi. Derfor har de fleste personer mange overvejelser i forbindelse med købet. Det gælder specielt, når man skal købe bolig i et andet land. Det gør operationen anderledes. Gennem mere end 25 år har vi rådgivet mennesker i forbindelse med deres køb af bolig i Spanien og hjulpet dem igennem handlen. I andre tilfælde har vi løst problemer med allerede gennemførte handler, fordi køberen ikke havde modtaget den nødvendige dokumentation eller rådgivning. Herunder er en liste over de spørgsmål, man bør stille sig selv, når man planlægger at købe en bolig i Spanien. Hvad bør man tænke på, når man ønsker at købe en bolig i Spanien? Hvor skal jeg købe? Hvad skal jeg købe – lejlighed, rækkehus eller en villa? Hvordan sikrer jeg mig, at jeg betaler din rigtige pris? Hvad er omkostningerne? Hvilken hjælp behøver jeg? – Hvem bør rådgive mig? Hvad skal jeg sikre mig? Forsikring? Hvordan er købsprocessen i det hele taget? 26 LA DANESA MARTS 2022

Hvor og hvad skal jeg købe? Da omkostningerne i Spanien er meget store ved køb af fast ejendom, er det vigtigt, at man køber det rigtige første gang! Man skal afgøre, om man ønsker et selvstændigt beliggende hus med have, et rækkehus eller en lejlighed – skal det være nyt eller brugt. Det afhænger – ud over økonomien – af om købet er til feriebrug eller til at tage fast ophold i Spanien. Eller om man ønsker at udleje boligen som langtidsleje eller til turister. Da udbuddet er stort, bør man besøge de områder, man synes er interessante. Når område og boligtype er besluttet, kan man begynde at lede efter boligen. Hvordan sikrer jeg mig at jeg betaler den rigtige pris? Et spørgsmål som næsten altid fremkommer, er prisen – er den rigtig, kan boligen købes billigere? Det er klart, at i en tid som nuværende, hvor priser på boliger igen er begyndt at stige og man endelig har taget beslutningen, ja, så vil man købe billigst muligt. Rådet til at finde ud af om prisen er rigtig er faktisk at se mange forskellige boliger. Det giver det bedste sammenligningsgrundlag, så man ser, hvad man kan få for pengene. Hvad er omkostningerne? En anden vigtig ting at vide er, hvilke omkostninger er der forbundet med køb af bolig. Omkostningerne ved køb i Spanien er langt højere end dem, man kender fra

Skandinavien. Alene afgiften for et køb er 8 % af de første 400.000 euro, 9 % af næste 300.000 euro og 10 % af prisen der overstiger 700.000 euro. Men i Andalusien i 2021 på grund af de økonomiske konsekvenser af COVID-19 er afgiften blevet reduceret til 7 % af købsprisen, denne reduktion er forlænget for 2022. Der er andre skatterabatter for unge under 35 år, der køber deres ejendom som beboer, med en maksimumpris på 150.000 Euro .Går vi til Valencia eller Catalonien, betales der 10 % af hele prisen. Hvis boligen sælges direkte fra byggefirmaet, betales der i stedet for nævnte afgift IVA (som er en byggemoms) på 10 % af prisen. Hertil kommer en stempelskat på 1,5 % af prisen, som er nu reduceret til 1,2% i 2022 Advokatassistance koster mellem 1 – 2 % af prisen, og notar og registrering (tinglysning) koster 0,3 – 0,6 % af prisen. Som tommelfingerregel skal man kan regne med 1113 % af prisen på boligen alt afhængig af prisen. Hvilken hjælp behøver jeg? - Hvem bør rådgive mig? Da man køber bolig i et land, hvor man ikke kender regler og sædvaner ved køb af fast ejendom, bør man helt fra købsprocessens start få rådgivning fra en rådgiver, der taler dit eget sprog – og naturligvis spansk. Det ses alt for ofte, at der opstår misforståelser ved rådgivning fra en person, der ikke behersker dit eget sprog. Misforståelser er meget


Maddie Hjort

Michael Thorsgren Fantastisk villa med mango farm Topmoderne villa i skandinavisk design men med andalusisk touch. Villaen ligger i det attraktive område Benajarafe Alto med fantastisk udsigt over bjerge og Middelhavet.

Boligen har 4 sove- og 2 badeværelser, store stuer, lounge og bar. Haven er som en lille "park" med fiskedam, BBQ, chill område og lækker pool. 7 min. kørsel fra kysten. Mango- og avokado farmen giver årligt 12 tons frugt, som sælges gennem firmaet Trop. Pris: 1.086.000 euro.

Det perfekte hus... Stor opvarmet Infinity pool, hvor man kan ligge og se ud over landsbyen Canillas de Aceituno, Viñuela Søen og Middelhavet. 5 sove- og 2 badeværelser, stor stue og lækkert åbent amerikansk køkken. I alt 217 m2 bolig og 14.000 m2 grund. 30 min. kørsel fra kysten. Dette er huset du og din familie ikke vil rejse fra igen! Pris: 656.000 euro.

Lækkert andalusisk rækkehus I det eftertragtede kvarter Chilches, mellem Rincón de la Victoria og Torre del Mar, udbydes nu dette lækre rækkehus til særpris for hurtigt salg. Huset har 3 store soveværelser, nyt køkken og stor lys stue med direkte udgang til have. Til huset hører fælles swimmingpool, grønne områder og privat lille vej direkte ned til stranden. Samlet er rækkehuset på 95 m2 fordelt over to etager. Dertil 65 m2 udeareal. Pris: 286.000 euro

Perfekt ferielejlighed Perfekt ferielejlighed 100 meter fra stranden Lejligheden har dejlig morgensol, god udsigt, og ligger i det attraktive område Bajondillo i Torremolinos. Ferieboligen er på 55 m2 og har et kæmpe udlejningspotentiale, da den ligger meget tæt på stranden og i gåafstand til byen. Det er sjældent, der udbydes boliger til salg i dette område - og til denne pris. Pris: 149.900 euro.

www.sunsetandaluciarealestate.com • Tel. 670 955 108


Månedens tema

Overvejelser ved køb af bolig i Spanien almindeligt forekomne og er naturlige, fordi at både rådgiver og køber skal have en solid kommunikation Hjælpen og rådgivningen bør du støtte dig til under hele købsprocessen. Hvad skal jeg sikre mig? De fleste boliger tilhører en ejerforening. Man bør undersøge om sælger skylder hertil. Man skal også undersøge, om der er taget beslutninger om større udgifter i ejerforeningen og om ejerforeningen opfylder de regler, der gælder for fællesarealerne som swimmingpoolområdet, hvis et sådant findes. Det kan også forbydes af ejerforeningen at udleje på kort sigt den ejendom, du køber. Ligeledes kan ejerforeningen forbyde at boligen udlejes til turister (lejemål under 1 måned). Det er også af stor betydning, om ejerne i ejerforeningen skylder store beløb i fællesudgifter. Selv om ejendommene hver især hæfter for disse, er det ikke altid, at “garantien” i ejendommene dækker gælden, fordi der er tinglyste store lån til banker. Sælger skal ved salget udlevere en energiattest. Denne attest garanterer reelt ikke noget for køber, ud over at den skal indeholde forslag til, hvordan man kan nedsætte energiforbruget. Men den er lovpligtig. Derudover skal man undersøge, om boligen er korrekt registreret jfr. de spanske regler. Alle de bebyggede kvadratmetre skal være registrerede i det spanske ejendomsregister. Flere personer glemmer, at vurdere kvaliteten af byggematerialer og byggekvalitet. Selv om byggeriet ser pænt ud, er det ikke sikkert, at kvaliteten er i orden, og få år senere får man store udgifter med ombygning og nødvendige forbedringer. Mange bliver forblændet af klima, god udsigt og venlige mennesker. Man bør undersøge boligens stand og vedligehold, da man oftest overtager boligen som beset og antaget. Så eventuelle mangler skal aftales afklaret allerede i købsaftalen. Hvilke spørgsmål glemmes oftest? Mange glemmer at spørge til eller undersøge, hvilke årlige udgifter der er forbundet med at eje et hus i Spanien! Disse kan være større end mange venter. Ejendomsformidler har i dag pligt til at kunne oplyse det på stedet. Desværre ser vi 28 LA DANESA MARTS 2022

alt for tit, at ejendomsformidlerne ikke ligger inde med de oplysninger, som er nødvendige. Tal med din rådgiver herom. Hvordan er købsprocessen? Man skal vide, at ejendomsformidler og advokatens/den juridiske rådgivers opgaver i forbindelse med en ejendomshandel er meget forskellig fra deres opgaver i dit hjemland. Ejendomsformidlers opgave i praksis er at finde en køber til en bolig og aftale prisen. Formidler bør kunne udlevere kopi af skøde/tingbogsattest, referat fra sidste generalforsamling i ejerforeningen og oplysninger om faste udgifter for ejendommen. Resten af opgaverne ligger hos advokaten. Vi anbefaler, at de åbner en spansk bankkonto så hurtigt som muligt og indbetaler minimum 1200 € ved åbning af kontoen, til dækning af automatisk opkrævning af regninger vedr. eksempelvis vand, gas og elektricitet Der er normalt 3 trin i købsprocessen. Disse løses og bør løses af advokatfirmaet eller anden juridisk rådgiver. 1. Udfærdigelse af en reservationsaftale. Her betales til formidler eller rådgiver et depositum på 3.000 – 10.000. Hvis man fortryder købet, mister man beløbet. Derfor anbefaler vi dig at kontakte din advokat inden du underskriver reservationsaftalen og betale eller i det mindste medtage på denne aftale, at den er betinget af godkendelse på de juridiske dokumenter af din advokat, og også forsøge altid at overføre reservationen til en advokats konto. 2. Udfærdigelse af endelig og bindende købskontrakt sker ca. 10-14 dage efter reservationen. Her har rådgiver undersøgt boligens lovlighed, og at den er korrekt registreret. Der betales normalt op til 10 % af prisen i udbetaling. Beløbet udbetales frit til sælger og bliver normalt ikke deponeret i bank, skødekonto eller på anden vis. Kan man ikke opfylde købet eller hvis man fortryder, mistes hele udbetalingen uden af sælger kan gøre yderligere krav. Kan sælger ikke opfylde handlen, skal han til gengæld tilbagebetale hele udbetalingen samt et tilsvarende beløb som erstatning. Overtagelsesdatoen aftales normalt til en til

to måneder efter underskrift af bindende købekontrakten. 3. Rådgiver forbereder skødet til underskrift hos den lokale notar, som køber normalt vælger. Alle parter underskriver samtidigt hos notaren og restkøbesummen udbetales direkte til sælger. Købesummen bliver ikke deponeret indtil skødet er tinglyst, det er grunden til, at den sidste betaling sker ved en bankcheck hos notaren. Notaren meddeler umiddelbart efter underskrift salget til ejendomsregistret, så ejendommen blokeres til køber. Herefter skal man have lavet kontrakt med udbydere til levering af el og vand, samt evt. gas samt at formidle den nye ejerinformation og kontakt til ejerforeningen og kommunen Hvad skal jeg mere tænke på? Du skal vide, at du bør forsikre din bolig. Det er en god idé at lave et testamente, som omfatter de ejendele og rettigheder, du har i Spanien. Det vil gøre skifteprocessen lettere. Når jeg er ved testamenterne, kan jeg ikke lade være med at fortælle, at stort set alle burde lave et testamente, som vedrører deres ejendele og rettigheder i Danmark. Det er uhyre vigtigt, specielt for ens ægtefælle eller partner. Lige som i Danmark betaler man i Spanien ejendomsskat (IBI) og “ejendomsværdiskat”, som i Spanien er “Skat af egen lejeværdi”. Denne skat kan fratrækkes ejendomsværdiskatten i Danmark, som man også skal betale af sin bolig i udlandet! Det spanske skattevæsen oplyser ikke om pligten til at lave en selvangivelse, så det skal man selv huske. Denne selvangivelse skal bare indgives i løbet af det følgende år, og kan ikke betales som en forskudsskat som i Danmark. Man kan oprette betalingsservice på de faste udgifter. Det sker bedst fra en spansk bank, selv om man kunne anvende en dansk bank. Men ikke alle danske banker eller spanske virksomheder og myndigheder er klar til denne proces og det giver problemer, specielt fordi de danske banker ikke reagerer på opkrævningerne fra Spanien.


ESTATE AGENTS Cabopino Golf

Altos de Los Monteros

Spritny, lækker penthouse på 2 plan i Marbella Øst. Bygget 155m2 + 63m2 terrasser. Forrygende bjerg- & havudsigt. Vestvendt med første parket til de mest romantiske solnedgange.

Pris: 550.000 euro Vestvendt, moderne villa fra 2020 med alle extras i første linje til Cabopino Golf.

Ref: 1560MVR

5 soveværelser, 2 opholdsstuer, skøn bodega mm. Bygget 297m2 + 94m2 terrasser. Del af villabebyggelse på kun 14 villaer.

Pris: 1.195.000 euro Ref: 1574MVR

Peter Larsen • peter@marbella-viewings.com Mobile: +34 634 448 828 • Tlf. +34 951 506 100

www.marbella-viewings.com


Månedens tema

Administrative formaliteter Papirarbejdet der skal til, når man bosætter sig i Spanien

Som dansk statsborger kan man rejse ind i Spanien og opholde sig i landet i op til tre måneder uden at informere de spanske myndigheder herom. Er der tale om et ophold af længere varighed, ja måske ligefrem vedvarende, er der forskellige formaliteter, man skal have på plads. NIE (Udlændingenummer) Det kræves, at man som udenlandsk resident eller ikke-resident

boligejer får et spansk identitetsnummer, som hedder NIE (Número de Identidad Extranjero). NIE-nummeret søger man om på udlændingekontoret hos det nationale politi. Man skal præsentere sit pas, en fotokopi af passet og udfylde den blanket, man får udleveret på kontoret. Med NIE-nummeret kan man tilmelde sig Seguridad Social og dermed få de samme rettigheder som spanierne (hvis de øvrige krav er opfyldt), hvad angår det sociale

system. NIE-nummeret er også nødvendigt i forbindelse med oprettelse af bankkonto. NIE-nummeret forbliver det samme for dig hele livet, men er kun gyldigt i tre måneder. Det tager minimum en uge at få det spanske identitetsnummer fra ansøgningsdagen. Alternativt kan NIE-nummeret søges hos den spanske ambassade i København.. Her skal man regne med ca. en måneds ekspeditionstid, men til gengæld kan man så ansøge om nummeret allerede inden afrejsen til Spanien. Residencia (Opholdstilladelse) Det er ikke længere obligatorisk at få en opholdstilladelse for at bo i Spanien, men det er tilrådeligt, eftersom det gør livet lettere, når man har med myndighederne og f.eks. banker og andre større instanser at gøre. Udenlandske folkepensionister og førtidspensionister er dog forpligtede til at søge om opholdstilladelse. Man ansøger om opholdstilladelsen på udlændingekontoret hos det nationale politi, og man skal medbringe gyldigt pas og kopi heraf. Der skal desuden betales et honorar, der pt. er 10,72 euro, og som skal indbetales i banken. Spørg dog først din advokat, eftersom dette beløbet kan ændre sig. Hos politiet får man udleveret en formular, som skal udfyldes. Det tager mellem 3-12 måneder at få opholdstilladelsen. Det gøres desuden opmærksom på, at man er pligtig til altid at kunne identificere sig med billedlegitimation, og derfor er man som udlænding tvungen til altid at have sit pas på sig, et kørekort er ikke nok. Indskrivning i folkeregister Af andre formaliteter vedrørende

30 LA DANESA MARTS 2022

bosættelse i Spanien er det også tilrådeligt at lade sig registrere på folkeregisteret. På spansk hedder det empadronamiento. Bopælsregistreringen giver mulighed for at stemme ved kommunalvalgene. Kommunernes budgetter udregnes på baggrund af antallet af bopælsregistrerede borgere. Kommuner med mange udenlandske residenter gør meget ud af at informere de udenlandske residenter om nødvendigheden i bopælsregistreringen. Ofte svarer den offentlige service, så som hospitalskapacitet, antal læger, etc., ikke til det reelle antal personer, der bor i byen, og det er naturligvis et problem, især for borgerne selv. Registreringen foregår ved, at man møder op på det kommunale folkeregister Oficina de Empadronamiento, som ofte ligger i tilknytning til rådhuset, med gyldig legitimation samt et dokument, der beviser, at man er bosat på den adresse, som man vil indskrives på (skøde, hvis det drejer sig om ejerbolig, lejekontrakt, hvis man bor til leje, men man kan også fremvise en eleller telefonregning). Tilmelding til spansk sygesikring Med et NIE-nummer kan man henvende sig på det lokale Seguridad Social kontor, Centro de Atención e Información, for at tilmelde sig den spanske sygesikring. Man skal medbringe NIE-dokumentet og udfylde en formular. Ca. en måned efter indlevering af ansøgningen kan man forvente at modtage et dokument, der giver en ret til offentlig sygesikring. Hvis man har ret til spansk sygesikring, kan man søge om at få det europæiske sygesikringsbevis. Det udleveres også på det lokale Seguridad Social kontor.


DET ENKLESTE, DET BEDSTE Enkelhed, gedigent håndværk, elegant funktionalitet og kvalitetsmaterialer. Vores arbejde er, og har altid været, inspireret af de principper, der har gjort dansk design beundret i hele verden. Hos BoConcept og PlusStore, synes vi, at alle burde have et strejf af Skandinavien i deres hjem. Stilen, funktionaliteten og kvaliteten af vores møbler har en eksklusiv, langvarig æstetisk, der let kan tilføjes både nye og gamle rum.

www.boconcept.es

BoConcept & PlusStore Mijas

BoConcept & PlusStore Marbella

BoConcept El Corte Inglés

www.plusstore.es

malaga@boconcept.es

Ctra. de Mijas km 3,5

Ctra. N-340 km 176,

Calle Ramón Areces S/N

malaga@plusstore.es

marbella@boconcept.es

29650 Mijas, Málaga

29602 Marbella, Málaga

29660 Puerto Banús, Málaga

marbella@plusstore.es

Tel. +34 659 388 226

ecibanus@boconcept.es

ecibanus@boconcept.es

Tel. +34 951 242 092

Tel. +34 951 492 727


Månedens tema

Drømmen om en bolig i Sydspanien Drømmen om en bolig i Sydspanien er enorm - måske større end nogensinde. La Danesa har derfor spurgt en række fastboende danskere på Costa del Sol om deres erfaringer med boligkøb – og bedste tip til kommende boligejere.

Hvilket er dit bedste tip til kommende boligkøbere? Lyt til dig selv og lav en prioritetsliste for at finde ud af hvad der er vigtigst for dig.

Sanne Herlevsen

Anne Bjerngaard

I hvilket område bor du? Vi bor i La Cala De Mijas. For 16 år siden købte vi et byhus som ferie- og investeringsbolig. Halvandet år senere valgte vi at tage springet og flytte herned permanent. Vi elsker området.

I hvilket område bor du? Jeg bor i Mijas kommune i området Mijas Golf. Jeg flyttede hertil for 13 år siden efter nogle dejlige år i Mijas Pueblo. Jeg har altid været tilfreds med kommunen og valgte helt bevidst at blive indenfor kommunegrænsen, da jeg søgte fra byen og ”ud i det grønne”.

Er du tilfreds med dit boligkøb? Vi har købt bolig i 2005 og 2018. Jeg kender kysten godt og ville købe begge boliger igen, da de begge har en fantastisk beliggenhed og været gode investeringer. Hvilket er dit bedste tip til kommende boligkøbere? Man bliver nødt til at komme herned og tage sig tid til at se grundigt på områderne og mulighederne. Find en god rådgiver, som forklarer alt om skatter og omkostninger for alt er meget anderledes her end i Danmark. 32 LA DANESA MARTS 2022

Er du tilfreds med dit boligkøb? Absolut. Særligt under Coronakrisen har det været dejligt at bo lidt landligt og i en toplejlighed med stor terrasse. Jeg købte sidst i 2008, da Finanskrisen var på alles læber. Det afspejlede sig i prisen. I dag ville jeg nok købe en lejlighed med en mindre terrasse, men stadig med masser af luft omkring mig. Og så skal der også være en café i gåafstand.

Stig Wiberg I hvilket område bor du? Efter flere år på landet ønskede jeg at købe en bolig i byen, hvor man kan gå til alt. Valget faldt på en penthouse i Marbella. Byen har alt det, jeg elsker ved livet. Er du tilfreds med dit boligkøb? Absolut. Jeg købte på tegnebrættet i 1997 og ville købe præcis samme lejlighed i dag – også selvom prisen er steget 20 gange det, jeg betalte. Det er også snart 25 år siden nu. Hvilket er dit bedste tip til kommende boligkøbere? Hold fokus på beliggenhed. Og glem så ikke at


gå på kommunekontoret for at undersøge planerne for området, du overvejer at købe i. Det er eneste mulighed for at sikre der ikke bygges, så du mister din udsigt eller grønne områder.

Hvilket er dit bedste tip til kommende boligkøbere? At opholde sig i det område, man har i tankerne, i et stykke tid. Det er eneste måde at sikre sig, om det nu også er her, man ønsker at slå sig ned.

Bent Madsen

Lasse Bøgh

I hvilket område bor du? Jeg er bosat i Almuñecar i et dejligt roligt kvarter. Jeg elsker byen og området, selvom der er en times kørsel til Málaga. Her er nemlig masser af historie og byen er ikke overrendt af turister.

I hvilket område bor du? Jeg bor i Mijas Costa i området Cerros del Aguila. Jeg elsker området, for her er roligt og landligt – men stadig kun fem minutter fra byen og stranden.

Er du tilfreds med dit boligkøb? Bestemt. Jeg elsker mit rækkehus. Jeg skrev slutseddel i september 2006 med indflytning i 2007, og det overholdt bygherrer. Jeg tror, jeg gjorde en god handel, men huset har aldrig været til salg – og kommer det heller ikke.

Er du tilfreds med dit boligkøb? Ja. Men det var godt jeg fik et afslag i prisen. Jeg købte nemlig min villa i 2007, da priserne toppede. Så kom finanskrisen og alt styrtdykkede. I dag er markedet i bedre balance, og jeg er lykkelig for min villa.

Vickiana Betances Guevara Juridisk medarbejder

Hvilket er dit bedste tip til kommende boligkøbere? Accepter aldrig gammel gæld i den ejendom, du overvejer at købe – også selvom der i skødet kommer til at stå, du ikke hæfter for det. Jeg har handlet et par gange og er endt med at skulle betale skatter og afgifter for andre.

Brian Nielsen I hvilket område bor du? Jeg bor med familien i Calahonda, som vi kendte til, inden vi købte. Jeg elsker området, som tilmed ligger godt mellem Marbella og Fuengirola / Málaga. Ydermere ligger det særligt godt i forhold til kystens mange golfbaner. Er du tilfreds med dit boligkøb? Ja – helt bestemt. Jeg ville ikke bytte min bolig for nogen anden.

María José Jiménez Advokat

Kurt Tofterup Cand. Jur. (Lic. en Derecho)

LA DANESA MARTS 2022 33


Månedens tema

Hvilket er dit bedste tip til kommende boligkøbere? Jeg anbefaler altid, at man lejer en bolig i to eller tre forskellige områder, for at finde det område, der passer dig bedst. Vi er alle forskellige og bliver nødt til at føle os frem.

Benny Tybo I hvilket område bor du? Jeg bor i den lille landsby Cajiz lige ved Torre del Mar. Det er smukt og idyllisk og samtidig kun 10 minutter fra byen. Er du tilfreds med dit boligkøb? Ja, og samtidig er det en vigtig del af min historie. Jeg købte nemlig grunden tilbage 1978 men begyndte først at opføre min drømmebolig i 1992. Det blev så til en dejlig finca med en kæmpe have, som jeg ikke ville bytte for nogen anden bolig. Hvilket er dit bedste tip til kommende boligkøbere? Pas på med ikke at købe for langt oppe i bjergene. Det bliver rigtigt koldt om vinteren og, på sigt, er det let at blive træt af de store afstande.

Hvilket er dit bedste tip til kommende boligkøbere? Hvis jeg kun må give ét tip, så gentager jeg det tre gange; beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed.

prisen nu er oppe på samme niveau, som da jeg købte. Heldigvis. Hvilket er dit bedste tip til kommende boligkøbere? Hold hovedet koldt og fokuser på dig selv og dine ønsker og krav frem for alverdens anbefalinger. Lej en bolig, før du køber, for at se, om du føler dig hjemme i et givent område.

Pernille Kaas I hvilket område bor du? Jeg flyttede i sin tid med familien til Fuengirola, hvor vi købte en lejlighed, for at være tættere på vores arbejdspladser. Det var – hele vejen rundt – en god beslutning, for vi er glade for byen og vores bolig. Er du tilfreds med dit boligkøb? Vi købte i 2001/02 – da vi fortsat handlede i pesetas. Dengang var alting billigere og tilmed købte vi lige inden priserne for alvor steg i 00’erne. Det sagt, så tænkte jeg aldrig på at gøre en god handel, men udelukkende på at finde en bolig vi ville blive glade for. Det var helt bevidst, at vi gik efter en lejlighed, og jeg ville gå efter samme boligtype i dag. Hvilket er dit bedste tip til kommende boligkøbere? Jeg ville absolut ikke spare på den juridiske assistance, der udelukkende varetager dine interesser ved køb af ejendom. Det er den bedste sikkerhed, du kan give dig selv.

Erik Bach Nielsen I hvilket område bor du? Jeg bor meget centralt i Fuengirola tæt på indkøb, arbejde, cafélivet og – ikke mindst – stranden. Det er dejligt at være tæt på alting og samtidig have god udsigt til bjergene og privat parkering. Er du tilfreds med dit boligkøb? Jeg købte i 2005 som, set i bakspejlet, ikke var det bedste tidspunkt. I dagens marked ville jeg dog let kunne få pengene hjem. Men jeg har altid været glad for min bolig – og det er vel det vigtigste? Det samme gælder min bolig i Almuñecar, hvor jeg boede i mine første år. Hvilket er dit bedste tip til kommende boligkøbere? Find en god rådgiver, som forstår dig. Du bør hurtigt kunne mærke om harmonien er god, og om han/hun finder den røde tråd, hvor dine ønsker og budget går op i en højere enhed.

m en o n e m Drøm Sydspanien bolig i Thomas Schou Petersen I hvilket område bor du? Jeg bor i en ejerlejlighed på strandpromenaden i Fuengirola. Det ligger dejligt centralt og jeg kan gå til alting. Tilmed bor jeg på en af de øverste etager. Det giver god udsigt og næsten ingen larm fra gaden. Er du tilfreds med dit boligkøb? Absolut – Jeg købte tilbage i 2011, hvor vi fortsat var mærket af Finanskrisen, og priserne var til at have at gøre med. Jeg elsker min lejlighed og min by og er glad for, at jeg slog til da tilbuddet kom.

34 LA DANESA MARTS 2022

Tonny Larsen I hvilket område bor du? Jeg bor i Calahonda - mellem Mijas og Marbella – i en lækker penthouse lejlighed. Jeg er lykkelig for både min bolig og området, da det ikke er så turistet og præget af flot natur. Er du tilfreds med dit boligkøb? Ja – særligt fordi jeg har gode ude-arealer og udsigt over hav og bjerge. Jeg købte dyrt i 2007, men har lige fået en vurdering, som siger, atMånedens tema

Kan boligpriserne vokse ind i himlen?

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Svaret er ja – sågar et stort JA. Boligpriserne på Costa del Sol er nemlig ikke blot skudt i vejret. De er helt i himlen - og intet tyder på, de har nået toppen. Men det er vel fint nok. Fint at folk higer efter at komme ned til os. Higer efter at investere, rejse og leve. At leve kan være farligt, og dagens boligmarked er bestemt ikke for tøsedrenge. Der handles i dag ikke bare dyrt men også så hurtigt, at betænkningstiden er reduceret til timer og dage - for næste uge er boligen, du har fået øje på, solgt. Der er ikke længere plads til livrem og seler. I stedet anbefales det at huske faldskærmen. Det er i det mindste min klare anbefaling. For netop en faldskærm havde reddet mange livsglade købere som i midten og slutningen af 00’erne købte dyre, og stærkt finansierede, boliger under sydens sol. Ingen, som boede på Costa del Sol i efteråret ‘08, glemmer nogensinde hvor grueligt galt det gik. På blot ét år gik vi fra vækst og optimisme til konkurser og tvangssalg. Men sådan kommer det ikke til at gå denne gang. Det siger jeg, blandt andet, fordi bankerne for længst har spændt sine faldskærme. De spanske banker har lært af fortidens synder. Tilmed holdes de i kort snor af Nationalbanken og – endnu bedre – af EU og den europæiske centralbank. En række strenge krav til risiko og likviditet skal overholdes, og derfor lånes der ikke ud til højre og venstre. Som borger, uanset nationalitet, ser bankerne i dag på dig med helt andre øjne – og man er bestemt ikke blåøjet.

36 LA DANESA MARTS 2022

Det kan naturligvis være både synd og irriterende for førstegangskøberne, som higer efter at komme på boligmarkedet og ikke kan få et lån, men, dybest set, er det også samfundets garanti for at undgå en ny gældskrise – i alt fald en af de hårde af slagsen. Så bankerne er forberedt. Det samme er bygherrerne. I dag bygges der i harmoni med efterspørgslen og attituden er klar; er man i tvivl, så venter man. Et projekt skal være solgt, får man kaster sig ud i et nyt. Sådan er det. Det er præcis derfor, vi i dag kun ser en brøkdel af den mængde kraner, gravkøer og cementblandere, som ellers dominerede landskabet i 00’erne. Så bygherrerne har også læst på lektien. Men har du ? I mit univers behøver du ikke frygte væsentlige prisfald på din bolig – eller kommende bolig - i dette årti. Costa del Sols popularitet er langtfra toppet og tilmed er vi meget tæt på en regulær boligmangel. Det er en mangel, som ikke kan opvejes af tidens, og fremtidens, beskedne nybyggeri. Omvendt kan du godt forberede dig på stigende renter, stigende skatter, tårnhøje energipriser, inflation, et ustabilt aktiemarked, uvished omkring Covid-19 og uvished omkring de økonomiske følger af den fuldstændig uhørte mængde penge den europæiske centralbank

har pumpet ud i samfundene for at få EUlandene helskindet gennem pandemien. Faktisk står vi midt i historiens største økonomiske eksperiment, og vi kan kun krydse fingre for, det ikke går galt. Så der skal nok blive tumult. Vi skal nok få noget at se til i de kommende år – på godt og ondt. Alt kan smitte af på boligmarkedet - først og fremmest renten. Inderst inde ved vi jo godt, at det kun er et spørgsmål om tid, før renten vil stige. Det er helt unaturligt, at vi har minusrente, og næsten kan låne gratis. Rentestigningerne er lige om hjørnet og kommer til at gøre nas. Det er derfor, du ikke bør sætte dig for dyrt forud for et boligkøb på Costa del Sol. Lyt til de gammelkloge – bare én enkelt gang: Skal du låne, så lån maks 70 procent. Hvis ikke, så køb noget mindre og billigere, eller tag den lette og uforpligtende løsning; bo til leje.

Og når det er gjort; så nyd livet. Flyt til Costa del Sol og slå folderne løs. Du kommer aldrig til at fortrydet det. Du skal blot huske faldskærmen – inden du ta’r springet.


Møbelpakker Skræddersyede møbelpakker, som passer til din stil og budget. Vores stylister og interiør designere hjælper fra start til slut. Vi har stilarter som Contemporary, Ethnic og Nordic Living.

Opbevaring, levering og installation Vi opbevarer alle dine møbler gratis på vores lager, indtil du overtager dit nye hjem. Dette gør det muligt at lave en hurtig levering og installation af din møbelpakke.

Opmåling Langt fra alle plantegninger har de rette mål. Vær sikker på, at alle dine nye møbler passer ind i dit nye hjem. Lad os besøge din ejendom for at måle op. Vi rådgiver dig, så du ikke overmøblerer.

Alle prisklasser Vi har nogle af de bedste aftaler med producenter og leverandører på markedet. Dette sikrer en høj kvalitet uanset prisklasse. Det behøver ikke at være dyrt, at have et pænt og hyggeligt hjem.

Mangelliste & belysning Sørg for, at du ikke glemmer noget når du overtager din lejlighed. Vores arkitekt hjælper med mangellisten på engelsk og spansk. En af vores elektrikere kan endda hjælpe med belysningen.

“Turn-key” service Sæt dig tilbage og slap af mens vi hjælper dig med at finde dine køkkenredskaber, sengetøj og håndklæder. Vi hjælper også med gardiner, dekoration og styling af din bolig, så det føles som et rigtigt hjem.

Bredt udvalg af mærker Vi forhandler mange kendte mærker såsom Bolia, tineKhome, Design By Us, Cane-Line, Houe, Eva Solo, PTMD, Living Bed, Vondom, Riviera Maison, Organic Design mv.

Renovering Vores arkitekt kan hjælpe dig igennem en komplet renovering af din bolig. Uanset om det er at vælte en væg, lægge fibercement, lave hylder til garderobeskabe, lave skabe under håndvasken, så kan vi det hele.

Visit our Showroom: Centro Nordico, Ctra. de Mijas KM 4.5, Mijas • Tel: +34 - 693 555 165 • yourhomestyling.com


Månedens tema Af Cayet Abogados

Større sikkerhed ved køb af ejendom på projektplan i Spanien Hvis du har planer om at købe en bolig på projektplan i Spanien, skal du vide at den spanske lovgivning har avanceret på dette område og har foretaget ændringer, så køber nu er endnu bedre beskyttet end tidligere. Ved lov skal bygherren udlevere diverse dokumenter, som vil sikre dig som køber et vellykket køb. Bankgarantien er det juridiske instrument, som garanterer beløbene der betales a konto, så hvis købet ikke gennemføres vil du kunne få returneret de indbetalte beløb. A konto-betalingerne skal indsættes på en særlig bankkonto i bygherrens navn, oprettet i den bank som garanterer disse betalinger. Det vil sige samme bank, som udsteder bankgarantierne. Bygherren er forpligtet til at oplyse denne konto, så du allerede fra underskrivelsen af den private købskontrakt, vil modtage information vedrørende bankkontoen, der garanterer for dine penge. Du skal også sikre dig at DIA-dokumentet (Informationsrapporten vedrørende projektet), kvalitetsrapporten samt planer over byggeriet bliver underskrevet. I DIA-dokumentet og kvalitetsrapporten bliver der blandt andet udspecificeret selve konstruktionen af projektet, hvilken type materialer der bliver brugt, hvilke elementer der inkluderes i boligen ved overtagelsen, mv. Omkostningerne ved at købe en bolig på projektplan varierer betydeligt i forhold til at købe en ejendom, som allerede er færdigbygget. Når

købsprisen oplyses, skal bygherren informere om den gældende momstakst, i øjeblikket er den 10 % af nettoprisen. Denne momsafgift betales direkte til sælger. Derudover skal der betales stempelafgift, 1,2 % af købsprisen, denne afgift skal køber betale efter underskrivelse af skødet. Notargebyrer og registrering/tinglysning er det samme som ved køb af en bolig, der allerede er bygget – disse udgifter vil variere i forhold til prisen på boligen. Det er vigtigt at være opmærksom på, at bygherrer har en mindre margin for mulige ændringer i konstruktionen i forhold til de oprindelige planer. Det kan blandt andet være grundet tekniske krav, som gør, at der må ændres i planerne. Bygherren må dog aldrig indsætte et element af ringere kvalitet, end du i første omgang blev informeret om. Ændringen skal være af lignende eller højere kvalitet. Hvis ændringen

er af ringere kvalitet, er sælger forpligtet til at informere dig om det inden. Hvad angår leveringsfrister, skal der i den private købskontrakt stå, hvornår projektet forventes at være færdigbygget og hvornår boligen vil blive overdraget. Der vil altid være mulighed for forsinkelse i byggeriet, derfor skal der stå anført i kontrakten hvor mange måneders ekstra leveringsfrist, bygherren har til at aflevere boligen. Der kan dog forekomme forsinkelser som ikke er sælgers skyld og dermed force majeure. Når byggeriet er færdigt, skal bygherren opfylde en række krav, som f.eks. at opnå ibrugtagningstilladelse inden boligen kan overdrages. Denne tilladelse er en garanti for, at projektet er bygget iht. det oprindelige byggeprojekt og at det opfylder alle krav for beboelse. Ved køb af bolig på projektplan har sælger sædvanligvis optaget et hypotekslån i ejendommen. Ved køb af en nybygget bolig har du to alternativer, enten at overtage forpligtelserne af dette hypotekslån, hvilket normalt vil være økonomisk mere attraktivt end at oprette et helt nyt lån, eller hypotekslånet kan blive indfriet med en del af beløbet, du skal betale sælger, den dag man underskriver skøde på ejendommen. Det er meget glædeligt at se, hvordan den spanske lovgivning har gjort store fremskridt for at beskytte køberne, men udover disse fremskridt og alle de tidligere nævnte dokumenter, skal sælger også opfylde andre juridiske krav, inden overdragelse af boligen kan finde sted. Vi vil derfor se frem til at kunne byde dig velkommen på vores kontorer og til at vejlede dig i processen, så du kan købe bolig med ro i sindet. Du kan kontakte Cayet Abogados på e-mail kontakt@cayet.es eller per telefon +34 951 13 72 69

38 LA DANESA MARTS 2022Månedens tema

Stadig plads til prisstigninger – på trods af et vildt 2021 Det vilde år, som boligmarkedet oplevede i 2021, hvor året forventes at slutte med hele 545.000 salg, det højeste siden 2008, ser ud til at tabe lidt intensitet i løbet af 2022, ifølge seneste data. Udsigterne er dog gunstige med stor efterspørgsel, gode beskæftigelsestal, større disponibel indkomst, bedre finansieringsmuligheder samt stor aktivitet på nybyg. Men selv grundet alle disse faktorer vurderer man, at markedet vil vende tilbage til det niveau, det havde før pandemien med lidt over en halv million transaktioner årligt. Analyser fremhæver i de seneste rapporter den positive tendens på boligmarkedet med fokus på styrken af efterspørgslen. “I et marked med genopretning af den spanske økonomi gennem 2021, har ejendomsmarkedet udvist en meget positiv tendens mens det bekræftes, at salget er tæt på at lukke 2021 med maksimale antal handler siden 2008, med omkring 545.000 salg. For 2022 anslås det, at de vigtigste betingende faktorer for boligefterspørgslen fortsat vil støtte sektoren. Dog vil det begynde at nærme sig de tal vi så i 2018 og 2019, med omkring 500.000 transaktioner. Familiernes disponible indkomst viser tydelige tegn på bedring, og en stor del af de opsparinger, der blev akkumuleret under pandemien, bliver også brugt til investeringer i boliger.

Huspriserne vil fortsætte med at stige Boligpriserne har vist en opadgående tendens gennem hele 2021, ifølge alle de officielle statistikker. Priserne er pt 6,6% over niveau ift. før pandemien, mens de stadig er hele 12% under 2007-højderne, ifølge prisindekset fra National Institute of Statistics (INE). Det er med andre ord og alt andet lige meget sandsynligt at boligpriserne vil stige i de kommende år og nå en ny top. På kort sigt er det den store efterspørgsel sammenholdt med udbuddet samt stigningen i byggeomkostningerne (de viser sig at være mere vedvarende end først forventet). Alt sammen faktorer, der tyder på, at vi fortsat vil se en opadgående prisudvikling. Men denne stigning forventes ifølge analyser ikke at skabe grund til bekymring om en ophedning af markedet. Væksten vil være helt i overensstemmelse med udviklingen og alle eksperter ser stadig på Spanien, som et sundt og stabilt land at investere i fast ejendom på både kort og lang sigt. Euribor er stabil og går ikke i positiv før 2024 vurderer bankerne Indikatoren registrerer en foreløbig månedlig rente i januar på -0,478% hvilket er maksimum siden oktober 2021 og efter at have sagt farvel til 2021 med fald og været meget tæt på det historiske lavpunkt, begynder referenceindikato-

ren Euribor for de fleste realkreditlån i Spanien med at stige. Euribor sluttede januar måned med et foreløbigt månedligt gennemsnit på -0,478 % sammenlignet med -0,502 % i december, hvilket repræsenterer det højeste niveau siden oktober sidste år, hvilket igen var maksimum i 2021. Derudover vil denne stigning medføre en opjustering af realkreditlånene, der enten halvårligt eller årligt skal revidere deres vilkår. For et gennemsnitligt realkreditlån vil stigningen dog kun være mellem én og to euro om måneden, med et maksimum på 24 euro om året i gennemsnit. Ser man bort fra slutningen af årets første måned, vil indikatoren fejre seks år i negativt territorium (minusrente) i februar og forblive stabilt under 0 %, dog på bekostning af, hvordan inflationen udvikler sig i de kommende måneder. CPI rammer flere årtiers højder i europæiske lande. I Spanien er årets første måned faktisk endt med en årlig rate på 6%, hvilket betyder, at den opretholder maksimumsværdien for de sidste 29 år, ifølge data fremført af INE. Prisstigningerne er en af de vigtigste variabler i Den Europæiske Centralbanks (ECB) monetære beslutninger, da det kan tvinge euroens vogter til at fremrykke rentestigninger på kalenderen, hvilket ville sætte skub i stigningen til Euribor. Markedet forventer ikke bevægelser i pengeprisen i de kommende måneder, hvorfor der forventes en afdæmpning af inflationen. Hvis manuskriptet holder, vil ECB ikke hæve renten før i det mindste i slutningen af næste år, i et forsøg på at styrke euroområdets økonomi. Faktisk udelukker flere spanske banker at Euribor går i positiv før 2024. Konklusion. Selvom Euribor starter en opadgående trend, forventes der ikke store bevægelser i indikatoren. Alt tyder altså på, at stigningen i realkreditlån vil være moderat og gradvis. Skrevet af, Christian Boesen Direktør & Stifter af bolig-udland.dk

40 LA DANESA MARTS 2022Månedens tema

Bankkonto til boligkøb Hvilken bank bør jeg vælge? Når det kommer til boligkøb, er det nødvendigt at oprettet en spansk bankkonto, hvorfra betalingen af løbende udgifter til boligen (el, vand, kommunale afgifter etc.) sker automatisk. Valget af bank sker ofte på anbefaling af en advokat, mægler eller en bekendt. Det er vigtigt, at du vælger en bank, som kan tilbyde den service, du har brug for, at den har et bankkontor i nærheden af hvor du bor og at kommunikationen fungerer – også pr. telefon og mail. I dag har de fleste banker information og internetbank på flere sprog, og de fleste bankfilialer i turistområder og i større byer her flersprogligt og i visse tilfælde skandinavisk personale. Hvordan åbner jeg en bankkonto? Det bedste er at åbne en bankkonto på stedet, men for mange opstår behovet, når de befinder sig i deres hjemland. En del banker er villige til at åbne kontoen på distance med visse restriktioner. Reglerne kan variere fra den ene filial til den

anden. Nødvendig dokumentation og information for ikke-residente privatpersoner er pas, bopælsadresse, bevis for indkomst samt kontaktoplysninger. Du bør præsentere en dokumentation, som kan verificere bopælsadresse og din primære indtægtskilde, f.eks. en lønseddel. For at købe bolig i Spanien kræves det, at du har et spansk id-nummer, et såkaldt NIE-nummer, hvilket banken gerne registrerer, når du har modtaget det. Du behøver dette nummer, hvis du er skattepligtig i Spanien. Hvilken type af bankkonto og services tilbydes? De fleste banker tilbyder specielle kontoer til ikke-residente kunder, som inkluderer størstedelen af de services, du har behov for, til en fast kontoafgift. Det, som normalt indgår, er netbank, bankkort, hævning i bankautomater samt overførsler til og fra kontoen med visse begrænsninger. Forvent ikke nogen rente på servi-

cekontoen. Hvis større beløb kommer til at ligge i banken i længere tid, kan du bede om information om fordelagtig placering. Banken kan også studere muligheden for at hypotekslån, tilbyde boligforsikring mm. Købsbeløbet plejer at blive betalt via bankcheck udstedt fra din personlige konto eller din advokats kundekonto, afhængig af om du kommer til at være til stede eller ej, når overtagelsen sker. Du bør undersøge gebyret for bankchecks. Husk! Særligt i begyndelsen skal du kontrollere, at alle automatiske girokort debitteres kontoen, som de skal. Før regelmæssigt kontrol med saldoen for at undgå unødige bekymringer på grund af ubetalte regninger. Et tips: Efter det første år kan du beregne den omtrentlige årlige omkostning for boligen og have kontrol med, at de lidt større afgifter debitteres.

– overfør penge med din mobiltelefon ”Overfører du ikke bare til mig på Bizum,” er noget, som høres oftere og oftere mellem venner og bekendte. I dag tilbyder langt de fleste banker Bizum, som gør hverdagen lettere, da du ikke længere er afhængig af kontanter til for eksempel at dele regningen, når du er ude til middag en aften med venner. Med Bizum er det let at overføre penge på blot nogle sekunder med blot et par tryk på mobilen, og stadig flere butikker bruger også betalingsappen. Med mobiltelefonen koblet til din spanske bank kan du nemt hente denne app-udvidelse, der er ligesom Mobile Pay, som vi kender fra Danmark. Men Spanien, og måske især Costa del Sol, er jo et kontanternes land, og denne mulighed har derfor været lidt længere tid om at blomstre frem, men spanierne har taget rigtig godt imod denne nye betalingsform, som er koblet op til din bankkonto og dit telefonnummer. Siden lanceringen i 2016 har Bizum fået mere 42 LA DANESA MARTS 2022

end en million brugere, som har udført mere end 20 millioner operationer. De seneste måneder er antallet af brugere vokset med godt 60.000 om måneden, hvoraf de fleste brugere er BBVA-kunder. Faktisk står BBVA for næsten en fjerdedel af brugerbasen, hvilket ikke er helt tilfældigt: ”BBVA har fra starten støttet op om og troet på dette initiativ, og derfor er vi i dag flest brugere på Bizum,” udtaler direktøren for betalingsmetoder og digital overgang i BBVA España, Antonio Macías. På nuværende tidspunkt er det kun muligt at foretage overførsler brugerne imellem samt betale for online køb – planen er dog, at det også skal være muligt for fysiske butikker at modtage betaling via Bizum. Sådan fungerer det Bizum er en teknologisk platform og hver bank har derfor deres egen Bizum-app. Rent praktisk

har dette ingen betydning, da funktionerne er de samme for brugerne, som frit kan overføre og opkræve uanset bank. Bizum kræver de samme login-oplysninger, som du bruger for at tilgå din online bank, dvs. enten kode eller fingeraftryk. Du tilmelder dig via dit mobilnummer, som bekræftes på vanlig SMS. Antallet af overførsler og det maksimale beløb veksler lidt fra bank til bank. For eksempel kan BBVAs kunder overføre fra 50 cent til 500 euro pr. transaktion, dog maks. 1200 euro om dagen med en grænse på 5000 euro om måneden. Der findes andre betalingsapps, men ingen har så godt fat i det spanske marked som Bizum, der er en glimrende løsning, når man skal foretage betaling mellem venner og familie eller andre, hvis nummer du allerede har i din telefon, og ikke ønsker at kaste dig ud i en bank- eller PayPal-overførsel.


• Rådgivning fra a-z ved køb/salg af ejendom fra Málaga til Manilva • Mange års erfaring på Costa del Sol • Tryghed igennem hele processen. Ingen hastværk! • Vi er tilstede hele tiden …også efter der er underskrevet!

Hent vores app her:

For sikkerhed og tryghed i boligkøbet!

+34 689 75 40 70 tobber@witt.es www.witt.es


Månedens tema

Michael Kolodnicki, Rincon Rent:

”Det er ikke så let at udleje, som mange lader sig bilde ind...”

Den rette udlejningsbolig kan udlejes mindst 40 uger om året og sikre ejer en årlig indtjening på 20.000 euro og opefter. Det er i alt fald målet her hos Rincon Rent,” forklarer Michael Kolodnicki. Flere danskere end nogensinde bliver i disse år boligejere i Sydspanien. Men det er de færreste, der bliver helårsboende. Boligkøbet er oftest tænkt som en feriebolig og investering. Det er tidens trend og gode forretning – for nogle. Mange bliver nemlig slemt skuffet, når først deres bolig sættes til udlejning. Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto Mugge Fischer Der handles livligt, og det går hurtigt på boligmarkedet nu. Begrebet ferie- og investeringsbolig er kommet på alles læber. Du køber, nyder livet i din bolig et par måneder og udlejer resten af året. Det sikrer dig et årligt afkast på 5-10 procent. Sådan lyder recepten på succes og bedre livskvalitet. Men i Michael Kolodnickis optik 44 LA DANESA MARTS 2022

hænger tingene ikke altid sådan sammen. ”Man skal ikke altid tro på, hvad ejendomsmæglerne siger. Det er nemlig ikke altid så let og indtægtsgivende at udleje, som mange bilder sig ind,” fortæller Michael Kolodnicki. I over to årtier har han drevet udlejningsbureauet Rincon Rent, som er stærkt præget af skandinaviske kunder – både lejere og udlejere. Særligt det sidste år har han måtte skuffe nogle af de sidstnævnte. ”Vi bliver ofte kontaktet af nye forventningsfulde boligejere, som har nogle urealistiske forventninger om udlejningspotentialet på deres nye feriebolig. De tror ofte, deres bolig kan udlejes allerede fra næste måned og med det samme sikre et godt afkast. Men sådan hænger tingene ikke sammen,” advarer han. God research giver god forretning Dagens købere af en ferie- og investeringsbolig bør bruge præcis samme ressourcer på at

studere udlejningsmarkedet, som de bruger på at finde og købe selve boligen. Det er det bedste råd fra Michael Kolodnicki til nye aktører på markedet. ”Man skal studere hvilke typer boliger, der udlejes bedst. Man skal se på, hvad boligerne indeholder, deres omgivelser, markedsføring, lejeprisen og belægningsprocenten. Det er ting, man bør gå i dybden med inden man køber,” fortæller den danske boligudlejer, som tilføjer, at ”det er helt legalt, gratis og uforpligtende at kontakte et udlejningsbureau for at få deres syn på udlejningspotentialet inden man skriver under på købskontrakten.” Gør man et ordentligt forarbejde, og knytter man sig til de rette samarbejdspartnere, har man til gengæld også gode muligheder for at gøre en god forretning. ”Der skal to ben på investeringen. Det ene er købsprisen på boligen, som skal have potentiale til at stige, mens boligen udlejes. Og så er der selve udlejningen. Den rette udlejningsbolig kan udlejes mindst 40 uger om året og sikre ejer en årlig indtjening på 20.000 euro og opefter. Det er i alt fald målet her hos Rincon Rent,” forklarer Michael Kolodnicki, da de ikke tager boliger ind i programmet, som de vurderer, ikke kan nå deres målsætning. Han har i dag ti mand med sig, som arbejder på at gøre selskabets 100 boligejere glade. En overgang havde han 140 boliger i kartoteket men har, helt bevidst, valgt at fravælge de boliger, som ikke længere lever op til firmaets og lejernes ønske. Det er netop de ønsker, Michael altid anbefaler nye købere at have i tankerne. ”Vort mål er, at runde 200 boliger, der har en minimumsindtjening på 20.000€ årligt. For at gøre dette, har vi måtte skille os af med nogle boliger, som ikke havde potentialet til at nå dette, så vi kan koncentrere os om de boliger, der kan”. Har altid tid til gode tips Trods travlhed bliver Michael Kolodnicki aldrig træt af at give tips til kommende boligkøbere. I dag er ingen undtagelse. ”Køb en bolig tæt på


havet, med udsigt og med altan eller terrasse. Den skal ligge tæt på restauranter og indkøbsmuligheder og have mindst fire sovepladser. Markedet vælter i boliger med to til fire sovepladser, så køb gerne noget, der er lidt større eller gør plads til ekstra sovepladser. I den sidste ende får det prisen og belægningsprocenten op,” mener Michael Kolodnicki, som også fokuserer meget på indretningen: ”Gør det hyggeligt - men enkelt. Skandinavisk stil holder altid.” Michael overrasker sikkert mange, når han i fulde alvor mener, at det ikke spiller den store rolle, om ferieboligen ligger i Marbella, Torremolinos eller Nerja. ”Det er Málaga som brand, der i dag sælger godt – ikke den enkelte by,” forklarer han. Det er derimod vigtigt, at boligen ligger indenfor én times kørsel fra lufthavnen og i et område, der ikke er præget af voldsom byggeaktivitet. ”Vi havde tidligere flere super lækre boliger i Estepona, men de er svære at udleje grundet afstanden til lufthavnen. Det samme gælder for flere golfboliger. Og så kan jeg ikke lade være at nævne Higueron West. Vi har måttet afvise flere boligejere det seneste halve år, fordi vi ikke kan få det lejet ud. Projektet er godt og lejlighederne super lækre, men ingen vil bo og holde ferie midt på en byggeplads. Man er tæt på, men der går nogle år, før det kan udlejes godt. Den slags ting skal man have med i tankerne,” slutter den danske udlejer, som står midt i et travlt år. Rincon Rent og udlejningsbureauerne på Costa del Sol får et travlt år. Men det skyldes ikke kun, at nordboerne strømmer til. Det skyldes også, at branchen er i rivende udvikling.

Branche i rivende udvikling Flere var ellers hurtige til at spå bureauerne en kort levetid, da de nye internetportaler stormede frem for 10-15 år siden. De nye udlejningsportaler gjorde det let for lejer og udlejer at komme direkte i kontakt. Men det skulle gå stik modsat. ”Der er mere behov for os end nogensinde, og det er der mindst to vigtige årsager til,” mener indehaveren af Rincon Rent. ”Loven og retningslinjerne for boligudlejning ændrer sig konstant. Udlejning er blevet en stor forretning i Spanien, så alt hvad der kommer ind og ud skal kunne dokumenteres overfor

DIN STIFINDER I DET SPANSKE MYNDIGHEDSSYSTEM • Kontakt til læge / sygehus • Kontakt til offentlige institutioner • Fremskaffelse af dokumenter / tilladelser m.m. • Hjælpe med forsikringer / politi m.fl.

myndigheden. Det gælder også check-in på feriegæsterne,” forklarer Michael Kolodnicki. Tilsvarende får begreberne pris og marketing ikke lov til at hvile i sig selv. ”Branchen er nu på vej væk fra de klassiske sæsoner, da nye og mere nøjeregnende formler for prissætning er på vej. Det samme gælder indenfor marketing, hvor nye produkter og services nu giver os nye muligheder,” slutter Michael Kolodnicki. Han har meget at se til – og gør det grundigt. Det er det, der skal til, for at sikre en god og rentabel udlejning.

Søger du bolig i Spanien?

JEG ER DER, NÅR DU FØLER, AT DU LØBER PANDEN MOD EN MUR! NYHED! En postkasse, fyldt med breve og reklamer, er rettesnor for indbrudtyve til at vælge deres næste mål. Derfor kan Jesper også påtage sig at tømme din postkasse og holde øje med ferieboligen efter nærmere aftale.

JESPER SANDER PEDERSEN mobil (0034) 669 713 637 info@jesper-assistance.com www.jesper-assistance.com

Find din drømmebolig med Quist Real Estate. Køb og salg af boliger på Costa del Sol. Tryg handel med dansk mægler. Kontakt os i dag for en uforpligtende snak! info@quistrealestate.dk • www.quistrealestate.dk LA DANESA MARTS 2022 45


Månedens tema

Køb af bolig fra

spansk bank? Af Tom Halvorsen

Når man tager på boligjagt i Spanien, kan man ikke lade være med at lægge mærke til annoncerne mærket “bank repossession”, ofte ledsaget af den lokkende tekst om “100 % finansiering”. I et land som Spanien, hvor kravet til egenkapital normalt er 30 % for udenlandske købere og 20 % for residenter, samt 10-13 % i omkostninger forbundet med købet, er det ikke underligt, at mange finder tilbuddet om at købe bolig fra banken fristende. Men hvad vil det sige, at købe en bolig fra en spansk bank, og hvad skal man passe på? Overtaget af banken af en årsag Årsagen til, at de spanske banker tilbyder huse til salg, er den oprindelige ejers økonomiske misligholdelse. Dette kan i nogle tilfælde være en enkelt boligejer, der ikke overholder sine låneforpligtelser over for banken, men langt de fleste huse, der tilbydes af spanske banker, er lejligheder i boligkomplekser, hvor bygherren ikke har opfyldt sine forpligtelser over for banken, der har finansieret projektet. Det første, man spørger sig selv om, er, hvorfor projektet mislykkedes for udvikleren. Et nøgleord er placering, et andet er pris. Meget ofte finder man svaret i en kombination af disse to faktorer. Boligkøbere bør være opmærksomme på placeringen. Hvis du skal bruge feriehuset et par gange om året, og ofte i forbindelse med lange weekender og kortere ferieperioder, er det ikke altid praktisk, hvis boligen ligger to timers kørsel fra lufthavnen, eller langt indlands, hvis man foretrækker at tilbringe dagene på stranden. Stil dig selv spørgsmålet: Vil jeg virkelig bo der, eller kommer jeg til at bruge meget af min tid på at køre til og fra hvor jeg bor? Pris - rabat på hvad? Man kan være fristet til at tro, at man gør et meget godt køb fra banken, da de ofte sælger med store rabatter. Men rabat på hvad? Ofte finder man årsagen til udviklerens sammenbrud i 46 LA DANESA MARTS 2022

alt for høje priser sammenlignet med placering. Lejlighederne solgte for dårligt til den oprindelige pris, og banken måtte overtage. Som boligkøber er det vigtigt ikke at blive revet med af tilbuddet om “reduceret fra 350.000 euro til 199.000 euro”. Ejendommen har måske ikke været 350.000 euro værd eller mere værd end 199.000 euro – en bolig er kun det værd, som markedet betaler. Udlejningspotentiale Mange boligkøbere i Spanien finansierer deres feriebolig ved at leje den ud i perioder. Mange har på den måde gratis private ferieboliger i Spanien og nogle få formår også at tjene penge på at eje en feriebolig. Fælles for dem alle er, at de ejer boliger på det samme ideelle sted, som alle søger: Gåafstand til “alt” som natteliv, restauranter, butikker og ikke mindst stranden og fritidsaktiviteter. Der er tusinder af ferieboliger på Costa del Sol, og som hovedregel kan du med sikkerhed sige, at lejepotentialet for boliger, der ikke opfylder ovennævnte krav, vil være lille og ofte har boliger, der tilbydes til salg af banker ringe placering for udlejning. Fællesområder i uorden Hvis du tager til en fremvisning i et boligkompleks, hvor banken er sælger, vil du ofte (men ikke altid) opleve, at fællesarealerne er dårligt vedligeholdt. Swimmingpoolen kan være tom for vand eller så beskidt, at den er ubrugelig, græsset og de grønne områder holdes ikke, og vagt/portier-services udbydes ikke. Dette skyldes, at alle disse tjenester og faciliteter forsvandt sammen med bygherren, da banken overtog, og banken vil forsøge at holde omkostningerne nede så lave som muligt, før boligerne sælges. Dette behøver ikke altid at betyde så meget, da disse tjenester gendannes, så snart der er etableret en ny bestyrelse for boligkomplekset og et tilstrækkeligt antal nye boligkøbere betaler fællesomkostningerne. Det er dog vigtigt at bemærke, hvor hurtigt banken sælger boligerne, samt hvor mange boliger der er i alt i boligkomplekset. Drejer det sig for eksempel om et stort kompleks kan der gå mange år, før der er solgt nok boliger til at genoprette og vedligeholde fællesområder og tjenester.

Måske lejligheden en dag skal sælges? For mange er det måske tænkeligt, at deres nye hjem en dag vil blive solgt igen. Ting kan ske. Man kan blive syg, ikke have tid til at bruge ferielejligheden, den økonomiske situation kan ændres osv. Det siger sig selv, at hvis du har købt en lejlighed fra banken, som de har brugt mange år på at sælge, før du dukkede op, selvom de endda har lokket med 100 % finansiering, ja, hvor sandsynligt er det så, at du sælger den samme lejlighed igen inden for en rimelig tid, hvis du har brug for eller vil sælge den? Juridisk assistance Det kan være indlysende at tænke, at hvis du køber et hjem fra banken, kontrolleres alle forhold grundigt, og du behøver ikke en advokat og juridisk assistance under købsprocessen. Men banken har ikke noget juridisk ansvar, når den handler som mægler, ligesom andre ejendomsmæglere i Spanien. Oftest har banken også tildelt selve salgsfremstillingen til en eller flere mæglere, som normalt er tilfældet i Spanien (i modsætning til Danmark). Det er mindst lige så vigtigt at søge juridisk hjælp, hvis du køber bolig fra en spansk bank som fra enhver anden sælger. Fordele Er der nogen fordele ved at købe et hjem fra en spansk bank? Tja, måske. Hvis banken har en bolig til salg i et område, hvor det alligevel var planlagt at købe, kan det være en fordel at kunne benytte sig af tilbuddet om 100 % finansiering. Den egenkapital, som man ellers skulle lægge på bordet, kan derefter bruges til alternative, indkomstskabende investeringer. Hvis du er dårlig til at spare og simpelthen ikke har den nødvendige egenkapital, kan 100 % finansiering også være en fordel, men kun hvis du hører til gruppen af mennesker, der er gode til at betale afdrag, selvom du er dårlig til at spare. Dog bør der advares kraftigt mod at falde for fristelsen for at købe en feriebolig bare fordi du får 100 % - og nogle gange endda 110 % - finansiering. Det er meget let at falde i fælden og købe en bolig på en forkert placering, simpelthen fordi kriteriet for boligkøb er finansieringen, og ikke alle de andre ting, der er vigtige for at købe et hjem, som du vil nyde i mange år fremover.Månedens tema

Spanien er verdens sundeste land - og her lever du også bedst som pensionist! Spanien blev for nyligt rangeret som verdens sundeste land. Ifølge Bloombergs indeks over verdens sundeste lande ligger Spanien således foran lande som Italien (nr. 2), Island (nr. 3), Japan (nr. 4) Schweiz (nr. 5). Sverige, Norge og Danmark endte på plads 6, 9 og 25. Samlet på listen var 169 lande, og rangeringen tager højde for faktorer, der bidrager til sundheden generelt. Ligeledes er der givet point for variabler som godt sundhedsvæsen, rent drikkevand og hygiejne og minuspoint for f.eks. tobaksbrug og overvægt.

Spanien er stolt over at have EU’s højeste forventede levealder ved fødslen, og det anslås, at gennemsnitsalderen i 2040 vil nå 86 år. Måske er det gazpachoen, eller måske paellaen, men faktum er, at en vigtig årsag, forskerne påpeger for at forklare Spaniens gode placering, er den sunde middelhavsdiæt med masser af grøntsager, frugt, skaldyr og sunde fedtstoffer fra ekstra jomfruolivenolie og nødder. Spanien er også med på listen, når Forbes Magazine rangerer de bedste steder at nyde pensionen i 2020. Nærmere bestemt Costa del Sol, Bilbao og Costa del Azahar. Et godt og solrigt klima, lave leveomkostninger,

tryghed og venlighed står højt på listen, når man vælger, hvor man skal bosætte sig som pensionist. Forbes Magazine har udvalgt 25 lande med op til tre steder i hvert land på deres liste over områder, som de synes, det er bedst at tilbringe pensionisttilværelsen i. Costa del Sol nævnes som et af de foretrukne steder sammen med Bilbao i det nordlige Spanien og Costa del Azahar, der er beliggende mellem Valencia og Barcelona på østkysten. Kriterierne som gav Spanien, herunder Costa del Sol, så fine resultater er blandt andet faktorer som leveomkostninger, sundhedspleje, generel sikkerhed, politisk stabilitet, skatter og afgifter,

mulighed for opholdstilladelse, lokal gæstfrihed, klima, mad og kultur samt hvor godt, man kan klare sig uden at kunne tale det lokale sprog flydende. Solrige Spanien er stadig billigere end store dele af Europa, især hvis du bosætter dig et par kilometer fra kysten eller større byer. Sundhedsvæsenet anses for at være fremragende, og kriminalitetsraten er lavere end andre steder. Det faktum, at det er let at komme til Costa del Sol med fly, tog og bil, er et plus – også når du besøger venner, familie, børn og børnebørn. Kilder: bloomberg.com, forbes.com

Velfærdssamfundet

Sådan fungerer det spanske velfærdssamfund Velfærdssamfundet er et begreb, man som dansker kender særdeles godt. Fra Danmark er vi vant til landets socialpolitik, der stræber efter, at alle i samfundet skal nyde godt af velfærden. For at opnå det bedste resultat af denne velfærd, skal der være et samspil mellem borger og stat – man betaler sin skat for at kunne nyde godt af samfundets serviceydelser, have gode levevilkår og social tryghed. 48 LA DANESA MARTS 2022

Modeller for et velfærdssamfund I Spanien kom ideen om velfærdssamfundet i fokus efter diktaturets fald i 1975, og den politiske interesse voksede yderligere efter Spaniens indtræden i EU i 1986. Frem til dette tidspunkt havde familien som institution haft rollen som formynder og beskytter af individet, men dette overgik nu til staten. Dog fungerer det spanske velfærdssystem anderledes end det danske.

Seguridad Social Mens alle offentlige ydelser i Danmark betales gennem skatten, er skattepengene et område for sig i Spanien og et område, der intet har med sociale ydelser og sygesikring at gøre. Disse områder bliver finansieret af det, der i Spanien hedder Seguridad Social (social sikkerhed). Grundlæggelsen fandt sted i år 1900 i forbindelse med en lov, der blev vedtaget vedrørende arbejdsulykker. Denne lov medførte stiftelsen af den første sociale forsikring i Spanien. Siden


dengang har det sociale forsikringssystem naturligvis udviklet sig meget, og i dag dækker det hele den spanske befolkning og de udlændinge, som er bosiddende i Spanien. Seguridad Social er dermed det system, der danner grundlag for det spanske velfærdssamfund. Hvor kommer pengene fra og hvad går de til? Seguridad Social får penge ind fra de borgere, der aktivt er i arbejde. Det er både arbejdstageren selv og arbejdsgiveren, der betaler til Seguridad Social. Der betales en procentsats i forhold til lønnen. Arbejdstageren betaler 6,40 % af den månedlige grundløn og arbejdsgiveren betaler mellem 36 % og 42 %. Indkomstskat – et område for sig Det, der er vigtigt at gøre sig klart i forhold til det spanske socialsystem, er, at Seguridad Social er fuldstændig uafhængig af skatteforholdene. Det er to separate systemer, der har hver deres administration og budget, og det er naturligvis vigtigt at have holde sig for øje, når man som dansker falder i svime over, hvor lidt spanierne betaler i skat. For at forstå logikken i systemet gives her et konkret løneksempel: En arbejdstager tjener 1.350 euro (brutto) om måneden, med 14 udbetalinger om året (i juli og december får den ansatte som regel udbetalt to månedslønninger). Bruttolønnen består af en grundløn og diverse tillæg. Af grundlønnen skal der betales et bidrag til Seguridad Social. Ar-

bejdstageren betaler 4,7 % i sygesikringsbidrag, 1,6 % i arbejdsløshedsforsikring og 0,10 % i efteruddannelsesbidrag, altså i alt 6,4 % af grundlønnen. Arbejdsgiveren betaler mellem 32 % og 38 % til Seguridad Social af arbejdstagerens grundløn. Men der skal jo også betales skat, og for dette lønniveau ligger trækprocenten på 9 % (trækprocenten er afhængig af familiemæssige forhold, andre indtægter, ejerbolig, etc.). Skatten trækkes fra bruttolønnen. Udregningen ser derfor således ud: Bruttoløn: 1.350 euro Grundløn: 1.050 euro Diverse tillæg: 300 euro Bidrag til Seguridad Social (6,4 % af grundlønnen): 67,20 euro Skat (9 % af bruttolønnen): 121,50 euro Udbetalt løn: 1.161,30 euro De 36 %, som arbejdsgiveren betaler til Seguridad Social, trækkes ikke fra arbejdstagerens løn, men beregnes på baggrund af den. Hvis man lægger bidrag til Seguridad Social og skatten sammen (36 + 6,4 + 9 = 51,40 %) får vi den procentsats, der samlet betales til den spanske stat. Seguridad Social regnes ikke som en skat Grunden til, at der altid tales om, at skatten er så lav i Spanien, er, at de bidrag, der går til Seguridad Social ikke betegnes som skat. Dermed reg-

nes de aldrig med i de sammenligninger, der foretages mellem danske og spanske trækprocenter. Men det er klart, at som udenlandsk pensionist bosiddende i Spanien, betaler man kun skatten, som rigtigt nok er betydeligt lavere end i Danmark. Beskatningen ligger i Spanien på mellem 0 % og 45 % afhængig af lønindtægt. Som lønmodtager, skal man på selvangivelsen definere sin familiære situation, da skatteforholdene afhænger heraf. Der ses på, om man har børn, og i så fald hvor mange og om de er ude- eller hjemmeboende, om man er gift, og i så fald hvor meget ægtefællen tjener, om man er ugift, skilt, separeret, etc. På baggrund af disse oplysninger bliver skatteprocenten beregnet. Desuden kan arbejdstageren have skattefordele ved, for eksempel, at investere i ejerbolig, og det er så på baggrund af renteudgifterne, at fordelene udregnes. Man må yde for at kunne nyde Velfærdsmodellen i den spanske socialpolitik er konstrueret ud fra ideen om, at de der yder, også kan nyde, i hvert fald i forhold til alt, hvad der har med sociale ydelserat gøre. For alle former for overførselsindkomster er afhængige af, hvor meget man har tjent og dermed, hvor meget man har bidraget med til systemet. Det er bestemt ikke et system, der forsøger at gøre en ende på fattigdom og som tager sig af de svageste i samfundet, som f.eks. det danske socialsystem. Dog yder Seguridad Social lige sygehjælp til alle, så på det område, er der ingen, der bliver ladt i stikken.

Altomfattende advokathjælp i Spanien og Danmark Advokatkontorerne Ana María Navarrete og Ret&Råd Glostrup Ballerup Greve har mange års erfaring med spansk og dansk ret. Vi tilbyder juridisk assistance til private såvel som erhvervslivet, og af vores specialer kan vi fremhæve områderne:

Køb og salg af boliger Arv & testamente Dødsboer Skatteopgørelser for ikke residenter Selskabsret

Calle Alfonso XIII Edif Terminal I, 2 nº5 29640 Fuengirola Málaga Spanien Tlf. + 34 952 585 721 info@navarrete.dk Michel Pedersen www.advokatspanien.dk Partner

Ret&Råd Glostrup Carme Pérez Cot Banegårdsvej 1 2600 Glostrup - DK Abogada Spansk advokat Tlf. + 45 4343 4361 glostrup@ret-raad.dk www.ret-raad.dk/glostrup

LA DANESA MARTS 2022 49


Månedens tema

Sygesikring i Spanien Det spanske sundhedsvæsen er ganske generøst. Når du er registreret hos det spanske sundhedsvæsen, har du som udlænding i Spanien de samme rettigheder som spanske borgere. Denne artikel forklarer, hvor du skal gå hen, og hvilke dokumenter du skal medbringe.

får udleveret dit sygesikringsbevis, bliver du samtidig tildelt en lokal praktiserende læge. Du kan kun få sygesikringsbeviset, hvis du er udmeldt af den danske sygesikring.

I Spanien er det gratis at bruge det offentlige sundhedsvæsen, hvis du er registreret hos Seguridad Social. Du er omfattet af Seguridad Social, hvis du er i arbejde, enten som ansat eller selvstændig, hvis du er ægtefælle til arbejdstager, er hjemmeboende op til det fyldte 26 år, eller hvis du er folkepensionist. Det gælder både for spaniere og udlændinge bosat i Spanien. Du skal dog selv sørge for at tilmelde dig og sikre dig, at du har de rigtige papirer, herunder det spanske sygesikringsbevis, som det lokale lægehuse (centro de salud) og hospitaler bruger til registrering af patienter. De offentlige, praktiserende læger er samlet i de såkaldte centros de salud. Du hører til det lægehus, der ligger i det område, hvor du bor. Når du

Sådan får du dit spanske sygesikringsbevis Hvis du modtager pension i Danmark, har du ret til at få pensionen udbetalt i Spanien samt få sygesikring i bopælslandet. Du skal dog huske at medbringe en E121-sygesikringsblanket, som du får hos Udbetaling Danmark. Du kan få E121-blanketten, hvis du eller din ægtefælle modtager sociale pensioner (førtidspension eller folkepension) eller tjenestemandspensioner (fra stat, amt eller kommune). Private pensioner giver ikke ret til E121. Det er ikke nødvendigt at få E121-formularen oversat til spansk. Inden du går på dit lokale lægehus (centro de salud) for at søge om sygesikringsbeviset, skal du have et registreringsnummer til det spanske sundhedsvæsen. Registreringsnummeret, número de afiliación de seguridad social, får du ved at henvende dig på det lokale INSS-kontor (Instituto Nacional de la Seguridad Social). Du skal medbringe din E121-formular (hvis du er pensionist), padrón-certifikat (bopælsregistrering), residencia-blanket eller NIE-nummer og pas. Det tager ca. 3 uger fra din henvendelse hos INSS, før du modtager et brev med posten indeholdende dokumentation samt dit registrerings-

nummer. Denne dokumentation skal du medbringe til dit lokale lægehus for at anmode om selve sygesikringskortet. Fra du indleverer dette, til du modtager kortet med posten, kan der gå op til flere måneder, men i ventetiden kan du sagtens få en tid ved lægen, da du jo allerede har modtaget dit registreringsnummer. Selvstændige og ansatte Som selvstændig (autónomo) har du også ret til almindelig sygehjælp. Som autónomo betaler du hver måned en afgift til Seguridad Social, som giver dig denne ret. Som ansat betales afgiften til Seguridad Social direkte af arbejdsgiveren. Billig medicin for pensionister Hvis du som dansker er registreret i det spanske pensionistsystem, har du de samme rettigheder som en spansk pensionist. Afhængig af din indkomst kan du få tilskud til medicin på op til 60% af den normale pris, men kun såfremt recept er udskrevet af en offentlig læge, og dit registreringsnummer er anført på recepten. Det europæiske sygeforsikringskort Når du er registreret i Seguridad Social kan du bestille det europæiske sygeforsikringskort (Tarjeta Sanitaria Europea) fra netop Seguridad Social. Dette er gratis og giver dig som EU-borger ret til samme behandling, som indbyggerne i det land, du besøger, hvis du bliver akut syg under en rejse. Dog giver kortet ikke ret til redningsindsatser og hjemtransport, hvilket bør dækkes af en rejseforsikring.

INFORMATION PÅ NETTET Den spanske sygesikring www.seg-social.es (findes også på engelsk) Den danske sygeforsikring www.danmark.dk Udbetaling Danmark www.borger.dk 50 LA DANESA MARTS 2022


LIBERTYCASHBACK

Simple ting, der kan få kunderne til at føle sig godt tilpas

Indtil 25. APRIL 2022

60€

CASH BACK

30€

CASH BACK

for hver ny bil, hus- og livsforsikring TIL EK SISTERENDE KUNDER

Og Og mange mange ekstra ekstra fordele, som: fordele, som: Servicebil i op til 45 dage ELLER 35 €/ dag til Servicebil i op til 45 dage ELLER 35 €/ dag til taxa taxa Mulighed for ekstra dækning til skadedyrsMulighed for ekstra dækning skadedyrsbekæmpelse og juridisk støttetilved ulovlig bekæmpelse og juridisk støtte ved ulovlig besættelse besættelse Fornyelse af livsforsikringer op til 80 år og nye Fornyelse op til 80 år og nye kontrakterafoplivsforsikringer til 70 år kontrakter op til 70 år

for den første forsikring og 60 € for resten af de forsikringer du tegner TIL NYE KUNDER

Besøg din forsikringsagent eller gå ind på libertyexpatriates.es Besøg din forsikringsagent eller gå ind på libertyexpatriates.es

#1 #1

Udlændingenes Udlændingenes førstevalg førstevalg

Cashback-kampagnen er gyldig for policer udstedt og trådt i kraft mellem 24. februar og 25. april 2022 inklusive. Forsikringerne skal betales via betalingsservice. Tilbuddet omfatter ikke fornyelser eller udskiftninger. Tilbuddet er kun gældende for nye bil-, bolig-, og livsforsikringer. Betingelser og minimumspræmier vil blive anvendt i alle tilfælde. Besøg vores hjemmeside, eller spørg din mægler/agent for at få detaljerede oplysninger. Cashback-kampagnen er gyldig for policer udstedt og trådt i kraft mellem 24 februar og 25 april 2022 inklusive Forsikringerne skal betales via betalingsservice Tilbuddet omfatter ikke fornyelser eller udskiftninger


Månedens tema

Arv og skifte i Spanien Lovgivning Når en statsborger i EU afgår ved døden, tillader spansk lov at skifte i Spanien sker efter statsborgerlandets arvelovgivning. Dette i henhold til et EU-direktiv fra 2012, der trådte i kraft 17. august 2015. I praksis vælger næsten alle danske statsborgere denne løsning. Det mest hensigtsmæssige er, at man i et testamente oprettet for notar i Spanien giver udtryk for, at skifte skal ske efter dansk lov. Opretter man kun testamente i Danmark, kan man indsætte en bestemmelse om, at aktiver i Spanien ønskes skiftet efter dansk lov. Arveafgift til Spanien skal derimod altid betales i henhold til gældende lovgivning til Spanien. Alle EU-borgere behandles ens, medens borgere uden for EU betaler efter en anden afgiftssats. Skifte i Spanien i praksis Hvad der skal skiftes i Spanien, afhænger af, om afdøde var ikke-resident eller resident. Skifte efter ikke-residente Var afdøde ikke resident i Spanien, skal arvingerne kun skifte aktiver beroende i Spanien, såsom fast ejendom, bil og indestående i spanske pengeinstitutter. Samme aktiver skal tillige indgå i skiftet i hjemlandet. Arveafgift betalt i Spanien kan fradrages i den boafgift, der evt. skal betales i Danmark. Skifte efter residente Efter personer, der var residente og/eller tilmeldt folkeregistret i Spanien ved dødsfaldet,

Af advokat Mona Elisabeth Davidsen

skal skiftet omfatte alle aktiver, uanset hvor i verden disse befinder sig, herunder fast ejendom, livsforsikringer, pensionsopsparinger, biler, værdifuldt indbo, antikviteter, værdipapirer, indestående i banker mv. Dette benævnes globalt skifte. Arveafgiften beregnes ud fra, om arvingen er resident eller ikke og aktivet er i Spanien eller uden for Spanien. Processen I Danmark modtager arvingerne en indkaldelse fra Skifteretten med en dato for et bomøde. I Spanien er der ikke en tilsvarende skifteret, men her skiftes et dødsbo på foranledning af arvingerne. Det gælder uanset om afdøde var resident eller ikke-resident. I Danmark skiftes mange mindre boer af arvingerne selv, eventuelt med bistand af den lokale skifteret. I Spanien vil de fleste være nødt til at søge professionel bistand hos en advokat, idet dokumentationskravene er anderledes og processen kompliceret. Advokaten skal have en notarbekræftet skiftefuldmagt fra arvingerne, der alle skal have et spansk skatteidentifikationsnummer (NIE). Ved skifte i Spanien skal der som minimum præsenteres dødsattest, testamente samt certifikat for, at det præsenterede testamente udtrykker testators sidste vilje, og at dette ikke er tilbagekaldt. Dokumentation fremlægges for en notar med en opgørelse over boets aktiver og passiver. Notarens juridiske medarbejder og advokaten udarbejder arveudlægsskødet på baggrund af det materiale, som advokaten præsenterer. I

arveudlægsskødet opgøres aktiver og passiver, og arven udlægges til arvingerne. Arveafgiften beregnes herefter ud fra de takster, der er gældende i den enkelte region. Testamente Alle udlændinge, der bosætter sig i Spanien eller har aktiver som f.eks. fast ejendom i landet, bør have et testamente. Uanset, hvor i verden man har oprettet testamente, er det gyldigt ved et skifte i Spanien, hvis det er gyldigt oprettet i det land, hvor man underskrev det. Da et spansk skifte smidiggøres af et spansk testamente, kan det anbefales at oprette et sådant. Det anbefales, at man ikke indsætter en bobestyrer og lader arvingerne vælge. Oprettelse af spansk testamente Et spansk testamente skal underskrives overfor en notar. Det underskrives på testators sprog og på spansk, og oversætteren skal underskrive testamentet og bekræfte, at oversættelsen er korrekt. Testamentets indhold Testamentet – dansk eller spansk – bør altid være individuelt udformet under hensyntagen til testators særlige forhold. Testamentet bør indeholde udførlige oplysninger om arvingerne: Testators relation til afdøde om det er børn, tvangsarvinger, andre beslægtede eller venner. Arvingens fulde navn (ikke blot ”min søn Søren”) samt personnummer og adresse på tidspunktet, hvor testamentet underskrives, bør anføres. Hvis testamentet indeholder disse data, kan arvingerne nemt identificeres, og disse vil normalt blive udlagt som arvinger. Disse data anvendes ligeledes til beregning af arveafgift. Endvidere skal testamentet naturligvis indeholde testators ønsker om arvens fordeling, under skyldig hensyntagen til de begrænsninger, som lovgivningen fastsætter.

52 LA DANESA MARTS 2022


Forpligtelser ved køb af bolig i Spanien og hvidvaskning af penge (PBC og KYC) De fleste vil sikkert kunne genkende den tunge papirgang hos advokater, banker, ejendomsudviklere, notarer osv., når de beder om dokumentation for alle opgørelser, lønsedler, resultatopgørelser, kopier af dokumenter i forbindelse med arv eller salg.

Man bør overveje, om arven skal være særeje. Uskiftet bo Den væsentligste forskel mellem de fleste regioner i Spanien og Danmarks lovgivning er, at ægtefællen ved arveplanlægning kan arve størstedelen og kan hensidde i uskiftet bo efter de danske regler. Den danske arvelov Efter at den danske arvelov blev ændret i 2008, er det mindre interessant for en efterladt ægtefælle at hensidde i uskiftet bo, idet tvangsarven kan minimeres. Er man gift med fælleseje, vil ægtefællen kunne få 15/16 af fællesboet, mens børnene skal dele 1/16. Oprettes der ægtepagt, kan tvangsarven blive 1/32 af boet. Værdiansættelse af aktiverne Ved værdiansættelsen antager myndighederne som udgangspunkt, at den værdi, arvingen selv oplyser i arveudlægsskødet, er gældende. Fast ejendom Fast ejendom kan skiftes til den mindsteværdi, kommunen individuelt har fastsat på grundlag af ejendomsvurderingen, der hedder valor catastral. Almindeligt indbo For indbo beregnes altid et tillæg på 3 % af aktivernes værdi, også uanset om indboets faktiske værdi er nul. Særligt indbo Særligt indbo som antikviteter og kostbare malerier ansættes til skønnet markedsværdi eller vurderes af et auktionshus. Biler og lystbåde Biler indgår til markedsværdien ifølge de tabeller, skattemyndigheden årligt udsender over brugte bilers værdi. Lystbåde vurderes af en forhandler. Bankkonti Indestående på bankkonti bekræftes med en af banken attesteret saldoopgørelse pr. dødsdagen. Alle konti spærres, når man

præsenterer dødsattesten i banken, men faste udgifter, der er tilmeldt automatisk betaling, fortsætter banken med at betale.

Ved køb af bolig skal køber begrunde pengenes oprindelse for at undgå hvidvask. Til dette formål er det siden 2010, hvor lov 10/2010 om forebyggelse af hvidvask blev godkendt, obligatorisk at underskrive et hvidvaskdokument ved boligkøb. Advokater, ejendomsudviklere, ejendomsmæglere, notarer og registratorer er forpligtet til at kontrollere midlernes oprindelse for at undgå hvidvaskning af penge.

Værdipapirer Værdipapirer medregnes til markedsværdien på dødsdagen, opgjort af bank eller forvaltningsinstitut. Et senere fald i værdien kan ikke fradrages. Kapital- og rateforsikringer Kapital- og rateforsikringer medregnes til tilbagekøbsværdien efter fradrag af eventuelle lokale skatter. Denne værdi skal oplyses og attesteres af administrator af midlerne. Fradrag Begravelsesomkostninger både i Spanien og Danmark, forfalden skyldig skat samt dokumenteret gæld kan fratrækkes i afgiftsgrundlaget. Der gives fradrag for restgæld på hypotekslån optaget til køb af fast ejendom. Lån i fast ejendom, der ikke er optaget til at købe ejendommen for, anerkendes ikke altid som et passiv. Udgifter til bobehandling er derimod ikke fradragsberettigede. Frist for betaling af arveafgift I Spanien skal arvingerne betale arveafgifterne senest seks måneder efter dødsfaldet. Udsættelse kan ansøges med 6 måneder senest 5 måneder efter dødsfaldet. Forældelsesfrist Forældelsesfristen for betaling af arveafgifter i Spanien er fire år fra fristens udløb, dvs. fire et halvt år fra dødsfaldet. Arveafgift I Andalusien kan ægtefælle og børn få en nedsættelse på 99 % i arveafgiften på arv op til 1.000.000,00 euro. For ægtefælle og børn der er residente og boede sammen med afdøde, er der yderligere muligheder for nedsættelse af arveafgiften. De enkelte regioner har individuelle regler om arveafgift.

For advokater gælder: 1.- Forpligtelse til at meddele SEPBLAC (anti-hvidvaskmyndigheden) enhver kendsgerning, hvor pengene til købet ikke stemmer overens med indkomstopgørelser eller bevis for pengenes oprindelse. 2.- Pligt til at opbevare dokumenter i 10 år, der falder sammen med forældelsesfristen for hvidvaskforbrydelser. I den tid kan myndighederne bede advokaten om at udlevere alt til eventuel efterforskning. Hvis det ikke kan bevises, hvor midlerne stammer fra, informerer advokaten ikke de spanske skattemyndigheder. Det skal notaren eller registratorens opgave, så det er en stor fordel, at alt er klart i den første fase, altså i dit indledende forhold til advokaten. Risikoen ved ikke at gøre dette er at miste de midler, der allerede er sendt til Spanien, eller at de bliver blokeret, udover at der åbnes en undersøgelse af både klienten og advokaten. Samme regler er gældende ved køb gennem et selskab. Man er forpligtet til at bevise oprindelsen og den økonomiske formåen af de fysiske personer, der står bag selskabet. Javier García León ADVOKATKONTORET.es

LA DANESA MARTS 2022 53


Månedens tema

Drømmer du også om en bolig i Spanien? Nykredit International tilbyder realkreditfinansiering til boliger i Spanien på samme måde, som du kender det fra Danmark. Med danske medarbejdere på lokale kontorer i Spanien, der kender området, processerne og de lokale forhold, får kunderne dansk tryghed, når de køber bolig i Spanien.

Få dansk tryghed til din spanske boligdrøm af en bolig i Murcia-regionen, er hendes første råd at kontakte en bank. Specielt de banker, som kender til købsprocessen, har gode samarbejdspartnere med bl.a. danske ejendomsmæglere og som handler med spanske ejendomme samt danske advokater. Jørgen fra Risskov, som har købt hus i La Herradura på Costa Tropical er enig og tilføjer, at der på det spanske boligmarked ikke findes boligsider, som vi kender i Danmark. Kun et par enkelte, men disse er ikke nær så udførlige, som vi kender dem fra Danmark. Jørgen anbefaler, at man skal direkte ind på mæglernes egne hjemmesider og undersøge mere end en side, da boligen kan være til salg flere steder. Christel Mark Hansen arbejder til dagligt på Nykredits kontor i Marbella.

41 % af danske boligkøbere i udlandet mener, at det sværeste ved en boligkøbsproces er at forstå reglerne i det pågældende land. Og det kan også være en overvældende oplevelse at indtræde på boligmarkedet i et land, hvor processerne foregår anderledes, end vi kender det fra Danmark: Skal jeg have en advokat? Hvordan foregår tinglysning? Hvad er en notar osv.? Spørgsmålene er mange men Nykredit kan være behjælpelige med viden og gode råd, når den spanske boligdrøm skal indfries. Gode råd fra Nykredits kunder Nykredit International har siden 2004 hjulpet mange danskere med at gøre den spanske boligdrøm til virkelighed. Erfaringen viser, at mange springer ud på det spanske boligmarked uden at undersøge så meget på forhånd. Derfor har Nykredit opsamlet en række gode råd fra tidligere boligkøbere – her er et par stykker: Spørger man Britt fra Køge, som er lykkelig ejer 54 LA DANESA MARTS 2022

Peter, som er aktuel køber på Costa del Sol, siger, at boligkøb i Spanien har vist sig at være en udfordring og helt anderledes end i Danmark. Hans råd er derfor, at man bør omgive sig med erfarne rådgivere, man kan stole på og som kender markedet. Han udtaler: ”Vores erfaringer med Nykredit har indtil nu kun været positive. De kender markedet, har været hurtige til at undersøge ting og har hjulpet med at skabe kontakter til lokale samarbejdspartnere, som er nødvendigt for at komme igennem et boligkøb.” Hvad kan Nykredit International hjælpe med? Nykredit har lokale kontorer i Marbella og Palma de Mallorca, som står klar til at hjælpe dem, som ønsker at købe bolig i Spanien. De har gennem mange år oplevet lidt af hvert, når det kommer til boligfinansiering i Spanien og kan dermed gøre oplevelsen mere overkommelig, hvis spørgsmål og udfordringer skulle opstå. Repræsentationschef Christel Mark Hansen arbejder til dagligt på Nykredits kontor i Marbella. Hun fortæller: ”Vi kan naturligvis hjælpe med selve finansieringen af den spanske bolig. Men

ikke kun det. Også råd og vejledning om processen og gode tips til alt fra danske mæglere og advokater til gode restauranter eller golfbaner, hjælper vi gerne med.” Christel uddyber: ”Nu har jeg været her på kontoret i lidt over 17 år, og jeg kan se, at det betyder meget for de danske kunder, at vi som kendt bank fra Danmark kan give dem tryghed her i Spanien. Der er meget, der er komplekst, når man bosætter sig i et fremmed land – derfor er det rart, at et så vigtigt område som finansieringen er på plads og i hænderne på kendte aktører og hos nogen, der taler ens eget sprog. Velkendt lån med attraktivt renteniveau Nykredit International tilbyder 30-årigt realkreditlån med mulighed for 10 års indledende afdragsfrihed samt 80 % belåning af Nykredits vurdering – ligesom du kan opnå i en dansk bolig. Lånet udstedes som obligationslån i Euribor3, der er variabelt forrentet og fastsættes kvartalsvist. Aktuelt er renten i minus. Faktisk har renten på Euribor3 været nedadgående siden 2014. Det er dog vigtigt at bemærke, at en nedadgående trend ikke er en garanti for, at renteudviklingen vil fortsætte på den måde. Tag Nykredit International med på holdet Hvis du vil have mulighed for at slå hurtigt til når drømmeboligen er fundet, tilbyder Nykredit dig også muligheden for at gå på boligjagt med vished fra start. Vi anbefaler dig at kontakte os så tidligt som muligt i processen, så vi kan få en snak om finansieringen med afsæt i din økonomi og planer og gøre dig klar til at slå til, så snart dine øjne falder på drømmeboligen. Nykredit i Marbella kan kontaktes på +34 952 905 150 / udland@nykredit.dk


Ønsker du en dansk skolegang for dit barn i Spanien?

LYSTEN TIL AT LÆRE!

Bifrostskolen er en lille og hyggelig skole i Benalmádena. Skolen er en privatskole, hvor al undervisning foregår på dansk og følger det danske undervisningsministeriums læseplaner. Vi har uddannede og engagerede lærere som møder eleverne i øjenhøjde, masser af fysisk aktivitet, valgfri madordning og stor fokus på det spanske sprog. Bifrostskolen er en tryg base for danske børn, hvor faglighed og trivsel holdes hånd i hånd.

Bifrostskolen, Calle Azabache s/n, 29631 Benalmádena tlf.: 00 34 654 447 848 · info@bifrostskolen.com · bifrostskolen.com LA DANESA MARTS 2022 55


Månedens tema I Spanien er der mange flere forsikringsselskaber end i Danmark. Derfor er udbuddet også større. Hvordan finder du den rigtige boligforsikring, der har en god dækning til en god pris?

Af Kaas & Kirkemann Forsikringsmæglere

Boligforsikring i Spanien Hvor kan forsikringen tegnes? Boligforsikringen kan du tegne på internettet, i en spansk bank, direkte med forsikringsselskabet, gennem en forsikringsagent eller forsikringsmægler. Der er også andre alternativer så som indkøbscentre etc. Tegner du forsikringen på internettet, i en bank eller direkte med forsikringsselskabet, skal du være opmærksom på, at alle henvendelser vedr. en skade skal ske pr. telefon eller e-mail direkte mellem dig og forsikringsselskabet. Taler du ikke spansk, vil et bedre alternativ være at tegne forsikringen gennem en forsikringsagent eller en forsikringsmægler. I skadessituationer hjælper de fleste forsikringsagenter og forsikringsmæglere med skadesbehandlingen. Hvad er forskellen mellem en forsikringsagent og en forsikringsmægler? Forsikringsagenten må kun tegne forsikringer for ét forsikringsselskab. Forsikringsselskabet er ansvarligt for forsikringsagentens handlinger. Forsikringsmægleren er uafhængig og kan frit vælge hvilke forsikringsselskaber, der skal være samarbejdspartnere. Modsat forsikringsagenten hæfter forsikringsmægleren for sine handlinger. Man kunne fristes til at tro, at en boligforsikring tegnet gennem en forsikringsagent eller forsikringsmægler koster mere, fordi begge modtager provision fra forsikringsselskaberne. En forsikringsagent må holde sig til de prismuligheder, vedkommendes forsikringsselskab giver. Dog vil din boligforsikring ikke koste mere hos forsikringsagenten, end hvis du tegner samme forsikring direkte med forsikringsselskabet. Situationen er anderledes mellem en forsikringsmægler og et forsikringsselskab. Forsikringsselskabet er interesseret i at give gode priser, dækning og service til en forsikringsmægler. Lever forsikringsselskabet ikke op til forsikringsmæglerens forventninger, kan forsikringsmægleren vælge at samarbejde med andre forsikringsselskaber. 56 LA DANESA MARTS 2022

Er der forskel i dækningen fra selskab til selskab? Der kan være stor forskel. Dækningen på forsikringer købt online har ofte mange begrænsninger for at holde præmien nede. En forsikringsmægler har både forsikringer med begrænset og omfattende dækning. Du kan eventuelt kontakte en forsikringsmægler og bede om pris på begge forsikringstyper. Dækker de spanske boligforsikringer til nyværdi? De fleste forsikringsselskaber dækker til nyværdi. Mange forsikringsselskaber i Spanien dækker i første omgang en skade til brugsværdi. Når du derefter har afleveret alle fakturaer vedrørende skaden, vil du få udbetalt forskellen mellem brugsværdi og nyværdi. Er der dækning for skjulte rør? Vandskader fra skjulte rør er dækket. Har du en vandskade, og årsagen skyldes et rørbrud fordi rørene trænger til at blive udskiftet, dækker forsikringsselskaberne kun den del af røret, hvor der er brud. Skulle du få et rørbrud igen, og rørene ikke er blevet renoveret i mellemtiden, dækker forsikringsselskaberne ikke den senest hændte skade.

Hvad nu hvis naboen får vandskade fra min lejlighed? Opstår vandskaden fra private rør i din lejlighed, vil det være din private boligforsikring, der betaler erstatning til naboen. Boligejerforeningens fællesforsikring dækker, hvis vandskaden kommer fra fælles rør eller fælles arealer. Kommer vandskaden fra din terrasse, må du finde ud af om din terrasse hører til fællesareal med rettighed til privat brug, eller om terrassen er privat. Den information finder du i skødet på din lejlighed. Alt afhængigt af hvad der står, vil det enten være din private boligforsikring eller boligejerforeningens forsikring, der erstatter skaden. Kan man vælge forskellige max. beløb på forsikringssummerne? I Spanien skal du forsikre dine ting efter det beløb, det ville koste, hvis du skulle købe det hele fra nyt. Når du skal opgøre værdien af dit indbo, skal køkkeninventaret medregnes. Har du andre spørgsmål til forsikringer i Spanien, er du altid velkommen til at kontakte Kaas & Kirkemann Forsikringsmæglere.


Plaza Madrid 1 • 18690 Almuñécar • john@costagranadahome.com

Dansk ejendomsmægler med 22 års erfaring i området Almuñecar og Costa Tropical

Ny luksusvilla til livsnyderen Unik villa i landsbyen Jete med pool og flotteste udsigt over bjergene. Villaen er opført i absolut bedste materialer i lækker moderne stil. 3 sove- og 2 badeværelser og store stuer fordelt på 150 m2. Sælges møbleret og indflytningsklar.

Pris 785.000 €

Eksklusiv udsigtsvilla i Almuñecar Ypperste luksus og bedste udsigt i Almuñecar. Luksusvilla i moderne stil opført i bedste materialer på områdets bedste location. 5 sove- og 3 badeværelser, store stuer og køkken fordelt på 250 m2. Villaen er fuldt møbleret og klar til indflytning. Skal ses!

Pris 1.450.000 € Godt rækkehus med havudsigt I et af Almuñecars gode boligkvarterer udbydes nu attraktivt rækkehus med lækker terrasse og havudsigt. Huset har 3 sove- og 2 badeværelser, gode stuer og køkken fordelt over 120 m2. Byggestilen er ægte andalusisk, opført i gode materialer.

Pris 293.000 € Lækkert rækkehus i hyggelig landsby I landsbyen Otivar udbydes nu dette autentiske rækkehus opført i lækker rustik stil. Huset er stort - men hyggeligt med 4 sove- og 2 badeværelser på samlet 145 m2 fordelt over flere etager. Rækkehuset er opført i bedste materialer og særdeles velholdt.

Pris 195.000 €

www.costagranadahome.com


Månedens tema

Der handles boliger som aldrig før på Costa del Sol - og den danske købelyst er enorm Det betyder også, at mange har brug for juridisk assistance, en ejendomsmægler, et boliglån, et møbelhus, et udlejningsbureau eller anden assistance. Derfor giver La Danesa dig her en kort introduktion til en række lokale virksomheder, der kan hjælpe dig på vej.

BoConcept / Plus+Store - danske designmøbler på Costa del Sol. Bliv inspireret af det nyeste i nordisk design og stil. Besøg os i Mijas, Marbella eller i vores butik i El Corte Inglés i Puerto Banús og se vores store udvalg af dansk-designede sofaer, stole, borde, senge, opbevaringsløsninger og tilbehør – og få professionel rådgivning om boligindretning. Vores eksperter kan hjælpe dig med at finde den perfekte stil, der matcher din personlighed og din indretning, uanset om du er på udkig efter en opgradering af din stue, et sæt til spisestuen eller et enkelt designmøbel til dit hjem. www.boconcept.es / www.plusstore.es 951 242 092

Costa Granada Home - specialisten i Almuñecar og Costa Tropical.

Rincón Rent har i 20 år dedikeret sig til udlejning af ferieboliger i området omkring Málaga. Vi er en fuld servicevirksomhed, der skaber en sikker kontakt imellem lejere og udlejere. Kvalitet, tryghed og service overfor kunder og boligejere har altid været højeste prioritet. Vi sætter en ære i at udvælge de bedste ferieboliger, og har gennem årene skabt en trofast kundekreds, der lejer år efter år. I modsætning til mange andre udlejningsportaler, er vi tilstede her på Costa del Sol, så det altid er let for vores gæster og boligejere at få fat i os. Overfor vores boligejere bestræber vi os på at sikre et årligt afkast fra 20.000 euro og opefter. www.rinconrent.dk / 952 472 429

I 23 år har ejendomsmægler John Goth hjulpet danskere og andre udlændinge med at finde deres drømmebolig i området Almuñecar, Salobreña, Herradura og egnens naturskønne bagland. Costa Granada Home har et bredt kartotek med alt fra hyggelige byhuse til lækre strandlejligheder og store villaer med panoramaudsigt. Tilsvarende findes der boliger, der rammer alles budgetter. Costa Granada Home har kontor i Almuñecars bymidte. Firmaet har et fast samarbejde med advokater, revisorer og eksterne rådgivere, som følger både køber og sælger sikkert i hus ved enhver bolighandel. www.costagranadahome.com / 958 639 149

Marbella Viewings

Witt España Estates

- din danske specialist i Marbella.

- rådgivning er i vores DNA.

Med næsten 20 års erfaring har vi et indgående kendskab til ejendomsmarkedet i Marbella og omegn. Det er ingen hemmelighed, at vi elsker byen, området og den særlige, internationale livsstil, der er knyttet til Marbella. Vores fokus er især rettet mod Marbella Øst, Golden Mile, Nueva Andalucia, Benahavis og Estepona. Vores boligportefølje inkluderer gensalgsboliger samt projektsalg og nybyggeri. Vi udbyder lejligheder i minimalistisk design, eksklusive penthouses, elegante rækkehuse og luksusvillaer. Vores rådgivning er tilsat godt humør, høj personlig service i forbindelse med såvel køb som salg. Marbella Viewings er stiftet og ejet af ejendomsmægler Peter Larsen. www.marbella-viewings.com 634 448 828

Vi har mangeårig erfaring med ejendomshandel på Costa del Sol. Vi garanterer objektiv rådgivning, en sikker bolighandel samt at vi er med dig hele vejen – også efter der er skrevet under på skødet. Boligmarkedet er i rivende udvikling og priserne stiger. Men vi har fortsat gode boliger på hånden til yderst fornuftige priser i vores nærområde mellem Benalmádena, Fuengirola, Mijas Costa og Marbella. Kontakt os gerne. Vi tager godt imod dig. Vi lever på referencer, så det vigtigt for os, du bliver tilfreds. www.witt.es 689 754 070

58 LA DANESA MARTS 2022


Since 2010

• FERIELEJE •

Grundet stor efterspørgsel søger vi villaer til ventende kunder!

MÁLAGA HOLIDAY HOMES KAN OGSÅ SØRGE FOR FØLGENDE: • Registrering af bolig og af kunder efter den nye lejelov • Nøglelevering • Rengøring og eftersyn af din feriebolig • 24 timers lokal kontakt til dine feriegæster. www.malagaholidayhomes.com • Tlf. +34 673 800 259

Hvorfor vælge Homes in Málaga som din mælgler på Costa del Sol? Homes in Málaga har over 15 års erfaring med det spanske boligmarked.

• Investering • Projekter • Nybyg • Gensalg • Byggegrunde Hos Homes in Málaga er en bolighandel personlig - og vi er nærværende før, under og efter så tøv ikke med at kontakte os.

www.homesinmalaga.com • alex@homesinmalaga.com Tlf. +34 670 328 444

Skøn lejlighed med 1 soveværelse, bad og toilet samt 2 skønne og solrige terrasser, lejligheden trænger til en opdatering og ejer giver en håndværkercheck på 10.000€ til dette. Lejligheden er beliggende i Doña Pilar mellem Mijas og Fuengirola. Fælles Pool område.

Pris kun 129.500€ Ref nr: HIM1676

Din danske mægler på Costa del Sol


Månedens tema

Wissgar Estates - kontakt os for erfaren rådgivning. Som din mægler opsporer vi de bedste tilbud på det aktuelle marked – blandt ALLE boliger til salg på Costa del Sol. Tilbud, der passer dit budget og dine ønsker! Det har vi gjort med succes siden 1987. Vores resultater bygger på 35 års erfaring, professionelt netværk og dagsaktuelt kendskab til boligmarkedet. Vi hjælper med alle aspekter fra start til slut – og gode råd derefter! Vi tilbyder også Wissgar Byggeservice til renovering og ombygning. ”Vi sætter personlig service og rådgivning – for hver enkelt kunde – meget højt!” www.wissgarestates.dk / 607 541 316

Your Home Styling Costa del Sol

Christel Mark Hansen arbejder til dagligt på Nykredits kontor i Marbella.

Vi tilbyder nøglefærdige møbelpakker indenfor genren Contemporary, Ethnic og Nordic Living. Vi er ikke begrænset til en enkelt kollektion, fra én specifik partner som gør vores styling unik og giver os muligheden for at skræddersy den bedste løsning til dig og dit hjem – altid til en god pris. Alt leveres og monteres. Vi taler dansk, svensk, norsk, hollandsk, engelsk, spansk og tysk. Du er velkommen i vores showroom i Centro Nordico på Carretera de Mijas. Vores indretningsarkitekter vil tage godt imod dig. www.yourhomestyling.com 693 55 51 65

Nykredit - Gør din spanske boligdrøm til virkelighed med dansk realkredit. At købe og låne til bolig i Spanien er et stort skridt - hos Nykredit sørger vi for, at det bliver et skridt i den rigtige retning. Nykredit tilbyder boliglån langs hele Costa del Sol - op til 15 km. ind i baglandet – samt på Mallorca. Vi har repræsentationskontorer i Marbella og i Palma og har et omfattende kendskab til det spanske boligmarked. Vi har opbygget et bredt netværk af ejendomsmæglere, advokater og lokale rådgivere, så vi kan hjælpe dig bedst muligt med at få din spanske boligdrøm realiseret. Nykredits kontor i Marbella kan kontaktes på: udland@nykredit.dk / 952 905 150

Kaarsberg Estate Selskabet er stiftet og drives af Peter Kaarsberg, som har mere end 15 års brancheerfaring på Costa del Sol. Kaarsbeg Estate har kontor i Mijas (Cerros del Aguila) men dækker hele den populære strækning fra Benalmádena til Marbella, som betegnes som den mest eftertragtede del af Solkysten. Via sin mangeårige erfaring og brede netværk har selskabet i dag adgang til stort set alle nye projektbyggerier. Tilmed har Kaarsberg Estate tusindvis af indflytningsklare boliger i sit kartotek – alt fra hyggelige rækkehuse til luksuriøse villaer og lækre ferielejligheder. Uanset om du agter at handle med os eller ej, er du altid velkommen til at få vores vurdering og råd på en given sag. www.kaarsbergestate.com (+34) 952 554 560 60 LA DANESA MARTS 2022

Sunset Andalucía Real Estate - Din nærværende ejendomsmægler Vi er et stærkt trekløver, der har været aktive i Solkystens boligmarked i snart tyve år. Vi dækker alt indenfor køb, salg og juridisk rådgivning. Michael Thorsgren er boligspecialisten på strækningen fra Málaga til Estepona - vest for Málaga. Firmaets stifter Maddie Hjort tager sig kærligt af boligsøgende i området Almuñecar til Malaga - øst for Málaga. Maria Henningsen er virksomhedens tredje blad, som fast konsulent og rådgiver med spanske jurister ansat. Alle kan sælge en bolig, ikke alle kan sælge et hjem. Vi er her for dig. www.sunsetandaluciarealestate.com 670 955 108

Det gode bindeled til de spanske myndigheder ”Jeg er bindeleddet mellem danske statsborgere og myndighederne i Spanien. Begge parter har en gang i mellem behov for en hjælpende hånd. Den giver jeg med stor fornøjelse,” siger Jesper Sander Pedersen, som har boet og arbejdet i Spanien i snart fire årtier. Hans firma, Jesper-Assistance” løser danske borgeres praktiske og bureaukratiske problemer overfor de spanske myndigheder. Denne service omfatter ansøgning om NIEnummer, bosættelses-certifikater, tilmelding til den offentlige sygesikring, det kommunale folkeregister samt oversættelser,

assistance ved lægebesøg og en lang række andre opgaver. Som noget nyt tilbydes også opsyn med ferie- og halvårsboliger – herunder at tømme postkassen. Den vej rundt sikres en vis aktivitet, som kan forhindre indbrud. Tilmed sikres, at alle breve åbnes og besvares i tide. www.jesper-assistance.comMånedens tema

Juridisk service ved boligkøb Bufete Ana Mª Navarrete blev etableret i 1994 med den klare hensigt at levere en professionel rådgivning til skandinaviske klienter på Costa del Sol. At købe bolig i Spanien er ikke det samme som i Danmark, hvor ejendomsmægleren laver meget af det juridiske arbejde. Ved at vælge den rigtige juridiske assistance sikrer man sig blandt andet, at de

spanske juridiske krav opfyldes, at ejendommen er registreret i sælgers navn, om den er fri for gæld eller andre hæftelser. Via danske og spanske advokater og samarbejdspartnere har vi et bredt juridisk kendskab som kommende boligejere kan få stor gavn af. Underskriv derfor aldrig uden den rette rådgivning. www.advokatspanien.dk

Køkken, bad og renovering i bedste kvalitet Går du med tanker om at renovere dit køkken, badeværelse - eller sågar lave en komplet renovering af din bolig? Så kan Nordic Muebles hjælpe dig. Vi har 16 års erfaring med renoveringer samt udbygninger af eksisterende boliger med skandinavisk kvalitet og styring. Vi udarbejder sammen med kunden tilbud og tegninger af dit nye projekt, så du kan visualisere det endelige resultat. Vi er her for at vejlede og rådgive dig. Så kontakt os endelig for en gratis og uforpligtende konsultation og lad os sammen se på jeres muligheder. Vi har showroom i Fuengirola men opererer langs hele Costa del Sol. Vi glæder os til at høre fra dig. www.nordicmuebles.com / 951 26 03 60

Málaga Ferieboligudlejning Firmaet blev stiftet i 2010 af Sara Lopéz Petersen & Alex Nielsen. Málaga Ferieboligudlejning har specialiseret sig i udlejning af ferieboliger til skandinaver, som ønsker alt fra mindre lejligheder til store villaer med swimmingpool - eller en feriebolig på strandpromenaden lige ud til Middelhavet. Du er altid velkommen for et godt tip. Málaga Ferieboligudlejning er kendt for service og kender sine kunders ønsker.

Selskabet er et registreret udlejningsfirma og alle udlejningsboliger er godkendt og registreret ved Junta de Andalucía. Málaga Ferieboligudlejning er også godkendt af SKAT Danmark til at indberette lejeindtægt på ejers feriebolig, så de kan få glæde af deres årlige fradrag på 41.700 kr. Firmaet har i dag så stor succes, at nye villaer til udlejning søges. www.malagaholidayhomes.com 673 800 259

Liberty Seguros - dit forsikringsselskab!

Ved Libertys årlige forsikringsmæglerkongres i Sevilla.

skadedyrsbekæmpelse og erstatning af havemøbler), men også bl.a. livs- og begravelsesforsikring og meget mere, så du kan have alle forsikringerne under ét eksperttag! LIBERTY SEGUROS yder skræddersyet service med dine behov i fokus. Med mere end 300 udenlandske forsikringsmæglere og agenter, der taler DIT sprog, er det let at forstå, at LIBERTY SEGUROS er udlændinges foretrukne forsikringsselskab i Spanien med over 175.000 udenlandske kunder. Find din nærmeste forsikringsmægler/agent på:

LIBERTY SEGUROS tilbyder en bred vifte af forsikringer, der gør dit liv i solen sikkert og nemt. LIBERTY

www.libertyexpatriates.es eller ring: 91 342 25 49.

62 LA DANESA MARTS 2022

SEGUROS tilbyder ikke kun bil- og husforsikring (herunder valgfri værksted og lånebil i 35 dage samt

Homes in Málaga Vi arbejder efter devisen “der er en grund til, at vi er udstyret med 2 ører og 1 mund”. Hos ”Homes in Málaga” lytter vi til kunden og dennes ønsker. Vi forsøger aldrig at overtale eller overbevise en kunde til at købe en bolig, som de ikke brænder for. Vi tager os altid den nødvendige tid til at lytte om ønsker og krav – men vi er også realistiske og fortæller kunden, om ønskerne kan efterleves. ”Homes in Málaga” rådgiver ud fra vores store erfaring på boligmarkedet. Vi er med hele vejen fra start til slut. Vores dør står altid åben til en uforpligtigende snak om eventuelle køb og salg. www.homesinmalaga.com


køkken • bad • garderobe • renovering totalløsninger • eget snedkerværksted giver utallige muligheder og holder priserne nede. • eftersalgs-service. • nøglefærdige totalrenoveringer. • kom ind for et uforpligtende tilbud. Følg og like os på Facebook

Opsat i Fuengirola

showroom fuengirola calle josé cubero yiyo 3, 29640 Fuengirola (ved feriapladsen) tlf.: +34 951 260 360

åbningstider man-fre: kl. 09.00 - 18.00 lørdag: kl. 10.00 - 14.00 info@nordicmuebles.com www.nordicmuebles.com


Månedens tema

Slap af med design inspireret af den svenske natur Sandö er Carpe Diem Beds’ mest populære klassiske kontinentalseng. Dens kombination af tre unikke fjedersystemer gør Sandö til højdepunktet af komfort, uanset om du sover eller slumrer. Den uovertrufne dybde af dens affjedring skaber en yderst afslappende følelse af vægtløshed. Udover de øverste og nederste fjederlag har Sandö også et ekstra mellemlag: X-pocket. Dette lag forstærker samtidig sengens affjedring og skaber en stabiliserende effekt. Patenterede løsninger til Carpe Diem senge. Ligesom alle Carpe Diem senge er Sandö designet til at give dig en ergonomisk, afslappende nattesøvn, der efterlader dig revitaliseret næste morgen. Carpe Diem Beds har udviklet et unikt fjedersystem og et viskoelastisk bundsegment for maksimal trykaflastning og sovekomfort. Håndlavet i Sverige Sandö er fremstillet i hånden på Carpe Diem Beds’ fabrik i Sverige. Carpe Diem Senge giver 25 års garanti for defekte rammer og/eller pocket-fjedre. www.escandidesign.com / 951 06 85 05

Lysten til at lære Vi er en dansk privatskole, og den eneste danske skole i Spanien, beliggende på Costa del Sol. Vores rolle er at udfylde den danske lovgivnings undervisningspligt for danske børn og unge bosat i Malaga området, i de tilfælde familierne foretrækker dansk skolegang. Vi lægger ære i at kvaliteten af vores undervisning til enhver tid er på niveau med skolerne i Danmark. Vi tager imod elever i

alderen 6-15 år, både dem som er fastboende og dem som kommer på midlertidigt ophold. Vi er en uformel skole som vægter glæde højt uden at gå på kompromis med fagligheden. Vores mål er, at alle vores elever er glade for at gå i skole. Vi ved at en tilfreds og velfungerende elev har lettere ved at lære, og ikke mindst; LYSTEN TIL AT LÆRE. www.bifrostskolen.com / 654 44 78 48

Passion for design Escandi Design fødtes af vores passion for design og for at skabe fantastiske hjem! Vores kærlighed til godt design tog en radikal ændring da vi landede på den fantastiske ø Bali! Her fandt vi et rent paradis med en blanding af moderne design og rustikke materialer! Vi så øjeblikkelig potentialet ved at hente disse fantastiske og unikke ting til Europa! Vi følte også en dyb forbindelse med Bali og dets varmhjertede folk og vi ville gerne gøre noget godt for øens indbyggere! Vi bestræber os på at købe fra små producenter fra Balis indland! Nu har vi glæden af at kunne bringe dette design til dit hjem på Costa del Sol! www.escandidesign.com / 655 911 921

Vi er en dansk familievirksomhed Quist Real Estate er en dansk familievirksomhed, bestående af Peter og Mette Quist, og sønnen Sebastian Quist. Vi elsker alle tre den spanske livsstil og kultur, og ikke mindst det fantastiske solskinsvejr. Vi står altid klar til at dele vores passion og egne erfaringer fra da vi købte vores egen drømmebolig på den spanske sydkyst, såvel som vores erfaringer fra ejendomsbranchen i Spanien. Vi er din danske købermægler på Costa del Sol, og med os er du i trygge hænder. ”Så ønsker du rådgivning og hjælp med at købe eller sælge bolig i Spanien, så er vi klar til at hjælpe dig.” Kontakt os i dag for en uforpligtende snak! +34 635 591 641 / +45 22 73 89 49 www.quistrealestate.dk 64 LA DANESA MARTS 2022

Specialister i kunst og rammer Novo Cuadro og Rimon Collection har en stor kollektion og et bredt udvalg af originale malerier fra mange forskellige kunstnere, størstedelen fra Spanien. Alle er kunstnere, der er valgt på grund af deres talent, hvilket passer godt sammen med Novo Cuadros filosofi og mål om at bringe kunst fra gode kunstnere tættere på deres klienter.

Novo Cuadro tilbyder unikke højkvalitetsprodukter, såsom graveringer, malerier på lærred og træplader, litografier såvel som tryk og fotografier. I Novo Cuadros workshop fremstilles og designes også alle former for rammer efter mål, så kunderne får det færdige kunstværk nøjagtigt, som de ønsker det. www.novocuadro.com / 952 662 791


Ved dine venner, hvor er du bor? Gør din tilværelse i Spanien nemmere med et

PERSONLIGT

VISITKORT Hos Norrbom Marketing kan du få lavet dit personlige visitkort. Vi råder over tusindvis af designs, så du kan få det, som du vil. Kom ind og hør nærmere om de mange muligheder.

1-sidet tryk, 100 stk.

30€

Professionelle gra昀ske løsninger gennem 30 år NORRBOM MARKETING har eksisteret i mere end 30 år. Vi udgiver 3 månedsmagasiner i Spanien: LA DANESA, DET NORSKE MAGASINET samt EN SUECO. Derudover leverer vi gra昀ske løsninger til vore mange trofaste kunder i både Spanien, Norge, Danmark og Sverige.

CENTRO IDEA • Ctra. de Mijas @km.3,6 29650 Mijas Tlf. (34) 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com


Månedens tema

Skolegang på Costa del Sol For børnefamilier, som flytter til Costa del Sol for en længere eller kortere periode, er barnets skolegang en vigtig sag. På Costa del Sol findes et stort udvalg af både kommunale og private, spanske og internationale skoler samt en dansk skole. Hvis familien er residenter i Spanien er skolepligten 10 år. Og for både tilflyttere og fastboende kan det være noget af en opgave at foretage det rigtige valg for det enkelte barn. Hvad der passer bedst, er meget individuelt, og med i overvejelserne skal der tages hensyn til barnets udvikling. Her gives en kort oversigt over det spanske skolesystem samt en præsentation af kystens danske skole. Spansk kommunal skole Mange danske familier vælger at sætte børnene i en almindelig spansk folkeskole, fordi undervisningsniveauet er så højt som i Danmark og fordi børnene dermed hurtigt får nye, spanske venner og hurtigt får lært sig sproget. Anden sprogundervisning har tidligere haltet bagud, men i dag gør spanske skoler meget for at forbedre netop sprogundervisningen. Man skal registreres i folkeregistret (empadronamiento) i den kommune, man bor i, for at kunne 66 LA DANESA MARTS 2022

melde børnene i skole, hvilket anbefales, at man gør så tidligt som muligt. Undervisningen er gratis, og er opdelt som følger: Infantil, børnehaveklasse, 3-6 år. Primaria, 1.-6. klasse, 6-12 år. Secundaria, 1.-4. klasse, 12-16 år. Bachillerato, 1.-2. klasse, 16-18 år. Internationale skoler Alternativet til den spanske folkeskole er en international privat skole, godkendt af de spanske myndigheder, hvor meget af undervisningen foregår på engelsk, og børnene får en mere international uddannelse og kammerater fra mange lande - én skole kan have elever af 80 forskellige nationaliteter. Udover de mere internationale skoler findes der også nogle Montessoriskoler på kysten. Spanskundervisning Tilværelsen er ikke blot enklere, når man taler sproget, men det gør også, at man selv får mere ud af at være her og at man bliver respekteret af spanierne, også i begyndelsen, når de hører, at man i det mindste forsøger at tale landets sprog. På Costa del Sol er der et meget stort udbud af både korte og lange samt intensive kurser.

Den danske skole på Costa del Sol

Bifrostskolen Bifrostskolen i Benalmádena er den mulighed danskerne har, hvis man ønsker, at ens barn bliver undervist på dansk, får danske venner og følger de danske læseplaner. Den danske stat giver, modsat bl.a. den norske, finske og svenske, ikke tilskud til skoler i udlandet. Derfor er det ikke muligt at tage den afgående eksamen fra Bifrostskolen i andet end


Det lille PLUS i hverdagen Tilmeld dig på www.ladanesa.com

dansk, hvorfor danske elever må rejse til Danmark og tage niende klasses afgangseksamener i resten af fagene der. Bifrostskolens rolle her er at strukturere og understøtte afgangselevernes læring for at forberede dem bedst muligt til deres afgangseksamener i Danmark. Hvorfor vælge en dansk skole Bifrostskolen vil gerne give danske børn bosat på Solkysten muligheden for at gennemføre dansk skolegang ligesom nabolandene gør det på deres sprog. De sidste tre år har erfaringen vist, at behovet er til stede eftersom Bifrostskolen år efter år har fordoblet elevtallet og tæller nu snart 50 elever. Kort sagt er Bifrostskolen for børn som: 1. lige er flyttet til Spanien og har behov for en blød landing og at lære på eget sprog med et pensum, de kender. 2. som er residenter og har behov for og lyst til en dansk skolegang i en kortere eller længere periode eller som lige er flyttet til Spanien og planlægger langtids ophold i det spanske (flere år). 3. hvis familie planlægger flytning tilbage til Danmark efter nogen tid i Spanien. Hvis familien planlægger sin fremtid i Spanien, hvor børnene skal videre i det spanske eller engelske system efter folkeskolen, må man individuelt, i samråd med skolen, vurdere på hvilket tidspunkt, det er optimalt at lave et skift til det spanske/engelske system. Forældrenes overvejelser, når de flytter til Spanien, går tit på, hvor robuste deres egne børn er – kan de klare det anderledes læringsmiljø, som der er i en spansk eller international skole, hvor forældreinvolveringen ikke er så høj som i Danmark. Som dansker kommer man fra et system, hvor børn er ret højt i hierarkiet, og selvom der findes mange gode spanske og internationale skoler her i Spanien, er det ikke det samme som på en dansk skole, hvor man har et nordisk læringssyn baseret på relationer. På Bifrostskolen lægges der vægt på, at børnene kan få en tryg base fra første færd, hvor de bliver mødt i faglig øjenhøjde med individuelt fokus i undervisningen. Børnene bevarer en faglig uddannelse, som gør, de altid kan komme tilbage til Danmark uden at være faldet bagud blandt sine jævnaldrende. Og spanskundervisning er der også stor fokus på på Bifrostskolen, hvor eleverne undervises fire timer om ugen på forskellige niveauer.

Skandinavisktalende spansk advokat Engelske - og spanske advokater Specialister i skandinavisk og spansk juridisk bistand Ejendom, planlægning og bolighandler Testamente, arv og skifte Familie- og skilsmissesager Personskader

Vi taler: skandinavisk, engelsk, spansk, tysk, hollandsk, fransk og italiensk. 952 527 014 info@decottalaw.net

www.decottalaw.com

Selskabsret og timeshare Civil- og kriminalretssager

Etableret af John De Cotta og Jaime Santafé Est. 1983

LA DANESA MARTS 2022 67


Månedens tema

Hvad du måske

ikke vidste om spanierne Dovne mænd De spanske mænd er dem, blandt deres europæiske ligestillede, der bruger færrest timer på husholdningen. Kun 14 timer om ugen bruger de spanske mænd på husligt arbejde mod de spanske kvinders 26,5 timer.

Levetid Spanierne får i gennemsnit lov til at leve 83,38 spændende år og det på trods af, at de kører vildt i trafikken, har dobbelt så mange arbejdsulykker som f.eks. danskerne og i det hele taget lever livet en anelse mere vovet end i hvert fald vi danskere. De mener selv, at det er deres middelhavskost og ellers sunde vaner, der giver dem et langt liv.

Fødselstal

Organdonationer

Uafhængige børn

Spanien har i mange år ligget på en urørlig førsteplads på verdensplan, når det gælder organdonation. For hver 1 million indbyggere blev der i 2016 foretaget 43 donationer, hvilket er ca. det dobbelte af, hvad de fleste andre lande kan præstere.

Af 25-årige spaniere bor 3 ud af 4 stadig hjemme og af 30-årige er over halvdelen ikke flyttet hjemmefra. Det får især os danskere til at måbe, da vi er vant til at flyve fra reden i en tidlig alder.

Spaniens fødselstal er det laveste i verden. De spanske kvinder får i snit 1,32 børn. Det betyder, at Spanien i 2050 vil være det land på planeten med den ældste befolkning. Gennemsnitsalderen vil være 55 år og de i dag 44 millioner vil blive reduceret til 32 millioner.

Brudekjoler Spanien er det næstmest eksporterende land i verden, når det kommer til brudekjoler. Hele 755.000

§

Medlem af Advokatsamfundet i Danmark samt Colegio de Abogados i Málaga

Av. Condes de San Isidro nr. 13, 13, Edificio Ofisol Centro 2º A 29640 Fuengirola Tel: (+34) 952 83 83 14 Fax: (+34) 952 83 82 47 Dansk Tel: (+45) 89 88 42 74

68 LA DANESA MARTS 2022

Telefon- og åbningstider: Mandag - torsdag kl. 9-17 Fredag kl. 9-14.30 advokat@monadavidsen.com

Olivenolie Størstedelen af den olivenolie, der bliver fremstillet på verdensplan er lavet på spanske oliven. Italienerne overgår godt nok spanierne, når det kommer til indtagelse af denne gastronomiske perle, men Spanien har også føringen, når det drejer sig om selve produktionen.

ADVOKATKONTORET

Mona Elisabeth Davidsen Abogados • Køb & Salg af fast ejendom. • Lejekontrakter. • Testamenter, arv og skifte. • Skat for residente og ikke residente. • Selskabsetablering. • Retssager. • Familieret.

brudekjoler eksporteres årligt, hvilket indbringer 507 millioner euro pr. år. Spanien overgås kun af Kina i produktionen af brudekjoler.

• • • •

Tøv ikke med at booke din konsultation. Køb og salg af fast ejendom. Testamenter, arv og skifteret. Skat for residente og ikke-residente. Civilret

Du finder vores kontorer på følgende adresser: • Calle El Cid 2, 1º F (Edificio Anunciata), 29640 Fuengirola • C/ Notario Luis Oliver 6 - 5ºA, 29602 Marbella • Calle San Lorenzo 29, 6º E., 29001 Málaga • Avda. Condado de Huelva 9, 29740 Torre del Mar

Tlf: +34 951 13 72 69 • Fax: +34 952 22 19 29 Email: kontakt@cayet.es • www.cayet.es


FM CONSTRUCT Vi tager hånd om dit byggeprojekt

Professionelt Totalentreprenørfirma - Siden 1997

Skal vi give dig et tilbud på totalrenovering, nybyggeri, renovering, tilbygning eller noget helt fjerde, så kontakt os for en uforpligtende samtale om et potentielt samarbejde.

FMCONSTRUCT.com

Samtalen med André kan forløbe på dansk, norsk, svensk, engelsk eller spansk. Kontakt André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

PROFESSIONEL TOTALENTREPRENØR

ERFARING OG TILLID

FM CONSTRUCT er et anerkendt entreprenør- og E\JJHƓUPa med hovedsæde i Benalmádena. Vi beskæftiger os med alt fra nybyggerier til mindre renoveringer. Vi har med vores arkitekter, rådgivere og håndværkere formået at have projekter på hele Costa del Sol.

Hos FM CONSTRUCT mener vi, at et godt samarbejde er baseret på tillid og god kommunikation. Vi garanterer at kvaliteten er i top samt en sikring af, at dit projekt håndteres professionelt. Vores mange tilfredse kunder er derfor også altid klar til en anbefaling.

fm.construct.1997

FM Construct

+34 637 39 29 30


Azalea og Lotus - alle enheder SOLGT! Mere end 200 færdiggjorte boliger

INDFLYTNING PÅGÅR

KOMMER SNART

KOMMER SNART

Besøg vores hjemmeside for mere information eller for at registrere din interesse for Jardinanas nye boliger: www.jardinana.com

t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com

@cth_capital

Udviklet af CTH Capital

@JardinanaLaCalaMijas