En Sueco Februari 2023

Page 1

SUECO en FEBRUARI 2023
DÍA DE ANDALUCÍA Vad betyder Blas Infante för denna dag? FETTISDAGEN Baka annorlunda semlor i år LÄS SIDA 14 LÄS SIDA 38 Kim Andersson Blom FOTBOLL Málaga CF – Castro blev ett fiasko LÄS SIDA 40 Intervjuer Nyheter Bostad Finans Utflykter Sport Fakta Kultur Profiler Politik Mode Hälsa berättar om 30 års restauranginnehav på Costa del Sol, pensionering och kärlek

La

hälsar

Årets fattigaste månad är förbi och jag hoppas att ni tagit er igenom den utan att ha behövt leva på bara vatten och bröd de sista dagarna. Och skulle köket ha gapat tomt på färsk tonfisk, oxfilé och kaviar till blinierna så hoppas jag att ni letade fram mormors gamla kokbok, för de gamla husmödrarna brukar allt kunna knåpa ihop de allra godaste maträtterna med de enklaste råvarorna. Själv minns jag mormors kålsoppa som hon kokade på lammben och en mustig linsgryta är inte heller fel. Eller vad med något så enkelt som rårakor! Hemma hos mig jublas det när jag får för mig att steka rårakor eller koka kålsoppa, för det sker inte ofta.

Nu är det februari och jag fyller faktiskt år denna månad. Infaller min födelsedag på en vardag har vi en tradition att vi äter något så enkelt som tunnbrödsrulle till middag (är det helg går vi ut och äter eller bjuder till fest). Knäpp tradition som föddes under pandemin, när jag på grund av restriktionerna inte kunde bjuda in till stor fest (jag fyllde nämligen jämnt). Besviken sa jag: ”Jamen då stannar vi bara hemma och äter tunnbrödsrulle”. Jag menade inte att jag ville ha tunnbrödsrulle på min födelsedag men familjen blev förtjusta i idén och så blev det. Sedan dess önskar familjen tunnbrödsrulle när det nalkas födelsedag. Underliga saker föds ur de mest underliga situationer. Har plånboken varit mager under månaden som gått kan vi nu i alla fall umgås och ha

En annan tradition som har betydligt fler år på nacken än födelsedags-tunnbrödsrulle är semlan, och nu i februari är det dags för fettisdagen. Detta är en temadag då ju svenskar inmundigar otaliga semlor. Ursprungsbullen har anor helt från 1200-talet men historien om semlan säger att det var först på 1500-talet som bullen gröptes ur och urgröpet blandades med grädde som bullen därefter fylldes med. Den svenska varianten med mandelmassa kom sedan till på 1800-talet. Skulle du i år vilja prova en annorlunda semla ska du i detta magasin bläddra fram till receptet från Veras Veranda. Temadagen till ära har det nämligen sneglats mot våra skandinaviska grannländer och deras semmelvariant med sylt, alternativt vaniljkräm, i stället för grädde och mandelmassa. Testa, det är gott!

En spansk temadag som firas nu i februari är Día de Andalucía (Andalusiens dag) och detta uppmärksammar vi naturligtvis här i En Sueco. Det gör vi med artikeln som berättar den spännande historien om Blas Infante – Andalusiens fader.

Vidare i månadens En Sueco får du möta Kim Andersson Blom. Hon har inte jagats av en diktator – som Blas Infante, och hon har inte serverat semlor, men hon har serverat otaliga utsökta måltider på sin populära restaurang, som funnits så länge jag kan minnas. I månadens profilartikel avslöjar hon sitt framgångsrecept och så berättar hon om att träffa kärleken på

Annat på menyn i En Sueco nu i februari: hur man lätt och snabbt tar sig igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen, hur det går i Málaga CF, vilken som är kanske Spaniens billigaste Menú del día-bar och mycket mer.

Jag är glad att hälsa dig välkommen till ytterligare ett nytt nummer av En Sueco, trevlig läsning!

Sara Laine sara@norrbom.com

Sueca
välkommen till
alex bruno martin louise trine morten jette jacob mugge martin louise trine morten jette mugge EN SUECO utkommer den första varje månad och kan gratis hämtas på fler än 250 olika platser utefter Costa del Sol. EN SUECO finns hos annonsörerna samt på Golfklubbar, Svenska Kyrkan i Fuengirola, Svenska klubbar, turistkontor och många andra platser som besöks av svenskar. En Sueco kan även läsas på webbplatsen, där det också finns länk till En Suecos digitalversioner. www.ensueco.com CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tel. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com Kontorstid: 10.00-17.00 ANSVARIG UTGIVARE: Norrbom Marketing S.L. (norrbom@norrbom.com) LAYOUT / ARTE FINAL Norrbom Marketing SKRIBENTER (förnamn@norrbom.com) Sara Laine Henrik Andersen Karethe Linaae ANNONSER Mugge Fischer (mugge@norrbom.com) Sara Laine (sara@norrbom.com) Henrik Andersen (henrik@norrbom.com) Foto framsida: Mugge Fischer SUECO en Läs hela tidningen på www.ensueco.com Depósito legal: MA-1758-2006 - En Sueco februari 2023
Foto: Mugge Fischer

Lån med säkerhet i din utländska semesterbostad

Drömmer du om en egen semesterbostad i

Franrike, Spanien eller

i Portugal?

DNB Luxembourg är en av få skandinaviska banker som erbjuder lån med säkerhet i din utländska semesterbostad. Hos oss får du hjälp av erfarna svenska och norska medarbetare som tryggt tar dig genom processen. Tillsammans med oss får du tillgång till lokal expertis med god kännedom om rådande lagar och regler.

För mer information är du välkommen att ringa oss på telefon +35 245495 219 eller skicka ett e-mail till boliglan@dnbgroup.lu. Du kan även besöka oss på vårt kontor i Marbella.

Prisexempel: *Nom.ränta 1,90 %, eff.ränta 2,03 %, lån EUR 300 000 0/30, Tot: EUR 391 463. *Marginal för köp i Spanien.

→ dnb.no/lu
6 Korta Nyheter 10 Shoptalk 12 Kolumn: Blir vi blåsta av bankerna? 14 Día de Andalucía 16 Mäklarspalten 18 D-A-D landar på Costa del Sol 20 Profil: Kim Andersson Blom 24 Kontanter i Spanien 26 Menú del Día: 5 euro för 3 rätter! 28 Romantiskt byliv eller avbefolkade småbygder? 30 ¿Qué Pasa? 34 Utflykt: La mesa de Mazmúllar 36 Kom snabbt igenom säkerhetskontrollen 38 Veras Veranda 39 Fråga experten 40 Málaga CF 42 Golfsidorna 46 Hälsa 50 Radannonser och Annonsörsregister SUECO en innehåll FEBRUARI 2023 LÄS HELA MAGASINET PÅ WWW.ENSUECO.COM Trevlig läsning! SUECO en FEBRUARI 2023 SPANIEN FÖR SVENSKAR DÍA DE ANDALUCÍA Vad betyder Blas Infante för denna dag? FETTISDAGEN Baka annorlunda semlor år LÄS SIDA 14 LÄS SIDA 38 Kim Andersson Blom FOTBOLL Málaga CF – Castro blev ett fiasko LÄS SIDA 40 Intervjuer Nyheter Bostad Finans Utflykter Sport Fakta Kultur Profiler Politik Mode Hälsa berättar om 30 års restauranginnehav på Costa del Sol, pensionering och kärlek portada.indd 1 24/1/23 20 26 28 24 14 12
totallösningar • eget snickeri skapar otaliga möjligheter och håller priserna
• nyckelfärdiga totalrenoveringar. • kom in för en obindande offert. öppettider mån-fre: kl. 09.00 - 18.00 lördag: kl. 10.00 - 14.00 showroom fuengirola calle josé cubero yiyo 3, 29640 Fuengirola (vid feriaplatsen) tel. +34 951 260 360 info@nordicmuebles.com www.nordicmuebles.com Följ och gilla oss på Facebook UtnyttjadittROT-avdrag. Viordnarallapapper. Uppställt i Oak Hill - La Mairena kök • bad • garderob • renovering
nere.
efterförsäljningsservice.

Hotellpriserna på Costa del Sol

stiger betydligt

Det har blivit dyrare att bo bra och framöver blir det ännu dyrare. Allt pekar på att priserna på Costa del Sols många hotell kommer att stiga med upp till 15 procent under 2023.

”Det har varit ett riktigt bra år för branschen och på flera hotell har rummen sålts 20 procent dyrare jämfört med 2019. Det här gäller helt klart inte bara oss utan branschen som helhet”, säger Rámon Aragonés, VD för den rikstäckande hotellkedjan NM Group, som har flera hotell på Costa del Sol.

Han betonar att de högre priserna verkligen inte bara beror på inflation och höga energipriser. ”Efterfrågan har varit enorm vilket naturligtvis bidrar till att priserna skjuter i höjden. Allt tyder nu på att 2023 kommer att bli ett ännu bättre år. Därför uppskattar vi att hotellpriserna kommer att öka med 10-15 procent i år, vilket gäller i hela landet”, förklarade Rámon Aragonés.

Hans ståndpunkt stöds av flera i branschen, land annat av Gabriel Escarrer från den välkända hotellkedjan Meliá. ”I år kommer rumspriserna att stiga med minst 7 procent. jämfört med priserna som var 2019 ger det en total ökning på 30 procent.” Trots högre priser förväntar han sig att beläggningen på hotell i hela Spanien – särskilt på Costa del Sol – kommer att vara ännu större i år.

Därför är Costa del Sol en favorit bland pensionerade utlänningar

Runt 474 000 pensionerade utlänningar bor i Spanien, som är en av Europas populäraste platser för att tillbringa sina ”gyllene” år på, skriver onlineplattformen International Living. Enligt plattformens globala index, som rankar de bästa platserna att leva på som pensionär, är Costa del Sol en av favoriterna.

Indexet pekar på att pensionerade utlänningar kommer för att njuta av medelhavsklimatet, där Málaga är Europas fjärde soligaste stad med i genomsnitt 345 soltimmar i månaden, enligt World Weather Online. En

annan faktor är levnadskostnaderna; beroende på stad ”kan du leva mycket bekvämt med 2 000-2 500 euro i månaden”, anger International Living, och därtill kommer den goda kvaliteten på sjukvården, enkelheten att få visum och gastronomin. Även Málagabornas levnadssätt uppmärksammas och beskrivs som ”ett samhälle som värdesätter livsglädje” och befolkningens tolerans och HBTQ-vänlighet.

När det kommer till länder att leva i som pensionär i toppar Portugal listan från International Living.

Enligt siffror från den spanska statistiska centralbyrån (INE) hade Marbella kommun för första gången någonsin fler än 150 000 invånare i början av 2022. Den officiella befolkningsökningen kommer att ge fördelar för kommunen, bland annat som deltagande i andra förvaltningar och tillgång till vissa officiella subventioner, men Marbella kommun är inte helt nöjda. Detta då siffrorna från INE innebär att den spanska staten fortfarande inte erkänner det faktiska antalet registrerade invånare i turiststäder som Marbella,

som i dag har 161 870 invånare enligt kommunregistret.

När det gäller skillnaderna mellan de officiella siffrorna och de aktuella siffrorna meddelar kommunfullmäktige att man kommer att fortsätta ”verka för att få rätt siffror godkända så att vi kan få de officiella medel som vi har rätt till”.

Kommunen anser att myndigheternas kriterier bör vara mindre strikta för turistorterna, där befolkningssiffrorna alltid är högre än de officiella siffrorna.

KORTA NYHETER 6 EN SUECO - FEBRUARI 2023
har första
officiellt fler än 150
• Kockar f rån Napo li • Vi lagar all mat f rån grunden • grönsaksleveranser varje dag • Nya meny- och tallrikserbju danden varje dag • Vedugnspizzza • Italiensk B o dega ”på riktigt” • Italiensk ”vinkällare” • Gasvärmare och filtar på ter rassen • Levande musik varje lördag Puerto Deportivo · FUENGIROLA · 951 74 28 17 yaya.puertofuengirola@outlook.com Öppet alla dagar från morgon till sent
Marbella
gången
000 invånare
Marbella & Co • Urb. S anta Clara Golf • Edif. Club de Golf, 2ª planta • 29603 Marbella • Spain T: +34 952 865 525 • info@marbellaco.com • w w w.marbellaco.com Vi har Costa del Sols största kundkar totek och mer än 30 års er farenhet av internationella
Kom
en
-förpliktande kopp kaffe och få mer information om hur vi kan sälja din bostad
marknadsföringsstrategi på internet
sociala medier. Vi säljer din bostad på Costa del S ol Månadens bostad ______ Penthouse NuevaAndalucía 795000€ För mer information kontakta Gabriella Watz: +34 645 621 415 gbw@marbellaco.com Vi bygger din villa på Costa del Sol designade baserade på ett skandinaviskt beprövat byggkoncept som anpassats till klimatet och livet vid Medelhavet och dina önskemål. • Ett byggkoncept • Två sor ters hus • Fyra modeller • 1 000 varianter Priser från 419 000 € + tomt + 10 % skatt Första typhusfirman på CostadelSol • Gratis arkitekt • Mindre än 6 månaders byggtid • Upp till 70 % finansiering • Totalrenoverad • Promenadavstånd till allt • Havsutsikt • Ref.: MCO4147624
bostadsaffärer (köp och sälj).
in till vår t nya kontor för
icke
samt om vår sälj- och
och

lokaltrafik i Málagaprovinsen

Tåglinjerna i Málaga utvecklas med två nya linjer. I början av januari utfördes tester med tomma tåg och den ena öppnade redan i slutet av januari medan den andra förväntas öppna i mars.

Den som lockar turister mest är otvivelaktigt tåglinjen som öppnar i mars, som kommer att erbjuda enkel transport till den populära turistattraktionen Caminito de Rey (som bjuder på en spektakulär vandringsupplevelse i Gaitanes-ravinen) och det natursköna området El Chorro. Tågen kommer vara av samma Civia-modell som de som används på de lokala Cercanías-linjerna i provinsen, men det tåls att tydliggöra: denna linje kommer inte att vara en förlängning av C2 Cercanías-linjen till Álora, utan en ny linje.

Den andra, som nu är öppen, förbinder Málaga med Antequera. Denna linje kommer att innebära en enorm förbättring av järnvägsförbindelserna mellan de båda städerna och tack vare den nya tågstationen Antequera-Ciudad, som invigdes den 25 januari, är det nu möjligt att resa med tåg hela vägen in till staden. Tågstationen ligger bara två kilometer från den historiska stadskärnan. Tillsvidare kommer höghastighetsspåren som redan finns att användas, men banan har även konventionella spår, så att förutom Avanttjänster (medeldistans och höghastighetståg) kan nya förbindelser användas med medeldistanståg och samma Civia-modell som används på lokala Cercanías-linjer, vilket gör en framtida lokal linjedrift möjlig. Den nya stationen kommer också att ha höghastighets- och Avant-anslutningstjänster till Granada och Sevilla.

Picasso-året 2023

2023 är ett stort år i Málaga stad då det markerar 50 år sedan den Málagafödda konstnärens död.

Picasso-året 2023 bjuder på ett omfattande program utarbetat av regeringarna i Spanien och Frankrike. Fokus kommer att vara fyra utställningar på Málagas Picasso-museum och Casa Natal (Picassos födelsehem).

På Picassomuseet blir det två utställningar: Materia y Cuerpo, om skulptören Picasso – en av hans minst kända talanger, som pågår från 9 maj till 10 september, och sedan El Eco de Picasso, som lyfter fram hans inflytande på konsten från mitten av 1900-talet fram till i dag, och denna börjar den 3 oktober. Dessutom, i oktober är 20 år sedan Picassomuseet öppnade på Calle Agustín, och därmed förvandlade den kulturella scenen i Málaga.

Det firas också i Picassos födelsehem, då det är 35 år sedan stiftelsen som

driver det, och som lyfter fram och aktivt främjar relationen mellan Picasso och Málaga, skapades. Casa Natal håller i år sin mest ambitiösa utställning någonsin. Denna undersöker de olika stadierna av Picassos verk, med lånade verk från Madrids Reina Sofia-museum, Picassomuseet i Barcelona och Mapfrestiftelsen. Från den 18 oktober kommer en annan visning, La Imagen de Picasso, att visa hur konstnärens ikoniska bild utvecklades i media.

Andra platser och organisationer i Málaga stad kommer också att delta i firandet av Picasso-året 2023 med utställningar eller relaterade aktiviteter. Bland annat Museo Jorge Rando, det interaktiva musikmuseet, universitetet och Festival de Málaga.

”Det blir ett väldigt speciellt år i hela staden”, säger Málagas kulturråd, Noelia Losada.

För hela programmet se: http://celebracionpicasso.es

Med Euribor på fel sida om 3 procent kan bostadsägare i Spanien med rörliga lån förvänta sig ytterligare en ökning av månadsbetalningarna. I praktiken innebär det att ett lån på 150 000 euro över 25 år nu blir 260 euro dyrare per månad – och 3 150 euro per år – jämfört med för ett år sedan. ”Vi måste förbereda oss på att Euribor med största sannolikhet kommer att stiga till 3,5 eller 4,00 procent under året. Det måste ske ett stort fall av inflationen för att undvika nya räntehöjningar i hela EU”, säger Miguel

Riera från finansierings- och investeringsportalen Helpmycash. De höga räntorna märks nu även på antalet nya bostadslån. "Under det sista kvartalet 2022 såg vi en betydande minskning i utställandet av nya bostadslån. Detta beror inte bara på att blivande bostadsägare håller tillbaka, bankerna har också blivit mer försiktiga, säger Miguel Riera.

Finansieringsexperten säger att 70 procent av dagens aktiva bostadslån har rörlig ränta. Övriga har fast ränta.

KORTA NYHETER 8 EN SUECO - FEBRUARI 2023
Nya tåglinjer för bättre
Bostadslånen blir dyrare – igen MARBELLA: URB. MARBELLA REAL LOCAL 3 BULEVAR PRÍNCIPE ALFONSO DE HOHENLOHE TEL. +34 951 48 77 35 MIJAS: CTRA. DE MIJAS EDIF. CORTIJO DEL AGUA TEL. +34 952 46 12 21 CORTIDEA@GMAIL.COM • WWW.CORTIDEA.COM • GARDINER • PERSIENNER • MATTOR • MÖBELKLÄDSEL • SOLAVSK¨RMNING • MARKISER M.M. ÖPPETTIDER: MÅNDAG TILL FREDAG: 10.00 - 16.00
COSTA DEL ”D-A-D visade att de är en mycket dansk kulturinstitution och ett enastående band med internationellt format.” Eks tra Blade t ”Hit- och enaståendekarusell i hög fart.” Gaf fa DETTA SKREV PRESSEN EFTER D-A-D:S KONSERT PÅ COPENHELL I ÅR: LIVE AT: MARBELLA ARENA Biljetter från 425 DKK Lördagen den 20 maj 2023 BROFORD PRODUCTION PROUDLY PRESENTs:

Restaurante yaya i Fuengirolas hamn

Den första augusti 2021 öppnade Restaurante yaya sina dörrar för de första gästerna. Ägarna hade då arbetat länge med att förverkliga sitt koncept om en riktig italiensk bodega. Och de har verkligen lyckats! Kocken i köket är från Neapel och många av recepten är följaktligen neapolitanska. Det gäller pasta, risotto och givetvis pizzorna som bakas i en vedugn. Men man hittar också några spanska rätter och även några nordiska som lax och torsk.

Deras meny byts två gånger per år, men eftersom de handlar alla ingredienser lokalt finns det alltid något trevligt utöver menyn att välja på från deras svarta tavlor.

All mat lagas från grunden, här tas det inga genvägar med halvfabrikat.

Konceptet med en italiensk bodega genomsyrar allt hos yaya och det gäller verkligen precis allt. Bakgrundsmusiken, dukningen med linnedukar, bomullsservetter, färska blommor på borden, meny med träpärmar, flera svarta griffeltavlor med dagens specialiteter och till och med frottéhanddukar på toaletterna. Här ser man inte några tvskärmar med fotboll och dylikt. Alla i personalen är instruerade till att vara uppmärksamma och trevliga, men utan att vara påträngande. Som gäst känner man sig väl omhändertagen hos

yaya. Det är många av gästerna som har blivit stamgäster och det märks när de rekommenderar yaya till vänner och bekanta. Kenneth, en av ägarna, berättar att ett holländskt par var där och åt en dag och dagen efter var det i princip fullsatt av holländare. Det om något är ett gott betyg!

yaya ligger precis vid båtarna i Fuengirolas hamn och finns på nästan alla sociala media. De har öppet alla dagar. En liten kul detalj är att deras namn stavas med gemener. Välkomna till yaya!

yaya Puerto Deportivo Fuengirola, local 7 · 951 74 28 17

Drömmer du om en bostad i Spanien? Handelsbanken förverkligar din dröm!

Trycket på den spanska bostadsmarknaden är enormt stort och enligt experterna fortsätter det även detta år. Det ses tydligt att efterfrågan skjutit i höjden efter de tveksamma åren under covidpandemin.

Drömmer du om ett hem i Spanien och nu vill slå slag i saken är finansiering av bostaden en av de stora frågorna. Behöver du ta bostadslån är det tryggt att välja en bank där de kan det spanska systemet och dessutom pratar svenska. Det gör de hos Handelsbanken i Marbella!

Handelsbanken har funnits på plats i Marbella sedan 1990 och har tack vare det gedigen kunskap och erfarenhet om bolåneprocessen. Att banken faktiskt ligger på Costa del Sol gör att de kan ge personlig service på plats. Här är det viktigt att poängtera att Handelsbanken Marbella inte har annan bank-

verksamhet, deras enda produkt i Spanien är just bolån, vilket de erbjuder Handelsbankens kunder i Sverige och Norge.

För att ansöka om lån hos Handelsbanken för bostadsköp i Spanien kontaktar du först ditt lokala Handelsbankenkontor, som ger det initiala lånelöftet. Lånet läggs sedan upp i Handelsbanken Luxembourg* med den spanska bostaden som säkerhet. Bostaden i Spanien kan belånas upp till max 75 procent av det lägsta av värdet av köpeskilling eller värdering och minsta lånebelopp är 100 000 euro. Det görs alltid en individuell bedömning.

Vidare vill Handelsbanken Marbella uppmärksamma er på:

• Vid köp av bostad i Spanien så har man alltid lagfartskostnader för köpet.

• Anlita alltid en advokat som ser till dina intressen och ansvarar för bostadens legalitet.

• Ränteavdraget måste du själv ta upp i din deklaration, det sker inte automatiskt.

*Via Handelsbanken Luxembourg kan även bostäder i Frankrike och Portugal belånas, med initialt lånelöfte från kundens lokala Handelsbankenkontor i Sverige eller Norge.

Svenska Handelsbanken Spanien Centro Plaza, Ofic. 2, Avda. Manolete núm. 1 Nueva Andalucía, Marbella +34 952 81 75 50 marbella@handelsbanken.es www.handelsbanken.es

shoptalk FEBRUARI 2023
10 EN SUECO - FEBRUARI 2023

ÖVER

I SVERIGE OCH SPANIEN

Lars Isacsson biträder privatpersoner och företag i Spanien, Sverige och även i övriga länder med svensk och spansk juridik.

Lars Isacsson biträder privatpersoner och företag i Spanien, Sverige och även i övriga länder med svensk och spansk juridik.

Lars Isacsson har drygt 30 års erfarenhet från advokatverksamhet och var tidigare delägare/partner i en av Sveriges ledande advokatbyråer.

Lars Isacsson har drygt 30 års erfarenhet från advokatverksamhet och var tidigare delägare/partner i en av Sveriges ledande advokatbyråer.

Under åren har Lars av flera publikationer omnämnts och rekommenderats som advokat och rådgivare inom olika rättsområden.

Under åren har Lars av flera publikationer omnämnts och rekommenderats som advokat och rådgivare inom olika rättsområden.

Lars handlägger alla typer av juridiska ärenden med anknytning till Sverige och Spanien.

Lars handlägger alla typer av juridiska ärenden med anknytning till Sverige och Spanien

www.larsisacsson.com info@larsisacsson.com

Blir vi blåsta av bankerna?

Under det senaste halvåret har vi lärt oss både det ena och det andra om räntehöjningar. Politiker, ekonomer och banker har tillsammans förklarat för oss att höjningarna är något nödvändigt ont för att få kontroll på inflationen – ett av dagens största samhällsekonomiska problem. Därför har alla med bostads- och andra sorters variabla lån drabbats hårt ekonomiskt. Allt under parollen ”det finns inget annat alternativ – vi måste alla bita i det sura äpplet”. Miljontals invånare betalar i dag dyra räntor på sina lån, som för bara ett år sedan var näst intill räntefria.

Vi måste alla bita i det sura äpplet – måste vi verkligen det? Det finns ju två sidor av räntan –inlåning och utlåning. Den sistnämnda har alla banker på bara några splitsekunder höjt så att den överensstämmer med centralbankens räntehöjningar. Man har, med andra ord, blixtsnabbt skickat vidare räntehöjningarna till folket. Det är spelets regler och helt okej. Vad som däremot inte är okej är att bankerna ”glömmer bort” att justera inlåningsräntan. Ingen berättar varför för oss – och ingen gör något åt det. Det är sunt förnuft att en kontoinnehavare inte har fått någon avkastning på sina innestående belopp de senaste 10-12 åren, när vi haft nästan nollränta. Men med dagens Euribor (eurozonens referensränta) på omkring 3 procent kostar ett bostadslån nu totalt 4 procent i ränta. Ett billån kostar ca 5 procent och ett konsumentlån ligger på 6-7 procent i årlig ränta. Med de utlåningsräntorna bör alla kontoinnehavare ha en årlig ränteavkastning på 1-2 procent. Men vi får en stor NOLLA – kryd -

dad med en ordentlig näve årliga avgifter och underhållskostnader för användande av konto, betalkort och överföringar.

Visst, de spanska bankerna, deras produkter och tjänsteutbud är inte alla likadana, men riktlinjerna är identiska. Samma sak gäller de högsta hönsen på bankerna och bankernas avvikande svar när de tama affärsjournalisterna försiktigt ställer frågor om de ”bortglömda” inlåningsräntorna och stigande omkostnaderna för folket. Lika tama är de stora, mäktiga, spanska konsumentorganisationerna, som annars inte har rykte om sig att hålla tillbaka. Hela sommaren höll de koll på landets bensinstationer för att garantera att de inte utnyttjade statens rabatt på 20 cent för att höja sina literpriser. Och sedan Black Friday – och även under januarirean – har de synat alla de stora varuhusen och butikskedjorna för att garantera att rabatterna som annonserades stämde. Felaktiga före-priser på reavaror anmäls direkt som falsk marknadsföring, utan att blinka. Och på samma sätt är de spanska konsumentorganisationerna nu efter matbutikerna i landet. De vill försäkra sig om att regeringens nya momslättnader på utvalda livsmedel kommer folket tillgodo i form av vanliga prissänkningar – och att det inte bara resulterar i extravinster för matbutikerna. På samma sätt bör de syna bankerna i sömmarna. Inte för att bedriva häxjakt på någon, men för att skipa lite rättvisa. Det är ju helt ologiskt att den spanska regeringen spenderar svindlande summor på att sänka moms och avgifter på el, bränsle och livsmedel för att hjälpa gemene man om t ex Banco Santander samtidigt inför en ny årsavgift för underhåll på 240 euro för samtliga kontoinnehavare.

Banco Santander har, precis som de andra storbankerna BBVA, Caixa Bank, Banco Sabadell och Bankinter, haft ett strålande 2022 – och jag är den första som ler. Vill vi se tillväxt och nya arbetstillfällen är det A och O att bankerna är starka och välfungerande, så att de kan och vill finansiera privata- och företagsprojekt. Om bankerna haltar, haltar även samhället. Det såg vi ju tydligt under finanskriser 2008. Men just under finanskrisen fick bankerna en aldrig tidigare skådad hjälpande hand från Europeiska centralbanken, Banco de España och den spanska regeringen, som ju är det samma som folket. Med gemensamt intresse hjälpte vi alla bankerna som spårade ur helt och hållet under det giriga 00-talet – både i Spanien och resten av Europa. Men nu duger det inte att blåsa nytt liv i girigheten på bekostnad av folket. Det är dags att höja inlåningsräntan och sänka avgifterna. Allt annat skulle vara att blåsa oss.

PÅ ANDRA SIDAN...
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com
12 EN SUECO - FEBRUARI 2023 Kolumn

Día de Andalucía

En dramatisk historia den 28 februari

Symbolen för den andalusiska regionaldagen, Día de Andalucía, är Blas Infante, som föddes 1885 i den lilla byn Casares, norr om Estepona. Under sin tid som student, som politiker och i sitt dagliga arbete som notarie, tillbringade han dock majoriteten av sitt liv i Córdoba och Sevilla.

I flertalet kretsar betraktades Blas Infante som Andalusiens fader. Han menade, att om inte Andalusien fungerade så skulle övriga Spanien inte heller fungera. Den uppfattningen grundade han på områdets geografiska storlek, stora befolkning och inte minst industrin, som på den tiden var betydligt mer omfattande än den är i dag. Politiskt sett kämpade han för de andalusiska arbetarnas rättigheter och mot den utbredda svälten som rådde i samhället. Innerst inne kände han sig väldigt andalusisk och var mycket stolt över den andalusiska karaktären. Det var av den anledningen som han tog initiativet till att teckna den andalusiska flaggan i grönt och vitt med Herkules-emblemet i mitten.

Spaniens 17 regioner har var och en deras lokala helgdagar då man minns den dag när regionen officiellt blev upptagen som region. Så har det varit sedan den senaste spanska konstitutionen antogs 1978. Det är värt att komma ihåg att Spanien hade diktatur fram till 1975 och därför fria val först 1977.

Blas Infantes arbete värdesattes emellertid endast i just Andalusien. Han var aktiv i flera politiska partier men valdes aldrig in i landstinget. Vid det sista demokratiska valet

1936 var han aktiv i partiet Partido Republicano Federal, som, liksom namnet antyder, gick in för en federalt styrd spansk republik. Valet blev ingen succé för partiet, men i Sevilla samma år, närmare bestämt den 5 juli, utnämndes Blas Infante till hederspresident för den kommande andalusiska regionen. Historien tog emellertid en drastisk vändning dagen efter då general Franco genomförde sin militärkupp, vilket blev början på det tre år långa inbördeskriget. Blas Infante avrättades redan den 11 augusti 1936 i Sevilla av Francos trupper för att ha ”tagit del i det politiska arbetet i ett parti som stod för revolutionära tendenser och ett Spanien uppdelat i regioner.” Domen mot Blas Infante gavs retroaktivt 1940, efter inbördeskriget, och med general Franco som ny statsledare. Franco var nämligen en tydlig motståndare mot regioner och strävade efter ett enat Spanien under en flagga, ett språk och en regering i Madrid.

14 EN SUECO - FEBRUARI 2023 Día
de Andalucía
BRÄNNÖ KONTINENTALSÄNG SÄNG I BÄSTA KVALITET FÖR DEN BÄSTA SÖMNEN. TILLVERKAD I SKANDINAVIEN. 7 ZONER MED POCKETFJÄDRAR OCH BÄDDMADRASS AV LATEX, MEDIUM ELLER FAST. 160X200 CM 1 895 € 180X200 CM 1 995 € ELEGANT SÄNGGAVEL I TYG AV HÖG KVALITET SAMT KNAPPAR. 160 CM 398 € 180 CM 448 € CIRCUS TRÄDGÅRDSBORD MASSIVT TRÄ. Ø130 CM – 1 495 € Ø150 CM – 1 595 € Ø180 CM – 1 895 € FANTASTISKA MÖBLER TESSA BARBORD I MASSIVT TRÄ OCH JÄRN. 120X70 CM – 595 € SOLNA STOL 198 € MIDDELFART BARSTOL NU 148 € - FÖRR 168 € FINNS I GULT, SVART, MÖRKGRÅTT OCH BRUNT. DAYS BÄDDSOFFA MED SCHÄSLONG. GRÅ ELLER SVART. NORMALPRIS 1 195 € - NU 995 € NYHETER 2023 Hitta oss på Facebook VI LEVERERAR OCH MONTERAR LÄNGS KUSTEN UTAN EXTRA KOSTNAD Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Infarten till Caleta Port) Tel. 952 55 06 69 · piramides@mueblespiramides.com · www.mueblespiramides.com Öppet: måndag - fredag: kl. 10 - 20, lördag: kl. 10 - 14 DANSK KVALITET TILL SPANSKA PRISER

Hur lång tid tar det att sälja?

Vad är min bostad värd?

Många kunder undrar hur lång tid det tar att sälja en bostad på Costa del Sol. Detta är givetvis en av de första frågorna man ställer när man intervjuar olika mäklare när man vill sälja sin bostad. Kunderna berättar också att det får helt olika svar på den frågan av olika mäklare. Lika olika som de kan få helt olika värderingar på en och samma bostad. En kund berättade att en mäklare sa att bostaden var värd 300 000 euro och att de kunde sälja den på en vecka, medan en annan sa att den var värd 275 000 euro och att det kunde ta 3-6 månader att sälja den. Givetvis är det jättesvårt att veta vem som har rätt! Vad baserar de så olika svar på?

Mina tips för att välja rätt mäklare är följande: Undersök först mäklarföretagen på internet, deras webbplats, Facebook och Google rankning. Se om det finns andra kunder som kommenterat deras upplevelser.

Försök alltid att använda en etablerad mäklare med kontor och erfarenhet av området du ska sälja i. Du får oftast bättre svar och hjälp av en mäklare som funnits med i många år i ditt område än någon som jobbar hemifrån.

Var inte rädd att ställa dina frågor! Vad baserar de sin värdering på? Vad har de sålt tidigare i närheten? Vad kommer de att göra för dig i form av marknadsföring? Riktar sig mäklaren till potentiella köpare i flera länder? Vilket sorts kontrakt ingår vi i? Exklusivt eller icke-exklusivt?

Arvode. De flesta mäklare arbetar med liknande arvoden. Fråga vad som ingår. Om du ingår ett exklusivt avtal – vad gör mäklaren extra som de inte gör annars?

Fogelberg

Personligen tycker jag att mäklaren måste kunna ge kunden ett bra underlag på sin värdering. Vi ger alltid en skriftlig rapport baserad på tre underlag: vad som ligger ute på marknaden just nu, vad vi själva har sålt i området och allt som faktiskt sålts i grannskapet de senaste 15 åren. Mäklare med API-titel har tillträde till fastighetsregistret och kan se alla försäljningar som gjorts i en urbanisation, när de sålts, till vilket pris, m2 etc. Detta är av stort intresse för vår statistik då vi kan kontrollera det mot den generella statistiken i t ex provinsen.

Ett fiktivt exempel för att illustrera det hela: vår värderingsman Daniel träffar Juan, en säljare som haft sin lägenhet ute till privat försäljning på idealista.com för 200 000 euro i ett år utan att ha fått den såld. Vad är problemet? Troligen ett av två: antingen är det marknadsföringen det är fel på eller så är det fel pris. Eller en blandning av båda. Daniel ser i fastighetsregistret att fyra lägenheter sålts i samma trappuppgång de senaste fem åren för mellan 160 000 euro –215 000 euro. Den som såldes för 215 000 euro år 2020 var dubbelt så stor som Juans lägenhet. Den som såldes för 160 000 euro är likadan men det var 2018, så priserna har gått upp sedan dess. Vi ser också i vårt system att det ligger ute två andra lägenheter i samma komplex för 195 000 euro och 185 000 euro, och att de har legat ute i flera månader. Förra året såldes en liknande för 180 000 euro.

Dessa redskap ger oss en bättre bild om prisläget och Juan går med på att sänka priset till 189 000 euro. Efter att vi marknadsfört lägenheten internationellt i två månader säljer vi lägenheten för 185 000 euro till en kund från Estland.

Så hur lång tid tog det att sälja bostaden? Räknar vi från det att Juan lade upp den själv på idealista.com eller från det att mäklaren tog hand om försäljningen?

Det händer också ofta att en säljare vill ”prova” med ett högre pris än det vi rekommenderar för att se om de har tur och någon köper. Detta kan fungera på en marknad där priserna är på uppgång och säljaren inte har bråttom. Ibland har den typen av säljare en alldeles för optimistisk bild av värdet av just sin lägenhet. I ärlighetens namn kan vi väl säga att vi alla har en tendens att övervärdera våra egna ägodelar – det är bättre med en professionell värdering för att få resultat. Därför är mäklarens första arbetsuppgift också en av de viktigaste: att sätta rätt pris. Först därefter kommer rätt marknadsföring, vilket leder till visningar och sedan försäljning, kontrakt, notariebesök etc.

Så, när du ska sälja är det bra att få rätt underlag för att kunna anlita rätt mäklare för dig. Mitt tips är att först på internet undersöka de mäklare som du tror kan vara aktuella. Ta sedan kontakt med dem för ett möte och värdering av bostaden. Sedan är det upp till dig att välja den som du känner kommer att kunna göra bäst jobb för dig. Det finns mängder med bra mäklare som arbetar professionellt och bra på Costa del Sol! Det är värt din tid att hitta rätt!

Av Christofer
MÄKLARSPALTEN 16 EN SUECO - FEBRUARI 2023
Christofer Fogelberg är spansk mäklare sedan 2001 och medlem i mäklarsamfunden API, GIPE och AIPP. Sedan 2003 driver han StartGroup Real Estate med kontor i Calahonda, La Cala de Mijas och i Torrequebrada, Benalmádena. StartGroup arbetar även som exklusiv agent för ett flertal nyproduktioner. Personalen talar tio språk och alla är utbildade och certifierade i PBC, D.218/2005 och LOPD/GDPR. I november 2018 blev han invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP. För mer info: www.startgroup.com

Få dagsfärska nyheter från Costa del Sol varje dag!

• DAGLIGA NYHETER

Varje dag (måndag-fredag) mottar du vårt nyhetsmail med en uppdatering av dagens aktuella nyheter.

EXKLUSIVA ARTIKLAR

Ett brett utbud med spännande artiklar om livet i Spanien, profiler, resor, kultur, tema & debatt, gastronomi, livsstil samt löpande uppdateringar om fastighetsmarknaden och juridiska frågor.

MEDLEMSFÖRDELAR

Rabatter och andra bra erbjudanden från våra utvalda samarbetspartners.

www.ensueco.com SUECOPLUS+ Anmäl dig på www.ensueco.com 5€ ALLT DETTA FÅR DU FÖR ENDAST... I MÅNADEN

De har rest jorden runt – flera gånger, men de har aldrig spelat på Costa del Sol tidigare. Det ska de göra nu! Lördagen den 20 maj gästar bandet D-A-D Marbella Arena. ”Det blir en vältuned rockshow inom bra ramar med plats för frihet”, lovar frontsångaren Jesper Binzer.

landar på Costa del Sol D-A-D

Han har levt ett riktigt rock’n’roll liv med massor av turnéer, sprit, kvinnor, rök och sådant som är värre. Det är dock en mycket vänlig, lugn och balanserad D-A-D sångare som hälsar välkommen till sitt hem på Amager i Danmark.

Familjefar på Amager

”Det är här som jag har min bas. Även när jag var ung, framgångsrik och redo att ta mig an hela världen, visste jag att jag hade behov av ett näste – en plats där jag kunde känna mig trygg och hemma”, förklarar en ärlig Jesper Binzer. Han erkänner att han hade svårt att förena sin image som rockmusiker med ett hus och trädgård på Amager. ”Jag tyckte att det var småborgerligt, men min fru vek sig inte. Hon var övertygad om

Jesper Binzer: ”Skivbolaget Mega gav oss en chans 1985. Ingen av oss hade några egentliga förväntningar, men vi gav allt vi hade. När jag kom ut från studio och hörde oss i kontrollrummet tänkte jag för första gången att: ”Okej, vi kanske har något trots allt”

att det skulle vara bra för familjen – och för mig. Och hon hade rätt”, erkänner D-A-D:s grundare, som hittade både ett lugn i sig själv samt ett lugn till att skriva låtar, som han aldrig tidigare haft. Och han skriver flitigt. Visst kan det vara svårt att överträffa de stora hitsen som ”Sleeping My Day Away” och ”Home Alone 4”, som slog igenom över hela världen i slutet av 1980-talet, men D-A-D släpper fortfarande regelbundet nya album. Totalt har det blivit tolv album, varav det senaste släpptes 2019, och fans över hela världen följer med i alla nyheter kring bandet – till och med i Australien.

”Förra året var vi där och spelade fyra konserter på mindre arenor. Vi hade inte varit där på 30 år men trots det sjöng folk med när vi spelade våra senaste låtar. Det var verkligen imponerande”, berättar en mycket tacksam Jesper Binzer.

Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com
18 EN SUECO - FEBRUARI 2023 D-A-D
”Jag är som jag är och skulle aldrig drömma om att klippa håret.”

Förlorar sig själv på scenen Tacksam och outtröttlig är de rätta orden för att beskriva D-A-D:s sångare. För 2023 har det redan bokats 30 konserter fördelade i flera olika världsdelar. ”Vi kommer ut i världen och det är jag tacksam för. Vi klarar till och med av att turnera nästa vartenda år utan att slita ut oss själva. Det är jag också tacksam för, för jag älskar det jag gör”, berättar Jesper Binzer. I en annars hård bransch har hans band lyckats hålla ihop i snart 40 år: ”Vi är ärliga och lyssnar på varandra. Vi är här för att vi vill. Visst, vi har inte varit guds bästa barn men någonstans är vi väluppfostrade med en stor respekt för varandra. Det är därför som vi har lyckats hålla ihop så länge.”

På scenen å andra sidan är det något helt annat. Varje konsert har sitt utseende och sina kostymer: ”När jag går upp på scen handlar det om att komma till den plats där jag förlorar mig själv. Det går från hjärtat ut genom kroppen.” Det är så som vi kommer att se Jesper Binzer när han och D-A-D spelar på Marbella Arena i maj.

Vad står D-A-D för?

Från början hette bandet Disneyland After Dark, men 1987 tvingades gruppen byta namn för att undvika en konflikt med Disney. Först ändrades namnet till D.A.D, för att senare bli D:A:D, för att tillslut bli dagens D-A-D.

Lite historia

Jesper Binzer är född och uppvuxen i Köpenhamn, där han 1982 grundad D-A-D tillsammans med bandets bassist, Stig Pedersen, och trummisen, Peter Lundholm Jensen. Två år senare gick hans bror, Jacob Binzer, med i bandet som gitarrist. Själva ser D-A-D datumet 3 mars 1984 som bandets födelsedag. Det var den dagen som bandet spelade sin första konsert med både bröderna Binzer. 1999 lämnade Peter Lundholm Jensen bandet och ny trummis blev Laust Sonne. Det är den enda förändringen som skett inom D-A-D, som firar 40-årsjubileum nästa år.

”Jag vill gärna vara både rockstjärna och en bra pappa. Det är en balansgång som jag aldrig varit världsmästare på.”
Musiken och koreografin får alltid fria tyglar när D-A-D går upp på scen. Jesper Binzer med sin familj på en biopremiär förra året.
av att hålla ihop i 40 år.” Paseo Marítimo Rey de España 119 • Torreblanca • Fuengirola Boka bord på 623 23 59 51 • buddysgastrobar.es • Följ Buddys Gastro på Facebook och Instagram E N P E R F E K T B L A N D N I N G AV I TA L I E N S K T, S PA N S K T O C H DA N S K T KÖ K . Njut av en frukost, några tapas eller en fin middag med en god drink som avslutning, allt med en härlig havsutsikt. Livemusik varje vecka Överraskning till gäster på helger Spelkvällar med middag eller frukost som pris Söndagsfrukost med livemusik Köp biljetter Biljetter till D-A-D konserten på Marbella Arena lördagen den 20 maj kostar från 425 DKK - och kan köpas på: ticketmaster.dk VIP-bord bokas direkt hos arrangören Steen Broford på tel. +34 647 833 740 Mer information kring konserten finns på: costa-dad.dk EN SUECO - FEBRUARI 2023 19
”Vi är väluppfostrade, visar respekt och tar hand om varandra. Annars hade vi aldrig klarat

Under 30 års tid har hon serverat glada gäster, många av dem stammisar, vällagad god mat på den välrenommerade och mysiga restaurangen Pueblo López, men nu börjar hon ett nytt kapitel i livet. Restaurangen på det mysiga torget i området med samma namn (Pueblo López – som påminner om en spansk vit by) är till försäljning och Kim börjar livet som pensionär. Men någon ”ålderns höst” är det inte tal om. Kim är som en friskt vårvind, hon sprudlar av energi och skrattet är alltid nära. Jag har själv besökt restaurangen många gånger, mött Kim och hennes familj, och läst om henne och restaurangen i bland annat Svensk Damtidning, så jag är nu nyfiken på vem hon är – dessutom är jag nyfiken på att hon mött kärleken på Tinder!

Kim Andersson Blom

Hon säljer nu sin restaurang och tar klivet vidare som pensionär med ny kärlek (som hon mött på Tinder!)
20 EN SUECO - FEBRUARI 2023 Profil

En god restaurangs hemlighet

För både fastboende och turister har Kim serverat många fantastiska middagar på Restaurante Pueblo López i hjärtat av Fuengirola, en restaurang som hon haft sedan sent 70-tal, med undantag för några år (det kommer vi till längre fram). Restaurangen har varit känd både för det trevliga bemötandet och den goda maten, och inte att förglömma det trevliga läget. Så vad har varit Kims framgångsrecept under alla dessa år?

”Hemligheten bakom att restaurangen har gått så fantastiskt bra under alla år är att man måste älska det man gör! Restaurangbranschen är ett levnadssätt, en livsstil. Man avstår mycket, då man alltid jobbar när andra är lediga, men det får inte kännas som ett offer – för då blir det inte bra. Och alla som arbetar i restaurangen behöver ha ett riktigt intresse för det. Vi hade en kock som var riktigt genuint intresserad av både mat och att leverera det bästa. Han tog vara på allting. När andra t ex inte använde broccolistjälkar tog han dem, skivade och marinerade, vilket blev jättegott. Och så måste allt göras med kärlek och allt måste vara rätt. Jag vet att folk alltid uppskattat våra såser och smaker av grädde och smör – smaker som skiljer sig från det spanska köket”, förklarar Kim.

Från Östersund till skuta på Sri Lanka, eller?

Ursprungligen kommer hon från Östersund men i dag är Spanien ”hemma”, utan tvekan. Men med tanke på den resglada tjej hon var som ung, var inte Spanien ett självklart val. Det gjordes många resor innan Restaurante Pueblo López fick henne till Spanien. En av hennes första resor, som kom att leda till Stockholm, gick till Kanarieöarna. Där fick hon förfrågan av ett par om hon – Kim hade både körkort och bil – kunde köra paret från Las Palmas söderut, vilket Kim gjorde för en slant. Paret visade sig äga restaurang Tennstopet i Stockholm, där Kim snart kom att jobba som Sveriges yngsta barmästarinna.

I huvudstaden träffade hon Pim –som hon senare kom att gifta sig med. Pim var holländare och en kille med många idéer, och tillsammans med två andra par beslutades att bygga ett stort segelfartyg på Sri Lanka. ”Jag var egentligen helt ointresserad av att åka båt, jag blir sjösjuk – men jag var kär. Som tur var drog ett par sig ur projektet så vi reste runt i stället för att bygga båt”, berättar Kim.

När de återvände till Europa köpte de en bar i Holland, men det blev inte ett långvarigt projekt för 1977 fick paret veta att de väntade sitt första barn. Med det beskedet sålde de baren och tog ett sabbatsår.

Fuengirola, Los Boliches

Charmig takvåning på lugn gata 150 meter från stranden.

Byggyta 37 m2, 1 sovrum, 1 badrum.

Tredje våningen utan hiss. Balkong på 6 m2 i söderläge. Säljs fullt möblerad.

Bra uthyrningspotential. Nära till all typ av service och transporter.

REF. L166 Pris: 139 000 euro

Lägenhet med härligt sydvästläge och utsikt mot hav och berg. Byggyta 123 m2, 2 sovrum.

2 badrum. Terrass på ca 25 m2 + privat patio utanför kök.

Privat garageplats och förråd. Gemensam trädgård, pool och padelbana

REF. L167

Pris: 199 000 euro

Fuengirola, Torreblanca

Trevlig takvåning med en fantastisk takterrass på 63 m2 med mycket sol och härlig utsikt mot både hav och berg. Byggyta 155 m2 inkl. 71 m2 terrasser. 2 sovrum, 1 badrum. Fruktostterrass i sydost med morgonsol och havsglimt.

Gemensamt poolområde med fantastisk havustsikt.

Buss utanför området.

REF. L156

Pris: 225 000 euro

Takvåning med fantastisk havsutsikt. Två härliga terrasser, en på 18 m2 + takterrass 60 m2.

Takterrassen har pergola med markiser och murad grill.

Byggyta 81 m2, 2 sovrum, 2 badrum.

Privat parkeringsplats. Gemensam trädgård med pool.

REF. L162

Pris: 325 000 euro

Välkommen!

På priserna tillkommer följande skatter och avgifter: Överföringsskatt 7%. Avgift notarius publicus: ca 500 euro – 1 500 euro, beroende på egendomens pris. Egendomsregister: ca 70 % av avgiften till notarius publicus. Advokatkostnader: vanligtvist 1 % av köpesumman. Kostnader för ändring av kontrakt, t ex el och vatten samt ev. uppdatering av dessa installationer.

E-post: info@asapettersson.com Tel: 952 59 31 32 · Mobil: 606 744 186 Detta är bara ett urval av våra objekt till salu. Vill du se fler alternativ är du välkommen att besöka vår hemsida: www.asapettersson.com
Din skandinaviska mäklare i Spanien sedan 1996. Plaza Pedro Cuevas Martín 11 Los Boliches 29640 Fuengirola GPS-koordinater 36o 33´16, 15N 4o 36´48, 15W
Benalmádena, Reserva del Higueron
EN SUECO - FEBRUARI 2023 21
Fuengirola, Torreblanca

Sabbatsår ledde till restaurang i Spanien

”Nu reste vi först till vänner i La Manga och sedan vidare till Costa del Sol. Här sa vi: ’Hittar vi något innan årsskiftet så stannar vi, annars reser vi tillbaka till Holland.’ Och så hittade vi restaurangen. Det tog ca ett år att få i ordning alla papper, så vi öppnade 1979. Det var perfekt att driva restaurangen vi två tillsammans, och så kocken, som var väldigt duktig och som hade arbetat hos fursteparet i Monaco.”

Högt pris blev lyckosam affär Åren gick och restaurangen var populär. Kim stortrivdes men Pim blev led. ”Som ni vet, på den tiden hade alla kontoret på fickan och alla gjorde allting, även Pim, så en dag när han mötte några holländare som var intresserade av att köpa en strandbar bestämde han sig för att hjälpa dem. På kvällen kom de till restaurangen för middag. Det gjorde de tre dagar i rad. Därefter vändes deras intresse mot vår restaurang och Pim frågade hur mycket jag ville ha för den! Jag ville inte sälja alls så jag tog i allt vad jag orkade med priset – en vecka senare var restaurangen såld.”

Nu tänker du som läsare – men restaurangen är ju till salu nu? Ja, det stämmer!

Det var alltså då, på 80-talet, som Kim sålde restaurangen första gången. Därefter köpte Kim och Pim baren på Salon Varietes (engelska teatern i Fuengirola) och senare kom Kims man också att arbeta med några byggprojekt (förövrigt med Brian Hindson – mannen som byggt bostadsområdet Pueblo López), men så kom krisen på 90-talet.

”I denna veva var det dags för vår äldsta dotter att börja gymnasiet, och då hon gick i Svenska skolan i Fuengirola (som på den tiden inte hade eget gymnasium utan distansgymnasium via Hermods) flyttade vi till Sverige så att hon kunde gå gymnasiet där.”

Många år på restaurangen Vistelsen i Sverige blev inte långvarig, kortare än två år. ”Jag hade accepterat att vi bodde i Sverige men min man tyckte det var tråkigt, det fanns ju inget av det sociala livet ute, som finns i Spanien. Han ville flytta, men jag var inte säker. När vi under en semester i Fuengirola fick veta att restaurangen hade ny ägare igen, och att den nya ägaren ville sälja, sa jag att det enda sättet att få mig tillbaka till Spanien var om jag fick tillbaka min restaurang. Och det fick jag – dessutom för halva priset av vad jag sålt den för!”

Sedan dess har Kim haft restaurangen. För 15 år sedan klev äldsta dottern Gabriella in och Kim arbetade aningen mindre, men när maken Pim dog för tio år sedan började Kim jobba mer aktivt igen, fram till förra året.

”Det är dags att börja något nytt nu. Från början var tanken att hyra ut restaurangen (traspasa) men nu har vi fattat beslutet att sälja den i stället. Gabriella har ett annat jobb som ger henne tid med familj och fritid, och jag har äntligen gått i pension”, säger Kim avslappnat och nöjt.

Internetdejting

Jag tror att alla kan hålla med om att kärlek är för alla och visst är det härligt att se det där leendet hos någon som är nykär. Och jag kan avslöja att det strålar om Kim. ”Det var min fotvårdare som en dag sa: ’Kim, du som är så ungdomlig måste ju träffa någon’, och så berättade hon om Tinder, och jag tänkte – varför inte?! Och då jag inte kan något om datorer hjälpte hon mig med att upprätta en profil, med foton som var alldeles för gamla!” Kim skrattar hjärtligt.

Hon fortsätter att skratta när hon tänker tillbaka på några dejter hon haft genom Tinder.

En av männen berättade om sina unisexunderbyxor när han träffade henne och en annan var en total mismatch – han orkade inte gå mer än några meter medan Kim är ute och promenerar långt varje dag.

Skulle Kim rekommendera Tinder? ”Ja, men ha sunt förnuft. Man måste urskilja och var försiktig – inte tala om var man bor och träffas på allmän plats. Och som med allting – inte berätta för personliga saker. Annars har jag bara kört på känsla.”

Vuxen kärlek I december 2019 träffade Kim kärleken. ”Visst är det kärlek”, säger Kim med ett stort leende: ”Men det är inte samma känsla att bli kär i min ålder som när man är ung. Det är inga fjärilar i magen – jag brukar säga att fjärilarna har pensionerat sig”, säger hon skämtsamt, varefter hon tillägger att det där fnissiga flickaktiga inte heller hör till vuxenkärleken och förklarar: ”Man är mer säker på sig själv.”

Den nya kärleken heter André och är holländare men bor i Tyskland. Att avståndet är stort är inget som stör. ”Vi har bägge våra egna liv så det passar bra som vi har det”, säger Kim. Oftast kommer André till Spanien, men i stället för att hyra bostad här, vilket han gjorde förr, så bor han nu hos Kim.

”Jag åker naturligtvis till Tyskland också, men jag tycker att det är lite tråkigt där – inte samma öppenhet och uteliv som här.

Han har faktiskt målat om sin friggebod i rött med vita knutar – för att jag ska känna mig lite mer hemma”, skrattar Kim, och hon fortsätter: ”André är en riktig gentleman – han bär matkassarna, håller upp dörrar och tänk, när jag skulle flyga hem från Tyskland under covidpandemin bokade han tre sittplatser bredvid varandra så att jag inte skulle ha någon bredvid mig. Och så kan han laga allt. Och så har han humor –det är det jag föll för!

Kort info

Namn: Kim Andersson Blom

Född: 1952 i Östersund

Familj: Döttrarna Gabriella och Katarina, barnbarn, och partner André Bor: Fuengirola Gör: Njuter av livet som pensionär

22 EN SUECO - FEBRUARI 2023

EN FULLSORTIMENTSBYRÅ INOM JURIDIK, SKATTER OCH ÖVERSÄTTNING

FASTIGHETSRÄTT-ARVSRÄTT-BOLAGSRÄTT-AFFÄRSJURIDIK-SKATTERÄTT-

Vi har hjälpt klienter i över 25 år.

Boka gärna tid för att se hur vi kan hjälpa just dig.

Välkommen!

För mer information besök vår hemsida www.gonvelkamph.net

Centro Comercial Plaza, oficina 1F, 29660 Nueva Andalucía, Marbella (Málaga) Málaga Marbella Tel: (34) 951 518 573 info@gonvelkamph.net www.gonvelkamph.net

Francisco Velasco Spansk advokat Delägare ansvarig juridik Jesús González Delägare ansvarig skatt och redovisning Ana Rodriguez Jurist José Alcalá Spansk advokat Pedro Martín Redovisningskonsult Elena Arévalo Skattejurist María José Molina Administratör
GONVEL
ABOGADOS Y ASESORES TRIBUTARIOS
& KAMPH
GV
Marian Lamas Spansk advokat Victoria Rojas Arkitekt Helene Honga Administratör
ARBETSRÄTTFÖRVALTNINGSRÄTT-TVISTER-ETABLERINGSFRÅGOR-BOKFÖRING-ÖVERSÄTTNING
José Vázquez Personalkonsult
María
Jessica Kamph VD & Delägare
Julio Reyes Spansk advokat
Antonio J. Franco Ekonom
Funderar du på att köpa bostad i Spanien? Du som är kund i Handelsbanken är varmt välkommen till oss. Vi har lång erfarenhet av den spanska marknaden. Hör av dig så hjälper vi dig genom hela bolåneprocessen. Förverkliga din spanska dröm Centro Plaza, Oficina 2 Avda. Manolete 1 E-29660 Nueva Andalucía Tel +34 952 817 550 marbella@handelsbanken.es handelsbanken.es EN SUECO - FEBRUARI 2023 23
Cristina Ramírez Tekn. Arkitekt

Kontanter i Spanien

Hur mycket får du: - ha på dig? - resa med? - sätta in på banken?

Visste du att de spanska myndigheterna har regler som begränsar hur mycket kontanter du får ha på dig, hur mycket du får sätta in på banken samt hur mycket du får resa med när du reser till eller från Spanien? Dessa lagar är inte framtagna för att göra livet svårt för gemene man utan för att förebygga pengatvätt och finansiering av illegal verksamhet som knarkligor och terroristorganisationer.

Här får du information om de spanska reglerna kring kontanthantering, hur du ska deklarera pengasumman om du överskrider gränsen samt eventuella böter.

meras om det genom att du fyller i blankett S1. Detta är ett dokument som meddelar skattemyndigheterna om förflyttning av kontanter – Declaración de movimiento de medios de pago.

Kontantbetalningar

I Spanien finns det även en begränsning för hur mycket man får lov att betala för någonting med kontanter.

Förra sommaren reducerades dessutom detta belopp från 2 500 euro till 1 000 euro. Detta innebär att till och med en tvättmaskin som kostar 1 021 euro måste betalas med kort eller annan accepterad elektronisk betalningsform.

Alltså, en summa på 999 euro får betalas kontant men 1 000 euro eller mer ska betalas elektroniskt.

Kanske behöver du ha med dig, resa med eller sätta in stora pengabelopp på banken på grund av ditt jobb, för att du har ett företag eller av andra personliga orsaker. Men du bör vara medveten om att det finns spanska lagar som begränsar hantering av kontantsummor över vissa belopp utan att deklarera det först.

Kontanter som du bär på dig: Lagen anger 100 000 euro som den högsta gränsen för hur mycket kontanter du får bära på dig.

Om du av en eller annan anledning måste bära på dig detta belopp i kontanter kan du göra det men Finansdepartementet måste infor-

24 EN SUECO - FEBRUARI 2023 Kontanter

Resa med kontanter

Om du reser ut från Spanien uppgår det tillåtna kontantbeloppet som du får ta med dig ut ur landet till 10 000 euro. Samma summa gäller för kontanter som förs in i Spanien, som alltså också är begränsad till upp till 10 000 euro.

Reser du med 10 000 euro eller mer i kontanter ska pengarna deklareras genom presentation av blankett S1 vid utresa/inresa.

Reser du inrikes i Spanien uppgår gränsen för kontantbelopp till

100 000 euro, alltså samma som kontantbeloppet som man får bära med sig.

Kontantinsättning på bank

Det högsta tillåtna kontantbelopp som du kan sätta in på banken utan att behöva deklarera pengarna i Spanien uppgår till 10 000 euro.

Dock ska det poängteras att vid insättningar på mer än 3 000 euro är banken förpliktigad att informera myndigheterna om din insättning.

Kontanter i hemmet

Att ha kontanter hemma, t ex i mad -

rassen eller i ett kassaskåp, är helt lagligt, så länge pengarna erhållits lagligt och deklarerats till skattemyndigheterna. Dock kan pengar som ligger hemma förlora i värde på grund av inflation, och så är det ju osäkrare att förvara kontanter hemma jämfört med i en bank.

Det finns ingen lag som anger att det skulle vara olagligt att förvara pengar i hemmet, oavsett belopp, så länge du kan redovisa för hur du fått pengarna, om och när det krävs.

Böter

Låter du bli att följa reglerna som

anges ovan kan det stå dig mycket dyrt.För att undvika repressalier bör du alltid ha med dig S1-blanketten ihop med kontanter eller andra former av betalningsmedel som myndigheterna värderar som motsvarande kontanter (som överstiger det lagliga beloppet).

Stoppas du av myndigheterna och de ser att kontanterna ej deklarerats som sig bör kommer de att beslagta hela kontantsumman. Dessutom kan du erläggas böter som uppgår till mellan 600 euro och det dubbla av summan som du hade på dig.

Bolag, fastighet eller tvist i Spanien?

Zafo Law hjälper svenska, danska och norska bolag att lyckas i Spanien, och vi bistår privata svenskar, danskar och norrmän att förverkliga drömmen om Spanien. Vi skapar värde för skandinaviska advokater när vi hjälper till med att komma igenom det spanska rättssystemet.

Ska vi hjälpa dig?

Se mer på zafolaw.com

Centro Plaza, Oficina nº 22 · Avd. Manolete 1 · Nueva Andalucía · 29660 Marbella · +34 951 240 600 · info@zafolaw.com · zafolaw.com
zl-ad_corporate_190x135.indd 1 19-01-2021 13:37:51
EN SUECO - FEBRUARI 2023 25

Har man begränsat med tid eller pengar, inte orkar läsa igenom en åttasidig spansk meny med liten text eller helt enkelt känner för en enkel hemlagad måltid så är el Menú de día (dagens lunch) ett prisvärt och snabbt sätt att äta sig mätt på i Spanien. Normalt omfattar måltiden en primer plato (förrätt), segundo plato (huvudrätt) och postre (efterrätt) alternativt kaffe. Dessutom serveras bröd och valfri dryck, inklusive ett glas husets vin, vilket normalt är mer än drickbart.

Prova Spaniens billigaste Menú del Día 5 euro för 3 rätter!

Det är svårt att föreställa sig hur en restaurang ens här i södra Spanien kan tillaga en trerätters måltid för mindre än 10 euro och samtidigt klara av att täcka kostnaderna för råvaror, löner, hyra, servetter och el för bland annat tv-apparaterna som står påslagna dygnets alla timmar. Men i Málaga finns det faktiskt en bar som serverar en riktig Menú del día för bara 5 euro! (Än mer otroligt är att priset innan covidpandemin låg på 3

euro.) Enligt lokalpressen handlar det här om Spaniens billigaste Menú del Día, och för min egen del har jag ingen anledning att tvivla på det. Hur de överhuvudtaget lyckas att få ekonomin att gå runt är ett mysterium. Så låt oss ta en närmare titt på den anspråkslösa men mycket populära Bar/ Cafetería Mercado de Huelin.

En vanlig kvarterskrog

Bara några kvarter från Málagas populära bilmuseum och det ryska museet ligger den lokala saluhallen för stadsdelen Huelin. Det är varken särskilt vackert, historiskt eller anmärkningsvärt på något sätt, förutom att priserna är mycket lägre än i den kända saluhallen i Málagas gamla stadsdel. Som alltid ligger det minst en bar i samma byggnad, och där i baren utgörs inredningen av respatex-bord och stammisar med cervezan i handen från öppning till stängning.

Det här är det som spanjorerna kallar en bar de toda la vida – en typisk bar så som den alltid har varit. Bar Mercado de Huelin är ingen plats för gourmetsnobbar eller för personer som vill njuta av en måltid i lugn och ro. Här börjar lunchruschen när marknadsfolket packar ihop. De högljudda försäljarna vid kött- och fiskdiskarna tvingar barens servitörer att ropa ännu högre så att kökspersonalen kan höra dem. Men servicen kan man absolut inte klaga på! Eftersom de bara har tolv bord inne och fyra ute är hemligheten kontinuerlig rotation. Maten serveras på löpande band – allt är hemlagat och tillagat bara någon

minut innan det serveras på en tallrik framför dig. Inget går till spillo och om det blir någonting kvar i kastrullerna i köket hittar man det garanterat i en gryta nästa dag.

Så fort man hittar plats vid ett ledigt bord är servitrisen framme och rabblar upp alternativen för dagens lunch utan dra efter andan. Hon är en av de där mänskliga bläckfiskarna som tar emot beställningar, hämtar mat och dryck, tar emot betalningar och återvänder med växelpengar,

Av Karethe Linaae
26 EN SUECO - FEBRUARI 2023
Bar Mercado de Huelin i Málaga.
Menú del Día

dukar av bordet och aldrig glömmer en beställning. Barens meny varierar från dag till dag och det sägs att den bestäms beroende på priserna på marknaden. Valet för dagens förrätt kan stå mellan t ex en potatissoppa, sallad eller makaroner med tomat och tonfisk. Till dagens huvudrätt kan man välja mellan rätter som t ex kyckling i vitlök, stekt marulk, kotletter, hamburgare eller en typisk allt-i-ett-rätt med fläsk och stekt ägg –naturligtvis serverat med pommes frites. Det är vardagsmat, enkelt och smidigt. Brödet är inte uppvärmt, vattenglaset är slitet och notan kommer inte i en liten låda med rosett på. Här handlar det inte om någonting fint och fancy, men det kan man ju inte heller förvänta sig för en femma.

Som på 60-talet

El Menú del día fanns förmodligen tidigare men den blev någonting lagstadgat för många restauranger 1965. Den nya lagen satte standarder och priser för lunchen för att hjälpa landets nystartade turism. Även om dagens lunch från början

var någonting som riktades till turister blev den på 1970-talet populär i hela landet, eftersom en god måltid till ett bra pris också passade bra för arbetare som inte hann gå hem för lunch.

Fortfarande i dag är dagens lunch populär bland lokalbefolkningen i både spanska storstäder och mindre byar. Enligt erfarenhet smakar den oftast bäst i små opretentiösa familjedrivna Ventas och andra restauranger som serverar comida casera, det vill säga hemlagad mat. När min man och jag flyttade till Spanien för nio år sedan gick det ofta att hitta dagens lunch för en så billig peng som 7 euro. De senaste åren har priserna dock ökat och i dag får man räkna med att betala minst 10 euro och det är även vanligt med priser upp till 15 för en dagens lunch.

Den familjeägda Bar Mercado de Huelin har funnits i mer än 30 år och har sju anställda som roterar, med två skift varje dag. Kundkretsen är varierad: pensionärer och änkor som upptäckt att det är

billigare att äta där än att själv laga mat hemma, byggnadsarbetare som tittar in för en varm och mättande gryta, mor- och farföräldrar som vet att barnbarnen kommer att äta åtminstone någonting så länge det finns papas fritas, prästen från kyrkan på andra sidan gatan samt en och annan turist som har gått vilse. Baren öppnar varje morgon kl. 05.00, direkt efter att fiskhandlarna anlänt till marknaden. Fram till kl. 06.00, när det färska brödet kommer, serveras det bara kaffe. Sedan serveras frukost och senare drygt hundra lunchmenyer innan dörrarna stängs kl. 15.00. Därefter städas det och så förbereds allt inför morgondagen, då de är igång igen innan solen går upp.

Bar Mercado de Huelin är definitivt värt ett besök, inte för att de har Spaniens billigaste Menú del día utan för att denna bar är som en tidskapsel från det förflutna Spanien vars dagar tyvärr är räknade.

Glass Cur t a i n s Specialist manufacturers and installers of glass cur tains Po l í g on o E lvir ia 27, Marb ell a 29600. i nfo@elite g lassc u r tains.co m | ww w.elite g l a ss cu r t ain s. co m Protect and reduce the e ect of dust, wind, noise and rain | Frameless glazing system Create an all year round usable terrace | Undisturbed views | 952 830 503 | 692 975 477 Specialist på inglasning, egen produktion och installation P olí g ono E l vi r i a n a v e 32 M a r b ell a • in f o@eli t e g l asscu r t a in s c om • ww w elite g l ass c u r t a in s. co m SKYDDA DIG MOT OCH MINSKA BESVÄREN AV DAMM, OLJUD, REGN OCH VIND INGLASNING UTAN RAMAR | ANVÄND DIN TERRASS HELA ÅRET RUNT FÖNSTER I ALUMINIUM OCH PVC ALLA SORTERS TAK RÄCKEN I ROSTFRITT STÅL | | (Källor: Bar Mercado de Huelin, El País, Directoalpaldar och Tripadvisor) EN SUECO - FEBRUARI 2023 27

Folk säger ofta att de som bor på landet har

högre

livskvalitet, men är det alltid så?

Andalusien

romantiskt byliv eller avbefolkade småbygder?

tral och det tar mer än en halvtimme för ambulansen att komma fram (om den inte är ute och kör i en annan nödsituation)? Barn måste åka skolbuss långa sträckor, ofta på slingrande, farliga vägar, för att komma till närmaste skola och föräldrar måste ta sig till en annan kommun för att ta ut eller sätta in pengar på banken.

Det är lätt att romantisera livet i småbyar, speciellt för dem som inte bor där. Att bo på landsbygden har helt klart sina fördelar: mindre föroreningar, mindre trafik och mer trygghet för både barn och ungdomar (även om de senare kan tycka att det är tråkigt...), bättre kontakt mellan grannar, större trädgårdar och närmare till naturen, för att nämna några.

Men livet på den andalusiska landsbygden 2023 är inte bara guld och gröna skogar.

Livet på landet, i en liten by, förlorar en del av sin så kallade charm när man inte längre har basala tjänster som t ex tillgång till sjukvård, bank eller skola. Vad händer om en person drabbas av en hjärtinfarkt i en stad som inte längre har någon vårdcen-

Enligt Andalusiens institut för statistik och kartografi (IECA) har befolkningen i Andalusiens 785 byar minskat tre fjärdedelar det senaste decenniet. En av tio byar sägs dö ut. Andalusierna på landsbygden fortsätter att söka sig till större städer och kustområden, där det finns fler skol- och jobbmöjligheter samt alla offentliga tjänster. Utan att räkna provinshuvudstäderna har andalusiska städer med en befolkning på över 20 000 sett en nästan fördubbling av befolkningsmängden sedan 1996. För 25 år sedan bodde 2 miljoner människor i dessa medelstora städer medan det nu är 3,4 miljoner. Under tiden avbefolkas regionens byar och bygder som aldrig förr.

28 EN SUECO - FEBRUARI 2023 Andalusien
Av Karethe Linaae, karethe@norrbom.com

Enligt en undersökning gjord av Valencias ekonomiska forskargrupp IVIE år 2019 hade 28 av Málagaprovinsens 103 kommuner inte ett enda bankkontor. 74 av kommunerna hade inte vårdcentral, bara en mottagning som var öppen några timmar i veckan. 16 av kommunerna hade ingen grundskola och 28 hade ingen gymnasieskola. Alla kommuner hade dock minst ett tillgängligt klassrum, men många saknade lärare.

Trots att människor lockas från storstäder till landsbygden räcker det inte för att avhjälpa avbefolkningstrenden. Byarna har inga vapen att bekämpa avbefolkningen med när de inte ens kan erbjuda de mest grundläggande tjänsterna. Studien

visar att småstäder hamnar i en allt mer sårbar position när viktiga tjänster försvinner en efter en. Och kvar finns den krympande och allt äldre lokalbefolkningen, som tvingas resa minst 20 minuter för att komma till närmaste vårdcentral och 45 minuter för att komma till närmaste sjukhus.

19 000 málagabor har inte tillgång till banktjänster där de bor varför de måste bege sig till grannkommunen för bankärenden, och ofta saknar kommunen också regelbunden kollektivtrafik. Sedan 2008 har hälften av bankkontoren i Málagaprovinsens stängt – de flesta av dem i småstäder där människor inte har något annat bankalternativ. Ansvarig för avbefolkningsfrågor i

provinsen, Natacha Rivas, förklarar att bristen på tjänster bara är ett av problemen som gör det svårt för småkommuner att locka nya invånare. Arbetsmöjligheter är ännu viktigare för att få människor till landsbygden. Finns det arbete flyttar folk dit, och om befolkningen ökar kommer så småningom servicetjänsterna tillbaka. Tillgång till bredband eller vanlig inter-

netuppkoppling och förbättring av infrastruktur är också viktigt för att göra småkommuner mer attraktiva. Detta är något som provinsmyndigheterna säger att de undersöker. Men för byborna som står utan många av de viktiga servicetjänsterna råder de ingen tvekan – de föredrar färre studier och fler vägreparationer, utökad busservice och små bankfilialer.

Tidigare dolde jag att jag hade hörapparater, nu visar jag alla hur smarta de är
(Källor: El Mundo, SUR in English, Diputacíon de Málaga, IECA, IVIE och Junta de Andelucía)
redovisningskonsult HOS OSS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OCH GRATIS SERVICE I SPANIEN OCH 29AVDELNINGAR I DANMARK. Ring och boka tid på +34 951 239 004 Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola www.dkhc.dk Öppettider: Tisdag och fredag kl. 9.00 – 13.00 eller efter överenskommelse PROBLEM MED HÖRSELN? – prova vår MICRO hörapparat gratis Gratis hörseltest
Conny Hundtofte Strauch Oberoende
EN SUECO - FEBRUARI 2023 29
Vårdcentralen i Cambil, en by i Jaen-provinsen.

PULVERKASTARDAG I TOLOX

Día de los Polvos är en festdag då invånarna i Tolox i Málagaprovinsen kastar kalk eller mjöl på varandra, tills alla är kritvita. Som så många andra traditioner i dessa trakter sägs det att även denna härstammar från konflikten med morerna. På kvällen borstas kritan och dammet av och så är det fest. Förövrigt är Tolox en fin stad; en av de många vita byar i det andalusiska inlandet. Och den är inte mindre vit denna dag. I år firas pulverdagen den 21 februari.

KARNEVAL – NÅGRA AV VÄRLDENS FINASTE

De flesta större städer firar karneval med imponerande parader, musik, fest och massa skoj på gator och torg. Allra finast är karnevalen i Santa Cruz på Teneriffa, som är den näst största efter den jättestora karnevalen i Río de Janeiro, och därefter följer flera i södra Andalusien, speciellt kan nämnas den i Cádiz. Datumen mellan städernas firanden varierar en del, här kommer några av dem:

• I Santa Cruz tas de första dansstegen redan vid invigningen den 17 februari, och sedan fortsätter karnevalen fram till den 26 februari.

• I Las Palmas på Gran Canaria firas karnevalen mellan den 10 februari och den 5 mars.

• I Andalusien är det karnevalen i Cádiz som är den allra största, och denna är också den näst viktigaste i landet, och den har en helt egen kultur och ett helt eget uttryck, men flera städer försöker efterlikna det färgglada konststycket.

• I Cádiz firar man karneval 16-26 februari.

• I Málaga firar man karneval 11-19 februari.

qué ??pasa

ANDRÉ RIEU GÄSTAR MÁLAGA

Den nederländske violinisten, dirigenten och kompositören, samt ledaren av orkestern Johann Strauss Orchestra kommer till Málaga den 10 mars. Med sig har han sin orkester på ca 60 musiker och operasångare samt olika gästartister. Här kan man vänta sig olika klassiska musikstycken, vals och nummer från populära musikaler – en musikalisk fest helt enkelt. Konserten hålls i idrottshallen José María Martín Carpena. Biljetter kan bokas på: andrerieu.com och ticketmaster.es.

BLOMSTERSTRID OCH ANSJOVISENS BEGRAVNING I MÁLAGA

SOPPA MED SJU INGREDIENSER

Den mest traditionella soppan i staden El Burgo, som ligger i bergen Sierra de las Nieves vid Ronda, är Sopa de los Siete Ramales. Namnet kommer av de sju huvudingredienserna som är: tomat, paprika, lök, vitlök, bröd, potatis och grön sparris. För att fira denna soppa delar stadens invånare ut soppa till alla sopp-aficionados och vanliga sopp-intresserade. Detta sker mitt på dagen den 28 februari och om eftermiddagen serveras det sötsaker.

I samband med karnevalen i Málaga är en av de mest anmärkningsvärda traditionerna en blomsterstrid som kallas La Batalla de Flores. Denna blomsterstrid går ut på att alla kastar blommor på varandra. Traditionen härstammar från svunna tider då blomsterhandlare kastade blommor efter förbipasserade adelsmän, vilket kan ses som en symbol på klasskamp. Nu för tiden är det dock alla mot alla. Under den sena eftermiddagen/tidig kväll denna dag delas det ut påsar med kronblad och blommor på och omkring Calle Larios, och därefter börjar spektaklet. La Batalla de Flores firas i år den 18 februari, vilket också är karnevalens näst sista dag.

Den sista dagen firas även, utöver själva karnevalen, La Gran Boquerona, som innebär utdelning av smakprover på friterade boquerones, medan karnevalen avslutas med Entierro del Boquerón, då alltså den stora ansjovisen ska begravas. Detta är en uppblåst sak, likt en gigantisk badboll, som bärs fram av karnevalklädda människor från Plaza de la Constitución till stranden La Malagueta, där den kremeras vid vattenbrynet. Ett värdigt slut för ansjovisen och för årets karneval.

HELGDAGAR

20 februari: Lokal helgdag i Cádiz.

20 februari: Lokal helgdag i Tolox.

28 februari: Andalusiens dag, Día de Andalucía, helgdag i hela regionen.

20 mars: Lokal helgdag i Almuñécar.

Qué pasa
30 EN SUECO - FEBRUARI 2023

MARKNADSDAGAR

Måndag

Marbella: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Málaga: Barriada de La Luz och Barriada de las Campanillas Torrox: Costa och Pueblo

Tisdag

Nerja: Mellan Urbanizacion

Flamingo och Almijara II

Málaga: Puerto de la Torre

Fuengirola: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Onsdag

Estepona: Avenida Juan Carlos I

Málaga: Huelin och De la Paz

Benalmádena Costa: Parque de La Paloma

Mijas: La Cala de Mijas

Torsdag

Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplatsen)

San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Málaga: Parque Juan Jurado

Mijas: Riviera del Sol Torre del Mar: Plaza de la Paz

Fredag

Arroyo de la Miel: på Tivoli World

Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail

San Luis de Sabinillas: Marknad på Paseo Marítimo

Lördag

Caleta de Vélez vid N-340

Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucía

Málaga: Huelin och El Palo

Fuengirola: Loppis på Recinto Ferial (feriaplatsen)

Mijas Costa: Las Lagunas (Antonio García Bueno, Benajarafe och Alfarnate)

La Cala de Mijas: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Viñuela: Ekologisk marknad på trädgårdscentret Eco Market

Söndag

Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Estepona: Hamnen och vid tjurfäktningsarenan

Nerja: Mellan Urbanizacion Flamingo och Almijara II Málaga: Konstmarknad Galería de Arte de Muelle Uno (11.00–16.00)

Fuengirola: Vid Miramar, Calle Méndez Núñez

Mijas: Calypso, Calahonda Coín: Ekologisk marknad.

THE ARTS SOCIETY NERJA

14 februari kl. 18.00 på Centro Cultural i Nerja: En föreläsning om Helsingfors, “Helsinki: Music, Myth, and Art Nouveau”. Helsingfors blev Finlands huvudstad redan 1812, men vid förra sekelskiftet expanderade staden, vilket i dag präglar mycket av arkitekturen. Besökare i Helsingfors kan förvånas över en arkitektur präglad av mytiska karaktärer ur Finlands nationalepos Kalevala. Vid samma tid komponerade Sibelius sin symfoniska dikt Finlandia och här skapade konstnären Akseli Gallen-Kallela sina episka mästerverk. Tillsammans skapades en stad i jugendstil, men med ett typisk finländsk uttryck.

Föreläsaren Brian Healey är konstnär, inredningsdesigner och föreläsare. Han har tidigare föreläst i Nerja, bl.a. om Anders Zorn.

Föreläsningen är på engelska. Gäster är välkomna: 10 euro. För mer information, besök www.theartssocietynerja.com.

SLAKTDAG I ARDALES

I staden Ardales firar man årets stora slaktdag, Fiesta de la Matanza, den 5 februari.

Här hedrar man den traditionella tillverkningen av korvar och skinkor, som tillagas efter att grisarna slaktats.

Denna dag tillagas även en gryträtt, som liksom korvarna och andra godsaker serveras till besökarna, som mitt på dagen samlas på torget Plaza de la Constitución. Senare på eftermiddagen är det också musik och underhållning. Ardales ligger i dalen Valle del Guadalteba, norr om Málaga och sydväst om Antequera. Från t ex Fuengirola, Mijas samt Marbella kan man med fördel köra via Cartama och Pizarra.

De flesta marknader öppnar kl. 10.00 och stänger igen kl. 14.00 (Med reservation för ändringar i samband med helgdagar m.m.)
RESTAURANG Calle Málaga 4, Fuengirola www.restaurantetipitapa.com 10 € Sök på Tipi Tapa! Tapa Tipi SMAKSENSATIONER FÖR DIG SOM GILLAR KÖTT! ÖPPET ALLA DAGAR 13.00-24.00 Bordsbeställning 627 635 890 eller 951 311 630 FLAMENCO SHOWER med 5 artister 4 GÅNGER I VECKAN! Tisdagar, torsdagar, fredagar och lördagar kl. 19.30 Följ med i allt som händer på: www.ensueco.com/que-pasa EN SUECO - FEBRUARI 2023 31

ALFARNATE

2 februari

Día de la Candelaria, kyndelsmässodagen, firas med att plocka “aulagas” (Genista scorpius) i naturen. Detta är en ärtväxt med taggar och gula små blommor. Det tillagas olika maträtter och görs strådockor, som bränns över eldar på kvällen.

ALHAURÍN DE LA TORRE

2 februari

Procession med figur av Jungfru Maria tolkad som Virgen de la Candelaria går från kyrkan San Sebastián. På kvällen tänds det eldar och dockor bränns på Plaza del Arroyo Blanquillo. Se mer på: www.alhaurindelatorre.es.

ÁLORA

5 mars

Det är dags för halvmaraton i och runt byn. Se mer på: www.atletismoalora.es.

BENAGALBÓN

2 februari

Denna vackra by, som ligger ca 5 km nordost om Rincón de la Victoria, firar sin byfest till ära till byns skyddshelgon Virgen de la Candelaria.

CÁRTAMA

27 februari - 24 mars

European Cricket Championship spelas på Cártama Cricket Oval och pågår i fyra veckor med deltagare från 15 olika länder.

ESTEPONA

10 februari kl. 21.00

Teatern Yerma av Federico Garcia Lorca sätts upp på Teatro Auditorio Felipe VI. Se mer på: www.tafestepona.entradas.

4 mars kl. 21.00

Michael’s Legacy är titeln på en hyllningskonsert till Michael Jackson. Denna spelas på Teatro Auditorio Felipe VI.

FUENGIROLA

Till och med 12 mars

Exposición Callejera, gatuutställning med fotografiska verk tagna av 113 olika fotografer kan ses på Paseo Marítimo Rey de España. 11 och 12 februari

Djurparken, Bioparc, arrangerar flera olika aktiviteter under vinter i vilka barn och vuxna kan delta gratis, och i vilka man får veta mer om olika djur. 3 februari kl. 19.30

70-talsmusik i form av föreställningen Boogie Wonderland på Salon Varietes. 31 mars - 2 april kl. 19.30

The Phantom Returns, baserad på Fantomen på Operan, med West Endstjärnan Michael Sterling sätts upp på Salon Varietes. Kl. 19.30, söndag kl. 19.00. Info om biljetter m.m. på: www.salonvarietestheatre.com och tel. 952 474 542.

MÁLAGA

Permanent Picasso Museet har nu öppet för besökare i de arkeologiska utgrävningarna under museet. Här ses rester efter bl.a. feniciska stadsmurar och romerska fiskkar. Se mer på: www.museopicassomalaga.org.

Till och med 30 maj Centre Pompidou har en spännande utställning som går under titeln Ljusets och Minotaurens Labyrint av Bernardí Roig. Se mer på: centrepompidou-malaga.eu.

Till och med 8 oktober 1 500 m2 med modeller av byggnader, fartyg, människor och allt möjligt annat byggt i Lego kan ses på Málaga Factory Shopping Center. Se mer på: expopiezas.es.

2 och 3 februari kl. 20.00

Málagas filharmoniska orkester spelar verk av K. Szymanowski och M. Ravel på Teatro Cervantes. Biljetter på: unientradas.es. 4 februari kl. 20.00

Konsert med Pasión Vega på Teatro Cervantes. Biljetter på: unientradas.es. 15 - 17 februari

Kongresscentret huserar mässan Foro Transfiere, som handlar om vetenskap, teknologi och innovation. Se mer på: fycma.com. 2 och 3 mars kl. 20.00

Málagas filharmoniska orkester spelar Mozart, Vaughan m.fl. på Teatro Cervantes. Biljetter på: www.unientradas.es. 5 och 6 mars

Mässan Freakcon, som handlar om tecknade serier, datorspel m.m. hålls i kongresscentret. Mer info på: www.freakcon.es. 10 - 19 mars

Filmfestivalen Festival de Málaga de Cine Español går av stapeln. Fokus ligger på spansk film. Programmet presenteras på: festivaldemalaga.com

MARBELLA

Museo Ralli har en utställning med titeln Surrealismos, de Chirico a Francis Bacon, om de surrealistiska konstnärerna. Gratis inträde kl. 10.00-15.00 tisdag-lördag. Varje lördag och söndag kl. 10.00 - 12.00

Besök de romerska baden Termas Romanas de la Bóvedas i San Pedro. Baden är från 200-talet. Besök ska bokas på tel. 952 768 767.

Varje lördag och söndag kl. 10.30 - 12.30

Besök på Villa Romana de Río Verde i San Pedro. Mer info på tel. 952 768 767. 4 februari kl. 21.30

Flamenco-duon Camelo håller konsert i kongresscentret. Se mer på: www.marbellacongresos.com.

18 februari kl. 18.00

Konsert med pianisten Kenichiro Kojima i Villa Las Mariposas. Boka på tel. 654 013 232 eller: reservas@musicaconencanto.org.

MIJAS

Permanent

En stor samling av Picassos keramiska verk kan ses på CAC Mijas. Se mer på: www.cacmijas.info. Varje onsdag kl. 12.00

Flamencoföreställning på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Gratis inträde. 18 februari kl. 21.00

Konsert som hyllar Paul McCartneys musik kan ses på Teatro Las Lagunas. Mer info och biljetter på: www.elcorteingle.es/entradas. 28 februari kl. 10.00

Rural Race Mijas Max Fitness bjuder på både cykelturer samt vandringsoch löpturer. Se mer på: www.dorsalchip.es.

NERJA 16 - 19 februari Nerja firar karneval.

TORREMOLINOS 2 - 5 februari

Rockin’ Race Jamboree, i vilken internationella band spelar musik med inspiration hämtad från 60-talet, kan ses på kongresscentret samt på flera andra platser. Se mer på: www.rockinrace.com. 5 februari kl. 09.30

Halvmaraton, med start på Avenida Gardner.

¿qué
AKTIVITETSKALENDER OBS! EFTERSOM OFÖRUTSEDDA HÄNDELSER OCH VÄDER M.M. KAN ORSAKA ÄNDRINGAR OCH INSTÄLLDA EVENEMANG REKOMMENDERAS ATT MAN KONTROLLERAR ATT ETT EVENEMANG VERKLIGEN HÅLLS INNAN MAN EVENTUELLT GER SIG IVÄG TILL DET. Läs senaste nytt från kyrkorna, klubbarna och föreningarna på: www.ensueco.com eller
FÖRETAGSADRESS ■ MÖTESRUM ■ KONTORSRUM ■ KONTORSPLATS/CO-WORKING Centralt, lättillgängligt och bra parkeringsmöjligheter www quickoffice se/ kontorshotell/fuengirola/ Calle Romería Del Rocío no. 6, 29640 Fuengirola fuengirola@quickoffice.se +34 640 055 095 KONTORSHOTELL MED BÄSTA LÄGE I FUENGIROLA C/. Maestra Angeles Aspiazu, Edif Pauli local 1, Fuengirola Hörnet med Avd. Ramon y Cajal Vid köp och försäljning, deklarationer, testamenten, arv m.m. info@consultingjg.com · www.consultingjg.com Tel 952 58 57 81 · Fax 952 58 57 82 32 EN SUECO - FEBRUARI 2023
?pasa
scanna denna QR-kod.

Din advok at i Spanien - sedan 1995

Sedan mer än 20 år tillbaka är Wallin & Par tners en av Spaniens ledande advokatbyråer med kunskap och kompetens inom både svensk och spansk rätt.

Vi hjälper dig med alla dina juridiska göromål exempelvis fastighetsrätt, skatterätt, bolagsrätt, processrätt, familjerätt och ar vsrätt

Välkommen in till oss på en första rådgivning eller gå in på vår hemsida w w w wallinpar tners com.

Centro Idea • Ctra. de Mijas km 3,6 • 29650 Mijas • Málaga (Spain) • +34 952 47 02 07 • info@wallinpar tners com • w w w wallinpar tners com

EN SUECO - FEBRUARI 2023 33

den bortglömda historiska pärlan La Mesa de Mazmúllar

La Mesa de Mazmúllar är ett platt berg i närheten av byn Comares, öster om Málaga. På den platta toppen av detta berg fanns det på 900-1100-talen en stor befäst bebyggelse med ca 200 invånare. Detta berg är inte lätt att bestiga på grund av att bergets sidor antingen är mycket branta eller till och med lodräta, så detta var en säker plats att bo på. Platsen har varit ett nationellt monument sedan 1931, så den är känd bland arkeologer, men det har inte avsatts några pengar till några direkta utgrävningar. Här handlar det om en ganska ovanlig fyndplats som fritt kan besökas av vem som helst. Det finns inga staket och man behöver inte köpa några biljetter. Det som behövs är bara viss fysisk

Det var i början av 1900-talet som några lantbrukare störde sig på en stor ek. När de tog bort eken öppnade sig ett stort hål i marken under rötterna. I detta hål hittade man en jättestor underjordisk vattenreservoar, som kan rymma 120 000 liter vatten. Detta hålrum visade sig vara uppdelat i nio delar med tolv arabiska valvportar mellan delarna. Det var ett imponerande ingenjörsarbete för människor från 900-talet och när man hittade det hade det gått 1000 år sedan det byggdes.

Men vem hade byggt det? Man tror att det var den berömda och beryktade Omar Ben Hafsún, som ju var en arabisk krigsherre som hade konverterat från islam till kristendomen, och som konstant låg i krig med kalifen av Córdoba. Omar Ben Hafsún är mest känd för den kristna kyrka som han lät hugga ut ur berget vid Bobastro, och som man fortfarande kan se vid ett besök. Bobastro är en speciell plats, dels på grund av läget och dels på grund av kyrkan, som är den enda av sitt slag i Europa, då den är uthuggen ur själva berget. I videoklippet kan man se en imaginär rekonstruktion av kyrkan: www.youtube.com/watch?v=30bC5oe7Guk

Men Omar Ben Hafsún behövde mer än en plats att gömma sig på då han gjorde uppror mot de höga skatterna som kalifen av Córdoba krävde av alla. Att han stod upp mot kalifen gjorde att han hade många anhängare i Málagaprovinsen, men han var också hela tiden förföljd av kalifens mannar. Mazmúllar var därför en perfekt plats för att söka tillflykt när han hade fienden efter sig.

Och nu ska vi besöka platsen, som ligger ca 2 km väster om Comares. Man tar vägen MA 3111 och så parkerar man i byn El Ventorro, varefter man går till byns norra hörn, och där ser man en skylt på vilken det står ”Mazmúllar 2 km”. Man börjar med att gå på en räfflad cementväg som leder uppåt och ganska snart ser man en ny skylt som pekar mot en gammal stig – den är säkert över 1 000 år gammal. Denna stig är fortfarande den enda vägen upp till platån. Att gå upp är i sig inte speciellt svårt, det är bara lite brant då och då, men det är inte svårare än att folk med normal kondition klarar det.

Vid en tidpunkt kommer man till en port där det står: Propiedad privada – prohibido el paso (privat

En titt ner i djupet av vattenreservoaren. Stigen är 1 000 år gammal, men går fortfarande fint att gå på.
34 EN SUECO - FEBRUARI 2023 Utflykt
Av Else Byskov

egendom – tillträde förbjuden) men skylten mot Mazmúllar pekar samtidigt åt det hållet, så vi ignorerar porten och går förbi den, och följer stigen. Och sådant är vanligt, markägare vill inte ha besökare men det vill turistmyndigheterna. Men det sker inget om man fortsätter.

När man kommer ända upp ser man tydligt en stig som leder över platån, och den tar vi. Nu är det helt platt och det finns en hel del stenhögar bredvid stigen som vittnar om att det en gång i tiden stått hus här. När vi följer stigen kommer vi till några hål i marken som det ligger metallgaller över. I det ena hålet står det en lång stege som leder ner i djupet – till botten av vattenreservoaren.

Vi står länge och funderar på om vi ska våga men någon har lagt några tunga stenar på metallgallret, vilket vi tolkar som att man inte bör gå ner. Vi lägger oss i stället på mage och tittar nyfiket ner i djupet och kan se fina arabiska valv byggda i sten. Ja, det är helt klart spännande men vi vågar inte gå ner. Det ser lite farligt ut och jag tycker heller inte riktigt om djupa hål och grottor. En gång i tiden gjorde jag det, men inte längre. Nog är nog.

Men de som vågar kan säkert få en fantastisk upplevelse om de klättrar ner för stegen och går på upptäcktsfärd i det stora rummet där nere. Och ta foton! För dem finns det inte många av. Ett besök nere i vattenreservoaren är säkert mycket intressant för personer som är intresserade av

arkeologi, för här kan man obehindrat klättra ner i en okänd, mystisk värld. Själv hade jag nog klättrat ner om jag hade haft med mig en modig och stark person som hade kunnat hålla i stegen. Så kom ihåg en sådan, om du är sugen.

Vid nedgången till vattenreservoaren står det en skylt som pekar mot en mirador (utsiktsplats), som finns bara 20 meter bort. Härifrån, precis på platåns kant, har man en fantastisk utsikt västerut och så finns det en liten avsats där det passar utmärkt att äta sin matsäck, om man har en sådan med sig. Har man inte det kan man äta nere i El Ventorro, där det finns två restauranger som är helt okej.

Från platån har man fin utsikt åt alla håll, så visst, härifrån var det lätt att hålla koll på om fienden närmade sig.

På YouTube finns det en fin video härifrån: www.youtube.com/watch?v=9M1o_5oTTrY

I videon ser man tydligt konturerna av ett hus med tre rum.

På Museo de Málaga, som är ett mycket fint museum och värt ett besök, finns det krukor, amforor och redskap som har hittats här uppe på Mazmúllar.

De människor som bodde på Mazmúllar var mozaraber, alltså ex-araber som hade konverterat till kristendomen. Därför kallas Mazmúllar ”un poblado mozárabe” (en mozarabisk bosättning). Det var människor med en ganska hög kultur, vilket bevisas av de många byggnaderna som

fanns här, den enorma vattenreservoaren samt en ”födelsesten” – en speciell plats bestående av en skålad sten i vilken kvinnorna kunde föda på ett ”bekvämt” sätt. Runt om på marken ser man runda hål som går ner till hålrummet i berget. De användes till förvaring av spannmål.

I videon kan man se inspelningar från botten av vattenreservoaren, vilket ser mycket spännande ut. I videon har vi också sett att det i närheten av nedgången till vattenreservoaren finns konturer av ett hus, som kan ha varit bostaden för den som var ansvarig över reservoaren. Detta vill vi gärna se varför vi finkammar hela platån, härs och tvärs, men utan framgång, vi hittar det inte. Men denna finkamning får oss till alla platser på platån, vilket vi tycker är roligt. I dag växer det olivträd på hela platån, så denna mark tillhör alltså någon, men de många stenhögarna vittnar än i dag om svunna tider.

Det vilar en alldeles speciell stämning över denna plats. Den går inte att beskriva. Vi känner oss förflyttade till forna tider och kan nästan se oss själva gå runt i grova paltor på väg att hämta vatten.

Ett besök på La Mesa de Mazmúllar är något som man bör göra, för detta är en pärla till arkeologisk fyndplats, som ligger bara ca 30 km öster om Málaga, och det är därför ett perfekt mål för en utflykt. Och när man ändå befinner sig i dessa trakter bör man naturligtvis besöka byn Comares, som också är speciell och en pärla i sig själv.

Det kan tänkas att stenarna lagts här för att nyfikna inte ska gå ner.

ut.

Comares ser fint
As i a
i
i
c
u
i Stängt torsdagar Paseo Marítimo Rey de España 40 Några minuters promenad från Hotel Pyr och hamnen w w w.asianfusionbingrestaurant.com Inglasad/öppen terrass med fantastisk utsikt mot havet. Allt hemlagat från grunden. EN SUECO - FEBRUARI 2023 35
t
s k t, t h a
o
h s
s h

Säkerhetskontroll

Så kommer DU snabbt igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen

De flesta av oss älskar att resa men det är nog inte särskilt många som tycker mycket om att passera säkerhetskontrollen.

9/11 gjorde flygplatsernas säkerhetskontroller riktigt komplicerade, speciellt för dem som bodde i Nordamerika. Plötsligt var man tvungen att ta av sig skorna, skärp och smycken, och man kunde knappt ta med sig en tandkrämstub ombord på flyget. Dessutom tog kontrollerna minst dubbelt så lång tid jämfört med tidigare, med giltig orsak naturligtvis. Skulle vi kunna så väljer nog i alla fall de flesta av oss trygghet när vi flyger, även om det innebär fler och strängare kontroller.

Saker och ting hade börjat gå lite smidigare igen, efter nästan 20 år, men så kom covid-19 och förde med sig munskydd och handsprit – och naturligtvis mycket långa köer igen. Men även om det ser ut som om pandemin lugnat ned sig, verkar det som om köerna är här för att stanna. Trots det finns det några ”trick” som kan användas för att ta sig igenom flygplatsens säkerhetskontroll så snabbt som möjligt.

Här delar vi med oss av några tips från internationella reseexperter för att komma igenom flygplatsernas säkerhetskontroller lite snabbare:

1. Inför resan – Ta reda på vilka regler som gäller samt information om vad man får och inte får ha med sig i handbagaget. Sådana här saker kan snabbt ändras, vilket ju skedde under covid-19-pandemin. Packa ditt handbagage så att det är lätt att öppna och kontrollera samt lätt att packa ihop och stänga igen. Undvik vätskor och vassa föremål.

Checka in annat bagage i förväg på internet om det är möjligt. Innan du reser kan det också vara klokt att kontrollera väntetiden för säkerhetskontrollen, om denna anges på internet. Kom ihåg att resa med skor som är lätta att ta av (snörskor är inte flygplatsvänliga) och undvik stora klackar (som kan användas till att gömma narkotika i).

2. Ha alla dokument redo. Ha alla resedokument (eller papperslösa kopior) som biljett, boardingkort (och om nödvändigt även covidcertifikat) redo för att scannas. Inför resan, ta reda på vad som krävs för den destination som du ska flyga till (visum m.m.).

3. Speciella behov. Reser du med rullstol eller har implantat görs kontrollen manuellt. Se till att ha med dig alla hälsodokument och andra specialdokument för detta.

4. Var organiserad. Låt dig inte frestas av att shoppa innan du passerar säkerhetskontrollen, vilket

kommer att sakta ned processen i kontrollområdet. Lägg datorn i en låda för sig, töm ur mynt m.m. ur fickorna och ha dina toalettartiklar redo i en genomskinlig 1-litersplastpåse med zip-lås. En del experter rekommenderar att man ska resa med en jacka med stora fickor i vilka man lätt kan stoppa ned mobiltelefon, pass, plånbok m.m. när man är färdig i kontrollen och snabbt vill komma vidare.

5. Följ jobbresenärer. Att lyckas välja den snabbaste kön kan naturligtvis ha med tur att göra men det finns bevis på att en del köer faktiskt är snabbare än andra. Ex-

36 EN SUECO - FEBRUARI 2023
Av Karethe Linaae

perterna rekommenderar att man väljer en kö med många jobbresanden, då dessa är resvana och kan det här med säkerhetskontroller. Samtidigt kan man iaktta och lära sig av dessa ”resproffs”.

6. Undvik köer med barn. Detta tips kan kanske vara irriterande för dem som reser med småbarn men experterna rekommenderar att man väljer en kö utan barnfamiljer. Det är ett faktum att det krävs tålamod när man reser med barn, men även hos medpassagerare. Barnfamiljer tar förståeligt nog mer tid på sig när deras ägodelar ska sorteras för att få igenom allting genom säkerhetskontrollen. Dessutom kräver de allra yngsta barnen ofta extra bagage som t ex barnvagnar. Studenter och äldre är också personer som enligt experterna kan sakta ned köerna.

7. Välj köer med en säkerhetsvakt. Enligt reseexperterna är det värt att hålla ett öga på säkerhetsvakterna och välja en kö där det bara är en vakt vid röntgenkontrollen. Är det fler vakter handlar det ofta om lärlingar, som normalt gör processen långsammare.

8. Sväng till vänster. En känd och testad metod bland reseexperter är att välja en kö till vänster, då de flesta resenärer (och människor i allmänhet) är högerhänta och därför oftare väljer att gå till höger.

9. Locka inte till dig onödig uppmärksamhet. Det spelar ingen roll om man anser att utseendet är viktigt eller inte, men kommer man smutsig och svettig till säkerhetskontrollen löper man större risk för att bli inkallad för en noggrannare kontrollgenomgång. Så klä dig fint och ordentligt. Locka inte till dig onödig uppmärksamhet. Res inte

med en stor sedelbunt, ha inte på dig mörka solglasögon eller hatt inne på flygplatsen. Undvik att ha med dig kaffe genom säkerhetskontrollen (kaffe är ett känt ”knep” för att dölja lukten av narkotika). Ha inte med dig misstänksamma föremål i handbagaget. Ett annat stort nej när det gäller säkerhetskontrollen är att skoja om eller ens nämnda ord som pistol, vapen, bomb, narkotika m.m.

10. Låt bli att vissla eller gäspa. Detta kan tyckas vara rent strunt men säkerhetsvakterna på flygplat ser har avslöjat att det är större san nolikhet att personer som visslar eller gäspar stoppas i säkerhets kontrollen.

11. Res lätt. Ju mindre handbagage du har med dig desto mindre tid behöver du för att ta dig igenom säkerhetskontrollen. Om det är möj ligt, res i business class (vilket gör i alla fall incheckningen snabbare om inte snabbare säkerhetskontroll) och checka in bagage i stället för att släpa med det som handbagage.

12. Välj rätt tid. Alla tycker inte om att resa tidigt på morgonen, på julafton eller med nattflyg. Samti digt är det alltid fler som reser vissa bestämda dagar, som i anslutning till helger samt precis i början och i slutet av semestertider. Undvik rusningstider för flyg, vilket är flyg som går fredagar och söndagar mellan kl. 16 och 20. En annan bra regel är att ALLTID vara på flygplatsen i god tid.

13. Var trevlig. Säkerhetsvakterna är kanske inte de snällaste och trevligaste personerna i världen, men det ingår i deras jobb att vara misstänksamma. Så visa förståelse och försök att ha tålamod. Det skadar aldrig att vara trevlig.

Marbella Avda Ricardo Soriano, 59 +34 951 51 92 20 www.kvik.es BOKA ETT MÖTE • Sk andinavisk skidskola • 8 år i Sierra Nevada • Under visning på norsk a (sk andinavisk a), engelsk a och spansk a • Alla nivåer Tel. ( Whatsapp) (+34) 688 918 773 Mail: trollsierranevada@gmail.com w w w.trollski.com TROLL SKI försäkringsbolag DKV Sjukförsäkringar - ledande tyskt bolag Affärsspråk: Svenska, spanska, engelska, danska och norska g Telefon: 952 46 50 66 E-mail: anna@tcseguros com Web: www tcseguros com FÅ HELA UPPLEVELSEN MED www.ensueco.com/plus EN SUECO - FEBRUARI 2023 37

Receptet finns på Veras Verandas online-matblogg: www.verasveranda.com

ANNORLUNDA SEMLOR

Det är februari och en efterlängtad temadag nalkas – Fettisdagen. Men känner inte ni som jag, att det ibland kan vara roligt med lite variation på traditionerna? Därför ger jag mig denna månad på att göra en annorlunda variant av semlor.

Dessa annorlunda semlor går att göra i många olika varianter. Det är bara att välja vad man själv tycker bäst om – vaniljkräm eller grädde, eller så testar man sig fram, eller gör bägge varianterna!

För gräddvarianten ska det sägas att; ska man ha grädde så gräddar man naturligtvis bullen utan vispad grädde, för att sedan skära av ”locket” på den färdiggräddade bullen och spritsa på grädden – som på en traditionell semla, men i stället för mandelmassa har man sylt.

Normalt skulle jag själv nog välja varianten med grädde om jag väntar gäster, men skulle det vara till bara familjen och mig själv skulle jag nog välja den med vaniljkräm, för den håller också bättre i några dagar.

Vi firar inte fastan hemma hos oss, men det hindrar ju inte att vi kan baka och äta fastlagsbullar, eller vad säger du?! Och då dessa inte är typiska traditionella semlor kan man ju baka dem hela året runt – goda bakverk med fyllning kan man ju äta när som helst.

GÖR SÅ HÄR: INGREDIENSER:

Semmelbullar 50 g jäst ½ dl grädde 1 dl grekisk yoghurt 45 g socker 150 rumsvarmt smör 1 ägg 350 g vetemjöl

Vaniljkräm 1 ägg 1 msk socker ½ msk Maizena (majsstärkelse) 1 ¼ dl mjölk ¼ tsk vaniljsocker och hallonsylt

Semmelbullar

Värm grädden till fingervarmt. Häll den uppvärmda grädden i en skål och lös upp jästen häri. Rör i yoghurt, socker, smör, ägg och mjöl och knåda till dess du får en jämn och smidig deg. Täck nu skålen och låt degen stå och jäsa i 1 timme.

Vaniljkräm

Medan degen jäser gör du vaniljkrämen. Vispa ihop ägg och socker i en kastrull. Rör ut majsstärkelsen i mjölken och vispa därefter ihop detta med ägget och sockret i kastrullen. Ge krämen ett snabbt uppkok samtidigt som du fortsätter att vispa. Smaka av med vaniljsocker. Häll upp vaniljkrämen i en skål och strö över lite socker. Ställ in vaniljkrämen i kylskåpet.

Nu tillbaka till bulldegen Stjälp ut degen på ett mjölat bord. Tryck ut luften ur degen med knogarna och kavla ut den till ca 1 cm tjocklek. Ta nu ett glas eller annan rund form med en diameter på ca 10 cm och tryck ut cirklar. Lägg 1 tsk vaniljkräm och 1 tsk sylt på varje cirkel. Vik ihop degen runt fyllningen och lägg bullarna med skarvarna nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck bullarna med en bakduk och låt dem jäsa ca 10 minuter. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen i 200°C (förvärmd ugn) i ca 15-18 minuter. Dekorera med glasyr och eventuellt strössel.

LYCKA TILL OCH VÄLKOMMEN

Det kan vara aningen svårt att forma bullarna med fyllningen, men övning ger färdighet.

Av Natalina Atlanta Bramsted
38 EN SUECO - FEBRUARI 2023

Vilka handlingar gäller vid spanskt hypotekslån?

Jag och min man ska köpa en lägenhet och tänkte ta ett lån i en spansk bank. De pratar om olika handlingar som vi måste skriva på, Fipre, Fein och Fiae och även att vi måste går till notarien två gånger. Varför då?

År 2019 ändrades reglerna för formaliteterna vid tecknandet av spanskt hypotekslån för att säkerställa att låntagarna är införstådda med villkoren och konsekvenserna av hypotekslånet. Bankerna är sedan dess skyldiga att överlämna vissa standardiserade handlingar innan den slutliga lånehandlingen undertecknas.

FIPRE, Ficha de Información

Precontractual, inkluderar allmän information innan låneavtal skrivs, det kan finnas på bankens hemsida och dess innehåll regleras i lag. Det är inte en bindande handling eller avtal, utan gäller som utgångspunkt för att kunna jämföra villkor och förhandla med olika banker. Utöver information om banken och allmänna villkor för lånet (vad det avser t ex köp av fastighet eller renovering) ska dokumentet också

innehålla vissa mer konkreta uppgifter som:

• Räntesats och valuta.

• Kostnader och eventuella produkter som är krav att du måste teckna i banken. OBS! Banken kan inte kräva att du tecknar produkter men banken kan erbjuda produkterna för att du ska få en viss räntesats.

• Särskilda villkor, t ex om det utgår avgift vid betalning av lånet i förtid.

I Andalusien tillkommer också ett annat dokument, DIPREC, med tilläggsuppgifter; exempel på uträkning av kostnader, information om garantier och amorteringssätt, upplysning om rörlig ränta…

FEIN, Ficha Europea de Información Normalizada, ett så kallat standardiserat EU-faktablad.

Detta dokument överlämnas av banken efter att du förhandlat villkoren. Det ska inkludera det lånelöfte som erbjuds och detaljerad information och samtliga villkor som överenskommits.

OBS! Detta dokument är bindande för banken och du måste erhålla det minst 10 dagar innan själva hypotekslånet ska undertecknas hos notarien. Du måste besöka notarien för att underteckna ett ”föravtal”, acta previa de la hipoteca. Syftet är att notarien ska kontrollera att lånevillkoren inte strider mot lag och se till att låntagarna har förstått lånevillkoren och deras innebörd. Detta görs alltså innan själva hypotekslånet som senare undertecknas i samband med köpehandlingen och du erhåller lånet. Tidsfristen på 10 dagar är viktig att ha i åtanke när ni väljer dag för att fullfölja köpet.

FIAE, Ficha de Advertencias Estandarizadas, i detta förklaras riskerna med lånet mer detaljerat; om räntan är rörlig eller fast, valuta, konsekvenser vid utebliven eller försenad betalning av månadsavgiften osv.

Hos notarien; vid undertecknandet av ”föravtalet” kommer notarien kontrollera att du är införstådd med samtliga villkor. Kom ihåg att avtalet fram till dess bara är bindande för banken, du kan därför ångra dig om du inte förstått alla villkor vid tidigare tillfälle.

Fråga experten

Denna fråga är besvarad av Gonvel & Kamph, spanska advokater & skatterådgivare, som kommer att besvara fler frågor i kommande nummer. Har du någon fråga kan du skicka den till: sara@norrbom.com

DESIGN NYHET
www.harderjohansen.dk thomas@harderjohansen.dk • Tlf.: +34 686740262 EN SUECO - FEBRUARI 2023 39
¬
VH-7 NORDIC SPIRIT NATUR

Tio års måltorka…!

Castro blev ett fiasko

Han spenderade med jämna mellanrum några välbehövliga semesterveckor på Costa del Sol, den nu 33-åriga Salomon Rondon, venezuelansk landslagsspelare född i Carascas. Och här minns man honom som den senaste måltjuven i Málaga CF. Det var under perioden

2010-2012 som han med 25 mål i 65 matcher placerade Málaga CF som nummer elva samt den helt sensationella placeringen som nummer fyra i La Liga (efter Real Madrid, FC Bareclona och Valencia). Och därmed kvalificerade sig Málaga CF till Champions League med Manuel Pellegrini som tränare.

Sedan dess har Málaga CF letat med ljus och lykta efter en anfallare med fler än tio mål per säsong, men möjligheterna att få in en spelare av den kalibern är små med de begränsade ekonomiska tillgångarna som laget har i division 2 – nu inne på femte säsongen!

I botten

Men förhoppningarna var stora när klubben tecknade ett ettårskontrakt med den 41-åriga Ruben Castro från Las Palmas för denna säsong. Hans CV bjuder på ett överväldigande antal fullträffar i ett nu tiotal klubbar. Åldern har aldrig varit något hinder, men kanske nu…!

Med hälften av matcherna i division 2 avklarad med Castro och Málaga CF i botten hade han bara gjort ??? mål under 21 matcher! Det måste ses som ett riktigt fiasko.

Rest runt

Rondons närvaro i Málaga CF:s frontlinje under säsongerna 20102011 och 2011-2012 resulterade i 14 respektive elva mål. På den tiden visade Ruben Castro förövrigt vad han gick för hos Betis i La Liga med 16 fullträffar.

Sedan dess har Rondon representerat klubbar i Ryssland och England, senast i Liverpool-klubben Everton, men hans framtid verkar vara osäker. I Venezuela spelade han 92 landskamper.

40 EN SUECO - FEBRUARI 2023
Fotboll
Av Morten Den 41-åriga målgöraren från Las Palmas visste sin roll i Málaga CF, men han har inte levt upp till förväntningarna – Rondon från Venezuela, den senaste måltjuven. Ruben Castro – har inte slagit till. Han skrev på kontraktet med Málaga CF för att bli klubbens målgörare. Här gör Ruben Castro mål och hyllas av Álex Gallar.

Kämpar på

Ruben Castro, som har bränt straffar och sitter på bänken för Málaga CF denna säsong, kämpar dock på. Med två mål till når han sitt eget personliga mål som den tredje att göra flest mål i La Liga och division 2 genom tiderna.

Tränare Pepe Mel, som har jobbat med Ruben Castro i flera olika klubbar tidigare, litar blint på honom, men sanningen är trots det –Málaga CF saknar hans många mål.

”De kommer nog”, säger Málaga CF:s kenyanska mittfältare Alfred N’Diaye och fortsätter: ”Jag har spelat ihop med Ruben Castro i flera olika klubbar och jag är helt övertygad om att han kommer slå till med 10-15 fullträffar innan säsongen är slut.”

”Nu i februari kommer turen att vända för mitt lag”, säger Pepe Mel, som på grund av många skador bland spelarna i Málaga CF:s pressade division 2-lag under säsongens första hälft gett unga talanger chans att spela.

Biljettförsäljning till Estadio La Rosaleda: ticketing@Málagacf.es · +34 902 070 912 V I LLA & PROJEKT INTERNATIONAL Din fastighetsmäklare Kontakt: 617 700 424 SUNSHINE ESTATES 2000 S L • Seniorbostäder är i ropet: Byggtomter för projekt till salu. Även för ett mindre hotell. • Bli
Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas Tel. 952 460 229 - www.kolos.es KOLOS Málaga Marbella < Fuengirola Costa Muebles Ctra. de Mijas Centro Idea Autopista > Mijas SEDAN 2002… NUMMER 1 PÅ SERVICE AV BILAR OCH SKÅPBILAR VI SER TILL ATT ALLT ÄR BRA MED DIN BIL • Stora och små reparationer • Underhåll, skadereparation och lackering • Datordiagnostik • Elektricitet och A/C • ITV-förberedelse • Ägarbyte – vi sköter pappersexercisen • Vi säljer begagnade bilar och tar bilar i kommission …och samarbetar med alla försäkringskontor. TALLERKOLOS@GMAIL.COM 635 198 998 Tania & Boban BMW X5 4.6is M Audi TT 1.8TFSI S LINE Salomon Rondon från Venezuela är Málaga CF:s senaste måltjuv. Han fick klubben
Salomon Rondon spenderar titt som tätt
delägare i golflägenhet i Spanien och Portugal.
Villa off-plan i Torreblanca.
till Champions League.
semester på Costa del Sol. Under en av sina semestrar för ett par år sedan träffade han Martin Norrbom (ägare av Norrbom Marketing och En Sueco) tillsammans med dennes son Victor.
terinaria melias nik i Fuengirola eresa Zabell 1, Fuengirola dsbokn. 952 46 11 79 Vitalar spanskaoch engelska PERSONLIGT VISITKORT 30€ Hos Norrbom Marketing kan du få ditt personliga visitkort tryckt på bara en timme. Vi har tillgång till tusentals olika designs så att du får ditt visitkort just som du vill ha det. 1-sidigt tryck, 100 st. Vet dina vänner var du bor? Gör din tillvaro i Spanien lättare med ett Professionella grafiska lösningar i mer än 30 år NORRBOM MARKETING har funnits i mer än 30 år. Vi ger ut 3 månadsmagasin i Spanien: EN SUECO, LA DANESA samt DET NORSKE MAGASINET. Utöver det levererar vi grafiska lösningar till våra många trogna kunder i både Spanien, Sverige, Danmark och Norge. CENTRO IDEA Ctra. de Mijas @km.3,6 29650 Mijas Tel. (34) 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com CENTRO IDEA · Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tel. (34) 952 581 553 E-mail: norrbom@norrbom.com 1-sidigt tryck, 100 st. 30€ EN SUECO - FEBRUARI 2023 41

Golf Golfsidorna

AHN Golf

Välkomna till AHN:s programverksamhet våren 2023 Gamla och nya medlemmar hälsas välkomna till våra aktiviteter: Golf, Padel, Schack, Bridge, Promenader, Konst- och Diskussionsgrupp, Friskis & Svettis. Se hemsidan: www.ahn-fuengirola.net/aktiviteter

Reception och café har öppet: tis-, tors- och fredagar kl. 12-15.

Tävlingskalender

AHN Golf har veckotävlingar tre till fura gånger per vecka under höst- och vårsäsongen. Dessutom har vi våra event såsom AHN Cup, AHN KM, AHN Golfhäftet Trophy, Hangover cup, ”Giftbägaren och lösa förbindelser” och Travellers Cup. Se vår Golfkalender på: https://www.ahn-fuengirola.net/golfkalender Vi öppnar tävlingarna för anmälan två veckor innan tävling.

Anmälningar

Fr.o.m. februari måste medlemsavgiften för 2023 vara betald.

Rabatterad Greenfee

Vi har generösa avtal med de mest eftertraktade golfklubbarna, vilket våra medlemmar får utnyttja, antingen vid privata bokningar eller ännu förmånligare paketpris i samband med våra tävlingar. T ex på Mijas Golf, som är vår ”hemmaklubb”, har vi de mest prisvärda greenfeeavgifterna, 60 euro (jfr 88 euro) genom vårt Voucher-avtal med dem. Några vyer mot 1:ans fairway med Mijasbergen i bakgrunden, respektive hotell La Zambra, tidigare hotel Byblos (ett av de mest kända lyxhotellen på Costa del Sol), som efter tolv igenbommade år återöppnades i juni 2022.

Golfvouchers

Välkomna in och köp era golfvouchers i receptionen! Öppettider tis-, tors- och fredagar kl. 12-15. Banorna hittar du på: https://www.ahn-fuengirola.net/banor

RESULTAT

J

Här är våra golfspelare, som så här i början av året har lyckats bäst.

Grattis till er alla och till era fina resultat!

En glad vinnare i Herrar B på Mijas, Lars-Göran Ruhdensjö.

Golfhäftet Trophy

Reservera följande datum för nästa chans: Under våren spelas Golfhäftet Trophy på följande banor.

• Februari 15: Santa Clara Golf Marbella (Greensome PB) – Shotgun

• Mars 29: Alhaurín Golf Resort (Greensome PB) – Shotgun

PLÖTSLIGT HÄNDER

DET!

I år firar AHN Golf 20 år med sitt nuvarande koncept. Varför inte ett HIOpris som heter duga? Under kommande år kommer AHN att jobba för att en HIO, i 10 st av AHNs utvalda

tävlingar, kommer att uppmärksammas med ett speciellt pris. Första tillfället blir vid Klubbmatchen AHN – Cañada, där matchspelet avgörs på Mijas Los Olivos den 20 februari.

I avvaktan på resultatet är det skönt med en öl på Mijas terrass i det fina vädret. På Calanova visade Elisabeth Ruhdensjö och Olli Rousi fin form. Hoppas att segervinet kan passa en framtida måltid. Event Herrar A Herrar B Damer an 9: Los Olivos Ilkka Kylmälä Lars-Göran Ruhdensjö Elisabeth Karlsson Jan 11: Santana Thomas Jacobsson Göran Asplund Renata Asplund Jan 13: Calanova Olli Rousi Olle Johansson Elisabeth Ruhdensjö Jan 16: Los Lagos Mirja Viinanen, Veikko Pulkkinen, Olli Rousi och Ilkka Kylmälä.
42 EN SUECO - FEBRUARI 2023

AHN Vandringar

AH AHN Fuengi HN F Fu Fue Fuen HN Fueng Fuengi rola/Mij AHN Fuengir Fuengiro HN Fuengirol Fuengirola Fuengirola/ Fuengirola/M Fuengirola/Mi Fuengirola/Mijas Fuengirola/Mija Asociaci�n Hispano-N�rdica/Spansk-Nordiska Föreningen En ideell förening p � Costa del Sol AHN Klubblokal med Recep�on och Café: Las Rampas (lokal 13:D3), Fuengirola; 952 474 750 www.ahn-fuengirola.net; info@ahn-fuengirola.net; www.facebook.com/spansknordiska/ Välkomna till vår föreningsverksamhet Beställ medlemskortet, €40, här: www.ahn-fuengirola.net/medlem Öppettider: AHN Klubblokalen, Reception och AHN Café - tis, tors- och fredag kl 12-15. Spara pengar - bli medlem i AHN! Höga raba�er på Sjukvård - Försäkringar - Livsmedel, - Restauranger - F risör - Tandläkare - OptikerAudiolog - Bi lhyra - Elcyklar/SparkcyklarTräning/Friskvård - H antverk - mm Ak�viteter Golf - Padel - Bridge - Schack - KonstklubbPromenader - Diskussionsklubb - FotbollMC-veteraner - Klubbkvälllar Medlemskort i Mobilen. Lös årsavgiften på hemsidan! €40 AHN Klubbkvällar - torsdagar kl 19:00 9 feb Siv Ling informerar om reseutbudet AHN/Ruta Solar 23 feb Finka Solmark - ekologiskt jordbruk i Andalusien + ak�viteter relaterade �ll natur, gastronomi, kultur, konst m.m Träning, kurser, tävlingar och padelturneringar hela vintern. Se www.ahn-fuengirola.net Månadens restaurang YAYA AHN medlem har 15 % rabatt på notan feb - mars AHN Resor i samarbete med Ruta Solar (auktoriserad svensk guide, se Klubbkväll 9 feb.) 3 feb Prova Spansk husmanskost - hembesök 14-15 feb Granada/Alhambra och Alpujarras 23 feb Smaka på Solens dal, olivolja, apelsiner,
En prisvärd Italiensk bodega! +34
paella mm 22-24 mar Kultur, vin och vilda tjurar 29 mar Kultur & Natur - Antequera & El Torcal NYHET!
951 74 28 17; thefork.es Spel i klubblokalen: Tis– o fredagar kl 15:30 Medl €1, ej medl €5 Bridgeresa 13-15 feb, med Turistaktiviteter i Nerja o Frigiliana AHN Bridge AHN Schack Spel i klubblokalen: Mån– o onsdagar kl 14:00 Anders Jonsson +46 706 343 402; 4747jonsson@telia com Rolf Grönberg +34 646 601292; rolfgronberg@hotmail com
dig - bli medlem i AHN!
Vi vandrar i varierande miljöer i Fuengirola-Mijas. Start vid busstationen Fuengirola C kl 11 Ingen anmälan Håkan Ahl +46 761 121 508; hakanahl 55@gmail com Aktivera

Golf i Solen

Golf i Solen januari 2023

Vi vill börja med att gratulera Erlend, som 2022 tog hem Order-of –Merit-segern bland amatörerna i Senior Golftour Europé. Det var andra året i rad. Stort GRATTIS!

Lika traditionsenligt spelades en 4-mannascramble på Nyårsafton, även här på vår ”hemmabana” Santana. Vinnarlaget: Eva S Carin, Arne och Hans-Christian var överlägsna.

Nytt år och första tävlingen 2023 drog många spelare till Santana, vilket inte minst märktes på terrassen i väntan på prisutdelningen. Urban, som var vinnare i herrklassen, hade 40 poäng vilket också herrarna som placerade sig 2:a- 4:a hade: Stig K, Kenneth L och vår ”ålderman” Per E. Grymt bra!

I övrigt avslutades 2022 med trevliga tävlingar. Annandagjul spelades traditionsenligt Röda bollen. Det är en lagtävling som går ut på att en i varje 4-mallanlag spelar på en röd boll, som roterar mellan spelarna i laget. Den röda bollen ger dubbla poäng i PB. Förloras den röda bollen får man fortsätta spela klart rundan, men kan då inte dra nytta av de extra poängen = lägre chans till bra placering.

Det var några medlemmar som stannat kvar på Costa del Sol över julhelgen och som drogs till Santana denna vackra dag. Det lag som lyckades bäst hade 112 poäng och bestod av Christer, Lars, Inga-Lill och Sanna. Vinet var ett passande pris!

Alltid lite extra spännande med en tävling i tävlingen. Potten i ”närmast hål” brukar vara väl tilltagen. Nedan från spel på Rio Real.

KOMMANDE GOLFTÄVLINGAR

Datum Dag Kl Golfbana Typ Spelform

2023-02-01 ons 12.00 La Cala America PP2 2023-02-03 fre 10.30 Parador 2023-02-05 sön 12.30 Mijas LL Slag(+5) 2023-02-06 mån 11.30 Santana Eclectic 3 2023-02-08 ons 10.02 GH PP3 2023-02-10 fre 09.02 El Paraiso BB 3/4 2-tee 2023-02-12 sön 11.20 Calanova PP4 2023-02-13 mån 11.30 Santana Eclectic 4 2023-02-15 ons 11.40 Cabopino PP5 2023-02-17 fre 10.30 Parador 2023-02-19 sön 12.30 Mijas LL Slag(+5) 2023-02-22 ons 10.02 GH 2023-02-24 fre 11.10 Santa Clara PP1 2023-02-26 sön 12.30 Mijas LL 2023-02-27 mån 11.30 Santana KM slagtävling 2023-02-28 tis 13.10 Santana KM slagtävling

Vinnaren i damklassen, Kirsten, var inte sämre hon – 42 poäng för seger.

2:a Anne M 39 p

3:a Mysse L 35 p

4:a Susanna W 34 p.

Så kom det lite regn. På söndagstävlingen på Los Lagos, Mijas Golf, fick vi ta fram både paraply, sydväst och regnskydd till bagarna. Det regnade visserligen inte hela rundan men många spelare blev lite blöta. De som bästa klarade av spelet i regnet var Mie i damklassen och Jonas i herrklassen.

vilket är härligt. Många nuvarande medlemmar har också skyndat att betala medlemsavgiften för 2023, vilket är blyga 35 euro för ett helt år. Det ökade trycket bådar gott för det nya året och vi har många starttider bokande under våren. Under perioden 1 januari - 15 januari har vi redan genomfört sju tävlingar. Välkommen till vår hemsida för att titta närmare på: vårens program, förmåner, anvisningar för medlemskap och spel m.m.: golfisolen.eu

Golf i Solen, och framför allt Monica Richter, har haft bråda dagar under första halvan av januari. Flera nya medlemmar har hittat till oss

Med det nya året startar vi också en ny Order of Merit, som löper över hela året. Utöver det har vi månadstävlingar i form av poängplockning samt eclectic och en matchtävling under våren. Matchtävlingen äger rum på Mijas Los Olivos och startar i början av mars, och löper över fyra veckor. Tävlingen börjar med 32 spelare. De 16 spelare som förlorar i första matchen fortsätter med spel på den så kallade ”B-sidan”, som löper parallellt med A-sidan. Därefter sker utslag varav vinnarna på bägge sidorna går vidare till nästa tävlingsomgång. Matchgeneral är som vanligt Gerda.

Vid tangentbordet Lena
Erlend W. Vinnarna i julhelgens ” Röda bollen”, f.v.: Christer, Lars, Inga-Lill och Sanna. Nyårsvinnarna av 4-mannascramblen. Från vänster Eva S, Carin, Arne och Hans-Christian. Jonas och Mie, glada vinnare på Mijas Kirsten, vinnare i damklassen i årets första tävling. Blött var det här, men shorts ändå. Morten rustad för regn.
44 EN SUECO - FEBRUARI 2023
Urban gratuleras av Eva, som var tävlingsledaren för dagen.

DET TE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA

HOLM BILREGISTRERING BILREGISTRERING BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24 • OMREGISTRERING TILL SPANSKA SKYLTAR PÅ 2 DAGAR • IMPORT- & EXPORTPAPPER • BESIKTNING (ITV) & HOMOLOGERING • ÄGARSKIFTESCERTIFIKAT • ALLT PAPPERSARBETE FÖR REGISTRERING www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com EN SUECO - FEBRUARI 2023 45
Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørt e skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette eksper tise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

CANDIDA

Det finns risk att smittas av alla möjliga olika svampar, men denna artikel ska främst handla om candida albicans, som jag tycker verkar vara en av de mest skadliga svamparna i den tid vi lever i. Vi har alla candida albicans. Det är en jästsvamp som finns på våra slemhinnor, speciellt i tarmsystemet.

Den är encellig och under normala förhållanden orsakar den inga problem, då den bland annat hålls i schack av vår viktiga tarmflora. Så länge som tarmsystemet fungerar som det ska kan den inte tränga igenom tarmsystemet. Men är vårt tarmsystem av en eller annan orsak försvagat, t ex av inre och yttre stress, behandling med hormoner eller antibiotika, dålig kost med för mycket vitt mjöl, livsmedel med mycket socker, öl, bröd, medicinförgiftning osv., kan det uppstå överväxt av candida. Den förändras och bildar mycel, alltså den blir en svamp med rotnät som kan växa igenom tarmens slemhinnor, och så kallas det en candidiasis.

Fortsättningsvis kommer jag här att kalla den för bara candida. Därefter är det fritt fram för döda svampceller och ämnesomsättningsprodukter samt osmälta matrester, vilket kan orsaka en mängd olika besvär och problem.

Svampen uppträder ofta i slidan

hos kvinnor, då det där råder rätt miljö för svampen – det är varmt och fuktigt. Svampen är också vanlig som hudsjukdom, t ex omkring ändtarmsöppningen, där den orsakar besvärlig klåda, under kvinnors bröst och i hudveck. Det ses även ofta att den angriper slemhinnorna i munnen. Även naglar kan angripas, men då handlar det oftast om en annan slags svamp.

Mer diffust kan candida också visa sig som kraftig, kronisk trötthet, huvudvärk, depression, humörsvängningar, koncentrationssvårigheter, psykoser, försvagat immunsystem, infektioner som t ex urinvägsinfektion, allergi, hudproblem och matsmältningsproblem – ofta med obehag, uppblåsthet och övervikt. En av orsakerna till övervikten kan vara att du aldrig känner dig mätt och därför ofta står framför kylskåpet, trots att du precis har ätit. Det känns som om kroppen är konstant hungrig och saknar något.

Candida projicerar sitt näringsbehov på dig. Du blir sugen på godis, vitt bröd, öl, ost, mat med socker osv. Sedan lever den av din mat och fortsätter att producera gifter som försvagar immunsystemet. Och så blir det problem och en ond cirkel.

Ofta börjar svårigheterna med en eller flera antibiotikabehandlingar, därtill kommer kanske akne i tonåren, som ofta behandlas med ännu mer antibiotika eller p-piller, medicin och krämer, eventuellt med kortison. Symptomen kan vara många och kan samtidigt också höra ihop med andra sjukdomar, så att specialisterna blir helt förvirrade.

Jästsvampar producerar alkohol och jag har läst att det finns exempel på rattfylleri på lakrits. Det är värt att tänka på då många människor säger att de, när de har candida, kan känna sig lite småberusade utan att ha druckit en enda droppe.

Kosten

Det är viktigt att svälta svampen. Detta görs genom att du helt och hållet håller dig ifrån den mat som svampen tycker bäst om. Dess favoriter är bland annat snabba kolhydrater som t ex alla former av socker, även mat med socker, torkad frukt, juicer, honung och sirap. Undvik även nötter.

Var försiktig med för mycket frukt. Normalt rekommenderar jag två frukter om dagen.

Håll dig borta från alla former av gluten som vitt mjöl, bröd, pasta, kakor m.m.

Undvik också jästprodukter.

Låt bli mjölk och andra mejeriprodukter som ost, yoghurt och kefir,

Hälsa EN SUECO - FEBRUARI 2023 46
Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikerna Annis Vitalshop.

KLINIK

KLINIK I CALAHONDA: Centro Comercial Los Cipreses 4, 1-3B Sitio Calahonda Tel. 952 933 934

G Larsen Martin Lazenby

clínica dental Vi pratar skandinaviska, engelska, tyska och spanska För tidsbokning vänligen

GRUNDAD 1986 DE SKANDINAVISKA TANDLÄKARNA PÅ
DEL Dansk · Svensk · Norsk · Finsk www.clinicadentalescandinava.com Konsultation: Alla vardagar från kl. 9.00 Narkosläkare finns – 3D röntgen – VITA TÄNDER med laserblekning Dr. Keld Overgaard
MARKNADSFÖR din verksamhet här …och nå ut till tusentals läsare!
COSTA
43 Specialområden: Implantat, kron- och brobehandlingar, rotbehandling, kosmetisk tandvård med smilers och fasader.
ring mellan 10 00 – 17 00 (måndag – fredag) Tel./fax: 952 52 9666 w w w.dentadanes.com Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja MARKNADSFÖR din verksamhet här …och nå ut till tusentals läsare! Beställ online på www.annisvitalshop.com Los Boliches Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Vardagar 10-20 Lördag 10-14 Tel: +34 952 667 087 +34 670 661 407 Marbella - Elviria Centro Comercial Pino Golf, Local 16 Ctra. de Cadiz Km192 E-29604 Marbella (Elviria) Vardagar 10-18 Lördag 10-14 Tel: +34 952 850 094 K O MP R O MISS L Ö S K V ALITE T OmniVegan® Biotic Balance Kosttillskottet OmniVegan® Biotic Balance är framställt av noga utvalda mjölksyrebakterier. OmniVegan® Biotic Balance är perfekt som tillskott till den dagliga kosten och är särskilt bra att ha med sig på utlandsresan. 1245€ S PA RA 2 , 2 0 € 6 0 ka ps l a r Spa ra 2,2 0 € 12 , 45 € Erbjudandet gäller 1.2 -28.2.2023 så länge lagret räcker! www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tandläkare Sacha Miller-Wojtan Dansk tandläkare Helene Alseth-Alvarado Norsk tandläkare Ottilia Ericson Svensk tandläkare • Allmän tandbehandling • Estetisk tandbehandling • Implantologi • Osynlig Tandreglering • Blekning på kliniken/i hemmet 952 83 42 63 952 49 93 66 952 58 35 95 Centro Comercial E viria C/Lope de Vega 2 Los Boliches Avenida Gerald Brenan 37-2D Alhaurín el Grande Fuengirola Elviria EN SUECO - FEBRUARI 2023 47
I FUENGIROLA: Paseo Marítimo Rey de España 95 Edif. Palm Beach 1-1 • Los Boliches Tel. 952 66 01 67 & +45 89 88 77
Nete
DentaDanés

men använd gärna lite smör och vispgrädde.

På listan över förbjudna saker hittas öl och vin. I sociala sammanhang kan du i stället välja en ren whisky eller vodka, eventuellt blandat med rent vatten.

Använd massor av olivolja. Olivolja hämmar svampens ombildande till mycel-formen.

Ät gärna hela sädesslag som t ex både brunt och rött ris samt även vildris, havre, råg, bovete och quinoa.

Grönsaker som kan ätas är spenat, kål, broccoli, lök och purjolök. Ät rikligt med vitlök, det dödar både svamp, parasiter och oönskade bakterier.

Köp i så stor utsträckning som möjligt produkter som är ekologiska. Det gäller även kött. Ät hellre lite mindre kött men så i gengäld kött från djur som levt ett bra liv. Får du inte tag i ekologiskt kött så låt i alla fall bli fläskkött och kyckling. Använd kvalitetssalt som t ex Himalayasalt och örtsalt. Använd även gärna kryddor som kanel, ingefära, rosmarin, oregano och timjan. Var försiktig med kaffe men drick gärna grönt te, Ipe Roxo-te samt te av bockhornsklöver.

Det är en strikt kostplan så det kan vara en bra idé att skriva en matlista som gäller för en vecka i

taget. Tänk dig för noga så att du ser till att maten blir så varierad som möjligt. Det finns gott om utrymme för sötsuget – om du bara använder fantasin. På eftermiddagen, när sötsuget gör sig påmint, kan du t ex riva ett äpple och strö över kanel och kokosflingor. Har du sparat lite rester från frukostgröten kan den ätas kall med lite ren äppelmos.

Du ska aldrig känna dig hungrig för då är det lätt att plötsligt glömma bort allt som har med sunt förnuft att göra och i stället springa iväg till närmaste godisbutik, även i den värsta stormen.

Veckohandla, så att du inte frestas att köpa sådant du inte behöver lika lätt, och undvik det dagliga besöket i matbutiken för det kan vara farligt om du är hungrig, särskilt när du står vid kassan där det alltid står godis och annat ”farligt”. Det är så lätt att det bara slinker ner en godisask i korgen.

Det kan vara ett stort stöd att ta hjälp av en kostvägledare, för maten får aldrig bli ytterligare en stressfaktor. En kropp med candida är redan tillräckligt stressad.

I många fall räcker det med en kur på två-tre månader. Börja sedan försiktigt med en vanligare kost. Var hela tiden uppmärksam på vad

du stoppar i munnen. Förhoppningsvis har du efter detta fått nya, hälsosammare matvanor.

Kosttillskott

Som bas bör du välja ett bra vitamin/mineralskott.

Ta även den fleromättade fettsyran omega 3. Till multivitaminen kan du tillföra B6, folsyra och Biotin.

Selen har också en svampdödande effekt och kan tas med vitamin/mineraltillskottet. Dos: 200 mcg. Drick eventuellt Ipe Roxo som te. Den verkar bättre som te i stället för kapslar. Drick gärna tre-fyra koppar dagligen. Ipe Roxo är innerbarken från ett sydamerikanskt träd som växer i bland annat Brasiliens och Argentinas djungler. Indianerna och Inkafolket har använt den mot svamp, infektioner och cancer. Det finns rimligt mycket forskning kring Ipe Roxo och det har gjorts fler än 1 200 undersökningar på produkten.

Kan du inte äta rå vitlök, eller kan du bara inte göra det på grund av omgivningen, så välj de dyrare vitlökskapslarna med högt innehåll av allicin.

Ta gärna extra A-vitamin, det stärker slemhinnorna. Stärk tarmfloran med mjölksyre -

bakterier som finns i pulver/kapslar eller i en blandning av fermenterade flytande örter.

Kaprylsyra är en fettsyra som utvinns ur kokosolja. Den är många gånger mycket effektiv och ger inga biverkningar.

Aloe Vera kan användas både ut- och invärtes. Den är fantastiskt läkande.

Dida är en tablett som också kan hjälpa vid candida. Den hjälper till att undvika luft och uppblåsthet. Med denna slår du flera flugor i en smäll då den innehåller både kanelolja, gurkmeja, kumminolja, vitlök, pepparmyntsolja, oregano m.m. Lider du av för lite magsyra kan du ta tillskott av HCL-kapslar, papaya och bromelain.

Lider du av svamp i underlivet bör du inte bära åtsittande byxor, tätt sittande underkläder och heller inte använda tvål i underlivet.

Symptomen på svamp är klåda och ostliknande vita, gryniga flytningar. Det kan hjälpa att föra upp ett par mjölksyretabletter i underlivet över natten.

Har du bara klåda utvändigt, på blygdläpparna, kan Aloe Vera-gel hjälpa. Du kan även använda en kräm med tea tree-olja.

Aloe Vera-gel kan också hjälpa om du lider av hudsvamp.

TIPS

• Undvik mat tillagad i mikrovågsugn.

• Människor som är belastade med kvicksilver lider ofta av candida. Kvicksilver matar candida som mår riktigt bra och stortrivs, och candida gör att kvicksilvret är maximalt giftigt då det omvandlas till metylkvicksilver. Och så startar en riktigt ond cirkel. Har du amalgamlagningar i tänderna kan det vara en bra idé att se till att de byts ut. Gör detta hos en tandläkare som är expert inom området.

• Innan du går till tandläkaren för att ta bort amalgam kan du ta en enhet whisky, vodka eller annan starksprit för att binda kvicksilvret i blodet, så att det kan utsöndras genom njurarna i stället för andra obehagliga ställen.

• För att inte få för kraftiga utrensningssymptom kan det vara en bra idé att komplettera med några extra kosttillskott som c-vitaminer, Pantotensyra och e-vitaminer samt extra zink och magnesium. Börja med tillskotten fyra dagar innan behandlingen och fortsätt med den ca en månad efter att behandlingen är avslutad.

• Under kuren är det en bra idé att arbeta med dig själv och undvika situationer som stressar dig. Var snäll mot dig själv och känn efter hur du har det under själva kuren.

• Många gånger kan en allergi försvinna efter en candidakur.

Louise Hay så här om orsaken till candida: Känner sig mycket förvirrad. Mycket frustration och vrede. Är mycket krävande och litar inte på familjen. Som nytt tankemönster föreslår hon: ”Jag ger mig själv lov att vara det jag kan vara och jag förtjänar det allra bästa i livet. Jag älskar och värdesätter mig själv och andra.”

Hälsa EN SUECO - FEBRUARI 2023 48

Huden friskas upp med fruktsyra och papaya, som rengör huden på ett milt med effektivt sätt, slätar ut fina linjer och ger huden mer glöd. Behandlingen: rengöring, enzympeeling, djuprengöring,

Din kosmetolog på kusten • PERMANENT MAKEUP • ANSIKTSBEHANDLINGAR • MICRONEEDLING • PLASTMAPEN • DJUPVERKANDE PEELING • FÄRGNING AV FRANSAR OCH ÖGONBRYN M.M.
Erbjudande i februari 110 euro NANA NORRBOM CENTRO IDEA Ctra de Mijas, Km. 3,6, 29651 Mijas Tlf. 610 716 048 NEO STUDIO MIJAS Du hittar mig hos Skäm bort din hud Få de bryn, den franslinje eller de läppar som du alltid drömt om. Permanent makeup En permanent makeup kan skapa symmetri i ditt ansikte. Oavsett om du vill
massage och mask. 1 tim. och 15 min.
markera läpplinjen eller framhäva färgen på läpparna, lägga kontur på ögonbrynen eller markera franslinjen med ”eyeliner”. Gratis konsultation.

Radannonser

Monda – modernt hus till salu 540 m2 6 sovrum/5 badrum. Campo-hus i naturen. Solpaneler, golvvärme, varmvatten med solpanel, privat vatten. 50 000 m2 tomt. Säljs direkt av ägaren. Tel. 600322113

Gratis annonser mottages endast per e-mail och får innehålla max. 50 ord.

Bostadsannonser är inte gratis och ska beställas och betalas på: www.ensueco.com

Köpes: Weber-grill

Köper ”större” Weber-grill i fint skick. Ivar, kontakt: 004790756500, ivar@ivarjorgensen.no

Behöver du hjälp

…med din dator, mobil eller läsplatta? Problem med internet, program, skrivare, TV mm.

Jag ger dig hjälpen du behöver. Ring Klas: 647 833 771 eller maila: dataklas@gmail.com – Mer än 25 år i branschen!

”Mötet under palmen”

Svensk målare med över 30 års erfarenhet. Vi målar om ert hus i Nerja eller Torrox. Passa på att utnyttja rotavdraget. Lars Forsberg Måleri: 070-630 67 13

Anonyma Alkoholister AA-möten för skandinaver hålls varje måndag kl. 18 i Svenska kyrkans lokaler. Adress: Av. Alcalde Clemente Díaz Ruiz, 4, Fuengirola Kontakt: 676 624 715

El-arbeten utförs

V/ Jesper Hansen. Elinstallatör och maskinmästare. Tel. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com

A/C, värmepumpar och poolvärme

Säljes och installeras. V/Jesper Hansen. Elinstallatör och maskinmästare. Tel. +34 600 409 484

E-mail: jespex@gmail.com

Stödgrupp för cancerpatienter

Vi möts kl. 17 sista fredagen i månaden längst in i caféet på Costa del Sol-sjukhuset i Marbella. Vi pratar engelska och alla är välkomna.

Fackutbildad dansk målare Per Leonhard Hansen – 30 år på kusten! Bra och ordentligt målningsarbete utförs. Ring för offert! Tel. 607 52 02 57

TP-Multiservice

Hjälp med pool, SPA, trädgård, ombyggnation. Jag löser alla uppgifter. Ring Thomas på 654 901 486 (danska, spanska, engelska) för en icke-bindande offert.

Radannonser är GRATIS för privatpersoner som önskar sälja till exempel en cykel, hitta en resekamrat eller sälja en soffa.

Beställ annonsen genom att skicka ett e-mail till: info@ensueco.com och vi sätter in den i magasinet och på: www.ensueco.com den 1:a i månaden – samma dag som magasinet utkommer.

Kommersiella annonser kostar 30 euro och får bestå av max 60 ord. Dessa kan beställas och betalas på: www.ensueco.com eller på vårt kontor i Centro Idea, Mijas.

Köp och sälj av bilar

Professionell hjälp erbjudes i samband med köp och sälj av bil. Kontakta Bjarne Damgaard tel. 605 352 700 bjarnedlarsen@gmail.com

Föräldragrupp - barn med autism

Kostnadsfri grupp som vänder sig till föräldrar till barn med autism. Vi träffas i Marbella området. Hör av dig till Anna. zamc@mac.com Vi ses!

Vi är en ideell förening vars främsta syfte är att hjälpa människor att bli fria sitt beroende till sinnesförändrande substanser (droger, piller, alkohol) Många människor lider av dessa problem. Vi bygger på 12-stegsrörelsen principer och har möten på San Pedro Beach (Marbella) varje lördag klockan 10.00. ”Mötet under palmen” kallas vårat möte och vi träffas vid restaurang L’unique. Varmt välkomna!

Vi hämtar gratis: begagnade möbler, kläder, skor och köksutrustning i bra skick. Ring: 632 16 94 22

Spela irländsk fotboll! Idrottsföreningen Costa Gaels, med hemmaplan i Marbella, spelar varje vecka irländsk fotboll – en snabb sport som påminner om en kombination av vanlig fotboll och handboll. Vid planen finns café och på söndagsförmiddagarna är det barnklubb.

Vill du vara med och spela? För mer information och kontakt: www.costagaels.com och christiansen.nicholas@gmail.com (svenska och engelska)

ANNONSÖRSREGISTER

Här hittar du snabbt och lätt de telefonnummer du behöver

Advokat & Consulting

Isacsson +34 952 90 82 37 Gonvel & Kamph +34 951 518 573 Johansson & Goméz +34 952 58 57 81 Wallin & Partners +34 952 47 02 07 Zafolaw +34 951 240 600

Bank & Investering DNB Group Luxembourg +352 4549451 Handelsbanken +34 952 817 550

Bilar & Bilregistrering Kolos +34 952 460 229 Tim Holm +34 671 20 48 24

Design, Inredning, Tavlor & Dekoration Cortidea +34 952 461 221 Muebles Piramides Puerto +34 952 550 669

Energilösningar, Vatten & Uppvärmning Dancon +34 952 46 54 55 / +34 608 65 87 53

Fastighetsmäklare, Arkitekter & Uthyrning Jardinana +34 674 30 46 34 Marbella & Co +34 952 865 525 Start Group +34 952 90 48 90 Sunshine Estates/ Villa & Projekt Invest +34 617 70 04 24 Åsa Pettersson +34 952 593 132

Försäkring Kaas & Kirkemann +34 952 47 83 83 Tres Coronas Seguros +34 952 46 50 66

Golf AHN Golf +34 952 474

AV
I
KOM
IHÅG ATT SISTA DAGEN FÖR INSÄTTNING
RADANNONS
MAGASINET ÄR DEN 15:E VARJE MÅNAD.
RADANNONSER ÄR GRATIS FÖR PRIVATPERSONER
Anni´s
Nana
750 Grafisk Design, Tryck & Webb Norrbom Marketing +34 952 581 553 Hälsa & Skönhet
Vital Shop +34 952 850 094
Norrbom +34 610 71 60 48
Quick
Buddys
Tipi
Yaya
Hörselklinik Dansk Hørecenter +34 951 239 004 Konserter & Evenemang DAD www.ticketmaster.dk Konstruktion & Installation Elite Glass Curtains +34 952 830 503 FM Byggfirma +34 637 39 29 30 Idea Terrazas +34 952 461 174 Kontorshotell
Office +34 640 055 095 Kök Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600 KVIK +34 951 51 92 20 Nordic Muebles +34 951 260 360 Restauranger & Cafeér Bing Asian Fusion +34 952 470 218
Gastrobar +34 623 23 59 51
Tapa +34 951 311 630 / 627 635 890
+34 951 74 28 17 Skidskola Troll Ski +34 688 918 773
Tandläkare Clínica Dental Escandinava, Fuengirola +34 952 66 01 67 Clínica Dental Escandinava, Calahonda +34 952 933 934 Clínica Nordental www.clinicanordental.com Clínica Dental Noruega +34 952 47 68 80 Dentadanés +34 952 529 666 Veterinär Clínica Veterinaria Las Camelias +34 952 46 11 79 Övrigt Cudeca +34 952 564 910 Unicef www.testamentounicef.es
50 EN SUECO - FEBRUARI 2023

ERFARENHET OCH FÖRTROENDE

H o s F M C o n s t r u c t a n s e r v i a t t e t t b r a s a m a rb e t e b a s e r a s p å f ö r t r o e n d e o c h b r a k o m m un i k a t i o n V i g a r a n t e r a r a t t k v a l i t e t e n ä r p å t o p p s a m t s ä k r a r a t t d i t t p r o j e k t h a n t e r a s p r o f e s s i o n e l l t . V å r a m å n g a n ö j d a k u n d e r ä r d ä r f ö r o c k s å a l l t i d r e d o a t t g e e n r e k o m m e n d a t i o n

Professionell totalentreprenadsfirma – sedan
FM CONSTRUCT
1997 Vill du ha en offert på totalrenovering, nybygge, renovering, tillbygge eller någonting annat, så kontakta oss för ett oförpliktigande samtal om ett eventuellt samarbete.
Vi tar hand om ditt byggprojekt Samtal med André kan ske på svenska, danska, norska, engelska eller spanska.
FMCONSTRUCT com FM Construct fm.construct.1997 +34 637 39 29 30 PROFESSIONELL TOTALENTREPRENAD
c h b y g g fi r m a m e d h u v u d s ä t e i B e n a l m á d e n a . V i a r b e t a r m e d a l l t f r å n n y b y g g e n t i l l m i n d r e r e n o v e r i n g a r M e d v å r a a r k i t e k t e r , r å d g i v a r e o c h h a n t v e r k a r e k a n v i a r b e t a m e d p r o j e k t p å h e l a C o s t a d e l S o l . Kontakta André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com
F M C o n s t r u c t ä r e n e r k ä n d e n t r e p r e n a d - o
t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com Utvecklat av CTH Capital @JardinanaLaCalaMijas @cth_capital INFLYTTNING SKER Azalea och Lotus är nu SLUTSÅLDA! Redan 200 färdigställda bostäder Besök vår webbplats för mer information eller för att anmäla intresse för Jardinanas nya bostäder: www.jardinana.com KOMMER SNART KOMMER SNART