Page 1

SUECO en

S PA N I E N F Ö R S V E N S K A R

JUNI 2016

Sommarens heta trend heter juice!

COLUMBUS

Ligger resterna av Columbus verkligen i Sevilla eller egentligen i Santo Domingo?

BILSPORT

Svensk-spanska SPV-racing siktar på placering i Le Mans och Nascar Whelen Euro Serien.

TACK – TANMIRT

I sin reseskildring berättar Victoia och Lucas Ahlén om deras besök till Zagora i Saharaöknen.

POLITIK

Spaniens politiker rusta för nyval men resultatet förväntas inte bli häpnadsväckande.


- En Sueco juni

La Sueca hälsar välkommen till Det är tidig lördagsförmiddag. Vår familj är på språng. Vi kör igenom industriområdena utanför Málaga. Ni vet där det ligger stora byggvaruhus, leksaksbutiker, grossistbutiker och mycket mer. Trafiken är tät. Planerna för dagen är många; jag ska hitta födelsedagspresent till en 5-åring, förhoppningsvis finna en granitskiva som motsvarar mina önskningar för en köksbänk – vilket jag nu letat efter ett bra tag, gå på elimineringsjakt – dvs. gå i byggvaruhus och liknande för att försäkra mig om att de material jag har valt för kök och golv till renovering där hemma är vad jag verkligen vill ha. Annars riskerar jag ju att senare se någonting som jag hellre hade velat ha. Stämningen i bilen är på topp. Min sambo kör medan dotra och jag sjunger svenska barnsånger som ”Nyss så träffa ja’ en krokodil som körde runt, i en bil…”

RBOM

jette arne

E T Ilouise NG

trine

martin martinlouise

mugge

SUECO

Depósito martin legal: trine alex elswig jacob MA-1758-2006

En Sueco ges ut av:

bruno

alex

Jag jämför sexköparna med djävlar som bara tillfredsställer sina egna lustar medan de förpestar andra människors liv. Synen av denna ihopsjunkna tonåring kommer sent att lämna mig.

NORRBOM

trine arne

martin

trinemorten martin

jacob bruno marie louise alexbruno morten mugge mugge helle jette helle sara bruno helle

en

bruno

Jag blir så upprörd att jag ber min sambo att vända om i nästa rondell, så att jag i alla fall får en möjlighet att fråga flickan i rondellen om vi kan hjälpa henne på något vis. Hur vet jag inte, men jag måste fråga. Vem är det som tvingar ut en så spröd person i en så utsatt situation. Prostitution i landet Spanien är inte olagligt och är vida utspritt i alla möjliga varianter. Jag har många gånger fått höra att det är bara att acceptera. Men jag kan inte acceptera. Vill denna flicka ha hjälp ska jag se till att hon får hjälp. Hon ska få följa med i vår bil på en gång.

Till saken hör att vi körde här för bara någon dag sedan. Då, i en skogsdunge vid en stor rondell, såg vi en ung tjej i träningskläder intill vägen. Den dagen slog tanken mig att den väntande flickan invid vägen påminde om artiklar som jag Vi kommer fram till rondellen. Hon är inte kvar. läst om prostitution längs de spanska landsväJag hoppas att hon har gått hem. Men jag fasar garna. Jag nämner det för min partner men vi slår att hon har plockats upp av någon som inte bort det med tanke på hennes klädsel och att det ämnar hjälpa henne utan bara tillfredsställa sina är i ett så ”normalt” område – mitt bland vanligt MARKETING egna lustar med hennes späda kropp, för en ynka folk i farten och så nära stan. Vi säger till varandra summa av mellan 10-20 euro. Äckliga sate. att hon nog väntar som säkert M A RpåKsina E T Iföräldrar, NG kommer och hämtar henne efter att hon har varit Jag är arg på torskarna. De är vidriga. Jag är arg på gymmet eller liknande. på Spanien. Jag är så arg på systemet här, synen på sexhandel. Acceptansen i samhället. Folk I dag när vi kör igenom samma rondell känner som rycker pålouise axlarna. Köp av sex ärjette inte rätt. jag igen flickan. Nu är hon dock inte klädd i lina muggevarken kvinna eller man, jette inte att någon, Jag tror träningskläder.lina Hon har klumpiga höga louise klackskor som säljer sin kropp, oavsett om de säger att de och knäna liksom viker inåt, som om hon inte är gör det frivilligt för att de tror på yrket – liksom van vid högklackat. I stället för träningsbyxor har den grupp prostituerade på Ibiza som betalar hon en så kort svart kjol att hennes underbyxor skatt på sina intjänade pengar – skulle göra det skymtas. På överkroppen har hon en svart, tajt

NORRBOM

om de erbjöds ett annat yrke. Och att försvara branschen med att lagen är otydlig eller att det skulle vara en utopi att få bukt med den, och att lösningen därför skulle vara att acceptera försäljning av sex som ett arbete likt andra legala arbeten, det måste vara torskar själva som kommit fram till det. För mig spelar de ingen roll om de är ljusskygga mafiosos, högt uppsatta tjänstemän, politiker, hantverkare, läkare eller röda korset-medarbetare. De är lika avskyvärda, äckliga torskar för det. Och jag skulle villa trycka upp en fråga i trynet på dem – skulle de önska att någon behandlade deras egen mamma, fru eller dotter såsom de behandlar den prostituerade?

topp. Hållningen är ihopsjunken, som om hon försöker krypa ihop och hennes långa hår skymmer ansiktet där hon står med framåtböjt huvud. Jag får en klump i halsen, illamåendet kommer på en gång. Jag blir arg. Jag blir ledsen. Jag vill ta med henne till någon som kan hjälpa henne. Hon ser inte ut att vara äldre än 17 år. Jag vänder mig om och uppmärksammar min partner på henne, och frågar om det inte är någonting vi kan göra. Men stanna kan vi inte, för trafiken har redan fört oss vidare förbi rondellen.

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tel. 95morten 258 15 53 Fax. 95 258 03 29 norrbom@norrbom.com elswig Kontorstid: 10.00-17.00 REDAKTÖR Helle Espensen (helle@norrbom.com) jacob

Önskar er trevlig läsning och en avslappnad juni!

mugge

Sara Laine

NORRBOMmorten

MARKETING

lina lina alex

henrik jacob

LAYOUT / ARTE FINAL Norrbom Marketing

ANNONSER Mugge Fischer (mugge@norrbom.com)

SKRIBENTER (förnamn@norrbom.com) Sara Laine Jette Christiansen Henrik Andersen Nanna Lunnemann

arne Laine Sara (sara@norrbom.com)

Korrespondent i Málaga: José Antonio Sierra

Henrik Andersen (henrik@norrbom.com)

helle

louise nanna

jettetina

mugge jette

EN SUECO utkommer den första varje månad och kan gratis hämtas på mer än 250 olika platser utefter Costa del Sol. EN SUECO finns hos annonsörerna samt på Golfklubbar, Svenska trineKyrkanmartin morten i Fuengirola, Svenska klubbar, turistkontor och många andra platser som besöks av svenskar. Prenumeration på En Sueco kostar 60 euro per år i Spanien och 108 euro per år med post till utlandet. Du kan betala med Euro-check utställd på Norrbom Marketing, som du kan sända via post eller ta kontakt med oss för bankinformajacob på: brunotion. Du kan ävenalexbetala med VISA-kort www.ensueco.com

L ä s h e l a t i d n i n g e n p å w w w. e n s u e co. co m


C EX

E

IV

CL

US

NE

W

Ex

ive

EX

team españa

w Ne

s clu

TORROX / FRIGILIANA

Ne BURRIANA

A very well presented villa in the Torrox Valley villa with views to Frigiliana and Nerja. A build size of 250m2 on a plot of approx 7,000m2, outstanding 360 degree views. Lots of terracing, private pool, large garage, some furnishings negotiable. EPC rating F.

w

A smart 2 bed apartment, moments from the beach, 45m2 terrace, sea views, private parking, fully

Price 495,000 euros ZTM4218 IVE

IVE

IVE

furnished, strong EPC över pending. ”Vi rental. är glada att presenteras i En Sueco för första gången.

g

US

CL

EX

US

CL

EX

EX

CL

US

BURRIANA Price 330,000 ZTM4272 Teameuros Group har funnits i Nerja i 16 år, har svensktalande personal på plats på vårt A smart 2 bed apartment, moments from the beach, kontor på Calle Carabeo 77 och erbjuder: 45m2 terrace, sea views, private parking, fully furnished, strong rental. EPC pending.

• Ett brett utbud av bostäder till försäljning, se www.fastigheternerja.se • Mängder av330,000 semesterboenden Price euros ZTM4272för uthyrning, se www.teamstarholidayrentals.com Under de kommande 12 månaderna hoppas vi med hjälp av En Sueco uppmuntra fler skandinaviska säljare, köpare, fastighetsägare och semesterfirare att upptäcka och ta del av våra tjänster ... och uppleva Nerja!”

NERJA

TORROX COSTA

A unique way to buy via share A fabulous frontline south facing 2 bed, ownership. A well presented 1 bed 2 bath apartment with uninterrupted The team at team wish you all a very healthy apartment now converted to an open sea views, furniture included, plan studio with outstanding sea views, underground parking. EPC pending. communal pool, fully furnished, sea views, parking, close to Burriana beach. EPC pending.

Price 85,000 euros ZTM4227

NERJA

A smart 1 bed apartment on Capistrano Pueblo, close to communal pool, south and happy New Year facing sea views, good parking, large terrace, furniture included, excellent rental. EPC pending.

Price 179.000 euros ZTM4226 Price 125,000 euros ZTM4202

WeWe never forget you have a have choice never forget you have a choice We never forget you a choice

Property sales: Property sales: Property sales: Property sales: www.teamespana.com - www.inland-property.com www.teamespana.com - www.inland-property.com www.teamespana.com - www.inland-property.com www.teamespana.com - www.inland-property.com www.fastigheternerja.se www.fastigheternerja.se www.fastigheternerja.se Part of Part of the the www.fastigheternerja.se Part of the Part of the Calle Carabeo 77, Nerja Part of the Calle Carabeo 77, Nerja Calle Carabeo 77, Nerja Calle Carabeo 77, Nerja 104 Portfolio tel: (+34) 95 252 7300 - mobile: (+34) 696 754 724 - fax: (+34) 95 296 6116 (+34) 95 7300 -(+34) mobile: 696 724 - fax: (+34) 296 6116 104 Portfolio tel: (+34) 95tel: 252 7300 -252 mobile: 696(+34) 754754 724754 - fax: (+34) 95 296 6116 tel: (+34) 95 252 7300 mobile: (+34) 696 724 - fax: (+34) 95 95 296 6116 104 Spanish Insight May 2015

.se .se .se

teamgroup group team team group


KORTA NYHETER Ny svensk ambassadör till Spanien Den svenska regeringen har i maj utsett en ny ambassadör till den svenska ambassaden i Madrid. Ambassadörsrollen, som nuvarande ambassadör Cecilia Julin haft sedan 1 september 2011, kommer att att övertas av Lars-Hjalmar Wide, som i dag är Stockholmsbaserat sändebud för Heliga stolen och Malta. Lars-Hjalmar Wide har en lång karriär som diplomat bakom sig. Han har tidigare arbetat vid bland annat ambassaderna i Havanna, Madrid, Tel Aviv och vid FN-representa-

tionen i New York. Dessutom har han varit chef för Amerikaenheten samt för dåvarande enheten för global säkerhet i Utrikesdepartementet och som generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter. Han har även tjänstgjort som chef för Jan Eliassons kansli under dennes ordförandeskap i FN:s generalförsamling, varit protokollchef på UD och förste hovmarskalk vid Kungliga hovstaterna samt ambassadör i Islamabad. Lars-Hjalmar Wide tillträder sin nya befattning i september i år.

Benalmádena har stora skulder

Nytt rekordår på väg Turismen fortsätter att växa på Costa del Sol och ökningen är så markant att flera personer inom branschen kallar situationen för en boom. ”Ökningen under de senaste två åren har varit onaturligt stor. Bara under vintern – oktober till mars – har antalet turister ökat med 12 procent jämfört med förra året, som också var ett fantastiskt år”, säger Elías Bendodo, ordförande för Costa del Sols turistråd i en större intervju med dagstidningen Málaga Hoy.” Visst är kusten ett attraktivt resmål men den enorma ökningen beror även på

osäkerheten och rädslan att resa till länder som Turkiet, Tunisien och Egypten”, säger Elías Bendodo, som tillägger att Costa del Sols viktigaste uppgift nu blir att ge alla turister en positiv upplevelser för att förstärka sin roll som ett attraktivt resmål. Under 2014 rundade Costa del Sol den magiska gränsen på 10 miljoner turister. Förra året låg besöksantalet på 10,6 miljoner personer och nu tyder allting på att det totala besöksantalet för 2016 landar på 11-12 miljoner turister.

Krav på stränderna i Málaga Hela 22 stränder i Málagaprovinsen har som bekant fått blå flagg i år men inte en enda strand i Málaga stad har erhålligt den internationella kvalitetsmärkningen. Och det finns ingenting att skryta om med stränder som inte lever upp till förväntningarna kring förhållandena på stränderna. Människor efterfrågar nu att stränderna i Málaga stad ska förbättras och vänsterpartiet IU i Málaga uppmanar därför kommunen att förbättra kvaliteten av Málagas stränder.

4

EN SUECO - JUNI 2016

Ansvaret för att sätta upp riktlinjer för att förbättra kvaliteten av både sand och vatten, som nu är förorenat, har lagts på kompetenta myndigheter. I IU har man nyligen varnat om att de mottagit klagomål över situationen på stränderna och man vill därför förbättra kvaliteten av stränderna och städningen innan sommarsäsongen så småningom startar. Tills det sker kan vi bara hoppas att även Costa del Sols huvudstad snart ska kunna stoltsera med blå flagg.

Trots statliga hjälppaket kämpar de flesta kommuner i Málagaprovinsen fortfarande med stora ekonomiska problem. Värst är det i de två kommunerna Alozaina och Guaro i Sierra de las Nieves, norr om Marbella. Men det råder även stora problem i Benalmádena, som är den tredje mest skuldsatta kommunen. Benalmádena kommun har en total skuld på 115 586 000 euro till banker, Skatteverket samt Seguridad Social. Om denna fördelas på stadens invånare blir skulden 1 736 euro per person – oavsett kön, ålder och nationalitet. ”Vi lider av effekterna av många års dålig planering och oansvarig ekonomisk förvaltning. Det var speciellt mellan 2003-2007 som utgifterna skenade iväg och investeringarna spårade ur under Enrique Bolín”, förklarar Víctor Navas från PSOE, som i dag är Benalmádenas borgmästare tack vare en bred kollation mellan fyra mindre partier. ”Visst fick vi vårt länge önskade sjukhus i staden men priset på 20 miljoner euro var mycket högre än vad som beräknats i budgeten. Dessutom byggdes en parkeringsplats, ”Balmoral”, för fyra miljoner euro för att sedan säljas för bara en miljon euro”, beklaga Víctor Navas, som kämpar med att sänka stadens skuld utan att det ska drabba framtida investeringar. Bara 22 av Málagaprovinsens 103 kommuner är i dag skuldfria.


KÖK, BAD OCH GARDEROB • BRUKSKONST ditt a j t yt U tn -avdrpaerg T alla pap . RO ar ordn Vi

Uppställt i Puerto Marina

Totallösningar • Eget snickeri skapar otaliga möjligheter och håller priserna nere. • Efterförsäljningsservice • Alla stilar och totalrenoveringar • Kom in för en obindande offert

SHOWROOM FUENGIROLA

Calle José Cubero Yiyo 3 (Vid feriaplatsen) Tel.: 951 260 360


KORTA NYHETER Papegojor ett hot i Axarquíaområdet

De gröna papegojorna som kan ses i palmerna runt omkring i Spanien hotar nu de subtropiska växterna i Axarquíaområdet. Experter varnar om att de första papegojparen nu har setts i närheten vid Guadalhorce och Vélez-floden. Enligt experter utgör de små papegojorna som man kan se i parker och trädgårdar i och omkring städerna nu ett hot mot jordbruket i Málagaprovinsen och speciellt vid Vélez-floden i Vélez-Málaga samt i Guadalhorcedalen. ”Problemet med papegojorna är att de förökar sig snabbt och att det om 10 år kommer att vara omöjligt att hålla bestånden nere”, säger biologen och forskaren Antonio Román Muñoz från universitetet i Málaga. Biologens största bekymmer är att Axarquíaområdets värdefulla mango och avokado skadas av papegojorna, som ses som skadedjur för grödorna. Vetenskapliga undersökningar visar även att antalet papegojor kommer att fördubblas under de kommande fyra åren. De gröna papegojorna importerades till en början från Sydamerika till Spanien, och såldes här som husdjur. En del av dem släpptes fria och under åren som gått har de koloniserat sig i städernas parker och trädgårdar, där det nu går att se dem titt som tätt.

6

EN SUECO - JUNI 2016

BBVA:s prognos säger tillväxt, men... Den spanska storbanken BBVA säger att Spanien kommer att se en tillväxt på 2,7 procent både i år och nästa år. Dessutom säger banken att Spanien kommer att kunna skapa en miljon nya arbetstillfällen under de kommande två åren och därmed minska arbetslösheten till under 18 procent. Men bankens chefekonom, Jorge Sicilia, ser även tydliga svaghetstecken i den spanska ekonomin. ”Vi kan hålla en förnuftig tillväxt under de kommande två åren då de ljumma vindarna kommer att fortsätta blåsa över landet. Men om vi vill se en tillväxt på lite längre sikt måste det dock ske någonting på den politiska scenen”, menar han. På samma sätt tror bankens ekonomer

att Spanien genom ganska få justeringar kan nå EU:s krav på ett offentligt budgetunderskott på högst tre procent. ”Med en årlig tillväxt på 2,7 procent behövs det inte mycket för att sänka budgetunderskottet till under tre procent”, skriver banken i sin kvartalsrapport. Tillväxt är det även på bostadsmarknaden, om än ytterst liten. Under årets första kvartal gjordes 6 173 bostadsaffärer i Málagaprovinsen, enligt den spanska statistiska centralbyrån (INE), vilket är 1,5 procent fler än förra året. Det är en markant mindre ökning jämfört med första kvartalet från 2014 till 2015, när antalet bostadsaffärer ökade med 14 procent.

Värdens starkaste chili växer i Guadalhorce

Världens starkaste chili går nu att hitta i en dal i Guadalhorce, i Málagaprovinsen. Unga entreprenörer använder hållbara och ekologiska tekniker och planerar att sälja både rå och tillagad chili i olika former, styrka och färger (inkl. vit). En del älskar dem medan andra ser dem som tortyr, men oavsett vad så ökar användandet av chili med uppskattade 2,5 procent per år. ”Hot chili är trendigt och försäljningen skjuter i höjden just nu – speciellt i USA, England, Kina och Italien, som är världens största användare av chili”, säger Pedro Gallardo, som är en av entreprenörerna bakom världens starkaste chili i södra Spanien. Dessa unga entreprenörer har skapat märket ”Mucho Macho” för att sälja färska och tillagade chilis. De har valt 20 sorter som nu odlas i området för första gången. Företaget har siktat in sig på att producera ca 40 ton chili bara i år. ”Våra planer är att sälja färsk och torkad chili. Vi

vill även gärna producera smaksatt olivolja, som ska säljas både i och utanför Spanien. Vi hoppas på att sälja pepparfrukterna i olika former under Mucho Marcho-märket”, förklarar Pedro Gallardo. Bland de olika sorterna finns den beryktade ”Carolina Reaper” som för stunden är upptagen i Guinness Rekordbok som världens starkaste chili.


Det är hög tid att börja planera dina fantastiska sommarfester!

CAPE COD TRÄDGÅRDSGRUPP 1 x 3-pers. soffa 2 x fåtöljer 1 x soffbord inkl. dynor

NU 2 499€ FÖRR FÖRR 33 499€ 499€ (SPARA (SPARA 11 000€) 000€)

Sommaren är på intågande och vi har många nya sommarmöbler på lager för att hjälpa dig skapa ditt drömhem och den där trädgården som du så länge önskat. Kom och se det stora utbudet i våra butiker i

Mijas

och

Marbella!

BAY CORNER SOFFA 2 färger inkl. soffbord och dynor

NU 1 698€

2

FÖRR 2 898€ (SPARA 1 200€)

MONTERRY SOLBÄDD 3 olika färger

Loft&Roomers Logo / Compact Version, Colors on White Background:

Background Color: White: Pantone White (or nothing)

inkl. dynor

About colors, see: www.pantone.com/pages/pantone/Pantone.aspx?pg=20051&ca=1

Background Color: White: CMYK: 0/0/0/0 (or nothing)

NU 499€

Background Color: White: RGB: 255/255/255 Background Color: White: WEB: # ffffff

MIJAS BUTIK Ctra. de Mijas KM. 3.5, 29650 Mijas Costa Tel. 952 66 41 70 E-mail: mijas@loftroomers.com ÖPPETTIDER MÅN. - FRE. 10 - 19, LÖR. 10 - 14

WWW.LOFTROOMERS.COM Logo Color: Bluegray: Pantone 5415

PayOff Color: Light Gray: Pantone Cool Gray 9

Logo Color: Bluegray: CMYK: 56/24/11/39

PayOff Color: Light Grey: CMYK: 0/0/0/70

FÖRR 899€ (SPARA 400€)

MARBELLA BUTIK Centro Negocios Oasis, Ctra. de Cadiz KM. 183, Golden Mile, 29600 Marbella Tel. 952 77 21 39 E-mail: marbella@loftroomers.com ÖPPETTIDER MÅN. – LÖR. 10 - 20 Med reservation för ändringar och slutförsäljning av möbler samt tillbehör.


KORTA NYHETER Grym mördare i Málaga erkänner 23 september 2013 är ett datum som invånarna i Málaga-stadsdelen ”La Luz” sent kommer att glömma. Det var då som föräldrarna till en ung kvinna skulle leta efter sin dotter i hennes lägenhet då hon varken varit på jobbet eller lämnat deras femåriga barnbarn på förskolan. Först kunde föräldrarna inte komma in i bostaden varför de med hjälp av en stege klättrade in genom ett fönster. Väl inne i

Den röda mattan återigen utrullad i Málaga Återigen i år firades Málagas filmfestival och både skådespelare och biografbesökare sågs promenera fram längs den röda mattan till några av stadens mest ikoniska monument, såsom Teatro Cervantes i den gamla stadsdelen, intill Plaza de la Merced. Här deltog de under premiärerna av en mängd filmer samt evenemang, och så fick de också se vem som tilldelades vilket pris. En av prisvinnarna var den 40-åriga spanska skådespelerskan Paz Vega. Den internationellt kända skådespelerskan från Sevilla ärades nämligen med årets pris “Premio Sur” för filmen “La noche que mi madre mató a mi padre” (Natten när min mor dödade min far). Flera regissörer, tillsammans med skådespelare, presenterade sina filmer i Teatro Cervantes. För 10 euro var det också möjligt för gemene man att se film under filmfestivalen. Efter vardera film hyllades regissören, skådespelarna och teamet bakom filmen för deras arbete med stående ovationer i den drygt 150 år gamla byggnaden Teatro Cervantes. Under festivalen hade dessutom ett flertal splitternya Audi-bilar ställts till förfogande till de många kända personerna, som med privatperson kördes mellan de olika platserna i staden.

8

EN SUECO - JUNI 2016

lägenheten fann de sin dotter, sitt barnbarn samt sin före detta svärson i sängen, helt blodiga. Dottern och barnbarnet var döda, men det var inte den före detta svärsonen. Han hade bara lagt sig tillrätta mellan sina två offer. Den unga kvinnans föräldrar lyckades fly från platsen och kort därefter anhölls den före detta svärsonen av fyra poliser när han försökte fly från staden. I mitten av maj erkände den åtalade

morden och accepterade 43 års fängelse, vilket är åklagarmyndighetens krav. Gärningsmannen och den mördade kvinnan hade varit gifta i fem år, innan de skilde sig för fem år sedan – samma år som deras dotter föddes. Under rättegången berättade mördaren att det var kampen om vårdnaden om parets dotter som var motivet till morden.

Årtiondets största miljökatastrof Helgen den 14-15 maj brann det i Europas största station för bildäck. Röken från branden var så farlig att den var hälsovådlig för de nästan 9 000 invånare i närheten, som tvingades evakueras. Soptippen i den lilla staden Seseña, nära Toledo, ca 100 km söder om Madrid, är en tråkig historia om en politisk konflikt som invånarna och miljön nu får betala priset för. Soptippen förlorade faktiskt sin licens 2010 och skulle byggas om till en återvinningscentral. Men varken kommunen eller de två landstingen Castilla La Mancha och Madrid, som soptippen är fördelad över, gjorde någonting åt planerna. De tre instanserna kunde inte koordinera varken rengöring,

underhåll eller bevakning av den gamla soptippen. Därför avbröts avtalet med underhållsföretaget i februari baserat på att ingen av de tre ville betala. Som vakt på platsen har det bara funnits en enda person, dagtid, och kvällar samt nätter har det alltså inte varit någon bevakning alls och vem som helst, som pyromaner, har kunnat tillträda platsen. Under branden brann fem miljoner bildäck som spred farliga cancerframkallade oljor, kemikalier samt andra giftiga ämnen i de närliggande städerna och vidare ut i atmosfären. Historien från Seseña är inte bara en tråkig historia som ingen vill ta ansvar för. Det är även årtiondets största miljökatastrof i Spanien.

Häst- och hundägare gripna för djurmisshandel Ägarna till 22 undernärda hästar och fyra undernärda hundar har gripits på en finca i Vélez Málaga, i ett område i El Trapiche. Enligt nationalpolisen har djuren hållits på så små ytor att det varit farligt för dem. Det handlar om två ägare på 44 respektive 75 år, som nu gripits för djurplågeri, undernäring samt försummande av hästar och hundar. I samband med nyheten har nationalpolisen publicerat en bild på en av de sjuka hästarna och det kan tydligt ses att djurets tillstånd är kritiskt. Hästen är inte bara mager utan har även öppna köttsår över

hela kroppen. Enligt polisen råder det inga tvivel om att det handlar om djurmisshandel. Situationen bedöms så allvarlig att flera av djuren fått omedelbar veterinärvård, varefter de placerats hos olika föreningar för omvårdnad av djur. Misshandeln har dessvärre kostat en ponny livet. Denna ponny hade så allvarliga skador att man tvingades avliva den. Vidare var ingen av de fyra hundarna vaccinerade. Förutom magra hästar med öppna sår fann man en häst med ett öppet benbrott och en av hundarna kunde inte gå.


International Law Firm

Berörs Ni av Equity Release? (belåning av bostadens frivärde) Utlöper kontraktet under 2016 kommer Er bank troligtvis att efterleva kontraktet och driva in fordran i Er bostad. Försvara Era rättigheter! Kontakta experten.

Vi kan hjälpa Er. IURA har 10 års expertis i Equity Release-fall och leder i dag cirka 300 fall mot de europeiska bankerna. Alla de avslutade fallen har vunnits – inget har förlorats!

Skandinavisk representant: Fuengirola & Marbella Caroline Merlin Tel: +34 681 25 48 92 Email: caroline.merlin@iura.es

Kontakta gärna oss. Utgifterna för Ert försvar är inte skrämmande och första konsultationen är gratis.

Fuengirola

Marbella

Alicante

Valencia

Urb. Puebla Lucía Avenida Jesús Santos Rein, 17 29640 Fuengirola 952 47 71 08 fuengirola@iura.es

Urb. Guadalmina Alta, Calle 19 B – Portal 2. 29678 Gualdamina, Marbella 952 88 46 52 marbella@iura.es

Partners Office Avda. Federico Soto, 20 – 1º B 03001 Alicante 965 14 45 68 svm@svmabogados.com

Partners Office Pascual y Ginés 1- 9, puerta 9 46002 Valencia 963 53 05 22 info@boronatabogados.com

www.iura.es


KORTA NYHETER Färre utländska residenter i Málaga Under de senaste två åren har man i en av de mest kosmopolitiska provinserna i Spanien, dvs. Málaga, noterat att antalet utländska residenter minskar. Enligt preliminära siffror, som presenterats av Det Nationella Institutet för Statistik, har det totala antalet icke-spanska invånare i Málaga minskat med 9 348 personer under de senaste två åren. Sedan 2013 har totalt 60 000 personer försvunnit ur befolkningsregistret. En av de faktorer som bidrar till minskningen är att pengarna inte räcker lika långt som de en gång gjorde. Statistiken visar att det under se senaste åren försvunnit 219 danskar men bara 23 svenskar. Norge ingår dessvärre inte i dessa mätningar. Engelsmännen ligger i topp över utflyttade personer och förra året var det 5 600 färre britter i Málaga, och kvar var totalt 50 530. Även om en del danskar och svenskar flyttat bor det i dag totalt 4 087 respektive 5 096 danskar och svenskar på Costa del Sol. Jämför man dessa siffror med 2015 har Málagaprovinsen förlorat över 9 000 residenter på ett år. I dag är totalt 238 555 personer residenta här, vilket motsvarar 14,6 procent av befolkningen.

Många blå flaggor på kusten Fler än 20 stränder på Costa del Sol har tilldelats blå flagg inför den kommande sommaren. I år har 76 av Andalusiens stränder fått den blå flaggan – totalt 13 procent på nationellt plan. I Málagaprovinsen är det 22 stränder och fem hamnar som tilldelats äran av Föreningen för Miljöundervisning och Konsumentfrågor. Det är också de som har hittat de stränder och hamnar som uppnår de seriösa miljökriterierna samt har många olika faciliteter. Nyheten visar även det fantastiska med Andalusiens kustlinje och regionens engagemang för kvalitets-

Regnandet grundar för glädje på kusten

Regnet var ihållande Málagaprovinsen under maj då det regnade under mer än en vecka. Inte speciellt roligt för de många turister från när och fjärran som kommit för att uppleva sol och värme, men i gengäld mycket positivt för provinsens bönder, natur och djurliv. Regnet har nämligen fyllt upp vattenreservoarerna till randen. Allt regnande har bäddat för lättnad och andrum i provinsen, som redan hade börjat förbereda sig på den torka som sommaren medför. Speciellt vattenreservoaren ”La Conception”, i Sierra de las Nieves strax norr om Málaga, som är den vattenreservoar som ger dricksvatten till större delen av Costa del Sol, är nu välfylld, och gällande de andra vattenreservoarerna i Málagaprovinsen är de flesta nu nästan fyllda.

turism. Den blå flaggan är ett internationellt kvalitetsmärke som visar att stranden har rent badvatten och säkrar en bra strandupplevelse. Förra året hade Spanien flest antalet blå flaggor i hela världen.

Sol över Nerja Nerja är inte bara kustens pärla, nu är kuststaden även Spaniens pärla. Det blev resultatet efter en omröstning på portalen ”Hotel Info”, och som alltså korar Nerja till Spaniens charmigaste stad. För Nerja är utnämningen en stor ära kopplat till ett stort PR-värde, även om det bara var kuststäder och inga storstäder som ingick i omröstningen. ”Tack för alla röster och för de positiva orden”, skriver stadens borgmästare Rosa Arrabal (PSOE) på Facebook. ”Vi gör allt för att hålla staden fin och för att ge besökarna en trevlig upplevelse”, fortsätter hon. Den galiciska staden Ortigueira kom på andraplats i omröstningen medan Rota i Cádizprovinsen tog sig in på tredjeplatsen.

Spanjorerna vill ha nätbank 39 procent av spanjorerna sköter i dag sina bankärenden via sin nätbank. År 2007 var samma siffra bara 16 procent. Spanjorerna ligger helt klart efter EU-genomsnittet på 46 procent, men de nya siffrorna visar tydligt att spanjorerna blir allt mer bekanta med att använda bankenas nättjänster. Utvecklingen får – och har redan fått – stora konsekvenser för antalet

10

EN SUECO - JUNI 2016

bankkontor. Enligt den spanska nationalbanken finns det i dag 31 087 filialer. Det är 30 procent färre än för bara sju år sedan. Dessutom säger nationalbankens rapport att ytterligare 10 procent av landets bankkontor kommer att stänga under de kommande två åren. Bara Banco Santander uppskattas stänga 450 filialer.


ESPANA-HOLIDAY.COM

Espana-Holiday.com söker villor och lägenheter för uthyrning under kortare perioder till många väntande kunder. På grund av en förväntad ökning på 30 % av semestergäster i Sydspanien saknar Espana-Holiday.com nya fastigheter på Costa del Sol för att möta efterfrågan på semesterbostäder. Espana-Holiday.com har varit aktiva inom semesterbostadsuthyrningsbranschen i Spanien sedan 2009. Alla våra uthyrningsfastigheter har varit fullbokade under högsäsongerna under de senaste åren. Med kontor i El Rosario/Marbella och Nueva Andalucía/Puerto Banús har vi nu nöjet att presentera ytterligare ett kontor i FuengirolaBenalmádena-Mijas-området och behöver nu kvalitetsvillor och –lägenheter i dessa områden till våra semesterhyresgäster.

Varför hyra ut genom ESPANA-HOLIDAY.COM? • • • • • • • • •

Vi betalar hyresintäkten, innan kunderna ankommer. Du bestämmer när du själv vill använda din fastighet, så länge vi styr kalendern för att undvika dubbelbokningar. Vi har ett av de starkaste och mest effektiva marknadsföringskoncepten, som primärt lockar skandinaver, tyskar och kunder från Beneluxländerna. Vi har varit aktiva på Costa del Sol i sju år och har ett riktigt bra rykte, som kommer att locka kunder till din fastighet. Vi är helt införstådda i de nya reglerna gällande den spanska lagstiftningen rörande uthyrning av fastigheter under kortare perioder i Andalusien och tar även fullt ansvar för att försäkra att din fastighet lever upp till lagen. Du behöver inte skicka hit kontanter. Vår årliga marknadsföringsavgift är 250 euro och denna omkostnad kommer att dras från din hyresintäkt, när vi mottar betalningen för första reservationen av din fastighet. Marknadsföringsavgiften inkluderar även att vi tar bilder och gör en fullständig beskrivning av din fastighet. Vi tar oss an all logistik när det handlar om städning och underhåll. Städavgiften efter varje enskild uthyrning betalas av hyresgästen och kommer inte att utgöra någon kostnad för dig.

Vårt dynamiska och internationella team med dansk-, fransk-, tysk-, spansk- och engelsktalande agenter står redo att svara på dina frågor. Ring eller skicka ett e-mail till ditt lokala kontor nu!

Fastigheter öster om Marbella: Urbanizacion El Rosario C.C. Nuevo Rosario, Local 3 29604 Marbella fs@espana-holiday.com Telefon: (+34) 951 310 462

Fastigheter väster om Marbella: Urbanización Nueva Andalucía Centro Plaza, Local 1 Avenida Manolete 1 29660 Nueva Andalucia wb@espana-holiday.com Telefon: (+34) 952 908 856

Fastigheter Fuengirola/Benalmádena/Mijas Carreterra de Mijas Urbanizacion Cortijo de Agua Local 111, Planta Baja 29650 Mijas ccf@espana-holiday.com Telefon: (+34) 952 476 224


KORTA NYHETER Månadens Tweet

Uthyrningslägenheter ska nu legaliseras Den nya lagen om registrering av uthyrningsbostäder i Andalusien har nu trätt i kraft. Registreringen är obligatorisk för alla som hyr ut bostäder i Andalusien, som samtidigt legaliserar deras uthyrning. Junta de Andalucía förväntar sig att 20 000 bostadsägare kommer att registrera sina uthyrningsobjekt under de kommande två månader, och majoriteterna av bostäderna ligger i Málagaprovinsen. ”Den nya lagen ska harmonisera med den privata bostadsuthyrningen. Som bostadsägare ska man uppfylla en rad enkla krav. Det gäller både bostadens kvalitet och så ska man betala skatt för det man tjänar på uthyrningen. Om man uppfyller det kan man hyra ut sin bostad som man vill utan att oroa sig”, säger Monsalud Galindo från Turistdelegationen i Junta de Andalucía, som via de många uthyrningsportalerna lätt kan spåra eventuella ickeregistrerade uthyrningsobjekt. Tanken med lagen är att säkra en viss standard och säkerhet för bostadsägare samt att erhålla mer skatt till att bland annat täcka delar av de stora marknadsföringskampanjer som Juntan har i hela Europa.

Izquierda Unida och Podemos slås ihop De två vänsterpartierna Izquierda Unida (IU) och Podemos slås ihop till ett parti inför det kommande parlamentsvalet den 26 juni. Tanken om en koalition har funnits länge men blev alltså verklighet i maj. IU minskade under förra valet och fick bara två mandat i parlamentet medan partiets 923 000 röster kan konverteras till många fler mandat om de adderas till Podemos många röster. Orsaken är den spanska vallagen, enligt vilken, efter att rösterna räknas och mandaten fördelas i varje provins, knappast hjälper IU över spärren. Därmed förloras deras röster. De två partierna vill därför se en synergieffekt med den nya koalitionen. Valkampanjen börjar officiellt i juni men strålkastarljuset på den politiska scenen tändes redan i maj.

12

EN SUECO - JUNI 2016

Café Central Málaga retweetar systemet för att beställa kaffe i Málaga-trakten. Det är nämligen inte bara att beställa en café cortado eller café con leche, nej, här gäller det andra namn. Beställer du t ex en ”cortado” (kaffe med lite mjölk), kan servitören uppfatta den som någonting helt annat än vad du egentligen menar. Därför är det en bra idé att lära sig Málagasättet för att beställa kaffe. På 1950-talet uppfann ägaren till Café Central i Málaga, José Prado Crespo, ett system för att beställa kaffe, för att undvika missförstånd kring hur kunderna ville ha deras kaffe. På den tiden hade man nämligen inte råd att missa en god kopp kaffe på grund av missförstånd. Tanken om ett så kallat kaffebeställningssystem sträcker sig således ända tillbaka till 1954 i form av en väggmålning i kakel i caféet. Ägaren till caféet samlade in olika önskemål och preferenser från sina kunder och satte ihop det till en lista bestående av nio olika sätt att beställa kaffe på. Dock saknades ett alternativ för att färdigställa den andra

raden på väggmålningen, varför han så satte dit ett tomt glas som ett kul inslag. Tanken var alltså att påminna de kaffedrickande gästerna om de olika alternativen som fanns för att beställa en kaffe på samt att samla namnen för ett bestämt sätt att servera kaffe på för att undvika missförstånd. Sedan dess, alltså sedan 1950-talet, har detta system att beställa kaffe på brett ut sig. Någonting som kaffemärket Santa Christina har tagit till vara på och säkrat genom att använda idén i sin marknadsföring. 60 år senare är detta system att beställa en kaffe på inte bara standard i Málaga utan även vedertaget i Spanien – det är nämligen både ett lätt och logiskt system med nio olika sätt att servera en kaffe på baserat på förhållandet på mängden kaffe och mjölk.

Andalusiens största shopping- och kulturcenter

Konungastigen skapar ej arbetstillfällen

500 miljoner euro är vad det spanska företaget Intu är berett på att investera i det nya shopping- och kulturcentret i Torremolinos som En Suecos nyhetsbrev skrivit om tidigare. Företaget Intu har nu köpt marken bakom stadens kongresscenter samt fått godkänt av kommunen för projektet som kommer att mäta 54 750 kvadratmeter. Så nu förväntar sig Intu att få börja med projektet av Junta de Andalucía i september eller oktober. ”Detta blir Andalusiens största område för shopping, gastronomi, kultur och aktiviteter och det ska tas till en ny nivå”, förklarar Salvador Arenere, som blir ansvarig för projektet och vars bolag tidigare gjort ett liknande – ett mycket framgångsrikt projekt i Zaragoza. ”Det gäller att få invånarna i staden att njuta av utelivet för annars kommer de att sitta hemma och handla via internet i framtiden. Det är därför som vi vill erbjuda ett så stort utbud av kultur och aktiviteter året runt. Det kommer finnas skridskobana, en sjö med roddbåtar samt ett pariserhjul”, berättar Salvador Arenere, som inte utesluter att man också kan komma att bygga en skidbacke med konstgjord snö. Han uppskattar att projektet kommer att ta ett par år att genomföra och att det kommer att skapa 4 000 nya fasta arbetstillfällen.

Besökssiffrorna på Konungastigen, El Caminito del Rey, har stigit över all förväntan, men effekten på sysselsättningen i det lokala näringslivet har varit lika med noll. Återöppnandet av Konungastigen under mars förra året ingav förhoppningar om ökad sysselsättning i de närliggande städerna: Álora, Ardales och Antequera. Men hoppet har runnit ut i sanden då arbetslösheten i de tre städerna är oförändrad. Traktens hotell, restauranger och butiker vittnar annars om en ökad aktivitet, men alltså inte tillräckligt för att nyanställa. Det antas att majoriteten av de vandringsglada personer som besöker Konungastigen kommer från Málagaprovinsen och därmed bara gör en dagsutflykt. Därmed spenderar de inte heller mycket pengar under deras besök i området.


READY FOR SUMMER TIME?

Elba dining table.

Stackable Elba dining chair.

Plus

Elba lounge chair.

Elba collection.

®

A Touch of Scandinavia

at

Ctra. de Mijas km 3,5 29650 Mijas, Málaga

Måndag - fredag 10:00 - 19:00 Lördag 10:00 - 14:00

+34 951 242 092 malaga@boconcept.es malaga@plusstore.es www.boconcept.es


KORTA NYHETER

Spanska ministrar ska göra vad de blir tillsagda i EU

Mercadona anställer 5 000 till sommaren Mercadona lovar 5 000 nya arbetstillfällen. Matbutikskedjan förbereder sig nu inför en hektisk sommar. Det innebär bland annat att det har fattats ett beslut om att anställa 5 000 personer över sommaren, anställningar som tillsattes under maj. De nyanställda ska bland annat ersätta den redan befintliga personalen under semestrar samt möta de behov som uppstår i butikerna i turistområden, där försäljningen förväntas gå mycket bra. Juan Roig är Spaniens tredje rikaste man och son till grundaren av Mercadona, som började som en liten köpmannabutik i Valencia. Föräldrarna kom senare att öppna elva små köpmannabutiker i trakten men sedan sonen tagit över företaget har det under de senaste 20 åren skett en explosionsartad expansion av den nu kända matbutikskedjan i Spanien. År 2015 fanns det totalt 1 574 Mercadona-butiker, med 75 000 medarbetare, fördelade över hela landet. Föra året uppgick matbutikskedjans omsättning till 611 miljoner euro, en ökning på 12 procent jämfört med 2014. Mercadona förväntas fortsätta sin expansion i Spanien och enligt Juan Roig har kedjan även planer på att ta steget in på den internationella marknaden. Fram tills dess är vi glada över de 5 000 nya arbetstillfällena som ges över sommaren.

Bortser man från Grekland är Spanien det enda EU-land som inte lyckas leva upp till EU:s ekonomiska krav. Spanien förväntas inte nå det övergripande målet om att sänka underskottet för de offentliga budgetarna till under 3 procent i år. Och inte heller nästa år, säger ekonomerna i Bryssel, som uppskattar att budgetunderskottet kommer uppgå till 3,9 och 3,1 procent. Övriga EU-länder ligger generellt på 1-2 procent i budgetunderskott. För Spaniens del handlar det om att staten spenderar 40 000 miljoner euro mer än den klarar av att generera. Av denna anledning har skatteministern, Cristóbal Montoro, och ekonomiministern, Luis de Guindos, fått sitta snällt och lyssna i EU. Bägge

Billigare att ringa med mobilen inom EU Nu får mobilanvändare bättre möjlighet att använda mobilen under resor inom EU, det blir nämligen betydligt billigare att använda sin mobiltelefon i andra EU-länder. Enligt Energiministeriet får telefonbolagen nu bara ta ut bestämda roamingavgifter (dataroaming betyder att telefonen använder ett mobilnätverk som inte ägs av ens egen mobiloperatör) vid användande av mobiltelefonen inom EU. För utgående samtal blir nu priset: den nationella avgiften + max 5 cent per minut, för inkommande samtal: den nationella avgiften + max 0,0114 cent per minut, för sms: nationell avgift + max 2 cent per sms och för att ladda ned data: nationell avgift + max 5 cent per MB. Alltså minskar roamingpriserna för samtal, sms och data inom EU med upp till 75 procent. Sammanlagt har EU-roamingpriserna minskat med över 90 procent sedan 2007,

10 000 kubikmeter sand till San Pedro

De kraftiga strömmarna och vårens höga vågor har drabbat stränderna i San Pedro hårt. Därför har kommunen i Marbella nu beställt 10 000 kubikmeter sand som ska läggas ut på stränderna i semesterstaden. Det är den största mängd sand som

14

EN SUECO - JUNI 2016

påpekar de att de reformer som behövs för att få bukt med problemet inte kan genomföras då den tillfälliga regeringen inte har majoritet i parlamentet. Men det förhindrar inte att Spanien får en bot för att inte leva upp till EU:s ekonomikrav. I Bryssel är man bekymrad över den politiska situationen i Spanien, men oförmågan att implementera de tidigare reformerna mellan centralregeringen och några av de spanska regionerna bekymrar även övriga EU. Positivt för Spanien är dock att arbetslösheten minskat med 83 000 personer under april i år och alltså snabbt närmar sig gränsen på fyra miljoner arbetslösa.

när regleringen av priserna började. De nya priserna började gälla den 30 april 2016 och priserna förväntas falla ytterligare under 2017. Då blir det nämligen tal om att priserna ska minska så markant att det ska kosta lika mycket att använda mobilen under semestern i ett annat EU-land som i ens egna hemland (inom EU). Detta kan dock ske först efter att EU funnit en lösning för de överföringspriser som telefonbolagen kräver varandra på i samband med roaming.

någonsin beställts till staden och det kommer att ta nästan en vecka att lägga ut sanden på stranden. ”Det vankas turistsäsong och vi tror att vi kommer att få den bästa säsongen någonsin, och då ska stränderna naturligtvis vara fina redan från dag ett”, säger Rafael Piña från kommunen.


PRESENTS

MONDAY 18 JULY CLUB DE TENIS HOTEL PUENTE ROMANO DOORS: 20:00HRS

SUPPORT: 21:00HRS

SEAL: 22:00HRS

SUPPORT BY PAUL MAXWELL

SUMMER

DOORS: 20:00HRS

CONCERT: 21:00HRS

SUPPORT BY PAUL MAXWELL

TICKETS FROM WWW.CRAZYMUSICPRODUCTIONS.COM

INFO: 952 883 832

WHATSAPP: 638 422 445


shoptalk

Pilates & Fitness Pilates & Fitness är ett träningsoch fitnesscenter specialiserade på undervisning och utförande av pilatesmetoden. Den främsta fördelen vid övningarna är: ökad flexibilitet, smidighet, balans och koordination, förbättrad och korrigerad kroppshållning, och så förebygger samt rehabiliterar de skador samt tränar alla muskler och definierar figuren. Pilatesmetoderna baseras på kontroll av kropp och sinne. Principen är att man tränar kroppen från dess center och därifrån ut till alla kroppsdelar. Att kontrollera sin andning för att aktivera varje muskel. Pilates passar alla, både nybörjare av fysisk aktivitet samt dem som vill förbättra sin rörlighet, oavsett ålder. För att övningarna ska utföras korrekt (bland annat för att undvika skador) är det viktigt att de instrueras samt övervakas av en professionellt utbildad instruktör.

JUNI 2016

Hos Pilates & Fitness kan man även praktisera andra aktivitetsoch rörelseformer; spinning, funktionell träning och TRX. Alla dessa med grund i pilatesmetoden såsom kontroll, rörelse och korrekt utförande av andra discipliner. Hos Pilates & Fitness får kunderna personlig hjälp och det arbetas med små grupper som gör att det kan ges mer tid till var och en och därmed förbättras kvaliteten och resultatet av träningen. Pilates & Fitness har en utbildad fysioterapeut för rådgivning til dem som tränar samt som hjälper dem att välja den träningsform som är bäst lämpad för dem för att komma i form och må bättre. Alla aktiviteter sker under ledning av utbildad och certifierad personal med erfarenhet inom hälsa och fysisk träning. Du hittar Pilates & Fitness i närheten av Feriaplatsen i Fuengirola. Tel. 951 399 653 – 608 881 257. Mail: pilatesyfitness@hotmail.es

Clínica Dental Escandinava har fått ny medarbetare Clínica Dental Escandinava har nu nöjet att presentera en ny medarbetare. Caroline Jørgensen blir nämligen tandläkarklinikens nya receptionist och assistent. Efter en mångårig önskan om att arbeta med människor tog Caroline Jørgensen steget ut i nya utmaningar. Tidigare har hon arbetat 18 år i bankvärlden hos Cajamar. De flesta skandinaver på kusten känner också igen henne från åren hos Ruta

Solar, senare i Bankinter, som blev skandinavernas bank, och till slut Cajamar, som blev det sista inom bankvärlden för Caroline Jørgensen. Själv är hon redan ett känt ansikte hos den skandinaviska tandläkarkliniken då Jette Overgaard har varit hennes tandläkare i 30 år. Den nya anställningen har visat sig vara ett lyckat beslut för både kliniken och Caroline Jørgensen själv.

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

16

EN SUECO - JUNI 2016


Din plats i solen Nerja - Lyxig möbelgrupp som kombinerar fördelarna med en loungegrupp och en matbordsgrupp. Möblerna gjord i starkt aluminium samt väderbeständig petan i hög kvalitet. Sommarerbjudande 2 495€

Louisa - Bygg din egen soffa – t ex som på bilden: 1 st. hörnsoffa, fåtölj och pall/bord i vädertåligt och underhållsfritt material. 2 395€

Baviera - Exklusiv hörnsoffa inkl. soffbord och pall. 2 995€ Parasoll Ø300 cm från 58€

Kingston från Cane-Line - Kingston än en skulptural och vacker möbel att se på och mycket bekväm att sitta i. Möbeln levereras med hjul, som gör den lätt att flytta runt på terrassen. Pris inkl. dynor 1 495€ sidobord 245€

Scanna koden och besök vår butik

Dansk kvalitet till spanska priser

Avda. de Andalucía 187 • 29751 Caleta de Vélez (Infarten till Caleta hamn) • E-mail: mueblepi@axarnet.com • Tel: 952 55 06 69 www.mueblespiramides.com • Öppettider: Måndag - fredag kl. 10.00-20.00 och lördag kl. 10.00-14.00


shoptalk

JUNI 2016

Fastighetsbyrån Marbella tar steget upp på kvalitetsstegen

Andreas Ersson, Kent Schanke och Sanna Magnusson, de tre franchisetagarna bakom Fastighetsbyråns kontor i Marbella och Estepona.

Gratulationerna överöste Sanna Magnusson, Andreas Ersson och Kent Schanke vid invigningen av Fastighetsbyråns nya kontorslokaler i Centro Plaza, Marbella. Centro Plaza är i sig ingen ny

adress för Fastighetsbyrån men kontoret har nu flyttat till ljusa, lättillgängliga lokaler på gatuplan, precis till vänster om, runt knuten från SuperSol. Kent Schanke är välkänd på

kusten, efter sina många år först på Swedbank och sedan som franchisetagare för Fastighetsbyrån Marbella och Estepona tillsammans med Olle Westerling. Sanna Magnusson och Andreas Ersson däremot är nya på kusten och tar nu över delar av franchisetagarskapet för de två kontoren efter Olle Westerling, som gått i pension. Sanna Magnusson och Andreas Ersson har båda mångårig erfarenhet från Fastighetsbyrån och driver även fyra kontor i Sverige. De tre franchisetagarna ser nu fram emot att tillsammans driva de två kontoren med mycket energi samt den prestige som det starka och tillitsfulla varumärket Fastighetsbyrån står för. Det kommer att arbetas med kvalitetssäkring av produkter, dels för ytterligare differentiering på den spanska bostadsmarknaden, då ju hög kvalitet enligt svenska mått mätt inte är vardag

i branschen i Spanien. Samt, men kanske ännu mer, för att överträffa den höga kvalitet som de redan erbjuder sina kunder. Teamet hos Fastighetsbyrån Marbella/Estepona är inte rädda för att höja ribban och förutom högre kvalitetsmål siktar de även på att bredda kundgruppen till att inte bara omfatta svenskar utan även andra nationaliteter, också spanjorer. Detta bekräftas av Fastighetsbyråns Spanienchef, Daniel Nilsson, som säger Marbella/ Estepona-kontorens satsningar vara en del av Fastighetsbyråns projekt för framtiden. Dessutom avslöjar han att det under året står att vänta ytterligare öppningar av kontor i Spanien. Fastighetsbyrån i Marbella +34 951 191 000 marbella@fastighetsbyran.se fastighetsbyran.se/marbella

Ole Optica gör dig redo för sommaren Den skandinaviska glasögonbutiken i Nerja bågnar av nya snygga glasögon. Den fina sommarkollektionen har just kommit in och bjuder som alltid på ett stort och snyggt utbud med både glasögon och solglasögon. ”Våra kunder efterfrågar bra produkter till bra priser, så det är givetvis någonting som vi strävar efter att erbjuda. Och så vill folk ha bra service, även efter att de har fått sina nya glasögon. Och det får man här”, lovar Ole Højer, som i över tio år har hjälp skandinaver i Nerja-området med att hitta rätt glasögon. Ole Optica fortsätter med sitt populära 2 x 1 erbjudande även

18

EN SUECO - JUNI 2016

under sommaren. ”Du köper ett par progressiva glasögon som inte är förknippade med några andra rabatter och får ett par solglasögon med motsvarande kvalitet på glas, gratis, på köpet. Det är ett bra erbjudande som även gäller de senaste modellerna och de bästa glasen”, förklarar den skandinaviska optikern. Ole Optica ligger centrat i västra Nerja, med parkering precis utanför dörren. Besök Ole Optica i Nerja på: Calle Antonio Ferrándis 23, 29780 Nerja. För tidsbokning, vänligen ring: 952 528 395.

Bostad och inredning med skandinavisk touch Antima är det lilla familjeföretaget med de stora ambitionerna. Efter 30 år som trofasta gäster i Marbella öppnar de nu sitt egna företag i staden, som är omtyckt av så många. Antima är specialiserade på försäljning av exklusiva bostäder samt renovering och bostadsinredning. ”Vi älskar Spanien och kommer göra allt för att integrera oss och vi kan se massor av möjligheter i Andalusien”, säger familjen, som också är verksam i Norge, USA och på Sri Lanka. Bostadshandel, renovering och drift av bostäder, hotell

och restauranger är familjens kärnkompetenser. ”Vi går in på djupet med varje enskilt projekt och arbetar alltid i nära samarbete med våra kunder. Och det spelar ingen roll om projektet är stort eller litet”, berättar Sander Brendmoe, som driver kontoret i Marbella, varifrån de nu hjälper nya bostadsägare med att hitta den rätta bostaden och den rätta inredningen. Besök Antima hos Nordica i Marbella Avda. del Prada s/n Telefon: 628 500 989 E-mail: sander@antima.no


Greenlife Estates

Developers of Elviria Hills

Lägenhet med 3 sovrum i Elviria Hills Fantastisk utsikt • Pris: 575 000 €

Takvåning med 3 rum i Elviria Hills

Förr: 875.000 € • NU PRISSÄNKT TILL: 689 000 E

Sista lägenheterna till salu 2 och 3 sovrum

Up

pt

ill

50

%

ra ba tt

Greenlife Golf

Urb. Elviria Hills, Avda. Las Cumbres s/n, 29604 Marbella · Tel. +34 952 831 248 · ventas@greenlife-estates.com · www.greenlife-estates.com

Golf

Tel. +34 952 839 142 · info@greenlife-golf.com · www.greenlife-golf.com

Driving Range

Gym

Tel. +34 952 83 23 71 · restaurante@restauranteellago.com · www.restauranteellago.com

Tennis

Accommodation

Sports Academy


Val

NYTT VAL I GAMLA KLÄDER Efter sex månaders politiskt käbbel ska spanjorerna till valurnorna – igen! För första gången i Spaniens politiska historia har det inte lyckats bilda regering efter ett val. De fyra stora partierna i spansk politik har inte visat – eller haft – varken vilja eller förmåga till att knyta ihop trådarna. Därför kommer nu de 35 miljoner röstberättigade spanjorerna kallas till valurnorna ännu en gång, den 26 juni. Detta val blir oerhört viktigt med tanke på de stora politiska, ekonomiska och sociala problem som Spanien måste möta.

Av Henrik Andersen

Förväntningarna var höga inför parlamentsvalet den 20 december 2015. Efter flera årtionden med ett stelt tvåpartisystem kom nya partier att träda in på den spanska politiska arenan, och de kom till och med att få avgörande inflytande. Det var många spanjorer som såg fram emot en ny och mer modern demokrati vari alla partier skulle visa flexibilitet och förmåga att förhandla och kompromissa. Men de hoppfula väljarna skulle komma att bli besvikna. Det som

20

EN SUECO - JUNI 2016

Illustration: Tina Jakobsen

kunde ha blivit bra och konstruktiva debatter har slutat som långa innehållslösa diskussioner.

Fyra brickor som inte faller på plats Det blåser nya vindar inom den spanska politiken men de folkvalda politikerna har inte lyckats hantera situationen. Därför finns det nu ingen annan utväg än att gå till nyval. Besvikelsen på speciellt de stora partierna är stor, någonting som nästan alla politiska experter

och kommentatorer är överens om. Det konservativa Partido Popular, socialistpartiet PSOE, det nya mittpartiet Ciudadanos och det nu nya vänsterpartiet Podemos, har haft hela sex månaderna på sig att få bitarna att falla på plats. Men utan resultat. Tre av de fyra partierna behöver gå ihop för att få majoritet, och ett femte parti som vikt i vågskålen finns inte. Och av dessa fyra stora partier är det bara PSOE och Ciudadanos som lyckats presentera ett konkret förslag till en koalition.

Men det är långt ifrån tillräckligt. Denna gång behövs det tre till att dansa tango. Dock vill PSOE inte dansa med Partido Popular och varken Ciudadaons eller Podemos bjuder upp varandra. Harmonin är så dålig att varken Partido Popular eller Podemos röstade blankt när PSOE och Ciudadanos presenterade sig som minoritetsregering. I stället röstade de emot direkt. Agerandet säger mer än tusen ord om klimatet i den spanska politiken.


Det politiska spelet

PP

PSOE

Podemos Ciudadnos

Andra

Mandatfördelning För majoritet krävs 175 mandat. Åtta av tio spanjorer kommer att rösta lika som de gjorde i förra valet. De sista två kommer att ge sin röst till ett annat parti eller helt enkelt strunta i att rösta. Det kan hända att det flyttar maktbalansen lite men mycket tyder på att bollen återigen kommer att ligga hos politikerna efter den 26 juni. Det blir de som ska visa politisk vilja samt förmåga till att samla en ny, varaktig regering.

Bland de fyra tunga aktörerna är det bara Ciudadanos som har uttryckt bekymmer kring ett nyval. Partiets ledare, Albert Riviera, menar att ett nyval är en symbol för partiets misslyckande. Dessutom, att återigen kalla de röstberättigande till ett nytt parlamentsval säger jämför han med en fars, som antagligen inte kommer att förändra maktbalansen. De övriga partierna har å andra sidan inte visat ens minsta gnutta fruktan för ett nyval och menar – i alla fall på ytan – att de kommer att stå starka efter den 26 juni, samt att det kommer att vara positivt för landet. Lika säkra är partierna på sina val av toppkandidater. Således har varken Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias eller Albert Rivera haft några hot mot sina spetskandidaturer. Kanske skulle några byten på dessa poster förändrat situationen en aning, men så blir det alltså inte. Och vi kan med all rätta tala om nyval i gamla kläder. Mariano Rajoys hopp är att återvinna många av de 63 mandat som

Partido Popular förlorade vid det senaste valet. Många av Partido Populars förlorade röster gick till Ciudadanos, som kanske har gjort många av dem som röstade på dem besvikna genom att dansa så nära socialisterna. Pedro Sánchez misslyckade försök till att bilda regering kan också stärka Mariano Rajoy. Partido Populars hopp ä nu att bli större än PSOE och därmed ”tvinga” PSOE att ingå i den nationella pakt som Partido Popular hela tiden har arbetat för. Denna breda pakt skulle även få stöd av Ciudadanos. Omvänt hoppas Pedro Sánchez på att medborgarna ska se honom som mannen som verkligen har försökt att bilda en bred regering utan Partido Popular, samt som mannen som i framtiden kan förmå Ciudadanos och Podemos att närma varandra. I alla fall nära nog att bilda en minoritetsregering med en av parterna som stödparti.

De små röda Letar man efter någonting helt nytt inför julivalet ska man titta på vänsterkanten i parlamentssalen, där ”El Coleta” (mannen med hästsvansen) återigen får stor uppmärk-

Talar du skandinaviska med din säkerhetsfirma? Har du svårt att hantera de uppgifter som uppstår efter ett inbrott; polis, låssmed, glasmästare, snickare, försäkringsbolag m.m., skaffa då ett alarmsystem hos en leverantör som talar ditt språk och löser problemen åt dig.

Kontakta Alarma Universal i dag

952 46 10 37

Danesa_june 2016.indd 2

Alarma Universal S.A. Av. Torreblanca 1, Fuengirola Málaga, Spanien T.(+34) 952 46 10 37 info@alarmauniversal.com T.(+34) 902 30 15 10 www.alarmauniversal.com

Reg. Nº: D.G.P 1557

och få en offert som du inte kan säga nej till.

19/05/2016 12:20:46 EN SUECO - JUNI 2016

21


samhet. Pablo Iglesias är inte rädd för att leka med elden och hittills har han klarat sig utan brännskador. Hans senaste drag var att få in det lilla vänsterpartiet Izquierda Unida (IU) under Podemos vingar. IU är av en underlig storlek. Med endast två mandat i parlamentet gör de inte mycket oväsen ifrån sig. I senaste valet fick IU 923 000 röster och partiet lider under det spanska valsystemet vari rösterna räknas och mandaten fördelas per region. Det skapar en hög spärrgräns och många röster till IU förloras. Läggs de 923 000 röstena däremot ihop med Podemos 5 189 000 röste från förra valet kan de förlorade rösterna däremot förvandlas till mandat. Det är naturligtvis någonting som Pablo Iglesias har räknat ut. Men han leker dock med elden igen för genom att gå ihop med IU förklarar han sitt parti som starkt vänsterorienterat. Hittills har han varit noga med att kalla Podemos för ett alternativt parti.

Ny chans – en sista chans Hur väljarna gör får vi svar på i slutet av månaden. Innan dess väntar en valkampanj som just startat. En del väntar spänt på om det äntligen blir annat ljud i skällan men majoriteten av de spanska väljarna tar situationen med ro eller har fullständigt förlorat förtroendet och intresset för den politiska cirkusen. Enligt alla opinionsundersökningar kommer valdeltagandet att minska med i alla fall ett par procentenheter jämfört med det senaste valet, då det uppgick till 73 procent. Dessutom visar opinionsundersökningarna att åtta av tio kommer att rösta på samma parti som förra gången. Om det stämmer är vi tillbaka där vi startade. Och så får politikerna ytterligare en chans att visa sig politiskt mogna till att bilda en stadig regering. Spanien har inte förtjänat – och har inte heller råd – att vänta länge ■

Italien 2 Visst råder det tydliga skillnad i uppbyggnaderna i de politiska systemen i Spanien och Italien men flera politiska experter påpekar att situationen i Spanien börjar påminna allt mer om situationen i Italien. Sedan andra världskriget har Italien haft nästan 60 olika regeringar och sedan 1975 har statsministen bytts ut inte färre än 20 gånger. Under flera perioder har landet haft en ”objektiv” eller opolitisk statsledare utan ett direkt tillhörande till något parti. Det har varit

22

EN SUECO - JUNI 2016

Felipe González Felipe González har inte kunnat låta bli att lägga sig i den politiska situationen. Som statsminister mellan 1982-1996 hade han sina med- och motgångar, och trots att det snart är två årtionden sedan han lämnade politiken lyssnar folk fortfarande på honom. ”Klarar inte ditt parti av att bilda regering bör du erkänna det och inte förhindra andra att få chansen”, har han sagt flera gånger under våren. Med detta kastar han en känga efter både Partido Popular och sitt eget socialistparti, som under de senaste sex månaderna inte har gett varandra en enda chans till att bilda regering. Det han säger grundar till eftertanke, på både gott och ont. Många håller med honom men lika många minns hur Felipe González förlorade valet med stor marginal till Partido Popular för exakt 20 år sedan, varefter han gjorde allt för att hindra José María Aznar från att inta premiärministerposten. Partido Popular tvingades tillslut hämta det nödvändiga stödet hos de små nationalistpartierna i Baskien och Katalonien.

De skeva opinionsundersökningarna resultatet av den stora politiska splittringen i landet. Det politiska kaoset har självklart också gjort det svårt att genomföra lagar och reformer men – också uppseendeväckande – den italienska ekonomin har lyckats anpassa sig själv på ett flertal punkter. Det offentliga budgetunderskottet ligger under de tre procent som är avtalat mellan EU-länderna och arbetslösheten ligger på tolv procent, jämfört med Spaniens 20 procent.

Opinionsundersökningar ska alltid tas med en nypa salt – och speciellt i Spanien. Går man in lite på djupet av mätningarna ser man att mängden intervjuer varierar kraftigt. En del opinionsundersökningar baseras på bara 500 intervjuer i ett snävt geografiskt område vilket sällan ger en rättvis bild av landets totalt 36 miljoner väljare. Sedan tillkommer att flera medier fortfarande är starkt

politiskt orienterade. Resultaten av opinionsundersökningarna manipuleras naturligtvis inte men text och diagram utformas ofta så att det parti som mediet sympatiserar med framstår som positivt. Detta gäller långt i från alla medier men det är lätt att se att tidningarna El País och SUR spelar på PSOE:s kant medan tidningarna El Mundo och ABC är konservativa/liberala Partido Popular-tidningar.


NASCAR

Bilsport

NASCAR är den amerikanska motorsportvärldens jätte och dess marknadsvärde kommer på plats två efter Formel 1 på världsplan. Över sju miljoner människor i USA ser tävlingarna på plats varje säsong och uppåt 200 miljoner personer uppskattas ha följt loppen på tv förra säsongen. Och nu är det alltså dags för den övriga världen att lära känna NASCAR och första säsongen av NASCAR Whelen Euro Series gick för sju år sedan.

Här är en av stallets NASCAR-bilar, en Ford Mustang med en Chevrolet 5-liters V8-motor med inte mindre än 450 hästkrafter. Bilen är i sig byggd i Frankrike, men delarna till motorn kommer från Chevrolet i USA och är sammanssatta i Frankrike av Oreca.

Följ med runt banan! En Suecos reporter fick följa med SPV Racings förare Borja Garcia några varv runt banan på Ascari Race Resort. På vår Facebooksida går det att se hur det är att klättra in i en Nascar-bil, som ju saknar dörr.

1

SVP-racing

http://bit.do/En-Sueco-SPV-Racing-1

på väg till Le Mans 24-timmars & NASCAR-podiet

Text av Sara Laine, foto av Allan Dover Petersen

Raul Garcia och Lars GV Lindberg tillsammans med En Suecos reporter Sara Laine framför stallets svarta NASCAR Ford Mustang.

Ett svensk-spanskt samarbete

420 hästkrafter Det mullrar. Under huven, bakom föraren, ligget åtaliga hästkrafter på att frigöras. Luften vibrerar. Bilen rullar ut ur depågaraget. Stallet springer snabbt över asfalten till läktaren. Alla vill se testkörningen. Den svart/vit-rutiga flaggan vajar. Gasen trycks i botten och innan någon hunnit blinka har den svarta racerbilen försvunnit bakom första krönet, som svänger lite till höger. De två kommande minuterna är spänningsfyllda. Bilen är en Ligier JS P3 som tillhör SPV-Racing. Det är ett team som föddes 2015, och som redan nu satsar stenhårt inför de kommande tävlingarna i den nya Le Mans Protorype (LMP) 3-klassen i den Europeiska Le Mans Serien (ELMS) under 2016 och 2017. Därefter rattar de mot att gå upp en växel till LMP 2-klassen, för att 2019 delta i Le Mans 24-timmarsrace.

24

EN SUECO - JUNI 2016

SPV-Racing är ett svensk-spanska stall, en sammanslagning av svenska Spirit Racing som startades av Lars GV Lindberg, som förövrigt är AVTECH:s grundare, och SPV Motorsport med sin huvudman Raul Garcia, som tidigare varit chefsmekaniker på Ascarianläggningen och som genom sitt företag servar och driver tävlingsbilar upp till F1-nivå. Efter sammanslagningen har Lars GV Lindberg tagit rollen som Team Manager och Raul Garcia som stallets tekniska chef. ”Vår vision är att bygga upp ett duktigt samt starkt team med just målet är att vara med i Le Mans 24-timmars 2019. På vägen dit tar vi med oss unga och lovande samt erfarna förare och erbjuder dem möjligheter att utvecklas för att bygga upp en karriär inom Endurance Racing”, berättar Lars GV Lindberg. Stallets bas ligger på Costa del Sol, närmare bestämt i Alhaurín. Det är smidigt då det inte bara är nära till Ascari-banan utan även till banan i Jerez, och så har de sin hemmabana i Granada – en bra testbana samt representativ för de olika bantyperna i ELMS.

NASCAR i Europa Men SPV Racing har en till mållinje i sikte, närmare bestämt det europeiska NASCAR (National

Association for Stock Car Auto Racing). ”Förutom framgångar inom ELMS ligger våra förväntningar på att SPV Racing ska bli bland de bästa teamen i NASCAR Whelen Euro Serien, och att resan dit går snabbt. Vi jobbar hårt och mycket för att visa hur starka vi är. Vårt sikte ligger på topplacering i Europa”, förklarar Raul Garcia och Lars GV Lindberg tillägger: ”Precis innan helgen här på Ascari, närmare bestämt den 23 april, var vi i Valencia och tävlade med vår NASCAR och vår försteförare, spanjoren Borja Garcia, som bland annat kört Formel 3 och varit testförare för Toyota samt Williams i Formel 1, kom upp på podiet som trea. Men än bättre var att han faktiskt fick bästa varvtid av alla på 2,03 minuter! Och ytterligare ett av våra mål är att Borja Garcia ska komma till USA för att tävla i NASCAR.” SPV Racing siktar högt och med resultat som i Valencia behöver de inte bara drömma, det finns nämligen verkligen hopp om fler topplaceringar för det svensk-spanska racingstallet. Under den kommande vintern kommer de att tävla med sin Ligier-bil i både Kina, Japan, Thailand och Malaysia i den asiatiska Le Mans-serien. Då flygs Ligier-bilen till Kina i slutet av oktober och kommer tillbaka till Costa del Sol i slutet av februari 2017. ■


Le Mans 24-timmars Le Mans är motorsportsvärldens näst mest kända varumärke efter Formel 1. Le Mans 24-timmars hade 2015 en publik som uppgick till 263 500 personer och hemma i tv-sofforna följdes det spännande loppet av miljontals tittare. 24-timmarsloppet är det största enskilda racet i världen (tillika med Indy 500).

Stallets Ligier JS P3, en lätt och snabb bil helt i kolfiber med mycket avancerad teknik. Motorn är en Nissan 5-liters V8 och har 420 hästkrafter, och denna motor har anpassats in i Ligierbilen av Oreca i Frankrike.

Vill ni följa med Borja Garcia och vår reporter runt banan på i 225 km/tim (som är ca 60 procent av bilens kapacitet) är det bara att scanna QR-koden här intill, självklart är detta klipp också tillgängligt på vår Facebooksida.

2

http://bit.do/En-Sueco-SPV-Racing-2

Modern International cuisine in a “fresh rustic” environment... Öppet varje dag från kl. 18.00 till sent. Norskägt! Vi hälsar alla välkomna till Don Quijote. Kom och prova vår nya spännande sommarmeny.

Tel. 952 83 47 48 / 602 558 375 • info@restaurantedq.es • www.restaurantedq.es • Urbanización el Rosario 8 • Marbella

Mer än 15 års erfarenhet

FÅ BÄTTRE HÖRSEL OCH LIVSGLÄDJE ! Beställ tid på telefon

952 66 74 02 100 % Detta säger kunder om oss...

Gratis hörseltest Professionell service Gratis testperiod Reparation av alla märken Pengarna-tillbaka-garanti

“Nu kan jag titta på tv utan att läsa undertexterna.” P.H. “Oklanderligt god service.” A.I.

W W W . S O N T E C . E S FUENGIROLA Sontec Hearing Centre Calle Hermanos Pinzón 4 Edif. Florida II, Local 9A Fuengirola 29640 VÉLEZ MÁLAGA Sontec Hearing Centre Calle Camino de Málaga 36 Velez Málaga 29700

EN SUECO - JUNI 2016

25


Juice

Kickstarta

sommaren

med hälsosamma juicer Av Sara Laine

Sommarens heta hälsotrend heter juice. I de kosmopolitiska storstäderna har trenden setts länge och juicebarer har slagit upp sina dörrar överallt på gator och torg. Under året som gått har juicebarer också blivit ett allt mer vanligt inslag i stadsbilden på Costa del Sol, och på sociala medier ses fotouppdateringar med dagens juice allt mer frekvent. En Sueco har hakat på trenden och djupdykt bland hälsosidor på internet och i receptböcker.

3- eller 7-dagars juicefasta

r Det finns massooch med fler receptt, det tips på interneogla! är bara att go

Det finns olika sätt att juica på. En del väljer en kortare tredagars juicefasta, andra en hel vecka, eller så kan man också göra som den australienska affärsmannen Joe Cross som juicefastade i 60 dagar, vilket han dokumenterade i filmen Fat, Sick & Nearly Dead. I denna dokumentär får man se hur Joe Cross, som var både överviktig (140 kg) och led av en försvagande autoimmun sjukdom, går ned i vikt (-45 kg!) och kan lägga alla receptbelagda mediciner på hyllan. Att juicefasta i 60 dagar är kanske att ta i och ingenting som rekommenderas utan att konsultera läkare först. Men en frisk människa kan utan problem boosta sin hälsa med en juicefasta på tre eller sju dagar. Eller varför inte bara byta ut någon av dagens måltider mot en uppfriskande sommarfräsch juice!

Så oavsett om du vill gå ned i vikt, då du byter ut alla dina måltider mot hälsosamma och gärna ekologiska juicer (du kan tappa uppemot 3 kg på en vecka), eller bara vill ha en hälsoboost är juicing ett bra alternativ.

Maskinerna Först måste du välja din juicer, det finns två varianter – råsaftcentrifug eller juicepress. Båda har sina fördelar.

26

EN SUECO - JUNI 2016

Råsaftcentrifugen river grönsakerna och frukterna och slungar rivet så att juicen utvinns och rinner ned i en kanna. Kvar i en behållare samlas fuktköttet, som med fördel kan användas i matlagning och bakning. Fördelar med en råsaftcentrifug är att den är snabb. Dock innebär den förarbete som att frukterna och grönsakerna måste skalas och, beroende på råsaftcentrifugens storlek, skäras i mindre bitar. Fördelar med en juicepress är att man häri kan lägga i hela frukter och grönsaker som pressas till juice och resprodukten blir mycket torr, och består i stort sätt av bara skal och kärnor. Med juicepress fås mer juice än med en råsaftcentrifug och en del säger också man får fler näringsämn, som också kvarhålls bättre. Men en juicepress är å andra sidan ofta dyrare än en råsaftcentrifug, och tar längre tid.

Kvalitet och pris Och kvaliteten, ja, enligt olika konsumenttest verkar kvaliteten på maskinerna gå hand i hand med priset. Värt att tänka på är att det med juicing inte handlar om att använda en blender som mixar frukter och grönsaker till en smoothie, vari allt fruktkött finns kvar, för med juicing vill man ju bara ha just bara juicen.

Enkel rengöring Vilken maskin man än väljer är det värt att titta på hur den rengörs. Så innan du köper en maskin för juicing, titta på hur många olika delar den har att plocka isär och hur du diskar den. Fundera även över om du har ont om tid – då kan en råsaftcentrifug rekommenderas, eller om du har gott om tid – då kan en juicepress rekommenderas. Att juica ska vara roligt och enkelt!

Fördelar med juicing Vi vet alla att frukt och grönt är nyttigt. Tänk dock på att vara snål med frukten, för frukt innehåller ofta en hel del fruktsocker. Låt ca 90 procent av juicen bestå av grönsaker. Juice är ett snabbt och effektivt sätt att få i sig alla de näringsämnen som finns i frukt och grönt, som ju är laddade med vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.


Du inte bara mår bättre och går ned i vikt, du märker snart att matsmältningen fungerar bättre. Din hy får finare lyster. Ditt sötsug minskar. Du får mer energi och ork samt sover bättre. Och lider du av celluliter kan du efter en veckas juicekur se att dessa börjar försvinna. Du och din kropp mår helt enkelt bättre!

Här på En Suecos redaktion tycker vi om att experimentera men vi har också hittat tre smarriga, hälsosamma recept. Bara att skölja, skär i bitar och juica (recept för 1 servering):

Detox

Att börja juica

2 selleri stjälkar 1 gurka 2 cm ingefära 1 cm gurkmeja 1 citron 2 äpplen Liten knippe persilja

Innan du ger dig i väg till marknaden eller butiken för att köpa fukt och grönt studera lite olika recept samt fundera över goda kombinationer. Nedan får du tre goda förslag. Skriv en inköpslista, för det kan vara den lilla ingrediensen som ger smaken det där lilla extra.

io n e n s Redakvtorit fa

Dags att juica Väl hemma kan det vara bra med lite planering. Ska du göra din juice på morgonen innan jobbat kan juicen förberedas kvällen innan med att skölja och skära grönsakerna och frukterna i lagom stora bitar. En del föredrar att ångkoka hårda grönsaker som rödbeta och morot, dels för att underlätta för maskinen och så menar vissa att det blir mer juice. Annars är det bara att skära dessa råa i mindre bitar. Och på morgonen är det bara att juica. Om du märker att restprodukten – fruktköttet – fortfarande innehåller mycket juice efter att du centrifugerat/pressat kan du med fördel köra det genom maskinen igen.

Jordnära 2 morötter 1 cm ingefära 1 cm gurkmeja 2 rödbetor 1 gurka 2 apelsiner

En del juiceexperter tipsar om att man under en juicefasta kan ta fasta på att man varje dag ska dricka efter regnbågen – dvs. man ska varje dag dricka grön, gul och röd juice.

Sommardröm 1/4 ananas 1/8 vattenmelon 2 morötter 2 selleri stjälkar 2 cm ingefära

Och så är det bara att dricka din smarriga juice och/eller ta med i en glasflaska till jobbet. Tänk dock på att juice är som allra bäst när den är helt nypressad. ■

!

Du som följer 5:2 dieten kan få i dig ditt näringsbehov genom endast juice under dina fastedagar!

Tips att ha i din juice: • • •

Citron Ingefära Gurkmeja

• • •

Gröna blad Broccoli Kål

• • •

Gurka Fänkål Selleri

• • •

Bär i säsong Morötter Rödbetor

Fastighetsringen Costa del Sol

VILL DU HYRA, KÖPA ELLER SÄLJA BOSTAD? VI HJÄLPER DIG, HÖR AV DIG I DAG! Försäljning, uthyrning, reparationer, underhåll av bostäder på Costa del Sol

Fastighetsringen – allt du behöver! Tel. +34 663 922 144 / +34 694 401 131. E-mail: info@fastighetsringen.com. www.fastighetsringen.com EN SUECO - JUNI 2016

27


Skatt vid bostadsköp

VILKA FASTIGHTSSKATTER DRABBAS EN ICKE-RESIDENT FASTIGHETSÄGARE AV NÄR HAN ÄGER EN SPANSK BOSTAD? Av Bo Wennertorp

I denna artikel beskriver Bo Wennertorp vilka olika skatter som ska betalas från det att en fastighet köps tills det att den säljs. Bo Wennertorp arbetar på den svenska revisionsbyrån Global Accounting i Marbella. Skatt vid köp När du köper din spanska bostad är det viktigt att veta om du köper från byggherre eller om du köper från en vanlig bostadsägare. Om du köper från den som byggt din bostad får du betala 10 procent moms plus stämpelskatt om dryga 1 procent av köpeskillingen. Momsen brukar aldrig vara inkluderad i priset utan den tillkommer och skall betalas i samband med att bostaden köps. Om du däremot köper från en tidigare bostadsköpare betalar du ej moms utan stämpelskatt, som brukar uppgå till 8 procent eller 9 procent beroende på priset samt i vilken landsdel bostaden är belägen. Stämpelskatten beräknas på det högsta av faktisk köpeskilling och det fiskala marknadsvärdet. Vad är då det fiskala marknadsvärdet? Jo, det är bostadens taxeringsvärde (valor catastral) multiplicerat med en koefficient för varje kommun. Ett praktiskt exempel: Olle och Eva skall köpa en bostad på Costa del Sol. Köpeskillingen uppgår till 200 000 euro. Taxeringsvärdet uppgår till 110 000 euro och kommunens koefficient är 2. Eftersom det fiskala marknadsvärdet är högre (2 x 110 000 euro = 220 000 euro) beräknas stämpelskatten på 220 000 euro i stället för 200 000 euro

Kommunal fastighetsskatt Varje spansk kommun har en rättighet och en skyldighet att beskatta kommunens samtliga fastigheter med en skatt som kallas IBI. I de flesta kommuner uppgår skatten till ca 1 procent av taxeringsvärdet (valor catastral). Om vi fortsätter med exemplet ovan blir den kommunala skatten således 110 000 euro multiplicerat

28

EN SUECO - JUNI 2016

med 1 procent (vilket är en vanlig kommunal utdebitering), eller 1 100 euro per år. Denna skatt brukar kommunerna fakturera en gång per år.

Skatt på beräknad eller faktisk uthyrning Den som äger en spansk fritidsbostad, vilket du gör om du är resident i ett annat land än i Spanien, ska du betala en förmånsvärdeskatt. Denna skatt måste man själv deklarera till skillnad mot IBI-fakturan ovan. Deklarationen upprättas på blankett 210. Beloppet uppgår till ca 0,2 procent av taxeringsvärdet, men kan variera. Om vi fortsätter med exemplet ovan där taxeringsvärdet uppgick till 110 000 euro blir förmånsskatten 220 euro per år (110 000 euro x 0,2 procent). Denna skatt kan erläggas närhelst under året. Skatten för 2015 skall således betalas närhelst under 2016. Om du hyr ut din spanska bostad under en del av året minskas den schablonmässigt beräknade skatten till att bli en vinstskatt på uthyrningen. T ex: Olle och Eva har förvärvat sin spanska fastighet och bor där ett par månader per år och hyr ut bostaden halva året. Bostaden står tom fyra månader per år. Då kommer den schablonmässigt beräknade skatten att halveras och en faktisk vinst på uthyrningen att beräknas för tiden bostaden varit uthyrd. Vilka intäkter och kostnader skall man då ta med i denna kalkyl? Intäkterna är lättast att beräkna då beloppet är det som hyres-

gästerna betalat minus den kommission som en eventuell förmedlingsorganisation tagit. Uthyresinkomsten är i normalfallet inte momspliktig. De kostnader som kan bli avdragsgilla är: el, vatten, communidadavgifter, hemförsäkring, reparationer, avskrivningar på dels själva bostaden och dels på möbler, städkostnader och räntekostnader. Kostnaderna beräknas först för hela året. Därefter fördelas årskostnaden på den tid bostaden varit uthyrd. I detta fall får hälften av årets kostnader kvittas mot intäkten från uthyrningen. Vinsten beskattas med 19 procent. Den som under hela eller en del av året hyr ut sin bostad skall upprätta kvartalsvisa deklarationer i stället för en årsvis deklaration.

Skatt vid försäljning av bostaden När du en dag säljer din bostad kommer vinsten att reavinstdeklareras. När din köpare skall betala dig så får du bara 97 procent av köpeskillingen. De övriga 3 procent skall köparen direkt efter notariebesöket betala till skatteverket som en säkerhet att du som säljare kommer att reavinstdeklarera avyttringen. Vilka intäkter och kostnader skall då medtagas i reavinstdeklarationen? Intäkten är det belopp som du fått vid försäljningen. Kostnadssidan är lite svårare. Helt klart får följande poster dras av. Det gäller då mäklararvode, plusvalina (en kommunal

avgift du måste betala så snart du säljer din bostad), inköpspriset, stämpelskatt/moms från inköpet samt reparationer som varit värdehöjande. Du måste ha bygglov och korrekta fakturor på det utförda arbetet för att kostnaden skall vara avdragsgill. Den vinst som uppstår skattas med 19 procent och när den skatten skall erläggas minskas beloppet med de 3 procent av köpeskillingen som köparen redan betalt till skatteverket. Om du säljer med förlust bör du få tillbaks de 3 procent på försäljningssumman du redan betalt till Skatteverket. Skatteverket har 6 månader på sig att betala tillbaks de 3 procenten.

Att tänka på Om du är skatteresident i Sverige kommer även svenska skatteverket att vilja ha skatt på uthyrningen samt skatt på reavinsten. Eftersom bostaden är belägen i Spanien har Spanien förtur till beskattning. När du sedan deklarerar i Sverige har du den i Spanien erlagda skatten tillgodo. Du bör alltid kontakta en advokat eller revisor när det gäller skatteärenden. Tänk på att en tidningsartikel är allmän och kanske inte passar in på din situation. ■


Your dream home now for sale

We pursue excellence and quality in every project - and because of this, Antima and Nordica has developed and sold some of the most prestigious homes in the AndalucĂ­a region. Now for sale - an exclusive 6-bedroom villa with magnificent views of the La Concha Mountain and the Mediterranean sea. The property comes with a fully equipped private pool deck, gym room and spa facilities. For Inquiries please contact: Developer: Antima Property www.antima.no

Sales (ref. number V6162): Peter RosĂŠn/ Nordica. Phone: +34 952 811 552 Email: info@nordicamarbella.com


Spaniens underliga sida

Columbus benknotor

Christoffer Columbus sarkofag bärs upp av manshöga statyer som representerar De Katolska Monarkernas ursprungliga kungariken; Isabellas Kastilien och León samt Ferdinands Navarra och Aragonien.

Precis innanför huvudingången till Sevillas katedral står ett monument med en sarkofag. Den står där till ära för Christoffer Columbus, för medan det fortfarande debatteras om var han föddes sägs det vara ganska så säkert att denna kista verkligen innehåller de jordiska resterna av sjöfararen. Men hur och varför har de hamnat här?

Samtidigt flyttade man kistan med Diegos rester till samma plats. Där låg så far och son sida vid sida i några århundraden. Men så bröt kriget ut även på andra sidan av Atlanten och Spanien förlorade sina öar till fransmännen 1795. Och då kunde ju inte Columbus benrester ligga där längre, så hans kista skickades därför till Havanna på Kuba. År 1898 förlorade Spanien även denna koloni under kriget mot USA varför man ännu en gång flyttade den stackars kistan, som nu skickades till Sevilla, där den tillslut fick vila i katedralen.

Benknotornas långa resa

Om ben är om?

En historia säger att den man som år 1492 seglade ut för att hitta sjövägen till Indien har rest mer efter sin död än han gjorde under sitt liv. Som det är med rykten innehåller även denna vissa korn av sanning. Columbus dog i Valladolid 1506 och begravdes där. Men inom kort beslutade hans son Diegos att faderns jordiska rester skulle flyttas till Sevilla, som på den tidens var världens centrum.

Olyckligtvis hände det under historiens gång att man år 1877 hittade en kista under golvet i den tidigare nämnda kyrkan i Santo Domingo. På denna kista står det Colón, alltså Columbus namn på spanska, vilket alltså skulle betyda att den ju är på Kuba. Detta fynd, i kombination med kistans många resor får det att dyka upp frågetecken kring om det trots allt inte är sonens kista som befinner sig i Sevilla. Det är i alla fall det man väljer att tro i Santo Domingo, där man till ära för Columbus byggt en 203 meter fyr, vari denna kista har placerats.

Columbus egen önskan hade dock varit att begravas i det som han till sin död insisterade var Indien. Så år 1542 flyttades de jordiska resterna igen, nu till den så kallade nya världen, närmare bestämt till en grav under golvet i katedralen Santa María, i staden Santo Domingo på ön Hispaniola.

30

EN SUECO - JUNI 2016

På Kuba påstår man sig alltså ha den rätta kistan. Men samma sak säger man i Spanien. Dessutom finns det inga dokument över alla resor och en del spanjorer påstår till och med att

Av Jette Christiansen

kistan aldrig lämnade Spanien. För några år sedan genomförde några forskare en rad DNA-tester, som jämfördes med det som tros vara Columbus benrester samt med dem från hans son Hernando, som ligger begraven under golvet i samma andalusiska katedral, där han var präst. Slutsatsen från dessa tester visar att det är Columbus rester som ligger i kistan. Dock förnekar man inte att en del av hans kvarlevor fortfarande kan finnas i Santo Domingo. I Santo Domingo har man dock inte velat lämna ut några benrester till undersökningen.

Fyra bärare till 180 gram benknotor De fyra statyerna som ingår i monumentet från 1899, varpå kistan är placerad, symboliserar De Katolska Monarkernas ursprungliga kungariken. De två bakre är Ferdinands Navarra och Aragonien. Deras huvuden är böjda. De främre är Isabellas riken. De är stolta. Det sägs bero på att Isabella sa ja till att bidra till Columbus projekt med att hitta sjövägen till Indien, medan Ferdinand inte skulle få njuta av någonting. Stolta eller ej lyfter de kistan, vari Columbus jordiska rester ligger, tillsammans. Och det är i sig inte så mycket att skryta över för efter alla resor finns det bara 180 gram benknotor kvar. ■


Utflykt

Altos de Jaloche

Av Else Byskov Foto av Erik Gadegaard och Else Byskov

och en bit av GR 7

– 2 panoramavandringar nästan utan höjdmeter I detta bergiga land är jämna panoramavandringar sällsynta, men nu har vi hittat två – och båda är alldeles fantastiska. Dessa två härliga vandringar ligger norr om Almuñécar, och man kommer till dem genom att ta den vackra gamla vägen mot Granada: A 4050. Den första är en vandringstur som får 6 av 5 möjliga stjärnor. Vi kan helt enkelt inte sluta le över denna härliga vandring på små 10 km. på vilken man, för varje sväng man tar, får nya fantastiska sinnesintryck. Och så är vandringen nästan helt jämn – bara ca 100 höjdmeter. Det är lätt, imponerande och uppiggande. GR 7 biten är också nästan helt jämn och leder igenom ett härligt öppet landskap med fin utsikt på båda sidor. Dessa är två vackra vandringar för dem som inte tycker om höjdmeter. Om man vill imponera på sina gäster från norr ska man ta med dem ut på panoramavandringen vid Altos de Jaloche. Då kastar de garanterat in handuken och glömmer allt om sitt hemland och flyttar till Andalusien. Här är det nämligen vackrare än de flesta kan ana. Och med denna tur har man ett givet trumfkort: härlig natur, sagolika utsikter, dramatiska berg och Afrika i fjärran. Och så kommer man till och med upp till vandringen vid Andalusiens vackraste väg: A 4050 – även kallad ”la Cabra” (geten). ”Geten” börjar i Almuñécar vid

Det underliga huset med ”värmestuga”.

32

EN SUECO - JUNI 2016

triumfbågen, där det är en stor rondell. Här kör man in mot landet, mot Jete och Otívar. Dalen, som man till en början kör i, är mycket frodig och heter El Valle Tropica. Här odlas det speciellt avokado, cherimoya och mango. Vi passerar städerna Jete och Otívar, och härifrån stiger vägen och lämnar botten av dalen. Vi ska köra lite över en halv timme fram tills vi passerar 34 km. skylten. Och nu ska vi hålla ögon och öron öppna, för efter ett par svänga se vi en igenväxt väg som går upp mot höge och där ligger ett märkligt hus. Här vid denna väg ska vi parkera. Det står en skylt med: Peligro: ganado suelto (Fara: frigående boskap). Detta boskap ska vi nu inte till. Man parkerar på höger sida av asfaltsvägen nedanför den igenvuxna vägen, som först blockeras av några bildäck och senare av en metallkedja. Bakom metallkedjan ligger ett märkligt hus som består av en stenbyggnad och några containers. Det ser ut som något slags läger, för det ligger en eldstad framför huset och ett duschrum bakom. Vi går bara förbi huset längs stigen, som fortsätter lite uppåt och därefter svänger den till höger. Snart ser vi en ofärdig vattenreservoar. Insidan är täckt av svart plast men det är inte speciellt mycket vatten i den, och den är inte speciellt fin att titta på. Vi fortsätter bara runt reservoaren och över på den andra sidan, där stigen

leder ganska brant uppåt mot en ruin efter en gård, som hette Cortijo de Bernadino. Vi går förbi gården och följer bara vägen som svänger till höger. Ovanför gården kan vi på höger sida se de söndervittrade bergssidorna i Sierra de Entresierras. Vi fortsätter upp längs stigen tills vi kommer fram till en T-korsning. Här går vi till höger och snart får vi syn på ytterligare ett underligt hus. Ca 100 m före huset leder en stig till höger. Precis innan stigen ligger ett geodetiskt betongblock. Denna stig tar vi, och följer den ända tills den slutar, ca 2 km. Stigen leder förbi de två bergstopparna Altos de Jaloche, som är 1269 m respektive 1218 m höga. Det är fullt med blommor och fjärilar kring stigen. När man tittar till vänster kan man se den branta klippväggen av Sierra de Entresierras och där bakom kan man se de två topparna i Sierra Nevada: La Veleta och Mulhacén. Första gången vi gick denna vandring var det snö, och det var så vackert. Nästa gång vi gjorde vandringen hade snön smält, men det var fortfarande mycket fint. Vandringen går halvägs runt den andra toppen och när vi närmar oss den södra kanten ser vi byn Lantejí nedanför Sierra de Entresierras och helt i söder ser vi havet, Motil och utkanten av Almuñécar. Däremellan ligger städerna Otívar och Jete på kanten av Río Verdes vilda floddal. Utsikten man har här är betagande och om vädret är klart kan man se

Stigen leder mot Sierra de Entresierras.

de skimrande Rifbergen i fjärran. Där stigen slutar kan man, upp till höger, se de spetsiga bergen i Peña Escrita, den lilla naturparken som tillhör Almuñécar. Man kan till och med skymta de små husen som man kan hyra där uppe. Titta efter ett rött tak. När man insupit allt och kanske vilat benen lite vid de fina klipporna som markerar stigens sluttning, är det bara att gå tillbaka samma väg som man kom. När man kommer tillbaka till det geodetiska betongblocket går man till höger förbi det underliga huset. En gång när vi var här tog vi oss en liten titt in, för dörren är stängd men inte låst, och där inne är det en slags värmestuga med ett långt matbord, som säkert används av skogsarbetare när de jobbar i området. Strax efter huset står det fem bikupor, men liksom senast vi var här så stå de tomma. Nu leder stigen lite uppåt och därefter ned längs en liten kam, som gå ut mot Lentejí. Snart slutar stigen men man kan fortsätta framåt tills man kommer ut på det yttersta näset och inte kommer längre. Därute har vi en gång ätit vår medhavda matsäck och utsikten är verkligen femstjärnig. Om man inte har långbyxor på sig är det inte att rekommendera att ta sig igenom ris och buskage hit ut, och då är det bara att vända om där den breda stigen slutar. Nu går man bara tillbaka samma väg man kom. Efter ca ½ km

Stigen går igenom spretiga tallar.


OPEN EVERY DAY

April 28th to October 2ND 2016

INFORMATION & RESERVATIONS: +34 952 836 239 OR RESERVATIONS.MARBELLA@NIKKIBEACH.COM PLAYA HOTEL DON CARLOS, CTRA. CÁDIZ KM 192, 29604, MARBELLA, MÁLAGA, SPAIN MIAMI BEACH | SAINT TROPEZ | SAINT BARTH | MARBELLA | MARRAKECH | KOH SAMUI | MALLORCA | IBIZA PORTO HELI | BALI | MONTE CARLO | COURCHEVEL | DUBAI | CANNES | TORONTO

WWW.NIKKIBEACH.COM


dyker det upp en stig som kraftigt svänger mot höger. Den väljer vi för att få lite variation. Man kan också bara fortsätta samma väg tillbaka. Variationsstigen slutar också vid det underliga huset. Och så är det ju bara att gå tillbaka till bilen samma väg som vi kom. Kom ihåg att hålla ögonen på returstigen när den svänger till vänster. När vi kommer tillbaka till bilen har vi gått ca 9,5 km och ”övervunnit” ca 100 höjdmeter. Detta kan därför kallas för en vandring för de mindre tränade, som gärna vill komma ut och njuta av naturen. Men den kan inte användas av rullstolar – stigarna är alltför ojämna för det – dessvärre. Den andra härliga jämna vandringen är en bit av GR 7, som är den långvandring som går från Tarifa vid Gibraltarsund till Pyrenéerna. GR 7 är en del av den europeiska vandringsleden E4, som går från Tarifa till Peloponnesos i Grekland och som är 10 500 km lång. Så det går inte att säga att det är brist på vandringar. Dessvärre är GR 7 i allmänhet dåligt markerad, men precis i Granadaprovinsen, där vi befinner oss, råkar märkningen av den vara mycket bra. Och nu ska vi ut och gå den. Vi kommer till den sträcka som vi har valt genom att fortsätta La Cabra (A 4050) tills vi har passerat 28 km skylten. Till väster ser vi nu en vägkrog som heter Mesón de Prados, och här kör vi in. Efter ca 100 m ser vi en stor grön grind som står öppen, och här är det en fin liten grusväg, och den ska vi ta. Vägen leder förbi ett par gårdar på höger sida och om vi har tur kan vi se en flock med halvtama svarta vildsvin böka runt här. Vi fortsätter tills vi kommer fram till en T-korsning, precis på kanten till en otrolig utsikt. Här svänger vi till höger och kommer snart fram till

Bakom vid Sierra de Entresierras ligger Sierra Nevada med La Veleta t.v. och Mulhacén t.h.

34

EN SUECO - JUNI 2016

en stor skylt som berättar om en tall med fem armar, som står precis där. Vi fortsätter 2-3 km till tills vi kommer fram till en Y-gaffel. Här parkerar vi och det är här som vår vandring börjar. Vi tar den högra gaffeln och snart når vi fram till en bom, som gör att vi inte kan köra på den annars fina grusvägen. Nu fotsätter vi i stället på denna mycket fina väg och vi ser hela tiden GR 7 märkningar. Uppe mot höger ser vi Sierra Nevada och när vi kommer längre fram längs vägen kan vi till vänster se berget Lucero (1 774 m), som liknar en pyramid. Till höger om Lucero ser vi kolossen Maroma (2 065 m). Allt är oerhört vackert, oavsett vilket håll man tittar åt. Grusvägen går igenom ett halvöppet landskap med spridd vegetation, och det är mycket fint. Till slut går den liksom på en tunga, som sticker ut över det omkringliggande landskapet och vid en tidpunkt når den ut till en kant därifrån man kan se ned över en öppen dalsträcka med byn Jayena i fjärran. Här vänder vi, för vi vill ju undvika höjdmeter, och så börjar vägen gå nedåt. Nu har vi gått drygt 5 km och ska bara gå samma väg tillbaka. Tillbaka till bilen har vi gått 10 km och ”övervunnit” 100 höjdmeter. Ingen vandring för mesar, men kanske skulle denna vandring kunna göras av rullstolsbundna, men jag ä inte säker. Ytan på stigen är ibland rätt ojämn men det kan kanske vara värt att prova. Om någon provar vill jag gärna veta hur det gick. Det kan nog sägas att ”hard core” vandrare säkert klarar av båda stigarna på en och samma dag, om man vaknar tidigt. Båda vandringsturerna kan ses på: www.elsebyskov.com under hikes. Njut! ■

Här börjar vandringen runt Altos de Jaloche.

Sierra de Entresierras med ”Geten” nedanför.


2för1 Köp 2 par glasögon - betala bara för 1.

N

Avenida

Andalu

cía

TAXA Almeria

Merca

do esa

a

BENSIN STATIO

C. Princ

Málag

Gäller samtliga bågar i butiken och alla sorters glas. Kom ihåg, du kan dela erbjudandet med en vän.

Avenida Andalucía 119, Torre del Mar Tel.: 952 967 923, www.heikobyheiko.es Vi talar ditt språk

Peter Hejnfelt

Trini Jiménez


Reseskildring

Tack – Tanmirt I mars reste jag och min son Lucas, 11 år, på ett äventyr med ett mål – att hjälpa barnen i öknen, i Sahara nära Zagora, i södra Marocko. En resa där jag ville visa och berätta för Lucas om livet jag lärt känna i Marocko nära inpå. Också en resa där vi kom att utöva entreprenörskap på sin yttersta spets, där vi hade några få dagar på oss att hitta en väg framåt för människor vi lärt känna som en familj, människor som visat mig mina rötter och människor som har de finaste hjärtan.

Av Victoria och Lucas Ahlén, Vilostrada Vår vän och ekoguide Brahim Elaabdouli, Caravane Desert et Montagne – som känns som en familjemedlem, är med på detta do-good-uppdrag och berättar för oss om Tanmirt: “Den sanna innebörden av Tanmirt på berberska är ‘tack’. Men för oss betyder det ‘för mig och mitt team’. Vi använder ordet tanmirt för de tysta sanddynerna och platser, den sanna Saharaöknen som ger dig den sanna bilden av Sahara.”

36

EN SUECO - JUNI 2016

Lucas skriver: ”Marocko är ett fantastiskt land, alla är så vänliga och barnen är bra fotbollsspelare. Öknen är en av de mest fantastiska platser i Marocko, där det faktiskt inte är sand överallt. Det mesta av Sahara är bara stenar och normal mark. Nomadmänniskorna som lever i öknen är mycket vänliga. Alla nomadfamiljer har åtminstone tre-fyra kameler, eftersom de inte har hästar, grisar ... De använder sina kameler till allt, som våra bilar.” (I Zagoraöknen finns det dromedarer. Alla nomader vi träffar väljer dock att kalla dem kameler, så det gör vi också.) Joakim, min man, och jag kom hit ett par magiska dagar över julen som gick. Ensamma på resa utan barnen för att söka efter fred och lugn. Vi mötte en värld som vi både kände oss starkt delaktiga i. Jag hittade hem där bland den yrande

Lucas och fotbollsgänget i Ouarzazate. Foto: Victoria Ahlén

sanden, mitt i en vacker solnedgång vid oändligheternas hav, vid sanddynerna. Dag två på vår eko-vandring i julas mötte vi Mustafa och Aicha, ca 4 år, glada nomadbarn där livet riktigt är på riktigt, kargt men ack så vackert. De är ca 300 nomader som bor i det här området. De går inte i skola, den ligger flera dagars vandring bort. De har inte heller en tradition av att kunna läsa, skriva och räkna. Deras mamma och mormor är med dem i lägret, liksom de nyfödda killingarna som nyfiket kommer fram och hälsar. Männen är ute med kamelerna och getterna och kommer tillbaka vid solnedgången, fullastade med ved för kvällen. Här är livet precis som för tusen år sedan. När Lucas och jag nu återvänder till deras nomadläger, som består av enkla, vindpinade tält, som är lagade av det som funnits över – gamla kläder – är vår Jeep fullastad med återvunna kläder, skor, skolmaterial, leksaker samt Lucas egeninköpta fotbollar. Vi har försökt fördela det vi har med oss i olika påsar. Aicha är den som nyfiket kommer

fram först. Vi ser genast att hon denna dag inte har några skor på fötterna. Vi letar i påsarna för att försöka hitta några som kan passa henne. Ni kan kanske ana den enorma lycka när vi hittar ett par som är lite för stora. Vi hittar sedan ett par till som passar perfekt och har inte hjärta att ta tillbaka det andra paret då vi ser de stora ögonen gnistra av enorm lycka, av två nya par skor att bära i det karga ökenlandskapet som är hennes hem. Även hennes bror Mustafa skiner och kramar ömt ett litet gossedjur han nyss fått. Mormor Fadma utbrister i en välsignelse om allt gott till oss, vår familj och de vänner som hjälp till: ”Må gud giva er allt ni behöver och önskar.” Hon är rörd, jag är berörd. En tår trillar nedför min kind under mina solglasögon och jag kramar ömt hennes hand. Vi är del av samma familj. Lucas skriver: ”De såg ut att ha det mysigt, men inte helt lyckliga. Jag hoppas att de blev lite lyckligare när de fick kläder, fotboll m.m. Jag hoppas att de kan använda det för att civilisera sig. T ex djuren, borsta dem ibland, hitta grenar och bygga upp runt sig.


Mustafa och Aicha, nomadläger Tanmirt, Sahara. Foto: Joakim Ahlén

Victoria och Youssef i solnedgången i Tanmirt, Sahara. Foto: Joakim Ahlén

Nomadskola. Foto: Victoria Ahlén

Team Real Nomad vid Erg Chigaga. Foto: Victoria Ahlén

Lycka/glädje behöver inte vara något dyrt. Det räcker med någonting simpelt för att få människor glada.”

en av bollarna han sparat till skolan och är redan supersvettig ute på fotbollsplanen, som är kantad av prydligt lagda stenar för att avgränsa planen, med de andra nomadgrabbarna. Vi hade skor till nästan alla och vi bjuds på härliga leenden, precis som på vilken skolgård som helst i världen.

varthän vi har rest med Lucas den senaste veckan. Lucas skriver: ”Nomaderna älskar också att spela fotboll. När vi var på vårt andra läger, där vi sov, spelade jag och en nomad lite fotboll. Jag var Real Madrid och han var Real Nomad.”

att jag har varit uppe sent och varit supersmutsig. Jag tänker inte duscha i Zagora.”

Sista dagen besöker vi Nomadskolan, ca 100 km rakt ut i öknen, som i dag har 16 inskrivna barn. En skola som flyttar sig med nomaderna. Två lärare är volontärer under ett år. Rachid Harmach, den magisterstuderande läraren jag pratar med berättar att åtminstone två av barnen har goda möjligheter att kunna läsa vidare på secondary level/mellanstadiet i M´hamid på en internatskola som är öppen för alla som har möjlighet och viljan, utan kostnad. Under tiden har Lucas tagit fram

Tältet i skolan har stora hål och vi anar att både solen steker igenom och regnet forsar in här, med risk att förstöra skoldagarna och de få böcker de har tillgång till. Lucas, Brahim och jag utbyter blickar och lovar alla där och då att hitta en lösning. Fotbollen öppnar gemensam mark

Att resa med Lucas ensam, bara han och jag, i över tio dagar, är en av mina kanske bästa idéer som jag genomfört. Ren lycka att få rå om sin son under mina vanliga dagar på jobbet som jag kunnat dela med honom. Jag upptäcker Marocko på nytt genom hans ögon. Lucas vänder sig mot mig när vi rullar ut på den asfalterade vägen: ”Det här har varit den bästa resan för

Du kan läsa mer om ökenprojektet ”Common Ground Tanmirt” på Vilostradas hemsida: www.vilostrada.com. Vi är på god väg att få igång en positiv cirkel av entreprenörskap, utbildning och storytelling i öknen med och för nomaderna. Fram till den 10 juni kan ni se fler av Vilostradas fotografier på en utställning på Etual, Calle Acuario 9. Local 2, Torre del Mar. Live to Love the Road.

Ole Optica C/ Antonio Ferrandis 23 29780 Nerja, Málaga Tel. +34 952 528 395

Din skandinaviska optiker i Nerja

2X1

Öppettider

Mån.- fre. 10 –14 och 16 –19 Lördag 10 –14 Lätt att parkera precis vid dörren.

*Erbjudandet gäller utvalda produkter.

Hos Ole Optica firar vi sommaren med ett mycket bra erbjudande:

Köp 2 par glasögon – betala för 1 par.* Erbjudandet gäller nu även utvalda marknadsledande glas. Kom in och få ett gratis syntest. Vi gör även hörapparater. EN SUECO - JUNI 2016

37


Saguntum

Från Arse, via Saguntum och Morvedre till Sagunto Av Jette Christiansen

Utsikt mot rismarker och apelsinlundar.

Den kilometerlånga fästningen står avskild på ett par bergstoppar i Sierra Calderona i norra delen av Valenciaregionen. Häruppifrån är utsikten ostörd mot tre vädersträck, över det frodiga landskapet med risplantage, apelsinlundar, ödemark och mot det fjärran hamnen samt stranden vid Medelhavet. Ibererna kallade platsen för Arse, romarna döpte om den till Saguntum medan morerna föredrog Morvedre, och i dag heter den Sagunto – eller Sagunt på valencianska. En jättefästning vid vars fot det i dag, som förr, ligger en stad med samma namn. Inkapslad i Sagunto-fästningen finns nu historien från fjärran tider och fram till den kristna återerövringen samt medeltiden.

Om väggarna kunde tala Innanför de bombastiska murarna till fästningen är det i dag mest bara ruiner. Men om väggarna kunde tala skulle de först och främst berätta om ibererna, halvöns ursprungliga befolkning. De levde mestadels fredligt jämte kelterna, som kom från norr, och en blandbefolkning som kallades kelt-iberer

38

EN SUECO - JUNI 2016

uppstod. Under 500-600 f.Kr. var Arse en av de viktigaste städerna i den västra delen av Medelhavet. De handlade med grekerna och fenicierna, som var de första utlänningarna som besökte den spanska östkusten, där de la till i Arses hamnstad, några få kilometer från fästningen och staden. De handlade med bland annat olivolja, vin och keramik, en handel från vilket det har hittats silvermynt. Det var ett civiliserat samhälle med bland annat senat och domstol samt en för den tiden avancerat kulturellt stadium. Några århundraden senare kom de i kontakt med romarna med vilka de, som historien kom att utspela sig, ingick en allians med. De kan ha berott på att de under en lång tid var omringade av kartagerna, som kommit till den iberiska ön från Kartago några år tidigare och som kämpade mot romarna om makten i den västra delen av medelhavsområdet. Efter att romerna erövrade Sicilien från kartagerna bestämde sig deras ledare, Hannibal Barca, år 218 f.Kr. att förklara krig och att dra

över Pyrenéerna och Alperna med sin här, som inkluderar de kända 37 elefanter, med vilka han skulle komma att besegra det växande Romarriket. På vägen från Nya Kartago, dagens Cartagena, drog Hannibal fram med sin här förbi iberernas Arse, vars allians med romarna var en skavande sten i hans sko. Han belägrade staden under åtta månader. Det var i det så kallade andra puniska kriget. Ibererna skickade bud till Rom efter hjälp, som aldrig kom. Hannibal erbjöd invånarna att lämna staden obeväpnade men erbjudandet accepterades inte varefter alla vuxna invånare i staden dödades, kanske upp till hela 20 000 personer. Och staden förstördes.

status som municipio under romartiden fram till 400-talet. Efter romarna kom visigoterna, medan morerna byggde ut fästningen under de århundraden som området utgjorde en del av kalifatet Córdoba. Saguntum återerövrades av de kristna 1098, ett slag som ska ha letts av den legendariska El Cid. Morerna kom dock tillbaka, och det samma gjorde de kristna år 1238 när Jaime I av Aragonien tillslut intog fästningen. Staden var fortfarande en fästning under den senare tiden av medeltiden fram till 1800-talet, men inte en fästningsstad, varför det näst intill tomma skalet står intakt.

Från storhet till ruin

På bergstopparna

Hannibal och det andra puniska kriget skrev det sista kapitlet i historien om Arse. Som bekant besegrade romarna Hannibal några år senare i flera slag det som i dag är Italien. Därefter kunde romarna återvända och återuppbygga Arse, som de nu gav namnet Saguntum. Denna nya stad var viktig och hade

Fästningen är byggd på några massiva och metertjocka murar och är uppdelad i sju delar. Ingången ligger på den östra bergstoppen, där den romerska staden låg. Här kan man se de utgrävda ruinerna efter deras forum, ett tempel, några pelare och en taverna, som kan ha varit både en krog och butik. Här


Tidsåldern beskriven i fästingsstaden.

finns även Plaza de Armas, som under medeltiden var fästningens centrum och varifrån man fortsätter till den östra delen. På den västra bergstoppen fanns den ursprungliga iberiska staden. Men det mesta av det som i dag kan ses här byggdes på 1700- och 1800-talet. Mellan de två bergstopparna ligger museet Museo de Epigrafía. Det inrymmer bland annat en samling stenar med inskriptioner på latin och hebreiska.

Vid fästningens fot ligger den romerska teaterns, byggd under det första århundradet e.Kr. Ett ambitiöst restaureringsarbete har resulterat i en ny stor scen samt sittplatser formade i marmor. Teatern passar för konserter och liknande men platsen saknar den ursprungliga originaliteten. Här finns plats till 6 000 personer. Nedanför fästningen ligger själva staden Sagunto. Därifrån leder en smal gata genom det gamla judiska kvarteret upp till fästningen och till 2 500 års mycket handgriplig historia. ■

Dagens Sagunto 65 000 invånare. 13 km sandstrand. Fin hamnstad, Puerto de Sagunto. Staden ligger ca 25 km norr om själva Valencia. På bilden ses Sagunto och den romerska teatern.

YS EN SUECO - JUNI 2016

39


Sabor a Málaga

Av Nanna Lunnemann

”Corazón de Málaga” är ett fikon som öppnats och vari det lagts i en saltad mandel, så att det blir som ett hjärta – båda är 100 procent lokala.

En Sueco har tidigare varit på upptäcktsfärd i Málagaprovinsen och besökt producenterna bakom produkter med den blå stämpeln Sabor a Málaga. Nu tar Spain Food Sherpas med oss längs Málagas gator samt för besök hos de lokala handlarna ”los ultramarinos”, som säljer produkterna. Simone Vieweg från Tyskland är sherpa för företaget Spain Food Sherpas, som startades år 2014. Inte bara för den goda smaken utan även för att stötta de små, lokala företagen. ”Det finns de riktiga sherpas i Himalaya som hjälper dig upp till bergstoppen och så har du mig – en food sherpa som tar dig med till den bästa maten i staden”, förklarar 28-åriga Simone Vieweg.

Smaken av Málaga De lokala malagaborna och turister från världens alla hörn samlas mellan de många små bodarna på Mercado Central de Atarazanas i centrala Málaga. En av dem är slaktaren Pedro Gonzales, som har ett mindre utbud av produkter med den blå stämpeln. ”Sabor a Málaga har inte funnits tillräckligt länge för att alla produkterna ska vara märkta, trots att de är 100 procent från Málaga. Vi måste ge det lite mer tid så att det kan nå ut till fler”, säger Pedro Gonzales, medan de sista knutarna slås om den egengjorda kycklingkorven. ”Köttet får jag härifrån och så förbereder jag det själv och självklart vill jag gärna ha det stämplat. Det blå klistermärket fångar människors uppmärksamhet och bidrar till att fler köper produkterna”, säger slaktaren. Man får en känsla av att de på marknaden värdesätter att skylta med varifrån produkterna kommer och de som inte har ett blått klistermärke skriver ”malagueño” under produktens namn, om produkten är lokal. ”Mycket här är 100 procent från Málaga och görs enligt tradition, såsom man alltid har gjort det, trots att alla varor inte bär märket ännu”, förklarar food sherpa Simone Vieweg.

Av alla världens getter är hon drottningen, för hon producerar mycket mjölk och den håller hög kvalitet. ”Så om du vill ha någonting riktigt lokalt samt med Sabor a Málagamärket är vår getost den rätta”, säger Enrique Torres och tillägger: ”I andra länder görs det mycket för att marknadsföra den lokala maten så det är någonting som vi också ska göra. Det är ju självklart då vi ju har så många produkter med så hög kvalitet.

Los ultramarinos 500 meter från marknaden står Pepe Palma i sin butik La Mallorquina från 1945 och säljer sina många specialiteter från små producenten med märket Sabor a Málaga. Bland annat ölen Murex bryggd på sockerrörssirap från östra Málaga. Pepe Palma, eller ”Pepito”, tog över verksamheten efter sin far. Denna sorts ultramarinos är oftast familjeföretag, och precis så är det alltså här också. ”När min pappa gick i pension köpte han lite land för att odla oliver på. Men han dog bara ett halvår senare. Så nu håller jag min

fars dröm vid liv”, berättar Pepito och visar fram flaskorna med den välkända blå märkningen. Ett brett utbud av Sabor a Málagaprodukter fyller hyllorna i butiken. Marmelader i många färger, värt att betona att de är ekologiska, chutney, paté, vino dulce och avokadohonung fån Axarquíaområdet samt även gin-tonicmarmelad från Ronda, går alla att hitta i denna lilla butik. ”För mig är det mycket viktigt att ha märkningen. Först och främst handlar det om att lokalborna samt turisterna lätt kan se vad som är 100 procent lokalt. Men så handlar det också om att differentiera sig från mängden”, säger den passionerade handlaren. La Mallorquina är inte de enda ultramarino med det välrenommerade blå märket. Hos Juan de Dios Barba som startade 1932 – bara ett stenkast därifrån – finns också varor med märket integrerade. En av dessa är mangomarmelad från en liten producent i Frigiliana öster om Málaga, som är berömt för sina sockerrör. Dessutom är det

På marknaden träffar vi också ost- och jamónhandlaren Enrique Torres, som berättar att Málagas stolthet är ”la cabra malagueña”.

Pepito, La Mallorquinas ägare, har olivträd i Pizarra och får sina vänner från Aceites de Ardales att pressa frukterna till olja, varefter den tappas på flaskor som säljs i butiken.

40

EN SUECO - JUNI 2016

På marknaden säljer Angela Garrido och Cristina Goméz enbart oliver och oljor med märket Sabor a Málaga. Till och med arbetsuniformen har det blå märket.














HÄSTFONTÄNEN UNIOPTICA



KIM GOTTLIEB









Diva



PUEBLA LUCÍA



Titta in till o B utique

  



Rest. LUCÍA

MERCACENTRO

VI HAR BH STL. A till H • 65 till 105 cm.

D

Boutique iva by nana norrbom

Antonio Puente, ägare till La Recova.

  

CAIXA BANK

 

Besöket avslutas med en lätt och enkel tapastallrik med manchego och marmelad samt chorizo och till det den hemgjorda Vermut som Antonio Puente smaksätter med färsk citron, apelsin och kanel. Vermutens genomträngande smak sticker lite på tungan men det uppvägs snart från den söta apelsinen och kanelen. ■



La Revoca är känd för sin handgjorda inredning från hela Spanien, handplockad av ägaren Antonio Puente och hans fri. Men nu är de även kända för sin lokala ”desayuno de pueblo”. ”Jag är för konceptet ’casa de comidas’ och serverar det som jag

Vi säljer även… - Hemmakläder från Hanro och Neo Noir - Spetstoppar från Rosemunde - Designerskor från Sargossa - Smycken från Jewelry & Love - Strumpor m.m.



Inte långt från butiken håller Antionio Puente på att ta hand om sina kända söta viner. På en bakgård på Málagas krokiga gator gömmer sig en pärla. Denna autentiska plats är inredd likt en andalusisk lantgård, och här är det fullt med liv. Bland gästerna finns det gamla basketlaget från Caixa Bank. De har grått hår men männen utstrålar fortfarande ungdomlighet och lekfullhet.



Den dolda skatten

en Välkomm till din tik lingeribu ola. i Fuengir



den enda fabriken i Europa där det fortfarande görs sockerrörssirap på traditionellt sätt.

Kom in och se Primadonnas badklädeskollektion



Enrique Torres bland sina många korvar och skinkor.

råkar ha hemma just den dagen”, berättar Antonio Puente, som har drivit stället i sex år. Förr var La Recova bara en butik, men under La Fería började folk att söka sig in i skuggan hos Antonio Puente, för att komma bort fån festligheterna en liten stund. När han märkte att det fanns en efterfråga på vatten och senare lite lättare tapas bestämde den 40-åriga malagueñon sig för att kombinera butiken med servering. Allting gjordes efter farmors gamla recept och stämplades så med det populära blå märket. ”En av cheferna från Sabor a Málaga kom ofta hit för att äta frukost och tyckte att platsen var intressant och annorlunda och frågade: ”Ursäkta men ska inte du vara en del av vårt märke?”. Och det var så det började. ”Jag får alltid produkter ’100 procent Málaga’, förutom om det är något recept med en ingrediens som inte går att odla här. Men regel nummer ett är att det alltid ska vara lokala produkter.

D

Boutique iva



De många marmeladerna som finns i butiken La Mallorquina bär alla den karakteristiska blå Sabor a Málaga-loggon.

ÖPPETTIDER: Måndag - fredag: 11.00 - 16.00 Lördag:.... ...............10.30 - 13.30 Även öppet efter överenskommelse. Ring och kom överens om tid.

C/. MAESTRA ANGELES ASPIAZU, 14 Edif. Navas II, Local B-2, Puebla Lucía, Fuengirola (Snett emot Restaurant Lucía) Tel. 674 402 135 • e-mail: nana@norrbom.com

EN SUECO - JUNI 2016

41


Profil

CHRISTIAN TERNSTEDT har landat i Mijas Han var bara 24 år när han startade sitt första spelbolag. Dessförinnan hade han förvärvat sig en officersutbildning genom försvaret samt haft ett callcenterföretag. Spelbolaget såldes för miljonbelopp bara sju månader efter start och VD:n Christian Ternstedt, ung och nyfiken, levde livet på Stureplan i Stockholm, vid sidan av fastighetsaffärer och snabba bilar. Sedan blev det dags för Expedition Robinson – som han kom att delta i inte bara en gång utan även en revanschomgång. Han utsågs till Robinson-deltagaren som tittarna älskade att hata och mitt i allt hann han gifta och skilja sig. Dessutom köpte han in sig i ett nytt spelbolag med bas på Malta, där han så kom att bo deltid under åtta år. Av Sara Laine

Namn: Född: Gör: Familj: Övrigt:

42

Christian Ternstedt November 1980 i Eksjö, Jönköpings län Fastighetsmäklare och egenföretagare Blivande hustru Eva och dotter Julia Har förutom dokusåpor, spelbolag och bloggar även arbetat som bland annat marknadschef för lokaltidningen i Växjö, säljare och konsult i Stockholm och VD på callcenter i Barcelona, och mycket mer.

EN SUECO - JUNI 2016

”Miljön som jag kom ifrån, med studier på Handelshögskolan och sedan Science Park Jönköping, som har en riktig företagaratmosfär och som gav mig det där extra som krävdes för att starta mitt första företag, inspirerade till entreprenörskap och företagande”, berättar Christian Ternstedt när han träffar En Suecos reporter för en fika i Fuengirola. Sedan fortsätter han: ”När det kommer till försäljningen av spelbolaget som jag var VD för… Ja, jag var 25 år när vi sålde och helt klart för ung för att handskas med miljoner. Det blev en del sämre affärer m.m. Jag ingick även i uppstarten av ett socialt medie, men bara två veckor efter att vi lanserade vår nordiska ’facebook’ öppnade Mark Zuckerberg upp sitt Facebook även för Europa. Alla kan ju lista ut vad som hände med en mindre svensk aktör. Allting gick mycket fort och pengar som fanns då finns inte kvar i dag.” Expedition Robinson innebar onekligen en del skriverier, speciellt i

kombination med Stureplansliv. Likaså gjorde affärerna med spelbolag. Mellan 2004 och 2010 drev han dessutom ett 20-tal andra projekt, en del mer framgångsrika inom E-handel – och andra misslyckade. Men den Christian Ternstedt som det förr kunde läsas om känns i dag långt borta. Han har vuxit i sina kläder och det känns som om han har landat, faktiskt på Spansk mark. ”För tre år sedan var jag på weekendresa i Barcelona, vilken kom att förändra mitt liv. Den helgen träffade jag nämligen Eva, min blivande fru. Det kändes rätt redan från början och i november 2013, bara några månader efter att vi träffades, flyttade jag till henne. I Barcelona startade jag, förutom mitt liv tillsammans med Eva, Barcelonaforum.se. Jag hade sedan tidigare ett magasin – Mensworld. se (lite som magasinet Café men på nätet) och så hade jag också varit toppbloggare på finest.se, så att starta ytterligare en blogg och ett nätbaserat magasin för skandina-


ver i Barcelona var naturligt. Eva och jag bloggade om allt som hände och kunde vara intressant för Svenskar i och kring Barcelona, och förövrigt kan man fortfarande följa vårt liv i denna blogg. I över ett år arbetade jag också som säljare och key account manager i Barcelona samt var VD på ett callcenter vid sidan av mina egna projekt. Ja, jag är inte personen som rullar tummarna, jag gillar helt enkelt att starta nya saker, företag och projekt”, berättar han och fortsätter: ”Men Eva är kvinnan i mitt liv och när vi fick veta att vi väntade barn förändrades livet, och prioriteringarna. En sak vi kände var att vi ville lämna Barcelona och började således leta efter andra spanska orter att bo på. Barcelona känns som en typisk stad för unga, många unga svenskar faktiskt. De bor där några år men när de sedan vill bilda familj flyttar de. Barcelona är liv, puls och kul, men ingenting för en barnfamilj – och det var helt enkelt inget för oss längre.” Det lugnare Costa del Sol lockade och Christian Ternstedt började söka arbete. Då han tidigare arbetat som fastighetsmäklare kändes det naturligt att söka sig till

i kombinationen med familjen och det lugna tempot på Costa del Sol, förklarar han känns helt rätt: ”Costa del Sol förvånade mig. I Barcelona hade jag föreställt mig Costa del Sol som små lugna pensionärsstäder. Men nu på plats upptäcker jag hur mycket det finns här. Utbudet är hur stort som helst. Här finns många och bra shoppingcenter, massvis med restauranger och olika restauranger, samt så många blandade åldrar – även många barnfamiljer. Denna kust känns mer anpassad för ett internationellt liv och barnfamiljer än jag hade förväntat mig. Dessutom tycker jag om närheten till allting runtomkring som t ex Sierra Nevada, Gibraltar och Afrika, och spanjorerna i Andalusien är betydligt trevligare än katalanerna i norr. I Barcelona tror jag att de är trötta på turister. branschen. När arbetet var säkrat och förberedelse som boende m.m. gjort gick familjens flyttlass till Mijas Golf i mars i år. Det är tydligt att Christian Ternstedt har fått nya värden i livet. Den blick han får i ögonen när han talar om Eva och Julia går inte

att misstolka för någonting annat än ren och sann kärlek. Han har också gått ned i arbetstid jämfört med tidigare, då han med lätthet arbetade 100 timmar i veckan. Nu arbetar han heltid som anställd och det passar honom mycket bra, och yrket som mäklare är verkligen någonting som han trivs med. Detta

Vi trivs på Costa del Sol och det är här vi vill vara just nu i livet”. Och så avslöjar han sina närmaste planer: ”Juli blir en stor månad – då ska vi nämligen döpa Julia hemma i Småland och hon ska få se Sverige för första gången, och till hösten planerar vi bröllop här nere på Costa del Sol!” ■

SUECO en

Vi är mycket sociala Läs de senaste artiklarna Få tips till roliga upplevelser... ...och spännande händelser Håll dig uppdaterad

Följ redaktionen

På vår Facebooksida kan du hålla dig uppdaterad kring det senaste från En Sueco, och följa med i vad som sker i samhället just nu. Här delar vi relevant information med dig.

Följ med när vi intervjuar spännande personer till månadens magasin. Och du får genom bilder och videoklipp följa med när artiklarna blir till.

www.facebook.com/

ensueco

Dela med dig av din vardag med oss! Skicka bilder, kommentarer och annat till oss på: marielouise@norrbom.com

44

EN SUECO - JUNI 2016


EN SUECO - JUNE 2016

45


Qué pasa

qué

? a s a p

? MAMMA MIA PÅ TEATRO CERVANTES Musikalen Mamma Mia, med de bästa av alla Abbas hits, sätts upp på Teatro Cervantes i Málaga i juli. Mellan den 7 – 31 juli sjungs och dansas de populära numren i den två timmar och 45 minuter långa föreställningen med spanska och internationella artister. Vissa dagar är det fler än en föreställning. Biljetter kostar mellan 20-70 euro. Se mer på: www.teatrocervantes.com.

GITARRFESTIVAL I CÓRDOBA Den årliga gitarrfestivalen i Córdoba, Festival de la Guitarra de Córdoba, bjuder även i år på en lång rad spännande konserter och andra aktiviteter. Festivalen äger rum mellan den 1 – 16 juli. Årets program bjuder på både jazz och rock, flamenco och klassisk spansk gitarr. Det är den 36:e gången som festivalen går av stapeln och den firas på olika platser i staden. Mer information finns på: www.guitarracordoba.org.

MIDSOMMAR I Spanien firas San Juan i stället för midsommar och San Juan firas på många stränder kvällen den 23 juni med eldar, mat och dryck. På en del platser bränns även häxliknande figurer. Landets mest spektakulära San Juan-firande äger rum i Alicante och i Ciudadella på Menorca, och här är det en veckolång fest som utöver eldar inkluderar hästlopp och -uppvisningar och servering längs

46

EN SUECO - JUNI 2016

gatorna, medan man på den södra kusten begränsar sig till festivitas under en kväll.

SAN FERMÍN OCH DE BERYKTADE TJURRUSEN Landets mest omdiskuterade festvecka är utan tvekan San Fermín, som äger rum i Pamplona, Navarraregionens huvudstad. Varje dag från den 6 till den 14 juli, exakt kl. 08.00, släpps sex tjurar lösa på gatorna – förföljda av busar och 1,5 miljoner besökare, som oftast kommer till rusen direkt efter nattens festivitas. Tjurrusen pågår i bara ett par minuter och slutar inne på stadens tjurfäktningsarena, där tjurarna senare under dagen spelar huvudrollen, men då i tjurfäktning. Tjurrusen resulterar vanligtvis i ganska alternativa demonstrationer med högljudda protester från djurrättsorganisationer.

VINSLAGSMÅL I LA RIOJA Uttrycket ”att måla staden röd” tas bokstavligt i Haro, La Rioja. Och det görs varje år under ett slagsmål, La Batalla del Vino, vari vinet är vapnet, och som i är äger rum den 29 juni. Detta är en tradition som ska ha utspelat sig sedan 500-talet. Då ska invånarna i staden ha begett sig till de omkringliggande bergen en gång om året. Där ska den munk som senare blev stadens skyddshelgon ha bott. Pilgrimerna som begav sig ut i bergen deltog i en mässa och efter den dracks det en hel del vin, varefter det hela skulle ha slutat i ett

slagsmål. Vinet blev vapnet. Nu för tiden hålls det också en mässa innan slagsmålet. Och under själva slagsmålet häller två lag stora mängder vin över varandra. Det samma gör invånarna och besökarna på stadens gator och torg. Om man är vinälskare kan man dock vara lugn, för allt vin går inte till spillo, och det hålls också olika vinprovningar.

ODJUREN KLIPPS I GALICIEN Namnet Rapa das Bestas kan översättas till klippning av odjuren. Normalt kallas traditionen bara La Rapa. Under dagarna mellan den 1-4 juli fångar man in frigående hästar i området omkring Sabucedo i Pontevedra (Galicien). Hästarna omringas och så trimmar man manarna. Det hela liknar en spektakulär brottning mellan människor och hästar.

FESTIVAL I GROTTAN I NERJA Arrangörerna till konserten i grottan i Neja har spikat programmet för årets festival, Festival Internacional de Música y Danza de la Cueva de Nerja, som äger rum mellan den 24 juni – 16 juli, och det är alltså grottan som utgör en mycket speciell ram för tre konserter. Det är det 57:e året som festivalen firas. 24 och 25 juni: Ainhoa Arteta, La Voz y El Poeta. 2 juli: Jorge Pardo Quartet, Huellas. Man kan läsa mer om festivalen och grottan samt köpa biljetter på: www.cuevadenerja.es. Tel. 952 529 520. Startskottet ljuder kl. 22.00. Det gör det även på Plaza de España,

Helgdagar 6 juni: Lokal helgdag i Coín. 11 juni: Lokal helgdag i Marbella. 13 juni: Lokal helgdag i Frigiliana. 24 juni: Lokal helgdag i Almuñécar, Alhaurín de la Torre, Benalmádena, Manilva, Nerja och Salobreña. 16 juli: Lokal helgdag i Benalmádena, Estepona, Fuengirola, Rincón de la Victoria och Torremolinos. 25 juli: Lokal helgdag i Cómpeta, Mijas och Moclinejo. dit det är gratis inträde till följande evenemang: 9 juli: Los Vivancos, Aeternum. 16 juli: Den Nationella Spanska Baletten, Zaguan & Alento.

BABYHOPPNING, EL COLACHO I Castrillo de Murcia i Burgosprovinsen lägger man alla barn som kommit till värden under det senaste året på rad på filtar på gatan, och så hoppar män, utklädda till djävlar, över de små, varmed barnen räddas från allting ont. Detta då det onda följer de hoppande djävlarna. Denna tradition kallas El Colacho och har firats sedan 1620, och noga iscensatts sedan dess av ett religiöst broderskap i Castrillo de Murcia. I år är den stora dagen den 29 maj, och då bör alltså alla föräldrar med smak för babyexorcism ta med sina nyfödda så att djävlarna kan hoppa över dem.


EN SUECO - JUNI 2016

47


?

¿qué pasa ALMUÑÉCAR

19 – 21 juni Gastronomiska dagar (XVII Feria Gastronómica) hålls på El Majuelo, med ett stort utbud av smakprover och läckerheter.

ARCHIDONA

3 - 5 juni Landets största evenemang tillägnat hundar hålls i Archidona. Här hålls det utställningar, tävlingar m.m. med speciellt fokus på spanska raser.

BENALMÁDENA

Fram till och med 19 juni 24 konstmålare ställer ut sina tolkningar av skönhet i Centro de Exposiciones på Benalmádena Costa. Gratis inträde. 30 juni kl. 21.30 The Rat Pack hyllas i en konsert i Sala Fortuna på Torrequebrada. Biljetter från 17,50 euro på: www.elcorteingles.es/entradas. 5 – 8 juli Medeltidsmarknad med allt gott från förr hålls på Plaza de la Mezquita i Arroyo de la Miel.

FRIGILIANA

4 juni – 3 september Gemensam utställning av en rad konstnärer i Galería Krabbe. Läs mer på: www.galeriakrabbe.com.

FUENGIROLA

1 – 30 juni Utställning med Salvador Dalís grafiska verk kan ses i Casa de la Cultura. 4 juni kl. 20.00 Rolling Stones i The Honky Tonk Cats’ versioner på Salon Varietes. Information om biljetter m.m. på tel. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com. 2 juli Fuengirola Blues Festival på borgen, Castillo Sohail.

MÁLAGA

Fram till och med 11 september Juego de ojos (ögonlek) är namnet på en utställning av Picasso på Picasso-museet i Palacio Buenavista.

48

EN SUECO - JUNI 2016

Se mer på: www.museopicassomalaga.org. Fram till och med 4 september Amerikansk pop-konst gjord av spanska målare kan ses på museet Carmen Thyssen. 8 juni kl. 20.00 Konsert med Siempre Así på Teatro Cervantes. Biljetter från 14 euro på: www.unientradas.es. 10 och 11 juni kl. 20.30 resp. 20.00 Málagas Filharmoniska Orkester spelar verk av S. Prokofiev. A. Borodin och C. Debussy på Teatro Cervantes. Biljetter från 9 euro på: www.unientradas.es. 17 och 18 juni kl. 21.00 resp. 20.00 F. Busonis verk står på programmet under denna konsert med Málagas Filharmoniska Orkester på Teatro Cervantes. Biljetter från 11 euro på: www.unientradas.es. 15 juli kl. 22.30 Konsert med Malú i idrottshallen José María Martín Carpena. Biljetter från 30 euro på: www.elcorteingles.es/entradas. 26 juli kl. 22.00 Alejandro Sanz ger en konsert i José María Martín Carpena. Biljetter från 35 euro på: www.elcorteingles.es/entradas.

MARBELLA

Fram till och med 15 september Utställningar med verk av Carlos Revilla kan ses på Museo Ralli, Urb. Coral Beach. Fram till och med juni Museo Ralli har även en utställning med verk av Marc Chagall. Permanent utställning Centro Cultural Miraflores bjuder på en utställning över poeten och filmmakaren Jean Cocteaus arbete och liv Marbella. Kulturcentret är öppet måndag - fredag kl. 09.00 - 14.00 och 17.00 - 21.30. 4 juni kl. 22.00 Konsert med Pasión Vega på Estadio Municipal. Biljetter från 33 euro på: www.elcorteingles.es/entradas. 6 till 12 juni Marbella firar sitt skyddshelgon, San

MARKNADSDAGAR Måndag

Marbella: Recinto Ferial (feriaplatsen) Málaga: Barriada de La Luz och Barriada de las Campanillas Torrox: Costa och Pueblo

Tisdag

Nerja: Mellan Urbanizacion Flamingo och Almijara II Málaga: Puerto de la Torre Fuengirola: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Onsdag

Estepona: Avenida Juan Carlos I Málaga: Huelin och De la Paz Benalmádena Costa: Parque de La Paloma Mijas: La Cala de Mijas

Torsdag

Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplatsen) San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feriaplatsen) Málaga: Parque Juan Jurado Mijas: Calypso, Calahonda Torre del Mar: Plaza de la Paz

Fredag

Arroyo de la Miel: vid Tivoli World Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail San Luis de Sabinillas: Marknad vid Paseo Marítimo

Lördag

Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucía Málaga: Huelin och El Palo Fuengirola: Loppmarknad på Recinto Ferial (feriaplatsen) Mijas Costa: Las Lagunas (Antonio García Bueno, Benajarafe och Alfarnate) Viñuela: Ekologisk marknad vid trädgårdscentret Eco Market

Söndag

Torremolinos: Recinto Ferrial (feriaplatsen) Estepona: Hamnen Nerja: Mellan Urbanizacion Flamingo och Almijara II Málaga: Konstmarknad Galería de Arte de Muelle Uno (kl. 11.00 - 16.00) Fuengirola: Vid Miramar, Calle Méndez Núñez Mijas: Calypso, Calahonda (loppmarknad) San Luis de Sabinillas: Loppmarknad vid Valle Romano

De flesta marknader öppnar kl. 10.00 och stänger igen kl. 14.00. (Med reservation för ändringar i samband med helgdagar m.m.)

Barnabé, med en veckolång stadsfest. 9 juni kl. 19.00 Föreställning med ”dansande hästar” på tjurfäktningsarenan. Biljetter från 30 euro på: www.elcorteingles.es/entradas. 9 juli kl. 21.00 Marc Anthony ger en konsert på stadion i San Pedro. Biljette från 66 euro på: www.elcorteingles.es/entradas. 18 juli kl. 22.00 Seal ger en konsert på tennisklubben på Puente Romano. Biljetter på: www.viagogo.es. 19 juli kl. 22.00 Raphael på turnén Gira Sinhónico gästar tjurfäktningsarenan. Biljetter från 38,50 euro på: www.elcorteingles.es/entradas.

MIJAS

Permanent En stor samling av Picassos keramiska verk kan ses på CAC Mijas. Se mer på: www.cacmijas.info. Varje onsdag kl. 12.00 Flamencoföreställning på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Gratis inträde.

Läs senaste nytt från kyrkorna, klubbarna och föreningarna på:

www.ensueco.com under nyheter eller scanna denna QR-kod.

Varje torsdag kl. 21.30 Flamencoföreställning med Danza Aznar Valverde på kommunkontoret i La Cala de Mijas. Inträde 10 euro. Mer information och bokning på: 685 850 422. Varje lördag kl. 12.00 Flamencoföreställning på Plaza de la Constitución i Mijas Pueblo. Gratis inträde. 24 juni kl. 20.00 Hyllningskonsert till The Beatles, Michael Jackson m.fl. på Teatro Las Lagunas. Biljetter från 22,50 euro på: www.elcorteingles.es/entradas.

TORREMOLINOS

2 – 4 juni Resemässan Turismo Euroal hålls i kongresscentret, Palacio de Congresos.


Din advokat i Spanien

NYA LOKALER!

Sedan 20 år är Wallin & Partners en av Spaniens ledande advokatbyråer med kunskap och kompetens inom både svensk och spansk rätt. Vi hjälper dig med alla dina juridiska göremål exempelvis fastighetsrätt, skatterätt, bolagsrätt, processrätt, familjerätt och arvsrätt. Välkommen in till oss på en förstå rådgivning eller gå in på vår hemsida www.wallinpartners.com. Centro Idea • Ctra. de Mijas km 3,6 • 29650 Mijas • Málaga (Spain) • +34 952 47 02 07 • info@wallinpartners.com • www.wallinpartners.com

EN SUECO - JUNI 2016

49


Ekologi

Ekologisk odling

mer än bara en trend Det handlar om medvetenhet och livsstil Text och foto av Sara Laine På en av kullarna ovanför Coín, längs smala, krokiga vägar kantade med bostadshus, ligger en certifierad ekologisk gård som drivs av Familia Hevilla. Där träffar vi Christobal Hevilla, som tagit vara på den kunskap som han blivit lärd, från många generationers arbete och erfarenhet. ”Här på gården arbetar vi efter säsong. Det är långt ifrån de konventionella odlingarna som man kan se på andra håll, där grödor odlas i raka, långa rader i växthus, under vad många tror är perfekta förhållanden, utan varken ogräs eller insekter”, berättar Christobal Hevilla och leder vägen runt bakom huset ut på de relativt branta markerna. Vid första anblick ser det mest ut som en stor överbevuxen, övergiven tomt.

Inte bara trend

På Familia Hevillas odling ovanför Coín rent ut sagt spirade grönskan under regndagarna i maj.

50

EN SUECO - JUNI 2016

De senaste åren har intresset för ekologiska varor ökat, någonting som Christobal Hevilla och andra ekologiska odlare märker. Men även om det i sig är positivt har han funderingar: ”Jag hoppas att människor inte bara köper ekologiska produkter för att det är trendigt utan att det växande intresset bottnar i en verklig ökad medvetenhet kring en hållbar livsstil. För som vi alla vet försvinner trender ofta lika fort som de kommer. Ekologi är mer än så, mer än trend. Det handlar om vår hälsa, naturen och långsiktig hållbarhet. En annan sak är att många verkar tro att det är lätt att fuska. Men för oss som ekologiska odlare är det viktigt att alla odlare är noga med att hålla sina jordbruk ärliga. Om en enda odlare fuskar drabbar det trovärdigheten för alla som arbetar med och

för den ekologiska certifieringen av livsmedel och andra varor.”

Lära genom generationer Christobal Hevillas far lärde honom att marken ska odlas så att den bjuder på mat året runt. Nu i mitten av maj är träden fulla av söta gula apelsiner, fikonen är fortfarande små och hårda och mispeln, den är perfekt mogen och bara att plocka direkt från trädet. Variationen är stor. På marken ses rader med omväxlande olika salladssorter, kål, purjolök, blomkål och jordgubbsplantor, samt några små hallonbuskar som är nyplanterade. Vi får akta var vi kliver för det spirar överallt. ”Min far var alltid noga med att våra marker skulle skänka oss mat året runt. Det kräver planering av växtföljden. Men en välplanerad växtföljd ger inte bara mat på bordet, det är positivt för jorden som odlas också. Förutom att jorden inte utarmas samt att det återger näring till den motverkar växelbruk skadedjur och sjukdomar. Naturen, faunan, reglerar nämligen sig själv, varför variationen är så viktig. Att kontinuerligt variera vilka grönsaker som odlas på en plats, ihop med en jämn och lagom tät sådd och grödor med olika höjd gör det svårt för ogräsfloran att anpassa sig. För att gynna jordbruket värnar vi också om växter som kanske inte direkt ger oss föda men som lockar specifika insekter som hjälper oss genom att angripa skadegörare. Ett exempel på skadedjur är bladlöss, som älskar kol och som kan förstöra stora delar av en skörd. Men det hanterar vi genom att ha en miljö som lockar nyckelpigor, som älskar att äta bladlöss”, förklarar Christobal Hevilla.


Argentinsk Restaurang Öppet: 13.00 - 23.30

Christobal Hevilla tar tillvara på familjens tradition med ekologisk odling.

Han förklarar också att variationen av grödor och de skiftande höjderna på växterna m.m. hjälper till att hålla ogräs borta. Att odla ekologiskt handlar alltså om att anpassa strategin efter naturen och finna ett produktionssystem i harmoni med den, i stället för att kämpa emot den. Och lyckas det ökar också produktionens lönsamhet.

Näring från jorden ”Såhär arbetas det inte inom den konventionella odlingsvärlden. Där handlar det om att driva fram så många t ex tomater som möjligt så snabbt och billigt som möjligt. Dessa tomater drivs upp med vatten – då växer de snabbt, och tillförd näring – för utan växtföljd förlorar jorden den näring som just tomaterna behöver. Och så besprutas de med kemikalier för att bekämpa skadeinsekterna. Det ses även allt fler genmodifierade grönsaker i butikerna, som vi ännu inte känner till de långsiktiga följderna kring. Dessutom kastas det mycket. Grönsaker och fukt växer inte till exakt samma storlek och form – även om det ser ut så i matbutikerna – och det som inte når upp till standarden kasseras eller förhoppningsvis i alla fall används

i annat syfte. Detta är ett problem för oss som odlar ekologiskt för folk tror att alla zucchinis är gröna och raka, att tomaterna är perfekt runda och alltid fasta m.m. Det gör det svårt att sälja t ex en zucchini som kanske är gul i ena änden och grön i andra, eller som är vit med en konstig form eller kanske jättestor för att det har regnat mycket. Då riskerar vi att stå där med ett överskott av en gröda som vi i stället för att kasta bort den måste skänka bort, helt enkelt för att folk inte köper någonting som ser annorlunda ut – och det kan vi inte överleva på”, berättar Christobal Hevilla. Därefter jämför han konventionella tomater med ekologiska och förklarar: ”En ekologisk tomat behöver nödvändigtvis inte smaka bättre än en konventionellt odlad, men konventionellt odlade tomater innehåller mycket mer vatten – vilket ofta ger mindre smak, samt färre vitaminer och mineraler. De ekologiska tomaterna å sin sida får kämpa i naturen mot både regn och vind, torka och sol, samt insekterna som attackerar plantorna gör tomaterna mer motståndskraftiga – vilket vi som äter den också gynnas av. ’Man är vad man äter’, säger man ju. Ekologiska tomater

Stängt söndagar

nt

ge

www.restauranteponchos.com

Ar

ö

tk

k ins

r tt ä

p

rs

t

lite

ia ec

Kustens bästa biffar sedan 1993

C/ Martínez Catena • Edif. Sol Playa, 24 • 29640 Fuengirola Tel.: 952 47 06 95 • Mitt emot gamla bowling Las Palmeras

DIN SKANDINAVISKA GARDINFACKMAN PÅ KUSTEN - flyttar ned längs Mijas-Vägen. • • • • • • •

Gardiner Persienner Tapeter Mattor Tyger Möbelstoppning Markiser m.m. NU ÄVEN GARDINSERVICE

! OBSADRESS NY Ctra. de Mijas Edif.Cortijo del Agua 29650 Mijas www.cortidea.com • cortidea@gmail.com • Tel. 952 461 221

Skandinavisktalande spansk advokat Vi talar: skandinaviska, engelska, spanska, tyska, holländska, franska och italienska. Egendom, planering och fastighetsaffärer

Engelska och spanska advokater Specialister på skandinavisk och spansk rättshjälp Testamente, arv och skifte Familje- och skilsmässoärenden

T: Thomas Gant

952 527 014 info@decottalaw.net

www.decottalaw.com

Personskador Företagsrätt och timeshare Civilrätt och bråttsmål

Grundat av John De Cotta och Jaime Santafé

Ekologiska marknader Det finns flera ekologiska marknader och butiker längs Costa del Sol, här är ett urplock som ingår i kooperativet Guadalhorce Ecológico

Est. 1983

Restaurante Asador

ert Läck t C/ Juan Sebastián Elcano nº3 grillaitetskött29640 Fuengirola • Tel.: 951 39 66 71 www.elranchodesalva.com kval elranchodesalva@gmail.com

MARBELLA & ESTEPONA VÄLKOMMEN! EN SUECO - JUNI 2016

51


Besök Familia Hevillas gård i Coín

Tre zucchinis – en vanlig grön, en gul som genom pollineringen har fått en smula grön zucchini i ena änden och så en vit som uppkommit genom naturens korspollinering. innehåller både mer vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter samt andra näringsämnen tack vare solen samt näringsämnena som de får från jorden, och det är ju det vi vill äta.”

Ekologiskt året runt En av de grödor som ses på Familia Hevillas gård ovanför Coín är en gammal sorts spenat – en hög växt med rödaktiga, tjockare blad, som gör den lämplig att odla större delen om året, jämfört med spenat som ju är känslig mot den starka Andalusiska solen. Denna är en i mängden av grödor som nästan försvunnit från marknaden, som de är i gång med att

kultivera för att återinföra. ”I livsmedelsbutikerna finns ett sortiment som drivs fram för att det är kommersiellt fördelaktigt vilket medför att många andra sorter som försvinner. Tänk över det – alla konventionella matbutiker erbjuder mer eller mindre samma frukter och grönsaker. Vi å andra sidan arbetar för att få tillbaka näringsrika grödor som våra mor- och farföräldrar åt, också för att bredda sortimentet så att vi kan erbjuda ekologiska råvaror på matbordet hela året. Det är mycket arbete, inget kl. 9-17-jobb. Vi arbetar varje dag, men vi jobbar för någonting som vi tror på”, säger Christobal Hevilla. ■

Familia Hevillas gård i Coín är öppen med gårdsförsäljning varje måndag mellan ca kl. 17.00–19.00. Ring till Christobal Hevilla om ni önskar besöka gården för att köpa era grönsaker, så får ni vägbeskrivning, tel. 676 472 987. De hittas även på Guadalhorce Ecológicos marknader och på deras blogg kan ni följa deras vardag samt även se utbudet för beställnig av säsongens varor: familiahevilla.blogspot.com.es

Här förbereds dagens beställningar som snart levereras till kunder längs hela kusten.

SUECO en

Se, vad vi upplever

Se, vad vi äter Och låt dig inspireras

@NORRBOM.MEDIA

#ENSUECO

52

EN SUECO - JUNI 2016


Fortuna Homes Din fastighetsförmedlare på Solkusten

Flytt- och godstransporter, kyl- och frystransporter, personbilar m.m. Även lokalt på Costa Blanca och Costa del Sol.

Vi kör varje vecka! TUR & RETUR SVERIGE SPANIEN

Sedan

1993 Kontakta oss!

Skandinavisk representant Eva Edelmann: +34 657 136 853 evaedelmann@gmail.com • www.offer-properties.com

+46 42 14 09 30 info@vittsjoakeri.se www.vittsjoakeri.se

VÄLKOMMEN TILL SALONG

Unikt & Trendigt

HAIR by LINDA

VÄLKOMMEN TILL SALONG

HAIR by LINDA

VÄLKOMMEN TILL SALONG

HAIR by HAIR LINDA SOMMARERBJUDANDE: by 10 % rabatt på alla Redkens solskyddsprodukter. LINDAgäller juli & augusti 2015. Erbjudandet VÄLKOMMEN TILL SALONG

VÄNLIGEN RING: 951 979 572 / 667 908 228 LOS NARANJOS GOLF CLUB · NUEVA ANDALUCÍA SOMMARERBJUDANDE:

Handgjorda Super Chunky Plädar

SOMMARERBJUDANDE: 10 % rabatt på alla Redkens solskyddsprodukter. Erbjudandet gäller juli & augusti 2015.

VÄNLIGEN RING: 951 979 572 / 667 908 228 LOS NARANJOS GOLF CLUB · NUEVA ANDALUCÍA

10 % rabatt på alla Redkens solskyddsprodukter. Erbjudandet gäller juli & augusti 2015.

SOMMARERBJUDANDE:

10 % rabatt på alla Redkens solskyddsprodukter. VÄNLIGEN RING: Erbjudandet gäller juli & augusti 2015. 951 979 572 / 667 908 228 LOS NARANJOS GOLF CLUBLa· NUEVA ANDALUCÍA Cala de Mijas VÄNLIGEN RING: 951 979 572 / 667 908 228 Linda Rise LOS NARANJOS GOLF CLUB · NUEVA ANDALUCÍA

+34 952 58 77 59

Linda Rise

Linda Rise

• •

100% merinoull

Inrednings- och homestagingkonsult www.roomandserenity.com info@roomandserenity.com

Presenter till nyfödd, dop, födelsedag, inflyttning, dekoration etc.

Din köksbutik! LindaMarbella Rise

+34 952 76 45 95

...................................................................................................................................................................................... Personlig service på ditt språk. Samma pris och kvalitet i våra butiker i Marbella och La Cala de Mijas. JOHN NICLAS DMITRI Titta förbi och lät oss skapa LAUTH GOLUBKOV JONASSON (La Cala de Mijas) (La Cala de Mijas) (Marbella) ditt nya drömkök! www.cocinasplus.com

EN SUECO - JUNI 2016

53


Fotboll

Boka checkar ut!

Sprang i Málaga in i skilsmässa samt problem med språket

Av Morten Møller – här tillsammans med Boka innan han lämnade Málaga.

Det var en stor dag i maj 2014 när den då 31-åriga Arthur Boka från Elfenbenskusten presenterades för pressen på La Rosaleda i Málaga. Vid hans sida stod en av världens mest berömda och dyraste spelare, landsmannen Didier Drogba. Ett tag representerade Drogba mäktiga Chelsea, men han var på väg vidare till Montreal Impact i Kanada.

Den lilla backen ställde sällan upp för pressen.

Självklart hade den muskulösa Boka, med den karakteristiska tuppkamfrisyren, gärna sett sin landslagskamrat stötta Málaga CF, men med sin internationella målgörarstatus, ett hav utnämningar och titlar, blev han ekonomiskt sett helt enkelt inte aktuell i klubben. Och efter två år i staden lämnar Boka Málaga. Han kom på fri transfer från den tyska Bundesligaklubben VfB Stuttgart. Boka gick lugnt ut genom dörren från Málaga CF med mycket popularitet i bagaget – och supportrar som står oförstående inför att tränaren Gracia släppte taget om den lilla, bara 1,66 meter långa, snabba vänsterbacken i La Liga-laget i andra halvan av turneringen denna säsong. Men han var inte en

54

EN SUECO - JUNI 2016

del av framtidsplanerna efter att på ett strålande manér ha avlöst portugisen Antunes, som såldes till Dynamo Kiev. I stället är det den unga Ricca från Uruguay som fått platsen.

Ingen kommunikation Det har varit två svåra säsonger i Málaga för Boka, som har representerat sitt land, Elfenbenskusten, inte färre än 81 gånger – i bland annat stora turneringar som VM två gånger och Africa Cup of Nations hela fyra gånger. Han gick igenom en skilsmässa och lärde sig aldrig spanska. Så kommunikationen med tränare och lagkamrater var dålig – och han fick bara närvara ett fåtal gånger vid presskonferenser då presschefen Paco Ceballos inte talar samma språk som Boka, nämligen franska och tyska. I Málaga CF-truppen finns det dock andra spelare som inte heller pratar spanska som vitryssen Filipenko (ryska och lite tyska), Atsu (franska, engelska och lite tyska) samt Cop (kroatiska och lite tyska). Men detta grundar för problem som Gracia och sportchefen Francesc Arnau nu ser över vid kommande värvningar. För kommunikation är viktigt i ett fotbollslag.

Boka passade träningen flitigt.

Tolv nationer i truppen Under den nya säsongen, 20162017, blir det en del nya spelare. Inte färre än tolv av de 23 i bruttotruppen har kontrakt som nu löper ut. Det finns planer på föryngring i Málaga CF i strävan efter att kvalificera sig till en europeisk turnering, och nog även spelare som representerar lite färre nationaliteter. Málaga CF:s multinationella lag har under den gångna säsongen haft inte färre än tolv länder på dopattesten: Kamerun, Mexiko, Brasilien, Portugal,

Argentina, Marocko, Venezuela, Elfenbenskusten, Kroatien, Vitryssland, Paraguay och Spanien. Tre Málagaspelare har varit uthyrda till andra klubbar och representerar nationaliteterna Portugal, Argentina och Marocko. Så det har inte minst sagt varit en brokig skara som kämpat under den gångna säsongen – och som slutade på en fin 8:e plats med bara fyra poäng upp till att kvalificeras till Europa League. ■

Det lilla muskelknippet i en match för Málaga CF.

Fyra klubbar i fyra länder

Boka har varit populär i Málaga. Här efter en autografskrivning tillsammans med Juanmi, som nu spelar i engelska Southampton.

Med sina 33 år kommer Arthur Boka ha bara några få år kvar på sin karriär. Som senior har han hittills spelat i fyra olika europeiska länder: Beveren i Belgien (2002-2004): 59 matcher – 4 mål. Strasbourg i Frankrike (2004-2006): 66 matcher – 2 mål. VfB Stuttgartt i Tyskland (2006-2014): 154 matcher – 5 mål. Málaga CF i Spanien (2014-2016): 29 matcher – 0 mål.


Shejken kom, såg och avskedade – för att låta sig hyllas på stadion Efter att ha varit frånvarande i två år visade sig ägaren av Málaga CF, shejk Al-Thani, sig plötsligt i

Al-Thani talar med tränare Javi Gracia.

Spanien. Han dök upp i Vigo för att se matchen Celta Vigo – Málaga CF (1-0) och deltog därefter i hyllningarna av laget söndagen den 15 maj efter den avslutande La Liga-matchen på Estadio La Rosaleda mellan Málaga CF och Las Palmas (4-1). Mellan de två matcherna höll han möten med ledande medarbetare

i klubben och relevanta myndighetspersoner i relation till den nya idrottsakademin och arenabygget, till vilket även hotellkedjan Blue Bay har planer. Och så drog han upp ytterligare några sedlar ur fickan: först till chefen för kommunikation, Fernando Garrido, tidigare anställd i det spanska professionella fotbollsförbundet, och därefter till den väl ansedda Vicente Calcarce, La Liga-spelaren för Málaga CF mellan 1998-2008 (245 matcher och 15 mål som vänsterback) och därefter en populär lagkapten för La Liga-laget i klubben. Nyligen arbetade Valcarce för akademin. I slutet av 2015 avsatte Al-Thani, generaldirektören Casado, vicegeneraldirektör Novo och idrottschefen Husillos.

Málaga CF nr. 8 i La Liga trots en liten lönebudget La Liga-säsongen 2015-16 slutade helgen den 14-15 maj med FC Barcelona som mästare. Efter en turbulent säsong slutade Málaga CF på en fin 8:3 plats i raden av 20 lag – av dessa några av världens bästa. Och det trots en liten lönebudget på 28,7 miljoner euro. Bara den elfte högsta i La Liga. Så mycket använde de enskilda La Liga-klubbarna totalt på deras trupper: Real Madrid: 431,1 milj. euro. FC Barcelona: 421,7 milj. euro. Atlético Madrid: 159,6 milj. euro. Valencia: 122,8 milj. euro. Sevilla: 105,1 milj. euro. Villarreal: 61,5 milj. euro. Real Sociedad: 56,6 milj. euro. Athletic Bilbao: 53,7 milj. euro. Betis: 39,2 milj. euro. Espanyol: 33,6 milj. euro. Málaga CF: 28,7 milj. euro. Levante: 25,9 milj. euro. Granada: 25,3 milj. euro. Celta Vigo: 22,6 milj. euro. Rayo Vallecano: 20,9 milj. euro. Getafe: 20,6 milj. euro.

Eibar: 19,1 milj. euro. Las Palmas: 18,5 milj. euro. Deportivo La Coruña: 17,8 milj. euro. Sporting Gijón: 14,6 milj. euro. Slutfacit i La Liga 1. FC Barcelona: 91 p. 2. Real Madrid: 90 p. 3. Atlético Madrid: 88 p. Kvalificerade till Champions League. 4. Villarreal: 64 p. Ska ut i kvartsfinal till CL. 5. Athletic Bilbao: 62 p. 6. Celta Vigo: 60 p. Kvalificerade till Europa League. 7. Sevilla: 52 p. Tilldelas extra CL-plats. Härefter kom Málaga CF som nr. 8 med 48 poäng. Nedflyttade från La Liga: 18. Rayo Vallecano från Madrid: 38 p. 19. Getafe från Madrid: 36 p. 20. Levante från Valencia: 32 p. De tre uppflyttade från Div. 2 presenteras först i juni.

De många varningarna Recio – Málaga CF:s stygging.

Málagaspelarna hamnade högt i topp med gula samt röda kort (varningar och utvisningar) under den gångna La Ligasäsongen. Här ses statistiken: Granada: 136 – 7. Levante: 133 – 8. Getafe: 128 – 6. Espanyol: 127 – 5. Celta Vigo: 117 – 7. Rayo Vallecano: 115 – 10. Betis: 110 – 5. Málaga CF: 108 – 5.

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn. Innan match intas en lättare måltid och så är det upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss turoch-retur till stadion från Fuengirola. Kontaktpersoner: Sekreterare: Louise Pedersen 661 959 681 kontakt@Málaga-support.dk Ordförande: Morten Møller 617 700 424 info@Málaga-support.dk La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den

Två spelare fån Málaga bland de tre mest hårt spelande: Recio med 16 varningar och Charles med 13. Överst på listan över styggingar: Perez från Granada med 17 varningar. På tränarsidan ligger Málaga CF också i topp med utvisningar: Både Atlético Madrids Simeone som Málagas Javi Gracia har utvisats med fyra speldagar.

har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga. Klubben är öppen för nya medlemmar. www.Málaga-support.dk La Liga-säsongen 2016-2017 börjar helgen den 21 augusti. Matchprogrammet presenteras i början av juli.

Glada La Peña-medlemmar, Niels Mathiasen och Lars West, på plats på Estadio La Rosaleda. De ser redan fram emot nästa säsong.

Málaga CF:s bästa skyttar 12 mål: Charles 7 mål: Cop

Toppmålgörare i La Liga 40 mål: Luís Suarez, FC Barcelona 35 mål: Ronaldo, Real Madrid 26 mål: Messi, FC Barcelona < Charles – Málaga CF:s flitigaste skytt.

EN SUECO - JUNI 2016

55


Golf

Golfsidorna Golf i solen

April- maj 2016 Santana vår absoluta favorit

Den gångna säsongen har vi spelat på 18 olika banor och tillsammans 5 948 ronder. Dessutom har medlemmar på egen hand spelat ca 2 000 ronder med de rabatter som man får genom medlemskapet i Golf i Solen. I diagrammet kan man se att Santana är vår absoluta favoritbana, där vi har spelat 1 895 ronder. På andra plats ligger Parador med 1 131 ronder.

Golf i Solens trivselkassa har bjudit spelarna på middag 26 gånger. Ett gott tillskott i kassan för berörda golfrestauranger då vi oftast är ca 60 spelare. 22 april Lauro Golf

Dagens resultat 1. Ness Nora H. 16,4 2. Johnsen Anne Ma 32,9 3. Lundqvist Ulla 17 4. Pettersson Lena 20,3

38 p 32 p 31 p 31 p

1. 2. 3.

39 p 35 p 34 p

56

EN SUECO - JUNI 2016

26 april Los Olivos 1. Ness Nora H. 15,9 2. Sevedag Kerstin 30

35 p 32 p

1. 2.

39 p 36 p

Enoksen Odd 15,2 Duffaut Edgar 22,6

Tävlingsledarna Lena och Tommy samt vinnaren Nora i mitten.

Det var 7 damer som hade möjlighet att vinna månadsfinalen. I damklassen var det Ulla Lundqvist som gick segrande ur striden. I herrklassen var det Erlend Wiik som Erlend Wiik, tog en förkros- solklar vinnare i herrklassen. sande seger. Han hade inte mindre än 4 stycken 10 poängare Resultat månadsfinal i april: 1. Lundqvist Ulla 17 27 pp 2. Pettersson Lena 20 25 pp 3. Ness Nora H. 16,3 23 pp 1. 2. 3.

Här på Lauro vid en månadsfinal. Den 22 april spelade vi på Lauro. Det var dessutom 6:e gången i poängplockningstävlingen som då var en final. Banan var bra och vi spelade i underbart vårväder med bra resultat som följd. Lauro är en trevlig bana som ligger på 5:e plats vad det gäller popularitet bland Golf i Solens medlemmar.

Wiik Erlend 9,9 Kytölä Sauli 13 Jensen Terje 7,9

Ulla, Nora, Morten, Lena, Erlend och Tommy, glada vinnare.

Wiik Erlend 9,9 30 pp Johansson Göran 18,1 18 pp Pettersson Tommy 14,4 17 pp

Order of Merit Erlends spel denna vår har gått som på räls. Vår nya tävling Order of Merit som löper under hela året leder nu Erland i halvlek. Order of Merit skall kora Golf i Solens bästa spelare under hela året. OoM sponsras av Golf y Vinos. ORDER OF MERIT

Wiik Erlend Johansson Göran Enoksen Odd

1:a pristagarna Odd och Nora.

27 april Det händer att vi har tid till något annat än golf. Den 27 april blev vi bjudna på vinprovning. Det var intressant med föredrag om vinlus och vinstockarna från Málagaprovinsen.

Förutom provsmakningen av tre sorters vin från Málagaprovinsen bjöds också på ett Par passande tapas.

Sköna Maj välkommen… 1 maj Mijas Los Lagos Resultat: 1. Hultgren Jan 18,5 2. Schöllin Eva 17,1

Hcp 9 18,1 14,8

2 maj Santana Resultat: 1. Malmer Marianne 25,1 2. Ness Nora H 16

37 p 34 p

1. 2.

36 p 35 p

Wiberg Karl Erik 19.5 Enoksen Odd 14,3

Marianne Malmer och Wiberg Karl Erik i solen.

11 maj Sista gången på Parador för den här säsongen. Enligt väderprognosen skulle det regna. Men vi hade vädergudarna med oss. Vi fick inte en enda droppe regn på oss trots att det regnade på så nära håll som i Torremolinos. En allt igenom fantastisk golfdag med bra resultat. Som avslutning bjöd TL Eva och Ulf på CAVA. Regnet kom efter prisutdelningen.

35 p 33 p

Eva och Jan.

Parador 27-jan Kl H H H

På Mijas finns en gås som inte alltid är på bästa humör då är det bra att ha en golfklubba i till hands och hålla den på avstånd.

Cabopino 31-jan

feb PP nr 1

mars PP nr2

apr PP nr3

Poäng

10

21 15 19

12 25 15

25 21 12

68 62 52

1 6


1 2 3 4 5

Jensen Terje H 7,9 Korsholm Conny D 26,5 Andersen Peer H 10,8 Hultgren Jan H 18,5 Wiberg Karl Erik H 19,5

Nu lider denna spelsäsong mot sitt slut. De flesta av Golf i Solens medlemmar har satt kurs mot norra Europa. Sommarträffen 2016 hålls i Trysil i Norge där vi ses den 15 och 16 augusti.

37 p 37 p 36 p 35 p 35p

SUPERDISKRET HÖRAPPARAT – med fantastiskt ljud Gratis hörseltest

GOLF I SOLEN ÖNSKAR ALLA EN FANTASTISK SOMMAR! NÅGRA HÖJDPUNKTER KOMMANDE SÄSONG. 15-16 augusti sommar träff i Trysil 12 september: Säsongsstart på Santana 7 oktober: KICK OFF på La Noria med efterföljande middag 14 oktober: Kvinnesdal Open på Lauro 17 oktober: Bästboll med Nykredit på Santana

Läsarerbjudande 35 euro 2 pers. inkl. buggy - 88 euro.

Skandinavisk golfturnering varje tisdag från kl. 11.30 på Lauro Golf. Anmälan senast lördag kl. 18.00 till: info@laurogolf.com. KOM IHÅG… Vi träffas på pation vid Lauro Golf ca kl. 11.30, där Tove välkomnar med scorekort och matchinfo. Alla skandinaver är välkomna.

Beltone MICRO hörapparater - Flera modeller - Små och diskreta - Tar bort oönskat buller och irriterande pip - Utmärkt ljudkvalitet - Dämpar bakgrundsbrus - Möjlighet att få ljud direkt från din telefon

den mista MICRO hörapparaten

”Ljudet är fantastiskt och kommer direkt i hörapparaten”

Ring och boka tid på +34 951 239 004

Erbjudandet gäller endast tisdagar till läsare av:

DANESA

PROVA GRATIS

www.dkhc.dk

Öppettider: Tisdag och fredag kl. 9.00 – 13.00 eller efter överenskommelse

Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola

LA

D

I

T

D

A

N

S

K

E

M

A

G

A

S

I

N

I

S

P

A

N

I

E

N

en

HOS OSS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OCH GRATIS SERVICE I SPANIEN OCH 35 AVDELNINGAR I DANMARK.

EN SUECO - JUNI 2016

57


Hälsa

BodyTalk

Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker – både människor och djur är välkomna.

- om naturens kraft och kroppens reaktion på den När vi talar om naturens krafter tänker vi på jordbävningar, tsunamis och liknande. Men ofta är det helt andra naturliga krafter som vår kropp reagerar eller till och med överreagerar på. Raw Food på tallriken, ingefärshots i glaset och citron i håret är bara några av dagens trender, som sprids från initiativtagare till gemene man med stormsteg via sociala medier. I det stora hela är det inte någonting fel med varken råa livsmedel, ingefära eller citroner, men det kan vara mat som är hårt för magen. Och bara för att dina Facebook-vänner tål någonting betyder det inte att din kropp mår bra av det. Under BodyTalk-sessioner är det inte ovanligt att det framkommer att våra kroppar reagerar mot de kurer, dieter, kosttillskott och hälsoteorier som vi slaviskt följer i bästa välmening samt i hopp om ett långt och friskt liv. Kunde vi inte tänka oss det förr? Jo då! På det mentala planet har hälsoteorierna bara den biverkningen att den stressar oss och gör oss missnöjda med oss själva. Fysiskt är vi som tur är utrustade med en enormt stark kropp, och vi kan tåla en massa, så länge det bara råder balans mellan allt och

58

EN SUECO - JUNI 2016

att det är en bra kommunikation mellan oss själva och vår kropp – och inte minst inne i kroppen – mellan cellerna och systemen. Det är i grunden det BodyTalk kan göra för dig! Allt med måtta! Det kanske låter gammalmodigt men det är mitt bästa råd. Om råa livsmedel är rena och fria från gifter och kemikalier går det bra för många människor att ersätta den vanliga maten med dem. Men det är också hård mat för matsmältningssystemet, så vänj kroppen lite i taget. ”Drick massa ingefärshots med gurkmeja”, uppmanas det käckt från olika hälsogurus, men även här är det bra att ta det lite lugnt. Ingefära har inte bara en stark smak och gurkmejan har inte bara en stark färg. Om din kropp antyder att den har behov av ingefärshots så vänj den vid det långsamt – ett par droppar i lite vatten till att börja med. Därefter fyra, sex, åtta etc. droppar. Det är inte alltid mängden som gör det – tvärtom. Och det gäller även superbär, trendiga frön och vitaminpiller. Använder du superbär i din smoothe är det bra att välja en sort

åt gången, så att inte din kropp stressas av allt det nya som den ska vänja sig vid. Och respektera varifrån din kropp kommer: Är du europé ska du inte förvänta dig att din kropp ska kunna ta upp näring från t ex chiafrön, som kommer från Mellan- och Sydamerika. Använd fröna med måtta. Samma sak gäller med vitaminpiller och andra kosttillskott. Att man bara “kissar” ut överskott av vitaminer och mineraler som kroppen inte behöver är inte sant. Till och med någonting som verkar så harmlöst som stora c-vitamintillskott kan vara besvärande för en kropp som inte behöver det. Det allra viktigaste är ta reda på vad kroppen saknar – om den saknar någonting över huvudtaget. Efter allt att döma stressar varje form av fanatism både vår mental samt vår fysiska kropp och i min BodyTalk-klinik är det inte ovanligt att klienter som uppsöker mig med symptom som depression, fertilitetsproblem, allergi, livströtthet eller hyperaktivitet, kommer dessa till livs när kroppen blir hörd och klienten släpper sitt inrotade tankemönster om att följa en speciell hälsoteori till punkt och

pricka. Dock är det inte alltid så lätt att släppa taget då vi människor älskar vanor och manualer (här: hälsoteorier, dieter m.m.), och därför tar vi med BodyTalk tag i det ända in på det svårtillgängliga undermedvetna planet för att få till ett skifte. Det är oerhört viktigt att vi moderna människor lyfter på locket till vår intuition och återigen lär oss att lyssna till och förstå vår kropp. Om vi gör det kommer nämligen vår inre pendel, vår inre vishet, att berätta för oss vad vår kropp behöver. Och så har vi vår alldeles egna hälsoguru nära till hands med vägledning som passar till våra egna unika behov. Lyssnar du ordentligt kommer du aldrig att tvivla! Nästa månad tar vi en titt på de naturliga solskyddande krafterna som gömmer sig i oljor som t ex kokos, morotsfrö och avokado. Tillsammans med skugga är de nämligen både ofarliga och billiga sätt att få SPF i huden. ■ Vill du boka tid för en session eller få mer information om BodyTalk är du välkommen att ringa till mig på tel. +34 607 62 91 06 – eller läs mer om BodyTalk på: www.bodytalk-torreblanca.com.


Sommaröppet Kvalitetstandvård

för alla åldrar

Vi erbjuder all typ av tandvård

Varmt välkommen till oss! Vi tar även emot rem isse från andra r tandläka re.

C

www.puertobanusdentalgroup.se C/.Ramon Areces, Marina Banús Tel: +34 95 281 45 72 Akuttel: +34 693 246 068 info@puertobanusdentalgroup.com

Clinica Dental Idea

FONTS P

P Y

G=106 B=113

EN SUECO - JUNI 2016

59


Hälsa

Hörseln Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare.

Ägare till butikskedjan Anni’s Vitalshop.

För ett tag sedan sa min son att han tycker att jag har börjat tala högt. Jag blev lite förskräckt, och efter en millisekund fick jag lov att erkänna att jag hittills inte har varit helt ärlig mot mig själv, för min hörsel är inte som den har varit. Den har blivit lite sämre.

infektioner, allergi, långvarigt och konstant buller, biverkningar av medicin m.m. Kirchheiner skriver i sin bok ”Alternativ ålderdom” att problemen hos äldre människor kan bero på aspirin och fluorförgiftning i samband med vitamin- och mineralbrist.

När jag var liten hade jag många inflammationer i mellanörat med sprucken trumhinna som resultat, samt många andra infektioner. Och nu när jag är äldre flyger jag mer än jag gjort förr. Jag vet inte om flygningar och i vilken utsträckning det skulle kunna påverka människor, men vad jag vet, genom egen erfarenhet, är att det gör mycket ont i mina öron vid landning. Dessutom har min trumhinna faktiskt spruckigt en gång vid landning, så illa att det började blöda och vara efteråt. Saker som har påverkat min hörsel negativt och som jag nu valt att fokusera mer på, för att hålla min hörsel så frisk och stark som möjligt.

Det uppskattas att fler än hälften av alla människor över 50 år har en eller annan form av hörselskada. Och det verkar som om det kan stämma i denna del av världen, var vi ständigt befinner oss i en miljö där bullret ökar hela tiden, både dag som natt. Efterhand blir det till och med allt mer vanligt att hörselskador börjar redan i 20–30-års ålder. Nedsatt hörsel kommer ofta smygande, utan att man egentligen märker det. Bortsett från trafikbuller, buller från arbetsplatser m.m. finns det många källor till buller i

• •

• Med åldern minskar vår förmåga att höra. Orsakerna till nedsatt hörsel är ofta åldersförändringar, virusinfektioner, bakteriella

60

EN SUECO - JUNI 2016

Kosten Många av oss äter långt ifrån så hälsosamt som vi bör. Vi äter mat fylld med tillsatser och andra belastande ämnen. När kosten som vi äter under en lång period är fylld med kemikalier, mycket skräpmat m.m. börjar hälsotillståndet i vår kropp att lida. Som vid andra hälsotillstånd är en nyttig kost a och o för din hörsel. Vet du att du inte tål eller är överkänslig mot ett visst livsmedel så

stå på dig och undvik det. Om du i stället fortsätter att äta det kan det eventuellt bidra till att du får obehagliga, upprepade öroninflammationer och ökad slemproduktion. Undvik vitt bröd och pasta. Undvik produkter med vete under en period och håll dig långt borta från socker. Ät müsli med havre i stället för med vete och låt ditt dagliga bröd utgöras av ett grovt rågbröd, eventuellt blandat med dinkel för att få fibrer. Jag gör själv färska och goda söndagsfrallor utan vete. Det finns många recept på nätet och så finns det även många mat-/ bakboksförfattare som du kan hämta inspiration från. I stället för dina dagliga mjölkprodukter finns det en rad spännande och mycket goda alternativ, som t ex rismjölk, mandelmjölk och havremjölk m.m. Vill du använda grädde finns det goda alternativ

TIPS •

Hörseln är både en komplicerad och känslig mekanism. Örat har olika delar: ytterörat, mellanörat och innerörat. Dessutom innehåller örat tre sinnen; uppfattningen av ljud, positions- och accelerationssinnen, varav de två sista tillsammans med synen påverkar balansen. När örats funktion inte fungerar som det ska kan det uppstå många symptom varav de mest vanliga är nedsatt hörsel, yrsel, ringningar, pip, och öronsus (tinnitus).

ditt hem som t ex din hårtork, som hålls nära dina öron, och som du sätter på full effekt när håret ska torkas snabbt. Blender, kaffekvarn och andra köksmaskiner samt mycket användande av hörlurar är också en massa oljud för dina öron. Var uppmärksam på vilket buller du omger dig med i vardagen och använd hörselskydd om du arbetar i bullriga miljöer.

Undersök om du har vax i öronen. Många människor går runt med vaxproppar och att få bort vaxet hos läkare kan göra under för hörsel. Men låt bli att själv peta i örat med tops eller liknande för att ta bort vaxet. Vet du att du kommer befinna dig i bullrig miljö – använd hörselskydd. Vet du att du har lätt att få öroninflammationer – använd öronproppar när du simmar. Det kan finnas bakterier i vattnet som bidrar till infektioner och eventuell nedsatt hörsel. Märker du att din hörsel påverkar ditt sociala liv är det dags att tala med en specialist för att hitta en hörapparat som passar just dig och dina behov. Var uppmärksam på att din hörsel kan bero på att du har spänningar kring kraniet och halsen. Här kan eventuell kraniesakralterapi, avslappning och massage hjälpa.

• •

• •

Nedsatt hörsel kan även orsakas av ångest, trauma och chock. Det kan vara bra att bearbeta dessa tillstånd, eventuellt i kombination med massage. Vid nedsatt hörsel händer det ofta att njurarna är belastade. Var uppmärksam på att infektioner med candidasvamp kan vara en bidragande orsak till nedsatt hörsel. Detsamma kan gälla med tungmetallförgiftning av oftast aluminium och bly. Var försiktig med att spela hög musik och liknande samt att inte sitta för nära högtalare. Var även försiktig vid konserter, som ju ofta är synonymt med höga ljudnivåer. Jag har hört historier om att akupunktur kan hjälpa vid nedsatt hörsel. Har du ryggfel kan en duktig kiropraktor kanske hjälpa till.


Hälsa, Vitalitet och Välvara Vårt mål ach hjärta ligger i förebyggande och självläkande

“Ta hand om dina små fiskar” g! kom iha 16 20 19 juni

1N

skt alkali hop works

Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips kring kosttillskott som hjälper hörseln.

el ob

ner Win ze Pri

· “ The Root C au s

eo

fC an c

Låt bli att äta dig proppmätt. För stora mängder mat påverkar din vitalitet som i sin tur påverkar din hörsel. Det är bättre med små och lätta måltider – det vittnar erfarenheten om. ■

er

Var försiktig med för fet mat med mättade fetter. Ät mycket ananas, som hjälper till att minska inflammationer. Andra antiinflammatoriska och infektionshämmande livsmedel är vitlök och ingefära, som du kan låta ingå som ett dagligt inslag i din mat. Ät också gärna fet fisk som t ex lax, makrill och sardiner. Låt också rikligt med pumpafrö, linfrö, solrosfrö, chia och hampafrö ingå i din dagliga matlagning. Ät mycket både frukt och grönsaker samt kom ihåg både linser och olika bönor samt ägg och valnötter samt andra nötter. Zinkbrist kan skada hörseln varför du kan tänka på att äta ostron, krabba och nötkött, som alla är

rika på zink. Enligt den kinesiska medicinen är det bra att äta lamm och kyckling. Det räknas som värmande föda och hjälper njurarnas yangenergi. Det finns mycket information om hörsel och mat på natural-treatments-for.com. Var försiktig med kalla drycker då för mycket kall mat och dryck kan bidra till förträngningar i örontrumpeten.

Dr. Otto Warb urg 19 3

som t ex ris-, kokos- och sojagrädde, som vispas lika lätt som vanlig grädde.

Medicinsk Hälsokontroll · Medicinsk Termografi Mikroskopi av Levande Blod & Stress Test · Akupunktur Smärtbehandling · Kost & Näring · Resan till ditt Inre Föredrag & seminarier Vitafakta Health Clinic Pernille Knudtzon och Nick Hvidt Nielsen C. Alfonso XIII 2 · Edif Virgen del Carmen 4B · 29640 Fuengirola www.vitafakta.es · vitafakta@vitafakta.es · vitathermo@gmail.com eller ring för att boka tid per telefon: 678253510 / 694431864

“Min kropp vill inte som jag vill”,

BodyTalk Torreblanca

får jag ofta höra i min klinik. Hur är det då med det som kroppen gärna vill? Och det är just det som jag gör; uppmanar till att tänka i möjligheter och inte i begränsningar. Med BodyTalk tar vi reda på var det är som din kropp gärna vill, så att du kan göra det ihop med den.

Helle Espensen Certified BodyTalk Practitioner Member of the International BodyTalk Association

Ge din kropp en röst med Bodytalk! Kroppen vet gott och väl var skon klämmer och elimineras orsaken kan cellerna rätt lätt programmeras till att återigen göra deras arbete. Vi sätter igång självläkandet i stället för att motarbeta det.

Läs mer om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com

Din kropp väntar bara på dig – kom i kontakt med den! Ring och boka en BodyTalk-tid på: +34 607 62 91 06

Torreblanca, Fuengirola Tel. +34 607 62 91 06 helle.torreblanca@gmail.com

iskor menn e d å B ur är och dj a!! n välkom

EN SUECO - JUNI 2016

61


Hälsa

7 steg till ett hälsosammare liv rna är! Artik la Följ med h än st lv ä cker sj i serien tä läsas n a k ch o n diga ämne för sig. var och en

Dr. Pernille Knudtzon Vitafakta Health Clinic Tel. +34 678 25 35 10 E-mail: vitafakta@vitafakta.es Webb: www.vitafakta.es

I vår moderna värld har vi tillgång till mat och dryck från fjärran länder. Ett hälsosamt och bra liv kräver att vi fokuserar på en sund livsattityd, mat och dryck. Tänk inte bara på vad du måste undvika utan även på vad du kan tillföra, då blir livet roligt och levande. Få inspiration i denna 7-stegsplan för ett hälsosammare liv.

Hydratisering – vätska Det gröna Andas Rör dig – håll dig igång Oljor Hälsosam sömn Känslomässig balans

Påverkar positiva och negativa tankar samt känslor kroppens känsliga biokemi och syrabasbalansen? Påverkar kärlek, rädsla, glädje, lycka, ilska, sorg och bitterhet vår fysiska, personliga och andliga hälsa? Detta ska vi nu titta närmare på.

Steg 7

- Känslomässig balans Vår hälsa påverka våra känslor men våra tankar och känslor påverkar speciellt vår hälsa. Vårt mentala tillstånd är viktigt och negativa tankar och känslor kan skapa mer slaggprodukter och syraanhopningar än skräpmat. Vårt mentala och känslomässiga tillstånd kan faktiskt skapa två till tre gånger mer slaggprodukter och syraanhopningar jämfört med intag av syraskapande matvaror som t ex mjölkprodukter, kött, socker och alkohol. Känslor (emotioner) är energi i rörelse (e-motion) i antingen negativ eller positiv riktning. Kroppen är basisk i design och sur i funktion, och därför skapar sorgsna och deprimerade känslor anhopningar av slaggprodukter, som vi så småningom kan bli sjuka av. Nuförtiden är en av de vanligaste dödsorsakerna blodpropp i hjärtat, hjärtattack. Enligt Dr. Robert Young är det ”tanke-attack”, inte hjärtattack. Studier visar att över 80 procent av hjärtattackerna är

62

EN SUECO - JUNI 2016

e-motionelt utlösta, påverkade. Det är tankeväckande.

Svåra förhållanden En dag kom en 25-årig flicka med ätstörningar in till kliniken. Hon vägde 125 kg och var medveten om att det extra lagret av fett var ett slags skydd mot omvärlden. Hon kände till detta, läste pedagogik på universitetet men hade några allvarliga, olösta familjekonflikter med bland annat sin dominerande bror. Under flera år hade hon fått medicin mot depression och ångest, gick regelbundet hos psykiatriker och led av migrän, utbrändhet, ryggsmärtor och förstoppning. Till frukost åt hon flera chokladcroissanter. När livet är svårt söker många tröst i sötsaker. Socker ger en snabb energikick och fettet lugnar nerverna. Flickans historia var svår, och vi förundras ofta över hur vi tar oss igenom barndomen. Som Dr. Richard Bandler, medgrundare till NLP (Neuro Lingvistisk

Programmering) säger: ”Orsaken till att vi har problem är att vi är födda, har föräldrar och går i skola”. Vi tar oss igenom svåra tider, en del mer hela än andra. Denna flicka var övertygad om att hon måste lösa alla de inre konflikterna och att hennes psykiska tillstånd orsakade hennes övervikt. Hon visste att det var psykosomatiskt. De negativa e-motionerna ilska, bitterhet och rädsla är de starkaste och mest syrabildande känslorna. Fruktan kan vara så ödeläggande att det kan vara svårt att ta sig igenom svåra hälsoutmaningar, trots att vi äter hälsosamt. Vår klient följde med på en veckas intensiv personlig hälsokur under vilken vi fokuserade på personlig utveckling och förändring av beteendemönster. Vi använde oss av NLP Coaching, meditation, avslappningsövningar och speciellt utrensning av gamla olämpliga vanemönster. Och genom att rensa upp i de


1

2

mentala gömmorna fick hon mer plats och luft. Hon fick tillbaka sin kraft och styrka. Nya kommunikationsverktyg hjälpte henne att förhålla sig till familjen. Efter en vecka kände hon sig redo att möta vardagens utmaningar. I början av hälsokuren hade vi tittat på flickans levande blod i mikroskop. Då såg vi att hennes blodceller klumpade ihop sig, vilket var dolda syraanhopningar och problem med proteinomsättningen. I slutet av veckan gjorde vi sedan om testet, som visade otroliga framsteg: Blodcellerna flödade

3

4

fritt och slaggprodukterna hade rensats ut. Vi hade inte arbetat med kost, vitaminer eller mineraler utan i stället hade vi ett avtal med henne om att fokusera på personlig utveckling. Vi känner till sambanden och effekterna mellan kropp och själ men det var trots det en överraskning att se hur snabbt tanke och känslomässiga förändringar påverkar blodets kvalitet. Hon mådde nu bra, var lugn och i balans – och så såg också blodet ut. När vi känner oss mer bekväma tänker vi bättre. När vi tänker bättre börjar vi att fungera bättre. Flödet i kroppen blir bättre – och

5 det gör även syra-basbalansen. Därmed börjar kroppsvikten reglera sig. Därför var det ingen överraskning att hon efter dessa åtgärder gick ned tre kilo i vikt. Hon fick också mer energi, blev gladare och kände sig mer i balans.

Mogens Dahl, D.C.

sinCe 1963

www.chiro-dahl.com

FuengiroLA

Gratis hÖrsELtEst

SP Kö AR p n A u 10 %

plaza de la Constitución parkering under kyrktorget Tel. 952 58 04 79 www.dictonfuengirola.es Öppet: mån-fre. kl. 10-14 & 17-19 • Lör. 10-14

mArBeLLA

Los Boliches NY ADRESS!

exana Centro Clínico • C/san Bernabe Tel. 952 85 87 38 • www.exana.es

Thomas Bo Hörapparatingenjör

Öppet: mån-fre. kl. 10-14 & 17-20.30, Lör. 10-14

Dictons ägare

Avda Los Boliches 109

PETRO FRISÖRSALONG

local 2B Tel. +34 952 667 087 Vardager 10-20 Lördag 10-14

Mijas Costa

Köp dina dagliga vitaminer från Biosym – även i sommar! Få även 10 % på Omnimin Pure, OmniVegan, OmniMini

25,25€

Tinnitusmaskering kan monteras i alla nya Dicton-modeller.

DIN DANSKA HÖRSELKLINIK PÅ COSTA DEL SOL

Edif. Tres Coronas (bredvid Merca Centro) Avda. Clemente Díaz Ruíz 4 • E-29640 FUENGIROLA

Nu

Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic Tel. +34 678 25 35 10, vitafakta@ vitafakta.es, www.vitafakta.es

HÖrseLproBLem?

Ursprunglig kiropraktisk behandling

175 kapslar SPARA 2,84 €

7

Detta understryker vilken stor roll våra känslor och tankar spelar för vår hälsa. För flickan var detta den största och den viktigaste delen av arbetet. Under den kommande månaden blev hon allt mer stabil i sin vardag och som ett naturligt steg började hon förändra kosten.

Kiropraktisk Klinikk Tlf. 952 464 137 "Godkänd och auktoriserad av det danska Hälsoministeriet"

6

360 kapslar SPARA 5,38 € Nu

48,25€

Erbjudandet gäller 01.06 - 30.06.2016 så långt lagret räcker! www.annisvitalshop.com

Carrefour Tel. +34 952 198 231 Måndag - lördag 10-22

Marbella - Elviria C.C. Pino Golf Ctra. de Cadiz Km 192 Tel. +34 952 850 094 Vardager 10-18 Lördag 10-14

Nerja

FUENGIROLA

Kontakta oss på:

952 58 15 53

• Styling • Klippning • Färgning • Skönhetsvård Calle Fiesta de la Cremá Edif. La Paloma, Local B1 Fuengirola (Vid Plaza de la Hispanidad) Tel. 952 467 130 www.petropeluqueros.com

Calle Antonio Millon 8 Tel. +34 952 527 131 Vardager 10-15 Lördag 10-14

EN SUECO - JUNI 2016

63


Radannonser är GRATIS för privatpersoner som önskar sälja till exempel en cykel, hitta en resekamrat eller sälja en soffa.

KO M I H ÅG AT T S I S TA DAG E N F Ö R I N S ÄT T N I N G AV R A D A N N O N S I M A G A S I N E T Ä R D E N 15 : E V A R J E M Å N A D.

Radannonser RADANNONSER ÄR GRATIS FÖR PRIVATPERSONER

Byggkonsult – Housestyling – Hantverk

Multiservice.one v/bygginstruktör Peter Hartmann. Kontakt ickebindande. peter@multiservice.one eller mobil: +34 608 21 00 20

Guld – halskedja och ur säljes

Halskedjan är i Bismarck-mönster, 43 cm lång, 14 karat guld (585). Uret är ett mycket kvinnligt Omega damur, länk i Bismarck-mönster, dras upp manuellt, 17 cm långt, 14 karat guld (585). Säljes tillsammans för 800 euro. Vänligen kontakta tel. 957 61 72 80.

Föräldragrupp – barn med autism

Kostnadsfri grupp som vänder sig till föräldrar till barn med autism. Vi träffas i Marbella området. Hör av dig till Anna: zamc@mac.com Vi ses!

Allt i aluminium, glas och järn - Fabrimetalcris S.L.

Termofönster- och dörrar. Pansarglas. Inglasning av balkong/terrass. Glastak, fast eller skjutbart. Persienner, även elektriska. I järn tillverkas galler, dörrar, trappor, räcken, grindar, även elektriska m.m. Egen verkstad i Fuengirola. Över 20 år i branschen. Vi talar skandinaviska, engelska och spanska. Ring +34 600 409 484 för gratis kostnadsförslag och mätning. E-mail: jespex@gmail.com

64 64

EN SUECO SUECO -- FEBRUARI JUNI 2016 2015

Gratis annonser mottages endast per e-mail och får innehålla max. 50 ord. Bostadsannonser är inte gratis och ska beställas och betalas på:

www.ensueco.com

Love Argan Marbella

El-arbeten utförs

V/ Jesper Hansen. Elinstallatör och maskinmästare. Tel. + 34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com Nya i originalförpackning. Nypris kr.3 300/st. Säljes tillsammans för 650 euro erikalsing@live.dk

Köp och sälj av bilar

Professionell hjälp erbjudes i samband med köp och sälj av bil. Kontakta Bjarne Damgaard tel. 605 352 700, e-mail: bjarnedlarsen@gmail.com

Garageplats inomhus

Ovan gatunivå, säljes i El Castillo, vid Las Terrazas i Torreblanca, 150 m från tågstationen. 15 000 euro. Tel. 676 2 55555 petersen@hotmail.com

Garageplats inomhus

Uthyres nära tågstationen i Carvajal 80 euro per månad. För mer information kontakta: ulf.warme@hotmail.com

Kommersiella annonser kostar 0,60 euro per ord och kan beställas och betalas på www.ensueco.com eller på vårt kontor i Centro Idea, Mijas.

Home International expanderar – söker personal

Exclusive distributor of natural French/Moroccan high quality Cosmetics - now hiring!!! We are looking for talented part time sales promoters. Commission 25% Lovearganmarbella@gmail.com Tel. 608 055 669

PH 2/1 Pendel - 2 st.

Beställ annonsen genom att skicka ett e-mail till: info@ensueco.com och vi sätter in den i magasinet och på: www. ensueco.com den 1:a i månaden – samma dag som magasinet utkommer.

Termografi hos Vitafakta Health Clinic – ny medarbetare sökes

Vi har nu erbjudit Medicinsk Termografi på kliniken i drygt 2 år med Nick Hvidt Nielsen och Natasja Blicher som termografer. Natasja är nu ledare av hemvården Kirsten Sonne här på kusten. Det är ett heltidsarbete varför vi endast vid enstaka tillfällen kan få hjälp av Natasjas assistans som sjuksköterska, och vi är glada over att kvarhålla kontakten. Då är viktigt för oss att ha både en manlig och en kvinnlig termograf, söker vi nu en kvinna för deltidsarbete som termograf på kliniken. Utbildning sörjer vi för. Du ska bara ha erfarenhet av att umgås med människor, ha en hälso-utbildning/ bakgrund och tala danska, engelska och helst lite spanska. Kontakta Pernille Knudtzon på: 678 253 510 eller: vitafakta@vitafakta.es

Vi söker assistent till vårt kontor i Estepona. Vi söker dig som gillar att arbeta i högt tempo i en stimulerande miljö med mycket kundkontakt. Vill du komma till ett väletablerat företag som satsar på sina anställda? Vi letar efter dig som är ansvarsfull och talar svenska, engelska och spanska samt har datakunskaper. Jobbet är heltid och vi erbjuder fast lön samt bonusmöjligheter. Skicka din CV, gärna med foto och personligt brev, till info@homeinternational.es eller ring +34 952 812 385

Trädgårdsmästare

Underhåll av trägård och pool. Alexander Falck: 635 434 572 E-mail: alexfalck83@yahoo.es

Grill

Weber klotgrill i mycket bra skick, för kol, säljes. 47 cm. Endast använd ett fåtal gånger. 60 euro. Grillstarter medföljer. Kontakta: cmgh@hotmail.com eller: +45 24864398.

Kasta inte det du inte behöver!

Vi kommer gratis och hämtar allt du inte vill ha och på så sätt hjälper du oss hjälpa människor i nöd. Tack på förhand! Thewaychristiancounseling info@thewaychristiancounselling.com Tel. 693 827 782 eller 634 369 414


® essential marbella magazine W W W. E S S E N T I A L M A G A Z I N E . C O M

17 YEARS OF PORTRAYING MARBELLA’S BEST

essential magazine is the longest established publication dedicated to Marbella’s opulent lifestyle, mixed with lively features from all around the world. Always in great demand, we continuously strive to produce quality content that will inform and entertain you. Available free from all the best commercial locations and in luxury hotel bedrooms along the Costa del Sol, we present your brand to a high-end market, benefitting from the unrivalled prestigue and recognition we have achieved over the last 17 years. Don’t miss out! T: 9 5 2 7 6 6 3 4 4


ANNONSÖRSREGISTER Här hittar du snabbt och lätt de telefonnummer du behöver De Cotta Law .........................................+34 952 527 014 Global Accounting .................................+34 952 828 252 IURA Advokater ....................................+34 952 47 71 08 Sánchez Solicitors .................................+34 951 214 636 Velasco Lawyers...................................+34 958 63 01 14 Wallin & Partners ..................................+34 952 47 02 07

Flytt & Transport

Scantransport ....................................... +34 952 467 065 Vittsjö Akeri .............................................+46 42 14 09 30

Frisörer

Hair by Linda .........................................+34 921 97 95 72 Petro Frisörsalong .................................+34 952 467 130

Begravningsbyrå

Försäkring

Bilregistrering

Garnbutik

Design, Inredning, tavlor & Utsmyckning

Grafisk Design & Tryck

Francisco Camero ................................ +34 902 200 625 Tim Holm ...............................................+34 671 20 48 24 Antima.......................................................+47 900 99 665 BoConcept .............................................+34 951 242 092 Cortidea ..................................................+34 952 461 221 Jensen Beds ......................................... +34 952 908 855 Loft & Roomers ........ +34 952 772 139/+34 952 664 170 Muebles Piramides Puerto.................. + 34 952 550 669 Room & Serenity..................www.roomandserenity.com

Energilösningar, vatten & Uppvärmning

Técnicas Maro....................................... +34 952 529 538

Events & Koncerter

Kaas & Kirkemann .................................+34 952 478 383 Lanas de Noruega .................................+34 951 703 130 Norrbom Marketing ................................+34 952 581 553

Radio & TV

Danelca .................................................. +34 951 242 111

Tidningar & Magasiner

Essential Magazine ............................. +34 952 76 63 44

Restauranger

Don Quijote ...........................................+34 952 83 47 48 El Rancho da Salva ..............................+34 951 39 66 71 Longhorn del Sol................................... +34 952 569 995 Nikki Beach .......................................... +34 952 83 62 39 Ponchos.................................................+34 952 47 06 95

Säkerhet

Alarma Universal ..................................+34 952 46 10 37

Tandläkare Trädgårdsbutik

Hörselkliniker

Dansk HøreCenter.................................+34 951 239 004 Dicton Hørecenter................................ +34 952 58 04 79 Sontec.................................................... +34 952 667 402

Clínica Dental Escandinava ..................+34 952 660 167 Clínica Dental Idea ................................+34 952 197 641 Clínica Nordental Fuengirola ............... +34 952 583 595 Clínica Dental Noruega .........................+34 952 476 880 Dentadanés ........................................... +34 952 529 666 Puerto Banús Dental Group & Implant Center ....................................+34 952 814 572

Kök

Träning

Hälsa & Skönhet

Anni´s Vital Shop................................... +34 952 850 094

Seal & Simply Red ............................... +34 952 88 38 32

Cocinas Plus ............+34 952 587 759/+34 952 764 595 Nordic Muebles ..................................... +34 951 260 360

Pilates & Fitness ....................................+34 951 399 653

Fastighetsmäklare & Uthyrning

Lingeri

Boutique Diva .........................................+34 610 716 048

Svenska Skolan Marbella..................... +34 952 868 252 Summercamp Marbella 2016............... +34 952 868 252

Läkare, Kliniker & Sjukhus

Veterinär

España Holiday ......................................+34 952 476 224 Fästighetsbyrån Marbella......................+34 951 191 000 Fästighetsringen ...... +34 663 922 144/+34 694 401 131 Fortuna Homes ......................................+34 657 136 853 Greenlife Estates ..................................+34 952 83 12 48 Jardinana................................................+34 674 304 634 Obsido Estates......................................+34 619 537 726 Rincón Rent........................................... +34 607 377 499 Sunshine Estates/ Villa & Projekt Invest ..............................+34 617 700 424 Team España ........................................ +34 952 527 300 Åsa Pettersson.......................................+34 952 593 132

66

EN SUECO - JUNI 2016

BodyTalk Torreblanca ............................+34 607 629 106 Kiropraktiker Mogens Dahl ...................+34 952 464 137 Vitafakta Health Clinic .......................... +34 694 431 864

Optiker

DanOptica ..............................................+34 952 583 910 Heiko by Heiko ...................................... +34 952 967 923 Ole Optica ............................................. +34 952 528 395 Unioptica ................................................+34 952 199 254

Utbildning & Aktiviteter

Clínica Veterinaria PetVet Kamu ......... +34 952 667 333

Övrigt

Cudeca ...................................................+34 952 564 910

Läs hela tidningen på w w w.ensue co.com

Advokat & Consulting


( ( 

 

 

                                      

     ! "#$%&''


Sports Centre Public Park

Medical Centre Supermarket La Noria Golf Course 2 MINUTE WALK

Cala de Mijas Town Centre 5 MINUTE WALK

A-

7

Beach

MA

RB

EL

LA

8-10 MINUTE WALK

Mediterranean Sea

MALAG

A

En sueco juni 2016  
En sueco juni 2016