Page 1

SUECO en

S PA N I E N F Ö R S V E N S K A R

Intervjuer Nyheter Bostad Finans Utflykter Sport Fakta Kultur Profiler Politik Mode Hälsa

NOVEMBER 2019

Han kommer från en grå betongförort i Stockholm, där dagarna handlade om jobb och fotboll. I dag är han trädgårdsmästaren som får det att prunka i var och varannan trädgård längs Spaniens kust


Jag svarade med stort leende att jag inte håller med om deras uppfattning och att jag råder alla som drömmer om att flytta att göra det så snart man kan, för vem vet hur förutsättningarna är senare i livet. Och, väntar man som svensk i Sverige till dess man blir pensionär så fås pensionen i kronor. Flyttar man i stället i arbetsför ålder har man chans att skapa någonting som inte är beroende av den svenska kronan. Sedan fortsatte jag med att visst är det svårare när den svenska kronan tappat mycket mot euron senaste tiden, så jag förstår att man, om man har sina tillgångar i svenska kronor uppfattar euroländer som dyrare. Det går inte att sticka under stol med. Men att det är synd om spaniensvenskar och att vi går på knäna, nej, det är inte sant. Faktiskt tycker jag att det är en naiv uppfattning. De flesta av oss har en normalt fungerande vardag, med allt som det innebär, och att kronan är svag är något som påverkar ett fåtal av oss, då de flesta av oss som arbetar här tjänar och lever med euro.

martinjette

sara

mugge

SUECO en

Depósito legal: MA-1758-2006

martin

morten

runo

o

mugge

Nej, det är inte synd om oss spaniensvenskar!

Sara Laine sara@norrbom.com

louise

morten CENTRO IDEA

lina

Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tel. 95 258 15 53 Fax. 95 258 03 29 norrbom@norrbom.com Kontorstid: 10.00-17.00 ANSVARIG UTGIVARE: Norrbom Marketing S.L. (norrbom@norrbom.com)

jacob

alex alex

Och det är väl kännetecknande för många spaniensvenskar och någonting som vi har gemensamt – vi vågar! Vi har redan vågat minst en gång, vi har packar ihop livet i Sverige för att packa upp det i Spanien, så vi har det som krävs för att våga igen!

mugge

jette

martin

Jag förstår att många läst de artiklar som skrivits i svensk kvällspress om svenskar som det gått dåligt för i Spanien. För visst händer det, men det händer också i Sverige, oavsett krona eller euro. Men ser man på hur många svenskar som bosatt sig på Costa del Sol och lever vardagsliv här så har vi ju ett tydligt svar. De flesta av oss tjänar tillräckligt för att ha ett bra liv. Med det sagt vill jag tillägga: lägger man alla sina ägg i en och samma korg, och är beroende av svensk köpkraft, är det ju självklart att man påverkas när den svenska kronan faller. Det är någonting som inte bör komma som en överraskning för någon. Och händer det, ja, jag upprepar nu någonting som i alla fall jag fick höra många gånger när jag växte upp: Motgångar är ofta dörröppnare till nya framgångar – om man vågar.

Foto: Mugge Fischer

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag talade med uttryckte en önskan om att äga bostad i Spanien, gärna här på Costa del Sol, men först när de gått i pension. De talade om den svaga svenska kronan samt hur svårt det är att leva i Spanien när man är svensk och i arbetsför ålder. Den allmänna uppfattningen var att det är synd om oss spaniensvenskar som varje månad måste vända på centen och arbeta för slavlöner, så det skulle alltså vara bättre att flytta hit som pensionär.

uise

eine

- En Sueco november 2019

La Sueca hälsar välkommen till

jacob

tom

pernille

LAYOUT / ARTE FINAL Norrbom Marketing SKRIBENTER (förnamn@norrbom.com) Sara Laine Henrik Andersen Louise Mercedes Frank Tom Halvorsen Jette Christiansen

mathias

paulo

ANNONSER Mugge Fischer (mugge@norrbom.com) Sara Laine (sara@norrbom.com) Henrik Andersen (henrik@norrbom.com) FOTOGRAF FRAMSIDA Mugge Fischer

simon

henrik

fran

jette

EN SUECO utkommer den första varje månad och kan gratis hämtas på fler än 250 olika platser utefter Costa del Sol. EN SUECO finns hos annonsörerna samt på Golfklubbar, Svenska Kyrkan i Fuengirola, Svenska klubbar, turistkontor och många andra platser som besöks av svenskar. Prenumeration på En Sueco kostar 60 euro per år i Spanien och 108 euro per år med post till utlandet. Du kan betala med Euro-check utställd på Norrbom Marketing, som du kan sända via post eller ta kontakt med oss för bankinformation. Du kan även betala med VISA-kort på: www.ensueco.com

L ä s h e l a t i d n i n g e n p å w w w. e n s u e co. co m


Vi är på tidigt

gåvohumör! När du köper ett spa under november får du ett EXTRA wellnesspaket som innehåller en lyxig badrock och en presentask med härliga, vårdande produkter från Rituals.

Besök www.aquapool.es – eller kom in och träffa oss i våra butiker!


LÄS HELA TIDNINGEN PÅ WWW.ENSUECO.COM

Bra nöje!

26

SUECO en

NOV EMB ER

KAR ÖR SVENS S PA N I E N F Intervjuer Nyheter Bostad Finans Utflykter Sport Fakta Kultur Profiler

54

2019

en grå Han kommer från holm, betongförort i Stock lade om där dagarna hand dag är han I ll. fotbo och jobb som får det trädgårdsmästaren varannan att prunka i var och iens kust trädgård längs Span

N OV E M B E R 2019

innehåll

Politik Mode Hälsa

23/10/2019 15.21

portada-001.indd

1

50 2

Kära läsare

6

Korta Nyheter

14

Shop Talk

24

Kolumn - Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

26

Vad tänker Barbro Sändh på?

28

Juridik - Fråga Experten

30

Profil - Ronnie Nordin

34

Publireportaje: Célere Vitta Nature Mijas

36

Utflykt: Azorerna - de lycksaliga öarna

40

Bostadsockupanter i Málaga

44

Museum Alborania Aula del Mar

46

¿Qué pasa?

50

Äkta Tangopassion i Nerja

51

Bostadsbloggen

52

LA Organic Experience

54

Sabor a Málaga - Levantamuertos

56

Málaga CF

58

Golfsidorna

62

Hälsa

66

Veras Veranda

67

Radannonser och annonsörsregister

46

40

52 44


kök • bad • garderob • renovering tt di g. . r ja t t d ra appe y v p n U t T - a alla RO dnar Vi

totallösningar • eget snickeri skapar otaliga möjligheter och håller priserna nere. • efterförsäljningsservice. • alla stilar och totalrenoveringar. • kom in för en obindande offert.

or

www.nordicmuebles.com

Uppställt i Marbella.

showroom fuengirola calle josé cubero yiyo 3 (vid feriaplatsen) tel. +34 951 260 360

öppettider juli mån-fre:

kl. 09.00 - 18.00

lördag:

kl. 10.00 - 14.00


KORTA NYHETER Franco har flyttats Diktator Francos kvarlevor flyttades i oktober. Efter flera års politisk debatt och juridiska diskussioner med Francos efterlevande har hans kvarlevor nu flyttats från det pragmatiska Valle de los Caídos ”de stupdades dal” till en kyrkogård 50 km från den tidigare graven. På den nya platsen får den tidigare diktatorn sällskap av flera av hans tidigare ministrar från hans regeringstid samt några diktatorer från de latinamerikanska länderna, personer som Spanien gav exil till för många år sedan. Franco har sedan sin död 1975 legat begravd i ”de stupades dal”, som är ett stort, fint och välbesökt minnesmärke för de som stupade under det spanska inbördeskriget.

Rysarval att vänta Det är bara några dagar kvar till parlamentsvalet och opinionsundersökningarna duggar tätt. De visar att det kommer att bli ett mycket jämnt val, vari bara några få mandat kan bli avgörande. PSOE blir utan tvivel återigen Spaniens största parti, men partiet vinner inte nödvändig terräng för att samla ihop en klar majoritet. Vidare ses att det nya partiet inom spansk politik, Más País, blir representerat i parlamentet, men på bekostnad av Podemos, som också är en självklar samarbetspartner för PSOE. På andra sidan tyder allt på att Partido Popular får ett bra val. Partiet flyger fram och ser för första gången möjligheten till en bred lösning över mitten med PSOE. VOX verkar också gå framåt. Valets stora förlorare ser ut att bli Ciudadanos, som verkar förlora hälften av sina röster. De små nationalistiska partierna förväntas alla hålla kvar vid sina mandat som, vanan trogen, kan väga tungt på vågen.

Hyr ut

Våldsamma oroligheter i Katalonien Över 200 anhållna och 100 sårade är det sorgliga resultatet efter de våldsamma demonstrationer och oroligheter i Katalonien, som bottnar i domstolens fällande dom mot de tolv katalanska politiker som för ett par år sedan utlyste det olagliga självständighetsvalet. Flera av demonstrationerna i oktober blev så våldsamma gatustrider att sittande statsminister, Pedro Sánchez, gick ut i spansk tv för att lugna befolkningen och försäkrade att

centralregeringen ser allvarligt på händelserna och kommer ta hårda tag mot orosmakarna, om det blir nödvändigt. Motsvarande gick presidenten för det katalanska Generalitat, Quim Torra, ut i tv och fördömde oroligheterna samtidigt som han uppmanade till lugn samt ordning och reda. Oroligheterna har ägt rum i de fyra största Katalanska städerna: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Hyrorna chockhöjs Under det senaste året har bostadshyrorna i Málagaprovinsen höjts med mellan 3-10 procent beroende på stad, läge och bostad. Mest har hyrorna höjts i centrala Málaga. Där ligger kvadratmeterpriset nu på 10 euro per kvadratmeter. Med andra ord kostar det i dag 1 000 euro att hyra en bostad på 1 00 m2. Dyrast är det att bo i Marbella. Där ligger hyrorna nu på 12

euro/m2. I analysen från bostadsportalen idealista.es är det uppseendeväckande att hyrorna höjts så mycket. Till och med i Torremolinos, som för bara några år sedan var en av de billigaste städerna i provinsen att hyra bostad i, har hyrorna höjts och närmar sig nu 10 euro/m2. Billigast just nu är det att hyra bostad i Vélez-Málaga. Där ligger hyrorna på 5,5 euro/m2.

Hyr du ut din bostad genom Rincón Rent sörjer vi för allt från uthyrningslicens till incheckning av gäster. Du störs inte i din vardag med oförutsedda problem.

- med ro i sinnet

(0034) 952 472 429 info@rinconrent.com www.rinconrent.com Låt din bostad tjäna pengar åt dig! Det är enkelt med Rincón Rent!

6

EN SUECO - NOVEMBER 2019


All recommended retail prices are including 21% VAT and shown in EUR €.

THE SEASON FOR

SHARING Friends, family, good food and great conversation. It’s the season for sharing quality time with the ones who matter. And to make those occasions even more memorable, we are bringing you a huge range of dining tables and chairs. Then share your seasonal moments using #BoConceptSharing for chances to win Danish design. Explore the collection now in your local store and at boconcept.com. *See terms and conditions at boconcept.com.

MILANO DINING TABLE I ADELAIDE CHAIR

www.boconcept.es

BoConcept & PlusStore Mijas

BoConcept & PlusStore Marbella

BoConcept El Corte Inglés

malaga@boconcept.es

Ctra. de Mijas km 3,5

Ctra. N-340 km 176,

Calle Ramón Areces S/N

marbella@boconcept.es

29650 Mijas, Málaga

29602 Marbella, Málaga

29660 Puerto Banús, Málaga

ecibanus@boconcept.es

Tel. +34 951 242 092

Tel. +34 951 492 727

Tel. +34 659 388 226

www.plusstore.es malaga@plusstore.es marbella@plusstore.es ecibanus@boconcept.es


KORTA NYHETER Antonio Banderas sålde slut på 20 000 biljetter På under 24 timmar sålde biljetterna slut till Antonio Banderas debut som teaterdirektör för pjäsen som han själv också är med i som skådespelare. Den världskända skådespelaren debuterar den 27 november i sin nya teater ”Teatro del Soho” som, liksom namnet antyder, ligger i Málagas nya Soho-kvarter. Hans första verk är musikalen ”A Churos Line”, som kommer att visas med 45 föreställningar fram till den 19 januari. Antonio Banderas blev delägare i den gamla ”Teatro Alameda” för ett par år sedan, efter att hans planer på en stor teater och kulturhus i centrala Málaga rann ut i sanden. Under det senaste året har hans nya teater renoverats och nu står den färdig med en kapacitet att ta emot en publik på 900 personer. Antonio Banderas har flera gånger sagt att han ser sitt nya teaterprojekt som sin karriärs största utmaning.

Protester mot spelhus De blir allt vanligare och finns efterhand i vart och vartannat gathörn i alla spanska städer. Det handlar om de så kallade ”Casas de apuestas”, som är nya, moderna och lockande platser där besökarna lätt kan följa och spela på alla möjliga olika sporthändelser. Men flera konsumentorganisationer och andra föreningar med medlemmar som lider av spelberoende har nu börjat protestera mot de måna nya spelhusen. Deras argument är tydliga och går ut på att spel är vanebildande och kan jämföras med tobak och alkohol, varför det inte bör vara tillåtet att göra reklam för något slags spel. Det gäller både de många spelhusen och onlineportaler för spel och vadslagning. Organisationerna menar även att det behövs hårdare restriktioner kring de nya spelhusens öppettider.

90 % tillfrisknar efter bröstcancer i Málaga Málagaprovinsens sjukhus har uppnått enastående resultat i kampen mot bröstcancer. Med ny forskning och behandling friskförklaras nu 90 procent av alla kvinnor som drabbas av den fruktade sjukdomen. För bara fem år sedan var det mellan 50 och 70 procent av alla patienter som tillfrisknade. Motiven bakom de

uppseendeväckande resultaten finns att finna i ny forskning och nya behandlingsmetoder samt det faktum att man på sjukhusen i Málagaprovinsen i dag sätter in behandling i ett mycket tidigare stadium än tidigare. Till framgångshistorien hör också att fler kvinnor än någonsin tidigare låter sig undersökas för bröstcancer.

Domar mot katalanska politiker färdiga Domen har fallit mot de tolv katalanska politiker som under drygt två år suttit frihetsberövade anklagade för brott mot den spanska grundlagen genom att ha utlyst det så omtalade självständighetsvalet i Katalonien. Nio av de tolv dömdes skyldiga och dessa har fått mellan tio och ett halv år till 13 års fängelse. De sista tre har dömts till dagsböter. Det finns, som väntat, många olika meningar kring domstolens beslut. De politiska partierna PSOE, PP och Ciudadanos är nöjda med domen medan Podemos

anser att den är för hård, och VOX anser att domen är för mild. Lika väntat är att reaktionerna i Katalonien är delade. En del jublar medan andra demonstrerar mot domen. De mest radikala separatisterna demonstrerade på Barcelonas flygplats, där deras stora blockader orsakade flera försenade och inställda avgångar då varken passagerare eller kabinpersonal kunde ta sig fram till sina flyg. Totalt skadades 130 personer i demonstrationerna.

BYGGFIRMA

FM INVEST

Vi tar hand om ditt byggprojekt

PROFESSIONELL TOTALENTREPRENÖR FM INVEST är en professionell entreprenör- och bygg�irma som tar sig an allt från nybyggen till mindre renoveringsarbeten. Vi har arkitekter, rådgivare och hantverkare över hela Costa del Sol, som bygger och renoverar både egna projekt samt

8

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Tel. (+34) 637 39 29 30 andremeh@gmail.com www.fminvest.net

på externa kontrakt. Vi kombinerar en stor kunskap kring den spanska marknaden med service och utförande av högsta, skandinaviska kvalitet. Kontakta huvudentreprenör André för ett personligt samtal på svenska. Ring till +34 637 39 29 30 eller skicka ett E-mail til andremeh@gmail.com.


Building license in place From

245.000 € + VAT

166 apartments & penthouses

2, 3 & 4 bedrooms

1.800 m2 sports & wellness center

13.000 m2 green areas

BE NATURAL

Social-gourmet room Sala social gourmet

Padel Court Pista de pádel

Gym Gimnasio

Spa Spa

In & outdoor pools Piscinas interiores y exteriores

Putting green Green

+34 900 10 20 80 vittanature.com

Calle Aralia, SN, 29649, El Chaparral, Mijas Costa, Málaga


KORTA NYHETER

Hundägare i Benalmádena ska bära med sig såpvatten

Juntan ger sig in i kampen mot plast Innan slutet av år 2021 ska i stort sett alla typer av platspåsar vara borta ur spanska företags drift – vilket även omfattar matbutiker. Men Junta de Andalucía har nu sjösatt ett projekt som ska minimera plastförbrukningen till redan slutet av 2020. Miljöavgiften i detaljhandeln på en plastpåse kommer att höjas till 5 eller 10 cent medan papperspåsar blir avgiftsfria. Detta blir första steget innan Junta de Andalucía helt förbjuder användandet av plastpåsar vid slutet av nästa år.

Stora avlopp mot översvämningar Precis vid den gamla tobaksfabriken i Málaga, La Tabacalera, håller man på med att lägga in ett stort avloppssystem som ska säkra stadsdelen mot framtida översvämningar. Avloppet är 4,15 meter högt och 1,75 meter brett och kommer i framtiden att kunna leda ut 20 000 liter vatten i sekunden från staden mot havet. Det nya projektet är budgetterat till 2,5 miljoner euro och har en tidshorisont på ett år. Blir projektet framgångsrikt är det möjligt att andra städer på Costa del Sol kommer att bygga liknande avlopp i framtiden.

I stort sett i alla städer skrivs det nu för tiden ut böter till hundägare som inte plockar upp hundbajs efter sina hundar. I Benalmádena tar man det ytterligare ett steg och gör det obligatoriskt att även göra rent efter sin hund när den kissat. Därför ska nu alla hundägare ha med sig en flaska med såpvatten, så att man lätt och snabbt kan skölja bort kisset efter sin hunds ”toalettbesök”.

Bland flera hundägare är detta redan kutym, alltså att ha med sig en flaska med såpvatten när man är ute och rastar sitt husdjur, men i Benalmádena kommun är det nu alltså lag och följer man inte reglerna skrivs det ut böter. Med den nya lagen vill kommunen få en renare stad utan stank av hundurin, som blir speciellt markant efter långa perioder utan regn.

Fler tåg mellan Málaga och Fuengirola Ett nytt projekt för att utöka antalet tågavgångar mellan Málaga och Fuengirola diskuteras. Projektet innebär att driften ska ökas så att det framöver kommer att gå fler tåg, främst om morgonen samt sent om kvällen/natten. En testperiod som gjordes under påskveckan visade att det var så populärt bland passagerarna att man nu överväger att låta tågen köra till långt efter midnatt samt att första tåget ska börja

gå innan klockan fem på morgonen. I dag kör tågen från ca klockan 05.30 till 23.30. De två huvudargumenten bakom fler avgångar är den ökande aktiviteten på flygplatsen, som pågår alla dygnets 24 timmar, samt att det rent allmänt ska vara lätt och bekvämt att ta sig till och från Málaga stad, och så hoppas man även kunna minska en del av biltrafiken i staden.

• GARDINER • PERSIENNER • MATTOR • MÖBELKLÄDSEL • SOLAVSKÄRMNING • MARKISER MM.

VI Ö VÅR PPNAR AND SNA RA R URB I MA BUT T . MA R I RBE BEL AVE LLA LA K NID AL A R FON E BUL EVA AL LOC SO DE HOH R PRÍN AL 3 296 CIP EN 02 M E ARB LOHE , S/N ELL , A

10

EN SUECO - NOVEMBER 2019

ÖPPETTIDER: MÅNDAG - FREDAG: 10 - 18 LÖRDAG: 10 - 14 (ENDAST ENL. AVTAL) CTRA. DE MIJAS, EDIF. CORTIJO DEL AGUA • 29650 MIJAS • +34 952 46 12 21 CORTIDEA@GMAIL.COM • WWW.CORTIDEA.COM


Välkommen

T VÄLKOMMEN TILL ERBJUDANDET

60€

tillbaka

till

CASH BACK

60

Ju fler försäkringar du tecknar, desto mer får du tillbaka.

#1

Är du redan kund hos Liberty Seguros?

Förstahandsu valet för u utlänningar i Spanien

Teckna en ny försäkring: Bil, Hem, Liv eller Begravning och få 60 € i Cashback för varje försäkring! Se hur mycket du kan få: +

+

Bil

Liv

+ Hem

=

Begravning

240€ CASHBACK *för kunder som tecknar 4 nya försäkringar

Ny kund? Den första försäkringen ger dig 30 € i Cashback och du får 60 € i Cashback från och med den andra tecknade försäkringen.

Besök din försäkringsagent eller gå in på: www.libertyexpatriates.es Besök din försäkringsagent eller gå in på: www.libertyexpatriates.es Erbjudandet gäller fr.o.m. 26 september 2019 t.o.m. 23 december 2019. Försäkringspremien måste betalas per autogiro. Gäller inte förnyande av försäkring eller ersättningsförsäkringar. Erbjudandet fr.o.m. 26av september t.o.m.begravningsförsäkring. 23 december 2019.Villkor Försäkringspremien måsteappliceras. betalas per Gäller inte av försäkring eller ersättningsförsäkringar. Gäller endastgäller nytecknande bil-, hem-, 2019 liv- och och minimipremie För autogiro. mer information besökförnyande vår hemsida eller kontakta din försäkringsagent. Gäller endast nytecknande av bil-, hem-, liv- och begravningsförsäkring. Villkor och minimipremie appliceras. För mer information besök vår hemsida eller kontakta din försäkringsagent.


Lägenheter 3 eller 4 sovrum från 170 m2

Ditt nya hem i ett säkert grindsamhälle, med 5-stjärniga resortfaciliteter


Parhus 4 sovrum, upp till 245 m2

PRIMÄR FASTIGHETSMÄKLARE:

KONTAKTINFORMATION


shoptalk

NOVEMBER 2019

Stort intresse inför Robert Wells konsert Biljettförsäljningen inför konserten med Robert Wells den 16 november i Mijas går över förväntan. ”Fortsätter biljettförsäljningen i samma takt som nu fyller vi Teatro Las Lagunas den 16 november”, säger Henrik Andersen från EventHuset. Han berättar att människor kommer långväga för att uppleva Wells 30-årsjubileum med ”Rhapsody in Rock” på Costa del Sol.

beredda – men utan att vara perfektionister, för det ska finnas utrymme för improvisation. En bra konsert går också på känsla”, menar Robert Wells, som kan se tillbaka på en fantastisk karriär. Över två miljoner har sett hans show ”Rhapsody in Rock” och alla är överens: Ingen kan komponera och blanda klassisk musik med rock, jazz och boogie woogie som Robert Wells.

Robert Wells lovar massa överraskningar. ”Vi ser verkligen fram emot konserten och min trio samt mina tre sångerskor står redo med den hittills bästa konserten. Vi är väl för-

Lördagen den 16 november står han på scen på Teatro Las Lagunas, som även kallas ”Den Nya Teatern i Mijas”. Utifrån är teatern modern och minimalistisk men inne är den

LOS BOLICHES - FUENGIROLA

12 LYXIGA RADHUS, NYPRODUKTION MARCIAL LALANDA

klassisk med röda stolar och balkonger. Teatern har en kapacitet att motta en publik på 559 personer och till Robert Wells konsert kommer den att utrustas med bästa ljus och ljud. Biljetter till konserten kostar mellan 30-50 euro och kan köpas hos: AHN i Fuengirola och Nerja, Scandi Supermarket (Nueva Andalucía), Brunos Car Rental (Manilva), UniOptica (Fuengirola) och Muebles Piramides Puerto (Torre del Mar). Biljetter kan även bokas och betalas direkt hos arrangören på: henrik@eventhuset.es

4 sovrum, 3 badrum, solterrass, privat pool, garage för 2 bilar. 246 m2 bostad, 4 våningar

*FRÅN 410 000 € Perfekt läge nära butiker, transport och strand.

DITT DRÖMHUS PÅ COSTA DEL SOL!

*ENDAST 9 KVAR.

Information om köp: C/ Marcial Lalanda S/N, 29640 Los Boliches, Fuengirola.

info@propertycostasol.com · www.marciallalanda.com · +34 608 450 001 · +34 678 578 673

Solar Powered Warm Air Ventilation

Få ett hälsosamt inomhusklimat i ditt hus, sommarhus, lägenhet garage eller... Undvik fukt Undvik dålig lukt Undvik stillastående luft Undvik mögel och svamp Undvik radongas

Våra tjänster: • Luftkonditionering • Poolvärme • Varmvatten • Markiser

info@solarventi.es • T. 952 449 349 • www.solarventi.es SolarVenti är vetenskapligt testad och certifierad av: ®

14

EN SUECO - NOVEMBER 2019


pรฅ alla tillbehรถr och dekorationer *

DYNOR VASER LJUS LJUSSTAKAR DEKORATIONSARTIKLAR

OCH MYCKET MERโ€ฆ 

MIJAS SHOWROOM Ctra. de Mijas KM 3.5, 29650 Mijas Costa

MARBELLA SHOWROOM Pol. Ind. Nueva Campana Local 29, 29660 Marbella

ร–PPETTIDER Mรฅn-Fre 10-19, Lรถr 10-14

ร–PPETTIDER Mรฅn-Fre 10-18 Vi erbjuder gratis och snabb leverans (vid kรถp fรถr minst 500 โ‚ฌ).


shoptalk

NOVEMBER 2019

Kent Schanke.

Få Cashback med det nya erbjudandet från Liberty Seguros! Utlänningars förstahandsval bland försäkringsbolag i Spanien, Liberty Seguros, erbjuder återigen rabatter till både befintliga och nya kunder med det nya Cashbackerbjudande, som gäller fram till 23 december 2019. Är du befintlig Liberty Seguros-kund och tecknar minst en ny försäkring för Bil, Hem, Liv och/eller Begravning får du 60 euro tillbaka för varje ny försäkring du tecknar. Du kan alltså få pengar tillbaka när du skyddar dig, dina kära, ditt hem och din bil! Kom dock ihåg att erbjudandet ej gäller förnyelse eller ersättningsförsäkringar. Även nya kunder kan dra nytta av erbjudandet. Byter du som ny kund till Liberty Seguros får du 30 euro i Cashback på din första försäkring och 60 euro för varje ytterligare försäkring. Detta betyder att ju fler försäkringar du tecknar desto mer pengar får du tillbaka, och utan gräns för antalet försäkringar finns det ingen gräns för Cashback! Och det finns fler fördelar! Med Liberty Seguros bilförsäkring fås en ersättningsbil i upp

16

EN SUECO - NOVEMBER 2019

till 35 dagar vid stöld, olycka, brand eller mekaniskt haveri – du får till och med bland annat välja verkstad för reparation. Med hemförsäkringen får du en omfattande olycksfallsförsäkring inklusive mot sättningar. Liberty Seguros har även tilläggsförsäkringar för smycken och andra värdesaker, både för saker inomoch utomhus. Med bägge försäkringarna, bil och hem, finns akuthjälp på flera språk, dygnet runt, via ett gratisnummer – så hjälpen finns alltid där när du behöver den! Liberty Seguros har ett brett nätverk med ca 300 försäkringsmäklare- och agenter som hjälper dig och tar hand om dig. Uppskattar du personlig service och nära kontakt med ditt försäkringsbolag är Liberty Seguros rätt för dig. Över 175 000 utlänska kunder har redan valt Liberty Seguros, gör det du också! Vänta inte – teckna en försäkring med Liberty Seguros! För mer information: www.libertyexpatriates.es eller ring: 91 342 25 49. Villkor och bestämmelser kan gälla.

Framgångsrika fastighetsmäklaren Kent Schanke ansluter sig till Nordica Sales & Rentals Kent Schanke är tillbaka i fastighetsbranschen och ansluter sig till den välrenommerade fastighetsmäklarbyrån Nordica Sales & Rentals. Han är allt annat än ny på Costa del Sol. Kent Schanke började sin karriär på kusten hos Handelsbanken och sedan Swedbank, och fortsatte därefter under många år som framgångsrik fastighetsmäklare och delägare på Fastighetsbyrån. Med åren har Kent Schanke dock känt att dagarna blivit allt mer upptagna av andra arbetsuppgifter och att han haft allt mindre tid åt det som han verkligen brinner för. ”Jag ville släppa taget om ansvaret som det innebär att vara delägare i ett företag och i stället göra det som jag tycker är roligast – att vara ute och träffa kunderna och uppfylla deras drömmar!”, berättar Kent Schanke och fortsätter: ”Jag har varit ledig sedan i vintras och funderat på hur jag ska fortsätta, för jag vill definitivt inte sluta jobba ännu. Ledigheten inföll också väl med en tid då min far blev mycket sjuk

och sedan gick bort, och allt som ett sådant skede i livet bär med sig. Många mäklarfirmor har hört av sig under året och det är kul a ns s r da nn inte gått ut, så nu är det dags att komma tillbaka, och det ska bli skönt att dra igång igen.” Kent Schanke har varit permanent bosatt i Spanien sedan år 2000. Under hans många år inom bank- och fastighetsbranschen har han byggt upp en fantastisk erfarenhet och ett stort nätverk. Han säger att han med professionalism, stort människointresse och god kännedom om den lokala fastighetsmarknaden kan hjälpa sina kunder att hitta deras drömboende här på kusten. Och detta gör han alltså i samarbete med Nordica Sales & Rentals, fastighetsmäklarbyrån som startade i Nueva Andalucía 1981, där Kent Schanke, med bred kännedom om hela kusten, nu alltså börjar den 1 november. Kent Schanke: 0034 609 168 664 kent@nordicamarbella.com www.nordicamarbella.com


DESIGNA GARANTI

5år

BÄNKSKIVOR

10år 25år SKÅP OCH DÖRRAR

LÅDOR OCH GÅNGJÄRN

SPARA 25% På kök, bad & garderob*

by

AXIS - NYHET AXIS by DESIGNA är ett nytt designkoncept i enkel nordisk design, som använder eleganta och enkla linjer på ett estetiskt vackert och funktionellt sätt – både horisontellt och vertikalt. Titta in till DESIGNA i Mijas och Marbella, upplev AXIS by DESIGNA och få ett fantastiskt erbjudande! *Erbjudandet gäller i våra butiker i Mijas och Marbella fram till 30 november 2019. designa spain

designaspain

www.designa-spain.com ta@designa-spain.com DESIGNA MIJAS CTRA. DE MIJAS 3,5 29650 MIJAS COSTA TEL +34 603840170

DESIGNA MARBELLA POLÍGONO NUEVA CAMPANA LOCAL 29 29660 MARBELLA


shoptalk

NOVEMBER 2019

AXA – ett försäkringsbolag, alla olika sorters försäkringar Försäkringsbolaget AXA har ett eget kontor i Fuengirola, där franska Prisca Vanier står vid rodret. Här arbetar en handfull agenter, som sakkunnigt hjälper kunderna på många olika språk.

Alla former av försäkringar – till privatpersoner och företag

”Vi erbjuder global täckning på så sätt att vi har hela paketet via AXA. Allt från försäkringar till privatperson med allt man har behov av när det kommer till sjukvårds- och livförsäkring till försäkring av exportbolag och anställda samt naturligtvis alla olika sorters försäkringar till självständiga (autónomos), som kan variera mycket beroende på vilken sorts autónomo man är registrerad som”, berättar Prisca Vanier, som har drivit företaget sedan 1992. Utöver sina duktiga anställa arbetar hon sida vid sida med sin dotter Yolanda Anguíl, som också hon är försäkringsagent. Hon berättar: ”Vi erbjuder som sagt försäkringar för allt som du kan tänkas ha behov av. Men speciellt våra försäkringar till autónomos för perioder som de kanske inte är arbetsföra skiljer sig från andra då AXA, som det enda försäkringsbolag, betalar ut kompensation från första dagen som personen inte är arbetsför, så länge som det finns ett läkarintyg. Det utbetalade beloppet beror på vald försäkring.”

Försäkringsbolaget AXA har sitt kontor i rondellen vid tjurfäktningsarenan i Fuengirola. Här ses arbetsgruppen med försäkringsagenter. F.v. Helen, Prisca, Sara och Yolanda.

Sjukvårdsförsäkring till tredje åldern – utan reservation innan 65

”När du tecknar en sjukvårdsförsäkring hos AXA som täcker läkarbesök, operationer o.s.v. tecknas den utan reservationer ända till dess du fyller 65 år och den kan tecknas med eller utan delvis egenbetalning. AXA är det enda bolag som garanterar att därefter inte kasta ut dig – det står uttryckligen i villkoren”, berättar Prisca och lägger till att det

medföljer en tandläkarförsäkring som täcker konsultation och tandrensning, om försäkringen tecknas innan årsskiftet 2019/2020. Kontakta Prymar, din AXA-agent i Fuengirola, för ett samtal om dina försäkringsbehov. C/Molino de Viento 3 (rondellen vid tjurfäktningsarenan i Fuengirola). prymar.ramirez@agencia.axa-seguros.es 0034 650 651 619

Populära SWEA Marbellas företagsmässa tillbaka 21 november! Nu är det dags att sätta ett stort kryss i kalendern torsdagen den 21 november för att försäkra dig om att komma ihåg den stora företagsmässan som SWEA Marbella arrangerar – och dit alla är välkomna!

Marbella) och här representeras restauranger, media, inredningsfirmor, fastighetsmäklare, investeringsföretag, försäkringsbolag, byggfirmor, jurister, hälsovård, smyckesbutiker och mycket mer.

SWEA Marbellas företagsmässa har blivit ett årligt inslag på kusten och detta mycket populära evenemang besöks varje år av cirka 600-700 personer, både företagare och privatpersoner. Mässan hålls, liksom de senaste åren, på Hotel H10 i Nueva Andalucía (vid casinot i

SWEA Marbella hälsar dig välkommen att botanisera bland ett 50-tal utställare, se deras produkter och få reda på mer om deras tjänster, lära dig mer om nya företag som slagit upp sina portar på kusten och njuta av mat, tilltugg och dryck som varje utställare har med sig och bjuder på.

18

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Dessutom deltar du som besökare i mässans generösa lotteri (en lott ingår i entréavgiften) och har chans att vinna fina priser. SWEA Marbella och alla utställare hälsar dig välkommen! Plats: Hotel H10 Andalucía Plaza (vid Casinot i Marbella) Entréavgift: 2 euro inkl. en lott Datum: 21 november Tid: kl. 17.00-20.00 *Foton från förra årets mässa.


shoptalk

NOVEMBER 2019

Notar är din seriösa fastighetsmäklare oavsett om du vill köpa eller sälja Emelie Adamovic och hennes man har nyligen öppnat svenska fastighetsmäklaren Notars första kontor på Costa del Sol. De och deras tre barn har bott här i många år och Emelie har jobbat med fastigheter i egen regi fram till dess Notar öppnade i år. ”Vi som jobbar på Notarkontoret pratar svenska, norska, danska, spanska, engelska och franska. Vi har lång erfarenhet av livet i Spanien och vet samtidigt mycket väl hur det är att vara ny här. Nu när Notar finns på kusten kan du som vill köpa eller sälja din bostad få samma service och mer än vad du är van vid i Sverige vid en bostadsaffär. Vi finns här före, under och långt efter din bostadsaffär”, säger Emelie. Köpa? Genom att prata med Notar redan från början får de och du själv en tydlig bild av vad just du söker. Notar har via gemensamma mäklarsystem tillgång till de absolut flesta objekt som är till salu på kusten. Notar väljer noga utifrån dina preferenser och kriterier ut det bästa att visa just dig.

Notar följer dig sedan genom hela processen till dess du hittat din drömbostad i solen.

Emelie Adamovic.

”Sälja? Med oss får du sälja på svenskt sätt. Vi hjälper dig förbereda din bostad för försäljning. Du som väljer att sälja med Notar bjuds på en homestylingkonsultation med ett svenskt homestylingföretag. Stylisterna ger dig gratis råd och tips om hur du på ett enkelt sätt själv kan förbättra intrycket av ditt hem och bäst förbereda det för en försäljning. Vi tar fram det bästa i ditt hem – så säljer det både bättre och snabbare”, avslutar Emelie. Vill du köpa eller sälja din bostad? Eller både och? Eller vill du bara prata lite om den spanska marknaden? Kom in till Notar – deras kontor ligger precis ovanför Puerto Banús, runt hörnet från Occo Restaurant. Notar: tel. +34 951 665 743 eller +46 (0)70 009 04 76 e-post: costadelsol@notar.se webbplats: www.notar.se/costadelsol @notarcostadelsol Notar Costa del Sol

SolarVenti – billigare och lättare solenergi SolarVenti erbjuder avfuktare och varmluftsventilation och drivs på Costa del Sol av Tom Duebæck, som har agenturen för Spanien och Portugal. SolarVenti, som är en dansk tillverkare, har sitt huvudkontor i Århus.

Vinter i Spanien – kallare än många tror

”Problemet med vintern här på Costa del Sol är de varma dagarna och de kalla nätterna. Varm luft kan hålla mycket mer fukt än kall, så när man har fönstren öppna och vädrar under dagen och sedan stänger fönstren på kvällen så kapslar man in fukten i bostaden. Mot detta hjälper SolarVenti-systemet då torr och varm luft blåser igenom bostaden och suger med sig fukten ut”, berättar Tom Duebæck.

Ny lag om solenergi

Den nya lagen om solenergi och egen förbrukning trädde i kraft i maj i år (2019) och har gjort det mycket billigare att låta installera

20

EN SUECO - NOVEMBER 2019

solceller som kan leverera elektricitet till hela hushållet. Med den nya lagen får man nämligen skicka ström som man inte använder tillbaka till nätet och så avräknas detta en gång i månaden, varefter man betalar differensen. Man får inte pengar för att leverera överskott men lösningen är nog räntabel för de flesta. ”Förr var det mycket administration och många avgifter som skulle registreras. Med den nya lagen spelar det ingen roll vilket elbolag du har, det fungerar. Beroende på storleken kan solcellspaneler installeras på en till tre dagar och har normalt tjänats in på mellan tre och ett halvt till fyra och ett halvt år. I riktigt små lägenheter lönar det sig sällan på grund av den lilla plats som finns att sätta upp solpaneler på, som fyller 2 m2 (en villa behöver normalt sex till åtta paneler), dock finns det folk som väljer solpaneler även

till små lägenheter, med hänsyn till miljön”, säger Tom Duebæck, Man ska dock vara försiktig med alltför bra erbjudanden när det talas om intjäningspon ia n a a r a r nar d an kan spara olika rekommenderar jag ett personligt möte så att du får rätt siffror på den verkliga och ärliga delen du kan spara. Då vi officiellt har mellan fem och nio soltimmar dagligen här där vi bor finns det företag som utnyttjar detta och beräkningar det man kan spara på nio timmar, vilket är helt orealistiskt. Beräknat på ett år med ett genomsnitt av regndagar, moln m.m. är det mer realistiskt att räkna med max sex timmar om dagen”, avslutar Tom Duebæck. www.solarventi.es 0034 952 449 349 info@solarventi.es


JUBILEUMSER BILEU MSER BJUDANDE BJUDA JUBILEUMSERBJUDANDE SOFFA NDE DE BJUDAN

EMMA

UDANDE

LJUSGRÅTT ELLER MÖRKGRÅTT TYG.

JUBILEUMSERBJUDANDE

3-SITSSOFFA FÖRR 795€

NU 628€

R SE M U ILE B JU

MSER JUBILEU

JUB ILE UM SER BJU DA ND E

JUB ILE U

JUBILEUM SERBJUD AND

JUB E ILE D N UM A SER D U J BJ NU 548€ B ERB R JUD E SLAGRET RÄCKER AN BEGRÄNSAT ANTAL – SÅ LÄNGE M U DE E JUBILEUMSERBJUDANDE L JUBI

2-SITSSOFFA FÖRR 695€

RBJUD ANDE

ORLANDO

JOLIETTE HÖRNSOFFA

MOOD KONTINENTALSÄNG

PAN

Bord Ø110 cm med 4 stapelbara stolar. FÖRR 538€ NU 395€

med pocketfjädrar och 5 komfortzoner. 160X200 CM – 1.295€ 180X200 CM – 1.395€ Gavel – 295€

Hitta oss på Facebook

I vitt pulverlackerat aluminium, inklusive soffbord. 201x201cm. FÖRR 1.095 NU 975€

Schäslongsoffa i ljusgrått eller antracit.

795€

Finns även som hörnsoffa

VI LEVERERAR OCH MONTERAR LÄNGS KUSTEN UTAN EXTRA KOSTNAD Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Infarten till Caleta Port) Tel. 952 55 06 69 · mueblepi@axarnet.com · www.mueblespiramides.com Öppet: måndag - fredag: kl. 10 - 20, lördag: kl. 10 - 14

DANSK KVALITET TILL SPANSKA PRISER


shoptalk

NOVEMBER 2019

Claus, Carlos, Jytte och Antonio var redo att hälsa välkommen till nya och gamla kunder, vänner och alla andra som kom förbi dagen till ära.

Unioptica firade 20-årsjubileum med pompa och ståt, öl, vin, kanapéer och jazz

Sweepy Swing underhöll med bra musik och gott humör.

Fredagen den 11 november var det fullt på trottoaren utanför Unioptica, som storstilat firade sitt 20-årsjubileum. Inne i butiken var det också fullt upp, och även om tonerna från Sweepy Swing Jazzband fyllde luften med sköna toner rådde det fortfarande en form av vardag innanför dörrarna då kunderna kom

för att hämta glasögon, köpa nya eller för att t ex rätta till bågar. Så Claus, Antonio, Jytte och Carlos hade en hektisk men härlig dag tillsammans med familj, vänner och kunder. En Sueco gratulerar till jubileet!

Cortidea skapar trevnad i ditt hem och öppnar snart ny butik i Marbella Under många år har Henrik Stæhr velat öppna en butik i Marbella och nu har nedräkningen börjat. I början av november öppnar Cortidea Marbella på den gyllene milen, vilket blir deras andra butik på kusten. Cortidea har allt fler kunder i Marbella och markanden går framåt, så Henrik Stæhr vill gärna komma närmare kunderna som befinner sig i Marbellaområdet. Personlig service, bra hantverk och många års erfarenhet är saker som gör att kunderna gång på gång väljer Cortidea som deras leverantör av gardiner, rullgardiner och persienner. ”Det är en fråga om tillit”, säger en av Cortideas trogna kunder och fortsätter: ”Vi litar 100 procent på dem. De var med oss från börja till slut, även efter att våra gardiner hängts upp.” Gardiner är en värld full av möjligheter och överraskningar. Möjligheterna för att skapa den rätta stämningen i ditt hem är oändliga med hjälp av Henrik Stæhr, som har en skan-

22

EN SUECO - NOVEMBER 2019

dinavisk ingångvinkel till gardiner. Med sina många års erfarenhet har han kunskapen att ge dig råd så att du blir helt nöjd. Cortidea erbjuder även gratis konsultation i ditt eget hem, med färgprover, tygprover, persienner och kataloger från olika tillverkare. Många föredrar att ha tyg-, tapet- och färgprover i handen i det egna hemmet så att man kan se ljusinfall och lätt föreställa sig hur t ex gardiner i ny design skulle passa med resten av möblerna. Många blir också överraskade över alla de nya produkter som finns, som elektriska och fjärrkontrollstyrda gardiner. T ex kan man nu få återuppladdningsbara motorer så dessa kan sättas upp även där det inte finns eluttag – Cortidea har allt i det välsorterade sortimentet, men är specialister inom kvalitetsgardiner, mattor, omklädnad, tapet, mjuka möbler och solavskärmning. Missionen är att leverera fina, attraktiva kvalitetsprodukter och de är kända för att ha ett stort utbud med moderna och trendiga

märken när det kommer till gardiner och inredning. Deras mål är att erbjuda kunderna produkter av hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser och med service utöver det vanliga. I Marbellabutiken kommer Cortidea att presentera deras kända märken som Luxaflex, Designer Guild och Jab. De kommer även presentera snygga produkter från Javier Barrio, Creation Baumann, Chivasso m.fl. Hos Cortidea, både i Marbella och Mijas, kommer du hitta dessa märken och det finns ett brett utbud med material, färger och priser, så att du alltid kan hitta en färg och en design som passar dig. Du hittar Cortidea på Ctra. de Mijas, Edif Cortijo del Agua och snart även i Marbella på The Golden Mile, Urb. Marbella Real loc. 3, Avenida Bulevar Príncipe Alfonso de Hohenlohe. Öppettider: måndag-fredag kl. 10.00-18.00. Telefon: +34 952 46 12 21. www.cortidea.com


På andra sidan

Är Thomas Cook en ny

Lehman Brothers? En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någonting med Thomas Cooks konkurs som bekymrar mig. Utan varsel kastade världens största resebolag in handduken i september. Konkurser i resebranschen orsakar alltid kaos för resenärer som plötsligt varken kommer iväg eller hem. Det skapar naturligtvis också arbetslöshet, men denna gång har det även orsakat en allmän otrygghet bland stora bolags ekonomiska hälsa och styrka – inte bara när det kommer till resebranschen. Tack vare liberalismen har vi i dag fri konkurrens i alla sektorer. Det ger konsumenterna ett hittills oskådat stort utbud och inom många områden lägre priser än någonsin – inte minst när det kommer till resebranschen. Men det ger också företagen en mindre vinstmarginal än någonsin, vilket gör dem sårbara om vindarna bara vänder en liten aning. Och det var precis det som hände när det kommer till Thomas Cook. Resandet i nästan alla EU-länder har sjunkit 1, 2 eller 3 procent i år och förloras samtidigt bara en halvmeter i kampen mot de många nya onlinebyråerna så faller korthuset. Det stora huset faller på små marginaler och det är oroande. Vår kära liberalism talar om för oss att när ett företag dör så kommer det snabbt nya. De fria marknadskrafterna återupprättar balansen. Det hoppas vi i alla fall. Det gjorde vi också 2008 när Lehman Brothers gick omkull. Saken är att det verkligen ska till en tungviktare för att återupprätta balansen efter Thomas Cooks undergång. Det är en konkurs som sätter så djupa spår att man bara i Spanien snabbt tvingats anta nödhjälpspaket på 300 miljoner euro för att säkra att Thomas Cooks partners – hotell, bussbolag, biluthyrningsfirmor och reseguider m.fl. inte följer med i gigantens fall.

24

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Vi alla hoppas att Thomas Cook blir en historia om en sorglig men isolerad kollaps och att rädslan för en dominoeffekt blir onödig. Men jag kan inte blunda för de varningssignaler som vi ser här ”efter-kris-åren”. Vi är i dag vittnen till stora icke-transparenta företagsfusioner, omstrukture-ringar och inte minst några uppseendeväckande omläggningar av bolagsskulder. Det sista gäller bland annat El Corte Inglés – en av Spaniens största arbetsgivare. Trots att det både är våghal-sigt och odokumenterat vågar jag påstå att det i dag är Banco Santander som håller handen över det gamla varuhuset. Två gånger på bara fem år har alla lån och krediter gjorts om för att ge El Corte Inglés konstgjord andning. Men konstgjord andning var inte tillräckligt för Banco Popu-lar som plötsligt var fem minuter från konkurs. Ordet ”konkurs” nämndes aldrig när Banco Santander för ett par år sedan tog över Banco Popular. Men när en bank köps upp för en blygsam euro anser inte jag att det är magstarkt att använda ett ord som det. Allt var annars glada dagar i landets sjätte största bank. Och så trots allt var det bara Banco Santander som hade modet och möjligheten att överta ”stöket”. Och Spaniens största bank kom till. Men det är skräm-mande att tänka på mängden problem, röda siffror och felplanerade projekt som under de senaste åren sopats in under mattan för att hålla en fin fasad och undvika fall på börsen. Med till Banco Populars fall hör också att bankerna i dag, på grund av den låga räntan, har oerhört svårt att tjäna pengar. Sett ur ett bredare perspektiv är det faktiskt inte så bra. Vi lever i en tid med Brexit, med hotande handelskrig, med hård konkurrens, med små marginaler och med en teknologisk utveckling som går så snabbt att många företag har svårt att hänga med. En del ser hot. Andra ser möjligheter. Det är en spännande tid vi lever i. Bara den inte blir för spännande.

Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com


30% R A B AT T PÅ VISNINGSSÄNGAR

Jensen Store S CANDINAVIAN BEDS

Polígono Nueva Campana 23 Nueva Andalucía, Marbella T: +34 952 90 88 55 Måndag - Fredag 10-14, 15-18 www.jensenstore.com

Begränsat antal sängar.


Foto: Sara Laine

?

Av Sara Laine, sara@norrbom.com Barbro Sändh är inte obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakten och så håller hon i syjuntan på La Chispa och där har hon även träffar och utbildning för släktforskare. Barbro är allt annat än tillbakadragen och blyg. Visserligen trivs hon bra i hemmet med fantastisk utsikt över hela Fuengirola men att säga att hon gärna lutar sig tillbaka och bara är skulle vara en lögn, alltid sysselsätter hon sig med någonting.

Hon träffade Bengt för 23 år sedan och två år senare gifte de sig, och något år därefter flyttade paret till Costa del Sol. Bengt hade gått i pension och det dåliga gråa vädret, som varat under flera år i Sverige, fick paret att söka sig så långt söderut de kunde på kontinenten, och i Fuengirola kände de sig välkomna. Efter att varit VD i Bengts snusfabrik i Sverige arbetade hon i Spanien med att hjälpa företag med ekonomisk planering. Men det som de flesta förknippar henne med är nog i alla fall släktforskningen – en hobby som började med hennes egen släktforskning – hon tyckte att det lilla häftet om familjens historia som hon fick av sin far var för tunt. Det var för 19 år sedan och sedan 16 år tillbaka håller hon kurser inom just detta ämne, på senare tid handlar det också om DNA.

Det är spanskt parlamentsval nu i november, önskar du att du hade rösträtt? Nej. Jag är för dåligt insatt i den nationella politiken. Jag kom hit så sent i livet så jag kommer aldrig lära mig tillräckligt bra spanska för det. Men jag är lokalt engagerad! Bland annat i frågor som åsnorna i Mijas. När jag var ung var jag politiskt engagerad i Göteborg, där jag var med i Hisingspartiet som senare slog sig ihop med Miljöpartiet De Gröna. Jag är aktiv där jag kan hjälpa eller påverka, men jag uttalar mig inte om saker jag inte kan något om.

Vad skulle få dig att flytta tillbaka till Sverige?

Foto: Bengt Sändh

26

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Att bli ensam. Jag skulle inte klara mig på bara min pension, jag är fattigpensionär – jag studerade för länge, vilket ju inte är pensionsgrundande. Alternativet till att flytta till Sverige skulle vara ett samboende med andra ensamma kvinnor.

Vad är det konstigaste du varit med om under dina år i Spanien? (Barbro skrattar) Jag tycker inte om att köra fort, så när det var 100 km/h på kustvägen körde jag alltid långsammare, kanske 60-80 km/h, och en dag blev jag omkörd av en cyklist! Jag visste då inte mycket om cykeltävlingar och han var säkert ute och tävlingstränade, men det var en konstig känsla. Detta hände för kanske 10 år sedan.

Vad är ditt recept för en lycklig vardag? Bengt och jag har haft fördelen att ha träffats i äldre år. Bägge har vi med oss positiva och negativa erfarenheter som vi pratar om, men vi försöker inte ändra på varandra. Vi har också många gemensamma intressen, vi är bägge nyfikna, vi läser mycket, slår upp ord vi inte kan. Ibland leder våra olikheter till bråk – vi säger bägge vad vi tycker om saker och ting, och då kan det gå stunder utan att vi pratar med varandra, men så glömmer vi bort varför. Jag tror att jamsar man bara med och inte säger emot utvecklas inte heller förhållandet.

Vad går du och tänker på just nu? Det varierar mycket från stund till stund. Mest handlar det nog om vardagssysslor. Jag tar livet som det kommer. Jag är nyfiken av naturen, tycker om historia och lite detektivarbete samt att organisera, så funderar jag över någonting så tar jag reda på svaret till det, vilket passar en släktforskare utmärkt. Men någonting som naturligtvis ofta upptar mina tankar är barnen och barnbarnen.


Juridik

ATTRAKTIVA PROJEKT MED HAVSUTSIKT Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid? Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som ska hyra i ett halvår. Vi har för oss att vi läst någonstans att man inte behöver deklarera uthyrningar som är längre än 2 månader. Stämmer detta eller är det något som vi missuppfattat? Hej och tack för din fråga. Man måste skilja på reglerna som gäller för uthyrning och skattskyldighet. I Andalusien gäller att man måste registrera sig i Turistregistret hos Junta de Andalucía om man ska hyra ut till turister, som enligt det andalusiska regelverket innebär uthyrning på kortare perioder än 2 månader till samma hyresgäst. Efter registrering tilldelas du ett nummer som ska anges bland annat vid annonsering. En annan fråga är beskattning av inkomsten. Har du din skatterättsliga hemvist i Spanien, det vi brukar kalla för ”resident”, ska du ta upp inkomsten i din årliga spanska inkomstdeklaration. Har du istället inte din skatterättsliga hemvist i Spanien utan är ”icke-resident”, måste alla hyresintäkter deklareras kvartalsvis. Deklarationerna ska lämnas in och skatt betalas till den spanska skattemyndigheten senast den 20 april, 20 juli, 20 oktober och 20 januari. Deklarationsskyldigheten uppkommer oavsett hur lång tid du hyr ut, alltså oavsett om det är korttid eller långtid. Ni måste lämna in en deklaration per hyresgäst och per ägare, så har ni många hyresgäster på kvartal kan det bli en hel del deklarationer som måste lämnas in.

Bygg hotell eller villor och radhus i Mijas. Pris för tomt: 1 750 000 euro

Om du har din skatterättsliga hemvist inom ett annat EU-land, som t ex Sverige, har du rätt att göra avdrag i kvartsdeklarationerna för de kostnader som du har haft som är förenliga med uthyrningen och skatten baseras då på nettointäkten. Det är dock viktigt att underlagen för kostnaderna uppfyller spanska formkrav och du ska kunna styrka att kostnaderna har samband med uthyrningen (det ska vara ”riktiga” fakturor utställda i ditt namn och det ska framgå att det gäller lägenheten/huset i fråga, vanliga kvitton godtas alltså inte).

Bygg 10 radhus samt en villa.

Glöm inte att hyresintäkterna också ska deklareras i det land där du har din skatterättsliga hemvist, t ex i Sverige. Den skatt du betalt i Spanien får du sedan räkna av från den svenska skatten.

Pris för tomt: 1 425 000 euro

Har ni frågor om juridik och skatt i Spanien är ni alltid välkomna att kontakta oss. Gonvel & Kamph har mer än 25 års erfarenhet inom juridisk och skattemässig rådgivning i Spanien.

Jessica Kamph, delägare & VD, Gonvel & Kamph, Skatt & Juridik

De två projekten kan slås ihop.

28

EN SUECO - NOVEMBER 2019

&

VILLA

EKT INTER NA OJ R AL ON TI

Denna fråga är besvarad av Gonvel & Kamph, spanska advokater & skatterådgivare, som kommer att besvara fler frågor i kommande nummer. Har du någon fråga kan du skicka den till: sara@norrbom.com, märk ditt e-mail med: ”Fråga experten”.

P

Fråga experten

Din fastighetsförmedlare Kontakt: 617 700 424 SUNSHINE ESTATES 2000 S.L.


Kustens pärla ätill la är lsalu STOR UTHYRNINGSPOTENTIAL

33955 000 euro Inklusive parkeringsplats i källaren. Säljes fullt möblerad.

Fint radhus vid stranden Playa Carvajal Fuengirola/Benalmádena Costa • • • • • • • •

2 sovrum Bästa kvalitet Skandinaviska möbler 100 meter till stranden 60 m2 solig terrass med fantastisk utsikt över Medelhavet Wi-Fi (fiber 300 mb) Parkering Lugnt område med gemensam pool

Fint, nyrenoverat radhus med vardagsrum och öppet kök, 2 sovrum, 1 badrum, toalett och en stor terrass på 60 m2. Huset ligger i ett mysigt och lugnt område med gemensam pool och endast 100 meter till en av Costa del Sols bästa stränder. Privat parkeringsplats i källaren ingår i köpet. Bostaden är nyrenoverad med nytt badrum, kök, hårda vitvaror samt med termofönster och A/C (värme och kyla) i vardagsrum och i bägge sovrummen.

För mer information ring: +34 610 716 048


Profil

FRÅN GRÅ BETONGFÖRORT TILL GRÖNSKANDE HANDELSTRÄDGÅRD Text: Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com

”JAG ÄLSKAR SPANIEN!”

Kort info: Namn: Ronnie Nordin Född: Stockholm 1975 Bor: Elche, Alicante Gör: Trädgårdsmästare hos Asejar Viveros Utbildning: Självlärd Framgångsrecept: Mycket arbete och mycket engagemang Största styrka: Vänlig, intresserad och ärlig

30

EN SUECO - NOVEMBER 2019


Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år och fascinerats över hans resa från en grå betongförort i Stockholm till Elche. Än mer har jag fascinerats över att han i Elche arbetar på ett trädgårdscenter och mer eller mindre fyller sina konton på sociala medier med bilder av exotiska fruktträd, palmer och planteringar som han gör, inte bara på Costa Blanca utan även bland annat här på Costa del Sol.

rasser, trädgårdar och gemensamma utrymmen. Det är första gången han möter företaget, som uppmärksammat honom genom Facebook samt sett arbeten som han gjort i Marbella. ”Det här företaget frågade om jag bara jobbar på Costa Blanca, men jag är där folk behöver mig och jag är flexibel. Det är roligt samt en ära att bli kontaktad från Costa del Sol”, förklarar Ronnie, som glatt brummar i sin skåpbil till olika möten, oavsett om det handlar om privata trädgårdar med två apelsinträd eller stora bostadsprojekt. För Ronnie är alla viktiga: ”Det jag gör är mitt liv och min passion, jag behandlar alla med samma respekt och hjälper alla på bästa sätt. I min värld är inget jobb för litet. Det är klart att de stora pengarna ligger i projekt samt leveranser till Dubai osv. men jag är inte här för pengarna. Jag är här för livskvaliteten och för att göra det som jag brinner för.”

Den röda tråden

Det var när jag för första gången såg en röd citron på hans facebook som nyfikenheten tog över och jag ville veta mer om denna man med gröna fingrar.

Medelhavsväxter – hans passion Han har kört hela vägen från Elche, dels för denna intervju men även för ett möte med presidenten för en stor nyproduktion i Mijas, som önskar att Ronnie ska leverera växterna till projektets ter-

Den röda tråden genom hans liv kan vara svår att se direkt, men den finns där. Han startade livet i en betongförort i Stockholm där hans dagar fylldes med jobb och fotboll. ”Jag var en typisk stockholmskille som rörde mig i Rågsved, Hagsätra och senare Farsta, gick på fotbollsmatcher och arbetade på Kavli med livsmedelsproduktion. På hobbynivå höll jag på mycket med mat. Jag började faktiskt laga mat redan när jag var sju år och så dukade jag bord, vek servetter och överraskade vänner. Sedan, alltmer som åren gick med jobbet inom livsmedelsproduktion, ville jag arbeta mer kreativt

Ronnie Nordin och En Suecos journalist Sara Laine.

med mat. På egen hand köpte jag så ett café och salladsbar som jag byggde om till en lunchrestaurang”, berättar Ronnie om sin första helomvändning i livet. Han fick många varnande fingrar men han trodde på sig själv. Året var 2012 när han startade lunchrestaurangen Ronnies Kök i Skarpnäck, där han lagade mat med färska råvaror och stor passion. Och det gick bra, faktiskt så bra att han startade även en uppskattad cateringverksamhet som levererade mat till bland annat bröllop och populärt var också att han grillade vid folks trädgårdsfester m.m. Och här fortsätter den röda tråden från Kavli till medelhavsväxter. ”Det var i detta som jag fick ett stort intresse för odling och växter. Jag köpte fruktträd till uteserveringen, odlade citroner, vindruvor och chili

VÄLJ RÄTT MÄKLARE Med över 30 års erfarenhet av fastigheter i Marbella området ger Nordica dig den hjälp och kunskap Du behöver för att göra en riktigt bra bostadsaffär. GODA NYHETER – VÅRT TEAM FÖRSTÄRKS Välkommen Kent Schanke! Läs mer på sidan 16 Tel: +34 952 811 552 | www.nordicamarbella.com

EN SUECO - NOVEMBER 2019

31


m.m. som jag använde i restaurangköket, t ex gjorde jag en fikonmarmelad av egna fikon, som jag serverade frukostgästerna. Det var stressigt men fantastiskt och jag fick mycket kontakt med människor, vilket jag tycker väldigt mycket om”, säger Ronnie.

Krukor lockade mer än kastruller Men det var någonting annat som lockade mer. ”Så snart jag släppte kastrullerna åkte jag hem för att ta hand om mina växter hemma. Tillslut kände mina vänner inte igen mig, som förr bara brydde mig om fotboll. Och en vinterdag lyftes ögonbrynen än mer; det var när en kompis knappt kunde gå på toaletten under en fotbollskväll hemma hos mig – jag hade upptäckt att medelhavsväxterna trivdes i badrumsmiljön”, skrattar Ronnie. Här bör det nämnas att citrusväxter vid denna tid inte var så vanliga i Sverige, förutom några rangliga citrusträd hos välsorterade handelsträdgårdar. Vid denna tid startade han en facebooksida som hette ”Ronnies citrus- och medelhavsväxter”, med bilder och information om skötsel, som fick riktigt många följare. Intresset för växter blev så stort att han 2014 kom till ett vägskäl, han fick för mycket att göra. ”Det var fullt tryck på restaurangen men jag ville ägna mer tid åt växter. Beslutet blev att jag sålde restaurangen och så föddes idén om att ta det som varit en hobby till en ny nivå och jag började leta efter en anläggning i Stockholm samt odlare i södra Europa”, berättar Ronnie. Då han genom sitt fotbollsintresse besökt Italien många gånger var landet bekant för honom, så han begav sig dit, men nu, i stället för fotboll, började han besöka plantage och fick till slut god kontakt med odlare på Sicilien.

Första och andra steget á handelsträdgård ”Jag gjorde inköpsresor till Sicilien därifrån växterna fraktades till min handelsträdgård ’Växtimperiet’ i Åkeshov, i nordvästra Stockholm. Dock funderade jag snart på att starta i södra Sverige i stället, framförallt för klimatet men även på grund av att i Stockholm tvingades jag att varje dag transportera mig från södra sidan till nordvästra, vilket ju innebär långa köer. Det blev tungt. Så när jag på Blocket hittade en affärsöverlåtelse av ett tomt växthus i Bålsta tog jag tillfället!”, berättar Ronnie entusiastiskt. I Bålsta gick det bra, speciellt under somrarna då restaurangerna och klubbarna inför varje sommar efterfrågade växter som Ronnie specialiserade sig på, liksom privatpersoner som ville ha en exotisk stämning kring sina pooler. Beställningarna blev så stora att Ronnie tog upp hela långtradare med palmer och andra medelhavsväxter från främst Sicilien till Sverige, någonting som han troligtvis var ensam om att göra i Sverige då.

Problem i Italien förde till Spanien I februari 2016 blev det dock problem. Leverantören i Italien hade nämligen sålt slut redan när Ronnie kontaktade denne inför säsongen. Ronnie började, lite desperat, leta i hela medelhavsområdet för att uppfylla ordrarna från hans kunder. Via Google hittade han Asejar Viveros i Elche, känt för sina stora palmodlingar och som redan leverera-

32

EN SUECO - NOVEMBER 2019

de stora palmer och andra växter till hela världen, och bara fem minuter efter att Ronnie sänt ett e-mail till Asejar Viveros en sen kväll fick han svar, och efter ett trevligt samtal och ett möte löstes Ronnies situation. ”I Spanien möttes jag, redan från första stund, av enorm vänlighet. José, viverons ägare, inte bara hjälpte mig att hitta det jag behövde, han visade mig även staden och omgivningarna, och på kvällen blev jag hembjuden på middag. Där möttes jag av hans pappa som stod och sjöng, och sedan, skrattande, började han prata med mig. Jag hade inte varit mycket i Spanien så jag kunde nästan ingen spanska, men jag försökte med ’Sí, sí, sí’ och med att bara vara glad. Och med översättningshjälp från José samt lite teckenspråk fungerade det. Jag kände direkt som om jag kom in i familjen”, minns Ronnie.

Sprida glädje Ronnie får ofta frågan om han har någon fritid då han arbetar så mycket och hans enkla svar är: ”Det här är mitt liv! Jag ser detta som en kombination av ett ansvarsfullt arbete och livskvalitet. Jag träffar fantastiskt människor och folk blir glada när de får en fin terrass eller trädgård, och det blir jag varm i hjärtat av.”

Öppna armar Det är dags att säga hej då till Ronnie för denna gång. Nu efter vårt möte förstår jag att det glada och vänliga ligger i hans natur. Jag ser också att det nog är detta som gjort, och fortfarande gör, att han lyckats med allt han åtagit sig, liksom att han oavsett var han befinner sig välkomnas med öppna armar.

Lämnade inte Spanien När Ronnie återvände till Bålsta var han mentalt kvar i Spanien. Han höll kontakten med José och det var när hösten 2016 närmade som han fick förfrågan om att arbeta i Elche över vintern, när den säsongsbundna verksamheten i Sverige var stängd. ”Jag erbjöds hus och bil om jag kom ned, så när jag slog igen efter sommaren tog jag första, bästa flyg till Alicante, och återvände inte till Sverige förrän i mitten av april. Jag bodde hos Josés pappa i dennes stora hus, och han pratade lika mycket som första gången jag träffade honom. Och vet du vad – han lärde mig så mycket. Han pekade på en myra och sa ’hormiga’, och så fortsatte det. Han var en fantastisk lärare”, berättar Ronnie med värme i rösten och fortsätter: ”Jag kom snabbt in i vardagslivet och språket tack vare det, vilket ju är oerhört viktigt om man ska vistas längre perioder i Spanien. Det öppnar nämligen så många dimensioner och spanjorerna tycker att det är fantastiskt med utlänningar som pratar, eller försöker att prata, spanska.”

Tredje steget á handelsträdgård Ronnie jobbade på Josés vivero och liksom han gjort tidigare började han lägga upp bilder på facebook även därifrån, och det sa bara ”poff”, som han uttrycker det själv – efterfrågan på växter från svenskar på Costa Blanca blev jättestor, men de ville även besöka viveron. Dessutom började Ronnie få frågor om livet och vardagen i Spanien.

Ytterligare vägskäl ”Det var aldrig tal om någon affärsstrategi, jag uppdaterade bara facebook med allt jag gjorde i Spanien. Första två säsongerna jobbade jag till och med gratis, med förmånerna att jag hade bostad och allt som jag behövde. Jag gjorde det inte för pengarna då, och inte nu heller. Jag ville istället prova på livet här. Efter ytterligare någon säsong i Spanien hamnade jag återigen i ett av livets vägskäl – skulle jag bo kvar i Sverige eller flytta till Spanien? Svaret blev att jag sommaren 2018 bestämde mig för att sälja bostadsrätten i Stockholm och handelsträdgården i Båstad och flyttade till Elche. Det var inget lätt beslut och det kantades av många känslor men flytten kändes rätt – jag tycker inte att vintrarna i Sverige är speciellt roliga, det är för mycket tid av våra liv som går åt under de mörka månaderna. Jag vill njuta mer.”

Ronnie kramar en kvinna vars bostad i Almoradi, ett av de värst drabbade områdena, totalförstörts av vattenmassorna.

Ovädret i september Ovädret som drog in över Spanien i september i år drabbade speciellt Costa Blanca, där det upplevdes en ”Gota Fría”, ett meteorologiskt fenomen som ofta ger extremt våldsamma skyfall (upp till 300-500 l/m2 på bara några timmar), åska och stormar, men även hagel och snöfall förekommer. Elche drabbades inte hårt med däremot närliggande områden. Ronnie var snabbt och samlade ihop krafter hjälp för att hjälpa drabbade, samtidigt som han dokumenterade situationen med foton och information på sociala medier. Han var även med i svensk media och berättade om översvämningarna. Viktigast var dock den hjälp till nödställda som Ronnie bidrog med, vilket tydligt visar hans personlighet – handelskraftig samtidigt som det mest betydelsefulla för honom är att alla har det bra.

Med ett leende kallar Ronnie sig för ”ambassadör” för ”sitt” Elche och Alicante, samt hela Spanien. Han presenterar glatt och med mycket kunskap samt information Spanien för svenskar, och när han talar om Spanien är det med varma, positiva ord, vilket bottnar i hans egen kärlek till landet. ”Jag älskar Spanien!”, säger han upprepade gånger när vi träffas.


VÅRA ADVOKATER TALAR SVENSKA, NORSKA, SPANSKA OCH ENGELSKA BESÖK VÅR WEBBPLATS OCH LADDA NED VÅRA E-GUIDER GRATIS

GE. GROUP YOUR LANGUA group.com S THAT SPEAK ∙ www.perezlegal group.com

PEREZ LEGAL

SPANISH SPAIN: +34

LAWYER

952 833 169

∙ UK: 0203

695 2330

GROUP . PEREZ LEGAL YOUR LANGUAGE com THAT SPEAK .com ∙ www.perezlegalgroup. SPANISH LAWYERS 695 2330 ∙ info@perezlegalgroup

∙ info@perezlegal

SPAIN: +34 952

MAKING Spanish

YOUR LIFE

lawyers that

speak your

+44 203 833 169 ∙ UK:

EASIER… .

language

MAKING YOUR Spanish lawyers

FISCAL &

GÖR DITT LIV LÄTTARE… EN OMFATTANDE TJÄNST FRÅN ADVOKATER OCH AUKTORISERADE REVISORER ∙

SKA DU FLYTTA TILL SPANIEN? FLYTTA-TILL-SPANIEN-PAKETET INKLUDERAR: ∙

Ansökan och hämtning av NIE-certifikat

Familjeflytt samt ansökan om residencia (uppehållstillstånd)

Att hitta en pålitlig fastighetsmäklare samt ett professionellt växelkontor

Rådgivning, hjälp och vägledning kring nationell hälso- och sjukvård samt privat sjukförsäkring

Körkort eller validering av ditt nuvarande körkort. Anmälan om autogiro för räkningar som t ex internet, telefoni, vatten, elektricitet

Öppnande av spanskt bankkonto

Finansiering vid köp av spansk fastighet

Pension i Spanien, spanskt testament och planering av arvsskatt

Rådgivning vid start av företag

Fastighetsuthyrning samt arkitektrapport

KONTAKTA OSS (+34) 952 833 169

Services

Brochure

A4 FINAL

0819.indd

language.

ICES

TING SERV

ACCOUN

S CALENDAR

TAX PAYER 15/08/2019

Perez Legal

LIFE EASIER

that speak your

2019

12:10

1

15/08/2019

Perez Legal Services

Tax Payers Calendar

2019 FINAL A4

12:06

0819.indd 1

VÅRA TJÄNSTER INKLUDERAR: ∙ Skatt, bokföring och finansiering ∙ Ägarskifte och rättsliga tvister ∙ Tjänster kring arv till utlänningar ∙ Spanska testamenten ∙ Köp och sälj av fastighet ∙ Skatt för icke-residenta ∙ Arvsskatt ∙ Fastighetsskatt ∙ Juridiskt ägarskifte ∙ Ansökan om NIE och residencia (uppehållstillstånd) ∙ Ägare av företagstillgångar i Spanien (passiva) ∙ Spanska företag med

verksamhetsregistrering av handlingar och fullmakter

∙ Specialister på fastigheter inlands och rustika fastigheter

FÅ DIN OFFERT I DAG

info@perezlegalgroup.com ∙ www.perezlegalgroup.com Perez Legal Group har erbjudit juridiska och fastighetsrelaterade tjänster till internationella klienter i mer än 23 år i hela Spanien. Vi erbjuder en flerspråkig, friktionsfri och ärlig service och täcker Costa del Sol, Almería samt Costa Blanca.

EN SUECO - NOVEMBER 2019

33


Publireportaje

From

245.000 € + VAT

Célere Vitta Nature är bostäder som ligger i det perfekta området: Mijas Costa, som är en enklav omgiven av grönområden, hav och natur. Här kan du komma ifrån allt utan att sakna någonting alls.

166 apartments & penthouses

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller.

2, 3 & 4 bedroom

I Célere Vitta Nature hittar du en ekologisk och avslappnad tillvaro med allt det som en bostad av hög kvalitet kan erbjuda dig. Detta är den perfekt möjligheten för att njuta av en lite annorlunda, naturlig livsstil.

Social-gourmet room

Gym

In & outdoor pools

Sala till social gourmet Gimnasio Piscinas interiores Bostäderna har panoramautsikt över havet, direkt utgång från sovrummen terrassen och ett perfekt läge för att njuta av y exteriores omgivningarna från komforten i ens egna hem.

Be natural

+34 900 10 20 80 vittanature.com 34

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Ibland är det inte nödvändigt att resa till andra platser för att njuta av natur, avslappning och bekvämlighet. Ibland är lösningen mycket närmare än man tror, bara vi söker den. Célere Vitta Nature är ett nytt projekt med 166 bostäder med 2, 3 eller 4 sovrum, samt med garageplats och förråd. De gemensamma områdena

som tillhör bostäderna är mycket väl underhållna och består av mer än 13 000 m2, där du kan ha härliga stunder med vänner i gourmetsalen, Padel Court Spa Putting green Pista pádel Spa Green spendera tidde i det gröna i våra odlingslotter, slappna av i SPA:t, träna och motionera i gymmet och på padelbana eller bara sjunka ned i simbassängerna, som finns både inom- och utomhus.


Ett idylliskt område Det bästa med dessa bostäder är att du, tack vare den fantastiska utsikten, är i kontakt med det som finns utanför. I Célere Vitta Nature kan du njuta av hemmets komfort medan du betraktar naturen runt omkring. Alltihop utan att förlora utsikten mot havet, som gör sig bemärkt så snart man kliver ut på terrassen eller i trädgården.

Praktiska och bekväma lägenheter När rummen i en bostad är öppna och rymliga uppnår man den flexibilitet som en familj behöver. I Célere Vitta Nature är de öppna vardagsrummen stora och ansluter sig till köksön, som är helt integrerat. Dessutom är det direkt utgång till terrasserna, som är av högsta kvalitet, då det viktigaste här är bekvämlighet och avslappning.

Gemensamt välmående I Célere Vitta Natures har det lyckats med att få in fritid och hälsosam livsstil i hemmet. I de stora gemensamma områdena finns det plats för allt du behöver. Att njuta av de soliga dagarna är lika lätt som det är härligt, tack vare de tre utomhuspoolerna, vars färg är lika turkos som havet. De få gånger vädret sviker är det ändå möjligt att njuta av vatten tack vara inomhuspoolen och det gemensamma SPA:t. Utöver detta finns även möjligheten att påta i jorden eller lära dig mer om ekologisk odling då de gemensamma utrymmena även bjuder på köksträdgårdar, så livet kan bli precis så ekologiskt som du vill. Även ett hälsosamt liv och sport får plats i detta område som har ett komplett träningsområde utomhus med padel- och löpbana samt träningsmaskiner. Därutöver har bostadsområdet även en gourmetsal, där man kan njuta av härliga stunder tillsammans med vänner, samt ett område tillägnat dem som verkligen regerar i hemmet: husdjuren.

Costa del Sol utmärker sig med sitt medelhavsklimat och den behagliga temperaturen som råder stora delar av året. Därför har Célere Vitta Nature designat de gemensamma områdena för att på bästa möjliga sätt kunna njuta av läget samt de fantastiska omgivningar som vi befinner oss.

Skillnaden ligger i upplevelsen Célere Vitta Nature är ett projekt som utvecklats av Vía Célere, som har stor erfarenhet efter att tidigare ha färdigställt fler än 3 000 bostäder, och som marknadsförs av Commerzia. Dessa två har tillsammans skapat någonting som verkligen står ut kvalitetsmässigt. Samarbetet mellan de två bolagen garanterar ett projekt som utmärker sig som ett av de viktigaste på Costa del Sol. Kommunen har redan utställt bygglov till projektet, som snart blir verklighet.

För de tider när det bara finns en liten stund över för de aktiviteter som vi tycker bäst om ger Célere Vitta Nature oss gemensamma utrymmen med installationer som komplett gym, där man kan komma i form utan att lämna sitt hem.

Att slappna av i sitt hem behöver inte bara betyda att man håller sig inne i sin bostad. I de gemensamma utrymmena i Célere Vitta Nature har du allt du behöver för att koppla av efter en hektisk dag på arbetet.

Att vara naturlig betyder att leva omgiven av naturen men utan att göra avkall på komfort och de faciliteter som ett bostadskomplex av högsta kvalitet erbjuder.

EN SUECO - NOVEMBER 2019

35


Utflykt

Azorerna Text: Else Byskov Foto: Erik Gadegaard och Else Byskov

– de lycksaliga öarna

Norra änden av Lagoa das Furnas.

De gamla kvarnarna i Ribeira dos Caldeiroes.

Centrumtorget i Ponta Delgada.

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Faial, Graciosa, Pico och São Jorge i mitten samt Flores och Corvo i väster. Det är 600 km från São Miguel till Flores, så det är inte till att bara ö-hoppa, och flygbiljetter mellan öarna är rätt dyra. Vi kunde därför bara besöka en av de vackra öarna och det blev São Miguel, som är den största av de nio öarna. Det är en fin och mycket frodig ö, och man kan inte ifrågasätta att dessa öar kallas de lycksaliga öarna, för det är massa regn, massa sol och härligt varmt. Den varma Golfströmmen smyger sig runt öarna och ger en behaglig temperatur majoriteten av året. Jag har då aldrig sett någonting så frodigt och grönt – ja, frodigheten överträffar de flesta tropiska djungler. Det är därför en paradisisk plats att besöka med massa vacker natur och rikligt med spännande vandringsleder.

Öns huvudstad heter Ponta Delgada och man kommer dit med flyg från Lissabon. Resa tar 2 ½-timme, för man ska ca 1 500 km ut i Atlanten. Vi valde att köra till Lissabon för det är krångligt att flyga dit från Málaga då man måste via Madrid. Vi fördelade våra sju övernattningar så att vi hade tre i Ponta Delgada och fyra i Feteiras, där vi bodde i en fin, nyrenoverad kvarn med havsutsikt.

När vi kom tillbaka till vårt härliga hotell ACArmazéns Cogumbreiro mitt i Ponta Delgada hade vi gått 18 km, men på grund av tidsskillnaden på två timmar var dagen ännu inte slut. Vi upplevde att dagen var mycket lång, ja, det var som om vi landat i en tidsficka där tiden stod still. Ett mycket speciellt fenomen. Nåväl. Hotellet som vi bodde på är en ombyggd lagerbyggnad med nio fina rum. Vi var mycket nöjda, och i det lilla caféet i allrummet serverade de härligt frukost och stadens absolut bästa kakor.

São Miguel är ca 80 km lång och bara 8 km bred där den är som smalast och på vardera sidan ligger en jättestor krater som vittnar om öns vulkaniska ursprung. Då ön är enormt frodigt har jordbruk alltid varit huvudinkomstkällan men i dag spelar turismen en allt större roll och turister från när och fjärran besöker ön. Men i slutet av april var det inte på något sätt för mycket människor på ön och vädret var fint, så tidpunkten var väl vald.

Första dagen gick vi runt i Ponta Delgada för att uppleva staden, de fina gatorna och hamnen. Ett besök på turistkontoret försåg oss med information om en mängd vandringsleder, så det var lätt att planera besöket. På São Miguel odlas det mycket ananas och vi ville direkt ut och se dessa plantager, som ligger i förorten Faja de Baixa. Därför vandrade vi dit, först längst med hamnpromenaden österut och senare upp i bergen. Vi hittade ananascentret på huvudgatan, vars trottoar är vackert dekorerad med frukten. Centret är fint och här fick vi veta allt som finns att veta om att odla just ananas. Faktiskt blev ananasen upptäckt av Columbus på ön Guadeloupe år 1493 och därefter har odling av frukten spridit sig till stora delen av tropikerna. Från centret var det 10 minuters promenad till det närmaste plantage, så det var lätt. Där såg vi massa växthus med ananas och vi fick veta att det tar 2 ½ år att odla en frukt. Vi köpte naturligtvis en ananas av den stolta ägaren och fick även lov att smaka på en god ananaskaka.

Vi tar hand om dina ägodelar ochflyttar det du håller kärt, Tel. Spanien: +34 952 46 70 65 också lokalt! Tel. Danmark: +45 39 25 42 40 info@scantransport.com • www.scantransport.com 36

EN SUECO - NOVEMBER 2019

De följande två dagarna utforskade vi öns östra del och vi började med att vandra runt Lagoa (sjö) das Furnas, som ligger vid staden Furnas. Furnas ligger i botten av en jättestor krater med branta sidor hela vägen runt – vi har aldrig sett en stad som ligger så. Vi letade runt ett litet tag i staden för att hitta sjön, som ligger ca 2 km från centrum. Vandringen runt sjön är ca 6 km lång och den är mycket vacker. I den ena änden kan man se svavelkällor som bubblar och sjuder och i själva sjön bubblar och sjuder det också. Vi funderade över om det även fanns svavelkällor i sjön men det visade sig vara karpar som parade sig. Stora karpar vältrade runt två och två i vattnet samtidigt som de slog med stjärtfenorna så att vattnet ”kokade” – ja, det gick vilt till i Lagoa das Furnas, och denna uppenbara sexorgie lockade till sig en hel del


TJÄNA PENGAR PÅ DIN SEMESTERBOSTAD – UTAN KRÅNGEL! Solaga utvidgar och söker attraktiva semesterbostäder på Costa del Sol. Vi ordnar med allt åt dig: Personlig check-in, städning, underhåll och bra service till hyresgästen. Solaga genomför 3 000 bokningar årligen och har en beläggningsgrad på 80 procent. Vi är nu ett team på 20 personer som varit här i 10 år – och så är vi skandinaver. Du är välkommen att kontakta oss!

TEL: +34 952 214 891

WWW.SOLAGA.SE

Advokat Göran Rise När Erfarenhet Väger Tyngst

Göran Rise har hanterat allt från familjejuridik till affärsjuridik och flera stora brottmål. Idag är han verksam i Marbella och är inriktad på internationell affärsrätt med specialisering på svensk processrätt, internationella boutredningar, tvistelösningar och ekobrottmål. Göran är medlem av Sveriges advokatsamfund och auktoriserad advokat sedan 1971 samt medlem av det spanska advokatsamfundet Ilustre Colegio de Abogados de Málaga. advokatgoranrise.se

EN SUECO - NOVEMBER 2019

37


Ribeira dos Caldeiroes är en mycket vacker plats.

Utsikt ned över kratern vid Sete Cidades.

Lagoa das Furnas har också ett Loch Ness-monster.

nyfikna. Längs med sjön såg vi massvis med vackra blommor och i den ena änden kunde man se en mystisk ruin efter en kyrka. På vägen runt mötte vi också en staty av ett sjöodjur, som Loch Ness, som sägs bo i sjön, och så såg vi också världens högsta araucaria träd. Denna rundtur är ett måste.

vild djungel, och det är verkligen vackert. Vid en tidpunkt kommer man ut i en öppen dal och här är det också vackert. Här lever en stor måskoloni och det måste vara för att det finns tillräckligt med fisk i sjön, som de kan leva av. Efter en liten uppförsbacke är vi framme vid den fina sjön. Efter en vila vid denna vandrar vi tillbaka samma väg som vi kom. Ja, detta är verkligen en fin vandring och den tog oss 4 timmar.

Cidades är dock bara en liten by vid kanten av den blåa sjön. Där finns ett par restauranger och en kyrka. En liten väg som går jämte sjön leder till en tunnel, och den ville vi se. Det handlar om en avloppskanal som byggdes 1937 för att man skulle kunna reglera vattenmängden i sjön så att den inte skulle översvämma Sete Cidades. Man kan vandra hela vägen genom tunneln längs med bevattningskanalen men när jag tittade in var den alldeles mörk och den är megalång, så det var ingenting för oss. I slutet kan man ana lite ljus där tunneln mynnar ut vid staden Mosterios.

En annan sevärdhet i östra delen är Ribeira dos Caldeiroes mellan städerna Achada och Nordeste på norra kusten. Det handlar om en vacker dal med tre vattenkvarnar och två vattenfall. Det är oerhört frodigt i denna vilda dal och de tre vattenkvarnarna står där intakta, trots att de är från 1500-talet. Den ena av dem malde faktiskt mjöl, så man kunde beundra tekniken. Kvinnan som passade kvarnarna sålde kakor som hon själv bakat och dem ska man unna sig att smaka. Kakan var himmelsk – ett härligt mästerverk bakat av en mästarbagare. Sådana kakor finns inte på andra ställe, så prova den. I det stora hela rekommenderar vi ett besök här. Den finaste vandringen vi gjorde i den östra delen var turen upp till Lagoa do Fogo. Det handlar om en vandring på 11,5 km med ca 350 höjdmeter. Från den södra motorvägen kör man av mot Agua d´Alto och strax innan staden visar en stor brun skylt vägen mot Lagoa do Fogo. Man kör upp längs vägen till dess man kommer till en stor skylt som visar vandringen. Här parkerar man. De första 2,8 km går det uppåt och det är ganska ansträngande, men när man kommer till ett vattenhus är strapatserna över. Härifrån går man nämligen längs med en levada (bevattningskanal) de nästa 2,5 km och det är helt jämt. Det är som att gå igenom en vacker, grön och

Den största sevärdheten på São Miguel är utan tvivel den stora kratern i västra delen, som kalllas Sete Cidades (sju städer). I botten av denna jättekrater ligger det tre fina sjöar: Lagoa Azul (den blåa sjön), Lagoa Verde (den gröna sjön) och Lagoa do Santiago. Den finaste utsikten över kratern och sjöarna har man från kraterkanten vid Vista do Rei (kungens utsikt). Det är verkligen en betagande syn att se ned över landskapet härifrån. Dessvärre står här ruinen efter ett jättestort betonghotell. Svart och tråkigt ligger denna döda jättebyggnad och stör landskapet. Vi parkerade där och vandrade de 5 km längs med kraterkanten till nästa utsiktspunkt som ligger där grusvägen slutar. Under vandringen har man en fin utsikt ned över kratern och sjöarna på den ena sidan och havet på den andra. Här får man se att Lagoa Azul faktiskt är blå och att Lagoa Verde är grön. Det är speciella fenomen. Nere i kratern ligger det två mindre kratrar och det hela är både fascinerande och fantastiskt. Efter 10 km vandring körde vi ned i botten, till staden Sete Cidades, som har fått sitt namn efter en myt från medeltiden som handlar om en biskop och sex kardinaler som drog ut i världen (kanske till Azorerna) för att grunda sju städer. Nå, Sete

São Miguel är en fascinerande ö och frodigare än någonting annat vi sett. Det finns 65 endemiska växtarter på ön och ofta ser det mycket exotiskt ut. T ex växer det ormbunkar stora som träd och på en del platser är naturen så främmande att man nästan förväntar sig att stöta på en dinosaurie runt hörnet. Att klimatet är milt bekräftas också av att det odlas te på ön – ja, vi gick förbi flera teodlingar och smakade också på det mycket goda teet som odlas här. Kvar att säga nu är bara att det finns många fler vandringar än dem som jag nämnt här och att även norra kusten är vild och vacker. Det finns en mängd utsiktsplatser (miradouros) och från dem kan man få fantastisk utsikt över den vilda kusten. Jo, São Miguel är värt ett besök och jag kan rekommendera att bo i den fina kvarnen Moinho das Feteiras med utsikt över Atlanten. Man kan se och ladda ned våra vandringar från www.elsebyskov.com

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

38

EN SUECO - NOVEMBER 2019


Maiti Homes - erfarenhet och personlig service i fastighetsdjungeln

LÅNGTIDSUTHYRNING!

Söker ni ett nytt hem men är inte redo för att köpa? Denna underbart mysiga villa med gångavstånd till Puerto Banús och svenska skolan är det perfekta familjeboendet. Kontakta oss för en visning. Maiti Homes fokuserar på att handplocka de bästa fastigheterna på marknaden vad det gäller område, pris samt kvalitet och har arbetat på solkusten sedan 1999, främst i Nueva Andalucía, Marbella och Puerto Banús men även i Elviria och Sotogrande.

Maiti Homes grundare, Marianne Steneholm, har aktivt arbetat mot människohandel och sexuellt utnyttjande av unga kvinnor och barn sedan 2017. Delar av företagets intäkter går oavkortat till Maiti Nepals skyddshem i Kathmandu.

Marianne Steneholm +34 684 38 54 86 www.maitihomes.com

DRÖMMER DU OM ATT JOBBA MED RENOVERING, INREDNING OCH DESIGN? DÅ ÄR DETTA NÅGOT FÖR DIG! Vi är ett svenskägt företag som gör allt från mindre renoveringar till totalrenovering av lägenheter eller hus. Vi växer kraftigt och behöver nu förstärka vårt team! Vi söker dig, man eller kvinna, som är svensk- och spansktalande, har körkort och som vill arbeta med våra svenska kunder som köpt bostad på Costa del Sol. Skicka din ansökan till gunilla@alamodesign.es ALAMO RENOVATION & DESIGN Tel. +34 680 11 11 77 | www.alamodesign.es

EN SUECO - NOVEMBER 2019

39


Ockupation

BOSTADSOCKUPANTER I MÁLAGA Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vid liv i dag. En Sueco har talat med två personer som varit med om att deras bostad ockuperats. Vidare har vi talat med advokat Javier Torro Díaz från konsultbyrån Grøn og Andersen, som har stor kunskap kring just fall som dessa, som dessvärre blir allt vanligare enligt Javier.

Tre ockupationer hos två skandinaver En Sueco har talat med två personer som varit med om att just deras bostäder ockuperats här på Costa del Sol. Här följer deras berättelser:

Dorte Kristoffersen.

Dorte Kristoffersen har varit med om att hennes hus ockuperats – två gånger ”Jag har flera bostäder som jag hyr och just det som det handlar om här är ett radhus i Torrequebrada, som blivit lite av ett olyckshus för mig”, ler Dorte. Men snart blir hon allvarligare i tonen när hon kommer till kärnan: ”För två år sedan hyrde jag ut huset till ett par. Efter ett tag separerade de varefter de flyttade lite ’in och ut’ ur huset – de turades om att bo där tillsammans med en hund, som de inte fått tillstånd till att ha där. De betalade inte heller hyran under denna period. Det pågick i ett halvår och jag var tillslut tvungen att anmäla dem. Därefter fick de besked från domstolen i Torremolinos om att de skulle lämna huset inom 30 dagar, senast ett bestämt datum. På den bestämda dagen kom två poliser, en låssmed, en juridisk representant från domstolen, jag själv och min advokat och mötte upp.”

40

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Vid denna tidpunkt hade dock paret lämnat huset och efter att låssmeden öppnat dörren gick polisen igenom bostaden innan Dorte själv kunde besiktiga den. ”Det som inte var stulet var förstört och huset såg helt förfärligt ut. Så därefter var det bara att gå igång med att städa”, berättar Dorte, som dock inte lät hyresgästerna slippa undan deras brott. ”Jag väckte talan mot paret och då de hade jobb och var anställda på ett företag kunde myndigheterna göra utmätning på deras lön. På så sätt fick jag tillbaka i alla fall 4 000 euro, men totalsumman som jag krävde dem på uppgick till 12 000 euro. Som jag har förstått det så fungerar det så att när de får jobb igen så rullar saken vidare och det kommer återigen göras utmätning på deras lön.” Efter händelsen tvivlade Dorte på om hon skulle hyra ut bostaden som semesterbostad i stället för på långtid, för att undvika fler problem med hyresgäster. Men när hon så träffade en norsk man som sökte bostad vågade hon dock hyra ut radhuset till honom. ”På så sätt slapp jag också att ansöka om turistlicens för bostaden – det fungerade en liten stund”, berättar hon. Men det blev inte riktigt så enkelt som hon hoppades. Den norska mannen fick nämligen därefter sällskap av sin latinamerikanska fru och hennes barn. Men så separerade paret och norrmannen flyttade tillbaka till Norge, medan frun stannade i bostaden. ”Kvinnan bodde kvar i huset och bor fortfarande kvar, utan hyreskontrakt samt utan att betala hyra. Jag har försökt att prata med henne för att ge henne möjligheten att lämna bostaden ett bestämt datum – och jag har sagt att om hon går med på det så är hon inte skyldig mig någonting”, berättar

Dorte. Kvinnan som bor i bostaden känner dock till sina rättigheter och vägrar lämna fastigheten. I ett försök att bli av med henne stängdes elen av i bostaden då det officiellt inte bor någon där. ”När strömmen stängdes av kontaktade kvinnan mig och hon började hota med att hon skulle polisanmäla mig om hon själv eller något av hennes barn blev sjuka på grund av de inte kunde använda A/C:n i sommarvärmen. Efter att ha pratat med min advokat har jag löst det genom att skjuta in elräkningen under dörren så att hon själv kan betala den, vilket hon också har gjort”, berättar Dorte, som har sparat alla hot som hon mottagit från ”hyresgästen” via WhatsApp. Tillsvidare har Dorte och ”hyresgästen” kommit överens om att kvinnan ska lämna bostaden under hösten. Om kvinnan i verkligheten gör detta samt i vilket skick hon i så fall lämnar den i är vid redaktionsstopp för detta magasin fortfarande ovisst.

Hyresgästen stannar ”över tid” En källa, som av hänsyn till pågående rättsliga förhandlingar vill vara anonym, men vars identitet är känd av En Suecos redaktion, berättar om de problem som denne just nu har med en hyresgäst som inte vill flytta trots att hyreskontraktet löpt ut för länge sedan. ”Jag hyrde ut lägenheten till ett par i januari 2016. Kontraktet skrevs för elva månader och förlängdes därefter ytterligare ett par månader då jag hade anställt en arkitekt till att renovera lägenheten vilket innebar att hyresgästerna ändå skulle flytta ut innan renoveringen kunde starta. Det visade sig dock att fastighetsförmedlaren förnyat hyresgästens kontrakt å mina vägnar ytterligare elva månader, i stället för de två månaderna som hade avtalats. Hyresgästernas sista kontrakt löpte alltså ut i december 2018. Men de bor fortfarande kvar och vägrar att flytta. Jag har varit uppe i


hjälper till att betala för de fattigaste i samhället. I Fuengirola finns det t ex bara åtta bostäder av sorten ’alquiler social’.”

lägenheten och pratat med dem, men de påstår att de har rätt att stanna i bostaden i tre år. Fastighetsförmedlaren vägrar samarbeta och här står jag med en lägenhet, som det visserligen betalas hyra för, men som jag inte kan använda som planerat”, berättar källan, som på grund av sjukdom valt just den bestämda lägenheten på grund av läget mellan två privata sjukhus i Marbella. För att stå sig bättre juridiskt och ”kräva” tillbaka lägenheten har personens advokat gett rådet att sälja sitt hus så att det kan bevisas att personen i fråga bara har lägenheten att bo i.

”Desahucio exprés” – snabb vräkning Förra året trädde en ny lag som heter ”desahucio exprés” (snabb vräkning) i kraft och denna lag skulle garantera en snabbare process för att bli av med ockupanter. Dock är processen inte så snabb i verkligheten, informerar Javier Torro Díaz. ”Först ska ockupanten informeras och efter det har de fem dagar på sig att bevisa att de har lov att bo i den aktuella bostaden. Om de inte kan bevisa detta ska det ansökas om ett domstolsbeslut och därefter börjar den rättsliga processen

Javier Torro Díaz.

som kan ta tre till fyra månader. Och om denna process infaller så att den inkluderar augusti får man lägga till ytterligare en månad då de som arbetar med det rättsliga har semester i augusti. Denna ’expressprocess’ kan dessutom bara användas om det handlar om olovligt intrång och om det är en privatperson som äger bostaden. Om ägaren är ett bolag eller en bank så tar processen ännu längre tid. Och problemet har ju inte uppstått ur tomma intet. I Spanien är det generellt brist på lägenheter från socialen, som

Problematiken med standardkontrakt Javier Torro Díaz berättar om problematiken med att använda ”standarkontrakt” vid uthyrning av sin bostad: ”Även om du använder ett elva månaders kontrakt till dina hyresgäster har hyresgästerna i realiteten rätt att stanna i bostaden i fem år. Fram till nyligen hade hyresgästen endast rätt till tre år men en ny lag, kallad LAU (Ley de Arrendamientos Urbanos (lagen om hyresbostäder i stadsområde)), som trädde i kraft den 4 juli i år, ger hyresrätten lov att förlänga deras kontrakt upp till fem år – så de kan alltså stanna fyra år och en månad längre än det 11-månaderskontrakt som vanligtvis skrivs. Detta gäller med mindre att kontraktet innehåller en specifik klausul som säger att uthyraren av hälsomässiga- eller familjära skäl bara kan hyra ut bostaden fram till ett speciellt datum. På grund av detta är det en bra idé att ha en advokat som utformar kontraktet

Ingen är hemma hos Julia mellan 8:00 - 17:00. Förutom den här grisen som står på övervåningen.

Skaffa hemlarm på sectoralarm.es eller ring 900

23 2000

EN SUECO - NOVEMBER 2019

41


Manual de okupación (ockupationsmanual)

i stället för att använda fastighetsförmedlarnas ’schabloner’.” Man kan dock inte vara helt säker om man bara använder sin bostad till semesteruthyrning, betonar Javier: ”Jag vill inte skrämma folk från att hyra ut deras semesterbostäder men dessvärre ses det allt oftare att personer ockuperar semesterbostäder, som ju många gånger kan vara billiga och lätta att hyra in sig i med minimal dokumentation. Bästa sättet att försäkra sig för att det inte ska hända är genom att göra en ordentlig bakgrundskontroll av hyresgästerna och helt enkelt välja utlänningar, då sannolikheten är störst att dessa bara är i Spanien på semester och alltså inte är ute efter att ockupera en bostad.” Flera försäkringsbolag inkluderar nu för tiden klausuler i deras försäkringar som specificerar vad de täcker vid utgifter i samband med ockupation.

Undvik ockupation av din bostad Vad kan man börja med att göra för att undvika att ockupanter får tillgång till ens bostad? Det finns flera saker som man själv kan göra för att undvika ockupanter, Javier nämner dessa:

• Sätt inte ut en ”till salu”-skylt på bostaden, då detta visar att bostaden är obebodd. • Installera ett ”dubbellås”. Gamla/vanliga lås kan dyrkas upp på bara en minut. Ett dubbellås måste först öppnas med en speciell magnetnyckel för att få tillgång till att sätta i nyckeln. Det tar upp till 15 minuter att lirka upp denna sorts lås och viktigast av allt – det låter mycket. Det kan vara så att det är dubbellåset som gör att ockupanterna inte ger sig på ditt hus. • Välj dina hyresgäster noga. Fastighetsförmedlare har inte möjlighet att göra ordentliga bakgrundskontroller och har ofta en intressekonflikt i och med att de ju först och främst vill hyra ut bostaden och därmed få kommission. En advokat (betonar Javier) har möjlighet att kontrollera om hyresgästen t ex har betalningsanmärkningar. Skulle olyckan vara framme är det viktigt att kontakta en advokat så snabbt som möjligt, men ta dig inte in i bostaden själv, inte ens om ockupanterna skulle ha flyttat, då eventuella skador och stölder först måste dokumenteras av advokat.

Hus till ockupation erbjudes! Så står det i flera annonser på webbplatsen Milanuncios (Spaniens motsvarighet till Blocket), skrevs det nyligen i en artikel från webbmediet Magnet. På Milanuncios finns det både annonser vari olika personer söker bostäder som de kan ockupera, annonser som erbjuder bostäder till ockupation mot ”hittelön” samt annonser som erbjuder diverse tjänster för att

bli av med ockupanter – både legala tjänster och tjänster som typiskt erbjuds av unga män med ”stor hund” eller andra ”muskelverktyg”. En snabb sökning som En Sueco gjort på Milanuncio i september visade flera träffar med annonser av just denna sort inom Málaga-området.

Sedan 2011, direkt efter finanskrisen, växte det fram en ockupationsrörelse som var, och fortfarande är, starkast i Madrid, men Málaga ligger på andra plats. Aktörer från denna rörelse har gett ut en 130 sidor tjock manual som in i minsta detalj förklarar alla delar av hur man ockuperar en bostad; allt från att välja bostad, hur man får tillgång till den till hur man klarar av att inte bli utkastad från den. I manualen betonas det att ockupanter med barn står sig bäst rent juridiskt, varför det rekommenderas att ha minderåriga boende med sig. I manualens introduktion stå det att den ska ses som ett revolutionärt verktyg till att arbeta sig mot en mer platt samhällsstruktur. Utgivaren är okänd och trots att manualen inte finns på en officiell webbplats kan den hittas på flera platser på internet genom att söka ”Manual de okupación”.

Även om du använder ett 11-månaderskontrakt till dina hyresgäster har hyresgästerna i realiteten rätt att stanna i bostaden i fem år.

Det finns olika sorters ockupanter Det finns de som flyttar in helt normalt men som sedan slutar betala hyra. På spanska kallas dessa ”morosos”. Sedan finns det de som har gjort det till sitt (tvivelaktiga) levebröd att göra det möjligt för andra att ockupera fastigheter. Javier Torro Díaz berättar att denna ”service” kan dra in 1 000-1 500 euro.

Texten i denna annons lyder: ”Hus till ockupation köpes. Jag är i direkt behov av ett hus som kan ockuperas då jag håller på att bli utkastad, jag har ett barn. Om det är ett bank-hus spelar ingen roll, inte heller läge eller stad spelar roll.

42

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Till slut finns det ockupanter som visar förfalskad dokumentation för att få hyra en bostad och därefter ockuperar den utan att betala hyra. Dessa, berättar advokat Javier Torro Díaz, är de svåraste att bli av med då man måste känna till en persons identitet för att kunna göra en polisanmäla eller vidta åtgärder mot personen.


ERBJUDANDE LÄSGLASÖGON i din styrka, inklusive syntest (+/- 4.0 SF & 2.0 CYL.) utvalda bågar. 1 par glasögon per kund

ENDAST

20€

KÖP GLASÖGON

SUPERSYNTEST!

med grogressiva glas och få ett par GRATIS SOLGLASÖGON – även de med progressiva glas.

fb.me/unioptica1999

ÖPPETTIDER: Måndag – fredag: 09.00 – 18.00 Vi har öppet hela dagen. Lördag: 10.00 – 14.00

Boka tid nu för en gratis synundersökning med kontroll för grön- och gråstarr.

CLAUS BENTKJÆR • Dansk och spansk aukt. optiker. JYTTE ANDERSEN • Aukt. optiker.

Avda. Jesús Santos Rein 15 • 29640 Fuengirola • T: 952 199 254 • info@unioptica.com • www.unioptica.com

Din advokat i Spanien - sedan 1995 Sedan mer än 20 år tillbaka är Wallin & Partners en av Spaniens ledande advokatbyråer med kunskap och kompetens inom både svensk och spansk rätt. Vi hjälper dig med alla dina juridiska göromål exempelvis fastighetsrätt, skatterätt, bolagsrätt, processrätt, familjerätt och arvsrätt. Välkommen in till oss på en första rådgivning eller gå in på vår hemsida www.wallinpartners.com. Centro Idea • Ctra. de Mijas km 3,6 • 29650 Mijas • Málaga (Spain) • +34 952 47 02 07 • info@wallinpartners.com • www.wallinpartners.com EN SUECO - NOVEMBER 2019

43


Museer i Málaga

Museo Alborania Aula del Mar En eremitkrabba patrullerar utmed akvariets glas.

I de olika små akvarierna finns flera vackra sjöstjärnor.

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som drivs av Junta de Andalucía, slussas jag in genom en skjutdörr och står nu i en lite mörk lokal där ljudet av havets brus strömmar ur en gömd högtalare och utgör ljudet i bakgrunden för dagens museibesök. Efter några ögonblick har mina ögon vant sig vid ljusförhållandena och jag kan gå på upptäcktsfärd i lokalen, där det står stora havsfossiler i midjehöjd som inbjuder till att låta fingrarna gå på upptäcktsfärd. Det största fossilet är drygt en halvmeter bred och känns svalt mot handflatan. Mindre, mer sällsynta fossil hittas i glasmontrar lite högre upp.

får jag ögonkontakt med en havssköldpadda som tillsammans med flera olika fiskar simmar runt i en tank varpå det står en skylt som meddelar att tanken är under ombyggnad. Det gör dock inte den nyfikna sköldpaddan mindre vacker och jag står på knä framför glaset för att försöka fånga detta majestätiska och lugna djur med kameran.

När jag är färdig med att utforska lokalen tar jag några steg upp till en liten akvarieutställning med en mängd fina saltvattensfiskar och skaldjur, men i verkligheten är det habitaten som ställs ut här. T ex visas miljön i en konstgjord vattenreservoar, vilket många arter intagit som deras habitat när det byggs nya hamnanläggningar och andra installationer skapade av människan. Det finns även ett akvarium med en tidvattensmiljö som typiskt påverkas dagligen av stora skillnader i temperatur, fuktighet och saltnivå. De arter som lever här är extremt duktiga på att anpassa sig och bland dessa hittas eremitkrabba, räkor, anemoner och gobyfisk. Det är inget stort akvarium men de små, fina akvarierna har en bra variation av både habitater och deras invånare. Mest iögonfallande är nog muränan som glider fram i ett av de sista akvarierna. Efter att ha pressat näsan platt mot de tjocka glasen tar jag trapporna upp till övervåningen. Direkt där

44

EN SUECO - NOVEMBER 2019

En lokal bredvid havssköldpaddan visar ett fint urval av olika fossil. Mest imponerande är en 3,55 meter lång och 104 kg tung bläckfisk som finns konserverad i en glasbehållare. Jättebläckfisken lever vanligtvis djupt ned i havets mörker men detta exemplar spolades upp på stranden i Fuengirola 1997. Förutom bläckfisk-lik finns här alltså en fin samling fossil samt möjligheten att lägga dessa under mikroskop. Till slut går jag in i museets största rum – här finns det möjlighet till att vara kapten på ett eget skepp i en till det iordningställda installation som låter dig vända på rodret, skriva in koordinater samt ringa till maskinrummet och be om mer kol medan en digital skärm visar ”skeppets” rörelse i vattnet. Detta är mycket roligt för varje liten skeppare men jag beger mig direkt över till rummets bortersta hörn där en jättestor ryggrad sträcker ut sig på golvet. Här finns en del av skelettet från en fenval bevarat – drygt 30 ryggkotor, kranium och en del av käkbenet från en jätte som dragits in av en trålare utanför Benalmádenas kust. Utöver det finns även ett intakt delfinsskelett i denna avdelning. Innan jag lämnar museet tar jag vägen förbi museibutiken som har ett överraskande utbud med fiskliknande gosedjur samt några enstaka delikatesser från Málagatrakten, smycken m.m.

Text och foto: Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Museets enda havssköldpadda ser här ganska nöjd ut i sitt tillfälliga akvarium.

En sjöstjärna pryder rutan medan en stor krabba gömmer sig på akvariets ”havsbotten” i bakgrunden.

Är man intresserad av fossil finns det en fin utställning på första våningen.

Praktisk information Museet hittas i mitten av Muelle 2 i Málagas hamn (där som kryssningsfartygen lägger till). 11 september – 30 juni: Öppet kl. 10.30-14.00 måndag till söndag samt 16.30-18.30 torsdag till söndag. 1 juli – 10 september: Öppet kl. 11.00-14.00 samt 17.00-20.00 måndag till söndag. Inträde: 7 euro för vuxna och 5 euro för barn (4-17 år).


E-post: info@asapettersson.com Tel: 952 59 31 32 · Mobil: 606 744 186 Detta är bara ett urval av våra objekt till salu. Vill du se fler alternativ är du välkommen att besöka vår hemsida: www.asapettersson.com Fuengirola, Centrum Lägenhet mitt i centrala Fuengirola, vid båthamnen. Endast 50 meter från stranden. Byggyta 43 m2, 1 sovrum, 1 badrum med dusch. Balkong med plats för bord och två stolar med eftermiddagssol och havsglimt. Lägenheten säljs möblerad. Gemensam takterrass för att kunna hänga tvätt. REF. L082 Pris: 149 000 euro

Fuengirola, Torreblanca Mycket välskött takvåning med en fantastisk takterrass på 62 m2 med mycket sol och härlig utsikt mot både hav och berg. Byggyta 179 m2 inkl. 73 m2 terrasser. 3 sovrum, 2 renoverade badrum. Frukostterrass i sydost med morgonsol och havsglimt. Rymligt vardagsrum-matrum. Privat garageplats. Gemensamt poolområde med fantastisk havustsikt. REF. L093 Pris: 190 000 euro

Fuengirola, Torreblanca Totalrenoverad lägenhet endast 450 meter från stranden. Boyta 81 m2, 2 sovrum, 2 badrum. Terrass på 21 m2 med fin utsikt mot havet. Rymligt vardagsrum med öppet, fullt utrustat kök. Mycket välskött förening med gemensam trädgård med pool samt parkering. Gångavstånd till tågstation, buss, restauranger m.m. REF. L081 Pris: 237 000 euro

Fuengirola, Centrum Fantastisk takvåning med närhet till stranden och alla bekvämligheter. Byggyta 296 m2 inkl. 156 m2 terrass. 3 sovrum, 2 badrum, 1 WC. Den har en spektakulär 360º utsikt mot havet, Sierra Nevada och en del av staden. Bostad i ett plan och enda granne på översta våningen. Genomgående golvvärme. A/C, solpaneler, bastu, jacuzzi och privat garageplats. REF. L094 Pris: 850 000 euro

Välkommen!

Din skandinaviska mäklare i Spanien sedan 1996. Plaza San Rafael 11, Edf. Plaza Los Boliches 29540 Fuengirola GPS-koordinater 36o 33´16, 15N 4o 36´48, 15W Nya öppettider Mån-fre. 9.30 – 16.30. Annan tid efter överenskommelse. På priserna tillkommer följande skatter och avgifter: Överföringsskatt 8, 9 eller 10 %, beroende på köpesummans storlek. Avgift notarius publicus: ca 500 euro – 1 500 euro, beroende på egendomens pris. Egendomsregister: ca 70 % av avgiften till notarius publicus. Advokatkostnader: vanligtvist 1 % av köpesumman. Kostnader för ändring av kontrakt, t ex el och vatten samt ev. uppdatering av dessa installationer.

EN SUECO - NOVEMBER 2019

45


quéa?

Qué pasa

pas

? SNÖ I SIERRA NEVADA

SAN MARTÍNS SLAKTARDAG

Den första snön föll redan i september i Sierra Nevada, Europa sydligaste skidort, med mer över 100 km pister, ca 30 km från Granada. Säsongen börjar som planerat den 23 november och blir det bra skidväder fortsätter skidsäsongen fram till 3 maj. Skulle vädret svika sätts snökanoner igång över pisterna, det har precis köpts in 33 nya kanoner. Sierra Nevada är Spaniens högst belägna skidort och byn Pradollano ligger 2 100 m ö. h. medan bergstopparna når upp till omkring 3 400 meters höjd. Förra säsongen besökte 1 953 748 personer skidorten varav 887 017 var skidåkare. • Ett skidpass kostar drygt 40 euro för en halvdag (från kl. 13.00) och drygt 50 euro för en heldag, beroende på datum. • Det finns rabatter till bl.a. barn och pensionärer. Det finns även rabatter om man vill åka skidor i mer än en dag. • Liftkort betalas separat. • Det är en fördel att besöka skidorten under vardagar. Helger förknippas ofta med långa köer överallt. • Kontrollera väderprognosen på Sierra Nevadas webbplats eller ring 902 708 090. • Snökedjor kan hyras längs vägen upp. • Det finns flera butiker som hyr ut all nödvändig utrustning för skidåkning liksom att det finns ett stort utbud av skidskolor. Läs mer på: www.sierranevada.es

San Martíns dag, som är den 11 november, är lika med den stora slaktardagen, la matanza. I många byar och städer, speciellt i bergstrakter, slaktas grisar av vilka det tillagas blodkorv och andra korvar samt skinkor och andra saker till den kommande vintern. Medan allt detta pågår provsmakas det, vilket kommer besökare till godo.

MUSTFEST I ATAJATE Fiesta del Mosto, alltså mustfesten, då druvorna plockats och druvsaften kan firas, hålls sista lördagen i november, vilket i år är den 30 november, i den lilla byn Atajate i Ronda-bergen. Detta är en av få platser där man fortfarande har möjlighet att smaka helt färskpressade druvor. Det bjuds naturligtvis även på nytappat, lokalt vin samt migas, brödsmulerätten som garanterar en sund törst. Festligheterna brukar normalt fortsätta långt in på den ljusa, andalusiska morgonen.

46

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Internationell jazzfestival med namnet 32 Festival Internacional de Jazz hålls på Teatro Cervantes. Festivalen äger rum den 4-11 november med följande konserter. Konserterna börjar kl. 20.30. • 5 november: Charles Tolliver • 6 november: Ernesto Aurignac Ensemble • 7 november: Kenny Barron • 8 november: Charles Lloyd • 9 november: Antonio Sánchez • 10 november: Nils Petter Molvaer Group • 11 november Andrea Motis Quintet Läs mer på: www.teatrocervantes.com

SPF SOLKUSTEN Den 7/11 kl. 13.30 har SPF Solkusten medlemslunch på restaurang Kukko. Anmälan görs till e-mail: karlsson_inger@hotmail.com Den 21 eller 22/11 görs en bussresa till Estepa. Samma anmälningsmail. SPF Solkusten hälsar välkommen!

LEGO I HAMNEN I MÁLAGA 500 000 legobitar har använts till att bygga en modell av Titanic som ingår i en utställning av Europas största legomodeller. Utställningen ligger vid Centre Pompidou på Muelle Uno, hamnen i hjärtat av Málaga. Det finns även modeller av tåg och stationer, sportstjärnor och arenor, byggnader som Taj Mahal och Sidney Opera och mycket mer. Utställningen pågår till 29 november. Öppettider kl. 11.00 – 21.00. Inträde från 6,50 euro. Se mer på: www.expopiezaslego.es/malaga/

JAZZFESTIVAL MED INTERNATIONELLA INSLAG I MÁLAGA

BRÄNNANDE AV OLIVOLJEMATTOR I CASARABONELAS RONDELES-FESTIVAL Casarabonelas Rondeles-festival är en av de ovanligaste festligheterna i Sierra de las Nieves. Under kvällen den 12 december tänds byns gator upp med ”rondeles” som är de gamla vassmattor som användes i samband med pressningen av oliverna i olivkvarnarnas pressar. Förr i tiden bars en bild av jungfru Maria, här under namnet Rondeles-jungfrun, igenom stadens gator om kvällen när skörden var över. Denna procession lystes upp av flammorna av de brinnande vassmattorna. Bilden av jungfrun bars från kapellet Ermita de la Veracruz till kyrkan Santiago Apóstol. Och det är alltså denna tradition som fortfarande firas. Processionen börjar kl. 22.30, efter att elden välsignats. Elden ledsagas av en kör som sjunger så kallade villancicos. Processionen slutar vid centrumtorget i byn, där det serveras buñuelos och varm choklad.

KANINFEST I RONDA-BERGEN I Parauta, en av Ronda-bergens fina, vita byar, firas den årliga kaninfesten den 15 november. Detta innebär att det delas ut smakprov på kanin, vilket fortfarande är invånarnas traditionella mat. Under mesta delen av dagen hålls det olika former av underhållning i byn och från kl. 11.30 delas det ut tallrikar med ris och kanin, som några av byns invånare själva tillagat. Till kaninen dricks det traditionellt ett glas moscatelvin.

HELGDAGAR 1 november: Nationell helgdag, Allhelgonadagen - Día de Todos los Santos. 6 december: Nationell helgdag, Spaniens grundlagsdag, Día de la Constitución. 8 december: Religiös helgdag, Inmaculada Concepción.


Vittsjo ES februar 2019.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

Flytt- och godstransporter, kyl- och frystransporter m.m. Även lokalt på Costa Blanca och Costa del Sol.

1

10/01/2019

11:14

REAL ESTATE - INMOBILIA

Vi kör varje vecka!

TUR & RETUR SVERIGE SPANIEN

+ 34 951 665 74

FASTIGHETSMÄKLARE • REAL ESTATE

VILL DU GÖRA DITT LIVS BÄSTA AFFÄR I Centro SPANIEN? Comercial Ibérico, loc www.notar.se/costadelsol -

Sedan

50m

1993

CMY

K

Kontakta oss!!

+ 34 951 665 743 • +46 (0) 70 009 0476

+46 42 14 09 30 info@vittsjoakeri.se www.vittsjoakeri.se

FASTIGHETSMÄKLARE Centro Comercial Ibérico • Puerto Banús REAL ESTATE - INMOBILIARIA www.notar.se/costadelsol - costadelsol@notar.se

Prymar Vanier S.L. Försäkringar sedan 1991

VI HAR BIL-, BOSTAD-, FÖRETAG-, BÅT-, LIV-, SJUKDOM-, OLYCKA-, HUSDJUROCH ANDRA FÖRSÄKRINGAR. Molino de Viento, 3 - Edif. Parque II, Local 1 29640 Fuengirola (Málaga) 100 meter från Bioparc Tel. +34 650 651 627 Tel. +34 952 468 700 prymar.ramirez@agencia.axa-seguros.es

Vi hjälper dig att finna vägen i den spanska byråkratin! Vid köp och försäljning, deklarationer, testamenten, arv mm.

Sälj din Köp & m oss m geno egendo

C/Feria de Jerez nr. 15 • Fuengirola Tel. 952 58 57 81 Fax 952 58 57 82 info@consultingjg.com • www.consultingjg.com

ROBERT WELLS TRIO AND THE VOCALETTES

Biljettförsäljning:

Manilva: Bruno´s Car Rental Fuengirola: Unioptica • AHN Nueva Andalucía: Scandi Supermarket Torre del Mar: Muebles Piramides Puerto Nerja: AHN

Halvside.indd 1

Ett tryggt val!

16 november

Kl. 20.30 • Teatro Las Lagunas • Mijas

Info:

Priser:

henrik@eventhuset.es +34 670 63 57 86

Parkett 50 € Balkong 40 € Balkong sidan 30 €

20/09/2019 10:52 EN SUECO - NOVEMBER 2019

47


?

¿qué pasa

relation. Se mer på: www.museopicassomalaga.org 9 november kl. 19.30 Javier Fernández, Spaniens bästa konståkare genom tiderna är med i föreställningen El Sueño Continúa, Revolution on Ice, i José María Martín Carpena. Biljetter från 19,35 euro BENÁLMADENA på: www.elcorteingles.es/entradas Till och med 31 december 12 november kl. 20.00 Båttur till musselodlingarna. Ca 90 Konsert med Diego Torres på Teatro min. inkl. smakprov. Pris 25,30 på: Cervantes. Biljetter från 11 euro på: www.elcorteingles.es/entradas www.unientradas.es 13 december kl. 18.00 14 och 15 november kl. 20.00 Tänd ett ljus – arrangemang på CuMálagas symfoniorkester spelar den decas hospice, där man kan minnas andra av tre konserter med verk av ens kära avlidna. Även julmusik och L. v. Beethoven på Teatro Cervantes. -mys, och alla är välkomna. Inträde minst 10 euro, vilket går till hospicets Biljetter från 9 euro på: www.unientradas.es arbete. Mer information fås på tel. 19 november kl. 20.00 952 564 910 och www.cudeca.org Victor Ullate Ballet kan upplevas med föreställningen 30 Años de FUENGIROLA Danza på Teatro Cervantes. Biljetter 1 – 17 november från 15 euro på: www.unientradas.es Ruta de la Tapa Erótica präglar åter23 och 24 november kl. 20.00 igen gatubilden i staden. Hundratals Hundmässan Expocan Málaga med restauranger och barer dukar upp utställningar, tävlingar m.m. hålls i med erotiskinspirerade tapas. kongresscentret Palacio de Ferias y 2 och 3 november Congresos. Mer info på: kl. 19.30 resp. 19.00 www.fycma.com Ricky Lavazza & Friends spelar på 23 och 24 november Salon Varietes. Info om biljetter m.m. Ballet de España, den spanska på tel. 952 474 542, nationalbaletten, uppträder med www.salonverietestheatre.com föreställningen Electra på Teatro 7 – 9 november kl. 19.30 Cervantes. Biljetter från 20 euro på: Salon Varietes sätter upp www.unientradas.es föreställningen Honky Tonk Cats. 24 november kl. 19.00 15 – 19 november Carmen sätts upp som balett av Ben Hur sätts upp som komedi på Titoyaya Dansa på Teatro Cervantes. Salon Varietes. Varje kväll kl. 19.30, Biljetter från 20 euro på: söndag dock kl. 19.00. www.unientradas.es 22 och 23 november kl. 19.30 27 november kl. 20.00 Flamenco-fusion spelas på Romeo och Julia dansas av den Salon Varietes. ryska nationalbaletten på Teatro 29 november – 3 december Cervantes. Biljetter från 15 euro på: Silverbell Too kan ses på Salon www.unientradas.es Varietes. Varje kväll kl. 19.30, 28 och 29 november söndag dock kl. 19.00. Talent Woman är namnet på en 7 december kl. 19.30 mässa som vänder sig till kvinnor The Rat Pack underhåller på och handlar om bl.a. vetenskap, Salon Varietes. matematik och teknologi. Hålls i kongresscentret. MÁLAGA 28 och 29 november kl. 20.00 Till och med 2 mars Málagas symfoniorkester spelar verk Centre Pompidou bjuder på en av W.A. Mozart och L. v. Beethoven spännande och tankeväckande på Teatro Cervantes. Biljetter från utställning under titeln Utopías 9 euro på: www.unientradas.es Modernas (moderna utopier). Se mer 29 november – 1 december på: centrepompidou-malaga.eu Mässa med begagnade och antika Till och med 1 mars fordon, Salón del Motor de Ocasión, Museum Carmen Thyssen ställer ut hålls i kongresscentret Fantasía Árabe Orientalske målnin11 december kl. 20.00 gar i Spanien. Se mer på: Törnrosa sätts upp som balett av www.carmenthyssenmalaga.org St. Petersburg-baletten på Teatro Till och med 2 februari Cervantes. Biljetter på: Picasso Museet huserar den temwww.unientradas.es porära utställningen Calder – Picasso om de två konstnärernas kreativa

48

EN SUECO - NOVEMBER 2019

13 december kl. 20.00 Händels Messias sjungs av Oxford Voices på Teatro Cervantes. Biljetter från 9 euro på: www.unientradas.es 15 december kl. 08.30 Málaga maraton springs. Se mer på: zurichmaratonmalaga.es 19 och 20 december kl. 20.30 Stor julkonsert med Málagas symfoniorkester, som spelar LV. Beethoven, på Teatro Cervantes. Biljetter från 12 euro på: www.unientradas.es

MARBELLA

Till och med 18 april 2020 Museo Ralli huserar en utställning med latinamerikansk, revolutionär konst under titeln Movimiento Espartaco. Gratis inträde kl. 10.00-15.00 tisdag-lördag Varje fredag, lördag och söndag kl. 10.00 – 12.00 Besök de romerska baden – Termas Romanas de la Bóvedas – i San Pedro. De härstammar från 200-talet. Besök måste avtals i förväg på tel. 952 768 767. Varje fredag, lördag och söndag kl. 10.30 – 13.30 Besök i Villa Romana de Río Verde. Avtala besök på tel. 952 768 767. 9 november kl. 19.00 Iberian & Klavier Piano Duo, konsert med Laura Sierra och Manuel Tevar, som spelar bl.a. Ravel och De Falla, på Les Roches. Inträde 25 euro. Se mer på: musicaconencanto.org 21 november kl. 17.00-20.00 SWEA Marbellas årliga företagsmässa, ett mycket populärt årligt inslag i kalendern, hålls på H10 Andalucía Plaza, bakom Casinot. Alla är välkomna. Entrébiljett: 2 euro inkl. en lott.

MIJAS

Permanent En stor samling av Picassos keramiska verk kan ses på CAC Mijas. Se mer på: www.cacmijas.info Varje torsdag kl. 21.00 Levande musik och dans från flamenco via jazz till rock från 60- till 80-talet sprider extra liv över torget framför kommunkontoret i La Cala. 8 november kl. 19.30 Teatro Mijas sätter upp El Curto de la Gallina i Teatro Las Lagunas. Inträde 8 euro. Överskottet går till AECC. 16 november kl. 20.30 Robert Wells ger en konsert i Teatro Las Lagunas. Mer information fås på: henrik@eventhuset.es 23 november kl. 19.30 Konsert med Bandas Santa Cecilia i Teatro Las Lagunas. Gratis inträde.

NERJA

Till och med 1 november Maroween är namnet på stadsdelen Maros egen Haloween. Rostade kastanjer och sötpotatis (boniato) delas ut, och så är det fest på stadens centrumtorg. 1 november kl. 09.00 Loppet Almijara Trail Nerja börjar vid stadion Enrique López Cuenca. Se mer på: www.nerjaatletismo.com 12 november Föredrag på engelska: The Hands of Leonardo da Vinci. Arrangeras av The Arts Society. I kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. 22 november Föredrag The Ongoing Looting of Ancient Heritage i kulturhuset. 10 december Föredrag Carmen in Sevilla i kulturhuset. Mer info på: www.theartssociety.org/nerja

OJÉN

10 november Staden firar kastanjefest och det delas ut smakprover på rostade kastanjer på stadens centrumtorg.

TORREMOLINOS

2 november Komedin, Dos Tontos y Yo sätts upp i kongresscentret. Biljetter 33,00 euro på: www.elcorteingles.es/entradas 16 november Filmsymfoni, de bästa och mest kända låtarna, spelas i kongresscentret. Biljetter 36,00 euro på: www.elcorteingles.es/entradas

TOTALÁN

24 november Byn bakom Málaga bjuder på smakprover på rätten chanfaina. Se mer på: www.totalan.es

VÉLEZ-MÁLAGA

1 december kl. 09.00 Halvmaraton och ett 8 km löp börjar på stadion Vivar Téllez. Se mer på: atletismovelez.es Läs senaste nytt från kyrkorna, klubbarna och föreningarna på:

www.ensueco.com eller scanna denna QR-kod.

qué

pasa?

?

ALHAURÍN DE LA TORRE

9 november 08.30 Loppet Maratón Alpino de Jarapalos hålls i de omkringliggande bergen. Deltagande kostar 38 euro. Se mer på: www.maratonjarapalos.com


KUNNANDE OCH INTERNATIONELL ERFARENHET

Affärsjuridik • Fastighetsköp • Tvister Lokal och internationell skatterätt • Familjerätt Arvs- och testamentsrätt • Finansjuridik • Bolagsrätt

Dina advokater i Spanien

MARBELLA • MADRID • STOCKHOLM Centro Comercial Plaza, Office 17 29660 Nueva Andalucía, Marbella (34) 952 90 82 37 • info@isacsson.es • www.isacsson.es

EN SUECO - NOVEMBER 2019

49


Tango

ÄKTA ARGENTINSK TANGOPASSION KOMMER TILL NERJA En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med deras nya föreställning. Med fler än 120 konserter under lite mindre än ett och ett halvt år i Argentina, Spanien, Norge, Ryssland, Krim och Ecuador firar gruppen La Porteña Tango nu sitt 10-årsjubileum med en föreställning som de kallar Noches de Tango. Föreställningen innehåller ett sammelsurium av de största tangosuccéerna som de turnerat med i 20 länder. Musiken är levande och sången framförs bland annat av den berömda sångaren Mel Fernandez. Fyra dansare står för dansen och koreografin är gjord av tidens mest erkända och prisade dansare: Carlos Guevara och Débora Godoy. Deras föreställning har setts av fler än 300 000 personer och är älskad av kritikerna – La Porteña Tango har blivit den tangogrupp som lockar flest åskådare i Europa. Kom till kulturhuset i Nerja den 8 november och upplev en oförglömlig kväll med ett par timmar fyllda av tango, dans och poesi!

50

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Porteño refererar till en person som kommer från hamnstaden Buenos Aires, som ligger i provinsen Buenos Aires i Argentina. Direktöversatt betyder det ”person från hamnen”. Porteño ska inte förväxlas med invånare i provinsen Buenos Aires, som kallas bonaerenses.

Konstnärerna Alejandro Picciano, gitarr, koreografi och scenografi Federico Peuvrel, piano Matías Picciano, bandoneon Mel Fernández, sång Carlos Guevara och Dévora Godoy, dans David och Juana, dans

Praktisk information Föreställningen ges fredagen den 8 november kl. 21.00 och den är drygt två timmar lång. Biljetter kostar 18 euro styck och kan köpas i biljettluckan mellan kl. 10 – 14 eller på www.mientrada.net. Centro Cultural Villa de Nerja C/Granada 45 – Nerja

Mer information www.laportenatango.net www.nochesdetango.com


BOSTADSBLOGGEN Av Sven Källström, Alamo Costa del Sol Real Estate

med

ALAMO

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol och vad du ska tänka på när du väljer mäklare. För mer information besök gärna www.svenispanien.se där du får ytterligare fakta och information för dig som fastighetsägare. En stor skillnad mellan Sverige och Spanien är att här lämnar säljaren ofta ut sin fastighet till flera mäklare, som kan sälja bostaden samtidigt. Det är viktigt för dig att veta att du bara betalar provision till den mäklare som säljer din bostad. Du betalar en mäklarprovision som normalt är 5 procent plus 21 procent moms, beräknat på det slutgiltiga försäljningspriset. Merparten av mäklarna på Costa del Sol är anslutna till olika databaser, där nästan alla objekt som finns till salu på kusten är samlade. Din mäklare kan alltså hitta en kund till din fastighet genom en annan mäklare och då delar de två mäklarna på provisionen 50/50.

Att välja rätt mäklare Om du bestämmer dig för att välja ut en mäklare som exklusivt får sälja din bostad bör valet av mäklare bestämmas på grundval av flera saker. Är du från Sverige kan det vara en god idé att använda en svensktalande mäklare, som har ett gott rykte samt besitter lokalkännedom i området där din bostad ligger. Det är inte så klokt att anlita en mäklare från Marbella för att sälja en bostad i Fuengirola och vice versa. Har någon av dina grannar sålt nyligen så kan det vara klokt att höra om de kan rekommendera sin mäklare.

Försäljningsuppdraget

möjlighet att använda så många mäklare du vill. Uppdragen löper normalt på 3 till 6 månader med möjlig förlängning. Viktigt att veta är att det bara är den mäklare som till slut säljer ditt objekt som har rätt till provision. Provisionen betalas vid tillträdesdagen hos notarien. Leder mäklarens arbete inte till försäljning utgår inte heller provision.

Dokument som mäklaren behöver för att sälja din bostad? Reglerna för detta har skärpts betydligt och lagen kräver numera att mäklaren måste bevara vissa dokument på sitt kontor för att få lov att sälja fastigheten. Mäklare som inte gör detta kan bli bötfällda. Kopior på dokument som du måste presentera för din mäklare är följande: • Din lagfart (escritura) • Utdrag ur fastighetsregistret (nota simple) som inte är äldre än 3 månader • Senast betald fastighetsskatt till kommunen (IBI) • Senast betald avgift till husägarföreningen (comunidad de propietarios) • Senast betald avgift för sophämtning (basura) • Spanskt personnummer (NIE) • Energicertifikat (certificado de eficiencia energética)

Ett förmedlingsuppdrag är ett avtal som du skriver under med mäklaren och som ger denne rätt till provision när din bostad blir såld. Det finns två typer av avtal. Ett som ger mäklaren exklusivitet på att sälja och du kan under en viss begränsad tid inte gå till någon annan mäklare. Det andra avtalet är ett icke-exklusivt avtal, som ger dig

Edificio Fortuna • C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola Tel: +34 952 46 95 19 • Mobil: +34 609 150 999 sven@alamocostadelsol.com • www.alamocostadelsol.com

35%

RABATT

DRÖMMEN OM ATT LEVA OCH BO I SPANIEN En komplett bok för dig som ska köpa bostad eller redan har förverkligat drömmen om Spanien. Beställ boken enkelt på svenispanien.se för endast 29€. Få boken hemskickad eller kom in och köp den direkt av författaren på Alamo Costa del Sol Real Estate på Calle Córdoba 37 i Fuengirola. sven@casamedia.es | tel: 609 150 999

TUSENTALS KRÄVER PENGAR TILLBAKA FÖR SINA ORÄTT SÅLDA TIMESHARE Våra specialiserade TIMESHARE-advokater M1Legal kommer utan kostnad att utvärdera ditt potentiella krav, och om det är positivt, ge en uppskattning av vad du kan få tillsammans med en annulering av ditt TIMESHARE-avtal

Kontakta oss på: 0034 951 56 25 49 (vi pratar svenska) Måndag till fredag kl. 10.00-20.00 För att se våra segrar tillsammans med tilldelad kompensation gå till: www.ecc-eu.com E-mail: skandi@ecc-eu.com

REAL LAWYERS REAL VICTORIES REAL RESULTS

www.m1legal.com EN SUECO - NOVEMBER 2019

51


LA Organic

Om författaren:

Entrén till LA Organic Experience.

Karethe är en norsk författare, journalist och designer bosatt i Ronda, Andalusien. Hennes första bok Casita 26 – Searching for a Slice of Andalusian Paradise lanserades i USA tidigare i år och finns att köpa på Amazon. För mer information, se snobb.net

Text och foto av Karethe Linaae

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensamt?

LA Organic Experience Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de kända konstnärerna som rest dit för att skriva och måla genom åren. Någonting som Ronda å andra sidan inte är känt för är modern arkitektur, innovativ marknadsföring, nyskapande jordbruk och minst av allt berömda designers. Därför är det kanske lite överraskande för några att Spaniens mest progressiva och unika olivoljefabrik och oljeturistanläggning – LA Organic Experience – ligger bara några kilometer från stadens historiska kärna. Man kan bara föreställa sig reaktionerna i den lilla staden för några år sedan när ett lokalt företag anställde ingen annan än Philippe Starck till att formge deras olivoljeflaskor. Fram till denna tidpunkt hade orden ”ekologiskt” och ”nytänkande” sällan använts i samma mening, i alla fall inte i Andalusien. Trots detta gick LA Organic mot strömmen och skapade de första ekologiska olivoljorna med Starcks innovativa produktdesign. Jag har beundrat den franska mästaren sedan jag

Pinot Noir vinrankor i terrasser.

52

EN SUECO - NOVEMBER 2019

fick hans kända rymdskeppsformade citruspress för nästan 30 år sedan. För dem som inte känner till honom kan det sägas att Philippe Starck är en designer, uppfinnare och arkitekt med över 10 000 kreationer kopplade till sitt namn – allt från köksutrustning till vindturbiner. För människor från Ronda som odlar sina oliver och pressar sin egen olja som vardagssyssla, eller som köper oljan i stora dunkar direkt från kvarnen, är nog tanken på att anställa en utländsk kändisdesigner till en så ”enkel” sak som att designa flaskans utseende något extravagant slöseri eller rent vanvett. Etiketter är för de flesta tillverkare här en ren formalitet och formen på flaskan eller behållaren är ett praktiskt och inte estetiskt beslut. Men för människorna bakom LA Organic Experience kändes det däremot som om tiden var mogen för att ge den spanska industrin den uppmärksamhet som den förtjänar.

Hispania. Senare förbättrade araberna produktionsprocessen och utvidgade användandet av oljan. Trots att araberna förvisades bort från Spanien för mer än 500 år sedan används faktiskt det arabiska namnet för olja, aceite, här fortfarande i dag. Spanien är den största exportören av olivolja och står för mer än hälften av den globala produktionen. Majoriteten produceras i Andalusien. Det är därför inte bara viktigt utan helt nödvändigt för både den lokala som den nationella ekonomin att man granskar och ibland även reviderar produktions- och marknadsföringsprocessen. Medan Italien har ett globalt rykte om sig att ha förstklassig design och kvalitet ser dessvärre den internationella konsumenten ofta ”Made in Spain”-produkter som billiga och av andra klass. LA Organic Experience har som mål att förändra denna missuppfattning.

Olivträd har växt på den iberiska halvön i tusentals år. Romarna började massproducera och exportera bokstavligt talat miljontals liter olivolja i terrakottakrukor från provinsen som de kallade

För att lära sig mer om driften avtalar jag ett möte med den dagliga ledaren för LA Organic Experience, Santiago Muguiro. Jag förstår direkt

Skylt som visar vägen till LA Organic Experience.

Receptionen där olivoljesmakningen sker.


LA Organic Experience är en upplevelse i kultur, jordbruk och gastronomi.

Parkeringsplats med signatur av Philippe Starck.

Santiago Muguiro.

att det inte är ett kontorsjobb att driva en oljeturistanläggning, för han kommer till mötet direkt från olivlunden. Santiago är ung, entusiastisk och full av idéer.

LA Organic Experience är mycket mer än bara olivolja. Det är en upplevelse som kombinerar kultur, natur och gastronomi. ”Experience”-delen börjar direkt när man kliver in på egendomen genom en robust, rostfärgad metallport. Oliven, den ikoniska symbolen för medelhavsländernas kulinariska tradition, ses överallt, även på vakthuset där fönstret är format som en oliv.

även avsatt en sluttning till att odla 1 000 vinrankor av typen Pinot Noir på. Denna druvsort är perfekt för att odla på dessa höjder (Ronda ligger ca 800 m ö.h.). Vinrankorna har planerats i terrasser, precis som romarna gjorde för ca 2 000 år sedan. Med den internationellt erkända vinexperten Michel Rolland i täten av projektet kan besökarna om några år förvänta sig att njuta LA Organic ekologiskt vin i världsklass.

”Jag kommer från en vinbakgrund”, säger han och tillägger att hans familj äger den ovärderliga Marqués de Riscal-vingården, och så fortsätter han: ”Precis som några av vingårdarna i Rioja har gjort vill LA Organic Experience utbilda vår publik och bli föregångare inom olivoljeturism här i Spanien.” Medan Marqués de Riscal engagerade den kanadensiska stjärnarkitekten Frank Gehry till att teckna lyxhotell för vinentusiaster i samband med deras vingård startade LA Organic ett samarbete med Philippe Starck för deras marknadsföringsprofilering, produktförpackning samt för att ge form åt landskapet till LA Organic Experience. Namnet LA Organic har förresten ingenting alls att göra med Los Angeles. Det kommer från La Amarilla, en gård utanför Ronda som ägs av Gómez de Baeza-familjen. Under flera århundraden brukade lokala nunnor odla oliver på gårdens mark. 1990 beslutade familjen sig för att återupprätta systrarnas tradition och etablerade LA Organic. På grund av ökat intresse och efterfrågan på deras ekologiska olivolja flyttade de senare till deras nuvarande egendom. Med finansiell investering från sex internationella visionärer som Philippe Starck och vinexperten Michel Rolland täcker LA Organic Experience ett landområde på 25 hektar med 9 000 olivträd av 20 olika sorter. Det är en relativt liten gård i förhållande till jättetillverkare i provinsen Jaén, men LA Organic Experience är inte vilken gård som helst, utan ett center för utbildning, information och sunt lantbruk. Den ekologiska odlingen har planterats med olika avstånd mellan träden för att visa skillnaden mellan de traditionella och nya intensiva jordbruksmetoderna. Det sistnämnda området är planterat med den snabbväxande olivsorten Oliana och här kommer framtida besökare kunna skörda och tappa egen olivolja på flaska som en del av upplevelsen.

Parkeringsplatsen har också den en Starck signatur – en öppen, terrakottafärgad plats inramad av stenväggar med överdimensionerade konstfotografier, återigen med protagonisten oliven som gemensamt tema. Hela området, inklusive ett specialbyggt boutiquehotell med egen ingång, är berört av mästarens hand, vars design kan vara rebellisk, etisk, ekologisk, politisk och sist men inte minst humoristisk. Santiago erbjuder sig att ta med mig på deras guidade tur som börjar och avslutas i en färgglad byggnad där olivoljesmakning och demonstration av presstekniken äger rum. Här kan man också få sig ett glas ekologiskt vin på terrassen medan man njuter av utsikten mot Sierra de Grazalema, men först måste vi se oss omkring i området. Vi börjar med den lätt kuperade kilometerlånga rutten som avgränsas med fint planterade popplar och aromatisk lavendel. Första stoppet är en arabiskinspirerad ekologisk grönsaks- och örtagård tecknad av trädgårdsmästaren Floren Domezáin från Navarra. Turen fortsätter förbi krön med olika sorters olivträd, en grund bassäng omgiven av apelsinträd, ett spartanskt kapell från 1800-talet och en mycket vacker plats med urgamla olivträd, där det en gång stod en andalusisk gård.

Under vårt besök går vi förbi det som kallas ”Starcks Sex Överraskningar”. För min egen del är effekten av anläggningen, från den enda delen till den andra, själva överraskningen med LA Organic Experience. Med uppmärksamhet på varje enskild detalj och respekt för omgivningen har det lyckats med att skapa en oförglömlig levande upplevelse, en visuell, sensuell och doftande ”Experience” där någonting så litet som en oliv spelar huvudrollen. Det som vi ser i dag är bara toppen av ett isberg av företagsidéer. Framtidsplanerna för LA Organic Experience inkluderar en miljövänlig tappningsoch etikettfabrik och den allra första designerolivpressen i världen – ytterligare en Starck-uppfinning. LA Almazara-pressen och museet kommer erbjuda den senaste teknologin i en toppkvalitetsproduktionsanläggning som är specialiserad på ekologiskt jordbruk och olivoljeproduktion. Oavsett vad framtiden har att bjuda på för LA Organic är jag säker på att de är inne på helt rätt spår med deras olivolja som redan finns tillgänglig i 25 länder. Just nu kan jag bara hoppas att designern av min emblematiska Alessi-citruspress arbetar med att skapa en innovativ oliv-hempress. Vad säger du Philippe? För mer information: www.laexperience.net

Då oliv och vin går hand i hand har LA Organic Experience

Original olivolja i Philippe Starck-design.

Ekologisk grönsaks- och örtagård.

Guld-oljan är för speciella tillfällen.

EN SUECO - NOVEMBER 2019

53


Levantamuertos

Sabor a Málaga

Text: Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Elena Corral och Alejandro Molina

54

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Alejandro Molina (t.h.) förklarar för En Suecos journalist hur de gula, färdiga bivaxplattorna hängs upp på ramarna genom att smälta fast dem, så att bina kan bygga sina celler på ett kontrollerat sätt.

Propolis – binas egna, naturliga antibiotika, som bina använt för att täta och skydda sin bikupa.

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, har jag hälsat på i ett litet samhälle mitt ute i naturen. Här bor flera tusentals små individer som arbetar flitigt med väl definierade arbetsuppgifter i flera små drottningdömen. Vi ska få veta ursprunget till produkten Levantamuertos, som har alla de positiva egenskaperna som fås från de små gulsvartrandiga steklarna som vi kallar honungsbin.

ekologiskt och skonsamt mot både bin och natur, då han helt följer binas och naturens naturliga cyklar. Han dödar inte heller bidrottningar när de inte lägger fler ägg, utan låter bisamhället leva naturligt. Likaså flyttar han inte kuporna mellan olika områden eller tvingar in bin i kupor, utan om ett bisamhälle av någon anledning flyttar till en annan kupa, t ex om drottningen dör, låtar han kupan stå tom så att den är inflyttningsklar om en bisvärm utifrån kommer och söker nytt hem. Detta kan hända om en yngre bidrottning stöter ut den äldre bidrottningen. Den äldre bidrottningen kan då få med sig delar av bisamhället och ger sig ut för att hitta ett nytt hem.

Ordentliga skyddskläder På tryggt avstånd från bikuporna hälsas jag välkommen av biodlare Alejandro Molina. Innan vi närmar oss dagens huvudrollsinnehavare måste vi klä på oss skyddskläder – en vit overall, gula gamascher, gula långa handskar och en vit, vidbrättad hatt med nät. Alejandro synar klädseln så att det inte finns några öppningar någonstans alls, bin är nämligen experter på att krypa in överallt. När allt är dubbelkollat är det en promenad på några minuter längs små stigar kantade av bland annat rosmarinbuskar och blommande timjan – godis för de små liven. Alejandro har kört i förväg med sin van, fylld med dunkar med färskvatten, nya ramar till kuporna och rökmaskin.

Vinkorkar blir flytbryggor ”Vattnet är till bina. Ser du det gamla badkaret där”, säger Alejandro och pekar mot ett badkar fyllt med vinkorkar och en planka. ”Jag är noga med att det alltid ska finnas vatten att dricka till mina bin. Förr fanns det en biodlare som hade kupor nära vattenlandet i Torremolinos, som inte brydde sig om att se till att det fanns vatten till hans bin. Resultatet blev att bina flög till vattenlandet för att dricka, och vi kan ju tänka oss hur det var under högsäsong”, berättar han och förklarar att han därför har sina bikupor på betryggande avstånd från bebyggelse samt alltid ser till att hans bin har vatten. Men korkarna och plankan då? ”Korkarna fungerar som små flytbryggor som bina kan sitta på när de ska dricka och plankan är för andra djur – så att de kan ta sig upp ur vattnet i stället för att drunkna om de faller i”, upplyser han.

Naturligt till 100 procent Så tänds rökmaskinen med torra barr och kvistar från naturen och det dags att närma sig bikuporna. ”Rökmaskinen använder jag nästan ingenting. Jag är inte ute efter att ’röka’ bina så att de blir dåsiga. I stället ger jag en puff rakt ut i luften så att det luktar lite skogsbrand – då söker sig bina in i kuporna för att skydda sin drottning och larverna”, berättar Alejandro, som är mycket noggrann med att alla hans fem biodlingar, som är utspridda på olika platser längs kusten, sköts helt

Hälsosamma bi-ämnen Alejandro kontrollerar kuporna varannan dag. Då öppnar han dem, tittar på ramarna däri varpå det finns gula bivaxplattor insatta som bina bygger sina typiska sexkantiga celler på. I mittencellerna, där det är varmast, lägger bidrottningen ägg och andra celler används som förrådsceller till honung och pollen. Har bina varit arbetsamma ställer han ned nya ramar med nya bivaxplattor som bina kan fortsätta att bygga celler på. Får bina inte nytt underlag till sina celler skapar de egna vaxkakor. Dessa kan dessvärre inte slungas för att få ut den gyllene honungen, som innehåller bland annat enzymer, mineralämnen, aminosyror, spårämnen, vitaminer och inhibiner – bakteriehämmande ämnen. Men det är inte bara honung som utvinns från Alejandros bin. ”Pollen, som är honungsbinas proteinkälla, samlar bina in från blommor, buskar och träd, när de är ute och flyger. Pollenkornen är mikroskopiska så dessa klumpas ihop till små bollar med hjälp av nektar, och så fäster bina de små klumparna på bakbenen för att flyga hem till bikuporna med det. Och det är här, i bikupan, som jag samlar in överflödigt pollen genom små pollenfällor”, berättar Alejandro, som nu börjar komma in på den produkt som denna artikel verkligen handlar om. Och så fortsätter han att förklara: ”I bipollen finns det rikligt med vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer och antibakteriella ämnen för kroppen i lättillgänglig form. Men för min produkt behöver jag också propolis”, säger han, och förklarar även det: ”Propolis är som ett kittvax som bina hämtar från knoppar och kåda från olika träd och använder till att täta springor samt som skydd mot bakterier, svamp och virus i bisamhället. Propolis har fantastiska egenskaper som naturlig antibiotika så detta samlar jag upp med hjälp av liten plastskiva som placeras i bikupan.”


Levantamuertos – allt det goda från bina, efter Alejandro Molinas patenterade recept. Max två skedar om dagen håller dig frisk och kry.

En bisvärm som kommit för att flytta in i en av Alejandro Molinas tomma bikupor.

En produkt med allt det goda från bina

behov av större volymer. Produkten Levantamuertos har blivit så populär att det i dag finns flera som försöker skapa egna Levantamuertosprodukter. Det ska dock noteras att jag har patent på det, och att jag stämt några av de företag som gjort kopior. Med kopiorna vet inte heller köparen om denne får den hälsosamma produkt som Levantamuertos är, då man med kopiorna aldrig vet om de får till rätt mängd av ingredienserna”, förklarar Alejandro. Ett företag har dock rätt att använda Alejandros alldeles egna recept: ”Då jag själv inte har potential att möta efterfrågan har ingått ett affärsavtal med märket El Matorral, som är en linje med biprodukter som är 100 procent från Málaga, som också bär Sabor a Málaga-stämpeln. Så vill man köpa äkta Levantamuertos, med alla de egenskaper som den verkliga produkten har, så ska man hålla utkik efter Levantamuertos från El Matorral”, förklarar Alejandro.

Produkten som Alejandro tagit fram och som han också har patent på heter Levantamuertos. ”De flesta känner till de positiva egenskaperna av honung, pollen, porpolis och bidrottninggelé (en näringsrik fodersaft av nektar, honung och pollen, som honungsbin matar de larver som ska bli bidrottningar med) men tar dessa var för sig. Så jag kom på idén att blanda dem samt även ha i eterisk olja av apelsin och citron. Resultatet är ett kosttillskott med multivitaminer, mineraler samt spårämnen och effekten är energihöjande, hjälper återhämtning samt vid brister, stärker immunförsvaret och minnet m.m.”, förklarar Alejandro stolt.

Försäljningspartner Även om Alejandro är mannen bakom Levantamueros och innehar patentet har han inte möjlighet att göra större volymer, varför han funnit en affärspartner. ”Jag gör min egen Levantamuertos i liten volym men då efterfrågan vuxit betydligt finns det

Som fadder åt en bikupa får du ditt namn på den. Denna bikupa är Rosa fadder för.

Bli bikupefadder! Få honung och pollen för ett helt år genom att bli fadder till en av Alejandro Molinas bikupor. Som fadder får du besöka din bikupa och lära dig mer honungsbin samt biodlingar och dessutom får du under ett år 1 kg pollen samt 4 kg honung, och 1 kg honung skänks till välgörenhet. Underhåll och skötsel av bin och bikupa står Alejandro Molina för. Kostnad: 60 euro/år För mer information, skicka ett e-mail till Alejandro Molina: a.molina.cabello@gmail.com

Originalet Levantamuertos, som naturligtvis är ekologisk, kan köpas genom Naturdis på: www.naturdis.es

Upptäck våra soffor, sängar, matsals- och trädgårdsmöbler.

899€ Mijas Costa Parque Comercial MIRAMAR, Avenida Carmen Sáenz de Tejada, 29650 MIJAS COSTA, MALAGA Bredvid Decathlo Tel: +34 951-314-506 CRUQUIUS

|

VILLA A RENA

|

DEN HAAG

Natasja 2-delad hörnsoffa.

San Javier Ctra de San Pedro Pinatar 81, 30730 SAN JAVIER, MURCIA, Mellan Decathlon och Iceland Tel: +34 968-334-194 |

ROT TERDAM

|

EINDHOVEN

|

HEERLEN

dfsspain.com

EN SUECO - NOVEMBER 2019

55


Fotboll

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel befolkning fördömer Málaga CF:s ägare Shejk Al-Thani för ekonomisk och sportslig deroute denna säsong – han ska bort nu, är kravet!

Av Morten Møller – här tillsammans med Ghubn.

Ett familjeföretag: alla medlemmar i Málaga CF:s styrelse är barn till klubbens president och ägare, Al Thani.

”Vete ya, vete ya, vete ya.” “Försvinn u, förvinn nu, försvinn nu.”

5 miljoner euro som det professionella spanska La Liga-förbundet kräver ska avbetalas innan nyår. Annars tvingas klubben, med de stora Champions League-triumferna säsongen 2012-2013, tvångsnedflyttas, vilket skulle vara en stor skam inte bara för klubben utan för hela Málaga. Därför är Francisco de la Torre också inblandad. I sin hand har han spanska investerare som vill gå in med kapital om/när shejken försvinner. Blue Bay har bett borgmästaren om att få kontakt med investerarna. Málaga CF ska så snabbt som möjligt fås på rätsida igen, låter det från hotellkedjan.

De orden ropas av tusentals fans utanför Estadio la Rosaleda i nordöstra Málaga. Det finns skrivet i graffitti i hela staden, på broar, i rondeller och på stadions väggar. Det finns printat på plakat vajande i händerna på publiken vid matcherna – och uppsatta på alla möjliga platser på Costa del Sol. Lynchstämningen mot shejk Abdullah bin Nasser Al-Thani från Doha i Qatar, ägare och president för Málaga Club de Fútbol, just fyllda 50 år, är stormlik. Han kan inte visa sig i staden och har också skickat några av sina internationella juridiska konsulter, Richard Shaheen från Washington och Owen Lynch från London, till Málaga för att granska de eländiga ekonomiska förhållandena i klubben som lider av oron i division 2. Amerikanen har till och med visat sig på träningen för att titta på!

Nya investerare färdiga Konsulterna har haft möten med Málagas borgmästare Francisco de la Torre, som har kommunen och Junta de Andalucía (landstinget) bakom sig i strävan efter att få shejken att sälja sin del av aktierna efter att hotellkedjan Blue Bay övertagit 49 procent av Al-Thanis 97 procent genom ett domstolsbeslut. 3 procent ägs av minoritetsaktionärer. Kravet är; sälja eller skjuta till kapital i klubben så att den kommer på rätt köl igen. Málaga CF har en skuld på ca

56

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Málaga, ett nytt Chelsea Det väckte uppmärksamhet när Al-Thani köpte det konkurshotade Málaga CF för 36 miljoner euro för 10 år sedan och samtidigt övertog en skuld på knappt 20 miljoner euro. Han var den första utlänningen i spetsen för en spansk La Liga-klubb – sedan har det kommit fler. Jag mötte som hastigast den unge mannen som Al-Thani anställde som vicepresident och administrativ chef, den då 30-åriga Abdullah Mohammed Haj Ghubn, född i Libyen, en utbildad företagsekonom i Jordan. Mötet ägde rum i det dåvarande caféet i Málaga CF, dit han kom tillsammans med presschefen Victor Varela, som nu är vicepresident i division 2-klubben Albacete i La Manga. ”Málaga CF ska vara vår motsvarighet till engelska Chelsea”, sa en glädjestrålande Ghubn. År 2003

Den amerikanska konsulten Richard Shaheen på träningsplanen för att se hur tränaren Victor arbetade med spelarna.

tillträdde han som generalsekreterare i NAS GROUP och var redan då Al-Thanis högra hand.

En komplicerad karaktär Men att det skulle komma att gå fel i ledningen av Málaga-klubben med shejken i spetsen var någonting som anades redan från början av Yasmin Al Sahoud, den kvinnliga advokaten som blev den första generaldirektören och som gav ett vackert ansikte till den första uppsägningen. Hon avsattes av Abdullah Ghubn. En händelse som man tycker kunde varit en engångsföreteelse, men som sedan blev en vana i klubben. Svängdörrarna har aldrig stått still. ”Det har hänt bra saker i klubben men helt klart även dåliga”, säger hon. ”Jag har alltid följt Málaga CF nära. När jag kom räknade jag inte med allt det där som nu har hänt under åren. Men när jag lämnade klubben sa jag att jag förväntade mig att det skulle hända. Ännu tidigare. Problemen i ledningen i Málaga CF har ingenting att göra med att Al-Thani är arab utan i stället är det hans personlighet och brist på ledarskapsförmåga som är orsaken. Och så skyller han alltid på tredje part när någonting går fel. Al-Thani är en komplicerad person. Han har aldrig tänkt på Málaga CF på lång sikt”, säger Yasmin Al Sahoud i en intervju till SER Deportivo Málaga.

Frågor till ambassaden Borgmästare Francisco de la Torre har erbjudit Al-Thani att resa till hans hemstad i Qatar, Doha, för ett

möte, under vilket han skulle nyttja alla hans diplomatiska egenskaper. Liksom minoritetsaktionärerna i Málaga CF har de la Torre vänt sig till Qatars ambassadör i Madrid, Mohammed Al Kuwari, för att berätta om situationen i Málaga samt uttrycka sina bekymmer kring den. Själv har han sagt: ”På ett mycket respektfullt sätt, väl medveten om att Qatar-regeringen samt landets kungafamilj inte har inflytande på Al-Thanis handlingar”. Vilket även ambassadören svarade. Och så meddelade Al Kuwari för övrigt att han lämnar kontoret i Madrid för att tillträda som ambassadör i Tyskland.

Tar emiren affären? Berättelserna om shejk Al-Thanis misskötsel av Málaga CF har nått Qatar – säkert genom ambassaden i Madrid. Om detta säger Yasmin Al Soud: ”Qatar är ett land som tar sin image på allvar. Inte minst nu när det gäller slutrundan om fotbolls VM i Qatar 2022. Lite försiktigt vill jag säga att det kanske kan komma att ses ett politiskt ingripande gällande förhållandet till Málaga CF. Men emiren kan inte ta ansvar för alla privata handlingar i hans familj. Al-Thani-dynastin uppgår till ca 2 000 personer. Skulle det bli att någonting görs krävs det flexibilitet och allvarliga kompromisser från shejken.” Spelarna i Málaga CF tittar undrande på, fulla av förhoppning. Har de en klubb i början av 2020?


Vad vet vi om Al-Thani?

??

• Presskygg. Uttalar sig på twitter, även när han vill säga någonting till sin klubb Málaga CF. Har dock gett några enstaka intervjuer till den stora spanska sporttidningen MARCA i London samt till ett fåtal arabiska medier. • Är delaktig i bolag i fler än 30 länder, branscher som hotellkedjor, shoppingcenter, bilar och elektronikbolag. • Styrelsemedlem i Doha Bank. • Mycket hästintresserad och styrelsemedlem i ryttarförbundet i Qatar. • Ordförande för styrelsen för Nasser Bin Abdullah & Sons Group (NAS). • Är avlägsen släkting till Qatars före detta härskare shejk Hamad. • En av hans kusiner är Hamad bin Khalifa Al-Thani, som övertog makten som emir i Qatar genom en statskupp 1995. Han satt som emir i 18 år. • Misslyckades med ett hamnprojekt i Marbella. • Tvingades ge upp ett arenabyggprojekt i Málaga. Arenan skulle ha plats för 65 000 besökare. • Låter nu fotbollsakademi-projektet i Málaga falla i ruiner. • Har blivit fråntagen en rondell i Málaga som hade ärats med hans namn.

18 000 säsongskort – fine åskådarsiffror Málaga CF har sålt 18 000 säsongskort till Estadio La Rosaleda, som kan ta emot 30 000 besökare. Det är 4 000 färre jämfört med förra säsongen, men antalet åskådare till hemmamatcherna har hittills varit bra. De har uppgått till: Málaga CF – Las Palmas: 17 612 Málaga CF – UD Almería: 18 068 Málaga CF – Rayo Vallecano: 13 611 Málaga CF – Sporting Gijón: 15 272 Málaga CF – Cádiz CF: 17 467 Bara en klubb i division 2 lockar större publik än Málaga CF, nämligen Real Zaragoza. Zaragoza är Spaniens femte största stad, Málaga är landets sjätte största.

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn. Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss turoch-retur till stadion. Medlemsrabatter till alla matcher. Kontaktpersoner: Ordförande: Morten Møller

+34 617 700 424 info@malaga-support.dk Sekreterare: Ole Hansen +34 621 214 983 kontakt@malaga-support.dk La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena. Klubben välkomnar nya medlemmar. Matcher på Estadio La Rosaleda i november: 10 kl. 18.00: Málaga CF – Fuenlabrada 23/24: Málaga CF – Elche (Matchtid är i skrivande stund ej fastställd.) www.malaga-support.dk

Målgörare Adrian 2 Sadiku 2 Cifu 1 Lombãn 1 Antonin 1

Avstängningar Adrian 1 speldag

La Peña de Dinamarca, den danska supporterklubben till Málaga CF är lite mer än bara fotboll. Det är även evenemang och donationer till välgörande ändamål. Här ses bilder från ett event, en fest som hölls i restaurangen Casa Danesa i oktober, då det populära bandet Sweepy Swing spelade.

Kapten och målgörare Adrian utvisades i Huesca och blev avstängd en speldag.

Málaga CF:s resultat i division 2: Racing Santander – Málaga CF 0 – 1 Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1 Girona – Málaga CF 1 – 0 Málaga CF – UD Almería 0 – 1 Mirandes – Málaga CF 1 – 1 Málaga CF – Rayo Vallecano 1 - 1 Följ fotbollsnyheterna på nätet Albacete – Málaga CF 1 – 0 Málaga CF – Sporting Gijón 1 – 1 Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2 SD Huresca – Málaga CF 2 – 0 Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2 Deportivo La Coruña – Málaga CF 0 – 2 Efter detta låg Málaga CF, efter tolv spelrundor, på plats nr: 20 med 25 poäng. Efter tolv matcher förra säsongen i division 2 hade Málaga CF lyckats skaffa sig 25 poäng.

www.ensueco.com

Anquela – fick sparken från Deportivo La Coruña.

Första tränaravskedet kom i division 2 Det hann bli tio spelrundor innan första tränaren i de bästa spanska ligorna ägde rum. Det blev i storklubben Deportivo la Coruña, som åkte ur La Liga tillsammans med Málaga CF och som förra säsongen förgäves kämpade för att ta sig tillbaka till den bästa spanska ligan i play off-matcher – också med Málaga – ligger nu i botten av division 2, jämte Málaga.

Juan Antonio Anquela, inhyrd sedan säsongsstart från Oviedo, åkte ut. Han har tidigare varit i Granada, Numancia och Huesca. I Deportivo La Coruña löstes Anquela av Luis Cesar som tidigare arbetar ibland annat Valladolid och på Tenerife. Det blev dock förlust mot Las Palmas under hans första match som Deportivo-coach.

EN SUECO - NOVEMBER 2019

57


Golf

Golfsidorna AHN Golf Höstupptakt

Grattis!

Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra golftävlingar.

Glada vinnare som får prova sitt golfkunnande på Brohof i sommar är Anette och Leif Näs. Andrapristagarna Tjalle Mild och Ivar Karlsson får dra iväg till Portugal och njuta av ett par dagars golf och SPA. Tredjepriset, som bestod av en hotellnatt på valfri Nordic Choise Hotel, tog paret Kanchana Chantip och Christer Melkersson hem.

Vi kan fortfarande spela på våra fördelaktiga tider och greenfee. Eckhardt Metzner ligger redan i startgroparna för att ombesörja så att vi får de bästa förutsättningarna inför nästa år. Som exempel har vi fått förmånen under hela 2020 att spela golf inkl. buggy (golfvoucher 35 euro) plus middag och dryck för fantastiska 45 euro på Alhaurín Golf Resort.

Resultat 7 okt. Mijas – Los Olivos Sista bollen har kommit in och pustar ut efter drygt 4 timmar i 30 graders värme.

Tjalle Mild, Matti Tolonen, Christina Andersson och Dagny Karlsson.

Även närmast hål premierades, så nu får Göran Larsson spela i ett par riktiga golfskor från Footjoy. Nästa chans till att komma till Brohof samt att vinna trevliga priser på Golfhäftet Trophys tävlingar här i Spanien är den 9 november på Marbella GC och 1 december på Atalaya Old Course. AHN passade också på att hylla en trogen golfare som hunnit bli 80 år, nämligen Raimo Alhonen, här flankerad av sin hustru Raija. De valde att fortsätta fira högtidsdagen på golfklubben.

Anette och Leif Näs.

Tjalle Mild och Ivar Karlsson.

Kanchana Chantip och Christer Melkersson.

Göran Larsson.

Segraren Sören Carlsson kontrollerar att golfvärdarna Margareta och Uno Andersson verkligen har räknat rätt.

13 okt. Golfhäftet Trophy Första tävlingen för hösten med Golfhäftet Trophy spelades på Alhaurín Golf Resort den 13 oktober.

Höstens veckotävlingar Börjar med poängbogey på Calanova den 28 september.

Bokning Hemsidan för bokning öppnas den 1 september kl. 8.15: www.ahngolf.net/min-golf/bokning-listor. Glöm inte att uppdatera ert HCP innan ni bokar in er!

58

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Raija och Raimo Alhonen.


AHN Fuengirola/Mijas Spansk-Nordiska Föreningen - Asociación Hispano Nórdica www.ahn-fuengirola.net, info@ahn-fuengirola.net, golf@ahn-fuengirola.net, www.facebook.com/spansknordiska/

Expedition & klubblokal har öppet: tisdag till fredag kl 12 - 15, Las Rampas, Fuengirola, tel. 952 474 750

KURSER <se hemsidan> Anmälan 4 nov Flamenco: måndagar: 1:a gratis - Marianna Ståhlmann 7 nov kl 16-18 Mobil & data: 4 torsdagar - Daniel Cannerlöv, Intresseanmälan till Expeditionen

Bli medlem för endast €30. Nya medlemmar: Lös för 2020 få nov o dec gratis

KLUBBAFTON Onsdagar kl 19 6 nov Medlems historie–berättarkväll. Spec.priser i baren 13 nov Resor i Andalusien - Tage Skoog berättar till bilder 20 nov Köpa fastighet: ”DÅ och NU” - Kent Scharnke 27 nov Spanien just nu - Mats Björkman rapporterar till bildspel FESTER Anmälan 10 nov Kockligan (kursdelt) bjuder in till 3-rätters middag på rest KIWA. Underhålln Trubadur MacAllan Sverige 23 nov Höstfest på AHN med allsång m.m.

RESOR Anmälan 24 till 26 feb 2020 Bridgeresa till Nerja MEDLEMSRABATT

16 nov Robert Wells konsert - entrébiljetter till €10 rabaterat pris. Begränsat antal!

Följ hemsidan för uppdateringar!

Månadens restaurang - 15% rabatt på notan

Aesgaya Smak av det Asturiska köket, 952198 215, Santa Amalia 5, Fuengirola; ti-fr 12-23:30, sö 12-17 Salvador, Skaldjur– o medelhavsrätter, 951 666 056 Fuengirola hamn mitt emot Club Nautico Visa AHN medl.kort vid beställning! Arrangör av Golfhäftet Trophy i Spanien

AHN Golf-

Vi hälsar alla golfare på kusten välkomna till AHNs golfevenemang!

Se golfprogram, information samt gör anmälan på hemsidan www.ahngolf.net/min-golf/bokning-listor

MEDLEMSERBJUDANDE ALHAURIN GOLF

GF inkl buggy

€35* €35*

plus måltid o dryck

€45

MIJAS GOLF AHN hemmabana €50* Jfr 88 €

Anmäl er på www.ahngolf.net (2/6) 13 nov Santana GF €58 i B (3/6) 27 nov Rio Real GF €65

TÄVLINGAR PÅ COSTA DEL SOL

ECLECTIC - Slaggolf

- finalspel på Bro Hof Slott GC

(1/3) 4 nov Los Olivos GF €50 (2/3) 11 nov Los Olivos GF €50 (3/3) 18 nov Los Olivos GF €50

Klubbmatch AHN-Cañada

6 nov La Cañada

*) Vouchers köps i AHNs Expedition!

Golfhäftet Trophy

AHN CUP

9 nov: Marbella GC, €50* 1 dec: Atalaya Old, €60* *) ink buggy

Swingträning + närspel

5 nov 10-13: 1,5 t im A Wertén + 1,5 t im S Hoffman

Veckotävlingarna och hela golfkalendern för hösten finns på www.ahngolf.net/ahn-golf/kalender


Golf i Solen Vi är på gång. Vi är laddade. Vi är tända! Precis som Tomas Ledin skriver i sin sång känner vi oss ”Golf i Solare” när en ny säsong börjar. Glädjen att träffa gamla och nya vänner från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Belgien med flera länder är stor. Vi är ett härligt gäng som trivs att vara tillsammans. Det som är extra trevligt ned GiS är att det då och då dyker upp nya medlemmar som sätter press på oss som vistas längre tid i Solen.

Traditionen bjuder som vanligt på uppstart av höstens spel med lagtävling på trevliga La Noria med avslutning på ”Woken” med deras inbjudande buffé. Det är roligt att höra alla prata om vad som har hänt under sommaren, hur länge vi stannar osv. Kvällen förgylls med dansmusik av Lule Brothers, två glada norrlänningar som får oss att virvla runt på dansgolvet och dansa till gamla godingar.

KOMMANDE GOLFTÄVLINGAR Datum

Dag

Tee time Bana

Antal

November 2019-11-01 2019-11-03 2019-11-04 2019-11-05 2019-11-08 2019-11-10 2019-11-11 2019-11-13 2019-11-14 2019-11-15 2019-11-17 2019-11-18 2019-11-20 2019-11-22 2019-11-24 2019-11-25 2019-11-27 2019-11-27 2019-11-29

fre sön mån tis fre sön mån ons tor fre sön mån ons fre sön mån ons ons fre

10.32 12.20 11.20 10.32 9.00 12.30 11.20 11.00 9.30 10.00 12.00 11.00 11-13 9.00 2 tee 10.30 11.00 9.00 19.00 10.32

68 2 manna scramble 48 Pb 2 klasser 68 PP 2, 2 klasser 32 Pb 2 klasser 96 bästboll shotgun 40 PP 3, 2 klasser 64 OoM 3/3 (+övriga) Novo Sancti Petri Novo Sancti Petri 32 greensome 27 hål 30 PP 4, 2 klasser 72 Pb 2 klasser 56 PP5, 2 klasser 52 PPF, 2 klasser 52 Final OoM 64 Final OoM 52 BB 2/4 90 Julfest 48 2 manna scramble

Parador Mijas LL Santana Parador Lauro Nytt Juul Mijas LL Santana resa resa El Higueral San Roque Santana SantaClara El Paraiso Cabopino Santana Calanova Santa Clara Parador

Typ

Bästa lag i tävlingen bästboll special på La Noria var: Lag Arne Olsen, Ove Killingberg, Gunvor Klingdahl H., Eva Schöllin med 47 p. Nu ligger det tighta och intressanta spelprogrammet på hemsidan och det gäller att vara ute i tid med anmälan då intresset att spela golf med GiS är stort.

Fina resultat har presterats på de inledande tävlingarna Den 6/10 spelade ett glatt gäng på Mijas, Los Olivos. Thomas Loman med hcp 4 som gick på banans par med 40 poäng, räckte dock inte till seger. Dan lyckades med bedriften att få 43 poäng. Bästa dam var Lena med 34 p. Ny tävlingsledare på Mijas är Björn, tack för att du också ställer upp.

C-G, Bernt, Peer, Rune, OlavMagne, Finn, Morten, Monica, Gunvor, Gunnar och Dan.

Bästa dam, Berit Erlandsen, fick 71 slag netto och tvåa blev Monica R. med 75 slag. Parador 10/10 spelades i två grupper: herrar respektive damer. Slag herrar vanns av Jan A. med 63 slag netto, tätt följd av Thomas L. med 67, vilket är ett slag under banans par. Bästa dam slag blev Turid Hagen, med 80. Herrar pb Roar G. 34 p och damer Kerstin S. med 32p.

Santana, som vi tycker är vår ”hemmaklubb” spelades i ett underbart väder den 7 oktober. Kanske tyckte någon att det var för varmt. Gunnar S. var mycket duktig och noterade 64 slag netto. Återigen visade Dan Carlsen att han kan spela fin golf och återigen en sänkning av handicap, denna dag fick han 67 slag netto.

Thomas, Kerstin, Roar och Jan.

Jon, Dan, Janne, Eva, Lena, Signe och Terje.

Fredagen 11/10 besökte vi Lauro Golf som bjöd på en fin och utmanande bana. Eva S. fick 34p, Dan C. slog till igen och fick 70 slag, ny sänkning. Bästa herre på pb blev Stein Hestsveen 37p. Nu ser vi fram emot en fortsatt härlig golfsäsong!

Thomas som gick på banans par fick nöja sig med en andraplats.

60

EN SUECO - NOVEMBER 2019

Vid pennan Peter


Skatte- & Pensionsfrågor • Fastighetsköp Företagsetablering & Redovisning Deklarationer • NIE-nummer

PROBLEM MED HÖRSELN? – prova vår MICRO hörapparat gratis

RIVATPERSONER & FÖ P ER P RETA L Ä J G VI H

Conny Hundtofte Strauch Oberoende redovisningskonsult

C/Jacinto Benavente 11, Edf. Marbeland – Marbella +34 952 82 82 52 | www.globalaccounting.es

Gratis hörseltest Tidigare dolde jag att jag hade hörapparater, nu visar jag alla hur smarta de är Ring och boka tid på +34 951 239 004

Öppettider: Tisdag och fredag kl. 9.00 – 13.00 eller efter överenskommelse

Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola

www.dkhc.dk

HOS OSS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OCH GRATIS SERVICE I SPANIEN OCH 29AVDELNINGAR I DANMARK.

SEDAN 2002… NUMMER 1 PÅ SERVICE AV BILAR OCH SKÅPBILAR

K KOLOS

Skandinavisktalande spansk advokat

VI TAR HAND OM ALLT DET PRAKTISKA VID ÄGARBYTE AV FORDON

Vi talar: skandinaviska, engelska, Specialister på skandinavisk och spanska, tyska, holländska, spansk rättshjälp franska och italienska. Egendom, planering och fastighetsaffärer

Engelska och spanska advokater

Testamente, arv och skifte

952 527 014 info@decottalaw.net

Familje- och skilsmässoärenden

www.decottalaw.com

Personskador Företagsrätt och timeshare Civilrätt och bråttsmål

Grundat av John De Cotta och Jaime Santafé

Est. 1983

BILREGISTRERING

Reparation och underhåll

GRATIS LL KONTRO V IT INFÖR

Skadereparationer och lackering - Vi samarbetar med alla försäkringsbolag.

ITV - Vi förbereder och kör din bil till besiktning. Administrativa ärenden

- Ägarbyte och import av fordon.

Begagnade bilar - Vi ger garanti på alla bilar vi säljer. Vi förbereder din bil för försäljning, hjälper dig sälja den, och hanterar det administrativa kring försäljningen.

WWW.KOLOS.ES Mercedes Benz E 320CDI

Porsche Speedster 356

• OMREGISTRERING TILL SPANSKA

SKYLTAR PÅ 2 DAGAR

• IMPORT- & EXPORTPAPPER • BESIKTNING (ITV) & HOMOLOGERING • ÄGARSKIFTESCERTIFIKAT • ALLT PAPPERSARBETE FÖR REGISTRERING

HOLM

BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24 • Fax. 952 82 13 02

www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com

Marbella

Costa Muebles

Centro Idea Autopista

< Fuengirola Ctra. de Mijas

> Mijas

Málaga

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas

Tel. 952 460 229

EN SUECO - NOVEMBER 2019

61


Hälsa

AHA

Fruktsyrabehandling Av Angela Cervin, kosmetolog, Centro Sanum Bruna pigmentfläckar i ansiktet kan vara svåra att leva med – och nästan ännu svårare att dölja. Men det finns hopp. Centro Belleza i Centro Sanum, Centro Idea, Mijas, säljer Exuvianceprodukterna, som också används vid klinikens skönhetsbehandlingar. Speciellt populär är Exuviance fruktsyrabehandling som används av dermatologer och plastikkirurger över hela världen. Men det är inte bara pigmentförändringar som den nya generationen fruktsyra kan rätta till – även problem som rynkor, acne och utslag kan lösas med Exuviance. Först och främst kan detta göras tack vare att Exuviance verkar på djupet, där andra produkter endast lägger sig utanpå huden, utan önskad effekt. Angela Cervin, från Centro Belleza, refererar till Dr. Eugene van Scott och Dr. Ruey Yu, vilka är de som uppdagade AHA-tekniken och revolutionerade den moderna hudvården. I dag har de fler än 80 patent, som hyrs ut till flera av de mest erkända kosmetiska verksamheterna, bland annat Estée Lauder, Elizabeth Arden och Avon. Med på listan finns också världens största medicinalverksamhet – Pfizer.

Bra för känslig hy ”Exuviance skiljer sig markant från andra hudvårdsprodukter. Genom en behandling kan hudens celler stimuleras på ett så effektivt sätt samt deponera några ämnen som stärker immunförsvaret hos en känslig hud att huden återigen börjar arbeta självständigt. Det gör att fruktsyra är helt enastående i behandlingen av till exempel acne, eksem och pigmentförändringar, men även i samband med Anti-Aging behandlingar”, berättar Angela Cervin. Hon understryker samtidigt att även

62

EN SUECO - NOVEMBER 2019

personer med mycket känslig hy, som tidigare inte tålde fruktsyra, i dag kan uppnå mycket goda resultat. ”Jag rekommenderar som regel en kur bestående av sex behandlingar, två gånger per år; en kur på våren så att hyn förbereds inför sommaren och ytterligare en kur till hösten för att få bort rester av sommarens sol – som annars gör huden både grå och matt, samt de pigmentfläckar man kanske har pådragit sig under sommarmånaderna. Redan efter några få behandlingar ser huden ren och fräsch ut och när kuren är avslutad ses tydliga förbättringar på hudens yta, acne och fina rynkor är förminskade och pigmentfläckarna är borta. För att få den allra bästa effekten bör man använda Exuviance-produkterna i den dagliga hudvården under behandlingsperioden”, förklarar Angela och hänvisar till foton före och efter, som visar vad en fruktsyrebehandling på tolv klinikbehandlingar gett för resultat. Ring Centro Belleza i Centro Sanum: +34 952476943.


SPAR UPP TILL

5€ OmniVital

För immunsystem och mot oxidativ stress, trötthet och utmattning.

2712€

120 kaps.

SPARA 5€

OmniQ10 Energy

För normalt immunsystem samt normalt hjärtkretslopp och blodtryck. 120 kaps.

Koenzym Q10 spelar en viktig roll för bildandet av energi i cellerna. 1 kapsel innehåller 100 mg Koenzym Q10.

Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tandläkare Sacha Miller-Wojtan Dansk tandläkare Helene Alseth-Alvarado Norsk tandläkare Ottilia Ericson Svensk tandläkare

Astragalus Forte

2195€ SPARA 3,45€

• Allmän tandbehandling • Estetisk tandbehandling • Implantologi

60 kaps. Spara 2,77€ 19,95€ 120 kaps. Spara 5€ 35,19€

Marbella - Elviria

Los Boliches

Elviria

Centro Comercial Pino Avda. Los Boliches Bajo, Golf, Ctra. de Cadiz Km192, Edif. Don Luis 2 B Local 16 E-29640 Fuengirola E-29604 Marbella(Elviria) Öppet vardagar 10-20 Öppet vardagar 10-18 Lördag 10-14 Lördag 10-14 Tel. +34 952 667 087 Tel. +34 952 850 094 Erbjudandet gäller 1.11 - 30.11.2019 så långt lagret räcker! www.annisvitalshop.com

952 83 42 63

JUN

S PA

NIE

N

SVE FÖR

NSK

I 2019

SP

AN

IEN

Med

FÖR SVENSKAR

R S V

OKTOBER 2019 kän spik

EN

SK

da artirak karr och iär ster som efter någ Culture en on grän Bea Dr. Vad t visa Alba star t bak s går om hon för vilka r hon n, Mel odie att och det MC tänk höjder er på man inte finn kan just Intervjuer ust nå. s nu?

Politik Mode Hälsa

952 58 35 95 C/Lope de Vega 2 Los Boliches

Alhaurín el Grande 952 49 93 66 A da. Gerald Brenan Av 37-2D

www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com

AR

MA

Nyheter Bostad Finans Utflykter Sport Fakta Kultur Profiler Politik Mode Hälsa

Kontakta oss på:

952 58 15 53

Nueva Atalaya, A . Pernet 26 Av Nordic Royal Club

Fuengirola

en

en

juer Interv er Nyhet d BostaS P A N I E N inanss Finan ter Utflyk Sport Fakta Kultur Profiler

AR

952 88 34 43

Centro Comercial Elviria

S O SUEC SUECO UECO

en

Estepona

• Osynlig Tandreglering • Blekning på kliniken/i hemmet

J 201

9

berg

st Sten

vi Den lla ise & Ste a n a i D Robert Wells Lope

Möt sy

strarn

a Pilq

t arbete n mycke sce ion och ett liv på r ambit ar om d sto mm som me t sina drö mo siktar

portada-001.indd 1 002.indd

1

Blod, Svett och Toner med Intervju

er •

Den folkkära och världskända kompositören styr återigen stegen mot Costa del Sol

Nyheter

• Bos tad •

Fina ns •

Utflykte r • Spo rt •

Fakta •

21/09/2019 18.51

Kultur •

Profi ler •

z

Politik •

Mod e • Häls a

portada-

24/04/

2019

09.23

D E S K A N D I N A V I S K A TA N D L Ä K A R N A

GRUNDAD 1986

VI ÄR SPECIALISERADE PÅ IMPLANTAT MED 30 ÅRS ERFARENHET SOM REMISSKLINIK för implantat samt kron- och brobehandlingar.

Dr. Keld Overgaard

Dansk · Svensk · Norsk · Finsk www.clinicadentalescandinava.com

Av Dr. Anders Larsen Dip.Imp.Dent.

C

entro de implantología Dr. Anders Larsen fuengirola

Merk selv forskjellen!

Ditt leende... är vår passion

Professionell & smärtfri Parodontal behandling

Vi ger dig självförtroendet tillbaka med ditt nya leende.

Av tandsköterska Sandra Overgaard

Av Dr. Andreas Oldenburg

Slipp tandvärken!

Narkosläkare ansluten 3D röntgenscanner VITA TÄNDER med laserblekning

Rädda tanden med rotbehandling Paseo Marítimo Rey de España 95 · Edif. Palm Beach 1-1 · Los Boliches · Fuengirola

Tel. 952 66 01 67 & +45 89 88 77 43

Konsultation: Alla vardagar från kl. 9.00

DentaDanés

C

clínica dental

Clinica Dental Idea

Nete G. Larsen Martin Lazenby Vi pratar skandinaviska, engelska, tyska och spanska. För tidsbokning vänligen ring mellan 10.00 – 17.00 (måndag – fredag)

Tel./fax: 952 52 9666 www.dentadanes.com Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

EN SUECO - NOVEMBER 2019

63


Hälsa

Nervinflammation Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare.

Ägare till butikerna Annis Vitalshop.

En dag blev jag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om jag kunde skriva en artikel om nervinflammation, då en av dennes vänner hade mycket besvär och var mycket medtagen av sjukdomen, som också hade gjort att den drabbade begränsade sitt umgänge. Den drabbade led av så mycket smärta och obehag i samband med sjukdomen att ett socialt liv blev för mycket. Min kund ville visa den drabbade artikeln i hopp om att artikeln skulle motivera denne till att komma vidare. Nervinflammation används som beteckning för en grupp sjukdomar som orsakar inflammation i en eller flera nerver. Sjukdomen drabbar det perifera nervsystemet. En nervinflammation innebär att flera av kroppens nerver inte fungerar som de ska. Sjukdomen börjar vanligtvis i fötterna, kan gå upp högre i benet och sedan även drabba händerna, men sjukdomen kan även drabba andra delar av kroppen. Det börjar ofta med domningar, en känsla av att gå på bomullsdynor, och efterhand upplevs smärta och brännande fötter samt eventuellt efterhand svaghet. Sjukdomen förknippas också ofta med enorm trötthet liksom även darrningar. En del reflexer i kroppen kan förstöras med urineringsproblem som följd. Smärtan kan vara mycket intensiv och kan leda till ökad känslighet i huden, vilket gör det svårt att bära kläder på de drabbade områdena, som t ex att ha på sig strumpor eller skor. Med sjukdomen kan man även drabbas av minskad eller ökad saliv- och tårproduktion. Det uppskattas att 2-3 procent av

64

EN SUECO - NOVEMBER 2019

befolkningen drabbas av nervinflammation och risken ökar med åldern. Diabetes kännetecknar många av dem som drabbas. Därför är det av yttersta vikt att du tar hand om din diabetes på bästa sätt och håller ditt blodsocker stabilt. En väl justerad blodsockernivå kan hjälpa till att förebygga sjukdomen. Nervinflammation är en av de vanligasta komplikationerna i samband med diabetes. Nervinflammation kan täcka många olika symptom, från lätt inflammation till inflammation med svåra smärtor. Ofta utvecklas nervinflammation under flera år, men det kan också ske under kort tid. Det finns många olika orsaker till nervinflammation, här listar jag ett par av de vanligaste orsakerna: • Diabetes typ 1 och typ 2. • Brist på B12 eller B1. • Alkohol. • Dåliga matvanor som ger brist på näringsämnen. • Autoimmuna sjukdomar som t ex herpes och olika former av gikt. • Förgiftning, cancer med cellgifter eller strålbehandling, samt olika mediciner.

Kosten Även om du lider och har ont bör du se till att äta ordentlig mat. Kosten kan göra underverk. Du kan lindra en hel del genom en hälsosam kost. Det är viktigt att maten du äter är så ren som möjligt, så att den inte belastar kroppen med fler gifter. Sluta med alla former av alkohol, i alla fall så länge som du mår dåligt av sjukdomen. Alkohol ska brytas ned i levern och du har behov av en stark lever för att rensa ut gifter ur din kropp.

Många har problem med att ta upp nödvändiga näringsämnen i tarmen. Det kan vara en bra idé att du i perioder låter bli att äta livsmedel med gluten, som t ex bröd, pasta, pizza och liknande. Gällande spannmålsprodukter kan du i stället välja glutenfritt havregryn, som är rikt på bland annat magnesium och som samtidigt har en lite lugnande effekt. Ät gärna rikligt med pumpafrö, mandlar och nötter, som är rika på magnesium. Jag har pratat med människor som mått bra av att följa en kost anpassad efter deras blodgrupp. Blodgruppsdieter utgår från att ens tarm och hela systemet är uppbyggt så att du genom att följa den specifika dieten kan optimera din hälsa. Det har skrivits många böcker, även kokböcker, om blodgruppsdieter. Det har sedan år 1900 forskats i olikheter hos människor med olika blodgrupper och på internet kan du hitta en mängd inspiration kring blodgruppskost. Undvik vitt socker, speciellt ihop med fett som t ex wienerbröd, som är mycket dåligt för din hälsa. Undvik läsk, socker, kakor och choklad. Ska du använda lite socker kan du använda lite honung eller kokossocker. Låt bli alla former av konstgjorda sötningsmedel. Se till att äta rikligt med grönsaker, gärna i form av grönsaksjuice som du gör själv. Det kan vara en bra idé att investera i en bra juicemaskin och se till att få bra juicevanor, t ex så att du börjar dagen med en grönsaksjuice. Tycker du att det är för bittert med bara grönsaker kan du blanda i t ex ett äpple. Gurkmeja har mycket bra förmåga att motverka alla former av inflammationer. Smaka dig fram till vad

som du tycker är bäst. Saknar du inspiration till grönsaksjuicer finns det många bra böcker i ämnet med olika förslag, och det hittar du även på internet. För att förbättra din hälsa optimalt måste du tänka ”utanför boxen” från det som vi tror och känner till. Börja långsamt och var inte rädd att experimentera.

Kosttillskott • Se först och främst till att få ett starkt B-vitamintillskott. • Ta gärna extra B1, 500 mg. • Ta B12, även om blodprover inte visar brist på B12, för blodprover visar inte cellernas innehåll av B12. Se till att ta B12 så att det tas upp av munslemhinnan under tungan. • Komplettera ovanstående med en multivitamin-/mineralprodukt av bra kvalitet, så är du väl rustad. • Ta tillräckligt med essentiella fettsyror, mycket gärna en kombination av Omega 3 – 6 – 7 – 9. Det hjälper till att förbättra blodgenomströmningen till kretsloppet. • Alpha lipon-syra ca 600 mg dagligen. Det är en kraftig antioxidant som är ett viktigt hjälp-ensym som hjälper andra näringsämnen så att de inte förstörs. Det har också visat sig stötta nervceller. Kan med bra effekt tas ihop med Acetyl L karnitin. • Acetyl L karnitin är en aminosyra som levererar energi till musklerna och kan dessutom hjälpa till att sänka triglycerider och kolesterol. • Det har visat sig att många diabetespatienter har D-vitaminbrist. D-vitamin har bland annat stor betydelse för nervsystemet. Många gånger har det setts att det finns ett samband mellan nervsmärtor hos diabetiker och


Nervinflammation kan täcka många olika symptom, från lätt inflammation till inflammation med svåra smärtor.

låga nivåer av D-vitamin. En undersökning från 2008 visar att smärtan hos diabetiker med låg nivå av D-vitamin blev bättre med D-vitamintillskott. Dosering: 100 mcg om dagen. • Se till att få ett tillskott på 1-2 gram C-vitamin varje dag. Alla mår bra av C-vitamin. Det optimerar nervernas funktion. Ta gärna en C-vitamin med bioflavonoider. De skyddar C-vitaminet mot oxidering och förstärker effekten med upp till 20 gånger. • Komplettera gärna C-vitaminer med E-vitaminer. Dessa två vitaminer samarbetar bra ihop. • Ta Q10-tillskott. Hitta ett av bra kvalitet och ta 100 mg x 2 dagligen. Även om vi själva bildar Q10 så börjar kroppens egen produktion att minska redan när vi är i 20-årsåldern, så det är inte ovanligt att ha Q10-brist när man når 50 år. Q10 är en

kraftig antioxidant. Låg nivå av Q10 medför minskad energi och muskelsvaghet. • Zink som tillskott kan också vara en bra hjälp. Kom ihåg att om du tar höga doser zink under en längre tid ska du också ta extra tillskott av koppar. Dessa två mineraler är antagonister. • Se till att få tillräckligt med magnesium. Ta gärna 600 mg dagligen. Magnesium har bland annat stor betydelse för immunsystemet. Har du diabetes kan utsöndringen av magnesium vara förhöjd. Dricker du mycket kaffe dräneras kroppen på magnesium. Det är viktigt att du ihop med magnesium också får B6. Det höjer upptagningsförmågan. • Komplettera gärna med tillskott av organiskt selen. Marken i de flesta nordiska länder är fattig på just selen.

Rikke Markussen, Fysioterapeut Angela Cervin, Kosmetolog • Mike F. F Izon, Massör Henrik P. P Lindberg, Statsaukt. Fotterapeut Rikke

Mike

• • • • •

Fysioterapi Fotterapi Massage Skönhetsvård Zonterapi

TIPS • Röker du – sluta! Det kan förvärra cirkulationen och orsaka andra komplikationer. • Lyssna på musik. Det har visat sig att lugn och behaglig New Age-musik kan ha en lugnande effekt på smärta. • Det finns undersökningar som visar att skosulor med magneter kan ha en positiv effekt vid neuropati och dålig cirkulation i fötterna. • Hitta eventuellt en kräm eller salva som kan lindra känslig hud. Det kan användas samtidigt som du masserar eller torrborstar huden försiktigt. • Det finns också en del historier som visar att akupunktur har hjälpt en del människor med nervinflammation, då det lindrat smärtorna.

• Jag har också hört från några personer att de upplevt smärtlindring genom yoga. Vill du prova det kan du höra med en yogalärare med stor erfarenhet och kunskap. • Det kan eventuellt vara bra att kombinera olika behandlingsmetoder. • I en av sina böcker skriver Louise Hay att en möjlig orsak till nervinflammation kan vara att det är ett straff för skuldkänslor och dåligt samvete och att det nya tankemönstret bör vara ”Jag förlåter mig själv. Jag älskar och värdesätter mig själv. Jag behandlar andra med kärlek”. Det är stort att säga, speciellt om du har mycket smärta, men nog ändå värt att ta med dig i din vardag.

Angela

Henrik

Centro Sanum • Centro Idea • Ctra. de Mijas, Km. 3,6 • Mijas Tel. 952 476 943 • www.centrosanum.es • info@centrosanum.es BO ROSENKILDE

SKANDINAVERNAS LÄKARE PÅ COSTA DEL SOL SPECIALIST I ALLMÄNMEDICIN & KIRURGI

Alm. konsultation 50 € Kirurgisk konsultation 75 € Clínica Santa Elena Urbanización Los Álamos C/Sardinero • 29620 Torremolinos Tlf: +34 952 47 52 49 • brg@dadlnet.dk www.docrosenkilde.com

Med. Col. nr. 2909380 Spansk, dansk, svensk och norsk auktoriserad specialistläkare.

EN SUECO - NOVEMBER 2019

65


Receptet finns på Veras Verandas online-matblogg: www.verasveranda.com

SPRÖDA SMÅK AKOR Av Natalina Atlanta Bramsted

MED APEL SINSM AK När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som man kan göra i en handvändning. De här småkakorna är superenkla att göra och så kan man ha ett par ogräddade rullar i frysen som bara är att ta fram och tinar upp och gräddar några goda, spröda småkakor om det kommer oväntade gäster, eller om man blir sugen på något sött, sprött och gott.

G Ö R SÅ H Ä R : Blanda vetemjöl, florsocker, vaniljsocker och apelsinzest i en bunke. Skär smöret i små tärningar och lägg ned det i blandningen. Blanda ihop allt till en jämn deg. Jag använder en assistent till detta. Knåda igenom degen med händerna och forma den till en rulle med en diameter på ca 5 cm. Lägg den i kylen i minst en timme – gärna över natten, eller lägg den i frysen om du vill grädda kakorna en annan dag. Skär degen i ca 1/2-cm breda skivor och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt det vara lite avstånd mellan kakorna. Vill du kan du rulla kakorna med en mönsterkavel, jag gör det för att jag tycker att det blir fint, men man gör som man vill.

INGREDIENSER: 190 g vetemjöl 80 g florsocker 1 rågad msk vaniljsocker Zest från 1 apelsin (finrivet ytterskal av frukten) 155 g kallt smör

Grädda sedan kakorna i 180°C (vanlig värme) i ca 10-12 minuter, till dess de är lätt gyllene i kanterna. Låt kakorna svalna på galler och förvara dem därefter i en lufttät burk.

BLI SEDD AV FLER ÄN

10 000

Vid årsskiftet kommer En Sueco ut med en årskalender för 2020 i hårt papper – perfekt för att hängas upp på kylskåpet, i vardagsrummet, på kontoret... Varje annonsmodul är 45 x 45 mm och priset är 295,00 euro + IVA

ETT HELT ÅR!

Skynda dig att boka din annons för ett helt år – kalendern har begränsat antal annonsplatser.

SVENSKAR PÅ COSTA DEL SOL

(det går naturligtvis att boka flera moduler – för dig som vill syna extra!)

Kontakt Sara på: sara@norrbom.com eller 952 58 15 53 66

EN SUECO - NOVEMBER 2019


Radannonser Behöver du datorhjälp?

Mac-specialisten hjälper dig med allt inom hårdvara, nätverk, internet, program, skrivare mm. Har du problem med din mobil eller tv? Mer än 25 år i branschen! Ring Klas: 647 8833 771 eller maila: dataklas@gmail.com

Fackutbildad dansk målare

Gratis annonser mottages endast per e-mail och får innehålla max. 50 ord. Bostadsannonser är inte gratis och ska beställas och betalas på:

www.ensueco.com

BMW R 850 R säljes (spansk reg.)

Ovanligt lite använd BMW R 850 R Naked säljes. Garanterat bara kört 24 300 km av äldre man. Stått flera år i garage p.g.a. ägarens hälsa. Full service hos BMW i september. Kontakta: lee@terje.es eller tel. 620 666 922

Radannonser är GRATIS för privatpersoner som önskar sälja till exempel en cykel, hitta en resekamrat eller sälja en soffa. Beställ annonsen genom att skicka ett e-mail till: info@ensueco.com och vi sätter in den i magasinet och på: www.ensueco.com den 1:a i månaden – samma dag som magasinet utkommer. Kommersiella annonser kostar 30 euro och får bestå av max 60 ord. Dessa kan beställas och betalas på: www.ensueco.com eller på vårt kontor i Centro Idea, Mijas.

Hus till salu

Alhaurín Golf, 85m2 takvåning, 2 sovrum, 2 bad. Altan med vacker utsikt, privat patio och parkering. Pool och trädgård, A/C kall/varm. Välfungerande, rimligt pris, egen förening, husdjur tillåtna. Tel. Ulla: 699 953 669

Edificio Bougainvilla, Avenida de Los Boliches 108 Los Boliches - Fuengirola

Föräldragrupp - barn med autism

Narciss - en levnadsskildring Boken handlar bl.a. om transsexualism. Berättelsen börjar i Stockholm 1928 och avslutas i Spanien 2017. Det berättas om upplevelser i Spanien under 60-talet. Om en resa runt Medelhavet och en lång jordenruntresa. Boken kan beställas från nätbokhandlare i Sverig eller köpas i Casa Nórdicas affär i Fuengirola.

El-arbeten utförs

Här hittar du snabbt och lätt de telefonnummer du behöver

ANNONSÖRSREGISTER

V/ Jesper Hansen. Elinstallatör och maskinmästare. Tel. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com

Søster loge Andalucía nr. 1 Telefon: +34 607 789 831 Mötesdagar: 2 och 4 måndag andalucia.oddfellow.dk Broder loge Costa del Sol nr. 1 Telefon: +34 696 493 971 Mötesdagar: 1 och 3 tisdag costa-del-sol.oddfellow.dk

Per Leonhard Hansen – 30 år på kusten! Bra och ordentligt målningsarbete utförs. Ring för offert! Tel. 607 52 02 57

Kostnadsfri grupp som vänder sig till föräldrar till barn med autism. Vi träffas i Marbella området. Hör av dig till Anna. zamc@mac.com Vi ses!

IOOF

ODD FELLOW LOGERNE PÅ KYSTEN

Kasta inte ut det du inte längre behöver! TP-Multiservice

Hjälp med pool, SPA, trädgård, ombyggnation.Jag löser alla uppgifter. Ring Thomas på 654 901 486 (danska, spanska, engelska) för en icke-bindande offert.

Köp och sälj av bilar

Professionell hjälp erbjudes i samband med köp och sälj av bil. Kontakta Bjarne Damgaard tel. 605 352 700 bjarnedlarsen@gmail.com

A/C, värmepumpar och poolvärme

Säljes och installeras. V/Jesper Hansen. Elinstallatör och maskinmästare. Tel. +34 600 409 484 E-post: jespex@gmail.com

Advokat & Consulting Advokat Göran Rise .......................................advokatgoranrise.se Advokatfirman Isacsson ..................................+34 952 90 82 37 De Cotta Law ...................................................+ 34 952 527 014 ECC consulting...................................................+34 951 562 547 Global Accounting..............................................+34 952 828 252 Gonvel & Kamph ............................................... + 34 951 518 573 Johansson & Goméz.........................................+34 952 58 57 81 Perez Legal Group ............................................+34 952 833 169 Wallin & Partners ..............................................+34 952 47 02 07 Begravningsbyrå Francisco Camero............................................. +34 902 200 625 Bilar & Bilregistrering Kolos.................................................................. +34 952 460 229 Tim Holm ..........................................................+34 671 20 48 24 Design, Inredning, Tavlor & Dekoration Alamo Renovation & Design ............................ +34 680 11 11 77 BoConcept ....................... +34 951 242 092 / +34 951 49 27 27 Cortidea .............................................................+34 952 461 221 DFS Spain ...............http://www.dfs.co.uk/wcsstore/spain/index Jensen Beds ..................................................... +34 952 908 855 Loft & Roomers ..................+34 952 772 139/+34 952 664 170 Muebles Piramides Puerto .............................. +34 952 550 669 Energilösningar, Vatten & Uppvärmning Dancon ...........................+34 952 46 54 55 / +34 608 65 87 53 Solar Venti ........................................................ +34 952 449 349 Fastighetsmäklare, Arkitekter & Uthyrning Jardinana .........................................................+34 952 90 48 90 Maiti Homes ..................................................... +34 684 385 486 Nordica Sales & Rentals....................................+34 952 811 552 Notar ..................................................................+34 951 665 743 Property Costasol............................................. +34 608 450 001 Rincon Rent ...................................................... +34 607 377 499

Vi kommer gratis och hämtar allt det som du inte vill ha. På så sätt hjälper du oss att hjälpa andra människor i nöd. Tack på förhand! Thewaychristiancounselling.com tel. 693 827 782 eller 634 369 414

Bostäder uthyres

Vi hyr ut vår enplansvilla i Benalmádena Costa. 4 sovrum, 3 badrum, stort kök, matrum och vardagsrum. Ljust och soligt. Vi hyr även ut två enplans-radhus i Lagarejo, Fuengirola. Ljust och soligt. Privat trädgård och gemensam pool. Kontakta: sophiagranskog@gmail.com, tel. +34 610 44 77 06

Solaga ................................................................+34 952 214 891 Soul Marbella.....................................................+34 951 560 281 Sunshine Estates/Villa & Projekt Invest............+34 617 700 424 Vitta Nature ......................................................+34 900 10 20 80 Åsa Pettersson...................................................+34 952 593 132 Flytt & Transport Scantransport .................................................. +34 952 467 065 Vittsjö Åkeri.........................................................+46 42 14 09 30 Försäkring Kaas & Kirkemann ............................................+34 952 478 383 Liberty Seguros ..................................www.libertyexpatriates.es Prymar Vanier .................................................. +34 952 468 700

Läkare, Kliniker & Sjukhus Bo Rosenkilde, Kirurg.......................................+34 952 47 52 49 Centro Sanum ...................................................+34 952 476 943 Friederich Damore .............................................+45 27 20 77 23 Magasin Essential Magazine ..........................................+34 952 76 63 44 Optiker DanOptica ..........................................................+34 952 583 910 Unioptica ............................................................+34 952 199 254 Spa Aquapool ...................................+34 951 917 199 / 952 927 811

Golf AHN Golf.............................................................+34 952 474 750

Säkerhet Sector Alarm ................................................www.sectoralarm.es

Grafisk Design, Tryck & Webb Norrbom Marketing ...........................................+34 952 581 553

Tandläkare Clínica Dental Escandinava...............................+34 952 660 167 Clínica Dental Idea.............................................+34 952 197 641 Clínica Nordental ............................ www.clinicanordental.com Clínica Dental Noruega......................................+34 952 476 880 Dentadanés....................................................... +34 952 529 666 Scand Clinic ................................................www.scandclinic.com

Hälsa & Skönhet Anni´s Vital Shop .............................................. +34 952 850 094 Hörselkliniker Dansk Hørecenter .............................................+34 951 239 004 Konserter & Events Robert Wells – EventHuset ..............................+34 670 63 57 86 Konstruktion & Installation FM Byggfirma ..................................................+34 637 39 29 30 Idea Terrazas .................................................... +34 952 461 174 Kök Designa ............................................................. +34 603 840 651 Harder Johansen ......................+34 686 740 262 / 952 466 600 Nordic Muebles..................................................+34 951 260 360

Utbildning Sigtunaskolan ......................................................................sshl.se Ögonkliniker SolEyes .............................................................+34 952 47 00 73 Övrigt Cudeca ...............................................................+34 952 564 910 Drömmen om att leva och bo i Spanien.....www.svenispanien.se Profitören Roman........................................................goranrise.se Unicef ...................................................www.testamentounicef.es

EN SUECO - NOVEMBER 2019

67

RADANNONSER ÄR GRATIS FÖR PRIVATPERSONER

KOM IH ÅG AT T SI S TA DAG EN FÖR IN S ÄT T N ING AV R A D A N N O N S I M A G A S I N E T Ä R D E N 15: E VA R J E M Å N A D.


et ,

m

ta

em

ETT PRISVINNANDE L TEAM

lo r do

i

si

ALLT DU KAN ÖNSKA DIG

or m em i

u ps

me t,

it a

do

Teamet

it

DET PERFEKTA LÄGET FÖR DITT HEM I SOLEN

Faciliteter

Hållbarhet

MILJÖMEDVETEN DESIGN OCH BYGGSTIL

um ps

em ip

LYX rÄR STANDARD

Läge

r Lo

Lo

lo rs

Kvalitet

rs

s

u

Fåtal objekt kvar Inflyttning sommaren 2019

Under konstruktion Lägenheter med 2-3 sovrum samt takvåningar

SÄTTER EN NY STANDARD Från €328 000 Azalea och Lotus är två av de bäst säljande bostadsprojekten på Costa del Sol. Bostäderna ligger i La Cala de Mijas, bara fem minuters promenad från centrum och stranden. Med sitt läge inom Jardinana, ett område där hänsyn tas till miljön, kan boende njuta av fint anlagda grönområden,

Förväntad lansering september/oktober 2019

bekvämligheter samt faciliteter utöver det vanliga såsom en poolklubb, utomhusspa och gym. På ett stenkast avstånd finns även matbutik, vårdcentral. restauranger m.m. Bostäderna byggs med hög standard och följer den nya europeiska Code of Edification (CTE)-normen. De

Förväntad lansering

sydvästvända bostäderna får stora terrasser, skjutdörrar från golv till tak samt golvvärme i badrum.

september/oktober 2019

t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com www.jardinana.com Developed by CTH Capital

Profile for Norrbom Marketing

En Sueco November 2019  

En Sueco November 2019  

Profile for norrbom