En Sueco December 2021

Page 1

SUECO en

S PA N I E N F Ö R S V E N S K A R

RECEPT

Servera juldoftande frallor till frukost LÄS SIDA 41

JULGOTT

Turrón – en riktig spansk julklassiker LÄS SIDA 32

PÅ ANDRA SIDAN Kollektiv bantning och rökning förbjuden LÄS SIDA 20

Möt

Eckhardt Metzner

och följ med i en sällan berättad historia

DECEMBER 2021

Intervjuer Nyheter Bostad Finans Utflykter Sport Fakta Kultur Profiler Politik Mode Hälsa


se

neuise

rine

uno

La Sueca hälsar välkommen till

Här om dagen kom jag på mig själv med att svara en väninna som frågade hur jag har det med: ”Det är mycket just nu, jag vet inte riktigt om jag orkar allt”. Jag har sedan dess funderat på detta och frågat mig: Har jag verkligen så mycket? – Jo, vardagarna och helgerna i december är ganska fulltecknade. Skulle jag verkligen vilja ha det annorlunda? – Visst skulle det vara härligt att komma hem till det där perfekt pyntade huset och bara slå sig ned framför den öppna spisen och serveras en varm glögg. Skulle jag inte sakna att dekorera själv? – Jo, det skulle jag. För egentligen är det ju det jag ser fram emot en lång tid innan, att planera vilka dekorationer som ska upp, om det ska göras eller köpas någonting nytt, pyssla med familjen och klä granen, samt förbereda dotterns julkalender och Nissens hyss är ju viktiga delar i att skapa jul.

SUECO en

Depósito legal: MA-1758-2006

Ja men då så. Då finns det ju ingenting att klaga på alls. Tvärtom faktiskt! Trots att jag många gånger definierar mig själv som en ensamvarg, som trivs med att sitta uppe med en kopp glögg och njuta av mitt juldekorerade hus när familjen gått och lagt sig, så är jag social. Det kan jag inte sticka under stol med. Jag skulle inte vilja vara utan alla runt omkring mig, inte någon tid på året. Nu råkar det vara jul och vi gör det där extra för att träffa och hälsa så många som möjligt god jul – under en enda månad! Så nu får jag ju lov att själv byta chip, vända på steken, eller vad helst man vill kalla det. Jag har inte alls för mycket att göra – jag är glad att jag har så många att hälsa god jul!

God Jul och Gott Nytt År, önskar hela En Sueco-redaktionen! Sara Laine sara@norrbom.com

mugge

jette

martin jette

Och de sociala sammankomsterna, skulle jag vilja vara utan dem? – Nej, egentligen inte, för de är ju trevliga, juliga sammankomster. Och under julen träffas vi ju för att bara ha det bra, inte för att klaga över jobbet, de dyra elpriserna eller att bilen nyligen gick sönder. Vid julsammankomsterna pratar vi ju om vad vi ska göra till jul och andra trevliga saker. Om det skulle komma till att bli för mycket, kan jag själv påverka det? – Ja.

mugge

morten

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tel. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com Kontorstid: 10.00-17.00

UTGIVARE: mortenANSVARIG Norrbom Marketing S.L.

martin

(norrbom@norrbom.com)

alex

Foto: Mugge Fischer

Så blev det till slut december i år också. En månad som för många kantas av hysteriskt shoppande, stressigt planerande och så många som man ska möta till julmiddagar och glöggaftnar att man knappt får tid över till sig själv. Från riktigt många håll hör jag klagomål över detta, vilket får mig att tänka – den där människan bör byta chip. De flesta av oss är sociala varelser, tror jag i alla fall. Ja men sluta då att klaga och lär dig säga nej om det är för mycket!

- En Sueco december 2021

jacob

LAYOUT / ARTE FINAL Norrbom Marketing SKRIBENTER (förnamn@norrbom.com) Sara Laine Henrik Andersen Karethe Linaae

ANNONSER Mugge Fischer (mugge@norrbom.com) Sara Laine (sara@norrbom.com) Henrik Andersen (henrik@norrbom.com) Foto framsida: Mugge Fischer

EN SUECO utkommer den första varje månad och kan gratis hämtas på fler än 250 olika platser utefter Costa del Sol. EN SUECO finns hos annonsörerna samt på Golfklubbar, Svenska Kyrkan i Fuengirola, Svenska klubbar, turistkontor och många andra platser som besöks av svenskar. En Sueco kan även läsas på webbplatsen, där det också finns länk till En Suecos digitalversioner. www.ensueco.com

L ä s h e l a t i d n i n g e n p å w w w. e n s u e co. co m


Lån med säkerhet i din utländska semesterbostad

Drömmer du om en egen semesterbostad i Franrike, Spanien eller i Portugal?

→ dnb.no/lu

DNB Luxembourg är en av få skandinaviska banker som erbjuder lån med säkerhet i din utländska semesterbostad. Hos oss får du hjälp av erfarna svenska och norska medarbetare som tryggt tar dig genom processen. Tillsammans med oss får du tillgång till lokal expertis med god kännedom om rådande lagar och regler. För mer information är du välkommen att ringa oss på telefon +35 245495 219 eller skicka ett e-mail till boliglan@dnbgroup.lu. Du kan även besöka oss på vårt kontor i Marbella.

Prisexempel: *Nom.ränta 1,90 %, eff.ränta 2,03 %, lån EUR 300 000 0/30, Tot: EUR 391 463. *Marginal för köp i Spanien.


LÄS HELA MAGASINET PÅ WWW.ENSUECO.COM

! g in n s ä l g li v e Tr

40

SUECO

20

en

DEC EMB ER

2021

KAR ÖR SVENS S PA N I E N F

RECEPT

Servera juldof tande frallor till frukost LÄS SIDA 41

Intervjuer Nyheter

D EC E M B E R 2021

innehåll

Bostad Finans Utflykter Sport Fakta

JULGOTT

Turrón – en riktig spansk julklassiker LÄS SIDA 32

Kultur Profiler Politik Mode Hälsa

N PÅ ANDRA SIDA och Kollek tiv bantning rökning förbjuden LÄS SIDA 20

Möt

Eckhardt Metzner

an berättad historia och följ med i en säll 24/11/21 11:33

portada.indd

1

22

2

Kära Läsare

6

Korta Nyheter

10

Shoptalk

20

Kolumn: Ska vi förbjuda rökning...?

21

Fråga Experten

22

Profil: Eckhardt Metzner

26

Ett ögonblick - vad säger panelen?

28

Vilka regler gällar för ett reservationsbelopp?

30

¿Qué Pasa?

32

Turrón - och den söta spanska jultiden

35

Bostadsbloggen

36

Utflykt: Granada - utan Alhambra 2

40

Mandlar

41

Veras Veranda: Julfrallor

42

Málaga CF

44

Golfsidorna

46

Hälsa

50

Radannonser och Annonsörsregister

SUECO en

28

36

32

41


kök • bad • garderob • renovering tt di g. . r ja t t d ra appe y v p n U t T - a alla RO dnar Vi

totallösningar • eget snickeri skapar otaliga möjligheter och håller priserna nere. • efterförsäljningsservice. • nyckelfärdiga totalrenoveringar. • kom in för en obindande offert.

or

Följ och gilla oss på Facebook Vi gör även totalrenoveringar, titta in på vår webbplats för inspiration.

showroom fuengirola

calle josé cubero yiyo 3, 29640 Fuengirola (vid feriaplatsen) tel. +34 951 260 360

öppettider

mån-fre: kl. 09.00 - 18.00 lördag: kl. 10.00 - 14.00 info@nordicmuebles.com www.nordicmuebles.com


KORTA NYHETER

Hur ska Spanien betala babyboom-pensionerna? Den spanska statskassan har de senaste åren krympt, och det gäller inte minst pensionsfonden. Därför arbetar nu myndigheterna med att fylla statskassan så att man kan undvika att sänka pensionerna i landet i framtiden. Den spanska regeringens plan är att skapa en reservfond på 41 miljarder euro innan år 2032, för att hjälpa till att finansiera pensionerna till babyboomers eller efterkrigsgenerationerna födda mellan 1958 och 1977. Personer som arbetat och betalat in till den spanska försäkringskassan, Seguridad Social, har rätt till statlig pension, men många uttrycker oro kring att den spanska staten om några år inte kommer att ha råd att betala ut pensioner. För att få medlen till pensionsfonden har myndigheterna varit tvungna att höja de månatliga sociala avgifterna för anställda och arbetsgivare. Spaniens nationella pensionsutbetalningar ökar snabbare än landets BNP, detta på grund av flera olika faktorer som: ökad inflationsersättning (som är explosiv), ökat antal pensionärer (eftersom människor lever längre) och pensionering av anställda med bättre arbetskarriärer (vilket leder till högre pensionsutbetalningar).

Ikoniskt hotell öppnar 2022 Prinsessan Diana, smörsångaren Julio Iglesias, rockbandet Rolling Stones, Málagas egen hollywoodstjärna Antonio Banderas, den saudiska kungafamiljen, regeringschefer och ministrar, har alla besökt lyxhotellet som nu ska öppna igen. Det handlar om det ikoniska Hotel Byblos de Mijas, som efter att ha varit stängt i flera år, nu öppnar igen i juni 2022, under det nya namnet La Zambra, enligt källor till dagstidningen SUR. Dessutom, som en del av Hyatt-kedjans Unbound Collection, får hotellet behålla sin stämpel som lyxhotell. Under månaden som varit har hotellet haft besök av representanter från kommunen, som kontrollerat hur renoveringsarbetet fortskrider. Dessa har förklarat att trots att projektet inneburit en omfattande renovering av fastigheten – en sann ikon för Costa del Sols glamour under flera årtionden, kommer de mest karaktäristiska delarna att kännas igen när det är dags för dörrarna att öppnas. Dessutom kommer det att skapa sysselsättning på kusten, vilket kommunalrådet Andrés Ruiz betonade: ”Detta är ett utmärkt projekt

som kommer att skapa sysselsättning och välstånd i vår stad liksom återaktivera den lokala och provinsiella ekonomin eftersom omkring 200 direkta jobb kommer att skapas, liksom alla indirekta jobb som är kopplade till denna typ av verksamhet.” Hotellet ägs, sedan 2019, av den europeiska privata fonden Intriva och kommer att förvaltas av Marugal – som är ett företag specialiserat på utveckling, lansering och drift av unika hotell. Enligt uppgifter kommer La Zambra att ha 196 rum i flera olika kategorier, från standard till en grand svit med inte mindre än 125 m2! Alla rum kommer att ha terrass och fin utsikt. Det kommer att finnas tillgång till golfbanor och faciliteterna kommer att omfatta tre pooler, två tennisbanor, två padelbanor, ett gym, ett yoga- och pilatesrum samt ett wellnesscenter. På den gastronomiska sidan ska La Zambra vara ”flexibelt och personligt”, efter kundens behov och smak, och vid rotundabaren i solnedgången ska gästerna kunna minnas Costa del Sols gyllene år på 90-talet.

• GARDINER • PERSIENNER • MATTOR ÖPPETTIDER: MÅNDAG TILL FREDAG:

10.00 - 16.00 6

EN SUECO - DECEMBER 2021

MARBELLA: URB. MARBELLA REAL LOCAL 3 BULEVAR PRÍNCIPE ALFONSO DE HOHENLOHE

TEL. +34 951 48 77 35

• MÖBELKLÄDSEL • SOLAVSKÄRMNING • MARKISER M.M. MIJAS: CTRA. DE MIJAS EDIF. CORTIJO DEL AGUA

TEL. +34 952 46 12 21

CORTIDEA@GMAIL.COM • WWW.CORTIDEA.COM


Cooach grundades 2016 i Stockholm och har utvecklat en affärsstödsplattform som i dag nyttjas av ett flertal riskkapitalfinansierade tillväxtbolag för stabsfunktionsliknande stöd inom IT, Ekonomi, HR, Bolagsdrift och Ägarfrågor. Sedan 2018 har Cooach ett kontor i Fuengirola där vi har delar av vårt back office och tillhandahåller delar av vårt tjänstekoncept till spanska företag. Läs mer om Cooach på cooach.io

Kundansvarig ekonom till vår spanska verksamhet

Gig-konsulter för bemanning av svenska kundprojekt Vi söker löpande människor som vill kombinera ett liv eller mer tid på spanska solkusten med intressanta uppdrag inom affärsstöd till våra svenska tillväxtbolag. Genom vår plattform och back office tillhandahåller vi processtöd inom ekonomi, HR och juridik vilket kombineras med stöd från seniora experter i olika roller. Vi erbjuder en inledande utbildning i vår plattform och det krävs inga särskilda digitala förkunskaper. Viktigare är den kompetens du tar med dig från din karriär i Sverige.

Cooach tillhandahåller en digital redovisningstjänst till svenska entreprenörer och digitala nomader verksamma i Spanien. Bland våra kunder finns även spanska dotterbolag till svenska koncerner. Vår långsiktiga ambition är att bli en ledande lokal aktör i Spanien genom att introducera hela vår affärsstödsplattform. För att ta hand om ett växande antal kunder behöver vi nu dig som kan agera i en kundansvarsroll och medverka till utvecklingen av våra tjänster. I denna roll ingår bland annat nykundsbearbetning, projektledning av rådgivningsprojekt, löpande kontakt med våra kunder i frågor som rör deras verksamhet och relaterade skatteoch redovisningsfrågor. Till rätt person erbjuder vi en möjlighet att vara med och bygga Cooach och en spännande resa i ett snabbväxande fintech bolag med ett unikt koncept. Därför är dina formella meriter mindre viktiga än din inställning och vilja att lära. Vi kommer dock att vara extra intresserade av personer som har en bakgrund inom redovisning från Spanien och/eller Sverige. Kan du inte spanska förväntar vi oss att du lär dig det! Placering är vid vårt kontor i Fuengirola men du har möjlighet att arbeta remote flera dagar i veckan om du önskar.

Något för dig? Skicka din intressanmälan och kontaktuppgifter till:

hr@cooach.se redan i dag!


KORTA NYHETER Vildsvin på Marbellas gator Flera invånare i Marbella klagar nu högt över det ökade antalet vildsvin som fritt strövar på kommunens gator och gränder efter mörkrets inbrott. Det handlar om grupper av vildsvin som söker efter matrester i sopor som lämnas i eller nära sopcontainrar i bostadsområden. Många invånare, i olika bostadsområden, även nära stadens centrum, har rapporterat om stora grupper vildsvin på gatorna. Många är nu rädda för att gå ut med sin hund om kvällen liksom att många är oroliga över att gå ut med soporna efter kl. 20.00, vilket är regeln i de flesta städer. Förr, om kvällarna och nätterna, har vildsvinen trivts kring Marbellas många golfbanor med restauranger, som onekligen producerar en hel del sopor, men de senaste veckorna har flera vildsvin tydligen tyckt att det är mer attraktivt att leta efter mat på stadens gator.

Michelinkock i Ronda gör Spaniens bästa ensaladilla rusa Alla känner till ensaladilla rusa, som på de flesta tapasbarer serveras som mycket majonnäs med potatis. Men för mästerkocken Benito Gómez är även denna enkla maträtt en konst. Hans tapasbar, Tragatá, i Ronda har just vunnit förstapriset i det femte nationella mästerskapet för ensaladilla rusa. Gómez, som annars är känd för två Michelinstjärnor i sin andra restaurang, Bardal (också i Ronda) säger att hemligheten ligger i att lägga till en knivsegg senap och lite svartpeppar i majonnäsen. Det vinnande receptet använder färskpotatis mosad med en gaffel, gröna bönor, hårdkokt ägg, morötter och färsk tonfiskmage. De andra finalisterna 2021 var Lú, Cocina y Alma (Jerez), Hevia (Madrid), Bar Donald (Sevilla), Cappadocia (San Sebastián), Bar Yeti (Barcelona), Tapas 2.0 (Salamanca), Bar Verónicas (Murcia), Baster (Bilbao) och Casa Rafa (Madrid).

Nytt svenskt pass och identitetskort Från och med den 1 januari 2022 kommer de svenska passen och identitetskorten att få ett nytt utseende. För att säkerställa att Sveriges resehandlingar håller hög dokumentsäkerhet och kvalitet internationellt införs vid årsskiftet nya uppdaterade pass och identitetskort. Det är bland annat säkerhetsdetaljerna som har påverkat utformningen av den nya designen. Det nya passet och nationella identitetskortet blir också först i världen med en så kallad ”flytande bild”, en säkerhetsdetalj som tagits fram eftersom förfalskare blir allt duktigare på att efterlikna den nuvarande ”vickningsbilden” i passet. De nya passen kommer även att innehålla ytterligare bilder på innehavaren som exempelvis framträder under ultraviolett ljus, liksom att foto på innehavaren som lagras på handlingens digitala lagringsmedia nu visas i färg, något som ska förenkla för gränspassage vid kontroll av innehavarens pass. Vidare kommer även placeringen av innehavarens namnteckning förändrats till insidan av den främre pärmen i passet. Även passnummer och identitetskortets

nummer kommer i stället för dagens åttasiffriga uppbyggnad att bestå av en alfanumerisk serie bestående av nio tecken. Detta för att kunna säkerställa att gamla passnummer inte missbrukas. Därmed kommer handlingens nummer alltid att vara unik. Förutom visuella förändringar har även den digitala delen uppdaterats med nytt chip med förstärkt kryptografiskt skydd med nya nyckellängder. Det nya chipet får en ny metod för att öppna innehållet i det digitala lagringsmediet. De digitala förändringarna påverkar också identitetskort, som sedan augusti 2021 innehåller fingeravtryck. Identitetskortet får även nya säkerhetsdetaljer och utformning som härrör från passet. När kan jag få det nya pass eller identitetskortet? De nya passen och identitetskorten börjar gälla från och med 1 januari 2022. Nuvarande handlingarna gäller tills giltighetstiden löpt ut. Vill du ha den nya typen av resehandling ska du ansöka tidigast efter årsskiftet. För mer information, se: www.polisen.se

• Nyckelservice • Fastighetsförvaltning • Underhåll • Professionell städservice • Välkomstpaket

Uthy

rnin

NYH E

g av

sem

T:

este

rbos

täde

r

WE LOOK AFTER YOUR HOME Kontakt: Boris Nedell +34 699 25 85 63 eller Fernando Miranda +46 70525 7997 info@propeye.es • fernando.miranda@propeye.es • facebookpropeye.es 8

EN SUECO - DECEMBER 2021


Hitta oss på Facebook

Öppet: måndag - fredag: kl. 10 - 20, lördag: kl. 10 - 14

Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Infarten till Caleta Port) Tel. 952 55 06 69 · piramides@mueblespiramides.com · www.mueblespiramides.com DANSK KVALITET TILL SPANSKA PRISER

Alla mått upp till 110x350 cm eller runt Ø200 cm. Solid ek i olika slutföranden och olika färger. Tio olika ben i tre olika färger.

EZZENCIA MATSALSBORD. Skräddarsytt bord – designa ditt eget bord.

VI LEVERERAR OCH MONTERAR LÄNGS KUSTEN UTAN EXTRA KOSTNAD

Nytt, snyggt & modernt.

Danish quality - Spanish prices


shoptalk

DECEMBER 2021

Nu kommer de berömda danska, lyxiga rom/tryffelkulorna till Spanien! Det danska chokladföretaget Selected Gourmet Group København har öppnat ett dotterbolag här på Costa del Sol, under namnet Copenhagen Chocolata SL, varifrån de säljer sina produkter på kusten, och senare även i andra regioner i Spanien. Till att börja med presenterar de tre produktgrupper. Den första är rom/tryffelkulor som ju är kända och älskas av nästan alla. Därefter är det ett brett sortiment produkter utan tillsatt socker, som därför passar diabetiker och personer som inte vill äta socker. Den sista produktgruppen som tas med nu redan från början är olika produkter som säljs som kak- och tårtpynt, som i dag säljs över hela Norden, speciellt i Norge. Rom/tryffelkulorna finns i sex olika smaker: marsipan och nougat, saltkaramell överdraget med mörk choklad, passionsfrukt/ karamell överdraget med vit choklad, citron och lakritskaramell med vit choklad, lakritskaramell med mjölkchokladsöverdrag och vinbärskaramell med mjölkchokladsöverdrag – ja, det finns mycket att välja mellan. Dessa kan njutas som efterrätt i flera nordiska restauranger och butiker eller köpas som take away i en fin presentbox med 6 st., och det går naturligtvis att köpa dessa godsaker på internet också. Dessutom arbetas det hela tiden med nya smakkombinationer

som kommer att anpassas efter årstiderna, med t ex ett par nya smaker till påsk och sommar m.m. Diabetiker eller personer som vill undvika socker kan välja mellan nio olika smaker, baserat på chokladkulor med olika smakkombinationer. Denna produktgrupp kommer att breddas med ca tio nya sorters produkter under det kommande året. Spanien är ett land där traditionen att pynta kakor är stor, och de innovativa produkterna till just detta kommer säkert att bli mycket populära. Varifrån kommer chokladen? Nästan all choklad kommer från Barry Callebaut i Belgien, som är världsledande producent av choklad- och kakaoprodukter. Hos Barry Callebaut användes endast kakaobönor från hållbara odlingar, som huvudsakligen odlas runt ekvatorn i Västafrika. Många anser att Barry Callebaut är en av de bästa producenterna och leverantörerna i världen när det gäller choklad – och därför är det också en kvalitetsstämpel på choklad och kakao från dem. För mer information, kontakta Klaus Hartmann på: 619 985 114, eller se: www.selected-gourmet.com

KONSTUTSTÄLLNING

Inbjudan till öppen ateljé 4 & 5 dec. 2021 kl. 13-16. Calle Marbella 6, Fuengirola centrum Kom in för en drink och en trevlig stund, och se exklusiv konst fördelad på 4 våningar

Även personligt besök kan avtalas, tel. 636 383 098 www.ArtByBettina.com Originalmålningar & Limites Edition info@artbybettina.com 10

EN SUECO - DECEMBER 2021


Isacsson biträder privatpersoner och företag i Spanien, Sverige samt i övriga länder med svensk och spansk juridik. Vi har även en pålitlig och unik fastighetsförmedling. Att köpa eller sälja din bostad med Isacsson innebär en diskret, problemfri, smidig process från visning till genomförande.


shoptalk

DECEMBER 2021

Äntligen är Renate tillbaka hos Delicatessen i Centro Idea Många har nog funderat över var Renate har varit den senaste tiden. Renate är ett känt ansikte hos Delicatessen, alltid i full gång med att tillaga goda maträtter till alla. Den 14 juli i år hade Renate en sådan otur att hon föll och bröt sin fot, och tvingades opereras. Det var ett komplicerat benbrott varför läkningen har tagit tid. Nu är Renate på benen igen och äntligen tillbaka, och hon räknar med att säkra att julen blir som den brukar hos Delicatessen i Centro Idea.

Renate gläder sig till att återigen hälsa välkommen till alla de trogna svenska kunderna, som under många år tagit vägen förbi Delicatessen, liksom alla nya, som hon hoppas upptäcker allt det goda som Delicatessen har att bjuda på. Så se fram emot julen med Renate och Delicatessen, med svensk julskinka, Janssons Frestelse och alla andra delikatesser som Renate står redo vid grytorna för att tillaga till er. Delicatessen Centro Idea, Tel: 952 58 12 36

Renate, Raul och Luis är redo för julen 2021.

Golf blir roligare ju bättre du träffar bollen! Vill du lära dig spela golf? Eller spelar du kanske redan och önskar förbättra ditt spel och din teknik? Då ska du inte tveka kring att boka golflektioner med Philip Widmark. Philip Widmark, som varit på Costa del Sol sedan oktober 2020, kom till kusten med planen att han skulle tävla. Ganska snart upptäckte han dock att han brinner mer för yrket som golflärare. Med PGA-utbildning och som medlem av svenska PGA är han en mycket uppskattad golftränare, och hans elever, i alla åldrar, består främst av skandinaver, men även britter och andra nationaliteter. ”Jag har brunnit för golf ända sedan barnsben. Golf är mitt liv, och jag har verkligen hittat mitt kall i golfläraryrket. Med PGA-utbildningen avslutad i somras jobbar jag med de senaste teorierna och teknikerna. Golf är alltid roligt, men det blir desto roligare ju bättre du träffar bollen – och det kan jag hjälpa dig med!”, säger Philip Widmark, som

! s oss yår ho tlig N a r i s F ers fe 7-rätt meny. s Nyår ng bokni Bords ndig nödvä

själv tränat med mycket duktiga tränare och spelare, speciellt när han bodde i Jupiter, Florida, – proffsgolfens huvudstad. Philip Widmark ger lektioner på främst PG Golf & Sports Academy, Atalaya GC, där finns även TrackMan Range, om du vill ha TrackMan. Föredrar du att han kommer till din hemmaklubb så gör han även det, med förutsättning att klubben tillåter det. Så vill du lära dig spela bra golf från grunden eller förbättra ditt golfspel, fatta dina klubbor och bege dig till golfklubben tillsammans med golftränare Philip Widmark! Philip Widmark Golftränare med PGA-utbildning och medlem i Svenska PGA Tel. +46706184475 E-mail: philip@widmark.biz Webb: www.philipwidmark.com

Modern International cuisine in a “fresh rustic” environment... Öppet måndag till fredag kl. 19.00-00.00! Välkommen till Don Quijote. Kom och prova vår nya spännande meny.

Tlf.: 952 83 47 48 / 602 558 375 • info@restaurantedq.es • www.restaurantedq.es • Urbanización el Rosario 8 • Marbella

12

EN SUECO - DECEMBER 2021shoptalk

DECEMBER 2021

Julens smaker hittas

hos Casa Nordica - din nordiska matbutik Vi närmar oss juletider och till julen hör en mängd delikatesser. Liksom till vardag och alla årets högtider kan du lita på den nordiska matbutiken Casa Nordica, när du vill ha smaker hemifrån Sverige. Just till jul fylls butikshyllorna med bland annat olika sillsmaker, rökt- och gravad lax, risgryn till gröten och eller den färdiga varianten till den som inte vill stå vid spisen. Hos Casa Nordica vet de vad vi vill ha på julbordet så i utbudet hittas även bland annat prinskorvar, köttbullar, sylta, ansjovis och sillsallad, och inte att förglömma – lutfisk. Och självklart tar de även in julskinka – både rimmad och färdigkokt, för det kan ju ingen vara utan till jul!

Och inget julbord är komplett utan dryck i glasen. Hos Casa Nordica hittas därför många sorters glögg samt starkare varianter att fylla snapsglasen med liksom vin, öl, likörer och naturligtvis julmust och andra alkoholfria drycker. Och till kaffet, som naturligtvis också hittas i butiken, finns godis, pepparkakor, även pepparkaksdeg om du vill baka själv, chokladaskar och praliner. Självklart tänks det även på typiska svenska juldekorationer och adventsljus, som många efterfrågar i nedräkningen till julafton. Så ta en tur till den nordiska matbutiken med det spanskklingande namnet Supermercado Casa Nordica och se till att få alla smaker

som du vill ha till julen! Butiken ligger i Fuengirola, precis vid feriaplatsen med massa parkeringsmöjligheter. Casa Nordica erbjuder ett brett sortiment med glutenfria och allergivänliga produkter. God jul! Casa Nordica finns på Facebook. Supermercado Casa Nordica Calle Feria San Isidro Labrador, Fuengirola 952 19 91 48 Öppettider: vardagar kl. 10-19, lördagar kl. 10-15

ProCab – använd endast bilar med blå registreringsskylt Resenärer till Costa del Sol är ofta i behov av transporttjänster som t ex transport till och från flygplatsen eller från en plats till en annan. Tidigare har kunderna mött branschens mångskiftande natur på t ex internet, där körningar erbjuds av vaga personer. Med tiden har även de spanska myndigheterna tröttnat på illegal transportverksamhet och ändrat registreringen av bilarna, så att lagligt verksamma företag och transporttjänster nu lätt kan identifieras genom den blå registreringsskylten.

Timo Kuusisto.

Vid val av åkare är det värt att uppmärksamma att om du väljer en bil utan blå registreringsskylt är du inte skyddad av varken din egen eller av bilens försäkring ifall en olycka skulle inträffa. Företaget ProCab Transfers erbjuder lagliga transporttjänster på Costa del Sol, och är trots sitt namn helt nordiskt, både när det kommer till chaufförer och ägare. ”Vår största kundbas är finländare och svenskar. Utöver dessa språk betjänar vi även kunder på engelska och spanska. Vi kör med nya minibussar och är verksamma på hela Costa del Sol”, säger Timo Kuusisto, företagets ägare. ”Förutom flygplatstransporter gör vi olika utflykter för 2-21 personer på hela Costa del Sol och vid behov även längre bort i Spanien. Nyligen skräddarsydde vi en bilresa

14

EN SUECO - DECEMBER 2021

till Barcelona och tillbaka, vilket blev riktigt lyckat”, fortsätter han. ProCab Transfers är unikt – det är den enda helt nordiska person-transporttjänsten på Costa del Sol. Andra lagliga aktörer inom området är bl.a. officiella taxibilar och Uber. ”Att få tillstånd för laglig verksamhet är relativt svårt och regelverket är strikt. Vår konkurrensfördel ligger i att vi förutom

försäkringarna har en mycket hög säkerhetsnivå i våra transporter. Bilbarnstolarna är alltid förstklassiga och i rätt storlek och våra förare är alla språkkunniga och redo att hjälpa kunderna”, berömmer Kuusisto, och tillägger: ”Hundar är också välkomna ombord, vilket inte alltid är en självklarhet här”. www.procabtransfers.com +34 602 290 106


Golf blir roligare desto bättre du träffar bollen. Jag heter Philip Widmark och ger lektioner på PG Golf & Sports Academy, Atalaya GC eller på din hemmaklubb om önskas. 50 minuter kostar 60 euro och uppger du koden PWPGA så erhåller du 20 % rabatt på första lektionen eller 10 % på 10 lektioner. Välkommen att höra av dig! Philip Widmark +46706184475 eller philip@widmark.biz www.philipwidmark.com

ES

T 1932

M E M B E R

Vid köp och försäljning, deklarationer, testamenten, arv m.m.

VI HAR FLYTTAT!

C/. Maestra Angeles Aspiazu, Edif Pauli local 1 Hörnet med Avd. Ramon y Cajal

info@consultingjg.com · www.consultingjg.com · Tel 952 58 57 81 · Fax 952 58 57 82 procabtransfers.com

På solkusten

Barnstolar tillgängliga

Försäkrad transport

Husdjuren är välkomna

EN SUECO - DECEMBER 2021

15


shoptalk

DECEMBER 2021

PropEye Management expanderar till öster om Málaga Med start den 1 december kommer PropEye Management att expandera öster om Málaga, med sin nya representant i området – Fernando Miranda. Fernando Miranda har stor erfarenhet inom branschen och ser fram emot att tillhandahålla service av hög kvalitet, vilket ju är kärnan i PropEye Managaments verksamhet. Fernando Miranda talar svenska, engelska och spanska och han kommer att ansvara för områdena Nerja, Torrox och Frigiliana. De som arbetar hos PropEye Management har tillsammans över tolv års erfarenhet inom fastighetsförvaltning, fastighetsunderhåll och mindre konstruktionsprojekt. Deras mycket värdefulla erfarenhet och kunskap har bidragit till PropEye Managements högt respekterade och vänliga rykte på Costa del Sol. Så söker du efter någon som kan vara din främsta kontakt för din fastighet när du inte själv är på plats, samt förbereda fastigheten inför din ankomst, så är PropEye Management ett klokt val. Fernando Miranda.

Hos PropEye Management hittar du ett brett

utbud av tjänster, som bland annat deras vanliga nyckeltjänst och fastighetsförvaltning. Ring bara Boris eller Fernando, så berättar de allt. Vill du ha mer information är du också välkommen att besöka webbplatsen www.propeye.es, där du också kan se hur de kan kontrollera din fastighet var tionde dag – även efter storm och regn. PropEye Management tar hand om att hålla din fastighet säker och redo för dig att njuta av när du kommer för semester eller längre vistelser. PropEye Management erbjuder även städservice och välkomstpaket, och de kan också hjälpa dig med ombyggnationer, reparationer och renoveringar. De har ett mycket professionellt team. Låt PropEye Management se efter och ta hand om din fastighet. Kontakta Boris Nedell på: +34 699 25 85 63, e-mail: info@propeye.es eller Fernando Miranda på: +46 70525 7997, e-mail: fernando.miranda@propeye.es

¿Qué pasó? Stor fest när SWEA Marbella firade 30-årsjubileum! SWEA Marbellas styrelse.

Det var mycket hemlighetsmakeri inför den stora festen som gick i överraskningarnas tecken, när SWEA Marbella firade sitt 30-årsjubileum den 14 oktober. Platsen var härliga Restaurang Divot Gastro Grill i Marbella. Kvällen började som det sig bör med cava och goda kanapéer följt av en 3-rätters middag bestående av bland annat kaprisdoftande laxcarpaccio, oxkötts-tataki och äppelkaka, med extra av allt. Men redan före middagen tog den första begivenheten sin början, då SWEA:s egen modedesigner Britten Emme bjöd på en storslagen modeshow ackompanjerad av ABBA-musik, som satte stämningen. Britten Emme, som

16

EN SUECO - DECEMBER 2021

varit en trogen Swea sedan starten för 30 år sedan, förärades dessutom utmärkelsen ”Grande Dame of SWEA Marbella. Under middagen bjöds det på flamencodans av två fantastiska dansörer, som avslutade sin föreställning med att locka upp Sweorna på dansgolvet. Nu for alla upp, med blandade stilar, men glädjen gick det inte att ta miste på! Efter middagen tog kvällens underhållare plats på scen, nämligen den belgiske DJ:n Philip, och dansen fortsatte med uppsluppna Sweor. Glada Sweor på bästa festhumör njöt av det fantastiska firandet och SWEA Marbellas 30-årsjubileum blev en kväll att minnas!

Britten Emme tilldelas utmärkelsen ”Grande Dame of SWEA Marbella” av ordförande Monica Tinggård.


GONVEL

GV

& KAMPH

ABOGADOS Y ASESORES TRIBUTARIOS

EN FULLSORTIMENTSBYRÅ INOM JURIDIK, SKATTER OCH ÖVERSÄTTNING

FASTIGHETSRÄTT-ARVSRÄTT-BOLAGSRÄTT-AFFÄRSJURIDIK-SKATTERÄTT- ARBETSRÄTTFÖRVALTNINGSRÄTT-TVISTER-ETABLERINGSFRÅGOR-BOKFÖRING-ÖVERSÄTTNING

Francisco Velasco Spansk advokat Delägare ansvarig juridik

Ana Rodriguez Jesús González Delägare ansvarig Jurist skatt och redovisning

José Alcalá Spansk advokat

Patricia Vázquez Spansk advokat

Victor Mateo Spansk advokat

Jessica Kamph VD, Delägare ansvarig skandinaviska klienter

Vi har hjälpt klienter i över 25 år. Boka gärna tid för att se hur vi kan hjälpa just dig.

Välkommen!

Elena Arévalo Skattejurist

Victoria Rojas Arkitekt

Pedro Martín Redovisningskonsult

Laura Rivera Personalkonsult

María José Molina Administratör

Helene Honga Administratör

För mer information besök vår hemsida www.gonvelkamph.net Centro Comercial Plaza, oficina 1F, 29660 Nueva Andalucía, Marbella (Málaga) Málaga Marbella Tel: (34) 951 518 573 info@gonvelkamph.net www.gonvelkamph.net

Specialist på inglasning, egen installation Specialist manufacturers and produktion installers ofoch glass curtains

Glass Curtains

952 830 503 | 692 975 477

Protect and reduce the effect of dust, wind, noise and rain | Frameless glazing system

SKYDDA DIG MOT OCH MINSKA BESVÄREN AV DAMM, OLJUD, REGN OCH VIND INGLASNING UTAN RAMAR | ANVÄND DIN TERRASS HELA ÅRET RUNT Polígono ElviriaI 27, Marbella 29600. www.eliteglasscurtains.com FÖNSTER ALUMINIUM OCHinfo@eliteglasscurtains.com PVC | ALLA SORTERS TAK| | RÄCKEN I ROSTFRITT STÅL Create an all year round usable terrace | Undisturbed views |

Po l í g o n o E l v i r i a n a v e 3 2 M a r b e l l a • i n f o @ e l i t e g l a s s c u r t a i n s . c o m • w w w. e l i t e g l a s s c u r t a i n s . c o m

EN SUECO - DECEMBER 2021

17


Ett litet PLUS i vardagen SUECOPLUS+ är det perfekta medlemskapet för svenskar som har koppling till Spanien och som vill hålla sig 100 procent uppdaterade. Det kostar en liten smula men du får en hel del. Med sin senaste produkt vill En Sueco möta även de kräsnaste läsare med dagliga nyheter samt artiklar med praktisk och användbar information och inspiration till vardagen på Costa del Sol.

ALLT DETTA FÅR DU FÖR ENDAST 5 EURO I MÅNADEN: • DAGLIGA NYHETER Varje dag (måndag-fredag) mottar du vårt nyhetsmail med en uppdatering av dagens aktuella nyheter.

• EXKLUSIVA ARTIKLAR Ett brett utbud av spännande artiklar om livet i Spanien, profiler, resor, kultur, tema & debatt, gastronomi, livsstil samt löpande uppdateringar om fastighetsmarknaden och juridiska frågor.

• MEDLEMSFÖRDELAR Rabatter och andra bra erbjudanden från våra utvalda samarbetspartners. Så blir du prenumerant:

På ensueco.com hittar du högst upp en länk till SuecoPlus+ (www.ensueco.com/plus). Genom att klicka på länken visas ett registreringsformulär, denna är enkel och lätt att fylla i.

I nästa steg väljer du om du vill prenumerera i 6 månader (36 euro) eller i 12 månader (60 euro). Sedan väljer du betalningsmetod.

Din prenumeration kommer att länkas till den e-mailadress du anger när du registrerar dig. Med ditt lösenord får du varje dag lätt tillgång till SuecoPlus+.


Få hela upplevelsen med

SUECOPLUS+

– din nya online-väg till Spanien.

SUECOPLUS+


På andra sidan Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Ska vi förbjuda rökning och sätta befolkningen på en kollektiv bantningskur? I snart två år har covid-19-viruset överskuggat allt i våra liv. Vi har tvingats dras med betydliga restriktioner i vår vardag för att skydda sjukvården och rädda liv. Det har påverkat ekonomin, arbetsmarknaden och BNP:n till en grad som inte setts sedan andra världskriget. Nu står vi äntligen där vi drömde om att stå för ett år sedan – vi har ett vaccin. Det är säkert, effektivt och 90 procent av den vuxna befolkningen är vaccinerade. Ändå är smittfrekvens, test och restriktioner nu återigen de tre mest använda orden i vår vardag. Jag frågar mig själv, på fullaste allvar, om vi överhuvudtaget vill komma igång igen? Jag menar så där på riktigt, som det var 2019. Med ”vi” menar jag oss alla. Allt från politiker till media och vanliga ”svensson”. Det förvånar mig att vi, i hela EU, fortsätter att fokusera på antalet smittade i stället för på antalet patienter. Det verkar som om vi inte vill inse att viruset är här för att stanna, och att vi alla kommer att smittas förr eller senare, som tillfället är med andra virus, som t ex influensaviruset. Just nu upptar covid-19-patienter ca 5 procent av kapaciteten på spanska sjukhus. Det handlar inte om att vara överens om att det är 5 procent för mycket, men det är ju småsaker jämfört med antalet patienter med diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, blodproppar, KOL och njursjukdomar. Med andra ord: livsstilssjukdomar. Jag förvånas över att det under två år med coronakris knappt lagts något fokus alls på begrep-

20

EN SUECO - DECEMBER 2021

pet livsstilssjukdomar, när det är just personer med dessa sjukdomar som drabbas värst – bortsett från äldre och svaga. Enligt min uppfattning är den kraftiga ökningen av personer med livsstilssjukdomar ett större hot mot sjukvården än själva covid-19-viruset, nu när vi har vaccin. Enligt min uppfattning är det också en stor skam att vi inte har haft någon hälsodebatt över huvud taget – och knappat får det. Myndigheterna förbjuder reklam för tobak, sprit och spel (på vissa platser) och snart är det säkert någonting annat som förbjuds också. Men det finns ingen information och inspiration kring hälsa och välmående – och det är ju det vi saknar! Cancer har, genom åren, utvecklats till en folksjukdom. Varför? – för att för många lever fel. Vi stressar, tränar inte, äter fel – och alltför mycket. De senaste siffrorna från WHO visar att 20 procent av alla tonåringar i EU är överviktiga. Det bådar inte gott för framtiden... Dessutom har en ny livsstilssjukdom just dykt upp: psykisk ohälsa. Från och med nästa år kommer nästan all sjukvård inom EU att avsätta mer resurser till avdelningarna för psykiskt sjuka. Alltför många människor mår dåligt och är i obalans. Covid-19-pandemin har uppenbarligen inte gjort det lättare, men – tillbaka där vi började – vill du gå vidare nu? Är vi villiga att acceptera de kalla fakta? Att acceptera att viruset är här för att stanna? Och acceptera att det kommer att kosta människoliv?

– trots att nästan alla är vaccinerade. Trots vaccin dör 25 000 européer i influensa varje år. Detta är någonting som vi har accepterat – kanske för att det har varit så i ett halvt sekel och för att det är de äldsta av de äldsta invånarna som oftast dör. Vidare dör nästan 1 miljon européer varje år vars dödsfall kan relateras till tobak. 100 000 kommer från Spanien och både Sverige, Norge och Danmark ligger på fel sida av 10 000 dödsfall. Vi har också accepterat och valt att leva med detta – kanske för att det är en fråga om val om man röker eller inte. Det finns inga siffror på hur många som dör av övervikt varje år, men det är uppenbarligen inget som stör nattsömnen hos folk i allmänhet. Vi accepterar det – utan problem. Men kommer vi att acceptera 25 000, 50 000 eller kanske 100 000 årliga dödsfall inom EU relaterade till covid-19-viruset? Det har tydligen blivit en väldigt, väldigt öm punkt... Influensa, tobak, fetma och stress kan vi leva med. Men covid-19...? Jo, covid-19 är inte självförvållat, men du kan ju bara vaccinera dig. Om du tar vaccinet från Pfizer eller Moderna är det ingen fara för att du skulle dö eller bli dödssjuk. Och om du därtill håller din vikt i schack, springer en löprunda om kvällen och tar dina dagliga vitamin- och mineraltillskott, då har du alla förutsättningar för att dansa runt granen även i år. Livet är vackert – men skört. Acceptera det. Det finns inte plats för fler törnar längs vägen nu.


Jessica Kamph delägare & VD

Vilka krav gäller för uthyrning? Jag äger en lägenhet i Estepona som jag tänker hyra ut veckovis de perioder jag inte själv vistas i lägenheten. Jag har från mäklaren fått veta att jag måste ansöka om en uthyrningslicens och att jag då ska visa något som heter Inflyttningslicens för att kunna registrera mig. Det verkar också finnas en massa andra krav som lägenheten måste uppfylla, t ex att den ska ha luftkonditionering (AC) installerad. Vad gäller egentligen?

Reglerna för uthyrning till turister skiljer sig åt från respektive region och är alltså inte samma i hela Spanien. I Andalusien gäller, enligt Decreto 28/2016, de 2 de febrero, de las viviendas con fines turísticos, att man måste registrera sig i Turistregistret hos Junta de Andalucía om man ska hyra ut till turister, som enligt det andalusiska regelverket innebär uthyrning på kortare perioder än två månader till samma hyresgäst. Efter registrering tilldelas du ett nummer som ska anges bl.a. vid annonsering. Ett av kraven för registrering är att fastigheten innehar s.k. slutbevis (Licencia de Primera Ocupación), ibland översatt som Inflyttningslicens. Det är ett beslut från kommunen att fastigheten är färdigställd och uppfyller kraven för en bostad. Om du inte har kopia på detta kan det beställas hos kommunen eller ibland kan även föreningen, Comunidad de Propietarios, ha en kopia. Skulle fastigheten av någon anledning inte ha något slutbevis, finns det vissa kommuner som utfärdar ett särskilt intyg att fastigheten uppfyller kraven för bostad, men du måste kontakta kommunen för att se vad som gäller i just ditt fall. Vid registrering anger du också hur många sovrum du hyr ut och för hur många personer. När du lämnar in ansökan intygar du att du uppfyller alla kraven, vilket myndigheten senare kan kontrollera. Nedan en sammanställning av kraven som du måste uppfylla: • Fastigheten ska inneha slutbevis (Licencia de Primera Ocupación). • Alla rum ska ha ventilation och fönster måste ha mörkläggning. • Bostaden ska vara möblerad och tillräckligt utrustad för att kunna användas för antalet platser som registrerats. Det ska finnas

• •

• • •

sängkläder för antal gäster och en extra uppsättning. Fast AC-maskin för kyla i sovrum och vardagsrum under majseptember. Under perioden oktober-april ska det finnas värme. Det ska finnas en förbandslåda. Tillhandahålla gästerna turistinformation såsom information om själva området, restauranger, barer, butiker, mataffärer, vårdcentral i närheten, buss och tågstationer, karta över närområdet. I bostaden ska finnas officiellt reklamationsformulär tillgängligt för hyresgästerna om de vill lämna något klagomål. Städning av bostaden före ankomst och efter avresa. Tillhandahålla telefonnummer som gästerna kan ringa vid akuta frågor. Bruksanvisningar avseende hushållsmaskiner och annan utrustning i bostaden. Informera hyresgästerna om vilka regler som gäller i föreningen, t ex användandet av pool, ev. förbud mot husdjur i området eller rökförbud.

Observera att du måste ange ditt registreringsnummer vid all annonsering. Det pris som annonseras ska vara totalpriset, inklusive t.ex. AC, el, städning osv. Du måste skriva avtal/formulär (särskilt formulär finns att ladda ner) med alla hyresgäster som är över 16 år och alla gäster måste identifieras. Avtalet ska tillsammans med passkopia registreras hos polisen inom 24 timmar i ett särskilt register. Många mäklare inkluderar hanteringen i sina tjänster.

E-post: info@asapettersson.com Tel: 952 59 31 32 · Mobil: 606 744 186 Detta är bara ett urval av våra objekt till salu. Vill du se fler alternativ är du välkommen att besöka vår hemsida: www.asapettersson.com Fuengirola, Los Boliches Totalrenoverad lägenhet mindre än 100 meter från stranden. Byggyta 61 m2, 2 sovrum, 1 badrum. Rymligt vardagsrum med öppet kök och köksö. A/C i alla rum. Två franska balkonger i söderläge, en med havsutsikt. REF. L127 Pris: 197 000 euro

Mijas Costa, Riviera del Sol PRISSÄNKT! Hörnradhus i mycket fint skick med utsikt mot hav och berg. Byggyta 276 m2, 4 sovrum, 3 bad, 1 WC. Källare med tv-rum. Privat takterrass. 5 minuter med bil från stranden och service. Gemensam tropisk trädgård, pool, bastu och gym. REF. R317 Pris: 395 000 euro NU: 365 000

Reserva del Higueron Nybyggd lägenhet klar för inflytt i exklusiva Reserva del Higueron. Boyta 84 m2 + stor terrass på 54 m2 i sydvästläge. 2 sovrum, 2 badrum. Vardagsrum med öppet kök. Separat tvättstuga. 2 privata garageplatser samt förråd. A/C. Flera gemensamma pooler. I området finns spa, gym, tennisbanor m.m. REF. L111 Pris: 389 000 euro

Torremolinos Trevlig, ljus lägenhet endast 200 meter från stranden. Byggyta 121 m2, 3 sovrum, 2 badrum. Kök med matplats. Två terrasser med utsikt mot grönområden, en med morgon- och en med eftermiddagssol. Gångavstånd till service, stranden i La Carihuela och Puerto Marina. Privat garage med studiolägenhet. REF. L136 Pris: 350 000 euro

Välkommen!

Din skandinaviska mäklare i Spanien sedan 1996. Plaza San Rafael 11, Edf. Plaza Los Boliches 29540 Fuengirola GPS-koordinater 36o 33´16, 15N 4o 36´48, 15W

Fråga experten Denna fråga är besvarad av Gonvel & Kamph, spanska advokater & skatterådgivare, som kommer att besvara fler frågor i kommande nummer. Har du någon fråga kan du skicka den till: sara@norrbom.com

På priserna tillkommer följande skatter och avgifter: Överföringsskatt 7%. Avgift notarius publicus: ca 500 euro – 1 500 euro, beroende på egendomens pris. Egendomsregister: ca 70 % av avgiften till notarius publicus. Advokatkostnader: vanligtvist 1 % av köpesumman. Kostnader för ändring av kontrakt, t ex el och vatten samt ev. uppdatering av dessa installationer.

EN SUECO - DECEMBER 2021

21


Profil

E N SÄ L L A N BE R ÄT TA D H ISTOR I A

Eckhardt Metzner Text: Sara Laine Foto: Mugge Fischer

I 25 år har han varit aktiv i AHN Fuengirola-Mijas. Och fortfarande i dag, som snart 82-åring, fortsätter han att lägga enormt mycket tid på den ideella föreningen, som 1968 bildades av prins Carl Bernadotte som en förening för information och samverkan för skandinaver på Costa del Sol. Han är glad och driven, och berättar stolt om att föreningen bara den senaste månaden fått 360 nya medlemmar, och därav rundar 2 000-sträcket.

22

EN SUECO - DECEMBER 2021


Mitt möte denna månad är med Eckhardt Metzner, som allt som oftast ses i sammanhang när det handlar om just AHN. Eckhardt förklarar att han tycker om att genom AHN kunna ställa upp, finnas till och göra någonting bra för andra människor. Någonting som han speciellt brinner för i föreningen är utan tvekan golfen, även om han skrattar till när jag frågar om hans handicap: ”Det blir bara sämre”. Men han fortsätter att spela golf när han är i Spanien om vintrarna, för det är om vinterhalvåret han är här och njuter av vädret och den härliga atmosfären.

En annan historia än AHN Men denna gång handlar inte vårt möte om AHN, utan om Eckhardt själv. ”Det är jättesvårt att beskriva sig själv som person”, säger Eckhardt, när jag frågar vem han är – utanför AHN och golfen. Han börjar trevande: ”I stora drag har jag en viss tillfredsställer av att göra någonting bra för andra människor. Men så har jag ju en historia, som jag sällan pratar om…”

En lång vandring ”Min bakgrund är att jag är född 1940 i Liegnitz, då tillhörande den preussisk-tyska provinsen Schlesien, där vi plötsligt befann oss mitt i kriget när det bröt ut. När landet delades hamnade vi i Östtyskland. Jag minns när pappas chaufför kom och hämtade oss – min mormor, mamma, min bror och mig själv – för att fly till pappas sida av familjen,

som befanns sig i Västtyskland. Vi lämnade gården där vi bodde när den ukrainska 10:e pansararmén var bara 3 km bort. Chauffören körde så långt västerut han kunde tills bensinen tog slut, men vi var då fortfarande långt ifrån gränsen. Jag minns att mormor inte kunde gå så bra, så mamma lyckades köpa en skottkärra i vilken hon körde mormor, medan jag och min bror gick bredvid. Jag vara bara 4 år, skulle fylla 5. Runt omkring oss pågick hela tiden kriget och det var massor av människor i flyktingtåget, som bevakades av polska soldater.” Eckhardt tar ett tungt andetag och fortsätter: ”Man fick aldrig sacka efter. Då sköt de. När soldaterna såg att skottkärran var tung för mamma tog han den från henne och välte ned den i ett dike och sköt mormor.” Eckhardt andas djupt. Själv håller jag andan, och jag har för länge sedan lagt ned pennan, för att bara lyssna. ”Mormor var den som jag hade mest förtroende för. Hon betydde väldigt mycket för mig. Sekunden när han sköt henne tittade vi på varandra. Mitt minne, bilden av detta, är lika klart som om det hade varit igår”, säger Eckhardt, och fortsätter: ”Det var bara att lämna mormor. … Nätterna sökte vi skydd i bombskadade hus längs vägen. Mat fanns inte. Vi åt blad. Vid bondgårdar hittade vi ibland potatisskal – det var fantastiskt, de var ju skalade med kniv så det var mycket potatis kvar på skalen.”

KORT INFO Namn: Eckhardt Metzner Född: 1940 i Liegnitz Bor: Elviria och Järfälla Familj: Fru Kristina och två döttrar Gör: Aktiv i AHN Fuengirola-Mijas

Skandinavisktalande spansk advokat Vi talar: skandinaviska, engelska, spanska, tyska, holländska, franska och italienska. Egendom, planering och fastighetsaffärer

Engelska och spanska advokater Specialister på skandinavisk och spansk rättshjälp Testamente, arv och skifte

952 527 014 info@decottalaw.net

Familje- och skilsmässoärenden Personskador

Mäklaren med Dig i fokus!

www.decottalaw.com

Företagsrätt och timeshare Civilrätt och bråttsmål

Grundat av John De Cotta och Jaime Santafé

GRATIS

Est. 1983

www.homenetspain.com • +46 730 683 575 / +34 633 300 956

Vi pratar engelska

analys av ditt poolvatten.

Pools Mijas S.L.

Ta med ett litet prov med vatten från din pool och du får av oss veta hur du bäst upprätthåller den rätta kemiska balansen i vattnet.

Öppet 08.00 – 16.00

Den Största Poolbutiken på Costa del Sol PROFESSIONELLT POOLUNDERHÅLL • ANPASSAT TILL DITT BEHOV.

Värmepumpar · Automatiska överdrag · Spabad · Saltvatten-/klortillsatser · PH-dosimeter

Nya pooler med 10 års garanti · Läckagesökning och reparationer

Vi har alltid ett bra erbjudande! Vi har allt till din pool!

Poolutrustning, kemikalier, leksaker, spel och mycket mer! Renovering, reparationer, vattenvärmare, läckagesökning, professionellt underhåll av pooler varje vecka. Urb. Doña Pilar • Ctra. De Mijas, Mijas • Mob. 667 78 82 91 splashpools@electronbox.net • www.splashpoolsmijas.com

952 591 053

Tres Coronas Seguros Anna Göransson Avda. Alcalde Díaz Ruíz 4 Edif. Tres Coronas 8-A Fuengirola Telefon: 952 46 50 66 E-mail: anna@tcseguros.com Web: www.tcseguros.com

Agent för:

ZURICH – världsomspännande schweiziskt försäkringsbolag. DKV Sjukförsäkringar - ledande tyskt bolag. Affärsspråk: Svenska, spanska, engelska, danska och norska.

EN SUECO - DECEMBER 2021

23


Grym verklighet Intervjun har bara pågått en kort stund, men jag känner redan sorg och rädsla för vilken brutal smärta vissa människor kan orsaka. Eckhardt fortsätter: ”Längs vägen kom vi förbi ett koncentrationsläger, Buchenwald. Det var nu stängt. Senare har jag fått veta 80 000 människor dödades där. När vi gick förbi hade nazisterna lämnat allting, även dem som varit fångar i lägret. Dessa såg vi. De bara gick där, som vandrande lik, utan någonting alls. När jag var så liten förstod jag inte vad det var. Men 30 år senare var jag tillbaka och allt var bevarat – jättehögarna med glasögon, hår och även ugnarna. Det var hemskt.” Familjen lyckades inte nå Västtyskland. Så småningom hittade hans mamma ett hus, visserligen bombat så det visslade i blåsten, men där flyttade de in, i staden Halle Saale, och Eckhardt kom att gå i skolan upp till fjärde klass.

Flykten från DDR ”Mamma hade varit utbytesstudent i Sverige och hade kontakter där och när jag var 12 år beslutade hon sig för att vi skulle fly från DDR till Sverige. Vi barn visste naturligtvis ingenting, så vi inte skulle råka försäga oss. Hur som helst så tog vi tåget till ändstationen i DDR, som vi nådde på kvällen. Därifrån gick vi genom en skog och vid femtiden på morgonen nådde vi gränsen, och gömde oss. Vi såg att det var 500 meter mellan vakttornen med tre vakter i varje, och på gränsen, på en kulle, såg vi en skylt: Sie verlassen jetzt der Deutsche Demokratische Republik (Ni lämnar nu den Tyska Demokratiska Republiken), och mamma uppmanade oss att när hon sa till så skulle vi springa allt vi kunde för att ta oss till andra sidan skylten. Det var ju så att om vakterna såg en på den östtyska sidan fick de skjuta, men befann man sig på västsidan av skylten var man automatiskt västtysk, och de fick inte skjuta. Så där låg vi i skogen. Det blev skymning och så plötsligt började det regna och tänk – vakterna gick in i sina kurer! Snabbt rusade vi upp för slänten och kastade oss över på andra sidan. Men min bror hade ramlat, så jag skyndade mig tillbaka och lyckades hjälpa honom över gränsen precis som dörren till en av kurerna öppnades. Hade vakterna kommit ut någon minut tidigare hade de skjutit oss. De sköt massor den morgonen.” Väl över på västsidan lyckades familjen fortsätta till Sverige, där de slog sig ned i Kimstad.

Söt och saftig banan Nu skrattar Eckhardt till för första gången sedan vi pratade om golf: ”Jag har ett starkt minne från när jag kom till Sverige – nämligen när jag fick min första banan. Jag hade sett bananer på bild och gjort mig en uppfattning om smaken, nämligen riktigt sött och saftigt… Vilken enorm besvikelse jag upplevde när jag bet i den där bananen! Visst är den söt, men inte alls så där saftig som jag föreställt mig!”

24

EN SUECO - DECEMBER 2021

Eckhardt uppmärksammar mig på att just denna besvikelse delas av Göteborgspostens tidigare ledarskribent Alice Teodorescu, som flytt från Rumänien. Han har nämligen i en intervju hört henne berätta om flykten som hon gjorde, om när hon kom till Malmö som flykting och hennes uppfattning av banan – precis som hans egen historia. Och han säger att det skulle vara kul att en dag få träffa henne och berätta att hans upplevelse var den samma!

Orolig för dagens utveckling Nu börjar spaltutrymmet för denna artikel ta slut. Jag frågar Eckhardt hur det känns att i dag se oroligheterna i världen. ”Det är fruktansvärt. Jag är livrädd för högerextremismen som brer ut sig. Se på USA! Högerextremism och hat leder inte till någonting gott alls. Det är overkligt att människor kan vara så. Jag förstår inte hur man kan önska livet av andra människor?”, svarar han.

Fantastisk karriär Men riktigt färdiga är vi inte. Det är ju många år sedan Eckhardt kom till Kimstad! För att göra en lång historia kort: han slutförde sina studier, fick jobb på Siemens som cyklande dammsu-

garförsäljare, han gjorde militärtjänst och två repmånader. Han for till Stockholm med 2 kr på fickan och stötte på en bekant som ordnade boende och jobb. Han tjärade tak tills snön föll då han fick jobb som brödförsäljare, vilket tog honom till Rahms kex samtidigt som han körde taxi om nätterna. Han fick jobb på Pricks Bageri och blev regionchef. Han startade en egen firma som köpte Pricks, som då ägdes av Cloetta, och när han var 37-38 år hade han 140 anställda. 14 år senare, under vilka han även hade köpt en kokosbollsfabrik i Lindesberg, sålde han företaget. Nu utvecklade han Europas modernaste skorpfabrik (skorpor var Sveriges näst största exportartikel av förädlade livsmedel efter Absolut Vodka!) i Strömsund, till vilket han till och med fick regeringsstöd för att skapa sysselsättning. Ja, nu kanske ni tänker att – han har ju Sverigemarknaden, dags att pensionera sig. Men icke! Eckhardt tog sikte på Europamarknaden och fick Bimbo (som då hade 60 procent av den spanska brödmarknaden) som kund, och några år senare kunde han sitta i Elviria och se lastbilar med sina skorpor passera förbi varje kväll kl. 23, på väg till en depå i Jerez, därifrån skorporna sedan distribuerades vidare till livsmedelsbutiker i södra Spanien.

Verkligen svensk medborgare Mitt i allt detta hann han också bli svensk medborgare, och som tidigare nämnts gjorde han militärtjänst och även två repmånader. Men så plötsligt upptäckte myndigheterna en klausul i hans medborgarskapsansökan – som ingen tidigare uppmärksammat – som gjorde att han inte alls var svensk medborgare. Klausulen sa nämligen att DDR måste erkänna honom som svensk medborgare – någonting som DDR naturligtvis aldrig skulle göra. Det hela utvecklades till att Eckhardt hamnade på förstasidan på Aftonbladet med rubriken ”Utlänning tvangs göra militärtjänstgöring i Sverige” och så, efter mycket om och men, blev Eckhardt tillslut erkänd svensk medborgare. Som ung hann Eckhardt även med en reseledarutbildning under vilken han träffade sin fru Kristina, som han har två vuxna döttrar med … och just det, första boendet i Spanien, närmare bestämt i Elviria, köptes 1979, och senare, 1996, byggde de sig en egen villa, också i Elviria, som är hans favoritplats i Spanien. ”Tänk att skorpan, en torr bulle, har funnit sin marknad. Påsarna jag gjorde finns fortfarande på marknaden här – Bimbos påsar. Bimbo var den absolut bästa affären jag gjort. Kapaciteten på vår anläggning var 10 ton om dagen – tänk den volymen i torra skorpor som nästan inte väger någonting. Det var spännande!”


Drömmer du om en bostad i Spanien? Vi erbjuder:

*

• Bolån vid köp av permanent- eller fritidsbostad • Nytt lån på befintlig bostad * Erbjudandet gäller endast kunder från Handelsbankens hemmamarknader.

Handelsbanken Marbella Centro Plaza, Oficina 2 Avda. Manolete 1 E-29660 Nueva Andalucía Tel +34 952 817 550 handelsbanken.es

EN SUECO - DECEMBER 2021

25


Ett ögonblick Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Vill du ställa en fråga? Maila den till: sara@norrbom.com Skriv ”Fråga panelen” i ämnesraden. *Redaktionen förbehåller sig rätten att välja mellan inskickade frågor.

Välkommen till månadens panelartikel! Här ställs frågor om både det ena och det andra, från sol och lite regn till tradition och politik, som boende på Costa del Sol, eller andra med relation till kusten, kan relatera till samt ha åsikter kring.

1

Månadens frågor I SuecoPlus+ har vi med en artikel om Cortijo Jurad, som sägs vara ett av Spaniens mest hemsökta hus. Människor som besökt det säger att de upplevt de mest underliga saker, som att saker försvinner, samt sett saker som förändrat dem för evigt. Tror du på det paranormala?

2

I nyheterna senaste tiden har man kunnat läsa om att det är höga föroreningar i Málaga. Tänker du på föroreningar och hälsa där du bor och rör dig?

3

Förra åren var restriktionerna i samhället hårdare än vad de är i år. Det innebar att julfirandet för många såg mycket annorlunda ut än normalt. Hur ser julfirandet ut för dig i år?

26

EN SUECO - DECEMBER 2021

Namn: Marie-Anne Taygen Bor: Fuengirola Gör: Arbetar

Marie-Anne blev erbjuden arbete i Puerto Banús när hon bodde i Sverige, vilket hon tackade ja till 2015. Hon valde Costa del Sol för värmen och lugnet. Efter ett och ett halvt år i Puerto Banús flyttade hon till Fuengirola där hon trivs väldigt bra.

1

2

Jag är en ganska jordnära person och tror inte speciellt på sådant. Jag har aldrig besökt huset så det är svårt att säga något om det hela, men jag tror att det är mest inbillning att man vill tro att det händer något för spänningens skull. Jag vet inte var huset ligger men jag skulle vilja göra ett besök för att se om det händer något. Jag är mycket noga med att inte förorena och tänker på min hälsa. Vi bor i stan och har mycket trafik utanför med höga ljud från speciellt mopeder som också förorenar luften. Vi kommer dock att bo kvar inne i stan eftersom jag fortfarande arbetar och har ca 10 minuters

gångväg till mitt arbete och behöver varken bil eller buss för att komma dit. Vi handlar ekologisk så mycket som vi kan och försöker äta nyttigt.

3

Förra året var det inget julfirande alls, men i år blir det julfirande med vänner från Sverige som kommer till Fuengirola. Vi har inte bestämt ännu om det blir restaurangbesök eller firande hemma. Jag ska också köpa lite mer julpynt och hänga på min julgran. Företaget kommer i år att arrangera ett besök på restaurang med julbord också. Förra året blev det catering och firades på kontoret. Det kommer att bli en betydande bättre jul i år, det är garanterat.


Namn: Monica Silverstrand Bor: Marbella Gör: Sjunger, översätter och säljer bostäder

Monica trivdes aldrig med att bo i Sverige. Så fort hon kom hem efter en resa ville hon ha nästa resa bokad, men sedan hon flyttade till Marbella 2011 har hon inte velat åka därifrån! Att valet föll på Costa del Sol beror på, som hon själv säger: ”Vi har det bästa vädret i Europa, ingen stressar, maten är god och det är mycket billigare att leva. Dessutom kan jag som EU-medborgare jobba obehindrat.”

1

Nja, jag tror absolut att det finns information att hämta därute om man inte stänger alla sinnen men jag känner sällan/aldrig av sådant själv. Har personligen träffat folk som har ”bättre uppkoppling” än jag.

inte på grund av föroreningar, utan för att kunna ha hund.

3

Däremot är jag helt övertygad om att man kan uppnå vissa resultat om man är tydlig med att låta sina tankar och önskemål uttryckas högt och tydligt i ord så att universum kan uppfatta dem. Det tror jag på.

2

Min yngsta dotter har köpt hus i Stockholm som de får flytta in i just i december, så vi ska fira jul där tillsammans med min äldsta dotter och hennes Londonfamilj samt min bror och svägerska och de tre barnbarnen. Det ser jag oerhört mycket fram emot. Julmaten är vi väl inte överdrivet förtjusta i – det brukar bara bli lite sill som min bror lägger in, jag gör julskinkan, men annars bygger vi på med chark och ost som vi alla tycker om till lunchen. På kvällen innan julklappsutdelningen (där alla paket har rim) äter vi ofta fondue eller något helt annat. Höjdpunkten är julklappsspelet, där alla har köpt hemliga, små presenter som man slår tärning om. Det blir alltid hysteriskt och vansinnigt roligt. Släkten är bäst!

Jag vistas ju mest i Marbella, bor vid stranden. Här är trafiken inte så kännbar och jag upplever aldrig smog eller att luften är dålig. Men jag uppskattar oerhört mycket att vi slipper trafiken utmed strandpromenaden som är så påtaglig på många andra orter. Vår strandpromenad är helt fri från fordon. Enastående! Hade jag haft en partner skulle jag nog gärna haft ett litet hus på landet, men

Namn: Brith Bogårdh Bor: Kungsör och Fuengirola Gör: Lärare Brith och hennes man brukar tillbringa vintrarna i Fuengirola, mycket på grund av rekommendation från en vän. ”Det känns helt rätt eftersom jag varit lärare i Sverige i 40 år, i bland annat spanska. Dessutom upplever jag denna fina lilla stad som en mycket trevlig plats att bo på. Vi blir bemötta med intresse och vänlighet av de spanska invånarna. Jag känner mig verkligen ’hemma’”, berättar Brith.

1

De gånger jag läst eller hört om paranormala händelser har jag tyckt att det var spännande men jag tror inte på det på riktigt. Kanske kommer jag att ändra uppfattning om jag själv får uppleva det någon gång. En kittlande tanke.

2

Hur klimatet och föroreningarna har påverkat min familjs hälsa har varit mycket viktigt. Jag och min man bor sedan 10 år i Sverige under sommarhalvåret och valde redan 1979 att flytta från Stockholm till landet utanför Kungsör med tre barn. Växter både ute och inne är ett måste och ett stort intresse för mig. Barnaskaran växte med ytterligare ett barn som fick växa upp på landet med den frihet det innebar. Vintern i Fuengirola känns helt ok, vi bor i en atticolägenhet nära en park och havet. Där kan jag odla lite växter, ta promenader längs havet och njuta av sol, värme och friska havsvindar.

3

Förra julen blev annorlunda för oss på grund av pandemin, som tvingade oss att vara kvar i Sverige under lång tid. Vi firade julen med barn och barnbarn, som vi inte gjort på flera år. Det var trevligt och annorlunda. I år återgår vi till ett stillsamt firande i Fuengirola, ensamma eller med vänner. Kanske får vi besök från Sverige. Vem vet?

Namn: Tony Söderberg Bor: Skövde Gör: Kundservicechef på Mio

Tony har spenderat oräkneliga semesterveckor runt om i Spanien de senaste åren och har hittat rätt på Costa del Sol med dess grönska, behagliga klimat och många genuina spanska städer och byar.

1 2

Nej inte alls. Många som säger sig ha sett än det ena och än det andra, men de lyckas ju väldigt sällan (aldrig) föreviga det på bild, trots att merparten av jordens befolkning numer går runt med en mobiltelefon i högsta hugg dygnet runt. Jag går inte runt och tänker på det på daglig basis även det säkert vore det bäs-

ta om alla gjorde. Jag kan tyvärr inte säga att jag personligen bidrar på ett specifikt sätt eller har tagit livsomvälvande beslut med bättre miljön som orsak.

3

Förra årets jul firades i Spanien med delar av familjen. Så kommer, förhoppningsvis, även årets jul se ut. Vi firar i Spanien med sol- och bad på dagen och Juanson på kvällen.

EN SUECO - DECEMBER 2021

27


DNB

VILKA REGLER GÄLLER FÖR ETT

RESERVATIONSBELOPP? Av DNB Luxemborg ”Vi på DNB Luxembourg får många frågor från kunder som redan har reserverat en bostad och betalat ett reservationsbelopp i Spanien. De vill bara försäkra sig om att de får lån”, säger Mona Eriksen på DNB Luxembourg. ”Dessvärre upplever vi att många kunder blir besvikna när vi avslår låneansökan och de då måste lägga hela projektet på hyllan. I ’worst case’ riskerar de att förlora reservationsbeloppet – det är både tråkigt och onödigt att förlora pengar, samtidigt som drömmen om en bostad i Spanien går i spillror! Det är här vi kan kliva in och hjälpa kunden. För att gå in lite på djupet i detta tema har jag kontaktat advokat Roberto Ortega på Andersen Bache-Wiig, för att få lite mer information kring hur kunden bör förhålla sig till gällande regler.”

Så, Roberto, vilka är de allmänna reglerna när det gäller detta med reservation och överföring av ett reservationsbelopp, och varför gör man så här? Ett reservationskontrakt är ett ”atypiskt kontrakt”. Det innebär att det inte är specifikt reglerat i spansk civilrätt utan det är bara reglerat efter generella regler i civilrätten och dess egna innehåll. Denna sorts kontrakt används för att förbereda ett köp och bekräfta att köparen är villig att ge en ”handpenning” för att bekräfta att denne är seriös i fråga om att köpa fastigheten till det pris som parterna har förhandlat fram och kommit överens om.

28

EN SUECO - DECEMBER 2021

Ett standard-reservationskontrakt innehåller bara en kort identifiering av fastighet, köpare, säljare, det erbjudna priset, ungefärligt datum för kontraktssigneringsperiod och ibland även klausuler angående bohag. Efter några dagar ersätts reservationskontraktet med ett privat köpekontrakt. Orsaken till att detta görs i flera steg är att alla mäklare har tillgång till att sälja samma fastigheter. För att du som kund ska säkra dig din ”drömbostad” betalas reservationsbeloppet för att förhindra andra mäklare från att sälja ”din” fastighet till andra intressenter.

Reservationsbeloppet är inte alltid samma, vem bestämmer detta? Reservationsbeloppet anges inte av lagen och det varierar från 3 000 euro till 6 000 euro. Beloppet baseras oftast på köpesumman och ses som en första delbetalning av det totala priset som säljare och köpare har kommit överens om.

Vad händer om köparen drar sig ur för att denne inte får lån? Riskerar hen då att förlora hela reservationsbeloppet? Ja, eftersom du har skrivit under en reservation utan förbehåll riskerar du att förlora hela reservationsbeloppet. Vill du köpa en bostad i Spanien och planerar att finansiera denna, är det viktigt att du som köpare är tydlig med att det sätts in en klausul med förbehåll om finansiering i reservationskontraktet.

Om bostaden ska pantsättas som säkerhet för ett lån i Spanien kräver de spanska myndigheterna att bostaden värderas och ibland kan skillnaden mellan köpesumman och värderingen vara stor. Då banken normalt ger lån baserat på det lägsta beloppet av köpesumman och värderingen, innebär en sådan situation att du som köpare måste ha ett större eget kapital. Vidare berättar Roberto att han därför också inkluderar en klausul om att, om värderingen av bostaden understiger 90 procent av köpesumman så har köparen rätt att dra sig ur affären och få tillbaka reservationsbeloppet. Köparen kan också dra sig ur affären om det skulle framkomma omständigheter vid en så kallad ”due diligence”, eller att det i värderingen framkommer förhållanden som avviker från det som var förväntat och avtalat i reservationskontraktet. I bägge fallen kan köparen dra sig ur affären utan kostnad. I det fall som säljaren drar sig ur reservationskontraktet är regeln att hen måste återbetala hela det betalade beloppet. Advokat Ortega påpekar att din risk som köpare är att du kan förlora det betalade reservationsbeloppet. För att minska risken samt för att ha kontroll på reservationsbeloppet rekommenderar han att reservationsbeloppet överförs till advokatens klientkonto och inte direkt till säljaren. Denna information är viktig INNAN du skriver under några kontrakt.


Fler fördelar med lånebevis Hos DNB Luxembourg kan du ansöka om finansiering INNAN du bestämt dig för vilken fastighet du ska köpa. Ett lånebevis är ett bra dokument att ha då det bekräftar att banken är villig att låna dig en viss summa pengar baserat på givna antaganden. Det finns flera fördelar med detta. För det första gör ett lånebevis att du kan agera snabbt när rätt möjlighet dyker upp. Det gör även potentiella säljare/mäklare säkra på din förmåga att genomföra köpet. Från fastighetsmäklarens sida innebär det att de faktiskt har en kund som kan dokumentera att denne kan genomföra köpet och att det inte blir nödvändigt att skriva in villkor om detta i ett reservationskontrakt. Som köpare kommer det att vara du som håller i taktpinnen, ger riktlinjer till mäklare om vilken sorts fastighet och vilken prisgrupp du vill att det ska fokuseras på. På så sätt undviker du att

mäklaren föreslår fastigheter som ligger utanför din budget och som kan fresta dig att ”köpa över förmåga”. Ytterligare en sak som kan vara bra att veta är att priset på de olika fastigheterna som finns till försäljning oftast är det pris som säljaren hoppas att få. Detta innebär att det många gånger finns prutmån, och då kan det vara möjligt att förhandla ned priset med ”finansieringen på fickan”. Tidsfaktorn spelar också roll, så har du finansieringen klar kan du kanske överta fastigheten snabbare. ”Var ute i god tid och prata med någon som kan vägleda dig i rätt riktning”, säger Mona Eriksen. Kontakta oss via: www.dnb.no/lu eller per e-post: boliglan@dnbgroup.lu Välkommen till DNB Luxembourg!

Din advokat i Spanien - sedan 1995 Sedan mer än 20 år tillbaka är Wallin & Partners en av Spaniens ledande advokatbyråer med kunskap och kompetens inom både svensk och spansk rätt. Vi hjälper dig med alla dina juridiska göromål exempelvis fastighetsrätt, skatterätt, bolagsrätt, processrätt, familjerätt och arvsrätt. Välkommen in till oss på en första rådgivning eller gå in på vår hemsida www.wallinpartners.com. Centro Idea • Ctra. de Mijas km 3,6 • 29650 Mijas • Málaga (Spain) • +34 952 47 02 07 • info@wallinpartners.com • www.wallinpartners.com

EN SUECO - DECEMBER 2021

29


s a p

?

Qué pasa

é u q a?

HELGDAGAR 6 december: Nationell helgdag, Spaniens grundlagsdag, Día de la Constitución. 8 december: Religiös helgdag, Inmaculada Concepción. 25 december: Juldagen. 1 januari: Nyårsdagen. 6 januari: Heliga Tre Konungar.

TAMBORRADA: 24 TIMMARS TRUMMANDE I SAN SEBASTIÁN I totalt 24 timmar slår tusentals invånare, utklädda till soldater, på trummor under denna festivitas som kallas Tamborrada, eller Donostiako Danborrada, som den heter i San Sebastián. Här koncentreras det öronbedövande ljudet till på och omkring Plaza de la Constitución. Traditionens rötter sträcker sig tillbaka till 1800-talet och Carlistkriget, som speciellt drabbade norra Spanien. Och det är alltså detta som det fortfarande väsnas över. Trumdygnet håller på från midnatt till midnatt den 19-20 januari.

(Comares, Almogía och Montes), som är som kusiner till flamencon. Grupperna tävlar och det samma gör de lika så färgglada folkdansarna. Denna festivitas kallas Los Verdiales. Lärda inom flamencon beskriver formen som fandango alegre eller malagueño. Musikformen ska ha uppstått för flera hundra år sedan i området Los Verdiales norr om Málaga stad. Namnet på området kommer från en olivsort och från det latinska verdant eller verde, alltså grön. Los Verdiales firas alltid den 28 december och det firas i flera byar, bland annat i La Axarquía och Montes de Málaga, medan det största firandet hålls i Puerto de la Torre vid Málaga, där ca 30 pandas spelar från kl. 12. 00.

egentligen betyder Jerusalem), har en alldeles speciell betydelse i Spanien, varför det läggs ned mycket arbete på att skapa några ibland jättestora tolkningar av scenen i stallet där Jesusbarnet just har kommit till världen och där han omgiven av Maria och Josef, djur som getter och får, tar emot de Tre Vise Männen. De flesta platser har gratis inträde.

THE ARTS SOCIETY NERJA

BRÄNNANDE AV OLIVOLJEMATTOR I CASARABONELAS RONDELES-FESTIVAL Casarabonelas Rondeles-festival är en av de ovanligaste festligheterna i Sierra de las Nieves. Under kvällen den 12 december tänds byns gator upp med ”rondeles” som är de gamla vassmattor, som användes i samband med pressningen av oliverna i olivkvarnarnas pressar. Förr i tiden bars en bild av jungfru Maria, här under namnet Rondeles-jungfrun, igenom stadens gator om kvällen när skörden var över. Denna procession lystes upp av flammorna av de brinnande vassmattorna. Bilden av jungfrun bars från kapellet Ermita de la Veracruz till kyrkan Santiago Apóstol. Det är alltså denna tradition som fortfarande firas. Processionen börjar kl. 22.30, efter att elden välsignats. Därefter sjunger en kör så kallade villancicos, alltså julsånger. Processionen slutar vid centrumtorget i byn, där det serveras buñuelos och varm choklad.

TRADITIONER, MUSIK OCH FÄRGER I LOS VERDIALES Musiker från så kallade pandas, klädda i färgglada kostymer och spektakulära hattar med glitter och pärlor, spelar tre olika sorters folkmusik

30

EN SUECO - DECEMBER 2021

Två spännande föredrag ges på Centro Cultural, C/Granada i Nerja, eller via zoom. Föredragen är på engelska. Gäster är välkomna: 10 euro. • 7 december kl. 18.00: Jane Choy-Thurlow berättar om Rembrandt, Bohemian or Businessman, Romantic or Rebel. I föredraget kommer Rembrandt att presenteras med utgångspunkt i hans många självporträtt. Jane Thurlow-Choy är expert på nederländsk konst från 15- och 17-hundratalet. Föredraget kommer att visas på storbildsskärm och via zoom. • 14 december kl. 18.00: Lucy Hughes-Hallet att tala om den egyptiska drottningen Kleopatra under rubriken Cleopatra: Images of a Dream Woman. Under 2000 år har Kleopatra inspirerat konstnärer, poeter och filmskapare. Lucy Hughes-Hallet är kulturhistoriker och författare. Hon kommer att tala på Centro Cultural och via zoom.

JULKRUBBOR Stora och fina julkrubbor kan ses i nästan alla offentliga byggnader, som t ex kommunhus och skolor, från och med början av december fram till och med efter Heliga Tre Konungar den 6 januari. En del av dessa krubbor, kallade Belén (som

VÅRLÖKSFESTIVITAS w är namnet på festen för calçots, som är en slags vårlök, som firas den 30 januarii i Valls i Tarragona i Katalonien, där calçots näst intill kan liknas en kulinarisk symbol på allting katalanskt. Denna dag finns det gott om möjligheter för att få smaka på vårlökarna. Det finns även tävlingar om den bäst tillagade löken över öppen eld samt den bästa, tillhörande romescosåsen.

KRISTNA OCH MORER MINNS HISTORIEN Många städer har under de århundraden som gått, sedan morerna tillslut förvisades från Spanien, firat en byfest vari huvudtemat är slaget mellan kristna och morer. I några regioner och kommuner har man dock förbjudit detta eller på annat sätt försökt att få slut på denna tradition då striderna alltid slutar med att de kristna vinner, vilket en del menar är diskriminerande mot den muslimska minoriteten i landet. Förespråkare för festen anser dock att det handlar om en gammal tradition som speglar historien, så som den en gång utspelade sig i landet. Fiesta de Moros y Cristianos, som det heter, firas därför fortfarande på många platser och under olika datum under året. Först ut i kalendern och kanske mest representativ är Valverde de Júcar i Cuenca, där den stora striden äger rum dagarna mellan 5 och 10 januari. Där har festen firats sedan 1496! Sedan fortsätter slagen från stad till stad, till dess att alla städer är ”återerövrade”.


OBS! EFTERSOM VÄDER, RESTRIKTIONER OCH LIKNANDE KAN RESULTERA I ATT EVENEMANG STÄLLS IN I SISTA ÖGONBLICK REKOMMENDERAS ATT MAN KONTROLLERAR ATT ETT EVENEMANG HÅLLS INNAN MAN BEGER SIG AV DIT.

MÁLAGA

Till och med 3 april Picasso-museet har en COLMENAR fotoutställning, Paris de Bressaï, 15 december stade Picasso älskade. Se mer på: Fiesta del Mosto y Chacina. Lokala www.museopicassomalaga.org. Till och med 6 februari viner och fina charkuterier, som lufttorkat nötkött, serveras på torget Från Miró till Barceló, ett århundrade med spansk konst, heter en och i byns tapasbarer. utställning på Centre Pompidou. Se COMARES mer på: centrepompidou-malaga.eu. 13 januari Till och med 13 februari I 1442 gjorde de kristna uppror mot Museo Automivilistico y de la det muslimska styret i området. Detta Moda visar en utställning med markerar man denna dag, samma kläder skapade av Pierre Cardin, datum som den heliga Hilario de Paco Rabanne m.fl. Se mer på: Poitiers dog, vilket har gett namn till museoautomovilmalaga.com. 2 och 3 december kl. 20.00 dagen: Fiesta de Honor a San Hilario J. Sibelius spelas av Málagas de Poitiers. Det är processioner, filharmoniker på Teatro Cervantes. musik och annan festivitas. Biljetter på: www.unientradas.es. ESTEPONA 4 december kl. 22.00 12 december kl. 21.00 Daní Martín uppträder i Málaga, Musikalen Anastasia sätts upp i närmare bestämt på Palacio Auditorio Felipe VI. Mer info och de Deportes José María Martín biljetter på: wwwtafestepona.com. Carpena. Biljetter kan köpas på: www.elcorteingles.es/entradas. FUENGIROLA 8 december kl. 19.00 3 - 7 december Konsert med David Bisbal, David Who Stole Christmas är namnet på Bisbal Filarmónico by Cosentino, denna julshow på Salon Varietes. Kl. med Almerias filharmoniker, kan 19.30, söndag kl. 19.00. The Honky upplevas på Teatro Cervantes. 9 - 12 december Tonk Cats, en hyllningskonsert till En bilmässa med fokus på ny The Rolling Stones, spelas på Salon teknologi hålls Palacio de Ferias Varietes. Info om biljetter m.m. på

Måndag Marbella: Recinto Ferial (feriaplatsen) Málaga: Barriada de La Luz och Barriada de las Campanillas Torrox: Costa och Pueblo Tisdag Nerja: Mellan Urbanizacion Flamingo och Almijara II Málaga: Puerto de la Torre Fuengirola: Recinto Ferial (feriaplatsen) Onsdag Estepona: Avenida Juan Carlos I Málaga: Huelin och De la Paz Benalmádena Costa: Parque de La

Paloma Mijas: La Cala de Mijas Torsdag Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplatsen) San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feriaplatsen) Málaga: Parque Juan Jurado Mijas: Riviera del Sol Torre del Mar: Plaza de la Paz Fredag Arroyo de la Miel: vid Tivoli World Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail San Luis de Sabinillas: Marknad vid Paseo Marítimo

MARBELLA

Permanent utställning Museo Ralli huserar en utställning kring de surealistiska konstnärerna, med titeln Surealismos, de Chirico a Francis Bacon. Gratis inträde, kl. 10.00-15.00 tisdag-lördag. Varje lördag och söndag kl. 10.00 – 12.00 Besök i de romerska termiska baden Termas Romanas de la Bóvedas i San Pedro. De är från 200-talet. Besök ska avtalas per tel. 952 768 767. Varje lördag och söndag kl. 10.30 – 12.30 Besök i Villa Romana de Río Verde i San Pedro. Mer information på tel. 952 768 767. 10 december kl. 19.30 Barnteater. La Cerillera – Den lilla flickan med svavelstickorna av HC Andersen, sätts upp på, Palacio de Congresos. Se mer på: www.marbellacongresos.com/eventos. 12 december kl. 12.00 Konsert med Georgina på Teatro Ciudad de Marbella. Se mer på: www.mientrada.net.

Lördag Caleta de Vélez: vid N-340 Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucía Málaga: Huelin och El Palo Fuengirola: Loppmarknad på Recinto Ferial (feriaplatsen) Mijas Costa: Las Lagunas (Antonio García Bueno, Benajarafe och Alfarnate) La Cala de Mijas: feriaplatsen. Viñuela: Ekologisk marknad vid trädgårdscentret Eco Market. Söndag Torremolinos: Recinto Ferrial (feriaplatsen)

15 och 16 december kl. 19.00 Julkonsert Spirit med den svenska artisten Jenny Velvet, Chris och Anders på Hacienda Los Naranjos, Los Naranjos Golf Club. 1 glas cava och trerättersmiddag 90 euro. Bokning: restaurant@haciendalosnaranjos.com. 18 december kl. 21.00 Leyendas, en hyllningskonsert för Freddy Mercury och Michael Jackson, spelar på kongresscentret. Se mer på: www.marbellacongresos.com/eventos.

?

y Congresos m.fl. Arrangör är Málaga kommun. Se mer på: mweek.com/malaga. 12 december Zurich Maraton de Málaga - Málagas maraton springs. Se mer på: zurichmaratonmalaga.es. 16 och 17 december kl. 20.00 Julkonsert med Málagas filharmoniker, som spelar G. Mahler och D. Forrest på Teatro Cervantes. Biljetter på: www.unientradas.es. 20 december kl. 20.00 Christmas Swing är namnet på en jazzkonsert med La Insostenible Big Bang på Teatro Cervantes. Biljetter på: www.unientradas.es. 30 december kl. 20.00 Nötknäpparen sätts upp av Den Ryska Baletten på Teatro Cervantes. Biljetter på: www.unientradas.es.

MIJAS

Permanent En stor samling av Picassos keramiska verk kan ses på CAC Mijas. Se mer på: www.cacmijas.info. Varje onsdag kl. 12.00 Flamencoföreställning på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Gratis inträde. Byn i bergen bakom Málaga erbjuder smakprover av rätten chanfaina. Se mer på: www.totalan.es

TORROX

19 december Den traditionella brödsmulerätter migas firas i Torrox Pueblo med Fiesta de las Migas.Migas-rätten serveras på Recinto Ferial, i stadens norra del. Därefter är det underhållning på Plaza de la Constitución.

AKTIVITETSKALENDER ¿qué pasa

tel. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com. 4 december kl. 12.00-16.00 Julbasar i Svenska kyrkan på Costa del Sol, med julmusik, julfika, glögg, fiskdamm för barn, hantverk, lotterier, stämning och mer. Kom till Din kyrka och känn jul! 17 till 20 december, 2 till 5 januari Pantomin Jack and the Beanstalk sätts upp på Salon Varietes. Info om tider, biljetter m.m. på tel. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

VÉLEZ-MÁLAGA

18 december Flamencofestival Juan Breva hålls på Teatro del Carmen. Se mer på: www.velezmalaga.es. Läs senaste nytt från kyrkorna, klubbarna och föreningarna på:

www.ensueco.com eller scanna denna QR-kod.

Estepona: Hamnen och vid tjurfäktningsarenan. Nerja: Mellem Urbanizacion Flamingo och Almijara II Málaga: Konstmarknad Galería de Arte de Muelle Uno (kl. 11.00 - 16.00.) Fuengirola: Vid Miramar, Calle Méndez Núñez Mijas: Calypso, Calahonda Coín: Ekologisk marknad. De flesta marknader öppnar kl. 10.00 och stänger igen kl. 14.00. (Med reservation för ev. förändringar i samband med helgdagar etc.)

EN SUECO - DECEMBER 2021

31

MARKNADSDAGAR

BENALMÁDENA

Varje dag kl. 10.00 - 19.00 Fjärilshuset vid Benalmádena Pueblo huserar nu 1 500 olika fjärilar. Inträde från 8,5 euro. Se mer på: www.mariposariodebenalmadena.com. Till och med 12 december Utställning med verk av konstnären Pablo Rodríguez under titeln 50 år med Ljus och Färger kan ses i Centro de Expocisiones. 17 - 19 december Internationell julmarknad, Festival Internacional de Navidad, hålls på Plaza de la Mezquita i Arroyo de la Miel. Mat, bodar och underhållning från olika länder.


Turrón

Turrón

Av Rikke Juell Printz

– och den söta spanska jultiden

Det närmar sig jul även i Spanien. Hos vår lokala handlare har kakor och kex bytts ut mot stora pallar med turrón; detta urspanska ”godis” som det produceras lika många kilon av som det finns spanjorer, och som bara exporteras i mycket liten utsträckning. Och nästan allt äts under julen. Utbudet är lika stort som prisskillnaderna, men det gemensamma för alla de varianter som går att hitta i vår närbutik är att alla tillverkas i Jijona/ Xixona, som är en liten stad med drygt 7 000 invånare, belägen ca 24 km norr om Alicante. Den största tillverkaren är utan tvekan 1880 el lobo.

Gamla redskap för att knäcka och mala mandlarna.

32

EN SUECO - DECEMBER 2021

Förutom fabrikslokaler och en frestande butik har de också ett fint museum som visar hur man gjorde turrón förr i tiden.

Nyfikna på produkten och dess historia beger vi oss en vacker höstdag till 1880 el lobo, och vi hittar fabriken på höger sida av vägen precis innan vi når den lilla staden. Besöket är uppdelat i fyra delar: informationsfilm, en rundtur i fabriken och museibesök, för att till sist avsluta det hela med smakprover och möjlighet att fylla bilen med turrónprodukter till rabatterade priser. För denna rundtur betalar vi 1 euro, eller kanske 2…

Tio generationer med produktutveckling

Företaget startades 1725, men historien om grundaren Juan Antonio Sirvent Silfa S.A. sträcker sig tillbaka till 1646. Bortsett från några få avbrott har kunskapen om tillverkningen av denna mycket unika produkt gått i arv från far till son i tio generationer. Tradition, kontinuerliga förbättringsprocesser, produktutveckling och modern teknik har gjort företaget till världens ledande turróntillverkare. De två huvudsakliga produkterna som tillverkas


CATERING!

Svenska och skandinaviska varor och specialiteter till jul och nyår

NYHET!

Danska romtryffelkulor på Solkusten

Prata med vår kock Renate! BESTÄLL DINA JULVAROR I GOD TID r tesse Delika ialiteter pec och s ndinavien ka S n frå vriga c o hö n ld r vä e

Öppet: Mån-fre: 10-18.00 • Lörd: 10-14.30 Här ligger vi Professionella

PERSONLIGT

VISITKORT

klh@selected-gourmet.com

SUPERMERCADO

Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6, 29651 Mijas. - Tel. 952 58 12 36

Gör din tillvaro i Spanien lättare med ett

(lämpliga för diabetiker)

Danska Chokero Delikatess Tel. 622 302 852

Vet dina vänner var du bor?

Chokopåsar med nötter

grafiska lösningar 1-sidigt tryck, 100 st. i mer än 30 år

30€

NORRBOM MARKETING har funnits i mer än 30 år. Vi ger ut 3 månadsmagasin i Spanien: EN SUECO, LA DANESA samt DET NORSKE MAGASINET. Utöver det levererar vi grafiska CENTRO IDEA lösningar till våra många Ctra. de Mijasi både @km.3,6 · 29650 Mijas trogna kunder Spanien, och Norge. (34) 95Sverige, 258 15 Danmark 53 · norrbom@norrbom.com

ALLT TILL JULBORDET

Din nordiska livsmedelsbutik i Fuengirola. Varor från Sverige, Danmark, Norge och Finland.

VID FERIAPLATSEN I FUENGIROLA C/ Feria San Isidro Labrador 10 Casa Nordica • ( 952 19 91 48

just som du vill ha det.

1-sidigt tryck, 100 st.

30€

Keagan

3-sittssoffa i läder

Missa inte detta erbjudande!

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas @km.3,6 29650 Mijas Tel. (34) 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com

909.00€

Besök din lokala DFS-butik i dag eller använd QR-koden nedan för att besöka oss online. DFS San Javier Bredvid SEAT N332 San Javier Tel: 968 334 194

| sanjavier@dfs.co.uk

Öppettider Måndag til fredag 9.30 – 17.00 Lördag 10.30 – 14.00 och 16.30 – 19.30

DFS Mijas Costa Parque Comercial Miramar

Bredvid Decathlon, mitt emot Iceland Tel: 951 314 506 | mijascosta@dfs.co.uk

Öppettider Måndag - Lördag 9.00 – 21.00

Söndag 10.00 – 20.00

Keagan 3-sittssoffa i läder. Detta erbjudande gäller endast nybeställningar och kan ej kombineras med andra erbjudanden. Beställningar måste göras per telefon eller i butik. DFS är en del av DFS Trading Ltd. Registrerat i England och Wales No 01735950. Redhouse Interchange, Doncaster, DN6 7NA.

dfsspain.com

EN SUECO - DECEMBER 2021

33


Spaniens äldsta och fortfarande mest kända turrónfabrik ligger i Xixona, Valencia. Skolklasser från hela regionen kommer på fabriksbesök.

Fabriksbutiken är populär.

Smälter i munnen

Förutom dessa två huvudprodukter tillverkar 1880 el lobo många andra godsaker, totalt ca 30 olika sorter, de flesta baserade på mandel, men som råvara används även valnötter, hasselnötter, kokos och choklad. En version av vår svenska marsipan är Turrón Yema Tostada, där äggvitan byts ut mot äggula och produkten flamberas/ gräddas lätt innan den förpackas. Den senaste produkten som företaget tagit fram är Panettones: som ser ut som en jättemuffins, innehållande kanderad frukt, russin och hackad mandel. Enligt reklamen var 1880 el lobo det första icke-italienska företaget som tillverkade denna produkt.

Tillverkningen av Turrón Xixona börjar på delvis samma sätt, men här finmals de rostade mandlarna innan de rörs ihop med kokt honung och socker. Denna produkt innehåller ingen äggvita. Därefter värms massan upp igen varefter den hålls i rörelse i stora kärl med hjälp av en stor ”knådkrok” i minst sju timmar. Därefter får massan vila till dess konsistens påminner lite om vår skandinaviska marsipan, varefter den skärs och förpackas. Denna produkt smälter verkligen i munnen – i dubbel bemärkelse.

Efter rundturen på museet leds vi in i en korridor med glasväggar och med en bra utsikt över alla produktionsled, från mandelrostning till packning av den färdiga produkten. Då mandelskörden är i september och turrón äts till jul så sker tillverkningen bara under perioden september – december. Majoriteten som arbetar i branschen är således säsongsarbetare. Trots det är företaget öppet för allmänheten året runt, förutom på helgerna, då de håller stängt.

i den 20 000 m2 stora lokalen är Turrón Alicante och Turrón Jijona. Det exakta receptet är förstås en företagshemlighet, men lite klokare får vi i alla fall lov att bli. Turrón Alicante, som är så hård att tugga att man kan tro att tillverkningen sponsras av landets tandläkare, är gjord av rostad (hackad, eventuellt hel) mandel blandad med kokt honung varvat med socker och sedan äggvita. Detta bildar en hård massa som, innan den stelnar helt och hållet, formas till både runda och fyrkantiga ”kakor”. Smaken påminner om brända mandlar, men bara ännu godare!

Museet är trevligt och visar de redskap som förr användes för turróntillverkning, innan modern teknik tog över. Här litar de på besökarna och det mesta går både att lyfta och plocka upp. Guiden berättar ivrigt om de olika redskapen och svarar på frågor från intresserade besökare. Det som väcker mest intresse är en gammal skåpbil, som enligt guiden fortfarande är körduglig.

Turrón och cava Besöket och smakproverna har väkt vår köplust, så i år kommer vi att ha ett härligt inslag av spanska jultraditioner i vår nordiska jul. Turrón äts ofta som ett litet mellanmål eller som efterrätt, många gånger serverat ihop med cava. Finns det sedan någonting kvar av godsaken när julen är över, kan vi göra som barnen i Valenciaregionen gjort i urminnes tider, nämligen att ställa fram ett fat med turrón tillsammans med tre glas sött vin på Heliga Tre Konungars dag den 6 januari. Och vi måste också komma ihåg att lägga ut lite hö till konungarnas fyrbenta följeslagare.

En gammal, men mycket välbevarad varubil är det första vi ser när vi kliver in på museet.

34

EN SUECO - DECEMBER 2021


BOSTADSBLOGGEN Av Sven Källström, Alamo Costa del Sol Real Estate

Positiva nyheter för köpare och säljare på Costa del Sol Plusvalía-skatten försvinner för säljare I slutet av oktober bestämde den spanska konstitutionsdomsten att Plusvalía-skatten var olaglig och därför skulle upphöra att gälla för fastighetsägare som säljer sina bostäder. ”Impuesto sobre el Incremento del Valor de terrenos de Naturaleza Urbana” som den heter på spanska var en skatt som baserades på den ökning av värdet på marken som byggnaden står på under den tiden som fastigheten har ägts av säljaren. Fram till 2017 utgick den skatten oavsett om det sålts med vinst eller förlust. Efter 2017 gällde skatten enbart de försäljningar där vinst uppstått. Plusvalía har alltid varit en av de största inkomstkällorna för kommunerna och det är endast fastighetsskatten som har gett de större intäkterna. Det var därför inte konstigt att kommunerna omedelbart reagerade negativt och krävde någon form av ersättningsskatt då Plusvalía försvann. Regeringen var tvungen att lyssna till den hårda kritiken och införde redan den 10 november en ny värdestegringsskatt som kommunerna kunde ta ut vid försäljningar. Den nya skatten utgår från två olika metoder som man kan välja mellan för att få fram till slutliga skatten. Målet är att erhålla en bättre och rättvisare bild av värdeökningen. Den ena är det taxeringsvärde som gäller vid tillfället för värdet på tomten och det andra är prisernas förändring från köptillfället till tidpunkten då den säljs.

Överföringsskatten sänks till 7 % för köpare Vid köp av en spansk fastighet tillkommer alltid kostnader vid lagfartsskrivningen och tillträdet. För begagnade bostäder tillkommer en överföringsavgift (ITP impuesto sobre transmisiones patrimoniales).

Den var tidigare följande: 8 % upp till 400 000 euro 9 % mellan 400 000 – 699 999 euro 10 % över 700 000 euro Nu kommer fantastiska nyheter för framtida bostadsköpare på Costa del Sol! Den tillfälliga sänkningen av överföringsavgiften vid lagfartsskrivning till 7 % som infördes i höstas gällde då fram till den 31 december 2021. Nu har den andalusiska regeringen beslutat att detta ska gälla för all framtid och det gäller oavsett priset på fastighetens.

Kapitalvinstskatt (CGT) Plusvalía har inget att göra med kapitalvinstskatt (reavinst) som är en skatt som säljare måste betala på sin vinst minus vissa avdragsgilla kostnader och investeringar i fastigheten. Den är i Andalusien mellan 19 – 23 %. Beskattning av realisationsvinster för fastighet utgår med samma procentsats för såväl begränsat eller obegränsat skattskyldiga (residenta som ej residenta). Skatten uppgår till 19 % för de första 6 000 euro, till 21 % för inkomster från 6 000 euro till 50 000 euro, och 23 % på överskjutande belopp.

SpanienProffsen.com - din svenska guide till Spanien Spanienproffsen.com är en uppdatering av boken DRÖMMEN OM ATT LEVA & BO I SPANIEN i digital version och erbjuder dig ett komplett företagsregister med nästan 400 företag inom 75 olika branscher på Costa del Sol där du kan prata ditt eget språk. Dessutom information och artiklar om hur det är att leva och bo i Spanien som Köp av bostad i Spanien, Arbeta i Spanien, Pensionera sig i Spanien, Skatteregler i Sverige vid utflyttning, Skattesystemet i Spanien, Skolgång och studier och mycket mer.

Besök oss direkt:

KONTORSHOTELL MED BÄSTA LÄGE I FUENGIROLA Centralt, lättillgängligt och bra parkeringsmöjligheter.

Förskott på inbetalning av reavinsten För en icke-resident i Spanien håller skattemyndigheten inne à conto 3 % av köpeskillingen som en uppskattad kapitalvinstskatt (reavinst). Detta oavsett om det verkligen blir någon vinstskatt på försäljningen eller inte. Därefter deklareras försäljningen och den slutgiltiga skatten beräknas. Om det inte blir någon skatt ansöker du om återbetalning av skatten, vilket tar minst sex månader för skattemyndigheten att verkställa. Viktigt är att man fortfarande måste ha ett bankkonto i sitt namn i Spanien, för det är till detta konto som pengarna betalas. Du bör alltid ta hjälp av din advokat för att detta ska fungera korrekt.

www.quickoffice.se/ kontorshotell/fuengirola/ Calle Romería Del Rocío no. 6, 29640 Fuengirola fuengirola@quickoffice.se +34 640 055 095 FÖRETAGSADRESS ■ MÖTESRUM ■ KONTORSRUM ■ KONTORSPLATS/CO-WORKING

BILREGISTRERING • OMREGISTRERING TILL SPANSKA

SKYLTAR PÅ 2 DAGAR

• IMPORT- & EXPORTPAPPER • BESIKTNING (ITV) & HOMOLOGERING • ÄGARSKIFTESCERTIFIKAT • ALLT PAPPERSARBETE FÖR REGISTRERING

Edificio Fortuna • C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola Tel: +34 952 46 95 19 • Mobil: +34 609 150 999 sven@alamocostadelsol.com • www.alamocostadelsol.com

HOLM

BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24 • Fax. 952 82 13 02

www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com EN SUECO - DECEMBER 2021

35


Utflykt Staty rest i ära för San Juan de Dios i parken Fuente del Triunfo (där Gran Vía går över i Avda. de la Constitución).

Pation i Palacio de los Pisa.

Det finns mängder med spännande saker att se i Granada förutom Alhambra, och denna gång ska vi ut och gå mer i kvarteret Albaicín och upp till Sacromonte. Vi tar den branta vägen upp till Generalife och njuter av den vackra trädgården, varefter vi besöker Manuel de Fallas hus. Efter en övernattning tillbringar vi en hel dag på att se den fantastiska Parque de las Ciencias, där man kan studera allt mellan himmel och jord.

Återigen övernattar vi på hotell Eurostar Catedral, för nu kan vi vägen till garaget (Calle San Jerónimo 1) och det är guld värt i Granada, där trafiken alltid är en mardröm. Kl. 11 är vi redo att utforska mer i denna vackra stad och vi börjar med att korsa Gran Vía och går upp mot Plaza Santa Ana, där det alltid är fullt

med liv och rörelse. Precis där torget slutar ligger Museo de San Juan de Díos på gatan Convalecencia 1, i palatset Casa de los Pisa. João Duarte Cidade (1495-1550), senare San Juan de Dios, var en portugisisk man som hade levt ett flackande liv fram till dess han kom till Granada 1538. Här gick han

Granada2 – utan Alhambra

Text av Else Byskov Foto av Erik Gadegaard och Else Byskov

36

EN SUECO - DECEMBER 2021


Palatset som nu används till arabiska studier.

runt hemlös tills en dag när han fördes till en anstalt för psykiskt sjuka. Han fann sitt livs kall när han såg hur hjärtlöst och omänskligt de sjuka behandlades. Han bestämde sig för att ägna sitt liv åt att hjälpa sjuka, svaga samt fattiga och upprättade ett sjukhus där de behandlades med respekt och kärlek. Med hjälp av allmosor och sitt eget outtröttliga arbete lyckades han skapa en plats där de hemlösa kunde övernatta och får mat. Hans stora kärlek till sina medmänniskor och rykte spreds snart i Granada och han fick allt mer stöd, och kunde därmed hjälpa fler sjuka och fattiga. Han upprättade fler sjukhus och grundade Sjukhusbrödernas Orden (Orden de los Hermanos Hospitalarios). Denna orden fick stor betydelse för moderniseringen av sjukhusväsendet i hela Spanien och i dag finns det många sjukhus i Spanien som heter Hospital de San Juan de Dios. Han helgonförklarades 1690. När San Juan de Dios själv blev sjuk 1549 togs han om hand av den rika familjen de los Pisa, som vårdade honom fram till hans död 1550. Det är detta palats som staden Granada nu har

Det arabiska palatsets vackra trädgård som i dag används till arabiska studier.

tillägnat hans liv och verk, och som man kan besöka och var man dels kan se en hyllning till hans arbete samt dels se detta fina palats invändigt. Här inne är det fullt med katolska parafenalier men det är också ett ypperligt tillfälle att se ett så vackert 1500-tals palats invändigt. Helt klart värt ett besök, öppettider kl. 10-14.

här, liksom stadsdelens museum. Det är synd. Precis där man svänger av till vänster för att gå upp mot Sacromonte ligger ett arabiskt palats, som nu för tiden används till arabiska studier. Har man vägarna förbi ska man absolut sticka in näsa och besöka den fina pation samt den mycket vackra trädgården. Inträdet är gratis.

Nu beger vi oss ut på en tur på Albaicíns mysiga gator och går upp till Plaza Larga, som nog är hjärtat i detta härliga, gamla kvarter. På Plaza Larga är det fullt med folk, marknadsstånd och barer. Vi går längs gatan Panaderos, förbi kyrkan del Salvador och rakt fram längs Cuesta del Chapiz, tills vi kommer till Camino del Sacromonte till vänster.

Efter Sacromonte fortsätter vi ned längs Cuesta del Chapiz till floden Darro, som vi korsar, varefter vi fortsätter La Cuesta del Rey Chico upp till Generalife. Denna branta backe är en av tre vägar som leder från centrum upp till Alhambra-berget. Orkar man inte gå upp för branta vägen (80 höjdmeter) kan man gå utmed Darro och ned till Plaza Santa Ana. Därifrån går det småbussar i skytteltrafik upp till Alhambra. Vi har ju sett Alhambra så många gånger så i dag vill vi bara njuta av de vackra trädgårdarna i El Generalife.

I Sacromonte bodde Granadas zigenare och många bodde i grottor som de grävde ut ur sluttningen. Dessa grottor finns fortfarande kvar och är också fortfarande bebodda. I flera av dem kan man uppleva äkta flamenco tablao, men det finns också grottor som inrymmer barer och butiker. I Sacromonte finns även ett museum i en av grottorna, men detta är dessvärre stängt när vi är

El Generalife byggdes som sommarpalats till Nazari-släktens kungar och deras

EN SUECO - DECEMBER 2021

37


El patio de la sultana i El Generalife.

följen. Det är inte långt mellan själva palatset och El Generalife, så att ta sig dit är inte någon stor utflykt. I samma stund som vi köper biljett till El Generalife (7 euro) blir vi näst intill överösta med information från en av Granadas officiella guider. Förstod vi hur mycket de led här under corona? De hade ingenting att göra! Det kom ju inga turister! Ville vi inte ha en guidad tur! Visste vi att de talar 30 språk? Efter en skön liten tur runt i El Generalife ska vi se Manuel de Fallas hus, som ligger här uppe på berget. Manuel de Fallas (1876-1946) anses vara en av Spaniens största kompositörer, trots att hans produktion var blygsam. Han kändaste verk heter Danza de Fuego, som är ett eldigt musikstycke, Noches en los Jardines de España (Nätter i Spaniens trädgårdar), som beskriver just El Generalife, och El Sombrero de tres Picos (Den trekantiga hatten). Granada har en bra symfoniorkester som spelar i auditoriet El Auditorio Manuel de Falla varje månad, och detta ligger också här uppe på berget. Strax nedanför ligger Manuel de Fallas hus.

Den här fina bor i korallrevet.

38

EN SUECO - DECEMBER 2021

El Generalifes berömda trädgård med fontän.

Detta är nu ett museum och står här liksom det stod när han lämnade det. Det är ett blygsamt hus men mycket roligt att se. Här finns hans kök, hans piano, hans matsal och hans sovrum – allt möblerat med hans originalmöbler från första hälften av 1900-talet. Det är ett både rörande och minnesvärt besök och vi (som är de enda besökarna) får en trevlig rundvisning. Manuel de Falla var så känd att hans porträtt prydde 100 pesetassedeln som användes fram till 2002, när euron infördes i Spanien. Glada och muntra går vi nu ned till centrum, där vi får oss en matbit och bara kopplar av. Hela nästkommande dag har vi avsatt för att se El Parque de las Ciencias (www.parqueciencias. com), som ligger vid motorvägen. Med hjälp av vår GPS kör vi dit och parkerar i det enorma garaget som hör till parken. Vi köper biljett till parkens alla delar (12 euro per person för pensionärer) och får tider till El

Lemurerna rör sig fritt bland besökarna.

Biodomo och till planetariet. De andra delarna av parken har inga restriktioner. Vi börjar i Viaje al cuerpo humano – resan till människokroppen. Detta är en oerhört intressant utställning, som avslöjar några av kroppens mysterier. Det finns även skelett (som hänger uppe i taket) och hjärtan från olika djur – bland annat från en sillval, vars hjärta är lika stort som en fåtölj. Här kan man fördjupa sig i den egna kroppen; som njurarna – kroppens reningssystem, som trots sin ynka storlek filtrerar 1 700 liter blod om dygnet och för ut 1,5 liter urin. En dialysmaskin som gör samma sak är lika stor som ett kylskåp. Kroppen är fantastisk. Ett vitt jättestort fält på väggen, 75 m2, visar lungornas yta. Det är ganska ofattbart. Här spenderar vi utan problem en timme, innan det är dags för vårt besök i El Biodomo. El Biodomo visar olika naturliga habitat så som ett korallrev med mängder av levande koraller och tillhörande färgglada fiskar, en liten del av Mekongfloden med hajar och andra stora fiskar, Madagaskar och Amazonia – en del av Amazonas djungel med djur.

En svart panter vilar.


På Madagaskar hittar vi lösa lemurer, sengångare, kackerlackor, en turako (en fin grön fågel) och en massa växter. I Amazonia ser vi ett bältdjur, en jätteleguan, några fåglar samt växter och en grön pyton i ett terrarium. Allting är riktigt trevligt och välgjort.

Efter maten fortsätter vi med att se salen med Foucaults pendel och en massa andra spännande utställningar. Till slut är det vår tid att se planetariet, som visar himlen över Granada – med och utan ljusföroreningar. Mycket trevligt och verkligen betagande.

Vi besöker även salen WOW, där det finns en massa uppstoppade djur, som står uppställda på ett mycket fantasifullt sätt. Det finns getter, vildsvin, zebror, vargar, en puma, ett par tigrar, en svart panter, gaseller och rådjur. Detta är en mycket speciell plats.

En annan sal visar en hel del om forskningen om rymden – ett arbete där Spanien aktivt deltar.

den med robotar och fjärilshuset – el mariposario. Utöver det är även tornet stängt, men det finns tillräckligt att se i alla fall, och efter 5 timmar klarar vi inte av att ta in mer och tackar därför för i dag. Det ska sägas att denna vetenskapspark är den största av sitt slag i hela Sydeuropa och att den snart firar 25-årsjubileum. Vi skäms lite över att vi inte varit här tidigare, men bättre sent än aldrig!

När vi är här är det som sagt covid-tider, och på grund av det är en del salar stängda, som t ex

Efter att ha sett allt detta är vi hungriga, men det är inget problem, för parken har ett café där man kan få någonting att äta.

SEDAN 2002… NUMMER 1 PÅ SERVICE AV BILAR OCH SKÅPBILAR

KOLOS

PROBLEM MED HÖRSELN? – prova vår MICRO hörapparat gratis

VI SER TILL ATT ALLT ÄR BRA MED DIN BIL

• • • • • •

Stora och små reparationer Underhåll, skadereparation och lackering Datordiagnostik • Elektricitet och A/C ITV-förberedelse Ägarbyte – vi sköter pappersexercisen Vi säljer begagnade bilar och tar bilar i kommission…och samarbetar med alla försäkringskontor.

Conny Hundtofte Strauch Oberoende redovisningskonsult

Mini Cooper S

Gratis hörseltest

John Cooper Works original

Lancia Ypsilon 1.3 JTD

TALLERKOLOS@GMAIL.COM 635 198 998 Marbella

Costa Muebles

oban

B Tania &

Centro Idea Autopista

Tidigare dolde jag att jag hade hörapparater, nu visar jag alla hur smarta de är Ring och boka tid på +34 951 239 004

Öppettider: Tisdag och fredag kl. 9.00 – 13.00 eller efter överenskommelse

< Fuengirola Ctra. de Mijas

> Mijas

Málaga

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas

Tel. 952 460 229 - www.kolos.es

www.dkhc.dk

Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola

HOS OSS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OCH GRATIS SERVICE I SPANIEN OCH 29AVDELNINGAR I DANMARK.

EN SUECO - DECEMBER 2021

39


Mandlar

Mandlar

Text: Jette Christiansen

– inte bara till marsipan och julkakor Det finns flera sorters mandlar. En del är väldigt avlånga, en del är nästan helt runda och de har namn som Larguetes, Marconas, Planetas, Valencias och Mallorca. Vissa mandelsorter växer över nästan hela landet, medan andra är lokala varianter. I början av året kan man se mandelträden blomma från Tarragona i Katalonien via Valencia till Andalusien, där det speciellt finns mandelträd runt Granada och Almería. Bara på Mallorca växer det idag cirka sex miljoner träd och i februari/mars, när de ljusröda och vita blommorna tittar fram, ser det ut som om större delen av ön är täckt av en ljus, mjuk matta.

Mandelskörden Mandlarna skördas i augusti/september eller när det yttersta lagret spricker och frukten sticker ut. På en del platser använder man maskiner till att ruska träden men, på andra ställen görs det manuellt genom att man slår på träden med en käpp. Man lägger stora tygstycken under träden där mandlarna samlas när de faller ner. Därefter tas det yttre skalet bort, maskinellt. En del av mandlarna säljs med det inre skalet - som är ludet och blågrönt - intakt, men de flesta säljs som bara kärnan, eller mandeln, vi känner.

40

EN SUECO - DECEMBER 2021

Det skördas i genomsnitt mellan 50 000 och 60 000 ton mandlar om året.

Mandelns familj Mandeln är släkt med persikan, körsbär och plommon. Den sägs ursprungligen komma från Persien och Afghanistan, varifrån den i tidernas begynnelse spreds, både öster- och västerut. Förr i tiden användes mandeln mot onda andar, dysenteri, huvudvärk och trötthet. Idag kan man få rådet att äta fem mandlar innan man dricker alkohol, för att förebygga baksmällan.

Mångsidig användning Mandlar serveras ju också oftast som snack, men är dessutom en viktig källa till protein. Näringsexperter sätter fettprocenten till 54 procent och så innehåller den lilla frukten dessutom järn, kalcium, fosfor och B-vitamin. Mandlar rostas och saltas eller karamelliseras. De används i matlagning, kakor och andra bakverk. De är huvudingrediensen i marsipan och den vid juletid spanska varianten Turrón. Dessutom används oljan från mandeln till att framställa tvålar och parfymer. De bittra mandlarna används endast till framställning av kosmetiska varor och i ganska små mängder i bakverk.

Mandelsås En mandelsås passar utmärkt till köttbullar, lammkött, fisk, kyckling och andra fjäderfjän samt har en fin, gul färg. Ingredienser (till fyra personer): 1 lök 2-3 stora vitlöksklyftor 2 matskedar olivolja 2 dl osaltade, hackade mandlar 1 dl vitt vin 2 dl grönsaks- eller hönsbuljong 1 tesked saffran 2 matskedar kokande vatten Eventuellt salt och peppar Tillagning: hacka lök och vitlök, häll i olivoljan. Tillsätt mandlar, vitt vin och buljong. Häll det kokande vattnet över saffranen i en kopp och låt det dra ett ögonblick. Tillsätt blandningen. Låt såsen sjuda i fem minuter, varefter den passeras. Smaka av med salt och peppar. Den färdiga såsen ska ha en krämig konsistens. Är den för tjock, tillsätts bara mer buljong, är den för tunn, så låt den koka några minuter till.


Receptet finns på Veras Verandas online-matblogg: www.verasveranda.com

JULFR ALLOR

MED TR ANBÄR OCH APEL SIN Av Natalina Atlanta Bramsted

INGREDIENSER:

G Ö R SÅ H Ä R :

Så är det äntligen december och julen står för dörren. Nu ska det lagas läckerheter till högtiden när alla trevliga gäster kommer på besök. Vi använder mycket mer kanel och vanilj än övriga året, och när vi blandar det med apelsin, bär och nötter så doftar det härligt av jul.

140 g smör 15 g jäst 2 dl mjölk 1 tsk salt 2 msk socker 1 ägg 1 msk kanel 75 g torkade tranbär 1 apelsin 600 g mjöl Ägg att pensla med

Smält smöret.

Dessa frallor smakar ljuvligt och de är goda att äta med bara smör, men de passar även bra med julskinka eller marmelad.

Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt smör, salt, socker, ägg, kanel, tranbär, rivet apelsinskal och även saften från apelsinen, och rör i mjölet lite åt gången. Knåda degen ordentligt och låt den jäsa över natten i kylskåpet. Stjälp ut degen på bordet och täck över den med en fuktig bakduk i en timme. Forma degen till 16 frallor och låt dem jäsa på en plåt i 20 minuter. Pensla frallorna med vispat ägg och grädda dem i 190 grader i 20 minuter.

Clínica Veterinaria Las Camelias Din veterinärklinik i Fuengirola ••••• Vi talar spanska och engelska

Calle Teresa Zabell 1, Fuengirola Tidsbokn. 952 46 11 79 EN SUECO - DECEMBER 2021

41


Fotboll

Av Morten Møller

OPERATION MUÑOZ!

Luis Muñoz – fotograferad inför säsongen i matchkläder.

Da capo i Málaga CF: Kan återigen ta in en arbetslös spelare – men vill vänta Han är värderad till 4 miljoner euro på den internationella fotbollsmarknaden. Men Málaga CF har satt priset ännu högre och anstränger sig nu för att behålla honom, trots att han just legat på operationsbordet med en prognos att han inte kommer att kunna spela mer denna säsong.

som sportchefen Manolo Gaspar skulle förlänga hans kontrakt, som löper ut den 30 juni 2022.

Det är en allvarlig ledbandsskada i vänster knä som satt mittfältaren Luis Muñoz, född i Málaga 23 februari 1997, ur spel, varmed tränaren José Alberto står utan en viktig aktör i strävan om att leda tillbaka Málaga CF till det lovade fotbollslandet La Liga. Och det vid samma tidpunkt

Förhandlingarna fortsätter med Muñoz på kryckor och hans agent Gelu Rodríquez väl medveten om att det på sikt finns intresse för honom från många håll. ”Det är värst för Luis, som lider med sin allvarliga skada och som måste se sina framgångar och karriär förlamade under en längre tid”, säger José Alberto, och tillägger: ”Och det långa uppehållet är mycket dåliga nyheter för laget. Med sina fantastiska ledaregenskaper är han en mycket viktig spelare för laget”.

Chavarría gör sig nu redo.

Scepovic har begett sig till Cypern.

42

EN SUECO - DECEMBER 2021

En svår process ”Luis är en av de spelare som Málaga CF:s nuvarande projekt bygger på”, säger Manolo Gaspar och förklarar: ”Hans frånvaro tvingar oss att sätta oss ned igen. José Alberto och jag måste se om det finns några intressanta arbetslösa spelare på marknaden som kan ersätta Luis Muñoz. Men det är en svår process om den ska bli framgångsrik”.

hamnade på operationsbordet mitt under säsongen. Den sistnämnda är nu spelklar och Chavarría är så småningom på väg.

Manolo Gaspar talar av erfarenhet. För Málaga CF är detta nämligen da capo från förra säsongen, då nyckelspelarna Ivan Calero (wingback) och Pablo Chavarría (argentinsk forward) bägge två

Som La Liga-reglerna anger kan en klubb handla utanför transferfönstrena om en marginalspelare åker ut på grund av en långvarig skada. Calero blev på kontrakt ersatt av 29-årige Alexander Gonzalez, en landslagsspelare från Venezuela med nio klubbar på sitt CV, men han och Málaga CF har nu avbrutit samarbetet efter en ”ömsesidig överenskommelse”. Det fanns inte längre plats för honom.

Calero gick ut med en allvarlig skada i Almería förra säsongen.

González fick bara tre fjärdedelar av en säsong i Málaga CF – nu ledig.


BYGG DIN DRÖMVILLA

Den framgångsrika operationen i Madrid är över. Och bättre gick det inte för serben Stefan Scepovic, 31 år med åtta landskamper och spel i 19 klubbar. Han leasades till Málaga och lämnade klubben efter förra säsongen och spelar nu för AEL Limassol på Cypern som en målfarlig forward.

Läkare med framgång Dessa spår är lite skrämmande för Málaga CF, så klubben är lite återhållsam om Muñoz ska

ersättas av en spelare utifrån under resten av säsongen. Nu tar spelare som Jozabed, från Celta Vigo, och Genaro, tidigare Sevilla och Mirandes, plats på mittfältet – bägge som målskyttar för övrigt. Liksom Calero och Chavarría opererades även Muñoz på CEMTRO-kliniken i Madrid av läkarna Maria Leyes María González och Abel Gomez (medlem av Málaga CF:s medicinska personal). Och det gick bra!

Biljettförsäljning till Estadio La Rosaleda: ticketing@Málagacf.es +34 902 070 912

MARKNADSFÖR din verksamhet här

Spansk arkitekt med skandinavisk kundgrupp!

…och nå ut till tusentals läsare! w w w.ensueco.com

Veckans viktigaste spanska nyheter på svenska varje dag - direkt i din inkorg.

Nytt projekt i Mijas med havsutsikt: Pris förr 1 750 000 € • Nu endast 1 450 000 €

&

VILLA

EKT INTER NA OJ R AL ON TI

Medlemsförmåner och rabatter hos utvalda annonsörer.

P

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sidan.

Din fastighetsförmedlare Kontakt: 617 700 424 SUNSHINE ESTATES 2000 S.L.

www.ensueco.com/plus

EN SUECO - DECEMBER 2021

43


Golf

Golfsidorna

AHN Golf – Golfhäftet Trophy Okt. 22, 2021 - Santa Clara Golf Första Golfhäftet Trophy-tävlingen spelades på Santa Clara Golf i Marbella. 56 tappra spelare njöt av en strålande dag på golfbanan. Bengt Fahstedt lyckades att komma närmast hål, på hål 15, och fick som pris en voucher från FootJoy på ett par nya golfskor. Trevligt pris! Bra spelade Eva och Björn Lagerlöf, som blev tvåa på 39 poäng och vann en golfresa till Mallorca. Grattis! Historia skrevs när Sari Harlainen och Stefan Jaensson lyckats att pricka in formen igen och gjort den smått osannolika bedriften att för tredje gången vinna första priset, spel och övernattning på Bro Hof Slott, där de möter övriga segrare från samtliga Golfhäftet Trophy tävlingar.

HIO

HIOvittnen Eva o Björn Lagerlöf.

Grattis till Uno Andersson! 1:a Sari Harilainen och Stefan Jaensson.

2:a Eva och Björn.

3:a Leo Olsson och Bruno Einarsson.

N Hål Bengt Fahlstedt.

Nov. 7, 2021 - Marbella Golf & Country Club Andra tävlingen spelades på Marbella Golf & Country Club i regi av AHN. Strålande väder och en trevlig bana i mycket gott skick, fast lite knixig här och var, mötte de 52 deltagarna. Många duktiga spelare höll sig framme på resultatlistan. Göran Andersson tog närmast hål-priset, Eva och Björn Nordwall blev trea, Anita och Lars Bauréus blev två. Och så har vi segrarna Marie Tegnér och Göran Larsson, som vann på 42 poäng och får ställa in sig på att spela på Bro Hof Slott i sommar. Bra spelat!

Uno slog till med sin andra HIO i AHN:s regi, nu i Montecastillo på hål 8. Eva och Björn Lagerlöf samt Margareta intygade att bollen gick rakt i hål. Efter avslutad runda avnjöts cava.

Månadens blomma Månadens blomma går till Eva & Björn Nordvall, som tack för den fantastiska dagen i Cádiz, kulturdagen under Treveller C. 2:a Anita och Lars Baureus.

1:a Marie Tegner och Göran Larsson.

3:a Eva och Björn Nordwall.

N Hål Göran Andersson.

Tack Kristina och Eckhardt Metzner för trevligt arrangemang.

Nov. 11, 2021 - Travellers Cup Resan gick i år till Montecastillo Golf Resort. Vi hade två dagars golfspel med en kulturell mellandag med en resa till i Cádiz. I år dominerades prislistan av våra duktiga damer. Av de tolv första platserna, belades tio platser av damer och på de fyra första hade vi Ingegerd Forsell, Ulla Billing, Anita Baureus och Margareta Palmqvist. Grattis!

Brun ofrys (Ophrys fusca) - Lagunas de Campillos, norra Malagaprovinsen, mars 2021. Ofrys är ett släkte i familjen orkidéer. Typarten för ofrys kallas flugblomster eftersom blomman liknar en insekt. Foto och text: Eva Nordwall. 1:a Ingegerd Forsell.

44

EN SUECO - DECEMBER 2021

2:a Ulla Billing.

3:a Anita Baureus.

4:a Margareta Palmqvist.


KOMMANDE GOLFTÄVLINGAR

Golf i Solen Nu är vi inne i en intensiv månad Trycket på våra tävlingar har aldrig varit större än nu. Vi är mycket glada över att så många har hittat till vår förening och vill spela våra tävlingar. Till våra bokade tider på Santana har vi haft upp till 25 överbokningar innan vi stängt för anmälningar. Till Santana den 8 november blev det till exempel fulltecknat på 3 timmar. Vilka fina resultat vi fick! Dam: Gerda 68 slag, Ulla 71 slag, Carla 72 slag. Herr: Terje 65 slag, Erlend 66 slag, Mats G 67 slag, Lars B 70 slag. För att minska väntetiden till prisutdelningen har vi delat upp startfältet i två grupper med prisutdelning mellan grupperna. Lauro 12 november. Vilka fantastiska resultat och vilken underbar höstdag. Dam: Eva S 33 p, Mie 31 p och Ronda 31 p, Herr: Stefan L 43 p, Göran K 40 p, Kaj 40 p och Juul 37p.

Datum

Dag

tee time Bana

2021-11-28 2021-11-29 2021-12-01 2021-12-03 2021-12-05 2021-12-06 2021-12-08 2021-12-10 2021-12-12 2021-12-13 2021-12-15 2021-12-17 2021-12-19 2021-12-20 2021-12-22 2021-12-27 2021-12-29 2021-12-31

sön mån ons fre sön mån ons fre sön mån ons fre sön mån ons mån ons fre

09.20 11.00 11.00 10.00 12.30 11.00 10.00 10.00 11.00 11.10 11.00 10.00 12.30 11.50 10.00 11.50 11.00 11.30

Cabopino Santana SantanClara Parador MijasLO Santana Parador El Higueral Calanova Santana SantanClara Parador Mijas LL Santana Calanova Santana SantanClara Santana

OoM, slagG OoM, slagG

Fyrboll

lag, (RB) ägg o bacon

lag, Texas scramble

Den 15–16 november spelade vi KM. KM blev uppskjuten i våras på grund av pandemin. Inte kunde vi ha KM när många av oss inte fanns på plats. Nu körde vi i gång med 36 hål på Santana i två dagar. Naturligtvis utan handicap. Efter första dagen hade vi CUT vid 32 spelare som gick vidare till dag två. Efter första dagen var det hårt i täten. Susanna Wolmefelt 8 slag över par, ledde klart i damklassen. I herrklassen var utgången mer oviss. Ledde gjorde Klaus Juul 8 slag över par, Erlend Wiik 9 över par, Jonas Siljeström och Lars Priemé båda 12 slag över par. Det blev en spännande andra dag. Santana 16 nov. Nu är det avgjort vem som är klubbmästare i Golf i Solen 2021. I damklassen defilerade Sanna Wolmefelt in på 161 slag. Första dagen 80 slag, dag två 81 slag, 2:a blev Helén Forsén 181 slag, 3:a Karin Wolmefelt 184 slag. I herrklassen var det betydligt mer spännande. Erlend sänkte en putt för birdie på hål 17. Efter 35 hål var det lika mellan Erlend Wiik och Klaus Juhl. Vi började förbereda för play off. Det gällde ju att få plats att gå ut på ettan igen. Spänningen blev kortvarig. Klaus satte upp inspelet (slag 2) 1 dm från flaggan, klar birdie. Nerverna höll inte riktigt för Erlend. En dubbelbogey och vinsten gick till Klaus Juhl på totalt 160 slag. 2:a Erlend Wiik 163 slag och 3:a Jonas Siljeström 164 slag.

Längsta drive Jonas och Sanna. Närmast hål nr. 7 Gerda Gardebom närmast hål 14 på två slag Ulla Lundqvist och en eagle var ett faktum. Efter två dagars hårt slit kan vi nu lägga detta till handlingarna. Grattis alla för er enorma kämparglöd.

Årets klubbmästare blev Den 24 november spelar vi fyrboll bästboll på El Paraiso. Det är den andra av totalt fyra fyrbolls-tävlingar varje år. I år avslutar vi bäst bollen med julfest och med ett traditionellt skandinaviskt julbord. Som alltid är det Golf i Solen som bjuder. Den 28 november är det finalen på Order off Merit. Då ska Golf i Solens bästa spelare koras. Konkurrensen är hård. Denna tävling är med handicap och löper under hela året. Resultatet räknas ut efter ett urval av tävlingar under hela året. Detta till skillnad från KM som är utan handicap. Vid KM gäller det vilken spelare som är bäst just då på den tävlingen. Kanske blir resultatet av årets Order off Merit lite snedvridet eftersom startfälten från i våras inte var lika stora som de brukar vara. Vi får som många andra skylla på pandemin. Susanna Wolmefelt 161 slag och Klaus Juhl 160 slag. EN SUECO - DECEMBER 2021

45


Hälsa

Hjärthälsa Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikerna Annis Vitalshop.

Vi är nu inne i årets julmånad, och julen kallas ju som bekant hjärtats fest, som firas i många hem runt om i världen. I horisonten hotar dessvärre fortsatt mörka moln från de senaste årens sjukdom, vilket hos många orsakar rädsla, nervositet och ångest. Julen står för dörren, vackra dekorationer präglar gatorna och butikernas skyltfönster. Låt alla dessa ljus påverka dig även inombords, och hjälpa dig att glömma rädslan, känslan av maktlöshet och ångest. I denna mörka tid, fyll dina dagar med massor av julmys med levande ljus och mysig samvaro med dina nära och kära, så glädje och hjärtlighet övervinner mörkret. I denna juletid är det värt att ge hjärthälsan lite extra uppmärksamhet. Det har vi en tendens att glömma bort, när vi njuter av julens alla godsaker, och så njuts det kanske också av för mycket alkohol, och för lite sömn. Hjärtat är en fantastisk pump som tillsammans med kretsloppet gör ett jättejobb för att hålla dig frisk, någonting som du allt som oftast inte tänker på. Emellanåt kan hjärtat dock vara pressat, och ber om hjälp så att du tar väl hand om det. Hjärtproblem kan komma i många

46

EN SUECO - DECEMBER 2021

olika skepnader som t ex arytmi som uppstår när hjärtat har en onormal rytm under kortare eller längre tid, eller angina, som är en förkalkning med otillräcklig blodförsörjning till hjärtat och som visar sig som smärta i bröstet. Åderförkalkning med blockerade blodkärl kan utlösa hjärtinfarkt och blodproppar. Andra krämpor är förhöjt blodtryck, som nästintill blivit en folksjukdom. Det är en av de största farorna för hjärtinfarkt, som också kan medverka till aneurysm, med risk för att artärbråcket spricker. Som tur är finns det mycket som du själv kan göra för att hjälpa din hjärthälsa, oavsett om ditt hjärta är friskt eller om du har en hjärtsjukdom. Om det finns gener för hjärtsjukdom i familjen kan du trots det hjälpa dig själv så gott du kan. Röker du, så sluta med det. Rökning förknippas med åderförkalkning och kan bidra till högt kolesterol och högt blodtryck. Var sparsam med spriten i jul. Det mår både ditt hjärta, lever och hjärnan bäst av, och du mår bättre dagen efter om du bara njutit av lite, lite. Drick eventuellt ett glas vatten för varje litet glas alkohol. Se i vardagen till att dricka tillräckligt mycket vatten av bra kvalitet. Se till att vara fysiskt aktiv. Hör du till dem som är inaktiva uppskattas risken för hjärtsjukdom öka med 50 procent. Även om

vädret inte visar sig från den bästa sidan bör du se till att gå den dagliga promenaden på minst 30 minuter och njut av naturen. Daglig motion är viktigt, men motionen ska inte heller vara överdriven. Håll normalvikt. Övervikt kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar och andra riskfaktorer som t ex sockersjuka. Besluta dig för att göra dig av med överflödiga kilon och låt dig inte frestas (för mycket) av julens godsaker. Blir du av med extrakilona kan det både förbättra din hjärthälsa och ditt humör. Håll dig till en sund och bra kost utan varken raffinerat socker eller många mättade fettämnen. Det är jultid och kanske har du pressat dig själv för hårt för att hinna med alla julförberedelser, och stress är speciellt dåligt för hjärtat, så se till att varva ned. Det går nog bra ändå.

Kosten För din hjärthälsa är hälsosam och god mat en nyckelfaktor som du bör ha med i din dagliga planering. Äter du mycket kött så är det bra om du skär ned på mängden och i stället inkluderar mycket grönsaker, frukt, nötter och mandlar. Kom ihåg avokadon, som är rik på både vitaminer och mineraler och inte minst fleromättade fettsyror. Ät främst ekologiskt, så att maten inte är full med skadliga tillsatser. Se till att maten inte är färgad, så som fallet är med många köttpålägg. Undvika mat med smakförstärkaren MSG (621) som tros kunna bidra till arytmi. Mat med tillsatta fettämnen bör också undvikas. Det ses bland annat i kakor, kex, doughnuts. Transfetter är en risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Transfetter är en grupp omättade fettsyror i vilken en av omättade fettsyror där en av


MARKNADSFÖR

SOL EYES

din verksamhet här

PRIORITERAR DIG!

L-Carnitin med C-vitamin Ge dina celler en energiboost!

KOMPROMISSLÖS KVALITET

Medverkar till att dina Marbella - Elviria Centro Comercial celler bildar energi Pino Golf, Local 16 Ctra. de Cadiz Km192, via mitokondrierna, E-29604 Marbella(Elviria) som är cellernas Vardagar 10-18 Lördag 10-14 kraftverk.

Specialister på medicinsk och kirurgisk vård samt synsystemet för både barn, vuxna och äldre. Med rätt diagnos är barns skelning och närsynthet lätt att behandla, precis som näthinnedysfunktion och andra ögonproblem. En grundlig synundersökning kan förhindra utvecklingen av många ögonproblem! Gråstarrkorrektion och presbyopi är vardagsbehandlingar tack vara den lätta återhämtningen, det permanenta resultatet och den friheten som fås i vardagen. Ockuplastik som ögonlockskirurgi ger ett vaket och friskt resultat som håller i många år!

Vi har lång erfarenhet av kirurgiska ingrepp.

Tel: +34 952 850 094

Levererar energi till musklerna, i första hand hjärtmuskeln och hjärnan. Lämplig för veganer.

100 kapslar

Spara 4,85€

Los Boliches

Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Vardagar 10-20 Lördag 10-14 Tel: +34 952 667 087

2595€ Innehåll 3 kapslar: L-Carnitintartra 1.500 mg Vitamin C 60 mg

Erbjudandet gäller 1.12 - 31.12.2021 så långt lagret räcker!

DR. PETRI OKSMAN

Beställ online på www.annisvitalshop.com

DRA. CARMEN REINO DR. ANTONIO SOLER DRA. GRACIELA GARCIA

Boka ditt möte i dag – för ett klarare liv! Boka på: https://reserva.timma.es/soleyesfuengirola eller ring: +34 952 470 073 info@soleyes - www.soleyes.es

Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tandläkare Sacha Miller-Wojtan Dansk tandläkare Helene Alseth-Alvarado Norsk tandläkare Ottilia Ericson Svensk tandläkare • Allmän tandbehandling • Estetisk tandbehandling • Implantologi

Elviria

• Osynlig Tandreglering • Blekning på kliniken/i hemmet

Fuengirola 952 58 35 95

952 83 42 63 Centro Comercial Elviria

C/Lope de Vega 2 Los Boliches

Alhaurín el Grande 952 49 93 66 Avenida. Gerald Brenan 37-2D

www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com

Dania Care Vi är där när du behöver oss!

DentaDanés clínica dental

Vård i hemmet • Trygghetssamtal • Sårvård • Hjälp med medicin • Personlig vård •

Nete G. Larsen Martin Lazenby Vi pratar skandinaviska, engelska, tyska och spanska. För tidsbokning vänligen ring mellan 10.00 – 17.00 (måndag – fredag)

Tel./fax: 952 52 9666 www.dentadanes.com

info@daniacare.es

www.daniacare.es Tel. +34 622 590 162

Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

D E S K A N D I N AV I S K A TA N D L Ä K A R N A PÅ C O S TA D E L S O L

GRUNDAD 1986

VI ÄR SPECIALISERADE PÅ IMPLANTAT Dr. Keld Overgaard

Dansk · Svensk · Norsk · Finsk

www.clinicadentalescandinava.com

MED 30 ÅRS ERFARENHET SOM REMISSKLINIK för implantat samt kron- och brobehandlingar. Av Dr. Anders Larsen, DDS, MSc Dip.Imp.Dent.

Känn skillnaden själv!

C

entro de implantología Dr. Anders Larsen fuengirola Ditt leende... är vår passion

Professionellt & smärtfritt Parodontal behandling

Vi ger dig självförtroendet tillbaka med ditt nya leende. Av Dr. Andreas Oldenburg

Av tandsköterska Sandra Overgaard

Slipp tandvärken! Rädda tanden med rotbehandling

Narkosläkare ansluten - 3D röntgenscanner - VITA TÄNDER med laserblekning

Paseo Marítimo Rey de España 95 · Edif. Palm Beach 1-1 · Los Boliches · Fuengirola

NU OCKSÅ KLINIK I CALAHONDA: Centro Comercial Los Cipreses 4, 1-3B Sitio Calahonda - Tel. 952 933 934

Tel. 952 66 01 67 & +45 89 88 77 43

Konsultation: Alla vardagar från kl. 9.00

EN SUECO - DECEMBER 2021

47


TIPS Hälsa

Homocystein är en svavelrik aminosyra som inte finns i mat. Om homocysteinet är för högt skriver Erik Kirchheiner i sin bok om aminosyror att det faktiskt är giftigt och kan öka risken för blodproppar och andra kardiovaskulära sjukdomar. Kanske skulle det vara en självklarhet för oss alla att mäta vårt homocystein med jämna mellanrum. Har vi tillräckligt med B-vitaminer i kroppen kan homocysteinet ombildas till hälsosamma aminosyror. Det är en av orsakerna till varför det är så viktigt med tillräckligt med B-vitaminer i kroppen, speciellt B 6, folsyra och B 12. Färskare undersökningar visar att C-vitaminer troligtvis har samma funktion. Zink har också en viktig roll.

de så kallade dubbelbindningarna har någonting som man kallar en transposition, så att fettsyran kommer att likna en mättat fettsyra, men större mängder av fettsyror är mer hälsovådliga än mättat fett. Den naturliga fettsyran, som det finns lite av i nöt- och lammkött, är inte lika farlig som den industriellt framställda. Ät rikligt med fisk, gärna fet fisk som makrill, lax, öring och hälleflundra. Genom dessa får du bra omega 3 fettsyror som skyddar hjärtat. Fet fisk ett par gånger i veckan tros kunna minska risken för blodproppar. Det kan vara en bra idé med en portion havregryn eller havregrynsgröt. Havregryn är bland annat rika på omega 3 och kalium och hjälper till med att hålla artärerna rena. Du kan söta med goda bär som blåbär, björnbär, banan och lite äpple t ex i form av äppelmos, som kan köpas färdig och eko-

logisk. Använd dessa alternativ i stället för en massa socker. Undvik dryck och mat med massa socker. Det gäller även kemiska sötningsämnen, som bara gör att ditt sötsug finns kvar. Använd rikligt med olivolja av bra kvalitet i din mat dagligen. Olivolja bidrar till att höja det goda kolesterolet (HDL) och sänka det dåliga kolesterolet (LDL). Var försiktig med för mycket salt i maten. Många färdigrätter innehåller mycket salt för att ge maten smak.

Kosttillskott Flera studier visar att rätt kosttillskott kan hjälpa hjärtfunktionen. • Multivitamin/mineralprodukt av hög kvalitet. • Omega 3 fettsyror. Det kan vara i form av havsalgoljor, fiskoljor eller som fiskleverolja, som finns i många bra kvaliteter både som kapslar och flytande.

• D-vitaminer är ett vitamin som kan hjälpa till en bättre hjärthälsa. Ofta ses för låga värden. Vet du inte själv så kan du be om att få mäta ditt D-vitamin i blodet på ett laboratorium. Dvitaminbrist kan också relateras med osteoporos (benskörhet). • C-vitamin är någonting som många ofta ha brist på. Röker du bör du vara särskilt noga med att få tillräckligt med C-vitamin. En del studier visar att C-vitamin skyddar mot åderförkalkning och plack på insidan av artärerna. Ta en dos av ca 100 mg. • Carnitin sägs i Erik Kircheiners bok vara ”kroppens egen självproducerande hjärtstärkare.” • Det är min favorit-aminosyra, som jag tycker är helt fantastisk för mitt hjärta. Den ger energi till musklerna, särskilt till hjärtmuskeln. Den kan hjälpa till att reducera blodets samlade kolesterolmängd och få ned triglyceriderna. Den kan förbättra oregelbunden hjärtrytm och sänka anfall av angina pectoris.

Var försiktig med att inte utsätta dig för tungmetaller som t ex bly, kadmium och kvicksilver. Undvik så långt som möjligt att befinna dig i områden med höga luftföroreningar. I ett nummer av magasinet Vetenskap beskrevs det att män med ett aktivt sexliv hade friskare hjärtan. Se till att få ordentligt med nattsömn i lugn och skön omgivning och avsluta dagen med positiva och behagliga tankar. Dålig sömn kan påverka blodtrycket. Om möjligt, se till att bo i trevlig miljö med trevliga grannar utan våld, oroligheter, oljud och bullrande trafik. Undersökningar visar att bostaden och därmed ditt hem är viktigt för din hjärthälsa.

• Koenzymet Q10 är bra för din hjärthälsa samt kroppens energiproduktion. Det kan hjälpa till ökad livskvalitet och livslängd. • Selen och Q10 arbetar bra ihop och kan många gånger hjälpa hjärthälsan. • Vitlök kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen. Finns som både pulver, i kapslar och som olja. • Extrakt av rött ris har i många studier visat sig ha en bra effekt när det gäller reglering av kolesterolnivån. Det är viktigt att du väljer en bra kvalitetsprodukt. • Magnesium är ett mineral som många har brist på. Det har visat sig att människor med tillräcklig magnesiumnivå har lägre blodtryck och i allmänhet friskare hjärta med färre hjärtinfarkter. • Aminosyran Taurin är en annan av mina favoriter. Den är bra mot för högt blodtryck och högt kolesterol, och är vital för både hjärta och kretslopp, samt även för hjärna, gallblåsa och ögonen.

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

48

EN SUECO - DECEMBER 2021


rt o k e v a G ÅretsGavekort Gavekort julklapp! Layout

.qxp_

rt nana

gaveko

/2020

1 06/11

13:06

Page

1

g

0 13:06 Page 1

Til:

Til: i: Værd

Til: Værdi:

Værdi:

BOM NORR NANA 048 Reín 15 s 716 Santo Tlf. 610 • Avda. Jesús UNIOPTICA irola Fueng 29640

den:

des in

Anven

Anvendes inden:

Anvendes

NANA NORRBOM Tlf. 610 716 048

UNIOPTICA • Avda. Jesús Santos Reín 15 29640 Fuengirola

inden:

NANA NOR RBOM

Tlf. 610 716

048

UNIOPTICA • Avda. 29640 Fuengirol Jesús Santos Reín 15 a

Ge bort ett presentkort till den du tycker om! Lyxig ansiktsbehandling med exklusiva IS Clinical Denna intensiva, kliniska ansiktsbehandling är designad för att snabbt och säkert föryngra hudens yta, reducera fina linjer och rynkor, jämna ut, mjuka upp och påskynda cellförnyelsen. Grunden i denna behandling är en kombination av två terapeutiska masker. Dina sinnen kommer att väckas av de mycket aktiva maskerna som sprider doften av bland annat varm kanel och frisk, svalkande pepparmynta.

Få vacker och jämn hud med fin lyster!

Julpris 120 euro

God jul!

• PERMANENT MAKEUP • ANSIKTSBEHANDLINGAR

Permanent makeup Boka tid nu och få de perfekta ögonbrynen, en eyeliner som ramar in ögat och sitter kvar eller vackra och naturligt färgade läppar, där läppstift och lipgloss inte flyter ut. Jag har mer än 20 års erfarenhet och erbjuder gratis konsultation innan behandling.

NANA NORRBOM

• MICRONEEDLING • PLASTMAPEN • DJUPVERKANDE PEELING

20 års erfarenhet av permanent makeup

• FÄRGNING AV FRANSAR OCH ÖGONBRYN M.M.

Tel. 610 716 048 UNIOPTICA • Fuengirola


Gratis annonser mottages endast per e-mail och får innehålla max. 50 ord.

Radannonser

Bostadsannonser är inte gratis och ska beställas och betalas på:

Riese & Muller Elcykel

Modell Nevo Vario 2020 Belt Drive. Cykeln är oanvänd. Nypris 4 100 euro, säljes till bud över 3 000 euro. Tel Spania 626 54 22 06 Tel Norge 934 54 085

www.ensueco.com

Uno Vallman – samlaraffisch

Affisch, Uno Vallman, för boken Som Lamans Utsände i Tibet. 1980. Inramad under glas. 51x71 cm. Finns att hämta i Mijas/Fuengirola. Säljes för 20 euro. Kontakta Liz: +34 607 513 362

Radannonser är GRATIS för privatpersoner som önskar sälja till exempel en cykel, hitta en resekamrat eller sälja en soffa. Beställ annonsen genom att skicka ett e-mail till: info@ensueco.com och vi sätter in den i magasinet och på: www.ensueco.com den 1:a i månaden – samma dag som magasinet utkommer. Kommersiella annonser kostar 30 euro och får bestå av max 60 ord. Dessa kan beställas och betalas på: www.ensueco.com eller på vårt kontor i Centro Idea, Mijas.

Till salu, ge bud:

Anonyma Alkoholister

Till salu för 200 euro:

Vi hämtar gratis:

Jernsett Henry Hatton, 9 järn från L-3. Wilson trolleybag i bra skick, utan hätta. Vi bor i Calahonda, när hål 16 på Cabopino. Ring 004741266157 - Terje Jensen Titlest 690-CB Järnset P-4, forged. Fint skick. Skaft N.S.Pro, stiff. Vi bor i Calahonda, nära hål 16 på Cabopino. Ring 004741266157 - Terje Jensen

Till salu, ge bud: ”Mötet under palmen”

Vi är en ideell förening vars främsta syfte är att hjälpa människor att bli fria sitt beroende till sinnesförändrande substanser (droger, piller, alkohol). Många människor lider av dessa problem. Vi bygger på 12-stegsrörelsens principer och har möten på San Pedro Beach (Marbella) varje lördag kl. 10.00. ”Mötet under palmen” kallas vårat möte och vi träffas vid restaurang L’unique. Varmt välkomna!

Till salu, ge bud:

ANNONSÖRSREGISTER

Till damer. Driver Callaway Diablo 13˚, lite använd. 5 wood Callaway Diablo, mer använd. Callaway Big Bertha heavenwood 23˚, använd. King Cobra Baffler 29˚, använd. Vi bor i Calahonda, nära hål 16 Cabopino. Ring 004741266157 - Terje Jensen

Här hittar du snabbt och lätt de telefonnummer du behöver

RADANNONSER ÄR GRATIS FÖR PRIVATPERSONER

KOM IH ÅG AT T SI S TA DAG EN FÖR IN S ÄT T N ING AV R A D A N N O N S I M A G A S I N E T Ä R D E N 15: E VA R J E M Å N A D.

50

Vi möts kl. 17 sista fredagen i månaden längst in i caféet på Costa del Sol-sjukhuset i Marbella. Vi pratar engelska och alla är välkomna.

A/C, värmepumpar och poolvärme

Säljes och installeras. V/Jesper Hansen. Elinstallatör och maskinmästare. Tel. +34 600 409 484 E-mail: jespex@gmail.com

Advokat & Consulting Advokatfirman Isacsson ................. +34 952 90 82 37 De Cotta Law ....................................+34 952 527 014 Gonvel & Kamph ................................+34 951 518 573 Johansson & Goméz .........................+34 952 58 57 81 Wallin & Partners ..............................+34 952 47 02 07 Bank & Investering DNB Group Luxembourg ...................... +352 4549451 Handelsbanken ..................................+34 952 817 550 Bilar & Bilregistrering Kolos.................................................. +34 952 460 229 Tim Holm ..........................................+34 671 20 48 24 Transfer & Utflykt ProCab .............................................. +34 602 290 106 Livssmedel, Delikatesser & Choklad Casa Nordica ....................................+34 952 19 91 48 Copenhagen Chocolate ................... +34 622 302 852 Delikatessen ....................................+34 952 58 12 36 Design, Inredning, Tavlor & Dekoration Cortidea ............................................ +34 952 461 221 DFS Spain ...................www.dfs.co.uk/wcsstore/spain Muebles Piramides Puerto .............. +34 952 550 669 Fastighetsservice PropEye ............................................ +34 699 25 85 63 Energilösningar, Vatten & Uppvärmning Dancon .......... +34 952 46 54 55 / +34 608 65 87 53

EN SUECO - DECEMBER 2021

begagnade möbler, kläder, skor och köksutrustning i bra skick. Ring: 632 16 94 22

Föräldragrupp - barn med autism

Driver R580, 10,5 ˚ Vi bor i Calahonda, nära hål 16 på Cabopino. Ring 004741266157 - Terje Jensen

Kostnadsfri grupp som vänder sig till föräldrar till barn med autism. Vi träffas i Marbella området. Hör av dig till Anna. zamc@mac.com Vi ses!

El-arbeten utförs

Spela irländsk fotboll!

V/ Jesper Hansen. Elinstallatör och maskinmästare. Tel. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com

Stödgrupp för cancerpatienter

AA-möten för skandinaver hålls varje måndag kl. 18 i Svenska kyrkans lokaler. Adress: Av. Alcalde Clemente Díaz Ruiz, 4, Fuengirola Kontakt: 676 624 715

TP-Multiservice

Hjälp med pool, SPA, trädgård, ombyggnation. Jag löser alla uppgifter. Ring Thomas på 654 901 486 (danska, spanska, engelska) för en icke-bindande offert.

Köp och sälj av bilar

Idrottsföreningen Costa Gaels, med hemmaplan i Marbella, spelar varje vecka irländsk fotboll – en snabb sport som påminner om en kombination av vanlig fotboll och handboll. Vid planen finns café och på söndagsförmiddagarna är det barnklubb. Vill du vara med och spela? För mer information och kontakt: www.costagaels.com och christiansen.nicholas@gmail.com (svenska och engelska)

Professionell hjälp erbjudes i samband med köp och sälj av bil. Kontakta Bjarne Damgaard tel. 605 352 700 bjarnedlarsen@gmail.com

Fastighetsmäklare, Arkitekter & Uthyrning Homenet Spain ... +46 730 683 575 / +34 633 300 956 Jardinana .........................................+34 674 30 46 34 PropEye ............................................ +34 699 25 85 63 Sunshine Estates/ Villa & Projekt Invest ..........................+34 617 700 424 Åsa Pettersson...................................+34 952 593 132

Kontorshotell Quick Office ...................................... +34 640 055 095 Kök Harder Johansen ......+34 686 740 262 / 952 466 600 Nordic Muebles ................................. +34 951 260 360 Poolservice & -uppvärmning Splash ............................................... +34 952 591 053

Försäkring Burai Insurance ................................ +34 658 0777 48 Kaas & Kirkemann ...........................+34 952 47 83 83 Tres Coronas Seguros .................... +34 952 46 50 66

Restauranger Don Quijote ..............+34 952 83 47 48 / 602 558 375

Golf Per Widmark ....................................... +46 706184475

Platsannonser Cooach ....................................................hr@cooach.se

Grafisk Design, Tryck & Webb Norrbom Marketing .......................... +34 952 581 553

Tandläkare Clínica Dental Escandinava ............ +34 952 66 01 67 Clínica Nordental .............. www.clinicanordental.com Dentadanés....................................... +34 952 529 666

Hemhjälp Dania Care ........................................ +34 622 590 162 Hälsa & Skönhet Anni´s Vital Shop .............................. +34 952 850 094 Nana Norrbom .................................+34 610 71 60 48 Hörselklinik Dansk Hørecenter ............................. +34 951 239 004 Konstruktion & Installation Elite Glass Curtains .......................... +34 952 830 503 FM Byggfirma ................................. +34 637 39 29 30 Idea Terrazas ....................................+34 952 461 174

Utställningar & Konst Art by Bettina ................................... +34 636 383 098 Veterinär Clínica Veterinaria Las Camelias ....+34 952 46 11 79 Ögonläkare SolEyes..............................................+34 952 47 00 73 Övrigt Cudeca .............................................. +34 952 564 910 Drömmen om att leva och bo i Spanien .........................www.svenispanien.se Unicef .................................. www.testamentounicef.es


FM CONSTRUCT Vi tar hand om ditt byggprojekt

Professionell totalentreprenadsfirma – sedan 1997

Vill du ha en offert på totalrenovering, nybygge, renovering, tillbygge eller någonting annat, så kontakta oss för ett oförpliktigande samtal om ett eventuellt samarbete.

FMCONSTRUCT.com

Samtal med André kan ske på svenska, danska, norska, engelska eller spanska. Kontakta André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

ERFARENHET OCH FÖRTROENDE

PROFESSIONELL TOTALENTREPRENAD FM Construct är en erkänd entreprenad- och byggfirma med huvudsäte i Benalmádena. Vi arbetar med allt från nybyggen till mindre renoveringar. Med våra arkitekter, rådgivare och hantverkare kan vi arbeta med projekt på hela Costa del Sol.

fm.construct.1997

Hos FM Construct anser vi att ett bra samarbete baseras på förtroende och bra kommunikation. Vi garanterar att kvaliteten är på topp samt säkrar att ditt projekt hanteras professionellt. Våra många nöjda kunder är därför också alltid redo att ge en rekommendation.

FM Construct

+34 637 39 29 30


Lotus är nu klart för inflyttning!

ALLA BOSTÄDER SÅLDA

KLART ATT FLYTTA IN!

KOMMER SNART

BARA ETT FÅTAL BOSTÄDER KVAR!

Besök vår webbplats för mer information: www.jardinana.com

t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com

@cth_capital

Utvecklat av CTH Capital

@JardinanaLaCalaMijas