En Sueco April 2023

Page 1

SPANIEN FÖR SVENSKAR

2023
SUECO en APRIL
NU TRYCKER HAN GASEN I BOTTEN I SPANIEN Alex
Möt Intervjuer Nyheter Bostad Finans Utflykter Sport Fakta Kultur Profiler Politik Mode Hälsa
”Postman” Calson

La Sueca hälsar välkommen

till

- En Sueco april 2023

Jag har länge suttit och funderat på vad jag ska skriva här på sidan denna månad. Jag ville skriva något provokativt, något som får tankarna att arbeta och som får en själv att fundera på vad man själv egentligen tycker och tänker kring något. Men det har varit helt omöjligt. Vi här på redaktionen för En Sueco och de två systermagasinen La Danesa och Det Norske Magasinet har just bytt lokaler. Vi sitter fortfarande i Centro Idea (Mijas), vi har bara flyttat ca 20 meter, till en ljusare och lugnare lokal. Precis utanför dörren har vi ett apelsinträd och just nu blommar det – och det spelar ingen roll hur många år jag har bott här i Spanien, jag blir fortfarande helt trollbunden av doften från dessa vita små blommor. Och detta – den ljuva doften från apelsinblommorna i kombination med blå himmel, sol och värme, ljusare mornar och kvällar som passar utmärkt för utomhusträning och långa promenader, får mig att känna mig så väl till mods att jag helt enkelt inte kan få till något provocerande. Jag vill bara le hela tiden. Det är helt uppenbart att min flytt till Costa del Sol för flera år sedan var helt rätt för mig. Jag mår bra av klimatet här på Costa del Sol och trivs riktigt bra med allt det spanska och internationella som jag har runt omkring mig.

En annan som flyttat till Costa del Sol är Alex ”Postman” Calson, men medan jag flyttade hit för kärleken flyttade han hit för att trycka gasen i botten på racingbanan. Alex är inte äldre än 14 år men han vet redan vad han vill och hans

sikte är inställt på motorsport. Vad passar då bättre än att ha en av världens bästa gokartbanor – KartCenter Campillos – som sin hemmabana! Trots Alex hektiska dagar med både skola, träning och racing har han tagit sig tid för en intervju med En Sueco, som du kan läsa som månadens profilartikel här i aprilnumret.

En artikel denna månad, som kanske skulle passa Alex och andra som nyligen slagit sig ner i Spanien, samt andra som är nyfikna på det spanska livet, är den som handlar om spanska vanor – eller ovanor… Jag minns själv att jag tyckte att det var rent ut sagt ohygieniskt att lägga kuvertbrödet på bordet på restaurangen eller kasta servetten på golvet på tapasbaren, men nu vet jag bättre. Vi svenskar flyttar ju inte hit till Spanien för att göra Spanien svenskt –charmen är ju att lära sig och att anamma det spanska. Så dessa vanor och några fler presenterar vi för er i detta nummer.

Så måste vi ju denna månad se lite vad som sker nu under påsken. I artikeln om påskfirande tas du med till olika påskfiranden i olika delar av Málagaprovinsen. De mest bombastiska är onekligen firandena under hela påskveckan i själva Málaga stad. Men kanske är firandena i t ex Alhaurín el Grande, Carratraca, Antequera och Álora mer spännande?

Nu har jag bara presenterat tre av månadens artiklar, men jag tänker sätta punkt för mig

själv här och låta dig själv bläddra vidare och upptäcka de andra artiklarna – se det lite som spänningen att öppna ett påskägg, för det är ju inte roligt att öppna ett påskägg om du redan vet vad som gömmer sig inuti.

Glad påsk och trevlig läsning!

Depósito legal: MA-1758-2006

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga

Tel. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com

Kontorstid: 10.00-17.00

ANSVARIG UTGIVARE: Norrbom Marketing S.L. (norrbom@norrbom.com)

LAYOUT / ARTE FINAL Norrbom Marketing

SKRIBENTER (förnamn@norrbom.com)

Sara Laine

Henrik Andersen Karethe Linaae

ANNONSER Mugge Fischer (mugge@norrbom.com)

Sara Laine (sara@norrbom.com)

Henrik Andersen (henrik@norrbom.com)

Foto framsida: Tony Hermansen

EN SUECO utkommer den första varje månad och kan gratis hämtas på fler än 250 olika platser utefter Costa del Sol. EN SUECO finns hos annonsörerna samt på Golfklubbar, Svenska Kyrkan i Fuengirola, Svenska klubbar, turistkontor och många andra platser som besöks av svenskar.

En Sueco kan även läsas på webbplatsen, där det också finns länk till En Suecos digitalversioner.

www.ensueco.com

Foto: Mugge Fischer
SUECO en Läs hela tidningen på www.ensueco.com
alex bruno
louise
jette jacob
louise
martin
trine morten
mugge martin
trine morten jette mugge

→ dnb.no/lu

Lån med säkerhet i din utländska semesterbostad

Drö m m e r du o m en egen semesterbostad i S p a n i e n , Fran r i ke e l l er Po r t u g a l ?

Som eneste norske bank gir vi deg lån med pant i den aktuelle eiendommen. Hos oss møter du n o r s ke , e rfa r n e rå d g i vere S a m m e n m e d o s s få r d u t i l g a n g t i l lokale eks p e r t e r s o m kjenner markedet, lovene og reglene Vi ser frem til å vise hvordan vi kan hjelpe deg m e d å re a l i s e re din b o l i g d rø m

DNB Luxembourg är den enda norska banken som erbjuder finansiering med säkerhet i din utländska semesterbostad Hos oss möter du erfarna svenska och norska rådgivare och tillsammans med oss får du tillgång till lokala experter som kan marknaden, lagarna och reglerna. Vi ser fram emot att visa hur vi kan hjälpa dig att förverkliga din bostadsdröm!

För mer information, skicka ett e-mail till boliglan@dnbgroup lu eller ring +352 454 945 219

For mer informasjon ring +352 454 945 219, eller send e-post til boliglan@dnbgroup.lu. Du kan også besøke oss på vårt kontor i Marbella.

DNB Luxembourg har representationskontor i Marbella och du är hjärtligt välkommen in för att prata med oss!

Priseksempel: Nom.rente 2,40 %, e .rente 2,53 %, lån EUR 210 000 0/30, Tot: EUR 289 905. * Margin, DNB totalkunde, kjøp i Spania dnb.no/lu
Prisexempel per 1 februari 2023: Lånebelopp 300 000 EUR Löptid 30 år Bankens kostnad 5 250 euro Nom ränta 4,93 % Eff ränta 5,09 % Totalt: 528 949 EUR

6 Korta Nyheter

10 Shoptalk

16 Kolumn: Blir vi bitna i svansen av turismen?

18 Mäklarspalten

20 Profil: Alex ”Postman” Calson

24 Påsken firas storslaget och varierat i Málagaprovinsen

26 Nerja: La Senda Litoral de Málaga

2 Kära Läsare
32
34
Grazalema 36 Spanska vanor
eller ovanor… 38 Veras Veranda 39 Fråga experten 40 Utflykt: Las Lagunas de Ruidera och Tjurens död 42 Golfsidorna 46 Hälsa 50 Radannonser och Annonsörsregister SUECO en innehåll APRIL 2023 LÄS HELA MAGASINET PÅ WWW.ENSUECO.COM Trevlig läsning! SUECO en APRIL 2023 SPANIEN FÖR SVENSKAR NU TRYCKER HAN GASEN I BOTTEN I SPANIEN Alex ”Postman” Calson Möt Intervjuer Nyheter Bostad Finans Utflykter Sport Fakta Kultur Profiler Politik Mode Hälsa portada-2.indd 1 23/3/23 20 40 32 38 16 24
28 ¿Qué Pasa?
AHN är tillbaka till full styrka
Utflykt till

UtnyttjadittROT-avdrag. Viordnarallapapper.

totallösningar

• eget snickeri skapar otaliga möjligheter och håller priserna nere.

• efterförsäljningsservice.

• nyckelfärdiga totalrenoveringar.

• kom in för en obindande offert.

Följ och gilla oss på Facebook

showroom fuengirola

calle josé cubero yiyo 3, 29640 Fuengirola (vid feriaplatsen)

tel. +34 951 260 360

öppettider

mån-fre: kl. 09.00 - 18.00

lördag: kl. 10.00 - 14.00

info@nordicmuebles.com www.nordicmuebles.com

kök • bad • garderob • renovering
Uppställt i Benalmádena Costa

Kan bli förbud mot nya turistbostäder i Málaga

PSOE-kandidaten till borgmästarrollen i Málaga kommun, Daniel Pérez, vill förbjuda nya turistbostäder i Málaga om han blir borgmästare.

Bostäder har kommit att bli en av Daniel Pérez huvudpunkter till kommunvalet den 28 maj. Han har redan gjort sig känd för sitt engagemang i att bygga 10 000 bostäder med priser anpassade dem med lägst inkomster i samhället, så kallade VPO (vivienda de protección oficial)

Nyheten tillkännagavs nyligen på Daniel Pérez Twitter-konto i en video i vilken Palma de Mallorcas borgmästare, José Hila, också medverkar. Målet för socialisten är att följa exemplet från Balearernas huvudstad, där turistbostadsförbudet började gälla 2018 för alla flerfamiljshus i staden. En åtgärd som nyligen fått stöd i av en dom i Högsta domstolen, som Daniel Pérez nu alltså vill införa i provinshuvudstaden ”för att undvika spekulationer och olägenheter för grannarna.”

”Málaga lider av ett allvarligt bostadsproblem och ett stort problem är turistbostäderna, som äter upp staden, särskilt i centrum”, säger han, varpå han betonar att åtgärden garanterar invånarnas goda samexistens samtidigt som det begränsar ökningen av hyrespriser. Han betonar även att det inte handlar om en total begränsning. Uthyrning till turister skulle fortfarande tillåtas i fristående hus, där bullret från turister och fester inte stör andra grannar.

I februari fanns det 8 568 turistbostäder i Málaga stad med totalt 44 122 bäddar.

Bra start på året för bostadsmarknaden

Trots stigande räntor, inflation och flera andra osäkerhetsfaktorer har bostadsmarknaden i Spanien sett en bra start på året. Över nästan hela landet är det mer aktivitet i år jämfört med samma tidpunkt förra året, och det gäller särskilt i Andalusien. Med 11 773 bostadsaffärer i januari ökade försäljningen med 3,7 procent jämfört med samma månad 2022. Málagaprovinsen upplever en minskning av aktiviteten på 11 procent, men det är något som branschen tar med ro. Förra året vid den här tiden rådde det oerhört stor aktivitet

på Costa del Sol, och trots en liten nedgång är Málagaprovinsen, med 3 228 bostadsaffärer i januari, fortfarande en av de provinser i Spanien där det upplevs mest aktivitet. Alla analytiker på de stora rikstäckande bostadsportalerna är överens om att bostadsmarknaden i Málagaprovinsen kommer att få ett bra år med bara liten nedgång, vilket är helt naturligt efter två fantastiska år. Det råder även en bred enighet om att priserna kommer att fortsätta att stiga 2023, om än mindre än vad man sett de senaste åren.

Ny saluhall i Fuengirola

Det har talats om det väldigt länge och nu äntligen ser det ut som om Fuengirola får en ny saluhall. Kommunfullmäktige, med borgmästaren Ana Mula i spetsen, har just presenterat ett ambitiöst projekt som innebär en omfattande renovering av stadens nuvarande saluhall ”MercaCentro”, som ligger precis bredvid tågstationen i centrum. Det nya projektet är en modern saluhall med småbutiker och parkeringshus, och så kommer saluhallen även att utökas med barer/smårestauranger samt med

en terrass på den översta våningen. Byggstilen blir modern och allt ska byggas i miljövänliga material, som även ska bidrar till att minska elförbrukningen.

”Detta projekt har legat på ritbordet i många år men nu har vi äntligen lyckats få ihop alla som är involverade i projektet”, säger Ana Mula.

Den nya saluhallen kommer att heta ”Nuevo MarcaCentro” och blir 11 000 kvadratmeter stor. Den totala budgeten uppgår till 13 miljoner euro, vilket kommer att finansieras av Fuengirola kommun. Det första spadtaget uppskattas tas i början av nästa år.

KORTA NYHETER 6 EN SUECO - APRIL 2023
MARBELLA: URB. MARBELLA REAL LOCAL 3 BULEVAR PRÍNCIPE ALFONSO DE HOHENLOHE TEL. +34 951 48 77 35 MIJAS: CTRA. DE MIJAS EDIF. CORTIJO DEL AGUA TEL. +34 952 46 12 21 CORTIDEA@GMAIL.COM • WWW.CORTIDEA.COM • GARDINER • PERSIENNER • MATTOR • MÖBELKLÄDSEL • SOLAVSK¨RMNING • MARKISER M.M. ÖPPETTIDER: MÅNDAG TILL FREDAG: 10.00 - 16.00

Danskbyggda villor!

designade baserat på ett skandinaviskt beprövat byggkoncept som anpassats till klimatet, livet vid Medelhavet och dina önskemål.

• Ett byggkoncept

• Två sor ters hus

• Fyra modeller

• 1 000 varianter

Priser från 649 000 € + tomt + 10 % skatt

Vi har Costa del Sols största kundbas och mer än 30 års er farenhet av internationella bostadsaffärer (köp och sälj).

Kom in till vår t nya kontor för en förutsättningslös kopp kaffe och få mer information om hur vi kan sälja din bostad samt om vår sälj- och marknadsföringsstrategi på internet och sociala medier.

För mer information

kontakta

Gabriella Watz: +34 951 781 210 gbw@marbellaco.com

Marbella & Co • Urb. S anta Clara Golf • Edif. Club de Golf, 2ª planta • 29603 Marbella • Spain T: +34 952 865 525 • info@marbellaco.com • w w w.marbellaco.com
Vi
Månadens bostad ______ Marbella NuevaAndalucía från505000€
säljer din bostad på Costa del S ol
Vi bygger din
villa på Costa del Sol
• Gratis arkitekt • Mindre än 6 månaders byggtid • Upp till 70 % finansiering • Nybygge • Havsutsikt • I hjär tat
• MCO4177180
av golfdalen

Nytt politiskt parti ser dagens ljus

Kommunvalet i maj blir bara början på ett långt valår. Till hösten är det nämligen dags för riksdagsval. Till riksdagsvalet får de röstberättigade möjlighet att bocka för ett nytt parti, som blir verksamt strax innan påsk. Det nya partiet heter SUMAR och bakom det står Yolanda Díaz, som för närvarande är arbetsminister och vice premiärminister. Det blir med andra ord ett nytt parti som leds av en av dagens mest framstående politiker.

Yolanda Díaz representerar i dag vänsterpartiet Izquierda Unida (IU), som delar vallista med partiet Podemos. Hennes parti är på väg tillbaka och Yolanda Díaz har flera gånger betonat att hon inte vill identifieras med Podemos. Därför går hon nu sin egen väg och det förväntas att det kommer att gå bra för hennes nya parti. De senaste åren har Yolanda Díaz varit mycket framgångsrik som politiker då hon mot alla odds lyckats genomföra en omfattande arbetsmarknadsreform, som både fackföreningarna och arbetsgivarföreningarna har tagit till sig. Hon har också blivit en populär person som många lyssnar på – även över partigränserna.

Málaga blir ”mecka” för megamusikfestivaler

Málagaprovinsen och Costa del Sol uppskattas blir sommarens turistmål nummer ett med fler besökare än före pandemin. Återhämtningen av turismen kan ses inom alla områden, även på musikfronten där musikfestivalarrangörer nu förväntar sig ett rekordår.

Varje år kommer fler och fler människor till Costa del Sol, inte bara på grund av stränderna och hotellen, utan även på grund av det stora utbudet med konserter. Costa del Sols utbud med megamusikfestivaler är större än någonsin. Den internationella musikfestivalen i grottan i Nerja har ökat antalet sittplatser till 2 000. Den 9:e upplagan av Weekend Beach i Torre del Mar kommer att ha konserter med Rafael, Miguel Poveda,

Pastora Soler, Nina Pastori, colombianska Maluma och många fler kända artister. Ett annat megamusikevenemang på Costa del Sol i sommar är La Cala de Mijas liksom en av Spaniens mest kända musikfestivaler på Fuengirolas Marenostrum.

Och inte att förglömma – den 12:e upplagan av Starlite-festivalen i Marbella, där sommarens program innehåller flera internationella stjärnor som Ricky Martin, Tom Jones, Rubén Blades, Miguel Ríos, Pablo López, Indien Martínez, Sebastián Yatra, Lionel Richie, Gypsy Kings, Wilco, Malú, Rod Stewart, Antonio Orozco, David Bisbal, Norah Jones, Andrés Calamaro, Carlos Rivera, Sara Baras, Eros Ramazzotti, Antonio José, Vicente Amigo, Rafael och Lola Índigo.

Sämsta olivskörden på 100 år

Årets skörd för Málagaprovinsens olivproducenter är en skandal. Med en skörd på 30 000 ton olivolja sjunker produktionen med 48 procent jämfört med förra året, som redan var en dålig säsong för branschen. ”Jag tror att det här är vår sämsta skörd på 100 år och det beror enbart på att det har fallit så lite regn de senaste åren. Vi klarar utan problem av en säsong eller ett år utan speciellt mycket nederbörd, men när det sker två år i rad så slår det hårt mot produktionen”, förkla-

rar Baldomero Bellido från lantbrukarföreningen ASAJA. Han förklarar också att den lilla skörden får priserna att skjuta i höjden. Snittpriset för en liter olivolja är i dag 59 procent högre jämfört med förra året – och 90 procent högre jämfört med för två år sedan.

Den stora majoriteten av den andalusiska olivproduktionen kommer från Jaénprovinsen, men både Córdoba, Sevilla och Málaga har en ganska bra produktion.

Öppet 13 00-16 00 & 18 30 - 23 30

Stängt torsdagar

Paseo Marítimo Rey de España 40

Några minuters promenad från Hotel Pyr och hamnen

w w w asianfusionbingrestaurant com

Inglasad/öppen terrass med fantastisk utsikt mot havet. Allt hemlagat från grunden.

KORTA NYHETER 8 EN SUECO - APRIL 2023
As i a t i s k t, t h a i o c h s u s h i

Garantera dig sol i vår och sommar med Quick Office på Costa del Sol

Att sitta i Sverige och jobba under vår och sommar kan kännas tungt när man ser nyheternas väderleksrapporter om sol och värme i Spanien. Men du behöver inte stanna norröver och bara drömma om semesterväder. Som vi alla vet är distansarbete vardag nu för tiden och ”work from anywhere” är här för att stanna, och detta möjliggör Quick Office!

Med Quick Office i Fuengirola, som är Quick Office sydligaste kontor, har du ett kontor för jobbet samtidigt som du har semesterlivet precis utanför dörren.

Quick Office är ett coworking-kontor som passar lika bra oavsett om du förverkligar drömmen om en workation på sydligare breddgrader eller redan befinner dig på Costa del Sol, arbetar hemifrån men saknar ett ordentligt kontor. Hos Quick Office får

du tillgång till kontorsplats, mötesrum och coworking space med all den tekniska utrusning som ett modernt uppkopplat kontor innebär. Som plus i kanten möter du hos Quick Office en kreativ miljö med trevliga personer från olika branscher. Med Quick Office koncept kan du njuta av en workation, själv eller med några kollegor – och Quick Office sköter det praktiska.

Detta kan Quick Office ordna med:

• Tillgång till arbetsplatser och små mötesrum lämpliga för videomöten i Fuengirola.

• Två timmars workshop om distansarbete och ledarskapsutmaningar i distribuerade organisationer.

• Rekommenderade och prisvärda boenden.

• Padel på utomhusbana – bana, spelpart-

ner, tränare vid önskemål.

• Tips på bra restauranger.

• Organisation av andra fritidsaktiviteter såsom vandringar m.m.

• Lägenhets- och husvisningar på Costa del Sol med svensk mäklare för den som kanske är intresserade av att köpa en bostad.

Låter detta intressant? Boka ett 15 minuters digitalt möte med Fredrik Carlqvist. Efter mötet återkommer Quick Office med ett prisförslag utifrån ditt önskemål.

Quick Office Fuengirola

Calle Romería del Rocío no. 6, 29640 Fuengirola

www.quickoffice.se/kontorshotell/fuengirola/ fuengirola@quickoffice.se

+34 640 055 095

shoptalk APRIL 2023
DESIGN NYHET
www.harderjohansen.dk thomas@harderjohansen.dk • Tlf.: +34 686740262 10 EN SUECO - APRIL 2023
¬ VH-7 NORDIC SPIRIT NATUR

Ecofilters Costa del Sol

Snart 8 år har gått sedan företaget Ecofilters startades på Costa del Sol. Sedan dess har Ecofilters installerat och bytt tusentals dricksvattenfilter hos nöjda kunder på kusten.

Ecofilters ägare, Jimmy och Marie Wendt, tillsammans med en lokal svensk rörmokare har i dag bråda dagar att installera och utföra filterbyten längs kusten från Nerja till Sotogrande. Filtren som de arbetar med är jonbytarfilter i polymer form och kompletteras i en del fall, då det handlar om större hushåll, med Aquasonics teknik för att ge ett vatten med kontinuerlig bra kvalitet.

Ecofilters dricksvattenfilter är bland de bästa på marknaden. Filtren är mycket uppskattade på grund av den goda smaken på vattnet, högt flöde genom filtren samt naturligtvis den effektiva reningen av vatten.

Dricksvattenfiltren från Ecofilters kan kompletteras med en trevägsblandare som

möjlig gör filtrerat vanligt varmt och kallt vatten på ett och samma ställe, varför systemet gör en extra kran överflödig.

Ecofilters har olika trevägsblandare i lager med färger från allt från guld till mattsvart, alla blandare är av hög kvalitet och gjorda i solid mässing.

För radhus och lägenheter där det finns möjlighet är filtret Ecofilter 10 SL oslagbart, och det kräver minimalt med plats. Polymer med ”Space Globular Structure” (SGS polymer) är ett oslagbart filtermaterial som tar bort ett stort spektrum av kemikalier i vattnet samt reducerar förkalkningseffekten.

Kontakta Ecofilter Costa del Sol för information och installation av det bästa dricksvattenfiltret för ditt hushåll!

Ecofilters Costa Del Sol

Jimmy & Marie Wendt @Filterscostadelsol / www.filterscds.com

Handelsbanken – när du ska köpa bostad i Spanien

det initiala lånelöftet. Lånet läggs sedan upp i Handelsbanken Luxembourg* med den spanska bostaden som säkerhet. Bostaden i Spanien kan belånas upp till 75 procent och minsta lånebelopp är 100 000 euro. En individuell bedömning görs alltid.

Vidare vill Handelsbanken Marbella uppmärksamma er på:

• Vid köp av bostad i Spanien så har man alltid lagfartskostnader för köpet.

• Anlita alltid en advokat som ser till dina intressen och ansvarar för bostadens legalitet.

Att köpa bostad i Spanien skiljer sig en hel del från hur det går till hemma in Sverige. Vårt representationskontor i Marbella har lång erfarenhet av den spanska bostadsmarknaden. Vi hjälper dig med bolånet och delar med oss av våra tips och råd. Genom våra etablerade samarbeten med lokala advokater och värderingsbolag kan vi erbjuda kontakter och professionell service genom hela bolåneprocessen.

Hos oss kan du som privatperson låna till köp av bostad, för renovering av en befintlig bostad

eller för refinansiering av existerande bolån. Ditt bolån läggs upp i Handelsbanken Luxembourg med bostaden i Spanien som säkerhet. Till skillnad från spanska banker kräver vi ingen livförsäkring från dig som vill låna pengar. Den spanska bolåneprocessen tar normalt 6-8 veckor. För att vi ska kunna hjälpa dig med din bostadsaffär behöver du vara kund på något av våra bankkontor i Sverige.

För att ansöka om lån hos Handelsbanken för bostadsköp i Spanien kontaktar du först ditt lokala Handelsbankenkontor, som ger

• Ränteavdraget måste du själv ta upp i din deklaration, det sker inte automatiskt.

*Via Handelsbanken Luxembourg kan även bostäder i Frankrike och Portugal belånas, med initialt lånelöfte från kundens lokala Handelsbankenkontor i Sverige eller Norge.

Svenska Handelsbanken Spanien Centro Plaza, Ofic. 2, Avda. Manolete núm. 1, Nueva Andalucía, Marbella +34 952 81 75 50 marbella@handelsbanken.es www.handelsbanken.es

12 EN SUECO - APRIL 2023
Jimmy Wendt, en av Ecofilters ägare, är glad att kunna leverera dricksvattenfilter av hög kvalitet till nöjda kunder på Costa del Sol.

Få dagsfärska nyheter från Costa del Sol varje dag!

• DAGLIGA NYHETER

Varje dag (måndag-fredag) mottar du vårt nyhetsmail med en uppdatering av dagens aktuella nyheter.

• EXKLUSIVA ARTIKLAR

Ett brett utbud med spännande artiklar om livet i Spanien, profiler, resor, kultur, tema & debatt, gastronomi, livsstil samt löpande uppdateringar om fastighetsmarknaden och juridiska frågor.

• MEDLEMSFÖRDELAR

Rabatter och andra bra erbjudanden från våra utvalda samarbetspartners.

ALLT DETTA FÅR DU FÖR ENDAST... I

www.ensueco.com SUECOPLUS+ Anmäl dig på www.ensueco.com
5€ MÅNADEN

PropEye: En fullservicefastighetsadministrationsfirma

Att välja rätt företag till att ha tillgång till din fastighet 24/7 är viktigt, för det handlar om förtroende.

PropEye är en av de bästa fastighetsadministrationsfirmorna på Costa del Sol och deras professionella tvåspråkiga medarbetare har en total erfarenhet av 15 år inom fastighetsadministration och underhåll.

PropEye tar sig an eventuella problem som vattenskador, elproblem och andra skador som kan uppstå under tiden som en bostad står tom. Deras mycket värdefulla erfarenhet och kunskap är en av orsakerna bakom

att PropEye i dag är en mycket respekterad firma på Costa del Sol.

Som en fullservice-fastighetsadministrationsfirma erbjuder PropEye ett fullskaligt paket med tjänster som omfattar nyckelutlämning, in- och utcheckning av hyresgäster i samband med korttidsuthyrning, inventariedokumentation, städning efter hyresgäster samt välkomstpaket.

Kontakta PropEye på tel. +34 699 258 563 info@prop-eye.com www.prop-eye.com

Nyhet från SWEA Marbella: SWEA bidrar stort till ukrainska kvinnor

prinsessan Christina (som också överlämnade donationen), Ukrainas ambassadör Plakhotniuk, Fredrik Hillelson (Beredskapslyftets grundare) samt delar av SWEA:s internationella styrelse samt ett 30-tal unga ukrainska kvinnor som är involverade i Beredskapslyftets utbildningar.

Vid ceremonin bjöds det på champagne med tilltugg och egenkomponerad musik av den ukrainska pianisten Iryna Bilyk. SWEA Internationals ordförande Catarina Hanson höll tal och Anastasia Klonova berättade om UPSC, som är den del av Beredskapslyftet, som kommer att arrangera de utbildningar som SWEA betalar för. De första kurserna började redan i slutet av mars med fokus på vårdpersonal i samarbete med Sophiahemmet samt Academicum (språkutbildningen) och Ambea, Skandinaviens ledande omsorgsföretag.

Det blev en historisk insamling, den största i SWEA:s historia, när SWEA International den 13 mars lämnade en donations-check på 1 070 000 kr till Beredskapslyftet och Ukrainian Professional Support Center (UPSC). De största bidragen kom från avdelningarna SWEA Marbella och SWEA Lissabon. SWEA Marbella bidrog med hela 7 100 euro, varav 3 154 euro hade skänkts

från privata sponsorer samt enskilda Sweor. Övriga 3 946 euro togs från överskottet från SWEA Marbellas företagsmässa som hölls i höstas, vars totala överskott uppgick till 4 539 euro.

Ceremonin hölls på Advokatbyrån Roschiers kontor i centrala Stockholm med ett 80-tal inbjudna, däribland SWEA:s hedersordförande

”Jag är stolt och rörd över det otroliga engagemang bland SWEA:s medlemmar, och hur alla har gått samman för att stötta kvinnorna från Ukraina. Även om omständigheterna är väldigt olika, vet vi Sweor hur viktigt språket är i ett nytt land med en annan kultur och därför har detta projekt legat oss varmt om hjärtat” – Catarina Hansson.

shoptalk APRIL 2023
14 EN SUECO - APRIL 2023

Jag är utländsk försäkringsmäklare hos Liberty Seguros. Jag förstår dina behov och jag är här för att hjälpa DIG. Låt oss prata!

Och nu, för varje ny bil-, hem- eller livförsäkring som du tecknar får du 50 € cashback!

Besök din försäkringsagent eller gå in på libertyexpatriates.es

En Sueco - HP colour_135

Antikmarknaden är just nu riktigt het. Vi är ett familjeföretag som har funnits på Costa del Sol i mer än 30 år, och vi jobbar med ledande auktionshus i hela världen.

• Vi ger de bästa priserna för allt: guld och silver, klockor, smycken, konstmålningar, ikoner m.m.

• Diamanter till förnuftiga priser.

• Du hittar inte bättre priser!

• Bra parkeringsmöjligheter.

VI KÖPER, VI BETALAR MER, VI BETALAR KONTANT! Anthony’s Est. 1983 Smycken - Antikviteter - Pantlån

Avda. R AMON Y C A JAL, 40 • 29640
A • Málaga
Måndag–lördag. Tel. +34 609 529 633 d i a m on ds@a n tho nys - di a m o n d s. co m w w w. a n tho nys - diamo n d s. co m
FUENGIROL
Öppettider:10.00-14.00
Vi söker skänkar i dansk design
x 190mm - PROMO 1 - APRIL
Cashback-erbjudandet gäller för försäkringar som tecknas och börjar gälla mellan 29 mars och 27 juni 2023. Försäkringspremien måste betalas per autogiro. Gäller ej förnyande av försäkring eller
ersättningsförsäkringar. Gäller
endast
nytecknande
av bil-, hem- och
livförsäkring.
Villkor och minimipremie tillämpas. För mer information besök vår hemsida eller kontakta din försäkringsagent. Liberty Seguros, Compañía de Seguros y Reaseguros, S.A. (med momsregistreringsnummer A48037642 och kontor registrerat på Paseo de las Doce Estrellas, 4, 28042, Madrid, Spanien) är ansvarig för detta erbjudande.
EN SUECO - APRIL 2023 15

Blir vi bitna i svansen av turismen?

Det är full fart i resandet och investerandet. De två stora hjulen i vår lokala ekonomi är onekligen väl inoljade. Efter en mycket svår pandemi blomstrar både turismen och bostadsmarknaden. Detta skapar naturligtvis tillväxt, arbetstillfällen och positiv energi. Således borde alla gå runt med stora leenden på sina läppar, men i stället rycker allt fler uppgivet på axlarna. Och det gäller både företag och privatpersoner. Det råder nämligen bostadsbrist och samtidigt också brist på kommersiella lokaler. Detta är något som håller på att utvecklas till ett stort problem, som kommer att bli

en av de stora frågorna inför kommunvalet nästa månad.

Bostadspriserna har blivit högre och de har till och med kommit att bli oöverkomligt höga för de flesta. Oavsett i vilken stad och stadsdel man letar på Costa del Sol har bostadspriserna stigit med så mycket som 100, 200 eller till och med 300 procent de senaste 20 åren. Städer som förr ansågs vara billiga har blivit dyra och i områden där nästan ingen ville bo förr råder det i dag bostadsbrist. Man skulle kunna tro att orsaken förklaras av en snabbt ökande befolkningstillväxt eller

byggstopp, men så är inte fallet. I stället hittas svaret i en allt större växande önskan om spekulation eller investeringslust – för att här använda ett lite trevligare uttryck. Roten till spekulationen ligger i turismen – både den nationella och internationella. Både spanjorer och utlänningar med några extra mynt i fickan står i dag nästan i kö för att lägga vantarna på en bostad – en så kallad semester- och investeringsbostad. Man njuter själv av bostaden några månader om året för att sedan hyra ut den som semesterbostad för skyhöga hyror till soltörstande utlänningar eller spanjorer från andra delar av landet. Detta är helt klart en bra idé och investering, men det är dåligt för lokalbefolkningen. Under tio års tid har lokalbefolkningen fått stå vid sidan om och bara titta på när det säljs och byggs till investerare – inte till bofasta. Bland dem som bor här fast hittas naturligtvis även skandinaver. Ska man i dag lyckas ta sig in på bostadsmarknaden gäller det att banken får se två mycket bra och stabila inkomstdeklarationer för att ett bostadslån ska beviljas. I stället för att köpa kan man natur ligtvis nöja sig med att hyra – eller?

Faktum är att hyrespriserna nästan fördubblats de senaste fem eller sex åren, överallt. För vem hyr ut sin bostad för 750 euro i månaden när man kan få 750 euro i veckan om man hyr ut den till turister? Därför, och bara därför, är utbudet

av bostäder i dag minimalt och priserna rekordhöga. Skulle man ha turen att hitta en ledig lägenhet så äter den upp en så stor del av ens lön att det aldrig kommer att finnas något över som skulle kunna sparas till en handpenning för att köpa en bostad. När bostadspriserna därtill bara stiger spelar det i dag ingen roll hur duktig och sparsam man än är, för bostadspriserna stiger mer och snabbare än vad en vanlig människa lyckas spara ihop till. Det är inte rättvist. Jag är säker på att

PÅ ANDRA SIDAN...
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com
16 EN SUECO - APRIL 2023 Kolumn
Det pågår en stor debatt kring VPO-bostäder (prisskyddade bostäder) i nästan alla kommuner på Costa del Sol. Priserna på alla slags bostäder har stigit så dramatiskt de senaste åren att det i dag nästan är omöjligt att ta sig in på bostadsmarknaden.

Det är uppenbart att det råder obalans. De fria marknadskrafterna har förlorat balansen, vilket nu också påverkar näringslivet. På hela Costa del Sol, särskilt i Málaga stad, har flera stora företagsprojekt nu pausats och orsaken är att det saknas företagslokaler. Varför då? Jo, förklaringen ligger i att man under de senaste åren har byggt om företagslokaler till turist- och semesterbostäder. Vidare har stora kommunala tomter sålts för att bygga bostäder – alltså semesteroch investeringsbostäder. Och

detta ses nu i stor utsträckning i alla kommuner på kusten. Man har liksom glömt bort att bygga nya byggnader för företag. Och det är alltså här som nya arbetstillfällen skulle skapas. En välkänd spansk ingenjör på Bentley Motors (en man som är född och uppvuxen i Málaga) sa nyligen: ”Vi skulle gärna flytta en del av vår utvecklingsavdelning till Málagaprovinsen men vi hittar varken lokaler till oss själva eller bostäder till våra anställda, som ju skulle utstationeras. Min uppskattning är att hälften av per-

sonalstyrkan skulle utgöras av lokal arbetskraft.” Detta är, med andra ord, superintressanta nya jobbtillfällen, som vi nu går miste om. Tillväxten och utvecklingen av turismen och bostadsmarknaden har tagit över.

Det finns ingen lyckodröm som till slut inte biter sig själv i svansen. Lösningen på problemet ligger hos de ledande lokalpolitikerna. Den 28 maj är det dags för kommunval och i denna fråga slår oppositionen hårt, så de måste göra något åt det. Daniel Pérez, PSOE och borgmästarkandidat i Málaga, både säger och skriver att han vill att det ska byggas 10 000 VPO-bostäder (prisskyddade bostäder) med maxpris på 150 000 euro. Förr hade jag bara skakat på huvudet åt konceptet, som påminner mig om en ohållbar planekonomi. Det har dock kommit att visa sig att projektet är hållbart. VPOlägenheterna byggs på kommunal mark av ett privat byggföretag och därefter säljer den enskilda kommunen bostäderna till ”rimliga” priser. I köpeavtalet ingår sedan en klausul om att bostaden bara får säljas vidare till samma pris som köpeskillingen plus det årliga prisindexet. På liknande sätt finns det även ett

hyrestak. Det här är bostäder åt bofasta, inte åt spekulanter.

Det går naturligtvis att tvivla på om Daniel Pérez och ett svagt PSOE klarar av att bygga 10 000 bostäder – om de lyckas ta makten i Málaga. Men jag tvivlar inte på att alla kommuner i hela provinsen, med lite god vilja, kan initiera många VPO-projekt. På samma sätt kunde och borde man ha byggt flera stora kommunala företagscenter. Marken har de, de har fått mycket fria händer av de andalusiska myndigheterna och de har en bättre möjlighet än någonsin tidigare till att få finansiering från EU:s biståndsfonder. Jag tvivlar inte det minsta på att det skulle skapa jobb och bra ekonomi – för alla.

Förstå mig rätt – jag är en mycket liberal person. Jag har alltid trott att fria marknadskrafter kommer att skapa mer lycka, frihet och rikedom – för alla. Men sedan finanskrisen har mitt liberala sinne fått några hårda slag. Det är som om de fria marknadskrafterna blir för fria och spårar ur lite och det är dessvärre det som vi nu ser när det gäller turismen och bostadsmarknaden på Costa del Sol.

Bolag, fastighet eller tvist i Spanien?

Zafo Law hjälper svenska, danska och norska bolag att lyckas i Spanien, och vi bistår privata svenskar, danskar och norrmän att förverkliga drömmen om Spanien. Vi skapar värde för skandinaviska advokater när vi hjälper till med att komma igenom det spanska rättssystemet.

Ska vi hjälpa dig? Se mer på zafolaw.com

Centro Plaza, Oficina nº 22 · Avd. Manolete 1 · Nueva Andalucía · 29660 Marbella · +34 951 240 600 · info@zafolaw.com · zafolaw.com
Det är nytt, läckert och snyggt – men också dyrt. Byggprojektet Málaga Towers, som ligger mitt emellan Málaga stad och Torremolinos, är ett bra exempel på utvecklingen. De billigaste lägenheterna kostar 500 000 euro och här har folk i allmänhet inte en chans att köpa ett objekt. Köparna är i stället rika och kapitalfonder, som tänker i investeringar och avkastning från uthyrning till turister.
zl-ad_corporate_190x135.indd 1 19-01-2021 13:37:51 EN SUECO - APRIL 2023 17

Ska vi förbjuda uthyrning i vårt komplex?

Fördel eller nackdel när du ska sälja?

Sedan lagen om begränsning om semesteruthyrning trädde i kraft 2019 (Ley 7/2019) har ägarföreningen rätt att besluta om begränsning av korttidsuthyrning, d.v.s. perioder kortare än två månader, oftast veckovis eller per dygn. Det är alltså Airbnb-fenomenet som anses störande för fastboende. Lagen är en nationell lag som inte ska förväxlas med de lagar som gäller i varje autonom region, som t ex Decreto 28/2016 som gäller i Andalusien och reglerar uthyrningslicenser (VFT ).

Men sedan 2019 har ägarföreningen (comunidad de propietarios) möjlighet att förbjuda korttidsuthyrning. Beslutet måste tas på ett årsmöte med 3/5 majoritet, d.v.s. 60 procent måste rösta för ett förbud. Dock kan man inte hindra dem som redan hyr ut från att fortsätta med det. I Andalusien gäller att de som redan har en giltig uthyrningslicens får fortsätta med uthyrningen eftersom man inte kan “straffa” någon retroaktivt.

De senaste åren har det blivit allt vanligare med föreningar som förbjuder korttidsuthyrning. Jag har varit på ett flertal årsmöten som representant för mina kunder och har upplevt att vad som ofta händer på ett årsmöte är att de som är fastboende är närvarande medan de som hyr ut inte är närvarande. De som är fastboende tycker att det är störande och förbjuder sonika vidare uthyrning. Det är också ofta äldre pensionärer som tillbringar stora delar av året i sin semesterlägenhet som är drivande i frågan att införa förbud. De upplever det som störande med hyresgäster

Jennifer Fogelberg

som kommer och går varje vecka. Helt förståeligt! Jag håller givetvis med om att det kan vara jobbigt men det som händer med ett förbud är att det faktiskt sänker värdet på bostaden. Och de flesta som köper är yngre och behöver ofta uthyrningspotential för att finansiera bostaden. Så när en bostad ska säljas blir den mindre attraktiv eftersom man utesluter alla köpare som vill ha möjlighet att hyra ut. Det är en stor andel av köparna! Det är också så att inte alla köpare direkt vill hyra ut, men kanske tänker att det kan vara en bra möjligheten att ha “ifall att”.

Fördelen med att bo i ett område där korttidsuthyrning inte är tillåtet är att det i teorin är lugnare. Dock är det i min mening de områden som redan har problem som förbjuder och de som redan har licenser kan oavsett fortsätta att hyra ut. Ett förbud ger då ingen större effekt. Man kan dock lagligen höja föreningsavgiften (comunidad ) med upp till 20 procent för ägare som hyr ut.

Men vad händer om man har en bostad med en giltig uthyrningslicens i en förening som nu har förbjudit korttidsuthyrning och man vill sälja? Kan man sälja bostaden med licensen?

Detta är en omdiskuterad fråga och för att få ett korrekt svar på det kontaktade vi Junta de Andalucia redan 2020 och återigen för några veckor sedan för att bekräfta. Svaret är att de nya ägarna måste föra över licensen i sitt eget namn, men om föreningen förbjudit uthyrning får man

inte lov att ta över en existerande licens. Svaret är alltså NEJ, man kan inte sälja en lägenhet med uthyrningslicens ifall föreningen pålagt ett förbud. Det inverkar givetvis negativt på marknadsvärdet av bostaden.

Personligen förstår jag att man kan uppleva det störande med grannar som hyr ut men jag anser att det är bättre att införa striktare regler i föreningen och höja avgiften för dem som hyr ut, än att förbjuda. Tänk på att Costa del Sol är ett turistområde och om du vill ha lugn och ro året runt kanske det är bättre att köpa en bostad som inte är strandnära. Det finns gott om bra alternativ! Så att förbjuda korttidsuthyrning är i min mening enbart kontraproduktivt eftersom det sänker värdet på bostäderna då de blir mindre attraktiva för köpare. En dag vill du sälja och då vill du att din bostad ska attrahera så många

MÄKLARSPALTEN 18 EN SUECO - APRIL 2023
Jennifer Fogelberg är spansk mäklare sedan 2001 och medlem i mäklarsamfundet GIPE och certifierad av internationella AIPP. Jennifer är ansvarig för den skandinaviska marknaden för StartGroup Real Estate med kontor i Calahonda, La Cala de Mijas och i Torrequebrada, Benalmádena. StartGroup arbetar även som exklusiv agent för ett flertal nyproduktioner. Personalen talar tio språk och alla är utbildade och certifierade i PBC, D.218/2005 och LOPD/GDPR.

GONVEL

GV

& KAMPH

ABOGADOS Y ASESORES TRIBUTARIOS

EN FULLSORTIMENTSBYRÅ INOM JURIDIK, SKATTER OCH ÖVERSÄTTNING

FASTIGHETSRÄTT-ARVSRÄTT-BOLAGSRÄTT-AFFÄRSJURIDIK-SKATTERÄTT- ARBETSRÄTTFÖRVALTNINGSRÄTT-TVISTER-ETABLERINGSFRÅGOR-BOKFÖRING-ÖVERSÄTTNING

Vi har hjälpt klienter i över 25 år.

Boka gärna tid för att se hur vi kan hjälpa just dig.

Välkommen!

För mer information besök vår hemsida www.gonvelkamph.net

Centro Comercial Plaza, oficina 1F, 29660 Nueva Andalucía, Marbella (Málaga) Málaga Marbella Tel: (34) 951 518 573 info@gonvelkamph.net www.gonvelkamph.net

Internationella bolån och Private Banking-tjänster

Funderar du på att köpa bostad i Spanien, Frankrike eller Portugal? Vi är experter med lång erfarenhet av bolån och kapitalförvaltning. Hör av dig till oss.

Välkommen!

handelsbanken.lu marbella@handelsbanken.es tel + 34 952 817 550 privatebanking@handelsbanken.lu tel + 352 27 486 1 mortgagedesk@handelsbanken.lu tel + 352 27 486 41 22
Francisco Velasco Spansk advokat Delägare ansvarig juridik Jesús González Delägare ansvarig skatt och redovisning Ana Rodriguez Jurist José Alcalá Spansk advokat Pedro Martín Redovisningskonsult Elena Arévalo Skattejurist María José Molina Administratör Marian Lamas Spansk advokat Victoria Rojas Arkitekt Helene Honga Administratör María José Vázquez Personalkonsult Jessica Kamph VD & Delägare Julio Reyes Spansk advokat Antonio J. Franco Ekonom
EN SUECO - APRIL 2023 19
Cristina Ramírez Tekn. Arkitekt

Alex ”Postman” Calson

Text: Sara Laine
MED SIKTET INSTÄLLT PÅ MOTORSPORT NU TRYCKER HAN GASEN I BOTTEN I SPANIEN
Foto: Tony Hermansen
20 EN SUECO - APRIL 2023 Profil

Alex är en 14-årig kille som flyttade till Spanien för ungefär ett år sedan, närmare bestämt till Nueva Andalucía i Marbella. Här går han i skolan, har bra betyg och man skulle kunna tro att han är som vilken tonårskille som helst, men riktigt så är det inte. Orsakerna till att familjen Calson flyttade till Spanien är något fler än att föräldrarna drömde om ett liv på varmare breddgrader. Visst lockade ny miljö, sol och värme, men flytten handlade också om att lillebror Max ville spela mer fotboll och kanske framför allt om att Alex ville köra gokart hela året och ha fler racingmöjligheter. Alex har nämligen siktet inställt på motorsport.

Varför motorsport?

Jag har alltid älskat bilar. När jag var liten bodde familjen i Brasilien i fyra år, när pappa jobbade på Audi, och där tävlade han i gokart (KZ) några år. Det blev mycket tid på banan och i depån. Jag fick också prova på att köra gokart där. När jag fyllde 6 år fick jag min första gokarthjälm och gokartlektion, och så var jag fast i motorsporten. Jag tog min racinglicens i Sverige när jag var 9 år och några år senare började jag att tävla aktivt. Jag tycker om farten, tävlandet och kompisarna. Jag mår som bäst när jag får jaga mina kompisar på banan.

Finns det något som är jobbigt med racing?

När saker går sönder, inte fungerar eller strular när det verkligen gäller. Vi jobbar mycket med att ställa in motorn, för det är inte roligt om

den krånglar när man ligger bra till i ett race – jag tycker inte om att förlora, och gör jag det så vill jag att det beror på min körning och inte utrustningen.

Hur är du som person?

Jag en helt normal, glad tonåring, med dålig koll på det mesta runt omkring mig. Å andra sidan är jag oerhört målmedveten och har mycket pannben när det gäller racing. Jag kan tävla i allt men jag brinner verkligen för motorsport.

Det är motorsport för hela slanten, hur mycket tid lägger du på gokart?

Jag har en racingsimulator i vilken jag tränar cirka två timmar per dag i olika grenar som gokart, Formel 1, racing och rally. Sedan tränar jag också crossfit två dagar i

veckan Glass Cur t a i n s Specialist manufacturers and installers of glass cur tains Po l í g on o E lvir ia 27, Marb ell a 29600. i nfo@elite g lassc u r tains.co m | ww w.elite g l a ss cu r t ain s. co m Protect and reduce the e ect of dust, wind, noise and rain | Frameless glazing system Create an all year round usable terrace | Undisturbed views | 952 830 503 | 692 975 477 Specialist på inglasning, egen produktion och installation P olí g ono E l vi r i a n a v e 32 M a r b ell a • in f o@eli t e g l asscu r t a in s . c om • ww w . elite g l ass c u r t a in s. co m SKYDDA DIG MOT OCH MINSKA BESVÄREN AV DAMM, OLJUD, REGN OCH VIND INGLASNING UTAN RAMAR | ANVÄND DIN TERRASS HELA ÅRET RUNT FÖNSTER I ALUMINIUM OCH PVC ALLA SORTERS TAK RÄCKEN I ROSTFRITT STÅL | |
EN SUECO - APRIL 2023 21

och kör några gokartpass så många helger som möjligt på Campillos gokartbana (norr om Marbella), som nu är min hemmabana.

Berätta om Campillos…

Campillos är rankad som en av de bästa banorna i världen. Den är lång, bred, teknisk och väldigt rolig. Den har allt. Det är den bästa banan som jag har kört på. Här har jag också fått många nya vänner och min körning har förbättrats avsevärt.

Hur går det att kombinera träning och racing med skola?

Jag hänger bra med i skolan, har bra betyg och låter inte tävlandet hindra mina studier. Men sex helger om året är det tävlingar i min serie (Madrileño) nu och då måste jag vara ledig några dagar extra. Skolan vet om min karriär på banan och stöttar mig men är samtidigt noga med att jag alltid tar igen det jag missar.

Du tränar crossfit, vad har det med racing att göra?

När jag började tävla i gokart var jag inte alltid snabbast, men jag insåg att jag orkar mer om jag tränar styrka, vilket kan vara avgörande de sista varven när andra förare tröttnar. Jag började träna crossfit anpassad för ungdomar men i dag tränar jag med lite äldre. Instruktörerna där jag tränar är otroligt duktiga och vet vilka muskler jag måste jobba på.

Hur ser dina racingplaner ut i år?

Att få en biljett till Rotax världsfinal i Bahrain. Klarar jag det inte i år gör jag ett nytt försök nästa år. Min pappa tog sig till Rotax världsfinal i Brasilien när han tävlade i gokart i Sverige, och det vill jag också göra.

Hur ser framtiden ut därefter? På kort sikt är målet att börja tävla i en kategori som heter Radical, som

finns på flera platser i världen. På lång sikt skulle jag vilja köra någon slags formelbil eller GT-serie.

Om du fick chans att börja om från början, vad skulle du göra annorlunda för att nå bättre resultat? Börja köra gokart tidigare och tävla. När jag började tävla i Formel Mini hade mina medtävlande redan kört både Cadetti och Micro i några år. Och så skulle jag nog skaffat en bättre mekaniker (min pappa, Jonas, meckade första åren).

Har du några tips till den som vill börja race?

Börja med att testa – hyr gokart på någon av alla banor som finns på Costa del Sol. Tycker du om det – gå med i en klubb och köp en begagnad gokart. Det finns massor till salu till bra pris här i Spanien.

Racing är dyrt, men hur dyrt?

I dag tävlar jag för det spanska racingteamet ALC Motorsport, som har mekaniker, coacher och telemetrikunniga medarbetare. Så jag får all hjälp jag behöver via dem. Men det är klart att det kostar. Motorsport är alltid dyrt och desto snabbare bil desto dyrare – kan man säga. När jag var mindre fick jag stöd av familjen och vänner. När jag sedan har börjat köra storkart har några företag börjat stötta oss. Här

Alex racingkarriär

2014: Fick sin första hjälm och gokartlektion på Karting Granja Viana (Sao Paulo).

2020: Deltog i sin första kartingtävling på Järfälla MK i Formula Mini Raket 95 – och kom etta!

2021: Sista året i Formula Mini med bra resultat. Totalt 5:a i de svenska MKR-mästerkapen.

2022: Flyttade upp till J125 racing i Rotax Max Challenge

Sverige med Sodikart, och hamnade på pallen i varje tävling. Flyttade till Spanien i mitten av säsongen och kunde inte fortsätta till Rotax-finalen i Portugal.

2023: Började köra för sitt nya spanska team ALC Motorsport med sin Rotax DD2 Tony kart. ”Detta är början på något stort” – Alex ”Postman” Calson.

Kort fakta

Namn: Alex ”Postman” Calson

Född: 2008 i Älvsjö

Familj: Mamma Cecilia, pappa Jonas, lillebror Max och hunden Roxy

Bor: Nueva Andalucía

Gör: Lever min dröm i värmen

Fritid: Är med kompisar, går på bio och kollar på bilar i Puerto Banús

i Spanien stöttar mina föräldrar så gott det går och de jobbar mycket för att hitta företag och individer som vill stötta och sponsra, och jag mottar sponsring från företag, motorklubbar och individer som tror på mig. I år räknar vi med att behöva en budget på cirka 20 000 euro för att kunna tävla på den nivån jag kör på. Men vi är inte där ännu och det fattas budget för att jag ska kunna tävla hela året.

Om någon vill stötta dig, hur gör man då?

Vill man stötta mig och synas med oss så kan man skänka en peng till min racingfond, se www.postmanracing.se

Och så till slut, varifrån kommer smeknamnet ”Postman”?

”Postman” fick jag från de år då min pappa var min mekaniker. Han kom oftast inte överens med vår motor och skruvade bort sig. När det så var dags för kval inför ett race hade jag en motor som gick mycket sämre än alla andra. Jag kvalade långt bak i fältet till själva loppet. När väl racet kom i gång körde jag mig upp i fältet och fick ett ganska bra resultat, ofta med flest omkörningar av alla. En av mina gokartkompisars pappor jämförde mig med en brevbärare, alltså att jag alltid levererade trots dåliga förutsättningar i loppet. Därav smeknamnet ”the Postman”.

Drömmer om: Att få tävla i racing på heltid Läs mer om Alex på: www.postmanracing.se

22 EN SUECO - APRIL 2023
INTERNATIONAL NURSING HOME / CENTRE Tel. 679 167 168 • www.casaklein.com WE LOOK AFTER YOUR HOME Kontakt: Boris Nedell +34 699 25 85 63 info@prop - eye.com • w w w.prop - eye.com • Nyckelser vice • Fastighetsadministration • Underhåll • Professionell städning • Välkomstpaket • Mottagning & nyckelutlämning NYHET: Uthyrningavsemesterbostäder FÖRETAGSADRESS ■ MÖTESRUM ■ KONTORSRUM ■ KONTORSPLATS/CO-WORKING KONTORSHOTELL MED BÄSTA LÄGE I FUENGIROLA Centralt, lättillgängligt och bra parkeringsmöjligheter www.quickoffice.se/ kontorshotell/fuengirola/ Calle Romería Del Rocío no. 6, 29640 Fuengirola fuengirola@quickoffice.se +34 640 055 095 EN SUECO - APRIL 2023 23

Påsken firas storslaget och varierat i Málagaprovinsen

Málaga. Här i provinshuvudstaden firas minnet av Jesu lidande, död och uppståndelse med processioner som lockar åskådare från hela världen. Olika brödraskap bär sina troner genom staden och en del processioner sker redan mitt på dagen. Den magiska känslan infinner sig dock när mörkret lägger sig och luften fylls av dofter från rökelse, blommor och vaxljus, samtidigt som orkestrarnas melodiösa toner fyller gränderna, ackompanjerat av klara, klingande toner från små silverbjällror som hänger ned från helgontronernas tak, som gungar

Det nalkas påsk och medan man i Sverige letar påskägg i trädgården samt samlas kring matbordet för att äta lamm tar firandet i Spanien och framförallt i södra delen av landet betydligt större dimensioner. Här är påsken, Semana Santa (Stilla Veckan), den mest betydelsefulla högtiden i kalendern och den fylls av djupt rotade traditioner och ritualer. Många av dessa har haft sin plats här sedan 1500-talet, vilket uttrycks i festligheter vari allvar blandas med glädje.

Påsken i Málagaprovinsen är nästan magisk. Varje stad och by har sitt firande. På de flesta platser sker detta med processioner med vackra troner smyckade med blomster och levande ljus samt antingen en Jesus- eller Jungfru Maria-staty, men

även andra helgon kan förekomma. Tronerna bärs sedan genom staden av olika brödraskap, åtföljda av ofta bombastisk musik spelad av blåsorkestrar. Ett av de större firandena i Andalusien äger rum i Sevilla men möjligen mer populärt är firandet i

i takt med tronbärarnas vaggande gång. Traditionen trogen springer stadens barn efter tronerna för att få några droppar vax från processionsdeltagarnas långa vaxljus på sina vaxbollar, och barnen tävlar om vem som får störst vaxboll.

Tronbärarna kallas för Los Costaleros och det är en sann ära att få vara med och bära en tron. Tronerna kan väga många tusen kilo och bärarna kan uppgå till några hundra. Vid sidan om dessa går Los Nazarenos (botgörarna). Klädda i sina långa kåpor och konformade capirotes

24 EN SUECO - APRIL 2023 Påskfirande

(huvudbonaderna), med bara två hål för ögonen, ger dessa ett nästan skrämmande intryck. Även för los nazarenos är det en ära att gå i processionen och de går för att sona sina synder. En del går barfota och andra till och med på knä för att uttrycka sin ånger, allt i skydd av capiroten, vars konform för den ångerfulla närmare himlen.

Benådad fånge i Málaga Någonting alldeles speciellt i Málaga är att det varje år benådas en fånge på Dymmelonsdagen. Historien har sina rötter i år 1756, då Málaga var hårt drabbat av pesten och påskprocessionerna hotades av att ställas in på grund av smittorisken. Detta ville inte fångarna i stadens fängelse varför de erbjöd sig att bära en tron, ett förslag som dock fick avslag. Det hindrade dock inte fångarna som rymde och bar Jesustronen genom staden hela natten, innan de återvände till sina celler i gryningen. Kort därefter var staden fri från pest och när kung Carlos III hörde talas om händelsen bestämde han att en av fångarna i staden skulle benådas, varje år. Och det har det gjorts sedan dess när processionen Jesus El Rico passerar Plaza de la Aduana, och den frisläppta fången följer med i processionen.

Springande procession i Antequera

Sökes lite mer fart på processionerna ska stegen styras mot Antequera. Här finns en gammal tradition vari processionsbilder togs upp till stadens högsta punkt för att välsigna ängarna och åkrarna runt omkring för en god skörd. Detta har lagt grunden till traditionen Correr la Vega, där la Vega syftar på just de bördiga slätterna. Correr la Vega görs på Skärtorsdagen och Långfredagen (från kl. 20.00) och går till så att brödraskapen i staden (alla utom La Soledad), efter processionerna, på signal från en klocka, springer längs de smala gatorna och upp för en brant backe till stadens topp, fortfarande bärande på sin tron. Väl på toppen, med utsikt över slät tterna, ber de om Guds välsignelse för ett gott år.

Knäböj i Álora

I Álora heter påskfirandes höjdpunkt La Despedía och infaller på Långfredagen. Detta iscensätter just det namnet tyder på – avskedet mellan Jesus och Jungfru Maria. I denna tradition går först processionerna med Jesustronen och den med Jungfru Maria-tronen genom byn, åtföljda av orkestrar, innan de kl. 14.30 når torget Plaza Baja de la Despedía. Där ställs processionerna

mitt emot varandra varefter tronbärarna samtidigt går ned på knä upprepade gånger i avsked.

Rivaliserande brödraskap i Alhaurín el Grande

Under påskveckan utgör Alhaurín el Grande platsen för ett annorlunda skådespel. Det hela börjar under Skärtorsdagen när brödraskapet Santa Vera Cruz (de gröna) börjar dramatiseringen av Passionshistorien med offrandet av Isak, bland andra bibliska scener på Plaza del Convento. Under torsdagskvällen följer sedan det rivaliserande brödraskapet, Nuestro Padre Jesus Nazareno (de lila), med dramatiseringen av bland annat Jesus rättegång på Plaza Nueva. Dessa fortsätter sedan under tidig eftermiddag på Långfredagen och nu speglar skådespelet Marias lidande och Jesus väg till Golgata. De gröna å sin sida låter belysa bland annat korsfästelsen. Under Påskaftonen visar bägge brödraskapen, skilda från varandra (samma torg som ovan), uppståndelsen och Påskdagen präglas av en procession, tillägnad uppståndelsen, som går från La ermita de San Sebastián.

Självklart kantas även de andra dagarnas firanden av processioner.

Korsfästelse i Carratraca

En relativt ung påsktradition finns att skåda i den lilla by Carratraca. Det var så sent som på 1960-talet som några ungdomar i byn bestämde sig för att göra påskfirandet i byn mer levande varför de satte upp en pjäs som återgav Jesu lidande, död och uppståndelse. Med åren blev detta firande så populärt att det beslutades att rusta upp byns förfallna tjurfäktningsarena så att den kunde utgöra skådeplatsen för pjäsen. I dag engagerar skådespelet av Passionshistorien nästan alla invånare i byn.

Tillskillnad från andra platser äger bara två processioner rum i Carratraca under påsken och dessa tillägnas Jungfru Marias lidande och Jesu korsfästelse. Som någonting alldeles extra bärs Jesus av endast kvinnor och Jungfru Maria av endast män. Processionerna startar vid kyrkan kl. 21.00 på Långfredagen och avslutas på Plaza de la Constitución, där Jesus placeras framför Jungfru Maria.

För mer information om påskfiranden, platser och tider rekommenderas det att gå in på respektive kommuns webbplats – eller besök stadens turistinformation.

EN SUECO - APRIL 2023 25

Nerja har färdigställt ytterligare en sträcka av kuststigen La Senda Litoral de Málaga

La Senda Litoral de Málaga är ett mäktigt projekt som skapats av La Diputación de Málaga (Málagas provinsstyrelse) och omfattar en 165 km lång kuststig, som utgörs av en helt plan led utmed hela Málagaprovinsens kust, från Nerja till Manilva. Málagas 14 kustkommuner är var och en ansvariga för att bygga sin del av stigen. I skrivande stund är 80 procent av kuststigen färdigbyggd. Stigen har en egen webbplats med information: www.sendalitoral.es/es/ och man kan följa projektets utveckling här: www.sendalitoral.es/es/6011/estado-actual

Nerja är Málagaprovinsens östligaste stad och det är därför som kuststigen börjar där. La Senda Litoral börjar vid den ikoniska Balcón de Europa (Europabalkongen), som fick detta namn när den dåvarande kungen, Alfons XII, besökte platsen

1885 efter att ett kraftigt jordskalv hade orsakat stor skada i staden 1884. Det var vid detta tillfälle som kungen, medan han stor och tittade ut över havet, sa: ”Este es realmente el Balcón de Europa.” (”Detta är sannerligen Europas balkong”). År 2003 invigdes en bronsstaty av kungen ute på balkongen, och där står den fortfarande i dag.

Det är här vid Europabalkongen som La Senda Litoral börjar, men nedanför balkongen. Man går bara ner genom passagen som kallas Boquete de Calahonda, som ligger på balkongens östsida (bredvid turistkontoret), och där finns en liten fin stig som leder ner till den lilla, fina stranden Calahonda. Härifrån fortsätter stigen runt nedanför balkongen och utmed Hotel Balcón de Europas strand, något som dock hotelledningen och gästerna inte är så förtjusta i. Saken är nämligen

Av Else Byskov På stranden Calahonda ligger detta lilla fiskehus. Här går stigen runt Balcón de Europa. Den runda restaurangen under balkongen.
26 EN SUECO - APRIL 2023 Nerja
Dengamla fiskaren med en nyvän.

den att innan stigen anlades här var stranden, som kallas La Caletilla, ganska privat, men nu får gästerna kort och gott finna sig i att det går en allmän stig utmed hotellets strand. Det är La Ley de Costas (kustlagen) som gör att detta är möjligt. Lagen säger nämligen att alla stränder i hela Spanien är offentliga. Den nya stigen är bara 175 meter lång och har kostat 163 000 euro. Det är provinsstyrelsen och Nerjas kommun som tillsammans betalat för kalaset.

Efter hotellet fortsätter stigen upp för några trappor till stranden El Salon och vidare upp till den fina utsiktsplatsen El Mirador del Chanquete, innan den leder tillbaka till staden. På utsiktsplat-

sen finns det en bronsstaty som föreställer en äldre fiskare som står och tittar ut över havet.

I skrivande stund saknas det fortfarande en sträcka av La Senda Litoral på ca 500 meter mellan stranden El Salon och den stig som redan finns öster om stranden Playa Torecilla.

När den sista sträckan en dag blir färdig kan Nerja kommun putsa sin stig-gloria och presentera en fin kuststig som sträcker sig ända till Torrox kommun. Det har nämligen byggts fina broar över både floden Chillar och floden Río Seco, längre i väster, där Nerjas Playazo slutar.

Balcón de Europa.
EN SUECO - APRIL 2023 27
Boquete de Calahonda.

PÅSK: SEMANA SANTAS

STORSLAGNA PROCESSIONER

Semana Santa är spanjorernas viktigaste högtid och hela påskveckan, vilken i år infaller 2-9 april, är det religiösa processioner i stort sett i varje stad i hela landet. Firandena av påsken i Málaga och Sevilla är alldeles speciella. Varje dag är det flera processioner i vilka stora, troner med Kristusfigurer m.m. bärs igenom städerna, följda av dyster och mycket bombastisk musik och huvklädda människor. En del processioner börjar mitt på dagen medan andra först sent på kvällen, men oavsett tid är gator och torg garanterat fulla med andaktsfulla katoliker – och alla de andra som ser påsken som en anledning till fest.

De mest spektakulära processionerna kan ses under Palmsöndagen den 2 april samt Skärtorsdagen och Långfredagen, 6 och 7 april.

STOR TENNISTURNERING

PÅ PUENTE ROMANO

Tennisklubben vid Hotel Puente Romano i Marbella står fram till den 3 april värd för tennisturnering ATP Challenger för herrar. Turneringen är en del av en rad internationella professionella tennisturneringar. Den ligger precis under ATP.

De två första dagarna är inträdet gratis men enligt först-till-kvar-principen.

Annars finns det flera olika biljetter, vilka valmöjligheter som finns kan ses och bokas på: marbellachallenger.com.

qué ??pasa

INTRESSERAD AV BASKET? SE HIT!

USA:s, Sloveniens och Spaniens starkaste lag är med i denna basketturnering för herrar. Turneringen, som markerar den spanska basketorganisationens 100-årsjubileum, kallas Torneo Centenario FEB (Federación Española de Baloncesto). Matcherna spelas 11, 12 och 13 augusti i sporthallen José María Martín Carpena. Se mer på feb.es.

CÓRDOBA BJUDER PÅ MAJKORS OCH PATIOFESTIVAL

Två årligen återkommande traditioner utmärker sig speciellt i Córdoba, och det är Cruces de Mayo (blomsterdekorerade majkors) och patiofestivalen.

PASSIONSSPEL I BENALMÁDENA, ISTÁN OCH CAJIZ

Många städer har sina egna traditioner i samband med påsken. Ett exempel på detta är El Paso, passionsspelet, som närmast liknar ett skådespel som handlar om tiderna från Gamla Testamentet fram till Jesu liv och död.

El Paso visas på de flesta platser på Skärtorsdagen och Långfredagen, bland annat i Benalmádena Pueblo, där passionsspelet har varit en tradition sedan början av 1900-talet och varje år har det varit 35 akter.

Även Istán har El Paso. Här har passionsspelet framförts sedan 1600-talet, med undantag för åren under inbördeskriget, efter vilket det återigen sätts upp varje år sedan 1980. I Cajiz, vid Vélez-Málaga, medverkar ca 250 skådespelare och statister i scener från Nya Testamentet.

Cruces de Mayo är en tradition som hålls i många spanska städer men den i Córdoba överglänser dem alla. Här bärs jättestora, blomsterdekorerade kors, som ska visa respekt för det kors som Jesus korsfästes på, genom staden och korsen kan även ses på torg och andra öppna platser. Det handlar alltså om en religiös fest, men det hindrar naturligtvis inte att det finns barer med diverse förfriskningar längs gatorna och vid korsen liksom att det spelas flamencomusik och dansas för att fira de stora korsen. I år firas Cruces de Mayo från den 27 april till den 1 maj. Patio-festivalen, under vilken man kan promenera genom labyrinter av gator i Córdobas charmiga gamla stadsdel och titta in i de många vackert dekorerade patior som dessa dagar är öppna för besökare, firas i år från den 2 till 14 maj.

HELGDAGAR

6 april: Skärtorsdag.

26 april: Lokal helgdag i Sevilla.

1 maj: Första maj är helgdag i hela landet.

3 maj: Lokal helgdag i Alhaurín el Grande och Coín.

Qué pasa
28 EN SUECO - APRIL 2023

MARKNADSDAGAR

De flesta marknader öppnar kl. 10.00 och stänger igen kl. 14.00 (Med reservation för ändringar i samband med helgdagar m.m.)

Måndag

Marbella: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Málaga: Barriada de La Luz och

Barriada de las Campanillas

Torrox: Costa och Pueblo

Tisdag

Nerja: Mellan Urbanizacion

Flamingo och Almijara II

Málaga: Puerto de la Torre

Fuengirola: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Onsdag

Estepona: Avenida Juan Carlos I

Málaga: Huelin och De la Paz

Benalmádena Costa:

Parque de La Paloma

Mijas: La Cala de Mijas

Torsdag

Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplatsen)

San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Málaga: Parque Juan Jurado

Mijas: Riviera del Sol Torre del Mar: Plaza de la Paz

Fredag

Arroyo de la Miel: på Tivoli World Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail

San Luis de Sabinillas: Marknad på Paseo Marítimo

Lördag

Caleta de Vélez vid N-340

Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucía

Málaga: Huelin och El Palo

Fuengirola: Loppis på Recinto

NY MARKNAD I NUEVA ANDALUCÍA, MARBELLA

Marbella har fått en ny marknad. Detta är en lite mer exklusiv marknad än de vanliga, då det här inte säljs några kopior utan i stället begagnade märkeskläder, snyggt hantverk och fin konst. Marknaden hålls varje söndag kl. 10.00-17.00 på parkeringen vid Marbella Arena, ovanför Puerto Banús.

FERIA I SEVILLA

Årets feria i Sevilla, kallad Feria de Abril, firas trots namnet i år från den 23 till den 29 april. Detta är en av de första feriorna i den andalusiska kalendern och en av de största. Detta är också en av de vackraste stadsfesterna, speciellt på grund av årstiden, då apelsinträden blommar. Förbered dig på en hel vecka med mycket musik och dans, mat och dryck, både i centrum och på feriaplatsen.

JEREZ HÄST-FERIA

Feria del Caballo i Jerez de la Frontera började som en hästmarknad 1284. I dag har detta blivit ett veckolångt skådespel av Andalusiens, och därmed även Spaniens finaste hästar. Och ingen feria utan flamenco, något och äta samt sherry, och detta gäller speciellt i sherrystaden Jerez.

I år firas ferian mellan den 6 och 13 maj.

Ferial (feriaplatsen)

Mijas Costa: Las Lagunas (Antonio García Bueno, Benajarafe och Alfarnate)

La Cala de Mijas: Recinto Ferial

Viñuela: Ekologisk marknad på trädgårdscentret Eco Market

Söndag

Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Estepona: Hamnen och vid

tjurfäktningsarenan

Nerja: Mellan Urbanizacion

Flamingo och Almijara II

Málaga: Konstmarknad

Galería de Arte de Muelle Uno (11.00–16.00)

Fuengirola: Vid Miramar, Calle Méndez Núñez

Mijas: Calypso, Calahonda Coín: Ekologisk marknad.

FORMEL 1 2023

Det spanska gran prix-racet i Formel 1 körs 2-4 juni i Montmeló, i norra Katalonien, ca 25 km utanför Barcelona. Banen, som heter Circuit de Barcelona-Catalunya, öppnade 1991, och har plats för 140 000 i publiken. Mer info och biljetter på: www.tickets2gp.com och www.formula1.com.

Tapa Tipi

BLODKORVSDAG I CANILLAS DE ACEITUNO

I Canillas de Aceituno, en liten bergsby norr om Vélez-Málaga, är invånarna så stolta över sin blodkorv att de tillägnar den en egen dag. Denna dag serveras det också korv till de många blodkorvs-aficionados, som tar vägen förbi byn just denna dag. I år firas dagen, Día de la Morcilla Canillera, den 30 april.

Málaga 4,
www.restaurantetipitapa.com 10 € Sök på Tipi Tapa!
RESTAURANG Calle
Fuengirola
FÖR DIG SOM GILLAR KÖTT!
ALLA DAGAR 13.00-24.00 Bordsbeställning 627 635 890 eller 951 311 630
SHOWER
artister
SMAKSENSATIONER
ÖPPET
FLAMENCO
med 5
4 GÅNGER I VECKAN! Tisdagar, torsdagar, fredagar och lördagar kl. 19.30
EN SUECO - APRIL 2023 29

ALFARNATE

15 och 16 april

Sakura är namnet på denna festival under vilken byn dekoreras med körsbärsblommor och annat som för tankarna till Japan.

ÁLORA

7 maj

Festival de Verdiales firas vid Ermita de las Tres Cruces de Mayo.

BENALMÁDENA

Till och med 23 juli

Kvinnorna som bär Världen – Las Mujeres que llevan el Mundo – är namnet på en utställning med fotografier av den amerikanska konstnären Lekha Singh. Utställningen kan ses i Centro de Exposiciones, Benalmádena Costa. Mer info på: benalmadena.es.

CÁRTAMA

23 april

Den traditionella djurutställningen med marknad hålls. Dess rötter sträcker sig tillbaka till 1590.

COÍN

14 maj

I Cicloturista är namnet på en cykelutflykt som går från Coín till Caminito del Rey och sedan tillbaka till Coín igen. Det är en tur på 120 km. Se mer på: cicloturistacoin.com.

21 maj

Apelsinfesten, Festival de la Naranja, firar slutet av skörden med smakprover på frukten och lokala rätter med apelsin.

Läs senaste nytt från kyrkorna, klubbarna och föreningarna på: www.ensueco.com eller scanna denna QR-kod.

ESTEPONA

7 maj

Pilgrimsfärd till ära för San Isidrio Labrador med procession ute på landet. Firandet börjar tidigt på morgonen och utgår från kyrkan San José. Se mer på: www.estepona.es.

FUENGIROLA

Till och med 2 april

The Phantom Returns, baserad på Phantom of the Opera, med West End-stjärnan Michael Sterling, kan ses på Salon Varietes. Kl. 19.30, söndag kl. 19.00.

13 och 14 april kl. 19.30 Konsert med Johnny G på Salon Varietes.

3 - 7 maj

Two är namnet på en ”mörk” komedi, som spelas på Salon Varietes. Kl. 19.30, söndag kl. 19.00.

MÁLAGA

Permanent

Picassomuseet har nu öppnat för besökare i de arkeologiska utgrävningarna under museet. Här finns rester av bland annat feniciska stadsmurar och romerska fiskkar. Se mer på: www.museopicassomalaga.org.

Till och med 30 juli

Det är i år 50 år sedan Picasso dog. Närmare bestämt den 8 april. Med anledning av detta har Centro Cultural La Malagueta en utställning med fotografier av honom, tagna av fotografen Edward Quinn. Se mer på: www.visitcostadelsol.com.

Till och med 23 april

Picassomuseet huserar den speciella utställningen Picasso visto por Otero. Se mer på: www.museopicassomalaga.org.

Till och med 30 maj

Centre Pompidou huserar en spännande utställning kallad Ljusets och Minotaurens Labyrint

av Bernardí Roig. Se mer på: centrepompidou-malaga.eu.

Till och med 8 oktober

1 500 m2 med modeller av byggnader, fartyg, människor och allt möjligt annat byggt i Lego kan ses i Málaga Factory Shopping Center. Se mer på: expopiezas.es.

13 och 14 april kl. 20.00

Málagas filharmoniska orkester spelar verk av Stravinskij och De Falla på Teatro Cervantes. Biljetter på: www.unientradas.es.

27 - 29 april

Mässan Madeco, som handlar om möbler och inredning, hålls i kongresscentret Palacio de Ferias y Congresos. Se mer på: www.fycma.com.

27 och 28 april kl. 20.00 Verk av C. Saint-Saëns och J. Suk spelas av Málagas Filharmoniska Orkester på Teatro Cervantes. Biljetter på: www.unientradas.es.

MARBELLA

Permanent utställning

Museo Ralli huserar en utställning kring de surrealistiska konstnärerna, med titeln Surealismos, de Chirico a Francis Bacon. Gratis inträde kl. 10.00-15.00 tisdag-lördag.

Varje lördag och söndag kl. 10.00-12.00

Besök på de romerska termiska baden Termas Romanas de la Bóvedas i San Pedro. De är från 200-talet. Besök ska avtalas på tel. 952 768 767.

Varje lördag och söndag kl. 10.30-12.30

Besök på Villa Romana de Río Verde i San Pedro. Mer info på tel. 952 768 767. Till och med 30 juni

Red Dog Cinema i Puerto Banús visar vanlig film men även opera- och balettföreställningar. Mer info på: www.visitcostadelsol.com.

5 april kl. 21.00

En av de viktigaste påskprocessionerna, Procesión del Nazareno, går genom stadens gator.

MIJAS

Permanent

En stor samling med Picassos keramiska verk kan ses på CAC Mijas. Se mer på: www.cacmijas.info. Varje onsdag kl. 12.00

Flamencoföreställning på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Gratis inträde.

SAYALONGA

7 maj

Frukten mispel firas med dagen Día del Níspero. Mitt på dagen delas det ut smakprovet på dessa små, orange frukterna, sylt och likör tillagat av mispel. Dessutom är det underhållning som musik m.m.

VÉLEZ-MÁLAGA

Till och med 23 april

Intresserad av påskprocessioner?

Titta då förbi utställningen med fotografier av processioner, dräkter, troner m.m. på Real Convento de San Francisco.

24 april kl. 09.30

Halvmaraton springs i staden. Samtidigt springs det lopp på 10 km samt 4 km. Alla börjar och slutar på Polideportivo Fernando Ruiz Hierro.

VILLANUEVA DE LA CONCEPCIÓN

30 april

Día de la Haba – bondbönans dag – bjuder på smakprover av olika maträtter tillagade med denna goda böna, musik och folkdans.

¿qué ?pasa AKTIVITETSKALENDER
REKOMMENDERAS ATT MAN KONTROLLERAR ATT ETT EVENEMANG VERKLIGEN HÅLLS INNAN MAN EVENTUELLT GER SIG IVÄG TILL DET
OBS! EFTERSOM OFÖRUTSEDDA HÄNDELSER OCH VÄDER M.M. KAN ORSAKA ÄNDRINGAR OCH INSTÄLLDA
EVENEMANG
30 EN SUECO - APRIL 2023
DET TE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om
din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørt e skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette eksper tise. For dem, der har mest brug for os. Bliv
medlem

Din advok at i Spanien - sedan 1995

Sedan mer än 20 år tillbaka är Wallin & Par tners en av Spaniens ledande advokatbyråer med kunskap och kompetens inom både svensk och spansk rätt

Vi hjälper dig med alla dina juridiska göromål exempelvis fastighetsrätt, skatterätt, bolagsrätt, processrätt, familjerätt och ar vsrätt

Välkommen in till oss på en första rådgivning eller gå in på vår hemsida w w w wallinpar tners com.

Centro Idea • Ctra. de Mijas km 3,6 • 29650 Mijas • Málaga (Spain) • +34 952 47 02 07 • info@wallinpar tners.com • w w w.wallinpar tners.com INTERNATIONAL T HEATRES COSTA DEL SOL FRE 28 OCH LÖR 29 APRIL 2023 KÖP BILJETTER PÅ +34 952 47 51 51 OCH WWW.CLUBDANES.DK Det Danske Hus 20€ 25€ UTAN ATT ÄTA INTE MEDLEM 35€ 40€MED SERVERING INTE MEDLEM Marbella Avda Ricardo Soriano, 59 +34 951 51 92 20 www.kvik.es BOKA ETT MÖTE 20 butiker i Sverige – Nu på Costa del Sol Kök Badrum & Garderober MARKNADSFÖR din verksamhet här …och nå ut till tusentals läsare! www.ensueco.com EN SUECO - APRIL 2023 31

Text: Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com

AHN är tillbaka till full styrka

Efter en tuff pandemi, färre aktiviteter och fallande medlemsantal är AHN nu tillbaka så som vi känner igen dem – längst fram. Rent socialt, aktivitetsmässigt och ekonomiskt är föreningen till och med kanske starkare än någonsin tidigare.

AHN i Fuengirola/Mijas är kustens äldsta skandinaviska förening – men det är dynamiken och viljan att hitta nya vägar som präglar klubben.

Det är fullt med folk och livlig aktivitet i AHN:s lokala ”Casitan” i Las Rampas, i centrala Fuengirola. Föreningen har ett aktivitetsprogram som heter duga och det märks att AHN återigen har fler än 2 000 medlemmar. ”I dag har vi nog fler aktiviteter, är mer sociala och har fler golfturneringar än någonsin”, säger Eckhardt Metzner, ordförande för AHN.

Under flera år har Eckhardt Metzner lagt hela sin själ i föreningen, och det är han inte ensam om. ”Vi har en stark styrelse och ett väl fungerande nätverk med volontärer som arbetar energiskt för föreningen. Det är tack vare det som vi har kommit så här långt”, säger föreningsordföranden.

Eckhardt Metzner var också med på den tiden när det inte gick lika bra. På den tiden var man tvungen att tänka annorlunda och hitta nya vägar för AHN skulle överleva.

Vägen framåt

För flera år sedan insåg styrelsen att det inte räckte med att driva

föreningen med bara social samvaro som grund. Man insåg att det också behövde vara ekonomiskt attraktivt.

Med utgångspunkt i detta satte AHN ihop en arbetsgrupp som skulle arbeta för att skapa rabatter och andra förmåner till medlemmarna. Detta skulle komma att visa sig vara ett bra drag då också flera företag såg fördelarna med att ge bra erbjudanden till de många AHN-medlemmarna. Och medlemserbjudanden finns inom t ex hälsa, resor och restaurangbesök – men kanske framförallt på golfbanorna.

”Vi har i dag så bra rabattsystem på nästan alla golfbanor på kusten att det nästan räcker med en golfrunda för att tjäna in medlemskapet på 40 euro”, säger Eckhardt Metzner.

Han är stolt över att klubben i dag kan erbjuda greenfee under hela året på Alhaurín Golf för 52 euro inkl. buggy, mat och dryck. På Mijas Golf är specialpriset 58 euro och på Río Real betalar AHN-medlemmar bara 69 euro för en golfrunda, där är normalpriset annars det dubbla.

”Detta är ett språk som alla förstår och det är ingen hemlighet att golfen har gett oss många medlemmar”, säger Eckhardt Metzner, som inte glömmer bort att påminna om att AHN är mycket mer än golf.

AHN är också resor, utflykter, fysisk aktivitet, god mat och mycket annat roligt och socialt umgänge, och det kan Michael Emdenborg berätta mer om. ”I dag har vi fler resor runt Spanien än någonsin. Vi har ett nytt

Stefan Dolvander, Christina Granath, Mikael Rehnberg, Eckhardt Metzner, Michael Emdenborg och Anette Ternstedt vid AHN:s lokaler i Las Rampas, i Fuengirola.
32 EN SUECO - APRIL 2023 AHN
Rötterna är svenska men AHN är en nordisk förening. Nästan hälften av dagens 2 000 medlemmarna kommer från Danmark, Norge och Finland.

och bra samarbete med researrangören Ruta Solar. Våra medlemmar får en bra rabatt och uppslutningen är stor.” Samma sak gäller för

AHN:s andra aktiviteter som bland annat petanque, bridge, padle och spansklektioner.

Faktum är att medlemmarna strömmar till AHN. Efter att medlemsantalet minskade under pandemin är medlemsantalet i föreningen nu tillbaka på 2 000 medlemmar och ekonomin är stark, vilket ger en stadig grund för framtiden.

Sociala – hela vägen

Tack vare den starka ekonomin har AHN i flera år kunnat stötta de lokala projekten AFA och Fuensocial. Det kommer de även att göra 2023. Till var och en av de goda ändamålen donerar föreningen ett större belopp och det avser man göra även i framtiden. AFA är Fuengirola och Mijas Alzheimersförening och Fuensocial är en förening och ett dagcenter i Fuengirola för barn med fysisk och psykisk funktionsnedsättning.

”Vi utgör en liten del av Fuengirola, och vi känner att kommunen alltid har välkomnat oss, och därför vi vill ge något tillbaka”, säger Eckhardt Metzner och fortsätter: ”Båda föreningarna är lokala och arbetar för något bra, och vi kan direkt se vart vårt stöd går. Det är därför som vi stöttar just dem. Det är ett stort nöje att kunna glädja andra”, avslutar Eckhardt Metzner.

Det var inte länge sedan som AHN firade 50-årsjubileum, men trots sina 50 år är föreningen ung och genomsyras av mycket livslust. Du kan läsa mer om AHN Fuengirola/Mijas på: ahn-fuengirola.net –webbplatsen är på fyra språk.

Vaktbyte på AHN Golf

arbetet med AHN Golf. Ny ansvarig är Stefan Dolvander. Han är aktiv golfare och har varit med AHN i fem år, så han vet att ansvaret innebär ett stort arbete. ”Golfen är en stor del av AHN Fuengirola/ Mijas. Vi har tre regelbundna turneringar i veckan och omfattande samarbeten med flera golfbanor, vilket garanterar våra medlemmar bra rabatter. Nu ska vi bygga vidare på våra samarbetsavtal. Samma sak gäller för våra egna veckoturneringar, då de ofta blir uppbokade på bara tio minuter”, säger Stefan, som redan jobbar på att fler ska kunna spela. Med sig har han inte färre än 30 medhjälpare som ansvarar för allt från anmälningar och registreringar till att söka sponsorer och uppdatera webbplatsen. Och så har han tre matchledare. ”Det kräver en del att arrangera minst tre turneringar i veckan – nästan hela året runt. Men vi har ett starkt team. Hjulet är välsmort och jag känner mig redo att ta över”, avslutar den nya ansvariga för AHN Golf.

E-post: info@asapettersson.com

Tel: 952 59 31 32 · Mobil: 606 744 186

Detta är bara ett urval av våra objekt till salu. Vill du se fler alternativ är du välkommen att besöka vår hemsida: www.asapettersson.com

Marbella, Cabopino

Rymlig takvåning med fantastisk havutsikt.

Privat terrass på 162 m2 i samma plan som bostaden. Byggyta 194 m2, 4 sovrum, 2 badrum, 1 WC. Stort vardagsrum med utgång till terrass.

Privat förråd samt garageplats. Gemensam trädgård med pool.

REF. L170

Pris: 580 000 euro

Takvåning-duplex mitt i centrala Los Boliches med utsikt mot kyrktorget. Byggyta 177 m2, 4/5 sovrum, 3 badrum.

Fullt utrustat kök med utgång till härlig terrass i söderläge.

Två balkonger med kvällssol. Tredje våningen utan hiss. 100 meter från stranden och nära till all typ av service.

REF. L172

Pris: 449 000 euro

Fuengirola, Torreblanca

Trevlig villa i övre delen av Torreblanca med privat trädgård och uppvärmd pool.

Flera terrasser i söder och västläge. Byggyta 127 m2, tomt 500 m2. 2 sovrum, 1 bad, 1 WC. Vardagsrum med öppen spis. Inglasad terrass.

Privat garage. Renoverat 2012, i gott skick.

REF. V433

Pris: 499 000 euro

Fantastisk hörnlägenhet med privat trädgård. Byggyta 98 m2, 2 sovrum, 2 badrum med golvvärme. Vardagsrum med öppet kök. Lägenheten är mycket smakfullt inredd och säljs fullt möblerad. 43 m2 terrass i sydvästläge med platsbyggd grill. 2 privata parkeringsplatser samt förråd.

REF. L171

Pris: 645 000 euro

Välkommen!

Din skandinaviska mäklare i Spanien sedan 1996. Plaza Pedro Cuevas Martín 11 Los Boliches 29640 Fuengirola

GPS-koordinater 36o 33´16, 15N 4o 36´48, 15W

På priserna tillkommer följande skatter och avgifter: Överföringsskatt 7%. Avgift notarius publicus: ca 500 euro – 1 500 euro, beroende på egendomens pris. Egendomsregister: ca 70 % av avgiften till notarius publicus. Advokatkostnader: vanligtvist 1 % av köpesumman. Kostnader för ändring av kontrakt, t ex el och vatten samt ev. uppdatering av dessa installationer.

Higuerón West Fuengirola, Los Boliches
EN SUECO - APRIL 2023 33

Grazalema

BERGSSTIGAR, ULLSJALAR OCH VILDSVINSGRYTA

Om man skulle peka ut en Pueblo Blanco (vit by) som alltid är en fröjd att besöka, så är det Grazalema. Denna lilla bergsby ligger som ett örnbo på en klippa i naturparken Sierra de Grazalema, i det nordöstra hörnet av Cádizprovinsen. Här är det dessutom inte bara byn som är värd ett besök under en dag eller en helg i den friska bergsluften, här är det värt att slå ett slag även för vägen dit – att köra från Costa del Sol tar knappt två timmar, som är en magnifik upplevelse – så länge som man inte har något emot slingrande vägar. Det är också här, där vägen slingrar sig mellan ekar och korkträd, som man får en första skymt av de vita husen under de branta bergstopparna.

Grazalema ligger cirka 800 meter över havet under de branta topparna i Sierra del Pinar. I genomsnitt får byn 2 300 mm nederbörd per kvadratmeter per år och som värst upp till 4 000 mm. Att det regnar så mycket förklaras av att detta är den första höga bergskedjan som de fuktiga Atlantvindarna möter efter att ha blåst in över låglandet. Däremot lider området ofta av torka på sommaren, så för resan hit kan man förvänta sig dramatiska väderkontraster.

Våtast i Spanien?

Det som kanske gör Grazalema mest känt, eller ökänt, är att denna by sägs vara den regnigaste platsen i Spanien. Det är nästan ofattbart att en plats i soliga Andalusien har mer nederbörd än de våta regionerna i landets norra delar, så jag har undersökt saken lite för att se om denna regnmyt är sann.

Enligt det spanska meteorologiska institutet (Aemet) var San Sebastian i Baskien Spaniens våtaste stad 2022, följt av Santiago de Compostela och Pontevedra. Men när statistiken inkluderar mindre tätorter och närliggande bergsområden så toppar faktiskt denna vita by listan. Den 14 december 2022 regnade det inte mindre än hela 212,1 liter regn per kvadratmeter på 24 timmar i Grazalema, vilket gjorde byn till den regnigaste platsen i världen den dagen!

Tack vare sitt unika mikroklimat, samt närheten till och den förhistoriska landförbindelsen med Afrika, har La Sierra de Grazalema en mycket rik flora och fauna. Samtidigt tror man att området slapp undan istiden som täckte större delen av Europa. Fuktigheten i området gör detta till en av

de grönaste och frodigaste platserna i hela Andalusien, varför området också är mycket populärt bland vandrare. Den bästa tiden på året för att utforska den rika floran är mellan april och juni, när allt står i full blom.

Bergsgetter, gamar och vilda djur

Under mitt första besök i Sierra de Grazalema, med vandringsgruppen som jag är med i, fick jag veta att det fortfarande finns vilda getter här. Men jag hade inte förväntat mig att vi skulle få se en killing spatsera förbi oss rätt över parkeringsplatsen. Att se getterna är annars ganska ovanligt då de är mycket snabba klättrare. Samtidigt är de välkamoflerade med sin gråbruna päls, som liksom får dem att smälta in i naturen runt omkring dem. Två arter av de iberiska vilda getterna (Cabra

Text och foto: Karethe Linaae
UTFLYKT TILL
Grazalema genom ekskogen. Vilda pioner.
34 EN SUECO - APRIL 2023 Grazalema
Bergsgetter på en stig mellan Grazalema och Villaluenga del Rosario.

pyrenaica) utrotades annars så sent som 1982 och 2000, men som tur är finns det fortfarande två arter kvar, och har man tur kan man få en skymt av dem från bergsstigarna ovanför byn.

Ett annat vilt djur som lever i området, särskilt i dalområdena med korkskog, är vildsvin. Dessa stöter man dock mycket sällan på, särskilt inte dagtid, om det inte handlar om de vildsvinsrätter som man hittar på de lokala restaurangernas menyer. Det finns även rådjur i skogsområdena i Sierra de Grazalema och vänder man blicken upp mot Sierra de Pinar ser man ofta gamar som sväva över bergstopparna, där de vaktar sina bon.

För personer som tycker om att promenera kan det sägas att det finns en mängd fina vandringsleder som börjar vid Grazalema. De flesta stigar är ganska branta men det finns även de som är planare, särskilt om man väljer att följa den gamla medeltida (en del säger romerska) stenbelagda stigen Calzada Medival ner till de bördiga slät tterna nedanför byn.

De flesta stigar börjar vid vägen eller parkeringsplatsen strax ovanför byn. Vill man se kartor och beskrivning över olika vandringar så finns det på internet (Wikiloc.com) och det går också att få kartor på turistkontoret i byn. Sierra de Grazalema täcker 53 411 hektar och inkluderar 14 kommuner i provinserna Cádiz och Málaga. En av mina favoritstigar leder upp till Cueva de Dos Puertas (Grottan med två portar). Ska man ut och vandra här ska man vara medveten om att vädret ofta skiftar mycket snabbt – på bara några minuter, så man ska vara i god form samt att ha rätt utrustning med sig när man ger sig ut.

Lång tradition av merinoull

På vägen till Grazalema korsar man en slätt där fårflockar betar på marker som separeras av stenmurar, i ren biblisk stil. De största flockarna består av över 100 får, utöver de nya lamm som ännu inte fötts. Dessa får är merino-får, och tack vare dessa är Grazalema också mycket känt för sina utmärkta ullprodukter.

Merinofåren har varit motorn bakom Grazalemas ullindustri sedan 1600-talet, minst. Många av stadens filtar och hästfiltar m.m. har exporterats till Latinamerika. Under sina glansdagar hade Grazalema så många som tio textilfabriker och majoriteten av invånarna arbetade med ullproduktion. I dag finns det bara en kvar – Mantas de

Grazalema – som sägs vara Spaniens äldsta överlevande hantverksmässiga textilfabrik. Vill man ta med ett kvalitetsminne hem från Grazalema är en av deras filtar, en halsduk eller en ullblazer ett lokalt hantverk av en kvalitet som man inte hittar någon annanstans.

Strax innan man kör in i den lilla stadskärnan på höger sida passerar man själva fabriken. I museumsdelen, som har gratis inträde och öppettider vardagar kl. 09.30-13.30, kan man bland annat se textilmaskiner från 1800-talet.

Payoyoost och andra specialiteter

Av mjölken som fås från fåren görs något mycket gott. Nämligen Queso de Oveja, som är ostar som man som besökare både bör smaka och naturligtvis köpa med sig hem. Men när det kommer till ostproduktion i Sierra de Grazalema är det normalt osten Payoyo som det pratas om.

Osten Payoyo har hyllats som en av världens bästa ostar och den får också ofta pris vid World Cheese Award. Osten kommer från de inhemska payoyo-getterna och ibland blandas getmjölken med fårmjölk, varmed osten får en något mildare smak. På slätterna längs vägen upp till byn kan man stanna till vid Finca Las Hazuelas för att lära sig mer om processen, men vi fortsätter direkt till byn där vi promenerar runt och smakar olika sorters ost i olika ost- och delikatessbutiker. Provsmaka färsk, mellanlagrad eller lagrad payoyoost – kanske med smak av rosmarin eller paprika? Vi lyckas i alla fall aldrig åka härifrån utan en queso Payoyo eller två i väskan.

En unik Andalusisk by Byn Grazalema har 2 053 invånare och skiljer sig från nästan alla andra vita spanska byar. Detta är en äkta bergsby där lukten från de öppna spisarna sprider sig i gränderna. Husen är traditionella och vita med mossbeklädda stentak och blommande pelargoner på balkongerna, och med de höga topparna i bakgrunden är Grazalema både dramatiskt och vackert. Staden är liten nog att inte gå vilse i men ändå tillräckligt stor för att gå på upptäcktsfärd. Då alla gator antingen går uppåt eller neråt är det tur att det finns många bänkar och små barer där man kan sätta sig och vila benen lite.

Den bästa platsen att parkera bilen på är på torget framför turistbyrån. Om det skulle vara fullt just där, som på t ex tisdagar när det är marknadsdag, finns det en parkering ovanför centrum.

Missa inte ett besök på utsiktsplatsen Mirador El Tajo, därifrån man har panoramautsikt över dalen på vägen ner till kyrktorget.

Jag lovar att man inte kommer gå från bordet hungrig i Grazalema och som besökare finns det inte heller någon riskt för att man skulle sakna valmöjligheter för varken lunch eller middag. Det serveras comida casera (hemlagad mat) och portionerna är stora. Det kan sägas att detta kanske inte är det bästa stället för vegetarianer. På de flesta menyer hittas både vildsvin, rådjur, get och kanin från bergen intill, vanligen i form av grytor eller med härliga såser med vild svamp, vitlök, rotfrukter, örter och naturligtvis rikligt med vin.

Meson La Posadilla på Plaza de Andalucía är en trevlig plats att slå sig ner på och iaktta livet i byn, och deras meny del día (dagens meny, som endast serveras på vardagar) kostar bara 10 euro. Skulle man ha riktigt gott om tid och önskar njuta av en lugn måltid av hög kvalitet och med god service rekommenderas Meson de Simancón. I bägge fallen kan det tänkas att man behöver en siesta efter maten.

Vill man slå på stort och njuta av ett glas eller två med robust vino tinto (rött vin) till måltiden finns det också några charmiga hotell i Grazalema och flera casas rurales för några oförglömliga dagar på landsbygden.

Typiska gator i Grazalema. Cueva de Dos Puertas ovanför Grazalema. Handgjord filt i merinoull från Grazalema.
EN SUECO - APRIL 2023 35
(Källor: Junta de Andalucía, AEMET, Wildside Holidays, Vista Andalucía, Mantas de Grazalema, Finca las Hazuelas, Fascinating Spain, Tambor del Llano och Turismo Grazalema)

Spanska vanor – eller ovanor…

på bordet, oavsett om det är dukat med duk i tyg, pappersduk eller ingenting alls. Och tappa inte hakan när du ser spanjorerna bryta en bit av brödet för att doppa i den goda oljan som kom med deras gambas pil-pil eller använder brödbiten för att fånga upp en bit mat på gaffeln – kniven används till att skära, inte till att få mat på gaffeln.

Behåll skorna på inomhus

Att ta av sig skorna när man kliver över tröskeln till sitt eget hem eller någon annans känns som en självklarhet för oss svenskar – inte vill man dra in gatans smuts in i huset. Men så tänker inte spanjorerna (och med dem många andra nationaliteter). Kommer du hem till en spanjor och tar av dig skorna tittar de storögt på dig. Och ber du en spanjor på besök hemma hos dig att ta av sig skorna, blir reaktionen som att du skulle ha kläckt ur dig en förolämpning. Nej, spanjorer behåller skorna på. (Kanske är det därför man ofta ser en skurhink och mopp i ett hörn i spanska hem?)

Kölapp – vem är sist?

Svenskar är ett köande folk. Vi står snällt på rad efter varandra och är det inte ringlande köer så är det kölappssystem. På många platser i Spanien har man varken ringlande köer eller kölappar. Här finns i stället ett alldeles ypperligt system som bygger på att man i stället för att hålla koll på sitt nummer, eller ta ministeg i något som liknar ett lemmeltåg, bara håller koll på en person. Det går till så att när du kliver in på banken, hos slaktaren eller frukthandlaren, så frågar du helt enkelt Quien es el ultimo? (eller Quien es la ultima? om det bara är kvinnor). Vilket betyder ”Vem är sist?”. Således vet du att när den personen är färdig med sitt ärende så är det din tur.

Assiett till bröd, vad är det?

I Sverige får man tidigt lära sig att serveras bröd till en måltid så ska brödet ligga på en assiett till vänster om tallriken. Dessutom håller man brödet över tallriken för att undvika smulor på bordet och man doppar inte brödet i maten. Ska du smälta in i Spanien kan du glömma allt om detta. Här hittar du sällan en assiett på varken vänster eller höger sida om tallriken – brödet läggs direkt

Vill du framstå som mer van i situationen kan du slänga dig med den korta varianten ”El ultimo? ” (eller ”La ultima? ”) som kort och kort betyder ”Den sista?”. I mer internationella spanska storstäderna och i turistområden vinner kölappsystemet dock allt mer mark.

Kindkyssar till alla

I Sverige skakar man hand när man träffas och riktigt goda vänner kramas hej och hej då. Glöm det i Spanien. Här kindpussas man. Har man som svensk inte koll på om man ger en kindkyss,

två eller tre, eller om man börjar till höger eller vänster, så kan det uppstå ibland lustiga, andra gånger pinsamma och rent av besvärliga situationer när ens läppar möter de av en person som man inte alls vill pussa på munnen. Så se till att hålla tungan rätt i mun och gör en luftkyss först till vänster och sedan till höger, och se till att bara högst beröra varandras kinder lite snabbt. En del gör ett litet smackande pussljud, andra inte. Viktigt är att du alltså INTE ska pussa den andra personen på kinden, utan i luften – först till vänster sedan till höger.

Söndagsfin

Medan man som svensk gärna slappar om söndagen och gärna i mjukiskläder är detta en dag då spanjorerna tar fram findräkten. Det är inte ovanligt att se hela familjer – och då talar vi om spanska familjer i tre, kanske fyra generationer –som tar en söndagspromenad tillsammans, och alla är finklädda. Detta hör naturligtvis ihop med att spanjorerna är ett katolskt folk och många besöker fortfarande kyrkan på söndagar.

36 EN SUECO - APRIL 2023 Spanska vanor

någon är rosa rosor ett bra alternativ och för uppmuntran passar orkidéer. Ska du däremot på begravning är en vit ros ett säkert kort, om du inte känner till den avlidnes favoritblomma.

ren som håller ihop ansjovisen med oliven. På de traditionella barer där denna tradition fortfarande efterlevs är det inte heller ovanligt att de skriver upp din nota med griffelkrita direkt på bardisken framför dig.

Blomsterspråk på spanska

Att ge blommor vid födelsedagar och middagsbjudningar är vanligare i Sverige än i Spanien (i Spanien är det ju också vanligare att träffas på stan än hemma, så blommorna hinner vissna innan de kommer i en vas), men ska du ge bort en bukett är det bra att känna till de spanska sederna. Undvik att ge bort gula blommor till konstnärer och artister, det betyder nämligen att deras prestation inte varit den bästa och undvik även buketter med 13 blommor, vilket betyder otur. Vill du ge blommor som förlåt ska du ge vita gerberor eller liljor, vill du önska krya på dig passar det att välja solrosor (trots att de är gula) eller margerit, och för att visa kärlek fungerar det globala blomsterspråket, alltså röda långa rosor. Margerit i olika färger passar också att ge till vänner, men tänk på att ett fång vita margeriter betyder att mottagaren är den vackraste du vet, så kanske du vill välja en annan färg – beroende på mottagaren förstås. Vill du i stället gratulera

Kasta skräp på bargolvet

Skulle du börja kasta skräp på golvet på en svensk bar skulle du snart ombes lämna lokalen. Tänk dig nu i stället en gammal spansk bar där du som gäst står vi bardisken i trä och beställer en caña och några tapas. Har du nu hittat en riktigt traditionell bar kommer du se att gästerna vid bardisken utan att tveka låter tandpetare och servetter singla ner på golvet. I dag ses dock allt oftare små sophinkar utställda på gästernas sida om baren eller en sophink i miniatyr på bardisken, som skräpet kan kastas i. Att samla ihop sin smutsiga servett och eventuella tandpetare på tallriken efter att man ätit färdigt hör inte traditionen till. Här torkar man munnen mellan munsbitarna och kastar den lilla servetten direkt, liksom tandpeta-

När vi går på restaurang i Sverige beställer var och en sin maträtt, och det är den man äter. Är man ute och äter med sin partner eller familj, kan man kanske smaka en tugga av varandra, men inte mer än så. Annat är det när vänner och familj går ut och äter i Spanien. Här är det vanligt att beställa några rätter tillsammans som serveras mitt på bordet och så får var och en servera sig själv, och alla får smaka på allt. Eller se bara på hur en paella serveras traditionellt – hela paellapannan ställs mitt på bordet, så att hela sällskapet först kan njuta av den vackra presentationen och sedan de goda smakerna. Tidigare

Ring och boka tid på +34 951 239 004

Öppettider: Tisdag och fredag kl. 9.00 – 13.00 eller efter överenskommelse

Paseo Maritimo 5, Blok 2

Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola

Delar mat med varandra
dolde
nu visar jag alla hur smarta de är Conny Hundtofte Strauch Oberoende redovisningskonsult HOS OSS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OCH GRATIS SERVICE I SPANIEN OCH 29AVDELNINGAR I DANMARK.
jag att jag hade hörapparater,
www.dkhc.dk
HÖRSELN? – prova vår MICRO hörapparat gratis
hörseltest EN SUECO - APRIL 2023 37
PROBLEM MED
Gratis

Receptet finns på Veras Verandas online-matblogg: www.verasveranda.com

PÅ VANILJBOTTEN JORDGUBBSCRUMBLE

Det är april och här i Málagatrakten är det högsäsong för jordgubbar. Detta ska vi naturligtvis njuta av, och samtidigt få en försmak av sommaren. Vi svenskar förknippar ju jordgubbar med sommar, då det är den årstid då det är jordgubbssäsong i Sverige. Och just så var det när jag var barn – vi fick bara jordgubbar på sommaren, med mindre att vi var utomlands.

Denna kaka kan ätas precis som den är men det är också gott att ha antingen vaniljglass eller vaniljsås till. Vill du ha något friskare så varför inte testa att byta ut glassen eller vaniljsåsen mot en klick crème fraiche!

Kakan är också smarrig att äta dagen efter, tack vare jordgubbsfyllningen håller den sig saftig och god.

Skulle du nu inte tycka om jordgubbar är det bara att byta ut jordgubbarna mot andra bär som du tycker om, som t ex blåbär eller hallon.

Hoppas det smakar!

INGREDIENSER:

Vaniljbotten:

175 g mjöl

100 g socker

1 tsk bakpulver

85 g mjukt, rumstempererat smör

75 g grekisk yoghurt

1 ägg

1 äggula

1 msk vanilj

Jordgubbsfyllning:

750 g jordgubbar

2 msk socker

2 msk Maizena (majsstärkelse)

Smuldeg:

140 g mjöl

60 g farinsocker

90 g socker

1 tsk kanel

1 tsk vanilj

70 g smält smör

GÖR SÅ HÄR:

Vaniljbotten:

• Förvärm ugnen till 190 grader.

• Smöra och bröa en 22 cm rund springform eller klä den med bakplåtspapper.

• Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver och blanda sedan ihop detta med det mjuka smöret (antingen för hand eller i en assistent) tills du får en smulig deg.

• Ta en annan skål och rör däri ihop grekisk yoghurt, ägg, äggula och vanilj, och när detta är blandat rör du ihop det med mjölblandningen tills du får en jämn, tjock smet.

• Fördela smeten i springformen, använd en degskrapa för att få ett jämnt lager.

• Grädda vaniljbottnen i ungen 12-15 minuter, testa med sticka. Den ska vara färdig men inte för mörk.

Jordgubbsfyllning:

• Skölj och rensa jordgubbarna, och skär dem i skivor.

• Strö socker och maizena över.

• Fördela jordgubbsskivorna över vaniljbottnen.

Smuldeg:

• Blanda ihop alla ingredienserna i en skål med en gaffel tills du får en smuldeg.

• Fördela smuldegen över jordgubbsfyllningen.

• Grädda kakan i ugnen i ca 30 minuter.

LYCKA TILL OCH VÄLKOMMEN Av Natalina Atlanta Bramsted
38 EN SUECO - APRIL 2023

Behövs bygglov för att renovera köket?

Jag vill renovera köket i mitt radhus. Alla gamla skåp ska slängas ut och jag ska även byta golv, kakel osv. Eventuellt ska också en vägg rivas för att få en öppnare planlösning. Måste jag ansöka om bygglov för detta? Var gör jag det och hur? Hur gör man med allt skräp, kan man kasta sådant i de vanliga sopcontainrarna? Jag tänkte inte anlita någon firma utan göra jobbet själv med några kompisar.

I första hand är det viktigt att veta omfattningen av renoveringen, då tillstånden som du behöver ansöka om är olika beroende på bland annat omfattning och typ av arbete.

I detta fall utgår vi ifrån att det avser en totalrenovering av köket i en fastighet som du själv äger, där även golv och tak ska bytas samt en vägg ska rivas.

Baserat på detta handlar det om ett mindre byggarbete för vilket du inte behöver ansöka om Licencia de Obra (Bygglov) men du måste lämna in en Declaración Responsable (ansvarsförklaring) till kommunen. Ansvarsförklaringen är ett dokument i vilket ägaren till fastigheten intygar att alla krav som fastställs i den lokala lagstiftningen vid byggnationer och renoveringar uppfylls.

Detta reglas i Lagen Ley 7/2021, de Impulso para la Sostenibilidad del Territorio de Andalucia (kallad LISTA)

som fastställer att ansvarsförklaring ska lämnas in i följande fall:

a) Byggarbeten av mindre och enklare teknisk art som inte kräver ett Projekt av en behörig tekniker, enligt vad som fastställs i gällande lagstiftning om byggnationer.

b) Renovering/arbeten på redan befintliga fastigheter eller installationer som finns belägna på stadsplanelagt område enligt gällande regler och som inte påverkar ytan eller höjd eller att fastigheten byggs ut och liknande.

Efter att du har lämnat in och registrerat ansvarsförklaringen hos kommunen har du rätt att påbörja arbetet, förutsatt att alla underlag som krävs i lagen också lämnas in. Kommunen har rätt att i ett senare skede utöva inspektion eller kontroll av de uppgifter och underlag du lämnat.

Ansökan kan lämnas in av en fysisk eller juridisk person, antigen personligen hos kommunen eller elektroniskt genom s.k. firma digital. Följande underlag måste lämnas in:

• Ifylld officiell blankett som finns hos kommunen.

• Detaljerad budget på renoveringen, undertecknad av ägaren.

• Ritning på hur fastigheten ser ut i dag, foton eller skiss som beskriver renoveringen som ska göras, undertecknad av ägaren.

• Kvitto på betald byggavgift, som baseras på typen av renovering.

• Kvitto på betald byggskatt ICIO, som brukar ligga på 4-5 % av budgetens värde (beror på varje kommun).

• Garanti för att byggskräp slängs på ett korrekt sätt, 1-2 % av budgeten.

• Ansökan om att få ställa container för byggskräp på gatan.

Sammanfattningsvis är ansvarsför-

Agent för:

ZURICH – världsomspännande schweiziskt försäkringsbolag

Telefon:

952 46 50 66

E-mail: anna@tcseguros com

Web: www tcseguros com

DKV Sjukförsäkringar - ledande tyskt bolag

Affärsspråk: Svenska, spanska, engelska, danska och norska

klaringen en förenklad process för att göra en anmälan hos kommunen att du ska utföra renovering i din bostad och ger dig rätt att påbörja arbetet så snart den lämnats in, du behöver alltså inte invänta svar från kommunen.

Om du under arbetets gång bestämmer dig för att utföra ytterligare renovering, måste ansökan kompletteras.

Du får inte slänga byggskräp i vanliga sopcontainrar utan måste beställa en särskild container för ändamålet.

Fråga experten Denna fråga är besvarad av Gonvel & Kamph, spanska advokater & skatterådgivare, som kommer att besvara fler frågor i kommande nummer. Har du någon fråga kan du skicka den till: sara@norrbom.com

Obegränsat rent mjukt vatten i ditt hem, fritt från bakterier, kemikalier, metaller, virus. Gör dig fri från problem med kalkavlagringar i maskiner, varmvattenberedare etc.

Filterscds.com

costadelsol.ecofilters.es

Tel:+34 605 432 004 ,+34 605 432 002

info@filterscds.com

Tel 605 432 004 & 605 432 002 ecofilterscostadelsol@gmail.com

Victoria Rojas Amaya arkitekt Tres Coronas Seguros Anna Göransson Avda Alcalde Díaz Ruíz 4 Edif Tres Coronas 8-A Fuengirola
EN SUECO - APRIL 2023 39

Vi är på en utflykt i provinsen Ciudad Real och nu ska vi besöka det mycket speciella fenomenet: Las Lagunas de Ruidera. Här handlar det om 16 sjöar som ligger på rad och som är sammankopplade via små vattenfall, som bildas av några mycket speciella kalkstenformationer som i sin tur har skapats under miljontals år. Dessa sjöar utgör samtidigt källan till floden Guadiana, som inte är direkt lätt att se då vatten på många platser strömmar in i sjöarna under vattenytan, från de vattenförande lager som ligger ganska nära ytan under den kastilianska högslätten. Detta är ett vackert och porlande område utan massturism, då det är klassat som ett naturreservat.

Las Lagunas de Ruidera och tjurens död

högsta vattenfall som är cirka 10 meter och ligger mellan sjöarna Laguna del Rey och Laguna Morenilla. Det finns en asfalterad väg som går längs några av sjöarna, och den kör vi på nu. Denna väg är mycket vacker men den tar oss bara förbi nio av sjöarna. De två övre sjöarna kan bara besökas till fots och de nedre kan man inte köra längs med.

Det finns många fina vandringsleder som leder längs och runt sjöarna, så här kan man vandra i flera dagar. Detta är något som väcker upptäckarlusten men vi har bara två dagar här, så vi hinner bara med bråkdel av vägarna.

lever nämligen sötvattensfisk som karp, gös och abborre. Det tåls dock att säga at fiske är förbjudet i de flesta av sjöarna.

I det stora hela är dessa sjöar och deras fauna välskötta, men skulle man bli sugen på ett dopp ska man tänka sig för, för det är bara tillåtet att bada i några få av sjöarna. Men allt är inte förbjudet. I några sjöar kan man paddla kajak, kanot och paddleboard, och utrustning kan hyras av Diego. Det finns även möjlighet att dyka, något som Diego också arrangerar. Se: RuiderAventura.com och www.lagunas-de-ruidera.es

Las Lagunas de Ruidera ligger 85 km öster om Almagro, där vi har övernattat, men efter en timmes bilresa kommer vi fram till Ruidera (en by med bara 500 invånare) där vi har bokat en guidad visning med den lokala guiden Diego, som kan trakterna här. Det kan verkligen rekommenderas att man bokar en guidad tur för området här är stort och det kan vara svårt att veta vad man ska se. En jeep-tur kostar 150 euro för fyra personer och tar tre timmar.

Att det inte är någon massturism i området kan man tacka La Diputación de Castilla La Mancha (som Ciudad Real-provinsen tillhör) för

de vill gärna inte att man marknadsför området. Vi hade själva aldrig hört talas om det innan vår guide i Las Tablas de Daimiel rekommenderade det. Så här är vi nu, i ett ganska okänt hörn av Spanien, som överraskar med sin skönhet och trevliga stämning.

En av de första sakerna som Diego berättar för oss är att fenomenet med sjöarna på rad med naturliga kalkdammar är så sällsynt att i Europa finns sådant bara här i Ruidera och sedan i Kroatien.

Det första vi ser är fenomenet La Cascada del Hundimiento, som är en plats där man kan beundra sjöarnas

Märkligt nog är två av sjöarna – Laguna Lengua och Laguna Redondilla – inte förbundna med de andra, och de har heller inget inflöde från varken grundvattnet eller från de andra sjöarna, så ibland torkar de ut helt och hållet. Det har vår guide Diego upplevt två gånger i sitt liv.

I övrigt porlar det överallt och det finns ett rikt fågelliv och naturen är mycket vacker. Då sjöarnas vatten består av regnvatten och det renaste grundvattnet är det så rent att det kan drickas, så vi tar några klunkar när vi blir törstiga. Men visst, man kan ju tänka på att det lever fiskar och annat i det, så helt rent är det nog inte. I dessa sjöar

Vår guidade rundtur slutar i södra änden, där vägen tar slut. Det är i slutet av Laguna Tomilla och därifrån är det 6 kilometer att gå till fots upp om man vill upp till den sista sjön, Laguna Blanca.

Nu kan det berättas att Don Quixote, riddaren av den sorgliga figuren, red runt här i Las Lagunas och han var särskilt begeistrad över grottan Cueva de Montesinos, där han gick in, medan han i tanken bad sin älskade Dulcinea del Toboso att söka skydd. Med en fackla i ena handen och sitt svärd i den andra, gick han allt längre in i grottan och i sin fantasi upplevde han en underbar värld av Alabaster. Det skulle vi

Av Else Byskov
40 EN SUECO - APRIL 2023 Utflykt
Vattenfallet El Hundimiento är det högsta i sjölandskapet.

också vilja, men tyvärr! När vi är här är grottan stängd.

Ruidera är en liten by så utbudet av övernattningsmöjligheter är begränsat – särskilt i slutet av mars, innan säsongen börjar, vilket den gör till påsk. Vi har därför bara lyckats hitta ett enda öppet hotell, nämligen Hostal Guadiana. Detta är å andra sidan helt okej, dess ägare är mycket trevliga, restaurangen serverar riktigt god mat och rummen är nyrenoverade. För att sammanfatta det kort – detta är ett fynd och vi betalar 60 euro för ett dubbelrum.

Efter utflykten äter vi på byns restaurang Meson de Juan, och det är bra. Efter en siesta går vi sedan ut till sjön Laguna del Rey, som har fått sitt namn efter kung Carlos III, som hade ett slott här vid sjön. Det blir en trevlig vandring på sjöns västra sida.

La Quebrada del Toro – Tjurens död

Nästa morgon beger vi oss ut på ett riktigt äventyr i en smal, vild och blodig ravin, som är resultatet av ett jordskalv. Det berättas om en händelse som ägde rum under en av de tidigare årliga boskappsvallningarna från söder till norr och tillbaka. Under en sådan vandring på de så kallade veredas (vallvägar) tappade en tjur fotfästet på kanten till ravinen och föll cirka 30 meter ner till botten av ravinen. Den stackars tju -

ren hade troligtvis brutit flera ben i fallet och här låg den och brölade av smärta till dess den dog en vecka senare. Det är alltså den händelsen som gett namn till denna ravin – La Quebrada del Toro – tjurens ravin.

Nu ska vi gå ner i ravinen och denna vandring kräver verkligen att man är säker på foten, är i bra form och har starka nerver. Jag har i alla fall aldrig upplevt något liknande, mer hisnande och hårresande än denna korta utflykt till jordskorpans inre.

Det börjar med att vi står och tittar ner i djupet uppifrån platån medan Diego berättar om den stackars tjuren. Sedan beger vi oss ner i djupet längs några smala trappsteg, till dess vi kommer till en låst dörr. Det är inte tillåtet att gå in i ravinen på egen hand – man måste ha en guide med sig, och tack och lov för det. Besöket kostar 20 euro per person och det är väl värt pengarna.

Diego släpper in oss och nu går vi i en cirka 1 meter bred spricka i berget, mellan vertikala bergväggar. Här har man byggt några träbroar och trappor som vi försiktigt går på, medan Diego berättar om fantastiska kristallformationer (geoder), om den mycket speciella floran samt pekar ner i djupet av outgrundliga håligheter, som man måste vara en speleolog (grottforskare) för att vilja krypa in i. Hua, detta är en både läskig, fascinerande och ovanlig plats.

Vi går på träbroar, branta stigar, upp för smala trappor och ner igen, förbi djupa håligheter och grottor med vatten, mellan glittrande bergväggar där olika sorters kryp lever och mossa växer, och till slut upp i den friska luften genom ett smalt hål. Detta är verkligen en spännande och hårresande upplevelse som man inte får missa om man är här. Allt går bra och efter 20 minuter når vi fram till ytterligare en dörr och så är vi ute. Nu promenerar vi i nästan 10 minuter till en mirador (utsiktspunkt) därifrån man har en fin utsikt över Laguna San Pedro, innan vi återvänder till bilen.

Detta är ett område som måste upplevas. Man måste helt enkelt ta sig hit och se det själv, njuta av naturen, fågellivet, solens strålar som glittrar i vattnet och sjöarnas porlande.

Castillo de Peñarroya

I slutet av den sista, eller nordligaste sjön, Laguna Cenagosa, hade araberna ett slott som erövrades av de kristna 1198. Nu ska vi besöka resterna av detta slott. År 1959 stod den nuvarande dammen färdig och med den kunde man bevattna stora delar av jordbruksmarkerna, som i dag är Spaniens vetekammare. Dammen är imponerande och vattnet är högt – det når hela vägen upp till kanten. Detta då vatten hela tiden strömmar in i sjöarna från jordens inre. Besöket här blir

en fin avslutning på vårt besök i Las Lagunas de Ruidera.

San Carlos de Bariloche

Nu är vi hungriga. Som tur är rekommenderade vår trevliga värd på Hostal Guadiana oss att köra till byn San Carlos del Valle, för där äter man gott, har vi fått veta. Denna by ligger längs vägen mot Valdepeñas och ligger alltså på vägen tillbaka hem, så det passar oss bra. När vi kommer fram till byn möts vi, till vår stora förvåning, av en fantastisk Plaza Mayor med trädgallerier hela vägen runt och en stor kyrka. På grund av kyrkans storlek kallas byn El Vaticano de la Mancha – La Manchas Vatikan. Dessvärre är kyrkan stängd när vi är här. På torget å andra sidan är värdshuset (hospedería) Santa Elena öppet och det är ingen överdrift att man äter bra här. Maten är som på den bästa Michelin-restaurangen, men inte alls dyr. En trerättersmeny kostar 17 euro och är helt på topp. Detta kan jag verkligen rekommendera. Man kan också övernatta på pensionatet och det kommer vi helt klart att göra nästa gång vi är i dessa trakter.

Se: www.hospederiasantaelena.com

Även rumspriset är rimligt (40 euro för ett dubbelrum) så här kan man tala om ett riktigt fynd.

Nu har vi lite över 300 kilometer tillbaka hem till La Herradura.

Slottet ligger vid sjön. Det stora torget i San Carlos del Valle.
EN SUECO - APRIL 2023 41
Sjön Laguna Lengua är som ett badkar. Utan träbroar går det inte.

Golfsidorna AHN Golf

Välkomna till AHN:s programverksamhet våren 2023

Gamla och nya medlemmar hälsas välkomna till våra aktiviteter: Golf, Padel, Schack, Bridge, Promenader, Konst- och Diskussionsgrupp, Friskis & Svettis. Se hemsidan: www.ahn-fuengirola.net/aktiviteter

Reception och café har öppet: tis-, tors- och fredagar kl. 12-15.

Tävlingskalender

AHN Golf har veckotävlingar 3–4 gånger per vecka under höst- och vårsäsongen.

Dessutom har vi våra event såsom AHN Cup, AHN KM, AHN Golfhäftet Trophy, Hangover cup, ”Giftbägaren och lösa förbindelser” och Travellers Cup. Se vår Golfkalender på: https://www.ahn-fuengirola.net/golfkalender Vi öppnar tävlingarna för anmälan två veckor innan tävling.

High Season

Det är nu under High Season, något som medlemskapet i AHN verkligen ger valuta för årsavgiften 40 euro. Redan efter en betald runda är medlemsavgiften intjänad.

RESULTAT Här är våra golfspelare, som så här i början av året har lyckats bäst.

Event Herrar A Herrar B Damer

Feb 17: Miraflores Kjell Danielsson Jaakko Salovius Ann Petersson

Feb 20: Los Lagos Göran Hognell Mia Sellgren Boström

Feb 22: Santana Göran Hognell Bo Gardebom Mirja Viinanen

Feb 27: Los Olivos Henrik Billing Carlaxel Lundberg Ulla Billing

Mar 1: Guadalhorce Henrik Billing Ingemar Åblad Mia Sellgren Boström

Mar 6: Los Lagos Leif Eriksson Lars-Erik Jonsson Petra Schmidt-Rehnberg

Mar 8: Santana Göran Hongell Lars-Erik Jonsson Birgitta Andersson

Mar 13: Los Olivos Rolf Stigson Ingemar Åblad Inger Langemar

Grattis till er alla och till era fina resultat!

Voucher-avtal med prisvärda

greenfee-avgifter

Vi har generösa avtal med de mest eftertraktade golfklubbarna, vilket våra medlemmar får utnyttja, antingen vid privata bokningar eller ännu förmånligare paketpris i samband med våra tävlingar.

• Mijas Golf, vår populära ”hemmaklubb”. Vouchern kostar 58 euro för 2023 och gäller för spel på Los Olivos (jfr. 95 euro).

• Alhaurín Golf, vacker och spektakulär bana. Voucherpriset är 40 euro för greenfee + buggy (jfr. 85 euro).

• Río Real Golf, högt rankad bana för sin layout och unika skönhet. AHN erbjuder online-köp av vouchers för 69 euro med olika paketlösningar + 5 euro i adm.avgift (jfr. 104 euro).

Köp era golfvouchers i Receptionen på AHN! Öppettider tis-, tors- och fredagar kl. 12-15. Banorna hittar du på: https://www.ahn-fuengirola.net/banor

Golfhäftet Trophy

Efter tävlingen på Santa Clara den 15 februari får vi hälsa vinnarna Ulf Stenbäck och Anders Bergendahl välkomna till finalspel på Bro Hof Slott 2024. Stort grattis också till övriga pristagare!

20 februari: Los Olivos –Matchspel mot La Cañada

Trots tappert kämpande från AHN:s golfare, så var motståndet övermäktigt. Vi gratulerar La Cañadas lag som vann med 9,5 mot 3,5.

Añoreta Golf

Representanter ur Golfsektionen var och besökte klubben den 15 mars samt provspelade banan, för att till hösten eventuellt kunna erbjuda AHN:s medlemmar spel där till reducerad greenfee-kostnad.

Våra intryck är att golfbanan Añoreta erbjuder en intressant och blandad golfrunda för spelare på alla nivåer och du kommer att använda alla klubbor i din golfbag. Añoreta Golf fairways är breda och har återsåtts med Bermuda 419 och är översållade med palmer med havet i bakgrunden. Gräset på greenerna gör dem snabba och oslagbara.

Añoreta Golf är den enda 18-hålsbanan öster om Málaga och ligger mellan havet och bergen.

Den är designad av José María Cañizares och är en par-72-bana, som är en utmaning för alla spelare, oavsett handikapp.

Hemsideinformation

Resultat från Veckogolfen och de pågående kupperna redovisas på vår webbplats enl. nedan.

- Anmälnings- och resultatlistor, se: www.ahngolf.net

- Evenemang och trivselaktiviteter, se: www.ahn-fuengirola.net

Golf
1 årsavgift 40 euro 1 voucher 40 euro 1
euro
NORMAL GREENFEE HIGH SEASON 85
42 EN SUECO - APRIL 2023
Bra kämpat!

25 februari: El Paraiso – Giftbägaren

De par som lyckades bäst var:

1. Anne-Christine Udén och Tom Knutsson, 64 p

2. Birgitta och Anders Andersson, 63 p

3. Elisabeth och Lars-Göran Ruhdensjö, 61 p

Även kategorin ”lösa förbindelser” med ett bra resultat uppmärksammades med pris:

Veckans viktigaste spanska nyheter på svenska varje dag - direkt i din inkorg.

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sidan.

Medlemsförmåner och rabatter hos utvalda annonsörer. www.ensueco.com/plus

- Magnus Söderström och Per Bondesson, 61 p och nå ut till tusentals läsare!

VI SER TILL ATT ALLT ÄR BRA MED DIN BIL

• Stora och små reparationer Underhåll, skadereparation och lackering Datordiagnostik • Elektricitet och A/C ITV-förberedelse • Ägarbyte – vi sköter pappersexercisen Vi säljer begagnade bilar och tar bilar i kommission …och samarbetar med alla försäkringskontor.

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas Tel. 952 460 229 - www.kolos.es

Hans blev så här nöjd efter par på hål 16 Mijas. Maggan och Annelie mot hål 10 Mijas. Michael känner sig nöjd efter Eagle på hål 5 Santana. Så här glad blev Mirja Viinanen för vinsten 22/2 på Santana. Göran Hongell håller segertal på Santana.
KOLOS
Costa Muebles Ctra.
de
Mijas
Centro
Idea
Autopista > Mijas
SEDAN 2002… NUMMER 1 PÅ SERVICE AV BILAR OCH SKÅPBILAR
998 Tania & Boban BMW X5 4.6is M EN SUECO - APRIL 2023 43
TALLERKOLOS@GMAIL.COM 635 198

Golf i Solen

Golf i Solen

februari/mars 2023

Februari och början av mars präglades i Golf i Solen av, förutom våra ordinarie tävlingar och arrangemang, Klubbmästerskap och Matchspel.

Klubbmästerskapet spelades 27 och 28 februari på Santana. Mästerskapet spelas som scratch, d.v.s. utan handicap. Dag 1 spelade 17 damer och 36 herrar. Nio damer och 21 herrar spelade bäst dag 1 och gick vidare till slutspelet andra dagen. Båda dagarna spelades i ganska mycket vind och det var en utmaning för många. Segrare i damklassen 2023 blev Helen F.S med 171 slag och i herrklassen tog Klaus J hem segern med 159 slag. Grattis och hatten av för mästarna!

KOMMANDE GOLFTÄVLINGAR

Vi kom i gång med Matchspel 5 mars. 16 deltagare hade anmält sig till Mijas Los Lagos. Dessa spelare fick möjlighet att spela alla fyra speltillfällena för att kunna fortsätta om de vann sina respektive matcher. Finalen hölls den 23 mars, efter redaktionsstopp för detta magasin.

I skrivandes stund har två matcher avgjorts. Den 9 mars vann Thomas J och Kaj S samt Bosse G och Dan C sina matcher och är vidare till A-sidans semifinal, där de möter varandra. Åtta spelare har gått till ” andra chansen” (B-sidan). Kvar där är nu Gerda G och Arne S som möter varandra samt Janne H och Per S. Fortsättning följer i nästa nummer av En Sueco, då vinnare ska kunna presenteras.

Nedan några bildbevis från match nummer två.

Spel på Santana 6 mars 2023. Stort startfält med 79 spelare. Väderprognosen spådde regn framåt 20-tiden och lite regnstänk dessförinnan. Vi spelade slaggolf i A-klassen och Poängbogey i C-klassen.

De först bollarna klarade sig undan regnet ganska hyfsat, även om både paraply och regnkläder fick tas fram.

Prognosen slog fel och regnet började ihållande redan vid 18-tiden. Det gjorde också att det mörknade fortare än vad vi hade beräknat. Tros detta hade många av de spelare som startade i andra halvan av spelfältet, väldigt bra resultat. Starkt gjort att inte ge upp.

A-klassen Dam: 1:a Ulla L 70 slag, 2:a Cata 70 slag, 3:a Helene FS 71 slag

A-klassen Herr: 1:a Jocke L 66 slag, 2:a Kjell Z, 67 slag, 3:a Håkan C 70 slag.

C -klassen Dam: 1:a Carina G 40 p, 2:a Gun V, 40 p. 3:a Aja B 38 p.

C-klassen Herr: 1:a Bengt Ö, 42 p, 2:a Kaj S, 41 p, 3:a Peter J 40 p

Välkomna till vår hemsida för att titta närmare på dessa tävlingar och på vårens övriga program, förmåner, anvisningar för medlemskap och spel med mera: golfisolen.eu

Datum Dag Kl Golfbana Typ Spelform 2023-03-31 fre 10.30 Parador BB4/4 Final 2023-04-02 sön 14.30 Mijas LO 2023-04-03 mån 13.00 Santana 2023-04-05 ons 10.48 Sa Maria PP2 2023-04-07 fre 11.00 Lauro PP3 2023-04-09 sön 14.30 Mijas LL Slag(+5) 2023-04-10 mån 13.00 Santana PP4 2023-04-12 ons 09.46 GH Slagg(+5) 2023-04-14 fre 10.30 Parador PP5 Slagg(+5) 2023-04-16 sön 14.30 Mijas LO PPF Slagg(+5) 2023-04-17 mån 13.00 Santana 2023-04-19 ons 11.22 GH 2023-04-21 fre 11.45 lauro 2023-04-23 sön 14.30 Mijas LL 2023-04-24 mån 14.00 Santana 2023-04-26 ons 12.48 Sa Maria 2023-04-28 fre 10.30 Parador 2023-04-30 sön 14.30 Mijas LO 2023-05-01 mån 14.00 Santana
Helene F.S och Klaus J klubbmästarna i Golf i Solen 2023. Thomas J och Kaj S, (längst till vänster) gick vidare i A-sidans semifinal efter sina matcher mot Martin respektive Isa. Janne A vet hur man vrider upp. Arne S, mötte Ann-Marie och gick vidare till B-sidans semifinal. Lena A och Randi två av alla de som blev genomblöta. Damerna gör ändå tummen upp när de vinner på ”lotten”. Nu är det dags för paraplyet. Vissa hade bättre regnutrustning än andra. Anne begrundar sitt fina inspel på Santanas hål 10.
44 EN SUECO - APRIL 2023
Läs mer om oss på: www.golfisolen.eu Vid tangentbordet Lena
HOLM BILREGISTRERING BILREGISTRERING BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24 • OMREGISTRERING TILL SPANSKA SKYLTAR PÅ 2 DAGAR • IMPORT- & EXPORTPAPPER • BESIKTNING (ITV) & HOMOLOGERING • ÄGARSKIFTESCERTIFIKAT • ALLT PAPPERSARBETE FÖR REGISTRERING www spanskbil com • E-mail: carsreg holmes@gmail com I shoppingcentret La Colonia (S an Pedro de Alc ántara). 256 m2 med stor utomhusterrass. Tel. 952 78 03 76 • 695 92 12 91 info@cclacolonia.com A F FÄ R S LO K A L U T H Y R E S C línic a Veterinaria L as C amelias Din veterinärklinik i Fuengirola Calle Teresa
1, Fuengirola Tidsbokn. 952 46 11 79 Vitalar spanskaoch engelska PERSONLIGT VISITKORT 30€ Hos Norrbom Marketing kan du få ditt personliga visitkort tryckt på bara en timme. Vi har tillgång till tusentals olika designs så att du får ditt visitkort just som du vill ha det. 1-sidigt tryck, 100 st. Vet dina vänner var du bor? Gör din tillvaro Spanien lättare med ett Professionella grafiska lösningar i mer än 30 år NORRBOM MARKETING har funnits i mer än 30 år. Vi ger ut 3 månadsmagasin Spanien: EN SUECO, LA DANESA samt DET NORSKE MAGASINET. Utöver det levererar vi grafiska lösningar till våra många trogna kunder i både Spanien, Sverige, Danmark och Norge. CENTRO IDEA Ctra. de Mijas @km.3,6 29650 Mijas Tel. (34) 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com CENTRO IDEA · Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tel. 952 581 553 E-mail: norrbom@norrbom.com 1-sidigt tryck, 100 st. 30€ EN SUECO - APRIL 2023 45
Zabell

Upptar du det du äter?

Lider du av uppblåsthet, halsbränna, förstoppning, diarré, huvudvärk, trötthet och nedsatt immunförsvar? Ge inte upp, du kan få hjälp, och ofta handlar det om bara små justeringar och vanor som behöver ändras för att du ska må bättre.

Du är vad du äter. Detta är ett gammalt ordspråk som jag har fått höra redan sedan jag var liten, och jag hör det fortfarande ofta. Men en dag korrigerade min gamla vän Ellen Møller mig snällt och sa: NEJ, du är inte vad du äter utan vad du upptar.

Varför är det så viktigt med bra matsmältning?

Sedan Ellen sa de kloka orden, vilket var under min utbildning som kostrådgivare hos Eva Lydeking, har jag varit extra uppmärksam på vikten av en god matsmältning.

Det är inte bara för skojs skull som jag påminner många av mina kunder om att man ska äta långsamt samt komma ihåg att tugga maten ordentligt, särskilt om man upplever att man har problem med tarmsystemet. Att tugga långsamt ska inte vara en stressfaktor. Äter du i en situation som är stressande tar du inte upp näringsämnena från maten och kosttillskotten på bästa sätt. Att tugga maten ordentligt är lika viktigt som att andas. I vår förvirrade och förorenade vardag måste vi tänka på det för att komma ihåg det.

Njut av din mat, var tacksam över

den och ät långsamt. Låt din måltid vara mellan 30-40 minuter. Ordspråket ”skynda långsamt” är värt att skriva upp.

Nedbrytningen av maten börjar redan i munhålan. Därför är det så viktigt att tugga ordentligt, och även goda tänder är viktigt. Har du svårt att bilda tillräckligt med saliv kan det vara bra att dricka lite vatten innan maten, men drick aldrig till maten. I munhålan finns nämligen enzymet amylas, som påbörjar nedbrytningen av maten, särskilt kolhydraterna. Nedbrytningen av maten börjar alltså i munhålan. I munnens slemhinnor finns också mjölksyrabakterier som skyddar mot attacker från skadliga bakterier. När maten tuggas ordentligt, till dess den är flytande, blir den så finfördelad att alla matsmältningsvätskor kan fungera som de ska, så att vi kan uppta det vi stoppar i munnen på bästa möjliga sätt.

Hela matsmältningssystemet består av munnen, matstrupen, magen, tunntarmen, bukspottkörteln, levern, gallblåsan, tjocktarmen och ändtarmen. Sedan har vi också njurarna, som rensar blodet från slaggprodukter och producerar urin. Om matsmältningssystemet

inte fungerar optimalt minskar upptaget av den mat vi äter och de kosttillskott vi tar väsentligt. Med den livsstil som vi lever i dag följer allt fler matsmältningsproblem. Symtomen som kan uppstå och som visar att det kan vara något fel med upptaget av din mat och kosttillskott är ofta t ex håravfall, trötthet, torr och rynkig hud.

Kosten

Min stora och något naiva önskan är att alla livsmedelsproducenter, regeringar och andra myndigheter skulle se till att det bara producera ätvärdig mat. Mat i vilken det har tagits hänsyn till varje lilla detalj

som gynnar vårt välmående och vår hälsa på bästa sätt, och vari det också tas hänsyn till djuren och växterna, som vi ju är en del av. Jag tror att det skulle spara de nämnda jättestora summor pengar i sjukhuskostnader och läkemedel, och dessutom skulle miljön dra nytta av det. Det skulle leda till att vi blev både pigga, glada och fulla med energi, och att vi skulle börja tänka över att även förbättra andra områden som påverkar vår livskvalitet.

För att upprätthålla ett tarmsystem i vilket maten och kosttillskotten tas upp så bra som möjligt finns det några enkla kostregler som du får glädje av att följa: Minimera mängden rött kött samt tunga måltider. Undvik alla sorters skräpmat. De där goda men onyttiga spanska croissanterna bör bara serveras när något alldeles speciellt firas. Naturligtvis gäller samma sak för bakverk, kakor och annat gott, hamburgare, stekt mat och samt mat med mycket socker och fett. Även ost är svårsmält. Vidare har många människor det svårt med livsmedel som innehåller gluten. Ju mer processad maten är desto mer måste kroppen arbeta för att bryta ner näringsämnena. För detta används enzymer och vitaminer/mineraler.

Många gånger har vi inte de nödvändiga ämnena i vår kropp för dessa processer. Och då får vi problem

EN SUECO - APRIL 2023 46
Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikerna Annis Vitalshop.
Hälsa

• Allmän tandbehandling

• Estetisk tandbehandling

• Implantologi

Bjørn Abraham-Nilsen

Norsk tandläkare

Sacha Miller-Wojtan

Dansk tandläkare

Helene Alseth-Alvarado

Norsk tandläkare

Ottilia Ericson

Svensk tandläkare

• Osynlig Tandreglering

• Blekning på kliniken/i hemmet

1330

SPA RA 2, 35 € 60 kapslar

Erbjudandet gäller 1.4 -30.4.2023 så länge lagret räcker! www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com

DentaDanés

clínica dental

Nete G. Larsen

Vi pratar skandinaviska, engelska, tyska och spanska. För tidsbokning

vänligen ring mellan 10 00 – 17 00 (måndag – fredag)

Tel./fax: 952 52 9666 w w w.dentadanes.com

Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

DE SKANDINAVISKA TANDLÄKARNA PÅ COSTA DEL

KLINIK I FUENGIROLA:

Paseo Marítimo Rey de España 95 Edif. Palm Beach 1-1 • Los Boliches Tel. 952 66 01 67 & +45 89 88 77 43

OmniVegan®

Kosttillskottet OmniVegan® Biotic Balance är framställt av noga utvalda mjölksyrebakterier.

OmniVegan® Biotic Balance är perfekt som tillskott till den dagliga kosten och är särskilt bra att ha med sig på utlandsresan.

GRUNDAD 1986

KLINIK I CALAHONDA:

Centro Comercial Los Cipreses 4, 1-3B

Sitio Calahonda

Tel. 952 933 934

Dansk · Svensk · Norsk · Finsk www.clinicadentalescandinava.com

Konsultation: Alla vardagar från kl. 9.00

Narkosläkare finns – 3D röntgen – VITA TÄNDER med laserblekning

Specialområden: Implantat, kron- och brobehandlingar, rotbehandling, kosmetisk tandvård med smilers och fasader.

din verksamhet här

…och nå ut till tusentals läsare!

MARKNADSFÖR
Dr. Keld Overgaard
MARKNADSFÖR din verksamhet här …och nå ut till tusentals läsare! Beställ online på www.annisvitalshop.com Los Boliches Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Vardagar 10-20 Lördag 10-14 Tel: +34 952 667 087 +34 670 661 407 Marbella - Elviria Centro Comercial Pino Golf, Local 16 Ctra. de Cadiz Km192 E-29604 Marbella (Elviria) Vardagar 10-18 Lördag 10-14 Tel: +34 952 850 094 KO MP RO MISS LÖS KV ALITE T
Biotic Balance
952 83 42 63 952 49 93 66 952 58 35 95 Centro Comercial Elv ria C/Lope de Vega 2 Los Boliches Aven da Gera d Brenan 37-2D Alhaurín el Grande Fuengirola Elviria EN SUECO - APRIL 2023 47

med olika former av obehag som luft i magen, förstoppning, diarré, huvudvärk m.m.

Dricker du till maten bör du vänta med det till dess du har ätit färdigt, och sedan dricka i små klunkar.

Både papaya och ananas innehåller ett antal enzymer som hjälper till att ta upp maten. Dessa finns även i tablettform. Båda frukterna är mycket bra för att hjälpa till med att bryta ner maten. Många som har problem med vanligt vete tål speltvete (dinkel), hirs, quinoa eller bovete, ris eller majs bättre.

Får du problem av mejeriprodukter finns det många goda alternativ till mjölk som t ex mandel, havre, soja, kokos m.m. Ett enstaka glas rött eller vitt vin kan också hjälpa till med matsmältningen.

Kosttillskott

Många känner att de har för mycket magsyra men ofta är orsaken till obehag den motsatta – att man har för lite magsyra. Finns det för lite magsyra omvandlas inte maten så att tarmen kan uppta den. Således går proteiner, vitaminer och mineraler förlorade för kroppen.

För att säkra ett bra upptag av maten kan det vara en bra idé att ta tillskott med enzymer, som finns i kapselform. T ex Mage i form från Solaray, Absorb-n-Zyme från Kal, matsmältningsenzym från Terra Nova.

Molkosan, en tesked två till tre gånger om dagen utrört i vatten, har en reglerande effekt på både för lite och för mycket magsyra. Hos många av oss äldre, men även hos yngre människor, är magen ofta lite sliten. För att enzymerna ska fungera kan det vara nödvän

digt med tillräckligt med vitaminer och mineraler. Ofta råder det brist på speciellt B6, zink och magnesium. Så kom ihåg att ta ditt dagliga vitamin/mineraltillskottet.

Är du en av dem som känner att de inte upptar maten ordentligt kan orsaken många gånger hittas i bukspottkörteln. Dels för att bukspottskörteln har så många uppgifter och dels för att den är tungt belastat av alla intryck – både emotionella och näringsmässiga.

Du kan stötta din bukspottkörtel med mjölktistel i form av t ex Mariatistel från Solaray, Active Liver från New Nordic och Boldocynara från A. Vogel.

Det kan vara bra att ta B-vitamintillskott, eventuellt med extra tillskott av B5 och B6. Även krom kan vara en bra hjälp liksom te med lakritsrot. Kom också ihåg de goda oljorna.

Tunntarmen spelar en viktig roll när det kommer till hur du tar upp näringsämnen. Mår tunntarmen dåligt kan upptaget av näring minska med upp till 60 procent. Det kan då krävas två till tre gånger större intag av både vitaminer och mineraler.

Men om både tunn- och tjocktarmen mår bra med rätt bakterier, förser denna del av matsmältningssystemet oss med ett antal vitaminer som t ex en massa B-vitaminer och K-vitaminer. Det kan därför vara bra att emellanåt ta extra tillskott av mjölksyrabakterier som t ex OmniVegan Biotic Balance från Biosym, eller Vita Biosa, som består av 19 fermenterade örter och probiotika.

Ta hand om ditt tarmsystem. Här produceras mellan 70-80 procent av ditt immunsystem!

TIPS

• Här i Spanien är det vanligt att man äter sent, men det är inte bra för vårt matsmältningssystem och du kanske har upplevt att nattsömnen blir sämre om du äter sent.

• Sitt ner när du äter, men inte framför tv:n eller datorn. Ät i en avslappnad, lugn och mysig atmosfär och tugga långsamt. Ät inte stora måltider i stressiga situationer. Vårt psykiska tillstånd hör ihop med det som vi stoppar i munnen, vilket i sin tur har relation till hur vi tar upp och använder det vi äter.

• Ska du motionera rimligt hårt bör du vänta minst en timme efter att du har ätit.

• Råkost, då maten inte värms upp över 42 grader, kan kombineras med lätt tillagad mat.

• Andra kostriktlinjer baseras på att separera proteiner från stärkelse eller minimera intaget av kolhydrater, de så kallade lågkolhydratkost-dieterna kallas även för Keto. Det kan behövas under en period, men jag anser att det bästa är om du i lugn och ro kan träna dig själv till att tåla lite av varje.

• Är dina tänder lite svaga, så att du har problem med att tugga så många grönsaker, kan det vara en bra idé att införskaffa en juicepress, mixer och matberedare. Man kan göra många spännande och goda rätter med dessa. Har du brist på inspiration finns det mycket att läsa och inspireras av på internet. Gör du juice eller smoothies bör du komma ihåg att ”tugga” även dessa, så att de blandas med enzymerna i munnen.

Var uppmärksam på vad din matsmältning talar om för dig före och efter maten, och känna efter var dina eventuella obalanser sitter. Det kan vara ett sätt att nå ett mycket bättre välbefinnande i vardagen.

Riktigt bra matsmältning!

-
Hälsa EN SUECO - APRIL 2023 48

Din kosmetolog på kusten

•PERMANENT MAKEUP

•ANSIKTSBEHANDLINGAR

•MICRONEEDLING

•PLASMAPEN

•DJUPVERKANDE PEELING

Permanent makeup

Spara tid framför spegeln.

Få de bryn, den franslinje eller de läppar som du alltid drömt om.

En permanent makeup kan skapa symmetri i ditt ansikte. Oavsett om du vill markera läpplinjen eller framhäva färgen på läpparna, lägga kontur på ögonbrynen eller markera franslinjen med ”eyeliner”.

Gratis konsultation.

ÖGONBRYN M.M.
•FÄRGNING AV FRANSAR OCH
NANA NORRBOM CENTRO IDEA Ctra de Mijas, Km. 3,6, 29651 Mijas Tlf. 610 716 048 NEO STUDIO MIJAS Du hittar mig hos Mer än 20 års erfarenhet med…

KOM IHÅG ATT SISTA DAGEN FÖR INSÄTTNING AV RADANNONS I MAGASINET ÄR DEN 15:E VARJE MÅNAD.

Radannonser

Markplanet i villa UTHYRES

Marbella, Nueva Andalucía. 85 m2. 3 sov (5 p) stort vard. m matplats. Pool och uteplatser. Affärer och krogar inom 6 min prom. 5 golfbanor inom 8 min m. bil. 2,2 km till Puerto Banús. 600 €/vecka, 2 000 €/mån. +34 608204562. Esteban.arte@me.com

Monda – modernt hus till salu 540 m2

6 sovrum/5 badrum. Campo-hus i naturen. Solpaneler, golvvärme, varmvatten med solpanel, privat vatten. 50 000 m2 tomt. Säljs direkt av ägaren. Tel. 600322113

Behöver du hjälp

…med din dator, mobil eller läsplatta? Problem med internet, program, skrivare, TV mm. Jag ger dig hjälpen du behöver.

Ring Klas: 647 833 771 eller maila: dataklas@gmail.com – Mer än 25 år i branschen!

Stödgrupp för cancerpatienter

Vi möts kl. 17 sista fredagen i månaden längst in i caféet på Costa del Sol-sjukhuset i Marbella. Vi pratar engelska och alla är välkomna.

Vi hämtar gratis: begagnade möbler, kläder, skor och köksutrustning i bra skick.

Ring: 632 16 94 22

Fackutbildad dansk målare

Per Leonhard Hansen

– 30 år på kusten!

Bra och ordentligt målningsarbete utförs. Ring för offert!

Tel. 607 52 02 57

Volvo XC 40 D3 4x4 autom

150cv Diesel årgang 2020. 78 000 km, soltak, backkamera, ekonomisk. Se bilen och provkör utan förpliktelser. Pris 35 999 euro

Kontakt: Bo +45-20455444 eller Benny +34-609131062 mail: masqcaravanas@hotmail.com

Gratis annonser mottages endast per e-mail och får innehålla max. 50 ord.

Bostadsannonser är inte gratis och ska beställas och betalas på: www.ensueco.com

Radannonser är GRATIS för privatpersoner som önskar sälja till exempel en cykel, hitta en resekamrat eller sälja en soffa.

Beställ annonsen genom att skicka ett e-mail till: info@ensueco.com och vi sätter in den i magasinet och på: www.ensueco.com den 1:a i månaden – samma dag som magasinet utkommer.

Kommersiella annonser kostar 30 euro och får bestå av max 60 ord. Dessa kan beställas och betalas på: www.ensueco.com eller på vårt kontor i Centro Idea, Mijas.

Spela irländsk fotboll!

Idrottsföreningen Costa Gaels, med hemmaplan i Marbella, spelar varje vecka irländsk fotboll – en snabb sport som påminner om en kombination av vanlig fotboll och handboll. Vid planen finns café och på söndagsförmiddagarna är det barnklubb.

Vill du vara med och spela?

För mer information och kontakt: www.costagaels.com och christiansen.nicholas@gmail.com (svenska och engelska)

Fackutbildad dansk målare

Per Leonhard Hansen

– 30 år på kusten!

Bra och ordentligt målningsarbete utförs. Ring för offert!

Tel. 607 52 02 57

TP-Multiservice

Hjälp med pool, SPA, trädgård, ombyggnation. Jag löser alla uppgifter. Ring Thomas på 654 901 486 (danska, spanska, engelska) för en icke-bindande offert.

Köp och sälj av bilar

Professionell hjälp erbjudes i samband med köp och sälj av bil.

Kontakta Bjarne Damgaard

tel. 605 352 700 bjarnedlarsen@gmail.com

Föräldragrupp

- barn med autism

Kostnadsfri grupp som vänder sig till föräldrar till barn med autism. Vi träffas i Marbella området. Hör av dig till Anna. zamc@mac.com

Vi ses!

ANNONSÖRSREGISTER

Här hittar du snabbt och lätt de telefonnummer du behöver

Svensk målare med över 30 års erfarenhet.

Vi målar om ert hus i Nerja eller Torrox. Passa på att utnyttja rotavdraget. Lars Forsberg Måleri:

070-630 67 13

El-arbeten utförs

V/ Jesper Hansen.

Elinstallatör och maskinmästare.

Tel. +34 600 409 484.

E-mail: jespex@gmail.com

”Mötet under palmen”

Vi är en ideell förening vars främsta syfte är att hjälpa människor att bli fria sitt beroende till sinnesförändrande substanser (droger, piller, alkohol) Många människor lider av dessa problem. Vi bygger på 12-stegsrörelsen principer och har möten på San Pedro Beach (Marbella) varje lördag klockan 10.00.

”Mötet under palmen” kallas vårat möte och vi träffas vid restaurang L’unique. Varmt välkomna!

Anonyma Alkoholister

AA-möten för skandinaver hålls varje måndag kl. 18 i Svenska kyrkans lokaler.

Adress: Av. Alcalde Clemente Díaz Ruiz, 4, Fuengirola

Kontakt: 676 624 715

A/C, värmepumpar och poolvärme

Säljes och installeras.

V/Jesper Hansen.

Elinstallatör och maskinmästare.

Tel. +34 600 409 484

E-mail: jespex@gmail.com

RADANNONSER ÄR GRATIS FÖR PRIVATPERSONER
Advokat & Consulting Gonvel & Kamph +34 951 518 573 Johansson & Goméz +34 952 58 57 81 Wallin & Partners +34 952 47 02 07 Zafolaw +34 951 240 600 Affärslokal uthyres CC La Colonia +334 952 78 03 76 / 695 92 12 91 Auktioner, Antikviteter, Gallerier & Utställningar Anthony´s +34 952 588 795 Bank & Investering DNB Group Luxembourg +352 4549451 Handelsbanken +34 952 817 550 Bilar & Bilregistrering Kolos +34 952 460 229 Tim Holm +34 671 20 48 24 Design, Inredning, Tavlor & Dekoration Cortidea +34 952 461 221 Muebles Piramides Puerto +34 952 550 669 Energilösningar, Vatten & Uppvärmning Dancon +34 952 46 54 55 / +34 608 65 87 53 Fastighetsmäklare, Arkitekter & Uthyrning Jardinana +34 674 30 46 34 Marbella & Co +34 952 865 525 PropEye +34 699 25 85 63 Start Group +34 952 90 48 90 Åsa Pettersson +34 952 593 132 Försäkringsbolag Kaas & Kirkemann +34 952 47 83 83 Liberty www.libertyexpatriates.es Tres Coronas Seguros +34 952 46 50 66 Grafisk Design, Tryck & Webb Norrbom Marketing +34 952 581 553 Hälsa & Skönhet Anni´s Vital Shop +34 952 850 094 Nana Norrbom +34 610 71 60 48 Hörselklinik Dansk Hørecenter +34 951 239 004 Konstruktion & Installation Elite Glass Curtains +34 952 830 503 FM Byggfirma +34 637 39 29 30 Idea Terrazas +34 952 461 174 Kontorshotell Quick Office +34 640 055 095 Kök Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600 KVIK +34 951 51 92 20 Nordic Muebles +34 951 260 360 Restauranger & Cafeér Bing Asian Fusion +34 952 470 218 Tipi Tapa +34 951 311 630 / 627 635 890 Tandläkare Clínica Dental Escandinava, Fuengirola +34 952 66 01 67 Clínica Dental Escandinava, Calahonda +34 952 933 934 Clínica Nordental www.clinicanordental.com Clínica Dental Noruega +34 952 47 68 80 Dentadanés +34 952 529 666 Veterinär Clínica Veterinaria Las Camelias +34 952 46 11 79 Övrigt Cudeca +34 952 564 910 Unicef www.testamentounicef.es
50 EN SUECO - APRIL 2023

FM CONSTRUCT

Vi tar hand om ditt byggprojekt

Professionell totalentreprenadsfirma – sedan 1997

Vill du ha en offert på totalrenovering, nybygge, renovering, tillbygge eller någonting annat, så kontakta oss för ett oförpliktigande samtal om ett eventuellt samarbete.

FMCONSTRUCT com

Samtal med André kan ske på svenska, danska, norska, engelska eller spanska.

Kontakta André på

+34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

PROFESSIONELL TOTALENTREPRENAD

F M C o n s t r u c t ä r e n e r k ä n d e n t r e p r e n a d - o c h b y g g fi r m a m e d h u v u d s ä t e i B e n a l m á d e n a . V i a r b e t a r m e d a l l t f r å n n y b y g g e n t i l l m i n d r e r e n o v e r i n g a r M e d v å r a a r k i t e k t e r , r å d g i v a r e o c h h a n t v e r k a r e k a n v i a r b e t a m e d p r o j e k t p å h e l a C o s t a d e l S o l .

ERFARENHET OCH FÖRTROENDE

H o s F M C o n s t r u c t a n s e r v i a t t e t t b r a s a m a rb e t e b a s e r a s p å f ö r t r o e n d e o c h b r a k o m m un i k a t i o n V i g a r a n t e r a r a t t k v a l i t e t e n ä r p å t o p p s a m t s ä k r a r a t t d i t t p r o j e k t h a n t e r a s p r o f e s s i o n e l l t . V å r a m å n g a n ö j d a k u n d e r ä r d ä r f ö r o c k s å a l l t i d r e d o a t t g e e n r e k o m m e n d a t i o n

FM Construct fm.construct.1997 +34 637 39 29 30
t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com Utvecklat av CTH Capital @JardinanaLaCalaMijas @cth_capital INFLYTTNING SKER Azalea och Lotus är nu SLUTSÅLDA! Redan 200 färdigställda bostäder Besök vår webbplats för mer information eller för att anmäla intresse för Jardinanas nya bostäder: www.jardinana.com KOMMER SNART KOMMER SNART
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.