__MAIN_TEXT__

Page 1

SUECO en

S PA N I E N F Ö R S V E N S K A R

FEBRUARI 2021

Möt

Gunnel Bergman Från träskor på landet till träskor i hela världen – en sann företagare med känsla för försäljning, stil och design.

Intervjuer · Nyheter · Bostad · Finans · Utflykter · Sport · Fakta · Kultur · Profiler · Politik · Mode · Hälsa


se

neuise

rine

uno

La Sueca hälsar välkommen till

- En Sueco februari 2021

Vilken månad av positiva känslor det har varit – till den grad det går i alla fall, när större delen av Europa är mer eller mindre stängt. (Det är bara Herr Tegnell som sitter på sin höga häst och rider sin egen väg, och vägrar ta ansvar samt undviker kritik genom att säga att hans tidigare uttalanden ”är tagna ur sitt sammanhang”.) T ex, blickar vi västerut har clownen Trump lämnat Vita Huset och det ser ut att bli lite ordning och reda igen. Och här på hemmaplan har Sr. Illa, som jag förövrigt bannat upprepade gånger, i skrivande stund kommit ut med tydligt besked att det inte är aktuellt med total lockdown. Så kan alla scaremongers (det är alltså ett så fett ord) knipa igen. Jag underdriver inte när jag säger att jag varje dag hör halvhysteriska personer larma om ditt och datt – ”hela landet stänger i morgon”, ”jag har hamstrat alla livsmedel, för nästa lockdown blir TOTAL”, ”alla skolor i Fuengirola ska stänga”, helt utan grund annat än vetenskapen framtagen kring det egna middagsbordet. Det bästa är när hemmafruar klagar över att de inte orkar med om barnen blir hemskickade för onlineundervisning igen – för de får helt enkelt inte ihop dagarna med barnen hemma. Och bara nyligen hörde jag en förälder vara upprörd över att städerskan inte kunde komma vid lockdown. Men hallå – fatta sopkvasten själv! Men nog om det. Jag ger en stor eloge till alla heltidsarbetande föräldrar som sedan coronautbrottet har löst situationer med jobb, barn, skola, hem med allt det innebär. Och alla andra som kämpar vidare! Nu får vi se till att hålla oss ifrån det stora sociala livet en stund till, så rider vi tids nog ut stormen!

riktigt inspirerad när jag går igenom artikellistan för att kontrollera att allting är i ordning. Min kollega Henrik och jag är oense om det mesta (vilket många gånger är väldigt givande när vi brainstormar), även det mycket omtalade vaccinen så klart. Men trots att jag är nejsägare i frågan så har jag nog kommit till den punkt att jag säger ”Ta nu vaccinet så att vi kan komma vidare!”. Måste jag ta det för att ha ett liv med resor, evenemang m.m. så gör jag väl det – men jag är inte glad för det. Henrik skriver om detta i ”På andra sidan”.

Riktigt bra känns det också att få ut månadens En Sueco till alla er läsare. Jag känner mig

Naturligtvis bjuds du på mer också; du får följa med på utflykt, bjuds på recept, nyheter, panel,

mugge

jette

martin jette

SUECO en

Depósito legal: MA-1758-2006

martin

mugge

Så bjuder månaden även på en artikel om TikTok, detta enorma fenomen som fångat varenda unge, och många vuxna, men som det råder många åsikter kring, och som en del hävdar är ett spionageverktyg från den kinesiska staten. En Suecos praktikant Gabriella har skrivit om detta! Gabriella har också gjort en tillbakablick på Torremolinos glansdagar, tänk att Franco tillät bikini på Trocadero-stranden!

Och glöm inte att skicka larviga meddelanden till alla du känner på Alla hjärtans dag , det kan vi alla behöva i år! Ha en lugn februari! Sara Laine sara@norrbom.com

Foto: Mugge Fischer

Själv har jag träffat ”träskodrottningen” Gunnel Bergman – en riktig affärskvinna som ser möjligheter och faktiskt förverkligar dem! Och så måste vi ha med lite mystik här till februari också. Jette har satt sig med historierna om den heliga graal, vilket hon delar med sig av.

morten

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tel. 95 258 15 53 Fax. 95 258 03 29 norrbom@norrbom.com Kontorstid: 10.00-17.00 Norrbom Marketing S.L. (norrbom@norrbom.com)

jacob

Jag är säker på att februari kommer att bli en bra månad, annars får jag se till att den blir det, valet är mitt, och det samma gäller för dig! Tro på framtiden, stötta lokala verksamheter och se till att leva så att spridningsrisken är minimal!

Vill du inspireras till äventyr har senaste tillskotten här på redaktionen, Karethe, förverkligat sin dröm att flyga luftballong, och det över den vackra staden Ronda – tänk vilken upplevelse! Naturligtvis berättar hon om detta.

mortenANSVARIG UTGIVARE:

alex

fotboll, lite från bostadsmarknaden och den juridiska världen m.m.

LAYOUT / ARTE FINAL Norrbom Marketing SKRIBENTER (förnamn@norrbom.com) Sara Laine Henrik Andersen Jette Christiansen Karethe Linaae

ANNONSER Mugge Fischer (mugge@norrbom.com) Sara Laine (sara@norrbom.com) Henrik Andersen (henrik@norrbom.com) Foto framsida: Mugge Fischer

EN SUECO utkommer den första varje månad och kan gratis hämtas på fler än 250 olika platser utefter Costa del Sol. EN SUECO finns hos annonsörerna samt på Golfklubbar, Svenska Kyrkan i Fuengirola, Svenska klubbar, turistkontor och många andra platser som besöks av svenskar. Prenumeration på En Sueco kostar 60 euro per år i Spanien och 108 euro per år med post till utlandet. Du kan betala med Euro-check utställd på Norrbom Marketing, som du kan sända via post eller ta kontakt med oss för bankinformation. Du kan även betala med VISA-kort på: www.ensueco.com

L ä s h e l a t i d n i n g e n p å w w w. e n s u e co. co m


Trevlig läsning!

SUECO

26

en

12

FEBR UAR I 2021

KAR ÖR SVENS S PA N I E N F

FE B R UA R I 2021

innehåll

Möt

Gunnel Bergman

en – en sann t till träskor i hela värld Från träskor på lande och design. la för försäljning, stil företagare med käns

· Mode · Hälsa · Profile r · Politik · Fakta · Kultur · Utflykt er · Sport r · Bostad · Finans Intervj uer · Nyhete

portada-001 (1).indd

34

23/01/2021 18:30

1

2

Kära läsare

6

Korta Nyheter

10

Shoptalk

12

Kolumn: Vågar vi säga nej till vaccinet?

14

Juridik - Fråga Experten

16

Ett ögonblick - vad säger panelen?

20

Profil: Gunnel Bergman

24

Den heliga graalens väg

26

Högt upp i det blå med En Sueco

30

Torremolinos under 60- och 70-talet

32

Utflykt: Carmona - en alldeles speciell stad

34

Den dynamiska föreningen

36

TikTok - den snabbast växande appen

38

Veras Veranda: Småkakor med marsipan och choklad

39

Bostadsbloggen

40

Málaga CF: Manolos Meriter

42

Golfsidorna

46

Hälsa

50

Radannonser och Annonsörsregister

SUECO en

20 36

30

24

LÄS HELA MAGASINET PÅ WWW.ENSUECO.COM


kök • bad • garderob • renovering tt di g. . r ja t t d ra appe y v p n U t T - a alla RO dnar Vi

totallösningar • eget snickeri skapar otaliga möjligheter och håller priserna nere. • efterförsäljningsservice. • nyckelfärdiga totalrenoveringar. • kom in för en obindande offert.

or

Följ och gilla oss på Facebook Vi gör även totalrenoveringar, titta in på vår webbplats för inspiration.

showroom fuengirola

calle josé cubero yiyo 3, 29640 Fuengirola (vid feriaplatsen) tel. +34 951 260 360

öppettider

mån-fre: kl. 09.00 - 18.00 lördag: kl. 10.00 - 14.00 info@nordicmuebles.com www.nordicmuebles.com

Uppställt i “Oak Hill” i La Mairena


KORTA NYHETER

Passagerarantalet kollapsar på Málagas flygplats De senaste åren har varit rekordår för Málagas flygplats. Under 2020 sattes ytterligare ett nytt rekord – med dessvärre ett rekord som är allt annat än glädjande. Med bara 5,1 miljoner passagerare störtdök antalet resenärer med 74 procent. Aldrig tidigare har flygplatsen i Málaga upplevt ett så stort fall. Sedan invigningen av flygplatsens Terminal 3, för exakt 10 år sedan, har passagerarantalet sett en konstant ökning och 2019 uppgick antalet resanden till och från flygplatsen till 20 miljoner personer. Så snart Terminal 3 är helt operativ har flygplatsen i Málaga möjlighet att ta emot 30 miljoner resenärer men just nu är det bara en pytteliten del av flygplatsen som är operativ. Till våren och sommaren både tror och hoppas det spanska luftfartsverket AENA på en markant ökning av antalet flygningar.

Flygbolaget Norwegian räddas Framtiden för det norska flygbolaget Norwegian har blivit lite ljusare. Flygbolaget har nyligen presenterat en ny räddningsplan, som både den norska regeringen avser att stötta och som öppnar dörren för nya investerare. Norwegian kämpar i dag med en jätteskuld och står under konkursskydd i Irland, där bolagets flygplan och tillgångar finns registrerade. I bolagets nya plan kommer man att utesluta satsningen på långdistansflygningar till USA och Asien, för att i stället ha fokus på Europa. Affärsplanen innebär även en kraftig förändring av bolagets

skuldstruktur och ett kapitaltillskott på 5 miljarder norska kronor. ”Den nya planen framstår mer robust än den som vi avvisade i oktober. Därför ställer vi oss nu positiva till att hjälpa till”, säger Norges handelsminister, Iselin Nybø, i ett pressmeddelande. Den norska regeringen kommer att hjälpa Norwegian med ett så kallat hybridlån, som är ett lån utan slutdatum samt andra speciella villkor. Redan från mars återupptar flygbolaget flera av sina flygningar i Europa – även till och från Málaga.

Fruktad brottsling gripen i Fuengirola Efter fyra dagars flykt greps den spanska medborgaren José Arcadio D.N., alias ”El Melillero”, som anklagas för att ha hällt syra i ansiktet på sin före detta flickvän och hennes väninna. Brottet ägde rum i den lilla byn Cártama, där flickan ska ha gömt sig i rädsla för mannen och hans hot. ”El Melillero” var redan i förväg efterlyst av polis, då han har åtta andra brott på sitt samvete. Efter

• GARDINER • PERSIENNER • MATTOR • MÖBELKLÄDSEL • SOLAVSKÄRMNING • MARKISER MM.

syraattacken intensifierade polisen jakten på den misstänkta och det gjordes i ett koordinerat och nära samarbete mellan Guardia Civil, Policía Nacional och lokalpolisen i Mijas, som flera gånger var nära att gripa mannen – och som tillslut lyckades, då han försökte fly till fots från motorvägen under en biljakt. De båda kvinnornas tillstånd är i skrivande stund fortfarande kritiskt.

ÖPPETTIDER: MÅNDAG - FREDAG: 10 - 18 LÖRDAG: 10 - 14 (endast enl. avtal)

MARBELLA: URB. MARBELLA REAL LOCAL 3 BULEVAR PRÍNCIPE ALFONSO DE HOHENLOHE

TEL. +34 951 48 77 35

MIJAS: CTRA. DE MIJAS EDIF. CORTIJO DEL AGUA

TEL. +34 952 46 12 21 CORTIDEA@GMAIL.COM • WWW.CORTIDEA.COM

6

EN SUECO - FEBRUARI 2021


Dina spanska advokater

MARBELLA Centro Comercial La Colonia Nยบ33, 29670 Marbella info@isacsson.es โ€ข www.isacsson.es

(34) 952 90 82 37


KORTA NYHETER Historiskt avtal mellan Spanien och Gibraltar

Juan Carlos blir delvis okränkbar Det är inte mycket som de två tungviktarna inom spansk politik kan enas om, men PSOE och PP har nyligen kommit överens om att det inte finns någon orsak till att åtala exkungen Juan Carlos för mer än vad som är absolut nödvändigt. En paragraf (56.3) i den spanska grundlagen kan göra kungen så när som okränkbar, och därmed skona honom från en rad åtalspunkter i kölvattnen av de bedrägerifall som uppdagats under det senaste året. I stora drag handlar det om att Juan Carlos tagit emot skyhöga och olagliga returprovisioner i samband med utkontrakteringar i Mellanöstern. Pengarna sägs ha kanaliserats ut i flera fiktiva bolag i skatteparadis. Både PSOE, PP och partiet VOX är överens om att aktivera grundlagens paragraf 56.3. Beslutet har skapat höga muntliga konfrontationer mellan de två regeringspartierna PSOE och Podemos, där sistnämnda är stor motståndare till kungahuset.

Det är bara det första steget – men det största. Spanien och Storbritannien ingick under månaden som gått ett förhandsavtal om att ta bort gränsen mellan Spanien och Gibraltar. Nyckeln till det nya avtalet är att Gibraltar upptas i Schengensamarbetet på samma sätt som Norge, Schweiz, Island, Liechtenstein och övriga EU-länder. Därmed säkerställs rätten till fri rörlighet till och från klippön. Nyheten har naturligtvis tagits emot med stor glädje från alla inom transportbranschen samt hos de över 10 000 personer som dagligen korsar gränsen

för att komma till sina arbeten – antingen på Gibraltar eller i Cádizprovinsen. I praktiken innebär avtalet att den i dag existerande gränskontrollen tas bort och att flygplatsens landningsbana blir den nya ”osynliga” gränsen, som landvägen kommer att kunna passeras utan pass. Det kommer att ta ca 6 månader att få med Gibraltar som fullvärdig medlem i Schengensamarbetet, och till att börja med kommer det att göras med en prövotid på 4 år.

Här höjs skatterna i år Livet blir en aning dyrare 2021 – speciellt för dem som har mest samt dem som tycker om socker. Skattehöjningarna innebär att de med en årsinkomst över 200 000 euro får en skattehöjning på 3 procentenheter till 26 procent medan de som tjänar över 300 000 om året får en höjning på 2 procentenheter till en avdragsprocent på 47 procent. Det är dock bara 0,17 procent av landets skattebetalare som tjänar så mycket. Generellt sett kommer gemene man att betala mer för

nästan alla sorters försäkringar, då momsen på dessa höjs från 6 till 8 procent. Det samma gäller registrering av nya bilar. Den största höjningen ses när det kommer till drycker med högt sockerinnehåll. På alla sorters läsk, energidrycker m.m. höjs momsen från 10 till 21 procent. Och tillslut införs den så omtalade googleskatten. Alla onlinebolag som handlar och fakturerar för minst 3 miljoner euro i Spanien ska årligen betala 3 procent i skatt.

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

8

EN SUECO - FEBRUARI 2021


Hitta oss på Facebook

Soffa Hannover, svart läder 2 pers. - 895€

l 3 pers. - 1.095€

Öppet: måndag - fredag: kl. 10 - 20, lördag: kl. 10 - 14

Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Infarten till Caleta Port) Tel. 952 55 06 69 · piramides@mueblespiramides.com · www.mueblespiramides.com DANSK KVALITET TILL SPANSKA PRISER

Vitrinskåp 110x40x180 cm - 698€ l Matbord 90x160 cm - 498€ l Matbord Ø120 cm - 498€

Soffbord med förvaring 75x120 cm - 295€ l Tv-bänk 160x40x55 cm - 398€ l Skänk 160x40x80 cm - 548€

VI LEVERERAR OCH MONTERAR LÄNGS KUSTEN UTAN EXTRA KOSTNAD

Nytt, snyggt & modernt.

Danish quality - Spanish prices


shoptalk

FEBRUARI 2021

IntermedicalSS – när du behöver rätt covid-19-test Intermedical Suárez Saavedra (IntermedicalSS) är sedan många år tillbaka väletablerade på Costa del Sol med sjukvårdsoch hälsokliniker i Fuengirola, Benalmádena, Almuñécar och Nerja. Hos klinikerna märker man att allt fler har behov av att göra covid-19-test och i dagsläget finns flera olika test för att upptäcka smittan. Detta är någonting som många har funderingar kring, och här besvaras den vanligaste som ställs till IntermedicalSS: ”Vilket test är lämpligast för just mig i min situation, PCR, antigen- eller antikroppstest?” Här måste man se på skillnaderna. Valet av test beror på varje enskild patients situation, men det beror även på varför man testar. T ex spelar det ingen roll om det handlar om en äldre person eller en person med komorbiditet (samsjuklighet), utan vad vi önskar ha svar på.

Här beskrivs kortfattad vilket covid-19-test är lämpligt i olika situationer: 1.

Du har symptom som kan relateras till covid-19 (andningsbesvär, feber, hosta, lukt- och smakförlust). >> PCR eller ANTIGEN-SNABBTEST

2.

Du har under de senaste dagarna haft kontakt under längre tid med en person som är covid-19-positiv. >> PCR eller ANTIGEN-SNABBTEST

3.

Du behöver ett certifikat för att få resa (det behöver dessutom vara skrivet på spanska och engelska). >> PCR eller ANTIGEN-SNABBTEST

4.

Du vill träffa familjemedlemmar, vänner eller andra personer som räknas som riskgrupp, och vill vara säker på att du inte bär på viruset – du kan ju vara asymtomatisk. >> PCR

Hos IntermedicalSS görs alla typer av test och de har öppet både vardagar och helger, och öppettider för provtagning är kl. 9.00-20.00 Vid PCR-test fås resultat inom 12-24-timmar. Vid frågor och funderingar kring test är du välkommen att ringa (dygnet runt) +34 951 94 00 49 eller +34 633 148 920 (svenska). Du kan även kontakta IntermedicalSS per WhatsApp: +34 684 08 75 52 eller e-mail: info@intermedicalss.com. Intermedical Suárez Saavedra kliniker: Fuengirola: Calle Santa Rosa N.º 20, 29640 Fuengirola Benalmádena: Avenida del Puerto Deportivo S/N, 29630 Benalmádena Costa

5.

Du vill veta om du varit i kontakt med coronaviruset eller haft covid-19. >> ANTIKROPPSTEST (SEROLOGI)

6.

Du är idrottare och ska tävla. >> PCR

Almuñécar: Avenida del mediterráneo N.º 51, 18690 Almuñécar

7.

Du ska opereras. >> PCR

Vet du redan vilket test du behöver kan du boka tid direkt via QR-koden här intill eller på: www.intermedicalss.com

Nerja: Avenida Mediterráneo N.º 4, 29780 Nerja

MARKNADSFÖR din verksamhet här

10

EN SUECO - FEBRUARI 2021

…och nå ut till tusentals läsare!


IT’S NOT JUST A BED. IT’S A JENSEN.

30% RABATT

Polígono Nueva Campana 23, 29660 Marbella | Måndag-fredag 10-14/15-18 | jensenstore.com

Jensen Store S C A N DI N AVI A N BEDS


På andra sidan

Det pratas mycket om det, och att det nu verkar som om vi européer kommer att erbjudas covid19-vaccin under de kommande månaderna har allt annat än att fått tyst på pratet. ”Jag ska inte vara bland de första att vaccineras, då man inte känner till biverkningarna ännu”, har du säkert redan både läst och hört otaliga gånger, ofta efterföljt av flera konspirationsteorier (speciellt på sociala medier). Jag håller mig ifrån dessa ändlösa diskussioner. För mig själv tänker jag bara två tankar; de kommer här: Min första tanke är: Ingen av oss blir ”bland de första” att vaccineras. Vaccinen från Pfizer, Moderna och Oxford/AstraZeneca har redan sedan augusti/september testats på mellan 15 000-50 000 försökspersoner. Erbjuds vi att vaccinera oss under årets andra kvartal kan vi sälla oss till skaran av alla vuxna i Sverige, som då ska ha erbjudits vaccin, liksom de 2,5 miljoner spanjorer och 25 miljoner européer som redan fått det lilla sticket. Och erbjuds vi vaccinet under sommaren, kan siffrorna multipliceras med både tre, fem och tio. Min andra tanke är, frågan som jag fortfarande inte hört ett förnuftigt svar på: Vad skulle du göra om vaccinen inte tagits fram? – eller först skulle komma ut på marknaden om ”några år”? Faktum är att världen går på knäna – alltså riktigt nere på knäna. Visserligen märks det knappt i välbärgade

nordeuropeiska länder, där en del bara förlorat några mindre, försumbara summor. Men tittar man lite längre än ens egen näsa räcker ser vi en utarmad värld som tappert kämpar för att överleva. Människor utan sparade tillgångar lever på familj och nya krediter. Människor som förr levde på knappa medel står nu i ”svältkön” för en måltid hos kommunala soppkök. Och när det kommer till alla världens fattiga och hungriga vågar jag inte ens tänka på vad de har gått igenom under året som varit. Men dem, vanan trogen, hör vi aldrig någonting om. Vi kan bara konstatera att dödssiffrorna och effekterna av epidemin på världsplan är mycket, mycket högre än de siffror som vi ser i vår priviligierade västvärld. Det är just därför som jag nu säger att vi befinner oss mitt i ett tredje världskrig mot en kemisk bomb, som heter covid-19. Men nu är det här: coronavaccinet. En del jublar, andra lägger benen på ryggen. Och jag funderar över om inte fler är lite fundersamma kring de nya vaccinen. ”Ska vi eller ska vi inte?”, frågar många sig. Det är helt mänskligt att tvivla när man står inför någonting nytt, men vi kan också se det från en annan vinkel och fråga oss själva: ”Ska vi leva eller ska vi överleva?”. Under det senaste året har vi överlevt – inte levt. Säger vi nej till vaccination säger vi också nej till en förändring – och så kan världen fortsätta i samma, miserabla lunk som nu. Vi har inte en bred palett av möjligheter men, tack vare veten-

skapen, kan vi snart välja. Jag är överhuvudtaget inte imponerad av WHO:s roll i coronakrisen, men en sak har de rätt i: ”Aldrig tidigare har världen stått så enad och samarbetat så intensivt för att lyckas utveckla ett vaccin eller en medicin.” Tillsammans har man stöttat forskningen – både ekonomiskt och administrativt. Tack vare det har det bland annat gått så fort. Att jag skriver bland annat beror på att vi inte får glömma bort det 15-års förarbete, som började redan under 00-talet, då man startade flera olika forskningsprogram i rädsla för nya sorters influensor. Detta arbete har gett en grund till de vaccin som man sedan coronautbrottet har kunnat arbeta vidare på. Det är också på grund av detta som de första EU-medborgarna kunde få de nya covid-19-vaccinen redan innan årsskiftet 2020/2021. Biverkningarna av vaccinen på kort sikt är få och ganska harmlösa. Skulle det, mot all förväntan, finnas långsiktiga biverkningar får vi först veta det om 10, 15 eller 20 år, precis som med alla andra vacciner och mediciner. Frågan är bara om vi har tid, råd och lust att vänta på det? Vi står ansikte mot ansikte med ett virus som just nu drabbar oss hårdare än någonsin tidigare. Förra våren hoppades vi på att viruset skulle försvinna av sig själv. I somras trodde vi att viruset skulle dö i sommarvärmen. Men vi hade fel – helt fel. Facit är att vi inte har en chans mot coronaviruset. Vi har bara ett vaccin. Så ta det.

Vågar vi säga nej till vaccinet? Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

12

EN SUECO - FEBRUARI 2021


Få spanska nyheter på svenska - direkt per e-mail, varje onsdag och fredag

15.000

Fler än

personer

mottar våra nyhetsmail varje onsdag och fredag. Få veckans viktigaste spanska nyheter på svenska. Anmäl dig på www.ensueco.com/nyhetsmail

Beställ en banner i vårt nyhetsmail,

endast 25 euro

(Normalpris 75 euro, IVA tillkommer)

NORRBOM

Paket med 12 banners – endast 250 euro M A R K E T I N G

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tel. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com


Jessica Kamph delägare & VD

Kan man byta ut förvaltaren i föreningen? Jag äger en lägenhet i ett komplex. Jag och några grannar är inte nöjda med förvaltaren i föreningen, vi tycker han är för dyr, far med osanning och gör inte det han ska. Vi vill att han ska bytas ut. Vad kan vi göra? En samfällighetsförening, Comunidad de Propietarios, har alltid en vald förvaltare, administrador, som ansvarar för föreningens dagliga drift och ekonomi samt hjälper till att alla föreningens underlag är i ordning och att lagar följs. Vid föreningsstämman, som normalt hålls en gång om året, utses administradoren. Normalt väljs hen för en mandatperiod på ett år i taget men längre mandatperiod kan också överenskommas. Det är möjligt enligt lag att säga upp hen från sin post innan mandatperioden gått ut, vilket måste ske genom ett majoritetsbeslut. Det finns särskilda yrkessamfund, Colegios de administradores de fincas, som reglerar att förvaltaren har en skyldighet att se till att överlämna alla underlag till sin ersättare och hjälpa till att övergången sker så smidigt som möjligt vid ett byte.

MÖBELTAPETSERARE ALLA SORTERS MÖBLER Stolar, sänggavlar, soffor, dynor – utvändigt och invändigt. Gardiner, båtar och bilar. Gratis prisförslag – även i hemmet.

Tel. 722 507 826 Álvarez Quintero 3 FUENGIROLA CENTRUM 14

EN SUECO - FEBRUARI 2021

Viktigt innan man byter ut administradoren är dock att se över avtalet som föreningen tecknat och vilka villkor som överenskommits. Om avtalet sägs upp i förtid har administradoren rätt till skadestånd, förutsatt att uppsägningen inte beror på att hen brutit mot sina skyldigheter. Administradoren kommer säkerligen kräva ersättning för hela den kvarstående avtalstiden, dock brukar det bli upp till domstol att bestämma skadeståndets storlek om parterna inte kan komma överens. Som medlem i en samfällighetsförening har du rätt att begära att ett visst ämne tas upp på dagordningen på föreningens nästkommande årliga stämma. Är ni tillräckligt många kan ni också begära att det kallas till en extra stämma för att rösta om utbyte av administradoren. Enligt lag krävs att begäran görs av en fjärdedel av ägarna i föreningen, eller om de i antal representerar 25

procent av andelarna (kvoterna), om inte stadgarna säger annat. Ni behöver till styrelsen/ordföranden i föreningen lämna in en begäran (motion) om extra bolagsstämma. Ni får lämna förslag på en ny administrador och styrka att denne är kompetent för uppdraget. Till motionen bör ni bifoga information och ekonomiska villkor för avtalet med den förvaltare som ni föreslår och en offert på dennes tjänster som beslutsunderlag till stämman. Det är att rekommendera att anlita en förvaltare som är registrerad som ”administrador de fincas”, alltså medlem i särskilt yrkessamfund, då det brukar vara en garanti för kompetens och att personen innehar en ansvarsförsäkring. Innan ni vidtar några åtgärder är det därför först att rekommendera att se över nuvarande avtal med administradoren, för att se när dennes mandatperiod löper

ut och eventuella andra särskilda avtalsvillkor. För föreningens del kan det vara att föredra att vänta till avtalstidens slut för att slippa betala extra ersättning. Har ni bevis på att administradoren brutit mot sina skyldigheter eller inte sköter sitt uppdrag, kan även detta diskuteras med ordföranden och ev. föreningens juridiska rådgivare för att se om det finns skäl att säga upp avtalet i förtid på grund av avtalsbrott från administradorens sida och på så sätt slippa betala ev. skadestånd.

Fråga experten Denna fråga är besvarad av Gonvel & Kamph, spanska advokater & skatterådgivare, som kommer att besvara fler frågor i kommande nummer. Har du någon fråga kan du skicka den till: sara@norrbom.com

BILREGISTRERING • OMREGISTRERING TILL SPANSKA

SKYLTAR PÅ 2 DAGAR

• IMPORT- & EXPORTPAPPER • BESIKTNING (ITV) & HOMOLOGERING • ÄGARSKIFTESCERTIFIKAT • ALLT PAPPERSARBETE FÖR REGISTRERING

HOLM

BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24 • Fax. 952 82 13 02

www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com


Bolag, fastighet eller tvist i Spanien? Zafo Law hjälper svenska, danska och norska bolag att lyckas i Spanien, och vi bistår privata svenskar, danskar och norrmän att förverkliga drömmen om Spanien. Vi skapar värde för skandinaviska advokater när vi hjälper till med att komma igenom det spanska rättssystemet. Ska vi hjälpa dig?

Se mer på zafolaw.com

Centro Plaza, Oficina nº 22 · Avd. Manolete 1 · Nueva Andalucía · 29660 Marbella · +34 951 240 600 · info@zafolaw.com · zafolaw.com

zl-ad_corporate_190x135.indd 1

19-01-2021 13:37:51 EN SUECO - FEBRUARI 2021

15


Ett ögonblick Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Vill du ställa en fråga? Maila den till: sara@norrbom.com Skriv ”Fråga panelen” i ämnesraden. *Redaktionen förbehåller sig rätten att välja mellan inskickade frågor.

Välkommen till månadens panelartikel! Här ställs frågor om både det ena och det andra, från sol och lite regn till tradition och politik, som boende på Costa del Sol, eller andra med relation till kusten, kan relatera till samt ha åsikter kring.

1

16

2

Månadens frågor

Det kommer många besked i medier kring tiden vi har framför oss; optimisterna säger att marknaden kommer i gång i takt med att allt fler vaccineras mot covid-19, medan pessimisterna påstår att återhämtningen kommer att ske mycket långsammare. Tror du att hjulen kommer i rullning på Costa del Sol i år, eller kommer det att ta längre tid?

Med dokumentären ”Greta”, som utkom under hösten 2020, faller återigen en del strålkastarljus på Greta Thunberg, som annars hamnat i skuggan av rådande pandemi. I dokumentären ställs frågan om Greta bara bjuds in i maktens korridorer för att makthavarna skulle dra nytta av uppmärksamheten kring henne – eller om det verkligen lyssnas på henne. Själv säger Greta: ”Det känns som om de bara vill synas för att det ska verka som om de bryr sig”…”De vet vad som säljer – fast de gör egentligen ingenting.” Är Greta bara en spelpjäs i de politiska korridorerna eller gör hon verkligen skillnad?

3

Lockdown råder i stora delar av Europa och än fler än tidigare tvingas arbeta hemifrån. Många arbetstagare talar om fördelar med ökad frihet och att de slipper t ex stressen att resa till och från arbetsplatsen. Gällande arbetsgivare har en del fattat beslut om att även efter krisen kvarhålla detta ”nya” arbetssätt och adaptera verksamheten och arbetsplatsen till mindre ytor, vilket naturligtvis innebär bland annat lägre utgifter. Sett till arbetsmarknaden generellt, tror du att utvecklingen med ökat distansarbete är positivt eller negativt, och vilka effekter tror du att det kan ha?

EN SUECO - FEBRUARI 2021


Namn: Monica Silverstrand Bor: Marbella Gör: Sjunger, översätter och säljer bostäder

1

Omöjligt att besvara. Jag tror att Greta känner att hon utnyttjas av människor med makt som vill få det att se ut som om de bryr sig om miljön, men som gör alltför lite för att faktiskt hantera problemet. Det måste vara oerhört frustrerande för henne. Hon är en fantastisk person med så mycket kunskap och vilja. Men utan att de som bestämmer faktiskt implementerar åtgärder som förändrar den framtida miljön är ju hennes tid och engagemang helt bortkastat. Det vore sorgligt om det är så.

2

Till sommaren hoppas och tror jag att vi är tillbaka på vettiga nivåer av ett friare liv. Vaccinet ger hopp men det är allas vårt ansvar att ta hänsyn till de restriktioner som råder och stötta lokala verksamheter så att de överlever.

3

Jag ser många fördelar med att jobba hemifrån. Inga nyheter för egen del, för det har jag gjort i massor av år, men för många andra som nu sluppit stressa med pendling och fått mer tid i hemmet. Dock har det ju visat sig att kvinnomisshandeln ökat kraftigt pga. frustrerade män

Namn: Marie-Anne Taygan Bor: Fuengirola Gör: Arbetar hos Pro-Nordix

1

2

Personligen tror jag att de flesta makthavarna vill ha med Greta för att det ska se bra ut. Hon engagerar verkligen många och uppmanar till att vi ska försöka få ett bättre klimat och att vi ska arbeta för ett bättre samhälle. Själv sorterar jag soporna och använder lampor för att dra ned på kostnader och energi. Många lyssnar på Greta och använder inte flyg lika mycket som tidigare, utan försöker med andra alternativ, så jag tycker att hon har en stor roll i klimatfrågan. Jag såg tyvärr inte dokumentären om Greta. Det kommer att ta lång tid för marknaden att återhämta sig. Vi har fått striktare restriktioner redan i januari, så det kommer säkert att bli flera konkurser. Turistsäsongen kommer också att senareläggas. Vi får väl se när vaccinationerna verkligen kommer igång och vilket resultat det kommer att bli. Jag hoppas verkligen att det blir ett bättre år i år än det förra, för hela Costa del Sol.

Monica trivdes aldrig med att bo i Sverige. Så fort hon kom hem efter en resa ville hon ha nästa resa bokad, men sedan hon flyttade till Marbella 2011 har hon inte velat åka därifrån! Att valet föll på Costa del Sol beror på, som hon själv säger: ”Vi har det bästa vädret i Europa, ingen stressar, maten är god och det är mycket billigare att leva. Dessutom kan jag som EUmedborgare jobba obehindrat.”

3

som inte kan bete sig som folk, och det är helt oacceptabelt. Där krävs det kraftiga insatser, framför allt från andra män som vet hur man uppför sig och kan utbilda sina kompisar att bli bättre människor. Oss kvinnor kommer misshandlarna aldrig att lyssna på. På sikt kan det kanske bli så att stora kontorslokaler inte längre behövs, och att dessa istället kan ombildas till bostäder för att reducera bostadsbristen i storstäderna. Att jobba hemifrån tror jag är här för att stanna. Om man kan köra en tvättmaskin och hinna med en del hushållssysslor under sin arbetsdag får man mer tid för viktigare saker i familjen när alla är hemma.

Marie-Anne blev erbjuden arbete i Puerto Banús när hon bodde i Sverige, vilket hon tackade ja till 2015. Hon valde Costa del Sol för värmen och lugnet. Efter ett och ett halvt år i Puerto Banús flyttade hon till Fuengirola där hon trivs väldigt bra.

Jag arbetade hemifrån i flera månader när covid-19 startade och gjorde ett bra jobb, så mitt företag var nöjt och jag hade inga problem. Återgick dock till kontoret efter att det blev tillåtet. Man behöver social närhet tycker jag och det kändes skönt att träffa sina arbetskamrater igen. Det dåliga med distansarbete annars är att vissa arbetsgivare inte betalar ut lönen och man har inget kontrakt. Det är lättare att säga upp folk också och betala en lägre lön. Jag har en vän i Sverige som blev arbetslös pga. covid-19. Hon blev uppsagd från arbetet för att det blev så få arbetsuppgifter. Arbetsgivaren drog ned på sina utgifter helt enkelt och skyllde på covid-19. Själv är jag glad att jag har arbetet kvar, även om mina arbetsuppgifter mot Sverige har minskat. Vi har försökt att hitta nya branscher som jag kan arbeta mot, jag har alltså en mycket bra arbetsgivare.

EN SUECO - FEBRUARI 2021

17


Namn: Brith Bogårdh Bor: Kungsör och Fuengirola Gör: Lärare

1

Jag har följt Gretas engagemang för miljön och de ungas framtid ända sedan start. För mig är hon ett beundransvärt föredöme för både de unga och äldre. Många människor i hela världen, inte minst de unga, följer i hennes spår. Makthavare har gett henne lovord men tyvärr har hon även stött på misstro, falska anklagelser från andra, som sett sig hotade, politiskt och ekonomiskt eller av andra skäl. Nu när miljöfrågorna verkligen på allvar lyfts fram av expertisen tror jag att Greta och andra miljöaktivister kommer att få stor betydelse. Nu har ögonen öppnats för fler som förstått att klockan är ”FEM I TOLV”.

2

Under nio vintrar har Brith och hennes man tillbringat sin tid i Fuengirola, mycket på grund av rekommendation från en vän. ”Det känns helt rätt eftersom jag varit lärare i Sverige i 40 år, i bland annat spanska. Dessutom upplever jag denna fina lilla stad som en mycket trevlig plats att bo på. Vi blir bemötta med intresse och vänlighet av de spanska invånarna. Jag känner mig verkligen ’hemma’”, berättar Brith.

Svår fråga att svara på för mig som pga. Corona tvingats avstå från att resa till Spanien och därmed inte är helt uppdaterad kring hur hårt och på vilket sätt marknaden drabbats. Jag har följt de medier jag har haft tillgång till och förstår att om någon återhämtning på sikt kommer att ske (kort eller lång sikt) hänger på: vaccination, minskad smittspridning och ökad möjlighet till turism. Men låt det inte gå för fort utan säkert och tryggt. Det är det bästa för spanska marknaden och alla oss som älskar Spanien, tror jag.

3

1

Namn: Tony Söderberg Bor: Skövde Gör: Kundservicechef på Mio

2

Tony har spenderat oräkneliga semesterveckor runt om i Spanien de senaste åren och har hittat rätt på Costa del Sol med dess grönska, behagliga klimat och många genuina spanska städer och byar.

3

18

EN SUECO - FEBRUARI 2021

Att kunna ge ett svar på denna komplicerade fråga är svårt. I de yrken och branscher, som fungerar med ökat distansarbete och där de som arbetar där är nöjda, kommer det säkert att fungera bra. Men i andra sammanhang, där det krävs nytänk och nyskapande måste arbetsgivare, personal och fack komma fram till lösningar man kan vara överens om. Det är spännande och kan leda till någonting bra i framtiden.

Jag tror både och. För den medvetna medborgaren, eller den som inte är så insatt, tror jag det kan göra skillnad att vissa saker belyses och uppmärksammas. Ungdomar kan säkert uppskatta att det är en person i deras ålder, och kanske kan de inspireras och själva börja sätta sig in vad som påverkar klimatet och vad man som individ kan göra för att hjälpa till. På högre nivå är jag övertygad att det handlar om ett spelkort som kan vara bra att dra fram när det passar och många tittar på. Jag hoppas och tror, att det kommer igång lite försiktigt framåt sommaren. Har Sverige samma höga smittspridning även om några månader kan det nog sätta lite sordin på stämningen och framtidstron. Jag hoppas Spanien lyckas få ned siffrorna, som under senhösten, då känner sig besökarna nog trygga och då kommer hjulen börja snurra igen. Inte lika fort som tidigare men snabbare än helt stilla som våren 2020. Jag tror det är positivt. Att arbetet utförs oavsett man sitter hemma eller på sin arbetsplats ser jag som en självklarhet. Tror effektiviteten många gånger blir betydligt mycket högre utan ”störande” moment på ett kontor. Sedan tror jag det är viktigt att kombinera de två, någon dag på arbets- eller mötesplats med kollegor och några dagar hemma. Det har ju visat sig att möten på distans fungerar mycket bra och vad har egentligen den fysiska platsen för betydelse. Kan man kanske sitta i Spanien och arbeta en vecka- eller två per år skulle åtminstone jag bli glad!


Specialist på inglasning, egen installation Specialist manufacturers and produktion installers ofoch glass curtains

952 830 503 | 692 975 477

Glass Curtains

Protect and reduce the effect of dust, wind, noise and rain | Frameless glazing system

SKYDDA DIG MOT OCH MINSKA BESVÄREN AV DAMM, OLJUD, REGN OCH VIND INGLASNING UTAN RAMAR | ANVÄND DIN TERRASS HELA ÅRET RUNT Polígono ElviriaI 27, Marbella 29600. www.eliteglasscurtains.com FÖNSTER ALUMINIUM OCHinfo@eliteglasscurtains.com PVC | ALLA SORTERS TAK| | RÄCKEN I ROSTFRITT STÅL Create an all year round usable terrace | Undisturbed views |

P o l í g o n o E l v i r i a n a v e 3 2 M a r b e l l a • i n f o @ e l i t e g l a s s c u r t a i n s . c o m • w w w. e l i t e g l a s s c u r t a i n s . c o m

GONVEL

GV

& KAMPH

ABOGADOS Y ASESORES TRIBUTARIOS

EN FULLSORTIMENTSBYRÅ INOM JURIDIK, SKATTER OCH ÖVERSÄTTNING

FASTIGHETSRÄTT-ARVSRÄTT-BOLAGSRÄTT-AFFÄRSJURIDIK-SKATTERÄTT- ARBETSRÄTTFÖRVALTNINGSRÄTT-TVISTER-ETABLERINGSFRÅGOR-BOKFÖRING-ÖVERSÄTTNING

Jessica Kamph VD, Delägare ansvarig skandinaviska klienter

Francisco Velasco Spansk advokat Delägare ansvarig juridik

Ana Rodriguez Jesús González Delägare ansvarig Spansk advokat skatt och redovisning

José Alcalá Spansk advokat

Patricia Vázquez Spansk advokat

Victor Mateo Spansk advokat

Vi har hjälpt klienter i över 25 år. Boka gärna tid för att se hur vi kan hjälpa just dig.

Välkommen!

Elena Arévalo Skattejurist

Victoria Rojas Arkitekt

Pedro Martín Redovisningskonsult

Esther Serrano Personalkonsult

María José Molina Administratör

Helene Honga Administratör

För mer information besök vår hemsida www.gonvelkamph.net Centro Comercial Plaza, oficina 1F, 29660 Nueva Andalucía, Marbella (Málaga) Málaga Marbella Tel: (34) 951 518 573 info@gonvelkamph.net www.gonvelkamph.net EN SUECO - FEBRUARI 2021

19


Profil

Text: Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com

KORT INFO Namn: Gunnel Bergman Född: 1967 i Ölme, utanför Kristinehamn Bor: I Marbella sedan 22 år tillbaka Familj: Fästman Michael Campbell, sonen William (22) och bonusbarnen Thomas (22) och Jordan (20) Gör: Grundare av Synoco S.L. med varumärkena Gunnel’s Zuecos och Gunnel’s Fashion.

Gunnel Bergman 20

Bästa stunden i livet är nu

EN SUECO - FEBRUARI 2021


Står ej i skuggan Att skriva en artikel om Gunnel Bergman som privatperson går inte att göra utan att nämna hennes karriär. Hon är mycket mer än en kvinna som startade en modebutik för att hon var uttråkad bakom sin före detta hotell- och restaurangägar-man. Gunnel står inte i skuggan av någon. Hennes framgångar är hennes egna, tack vare hennes ypperliga förmåga att ta tillvara på möjligheter.

Världen lockade Allting bottnar nog i nyfikenhet, och kanske rastlöshet – som nog är det jag missuppfattade som oredighet. Som den bondflicka hon är, född och uppvuxen på en bondgård i Ölme utanför Kristinehamn, kunde hon redan som 12-åring både mjölka, köra traktor och dra ut kalvar. Hon är inte rädd att ta i, har skinn på näsan och är van vid att ha människor runt

Jag funderade länge på att använda mig av ordet ”träskodrottning” i rubriken. Det var nämligen genom träskor som jag först kom i kontakt med Gunnel Bergman. Det var drygt 10 år sedan, när jag skrev om hennes tidigare Meatpacking District-inspirerade butik i San Pedros industriområde. Hon var professionell och trevlig, men med aningen sken av något oredigt. Att nu träffa henne igen är verkligen glädjande, för jag har alltid haft stor respekt för henne. Det är en sann företagare vi möter här, och nu har hon landat i livet. I stället för cool new yorker är hennes utstrålning i dag sofistikerad, med glimten i ögat. omkring sig – på gården var det ju inte bara hon själv och föräldrarna, nej, det behövs många för att sköta en gård året runt. Första skolåren gick hon i byskolan medan hon för gymnasiet flyttade till Karlstad. Som 18-åring var hon au pair i Grekland, därifrån hennes mamma hämtade hem henne innan hon hann ge sig ut på en jordenruntresa. Nästa stopp blev sedan Stockholm, där hon för att få ihop vardagen hade tre jobb samtidigt –

Handsmakaren, Bostadsgupp och så sålde hon paljettklänningar på Drottninggatan. Men världen utanför Sverige lockade och turen gick nu till Frankrike, där hon läste franska i Sorbonne och återigen arbetade som au pair. När hon var 21 år bodde hon i Paris, i sann parisisk anda, på åttonde våningen, i ett 8 kvm rum, med toalett i korridoren. Duscha fick hon göra på badhuset. Det var långt ifrån den stora, men ändå inte osedvanligt stora, vackra

villan med fin trädgård, pool och gäststuga, som hon i dag bor i.

Alltid hembakat ”Jag ville helt enkelt se världen”, skrattar Gunnel där vi sitter i hennes vardagsrum, med en sprakande brasa i den öppna spisen i ena hörnet. Två hundar ligger nedanför ena änden av soffan och bordet är dukat med hembakad toscakaka. ”Det är mammas recept”, förklarar Gunnel när hon skär upp: ”Jag tycker om att baka.” Medan vi fikar, toscakakan är utsökt, berättar Gunnel att hon alltid har någonting att bjuda på – någonting som kommer från livet på bondgården. Då slår det mig att hon är i oerhört bra form, så jag måste bara fråga hur hon håller fysiken.

Vi hjälper dig att finna vägen i den spanska byråkratin! Vid köp och försäljning, deklarationer, testamenten, arv mm.

Sälj din Köp & m oss m geno egendo

C/Feria de Jerez nr. 15 • Fuengirola Tel. 952 58 57 81 Fax 952 58 57 82 info@consultingjg.com • www.consultingjg.com

Ett tryggt val!

“Med exceptionell service och total öppenhet, hjälper vi dig att hitta ditt drömboende”

Anders Rise

+34 951 979 572 +34 647 999 147

anders@riseestatemarbella.com www.riseestatemarbella.com EN SUECO - FEBRUARI 2021

21


Yoga och pilates ”Jag äter hela tiden, och har en dålig vana att äta chips varje kväll”, Gunnel skrattar igen, och fortsätter: ”Jag har aldrig bantat, men jag sitter inte heller still och äter inte tre stora måltider varje dag. Jag äter när jag har tid, och det blir ofta men lite. Jag har inga fasta tider och inget inrutat liv. Det har jag aldrig haft. När jag var liten fanns det alltid någonting att äta i köket, för på en bondgård äter man när tillfälle ges, och kaffekokaren står alltid på. Och den mat som jag lagar är nyttig med bra råvaror och mycket grönsaker –

också en vana från barndomen. Jag älskar recept och mitt kök gör hela huset levande.” Det är tydligt att det inte står restaurangmat på menyn, men tränar hon, undrar jag? ”Nej, inte mer än yoga och pilates. Ni möter mig inte ute i löparspåret”, svarar hon.

Ljus och blommor Där vi sitter och småpratar kan jag inte låta bli att också fråga om hennes hem, i aningen Bali-stil. För nu ser jag verkligen sidor hos Gunnel som jag inte kände till innan.

Överallt finns små detaljer som gör hemmet verkligen hemtrevligt. ”För mig är det viktigt med levande ljus. Jag har tända ljus överallt. Det skapar en mysig atmosfär och får mig att slappna av. Så har jag också alltid färska snittblommor. Även det hemifrån; pappa köpte alltid färska blommor till mamma, och på somrarna plockade vi ängsblommor”, hon ler åt minnet.

Karriärstegen Så hur kom då ”träskodrottning” upp i tankarna när rubriken här skulle sättas? Vi fortsätter, så förstår vi.

Efter hemkomsten från en långresa i Japan sökte hon jobb, och när valet stod mellan en aspirantutbildning som inköpare hos H&M eller säljare av klockor och klockarmband till varuhus, valde hon det sistnämnda för att det hade mer lockande villkor. Och nu började resandet som säljare, och det gick bra för Gunnel. Tre år senare blev hon headhuntad av Breitling och en kometkarriär startade. Som försäljningschef byggde hon upp klockmärket i hela Skandinavien och med 250 resdagar om året, många spännande möten, privatflyg m.m. älskade hon det!

GUNNEL SVARAR PÅ 10 SNABBA Surfa in på www.ensueco.com och läs Gunnels svar på 10 snabba frågor!

Här ska det dock sägas in att Gunnel alltid älskat sina jobb, oavsett vad det har varit, för hon har en förmåga att finna glädje i det hon gör. ”Jag är en nyfiken person och vet att alla möten ger någonting. Och är det någonting jag har lärt mig är det att ingenting är omöjligt samt att ge allting en chans, även människor!” flikar Gunnel in, innan hon fortsätter prata om vägen fram i livet. Efter 10 framgångsrika år var Gunnels önskan efter barn stor. Då hennes sambo inte ville att deras barn skulle växa upp i Sverige började de se sig kring om möjligheter i utlandet. Och så en dag, under en semester i Marbella – där paret förövrigt inte hade en tanke på att slå sig ned, föll pusselbiten på plats.

Och träskorna? Jo, som bondflicka har Gunnel alltid använt träskor. Hon minns sitt första par – ett par klarröda med vita prickar, och träskor är lika

22

EN SUECO - FEBRUARI 2021

självklart för henne i Marbella som på föräldrarnas gård. Så kom det sig att tre personer på El Corte Inglés stoppade henne för att fråga var hon köpt sina träskor. Och som allt med Gunnel leder en sådan sak vidare. Efter lite funderande köpte hon 300 par träskor från Moheda, som hon sålde i ett nafs, varefter hon köpte in 300 par till, och när det upprepats några gånger till registrerade hon 2004 sin egen firma Synoco S.L., under vilken hennes varumärken Gunnel’s Zuecos och Gunnel’s Fashion ligger. Och det går inte att säga annat än att träskorna är en, för många typisk svensk, produkt som det råder stor efterfrågan på; för Gunnels träskor, i oändliga färger, mönster och modeller, säljs i dag över hela världen.

Och Gunnel’s Fashion? Jo, lika mycket slump där. Det fröet såddes när hon under sin graviditet besökte en vårdcentral i Stockholm, och där började prata med en kvinna som visade sig vara en av grundarna

till klädesmärket Hunkydory. Bitarna föll på plats och hon började sälja provkollektioner hemifrån. Under åren har den coola San Pedrobutiken bytts till en söt boho chicbutik i Aloha Gardens till butiken i Centro Plaza, Nueva Andalucía, med stort utbud av träskor och mode – i cool ung och nu för tiden även sofistikerad mogen stil.

Livet tog en abrupt vändning Men allting i livet har inte varit lätt, inte heller för Gunnel. Efter 22 år tillsammans med sonens pappa valde paret att gå skilda vägar. Jag kommer själv ihåg när jag mötte henne denna tid – hon var bara en matt siluett av sin energisprudlande person. Här spenderade hon en del tid i Stockholm, och kanske är det som Gunnel säger – allting leder alltid till någonting. För där, en dag på planet till Málaga, mötte hon en mycket sympatisk man från Nya Zeeland. Gunnel, som vet betydelsen av nätverk, var snabb att presentera ho-

nom för en av sina vänner i Marbella som också är från Nya Zeeland. De båda nyzeeländarna blev goda vänner, men vänskapen mellan mannen på planet och Gunnel, han nyskild och hon nyseparerad, utvecklades till någonting mycket mer. Vad hon inte visste då var att Michael Campbell, alltså mannen som hon träffade på planet, är ingen mindre än US Open-vinnaren 2005, och när Gunnel fyllde 50 år, firades det med en stor fest, där höjdpunkten var Michaels frieri till henne. Det är dags att låta Gunnel, som just i dag är klädd i en vacker, fucsiafärgad klänning från Dea Kudibal, återgå till vardagen. Att möta henne igen har varit ett sant nöje. Gunnel säger själv att hon lever den bästa stunden i sitt liv just nu, och när jag stänger den stora, mörka trädörren bakom mig har jag ett stort leende – jag är övertygad om att hon funnit nyckeln till att ta tillvara på livets nyanser!


Skäm bort dig själv Viner från många olika länder, champagne, cava, prosecco, choklad, turrón, olivoljor, kryddoljor och marmelad i hög kvalitet samt ostar och chark från Italien, Frankrike och Spanien. Calle Feria de San Isidro Labrador 2 • Fuengirola • T: 666 324 214 cassie@gourmetyvinos.com • www.gourmetyvinos.com Måndag-fredag kl. 10 - 13 & 15 - 18 • Lördag kl. 10 - 16 • Söndag stängt

Vi tar hand om dina ägodelar ochflyttar det du håller kärt, Tel. Spanien: +34 952 46 70 65 också lokalt! Tel. Danmark: +45 39 25 42 40 info@scantransport.com • www.scantransport.com

MARKNADSFÖR din verksamhet här …och nå ut till tusentals läsare!

www.ensueco.com

PROBLEM MED HÖRSELN? – prova vår MICRO hörapparat gratis

Westout in West TRANSPORT SPANIEN

Conny Hundtofte Strauch Oberoende redovisningskonsult

Gratis hörseltest Tidigare dolde jag att jag hade hörapparater, nu visar jag alla hur smarta de är Ring och boka tid på +34 951 239 004

www.dkhc.dk

Öppettider: Tisdag och fredag kl. 9.00 – 13.00 eller efter överenskommelse

Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola

HOS OSS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OCH GRATIS SERVICE I SPANIEN OCH 29AVDELNINGAR I DANMARK.

Vi transporterar såväl hela flyttlass som fordon och maskiner samt enstaka kartonger mellan Skandinavien och Spanien och södra Frankrike. Regelbundna turer året om. Vi har också möjlighet att erbjuda magasinering både i Sverige och i Spanien. Läs mer på vår hemsida eller kontakta oss per telefon eller e-post för kostnadsförslag.

Tel: +46 76 796 7777 info@westout.se www.westout.se EN SUECO - FEBRUARI 2021

23


Spaniens reliker

Den heliga graalens väg Av Jette Christiansen

under 2 000 år till

både León och Valencia När det talas om graalen i allmänhet menar de flesta att det handlar om den bägare som Jesus drack ur under den sista nattvarden. Därefter ska Josef av Arimathea ha samlat upp en del av Jesu blod i den, när Jesus hängde på korsen. Men innan dess; bägaren ska ha tillhört drottningen av Saba, som gav den till Salomo, som i sin tur gav den vidare till Nikodemus, som gav den till Jesus. Efter Jesu död förde aposteln Petrus graalen till Rom, där Petrus blev den första påven. En annan teori säger att Josef tog den heliga graal till England, där det ska ha grundats en orden av graalvaktare. Sedan dess har bägarens förekommande omgetts av mycket mystik, varit föremål för genuin historisk forskning och det har berättats om den i otaliga historier. Den äldsta kända versionen av historien heter Parceval (Parcifal), som skrevs av Chrétien de

Troyes på 1100-talet, och denna historia beskriver graalens mirakulösa egenskaper. Därefter följer sagorna om Arthur och Lancelot, Wagners opera Lohengrin, vari titelrollen är en graalriddare, och på senare tid även filmerna om Indiana Jones.

Graalen är Maria Magdalena En annan tolkning är att graalen är liktydig med Maria Magdalena. Hon ska ha burit på Jesu blod, alltså ha fött hans barn. Denna teori skrivs det om i boken Heligt blod, helig gral av Michael Baigent, Richard Leigh och Henry Lincoln. Boken, som utkom 1982, berättar om hur Maria Magdalena, efter Jesu död, ska ha begett sig till södra Frankrike, där parets ättlingar bildar släkten Merovinger. Denna bok har i sin tur inspirerat Dan Brown, när han skrev Da Vinci-koden. Dock hävdar man, i både Valencia och León, att man har varsin bägare.

Valencias katedral, där den heliga graalen förvaras.

Graalen i Valencia, den översta delen sägs vara den bägare som Jesus drack ur under den sista nattvarden.

24

EN SUECO - FEBRUARI 2021

Graalen i Valencias katedral I kapellet La Capilla del Santo Cáliz i Valencias katedral står den ena bägaren. Man hade kunnat tro att det var en enkel dryckesbägare, som Jesus drack av under sin sista måltid, men den bägare som det handlar om i Valencia är gjord av mörkröd agat, smyckad med smaragder, rubiner och pärlor. Förklaringen till detta är att det bara är den övre delen som är den heliga graal, medan den nedre delen, den som är dekorerad, har tillkommit mycket senare. Historien berättar om att de kristna i Rom, dit Petrus ska ha fört bägare, levde ett farligt liv, och att de, då de förföljdes av romarna, tvingades gömma

Den heliga graalen är utan tvivel kristendomens viktigaste och mest mystifierade relik. Den omges av många teorier och människor har sökt efter den i flera sekel efter Jesu död. Men i både Valencia och León hävdar man dock att sökandet efter den kan sluta. sina värdesaker. En av dessa kristna var Laurentius, som senare kom att lida martyrdöden, men som innan han dog skickade hem graalen till sin hemstad Huesca, i norra Spanien. När morerna invaderade Iberiska halvön år 711 turades man om, i flera byar i norra Spanien, att gömma graalen. Och när halvön återerövrades av de kristna fördes bägaren till klostret San Juan de la Peña i Huesca. År 1399 gavs graalen till kung Martin I av bland annat Aragonien och Valencia. Han valde att förvara den i Zaragoza och senare i Barcelona. En av hans efterföljare,


Alfonso V, valde 1437 att placerade den i katedralen i Valencia. Bägaren skickades dock ut på ännu en resa i samband med bland annat Napoleonkrigen, och förvarades i både Alicante, på Ibiza samt i Palma. Sedan 1939 har graalen stått i Valencias katedral, men samtidigt hävdar man i León att det är där som den sanna bägaren finns.

Graalen i Leóns basilika San Isidoro Forskarna bakom detta påstående är historikern Margarita Torres Sevilla och konsthistorikern José Miguel Ortega del Río, som 2014 gav ut boken Los Reyes del Grial (Graalens kungar), i vilken de påstår att den sanna bägaren finns i basilikan San Isidoro i León. Även här handlar det om en juveldekorerad bägare, som länge varit känd som Doña Urracas bägare, för att hedra dottern till Ferdinand I, som var kung av León samt greve av Kastilien på 1000-talet. De två forskarna bygger sin teori på fyndet av ett medeltida egyptiskt pergament, i vilket det anges att bägaren förts från Jerusalem till Kairo. Bägaren ska ha skänkts till en emir, som regerade i den östra delen av dagens Spanien, som tack för hjälpen till Egypten, som led av hungersnöd. Emiren ska sedan ha skänkt bägare vidare till kung Ferdinand I, och på så sätt kom den alltså till León, varefter den stått i basilikan San Isidoro. Här handlar det faktiskt om två bägare som satts ihop. Den översta delen saknar en del, precis som det är beskrivet i det egyptiska pergamentet. Forskarna har daterat denna bägare till åren mellan 200 f.Kr. och 100 e.Kr. Dock hävdar de inte att Jesus faktiskt drack ur den, utan bara att de tidiga kristna ärade den som Jesu bägare.

Basilikan San Isidoro i León, där man också hävdar sig ha den heliga graalen.

En fråga om 200 bägare och tron på dessa De två forskarna är inte ensamma om sin tes. Faktiskt finns det fler än 200 bägare i Europa som utpekats som den heliga reliken. Det hävdas också att graalen finns i Amerika, dit Tempelriddare ska ha fört den från Jerusalem.

I GÖRAN RISE

SVINDLAREN ETT FALL FÖR ADVOK AT CARL B. L AMBERT

Den senaste att studera de bägge bägarna i Spanien är en professor vid namn Gabriel Songel. Hans studier, som han presenterade i början av 2020, visade att det råder störst sannolikhet för att det är bägaren i Valencia som är den sanna graalen. Dock är den heliga graal fortfarande ett mysterium, som ligger någonstans på gränsen mellan fantasi, fakta och tro. Att man skulle ha gömt bägaren som Jesus drack ur är inte orimligt, men även om den skulle finnas, skulle det vara näst intill omöjligt att bevisa att en viss bägare faktiskt är den sanna bägaren. Säkert är dock att jakten efter den heliga graal fortsätter, och därmed finns sanningen kanske inte i själva bägaren, utan i sökandet efter den.

”Henri DuPont smet ut genom personalingången påhotell Mandarin Oriental i Bangkok. Dagen innan hade han känt sig förföljd och bytt taxi tre gånger innan han slutligen klivit in i hotellets foajé. Han hade förstått att man kunde vara honom påspåren... ” Påbegäran av sin tidigare klient Dupont åtar sig Lambert att försvara Roy Ljung, alias Tvättman, som anklagats för grovt skattebrott och dessutom är misstänkt för penningtvätt. Det visar sig snart att fallet har förgreningar till än större affärer med storpolitiska förtecken. DuPont framträder alltmer som spindeln i terrororganisationen BBJS:s nätverk i Europa. Dess senaste finansieringskälla är konstsvindleri påhögsta nivå, där förfalskade målningar av stora konstnärer från trettiotalet säljs från ett galleri i Schweiz. En målning av Max Ernst får organisationens verksamhet att börja krackelera dåden dyker upp i flera exemplar: ett hos den amerikanske presidenthustrun, vars make beskriver den som ”tavlan med spindeln och den nakna bruden gjord av nån spagettikonstnär”, ett hos emiren Abd-al Aziz bin Thani från Qatar, som betalat 10 miljoner dollar för verket! Det börjar osa hett för Lambert, mer än han kanske anar. Mitt uppe i allt verkar E T F det som Silvia Lopez Pérez ärT påväg att lä mna honom.

SV

Göran Rise, advokat med femtio års erfarenhet av brottmål och ekobrottsmål, vet vad han skriver om. Svindlaren är hans sjätte roman om advokat Carl B. Lambert.

Finns att köpa i nätbokhandeln samt på Miadel och Scandic Supermarket i Nueva Andalucía, Casa Nordica och Norrbom Marketing i Fuengirola/Mijas.

Kan även beställas på: www.goranrise.se Pris: 15 euro

EN SUECO - FEBRUARI 2021

25

A


Ballongtur över Ronda Ända sedan jag som barn läste Jules Vernes bok ”Jorden runt på 80 dagar” har jag drömt om att flyga luftballong. För mig var det någonting tidlöst och oerhört charmerande i att sväva dit vinden bar en. Jag har ofta sett luftballonger flyga över Ronda, och en dag frågade jag mig själv: ”Vad väntar jag på?” Som sakerna är i skrivande stund är det ingen av oss som vet vad framtiden har i sitt sköte. Så om det är någonting som vi vill göra, och om det är möjligt, lagligt och inte för omoraliskt, bör vi helt klart göra det. Jag fattade mitt beslut – jag skulle upp i en luftballong vid första möjliga tillfälle. Jag kontaktade två andalusiska luftballongsbolag och fick ett svar från Glovento, från Granada. De lovade att kontakta mig nästa gång förhållandena var bra och de hade plats i korgen. Helgen därpå bjöd på kraftiga vindar, men därefter återvände det fina vädret och ett datum avtalades.

Lättar i soluppgång

Ronda från 200 meters höjd.

Klockan halv åtta en lördagsmorgon går jag upp till feriaplatsen i Ronda med de fem andra passagerarna. Piloten, Santiago Vale Correa, och hans assistent, Juan, är redan på plats med utrustningen på trailern. Det är fortfarande mörkt, och de står och funderar över varifrån vi ska lyfta. Juan släpper upp en helt vanlig heliumballong i luften och Santiago följer den med falkögon, medan han studerar minsta lilla rörelse den gör. Då sådana här flygningar är helt beroende av vädret är det viktigt att kunna läsa vinden och förutsäga hur den kommer att uppföra sig. Piloten beslutar sig för att vi ska lyfta från en plats söder om staden, där vår danska redaktör, Martin Norrbom, möter oss med kameran. Det börjar ljusna lite när den 25 meter långa ballongen dras ut, fastknuten i korgen med

26

EN SUECO - FEBRUARI 2021


Text: Karethe Linaae Foto: Martin Norrbom, Jaime de la Barrera och Karethe Linaae

Högt upp i det blå med En Sueco

BALLONGTUR ÖVER

a d n Ro

kablar och rep, och blåses upp med hjälp av en elektrisk fläkt samt ett par kraftiga propanbrännare. Detta är nödvändigt, för trots att denna ballong är relativt liten så innehåller den så mycket som 150 000 kubikfot (4 245 kubikmeter) varm luft. Men det är också allt som behövs för att göra den lättare – varm luft! Principen, som formulerades av Arkimedes, beskriver att ballongens lyftkraft primärt bestäms av skillnaden i luftens temperatur i och utanför membranen. När temperaturen inuti ballongen ökar har den en lägre lufttäthet än luften utanför, vilket får den att stiga. Ballongens öppning behöver inte vara stängd då värmen alltid stiger. Den maximala lagliga driftstemperaturen för varmluftsballonger är 120°C, vilket är mycket lägre än smälttemperaturen för nylon och andra moderna ballongmaterial, för vilka smältpunkten är omkring 230°C. Konceptet är så enkelt att till och med jag kan förstå vetenskapen bakom det. Medan de meterlånga flammorna gör några av medpassagerarna nervösa ser jag själv än mer fram emot flygningen.

En klassiker När jag står där slår det mig att luftskepp som detta inte förändrats särskilt mycket de senaste århundradena. Den klassiska träkorgen föredras fortfarande framför mer moderna material, eftersom korgen behöver vara både lätt och stark, men samtidigt också flexibel i landningen. Både den övre ramen, som vi kommer att hänga över, och fotstödet, som används för att klättra upp i korgen, är gjorda av läder. Och detta läder är så fint att det i mina ögon kan gå direkt in i Luis Vuittons senaste resekollektion.

Rondas Tajo från ovan.

Inte heller själva ballongen har förändrats speciellt mycket. Den traditionella, upp och ned vända droppformen är fortfarande den vanligaste formen. Standardballongerna kallas Montgolfier och är beroende av varm luft, medan solenergiballonger använder en svart ballongpåse för att dra till sig solvärme. Även om England fortfarande är den största tillverkaren av luftballonger har de fått stark konkurrens från Spanien. Företaget Ultramagic har blivit en av världens största och bästa ballongtillverkare, sedan tre unga katalaner gjorde deras egen ballong för att 1978 följa Jules Vernes flygning över Afrika. Ballongmembranen är uppdelade mellan fyra och 24 paneler, som sys ihop med strukturella lastband, som kan bära vikten av korgen. Från början användes bomullstyg, men i dag har det ersatts med syntetiska material som nylon eller dacrontyg. Gloventos ballonger är tillverkade av Ultralast, som är lite dyrare, men å andra sidan tåligare. Ballongens övre del har ventiler, så att piloten kan släppa ut varm luft för att bromsa en stigning eller påbörja en landning. Ballongen har även ett par sidventiler som används för att rotera den. Moderna ballonger håller i genomsnitt mellan 400-600 timmar, beroende på varmluften, flyghöjden och vikten. Ballongerna ska inspekteras varje år alternativt efter 100 timmars flygning. Den minsta ballongen, en Solo Cloudhopper, är bara 600 kubikmeter, medan de största ballongerna kan bära 32 passagerare. Personligen föredrar jag vår ”lilla” globo.

EN SUECO - FEBRUARI 2021

27


Vacker flamma.

och Valencia. Och trots certifikat kan piloter inte flyga med passagerare eller arbeta professionellt innan de har flugit över 100 registrerade timmar. Andalusien har omkring 15 auktoriserade ballongpiloter. Santiago berättar att luftballonger får flyga upp till 300 meter över Ronda. När Per Lindstrand och Richard Branson (Virgin Groups grundare) flög från Japan till norra Kanada 1991 hade de världens, genom tiderna, största ballong – 30 gånger större än en vanlig ballong och den var högre än Frihetsgudinnan. Och även om Jules Verne bok från 1873 är ren fantasi, flög Bernard Piccard och Brian Jones jorden runt, utan avbrott, på bara 20 dagar år 1999! En bra pilot kan göra stor skillnad när det kommer till flygupplevelsen, vilket vi själva får erfara när en ballong från ett annat företag startar samtidigt som oss, men norr om Ronda. Deras ballong börjar direkt driva bort från staden. Piloten försöker att ändra kursen, men utan framgång – ballongen stiger och stiger, och avståndet till resans mål blir bara längre och längre. ”Vi kan välja var vi startar, men vi vet aldrig var vi kommer att landa. Allting beror på vinden”, förklarar Santiago.

Konsten att flyga

På så sätt är ballonger helt unika luftfartyg. De kan bara styras vertikalt. Det enda sätt som de rör sig horisontellt är med vinden. Piloten vill varken ha för mycket vind eller för lite, för utan vind kommer inte ballongen någon annan stans än rätt upp. Den bästa tiden på dygnet för att flyga är tidigt på morgonen, när vinden är mer stabil. Annars är de ideala väderförhållandena när det är många olika luftlager, var och en med sin egen vindriktning. Ballongflygning är därför en komplicerad sak, men en erfaren pilot kommer alltid att försöka hitta en vindpust som tar ballongen i önskad riktning.

Efter att den varma luften lyfter ballongen i lodrät position är det bara vi, passagerare, som saknas i korgen. Vi kliver i och lyfter därmed långsamt och stilla upp i luften, nästan helt omärkbart. Det råder en tyst spänning i korgen, i vilket det finns gott om plats för alla. Jag står bredvid Santiago, så Vi har tur och Santiago är en duktig pilot. Han är lugn och cool, och gör att jag kan intervjua honom under flygningen. Jag börjar med att fråga om varje justering med finess, liksom en kirurg. Flygningen är behagligt lugn, varför han blev ballongpilot. bortsett från när han öppnar propanflamman. ”Det var ballongen som hittade mig”, säger Och då ballongen rör sig i samma hastighet han lite fundersamt och fortsätter förklara att som vinden (det enda flygande transportmedhan alltid älskat extremsport, men att han så Så snart man är uppe i luften är let som gör det) känner vi ingen vind när vi en dag mötte en ballong, och det uppstod är här uppe. Vi flyger över en gård och några kärlek vid första ögonkastet. Nu har han flugit man såld. Man blir helt enkelt hundar börjar skälla. Santiago förklarar att han professionellt i över 20 år. förälskad i detta lugna och undviker att använda propanen precis här, för ljudet skrämmer hönsen. I bästa fall lägger Att styra en luftballong är inte så enkelt som unika sätt att uppleva världen de inte ägg i en vecka och i värsta fall dör de man kanske skulle kunna tro. Liksom andra på uppifrån. Det är som om av chocken. Naturligtvis önskar vi inte ha en piloter måste ballongförare ha en speciell utkycklingmassdöd på vårt samvete, så alla är bildning, och här i Spanien finns det speciella flygningen lockar fram det mest helhjärtat överens med honom. skolor för ballongister i Madrid, Barcelona

oskyldiga i oss och man upplever nästan barnslig glädje.

Ballongen fylls.

28

EN SUECO - FEBRUARI 2021


Karethe Linaae står tryggt i korgen efter flygturen.

Världens bästa utsikt Medan resan fortsätter mot staden cirklar en motordriven paraglider runt oss. Vi följer skuggan av ballongen och glider långsamt över den romerska bron, de arabiska baden och vidare in över den gamla stadsdelen. Vi har nu nått målet för alla ballongfärder över Ronda och svävar över den världsberömda bron Puente Nuevo. Precis under oss ligger ravinen Tajo med de klassiska spanska byggnaderna, som bokstavligt talat hänger ut över kanten. Detta är vad någon skulle kalla en million dollar view, men jag skulle säga att utsikten är helt ovärderlig. Så snart man är uppe i luften är man såld. Man blir helt enkelt förälskad i detta lugna och unika sätt att uppleva världen på uppifrån. Det är som om flygningen får fram det mest oskyldiga i oss och det jag upplever kan närmast beskrivas som nästan barnslig glädje. Santiago lutar sig ut och hälsar på några människor nere på bron, som står och fotograferar och filmar oss, för det att uppleva ballongen från marken är också ganska häftigt. I 20 år har han aldrig haft ett klagomål eller någon som fått panik i korgen. Medan folk ofta hytter med nävarna mot de bullrande motordrivna paragliders, ler de och vinkar glatt mot vår ballong.

Han tar nu upp oss till 200 meters höjd, och Rondas hus samt gator framstår som små legobitar. Och på denna höjd ser man att horisonten faktiskt är böjd, så de som trodde att världen var platt kan inte ha kommit så högt upp.

Santiago hälsar på folk nedanför.

Det var en gång en ballong Människor har alltid önskat flyga. Det sägs att föregångaren till varmluftsballongen var flygande signallanternor som den kinesiska hären använde från ca år 200 e.Kr. Leonardo da Vinci skrev och tecknade skisser med idéer till propellrar, vingar, helikoptrar och luftballonger. Hans arbeten från 1505 var början på modern luftfart, men det skulle dröja nästan 300 år innan mänskligheten lämnade jordens yta och närmade sig skyarna.

En oförglömlig resa För Santiago råder det inga tvivel – säkerheten kommer alltid först. ”Om det råder några som helst tvivel gällande vädret så går vi inte upp. Vi ställer hellre in en flygning för mycket, än att riskera en obehaglig flygning”, säger vår förnuftiga pilot. Och förhållningsreglerna tydliga. Du får bara flyga mellan soluppgång och solnedgång med en sikt på minst tre kilometer och en vindstyrka på under tio knop. Ballongen måste vara utrustad med olika instrument för mätning av höjd, vind, hastighet och temperatur samt GPS och radio för att hålla markkontakt. När det gäller passagerare rekommenderas att du är vid god hälsa och har bekväma kläder som passar årstiden. Företagen ska även ha försäkring och måste nu också följa hälsovårdsmyndigheternas covid-föreskrifter. Glovento är knutet till Agencia Estatal de Seguridad Aerea i Spanien samt EU:s högsta luftfartsmyndighet, EASA (European Aviation Safety Agency). Så allt är som det ska. Vi landar som vi startade, på plan mark precis utanför Ronda, och märker bara en liten duns när vi träffar marken. Det har varit en oförglömlig upplevelse. Så nästa gång du planerar ett besök i Ronda kan jag verkligen tipsa om att uppleva staden från luften. Ingenting kan jämföras med en ballongflygning över la ciudad soñada (drömstaden).

Rondas Puente Nuevo.

Flygturen inkluderar säkerhetsförberedelser, 60-90 minuters flygning samt frukost, och totalt tar det ca 3-4 timmar. Gruppflygning: 200 euro per person (med sex, åtta eller tolv personer). Privat flygtur: 900 euro.

EN SUECO - FEBRUARI 2021

29


Torremolinos

Torremolinos under 60- och 70-talet

DEN GYLLENE EPOKEN Av Gabriella Elkhouri, gabriella@norrbom.com

Costa del Sol har under flera årtionden varit en populär destination bland semesterfirande skandinaver, engelsmän och inte minst omtyckt av spanjorer från andra delar av landet. I tider som dessa, när avsaknaden av turister är stor, kan vi inget annat än att göra en tillbakablick till när kusten fick sin allra första turistboom för 60 år sedan. Det hela började på 1960-talet, när det som ursprungligen bara var en liten fiskeby blev ett av Spaniens ultimata turistområden, när charterflyg började transporterade mängder med turister till Málaga. Människor kom från alla håll för att besöka Torremolinos och även centraleuropéer och skandinaver kom för att njuta av sol och strand.

30

EN SUECO - FEBRUARI 2021

Det som tidigare varit svart och vitt på grund av diktaturen kom att bli en fristad där breda marginaler för tolerans blomstrade; allting var tillåtet så länge det inte var en skandal.

rorten för konstnärer, artister, aristokrater, hippies och kändisar, detta på grund av den liberala, tillåtande och kosmopolitiska atmosfären som differentierade området från andra städer på Costa del Sol.

I samband med godkännandet av press- och tryckfrihetslagen, mer känd i Spanien som La Ley Fraga, blev censuren i Spanien allt mer avslappnad, och landet började bli allt friare. Avskaffandet av censur 1966 blev ett perfekt tillfälle för den lilla fiskebyn att locka till sig turister genom att marknadsföra den gränslösa och liberala bilden av Torremolinos. Allt flera kändisar och turister började besöka staden, speciellt för att se ny arkitektur som bröt ut i tidernas urbana system. Torremolinos kom att bli den perfekta semeste-

Torremolinos placeras på kartan I samband med att fler hittade vägen till Torremolinos började allt flera hotell byggas för att ackommodera alla turister. År 1959 firades den historiska milstolpen för öppnandet av det första lyxhotellet i Torremolinos, hotell Pez Espada. Kändisar som Kirk Douglas, Sofia Loren, Brigitte Bardot, Orson Welles, Ava Gardner, Anthony Quinn och Frank Sinatra var några av många som besökte hotellet. Hotellet Tropicana blev också en stor succé

och Tropicana Beach Club blev den första stora "chiringuito" på Costa del Sol samt den första stranden där bikini blev tillåtet. Strändernas upplägg började nu ändras från sitt naturliga tillstånd för att göra plats åt de första solsängarna och det infördes uthyrning av solstolar på stranden för turister. Torremolinos blev symbolen för hela Costa del Sol och en viktig start för turistutvecklingen i Spanien. Totalt anlände 300 000 internationella turister Málagas flygplats 1961 och i slutet av 1970-talet hade hotellen i Torremolinos 19 000 tillgängliga sängplatser för besökande.

Varför blev Torremolinos så populärt bland svenskarna? Torremolinos blev tidigt förknippat med staden där “Las Suecas” fanns,


och fanns kvar i Torremolinos fram till mitten av 1960-talet.

Nattlivet i Torremolinos

vilket lockade även festsugna spanjorer. Men att svenskar sökte sig till Torremolinos förklaras inte bara med fest. Förklaringen går att hitta redan 1954, när Colegio Sueco de Vacaciones en España (svensk sommarskola) invigdes i Torremolinos. Öppnandet av skolan var ett perfekt tillfälle för svenskar med barn att resa bort från det kalla svenska klimatet, samt en chans för spanjorer att lära känna nordborna. Skolan låg i Playamar, vid hotellet Pontinental,

För att dra nytta av potentiella turistintäkter efter att solen gått ned öppnades flera restauranger, diskotek och festlokaler i Torremolinos. Med sitt stora utbud av klubbar och en atmosfär av tolerans, blev staden också attraktiv bland tusentals ungdomar från den spanska huvudstaden samt närliggande kommuner. Med klubbarna bredde diskomusiken ut sig, vilken kom att förändrade allt. El Dorado var den första klubben som spelade discomusik, och lockade många yngre, men den toleranta attityden och livsstilen i Torremolinos började nu också locka stora rubriker. Spanien lydde fortfarande under en extremt hängiven katolsk diktator, så snart stämplades Torremolinos som en skandalös plats där droger var vanliga och dit utlän-

ningar från hela världens kom på jakt efter ett njutningsfullt levnadssätt.

Minnen berättar historien Få anläggningar från den beskrivna epoken finns bevarade och med åren har turisternas samt invånarnas intressen förändras. I dag besöks inte Torremilonos längre av stora stjärnor och aristokrater som önskar uppleva några dagars frihet. Och kanske kommer Torremolinos aldrig mer att återuppleva en tid igen där nattlivet är det största, men det

kommer alltid att finnas ett outplånligt minne av fotografier, anekdoter och legender, som berättats av dem som upplevde de stora stunderna. Torremolinos kommer alltid att bli ihågkommet som en plats som satte färg i Spaniens mörka tid. Källor: hoy.es torremolinoschic.com rtve.es diariovasco.com andaluciainformacion.es

Din advokat i Spanien - sedan 1995 Sedan mer än 20 år tillbaka är Wallin & Partners en av Spaniens ledande advokatbyråer med kunskap och kompetens inom både svensk och spansk rätt. Vi hjälper dig med alla dina juridiska göromål exempelvis fastighetsrätt, skatterätt, bolagsrätt, processrätt, familjerätt och arvsrätt. Välkommen in till oss på en första rådgivning eller gå in på vår hemsida www.wallinpartners.com. Centro Idea • Ctra. de Mijas km 3,6 • 29650 Mijas • Málaga (Spain) • +34 952 47 02 07 • info@wallinpartners.com • www.wallinpartners.com EN SUECO - FEBRUARI 2021

31


Utflykt

Text Else Byskov Foto Erik Gadegaard och Else Byskov

CARMONA – en alldeles speciell stad med 5 000 års historia

Carmona ligger 30 km öster om Sevilla och är så speciell att turister från Sevilla körs i busslaster för att se staden. Det finns så mycket att se att vi valde en resa med två övernattningar, för att hinna med allt. Det var både spännande och berikande, och med oss i ryggsäcken därifrån fick vi en massa historia och kultur. Denna stad ska helst upplevas till fots, men det finns ett nytt minitåg för dem som föredrar att bli körda. Staden har i dag ca 30 000 invånare.

32

EN SUECO - FEBRUARI 2021

Att det finns så mycket historia i Carmona beror otvivelaktigt på stadens läge. Den anlades i ena änden av en ås på den stora Guadalquivirslätten. Här i slutet av åsen är det branta sluttningar på tre sidor, och det är ju perfekt, för då finns det bara en sida som man behöver försvara. Vid slutet av åsen är utsikten ned över slätten helt enastående, så det är inte svårt att förstå att folk valde att bosätta sig här. Och det var det många som gjorde: stenåldersmänniskor, bronsåldersmänniskor, tartesserna (järnåldersmänniskor med en rik kultur), fenicierna, romare, visigoter, morer och till slut de kristna. Och alla har de lämnat spår efter sig, så staden ligger på ett lager efter det andra med arkeologiska lämningar. Låt oss börja i slutet av åsen, där utsikten är som vackrast. Där ligger paradoren och den har byggts ovanpå resterna av den moriska borgen och det som senare var den kristna kungen Pedro den I:s palats. Paradoren är verkligen praktfull, vackert inredd med över 60 rum och sviter samt en matsal och patior som inte går av för hackor. Vackert är det och utsikten är alldeles sagolik. Just på grund av detta är denna parador en av de mest besökta i Spanien, och det märks på priset: 225 euro för en natt med ett dubbelrum utan frukost. Trots detta är det fullt med gäster, så här märks ingen kris. Vill man inte bo på paradoren kan man nöja sig med att gå in i baren och ta en drink eller få sig en kaffe och kaka på terrassen och beundra utsikten. Det gjorde vi, för vi valde att bo på hotell Casa Palacio de Carmona, nere i centrum. Detta hotell är inrymt i ett ombyggt palats från 1500-talet och öppnades som hotell 1992. Det är ett vackert palats och här kostar ett dubbelrum (utan frukost) 81 euro per natt.


Pation på vårt hotell Casa Palacio de Carmona.

La Tumba de Servilia är lika stor som en sal.

Centrumtorget i Carmona heter Plaza de San Fernando, och där åt vi de flesta måltider. Det är en mysig plaza med många barer och restauranger, och ett rikt folkliv. Vi tyckte speciellt om baren La Plaza, där vi åt äkta spansk mat för en billig peng. När vi satt där i skymningen var det svårt att samtala tillsammans på grund av det vilda kvittrandet uppe bland grenarna på de träd som finns kring plazan. Det var gråsparvar, som kanske var oense kring boplatser för natten, för det lät verkligen som om de grälade. Så snart solen hade gått ned tystnade oljudet.

om den efter morerna. Pedro I var lite av en kvinnokarl och då han reste mycket var han orolig för att hans hustru skulle vara likadan som han själv. Därför, när han var bortrest, spärrades hustrun in i ett kloster. På klostret fanns en mycket vacker nunna, som kung Pedro I hade ett väldigt gott öga till. Men hon var ju nunna och ville inte ha någonting att göra med kungen. Därför vanställde hon sitt ansikte med syra, så att hon förlorade sin skönhet. Tja, vad gör man inte för att bevara sin dygd och hålla oönskade friare på avstånd – kung eller ej?

Vad ska man så se i Carmona? Det passar bra att börja med att gå till turistkontoret, som ligger i La Puerta de Sevilla. Här kan man få en karta över staden samt broschyrer och samtidigt se den väldiga byggnaden som Puerta de Sevilla faktiskt är. På grund av läget behövde staden, som sagt, bara försvaras från en sida: den som vetter mot Sevilla, dvs. mot väster. Här byggde därför romarna det som i dag betraktas som världens största försvarsport från Romarriket. Porten hade tre öppningar och massa torn, salar och bröstvärn. Man kan komma in i denna jättebyggnad från själva turistkontoret, och från barrikaderna har man en enastående utsikt över staden och slätten.

Uppe på borgen har det byggts en modern trappa, som man kan gå upp för, för att komma högt upp över staden. Detta gjorde vi och det var en mycket fin upplevelse att stå där uppe och ha utsikt åt alla håll. I norr ligger floden Guadalquivir och norr om den Sierra Morena. Hela landskapet runt staden är platt som en pannkaka, varför det är mycket lätt att odla där, och främst odlas det vete och solrosor.

På andra sidan staden ligger La Puerta de Córdoba – även denna byggdes av romarna under det första århundradet. Denna port vetter mot öster, och då man måste gå upp längs en backe för att komma till porten är den mindre besökt än Sevilla-porten. Porten används fortfarande i dag och vi passerade den när vi kom till staden. Man bör även se El Museo de la Ciudad – stadsmuseet, som också ligger i ett gammalt palats. Här kan man se fynd från alla de kulturer som präglat staden, så det är intressant. Här finns fina krukor och fat från tartesserna – det iberiska folket som levde och kom till landet före romarna, samt mosaik och statyer från Romarriket. Byggnaden är fin i sig själv, för här kan man få se ett palats från insidan. Det är även spännande att se resterna av El Alcázar (borgen). Här får vi en rundvisning av en kunnig guide, som berättar och förklarar. Borgen är i dag uppkallad efter kung Pedro I, som byggde

I denna stad finns det massor av kloster, så ett sådant vill vi också besöka. Vi väljer El Convento de Santa Clara, där man kan gå upp i tornet, se ett par salar och därefter besöka kyrkan och till sist se själva klostergården. Kyrkan är överdådigt utsmyckad med guld, vilket har sin förklaring i dels att de rika adelsfamiljer som ”gifte bort” sina döttrar till klostret skänkte mycket generösa hemgifter och dels att klostret fick ett jättearv från La Duquesa de Arcos år 1511. Jo, här är det guld och gröna skogar och det går inte att skönja någon nöd alls. Klostergården är enkel och vacker. I slutet av besöket kan man köpa kakor som nunnorna bakar. Vi var i Carmona i början av oktober och den tiden på året är det kontinentalvärme som gäller. Eftermiddagstemperaturen låg långt över 35 grader, så då får man lov att planera in en siesta. Men när kvällen faller på är det skönt att gå runt i shorts och kortärmat, och sitta i skymningen med någonting svalkande att dricka. Vi tycker ju om att vandra och på turistkontoret tipsades vi om två vandringsturer och vi fick också kartor till dessa: bevattnings-trågs-rutten (ca 12 km) och rutten till Batida-grottan (8,4 km).

Bägge gick ned till slätten och upp igen, och vi hade gärna vandrat dem – om det inte varit för värmen. Men vandra gjorde vi i alla fall. Under våra två dagar i staden gick vi totalt 25 km – stadsvandring förstås, men vi fick alltså en hel del motion i alla fall. Den sista stora sevärdheten vi såg i Carmona var den romerska nekropolis – alltså romarnas begravningsplats. Den ligger i andra delen av staden – utanför murarna och i riktning mot Sevilla. Detta är i dag en jättestor arkeologisk fyndplats, och man har hittat otaliga gravar och mausoleum. Det ena, la Tumba de Servilia, är så stort att det däri kan ligga en jättevilla. Ett annat, som kallas la Tumba del Elefante, är också mäktigt, och där har man hittat en halvstor staty av just en elefant. För romarna var elefanten en symbol för evigheten, så det var bra att ha med sig en elefant till livet efter detta, som romarna trodde på. Därför var begravningar en fest omgärdad av massa ceremonier och ritualer, för att skicka den döde på den långa resan. De flesta döda kremerades och i urnan lade man sedan de smycken och tillhörigheter som betydde mest för den avlidne. Att gå och se nekropolisen är ett måste, för där finns det mycket att se. Där finns det också guider som går runt med busslaster med turister från Sevilla, så det är ett populärt utflyktsmål, och tar ca 1 timme. Precis ovanför nekropolis ligger resterna av romarnas amfiteater. Här håller man fortfarande på med utgrävningar, varför man dessvärre inte kan besöka den. En annan fin plats i staden är den gamla marknadsplatsen Plaza del Mercado de Abastos. Nu för tiden är de flesta marknadsstånd dessvärre stängda, och det syns att de kvarvarande verkligen tvingas att kämpa för att hålla sina verksamheter vid liv. Därför är det en god sak att gå dit och dricka en kopp kaffe eller på annat sätt stötta dessa småföretagare. Ett besök i Carmona är verkligen någonting som inte får missas. Här fås spansk historia i mängder!

EN SUECO - FEBRUARI 2021

33


AHN Fuengirola/Mijas

Stefan Dolvander

Rolf Grönberg

”Vi fokuserar uteslutande på att stärka det skandinaviska föreningslivet och sammanhållningen på Costa del Sol. AHN är ett bra komplement till de andra föreningarna – INTE ett alternativ.”

”Vi fortsätter att hålla alla våra aktiviteter i år, men med färre deltagare och med hänsyn till nödvändiga förhållningsregler i klubblokalerna, i caféet och i receptionen med hänsyn till covid-19.”

Den dynamiska

föreningen

AHN i Fuengirola/Mijas är kustens äldsta skandinaviska förening, men det är dynamiken och lusten att gå nya vägar som sätter sin prägel på klubben. Som någonting nytt har föreningen nu ett samarbete med försäkringsbolaget Santalucía, som ger alla medlemmar en olycksförsäkring under 2021.

Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Det är massa människor och full akivitet i AHN:s lokal ”Casitan” i Las Rampas i centrala Fuengirola. Föreningens program är fullt, och det märks att AHN har passerat 2 000 medlemmar. För att nå hit har klubben inte varit rädd för att hitta nya vägar.

Vägen fram För flera år sedan insåg styrelsen att det inte var nog med att driva föreningen enbart baserat på socialt umgänge, det behövde också vara ekonomiskt attraktivt. Därför tillsatte AHN en kommitté som skulle arbeta fram attraktiva rabatter och andra fördelar till medlemmarna. Detta kom att visa sig vara en bra idé, för flera företag såg också idén med att erbjuda fördelaktiga rabatter och andra erbjudanden till medlemmarna. Speciellt golfbanorna. ”Vi har i dag så bra rabatter på nästan alla kustens golfbanor att man nästan bara behöver spela en enda golfrunda för att tjäna in medlemskapet”, säger Eckhardt Metzner, styrelseordförande och ansvarig gör AHN golf. Han är stolt över att föreningen i dag kan erbjuda green fees, hela året runt, på Alhaurín Golf för 45 euro inkl. buggy, mat och dryck. På Mijas Golf och Río Real betalar AHN:s medlemmar bara 50 euro för en golfrunda, medan ordinariepris normalt ligger på 88 och 104 euro. ”Det är ett språk som alla förstår, och det är ingen hemlighet att golfen gett oss många medlemmar”, berättar Eckhardt Metzner, som inte glömmer bort att poängtera att AHN är mycket mer än golf. AHN är också resor, utflykter, fysisk aktivitet, god mat och massa trevliga stunder och social samvaro. Det är

34

EN SUECO - FEBRUARI 2021


Pia Mattsson ”Det har gått fort de senaste åren, när vi vuxit till 2 000 medlemmar. Vårt mål nu är att nå 3 000 medlemmar. Det skulle ge oss ännu fler rabatter och medlemsförmåner i framtiden.”

Eckhardt Metzner ”Det kostar 30 euro om året att vara medlem i AHN, men den kostnaden tjänas snabbt in igen. Alla medlemmar får nämligen tillgång till flera bra rabatter på 20 av kustens golfbanor samt på restauranger, kliniker och nu även på försäkringar.”

faktiskt så att medlemmarna strömma till hos AHN – och sponsorerna följer efter. Därför har föreningen i dag en så stark ekonomi att föreningslokalerna är avbetalade och den ekonomiska grundpelaren för framtiden har skapats.

Sociala – hela vägen runt Tack vare den starka ekonomin kan AHN stötta de lokala organisationerna AFA och Fuensocial. De senaste åren har AHN donerat betydliga belopp till bägge, och de siktar på att fortsätta med det även i framtiden. AFA är Alzheimerföreningen i Fuengirola och Mijas, och Fuensocial är en förening och ett dagcenter, också i Fuengirola, för barn med fysiska och mentala funktionshinder. ”Vi är en liten del av Fuengirola, som alltid bemött oss väl. Därför vill vi ge någonting tillbaka”, berättar Michael Emdenborg från AHN och fortsät: ”Bägge föreningarna arbetar med goda ändamål och vi kan direkt se hur vårt stöd hjälper. Det är därför vi stöttar dessa. Vi har nu fler sponsorer än någonsin tidigare och genererar ett fint årligt överskott på våra golfaktiviteter. Därför är det bara mer än rättvist att vi ger lite vidare. Det är faktiskt mycket glädjande att kunna glädja andra.”

Vill du vara med? Du kan också glädja andra. AHN söker personer till alla delar och funktioner i föreningen. ”Vi har mycket att göra och behöver aktiva medlemmar som hjälper till. Så om du har lust att bli en del av vår trevliga gemenskap är det bara att kontakta oss”, avslutar Michael Emdenborg. Hos AHN är alla nordiska nationaliteter välkomna. Fortfarande är de flesta medlemmar i föreningen svenskar, men nästan hälften av medlemmarna är finländare, norrmän och danskar. Det är inte länge sedan som AHN firade 50-årsjubileum, men trots det är föreningen ung och har massa energi. Du kan läsa mer om AHN på ahnfuengirola.net – webbplatsen är på fyra språk.

Monica Lodin-Karlsson ”Vi har haft ett sunt och naturligt skifte i styrelsen, för alla tidigare styrelsemedlemmar är fortfarande aktiva i klubben. Saken är den att vi har ett starkt team och en god sammanhållning.”

Ann-Christin Holmqvist ”Vi har så trevligt i AHN. Alla är välkomna. Våra rötter är svenska, men vi är en nordisk förening. Nästan hälften av alla våra medlemmar kommer från Finland, Danmark och Norge.”

Michael Emdenborg ”Det är ett spännande samarbete vi har fått med Santa Lucía Seguros. Det ger en olycksfallsförsäkring till alla medlemmar samt flera rabatter på andra försäkringar. Våra medlemmar får ofta 30-70 procents rabatt på konsultationer och behandlingar hos flera privatkliniker och -sjukhus.”

EN SUECO - FEBRUARI 2021

35


TikTok

TikTok TikTok

– den snabbast växande appen inom sociala medier Av Gabriella Elkhouri, gabriella@norrbom.com

Känner du till TikTok? Det populära sociala nätverket bland unga som lyckats detronisera både Instagram och Facebook som en av världens mest nedladdade app genom tiderna. Du har troligtvis sett dina barn, småsyskon eller några andra tonåringar dansa framför mobilen utan att förstå vad det är som pågår – svaret är troligen TikTok. Men vad är grejen med appen och vad gör man?

Vad är TikTok? TikTok, tidigare känt som Musical.ly är en app för att skapa underhållning i form av korta videoklipp som inte varar mer än 15 eller 60 sekunder. Framgångsfaktorn bakom TikTok ligger i att skapa särskilda danser, synkroniserade rörelser eller sketcher till snuttar av musik eller ljud som finns att hämta från ett stort ljudbibliotek. Användare kan även ladda upp klipp när de själva mimar till en låt eller till någon annans ljudklipp.

Det finns även en mängd olika funktioner som låter användaren ta del av olika filter, specialeffekter, emojis och klistermärken. TikTok är designat så att videoklippen ska kunna delas, bli virala och spridas. Med det sagt, så kan man som användare välja att ha ett privat konto, där man själv väljer vem som kan se ens klipp, eller ett konto öppet för allmänheten. Att säga att TikTok blivit väldigt stort bland unga i dag skulle vara en underdrift, succéappen har ca 500 miljoner användare i månaden i ca 150 olika länder. Till skillnad från Instagram, Facebook och andra appar är TikTok ett kinesägt socialt nätverk, där känt som Douyin. Den kinesiska versionen av TikTok lanserades av moderbolaget ByteDance på den kinesiska marknaden i september 2016. Något år efter köptes appen Musical.ly av ByteDance och kort därefter försvann appen, uppdaterades och återvände som den internationella versionen av Douyin, som vi i dag kallar för TikTok.

Skillnaden mellan TikTok och Douyin TikTok och Douyin har ett liknande användargränssnitt men ingen åtkomst till varandras innehåll då deras servrar är baserade på marknaden där respektive app finns. Apparna är praktiskt taget identiska, det som skiljer dem åt är att Douyin har några mer sofistikerade e-handelsfunktioner. Douyin inriktar sig bland annat på att skapa

36

EN SUECO - FEBRUARI 2021

marknadsförda videos till skillnad från TikTok. Appen har en funktion som gör det möjligt för användaren att söka och köpa produkter som visas i videoklippen via appen; det kan vara allt från ett par skor, bokning av hotellrum eller kuponger från olika anläggningar. Appen använder två olika typer av verifieringar: en personlig verifiering av influensers, som även TikTok har, och en företagsverifiering, som kräver en licens och en årlig avgift. Affärsverifierade användare kan rikta marknadsföringen till en specifik publik genom att välja i vilken fysisk plats deras klipp ska visas.


TikTok använder artificiell intelligens (AI) för att analysera användarnas intressen och preferenser. Data hämtas från användarnas interaktioner med innehållet för att skapa ett skräddarsytt innehåll för varje användare. TikTok arbetar med en algoritm som bearbetar användarnas preferenser baserat på de videor de “gillar”, kommenterar och väljer att titta på. Appen tolkar användarnas individuella preferenser och tillhandahåller innehåll som de tror att den enskilda användaren tycker om. Ju mer tid en användare spenderar på appen desto mer utnyttjas algoritmen, och allt fler videoer relaterade till saker som användaren gillat och engagerat sig i kommer att visas i flödet.

Så här kommer du igång Börja med att ladda ned applikationen på din smartphone, den finns tillgänglig för både IOS och Android. Därefter väljer du att antingen skapa ett nytt konto eller logga in med google, Facebook eller något annat av dina sociala medie-konton. Efter att du loggat in kommer du automatisk att placeras på huvudsidan, där de mest sedda klippen från populära konton kommer att spelas upp. För att se vidare på nästa klipp behöver du swipea upp, annars kommer varje klipp att spelas om på nytt utan avbrott. Personer du själv

väljer att följa hamnar i ett annat flöde längst upp till vänster på “Följer”. Till höger om videon har du möjlighet att gilla, kommentera, dela videon eller spara låten som spelas i videon. På knappen ”Upptäck” kan du söka efter användare, hitta hashtags och trendiga videor.

Spela in din video Med TikTok-appen kan du både filma, redigera och ladda upp din video. För att spela in en video trycker du på plustecknet (+) som finns på huvudskärmen. Ett klipp kan vara mellan 15 och 60 sekunder, fyra ihopsatta klipp krävs för 60 sekunders långa videor. Du kan spela in dessa i en tagning eller pausa och byta plats/scen. Du kan även välja att ha en timer som börjar spela in din video vid bestämda tidpunkter, utan att du behöver hålla i mobiltelefonen. När du har gjort det öppnas ett fönster och du kan välja att lägga till musik eller ljud samt aktivera ett filter, eller ändra hastigheten på videon.

TikTok, personuppgifter och barn TikTok har snabbt blivit mycket populärt bland yngre. Statistik från 2018 visar att 40 procent av användarna är barn och unga under 20 år. Men vägen fram har inte varit helt problemfri för TikTok. Kritiker menar att appen samlar in mer information kring sina användare än vad man skulle tro, information som den kinesiska staten skulle få tillgång till.

Appen har även dömts till att betala miljonbelopp i böter för att ha samlat in personlig data från barn under 13 år. Nu har dock flera kontrolloch säkerhetsåtgärder införts, så att tjänsten inte längre ska vara tillgänglig för barn under 13 år, och det finns för närvarande ingenting som indikerar att appen skulle samla in mer eller någon annan typ av data än andra sociala medier. Dock är många användare fortfarande väldigt unga och använder TikTok med hjälp av konton skapade av äldre syskon och föräldrar, men enligt internetforskaren Elza Dunkels bör man som förälder inte vara orolig för appen. Hon säger att det inte finns någonting farligt inbyggt i appen och uppmanar i stället föräldrar att prata med sina barn om appen och utforska den tillsammans, snarare än att förbjuda barnen att använda den.

Jennifer Burai

Artificiell intelligens

Skandinavisktalande spansk advokat Vi talar: skandinaviska, engelska, Specialister på skandinavisk och spanska, tyska, holländska, spansk rättshjälp franska och italienska. Egendom, planering och fastighetsaffärer

Engelska och spanska advokater

Testamente, arv och skifte Familje- och skilsmässoärenden Personskador

952 527 014 info@decottalaw.net

www.decottalaw.com

Företagsrätt och timeshare Civilrätt och bråttsmål

Grundat av John De Cotta och Jaime Santafé

Est. 1983

Jennifer Burai - din personliga försäkringsagent på Costa del Sol

Mob. +34 658 0777 48 jennifer@burai-insurance.com www.burai-insurance.com

Jag leder dig tryggt och personligt igenom försäkringsvärlden i Spanien. Försäkringar: Hem • Bil • Liv • Djur Olycksfall • Sparplan • Pension Begravningskostnader • Båt Kontakta mig för ett icke-bindande möte.

EN SUECO - FEBRUARI 2021

37


SMÅK AKOR MED MARSIPAN OCH CHOKL AD Av Natalina Atlanta Bramsted

Receptet finns på Veras Verandas online-matblogg: www.verasveranda.com

Jag tröttnar aldrig på småkakor. Jag älskar att göra dem och myser riktigt när jag har möjlighet att stå i mitt kök och baka i flera timmar. Småkakor håller länge (i en del hem) och är en perfekt värdinnegåva när man ska bort på kalas. De kan paketeras fint och de flesta älskar någonting litet och sött till kaffet. Dessutom finns det så många olika sorters småkakor som man kan göra, så man hinner aldrig tröttna. Detta recept har jag gjort av torr och tråkig marsipan, sådant där danskt ”marsipanbröd” som är så gott, men som blir tråkigt när det blir torrt, men jag har också gjort dem med mörk choklad med apelsinkrokant, eller mint, och faktiskt också med mörk choklad med chili. Fantastiska småkakor … det är bara att börja baka!

INGREDIENSER: 250 g mjukt smör – rumstempererat 250 g florsocker 2 tsk vanilj 1 nypa salt 1 ägg 350 g mjöl 1 tsk bakpulver 200 g marsipan (marsipanbröd)

G Ö R SÅ H Ä R : Vispa ihop smör, florsocker och vanilj ordentligt med elvisp eller i en assistent. Tillsätt ägget och vispa igen.

Du kan med fördel göra degen, forma den till en rulle, och lägga in i frysen. Den är sedan lätt att ta ut och skära upp för att grädda några kakor när du känner för det eller om du får oväntat besök på kaffe. Det är bara så härligt att komma in till doften av nybakade kakor.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål, och tillsätt detta i smeten, lite i taget. Hacka marsipanen i mycket små tärningar och blanda ned i degen. Forma två eller tre rullar och paketera in dem i plastfolie, och lägg dem i kylen i minst två timmar, eller till nästa dag. Värm ugnen till 175 grader.

LYCK A TILL O CH VÄLKOMMEN 38

EN SUECO - FEBRUARI 2021

Skär 5 mm tunna skivor av degen och lägg ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda kakorna i 5-7 minuter.


BOSTADSBLOGGEN Av Sven Källström, Alamo Costa del Sol Real Estate

med

AlAmo

Nya utökade RUT-avdrag gäller från årsskiftet och innefattar även svenskar med semesterbostad på Costa del Sol Den svenska regeringen och dess samarbetspartier enades den 25 november förra året om att fler ruttjänster ska bli avdragsgilla. Lagändringarna gäller arbeten som påbörjas, avslutas och betalas från och med 1 januari 2021. Taket för rutavdraget höjs samtidigt till 75 000 kronor per person och år, jämfört med dagens 50 000 kronor. Rotavdraget kvarstår med max 50 000 kronor per person och år. Sammanlagt kan en privatperson få 75 000 kronor i rotavdrag och rutavdrag per år.

Rutavdraget utvidgas med följande nya tjänster • Vattentvätt av kläder och hemtextil vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten. • Möblering av bostad, inklusive montering av möbler. Inredningstjänster ingår dock inte. • Transport av bohag dels till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande där bohaget kan komma att återanvändas och till transport till och från magasinering. • Enklare tillsyn av en bostad, exempelvis ta in post, vattna blommor, spola kranar och toaletter.

Andra nya skattereduktioner • En annan nyhet är skattereduktion för installation av grön teknik. Hushåll som installerar solceller har möjlighet att göra avdrag om 15 procent av kostnaden (inklusive material och arbetskostnad), med max 50 000 kronor. Dagens statliga stöd slopas. • Vill du installera en laddstolpe för elbil får du stöd om 50 procent. Både arbets- och materialkostnaderna av laddstolpar räknas. Lagrar du egen grön energi med ett batteripack får du stöd. För tvätt och transport till återanvändning ska arbetskostnaden schablonberäknas till 50 procent av totalkostnaden. För övriga tjänster ska faktisk arbetskostnad anges.

Så här fungerar rot- och rutavdraget Du använder rot- och rutavdraget genom att utföraren gör ett avdrag på arbets-

kostnaden på din faktura. När du sedan har betalat begär utföraren utbetalning från Skatteverket. Om Skatteverket beviljar utbetalning till utföraren förs beloppet in i din inkomstdeklaration. Tänk på att du måste ha betalat tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna använda rot- och rutavdraget. Det är särskilt viktigt om du också nyttjar skattereduktion för installation av grön teknik under året.

En komplett bok för dig som ska köpa bostad eller redan har förverkligat drömmen om Spanien. Beställ boken på svenispanien.se för endast 25€. Få boken hemskickad eller kom in och köp den direkt av författaren på Alamo Costa del Sol Real Estate på Calle Córdoba 37 i Fuengirola.

Rot- och rutavdragets storlek Rotavdraget och rutavdraget räknas ihop och får sammanlagt uppgå till max 75 000 kronor per person och år. Rotavdraget får dock högst vara 50 000 kronor per år. Du kan inte få 50 000 kronor för varje bostad du har. Det finns dock inget maxbelopp per fastighet, så flera personer kan dela på arbetskostnaden och få rotavdrag eller rutavdrag i samma bostad. Du kan få rotavdrag med som mest 30 procent av arbetskostnaden och rutavdrag med som mest 50 procent av arbetskostnaden.

Vem ska du vända dig till för att ansöka om rut- och rotavdrag? Och hur hittar du ett företag som har kontroll på hur avdragen fungerar? Det finns flera skandinaviska, varav en del svenska, företag utmed Costa del Sol som arbetar med både rut- och rotavdrag. Låt Skatteverket hjälpa dig med att sänka dina kostnader i Spanien. Kontakta mig för mer information om vem du kan kontakta för att få proffsig hjälp.

SEDAN 2002… NUMMER 1 PÅ SERVICE AV BILAR OCH SKÅPBILAR

KOLOS VI SER TILL ATT ALLT ÄR BRA MED DIN BIL

• Reparationer och underhåll • Skadereparation och lackering • ITV – förberedelse • Ägarbyte – vi tar hand om allt • Vi säljer begagnade bilar • Vi tar bilar i kommission Porsche Cayenne S 4.5 V8, automatic.

Tania & Boban

WWW.KOLOS.ES Marbella

Costa Muebles

Centro Idea Autopista

< Fuengirola Ctra. de Mijas

> Mijas

Málaga

Edificio Fortuna • C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola Tel: +34 952 46 95 19 • Mobil: +34 609 150 999 sven@alamocostadelsol.com • www.alamocostadelsol.com

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas

Tel. 952 460 229

EN SUECO - FEBRUARI 2021

39


Fotboll

Divisionens positiva överraskning

MANOLOS MERITER Manolo Gaspar fyller 40 år med massa planer för nästa säsong.

Fick ett helt nytt lag på plats till minimilön – bygger nu upp till nästa säsong enligt Monchis recept i Sevilla Onsdagen den 3 februari rundar Manolo Gaspar ett jämnt tal. Den rosade sportchefen i Málaga CF, med de många tatueringarna, fyller 40 år under den mest hektiska tid i hans liv, som har hunnit innehålla en aktiv karriär som professionell fotbollsspelare i klubbarna Almería, Levante, Málaga CF, Cartagena och Olympiakos Nicosia på Cypern samt ett avslutande kapitel i El Palo i Málaga. ”Manolo blir en stor sportchef”, hörs det från den bästa av sitt slag, nämligen kända Monchi i Sevilla, med 20 år i branschen. Och 52-åriga Monchi är just Manolo Gaspars förebild och arbetar efter mottot ”Köp billigt – sälj dyrt”. Efter att shejk Al-Thanis använt kassan i Málaga CF som han själv behagade förvisade det spanska La Liga-förbundet klubben till den lägsta budgeten i division 2 denna säsong, nämligen 3,67 miljoner euro. Det är stor skillnad mot Espanyols budget på 45,34 miljoner euro och andra

tidigare toppklubbars budgetar i ligan. Så ur ett ekonomiskt perspektiv är lågprislaget Málaga CF den stora, positiva överraskningen i division 2.

Granska marknaden Efter att Manolo Gaspar tillträdde som sportchef för snart ett och ett halvt år sedan, i kölvattnet efter den avskedade Caminero, satte sig han tillsammans med sina två scouter, Capote och Viberti, vid skrivbordet för att granska marknaden för spanska fotbollsspelare och deras agenter in i minsta detalj. Inte bara med hänsyn till denna svåra och speciellt utmanande säsong, utan även med tanke på nästa samt kommande säsonger. Det arbetades efter Monchi-receptet i kombination med alla de utmärkta, unga spelarna i Málagas fotbollsakademi, vari tränare Pellicer redan hämtat fler än ett dussin spelare till A-laget. Målet för Málaga CF är att ta sig upp till La Liga inom två säsonger. Med nya ägare och investerare.

Senaste underskriften i Málaga CF. Vid årsskiftet tecknade Manolo Gaspar Alexander Gonzalez från Venezuela.

40

EN SUECO - FEBRUARI 2021

Även Sevilla i division 2 Liksom Manolo Gaspar tillträdde Monchi sin tjänst utan erfarenhet i Sevilla FC i division 2, liksom nu Málaga CF. Han studerade andra klubbars metoder för att få inspiration. FC Porto i Portugal och Lyon i Frankrike var några av dem han titta på – klubbar som vann titlar och sålde sina stjärnor, för att sedan börja om från början igen. Huvudsyftet var att acceptera att förlora sina bästa spelare, samtidigt som det sågs till att dessa ersattes med några med samma kvalitet, men billigare. Sevilla spenderade inte en enda cent på överföringar under Monchis två första år, men lyckades fortfarande bygga upp ett lag som återigen nådde upp till La Liga. Nyförvärven kom genom gratis transfers. Monchis första investering uppgick till 500 000 euro för backen Dani Alves, från den brasilianska klubben Bahua. 6 år senare köpte FC Barcelona honom för 23,5 miljoner. Monchi-revolutionen hade börjat

Messis klubb, FC Barcelona, har gått igenom de största nedskärningarna. Själv är han på väg bort från klubben.

Av Morten Møller – här tillsammans med Manolo Gaspar. Med nu 20 oavbrutna säsonger för Sevilla FC i La Liga, Copa del Reyvinnare 2007 samt 2010, UEFA Cupvinnare i 2006 och 2007 samt Europa League-vinnare åren 2014, 2015, 2016 och 2020. Med enorma tv-intäkter. Málaga CF största bedrift i historien var kvartsfinalen i Champions League år 2013. Nu tillbaka till La Liga-ambitionen. Manolo Gaspar har drömmen, och energin.

Málaga-resultat i division 2 sedan sist Albacete – Málaga CF 1 - 1 Málaga CF – Real Oviedo 1 - 1 Málaga CF – SD Ponferradina 0 - 2 Efter detta låg Málaga CF på 14:e plats

Sevilla FC:s sportchef Monchi, som har inspirerat Gaspar.


Säsongskort fås hos La Peña de Dinamarca Fotbollsintresserade på både Costa del Sol i Spanien samt från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för säsongskort och biljetter till matcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina läktarplatser i mitten av den ena långsidan – i skydd för eventuellt regn. Köp av säsongskort, som även gäller i La Liga om det sker – med rabatt – ska göras nu innan stadion öppnar igen! Innan match intas en lättare måltid med matchupplägg i restaurangen Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därifrån går det sedan buss tur-och-retur till stadion.

Medlemsrabatter till alla matcher. Kontaktpersoner: Ordförande: Morten Møller +34 617 700 424 info@Málaga-support.dk Sekreterare: Ole Hansen +34 621 214 983 kontakt@Málaga-support.dk La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben till danske Málaga CF som är upptagen i Federación De Peñas Malaguistas. Den stöttar bland annat cancerhospicet Cudeca i Benalmádena. Klubben tar emot nya medlemmar. La Liga-organisationen och de spanska hälsovårdsmyndigheterna har ännu ej beslutat när åskådare får närvara vid matcher. Se: www.Málaga-support.dk

Byggtomt med fantastisk utsikt

SÅLD

Läge: Mellan Benalmádena Pueblo och Torremuelle.

Priser: 350 000 euro för 800 m2 byggnadsprocent 25%. Málaga-spelarna jublar över ett mål på La Rosaleda, men de saknar de trogna supportrarna.

250 000 euro för 550 m2 byggnadsprocent 25% Rabatt erhålls om de två sistnämnda köps tillsammans.

Det finns ingen orsak att oroa sig för Málaga Club de Futbols framtid efter shejk Al-Thani. Det är nog så man ska förstå Málagas borgmästare, Francisco de la Torre, när han säger: ”Jag tror att det kan finnas Málaga-företag i kapitalökningen. Jag har talat i telefon med flera och kanaliserat dem vidare till den juridiska administratorn av klubben, advokat José María Muñoz Jiménez”, säger de la Torre, som rosar advokaten för dennes fenomenala arbete.

Fram till nu är det känt att två amerikanska investerargrupper frågat om klubben, liksom att det uppskattas att hotellkedjan BlueBay fortfarande är med i bilden med sin aktieandel. Under Málaga CF:s senaste bolagsstämma presenterades resultatet för 2019/2020. Det visade ett underskott på ”bara” 10 miljoner euro. Efter detta offentliggjorda La Liga klubben TV-intäkter för 2019/2020, som uppgick till 9,3 miljoner euro.

&

VILLA

Borgmästare: Nya ägare till Málaga CF står redo

EKT INTER NA OJ R AL ON TI

Borgmästare Francisco de la Torre (t.v.) tillsammans med advokat José María Muñoz Jiménez på La Rosaleda.

P

Fler attraktiva byggprojekt i Mijas kommun. Din fastighetsförmedlare Kontakt: 617 700 424 SUNSHINE ESTATES 2000 S.L.

BLI MEDLEM av La Peña de Dinamarca Rabatt till divisionsmatcher, när Estadio La Rosaleda öppnar! ENDAST 40 EURO FÖR ETT ÅR

Vi stöttar cancerhospicet Cudeca samt COVID-drabbade familjer. Kontakta Morten på: 617 700 424 info@malaga-support.dk • www.malaga-support.dk EN SUECO - FEBRUARI 2021

41


Golf

Golfsidorna AHN Golf

Lägre Greenfee med AHN:s medlemskort AHN:s ordförande Eckhardt Metzner berättar, att AHN för år 2021 har utökat antal banor med vilka vi har avtalat riktigt bra priser. Vi kan alltså gratulera er, som vill spela på de populäraste banorna i Málaga/Mijas och Marbella området, antingen tillsammans med oss i våra organiserade tävlingar, eller boka själva med medlemskortets fördelar.

30€ Medlemskap för år 2021 - Glöm inte att lösa medlemsavgiften! Golfklubbarna accepterar medlemskortet för 2020 februari ut, men sedan krävs ett förnyat medlemskap.

Andra medlemsförmåner Se utförlig information på vår hemsida vad gäller medlemskap och medlemsförmåner etc, www.ahn-fuengirola.net/benefits

Vi spelar säker golf Under uppehållet med AHN-golfen har medlemmarna fortsatt spela i privata konstellationer, bland annat på Río Real och Calanova på självaste Nyårsafton. Eckhardt Metzner slår ett slag för AHN golfen.

Den senaste banan som vi har förhandlat fram nya rabatter med är Santa Clara Golf i Marbella, informerar Eckhardt. Som AHN-medlem spelar du för 65 euro i högsäsong och 53 euro under lågsäsong (ordinarie 120 euro respektive 80 euro) och betalar 10 euro för delad buggy. Priserna gäller vid uppvisande av AHN medlemskort. Gå in på vår hemsida och se våra förmånliga medlemspriser och villkor. Där kan ni hitta flera golfklubbar utmed kusten med bra villkor, och mycket mera information kring vårt bokningssystem www.ahn-fuengirola.net/

AHN Golf önskar alla medlemmar en lyckosam vårsäsong

Härligt gäng på Río Real - 15 januari.

2021

SPELPROGRAM – KALENDER Golfsäsongen startade den 25 januari och nu har vi fullt program fram till början av april. Välkomna med era anmälningar. Daum

Dag

Tid

Event

Golfbana

Spelform Avg

FEB 1 3 5 8 10 12 15 17 19 21 22 24 26

42

mån ons fre mån ons fre mån ons fre sön mån ons fre

10.30 10.00 10.00 10.30 12.00 09.00 09.30 10.00 10.00 09.00 10.30 09.00 09.00

EN SUECO - FEBRUARI 2021

Veckogolf Veckogolf Veckogolf Veckogolf Veckogolf Veckogolf Klubbmatch - La Canada Veckogolf AHN Cup 2/5 Middgsgolf Veckogolf Golfhäftet Trophy Veckogolf

Los Lagos Miraflores Parador Los Olivos Santana Calanova Los Lagos Alhaurín Parador Cabopino Los Olivos El Chaparral Calanova

Slaggolf PB Slaggolf PB PB Match Scram PB 4M PB Scram PB 4M PB Greensome PB PB

5 5 5 10

Pris € GF 50 45 51 50 60 50 50 35 51 50 50 50 50

Bgy

inkl 25

inkl

25 inkl inkl inkl


AHN Fuengirola/Mijas Asociaci�n Hispano-N�rdica/Spansk-Nordiska Föreningen

En ideell förening p� Costa del Sol

E�pedi�on & klubblokal har öppet �s- och fredag kl 12-14; Las Rampas, Fuengirola; 952 474 750

www.ahn-fuegirola.net; info@ahn-fuengirola.net; www.facebook.com/spansknordiska/

Se vad som händer på AHN www.ahn-fuegirola.net - Klubbaftnar, Nöjen/underhållning, Fester - Utflykter / resor, Motionspromenader, Hälsa & Friskvård - Bridge, Konstgrupp, Diskussionsgrupp, Mat & Vin klubb - Golfprogram inkl Golfhäftet Trophy tävlingar

MEDLEMSFÖRMÅNER Olycksfallsförsäkring för AHN-medlemmar med NIEnummer, följer med det nya medlemskortet för 2021. Medlem kan även teckna Hem, Bil- och övriga försäkringar till mycket förmånliga priser.

Se hemsidan

www.ahn-fuengirola.net/benefits

Rabattavtal med företag inom: Sjukhusvård, Vårdscentral, Provtagning, Försäkringar

Febr månads restaurang

15 % rabatt på notan! Visa AHN medl.kort vid beställning!

Tandvård, Massage, Fysioterapi Mäklare, Bostadsservice, Hemhjälp Matvaruaffärer, Vinbodegor, Kök och vitvaror, Glasögon, Bilhyra, Hantverkare, Förrådslagring m.m.

Välkomna

till vårens föreningsverksamhet.

Medlemsavgift € 30.

AHN Golf Vouchers köps i AHNs reception

Voucher köps on-line på

www.ahn-fuengirola.net/golfvouchers

Boka sedan tid på RioReals hemsida

Mijas Golf GF € 50

Alhaurín Golf GF € 35 ink buggy GF + Middag € 45

AHN CUP med 19 feb Parador 3 mar Santana

10 mar Lauro 29 mar Los Lagos

Rio Real Golf GF € 50

Tillsammans blir vi starkare. Vi ses på AHN! Golfhäftet Trophy i Spanien AHN arrangerar tävlingar 24 feb El Chaparral 19 mar Parador 9 apr S:t Clara Finalspel på Bro Hof Slo�


Golf i Solen Hej Golf i solare! I Sverige är det precis som i Spanien, snöblask. Inte det mest ideala golfväder vi alla så gärna önskar. Snökaos i Madrid och köldrekord i Pyrenéerna. 11 januari 2021 Costa del Sol, 4 grader en tröja, kallt och snö på bergstoppen.

placeras på rätt plats. När bollen är återplacerad behövs inte knappen och bollen är i spel, oavsett om knappen ligger kvar eller ej. Men så länge markeringsknappen ligger där får jag faktiskt vrida och rikta in bollen eller lyfta den och ta den ur spel, igen. Bollen är ju markerad! 3. Myt: Jag får inte putta och hålla i flaggstången samtidigt. Sanning: Det är fullt tillåtet så länge flaggstången inte används som stöd eller riktning vilket i sig verkar osannolikt då det oftast gäller en ”tap in”.

2019 kom nya golfregler som ni alla numera är väl bekanta med. Efter att pratat med Christina Rodman, vill jag tacka henne samt låta henne här skriva om några regler. Hon har uppdrag i SGF som förbundsdomare och är ledamot i Regelkommittén. Bättre vägledning kan vi inte få! ”Vi tar kål på några regelmyter” Golfreglerna omges av myter om vad man får och inte får göra. Här tar vi kål på några av dem: 1. Myt: Jag får inte själv lyfta bollen för identifiering utan måste be min markör göra det. Sanning: Är jag osäker på om bollen är min får jag själv överallt på banan lyfta bollen för identifiering. Låter jag markören lyfta den och han/hon exempelvis inte markerar först och/eller gör ren den åt mig, får jag ett slags plikt. Markören går fri. 1,5 Myt: Bollen behöver inte markeras om jag bara vrider lite på den för att se om bollen är min. Jag har ju inte lyft den. Sanning: Ett slags plikt för att medvetet ha rört en boll i spel. Helt i onödan eftersom jag efter markering kunde ha lyft eller vridit den utan plikt. 2. Myt: Om jag låter markeringsknappen ligga kvar när jag återplacerar bollen på green är bollen inte i spel. Det blir den först när jag tar bort knappen. Sanning: Markeringsknappen ersätter bollen när den lyfts och finns där för att se att bollen åter-

44

EN SUECO - FEBRUARI 2021

En spelare ”badar” under spelet. Är det plikt? Fördröjande av spel? Hela utrustningen hade blåst i dammen.

Muren är i pliktområdet. Bollen får spelas som den ligger utan plikt. Eller droppas med ett slags plikt.

4. Myt: Ligger bollen utanför green får jag inte laga nedslagsmärken på green i min spellinje. Sanning: Överallt på green får jag laga nedslagsmärken oavsett om bollen ligger på green eller ej och även om jag därigenom förbättrar min spellinje. 5. Myt: Ligger andras bollar på green och min utanför ska jag spela först. Sanning: Den, vars boll ligger längst från hål, spelar först. Det har ingen betydelse om bollen ligger på green eller ej. 6. Myt: Om min motspelare i matchen skänker mig putten och jag ändå puttar och missar att håla den så räknas det slaget. Sanning: Skänkt är skänkt! En skänkning kan aldrig tas tillbaka och jag kan lugnt treputta (om tiden tillåter) på min skänkta putt. 7. Myt: Ligger min boll i ruffen och jag ska droppa enligt någon regel, måste den droppas i ruffen även om det var möjligt att droppa på fairway. Sanning: Reglerna skiljer inte på ruff och fairway när jag ska ta lättnad. Å andra sidan betyder det att jag vid ett annat tillfälle kan tvingas droppa i ruffen fast min boll låg på fairway. 8. Myt: Dömer jag ut min boll får jag inte spela på den även om jag hittar den inom tre minuter. Sanning: Det går inte att döma ut en boll. Jag kan aldrig med ord ta bort en boll i spel, endast med handling. Det spelar ingen roll vad jag säger, bollen är i spel om den hittas inom tre minuter, om jag inte innan dess handlat genom att sätta en ny boll i spel.

Hade spelaren kunnat reglerna hade han fått droppa utan plikt.

KOMMANDE GOLFTÄVLINGAR Datum

Dag

tee time Bana

Typ

2021-02-03

ons

10.00

GH

PP2

2021-02-04

tor

12.30

Santana

Matchspel

2021-02-05

fre

11.40

Calanova

2021-02-06

lör

8.56

El Paraiso

Spelform Match

BB 2 tee

BB 3/4, pb

2021-02-08 mån

12.00

Santana

2021-02-10

ons

11.00

SantanClara

PP3

2021-02-11

tor

13.00

Santana

Matchspel 1/4 Match

2021-02-12

fre

10.00

Parador

2021-02-14

sön

12.30

Mijas LO

PP4

SlagG(+5)

2021-02-15

mån

12.10

Santana

2021-02-17

ons

10.00

GH

2021-02-18

tor

12.30

Santana

2021-02-20

lör

11.30

LaCala Amerika PP5

2021-02-22

mån

12.10

Santana

2021-02-24

ons

11.00

SantanClara

2021-02-25

tor

13.20

Santana

2021-02-26

fre

10.00

Parador

2021-02-28

sön

12.30

MijasLO

2021-03-01 mån

12.30

Santana

KM

slagtävling slagtävling

Matchspel 1/2 Match PP6

slagG(+5)

Match Final

Match SlagG(+5)

2021-03-02

tis

13.00

Santana

KM

2021-03-05

fre

12.06

Lauro

PP1


Rean har börjat!

Tahiti vilsoffa Pris förr: 1.899 €

NU ENDAST 1.769 €

Monochrome bord + 4 stolar NU ENDAST Pris förr: 1.299 € 1.169 €

Liberty sängram Pris förr: 1.169 €

NU ENDAST 1.039 €

Provence utegrupp Pris förr: 1.349 €

Mijas Costa Parque Comercial MIRAMAR, Avenida Carmen Sáenz de Tejada, 29650 MIJAS COSTA, MALAGA Bredvid Decathlon Tel: +34 951-314-506

Rean pågår 02.12.2020 till 09.03.2021

NU ENDAST 1.199 €

San Javier Ctra de San Pedro Pinatar 81, 30730 SAN JAVIER, MURCIA, Mellan Decathlon och Iceland Tel: +34 968-334-194 dfsspain.com

EN SUECO - FEBRUARI 2021

45


Hälsa

Jag är

trött!

Så har ett nytt år börjat, och jag tror att förväntningarna samt förhoppningarna på det nya året är höga hos de flesta av oss, som tycker att 2020 har varit en utmaning.

Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikerna Annis Vitalshop.

Just nu är jag jättetrött, men som tur är vet jag varför och jag vet också att det bara är tillfälligt. Min trofasta följeslagare sedan 2006, min svartpälsade Bobby, har nu bli riktigt gammal. Vi vet inte exakt men vi tror att han är runt 17 år. Bobby sover alltid i sin hundkorg i mitt sovrum. Nu när han är gammal måste han rastas två-tre gånger om natten. Han är så dement att jag måste ha honom i koppen när han ska ut om natten, för annars hittar han inte hem igen. Jag tror inte att han har ont, men många gånger vandrar han rastlöst runt nattetid, och dansar ”samba” i sin vattenskål, för att han inte kan se. Så då får jag lov att bädda ned honom i hans säng. Där ger jag honom massage och lägger en liten filt över honom, så att han kommer till ro. Dagtid händer det, för den förr så renliga hunden, att han kissar stora sjöar lite varstans inomhus. Jag kan inte längre bara släppa ut honom i trädgården, för han hittar helt enkelt inte in igen, och ibland landar han i poolen, som han inte längre kan ta sig upp ur själv.Men när jag går in i köket är han förvånande nog alltid på plats. Hans luktsinne och matglädje är det inget fel på. Jag tar mer än gärna hand om honom och är tacksam för alla de år som han gett mig så mycket glädje. Jag kommer ihåg hans kärlek och upprymdhet under de många, långa promenaderna vi brukade gå, när vi båda två var unga och spänstiga, hans iver när familjen kom på besök, hans tålamod när barnen var små och ibland lite för hårda i nyporna. Jag kommer ihåg alla leenden som han lockade fram hos många kunder när de kom in i

46

EN SUECO - FEBRUARI 2021

butiken, där han låg i sin hundkorg, och hur han njöt av all den ömhet han fick från barn och vuxna. Jag tar gärna hand om honom fram till den dagen då tiden visar att det är dags för honom att lämna jordelivet. Tröttheten lever jag med så gott jag kan med massa bra tillskott, små tupplurar och hälsosam mat, i den grad som jag orkar. Alla människor är trötta ibland. Nu börjar våren spira och många börjar också prata om den årliga vårtröttheten. Trötthet finns i många varianter. Det kan vara den vanligaste, då tröttheten beror på att du av en eller annan orsak inte tagit hand om dig själv. Den kan också orsakas av vitamin- och mineralbrist. Men trötthet kan också utlösas av sjukdomar, som t ex gikt, Parkinson, olika former av cancer, kretsloppssjukdomar, tarmsjukdomar m.m. Trötthet kan vara invalidiserande, och bottnar tröttheten i sjukdom måste den behandlas individuellt.

För lite sömn Sömn har en återhämtande effekt på hjärnan och hela nervsystemet. Sömnens betydelse för vår hälsa är väldokumenterad. Se till att gå tidigt i säng. De flesta människor mår bäst av att sova ca åtta timmar om natten, varav timmarna före midnatt är de viktigaste. Vi har alla behov av att gå ut och vara sociala ibland, men gör det med måtta, och se till att ha självdisciplin när det kommer till att äta och dricka, även när du är ute för att ha roligt. Det är både tråkigt och job-

bigt att vakna upp bakfull och det är inte bra för varken lever eller hjärna. • Melatonin är den viktigaste antioxidant din kropp producerar. Den är viktig för ditt hormonsystem, din energi och livsglädje. För att du själv ska producera tillräckligt med melatonin är det viktigt att du sover i fullständigt mörker liksom att du får tillräckligt med dagsljus om dagen. Balansen mellan ljus och mörker är viktig för produktionen av melatonin. Som tur är finns melatonin som tillskott, både som flytande och som kapslar. • B-vitaminer är någonting som många har brist på. De bör tas om morgonen. • D-vitaminer kan vara en bra hjälp. • När det gäller mineraler kan magnesium, kalk och kisel vara bra. • Och även produkter med humle och valeriana kan vara bra och bör, liksom melatonin, tas på kvällen.

Stress Stress tömmer dig på energi. Alltför många människor går på högvarv hela dagen, varje dag, hela veckan. Det sliter på kroppen och kan orsaka många krämpor. Är du stressad bör du se till att få stopp på det och tvinga dig själv till pauser, så att din kropp och hjärna får chans att ladda upp batterierna igen. Det finns bra hjälpmedel till att hantera din stress: • Ett B-vitaminkomplex kan vara bra hjälp. • D-vitaminer har också visats kunna hjälpa vid stress. • Omega-3-oljor har en dämpande effekt på stress. • På samma sätt kan mineralerna kalium, kalcium och magnesium samt zink hjälpa. • Ashwaganda är ett måste om du känner dig mycket stressad. Ashwaganda är en ayurvedisk ört

och hör till nattskuggfamiljen. Själv tar jag, i dessa lite utmattande tider med trötthet och därav även stress, en produkt som jag känner hjälper mig mycket. Denna produkt består av Rysk rot – för mental och fysisk prestation samt Schisandra – som minskar trötthet och utmattning. Jag känner också att den gör mig gladare. Astragalus –hjälper immunsystemet samt minskar trötthet och utmattning. Rosenrot känner jag minimerar min stress samt verkar uppiggande både fysiskt och mentalt.

Bekymmer För många personer utgör bekymmer en stor del av deras vardag. Jag är själv också mycket duktig på att bekymra mig, men med åldern har jag dock lärt mig att lägga många bekymmer på hyllan och bli bättre på att njuta av det som vardagen har att erbjuda. Bekymmer suger ut all kraft, glädje och energi ur dig, om du hör till de som bekymrar sig mycket. Tänk på att de flesta bekymmer inte ens inträffar! Det kan t ex vara en bra idé att söka hjälp hos en terapeut, om du känner att du inte kan hantera det själv. Många gånger kretsar bekymmer kring om du duger, om du t ex klarar av jobbet och om du är tillräckligt bra för att få jobba kvar. De kan också många gånger kretsa kring om du räcker till som familjefar/ -mor. Lär dig att slappna av. Ingen är felfri eller perfekt. Vi är alla elever i livet skola. Så var snäll mot dig själv. Se dig själv i spegeln medan du säger till dig själv ”Jag älskar dig”. Detta kan vara en mycket svår övning, men när du gjort det tillräckligt många gånger upplever du en kärlek och tolerans mot dig själv, som bidrar till en bättre vardag. När det gäller kosttillskott som kan


hjälpa kan jag rekommendera att ta magnesium på kvällen. Det gäller speciellt om dina bekymmer tenderar att dyka upp i tankarna när du ska sova. Om du annars vaknar mitt i natten och känner att bekymren sakta tar sig in i dina tankar och du inte lyckas somna om, så kan det vara en bra idé att ta ett starkt tillskott med pantotensyra. Det kan också vara en bra idé att dricka ett avslappnande örtte liksom produkter med citronmeliss kan också hjälpa dig att slappna av och inte bekymra dig.

Kosten Kosten är det bränsle som ska hålla dig igång genom hela dagen. Se till att ha goda, hälsosamma matvanor. Undvik livsmedel med mycket socker liksom även vitt bröd och pasta. Undvik cola och andra läskedrycker samt energidrycker, och även för mycket kaffe. Dessa ger snabb energi men du blir också snabbt trött igen när effekten lagt

sig. Njut gärna av ett glas rödvin, men bara ett glas, var försiktig med alkoholen. Alldeles för många av oss dricker alldeles för lite vatten under dagens lopp. Se till att dricka ca 1½ liter vatten om dagen, kaffe och juice räknas inte. Många äter inte frukost. Jag har utbildat många reseledare och minst hälften av dem hoppade över frukosten. Ät ordentligt på morgonen. Kroppen behöver fyllas på med energi på morgonen för att inte blir trött och orkeslös hela dagen. Känner du dig hungrig mellan måltiderna är det bra att äta ett äpple eller lite grovt knäckebröd, eller en skiva rågbröd med lite nyttigt pålägg. Jag mår bra av att börja dagen med ett stort glas ljummet vatten med citronsaft i. Det hjälper till att rensa ut slaggprodukter ur kroppen, och så får

jag också i mig en del av den vätska som jag annars lätt glömmer bort.

Motion Bobby orkar inte gå på promenader längre. Han går runt i en cirkel och kan inte orientera sig. Som tur är har jag ytterligare en hund, Pixie, som ihärdigt får ut mig på den dagliga morgonpromenaden. Ibland blir det också lite lek på stranden. För stunden har jag inte energi att utöva någon annan form av motion. Så det är bra att komma ut i den friska luften. Lider du av enorm trötthet så se i alla fall till att ha tillräckligt med självdisciplin till att ta gå ut och gå varje dag. En promenad under vilken du fyller lungorna med frisk luft. Du bör se till att få minst en halvtimmes motion varje dag, då du andas in ordentligt med luft, ända ned i magen, och känner blodet flyta fram i ådrorna.

Den 12 februari infaller det kinesiska nyåret, som kallas metalloxens år. Detta år är det fokus på lungorna, på både gott och ont. Ta väl hand om dina lungor, vilket gott och väl kan göras med en promenad ute i den friska luften. Kom ihåg att ta en allsidig vitamin-/mineralprodukt varje dag samt ett tillskott med omega-3-oljor. Med detta är du redo att möta våren på allra bästa sätt.

Dania Care Vi är där när du behöver oss!

DentaDanés clínica dental

Vård i hemmet • Trygghetssamtal • Sårvård • Hjälp med medicin • Personlig vård •

Nete G. Larsen Martin Lazenby Vi pratar skandinaviska, engelska, tyska och spanska. För tidsbokning vänligen ring mellan 10.00 – 17.00 (måndag – fredag)

Tel./fax: 952 52 9666 www.dentadanes.com Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

info@daniacare.es

www.daniacare.es Tel. +34 622 590 162

• Vi har öppet 24h • Testtagning även lördagar och söndagar • Provsvar inom 24 timmar! COVID-19 TESTER/SNABBTEST • Snabbtest för antikroppar • PCR & PCR-snabbtest Hembesök & Personlig service Kliniker i Fuengirola och Benalmádena

BIOSYM EPA-GLA+® Omni-B Active

Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tandläkare Sacha Miller-Wojtan Dansk tandläkare Helene Alseth-Alvarado Norsk tandläkare Ottilia Ericson Svensk tandläkare

OmniVital

ndet gäller a 15% - Erbjuda Köp nu och spar cker! så långt lagret rä 1.02 - 28.02.2021

-15%

EPA-GLA+® är naturlig, stabil fiskolja och andra fettsyror i uniik kombination. Sammansatt med fokus på hjärta, hjärna och syn. Omni-B Active innehåller alla B-vitaminer i välbalanserade mängder – flera i deras mest aktiva form.

• Allmän tandbehandling • Estetisk tandbehandling • Implantologi

OmniVital innehåller alla fyra väldokumenterade adaptogener: rysk rot, astragalus, schisandra och rosenrot.

Marbella - Elviria

Centro Comercial Pino Golf, Ctra. de Cadiz Km192, Local 16 E-29604 Marbella(Elviria) Öppet vardagar 10-18 Lördag 10-14 Tel: +34 952 850 094

Los Boliches

Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Öppet vardagar 10-20 Lördag 10-14 Tel: +34 952 667 087

Beställ online på www.annisvitalshop.com

Elviria 952 83 42 63 Centro Comercial Elviria

• Osynlig Tandreglering • Blekning på kliniken/i hemmet

Fuengirola 952 58 35 95 C/Lope de Vega 2 Los Boliches

Alhaurín el Grande 952 49 93 66 Avenida. Gerald Brenan 37-2D

www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com EN SUECO - FEBRUARI 2021

47


Hälsa

Banbrytande antiage-behandling Av Nana Norrbom, auktorisad kosmetolog och linergist

Den exklusiva hudvårdsserien IS CLINICAL kan fås hos kosmetolog Nana Norrbom i Fuengirola. Serien består av exceptionella, resultatorienterade anti-aging och hudoptimerande formler, och genom att utveckla och utnyttja den mest avancerade forskningsteknologin har Innovative Skincare, som är företaget som står bakom, tillsammans med en grupp läkare och forskare minutiöst skapat produkter som levererar snabba, säkra, långsiktiga och positiva resultat. IS CLINICAL-produkterna rekommenderas av ledande dermatologer, plastikkirurger samt läkare och företaget följer de högsta etiska standarderna för att leva upp till sin mission om att förbättra kundernas livskvalitet. IS CLINICAL-serien består av både hemvårdsprodukter och behandlingar på kliniken. Hela serien har baserats på växter, naturliga vitaminer och hyaluronsyra (naturligt restylane). Alla ingredienser ingår i mycket koncentrerade doser, vilket ger snabba resultat. Huden blir både jämnare och vackrare på bara en vecka och vid pigmentproblem ses resultat redan efter de två första veckorna. IS CLINICAL-serien passar den som har funderat på men valt att inte göra restylane- och botoxinjektioner, för här handlar det om ansikts-

48

EN SUECO - FEBRUARI 2021

lyftning utan sprutor, samt utan varken obehag eller biverkningar. Serien innehåller helt unika behandlingspunkter samt rengörings- och fuktighetsgivande/ uppstramande krämer samt signaturprodukterna Youth Complex och Youth Eye Complex. Youth Complex används morgon och kväll, den passar alla hudtyper, reducerar fina linjer och rynkor och det viktigast av allt – den stimulerar hudens egen kollagenproduktion, så att huden verkligen stramas upp. Youth Eye Complex har effekt på allt från mörka ringar och rynkor till påsar under ögonen, och den har även en fantastisk effekt på de små rynkorna omkring munnen. Några av de aktiva ingredienserna i Youth-produkterna är bland annat en hög dos hyaluron (botaniskt utvunnet), vitamin A, C och B5 samt koppartriptider, som får huden att producera mer collagen. Andra av de aktiva serumen arbetar i huden mot pigmentproblem eller ärr samt rasacea/rodnader. Serien kan byggas upp efter önskemål och behov, och kan även kombineras med de produkter som man redan använder. Serien passar också cancerpatienter, t ex bröstcanceropererade, då det har utvecklats ett serum som bleker ärrvävnad på tre-sex månader. På kliniken erbjuds många olika

och effektiva ansiktsbehandlingar, och det senaste tillskottet är serien Prodigy Peel, som är en mycket djupgående peeling, som förändrar hudens yta och bygger upp dess struktur.

Prodigy Peel Prodigy Peel är en banbrytande hudbehandling från det kända amerikanska företaget IS CLINICAL. Prodigy Peel förbättrar alla de små lagren i epidermis (överhuden) och har därför designats till att ta bort pigmentfläckar, solskador, rynkor, öppna porer, ärr och akne. Hudens yta blir finare, hudtonen och fastheten förbättras markant och ojämnheter som ärr minskas. I botten av epidermis sker degenerering av våra stamceller och huden stöter själv bort de gamla cellerna på ytan, men med åldern sker denna process allt långsammare samtidigt som våra collagen- och elastanlager i dermis förändras, vilket ger en slapp, rynkig och tråkig hudyta. Prodigy Peel-systemet fungerar som en kemisk peeling men är framställd av botaniska ingredienser samt kända syror som mjölk-, citron- och salicylsyra, som huden samarbetar bra med och som varken skadar eller bränner huden.

Helt säker behandling Behandlingen är helt säker att göra och alla, oavsett ålder, kön och

hudtyp, kommer att uppleva stor effekt av behandlingen som utförs i kliniken. Behandlingen är bäst att göra under vintermånaderna. Jag är specialutbildad och examinerad i behandlingen och kan anpassa varje enskild behandling till kunden och hudens behov utifrån de två peelingsorter som det amerikanska hudläkarteamet har forskat i. Den ena lösningen (P2 system) är en 8 % peeling, som passar bra vid mild akne, små rynkor och pigmentfläckar. Den andra lösningen (P3 system) är en 14 % peeling, som är bra mot linjer, djupare rynkor, slapp hud, hyperpigmentering, akne och en i allmänhet ojämn hudton. En enstaka behandling ger bra resultat, men man kan med fördel upprepa behandlingar efter fyra till åtta veckor, om man vill ha ett ännu bättre resultat. Under februari kommer det att vara erbjudande på behandlingen, så vill du uppleva vad Prodigy Peel kan göra för dig och din hud, kontakta gärna mig för en konsultation samt för att se föreoch-efter-foton. Nana Norrbom tel. 610 716 048


Permanent makeup En permanent makeup kan skapa symmetri i ditt ansikte. Oavsett om du vill markera läpplinjen eller framhäva färgen på läpparna, lägga kontur på ögonbrynen eller markera franslinjen med ”eyeliner”.

20%

RABATT I FEBRUARI

Spara tid framför spegeln – och få de bryn, den franslinje eller de läppar som du alltid drömt om. Gratis konsultation.

20 år med permanent makeup! NANA NORRBOM Tlf. 610 716 048 UNIOPTICA • Avda. Jesús Santos Reín 15 29640 Fuengirola


KOM IH ÅG AT T SI S TA DAG EN FÖR IN S ÄT T N ING AV R A D A N N O N S I M A G A S I N E T Ä R D E N 15: E VA R J E M Å N A D.

Gratis annonser mottages endast per e-mail och får innehålla max. 50 ord.

Radannonser

Bostadsannonser är inte gratis och ska beställas och betalas på:

www.ensueco.com

Radannonser är GRATIS för privatpersoner som önskar sälja till exempel en cykel, hitta en resekamrat eller sälja en soffa. Beställ annonsen genom att skicka ett e-mail till: info@ensueco.com och vi sätter in den i magasinet och på: www.ensueco.com den 1:a i månaden – samma dag som magasinet utkommer.

Anonyma Alkoholister

TP-Multiservice

A/C, värmepumpar och poolvärme

Föräldragrupp - barn med autism

AA-möten för skandinaver hålls varje måndag kl. 18 i Svenska kyrkans lokaler. Adress: Av. Alcalde Clemente Díaz Ruiz, 4, Fuengirola Kontakt: 676 624 715

Säljes och installeras. V/Jesper Hansen. Elinstallatör och maskinmästare. Tel. +34 600 409 484 E-mail: jespex@gmail.com

Stödgrupp för cancerpatienter

Här hittar du snabbt och lätt de telefonnummer du behöver

Vi möts kl. 17 sista fredagen i månaden längst in i caféet på Costa del Sol-sjukhuset i Marbella. Vi pratar engelska och alla är välkomna.

ANNONSÖRSREGISTER

RADANNONSER ÄR GRATIS FÖR PRIVATPERSONER

Kommersiella annonser kostar 30 euro och får bestå av max 60 ord. Dessa kan beställas och betalas på: www.ensueco.com eller på vårt kontor i Centro Idea, Mijas.

50

Hjälp med pool, SPA, trädgård, ombyggnation. Jag löser alla uppgifter. Ring Thomas på 654 901 486 (danska, spanska, engelska) för en icke-bindande offert.

Kostnadsfri grupp som vänder sig till föräldrar till barn med autism. Vi träffas i Marbella området. Hör av dig till Anna. zamc@mac.com Vi ses!

Boken handlar bl.a. om transsexualism. Berättelsen börjar i Stockholm 1928 och avslutas i Spanien 2017. Det berättas om upplevelser i Spanien under 60-talet. Om en resa runt Medelhavet och en lång jordenruntresa. Boken kan beställas från nätbokhandlare i Sverige eller köpas i Casa Nórdicas affär i Fuengirola.

Fackutbildad dansk målare

Per Leonhard Hansen – 30 år på kusten! Bra och ordentligt målningsarbete utförs. Ring för offert! Tel. 607 52 02 57

Advokat & Consulting Advokatfirman Isacsson ................. +34 952 90 82 37 De Cotta Law ....................................+34 952 527 014 Gonvel & Kamph ................................+34 951 518 573 Johansson & Goméz .........................+34 952 58 57 81 Wallin & Partners ..............................+34 952 47 02 07 Zafo Law ..........................................+34 951 24 06 00 Bilar & Bilregistrering Kolos.................................................. +34 952 460 229 Tim Holm ..........................................+34 671 20 48 24 Design, Inredning, Tavlor & Dekoration Cortidea ............................................ +34 952 461 221 DFS Spain ...................www.dfs.co.uk/wcsstore/spain Jensen Store .................................... +34 952 908 855 Muebles Piramides Puerto .............. +34 952 550 669 Elbolag Energy Nordic ................................. +34 916 358 626 Fastighetsmäklare, Arkitekter & Uthyrning Jardinana .........................................+34 674 30 46 34 Rise Estate .........................................+34 951 979 572 Sunshine Estates/ Villa & Projekt Invest ..........................+34 617 700 424 Flytt & Transport Scantransport .................................. +34 952 467 065 Westout ............................................. +46 76 796 7777

EN SUECO - FEBRUARI 2021

Narciss – en levnadsskildring Köp och sälj av bilar

Försäkring Burai Insurance ................................ +34 658 0777 48 Kaas & Kirkemann ........................... +34 952 478 383

Professionell hjälp erbjudes i samband med köp och sälj av bil. Kontakta Bjarne Damgaard tel. 605 352 700 bjarnedlarsen@gmail.com

El-arbeten utförs

V/ Jesper Hansen. Elinstallatör och maskinmästare. Tel. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com

Duktig spansk hantverkare utför allt inom: Badrum, kök, målning, trädgårdsarbete och underhåll. Ring: 696 28 01 52

Gratis annonser mottages endast per e-mail och får bestå av max. 50 ord.

Möbeltapetserare El Fuerte ........................................... +34 722 507 826

Golf AHN Golf ............................................+34 952 474 750

Tandläkare Clínica Nordental ............ www.clinicanordental.com Dentadanés....................................... +34 952 529 666

Grafisk Design, Tryck & Webb Norrbom Marketing .......................... +34 952 581 553

Vin & Specialiteter Gourmet y Vinos ................................+34 666 324 214

Hemhjälp Dania Care ....................................... +34 622 590 162

Övrigt Bok: Svindlaren.......................................... goranrise.se Cudeca .............................................. +34 952 564 910 Drömmen om att leva och bo i Spanien .......................www.svenispanien.se Unicef ............................... www.testamentounicef.es

Hälsa & Skönhet Anni´s Vital Shop .............................. +34 952 850 094 Nana Norrbom .................................+34 610 71 60 48 Hörselklinik Dansk Hørecenter ............................ +34 951 239 004 Konstruktion & Installation Elite Glass Curtains .......................... +34 952 830 503 FM Byggfirma ................................. +34 637 39 29 30 Idea Terrazas ....................................+34 952 461 174 Kök Harder Johansen ......+34 686 740 262 / 952 466 600 Nordic Muebles ................................. +34 951 260 360 Läkare, Kliniker & Sjukhus Intermedical .....................................+34 633 14 89 20


FM CONSTRUCT Vi tar hand om ditt byggprojekt

Professionell totalentreprenadsfirma – sedan 1997

Vill du ha en offert på totalrenovering, nybygge, renovering, tillbygge eller någonting annat, så kontakta oss för ett oförpliktigande samtal om ett eventuellt samarbete.

FMCONSTRUCT.com

Samtal med André kan ske på svenska, danska, norska, engelska eller spanska. Kontakta André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

ERFARENHET OCH FÖRTROENDE

PROFESSIONELL TOTALENTREPRENAD FM Construct är en erkänd entreprenad- och byggfirma med huvudsäte i Benalmádena. Vi arbetar med allt från nybyggen till mindre renoveringar. Med våra arkitekter, rådgivare och hantverkare kan vi arbeta med projekt på hela Costa del Sol.

fm.construct.1997

Hos FM Construct anser vi att ett bra samarbete baseras på förtroende och bra kommunikation. Vi garanterar att kvaliteten är på topp samt säkrar att ditt projekt hanteras professionellt. Våra många nöjda kunder är därför också alltid redo att ge en rekommendation.

FM Construct

+34 637 39 29 30


Kvalitet

Läge

Faciliteter

Teamet

Hållbarhet

LYX ÄR STANDARD

DET PERFEKTA LÄGET FÖR DITT HEM I SOLEN

ALLT DU KAN ÖNSKA DIG

ETT PRISBELÖNAT TEAM

MILJÖMEDVETEN DESIGN OCH BYGGSTIL

Färdigställt projekt Några få enheter kvar - inflyttningsklara!

JARDINANA SÄTTER EN NY STANDARD Från 328 000€*

Under byggnation

*Specialerbjudande 2 sovrum för bara 298 000€

2- och 3-sovrums lägenheter och takvåningar

Azalea och Lotus är två av de bäst säljande nyproduktionerna på Costa del Sol. Bostäderna ligger i de mysiga byn La Cala de Mijas, bara fem minuters promenad från centrum och stranden.

Kommande fas Lägenheter och villor

I Jardinana, ett projekt med miljötänkande, kan boende njuta av fint anlagda trädgårdar, bekvämligheter utöver det vanliga såsom en poolklubb, spa och gym. Varje komplex har även egna pooler och tvärs över gatan finns matbutik, restauranger och vårdcentral.

Kommande fas

Bostäderna byggs enligt den nya europeiska standarden”Code of Edification”(CTE), med stora terrasser, breda skjutdörrar från golv till tak, golvvärme i badrum, syd och sydväst-läge med utsikt över havet.

Lägenheter och villor

t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com www.jardinana.com Developed by CTH Capital

Profile for Norrbom Marketing

En Sueco februari 2021  

En Sueco februari 2021  

Profile for norrbom