La Danesa April 2023

Page 1

DANESA DANESA

APRIL 2023 • Interviews • Nyheder • Bolig • Finans • Udflugter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politik • Mode • Helse
www.ladanesa.com Mona Elisabeth Davidsen DSKÆVE en vinkel
fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen Udflugt til GRAZALEMA
euro for 3 retter!
Spaniens billigste Menu del Día
I denne måned kan du bl.a læse om...
Påsken
5
Prøv

Husk at downloade LA DANESAs nye app!

Kære læser...

Velkommen til apriludgaven af La Danesa.

Vi nærmer os Semana Santa, påskeugen, den mest betydningsfulde højtid i den spanske kalender. Fejringen af denne uge foregår stille og roligt på de fleste pladser og gader rundt om i landet. Semana Santa fejres særligt her i Andalusien, og en af de helt store fejringer finder sted i Málaga by. Her markeres mindet om Jesus’ korsfæstelse, død og opstanden med processioner, som tiltrækker tilskuere fra hele verden.

For dem, der besøger disse religiøse fester for første gang, kan oplevelsen være næsten magisk. Især når man ser processionerne med de tunge, forgyldte troner sent om aftenen. For når mørket falder på, bliver luften tyk af duften fra røgelse, blomster og stearinlys, og gaderne fyldes med orkestrale melodiske toner.

Måske fristes du selv til en tur til Málaga i påskedagene men vær opmærksom på, at hele centrum afspærres fra midt på dagen. Man skal derfor parkere uden for bymidten for at fortsætte til fods. Alternativt kan man tage toget, som kører til centrum.

I den forgangne måned har vi sagt farvel til en god ven og kollega som desværre er gået bort efter et kort sygdomsforløb. Morten Møller var vores trofaste fodboldskribent, der med entusiasme og enorm indlevelse, i mange år har leveret indlæg til La Danesa om fodboldklubben Málaga CFs op og nedture i den bedste spanske fodboldrække. Morten var en stor personlighed og et kendt ansigt i danske kredse på kysten. Mest af alt, var Morten kendt som initiativtager til supporter-klubben La Peña de Dinamarca, hvor han også sad som formand i mange år. La Peña Dinamarca voksede sig stor og stærk til stor glæde for de mange herboende fodboldfans der ofte var til stede på lægterne på stadion i Málaga.

Her på redaktionen vil vi savne hans skriv, altid gode humør, dejlige væsen og altid friske bemærkninger. Æret være Mortens minde.

Nu lidt om hvad du kan læse om i denne udgave af magasinet.

Hun er korrekt og konsekvent, men indeni gemmer der sig et blødt og socialt væsen – en livsglad kvinde, der rejser, bor i bymidten og går ud både fire og fem gange om ugen. Mona elsker pulsen

og livet på Costa del Sol, men er også kritisk overfor udviklingen. Efter fire årtier har hun set lidt af hvert. Hun deler gerne sine meninger og erfaringer – helt uden filter. Mød Mona Davidsen i månedens Skæve Vinkel.

Månedens udflugt går til La Concepción der ligger lige nord for Málaga. Da den blev anlagt i 1855 lå den langt udenfor byen og vejen derop gik i bunden af Guadalmedinas flodleje. Området var oprindeligt bevokset med frugttræer men i 1855 købte den succesrige forretningsmand Jorge Loring et stykke land der og begyndte at bygge hus og plante eksotiske træer på jorden. Senere blev haven udvidet af de efterfølgende ejere, og i dag fremstår den som en subtropisk oase, hvor man kan tilbringe en herlig dag med at vandre rundt i skønne omgivelser og tilmed nyde sin medbragte picnic. Tag med Else Byskov på besøg i La Concepción.

Hvis du har begrænset tid eller penge, ikke orker at læse en velskrevet 8-siders spansk menu igennem eller blot ønsker et enkelt hjemmelavet måltid, er El Menu de día (dagens måltid) en overkommelig og hurtig måde at spise sig mæt på i Spanien. Normalt inkluderer måltidet en primer plato (forret), segundo plato (hovedret) og postre (dessert). Derudover serveres der brød og valgfri drikkevare, herunder et glas af husets vin, som normalt er mere end drikkeligt. Det er svært at forestille sig, hvordan en restaurant selv her i det sydlige Spanien kan klare at tilberede et tre-retters måltid for under 10 euro og stadig kunne dække råvarer, løn, husleje, papirduge, og strøm til bl.a. tv-skærmen, der synes at være tændt 24 timer i døgnet. Men i Málaga er der faktisk en bar, der serverer en rigtig Menu del día til kun fem euro! Vi tager dig med til den ydmyge, men meget populære Bar / Cafetéria Mercado de Huelin.

Dette og meget mere kan du finde i månedens udgave af La Danesa. Har du lyst til meget mere, kan du tilmelde dig onlinetjenesten DanesaPlus+ der byder på daglige nyheder, masser af spændende artikler og en række attraktive medlemsfordele.

www.ladanesa.com God

mugge martin sara

CENTRO IDEA

Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga

LA DANESA udgives af:

NORRBOM MARKETING

Tlf. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com

Ansvarshavende udgiver: Norrbom Marketing S.L.U. norrbom@norrbom.com

Karethe Fran Lina Henrik

Layout / Trykning Norrbom Marketing S.L.U.

Redaktion / bidrag

Morten Møller

Sara Laine

Henrik Andersen henrik@ norrbom.com

Annoncer +34 952 58 15 53

Henrik Andersen henrik@norrbom.com

Mugge Fischer mugge@norrbom.com

Sara Laine sara@norrbom.com

LA DANESA udkommer den første hverdag i måneden og kan gratis afhentes mere end 250 steder langs Costa del Sol. Udover hos annoncørerne kan bladet hentes i de danske klubber, Margrethekirken, golfklubber, på turistkontorerne og mange andre steder, som frekventeres af danskere. Yderligere sendes

LA DANESA til mange abonnenter i det øvrige Spanien og i Danmark.

Læs hele magasinet på nettet: www.ladanesa.com DANESA www.ladanesa.com
læselyst! MN
Jette
Marbella & Co • Urb. Santa Clara Golf • Edif. Club de Golf, 2ª planta • 29603 Marbella • Spain T: +34 952 865 525 • info@marbellaco.com • www.marbellaco.com Vi har Costa del Sol’s største kundekartotek og mere end 30 års erfaring med internationalt køb og salg af boliger. Kom ind på vores nye kontor til en uforpligtende kop kaffe for at høre mere om hvordan vi kan sælge din bolig og om vores salgs- og markedsføringsstrategi på nettet og de sociale medier. Vi sælger din bolig på Costa del Sol Månedens bolig ______ MARBELLA NUEVAANDALUCÍA fra505.000€ For yderligere information kontakt Mie Larsen på: +34 951 781 212 ml@marbellaco.com Vi bygger din villa på Costa del Sol designet udfra et skandinavisk gennemprøvet byggekoncept, som er tilpasset klimaet, livet ved Middelhavet og dine ønsker. • Ét byggekoncept • To typer huse • Fire modeller • 1.000 varianter Priser fra 649.000 € + grund +10% skat Danskbyggede villaer! • Gratis Arkitekt • Under 6 måneders byggetid • Op til 70% finansiering Nybygget Havudsigt I hjertet af golfdalen MCO4177180

Læs hele magasinet på www.ladanesa.com 4 LA DANESA APRIL 2023

Her fin særbehandling med en rundvisning på 1 time og 20 minutter. Normalt tager visningen en time. Rundvisningen begrænser sig til den histodelige ejere Jorge Loring og hans hustru Amalia de Heredia, som påbegyndte anlæggelsen af stolsbrugere. Lad os lige kort se på hvem havens grundlægstore entreprenører. Han var både en dygtig forretningsmand og politikker og desuden fuld

at Månedens udflugt La Concepción ligger lige nord for Malaga på et hjørne mellem to motorveje, men da den blev anlagt 1855 lå den langt udenfor byen og vejen derop gik bunden af Guadalmedinas flodleje. Området var oprindeligt bevokset med frugttræer og var altså landbrugsland, men 1855 købte den succesrige forretningsmand Jorge Loring et stykke land der og begyndte at bygge hus og plante eksotiske træer på jorden. Senere blev haven udvidet af de efterfølgende ejere, og dag fremstår den som en subtropisk oase, hvor man kan tilbringe en herlig dag med at vandre rundt skønne omgivelser og tilmed nyde sin medbragte picnic. Et besøg La Concepción bør ikke forsømmes.

har La Concepción Af Else Byskov

dig med i denne måned. 24

Behold skoene på indenfor At tage skoene af, når man træder ind sit eget eller andres hjem, føles som en selvfølge for os danskere. Du vil så ikke trække snavs fra gaden ind huset. Men sådan tænker spanierne (og med dem mange andre tager skoene af, vil de stirre på dig med store øjne. Og hvis du beder en spanier, der besøger dit hjem, om at tage skoene af, kan de reagere, som om du havde sko på. Måske er det derfor, du ofte ser en vaskespand og en moppe et hjørne spanske Sidetallerken til brød, hvad er det? holder du brødet over tallerkenen for at undgå at få krummer på ind Spanien, så glem alt, hvad du har lært om dette. Her finder du sjældent en asjet hverken til højre eller til venstre for tallerkenen. Brødet lægges direkte på bordet, uanset om det er dækket med genting. Og bliv ikke overrasket, når du ser spanierne knække et stykke brød for at dyppe fulgte med deres gambas pilpil eller bruge et stykke brød til komme en bid på gaflen. Her bruges en kniv kun til at skære mad, ikke til at skubbe maden op på gaflen. Kø hvem er sidst? så er der et køsystem. Mange steder Spanien er der hverken køer eller systemer. Her har du et helt perfekt system som gør, at du stedet for at holde øje med dit nummer eller din tur køen, kun holder øje med én person. Det sker sådan, at når du kommer ind banken la ultima? hvis der kun er kvinder til stede hvilket betyder “Hvem er sidst?”. På den måde ved du, at når vedkommende har afsluttet sit ærinde, er det din tur. Kys til alle Danmark giver man hånd, når man mødes, mens siger farvel. Det kan du også glemme Spanien. Her kysser folk hinanden på kinderne. Hvis man giver et, to eller tre – eller om man starter til højre eller venstre, så kan der nogle gange opstå komiske eller ligefrem pinlige situationer. For eksom man bestemt ikke havde til hensigt at kysse på munden. Hold tungen lige munden og lav et luftkys først til venstre og derefter til højre, og sørg for at røre den anden persons kind højst et minisekund. Nogle laver en lille smækkende kysslyd (Moa!), andre gør ikke. Det vigtigste er, at du IKKE skal kysse den anden person på kinden, men luften først til venstre og så til højre. Søndagsfin Mens danskere kan lide at slappe af hyggetøj om søndagen, er det denne dag, spanierne tager deres fine tøj frem. Det er ikke usædvanligt at se hele familier og vi taler om spanske familier med tre eller måske fire generationer tage en søndagstur sammen, alle klædt deres bedste søndagstøj. Det går selvfølgelig hånd hånd med, at spanierne er et katolsk folk, og mange går stadig til søndagsmesse. 34 LA DANESA APRIL 2023

træthed, tør og rynket hud Mit helt store, og lidt naive ønske, er, at alle fødevarefabrikanter, regeringer og andre producere spiseværdig mad. En mad, hvor der hver lille detalje er tænkt på, hvad der gavner vores velvære og sundhed bedst, og hvor der er og planterne, som vi er en del af. Optager du det, du spiser? Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop. 44

gør hele området at udforske den rige flora er mellem april og juni, hvor alt er fuldt flor.

Bjerggeder, gribbe og vilde dyr vores bjergturgruppe, fik vi at vide, at her stadig var vilde geder. Men hvad vi ikke forventede var at se et kid komme forbi lige over parkeringstremt hurtige klatrere. Samtidig fungerer den gråbrune pels som

camouflage, der smelter sammen med naturen omkring dem. To af de

D D P var dflug til GRAZ for5euro3retter! P vSpanien billigsMenudelD

ció /3/2 :0 Pa DANESA DANESA APRL2023 Interv w BNyhede oligFi a s Udflugt r Spo tKFakta ultu •P ofie•Poltik HMode se

LA DANESA DANESA denne måned kan du b.la. læse om... Påsken fejres storslået varieret Málagaprovinsen Udflugt til GRAZALEMA 5 euro for 3 retter! Prøv Spaniens billigste Menu del Día

Påskenfejresstorslåetog varieretiMálagaprovinsen Udflugt l GRAZALEM fo5euro Prøvr3retter! Spanien biligste MenudelDía

Iden emånedkand æse m. EMona Dalisabeth vidsen SKÆVE Den inkel

Spanske vaner - eller uvaner... 34 God fornøjelse!

APRIL xp a ció 2/ 3 13 4 1 6 Korte nyheder 10 Shoptalks 14 På dagstur til Mula 16 La Senda Litoral i Nerja 18 På den anden side: Sejrer turismen os ihjel? 20 Den skæve vinkel - Mona Davidsen 22 Påsken fejres storslået i Málagaprovinsen 24 La Concepción - Málagas botaniske have 28 Qué Pasa - kommende arrangementer på kysten 31 AHN tilbage for fuld styrke 32 Prøv Spaniens billigste Menu del Día 34 Spanske vaner... eller uvaner 36 Udflugt til Grazalema 40 Månedens opskrifter: Sneglemad 42 Klubber og foreninger 44 Helse og sundhed 48 Jacob Haugaard indtog Det Danske Hus 49 Rubrikannoncer 50 Annoncørregister

Mula er en del af bjergkæden Sierra Espuña Murcia, et stort, smukt skovområde med frodig vegetation. Her venter 18.000 hektar storslåede naturoplevelser, både for dem med store fysiske ambitioner, men også for familier, der bare ønsker at sidde skyggen af et fyrretræ og nyde et godt måltid mad. Mula har cirka 17.000 indbyggere fordelt på selve bymidten og de omkringliggende områder. Byen er måske bedst kendt for La Tamborada, en 16 timer lang “trommesession”, der varer fra midnat mellem tirsdag og onsdag påskeugen. La Tamborada er nu på UNESCOs verPå kanten af klippen Byen er domineret af den gamle middelalderaraberne det 16. århundrede. Set fra den gamle bygning virker det, som om slottet er placeret på løse sten. Men den har nu stået samme sted placeret! indbyggere. Her mødes folk for at drikke en kop kaffe, og her afholdes det månedlige marked (2. søndag måneden bortset fra sommermåneditionelle produkter. Plaza Mayor er også stedet, hvor “La Tamborrada” finder sted hver påske; en 16 timer lang tirsdag og onsdag påskeugen. Den hyggelige plads er omgivet af Iglesia de San Miguel, El Ayuntamiento og forskellige huse med farverige facader. Herfra strækker smalle gader og stejle trapper sig både op, over og ned, så her er det tilrådeligt at have gode sko på! Lidt længere oppe byen ligger Iglesia de Santo Domingo, som er bygget på fundamentet af en gammel arabisk moské. En inskription på forsigyndte 1557. Det gamle kloster Real Convento blev påbegyndt 1680, og er blevet renoveret flere gange. Kommer du sydfra, så tag en afstikker til Los Baños, som ligger få kilometer før du når selve gamle arabiske bade, som er drift den dag dag. nogle af de private huse den lille bygd ved Los Baños er det muligt at besøge de varme have en sundhedsgivende effekt! www.turismodemula.es www.turismoregiondemurcia.es/en/mula www.ladistancia.es sine farverige huse. La Tamborada en høj trommesession og en stor turistattraktion. 14 del Sol, er priserne de seneste 20 år steget med enten 100, 200 eller 300 procent. Byer, der tidligere var billige, er blevet dyre. Og områder, boligmangel. Det skyldes hverken en stærkt stigende befolkningstilvækst eller et byggestop. Det skyldes derimod en stærkt stigende spekulation eller investeringslyst, for nu at bruge et lidt pænere begreb. Roden til nationale og internationale. Spaniere såvel som udlændinge med lidt mønt på lommen står dag nærmest kø for at få fingrene en bolig nyder selv boligen et par måneder om året og udlejer så ellers som en feriebolig til skyhøje priser til soltrængende udlændinge eller spaniere fra indlandet. Det er sikkert alletiders idé og investering. Det er bare skidt for den til og bygges for investorerne ikke for borgerne. Blandt de lokale hører naturligvis også os herboende skandinaver. Skal vi dag på stabile selvangivelser for at give os et boliglån. Så kan man naturligvis nøjes med at bo til leje seks år. For hvem udlejer sin bolig for 750 euro om måneden, når man kan få 750 euro om ugen er udbuddet minimalt og priserne rekordhøje. Er man heldig at finde en ledig lejlighed, æder den så stor en del af lønchecken, at der aldrig bliver Når ejerboligerne tilmed stiger ufortrødent, er det dag underordnet hvor flittig og sparsommelig man er, for boligpriserne stiger at spare op. Det er ikke fair. Det er jeg sikker på (næsten) alle kan se uanset hvor man står rent politisk og socialt. Det er indlysende, vi dag har en ubalance. De frie markedskræfter har mistet balancen, og det rammer nu også erhvervslivet. Langs hele Costa erhvervsprojektet nu stillet på pause. Der er nemlig mangel på erhvervslokaler. Og hvorfor er der det? Det er der, fordi man den seneste På den anden side... henrik@norrbom.com Sejrer turismen os ihjel? Der rejses og investeres livligt. De to store hjul vores lokale økonomi er for alvor blevet velsmurte. Efter en benhård pandemi sprudler turismen og boligmarked som de allerbedste tider. Det skaber selvsagt vækst, jobs og positiv energi. Alle burde storsmile, men flere og flere trækker opgivende på skuldrene. Det gælder både erhvervslivet og private. Vi lider nemlig af boligmangel og mangel på erhvervslokaler. Det er ved at udvikle sig til et stort problem, som bliver et af de vigtige temaer forud for næste måneds kommunalvalg. boliger er de seneste år steget så voldsomt, det næsten er umuligt komme ind på boligmarkedet. 18 Vådest Spanien? eller berygtet er, at det siges at være det mest regnfulde sted Spanien. Det er næsten utroligt, at et sted det solrige Andalusien har mere nedså jeg gravede lidt for at se, om denne regnmyte er sand. (Aemet) var San Sebastian Baskerlandet Spaniens vådeste by 2022, efterfulgt af Santiago de Compostela og Pontevedra. Men når statistikken omfatter mindre byer og omkringliggende bjergområder, topper den hvide landsby listen. Den 14. december 2022 modtog Grazalema hele 212,1 liter regn pr. kvadratmeter på 24 timer, DEN på netop den dag! Grazalema ligger omkring 800 meter over hatoppe. Byen får gennemsnit 2300 mm nedbør pr. m2 om året, og op til 4000 mm, når det er ste høje bjergkæde, som den fugtige atlanterlavlandet. Derimod kan området ofte lide af med andre ord forvente dramatiske vejrkontraflora og fauna takket være dets unikke mikroklima, foruden dets nærhed og forhistoriske landforbindelse med Afrika. Samtidig menes det meste af Europa. Luftfugtigheden dalene gør dem nogle af de grønneste og mest frodige hele Andalusien, og det
Udflugt til GRAZALEMA Hvis der findes en Pueblo Blanco, der altid er en fornøjelse at besøge, må det være Grazalema. Den lille bjergby ligger som en ørnerede på en klippeafsats naturparken Sierra de Grazalema det nordøstlige hjørne af Cádiz-provinsen. Ikke nok med at byen er et dagsbesøg eller en weekend den friske bjergluft værd, men køreturen på knap to timer fra Costa del Sol er sig selv en storslået oplevelse så længe man kan lide snoede veje. Det er også her, hvor vejen snor sig mellem ege- og korktræer, at man får sit første syn på klyngen af hvide
På dagstur til Mula 36
huse under de stejle grå bjergtoppe. Af Karethe Linaae
kan du se, hvad vi
44 LA DANESA APRIL 2023 valgt
forstoppelse, diarre, hovedpine, træthed og et nedsat immunsystem? Fortvivl ikke, der er hjælp at hente, ofte er det bare små ændringer og vaner, der skal til for at Du er, hvad du spiser. Det er et gammelt siden jeg var barn, og som jeg stadig ofte hører. Lige indtil en dag min gamle veninde Ellen Møller kærligt korrigerede mig og sagde, NEJ, Hvorfor er det så vigtigt med en god fordøjelse? uddannelse som kostvejleder hos Eva Lydeking, har jeg været ekstra opmærksom på vigtigheden af en god fordøjelse. Det er ikke bare for sjov, at jeg minder mange af mine kunder om, at de skal spise langsomt og huske at tygge deres mad godt, især hvis de At tygge langsomt skal ikke være en stress faktor. Spiser du en stresset situation, så optager du dårligt næringsstofferne fra maden maden ordentligt, som at trække vejret. vores forvirrede og forurenede hverdag må vi gøre en indsats for at have det in mente. Ordsproget ”skynd dig langsomt” er værd at Nedbrydningen starter mundhulen. Derfor er tygningen af stor betydning, og det er vigtigt fornøje
være en god ide, at drikke lidt vand før maden, men aldrig til maden. mundhulen findes enzymet Amylase, der starter nedbrydningen af findelingen af maden. Der er også mælkesyrebakterier på slimhinderne munden, der passer på angreb fra skadelige bakterier. Når maden tygges, til den er flydende, så bliver den findelt så godt, at alle fordøjelsesvæskerne kan virke, som de skal, så optager, det vi putter Hele fordøjelsessystemet består af munden, spiserøret, mavesækken, tyndtarmen, endetarm. Så har vi også lige nyrerne, der renser blodet for affaldsstoffer og laver vores urin. dag er det let at finde frem til haven. Man kører blot ad motorvejen A 7 mod Antequera og drejer af mod højre når man efter 5-10 km. ser et Camino del Jardin Botánico Málaga. Der går også en bus fra Málagas midtby til haven, og tanical garden. Bussen går fra Málagas busstation gange timen hver dag undtagen mandag og koster 1,40 €. Jeg havde bestilt en guidet tur, som koster omkring 16 for pensionister. Man skal bestille sin
formindskes optagelsen af vores mad og kosttilskud væsentligt. Med den livsstil, vi har dag, følger flere og flere fordøjelsesproblemer. optagelsen af din mad og kosttilskud er ofte f.eks. hårtab, guidede tur pr. telefon på nummeret: 951926180. Man kan dog fint selv besøge haven, for man får udleveret et kort, som man €. Haven er åben hver dag undtagen mandag fra 9.30 til 17.30 vinterhalvåret og til 20.30 om flere detaljer. Eller endnu bedre på: https://malagaadventures.com/botanical-garden-malaga/ Den guidede tur starter ved billetsalget, og da jeg var den eneste gæst på det tidspunkt, fik jeg

Jeg er udenlandsk mægler for Liberty Seguros. Jeg forstår dine behov og er her for at hjælpe DIG. Lad os tage en snak!

Og nu, for hver ny bil-, hus- eller livsforsikring, du tegner, får du 50 € cashback!

Besøg din forsikringsagent eller gå ind på libertyexpatriates.es

Madrid,

Cashback-kampagnen er gyldig for policer udstedt og trådt i kraft mellem d. 29. marts og d. 27. juni 2023 begge dage inklusive. Forsikringerne skal betales via betalingsservice. Tilbuddet omfatter ikke fornyelser eller udskiftninger. Tilbuddet er kun gældende for nye bil-, bolig-, og livsforsikringer. Betingelser og minimumspræmier vil blive anvendt i alle tilfælde. Besøg vores hjemmeside, eller spørg din mægler/agent for at få detaljerede oplysninger. Liberty Seguros, Compañía de Seguros y Reaseguros, S.A. (med momsnummer A48037642 og registreret kontoradresse på Paseo de las Doce Estrellas, 4, 28042, Spanien) er ansvarlig for dette tilbud.

Stor personalemangel i restaurationsbranchen

Solkystens mange restaurationer råber efter mere personale. Det var et problem allerede sidste sommer. I år ser det ud til at blive endnu værre. ”Påskeugen står for døren, og vi har brug for cirka 3.800 nye medarbejdere for de kommende fem til seks måneder. Men vi kan ikke finde dem. Det er som om ingen har lyst til at arbejde i branchen,” beklager Fernando Martínez fra restauratørernes sammenslutning (MAHOS).

Problemet er identisk i hele provinsen og flere andre steder i Spanien. ”Vores branche har mistet prestige.

Folk gider ikke smøge ærmerne op og vil ikke acceptere skiftende arbejdstider, som ellers er normalt i mange brancher,” forklarer Fernando Martínez og fortæller, at ”den gennemsnitlige månedsløn i branchen ligger i dag på 1.400 euro plus drikkepenge, hvilket er højere end nogensinde.”

Brancheforeningen søger nu arbejdskraft i udlandet – blandt andet i Marokko. Málaga-provinsens efterslæb på cirka 3.800 medarbejdere er 19 procent højere end sidste år på samme tid.

God start for boligmarkedet

Trods stigende rente, inflation og en række andre usikkerhedsfaktorer har det spanske boligmarked fået en fin start på året. Over næsten hele landet handles der mere end på samme tidspunkt sidste år. Det gælder særligt i Andalusien. Med 11.773 bolighandler i januar steg salget med 3,7 procent i forhold til samme måned sidste år.

Málaga-provinsen ser et fald i aktiviteten på elleve procent, men det tager branchen med sindsro. Sidste år på denne tid blev der nemlig handlet uhørt flittigt på Costa del

Muligt forbud mod nye turistlejligheder i Málaga

PSOE-kandidaten til rollen som borgmester i Málaga kommune, Daniel Pérez, ønsker at forbyde nye turistlejligheder i Málaga, hvis han bliver borgmester.

Boligsituationen er blevet et af Daniel Pérez’ hovedpunkter til kommunalvalget den 28. maj. Han har allerede gjort sig kendt for sit engagement i at bygge 10.000 boliger med priser tilpasset dem med de laveste indkomster i samfundet, kendt som VPO (vivienda de protección oficial).

“Málaga lider under et alvorligt boligproblem, og et stort problem er turistboligerne, som æder byen op, især i centrum,” siger han og understreger, at tiltaget garanterer beboernes gode sameksistens, samtidig med at stigningen i lejepriserne begrænses.

Han understreger også, at det ikke handler om en total begrænsning. Udlejning til turister ville stadig være tilladt i parcelhuse, hvor støjen fra turister og fester ikke generer andre naboer.

Sol og, trods lidt nedgang, hører Málaga-provinsen med 3.228 bolighandler i januar fortsat til blandt de provinser i Spanien, hvor der handles flittigst.

Samtlige analytikere på de store landsdækkende boligportaler er enige om, at boligmarkedet i Málaga-provinsen får et godt år med en lille tilbagegang, som er helt naturlig efter to forrygende år. Tilsvarende er der bred enighed om, at priserne fortsat vil stige i 2023, omend mere behersket end vi har set de seneste år.

Nyheden blev for nylig offentliggjort på Daniel Pérez Twitterkonto i en video, hvor borgmesteren i Palma de Mallorca, José Hila, også optræder. Målet for socialisten er at følge eksemplet fra hovedstaden på De Baleariske Øer, hvor turistboligforbuddet trådte i kraft i 2018 for alle lejlighedskomplekser i byen. En foranstaltning, der for nylig blev understøttet af en dom i højesteret, som Daniel Pérez nu ønsker at indføre i provinshovedstaden “for at undgå spekulation og gener for byens borgere.”

I februar var der 8.568 turistovernatningssteder i Málaga by med i alt 44.122 sengepladser.

6 LA DANESA APRIL 2023 MARBELLA: URB. MARBELLA REAL LOCAL 3 BULEVAR PRÍNCIPE ALFONSO DE HOHENLOHE TLF. +34 951 48 77 35 MIJAS: CTRA. DE MIJAS EDIF. CORTIJO DEL AGUA TLF. +34 952 46 12 21 CORTIDEA@GMAIL.COM WWW.CORTIDEA.COM • GARDINER • PERSIENNER • TÆPPER • MØBELPOLSTRING • SOLAFSKÆRMNING • MARKISER M.M. ÅBNINGSTIDER: MANDAG TIL FREDAG: 10.00 - 16.00 Korte nyheder

totalløsninger

• eget snedkerværksted giver utallige muligheder og holder priserne nede.

• eftersalgs-service.

• nøglefærdige totalrenoveringer.

• kom ind for et uforpligtende tilbud.

Følg og like os på Facebook Opsat i Benalmádena Costa

showroom fuengirola

calle josé cubero yiyo 3, 29640 Fuengirola (ved feriapladsen)

tlf.: +34 951 260 360

åbningstider

man-fre: kl. 09.00 - 18.00

lørdag: kl. 10.00 - 14.00

info@nordicmuebles.com www.nordicmuebles.com

køkken • bad • garderobe • renovering

Spanien slår hårdt ned på udlændinge, der fremviser forkerte selvangivelser

De spanske skattemyndigheder har vedtaget en skærpet skattekontrolplan for at kontrollere udenlandske fastboende personer, der enten ikke opgiver deres indkomst eller opgiver som ikke-residenter, selvom de bor i Spanien.

Du er skattemæssigt hjemmehørende i Spanien, hvis du tilbringer mere end 183 dage i kalenderåret (1. januar - 31. december) eller har en virksomhed eller økonomiske interesser i Spanien.

Skattekontrolplanen for 2023, som netop er offentliggjort, vil styrke kontrollen mod det udbredte skat-

tesvig blandt ‘falske’ udlændinge. Det betyder, at der i år vil være strengere foranstaltninger over for udenlandske fastboende i Spanien, som slipper for at betale indkomstskatten IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Fisicas) og i stedet kun betaler udlændingeskatten IRNR (Impuesto sobre la Renta de no Residente) eller slet ikke erklærer indkomst. Inden for rammerne af EU’s skatteregler har de spanske skattemyndigheder også til hensigt at finde information om digitale betalinger til udenlandske borgere gennem virksomheder eller applikationer med kontorer og servere i udlandet.

Inditex slår alle rekorder

Den spanske tekstilkoncern Inditex klarer sig bedre end nogensinde. Sidste år steg salget med 17,5 procent til en omsætning på 32,6 milliarder euro på verdensplan. Det samlede overskud steg med 27 procent til 4,13 milliarder euro. Det er tekstilkoncernens bedste resultat nogensinde –markant bedre end 2019, som ellers var rekordernes år.

Inditex er i dag verdens største tekstilkoncern og er bl.a. kendt for mærkevarerne Zara, Massimo Dutti, Bershka y Oysho. Trods international succes forbliver kon-

cernen på spanske hænder. Således sidder stifteren, Amancio Ortega, på 60 procent af aktiekapitalen. De seneste år har hans datter, Marta Ortega, stået i spidsen for koncernen og hendes resultater er overraskende gode. 2022 var nemlig udset til at blive et svært år for Inditex, som har trukket sig helt ud af Rusland og haft et dårligt år på det kinesiske marked, som har været præget af strenge Covid-19 restriktioner. Men Inditex har solgt forrygende i alle andre verdensdele – både online og i fysiske butikker.

Udlændinge står for 90 % af køb af luksusejendomme på Costa del Sol

Lidt over 90 % af alle salg af luksusejendomme på Costa del Sol foretages af udlændinge.

Formanden den andalusiske sammenslutning af entreprenører, Ricardo Arranz, beskriver Marbella, Benahavís og Estepona som den gyldne trekant for ejendomskøb og anser disse kommuner for at være

meget mere fleksible, når det kommer til licenser. Marbella topper listen over nybyggeri “der fokuserer mere på kvalitet end kvantitet”, og entreprenøren har haft flere nylige salg af villaer mellem 2-20 millioner euro.

Salg af luksusboliger udgør omkring 90 % af markedet. Arranz op-

lyser, at langt størstedelen af køberne (90-95%) er yngre internationale kunder fra Nordeuropa og Storbritannien. Han peger på, at trekantszonen har tre hovedattraktioner: Klima, infrastruktur og sikkerhed foruden de komplementære livsstilstilbud som golfbaner og luksusmode og fine strande.

Asiatisk, thai og sushi

Åbent 13.00-16.00 & 18.30 - 23.30

Lukket torsdag

Paseo Marítimo Rey de España 40 Nogle minutters gang fra Hotel Pyr og havnen.

www.asianfusionbingrestaurant.com

Indglaseret/åben terrasse med fantastisk udsikt mod havet. Alt hjemmelavet fra bunden af.

8 LA DANESA APRIL 2023 Korte nyheder

Velkommen til Andersen & Andersen Estates

Penthouse

La Carihuela, Torremolinos

€ 250.000

Penthouse

Mijas Costa

€ 359.000

Luksusvilla

Sierra Blanca, Marbella

€ 7.500.000

Villa Mijas

€ 1.200.000

Vi er stærkt passionerede. Det kan du drage fordel af.

Peter Henriksen & Bodil Schou Andersen

Villa Torreblanca, Fuengirola

€ 795.000

Villa Campo Mijas

€ 995.000

Landhus

Sierra de Gibralfaro, Pizarra

€ 550.000

Villa nær stranden Fuengirola

€ 798.000

Vi har arbejdet på boligmarkedet i fire årtier og fundet drømmeboligen til hundredvis af skandinaviske familier.

Vi dækker hele Solkysten og har et stort udvalg af kvalitetsboliger i vores kartotek. Det dækker alt fra lejligheder til rækkehuse, villaer, renoveringsprojekter og byggegrunde – i alle prisklasser.

Du er altid velkommen til at kontakte os. Vi svarer 24/7!

Vi taler dit sprog.

Kontakt os +34 660 453 331 info@aaestates.com

Din nærværende ejendomsmægler på Solkysten

Helle Hollis donerer 4.242,41 euros til Det Danske Hus (Club Danés)

Christine Fleischer, udtaler at det er første gang at vi har kunnet donere så stort et beløb som er kommet ind via vor charity billeje. Donationsbeløbet er blevet muligt idet rigtig mange medlemmer og gæster fra Det Danske Hus har anvendt charity nummeret C0009 til deres billeje, når de har besøgt Costa del Sol eller haft venner eller familie på besøg.

”Vi er glade for at kunne støtte Det Danske Hus, og vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde,” fortsætter Christine.

Helle Hollis har hovedkontor ved Malaga Lufthavn og er åben 24 timer alle ugens 7 dage. Desuden har de et lokalkontor i Fuengirola ved siden af Hotel PYR.

Helle Hollis tilbyder et bredt udvalg af nye bilmodeller og har en flåde på 1500 biler i højsæsonen. ”Hos Helle Hollis kan du følge dig tryg ved at leje din bil, her er ingen skjulte ekstras, og vi ønsker at alle vores kunder får en god billeje oplevelse,” fortæller Christine.

Den 20 februar var den store donationsdag hos Helle Hollis. Det danske biludlejningsfirma havde den store glæde at kunne

overrække en check på 4.242,41 euros til formanden for Det Danske Hus, Claus Beyer Ottedahl. Marketingschef fra Helle Hollis,

For Det Danske Hus er denne store donation en velkommen økonomisk hjælp til klubben og for dens fremtidige aktiviteter, udtaler Claus Beyer, og minder om at når man går ind på Det Danske Hus hjemmeside, kan man direkte derfra reservere sin billeje hos Helle Hollis og få en rabat på billejen samtidig med man støtter Det Danske Hus.

Claus slutter af med, at Det Danske Hus også ser frem til at fortsætte samarbejde som er en gensidig win-win situation for begge partnere, hvor Det Danske Hus kan støtte lokale firmaer og samtidig tilbyde en rabat til brugerne af Det Danske Hus.

www.hellehollis.com

www.clubdanes.dk

Else Byskovs 5. vandre- og udflugtsbog om Andalusien er udkommet med undertitlen: 26 udflugts- og vandreture i 6 andalusiske provinser plus en bonus med de 10 bedste steder at besøge i Andalusien

Udflugterne rummer spændende oplevelser: en ny, næsten ukendt bjergkæde, et besøg i en dyb mineskakt hvor man kan se verdenssensationen Europas største geode, der er så stor at man kan kravle ind i den, et besøg i et netop udgravet beskyttelsesrum fra den spanske borgerkrig, bestigning af den nuttede bjergkæde Sierra Elvira aka El

Knollo, en vandrerute med træbroer ved Moclin, et besøg i den smukke Gor dal med kæmpestore fund af jættestuer samt en bronzealder landsby på en bakketop i byen Galera, besøg i nyåbnede beboelseshuler i Guadix, et besøg i landsbyen Orce, hvor de allerførste europæere boede, en vandretur gennem Cacin-slugten, som er vildere end man kan forestille sig, et besøg i den fantastiske by Alcalá la Real med et kæmpestort borgkompleks, et besøg med stor mystik i Ubeda, en skøn mandelfestival med fest og farver i Almogía, Andalusiens største arkæologiske frilands museum fra stenalderen ved

Casabermeja, vandring på de skønneste dele af Malagaprovinsens nyanlagte kyststi, Frigilianas to nye vilde vandreruter, vandring på den nye hængebro over Rio Almanchares og på den nye bølgende træbro over Rio Guadalhorces delta, besøg i Palos de la Frontera hvorfra Columbus startede sin historiske færd over Atlanten og meget mere. Hvis man er vild med Spanien, bør man anskaffe sig bogen og få ideer til flere gode udflugter.

Bogen kan købes her: https://www.saxo.com/dk/fod-paaandalusien-5_bog_9788743049838

10 LA DANESA APRIL 2023 SHOPTALK
Claus Beyer Ottedahl sammen med Christine Fleischer.
Andalusien
er udkommet WE LOOK AFTER YOUR HOME Kontakt: Boris Nedell +34 699 25 85 63 info@prop-eye.com • www.prop-eye.com • Nøgleservice • Ejendomsadministration • Vedligeholdelse • Professionel rengøring • Velkomstpakke • Modtagelse & nøgleudlevering NYHED: Feriebolig-udlejning
Fod på
5

30% RABAT PÅYORK-MØBELSERIE

IAPRILMÅNED

VI SKABER HJEM

YORK - MØBELSERIE

VAMSTA BOXMADRAS

90X200

– 398 €

BEJSTRUP - HAVESÆT

SOFA, 2 LÆNESTOLE OG SOFABORD I BEIGE ALUMINIUM – 948 €

VI LEVERER OG MONTERER GRATIS LANGS KYSTEN

Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Indgangen til Caleta Port)

Tlf.: 952 55 06 69 · piramides@mueblespiramides.com · www.mueblespiramides.com

Åbningstider: Mandag til Fredag: kl. 10 - 20 Lørdager: kl. 10 - 14

SENGEBORD - NU 138 €, KOMMODE 5 SKUFFER - NU 298 €, KOMMODE 6 SKUFFER - NU 348 €, SOFABORD - NU 198 €, TV-BORD - NU 278 €, SKÆNK - NU 398 €, VITRINE - NU 498 € SPISEBORD 90X160 - NU 348 €, SPISEBORD Ø120 - NU 348 €
Find os på Facebook
DANSK KVALITET TIL SPANSKE PRISER
CM MED
OG
POCKETFJEDRER
TOPMADRAS

PropEye – fuldservice ejendomsadministrationsfirma

At vælge det helt rigtige selskab til at have adgang til din ejendom 24/7 er en stor tillidssag.

Propeye hører til blandt de bedste ejendomsadministrationsselskaber på Costa del Sol og vores professionelle tosprogede medarbejdere har en samlet erfaring på over femten år inden for ejendomsadministration og vedligeholdelse.

PropEye tager sig af at løse eventuelle problemer, som vandskader, elektriske defekter og andre skader der måtte opstå mens boligen er ubeboet. Deres ekstremt værdifulde erfaring og

viden har bidraget til PropEye’s højt respekterede omdømme på Costa del Sol.

Som et fuldservice-ejendomsadministrationsfirma tilbyder PropEye den fulde pakke af tjenester som omfatter nøgleudlevering, ind- og udtjekning af lejere i forbindelse med korttidsudlejning, inventardokumentation, rengøring efter lejere og velkomstpakker.

Kontakt PropEye på tlf. +34699258563 Info@prop-eye.com www.prop-eye.com

Norrbom Marketing byder velkommen i nye lokaler

Norrbom Marketing er flyttet i nye lokaler i Centro Idea. Efter måneders forberedelse og ombygning, er vi endelig klar til at tage vores nye, lyse og funktionelle lokaliteter i brug i Centro Idea. Kig forbi og hils på os i de nye omgivelser.

CENTRO IDEA • Ctra. de Mijas Km. 3,6

29650 Mijas • Málaga

Tlf. 95 258 15 53 • norrbom@norrbom.com

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA

Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os.

Bliv medlem

SHOPTALK
mugge sara Karethe Fran Lina Martin Henrik Jette
12 LA DANESA APRIL 2023
N G
NORRBOM M ARKETI
LA DANESA
LØR
BILLETTER PÅ +34 952 47 51 51 OG WWW.CLUBDANES.DK Det Danske Hus 20€ 25€ UDEN SPISNING IKKE-MEDLEM 35€ 40€
SPISNING IKKE-MEDLEM INTERNATIONAL THEATRES COSTA DEL SOL
FRE 28. &
29. APRIL 2023
MED
COSTA DEL LIVE AT: MARBELLA ARENA Billetter fra Kr. 425,LØRDAg DEN 20. MAJ 2023 BROFORD PRODUCTION PROUDLY PRESENTs: Læs mere om årets koncert på: www.costa-dad.dk Sponsored by

På dagstur til Mula

Mula er en del af bjergkæden Sierra

Espuña i Murcia, et stort, smukt skovområde med frodig vegetation. Her venter 18.000 hektar storslåede naturoplevelser, både for dem med store fysiske ambitioner, men også for familier, der bare ønsker at sidde i skyggen af et fyrretræ og nyde et godt måltid mad.

På UNESCOs verdensarvsliste

Mula har cirka 17.000 indbyggere fordelt på selve bymidten og de omkringliggende områder. Byen er måske bedst kendt for La Tamborada, en 16 timer lang “trommesession”, der varer fra midnat mellem tirsdag og onsdag i påskeugen. La Tamborada er nu på UNESCOs verdensarvsliste.

På kanten af klippen

Byen er domineret af den gamle middelalderborg Castillo de los Vélez, som blev bygget af araberne i det 16. århundrede. Set fra den gamle bygning virker det, som om slottet er placeret på løse sten. Men den har nu stået samme sted i over et halvt tusinde år, så den står nok solidt placeret!

Plaza Mayor er samlingsstedet for byens 16.000 indbyggere. Her mødes folk for at drikke en kop kaffe, og her afholdes det månedlige marked (2. søndag i måneden bortset fra sommermåne-

derne), hvor byens indbyggere sælger deres traditionelle produkter.

Plaza Mayor er også stedet, hvor “La Tamborrada” finder sted hver påske; en 16 timer lang “trommesession”, der starter ved midnat mellem tirsdag og onsdag i påskeugen.

Den hyggelige plads er omgivet af Iglesia de San Miguel, El Ayuntamiento og forskellige huse med farverige facader. Herfra strækker smalle gader og stejle trapper sig både op, over og ned, så her er det tilrådeligt at have gode sko på!

Lidt længere oppe i byen ligger Iglesia de Santo Domingo, som er bygget på fundamentet af en gammel arabisk moské. En inskription på forsiden af kirken fortæller, at byggearbejdet begyndte i 1557. Det gamle kloster Real Convento blev påbegyndt i 1680, og er blevet renoveret flere gange.

Kommer du sydfra, så tag en afstikker til Los Baños, som ligger få kilometer før du når selve byen. Afkørslen er godt markeret. Her er de gamle arabiske bade, som er i drift den dag i dag. I nogle af de private huse i den lille bygd ved Los Baños er det muligt at besøge de varme bade på timebasis. Vandet skulle efter sigende have en sundhedsgivende effekt!

www.turismodemula.es

www.turismoregiondemurcia.es/en/mula

www.ladistancia.es

14 LA DANESA APRIL 2023
Af Rikke Juell Printz
Mula er kendt for sine farverige huse. La Tamborada - en høj trommesession og en stor turistattraktion.

Få dugfriske nyheder fra Solkysten hver dag!

• DAGLIGE NYHEDER

Hver dag (mandag-fredag) modtager du vores nyhedsmail med en opdatering af dagens aktuelle nyheder.

• EKSKLUSIVE ARTIKLER

Et bredt udvalg af spændende artikler om livet i Spanien, profiler, rejser, kultur, tema & debat, gastronomi, livsstil samt løbende opdatering om ejendomsmarkedet og juridiske forhold.

• ABONNEMENTSFORDELE

Rabatter og andre gode tilbud fra vores udvalgte samarbejdspartnere.

DETTE FÅR DU FOR KUN...

5
ALT
OM MÅNEDEN
DANESAPLUS+ DANESAPLUS+ Tilmeld dig på www.ladanesa.com

La Senda Litoral de Málaga er et mægtigt projekt, som er udtænkt af La Diputación de Málaga og det omfatter en 165 km. lang, helt flad sti langs med hele Málagaprovinsens kyst fra Nerja til Manilva. De 14 kystkommuner i Málaga provinsen er hver især ansvarlige for at få bygget sti. I skrivende stund er 80% af kyststien færdig. Man kan se stiens website her: https://www.sendalitoral.es/es/ og følge projektets fremadskriden her: https://www.sendalitoral.es /es/6011/estado-actual

Nerja er den østligste by i Málagaprovinsen, og det er derfor, at stien starter her. Den starter ved den ikoniske Balcón de Europa, som blev benævnt sådan, da den daværende konge Alfons XII besøgte stedet i 1885, efter at det voldsomme jordskælv i 1884 havde forvoldt stor skade på byen. Det var ved denne lejlighed, at kongen udbrød, mens han stod og kiggede ud over havet: ”Este es realmente el Balcón de Europa.” (”Dette er i sandhed Europas Balkon”). I 2003 blev der opstillet en bronze statue af kongen ude på balkonens spids, og den står der den dag i dag.

Og det er her ved balkonen, at La Senda Litoral starter, for den skal jo starte med manér ved at gå rundt om balkonen nede i havniveau. Man går bare ned gennem den bue, kaldet Boquete de Calahonda, der ligger på balkonens østlige side (ved siden af turistkontoret), og derefter fører en fin sti ned til

den lille, fine strand Calahonda. Herefter fortsætter stien rundt om balkonen og hen langs med Hotel Balcón de Europas strand, noget som hotellets ledelse og gæster nok ikke er alt for begejstrede for. Sagen er nemlig den, at før stien blev anlagt blev stranden, kaldet La Caletilla, opfattet som privat og var ganske ugenert, men nu må gæsterne finde sig i, at den offentlige sti går langs med hotellets strand. Det er La Ley de Costas, som har muliggjort dette, idet loven byder at al strand i hele Spanien er offentlig. Det nye stykke sti er beskedne 175 m. langt og har kostet 163.000 €. Det er La Diputación og Nerja kommune i fællesskab der har betalt gildet.

Efter hotellet stiger stien op ad trapper hen til Salon stranden og op til en fin mirador kaldet Mirador del Chanquete, inden den går tilbage til byen. På miradoren står en ældre fisker i bronze og kigger ud over sit hav.

Der mangler altså stadig et stykke sti på omkring en halv kilometer mellem Salon stranden og den sti, der allerede er anlagt øst for stranden Playa Torrecilla.

Når det sidste stykke er færdigt kan Nerja kommune pudse sin stiglorie og fremvise et prægtigt stykke sti helt hen til Torrox kommune, idet der er bygget fine broer over både Chillar floden og Río Seco længere mod vest, hvor Nerjas Playazo ender.

Nerja har fået endnu et stykke sti lagt til La Senda Litoral de Málaga

Nerja har fået endnu et stykke sti lagt til La Senda Litoral de Málaga

Af Else Byskov Her starter stien rundt om Balcón de Europa. Stien går ned til den lille strand Calahonda. Calahonda er en dejlig sandstrand. Stien fortsætter hen imod Playa Caletilla. Balkonen set fra vest med den runde restaurant under sig. Den gamle fisker har fået en ny ven fra Danmark.
16 LA DANESA APRIL 2023
Calahonda er en dejlig sandstrand. Stien fortsætter hen imod Playa Caletilla.

Altomfattende advokathjælp i Spanien og Danmark

Advokatkontorerne Ana María Navarrete og Ret&Råd Glostrup Ballerup Greve har mange års erfaring med spansk og dansk ret.

Vi tilbyder juridisk assistance til private såvel som erhvervslivet, og af vores specialer kan vi fremhæve områderne:

Køb og salg af boliger

Arv

Calle Alfonso XIII

Edif Terminal I, 4º - puerta 7 29640 Fuengirola

Málaga Spanien

Tlf. + 34 952 585 721 info@navarrete.dk www.advokatspanien.dk

Ret&Råd Glostrup Banegårdsvej 1 2600 Glostrup - DK Tlf. + 45 4343 4361 glostrup@ret-raad.dk www.ret-raad.dk/glostrup

Flot og istandsat lejlighed med 3 soveværelser ved stranden på New Golden Mile

Istandsat lejlighed med 3 soveværelser og 3 badeværelser og direkte adgang til stranden. I gåafstand til restauranter, strandbarer, sportsfaciliteter, indkøb mv. og under 10 min. til Puerto Banus. Pris: 525.000 €.

Tel. +45 4016 0462 • www. andliving.dk/marbella

LA DANESA APRIL 2023 17
Michel Pedersen Partner
& testamente Dødsboer
Skatteopgørelser for ikke residenter Selskabsret
Carme Pérez Cot Abogada Spansk advokat

Sejrer turismen os ihjel?

del Sol, er priserne de seneste 20 år steget med enten 100, 200 eller 300 procent. Byer, der tidligere var billige, er blevet dyre. Og i områder, hvor kun de færreste ønskede at bo, er der i dag boligmangel. Det skyldes hverken en stærkt stigende befolkningstilvækst eller et byggestop. Det skyldes derimod en stærkt stigende

Der rejses og investeres livligt. De to store hjul i vores lokale økonomi er for alvor blevet velsmurte. Efter en benhård pandemi sprudler turismen og boligmarked som i de allerbedste tider. Det skaber selvsagt vækst, jobs og positiv energi. Alle burde storsmile, men flere og flere trækker opgivende på skuldrene. Det gælder både erhvervslivet og private. Vi lider nemlig af boligmangel og mangel på erhvervslokaler. Det er ved at udvikle sig til et stort problem, som bliver et af de vigtige temaer forud for næste måneds kommunalvalg.

spekulation - eller investeringslyst, for nu at bruge et lidt pænere begreb. Roden til spekulationen ligger i turismen – både den nationale og internationale. Spaniere såvel som udlændinge med lidt mønt på lommen står i dag nærmest i kø for at få fingrene i en bolig –en såkaldt ferie- og investeringsbolig. Man nyder selv boligen et par måneder om året og udlejer så ellers som en feriebolig til skyhøje priser til soltrængende udlændinge eller

spaniere fra indlandet. Det er sikkert alletiders idé og investering. Det er bare skidt for den lokale, som i nu ti år har set hvordan der sælges til og bygges for investorerne – ikke for borgerne. Blandt de lokale hører naturligvis også os herboende skandinaver. Skal vi i dag på boligmarkedet, skal banken se to rigtig gode og stabile selvangivelser for at give os et boliglån. Så kan man naturligvis nøjes med at bo til lejeeller kan man? ALLE steder er lejepriserne næsten blevet fordoblet indenfor de sidste femseks år. For hvem udlejer sin bolig for 750 euro om måneden, når man kan få 750 euro om ugen ved at udleje til turister? Derfor - og kun derforer udbuddet minimalt og priserne rekordhøje. Er man heldig at finde en ledig lejlighed, æder den så stor en del af lønchecken, at der aldrig bliver til opsparingen til udbetalingen på en ejerbolig. Når ejerboligerne tilmed stiger ufortrødent, er det i dag underordnet hvor flittig og sparsommelig man er, for boligpriserne stiger mere og hurtigere end det menigmand kan nå at spare op. Det er ikke fair. Det er jeg sikker på (næsten) alle kan se – uanset hvor man står rent politisk og socialt.

Det er indlysende, vi i dag har en ubalance. De frie markedskræfter har mistet balancen, og det rammer nu også erhvervslivet. Langs hele Costa del Sol – særligt i Málaga by – er talrige store erhvervsprojektet nu stillet på pause. Der er nemlig mangel på erhvervslokaler. Og hvorfor er der det? Det er der, fordi man den seneste

18 LA DANESA APRIL 2023
På den anden side... Af
Henrik Andersen, henrik@norrbom.com
Det er stor debat om VPO lejlighederne - de prisbeskyttede boliger - i næsten alle kommuner på Solkysten. Priserne på alle typer boliger er de seneste år steget så voldsomt, at det næsten er umuligt at komme ind på boligmarkedet.

håndfuld år har ombygget erhvervsejendomme til turist- og ferieboliger. Tilsvarende har man frasolgt store kommunale jordarealer til opførelsen af boliger – altså ferie- og investeringsboliger. Det sidste ses i stor stil i alle kommuner på kysten. Opførelsen af nye erhvervscentre har man ligesom glemt. Og det er altså her de vedvarende arbejdspladser skabes. En kendt spansk ingeniør hos Bentley Motors, som er født og opvokset i Málaga, sagde forleden det forløsende. ”Vi flyttede gerne en del af vores udviklingsafdeling til Málagaprovinsen, men vi kan hverken finde lokaler til os selv, eller boliger til de af vores medarbejdere, som skulle udstationeres. Jeg vurderer, at halvdelen af medarbejderstaben ville blive lokal arbejdskraft.” Det er, med andre ord, super interessante nye arbejdspladser vi går glip af. Væksten og udviklingen i turismen og boligmarkedet bider for alvor sig selv i halen nu. Det er som at sejre sig ihjel, og det er ingen tjent ved. Løsningen ligger hos de ledende lokalpolitikere. Der er kommunalvalg den 28. maj, oppositionen slår hårdt på temaet, så de bliver nødt til at gøre noget ved det. Dani Pérez i Málaga siger, og skriver, direkte at han vil opføre 10.000 VPO-lejligheder – det er prisbeskyttede lejligheder – til en pris på 150.000 euro. For år tilbage rystede jeg på hovedet af konceptet, som mindede mig om uholdbar planøkonomi. Tiden har imidlertid vist, at projektet er bæredygtigt. VPO-lejlighederne opføres på kommunernes grunde af et privat byggeselskab, hvorefter den enkelte kommune sælger boligerne til ”fornuftige” priser. I købsaftalen indgår en klausul på, at boligen kun må

videresælges til samme pris som købsprisen plus det årlige prisindeks. Tilsvarende er der et loft for udlejningsprisen. Det er boliger til borgerne – ikke spekulanterne.

Jeg kan naturligvis tvivle på, om Dani Pérez og et svagt PSOE er i stand til at opføre 10.000 boliger, hvis de kommer til magten i Málaga. Men jeg er ikke i tvivl om, at samtlige kommuner i hele provinsen, med lidt god vilje, er i stand til at få igangsat talrige VPO-projekter. Tilsvarende kunne og burde de få opført en række store kommunale erhvervscentre. De har jordstykkerne, de har fået meget frie hænder af de andalusiske myndigheder, og de har bedre

mulighed end nogensinde for finansiering via EU’s hjælpefonde. Jeg er ikke det mindste i tvivl om, det ville skabe arbejdspladser og god økonomi – for alle.

Tag endelig ikke fejl af, at jeg er et stærkt liberalt menneske. Jeg har altid troet på, at de frie markedskræfters vil skabe mere lykke, frihed og rigdom – for alle. Særligt siden Finanskrisen har mit liberale sind blot fået nogle store hak i tuden. Det er som om, at hvis de frie markedskræfter får for frit spil, løber det lidt af sporet. Det er desværre det, der nu er sket for turismen og boligmarkedet på Costa del Sol.

LA DANESA APRIL 2023 19
mere på zafolaw.com zl-ad_corporate_190x135.indd 1 19-01-2021 13:38:18
Det er nyt, super lækkert - men også dyrt. Byggeprojektet Málaga Towers, midt imellem Málaga by og Torremolinos, er et fint eksempel på udviklingen. De billigste lejligheder står i en halv million euro og menigmand har ikke en chance for at være med. Køberne er velhavere og kapitalfonde, som tænker i investering og afkast på udlejning til turister.
Læs

Hun er korrekt og konsekvent, men indeni gemmer der sig et blødt og socialt væsen – en livsglad kvinde, der rejser, bor i bymidten og går ud både fire og fem gange om ugen. Mona elsker pulsen og livet på Costa del Sol, men er også kritisk overfor udviklingen. Efter fire årtier har hun set lidt af hvert. Hun deler gerne sine meninger og erfaringer – helt uden filter.

DSKÆVE en vinkel

Mona Elisabeth Davidsen

Mona ville ikke med. At kæresten havde investeret i et fejlslået byggeprojekt, og nu skulle til Solkysten for ”at rydde op”, var ikke hendes problem. Alligevel blev hun overtalt –og få måneder efter tog hun med ned igen for at se på et hus, som måske kunne være interessant. Det er nu mere end 40 år siden. Rejsen og besigtigelsen ændrede fuldstændigt hendes liv.

Husker du...?

Familien Davidsens nye feriebolig lå i området Costabella midt mellem Fuengirola og Marbella. Det var lykken. Hele familien nød huset flittigt, og den fem-seks timer lange flyvetur med tidens propelfly begrænsede ikke rejselysten. ”Jeg blev meget begejstret for Solkysten. Her var grønt, masser af markedspladser og kun ganske lidt højt byggeri. Alt var autentisk, charmerende og andalusisk,” husker Mona. Siden da er Costa del Sol kommet langt, men

20 LA DANESA APRIL 2023

hun er bestemt ikke glad for byggeriernes udvikling og mener direkte at Costa del Sol har mistet meget af sin sjæl og kulturarv. ”Tidens byggestil passer slet ikke til Andalusien. Hvor vi tidligere havde charmerende fiskerhuse, har vi nu hoteller, der kunne vinde enhver konkurrence i grimhed. Det er indlysende, at folk i dag rejser til Solkysten grundet vejret – ikke charmen.”

Nybyggeri eller ej så tøvede Mona Davidsen dog ikke det mindste med at flytte fast til Solkysten i 1998.

Fra føl til konsul

Efter 17 års pendling tog familien nu det fulde spring. Mona selv tog springet ind i kampen for sine og klienternes rettigheder. ”Jeg måtte vente et år på at blive godkendt i Advokatkollegiet i Malaga. Til sidst tog jeg derind og sagde, at jeg ville blive og vente til jeg fik mit medlemskab. Så lykkedes det på seks timer,” husker Mona. Næste kamp blev kæmpet på notarkontorerne. Dengang tog en bolighandel en hel dag hos notaren. ”Jeg fik et par notarer med på en procedure, så alt blev ordnet på et par timer. Det gav langt mere forberedelsesarbejde til mig, men langt flere tilfredse klienter,” forklarer den danske advokat, som hurtigt fik klienter og succes – blandt andet grundet sin hurtige service hos notaren. ”Jeg var føl hos en god tysk advokat et års tid, og han klædte mig godt på til at blive selvstændig erhvervsdrivende,” fortæller

Mona. Hendes specialer er bolighandel, dødsboer, testamenter og selskabsstiftelse. Med sig har hun i dag tre advokatsekretærer, en advokat, en revisor og tre tætte samarbejdspartnere, så hendes kontor kan bistå klienterne med alle sagstyper.

Mona Elisabet Davidsen er stolt af sit værk, men den største ros fik hun i ‘04, da hun blev tilbudt at blive honorær konsul. ”Det var absolut en ære - og en spændende verden at lære at kende,” husker Mona. Men det var arbejdskrævende, og som konsul mister man rådigheden over sin egen tid. ”Man skal være til rådighed, hvis en dansk statsborger er indvolveret i en ulykke –uanset om den sker på en hverdag, en lørdag aften eller en søndag formiddag, hvor man har langt andre planer,” forklarer Mona og uddyber: ”Ved en . trafikulykke, skal konsulen hurtigst muligt kontakte eller besøge de pårørende og ordne eventuel psykologhjælp. Det gør man selvfølgelig, og det er meningsfyldt at hjælpe, men det koster kræfter. Som konsul skal man også besøge de indsatte i provinsens fængsler. Som fængslet har man ret til at få besøg af konsulen indenfor 24 timer. Det er almen kendt, at der er en del danskere, der fængsles hernede for narkotikahandel. Her skulle jeg formidle kontakt til familien, hvis de ønskede det. Det gør kun cirka halvdelen. Jeg mødte gennem årene mange spændende personligheder på denne måde”, fortæller Mona med et smil på læben. At være honorær konsul har altid været ulønnet.

Ti skæve til Mona

Fortæl en ting, som (næsten) ingen ved om dig?

Jeg er stærkt interesseret i miljø, kultur og arkæologi – og kan godt blive lidt rebelsk. Som gymnasieelev i Esbjerg kom jeg med i miljøorganisationen NOAH, hvor vi ihærdigt forsøgte af få kommunen til at stoppe de virksomheder, der hældte giftigt slam ud på heden. De skulle jo have hørt efter. Nu koster det millioner at rense op. Tilsvarende støttede jeg de miljøgrupper, der i 90’erne gik på barrikaderne i Marbella, da daværende borgmester Jesús Gil lod bygherrerne køre deres gravkøer gennem byens romerske ruiner.

Det bedste og værste ved Costa del Sol?

Jeg nyder, der altid er mennesker på gaden og liv i byerne til sent. Alle taler med alle. Her er en åbenhed og en puls jeg aldrig har fundet i Danmark, hvor gaderne er øde klokken 17.30. Det værste er politikerne, som ikke bevarer vores kulturarv. Alt det gamle og bevarelsesværdige rives ned og der bygges nyt og grimt.

Din dårligste vane?

At have alt for meget af alting. Jeg har svært at skille mig af med ting. De har jo alle minder.

Din bedste og dårligste handel?

I stedet for at betale hele min SU-gæld tilbage med det samme købte jeg i 1981 en tredjedel af huset her på Solkysten. Hele familien elskede huset, som senere viste sig at ændre vores liv og tilmed blive en forrygende investering. De dårligste handler har jeg gjort på loppemarkeder. Jeg elsker markeder, men

indrømmer jeg har købt for mange unødige ting.

Hvad gør dig nervøs?

Den internationale politiske situation. Putin kan vi ikke styre. På det personlige plan bliver jeg altid nervøs, når jeg på en rejse ikke kan få adgang til internettet og følge med mit arbejde.

Har du et godt ritual?

Jeg skriver personlige julekort. Det er en tradition, der desværre er ved at uddø. Det tager ikke lang tid og din hilsen bliver langt mere positiv og vedkommende.

Hvem kunne du godt tænke dig at drikke en øl med?

Jeg tog gerne en øl med hver enkelt borgmester i mine bestræbelser på at fortælle dem, at de bør værne om den lille del af Solkystens kulturarv, der er tilbage. Tom Jones ville jeg også gerne møde. Jeg har altid syntes om hans musik og personlighed. Nu skal jeg høre ham 10. juli i Marbella for første gang.

Tror du på Gud?

At der er et forsyn, er jeg overbevist om. Vi kan godt kalde det Gud. Jeg tror, de fleste har oplevet uforklarlige ting, hvor noget har beskyttet dig og dine nærmeste.

Har du en helt – eller et forbillede?

Indira Gandhi – selvom der nu er en del kritik af hende. Hun gjorde en forskel og er ideal for mange kvinder. Indien er mit ynglingsland, og jeg har været der fem gange.

Da hun sagde stop efter 11 år som konsul, var det fordi hun ønskede at kunne disponere over sin fritid.

Også i privatlivet skete der ændringer.

Det aktive singleliv

Vædderen nyder sin frihed. Det samme gør Mona. Hun havde ingen problemer ved at blive skilt i en sen alder og nyder i dag sit singleliv.

”Jeg var lykkelig gift – og blev lykkeligt skilt,” fortæller Mona Davidsen og fastslår: ”Vi har et fint forhold til hinanden og, nok så vigtigt, har vi to velfungerende børn og børnebørn, der tit er på besøg”.

”Det er ikke svært at være single her. Jeg ser mange mennesker, er social aktiv i foreninger og er meget ude. Der er altid en middag, en udflugt eller et museumsbesøg i vente,” siger Mona, som i dag bor midt i Fuengirola og nyder bylivet. Det samme gælder rejselivet. Mona Davidsen er på rejse flere gange om året og har fejret jul flere steder i verden med sine børn. ”Der skal ske noget – altid,” kommer det flere gange fra hendes mund. Det gælder også arbejdsmæssigt. Fødselsattesten fortæller, at hun bør forberede et generationsskifte, men Mona har ikke travlt og vil gerne længe endnu være tilknyttet sit advokatkontor. ”Jeg har en god veninde på 80, der stadig er aktiv. Kan hun, kan jeg også,” bliver de sidste ord fra Mona Elisabeth Davidsen. Hun var ikke til at få hertil. Nu kommer hun aldrig herfra.

Er der noget, du fortryder i dit liv?

At jeg aldrig er kommet i gang med at dyrke noget sport. Jeg har forsøgt, men holder ikke ved. Jeg beundrer dem, der er fit for fight i min alder.

Jeg har også altid gerne ville være arkæolog. Jeg har været med på udgravninger og tænker nu atter på at gøre noget ved det. Der er så meget jeg gerne vil.

LA DANESA APRIL 2023 21

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring spisebordet for at spise lam, har fejringen i Spanien og frem for alt i den sydlige del af landet betydeligt større dimensioner. Her er påsken, Semana Santa (den stille uge), den mest betydningsfulde højtid i kalenderen, og den fyldes af dybt rodfæstede traditioner og ritualer. Mange af disse har haft sin plads her siden 1500tallet, hvilket udtrykkes i festligheder, hvori alvor blandes med glæde.

Påsken i Málagaprovinsen er næsten magisk. Hver by har sin fejring. På de fleste steder sker dette med processioner med smukke troner udsmykkede med blomster og levende lys samt enten en Jesus- eller Jomfru Maria-statue, men også andre helgener kan forekomme. Tronerne bæres gennem byen af forskellige broderskaber,

ofte efterfulgt af bombastisk musik spillet af blæseorkester. En af de større fejringer i Andalusien finder sted i Sevilla, som om muligt er endnu mere populært end fejringen i Málaga. Her i provinshovedstaden fejres mindet af Jesu lidelser, død og opstandelse med processioner, som lokker tilskuere fra hele verden. Forskellige broderskaber bærer sine troner gennem byen og en del processioner sker allerede midt på dagen. Den magiske følelse indfinder sig dog, når mørket lægger sig og luften fyldes af duften fra røgelse, blomster og vokslys, samtidig med at orkestrernes melodiøse toner fylder gyderne, akkompagneret af klare, klingende toner fra små sølvbjæller, som hænger ned fra helgentronernes tag, der gynger i takt med tronbærernes gang. Traditionen tro løber byens børn efter tronerne for at få nogle dråber voks fra processionsdeltagernes lange vokslys på sine voksbolde, og børnene kæmper så om at få den største voksbold.

Tronbærerne kaldes for Los Costaleros og det er en sand ære at få lov til at være med og bære en trone. Tronerne kan veje mange tusind kilo og

bærerne være helt op til nogle hundrede. Ved siden af disse går Los Nazarenos (bødlerne). Klædt i sine lange kåber og kegleformede capirotes (hovedbeklædningen) med blot to huller til øjnene, giver disse et næsten skræmmende indtryk. Selv for los nazarenos er det en ære at gå i processionen og de går for at sone deres synder. En del går barfodede og andre går endda på knæ for at udtrykke deres anger i ly af capiroten, hvis kegleform fører den angerfulde tættere på himlen.

Benådet fange i Málaga

Noget helt specielt i Málaga er, at der hvert år benådes en fange om onsdagen før skærtorsdag. Historien har sine rødder i år 1756, hvor Málaga var hårdt ramt af pesten og påskeprocessionerne var i risiko for at indstilles på grund af smittefaren. Dette ville fangerne i byens fængsel ikke, hvorfor de tilbød at bære en trone, et forslag som dog fik afslag. Det hindrede dog ikke fangerne, som flygtede og bar Jesustronen gennem byen hele natten, inden de vendte tilbage til deres celler ved daggry. Kort derefter var byen fri for pest, og da kong Carlos

22 LA DANESA APRIL 2023
Påskefejring Af Sara Laine, sara@norrbom.com

III hørte om hændelsen, bestemte han, at en af fangerne i byen skulle benådes, hvert år. Og det er blevet gjort siden da – når processionen Jesús El Rico passerer Plaza de la Aduana, og den frigivne fange følger med i processionen.

Løbende procession i Antequera

Ønskes lidt mere fart på processionerne, skal retningen sættes med Antequera. Her findes en gammel tradition, hvori processionsbilleder tog op til byens højeste punkt for at velsigne engene og markerne rundt omkring for en god høst. Dette har lagt grunden til traditionen Correr la Vega, hvor la Vega har til formål at skabe frodige sletter. Correr la Vera foretages skærtorsdag og langfredag (fra kl. 20) og sker på den måde, at broderskabet i byen (alle udenfor La Soledad), efter processionerne, på signal fra en klokke, løber langs de smalle gader og ad en stejl bakke til byens top, stadigvæk bærende på tronen. Vel oppe på toppen, med udsigt over landskabet, beder de om guds velsignelse for et godt år.

Knæfald i Álora

I Álora hedder påskefejringens højdepunkt La Despedía og falder på langfredagen. Dette iscenesætter netop det, navnet antyder – afskeden mellem Jesus og Jomfru Maria. I denne tradition går først processionerne med Jesustronen og den med Jomfru Maria, efterfulgt af orkestrer, inden de kl. 14.30 når torvet Plaza Baja de Despedía. Der stiller processionerne sig mod hinanden, hvorefter tronbærerne på samme tid går ned på knæ gentagne gange til afsked.

Rivaliserende broderskaber i Alhaurín el Grande

Under påskeugen udgør Alhaurín el Grande stedet for et anderledes skuespil. Det hele begynder under skærtorsdagen, når broderskabet Santa Vera Cruz (de grønne) begynder dramatiseringen af lidelseshistorien med ofringen af Isak, blandt andre bibelske scener, på Plaza del Convento. I løbet af torsdag aften følger det rivaliserende broderskab, Nuestro Padre Jesus Nazareno (de lilla) med dramatiseringen af blandt andet Jesus rettergang på Plaza Nueva. Disse fortsætter i løbet af tidlig eftermiddag om langfredagen og nu spiller skuespillet Marias lidelse og Jesus vej til Golgata. De grønne belyser på den anden side blandt andet korsfæstelsen. Under påskeaftenen viser begge broderskaber, adskilt fra hinanden (samme torv som ovenfor), opstandelsen, og påskedagen præges af en procession tilegnet opstandelsen, som går fra La Ermita de San Sebastián. Selvfølgelig omgives også de andre dages fejring af processioner.

Korsfæstelse i Carratraca

En relativt ung påsketradition findes i den lille by Carratraca. Det var så sent som i 1960’erne, at nogle unge i byen bestemte sig for at gøre påskefejringen i byen mere levende, hvorfor de opsatte et stykke, som portrætterede Jesu lidelse, død og opstandelse. Med årene blev denne fejring så populær, at det besluttedes at pudse byens forfaldne tyrefægterarena op, så den kunne udgøre skueplads for stykket. I dag engagerer skuespillet af lidelseshistorien næsten alle indbyggere i byen. Til forskel fra andre steder har kun to processioner hjemme i Carratraca og disse tilegnes Jomfru Marias lidelse og Jesu korsfæstelse. Som noget helt specielt bæres Jesus kun af kvinder og Jomfru Maria kun af mænd. Processionerne starter ved kirken kl. 21 langfredag og afsluttes på Plaza de la Constitución, hvor Jesus placeres foran Jomfru Maria. For mere information om påskefejringen, steder og tider anbefales det at gå ind på de respektive kommuners hjemmesider – eller besøg byens turistinformation.

LA DANESA APRIL 2023 23

Månedens udflugt

La Concepción ligger lige nord for Malaga på et hjørne mellem to motorveje, men da den blev anlagt i 1855 lå den langt udenfor byen og vejen derop gik i bunden af Guadalmedinas flodleje. Området var oprindeligt bevokset med frugttræer og var altså landbrugsland, men i 1855 købte den succesrige forretningsmand Jorge Loring et stykke land der og begyndte at bygge hus og plante eksotiske træer på jorden. Senere blev haven udvidet af de efterfølgende ejere, og i dag fremstår den som en subtropisk oase, hvor man kan tilbringe en herlig dag med at vandre rundt i skønne omgivelser og tilmed nyde sin medbragte picnic. Et besøg i La Concepción bør ikke forsømmes.

La Concepción

I dag er det let at finde frem til haven. Man kører blot ad motorvejen A 7 mod Antequera og drejer af mod højre når man efter 5-10 km. ser et skilt hvor der står La Concepción. Adressen er: Camino del Jardin Botánico 3, Málaga. Der går også en bus fra Málagas midtby til haven, og buslinjen hedder: Linea Verde – city center – botanical garden. Bussen går fra Málagas busstation 5 gange i timen hver dag undtagen mandag og koster 1,40 €.

Jeg havde bestilt en guidet tur, som koster omkring 16 € for pensionister. Man skal bestille sin

guidede tur pr. telefon på nummeret: 951926180. Man kan dog fint selv besøge haven, for man får udleveret et kort, som man blot kan gå efter. En almindelig billet koster 5,20 €. Haven er åben hver dag undtagen mandag fra 9.30 til 17.30 i vinterhalvåret og til 20.30 om sommeren. Se www:laconcepcion.malaga.eu for flere detaljer. Eller endnu bedre på: https://malagaadventures.com/botanical-garden-malaga/

Den guidede tur starter ved billetsalget, og da jeg var den eneste gæst på det tidspunkt, fik jeg

fin særbehandling med en rundvisning på 1 time og 20 minutter. Normalt tager visningen en time. Rundvisningen begrænser sig til den historiske have, altså den, der blev anlagt af de oprindelige ejere Jorge Loring og hans hustru Amalia de Heredia, som påbegyndte anlæggelsen af haven i 1855. Haven kan fint besøges af kørestolsbrugere.

Lad os lige kort se på hvem havens grundlæggere var: Jorge Loring var en af datidens helt store entreprenører. Han var både en dygtig forretningsmand og politikker og desuden fuld af

24 LA DANESA APRIL 2023
Af Else Byskov Lige når man kommer ind i haven bliver man mødt af dette fine bassin med åkander. Den mystiske hviske-bænk. Det lille museum som Loring familien fik bygget til deres arkæologiske fund.

gode ideer, som han også vidste at føre ud i livet. Hans far var amerikaner og faderens kompagnon var Manuel Agustin Heredia, også en stor forretningsmand. Jorge blev gift med Manuel Heredias datter Amalia, og de to kom til at udgøre toppen af Malagas overklasse. De blev gift i 1850 og det var på deres bryllupsrejse rundt i Europa, at de fik ideen til at anlægge en botanisk have rundt om deres bolig. De anskaffede grundstykket ved Guadalmedinas vestlige

bred i 1855 og påbegyndte projektet med bolig og have. Parret fik 9 børn. Jorge Loring fik etableret export af lokale produkter fra Málaga til Nordamerika, især til Massachusetts, hvor de var helt vilde med at drikke den søde Málagavin: Vino dulce de Málaga. Pga. den megen handel med Nordamerika måtte der en toldbygning til, og det var Loring, der derfor fik bygget Málagas meget flotte toldbygning, som i dag rummer det fine Museo de Málaga. Loring anlagde desuden

den meget teknisk udfordrende jernbane mellem Málaga og Córdoba, samt adskillige miner og fabrikker. Han tog derudover initiativ til bygning af flere hospitaler og skoler. Jorge og Amalia var også ivrige amatørarkæologer, og de anlagde et lille museum i deres store have til de mange fine genstande de fandt. De fleste af disse kan i dag ses på Museo de Málaga. Rundturen i haven starter med at man går op

Lej trygt din bil

hos Helle Hollis!

- og få den bedste start på din ferie!

Bliv medlem af Home Owners’ Club og del alle dine klubfordele med venner og familie!

Få 15% rabat på billejen

Optjen 10% rabat til næste år

Gratis Fast Lane service til dig og dine venner

– Altid fantastisk service, kan klart anbefales!

LA DANESA APRIL 2023 25
Planten elefantfod er ret speciel. David viser hortenciatræet frem. Guiden David viser stolt den elegante chilenske palme frem. Patioen i familien Lorings hus. Denne ficusart har enorme overjordiske rødder. Facaden på Lorings palæ.
Tilmeld dig GRATIS og book din lejebil på: www.hellehollis.com – Málaga hovedkontor har åbent 24 timer
MORTENSEN

museet, som er bygget i klassisk græsk stil. Man kan ikke komme ind og se det, da alle genstande er flyttet til Museo de Málaga. Men lige nedenfor museet ligger der en mystisk halvrund bænk, som er sådan en ´hemmelighedskræmmeri bænk´, hvor man kan høre hvad der bliver sagt ovre på bænkens modsatte side. Det er en teknik, som blev brugt helt tilbage af romerne, ja måske af kineserne. Prøv at sætte jer i hver sin ende af bænken og hvisk noget ned imod bænkens hjørne. Det kan høres meget tydeligt (selv for halvdøve) ovre i det modsatte hjørne.

Haven rummer 150.000 planter, så der er nok at se på. Den historiske del er anlagt med masser af palmer og subtropiske blomster, der er et vandfald, adskillige søer, bassiner med statuer samt en fin bro. Den elegante chilenske palme, et hortenciatræ og kæmpestore ficuser med enorme rødder pryder den historiske have. Der er drivhuse, og henne ved familien Lorings hus kan man se en skøn overdækket aflang pergola, der er bevokset med den flotte, lilla wisteria. Her i den lilla skygge sad familien om sommeren og drak the i pæn engelsk stil.

Man kan komme ind i husets patio samt i et rum, der er fyldt med rariteter: besynderlige møbler i alskens afskygninger samt et datidens toi-

let. Det er vist kun dem der er på rundvisning, der må komme ind i rummet, men det kan beses udefra. Huset kan lejes af Malagas kommune til fester og begivenheder, men prisen er vist lidt pebret, ifølge guiden.

Foran huset er der plantet platantræer, da de giver god skygge om sommeren, der var tennisbaner og et lille teater, hvor børnene opførte skuespil. Jo, her blev det gode liv levet, og her kom landets overklasse på besøg, bl.a. kejserinden af Østrig, kong Alfonso XII og dronning Isabel I af Spanien. Sjovt nok har man i den tidligere gartnerbolig opført forskellige scener fra familiens liv med Barbie dukker som aktører.

Haven blev udvidet til sin nuværende størrelse af de efterfølgende ejere: familien Echevarria. Den nye del rummer mange fine seværdigheder, herunder Jorden rundt i 80 træsorter, den gamle administrationsbygning med et sjældent botanisk raritetskabinet, et lille kunstmuseum med fine akvareller, en del af San Telmo akvædukten (beskrevet i La Danesa i december nummeret 2015), en gammel tærskeplads, et over 500 år gammelt oliventræ, en samling af vinstokke til produktion af Málagavin, en palme sti med 62 forskellige palmesorter, en hibiskus sti, et drivhus med insektædende planter, en kaktushave,

en mirador med en fin rund bygning (gazebo) og udsigt ned over byen, en sø med springvand, adskillige bassiner med åkander, en dadel sti, et fugleobservatorium, en bambussamling, en platantræssti, samt en 1,1 km lang hikingrute kaldet Ruta Forestal, der går fra nord til syd i hele havens længde.

Det er en kendt sag, at planter afgiver en meget fin salighedsenergi, og at man derfor umuligt kan være sur, når man befinder sig i selskab med mange planter. Det bør derfor være en god kur mod modløshed og livstræthed at besøge en botanisk have, så hvorfor ikke kridte skoene, pakke en madpakke (husk vand) og tilbringe en hel dag i denne skønne have fyldt med alverdens planter? Man kan vandre rundt hele dagen og både få sin vandrelyst og plantelyst styret.

Det skal lige siges, at La Concepción i 1990 blev købt af Malagas kommune, og at de indtil for nyligt drev et meget rost cafeteria lige ved havens indgang. Dette er nu desværre midlertidigt lukket, så derfor skal man pt. selv medbringe både vådt og tørt. Der er adskillige fine picnic pladser i haven.

PS: Hunde er velkomne i haven, dog mod at ejeren underskriver en form for dokument.

Den fine bro over et vandløb. Denne sti er flankeret af 62 forskellige palmesorter. I disse bassiner kan man se åkander i blomst i sæsonen. En lille del af San Telmo akvædukten kan beses i haven. Mirador med gazebo ligger i havens sydlige ende. En fin kaktushave er anlagt. forbi
26 LA DANESA APRIL 2023

VIKAR TIL RECEPTIONEN PÅ MONTEBELLO

Vi søger vikar til vores reception, til dækning af sygdom, ferie, m.m..

På genoptræningsafdelingen Montebello i Malaga, er vi et team af receptionister, bestående af 8 personer, der søger efter dig som ny kollega.

Vi er et genoptræningssted der modtager ca. 1700 danske patienter hver år, primært med diagnoser indenfor ortopædkirurgi, neurologi, reumatologi og rygsygdomme til intensiv specialiseret genoptræning. Patienterne er her på et tre ugers ophold.

Vi er ca. 65 ansatte, udover receptionister er også ansat rengøringspersonale, køkkenpersonale og teknisk service som alle er spanske. Der er ansat sundhedspersonale og sekretærer som alle er skandinaviske.

Vi tilbyder god introduktion til stillingen og opgaverne.

Vi forventer du er imødekommende og serviceminded. Vi forventer du taler og forstår rigtig godt spansk, samt kan begå dig i det engelske eller skandinaviske sprog, både i skrift og tale.

Vi afholder løbende samtaler, og løn er efter spansk overenskomst.

Clínica Institución Montebello

Advenida Juan Luis Peralta, 30 • Benalmádena Pueblo, Málaga

Yderligere oplysninger vedr. stillingen kan du få ved at kontakte leder af administration og reception, David Gram.

E mail: montebello@montebello.es - Tlf.: 952 56 90 30

LA DANESA APRIL 2023 27

Påske: Semana Santas storslåede processioner

Semana Santa er spaniernes vigtigste højtid, og i hele påskeugen, hvilket i år vil sige fra den 2. april til den 9. april, er der religiøse processioner i stort set hver eneste af landets byer. Helt specielle er optogene i Málaga og Sevilla.

Der er hver dag flere processioner, hvor store, troner med Kristusfigurer o.a. bæres gennem byerne, fulgt af dyster og meget bombastisk musik og kutteklædte mennesker. Nogle optog starter midt på dagen, mens andre først sætter i gang sent om aftenen, men uanset tidspunktet er man garanteret, at gader og stræder er tætpakkede af andægtige katolikker – og alle de andre, der mere tager påskeoptogene som en anledning til at feste. De mest spektakulære optog kan ses Palmesøndag den 2. april samt Skærtorsdag og Langfredag, hhv. den 6. og 7. april.

Córdoba byder på Majkors og Patiofestival

To årligt tilbagevendende begivenheder gør sig specielt bemærket i Córdoba, og det er Cruces de Mayo (de blomstersmykkede majkors) og det er patio-festivallen.

Cruces de mayo er en tradition, som efterleves i mange spanske byer, men det i Córdoba overgår dem alle. Gennem byen bæres kæmpestore, blomsterprydede kors, som skal vise respekt for det kors, Jesus blev korsfæstet på, og de kan ligeledes ses på pladser og andre åbne områder. Det er altså en religiøs fest, men det forhindrer naturligvis ikke, at der er barer med diverse forfriskninger langs ruterne og ved korsene, ligesom der spilles flamenco-musik og danses for vel ligesom at fejre de store kors. På trods af det med maj i navnet starter I år afholdes Cruces de Mayo fra den 27. april til den 1. maj.

Patio-festivalen, hvor man kan gå gennem Córdobas gamle bydels charmerende labyrint af gader og kigge indenfor i de mange smukt udsmykkede patios, der disse dage er åbne for besøgende, afholdes fra den 2. til den 14. maj.

quépasa? quépasa

Byfest i Sevilla

?

Årets byfest i Sevilla, kaldet Feria de Abril, fejres fra den 23. til den 29. april.

Det er én af de første byfester på den andalusiske kalender for samme, og det er én af de største. Det er også én af de smukkeste byfestester, speciel pga. årstiden, da appelsintræerne blomstrer. Vær ellers forberedt på en hel uge med seriøse mængder af musik og dans, mad og drikke, både i centrum og på feria-pladsen.

Jerez’ heste-feria

Feria del Caballo i Jerez de la Frontera begyndte som et hestemarked tilbage i 1284. I dag er det konverteret til et ugelangt prægtigt skue af Andalusiens og dermed også Spaniens fineste heste. Ingen feria uden flamenco, noget spiseligt og sherry, og da slet ikke i sherrybyen Jerez.

I år afholdes feriaen fra den 6. – 13. maj.

28 LA DANESA APRIL 2023

Lækkert nyt marked i Nueva Andalucía, Marbella

Et nyt marked har set dagens lys i Marbella. Det er et lidt mere eksklusivt marked end de fleste, da her ikke er kopivarer men brugt designertøj, lækkert håndværk og dejlig kunst. Markedet afholdes hver søndag kl. 10.00-17.00 på p-pladsen ved Marbella Arena overfor Puerto Banús.

Skulle det være basketball?

Så se her.

USA, Slovenien og Spanien stiller med sine stærkeste folk til basketballturneringen for herrer. Turneringen, der markerer den spanske basketballorganisations 100 års jubilæum, kaldes Torneo Centenario FEB (Federación Española de Baloncesto).

Kampene spilles 11., 12. og 13. august i sportspavillonen José María Martín Carpena. Se mere på feb.es.

Stor tennisturnering på Puente Romano

Tennisklubben ved Hotel Puente Romano i Marbella er til den 3. april vært for tennisturnering ATP Challenger for mænd. Turneringen er en del af in række internationale professionelle tennisturneringer. Den rangerer lige under ATP. De første to dage er der gratis adgang, efter først til mølle-princippet.

Ellers er der flere entremuligheder, som kan ses og bookes på marbellachallenger.com.

Passionsspil i Benalmádena, Istán og Cajiz

Formel 1-løbet i 2022

Det spanske grand prix-løb i Formel 1 køres den 2. - 4. juni i Montmeló i det nordlige Catalonien, ca. 25 km fra Barcelona.

Banen, som hedder Circuit de Barcelona-Catalunya, blev åbnet i 1991, og der er plads til 140.000 tilskuere. Mere info og entreer på www.tickets2gp.com og www.formula1.com.

Blodpølsedag Canillas de Aceituno

I Canillas de Aceituno, en lille bjergby nord for Vélez-Málaga, er indbyggerne meget stolte af deres blodpølser. Så meget, at de tilegner dem en hel dag, hvor man også serverer pølse til de mange blodpølse-aficionados, der vælger netop denne dag til at kigge forbi. I år fejres dagen, Día de la Morcilla Canillera, den 30. april.

Helligdage

6. april: Skærtorsdag.

26. april: Lokal helligdag i Sevilla.

1. maj: Førstemajdag er national helligdag.

3. maj: Lokal helligdag i Alhaurín el Grande og Coín.

Flere byer har deres helt egne traditioner i forbindelse med påskedagene. Et eksempel herpå er El Paso, passionsspillet, der nærmest er et skuespil, som omhandler tiderne fra Det Gamle Testamente og frem til Jesu liv og død.

El Paso opføres de fleste steder skærtorsdag og langfredag, bl.a. i Benalmádena Pueblo, hvor det har været en tradition siden begyndelsen af 1900-tallet og hvert år har været fordelt på 35 akter.

Også Istán afholder El Paso. Her har man opført stykket siden 1600-tallet, mens det blev afbrudt under borgerkrigen, for så igen at blive genoptaget og opført hvert år fra 1980.

I Cajiz ved Vélez-Málaga medvirker ca. 250 skuespillere og statister i opførelsen af scener fra Det Nye Testamente.

LA DANESA APRIL 2023 29

ALFARNATE

15. og 16. april

Sakura er navnet på denne festival, hvor byen pyntes med kirsebærblomster og andet relateret til Japan.

ÁLORA

7. maj

Festival de Verdiales afholdes ved Ermita de las Tres Cruces de Mayo.

BENALMÁDENA

Til og med 23. juli

Kvinderne som bærer Verdenen - Las Mujeres que llevan el Mundo - er en udstilling af fotografier af den amerikanske kunstner Lekha Singh. Den kan ses i Centro de Exposiciones, Benalmádena Costa. Mere info på benalmadena.es.

CÁRTAMA

23. april

Det traditionelle dyreskue med marked afholdes. Det er afholdt siden 1590.

COÍN

14. maj

I Ciloturista er navnet på en cykeludflugt, der går fra Coín til Caminito del Rey og retur til Coín, en tur på 120 km. Se mere på cicloturistacoin.com.

21. maj

Appelsinfesten, Festival de la Naranja, fejrer høstens afslutning med smagsprøver på frugten og egnsretter med appelsin.

ESTEPONA

7. maj

Pilgrimsfærd til ære for San Isidrio Labrador med procession ud på landet. Start tidlig morgen fra kirken San José. Se mere på www.estepona.es.

FUENGIROLA

Til og med 2. april

The Phantom Returns, baseret på Phantom of the Opera, med stjernen fra West End Michael Sterling kan opleves på Salon Varietes. Kl. 19.30, søndag 19.00.

13. og 14. april kl. 19.30

Koncert med Johnny G på Salon Varietes.

3. - 7. maj

Two er titlen på en ‘mørkt’ komedie, der opføres på Salon Varietes. Kl. 19.30, søndag 19.00.

MÁLAGA

Permanent

Picasso Museet har nu åbnet for besøg i de arkæologiske udgravninger under museet. Her ses rester af bl.a. fønikernes bymure og romernes fiskekar. Se mere på www.museopicassomalaga.org.

Til og med 30. juli

Det er i år 50 år siden, Picasso døde. Nærmere betegnet den 8. april. I den anledning har Centro

Cultural la Malagueta med fotografier af bemeldte, taget af fotografen Edward Quinn. Se mere på www.visitcostadelsol.com.

Til og med 23. april

Picasso Museet huser særudstillingen Picasso visto por Otero. Se mere på www.museopicassomalaga.org.

Til og med 30. maj

Centre Pompidou byder på en spændende udstilling kaldet Lysets og Minotaurens Labyrint af Bernardí Roig. Se mere på centrepompidou-malaga.eu.

Til og med 8. oktober

1.500 m2 med modeller af bygninger, skibe, men-

nesker og alt muligt bygget med Legoklodser kan ses i Málaga Factory Shopping Center. Se mere på expopiezas.es.

13. og 14. april kl. 20.00 Málagas Filharmoniske Orkester spiller værker af Stravinsky og De Falla på Teatro Cervantes. Entré på www.unientradas.es.

27. - 29. april

Messen Madeco, der handler om møbler og indretning, afholdes i kongrescentret Palacio de Ferias y Congresos. Se mere på www.fycma.com.

27. og 28. april kl. 20.00

Værker af C. Saint-Saëns og J. Suk spilles af Málagas Filharmoniske Orkester på Teatro Cervantes. Entré på www.unientradas.es.

MARBELLA

Permanent udstilling

Museo Ralli huser en udstilling om de surealistiske kunstnere, med titlen Surealismos, de Chirico a Francis Bacon. Gratis adgang kl. 10.00-15.00 tirsdag-lørdag.

Hver lørdag og søndag kl. 10.00 – 12.00

Besøg i de romersker termer Termas Romanas de la Bóvedas i San Pedro. De stammer fra 200-tallet.

Man skal aftale besøg på tel. 952 768 767. Hver lørdag og søndag kl. 10.30 – 12.30 Besøg i Villa Romana de Río Verde. i San Pedro. Yderligere information på tel. 952 768 767. Til og med 30. juni Red Dog Cinema I Puerto Banús viser almindelige film, men også opera- og balletforestillinger. Mere info på ww.visitcostadelsol.com.

5. april kl. 21.00

En af de vigtigste påskeprocesioner, Procesión del Nazareno, går gennem byens gader.

MIJAS

Permanent

En stor samling af Picassos keramiske værker kan ses på CAC Mijas. Se mere på www.cacmijas.info. Hver onsdag kl. 12.00 Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Gratis adgang.

SAYALONGA

7. maj

Mispel fejres med dagen Día del Níspero. Midt på dagen uddeles smagsprøver på de små, orange frugter, af syltetøj og likør tilberedt af mispel, ligesom der er underholdning I form af musik m.v.

VÉLEZ-MÁLAGA

Til og med 23. april

Interesseret i påskeprocessioner? Så kig forbi udstillingen af fotografier af optog, dragter, troner m.v. på Real Convento de San Francisco. 24. april kl. 09.30

Halvmaraton afvikles i by og omegn. Samtidig er der løb på hhv. 10 km og 4 km. Alle har start og slut på Polideportivo Fernando Ruiz Hierro.

VILLANUEVA DE LA CONCEPCIÓN

30. april

Día de la Haba - hestebønnens dag - byder på smagsprøver af forskellige retter lavet med den dejlige bønne, musik og folkedans.

NB: Eftersom vejrlig, restriktioner og lignende kan resultere i, at arrangementer bliver aflyst i sidste øjeblik, anbefaler vi at dobbelttjekke, at det gennemføres, før man eventuelt kører efter det.

Markedsdage

• Mandag

Marbella: Recinto Ferial (feria-pladsen)

Málaga: Barriada de La Luz og Barriada de las Campanillas

Torrox: Costa og Pueblo

• Tirsdag

Nerja: Mellem Urbanizacion Flamingo og Almijara II

Málaga: Puerto de la Torre

Fuengirola: Recinto Ferial (feria-pladsen)

• Onsdag

Estepona: Avenida Juan Carlos I

Málaga: Huelin og De la Paz

Benalmádena Costa: Parque de La Paloma

Mijas: La Cala de Mijas

• Torsdag

Torremolinos: Recinto Ferial (feria-pladsen)

San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feria-pladsen)

Málaga: Parque Juan Jurado

Mijas: Riviera del Sol

Torre del Mar: Plaza de la Paz

• Fredag

Arroyo de la Miel: ved Tivoli World

Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail

San Luis de Sabinillas: Marked ved Paseo

Marítimo

• Lørdag

Caleta de Vélez ved N-340

Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucia

Málaga: Huelin og El Palo

Fuengirola: Loppemarked på Recinto Ferial (feria-pladsen)

Mijas Costa: Las Lagunas (Antonio García Bueno, Benajarafe og Alfarnate)

La Cala de Mijas: Feria-pladsen.

Viñuela: Økologisk marked ved havecentret Eco Market.

• Søndag

Torremolinos: Recinto Ferrial (feria-pladsen)

Estepona: Havnen og ved tyrefægterarenaen.

Nerja: Mellem Urbanizacion Flamingo og Almijara II

Málaga: Kunstmarked Galería de Arte de Muelle Uno (kl. 11.00 - 16.00.)

Fuengirola: Ved Miramar, Calle Méndez

Núñez

Mijas: Calypso, Calahonda

Coín: Økologisk marked.

• De fleste markeder åbner kl. 10.00 og lukker igen kl. 14.00.

(Med forbehold for ændringer i forbindelse med helligdage m.v.)

Aktivitetskalenderen 30 LA DANESA APRIL 2023

Stefan Dolvander, Christina Granath, Mikael Rehnberg, Eckhardt Metzner, Michael Emdenborg og Anette Ternstedt ved AHN’s lokale i Las Rambas i Fuengirola. Rødderne er svenske, men AHN er en nordisk forening. Næsten halvdelen af de 2.000 medlemmer er i dag fra Danmark, Norge og Finland.”

AHN tilbage for fuld styrke

Efter en vanskelig pandemi, færre aktiviteter og faldende medlemstal er AHN nu tilbage, hvor vi kender dem; helt i front. Rent socialt, aktivitetsmæssigt og økonomisk står foreningen måske nu stærkere end nogensinde. AHN i Fuengirola / Mijas er kystens ældste skandinaviske forening – men det er dynamikken og lysten til at gå nye veje, som sætter sit præg på klubben.

Der er masser af folk og livlig aktivitet i AHN’s lokale ”Casitan” i Las Rampas i Fuengirola centrum. Foreningen har et tæt aktivitetsprogram, og det mærkes, at AHN atter har rundet de 2.000 medlemmer. ”Vi har i dag nok flere aktiviteter, er mere sociale og har flere golfturneringer end nogensinde,” fortæller Eckhardt Metzner, som er formand for AHN. I talrige år har han lagt hele sin sjæl i foreningen, men det er han bestemt ikke ene om. ”Vi har en stærk bestyrelse og et velfungerende netværk af frivillige, som arbejder energisk for foreningen. Det er derfor, vi er kommet så langt,” understreger formanden. Eckhardt Metzner var også med, dengang det ikke gik så godt. Dengang hvor man måtte tænke anderledes og gå nye veje for at AHN skulle overleve.

Vejen frem

For flere år siden erkendte bestyrelsen, at det ikke var tilstrækkeligt at drive foreningen udelukkende baseret på det sociale samvær. Det skulle også være økonomisk attraktivt. Derfor nedsætte AHN et udvalg, som skulle arbejde på at skaffe rabatter og andre fordele for medlemmerne. Det skulle vise sig at være en god idé, for flere erhverv kunne også se idéen i at give et godt tilbud til de mange medlemmer. Det gælder alt indenfor sundhed, rejser og restaurationsbesøg – men specielt golfbanerne. ”Vi har i dag så gode rabatordninger på næsten alle kystens golfbaner, at man næsten kun behøver spille én runde golf for at tjene medlemskabet på 40 euro hjem,” bebuder Eckhardt Metzner. Han er stolt over, at klubben i dag kan tilbyde green-fees hele året på Alhaurin Golf for 52 euro inkl. buggy, mad og drikke.

På Mijas Golf er særprisen 58 euro, og på Rio Real

betaler AHN’s medlemmer kun 69 euro for en runde golf, hvor normalprisen ligger på det dobbelte. ”Det er et sprog alle forstår, og det er ingen hemmelighed, at golfen har givet os mange medlemmer,” fortæller Eckhardt Metzner, som ikke glemmer at pointere, at AHN er meget mere end golf. Det er også rejser, udflugter, fysisk aktivitet, god mad og masser af hygge og socialt samvær. Det kan Michael Emdenborg fortælle mere om. ”Vi har i dag flere rejser rundt i Spanien end nogensinde. Vi har et nyt og godt samarbejde med rejsearrangøren Ruta Solar. Vores medlemmer får en god rabat og tilslutningen er stor.” Det samme er tilslutningen AHN’s øvrige aktiviteter som bl.a. petanque, bridge, paddle og spanskundervisning.

Faktum er, at medlemmerne strømmer til AHN. Efter et fald i medlemstallet under pandemien er foreningen tilbage med 2.000 medlemmer og en stærk økonomi, som sikrer et solidt økonomisk fundament for fremtiden.

Sociale – hele vejen rundt

Takket være den stærke økonomi har AHN i flere år støttet de lokale projekter AFA og Fuensocial. Det kommer også til at ske i 2023. Foreningen donerer et større beløb til hvert af de gode formål, og agter også at gøre det i fremtiden. AFA er Alzheimer foreningen for Fuengirola og Mijas. Fuensocial er en forening og center for børn med fysiske og psykiske handicap i Fuengirola.

”Vi er en lille del af Fuengirola, som altid har taget godt imod os. Derfor vil vi gerne give noget igen,” fortæller Eckhardt Metzner og fortsætter: ”Begge foreninger er gode og lokale formål, hvor vi direkte kan se, hvordan vores støtte gør gavn. Derfor støtter vi her. Det er en stor glæde at kunne glæde andre,” er Eckhardt Metzners sidste kommentar.

Det er ikke længe siden AHN kunne fejre sit 50-års jubilæum. Men foreningen er ung og har masser af mod på livet. Du kan læse mere på ahnfuengirola.net – hjemmesiden er på fire sprog.

Vagtskifte på AHN-Golf

I løbet af året trækker Eckhardt Metzner sig langsomt fra arbejdet med golfen i AHN. Ny ansvarlig er Stefan Dolvander. Han er aktiv golfspiller og været med i AHN i fem år, så han ved, der ligger et stort arbejde forude. ”Golfen fylder meget i AHN Fuengirola / Mijas. Vi har tre faste turneringer om ugen og et omfattende samarbejde med talrige golfbaner, som sikrer vores medlemmer gode rabatter. Der skal bygges videre på vores samarbejdsaftaler. Det samme gælder vores egne ugentlige turneringer, for de sælges ofte ud på ti minutter,” fortæller Stefan, som allerede nu arbejder på udvidelser, så flere kan spille med. Med sig har han ikke færre end 30 medhjælpere, som står for alt fra registrering af tilmeldinger til opsøgning af sponsorer og opdatering af hjemmeside. Endelig har han tre matchledere. ”Det kræver sit, at arrangere mindst tre turneringer om ugen – næsten året rundt. Men vi har et stærkt team. Hjulet er velsmurt, og jeg føler mig klar til at tage over,” slutter den nye ansvarlige for AHNGolf.

LA DANESA APRIL 2023 31
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com / Foto Mugge Fischer

5 euro for 3 retter!

Prøv Spaniens billigste Menu del Día

Hvis du har begrænset tid eller penge, ikke orker at læse en velskrevet 8-siders spansk menu igennem eller blot ønsker et enkelt hjemmelavet måltid, er El Menu de día (dagens måltid) en overkommelig og hurtig måde at spise sig mæt på i Spanien. Normalt inkluderer måltidet en primer plato (forret), segundo plato (hovedret) og postre (dessert). Derudover serveres der brød og valgfri drikkevare, herunder et glas af husets vin, som normalt er mere end drikkeligt.

Det er svært at forestille sig, hvordan en restaurant selv her i det sydlige Spanien kan klare at tilberede et tre-retters måltid for under 10 euro og stadig kunne dække råvarer, løn, husleje, papirduge, og strøm til bl.a. tv-skærmen, der synes at være tændt 24 timer i døgnet. Men i Málaga er der faktisk en bar, der serverer en rigtig Menu del día til kun fem euro! (Og endnu mere utroligt - før Corona-pandemien var prisen tre euro...) Ifølge den lokale

presse er dette Spaniens mest overkommelige Menu del Día, og jeg har ingen grund til at tvivle på dem. Hvordan det overhovedet lykkes dem at få det til at løbe rundt er et mysterium. Så lad os se nærmere på den ydmyge, men meget populære Bar / Cafetéria Mercado de Huelin.

En helt almindelig bar i nabolaget

Et par gader fra Málagas populære bilmuseum (og det nu kontroversielle russiske museum) ligger det lokale marked for Huelin-kvarteret. Det er hverken specielt smukt, historisk eller bemærkelsesværdigt på nogen måde, udover at priserne er en del lavere end på det velkendte marked i den gamle bydel. Som altid er der i samme bygning mindst én bar med det faste interiørplasticborde og lokale med cervezaen i hånden fra åbne- til lukketid.

Det er det, spanierne kalder en bar de toda la vida – en typisk bar, som de altid har været. Bar

32 LA DANESA APRIL 2023
Tekst: Karethe Linaae

Mercado de Huelin er ikke stedet for gourmetsnobber eller for dem, der kan lide at nyde et måltid i fred og ro. Det er her det daglige frokostsus begynder, når markedsfolkene pakker sammen. De højrøstede sælgere ved kød- og fiskediskene tvinger barens tjenere til at råbe endnu mere, så de kan høre dem ude i køkkenet. Men servicen der er absolut intet at klage over! Da de kun har tolv borde inde og fire udenfor, er hemmeligheden kontinuerlig rotation. Maden kommer på et løbebånd – alt sammen hjemmelavet og tilberedt minutter før du får det på tallerkenen. Intet går til spilde og ligger der noget tilbage i gryderne i køkkenet, finder du det med garanti i suppen dagen efter.

Så snart du kan finde et ledigt bord, er servitricen der og reciterer dagens menu uden at tage pusten fra dig. Hun er en af de menneskelige blæksprutter, der tager imod bestillinger, henter mad og drikke, modtager betalinger og medbringer penge, gør rent og aldrig glemmer en ordre. Menuen i baren varierer dagligt og afhænger angiveligt af markedspriser. Valget til dagens forretter kan omfatte en kartoffelsuppe, salat eller makaroni med tomat og tun. Til dagens hovedret kan du en dag vælge mellem kylling i hvidløg, stegt havtaske, koteletter, hamburger eller en typisk alt-i-en ret med svinekød og spejlæg – selvfølgelig serveret med pommes frites. Det er hverdagsmad, enkelt og nemt. Brødet er ikke opvarmet, vandglasset er slidt og regningen kommer ikke i en æske med en sløjfe på. Ikke noget fancy her, men det kan man heller ikke forvente for en femmer!

Gentagelse fra 60’erne

El menu del día har formentlig eksisteret før,

men den blev lovfæstet for mange restauranter i 1965. Den nye lov satte standarder og priser for frokostmåltidet for at hjælpe landets nystartede turisme. Selvom dagens menu oprindeligt var henvendt til turister, blev den populær i hele landet i 1970’erne, da et godt måltid til en god pris også passede godt til arbejdere, der ikke havde tid til at gå hjem til frokost.

Dagens menu er stadig populær blandt de lokale i både spanske store og små byer. Efter min erfaring smager det ofte bedst i små uhøjtidelige familiedrevne ventas og andre typer restauranter, der serverer comida casera, eller hjemmelavet mad. Da vi flyttede til Spanien for 9 år siden, kunne man ofte finde dagens måltid helt ned til 7 euro, men de seneste år skal man regne med at betale mindst 10 euro og gerne op til 15 for en menu.

Den familiedrevne Bar Mercado de Huelin har eksisteret i mere end 30 år, med syv medarbejdere, der roterer på to skift dagligt. Kundekredsen er forskellig; pensionister og enker, der har

opdaget, at det er billigere at spise her end at lave mad derhjemme, bygningsarbejdere, der kigger forbi til en varm og mættende gryderet, bedsteforældre, der ved, at børnebørnene vil spise i det mindste noget, så længe der er papas fritas, præsten fra kirken på den anden side af vejen, og en og turist, der er faret vild. Baren åbner hver morgen kl. 05.00, lige efter fiskehandlerne ankommer til markedet. Indtil klokken 06.00, hvor det friske brød kommer, serverer de kun kaffe. Derefter serveres morgenmad, og så lige over hundrede frokostmenuer, inden de lukker dørene klokken 15.00. Så er der oprydning og forberedelser til næste morgen, hvor de er i gang igen inden solopgang.

Bar Mercado de Huelin er bestemt et besøg værd, ikke fordi de har Spaniens mest overkommelige Menu del día, men fordi det er som en tidskapsel fra fortidens Spanien, hvis dage desværre bestemt er talte.

(Kilder: Bar Mercado de Huelin, El País, Directoalpaldar og Tripadvisor)

LA DANESA APRIL 2023 33
DESIGN NYHED www.harderjohansen.dk thomas@harderjohansen.dk • Tlf.: +34 686740262 • Udfærdigelse af testamenter • Køb og salg af fast ejendom • Arv- og skiftebehandling • Skatteplanlægning • Selvangivelser • Finansiering • Privatret • Forsikringer Juridisk rådgivning og assistance KURT
ABOGADOS - LAWYERS Åbningstider: Mandag til torsdag 9-15 Fredag 9-14 Avda. Matias Sáenz de la Tejada s/n. Edif. Fuengirola Center 2, local 1 29640 Fuengirola, Málaga Tlf.: (+34) 952 47 95 63 Fax: (+34) 952 58 84 67 www.tofterup.com kurt@tofterup.com Kurt
María
Vickiana
TOFTERUP S.L.
Tofterup Cand. Jur. (Lic. en Derecho)
José Jiménez Advokat Betances Guevara Juridisk medarbejder

Spanske vaner - eller uvaner...

Behold skoene på indenfor

At tage skoene af, når man træder ind i sit eget eller andres hjem, føles som en selvfølge for os danskere. Du vil så ikke trække snavs fra gaden ind i huset. Men sådan tænker spanierne (og med dem mange andre nationaliteter) ikke. Kommer du hjem til en spanier og tager skoene af, vil de stirre på dig med store øjne. Og hvis du beder en spanier, der besøger dit hjem, om at tage skoene af, kan de reagere, som om du havde fornærmet dem. Nej, spanierne beholder deres sko på. Måske er det derfor, du ofte ser en vaskespand og en moppe i et hjørne i spanske hjem?)

Sidetallerken til brød, hvad er det?

I Skandinavien lærer man tidligt, at hvis der serveres brød til et måltid, skal der være en sidetallerken til venstre for tallerkenen. Derudover holder du brødet over tallerkenen for at undgå at få krummer på bordet, og du dypper ikke brødet ned i maden. Hvis du skal passe ind i Spanien, så glem alt, hvad du har lært om dette. Her finder du sjældent en asjet hverken til højre eller til venstre for tallerkenen. Brødet lægges direkte på bordet, uanset om det er dækket med linned eller papirdug eller slet ingenting. Og bliv ikke overrasket, når du ser spanierne knække et stykke brød for at dyppe det i den gode olie, der fulgte med deres gambas pilpil eller bruge et stykke brød til at fange resten af saucen eller til at komme en bid på gaflen. Her bruges en kniv kun til at skære mad, ikke til at skubbe maden op på gaflen.

Kø - hvem er sidst?

Danskere er et folk med køkultur. Vi står pænt på række efter hinanden og er der ikke kø, så er der et køsystem. Mange steder i Spanien er der hverken køer eller systemer. Her har du et helt perfekt system som gør, at du i stedet for at holde øje med dit nummer eller din tur i køen, kun holder øje med én person. Det sker sådan, at når du kommer ind i banken eller hos slagteren eller frugtbutikken, spørger du blot Quien es el ultimo? (eller Quien es la ultima? hvis der kun er kvinder til stede - hvilket betyder “Hvem er sidst?”.

På den måde ved du, at når vedkommende har afsluttet sit ærinde, er det din tur.

Kys til alle

I Danmark giver man hånd, når man mødes, mens man krammer nære venner, når man mødes eller siger farvel. Det kan du også glemme i Spanien. Her kysser folk hinanden på kinderne. Hvis man som skandinaver ikke ved, hvor mange kys man giver – et, to eller tre – eller om man starter til højre eller venstre, så kan der nogle gange opstå komiske eller ligefrem pinlige situationer. For eksempel hvis ens læber møder en andens læber, som man bestemt ikke havde til hensigt at kysse på munden. Hold tungen lige i munden og lav et luftkys først til venstre og derefter til højre, og sørg for at røre den anden persons kind i højst et minisekund. Nogle laver en lille smækkende kysslyd (Moa!), andre gør ikke. Det vigtigste er, at du IKKE skal kysse den anden person på kinden, men i luften – først til venstre og så til højre.

Søndagsfin

Mens danskere kan lide at slappe af i hyggetøj om søndagen, er det denne dag, spanierne tager deres fine tøj frem. Det er ikke usædvanligt at se hele familier – og vi taler om spanske familier med tre eller måske fire generationer – tage en søndagstur sammen, alle klædt i deres bedste søndagstøj. Det går selvfølgelig hånd i hånd med, at spanierne er et katolsk folk, og mange går stadig til søndagsmesse.

Af Sara Laine, sara@norrbom.com
34 LA DANESA APRIL 2023

Blomstersprog på spansk

At give blomster til fødselsdage og middagsinvitationer er mere almindeligt i Skandinavien end i Spanien (i Spanien er det også mere almindeligt at mødes ude i byen end hjemme hos folk, så blomsterne når at visne, før man kan sætte dem i en vase), men skal du forære en buket væk, er det godt at kende de spanske blomsterskikke. Undgå at give gule blomster til kunstnere og artister. Det betyder, at deres præsentation ikke har været den bedste. Og undgå også buketter med 13 blomster, som kan bringe uheld. For at bede om tilgivelse skal du vælge hvide gerberaer eller liljer. Hvis du vil ønske god bedring, er det passende at vælge solsikker (på trods af at de er gule) eller tusindfryd, og for at vise kærlighed fungerer blomsternes globale sprog, det vil sige langstilkede røde roser. Tusindfryd i forskellige farver er velegnede til at give til venner, men tænk på, at en favn af hvide tusindfryd betyder, at modtageren er den smukkeste person, du kender, så det kan være, at du skal vælge en anden farve – afhængigt af modtageren selvfølgelig. Hvis du i stedet vil ønske nogen tillykke, så er lyserøde roser et godt alternativ og orkideer er velegnede som opmuntring. Men skal du til begravelse, er en hvid rose et sikkert valg, medmindre du kender den afdødes yndlingsblomst.

Smid skrald på bargulvet

Skulle du begynde at smide affald på gulvet i en dansk bar, bliver du hurtigt bedt om at forlade stedet. Forestil dig nu i stedet en gammel spansk bar, hvor du som gæst står ved den gamle bardisk og bestiller en caña og nogle tapas.

Hvis du har fundet en ordentlig traditionel bar, vil du bemærke, at gæster uden tøven ”taber” tandstikker og servietter på gulvet. I dag ses dog i stigende grad små skraldekurve på gæsternes side af baren eller en miniaturekurv på selve baren, hvor man kan komme af med sit skrald. At samle dine brugte servietter og eventuelle tandstikker på tallerkenen, efter du er færdig med at spise, hører ikke til traditionen. Her tørrer du munden mellem bidder og smider den lille serviet direkte, ligesom tandstikkerne, der holder tapasene sammen med en oliven. I traditionelle barer, hvor denne skik stadig følges, er det heller ikke usædvanligt, at de skriver din regning med kridt direkte på bardisken foran dig.

Del mad med hinanden

Når vi går på restaurant i Danmark, bestiller alle deres egen ret, og det er det, man spiser. Hvis du er ude at spise med din partner eller familie, kan I måske smage lidt på hinandens mad, men ikke mere end det. Men det er noget helt andet med venner og familie, der skal ud og spise i Spanien. Her er det almindeligt at bestille flere retter sammen som serveres midt på bordet og så serverer alle selv, og alle får smagt det hele. Se bare hvordan en paella serveres på traditionel vis – den store paellapande stilles midt på bordet, så hele selskabet først kan nyde den smukke præsentation og derefter de gode smage.

Juridisk rådgivning i Spanien på dansk

Tapa Tipi

• Juridisk- og skatteassistance

• Til og fraflytning Spanien

SPANSK EKSPERTISE PÅ DIT EGET SPROG

Tlf: (+34) 951 910 649

Mobil: (+34) 647 911 302

Avda. Ramón y Cajal 2, 3º E y F, 29640 Fuengirola www.gron-andersen.es info@gron-andersen.es

LA DANESA APRIL 2023 35
RE S TA UR AN T Calle Málaga 4, Fuengirola www.restaurantetipitapa.com 10 € Søg på Tipi Tapa!
SMAGSSENSATIONER FOR DIG DER HOLDER AF KØD! ÅBENT ALLE DAGE 13.00-24.00 Bordsbestilling 627 635 890 eller 951 311 630 FLAMENCO SHOWS med 5 ar tister 4
GANGE OM UGEN! Tirsdag, torsdag, fredag og lørdag kl. 19.30
Lena Grøn & Heidi Andersen T. +34 671 89 19 88 • dan@danalc.com • danalc.com Dan Hjortsø
Check Calendary

Hvis der findes en Pueblo Blanco, der altid er en fornøjelse at besøge, må det være Grazalema. Den lille bjergby ligger som en ørnerede på en klippeafsats i naturparken Sierra de Grazalema i det nordøstlige hjørne af Cádiz-provinsen. Ikke nok med at byen er et dagsbesøg eller en weekend i den friske bjergluft værd, men køreturen på knap to timer fra Costa del Sol er i sig selv en storslået oplevelse – så længe man kan lide snoede veje. Det er også her, hvor vejen snor sig mellem ege- og korktræer, at man får sit første syn på klyngen af hvide huse under de stejle grå bjergtoppe.

Af Karethe Linaae

Udflugt til GRAZALEMA

Vådest i Spanien?

Det, der måske gør Grazalema mest berømt –eller berygtet – er, at det siges at være det mest regnfulde sted i Spanien. Det er næsten utroligt, at et sted i det solrige Andalusien har mere nedbør end de våde områder i det nordlige Spanien, så jeg gravede lidt for at se, om denne regnmyte er sand.

Ifølge det spanske meteorologiske institut (Aemet) var San Sebastian i Baskerlandet Spaniens vådeste by i 2022, efterfulgt af Santiago de Compostela og Pontevedra. Men når statistikken omfatter mindre byer og omkringliggende bjergområder, topper den hvide landsby listen. Den 14. december 2022 modtog Grazalema hele

212,1 liter regn pr. kvadratmeter på 24 timer, hvilket gør det til det mest regnfulde sted i VERDEN på netop den dag!

Grazalema ligger omkring 800 meter over havets overflade under de stejle Sierra del Pinartoppe. Byen får i gennemsnit 2300 mm nedbør pr. m2 om året, og op til 4000 mm, når det er værst. Regnen forklares med, at dette er den første høje bjergkæde, som den fugtige atlanterhavsvind møder efter at være drevet over lavlandet. Derimod kan området ofte lide af tørke om sommeren, så på turen hertil skal du med andre ord forvente dramatiske vejrkontraster.

La Sierra de Grazalema har en utrolig samling af flora og fauna takket være dets unikke mikroklima, foruden dets nærhed og forhistoriske landforbindelse med Afrika. Samtidig menes det, at området undslap den istid, der dækkede det meste af Europa. Luftfugtigheden i dalene gør dem til nogle af de grønneste og mest frodige i hele Andalusien, og det gør hele området populært blandt vandrere. Det bedste tidspunkt at udforske den rige flora er mellem april og juni, hvor alt er i fuldt flor.

Bjerggeder, gribbe og vilde dyr

Første gang vi besøgte Sierra de Grazalema med vores bjergturgruppe, fik vi at vide, at her stadig var vilde geder. Men hvad vi ikke forventede var at se et kid komme forbi lige over parkeringspladsen! Det er usædvanligt, for gederne er ekstremt hurtige klatrere. Samtidig fungerer den gråbrune pels som camouflage, der smelter sammen med naturen omkring dem. To af de

36 LA DANESA APRIL 2023

iberiske vildgedearter (Cabra pyrenaica) var uddøde så sent som i 1982 og år 2000, men heldigvis er der stadig to arter tilbage, og hvis man er heldig, kan man få øje på dem fra bjergstierne over byen.

Andre vilde dyr, der findes i området, især i dalene med korkskove, er vildsvin. Disse er mindre almindelige at støde på, især i løbet af dagen, medmindre du kigger på menuerne på de lokale restauranter. Sierra de Grazalema har også rådyr i skovområderne, og kigger man op mod Sierra de Pinar, kan man se gribbene svæve over bjergtoppene, hvor de vogter deres reder.

For dem, der nyder bjergvandringer, starter mange fine vandrestier fra Grazalema. De fleste går ret stejlt op, men man kan også finde fladere stier, især hvis man følger den gamle middelalderlige (og nogle siger romerske) stensti Calzada Medival ned til de frugtbare sletter under byen.

De fleste bjergstier starter fra vejen eller parkeringspladsen lige over byen.

Du kan finde kort og rutebeskrivelser online (Wikiloc.com) og du kan også finde kort på byens turistkontor. Sierra de Grazalema dækker 53.411 hektar og omfatter 14 kommuner i provinserne Cádiz og Málaga. En af vores yndlingsruter går op til Cueva de Dos Puertas (hule med to udgange). Da vejret kan skifte i løbet af få minutter, bør du være i god form og godt rustet til at tage på vandretur her.

Lang tradition for Marino-uld

På vej til Grazalema krydser man en slette, hvor fåreflokke græsser på marker opdelt af stengærder i rent bibelsk stil. De største flokke har over 100 får foruden de nye lam, der er født omkring nytår. Fårene er af Merino-typen, og det er grunden til, at Grazalema er så berømt for sine fremragende uldprodukter.

Merinofår har været motoren bag Grazalemas uldindustri siden det 17. århundrede. Mange af byens tæpper og ridetæpper mm blev eksporteret til bl.a. Latinamerika. I sin storhedstid havde Grazalema hele ti tekstilfabrikker, og størstedelen af befolkningen arbejdede med uldproduktion. I dag er der kun én tilbage - Mantas de Grazalema - som siges at være Spaniens ældste overlevende håndværkstekstilfabrik. Hvis du vil have en kvalitetssouvenir med hjem fra Grazalema, er et af deres tæpper, et tørklæde eller en uldblazer et stykke lokalt lavet håndværk, som du ikke finder andre steder.

Lige inden man kører ind i den lille bymidte på højre hånd, passerer man selve fabrikken. I museumsafsnittet, der har gratis adgang og har åbent på hverdage fra 09.30 til 13.30, kan man blandt andet se tekstilmaskinerne fra 1800-tallet.

LA DANESA APRIL 2023 37
• Vi giver de bedste priser for alt: guld og sølv, ure, smykker, malerier, ikoner etc. • Diamanter til fornuftige priser • D u fi nd e r i kke be dr e p ri se r ! • GODE PARKERINGSFORHOLD Avda. R AMON Y C A JAL, 40 • 29640 FUENGIROLA • Málaga Åbningstider: 10.00-14.00 Mandag – lørdag. Tel. +34 609 529 633 dia mo nd s@ an tho nys- dia mo nd s.com www. an tho nys- dia mo nd s.com VI KØBER NU ALLE TYPER URE OG SMYKKER UANSET STAND. VI KØBER OGSÅ SØLV, ANTIKVITETER OG ANDRE GENSTANDE. Anthony’s Est. 1983 Smykker - Antikviteter - Pantelåner Vi søger danske designer skænke
Cueva de Dos Puertas ovenfor Grazalema.Nyfødt lam.Håndlavet Marino-uld-tæpper fra Grazalema.

Payoyo-ost og andre specialiteter

Fåremælken laver nogle helt fantastiske Queso de Oveja-oste, som besøgende både bør prøve og selvfølgelig tage med hjem. Men når det kommer til osteproduktion i Sierra de Grazalema, er det som regel Payoyo-osten, der nævnes.

lige oste- og delikatessebutikker der. Prøv frisk, halvlagret eller lagret Payoyo-ost - måske dækket af rosmarin eller paprika? Vi forlader i hvert fald ikke byen uden en Queso Payoyo eller to i tasken.

Unik andalusisk landsby Grazalema by (2053 indbyggere) er anderledes end næsten alle andre pueblos blancos. Det er en autentisk bjerglandsby, hvor duften af åben ild er til stede. Byudviklingen består af traditionelle hvide huse, mosbevoksede tagsten og altaner med blomstrende pelargonier, men med de tårnhøje tinder bagerst er Grazalema særdeles dramatisk og smuk. Byen er lille nok til ikke at fare vild, men alligevel stor nok til en sjov opdagelsesjagt. Og da alt enten går op eller ned, er der heldigvis mange bænke og små barer, hvor man kan tage sig en hvil.

mad. Comida Casera (hjemmelavet mad) serveres og portionerne er herefter. Indrømmet, det er måske ikke det bedste sted for vegetarer. Vildsvin, rådyr, ged og kanin fra den nærliggende Sierra kan findes på de fleste menuer, ofte i form af gryderetter med dejlige saucer med vilde svampe, hvidløg, rodfrugter, krydderurter og selvfølgelig masser af vin.

Meson La Posadilla på Plaza de Andalucía er et dejligt sted at sidde udenfor og se folk gå forbi, og deres menu del dia (kun hverdage) koster i øjeblikket rimelige 10 euro! Hvis du har mere tid og ønsker et roligt måltid af høj kvalitet med god service, kan Mesón de Simancón anbefales. I begge tilfælde skal du have en siesta efter måltidet.

Payoyo ost er blevet hyldet som en af verdens bedste oste og uddeles ofte ved World Cheese Award. Osten kommer fra de hjemmehørende Payoyo-geder og blandes nogle gange med fåremælk, da denne smager lidt mildere. På sletterne på vej op til byen kan du stoppe ved Finca Las Hazuelas for at lære mere om processen, men vi foretrækker at gå helt ind til byen og slentre langs gaderne og prøvesmage i forskel-

Det bedste sted at parkere er på pladsen foran byens turistkontor. Hvis denne er fyldt (som f.eks. om tirsdagen, hvor det er markedsdag), så er der næsten altid parkering over bymidten. Sørg for at stoppe ved Mirador El Tajo, som byder på panoramaudsigt over dalen på vej ned til kirkepladsen.

Jeg kan sværge på, at du aldrig går sulten fra bordet i Grazalema, og som besøgende vil du ikke mangle valg hverken til frokost eller aftens-

Hvis du vil skeje ud og nyde et glas eller to robust tinto til dit måltid, har Grazalema også nogle charmerende hoteller og en lang række af casas rurales til et par uforglemmelige dage inde i landet.

(Kilder: Junta de Andalucia, Aemet, Wildside Holidays, Vista Andalucía, Mantas de Grazalema, Finca las Hazuelas, Fascinating Spain, Tambor del Llano og Turismo Grazalema)

til GRAZALEMA 38 LA DANESA APRIL 2023
Udflugt

Her ligger

Danske

PATÉ, KØD, TRØFLER, COGNAC, OST, CHAMPAGNE, KIKS, VIN, FRUGT, PATÉ, KØD, BRANDY, KASTANJER, SPIRITUS, MARMELADE, PATÉ, CHOKOLADE, KØD, BRØD, BAGVÆRK, OST, SNAPS, PØLSER, SILD, MYSEOST, FISKEBOLLER, BRØD, OST, ØL, MARMELADE, SENNEP, PASTA, PESTO, VIN, SPIRITUS, BALSAMICO de MODENA, KRYDDERIER m.m.

BESTIL DIT KØD TIL GRILLEN - DAGEN FØR!

• VI LEVERER OGSÅ HJEM TIL DIG •

Delikatesser

Dugfriske nyheder fra Solkysten hver dag!

Følg dagligt med i hvad der sker på

Costa del Sol!

Abonnementet koster kun

5 euro om måneden og giver dig fuld adgang til alle dagens nyheder og en masse spændende artilker!

Marbella

Avda. Ricardo Soriano, 59

+34 951 51 92 20

www.kvik.es

• Køb & Salg af fast ejendom.

• Lejekontrakter.

• Testamenter, arv og skifte.

• Skat for residente og ikke residente.

• Selskabsetablering.

• Retssager.

• Familieret.

Medlem af Advokatsamfundet i Danmark samt Colegio de Abogados i Málaga

Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6 29651 Mijas. - Tlf: 952 58 12 36
varer og specialiteter til hverdag, grill og fest!
fraSkandinavien
resten af verden Åben:
og specialiteter
og
Man-fre: 10-18.00 • Lørd: 10-14.00
Det lille PLUS i hverdagen! DANESAPLUS+ DANESAPLUS+
Køkken Bad & Garderobe BOOK ET MØDE 48 butikker i Danmark - Nu på Costa del Sol § Av. Condes de San Isidro nr. 13, Edificio Ofisol Centro 2º A 29640 Fuengirola Tel: (+34) 952 83 83 14 Fax: (+34) 952 83 82 47 Dansk Tel: (+45) 89 88 42 74 Telefon- og åbningstider: Mandag - torsdag kl. 9-17 Fredag kl. 9-14.30 advokat@monadavidsen.com 13, Mona Elisabeth Davidsen
Abogados
i Fuengirola. Varer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland SUPERMERCADO VED FERIAPLADSEN I FUENGIROLA C/ Feria San Isidro Labrador 10 Casa Nordica • 952 19 91 48 Alt hvad du har brug for! BORDRESERVATION PÅ TLF. 952 47 51 51 Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas Km. 2,2. 29650 Mijas Costa
VI
15.00
LØRDAG. OBS! KØKKENET ER LUKKET FREDAG
TAK FOR 14 GODE ÅR FØLG OS PÅ FACEBOOK LA DANESA APRIL 2023 39
vi Din nordiske fødevarebutik
Restaurant
HAR ÅBENT 10.00 -
MANDAG TIL
TUSIND

opskrifter månedens opskrifter

sneglemad

Bortset fra årets varmeste tre måneder, altså ni måneder om året, kan man gå i mange spanieres fodspor i vejgrøfter og på marker og indsamle snegle. Specielt når det regner, er de små kræ aktive og synlige.

Er man en novice udi spanske snegle, kan man ikke bebrejdes, at ens tanker omkring snegle går i retning af de fede, franske vinbjergsnegle, der vækker associationer om dræbersnegle. I Spanien er det helt store nummer derimod de meget mindre grå, brune eller gråbrune snegle, som kan findes i ens persille- eller timianbed eller i naturens egne urtehaver, hvor de små “caracoles” gnaver sig trinde og fulde af smag, hvilket de formodentlig er lykkeligt uvidende om. Her konsumeres tonsvis af snegle, som forefindes i omkring 40.000 forskellige arter, men der er dog meget lidt forskel på dem. De mest udbredte er navarricas og boberos, der normalt er dem, man får serveret på restauranter og får faldbudt i pose og sæk i supermarkeder og hos fiskehandlere.

Renæssance i sneglefart

Af de snegle, der spises her i landet, importeres omkring 90 procent af dem; størstedelen fra Marokko. Grundet krisen har flere initiativrige folk dog lagt murerskeen eller ejendomsmæglerjobbet fra sig og er i stedet begyndt at opdrætte snegle. Dette erhverv kaldes i øvrigt helicultura, og det er foreløbig mest udbredt i Andalusien og i de nordspanske regioner. Et kilo snegle sælges for mellem otte og tolv euro, mens en meget større fortjeneste kan fås ved salg af sneglenes æg. Hvide snegleæg er det nye sort. Det var én af de sidste kreationer fra Ferran Adrià, inden han lukkede restauranten El Buli, hvorfra hans molekylære gastronomi har

overlevet, og det samme gælder ideen med at spise snegleæg, der også kaldes hvid kaviar. Et kilo koster ca. 5.000 euro. Da en sådan mængde kræver æg fra omkring 35.000 snegle.

Et par dages rensning og så i gang Snegleæg spises som størens æg, mens selve sneglene jo er en ganske anden og mere kompliceret sag, og det gælder ikke mindst med hensyn til rensningen.

Det er ikke værd at tænke over, hvad man også spiser, hvis snegle ikke er ordentlig rengjorte. Her gælder det om at finde den mest pålidelige snegleforhandler, der kan garantere, at de er ordentligt rengjorte, men ofte sælges de levende, og man må selv ty til rengøringen. Her kommer fremgangsmetoden:

Man hælder ganske almindeligt hvedemel i bunden af en balje. Herpå fordeles sneglene, og et stykke klæde lægges over, så kræene ikke undslipper. De spiser melet, hvilket renser deres tarme. Lad dem smovse i mel i tre dage, og skift melet ud hver dag. Dermed er sneglene dog endnu ikke klare til gryden, for inden da skal slimen fjernes.

Fyld en balje eller en vask med koldt vand og tilsæt salt og vineddike. Hæld sneglene heri. Rør rundt i sneglene, hvormed slimet vaskes af dyrene, og læg dem i friskt vand. Gentag øvelsen, indtil sneglene ikke afgiver mere slim, hvorefter de er klar til at blive kogt. De skal koge i ca. en time.

En snegl vil normalt blive løsnet noget fra sit hus under tilberedning, og man kan spise dem, som var det en musling, og ellers tage en lille gaffel eller en tandstik til hjælp, når en snegleret kommer på bordet.

Regionalt korrekt

Snegleretter findes i utallige variationer, og vil man i sit køkken være regionalt kulinarisk korrekt, kan man i både Syd- og Nordspanien grille dem eller vende dem et par omgange på grillpanden. De smages så til med olivenolie, salt og måske lidt paprika. I Catalonien kalder man det a la llauna, og her tilsættes hvidløg. Man kan også servere aioli til som dyppelse. På Balearerne skal man tilberede dem i en sovs med butifarrón, med eller uden blod, tomater og urter, mens man i hele Valencia-regionen absolut bør inkludere sneglene i en paella.

Vi bringer her et udpluk af sneglekreationer. Fælles for dem er, at sneglene er forkogte, og at man med fordel kan sætte tandstikkere på bordet og servere et godt landbrød til.

Opskrifterne er til fire portioner.

Den enkle: Snegle i krydret sovs

Opskriften er måske simpel, men den er traditionel, og så brillerer den med sin kombination af smag fra snegle, røget bacon og en lakridsagtig tone fra fennikelfrøene.

Ingredienser:

1 kg snegle

5 skiver god bacon

3 løg

5 fed hvidløg

2 tomater

1 dl hvidvin

2 spsk. olivenolie

1 tsk. timian

1 tsk. fennikelfrø

Salt og peber

40 LA DANESA APRIL 2023
:Snegle i en tapas-variant.

Fremgangsmåde:

Skær bacon i strimler, og svits den gylden i olien i en stegegryde eller -pande. Tag baconen op, sæt til side. Hak løg og hvidløg, og svits løgene nænsomt i det tilbageværende fedtstof. Hak tomaterne og tilsæt disse samt urter og vin, og lad sovsen simre ca. 10 minutter. Der kan være behov for at tilsætte lidt ekstra væske. Bacon og snegle hældes i sovsen, som koges yderligere 10 minutter og smages til med salt.

Den alenlange: Arroz Brut

Arroz Brut er catalansk og betyder beskidte ris. Der er mange varianter af retten. Den originale blev tilberedt med hare, så undlad endelig ikke at improvisere, men spring aldrig sneglene over.

Ingredienser:

1/2 kanin

1/2 kylling (alternativt 1 due eller 3 vagtler)

200 g svinekød

1 kg snegle

1 løg

5 fed hvidløg

4 tomater

150 g svampe (f.eks. brune champignoner)

100 g ris (de korte og buttede)

1/2 dl olivenolie

1 tsk. paprika

2 artiskokker

5 sorte peberkorn

3 nelliker

Lille stk. kanel

1 lille rød, tørret chili

Salt

1 1/2 l vand

Fremgangsmåde:

Hak løg og hvidløg, skær tomater i små stykker, og champignoner i halve. Skær kødet i ’mund-

rette’ stykker – benene må gerne sidde på, da det alt sammen giver kraft og saft. Steg disse gyldne, nogle stykker ad gangen, i halvdelen af olivenolien i en stor stegepande. Tag op og sæt til side. Hæld resten af olien i panden og steg løg og hvidløg, tilsæt svampe, og lad dette småstege et minut. Tilsæt tomater, som snurrer med i ca. 10 minutter. Tilsæt kød og vand og lad det simre med en time. Rens artiskokkerne, skær dem i kvarte eller ottendedele. Artiskokkerne tilsættes sammen med snegle og ris. Lad hele herligheden småkoge ca. 15 min. Knus nelliker, peberkorn, kanel og chili i en morter og hæld dette pulver i umiddelbart før servering. Smag til med salt.

Den usædvanlige: Snegle i mandelsovs

Mandelsovsen anvendes specielt i Andalusien til alt fra fisk til fugl og fra ko til kanin, og snegle behøver ikke at være nogen undtagelse.

Ingredienser:

1 kg snegle

100 g mandler

1 løg

1 hvidløg

1 gul eller rød peberfrugt

1 lille rød chili (f.eks. en guindilla)

1 tomat

2 spsk. olivenolie

1 spsk. hvidvinseddike eller sherry

1 laurbærblad

2 dl. vand Nogle safrantråde Salt og peber

Fremgangsmåde:

Alle grøntsagerne hakkes fint. Svits først løg og hvidløg i olivenolien, tilsæt derefter de øvrige grøntsager og vend dem et øjeblik i fedtstoffet.

Mandlerne hakkes ligeledes og tilsættes sammen med væske og laurbærblad.

Lad sovsen simre i ca. 10 min., hvorefter den blendes. Kog den op igen, tilsæt safran, lidt salt og snegle, som koger med i nogle minutter.

Sneglen på markedet

Sneglene koster mellem otte og tolv euro pr. kilo. Snegleæg omkring 5.000 euro for samme mængde.

Her ses de ganske så levende, gråbrune væsener på Mercado Central i Valencia.

Spanien snegle-festivitas

Flere byer afholder en årlig sneglefestival. Den mest højrøstede er L’Aplec del Caragol i Lleida, hvor omkring 250.000 mennesker hvert år i løbet af tre dage fortærer godt 12 tons snegle. I år foregår snegle-rusen d. 2. – 4. juni.

• Store og

• Data-diagnostik • Elektricitet og A/C • ITV-klargøring

• Ejerskifte – vi klarer alt papirarbejdet

• Vi sælger brugte biler, vi tager biler i kommision

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas Tlf.: 952 460 229 - www.kolos.es KOLOS Málaga Marbella < Fuengirola Costa Muebles Ctra. de Mijas Centro Idea Autopista > Mijas SIDEN 2002... NUMMER 1 I SERVICE AF BILER OG VAREVOGNE VI SØRGER FOR AT DIN BIL HAR DET GODT TALLERKOLOS@GMAIL.COM 635 198 998
små reparationer
Eftersyn, skadereparation og lakering
og vi samarbejder med alle forsikringsselskaber BMW X5 4.6is M Audi TT 1.8TFSI S LINE Før skjulte jeg, at jeg havde høreapparater, nu viser jeg alle hvor smarte de er HOS OS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OG FRI SERVICE I SPANIEN OG 29 AFDELINGER I DANMARK Ring og bestil tid på +34 951 239 004 Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola www.dkhc.dk Åbningstider: tirsdag og fredag kl. 9.00 - 13.00 eller efter aftale PROBLEMER MED HØRELSEN? - prøv GRATIS vores MICRO høreapparat Gratis høreundersøgelse Conny Hundtofte Strauch Selvstændig regnskabskonsulent LA DANESA APRIL 2023 41

Følg med i, hvad der sker i klubben, på vores hjemmeside: www.clubdanes.dk

Club Danés, Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas km. 2,2, 29650 Mijas Costa. Mail clubdanes@gmail.com - website www.clubdanes.dk. Tlf. og fax: 952 472 880 Mobil: 635 292 602. Skype: danskspansksamvirke. Restaurant Casa Danesa: Tlf. 952 47 51 51 e-mail: restaurant@casadanesa.dk.

DET SPÆNDENDE FORÅR FORTSÆTTER I

DET DANSKE HUS

Efter en forrygende marts måned, der er DET DANSKE HUS klar til at fortsætte med masser af aktiviteter i april.

Vi afholder igen en lækker Påske-frokost med underholdning, spændende foredrag om aktiv dødshjælp samt premiere på forestillinger den 28. og 29. april med vores nye samarbejdspartner, International Theatres Costa del Sol, som præsenterer “Westend Broadway”.

“Dette elektrificerende show samler det bedste fra begge verdener, og sætter de største og mest ikoniske hits fra Londons West End mod glitter og glamour i Broadways strålende lys. Med fantastiske medleys med den talentfulde rollebesætning tager Westend Broadway dig med på en musikalsk rejse gennem tiderne, fra klassiske showstoppere til moderne pophits. Du stamper i takt med fødderne og synger med inden du får set dig om.

Så uanset om du er en die-hard teaterfan eller bare leder efter en aften med underholdning, har Westend Broadway noget for enhver smag. Køb allerede dine billetter nu til alle vores arrangementer på www.detdanskehus.es eller  www.clubdanes.dk

FERNISERING MED BIRGITTE SKOV PALKA

DEN 1. APRIL KLOKKEN 13:00

Birgitte Skov Palka er født i 1958 i Silkeborg, Danmark. Birgitte Skov Palkas fascination af malerier begyndte, da hun som barn med sin gudfar besøgte museer, slotte og gallerier. Han lærte hende om sin kærlighed til kunst og historie. Men det var først mange år senere, Birgitte lavede sit første maleri og hun fortæller:

“Gennem mit liv har jeg haft en bred vifte af jobs, som har givet mig mulighed for at møde mange dejlige mennesker og få mange oplevelser. Et af de job var som guide hos Spies Rejser. Det førte mig til de Kanariske øer, hvor jeg stiftede

familie og boede i mere end 20 år. Da jeg vendte tilbage til Danmark, voksede og voksede min lyst til at male, men det var først, da jeg mødte min nu bedre halvdel Holger Helle, hvor jeg fandt den fred, ro og tid jeg manglede til at starte.”

“Vi pendler mellem Silkeborg og Málaga hvor jeg har mit maleværksted. Der lukker jeg mig inde, og kommer i en anden verden med farver og pensler. Endelig kan jeg lade min kreativitet flyde, og gøre den pige, der gik gennem museerne med sin gudfar, glad.”

Birgitte Skov Palka donerer 20% af salget til Club Danés og 80% til Cudeca.

BRIDGEKLUBBEN

Vi spiller bridge hver mandag og onsdag. Mødetid omkring kl. 14.30, hvor vi drikker en kop kaffe eller andet sammen. Spillet begynder kl. 15.00. Gæster er velkomne. Til- og framelding skal ske senest dagen før hos Gerda Ehlers på 663 495 432 eller på gerda@ehlers.eu.com Gebyr for medlemmer er 4.00 € og for gæster 5.00 € Yderligere info fås vores hjemmeside: http://www.clubdanes.dk/bridgeklubben/

PÅSKE FROKOST MED SWINGMUSIK

Lørdag d. 8. april fejrer vi traditionen tro påskelørdag i klubben med en dejlig frokost med alt hvad dertil hører. Vi begynder spisningen kl. 13.00.

Fra kl 14.00 byder vi på et gensyn/genhør med finske Antti Sarpila, som i bedste Benny Goodman stil underholder os på sin klarinet sammen med sit band. Antti var en del af den amerikanske swing scene i slutningen af 80-erne, hvor han som ganske ung blev inviteret på turné sammen med andre jazzmusikere for at hædre Benny Goodman efter hans død i 1986. Tilmelding via www.clubdanes.dk eller på kontoret.

MINDEORD: Det er med stor sorg, at vi har måtte sige farvel til vores mangeårige medlem, gode ven og samarbejdspartner Morten Møller. Morten Møller gik bort efter kort tids sygdom. Selvom vi vidste, at Morten havde fået konstateret cancer, så kom dette som et chok, at det pludselig gik så stærkt. Morten Møller har i det meste af sine 23 år på Solkysten været en særdeles aktiv person og hans helt store kærlighed var Málaga FC - hvor han for 13 år siden etablerede supporter klubben, La Peña de Dinamarca, hvor han i 10 år var formand. I samme forbindelse startede han også med at arrangere større events, blandt andet med Dario Campeotto og det danske danseband Kandis. Event arbejdede fortsatte Morten Møller med i Det Danske Hus efter det overraskende exit fra La Peña de Dinamarca, hvor vi blev underholdt af Finn Nørbygaard, Per Pallesen samt Jacob Haugaard.

Morten Møller vil blive savnet af rigtig mange her på Solkysten, hvor han sikrede tusindvis af glade danskere spændende og underholdende oplevelser. Vi vil i Det Danske Hus også savne hans gejst for at hjælpe til med at sikre folk et sted til både at være sociale, at have aktiviteter i et fællesskab og til at blive underholdt af spændende kunstnere. Vi vil derfor gerne sige tak til Morten og vi sender de varmeste tanker til Mortens hustru Pia og børn samt børnebørn - samt et stort tak fordi han måtte “lege” med os alle. Æret være Morten Møllers minde.

Formand for Det Danske Hus & Club Danés

DEN DANSKE KIRKE ØST FOR MÁLAGA

Desværre har alle gode ting en ende – og sådan er det også med vores tid som præstepar på Den Spanske Solkyst for Den Danske Kirke øst for Málaga. Men hvor har vi nydt vores 5 år i kirkens og menighedens tjeneste. Det har været en meget stor oplevelse for os begge at opleve den positive ånd og det faste sammenhold, som har præget kirken i den tid, hvor vi har arbejdet i kirkens tjeneste, og vi ønsker kirken alt godt i den svære tid som nu kommer, efter at DSUK (Danske sømands- og udlandskirker) desværre har meddelt, at man ikke længere kan finde økonomi til at betale præsteparrets rejser samt præ-

stens honorar fremover.

Vi har nydt det positive og effektive samarbejde med kirkerådet, vi har nydt det fantastiske fremmøde til vore gudstjenester (20-40 fremmødte til hver eneste gudstjeneste), vi har nydt at få lov til at arrangere kirkens årlige rejse ( vi er netop kommet hjem fra en meget vellykket 3-dages tur til Mojácar), vi har nydt at besøge De Danske klubber i Almuñecar og Torre Del Mar, og vi har ikke mindst nydt at lære mange, søde mennesker at kende, hvoraf mange er blevet til virkelige venner, som vi glæder os til også at mødes med hjemme i Danmark.

Vi glæder os til at arrangere næste års 3-dages rejse for Jer. Vi vil holde Jer orienteret på kirkens hjemmeside på ” Spanien i dag ” om rejsens mål, pris og datoer. Læs vore artikler her i DANESA, som vi fortsat vil skrive, indtil en ny præst er ansat. Vi vil også holde Jer underrettet om forløbet i ansættelsen af den nye præst.

Vi vil gerne udtrykke en dybfølt tak til kirkerådet, kirkens medlemmer og venner samt til hele menigheden for godt samarbejde og for positivitet overfor os. Vi ser frem til ferie og besøg på Costa Del Sol i fremtiden og til at møde mange af Jer igen.

KLUBBER & FORENINGER
42 LA DANESA APRIL 2023
Jacques Borggild. FARVEL – OG MANGE TAK - FRA PRÆSTEPARRET

MARGRETHEKIRKEN

Avda. De Dinamarca 2 & Calle Ciprés 22, Las Lagunas, Mijas Costa

Tlf. 952 587 481

Website: www.margrethekirken.com

Kontoret er åbent: tirsdag, torsdag og fredag kl. 10-12 samt onsdag kl. 15-17,

Den danske præst:

Iben Merete Gabriel Snell

Edif. Andromeda II c/Maestra Aspiazu 10 – 2A

29640 Fuengirola

Tlf.: 639 391 202

Email: margrethekirken@margrethekirken.com

Årskontingentet

på 95 € kan indbetales i kirken eller på vores konto i Cajamar:

(IBAN ES87) 3058 0860 7927 2000 6999

(Swift: CCRIES2A)

NB! Følgende gudstjenester og arrangementer er planlagt, men grundet den nuværende særlige situation med spredning af Coronavirus i Europa forbeholder vi os ret til aflysninger! Tjek venligst vores hjemmeside: www.margrethekirken.com og facebook: www.facebook.com/margrethekirkenfuengirola

Gudstjenester

Søndag 2/4 kl. 11.00:

Palmesøndag. Iben Snell. Søndagsmatiné med foredrag ved Svend Andersen

Fredag 7/4 kl. 11.00:

Langfredag. Iben Snell

Søndag 9/4 kl. 11.00:

Påskedag. Iben Snell. Påskefrokost

Søndag 16/4 kl. 11.00:

1. søndag efter påske. Iben Snell

Søndag 23/4 kl. 11.00:

2. søndag efter påske. Iben Snell. Søndag 30/4 kl. 11.00:

3. søndag efter påske. Iben Snell

ARRANGEMENTER

Foredrag ved dr.theol.

Svend Andersen: ”Hvad betyder kristendommen for os i dag?” søndag den 2. april kl. 12.30. Efter gudstjenesten palmesøndag har vi den glæde at kunne indbyde til en søndagsmatiné med en let frokostanretning og foredrag ved dr.theol. Svend Andersen fra Århus Universitet. Dagens emne er kristendom. Hvad betyder det, at Danmark er et kristent land? Handler det alene om, at kirke og kristendom er en vigtig del af danske kultur og at kirkens helligdage endnu står anført som fridag i kalenderen? Er kristendommen ikke også et tilbud om mening og livsorientering for hver enkelt? Der serveres spansk tortilla med flutes og tomatsalat. Pris 15 € for foredrag, mad og en drink. Vi beder om tilmelding seneste torsdag den 30. marts til Påskefrokost søndag den 9. april kl. 12.30

Efter gudstjenesten er der dækket op til lækker påskefrokost. Menu: sild og karrysalat med ½ æg, tunmousse, skinke med italiensk salat, brie og grøn peber med rugbrød og flutes samt noget sødt. Pris 15 €. Drikkevarer kan købes. Tilmelding til senest mandag den 3. april på tlf.

Litteraturkreds onsdag den 26. april kl. 10.00 Vi slutter læsesæsonen af med at drøfte Åsne Seierstads bog: ”Afghanerne”.

”Rythm of life. Tangoes and music from Carmen” med Collegium Musicum lørdag den 29. april kl. 17

Kom til forårskoncert i Margrethekirken og hør latinamerikanske rytmer! Billetter koster 10 € for voksne og 5 € for børn. De kan købes i kirken og bestilles på tlf. 952 587 481 og margrethek irken@margrethekirken.com.

Helle Hollis havde den 16. februar fornøjelsen at overrække en donation på 300 euros til Margrethekirken.

Anne Bjerngaard fra Margrethekirken tog glad imod donationen, som blev foretaget ved Helle Hollis lokalkontor i Fuengirola.

Vi glæder os over, at kunne donere dette beløb til Margrethekirken, udtaler marketingschef

Christine Fleischer fra Helle Hollis

Beløbet er indsamlet via charity nummeret

C0002. Hver gang dette charity nummer er blevet anvendt støtter man Margrethekirken, og samtidig med får man en rabat på billejen. Alle er velkomne til at anvende charity nummeret og derved støtte Margrethekirken.

www.hellehollis.com

EN STOR OG HJERTELIG TAK TIL VORES SPONSORER VED GOSPEL KONCERTEN

DEN 3. MARTS 2023

HELLE HOLLIS BILUDLEJNING, GARDINFORRETNINGEN CORTIDEA, NYKREDIT, MoJo, Clinica Nor Dental i Los Boliches, FM Construction, Norrbom Marketing, Bolig-Udland.

Tak for den gavmilde støtte til vores store “The Scandinavian Sound of Gospel” koncert. Det ville ikke have været muligt at stable så fantastisk et arrangement på benene uden jeres hjælp.

NYT FRA MARGRETHEKIRKEN - APRIL 2023
LA DANESA APRIL 2023 43 Husk at downloade LA DANESAs nye app!
donerer 300
Helle Hollis
euros til Margrethekirken

Døjer du med oppustethed, halsbrande, forstoppelse, diarre, hovedpine, træthed og et nedsat immunsystem? Fortvivl ikke, der er hjælp at hente, ofte er det bare små ændringer og vaner, der skal til for at bedre ubehaget.

Du er, hvad du spiser. Det er et gammelt mundheld, jeg er blevet tudet ørerne fulde med, siden jeg var barn, og som jeg stadig ofte hører. Lige indtil en dag min gamle veninde Ellen Møller kærligt korrigerede mig og sagde, NEJ, du er ikke hvad du spiser, men hvad du optager.

Hvorfor er det så vigtigt med en god fordøjelse?

Siden de kloge ord fra Ellen blev sagt under min uddannelse som kostvejleder hos Eva Lydeking, har jeg været ekstra opmærksom på vigtigheden af en god fordøjelse.

Det er ikke bare for sjov, at jeg minder mange af mine kunder om, at de skal spise langsomt og huske at tygge deres mad godt, især hvis de udtrykker, at de har besvær med tarmsystemet. At tygge langsomt skal ikke være en stress faktor. Spiser du i en stresset situation, så optager du dårligt næringsstofferne fra maden og kosttilskuddene. Det er ligeså vigtigt at tygge maden ordentligt, som at trække vejret. I vores forvirrede og forurenede hverdag må vi gøre en indsats for at have det in mente.

Nyd din mad, tak for den og spis langsomt. Lad dit måltid vare mellem 30 – 40 minutter. Ordsproget ”skynd dig langsomt” er værd at skrive sig bag øret.

Nedbrydningen starter i mundhulen. Derfor er tygningen af stor betydning, og det er vigtigt med et godt fungerende tandsæt. Har du svært

Optager du det, du spiser?

ved at danne tilstrækkeligt med spyt, kan det være en god ide, at drikke lidt vand før maden, men aldrig til maden. I mundhulen findes enzymet Amylase, der starter nedbrydningen af maden, specielt kulhydraterne. I munden startes findelingen af maden. Der er også mælkesyrebakterier på slimhinderne i munden, der passer på angreb fra skadelige bakterier. Når maden tygges, til den er flydende, så bliver den findelt så godt, at alle fordøjelsesvæskerne kan virke, som de skal, så vi optager, det vi putter i munden bedst muligt.

Hele fordøjelsessystemet består af munden, spiserøret, mavesækken, tyndtarmen, bugspytkirtel, lever, galdeblære, tyktarm, og endetarm. Så har vi også lige nyrerne, der renser blodet for affaldsstoffer og laver vores urin.

Fungerer vores fordøjelsessystem dårligt, formindskes optagelsen af vores mad og kosttilskud væsentligt. Med den livsstil, vi har i dag, følger flere og flere fordøjelsesproblemer. Symptomerne på, at der kan være galt med optagelsen af din mad og kosttilskud er ofte f.eks. hårtab, træthed, tør og rynket hud .

Kosten

Mit helt store, og lidt naive ønske, er, at alle fødevarefabrikanter, regeringer og andre myndigheder sørger for udelukkende at producere spiseværdig mad. En mad, hvor der i hver lille detalje er tænkt på, hvad der gavner vores velvære og sundhed bedst, og hvor der er taget højde for kærlig omsorg for både dyrerne og planterne, som vi er en del af.

44 LA DANESA APRIL 2023
HELSE SUNDHED
Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Kosttilskuddet OmniVegan® Biotic Balance er fremstillet af nøje udvalgte mælkesyrebakterier.

OmniVegan® Biotic Balance er ideel som supplement til den daglig kost og er især relevant til at have med på udlandsrejser.

BO ROSENKILDE DANSKERNES LÆGE PÅ COSTA DEL SOL

Alm. konsultation - 50 Kirurgisk konsultation - 75

Clínica Santa Elena Urbanización Los Álamos C/Sardinero • 29620 Torremolinos

Tlf: +34 952 47 52 49 • brg@dadlnet.dk www.docrosenkilde.com

Tilbuddet gælder 1.4 - 30.4.2023

Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tandlæge

Sacha Miller-Wojtan Dansk tandlæge

Helene Alseth-Alvarado Norsk tandlæge

Ottilia Ericson Svensk tandlæge

DE SKANDINAVISKE TANDLÆGER PÅ COSTA DEL SOL

KLINIK I FUENGIROLA:

Paseo Marítimo Rey de España 95

Edif. Palm Beach 1-1 • Los Boliches

GRUNDLAGT 1986

KLINIK I CALAHONDA:

Centro Comercial Los Cipreses 4, 1-3B Sitio Calahonda

Dr. Keld Overgaard

Dansk · Svensk · Norsk · Finsk

www.clinicadentalescandinava.com

Konsultation: Alle hverdage fra kl. 9.00

Tlf. 952 66 01 67 & +45 89 88 77 43

Tlf. 952 933 934

Narkoselæge tilknyttet- 3D røntgenscanner - HVIDE TÆNDER med laserblegning

Specialer: Implantat, Krone- og Brobehandlinger, Rodbehandling, Kosmetisk Tandpleje med Smilers og Facader.

LA DANESA APRIL 2023 45
I ALMEN MEDICIN & KIRURGI 52-53
• info@clinicanordental.com 952 83 42 63 952 49 93 66 952 58 35 95 Centro Comercial Elviria C/Lope de Vega 2 Los Boliches Avenida. Gerald Brenan 37-2D
el Grande Fuengirola Elviria
Med. Col. nr. 2909380 Spansk, dansk, norsk og svensk autoriseret speciallæge SPECIALIST
www.clinicanordental.com
Alhaurín
Almen tandbehandling
Æstetisk tandbehandling
• Implantologi
• Blegning
klinikken/hjemme
online på www.annisvitalshop.com Los Boliches Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Daglig åbent 10-20 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 667 087 +34 670 661 407 Marbella - Elviria Centro Comercial Pino Golf,
16 Ctra. de
Km192 E-29604 Marbella (Elviria) Daglig åbent 10-18 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 850 094 KOMPROMISLØS KVALITET
Biotic Balance
• Usynlig tandregulering
Bestil
Local
Cadiz
OmniVegan®
60 kapsler
1330€ SPAR 2,35 €
Spar 2,35 € 13,30 €
så længe lager haves!
Annoncer i La Danesa - ring 952 58 15 53

Efter min mening vil ovenstående spare enorme mængder på sygehusudgifter og medicin og mijøet ville samtidig nyde godt af det. Det vil gøre os så klarhjernede, glade og ivrige, at vi begynder at tænke over at forbedre andre områder, der påvirker vores livskvalitet.

For at bibeholde et tarmsystem, hvor maden og dine kosttilskud bliver optaget bedst muligt, er der få enkelte kostregler, du vil have glæde af at følge.

Minimer spisning af rødt kød og tunge måltider. Undgå alle former for junk-food. De lækre spanske croissanter bør kun komme på bordet, når noget helt ekstraordinært skal fejres. Det samme gælder selvfølgelig for wienerbrød, burgers, stegt mad, og mad med en masse sukker og fedt. Ost er også tungt fordøjeligt. Mange har svært ved glutenholdigt mad. Jo mere maden er forarbejdet, jo mere skal kroppen producere for at nedbryde næringsstofferne. Dertil bruges enzymer og vitaminer/mineraler. Ofte har vi ikke de nødvendige stoffer i vores krop til disse processer. Så har vi balladen med forskellige former for ubehag som luft i maven, forstoppelse, diarre, hovedpine mm.

Hvis du drikker til maden, så vent til du er færdig med at spise og så drik i små slurke.

Både papaya og ananas indeholder en række enzymer, der hjælper på optagelse af maden. Findes også i pilleform. Begge frugter er vældig gode til at hjælpe nedbrydningen af maden. Mange, der har problemer med almindelig hvede tåler bedre spelt, hirse, quinoa eller boghvede, ris eller majs.

Har du besvær med mælkeprodukter, findes et hav af velsmagende mælkealternativer f.eks, mandel, havre, soja, kokos m.fl. Et enkelt glas rød- eller hvidvin kan også hjælpe til bedre fordøjelse.

Kosttilskud Mange mennesker tror, de har for meget mavesyre, men ofte er det omvendt, at der er for lidt mavesyre. Er der for lidt mavesyre, bliver maden ikke omdannet, så tarmen kan optage det. Således går proteiner, vitaminer og mineraler tabt for kroppen. For at sikre en god fødevareoptagelse kan det være godt at tage enzymer, der findes i kapselform. F.eks. Mave i Form fra Solaray, Absorb-N-Zyme fra Kal, Digestive Enzyme fra Terra Nova.

Molkosan 1 tsk. 2 – 3 gange dagligt

DentaDanés

clínica dental

Vi taler skandinavisk, engelsk, tysk og spansk.

Ring venligst mellem 10.00 – 17.00 (mandag – fredag) for tidsbestilling.

Tlf./fax: 952 52 9666

www.dentadanes.com

Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

i vand virker regulerende både ved for lidt og for meget mavesyre. Hos mange af os ældre, og såmænd også hos yngre er maven ofte lidt slidt. For at enzymerne kan virke, kan det være nødvendigt med nok vitaminer og mineraler. Hyppige mangler er især B6, zink og magnesium. Så husk det daglige vitamin/mineraltilskud. Er du en af dem, der føler at de udnytter maden dårligt, kan årsagen ofte findes i bugspytkirtlen. Dels fordi den har så mange opgaver, dels fordi den belastes stærkt af alle indtryk både følelsesmæssige og ernæringsmæssige. Du kan støtte bugspytkirtlen med Marietidsel, f.eks. Marietidsel fra Solaray, Active Liver fra New Nordic og Boldocynara fra A.Vogel. Det kan være gavnligt med tilskud af B-vitaminer, evt. med ekstra tilskud af B5 og B6. Krom kan være en god hjælp ligesom te med lakridsrod. Husk ligeledes de gode olier.

Tyndtarmen er vigtig for, hvordan du optager dine næringsstoffer. Har tyndtarmen det skidt, så kan næringsoptagelsen formindskes med helt op til 60%. Det kan da kræve 2 – 3 gange større indtagelse af både vitaminer og mineraler.

Har tynd- og tyktarmen det godt med de rette bakterier, forsyner dette afsnit af fordøjelsessystemet os med en række vitaminer f.eks. en masse B-vitaminer og Kvitaminer. En gang imellem kan det derfor være en god ide at tage ekstra tilskud af mælkesyrebakterier F.eks. OmniVegan Biotic Balance fra Biosym, eller Vita Biosa, der består af 19 fermenterede urter og probiotika. Pas på dit tarmsystem. Her produceres mellem 70 - 80% af dit immunsystem!

Gode tips

Her i Spanien er vi tilbøjelige til at spise sent, men det er ikke godt for

vores fordøjelsessystem, og du har måske erfaret, at nattesøvnen bliver dårligere ved sen spisning. Sid ned, men ikke foran fjernsynet og computeren. Spis i afslappet og hyggelig atmosfære, og tyg langsomt. Spis ingen store måltider i stressfulde situationer. Vores psykiske tilstand hænger i høj grad sammen det, vi putter i munden, som igen hænger sammen med, hvordan vi optager og udnytter vores mad.

Hvis du skal motionere rimelig kraftigt, så vent mindst 1 time efter spisning.

Raw Food hvor maden ikke er opvarmet over 42 grader kan snildt kombineres med let tilberedt mad.

Andre kostretninger bygger på, at man skal adskille proteiner fra stivelse eller minimere sit indtag af kulhydrater, de såkaldte Low Carbohydrate diæter også kaldet Keto. Det kan være en nødvendighed i hvert fald en periode, men jeg synes, det er allerbedst, hvis du stille og roligt kan træne dig op til at kunne tåle lidt af hvert.

Er dine tænder ikke så stærke, at du kan holde ud at tygge så mange grøntsager, kan det være en god ide at anskaffe en saftpresser, blender og foodprocessor. Der kan laves mange spændende og velsmagende retter med disse. Mangler du inspiration er siden www.highonlife.dk en meget spændende side at stifte bekendtskab med. Laver du juice eller smoothies, så husk at ”tygge” disse for at få dem blandet med mundens enzymer. Vær opmærksom på, hvad din fordøjelse fortæller dig før under og efter maden og mærk, hvor dine evt. ubalancer sidder. Det kan være en vej til et langt større velbefindende i din hverdag.

Rigtig god fordøjelse!

46 LA DANESA APRIL 2023
HELSE SUNDHED
• 952 660 944 • CENTRO IDEA CTRA. DE MIJAS • KM 3,6 29
Din kosmetolog på SolkySten • PERMANENT MAKE-UP • ANSIGTSBEHANDLINGER • MICRONEEDLING • PLASMAPEN • DYBDEVIRKENDE PEELING • FARVNING AF VIPPER OG BRYN M.M. - og få de bryn, den vippekant eller de læber, du altid har drømt om. Spar tid foran spejlet Permanent makeup En permanent makeup kan skabe symmetri i dit ansigt. Uanset om du ønsker at få markeret læbernes linje eller fremhæve farven i læberne, opnå kontur på brynene eller markere vippelinjen med "eyeliner". Gratis konsultation. NANA NORRBOM CENTRO IDEA Ctra de Mijas, Km. 3,6, 29651 Mijas Tlf. 610 716 048 NEO STUDIO MIJAS Du finder mig hos Mere end 20 års erfaring med...

Entertaineren Jacob Haugaard indtog Det Danske Hus i Mijas

To udsolgte shows i Det Danske Hus blev en kæmpe succes, da entertainer Jacob Haugaard gik på scenen. Et show der var arrangereret af Morten Møller fra SunShine Events og det Det Danske Hus, og hvor en stor gruppe af virksomheder bakkede op, så de 250 gæster kunne få en fantastisk aften med spisning og show.

Efter showet var det en glad Jacob Haugaard der sagde:  ”Det er jo et forrygende publikum, jeg har nydt disse to shows,” og der var også ros til Det Danske Hus: ”Det er et rigtigt hyggeligt sted og jeg vil meget gerne komme tilbage i klubben og jeg vil også gerne lave nye shows og hjælpe med at skaffe nye medlemmer, så klubben fortsat kan fortsætte dette arbejde.”

Formand for Det Danske Hus, Claus Ottedahl, er glad for den store opbakning og ligeledes for opbakningen fra Jacob Haugaard: ”Det er jo fantastisk at se folk

hygge sig og grine så meget. Vi kæmper som mange andre fortsat med følgerne fra corona-nedlukningen. Det har kostet mange penge og mange medlemmer er rejst hjem. Men heldigvis, så har vi også fået mange nye medlemmer samt flot opbakning til vores arrangementer. Så vi ser fortsat en spændende fremtid med mange arrangementer og aktiviteter.”

”Ligeledes glæder jeg mig over opbakningen fra Jacob Haugaard, som også betyder, at vi har fået en del kontakter til nye kunstnere, som vi vil forsøge at indgå et samarbejde med. Det Danske Hus skal være et spændende kulturhus og foreningshus, hvor Club Danés fortsætter de mange aktiviteter.”

Formanden sender samtidig en stor tak til Morten Møller fra SunShine Events, der gik bort kort før dette show:

”Morten Møller startede disse arrangementer med de kendte

kunstnere fra Danmark i samarbejde med Det Danske Hus, og dette blev det tredje arrangement vi lavede sammen og desværre også det sidste. Men vi fortsætter det arbejde som Morten Møller har startet op og helt i Mortens ånd,” slutter Claus, der samtidig sender en stor tak de mange sponsorer, der bakkede op om showet med Jacob Haugaard.

Sponsorerne var: Helle Hollis, Anni´s Vital Shop, Kaarsberg Estate, BoConcept, Unioptica, Sanum Physiotherapi, Nordic Muebles, Rincón Rent, Bolig-udland.dk, Kaas & Kirkemann, Consulta Quiropráctica Mogens Dahl, Muebles Piramides Puerto, Malaga Holiday Homes, CC Ejendomme Køge, Golf N’ Living, Your Home Styling, Norrbom Marketing, Advokat Ana Mª Navarrete.

48 LA DANESA APRIL 2023
Puk & Benny Tybo sammen med Hanne & Carsten Hammersholt Jacob Haugaard i topform. Louise & Pia MøllerFormand Claus Beyer sammen med Nana & Martin Norrbom Et oplagt team fra Casa Danesa.

GRATIS GRATIS

Rubrikannoncer

Kommercielle annoncer

koster 0,60 euros pr. ord og kan bestilles og betales på www.ladanesa.com eller på vort kontor i Centro Idea, Mijas. Husk at deadline for indrykning af rubrikannoncer er den 15. hver måned.

MAX. 50 ORD - modtages kun pr. e-mail.

Boligannoncer

er ikke gratis og skal bestilles og betales på www.ladanesa.com.

Rubrikannoncerne er gratis for privatpersoner, der ønsker at sælge fx en cykel, finde en rejsekammerat eller sælge en sofa. Bestil annoncen ved at sende en mail til info@ladanesa.com - og vi sætter den i magasinet og på www.ladanesa.com, den 1. i måneden - samme dag som magasinet udkommer.

Adgang til feriebolig Kunne I tænke jer ophold i samme feriebolig flere uger om året og/eller en længere periode i vinterhalvåret?

Boligen ligger i Benalmadena Pueblo og indeholder 6 sovepladser, 2 badeværelser, altan, stor privat terrasse, privat garage, fælles pool og meget mere. Ring for en uforpligtende snak herom +4522898270

Volvo XC 40 D3 4x4 autom.

150cv Diesel årgang 2020. 78.000km, soltag, bakkamera, økonomisk. Se den og få en prøvetur uden forpligtelse. Pris 33.800,- euro.

Kontakt: Bo +45-20455444 eller

Benny +34-609131062

email: masqcaravanas@hotmail.com

Mercedes-Benz GLC 400D

4matic 9G-TRONIC, Diesel 330 HK, Km 92.000

Yderst velholdt! Rekvirere flere billeder.

Pris 51.800,-

Kontakt: Bo +45 20455444 eller Benny +34 609131062

email bo@trimline.es eller masqcaravans@hotmail.com

Peugeot 307 XT 1 6 årgang 2006 med automatgear. Står i Fuengirola. Kun kørt 81000 km. Har spanske skræmmer, men kører perfekt. Pris til forhandling 1400 Euro? +45 22160438 kekko@live.dk

Vi hjælper dig gerne af med det som skal væk

Vi henter gerne møbler i alle størrelser, tæpper, køkkenredskaber, og alt andet du gerne vil af med. Også gerne billeder. Ring til os på +45 2519 3000 eller +34 626 828 901

Bil købes På spanske plader. Ok hvis den står i Danmark.. Tel. 609 131 062

BILREGISTRERING

• NUMMERPLADEÆNDRING

TIL SPANSKE PLADER

• IMPORT- & EKSPORT PAPIRER

• BILSYN (ITV) & HOMOLOGERING

• EJERSKIFTECERTIFIKAT

• ALT PAPIRARBEJDE FOR BILREGISTRERING

BILREGISTRERINGSSERVICE

Tel. 671 20 48 24

www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com

Monda - landhus til salg 540m2, 6 soveværelser/5 badeværelser. Campo hus i naturen. Solpaneler. Gulvvarme. Solvarme til privat vand. 50.000m2 grund. Privat salg. Tlf. 600 32 21 13

Køb og salg af biler Professionel hjælp ydes i forbindelse med køb og salg af bil Henv. Bjarne Damgaard tlf. 605 352 700 - bjarnedlarsen@gmail.com

Oprydning Frisk fyr henter gerne ting, som De ikke har brug for og ikke nænner at smide ud, også store ting. Jørn. Tlf.: 600 760 123 eller 952 471 612

TP-Multiservice Hjælp til pool, SPA, have, ombygning. Jeg løser alle opgaver. Ring Thomas på 654 901 486 (dansk, spansk, engelsk) for uforpligtende tilbud.

El-arbejde udføres V/ Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com

Vi henter gratis: Brugte møbler, tøj, sko og køkkenudstyr i god stand.. Ring: 632 16 94 22

Aircon, varmepumper og poolheating. Sælges og installeres. V/Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf.: +34 600 409 484 E-post: jespex@gmail.com

Campingvogn / Autocamper købes Tel. 609 131 062

Klargøring og rengøring af ferieboliger samt opsyn af boliger Christensen Service. Belinda 670908811 belindachristensen@ymail.com

Faguddannet dansk maler Per Leonhard Hansen - 30 år på kysten!

Godt og reelt malerarbejde udføres. Ring for tilbud!

Tlf.: 607 52 02 57

Til interesseret samler sælges antik sølv brevåbner (3 tårn) - vægt ca 100 gram (sølvpris ca 70 euro). På "forsiden" Danmarks rigsvåben med 9 røde hjerter samt 3 blå løver. Under skjoldet 1912 1931. På "bagsiden" graveret med de tre tårne samt 1899 - 7 - 1939 PH. Pris euro 75.00. Tlf 670716859 eller per.hansen2@hotmail.com

Dit grønne professionelle og

GRATIS ANNONCER MODTAGES KUN PR. E-MAIL OG MÅ MAKSIMUM VÆRE PÅ 50 ORD.
HOLM BILREGISTRERING
€239,-
PRIS PR. M³
+45 53 85 02 54 Bedste pris LA DANESA APRIL 2023 49
Månedlig transport Godsforsikring, dør til dør
+34 645 316 507

og hurtigt de telefonnumre, du har brug for...

Club de Golf Dinamarca www.golfdinamarca.com

Margrethekirkens Venner

+34 661 71 45 08

Grafisk Design & Tryk

Norrbom Marketing +34 952 58 15 53

Helse, Wellness & Vægttab

Anni´s Vital Shop +34 952 85 00 94

Hørecentre

Dansk Hørecenter +34 951 23 90 04

Klinikker & Læger

Dr. Bo Rosenkilde +34 952 47 52 49

Koncerter & Events

DAD – www.ticketmaster.dk

Restauranter & Cafeer

Bing Asian Fusion +34 952 470 218

Casa Danesa +34 952 47 51 51

Tipi Tapa +34 951 311 630 / 627 635 890

Stillingsannoncer

Montebello – Email: montebello@montebello.es

Tandlæger

Clínica Dental Escandinava, Fuengirola +34 952 66 01 67

Clínica Dental Escandinava, Calahonda +34 952 933 934

Clínica Dental Noruega

+34 952 47 68 80

Clínica Nordental www.clinicanordental.com

+34 952 46 18 44

Transport ESDK www.transport-esdk.com

Forsikringer

Andersen Ruiz Consulting +34 952 46 93 54

Kaas & Kirkemann +34 952 47 83 83

Liberty www.libertyexpatriates.es

Fritid & Underholdning

Lew Hoad +34 952 47 48 58

Køkkener & køkkenudstyr

Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600

KVIK +34 951 51 92 20

Nordic Muebles +34 951 26 03 60

Markeder

El Eco Mercado se annonce

Personlig pleje, negle & Skønhed

Nana Norrbom +34 610 71 60 48

Dentadanés +34 952 52 96 66

Rosasco Dental +34 952 44 24 66

Velgørenhedsorganisationer

Cudeca +34 952 56 49 10 Unicef www.testamentounicef.es

Her finder du nemt
A
Advokater & Rådgivning Advokatkontor Ana María Navarrete +34 952 58 57 21 Advokatkontoret.es +34 951 23 90 05 Dana Legal +34 671 89 19 88 Kurt Tofterup +34 952 47 95 63 Mona Davidsen +34 952 83 83 14 Ret & Råd Advokaterne +45 70 20 70 83 Grøn & Andersen +34 951 910 649 Zafolaw +34 951 240 600 Aircondition, Solvarme & Vand Dancon +34 952 46 54 55 Auktioner, Antikviteter, Gallerier & Udstillinger Anthony´s +34 952 588 795 Bilforhandlere & Værksted Kolos +34 952 46 02 29 Biludlejning & Registrering Helle Hollis +34 952 245 544 Tim Holm +34 671 20 48 24 Bolig, Dekoration & Indretning Cortidea +34 952 46 12 21 Muebles Piramides Puerto + 34 952 55 06 69 Byggeri, Have & Håndværk FM Byggefirma +34 637 39 29 30 Idea Terrazas +34 952 461 174 Dagligvarer & Delikatesser Casa Nordica +34 952 19 91 48 Delikatessen +34 952 58 12 36 Ejendomme, Udlejning & Service Andersen & Andersen +34 660 453 331 &LIVING Real Estate +45 4016 0462 Jardinana +34 674 30 46 34 Marbella & Co +34 952 865 525 PropEye +34 699 25 85 63 Wissgar Estates +34 607 514 316 Flyttefirmaer & Transport Silkeborg Flytteforretning
nnoncørregister
50 LA DANESA APRIL 2022

FM CONSTRUCT

Vi tager hånd om dit byggeprojekt

Professionelt Totalentreprenørfirma - Siden 1997

Skal vi give dig et tilbud på totalrenovering, nybyggeri, renovering, tilbygning eller noget helt fjerde, så kontakt os for en uforpligtende samtale om et potentielt samarbejde.

Samtalen med André kan forløbe på dansk, norsk, svensk, engelsk eller spansk.

Kontakt André på

+34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

PROFESSIONEL TOTALENTREPRENØR

FM CONSTRUCT er et anerkendt entreprenør- og a med hovedsæde i Benalmádena. Vi beskæftiger os med alt fra nybyggerier til mindre renoveringer. Vi har med vores arkitekter, rådgivere og håndværkere formået at have projekter på hele Costa del Sol.

ERFARING OG TILLID

Hos FM CONSTRUCT mener vi, at et godt samarbejde er baseret på tillid og god kommunikation. Vi garanterer at kvaliteten er i top samt en sikring af, at dit projekt håndteres professionelt. Vores mange tilfredse kunder er derfor også altid klar til en anbefaling.

FMCONSTRUCT.com FM Construct fm.construct.1997 +34 637 39 29 30
t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com Udviklet af CTH Capital @JardinanaLaCalaMijas @cth_capital INDFLYTNING PÅGÅR KOMMER SNART KOMMER SNART Azalea og Lotus - alle enheder SOLGT! Mere end 200 færdiggjorte boliger Besøg vores hjemmeside for mere information eller for at registrere din interesse for Jardinanas nye boliger: www.jardinana.com